MEOBtiek 06 1994

28
l5eiaargang nr. 6, november 1994 r t t r ME BTIEK IS EEN PERIO IEKE UITGAVE VAN ET MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISC BEDRIJF ( MEOBTI EK Ludieke overdracht KYD-trainer ~TIOpRO1tG~ Op 25 oktober kreeg de TOKM er een raspaardje bij: Een Kruisvaaridieseltrainer.

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 06 1994

l5eiaargang nr. 6, november 1994

r

tt r

ME BTIEK IS EENPERIO IEKE UITGAVE

VAN ET MARINEELEKTRONISCH

EN OPTISC BEDRIJF

(

MEOBTIEKLudieke overdracht KYD-trainer~TIOpRO1tG~

Op 25 oktober kreeg de TOKM er een raspaardje bij:Een Kruisvaaridieseltrainer.

Door: Wil van Elk

Op dinsdag 25 oktober werd deKruisvaartdiesel trainer (KVDtrainer) aan de TOKM overgedragen. Dit ‘raspaardje’ is gebouwd bij het MEOB en is almeerdere keren in het nieuws geweest. Uiteindelijk kon het ongeschonden door DMEOB op ludieke wijze aan de TOKMworden aangeboden.

De TOKM heeft in zijn wapenschildde tekst staan: “Bron van kracht”. Deschool kreeg met de KVD trainer erweer een krachtbron bij. KLTZ ing. A.Vogelenzang, het hoofd van deTOKM, memoreerde de samenwerking van het MEOB met de TOKM bijde vele trainers en simulatoren die ingebruik zijn: “Deze laatste trainer luidtwaarschijnlijk een nieuw tijdperk in.Zowel de machinist als de elektromonteur zullen gezamenlijk worden opgeleid in het analyseren en opheffen vanstoringen. De opleidingen Werktuigtechniek en Elektrotechniek zullen inde toekomst samensmelten met eengezamenlijke Voortgezette Vakopleiding (VVO-) met als ultimum de integratie van de corpsen TD en WD. Debasis voor deze integratie zal volgendjaar al aanwezig zijn als de VVO vande TD en WD hier in Amsterdam worden gegeven.”

Te paard, te paard!Na de toespraak van HTOKM ging hetlicht uit en lichteffecten van een stroboscoop zorgde voor de juiste sfeer.DMEOB kwam op een paard gezetende zaal in met een helm op zijn hoofden een vlag in zijn hand: “Vandaagwordt er geschiedenis geschreven.Over honderd jaar zullen computersaan de kinderen vragen wat er op 25oktober 1994 plaatsvond in het toenmalige Amsterdam. De kinderen moeten dan aanklikken: tiende kruistocht.In 1096 ging Godfried van Bouillonmet de eerste kruistocht op pad. Metde leuze ‘Deus lo volt’ (God wil het)gingen de kruisvaarders naar Jeruza

lem tot 1272 met in totaal acht kruis-tochten. De negende kruistocht gingnaar Den Helder om met de kruisvaartdieseltrainer de vlootdagen van 1994op te luisteren. Na installatie op 6juniwerkte alles perfect. Alleen de volgende dag werkte de motor niet. Na langzoeken bleek dat in plaats van 220Volt, men maar 186 Volt kreeg aangeboden omdat vele standgebruikers nuook waren ingeschakeld. Het moest temaken hebben met de kruisvaardersvan weleer. Immers, we hadden meteen te lage spanning te maken en deleus was: ‘Deus lo volt’! (Mijn god,lage spanning).Nu dus de tiende kruistocht op 25 oktober naar Amsterdam.”

Aldus gezeten op een raspaardje, alwas het maar een simulator, lietDMEOB zien hoe een moderne multi-media trainer werkt. Na het omdraaienvan een sleutel achter het zadel, hoorde men het geluid van een dieselmotoren kwam er rook uit het paard. Na hetuitzetten van de ‘simulator’ door desleutel weer om te draaien, stopte hetgeluid. Een beetje narokend vroegDMEOB: “Was dit wat u bedoelde,bent u tevreden met deze kruisvaardersdiesel? Maar goed, u mag het apparaat beneden ook houden. Voor hetMEOB een geslaagd project, zekergeen kruistocht. We zijn binnen het

~ budget gebleven en ook de planning isgehaald.”

~p4•

Was dit wat u bedoelde?

T

Eric van der Spek (MEOB): Daar staat ie dan, de KVD-trainer

Majoor Cor Lamoré heeft namens deschool veel werk verzet in het KVDproject. Hij kon bij de overdracht nietaanwezig zijn. Hij was varende op deZuiderkruis als ‘Zuiderkruisvaarder’,hij zal de video van de overdracht laterkrijgen.

Het probleem ‘lage spanning’ was inmiddels verholpen. De demonstratievan de KVD trainer verliep dan ooksuccesvol. Na een heerlijke nasimaaltijd kregen de gasten nog een rondleiding aangeboden langs de andere trainers van de TOKM.

DMEOB heeft de TOKM nog eenpaar verlengprinten aangeboden.Deze blijken aan boord van de schepen een uitkomst te zijn bij het opsporen van fouten in de installatie.~

2 november 1994 MEOBTIEK

Van de redactieDoor: Wil van Elk,Hoofdredacteur

Zoals het “een heer van stand”betaamt, werd er aan iedere medewerker een Tompoes uitgedeeld. Dit werd gedaan omdatwe alweer drie jaar bezig zijnmet veranderen.

De plannen krijgen steeds vasterevorm. Om de plannen en de vorderingen van de besprekingen van de tevormen produktunits te presenteren, isde Nieuwsbrief in het leven geroepen.Om de interne communicatie verder tebevorderen is nog een intern blad inhet leven geroepen: Teamwork.

AfscheidingVoor u ligt de laatste MEOBTIEK van1994. Bekijk hem maar goed. Het is delaatste groene. Voor een groot aantalmensen is het tevens de laatste keer datzij hem krijgen. Op korte termijn zalhet MEOB in Den Helder zich afscheiden van Oegstgeest. De MEOBTIEKzal daar dan niet meer aan iedere medewerker worden uitgedeeld. Een enkel exemplaar zal dan op openbareplaatsen ter inzage liggen. Ook oud-medewerkers van MEOB/H zullen hetblad gaan missen. Geen nood, deLange Joop zal deze lezerskringovernemen. In december krijgen de

De stafleden ontmoetten eenopen- en ontspannen sfeer bijhun rondgang door het bedrijf.Vragen werden op een gemakkelijke manier gesteld en beantwoord. De terughoudenheid wasminder ten opzichte van de vorige keer, het was ook allemaal watduidelijker.

Ook dit bezoek heeft positief aan hetdoel beantwoord en zal zeker wordenherhaald. Dit is de conclusie van destaf na de tweede “de staf komt naar utoe”.

medewerkers van de BW en MEOB/Hde bladen Lange Joop en De Uithoekbeiden in de bus. Vanafjanuari 1995zullen deze twee bladen fuseren totLange Joop/Uithoek. In de zomer van1995 zal een prijsvraag hebben uitgemaakt hoe het nieuwe blad gaat heten.

In Oegstgeest zal de MEOBTIEK omde twee maanden blijven verschijnen.Als het bedrijfzich opmaakt om in eenandere stijl naar voren te treden, zalook de MEOBTIEK als een kameleonmee veranderen. De directeur zal inzijn nieuwjaarstoespraak op 2 januari 1995 hier uitgebreid op ingaan.Ook zal dan het stilaan verdwenen‘borreluurtje’ nieuw leven in wordengeblazen. De naam borreluur is altijdeen beetje negatief geweest. Hethoofddoel was om buiten de werksfeercontacten te leggen met collega’s. Op2 januari zal, na de toespraak vanDMEOB, het eerste contactuurtjeplaats vinden. Daarna zal op iedereeerste vrijdag van de maand een contactuurtje worden gehouden vanafeinde werktijd tot 18.00 uur. Oud-werknemers zijn hierbij ook welkom,ook tijdens de traditionele ‘nieuwjaarstoespraak’. Ook nieuwsgierignaar de nieuwe naam van het borreluurtje en de nabije veranderingen?Tot ziens op 2 januari dan.+

De cultuurverandering brengt met zichmee dat de staf zich presenteert met:“Waar staan we voor.” Dit zullen zijregelmatig moeten uitdragen. Er zalvaker worden gevraagd: “Hoe zit datnou eigenlijk?”, dit moet zonder obstakels mogelijk zijn.

Wel moet er meer worden doorgevraagd. Anders blijft het allemaal onduidelijk en wordt de onlust niet weggenomen.•

SaI~sK Meijer duikt voor de tweedekeer in de materie salaris ~Dit keer komen &wijzi~ingezi pè~1-1.9 aan bod.Blz. Ç2:

Den Helder~eze k&er sportaieuwsuit~DenHel-~’

:~der. Niet alleen een roeiwedstrijd~..~ ook een, fietstocht ,verhaalt 3ver1

sportieve prestaties. Blz. 10 eû F1.

SBK ~...

‘,.HPZ ligt een aantal punten toévan,,~t-het Sociaal Beleadskader ~~ .-~,

-~ ~ -~‘~.

FormatiezakenI~.w.:sChutte’ neemt ii mee in de»wereld va&h~t formatie-onder-~’zoek Blz. 16

1~

flNsuB,• ~ •‘‘ :~. ~ .. . 3; ,.

“Peter Romson tilt een tipje van desluier op van het FiN WB dat op

“f5 .decembe~ als ~ên’Sintkla~sca-,~de~utje”operatk~neel wordt..:Blz.26 -~

Sint NicojaasSint Nicolaas zal op woensdag 30~,november~bij het MEOB op bezoek

‘k’oinen. Voor de kii deren van t~e~;t&’enmei~achtjjaariullen ~‘ok Tonny Wilson en de jeugdshow ‘t isfeest vandaag optreden Zaal ope~~l4.00.Er*&~denigeei fot~ geinaakt dit mag~uz~lf~,dn. 1Ee cadeaii’~vân kinde-’

die niet op het feest kon’~en,kunnen worden afgehaald m d~kantine op29 november van l200~itur tot 1300 uur Mag uw kmdl~

~.Smt Nicolais komen, dan graagbrieije ~ :leuke geg~’ens~

~over school ~f zo, inleveren bij de‘~‘conumssie ‘~, ~‘

f~. ,‘

«~)p dmsdâ~ 1~5 november ~erd tij-~• “S • •. ‘•‘.deeY~chietavond van de PVhet4

“m~del~’an~de Tromp ~j~sch~tè~Hij~iiig~lus’do~r e~h~it’

De stafkomt naar u toe

MEOBTIEK november 1994 3

Van de DfrectieDoor: Ir. P.R. Hogendoorn,DMEOB

Eind oktober hebben we de derde verjaardag van ons projectTMV/PMCIMEOB 2000 gevierd. Ik hoop dat het u gesmaakt heeft, ondanks de bij-smaak van een wel zeer langedoorlooptijd. Ook ik zou lieverde reorganisatie veel sneller hebben doorgevoerd.

Ik denk dat de uitgebreide discussiesdie we met elkaar hebben gevoerdover taakverdeling en structuur nodigwaren. Op deze manier proberen weiedereen op het bedrijf zoveel mogelijk te betrekken bij de reorganisatie.Dat levert bij de invoering alleen maarwinst op. Ik verwacht dat we volgendjaar de vierde verjaardag niet alleen ineen “MEOB 2000”-structuur, maarook in een “MEOB 2000”-cultuur,kortom in “MEOB 2000”-stijl kunnen vieren.

Want alleen met een nieuwe organisatiestructuur zijn we er niet. Willen weals MEOB een toekomst hebben, moeten we ook op een nieuwe manier werken en denken: “één voor allen, allenvoor één”.

Beste MEOB’ersDoor: Medewerkers van het Marinebeveiligingskorps

Met ingang van 1 oktober 1994zijn er Beveiligingsbeambten vande VNV (Verenigde Nachtveiligheids Diensten) bij het Marinebeveiligingskorps geplaatst. (ZieMEOBtiek september 1994).

Zij proberen de hun opgedragen taakgoed te doen en men kan niet van henverlangen dat zij nu al ieder personeelslid kennen. Daarom vragen wijuw medewerking bij het verplicht enongevraagd tonen van uw toegangscontrolekaart, zodat de toegangsverle

Een leuke uitdagingAls goed op elkaar ingespeeld teammoeten we er voor zorgen dat de klantkrijgt wat we met hem hebben afgesproken, op de tijd die we met hemhebben afgesproken en dat alles zogoedkoop mogelijk. Maar de allerbelangrijkste cultuurverandering die wemoeten proberen te bereiken, is omanders tegen veranderingen aan te kijken. Veranderingen en onzekerhedenmoeten we leren zien als leuk, als eenuitdaging. Het zijn kansen om onzecreativiteit te tonen, om te laten zienwat we waard zijn, om zelf onze toekomst te bouwen. Als we veranderingen en onzekerheden blijven zien alsevenzovele bedreigingen waartegenwe ons moeten verzetten, dan gaan wemet elkaar een nare tijd tegemoet.Want rustig zal het nooit meer worden. Veranderingen blijven niet alleenkomen, ze komen ook steeds sneller.En het blijft allemaal draaien om doelmatigheidsverbetering, om meer defensie voor minder geld.

In de novemberbrief van de ministeren de staatssecretaris staat hoe zij denken de afgesproken bezuinigingen opdefensie te realiseren. De gevechtskracht wordt zoveel mogelijk ontzien,het geld moet komen uit de ondersteu

ning zo onbelemmerd mogelijk kanplaatsvinden. In de komende winterperiode wordt de buiten op post staande beambte verblind door het dimlichtvan de auto’s, hierdoor kan hij onmogelijk de passen controleren. Schakelbij het binnenrijden van het MEOBtijdelijk over naar stadslicht. Geef bijoverwerk of langer doorwerken diteven door aan de wacht van het MBK.Dit voorkomt schrikeffecten van personeel van MBK en VNV tijdens hetlopen van een brand- en sluitronde.Als het afgeven van sleutels wat langerduurt, moet u maar bedenken dat ookzij snel onder de knie zullen krijgenwie welke sleutels komt halen.•

ning. Zo zal doelmatigheidsverbetering bij onderhoud en logistiek in dekomende jaren ongeveer honderd miljoen gulden moeten opleveren. Metname het sanienvoegen van gelijksoortige activiteiten bij de marine,landmacht en luchtmacht zou nog veelkunnen besparen.

Grote gevolgenU begrijpt dat dit voor ons grote gevolgen kan hebben. Welke gevolgen datzijn en hoe gunstig die voor ons uitpakken, daar is op dit moment nogniets over te zeggen. In het voorjaarvan 1995 weten we meer. Maar verbeteren van de doelmatigheid is ook voorhet MEOB van levensbelang. Zonderdie verbetering blijft er op den duurniets meer van de krijgsmacht over.En als de krijgsmacht verdampt,blijft er ook weinig MEOB overeindstaan.•

?ZVO..• .~ >~ .•. - . ~‘ .‘~‘• ~ ~• ~ ~.

~aastde interim-uitkering ziektè~~kosten,is er ook.nog.de Ziektekosten~Voorziening Overheidspersoneel.In de MEOBTIEK van mei 1994is.~

- hierover door Lizette Zuijderduijn~uitvoerig uitleg gegeven in het ditik~l Geld terug voor, uw ziektekosten. M~er infom~atie k~t u l&~j~en:;bij de ‘afdeling P1ersone~1szaken.• ••,,~•‘•.~-n~

~ .~ i!IR~B~~j ~• Rijks bedrijfsgezondheids-~en bedrijfsveffigheidsdienst

MEOB.Oegstgeest.. «~“

• Spreekuren alleen na telefonische afspraaiC•tst:2234 •:•• ‘

W.deKlerl~arti’ ‘,‘ ..•

‘.‘, •• .• ~• ,~ •., •,r.

MEOBDe.nHeldér: ••••..“~•~ ~‘•.

‘Spreekuren alleen na telefonische afspraak;;o223o~2sl4l ‘:.~, ‘~. ~. ‘

,R’E:wèber,aits ~ ~ ‘

~aanda~’dinsdagoensd~vrijd~gvan: 08.30 uur.09.00uur en- - -

•vaiu~J3~30 uuri1’6:30~uui. • - • -~

4 november 1994 MEOBTIEK

OBW, het vervolgDoor: Wil van Elk

Na de brand op zaterdag 17 septemberis er heel wat gebeurt. Schoonmaak-ploegen hebben het voorste gedeeltevan het gebouw, kantoor, zeefdrukkerij, verfspuiterij en staaistraalruimte,vrijwel helemaal schoon gemaakt. Alsdit gedeelte elektrisch is losgekoppeldkan op 1 december in die ruimtes weergewerkt worden. Wel moet de apparatuur nagekeken worden, onderhoudkrijgen ofworden helsteld en uitgetest.

In de overbruggende periode zijn opdrachten uitbesteed bij de tankwerkplaats in Leusden. Iedere maandagrijdt een wagen van het MEOB metmateriaal heen en weer naar Leusden.Dit zal nog duren tot juni 1995. Spuitwerk is door eigen mensen uitgevoerdbij het marinevliegkamp Valkenburg(MVKV).

Totaal vernieldAnders is het met het achterste gedeelte van het gebouw gesteld. Dit is nietzo eenvoudig schoon te krijgen. In deruimte waar de brand is begonnen (onder een beitsbad) en in alle hevigheidheeft gewoed, is een groot gedeeltevan de inboedel totaal vernield. Eengedeelte van de luchtbehandeling isgesmolten. De nog aanwezige kanalenzijn schoongemaakt. De calamiteiten-kelder is leeggepompt. Alle gesmoltenmateriaal is afgevoerd. Men verwachtop 1 juni 1995 dat de galvaniseerinrichting weer in gebruik wordt genomen.

Onderzoek afgeslotenHet onderzoek van de Marechausseeis inmiddels afgesloten. Cdt. Post Katwijk Piet Verhoef: “Er is geen strafbaar feit geconstateerd. Ook de oorzaak kon niet worden vastgesteld.”Voor Verhoef was dit de eerste keerdat hij met een dergelijk onderzoekwas belast. Naast zijn dagelijks werkals onderzoeker bij criminaliteit, mishandeling of zelfs moord, was dit Onderzoek heel wat anders.

BeloningenOp 10 oktober heeft DMEOB een aantal personen, als blijk van dank voorhun extra inzet bij de brand van deOBW, in het zonnetje gezet. Doordeze extra inzet kon de schade tot een

minimum worden beperkt. Een iederheeft op zijn eigen manier ontzettendzijn best gedaan. Drie man vielendaarbij extra op en kregen dan ook watextra. Na de overhandiging van debeloningen was er koffie met gebak.•

FWCLEAN L

IEUROCLEAN

MEOBTIEK november 1994 5

PV’ 1B() PERSONEELSVERENIGINGlvi MARINEBEDRIJVEN OEGSTGEESTOpgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonen van de afdelingenAutohobbyclub K. KellerComputerhobbyclub T.J. BorremanRadiozendamateurs J.J.J. MullersHobbyclub algemeen C.M.J. v.d. PloegBadminton C.H.J. T~nzerBridge L.C. van DuinKlaverjassen en sjoelen A. v.d. PoelSchietsport A. BalVissenWatersportZaalvoetbal

J. UitterdijkB. SchaapR. Knijnenburg

Jaarprogramma 1994 - 1995

lid

KerstdriveWoensdagDonderdagDinsdagMaandagZaterdagZaterdagPaasdriveVrijdagZaterdagDinsdagWoensdag

2454 ZaterdagMaandag

2337

2238Donderdag

Clubavonden2372 Maandag + Vrijdag

Dinsdag2476 Woensdag

J.P. Bijker 2484 DonderdagVrijdag

2e penningmeesterMateriaalbeheerLedenadministratieContactpersoon F. B. T. 0.Contactpersoon K & 0Coördinator FPP

Klaverjassen/sjoelenBadmintonSchietenBridgeKerst Bingo-dansantBowling-avond

BridgeVissenSchietenKlaverjassen/sjoelenOranjebal2e Algemene ledenvergaderingtevens bespreking jaarprogramma

22 juni Volleybaltoernooi

Afd. BridgeAfd. SchietenElke laatste woensdag van de maandComputer Hobby ClubAfd. BadmintonAfd. Klaverjassen/Sjoelen

22382193212622072207212123702476231422112414

14dec.15dec.20 dec.23 dec.17 dec.18 febr.

07 april08 april11 april12 april29 april29 mei

VoorzitterA.J.M. KoekSecretarisl.F. FlohrPenningmeesterJ.E. SlotVice-voorzitterJ.T.C.P. v.d. Hoorn28 secretarisA. Bal

Koekv.d. Hoorn

BalKoekFlohrKoek

6 november 1994 MEOBTIEK

In de boot genomenDoor: Carrien Coilet

21 Juni, de eerste clubavond enhet honderdste lid zou in de bootworden genomen. In afwachtingvan dit gebeuren waren alle ogengericht op de bomen rond omons.

De wind wakkerde aan en de voorspellingen waren ons niet gunstig gezind.Na meting op deplas, kwam voor onshet teleurstellend bericht windkrachtzeven, dat betekende: inpakken en wegwezen. Na deze tegenslag kregen weer nog één te verwerken, het niets vermoedende honderdste lid belde meteen niets zeggende smoes af. Ondankseen bekendmaking om gezamelijk hethonderdste lid in de boot tenemen wasde opkomst gering. Na al dit onheilwerd besloten het een week uit te stellen.

~1•

~ ~ ‘~-

~ .~ ~

(7,.

28JuniDie avond zou het dan echt gaangebeuren! Uit betrouwbare bron wasvernomen dat het honderdste lid vanavond wél zou komen en aldus werden voorbereidingen getroffen.

Het weer was prima; het zonnetjescheen, de temperatuur was aangenaam en alles was naar wens. Als eerste werd door Bas Schaap de Outlawgeïntroduceerd. Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit een geheellegale, mooie centaur die de vereni

ging in samenwerking met OS&Oheeft aangeschaft.

Nadat kennis was gemaakt met denieuwe boot werd onze nieuwsgierigheid eindelijk bevredigd. Het honderste lid was Luc van der Lee. Liie mochtplaatsnemen in het bootmansstoeltje(wat al een hele onderneming was) enwerd met de takel aan boord van de

Outlaw gehesen. Deze lag voor dezespeciale gelegenheid niet aan de wal,maar midden in de jachthaven. ToenLuc, geheel droog de boot bereikte,kreeg hij namens de club een fles wijnaangeboden die hij zich, zo verzekerdehij ons, goed zou laten smaken. Nadeze happening vertrokken we naar deboten en genoten die avond van wind,water en golven.•

dbo0: l7decé rwordt•detra Ka&tenzij~ bestêllenbijJ.E.SIottio .1 W imgo-dansantge-. (toestel 2~38) enA. Bal (toestelho den in de kantine van et. 76).V.irled~. endihateurs:.

1 0~ ‘te 0e. tgeest.~. Aan- .envoorintroduceesf 10,00.vangstijd 20.30 uur

Er wordt door de PVMBO nog maarBingomaster is VicvanDinzen en één Bngo.. gehouden.dedansmuziekwérdtverzorgddoor. . . tioneel.- de jzen uitGin y and e Tonics haas en oenen•

~ 7-~-“L. ~ ~-‘:;~. ~. ~. •.• :.

MEOBTIEK november 1994 7

Ledenvergadering Hobbyclub PVMBODe Hobbyclub (HC) van dePVMBO heeft een goed jaar achter de rug. Dit werd gemeld op deledenvergadering van 26 oktoberdie aan het begin van de computeravond werd gehouden.

Er is altijd een grote opkomst bij devergaderingen van de HC. De betrokkenheid van de leden met de activiteiten van de club is altijd groot.De voorzitter Wim Haazebroek werdmet algemene stemmen herkozen.

“De club heeft een groeiend ledental,isfinancieel gezond en heeft een goedeinterne communicatie”, volgens EIoyPompe de secretaris van de HC.

AutohobbyclubDe autohobbyclub heeft veel succesmet het bandenproject. Een banden-prijs die zo’n 2000 lager ligt, voor banden met dezelfde kwaliteit, dat liegt erniet om. De garage moet worden verbouwd om te gaan voldoen aan demilieu-eisen. Voor deze grote ingreepheeft de AC inmiddels twaalfduizendgulden gespaard. De verbouwing moetin eigen beheer gebeuren. De AHCrekent op voldoende hulp van de leden.

ZendamateursDe zendamateurs hebben nog niet debeschikking over alle antennes. Tochworden er op de beschikbare frequen

ties goede verbindingen gemaakt, ondanks een lekkend dak in de toren vangebouw Pascal waarin de Shack is gevestigd.

ComputerciubDe computerclub had voor de bezoekers een demonstratie met CDI. Metdeze interactieve Compact Disk worden leuke dingen op het televisiescherm getoverd. Er werd een interactieve handleiding gedemonstreerd.Ook werden elektronische agenda’s(Psion) gedemonstreerd..

Ter afsluiting van het P lustrumvan de watersportvereniginghebben dertig leden een bezoekgebracht aan de Hr.Ms. Abraham Crjnssen. Samen met gasten uit het Haagse, werd het eengezelschap van 130 personen.

Aangezien de Crjnssen als wacht-schip functioneerde en als zodanig opde Noordzee haar taak uitvoerde werdhet schip gedirigeerd naar het Mars-diep om de gasten van de dag aanboord te nemen. Vanaf steiger vijfwerden we met een sleepboot naar deCrjnssen gebracht om in te schepen.Het comité van ontvangst had zichopgesteld rondom de valreep. Nadateen ieder veilig aan boord was gekomen, stond in de helihangaar koffiemet cake gereed.

DuikviuchtDe commandant verzorgde het welkomstwoord waarna de 1e Officier hetdagprogramma doornam en een uiteenzetting gafover het schip. Direct nade uitleg verscheen een Lynx helikopter. Na enkele introductie-oefeningenmaakte hij een duikvlucht gelijk eenvallende steen. Hierna cirkelde hij nogeven rond om vervolgens achter de

horizon te verdwijnen richting vlieg-kamp de Kooij. Het afbreken van dedemo was het gevolg van een defectaan het gyrotolsysteem.

KunstrijdenWe vervolgden onze tocht richting deHondsbossche zeewering. Tijdensdeze tocht voegde de Hr.Ms Hellevoetsluis zich bij ons om diverse manoeuvreeroefeningen uit te voeren.Een staaltje van zeemanskunst werdhier ten toon gespreid. Elke oefeningwerd perfect uitgevoerd gelijk kunst-rijden op de schaats voor paren. Hiernawas het tijd om op verkenning te gaan

aan boord. Bezoek aan de brug: hetdomein van de commandant van waaruit hij in direct contact staat met decommando centrale en centrale regel-kamer. Vanaf de brug worden er doorde uitkijk steeds peilingen gemaakt enalles op kaart uitgezet en samen met deradarbeelden houdt men zo alle objecten in de gaten voor een veilige vaart.

IndrukwekkendVoor velen was de commando-centrale het meest indrukwekkend. Groteplottafels en een veelheid aan radarschermen waarop alle info zichtbaarwordt gemaakt, afhankelijk van het

Vaartocht met Hi Ms. Abraham CrijnssenDoor: Bas Schaap

0

Li’~ .~‘:

8 november 1994 MEOBTIEK

geselecteerde radartype. Vanuit dezecentrale kan men snel en adequaat debrug van informatie voorzien. Vanuitde centrale regelkamer kunnen deelektrische centrale en de voortstuwing van de motoren geregeld worden.Deze centrale wordt bemand door eenteam van electromonteurs en machinisten, die gegevens en opdrachten vande brug verwerken. Het schip wordtvoortgestuwd door vier gigantischegasturbines die het schip een snelheidkunnen geven van 32 knopen (57kmlu). De brutale onder ons bezochtenonder begeleiding de goalkeeper, hetveel besproken systeem tijdens degolfoorlog. Daarbij was ook een loodversnipperaar te zien die de aanvallen-de raket lood in de ogen dient te strooien. (Een scherm van lood wat het aante vallen doel moet voorstellen).

NasihapTijdens de verdere rondwandeling konmen de wasserij, bakkerij, centralekeuken en alle verblijven die deze dagvoor ons open stonden bezoeken. Voor

de bemanning was niets te veel om opelke vraag antwoord te geven of eencollega aan te schieten voor het juisteantwoord. De lunch bestond uit eenonvervalste nasihap met fruit toe wateen ieder zich goed liet smaken.

Man overboordEen reddingsboei en een rookbom voorde markering werden overboord gegooid voor de oefening man overboord. Het schip maakte met hogesnelheid een ronddraaiende beweging.Bij de drenkeling aangekomen werdeen reddingsboot overboord gezetwaarmee in zeer korte tijd de drenkeling uit het water werd gehaald. Daarnaterug naar het schip om aan boord gehesen te worden. De Hr.Ms. Hellevoetsluis kwam tijdens de lichte-lasten-oefening naast onsvaren. Een lijn werdovergeschoten om vervolgens een wat dikkere kabel over te kunnenzetten waarlangs deover te zetten last werd -~

‘1-

overgeheveld. Helaas voor de bemanning van de Hellevoetsluis sloeg defles jenever stuk tegen de reling.

Via het Schulpengat terug naar hetMarsdiep voor debarkatie. Tijdens depassage van het Schulpengat werd onseen demo hogevaart voorgeschoteld.Het is onvoorstelbaar dat in een paarseconden een snelheid wordt bereiktvan 32 knopen en wanneer gas terugwordt genomen het schip zeer snel stilligt.

Na een enerverende dag, waarvan allegenodigden hebben genoten kunnenwe alleen maar zeggen: “bedankt bemanning van de Hr.Ms. AbrahamCrijnssen dat wij bij u te gast mochten zijn.”,

Door: Cees Vinkesteijn

De overtocht met de sleepboot op4 oktober was voor het personeelvan de afdeling Verwerving zeernat. Het goot van de regen. Via destatietrap kwamen wij aan boord

van deHr. Ms. Abraham Crijnssen.Daar werden wij verwelkomd ineen warme hangar met heerlijkeverse koffie.

Na een welkomstwoord van de commandant kregen wij de dagindeling

van de eerste officier. In de morgenwerd een Lynx helikopter gedemonstreerd met de daarbij behorende landing aan boord. De lunch bestond uiteen nasihap. In de middag het manoeuvreren met een mijnenjager en eenvliegdemonstratie van een Orion, ookeen keer fuilspeed varen met 30 knopen, en een demonstratie man overboord.

Een fijne dagDe gehele dag mochten wij door enover het schip lopen en kruipen. Rond16.00 uur lag de sleepboot weer langs-zij om ons naar de haven te brengen endaarna met de bus naar huis te rijden.Het was een fijne dag, erg leuk ookeens kennis te maken metje varendecollega’s. •

Ik. Ms. Abraham Ciijnssennogmaals gastheer

— .~.IIPAItAM CnIJ~4SS~W

‘ p

MEOBTIEK november 1994 9

SnoekdriveBron: Jan Uiterdijk

De afdeling vissen van dePVMBO heeft een snoekdrivegehouden. Op zaterdag 28 oktober en op 5 november konden deleden onderling uitmaken wie degrootste snoek kon vangen.

Er werd gevist bij L. Groenendijk inhet plaatsje Het Noorden bij Nieuw-koop. Tijdens de eerste wedstrijd werdéén snoek gevangen. Jan Uiterdijkhaalde een snoek van 106 cm op dekant. In de tweede wedstrijd werdentwee snoeken gevangen. Arie Bal met79 cm en M. Oexman met 50 cm konden Jan hiermee niet van de eersteplaats verdringen.

Na afloop werd bij een borrel vergaderd. Er werd een nieuwe voorzitter

gekozen. M. Riemens volgde C. Flipp0 op. Cees (die Rooie) is met succesjarenlang voorzitter geweest van deafdeling vissen. We zullen de subsidieaanvragen voor snert gaan missen.

Het bestuur:M. RiemensC. VerbokkemJ. UiterdijkG. Sira

Toertocht SOV MEOB/HDoor: Paul Muyres

Op 17 september werd de toertocht van SOV MEOB gereden.Nou, een toertocht? Dat het eentoer zou worden was een verassing voor diegene die nooit inZuid Limburg hadden gereden.

VéÔr zes uur met 23 renners per luxetoeringcar plus mercedesbus met aanhangwagen voor de fietsen, vanuitDen Helder richting Limburg.

Het spoor bijsterOnderweg werd de route uitgedeeld entoegelicht. Klokslag 10.00 uur reed dechauffeur Valkenburg binnen, richtingHotel Lobelia. Daar liep de hele groepachter de reisleider naar binnen om teverkleden, maar met één toilet is datniet leuk. Dus terug naar de bus omzich in de juiste kleding te hijsen. Nogeen kop koffie voor de spanning, en opweg. De voigwagen binnen tien minuten achter de groep aan. Met de luxevan een autotelefoon aan boord, eniedereen met het telefoonnummer opzak, kon niemand in Zuid Limburg deweg kwijt raken. Jammer, binnenvier kilometer was Leen Molenaar

niet alleen het spoor bijster, maarook het telefoonnummer. Leen stapte af, maar heeft toch nog heel wat vanZuid Limburg gezien, van de top tot inde Steenkoolmijn aan toe, samen metJohan Meijer en zijn vrouw. Johan kondoor een operatie niet meefietsen maarals steun voor twee maatjes ging hijwel mee. Na deze zoekaktie haddenwij bij Banholt de aansluiting weergevonden. Via de plaatsen Mheer enNoorbeek, en rijdend naast Andre deHaan werd het duidelijk dat Andre devolgende “col” niet zou halen. Jammermaar de route volgend vanuit de wagen, heeft Andre toch een prettige daggehad. Op naar Slenaken en kleinZwitserland, waar de renners op eenhoogte van 219 meter fietsten. Dit wasook de plek dat Pa Tellegen op zijngemak aan de kant met een Big Smilezat. (Met zo’n gezicht kon hij niet inde groep gezeten hebben.) Klopt! Hijwas vooruit gefietst en zat nu enkelesteentjes uit zijn schoen te pulken. “Ikben hier bekenden volg wel”, was zijnantwoord naar de voigwagen toe. Dusmet 21 renners richting Vijlerbos, eenprachtig stuk bos met een klim naar274 m hoogte toe. Vanuit de volgwagen moest er af en toe een kontje ge-

geven worden, wat niet als onprettigwerd ervaren. Vlak voor het drie landen punt bij Wolffiaag ging het geografisch nietjuist, in plaats van linksaf,zaten de renners in Belgie tegen hetplaatsje Gemmenich aan. Leuk meegenomen die kilometers. Even terugen voluit de Vaalserberg op naar hethoogste punt van Nederland het drielanden punt met een hoogte van 321meter. Trots lieten de renners zich fotograferen.

Het grote werkEven nog een as van een wiel verwisselen, “raar lie, alsje dik honderd kiloweegt”, nog wat eten en drinken, ennaar beneden richting Vaals. Daar deMergelland route weer opgepakt richting Mechelen. En dan naar WahlwilIer, waar het grote werk in zicht kwam:De Kruisberg. De volgwagen voor derenners uit, om een leuke plaat teschieten en de renners moed in te spreken tijdens de klim die door een deelvan de fietsers lopend werd genomen.Zwak!!! Richting Simpelveld evenbijkomen, tot in Simpelveld ‘n klimnaar een prachtig panoramisch uitzichtvoor hun wielen lag. Wij als volgershebben genoten hiervan, de renners

10 november 1994 MEOBTIEK

hadden er geen oog voor, zelfs ééncoureur keek liever naar het asfalt,toen hij niet op tijd uit zijn toeclipkwam.

Op de hellingBoven aangekomen even formeren,(wat de hele route prima was geregelddoor de renners zelf) en weer op padzoekend naar de volgende uitdaging.Dat was de Mingersberg richtingSchin op Geul. Binnen één kilometervolgde de Keutenberg. Een berg meteen helling van 22% waar een ieder dehele dag naar uitgekeken had. Prachtigom te zien hoe zij niet wilden opgeven,en iedere meter hun fiets bijna opvraten om te klimmen. Maarjammer, eenenkeling haalde de Keuterberg fietsend. Fenko Haaksema met kramp, opde top weer op zijn fiets gezet, evenaanduwen en hup daar zet hij zijn vermoeide stampers weer in beweging.Via Sibbe reden zij Valkenburg binnen. Voor sommigen niet voldoende,de Cauberg moest nog even bedwongen worden. Daarna douchenen snel in het Hotel aan de Wiekse

.1

‘1-

Witte, Grimberger of gewoon eenkleintje pils. Na een heerlijk diner,werd tegen 20.00 uur de terug reisaanvaard. In de bus was het tijd voorde Voorzitter Henk de Vries om deherinneringen tijdens een one menshow uit te reiken. Pa Tellegen die alseen oude eigenwijze man zijn eigenroute reed. En Andre de Haan die voor

het deel wat hij gereden had, een door-gezaagde herinnering kreeg aangeboden, waarbij hij vertelde dat Andrevolgendjaar de andere helft ontvangt.

Een fantastische dag, dat volgendjaar zeker weer georganiseerd gaatworden door de SOV MEOB.,

Ben van Wafraven vijftig jaarDoor: De collega’s

“Ja, het is waar, Ben van Walraven isvijftig jaar.”

Bovenstaande leus was het eerste datBen van Walraven las toen hij op zijnverjaardag, 16 september, gebouwHuygens binnenkwam. Er was ookeen echte Abraham in de gang gezetdoor zijn collega’s. Deze Abrahamwas omgeven door tientallen dozen,de vele projecten en de enorme papierwinkel voorstellende waarmee Benelke dag bezig is.

Bij de koffie werd hem een overheerlijke Abraham aangeboden door velecollega’s. Wij wensen hem een goedegezondheid en nog vele jaren toe.+

.— ~ ~

,..j;., ~

,.,

:

.—.

~! ~“~::J~) ~ ~ -~.:‘f~

~ ~,~ ~ -- ~~-:~•

~ ~

,-~

II O~•lft~ 2

1~ 3

f

MEOBTIEK november 1994 11

De salarisuitdraai uitgerafeld (II)

c 114(2Jaar)Tariefgroep 3Bruto Sa arts- OuderdomspensioenlNabestaand n nsloen3,2%~(7797+8%>2625] f• V T-premie0,23*( t is + 8%) f- Bovenwettelijk IPInvaliditeitspensioen0,33*(salaris + 8%) f

U t voorbeeld uit nota van mei1994 en u eviers Belasting Al

k agwodeaa n omendat vanaf 1januari1995 d salarisuitd ieralsvolgtg atui

f7797,

186,37

19,36

27,39

Door: K. Meijer

Per 1januari1995 zal de salarisuitdraai er anders uit komen tezien. We hebben thans te makenmet een drietal zaken:

* Privatisering Abp;* Onderbrengen van ambtenaren

onder de sociale verzekenngswetten (00W-project);

* WAO-gat (= minder uitkering bijdezelfde mate van arbeidsongeschiktheid).

Zolang we nog niet onder de socialeverzekeringswetten vallen, hebbenwe als ambtenaar recht op invaliditeitspensioen (IP) bij blijvende arbeidsongeschiktheid. Toch hebbenwij ook te maken met het WAO-gat,alleen heet dat nu pensioenhiaat.Wat is namelijk het geval? De verlaging van de WAO-uitkering hangt samen met de invoering van de Wet terugdringing beroep op dearbeidsongeschiktheidsregelingen(wet-TBA). Daarin staat ook, dat deuitkeringen voor ambtenaren omlaagmoeten. Het invaliditeitspensioen(vroeger maximaal 73% van hetlaatstverdiende salaris) is daarommet ingang van 1 mei 1994 verlaagdnaar 70%. Per 1januari1995 wordtdit 65% bij volledige arbeidsongeschiktheid. U kunt zich bijverzekerentot 70%’ Wie zich niet wil bijverzekeren, moet een verklaring invullen. Bijvolledige arbeidsongeschiktheid bedraagt de invaliditeitspensioen dan65% in plaats van 70%. Daar staat tegenover, dat er minder pensioenpremie betaalt hoeft te worden.Een formulier waarmee u verklaartdat u van bijverzekeren afziet is teverkrijgen bij PZ.

In het kader van het Onderbrengenvan ambtenaren Onder de socialeverzekerings Wetten (00W-project),gaat de salansuitdraai er met ingangvan 1januari 1995 geheel anders uitzien.De Vereffeningsbijdrage bijdrage ver-

dwijnt. In plaats daarvan zullen inhoudingen WAO, W~V en ZW plaatsvinden.Het gaat dus nog niet om echtepremies WAOIWWIZW, maar ompseudo-premies.Eerst per 1januari 1996 worden alleambtenaren ondergebracht onder desociale zekerheidswetten WAO/WW/ZW. De ambtenaar krijgt dan bijziekte en arbeidsongeschiktheid enbij werkloosheid te maken met rechten en verplichtingen voortvloeiendeuit de werknemersverzekeringenWAO, WW en ZW en bovenwettelijke regelingen.

Vanaf 1januari1995 staan op de salansuitdraai inhoudingen, voor:* Ouderdoms- en nabestaanden-

pensioen:* VUT;* Bovenwettelijk arbeidsongeschik

heidspensioen.Pensioenpremie is opgebouwd uit:* Ouderdoms- en nabestaanden-

pensioen;* Arbeidsongeschiktheidspensioen;* Bovenwettelijk arbeidsongeschik

heidspensioen.Het arbeidsongeschikheidspensioen wordt gesplitst in:* WAO-deel;* Bovenwettelijk deel arbeidson

geschiktheidspensioen (bijverzekering tot 70/65%).

Voor het arbeidsongeschiktheidspensioen kan men kiezen uit:* uitkering van 70% van pensioen-

grondslag met een premie van ca.0,45%;

* uitkering van 65% van pensioen-

grondslag met een premie die0,25% lager uitvalt.

Stilzwijgend wordt aangenomen datgekozen wordt voor een uitkeringvan 70% van de pensioengrondsiag.

Loon voor premieheffing f 7563,88-ZW premie0,82% van 7563,88 f 62,20- -premie1,9% van 7563,88 f 143,69- WAO-premie5,73% van 7563,88 f 433,43

f 6924,56+ Overhevelingstoeslagca. 10,66% f 738,00

Belastbaar inkomen: f 7662,56- LoonheffingWitte tabel f 2815,58

Netto Loon 1 4846,98

premie, de WW-premie en de WAOpremie. Hierbij wordt opgeteld deoverhevelingstoeslag. Dit geeft hetbelastbaar inkomen. Hierop is deloonheffing van toepassing.

OuderdomspensioenlNabestaandenpensioenEr is vanuit gegaan dat over een bedrag van 2625 gulden geen premiewordt betaald (franchise).

VUT-premieDe VUT-premie zal in stappen van0,23% op 1januari1995 toenementot 1,61% in het jaar 2001.

Geraadpleegde bronnen:* Elseviers Belasting Almanak* Publikaties in Commentaar,

CMHF - Den Haag* Defensie en de wet financiële

voorzieningen privatisering Abp(Wet FVP/Abp), Nota mei 1994

* Mededeling inzake reparatieWAO-gat.

Toelichting:Bruto-salarisOm ongeveer op hetzelfde netto-salaris uit te komen, zullen de meestebruto salarissen worden verhoogd.

Van het bruto salaris worden afgetrokken: het Ouderdomspensioen/Na.bestaandenpensioen, de VUT-premie en het Bovenwettelijk deel vanhet Invaliditeitspensioen. Dit leverthet loon voor premieheffing op. Vandit bedrag worden berekend: de ZW

12 november 1994 MEOBTIEK

In de keuken van het TemperatuurlabPerry van Akkeren van BureauMeetapparatuur heeft met hetsoftwarepakket LabWindowseen programma geschreven voorbesturing van de apparatuur inhet Temperatuurlab.

Het Kalibratiecentrum heeft hiermeeeen krachtig instrument erbij gekregenvoor het kalibreren van onder anderethermometers, platina-weerstandprobe’s, thermokoppels en temperatuurvochtigheids-meters (van -20 graden

Celcius tot + 1040 graden Celcius).

In een aantal sessies heeft Perry aan hetpersoneel van het Kalibratiecentrum hetprogramma en daarbij de kalibratiemogelijkheden gedemonstreerd.Er kunnen zestien instrumenten worden aangestuurd, zoals een buisoven,klimaatkast en vloeistofbaden.+

- ii.• - —

.‘~ ~ -

L•~1

Mag ik 4000 liter stikstofOp vrijdag 4 november werd destikstoftank (4500 liter) aan dezijkant van gebouw Huygensvervangen door een tank van4000 liter. De oude tank bleek telekken en stond regelmatig ‘af te

blazen’. Dit kon geen kwaad,maar koste wel geld.

Stikstof wordt door de werkplaatsenvan Optiek gebruikt om apparatuur inwendig te reinigen. Er loopt een ring-

leiding door gebouw Huygens waarmee in iedere werkplaats stikstof terbeschilcking staat. De sectie Coatingvan de afdeling Glasbewerking(OGLB) gebruikt vloeibare stikstofbijhet opdampproces.

In de tank heerst een druk van 4 Barbij een temperatuur van -196 gradenCelcius. De zon heeft geen enkele invloed op de inhoud van de tank. Erheerst een vacuüm in de tussenwandom verdamping van de vloeibare stikstof te voorkomen.

KwaliteitsauditDe twee monteurs van de firma Hoek-loos hadden een hoop belangstelling.Zij waren heel serieus bezig: terreinafzetten met rood/wit lint, veiligheidshelm open zorgvuldig takelen. Dit zalaltijd zo gebeuren, maar deze keerkreeg het bedrijf een kwaliteitsaudit.Om een kwaliteitscertificaat te verkrijgen moet een firma aan allerleikwaliteitseisen voldoen. De firmaHoekloos vondt de tankwisseling bijhet MEOB een mooi voorbeeld vooreen audit.•

1’

.

~.•.

~i::~ ‘.~ ~!L II

1 ~ tetTRANSPO~ ~ç~::~

~ .1_i1_—~~~ ~ •,~••:~-.~

MEOBTIEK november 1994 13

SEWACO-roeiwedstrijdDoor: Pieter Brakeboer

De traditionele roeiwedstrijdvan BW is met ingang van ditjaar omgedoopt tot SEWACOroeiwedstrjd. Met het oog op detoekomstige samenwerking leekhet geen onaardige gedachte opvoorhand de krachten onderlingte vergelijken.

Voor ons van het MEOB iets nieuws,geen ervaring in deze tak van sportmaar toch een enorme uitdaging. Opkorte termijn diende men een ploegsamen te stellen van zes personen metstuurmanlvrouw. Binnen de wel zeerkorte aanmeldingstermijn bleken erliefst negen ploegen zich in de strijd tewillen werpen op 15 september. Ocharme, wat regende het die dag. Er restte slechts afgelasting, de wedstrijdenwerden een week verschoven naar 22september. En laat het die dag tochheerlijk warm zijn.

De beste stuurlui staan aan walAllen waren we in de gelegenheid gesteld, voor zover dienstbelangen hetmogelijk maakten, om als deskundigestuurlui aan de wal te fungeren. Vandit aanbod is des te gretiger gebruikgemaakt wegens de temperatuur in hetgebouw, die eerder deed vermoedendat we ons op een wedstrijd priksleeënmoesten voorbereiden. Maar aan dezonovergoten waterkant van het Boerenverdriet hadden we gelegenheidom te ontdooien. Dat onze roeiers de

1 1

gestreden in een zeer spannende strijd.De Toekomstige Directie verbeterdehun tijd tot 2’35”, een voorbeeld voorde andere teams. Op de ploeg DIMAna verbeterde ieder de eerder gemaakte tijd, zodat de bekers bij BW belandden. Echter niet de prijs voor de origineelste ploeg! Het team vanKantine/MEOB heeft als Piraten vermomd deze prijs geëenterd. Met Marjanne Schouten als Kapitein Haak aanhet roer, voorzien van een zwaar bewapende Henry Burggraaf leverdedeze ploeg een vrolijke strijd, buitende bekers gebleven maar wel de smakelijkste prijs. Gewend als ze zijn metvoedsel om te gaan, was de taart bijhen in goede handen.

Na afloop van de wedstrijd konden in‘t Vooronder de teams en toeschouwers elkaar in innemendheid meten,hetgeen onbeslist bleef.

De einduitslag luidt:1. Wapens

met Wisselbeker2. Toekomstige directie3. Oppervlaktebehandeling4. Druklucht

en buiten de prijzen, als laatste, deenige ploeg van het MEOB die definale haalde: DIMA met een tijd van2’SO”..

t

gevolgen van de intense kou in hetgebouw nog niet te boven waren, bleekuit de prestaties: slechts één MEOBteam wist zich te plaatsen voor de finale.

PiratenVan de BW hadden zich twintig teamsdoen inschrijven, waarvan er zich lateréén terugtrok zodat in totaal 28 teamshet tegen elkaar op konden nemen inveertien manches. Vroeg in de middagleek de door de Toekomstige directieSEWACO-ploeg gemaakte tijd van2’38” onaantastbaar. Niemand kwamin de voorrondes onder deze tijd. Tweepaar teams hadden resp. 2’47” en2’SO”, te weten: Oppervlaktebehandeling KKW/BW en Wapens/BW;DIMA/MEOB en Druklucht/BW. Aldus werd de finale tussen vijf ploegen

_ 0

~ ;l

~i~iIflip

7 -

2’32,

2’ 35’2’ 38”2’39”

14 november 1994 MEOBTIEK

Afronding PRTL-projectOp 29 november zal het Pantser Rups Tegen Lucht-doelen (PRTL)-project van de Koninklijke landmacht bij het MEOB feestelijk worden afgesloten.

Om de vier weken werd een PRTL gedemonteerd. In gedeeltesgingen ze naar Duitsland, Dongen en naar de tankwerkplaatsin Leusden. Ook het MEOB heeft met verschillende afdelingenaan dit project gewerkt. Er zijn sinds 1986 102 voertuigenbehandeld. Inmiddels is bekend geworden dat door de afgelopen bezuinigingsronde, er nog maar 51 voertuigen operationeel zullen blijven. De rest wordt verkocht.

Koerszoekende- en noordzoekende-Gyro’s werden in de stofarme ruimte behandeld. Bij de luchtgelagerde onderdelenmag absoluut geen stof komen. Bij de afdeling Groot Optiekwerden Optische Doelaanwijzers en Periscopen behandeld.Elke PRTL heeft twee periscopen. In de beginfase is veelgeïnvesteerd om kennis eigen te maken en testapparatuursamen te stellen. Iedere oplevering werd gecontroleerd doorMilitair Toezicht Koninklijke landmacht (MTK), zie foto.+

Frans de Kleijn vierde op 17 november zijn 25-jarig jubileum.Iedereen werd uitgenodigd in dekantine voor een drankje. “Verboden toespraken te houden”,stond er op zijn zelfgemaakteposter.

Zo gemakkelijk kwam Frans er dusniet af. Sinterklaas zelf (Ad van deBerg) kwam met zijn Zwarte Pieten

van het Teamwork. Sint vroeg: “Kaner iemand op het elektronisch keyboard spelen? nee, dan zal ik het zelfwel doen. Ik heb ooit les gehad opklavesimpel dus dat zal wel lukken.”Onderwijl schikt hij zijn baard en zettehij zijn mijter weer op die regelmatigafzakte. De Pieten zongen liedjes dieop Frans sloegen en alleen volgens demelodie wat weg hadden van sinterklaasliedjes. De Sint kreeg keer op

keer de lachers op zijn hand met zijngepingel op het keyboard.

Andere collega’s hadden het toespraakverbod opgelost door in stiltebanners omhoog te houden. Ook daarmee werd het spreekverbod gehandhaafd.•

EvenementendagDoor: Gerard van Pruissen

— Daar lig je dan op de grond, deopening van deze toch wel geslaagde dag was nog maar eenhalf uurtje geleden verricht. Ikhad mij deze dag geheel andersvoorgesteld!

Op weg naar het ziekenhuis besef jedat veel voorgenomen afspraken, ookin de privésfeer, helaas niet meer doorkunnen gaan. Na thuiskomst ben jeenorm met jezelf bezig en de ve~bazing is dan groot, als er namens dedirectie van het MEOB een prachtigebos bloemen wordt bezorgd. Ook velecollega’s en indirecte collega’s wil ikvia dit schrijven bedanken voor desteun en de aandacht die zij aan mijhebben gegeven. Het heeft mij goedgedaan. +

1,

Frans de Kleijn 25 jaar bij het MEOB

MEOBTIEK november 1994 15

Formatiezaken deel 3Door: H. W. Schutte

Over de bezwaren-procedure enbuurmans grasIn de vorige editie van uw bedrijfsblad heb ik uiteengezet hoehet niveau van een functie totstand komt. Ook heb ik toegezegd het een en ander te vertellenwat er allemaal na het onderzoekplaatsvindt.

Het formatie-onderzoek wordt meteen eindgesprek met de dienstleidingafgesloten. Door middel van een formatierapport worden de bevindingenen afspraken vastgelegd en verzondennaar de dienst. Daarna wordt u op dehoogte gesteld van het resultaat vooruw functie. Dat op de hoogte stellenkan via meerdere wegen geschieden,maar moet in ieder geval schriftelijkgebeuren. Formeel heet dat “Mededeling omtrent aard en niveau van defunctie”, in de wandelgangen mdelingsbrief geheten. In deze mededeling staan de hoofd- en niveaugroepvermeld, waarin de aan u opgedragenfunctie is ingedeeld. Ook wordt hetnormrnateriaal vermeld waarop de indeling is gebaseerd. Tenslotte wordt ugewezen op de mogelijkheid tot hetmaken van bezwaar.

Voor het bureau formatiezaken is dezaak in feite gesloten. Voor de dienstleiding begint het opnieuw. De stafafdeling personeelszaken dient zorg tedragen voor het juiste Functie-Informatie-Formulier (FIF) en dient u deindelingsbriefuit te reiken. Ook regeltde stafafdeling personeelszaken, samen met uw chef(s) wie eventueel bevorderd kan worden. Het bureau Formatiezaken staat hier volledig buiten.Wij kunnen en mogen niet beoordelenhoe iemand zijn taak verricht. Het gaatbij ons om de inhoud van een functieen niet om u. In de meeste gevallen ishet proces dan afgerond.

VerweermogelijkheidHet kan echter voorkomen dat u hetoneens bent met de uitkomst. Op datmoment start u de bezwarenprocedure

functiewaardering op, die uiteindelijkkan leiden tot een zaak bij de CentraleAdviescommissie Bezwaren Functiewaardering (CABF) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dezeprocedure is in het leven geroepen omu een verweermogeljkheid te geven,wanneer er naar uw mening iets nietgoed is gegaan. Aan de andere kant ishet voor de Organisatie een signaal omna te gaan of er toch nog iets vergetenis.

Bij het maken.van bezwaar moetentwee zaken scherp worden onderscheiden:

1. Betreft het de omschrijving van uwtaken;2. Betreft het de toekenning van hetniveau (corresponderend met eenschaal).

ad 1. Als het FIF volgens u niet correctis (nogmaals: de dienstleiding bepaaltde inhoud van uw functie) dan wordtdit volgens een vaste procedure behandeld en eventueel aan een hernieuwdformatie-onderzoek onderworpen. Uiteraard moet het om essentiële zakengaan die van invloed zijn op het niveau.

Over het algemeen komt dit om verschillende redenen weinig voor, omdat:- u als functionaris doorgaans be

trokken bent bij de omschrijvingvan uw functie;

- uw dienstleiding vaak goed op dehoogte is over wie wat behoort tedoen;

- er tijdens formatie-onderzoekenscherp op wordt gelet.

Nogmaals, het gaat om niveaubepalende taken. In de dagelijkse praktijkverricht iedereen weleens werkzaamheden die niet in een FIF staan. In eenflexibele Organisatie ~S dat heel normaal. Krijgt het echter een structureelkarakter en het heeft invloed op hetniveau, dan wordt het tijd hier aandacht aan te besteden: ofhet FIF wordtaangepast en ter waardering aan hetbureau formatiezaken voorgelegd, ofde afwijkende taken worden elders ingepast in de Organisatie, bijvoorbeeld

waar gelijksoortige taken al werdenverricht.

ad 2. Problematischer wordt het wanneer u overweegt bezwaar te makentegen de toekenning van het niveau.Wij willen u niet ontmoedigen, maarwel is het goed de volgende aspectenop u in te laten werken:

1. Is buurmans gras groener?

Naast de inhoud van uw functie worden ook omgevingsfactoren gewogen,zoals de plaats van de functie in deOrganisatie, de hiërarchische opbouwvan de functies, de centrale doelstelling van de Organisatie met bijbehorende bevoegdheden, de grootte vande Organisatie en/of de hoeveelheidfunctiedelingen. Op het oog wordt dezelfde functiebenamingen gehanteerd,terwijl er een wereld van verschil kanzijn. Een voorbeeld is de functiebenaming van Commandant. Deze functiekennen we in allerlei vormen en hoedanigheden. De rangen daarbij zijnook verschillend, ondanks dat de functie dezelfde omschrijving kan hebben:de omgevingsfactoren echter bepalenhet verschil;

2. Hoe moeilijk is moeilijk?

Theoretisch is het mogelijk dat in hetgeval de organieke functie (uw FIF)identiek is met de functie die u feitelijkopgedragen krijgt (uw FOF), door deCABF anders wordt ingedeeld dan dateen formatie-onderzoeker dat zoudoen. De kans hierop is echter in depraktijk praktisch nihil gebleken. Hetis immers niet verwachtbaar dat deCABF op basis van dezelfde informatie. met hetzelfde FIF, en met gebruikvan dezelfde normen, tot een andereindeling komt.

3. Hoe objectief/subjectief bent u?

Doordat u soms de functionaris kent,bestaat de kans dat de inhoud van diefunctie wordt vermengd met de manierwaarop de desbetreffende persoon defunctie uitoefent. En als dat in uw ogenminder goed gebeurt, is de conclusievaak snel getrokken. Formatiezaken

16 november 1994 MEOBTIEK

scheidt inhoud van de functie en deuitvoering door de persoon zeer strikt;

4. Baat het niet dan schaadt het niet?

Zo nu en dan horen we: “Je moet gewoon in bezwaar gaan, want je weetnooit wat het oplevert”. Een varianthierop is als totale groep bezwaar aante tekenen, zodat er wat meer druk opde ketel wordt gezet. De ervaring leertdat beide uitgangspunten geen enkelesoelaas dienen. Uw directeur moet alseerste een standpunt over uw bezwaar

innemen en u begrijpt dat als er overeenstemming is over de structuur vande Organisatie en de bijhorende functie-indelingen, hij uw bezwaar niet zaldelen. Het enige wat u er vaak meebereikt is dat er negatieve druk op dewerkrelaties wordt gelegd en daarschiet niemand wat mee op.

De moraal van dit verhaal is het volgende:

U heeft er recht op goed geïnfonneerdte zijn over de structuur en de achter-

gronden van de indeling van uw functie. Doorgaans zal de ljnchef en/of depersoneelsconsulent hiertoe het initiatief nemen. Heeft u dan nog vragen,schroomt u dan niet om u hierover telaten voorlichten. U heeft het voordeeldat formatie-onderzoekers in uw directe omgeving gehuisvest zijn. Ookhet bureau formatiezaken is bereid u teinformeren. Het kan de Organisatie inhet algemeen en u in het bijzonder eenhoop ergernis besparen.+

Panties, Pumpsens LipstickTot en met 4 december is in hetMarinemuseum te Den Helderde tentoonstelling “Panties,Pumps, en Lipstick” over vijftigjaar vrouwen bij de Marine tezien. De tentoonstelling herdenkthet feit dat vijftig jaar geledenvoor het eerst vrouwen in militaire dienst bij de marine kwamen.

De tentoonstelling schetst een beeldvan de ontwikkeling van vrouwelijkemilitairen bij de marine vanaf 1944 totheden. Door middel van originele foto’s en objecten worden verschillendethema’s uitgewerkt zoals: de tijd inIndië, het uniform en het wel en weevan de vrouwen binnen de marine.

On-vrouwelijke arbeidDe Marine Vrouwen Afdeling (Marva) werd op 31 oktober 1944 in Engeland bij Koninklijk Besluit opgericht.Het idee achter de oprichting wasmannelijk personeel vrij te makenvoor functies bij de vloot. Het vrouwelijk marine-personeel kon dan dewerkzaamheden van deze mannen aande wal overnemen. Hun functies waren aanvankelijk vaak huishoudelijkvan aard. Vrouwen in militaire dienstwas onder de Nederlandse bevolkingnog nauwelijks geaccepteerd, wanneer zij dan ook nog ‘on-vrouwelijke’arbeid zouden verrichten, dan was hethek helemaal van de dam.

Door de invoering van een nieuwe wetin 1971 waarin de politieke rechtenvan de vrouw zijn vastgelegd, is be

paald dat ‘vrouwen gerechtigd zijn opgelijke voet met mannen een overheidsbetrekking te vervullen’. Om aanbovengenoemde wet uitvoering te geven, werd de Marine Vrouwen Afdeling op 1januari1982 opgeheven. Hetvrouwelijk personeel werd geïntegreerd in de nieuwe personeelsstructuur van de Koninklijke marine. Sindsdien staan alle beroepen binnen deKoninklijke marine (m.u.v. het KorpsMariniers) open voor vrouwen.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag:10.00-16.45, zaterdag, zon- en feestdagen: 13.00-16.30. Toegangsprijzen:volwassenen: f 7.50, Pas 65 CJP:f 6.50, kinderen 5-l5jaar: f 4.00. Museumjaarkaart, Kinderen tot 5 jaar enhouders van veteranenpas en militairen: gratis.

Adres: Marinemuseum, Hoofdgracht3, 1781 AA Den Helder, tel: 02230-56834..

.j1~ MAR

ii’— ~)_~rrr/

MEOBTIEK november 1994 17

Oegstgeest in bange dagenDoor: Wil van Elk

“Kijk ik ben er nog”, zei Toonvan de Nagel, de oudste nog inleven zijnde verzetsdeelnemervan de belangrijkste Oegstgeester verzetsgroep Talboo. “Komthet boek pas in november 1995uit? Ik weet niet of ik dan nogleef!” Was zijn eerste reactietoen hij werd benaderd door deschrijvers van het boek Oegstgeest in bange dagen.

Het programma werd aaneengepraatdoor ex marine-officier Koos van denAardweg. De toespraken van Riet vanDort, van burgemeester Scheenstra envan Bert van Driessen werden ademloos aangehoord. Het onderwerp wasdan ook heel serieus. De meeste aanwezigen hebben daadwerkelijk deoorlogssituatie meegemaakt en velenwaren actief in het verzet.

Riet van Dort overhandigde de burgemeester het eerste exemplaar van hetboek. Hij mocht het weer doorgevenaan Van de Nagel die in het boek inéén adem wordt genoemd met verzetsnamen als Zwarte Frits, Ouwe Dirken Kippe-Kees. Zwarte Frits was deleider van de verzetsgroep De Geuzen.

Scheenstra: “Het boek draagt bij aaneen stukje geschiedenis van Oegst

iifj~ ~

//q’.~/j?~ • !.j /

geest. Het beschrijft de inzet van veleburgers. Een inzet die heeft bijgedragen aan de bevrijding. Deze vrijheidmoeten wij blijven verdedigen.”

Bert Driessen, oud medewerker vanhet MEOB, kreeg door de VUT de tijdom samen met Riet van Dort het boeksamen te stellen. Dit bleek achterafveel werk te zijn. Zij waren dan ookzichtbaar opgelucht dat dit fraaieboekwerk eindelijk af was.

MEOB ook doelwitIn het boek wordt het voormaligeVERI en MEOB ook even genoemd.Het inmiddels gesloopte hoofdge

bouw “A’, in oorlogstijd gebouwd enMarine Bekleidungslager genoemd,werd gebruikt als assemblagehal voorde gevreesde V2’s. Een situatieschetsgeeft de plaats aan van dit gebouw, alsdoel voor eventueel uit te voeren bombardementen. Een afschrift van eenbrief beschrijft hoe goederen vanNSB’ers afgegeven moeten wordenbij de Marine Radio Dienst.

De schrijvers hebben een fraai stukjegeschiedschrijving opgeleverd.

Het boek is te koop bij boekhandelDe Kier voor f 59,90..

Voor mij niet zomaar een blok etonDoor: Care! van der Wijngaard

Met het boven de grond komenvan het blok beton achter het gebouw PASCAL, dat in zijn goedetijd de meettank van het LEOKwas, kwamen de herinneringenboven aan de periode dat ik mijndiensttijd in de afdeling onderwaterdetectie van het LEOKdoorbracht.

Na de opleiding tot radio-radarmonteur op de Elektronische school te Den~Helder werd ik geplaatst bij de onderwaterdetectie (OWD) van het LEOK.Hier heb ik de eerste stappen gedaan

in de richting van de onderwaterakoestiek. Indirect heeft deze tijd geleid totmijn latere werk binnen de afdelingakoestische metingen OAKM). Wanttoen ik na mijn diensttijd bij de VRZLIging werken, en er iemand werd gezocht voor de akoestische meetbaan inhet Haringvliet, herinnerde de toenmalige chef van de afdeling Versterkers mijn verleden.

Een prima koelkastDe afdeling OWD hield zich bezig metontwikkelingswerk op het terrein vande akoestiek. Een project was het bouwen van de 610 sonar-simulator. Omde beeldscherm presentatie te onder-

steunen met geluidseffecten was hetgewenst schroefgeluid te simuleren.Navraag bij Hr.Ms. Zeven Provinciënleerde dat zijn schroeven met 120omw./min. draaide. Echter geluidsopnamen waren toen nog niet beschikbaar. Door verschillende waaiers vanventilatoren onderwater te laten draaien is toen getracht de aard van hetschroefgeluid te onderkennen. Naastakoestische experimenten werd detank ook als koelkast gebruikt. De koffiemelk bleef zomer en winter op degewenste temperatuur en op woensdagmiddag werd de ton met overgebleven nasi goring uit de Marine keuken gekoeld. Eenmaal in dienst van de

1

•1~

18 november 1994 MEOBTIEK

VRZLI werd de tank nogmaals gebruikt om frequenties van cilinders onder en boven water te meten.

Ik kijk met plezier terug naar het werkvan de afdeling. Met de collega’s uitdie tijd, die na het samengaan van hetLEOK en het Physisch Laboratoriumnaar Den Haag verhuisden, zijn nogsteeds zakelijk kontakten.*

Collega Wim Mol heeft in zijn Sonarwerkplaatsperiode, ook de nodige metingen verricht in de tank. Wim: “Erwerden ook proeven gedaan met sonarboeien. De ‘echte’ metingen voerden we uit op het meetvlot in de Roeleveense plas.”

: :~

4-

Het Sociaal Beleidskader (SBK)Door: C.F. Verbokkem, HPZ

Tijdens de operatie de staf komtnaar u toe (tweede aflevering)zijn er regelmatig vragen gesteldover het SBK. Hoewel ieder personeelslid destijds een completeuitgave verstrekt heeft gekregenals bijsluiter van het Marine-nieuws, is het m.i. zinvol - nu hetMEOB 2000 steeds meer gestaltekrijgt - aan een aantal begrippen/instrumenten van het SBKnadere aandacht te schenken.

HetSBKHet SBK is in werking getreden op 1november 1991 met als doel bij de(komende) personeelsreductie-operaties gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen. Het heeft hiervoor een aantal instrumenten diezowel voor militairen als voor burgersbeschikbaar zijn. Het is van krachtvoor de duur van de reductie-operatieen kan - zodra dit nodig is - wordenaangepast. Vanzelfsprekend is vooraanpassing overleg met de Centralesvan overheidspersoneel en de belangenverenigingen van militairen noodzakelijk.

De FunctietoewijzingVoordat het “MEOB 2000” van startgaat, zijn alle medewerkers overtolligomdat alle MEOB-functies komen tevervallen. Het SBK bepaalt dat denieuwe Organisatie in eerste instantie

gevuld moet worden vanuit deze overtolligheid. Voor de militairen gebeurtdit volgens het reguliere functie toewijzingsproces. Voor het burgerpersoneel wordt bezien of plaatsing in denieuwe Organisatie, eventueel metscholing, mogelijk is. Hierbij speelthet begrip oudvolgt nieuw een belangrijke rol.

Oud volgt nieuwOud volgt nieuw: dit betekent dat alseen oude functie (nagenoeg) gelijk isaan een nieuwe functie, men het rechtheeft op de nieuwe functie; anders gezegd: men wordt direct voor de nieuwefunctie aangewezen. In een aantal gevallen zal het voorkomen dat van eenbepaalde functie het aantal afneemt.Dan zal bij de toewijzing van de functies aan de medewerkers de zogenaamde omgekeerde BARD volgordeworden toegepast.

De omgekeerde BARD volgordeDe omgekeerde BARD volgorde: inartikel 116 BARD (Burgerlijk Ambtenarenreglement Defensie) is geregeldwelke volgorde wordt toegepast bijontslag wegens overtolligheid. Dezevolgorde is:

le zij die dit wensen;

2e zij die 35 of meer voor pensioengeldende dienstjaren hebben, waarbijouderen in leeftijd voorjongeren gaan;

3e zij die jonger zijn van 35 jaar, waarbij degenen met het geringste aantaljaren in burgerlijke openbare dienst bijdit ministerie (=defensie) als eerstegaan;

4e zij die het geringste aantal jaren inburgerlijke openbare dienst bij het ministerie van defensie hebben doorgebracht.

De omgekeerde volgorde betekent dateerst medewerkers die behoren tot degroep 4e voor aanwijzing voor defunctie in aanmerking komen en vervolgens 3e en 2e tot het aantal beschikbare functies gevuld is.

HerplaatsenHerplaatsen: een overtollig gewordenmedewerker die niet in de nieuwe organisatie, te weten het “MEOB 2000”,geplaatst kan worden/geen functietoegewezen krijgt, krijgt de status vanherplaatser. Dit wordt schriftelijk medegedeeld onder vermelding van deingangsdatum. Deze datum is van belang omdat de maximale termijn datiemand herplaatser kan zijn twee jaarbedraagt. Tijdens deze periode heeftde Organisatie de plicht om een passende functie te vinden, in of buiten deeigen organisatie. De herplaatser heeftde plicht door het volgen van scholingzich geschikt te maken voor een passende functie. Alles er op gericht omeen overtolligheidsontslag te voorkomen.

MEOBTIEK november 1994 19

Passende functiePassende functie: een functie wordtpassend gevonden als de aan de functie verbonden werkzaamheden zijnberekend voor de capaciteiten en ervaring van een medewerker. Een uitzondering hierop is als aanvaarding omredenen van lichamelijke, geestelijkeofsociale aard niet van betrokkene kanworden verlangd. Het al of niet passend zijn van een functie kan aan eenbezwarencommissie herplaatsing tertoetsing worden voorgelegd. Opgemerkt wordt dat het weigeren vaneen passende functie leidt tot directontslag, zonder aanspraak opwachtgeld.

SchaalgarantieSchaalgarantie: het streven is erop gericht een ambtenaar niet beneden zijnniveau tewerk te stellen.

Als herplaatsing in een functie op hetzelfde niveau niet mogelijk is, kan aande ambtenaar op basis van artikel 78BARD, tijdelijk werkzaamheden worden opgedragen die zijn verbondenaan een functie waarvoor een lageresalarisschaal geldt. Men behoudt deeigen schaal hierbij en - vanzelfsprekend bij voldoende functioneren - behoudt men tevens uitzicht op eventuele periodieken in de eigen schaal. Ditzogenaamde neergeschut functioneren kan maximaal drie jaar duren. Ishet in die periode niet gelukt een pas-

sende functie te vinden dan volgt alsnog overtolligheidsontslag.

Tot zover een eerste aflevering van debegrippen van het SBK. Wellicht tenovervloede wordt erop gewezen dataan deze informatie geen rechten kunnen worden ontleend. De officiëletekst van het SBK blijft hiervoor debasis.

Vragen, geen vragenIn een volgende aflevering zal wordeningegaan op begrippen zoals wachtgeld, toetsingscommissie, herplaatsingscommissies e.d. Mochten naaraanleiding van het vorenstaande vragen zijn schroom dan niet, maar neemcontact op met de afdeling Personeelszaken.+

LandroversDoor: Wil van Elk

In de vitrinekast, in de gang vande kantine, waren een paar weken lang foto’s te zien van deevenementendag. Deze vitrinekan en mag door iedereen worden gebruikt die iets leuks willaten zien.

Willem van Vliet heeft de primeur. Hijheeft een verzameling van landrovermodellen. Hieraan heeft hij tien jaargewerkt. Deze verzameling is te zienin de vitrine.

Zelf rijdt Willem in een oud modelLandrover. Willem: “Een kapotteLandrover kan niet worden gemaakt

omdat hij nog moet rijden. Een kapotte‘Jap’ kan niet rijden omdat hij nogmoet worden gemaakt. Mijn Landrover heb ik gekocht bij de dump. Hij is

door het Engelse Rijnleger gebruiktals radiowagen. Er staat nog een 50Volt omvormer in. Het is een serie A,light weight met een wielbasis van 88inch. De kachel is pas na 20 minutenwarm. Hij weegt 1300 kilo. Om dekosten te drukken rijd ik met LPG enmet een grijs kenteken. Er staan tweeaccu’s in die samen voor 24 volt zorgen. Hij is sterker dan menig ‘Jap’ dieer alleen maar mooier uitziet. Tijdensbehendigheidsproeven, die twaalfkeer per jaar worden georganiseerddoor de vereniging Jeebee, heb ik almenig ‘Jap’ uit de modder moetentrekken. Hoe meer modder hoe mooier.”Na een kort ritje, begrijp ik de tekst opde werkplek van Willem een stuk beter: “Een landroverbezitter kan zijnhart ophalen waar een ander hetvasthoudt. “

-

T

.1~

...-~ ~

..~ ~20 november 1994 MEOBTIEK

Uit de koker van de DC voorzitterDoor: Albert Vink, Vz DC

Er is weer het nodige gebeurt deafgelopen tijd. Natuurlijk debrand in de OBW en het vervolghierop. Uiteraard heb ik wat temelden uit de laatste overlegvergadering. Verder heb ik met Corvan Dorp en Frank Dreef vijfweken in Edinburgh, Schotland,een cursus gevolgd voor het onderhoud aan de gemodificeerdescanconvertor van de radar vande Lynx helikopter. Onderwijlheeft Dick Havenaar de touwtjesvan de dienstcommissie in handen gehad.

In de laatste overleg vergadering ismet name gesproken over de kaderswaarin de 55+ regeling voor 1995 enverder zal worden toegepast. In onzeogen hebben we duidelijke afsprakengemaakt over de toepassing van de55+ regeling voor het komende jaar.Hier houdt het personeelsbeleid natuurlijk niet op. Personeelsbeleid voorde komende jaren, vooral de invullingdie door de PU’s en OU’s gegeven zalgaan worden, stond op het programmavan de driedaagse cursus die de dienstcommissie volgde op 7 tJm 9 november, bij het scholingsinstituut Gulden-berg in Helvoirt.

ReisregelingVolgens hetjaarverslag van de dienstcommissie is er veel werk is gestokenin de nieuwe reisregeling. De reisregeling is inmiddels verspreid binnen hetbedrijf, maar waar zijn al die gemaakteafspraken nu? Tijdens gesprekken metHPZ bleek dat niet de laatste versievan de reisregeling is verspreid. Ditkrijgt dus weer een vervolg.

SEWACO-bedrijfVan de projectgroep SEWACO-bedrjf is het voorstel tot reorganisatiebinnen gekomen. Dit houdt in dat hetSOO (samengesteld overleg orgaan)SEWACO nu een advies moet gevenover dit voorstel. In eerste instantiezijn de voorstellen bestudeerd door dediverse SOO-fracties. Het zal moeilijkworden om een eenduidig advies oppapier te krijgen. Hierbij moeten we

ons bedenken dat de belangen voorDen Helder anders zullen zijn dan debelangen voor Oegstgeest of DenHaag. We moeten ons er van bewustzijn dat we elkaars mening kunnenrespecteren en begrijpen en dat elkefractie zijn eigen verantwoordelijkheid heeft naar zijn achterban. Zakendie er als eerste uitspringen zijn inieder geval het ontbreken van eenwas/wordt-lijst met de relaties tussende functies. Dit is een lijst met alleoude functies en alle nieuwe functiesmet een verwijzing naar elkaar. Hiermee wordt het een stuk duidelijker wieer op een oude functie aanspraak kanmaken en wie er op een nieuwe functiezal moeten solliciteren.

Verder zijn de voorgeschreven criteriaburger/militaire-functie niet gehanteerd. Hiervoor bestaan richtlijnen.Het plaatsen van militairen in de organisatie moet een toegevoegde waardenhebben. Binnen het SEWACO-projectheeft men gekozen om het aantal burgers en militairen evenredig af te slanken. Wat het advies zal zijn van hetSOO komt in de volgende koker.

Er heeft een tweede gespreksrondeplaatsgehad met de mensen wiensfunctie naar het SEWACO-bedrjfover gaat. DMEOB en HPZ hebbenhier nogmaals een aantal vragen beantwoord die bij de mensen leefden.Vragen die zij niet ter plaatsen kondenbeantwoorden zijn door HPZ meegenomen naar het Personeels Chefsoverleg in Den Haag. De vraag blijftdan alleen nog voor een ieder persoonlijk of hij of zij de functie wil volgenof liever een plaats probeert te zoekenbinnen het “MEOB 2000”.

Voor wat betreft het “MEOB 2000”zitten de werkgroepen in de eindfase.Binnenkort mogen we het voorstel totreorganisatie verwachten. De eersteeindrapporten (kalibratiecentrum enconsultancy (duur woord voor adviesbureau)) hebben wij binnen en zijn weaan het bestuderen. Over niet al telange tijd kunt u verwachten datdienstcommissie-leden bij u langskomen die de rapporten met u zullendoorspreken.

OnbehoorlijkMoeilijk te verteren is de berichtgeving over de eventuele sluiting vanMarine Vliegkamp Valkenburg(MVKV). Het is zelfs onbehoorlijk tenoemen als de leiding van defensie hetene moment zegt dat vanwege de ligging en de functie naar Den Haag toe,zeker tot ver in 2000 het veld open zalblijven en nog geen drie maanden latereen onderzoek uitlekt naar de sluitingvan het vliegveld. Binnen de dienstcommissie zullen we ons beraden ofen zo ja welke acties we eventueelzouden kunnen nemen. De defensieorganisatie zal ook eens een keer totrust moeten kunnen komen. Het uitvoeren van de defensie- en in laterstadium de prioriteiten-nota, zijn voorde Organisatie al ingrijpend genoeg.Hiermee geef ik direct aan dat ik tochwel grote zorg heb voor de november-brief van minister Voorhoeven. Ermoeten weer een groot bedrag wordenbezuinigd. In de wandelgangen hoorjesteeds dat het zal uitmonden in eenextra afslanking van 4000 functiesbinnen de defensie Organisatie. Overniet al te lange tijd zullen we bezienwat de consequenties voor het MEOBen het SEWACO-bedrijf zullen zijn.

Geen super TABAIn de vorige koker heb ik melding gemaakt van een aan te stellen superTABA voor het uitvoeren van de herstructurering bevoorrading KM. Debijzondere commissie KM stelt dat hetsuper TABA-schap van de baan is endat er een coördinator zal worden aangewezen. Hiermee vallen dus alle betrokken personeelsleden in Oegstgeeststraks onder DMEOB, en voor het SEWACO-gebied onder DSEWACO.Een goede zaak vinden wij.

In de volgende koker hoop ik u meerte vertellen over de cursus die we dangevolgd hebben, hoop ik dat de juistereisregeling op uw bureau ligt, kan iku wellicht iets vertellen over het reorganisatie voorstel “MEOB 2000” watvoor de kerst klaar zal moeten zijn, enkan ik u meedelen wat het advies overhet voorstel tot reorganisatie naar devoorzitter van het SOO SEWACO zalzijn..

MEOBTIEK november 1994 21

Even voorstellen LUIGI GALVANIDoor: Koos van Laarhoven, BTRA.

Als naamgever van onze nieuweOBW (oppervlakte behandelings werkplaats) verdient LuigiGalvani een iets bredere introductie. Vandaar dit even voorstellen.

Luigi Galvani werd geboren op 9 december 1737 in Bologna. Hij volgdezijn opleiding aan de universiteit aldaar en studeerde daar in 1759 af in demedische en fysische wetenschappen.In 1762 trouwde hij met Lucia, deenige dochter van professor Galeazzi,die zijn leermeester in de anatomiewas aan de academy of science inBologna.

Hij verdeelde zijn tijd over een aantalfacetten van de medische wetenschap.Hij had een medische praktijk als chirurg, hij deed anatomisch onderzoeken gaf les aan de eerdergenoemde universiteit, waar hij in 1768 werd benoemd als professor in de anatomie.

KikkerpotenIn de periode daarna heeft hij zijn belangrijkste onderzoekingen en waarnemingen gedaan naar de invloed vanelektriciteit op vooraf geprepareerdekikkerpoten. Onder andere concludeerde hij dat een kikkerpoot samen-trekt als deze aan weerskanten metverschillende metalen in contact wordtgebracht. Deze laatste conclusie beschouwde hij zelf als de ontdekkingvan de dierlijke elektriciteit.Alessandro Volta, een tijdgenoot vanGalvani en professor aan de universiteit van Pavia, bestreed dit en beweerde dat de samentrekking van de spierte maken had met de temperatuur, samenstelling en massa van de verschillende aangesloten materialen. Galvaniweerlegde dit weer door in deze proeven twee stukken van gelijk materiaalte gebruiken. Daar is tussen die tweeheel wat over te doen geweest en zekregen beiden een groep van vooraanstaande wetenschappers achter zich.

Achteraf beziend hadden Galvani enVolta allebei een beetje gelijk.Galvani was juist in het toeschrjven

JL1IJGJ[

van de spiersamentrekkingen aan eenelektrische prikkeling, maar zat foutmet zijn conclusie dat dit dierlijkeelektriciteit zou zijn.Volta ontkende het bestaan van dierljke elektriciteit, maar was ook fout metzijn bewering dat bij elk door elektriciteit veroorzaakt fysiek effect, tweeverschillende metalen als bron vanstroom noodzakelijk waren.

KinderloosHet echtpaar Galvani bleef kinderloosen in 1790 overleed Lucia, zijn echtgenote op 47 jarige leeftijd. In de laatste jaren van zijn leven werd Galvanigeplaagd door een conflict metNapoleon. Deze ontsloeg hem in 1796uit zijn ambt omdat hij weigerde deeed af te leggen op de grondwet van denieuwe door Napoleon ingesteldeCISALPIJNSE republiek.

Hulpweigerend en in de steek gelatentrok hij zich daarop terug in het ouderlijk huis bij zijn daar wonende broer.Kort daarna werd zijn ontslag herroepen en werd hij gevraagd om nu zônder ondertekening van de grondwetzijn functie weer op te nemen. Hijstierf echter op 4 december 1798 op61 -jarige leeftijd, in armoede en grotezorgen, in het huis waar hij ook wasgeboren.

Toen was de wereld nog onwetendvan het feit dat men aan de vooravond stond van DE grote revolutieop het gebied van de elektriciteit.+

~,1~~~Y,)

?~,~ j \\<“~:

-

G ALV~N”I

22 november 1994 MEOBTIEK

Een stoorzender op bezoekDoor: Wil van Elk

Een keer per jaar gaat de ‘Jamcar’ van de Koninklijke luchtmacht aan boord van een Marineschip mee op oefening. TijdensFalcon Nut 1994 haalde de Hr.Ms. van Amstel een stoorzenderaan boord waarmee verbindingen werden gestoord, omgelegdof zelf geheel weggedrukt.

De Jamcar is een container met ramen,volgebouwd met apparatuur, die overde weg vervoerd wordt op een robuuste viertonner. De container kan meteen kraan van de wagen, zo aan boordvan een schip worden geplaatst. Debemanning bestaat uit een adjudant entwee Sergeant Majoors, waarvan ééntechneut is. Zij worden voornamelijkingezet voor instructiedoeleinden ophet gebied van elektronische oorlogsvoering (EOV). Het werkt heel verhelderend als de cursist getoond wordtwat een storing is en wanneer er gestoord wordt. Maar vooral: hoe gaan zeer mee om, hoe werken ze door. Debedienaars leren om zo kort mogelijkuit te zenden. De kans op storing is dankleiner en de kans dat het bericht heeloverkomt is dan veel groter.

- itit1UJ~fJilfli -‘

hW4~s

~~ :~

Mag ik even storenSGTMJR Henk van Loon bracht eengeleende TWT-amplifier terug op hetMEOB. Hij wilde graag laten zien water in de container stond opgesteld, hoede uitschuifbare poten werken en devier flinke telescopische antennemasten waarop een scala aan antennes kanworden gemonteerd. Ook de technicivan de afdeling OELM lieten zichgraag voorlichten over de container.Zelf zitten ze te wachten op een container als vervanger voor de NECOMwagen die gebruikt wordt voor computerstoringsonderzoek.

Van Loon weet op smakelijke wijzevoorbeelden uit de praktijk te vertel-len: “Wij waren een keer aan boordvan het bevoorradingsschip de Hr. Ms.

— Poolster geplaatst tijdens een oefening. De marine is erg procedurevast.Als een bericht binnen komt, wordt datgewaarmerkt. Dit blijft twee minutengeldig. Met zo’n waarmerk kanje dustwee minuten lang allerlei onzin deether in gooien. Het was zelfs zo sterkdat toen ik op de brug stond, ik eenmatroos tegen een officier hoorde zeggen dat het volgens haar die ‘gekken’

• waren die achterop het schip stonden.Zij meende de stem te herkennen. Deofficier antwoorde dat als het waar-merk klopte, dan klopte het berichtook! Tijdens de briefing die na de oefening wordt gehouden zou je ze heel

wat kunnen leren. Maar ja, onderofficieren wordt niets gevraagd, jammer.”

Prettig gestoordMet de call sign ‘Head box’ is al heelwat storing veroorzaakt. Van keihardehouse muziek tot de bekende trucjesals ruis, piepen, toontjes en onderbreken van de signalen door gewoon demicrofoon af en toe in te knijpen.

De apparatuur aan boord van de Jamcar bestaat uit: drie UHF sets waarmeevliegtuigen met de grond communiceren, per set twaalf kanalen, een UHFset die zelf is voorzien van anti-storingover meerdere kanalen, een VHF-setvoor de communicatie van vliegtuigenonderling, signaal generatoren, DATrecorders, UHER Reporter recorderomdat die stralingsongevoelig is, eenPC en een EOV paneel. Het paneel iseen eigen ontwerp en gebouwd bijHessing Nieuwe Gein. Dat was eenmooie klus geweest voor het MEOB.Verder nog apparatuur om radar tekunnen storen: Spectrum Analyzer,twee Sweep Oscillatoren, Signaal- enRuisgenerator en een paar TWT-Amplifiers.

De container is, met de airco installatieen de zonwering voor de ramen, eenwerkplaats waarin het goed vertoevenis. Menig jongensdroom is daar doorhet plegen van kwajongensstreken alwerkelijkheid geworden.•

•1 \

4,

c~d1

1

SGTMJR Henk van Loon

MEOBTIEK november 1994 23

MEOB wint EHBO-wedstrijdDoor: Anka Riedel

Het MEOB werd eerste bij dejaarlijkse EHBO-wedstrijd. Hettweede MEOB-team behaalde devijfde plaats. Het was een spektakel en dat is echt niet overdreven.

De wedstrijden werden gehouden opde vierde verdieping van het grote glazen gebouw van het ministerie vanVROM, naast het centraal station inDen Haag. De wedstrijd werd georganiseerd door de Vereniging Zelfbescherming Bedrijven en Inrichtingen.

Afschuwelijke verwondingenVijfentwintig ploegen van elk driemanlvrouw streden er om de wisselbeker en de eer. Deelnemers kwamen vande ministeries van Justitie, Financiën,Buitenlandse Zaken, VROM, van deGEB, Defensie (MEOB en de KLu),de Haeghe groep en nog enkele andereorganisaties. Het MEOB was aanwezig met twee ploegen. Na de eersteronde was bepaald welke ploegenmoesten strijden om de le tlm 5e, de6e tJm 10e etc. plaats. Elke ploegmoest in de loop van de avond tweeopdrachten uitwerken en de besteploeg won de wisselbeker. Voor detoeschouwer was het schouwspel afentoe best eng. De Lotusslachtoffers diegeschminkt en wel de meest afschuwelijke verwondingen uitbeelden, dedendat zo goed dat de rillingen je afen toewerkelijk over de rug liepen. Het ge-

11

kerm en geschreeuw van de pijn wasniet van de lucht en de wonden warennatuurgetrouw nagemaakt. Na de eerste ronde waren beide MEOB-teamseerste. Dat betekende dat ze met drieandere ploegen om de beurt dezelfdeopdracht moesten uitvoeren om te bepalen wie eerste, tweede, derde, vierdeen vijfde zou worden. Hierbij werdende ploegen die nog niet aan de beurtwaren geweest afgezonderd gehoudenvan de plaats van actie. Zo kon niemand de kunst van zijn voorgangersafkijken. Voor iedere opdracht kreegde ploeg vijftien minuten de tijd. Demoeilijkste patiënt was een schilderdie van een steiger was afgevallen. Hijhad een slagaderlijke bloeding aan delinkerpols, een gebroken linker boven-

arm en een gebroken linker enkel. HetMEOB kreeg een aparte vermeldingomdat één van de EHBO’ers als enigede bloeding stopte bij de slagader in denek en niet bij de slagader vlak ondergebroken bovenarm. De twee aanwezige MEOB-teams waren als volgt ingedeeld: MEOB 1: Rob Nieuwenburg,Cees van Wijk, Gerard van der Laanen reserve Mick Prehn. MEOB 2:Ingrid Flohr, Rob Jansen, Nico Bijvoeten Leen van der Plas. Nico speelde inronde 1 mee en Leen in ronde 2. HetMEOB, en in het bijzonder de beideteams en hun docente “juf’ IngridMeihuizen, kan tevreden zijn met deuiteindelijke uitslag:

1. MEOB 12. Min. v. BUZA3. Min. v. Financiën4. Min. v. Financiën5. MEOB 2

Proficiat !!+

t

\~‘:

.,~t

0~‘,‘ f~

1,•~

t:’-£1 4ç r’;~~

-~,. ~ i;ji~~i ~

1•

24 november 1994 MEOBTIEK

Volle zalen bij lezingenDe lezingen die worden gehouden bij het MEOB genieten veelbelangstelling. Volle zalen dus.

Instandhouding bij de Koninklijke marine, een blik vanuit hetheden naar de toekomstKTZT F.A.H. Matthee, hoofd van deafdeling instandhouding, heeft op donderdag 22 september 1994 een lezinggehouden over de ontwikkelingen ophet gebied van de instandhouding binnen de KM.

KTZ Matthee: “De ontwikkeling vande instandhoudingsgedachte kan worden gekenmerkt als het overgaan vanintegraal onderhoud naar toestandsafhankeljk onderhoud. De benodigdeonderhoudsinspanning moet zo veelmogelijk worden teruggedrongen,zonder dat de gereedheid van het materieel tot een onaanvaardbaar niveaudaalt. Het moet allemaal goedkoper.”

KTZT Matthee is nader ingegaan opeen verbeterde procedure voor prioriteitsstelling, budgettering, kostenbeheersing en implementatie. Binnen hetDMKM-huis willen ze dit zo snel mo

gelijk gaan uitvoeren. Het MEOBkrijgt dan te maken met een aangepaste procedure voor de totstandkomingvan voorstel- en concept-modificaties.Ook de opdrachtstelling en werkuitvoering zal anders gaan. Daardoor ontstaat een betere afstemming van allerlei zaken en wordt er betersamengewerkt. +

Infrarood detectoren. Een voorhet MEOB nog duister onderwerp op warme wijze zichtbaargemaaktOp25 oktober 1994 gaf H.P. Overdijkvan de sectie natuurkunde van hetMEOB, een presentatie over infrarooddetectoren.

Infrarooddetectie is een techniek datbinnen het MEOB steeds meer terreinwint. Na een schuchter intrede mediode 70-er en begin 80-er jaren, wordtdeze detectietechniek steeds meer toegepast. Zo wordt binnen de afdelingOptiek veel werk verricht op het gebied van warmtebeeldcamera’s. Hetuitvoeren van onderhoudswerkzaamheden op het gebied van infrarooddetectie betekent voor het MEOB het

adopteren van nieuwe technieken.Daarbij hoort het leveren van adviezen, het verkrijgen van de benodigdekennis over de instandhouding eneventueel nieuwe produktietechnieken. Infrarooddetectie is een techniek-gebied dat in de toekomst binnen dedrie krjgsmachtonderdelen steedsmeer toepassing zal vinden. HetMEOB moet bijblijven op het gebiedvan deze ontwikkelingen..

Toekomstige lezingenKTZE A.P. Hummel houdt op 18 november een lezing over het Luchtverdedigingscommando fregat (LCF). Hijzal wat vertellen over de plannen voorde LCF die te boek staat als vervangervoor de GW fregatten.+

Informatievoorziening “MEOB2000”. Kennis (informatie) ismacht, het er goed mee omgaan betekent meerOp 15 december 1994 zal Drs. H.A.J.Allard een lezing houden over de informatievoorziening binnen de KM inhet algemeen en voor het “MEOB2000” in het bijzonder.+

HBO opleiding, tijdrovendDoor. Wil van Elk

Er gaat ontzettend veel tijd inzitten. Dat is de conclusie na devoorlichting over HBO-opleidingen die op dinsdag 18 oktoberwerd gegeven voor een grootaantal belangstellenden.

De heer Schuur van de Haagse Hogeschool wees op de ingrijpende socialeconsequenties: “De opleiding duurtvijfjaar. Een goede vooropleiding metwiskunde wordt aanbevolen. In maart1995 start een wiskundevooropleiding. Hoe zit de opleiding in elkaar:Een jaar wordt opgedeeld in drie delenvan tien weken met na afsluiting vanzo’n periode steeds een tentarnen. Halverwege is er een herkansingsmogelijkheid. In anderhalf jaar wordt eenstevige basis gelegd. Daarna gaat het

steeds verder in de techniek. Per weekwordt er gemiddeld drie avonden lesgegeven (soms vier, soms twee avonden) van 18.40 tot 22.30 uur, totaalzo’n tien â twaalf uur les (zes leseenheden van 105 minuten). Daarbij moetworden gerekend op net zoveel zelf-studie-uren. De student is vrijwel iedere avond met zijn of haar studie bezig,ook in de weekeinden. Dit heeft gigantische consequenties voor het gezin.En dat vijfjaar lang!”

Hoofd Personeelszaken C. Verbokkern: “Het volgen van een HBO opleiding geeft niet de garantie op een HBOfunctie bij het MEOB. Wel geeft heteen goede bagage om elders een baante krijgen. Er is een vergoedingsregeling en mogelijkheid voor studieverlof.”

Er is geen leeftijdsgrens. Je moet goedzijn in wiskunde en goed abstract kunnen denken. Vooral in het begin gaatde HAVO-stof erg hard. De opleidingis voor zeventig procent gelijk aan eendagopleiding. Een student bij hetMEOB is werkzaam in de praktijk, datis vooral aan het eind van belang. Deafstudeeropdracht kan bij het eigen bedrijf worden gemaakt. Vooraf wordteen selectiegesprek gehouden en erwordt een RPD-advies gevraagd omna te gaan of betrokkene is staat wordtgeacht de opleiding af te maken..

Gespreksleider W. Haazebroek gafaan het eind van de voorlichting gelegenheid voor het stellen van vragen..

MEOBTIEK november 1994 25

Invoering FINSUB op5 december 1994Door: Peter Romson

Met de invoering van het Maten-aal Subsysteem (MATSUB), hetProduktiebesturing Subsysteem(PRODSUB) en het DatacoflectieSysteem (DCS) werd het grootstedeel van de MADE en overigeB-systemen vervangen. Het resterende deel wordt nu vervangenmet de invoering van het Financieel Subsysteem (FINSUB).

Het FINSUB vormt gezamenlijk methet MATSUB, PRODSUB en DCS nueen compleet BedrijfBeheers Systeem(BBS). Naast de vervangende functionaliteiten zijn aan het F1NSUB ooknieuwe functionaliteiten toegevoegd.Het FINSUB bestaat uit de volgendehoofdfunctionaliteiten:- urenverantwoording van directe- en

indirecte uren (vervanging van deBi 9 overzichten)

- overwerkberekening en overwerkcompensatieverlof (vervanging vande B69 overzichten)

- fmanciële verantwoording magazijnen (vervanging van de B29overziçhten)

- kostprijsadministratie en facturering (vervanging van de B39 overzichten)

- directe uren per UKC/soort onderhoud (vervanging van de B49 overzichten)

De gebruikers van defunctionaliteitenzijn..- bedrijfsadministratie- bedrijfsbureau’s- bureauhoofden en sectiesHet FINSUB maakt gebruik van gegevens die worden vastgelegd in hetDCS, MATSUB en PRODSUB.

Om de gewenste functionaliteiten inFINSUB te realiseren zijn het DCS,MATSUB en PRODSUB aangepast.De belangrijkste wijzigingen voor degebruiker zijn:

1 DCS- het overwerk en overwerkverlof

van indirect personeel moet ookverschreven gaan worden

- het compensatie-overwerk-verlofkan on line worden geraadpleegd.

- het corrigeren van uren kan in FiN-SUB ook plaats vinden als de weekis afgesloten

2 MATSUB- alle overtollige materialen op werk-

orders moeten via het werkordermagazijn gestort worden naar deMMD.

- indien er artikelen zijn uitgeven aaneen werkorder welke inleverplichtig en herstelbaar zijn, dan kan dewerkorder niet afgesloten wordenvoordat de NGVU artikelen ingeleverd en geregistreerd zijn bij hetwerkordermagazijn.

- voor projecten kunnen ook fmanciële voorcalculaties ingebracht worden.

- de realisatiekosten kunnen on linegeraadpleegd worden per hoofdproject/projectlhoofdorder/werkorder/werkorder-bewerking.

De gebruikers van het FINSUB/MATSUB/DCS/PRODSUB zullen in november opgeleid worden om te kunnenwerken met het nieuwe systeem.

De invoering van FINSUB betekentniet altijd minder werk, maar levertwel (voor uzelf, uw chef of voor uwcollega’s) een volledig inzicht in dekosten van het werkpakket. Juist dit isin deze tijd van bezuinigingen vangroot belang. ~

3 PRODSUB- de projectregistratieschermen zijn

gewijzigd• .

1 4 JA’ ‘.‘J~ 5) 1 -l’~Namens alle c ollega s• ..~ ~... .‘ “ • Rien Jongmân~.HR.TB

1 ~ F~’~J~ ~

0p1l2 november is overl~den onze ‘oud collega,Wim van Meijgaarden

:, .

Juist in april met pensioen• . ‘ , ‘ gegaan,’ h”êbben .wij,~

~schoktdoorzijnzae~.te de

—; snelle aftakeling van h~m~.: rnegemaakt.,

Wim werd na een periode- als Koffieboer in 1978 als

hulpkracht gepla~tst bij

4 de net opiichte afdelm~/ Reproduktie en T~kenifi

1 i~en Beheer~Na eerst wat4 ., ~ ~dini~isn~ti~e. ‘~êrk

• zaamlied~n bl~~d~i’J~Ïjr.. ~ ~ir ~~•‘ ~ ~,,.,‘•

:. -~ — ~ . ,., . ‘~,,, •••.. . . ‘meet een~doener-was.

Win~ias altijd een’gew~ldige doorzett~r en optimist geweest~ 1 r 1 i~

Dit bleek ook toenchij dooi?e~n in~grijpende operatie zijn item kwijt~akte Maarna 14 dagen was hij al weer”ojï de afdeling om’te kijken of het go~d ging é’n naenl~le wekeîi was hij al w’~er op zijn werk

‘2 ~. •‘ —. ~ •‘ ,_.~. ,..~ ‘ /. .~. . 1...

Ondanks zijn l~ad’dicap wist hij altij~’de kwmk.slag~og te plaatsen~ ,,.• •. i’’ f

~ •~ •; •~ .. ~‘ . ‘

~~ij’n~y uwe ie’kinderën,.k1einkihd~n verderefamilie. Wij wensen hen stërkte met”dit verlies.• ,

26 november 1994 MEOBTIEK

Oplossing vorige puzzel Puzze1hoek~HAARECRUKRABSEMI

DIVAIDEMUELEMEET

HOONIEMESLAGTERE

NEROHEERODDANEEN

BLADOASEKMERSARD

RESTUNIED INAIDEM

DRUMREDEEDENKENT

1. Recente gebeurtenis, rijdend werktuig2. Klimplant, gebouw in Amsterdam,

loco secretaris, welpenleidster3. Algemene voorschriften, piste, matroos4. Groenten, halfzout, van dezelfde soort,

thans5. Plaats in NL, editie, titel, wagen,

kippenhok6. Werktuig, rijzing van zeewater bij eb,

monopolie7. Vleessoort, zeer groot, gewicht8. Plaats in Gelderland, toevluchtsoord,

grond9. Voorste deel van een A-bom, getal

10. De oudere, eerste man, azijn, gevat11. Bijbelse naam, rivier in Oostenrijk,

ieder, pedel12. Regeringsreglement, ik, vena, rechtsom,

nobel13. Alvenaar, kommer, plaats in NL, spoedig14. Lof, vuur, houding, plaats in Gelderland15. Wetenschappelijk onderzoekorganisatie,

niets, vleessoort, inhoudsmaat, voedsel

~~~HI~II

1. Tekening, tefelgerei2. Water, rivier in Duitsland, kleur3. Werktuig, vogel, daar, rechtsom4. Vervelend, a.u.b., geneeskunde5. Dyne, mok, biersoort,

grootste lettersoort, lithium6. Insect, bijbelse figuur, kind (Indonesisch)7. Manie, sieraad voor een man, bez. vnw.8. Tandeloos zoogdier, einde, kiezels,

jongensnaam, naschrift9. Ziekte, restant van een omelet

10. Spoorwegen, slede, vogel, lange golf,landmacht, noot, seleen

11. Boenmiddel, aap, dichtbij, en anderen,muntstuk

12. Bouwgrond, statue13. Vnw., vliegveld (Engels), praatje14. Geestdriftig, vogel, elk,

onderdeel Franse ontkenning15. Clown, VN, lezersheil,

landbouwwerktuig, bloem

Puzzelladder2 Hr. P. Middelkoop2 Hr. C. Ouwehand4 Hr. D.R. v.d. Neut5 Mw. C. Schipper-van Duin6 Hr. J.W. de Groot6 Hr. A.L. Sneeuw8 Hr. R. van Daalen9 Hr.K.Butter

10 Hr.A.Bal10 Mw.T.Paats13 Hr. J.J.J. Mullers14 Hr. C. Moraal16 Hr. W. Kipping16 Mw. M. van Voorene-Weymar17 Mw. B. van Kempen-Fleur18 Hr. J. v.d. Zalm18 Hr. D. van Schooneveld19 Mw.C.deBoer20 Hr. E. Spierenburg21 Hr. P. van der Burg22 Mw. M. Glasbergen24 Hr. J.W. Ruben24 Mw. M. de Haar-Schaap25 Mw. J.M. Ruben-van Noord32 Hr. C. de Graaf32 Hr. R.L. Schippers32 Mw. P.M. van Duyvenbode32 Hr. R. Bekkers33 Hr. G. Wesselius34 Hr. P. Dijkdrent36 Mw. D. de Gier

Met puntenverlies:Hr. P. GuytHr. C. Haasnoot

Zonder puntenverlies:Hr. J. Ruben f 10,00

Ilo ri zo i taal

Oplossing inleveren uiterlijk30 december 1994 bij:SonjaVIîeIano~ afdeling ORKC.

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

f25,00f 15.00

MEOBTIEK november 1994 27

PZetters~Met ontslagR.P. Groenewegen 01-09-94 PB/OG. van Koolwijk 0 1-09-94 PB/OMw. J.A.M. Dekker- de Jonge 06-09-94 Sec/HMw. C.J.M. Faber 0 1-10-94 BB/HH.Kiefte 01-11-94 WRE/HE.Beukman 01-11-94 PB/OW.C.H. Eeland 01-1 1-94 PB/O e

VUTISBKC.J. Tweehujsen 01-12-94 BDIR’dam

Overgeplaatst naar Valken burgC. Klinkenberg 01-10-94G. van Leuveren 0 1-10-94H.J. Rabouw 01-10-94P.H.A. van der Togt 0 1-10-94G.J. Vos 0 1-10-94J. van der Vos 01-10-94

Ambtsjubilea

12½ JaarA. Brauckmann 06-11-94 PB 0J. van der Laak 08-11-94 AdviesH.Meijvogel 01-12-94 AZM. van der Haar-Schaap 03-12-94 PB/O

. . 1 .fl

25JaarW. Koops 01-10-94 Advies h. -

P.J. Passchier 01-11-94 T.staf/HF.F.M. de Kleijn 17-11-94 KZL.H.M. Geense 01-12-94 BD/VlisJ.L. de Grauw 0 1-12-94 PB/OM.I. Morsink-Pattiapon 03-12-94 AZJ. van der Berg 15-12-94 PB/O

p ~u40 JaarG. de Coole 08-09-94 PBIO

MEOB in een nieuw jasje ii:

Door: Natasja la Lau

Vanaf 1januari1995 steekt het MEOB zichzelf in een nieuw jasje. tVanafdie datum gaat het MEOB als gescheiden partner door hetleven. Op de nieuwjaarsreceptie op maandag 2 januari 1995wordt de huisstijl geïntroduceerd. 1 1 r

Een kleine opsomming van produkten die zijn aangepast: brief~apier,enveloppen, notitieblaadjes, kaft rapport en niet te vergeten de MEOBtiek. r kDit is nog maar een kleine greep uit de produkten die worden aangepast. Het r ris niet mogelijk om alles in één keer aan te passen. Er zijn dragers van dehuisstijl die bij vervanging worden aangepast en dragers die bij de implementatie van “MEOB 2000” worden aangepast.

Het is niet mogelijk om iedere unit eigen briefpapier te geven. Dit zou tekostbaar worden. Maar de units krijgen wel de ruimte om binnen bepaalde 1-

grenzen zich te onderscheiden van andere units.+