MEOBtiek 01 1998

32
1~ 1~ 0) cu 0) 1~ a) 0) MEOB 4 De DC krant Rinus Brouwer over het DC-gebeuren. 5 Nieu~~~ijaarstoespraak DMEOB 12 Kerstmaaltijd 1997 14 Werkonderbrekingen Het MEOB-personeel schreef geschie denis. Nooit eerder werd er gestaakt bij defensie. 19 Nieuwbouw Den Helder Een impressie van het nieuwe gebouw. 20 Sint Nicolaasfeest 26 EMC-metingen Het MEOB deed EMC-metingen aan YPR-trainers van de Landmacht. En nog veel meer ~ -‘t In dit nummer: MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN ET MARINE ELEKTRONISC EN OPTISC BEDRIJF

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 01 1998

Page 1: MEOBtiek 01 1998

1~

1~

0)

cu0)1~

a)0)

MEOB

4 De DC krantRinus Brouwer over het DC-gebeuren.

5 Nieu~~~ijaarstoespraak DMEOB

12 Kerstmaaltijd 1997

14 WerkonderbrekingenHet MEOB-personeel schreef geschiedenis. Nooit eerder werd er gestaakt bijdefensie.

19 Nieuwbouw Den HelderEen impressie van het nieuwe gebouw.

20 Sint Nicolaasfeest

26 EMC-metingenHet MEOB deed EMC-metingen aanYPR-trainers van de Landmacht.

En nog veel meer

~

-‘t

In dit nummer:

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN ET MARINEELEKTRONISC

EN OPTISC BEDRIJF

Page 2: MEOBtiek 01 1998

Van de redactieDoor: Wil van Elk, “We kunnen het ook de Dick Havenaar ExpresHoofdredacteur noemen, naar de bedenker van het project.”

De onderhandelingen over het Sociaal Plan MEOB gaanWeet waar je aan begint als je gaat staken. Weer onder andere over een vervoersregeling. Er wordt gesproken

of geen weer, je moet er op uit. Lopen met over een speciale treinverbinding. Lovers Rail of NS zijnnamen die genoemd zijn als onderhandelingspartners. “Maar

spandoeken, roepen, fluiten, trommelen, toete- het kan net zo goed Brouwers Tours zijn ofzoiets. We kunnenhet ook de Dick Havenaar Expres noemen, naar de bedenker

ren en pamfletten uitdelen. Uren in de bus zitten van het project” zei DMEOB. Havenaar zelf vindt het maar

naar Den Helder en daar in optocht naar Sociale niks om zo in de belangstelling te staan. Maar goed, misschiengaan we straks met de trein in één ruk naar Den Helder. Uit

Zaken voor het afgeven van een petitie. Dat zijn Leiden weg, de lijdensweg van de MEOB-er. Want de reis

nog eens acties en nog uniek ook. Want het is duurt altijd nog langer dan een uur.

namelijk nog nooit gebeurd dat defensieperso- PositiefIn deze MEOBtiek staan ook nog artikelen en berichten over

neel met stakingsacties haar ongenoegen uit. andere zaken. Zo is er dit keer op veler verzoek de salaristabel

Eerst waren het nog leuke acties. In Den Haag opgenomen. Er staan zelfs leuke en positieve berichten in.Alleen, de mensen die ze ‘maken’ hebben het druk, heel erg

hebben ze op een prettige manier ervaren dat druk. Veelal door een tekort aan mankracht. En nieuw personeel werven valt niet mee, want van vijftig sollicitanten

het MEOB-personeel in opstand kwam tegen de werden er acht geselecteerd en later niet geschikt geacht. Ook

verhuizing van het bedrijf naar Den Helder. De door de stakingsacties en de voorbereidingen voor de nieuwbouw blijft het werk liggen. In deze hectische tijden is het dan

werkgever heeft intussen ook ontdekt dat het ook goed om af en toe gezellige dingen te doen. Zoals dekerstmaaltijd en het sinterklaasfeest. Het is altijd leuk om blije

anders kan, namelijk met hardere acties. Staken gezichten te zien.+

is per slot van rekening het zwaarste middel dat

de bonden kunnen inzetten. Dit had uiteindelijk

het beoogde resultaat. Defensie heropende het

overleg voor een beter Sociaal Plan MEOB en

daar ging het om.

MEOB staakt

Op de voorpagina

Voor de eerste keer in geschiedenis werder door defensiepersoneel gestaakt.

Willem Homburg ontpopte zich als eenechte actieleider.

Bedrijfsmaatschappelij kwerk, MEOBBMW’er Dolf Tjin-a-Tak. Gebouw Pascal,kamer 038, toestel 2183, Spreekuur maandag- en woensdagmiddag van 14.00 tot16.30 uur.

Dienst Bedrijfsgezondheidszorg Koninklijke marine,Afdeling Algemene Bedrijfsgeneeskunde

MEOBSpreekuur maandag en woensdag, natelefonische afspraak (tst. 2234)W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

januari 1998 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 01 1998

Van de directie Marine Bedrijf(MB) Kort maar krachtig

Door: Commandeur ILA. Marsman, directeur Marinebedryf

Slechts enkelen van u heb ik persoonlijk gelukkig nieuwjaar kunnen wensen. Door fileproblemenheb ik een Alle Hens (voor anderdoeleinden gehouden dan eennieuwjaarsreceptie) gemist bij hetMEOB. Bij deze wens ik u eengelukkig en gezond nieuwjaar.

Vorig jaar zijn we daadwerkelijk begonnen met de vorming van één marinebedrijf. Via nieuwsbrieven bent u daarvanop de hoogte gehouden. De eerste reorganisatie (P-afdeling) wordt met ingangvan 1 jan 1998 doorgevoerd. Binnenkort verschijnt er weer een nieuwsbriefmet de laatste nieuwsfeiten.

TurbulentHet MEOB heeft turbulente maanden achter de rug: werkonderbrekingen door eengroot gedeelte van het personeel om hun ongenoegen te laten blijken over hetSociaal Plan MEOB. Ik ben blij dat er begin januari een akkoord kon wordengesloten. Er is nu een duidelijk vast punt herkenbaar. Een vast punt dat nodig is invelerlei opzichten. Een voorbeeld hierbij is dat onlangs de brief aan een aantalmedewerkers van het MEOB is gezonden, waarin hun is medegedeeld dat hunfunctie in de loop van 1998 naar Den Helder zal gaan worden verplaatst. Bezwaarhiertegen aantekenen kan en bij de beoordeling daarvan (door een commissie) iseen sociaal plan noodzakelijk.

PositieBij de vorming van het marinebedrijf hebben de drie bedrijven een verschillendepositie: de RW gaat een reorganisatie starten om het productieproces te verbeteren,het SB mocht na een ingrijpende reorganisatie de gemaakte plannen verwezenlijkenterwijl het MEOB ook veel aandacht moet schenken aan de Organisatie en tegelijkertijd zich moet voorbereiden op de verplaatsing naar Den Helder.

Voorwaar geen gemakkelijke opgave voor ons allen. Ik heb het vertrouwendat we gezamenlijk dit tot een goed einde brengen. .

Salaris 1998Data waarop het salaris naar de bank- ofgiro-rekeningen gaat. Bijschrijving vindtmeestal één of twee dagen later plaats.20 februari23 maart23 april22 mei (+ vakantie-uitkering23juni (+ interim)23juli21 augustus23 september22 oktober20 november21 december (± interim)

OperatieWil Heemskerk, onze collega uit het bedrijfsrestaurant is geopereerd aan haarbeen. Omdat het best wel een langdurigekwestie is, zien wij haar voorlopig nietop het bedrijf. Voor diegenen die haareen kaartje willen sturen volgt hier haaradres: mevrouw W.M. Heemskerk, Bos-laan 126, 2231 TL Rijnsburg.

SterkteOngeveer vijftig oud-medewerkers hebben ons een kerst- en nieuwjaarswensgestuurd. Veel van hen wensten ons veelsterkte, gelet op de komende verhuizing ennatuurlijk gezondheid en geluk in 1998.

After workOp iedere eerste vrijdag van de maandis er een gezellig samenzijn in het PetitRestaurant. Een maandelijks terugkerende gelegenheid om collega’s en oud-collega’s te ontmoeten.Tot ziens op 6 februari en 6 maart.

Clubavonden PVMBOMaandag +

Vrijdag BridgeDinsdag Computer Hobby Club

Elke laatste dinsdag vande maand (behalve injuli en december)

Dinsdag in juli en augustusAfdeling Watersport

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen/Sjoelen

VerfHet is mogelijk om verf en aanverwanteartikelen te kopen bij SIKKENS CENTER, Fruitweg 28-30, 2321 GK Leiden.Er moet contant worden afgerekend ende toegangscontrolekaart moet wordengetoond met vermelding van ordemummer M13708908.

Vertrek van een BMW-erDoor: Ferry Caspersz

De tijd gaat zoals de wind over het land raast. Op1 december is mijn functie over genomen door DolfTjin-a-Tak. Hij verzorgt het bedrijfsmaatschappelijkwerk, zolang het MEOB in Oegstgeest blijft.

Ik heb in de afgelopen periode prettig en collegiaal contact gehadmet het personeel van het MEOB. Helaas door fuseringsperikelenbinnen de MDD komt hieraan en eind. Somber ben ik niet wantelders is nog brood op de plank voor mij. Het gaat u goed. +

MEOBTIEK januari 1998 3

Page 4: MEOBtiek 01 1998

Uit de koker van de DC-voorzitterDoor: Rinus Brouwer

Komkommertijd, zo zou je normaliter de periode december en januari voor de Dienstcommissie kunnen

noemen. De aandacht was echter volledig gericht op de acties die begonnen op 24 november en voorlopig

eindigden op 17 december 1997. Een uniek verschijnsel bij defensie, nog nimmer vertoond. Zou er dan

toch iets niet in orde zijn met de vermaledijde SBK, peinsde men daar in het bastion Den Haag. Laat het

maar even begaan dacht men, het zal wel overwaaien. Al snel moest men deze steffing loslaten. Maar toe

geven was wel het laatste waar men aan dacht, dat zou immers gezichtsverlies zijn.

Terwijl naar buiten toe onverschilligheid werd geveinsd, was er achter de schermen koortsachtig overleg

om uit deze impasse te geraken. Dit kwam niet voort uit vrijgevigheid van onze werkgever, maar door de

onverzettelijkheid van het personeel dat heel duidelijk maakte dat de uiterste grens was bereikt, ja zelfs

al was overschreden.

UniekHet MEOB was al uniek in haar vakmanschap, zij gaat nu ook de annalen inals het eerste defensiebedrijf waar eenserieuze staking tegen de werkgeverheeft plaatsgevonden. Wat voor een uitstralingseffect zal dit geven voor de toekomst! De opoffering van een groot deelvan het personeel heeft uiteindelijk geleid tot een verbeterd SBK. Natuurlijkzullen er mensen zijn die het nog langniet genoeg vinden. Er moest echter eenafweging worden gemaakt of verdereactie nog wel verbeteringen zou opleveren. Een lastige afweging waar menigslapeloze nacht aan vooraf is gegaan.

RedelijkHet uiteindelijke resultaat is redelijk tenoemen. Het is geen overdaad, maaronder de gegeven omstandigheden hetmaximaal bereikbare. Dit resultaat hebben wij met elkaar bereikt. Naast mijnbewondering voor uw inzet, heb ik bijzonder respect voor eenieder die niet isaangesloten bij een bond, maar toch voluit heeft meegedaan met de acties. Zonder deze mensen zouden de acties duidelijk aan kracht hebben ingeboet.

ConsequentiesRest mij nog een probleem onder uwaandacht te brengen: wij hebben gezamenlijk actie gevoerd en ons is herhaaldelijk op verschillende wijze duidelijkgemaakt wat de consequenties waren.Er is een aantal afspraken gemaakt tussen de DC en DMEO13 hoe wij dit gaan

afwikkelen. Laten wij dit — ondanks deongelukkig geformuleerde brief — gewoon accepteren en zo snel mogelijk totde orde van de dag komen, zodat eenieder in alle rust de juiste keus kan maken,hoe te handelen met de verplaatsing.

OverlegEr werd echter niet alleen actie gevoerd.Het interne overleg, met zowel de Medezeggenschaps Commissie (MC) alsde Samengesteld Overleg Orgaan(SOO), werd voor januari vastgesteld,terwijl het overleg met CommandeurMarsman tijdens de actiedagen van hetMEOB werd opgeschort. Zowel de MCals de SOO werden hier eenmaal hetslachtoffer van. Dit veroorzaakte binnen de MC en de SOO enige commotie.Zij hadden in eerste instantie begrependat zij eventueel besmet werk zoudenmoeten weigeren. Dit was echter eenmisverstand, het ging alleen om het opschorten van het overleg tijdens werkelijke actiedagen bij het MEOB.

ADV dagenHet overleg van de DC in december metDMEOB verliep harmonieus. Slechtshet vaststellen van de ADV dagen gafwat kleine problemen. De DC houdtvast aan maximaal drie vast te verroosteren dagen, terwijl DMEOB wilde uitbreiden naar vier dagen. Uiteindelijkleidde dit tot het vaststellen van drieADV dagen: 1, 4 en 22 mei.

Ook is er gesproken over de evaluatieMEOB-2000. Onderwerp was de aanpassing van de personele sterkte bij dediverse PU’s; de PU-managers haddenhierover een voorstel gedaan. Een aantal van hen stelden wijzigingen voor, diede DC heeft onderzocht. Een aantal vandeze voorstellen is met een positief advies overgenomen; over een beperktaantal wordt nog nagedacht.

VertrouwensvrouwDe nog maar net aangestelde vertrouwensvrouw is inmiddels vertrokken vanhet bedrijf. Na naarstig zoeken hebbenwij inmiddels weer een nieuwe kandidaat gevonden. Mogelijk komt er zelfseen tweede vertrouwenspersoon in DenHelder als er een deel van het personeeldit jaar al overgaat.

De ArbofMilieu commissie had op19 december weer een vergadering, metals enige agendapunt het ARBO uitvoeringsbeleid.

De Audiovisuele diensten van de KMzijn ook aan het reorganiseren. Ook hetAudio Visueel Centrum van het MEOBheeft hier mee te maken. De DC heeftop verzoek van de projectleider reorganisatie Audiovisuele diensten KlvI hierover een advies afgegeven.

Heeft u vragen over DC-aangelegenheden, schroom dan niet mij te bellen. Nietop 2 tot en met 4 februari, want dan isde DC op cursus.+

4 januari 1998 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 01 1998

Nieuwjaarstoespraak DMEOB, Ir. P.R. HogendoornDames en heren, we hebben er, invele opzichten, een uniek jaar opzitten. 1997 Was geen gemakkelijk jaar en voor een aantal vanons was het een uitgesproken rotjaar.

We zijn het afgelopen jaar onaangenaam verrast door het plotseling overlijden van drie medewerkers: Wolter deVos, Hans van der Hoorn en Gerrit vanMuijen.

Maar bovenal wens ik u toe dat voor u en deuwen 1998 een gezond en als het even kan ooknog een beetje een gelukkig jaar zal worden.

Er zijn in 1997 zo ‘n zestig medewerkersvertrokken en daarmee is veel kennis enervaring bij het MEOB verdwenen.Maar er zijn aan de andere kant in hetafgelopen jaar ook zestig nieuwe medewerkers aangenomen en daarmee is veelenthousiasme en nieuw elan binnengehaald.

We hebben in 1997 voor de laatste keerhier in Oegstgeest een open dag bij hetMEOB gehouden. De volgende is gepland in Den Helder.

We hebben in het afgelopen jaar driezeer geslaagde bedrijfsbrede excursiesnaar Den Helder gehad. Twee op kostenvan de gemeente Den Helder en één opkosten van de bonden. Dat is in de geschiedenis van het MEOB ook nog nooitvertoond.

liet MEOB heeft in 1997 geschiedenisgeschreven: voor het eerst is er bijdefensie gestaakt.

En we hebben het jaar met een zeergeslaagde kerstmaaltijd afgesloten.Nogmaals mijn dank aan allen die zohard aan dat succes hebben meegewerkt.

En dan zitten we nu al weer een aantaldagen in 1998. Een jaar waarin de eerstegroepen-functies overgaan naar DenHelder. Het grootste deel van Advies endelen van Elektronica, Ontwerp en Realisatie en de Materieelsdienst. Een jaarwaarin ook de eerste delen van de magazijnsvoorraad naar Den Helder overgaan.

Over het Sociaal Plan wordt morgenmiddag weer gesproken in de bijzondere commissie burgerpersoneel Koninklijke Marine, dus daar kunnen wijvanmiddag kort over zijn. Dat zullen wemoeten afwachten. Zoals ik u bij dekerstmaaltijd heb verteld, ga ik er vanuitdat er een redelijk compromis uit de buskomt.

Veel inspanningen in 1998 zullen gericht zijn op de vorming van dat eneMarinebedrjf, die ene onderhoudsorganisatie op De Kooy en dat ene Marine-magazijn. De reorganisatievoorstellenvoor het samenvoegen van de magazijnen en de samenvoeging van Elektroni

ca, Akoestische metingen en Walobjecten met het Sewacobedrijf zullen zosnel mogelijk worden afgehandeld.

De reorganisatievoorstellen voor destafafdeling Economie en Organisatie,de divisies Facilitaire dienst en OverigeProducten en voor Avionica, zullenworden opgesteld. Dit wordt met betrokkenen besproken en daarna verderuitgewerkt.

Ook zal veel aandacht gaan naar denieuwbouw, zowel op De Kooy als opde Nieuwe Haven.

En ondertussen gaat het gewone werkgewoon door en blijven onze klantenverwachten dat wij ze zo goed mogelijkhelpen. En dat doen wij natuurlijk ookwant ondanks alles blijven wij trots opwat wij kunnen, waar wij met elkaar toein staat zijn en is het onze eer te na datniet te laten zien.

Dames en heren, ook 1998 zal niet hetmakkelijkste jaar van ons leven zijn.Ik wens u veel sterkte en wijsheid toebij de uitdagingen die u te wachtenstaan en de keuzes die u moet maken.Maar bovenal wens ik u toe dat vooru en de uwen 1998 een gezond en alshet even kan ook nog een beetje eengelukkig jaar zal worden.

Proost!•

Ö

/

MEOBTIEK januari 1998 5

Page 6: MEOBtiek 01 1998

ArchiefMEOB naar Centraal ArchievendepotDoor: Ingrid Flohr

Op 19 december 1997 heb ik hetarchief van de periode 1985-1989van het MEOB, afgestort bij hetCentraal Archievendepot (CAD).Het CAD is belast met het archiefbeheer én de informatieverzorging en beheert alle archievenvan departementen, de staven,onderdelen en diensten van dekrijgsmachtdelen. Het totale archievenbestand bestaat uit 1200verschillende archieven van tijdensen het grootste deel van nâ de Tweede Wereldoorlog.

Er wordt altijd een blok van vijf jaaringeleverd bij het archievendepot. Vanhet MEOB zijn de ongeclassificeerde,de confidentiële en de geheime documenten afgestort. Met behulp van deExpeditie is een lading van zestig archiefdozen, twee grote dozen met fichesen bijlagen en een aantal mappen weggebracht. Op zich is dat niet zé veel, in1991 was dat vijf keer zoveel. Dat wasme toen een vracht!

VerantwoordelijkheidDe reden waarom er nu zo weinig archiefdozen zijn ingeleverd, is dat iederbedrijf zelf de verantwoordelijkheidheeft de documenten te bekijken eneventueel te vernietigen. Bij het CADwordt het ingeleverde archief nog een

keer bekeken. Bewaard worden alleendie documenten die interessant zijnvoor de historie. Archieven worden toegankelijk gemaakt met een beschrijvingvan de inhoud van dat document. Uiteindelijk vinden de archieven hun bestemming bij de Rijksarchiefdienst inDen Haag.

GigantischIk heb mijn ogen uitgekeken, zoveelarchiefdozen als er liggen. Er kan intotaal 14 kilometer archief worden op-

geslagen in stellingen van wel honderdmeter lang en 3,5 meter hoog. Geweldig, één en al papier!

De heer Stam heeft het MEOB-archiefin ontvangst genomen. Een bevestigingvoor ontvangst en het procesverbaal vanoverdracht is in orde bevonden en geretourneerd. Hiermee heb ik namens hetbedrijf het archief afgestort.•

1~

Jubileum C. Duprie

Ingrid Flohr draagt het MEOB-archief 1985-1989 over aan de heer Stam.

C. du Prie kon zijn 25-jarig jubi

leum van 25 november 1997 niet

vieren. Geen probleem, een dele

gatie van de Product Unit waar

hij werkt, Ontwerp & Realisatie,

zocht hem thuis op om hem te fe

liciteren.

6 januari 1998 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 01 1998

Het werken met antimoonDoor: H.P.J. Huijing

Bij de Verificatie werd vroegerantimoon gebruikt om de onderdelen van een instrument te verfraaien. Dit gebeurde met antimoonboter, een papje dat wasgemaakt van antimoonpoeder,houtskool en olie.

Antimoon, ook wel Spiesglansmetaalgenoemd, is een witte enkelvoudigestof. Het heeft een kristallijnstructuur enis zeer broos. Het werd in een vijzel fijngestampt.

ErtsAntimonium komt tamelijk verspreidvoor in ertsrijke streken der aardkorst,zelden in gedegen toestand. Soms alsoxide (Wit spiesglanserts), maar voornamelijk als zwavelmetaal. Uit antimoonerts — grauw- ofantimoonglans, ook welgrauw spiesgianserts genoemd — wordtantimonium verkregen. Het is meestal

verontreinigd met zwavelarsenik enzwavelkies. Het komt voor in romb. -

sche zuilen, dunne naalden of kristallijnen massa’s. Omdat het arsenicum bevat is antimoon giftig. Een stukzilvergianzend antimoon is te vergelijken met een brok glanzend zwart antraciet.

Het procesDe onderdelen werden voorverwarmden dan bewerkt met het uiteinde van eenkippenveer die in de antimoonboter wasgedompeld. Dit gaf een vlam-effect.De afwerking gebeurde met een blankecellulosevernis (zappon) ofmet een spirituslak, geel ofgroen. Door een samenstelling van antimoon, bismuth en tin,verkreeg men het zogenaamde Woodsmetal. Dit metaal had een smeltpunt vanzestig tot zeventig graden Celsius.Woods was de ontdekker van dit metaal,vandaar de naam.

GemoffeldIn de jaren twintig kwamen de kristalen rimpellak in gebruik. Dit proceskwam tot stand door de lak aan te brengen en in een zuurstofarme ruimte tehangen. Bij de Ven was dit de moffeloven met daarin een brandende petroleumlamp. Daarna werden de onderdelenhardgemoffeld. Dan werden door de lakde graveringen aangebracht. De graveringen werden in een oplossing vanaluin opgevuld met het woodsmetal. Ditgaf een zilverglanzend effect. Buiten deVen, werd antimoon gebruikt in de industrie voor onder andere lagerkussens.

KersttraditieHet Woodsmetal wordt tot op heden inDuitsland als een oude volkstraditie gebruikt met oudjaar. Het vloeibare metaal wordt op een plat vlak gegoten, zoontstaan er na stolling vele grillige vormen en figuren. Met de nodige fantasievoorspelt men daaruit de toekomst voorhet komende jaar. +

Reünie van de voormalige BuitendienstDoor: Jan de Goede

Collega’s en oudgedienden van devoormalige Buitendienst houdensamen met hun echtgenotes jaarlijks een reünie in de vorm van eenkerstmaaltijd. Op 19 decemberwerd deze traditie voortgezet inhet Petit Restaurant van hetMEOB in Oegstgeest.

Vroeger toen de Buitendienst Oegstgeest nog bestond, werd er vlak voor hetkerstverlof gezamenlijk getafeld,meestal bij de Chinees in Rotterdam. Delaatste keren deden ook de echtgenoteshieraan mee.

GezelligEr ontstond zo’n gezellige sfeer dat iedereen er jaarlijks naar uitkeek. Door deontwikkelingen bij het bedrijf en hetgrotendeels verdwijnen van het werk inRotterdam, werd besloten om de kerst-maaltijd in Oegstgeest te houden. Bijdeze kan ik uit aller naam zeggen dat wijfantastisch door Jan Uiterdijk zijn verzorgd. Wij zijn allen dol op zijn aangeklede nasi-hap.

SfeerDe sfeer was als vanouds erg gezellig ener werd weer even bijgepraat. Gespreksstof was er genoeg. Men is benieuwdhoe het een ieder vergaat want vrij veelmensen zijn al met pensioen, met VUTof genieten wachtgeld. Ook dit jaar wa

ren weer veel partners meegekomen ende stemming zat er goed in. Wij hopendat het op deze manier kan doorgaanzolang het MEOB in Oegstgeest is,daarna zien we wel weer verder. +

/LL\

MEOBTIEK januari 1998 7

Page 8: MEOBtiek 01 1998

De FlopAutomatiseringDoor: A.F. Potmedewerker Analyse Materiaaldienst.

Per 1 Juli 1997 ben ik te werk gesteld als medewerker analyseMateriaaldienst. Een van mijn taken is gestalte te geven aan hetaspect automatisering binnen de materiaaldiensL Na inventariseren binnen de materiaaldienst en overleg met de afdeling bedrijfsvoering, kwam ik tot de conclusie dat er op dit gebied van automatisering binnen de materiaaldienst en het MEOB nog wel het eenen ander te doen is, alvorens alle medewerkers van het MEOB deaan hun beschikbaar gestelde hardware en software optimaalkunnen benutten.

In December 1995 is er een voorlichtingsbijeenkomst geweest in het Valkenhorst theater op vliegkamp Valkenburg waarbekend werd gesteld dat het pakket Microsoft Office de Marine Standaard zou worden. Gezien de hoeveelheid aan softwaredie op het bedrijfaanwezig is, kun jeje afrragen ofdat bij het MEOB bekend is.

StandaardisatieBinnen het MEOB zijn geen afspraken over standaardisatie op het gebied van hardware ofsoftware. Elke Unit is voor zijneigen aankopen verantwoordelijk. Een wildgroei wordt op deze manier in de hand gewerkt. Nog maar niet te spreken van deniet legale software die op de apparatuur is te vinden. Over virussen wordt helemaal niet gesproken. Als je geluk hebt bezitde Unit een anti-virusprogramma, maar of dat wel de laatste versie is? Het gevaar van een virus dat van thuis wordtmeegenomen en over de PC ~ van de collega ~ op het bedrijfwordt verspreid, is ruimschoots aanwezig. Een PC besmet meteen virus is niet zo maar te herstellen. Vaak gaan er belangrijke gegevens verloren en dat is het laatste wat het bedrijfwil.

OpleidingenOp gebied van opleidingen is het laatste woord ook nog niet gesproken. Er zijn heel wat medewerkers die niet in staat zijnde PC op een juiste wijze te gebruiken. Hoe vaak wordt er niet apparatuur geplaatst zonder enige vorm van begeleiding ofopleiding. Goed willende medewerkers gaan vervolgens aan de gang met gevolg dat zij te veel tijd besteden aan relatiefeenvoudige werkzaamheden, ofuit onwetendheid het verkeerde programma gebruiken.

Komen tot een duidelijk plan met betrekking tot automatisering is van groot belang voor de bedrijfsvoering binnen de unitsvan het MEOB. Men kan hierbij denken aan zaken zoals:- Coördinatie van aankopen hardware, software en aanverwanten en het bewaken hiervan door de afdeling automatisering

van de BEB.- Legalisering van de nodig geachte softwarepakketen op dit moment in gebruik bij de units.- Een duidelijk opleidingsplan voor gebruikers, lokaal gebruik beheerders en administrateurs Windows NT. Na het behalen

van de benodigde diploma ~ ofcer4flcaten, de medewerkers blijvend begeleiden.- Zorg dragen voor een stuk informatievoorziening en documentatie in overleg met de

bibliotheek.- Een centraal punt waar men toezicht houd op reparaties en storingen en de vervolgacties

hierop.

Al met al kan worden gesteld dat met een positieve instelling van alle MEOB medewerkers engoede coördinatie van de afdeling automatisering, we de trein weer op de rails kunnen krijgenen daar ook op kunnen houden.

Ik geefDe Flop door aan Ronald Peters.+

De FlopDe Flop is een rubriek door eenMEOB-er geschreven, iemandkrijgt een diskette: De Flop, enzet daarop zijn of haar verhaal.Deze rubriek is niet bedoeld omeens lekker tekeer te gaan, hetmoet netjes blijven en leuk.

Aan het eind van het verhaalwordt De Flop doorgegeven aaneen collega.

8 januari 1998 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 01 1998

Boobytrap: wie belazert nou wieDoor: Wil van Elk

“Ik voel me buitengesloten”, zeiMajoor der Mariniers Ton vanden Berg op 20 november 1997.Hij was aan het werk terwijl derest van de afdeling ENGE luidruchtig van een koffiepauze genoot. “Kan het wat zachter”, riephij luid bonkend op de ramen vande scheidingswand tussen de tweekantoren. “De acties van ENGEwaren al begonnen want tien minuten later stonden al mijn spullen buiten op de gang, mijn bureau, telefoon, alles was naarbuiten gesjouwd.”

“Wat, sollen met een marinier?”, eneven later had Ton al een andere cornmandopost gevonden, zoals het eengoed marinier betaamt. “Wil”, zei hijdoor de telefoon, “is dit wat voor deMEOBtiek?”. “Wat is hier gebeurd?”,vroeg ik langs mijn neus weg. ‘We hebben die marinier op de gang gezet”, washet resolute antwoord. “Leuk, mag ikeen foto maken van jullie?”, aldus hetbewijs voor de marinier verzamelend.Een Nieuwsbulletin Nr. 5a (gepikt vanhet actiecomité) luidde: “Heden is het

zover. Na rijp beraad hebben de medewerkers van de sectie ENGE beslotenom hun toegewijde, maar toch wel eenbeetje drukke, coördinator marinierszaken er uit te zetten. Het actiecomitéENGE.” Onderaan stond: “Steun uzelf,laat hem er niet meer in”. Onderop hadTon geschreven: “Speel nooit met eenmarinier! Wie het laatst lacht

VerbeterdNiet lang daama volgde bekendmaking5b, waarschijnlijk omdat Ton zich nietmeer liet zien. “Na toezegging van decoördinator marinierszaken om zijn gedrag te verbeteren, heeft het actiecomitébesloten hem weer toe te laten op zijnwerkplek, alwaar hij hartelijk is ontvangen.” Ook hier weer afgesloten met debekende spreuk: “Steun uzelf, wordt lidvan de KORPS fanclub.” “Ik heb nietstoegezegd”, zei Ton, “dat mochten zewillen, ik krijg ze nog wel!”

Normaal laat ik de MEOBtiek niet gebruilcen voor persoonlijke acties. Maarhet MEOB-personeel is inmiddels bekend geworden door hun ludieke acties.Ik wilde u dit gebeuren niet onthouden.Door dit artikel en bijgaande foto zijnnu wèl de daders bekend +

1 / ~1

Sneeuwwitje en de zeven dwer enDoor: Conny Beaufort

Buiten is het negen graden en voorde laatste week van de maand december zelfs warm te noemen.Binnen in het Congresgebouw inDen Haag is het door de ijsvloerdie er ligt iets kouder.

Mama’s, papa’s, opa’s, oma’s, tantes,ooms, iedereen zoekt zijn of haar plekop. De spanning stijgt, kinderhartjeskloppen sneller, oogjes stralen want deomroepmeneer zegt: “nog drie minuken”. Het licht gaat uit, muziek klinkt,het doek gaat een stukje open en wieverschijnt daar: Mickey Mouse.

AdemloosAdemloos luistert jong en oud naar watMickey uit het sprookjesboek verteld eneven ademloos kijkt iedereen naar de

Disneyfiguren die op het ijs verschijnen. Ruim twee uur lang, met als hoogtepunt natuurlijk Sneeuwwije en de zeven dwergen, wordt met veel licht,

muziek, zang en dans, een waar en echtAmerikaans spektakel opgevoerd. Eenaanrader voor iedereen, jong èn oud.+

\~‘

S

MEOBTIEK januari 1998 9

Page 10: MEOBtiek 01 1998

Door: Peter Kortekaas, VLAM

Na ruim drie jaar revalidatie rouleerde Embert Menting uit bij deSociaal Medische Dienst (SMD) inDriehuis, in oktober 1997. Er is indie drie jaar indrukwekkend veelin zijn leven gebeurd, beter gezegdin hûn leven. Toen Bert Mentingin juli 1994 een verkeersongevalkreeg, balanceerde hij op hetrandje van de dood: hoofd, longen, heup en milt waren zwaarbeschadigd. Van die eerste maandin het ziekenhuis weet hij niets:“De tijd ging verder zonder mij.”Maar Anita en de kinderen, Jeroen (16), Geert (14) en Moniek(12), hebben toen des te meer meegemaakt. Daarna volgde het verpleegtehuis Nieuw Berkedaal inDen Haag en vervolgens een langdurig herstel in het revalidatiecentrum Sophia, daarna bij hetvoormalige Bethiehem ziekenhuisin Den Haag en uiteindelijk bij deSMD. Lichamelijk, maar vooralook geestelijk moest Bert helemaal van vooraf aan beginnen.“Ik moest alles, maar dan ook âllesweer leren. Toch ben ik veel rijperen rijker geworden: je legt eenweg opnieuw af en dat is vooruitgaan.”

Bert: “Vroeger was ik heel leergierig enwilde ik alles bereiken; carrière gericht,om dat woord maar te gebruiken. In deWest studeerde ik ‘s avonds SPD (boekhouden) en liep ik stage bij het accountantsbureau Van Dien en Co in Willemstad op Curaçao. Ik had bij de marinealtijd hoge beoordelingen en kreeg tevredenheidsbetuigingen. Dat deed je allemaal om hogerop te komen, ‘dus voorje gezin’, dacht je. Gezin en marinehadden voor mij evenveel betekenis. Ikdenk, dat erkenning in een mensenlevenvan groot belang is: je wilt iemand zijnin je werk. Als ik mensen iets kon uitleggen en duidelijk kon maken, dangroeide ik daar van. Ik weet nog goeddat ik bij de School voor Bedrijfsvoering en Onderwijskunde (SVBO) bij demarinekazeme Erf~rins in Den Helder,ongevraagd lessen ging geven over bedrijfsmatig denken en efficiëntie. Datwâren natuurlijk ook belangrijke dingen

toen in mijn leven, maar toch zijn erandere gebeurtenissen die uiteindelijkdiepte aan je leven geven. Vreemd...eigenlijk snap je die dingen pas achteraf. Die ene dag dat mijn vader overleed,heel plotseling. Voor het eerst werd ikgeconfronteerd met de kwetsbaarheidvan het leven. Ik voelde een grote leegte, alhoewel ik er van overtuigd ben dathij geestelijk nog aanwezig is; sowiesoin je opvoeding, je gedachten, jouw manier van leven. In mijn grootste hobby,de fotografie, gebruik ik nog steeds zijncamera. Toch zegt mijn intuïtie mij, dathij ook nu nog bestâât, zij het in eenandere dimensie. Maar toch verliep onsleven als vanzelfsprekend: werken,trouwen, een gezin stichten.”

~

-. !~ *.~.

t~.

~;:~ ~.r

OostenrijkAnita: ‘We waren inderdaad een gewoon gezin, alles ging z’n gangetje. Ikweet nog goed dat we de dag voor hetongeluk uren hebben gewandeld in deduinen. (Anders was ik die dag allangvergeten geweest). Het was prachtigweer en de sfeer was gezellig. We houden veel van de natuur en hadden voordie zomer weer een vakantie in Oostenrijk geboekt, waar we al vaker warengeweest. We wandelden uren achtereenin de bergen. De kinderen waren toen

l:mhert \lentine is een van de militai—ren die momenteel hij het \ lari ne E lek—ironisch en Optisch Bedriji ( \l L:OBdiensi doen. Emheri heeft een naar on—~eluk met een lance nasleep achter deme. Op aanraden van 1 loofd VlootAalmoezenier \\iI van ~ehie. trad Em—heil naar huilen met ,iin erhaal. VlootAalmoezenier (\‘l .A \l) Peter Korte-kaas iniervie\\ de de himilie \lentineen schreef eind 1 9Q7 het relaas op enpuhl ieeerde dal in hei marinehlad In dePeiline. 111.1 vertelt hoe hei leven vanEmherts en zijn gezin i nerijpend ver—arideide.

nog veel kleiner en liepen altijd dappermee. Het geeft me nu een soort heimweegevoel, alsof âlles toen anders was.We hebben ook zoveel meegemaakt...”

DagelijksBert: “Ik reed dagelijks op mijn fiets vanZoetermeer naar Den Haag. Ik kon deweg dromen. Opeens die grote klap... jestaat pas stil als het ongeluk jéu overkomt. Van die eerste weken kan ik mehelemaal niets meer herinneren; ja, éénvaag en schimrnig moment in een ziekenhuisbed... ofkomt dat, omdat het mijzo vaak is verteld? In het verpleegtehuisging het lichamelijk snel beter, maartoen kwam het moeilijkste: geestelijkmoest ik helemaal van voorafaan beginnen. Leren eten, naar het toilet gaan,mezelf aankleden, de eerste keer weerproberen om de aardappelen te schillen.Maar het ergste was dat ik me zo leegvoelde wanneer ik een krant las en erniets of weinig van begreep. Ik was alseen kind dat opnieuw z’n levenswegmoest bewandelen. Later kreeg iksteeds meer begrippen terug, alsof ereen mist optrok, en kon er dan de woorden niet voor vinden. Je leert om anderste communiceren door gebaren, je oog-opslag en gezichtsuitdrulckingen.”

Anita: “Die eerste tijd leefje in een roes.Bert — mijn man — lag daar roerloos ineen bed; het was zo onwezenlijk. Deeerste dagen dacht ik zelfs dat hij incoma lag door de medicatie. ik zat danurenlang aan het bed en hield zijn handvast, die koud was en stug. Stel je voor,dat je constant tegen iemand praat dieniet terug spreekt.Verder draaide ik veel van ‘zijn’ muziek, omdat ook dat prilclcels kondenzijn. Ja, je leefde in een roes. Ik kwamaltijd vrolijk binnen wanneer ik op be

Opnieuw lopen is vooruitgaan

- .

~k~! ~

ii”

10 januari 1998 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 01 1998

zoek kwam. Niet alleen om even gewoon te doen, maar ook omdatje met 24uur per dag verdrietig kunt zijn. Somshebben we ook gelachen met het verpleegkundig personeel, bijvoorbeeldover de muziek die we draaiden.Iedere keer als ik naar huis ging fluisterde ik in zijn oor: “Het lichaam is ondergeschikt aan de geest.” Die woordengebruikte Bert zelf vaak, want hij geloofde sterk in de kracht van de wil, ookwanneer hij tegenslagen had.”

PotvisBert: “Ik realiseer me nu pas hoe wonderlijk het is, dat we als mens de heledag lezen, schrijven, informatie opdoen,begrippen uitspreken en nadenken. Alsje dat proces voor de tweede keer doorloopt wanneer je veertig bent, dan weetje pas hoe mooi het is dat de mens datkan. Ik moest een werkstukje makenover de potvis. Ik haalde de informatieuit allerlei boeken en toen het klaar wasmocht ik er over vertellen bij de logopedist. Wat was ik trots!”

ToekomstBert: “Ik zal nooit meer de oude worden. Van binnen ergens weet ik... zo’nongeluk is verschriklcelijk, maar toch ismijn leven rijker geworden. Vroegerkon ik wakker liggen wanneer ik er geenstreep bij zou krijgen, nu wil ik metplezier naar mijn werk gaan. Mijn relâtie met Anita, de kinderen en collega’szijn nu belangrijk. Sommigen vindendat ik extraverter en nadrukkelijker geworden ben in mijn uitspraken. Datweet ik niet. Ik ben blij dat ik me weergoed kan uiten. Maar er is meer: omdatik de echt waardevolle dingen in hetleven nu beter begrijp, heb ik de neigingom tegen mensen in te gaan wanneer zijverkeerde keuzes maken. Misschienkom ik dan wel eens verkeerd over.”

Anita: “Ja, hij is veranderd. Dat merkthet hele gezin. Hij is emotioneler enreageert meer onverwacht, zeker wanneer hij moe is. Regels en afspraken zijnbelangrijker geworden voor hem, alsofdeze houvast bieden.

Jarenlang ben ik voor hem een verzorgster geweest, nu moest het weer eenrelatie worden tussen twee volwassenen. Dat kost moeite en tijd. Ik leer datik weer tijd voor mezelf moet nemen.Alle aandacht ging naar Bert. Nu ga ikweer aqua-joggen, naar een film kijken,of gewoon op de bank zitten, lekkeralleen. Bert is dan vaak uren met zijncomputer bezig.”

WaaromBert: “Ik heb in mijn leven al drie keereen zwaar ongeval gehad. Waarom leefik nog en zoveel anderen niet? Daardenk ik wel eens over na. Ik heb er geenpasklaar antwoord op. Wel denk ik, dater misschien minder toeval is dan wijvaak denken. Ik ben op mijn weg teruggeholpen door heel veel mensen. Vooralnatuurlijk door Anita, daar ben ik dankbaar om. Ik denk dat we allemaal eentaak en levensopdracht hebben; mijn levensdoel was blijkbaar nog niet bereikt.Dat zullen we pas begrijpen wanneer weaan de andere kant zijn; dat geloof ik.”.

Nieuwe collega

Embert MentingFinancieel medewerker BOORsinds 27 september 1971 bij de KMen vanaf 12 juni 1997 bij het MEOB

Vorige werkgever: Ericsson te RijenIs gek op: Gezin, muziek, fotografie en computersHeeft hekel aan: Oneerlijke mensenFavoriete eten: Kantonese rjsttafel, Haute cuisineFavoriete sport: aquajoggen, voetbal ‘oude stijl’Grootste wens: Gelukkig blijven.

Door: K. Meijer

Metaal zet bij verwarming uit. Dit verschijnsel heb ik eens in de praktijk ervaren. Bij metingen aan een zender wordtde uitgang van de zender afgesloten meteen belasting, beter bekend als “dummy”. Dummy’s zijn er tegenwoordig tekust en te keur; in de jaren zestig wasdat anders. Als kunstbelasting diendeeen aantal gloeilampen. Behalve dat ze

warmte afgaven, zatje tijdens de metingen in het licht. Al met al een onplezierige toestand. Ik dacht dé oplossing gevonden te hebben. Ik construeerde eenhouten raam, sloeg daar links en rechtsde nodige spijkers in en spande daartussen zigzaggend de weerstandsdraad. Enzo waar, het werkte!. Het probleem vande warmte was ik echter nog niet kwijt.Dit werd eenvoudig opgelost door hethele geval, een soort straalkachel, bui-

ten op het gras te leggen. Hiermee waren alle problemen opgelost, dacht ik.Tot een van mijn collega’s mij vroeg ofhij de bedrijfsbrandweer zou bellen.Wat was er gebeurd: door verwarmingstond het weerstandsdraad niet meerstrak tussen de spijkers, de uitgezettedraden raakten het verdorde gras datinmiddels was gaan schroeien...+

Naam~Functie:In dienst:

Oldtimer

MEOBTIEK januari 1998 11

Page 12: MEOBtiek 01 1998

1 _/_

-r

S. —

Kerstmaaltijd 1997De kerstmaaltijd van 1997 was dit keerzeer geslaagd. De vrijwilligers hebben18 december dan ook keihard gewerktom van deze dag een succes te maken.Er was meer dan voldoende om zelfsaan de wensen van de grootste eters tevoldoen. Wifiem Taat uit Katwijk stondmet zijn personeel garant voor een vlotte bediening. Zij liepen af en aan metschalen eten in een speciaal omgebouwde ruimte van het voormalige ETMAG.Het magazijnpersoneel was daags ervoor druk in de weer om de ruimte teprepareren. Het drankje vooraf werddeze keer in het bedrijfsrestaurant genoten.+

~

12 januari 1998 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 01 1998

Uitreiken kerstpakketten verliep gladjesHet uitreiken van door de marine aangeboden kerstpakketten is perfect gelukt.Vooraf kon een ieder weten of er methem ofhaar rekening was gehouden. Zoniet, dan werd actie genomen. Met hetgrote aantal mutaties in het personeelsbestand, was dat inderdaad het geval.Vijftien medewerkers hebben gereageerd op de oproep om hun kerstpakketaf te staan aan het Leger des Heils.Korpsofficier Majoor Kroon stuurdeeen bedankbriefje, twee dagen na ontvangst van de pakketten.+

Naam: M.C.A. SchenkFunctie: Programmeur bij ENGE

$ Datum in dienst: 08-12-1997Vorige werkgever: Alfa LavalIs gek op: Duiken, alpine klimmen, squash, mountain bilcen

en zeilenEigenheimersAllesZie ‘is gek op:’Gelukkig worden

Uitreiking verplaatsingsbeschikkingDoor: Loek van Winsen

Medewerkers met schalen 2 en 3en de parttimers, kregen de brieven met de beslissing over de functieverplaatsing naar Den Helder,ofwel de verplaatsingsbeschikking, op dinsdag 9 december uitgereikt. Op maandag 8 decemberwas dit al gebeurd voor diegenenvan wie de functie in 1998 naarDen Helder zal overgaan.

Na de inleiding van de heer Hogendoorn, directeur van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (DMEOB),zette hoofd Personeelszaken (HPZ) deheer Verbokkem, de procedure en deverschillende mogelijkheden op een rij.Vervolgens gingen DMEOB en HPZ inop de vele vragen die er waren. Zo wilden velen weten hoe een bezwaarschrift

‘,~

moet worden opgesteld. Personeelsza- hierbij de gewenste ondersteuning gele-ken heeft inmiddels voor menigeen verd.+

Nieuwe collega

Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

F~ ‘~~p ~~ !!1 ~“~!_ ~

1

ii~I~ ~ta~.

MEOBTIEK januari 1998 13

Page 14: MEOBtiek 01 1998

MEOB schrijft geschiedenis met werkonderbrekingenDoor: Wil van Elk

Toen op 14 november het ultimatum aan de staatssecretaris afliep, was het antwoord zoals werd verwacht: de besprekingen worden niet hervat. Defensie had geen ruimte;de staatssecretaris vond het een fatsoenlijk plan. Het antwoord van het MEOB-personeel werd diezelfde middagnog gegeven: “er volgen harde acties!” De actiebereidheidbij het MEOB-personeel is groot. Voor de bonden AbvaKabo en CFO een duidelijk signaal om acties te gaanvoeren.

Het begon allemaal vrij rustig. Eerst gezellige werkonderbrekingenvan drie uur. Maar daama werd het zwaarste actiemiddel ingezet datmogelijk is: werkstaking. Velen wachten echter niet meer af- of hetSociaal Plan MEOB wordt verbeterd - en proberen met diversesollicitaties werk te vinden in de eigen regio, zodat ze niet meehoeven te verhuizen. Het halsstarrig weigeren van defensie om deonderhandelingen weer te openen, lijkt tegen ze te werken. “Inmiddels hebbende afgelopen twee jaar ongeveer 135 mensen het bedrijfverlaten. Dertig daarvan wegens VUT, Pensioen af andere reden.”Als het met dit tempo doorgaat, er vertrekken gemiddeld zes mensenper maand, dan is het personeelsbestand van het MEOB gehalveerdop 1januari2000 (de streefdatum van de verplaatsing van het bedrijfnaar Den Helder).

Werkonderbrekingen MEOB, primeur defensieMet meer dan driehonderd personeelsleden werd op maandag 24 november een drie uur durende werkonderbreking gehouden in hetHoliday Inn in Leiden. Het was voor het eerst dat bij een defensie-organisatie een dergelijke actie plaatsvond. Op woensdag 26 november werd wederom een werkonderbreking gehouden. Deze keerwerd het personeel begeleid door de straatmuzikanten ‘The AmazingStroopwafels’. “De reden dat wij hier zijn, is in en in triest”, opendeWim Homburg, de voorzitter van het actiecomité, de toespraken.“We gaan volgende week door, en als het moet de week daarop weer.We laten ons er niet onderkrjgen, of het nou geld kost of niet.”Homburg oogstte veel bijval in de vrijwel volle zaal in de LeidseHoliday Inn.

Estafefte-werkonderbrekingenEr werden ook estafette-werkonderbrekingen gehouden. Per product-unit werd steeds voor drie uur het werk neergelegd. Het Kalibratiecentrum begon maandagochtend 1 december als eerste aandeze nieuwe actie. Een bord dat door hen buiten het hek was geplaatst, moest al heel snel weer weg. ‘s Middags was de tweede actievan de product-unit Ontwerp en Realisatie. Zij droegen symbolischin een doodskist het sociaal leven ten grave.

ActievoerenDinsdag 2 december waren er weer twee product-units aan hetactievoeren. ‘s Morgens legde de unit Optronica het werk voor drieuur neer en ‘s middags de unit Advies. Op maandag 8 december endinsdag 9 december legden de units Avionica, Interne Dienst, Elektronica en de Materiaal Dienst het werk voor drie uur neer. Hoeweler overleg plaatsvond tussen de actieleiders en de directie van hetMEOB, gingen de acties onverwijld door.

Je hoeft geen grote groep te zijn om afdoende actie te voeren.

‘—~‘ ~V

~ _~,Lj~i, ,. ~.....

~..~EYaING EIGEN WY~ ~ 1

- EF.~1~ ~ -1 D ~‘t~1’~~ ~~!I~l j

• ~& ~ ~. ~

Het Kalibratiecentrum beet het spits af bij deeçtafett~,werknnl1erhrekin pen.

~~‘I i~L~ ~— -~

,Ç~

— -~

-~ .- ... —

Steeds werd bij de kist van het familiegeluk iets bijgeplaatst.

.~.•. ~.

MARINEIN ..~., . ?~OORLOC,. ~ •~•~

.,~ERSO,,...,.t

Ook de PU-Optronica pakte behoorlijk uit.

~ê•ij lingEconotnisëhOnbetro~baar

• ~e~Le.r.—

fr;

14 januari 1998 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 01 1998

Eerste stakingsdag MEOB in geschiedenisProtestmars door Den Helder“Ik was helemaal niet bang dat we de bussen niet vol zouden krijgen”,zei actieleider Willem Homburg op vrijdag 5 december. “Ik maakteme meer zorgen of we aan die zes bussen wel genoeg zoudenhebben.” Het was zes uur in de ochtend. Ongeveer 250 enthousiasteactievoerders hadden gehoor gegeven aan de oproep voor een protestreis naar Den Helder om een petitie aan te bieden en een zwartboek te overhandigen met daarin de namen van meer dan honderdmensen die het bedrijf de afgelopen tijd hebben verlaten.

“Nu zijn de rollen eens een keer omgedraaid. Normaal krijgt hetpersoneel nare boodschappen rond de feestdagen”, aldus het actie-comité van het MEOB.

EscorteOnder escorte van twee motoragenten werden de zes bussen begeleid

naar de noordelijke rand van Den Helder. De 250 luidruchtigeMEOB-ers het Nieuwe Diep langs, richting de ingang van het Nieuwe Haventerrein. In plaats van linksaf het marineterrein op te gaan,ging de stoet verrassend rechtsaf, richting centrum.

ZwartboekDe wethouder van Welzijn en Cultuur, Mervyn Stegers, nam namenshet college van burgemeester en wethouders van de gemeente DenHelder de petitie en zwartboek in ontvangst. Na het voorlezen vaneen gedeelte van de petitie, las actieleider Willem Homburg een rijmvoor waarin nog even de reden van het bezoek werd duidelijkgemaakt. Ook wethouder Stegers voelde zich geroepen om, gesterktdoor de Sinterklaasgedachte, het MEOB-personeel op rijm te moetentoespreken. Bij de zin: ‘Wij gaan gewoon verhuizen naar Den Helderin het noorden”, werd luidruchtig gereageerd. “Dat kon ik verwachten”, zei Stegers.

Heel vroegHoewel de tocht was gepland om te laten zien dat dan heel vroegmoet worden vertrokken om op tijd in Den Helder aan te komen, wasook aan de inwendige mens gedacht. Bij Hotel Akersloot was eengezamenlijk ontbijt geregeld. Op de terugreis, bij de tweede pitstopbij Hotel Akersloot, waren de tafels al weer gedekt voor de lunch.Het muzikale trio The Amazing Stroopwafels zorgden ook deze keervoor gezellige onderbrekingen tussen de voordrachten van de actieleiders. Nellie Aldenburg van de AbvaKabo stak de actievoerdersnog even een hart onder de riem: “Het was een mooi gezicht toen debussen eraan kwamen. Dan weet je dat het is gelukt op deze eerstestakingsdag. Het kost veel moeite om het werk neer te leggen.” Debandleden van De Amazing Stroopwafels, Arie van der Graaf, Riende Bruin en Wim Kerkhof speelden het spelletje graag mee: “Sinterklaas wil volgens mij dat jullie in Oegstgeest blijven.” Ze beslotenhun optreden met het nummer: “Ik ben geen man, want ik ben nooitin dienst geweest.”

He, hallo zegAan het eind van de maaltijd las Pieter Jan Aarents (UV2A) een briefvoor die hij per Fax naar de Tweede Kamer had verstuurd. “He, hallozeg”, begon hij kenmerkend. Hij oogste veel bijval van zijn collega’s.“Het leukste van dit stuk is, dat de woorden Gmelich en Meijling nietworden herkend door mijn spellingcontrole.”

Op 12 december werd wederom de gehele dag gestaakt. Na een kortebijeenkomst in het bedrijfsrestaurant, werd een luidruchtig rondjegemaakt over het MEOB-terrein. Daarna gingen de stakers naar huis.

-4•~L_~’~ ~

Helaas, waar de toeter voor bestemd is, die horen de toeter niet!

HETMEOBLUIDT

DENOODKLOK

De Materiaaldienst luidde de noodklok.

-: ALL~N 1*9SKELET ~

- ::~ NAA~

Ook de Interne Dienst speelt haar eigen spel.

~____

ii 0 1) 0

In Den Helder de eerste echte stakingsdag. Rechtsaf, in plaatsvan het Nieuwe Haventerrein op!

MEOBTIEK januari 1998 15

Page 16: MEOBtiek 01 1998

Werkonderbreking in Avifauna“We gaan het derde actiejaar in, het wordt alleen maar killer en destrijd wordt harder”, zei Michel Oskam, bestuurder van de vakbondCFO. Hij hield woensdag 17 december een toespraak in Avifauna.Oskam: “Defensiepersoneel pikt het niet zomaar meer, dat er beslissingen in een Haags kamertje worden genomen.” Voorlopig waswoensdag 17 december de laatste actiedag van 1997. ActieleiderWillem Homburg: “Twee jaar geleden was het ook koud. Nu hebbenwe alleen wat meer comfort. De toezeggingen van de minister in deTweede Kamer, daar kan de kachel niet op branden. Maar voorlopiggaan we actieloos de feestdagen tegemoet. Maar het draaiboek voor1998 is alweer verzonden naar het Haagse. Ze weten dat het onsbittere ernst is! We gaan er voor, met z’n allen!”

ZinMichel Oskam sloot de actie af met: “Vrijdag 18 december wordt erweer informeel om de tafel gezeten om te kijken of er weer kanworden gepraat. Deze poging, via actieleiders Willem Homburg enRinus Brouwer, toont aan dat actievoeren zin heeft. Ze nemen u dusserieus. Maar wat gaan ze doen? We moeten doorgaan, anders komthet gesprek er nooit. Probeer eens een paar dagen rust te nemen. Doeeens wat leuks de komende feestdagen.”

Willem Homburg overhandigt de petitie aan wethouder Stegers.

Defensie heropent overleg over sociaal plan MEOBHet personeel van het MEOB had in stilte gehoopt op een positievekerstboodschap. Maar, in een ingelaste vergadering met de vakcentrales heeft defensie pas op 6 januari de besprekingen hervat enwerden de acties van 8 en 9 januari voorlopig opgeschort.

De staatssecretaris van defensie stelt aanvullingen voor op het per19 september vastgestelde sociaal plan MEOB: “Gevoegde voorstellen zijn het resultaat van besprekingen tussen leden van het actiecomité van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) en dedirectie van zowel het Marinebedrjfals die van het MEOB. “Dit allesom te bereiken dat het Sociaal Plan MEOB in aangevulde vorm wordtgeaccepteerd door de werknemers van het MEOB.

Het voorstel- Voor hen die verhuizen richting Den Helder, wordt het woonge

bied verruimd tot de grens Egmond aan Zee, Heiloo, Hoorn,Bovenkarspel.

- Er komt een aanvulling op de functieverplaatsingstoelage van8.500 gulden tot 25.000 gulden voor hen die een eigen huishouding voeren en tot 16.750 gulden als geen eigen huishoudingwordt gevoerd.

- Er wordt onderzocht of een speciale trein kan worden ingezet.- Voor weekendreizigers onder de vijftig jaar wordt de vergoe

dingsterniijn verruimd tot vijfjaar. (Dit was drie jaar.)- Voor dagelijks reizenden wordt één uur per dag reistijd als werk

tijd beschouwd als de huidige reistijd met tenminste anderhalfuurtoeneemt.

- Voor vijftig jaar en ouder zal het begrip reistijd—werktijd van 1uur per dag op 50 jaar oplopen tot twee uur op 57 jaar.

- Vanaf 1-1-2000 komt er een bezinnings- ofproefjeriode waarbijprobleemsituaties opnieuw een beroep op de Bezwarencommissieherplaatsing kan worden gedaan.

- Na drie jaar werken in Den Helder kan men zich alsnog alsspijtoptant aanmelden. Een jaar lang bemiddelt defensie alsnogvoor een baan buiten defensie in de regio Oegstgeest. Ook kunnendan verzoeken om vergoedingen voor eventuele relevante studieswelwillend worden bekeken.

“Ja, ik ben er weer.” Het stakingshondje als mascotte.

•- ~ ~

•1

~ ~.,- 1

cfo £C..,~

Ook op de tweede echte stakingsdag was het een hoop herrie.

t.

~1 - j ..~._ 1

• S onouirens,nuRç~!_~ _.._ -

Lover, NS of Dick Havenaar Express, “van mij mag het ookBrouwers Tours zijn die de treinverbinding verzorgt.”

16 januari 1998 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 01 1998

Sleutel beheer

Na stemming van een gezamenlijke bijeenkomst van CFO en AbvaKabo, kregen de bonden van hun leden toestemming om met denieuwe gegevens te gaan onderhandelen met de werkgever.

Het laatste nieuwsIneen bekendmaking stelt DMEOB dat de in december gestaakte urenzullen worden verrekend. “Formeel is dit juist”, zei Willem Hobmurg,“maar, een werkgever die door stakingen moet worden gedwongenom over de brug te komen en dan ook nog eens geld gaat inhouden,zit er wat mij betreft faliekant naast.” De stakers krijgen in ieder gevalde helft terug van de bond waarvan zij lid zijn. Staken kost geld. Debonden stellen voor de stakers een dagvergoeding ter beschikking vanongeveer 85 gulden. Er is in totaal 22 uur gestaakt. Dat levert eenvergoeding op van zo’n 230 gulden, ongeveer de helft van wat wordtingehouden van het salaris. Dat is geen vetpot, maar dat wisten deactievoerders van tevoren. De directie van het MEOB had dit ookverteld: “Van stakers zal het salaris worden gekort. Je moet weten datje hebt gestaakt.” Per brief is het personeel verteld dat dit van hetsalaris van januaxi wordt ingehouden. De Dienstcommissie heeft bijde directie bedongen dat het nog mogelijk is om achteraf de gestaakteuren om te zetten in verlof en zelfs nog om de uren in te mogen halen.De korting op het salaris is daarom opgeschort tot vermoedelijkfebruari. “Verlof is eigenlijk ook geld”, zei actieleider Willem Homburg.+

Door. Gijs van Duijvei~bodeCommandant MBK

Een van de neventaken van hetMarine Beveffigingskorps is hetbeheer over alle sleutels die bij hetMEOB in gebruik zijn.

Van alle geregistreerde sleutels bezithet Marine Beveiligingskorps een reserve exemplaar. De sleutelbeheerder houdthiervan een administratie bij. Bijna dagelijks wordt op dit reserve sleutelbestand een beroep gedaan door MEOBers die hun sleutel kwijt zijn ofwaarvande sleutel is afgebroken.Het is dus in een ieders belang dat ditbestand op de juiste wijze wordt bijgehouden en de sleutels op tijd wordenvervangen.

VerhuizingenDoor de zeer vele interne verhuizingenen personeelswisselingen die er de laatste tijd hebben plaatsgevonden, is er

veel tijd gestoken in het aanpassen vande sleuteladministratie. Het Marine Beveiligingskorps wordt nog steeds verrast door wisselingen of interne verhuizingen die niet worden doorgegevenaan de sleutelbeheerder.

Hierbij het verzoek aan alle unithoofden op wiens naam de sleutels wordengeregistreerd:“Steek een uur van uw tijd in de aanlegvan een sleuteladministratie van uwunit. Mocht er dan een mutatie plaatsvinden op uw afdeling, dan is het eenkwestie van wijzigen, uitprinten en opsturen naar het Marine Beveiligingskorps”. C. Blewanus, de sleutelbeheerder, zal u dankbaar zijn.

Mocht er ooit iets mankeren aan uwsleutel(s), dan is het Marine Beveiligingskorps de aangewezen instantieom dat probleem accuut op te lossen.+

0• •ø

C.J.F. Blewanus, sleutelbeheerder.

:4

De leden van CFO en AbvaKabo stemden gezamenlijk over devoorstellen voor een nieuw Sociaal Plan.

VAk C~j~ ~

~ ~

De bonden mogen van de leden verder onderhandelen over eennieuw Sociaal Plan MEOB.

MEOBTIEK januari 1998 17

Page 18: MEOBtiek 01 1998

Tentoonstelling Marine boven waterIn het Marinemuseum van DenHelder is de tentoonsteffing ‘Marine boven water, schepen envliegtuigen van Bert Brand’ tezien. Deze expositie duurt tot enmet 1 maart 1998.

Vierenzeventig gouaches van BertBrand (Den Haag, 1942) geven eenbeeld van schepen, onderzeeboten envliegtuigen van de Koninklijke marinevanaf 1935 tot nu. Gouaches zijn prenten op zwaar aquarelpapier, gemaaktmet waterverdunbare plakkaat- ofgouacheverf. Bert is bekend van satirischecartoons in de Alle Hens onder het pseudoniem Bolle. Bert beeldt alleen de

schepen en vliegtuigen uit, dat wil zeggen zonder golven of andere omgeving.

OpeningstijdenHet Marinemuseum aan de Hoofd-gracht 3 in Den Helder, is geopend vandinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot17.00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen van 13.00 tot 16.30 uur. Volwassenen betalen f7,50, CJP en 65+ f6,50 enkinderen van 5 tot 15 jaar betalen f4,00.Houders van museumjaarkaarten enkinderen onder de vijfjaar, mogen gratis naar binnen. Informatie bij GraddyBoven 0223-657602 of Ghislaine Melman 0223-657534. Routetip: volg inDen Helder de borden “boot Texel”.+

~

Het Kalibratiecentrum samen met hun toekomstige Helderse collega’s. Op woensdag 10december kregen de bezoekers een rondleiding door het bedrijf.‘s Middags werden in het bedrijfsrestaurant de tekeningen getoond van de nieuwbouw in Den Helder waar het nieuwe Kalibratie wordt ondergebracht.

Nieuwe BMW-er

Naam:Functie:Datum in dienst:Vorige werkgever:Isgekop:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Dolf Tjin-a-TakBedrijfsmaatschappelijk werker (BMW)5januari 199Sinds 1januari1976 als BMW’rWerken met computers, intemetten en Salsa muziekNog eens achter m’n oor krabbenAllesSquashen‘De drempel’ zo laag mogelijk houden voor cliënten

..—

~ —

t, *

— .•. •.

r4 ‘.oj~

Hr.Ms. Rotterdam (D818).

18 januari 1998 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 01 1998

Nieuwe collega

17~- ) ~//,

Naam:Functie:Datum in dienst:Vorige werkgever:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

R.J.C. van KanMedewerker HCOM1januari1998EscomWandelen, fietsen en muziekFietsen in de regenMihoen met kerrieFietsenVakantie in de bergen (Zwitserland)

‘.3 ~r •-~,- ~ —‘. ., . ~

~.

( ~r~~’*’-~2 ~ ~-;~_ : - -.-

~ ~:-~‘~

Zo komt het nieuwe gebouw in DenHelder er uit te zien. Geen grauw grijsgebouw want er wordt zelfs rode baksteen gebruikt op de eerste verdiepingvan de vier units. De drie bouwblokkenkrijgen een metaalachtige gevel. In hetmidden vormt een atrium de verbindingtussen de onderlinge bouwcomponen

ten. “Het atriurn vormt de structuur vanhet gebouw, dat maakt het hartstikkeprettig”, vertelde Han Huisman van Arcadis. Langs de vier units gezien, is het160 meter tot aan de periskooptoren.Aan de voorkant is het gebouw 80 meterbreed. De architect J. v.d. Steeg heefthet gebouw ontworpen.

~~~1

k~ •>

1

Huisman: “Het is een dik pakket vaneisen waar het architectenbureau meeaan de slag is gegaan. Via coördinatorenhebben we contact met de gebruikersdie weten uiteindelijk het beste wat zewillen. Het is net een Belgische bus;iedereen wil voorin zitten.”

Van links naar rechts:

H. Huisman Arcadis), J. Wind

(MEOB), W. Verhey (MEOB),

J. v.d. Steeg (Arcadis), P. Keyer

(Arcadis), W. v.d. Ham(SEWA

CO) en J. Laval (Arcadis).

)

t

MEOBTIEK januari 1998 19

Page 20: MEOBtiek 01 1998

Sint Nicolaasfeest 1997 bij het MEOBDoor: Zwarte Piet

Al vroeg waren wij: de hoofd-,

hulp-, strooi-, collecte-, klim-, ca

deau-, chauffeur- en sleutelpiet

op 3 december aanwezig in het

Petit Restaurant. We werden dit

keer niet door Tineke Paats

zwart gemaakt. Zij lag thuis ziek

te zijn en wij moesten dit keer

dus de zachte, doch stevige han

den van onze vaste grimeur node

missen.

Maar de Sinterklaascominissie is nietsnel uit het lood te brengen en vervanging werd gezocht èn gevonden. Methanden en voeten werd er geïmproviseerd en het resultaat mocht er zijn.Vier Pieten, niet van echt te onderscheiden. kwamen op de vroege ochtend deklaarwakkere MEOB-ers voorzien vanhun jaarlijkse portie pepernoten enschuimpjes. Tussen het handjes en hetkusjes geven door, werd er geljkertijdopgeroepen om een stevige bijdrage tedoen voor het goede doel.

OpbrengstDe opbrengst ging naar de ManegeMoedig Voorwaarts, een manege waar

gehandicapte kinderen paardrijles krijgen. Deze stichting had, zoals bijna iedere stichting, een prima bestemmingvoor dat extraatje~Men gebruikt het omaangepaste zadels aan te schaffen. ondanks dat er weinig medewerkers werden aangetroffen op de diverse werkplekken, werd er rond de 1100 guldenbijeen gebracht. Maar zoals al een aantal jaren de goede gewoonte is, zijn weook bij onze buren langs gegaan. Demedewerkers van de Firma J. van derLuyt & Zn. BV en hetbij hen inwonende

Raadgevende Bureau Het Grote Oost,Gemeente Oegstgeest Afdeling Openbare Werken en International Merchandising BV., konden van harte instemmen met het initiatiefvan het MEOB enwaren enthousiast over het bezoek vande Pieten. Er werd flink in de buidelgetast en nadat DMEOB de opbrengstnaar boven had afgerond, kwam het uitop exact 1500 gulden. Als we de opbrengsten van de laatste tien jaar vergelijken, is dat een record. Klasse!

FeestToen was het tijd voor het feest voor dekinderen. Van verre werden zij verwelkomd door de Pieten op het dak van dekantine. Ook vanaf de snelweg werd erregelmatig getoeterd en gezwaaid. Ophet feest kwamen zo’n 120 kinderen inde leeftijd van nul tot achtjaar, dus washet een geroezemoes van jewelste. Daarkonden de ruim honderd vaders, moeders en/of oma’s die als begeleider meewaren gekomen, weinig aan veranderen. Clown Richard, die verkleed alsZwarte Piet de aanwezigen een goochel-act presenteerde, had veel succes.De kinderen hingen aan zijn lippen ènop het podium. Na de pauze met daarinuiteraard veel strooigoed en iets te drinken, liet de regelpiet via een videobandzien hoe goed het dit jaar allemaal wasgeregeld. Het inpakken van de cadeautjes was op de band opgenomen en datde Sint op weg was naar hun feest werd

Volgend jaar komt de Sint zeker weer.

Clown Richard, die verkleed als Zwarte Piet de aanwezigen een goochel-act presenteerde,had veel succes.

20 januari 1998 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 01 1998

live vertoond. Helaas bleef hij mèt z’nZwarte Piet in de lift steken en moest eractie worden ondernomen om hem tebevrijden. Via het MBK kwam men erachter dat de sleutel van de lift door desleutelpiet was opgehaald, maar die washem in de kantine verloren. Dus allekinderen onder de stoelen om te zoekenen jawel, de sleutel kwam tevoorschijnen binnen een paar minuten kon de Sintuit zijn benarde positie worden verlost.Gezeten in de spijkstaal van de chauf

wat handen te schudden en verhalen aante horen van, duidelijk zichtbaar, opgewonden kindertjes. Uiteindelijk gingenkinderen en begeleiders naar huis, echter niet eerder dan dat de Sint had toegezegd om volgend jaar zéker weer tekomen.

EnthousiastRond halfvijf ging Sint Nicolaas in gezelschap van zijn Pieten op weg naar demanege om de opbrengst van de collecte te overhandigen. Hij werd verwelkomd door een aantal bestuursleden vande stichting en door een enthousiaste

— ~‘ groep leerlingen van de manege. Ze wa

ren danig onder de indruk van de hoogtevan het bedrag. Er was van tevoren gesproken over ongeveer duizend guldenen dât vond men al fantastisch. Nu werder 1500 gulden overhandigd (zo ‘n 3½kilo munten) en daar werden ze wel eenbeetje stil van. Maar niet voor lang,want toen het eenmaal tot hen doordrong was het gejuich niet van de lucht.

De Sint en Pieten weten zeker, dat numen weet dat de opbrengst van decollecte z6 goed terechtkomt, er volgend keer nôg meer zal worden gegeven. De Pieten zijn er dan weer klaarvoor en voor een extra bijdrage maken zij u of uw collega nog zwartook!+

Rob Dukker per 1 januari naar de Koninklijke landmacht.

1/

A-‘S

De opbrengst ging naar de Manege Moedig Voorwaarts.

feurpiet, werd hij de zaal binnengeredenen kon het echte feest beginnen.

OpgewondenNa het al dan niet enthousiast zingenvan enkele Sinterklaasliedjes, het vertellen hoe goed sommige kinderen kunnen zwemmen, hun bordje leeg eten ofboodschappen doen, werd het tijd voorde cadeaus. Nadat deze waren uitgereikten door veel enthousiaste kinderen gelijk werden uitgepakt, kreeg de Sint heel

~~1s

MEOBTIEK januari 1998 21

Page 22: MEOBtiek 01 1998

van Ontwerp & Realisatie niet

aan boord van schepen. Nu kon

den zij kennis maken met het

schip waarvoor zij zolang heb-

ben gewerkt.

Je zou er kunnen verdwalen, zo groot is het schip.

t’,

.~...

Het schip is duidelijk nog niet af.

Met verbazing over de nieuwe vervoersregels gingen zij veel te laat naarhet zuiden. “De bus was veel te laat. Diemoest helemaal uit Arnhem komen. Hetwaren chauffeurs van de Luchtmacht,ze waren met twee man gekomen, anders kregen ze problemen met de rijtijdenwet. Ze hadden ook nog eens in eenfile gestaan. Ze konden beter een busvan Valkenburg sturen, die zou hier veelsneller zijn geweest. We zouden genoeggehad hebben aan een busje voor twintig personen, maar we kregen er eenwaar er wel zestig in konden. Iedereenhad zijn eigen bank! “, aldus een van dereizigers.

Al met al was er dus veel te weinig tijdom uitgebreid over het gigantische marineschip rondgeleid te worden. Na eenkorte toelichting, kregen zij een rondleiding van Peter Jaspers en Bert Deckersdie ieder een groep voor hun rekeningnam. Voor de luchtmachtchauffeurs eenprimeur, die waren voor het eerst aanboord van een marineschip.+

“Een gigantisch schip”, dat is de

conclusie van de bezoekers van

het Amfibisch Troepentransport

Schip de Rotterdam in Vlissin

gen. Op 19 november 1997 kre

gen zij een rondleiding op het

schip waarvoor zij in de voorbe

reidingsfase en tijdens de pro

ductie veel werk hebben verzet.

Normaliter komen die mensen

-~ ~-

(1 ~

1 :

~

MEOB-personeel bezocht ATS-project

f

22 januari 1998 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 01 1998

v .Kerst- en NieuwjaarswensDirecteur Materieel K1~V1De Directeur Materieel KM

• Schout bij Nacht J WP. Spaans.

Aan de algemeen directeur Marinebedrij/ de directeu

- ren van de RijkswerJ; het Sewacobedrjj; het Marine

Elektronisch en Optisch Bedrijfen het Centrum Auto

matisering Wapencommandosystemen.

‘Met het eind van 1997 in zicht en vlak voor de kerstdagen,hecht ik eraan uitdrukkelijk mijn waardering uit te sprekenover het vele en goede werk dat door de bedrijven in 1997 isverricht. In ~het bijzonder de verkoop van S-fregatten aan deVAE en Griekenland~ ondersteuning van de operaties in voormalig Joegoslavië, de reorganisaties, nieuwbouw en verbouwingen, hebben het werk nog uitdagender gemaakt dan normaliter in de dynamische marinewereld.”

“Ik verzoek u mijn waardering aan uw personeel over tebrengen en ik maak van de gelegenheid gebruik u en allemedewerkers met hun familie en partners, een heel gelukkigkerstfeest en een voorspoedig en gezond 1998 toe te wensen.

Henk Warnaar 50 jaar. Henk rijdt elke op en neer vanuit Groet. Hijwerkt bij de sectie Mechanische Technieken (MTEC).

Naam: F.H.P. op ‘t EyndeFunctie: Medewerker HCOMDatum in dienst: 1 mei 1997Vorige werkgever: Eigen bedrijfIs gek op: Schieten, duiken en computersHeeft hekel aan: Nergens aanFavoriete eten: IndischFavoriete sport: SchietenGrootste wens: Gezond oud worden

MEOBTIEK januari 1998 23

Page 24: MEOBtiek 01 1998

SheltersDoor: Ton van den Berg,Coördinator Marinierszaken

Het Korps Mariniers heeft eenaantal shelters in gebruik die vooronderhoud of ter reparatie bij hetMEOB worden aangeboden. Eenshelter is een tot werkplaats omgebouwde container die op eenvrachtwagen kan worden geladen. De ene shelter is de andereniet, ze worden dan ook op verschifiende manieren ingezet.

1. LAVB-shelters.Het Korps Mariniers heeft twee LAVBshelters in gebruik. Deze shelters hebben als doel het onderhouden van langeafstaridverbindingen (LAVB) voor eenheden van de Groep Operationele Eenheden Mariniers (GOEM) naar hunthuisbasis in Doom. (Van Braamhouckgeest kazerne). De verbindingsmogelijkheden van de LAVB-shelters variëren van HF, Satellietcommunicatieen/-of via telefoonverbindingen.

LAVB-1Deze shelter wordt meestal voor ondersteuning bij standaard oefeningen ingezet, zoals de bergtraining in Schotlandof de wintertraining in Noorwegen. Tevens kan de shelter worden ingezet bijeenheden die voor vredesoperaties worden ingezet. Als zodanig heeft een vande shelters dienst gedaan gedurende deperiode dat eenheden van het KorpsMariniers in Cambodja hun taken ver-vulden.

LAVB-2Deze shelter wordt gebruikt ten dienstevan opleidingen. Deze opleidingen voorde verbindelaren van het Korps Mariniers, vinden plaats bij de LETS (KLU)in Schaarsbergen en het praktische gedeelte in de regio van Doom. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met decollega’s van de Koninklijke Luchtmacht die voor de KLU ook een aantalvan deze shelters in gebruik hebben. DeKLU spreekt echter over MCC’s (Mobile Communication Centre’s).

Een terugkoppeling tussen de praktijken de theorie (opleidingen) vindt plaats

na inzet van de LAVB-l gedurendeoefeningen.

OnderhoudHet onderhoud van beide LAVB-shelters wordt bij het MEOB uitgevoerd envarieert tussen jaarlijks onderhoud entussentijdse reparaties.

Frank Rother en een medewerker van decommunicatiewerkplaats voeren ditwerk uit, in nauwe samenwerking metde daadwerkelijke gebruikers in Doorn.

2. REP-Shelters. (Reparatieshelters)Het Korps Mariniers heeft twee REPshelters in gebruik. Deze shelters hebben als doel het ondersteunen van eenheden van de Groep OperationeleEenheden Mariniers (GOEM) voor hetherstellen van radio-apparatuur en toebehoren, als deze eenheden zich opoefening in het buitenland bevinden.Een groot voordeel hiervan is dat dezereparaties op locatie in het oefengebiedkunnen worden uitgevoerd en dat gerepareerd verbindingsdienstmateriaal direct via de logistieke kanalen van deeenheid naar de gebruiker retour gaat.

Verbindingsdienstmateriaal dat niet kanworden gerepareerd, wordt via de logis

tieke huisvader in Doorn aangebodenbij het ETMAG, waarna reparatie doorde communicatiewerkpiaats van hetMEOB plaatsvindt.

Ook voor REP-shelters geldt dat ze terondersteuning van eenheden op vredes-operaties kunnen worden ingezet. Demariniers verbindelaars die als veldreparateurs dienst doen op deze shelters,hebben hun opleiding, voor de Clans-man radio-apparatuur, bij het MEOBgenoten.

In april 1998 start er bij het MEOB eenvolgende veldreparateursopleiding. Continuïteit is wat dat betreft ook een must.Als zodanig is er voor het MEOB weereen schone taak weggelegd. Momenteelstaat actie uit dat de beide REP-sheltersworden gemodificeerd. MTEC heefthiervoor REP-shelter- 1 gedeeltelijk gemodificeerd.

We hopen de modificatie voor de beideshelters, na toelevering materiaal doorleveranciers buiten de KM, in het voorjaar van 1998 te hebben gerealiseerd.

Bedankt voor uw medewerking gedurende 1997 en een geluickig maar bovenal gezond 1998.,

...~,. s,..

‘1

n

Het Korps Mariniers heeft een aantal shelters in gebruik die voor onderhoud of ter reparatie bij hetMEOB worden aangeboden.

24 januari 1998 MEOBTIEK

Page 25: MEOBtiek 01 1998

De geheimen van de TraditiekamerTijdens de open dag van het

MEOB op 27 september, was

ook de Traditiekamer te bezichti

gen. In gebouw Pascal, in de

ruimte waar voorheen de sectie

Secretarie was gevestigd, is een

oudheidkamer ingericht. Hierin

staat keurig opgeknapt de appa

ratuur opgesteld, waar menig

MRD-er, MEB-er, Veriviaan of

MEOB-er onderhoud aan heeft

gegeven.

Onderdeel van de historische verzameling van de Traditiekamer, is het foto-archief. Naast het in kaart brengen vande verzameling van apparatuur, moetenook de foto’s worden gembriceerd.Sommige foto’s echter, blijven eenraadsel voor Martin Dofferhoff en zijnteam van oud-medewerkers. In iedereMEOBtiek wordt uw hulp gevraagd omeen mysterie van een foto op te lossen.Martin wil op deze wijze de ontbrekende gegevens in zijn foto-archief aanvullen.

Wie kan ons vertellen wie de per

soon op de foto is, wat hij doet

en wanneer dat was. Neem alstu

blieft contact op met Martin Dof

ferhoff, tijdens kantooruren: te

lefoon 071-3052550.+

Naam:Functie:Datum in dienst:Vorige werkgever:Is gek op:

J. PasschierLGB BEBoktober 1997Gemeente, via uitzendorganisatieVrouw, dochter, twee zoons, reizen,skiën en Judo

Heeft hekel aan: Het belastingbiljet dat ik zelf krijg.Negatief denkenItaliaansJudoDoorgroeien naar HBO-functie,leidinggevend, organiserend

1

0

0 0

0 ~

Nieuwe col ega

,n,,• ,L~

Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

MEOBTIEK januari 1998 25

Page 26: MEOBtiek 01 1998

MEOB doet EMC-metingen aan YPR-trainersDooi’: Marc van der Heijde

De Koninklijke Landmacht heeftde firma Siemens Nederland deopdracht gegeven een zogenaamde Pelotons Vuurleidings Trainer(PVT) te bouwen. Deze trainermoet in staat zijn om de gevechtsveidsituaties van vier YPR-voertuigen tegelijkertijd te simuleren. -

Hierbij is de voorwaarde gestelddat de trainer dient te voldoen aanmilitaire electro-magnetische storingsnormen (zogenaamde EMCnormen). Dit houdt in dat de PVTten eerste slechts een beperktehoeveelheid storing mag afgevenen ten tweede slechts in beperktemate gevoelig mag zijn voor storing vanuit zijn omgeving.

“In de ene container bevond zich het instructiepaneel met de bijbehorende simulatiecomputers.”

Ondanks het feit dat gedurende de ontwerpfase al rekening is gehouden metde strenge militaire EMC-normen, is ditniet voldoende. Siemens dient bij deoplevering van de PVT een document tekunnen overleggen waarin wordt bevestigd dat aan deze militaire EMCnormen wordt voldaan. Daartoe is defirma Siemens op zoek gegaan naar eeninstituut dat deze controlemetingen kanuitvoeren en is hierbij al vrij snel terechtgekomen bij het Marine Elektronisch enOptisch Bedrijf (PU Advies). De Koninklijke marine is namelijk het enigekrijgsmachtdeel dat in staat is deze militaire EMC-metingen geheel zelfstandig uit te voeren.

Mobie(De PVT is opgebouwd uit een viertal

~ separaat opgebouwde mock-ups (modellen), die ieder via een bundel kabels(audio, video en data) met een centraalinstructiepaneel zijn verbonden. Omdatde KL de eis heeft gesteld dat het systeem mobiel moet kunnen worden ingezet, is het gehele systeem in een drietalcontainers ingebouwd. In oktober 1997werden twee forse legergroene containers opgesteld op het grote parkeerterrein van het MEOB. In de ene containerbevond zich het instructiepaneel met de

A bijbehorende simulatiecomputers, en inde andere container twee mock-ups. De

Marc van der Heijde doet EMC-metingen vanuit de Necom-wagen. derde container, met daarin de resterende twee mock-ups, waren gedurende de

26 januari 1998 MEOBTIEK

Page 27: MEOBtiek 01 1998

uit te voeren EMC-metingen niet benodigd.

EchtZoals gebruikelijk bij trainers, wordt hette simuleren apparaat niet geheel nagebouwd, maar slechts dat deel waanneeeen reële simulatie mogelijk wordt gemaakt. Vaak is dit niet meer dan eenpaneel met daarin de bedienings- en uitleesinstrumenten. Om zowel de gewaarwording van commandant en schutter,alsook de beleving van de gevechtsveidsituatie, zo echt mogelijk na tebootsen, bestaat elke mock-up uit eencomplete reconstructie van het compartiment waarin de commandant en deschutter zich bevinden. Om een idee tegeven van de echtheid van de simulatievolgt hier een aantal mogelijkheden.

Tijdens de training zijn achtergrondgeluiden hoorbaar, zoals die van de motoren van het geschut. Het gevechtsveldwordt via een aantal buiten de mock-upgeplaatste monitoren in de periscopengeprojecteerd. De commandant heefthierdoor via zijn periscopen een gevechtsveldoverzicht van 270 graden.Tijdens het verdraaien van de geschutskoepel verandert het periscoopbeeldmee. Het gevechtsveldbeeld van de

D

schutter blijft daardoor altijd gerichtstaan in de richting van het kanon. Viade periscopen kunnen zowel dag- alsnachtsituaties worden gesimuleerd. Zowel de commandant als de schutter hebben daarbij ook de beschikking over ietthermisch (Infra Rood) beeld van hetgevechtsveld dat via aparte monitorenwordt weergegeven. In het aangebodengevechtsveld worden bewegende vijandelijke militairen en vijandelijke tanksgeprojecteerd. Via de interne communicatie kan de commandant de schutteropdracht geven de vijand uit te schakelen. De schutter heeft de mogelijkheidom de mitrailleur ofhet kanon te gebruiken. De trainers bij het instructiepaneelkunnen met menugestuurde programma’s de commandant en schutter steedseen ander gevechtsveld en scenario aanbieden.

MetingenDe uitvoering van alle metingen heeft intotaal vijf dagen in beslag genomenwaarbij slechts een klein probleem werdgeconstateerd. Dit was echter zo verholpen. Gedurende de uitvoering van dediverse EMC-metingen diende het systeem volledig in werking te zijn, waarbijdiverse varianten van gevechtsveldsituaties de revué passeerden. Aangezien

het aantal EMC-metingen nogal uitgebreid was, met name de emissiemetingen duurden vrij lang (ongeveer twintigminuten) maar wel geheel automatisch,bestond dus de mogelijkheid om uitgebreid de vele varianten van het systeemuit te proberen. Het is een hele ervaringom op de positie van de commandantvia de thermische camera een vijandelijke tank waar te nemen, vervolgens opde schutterspositie plaats te nemen, eenafstandsmeting en afstandscorrectie uitte voeren en daarna met het kanon detank uit te schakelen. Je kunt je voorstellen dat ik mij met dit geavanceerdecomputerspelleije prima heb vermaakt.Gedurende de derde dag bleek geen vijandelijke tank meer veilig voor mij (uiteraard heb ik alleen die programma’sgekozen waar het voor de vijand onmogelijk was om op mij te schieten).

Gelukkig is het allemaal maar simulatie, want als jeje realiseert dat deze PVTis gebouwd om personeel te trainenvoor werkelijke oorlogssituaties, waarin er ook nog eens echt op jou kanworden geschoten, dan ga je een enander toch vanuit een andere invalshoekbekijken.•

Naam:Functie:In dienst:

Vorige werkgever:

Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Bert-Jan de LooffProjectleider TC-MF15 december 1997 bij het MEOBen in september 1972 bij de KMKM, sinds 1972. Laatst geplaatst aan boord Hr. Ms. Karel Doorman,als Hoofd Wapentechnische DienstSaucijzenbroodjesZeurpietenPizzaVooral niet!Raad zelf maar...

MEOBTIEK januari 1998 27

Page 28: MEOBtiek 01 1998

Huig Haasnoot met pensioenDoor: Huygens collega’s

Huig Haasnoot, geboren 17-12-1932 te Katwijk, is op veertien jarige leeftijd begonnen met werkenals vaste medewerker/bezorgerbij meubelbedrijf Luchthart/Katwijk. Na meer dan elf jaar was hijanderhalf jaar lang vaste medewerker/bezorger bij levensmiddelenbedrijf COOP. Hij heeft twintig jaar gewerkt bij de V.RZLI inWassenaar en acht jaar bij hetMEOB in Oegstgeest.

Gebouw Huygens werd zijn tweede woning. Op 1 april 1995 ging Huig via deSeniorenregeling vier dagen en vanaf1996 drie dagen in de week werken. Naenig wennen werd dit toch als prettigervaren.

CollegiaalHuig is nooit ziek geweest; maar doorverminderde controle over zijn kniebleef hij één week thuis. Dit bleek achterafopgetrokken kou te zijn door vloer-werkzaamheden. In september 1995

volgde opname in het Spaameziekenhuis in Haarlem en later in de AntonieLeeuwenhoekkliniek. Huig hebben weleren kennen als zeer plichtsgetrouw,collegiaal en populair. Kortom we zul-

len Huig als intensief tweede huisschoonhouder missen.

Huig, alle Huygens collega’s wensen jein Zandvoort een fijne pensioenperiodeen aangenaam vrijwilligerswerk.+

Nieuwe collega

Naam:Functie:In dienst:Vorige werkgever:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Jan de RuiterMarine Beveiligings Korps15 september 1997Off-shore medewerkerVrouw, kinderen en de hondLiegen en spruitenChineesVoetballenGezond 1998 in gaan (en blijven).

p. -

— —..

~

~ :~..

T. IJzerman: “U behoort tot het uitstervend ras dat op zijn 65e levensjaar met pensioen gaat.”

28 januari 1998 MEOBTIEK

Page 29: MEOBtiek 01 1998

Schalen van het Bezoldigingsbesluit burgelijke ambtenaren defensie per 1 juli 1997

Nr. Salaris SCHAAL Nr.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

2443 0 12 2496 •1 01 23 551 1 - 0 34 2607 1 1 0 45 2659 2 -t 56 2709 3j 2 2 0 67 2 u~W 78 2826u10j 3 3 1 8

u12 4 9lol 2992 u09 4 2 1 1011 3Ö98- ul 5 Ii121 32011 u13 6 5 3 2 1213 ~ ~i11 •6 4 0 1314f ~ u13 7 5 3 1 14

‘15 3494 aS 2 15161 35901 1 u14 7 5 2 161’ 3883 16 8. 6 1718 3775 1 u13 7 3 0 1819 3873 u15 8 4 1920 3967J 9 5 1 0 202 58 1 6 2422 4156 7 2 0 1 2223 4255 8 2324 4358J 9 3 1 2 245 76 14 5

26 4584 5 2 3 2627 6fl 6 728 4778 7 3 4 28

4 8 ~- 2930 4980 9 4 5 3031 5 10 132 5160J 5 6 3234 5 736 5548 7 8 1 363$ 577 2 3840 59171 10 3 4042 6093 11 4 4244f 62901 1 12 5 444~ ‘ji ~6 0 4648j 668411 7 1 4850 6878 8-2 5052 70681 9 3 5254 ~54~ 0 4 5455j 7354J [ 1158 750 0 5658f 76431 [ 6 1 5860 ~8621 80221 1 8 3 1 62

8263 265 8381 10 6566 30681 8744j t 6 4 1 1 6870 8 7 5 2 70711 9102 1 t 8 71

- 630 72

~ 9481J t 1 1 ~I76 97 8 5 2 *76781 10012 1 1 1 1 9 6 ~1 7880 1335 ~. 7 4 ~8O82! 10668 •1 1 1 1 8 82

112 9 6 ~8486j 11368 1 1 1 t ~1 8688 ~ — - 0 ~f8890 12113 9 90

1 2 3 4 5~~DU

MEOBTIEK januari 1998 29

Page 30: MEOBtiek 01 1998

Jaarprogramma PVMBO 1997 - 1998

PVMBO ZaterdagZaterdag

21 maart Bowling-avond29 maart Opening Watersport

PaasdriveVrijdagDonderdagZaterdagWoensdag

ZaterdagMaandagZaterdagMaandag

27 maart02 april04 april08 april

25 april20 april16mei25 mei

BridgeBadmintonVissenKlaverjassenlsj oelen

Voorzitter, 2e pennin~eesterledenadministratie, contactpersoonFBTO en coördinator FPPA.J.M. Koek 2454Secretaris en contactpersoon K & 0I.F. Flohr 2337PenningmeesterJE. Slot

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonenvan de afdelingen (071-305....)

AutohobbyclubK. KellerComputerhobbyclubT.J. BorremanHobbyclub algemeenC.M.J. v.d. PloegBadmintonM.J.N. DofferhoffBridge1F. FlohrKlaverjassen en sjoelenA. v.d. PoelVissenJ. UiterdijkWatersport8. Schaap

BingoDe Bingo-avonden van dePersoneelsverenigingstaan altijd borg voor eengezeffig avondje uit. Zoook op zaterdag 20 december 1997 tijdens deKerst bingo-dansant.Bingomaster Victor vanDenzen kent inmiddelsalle nummers uit zijnhoofd. Toch laat hij zegraag voorzeggen doorzijn ‘aangeefster’ IngridFlohr’. Tussen de bingo-getallen door was er gelegenheid voor een dansje.Voor de inwendige menswas er genoeg te eten en tedrinken.+

OranjebalTennistournooiSluiting Klaverjassen2e Algemene ledenvergadering PVMBO

2238

/

d~4j:\r •~

2238

2144

2207

2550

2337

2370

2314

2211

v--.~

4 — -

30 januari 1998 MEOBTIEK

Page 31: MEOBtiek 01 1998

Horizontaal

1. Zeurderig lied, Opstandeling 2. Vogel, Gerucht, Atmosfeer 3. Oplettendheid, Postzegel 4. Tegenover, Plaatsin Noord Holland, In eigen persoon5. Geur, Eerwaarde heer, Vis, Bedrijfsvorm 6. Schilder, Gewicht, Titel,Dans 7. Bijbelse vrouw, Vogeleigenschap, Cerium, Jongensnaam, Eerstgenoemde 8. Vod, Inrijpad, Geen Nederlander, Meisjesnaam 9. De onbekende,Commerciële zender, Plaats in Zeeland, Nobel 10. Lyrisch gedicht, Biersoort, Sluispoort 11. Gouverneur Generaal, Gemakkelijk, Inwendig orgaan12. Lidwoord, Rooms Katholiek, Speciaal mes 13. Getij, Plotseling, Strand-meer 14. Individu, Radio-telegrafie,Vruchtbare plaats in de woestijn15. Eerwaarde heer, Stripfiguur (gebak), Nevel.

1yfl’It~1I

1. Kaartspel, De edelen, Bijwoord,Menigte 2. Machine, Deel van een etmaal, Gesprek met God 3. Beroep,Oosterlengte, Gevangene 4. Vogel,Beroep, Verlegen 5. Tonnenmaat, Nederland, Lumen, Schiereiland 6. Deelvan een woord, Vrije universiteit, Nietparkeren 7. Anonymus, Mythologischfiguur, Boom, Japans spel 8. Voorkeur, Gehooroorgaan, Landenteken,Laagte in de bergen, Naarling 9. Verslaglegging, Snel verslijtend 10. Lengtemaat, Zware storm, Plaats in Gelderland, Heel dom 11. Drinkgelegenheid,Onderdeel van een gebit, Voorzetsel(tot), Eventueel, Haal met zeis12. Plaatsnaam, Generaal (afic.), Europa (afic.), Telwoord, Staatsspoor13. Emoe, Regerings reglement, Nat.term.

~.-~-I-~•Z~E~

L~HIO

I~~I~1•

Na juist invullen van de puzzel van november was in de eerste en vierde kolomte lezen:

“Het bedrijf MEOB gaat verhuizen.”

Oplossing vorige puzzel: Puzzelladder

E

11

1’C1

MCEI?0’]?

E~EFFEil

1.

L1t

E~7M2 F

GERANIUNFLEGGING~LBEDRAGENGEMEENERDIENERNSIEWERKODUKTIEFOWACTEUR~GRAPPIGFESTATIEYDIGHEIDTVERLOOPTWOORDER

4 Mw. P.M. van Duyvenbode4 Mw. G. van Daalcn-Schijker4 Hr. J. Geldof4 1-Ir. P. Dijkdrent4 Mw. H. van Rijn4 Mw. T. Paats4 Hr.A.Bal4 Hr. T. Borreman4 Hr. R. Maljers4 Hr. P.M.A. Joosten5 Hr. J.H.J. de Haas8 Hr. D.R. van der Neut9 Mw. C. Schipper-van Duin

12 Hr. AL. Sneeuw13 Hr. Jij. Mullers16 Mw. P.G. Grootjans-Martens19 Hr. P. Middelkoop19 Hr. J. van der Zalm20 Hr. C. Haasnoot20 Mw. J.A.M. Kühn-Grootjans23 Hr. C. Butter24 Hr. P. Guyt24 Hr. J.W. Ruben25 Hr. J.W. de Groot25 Mw. P. van der Valk-van der GeestMet puntenverlies:

Mw. J.M. Ruben-van NoordHr. G. Wesselius

Zonder puntenverlies:Mw. P.G. Grootjans-Martens

Oplossing inleveren, uiterlijk27februari 1998 bij:Sonja Vlieland, sectie BOK.

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

f25,00f 15,00

110,00

1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

MEOBTIEK januari 1998 31

Page 32: MEOBtiek 01 1998

Datum01-02-9801-02-9801-02-9826-02-9801-03-98

AfdelingPU-KALPU-OPTRPU-KALOU-MATPU-ADV

FunctieSr. meettechnicusMdw HV-syst.Hfd Stand. labMeerbezettingSr. adviseur

RedenFPUParticulierDEF MIDOntslag ziekteParticulier

Colofon

Redactie:HoofdredactieW.J. van Elk

Public RelationsV. van Denzen071-3052205

Vaste medewerkersA.J.M. Koek (~PVMB@)H.J. van Hoogenituizen ~Puzze1)Mw. S. Vlieland ~Puzze1~R. Brouwer ~1i~C)P.R. Hogendoorn (‘E~irectie)M. van ‘t Wout (PZ-ters)3. Bakker (Oldtimers)

Medewerkers aandit nummer:K. MeijerC. BeaufortL. van WinsenT. FlohrH.P.J. HuijmgG. van DuijvenbodeA. van den BergP. Kortekaas (VLAM)J.W.P. Spaans (DMKM)MC. van der HeijdeH.A. Marsman (DMB)J. de GoedeA.F. PotF. Casperz

Redactie-adres:Redactie MEOBTIEKPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 071-3052289FAX: 07 1-3052605

Foto’s:W.3. van ElkV. van DenzenTAVC en particulierenVerzending:D&IOU-IDDrukwerk:Dekker, Noordwijk

Kopij voor het volgende nummer

B.E. Voli nam op 23 december 1997 lachend afscheid van het bedrijf. Zijncollega’s zette hem nog even in het zonnetje in het Petit Restaurant.

you is per 1 januari 1998 met pensioen.

van MEOBT!EK inzendenuiterlijk: 27februari 1998

De redactie beslist over het al danniet plaatsen ofbew rken vaning komen stuk n en b h udt

PZ-ters

Vertrekkende medewerkersNaamB.J. van der VeldeA. van EgmondC.W. StijgersC.J. KnetschJ.F. van Loon

Nieuwe medewerkersDatum Naam Afdeling Sectie01-01-98 J. Passchier SU-BEB E&F01-01-98 R.J.C. van Kan PU-ELEK HCOM01-02-98 S. Hamzavi PU-O&R SONT0 1-02-98 S. van Polen PU-ELEK CSYS

AmbtsjubileaDatum Naam Afdeling Sectie09-03-98 Rina de Best OU-MAT BO1 6-03-9 8 Paola de Haas OU-ID D&I

12 ½jaar12 ½jaar

b

/ •:

/..•:

i hall r cht n or.