MEOBtiek 02 1996

24
17e jaargang nr. 2, maart 1996 In dit nummer: MEOB hek Uit t 1 of afstel Blz. 4 De DC krant Albert Vink met de laatste mededelin gen uit het DC-gebeuren. Blz. 8 Foster Parents Plan PVMBO luidt noodklok. Deelnemers gevraagd voor goed doel. Blz. 10 Oranjebal 1996 Het is weer bal op 27 april. 0 f Blz. 13 Laatste BDIC gaat weg Adjudant Beltgens op 1 mei dienst uit. Blz. 15 Periscoop in museum Periscoop afkomstig van Potvis en Dolfijn in Hengelo’s museum. Blz. 16 USM449 gereed Testsysteem voor ORION vernieuwd. Blz. 18 Extern onderzoek MEOB Staatssecretaris stelt besluit uit. Blz. 19 SIS opgeleverd Standaard Installatie Systeem, van te kening naar bestellijsten. En nog veel meer. MEOBTIEK IS EEN PERI DIEKE UITGAVE VAN HET MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISCH BEDRIJF Door: Wil van Elk De plannen waren al helemaal rond. Met elf bussen zou het voltallige personeel op 20 maart van Oegst geest naar Den Haag gaan om een petitie aan te bieden aan de voorzit ter van de Tweede Kamer. Ook zou een debat van de vaste commissie voor defensie worden gevolgd. Dit ging uiteindelijk niet door. De petitie die op 24januari is aangeboden aan de staatssecretaris van defensie, drs. J.C. Gmelich Meijling, blijft voorlopig de laatste. De staatssecretaris heeft de Kamer verzocht het debat uit te stellen, zodat hij genoeg tijd zou krijgen om het rapport van Bakkenist te kunnen bestuderen. Gretige tongen beweren dat daarbij misschien het verplaatsen van het MEOB naar Den Hel der van de baan is. Of dat zo is, zal de toekomst wel uitwijzen, voorlopig blijven we in Oegstgeest. Uniek De actie van 24 januari blijft een uniek gebeuren, koud, maar indrukwekkend. De daarbij door Bedrijfs Economisch Beheer gemaakte doodkist, waarin het familiege luk ten grave wordt gedragen, wordt nu nog in de landelijke pers gebruikt om het nieuws over de verplaatsing te illustreren. Het gebeuren heeft op diverse medewer kers diepe indruk gemaakt, en niet alleen door de kou. “Ik vergeet ‘t nooit meer!” aldus sommigen. Inmiddels zijn op verzoek van de DMKM de spandoeken van het hek verwijderd. Een beetje kaal nu, maar ze hebben hun doel bereikt: Het MEOB kreeg de aan dacht die het verdient. Politiek Ook de politiek is inmiddels goed op de hoogte van de problematiek rond het MEOB. Het is een komen en gaan van kamerleden geweest bij het MEOB. Deze bezoeken waren zeer verhelderend, zowel voor de politici als voor de actievoerders.+

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 02 1996

Page 1: MEOBtiek 02 1996

17e jaargang nr. 2, maart 1996

In dit nummer:

MEOB hek Uit t 1 of afstel

Blz. 4 De DC krantAlbert Vink met de laatste mededelingen uit het DC-gebeuren.

Blz. 8 Foster Parents PlanPVMBO luidt noodklok. Deelnemersgevraagd voor goed doel.

Blz. 10 Oranjebal 1996Het is weer bal op 27 april.

0

f

Blz. 13 Laatste BDIC gaat wegAdjudant Beltgens op 1 mei dienst uit.

Blz. 15 Periscoop in museumPeriscoop afkomstig van Potvis enDolfijn in Hengelo’s museum.

Blz. 16 USM449 gereedTestsysteem voor ORION vernieuwd.

Blz. 18 Extern onderzoek MEOBStaatssecretaris stelt besluit uit.

Blz. 19 SIS opgeleverdStandaard Installatie Systeem, van tekening naar bestellijsten.

En nog veel meer.

MEOBTIEK IS EENPERI DIEKE UITGAVE

VAN HET MARINEELEKTRONISCH

EN OPTISCH BEDRIJF

Door: Wil van Elk

De plannen waren al helemaal rond.Met elf bussen zou het voltalligepersoneel op 20 maart van Oegstgeest naar Den Haag gaan om eenpetitie aan te bieden aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Ook zoueen debat van de vaste commissievoor defensie worden gevolgd. Ditging uiteindelijk niet door.

De petitie die op 24januari is aangebodenaan de staatssecretaris van defensie, drs.J.C. Gmelich Meijling, blijft voorlopig delaatste. De staatssecretaris heeft de Kamerverzocht het debat uit te stellen, zodat hijgenoeg tijd zou krijgen om het rapport vanBakkenist te kunnen bestuderen. Gretigetongen beweren dat daarbij misschien hetverplaatsen van het MEOB naar Den Helder van de baan is. Of dat zo is, zal detoekomst wel uitwijzen, voorlopig blijvenwe in Oegstgeest.

UniekDe actie van 24 januari blijft een uniekgebeuren, koud, maar indrukwekkend. Dedaarbij door Bedrijfs Economisch Beheergemaakte doodkist, waarin het familiegeluk ten grave wordt gedragen, wordt nunog in de landelijke pers gebruikt om hetnieuws over de verplaatsing te illustreren.Het gebeuren heeft op diverse medewerkers diepe indruk gemaakt, en niet alleendoor de kou. “Ik vergeet ‘t nooit meer!”aldus sommigen.

Inmiddels zijn op verzoek van de DMKMde spandoeken van het hek verwijderd.Een beetje kaal nu, maar ze hebben hundoel bereikt: Het MEOB kreeg de aandacht die het verdient.

PolitiekOok de politiek is inmiddels goed op dehoogte van de problematiek rond hetMEOB. Het is een komen en gaan vankamerleden geweest bij het MEOB. Dezebezoeken waren zeer verhelderend, zowelvoor de politici als voor de actievoerders.+

Page 2: MEOBtiek 02 1996

Van e DirectieDoor: P.R. Hogendoorn

Er is de afgelopen maanden heelveel gebeurd. De belangrijkste gebeurtenis voor ons, was toch welhet wijze besluit dat onze staatssecretaris heeft genomen.

Het Bakkenist-rapport, dat onze dienstcommissie heeft laten opstellen, plaatsteen groot aantal vraagtekens bij hetvoornemen om het MEOB naar DenHelder te verplaatsen. Dit was vooronze staatssecretaris aanleiding om aande Tweede Kamer voor te stellen hetdebat over het MEOB uit te stellen tot10april. De staatssecretaris wil eerst hetrapport goed laten bestuderen. Daarnazal een zorgvuldig besluit worden genomen, waarbij ook rekening wordt gehouden met de cijfers en conclusies vanBakkenist.

Voor hen zullen we de komende maanden naar een passende oplossing zoeken.

PersoneelspianHet voorlopig personeelsplan wordt nuaan de Directeur Personeel KM aangeboden. Na behandeling in de Begeleidingscommissie en goedkeuring doorde Directeur Personeel krijgt iedereenschriftelijk formeel bericht over zijn ofhaar positie binnen de nieuwe Organisatie. Eind mei kunnen we dan officieelvan start gaan met het nieuwe MEOB.

Personele vullingDe personele vulling van MEOB-2000was een andere belangrijke operatie vande afgelopen maanden. 135 lege functies zijn gepubliceerd. Zo’n 450 belangstellingsregistraties werden hierop ontvangen. Na lange en soms fellediscussies, ruim tweehonderd brievenmet plaatsingsvoornemens, verzoekentot heroverweging en besluiten overdeze verzoeken, kwam uiteindelijk hetvoorlopig personeelsplan MEOB-2000gereed.

Om zoveel mogelijk mensen een plaatste geven, moesten in een aantal gevallenheel pijnlijke beslissingen worden genomen. Ook is in zo’n dertigtal gevallenwater bij de wijn gedaan, soms heel veelwater. Ondanks dat konden we voortwintig medewerkers geen functie in denieuwe MEOB-organisatie vinden.

MagazijnsdienstEen deel van de nieuwe MEOB-organisatie is nog niet ingevuld. De functiesdie bij de bloedgroep indeling zijn toebedeeld aan de Marine MagazijnsDienst en aan de afdeling Materieelverwerving van DMKM worden namelijkdoor DMKM gevuld. Begin april startmen daar met voorlichting aan het personeel en met belangstellingsregistratie.

Het is de bedoeling om in één keer hetvullingsplan op te stellen voor allefuncties voor de Magazijnsdienst bij devijf gebieden van Herstructurering Bevoorrading KM: SEWACO-bedrjf,MEOB, Rijkswerf, korps Mariniers enCZMNED. Dat vullingsplan zal vermoedelijk pas na juli 1996 gereedzijn..

OldtimerAutoproblemen

Door: Jan Bakker

Indertijd was een auto een rijkbezit, dus begonnen we meestalmet een oude wagen. Zo ook dechef-Radar. Een oud V.W.-tje meteen brilletje als achterruit. Op eengegeven dag hoorde hij een tik alshij een hoek omging. Dat zoudenfuseepennen kunnen zijn, was hettechnisch advies.

Na wel tien mensen te hebben gevraagd,ging hij er toe over om z’n voortrein er

uit te laten halen door een specialist uitde mechanische werkplaats. Na wat geharrewar over de prijs liet hij met angstin z’n hart de wagen achter. Na werktijdstapten dejongens in de auto en haaldeneen stuiter uit de asbak, die bij elkebocht de tik veroorzaakt had. De anderedag lag een oude voortrein bij de wagenmet een vette rekening. Die is niet betaald en ze hebben er allemaal hard omgelachen. De chef-Radar? Die liep nooitmeer te zeuren!+

Under cover

DBGZ!AABGDienst Bedrijfsgezondheidszorg Koninklijke marine,Afdeling Algemene Bedrijfsgeneeskunde

MEOB OegstgeestSpreekuur maandag en woensdag, na telefonische afspraak (tst. 2234)W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

2 maart 1996 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 02 1996

Van de redactieDoor: Wil van Elk,Hoofdredacteur

“Jas aan, jas uit, jas aan, jas uit”, gaimt het uit deradio. Even later het nieuws: “De vaste kamercommissie voor defensie heeft op verzoek van de staatssecretaris het debat van 20 maart uitgesteld. GmelichMeijling gaat op aangeven van het rapport van Bakkenist Management Consultant een nader onderzoekstarten. Bakkenist beroept zich op gegevens voortkomend uit een kort documentenonderzoek.”

De staatssecretaris kreeg op 18 maart een exemplaar van hetrapport aangeboden. “Door de korte tijd is het niet mogelijkom alle argumenten en cijfers op een zorgvuldige wijze tetoetsen”, aldus drs. J.C. Gmelich Meijling in een brief aan deVoorzitter van de Vaste Commissie voor Defensie van deTweede Kamer der Staten-Generaal. Hij besluit de brief met:“ik stel voor het besluit over het MEOB Oegstgeest in eenalgemeen overleg te bespreken nadat ik u een schriftelijkereactie op het Bakkenistenrapport heb doen toekomen. Op diemanier kan optimaal recht worden gedaan aan het rapport enis een zorgvuldige besluitvorming gewaarborgd.”

ActieDe geplande actie van 20 maart ging daardoor niet door. Deactiebereidheid bij het personeel is bijzonder groot en er warenal weer bijzondere attributen gemaakt. Eventjes geduld nog,deze creatieve produkten komen misschien later nog van pas.Het actiecomité gaat voorlopig nog even door met haar o zoeffectieve acties. Precies zoals is voorspeld in het televisieprogramma NOVA: “de soap de fabriek krijgt ongetwijfeld eenvervolg.”

BetrokkenHet actiecomité heeft er op aangedrongen dat als er een onderzoek komt, er een vertegenwoordiger van het MEOB in wordtbetrokken. Hierdoor is er in ieder geval een materiedeskundigevoorhanden, erg handig. Al was het alleen maar om te voorkomen dat er spookberichten worden gelanceerd, zoals onlangs was te lezen in de kranten: “de oppervlaktebehandelingswerkplaats die is afgebrand.” Het was zeker niet eenonschuldig binnenbrandje, maar om het dan maar meteen tekwantificeren als platgebrand, lijkt mij enigszins overdreven.De OBW draait al weer heel lang, alleen het Galvano-gedeelte— daar waar de brand het hevigst woedde — is niet opnieuwingericht. Bij het POL-onderzoek was het MEOB ook nietvertegenwoordigd en wat daarvan is terecht gekomen is onderhand wel bekend.

Niet anti Den HelderEven leek het er op dat alle acties maar één doel hadden,namelijk Den Helder zo zwart mogelijk afschilderen, want:“daar stuur je zelfs je schoonmoeder niet naar toe”, en meervan dat soort leuzen stond op spandoeken te lezen. Alleen ginghet daar niet om. Het is een actie die zuiver is gericht op behoudvan werk in Oegstgeest, en niets anders.•

4

Kort maar krachtig“Een journalist is iemand die een ander uitlegt wat hij zelfniet begrijpt.”

Salaris 199623 april 199623 mei 1996 (Vakantiegeld)21juni1996 (Interim)23juli 199622 augustus 199623 september 199622 oktober 199621 november 199619 december 1996 (Interim)

ADV-dagen 1996Verplicht aangewezen ADV-dagen in 1996:29 april de dagvoor Koninginnedag, 17 mei de dag na Hemelvaart en 27december de dag na Kerstmis. Het bedrijf is dus geslotenop die dagen.

Goede vrijdagGoede vrijdag is geen Vrije dag meer!

After workOp iedere eerste vrijdag van de maand is er een gezelligsamenzijn in het Petit Restaurant. Een maandelijks terugkerende gelegenheid om collega’s en oud-collega’s te ontmoeten. Tot ziens op 5 april.

MinivlootdagenIn Amsterdam worden minivlootdagen gehouden van12 tot en met 14 april. Het MEOB neemt hieraan deel.

ToegangscontroleDoor een kleine uitbreiding aan het beveiligingssysteem, ishet mogelijk om toegangscontrole te doen met een magneetstrip die is aangebracht op de toegangscontrolekaart.Door op deuren van kantoren een leesapparaat aan te brengen, behoeven geen sleutels meer te worden gehaald. Deapparaten zullen vanaf volgende week worden toegepast.Vanaf maandag 12.00 uur staat in het bedrijfsrestaurant een speciaal daarvoor aangekocht apparaat opgesteld waarmee de passen van een magneetstrip kunnenworden voorzien. In een speciale database worden denamen gekoppeld aan een persoonlijke code. De code kangelezen worden aan de leesapparaten waardoor beveiligingvan speciale ruimtes beter is te bewaken. Het MEOB heeftde primeur en fungeert als pilotproject. Het ligt in debedoeling om uiteindelijk de gehele krijgsmacht hiermeeuit te rusten. “Hiermee is een investering gemoeid van 12,8miljoen gulden “, aldus een nog vertrouwelijk document.

Lezingen25 april : Marine Technologie plan (MTP) door KTZT ir.L.J.P. Drolenga (HWO/DMKM) en drs. W. Pelt (COSPONIWCS), 22 mei 1996: Operationel behoeftestellingdoor KLTZ J.P. F. Verwey (plv. OPS/Marstaf).

JI

MEOBTIEK maart 1996 3

Page 4: MEOBtiek 02 1996

Uit de koker van de DC-voorzitterDoor: Albert Vink

Er is weer veel gebeurd de afgelopen tijd. Het actiecomité isdruk doende om de politieke partijen te bewerken om ervoor te zorgen dat de staatssecretaris op andere gedachtenwordt gebracht. U wordt hierover regelmatig geïnformeerdin de nieuwsbrieven. De leden van de dienstcommissie zijntussendoor op cursus geweest bij het Slotemaker de BruineInstituut (SBI) in Doorn. Er is ook nog een overlegvergadering geweest met DMEOB.

Cursus SBITijdens de cursus van het SBI behandelde de cursusleider punten die de DC-leden zelf aandroegen, echt maatwerkdus. De cursus is met een dag ingekortvanwege de actie van het personeel bijhet ministerie van defensie in DenHaag. In de overgebleven tijd is tijdensde cursusdagen aandacht besteed aanhet verbeteren van de vergaderingstructuur en aan het verbeteren van het rendement in de overlegvergadering. Verder zijn we ook nog concreet beziggeweest door een start te maken met eendrietal zaken die nog moesten wordenuitgewerkt:

1.Hoe om te gaan met medewerkers diegebruik willen maken van de 55+ rege

OverlegvergaderingDe laatste overlegvergadering wasop donderdag 8 februari 1996.Hier is weer een aantal zaken aande orde gekomen.

Allereerst de mededeling van DMEOBdat de heer Van den Doel, tweede kamerlid van de VVD, een bezoek zalbrengen aan het MEOB. Inmiddels hebben DMEOB en de voorzitter van deDC, de heer van den Doel te woordgestaan en rondgeleid door het bedrijf.Hij heeft met een aantal personeelsleden gesproken. Na afloop had de heerVan den Doel toch een andere kijk opde zaak. Hij zal een aantal vragen aande staatssecretaris te stellen.

MEOB-2000Er is afgesproken dat er een apart dossier MEOB-2000 wordt aangelegd en

ling maar om bedrijfsbelang niet wegmogen. Dit is op de overlegvergaderingvan 8 februari direct aan de orde gesteld.

2.Het verbeteren van de uitvoering vande dibel (gratificaties en extra periodieken). Dit wordt voorbereid voor deoverlegvergadering van 11 april 1996.

3.Het totstandkomen van variabelewerktijden op het MEOB. Dit staat gepland om voor de zomer in het overlegte bespreken.

De cursus gaf ons een goede voorbereiding op de eerstkomende overleg-vergadering.

na de implementatie MEOB-2000 zaldit dossier worden vernietigd.

De functies uit Oegstgeest die over gaannaar het SEWACO-bedrijf en gevuldkunnen worden door mensen uit Oegstgeest, worden bekend gesteld. Iedereenkan hier zijn belangstelling voor kenbaar maken. De lege functies wordenvastgehouden tot er besluitvormingheeft plaatsgevonden in de tweede kamer over de verplaatsing van het MEOBnaar Den Helder.Als het besluit negatief uitpakt voor hetMEOB en het bedrijf verplaatst gaatworden, is het mogelijk dat er mensenzullen zijn die interesse hebben om danzo snel mogelijk te gaan. Deze mensenhebben dan nog de mogelijkheid omvoor de open plaatsen belangstelling tetonen. Daarna zullen de dan nog legefuncties worden aangeboden aan hetSEWACO-bedrijf.

ComplimentDe dienstcommissie gaf HPZ een compliment over de wijze waarop het personeel is geïnformeerd over de vullingsprocedure in het laatste rondje de stafkomt naar u toe.

BezwarencommissieDe interne bezwarencommissie bestaatuit DMEOB, HPZ en twee leden van dedienstcommissie, Albert Vink en Theoden Haan. Binnen deze commissie worden de bezwaren getoetst die wordeningediend na het voornemen tot plaatsing. In het kader van de reorganisatieheet dit dan een heroverweging. Het isvoor de leden van de dienstcommissieniet mogelijk om een waarde oordeel tegeven over het feit of iemand geschiktis voor een bepaalde functie of niet. Welis het mogelijk om te zien binnen welkekaders er is afgewezen en of deze kadersbij de medewerkers al bekend waren.Alle betrokkenen hebben inmiddels eenbericht gekregen dat hun heroverweging in behandeling zal worden genomen. De eerstvolgende bijeenkomst vande bezwarencommissie stond geplandvoor 4 maartj .1. Tijdens deze zitting zijnalle heroverwegingen ter sprake gekomen. Sommige konden direct wordenafgehandeld, andere waren te ingewikkeld en hadden een nader onderzoeknodig. Voor de mensen die een afwijzing krijgen van de heroverweging zalde uitkomst een teleurstelling zijn, andere zullen blij zijn met het toewijzenvan hun bezwaar.

4 maart 1996 MEOBTTEK

Page 5: MEOBtiek 02 1996

Commissie HooverEr is een commissie samengesteld metals doel dat iedereen die nu werkt bij hetMEOB of het ETMAG binnen MEOB2000 een plaats krijgt. Omdat de naaminterne herplaatsingscommissie te verwarrend werd gevonden met bestaandeherplaatsingscommissies, is gekozenvoor de naam Hoover. De commissieHoover heeft drie vaste leden: HPZ entwee leden van de dienstcommissie,Dick Havenaaren Harry Cohen. Tijdenshet uitvoeren zullen unit managers worden opgeroepen op adhoc basis.

De commissie gaat zich binnen hetMEOB bezig houden met het aan de enekant bijelkaar brengen van mensen dienog geen functie hebben, en aan de andere kant functies waarvoor nog geenkandidaten zijn. Dit zijn lege functies enfuncties die in eerste instantie niet gevuld konden worden door het personeelvan het MEOB en het ETMAG, hetzijomdat niemand geschikt was ofwel omdat niemand interesse had voor eenfunctie.

De commissie Hoover zal onderzoekenof binnen de regels van het SBK (Sociaal BeleidsKader) een geschikte functievoor een interne herplaatser vrij is. Decommissie probeert zoveel als mogelijkfuncties en personen samen te brengen.Dit zal ook gepaard gaan met het uitzetten van de nodige scholingstrajecten.

Verdwijnen 55+ regelingEr zijn binnen het bedrijf medewerkersdie hebben aangegeven dat zij in hetkader van het SB K met wachtgeld/VUTwillen uittreden, met de bekende 55÷regeling, maar om het bedrijfsbelangniet weg konden. Nu de regeling per1 april 1997 wordt afgeschaft vraagt dedienstcommissie aan de directie om hierop in te spelen. HPZ zal inventariserenom hoeveel medewerkers het gaat endaarbij dan ook de mogelijkheid openenom zich alsnog aan te melden. Tevenswil DMEOB wachten tot er meer duidelijkheid is in de nieuwe flexibele pensioneringsregeling. Het flexibel pensioenwordt op dit moment besproken binnende bonden. De uitslag zal dus niet langop zich laten wachten.

VoorlichtingOp 26 februari was er een voorlichtingsbijeenkomst van de Directie Personeel op vliegkampValkenburg. DMEOB, MiranneVerraes, Albert Vink en Dick Havenaar hebben deze bijeenkomstbijgewoond.

De voorlichting was geënt op de personele consequenties die de herstructurering en alle reorganisaties met zich meebrengen.

MilitairenBij de militairen is het grootste probleem de scheef getrokken leeftijdsopbouw. Men noemt dit overtalligheid.Dit betekent dat er groepen korporaalste veel zijn in een bepaald dienstvak.Het gevolg is dat men langer moet lopenin de rang van korporaal en later in derang van sergeant. De Directeur Personeel KM noemde dit eigenlijk een luxeprobleem, er zijn immers geen militairen echt overtollig. Het probleem is opte lossen door langer te blijven lopen ineen rang, maar beter is het, volgens deDPKM,om de betreffende korporaals tevragen uit te treden. Hiervoor kan hetbureau voor ex-terne bemiddeling worden gebruikt.

BurgersHet probleem bij de burgers ligt een stukingewikkelder. Er is geen groep aan tewijzen die overtollig is. Wel staat vastdat er, in tegenstelling tot onze militairecollega’s, ruim honderd burgers echtovertollig zullen worden. Deze mensenworden bedreigd met ontslag. Omdathet hier niet gaat over groepen, maarover personen en functies, is er niet goedop te sturen. Burgers die overtollig zijnkunnen gebruik gaan maken van het

7

bureau voor externe bemiddeling. Bij deafdeling personeelszaken is bekend hoehier mee moet worden omgegaan.

Na afloop van de bijeenkomst is er doorde MEOB-delegatie nog even gesproken met de DPKM, Schout Bij Nacht E.van Rijn. Er is een afspraak gemaakt enop 25 maart a.s. zal de DPKM een bezoek brengen aan het bedrijf.

Formatie-onderzoekNa de reorganisatie in 1987 was, inoverleg met de directie, besloten dat alleafdelingen een formatie-onderzoekzouden krijgen. Dit was voor bijna alleafdelingen gebeurd. Behalve voor hetbureau Elektronica, daar was alleen deCrypto werkplaats onderzocht. De andere werkplaatsen van bureau Elektronica OREC, ONNI, ONEC en ORLYmoesten dus nog worden onderzocht.Door allerlei omstandigheden is dit uitgesteld. Hoofd bureau Elektronica C.N.van Daalen ging met VUT. Zijn functiewerd verdeeld over J. van Huut en G.Nederlof. Hierna is bij de actie stofwolkG. Nederlof weggegaan, hij is vervangen door E. van der Velde. Formatiemedewerker J. Wagemaker is opgevolgddoor C. de Vogel. En op het laatst isChef ORLY D. Stravers met pensioengegaan en werd L. Hoving chef. Kortom, alle betrokken hoofdrolspelers zijnnieuw.

De dienstcommissie meende dat het onderzoek toch moest plaatsvinden. Dit isde afgelopen tijd gebeurd. Met name inOREC met groot succes. Er is een aantalhogere rangen uitgesproken: een medewerker op schaal acht en een chef opMBO schaal negen-niveau, dit is eendoorbraak in formatieland te noemen.Een actie van de dienstcommissie metgrote positieve gevolgen dus.+

• I•i~’’.

~r

-I — 1‘4

Leden van het actiecomité brengen verslag uit aan de pers na bezoek aan staatssecretaris.

MEOBTIEK maart 1996 5

Page 6: MEOBtiek 02 1996

Test boven de . i i lcfrkelDoor. E. Keijzers

Op zondagmiddag 11 februarivertrok ik samen met een vertegenwoordiger van WCS en deman die de te testen apparatuurter beschikking stelde, naar Harstad in Noorwegen, een plaats dieboven de Poolcirkel ligt. De bedoeling was om tussen de fjorden testen te doen met twee NIVIS-antennes geplaatst op LCVP’s(landingsboten van de mariniers).

Op het vliegveld van Harstad werd ‘savonds onmiddellijk begonnen met hetdoorspreken van het verbindingsplan.Voor deze lokatie werd gekozen omdatdeze voor de verspreid liggende eenheden de meest centrale plaats was. Hiernawerden we door Jan Kaas (NederlandseMarinier) van het vliegveld naar decommandant van de boten gebracht.Hier werd het plan, waar het de positiesvan de boten en tijden betrof, verderuitgewerkt. Hierbij verbaasde ik mijpersoonlijk nogal over het feit dat demariniers binnen- allemaal in T-shirtrondliepen. In de winter en zeker tijdenseen koude periode zoals die van de laatste weken, loop ik persoonlijk binnenshuis altijd met een trui rond.

NoorderlichtNadat twee Trollen (Noorse militairen)het hek hadden geopend vertrokken wede volgende ochtend naar de legerplaatsvan de Butsen (Engelse mariniers),waar een reserve antenne werd opgehaald. Vervolgens werden de antennesgemonteerd op de stuurhut van deLCVP. Hierbij bleek duidelijk hoemoeilijk het werken onder arctischeomstandigheden kan zijn. Een schroefje, ringetje en moertje monteren methandschoenen aan is zeer lastig, dus doeje het maar even zonder. Dan wordt hetdus om de beurt een schroefje vastzettenen daarna gauw weer de handschoenenaan. Na dat alles gemonteerd, beproefden afgeregeld was, vertrokken we metde landingsboten naar het testgebied.Hierbij bewonderde ik de omgeving,een Noorse Snel- en een P-boot alsookeen Russische vissersboot met een fraaiassortiment aan antennes. Na een behoorlijk aantal testen en het aanschouwen van het noorderlicht, was er tijd

voor wat sterke verhalen en een heerlijke maaltijd met zalm (wat gewoon).Tijdens die verhalen bleek hoeveel indruk de Cambodjaperiode op de meestetoch wel heeft gemaakt. Hierna was hettijd voor een welverdiende nachtrust opeen bankje waarbij de Arctische slaap-zak heerlijk warm was. Ik was me ergoed van bewust dat ik bij de circa twintig mariniers zat die het goed hadden.Alle andere zaten met hun blokjes (geenvertaling) in de sneeuw. De volgendemorgen om 6 uur vervolgde we de beproevingen waarbij het de bedoelingwas om verbinding te maken over eentjot (berg) van duizend meter.

PostduivenTijdens de evaluatie na de eerste beproeving werd besloten een tweede beproeving van 24 uur uit te voeren. Ditomdat de eerste proef mogelijk door hetvele noorderlicht toch niet geheel opgeleverd had waar we op hadden gehoopt.Hierna bleek de humor van de mariniers, want die vonden dat je dan beterpostduiven kon nemen dan al die dureapparatuur. Na het bunkeren kwamende boten dan ook voor varen met tweekartonnen duiven op de NIVIS-antenne.Wat onze MARNVB (verbindelaar vande mariniers) nogal in zijn eer aantastte.Hij reageerde dan ook met een “dat isnou jammer, het zijn ook allemaal prutsers”. Alle anderen vonden het een fantastische practical joke.

Na nog eens 24 uur testen werden deofficiële beproevingen afgesloten. Hetresultaat doet er hier verder niet toe.Ieder resultaat is namelijk een goed resultaat. Je leert altijd wat de mogelijkheden en de onmogelijkheden zijn vande antenne alsook van het gebied waarinje de testen uitvoert.

HerinneringDe mariniers gaan door met oefenen engaan daarbij verder met het beproevenvan het antennesysteem. Daarbij tikt deklok voor de mariniers verder en de tijddat iedere vrouw die qua leeftijd tussende acht en schijndood is, als prachtigwordt ervaren, komt dichterbij. Gelukkig komt voor hun ook de tijd van hetnaar huis gaan weer dichterbij. Zo langben ik maar niet gebleven. Voor mij iswel iets anders gebleven, en dat is herinnering aan het varen tussen de fjorden.Dat is als varen in een groot meer tussende alpentoppen van Zwitserland. Ookde verbazing van het zien van berkenboompjes boven de poolcirkel blijft.Ook al waren de boompjes in deze tijdvan het jaar nog kaal. Thuis pakte ik snelde encyclopedie om meer te weten tekomen over het noorderlicht. Als laatsteblijft me ook de gastvrijheid van demariniers bij, waarvoor hierbij mijndank.

P.S.Enige uitdrukking in dit artikel gebezigd, niet behorend tot mijn standaard vocabulair berust louter op bernvloeding van buitenaf~

6 maart 1996 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 02 1996

VoorzitterA.J.M. KoekSecretarisI.F. FlohrPenningmeesterJ.E. SlotVice-voorzitterJ.T.C.P. v.d. Hoorn2e secretaris

A. BallidJ.P. Bijker

2e penningmeester

MateriaalbeheerLedenadministratieContactpersoon F.B. TO.Contactpersoon K & 0Coördinator FPP

2484

Koekv.d. Hoorn

BalKoekFlohrKoek

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

T.J. BorremanJ.J.J. MullersC.M.J. v.d. PloegC.H.J. Tanzer1. FlohrA. v.d. PoelA. BalJ. UitterdijkB. SchaapR. Knijnenburg

22382144212622072207233723702476231422112414

TennistoernooiHet bestuur van de personeelsvereniging PVMBO nodigt alle dames en heren tennissers voor een recreatiefTennistoernooi dat wordt gehouden op donderdag 25 aprilin het Frijlink Tennis Centerte Noordwijkerhout. Erwordt gespeeld van 19.00 tot23.00 uur. Het inschrijfgeldbedraagt voor leden vijf gulden en introducés betalenf 12,50.

Na het succesvolle toernooi van1995 deed de voorzitter de toezeg

1’ging om in het bestuur te bepleitenhier een jaarlijks evenement van temaken. Belofte maakt schuld endus is nu, aan het eind van hetbinnentennisseizoen, de tijd gekomen deze belofte in te lossen.

Aanmelden voor deelname kan totmaandag 22 april 16.00 uur bijHarry Leenders op toestel 2555 ofbij Fon Koek op toestel 2454 (071- 3052454).+

PVMBOPersoneelsvereniging

Marinebedrij ven Oegstgeest

Contactpersonen van de afdelingen (07 1-305....)Autohobbyclub K. KellerComputerhobbyclubRadiozendamateursHobbyclub algemeenBadmintonBridgeKlaverjassen en sjoelenSchietsportVissenWatersportZaalvoetbal2454

2337

2238

2372

2476

Jaarprogramma 1995-1996

PaasdriveDonderdagVrijdagZaterdsigDinsdagWoensdag

ZaterdagZaterdagMaandag

28 maart29 maart30 maart02 april03 april

27 april01juni03juni

BadmintonBridgeVissenSchietenKlaverjassen/sjoelen

OranjebalSluiting Klaverjassen2e Algemene ledenvergadering

Volleybaltoernooi+Donderdag 20juni

.

4ClubavondenMaandag +

Vrijdag Afd. BridgeDinsdag Afd. SchietenWoensdag Elke laatste woensdag van

de maand Computer HobbyClub (behalve in de maandenjuli en december, danis er geen computeravond.)

Donderdag Afd. BadmintonVrijdag Afd. KJaverjassenlSjoelen

MEOBTIEK maart 1996 7

Page 8: MEOBtiek 02 1996

Foste Parents PlanDoor: A.J.M. Koek

De personeelsvereniging neemtdeel aan het Foster Parents Plan(FPP). Onlangs verscheen hetjaarverslag van 1995, daarin staatdat onze hulp goed is besteed.

Foster Parents Plan is als onderdeel vanPLAN International, een particuliere internationale humanitaire, op het kindgerichte ontwikkelingsorganisatie. DeOrganisatie is van Britse oorsprong, isopgericht in 1937 en heeft geen bandenmet religie, politiek of overheden. Debasis wordt gevormd door de financiëleadoptie.

VisieFoster Parents Plan beoogt een wereldwaarin alle kinderen tot volle bloei komen in samenlevingen die de rechten ende waardigheid van de mens respecteren.

MissieFoster Parents Plan streeft naar blijvende verbeteringen in het leven van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden, door mensen uit verschillendeculturen met elkaar te verbinden en hunleven zin en waarde te geven door:- kansarme kinderen, hun familie en

hun leefgemeenschap in staat te stellen in hun basisbehoefte te voorzienen hun mogelijkheden te vergrotenom te participeren in en te profiterenvan hun samenleving.

- het ontstaan van een relatie te verzorgen om begrip en saamhorigheid tebereiken tussen mensen uit verschillende culturen en landen.

- het nastreven van de rechten en belangen van kinderen waar ook terwereld.

BestuurHet beleid van Foster Parents Planwordt bepaald door het internationalebestuur dat uit twintig personen bestaat.Zij zijn afkomstig van de besturen vande negen nationale organisaties. Affiankeljk van het aantal kinderen dat eennationale Organisatie financieel ondersteunt, heeft men ten minste één en tenhoogste vier personen in dit bestuur.

OrganisatieIn het diagram is aan de linkerzijde tezien welke landen hoeveel kinderen financieel hebben geadopteerd en hoeveel bestuursleden die landen in het internationaal bestuur hebben. Aan derechterzijde is te zien in welke landende kinderen leven en hoeveel dat er zijn.

Situatie PVMBOIn 1980 werd op de TV voor het eerstuitgebreid aandacht besteed aan hetFPP. Enige toenmalige bestuursleden,waaronder schrijver dezes, hadden ditgezien en waren getroffen door de armoede van zo vele kinderen over de helewereld. Er werd voorgesteld om gezamenlijk met de leden iets te doen. Westartten een actie en vroegen u om voorten minste één gulden per maand mee tedoen. En zo kon het gebeuren dat wekonden beginnen met zeven kinderenfinancieel te adopteren. Kinderen kunnen geadopteerd worden vanaf hun derde jaar en dat blijft dan totdat ze achttienjaar worden. In de loop der jaren hebbenwe al acht kinderen tot die leeftijd kunnen helpen en nu hebben we nog vijfkinderen. Tot en met december 1995kwam dat neer op een bedrag vanf 47.345,00!! U kunt er van overtuigdzijn dat dit geld goed is besteed.

De vijf adoptiekinderen die we nu hebben zijn:- Marie-France Saint Fleur, oud 11

jaar en woont op Haïti,- Yoel Neonane, oud 8 jaar wonende

op Timor in Indonesië,- Richard Canales, oud 16 jaar en

woont in El Salvador,- Fortunata Kambarami, oud 14 jaar

wonende in Zimbabwe,- Igoki Nyaga, oud 10 jaar in Kenya.

NoodklokWe moeten echter nu zelf de noodklok luiden!! Wat is namelijk het geval.In de loop der jaren is het aantal (personeels)leden flink minder geworden. Enook het aantal dat meedoet met onzeFPP-actie is danig geslonken. Vijf kinderen onderhouden vraagt 225 guldenper maand en de bijdrage van de deelnemers is inmiddels gedaald tot maar170 gulden per maand. Het saldo is inmiddels geslonken tot nul.

Als bestuur hebben we besloten om eeneenmalige schenking van vijfhonderdgulden uit de verenigingskas te doenzodat we nog een aantal maanden vooruit kunnen, maar daarna moet er watgebeuren. Een heel trieste zaak zou hetzijn als ik het FPP zou moeten bellenmet de mededeling dat we genoodzaaktzijn om met twee kinderen te stoppen.U kunt dit voorkomen! Door mee tedoen met een klein bedrag per maand(het minimum is één gulden, het maximum is vrij) zodat we weer boven die225 gulden uit komen. Vult u a.u.b.onderstaande strook in: de kinderenzullen u ontzettend dankbaar zijn.

Invullen, ajknippen of kopiëren en opsturen naar de FPP-coördinator,A.J.M. Koek.+

KwaliteitFoster Parents Plan streeft naar de hoogste kwaliteit van haar werk door hetscheppen en in stand houden van eenomgeving waarin mensen zich kunnenontplooien, op basis van voortdurendeverbetering, meting en systematischeondersteuning in alle lagen van de Organisatie.

Ondergetekende, naam

woonplaats

P.egistratienummer overnemen van verlofkaart adm. indeling

Personeelsnummer A S C

—w~Imachtigt de penningmeester P.V,M.B.O. om tot wederopzegging maan

delijks een bedrag van f in te houden van zijn salaris als

deelnemer aan de FPP-actie.

Datum Handtekening

8 maart 1996 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 02 1996

•.4~ ~•~:[

~

-,~ ,.j

~ ‘~.

~ ~

~ \~1~ ..• •~ j%’ ~ -

g 4~• ~

Organisatie FPPLinks het aantal geadopteerde kinderen en het aantalbestuursleden per land.Rechts is te zien waar degeadopteerde kinderen levenen hoeveel dat er zijn.

4, :~

N

Igoki Nyagi, op de foto links met haar moeder, is tien jaar oud enzij leeft in Kamukunga village in een huishouden van negen

personen. Zij krijgt onderwijs en houdt van zingen. Voor watermoeten zij 1 kilometer lopen, voor hout 3 km.

t

Fortunate Kambarami, op de foto rechts-achter, is veertien jaar ouden leeft in Zimbabwe in een gezin van vier personen. Haar favorieteschoolvakken zijn Engels en rekenen. Ze speelt graag netbal. Ze wil

later onderwijzeres worden.

:~

-1

1~

(

4 t

••

MEOBTIEK maart 1996 9

Page 10: MEOBtiek 02 1996

ORANJEBAL 1996Traditiegetrouw organiseert de PVMBO weer

het Oranjebal. Altijd is dat op de eerste zater

dag na koninginnedag maar dat is dit jaar

4 mei, dag van de dodenherdenking.

We moeten dus een kleine inbreuk maken op

deze traditie en het bal verplaatsen naar de

week ervoor, namelijk ZATERDAG 27 APRIL.

Overigens geeft die dag weer een extra

feestelijk tintje want dan viert kroonprins

Willem Alexander zijn 29-ste verjaardag. We

zullen voor een Oranjebittertje zorgen!

We hebben voor deze avond een groot aantal artiesten kunnencontracteren en raden u aan deze avond dan ook niet te missen.

Glenda Peters

-ff —

10 maart 1996 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 02 1996

Voor u zullen optreden:

- conferencier/presentator Hennie Leeflang- zangeres Glenda Peters- zanger Jeroen- illusionist Henk Romeijn- dansorkest Interface- De Broadcast Dancers

En als klap op de vuurpijl kunt u uzelf als artiest aanmeldenwant door de avond heen staat de KARAOKE-SHOW totuw beschikking. U weet dit nu ruim van tevoren, dus oefenuw stem en laat u die avond horen. Wij rekenen op u.

ell..~, 300 Zoals gewoonlijk begint de avond om 20.30 uur en is

natuurlijk gratis toegankelijk voor leden en donateurs.

Introducés zijn ook welkom, hun kaart kost f 15,00•

MEOBTIEK maart 1996 11

Page 12: MEOBtiek 02 1996

MEOB-jaarverslag 1995Door: Wil van Elk

Het doelmatigheidsresultaat was1255.520 gulden positief. Tochzegt het rapport: “Alle mee- entegenvallers in 1995 werden volledig overschaduwd door het besluitom het MEOB naar Den Helder teverplaatsen.”

Het verslag gaat verder met: “Voor dekomende jaren zal het beleid er op zijngericht de positieve effecten vanMEOB2000 te versterken. Een flexibeler en doelmatiger werkende organisatiemoet leiden tot een betere ondersteuning van en dienstverlening aan onzeklanten tegen lagere kosten. De negatieve gevolgen van het besluit van destaatssecretaris zullen zoveel mogelijkmoeten worden opgevangen. Voor eenaantal medewerkers zal verplaatsingnaar Den Helder op onoverkomelijkebezwaren stuiten. De kansrijken onderhen zullen een baan elders in de regiovinden. In sommige gevallen zal dit leiden tot een verlies van unieke expertise

die niet eenvoudig en zeker niet op kortetermijn kan worden aangevuld.”

CapaciteitstekortEr zijn in 1995 veertienduizend urenminder gerealiseerd dan gepland. Erwerd twee procent minder gewerkt voorde marine en onder de kop derden washet vooral de landmacht die de dupewas. Dit kwam door capaciteitstekortbij de afdeling Optiek.

OntwikkelingenOm op een doelmatige wijze te kunnenblijven werken, heeft het MEOB geïnvesteerd in nieuwe technieken en verbetering van diverse processen zoals hettestsysteem voor printkaarten uit de Orion.

VerstoringDe opleverbetrouwbaarheid werd in1995 negatief beïnvloed door spoedopdrachten zoals voor de YPR’s voor Bosnië. Ook het niet beschikbaar zijn vanhet BBS en DCS en het ontbreken vanstuurinformatie door de implementatievan het FINSUB, was hier debet aan.

PersoneelDe personeelssterkte nam in 1995 zoveel af dat het aantal burgers onder hetin het convenant genoemde aantalkwam. Een personeelsstop hield de instroom op nul. Het MEOB had ultimo1995 505 burgers en drie militairen. 6,7procent was dat jaar ziek. Er is veelenergie gestoken in het op peil houdenvan de kennis en kunde van het personeel.

DienstcommissieDe dienstcommissie besluit haar aandeel in het jaarverslag met: “De dienstcommissie heeft zich het komende jaartot doel gesteld om de besluitvormingin de tweede kamer te beïnvloeden. Hetdoel daarbij is het MEOB in Oegstgeestte houden.”+

PVMBO afdeling Klaverjassen en SjoelenDoor. M. Stokhuijzen, MST®

Op vrijdag 2 februari 1996 werdde tiende ladderwedstrijd van ditseizoen, voor zowel het klaverjassen als het sjoelen gespeeld.

Er zijn nog 64 van de 69 klaverjassersover die in aanmerking kunnen komenvoor een prijs in de ladderwedstrijd enbij de sjoelsters zijn dat er nog veertienvan de vijftien.

PrijzenslagHet ziet er dus naar uit, dat de penningmeester ook dit jaar de zorg heeft voorhet kopen van meer dan zeventig prijzen. Mocht iemand een idee hebbenvoor aankoop van leuke betaalbare prijzen, blijf daar dan niet mee rondlopenmaar zeg het dan tegen de penningmeester op één van onze speelavonden.

Al is het niet meer mogelijk om in ditseizoen nog deel te nemen aan één van

onze ladderwedstrijden bent u als nieuw of 071-5177243 M.lid altijd van harte welkom. cretaris.+Voor informatie en aanmelding toestel 2370 A. van der Poel - voorzitter

Stokhuijzen - se

En de stand isBij de klaverjassers worden na tien wedstrijdavonden de vijf eerste plaatseningenomen door:

1. Dhr. Flippo2. Dhr. Juffermans3. Dhr. Binnendijk. R.E.4. Dhr. Moraal. M.5. Dhr. Riemens

punten totaal4801848010478544779947156

laagste partij39624400424441554007

Bij de sjoelsters worden de vijf eerste plaatsen in genomen door:punten totaal laagste partij

8796 8351. Mvr. Bal2. Mvr. Koudijs3. Mvr. Minderman4. Mvr. Verbruggen5. Mvr. Bleij

8661858884448092

825835775

Met zulke kleine verschillen is dus alles nog mogelijk.

734

j

12 maart 1996 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 02 1996

De laatste militair met dienstvak BDIC uit dienstDoor: Wil van Elk

Adjudant Onderofficier Bijzondere Dienst Instrumentmaker Codedienst (AOOBDIC) H. Beitgensverlaat op 1 mei a.s. de dienst enruilt dan definitief zijn uniformvoor burgerkleding.

“De H staat voor Hubert, maar iedereennoemt mij Bertus”, zegt Beitgens lachend, “ik ben waarschijnlijk één van deweinige Rooms Katholieke Limburgersmet maar één voornaam.” AdjudantBeltgens is geboren in 1946 in Vaals,vlak bij het drielandenpunt. “Voor ik op11 november 1963 in dienst kwam bijde Marine, heb ik anderhalf jaar gewerkt bij Philips. Ik zou daar een opleiding krijgen, maar dat ging niet door.Samen met een maatje ben ik in dienstgegaan, hij bij de Landmacht en ik bijde Marine.”

GeheimcodeMet de verhuizing van het ene uiterstevan Nederland naar het andere, begoneen geheimzinnige carrière. Beltgens:“Van het begin af aan heb ik in deCrypto gezeten, een soort geheimcodebij het overseinen van berichten. Deapparatuur die daarbij wordt gebruikt isnatuurlijk ook geheim, vandaar dat nietiedereen dat mag repareren. Vroegerheette het dienstvak Speciale Dienst In-

strumentmaker Codedienst (SDIC),later is dat IC veranderd in BD, vanBijzondere Dienst. In 1967 besloot deAdmiraliteitsraad dat het cryptowerkgeen dagtaak was en konden RadioRadarmonteurs een brevet halen:Technicus Verbinding- en Eindapparatuur (TECHNVEAP). Vandaar datik nu de laatste ben van het dienstvakBDIC.”

Plaatsing MEOBBeitgens is al heel lang geplaatst bij hetMEOB. “Op 4 oktober 1996 kwam ikbij het bedrijf. In 1968 ben ik van januari tot en met april even weg geweestvoor de korporaalsopleiding en van juni1973 tot en met april 1974 heb ik eenWapen Elektronicamonteur opleiding(WEMN1) gehad bij de Wapen Technische School in Den Helder. Vanaf dietijd ben ik constant geplaatst geweest bijhet MEOB. Eerst in gebouw H en nu ingebouw AB.”

Vroege vogelsBeltgens heeft als militair het voordeeldat hij met een leeftijd van vijftig jaarde dienst uit niag. Zijn vrouw werkt nogvier dagen in de week, dus: “Ik wordthuisman, en het eerste dat ik ga doen isde badkamer renoveren, daar krijg ik nueindelijk tijd voor.” Aldus Beltgens. “Ikheb naast mijn computerhobby en mijnmodelbaan een passie voor Amerika.

Links J.F. Holterman, de opvolger vanAdjudant Beltgens.

We zijn nu twee keer met een campergetrokken door Californië en de statendaaromheen. Bij de eerste reis hebbenwe met een helikopter een uur rondgevlogen in de Grand Canyon. Bij detweede reis zijn we te voet in de BryceCanyon geweest, schitterend. Dat is bijna niet te vertellen, dat moet je gezienhebben. Je moet dat wel vroeg in demorgen doen, want overdag wordt heter heel warm, Op een keer in het Yellowstone park stonden we oog in oogmet een zwarte beer. We schrokken onste pletter, de beer ook! Dat was een heleervaring.”

Beitgens kan uren vertellen over Amerika. Hij heeft prachtige foto’s ter illustratie. Beltgens: “Van de Amerikareizen heb ik ook video-opnamengemaakt. Ik krijg nu de tijd om ze temonteren, tenminste...”~

~[III1lJIil[~~1~

MEOBTIEK maart 1996 13

Page 14: MEOBtiek 02 1996

H t effect van spaarloonDoor: K. Varkevisser

De spaarloonregeling is een aantrekkelijke manier van sparen alsmen het geld niet binnen al te korte tijd nodig heeft. Wie deelneemtaan de spaarloonregeling heeftrecht op een extra rente vrijstelling van duizend gulden voor ongehuwden en tweeduizend guldenvoor gehuwden. Deze extra vrijstelling geldt uiteraard alleen voorde rente over het geblokkeerdespaarloon.

Men kan op verschillende manierendeelnemen aan de spaarloonregeling,bij voorbeeld door iedere maand eenvast bedrag te laten inhouden op hetsalaris (voor 1996 is dat maximaalf 134,58) of men kan kiezen voor eeneenmalige inhouding van een bedragper jaar (voor 1996 is dat maximaalf 1615,00), dat wordt dan ingehoudenop uw salaris in de maand die u gekozenheeft. Wat u maandelijks minder heeftaan netto salaris ligt veel lager dan hette sparen bedrag. Ongeveer de helft vanhet te sparen bedrag wordt netto minderop uw salarisrekening bijgeschreven.Men kan natuurlijk ook deelnemen meteen lager bedrag dan het maximum.

Vier jaar vastOm te kunnen deelnemen aan de spaarloonregeling moet de werkgever hetspaartegoed tenminste vier jaar vastzetten op een aparte, geblokkeerde spaarrekening. Het spaargeld staat dus vierjaar lang vast, in de tussentijd mag alleen het bedrag aan bijgeschreven rentezonder extra kosten worden opgenomen. Wil de spaarder gedurende devoorgeschreven vier jaar toch het tegoed op de geblokkeerde spaarrekeningaanspreken, dan is dat alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Het istoegestaan het spaarloon te gebruikenbij aankoop van een eigen huis of ombepaalde premies voor levensverzekeringen te betalen. Ook kan men effectenkopen met het spaarloonbedrag (die vallen vervolgens weer onder de blokkering van vier jaar vast). In al deze gevallen mag het spaartegoed van eenspaarloonregeling in zijn geheel wordenopgenomen, zonder bijkomende kosten.

NadeelIn alle andere gevallen van opnamewordt men geconfronteerd met het nadeel dat over het opgenomen bedragalsnog belasting en premies moet worden betaald. Na vier jaar kan men hetbedrag dat men in het eerste jaar heeft

gespaard zonder extra kosten opnemen,en zo vervolgens ieder jaar het bedragdat vier jaar heeft vastgestaan.

Formulieren voor opgave kunnen worden gehaald bij personeelszaken.

MinpuntjeEen minpuntje van het deelnemen aande spaarloonregeling is, dat men in geval van ontslag of arbeidsongeschiktheid, over het bedrag dat van uw brutomaandinkomen wordt ingehouden geenuitkering ontvangt. Dit kan met namenadelig zijn voor werknemers met eenbruto jaarinkomen tot 75000 gulden,deze werknemers krijgen dan namelijkeen lagere uitkering dan ze hadden gekregen als ze niet hadden deelgenomenaan de spaarloonregeling. Bij inkomensboven de 75000 gulden heeft men geenlast van dit nadeel, omdat de uitkeringniet wordt berekend over inkomens boven de 75000 gulden.

Bij andere manieren van uittreden, bijvoorbeeld VUT of pensioen, heeft despaarloonregeling geen effect. Die uitkeringen worden berekend naar het bruto-salaris. In alle gevallen stopt de mogelijkheid tot deelname aan despaarloonregeling.+

Nog steeds trotsP.T.J. van den Elshout toont de fotowaarop hij als zestienjarige een cadeaugeeft aan KTZ J. Focke. KTZ Fockewerd als directeur van het MEB opgevolgd door LTZ Knopper. Achter op hetfotolijstje staat: “26-01-1956 met hartelijke dank voor de keurige wijze waaropje mij de geschenken hebt overhandigd.Ik hoop dat het werk bij het MEB je netzoveel plezier en bevrediging zal schenken als het mij gedaan heeft. Veel succes.” Van den Elshout was toen zestienjaar en leerling radiomonteur op de bedrijfsschool. Hij ging op 1 december1995 met VUT.•

~1~

ii ~.

\11

1

14 maart 1996 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 02 1996

Een marine-onderonsje in Hengelo

Periscoop van Potvis geplaatst in Energie MuseumDoor: Wil van Elk

Voormalig onderzeeboot commandant KLTZ Both nam op 23februari ji. in het Hengelo’s Educatief Industrie Museum (HElM)de navigatieperiscoop van de Pot-vis- en Dolfijnklasse onderzeeboten in gebruik. Overste Both heeftals commandant van de Dolfijngewerkt met deze periscoop.

Overste Both was zeer vereerd dat hij deopeningshandeling mocht verrichten.“Ik heb twaalf jaar gevaren op de Dolfijnklasse onderzeeboten. De mooistejaren van mijn leven. Onderweg hiernaar toe heb ik uitgerekend dat ik totaaleen halfjaar achter de belangrijkste sensor van een onderzeeboot heb gedraaid.Ik heb er dus een innige band mee.”Aldus Overste Both die na het uitvoerenvan wat opdrachtjes de tekst “hierbij isde periscoop officieel in gebruik genomen” in beeld kreeg. Na zes jaar wal-plaatsing wilde hij gewoontegetrouw detwee handgrepen omhoog klappen toenhij klaar was. Deze zijn vastgezet, dushij greep mis.

LevensloopHet in het logboek opgetekende levensverhaal van de periscoop, toont aan dathij vanaf 1964 voornamelijk aan boord

van de Potvis en de Zeehond heeft gestaan. Hij is in de periode van oktober1964 tot en met oktober 1979 negenkeer bij de VRZLI in Wassenaar behandeld en tot de uitdienststelling van dePotvis drie keer bij het MEOB. Samenmet de bijbehorende elektronische installatie is hij in het bezit gekomen vande stichting Signaal Museum in Hengelo. Daar was hij moeilijk te plaatsen enomdat bij het HElM veel apparatuurstaat opgesteld van Signaal, was debruikleen snel geregeld. Bij beide clubszijn ex-marinemensen actief, ze hebbenjarenlang bij HSA voor marinetoezichtgewerkt, dus apparatuur van HSA diebij de marine werd gebruikt vindt gretigafzet. Het voordeel van hun marineverleden is dat zij de apparatuur kennen.

Na onderhoud bij de schilderswerkplaats van Signaal, werd de periscoopmet assistentie van de heren F. vanLeeuwen en J.W. de Graaf van de sectieGroot Optiek uit Oegstgeest geïnstalleerd. De elf meter lange periscoopsteekt zo’n vijf meter boven het dak uiten met zijn vergroting van zes maalbiedt het de museumbezoekers eenprachtig uitzicht over Hengelo.

PubliekstrekkerIn het museum staan allerlei historischemachines: drukpersen, een hele wand

Van Leeuwen en De Graaf

met regelpanelen van een elektriciteits-centrale en diesels die dank zij een kleinlegertje van vijftig vrijwilligers nog lopen als een naaimachientje. Ook staaner schaalmodellen van rangeerterreinenen een complete suikerfabriek zoals diein Indonesië in gebruik was. Naast apparatuur van HSA, Stork, het voormalige Evoluon van Philips uit Eindhovenen het Hengelo’s energiebedrijf, heefthet HElM een echte publiekstrekker erbij gekregen. Er zijn niet veel plaatsenin Nederland waar door een periscoopkan worden gekeken. Een uniek iets duswaar het publiek de komende jaren veelplezier aan zal beleven.•

1~

Overste Both neemt periscoop in gebruik.

j

1

.Ji

‘•ö Ii.

MEOBTIEK maart 1996 15

Page 16: MEOBtiek 02 1996

T~tsysteem voor ORION vernieuwdDoor: Wil van Elk

“Thank you for waking me upmister Hogendoorn. 1 am the newfour four nine. 1 live here and stayhere for ever. 1 really can’t be moved”, klonk uit de computer vande USM449, het vernieuwde test-systeem voor printen en modulesuit de ORION vliegtuigen. Ir. P.R.Hogendoorn (DMEOB) startte op27 februari met een druk op eenknop de routine die de gesprokentekst produceerde waarin iedereen zich kon vinden. Daarna werdmet een druk op een voetknop eentestprogramma gestart.

USM449 staat voor System Utility Special Types Maintenance 449. Het ontweip dateert van 1978 en is vanaf 1982in gebruik bij het MEOB. De oude corn-

•»• ia~ ~,.

.3

1

.—f—-.~

J

Rich Williams, de enige echte Amerikaan.

puter was gigantisch van afmetingen,

maar klein van opslagcapaciteit. Dat isnu wel anders. Het ingebouwde modernMulti Media Systeem, met een minicomputer en twee PC’s, draait onderUNIX en heeft twee harde schijven meteen opslag dat totaal twintig keer zogroot is dan het oude systeem. Niet alleen de computer was hard aan vervanging toe. Het Kalibratiecentrum had degrootste moeite om de verouderdemeetapparaten draaiende te houden.Het systeem stelt nu zichzelf in, veelvuldig afregelen is nu niet meer nodig.

Loze ruimteDe installatie neemt nog net zoveelruimte in als voorheen. Alleen is vanbinnen een hoop loze ruimte ontstaan.Zo zijn negentig printen vervangendoor nog maar negentien printen vanzes verschillende uitvoeringen. Het waseen ingrijpende modificatie. Elf flinkekratten, overgekomen uit Amerika, bezorgde de technici, waaronder tweeman van de fabriek, heel wat werk. RichWilliams staat op het punt om weer tevertrekken naar Amerika. Zijn taak ziterop. Hij heeft het project vanaf hetbegin begeleid en stond voortdurendmet zijn Laptop PC met een modem inverbinding met de fabriek in de States.Tijdens de evenementendag van 1995,die in het teken stond van Amerika, washij de enige echte Amerikaan die aanwezig was.~

~. 11•

Het gemoderniseerde systeem.

16 maart 1996 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 02 1996

De FlopDoor: Jan de Winter

Belgisch slimHet is al weer enige tijd geleden dat de landmacht hetMEOB verzocht een aantal optische instrumenten vande, al lang niet meer bij ons in gebruik zijnde, Leopard1 tank te justeren. De betreffende kolonel had van zijnBelgische collega vernomen dat hij zeer ontevredenwas over de resultaten van zijn manschappen tijdenseen internationale schietoefening en er was hem veelaan gelegen om eens, net als de Nederlanders, op eeneerste plaats te eindigen.

Tijdens het gesprek vertelde de Belgisch militair er alles aangedaan te hebben om op gebied van training zijn manschappen zo goed mogelijk in de oefening in te zetten. Het kon dusnog maar aan één ding liggen en dat was de nauwkeurigheidvan zijn richtmiddelen. Als goed ambassadeur voor hetMEOB bood de Nederlandse kolonel direct de diensten vanzijn MEOB aan en werden bij ons de testopstellingen uit hetstof gehaald. Gelukkig beschikte het MEOB nog over voldoende kennis uit het verleden, want met die afslanking enreorganisatie ben je daar tegenwoordig niet zeker meer van,om Leopard 1 instrumenten zoals een TRP en TZF te kunnenjusteren. Of de Belgen daarna tijdens de schietoefening deeerste prijs hebben behaald is niet bekend, maar dat we aandeze vriendendienst een goede relatie (klant) hebben overgehouden is bijna zeker.

ProeflotNa een aantal maanden en het ontvangen van veel officiële Belgische delegaties,mocht het MEOB een proeflot uitvoeren. Een reparatie van verschillende instrumenten, waarmee de kwaliteiten van het MEOB op de proef werden gesteld. Bijhet onderhandelen over de voorwaarden van de opdracht, werd een bezoekgebracht aan het Arsenaal in Rocourt (België). Een Arsenaal is vergelijkbaar meteen onderhoudsbedrijf zoals wij deze binnen onze krijgsmacht kennen, maar quaoutillage in onze ogen achterhaald. Tijdens de rondleiding door de optische-fabriek werd zonder enige fantasie het probleem van de Belgische militair en zijnschietoefening duidelijk.

BlokkadesHet proeflot is door het MEOB naar volle tevredenheid opgeleverd en inmiddelsis een tweede opdracht ontvangen. In het zaken doen met buitenlandse krijgsmachten wordt vaak gebruik gemaakt van regelingen die op ministerieel niveau tussenlanden zijn afgesproken. Voor de samenwerking met de Belgische Landmachtbestaat een dergelijke regeling niet, waardoor er bij aanvang de nodige administratieve blokkades werden opgeworpen. Na een bezoek aan de staf in Brussel isdan ook afgesproken het werk van de Belgische Landmacht te accepteren op basisvan particuliere voorwaarden. Hoe een en ander nu verder verloopt wachten wemet spanning af alhoewel men in het Arsenaal in Rocourt de interesse voor hetMEOB met lede ogen aanziet. Dat is ook te begrijpen want wie ziet nu graag zijnwerk naar het NOORDEN verdwijnen ?????

Ik geefde flop door aan Mart Moraal. •

MEOBTIEK maart 1996 17

Page 18: MEOBtiek 02 1996

Definitief besluit Staatssecretaris uitstellen

Extern bureau doet verkennend onderzoek MEOBDoor: Wil van Elk

Bakkenist Management Consultant heeft verslag uitgebracht aande Dienstcommissie van hetMEOB. De rapportage is een resultaat van een verkennend onderzoek naar de onderbouwingvan het voornemen van de staatssecretaris om het MEOB naarDen Helder te verplaatsen.

Er was maar een week de tijd zodat eendiepgaand onderzoek niet mogelijkwas. Het onderzoek is gebaseerd op studie van bestaande documenten zoals hetPOL-rapport en het rapport van het actiecomité Het MEOB blijft in Oegstgeest.

De onderzoekers van Bakkenist sluitenhet rapport af met de opmerking:

“Wij hebben het voornemen van deStaatssecretaris beoordeeld. Wij hebben kanttekeningen geplaatst en eenaantal nadere onderzoeken voorgesteld.Het lijkt ons verstandig het definitievebesluit over de concentratie van hogeronderhoud uit te stellen. De resultatenvan de voorgestelde uitwerkingen kunnen dan worden afgewacht en bij debesluitvorming worden betrokken.”

ConclusiesNa studie van de documenten en kosten/batenanalyse, trekt Bakkenist devolgende conclusies:- Het verplaatsen van het MEOB naar

Den Helder heeft in het voornemenvan de Staatssecretaris geen relatiemet de maatregelen die bij de anderekrijgsmachtonderdelen worden genomen. Het is geen maatregel dievoortvloeit uit het concentreren vanhet onderhoud van de krijgsmacht-onderdelen. De maatregel had ook alop een eerder tijdstip kunnen wordengetroffen.

- Het verplaatsen van het MEOB naarDen Helder is in bedrijfseconomische zin niet rendabel.

- De oorspronkelijke doelstelling om21 miljoen gulden structureel op

jaarbasis te besparen wordt ook nietgehaald.

- Kiezen voor het voornemen van destaatssecretaris betekent een blokkadevoor een paars bedrijf in de toekomst.De verwachting dat het onderhoudsaanbod voor de gezamenlijke bedrijven in de nabije toekomst afneemt,maakt het waarschijnlijk dat hiermeeeen belangrijke kans tot doelmatigheidswinst wordt gemist.

- Oegstgeest als vestigingsplaats vaneen paars bedrijf kan belangrijk minder kosten dan andere vestigingsplaatsen. De berekeningen zijn afgezet tegenover de keuze om Rhenenals vestigingsplaats te kiezen. Devraagpunten zijn reëel genoeg omdiepgaander onderzoek te verantwoorden.

- Met de overplaatsing krijgt Den Helder werkgelegenheid voor vijfhonderd arbeidsplaatsen. Door samenvoeging van de marinebedrjvenworden dat er 44 minder.

WerkgelegenheidNaast opmerkingen over werkgelegenheid in de regio’s, een afweging van debelangen van de betrokken regio’s ontbreekt in het voornemen van de staatssecretaris, vindt Bakkenist dat de briefvan Gmelich Meijling onduidelijk is enverwarring schept. Het aantal arbeidsplaatsen dat naar Den Helder wordtovergebracht zou uiteindelijk op 415uitkomen. Een tekort van 85 plaatsen,die zou ontstaan door het samenvoegenvan het SEWACO-bedrjf en de Rijks-werf, moet nog ergens anders vandaankomen.

Hoewel de onderzoekers zich in grotelijnen kunnen vinden in de argumentenen de redenering van het actiecomité,zijn ook bij het rapport terug naarOegstgeest kanttekeningen geplaatst.Zij kunnen de genoemde kosten voorverhuizing van het MEOB niet toetsen.Zij vinden het zinvol om de hoogte vande genoemde bedragen nader te onderzoeken.

Het actiecomité wenst een vergelijkingop basis van werkloosheidgegevens. Deonderzoekers benadrukken de volgendecriteria: primaire werkgelegenheid, secundaire werkgelegenheid en de werkgelegenheidsstructuur.

Geen banenDe verplaatsing van het MEOB verandert in eerste instantie niets aan hetwerkloosheidscijfer van de bevolking inDen Helder omdat de medewerkers defunctie volgen. Geen banen voor werkloze bevolking in Den Helder dus. Sterker nog, er komen waarschijnlijk nog256 partners van MEOB-medewerkersdie een beroep zullen doen op de arbeidsmarkt in Den Helder. De uiteindelijke besparing van 44 arbeidsplaatsen,door de concentratie van de onderhoudsbedrjven in Den Helder, komtdaar nog eens bij.

De verplaatsing van het MEOB biedtgeen structurele oplossing voor de ombouw van de marine-monocultuur in DenHelder naar een veelzijdiger structuur metnieuwe economische activiteiten.+

PA ILiEaE1~~

..~ ti

18 maart 1996 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 02 1996

Oplevering Standaard Installatie SysteemDoor: Wil van Elk

Op 2 februari jI. is bij het MEOBhet Standaard Installatie Systeem(SIS) opgeleverd. Het SIS is eengeavanceerde database waarinstuklijsten van tekeningen zijn opgenomen waarmee ook werkvoorbereiders uit de voeten kunnen bijhet bestellen van onderdelen.

Na een korte presentatie van Ing. Th.G.M. Bergervoet (HCON), op de kamervan hoofd Advies, werd de softwarevoor een nieuw en beter gestroomljndemateriaalstroomprocedure aan hetMEOB opgeleverd. Dit project is dooreen klein groepje medewerkers van hetbureau Constructies in samenwerkingmet Centrum Automatisering Bestuurlijke Informatie Systemen (CABIS) gerealiseerd: D. van der Neut, J. Hermans(TAM) en R. de Graaf (TMO) en D.D.Lewerissa (SKO). Laatstgenoemdevoerde de contacten met de heer Biessen van CABIS en coördineerde de acties van de groep.

Nieuwe functiesDe heer Bergervoet: “Er komt een grootaantal nieuwe functies beschikbaar doorsamenstellingen van apparaten en installaties, die eerder zijn aangemaakt bijhet MEOB, op te nemen in een databank. Bij voorbeeld is het nu mogelijkom na te gaan waar een deelontwerp aleerder is toegepast.”

Standaard materialen.De hèer D.D. Lewerissa (SKO): “Hetconstrueren van een apparaat met behulp van computersystemen zoalsCAD/CAE wordt al geruime tijd bij detekensecties TAM en TMO gedaan. Bijhet ontwerp van een apparaat wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt vanstandaard onderdelen uit het bestandvan het CAD/CAE-systeem. Wanneereen ontwerp gereed is worden de toegepaste onderdelen in een zogenaamdeBill Of Material (BOM) vastgelegd.

Het Standaard Stuklijsten Systeem programma, afgekort SSS, is door Ing.A.J.M. Scheffers, voormalig hoofd sectie constructie, ontwikkeld om stuk- enbestelljsten te genereren. In de databank van het SSS zijn standaardonderdelen uit het Voorschrift Materiaal Keuze (VMK) opgenomen. Het SSS kan deBOM van het CAD/CAE omzetten naarherkenbare VMK-onderdelen en dezein een uniek bestand opslaan. Ook gegevens van tekeningen kunnen in eentekeningenbestand worden opgeslagen.Is een apparaat gereed voor produktiedan kunnen afdrukbonnen voor het tekeningenpakket, stuk- en bestellijstendoor het SSS worden gegenereerd.”

Besparing.Bergervoet: “Door vaker van bestaandeontwerpen gebruik te maken en deze teverbeteren, wordt zowel een beterekwaliteit als een besparing op ontwerp-kosten verkregen. Minder het wiel uit-

vinden dus en bestaande ontwerpen meteen geringe aanpassing aan een volgende klant aanbieden. Vermindering vanhet aantal handelingen en herhaald gebruik van oorspronkelijke gegevensvermindert de kans op fouten en levertdaardoor een besparing op. Daarnaast,en wel haast zo belangrijk, is de bestel-procedure korter.”

Hardware.Lewerissa: “Het SIS-programma kanop elke PC, bij voorkeur een type meteen 486 processor, worden geïnstalleerd. De PC moet beschikken over eennetwerkaansluiting voor het raadplegenvan gegevens in het netwerkbestand.Voor het uitprinten van de gegevensmoet men beschikken over een laserprinter of een deskjetprinter. De gebruiker raadpleegt het SIS om een gewensteinstallatie op te zoeken. De zoeksleutelis typeaanduiding, omschrijving of sisnummer van de installatie. Is de installatie getraceerd dan kan men door in detop van de architectuur te markeren deopbouw van de installatie op het schermzichtbaar maken.

Men kan nu naar keuze een overzichtvan de gemarkeerde installatiedeel laten uitprinten of een overzicht met eensommatie van identieke installatiedelen. Naast de genoemde opties kan menvan de gemarkeerde delen van een installatie naar keuze stuk-/bestelljstenof afdrukbonnen van tekeningen latenuitprinten.”~

t

4

..

- ..

-:~

D. Lewerissa demonstreert SIS-programma:”Het kan op elke PC.”

Presentatie van Th. Bergervoet

MEOBTIEK maart 1996 19

Page 20: MEOBtiek 02 1996

Vervolg OBWDoor: Wil van Elk

Het eerste enthousiasme: “fijn dat nieuwe gebouw”, is er een beetje af bij hetpersoneel van de Oppervlakte Behandelings Werkplaats (OBW). Het spreekwoord: “Het zijn de kleine stenen waarover men struikelt, de grote gaat men uitde weg”, lijkt hier van toepassing. Chef

OBW Van de Plas: “Los van de brand,zou het fijn zijn als alles werkte. Wezitten nog met een paar restpunten zoalshet ontbreken van een blikkenpers, deafvalwaterzuivering is een zorgenkinden de automatische deuren werken nogsteeds niet. Dit komt de veiligheid, dewerkomstandigheden en het milieu nietten goede. Hoewel personeel van de

Technische Dienst er alles aan doet omons behulpzaam te zijn, klasse, wat diejongens presteren, maar toch...” Hetpersoneel van de OBW heeft het gevoeldat ze aan het lijntje wordt gehouden.En onlangs stond in het Leids Dagbladte lezen dat de OBW was afgebrand,nou ja!•

WinterpretVelen stonden op de schaatsen tijden deafgelopen winter. Zo ook de IJsclubUsco. Het volledige bestuur H. Smitvan de sectie Klein Optiek, heeft eenweek van schaatstoertochten georganiseerd. Peter van Dam, John Mooyman,Henk Smit, Paul van Aperen, Rein vanSpengen, Ruud van Hal, Ed van Leeuwen en Frans van Leeuwen stonden eenweek lang op de ijzers. Als eerste werdop De Kaag gereden. Monnikendam,Reewijk en Kinderdijk werden ook aangedaan. Daarna gingen zij naar Vlaardingen voor de Westland toertocht.“Mart Moraal was er toen ook bij. Hijkreeg toen schaatsles. Na deze les isMart winnaar geworden van de Wintertriathlon voor veteranen !“ Zei Peter vanDam gekscherend.+

- .. ç

-.-‘~-~ -~-

~- -~- --~- —

Mark van de Heijde van desectie Elektromagnetischemetingen is zichtbaar tevreden over het vakwerk van deplaatwerkers Theo Onderwater en Koos Versteege vande Instrumentmakerij. Op 14februari werd het model vanhet nieuw te bouwen LCF-fregat overgedragen. Dit modelwordt gebruikt voor hetontwerp van het antenne-plan.

- •~~!JfI~4~ ~~

• ..•

• .4 •,‘t. •~

41.-’~ ~ .~.

~ - - ~. —

k~~~ . ~—~

~ ~‘--~“ •-~ -~

-. — .• .-- - — -‘. :—... --. ••‘~~: ~

.7 .~.-~I~~

20 maart 1996 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 02 1996

Opnames “De fabriek”

Jan Eikelboom interviewt Albert Vink.Camera: Marjon Werneke. Geluid: Basvan Schelven.A. Vink: “Dat de Staatssecretaris bur- . —, —

gemeester was in Den Helder? Ik citeer . .-• -

hem letterlijk: Dat heeft er geen zak mee -

te maken!”

~-_

—J

Marjon Werneke maakt opnames in OREC, Van de Plaskijkt kritisch toe.

.~

Kamerleden op bezoek

Het is een komen en gaan van kamerle- ~.

den bij het MEOB. De activiteiten vanhet actiecomité verdienen niets dan lof.Het lijkt wel of de Vaste Kamercommissie van Defensie het over niets anders meer heeft.

Hier bewonderen fractieleden vanGroen Links het slijpwerk in de sectieGlasbewerking.

MEOBTIEK maart 1996 21

Page 22: MEOBtiek 02 1996

Modules software M-fregattentrainer gereed

• — ‘~.

1 -

Op de foto van links naar rechts: TonyBaboelal, Stanley Timal en Marco Lagendijk. Zij hebben modules geprogrammeerd voor de M-fregattentrainer.De simulator van Baboelal, het brandstofopvoerdeel, de database van Timal,alle gegevens worden daarin opgeslagen en het Infonnatie VerwerkendSysteem (IVS), de iconen voor het dis-play- en bedieningsgedeelte, kunnen numet elkaar communiceren.

Nieuwe toegangsbeveffiging bij ETMAGDoor: Wil van Elk

De toegangs- en brandbeveiligingvan de gebouwen is nu ook aangesloten op het beveiligingssysteemvan het MEOB. J. de Bruin van defirma ESD demonstreerde op 18januari de gebruikers hoe hetnieuwe systeem werkt.

“Alles wat hier beweegt, zien we”, zeiG. van Duijvenbode, commandant vanhet MBK. Hij doelde hiermee op de metbewegingsdetectie beveiligde ruimtesvan het Elektronen Technisch Magazijn(ETMAG). “Je komt hier niet zomaarmeer binnen, het gebouw heeft verschillende beveiligingsniveaus, zogenaamdeschillen”, wist H. Kloosterman te melden. Evenals W. van Utrecht is hij lokale systeembeheerder van het MBK.

ToegangscodeAlle beveiligingen zijn straks ook inDen Helder waar te nemen. Als het landelijke netwerk gereed is, kan door eensimpele handeling het gehele bewakingssysteem worden overgeschakeldnaar Den Helder. De dienstdoende beambten kunnen zich dan vrij met decalamiteiten bezighouden.

J. de Bruin (links) demonstreert aan R. van der Vos het nieuwe systeem.

J. de Bruin toonde hoe de toegangscode De Bruin: “Iedereen krijgt een eigenbij de diverse toegangsdeuren in het ET- code, die moeten ze maar uit het hoofdMAG moet worden ingetoetst. leren.”+

0O•

22 maart 1996 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 02 1996

PuzzelhoekHorizontaal

1 4860000677760011 12312000129913 195014 1260015 191777191221 2872824 9002611200

1 17146082 303 940504 378005 1906287 194408 25209 20010 541728016 60652800

29252301120032432033 2268344535 737415838117003964804025242204413459048 147050 29700

53648054 1470056 190057 79800587260 1861 12662 108064 1824065 167 23184006941277670 25920000

4645047478800499851 17152 100539655 2268057 684005921660 1890063 3606464667068 240

1 Hr. C. Butter1 Hr. W. Kipping4 Hr. J.W. Ruben4 Hr. R. Bekkers5 Hr. J. van der Zalm5 Hr. E.J. van Leeuwen5 Mw. P. van der Geest6 Hr. G. Wesselius8 Mw. J.M. Ruben-van Noord

14 Mw. P0. Grootjans-Martens14 Mw. JAM. Kühn-Grootjans15 Hr.A.Bal16 Hr. R.L. Schippers17 Hr. C. de Graaf17 Hr. R. van Daa]en18 Hr. C. Ouwehand19 Hr. P. Guyt20 Hr. C. Haasnoot21 Mw. P.M. van Duyvenbode22 Hr. P. Dijkdrent22 Hr. P. Middelkoop23 Hr. J.J.J. Mullers24 Hr. C. Moraal24 Hr. D.R. v.d. Neut26 Hr. D. van Schooneveld27 Hr. J.W. de Groot27 Mw. M. Glasbergen28 Mw. C. Schipper-van Duin

Met puntenverlies:Hr. AL. SneeuwMw. C. Lepel aar-de BoerZonder puntenverlies:Hr. J. van der Zalm

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

Hersenkraker

IvnT~r~iT~II 18665020 108864002225223 18246025 120271228 105030 108003142034 10036 23440 1238328041 743770

Bij een goede oplossing van deze hersenkraker, leveren degemarkeerde vakken een veel gelezen spreuk op.

PuzzeIIadder~

Oplossing inleveren, uiterlijk26april1996 bij:

Sonja Vlieland, afdeling ORKC.

Oplossing vorige puzzel

1234567890123451 STR.ANDFOTOGRAAF2 UNIEMILIEUTULLE3 IONNESTELTOFFEE4KADERKROEPBLAAS5EIWITWANVtJSABAT6 RRADSALMITTMENV7 PMDEELIKSLAITDE8 R.AREKIEKIOKNORR9 OIRNSFTREDEGRAS

1 ODLOMTINAZLLOKNI1 1UELEESTHEETRAGE12 CRMRREGENTYDA~R13E IMAARONDERENMI1 4NCIAREEZEEEEMEN f25,00

f 15.00

f 10,00

MEOBTIEK maart 1996 23

Page 24: MEOBtiek 02 1996

In DienstE. Huber PB/KMP

Ambtsjubilea12 1/2 jaarR. HofmansW.J.P. Verhoog25 jaarT.H. LimF.R. EllisT.G.M. OnderwaterH. de BestE.H. v.d. Eng

PensioenCh. Endert PBIKMP

PZ-ters

T. Post verlaat op 1-4-96 de sectie Handboeken om definitief zijnfunctie uit te gaan voeren in Den Helder, voorlopig op de lokatievan de Bewapeningswerkpiaatsen. Zijn functie van redacteurhandboeken is overgegaan naar het SEWACO-bedrijf.+

\~

~;;; ‘:

1*~.i’ ~

~

Personeelsconsulente Miranne Verraes naar DMKM Stafafdeling Personeelszaken inDen Haag. Zij wordt daar plaatsvervangend hoofd en beleidsmedewerkerster.

ColofonRedactie:Hoofd- en eindredactieen vormgevingW.J. van Elk

Vaste medewerkersA.J.M. Koek ~PVMBO)H.J. van Hoogenhuizen ~Puzzel)Mw. S. Vlieland (Puzzel)A. Vink (~1DC)P.R. Hogendoorn ~irectie)E.M.L. Geerlings ~PZ-ters)J. Bakker (Oldtimers)W. Haazebroek (Advies)

Medewerkers aandit nummer:

J. de WinterK. VarkevisserM. StokhuijzenE. KeijzersTh. G.M. BergervoetD.D. LewerissaP. van Dam

Redactie-adres:Redactie MEOBTIEKPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 071-3052289FAX: 071-3052605

Foto’s:W.J. van Elk, Sjaak Weijersen van particulierenTypewerk:T. Paats-RietkerkVerzending:Secretarie MEOBDrukwerk:Dekker, NoordwijkCartoonGerrit Hogeboom

Kopij voor het volgende nummervan MEOBTIEK inzendenuiterlijk: 26 april 1996

De redactie beslist over het al danniet plaatsen of bewerken vaningekomen stukken en behoudt

zich alle rechten voor.

PB/NZOPB/CRY

ADVILogPB/IMAPB/IMAPB/IMAPB/KMP

11-03-96

24-03-9629-03-96

01-02-9624-02-9629-03-9601-04-9623-04-96

01-04-96

01-03-96

01-04-9601-04-9601-04-9601-04-9618-03-96

OntslagC.L. HageC. van DijkM.A.J.A. VerraesR. BekkersP.W.M. CiereA. HaddemaaT.J. PourchezP.R. van Velzen

InkoopPZ 0 1-03-96PZ 15-03-96PB/TSInkoopADV/ELMTSMLDADVIREPROT

t

maart 1996 MEOBTIEK