MEOBtiek 01 2000

16
5) ~ 1] MEOBliek In dit nummer 3 In memoriam Koos Fransen Groot was de verslagenheid bij het overlijden van een gewaardeerd collega. 4 Afscheid Ingrid Flohr III, De afdeling secretarie is niet meer zoals het was. 5 Nieuws uit de Koker De voorzitter van de DC durft de uitdaging aan. 7 Interview met, Directeur Divisie Speciale Producten stelt zich voor. 9 Het leven na de MEOBtiek Hoe gaat de communicatie in het 0, Marinebedrjf na de MEOBtiek? 11 Nieuws van het Pietenfront Zwarte Piet vertelt over zijn (haar) ervaringen. 12 De laatste maal PVMBO Verslag van de allerlaatste vergadering van de personeels-vereniging. 15 Bollebozen bij het MEOB Certificaten Hardware Software cursus uitgereikt. En meer ME BTIEK IS EEN PERIO IEKE UITGAVE VAN HET MARINE ELEKTR NISCH EN OPTISCH BEDRIJF

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 01 2000

Page 1: MEOBtiek 01 2000

5) ~

1] MEOBliek

In dit nummer

3 In memoriam Koos FransenGroot was de verslagenheid bij hetoverlijden van een gewaardeerd collega.

4 Afscheid Ingrid Flohr III,De afdeling secretarie is niet meerzoals het was.

5 Nieuws uit de KokerDe voorzitter van de DC durft deuitdaging aan.

7 Interview met,Directeur Divisie Speciale Producten steltzich voor.

9 Het leven na de MEOBtiekHoe gaat de communicatie in het 0,Marinebedrjf na de MEOBtiek?

11 Nieuws van het PietenfrontZwarte Piet vertelt over zijn (haar)ervaringen.

12 De laatste maal PVMBOVerslag van de allerlaatste vergaderingvan de personeels-vereniging.

15 Bollebozen bij het MEOBCertificaten Hardware Software cursusuitgereikt.

En meer

ME BTIEK IS EENPERIO IEKE UITGAVE

VAN HET MARINEELEKTR NISCH

EN OPTISCH BEDRIJF

Page 2: MEOBtiek 01 2000

Van de RedactieDoor: Victor van Denzen

Een nieuwe MEOBtiek, jawel!Het leven gaat door, ook na hetafscheid van de man die de laatstejaren het gezicht bepaalde van deMEOBtiek. Wil van Elk, die langetijd de stuwende kracht is geweestachter ons bedrijfsblad heeft zoalsreeds eerder werd aangekondigd onsbedrijf verlaten.Hij heeft een nieuwe werkkringgevonden bij DTO in Den Haag. AlsAPC (adviseur persoonlijk computergebruik) kan hij daar, gezien zijninteresse in die materie, zijn ei welkwijt.Ik hoop dat hij een goede keus heeftgemaakt en daar nog lang en metevenveel plezier als in zijn MEOBtijd kan blijven werken.

MEOBtiekZijn activiteiten voor de MEOBtiek,“ons” bedrijfsblad, worden nu door mijovergenomen. Een taak die ik metplezier op me neem en zie als eenuitdaging. En ik zeg met nadruk onsbedrijfsblad want het was, is en blijfteen blad voor ons; medewerkers enoud-medewerkers van het MEOB.Uiteraard moet er iemand zijn die allenieuwtjes en gebeurtenissen op eencorrecte manier bundelt tot eenleesbaar geheel. Maar die nieuwtjes,verslagen en aankondigingen moetenworden aangedragen en op papiergezet en ik hoop dan ook van harte datu dat blijft doen!Dit is de voorlaatste MEOBtiek die indeze zo vertrouwde kleur en vormverschijnt. In de manier vanvormgeven is wel wat veranderingkomen; er is terug gegaan naar eeneenvoudiger manier van werken.

Het was voor mij niet doenlijk omvoor die laatste MEOBtieken mij hetopmaakprogramma eigen te maken.Daar heb je meer tijd voor nodig danik beschikbaar heb voor dat doel. Ookde hoeveelheid foto’s bij de diverseartikelen zal wel veranderen, alhoewelik er wel van uit blijf gaan dat één fotovaak meer zegt dan honderd woorden.

De maarteditie wordt dus echt delaatste MEOBtiek, daarna zal er éénbedrijfsblad uitkomen voor allemedewerkers van het Marinebedrijf. Indat bedrijfsblad, dat 10 of 11 keer perjaar verschijnt zult u de meestvertrouwde onderwerpen terugvindendie u in de MEOBtiek gewend was telezen, ook al heeft dat blad een anderenaam en zal de lay-out anders zijn. Denaam staat echter nog niet vast en voorwie wil, bestaat de mogelijkheid zijnof haar idee hierover aan de redactiekenbaar te maken. Wie weet neemt dieredactie uw idee wel over! De redactiedie in ieder geval zal bestaan uit diepersonen die ook de afzonderlijkebladen steeds hebben verzorgd.

Beste wensenOngetwijfeld heb ik de meeste van deMEOBtiek-lezers al “de beste 2000-wensen” overgebracht, maar voor detalrijke oud-medewerkers die ik nietpersoonlijk heb gesproken doe ik hethier alsnog:Ik hoop dat u veilig de nieuwe eeuw inbent gegaan en dat u in gezondheidmag genieten van alles dat op onsafkomt.

KORT en BONDIG

Salaris 2000Hieronder de data waarop het salarisnaar bank- ofgirorekening gaat.De bijschrjving ontvangt u meestaléén of twee dagen daarna:

PROGAMMAKlaverjas en Sjoelenvrijdag 11 februarivrijdag 25 februarivrijdag 10 maartvrij dag 24 maartvrijdag 7 aprilwoensdag 19 april (paasdrive)vrijdag 28 aprilzaterdag 27 mei (slotavond)

RBO BadmintonElke donderdag van 21.00 - 23.00 uur in desporthal Rijniands Lyceum.RBO staat voor Recreatie BadmintonOegstgeest, v.h. PVMBO-badminton

VerfHet blijft voorlopig mogelijk om verf enaanverwante artikelen te kopen tegen sterkgereduceerde prijzen, bij hetSIKKENS CENTER, op de Fruitweg 28-3 0 inLeiden.U moet contant afrekenen, uw toegangscontrolekaart tonen en het ordernummerM13708908 vermelden.

Foto’sDe foto’s die in de MEOBtiek staan, kunnenworden nabesteld bij: HPR&O, tel:2205

AlarmnummerHet alarmnummer bij het MEOB is 2222

KortingspasIn Den Helder kunnen medewerkers eenkortingspas aanvragen die geldig is bij diversebedrijven. Dit geldt ook voor medewerkers uitOegstgeest die in Den Helder werkzaam zijn.Info: Jan Doppegieter *6 209 56549

woensdagwoensdagvrijdagdinsdagwoensdagvrijdagwoensdagvrijdagdinsdagwoensdagwoensdag

23 februari22 maart21 april23 mei (+ vakantiegeld)21juni21juli23 augustus22 september24 oktober22 november20 december

Toezending MEOBtiek aan PV- ledenDe leden van de Personeelsvereniging MBO, niet meer werkzaam bij hetMEOB, waren de laatste jaren gewend dat hun MEOBtiek met hetverenigingsnieuws thuis werd afgeleverd. Aan die toezending komt met dezevoorlaatste MEOBtiek een einde. Immers de PVMBO is niet meer en na dezelaatste mededelingen van het bestuur is er geen nieuws meer uit die hoek teverwachten.Of er voor deze groep belangstellenden -meestal ex-medewerkers- een mogelijkheid is om via het nieuwe bedrijfsblad toch op dc hoogte te blijven van hetwel en wee van het MEOB, is nog niet zeker.Om in te spelen op eventuele ontwikkelingen kunt u alvast de bon op pagina 9van deze MEOBtiek gebruiken om uw wensen kenbaar te maken. Misschiendat er in de toekomst een regeling wordt bedacht, zodat u het blad toch toegestuurd krijgt.

Op de voorpagina:

De zwartepietenbende liet zijn sporenachter bij de afdeling secretarie.

2 MEOBtiek januari 2000

Page 3: MEOBtiek 01 2000

In memoriamJ.A. FRANSEN (KOOS)

Geboren: 18januari 1948

Ongeloof toen wij hoorden dat onze collega Koos Fransen, na kort ziek te zijn geweest,is overleden, daarna verslagenheid.Er zijn geen woorden voor.

Koos,Veel collega’s, zowel in Oegstgeest als in Den Helder, kennen je al sinds lange tijd.Persoonlijk ken ikje al vanaf 1971, sinds je bij het MEB in Oegstgeest in dienst kwam.Je kwam toen binnen in de Sonarwerkplaats, later ben je overgestapt naar de Cryptowerkplaats. Binnen de wereld van hetCrypto-gebeuren heb je ontzettend veel contacten opgebouwd en vrienden gemaakt, zeker bij het Korps Mariniers!Maar niet alleen binnen de Marine, ook daarbuiten.

Jouw naam is gewoon overal bekend en staat voor “service in brede zin en tevreden klanten”.Je vond dat jouw groep op die manier moest optreden en functioneren.

We hebben je leren kennen als iemand die niet makkelijk van zijn stuk te brengen is, iemand met hart voor de zaak én voorzijn groep. Altijd bereid de zaken grondig aan te pakken en goed af te ronden. Kortom, iemand waar het bedrijf blindelingsop kon vertrouwen. Maar aan de andere kant ook iemand die gesloten was, wat betreft zijn privé-leven.

Tijdens je dienstreis naar “de West” kort geleden, werd je ernstig ziek. Helaas hebben wij, je groep en ik, je daarna nietmeer als hersteld kunnen begroeten.Gelukkig heb ik op een middag, in het ziekenhuis in Leiden, nog even rustig met je kunnen babbelen over je werk en over jeervaringen in “de West”. ‘s Avonds heb je toen te horen gekregen dat je ernstiger ziek was dan jij en wij dachten.De volgende morgen heb je dat vreselijke nieuws mij direct doorgebeld.Ik vond het wel ontzettend leuk dat je me ook nog belde, om mij even te feliciteren, op de dag dat ik mijn verjaardag vierde.

Koos, je was op en top een technicus met loyaliteit en klantenservice hoog in het vaandel.Dat wij je niet meer in ons midden zullen hebben maakt ons stil.Wij wensen de nabestaanden veel sterkte.

Namens de collega’s,

Wim Haazebroek

Kortingsregeling bij FBTO-verzekeringen.Sinds jaar en dag kon u als lid van de P.V.M.B.O. een aantrekkelijke korting krijgen op bij FBTO afgesloten verzekeringen.Nu de personeelsvereniging niet meer bestaat het volgende; het contract met groepsnummer F80 blijft niet alleen bestaan,maar wordt stevig uitgebreid. Iedereen die bij het MEOB werkt, kan hier nu gebruik van maken. Maar ook de contracten bijhet SEWACO-bedrjf en de Rijkswerf komen onder F80 te vallen. Straks, als er daadwerkelijk één Marinebedrijf is ontstaan,kan iedere werknemer van deze kortingen profiteren. Iedereen die n~z onder het contract valt kan daarvan gebruik blijvenmaken, ook al gaat u ergens anders werken.Voor inlichtingen kunt u mij altijd bellen, want ik blijf voorlopig nog aan als contactpersoon.Mijn telefoonnummer is 071-3610887 Fon Koek

Van Nico en Claudia de Best ontvingen wij een geboortekaartje van hun dochter Jasmien, die geboren is op 11 januari 2000.Trotse ouders, van harte gefeliciteerd!

Ruig Mejvogel gaat per 1 februari met SBKJWachtgeld en Leo Janson op 25 februari. Zij gaan ons na respectievelijk 17 en36 jaar verlaten en met hen verdwijnen de laatste medewerkers van de huishoudelijke dienst! Huig en Leo, geniet er van.

Op 5 november 1999 is op 81 jarige leeftijd overleden, onze oud-collega de heer Comelis Roos van de Tekenkamer.

Op 11januari 2000 is in zijn woonplaats Leiderdorp onverwacht overleden onze oud-collega van VERI te WassenaarJoop Schild, in de leeftijd van 72 jaar. ______________________

3 MEOBtiek januari 2000

Page 4: MEOBtiek 01 2000

Afscheidsborrelhapje van Ingrid Flohr

Zoals U in De Flop kunt lezen, heeftook Ingrid Flohr het bedrijf verlaten.Reden voor haar een aantal directecollegae uit te nodigen in hetbedrijfsrestaurant, voor een drankjeen een hapje.Samen met haar kinderen en haarkleinkind stond zij even in hetmiddelpunt van de belangstelling.Alhoewel! Geheel tegen de gewoontebij een afscheids-receptie in, namIngrid zelf als eerste het woord enbedankte iedereen waarmee zij hadsamengewerkt. Ingrid had zichtbaarmoeite om er een eind aan te breien,maar kreeg volop applaus voor haarverhaal.Maar dan toch; op een zeer ludiekemanier werd er door haar chef enhaar unitmanager verteld “wat vooreen type er afscheid nam”.

Kat of hondHier een bloemlezing uit de speech,waaruit duidelijk blijkt dat ze veelmet dieren van doen heeft.Je was ooit chefRAl chef registratiearchief en telex, en als een echte RA Tverlaat je nu het zinkende schip. Jebent geboren op dierendag en injouw leven spelen twee dieren eenbelangrijke rol; de kat en de ol(fant.Als je fietste van Leiderdorp naarOegstgeest en niet als een verzopenkaije op kantoor wilde komen, dannam je de bus.Je draait al jaren om de hete brj,maar dat rijbewijs heb je nog steedsniet te pakken! Maar voor we als eenoflfant door de porseleinkast lopen,zal ik mijn kattige aard watbeteugelen.DTO speelde ~‘net jou een kat en muisspelleije, maar uiteindelijk kon jij eenkat een kat noemen enje ontslagbriefindienen.Nu vinden w.e het niet leuk dat je weggaat en we wilde je eerst een katgeven. Maar omdat we niet zo kattigzijn maken we van een mug geenoijfant. Want daar kan je niet tegen,maak dat de kat maar wijs, je hebttenslotte geen ol€fantshuid. Ook wijzullen hier wel op onze pooijesterecht komen en halen we hier heteinde. Er blijft uiteindelijk toch geenkat ofhond nog over.

OlifantenEn zo ging het nog even door, heelwat spreekwoorden en gezegden overkatten, muizen, honden en olifantenwerden er aangehaald. Er was zelfseen deel van Ingrid’s olifanten-verzameling opgesteld in de zaal.Na diverse cadeaus en bloemen inontvangst te hebben genomen pakteIngrid zelf ook stevig uit met doorhaar zelf gebakken, overheerlijkeIndonesische (hoe kan het ookanders?) hapjes en bleef het totsluitingstijd reuze gezellig in hetbedrijfsrestaurant.

,-~‘-.~:~; ~ ~

~

~. t...

~1. ~

~, ;~.Ï. ~

Uit het oog, maar niet uit het hart!Ingrid, het ga je goed!

ç

Aandachtige toehoorders!

r

Bloemen van de collega ‘s.

4 MEOBtiek januari 2000

Page 5: MEOBtiek 01 2000

Uit de koker van de DC-voorzitterDoor. Rinus BrouwerEen nieuw jaar is aangebroken, nieuwe uitdagingen en nieuwekansen liggen voor ons. Een aantal onder ons zal het een zorg zijnen zullen denken, na ons de zondvioed. Anderen zullen ondanksalles, de nodige inspiratie opdoen om er toch iets van te maken.Naar mijn mening is dat de enige juiste houding om de toekomstmet vertrouwen tegemoet te zien. Het zal geen eenvoudig jaarworden want er staan ons nogal wat veranderingen te wachten.

;9. ,c

t. .r *

p.~ ~

De onzekerheid over de verhuizing ende gevolgen daarvan is groot. Dedienstleiding heeft blijkbaar ook geenhaast om deze onzekerheid weg tenemen. Ondanks de toezegging dat heteind 1999 afgerond zou worden is hetom motiverende redenen opgeschoven. Het personeel wordt echter hierover nauwelijks geïnformeerd, blijkbaar gaat men er vanuit dat dit een taakvan de DC is. Ik wil pleiten dat erzowel voor de reizigers als voor de inDen Helder intern te plaatsen medewerkers nu eens wat geregeld gaatworden, opdat deze mensen eindelijkduidelijkheid hebben.Ik ben mij ervan bewust dat het geeneenvoudige opgaaf is maar we mogenzo langzamerhand ook wel wat van dedienstleiding verwachten. Er ligt hiereen schone taak weggelegd voor deDirecteur DSP.

Ik wil u als medewerkers ook oproepen indien er, in welke vorm dan ook,vragen omtrent uw wensen wordengesteld deze zo serieus mogelijk tebeantwoorden zodat er een zuiver beeldontstaat over wat er echt benodigd is.Binnen het Marinebedrijf doet men metstevige pas pogingen om alles inregelgeving vast te leggen. Zojuist heeftde MC een advies afgegeven over dedivisie E & 0, daarnaast zal er op kortetermijn een advies uitgebracht wordenover de reorganisatie Logistieke dienst(DLD) (volgens plan is dat advies reedsuitgebracht als u dit leest. red.)

Er is tevens aan de MC gevraagd omadvies uit te brengen over de volgendestukken (onderwerpen):

Algemene regelgeving Marinebedrijf~Arbeidstijdenregeling MarinebedrijfBudgetten personeelsactiviteiten Mannebedrijf, Convenant rapportage 3e

kwartaal 1999 Marinebedrijf Convenant 2000 Marinebedrjf, Marinebedrjf en opleidingen, Organisatie-schema Marinebedrjf en Vervullenvan vacatures Marinebedrjf.

Nu het MEOB officieel opgehoudenheeft te bestaan en we samen met eendeel van de Rijkswerf en hetSEWACO-bedrjf verder gaan als DSP(Divisie Speciale Producten) heeft ditook gevolgen voor de medezeggenschap. De DSP is een samengesteldvanuit het Energiedistributiebedrjf(EDB) van de Rij kswerf, het MEOBen de Specifieke werkplaatsen (SW)van het SEWACO-bednijf.Er is afgesproken met de algemeendirecteur Marinebedrjf dat er eenovergangssituatie blijft bestaan.Hierbij blijven de bestaande DC’sfunctioneren zoals zij gewend warenen dat DC-leden tijdens deze overgangssituatie zelf mogen kiezen of zijin hun oorspronkelijke DC blijven ofmeegaan met hun organisatie.Dit betekent voor de DSP dat (indienzij dit willen) er vijf DC leden vanuithet SEWACO-bedrijf over kunnenkomen naar de DC van het voormaligeMEOB. Voor de EDB geldt dit nietomdat zij geen vertegenwoordigers inde DC van de Rijkswerf hebben.

Er ligt wel een verzoek vanuit deEDB of het mogelijk is een“waarnemer” binnen de DC te latenmeedraaien. Formeel kan dit niet, maarbinnen de DC MEOB lijkt men er

positief tegenover te staan, immersonder bijzondere omstandighedenmoet men ook bijzondere oplossingenbedenken.Het kan ook positieve effecten hebbenomdat de specifieke problemen binnende EDB niet bekend zijn, dus het zoueen welkome aanvulling kunnen zijn.Of dit standpunt binnen de afgevaardigden van de Specifieke werkplaatsen ook ondersteund wordt is opdit moment niet duidelijk want hetmoet hen nog voorgelegd worden. Enhet lijkt mij wel dat zij daar ook ietsover te zeggen hebben!De DC MEOB vindt het van belangdat een ieder in de nieuwe Divisievertegenwoordigd wordt zodat zijn ofhaar belang behartigd wordt. Op kortetermijn zal zowel met de EDB als metde Specifieke werkplaatsen contactopgenomen worden om de nieuwesituatie door te nemen.De DC MEOB heeft in december metDMEOB afgesproken dat de dag naHemelvaartsdag als verplichte ADVdag wordt vastgesteld, de rest van deADV-dagen is Vrij opneembaar.Ook heeft de DC MEOB een lijst metschriftelijke en mondelinge afsprakenopgesteld. Deze zal met de DirecteurDSP bij het eerstvolgende overlegdoorgenomen worden zodat daarovergeen misverstanden kunnen ontstaan.

5 MEOBtiek januari 2000

Page 6: MEOBtiek 01 2000

Kerstviering 1999Door: Viclor van Denzen

Het draaiboek werd bijgewerkt ende benodigde assistentie geregeld,want het plaatsen van de tafels enstoelen én de bediening in het bedrijfsrestaurant werd in eigen beheergedaan. Gelukkig zijn er bij het

/

1 ~.

k.

De kerstviering zou dit keer in grote MEOB genoeg medewerkers die zichlijnen gelijk moeten worden aan de voor zoiets willen inzetten. Diversevoorgaande jaren. Maar het hoofd van unitmanagers, chefs en DC-leden — .

het bedrijfsrestaurant Franz Rombouts droegen hun steentje bij om het voor V •.

. . . .~ ~~kwam met het voorstel om eens een de ruim 450 liefhebbers die aange- - -

keer geen nasimaaltijd te serveren, meld waren naar de zin te maken.maar eens te denken aan een warm en De aankleding van de buffetten zelfkoud buffet. werd gedaan door personeel Van derDe kantinecommissie boog zich over Valk en die maakte er een waardat idee en ging er mee akkoord. De kunstwerk van. Zij waren vol lof overdatum werd bepaald en er werd de hele accommodatie en besloten opuitgekeken naar een cateraar die dit het laatste moment nââst de feestzaalkon verzorgen. Motel Sassenheim, een kookgelegenheid in te richten.onderdeel van het Van der Valk- Zodoende kon men inspelen op deconcern werd gevraagd en uitgeno- behoeften, was alles nét iets verser endigd prjsopgaaf te doen. Over het hoefde men niet heen en weer te rijdenmenu was men het snel eens en de tussen Sassenheim en Oegstgeest.organisatie kwam op gang. Tegen één uur gaf DMEOB in hetIn het bedrijfsrestaurant zou de warme bedrijfsrestaurant aan dat de laatstewijn en het drankje vooraf en in glühwijn ingeschonken kon wordengebouw AM de maaltijd gebruikt gaan maar dat men aan de overkant klaar ~ ‘. .~

worden. stond om de gasten te ontvangen.Voorgaande jaren was het steeds een Gelukkig werd het net even droog en S

gehaast om in een paar dagen de liet zelfs het zonnetje zich nog evenexpeditieruimte in AM in te richten, zien. Helaas was dat maar van kortemaar er was altijd voldoende man- duur en kwam niet iedereen droogkracht aanwezig om te assisteren, dus over.was dat nooit een probleem. Nadatechter MHG naar Den Helder was Mochten sommige mensen twijfelverhuist stond die ruimte leeg. De hebben gehad of er wel voldoende telaatste gebruikers waren de mariniers eten zou zijn, die twijfel was onterecht ..

die er hun nieuwe Harris apparatuur Er was meer dan genoeg en ook de ~ ~hadden opgeslagen. wachttijd viel mee, temeer daar ook .- - fi

aan die wachtende steeds gevraagdDus een ideale gelegenheid voor de werd of zij iets wilde drinken. Al metkerstmaaltijd. Dirk van Rijn, de al werd er tot een uur of drie stevigtimmerman verpakkingsspecialist, gedronken en opgeschept en ging men S

diende zich aan als vrijwilliger om de met een voldaan gevoel op huis aan .~ ., ~ .( ~ruimte op orde te brengen en er een De reeds eerder aangehaalde groepechte feestzaal van te maken. Hij kreeg medewerkers/vrijwilligers én dede vrije hand in de voorafgaande medewerkers van Van der Valk zorgdeweken en het resultaat mocht gezien ervoor dat alles weer netjes werdworden. Klasse Dirk zoals jij dat in je opgeruimd. De vrijdagochtend werduppie hebt gedaan! ook het bedrijfsrestaurant weerHet was nog wel even passen en meten zodanig ingericht dat er geluncht kon(op papier) om alle benodigde tafels en worden en werden alle vrijwilligersstoelen kwijt te kunnen, inclusief de bedankt middels een klein presentje.buffetten en de bars. Gelukkig zijn er Leuk is het om terug te kijken op zo’nbij een buffet minder zitplaatsen nodig happening en ook geeft het een fijndan bij een nasimaaltijd en met de gevoel als je mee mag helpen met deknowhow van Van der Valk kwam er organisatie daarvan.een fraaie zaalindeling tot stand.

.

6 MEOBtiek januari 2000

Page 7: MEOBtiek 01 2000

Mijn eerste werkkring was bij hetMEOB. In 1988 kwam ik terecht bij deSectie Informatie Verwerking. Na eenjaar SIV, voor het Mercuurproject hebik een deel van het softwareontwerpgedaan, ben ik een jaar hoofd ELO(Elektronische Ontwikkeling) geweest.Dat werd na een reorganisatie O&O,(ontwerp en ontwikkeling) wat later(na MEOB 2000) weer veranderde inde sectie software- en apparatuur-ontwikkeling.Na ongeveer een halfjaar unitmanagervan O&R te zijn geweest ben ik inoktober 1996 opgenomen in hetmanagement development programma.Paul Bleecke, unitmanager van de PUAdvies, vond een vergeeld formulieren vroeg me of dat iets voor mij was.Ik heb het doorgenomen en het Vrij

direct ingevuld. Kort daarna werd ikaangenomen!

Het programma werd uitgewerkt enresulteerde in een z.g. HKV (HogereKrijgskundige Vorming), een negenmaanden durende continue opleidingwaarin vrede en veiligheid,buitenlandse politiek, bedrjfskunde enmanagementvaardigheden zaten. Maareerst moest ik MMO (Midden Management Opleiding) doen. Een verplichte opleiding binnen de KM om aan deHKV deel te mogen nemen.

Dat was een jaar van hard studeren,waarin ik veel heb geleerd over deKoninklijke marine. Studeren bij hetIDL (Instituut Defensie Leergangen) inYpenburg, een interne opleiding.Lange dagen van 09.00 tot vaak diepin de nacht. De weekenden naar huismet een tas boordevol opdrachten.Maar er waren ook leuke reizen naarAmerika (NAVO) en een uitwisselingmet de Spaanse Stafschool, waar ik deeerste burger op de HKV was binnende Europese Krijgsmacht!Het developmenttraject loopt doortotdat je vertrekt of eruit gegooidwordt! Je wordt ook eens per jaarbeoordeeld door een commissie.In eerste instantie zou ik in Den Haagworden geplaatst, maar dat werd uiteindelijk toch Den Helder. Het gevolgvan zo’n development programma isdat je geen of weinig zeggenschap hebtover de functie waar je geplaatstwordt.Het werd dus Den Helder, drie wekenvoor het einde van de opleiding, bij deRijkswerf als Hoofd MaintenanceEngineering. Ik heb een jaar op en neergereisd van Leiden naar Den Helder enben toen verhuisd naar Hoogwoud. Ikweet dus wel een beetje wat het is omheen en weer te reizen!

Bij de Rijkswerf kwam ik uiteraardheel andere disciplines tegen dan ik totnog toe gewend was bij het MEOB;werktuigbouwers en scheepsbouwers.Een totaal andersoortig technischbedrijf.

Als deze uitdaging zich niet hadaangediend was ik bij de Rijkswerfgebleven als materieelsgroepmanagerplatformsystemen, een groep van zo’n350 medewerkers, direct vallend onderde Directeur Platform Systemen. ToenPaul Bleecke bedankte als directeurDivisie Speciale Producten ben ikgevraagd om die functie op me tenemen. Ik heb er ook geen moeite meedat ik eigenlijk de tweede keus ben. Ikwist wat er op me af zou komen. Ineerste instantie had ik mij nietgerealiseerd dat ook de afdelingspecifieke werkplaatsen, het onderhoud aan munitie er onder viel. Dat iseen mooie afdeling, uitstekend georganiseerd met zijn 140 medewerkers!De lijn van MEOB 2000 is overgenomen naar de DSP. De units lenenzich goed voor die aanpak met huneigen productenclusters én eigenklanten. Het besturingsmodel is overte nemen voor de DSP. Binnen degrotere Organisatie van hetMarinebedrjf zullen enkelewijzigingen plaatsvinden, maar debasisideeën zijn niet zo verschillend.

Beste collegas van Qptronica expeditie en magazijn.

Ik wil jullie hartstikke bedanken voor de fijne tijd die ik hier heb gehad. Helaas zitten mijn werkzaamheden erop, dankzij de nieuwe flexwet (kijk uit uitzendkrachten).Ik heb hier met heel veel plezier gewerkt en leuke dingen met jullie meegemaakt. Ik vind het erg omafscheid te nemen en ik zal zeker een keer langskomen. Ik wens jullie succes met de verhuizing naar hetkoude noorden.Collega’s nogmaals bedankt voor de fijne tijd. Groetjes Mariska te Pas

Directeur Divisie Speciale Producten

Sinds begin 2000 is Bart Cooijmans directeur Divisie Speciale Producten. Menig MEOBtiek-lezer kent hem uit zijn MEOBtijd. Nu in de nieuwe situatie is het weer eens tijd om hem over zich zelf te laten vertellen.

Wie is Bart Cooijmans? Ik ben 36 jaar, ben na het VWO de opleiding Elektrotechniek aan de TU Twente gaan doenmet daarbij als specialisatie informatietechnologie en ontwerpkunde.Ik ben (nog niet zo lang, bijna twee jaar) getrouwd met Erica en we hebben nog geen kinderen. We wonen sinds eenjaar in Hoogwoud (in de buurt van Hoorn). Omdat er de laatste jaren veel tijd is gaan zitten in de studiebedrijfskunde heb ik niet veel tijd voor hobby’s kunnen vrijmaken. Ik hoop eind april mijn studie aan de openuniversiteit af te ronden. Ik mag mezelf dan doctorandus noemen! Het sporten schiet er de laatste jaren dus bij in,vroeger tenniste en volleybalde ik wat in de recreatieve sfeer, maar dat mag geen naam hebben. Ik ben niet echt eensportief type, maar vind het wel leuk om gitaar te spelen.

7 MEOBtiek januari 2000

Page 8: MEOBtiek 01 2000

De FLOPDe “flop” werd vorige keer door Thijs van Gijn doorgegeven aan Koos Fransen. Thijs (en niet alleen hij) kon echter nietvermoeden dat Koos zijn Flop niet zou kunnen maken. Daarom hier een flop van Ingrid Flohr.

AfscheidZo wil ik dit noemen. Je kunt om verschillende redenafscheid nemen. Voor mij is het een afscheid wegens eenandere baan. Waarom nu al een andere baan?Mijn plan was, om pas volgend jaar rond deze tijd iets tezoeken en zonodig dan te blijven solliciteren zolang ik naarDen Helder heen en weer zou reizen. Want ik wilde hetMEOB-archief zélf naar Den Helder overbrengen. Maartoen zag ik een leuke vacature in het internevacatureblad van Defensie. Die functie sprak mij erg aan,maar toch heb ik getwijfeld ôf ik wel zou solliciteren. Ikdeed het en wachtte afi Mijn eerste sollicitatiegesprek verliep geweldig, dacht ik. Na geruime tijd wachten mocht ikvoor een volgend gesprek komen. Ook dit gesprek verliepgoed en men bood mij die leuke functie aan.Joepie ik had een andere baan. Ik hoefde niet naarDen Helder! Ik was heel blij want ik denk “deze functie ismij op mijn lijf geschreven”. Aan de ander kant kon ik erniet van slapen, ik ging het MEOB verlaten. Dat bracht bijmij twijfel én verdriet maar toch zette ik door en heb mijntwijfels overwonnen.

Mijn werk wordt in grote lijnen door Ingrid van der Poelovergenomen en ik moest het een en ander “afsluiten”.Terugkijkend op 1999 was dat jaar er een voor mij met “éénen al afsluiten”.

1. Vanaf 1991 deed ik mee aan BHV-wedstrjden en in datjaar behaalden we een en een 2e plaats plus dewisselbeker! Nu in 1999 deed ik weer mee en weer washet Bingo! Weer een en een 2e plaats mét eenwisselbeker, een geweldige afsluiting toch?

2. 12 Jaar was ik secretaris van de PVMBO. Hetlustrumjaar was tevens een afscheid voor mij omdat declub werd opgeheven.

3. Dit jaar werd ik gevraagd nog één keer Zwarte Piet tezijn. Zo kon ik ook dit deel van mijn leven, nu als“Zwarte Piet, afsluiten”.

4. Ik heb gefunctioneerd in de FWG GRS en de FWG XPost (FWG functionele werkgroep) en heb twee KMregistratiesystemen bij het MEOB geïnstalleerd. Sindsoktober is de X-post in werking gesteld en ook hier sluitik dus een project af.

Op 23 december gaf ik mijn afscheidsreceptie voor eengroep waarmee ik al die jaren een speciale band hadopgebouwd. De dagen ervoor heb ik een rondje gemaakt ophet MEOB terrein om van alle andere bekende afscheid te

nemen. Diegene die ik gemist heb, wil ik ook het bestetoewensen voor de toekomst. Voor hen die naar Den Heldermoeten; hen wens ik allen heel veel succes en vooral eengoede gezondheid toe om dit jaren te moeten volhouden.16 Jaar geleden ben ik bij het MEOB gaan werken. Ditingeslagen pad heeft mij door alle omstandigheden heengeholpen en daardoor ben ik sterker geworden in mijnlevensopvattingen. Dit pad noem ik “Mijn MEOBlevenspad”.Nu, begin 2000 ga ik een nieuw pad bewandelen, eenonbekende pad met nog veel vraagtekens. Ik voel het echterals een goed pad, waaraan ik mij ook met toewijding zalgeven. Lieve mensen, het gaat jullie goed!

Liefs van IngridFlohr

Kijk eens, wat mooi!

Van alle markten thuis!

8 MEOBtiek januari 2000

Page 9: MEOBtiek 01 2000

MEOBtiek en het Marinebedrijfdoor: Victor van Denzen

Veranderingen werpen hun schaduwen vooruit. Ze komen nooitplotseling, maar gaan wél gestaagdoor.Binnen afzienbare tijd, maart 2000zullen de bedrijfsbladen van hetMEOB, de Rij kswerf én SEWACObedrijf ophouden te bestaan.De zo vertrouwde jaargangen vanMEOBtiek, De Nieuwe Werf enSEWAKRONIEK verdwijnen enworden historie.Een begrijpelijke ontwikkeling, in hetkader van de vorming naar éénMarinebedrjf~, maar achter dezenuchtere conclusie gaan heel watemoties verborgen. De redactieshebben met elkaar (en hun directies)overlegd hoe verder te gaan.Een eerste aanzet tot het samengaanwas het katern dat met enige regelmaat werd geplaatst in deafzonderlijke bladen.Maar daar blijft het natuurlijk nietbij, er wordt hard gewerkt aan éénblad voor het Marinebedrjf. Datnieuwe blad komt uit op 20 april,vlak voor Pasen. Een blad waariniedere medewerker van hetMarinebedrjf iets van zijn of haargading zal kunnen lezen.De redactie, samengesteld uit deredacties van genoemde bladen, staatdaarvoor garant. En uiteraard blijft demogelijkheid voor een ingezondenmededeling voor eenieder aanwezigen zullen die initiatieven stevigworden gestimuleerd.

Een ander aspect van dezeontwikkeling is de verspreiding vanhet nieuwe blad.In Den Helder (bij Rijkswerf enSEWACO) worden de bladen vanuitde drukkerij naar het huisadres vande betreffende medewerker gestuurd.In Oegstgeest werd de MEOBtiekbij de medewerkers in het bedrijfverspreid en een deel ging per post.Een voordeel van het naar het huisadres versturen is dat iedereen, ookzij die met vakantie of ziek zijn, hetblad in handen krijgen. Een andervoordeel is dat het thuisfront hetnieuws en belangrijke mededelingennu uit de eerste hand te lezen krijgt.Deze wijze van verspreiding, van dedrukker direct naar het huisadres, zalook bij het nieuwe blad gehanteerdworden. Zo’n aanpak vergt uiteraardeen goede administratie, maar (latenwe positief blijven) dat mag geenprobleem zijn!Voor de adressering naar demedewerkers van het Marinebedrjfzal gebruik gemaakt worden van hetIVP (het Informatiesysteem Voorziening Personeel van de Koninklijkemarine). Om u gerust te stellen; datsysteem wordt ook gehanteerd bijsalarisbetalingen!

GratisVoor extemen, (Gepensioneerd,Vutter, SBK-er en een aantal anderecategorieën oud-medewerkers) diehet blad willen ontvangen wordt eenapart bestand aangelegd.Als u het blad (gratis) wilt ontvangendan moet u de strook onder aan dezebladzijde invullen en v~r 10 februaristuren naar: MEOBtiek, Postbus1260, 2340 BG in Oegstgeest.Het blad wordt u dan vanaf dedrukker toegestuurd. Elk jaar, rondde Kerst, zult u deze proceduremoeten herhalen om er verzekerd vante zijn dat u ook het jaar daarop inhet bestand blijft staan.Zo kan de redactie een actiefbestandsbeleid voeren zodat de verspreiding van het bedrijfsblad zonderhaperen kan verlopen.Hoe het nieuwe blad gaat heten staatop dit moment nog niet helemaalvast, maar heeft u een excellent idee,schroom dan niet het de redactiemede te delen!

Hier langs af knippen

Aanvraagformulier voor toezending van het bedrijfsblad voor het Marinebedrijf.(in blokletters invullen s.v.p.)

Naam:

Adres:

Postcode: Woonplaats:

Ik ben geinteresseerd in het nieuwe bedrijfsblad voor het Marinebedrijf.Ik ben (boorhalen dat niet van toepassing is):Oud-medewerker 1 partner met:pensioen 1 VUT 1 SBK/ ontslag 1anders n.I.

9 MEORtiek januari 2000

Page 10: MEOBtiek 01 2000

000Z!.~1~flUt11~!1H03W01

pÇ!1I~w!s~u01J~~4~~A0UOOU~AUO1OiUO~O~p~Tpouo~1Tnp.IOM~oo.i~ioopd~qosiozo~~oqrnu~i~‘sn~opuououowoo~qiowpi~d-~.10pU~UOU0O~U!~P~~~°1!f1

AXAJ’Vdouvvqat~tnazua/U!sa~nsuaiazza~diaa~afuasua~ta~jmv~a[ivpjaqua~na~aqa~uaapwvvua~uvv~aaua~a~uaivua~qwva~tnv~X~a~1’a!p.tnn~f~1h.unap1uaaSV4tafaai~

j,iua!p.ta1~uvo3/!yuapafqayivv(~juapnp,,uauas,ivvidia~ua~sv~a~v~z‘ua~ui2-Jn4uaA,nnaf~uo~quauods’-~1/OVJ3/Ul~.‘JidJMIJlOd5’

aauiap~a~!!°°N•afdatoafpvqizpzzul,ta!~sL~’oi

pua~ya)s,unuaa.‘p~aypuapnolpsv4/assvly~aafs-aiuid

apur~u!uai~aiicJinqap3/00JVVUI

AHUfo/uaOUH~~vvfç~W!flJ

uaaiiv!aiu.pial[8lpJvv4dJnHp1a41

p/ap~uol!VHLNuao~apwo~s~at.wvw‘apuazpuvvq~nzJNA4uao~zpzzap~vvy~aqmap.io~a~noazao~azp.wvuaaiviulzaqafpvq~6NIA1UV’~t2tuaottuz

apflq.wvui1~dMf~qia,ujat1’ap~vvqJJ)JQ~‘Jç~J~juvpJa,aq,aaii.sv~t~6X~17.‘auIs~;v6Jasuo3

uo.ioss~d10!IonAo.Iopuoui°!P‘uodd~qosuo~ioj~u~U0OU~A~U!UiUJOSdOuooqoo~

‘°!q~I0AUO~t~01puuqio~ufÏz~uo~zop~~doqj~J1~AO~i,Oq

dO~ui~oo~u~ozClMoÏpn~do101014C1q1~M~

UIMJOOJSU031q00wuf~z.10o!p~uoo10~U!JopJ~.i~qdoioojsopi~p~U!1!fl101)IF!IOP!nPw~M)j

uo~Jdsoo1opu~uoosuopfij,•pooqu~uoq100.10

0!pI0lloqSp!Oq~~J~oppozoq)jflJ~opuoizo~UOSS!WO1SOOW1014)I00u~p~~0i10~01~301S1~P~0!G•0~0IIo3.I~4UOjfupoq1014U~UOA0~0~~0114D0D~o~soq.z~qfizijooq~8~W!fl)J

~p1oo1doo3eo~uo~qoJopu~uooijooij~~!Uo!AV

fldopCiq0U~1U0WflD0P0405-iUq30W~A1q3fl11o)f.IOMOpOWS~

W~Z)I.IOM‘U01~fl9.10pUOA10010

jfupoq1041flfl~J

1U~)I.i~WUO0~Oq.1OA.JOOMU3

~JUI9.II~I,sJ

U~J~fl9i~pUUA~P!~1I3SJV

1/p

Page 11: MEOBtiek 01 2000

Een “piet”werkdag bij het MEOBDoor: Zwarte Piet

((~:~\‘.V’~ ~r

Op uitnodiging van Sint Nicolaas onze zak bijkans leeg, maar gaven wel deed ook meerdere duiten in de busmochten wij, vijf pieten (één met gulle hand, voor het goede doel.mannetjespiet en vier vrouwtjespieten) Alles bij elkaar is er f 1.350,00met de Sint mee naar het MEOB in Reislustig volkje! opgehaald, een bedrag waar niet alleenOegstgeest. Twee Pieten met evaring, Wat deze nieuwe Piet wel opviel was Sint Nicolaas heel blij mee was, maaréén nieuwe, één puberpiet en natuur- dat er veel MEOB-ers graag mee ook de mensen van Swetterhage. Hetlijk de coördinatorpiet. wilden naar Spanje, want ze gingen geld dat direct werd overhandigd konOnze werkdag startte om 7.30 uur. De spontaan in de zak. Maar Sinterklaas zeer goed gebruikt worden voorpietencrew kwam binnenhup-pelen, de had ons gewaarschuwd: “Neem ze niet speciaal speelgoed. Een echt cadeaukleedsters en make-up lady en leden allemaal mee, want er moeten er eerst voor de kinderen!van de Sinterklaas-commissie volgden, nog naar Den Helder”. Ook heeft deKlaar om er een geslaagde dag van te coördinator-piet nog even corrigerend Schoorsteenproefmaken. Karin, de mevrouw in de op moeten treden. De Pietvrouwen Onze puberpiet heeft dekantine, schotelde ons eerst een echt hadden het speciaal op de schoorsteenproef met succes doorstaanlekker Hollands bakkie koffie voor. kaalhoofdige (al of niet vrijwillig) (de schoorsteen ook de pietenproef!)

mannelijke MEOB-ers voorzien, door zoals u allen heeft kunnen zien toen zijkusjes op deze kale hoofdjes te geven. de kinderen welkom zwaaide op het

. Ze gebruikten gelukkig wel lipproof dak.~ lipstick maar de coördinatorpiet heeft t’’.

‘ ~‘• ze wel tot de orde moeten roepen. Dit ..~ ~ ~*‘~,“

., lukte moeizaam want van beide ~‘~‘‘

, partijen kwamen protesten. -

- ~ De puberpiet vond dit alles maar~,.

vreemd en gaf alleen kusjes weg opverzoek. Verder werd er regelmatig

~ eten voor het paard aangeboden;.., “ S’ -. wortels, bananen, appels. Teveel om—~

. mee te nemen. De pieten vonden het

wel erg lief dat de MEOB-ers zoNa de metamorfose tot de beautifull diervriendelijk zijn.black lady’s en enige onenigheid en ~kledingtrekkerij (kan ook niet anders ~, ,

met zoveel vrouwenpieten op éénschip) was het zover. In twee groepjes ~ ~!‘ Vgingen we het terrein op en de ‘

gebouwen in. Mét de tamboerijn, de •, ,,.

collectebus en de zak met strooigoedin de hand. Eerst geven dan ontvangen, ~ • ‘~. - Ook al die lieve kindertjes van dedat was ons motto. De meeste van de .‘ MEOB-ers heeft de Sint dit jaar weerMEOB-medewerkers waren al op de gezien en wat hem opviel was dat er alhoogte van dit “Sint gebruik”. heel wat Helderse kindertjes bij waren.De nieuwelingen echter waren nog niet Buurtbezoek Ze waren allemaal even lief en hebbenhelemaal aan de Sint en zijn Pieten Ook de afdeling Openbare werken van prachtig gezongen voor de Sint. Degewend. Een enkeling had zelfs de de gemeente Oegstgeest werd goochelpiet, die ook vorig jaar hetdeur van zijnlhaar kantoor afgesloten. “verblijd” met een bezoek van programma verzorgde, werd door heelMaar de Sint, die ons goed heeft Sinterklaas en de Pieten en ook daar wat kinderen herkend.opgevoed, weet dat wij altijd positief werd volop met gulle hand gegeven. De cadeautjes vielen goed in de smaakblijven. Wij reageren dan ook alert Bij International Merchandising bij de kindertjes én hun ouders en datdoor op die deuren te bonken en te schrokken ze wel heel erg en toen de deed Sint en Piet natuurlijk veelroepen: “Niet bang zijn”. Dat werkt Pieten ook nog door de kamers en op plezier.meestal wel en worden die deuren bureaus gingen dansen, kon men vanuiteindelijk toch open gedaan. schrik de enveloppe met inhoud niet MEOB-ers en andere medewerkersOok de DTO-ers werden bezocht, hun meer vinden. De Pieten stelden voor op ons bedrijf hartelijk bedankt, ookreactie bij onze binnenkomst was erg om mee te zoeken en gelukkig kwam namens mijn collega-pieten, en . .

bescheiden maar zodra zij begrepen alles op z’n pootjes terecht tot volgend jaar!waarvoor wij kwamen graaiden ze Het transportbedrijf van der Luyt had

op de crew uit Spanje gerekend en Piet NettY

11 MOBtiek januari 2000

Page 12: MEOBtiek 01 2000

PERSONEELSVERENIGING MARINEBEDRIJVEN OEGSTGEESTDoor: Fon Koek

Maandag 13 december 1999 een historische dag; want na ruim 50 jaar P.V.M.B.O. wordt de laatste algemeneledenvergadering gehouden. Om 20.00 uur heet ik de aanwezigen officieel hartelijk welkom. Dat welkom was alofficieus gedaan bij binnenkomst waarbij iedereen werd voorzien van koffie met gebak.

De opkomst voor deze vergadering istoch enigszins teleurstellend ondanksdat er twee keer zoveel leden zijn alsde laatste tijd gebruikelijk. Er zijn driebestuursleden en 26 leden aanwezigterwijl 5 leden de moeite hebbengenomen om zich te verontschuldigen.De notulen van de vorige ledenvergadering worden voorgelezen enmet een paar kleine wijzigingen goedgekeurd.Dan wordt er een terugblik op deslotactiviteiten gegeven. De activiteiten van de onderafdelingen zijn eenenorm succes geworden. Heel veeldeelnemers en allemaal zonder uitzondering enorm enthousiast. Hetdaverende slotfeest bij Dekker War-mond is door ± 640 mensen bezochten er was niets dan lof over die avond.

CentenkwestiesVervolgens komt een van de belangrijkste agendapunten aan bod namelijkhet financieel verslag. Alles was doorde penningmeester duidelijk op papiergezet en daarom kon dit in een sneltreinvaart worden afgehandeld. Nabetaling van alle kosten en ontvangstvan enige vorderingen zal er een be

drag van ± f 9.000,-- overblijven.Voor de laatste maal heeft de kascommissie een controle uitgevoerd. Zijheeft alles dik in orde bevonden eneen ondertekende verklaring voorakkoord afgegeven. Tijd dus om depenningmeester voor al zijn cijferwerkte bedanken. Een welverdiend applausvan de vergadering was zijn deel.En dan komt de discussie over deverdeling van het positieve saldo ennog enige goederen van de vereniging.Over dat laatste was men het sneleens. Het geld gaf meer problemen. Ermoest zelfs een stemming aan te paskomen. Maar ook daar kwamen weuit. De afdelingen die nog als zelfstandige clubs doorgaan krijgen het alsstartgeld mee! De verdeling is uiteindelijk gemaakt naar verhoudingvan contributie en uitgaven van debetreffende afdelingen.

..,.~ ./-Het tellen der stembrieJjes

VoorstelEen van de aanwezige leden doet daneen voorstel aan de vergadering om dedrie bestuursleden, die zoveel efforthebben gestoken in het werk voor dePVMBO, een blijk van waardering tegeven door hen te benoemen tot ledenvan verdiensten en hen de goudenspeld uit te reiken. De vergaderinggaat akkoord met dit voorstel en geefteen applaus naar ons drietalbestuursleden.

RondvraagDe rondvraag is snel gedaan wantslechts enkele eenvoudig te beantwoorden vragen restten nog.DMEOB, ook aanwezig, neemt in derondvraag de gelegenheid te baat omde scheidende bestuursleden namenshet bedrijf te bedanken. Zijn lovendewoorden gaan vergezeld van een kistjemet een tweetal uitgelezen wijnen.Met applaus uit de zaal geven de ledenaan dat zij dit gebaar waarderen.

Triest momentEn dan is hét moment aangebroken: deliquidatie van de vereniging.Een soort plechtig en toch wel met eenbrok in mijn keel spreek ik dan devolgende woorden:“Hiermee verklaar ik dat devereniging P. VMB.O. op maandag13 december 1999 om 22.11 uur alsontbonden wordt beschouwd. Hetbestuur zal als ‘ad interim”aanblijven om de laatste zaken af tehandelen en de inschrijving bij deKamer van Koophandel teniet doen “.

Om 22.15 uur sluit ik de vergadering.Ondanks dit eigenlijk trieste besluitvolgt dan nog een heel gezelliguurtje bij en aan de bar en wil ikbesluiten met iedereen, ook namensHans en Ingrid, te bedanken voorhet vertrouwen dat steeds in onsgesteld is.

Het opspelden van de gouden speld

*

De voorzitter toont het cadeau

p~

12 MEOlitiek januari 2000

Page 13: MEOBtiek 01 2000

Ambtsjubilea in 2000Door: Victor van Denzen

Ook dit laatste jaar van “het MEOB in Oegstgeest” zullen er medewerkers zijn die een ambtsjubileum kunnen vieren.Ik zeg met opzet kunnen vieren, want iedereen bepaalt nog steeds zelf of hij/zij het feit dat men zoveel jaar in overheidsdienst is een reden vindt voor een feestje. Dat er verschillend over gedacht wordt is begrijpelijk, maar toch het isgoed om de mogelijkheden en regels nog eens op papier te zetten.

Elk jaar stuurt PSA Emmen een overzicht van de in dat jaarte verwachten ambtsjubilea. HPR&O stuurt de betreffendemedewerkers hierover bericht, evenals hun unitmanager. Aande jubilaris wordt gevraagd hoe hij of zij het jubileum wenstte vieren. De mogelijkheden liggen tussen “niet” tot“groots”, maar zijn wel afhankelijk van de hoogte van hetjubileum.Voor elk jubileum geldt dat de gratificatie automatisch wordtuitbetaald, gelijk met het salaris. Meestal de eerstvolgendesalarisbetaling nâ de jubileumdatum. Voor een 12 2 jarigjubileum is dat bedrag “netto 25° o van uw bruto maand-salaris”, bij 25 jaar loopt dat op naar 70°o en bij 40 jaar isdat zelfs 10000. Ook in het (theoretische) geval dat iemandhet 50 jaar in overheidsdienst uithoudt, is dat bedrag 100°o

VergoedingAls een jubilerende medewerker dat jubileum niet zonder

meer voorbij wil laten gaan, dan kan hij zij rekenen op eenvergoeding van rij1~swege. Het maakt niet uit of dat jubileumgevierd wordt in kleine kring in de eigen afdeling, of dat ereen receptie wordt gegeven in het bedrijfsrestaurant, Petitrestaurant of elders. De vergoeding is maximaal f 100,00.Bij een 25 of 40 jarig jubileum krijgt de jubilaris ook degelegenheid om, eventueel met partner en kinderen, bijDMEOB de oorkonde in ontvangst te nemen. Uiteraard gaatdat dan gepaard met de traditionele koffie met gebak!Maakt men geen gebruik van deze mogelijkheden, dan wordtde oorkonde, net als bij 12 ‘2 jaar, door de unitmanager ofchef overhandigd.

Voor dit jaar, 2000, kunnen wij de volgende medewerkers noteren in verband met hun jubileum;22januari Bram Bolle 25 jaar 16 november Henk van der Meij7 mei Cees van de Berg 25 jaar 25 november Paul Thompson14mei Piet Dijkdrent 12’2jaar 16december Rob de Vroome7juni Ben Stolk 40 jaar 20 december Albert de Neeling16 oktober Joop Hermans 25 jaar

Peter Hartevelt (voorheen van Repro en tekeningenbeheer) viert zijn 12 1 2 jarig jubileum op 22 juni waarschijnlijk bij zijnnieuwe werkgever, de Gemeente Leiden.

Jaarlijkse reünie (oud)medewerkers Buitendienst

De oud-medewerkers en hun partners van de voormalige Buitendienst vierden hun traditionele Kerstreünie in het Petitrestaurant. Een elk jaar terugkerend feestje, dat op initiatief van Jan de Goede bij het MEOB wordt gehouden. Het is telkensweer een hartelijk weerzien in deze groep. Hoewel de vergrijzing ook hier toeslaat en er zelfs af en toe iemand wegvalt, hooptmen nog lang sterke verhalen met elkaar uit te wisselen. Hoe zij dat moeten organiseren als het MEOB verhuist is, is nog nietduidelijk. Maar dat men een oplossing vindt staat als een paal boven water!

25 jaar25 jaar1212 jaar12 2jaar

q p

Ii

13 MEOBtiek januari 2000

Page 14: MEOBtiek 01 2000

Mutaties bij Arbodienst Zuid

UITZij had het bij haar entree bij hetMEOB, begin 1999, reedsgeschreven; In principe ben ik hiertot aan het eind van hel jaar. En datzij over een vooruitziende blikbeschikte blijkt uit onderstaandrelaas.Tijdens de laatst gehouden vergadering van de Arbo- en Milieucommissie is afscheid genomen vanbedrijfsarts mevrouw Carola Roeters.In de korte tijd hebben wij haar Ierenkennen als iemand die oog had voor deproblemen die er bij het MEOB zijnontstaan.Mevrouw Roeters wordt staffunctionaris bij de Arbo-dienst in DenHaag en kan zoals zij dat bij haarafscheidswoordje aangaf~, de ontwikkelingen in Oegstgeest op de voetblijven volgen.Aan het slot van de vergaderingontving zij uit handen van DMEOBeen wapenschildje van het MEOB eneen fraaie bos bloemen als dank voorhaar inzet voor het bedrijf.

Haar opvolger aan het woord

INAls nieuwe bedrijfsarts bij de Arbodienst KM, dienstdeel Zuid, werdmij gevraagd om iets over mijzelf tevertellen;Mijn naam is Maud Reddingius en ikwerk nu heel wat jaren als bedrijfsarts:eerst bij de Shell Medische Dienst enlater bij AGG, Arbo-dienst van hetGAK.Het is wel even wennen om de weg tevinden hier, maar men is overal heelbehulpzaam. Bij de Arbo-dienst KM

wordt momenteel aan allerlei projecten tegelijk gewerkt: Men is o.a. hardbezig om mooie folders te maken,waarin duidelijk wordt aangegevenwaarvoor je nou precies bij ons terechtkan. Daarnaast is men bezig met hetopzetten van een workshop voorIeidinggevenden over omgaan-met-verzuim, er is een RSI-helppakket inde maak en ik hoop ook hetverschijnen van de website van deArbo-dienst KM mee te maken!

Ik blijk op verschillende locaties tewerken: Valkenburg, Oegstgeest,Amsterdam en Den Haag. Alhoewel,men schijnt ook vergaderingen ofSMO’s (Sociaal Medisch overleg)helemaal in Den Helder af te spreken!

Het valt mij op dat er heel wat wordtafgereisd, zowel door militairen alsdoor burgers bij de KM.Het lijkt mij daarom verstandig om hetlijstje met de diverse spreekurenaandachtig te lezen.Momenteel heeft dienstdeel Zuid noggeen vaste verzuimbegeleider en erwordt ook naar een fulltimebedrijfsverpleegkundige gezocht. OnsArbo-team is dus nog niet compleet,maar zodra wij op volle sterkte zijnzullen we ons (met fotootje) aan uvoorstellen.Aarzel niet ons te bellen als u metArbo-vragen zit:*(0)6~200~62597.

‘ Arbo-dienst Koninklijke Marine Arbo-dienstdeel Zuid Maatschappelijke Dienst Defensie, MEOB

Spreekuren SpreekurenBedrijfsarts, mevrouw M. Reddingius, na telefonische afspraak: BMW’er, Dolf Tjin-a-Tak071 - 305 2234 of 070 316 2597 of *6 - 200 62597. Spreekuurlocatie: Gebouw Pascal, kamer 038Spreekuurlocaties zijn: Telefoon: 071 305 2183 of *06 216 2183maandag bij het MEOB in Oegstgeestdinsdag, donderdag en vrijdag bij de Frederikkazerne in Den Haagwoensdag op het Marine Vliegkamp Valkenburg

14 MEOBtiek januari 2000

Page 15: MEOBtiek 01 2000

Uitreiking Certificaat Hardware/Software

Vlak voor de Kerst, 21 december,waren er weer heel wat bollebozenin het Petit restaurant aanwezig.Ditmaal als “lijdend voorwerp” bijde uitreiking van weer eencertificaat als resultaat van weereen opleiding.Van de 24 deelnemers die met deopleiding waren gestart, mochtener 21 hun certificaat in ontvangstnemen. Een score van ruim 85%,een prestatie van formaat, waar dedeelnemers én de Organisatie trotsop mogen zijn.Helaas is een der cursisten,Richard Hofmans, tijdens zijnstudiejaar overleden anders wasdeze score nog hoger uitgevallen.In het bijzijn van hun directe chefof unitmanager werd er teruggeblikt op het afgelegde traject.

TrajectDe opleiding Hardware Software iseen module uit de afstudeerrichtingTelematica van de Mbo-opleidingvan TRE (Tinbergen Reynevelt Educatief die de laatste vijf jaar allemodulen van deze studierichting ophet MEOB heeft verzorgd).Genoemde opleiding bestond uit eentheoretisch en een praktisch deel.Het theoretische deel is gedaan in deopleidingsruimte ( de Bedrjfsschool)van het MEOB, met daarnaast praktijkondersteuning bij E&F in gebouwPascal.

Vanaf september 1999 werd hetpracticum gegeven op de school aande IJzerwerf in Den Haag. Dit waselke keer weer uitstekend verzorgd ensteeds stond er een leraar voor deklas, die wist waar hij over sprak.Ed van de Berg en TRE- projectmanager, Fred van Leeuwen zorgdener samen voor dat de opleidinggladjes is verlopen.

ToekomstvisieOok voor dit jaar zijn er plannenvoor diverse opleidingen. In hetvoorjaar start in Den Helder, binnen

het Marinebedrjf~ de Mbo-opleidingDatacom Telematica.Hiervoor kunnen ook medewerkersuit Oegstgeest zich aan melden.Daarnaast zijn er plannen voor eenvervolgopleiding op de cursusHW SW te starten, die de deelnemersgaat voorbereiden voor het EXINexamen Netwerkbeheer metWindows NT (MN2). Binnenkortwordt geïnventariseerd wie aan dezeopleiding kunnen deelnemen en aanwelke PMBO-opleidingen er in 2000nog meer behoefte is.

De heer van Leeuwen van het instituut TRE vatte het een en ander met betrekking tot de opleiding samen;De medewerkers van het MEOB zijn dankzij deze opleiding goed opgeleid om de problemen met hoogwaardigetechnieken, zoals de Goalkeeper en andere High Tech-ontwikkelingen, het hoofd te bieden. We kunnen nu dus sprekenvan “echte veiligheid”. Helaas is het voor diegene die denken dat ze er nu zijn, even slikken. De kreet “verandering”gaat sneller dan de gedachte van de mens ze(fWe halen steeds meer informatie op via Internej de polsbandcomputer is werkelijkheid geworden, de telefooncentralegaat plaats maken voor “Voice over 1F “. Over een poosje is de PC uitontwikkela~ de harde schijfgaat nog een jaar oftien mee en wordt dan vervangen door holografische en driedimensionale optische opslag.Er valt dus nog genoeg bij te leren en er zijn uitdagingen genoeg! Ikfeliciteer u van harte met het behaalde cert~flcaa4wens u prettigefeestdagen en een goede start in het nieuwe millennium.

Theo IJzerman, overhandigde, samen met Joop van Huut, de certificaten uit. Hij wilde toch nog even zijn persoonlijkemening over een netwerkbeheerder aan het gezelschap kwijt; Een netwerkbeheerder wordt ingehuurd om problemen opte lossen, terwijl mijn indruk is dat ze door het creëren van problemen hun onmisbaarheid trachten aan te tonen ofzoude onvolwassenheid van de technische ontwikkelingen op dit gebied hier toch de oorzaak van zijn?Ook hij wenste de geslaagden een storingsvrje millenniumovergang.

Na het officiële gedeelte was er gelegenheid om bij te praten en eventuele toekomstplannen bij te stellen. Dit alles onderhet genot van een drankje en een hapje.

~1~

15 MEOBtiek januari 2000

Page 16: MEOBtiek 01 2000

Afscheid coördinator marinierszakenOp de afscheidsreceptie van de coördinator marinierszaken sergeant-majoor derMariniers Ton van de Berg ging het er heel gezellig en ongedwongen aan toe, Opverzoek van de scheidende coördinator had zich een select gezelschap verzameld in hetPetit restaurant, waaronder zijn voorganger Sietse Visser en een paar collega-mariniersvan het hoofdkwartier. Tijdens het officiële gedeelte werd er teruggeblikt op de diversehi-lights bij het MEOB. Een aantal capaciteitsverslindende projecten die allen op eenprofessionele wijze werden afgehandeld. Zijn betrokkenheid, speciaal voor de MEOBmedewerkers, die onder andere resulteerde in het bezoek aan de Joost Dourlein Kazerneop Texel, waar veel over is nagepraat. Ook passeerden de voorvallen die zijn directecollega’s met hem meegemaakt hadden, met Ton al of niet in de slachtofferrol, de revue.Eén hartenwens ging er (volgens insiders) voor Ton die middag in vervulling. Hij kreegvan DMEOB een wapenschildje van het MEOB iets waar hij, naar verluid, stiekem opgehoopt had. De scheidende coördinator, gaf DMEOB, namens het Korps Mariniers eenprachtig schilderij, van een tafereel van een der acties van het Korps in het Midden-Oosten, cadeau.

Correspondenten enmedewerkers aandeze editie:

Netty ten BroekRinus BrouwerBart CooijmansFrank DreefJoop van Huut

on KoekMariska te PasMaud ReddingiusBea VerhaarTheo IJzerman

Verspreiding:OU-LD D&l-Secretarie

Drukwerk:Rob Nieuwenburg en Abraham Drukkerij Uleman Residentie

Kopij voo,’ het volgende nummerinzenden uiterlijk25februari 2000

~-

De redactie beslist over het aldan niet plaatsen o bewerkenvan ingekomen stukken en behoudt zich alle rechten voo,’

De collega’s van Rob Nieuwenburg hebben zijn 50e verjaardag niet vergeten, zoals dezefoto laat zien. Een heuse brandweer-Abraham had zijn plaatsje aan zijn werkbankingenomen.

Colofon

Redactie:Victor van Denzen07 1-305 2205

Redactie-adres:MEOBtiekPostbus 12602340 BG OegstgeestTel 071 305 2205Fax:071 305 2340

\

Fit

1”-~‘

.1 ~ ~

-“

16 MEOBtiek januari 2000