MEOBtiek 05 1996

24
(0 0) 0) 1~ 1~ .~ E .1~ 0. 1 MEOB Iie In dit nummer: Blz. 4 De DC krant Albert Vink met de laatste mededelin gen uit het DC-gebeuren. Blz. 6 Ruud van Hal ziet Abraham Lasermaster wordt vijftig. Blz. 9 Wereldhavendagen Het MEOB was in Rotterdam, bij de wereidhavendagen. Blz. 10 Nieuwe wet ANW Klaas Meijer legt uit hoe het precies zit met het pensioen voor nabestaanden. BIz. 21 Ingezonden door de vakbonden Napraten met de bestuurders van de vakbonden. En nog veel meer. 7 MEOBTIEK IS EEN PERIO IEKE UITGAVE VAN ET MARINE ELEKTRONISC EN OPTISC BEDRIJF

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 05 1996

Page 1: MEOBtiek 05 1996

(00)0)1~1~

.~

E.1~0.

1 MEOB Iie

In dit nummer:

Blz. 4 De DC krantAlbert Vink met de laatste mededelingen uit het DC-gebeuren.

Blz. 6 Ruud van Hal ziet AbrahamLasermaster wordt vijftig.

Blz. 9 WereldhavendagenHet MEOB was in Rotterdam, bij dewereidhavendagen.

Blz. 10 Nieuwe wet ANWKlaas Meijer legt uit hoe het precies zitmet het pensioen voor nabestaanden.

BIz. 21 Ingezonden door devakbondenNapraten met de bestuurders van devakbonden.

En nog veel meer.

7

MEOBTIEK IS EENPERIO IEKE UITGAVE

VAN ET MARINEELEKTRONISC

EN OPTISC BEDRIJF

Page 2: MEOBtiek 05 1996

Van de schaduwdirectieDoor. A.J. Vink

“Over, over en uit”, met dit liedjein een musical nam mijn zoonvoor de vakantie afscheid van delagere school. Voor ons is de strijdnu ook over, over en uit.

De staatssecretaris kan trots zijn, hijheeft politiek gezien een overwinningbehaald. De regeringspartijen hebbendegelederen gesloten. Een overwinningmet in mijn ogen alleen maar verliezers.

VerliezersHet actiecomité verliest, want het zalhaar doelstelling niet halen. Het MEOBverliest, want het bedrijf gaat naar deknoppen. Iedereen die niet mee wil naarDen Helder zal naarstig op zoek gaannaar ander werk. Defensie verliest, wanter zal een hoop kwaliteit verloren gaan.Als dit echt meetbaar wordt, is het telaat. De staatssecretaris verliest omdatzijn doelstelling, meer werk naar DenHelder door verdere afslankingen, bijnatot niets zal worden gereduceerd. DenHelder verliest, want er zal geen gevangenis worden gebouwd. En dit zou pasecht werkgelegenheid hebben gebrachtin Den Helder.

,‘~r*

GeloofwaardigheidEn tot slot: de Tweede Kamer verliestzijn geloofwaardigheid. Want laten wewel zijn, als men een relatief klein probleem als het MEOB op deze wijze toteen oplossing brengt, houd ik mijn hartvast als het over echte maatschappelijkeproblemen gaat. Ik hoop van harte dat

iedereen in de nabije toekomst voorzichzelf een weg kan uitstippelen, hetzijnaar een nieuwe werkgever, hetzij —

zucht — naar Den Helder. +

0 dtimer

‘7

•1

vlnr: F. Viertelhausen, J. van der EIst, J. van der Meer, F. Sinjorgo, W. Creyghton,J. van Voorthuysen, F. Cattermolen, A. van Duyvenvoorde, J. Kooijmans en J. Pieterse.

(De grondleggers van O&R in 1973.)

bood

idi.

hetzij — zucht — naar Den Helder.

1~

Bedrijfsmaatschappelijkwerk, MEOB

Gebouw Pascal, kamer 038,toestel 2183F. Caspersz, BMW’erSpreekuur maandag en woensdagvan 13.00 tot 16.30 uur.Overige dagen te bereiken:tel.: 070-3 187440

DBGZIAABGDienst Bedrijfsgezondheidszorg Koninklijke marine,Afdeling Algemene Bedrijfsgeneeskunde

MEOBSpreekuur maandag en woensdag, natelefonische afspraak (tst. 2234)W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

2 september 1996 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 05 1996

Van de redactieDoor: Wil van Elk~Hoofdredacteur

Het MEOB wil commercieel. Het bedrijf wil voor zichzelf beginnen.Onderzoeksbureau Bakkenist schreef een scenario waarbij een gedeelte van het MEOB in Oegstgeest kan blijven. De politiek haalde haarschouders op en verwees het rapport naar de prullenbak.

Even leek het bedrijf weer wat op te leven. Hoewel, niet iedereen was even blij metdeze opleving. Voor Van Bree zelfs reden genoeg om uit de Dienstcommissie testappen. Maar de regio reageerde heel positief op het rapport en zag wel wat in eenbedrijvenpark op de lokatie MEOB.

OverlegVeel gelegenheid voor overleg met de achterban was er niet. Vink legt in De Kokeruit waarom niet. Gezien de belangstelling van de kenners uit de regio, waaronderde wethouder van economische zaken van Leiden, maar ook van de Kamer vanKoophandel en zelfs enige kamerleden zagen er wel wat in, kon het idee voor eenbedrijvenpark wel eens een goede voedingsbodem krijgen. De regio heeft erduidelijk behoefte aan.

ToekomstOver de toekomst lijkt niemand uitspraken te willen doen. Het is allemaal ook nogzo vaag. Men lijkt eerst de reorganisaties van het SEWACO-bedrijf en MEOB2000af te willen ronden. Velen wachten niet tot iemand anders hun toekomst bepaalt,maar solliciteren en zoeken hun heil bij een andere organisatie, veelal bij delandmacht. Ook gepensioneerden diejarenlang meegewerkt hebben aan de opbouwvan het bedrijf zijn er goed ziek van. Ook zij moeten n~et lede ogen toe zien hoehun zaak wordt afgebroken. Ook hun steunbetuigingen lijken tevergeefs.In Oegstgeest lijkt iedereen wel een familielid, buurman, vriend of vriendin tehebben die bij het MEOB werkt of heeft gewerkt. Ook zij halen in onbegrip hunschouders op: ze begrijpen er niets meer van!+

Evenementjes vind je overal

Kort maar krachtig“Iemand die werk zoekt, is niet ~er definitie werkloos.”

Salaris 199623 september 199622 oktober 199621 november 199619 december 1996 (Interim)

After workOp iedere eerste vrijdag van de maandis er een gezellig samenzijn in het PetitRestaurant. Een maandelijks terugkerende gelegenheid om collega’s en oud-collega’s te ontmoeten. Tot ziens op 4 oktober en 1 november.

OntmoetingOp 23 en 24 september komen de directeuren van het MEOB, SEWACO-bedrjf en de Rijkswerf, voor het eerst bijeen. Zij nemen zitting in een commissievoor het vormen van één onderhoudsbedrjf in Den Helder. De deelnemers zijn:CDRE H.A. Marsman (vz), Ir. P.R. Hogendoorn (DMEOB), KTZT W.P. vanGulpen (DRW) en KTZE ir. R.D. Monhemius (DSB).

Door: Victor van Denzen

Het niet doorgaan van de bedrijfsevenementendag heeft niet geleidtot het indutten van de organisatietalenten bij ons bedrijf.

Mede door het beschikbaar stellen vaneen deel van de doelmatigheidswinst énde behoefte bij velen om iets met elkaarte doen, zijn er in de diverse units uitgaansdagjes georganiseerd. Per persoonis f 55,00 ter beschikking gesteld.

Als eerste ging Optronica er op uit vooreen zeiltocht op het Ilselmeer. Aansluitend een bezoek aan Enkhuizen en eengourmet- of barbeqeuparty.

Vrijdag de 13e, sommige hielden deoorspronkelijke datum vast, zijn Ontwerp & Realisatie en Avionica er opuit..De ontwerpers naar het strand vanKatwijk en de hoogvliegers naar debrouwerij van Heineken.

GedroptDe Interne Dienst was op 18 septembette bereiken tussen Oegstgeest, Alphenaan den Rijn en de Kaag. De medewerkers van de Matdienst bezochten op de19e de Deltawerken en omgeving. Deboys en girls van Elektronica zijn tenslotte op de 20e gedropt in de Biesbosch.

De adviseurs gaan B&B-en, oftewelbowlen en harheqeuen. De kalibratie

luitjes doen op 20 september een dagjeAmsterdam. De units BEB en PZ tenslotte weten nog niet waar zij het geldaan zullen spenderen.

KielhalenVan horen zeggen weet de redactie dathet op het IJsselmeer een fantastischebelevenis was, compleet met piraten enkielhalen! In de volgende MEOBtiekzal voldoende ruimte worden gereserveerd om sterke verhalen en foto’s teplaatsen. Hopenlijk is er in elke unitiemand die het feest bewitst heeft meegemaakt én kan navertellen op een zodanige wijze dat de bewuste weghlijvers ongelijk hadden! De redactie wacht

af

MEOBTIEK september 1996 3

Page 4: MEOBtiek 05 1996

Uit de koker van de DC-voorzitterDoor. Albert Vink

Een kater, dat hebben we — ik in ieder geval — over gehouden aan het laatste debat over hetMEOB in de Tweede Kamer. Vele van u die ik daarna nog heb gesproken, hadden het overbedrog, leugens, waardeloze politici, enzovoort. Voor mij staat vast dat we de strijdmaximaal hebben gevoerd en dat we met opgeheven hoofd ons verlies hebben aangehoord.

De Staatssecretaris kan tevreden zijn, hijkrijgt zijn zin. Hoe dit in de toekomst zaluitpakken voor defensie, is zijn verantwoordelijkheid en in zijn kielzog de p0-litici die hem de ruimte hebben gegevenom zijn voornemen uit te voeren. Hetkwaliteitsverlies zal, naar mate er meermensen het MEOB zullen verlaten, inmijn ogen groot zijn. Hier heeft defensiedan ook zelf voor gekozen. Thuis zeggen wij dan: “dikke bult eigen schuld”.

Het actiecomité zal binnenkort wel worden opgeheven. Ik vond het een teamwaarin het, ondanks de soms kleine problemen, best prettig werken was. Ik bener trots op onderdeel geweest te zijn vanons actiecomité.

Alle hensTijdens de laatste alle hens is het rapportBakkenist 3 aan u gepresenteerd. Voorde meesten van u een volkomen verrassende wending in het proces Het MEOBblijft in Oegstgeest. Het moet u echterduidelijk zijn dat we de situatie alles ofniets waren gepasseerd. We bevondenons in een situatie iets of niets. Er is eerstbij de politici geïnformeerd of het nogde moeite loonde om een plan in dezerichting te ontwikkelen. Zowel van JanHoekema als van Bert Middel kreeg ikte horen dat zij open stonden voor eennieuw onderzoek. Ook onder dit momheeft een meerderheid van de dienstcommissie besloten om door te gaan metdit plan. Dat er een hoop haken en ogenaan zaten was ons duidelijk. Maar nietdoorzetten van het plan betekende zondermeer dat het MEOB in zijn geheelnaar Den Helder zou worden verplaatst.Dit wilde we tot het laatst toe bestrijden,met alles wat ons mogelijk was. Hansvan Bree vond de haken en ogen zogroot dat hij geen verantwoordelijkheidwilde nemen voor de ingeslagen weg.Hij heeftdan ook te kennen gegeven dathij met onmiddellijke ingang zijndienstcommissie-werk neerlegt. Wij

hebben in de laatste dienstcommissie-vergadering van Hans afscheid genomen. Ik heb gezegd zijn stap te kunnenrespecteren. We zullen de inbreng vanHans missen, zeker op het gebied vanmilieu. Hans is echter voor ons niet helemaal verloren, hij blijft zich voor hetMEOB inzetten in de bijzondere commissie burgerpersoneel KM.

RechtsgangAls laatste zet in de strijd tegen de staatssecretaris staat een eventuele rechtsgangnog open. Er ligt een vraag bij de vakorganisaties om te bezien of een rechtsgang mogelijk en eventueel haalbaar is.Vast staat wel dat een rechtsgang alleenzinvol is als een rechter ook inhoudelijkwil kijken naar de zaak. Meestal kijkenrechters alleen maar naar procedures.Het antwoord van de bonden zal, gezienhet feit dat het voornemen van de staatssecretaris kan worden omgezet in eenbesluit, niet lang meer op zich latenwachten. Zeker is wel dat de juristen vande bond een inschatting zullen makenover de haalbaarheid van een rechtszaak, zij zullen de doorslaggevendestem hebben.

InslikkenTijdens de laatste alle hens heb ik eenopmerking gemaakt die ik tijdens hetuitspreken eigenlijk al weer had willeninslikken. De opmerking dat bij de verkiezingen afgerekend kan worden wasop dat moment ongepast en dat neem ikdan ook terug. Ik betrapte mij er op datdit een dooddoener is waar niemand ietsaan heeft. Na maanden knokken is diteigenlijk het enige wat ik niet had moeten zeggen.

BedrijvencentrumDe uitkomst van het rapport is u inmiddels bekend. De landelijke politiek endefensie zien een vervolgonderzoek nietzitten. Er wordt dus binnen defensieniets mee gedaan. Buiten defensie en de

landelijke politiek is er wel veel interesse voor het plan. De gemeenten Leidenen Oegstgeest en de Kamer van Koophandel willen toch, dan maar zonderdefensie, het plan verder uitwerken. Dithoudt in dat er wellicht toch een bedrjvencentrum op het MEOB terrein zalkomen. Ik hoop dat er menig MEOB-erdie niet mee wil naar het noorden eenbaan kan vinden in de nieuwe bedrijvigheid.

Extern onderzoekDe dienstcommissie is nog steeds demening toegedaan dat er in de rapportage van de staatssecretaris een aantal fouten en verkeerde aannames staan. Zowelin het rapport van de Projectgroep Onderhoud en Logistiek (POL), als wel hetrapport van Coopers en Lybrand (in dewandelgangen list en bedrog genoemd)staan aanwijsbaar fouten. Wij hebbendan ook een extern onderzoek doorBakkenist aangevraagd. Dit wordt echter door de directie niet toegestaan. Ookde Directeur Materieel SBN Nanningaweigert geld te geven om het onderzoekte betalen. Dit houdt in dat de dienstcommissie een conflict zal moeten aangaan met de directeur om toch een onderzoek voor elkaar te krijgen. In devolgende koker zal ik hier meer overkunnen vertellen.

OverlegDe komende geplande overlegvergadering staat op de agenda voor donderdag3 oktober. We zullen dan ondermeerspreken over:- Formatie-onderzoek MEOB2000- Asbestproblematiek- Business-plannen- Projectgroep

- Formatie-onderzoek MEOB2000De ingangsdatum van eventuele bevorderingen als gevolg van de reorganisatieMEOB2000. Er is een planning van deformatie-onderzoeken vastgesteld en de~

4 september 1996 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 05 1996

dienstcommissie wil vastleggen dateventuele bevorderingen met ingangvan dezelfde datum zullen ingaan.

- AsbestproblematiekBinnen het overleg met de ARBO enmilieucommissie is er geen overeenstemming met DMEOB over de asbestproblematiek op het MEOB. Er is opveel plaatsen binnen het MEOB nogasbest aanwezig en de wens van dedienstcommissie (dus ook de ARBO- enmilieucommissie) is dat dit zo snel mogelijk zal moeten worden verwijderd.

- Business-plannenDe dienstcommissie zal het commentaar op diverse business-plannen metDMEOB bespreken.

- ProjectgroepDe dienstcommissie zal ook vragen naarde ingestelde projectgroep die een probleemstudie gaat maken met betrekkingtot de verhuizing van het MEOB.

Commissie HOOVERDe commissie HOOVER is voor de vakantie een aantal keren bijeen geweest.In deze commissie wordt gekeken naarlege functies en mensen die overtolligzijn. Er wordt getracht voor elk probleem een passende oplossing te vinden.Er is constructief nagedacht om vooriedereen een passende functie te vinden.Gevolg is dat er weinig mensen zijn dienog geen functie hebben. Vanuit dedienstcommissie zal er nog worden aangedrongen om iedereen die neergeschutfunctioneert (op een functie is geplaatst

die een schaal lager is) weer op zijn ofhaar niveau een functie te geven.

Sociaal planDe staatssecretaris heeft in het laatstedebat aangegeven dat er een sociaal planmoet komen met betrekking tot de overgang van het MEOB naar Den Helder.Er zal in samenspraak met de bondsbestuurders een voorstel worden gedaanover de zaken die wij graag geregeldzouden willen hebben in zo’n plan.Mijn inschatting is dat dit niet snel geregeld zal worden. Vast staat wel dat depolitiek een rapportage wil van de gemaakte afspraken. Dit geeft ons ook demogelijkheid om de politiek in te schakelen als er in onze ogen te weinig medewerking van defensie is om invullingte geven aan een goed sociaal plan.+

Eén klant, één produktDoor: Victor van Denzen

Na de afronding van de reorganisatie (MEOB 2000) is er in hetbedrijf wel het een en ander veranderd. Daarover is al heel watgeschreven, onder andere inTeamwork en de MEOBtiek.

Ook de opzet van voorheen AlgemeneZaken is niet ongewijzigd gebleven.Veel van de activiteiten die toen bij hethoofd Algemene Zaken lagen, plus eenaantal PZ-activiteiten, zijn nu ondergebracht bij de Interne Dienst, met alsunithoofd Anka Riedel. De InterneDienst heeft een viertal secties met 42medewerkers en zorgt mede ervoor datalle medewerkers van het MEOB huntaak kunnen uitvoeren. Deze verzorgingsgebieden zijn:

BedrijfsrestaurantJan Uiterdijk en zijn medewerkers zorgen onder andere voor de lunches, warme maaltijden voor overwerkers, recepties en afscheidsdiners, activiteiten vande personeelsvereniging en koffie/theehij vergaderingen.

Documentatie en informatieKees Moraal en zijn medcwerkeis hcmannen/bevrouwen de technische en algemeen bedrj fsgerichte bibliotheek,secretarie (postbehandeling, archive

ring, telefooncentrale) en de repro/tekeningenbeheer.

Beheer en infrastructuurRien Jongman en zijn mannen en vrouwen zorgen onder andere voor het onderhoud en reparaties aan diverse apparatuur en machines (eigen storingsdienst),aanpassingen en (kleine) verbouwingenaan werkruimtes en kantoren. afvoervan zowel huishoudelijk als chemischen hedrij fsafval, schoonmaak en groen-onderhoud.

Public relationsen ondersteuning directeurVictor van Denzen en zijn medewerkershouden zich bezig met de interne enexterne communicatie (MEOBtiek,Teamwork en bekendmakingen). presentaties, open dagen en rondleidingen,introductie van nieuw personeel. traditiekamer. ondersteuning directeur en totslot met juhilea. afscheidsgelegenhedenen activiteiten voor gepensioneerden.+

t

Unithoofd Anka Riedel: Eens zien hoe een dagje bedrijfsrestaurant er uit ziet.”

MEOBTIEK september 1996 5

Page 6: MEOBtiek 05 1996

Ruud van Hal ziet Abr amDoor. Wil val? Elk

“Dat moest voor mij zijn”, vertelde Ruud van Hal, “ik kwam vanhet parkeerterrein af en zag deboot direct liggen. Een leuke verrassing.” Op vrijdag 6 septemberstond voor gebouw Huygens eenAbraham te wachten op Van Haldie de dag daarop vijftig zou worden.

~.

Van Hal’s Abraham stond naast de Laser van Paul van Aperen. Een Laser iseen eenmanszeilboot waar Ruud al zestien jaar een echte hobby aan heeft. “Ikdoe aan wedstrijdzeilen in de masterklasse (45-54 jaar), zowel nationaal alsinternationaal en daarin ben ik een goede middenmoter. Op vakantie gaat deboot steevast mee op het dak van deauto. De caravan achter de auto en hethele gezin gaat mee.”

Man tegen manVan Hal weet erg veel van dit type zeil-boot: “Het is een strikte eenheidsklasse,je mag niets aan de boot veranderen. Hetis echt een man tegen man gevecht enjehangt vrijwel constant buitenboord. Jemoet er een goede conditie voor hebben.Die houd ik op peil met lopen en fietsen.

Een Laser heb je al voor zo’n achtduizend gulden. Het is een Olympischeklasse waarvan er wereldwijd zo’n honderdzestigduizend rondvaren. Om aanwedstrijden mee te kunnen doen moet jelid zijn van een vereniging.”

Van Aperen: “We hebben mazzel dat ernauwelijks wind staat, anders haddenwe het zeil niet op kunnen zetten. Het is

veel leuker zo.” Hij heeft sinds tweejaareen laser.

Van Hal zelf was die vrijdag nog ééndag laserveilig, aldus de formuleL=BJ+TD, L=49 jaar+364 dagen, diebij de boot hing. +

Ledenvergadering Klaverjassen en SjoelenDoor: M. Stokhuijzen, MST®

De afdeling Klaverjassen en Sjoelen van de PVMBO hield haar ledenvergadering op 30 Augustus1996. De 42 aanwezigen hieldenvoor de vergadering een momentvan stilte ter nagedachtenis vanhet overlijden van één van desponsors, de heer Dick Dofferhoff.

De heer van Loon, sponsor van ABO(avondonderwijs Bollenstreek & Omgeving), heeft het bestuur meegedeelddat hij met de VUT gaat en dat hij ditseizoen voor het laatst kan sponsoren.Hij heeft toegezegd bij deze laatstesponsoring het bedrag met vijftig procent te verhogen. Het bestuur wil hemnogmaals bedanken voor dc jarenlange

sponsoring en zeker voor de laatste toezegging. De zoon van de heer Dofferhoff wil de sponsoring voortzetten.Door het vertrek van de heer Hillebrandvan Cl000 Oegstgeest, neemt Cl000 inKatwijk de sponsoring over. Als de overige sponsors van het voorgaande jaarzich weer opnieuw beschikbaar stellen,blijft het aantal op tien.

SuccesDe club heeft momenteel 86 leden. Deverhouding van donateurs (34 klaverjasen 9 sjoelen) en PV-leden (35 klaverjasen 8 sjoelen) is in evenwicht. Er staannog drie klaverjassers op de wachtlijst.Het seizoen 1995-1996 werd met succesafgesloten. Er was veel belangstelling.Er word besloten om in het volgendeseizoen weer een laddercompetitie te

spelen. Om de competitie spannend tehouden kunnen basispunten wordentoegekend aan klaverjassers die speel-rondes moeten missen.

BestuurDe bestuurssamenstelling is nu: Voorzitter: A. v.d. Poel, secretaris: M. Stokhuijzen en penningmeester: P. Verbruggen.

Ook dit jaar zal de heer Juffermans deprijzen inkopen voor de loterij. Mevrouw Van Es stopt voorlopig, om gezondheidsredenen, met de verkoop vande loterijbriefjes. Het bestuur bedanktehaar voor de jarenlange inzet. Mevrouwvan Rij stelde zich weer beschikbaar, zijwordt dit seizoen geassisteerd door mevrouw Klop en mevrouw Boetekees.+

(.

/

Ruud van Hal bij zijn Abraham.

6 september 1996 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 05 1996

PVMBO

Voorzitter,2e penningmeester, Contactpersoon

F.B.T.O. en Coördinator FPPA.J.M. Koek 2454

(07 1-305....)223821442125220722072337

Secretaris en Contactpersoon K & 0I.F. Flohr 2337PenningmeesterJ.E. Slot 2238Vice-voorzitter en MateriaalbeheerJ.T.C.P. v.d. Hoorn 23722e secretaris en Ledenadministratie

A. Bal 2352lidJ.P. Bijker 2484

VrijdagZaterdagKerstdriveDinsdagWoensdagDonderdagVrijdag

ZaterdagZaterdagPaasdriveDonderdagVrijdagZaterdagDinsdagWoensdag

24 september27 september29 september17 okt.12 en 26 oktober

SchietenKlaverjassen/sjoelenBadmintonBridge

Kerst Bingo-dansantB owi ing-avond

BadmintonBridgeVissen

SchietenKlaverjassen/sjoelen

Opening watersportseizoen 1997OranjehalTennistournooiSluiting Klaverjassen/sjoelen2e Algemene ledenvergaderingVol leyhaltoernooiAfdeling Watersport

PersoneelsverenigingMarinebedrijven Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonen van de afdelingenAutohobbyclubComputerhobbyclubRadiozendamateursHobbyclub algemeenBadmintonBridgeKlaverjassen en sjoelenSchietsportVissenWatersportZaalvoetbal

K. KellerT.J. BorremanJ.J.J. MullersC.M.J. v.d. PloegC.H.J. T~.nzer1F. FlohrA. v.d. PoelA. BalJ. UiterdijkB. SchaapR.G. Knijnenburg

23702352231422112414

29 september

Jaarprogramma 1996- 1997Maandag 23 september le Algemene ledenvergaderingDins-/donderdag t/m eind september, Watersport competitieZondagHerfstdriveDinsdagVrijdagVrijdagDonderdagZaterdag

Sluiting watersportseizoen 1996

SchietenKlaverjassen/SjoelenBridgeBadmintonVissen snoekdrive

02 of 09 november Sluiting visseizoen 199616 november Bowling-avond

ClubavondenMaandag +

Vrijdag BridgeDinsdag SchietenWoensdag Computer Hobby Club

Elke laatste woensdag vande maand (behalve injuli en december)

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen/Sjoelen

17 december18 december19 december20 december

21 december22 februari

20 maart21 maart22 maart25 maart26 maart

29 maart

03 mei17 of 24 april24 mei

02 juni

ZaterdagZaterdagDonderdagZaterdagMaandag

Dinsdag in juli en augustus

MEOBTIEK september 1996 7

Page 8: MEOBtiek 05 1996

Agenda:1. Opening door de voorzitter2. ingekomen stukken3. Bestuursmededelingen4. Notulen van de algemene ledenvergadeHng van 3juni 19964)5. Jaarverslag van de secretaris6. Jaarverslag van de penningmeester7. Rapport van de kascommissie 1)8. Decharge van de penningmeester9. Aftreden van de betrokken bestuursleden 2)10 Installatie van de gekozen bestuursleden 2)

ii. Vaststellen contributie en donateursbijdrage 3)12. Vaststellen van het transactiehedrag13. Rondvraag14. Sluiting

1) De kascommissie bestaat uit mevrouw A.M. Riedel ende heren A.J. Vink en M. Stokhuyzen.

2) Tijdens de vorige vergadering is geen bestuurslid herkozen3) Tijdens de vorige vergadering is de begroting goedgekeurd4) De notulen zijn verkrijgbaar bij de secretaris mevrouw

1F. Flohr.

Ingezonden brief

Oegstgeest, 27-8-1996

Door: H. van Bree, Tel. 2223

Beste collega’s,De DC heeft aan Bakkenist de opdracht gegeven de mogelijkheden voor het MEOB te onderzoeken waarbij er sprake is

van:

- Creëren substantiële werkgelegenheid in Den Helder

- Behoud van substantiële werkgelegenheid in Oegstgeest en

- Het realiseren van een hogere doelmatigheid.

Het rapport van Bakkenist is verschenen en de belangrijkste conclusie neergelegd in het rapport is dat alleen de

bovenstaande uitgangspunten zijn te realiseren als enkele onderdelen van het MEOB samengaan met een private

ondernemer. Dit betekent dat deze MEOB onderdelen geprivatiseerd en verkocht moeten worden.

Een afgeleide conclusie die ik uit het rapport van Bakkenist trek is dat de bovenstaande uitgangspunten van de DC niet

zijn te realiseren met het gehele MEOB binnen de defensie organisatie.

Op dat moment stonden wij als DC voor de keus:

- De strijd is verloren en het MEOB zal verhuizen naar Den Helder waarbij alle energie en aandacht gestoken zal worden

in de diverse voorwaarden en condities,

- De politiek benaderen met het rapport van Bakkenist en vragen het bedrijvigheidsscenario verder te onderzoeken,

waarbij men nu aangeeft dat er geen bezwaar is tegen een mogelijke privatisering van onderdelen van het MEOB.

Ik ben van mening dat een dergelijke keus voor het bedrijvigheidsscenario, met verstrekkende gevolgen, alleen gemaakt

kan worden op basis van feiten en argumenten in een discussie met alle betrokkenen, zowel het personeel als de

defensieleiding. Naar mijn mening is het rapport van Bakkenist vaag, wollig en niet onderbouwd met feiten. De discussie

met de betrokkenen is niet gevoerd.

Tijdens de spoedvergadering van de DC op 21-8-1996, waar de conclusies en aanbevelingen van het rapport Bakkenist

mij mondeling werden medegedeeld, heb ik reeds mijn bezwaren tegen het bedrjvigheidsscenario op tafel gelegd.

Ook heb ik geageerd tegen de procedure waarin e.e.a. aan het personeel en media zou worden medegedeeld.

Nadat mijn argumenten voor de DC niet overtuigend genoeg bleken te zijn om het bedrijvigheidsscenario te stoppen, heb

ik een weekend de tijd genomen voor een heroverweging voor mijn verdere functioneren in de DC.

Helaas heb ik de conclusie moeten trekken dat ik niet wil meewerken aan het uitvoeren van een beleid waar ik niet

verantwoordelijk voor wil zijn.

In de gesprekken die ik met collega’s heb gevoerd over een mogelijke privatisering van onderdelen van het MEOB, is

mij gebleken dat dit beleid veel weerstand ondervindt en niet door een belangrijk deel van het personeel wordt gedragen.

Op 27-8-1996 heb ik mijn dienstcommissiewerk beëindigd.

Ik wens de DC veel sterkte en wijsheid.

Uitnodiging ledenvergadering PersoneelsverenigingDe Personeelsvereniging Marine Bedrijven Oegstgeest nodigt haar leden en donateurs uit tot het bijwonenvan haar eerste algemene ledenvergadering, die zij hoopt te houden op maandag 23 september 1996 in dekantine van het MEOB te Oegstgeest. Aanvang 20.00 uur.

8 september 1996 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 05 1996

De wereidhavendagen in RotterdamDoor: Victor van Denzen

Het was me een drukte daar inRotterdam op die 6e, 7e en 8e september! Niet dat er iets op voetbalgebied aan de hand was, nee,één der motors van de Nederlandse economie hield een feestje.

Een feestje, dat nu voor de vijfde achtereenvolgende maal gevierd werd, met alshoogtepunt de opening van de Erasmus-brug.

Het gedoe in een haven. Wie heeft daarals kind niet met open mond naar staankijken, als er een groot schip binnenwerd geloodst. Of als er enorme hijskranen aan te pas moesten komen om hetschip te lossen? Ook op latere leeftijdvonden de meesten van ons de hele afhandeling op bij voorbeeld de containerterminal, indrukwekkend en interessant.

Al die aspecten, maar ook heel veelrandverschijnselen, werden aan eengroot publiek getoond. Om er een paarte noemen:

De binnenvaart, zeeschepen en anderemaritieme dienstverleners legden driedagen lang hun loopplanken uit voor debezoekers.

Spektakel op en rond het water; deKoninklijke marine in volle actie, hetvoorkomen en bestrijden van incidentendoor brandweer, GGD, douane en politie, het blussen van branden en het redden van drenkelingen, al of niet metbehulp van helikopters.

Jongerenmarkt en World Pop; diverse optredens, maar ook de haven alswerkgelegenheid voor de toekomst.

Film op de klep; een voorpremière vaneen in het najaar uitkomende film, geprojecteerd op de klep van de Erasmus-brug. Eenmalig en dus uniek!

Worldmarket; de 120 nationaliteitendie Rotterdam telt, presenteerden zichmet zang, dans etenswaren en heel veeluitheemse produkten.

Li~’1 ~t • •—.—

Floating Fanfare; tientallen grote enkleine schepen defileerden over deNieuwe Maas, met aan boord vijfentwintig fanfares, die bij de Erasmusbrugvoor een daverend slotakkoord zorgden.

Haven in bedrijf; een openluchttentoonstelling op de Müllerpier. Scheepsbouw, container-activiteiten, vaarwegmarkering, baggerwerktuigen, brandweeren douane-activiteiten.

Beroerde situatieOp de Müllerpier ook de Expositie-tentmet daarin stands van modelboot-verenigingen, diverse milieudiensten metonder andere geur-proeven, en natuurlijk de Koninklijke marine! Onder verantwoording van de Audio-VisueleDienst (AVD) werd er een schitterendoverzicht gegeven van het leven en werken bij de marine. Naast diverse dienst-vakken, waren ook de onderhoudsbedrijven uitgenodigd en dus mocht hetMarine Elektronisch en Optisch Bedrijf(MEOB) daar niet ontbreken. Jacob vander Velden en zijn medewerkers warenpresent met de welbekende automatische sljptafel en het nôg bekenderetrappoljstbankje. Gedurende drie drukke vermoeiende dagen, werden er talloze vragen beantwoord. Vragen over hetgetoonde werk, het polijsten van lenzenen spiegels, maar ook vragen over de

r1-

beroerde situatie waarin het bedrijf zichnu bevindt. Want dat er veel Nederlanders van het MEOB hebben gehoord iswel duidelijk geworden.

SchitterendNatuurlijk blijft het bewerken van glaseen schitterend iets, waar veel mensenniet echt van weten wat er allemaal bijkomt kijken, maar na een bezoek aan deMEOB-stand is hen veel duidelijk geworden. Het team, dat de laatste jarenregelmatig acte de présence heeft gegeven, werd steeds professioneler en verdiend dan ook een pluim voor de manierwaarop zij ons bedrijf hebben gepromoot. Helaas heeft hun inspanning ookniet kunnen voorkomen, dat er aan hetbestaan van het MEOB een einde komt.

In de Defensiekrant van 12 september, is er een speciaal artikel gewijd aande buitenactiviteiten van de Koninklijkemarine tijdens de wereldhavendagen.Bij het lezen van dat artikel, aangevuldmet de ervaringen die hierboven zijnvermeld, moet u, lezer van de MEOBtiek, toch voornemens zijn er een volgend keer 66k bij te zijn!+

-

0

~

Wereldhavendagen Rotterdam, het MEOB mocht daar met ontbreken.

MEOBTIEK september 1996 9

Page 10: MEOBtiek 05 1996

Renovatie toren van Helders MarinemuseumHet torengebouw van het Marine-museum is vanaf 23 september gesloten voor het publiek.Het uit 1826 stammend torentje,gebouwd in opdracht van deFranse Keizer Napoleon, wordtingrijpend gerenoveerd.

De werkzaamheden zullen tot 1 maart1997 gaan duren. Tot zolang is er eengereduceerd tarief voor de nieuwbouwvan het museum en de museumonderzeeboot Tonijn. Toegang f 5,00, kinderen van 5 tot en met 15 jaar f 3,50.Kinderen onder 5 jaar en houders vaneen veteranenpas of een museumjaarkaart kunnen gratis naar binnen.

UurwerkHet torentje diende oorspronkelijk voorde opslag van brandbare stoffen, zoalsolie, teer, turf en riet. In de nok van detoren hing een uurwerk dat lange tijd deaanvangs- en sluitingstijd van de mannewerf aangaf. De renovatiewerkzaamheden maken deel uit van de totale wederopbouw van het Marinemuseum.+

Pensioen voor nabestaandenDoor: K. Meijer

Per 1 juli 1996 is de AlgemeneWeduwen en Wezenwet (AWW)vervangen door de Algemene Nabestaandenwet (ANW). De ANWis ingevoerd omdat het nodigbleek de AWW aan te passen aande veranderingen in de samenleving en natuurlijk, om te komentot bezuinigingen. Zo is het aantalachterblijvende partners metrecht op een uitkering beperkt.

In de tijd dat de AWW werd ingevoerd,dat was in 1959, was voornamelijk deman kostwinner. Kwam hij te overlijden, dan zat zijn vrouw zonder inkomen. In die jaren was ook het huwelijknog de meest voorkomende samenlevingsvorm. Inmiddels is de maatschappij flink veranderd. Uitgangspunt van denieuwe wet is dan ook dat alleen diénabestaanden recht hebben op een uitkering van wie niet verwacht mag worden dat zij zelf in hun onderhoud kunnenvoorzien door deelname aan het arbeidsproces. Niet alleen gehuwden,maar ook ongehuwd samenwonendenhebben recht op de ANW-uitkering.

Zoals het ouderdomspensioen een combinatie is van pensioen en AOW, zo ishet pensioen voor nabestaanden een

combinatie van nabestaandenpensioenen ANW. Om te bepalen waarop uwpartner recht heeft als u mocht overlijden moet dus zowel het nabestaanden-pensioen zoals dit wordt uitgekeerddoor het ABP, als het ANW-deel datwordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank in beschouwing wordengenomen.

Nabestaanden pensioen (NP-ABP)Per 1 januari 1996 zijn de pensioenregels in de Abp-wet vervangen door eennieuw pensioenreglement. De nieuweregels gelden niet voor situaties vöér diedatum.

Nieuw is dat uw partner recht heeft ophet nabestaandenpensioen als u trouwtof gaat samenwonen. Het samenwonenmoet wel zijn gemeld bij het Abp. Alsvoorwaarde geldt dat een en ander gebeurt voor uw 65ste.

Is er één (ex)partner dan bedraagt hetnabestaandenpensioen 5/7 van het rechtop ouderdomspensioen. Zijn er zoweleen partner als een ex-partner dan kunnen beide pensioenen samen hooguit5/7 deel bedragen. Het pensioen voor deex-partner wordt berekend over de pensioen opbouw tot de scheiding. Het pensioeneffect van salarisstijgingen daarnakomt bij het nabestaandenpensioen

voortaan volledig ten goede aan uw huidige partner. Uw totale inkomen kanwijzigen door de Nieuwe AlgemeneNabestaandenwet.

Het pensioen wordt afgeleid van hetambtenarenpensioen. Overlijdt u vooruw 65e, dan tellen de jaren die u nog hadkunnen werken mee bij de pensioenberekening. Dit noemen we de doortellingstijd. De pensioenjaren v66r 1986worden vergoed volgens het zogenaamde inbouw-systeem, de jaren vanaf1986 volgens het franchise-systeem.Als inkomen voor de berekening vanhet pensioen wordt het gemiddelde inkomen (inclusief vakantiegeld) genomen van de twee volle jaren vôér hetjaar waarin iemand overljdt of met pensioen gaat. Voor de dienstjaren vôôr1januari 1986 geldt dat het ouderdomspensioen wordt verminderd met tweeprocent van de AOW-uitkering perdienstjaar. Deze vermindering wordt inbouw genoemd. De vermindering voorde diensttijd, eventueel fictieve diensttijd, bedraagt voor gehuwden of ongehuwd samenwonenden 20/7 deel van deAOW. De vermindering voor ongehuwden is 10/7 van de ongehuwden-AOW.Dat bedrag wordt franchise genoemd.

De aanpassing aan andere pensioenreglementen leidt tot de invoering van een

t

-J

10 september 1996 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 05 1996

kortingsregeling op het partnerpensioen. Deze korting geldt alleen als:- uw partner meer dan tien jaarjonger is;- én de relatie op het moment van uw

overlijden korter duurde dan vijf jaar.De korting geldt alleen voor het nabestaandenpensioen en bedraagt drie procent voor elk jaar dat de partner meerdan tien jaar jonger is. Voorbeeld: leef-tijdsverschil twaalf jaar bij een relatiedie in 1993 werd gemeld: korting zesprocent.

Uw kinderen ontvangen na uw overlijden een wezenpensioen van 1/7 van uwouderdomspensioen als zij nog geen 21jaar zijn en niet getrouwd of samenwonend. Zijn er meer dan vijf kinderen danwordt het maximum wezenpensioenvan 5/7 van uw ouderdomspensioen gelijkelijk verdeeld. Het pensioen van uwpartner en kinderen samen kan hooguitgelijk zijn aan uw salaris. Dit maximumis dertig procent hoger dan de huidigesituatie. Het wezenpensioen stijgt van1/7 naar 2/7 als het ABP na uw overlijden geen partnerpensioen uitbetaalt.

Algemene Nabestaandenwet (ANW)De volgende groepen kunnen recht opeen uitkering hebben:- Nabestaanden die vôér 1950 zijn ge

boren,- Nabestaanden die een kind tot acht

tien jaar verzorgen,- Nabestaanden die tenminste 45 pro

cent arbeidsongeschikt zijn.De hoogte van de nabestaandenuitkering is maximaal zeventig procent vanhet minimumloon (per 1 juli 1996:f1804,39).

Inkomsten uit arbeid worden in mindering gebracht op de nabestaandenuitkering op een vrijlating van vijftig procentvan het minimumloon na. Daarnaastwordt een derde van het meerdere dat hijof zij verdient buiten beschouwing gelaten. Bij inkomsten boven de f 3886vervalt de hele nabestaandenuitkering.Inkomsten in verband met arbeid zoalseen WW-, WAO- of VUT-uitkeringworden eveneens in mindering gebrachtop de nabestaandenuitkering.

Het recht op een ANW-uitkering vervaltals:- het jongste kind achttien jaar wordt;- men niet meer arbeidsongeschikt is

(tenzij men v66r 1950 is geboren);

- men hertrouwt of gaat samenwonen;- men 65 wordt (dan AOW).Het hardst komt de ANW aan bij de tochal wat oudere nabestaanden die volgensde regels van de AWW juist wel rechtop een uitkering zouden hebben gehad.Want bij de AWW hadden alle nabestaanden, die aan het eind van de maandvan overlijden van de echtgenoot veertig jaar of ouder waren, recht op eenAWW-pensioen.

Wanneer zij geen werk hebben, hetgeenmet name bij vrouwelijke nabestaandenin deze categorie nogal eens het geval is,zullen zij mede gezien hun leeftijd —

momenteel tussen 40 en 46 jaar — en hetveelal ontbreken van werkervaring, ookniet zo gemakkelijk werk kunnen vinden. En dan zou alleen de bijstand resten.

Daarom is er voor deze categorie nabestaanden een zodanige uitzondering gemaakt dat zij in grote lijnen nog volgensde oude AWW-regels recht kunnen krijgen op een nabestaandenuitkering.

De regeling houdt in dat mensen dievôér 1juli 1956, maar 6p of n~.1 januari1950, zijn geboren en van wie de partnerv66r 1 juli 1999 overljdt, wel rechtkrijgen op een ANW-uitkering.

Vereist is wel dat zij met die overledenpartner gehuwd waren, een voorwaardedie de AWW ook stelde.

Nabestaanden in deze leeftijdscategorie, die kinderen onder de achttien hebben of arbeidsongeschikt zijn, behouden hun ANW-uitkering ook, als dekinderen achttien worden of als hun arbeidsongeschiktheid eindigt. Hun rechtop ANW loopt in principe door tot het65e jaar, het moment dat het recht op deANW-uitkering wordt vervangen doorhet recht op AOW.

De categorie nabestaanden, die onderdeze overgangsregeling valt, krijgt overigens, net als iedereen die vanaf 1juli1996 recht kregen op een ANW-uitkering, wel direct met de inkomenstoets temaken.

Geraadpieegde literatuur:- InZicht: uitgave Sociale Verzeke

ringsbank- De Algemene nabestaandenwet: uit

gave Ministerie van Sociale Zakenen Werkgelegenheid

- Publicaties in de Telegraaf door Marius van Eist

- ABP-nieuws, november 1995- Pensioen voor nabestaanden: uitga

ve ABP.,

7-

Werken metbeeldschermenDoor: Judith FakkelBedrijfsverpleegkundige

In de afgelopen maanden zijn meer dan twee-honderdvijftig meldingen binnengekomen voorde voorlichting over het werken met beeldschermen.

Het is de bedoeling dat we eind september een rondemaken over de diverse afdelingen. Dit om een beeld tekrijgen van de verschillende soorten beeldschermwerkplekken (tekenkamer, secretariaat etc.) die hier op hetMEOB aanwezig zijn.In oktober beginnen dan, per afdeling, de voorlichtings-sessies. •

MEOBTIEK september 1996 11

Page 12: MEOBtiek 05 1996

Medewerkers voor Traditiekamer MEOB gezochtDe traditiekamer van het MEOBzoekt vrijwilligers om de historischeverzameling, waaronder uniekestukken, te documenteren en onderhouden. Onlangs sprak de traditiecommissie krijgsmacht noghaar waardering uit voor de rijkeverzameling historische artikelenbij het MEOB.

De traditiekamer is een instituut waarineen overzicht wordt gegeven van alleinstrumenten, gereedschappen en installaties, die op het bedrijf in gebruik ofin onderhoud zijn geweest. Een zeergrote verscheidenheid, want het lijkt ofde voortschrijdende techniek sommigeinstallaties al ouderwets maakt als degarantie nog niet eens is verstreken.

EnergieMaar niet alleen instrumenten, gereedschappen en installaties worden voorhet nageslacht veilig gesteld, ook correspondentie, foto- en filmmateriaal enboekwerken. Regelmatig wordt er eenpallet met min of meer interessante artikelen afgeleverd en is er werk, veel werkaan de winkel. In de voorbije periodenhebben diverse medewerkers van onsbedrijf, al of niet full-time, hier veel

energie in gestoken. Nu, na de reorganisatie, is de traditiekamer ondergebrachtbij de Interne Dienst en valt het onder deverantwoording van Hoofd Public Relations en Ondersteuning Directeur.

TentoonstellingsruimteOndanks dat er al heel veel tot stand isgebracht, ligt er nog een hele berg werkte wachten. Te denken valt aan: het aanleggen van een foto-archief van alle gereviseerde en geregistreerde instrumenten en installaties, het voorzien vanbasisgegevens aan alle in het bedrijfgeëxposeerde artikelen, het onderbrengen in een geconditioneerde ruimte vancorrespondentie en boekwerken en hetarchiveren van dia’s en (kilometers)l6mm films. Ook het opknappen vandaarvoor in aanmerking komende instrumenten, gereedschappen en installaties en het inrichten van een nieuwetentoonstellingsruimte in gebouw Pascal (AC), zal de nodige inspanning vergen.

InteressantVoor al deze en andere voorkomendewerkzaamheden, waarvan de meestenhéél interessant zijn, zoeken wij vrijwillige medewerkers. Medewerkers die

over voldoende enthousiasme én vrijetijd beschikken om dit karwei te klaren.De gedachte gaan uit naar huidige énex-medewerkers van het MEB, VRZLI,MEOB-O en MEOB-W en/of hun partners, die over kwaliteiten beschikkendie voor dit karwei nodig zijn. Kwaliteiten op zowel het administratieve, technische als organisatorische vlak.

ArbeidsvoorwaardenVrijwilligers kunnen rekenen op: eenbeperkt budget, opname in een enthousiast team, flexibele werktijden en opmaat gesneden secundaire arbeidsvoorwaarden.

Bent u zo’n vrijwilliger die wij zoeken, aarzel dan niet te lang, maar neem

contact op met Victor van Denzen tel.2205 of Martin Dofferhoff, tel. 2550.

In een verkennende gespreksrondezullen dan de mogelijkheden, toekomstvisie en praktische kanten worden doorgenomen.Indien mogelijk zal er zo snel mogelijk worden gestart met de uitvoeringvan al deze plannen!+

Door: Onze Haagse verslaggever

Het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) blijft niet inOegstgeest, ook niet als een verzelfstandigd bedrijf in een bedrijvenpark. Dat is de bittere conclusie uit het overleg van de vastekamercommissie voor defensie-aangelegenheden met de staatssecretaris, Drs. J.C. Gmelich Meijling op 4 september.

Hoewel de staatssecretaris niet bevredigend heeft geantwoord op de motieMiddel, krijgt hij toch zijn zin: hetMEOB moet naar Den Helder. Hiermee houdt de strijd op die we warenaangegaan met de politiek. De politiekheeft gewonnen. “Het gaat mij niet omhet winnen”, zei Meijling, “ik ben aangesteld om een doelmatigheidsoperatieop te zetten.” Verder zei hij dat er vanaf

Het MEOB blijft niet in Oegstgeest

—-----— L..

Middel: “De staatssecretaris had het moeilijk.”

12 september 1996 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 05 1996

nu gewerkt wordt aan een sociaal planvoor de MEOB-medewerkers.

VerzelfstandigingIn een laatste poging om de staatssecretaris op andere gedachten te brengen,heeft de dienstcommissie een plan gelanceerd om ongeveer een vierde deelvan het MEOB in Oegstgeest te behouden als een verzelfstandigd bedrijf alsonderdeel van een bedrijvenpark. Hetrapport van het onderzoeksbureau Bakkenist— gesteund door allerlei instantiesuit de regio zoals de gemeente Leiden,gemeente Oegstgeest en de Kamer vanKoophandel — werd door de politieknaar de prullenmand verwezen. Hoekema van D66 meende, hoewel het rapportvolgens hem een nieuwe interessantedenkrichting op ging: “het is niet zinvolom deze optie verder uit te werken omdat het te veel haken en ogen bevat. Dat iswat anders dan het naar de prullenmandverwijzen”, zo verdedigde hij zich.

GemotiveerdVan den Doel van de VVD vond dat hetpersoneel — dat ook nu weer in grotegetale getuige was van het debat — zeergemotiveerd was om het bedrijf overeind te houden: “Maar acht maanden iswel erg lang.” Middel (PvdA): “Ligt datniet aan de argumenten van de staatssecretaris?” Daar waren de commissieleden het duidelijk met elkaar over eens.De staatssecretaris lanceerde een planom een oude belofte aan Den Helder inte lossen — namelijk werkgelegenheidvoor deze gemeente — en de argumentenhobbelen er maar een beetje achteraan.Ook vonden zij dat de beste argumentennog van het MEOB waren gekomen!

GeritselVolgens Poppe van SP was het allemaalmaar politiek geritsel: “Weer een latebrief van de staatssecretaris, zo vlakvoor het zomerreces. Die hele verplaatsing levert niets op, zeker niet op dezeonelegante manier. Als het allemaal nietgoed wordt aangetoond, dan moet hetMEOB in Oegstgeest blijven.” Van denDoel (VVD): “Het gaat hier om argumenten.” Poppe: “De argumenten ontbreken juist!”

ZwakHet antwoord van Middel (PvdA) op dereactie van de staatssecretaris was zwak.Middel: “De staatssecretaris had hetmoeilijk. Hij werd niet gesteund doorzijn eigen adviseurs. Het antwoord leidtnaar Den Helder, daarin is hij altijd heel

duidelijk geweest. En op iedere briefkwam ook nog eens antwoord van dieclub van Vink, met duidelijke argumenten. Ik was ook niet gelukkig met hetapplaus op mijn motie. Ik waarschuwdeVink toen nog: pas op het leidt allemaalnaar Den Helder. Vink vroeg nog: geefons tijd. En ze waren op tijd.”

OnduidelijkheidGmelich Meijling: “Toen de cijfersgoed waren doorgerekend, kon de brieferuit. Ik vluchtte niet, ik moest naarIndonesië. Het is allemaal maar de vraagof zo’n bedrijvenpark van de grondkomt. Het geeft alleen nog meer onduidelijkheid. Duidelijkheid komt er alleenmaar als we vanmiddag een besluit nemen. Mijn voornemen is niet perfect,maar het is wel het meest evenwichtige.Ik kan mij voorstellen dat de werknemers van het MEOB grote moeite hebben met mijn besluit.”

BaangarantieMevrouw van de Hoeve (CDA) deedhaar best om aan te geven dat in de latebrief van Meijling geen enkel nieuw feitwerd aangedragen. “Het is daaromvreemd dat Middel toch akkoord gaat.Ook ontstaat er onrust in Den Helderover de baangarantie voor de Oegstgeestenaren.” Toch zag zij wel in dat eeneventuele motie van het CDA niet genoeg steun zou krijgen.

ReorganisatieHoekema D66: “Eind juli werd in dekrant bekend gemaakt dat er iemandwerd belast met de reorganisatie van eennieuw te vormen onderhoudsbedrijf in

Den Helder, bestaande uit het SEWACO-bedrjf, het MEOB en de Rijks-werf.” Dit vond hij niet erg elegant. Destaatssecretaris ontkende dit echter enzei dat het alleen om de bevorderingging van de directeur van het SEWACO-bedrjf! Het bericht was echter heelduidelijk: Bij KB van 2 juli nr56.0033473 is K7ZE H.A. Marsmanmet ingang van 2 september bevorderdtot CDRE. Betrokkene zal per genoemdedatum de functie van projectleider “Samenvoeging MEOB, SB en RW tot eenmarineonderhoudsbedrijf in Den Helder” gaan vervullen.

FietsenDat de MEOB’ers zich veel moeitetroosten voor de zaak, bleek ook weerop woensdag 4 september. Zeker veertig medewerkers gingen fietsend, gehuld in paarse T-shirts, op weg naar DenHaag. Onderweg werd nog even stil gehouden bij het verlaten terrein van hettoenmalige VERI. In Den Haag was hetweer verzamelen en waren er genoegbelangstellenden om zowel de Thorbeckezaal als de Groen van Prinstererzaalte vullen met paarse S.O.S. shirts. Daarheeft het nooit aan gelegen!

Voor een gevangenis heeft de politieknog niet gekozen, voor het MEOB wel.Niet als zelfstandig bedrijf naar DenHelder, wel als onderdeel van een nieuwte vormen marine-onderhoudsbedrijf.Zusterbedrijven van de landmacht inDongen en van de luchtmacht in Rhenen, blijven buiten schot.Voorlopig. •

_~1~.’.’ •~ -‘.

• ~ ~:‘ -. - .

ç~I~ ~ .< ~

S’ z ‘-~ w 7 -~ - ‘- -~ :~ -

~~F

Onderweg werd nog even stil gehouden bij het verlaten terrein van het toenmalige VERI.

MEOBTIEK september 1996 13

Page 14: MEOBtiek 05 1996

Begeleiding van de zieke nieuwe tij!Door: J. W. van der Haar,Personeelsconsulent

De laatste tijd zijn er nogal watwijzigingen op het front van ziekteverzuim ingevoerd. Hoog tijddus om hier ruime bekendheidaan te geven. Want je zal maar depech hebben om (langdurig) ziekte worden!

Het spreekwoord in slechte tijden leerjepas je echte vrienden kennen zou ookhier wel eens (gedeeltelijk) van toepassing kunnen zijn! Stel je wordt ziek enhelaas heb je de pech dat het een langdurige kwestie wordt. Je krijgt dan metde hierna volgende instanties/personente maken.

Dienst Bedrijfsgezondheidszorg KMHet MEOB beschikt over een nieuwebedrijfsarts: W.A.M. Overeem. Dezearts is door de Dienst Bedrijfsgezondheidszorg KM, Afdeling Algemene Bedrjfskunde aan het MEOB beschikbaargesteld. Voorheen viel de geneeskundige begeleiding onder de Rijks Bedrijfsgezondheids en Bedrijfsveiligheidsdienst (RBB). Vanaf september 1995 isdeze taak overgenomen door de DienstBedrijfsgezondheidszorg KM. Dezeovergang is niet ongemerkt aan onsvoorbijgegaan. Destijds moest een iedervan ons een verklaring ondertekenenom de overdracht van de medische dossiers mogelijk te maken, dit met het oogop de wet op de privacy.

Bovengenoemde dienst stelt naast debedrijfsarts nog twee andere medewerkers beschikbaar:- Judith Fakkel; bedrijfsverpleegkundige- Hester Eekhof; verzuimbegeleidster.

AdviesDe bedrijfsverpleegkundige heeft tottaak informatie te verschaffen en adviesuit te brengen over de werkomstandigheden. Judith kan op verzoek metingenop de werkplek doen om te zien of ervoldoende licht aanwezig is. Hetzelfdegeldt voor zaken als de temperatuur,tocht, straling, chemische stoffen endergelijke. Ook op individueel niveaukan zij een bijdrage leveren. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van eenverzoek om een aangepaste stoel we-

gens rugklachten. Deze activiteiten liggen dus grotendeels op het preventievevlak. Het kan natuurlijk ook voorkomendat er onderzoek wordt gedaan nadat erklachten zijn opgetreden. In dat kaderwerkt zij nauw samen met de bedrijfsveiligheidsadviseur.

De verzuimbegeleidster houdt zich indirecte zin bezig met de zieke. Zij trachtte achterhalen wat de zieke mankeert.De verzuimbegeleidster begeleidt dezieke door:- op een bepaald tijdstip telefonisch

contact op te nemen;- een huisbezoek te verrichten;- de zieke telefonisch contact met haar

op te laten nemen, of- uit te nodigen voor het verzuim-

spreekuur bij de bedrijfsarts.Doel is en blijft de zieke zo optimaalmogelijk te begeleiden. Hiervoor is eengoed contact met de zieke collega vangroot belang!

Het Sociaal Medisch Team (SMT)De vaste leden van het SMT zijn:- Hoofd Stafunit Personeelszaken;- de bedrijfsarts;- de bedrjfsmaatschappelijkwerker;- de personeelsconsulenten.Binnen het SMT wordt gesproken overgesignaleerde problemen van medisch/sociale aard, over werkzaamheden en over werkomstandigheden op organisatie, afdelings en individueelniveau. Het doel is om afspraken te maken (ook coördinerend) en maatregelente nemen ter voorkoming en/of oplossing van problemen.

Over het algemeen genomen blijven detaken van het SMT ongewijzigd; metname de onderlinge informatievoorziening en de mogelijkheden om met elkaar af te stemmen is tot nu toe goedbevallen. Nadrukkelijker dan tot nu toe,zal invulling worden gegeven om in eenzo vroeg mogelijk stadium het lijnmanagement in het reïntegratieproces tebetrekken. Mede gelet op de verantwoordelijkheden, zal de lijn nauwer betrokken moeten worden bij het opstellenvan het werkgeversgedeelte van hetreïntegratieplan. Gedacht wordt om ditplan in het SMT vast te stellen (voor-werk PC’s in overleg met directe chef),waarbij in voorkomend geval de lei

dinggevende uitgenodigd kan wordendeel te nemen aan de bijeenkomst SMT.Kortom, op welke wijze kunnen dechefs, nadrukkelijker dan tot nu toe,worden betrokken bij het nemen vanbeslissingen. Op dit moment wordt gedacht om de unit-manager de voortrekkersrol toe te bedelen, omdat deze deproblematiek vanuit een breder perspectief kan inschatten. Mocht hetnoodzakelijk zijn om, wegens medischebeperkingen, betrokkene elders tijdelijkte laten functioneren of bepaalde takenniet meer te laten uitoefenen, dan kan dithet beste worden gecoördineerd door deunit-manager. Aan de andere kant is hetniet ondenkbaar dat de directe chef doorhet SMT wordt uitgenodigd.

Het reïntegratieplanEen nieuw element bij het ziekteverzuim is de formele status van het reïntegratieplan dat naar de Uitvoeringsinstelling Sociale Zekerheid voorOverheidspersoneel (UZSO) gezondenmoet worden. Centraal hierbij staat debegeleiding van de zieke en welke afspraken er zijn gemaakt voor de toekomst. Om de begeleiding goed te organiseren, wordt na dertig dagen ziektegestart met het opmaken van dit plan.Het reïntegratieplan is een rapportageaan de USZO omtrent (voor zover vantoepassing):- de begeleiding van betrokkene;- de visie van de zieke;- de medische omstandigheden (door

bedrijfsarts in gesloten enveloppemedisch geheim);

- de sociale omstandigheden (door bedrijfsmaatschappelijkwerker);

- de beperkingen in het functioneren(welke onderdelen van de functiekunnen niet worden vervuld);

- de prognose van werkhervatting(voor zover mogelijk);

- of er sprake is van ander/aangepastwerk;

- ondernomen activiteiten door werkgever/werknemer en bedrijfsarts;

- geplande activiteiten;- verwacht resultaat (zoals bij voor

beeld terugkeer in eigen functie; andere functie; afkeuring);

- vervolgafspraken bij het reïntegratieplan;

- is er overeenstemming tussen de medewerker, werkgever en bedrijfsarts.

14 september 1996 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 05 1996

Heel nadrukkelijk moet worden opgemerkt dat de zieke ruimschoots in degelegenheid wordt gesteld zijn/haar mening schriftelijk te geven. De personeelsconsulent ondersteunt betrokkenehierbij en vervult voorts een procesbegeleidende en adviserende rol.

Rolverdelingen verantwoordelijkheden.De lijnchef is de meest direct belanghebbende in het gebeuren omtrent ziekte, herstel, reïntegratie, enzovoort. Deziekmelding behoort dan ook daarplaats te vinden, zodat het eerste contactmet de zieke al tijdens het ziekmeldenontstaat. Het moet duidelijk zijn dat hetniet noodzakelijk is om medische gegevens te verkrijgen; het gaat om het verkrijgen van zakelijke gegevens ten behoeve van de werkpianning/actiepunten/afzeggen afspraken en dergelijke. Natuurlijk mag aan de zieke wordengevraagd wat hij/zij mankeert. Oprechtecollegiale belangstelling mag altijd.Maar zodra aangegeven wordt dat betrokkene liever geen mededelingenwenst te doen omtrent de aard van deziekte, dient dat te worden gerespecteerd! De lijnchef is ook verantwoordelijk voor de praktische invulling van hetreïntegratieplan op de werkplek. Daartoe wordt de chef bijgestaan door depersoneelsconsulent, bedrijfsarts en/ofmaatschappelijkwerker. Zodra er sprakeis van aanpassing, van de werkbelasting, aan de mogelijkheden van de (gedeeltelijk) herstelde medewerker, wordter van de chef verwacht dat hij maatregelen treft. Gelukkig zijn er diversesoorten adviserende deskundigen diehem daarbij kunnen ondersteunen. Eending staat vast; een goede verstandhouding en communicatie is van groot belang.

BegeleidingDe personeelsconsulent adviseert hetlijnmanagement bij de uitvoering oppersoneelsgebied. Hij kan de directechef adviseren bij problematisch ziekteverzuim. Ook betrokkene kan bij dezefunctionaris terecht als er behoefte isaan advies of steun. Personeelszakenverzorgt ook de registratie van het ziek-

teverzuim in de databank. Vandaar datook PZ ingelicht moet worden als eenmedewerker ziek is.

De bedrijfsarts ondersteunt het lijnmanagement bij de uitvoering van de sociaal medische begeleiding. Hij is, ondersteund door de verzuimbegeleider,verantwoordelijk voor het zo snel mogelijk verkrijgen van informatie omtrentde aard van het gezondheidsprobleem inrelatie tot de werksituatie en draagt zorgvoor het tijdig signaleren van eventueelonderliggende oorzaken. Hij adviseerthet management over arbeidsgeschiktheid en indien nodig over de inhoud vanhet terugkeer/reïntegratieplan. Indiennodig verricht deze arts ook keuringen.

De bedrijfsmaatschappelijkwerker kande individuele medewerker en het lijn-management adviseren bij problemenop sociaal/maatschappelijke gebied.Deze functionaris kan ingeschakeldworden zodra dat noodzakelijk wordtgeacht. Het accent van het werkterreinligt op individueel niveau.

De spelregels tijdens ziekte.Helaas laat de praktijk zien dat de kennisvan de spelregels aan het verwateren is.Het komt de laatste tijd nogal eens voordat de verzuimbegeleidster, na diversepogingen om in contact te treden met dezieke, daar niet in slaagt. Een goedereden dus om deze spelregels nog eenkeer te noemen.

De ziektemelding moet véôr 09.00uur gebeuren bij de directe chef. Dezegeeft de melding vervolgens doornaar PZ, in principe v66r 10.00 uur.

Gedurende de ziekte moet de zieke bereikbaar zijn. De eerste twee werkdagenvan 09.00 tot 17.00 uur en na deze dagengeldt deze verplichting op werkdagenvan 09.00 tot 10.00. Indien de zieke opeen ander adres verblijft moet dit uiteraard ook worden doorgegeven!

Tot slotZo optimaal mogelijk begeleiden van dezieke is erg belangrijk. Vandaar datwordt gestreefd om de afstand tussenhet SMT en het ljnmanagement te verkleinen door de laatste in het SMT uit tenodigen zodra dat door een van de partijen noodzakelijk wordt bevonden.Overvoeren is ook niet goed. De ziekemedewerker moet ook weer niet de indruk krijgen dat hij/zij tot vervelens toehet verhaal moet vertellen aan de volgende goedwillende begeleider. Ookhier geldt dat goede dosering en tijdigeterugkoppeling erg belangrijk zijn.

Oh ja, er moet mij nog een ding van hethart. Te vaak kom ik als personeelsconsulent medewerkers tegen die te langmet een probleem blijven rondlopen. Ikwil niet beweren dat wij als consulentalles even oplossen, maar tijdig hulpinroepen is nog altijd beter dan zelf aanmodderen!+

B. van Abswoude, veertig dienstjaren.

r

MEOBTIEK september 1996 15

Page 16: MEOBtiek 05 1996

Jan Uiterdijk in de boot genomenDoor: Wil van Elk

Jan Uiterdijk vierde in een kleinekring van genodigden zijn vijfentwintigjarige ambtsjubileum.Daarbij werd hij letterlijk en figuurlijk door zijn collega’s vanhet bedrijfsrestaurant in de bootgenomen. .-~.

‘ 1~

Jan liet zich niet kennen en ging met zijnvrouw in de rubberboot zitten. Joop vander Drift hield een toespraak, op zijneigen bekende wijze.

PatatoloogHoewel Jan geen toespraken wenste,was hij toch wel blij dat hij tot Patatoloog werd benoemd. Hij kreeg de bijbehorende versierselen opgespeld. Jan zeiblij te zijn met de komst van mevrouwVan Delft, zijn vismaten, collega’s enoud collega’s. “Neem nog een drankje,neem ik er zelf ook nog een”, zei hijuitnodigend. +

Joop van der Drift: “Ik benoem u tot Patatoloog.”

0

Gerard Hasenoot van het ETMAG (rechts): “De goederen van Domeinen zijn verdeeldin kavels. Iedereen kan een bod doen.”

16 september 1996 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 05 1996

Een leuk ritjeDoor: Alex van Rossum

Wie er verantwoordelijk is voor hetfeitdat de MEOBtiek van juli 1996 mij niet bereikte zal wel nooitachterhaald worden. Stomverbaasd was ik dan ookdat ik op 2 september vernam dat mij de FLOPdoorgespeeld was doorJan Uiterdijk. Jan, bedankt!!!

Sluitingsdatum kopij voor de eerstvolgende Meobtiek: 30augustus1996, een onmogelijke opgave dus om bijtijds een FLOP te vullen,een race tegen de klok die niet te winnen is. Gelukkig kreeg ik nogrespijt tot 11 september.Drie grote liefdes in mijn leven strijden om voorrang voor eenFLOP-stukje: mijn vrouw, kinderen en de motor. Mijn vrouw enkinderen houd ik, heel egoïstisch, voor mijz4f Mijn motorervaringen/-perikelen wil ik wel delen met de goegemeente.

DromenDe liefde voor de motor is altijd al latent aanwezig geweest: in de kleuterperiode middels een broem-broem,later door alles wat betrekking had op motoren intensief te lezen en te bestuderen. Toen volgde een periodevan stil dromen over een machtig ronkende machine, snelheid, een vrij gevoel, (toen nog) wapperende haren,een wijds landschap

AmbtenarensalarisjeEen karig ambtenarensalarisje en het op de rails zetten van een gezinsleven waren jaren een belemmering omzo ‘n prachtige machine aan te schaffen. Maar zie het salaris steeg gestaag, mijn wederheij’t hield definanciële touwtjes strak in handen en zo kwam er ruimte om een droom te verwezenlijken. Huidige motor:Merk: BMW Type: K100RS Leeftijd: 5 jaar KM-stand: 80.000 Bijzonder kenmerk: witte bagagekist achterop.

Full speedEr gaat geen dag voorbij dat ik niet op mijn motor rijd. Hoogtepunt is echter een jaarlijkse rit naarZuid-Duitsland. Tot de grens Nederland-Duitsland is het tuffen met een gangetje van 120 kin/uur. Maar dan

voorovergebogen, open die gashandel en full speed naar de 260 kin/uur (die snelheid is toegestaan op deAutobahn, uiteraard indien de verkeerssituatie het toelaat). Het gevoel dat op zo ‘n moment overje heen komtvalt niet te beschrijven. Acht uur na vertrek van huis stap ik bij mijn broer in Bemau binnen, alwaar ik eenweekje zal bivakkeren. In de omgeving zijn prachtige tochten door de bergen te maken, je waant je op zo’nmoment alleen op de wereld.

AfgevoerdMijn allerlaatste motorervaring in München vond ik echter niet zo geslaagd. Nadat ik in het centrum eenparkeerplekje voor de motor gevonden had bekeek ik op m’n gemak een paar bezienswaardigheden, maaktenog een wandelingetje en besloot toen weer af te zakken naar het zuiden. Groot was mijn schrik toen bleek datmijn motor verdwenen was. Terras-zitters maakten mij duidelijk dat de motor door “die Polizei” geheelgeinspecteerd was op mogelijke explosieven (ziet mijn witte kistje er zo vervaarljk uit?) en vervolgens in detakels gehangen afgevoerd was naar?(dat wist niemand!).Op naar “die Polizei “: jawohl, de motor stondfout geparkeerd, nL in een “Sicherheitszone” en was daaromafgevoerd naar de andere kant van de stad. Een dijk van een rekening volgde: bekeuring, sleepkosten,opslagkosten, bewaarkosten, ophaalkosten, contant afrekenen: 380 DM. Vervolgens kreeg ik een briefje inmijn hand gedrukt met het adres waar ik mijn eigendom kon ophalen: zoals gezegd aan de andere kant van desta4 te bereiken met benenwagen, ondergrondse treii~ en een bus. Stelt niets voor als ik dit zo nalees~ maar inwerkelijkheid was ik uren onderweg en 9.90 DM aan openbaar vervoerskosten armer.

IllusieMet nog net genoeg DM in de knip om een halftankje benzine in te nemen verliet ik München, een illusie armer,een ervaring rijker en een vraag die me niet loslaat: wat is in hemelsnaam een “Sicherheitszone” en hoe weetik als toerist dat ik me in zo’n gebied bevind? In ieder geval kan ik me nu heel goed voorstellen hoe eenbuitenlander die in Nederland een wielklem krijgt, zich voelt.Ondanks voornoemde ervaring blijf ik bij mijn standpunt dat een motor een ideaal vervoermiddel is dat mijoveral brengt waar ik zijn moet. Weliswaar een geliefde die pas op de derde plaats komt, maar die ik voorgeen goud zou willen missen. Hoewel.:. .één ding zit me wel behoorlijk dwars: dat ik mijn liefde voor de motorniet kan delen met mijn vrouw!!

Bij deze geef ik DE FLOP door aan Ben Leijerweert+

De Flop is een rubriekdoor een MEOB-er ge.schreven. Iemand krijgteen diskette: De Flop, enzet daarop zijn of haarverhaal. Deze rubriek isniet bedoeld om eens lek.ker tekeer te gaan, hetmoet netjes blijven enleuk.

Aan het eind van het ver.haal wordt De Flopdoorgegeven aan een collega.

—c

\“

0

c

MËOBTIEK september 1996 17

Page 18: MEOBtiek 05 1996

Rapport Bakkenist 3 slaat in als een bomDoor: Wil van Elk

Albert Vink, voorzitter van dedienstcommissie, riep op 26 augustus het personeel bijeen voorde zoveelste Alle Hens. Nu voor deaankondiging van het rapportBakken ist 3 over een verzelfstandigd MEOB in het decor van eenbedrijvenpark. Dat sloeg bij hetpersoneel in als een bom.

“Het rapport van Bakkenist wordt morgen overhandigd aan de politiek. Ik hebhier reeds een exemplaar. Als wij demotie Middel zouden uitvoeren, zou hetweer een gehakketak worden over geld.Dat zouden we verliezen. Bakkenistkwam met het voorstel om het MEOBvoor een deel verzelfstandigd, met éénof meerdere partners, te behouden inOegstgeest. Een groot deel zou naar DenHelder gaan. Er zou werk kunnen zijnvoor 125 mensen, maar dan moet er weltwintig tot dertig procent doelmatigerworden gewerkt.”

VerrassendVolgens Vink was er geen tijd om methet personeel te overleggen. “De vakbonden vonden het idee verrassend enverfrissend: doorgaan, zeiden ze. Bakkenist heeft gesproken met de Kamervan Koophandel. Het blijkt dat al tweebedrijven zich hebben gemeld.” Hetplan kent de nodige risico’s. Voor de

deelnemers betekent het dat ze ambtenaar af zijn en geen baangarantie krijgenals ze blijven. Vink: “De DC heeft allesingeschat en zelf een beslissing genomen om het rapport van Bakkenist morgen te presenteren. Het is een pogingalles of niets. Maar het is wel een win-win situatie: de staatssecretaris heeftwinst omdat er functies naar Den Heldergaan zonder mensen. Voor ons is dewinst dat we werk in Oegstgeest behouden.”

De prangende vraag uit het publiek:“gaan er dan niet meer banen verloren?”, blijft een beetje hangen, evenalsde vraag of we door de grote uitstroomvan personeel nu versneld naar DenHelder gaan. Wel was DMEOB van mening dat we een sterkere uitgangspositiehebben voor de reorganisatie, als wedoor gaan met MEOB2000. Ook nunog!

PersconferentieJan de Winter was op 27 augustus voorzitter, op verzoek van de DC. De overige deelnemers aan het forum in Nieuws-poort waren burgemeester Scheenstravan Oegstgeest, wethouder economische zaken Bockhove van de gemeenteLeiden, Broeksema van de Kamer vanKoophandel, Straatman van Bakkenisten Albert Vink, voorzitter van de dienstcommissie. De Winter resumeerde datde vraag of het MEOB in Oegstgeestkan blijven, niet meer aan de orde was.

De heer Straatman van Bakkenist: “Hetbedrijvigheidsscenario past in de ontwikkeling van defensie dat zich vooralricht op kerntaken. Het is vergelijkbaarmet ontwikkelingen in Duitsland en Engeland. Er is eerst een uitputtende analyse nodig.”

DoelmatigerVink: “We moesten met wat anders komen. De Kamer zal zeggen dat de staats

‘~

i.. +

.:.~L. _

vlnr: Van Bockhove gemeente Leiden, Straatman van Bakkenist, De Winter en Vink vanhet MEOB.

‘Ii

.1. Hoekema, plaatsvervangend voorzitter van de vaste kamercommissie voordefensieaangelegenheden, nam het rapport in ontvangst van A. Vink.

18 september 1996 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 05 1996

secretaris het niet best heeft gedaan,maar dat hij toch zijn gang kan gaan.Anders dan bij justitie, kiest defensiewel voor werkgelegenheid in Den Helder. Het zal een stuk doelmatiger moeten. Dat is de prijs die we moeten betalen. De vraag is of die twintig tot dertigprocent wel zo is; we zijn immers aanhet reorganiseren!

Van Bockhove stelde dat naast verliesaan werkgelegenheid, ook activiteitenverloren gaan voor de regio: “Als hetMEOB weg gaat, verstoorje de ketting.Met het behouden van de kennis, kan jeweer een nieuwe ketting bouwen.” Hetsciencepark in Leiden zit te wachten optechnische uitvoering. Dus een science-park in Oegstgeest sluit daar prima opaan.

Burgemeester Scheenstra zei dat een bedrijventerrein in Oegstgeest prima past.“Het MEOB is al een bedrijventerrein.Wij willen dat in stand houden. Er is ookruimte voor Leiden.” Dat is volgens deKamer van Koophandel met herverka

veling niet zo moeilijk tot stand te brengen.

RelatiesVerder vond het panel dat het nog eenhele toer zal worden om bestaande relaties vanuit Den Helder in stand te houden, zoals het Academisch Ziekenhuisen Estec en dergelijke bedrijven. Datzijn toch geen kleine jongens. HetMEOB heeft dat netwerk nodig omkwaliteit te kunnen blijven leveren. Decultuur is in Rijnland aanwezig. Het zoueen prima pilotproject kunnen zijn.

Scheenstra: “Het is een moedig rapport.Ze geven toch maar hun werkgarantieop. De deur sluiten kan altijd nog. Hetzou zonde zijn om die nieuwe gebouwen die er staan te slopen. Het zou eenmooie bruidsschat zijn. Ik ben bereidom het nieuwe park Gmelich Meijlingpark te noemen!

Straatman gaf het rapport aan Vink, diehet weer doorgaf aan Hoekema, samenmet aanbevelingsbrieven van de DC envan de KvK. De plaatsvervangend voor-

Burgemeester Scheenstra: “Het zou zondezijn om die nieuwe gebouwen te slopen.”

zitter van de vaste kamercommissievoor defensieaangelegenheden zei dathij het serieus zou bekijken. Hoe serieusis inmiddels bekend. Tijdens de ver-handelingen in de commissie werdhet rapport min of meer naar de prullenbak verwezen.+

Verhuizing van MEOB in een historisch perspectiefDoor: Klaas Meijer

Het MEOB gaat naar Den Helder.Hiermee is een eind gekomen aaneen strijd die reeds in 1949 begonna het ophouden van het bestaanvan de Marine Radiodienst inOegstgeest. Hoe een marine bedrijf in Oegstgeest kon ontstaanen welke spanningen er steeds zijngeweest tussen de bedrijven inOegstgeest en in Den Helder,wordt duidelijk verwoord in “Degeschiedenis van een bedrijf”door H.A. Rijks.

Per 1 december 1949 wordt KL’IZ F.P.Roest eervol ontheven van het commando over de MRD. Zijn opvolger wordtLTZSDI M.C. Schol. Diens commandoheeft precies één maand geduurd, wantmet ingang van 1januari 1950 wordt decomrnandementsrol van de MRD opgeheven. De kazerneringstaak vervalt enhet militair personeel wordt geplaatst inde administratieve- en conimandantsrolvan hct Marine Opkomst CentrumVoorschoten. Aan het hoofd van de

MRD staat voortaan: de chef van deMRD. Ook deze functie bestaat nietlang, want met ingang van 1 april 1950wordt de MRD opgeheven en het bedrijfin Oegstgeest krijgt — terecht — de naam:Marine Elektronisch Bedrijf, met tevenseen vestiging te Den Helder. De leidinggevende functionaris krijgt de titel:Hoofd van het Marine Elektronisch Bedrijf.

Wat gebeurde er in Den HelderHet onvermijdelijke gebeurde: net zoalser in Surabaya een marine etablissementwas, waar men in staat was vlooteenheden te assisteren bij reparaties aan hunelektronische apparatuur; net zoals devloot gedurende de oorlog assistentiehad gekregen van personeel van geallieerde marinebases, net zo had de vlootin Den Helder behoefte aan assistentievanuit de marinebasis. De marineleiding had inmiddels beslist, dat Den Helder de Nederlandse marinebasis zouworden en er werd gewerkt aan de uitbreiding van dc bestaande kleine haven.

ReparatiefaciliteitHet lag daarom voor de hand, dat er terplaatse een reparatiefaciliteit zou komen voor de in omvang en ingewikkeldheid steeds toenemende elektronischevlootapparatuur. Daartoe werd in 1949een faciliteit geopend op het terrein vande Rijkswerf. De huisvesting vondplaats in een houten barak, die al snelbekend werd als de groene keet. Debenaming van de service-eenheid werd:Elektronische Werkplaatsen te DenHelder (afkorting: EWER). Hoofd ervan werd LTZ1 B. Knopperen hij stondin een rechtstreekse gezagsverhoudingmet het hoofd van het MEB.

Deze constructie heeft vergaande gevolgen gehad. Het zou zeer wel denkbaar zijn geweest. dat de ElektronischeWerkplaatsen te Den Helder deel zouden uitmaken van de afdeling Elektrotechniek van de Rijkswerf.

Of eventueel een zelfstandige elektroni—cawerkplaats. onder gezag x an de direc—

~••

~1~1

MEOBTIEK september 1996 19

Page 20: MEOBtiek 05 1996

teur van de Rij kswerf, naast de afdelingElektrotechniek van die werf.

DupliceringWaarom men destijds gekozen heeftvoor de constructie van een hoofdbe

drijf te Oegstgeest. met een filiaal ofdependance te Den Helder, is niet bekend. Wel is bekend, dat onder druk vande bezuinigingen op de marinebegroting, er vaak stemmen zijn opgegaan omofwel Oegstgeest op te heffen ofwel de

EWER op te heffen. Het aantal malendat in dit verband in de loop van dejarenhet woord duplicering is gevallen, isniet te tellen.

De strijd tussen Den Helder en OegstgeestDe strijd tussen Den Helder en Oegstgeest is een interne bedrijfsstrijd. Degrondoorzaak lag in de combinatie vantwee reeds geschetste historische feiten:- de vestiging van het bedrijf te Oegst

geest,- de beslissing dat EWER een deel van

het MEB zou zijn.Zoals bij alle soorten werk kan men ookin de elektronicasektor een — subjectief —

onderscheid maken tussen aantrekkelijken minder aantrekkelijk werk. Reedsvanaf de beginjaren van het bedrijf vondmen het technisch voorbereidend werken het advieswerk ten behoeve van hetministerie op een hoger plan staan danhet uitvoerende werk. Ongetwijfeldbracht het contact met functionarissenvan het departement enige status metzich mee. Verder beschikte men in diekringen over de nieuwste technische informatie, dat is interessant en bovendienschept het bezit van informatie macht.

AchtergesteldVerder is het werken met recent aangeschafte installaties moeilijker, interessanter, meer de aandacht trekkend endus leuker werk dan het repareren vaneen reeds jaren in de vaart zijnde radar.Wanneer men nu bedenkt, dat de eerstecontacten over een nieuwe techniek ofeen nieuw systeem vanuit Den Haag ofhet TNO het MEB te Oegstgeest bereikten; dat een nieuwe installatie vaak voorhet eerst ging proefdraaien in Oegstgeest; dat daardoor de eerste kennis vanzo’n installatie bij de werkplaats inOegstgeest werd gevormd, dan kan menzich voorstellen, dat het EWER-personeel zich achtergesteld voelde.

VerstoringWanneer dan onder druk van de fondsenslag, op bedrijfseconomische gronden werd besloten, om zo’n nieuw apparaat niet in behandeling te geven in dewerkplaatsen te Den Helder (daar bezat

men immers de kennis niet en kennis-overdracht is duur, het veel gehoorde enreeds genoemde woord: duplicering!),dan kan men zich voorstellen dat hantering van een zuiver bedrjfseconomischprincipe leidde tot verstoringen in debedrjfspsychologische sfeer.

Er is steeds sprake geweest van eenalgemeen voorkomend verschijnsel: destrijd tussen decentralisatie en centralisatie.Aldus het verhaal van de heer Rijks.

KTZ Knopper — hij was DMEB vanfebruari 1956 tot september 1962heeft steeds geprobeerd om het bedrijfdaar te krijgen waar het volgens hemhoorde, bij de thuisbasis van de marinein Den Helder. Bij zijn afscheid liet hijin Oegstgeest een desolaat bedrijf achter. Wat hem in zes jaren niet lukte,lukte staatssecretaris Gmelich Meij

ling in een handomdraai.•

-,~ ~ .-Z~ -

~q-E ~ ~.

~. .~-J

~

~ —

~- ~ .~-..~r ~. -~

• ~ J~ .

ç_ ~

De medewerkers van de Oppervlaktebehandelingswerkplaats (OBW) zijn blij dat de automatische deuren nu eindelijk elektrischbedienhaar zijn. Het is echter nog wel even wennen, zo blijkt uit deze momentopname van W. Freke.

T VATTGS T -

V ER ZE TO RUIMTE

0~

20 september 1996 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 05 1996

AbvaKaboDoor: Yntse Koenen,bestuurder Abvakabo

We hebben in de afgelopen maandenveel werk verzet. Het personeel stondsteeds klaar als één man (vrouw) om opte komen voor dat ene belang: hetMEOB moest in Oegstgeest blijven. Hetactiecomité heeft met doorzettingsvermogen en intelligentie daarvoor ideeënen initiatieven ontwikkeld. De Dienstcommissie heeft alle mogelijke bevoegdheden benut om het doel te bereiken. AbvaKabo heeft, samen met deandere bonden, u ondersteund. Zelfs uwdirecteur zette zijn beste beentje voor.Alleen de politiek wilde niet.

We zijn heel wat keren met z’n allennaar Den Haag gegaan om aan de politieke partijen duidelijk te maken dat hetbeter kan. Dat het goedkoper kan. En dathet socialer kan. De acties die we hebben gevoerd, waren gedisciplineerd engoed georganiseerd. We hebben steeds

weer de pers gehaald. Toch wilde depolitiek niet luisteren naar goede argumenten. We hebben moeten meemaken,dat het in de politiek soms niet gaat omgoede argumenten, maar dat alles te maken heeft met wil. De wil om iets voorde kop van Noord-Holland te doen. Tenkoste van veel geld. Had men niet ietsanders kunnen bedenken? Jawel, maarmen wilde niet. Politieke wil noemt mendat.

Eigenlijk zat iedereen op één lijn.Behalve de politiek, die aan uw staatssecretaris groen licht gaf. Het was nietfraai, zoals de staatssecretaris het allemaal deed. Het was niet zo goedkoop.Het plan van de DC zou eigenlijk verdermoeten worden bestudeerd. De argumenten waren niet goed. Dat was dekritiek op de staatssecretaris. Maar gaatu maar door.

We hebben niet bereikt wat we wilden.Aan de andere kant hebben we wel be

reikt wat we wilden. Het MEOB is voorhet voetlicht getreden. Het publiek weetbeter wat u doet, en dat u dat goed doet.En u heeft een baangarantie tot aan uwFPU of ouderdomspensioen toe. Dat isop zich winst, als je naar Den Helderwilt verhuizen en bij Defensie wilt blijven werken. In de BC zal verder gesproken worden over mogelijke verder aanvullingen.

De spandoeken kunnen de kast in, depolitieke strijd is geleverd. Daar heeft uals personeel alles aan gedaan wat mogelijk was. Geen kans is onbenut gelaten. Strijd zullen wij als AbvaKabo altijd blijven voeren, met en voor deleden. Daarbij blijven we wel binnen degrenzen van de Nederlandse democratie, met zijn voor en tegens. Natuurlijkhoort u nog van ons!Verplaatsing MEOB, oorzaak en gevolg van politieke besluitvorming.+

CMHFDoor: Aad Kosterwoordvoerder burgerpersoneelCMHFD, Sector Defensie

Politieke besluiten lijken vaak genomente worden tegen alle logica in. Voor degewone burger is het politieke besluitvormingsproces een veelal niet te doorgronden rjstebrj van tegenstrijdigheden. Het politieke besluit van destaatssecretaris van defensie om hetMEOB te verplaatsen van Oegstgeestnaar Den Helder vormt hierop geen uitzondering. Immers, dit besluit gaat regelrecht in tegen het advies van de doorde staatssecretaris zelf ingestelde adviesgroep. Verder is de juistheid van deargumentatie die aan het besluit tengrondslag ligt op meerdere punten twijfelachtig.

Daarbij is het zo dat het formeel in depolitiek gaat om objectief meetbare argumenten, maar vaak is de schijn tegendat subjectieve elementen (Staatssecretaris Gmelich Meijling was eerder burgemeester van Den Helder) ook een rol

spelen. Echter, hoe het ook zij op 4 september jI. gaf een meerderheid van deTweede Kamer de staatssecretaris hetgroene licht om zijn besluit ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren.

Voor de dames en heren politici betekende het geven van het groene licht datalweer een punt van de politieke agendakon worden geschrapt. Voor het personeel van het MEOB betekende het echter geheel iets anders.

Voor het pesoneel van het MEOBbetekende het accoord van de TweedeKamer een einde aan een lange periodevan onzekerheid. Een periode die werdgekenmerkt door het gezamelijk actievoeren, het elkaar moed inspreken entelkens weer verzamelen van tegen-argumenten. Een periode waarin de ledenvan het inderhaast geformeerde actiecomite onder grote fysieke en emotionele druk stonden. Een periode waarin,samen met de vertegenwoordigers vande vakcentrales werd getracht om deStaatssecretaris en de leden van de

Tweede Kamer op andere gedachten tebrengen. Helaas het heeft niet zo mogenzijn.

Ondanks het ultieme slotaccoord van dedienstcommissie (het rapport Bakkenist) heeft de politiek na veel wikken enwegen de argumenten van de staatssecretaris het zwaarst bevonden, het zij zo.

Het CMHF betreurt de verhuizing vanhet MEOB, maar constateert nogmaalsdat thans een einde is gekomen aan delange weg van actie-voeren in onzekerheid. Wat rest is niet bij de pakken neerzitten, maar de rug te rechten en gezamelijk, dienstcommissie en vakcentrales, er aan werken dat een goed sociaalplan wordt overeengekomen.

Terug kijkend naar de geweldige inzetdoor het actie-comite, de dienstcommissie en de directie van het MEOB totnu toe aan de dag gelegd ben ik er zekervan dat we daarin zullen slagen.MEOB Oegstgeest verhuist toch naarDen Helder.+

MEOBTIEK september 1996 21

Page 22: MEOBtiek 05 1996

CFODoor. /34. Oska,n,bestuurder CFO

Woensdag 4september1996 is eenzwarte dag in de al maanden durende geschiedenis van hetMEOB in Oegstgeest geworden.

Op 4 september 1996 hebben de regeringspartijen uiteindelijk toch ingestemd met het plan van de Staatssecretaris van Defensie om het volledigeMEOB-bedrijf in Oegstgeest te verplaatsen naar Den Helder.

Ook tijdens deze keer was de publieketribune met medewerkers van hetMEOB-bedrijf gevuld, maar helaasmocht dat niet baten.

Wat begin december 1995 als een volkomen onverwachte beslissing bekendwerd gemaakt en vele maanden de media en de Tweede Kamer heeft beziggehouden is op 4 september uiteindelijktoch afgesloten met het finale woord vande politiek, dat de staatssecretaris vanDefensie zijn gang mag gaan met hetverplaatsen van het MEOB van Oegstgeest naar Den Helder.

Voor de zoveelste keer had het personeel zich opnieuw ingezet om voor hunbelangen op te komen, evenals het Actiecomité.

Ondanks dat velen al voor de vakantiehet sterke gevoel hadden, dat behoudvan het MEOB in Oegstgeest zeer moeilijk zou worden, was de klap op 4 september toch erg groot.

het actiecomité is elke mogelijkheid gebruikt om de plannen van de staatssecretaris te beïnvloeden. Daarbij is gebruikgemaakt van alle mogelijke media enpolitieke kanalen, maar zoals gezegdheeft dit niet mogen baten. Was eindvorig jaar het MEOB een onbekend bedrijf in Nederland, al snel kwam daarverandering in toen niet alleen de regionale media maar ook de landelijke dagbladen en zelfs gerespecteerde televisieprogramma’s uitvoerig aandachtbesteedden aan het MEOB in Oegstgeest.

De strijd om het MEOB ging met alleenom de werkgelegenheid van het personeel maar ook om de werkgelegenheidvan veel partners die zich terecht ookhebben ingezet voor het behoud van hetMEOB in Oegstgeest. Terugkijkendben ik van mening dat het personeel eralles aan heeft gedaan om aandacht tevragen voor hun zaak, maar dat metname de politiek het liet afweten. Wasafhankelijk de opstelling van de meerderheid in de Tweede Kamer ten gunstevan het MEOB in Oegstgeest, in hetvoorjaar bleek dat met name de PvdA enD’66 aan het schuiven gingen, waardoorhet steeds moeilijker werd om een meerderheid voor het MEOB in de TweedeKamer te realiseren.

De motie Middel leek ruimte te biedenom toch een paars interservice-bedrijf teformeren, maar op 4 september bleekdat de indiener van de motie toch genoegen nam met de door de staatssecretarisverstrekte informatie en uiteindelijkdiens voornemen steunde.

waar defensie zich terugtrekt lokale regionale werkgelegenheid te stimuleren.Het creëren van nieuwe werkgelegenheid is niet alleen kernbegrip uit hetkabinetsbeleid, tevens een verplichtingvan defensie.

Daarnaast is het teleurstellend te moeten constateren dat de staatssecretaristegen alle ambtelijke adviezen in, tochbesloten heeft op basis van politiekeoverwegingen voor Den Helder te kiezen en niet voor Oegstgeest.

Aan het eind van dit proces wil ik eenzeer groot compliment maken aan hetpersoneel en het actiecomité dat zichgedurende zo veel maanden heeft ingezet voor het behoud van hun werk en hetbedrijf in Oegstgeest.

Ook de samenwerking tussen de bonden, het actiecomité en de leden is uitstekend verlopen. Thans rest ons ommet het ministerie van defensie verderte onderhandelen over de voorwaardenvan een sociaal plan dat de verplaatsingvan het MEOB naar Den Helder moetbegeleiden. +

Wat rond 5 december 1995 als eendonderslag bij heldere hemel bekendwerd, namelijk de voorgenomen verplaatsing van het MEOB van Oegstgeest naar Den Helder blijkt achterafhelaas toch werkelijkheid te zijn. Als ikterugkijk naar de afgelopen negenmaanden constateer ik dat niet alleen hetactiecomité maar vooral ook het totalepersoneel van het MEOB zich op eenunieke en overtuigende wijze heeft ingezet voor het behoud van het bedrijf ende werkgelegenheid in Oegstgeest.Uniek ook omdat het voor de eerste keerwas dat het personeel geconfronteerdwerd met actievoeren. Samengebald in

Wat kun je nu voor conclusie trekken?De eerste conclusie is: Defensie heefthet nog nooit zo moeilijk gehad om zo’nbesluit erdoor te krijgen. Dit tekent dekracht van het personeel en tegelijkertijd de zwakte van Defensie. Ten tweede: De politiek laat soms en in dit gevalzeker andere belangen zwaarder wegendan verwacht.

De beslissing om het MEOB toch naarDen Helder te verplaatsen staat naarmijn mening nog steeds haaks op het totop heden gevoerde defensie-beleid datverplaatsen van de defensie-werkgelegenheid geen oplossing biedt om daar

22 september 1996 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 05 1996

Puzzelhoek

Oplossing vorige puzzel PuzzeIIadder~

Horizontaal IYflif~II

1 Hr. W. Kipping4 Hr. DR. van der Neut4 Mw. T. Paats4 Hr. J.W. Ruben4 Mw. C. Lepelaar-de Boer5 Hr. J. van der Zalm5 Hr. E.J. van Leeuwen5 Mw. P. van der Geest8 Hr. A.L. Sneeuw8 Mw. C. Schipper-van Duin8 Mw. J.M. Ruben-van Noord8 Hr. J.W. de Groot9 Hr. C. Butter

10 Hr. G. Wesselius14 Mw. P.G. Grootjans-Martens14 Mw. J.A.M. Kühn-Grootjans16 Hr. R.L. Schippers18 Hr. C. de Graaf22 Hr. C. Ouwehand26 Hr. D. van Schooneveld27 Hr. J.J.J. Mullers27 Hr. P. Guyt28 Hr. C. Haasnoot28 Hr. P. Middelkoop

Met puntenverlies:Hr. P. DijkdrentMw. P.M. van DuyvenbodeZonder puntenverlies:Mw. C. Schipper-van Duin

1 Water in Brabant, 079, 05922 Nederland, Woensdag, Rivier in GB,

071, Zuiver3 0578, Zinspreuk, 0172,

Pers.voorn.woord.4 Onderwijsinstelling, Titel, Ver

eniging van stenenkloppers, 0235 Werkwoord, Deel Franse ont

kenning, Kerel, 0172, 05756 0252, 05927 043, 0172, As reserve officier8 0593, Anoniem, Aanstaande, 071,

Kunststuk, En dergelijke

1 0524, 02522 Reeds, Water in Italië, Zeilfeest3 0517, Oliemij4 0573, Schout Bij Nacht5 03186 055, Noord Hollandse Stichting7 0599, Voegwoord, Beet8 Rode Leeuw, Voordeel,

Pers.voorn.woord9 Bedrijfsblad

10 Voedsel, Inhoudsmaat, Eminentie,Zonnegod

11 0318, Ondernemingsraad, 0345

12 Noot, Pers.voorn.woord, Reeds,Sociale wet

13 Voegwoord, Royal Marine, Haagschevoetbalclub, Water bij Amsterdam

14 Aanhef, Bisschop, Stank15 0519, Verenigde Naties, Regelmaat16 Rust, Dccl van een tcnnisspcl17 Aankomend, Verbinding18 Vogeleigenschap, Bisschop, Munt19 Dyne, Lengte maat, Gevaar

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

1

2

3

4

5

6

7

S

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

JOURNALI STEL.ASLA.NE.E.M. . S.E.INSPECTEURN.T.XE.D.A.AEROLIET.INKOOPSTER01 .ETOS.ME.MOS. .ARE.HOUTWERKERM.D.AG. S.O.D.GAGE.D.HOOGLERAARALS. SR.OMA

Oplossing inleveren, uiterlijk30 oktober 1996 bij:

Sonja Vlieland, sectie BOK.

f25,00f 15.00

f 10,00

MEOBTIEK september 1996 23

Page 24: MEOBtiek 05 1996

PZ-ters ColofonjAmbtsjubilea Redactie:12 1/2 jaar HoofdredactieB.A. van Veen MTEC 26-02-96 W.J. van ElkP. van Klaveren N&SS 28-06-96Mw.H.S.C. Ciere INK 01-07-96A.J. Vooys KAL 16-10-96 Public RelationsE.L. van Wijk MTEC 27-10-96 V. van Denzen25 jaar 071-3052205DR. van der Neut AONT 0 1-06-96J. Uiterdijk BRES 02-07-96T.J. Borreman AONT 01-10-96 Vaste medewerkersW.J. van Elk KAL 01-10-96 A.J.M. Koek (PVMBO)M.A. Moraal BOO 0 1-10-96 H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)P.J.J. Peters O&R 01-10-96 Mw. S. Vlieland (Puzzel~A.J. Vink CSYS 01-10-96C. de Vries ADV 01-10-96 A.J. Vink (DC)J.W. van der Haar PZ 16-1 1-96 P.R. Hogendoorn (E~irec~ie)40 jaar E.M.L. Geerlings ~PZ-ters)R. Aalders INK 25-06-96 J. Bakker ~®ldtimers)J.N. Stapper OPTR 25-06-96 W. Haazebroek (Advies)

Ontslag Medewerkers aanJ. Cats ADV 0 1-08-96 dit nummer:E. Vermeulen BEB 01-08-96A. Vije BEB 01-08-96 A. KosterK. Aalders ADV 01-09-96 V. van DenzenM. Arkesteijn BEB 01-09-96 Y. KoenenJ.C. Barnhoorn MTEC 0 1-09-96 M. OskamM. de Best NZ&V 0 1-09-96O.J. van Gent ADV 0 1-09-96 M. Stokhuijzen1. Varkevisser BEB 0 1-09-96 K. MeijerJ.G. Weijers ID 01-09-96 A.R.A. van Rossum

A.J. VinkWachtgeldNUT H. van BreeR.H. Boetekees BEB 01-10-96 1. Fakkel1. van Egmond BOOR 0 1-10-96 J.W. van der HaarM. Haasnoot BOM 0 1-10-96C. van der Plas HCOM 01-10-96

Redactie-adres:Redactie MEOBTIEKPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 071-3052289FAX: 07 1-3052605

Foto’s:W.J. van Elken van particulierenTypewerk:T. Paats-RietkerkVerzending:Secretarie MEOB

1 Drukwerk:Dekker, Noordwijk

Kopij voor het volgende nummervan MEOBTIEK inzenden

uiterlijk: 30 oktober 1996

De redactie beslist over het al danTrots houdt C. van de Plas het geschenk van zijn collega’s omhoog. Hij kreeg de niet plaatsen of bewerken vanplaquette met thermometer op 5 september voor zijn veertigjarig ambtsjubileum. ingekomen stukken en behoudt

zich alle rechten voor.

Foto voorpagina: Voor de laatste keer naar de Kamer?

seplcnibor 19 6 MEOBTIEK