MEOBtiek 02 1994

32
15e jaargang nr. 2, maart 1994 ,, 1~ 3 Frans de Kleijn: “Meer tijd voor andere zaken.” MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN ET MARINE ELEKTR 1 NISCH EN OPTISC BEl RIJF Op20 april a.s. gaan wij met zijn allen stemmen voor een nieuwe dienstcommissie die op4 mei a.s. zal worden geïnstalleerd. Daarin zullen zeker een aantal personen terugkeren die er nu zitting in hebben. Ook zullen er nieuwe ge zichten te zien zijn. Dit betekent ook dat er een paar zullen ver dwijnen. Zo ook: Frans de Kleijn Frans kijkt niet graag terug op het ver leden. Frans: “Ik kijk liever naar de toekomst. Het verleden is geweest, dat is niet meer interessant. Het wordt pas interessant als het waarde heeft”. Toch is het goed om terug te kijken op een periode waarin Frans een grote rol speelde. Eerste voorzitter DC In 1969 kwam F.F.M. de Kleijn wer ken bij het toenmalige MEB (Marine Elektronisch Bedrijf). Het duurde nog twee jaar voordat Frans lid werd van de AbvaKabo. Hij werkte toen in de Radar werkplaats (ORA1) die toen veel actieve vakbondsleden telde. Daaruit kwamen ook veel DC-leden voort. Het werd hem dus met de pap- lepel ingegoten en in 1979 werd hij dan ook DC-lid. De directeur van het bedrijf was toen voorzitter van de DC. In 1985 kwam daar verandering in en Frans werd toen de eerste voorzitter van de DC. Deze primeur kon hij nog twee keer voortzetten door drie termij nen vol te maken. Frans: “Voor mij is het allemaal veel te herkenbaar gewor den. Het wordt tijd dat een jongere het van mij overneemt die fris tegen alles aankijkt. Jongeren maken nu nog te weinig gebruik van hun mondigheid. ~~TIOpRO1~tNS MEOBTIEK Afscheid van een DC-voorzitter i 1~I~ 1

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 02 1994

Page 1: MEOBtiek 02 1994

15e jaargang nr. 2, maart 1994

,,

1~ 3

Frans de Kleijn: “Meer tijd voor andere zaken.”

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN ET MARINEELEKTR 1 NISCH

EN OPTISC BEl RIJF

Op20 april a.s. gaan wij met zijnallen stemmen voor een nieuwedienstcommissie die op4 mei a.s.zal worden geïnstalleerd. Daarinzullen zeker een aantal personenterugkeren die er nu zitting inhebben. Ook zullen er nieuwe gezichten te zien zijn. Dit betekentook dat er een paar zullen verdwijnen. Zo ook:

Frans de Kleijn

Frans kijkt niet graag terug op het verleden. Frans: “Ik kijk liever naar detoekomst. Het verleden is geweest, datis niet meer interessant. Het wordt pasinteressant als het waarde heeft”. Tochis het goed om terug te kijken op eenperiode waarin Frans een grote rolspeelde.

Eerste voorzitter DCIn 1969 kwam F.F.M. de Kleijn werken bij het toenmalige MEB (MarineElektronisch Bedrijf). Het duurde nogtwee jaar voordat Frans lid werd vande AbvaKabo. Hij werkte toen in deRadar werkplaats (ORA1) die toenveel actieve vakbondsleden telde.Daaruit kwamen ook veel DC-ledenvoort. Het werd hem dus met de pap-lepel ingegoten en in 1979 werd hijdan ook DC-lid. De directeur van hetbedrijf was toen voorzitter van de DC.In 1985 kwam daar verandering in enFrans werd toen de eerste voorzittervan de DC. Deze primeur kon hij nogtwee keer voortzetten door drie termijnen vol te maken. Frans: “Voor mij ishet allemaal veel te herkenbaar geworden. Het wordt tijd dat een jongere hetvan mij overneemt die fris tegen allesaankijkt. Jongeren maken nu nog teweinig gebruik van hun mondigheid.

~~TIOpRO1~tNS

MEOBTIEKAfscheid van een DC-voorzitter

i 1~I~

1

Page 2: MEOBtiek 02 1994

Zij moeten hun mond open doen, nietalleen op dit bedrijf. Ook in de politiekmoeten de jongeren opkomen voorhun rechten. Zij laten te gemakkelijkde verworvenheden, die wij in de loopder jaren hebben verkregen, weer afpakken. Bang voor hun carrière komen zij nu anoniem met hun problemen, bang om te verliezen omdat zijveel hebben geïnvesteerd in hun toekomst. Het zou goed zijn voor het bedrijf om meer jongeren in de DC tehebben. Je moet dichtbij de werkvloerstaan om de problemen te kunnen herkennen, vandaar dat ik vind dat het tijdis voor een nieuwe voorzitter.”

Een andere kijkFrans: “Door het werk in de DC krijgje een andere kijk op de organisatie. Jeziet dat er veel meer gebeurt dan water op je werkplek plaatsvindt.”“Heb je als DC-lid ondersteuning vanbedrijfsieden of vakbondsleden?”“Binnen de AbvaKabo kennen we een

Bedrijfs Leden Groep (BLG) die uittwaalf leden bestaat. Wij zijn het eerste bedrijf die de mogelijkheden voorzo’n groep hebben benut. Het wordt nuook overgenomen door andere bedrijven. Voor actieve kaderleden binnendie groep bestaat de mogelijk allerleicursussen te volgen. Zo ontstaat eendeskundige groep, met voelhorensover het hele bedrijf, voor ondersteuning van de DC-leden. Zelf heb ik eenkaderopleiding gevolgd waar ik tweejaar studie in heb zitten.”

Toekomst“Is er leven na de DC?” Frans: “Jazeker, ik zal meer aan mijn eigenlijkewerk kunnen. Meewerken aan de PU’sen “MEOB 2000”, dat vind ik leukwerk. Je moet een doel hebben omvoor te werken, vandaar dat ik lieverin de toekomst kijk dan naar het verleden. Ik zie een goede toekomst voorhet bedrijf. Voor behoud van werkhebben wij innovatieve projecten no-

dig. Ik vind het schitterend om met datdoel voor ogen over het bedrijf te lopen! Ik baal van mensen die zeggendat ze nog maar vijf jaar moeten enstaan te trappelen om er uit te gaan.Ook voor 55-jarigen is er een toekomst, ook al hebben ze nog maar vijfjaar, zelfs dan kunnen ze er nog watvan maken.”

Boodschap“Heb je nog een boodschap voor denieuwe DC?” Frans: “Ik hoop voor deDC dat jongeren de ruimte krijgen ombeslissingen te durven nemen en verworven rechten op te eisen. Zij zullenkeihard moeten werken aan de toekomst. Aan de kandidaten te zien krijgen wij weer een goed team, al is hetdit keer zonder Den Helder. Wij hebben bij de DC-verkiezingen altijd eenhoge opkomst gehad, dus het zal ditkeer ook wel weer lukken.”+

Wil van Elk

Van de dfrectie

In de MEOBTIEK van november 1993 sprak ik de hoop uit datde probleemstudie “MEOB2000” nog voor de jaarwisselingzou worden goedgekeurd. Dit isechter niet gelukt, het is wat latergeworden.

Dinsdag 1 maartji. werd de probleem-studie door de Admiraliteitsraad onderde loep genomen. Vooraf aan dezevergadering was de probleemstudie almet verschillende partijen uitvoerigbesproken. De goedkeuring van deprobleemstudie verliep dan ook vaneen leien dakje. Onze bevelhebber, admiraal Buis sprak zijn waardering uit

voor de wijze waarop de piobleemstudie tot stand is gekomen omdat alleMEOB ‘ers van hoog tot laag hierbijbetrokken zijn geweest.

Klein beetje andersDegenen die de uiteindelijke versievan de probleemstudie onder ogenhebben gekregen zullen hebben opgemerkt dat deze enigszins verschilt metde eerste versie. De laatste versie isingekort en verschilt inhoudelijk metde eerste versie. Zoals ik in het november-nummer schetste is in gemeenoverleg met vertegenwoordigers vande DPKM en DEBKM besloten destaforganen in de huidige vorm tehandhaven. Dus gewoon een afdelingPersoneelszaken en een afdeling Bedrijfseconomisch Beheer. De takenvan de afdeling BEB worden uitgebreid met formatiebeheer, bedrijfsveiligheid, milieuzorg en kwaliteitszorgbeleid. Hiervoor is gekozenomdat deze taken meer relatie met eenorganisatie-poot van de BEB afdelinghebben dan met PZ.

Verder uitwerkenNu de probleemstudie is goedgekeurdkunnen wij natuurlijk niet met onze

armen over elkaar gaan zitten. De probleem studie zal nu verder worden uitgewerkt in een “voorstel tot reorganisatie”. Hierin worden de gevolgen vande reorganisatie voor de infmstructuur, de bemanningslijst en de schaal-waardering aangegeven.

“MEOB 2000” beslaat niet alleen hetMEOB, ook het samengaan met hetETMAG maakt deel uit van de reorganisatie. Daarom moet het voorstel totreorganisatie zowel van advies worden voorzien van de DC van hetMEOB als van de DC van de marinemagazijnsdienst. Als deze twee inspraakorganen in hebben gestemdmet het voorstel tot reorganisatie kande Admiraliteitsraad weer aan hetwerk worden gezet. Na goedkeuringvan het voorstel tot reorganisatie zullen de vakorganisaties zich nog buigenover dit voorstel. U begrijpt dat dithele traject niet binnen dén week kanworden afgelegd. De formele aftrapvoor de nieuwe Organisatie zal nieteerder dan medio 1995, begin 1996worden gegeven.+

DMEOB

2 maart 1994 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 02 1994

Van de redactieDeze MEOBTIEK staat voor eengroot gedeelte in het teken van dedienstcommissieverkiezingen.Het ligt niet in mijn taak u op teroepen daar serieus aan deel tenemen. Het is echter, zeker in dekomende jaren, met zoveel veranderingen voor de boeg ontzettend belangrijk dat het personeelin de overlegsituatie op een goedemanier en door de juiste personen wordt vertegenwoordigd.Daarom vraag ik uw bijzondereaandacht voor de presentatiesvan de verschillende deelnemende kandidatenlijsten.

De nieuwbouw van de oppervlaktebehandelings werkplaats nadert zijn voltooiing. Het straatwerk is aangepakten de bouwketen zijn allemaal verdwenen. Inmiddels is ook de datumbekend waarop de nieuwe OBW ingebniik zal worden genomen. Vrijdag27 mei a.s. is de datum en de officiëlehandelingen zullen worden verrichtdoor de BDZ, VADM. N.W.G. Buis.

“Inmiddels is ook de datumbekend waarop de nieuweOBW in gebruik zal worden genomen.”

De datum waarop de ontvlechting vande twee bedrijven in Oegstgeest enDen Helder een feit zal zijn komt clich

terbij. Een reële datum is nog niet tenoemen, maar met een redelijk zichtop de nieuwe situatie worden er alafspraken gemaakt over hoe het één enander verdeeld zal worden.

In deze MEOBTIEK een eerste volledige bijdrage van de personeels-vereniging. Een overzicht van alle verantwoordelijke mensen binnen de PV, eneen schema van de komende activiteiten zijn daar onderdeel van. Verderheeft de PV nog een enquête gehoudenonder het personeel waarvan de consequenties nog niet helemaal duidelijkzijn.

Ongetwijfeld beterHet lijkt alsof wij de tijd té vroeg hebben aangepast. Wij zitten al een tijdjein de zomertijd, maar de werkelijkheiddoet toch anders vermoeden. Laten wijhet toch maar positief bekijken en ervanuitgaan dat het ongetwijfeld beterzal worden. +

J.W.M.E. van Laarhoven

1 peilij ,Statious~ -

1 mei 1994, Caf~-res.;oschwachrer, Huisdreet4 Breda.juni 1994,LuehUn~htE1-

scheen Technische School, AmheWie; medewerk- r~ — eventueel ver~eze1d door hun partner — die metVl3Tofinet sioerigaan~Doe124’de deelnemers vo&bereiden~bun toekomstige po~tie dooe middel van het belichten van ftnancidie,t~chtsp~îtis t en persoonlijke aspeeten die te maken hebben met hetuittreden uit hetaoces,”

Uitgaansdag oudwehcnemersDe ujtgaansdag voor ou - erknem s is op tl mei a.s.

Dit jaar gaat de reis naar WestFriesland. Een aantal plaatsen in ditmooie gedeeltevan oord hollandzal worden bezocht, Verdere gegevens over desc uitgaansdag zullenu worden oegezonden.

Dinsda 17 mci 1994,houd deze dag vrij!

1 RBFL.Rijks bedrijfsgezondheidsen bedrijfsveiligheidsdienst

MEOB OegstgeestSpreekuren alleen na telefoniache afspraaktst. 2234W. de K,leilç artaCluystal 1~arges, ,eçrelaresse

MEOB Den HelderSpreekuren alleen na telefonische afspraak02230-25141ItE. Weber, artsMaandag, dinadag. woensdag. vrijdagvafl~ 08.30 uur- 09.00 uur envan~ 13.30 uur- 16.30uw

nh0

ReüniesVrijdag 15 april 1994Marinekazeme WillemsoordDen Helder

Woensdag 27 april 1994Marinekazeme Amsterdam

Woensdag 28 september 1994Marinekazeme Amsterdam

Woensdag 26 oktober 1994Marinekazeme Amsterdam

ex-opvarenden van Hr.Ms. VanAmstel; Bitter, Van Zijll; De Zeeuw.

ex-opvarenden van Hr.Ms. JohanMaurits van Nassau (Korea periode).

ex-opvarenden van stationsschepenin de Nederlandse Antillen.

ex-personeel MKAD, CMMAD enMARKEURSEL..

WKMPostbus 8792900 A W Capelle ald IjsselTelefoon 010-4587459.

MEOBTIEK maart 1994

Page 4: MEOBtiek 02 1994

Arbo- en milieujaarplan en jaarverslagHet arbo- en milieujaarplan1994 is kort geleden verspreid.Alle afdelingshoofden, bureau-hoofden en chefs hebben eenexemplaar ontvangen. Het arboen milieujaarplan geeft concreetaan welke activiteiten er in 1994zullen plaatsvinden om de arbeidsomstandigheden bij hetMEOB te verbeteren en de milieubelasting van het bedrijf(verder) terug te dringen.

Het arbo- en milieujaarplan is geenplannetje dat door de BVA en de arbocommissie bedacht is met de bedoeling het de leidinggevenden wat moeilijker te maken bij de uitvoering vanhun dagelijkse werkzaamheden. Het iseen plan van het bedrijf, opgesteld alsonderdeel van het bedrijfsbeleid metondermeer als doel; knelpunten oparbo- en milieugebied op te lossenwaardoor een beter werk- en leefklimaat ontstaat.Iedere medewerker van het MEOB isdan ook gebaat bij het plan en derhalve

HeldersMarinemuseum

is het belangrijk dat iedereen in hetbedrijf weet wat voor activiteiten hierin zijn opgenomen. Het is dan ookbelangrijk dat leidinggevenden hetplan met hun medewerkers besprekentijdens het werkoverleg. Dit geldt nietalleen voor het niveau van de werkvloer maar voor alle niveaus waaropwerkoverleg plaatsvindt.

Arbo- en milieujaarverslagElk jaar vindt er middels een jaarverslag evaluatie plaats van het arbo- enmiieujaarplan. De onderwerpen die inhet jaarverslag aan de orde moetenkomen zijn niet vrijblijvend maarstaan vermeld in de Arbeidsomstandighedenwet. Er moet dan ook iederjaar een verslag naar het districtshoofdvan de Arbeidsinspectie en daarmeelegt het bedrijf als het ware een stukjeverantwoording af met betrekking tothet gevoerde beleid.

Het MEOB heeft er voor gekozen hetArbo- en milieujaarplan en -jaarverslag in één rapport samen te voegen

omdat naast de raakvlakken van arboen milieu, dit ook een aantal organisatorische voordelen heeft. Daarnaastheeft de Arbo-commissie aan de directeur te kennen gegeven dat zij namenshet personeel ook de milieuzaken willen behartigen. Deze wens is doorDMEOB gehonoreerd en met ingangvan 1 januari 1994 beschikken wij dusover een Arbo- en milieucommissiebinnen het bedrijf.

Medewerkers van het MEOB die nunog denken dat deze zaken niet voorhen bedoeld zijn zou ik willen adviseren het jaarplan 1994 en het jaarverslag 1993 eens aandachtig door te lezen. Ik ben er van overtuigd dat u dantot de ontdekking komt dat het plandirect met u heeft te maken.

Het arbo- en milieujaarplan enjaarverslag liggen voor een ieder ter inzage inde bibliotheek. •

BVA

Door het vertrek van de secretaris van de projectgroepSEWACO-bedrijf, Ria Koman,verliest de MEOBTIEK een vaste inzending vanuit Den Helder.Door haar nieuwe functie als secretaresse van het hoofd van hetMarinemuseum in Den Helder,kan zij op een andere manier eenbijdrage leveren aan de MEOBTIEK.

•1

Op de folder van het Helders Marine-museum staat: Nu met volle krachtvooruit! Dit is vooral toepasselijkvoor de zojuist goedgekeurde nieuwbouwplannen, deze liegen er niet om.De Dolfijn mag de spits afbijten. Dezeonderzeeër op het droge zal in de zomertoegankelijk worden voor het publiek.

PiratenfeestjesVooral voor de jeugd is er veel te doenin het museum. De zolder is speciaal

ingericht voor piratenfeestjes voormaximaal twaalf kinderen. Via eenspeurtocht worden zij door het museum geleid. Aan het eind staat eenschatkist met snoep. Zo leren zij spelenderwijs.Volgens Ria staat nog geen tiende ge-

deelte van het bezit van het museumtentoongesteld. Dit belooft veel voorde toekomst. Ria zal ons via regelmatige inzendingen in de MEOBTIEK opde hoogte houden.+

Wil van Elk

L

—~.-.~---—\ ~

Ir’.l% 1

~

Het Helders Marinemuseum met De Dolfijn op het droge

4 maart 1994 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 02 1994

Blijk van waarderingOp2 maart ji. waren de medewerkersvan de afdeling Projecten en Bedrijfsbureau Advies rond koffietijd bij elkaar om met koffie en gebak de verjaardag te vieren van KLTZE, Ing. D.de Jong. De bijeenkomst had nog eentweede aanleiding. De commandantvan de groep Maritieme Patrouillevliegtuigen heeft besloten een blijkvan waardering in de vorm van eenoorkonde, en een daarbij behorendgeldbedrag in de vorm van een gratificatie toe te kennen aan A.G.W. vanLeuveren.

Dennis van Leuveren, dienstplichtigmatroos der eerste klasse werd er stilvan toen Overste De Jong zich op diemanier tot hem richtte en hem één enander overhandigde.

“Hij heeft zijn opdrachten op eenvoortreffelijke wijze uitgevoerd, heeftzelfstandigheid en initiatieven getoond en een bijdrage geleverd aan debeschrijving van de procedures, hetgeen in de toekomst zeker vruchten zalafwerpen”, waren de woorden vanOverste de Jong, die hem daarmee vanharte feliciteerde.

Dennis van Leuveitn heeft inmiddelsde dienst verlaten en is opgevolgddoor matroos Martina van der Beek. Ikwens beiden veel succes.+

J.W.M.E. van Laarhoven

De afdeling automatiserin~Op de bovenste verdieping in gebouwPascal is bij Bureau Automatisering(BAU1) een oploopruimte. Dezeruimte is voor iedereen toegankelijk.In deze ruimte staan opgesteld:

- vier PC’s (drie stuks 386DX en één486DX), met software onder Windows en gekoppeld aan het netwerkvan het MEOB;

- een kleurenscanner, voorzien vanOptical Character Recognition(0CR);

- twee laserprinters, waarvan éénvan 600 dots per inch en een Paintjet (kleur), ook deze printers zijngekoppeld aan het netwerk.

“Overtypen van stukkentekst is er niet meer bij.”

De scanner met 0CR kan u veel werkuit handen nemen. Het origineel wordtop de scanner gelegd, maximaal tienvelletje tegelijk. Na wat instellingen inhet programma (Omnipage), gaat dei~st vanzelf. Bij de juiste instellingenkunnen de gescande documenten vanaf schijf worden benaderd. Dit werktuitstekend als u bijvoorbeeld werktmet WordPerfect. Overtypen vanstukken tekst is er niet meer bij. Aande bijbehorende PC is ook een Deskjet(kleur) aangesloten.

Computers lenenBAUT geeft computerapparatuur inbruikleen voor een periode van tweeweken. Daarvoor zijn beschikbaai~ Elfportable computers, waarvan drie meteen kleurenscherm, een externe tapestreamer van 130 MByte voor het

maken van een back-up en Fastlynxwaarmee twee computers aan elkaargekoppeld kunnen worden, zo kunt usnel gegevens overladen. Dit is erghandig als u een nieuwe harde schijf inuw computer wilt monteren.

Voor beginners is er een videobandmet instructies over het werken metWindows. Er worden schijven meegeleverd om direct te kunnen oefenen.+~

Wil van Elk

MEOBTIEK maalt 1994 5

Page 6: MEOBtiek 02 1994

!•~ .~

AbvaKabo ijst 1

1

Een ieuw

Op naar “ME.B 2010”, reken maar!!

eam staat vo • r u k aar!!

6 maart 1994 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 02 1994

AbvaKab • de g ootste vakbond

Het is weer zover; iedereen wordt weer aan zijnjasje getrokken om te gaan stemmen en allesprookjes beginnen weer met:Als je op mij stemt...!

Zo ook bij onze eigen Dienstcommissie-verkiezingen.., onze kandidaten en partijen zijn allemaal debesten!Waarom zou je dan eigenlijk AbvaKabo stemmen?Oke... nu je het toch vraagt is het misschien wel eengoede gelegenheid om je even bij te praten.De besten zijn wij misschien niet, dan moet je bijnaalles weten en alles kunnen. Dat houdt niemandlang vol! Maar doordat we specialisten op ambtenarengebied zijn en grote deskundigheid ter beschikking hebben, kunnen wij onze 110.000 vrouwelijkeen 190.000 mannelijke leden goed vertegenwoordigen en ook anderszins van dienst zijn. (Je bent overigens van harte welkom om die 300.000 leden te versterken, zij willen je er graag bij hebben!).

Sinds we bij defensie allemaal Rijksambtenaar af...en Defensie-ambtenaar op... zijn, is het veel meer inje belang om je door een sterk vakverbond te latenvertegenwoordigen. Het vakverbond is de kracht diehet geweld van de vrije-markt-economie aan bandenlegt; het is de beschermende macht bij economischeterugslag en de verzorgende hand als het goed gaat.Altijd bouwend aan ieders belang is AbvaKabo deelvan die kracht, een bond die zich weet te weren enniet bang om van beleid te veranderen als dat nodigis. Verandering van beleid betekende bijvoorbeeld:in de...Vijftigerjaren Wederopbouw..., medeverant

woordel ijkheid.Consumptiemaatschappij..., meergeld.Loonmatiging..., immateriële zaken.Herverdeling van werk..., arbeidsduurverkorting.

En nu, in de jaren negentig, betekent het:Behoud van werk!Want de overheid is zich gaan concentreren op z’nkerntaken.

De overheid..onze werkgever...En een heel bijzondere werkgever, hij neemt somspolitieke beslissingen.., en daar is wel eens mindergoed over nagedacht. De AbvaKabo probeert dezebeslissingen voor ons zodanig te veranderen, dat deeffecten ervan draaglijk blijven.

Onze werkgever luistert ook naar markt-invloeden,langere beleidsvisies die uw arbeidsomgeving bepalen. De AbvaKabo speelt flexibel in op deze invloeden, de vakbond is actief aanwezig in het arbeidsvoorwaarden-overleg.

Stemmen op de AbvaKabo betekent Je laten vertegenwoordigen door goed gemotiveerde mensen diegesteund worden door de grootste ambtenarenvakbond. De grootste, jawel! Maar niet automatischoveral de sterkste meer, sinds de sector invoering.Diegenen die nog geen lid van een vakbond zijn, willen wij nu oproepen hierover goed na te denken.Sinds wij bij het rijk in sectoren zijn ingedeeld, zittende burgerambtenaren van defensie bij het arbeidsvoorwaarden overleg samen met beroeps- en dienstplichtige militairen tegenover de minister van defensie.

En wat dit kan betekenen moge blijken uit het volgende citaat “In dat proces is het dan ook mogelijkdat voor de rechtspositie van de burgerambtenarenbij defensie een divergentie optreedt met de ontwikkelingen in de rechtspositie van de ambtenarenbehorende tot de sector Rijk (uit Burgerlijk Ambtenaren Reglement Defensie, BARD).”Het hier bedoelde proces behelst de eenwordingvan de beide personeels-categorieën bij Defensie:Burgers en militairen!Nu zal het waarschijnlijk niet zover komen dat we deplunjezak van zolder moeten halen..., maar het staatbuiten kijf dat de kracht van onze stem tot uitdrukking zal komen in de inhoud van ons loonzakje..., ofin de positie die voor ons waargemaakt kan wordenin het overleg.Denk hier goed over na!De veranderende maatschappij vraagt steeds weeraanpassingen van de AbvaKabo.

Het werk moet behouden blijven!Dus wil de AbvaKabo ook midden in dat werk aanwezig zijn!Daarom krijgen de Bedrijfs Leden Groepen (BLG’s)een kernfunctie binnen de AbvaKabo. De BLG-kaderleden, uw directe collega’s, opgeleid en gesteunddoor de AbvaKabo deskundigen, worden de toegang tot het vakbondswerk. Collega’s die bereid zijnzich in te zetten voor ons aller belang...en dus ookvoor jou!Collega’s die naast je willen gaan staan... voeg je inhun rijen, laat je stem horen geef ze je stem.+

Zestigerjaren :

Zeventigerjaren:Tachtigerjaren:

MEOBTIEK maart 1994 7

Page 8: MEOBtiek 02 1994

Even voorstellenMijn naam is Albert Vink. Ik ben getrouwd

en ik heb twee kinderen en woon in Sassenheim, waar ik actief ben in een buurt- en

speeltuinvereniging. Bij het MEOB ben ik,naast mijn werkzaamheden in OrionlLynx,

nu bijna drie jaar lid van de dienst- enArbo/m ilieucommissie.

Na deze inwerk-periode hebben de AbvaKabo-leden, op voordracht van de DC-fractie binnen hetMEOB, gemeend dat het in mijn mogelijkheden lichtom de AbvaKabo-kar te gaan trekken, en heeft menmij aangewezen als lijsttrekker bij de komende verkiezingen. De kar trekken betekent in dit geval zaken overnemen van Frans de Kleijn, al sinds jarenlijstaanvoerder van de AbvaKabo en voorzitter vande DC. Dit is een grote opgave. Frans is iemand meteen sterke visie, een grote overredingskracht enogenschijnlijk een onuitputtende inzet. Frans is bijnaniet te vervangen.Mede door zijn instelling en doorzettingsvermogenheeft hij, uiteraard gesteund door andere DC-leden,het DC-werk bij het MEOB op een zeer hoog niveauweten te brengen. En ondanks dit komt er een tijddat de voorzitter, hoe sterk of goed hij ook is, zalmoeten stoppen met het DC werk. Al was het alleenmaar om weer eens te ontdekken dat er naast hetDC-werk ook nog andere werkzaamheden zijn bijhet MEOB.Het verdwijnen van Frans uit de DC heeft toch ookeen aantal positieve kanten. Een nieuwe voorzitterzal met een nieuw elan en met veel energie zijn taakopnemen. Er zullen wellicht andere zaken aan deorde worden gesteld. In ieder geval Frans: bedanktvoor de jaren inspanning om het DC werk op hetMEOB op het huidige niveau te brengen.

Waarom AbvaKabo?In de verkiezingstijd wordt aan de kandidaten voorde dienstcommissie vaak gevraagd: “Waarom zal ikAbvaKabo gaan stemmen?” Eerlijk gezegd is devraag sneller gesteld dan dat hij is beantwoord. In ditstukje zal ik trachten u duidelijk te maken waar deAbvaKabo bij het MEOB voor staat.De AbvaKabo is een brede vakbeweging. Dat houdtin dat er niet alleen wordt gekeken naar het belangvan de sector waarin wij werken, maar ook het belang van een andere sector. De AbvaKabo is aangesloten bij het FNV en is hierin met ruim 300.000 leden de grootste vakbond. De AbvaKabo

concentreert zich op diverse fronten t.w.:

1. Collectieve belangenbehartiging2. Individuele belangenbehartiging

1. Collectieve belangenbeharlig IngBij de collectieve belangenbehartiging komt ook omde hoek kijken waarom u als kiezer op de AbvaKabozou moeten/kunnen kiezen. Uiteraard zijn er binnende bond beleidsprogramma’s en hier start al het eerste probleem. Boven aan het lijstje staat immers:

WerkgelegenheidEen niet zo leuk dilemma als je bij defensie werkt enje moet je als AbvaKabo dienstcommissie-fractiegaan inzetten voor behoud en waar mogelijk uitbreiding van werkgelegenheid. Nou vergeet het maargauw zult u wellicht zeggen. Niets is minder waar.We zullen als AbvaKabo ons altijd blijven inzettenvoor behoud van werk maar soms zit het even nietmee. Toch zullen wij blijven zoeken naar mogelijkheden om de werkgelegenheid op den duur weer omte buigen naar een positieve kant, door aan te blijven sturen op meer vrijheid voor het MEOB zodatwe in de toekomst meer klanten kunnen aantrekken.

“MEOB 2000”We zijn dan ook direct beland bij het tot stand komen van het “MEOB 2000”. Want ook hier spelen zaken als doelmatigheid en kortere lijnen, dat is nouniet direct te rijmen met vergroten van de werkgelegenheid. Toch zijn ook hier weer positieve zaken temelden. De vorming van de PU’s en OU’s zal onzegrote kracht moeten worden. We zullen met elkaar,werkend voor diverse klanten, een uitstraling moeten hebben waar andere bedrijven jaloers op zijn.Het is straks niet meer vanzelfsprekend dat elektronische werkzaamheden naar het MEOB gaan. Dat zullen we moeten verdienen. Dit houdt in dat we veelzullen moeten samenwerken. Niet met argusogen

8 maart 1994 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 02 1994

AbvaK - bo Lijst 1

naar elkaar kijken of klanten afpikken, maar elkaar inmoeilijke tijden helpen. Wij zullen als DC kritisch blijven kijken naar het resultaat van de door u gemaakte plannen. De eerste opzet is door u gedragen. Hetmoet zo zijn dat we ons kunnen herkennen in hetnieuwe “MEOB 2000”.

MedezeggenschapDe laatste jaren wordt er steeds meer de nadruk opgelegd dat er een goede medezeggenschap zoumoeten zijn binnen de bedrijven. AbvaKabo werkt erhard aan om hier goede invulling aan te geven. Vanaf de start van de medezeggenschap is er altijd eensterke vertegenwoordiging van de AbvaKabo afgevaardigd geweest in de dienstcommissie van hetMEOB. Ook de komende jaren staan wij weer garant voor een gedegen invulling van het medezeggenschapswerk. Wij weten ons gesteund door eenBedrijfs Leden Groep (BLG-AbvaKabo). Verdergeeft de AbvaKabo als grote organisatie veel ondersteuning bij vraagstukken die bij de dienstcommissieworden neergelegd. Ook de scholing van de mensen die namens u de personeelsbelangen bij de directie zullen verwoorden neemt de AbvaKabo vooreen groot deel op zich.

VerantwoordingDe DC legt in haar jaarverslag verantwoording afvan de zaken die zij in de afgelopen tijd hebben behandeld. Ook na een overlegvergadering met de directie worden zaken bekendgesteld middels een publikatie van het verkorte verslag. In de afgelopendrie jaar is gebleken dat zowel wij als DC, en u alskiezer, dit niet voldoende achten. Wij zullen als DCmeer moeten laten zien aan de medewerkers vanhet MEOB, (in vakbondstermen profileren naar deachterban) u dus.

* Waar zijn we mee bezig* Waar staan we voor als DC* Wat zullen we aan de orde stellen bij de directie

Dat zijn de punten die u als kiezer regelmatiger alspublikaties of stukjes in de MEOBTIEK zal zien.ArbeidsvoorwaardenDe AbvaKabo streeft er naar om een zo goed mogelijke CAO voor u af te sluiten. Sinds 1993 worden uwarbeidsvoorwaarden door de bonden uit onderhandeld met de minister van Defensie. Hier komen primair zaken aan de orde als: salarissen, pensioenenen wachtgelden. Maar ook secundair zaken als: ouderschapsverlof, Sociaal Beleids Kader (SBK),rechtspositie-regeling enzovoort. Uiteindelijk gevende leden van de bond hun goed- of afkeuring aanhet afgesloten akkoord.

2. Individuele belangenbehartigingVoor de leden van de AbvaKabo betekent de vereniging nog meer want er is een scala van betaald enonbetaald kader om het individuele lid te helpen metzijn of haar problemen. Dit eindigt niet bij problemenop de werkplek rond salarissen, ontslag, uitkeringen,pensioenen, regelgeving, ongewenste intimiteiten,arbeidsomstandigheden, en dergelijke. Maar dezehulp strekt zich uit tot bijvoorbeeld hulp bij het invullen van uw belastingformulier en het sluiten van collectieve contracten bij verzekenngsmaatschappijen.Om uw belangen zo goed mogelijk te behartigen isbinnen de AbvaKabo scholing gestart om mensenop te leiden tot eerstelijns belangenbehartiger. Ookbinnen het MEOB zijn een tweetal mensen gestartmet deze opleiding zodat we u nog beter kunnen helpen met persoonlijke problemen.Met deze uitleg heb ik u een indruk gegeven wat wijvoor u kunnen betekenen als u op 20 april a.s. uwstem uitbrengt op één van de kandidaten van de AbvaKabo.•

Albert Vink

MEOBTIEK maart 1994

Page 10: MEOBtiek 02 1994

Mijn naam is Gerrit Molema en ik ben der-tig jaar werkzaam bij het MEOB in

Oegstgeest. Daarvan heb ik ongeveer vijftien jaar doorgebracht in de radio werk

plaats. Nu werk ik bij de afdeling logistiekin de voorraadbeheersgroep radar-reke

naars. Ik ben 46 jaar oud, elf jaar lid van deAbvaKabo en zes jaar lid van de DC. De

laatste drie jaar ben ik secretaris van dezeclub, wat inhoud dat je de zorg hebt dat devergaderingen regelmatig worden gehou

den en gestructureerd verlopen.

De DC vind ik een orgaan waarin de werknemerszich naar de directie vertegenwoordigd dienen tevoelen. Het is een orgaan waarin de belangen vanwerknemers op bedrijfsniveau worden behartigd.Het ligt ook in het verlengde van wat de AbvaKabodoet om de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden op peil te houden of uit te breiden. De AbvaKabo wil een vakbond zijn die de belangen van haar leden, en in bredere zin van alle werknemers, opverschillende niveaus behartigt.Lid van de AbvaKabo ben ik geworden omdat de inspanningen die deze vereniging doet mij wel aanspreken. Je kan een vakbond namelijk op verschillende manieren steunen. Dit loopt van hetsympathiseren via lid worden tot kaderlid. Ik ben lidgeworden omdat ik sympathiseren alleen niet genoeg vond. Wil jij dat jouw belangen goed wordenverdedigd dan moet je een goede onderhandelingspositie hebben. Dit is te verwezenlijken door zoveel mogelijk leden te hebben, want dit is dan deaantoonbare achterban van een vakbond. Als je lid

bent geworden en je wil je wat actiever op gaan stellen dan ligt de weg naar het kaderlidmaatschapopen. De AbvaKabo geeft scholing aan haar kaderleden om de overstap naar het DC-werk wat gemakkelijker te maken.Als je dan in de DC zit krijg je daar te maken met hetbeleid dat het bedrijf voert. Daarin wil je als AbvaKabo zo goed mogelijk de belangen van de werknemers verdedigen. Niet altijd is dit even gemakkelijkomdat je soms een afweging moet maken die individuele belangen van mensen kunnen schaden. Welkunnen de oplossingen gunstig zijn voor de geheleonderneming. Je zal bij het nemen van dergelijke beslissingen uiterst zorgvuldig te werk moeten gaan,zodat het individuele belang zo min mogelijk wordtgeschaad. Mede met mijn fractiegenoten van de AbvaKabo zal ik de ingeslagen weg de komende jarentrachten vast te houden en waar nodig te verbeteren.•

Gerrit Molema

De reden waarom ik mij verkiesbaar stel in de DC is omdat ik wilproberen het werkklimaat vooralle werknemers op het MEOBop een hoger plan te brengen endaarom binnen de DC en deARBO/Milieu-commissie daaraanstu ring proberen te geven.+

Harry Cohen

AbvaKabo

10 maart 1994 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 02 1994

A I~. ~ ~ ~de dienstcommissie staan

MI~J~1drsdL1?I.) weer voor de deur. Voor al diegenen die mij wel vangezicht kennen maar de naam niet erbij kunnen

L • plaatsen, een kleine introductie.*Mijn naam is Hans van Bree.*Mijn werkplek is bij de Technische Staf MLD.9n 1963 ben ik bij de toenmalige VRZLI in Wassenaar begonnen.*Bestuuliijke ervaring heb ik inmiddels opgedaanmet o.a.:vier jaar raadslid in de gemeente Leidschendam,een periode van drie jaar als DC lid voor de AbvaKabo, inmiddels verkozen als bestuurslid van de AbvaKabo Regio Zuid Holland en als vertegenwoordigerin de bijzondere commissie Burger Personeel KM.De afgelopen drie jaar ben ik met veel plezier in dedienstcommissie jullie vertegenwoordiger geweesten vind ik het aantrekkelijk deze werkzaamheden dekomende drie jaar te continueren.+

Hans van Bree

Hierbij een kleine kennismaking met een kandidaatDC-lid. Mijn naam is Leo Schoorl. Vanaf 1961 ben

ik werkzaam bij defensie. De jaren van 1961 tot1989 in Wassenaar, daarna in Oegstgeest. In 1990

ben ik kaderlid geworden en door middel van de Bedrijfs Leden Groep heb ik kennis genomen van hetAbvaKabo gebeuren. Op deze manier krijg je ook

een idee hoe de DC werkt en de Organisatie er achter. Toen mij werd gevraagd of de DC iets voor mijzou zijn heb ik daar ja op gezegd. Na de verkiezingen zal blijken of mijn collega’s er ook zo over den

ken. Tot ziens op 20 april as.,

Leo Schoorl

Geachte kiezer,Mijn naam is Ruben Aalders en ik sta op plaats 6van de AbvaKabo-lijst. Sinds 1989 ben ik werkzaambij het MEOB, bij de afdeling OGLB.Voor velen van u ben ik waarschijnlijk een onbekendgezicht, toch ben ik al weer 4 jaar actief binnen deAbvaKabo.Ik houd mij bezig met belangenbehartiging en onder-steun samen met de andere leden van de BedrijfsLeden Groep de DC-leden van de AbvaKabo.De reden waarom ik mij op een verkiesbare plaatsheb laten zetten is simpel. De betrokkenheid bijdit/ons bedrijf is groot en de DC geeft mij de mogelijk

4 heid mijn betrokkenheid nog meer uit te bouwen..~1’~

-l met vriendelijke groeten,Ruben Aalders

MEOBTIEKmaart 1994

Page 12: MEOBtiek 02 1994

Waarom kandidaat voor de DC?

Omdat je als DC-lid o.a.:

*diverse vragen en problemen van collega’s kan beantwoorden via de DC of AbvaKabo;*tegengas kan geven bij interne besluiten van hetmanagement;*collega~s kan begeleiden bij atslankingen en reorganisaties;*werk kan maken van variabele werktijden;*milieuzorg bij het MEOB kan helpen opzetten.•

Ed van der Eng

1—:—. —.• .—. • .— .

• •.. . . 1•~•~ — 1

• 1 • • •. llI~ —

•_ — •—• —

9..

1~ • . • • — —. 1

• •:• • ..

1-

• — •~ 1— •lII — •:• 1— — ——1 • — • — • — 1.. •~I~ —

— • 1-I

• — —le— -- —— .1—— III •~

1.. 1 •.. • II •~ ‘1 • .11 1— •. II

• — • — - •: .. — - -.• 1111—

II. -- 1

12 maart 1994 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 02 1994

4W

Ik ben Frank Dundas, 56 jaar, lidvan de AbvaKabo en werkzaambij de afdeling Groot Optiek.Sinds een jaar of twee vertegenwoordig ik bovengenoemde afdeling binnen de Bedrijfs LedenGroep van de AbvaKabo.Als bedrijfsledengroep proberenwij vanuit de werkvloer een linknaar de dienstcommissie te leggen, over het wel en wee op deafdelingen. Stemmen op de AbvaKabo geeft u de zekerheid datuw stem wordt gehoord..

Frank Dundas

Als Nederlands staatsburgerdraag ik medeverantwoordelijkheid voor hetgeen er in ons landgebeurt.Voor mij houdt dat niet opwanneer ik het MEOB-terrein betreed. Top - down of Bottom - upzouden als beleidsvisies niet nodig moeten zijn: wij moeten hetgewoon samen doen uit een gevoel van saamhorigheid en respect voor elkaar..

Even voorstellen mijn naam isLeo Schelen en ik ben vanaf1971 werkzaam bij het MEOB.Momenteel werk ik bij de afdelingOREC als elektronica technicus.Mijn naam staat op de verkiezingslijst van de AbvaKabo.De op 20 april a.s. te houdendienstcommissieverkiezing steltalle “MEOB-ers” in de gelegenheid hun vertegenwoordigers tekiezen.Mijn hoop is dat iedereen ookdaadwerkelijk zijn/haar stem uit-brengt, want de komende jarenzijn voor ons bedrijf doorslaggevend. En inspraak is onmisbaar..

Leo Schelen

Eloy Pompe

Ik ben Theo Kouprie, ik ben getrouwd en ikwoon in Katwijk. Ik ben werkzaam bij de afdeling ONEC. Sinds een half jaar ben ik lidvan de Bedrijfsledengroep van de AbvaKabo. De komende tijd hoop ik mee te kunnenpraten over dingen die op het bedrijf spelen.Zeker in deze tijd is het belangrijk om jestem als lid te laten horen.•

411 Theo Kouprie

AB VAK A B 0VAKBOND AANGESLOTEN BIJ DE FNV

MEOBTIEK maart 1994 13

Page 14: MEOBtiek 02 1994

CFO Lijst 2

Dienstcommissie verkiezingen 19941994 is een echt verkiezingsjaar. Europees(Euro-parlement) landelijk (2e kamer), enplaatselijk (gemeenteraad) worden er verkiezingen gehouden. U kiest door uw stem uit tebrengen op een bepaalde partij/persoon enpraat zo indirect mee in het besturen van Europa, Nederland of, dichter bij huis, de stad ofhet dorp waar u woont. Een vorm van medezeggenschap.

MedezeggenschapMedezeggenschap kennen wij ook in de relatie werkgever en werknemer. Voor defensie via het instituutmedezeggenschapsorgaan en voor ons als burger-personeel defensie is dat de dienstcommissie.

DienstcommissieOver de dienstcommissie wil ik het even met u hebben. De huidige dienstcommissie heeft z’n termijnvan 3 jaar er al weer op zitten en dus moeten er reglementair weer verkiezingen worden gehouden omeen “nieuwe” dienstcommissie op te tuigen.Net als 3 jaar geleden staan er ook nu weer CFO-leden kandidaat om u te vertegenwoordigen in de

dienstcommissie van het MEOB. Het enige wat u tedoen staat is op 20 april a.s. uw stem uit te brengenen als het aan ons (de kaderleden van de CFO bijhet MEOB) ligt, op de kandidaten van de CFO, dusop lijst 2. Wij, de kandidaten van de CFO, staanvoor u klaar om namens u mee te praten en te beslissen in tal van bestuurlijke en beleidsmatige zaken die bij het MEOB aan de orde zijn of worden gesteld.De DC-leden van de CFO worden daarin ondersteund door enerzijds de kaderleden van deCFO/MEOB en anderzijds door de CFO, de CNVbond voor overheid zorgsector en verzelfstandigdeoverheidsinstellingen.

CFO-kandidatenWie zijn dan wel die CFO-kandidaten van lijst 2waarop u bij de komende DC-verkiezingen uw stemuit kunt brengen? Mag ik ze even aan u voorstellenin de volgorde zoals ze op de kandidatenlijst voor dekomende dienstcommissieverkiezingen bij hetM EOB-Oegstgeest voorkomen? e

Willem Homburg

STEM LIJST 2.

STEM CFOWJJ ZORGEN

DAT UW MENINGWORDT GEHOORD.STEM LIJST 2

• •Oi~Welziiiien Soc leVlerkvoorzie Ing, 070-514051

floofdkâiitoc: Z~ekant35, 2586AA ‘s-Gravenhage

14 maart 1994 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 02 1994

1 .Dick Havenaar: Lijsttrekker voor de CFO. Ruime ervaring in DC-werkzaamheden (lid van de zittendeDC) en werkzaam bij desectie constructies van deafdeling advies.

2.Sjaak Stapper: Kaderlidvan de CFO. Werkzaam bijde sectie nachtzicht optiekvan het produktiebedrijf envertegenwoordigt de CFOin de kantine commissie.

3.Bas Schaap: Werkzaambij de sectie Orion/Lynxvan het produktiebedrijf.Kaderlid van de CFO, lidvan de huidige DC en tevens actief in de ARBOcommissie.

FUNDAMENTODE

WERKPLEK

4Jna Varkevisser-Kuyt:Werkzaam bij de bibliotheek van het MEOB enhet eerste vrouwelijke kaderlid van de CFO inOegstgeest.

5.Willem Hamburg: Medewerker van de afdelingkwaliteitszorg, CFO-kaderlid en bestuurslid van deCFO-groep Defensie, regio IV Zuid Holland.

8.Ben van Walraven:Hoofd sectie natuurkundevan afdeling advies, CFOkaderlid, lid van hetgroepsbestuur van deCFO-groep Defensie ennamens de CFO plv. lidvan de Defensiecommissie CCOOP.

6.Arie den Haas: Werkzaam in de mechanischewerkplaats van het produktiebedrijf en kaderlid vandeCFO.

7.Willem Reyerkerk:Werkzaam in de sectieklein optiek van het produktiebedrijf en kaderlidvan de CFO.

9.Gerrit Kleinjan Werkzaam in de sectie Orion/Lynx van het produktiebedrijf, kaderlid vande CFO en heeft, alsvoormalig DC-lid, ervaring in DC-aangelegenheden.

/~ /1~1 ,Il ~t? ~ j

I• ~ /_-.I. I~~_ ..~i _f ~

d

MEOBTIEK maart 1994 15

Page 16: MEOBtiek 02 1994

MotivatieWat bezielt iemand om zitting te nemen in eendienstcommissie? Die vraag wordt je wel eensgesteld. Op zo’n moment moet je dan bij jezelfte rade gaan, want zo daar geef je één, twee,drie, geen antwoord op. Dan word je gedwongen om die motivatie te verklaren.

Wanneer iemand anders antwoord moet geven opdie vraag, hoor je meestal: de belangen van het personeel behartigen, door mee te praten en mee tedenken over voorstellen van de bedrijfsleiding, dievan belang zijn voor het functioneren van de mensen en de Organisatie. Een heel logisch antwoord.En dat is ook zo. Maar toch zit er meer achter. Doordat je lid bent van een vakorganisatie word je bewust geconfronteerd met zaken die de samenlevingbezighoudt en die je ook in het dagelijks leven in dewerksituatie tegen komt. Die situaties hebben heelvaak te maken met onderwerpen als arbeidsomstandigheden of werkgelegenheid, om er maar eventwee te noemen.De manier waarop mensen functioneren in hun werkis van belang en van invloed op het handelen buitende werkomgeving.

• • •:

Dat stukje sociale bewogenheid, heeft geresulteerdin het actief bezig zijn met zaken die met het werken die werkomgeving te maken hebben. Ook de vorming door allerlei kadercursussen heeft daar natuurlijk toe bijgedragen.Het simpele feit dat het nog steeds voorkomt, datmensen niet in staat of niet in de gelegenheid zijn,voor zichzelf of hun belangen op te komen, geeftaan dat er een bepaalde behoefte aan ondersteuning nodig is.De CFO als organisatie en al haar kaderleden willeneen vangnet voor die mensen vormen.Het onderhuidse gevoel, die kriebels van dienstbaarte willen zijn brengen je ertoe, om deel te nemenaan het in stand houden en het realiseren van die zaken, die direct van invloed zijn op ons aller functioneren.Het willen meepraten, meedenken en meebeslissen,binnen het geheel van de medezeggenschap - leesdienstcommissie - is de vertaling van het gevoel omiets voor de MEOB-samenleving te kunnen betekenen.•

Dick Havenaar

16 maart 1994 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 02 1994

Waaro CFO?

CFO. Voor mensen.

De CFO is een vakbond, dat is een Organisatievan mensen voor mensen.

In vakbondswerk gaat het altijd om mensen enhun werk. Om mensenwerk.

Het mag niet zo zijn dat het vakbondswerk zich uitsluitend in politiek Den Haag afspeelt. In besturenen commissies. In werkgroepen en overlegorganen.In vergaderzalen, achter gesloten deurenNatuurlijk: dat is 66k vakbondswerk. Maar dat is niethet belangrijkste. Uiteindelijk draait het om ûw werkplek. D~âr speelt zich een belangrijk deel van uw leven af. Dus dâ~r moeten resultaten zichtbaar worden. DâAr moet vakbondswerk werken.Daarom kent de CFO een verenigingsstructuur waarin ieder CFO-lid via plaatselijke groepen, afdelingen,regiogroepen, districtsraad en landelijke groepenzijn inbreng kan leveren. Daarom ook heeft de CFOkaderleden op en om de werkplek. Daarom ook stellen kaderleden zich beschikbaar als kandidaat vooreen plaatselijke dienstcommissie. Kaderleden diezich op hun beurt weer geruggesteund worden dooreen professionele vakbond, de CFO.

CFO. Voor werk.

Ja, natuurlijk, dat wil iedereen.

De CFO wil echter meer, niet alleen werk maar ookplezier in het werk. Voor de CFO staat de kwaliteitvan de arbeid centraal. Graadmeters daarvoor zijnArbeidsvoorwaarden en Arbeidsomstandigheden.Daarnaast gaat het om Arbeidsinhoud: zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en ontplooiingskansen.En tenslotte goede Arbeidsverhoudingen: collegialesfeer, regelmatig werkoverleg- kortom: plezierige relaties tussen mensen onderling.De kwaliteit van de arbeid wordt door de CFO zowelcollectief als individueel bevorderd. Daarom is deCFO gesprekspartner in het sectoroverleg Defensie.Daar wordt onderhandeld over uw CAO!! De CFOtracht goede afspraken te maken over werk, salaris,vakantie, VUT, pensioen, spaarloon, enz. enz.. DeCFO tracht dit allemaal via goed overleg te bereikenmaar als het echt niet anders kan is de CFO ook bereid om uw wensen kracht bij te zetten door het voeren van actie. In welke vorm dan ook.

De CFO wil echter ook naast i~ staan, op de werkplek, om persoonlijke problemen zo snel en doeltreffend mogelijk op te lossen. O.a. door het geven vanindividuele juridische bijstand ter oplossing van geschillen inzake loon, sociale zekerheid, ontslag enz.enz.. Dit laatste punt geldt uitsluitend voor leden vande CFO. Zeker in een tijd van afslanking en reorganisatie nogeens het overwegen waard om lid te worden van de CFO.CFO. Voor toekomst.Het gaat, binnen de CFO, niet uitsluitend en alleenom de kwaliteit van de arbeid. In breder perspectiefgaat het om welzijn, om de kwaliteit van het-leven-als-geheel. Nu en in de toekomst.De CFO pleit daarom voor een kwalitatieve verbetering van de samenleving. Meer werkgelegenheid -

maar ook: meer werkplezier. Behoud van koopkracht en deling in de welvaart - maar ook:duurzame verbetering van het milieu.Dit vraagt een voortdurend zoeken naar een balanstussen economische groei en persoonlijk geluk. DeCFO denkt dat dit kan door: participatie (betrokkenheid bij mensen), duurzaamheid (toerkomst voormensen) en solidariteit (verbondenheid van mensen). Want ook in de toekomst zijn er mensen...•

Willem Homburg

CFO voor u, uw werken uw toekomst.

TOEKOMST MAKEN WIJ SAMEN

CHECK DUS IN BIJ DE CFO

STEM LIJST 2

STEM CFO.

MEOBTIEK maart 1994 17

Page 18: MEOBtiek 02 1994

Dienstcommissie Den H Ider : een team!

Van links naar rechts: Wil Simons, Huug Varkevisser, Henk Geerdink, Fred Simons,Petra Thönissen, Feep Heikens en Cor van Eis.

De dienstcommissieleden uit Den Helderhebben altijd geopereerd als een team. Een

team, als gesprekspartner van de directie, issterker dan het individu. Daarom hebben wijvoor deze aanpak gekozen! Ook voor de ko

mende periode willen wij dat voortzetten.Daarom presenteren alle kandidaten zich als

één team.

Uiteraard hebben wij onze eigen vakbondsachtergrond. De leden van de vakbonden hebben ons tenslotte gekozen om als hun vertegenwoordigers op tetreden. Elke vakbond heeft zo zijn eigen achtergrond, ideeën, aanpak en dus zijn eigen lijst.Maar voor dienstcommissieleden komt de vakbondsachtergrond op de tweede plaats. Op de eersteplaats staat dat de dienstcommissie optreedt namens al het personeel. Ongeacht lid of geen lid vaneen vakbond. Bij dat personeel hoort u ook.

18 maart 1994 MEOBTIEK

4 ~ ,~. * •‘~:.~

Page 19: MEOBtiek 02 1994

Kijk eens om u heen, naar uw collega’s, naar uwchef. Bedenk dan dat wij niet met z’n allen om de tafel met de directeur kunnen zitten. Toch willen wijdat hij wat doet aan onze problemen. Op ARBO-gebied, op rust-en-werktijden gebied, aan onze dienstreizen, etc.Als gesprekspartner heeft de directie een hechtteam tegenover zich. Een team van 4 personen.Door u gekozen en sprekend met uw mond.

“Het is dus bijzonder belangrijk dat u

massaal gaat stemmen.”

Het is dus bijzonder belangrijk dat u massaal gaatstemmen. Zelf, per post of per volmacht. Maar laatuw stem horen zodat de directie weet: dat team aande andere kant van de tafel zit er namens het voltallige personeel. En niet voor zichzelf.

Heeft de dienstcommissie wel nut?Die vraag kan ik als zittend DC lid gemakkelijk beantwoorden. Ik vind van wel.Wij hebben tenslotte over vele ARBO- en milieuzaken meegepraat, diverse sub-orgaanbeschrijvingenzijn beoordeeld en commentaar op geleverd, reorganisaties door laten gaan of afgewezen, verschillendekeren hebben wij chefs erop gewezen dat ze methun personeel moesten gaan praten over nieuwedingen die ze wilden invoeren of bestaande zakenwilden gaan wijzigen.De regeling omtrent dienstreizen is behoorlijk bijgesteld, uitvoering van overwerk en verschoven werktijden is aan banden gelegd, er is een ziekteverzuimregeling van de grond gekomen, de wet op de privacywordt eindelijk uitgevoerd. En zo zijn er veel dingenmaar die kunt u lezen in de verslagen van de overlegvergaderingen op het publikatiebord of in deMEOBTIEK of UITHOEK. Ook de jaarverslagen geven een overzicht.

Namens de teamleden, Huug Varkevisser, FredSimons, Cor van Eis, Feep Heikens, Wil Sanders,Petra Thônissen.:

Henk Geerdink.,

“Er wordt wel degelijk naar de dienst

commissie geluisterd! !“

En nu voor de toekomstEr staan grote veranderingen te gebeuren. Ontvlechting van MEOB Oegstgeest en Den Helder, de fusiemet de Bewapeningswerkplaatsen, misschien mechanisch werk naar de Rijkswerf (dit is nog niet zeker), fusie met DOEWINED, inpassing van (eendeel) van de Marine Bevoorradingsdienst in hetSEWACO-bedrijf zijn de in het oog springende voorbeelden.Over de opzet van de nieuwe Organisatie, het cultuurveranderingsplan, het personeelsplan, hetopleidingsplan, de infrastructuur enzovoort, mogenwij allemaal over meepraten.Met uw stem.Als één team.Als een gesprekspartner waar naar wordt geluisterd.

Wilt u uw stem wel laten horen?Wilt u uw ideeën verwezenlijkt zien?Wordt de nieuwe Organisatie niet wat u er van verwacht?Wij kunnen geen ijzer met handen breken maar alswij onze mond niet open doen wordt er nooit naarons geluisterd.

U kunt zorgen dat er naar u wordt geluisterd, en datde dienstcommissie er niet voor zichzelf zit.Niet alle doelen zullen worden gehaald. En de kreetinzet is behoud van werkgelegenheid is wel uitgangspunt maar verliest zijn glans als de afslankingvanuit de Marine-top opgelegd wordt. Maar wij gaanervoor om de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden.Ga op 20 april a.s. stemmen. Zelf, per post of pervolmacht.

Stem op het teamlid dat u het meest aanspreekt.

Spoor uw collega aan om ook te gaan stemmen.

DOE

MEOBTIEK maart 1994 19

Page 20: MEOBtiek 02 1994

LIJSTCentrale van Middelbare en Hogere Functionarissen bij Overheid, Onderwijs, Bedrijven en Instellingen

De C 11F stelt haar kandidaat voor:Theo den Haan“Ik heb mij kandidaat gesteld voorde Dienstcommissie omdat ik deDC een zeer nuttige instellingvindt, die een duidelijke invloedkan uitoefenen op de gang vanzaken bij het MEOB, zeker nu metde komende reorganisatie in hetkader van MEOB 2000.Met de voor vele aspecten geldende instemmingsbevoegdhei4 kande DC hierin mede een beslissende rol vervullen.Bovendien is de DC vaak nogvoor veel medewerkers de enigecommunicatieweg naar boven.”

In afwijking met de vorige dienstcommissieverkiezingen presenteert deCMHF u deze keer slechts één kandidaat. Dat is jammer. We zouden ugraag meer kandidaten presenteren, doch dit is niet gelukt; de oorzaakhiervoor is voor een belangrijk deel gelegen in de hoge werkdruk oponze leden, waardoor weinig ruimte blijft voor zaken als DC-activiteiten.Het is eigenlijk onaanvaardbaar dat om deze reden aan een door dewetgever ingesteld overlegorgaan onvoldoende invulling kan worden gegeven. Op de volgende bladzijde wordt hierop nog nader ingegaan.

AfscheidNa zes jaar lid te zijn geweest van de DC is de tijd gekomen om dit werkweer eens door te geven aan een opvolger. Bovendien wordt de tijd die ikkan vrij maken voor het DC-werk steeds minder en moeten mijn “DC-collega’s” het werk doen wat in principe door mij gedaan had moeten worden.Ondanks dat dit altijd in goede harmonie is gegaan behoort dit eigenlijkniet zo te zijn. De afgelopen zes jaren in de DC zijn zeer nuttig voor mijgeweest en hebben mij een betere kijk gegeven op allerlei zaken die zich open rond het MEOB afspelen. Ik wil allen die destijds op mij hebben gestemd alsnog hartelijk bedanken en ik wens mijn opvolger veel succes toe.

__________________________ Adri van Duijvenvoorde

Wij rekenen op u op 20 april, u kunt rekenen op de CMHF!

WAT IS DE CMHF?

De CMHF is een overkoepelende centrale van middelbaar en hoger personeelbij de overheid, in het onderwijs en bij bedrijven eninstellingen die een relatiehebben of hadden met deoverheid.

De CMHF is niet gebondenaan religieuze, levensbeschouweljke en partijpolitieke overtuigingen.

De CMHF richt zich op debehartiging van de belangenvan de leden en groepenvan leden, met name op desociaal-economische enrechtspositionele belangen.

De CMHF legt bij de belangenbehartiging het accentop de rechten en belangenvan middelbare en hogerefunctionarissen.

De CMHF streeft naar eengoed functionerend overheidsapparaat, mede in hetbelang van de werknemers.

De CMHF hanteert in beginsel het “harmoniemodel”:geprobeerd wordt conflictente vermijden door in goedoverleg zaken te regelen.

20 maart 1994 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 02 1994

LIJSTCentrale van Middelbare en Hogere Functionarissen bij Overheid, Onderwijs, Bedrijven en Instellingen

Werkbelasting Loopbaanbeleid

In steeds toenemende mate ervaren de medewerkersvan het MEOB - en met name zij die deel uit maken van het midden- en hoger kader - de werkdrukop het MEOB als hoog. Soms bijna onaanvaardbaarhoog; de verlofstuwmeren zijn niet voor niets ontstaan.Deze hoge werkdruk wordt enerzijds veroorzaaktdoor een niet met de werklast in overeenstemmingzijnde personele formatie, veroorzaakt door blokkade van vacatures of door het niet meer vervangenvan vertrekkende medewerkers (b.v. als gevolg vande 55+ regeling vorig jaar), anderzijds door dereeds jaren veel tijd vergende reorganisatie-activiteiten in het kader van MEOB 2000.En als vacatures al vervuld mogen worden, vergt dedaartoe te volgen procedure vaak veel tijd.De CMHF is van mening dat vacatures waarvoorhet werkpakket nu en in de toekomst aanwezig is,zo snel mogelijk adequaat vervuld dienen te worden~Dit mede om te voorkomen dat potentiële klantenen werkpakketten aan het MEOB definitief voorbijgaan omdat we het wegens capaciteitsgebrek op ditmoment niet kunnen uitvoeren.Ook is de CMHF van mening dat het voor de huidige medewerkers ongewenst is deze permanent meteen dermate hoge werkdruk te belasten.

MEOB 2000

De CMHF streeft naar een loopbaanbeleid datgebaseerd is op een heldere visie op het carrière-patroon en de carrière-mogelijkheden van de mensen die bij het MEOB werken. Een doordacht loopbaanbeleid is een prima hulpmiddel om werknemerste motiveren en betrokken te houden. Dat is nietalleen goed voor de mensen zelf, maar ook voor hetMEOB. Een goed loopbaanbeleid dient samen tegaan met een goed opleidingsplan.Tot nu toe is van een duidelijk loopbaanbeleid ophet MEOB nog nauwelijks sprake geweest. Het zoueen goede zaak zijn de lopende activiteiten in hetkader van het profiel leidinggevenden MEOB 2000’een vervolg te geven in het bredere kader van eenloopbaanbeleid voor de MEOB medewerkers.

Arbeidsvoorwaarden

Wil het MEOB kwaliteit leveren, dan moet zij ookover kwalitatief goede medewerkers beschikken endeze kunnen behouden. De CMHF maakt zich daarom op CAO-niveau sterk voor een marktconformebeloning. De huidige beloningsverhoudingen geveneen te genivelleerd beeld en bemoeilijken het behoud van hoog gekwalificeerd personeel. Het functie-niveau dient de basis te zijn voor de bezoldigingen niet de fmanciële speelruimte van de overheid.

De CMHF staat open voor efficiency-verbeterendemaatregelen en ziet de MEOB 2000 plannen als eengoede mogelijkheid daartoe. Nu de Admiraliteitsraad de ingediende probleemstudie heeft goedgekeurd, dient met voortvarendheid het MEOB 2000proces te worden vervolgd.De CMHF meent dat met name de onzekerheid vanhet personeel over haar toekomstige positie zo snelmogelijk dient te worden weggenomen. Duidelijkdient te worden hoe wordt omgegaan met medewerkers wiens functie in de toekomstige organisatie nietmeer voorkomt. Het op korte termijn aanwijzen vande toekomstige PU managers zal de betrokkenheidvan de medewerkers bevorderen en een nieuweimpuls geven aan het proces.

Juist nu niet zonder u!

Door de organisatievorm van de CMHF en de kortecommunicatielijnen heeft u de mogelijkheid directinvloed uit te oefenen op de standpunten die deCMHF-vertegenwoordigers in de DC zullen innemen;dat kan door directe contacten met de ~MHF-verte-genwoordigers of door het bezoeken van vergaderingenvan de VHPD of de VID. In deze vergaderingen zullende CMHF-vertegenwoordigers van hun zijde informatiegeven en verantwoording afle~en omtrent hun DCactiviteiten. Het is deze wisselwerking die ertoe bijdraagt dat uw stem op de CMHF u ook daadwerkelijkinvloed geeft.

MEOBTIEK maart 1994 21

Page 22: MEOBtiek 02 1994

CMHF LIJSCentrale van Middelbare en Hogere Functionarissen bij Overheid, Onderwijs, Bedrijven en Instellingen

Relatie CMHF - MEOB

Het overgrote deel van de CMHF leden is lid vanéén van de ruim 50 verenigingen die bij de CMHFzijn aangesloten.V.w.b. MEOB medewerkers zijn dit:• de VHPD, Vereniging van Hoger Personeel bij

Defensie;• de VID, Vereniging van Ingenieurs van Defensie.Nadere informatie over deze verenigingen vindt uelders op deze pagina.De CMHF kandidaten zullen niet met oogkleppenop alleen de belangen van hun eigen achterbanbehartigen, doch zullen een open oog hebben voorde belangen van alle MEOB medewerkers.Ook als niet-lid doet u er dus goed aan te stemmenop lijst 4!

______ VHPD ______

De doelstellingen van de VHPD zijn in het kortsamengevat:• Bevordering van de toepassing van gewenste be

leids, technische, organisatorische en financiëleontwikkelingen bij het Departement van Defensie.

• Verruiming van het gezichtsveld van haar leden.• Bevordering van het onderling contact tussen

haar leden.• Belangenbehartiging van de groep en van de indi

viduele leden.E.e.a. tracht zij te realiseren door:• Het voeren van besprekingen met autoriteiten en

met verenigingen met aanverwante doelstellingen.• Het organiseren van lezingen en excursies.• Het organiseren van sociaal-culturele contacta

vonden.• Aansluiting bij een overkoepelend orgaan (de

CMHF).De afgelopen jaren heeft de VHPD vele, vaak drukbezochte evenementen georganiseerd, welke veelalook toegankelijk waren voor niet-leden.De VHPD heeft als doelgroep de burgerambtenarenbij Defensie met een hogere beroepsopleiding of zijdie een functie uitoefenen op een overeenkomstigniveau.

Na een wijziging van de statuten in 1993 staat deVHPD (voorheen VHTPD, Vereniging van HogerTechnisch Personeel ‘bij Defensie) ook open voorniet-technische functionarissen.De VHPD streeft naar een nauwe samenwerkingmet de andere verenigingen van burgerambtenarenbij Defensie en de eerste stappen tot een federatievesamenwerking zijn reeds gezet.Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:F.H. Cattermolen tst 2230T. den Haan tst 2458W. Haazebroek tst 2283

VIDDe Vereniging van Ingenieurs van Defensie (VID)telt onder haar leden burgeringenieurs en hiermeegelijkgestelde academici werkzaam bij het Departement van Defensie.De vereniging stelt zich ten doel:• De toepassing en de ontwikkeling van de tech

nische wetenschappen, in de eerste plaats ten behoeve van het Departement van Defensie, te bevorderen.

• Het gezichtsveld van haar leden met betrekkingtot hun werkzaamheden te verruimen.

• Het onderling contact tussen haar leden aan temoedigen.

• De belangen van haar leden te behartigen, inbijzonder in relatie tot het militaire personeel bijhet Departement van Defensie.

De VID is aangesloten bij de CMHF.Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:A.T. Cooymans tst 2220

Sector Defensie

Het Georganiseerd Overleg Sector Defensie is hetoverlegorgaan tussen de centrales van overheidspersoneel en de Minister van Defensie omtrent aangelegenheden van algemeen belang betreffende hetpersoneel van Defensie. De CMHF is daarin o.a.vertegenwoordigd door de heer W. Haazebroek vanhet MEOB, als lid van het sectorbestuur.

22 maart 1994 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 02 1994

SOO-overleg SEWACO-bedrijf.Het begin van het SEWACO-bedrijf was gelegen in het idee omhet onderhoud dichter naar devloot te brengen. Om aan dit ideegestalte te geven werden de nodige voorstudies verricht. Om nagoedkeuring door de AR (Admiraliteitsraad) de zaak goed en beheersbaar te laten verlopen werder een begeleidingsgroep samengesteld. Hierin zijn vertegenwoordigd de DMKM met zijnadviseurs en de directeuren vande betrokken bedrijven.

Omdat het hier gaat om meerd dan éénbedrijf is het niet mogelijk de inspraakvan het personeel met één DC te regelen. Daarom is er een overkoepelendorgaan benoemd. Dit orgaan kreeg denaam SOO (Sewaco Onderdeels Overlegorgaan) en hierin zitten personeelsvertegenwoordigers van MEOB/O,MEOB/H, BW en vertegenwoordigersvan het militaire personeel (000)werkzaam bij BW.

De begeleidingsgroep benoemde eenprojectleider (Kol. Smit) die het gehele SEWACO project in goede banenzou moeten leiden. Tevens werd deprojectleider benoemd tot voorzittervan het S00 om de koppeling naar debegeleidingsgroep te waarborgen.

Gedurende het overlegiraject bleekdat de adviezen gegeven door het S00niet of nauwelijks werden overgenomen. Dit kwam door het feit dat hetS00 steeds werd geconfronteerd metstukken die hun eindfase al haddenbereikt. Na overleg met de projectleider beloofde deze het anders te gaandoen.

Een ander probleem begon zich af tetekenen rond de vakantieperiode. Hetwas de bedoeling de twee vestigingenvan het MEOB versneld te ontkoppelen om de fusie MEOB/H en BW tevergemakkelijken. Als DC hebben wijons hier over beraden en kwamen totde conclusie dat als ergoede afsprakengemaakt konden worden dit onder bepaalde voorwaarden mogelijk moestzijn. In oktober 1993 begon zich af tetekenen dat men het overleg in het

S00 wilde opzeggen. Het gesprekmet de projectleider had naar de mening van de meerderheid van de ledenvan het S00 niet het gewenste resultaat opgeleverd. Tevens deed zich binnen dat SO0 het merkwaardige feitvoor dat de DC-BW zonder overlegmet de andere partners van het S00een brief schreef aan de staatssecretaris. In deze brief werd ingegaan op eenmogelijk te vormen facilitair-bedrijf.Dit heeft de toch al moeilijke overleg-situatie geen goed gedaan.

Nu het duidelijk werd dat het S0Ooverleg zou worden opgeschort begonnen de DC-leden Den Helder zichte beraden op hun situatie. Ze kwamentot de conclusie dat het URORKM, inde kwestie van de ontvlechting, gevolgd moest worden zodat hun voorwaarden beter ingewilligd zoudenkunnen worden.

In de vergadering van het S00 vanbegin november 1993 werd door DCMEOB het overleg opgeschort. Devertegenwoordiging van de BW konzich hierbij aansluiten.

De projectleider gaf het advies de argumenten op papier te zetten en ditnaar de DMKM te zenden. De verschillende vertegenwoordigingen inhet S00 konden alleen op hoofdlijnentot een gezamenlijk standpunt komen.Iedere bloedgroep schreef daarop eenbrief met eigen argumenten waaropmen tot het besluit was gekomen hetoverleg op te schorten.

De DMKM riep hierop de voorzittersvan de bloedgroepen bijeen en deedvoorstellen om tegemoet te komen aande bezwaren.

De voorstellen waren:1. Er zou een andere voorzitter komendie verantwoordelijkheid zal dragenook na implementatie van hetSEWACO-bedrijf.Kortom hij zal de nieuwe DSB (Directeur SEWACO Bedrijf) worden.2. HMEOB/H zou benoemd wordenals lid van de begeleidingsgroep.3. Voor de adviezen die het S00 geeftmoet er een traject worden afgespro

ken om goede terugkoppeling te verkrijgen. Antwoord zal gegeven moeten worden waarom een advies wel ofniet is overgenomen.4. De ontvlechting zou geregeld gaanworden via de URORKM. De voorzitter van de vertegenwoordiging uitOegstgeest heeft duidelijk gemaaktdat deelname aan het S00 voorOegstgeest tot en met de ontvlechtingzinvol is. DC-MEOB/0 neemt na deontvlechting genoegen met het schriftelijk geïnformeerd blijven over degang van zaken.

Er werd hierna een vergadering bijeengeroepen waarop alle leden van DC’sen 000 aanwezig waren en enkeleleden van de begeleidingsgroep. Deeerder gedane voorstellen werden hierbekrachtigd zodat het S00-overlegweer doorgang kon vinden.

In het eerste overleg van het S00 lietde nieuwe voorzitter weten dat hij watvaart wilde zetten achter de ontvlechting van MEOB/0 en MEOB/H. Erzou daarna gestart kunnen worden metde organisatorische samenvoegingvan MEOB/H en BW. De daadwerkelijke invulling van het SEWACO-bedrijf zou dan op een later tijdstip kunnen gebeuren.

Omdat de ontvlechting ophanden is,worden bij het MEOB/0 de regelnummers die in de toekomst overgaan naarhet SEWACO-bedrijf niet meer opgevuld. HMEOB/H heeft hierop inspelend een voorstel aan de DC doen toekomen om deze regelnummers opvoorhand over te zetten. Dit voorstel iseen MEOB zaak zodat de DC op hetmoment dat dit is geschreven, nog inonderhandeling is met de directie.

Wij hopen u hiermee een indruk tehebben gegeven hoe het overlegrond het SEWACO-bedrijf is gelopen..

DC-MEOB

MEOBTIEK maart 1994 23

Page 24: MEOBtiek 02 1994

PVMBO PERSONEELSVERENIGINGMARINEBEDRUVEN OEGSTGEEST

BestuurVoorzitterSecretarisPenningmeesterVice-voorzitter2° secretarislid

20 penningmeesterMaten aalbeheerLedenadministratieContactpersoon F.B.T.O.Contactpersoon K & 0Coördinator FPP

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

A.J.M. Koekl.F. FlohrJ.E. SlotJ.T.C.P. v.d. HoornA. BalJ.P. Bijker

Koekv.d. HoornBalKoekFlohrKoek

245423372238237224762484

Contactpersonen van de afdelingenAutohobbyclub K. KellerComputerhobbyclub T.J. BorremanRadiozendamateurs J.J.J. MullersHobbyclub algemeen C.M.J. v.d. PloegBadminton C.H.J. TânzerBridge M.M. de RapperKlaverjassen en sjoelen A. v.d. PoelSchietsport A. BalVissenWatersportZaalvoetbal

Jaarprogramma seizoendonderdagzaterdagzaterdagmaandagdinsdag

zaterdag

zaterdag

donderdag 16juni

maandag 20juni

volleybaltoemooi

20 algemene ledenvergadering

22382193212622072207243023702476231422112414

J. UitterdijkB. SchaapR. Knijnenburg

1993- 1994lustru m-badmintontoemooilustrum-bridgedrivelustrum-viswedstrijdklaverjassen-sloelen en varenlustrum-schietwedstrijd

28april7 mei

21 mei23 mei24 mei

28 mei 30 lustrumfeest in Treslong

4 juni slotavond klaverjassen en sjoelen

24 maart 1994 MEOBTIEK

Page 25: MEOBtiek 02 1994

Foster ParentsPlan (FPP)In 1980 startte het bestuur vande PVMBO een actie om gezamenlijk enige kinderen financieel te adopteren via het FPP. Deactie verliep zo goed dat wij eenaanvraag konden insturen voorzes kinderen. Die kregen wij danook spoedig toegewezen.

Tot hun zestiende verjaardag kunnenkinderen FPP-pleegkind zijn. In de afgelopen veertien jaar hebben wijpleegkinderen gehad die over de helewereld verspreid woonden. Na diversewisselingen hebben wij nog vijfpleeg-kinderen:

- Yoel Neonane, een meisje van 6jaar in Indonesië.

- Igoki Nyaga, een meisje van 8 jaarin Kenia.

- Marie-France Saint Fleur, eenmeisje van 9 jaar in Haïti.

- Fortunte Kambarami, een meisjevan 12 jaar in Zimbabwe.

- RichardCanales, een jongen van 13jaar in El Salvador.

Maandelijks wordt door bijna honderddeelnemers 205 gulden bijeengebracht. Voor vijf kinderen is echter225 gulden nodig zodat we tekort gaankomen. Daarom bij deze een oproepom ook mee te gaan doen. Door één ofmeer gulden automatisch te laten overmaken kunt u zorgen dat wij deze vijfkinderen kunnen blijven steunen inhun strijd om een leefbaar bestaan eneen redelijke toekomst.

Vanaf het begin in 1980 tot nu december 1993 hebben wij 41.945 guldennaar het FPP kunnen overmaken. Wijzijn er van overtuigd dat daarmee eenheleboel goeds is gedaan. Wij kunnendat regelmatig lezen in de Foster Parenis Post, een blad dat FPP twee-maandelijks uitgeeft.

Wilt u dat blad ook lezen, wilt u eenmaandelijkse bijdrage gaan geven ofwilt u af en toe eens naar de kinderenschrijven, meldt u zich dan aan bijonze coördinator-FPP, A.J.M. Koek,toestelnummer 2454.•

PVMBO AFDEUNG

w~it5r~p~rt?Programma 1994Opening van het zeilseizoenop zaterdag 23 april

Vaartocht op de Urania3 en 4 mei

Kanoweekend in de Belgische Ardennenop 11 en 12juni

Clubavond

op iedere dinsdag van 21juni tjm 16 augustus

PV-Drive en clubkampioenschapop iedere dinsdag van 23 augustus t/m 13 september en donderdag 15 september in de namiddag:

Sloepenzeilrace op de waddenzeeop zaterdag 10september en zondag 11 september

Vaartocht op de Kortenaerop donderdag 6 oktober

Sluiting van het zeilseizoenop zondag 2 oktober

Motorhobbyclub (MHC)

Het aantal motorrijders binnen hetMEOB neemt toe. Op de vraag of erbehoefte is aan een motorclub, hebbendertig mensen positief gereageerd. Hetbestuur van de Hobbyclub onderzoektof een motorclub past in de structuurvan de Hobbyclub. Deze onderafdeling van de PVMBO heeft een Cornputerciub (CHC), Autohobbyclub(AHC) en een Zendamateurclub(RZMO) onder haar beheer.Hoe een motorclub er uit moet komente zien en wat eventueel de activiteitenmoeten worden, is nog niet bekend.

MEOBTIEK maart 1994 25

Page 26: MEOBtiek 02 1994

•~--

II • :iiII. - 1

• t- t

Bridge:zaterdag 7 mei a.s.

. Badminton: donderdag 28 april a.s.

Ook de onderafdelingen van de PVMBO hebben lustrum-activiteiten georganiseerd. Informatie over deelname en kosten staan in defeestgids.

Ter ere van het 3~ lustrum heeftde PVMBO een feestgids uitgeven. Deze feestgids wordt alleleden toegezonden.

Tijdens de feestavond op zaterdag28 mei a.s. zal zangeres en presentatrice Jo Ann Edelenbos gastvmuwzijn en alle artiesten voorstellen enaankondigen.

Er is voor een fantastisch program-ma gezorgd:

Dans- en showorkest Rendez Vous,Hans Klok & Sittali, Sisters, ReneFroger, een Jazz cafe met het BobRigter kwartet en nog veel meer.

Dat mag u dus niet missen!

I’~’I¼’ iR—~

Lustrumfeest PVMBOTer afsluiting van de lustrumactiviteiten is er een feestavond in de vorm

van een Night-cruise aan boord van MS Treslong

Afvaart is op zaterdag 28 mei 1994 in partycentrum Treslong,Vosselaan 15 te Hillegom

1.1

1 1

-. :• II

0 1.1

.4 t. t

•- t- •t- : •

t- Ie - t ie

• t - •

1 IBTIEK

Page 27: MEOBtiek 02 1994

Afscheid van een cretaresseHet eerste artikel over het project SEWACO-bedrijf verscheen in de MEOBTIEK nummer 5 van september 1992, toennog geschreven door KTZ Smit.Dit heeft hij vijf nummers volgehouden. Na twee nummers werdeen bijdrage overgeslagen wegens drukke werkzaamheden, erwerd toen een redactioneel artikel geplaatst. Vanaf juli 1993werd de draad opgepakt door desecretaris van de projectgroepSEWACO-bedrijf:

Ria Koman

,s —

Zij zorgde dat in iedere uitgave van deMEOBTIEK een artikel verscheenover het SEWACO-bedrijf in wording. Zij was twee jaar secretaressevan kolonel Smit, tevens secretarisvan de projectgroep SEWACO-bedrijf. Per 1 maartjl. is zij secretaressevan de directeur van het marinemuseum in Den Helder. In haar eigen woorden neemt zij afscheid:

Even afscheid nemen.“Het is een schitterende tijd geweestwaarop ik met veel plezier kan terugkijken. Ik laat zeer goede collega’sachter en bovendien een zeer plezierige baas. Het doet me dan ook eenbeetje pijn om het project zo vroegtijdig te verlaten.Een van de belangrijkste redenen datik ben gaan solliciteren is het feit dater voor mij in het nieuwe SEWACObedrijf geen toekomst als directie-secretaresse aanwezig is. Bovendien is

de secretaresse functie bij het projecteen tijdelijke baan die uiterlijk 1997 isafgelopen.”

Reeds afgeslanktEnkele maanden geleden werd mijduidelijk dat ik bovendien niet meerop de bemanningslijst van de BWvoorkwam. Ik was dus zogezegd alafgeslankt. Omdat ik de touwtjesgraag zelf in handen wil houden enniet wilde afwachten wat de DMKMmij na het project zou aanbieden, benik zeer intensief gaan solliciteren enheb ik mij laten inschrijven bij hetarbeidsbureau. Daarbij komt nog datin 1997 de verwachting is dat er ongeveer 300 mensen op zoek zullen moeten gaan naar een nieuwe baan. Hoelanger ik dus zou wachten hoe moeilijker het straks zal zijn om in dezeregio werk te vinden. Naast de marinezijn er niet zo erg veel werkgevers inde kop van Noord-Holland.Ook heb ik mij als heqilaatsingskandidaat op de herplaatsingsljst latenplaatsen. Dit hield echter een kleinrisico in. Het is namelijk zo, dat je vooriedere functie van jouw niveau in aanmerking komt. Als je aan de eisen vandie functie voldoet, mag je een dergelijke functie niet weigeren.

Leuke baanGelukkig is het voor mij goed uitgepakt. Ik heb nu een leuke afwisselendebaan bij de directeur van het Marine-museum. Ook hier zijn wij met eenreorganisatie bezig, maar ditmaal zullen wij uitbreiden, in plaats van inkrimpen.

Laat het voor al diegenen die nu alkunnen weten dat ze straks in hetSEWACO-bedrijf wellicht geen baanzullen kunnen vinden een les zijn.Houdt uw ogen en oren open en houdtde touwtjes zelf in handen.

Nogmaals, ik vind het jammer om hetproject zo vroegtijdig te verlaten, maarik heb gekozen voor mijn eigen toekomst. Rest mij u allen het allerbestetoe te wensen. Er komen moeilijkejaren voor u allen aan, maar ga niet bijde pakken neerzitten. Denk aan uw

eigen toekomst en aan dat van hetnieuwe SEWACO-bedrijf. Ik ben ervan overtuigd, dat zoals de plannen ernu liggen er straks een goed, efficiëntbedrijf zal zijn, dat de toekomst aan zalkunnen. Vergeet echter niet dat er indit nieuwe bedrijf nietgenoeg plaats isvoor iedereen. Blijf dus wakker enwacht niet af tot het te laat is.

Ik wil langs deze weg u allen groetenen speciaal kolonel Smit bedankenvoor de goede, leerzame tijd die ik inzijn project heb mogen mee maken.+

Ria Koman

ZVO-rege gAmbtenaren kunnen gebruikmaken van de regeling ziektekostenvoorziening overheidspersoneel, beter bekend als deZVO-regeling. Het doel vandeze regeling is het verlenen vaneen vergoeding in gemaakteziektekosten.

De voorwaarden om voor een vergoeding in aanmerking te komen zijnaangepast. Hierdoor is al heel snelsprake van een vergoeding bij gemaakte ziektekosten. Ook de betaaldepremie wordt onder ziektekosten gerekend! Een tegemoetkoming wordtberekend over een willekeurig tijdvak van twaalf maanden.

VoorbeeldEen gezin van twee personen met eensalaris van bijvoorbeeld 40.000 gulden ,dat aan tandarts- en huisartskosten 600 gulden heeft uitgegeven, eeninterimuitkering krijgt van 2000 gulden, krijgt na aftrek van vaste bedragen, 1.464 gulden terug!

Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met de afdeling Personeelszaken.Hier zijn ook de aanvraagformulie.ren verkrijgbaar alsmede een uitgebreid informatieboekje.•

Lizette Zuijderduijnafdeling PZ

MEOBTIEK maart 1994 27

Page 28: MEOBtiek 02 1994

WerkoverlegZo gewoon als vroeger orderswerden uitgevoerd, zo gewoonhad werkoverleg nu moeten zijn.In 1988 werd vanuit de arbo- (arbeidsomstandigheden) commissie het werkoverleg geïntroduceerd. Binnen de vakbonden,ook in de DC (dienstcommissie)van het MEOB, werd daaroveral jaren eerder gesproken.

In de DC hebben de leden ieder huneigen specialisme. Op het gebied vanwerkoverleg is de specialist:

Harry Cohen

De DC heeft, evenals de personeelsconsulent (PC), ondermeer als taakhet werkoverleg te bevorderen. HarryCohen heeft een aantal cursussen gevolgd op het gebied van werkoverleg.

“Waarom moeten wij eigenlijkwerkoverleg houden?” Harry:“Werkoverleg is een goede maniervoor de werknemer om haar of zijnstem direct in te kunnen brengen. Hetsysteem van werkoverleg is heel democratisch. Iedere werknemer kan eraan deelnemen en allemaal hebben zijhun inbreng. Bij het werkoverlegwordt niet alleen gespmken over hetwerkaanbod. Ook de werkomstandigheden komen aan bod. Op deze manierkan het werkoverleg een instrumentzijn om de werkomgeving te verbeteren en daardoor ook de werksfeer. Hetwelzijn van de werknemers staat voorop.,,

De opbouw“Hoe moet werkoverleg worden opgezet?? Harry: “De structuur van hetwerkoverleg is belangrijk. De voorzitter wordt door de deelnemers gekozen,dit hoeft niet perse de leidinggevendete zijn. De meerderheid van de deelnemers kunnen een andere voorzitterkiezen. Het werkoverleg zou zelfszonder de leidinggevende kunnenworden opgezet. De PC en de leidinggevende kunnen wel worden uitgenodigd. Op werkplekken waar nog geenwerkoverleg plaatsvindt, zou het doorde PC kunnen worden aangezegd.

Vindt er werkoverleg plaats, dan is hetzaak om alles goed vast te leggen. Devergadering kan iemand kiezen die hetverslag maakt. Dit verslag hoeft nietuitvoerig te zijn en kan volgens eenagenda worden gemaakt. Het verslagmet de besluiten, afspraken en uit tevoeren acties kan binnen de lijn worden gedistribueerd. Dus van de werkvloer naar de chef, naar het dienst-hoofd en naar de directie, maar ookvan boven naar beneden dient er eeninformatiestroom te zijn. De ledemvan het werkoverleg bepalen de distributie. Zo is iedereen op de hoogte vande problemen die er leven. Deze terug-koppeling is erg belangrijk. Door vastte leggen wat er is besproken, kan menlater terugkomen op punten waaropnog geen actie is genomen.”

Agenda“Als er een agenda is, dan lijkt het ergop meer op een gewone vergadering.Moet dat?” Harry: “Door het bijhouden van een agenda en alles punt voorpunt af te werken, kan er niets tussenwal en schip raken. Het verslag kanvolgens die agenda worden gemaakt.Het belangrijkste is dat er wat met degezamenlijke afspraken, die uit hetwerkoverleg naar voren komen, wordtgedaan. De leidinggevende kan hetniet naast zich neerleggen en moet actie nemen. Zo wordt er vorm gegevenaan wat er op de werkvloer leeft.”

Voor vragen over het werkoverlegkan men terecht bij de DC en depC.,

Uit de oude doosHet personeel van het MEB(Marine Elektronisch Bedrijf),zoals het MEOB twintig jaar geleden heette, was een stuk sportiever dan het personeel van nu.In 1974 hadden we zelfs een damesvoetbalelftal. Volgens KlaasVarkevisser het enige dameselftal wat we ooit hebben gehad.

Wouda, frene Patiapon, Dikkie vande Vijver, Annelies van de Hout enRiet Snijders. Zittend van links naarrechts: Marjan Langezaal, JokeSchoonenberg, Marjan van Egmond,Ria Heemskerk en Dikkie Schonen-berg.

Op de foto, staand van links naarrechts: Ada van Beelen, Marijke

Het elftal poseerde in april 1974 op hetvoetbalveld van Oegstgeest, voor deaanvang van de wedstrijd tegen dedames van KRV uit Katwijk.•

28 maart 1994 MEOBTIEK

Page 29: MEOBtiek 02 1994

OnderwatergeluidenCarel van der Wijngaard van deafdeling akoestische metingenmaakt ons wegwijs in de wereldvan onderwatergeluiden.

Onderwatergeluidmetingen aan deschepen van de Koninklijke Marinezijn bedoeld om de veiligheid en degevechtswaarde te verhogen. Uit demetingen wordt onder andere verkregen:

a:De hoogte van het onderwatergelui(Jniveau.b:De bijdrage van de verschillendewerktuigen.c:De kwaliteit van de schroeven.d:De maximale cavitatie-vrije vaart.e:De invloed van genomen akoestische maatregelen.f:De beste geruisarme instellingen vande voortstuwing.

Operationele aspecten bijakoestische metingen.Waar bevindt zich het schip;Hoeveel is mijn onderwatergeluidniveau;Waarom is dit nu allemaal nodig.

Vanaf 1985 maakt het meten van onderwatergeluid aan fregatten en onderzeeboten deel uit van het werkpakketvan de afdeling akoestische metingen.Voor de uitvoering daarvan werd totvoor kort een beroep worden gedaanop de assistentie van de Engelseakoestische meetbanen. Voor routinemetingen werd de meetbaan nabijPortland gebruikt, terwijl voor proef-vaarten en onderzeeboten de stille envan meer faciliteiten voorziene meet-banen in Schotland werden gebruikt.

De in de loop van de jaren verkregenkennis, omtrent de opbouw van eenmeetbaan en de meetmethodieken vanhet onderwatergeluid, is zoveel mogelijk in de samen met de Noren en deDuitsers ontwikkelde meetbaan in hetHerdla fjord verwerkt. Om meer teweten te komen over de Duitse werkwijze is voor de proefvaarten van deM-fregatten Hr.Ms. Abraham van derHulst en Hr.Ms. Van Nes gekozenvoor een bezoek aan de Duitse meet-baan nabij Eckernforde. Hier is in een

speciaal daarvoor gebouwd landhuis,dit om in stijl te blijven met het bestemmingsplan voor de zuid-oevervan de Kieler bocht, de meetbaan gevestigd. Vanuit het meetlokaal heeftmen een prachtig zicht op het passerende M-fregat.

Bij het meten van het onderwatergeluid en het berekenen van de geluidsniveaus is het van het grootste belangdat bekend is waar het te meten schipzich ten opzichte van de onder watergeplaatste hydrofoons bevindt.

LichtenhijnVoor oppervlakte schepen kan doorgaans worden volstaan om een zogenaamde lichtenlijn te bouwen. Hiertoeworden een tweetal, meestal verlichte,palen met driehoekige borden in topgeplaatst. Op de paal die het dichtst bijde meetbaan staat wijst de punt van dedriehoek omhoog en op de achterstepaal omlaag. Wanneer het schip op delichtenlijn vaart zijn vanaf de navigatiebrug de punten van de driehoekenjuist boven elkaar zichtbaar. In depraktijk vaart het schip bij een goedenavigatie binnen drie meter van deideale lijn.

Recht voor het meethuis zijn ook eentweetal bakens geplaatst waarmee devanuit het meetlokaal de positie vanhet schip tijdens de run kan worden

bepaald. Op het moment dat beide bakens en het schip één lijn vormen, zalhet schip recht boven de in de lichten-lijn geplaatste hydrofoon zijn. Dezepositie staat bekend als het CPA-punt(Closest Point of Appmach).

Wanneer onderzeeboten naar de meet-baan komen zal het geluidsniveau opverschillende diepten worden bepaald.Aan de oppervlakte varend kan mengebruik maken van de aan wal geplaatste lichtenlijn. Echter eenmaal onderde waterspiegel is dit niet meer mogelijk.

Om de onderzeeboot, naast zijn eigenplaatsbepalingssysteem, toch een middel te geven om zijn positie te wetenin het Fjord zijn onder de meetbaanboeien pingers gemonteerd. Dit zijnonderwaterluidsprekers waarmee onder water een geluidssignaal kan worden uitgezonden. De onderzeebootkan de frequentie van de pingertoon ende richting waaruit deze signalen worden verzonden op zijn, in het voor-schip geplaatste, sonar ontvangen.Met de wetenschap dat beide boeien200 meter uit elkaar zijn geplaatst kande onderzeeboot zijn positie bepalenuit de hoeken tussen de denkbeeldigelijn door de lengte-as van het schip ende richtingen waaruit de pingersignalen worden ontvangen.

;1

1”’ 1

-

~ ~

It - H= ~,

Landhuis aan de Kieler bocht: Duitse meetbaan

MEOBTIEK maart 1994 29

Page 30: MEOBtiek 02 1994

Omdat de frequentie en het uitzendniveau van de pingertonen storend isvoor de geluids-metingen moet de onderzeeboot via zijn onderwatertelefoon melden als de boot op 200 meterafstand van de hydrofoons is aangekomen. De zender van depingers wordendan vanaf het meetstation uitgeschakeld. Wanneer de onderzeeboot hetCPA punt ca. 200 meter is gepasseerdwordt de zender van de pingers weeringeschakeld en kan de positie van deboot worden gecontroleerd.

Voor het bepalen van het onderwater-geluidniveau is de afstand van hetschip op het CPA-punt t.o.v. de hydrofoons bepalend voor het niveau vanhet op de hydrofoons ontvangen signaal. In de akoestiek is internationaaleen afspraak gemaakt voor de presentatie van geluidsniveaus. Hierbij worden de op verschillende afstanden gemeten niveaus herleid naar eenfictieve afstand van 1 meter. Hierbijwordt uitgegaan van een zogenaamdebolvormige uitbreiding van het geluid.

Bij de bouwbesprekingen voor demeetbaan is door de Koninklijke marine voorgesteld om de aanname dat erslechts sprake is van bolvormige geluidsuitbreiding in de praktijk te toet

sen met een zogenaamde dynamischekalibratie. De voorbereidende werkzaamheden en de uitvoering daarvanworden door het MEOB verzorgd. Ineen volgend verhaal wordt daar naderop ingegaan.+

Carel van der Wijngaard

Uitzicht vanuit het Duitse meetlokaal: Hr.Ms. A.v.d. Hulst

.~

Schiereiland Portiand Bill: Engelse akoestische meetbaan

30 maart 1994 MEOBTIEK

Page 31: MEOBtiek 02 1994

Puzzelhoek

Hotizoritaal

1 Stank, werk4 Eens, voorzetsel7 Oosterlengte, onder andere8 Dier, weide

10 In oprichting, daar11 Wetenschappelijk lab,

plaats in Nederland13 Goed, familielid14 Sprong, vensters15 Gewicht, vlaktemaat17 Plaats in Nederland, steen19 Op onze rekening, uitroep20 Boom, herberg22 Voomaamwoord, noot23 Moeras, drinkgerei25 Oppergod, drank27 Kuil, vis28 Karaf, lof29 Aanwijzend voomaamwoord,

Berg in italië30 Vleesgerecht, ménagère32 Engelse marine, voedsel33 Voorzetsel, bedorven35 Voegwoord, slede36 Filmterm, nieuw38 Insekt, ieder39 Harde siersteen, goed40 Geladen deel, berg bij Troje42 Optelling, steen44 Thans, getij45 Sprookjesfiguur, ledemaat47 Voomaamwoord, voomaamwoord48 Telwoörd, antilope49 Dreef, woede

1 Schrijfgerei, doorgang2 Niet uit, berg3 Noot, wal4 Voorzetsel, voorzetsel5 Boom, boom6 Drama, europeaan9 Onbepaald voornaamwoord,

im (lichteenheid)12 Lof, plaats in Nederland13 Bijwoont, telwoord (Engels)16 Bijwoont, verkering18 Jongensnaain, trio20 Meisjesnaam, godsdienst21 Kwast in hout, wat de PTT

kan brengen24 Voorzetsel, voorzetsel26 Spoedig, dier29 Individu, koolstof31 Loon, zinnelijke liefde34 Ellips, Turkse titel37 Voorzetsel, familielid38 Kunststuk, ondergang41 Japanse kimonoband, iel43 Familielid, ik45 Aartsbisschop, voegwoord46 Florijn, familielid

Oplossing vorige puzzel

KORPORAAIJMAJOORONERA.ALLEMAAI~OOLESISRAELORCAFEOELEEEPAARDQATRNRAS SURANDEURAGEBNTSNOTOIREDRALAGERIPVDNETSINFAIRASOAEAPAI~OGORGIEOSDRIEPANEURNE SNEERRDEKARROOMPOGROMERATOIRRATIONEELTAALEOANTEINNEMENPIRENDATSTAI~OXYDEKETENSTENOTELAMOGLETTERNNEISTAKOERIERBOOTSMAN

t Puzzelladder 14 Hr. E. Spierenburg4 Hr.A.Bal4 Hr.W.Kipping4 Mw.T.Paats4 Hr. C. Moraal8 Mw. M. de Haar-Schaap9 Mw. M. van Voorene-Weymar

13 Mw. M. Giasbergen13 Mr. D. van Schooneveld13 Mr. 3. v.d. Zalm14 Mw. C. de Boer15 Mr. .J.W. Ruben16 Mw. P.M. van Duyvenbode16 Mr. R. Bekkers19 Mr. R.L. Schippers19 Mw. J.M. Ruben-van Noord20 Hr.P.Guyt20 Mr. C. Haasnoot20 Mw. D. de Gier21 Mr. P. Dijkdrent21 Mr. F.L. Wiesenfeld21 Hr.P.vanderBurg22 Mr. C. de Graaf23 Mr. D.R. v.d. Neut26 Mw. C. van Dijk28 1-Ir. J. Jongeleen28 1-fr. G. Wesselius29 Hr. K. Butter29 Hr. A.L. Sneeuw29 Mw. C. Schipper-van Duin

Met puntenverlies:Hr. J.W. de Groot f25,00Hr. J.J.J. Mullers f 15,00

Zonder puntenverlies:Hr. P. Guyt f 10,00

Oplossing inleveren udertiJk4 mes 1994 bijSonja Vlieland, afdeling ORKG

MEOBTIEK maart 1994 31

Page 32: MEOBtiek 02 1994

PZ-ters

~~—• ‘hIn DienstA.K. Lieverse BD 31-01-94H. Kremers AZJO 01-02-94R.A. One ETMAG 17-01-94

Met OntslagR.M. van Berge Henegouwen PB/O 01-02-94H.J.G. de Ruiter PB/H 01-02-94C. van Amesfoort PB/H 06-02-94

H. Kremers

Ambtsjubilea

L.R Weltak LOG/O 08-02-94S.E. Naarendorp KAL/O 25-02-94A.A. Brokken BB/H 28-02-94B.W. van Walraven NAT/O 09-03-94J.H. Geerdink TS/H 31-03-94

R.A. One

Tentoonstelling “Een schip vol schatten”Van 16 april tot en met 30 oktober 1994 organiseert Museum Scheveningen detentoonstelling: “Een schip vol schatten”, duilcvereniging Sirene vindtscheepswrak Elbe.In januari 1993 werd voor het eerst bekend gemaakt dat de duikvereniging Sireneopmerkelijke vondsten had gedaan. Een groot deel van de vondsten, waaronderzilveren porselijn afkomstig van het in 1895 gezonken stoomschip Elbe, wordtin Museum Scheveningen tentoongesteld.

De tentoonstelling wordt zaterdag 16 april a.s. geopend door mevrouw K. Johnst- von Goessel, kleindochter van K. von Goessel, kapitein van de S.S. Elbe.

Tijdens het museum weekend op zaterdag 16 en zondag 17 april a.s. kunnen debezoekers vanaf 12.00 uur voor f 1,00 de tentoonstelling bezoeken.

Museum ScheveningenNeptunustraa 92Scheveningen