MEOBtiek 02 1998

24
t E c’1 1~ c 0) 1.~ 4 De DC krant Rmus Brouwer over het DC-gebeuren. 6 Meevaren Corine Jagerman vertelt over haar erva ringen aan boord van de Hr.Ms. Willem van der Zaan, 12 Italiaans bezoek Een Italiaanse marine-delegatie bracht een bezoek aan het MEOB. 14 Nato medaille Bert Helder kreeg een Nato-medaille. 16 Volleybaltoernooi Een MEOB-team deed mee aan een marine volleybaltoemooi. 20 Oranjebal 1998 Aankondiging van een groots Oranje- bal. De PV pakt behoorlijk uit! En nog veel meer MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN ET MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISC BEDRIJF MEB 1 ‘-‘ S ~ ‘;~;~. ~ , ‘~‘..: ~ .,~-, ~ ,~ In dit nummer:

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 02 1998

Page 1: MEOBtiek 02 1998

t

Ec’11~c

0)1.~

4 De DC krantRmus Brouwer over het DC-gebeuren.

6 MeevarenCorine Jagerman vertelt over haar ervaringen aan boord van de Hr.Ms. Willemvan der Zaan,

12 Italiaans bezoekEen Italiaanse marine-delegatie brachteen bezoek aan het MEOB.

14 Nato medailleBert Helder kreeg een Nato-medaille.

16 VolleybaltoernooiEen MEOB-team deed mee aan eenmarine volleybaltoemooi.

20 Oranjebal 1998Aankondiging van een groots Oranje-bal. De PV pakt behoorlijk uit!

En nog veel meer

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN ET MARINEELEKTRONISCH

EN OPTISC BEDRIJF

MEB1 ‘-‘ S ~

‘;~;~. ~ , ‘~‘..:~ .,~-, ~ ,~

In dit nummer:

Page 2: MEOBtiek 02 1998

Van de redactieDoor. Wil van Elk,Hoofdredacteur

We zijn in een soort calando verzeild. In de

muziek betekent dat: in sterkte en tempo gelijk

matig afnemend, wegsmeltend. Links en rechts

om je heen zie je namelijk collega’s verdwijnen,

in een gelijkmatig tempo. Aan de andere kant

komen er wel weer nieuwe medewerkers bij,

waaronder uitzendkrachten. Zij doen wat ze

kunnen, maar ze kunnen onmogelijk de erva

ring vervangen die de vertrekkende MEOB’ers

met zich meenamen. Toch gaat het werk kramp

achtig door en dat is knap.

We hebben schoon schip gemaakt. De acties zijn opgeschorten de borden zijn vrijwel overal direct weggehaald na de allehens van 8 januari. Het probleem van de boze MEOB ‘ers lijktde wereld uit. Toch wordt er nog steeds gewacht op hetverbeterde Sociaal Plan MEOB. Na 6januari werd het namelijk stil, heel erg stil. Hoewel de tekst van het nieuwe plan minof meer vast staat, wordt het nog niet bekrachtigd. Dat komtvoornamelijk omdat er nog steeds geen offerte is uitgegaanvoor de “Havenaar Express”, de alternatieve treinverbindingLeiden - Den Helder. In de wandelgangen werd 10 maart alssluitingsdatum genoemd van de uitnodiging voor een prijsopgave. Dit blijkt dus niet waar te zijn. Nu wordt er gefluisterddat eind maart de inschrijving sluit. Ik ben benieuwd.

OpheffenVoor de Personeelsvereniging is het eigenlijk het zelfde liedje. Nu was al een tijdje bekend dat het komende lustrumfeest

Op de voorpagina

Verdeeltafel

ifien Lankhout werkt aan een verdeeltafel die ooit werd gebruikt om de graden-verdeling van sextanten te graveren.

De verdeeltafel is een van pronkstukkenin de collectie van de traditiekamer.

tevens het laatste feest zal zijn van de PV. Helaas het is nietanders. Maar hoe nu verder. Enkele onderafdelingen hebbenhun clubactiviteiten in de regio en willen dit blijven doen, ookal verhuist het bedrijf naar Den Helder. Zo wil de afdelingBadminton blijven spelen in de Oegstgeester sporthal en wilde afdeling Watersport in de regio blijven zeilen. De ledenvan de Autohobbyclub kunnen hun activiteiten in de garagenode missen. Bij een eventuele opheffmg blijft de personeelsvereniging ook nog eens met de nodige kapitaalgoederenzitten. Zomaar integreren met een andere club, in Valkenburgof in Den Helder, is vlugger gezegd dan gedaan. Voor deleden van de Visclub en de Bridgeclub is het duidelijk, zijworden opgeheven. Ook de klaverjassers en sjoelsters gaanniet door in Den Helder. Een andere locatie vinden in de regiozal echter niet meevallen. Nee, je wordt er niet vrolijker van.

SluitingsdatumOok in dit nummer van de MEOBtiek moet u enige bekendeartikelen missen. Door sommige inzenders wordt de sluitingsdatum wel heel erg ruim gezien. Helaas, op een gegevenmoment is het te laat en komt het bericht pas over tweemaanden weer aan de beurt. Aan de andere kant waren ergenoeg andere scribenten die de moeite namen om u teinformeren. Ook troffen we op het bedrijf een paar trotsenieuwe vaders en trotse vijifigers aan.

FeestHet Oranjebal van de Personeelsvereniging belooft heel wat.De PV heeft kans gezien om voor zaterdag 25 april eenavondvullend programma samen te stellen om van te water-tanden.De band Goldfmger wordt aangekondigd als honderdprocentgemotiveerd en zangeres Willeke D’estell is een zangeres metklasse. Erkan een gokje worden gewaagd op de black jacktable en op de roulette.En de hoofdact? Dat is een fantastische illusie!Magic unlimited wordt aangekondigd als: “Dynamite”.Op de pagina’s 20 en 21 leest u hierover meer.+

Bedrijfsmaatschappelijkwerk, MEOBBMW’er Dolf Tjin-a-Tak.Gebouw Pascal, kamer 038, toestel 2183.Spreekuurmaandag- en woensdagmiddagvan 14.00 tot 16.30 uur.

Dienst Bedrijfsgezondheidszorg Koninklijke marine,Afdeling Algemene Bedrijfsgeneeskunde

MEOBSpreekuur maandag en woensdag, natelefonische afspraak (tst. 2234)W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

2 maart 1998 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 02 1998

Jaarverslag MEOB 1997Salaris 1998

Het doelmatigheidsresultaat van 1997 is bijna 1,5 miljoen gulden negatief. De verhuizing van het Marine Elektronisch en Optische Bedrijf(MEOB) naar Den Helder loopt als een rode draad door hetjaarverslagvan 1997.

De verhuisperikelen hebben een behoorlijke weerslag op de productiviteit. Hetaantal geraamde uren kwam 49.000 uur lager uit, 89 procent kon maar wordengerealiseerd. (In 1996 was dit 85 procent.) Hoewel van tevoren ingecalculeerd, wasvooral het grote personeelsverloop hier debet aan. “Door capaciteitsproblemen ishet afgelopen jaar een aantal werkzaamheden uitbesteed die het MEOB goedkoperin eigen beheer had kunnen doen”, aldus het jaarverslag. De bouw van de M-fregatten-trainer loopt uit door tegenslagen op softwaregebied, zowel technisch alsprojectmatig. Ook op personeelsgebied zijn er problemen.

Er is in het boekjaar 1997 veel gedaan aan personeelswerving en er zijn inspanningen verricht om het kennisniveau van de medewerkers te verhogen. “Ondanks alleinspanningen is de uitstroom van personeel groter geweest dan de instroom, methet gevolg een groot verlies aan kennis en ervaring op velerlei terrein. Vooral dekennis van het BBS schiet tekort. Door grote inzet en het aantrekken van een grootaantal inhuurkrachten, heeft het MEOB haar primaire taken op een redelijke wijzekunnen uitvoeren.”

ConvenantIn het convenant 1997 telde het MEOB 458 FTE’s en 294 directen, terwijl wasuitgegaan van 470 FTE’s en 316 directen. Gemiddeld werden 43 inhuurkrachteningezet om het tekort op te vangen. Enkelen hebben er een tijdelijk arbeidscontractaan overgehouden. De inhuur van uitzendkrachten betekent een overschrijding ophet budget van ongeveer 2,2 miljoen gulden.

Er zijn geen grote investeringen gedaan voor de infrastructuur en informatievoorziening. Door uitgevoerde en geplande reorganisaties is de stand van gebruikteproductietechnieken enigszins achtergebleven bij de technologische ontwikkelingen. Hiervoor zijn enkele investeringen opgebracht om bij te blijven.

Het MEOB heeft nog geen milieuvergunning gekregen van VROM. Hierdoor kanhet bedrijf nog niet beschikken over een gebruikersinstructie milieu en ontbreektde vertaling van de vergunning naar de werkvloer waar er een praktische invullingaan moet worden gegeven.

Door de nieuwe organisatiestructuur MEOB-2000 en het ontbreken van betrouwbare gegevens, omdat bestuurlijke informatiesystemen en met name het BBS dezegegevens niet direct kunnen opleveren, wordt het kengetal leveringsbetrouwbaarheid niet opgegeven. De kengetallen voor direct uren rendement en bedrijfsinzet~kwamen respectievelijk ruim drie procent en ruim vijfprocent onder het streefgetaluit.

De afdeling Personeelszaken heeft veel werk aan de grote hoeveelheid vacatures,administratieve begeleiding van bezwaarschriften tegen de verplaatsing naar DenHelder, de toepassing van het Sociaal Plan MEOB en de personele vulling van hetMarinebedrijf.

Het gemiddelde ziekteverzuim is met 1,3 procent afgenomen te opzichte van 1996.

De toenemende vergrijzing blijft een bron van zorg. Bijna 38 procent van demedewerkers is vijftig jaar of ouder; in 1996 was dat 36 procent.•

Kort maar krachtig

Data waarop het salaris naar de bank- ofgiro-rekeningen gaat. Bijschrijving vindtmeestal één of twee dagen later plaats.23 maart23 april22 mei (+ vakantie-uitkering)23juni (+ interim)23juli21 augustus23 september22 oktober20 november21 december (+ interim)

1 nternetHet Helderse marinemuseum is per1 maart ook op het Intemet te raadplegen.http://www.tref.nl/knvh/marinemuseuml

After workDe eerstkomende after work is op vrijdag 10 april. Dit wijkt af van eerdereaankondigingen. Vanaf juni wordt hetafter work weer gehouden op iedere eerste vrijdag van de maand. Een maandelijks terugkerende gelegenheid om collega’s en oud-collega’s te ontmoeten.

Tot ziens op 10 april en op 8 mei.

Clubavonden PVMBOMaandag +

Vrijdag BridgeDinsdag Computer Hobby Club

Elke laatste dinsdag vande maand (behalve injuli en december)

Dinsdag in juli en augustusAfdeling Watersport

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen/Sjoelen

VerfHet is mogelijk om verf en aanverwanteartikelen te kopen bij SIKKENS CENTER, Fruirweg 28-30, 2321 GK Leiden.Er moet contant worden afgerekend ende toegangscontrolekaart moet wordengetoond met vermelding van ordernummer Ml3708908.

OranjebalHet Oranjebal van de Personeelsvereniging wordt gehouden op zaterdag 25april.

Dagje uitHet dagje uit voor oud-medewerkers isop dinsdag 12 mei.

MEOBTIEK maart 1998 3

Page 4: MEOBtiek 02 1998

Uit de koker van de DC-voorzitterSociaal plan MEOBDoor: Rinus Brouwer

Op 6 januari werd in de bijzon

dere commissie een onderhande

lingsresultaat over het sociaal

plan MEOB bereikt. De acties

werden opgeschort en daarna

werd het stil. De herziene versie

laat nog steeds op zich wachten.

Hierdoor kan er geen goede in

formatie worden gegeven over

vergoedingen bij toekomstige

verhuizingen. Dit geeft alleen

maar onrust.

Momenteel geldt de regeling volgenshet BARD. Ter verduidelijking wordtdoor Personeelszaken mondeling toegelicht dat zij niet van toepassing is voorhet MEOB personeel; het sociaal planheeft immers een ruimere vergoedingsregeling. Desondanks ontstaat er nogalwat verwarring. De tijd lijkt mij rijp ommet klem aan DPKM te verzoeken opkorte termijn de juiste regelgeving teverstrekken, desnoods zonder uitgewerkt vervoersplan.

Uit het overleg met DMEOBOp 12 maart was er een informatiefgesprek met DMEOB over het vervoersplan. De DC heeft er op aangedrongen dat op zo kort mogelijke termijn duidelijkheid wordt verschaft aande groep die in september al naar DenHelder wordt verplaatst.

DMEOB heeft de DC om advies gevraagd over de mogelijkheid om demelkronde te laten vervallen.Tegemoet komen aan de eisen van deWarenwet zou flinke fmanciële consequenties hebben. En dit wordt als onrendabel beschouwd gezien de korte tijddat het MEOB nog blijft bestaan.Na onderzoek bij het personeel bleek ernog veel behoefte te bestaan voor dezemeikronde.

Wij hebben als DC daarom ook het advies afgegeven de meikronde niet af teschaffen.Toch zullen wij als personeel onderogen moeten zien dat door affiemendgebruik en onevenredige belasting vanhet kantinepersoneel, op termijn dezeservice steeds meer onder druk komt testaan.

Evaluatie MEOB 2000Op een aantal personele wijzigingen nabinnen Aviomca en O&R, is de evaluatie MEOB 2000 afgerond.Hierna kan de procedure definitief metde DC worden afgehamerd.

Reorganisatie HARTDe KM wil naar een andere opzet vanbeheer van zogenaamde handelsartikelen, zoals zeep, toiletpapier en dergelijke. Geen opslag meer in de KM-maga

zijnen, maar op afroep te leveren doorleveranciers. De reorganisatie HandelsARTikelen (HART) zal in totaal 24FTE’s gaan kosten. Om deze reorganisatie gestalte te geven wordt er een SOO(Samengesteld Overleg Orgaan) geformeerd. De DC MEOB heeft het standpunt ingenomen dat vanuit de Medezeggenschaps Commissie (MC) eenvertegenwoordiger wordt geleverd enzolang de Reorganisatie Relocatie Elektronica Artikelen nog niet is afgerond,een vertegenwoordiger vanuit de DCMEOB hierin plaats neemt, zodat hetvoormalige ETMAG hier in wordt vertegenwoordigd. Als de ReorganisatieRelocatie Elektronica Artikelen op tijdis afgerond, zal er een vertegenwoordiger zijn vanuit het Arsenaal.

— ~ .. —.. .~,•• -.., ..~...- .— ...

r

4-

‘4

- 1 ~ ~

- - ‘~

— -. • r 11

- ... ~ •- ..-.i

t. . -. - .‘ -[..~) ~ ~

~

Een soort gigantische paddenstoeliedereen was het eens over het nieuwe gebouw, een soort gigantische paddestoel.”

BOUTER echter, de opdrachtgever, vond het niet op een werkplaats lijken en keurde hetontwerp af. Het was te mooi.

Commentaar van de architect Arthur van Noort: “Het eerste concept is inderdaadafgewezen. Maar op 24 maart wordt een nieuw ontwerp gepresenteerd. Het ambitieniveaudaarvan ligt zeker niet lager, het is een buitengewoon mooi plan. Ook dit ontwerp lijkt nietop een traditionele blokkendoos. Er komt een overdekte binnenstraat met veel licht, eensoort lichthof met een pleintje en patio’s. Ook in dit plan komt er een overdekt voorplein.”

maart 1998 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 02 1998

Overleg MCOp dit moment is men druk bezig metde infra voor het nieuwe Marine Bedrijf(MB). De ARBO-commissie MEOB ismet ondersteuning van de DC MEOBde beschikbare tekeningen aan het toetsen op ARBO aspecten. De werkplekken zijn bezocht en het personeel isgehoord.Met deze informatie zal de ARBO commissie een advies aan de DC MEOBgeven waarna het uiteindelijke standpunt van de DC wordt meegenomennaar de Medezeggenschaps Commissie(MC). Dit traject is tevens bij de RWalsmede het SEWACO-bedrijfuitgezet.Alles staat onder enorme tijdsdruk.Soms bekruipt mij het gevoel dat debelangen van het uitgezette tijdspadprevaleert boven het welzijn van hetpersoneel. Het personeel moet toch leven en werken in het eindproduct, ofbegrijp ik het niet meer!!

Overleg SOO AVIONICAOok bij het overleg over de verhuizingvan de Productunit Avionica naar het

Marine Vliegkamp de Kooy (MVKK),is men met de infra bezig. Het ene planis nog niet gereed of het andere verschijnt weer. Enigszins chaotisch magmen het wel noemen. Nu is het echtereen externe factor (BOUTER) die hierde oorzaak van is. Iedereen was het eensover het nieuwe gebouw — een soortgigantische paddestoel — maar BOUTER geeft de voorkeur aan een standaard gebouw: een vierkant blok, rechttoe, recht aan.Binnen de SOO overweegt men hetoverleg in het vervolg niet meer te voeren met CDRE H. Marsman, maar metCHELI. Aan het Samengesteld OverlegOrgaan (SOO) nemen drie leden deelvan zowel het MEOB als het MVKK.

Verloop personeelBij het MEOB is er een groot verloopvan personeel. Ook binnen de DC ontkomen we helaas niet aan dit verschijnsel. Heel onverwachts kwam het berichtdat zowel Hany Cohen als Natasja laLau per 1 april ons verlaten. Harry heefteen betrekking bij de Raad van State

geaccepteerd en Natasja heeft gewoonontslag genomen.Harry heeft zich verdienstelijk gemaaktbinnen de DC en de ARBO commissieterwijl Natasja ambtelijk secretaris vande MC was en secretaris overleg bij hetMEOB. Zowel voor de DC als voor hetMC een gevoelig verlies. Beiden hebben zich, meer dan mocht worden verwacht, ingezet voor de medezeggenschap met als doel de belangen van hetpersoneel te dienen. De wijze waarop zijbeiden daar inhoud aan hebben gegevenverdient onze waardering. De DC zalhun inbreng node missen. Als collega’swensen wij hen het allerbeste voor detoekomst.Cees van der Ploeg neemt binnen de DCde plaats van Harry in en Hans van Breeneemt de taken binnen de ARBO-commissie over. Voor Natasja hebben wijbinnen het MC geen echte opvolger.Wie is in staat omNatasja te vervangen!De DC zal voorzichtig voorstellen omde taak van Natasja binnen het MEOBoverleg door Wim Speekman over telaten nemen.+

Introductiedag voor nieuwe medewerkersDoor: Vic van Denzen

De vorige introductiedag voornieuwe medewerkers was alweereen poosje terug. Eigenlijk was hetde bedoeling om rond novembervan het vorig jaar zo’n dag te organiseren. Door de drukte rond defamiliedag en de kerstmaaltijdwas het er niet van gekomen.

Maar het verloop bij het MEOB is grooten dus lopen er weer heel wat nieuwegezichten op het terrein rond. Zoveelzelfs dat ze op 17 februari niet in éénkeer aan bod konden komen. Na eenkopje koffie met cake en de introductiedoor plaatsvervangend directeur drs. P.Bleecke werd de groep in tweeën gesplitst en toog men onder vakkundigebegeleiding naar de diverse interessanteplekken van ons bedrijf.

KennismakingOndanks dat sommige al geruime tijdbij het MEOB werkzaam zijn, was hetvoor velen toch een verhelderende ochtend. Als je van iemand wel z’n stemkent, maar het bijbehorende gezicht nog

niet eerder hebt gezien, is zo’n kennismaking uiterst zinvol. En niet iedereenis in de gelegenheid om in een andereunit te gaan kijken. Er moet tenslottegewerkt worden, nietwaar? In diverseafdelingen werd enthousiast uitleg enantwoord gegeven op de gestelde vra

gen. Bij andere afdelingen kon men,wegens tijdgebrek, alleen maar evennaar binnen loeren. Maar na de uitlegover de M-fregatten-trainer én de nasihap was iedereen voldoende opgelijndom goed te kunnen functioneren bij hetMEOB.,

-~.-

Het verloop bij het MEOB is groot; er lopen weer heel wat nieuwe gezichtenop het terrein rond.

MEOBTIEK maart 1998 5

Page 6: MEOBtiek 02 1998

MeevarenDoor: Corine Jagerman-Cuijpers

In maart 1997 ben ik in dienstgetreden bij het MEOB als adviseur. Als onderdeel van het in-werk-traject stond een paar dagenvaren op het programma. In december was het dan eindelijk zover, samen met collega Jan Willem Werkman mocht ik een paardagen mee op het M-fregatHr.Ms. Wifiem van der Zaan.

Het inschepen in Den Helder op maandag 1 december gebeurde vroeg: om8.00 uur. Omdat ik om 5.45 uur vertrok,was de vorstelijke ontvangst aan boordmij zeer welkom: koffie, thee en vruchtenbroodjes. Behalve twee MEOB-ersbleken er nog drie burgers (twee vanDMKM, en een dame van DPKM) entwee LTZ3’s mee te gaan. Een daarvanbleek een oude bekende uit mijn studie-tijd in Eindhoven.

RondleidingDe eerste officier (EO) gaf ons een eerste, korte rondleiding door het schip.Omdat er geen vrouwelijke officierenaan boord zijn, werden de dames ingedeeld in de matrozenverblijven in hetvooronder, waar alle dertig vrouwelijkeopvarenden ingekwartierd zijn. JanWillem vond zijn onderkomen in het totopstapverblijf omgebouwde leslokaal.Kort na vertrek om 10.00 uur, werd deverlaatrol geoefend: iedere opvarendeaan boord moest zich met reddingsvesten handdoek melden bij het vlot waarophij of zij was ingedeeld. Na een verdererondgang over het schip, volgde eenkorte kennismaking met de commandant. Intussen begonnen de eerste vageverschijnselen van zeeziekte op te treden. Daar er maar weinig wind stond(kracht 3), viel het allemaal best mee,zolang je maar bezig was met anderezaken dan het schommelen van hetschip. Na een stevige maaltijd, bleek hetevenwichtsorgaan ineens veel minderproblemen te hebben met de deining.

stunts. In de wetenschap dat ik opwoensdag per helikopter terug moestnaar de wal, zond ik een stille wensomhoog dat er dan niet gestunt hoefdete worden. Als voorbereiding voor eenechte schietoefening met de Goalkeeper, moesten er pre-action calibrations(PAC’s) worden uitgevoerd: er werden49 kogels afgevuurd en gemeten waardie in zee vielen. Vlak voor de oefeningwerd het doelgebied gecontroleerd opaanwezigheid van vliegtuigen en schepen. Eén schip werd gesignaleerd, netbuiten het verboden gebied. Het bleekechter al de goede kant op te gaan. Erwerd ook nog een klein echootje geregistreerd binnen de schietzone. Op debrug probeerde men met verrekijkerstevergeefs te achterhalen of er inderdaad iets was te zien en zo ja wat. Naenige tijd verdween de echo en werd deoefening alsnog voortgezet. De schotenwerden gelost: er is enige gelijkenis metde resultaten van het eten van teveeluien, alleen dan vele factoren harder.Vanaf de brug was na het schieten, in deverte eenfonteinije te zien waar de kogels in zee vielen. Na twee van dezePAC’s werd tevreden geconstateerd datde afwijking van de Goallceeper bij beide serie schoten identiek was.

Buddy-check‘s Avonds was het niet toegestaan zonder toestemming buiten aan dek te zijn.Een halfuur nadat het buiten donker wasgeworden, ontstond er enige consterna

tie: iemand had een deur naar buitenopengemaakt. De dader meldde zichonmiddellijk. Zou hij dat niet doen, danwordt een buddy-check uitgevoerd: iedereen aan boord gaat op zoek naar zijnbuddy, om zo te controleren of er iemand wordt vermist.

Na de avondmaaltijd besloot ik vroegnaar kooi te gaan. Ik werd mij bewustvan de beperkte ruimte waarin de gemiddelde matroos slaapt: het bed is netbreed genoeg wanneer de armen ge-strekt naast het lichaam liggen (vooriemand van normaal postuur), de hoogteis ongeveer 55 cm (geen nachtmerrieskrijgen dus) en de lengte is net 1,8 meter. Benen of armen over de rand van hetbed is niet raadzaam omdat er drie bedden boven elkaar liggen en er moet weleens iemand naar een hoger gelegen bedklimmen. Toch is de nachtrust goed: jewordt als het ware in slaap gewiegd, metop de achtergrond het gemis van hetzeewater tegen de scheepshuid.

Dinsdag 2 decemberDe volgende ochtend blijken we volgens de bemanning te zijn ingeslingerdof ingeschommeld; we missen het weeïge gevoel van de eerste dag. Na hetontbijt ging ieder op zoek naar de voorhem/haar interessante gedeelten aanbocrd. De twee mensen van DMKMgingen het logistieke gedeelte van hetschip nader bekijken, de dame vanDPKM besloot een dagje in de kombuis

OefeningenEen gedeelte van de dag werd gebruiktvoor oefeningen. Op het heli-dek warenLynx-helikopters bezig met landen enopstijgen. Op de achtergrond waren deLynxen ook bezig met het uitvoeren van

Schietoefeningen met de Oto Melara, het 76 mm kanon op het voordek. Er wordtgeschoten op een oefendoel dat achter een vliegtuig wordt aangesleept.

6 maart 1998 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 02 1998

mee te draaien, Jan Willem ging naar detechnische centrale en ik besloot mijntijd te gaan verdelen tussen de commando centrale, de radio ruimte, een gesprekmet de verbindingsofficier (VO) en eengesprek met het hoofd wapentechnischedienst (HWD) over de techniek aanboord.

MisleidenEen van de operaties die dag was eenEOV-operatie. Een naderend vliegtuig(een defender) simuleerde een raketaanval. Met behulp van de APECS werdgeprobeerd voor misleiding te zorgen.De bemanning op de brug rende heen enweer om met verrekijkers het doel tetraceren. Later werd ook chaff ingezet:wolken met dunne aluminium draadjes,die voor valse reflecties moeten zorgen.Het defender vliegtuig zou dan afgaanop de radar reflecties van de chaff, omte bepalen of het misleiden lukte. Althans: dat was de bedoeling. In plaatsvan chaff raketjes werden per ongelukdummy’s gebruikt. Na afvuren vielendeze met een sierlijke boog in zee. Nadat de vergissing was geconstateerd,werd vanaf de wal toestemming verleend om de volgende dag de operatie teherhalen met de oorlogsvoorraad chaffaan boord.

SchietoefeningenIn de middag werd een schietoefeningmet de Goalkeeper gehouden. Een Learjet vloog over het schip heen, met achterzich een kabel van 3000 meter lang, metdaaraan een soort zak: het doel. Nogvoordat iemand een visueel contact had,begon de Goalkeeper al te richten. Pasals het vliegtuig over het schip heenwas, mocht er worden geschoten. Hetschieten duurde lang: ongeveer vier seconden. Het bleek dat in één keer allemunitie verschoten was. Later kwam ereen bevestiging dat het doel ook daadwerkelijk was geraakt.

StoringToen kwam er een melding dat er eenHIV-pomp (hydrauliek installatievoortstuwing) was stuk gegaan. Evendreigde er een vervroegde terugkeernaar Den Helder te komen. Gelukkigbleek het niet nodig. We haalden opgelucht adem: onze terugtocht met deLynx kwam niet in gevaar.

Dat het leven aan boord ‘s nachts gewoon doorgaat blijkt alsje rond midder

nacht nog een rondje over het schipmaakt. Alle posten blijven bemand. Detechnische dienst maakte van de relatieve rust gebruik om een storing op telossen aan een videosysteem en in decommandocentrale werden de oefeningen van deze dag geëvalueerd. De bedrijvigheid op zee is ‘s nachts natuurlijkwel wat minder. Er werd deze week niet‘s nachts geoefend en veel scheepvaartwaar op gelet moet worden was er ookniet.

Woensdag 3 decemberDoor woensdag een kwartier eerder opte staan dan de vrouwelijke matrozen,had ik ruim de keuze tussen welke driedouches ik zou kiezen. Ook voor hettoilet stonden nog geen wachtrijen.

“We moesten ons schrap zetten om niet te vallen. Hetbegrip rechtop staan kreegineens een andere betekenis.”

Na het ontbijt verzorgde het hoofd technische dienst (HTD) een rondleidingdoor de engine rooms aan boord: demachinekamers waar de dieselmotorenen gasturbines staan, de waterzuiveringsinstallatie, de vuilwaterinstallatieen de ruimte waar de roeren zich bevinden. Gedurende dit uitstapje werden,zonder waarschuwing vooraf, bij hoog-vaart (het varen op de gasturbines) enkele scherpe bochten gemaakt. Wemoesten ons schrap zetten om niet tevallen. Het begrip rechtop staan kreegineens een andere betekenis, in dit gevalonder een helling van zo’n dertig graden.

OntsnappenLater werden opnieuw chaffoefeningengehouden. Ditmaal werd een echte lading gebruikt. Na ontploffen van de raketjes zagen we een prachtige wolk metglinsterende sliertjes over het schipdwarrelen waarna het schip met hogesnelheid ervandoor ging. Diverse kerenwist het fregat aan de aanval, gesimuleerd met een vliegtuig, te ontsnappen.Tijdens deze oefeningen konden wegoed zien dat commandocentrale, technische centrale en brug in feite één geheel vormen; ze kunnen niet zonder elkaar. Terwijl in de commandocentralede actie wordt voorbereid, wordt hetschip vanaf de brug en vanuit de technische centrale klaar gemaakt voor dezeactie. De EOV\chaff oefeningen wer

den gevolgd door schietoefeningen metde Oto Melara, het 76 mm kanon op hetvoordek. Er werd geschoten op een 0e-fendoel dat achter een vliegtuig werdaangesleept.

VliegtochtjeHet uitstapje aan boord van de Zaanwerd besloten met een vliegtochtje terug naar De Kooy. Van tevoren werdenwe ingepakt in een fel-oranje volledigwaterdicht pak. Daaroverheen kwameen zwemvest en een opblaasbare rubberboot. Er werd uitgebreid instructiegegeven over hoe beiden moeten worden bediend, hoe de radio in het pakgeactiveerd moest worden en hoe je ingeval van nood de helicopter moet verlaten. Daar de heli al vol zat, mocht JanWillem nog een paar uurtjes aan boordblijven om uiteindelijk rond een uur ofacht met de laatste vlucht naar de wal teworden gebracht. Zo kon hij van mijnog een paar foto’s maken terwijl ikgekleed was in overlevingspak. Halverwege de vlucht besloten de piloten omnog een paar rondjes stunten uit te voeren. De stille wens had dus niet geholpen. Na twee keer gewichtloosheid in deheli, constateerde het derde bemanningslid dat een van de drie passagierstoch wel erg groen zag en werd de terugvlucht op normale wijze voortgezet.

Al met al zijn het drie prachtige dagen geweest, waarin we een hoop hebben opgestoken van het operationeledeel van de marine.+

‘~~oor de terugreis per hilikopter, werdenwe ingepakt in een fel-oranje volledig

waterdicht pak. Daaroverheen kwam eenzwemvest en een opblaasbare rubberboot.’

MEOBTIEK maart 1998

Page 8: MEOBtiek 02 1998

Politieke tekeningen van Fritz BehrendtIn het Mariniersmuseum van Rotterdam is van 3 april tot en met 28juni de tentoonsteffing “Expositiegrafische signalen van de strijdkrachten ter land, ter zee en in delucht” te zien van het werk vanpolitiek tekenaar Fritz Behrendt.

Al meer dan 45 jaar publiceert Behrendtzijn werk. De in 1925 te Berlijn geborenpolitiek tekenaar heeft vele internationale prijzen gekregen voor zijn werk.Mijoenen mensen zien dagelijks zijngrafisch commentaar op de wereldpolitiek. Met zijn vlijmscherpe pen wektehij protest op van onder andere De Gaulle en Straus. Hij maakte meer dan17.000 tekeningen. De tekeningen overde krijgsmacht in het Mariniersmuseumgaan over de VN in Libanon, Bosnië enSrebrenica, Suriname, de NATO enVN-taken. Ook worden er actuele tekeningen getoond.

HistorieHet marinemuseum naast het WitteHuis aan de Wijnhaven in Rotterdam,

herbergt een grote historie. Het laat degeschiedenis zien van het Korps Mariniers vanaf 1665. Ook de recente vredesoperaties zijn levensgroot in beeldgebracht. Voor het museum liggen eente bezichtigen mijnenveger en een landingsvaartuig afgemeerd.

Goed doelTijdens de tentoonstelling worden boeken verkocht: ‘Waakzaam en Steeds

OpeningstijdenHet Mariniersmuseum aan de Wijnhaven 7-13 in Rotterdam is geopend vandinsdag tot en met zaterdag van 10.00tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot17.00 uur. Het museum is gesloten opgoede vrijdag 10 april, eerste paasdag12 april, Koninginnedag 30 april en eerste pinksterdag 31 mei. Volwassenenbetalen f 6,00, kinderen tot en mettwaalfjaar betalen f 3,00. Houders vanmuseumjaarkaarten mogen gratis naarbinnen. Informatie bij Yvonne Lens,010-4129600.,

Nieuwe collega

Naam:Functie:In dienst:Vorige werkgever:Is gek op:Heeft hekel aan:

Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Jan HansenMarine Beveiligings Korps8 december 1997Koninklijke marineVoetbal en vissen‘Schoonmoeder’ (redactie: ditantwoord wilde hij eigenlijk bijhet vorige punt geven!)GrieksVoetbalGezond blijven en vijftienmiljoen winnen.

Paraat”, vol met prenten over de relatieNATO/Warschau-pact en het boek “Hetwas stil in Sarajevo”, waaruit Behrendtsgrote affiniteit met het voormalige Joegoslavië blijkt. De beide boeken kostenf 20,00 per stuk en de opbrengst gaatnaar 850 weeskinderen uit Srebrenica.Een school in het dorp Vozuka wordtopnieuw opgebouwd en ingericht. Dekinderen krijgen dagelijks een warmemaaltijd.

8 maart 1998 MEORTIEK

Page 9: MEOBtiek 02 1998

OldtimerDeze keer een foto uit de oude doos vande Ven. Het terrein in Wassenaar ligt ernu verlaten bij; niemand lijkt het meerte willen hebben. Maar rond 1965 floreerde het nog op alle fronten en werdener zelfs prijzen in de wacht gesleept metwedstrijden voor de bedrijfsbrandweer.Op defoto, van links naar rechts:Leo Schoorl, Nico Rietkerk, TheoFraterman, Wim van der Hulst, FredOudshoorn, Bart van der Velde, HenkVermond, Arie Vermeulen en Joop vander Zalm.+

Een bezoek aan de Traditiekamei; het kan nog!Door: K. Meijer

Bij de marinebedrijven in Wassenaar en Oegstgeest heeft men al ineen vroeg stadium allerlei zakenbewaard die een inzicht geven inhet verloop van de technische ontwikkelingen bij defensie.Om gelijke voet te houden metdeze ontwikkelingen hebben beideonderhoudsbedrjven zich ontwikkeld van eenvoudige herstel-werkplaatsen tot hypermodernecentra op het gebied van optiek enelektronica.

Gegevens met betrekking tot de vooronderhoud benodigde apparatuur en faciliteiten zijn met name voor VERI bijzonder goed bewaard gebleven.Bij VERI had men al in een vroeg stadium de beschikking over fototoestellen, waarmee veel is vastgelegd. Er zijnzelfs negatieven in de vorm van glasplaten. Zo is vrij nauwkeurig na te gaanonder welke omstandigheden men welke meetinstrumenten heeft gebruikt.

voor stuk fijnmechanische meesterwerkjes, die door een aantal vrijwilligers, onder leiding van Martin Dofferhoff~ weer in hun originele staat wordenteruggebracht. Daartoe hebben we debeschikking gekregen over een ruimtedie als werkplaats is ingericht. Ziet alleser weer spilc en span uit, dan wordt hettoestel tentoongesteld in de expositieruimte. Vroeger vertoefde in die ruimtede afdeling secretarie.

MEBDe geschiedenis van het bedrijf inOegstgeest is moeilijker te traceren. Foto’s ontbreken veelal doordat enerzijdshet MEB nooit een fotodienst gekendheeft, anderzijds doordat fotograferenop het MEB ten strengste verboden was.Alleen bij officiële gelegenheden, zoals

het bezoek van prins Bernhard, zijn foto’s gemaakt. Wel zijn er foto’s vanfeestjes in de kantine. Ook de nalatenschap van de Marine Radiodienst en hetMEB bevat een aantal bijzondere apparaten. Zo heeft men een unieke collectiezenders en ontvangers, alsmede een uitgebreide verzameling meetapparatuur.Enkele daarvan staan in de expositieruimte. Tot het jaar 2000 is alles nog tebezichtigen in Oegstgeest, een telefoontje met Martin op 07 1-3052550, is voldoende. Daarna verdwijnen de toestellen naar de Traditiekamer Willernsoordin Den Helder, die sinds 1 januari vandit jaar is ondergebracht bij het Marine-museum. Alle boekwerken die van historisch belang zijn, worden overgebracht naar het Instituut voor MaritiemeHistorie in Den Haag. •

VERIVan veel instrumenten is bij de VERIdoor middel van uitgebreide fotorappontages de samenstelling nauwkeurigvastgelegd. Veel van deze apparatenzijn bewaard gebleven; zelfs de brievenwaarmee ze zijn gemotiveerd zijn ernog. Sommige hebben de A-status, datwil zeggen ze zijn uniek en niet eldersin Nederland aanwezig. Het zijn stuk

Martin Dofferhoif: “De collectie historische boeken wordt afgestort.”

MEOBTIEK maart 1998 9

Page 10: MEOBtiek 02 1998

De geheimen van de Tradlitiekamer1

S

1

1~;— —S

.— ~—

‘4 F1

0~-~

Door: Martin Dofferhoff De volgende foto is de tekenkamer omstreeks 1954. Wie kanmij vertellen welke personen zo ijverig op deze foto aan het

Het raadsel van de vorige foto is opgelost. De persoon werk zijn. (071-3052550).in kwestie is dhr. A.J.J. Grüter, hij werkte rond 1960bij het LEOK. Vier oud-medewerkers herinnerde Op de foto is goed te zien hoe toen de werkomstandighedenzich hem nog: de heren P. de Mooij, G. Sira, A. van waren. Let eens op de verlichting boven de werkplekken.+Polanen (LEOK) en J. de Jeu (LEOK).

Nieuwe collega

Naam: Anne BurghardtFunctie: InkoperDatum in dienst: 1 februari 1998Vorige werkgever: Rijkswerf Den HelderIs gek op: Strand en zeeHeeft hekel aan: Slecht weerFavoriete eten: Italiaans etenHobby(’s): LezenGrootste wens: Auto.

10 maart 1998 MEORTIEK

Page 11: MEOBtiek 02 1998

Het MEOB de boer opOm de gaten op te vullen, die ontstaan door vertrekkende medewerkers die niet wifien meeverhuizen naar Den Helder, moetenwe als bedrijf de nodige inspanning verrichten. Dan moet je naarje doelgroep toe, zoals dat heet.Adverteren alleen is niet voldoende, nee je moet je profileren. Ja,ja,het MEOB gaat tegenwoordig deboer op!

En waar kanje dat beter doen dan op dieplaatsen waar gegadigden voor eenbaantje rondlopen? Juist, op een contactdag van de HTS te Alkmaar, waarbedrijven zich kunnen profileren. Bedrijven uit de kop van Noord-Holland,maar ook landelijk georiënteerde, waren daar volop aanwezig.

ProfessioneelOndanks dat het voor het MEOB deeerste keer was en dus als een experiment beschouwd kon worden, was depresentatie professioneel. Dat was tenminste de reactie van de organisatie terplekke. De stand, opgebouwd met materiaal dat door de Audiovisuele Dienst(AVD) van de KM beschikbaar was gesteld, stond op een zeer in het oog lopende plek. Het resultaat van een verkennend bezoekje een paar weken véér debewuste dag zelf!

DrukDe stand werd bemand door LTZE1Bertus Schooljan (Advies) met hetschaalmodel van het Amfibisch Troepentransportschip (ATS), Charles Liefting (O&R) met een trainer/simulator enJoop van Huut (Elektronica) met uitlegover programmeren van printen. Hetwas gedurende de hele middag redelijkdruk. Er werden veel vragen aan gesteld, maar de genoemde mensen staan

op technisch gebied hun mannetje. Eénopmerkelijke reactie kwam van een mevrouw die vol bewondering stond te kijken naar de antennes van het ATS. Opde vraag of zij verstand had van techniek antwoordde ze: “Nee, niet erg,maar ik vindt de modellen zo fraai en ikdoe zo ideetjes op voor mijn lessen. Ikgeef namelijk cursus beeldende kunstop een basisschool”. Bij vragen op hetpersonele vlak maakte Jan Willem vander Haar zich verdienstelijk. Hij heeftmenig infopakket uitgereikt.

InrichtingVictor van Denzen had de verantwoording voor de inrichting van de stand, depr-materialen en het vervoerspian. Desamenwerking met de afdeling O&Vvan Klaas Dekker, verliep volgens hetboekje. Het scheepsmodel, dat niet alleen zwaar maar ook kwetsbaar is, werdkeurig op tijd bij de school afgeleverd,

samen met de materialen om de stand opte bouwen. ‘s Avonds stond de auto erop de afgesproken tijd om de hele handel weer netjes naar Oegstgeest terug tebrengen.

AfsprakenOf onze aanwezigheid op zo’n dag voldoende vruchten af zal werpen, moetworden afgewacht. Inmiddels zijn erwel afspraken gemaakt met mogelijkesollicitanten. Eén ding staat vast, als jeer als bedrijf niet staat, dan heb je zékerniets. Het zal in de nabije toekomst welvaker gebeuren dat het MEOB promotieteam op stap gaat, zeker zolang erbehoefte bestaat aan nieuwe medewerkers. Je kunt je natuurlijk afvragen ofmen bij de besluitvorming over de verplaatsing van het MEOB, voldoendeover dit aspect heeft nagedacht. Feit iswel dat diverse mensen op dit bedrijf ernu een dagtaak bij hebben.•

1ARI

4

De stand werd bemand door LTZE1 Bertus Schooljan (Advies) met het schaalmodel vanhet Amfibisch Troepentransportschip (ATS).

Reünie vliegtuigmaker elektromonteur/instrumentmakerVoor de dienstvakken vliegtuigmaker elektromonteur/instrumentmaker wordt op 17 april een reünie

gehouden bij het Marine Vliegkamp Valkenburg.

Belangstellenden wordt verzocht contact op te nemen met SMJRBDVMEL B. Klemkerk, BOO OVALK,Wassenaarseweg 75, 2223 LA Katwijk 1H. Telefoon op het werk 071-4052348 of 4052262..

MEOBTIEK maart 1998 11

Page 12: MEOBtiek 02 1998

Bezoek van de Italian navyDoor. Conny Beaufort

Het is donderdag 26 februari1998. Locatie Den Helder. Eenhoge Italiaanse marine-delegatiebestaande uit de heren, GianearloCecchi, Nicola A. Luppino enMatteo Bisceglia, brengen een bezoek aan de Rijkswerf, het SEWACO bedrijf en het Arsenaal.De reden daarvoor is dat zij zichwifien oriënteren hoe men bij deNederlandse Marine reorganiseert en moderniseert. Na een dagzwerven over het Nieuwe Haven-terrein, met tussen de middag eenheerlijke broodmaaltijd en aanhet eind van de dag een diner opde club, hebben de heren een aardige indruk gekregen hoe men bijonze marine met die onderwerpenomgaat.

OegstgeestVrijdagochtend 27 februari 1998. Dedelegatie wordt door DMEOB en DMBwelkom geheten op het MEOB. Na eenkopje gewone koffie (helaas geen espresso, maar dat deden we expres zo)wordt een bezoek gebracht aan een aantal afdelingen. Daarbij ook de sectiewaar de Traveling Wave Tubes wordenhersteld. De interesse is gewekt en vele

•1 Sfl

vragen worden gesteld en evenzovelebeantwoordt. Het beeld dat zij zich hadden gevormd na het bezoek aan DenHelder, wordt door het bezoek aan hetMEOB alsmaar completer.

KantineWat nooit zal ontbreken op het programma als gasten het MEOB bezoeken, u raad het al: een nasi maaltijd in

het petit restaurant. Na de maaltijd nogeven op de kamer van DMEOB napraten onder het genot van weer een gewoon kopje koffie. Daarna namen zijafscheid en keerden zij met de nodigekennis terug naar hun eigen Marine.•

GezinsuitbredingOp 2 februari 1998 werden Elieske enLuc Hoving de trotse ouders van GoffeLuc. Bob, hun eerste zoon, kreeg er duseen broertje bij. Vanaf deze plaats worden zij van harte gefeliciteerd namensalle collega’s van het MEOB.

• . •‘. .

~~

Nog even napraten op de kamer van DMEOB.

.

Een beschuitje ter ere van Goffe Luc Hoving.

maart 1998 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 02 1998

Uitreiking certificaten MBO-opleidingDoor: Joop van Huut

Alle elf cursisten hebben het examen van de voorlaatste modulevan de MBO-opleiding met goedgevolg afgelegd. F.H. Cattermolen, hoofd productunit Kalibratie,reikte de behaalde certificatenaan hen uit op dinsdag 17 februariin het Petit Restaurant.

Fred van Leeuwen, de coördinator van ...

T.R.E., het opleidingsinstituut dat deopleiding verzorgt, sprak zijn bewondering uit voor de cursisten: “Ondanks demoeilijke tijden binnen het MEOB kon-den zij de discipline opbrengen om tochte blijven studeren.”

In juni 1998 zal de vierjarige opleidingmet een examen worden afgerond. Naarverwachting heeft het MEOB er dan elf Alle elf cursisten hebben het examen van de voorlaatste module van de MBO-opleidingMBO’ers bij.+ met goed gevolg afgelegd.

~ ~Een prachtig nieuw leven,nog zo pril aan het begin.Een wonder ons gegeven.”

Bert en Corrina Helder lieten onsweten dat zij dankbaar en gelukkigzijn met de geboorte van hun dochter Anetta Hendrika, geboren op25 februari 1998.

Namens alle collega’s van hetMEOB, van harte proficiat!

-4

Nieuwe collegaNaam: Jeanne Schrama

- .~ . .~. Functie: Telefoniste, receptioniste

~ ~ - ~ \ .. £~ Datum in dienst: Sinds augustus 1997 (voor de zoveelste keer)~ ~ .~» .- — Vorige werkgever Alura hekwerk

Is gek op Vakantie.~ -~V ~ \Ç~. Heeft hekel aan: Mensen die liegen

Favoriete eten Gamba s alois- Favoriete sport: Callanetics, sauna

- Grootste wens: Gezond heel oud worden.

MEOBTIEK maart 1998

Page 14: MEOBtiek 02 1998

NATO-medaffie voor Bert HelderLTZE2OC Bert Helder kreeg op27 januari 1998 een medaffie uitgereikt.

Hij kreeg de NATO-medal voor de periode die hij actief is geweest aan boordvan het S-fregat Hr.Ms. Jan van Brakel.Aan boord van dat schip werd hij vanaugustus 1995 tot januari 1996 uitgezonden naar de Adriatische Zee. Hetschip voerde patrouilles uit voor de kustvan voormalig Joegoslavië om schepente controleren op naleving van het wapenembargo. Daarbij werden vele boardings uitgevoerd.

BoardingBij een boarding werd eerst een quardteam met behulp van een zodiac of heliaan boord van het verdachte schip gezet.Dit team had tot taak het te boardenschip veilig te verklaren voor het aanboord nemen van het volgende team:het search-team. Dit team doorzocht hetgehele schip op wapens. Bert Helder

pensystemen, ook plaatsvervangendhoofd van het searchteam.+

BHV WedstrijdenDoor: IngridFlohr

De vereniging VZBI organiseerdeop 11 november 1997 een BHVwedstrijd. Het MEOB wilde goedvoor de dag komen en schreefdaarom in met twee ploegen.Vooraf hebben we extra geoefendmet slachtoffers.

De teams werden gevormd door: R.Nieuwenburg (ploegleider), G. v.d.Laan, N. Bijvoet en: 1. Flohr (ploegleider), L. v.d. Plas en C. v. Wijk. Mick vanPrehn was reserve voor beide teams.

OpdrachtenDe wedstrijd werd gehouden bij het Ministerie van VROM in Den Haag en

begon om 17.30 uur. De locatie was zeergeschikt voor zo’n wedstrijd: de vijfdeverdieping, de kelder en het dakterraswaren het oefenterrein. Er moesten zeven opdrachten worden afgewerkt. Bijeen van de opdrachten moest één van deploegleden het slachtoffer spelen, waarbij de rest van het team de verbandleermoest toepassen. Een stomp-, een vingerverband en een hoofdwond moestenworden verbonden. Als klap op de vuurpijl moest de arm ook nog in een mitellaworden ingepakt. Bij een andere opdracht was het slachtoffer overleden. Erwerd niet echt creatief nagedacht overhoe men zo’n slachtoffer moest behandelen.

SlachtoffersDe slachtoffers maakten het voor deploegen heel moeilijk. Ook de opdrachten waren gecompliceerd. Dat maaktedat het resultaat dat we gewend warente behalen, niet werd bereikt. Maar doorde inzet en het harde werken van debeide teams, behaalden we toch nog eenverdiende derde en vierde prijs..

-.~E :((b

LTZE2OC Bert Helder kreeg op 27 januari 1998 een medaille uitgereikt.

was naast zijn hoofdfunctie als systeem-verantwoordelijk officier voor de wa

maart 1998 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 02 1998

Door: Wil van Elk

Medewerkers van het Kalibratiecentrum namen op woensdag 28januari de waardering voor huninzet gedurende 1997 in ontvangst.

“Het resterende budget van de Dibelvan 1997 wilden wij collectief besteden”, zei Frits Cattermolen, hoofd Product-unit Kalibratiecentrum. “Ondanks

de afgelopen moeilijke periode ging hetwerk gewoon door. Als waarderinghiervoor krijgt u een broodmaaltijd eneen geschenk aangeboden.” Dibel betekent differentiatie beloningen, een potjewaaruit op diverse manieren een beloning kan worden gegeven.

SmaakvolAllemaal kregen ze na afloop van deoverheerljke maaltijd een smaakvol samengesteld wijnpakket mee.

“Dat ik er morgen niet ben

heeft niets te maken met hetwijnpakket dat ik mee naar

huis neem.”

“Drink niet alles in één keer op”, adviseerde Frits Cattermolen. “Dat ik ermorgen niet ben heeft niets te makenmet het wijnpakket dat ik mee naar huisneem. Ik ga een dagje naar Den Helder.”Hij kent zijn pappenheimers.+

Frans Rombouts zag Abraham

OUDE BUF~E’Tz.i 1’ ~BRMi

a

Frans Rombouts, de meester van het koude buffet, zag 5 maart Abraham. Zijn collega’svan het Bedrijfsrestaurant pakten de gelegenheid om zijn vijftigste verjaardag te vieren met

beide handen aan.

Beloning voor Kalibratiemedewerkers

1

Als waardering voor hun inzet gedurende 1997, kregen medewerkers van hetKalibratiecentrum een overheerijjke broodmaaltijd aangeboden.

Een smaakvol samengesteld wijnpakket.

MEOBTIEK maart 1998

Page 16: MEOBtiek 02 1998

Volleybaltoernooi 1998Door: IngridF!ohr

In januari kwam er een berichtdat er een Marine Volleybaltoernooi gehouden zou worden op 12februari 1998. Ik was weer enthousiast en trommelde een aantalvolleyballers bij elkaar. Ik had eenteam!

Aan Victor van Denzen deelde ik meedat we als team van het MEOB daargraag aan mee wilden doen. Toen gebeurde het... Wat, vraagt u zich af?

Het MEOB wilde zich inschrijven bij deorganisator van het toernooi, de sportofficier van het KIM. “Jullie kunnen nietmee doen”, zei hij. “Jullie zijn BURGERS en dit toernooi is alleen bedoeldvoor een MARINETEAM, dus MILITAIREN. Wel mogen er teams wordeningeschreven waar burgers deel van uitmaken, maar niet méér burgers dan militairen! Het winnende team zal ook aaninternationale militaire kampioenschappen mee mogen doen. En een burger-team kan daar dus NIET aan meedoen.” Daar ging ik, terug naar afMaar , dit gebeurde mij vorig jaarook al.

HogeropIk had vorig jaar afspraken met de directeur gemaakt en gevraagd ofwe als teamvan het MEOB mochten deelnemen. Ikbewandelde toen dezelfde weg als nu.

Inschrijven: kon niet. Toeil heeft de directeur de allerhoogste militaire instantie gebeld en gevraagd ofwe als burger-team konden inschrijven. Dat kon, maareerst moesten de regels worden gewijzigd en daarvoor was de tijd te kort.Volgend jaar dan maar! De directeurheeft ook nu weer gebeld en nu zoudende regels worden aangepast. Een paardagen voor de inschrijving kregen weeen speciaal bericht dat ook burger-teams aan dit toernooi konden deelnemen. Met de restrictie dat we niet internationaal mochten meedoen. Nou en!,hè, hè, wat was ik blij!, YESSSSSS!.

GeregeldHet MEOB kon meedoen. Alles wasgeregeld. Een paar dagen voor de wedstrijd kreeg ik de reglementen toegestuurd. We moesten rugnururners hebben en een officieel tenue. Dat tenuewas snel gevonden: een MEOB-T-shirten een blauw broekje. Rugnummers waren ook zo gepiept... ik kocht textielstiften en de avond ervoor werden derugnummers geboren: 2 tot en met 8.

WennenDonderdag 12 februari vertrokken weom 6 uur vanaf het MEOB. Rond kwartvoor 8 waren we bij het KIM en om 9uur moesten we direct twee wedstrijdenachter elkaar spelen. Nu moetenjullie jevoorstellen, we hadden helemaal nietmet elkaar getraind en we waren dusniet op elkaar ingespeeld. Zelfs de op-

Het MEOB Volleybalteam.

stelling was niet bij iedereen bekend.De eerste wedstrijd was dus meer eensoort van wennen-aan-elkaar spel. Dieverloren we dus, naar later bleek vanéén van de sterkste teams. Bij de tweedewedstrijd, vlak daarna, waren we alknap vermoeid. Het ging nog niet echtvloeiend, we wonnen toch één set, maarniet de wedstrijd. Het was ontzettendleuk en ik kreeg het als coach nog hartstikke druk. Van Ad van den Berghkreeg ik een toeter waarmee ik moestblijven toeteren, telkens als we een puntscoorden. Ik moest de boys aanmoedigen, soms ook nog de stand bijhouden,het wisselen en maar blijven pushen datze het goed deden. Poeh, poeh, moewerd ik ervan!

1 2

We wonnen toch één set, maar niet de wedstrijd.

LunchIn de pauze werd ons een lunch aangeboden en we moesten daarvoor een heeleind lopen. De derde wedstrijd begon.Wat we ook probeerden, ook deze strijdwas niet te winnen; maar er werd welbeter en leuker gespeeld. En daar ginghet ook om. Het was een leuke dag,ondanks dat we niet met een beker huiswaarts konden gaan. Jongens bedankt,een volgende keer weer en dan misschien beter.+

maart 1998 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 02 1998

MEOB-parkeerterrein vol met LandroversDoor: Wil van Elk

Onlangs deed het parkeerterreinvan het MEOB mij denken aan hetterrein van Van Gend & Loos aande Haagweg in Leiden. Toen ik inde jaren zestig daar op school zat,kon ik vanuit het raam van hettekenlokaal het lossen zien van auto’s die op lange treinen werdenaangevoerd. Allemaal auto’s vanhetzelfde type. 0p het parkeerterrein van het MEOB stonden namelijk vijftien Landrovers opgesteld in een lange rij nabij gebouwHertz. “Defender”, stond op eenplaat vermeld op ieder voertuig.

4’

Medewerkers van de sectie Mechanische Technieken werkten aan nieuweLandrovers XD 110, zogenaamde Laro’s. Er werden mechanische aanpassingen uitgevoerd voor inbouw van tweetypen radio-apparatuur. Ze werden gereed gemaakt voor een volgende missievan het Korps Mariniers.

Fitted for radioDe voertuigen worden naast het fittedfor radio ook voorzien van schopplaten

die tegen de zitbanken, links en rechtsin de Landrover, worden aangebrachtter voorkoming van beschadiging vande verwarming. Een radiorek past erprecies tussen. Hannes Habraken, KimSukhai en Nico de Best voorzien deLandrovers ook van een rek op het dak

en van antenneplaten op het rechtervoorscherm waar twee verschillendeantennes op kunnen worden bevestigd.Een hele klus want er komen er nog 175waarvan er inmiddels al 68 zijn geleverd, daarvan zijn er nu twintig aangepast.•

Vertrek van Ben van de VeldeDoor: Wil van Elk

Ben van de Velde nam tijdens hetetentje van het Kalibratiecentrumop woensdag 28januari in het Petit Restaurant, afscheid van zijncollega’s; hij maakte gebruik vande flexibele pensioenregeling.

“Hoewel ik hier naar heb uitgekeken,heb ik hier ook tegen opgezien. Het zijneen paar moeilijke laatste dagen bij hetbedrijf geweest”, overdacht de 61 jarigeBen van de Velde zijn afscheid van hetMEOB. “Ik begon in 1961 als volontairbij de afdeling Radio III, ik kreeg daarvoor 25 cent per uur, en het eindigde methet besluit van de staatssecretaris. Wantvoor mij was het vanaf het begin duidelijk dat ik niet mee zou gaan. Ik voel mijbevoorrecht dat ik niet mee hoef.” Hijheeft 36 jaar bij het bedrijf gewerkt.

SmoesjesSimon Griffioen, chef van het Kalibratielab.: “Ben had altijd ludieke smoesjesals hij te laat op het werk kwam; het wasnooit zijn schuld. In zijn volontairtijdschreefhij een scriptie over een meetapparaat en daama kon het niet meer worden gebruikt.” Simon herinnerde zicheen voorval over het meten van Gaussmeters: “Ben kreeg die meters maar nietstabiel. Wij snapten dat wel, op de gangliep een van ons heen en weer met eengrote magneet in zijn broekzak!” Benkreeg een prachtig meetinstrument cadeau. “Je moet alleen zelfeen zegel eropplakken”, zei Simon. Op de meegeleverde zegel stond de tekst geprint “veelgeluk”. Van de product-unit Optronicakreeg Ben een optisch kleinood aangeboden en van zijn collega’s een boormachine. Op de achtergrond mompelde iemand: “hij moet zeker aan het werk.”Ben had het laatste woord: “Jullie warenfijne collega’s, bedankt.”•

r

~• ,~“- ~

1~•

vlnr: Nico de Best, Hannes Habraken en Kim Sukhai.

b.

Ben van de Velde: ~Jullie waren fijnecollega’s, bedankt.”

MEOBTIEK maart 1998

Page 18: MEOBtiek 02 1998

Bij het ontwerpen van de M-fregatten proceduretrainer is veelvuldig aan boord van M-fregattende boel afgekeken. Omdat GerardSoetens een tijdlang aan boordvan de Hr.Ms. van Amstel werkte,is het niet verwonderlijk dat vooral dit schip model stond voor deproceduretrainer.

Een groep van tien bemanningsledenvan de Hr.Ms. van Amstel bezocht hetMEOB voor een demonstratie. Ze kregen een lezing over de trainer en zemochten rondkijken in de hardwarekeuken.

De bezoekers waren heel enthousiastover de mogelijkheden van de trainer.Vooral de scenario’s die de trainers kunnen samenstellen oogsten hun bewondering. Met de trainer kunnen veel meerhandelingen worden uitgevoerd danwaar een schip zich ooit voor zou lenen.Waar in de werkelijkheid een heel schipvoor nodig is, wordt nu uitgevoerd meteen paar PC’s, weggestopt, ergens onderin een kastje.+

Nieuwe vertrouwenspersoon

Naam:Functie:Datum in dienst:Vorige werkgever:Isgekop:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Hobby(’s):Grootste wens:

Sonja VlielandOrderbehandelaar Kalibratiecentrum1 september 1979

Mijn hond, een Jack Russell TerrierRegen (Red.: er stond eerst Wil van Elk!)Alle soorten visTennisZelf mijn wenskaarten makenGezond blijven.

Bemanning Ik1~’1s. van Amstel bezocht MEOB11111’

.

t

18 maart 1998 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 02 1998

Nieuwe EHBO gediplomeerden bij MEOBWim de Winter, Klaas Keller enEmbert Menting hebben eenEHBO-cursus van zes weken gevolgd bij Thuiszorg afdeling DenHaag. De opleiding was nodig omhet voor het MEOB benodigdeaantal gediplomeerde ERBO-erste verkrijgen. Ze hebben de cursus, gegeven door mevrouw IngridMeihuizen van het opleidingsinstituut OAB (Opleiding Arbo enBHV), met goed gevolg doorlopen.

Een EHBO Eenheidsdiploma wordt afgegeven door het Centraal Bureau vande Koninklijke Nationale Bond voorReddingswezen en Eerste Hulp bij Ongeluldcen: ‘Het Oranje Kruis. Het behaalde diploma werd aan hen uitgereiktdoor Anka Riedel, hoofd van de Bedrijfs Hulpverlening. Wim de Winterwas reeds in het bezit van het diplomareanimatie, maar de beide andere heren

~-:4 ~:•~ ~- ~

— •‘3;4,,

hebben dat en passant ook maar gehaald.

Het is een prettig idee te weten dat er nuvoldôende gediplomeerde collega’s zijndie, in geval van nood, deskundige eerstehulp kunnen en mogen verlenen. +

Ton Sneeuw zagAbrahamOp 18 februari stond zijn even-beeld al te wachten op TonSneeuw. Zijn collega’s hadden zijnAbraham op de lange latten gezetmet om zijn nek de tekst:

“De stelling van: Prof. Dr. Ir. TonSneeuwDe langlaufzeit (doorlooptijd) van eenproject is omgekeerd everedig met degehanteerde ritsel-freauentie.

Cor Stijgersnam afscheidvan het MEOBCor Stijgers nam op 30 januariafscheid van het MEOB.Zijn functie van hoofd Standaardenlab. is overgenomen door EricRoijen.

Cor werkt nu bij de MII) in Amsterdam.

ii’ ‘~

Oi

DE SrELLH~G ‘. ‘~;

Di: I.s’~Gt sU,r~iWi »ooxi oriUluIS OMII~»

iviVSRIUIc;’11 IiI:GIUi~~i~llhii0’

iirsEI.-iRSQil ~i1F

..,I

MEOBTIEK maart 1998 19

Page 20: MEOBtiek 02 1998

‘4

S S S

Page 21: MEOBtiek 02 1998

Oranjebal 1998De Personeelsvereniging houdt zaterdag 25 april het jaarlijkse Oranjebal.

De muziek op die avond wordt verzorgd door de viermansformatie Goldfinger. Wim - gitaar, percussie

en zang, Jeffrey - bass en zang, Paul - keyboards en zang en Pjotr - slagwerk en zang (ze kunnen dus alle

vier zingen), staan te boek als ‘all round easy listening, dans en amusement orkest’. Wifieke D’estell is

een jonge zangeres van klasse die reeds menig televisie-optreden achter de rug heeft en enkele singles

heeft uitgebracht. Ze zingt voornamelijk Engelstalig maar heeft inmiddels ook het Nederlandstalige lied

ontdekt.

Fon Koek: “Tijdens de feestavond kan er worden gegokt. Met GOLDFINGEReen beetje geluk ga je rijker naar huis dan dat je binnenkwam.”

Of het groots aangekondigde ifiusionistentrio, Renzo, Oscar en

Mara ook het MEOB zal laten verdwijnen moet nog blijken,

maar ze ogen spectaculair, dus dat belooft wat. “Renzo en Oscar

zijn de zonen van Hans Kazan. Ik heb ze aan het werk gezien,

fantastisch! “, aldus Fon Koek, de voorzitter van de PV. +

T.,!’,

t- S.

t

~ Tijdens de feestavond kan erworden gegokt. Met een beetje

geluk ga je rijker naar huis

dan dat je binnenkwam.

\/~JiIIeke D,eSteII Zaal open: 19.30uur.Aanvang20.30uurToegang: leden gratis, introducees f 10,00Kaarten verkrijbaar bij Fon Koek: 07 1-3052454

MEOBTIEK maart 1998 21

Page 22: MEOBtiek 02 1998

Jaarprogramma PVMBO 1997 - 1998Zaterdag

PVIVIB Q Zaterdag

Voorzitter, 2e penningmeester,ledenadministratie, contactpersoonFBTO en coördinator FPPA.J.M. Koek 2454Secretaris en contactpersoon K & 01F. Flohr 2337PenningmeesterJ.E. Slot

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

PaasdriveVrijdagDonderdagZaterdagWoensdag

.21 maart Bowling-avond29 maart Opening Watersport

AutohobbyclubK. KellerComputerhobbyclubT.J. BorremanHobbyclub algemeenC.M.J. v.d. PloegBadmintonM.J.N. DofferhoffBridge1F. FlohrKlaverjassen en sjoelenA. v.d. PoelVissenJ. UiterdijkWatersportB. Schaap

Door: M.Stokhuijzen®, secretaris en2144 wedstrijdleider

Zowel bij het klaverjassen als bijhet sjoelen zijn nu tien van de vijftien wedstrijden gespeeld. Deeindstand wordt berekend over de

2337 tien hoogst behaalde resultaten.Op dit moment zijn er bij het kla

2370 verjassen nog 64 deelnemers in derace, waarvan negentien reeds

2314 tien avonden zijn geweest en duseen kans hebben de laagste punten

2211 nog te verbeteren. Alleen de tienhoogste scores tellen.

Bij de sjoelsters zijn alle vijftien damesnog in de strijd, vijf daarvan zijn al tien

wedstrijdavonden geweest. De eerstedrie plaatsen worden bezet door: mevrouw Gret met 8840, mevrouw Ver-bruggen met 8500 en mevrouw Koudijsmet 8486 punten. Bij het klaverjassenworden deze plaatsen op dit momentingenomen door de heer Borreman met47752, de heer Flippo met 47730 enmevrouw Griffioen met 47446 punten.

Zowel bij het sjoelen als bij het klaverjassen zijn de verschillen erg klein enomdat het aantal deelnemers — dat nunog geen tien wedstrijden heeft gespeeld — toch wel groot is, zal er zekernog behoorlijk worden geschoven inrangvolgorde..

27 maart02 april04 april08 april

20 april25 april16mei25 mei

MaandagZaterdagZaterdagMaandag

BridgeBadmintonVissenKlaverjassen/sjoelen

TennistoumooiOranjebalSluiting Klaverjassen2e Algemene ledenvergadering PVMBO

2238

Maandag 20 april

TennistoernooiFrij link Tennis Center

Noordwijkerhout

Aanmelden bij Fon Koek, tel.2454.

De inschrijving sluit donderdag 16 april 16.00 uur.

Maximaal 32 deelnemers, vol is vol.L 1Contactpersonenvan de afdelingen (071-305....)

2238

Spanning stijgtbij klaverjassen en sjoelen

2207

2550

22 maart 1998 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 02 1998

Oplossing vorige puzzel:

SMARTLAPREBELICORHOENRELATOATTENTIEPORTOTOSANTPOORTEPAROMAEHORKANVDALIGRIRTANGOEVALEGCEAADEGLORINRITGNANENNRTLEEDEEDELODEALE SASDEURGGS IMPELLEVERHETRKVLEESMESEBABRUPTETANG

Horizontaal

1. Gemeen - Vogelproduct 4. Helden-dicht - Ingeving 7. Voertuig - Te betalen 8. Bijwoord - Bedrag 10. Militair -

Lengtemaat 11. Onderdeel van het oor- Bergpas 13. Bier - Schoonmaalcmiddel 14. Muziektempel - Minnedicht17. Plaatsnaam - Vogel 19. Plaatsnaam - Slede 21. Munt - Onb. voom.woord 23. Engelse titel - Rund 24. 3xgelijke klinkers - 3x gelijke klinkers26. Voor de haard - Voor het geld27. Vordering - Visatribuut 28. Dierenmond - Zoogdier 30. Plaatsnaam -

Mager 32. Koraaleiland - Eekschiller34. Koek - Bewijsstuk 35. Bijwoord -

Rotopmerking 37. Gelaatsonderdeel -

Voorzetsel 39. Insect - Bedorven41. Voorzetsel - Afkorting 42. Kunst-product - Hoofddeksel 44. Onderofficier - Boksterm 45. Deel van een huis- Slang 46. Turkse titel - Mooi

1. Koffer - Luchtledig 2. Haagse voetbalclub - Eer 3. Afkorting - Stoomschip 4. Titel - Ego 5. Honing - Vr.dier 6. Klaaglied - Droevig 9. Devrouw van 37 - Lyrisch gedicht12. Gage - Tijdelijk verkregen13. Kind (md.) - Kilcvors 15. Lid-woord - Deel van de mast 16. Rivierin Rusland - Techn. advies 18. Zoogdier - Het 1 0-delig stelsel van maten20. Zeer sterk - Vleesgerecht 22. Cornmunicatiemiddel - Wat gemist kanworden 24. Pers. vnw. - Plaats 25. Bijl- Eenheid van weerstand 28. Manifestatie - Plaats 29. Maal - Onderdeel vanKPN 30. Deel v.h. lichaam - Kleur31. Afdeling - Wijze heer 33. Regerings reglement - Nat. Log. 34. Afkorting - Afkorting 36. Insect - Een zekere 38. Familielid - Familielid 40. Vr.dier - Goed zo! 42. Murzieknoot -

Landbouwwerktuig 43. Stoomschip -

Pers. vnw.

Oplossing inleveren,uiterlijk

29 april1998 bij:Sonja Vlieland,

sectie BOK.

Puzzelladder4 Mw. J.M. Ruben-van Noord4 Hr. G. Wesselius4 Hr. J. Geldof4 Hr. P. Dijkdrent4 Mw. H. van Rijn4 Mw. T. Paats4 Hr. T. Borreman4 Hr. R. Maljers4 Hr. P.M.A. Joosten5 Mw. P.M. van Duyvenbode5 Hr. J.H.J. de Haas8 Hr.A.BaI8 Mw. G. van Daalen-Strijker

12 Hr. D.R. van der Neut13 Hr. JiJ. Mullers13 Mw. C. Schipper-van Duin16 Hr.A.L.Sneeuw19 Hr. J. van der Zalm20 Mw. P.G. Grootjans-Martens23 Hr. P. Middelkoop24 Hr. C. Haasnoot24 Mw. J.A.M. Kühn-Grootjans25 Hr. P. Guyt26 Hr. J.W. de Groot27 Hr. C. Butler

Met puntenverlies:Mw. P. van der Valk-v.d. GeestHr. J.W. RubenZonder puntenverlies:Hr. A.L. Sneeuw

f25,00fl5,00

fl0,00

0

MEOBTIEK maart 1998

Page 24: MEOBtiek 02 1998

AmbtsjubileaDatum Naam Afdeling08-04-98 B.J. van Wijnsberge PU-AVIO01-05-98 W.P.F. Nelisse PU-MAT

Nieuwe medewerkersDatum Naam01-02-98 A. Burghardt

Colofon

Redactie:HoofdredactieW.J. van Elk

Public RelationsV. van Denzen071-3052205

Vaste medewerkersA.J.M. Koek (PVMBO)H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)Mw. S. Vlieland (Puzzel)R. Brouwer (DC)P.R. Hogendoom (Directie)M. van ‘t Wout (PZ-ters)3. Bakker (Oldtimers)

Medewerkers aandit nummer:K. MeijerC. BeaufortT. FlohrC. Jagerman-CuijpersM. Dofferhoif3. van HuutM. Stokhuijzen

A Varkevissernam afscheid van het MEOB

Redactie-adres:Redactie MEOBTIEKPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 07 1-3052289FAX: 07 1-3052605

Foto’s:W.J. van ElkV. van Denzenen particulierenVerzending:D&IOU-1DDrukwerk:Dekker, Noordwijk

Kopij voor het volgende nummervan MEOBTIEK inzendenuiterlijk: 29 april 1998

De redactie beslist over het al danniet plaatsen of bewerken vaningekomen stukken en behoudt

zich alle rechten voor.

PZ-te~i]

Vertrekkende medewerkersDatum Naam Afdeling Reden0 1-04-98 M.A. Moraal PU-Optr. Gem. Leiden0 1-04-98 N. la Lau Secr.DC Particulier0 1-04-98 H.L. Cohen PU-O&R Raad van State0 1-04-98 H. van Ulden PU-KAL Onbetaald verlof01-05-98 P. van Akkeren PU-KAL Onbetaald verlof01-04-98 E.C. Slot PU-ELEK DFZ/AZ

SectieBOInkoop

Jubileum25 jaar40 jaar

Buitengewoon verlofJ. Geldof

Afdeling FunctiePU-MAT Inkoop

tot01-05-98

A. Varkevisser nam op 26 februari afscheid van het MEOB.