MEOBtiek 06 1992

20
13e jaargang nr. 6, november 1992 in m: MEOBTI Eerste paal OBW / K ei. , ‘na d~: 0 .. .s~ - ht -trainer T~ mt dam * O-b-.r 1 al t-rei.’ i~ 1: ~da’ UT L p, ‘~•~ MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN ETMARINE ELEKTRONISCH EN OPTISCH BEDRIJF Op vrijdag 6 november 1992 was het dan zover. Om 9 uur ‘s morgens werd de eerste paal geslagen voor de nieuwe oppervlaktebehandelingswerkpiaats. De heer Jan van Ton geren, een van de oudste medewerkers van de afdeling OBW wist op doeltreffende wijze om te gaan met de hei-installatie en zorg de er zo voor dat de eerste paal niet alleen geslagen werd, maar dat hij ook op de goede plaats terecht kwam. ~IOp~O~~ ECn v m r 1

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 06 1992

Page 1: MEOBtiek 06 1992

13e jaargang nr. 6, november 1992

in m:

MEOBTIEerste paal OBW

/

K

ei., ‘na

• d~: 0.. .s~

• - ht -trainerT~ mt dam

* O-b-.r

1

al t-rei.’ —

i~ 1:

~da’ UT

L p, ‘~•~

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN ETMARINEELEKTRONISCH

EN OPTISCH BEDRIJF

Op vrijdag 6 november 1992 was hetdan zover. Om 9 uur ‘s morgens werdde eerste paal geslagen voor de nieuweoppervlaktebehandelingswerkpiaats.De heer Jan van Tongeren, een van deoudste medewerkers van de afdeling

OBW wist op doeltreffende wijze omte gaan met de hei-installatie en zorgde er zo voor dat de eerste paal nietalleen geslagen werd, maar dat hij ookop de goede plaats terecht kwam.

~IOp~O~~

ECn v m r 1

Page 2: MEOBtiek 06 1992

Aan deze officiële handeling zijn enige jaren voorafgegaan waarbij de locatie, dc grootte, de start en gereedheidsdata en de begroting een aantal kerenzijn aangepast. Na de officiële handeling was er voor de betrokkenen koffiemet gebak in het petit restaurant.

Van 4 naar 8,1 miljoenIn zijn toespraak zette DMEOB dehele gang van zaken nog even op eenrijtje. Het begon eind 1985 toen er eenbegroting lag van 4 miljoen gulden eneen mogelijke start van de bouw eind1987. Over de locatie was toen noggeen standpunt ingenomen. Vervolgens is de bouw steeds uitgesteld enhet programma van eisen aangepast.De locatie werd uiteindelijk na watheen en weer schuiven bepaald op deplaats waar vroeger gebouw “S’ stonden de begroting liep op naar 8,1 miljoen gulden.Zo kun je concluderen dat mede doorde steeds hoger wordende milieu-eisen een project dat daar natuurlijk veelmee te maken heeft behoorlijk beïnvloed kan worden.

ApetrotsDe huidige OBW is op 7 april 1970 ingebruik genomen. Het was voor dié

tijd een modem gebouw dat aan alleeisen voldeed. De heren Turk, de toenmalige chef van de werkplaats, enNoordijk, die toen hoofd van de mechanische werkplaatsen was, liepen apetrots rond in een gebouw, dat nu, 22jaar later, als niet meer van deze tijdmoet worden afgedankt. Modemiteiten eisen volgen elkaar snel op, maartoch werd op 6 november 1992 debasis gelegd voor de bouw van een

modeme werkplaats. Hierbij is ook gedacht aan de toekomst waarin milieu-eisen een belangrijke rol spelen en waar,zoals DMEOB het opmerkte, de huidige chef OBW, de heer Van der Plas,samen met zijn medewerkers best apetrots op mogen zijn..

J.W.M.E. van Laarhoven

Moet ‘ie helemaal de grond in?

7

Jan van Tongeren had de touwtjes in handen

0:

november 1992 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 06 1992

Van de directie

Wat een grandioze dag die 10e oktober 1992. Mooi weer, veel bezoekers,enthousiaste mensen die overal toelichting gaven, spectaculaire demo,zstraties en een perfecte organisatie.Alle mensen die zowel bij de voorbereiding als op de dag zelf zo hardhebben gewerkt, wil ik hiermee hartelijk danken, nogmaals het was eengrandioze dag.

Bijna een maand later alweer een feestelijke gebeurtenis. Na een vertragingvan zo’n 4 jaar door allerlei oorzakensloeg op 6 november 1992 Jan vanTongeren (oudste verfspuiter van deOBW) de eerste paal van de nieuweoppervlaktebehandelingswerkpiaatskaarsrecht de grond in. Hè, hè, eindelijk!! En nu maar hopen dat het verderwat meer mee wil zitten zodat we eindvolgend jaar (1993) het nieuwe gebouw kunnen betrekken.

Nog een eerste paalOver een paar weken wordt er bij hetMEOB overigens nog een eerste paalgeslagen van een project dat in hetverleden met veel vertraging en tegenslag te kampen heeft gehad, de Meet-toren in Den Helder. Maar door veelduwen en drammen van onze pleitbezorger bij WCS, KTZ L.J.M. Smit,kwam alles toch nog goed. Nu wordt,ijs en weder dienende, op vrijdag 11december a.s. de eerste paal erin geheid. Overigens, dezelfde KTZ Smit

bekijkt momenteel de mogelijkheid ofde BW in de toekomst ook van diemeettoren gebruik mag maken. Aansluitend houdt het MEOB in Den Helderop zaterdag 12 december a.s., een opendag. Ik hoop dat de weergoden ons dannet zo goed gezind zullen zijn als zijdat op 10 oktober 1992 waren.

MEOB 2000In de vorige MEOBTIEK heb ik uverteld dat wij van de DMKM tweeaparte opdrachten hebben gekregenom probleemstudies te maken.Inmiddels hebben wij van de DMKMtoestemming gekregen om de“Herstructurering Bevoorrading”binnen het project MEOB 2000 uit tevoeren. We zullen één rapport, deprobleemstudie, opstellen waarin dedoelmatig-heidsverbetering MEOB2000 samen met de her-structurering bevoorrading wordt behandeld.

De rapporten van de verschillendeunits hebben wij reeds ontvangen. Onderaanvoering van dekartrekkers hebben velen van u hier heel hard aangewerkt, hulde hiervoor. Op basis vande rapporten is door de staf een aantalkeuzes gemaakt. Via het werkoverlegwordt u over deze keuzes geïnformeerd. Uit de rapporten blijkt overigens ook een personele sterkte vanca. 600 man voor MEOB 2000. Dat ishelaas nog wat te veel, daar zullen wijnog wat aan moeten sleutelen.

PersoneelsplafondOp dit moment wordt de zogenaamdeCentrale Ondersteuning nader uitgewerkt. Wanneer deze gereed is gaanwe in de staf voor iedere unit het personeelsplafond vaststellen, binnen deruimte van 500 man totaal. Medio december hoop ik u allen uitgebreid tekunnen informeren over de structuuren het personeelsplaatje van MEOB2000. Tegelijkertijd zal dan de probleemstudie aan de DMKM wordenaangeboden.

Nadat de probleemstudie door deDMKM en de Admiraliteitsraad isgoedgekeurd gaan wij een “voorlopigplan tot reorganisatie” maken. Hierinmoet het personeelspiaatje tot op ieder

regelnummer zijn uitgewerkt en moetgedetailleerd zijn aangegeven hoe wijvan de oude situatie naar het nieuweMEOB 2000 denken over te schakelen, het zogenaamde implementatieplan.

MilieuHeeft u ondertussen al nagedacht overde mate waarin wij bij het MEOB hetmilieu belasten? Waar denkt u dat wemet wat maatregelen de grootste winstkunnen behalen, bij het terugdringenvan die belasting? Als u hierover ideeënheeft, geef ze dan door aan de“werkgroep milieubelasting” t.w.:

A. v.d. Poel (BVA),M. v.d. Plas (OOBW),J.E. Slot (OIMA),J.J. v.d. Velde (OGLB),T. Wigmore (ONEC),J.T.C.P. v.d. Hoorn (OLOG),K. Varkevisser (PZ) enD. van Schooneveld (HIZ/H).,

DMEOB,Ir. P.R. Hogendoorn

Rijksbedrijfsgezondh eids- enbedrijfsveiiigheidsdienst

(RBB)

MEOB OegstgeestSpreekuren alleen na telefonische afspraakIsi. 2234W. Stol. artsmaandag na 14.00 uurdonderdag na 00.00 uurMevr. C.I1. Paardekoper-l3om~an,bedrijfsverpleegkundige

MEOB Den HelderSpreekuren alleen na telefonische afspr.iak02230-25141R.E. Weher. artsMaandag, dinsdag, woensdag. vtijdagvan: OX.3() uur - 09.00 uur envan: 1130uur- 16.30uur.

MEOBTIEK november 1992 3

Page 4: MEOBtiek 06 1992

Van de redactieDit is alweer de laatste uitgave van deMEOBTJEK van dit jaar. In dit numnier o.a. aandacht voor de eerste paalvan de nieuwe Oppervlaktebehandelingswerkplaats.

De nieuwbouw bracht, zeker in hetbegin, nogal vervelende gevolgen metzich mee. Doordat er ontzettend veelgrond moest worden verzet en het tijdens die activiteit flink regende, ontstonden er hier en daar modderpoelen. Het was daarom nogal moeilijk dewerkplekken schoon en droog te bereiken. Bij het verschijnen van dit bladmoet volgens toezegging alles weernormaal zijn en de overlast tot hetverleden behoren.

gens ziekte zullen wij u dit moetenonthouden maar in het januari-nummer zal hij zijn belofte zeker nakomen.

Mochten we vorig jaar melden dat onsredactielid Wim Borst in het huwelijksbootje was gestapt met zijn Sonja,alweer enige tijd geleden kregen webericht van de geboorte van hun dochtertje Chantal, op 17 augustus jI. Wijfeliciteren de trotse ouders van hartemet deze nieuwe wereldburger.

U heeft ongetwijfeld gezien dat er ophet weiland naast het petitrestaurantvoorbereidingen worden getroffen door

een bouwmaatschappij. Navraag bij degemeente leerde ons dat daar een tijdelijke opslagplaats voorbouwketen komten dat van daaruit de verzorgingsplaats(pompstation) langs de A44 zal worden gerealiseerd.

In deze MEOBTIEK tevens een belangrijk artikel over het overboekenvan verlofdagen naar het volgend jaar,het verstrekken van trainingspakkenaan burgerpersoneel en een klein artikeltje, overgenomen uit NOTA vannovember 1992, waarin melding wordtgemaakt van de opheffing van HET

BLAD voor de defensieburgers.

EnquêteDe enquête die afgelopen maand isgehouden, met betrekking tot de functie van MEOBTIEK heeft een goederespons gehad, te weten 35%. Dit percentage ligt ver boven verwachting.Over conclusies en aanbevelingen isnog niets te zeggen. Onze externe adviseur is bezig met de verwerking vandeze gegevens en in de volgendeMEOBTIEK zullen wij u daarover uitgebreid berichten.

Helaas kan de heer Mechelse, onzenieuwe medewerker Sociale Zaken, zijntoezegging zich voor te stellen in deMEOBTIEK niet waar maken. We-

Gebouw S moest wijken voor n

‘s Morgens is het steeds langer donkeren wanneer je ‘s avonds huiswaartskeert is ook vaak de duisternis al ingevallen en zo kom je al gauw in dekorte-dagen-stemming terecht die kenmerkend is voor de periode rond deKerst.

Misschien is het nog wel wat vroeg,maar toch, wij wensen u en uw familie, bijzonder prettige kerstdagen, eengoed afscheid van het oude jaar eneen evenzo goed begin van 1993..

J.W.M.E. van Laarhoven.

s... 44

1A H ~rn Y~Ç

•~1~ j•

~

~ fl

november 1992 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 06 1992

Voordat iemand bij de KoninklijkeMarine aan boord van een schip in eentechnisch team tewerk wordt gesteld,zal hij ofzij heel wat moeten leren. Bijde TOKM (Technische OpleidingenKoninklijke Marine) krijgen mensenvan de technische dienstvakken eengedegen opleiding. Bij dit opleidingsinstituut heeft men sinds kort de beschikking over een zeer geavanceerdeproceduretrainer voor de technischecentrale van een S-fregat. Deze traineris gebouwd bij het MEOB in Oegstgeesten werd overgedraqen op 20 oktoberjI.

De procedure trainer is zoveel mogelijk een copie van de technische centrale aan boord van een S-fregat. Metdeze trainer zijn alle denkbare situatiesdie aan boord voor kunnen komen nate bootsen en door een uitgekiend lesprogramma kan een ploeg leerlingenonder diverse stress-situaties gebrachtworden. Door toepassing van deze simulator is een kersverse bemanningzeer goed voorbereid op het werken inde TC en zal heel snel volledig meedraaien tijdens een zeewacht.

VoorprogrammaVoordat de officiële overdracht plaatsvond werd voor een aantal mensen dieaan het project gewerkt hebben, zowelmilitairen als burgers, een informeelprogramma afgewerkt. Het hoofd van

de TOKM, een prima gastheer, vondhet een merkwaardige benadering(geen standaard KM) maar werkte ergraag aan mee. Ir. Hogendoorn(DMEOB) sprak zijn dank uit aan demilitaire medewerkers en overhandigde hen een envelop met geschenkbon.Overste Weetink (HTOKM) bedankte op zijn beurt de burgers, de niet-geüniformeerde krijgers en ook zij kregeneen envelop overhandigd. Hierna werdin twee gmepen een rondleiding door deTOKM verzorgd. De TOKM heeft eenaantal trainers in gebruik waarmee hardware en software foutzoekprocedures geleerd kunnen worden. In negen

maanden tijd ziet men kans om eenSergeant of Majoor op te leiden tot eenall round foutzoeker. Er staat eendwarsdoorsnede van een M-fregatvoorzien van allerlei bedieningspanelen zoals aan boord ook staan. Eentrimsim ulator op een schaal van 1:500voor onderzeeboten en voor de Tynegasturbines een trainer voor fuel systemen (onderhoud bij het MEOB) maken het spul compleet. In de ruimte vande nieuwe trainer staat nog de oudetrainer, ontwikkeld voor de GW-fregatten, speciaal voor het ABS (Afstand Besturing Systeem). Dit systeemis al sinds jaar en dag in onderhoud bijhet MEOB, zodat de expertise aanwezig is bij het MEOB. De nieuwe traineris volgens het concept gebouwd van deNBCD-Irainerin Den Helder en is vrijwel onderhoudsvrij.

.de sleutel van DMKM naar TOKM

Hootdactiviteit 13 (Champ)Tijdens de officiële overdracht werdduidelijk dat het hele project binnen degestelde termijn opgeleverd is. Behalve dat het ook nog eens binnen debegroting is gebleven, voldoet het ooknog aan de wensen van de gebruiker.Dat de gebruiker hieraan zelf ook heeftmeegewerkt zal hiertoe belangrijk hebben bijgedragen. Ir. Hogendoorn gaf inzijn toespraak een overzicht van debouw van een “zeer geavanceerde trainer” waarvan het moeilijk afscheid nemen is. De opdracht werd gegeven inapril 1990 en de trainer is op het MEOB

Overdrach TC-Procedure trainer

4

De sleutel van MEOB naar DMKM....

MEOBTIEK november 1992 5

Page 6: MEOBtiek 06 1992

gebouwd in een voormalig munitie opslagplaats die dateert uit 1930.DMEOB gaf zijn complimenten aande betrokkenen die steeds maar weervoor een oplossing zorgde bij reëleproblemen. De contactsleutel van detrainer werd overdragen aan DMKM,SBN Van de Voort, die op zijn beurtde sleutel gaf aan het hoofd van deTOKM. Overste Weetink noemdehoofdactiviteit 13 (Champ) als laatstevan de bouwactiviteiten en zei dat ditchampagne betekende. Hierbij werdde daad bij het woord gevoegd door

een glas champagne aan de genodigden uit te delen.

Welke kHet bleef niet bij de overdracht van desleutel alleen. Het hele gezelschap werdmet moeite in de ruimte geperst waarde trainer (in het donker) stond opgesteld. Door het omdraaien van de sleutel in het contact werd een compleetlichtorgel in werking gesteld. Tijdensde Oh’s en Ah’s werd met een kortedemonstratie van een lesprogrammaaangevangen. Allerlei boodschappen

werden heen en weer gegeven van dedenkbeeldige brug en de TC.

En toen de Commandeur uiteindelijk de pomp uitzettevolgde er een hoop alarm

Commandeur De Jonge stond strategisch opgesteld in de hoek, ook hijstond in het draaiboek en mocht tijdensde demonstratie een pomp uitschakelen.“TC, hier de machinekamer”. Hier deTC, zeg het maar.” “Kan pomp nummerzoveel even uit?” “Ja hoor, momentje.”En toen de Commandeur uiteindelijk depomp uitzette volgde er een hoop alarmvan toeters en knipperende lampen watuiteindelijk leidde tot het volledig uitschakelen van alle machines. ‘TC, hierde commandant!” “Ja commandant, hierde TC.” “Welke k heeft die pompuitgezet?” Door het uitbundige gelachheen werd die commandant duidelijkgemaakt dat die k.. wel een beetje hoger in rang was dan hij, maar dat mochtde pret niet drukken!Na deze actie kon iedereen vragen stellen en het systeem van dichtbij bewonderen.Een gezellige samenkomst in de Long-room, met een drankje en een hapje,besloot deze interessante overdracht..

Wil van Elk

Te gast bij de TOKM in Amsterdam

~1

4.’

Welke k heeft er geschakeld?

november 1992 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 06 1992

In een werkelijk overvolle kantine heeftop 30 september ji. de heer P. vanHolland, na 40 dienstjaren bij Defrnsie, afscheid genomen van het MEOB.Deze grote opkomst was het logischegevolg van zijn bekendheid, niet alleenbij de KM, maar ook bij de KL, KLu,Rijkspolitie en veel andere militaire-en burgerinstellingen. Bekendheid vooral door zijn grote kennis van zaken ende sympathieke wijze waarop hij zijnklanten en opdrachtgevers benaderde.

Op 16 jarige leeftijd kwam hij bij de1CM waar hij na zijn opleiding boord-schutter werd bij de M.L.D. Het vliegen was een ware passie voor hem (hijwas ook clublid van 320e squadron).Hierdoor is hij ook enige tijd in Nieuw-Guinea gestationeerd geweest.

Chef Klein OptiekIn 1962 kwam hij als instrumentmakerbij de VRZLI, afdeling klein optiek indienst. Hier ontstonden ook zijn eerstecontacten met de KL.Al spoedig werd hij ook lid van deDienstcommissie en de toenmalige tariefcommissie, waarin hij enthousiasten deskundig (door het volgen van o.a.middenkader-, management- en vakbondscursussen) veel werk verzette.Het was een tijd met grote spanningendoor o.a. zaken als prestatiebeloning,tarifering, variabelewerktijden, de fusie VRZLI-MEB en de invoering vankwaliteitsbeheer. In september 1980volgde hij de heer Peys op als chefklein optiek. De contacten met de KLgroeiden enorm en het werkpakket namgeweldig toe. Het was ook de periodemet vele excursies voor opleidingsinstituten (zowel burger als militair), diverse ambtelijke commissies, gemeentebesturen enz.

Hoofd OptiekToen hij in november 1986 de functievan Hoofd Optiek overnam van deheer Mekel, die met de VUT ging,waren de gesprekken over functie herzieningen reeds begonnen. Kennis vanzaken en vele gesprekken hebben gezien de uitkomsten z’n nut bewezen.

P. van Holland, Ridder in de orde van Oranje Nassau

Ook waren de eerste stappen voor denieuwbouw in Oegstgeest al gezet.Mede door grote inzet en geweldigesamenwerking met zijn collega’s, is ereen uniek gebouw gekomen. Voldoening heeft het hem zeker ook gegeventoen de laatste fase van gebouwHUYGENS nog gereed kwam, voorhij afscheid nam. Dit alles heeft geresulteeni in een koninklijke onderscheiding. Ridder in de Orde van OranjeNassau, een kroon op zijn werk.Alle sprekers op zijn receptie hebbendit onderstreept.“Piet, ook Noorwegen is veel genoemd.Bijna je tweede vaderland! Als jullieje daar straks gaan vestigen wensen wejullie nog veel mooie en vooral gezonde jaren toe.”•

P.J. Engelen

Afscheid van P. van Holland

MEOBTIEK november 1992

Page 8: MEOBtiek 06 1992

Open dag MEOB en ETMAGOp 10 okloberji. waren de deuren vanhet MEOB en het ETMAG geopendvoor het personeel en hun familieleden.Ook oud-medewerkers waren voor dezeopen dag uitgenodigd. Van 9.00 tot13.00 uur waren de gebouwen, werkplaatsen en kantoren open voor debezoekers. Tussen 12.00 en 14.00 uur

Optisch bedrogEven leek het erop dat men alleen gebouw Huygens bezocht, maar dat wasoptisch bedmg. Ook de andere gebouwen hadden niet te klagen over hetaantal bezoekers. In gebouw Huygenskan men, wegens de aard van de werkzaamheden, veel meer ‘tastbare’ lech-

Ook grappig dat je thermisch kan ‘zien’.Meteen thermische videocamera werddat bij de afdeling ONZO (NachtzienOptiek) gedemonstreerd. Deze videocamera wordt door de brandweer gebruikt om slachtoffers op te sporen inruimtes waarin veel rookontwikkelingis. Ingesteld in het gebied van 37 gra

L ~

kon van een nasi-maaltijd gebruikworden gemaakt.

Om familieleden te laten zien waar je8 uur per dag doorbrengt en je werkverricht is niet zo moeilijk. Daar ben jezo mee klaar. Maar om een heel bedrijfte laten zien, wat daar allemaal gebeurten hoe en waarom, daar heb je wel watlanger voor nodig.

nieken laten zien. Voor een leek, demeeste familieleden zijn nou eenmaalleken, zegt een kijker meer dan elektronica. En waar en wanneer krijg je degelegenheid om door een periscoop tekijken?, juist, op het MEOB, tijdenseen open dag.In gebouw Huygens is een lange, smalleen donkere ruimte. In deze vooral donkere ruimte werden kijkers gedemon

den worden menselijke lichamen duidelijk zichtbaar op het scherm, ook alzie je niets in die ruimte door de rookontwikkeling.

Onder hoogspanningIn het Kalibratielab, in gebouw Ohm,werd in de hoogspanningskooi de‘doorslag’ getoond van een schroevedraaier. Tussen twee punten werd een

In iedere werkplaats werd wel iets gedemonstreerd. Opvallend was dat eenieder dat met groot enthousiasme deed.Sommige oude rotten hebben daarmeeeen grote reputatie opgebouwd, maarde jongeren kunnen ook een aardigpartijtje meeblazen.

streerd waarmee men in het donkertoch wat kan zien. De kijkers zijn uitgerust met helderheidsversterkers enhebben maar een heel klein beetje lichtnodig om je in het donker te kunnenlaten ‘zien’. Zonder kijker zag je in dieruimte echt niets!

schroevedraaier opgesteld. Door despanning steeds hoger te maken, wordtop een bepaald moment het punt bereikt waarop de schroevedraaier ‘door-slaat’. Dit ‘doorslaan’ gaat gepaardmet een knal en een blauwe flits. Ditgebeurde achter gaas zodat niemand

1

1—4

.f—

r4

*f~~ -It

1.

8 november 1992 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 06 1992

wat kon overkomen, maar schrikkendeed het publiek wel! In het kalibratielab werd tevens het automatisch kalibreren met behulp van een computergedemonstreerd.

SchaalmodellenIn de andere vleugel van gebouw Ohmliet O&O (Ontwerp en Ontwikkeling)zien waartoe ze in staat zijn met hunspiksplinternieuwe computergestuurde ontwerpsystemen.Ook de afdeling ELM (Elektromagnetische Metingen) presenteerde zich.Met opgestelde schaalmodellen vanmarineschepen lieten de medewerkersvan deze afdeling zien hoe een antenneplan, de plaats waar zend- en ontvangantennes komen, voor een schipontworpen wordt.

Een kwestie van voortbewegenVoor de Marine zou het een heel karwei geweest zijn om een schip naar hetMEOB te brengen. De Landmacht hadhier wat minder moeite mee en kwamnaar de open dag met een Leopard IItank, een Houwitser M109 en een

Houwitser Ml 14. Het was dus duidelijk een kwestie van voortbewegen. Gelukkig kon de Marine een helikoptermissen en stuurde een Lynx-helikopterwaarmee reddingsacties werden gedemonstreerd. Hiermee lieten de tweegrootste klanten van het MEOB hunbinding zien met het bedrijf.

PlattegrondBij de ingang van het bedrijf werd doorde MBK een plattegrond uitgereikt.Daaraan was al te zien dat je onmogelijk alles kon bekijken. Je doet jezelf,maar ook degene die een demonstratiegeeft, duidelijk te kort als je alles snelafloopt.Bij een interessante opstelling van apparatuur, of dat is in de Instrumentmakerj, de OBW (Oppervlaktebehandelmgs Werkplaats), NNI (Natuurkundigeen Navigatie-instrumenten), Tekenkamer, ETMAG, REC (Rekenaars enCommunicatie), NEC (Nieuwbouw enElektronische Componenten) of in ORL(Orion Lynx), het kost je al gauw eenhalfuur, meestal langer. Je redt het nietzonder te vliegen. Onderweg kom je

S.

regelmatig ‘oude’ bekenden tegen endat ‘houdt ook op’. En wat dacht u vangratis koffie uit de automaat. Maandagmoesten we er weer voor betalen, zezijn het niet vergeten af te zetten dus.Over het hele bedrijf stonden in degangen van de gebouwen fotopanelenopgesteld. Deze panelen zijn in samenwerking met Marine Voorlichtinguit Den Haag samengesteld. Foto’s lieten niet alleen acties van ‘MEOB-produkten’ zien, maar ook buitenpostenen werkzaamheden van buitendienst-medewerkers. Tevens zagen bedrijfsbureaumedewerkers hun kans schoonom met behulp van ‘actie-foto’s’ hunactiviteiten te tonen.

Tot besluitEen betere afsluiter van zo’n dag daneen nasi-maaltijd is bij de Marine niette verzinnen. Daarbij gaf onze schitterende ‘scheepsband’ ook nog eens eenpittig stukje muziek ten gehore, dankan zo’n dag toch niet meer stuk?•

Wil van Elk

MEOBTIEK november 1992

Page 10: MEOBtiek 06 1992

RokenOver de oorzaken van kanker is nogveel onbekend. Wel is het inmiddelsduidelijk dat bepaalde factoren, vaakin samenspel met elkaar, een rol speleii bij het ontstaan van kanker. Erfelijkheid speelt daarbij slechts een kleinerol. Veel belangrijker zijn de dagelijkseleefgewoonten.

Eén van de bekendste risicofactoren isroken. Van de circa 8000 mensen diejaarlijks in Nederland aan longkankeroverlijden, hebben er ongeveer 7500gerookt, zodat je mag concluderen dat

rokers een grotere kans op longkankerhebben dan niet-rokers. Tot voor kortdachten veel artsen dat passief roken,dus gedwongen meeroken, geen verhoogd risico op longkanker gaf. Uitstudies blijkt evenwel dat meerokenhet risico op longkanker met maar liefstzo’n 25% verhoogt. Roken vergrootniet alleen de kans op longkanker, maarook op enkele andere vormen van kanker, zoals blaaskanker, alvleesklierkanker, slokdanrikanker, maagkanker, baarmoederhalskanker en kanker van debovenste luchtwegen. Het verband is

echter veel minder sterk dan bij long-kanker. Roken in combinatie met overmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op mond- en keelkanker. Alcoholis in z’n eentje ook een risicofactor,maar slechts een kleine. Ongeveer 3%van de totale kankersterfte zou aan alcohol zijn toe te schrijven. Dit betreftdan vooral leverkanker, slokdarmkanker, strottehoofdkanker en kanker inde mondholte.•

Overgenomen

MilieuzakenDat de zorg voor het milieu een steedsbelangrijker plaats gaat innemen inonze samenleving zal bij de meeste vanii inmiddels wel bekend zijn. In het“Nationale MilieuPlan +“ (NMP+) vande overheid is het streven erop gerichtom in één generatie (25 jaar) te komentot duurzame ontwikkeling van de sainenleving door het terugdringen vande huidige milieuproblemen. Ook binnen de Koninklijke Marine streeft mennaar het terugdringen van de huidigemilieubelasting. Het voornemen is omtussen 1989 en 1999 de milieubelasting van de KM met één kwart te verminderen. Als onderdeel van de KMorganisatie zullen ook wij als MEOB,ons moeten bezighouden met “het milie ii”. Door in de eerste plaats voorlichting en onderricht te (laten) geven

wilde bedrijfsleiding uw kennis op hetgebied van milieu vergroten en u stimuleren aan de milieuplannen van hetbedrijf mee te werken.

InventarisatieAls we de milieubelasting die door hetbedrijf wordt veroorzaakt willen terugdringen, zullen we moeten wetenhoe groot die milieubelasting is en doorwelke processen en/of stoffen dezewordt veroorzaakt. Om daar achter tekomen zullen we eerst een inventarisatie moeten houden om het zogenaamdeNUL niveau te kunnen bepalen. Doorde bedrijfsleiding zijn inmiddels eenaantal personen aangewezen die in eenwerkgroep, onder leiding van de bedrijfsveiligheidsadviseur, deze inventarisatie gaan uitvoeren. Daar een goed

milieu voorwaarde is voor goede leefomstandigheden is het in ons aller belang dat de milieubelasting zo veelmogelijk wordt verminderd. Om dit tekunnen bereiken zullen we ons flinkmoeten inspannen en ook uw medewerking is daarbij van het grootste belang. Als binnenkort de mensen die de“milieu-inventarisatie” gaan uitvoerenbij u langs komen geeft u ze dan alleinformatie waarnaar zij vragen. Nietalleen in hun belang maar ook in hetbelang van uzelf.•

A. van der Poel,BVA

Vorderingen teveel uitbetaald loonDe Dienst Personeels- en Salarisadministratie heeft de procedure gewijzigd met betrekking tot het terugvorderen van teveel uitbetaald loon. Metingang van september 1992 wordt hetteveel uitbetaald loon als bruto bedragteruggevorderd.

Als er een inhouding op het salarisplaatsvindt, treedt er nauwelijks verschil op met de tot nu toe gevolgdeprocedure. Alleen wanneer bij de terugbetaling de jaargrens wordt gepasseerd, kunnen er verschillen optreden

doordat de persoonlijke omstandigheden van betrokkene of bijvoorbeeld debelastingtarieven zijn gewijzigd. Wanneer terugvordering door terugstortingop girorekening 552780 van het Ministerie van Defensie wordt voldaan,moet betrokkene zich voor wat betreftde teruggave van de “teveel” ingehouden loonbelasting wenden tot de Inspecteur der Directe Belastingen inwiens ambtsgebied hij/zij woont. Alsbetrokkene niet in aanmerking komtvoor een verplichte aangifte voor deInkomstenbelasting/premieheffing

Volksverzekeringen kan het zinvol zijn

een beschikking in verband met buitengewone lasten aan te vragen. Opdeze wijze kunnen eventuele problemen met de teruggavegrens wordenvoorkomen.Personen die vanaf september 1992 temaken krijgen met een terugvorderingzullen nader door de Dienst Personeelsen Salarisadministratie of de afdelingPersoneelszaken worden ingelicht..

Namens de Personeelsconsulenten,M. Verraes

10 november 1992 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 06 1992

Kort verslag van het35e Overleg met deDienstcommissie, gehouden op donderdag8 oktober 1992 bij hetMEOB.SUN Station.In de laatste stafvergadering is besloten dat het besluit zoals dit oorspronkelijk genomen was, namelijk dat hetSUN station in Den Helder blijft, vankracht blijft.

Motivatie personeelsreductie.Om gefundeerde criteria voor de personele reductie 1993 op te stellen, ishet resultaat van de discussie hoe hetMEOB-2000 eruit gaat zien belangrijk. Reductie, middels een kritischevacature-invulling vindt plaats op grondvan de gegevens inzake produktiviteiten het verwacht werkpakket.

beeld van de situatie geeft, zodat dehierbij gestelde verwachtingen ookreëel zijn.

MEOB-2000.Uiterlijk 12 oktober zullen de kartrekkers hun rapport van de unit indienen.Het rapport van de unit materiaaldienstzal nog ongeveer 2 weken op zich latenwachten.Op maandag 19 oktober is een extrastafvergadering gepland. N.a.v. dit gesprek en eventuele vervolg gesprekken, hoopt DMEOB zover te zijn dater een principe beslissing kan wordengenomen en dat er een follow-up uitgestippeld kan worden. De resultatenzullen aan de bureauhoofden en de DCvoor commentaar worden aangeboden.

Buitendienst RDM.DMEOB vindt dat de mensen v ~ debuitendienst “Zuid” en de mens n inOegstgeest wier functie over gaat naarhet SEWACO- bedrijf, het recht moeten hebben om zowel op deze internevacaturepublicaties bij het SEWACObedrijf als op deze vacaturepublicatiesbij het nieuwe MEOB te reflecteren.

Evaluatie Bedrijfsbureau’s.Het evaluatierapport Bedrijfsbureau’swordt officieel aan DMEOB aangeboden. DMEOB bedankt de DC voor ditinitiatief en zegt toe hier zeker iets meete gaan doen.De volgende DC-overlegvergaderingis 10/12.,

Arbo-/Milieubeleid.DMEOB geeft aan dat binnen Algemene Zaken de Bedrijfsveiligheidsadviseur (BVA) met zowel de Arbo- als

milieu-aspecten is belast. De DC zalbinnen de huidige overlegstructuur ookmilieu-aspecten gaan behandelen.

Formatie-onderzoeken.Het feit dat de huidige formatie uitspraken kunnen afwijken met eerdergedane uitspraken, betekent nog nietdat het huidige formatie-onderzoek nietcorrect uitgevoerd is. Veelal heeft mente hoge verwachtingen bij formatie-onderzoeken. Belangrijk is, dat demotivatie die een aanvraag formatie-onderzoek vergezelt, een zo reëel mogelijk

Abraham!Op 6 november ji. moest DMEOB erook aan geloven! Hij werd 50, hij zagAbraham. En hij zag Abraham ookwerkelijk, in de vorm van een keurigaangeklede pop die was neergezet ineen stoel voor zijn kamerdeur. Menigmedewerker schudde vrijdag de pop dehand om hem te feliciteren.DMEOB, van harte!. DMEOB: “Als ikSO ben stop ik met roken!”

MEOBTIEK november 1992

Page 12: MEOBtiek 06 1992

SEWACO - bedrijf SEWACO. bedrijf SEWAC.O bedrijf SEWACO - bedrijf

Het project “SEWACO-bedrj f”In MEOBTIEK 13e jaargang nr. 5,september 1992 werd een stukje gepubliceerd betreffende het toekomstigSEWACO-bedrijf Teneinde u nader teinformeren bericht ik het volgende:

1. Infrastructuur en tijdsplanTen behoeve van de programma’s vanwensen en eisen voor de nieuwe infrastructuur van het SEWACO-bedrijfzijn inmiddels door de 21 werkgroepen bestaande uit de vertegenwoordigers van de Bewapeningswerkpiaatsen der marine, de vestiging van hetMarine Elektronisch en Optisch Bedrijf te Den Helder en de ProjectgroepSEWACO-bedrijf de volgende rapporten opgeleverd:

- a. RADAR-apparatuur;- b. EOV-apparatuur;- c. Communicatie-apparatuur:- d. Meet- en Kalibratiecentrum:- e. Tekenkamers;- f. Randapparatuur en Command en

Control-apparatuur;- g. Nautische/Medische apparatuur;- h. Expeditie/opslag;- i. Hydrauliek;- j. Oppervlakte behandeling;- k. Tekeningenbeheer;- 1. Produktieprocessen Bovenwater

systemen;- m. Produktieprocessen Onderwa

tersystemen.

Op het moment van schrijven van ditartikel worden de volgende rapporten

afgerond;

- a. Stelpiaatsen inclusief vuurleiding;

- b. Pneumatiek, beveiligingsapparatuur en ROM;

- c. Metaalbewerking;- d. Documentatiebeheer;- e. Sonarapparatuur;- f. Secretariaat;- g. Goalkeeper;- h. Antenne meetrange.

Alle rapporten worden verstrekt aanTNO-Apeldoorn, dat op 14 oktober1992 is aangevangen met de assistentie om de programma’s van wensen eneisen op te stellen voor de infrastructuur van het nieuwe SEWACO-bedrjf.Zonder uitzondering hebben allewerkgroepen met grote voortvarendheid en enthousiasme aan deze rapportages gewerkt.

2. Fusie en reorganisatieMet betrekking tot de bevoorradingstaken van het SEWACO-bedrijf isdoor de DMKM besloten dat hetSEWACO-bedrijf integraal verantwoordelijk is voor de herbevoorradingvan het SEWACO-materieel met deopdracht om in gezamenlijk overlegmet DMEOB te komen tot een taakafbakening van onderhouds- en herbevoorradingsactiviteiten tussen DenHelder en Oegstgeest en de vastlegging van de daarbij behorende doel-

treffend ingerichte fysieke goederenstroom.Deze opdracht zal worden meegenomen in de probleemstudie die in hetkader van het nieuwe bevoorradingsbeleid van de Koninklijke marine voorhet gebied SEWACO-bedrijf en deMarine Magazijnsdienst moet wordenopgesteld. De door de DMKM ingestelde projectgroep die deze studiemoet uitvoeren is inmiddels samengesteld en is op 23 oktober 1992 met haarwerkzaamheden begonnen.

3. Samengesteld overlegorgaanHet Samengesteld Overlegorgaan isreeds viermaal bijeen geweest. De belangrijkste onderwerpen die aan deorde zijn geweest zijn:

- Bevoorradingsbeleid KM- Het Sociaal Beleidskader voor het

SEWACO-bedrijf- Kwaliteitszorg- ARBO- en Milieuzorg

De notulen van deze overlegvergaderingen worden door de secretaris vanhet Samengesteld Overlegorgaan gezonden aan de secretaris van de dienstcommissie en aan u bekendgesteld viade publikatieborden.,

Voorzitter ProjectgroepSEWACO-bedrijfL.J.M. Smitkapitein ter zee

• . ...

Ii ~ii CC CC

-- 1 1 I~ S

1 .~ •~ •l.

ei .1~

november 1992 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 06 1992

Proceduretrainer S-fregattenOp 20 oktober ji. is een TechnischeCentrale (TC) proceduretrainer overgedragen aan de TOKM. Deze traineris gebouwd bij het MEOB en gaatgebruikt worden als proceduretrainervoor machinekamerpersoneel dat opde S-fregatten gaat werken. De TCtrainer is een simulator die preciesnagebouwd is van de TC aan boordvan een S-fregat. 1-let onderhoud vande trainers bij de TOKM wordt uitgevoerd door het MEOB in de persoonvan

Jan FaberJan doet dit werk al jaren en is kind aanhuis bij de TOKM. Jan: “De TC-trainer wordt gebruikt voor het oefenenvan zo’n 30 noodmaalregelen die getroffen moeten worden bij calamiteiten die zich voor kunnen doen tijdensopstarten en het gewone bedrijf. Hetgaat voornamelijk om de herkenningvan situaties. Hierdoor is het personeelbeter voorbereid als het aan boord geplaatst wordt. Je moet niet vergeten datals er iets mis gaat met een gasturbineof een tandwielkast dit zeer veel geldkost. Rampen kunnen door een goedetraining voorkomen worden.”

Afstandsbesturing“Wat is een TC?”“Eigenlijk is de TC een ruimte waarinmen op afstand de machines van hetschip bestuurt. Sommige functies kunnen overgegeven worden aan de brugwaarbij de chef van de TC het zo weerterug kan nemen als het fout gaat. Hetgeheel is gebaseerd op het ABS (Afstands Besturing Systeem) datFokker ontwikkeld heeft voor de GW(Geleide Wapen) fregatten.”

“Wat gebeurt er in de ruimte naast detrainer?”“In de ‘keuken’ worden de trainingenbekokstoofd. Er staan drie terminalsopgesteld waarmee het gehele procesgestuurd wordt. Op de eerste (hoofd-)terminal wordt de voortstuwing en alleacties van de brug gecontroleerd enverwerkt. De tweede (hulp-) terminalis voor de diesels, NBCD-acties (Nucleair Biologisch Chemisch Damagecontrol), watermaken en dergelijke.

De derde terminal is een status-stationwaarmee een overzicht te verkrijgenis van alles.”

“Er zitten heel wat knoppen en lampjesverwerkt in de panelen, hoe zijn dieallemaal aangesloten?”“Alle lampjes, schakelaars, drukknoppen, alarmschellen e.d. zijn via dikkedraadbomen door personeel van ONECaangesloten op 1/0-rekken (Input/Output). Middels die 1/0-rekken wordt gecommuniceerd met een PLC (Programmable Logic Controller) die hetscheepsgedrag simuleert. Eengoedkope manier van varen dus! DriePersonal Computers zorgen voor hetprogramma van de initiële toestand enéén PC voor het voortstuwingsmodel.”

Bijna onderhoudsvrij“De lay out van de kasten, de tekstenen uitvoering, zijn die aan boord ookzo?”“Alles is zoals het aan boord is. Defrontplaten zijn met zeefdrukken aangemaakt bij de OBW op het MEOB.Alleen grote platen kunnen ze daar nietmaken omdat de middelen ontbreken,deze platen (NBCD en averijbordenmet de lay out van het schip) zijn buiten het bedrijf gemaakt.”Veel werk zal Jan niet hebben aan dezetrainer want hij is nagenoeg onderhoudsvrij. Deze ervaring heeft men inDen Helder ook, want daar draait de

NBCD-irainer al geruime tijd zondernoemenswaardige storingen. Een prima MEOB-produkt dus!.

Wil van Elk

De TC-trainer wordt gestart met een sleutel

MEOBTIEK november 1992

Page 14: MEOBtiek 06 1992

Verlof en stuwmeren e.d.In het begin van dit jaar is bekendmaking MEOB nr. 2/92 verspreid. Dezebetreft de vakantie- en verlofaanspraken. De belangrijkste hoofdpunten diehierin zijn behandeld, zijn:

Een medewerker is vrij te bepalenwanneer hij vakantie opneemt, voorzover de belangen van de dienst zichdaartegen niet verzetten.

Per jaar dient ten minste 3 weken vakantie te worden opgenomen, waarvan2 weken aaneengesloten. (Voor deeltijdwerkers geldt dit naar rato.)

Het aantal dagen (gerekend in uren)dat een medewerker mag meenemennaar een volgend kalenderjaar is hetper jaar toegekend verlof minus 3 weken verlof. (Ook voor deeltijdwerkersgeldt dat dit naar rato wordt berekend.). Dit betekent dat het verlof nietmeer opgebouwd kan worden, zoals inhet verleden gebeurde.

Voorbeeld:In 1993 wordt aan een medewerker 24dagen verlof toegekend. Hij moetdaarvan 15 dagen verlof opnemen. Hetrestant, 24 dagen - 15 dagen = 9 dagen,mag zonder problemen meegenomenworden naar 1994.In 1994 komen daar nog 24 dagen bijen komt het totaal op: 24 dagen + 9dagen (restant van 1993) = 33 dagen.Als in 1994 van de 33 dagen maar 15dagen worden opgenomen, dan kun-

nen van het restant, 33 dagen - 15dagen = 18 dagen, maar 9 dagen worden meegenomen naar het volgendejaar en komen er 9 dagen te vervallen!Om dat te voorkomen moeten er dus24 dagen worden opgenomen.

Overigens zijn de ADV-dagen hierniet bij inbegrepen. Voor de ADV-dagen geldt dat deze in het lopend jaardienen te worden opgenomen. Zijn deADV-dagen niet opgenomen aan heteind van het jaar dan komen deze tevervallen.

Over kalendermaanden waarin geen ofgedeeltelijk dienst wordt verricht, zalhet verlof naar evenredigheid wordenaangepast. Deze situatie moet dan wel30 kalenderdagen of langer duren.

Verlof wordt iziet gekort als:- vakantie genoten wordt, ook als de

grens van 30 dagen wordt overschreden;

- het ziekteverzuim van een medewerker korter duurt dan 26 weken;

- een medewerker voor herhalingsoefeningen in militaire dienst is;

- verlof van korte duur wordt genoten, bv. studieverlof. Indien hetziekteverzuim langer dan 26 wekenduurt, wordt het verlof al naar gelang van het percentage van ziekteverzuim niet ôf gedeeltelijk opgebouwd. Wijzigt het ziekteverzuim,ôf minder Ôf meer, dan wordt vanafdatum wijziging ziekteverzuim het

verlof naar rato toegekend. Het verlof dat bij gedeeltelijk ziekteverzuim wordt opgebouwd, wordtmaandelijks bijgeschreven door deafdeling Personeelszaken. Hiervoor wordt betrokkene verzochtlangs te komen op de afdeling Personeelszaken.

Niet genoten verlof wordt bij ontslagof overlijden uitbetaald tot een maximum van twee maal het tegoed overeen bepaald jaar.

StuwmerenVoor de niet genoten vakantie-aanspraken van 31 december 1991 (zgn.verlofstuwmeren) is een overgangsregeling van kracht. Dit betekent dat medewerkers tot 1 januari 1995 de tijdhebben om hun verlofrestant van 31december 1991 af te bouwen. Genoemde vakantie-aanspraken die op31 december 1994 niet genoten zijn,komen te vervallen. Er is geen beperking over het op te nemen verlofrestant.

Wellicht ten overvloede wordt nog opgemerkt dat verlof van overwerk nietwordt aangemerkt als vakantieverlofzoals omschreven in het AlgemeenRijksambtenaren Reglement..

Namens bureau AlgemenePersoneelszakenCorine van Dijk

mnealuingspakkenTrainingspakken voorhet gehele personeelTe zanien met de KL en de KLu is deafdeling PersoneelszorgfDPKM, beziggeweest om een standaard trainingspak in te voeren bij de krijgsmachtdelen.Na langdurige onderhandelingen is doorde uniformcommissie gekozen voor hetbestaande interservice ontwerp, echter

voorzien van een KM-anker. In haarvergadering van 26 oktober 1992 heeftde Admiraliteitsraad ingestemd met hetvoorstel. Hierbij is bepaald dat eenieder in dienst van de KM, dus zowelburger als militair, gratis een trainingspak krijgt. In overleg met de afdelingIntendace zaken/DMKM wordt nu bezien wanneer met de verstrekking vande trainingspakken kan worden begonnen.

Na deze eerste verstrekking wordt hettrainingspak opgenomen in de Persoonlijke Standaard Uitrusting van de militair der Zeemacht. Nieuw intredendburgerpersoneel kan het trainingspaktegen een gereduceerde prijs kopen..

MarinenieuwsInfo Personeel

14 november 1992 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 06 1992

Eerste paalVeel commissies en werkgroepen hebben zich de afgelopen jaren beziggehouden met de voorbereidingen voorde bouw van een collimatie-/meettoren. Ondanks hun inzet bleven de resultaten uit.

In een bekendmaking kondigt HMEOBH Ir. F.J. van Werven met trots aandat “de kogel door de kerk” is. Opvrijdag 11 decembera.s. zal om 15.15uur daadwerkelijk worden begonnenmet de bouw van de nieuwe collimatie-/meettoren door het slaan van deeerste paal. Aan K1Z L.J.M. Smit deeer de eerste paal te slaan.

Open dag MEOBH

Op zaterdag 12 december a.s. zal ermede vanwege deze feestelijke gebeurtenis een “OPEN DAG” worden gehouden bij het MEOB in Den Helder. Hetbedrijf zal die dag voor medewerkersen oud-medewerkers, die daartoe persoonlijk worden uitgenodigd, geopendzijn van 10.00 uur tot 14.00 uur.Op een groot aantal afdelingen zullendemonstraties en presentaties wordengegeven. Zo is er een presentatie vansonar in beeld en geluid en een satelliet-communicatie-installatie waarop eenecht weerbeeld te zien is. Ook zal er te

zien zijn hoe men verschillende mechanische werkzaamheden uitvoertevenals een manier van afstandmeting.In de radarwerkplaats krijgt u een reëelbeeld van een Decca navigatieradar enin de meetkamer zal naast de demonstraties zeker, de door Michel Traudes gemaakte, artist impression van denieuwe collimatie-/meettoren opvallen.De buitendienst en het SEWACO bedrijf zullen zich middels een foto-expositie in de hal manifesteren, en in detekenkamer zijn tekendemonstraties meto.a. de CAD-tekencomputer.,

J. W.M.E. van Laarhoven

12 december open dag

MEOB Den Helder

Ook voor oud-medewerkers

0e

- - 8 4 8 6 - 4 4*8 4-

- - •484

8 4~ ~- 4~ -

I~I 4 6 48 4’ “4 1 -

4•_

841

• 4,. ~84

.8* • 4-ej • - . 4.

4. .4.

- 4. 9 4

9

4 - - 8 4~

4,9 4_

- . .-

~. 4. 4_4•

•: :~ ~- -‘ - : :KWALITEITSZORG IS

4 64 *__ 1 4. .11 .

- 4 4 :- - • 8 8• 48* •-

‘-~ S :-‘‘~ ø i- ø~ ~,- S -

44 8 • -, -4- 4• • 4-4 - -

- •• 4- .-

~EVt5~5

4-,. •4

Page 16: MEOBtiek 06 1992

Pensioen in Zicht.Eind jaren zestig werd er bij Hoogovens in verband met een reorganisatie een groot aantal werla~emers volgens de zogenaamde sopregeling(sociaal-plan) voorgoed naar huis gestuurd. Uit een enquête bleek al sneldat een groot aantal van deze mensenin een zwart gat was gevallen.

Eén van deze ex-werknemers, de heervan der Meij, werkzaam bij de afdeling“Training en Vorming” trok zich ditbijzonder aan en besloot deze groepmensen te gaan begeleiden.Al spoedig werd dit overgenomen doorHoogovens zelf.Deze begeleiding werd een groot succes en men besloot deze begeleidingvoort te zetten voor mensen die met devut of met pensioen gingen. Men noemde deze begeleidingscursus “voorbereiding op pensioen”.Ook de overheid en andere bedrijvenkregen hier belangstelling voor enthans is het zo, dat al zo’n 20 jaar opdiverse plaatsen in ons land deze cursussen worden gegeven.

Cursus in OegstgeestIn het kasteel Oud Poelgeest teOegstgeest worden jaarlijks zo’n 12cursussen gegeven en ruim 200 mannen en/of vrouwen voorbereid op, laten we het noemen, een andere levensfase.Tot voor kort is daar nog geen medewerker van het MEOB geweest, omdat:

- het slechts bekend is bij een heelklein gezelschap of

- men veelal denkt, zelf wel te wetenhoe de vrije tijd straks in te vullenof

- daar de kosten van deze cursus tochredelijk hoog zijn, zal het bedrijf(die betaalt deze cursus nI.) nou ookniet direct staat te trappelen om éénieder daar heen te sturen.

Wat betreft het eerste punt probeer ikvia deze MEOBTIEK daar verandering in te brengen.Met betrekking tot het tweede punt hetvolgende, men leert u op deze cursusniet hoe u uw vrije tijd moet invullen.Voor boetseren, tekenen, etc. moet uecht bij een andere instantie zijn. Nee,

de leiding van de cursus, genaamd“Pensioen in Zicht”, omschrijft de cursus zelf als volgt:

De week laat zich her best omschrijvenals een interpersoonljke training, waarbij de deelnemer een perspectief ontwikkelt vanuit zijn/haar individuelemogelijkheden via verleden en hedennaar de toekomst. Het afscheid nemenvan arbeid vormt een breekpunt tussenheden en toekomst.

Een paar prachtige volzinnen die uwaarschijnlijk net zo min iets zeggenals mij, de vraag blijf dus, wat doen zedaar dan en wat leer ik daar? Ik zalproberen iets over de cursus te vertellen.

De cursusDe cursus duurt 5 dagen, van maandagt/m vrijdag van 10.00uur tot 22.00 uur(vrijdag tot 16.00 uur).U bent dan ook intern in het hotel enik raad u aan, indien mogelijk, met uwpartner te gaan.

U start met het kennismaken van denieuwe omgeving, een rondleiding doorhet kasteel etc. Na de lunch wordt ernader kennis gemaakt met de cursus-leider en de andere cursisten (circa 16).Het programma wordt met u doorgenomen en afgestemd op de eventuelewensen van de deelnemers/sters.Er wordt teruggeblikt op zo’n 30 ~i 40jaar arbeid, de negatieve en de positieve kanten worden bekeken en besproken, wat gaan we hiervan in de toekomst missen en wat willen we hiervanin ieder geval blijven doen.

Het communiceren met anderen maarook met jezelf wordt ter discussie gesteld.Hoe gaan de taken er thuis uit zien,ongetwijfeld gaat daar iets veranderendoor uw thuiskomst.Er wordt gekeken hoe slijtage kan worden voorkomen als u ouder wordt ener wordt u gelegenheid geboden lichamelijk te ontspannen.Er wordt gesproken over geidzaken,notarieel recht, codicil of testament,eigen huis etc. allemaal zaken waar wemisschien vroeg of laat mee te doenkrijgen. U wordt hierover deskundig

voorgelicht en vragen hierover worden beantwoord.Hobby’s hebben we die, of moeten wenog iets gaan ondernemen, om talenten in uzelf ontdekken.

“U krijgt heel wat in zo’nweek te verwerken, maar hetis allemaal bijzonder interessant.”

Afscheid nemen van het bedrijf, hebben we dat misschien al gedaan ofmoeten we dat nog gaan doen, moetenwe wel of niet gaan afbouwen en houden we wel of geen afscheidsreceptie.Dit is slechts een greep uit het programma, u krijgt heel wat in zo’n weekte verwerken, maar het is allemaal bijzonder interessant.

Wij, mijn partner en ik, maar ook deandere medecursisten hebben dezeweek als heel positief ervaren en hadden deze week niet graag willen missen. Niet alleen dat je er veel van leert,je houdt er ook nog een aantal vriendenaan over. We hebben zelfs al een datum voor een reünie vastgesteld.Mocht u in de nabije toekomst metde vut of met pensioen gaan dan raadik u deze cursus zeer zeker aan.•

Joop v.d. Zalm

16 november 1992 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 06 1992

SEWACO - bedrijf SEWACO - bedrijf SEWACO - bedrijf

Gesprek et KTZ Smit

SEWACO - bedrijf

De redactie van MEOBTIEK had eengesprek met KTZ LJ.M. Smit, voorzitter van de Projectgroep SEWACObedrijf Naast de door hem toegezonden stukken voor MEOBTIEK, die altijd op tijd bij de redactie binnenko,7ien, waren we toch benieuwd naar deachterliggende ideeën en visie van deman die bezig is het SEWACO-bedrijfte formeren uit de twee fliserende bedrijven, de Bewapeningswerkplaatsenen de vestiging van het MEOB te DenHelder.

“Belangrijk is dat het nieuwe bedrijfqua opzet volkomen transparant is, zowel voor de medewerkers als voor deklanten”, zo begint hij. “Naar de ‘klanten’ toe is het essentieel dat hetSEWACO-bedrijf zich presenteertals een flexibel bedrijf, dat ook in situaties van incidenten een optimaledienstverlening kan leveren, qua tijd,geld en kwaliteit. Het kunnen nakomen hiervan betekent wel dat je eenaantal zaken goed moet regelen en vante voren in duidelijke (en vooral eenvoudige) procedures moet vastleggen.

1.

instandhoudingsplannenJe zult van te voren moeten vaststellenhoe je de instandhouding gaat aanpakken. Dat houdt in dat er voor alleinstallaties instandhoudingsplannenaanwezig dienen te zijn. In deze plannen wordt bijvoorbeeld aangegeventot welk niveau of, zo men wil, hoediep, welk onderhoud aan een installatie uitgevoerd moet worden. Niet al-leen door het SEWACO-bedrijf, maarook door de scheepsbemanning. Eenander aspect betreft de Technische opdracht Stellingen voor de vijf werkplaatsen (onderhoudsorganisaties) vanhet SEWACO-bedrijf. Het is van grootbelang dat hierin precies aangegevenwordt wat gerepareerd moet worden.”De Kolonel stelt relativerend: “Ik realiseer mij dat dit niet altijd mogelijk zalzijn. Verder wil ik noemen de kostendie een dienstverlening door hetSEWACO-bedrijf met zich meebrengt, zodat het SEWACO-bedrijf(maar ook de klanten!) inzicht krijgtwaarde zogenaamde ‘costdrivers’ zitten en wat hieraan te doen valt. Datbetekent dat je de bedrijfsadministratiehierop moet inrichten.” Ook hierplaatst de Kolonel een kanttekening:“Administreren moet zich hierbij beperken tot hetgeen nodig is voor hetSEWACO-bedrijf en de vereiste externe verslaglegging. Dat wil zeggen zosummier als mogelijk is opzetten.”

We begrepen ook van hem dat hetSEWACO-bedrijf, naast het onderhouden van SEWACO-materiaal, verantwoordelijk zal worden voor de ermee samenhangende bevoorrading.‘Dit betekent dat hiermee mogelijkheden worden gecreëerd om invulling tekunnen geven aan de instandhoudingsfilosofie van de KM. De bandmet klanten, zoals de schepen, wordthierdoor veel groter. De huidige bedrijven missen deze mogelijkheid.”

“Het SEWACO-bediijf zal verantwoordelijk zijn voor de instandhouding(dus onderhoud en bevoorrading) vanhet SEWACO-materiaal. Het MEOB teOegstgeest zal voor het SEWACO-bedrijf het belangrijkste toeleveringsbedrijf worden of, zo men wil: hetSEWACO-bedrjf wordt een groteklant van het MEOB. De doorOegstgeest te leveren diensten zijn vanlevensbelang voor het SEWACO-bedrjf omdat het MEOB specialisten enfaciliteiten van zeer hoge kwaliteitheeft, waar je als een nieuw marinebedrijf natuurlijk graag gebruik van wilmaken.”

“Het echte kapitaal van hetSEWACO-bedrijf zit in demedewerkers”

“We hebben het nog niet gehad overhet personeel van het SEWACO-bedrijf”“Het voorgaande komt geheel op drijfzand te staan als we de mens niet centraal plaatsen in de nieuwe organisatie.Het echte kapitaal van het SEWACObedrijf zit niet in de gebouwen, demachines etc., maar in de medewerkers. Hierop moeten we zeer zuinigzijn, de mensen goed motiveren, zeruimte geven in hun werk en ze perfectopleiden. Belangrijk hierbij is dat zowel de onderneming als iedere individuele medewerker onderkent welkewaarde hij voor de onderneming vertegenwoordigt. Als we dit weten tebereiken, zal het SEWACO-bedrijfpas echt optimaal functioneren.”.

J.W.M.E. van Laarhoven

KTZ L.J.M. Smit

MEOB Oegstgeest“Hoe zit het met de verantwoordelijkheden tussen het SEWACO-bedrijf enhet MEOB te Oegstgeest?”

MEOBTIEK november 1992 17

Page 18: MEOBtiek 06 1992

Voorlichtingsdag (vervroegd) uittredenden.Halfjuli ji. lag bekendmaking MEOBnr. 52/92 bij ons op de koffietafel. Viadeze bekendmaking wilde PZ eenvoorlichtingsdag voor (vervroegd)uitredenden onder de aandacht brengen. Aangezien ik misschien toch eenbeetje bij de groep vervroegd uittredenden begin te horen, heb ik mij enmijn partner hiervoor laten inschrijven.

8 Oktober werden we (circa 25 man)verwacht in het Haags centrum Novotel, waar we ‘s morgens om 10 uur, metkoffie uiteraard, werden ontvangendoor de heren Hans de Bruin en BenLottman.

Uitvoerige informatieDe heer De Bruin was een vertegenwoordiger van het ABP die het ochtendprogramma voor zijn rekeningnam. Hij behandelde daarin: “uitkering wegens vrijwillig vervroegd uittreden’ en de “algemene burgerlijkepensioenwet”.Menig ambtenaar, volgens Hans, weetweinig of niets af van zijn pensioen,

we betalen er wel iedere maand aan,maai daar houdt het voor de meestenook mee op.Uitvoerig werden we daarom geïnformeerd over het hoe en waarom van onspensioen, allerhande tips en andere inlichtingen bijv. over de Z.V.O. werdenons verstrekt en ook de nodige vragenwerden door hem beantwoord.

Een ander levenNa de lunch nam de heer Lottman hetmiddagprogramma voor zijn rekeningmet het thema “Een ander levenhiermee bedoelend het leven tijdens deVUT en/of het pensioen.Tijdens zijn inleiding van zo’n driekwartier probeerde hij al steeds de mening van de groep te peilen over hoe ergedacht werd over de invulling van devrije tijd straks.Na zijn inleiding zette hij ons aan hetwerk door de groep in vieren te delen,een drietal trefwoorden mee te geven,en het verzoek om daar per groepjeeens over te brainstormen.

De uitslag hiervan werd op papier gezet om vervolgens in de gehele groepte worden behandeld.

“Al met al een leerzaam dagje, vond ik”

Dat één en ander tot een fikse discussiezou leiden was natuurlijk voorspelbaar. De bedoeling van dit alles wasdan ook eens flink na te denken over“dat andere leven”, maar vooral daarbij meenemend de mening van de ander, of van anderen. Dat dit nodig was,bleek al tijdens deze discussie.Al met al een leerzaam dagje, vond ik.Tegen diegenen die eerdaags hopenmet VUT of pensioen te gaan zou ikwillen zeggen: “ga ook eens naar zo’nvoorlichtingsdag,je steekt er altijd watvan open misschien kun je je voordeeler mee doen”.•

Joop v.d. Zalm

Cpm.: Begin 1993 krijgt iedereambtenaar van Defënsie inliçhtiri~gen över het aantal verzamelde pensioenjaren,Begin november a.s. wordt. er inLeiden een kantoor geopend vanhet ARP. Waar is mij no.g niet bekend. dat moet even agevraagdworden.

Bedankjes

Langs deze weg wil ik iedereen bedanken voor de belangstelling die ik ontvangen heb tijdens mijn verblijf in heiziekenhuis en de periode van hersteldaarna.+

Tineke Paats-Rietkerk.

Wassenaar 25 oktober 1992

Geachte collega’s

Mede namens mijn echtgenote wil ikiedereen bedanken voor alle blijkenvan waardering die ik mocht ontvangen bij mijn 40 jarig ambtsjubileum.In het bijzonder willen wij de collega’svan de afdelingen OORL en ONNIbedanken voor alle verrassingen. Jullie hebben van deze dag, een onvergetelijke feestdag voor ons gemaakt.

Doordat er veel collega’s niet aanwezig waren in verband met de vakantie-periode, wil ik iedereen alsnog hartelijk danken voor alle hulp ensamenwerking gedurende achterliggende tijd.

Voor de toekomst wensen wij jullieeen goede gezondheid en een goedewerkkring toe.•

Fam. C.J.J. Boon

18 november 1992 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 06 1992

Puzzelhoek - Puzzelhoek - Puzzelhoek - Puzzelhoek - Puzzelhoek - Puzzelhoek

Punten: Naam:o Hr. D.R. van der Neuto Hr. J.W. van Markus1 Hr. J.W. Ruben4 Hr. D. van Schooneveld4 Hr. R. Bekkers4 Mw. J. Kuhn-Grootjans5Hr.C.deGraaf5 Mw. J.M. Ruben-van Noord8 Hr. W.H.M. Kipping8 Mw. M. de Haar-Schaap9 Hr. J.W. de Groot9 Hr. K. Varkevisser9 Mw. C. Naafs-de Boer

10 Hr. J.J.J. Mullers11 Hr. P. van der Burg12 Mw. B. van Kempen-Fleur12 Mw. P.M. van Duyvenbode13 Hr. J.P. Dam

Puni~~ii iel Ii

Foute oplossing: 1 punt,goede opiossing~ :4 punten,6x niets inleveren alles kwijt!Puzzel half a:f? Toch maar inleveren!

F-hni,. ~fl (

14 Hr. G. Wesselius14 Mw. C. van Dijk16 Hr. C. Haasnoot17 Mw. M. van Voorene-Weymar18 Mw. C. Schipper-van Duin20 Hr. C.L. Moraal20 Hr. P. Dijkdrent20 Hr. P. Guyt22 Mw. D. de Gier22 Mw. P. Grootjans-Martens25 Hr. F.L. Wiesenfeld25 Hr. J. Jongeleen

Met puntenverlies:Hr. D.R. van der Neut f 25,--Hr. J.W. van Markus f 15,--Zonder puntenverlies:Mw. C. Schipper-van Duin f 10,--

PUZZELLADDER Oplossing puzzel september 1992

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

M 0 T E T 0 D E U R S 1CVE RT REK 1 ETSDEK HEN GS TAALERE 1 SARTCCAAGENETMOESTTMEVERAEERP 1 SAK 1 PNF NNPOEMA

1 DPAETERKAANL EE MT EN CVE N EL NMATADORNEEUTRAEGA 1 EEENMAAL ALLE DANH

1 ERSZEEBESTENRBCUT ROND 1 CE 0 1 K U WA P 0 A T HRAT E RENAAMOTEVENMENS 1 EMENOR 1 ADCUBL ON

Hersenbreker44. 325 8. 3780046. 360 10. 2700048. 60 12. 12600

1. 47880 49. 437 14. 924. 3990 50. 12870 16. 1716. 17640 52. 540 18. 4509. 49140 53. 19 21. 912

11. 24700 54. 130 22. 120013. 529 55. 90 25. 5400015. 300 57. 13 27. 12000017. 99 58. 1260 29. 36018. 90 60. 1235 31. 1119. 16 62. 8100 33. 115520. 54000 63. 3240 36. 9832523. 450 64. 4560 38. 19524. 12 39. 45025. 1900 41. 7920026. 1400 43. 22828. 90 45. 495029. 12 47. 171030. 48 48. 7832. 35 1. 98325 51. 1334. 28512 2. 196 54. 65035. 1950 3. 6000 56. 108037. 400 4. 195 58. 1838. 825 5. 361 59. 12640. 132 6. 660 60. 1242. 60 7. 195 61. 13

1

Oplossing inleveren voor 5januari1993 bij: 3. van.der Zalm, afd. ONNL

MEOBTIEK november 1992 19

Page 20: MEOBtiek 06 1992

PZ-ters - PZ-ters • PZ-ters - PZ1ers - PZ4ers PZ-ters - P -t rs PZ-ter • P

In dienstJ.G.H. de Boer DWRA 01-09-92M.G. Dekker DWRA 01-09-92F.C. van Lien BD 01-10-92C.Vree BD 01-10-92H.R. Woerlee PB/O 01-10-92

ColooMet ontslagT.A. v.d. Hoek PB/O 01-10-92 Redactie:J.B. Stam ADV 01-10-92 J.W.M.E. van Laarh v i

W.J. van ElkVut W.J.G. BorstR. van Duren BB/H 01-09-92 T.A. van ZantenP. van Holland PB/O 01-10-92W.F. van Wijk ADV 15-10-92 ewerkers aan

dit nummer:Ambtsjubileum P.R. HogendoornG.J. Vos 25 jaar l&0992 J. v.d. ZalmJ.H. van der Giessen 25 jaar 18-09-92 A.M. RiedelA.H.J. Deckers 25 jaar 25-09-92 M.A.J.A. VerraesG.J. Hoving 25 jaar 25-09-92 c ~an DiikR.H. Witte 25 jaar 25-09-92R.F. Albert 25 jaar 07-10-92 PJ• EngelenP.J. Jaspers 25 jaar 09- 10-92 L.J.M. SmitR.C. Frinks 25 jaar 23-10-92 A. v.d. P 1T. den Haan 25 jaar 23-10-92P.C.M. Knijnenburg 25 jaar 01-11-92 Redactie-adreH.L. Leenders 25 jaar 01-11-92 Redactie MEOBT.M. Vader 25 jaar 14-11-92 J.W.M.E. van vJ.H.M. van Bourgondiën 25 jaar 15-11-92 Postbus 12P. van Holland 40 jaar 2 1-09-92 2340 BG OEGSTGEESW.F. van Wijk 40 jaar 15-10-92

Telefoon: 01711-52

Foto’s:Audio Visueel Cen BTypewerk:Secretarie MEOBDrukwerk:Het Spektrum. SassenheimVormgeving:Wil van Elk

Kopij voor het vol id ni rvan MEOBTIEK in ,i ~

5januari 1

De hoofdreda ii besli t t 1dan niet plaatsen of b i~ r n van igekomen stukken en b hou -ialle rechten voor.

november 1 1;