MEOBtiek 00 1997

16
EBie AbvaKabo In dit nummer: 2 Lijst 1 AbvaKabo 8Lijst2CFO 13 Lijst 4 CMHF 16 Kandidatenlijsten 16 Colofon MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN HET MA INE ELEKTR NISC EN OPTISC BE RIJF CMHF

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 00 1997

Page 1: MEOBtiek 00 1997

EBieAbvaKabo

In dit nummer:

2 Lijst 1 AbvaKabo

8Lijst2CFO

13 Lijst 4 CMHF

16 Kandidatenlijsten

16 Colofon

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN HET MA INEELEKTR NISC

EN OPTISC BE RIJF

CMHF

Page 2: MEOBtiek 00 1997

AbvaKabo Lijst 1Even voorstellen

Door: Albert Vink

“Even voorstellen”, zo begon drie jaar geleden het

stuk dat ik schreef voor de MEOBtiek om mij voor

;4.

t-.,.. t

• .~, . ,,.. ,~.

*

te stellen aan de MEOB-ers. Voor de meesten ben

ik inmiddels wel bekend. Albert Vink, voorzitter

van de dienstcommissie van de afgelopen drie jaar.

Verder woordvoerder namens het personeel in de

acties die zijn gevoerd tegen de verplaatsing van

het MEOB naar Den Helder en, last but not least,

contactpersoon met de vaste kamercommissie voor

defensie aangelegenheden.

Drie jaar geleden begon ik als voorzitter van de dienstcommissie. Soms, in mijn ogen, nog wat aarzelend, maar in deafgelopen tijd heb ik een spoedcursus in onderhandelen,spreken in het openbaar en met de pers in de praktijk gehad. Volgens velen uitgegroeid tot een echte voorzitter vanuw dienstcommissie. Dit compliment neem ik dan maar aan.

Er is veel gebeurd in de afgelopen drie jaar. In detail heeft udit na kunnen lezen in de jaarverslagen van de dienstcommissie of in de MEOBtiek. In de MEOBtiek omdat ik bij destart van mijn voorzitterschap heb beloofd dat er meer inzage zou komen in het werk van de dienstcommissie. Ik benhet dienstcommissie-werk gaan uitdragen door stukken tegaan schrijven in ons bedrijfsblad. De column “Uit de kokervan de DC voorzitter” was geboren.

Nieuwe verkiezingenNu staan we weer voor nieuwe verkiezingen. Drie jaar geleden heb ik gesteld dat ik het voorzitterschap voor maximaalzes jaar op mij zou willen nemen. Tijdens de afgelopen perioden is er veel veranderd. We zeggen wel eens tegen elkaar dat we tropenjaren hebben gemaakt. Ook heb ik eennieuwe functie aanvaard. In eerste instantie heb ik aangegeven dat de drukte van de nieuwe functie niet te verenigenwas met het voorzitterschap van de dienstcommissie. In de

praktijk blijkt echter dat dit met veel inspanning thuis en methulp van diverse mensen om mij heen op de werkplek welte doen is.

Ook vanuit de AbvaKabo kaderledengroep op het MEOB,de wel bekende BLG, is mij gevraagd door te willen gaanen de klus op het MEOB af te maken.

Positieve bijdrageMijn besluit om door te gaan voor de komende periode isbepaald door het feit dat ik verwacht in staat te zijn om eenpositieve bijdrage te leveren in de bouw van een nieuw bedrijf in Den Helder. Voor alle duidelijkheid: een positieve bijdrage waarin uw belangen voorop zullen staan. Zeker debelangen voor de mensen die straks verplicht zijn om meete moeten met hun werk. Voor die mensen moeten we eenwerkplek zien te vinden waar ze zich, hoe moeilijk dit ook is,in thuis zullen gaan vinden. Dit zal niet mee vallen. Zekerniet omdat er totaal geen draagvlak is in de verhuizing naarDen Helder en nog zekerder niet omdat mensen, met namede mensen beneden de vijftig, er dik op achteruit gaan. Zijgaan, zoals het er nu naar uitziet, een zware prijs in geld entijd betalen om te mogen werken. Met dank aan de oud-burgemeester van Den Helder.

2 MEOBTIEK mei 1997 Extra Editie DC-verkiezingen

Page 3: MEOBtiek 00 1997

•.c~c’i,j ~ .~

• ...~

Het zal duidelijk zijn dat we niet in staat zullen zijn om allewensen te vervullen, die bevoegdheden hebben wij alsdienstcommissie helaas niet. Maar ook zal duidelijk zijn datwij tot het uiterste zullen moeten gaan om uw belangen teverdedigen.

Waar staan we voor de komende tijd op het MEOB?Na de verkiezingen zullen de nieuwe dienstcommissies zosnel mogelijk worden geïnstalleerd. We praten over dienst-commissies omdat er twee niveaus worden ingevuld. Niveau 1 gaat onderhandelen met de algemeen directeur (deheer Marsman) en niveau 2 gaat onderhandelen met DM2-OB. Er zullen dan prioriteiten worden bepaald. Hierop vooruit lopend kan ik wel zeggen dat het werk zal zich toespitsen op de overgang naar Den Helder en de drie grotereorganisaties die daar aan vast zitten. Dit zijn:

1. de vorming van één marine bedrijf.Hierbij zullen delen van het MEOB worden samengevoegdmet het SEWACO-bedrijf en de Rijkswerf. Dit ligt op hetbordje van de dienstcommissie op niveau 1. Er zal regelmatig teruggekoppeld moeten worden en er zal een gedegeninvulling moeten komen van de taken van het externe adviesbureau dat tot deze dienstcommissie ter beschikkingstaat.

2. de vorming van één opslag endistributiecentrum.

Hierbij gaat het om het voormalig ETMAG samen te voegenmet het Arsenaal. De dienstcommissie op niveau 2 zichover deze reorganisatie moeten uitspreken. Dit zal in nauwesamenspraak gaan met de betrokken medewerkers van ETMAG en van het Arsenaal.

3. de vorming van een onderhoudsdienst ophet vliegkamp de Kooy.

Hierbij gaat het om de integratie van de PU Avionica met delen van de onderhoudsdienst van vliegkamp de Kooy. Ookdeze reorganisatie ligt bij de dienstcommissie op niveau 2.Hierbij zal worden uitgegaan van de inbreng van de PUAvionica.

Verder zal de nieuwe dienstcommissie, als het aan mij ligt,verder gaan met het uitdragen van het dienstcommissie-werk middels de wel bekende koker. Ook zal er een terug-koppeling moeten komen over de werkzaamheden van dedienstcommissie op niveau 1. Dit zal nader moeten wordenafgestemd met de ambtelijk secretaris die binnenkort zalworden aangesteld.

• ~ •~:.. • •. .q~ ‘ .._..... •;::• • - .t

~ 2Ç ~ ~- •‘ ~ i~$. ‘ 0

• .* •t

• ~

— .~ -..~ ~

,~..‘

j.i

1~

)

/

Extra Editie DC-verkiezingen MEOBTIEK mei 1997 3

Page 4: MEOBtiek 00 1997

AlgemeenStemmen op de AbvaKabo betekend in de praktijk, stemmen op de bond die het hardst heeft geknokt voor een betersociaal plan voor het MEOB-personeel.

In de formele onderhandelingen heeft onze bestuurder hetvoortouw genomen en de marine leiding keer op keer gewezen op het feit dat er een beter plan zou moeten komen.Een beter plan omdat het de mensen die met de functiemee moeten ook een hoop geld en tijd gaat kosten, Op hetmoment van het schrijven van dit stuk is bij mij nog niet bekend hoe we verder zullen gaan in dit moeizame proces.

Stemmen op de AbvaKabo betekent ook stemmen op de kaderleden die heel, heel hard hebben gewerkt in het actiecomité.

De inbreng van de AbvaKabo kaderleden van het MEOB inhet actiecomité, is zeer groot geweest. Ik stel dit zonder anderen te kort te willen doen. Elk lid van het actiecomité heeft

zijn uiterste best gedaan om invulling te geven op de werkzaamheden die op hem of haar afkwamen maar de inbrengvan AbvaKabo-kaderleden was ontegenzeglijk groot.

Stemmen op de AbvaKabo betekent stemmen op de grootste bond.

Stemmen op de AbvaKabo betekent niet automatisch stemmen op de bond die het altijd zo goed doet.

Dat de AbvaKabo de grootste bond is voor burgerpersoneelwil natuurlijk niet automatisch zeggen dat het altijd de bestebond is. Ook de AbvaKabo heeft zijn tekortkomingen. Anders zouden de andere bonden geen bestaansrecht hebben.

Stemmen op de AbvaKabo betekent wel dat u nu aan zetbent en de mensen die hun nek hebben uitgestoken kan bedanken voor deze inzet en ze hiermee het vertrouwen te geven dat zij verdienen.•

Beste kiezersDoor: Ruben Aalders

Zoals u allen weet staat de DC verkiezing weer voor

de deur. Een goed gebruik is het voorstellen van de

DC kandidaten in een speciale DC MEOBTIEK.

Op het moment dat mij gevraagd werd een stukje over mijzelf te schrijven, was mijn eerste reactie “het MEOB personeel kent mij toch wel”, bijna een jaar voltijds bezig geweestmet het actie comité, al een periode (drie jaar) in de DC. Ditmoet mij toch voldoende bekendheid geven. Maar dit is nietterecht. Goed dan, wie ben ik en waarom DC-werk.

f~.

,1

,~‘

~ ~

~ ~.i~’:

~:

...‘ .&.~2.

~.. ~

~

:~•‘_~;‘ ~~: ~

WaaromDit is eenvoudig uit te leggen. Bij de vorige verkiezing stondik op een onverkiesbare plaats, maar door omstandighedenviel er een kandidaat weg, waardoor ik in de DC kwam.Door het DC-werk en het actie comité merkte ik dat ik ietsvoor mijn collegae kan doen en dat het bovendien wordt gewaardeerd. Als je bovendien nog merkt dat je binnen de DCook nog een hoop bereikt, dan werkt het nog verslavendook. Omdat ik in de laatste drie jaar aardig wat ervaring hebopgedaan, vindt ik het belangrijk door te gaan met het DC-werk tot de laatste MEOB-er het terrein heeft verlaten. Wanthoe we er ook tegenaan kijken, het MEOB - zoals wij ditmet elkaar hebben opgebouwd - zal verloren gaan in demassaliteit van Den Helder. De DC heeft straks haar handen vol aan het begeleiden en beoordelen van de reorganisaties. Het zal er waarschijnlijk niet van komen om nog eengestructureerd beleid uit te zetten voor de komende jaren..

Ruben Aalders24 oktober 1995 te Goudaseptember 1989OCOM PU optronica(voorheen afdeling glas)Schaken, Roeien, Lezen, Uitgaan,Werk (gelukkig nog wel)eigenwijs, tikkeltje arrogant,soms verlegen, maar als het moeteen pitbull, teruggetrokkenABVAKABO met de volgende takenDC-lid, lid afdelingsgroep rijk,lid landelijke advies commissie defensie,voorzitter bedrijfsledengroep.

naam:geboren:in dienst:afdeling:

hobby’s:

karakter:

vakbond:

4 MEOBTIEK mei 1997 Extra Editie DC-verkiezingen

Page 5: MEOBtiek 00 1997

Een goedfunctionerende DC

Door: M.F. Brouwer

Aan de vooravond van de DC verkiezingenhoef ik niemand het belang van de medezeggenschap uit te leggen, daar zijn talloze voorbeelden van te geven en wij hebben allen nogrecent aan de lijve ondervonden wat een goedfunctionerend DC voor ons heeft betekend.

Weliswaar werden de acties door een actiecomité georganiseerd, maar ik kan u verzekeren dat de DC hier zeer veelondersteuning aan heeft gegeven en een bepalende rolheeft gespeeld.

De komende zittingsperiode van de DC commissie zal vooru een heel belangrijke worden en daarom voor de DC eenzware worden. Vele Organisatie en reorganisatie problemenzullen worden besproken. Het bedrijf MEOB zal organisatorisch in een aantal delen opgesplitst worden en ieder deelzal toegevoegd gaan worden aan een bestaande Organisatie. Cultuurverschillen zullen duidelijk zichtbaar worden. Ookde bijzondere aspecten van ons bedrijf en de inzet van hetpersoneel, ondanks de tegenslagen, zal niet onvernoemdkunnen blijven.

Zullen wij als MEOB organisatie nog terug te vinden zijn ofzullen wij totaal verdwijnen in het grote geheel. Het zal aande argumenten en overtuigingskracht van de DC niet liggen.Verdwijnen zou immers betekenen dat alle inspanningen enongemakken om tot de bestaande PU’s te komen, totaalvoor niets zijn geweest.

.~ ...~..•

,,

Het zou toch een onverteerbare zaak zijn dat, naast alle persoonlijke problemen die ons in het vooruitzicht zijn gesteld— deze zijn aanzienlijker dan men onderkend, ook al zijn zevoor een enkeling een luxe probleem — we ook nog eenseen slechte werkomgeving zouden treffen. Een krachtige,door u ondersteunde DC, geeft u de zekerheid dat uw belangen zullen worden behartigd. Daarom roep ik u allen op:laat uw stem niet verloren gaan en als u wilt, zal de ABVAKABO de komende periode voor u klaar staan.

Mij is tevens gevraagd onder woorden te brengen wat mijnmotivatie is om mij kandidaat te stellen voor de DC. Hierbijmag het bovenstaande voor zichzelf spreken en daar wil ik,juist nu het er op aan komt, graag mijn bijdrage aan leveren.

Aan u de keus.

Beste collega’s,

Vertegenwoordigerdienstcommissie

Door: Harry Cohen

Met de verkiezingen voor de dienstcommissie voor de deur wil ik mij, voor die mensendie mij nog niet kennen, even voorstellen.

* Mijn naam is Harry Cohen.* Mijn werk is systeembeheerder CAD/CAE bij de PU-O&R

in de sectie AONT.* In 1970 ben ik bij bet MEOB komen werken.* Bestuurlijke ervaring heb ik opgedaan met onder andere:

zeven jaar afdelingsbestuurder bij de AbvaKabo afdelingLeiden, een periode van negenjaar als DC-lid (waar onderVoorzitter ARBO/Milieu-commissie zo ook lid Hoover-commissie) voor de AbvaKabo, inmiddels bestuurslid van degroep Rijk bij de AbvaKabo afdeling Rijnstreek/Leiden.

-

,,.

~ ~.-.-‘

t. ~

De afgelopen negen jaar ben ik met veel plezier in dedienstcommissie jullie vertegenwoordiger geweest en vindik het aantrekkelijk deze werkzaamheden de komende driejaar voort te zetten.

~- ‘~•.. :~ .~ .

~ ~ ~

Extra Editie DC-verkiezingen MEOBTIEK mei 1997 5

Page 6: MEOBtiek 00 1997

~t - -

• -• .•• .•• -~,• • •‘ ~•, —“

Hans van Bree

Beste collega’s,Door de reorganisatie/verplaatsing van het MEOB zullen de komende jarenvoor ons allemaal ingrijpende en belangrijke jaren worden in ons privé leven.Wij allen moeten belangrijke keuzen maken, gaan wij verhuizen, wordt hetelke dag reizen of wordt het gebruikmaking van een oudere regeling?

Ook de DC zal de komende tijd belangrijke keuzen moeten maken.Hoe wordt het nieuwe bedrijf gestructureerd, hoe verloopt het integratieproces en welke functie krijgt iedereen?

Voor het meedenken in deze en andere DC-werkzaamheçlen ben ikwederom bereid mijn ervaring en kennis in te zetten en heb ik mijkandidaat gesteld voor de DC-verkiezing.

Met vriendelijke groeten,Hans van Bree

Samen sterkDoor: Leo Schelen

Het nut van een Dienstcommissie is, denk ik, inmiddelswel voor iedereen duidelijk.

Als je terugkijkt naar de afgelopen anderhalf jaar en wat we met z’n allenhebben bereikt, kom je tot de slotsom

dat we zelfs nu nog een speelbal zijn van de politiek en dekoninklijke marine.

De enige manier om nog grip te houden op wat er allemaal op ons afgaatkomen, is om door middel van de DC een vinger aan de pols te houden

en onze invloed waar mogelijk is aan te wenden.Persoonlijk maak ik pas een maand of vijf deel uit van de DC en ben ik

nog aan het inslingeren, er komt namelijk nogal wat op je af waar je je inzal moeten verdiepen.

Door middel van dit stukje roep ik iedereen op zeker zijn of haar stem uitte brengen bij de komende Dienstcommissieverkiezingen.

Want alleen met zijn allen staan we sterk!.Leo Schelen

Beste collega’s,Door: Jan Willem van Nobelen

Jan Willem van Nobelen

Ik heb een baan aangenomen bij de Dienst der Hydrografie inDen Haag. Mijn kandidaatstelling voor de Dienstcommissiekomt hierdoor te vervallen. Hierbij wil ik iedereen bedankenvoor het in mij gestelde vertrouwen. Op mij hoeven jullie dusniet meer te stemmen! Niet goed gestemd moet ik het bedrijfhelaas verlaten

6 MEOBTIEK mei 1997 Extra Editie DC-verkiezingen

Page 7: MEOBtiek 00 1997

Mag ik even?Door: Frank Dundas

U gaat binnenkort weer uw stem uitbrengen. Geloofhet of niet, het maakt geen verschil waar u op stemt.

En toch wil ik u een goed advies meegeven: Kieseen AbvaKabo-kandidaat. Door op een AbvaKabo

kandidaat te stemmen, kiest u voor een breed ensociaal maatschappelijk vlak.

Leo Schoon

Vinger aan de polsIk ben Leo Schoon. Ik ben al jaren actief in de Bedrijfs LedenGroep (BLG) van de AbvaKabo. Door deze activiteit kom jevoor de keus te staan je beschikbaar te stellen voor de DienstCommissie (DC).

De waarde van de DC is zeer belangrijk, dat is wel duidelijk.Daarom sta ik ook weer op de lijst voor de verkiezingen.

Ik hoop dat de AbvaKabo de grootste blijft en daardoor devinger aan de pols kan houden.

Graag tot de 23-ste.

Het belang vanmedezeggenschap

Door: C.M.J. van de Ploeg

Het belang van de Dienstcommissie — dus medezeggenschap —

heeft zich de afgelopen periode bij het MEOB wel bewezen.De overheid, onze werkgever, is niet meer zoals vroeger. Aan

en op alle verworven rechten, financieel en sociaal, wordtgetornd en beknibbeld.

Om nu een actieve rol te kunnen spelen tegen de werkgeveren zo de belangen van alle MEOB-ers te kunnen behartigen,

stil ik mij beschikbaar als kandidaat voor de DC. Kees van de Ploeg

Frank Dundas

Extra Editie DC-verkiezingen MEOBTIEK mei 1997 7

Page 8: MEOBtiek 00 1997

CFO Lijst 2Beste MEOB’er,Waarom uw stem uitbrengen op de CFO, lijst 2 ??? Omdat Dick Havenaar deze lijst aanvoerten hij veel ervaring heeft in het dienstcommissiewerk.Dat is meer dan ooit nodig, want er gaat veel veranderen de komende jaren.Dat is niet erg, maar juist dan is een vakkundige belangenbehartiging wel dringend gewenst.Voor u als individu, voor de groep waar u deel van uit maakt en voor het hele MEOB.Zo’n belangenbehartiging kan de CFO voor u regelen. Maar dan moet u wel even gaan stemmen op vrijdag 23 mei a.s. en dan wel op lijst 2 natuurlijk !!!!!!!!!!!!

Hoe “regelt” de CFO dat dan ???????Door, via uw DC-vertegenwoordiger(s) in het dienstcommissieoverleg, uw groepsbelang te behartigen in de onderhandeling met de directie van het MEOB, de DMKM of de minister/staatssecretaris van defensie.

Wat voor “ijzers” heeft de CFO daarvoor in het vuur?• Lijst 2 met tien kandidaten voor de dienstcommissie-MEOB.• Tien CFO-kaderleden op het MEOB, dus ook één bij u in de “buurt”.• Een goed georganiseerde vakorganisatie met deskundigheid op vele gebieden,

bij voorbeeld juridische bijstand in conflictsituaties, ook buiten de werksfeer.

Reden genoeg om uw stem op lijst 2 it te brengen.

U kunt uw stem laten horen door te kiezen voor de CFO.

CFO, want samen sta je sterk.

CFO. Voor mensen.

F0. Voor werk.

CFO. Voor toekomst.

CF., LIJS 2. VOOR U.

8 MEOBTIEK mei 1997 Extra Editie DC-verkiezingen

Page 9: MEOBtiek 00 1997

Van de CFO-IijstLrekkerDoor: Dick Havenaar

Alweer verkiezingen voor de dienstcommissie, detijd vliegt. Toch is er veel gebeurd de afgelopen driejaar, dat behoeft geen verdere toelichting. In de jaarverslagen van de DC heeft u kunnen lezen wat er zoalde revue is gepasseerd. De DC-leden van de CFOhebben daar hun steentje aan bijgedragen en datwillen we ook in de komende drie jaren weer doen.

De CFO staat achter het personeel van het MEOB, dat merkje aan alles. Niet in de laatste plaats natuurlijk door alle actiesdie er de afgelopen anderhalfjaar zijn geweest rond het besluitvan de Staatssecretaris van Defensie om ons bedrijf naar DenHelder te verplaatsen. De CFO staat in zo’n situatie achterhaar leden en geeft advies en ondersteuning, daar waar datnodig is. En ook de niet georganiseerden hebben daar in deafgelopen tijd een flink graantje van mee kunnen pikken. Daardoen we niet moeilijk over bij de CFO.

In zo’n periode word je weer eens met je neus op de feitengedrukt. Dan zie je dat je een organisatie nodig hebt die achterje staat en die er voorje is.

De CFO-groep defensie is een team van gemotiveerde mensen en dat vind je terug in het CFO-team bij het MEOB.

Je moet daarvoor natuurlijk wel over de juiste mensen kunnenbeschikken. De CFO zorgt daar voor door leden op te leidentot kaderleden en dat werpt dan vanzelf zijn vruchten af. Metname de bestuurders van de CFO-groep defensie, Michel

Oskam en Willem Groothuis, zetten zich in om hieraan invulling te geven.

De manier van optreden van de CFO-vertegenwoordigersdwingt bij velen respect af.

De steun die wij als kaderleden vanuit de CFO ondervindenis voor de MEOB-medewerker meestal niet zichtbaar, maarik kan je verzekeren dat die steun onmisbaar is en gelukkigals het nodig is, ook altijd beschikbaar is.

Na drie jaar dus weer verkiezingen. Je kijkt dan onwillekeurigeven achterom. Een ding dat daarbij opvalt is dat de CFO eengroeiende belangstelling geniet bij het MEOB. Ook de resultaten van DC-verkiezingen van de afgelopen jaren bevestigendat. Stemde in 1988 nog slechts 16,9 procent op een CFO’er,in 1991 was dit reeds 23,4 procent en in 1994 bracht zelfs 32,5procent van het MEOB-personeel zijn uit voor een CFO-kandidaat. De CFO staat het hele jaar door voor je klaar en nu,op 23 mei, is het woord aan jullie — collega’s —. Je kunt methet uitbrengen van je stem aangeven hoe je de inzet van deCFO bij het MEOB hebt gewaardeerd en ook voor de toekomst je vertrouwen schenkt. Ikzelf heb er alle vertrouwen indat de positieve reacties die ik regelmatig krijg, de CFO ookin 1997 een goede verkiezingsuitslag op zal leveren.

Maak het waar collega’s, ga in ieder geval stemmen en hetliefst natuurlijk op een CFO-kandidaat.

Laat je stem niet verloren gaan.

1.Dick Havenaar

KIES VOOR KWALITEIT

KIES 23 MEI VOOR DE CFO

STEM OP LIJST2

Extra Editie DC-verkiezingen MEOBTIEK mei 1997 9

Page 10: MEOBtiek 00 1997

Lijst 2De CFO kandidaten zijn

1. Dick Havenaar

2. Bas Schaap

3. Wim Speekman

4. Arie den Haas

5. Dirk van der Neut

6. Wim Homburg

7. Willem Reyerkerk

8. Dirk de Gier

9. Bram Bolle

10. Ina Varkevisser-Kuyt

werkzaam bij:

O&R - sectie K&PA

AVIO - sectie UV2A

KAL - sectie KLA

O&R - sectie MTEC

O&R - sectie AONT

KAL - sectie BOK

OPTR - sectie M&RM

OPTR - sectie NZ&V

O&R - sectie AONT

ID - sectie D&I/BIB

Hertz - kamer 220

Coulomb - kamer 025

Ohm - kamer 008

Hertz - kamer 017

Ohm - kamer 035

Ohm-kamer005

Huygens - kamer 1134

Huygens - kamer 1032

Ohm - kamer 035

Pascal - kamer 010

RealiteitszinDoor: Dirk van der Neut

Wat mij zo aanspreekt bij de CFOgroep van het MEOB, is de realiteits

zin en het respecteren van de meningvan een ander, ook al is de mening af

wijkend van wat gangbaar is bij deCFO. Daarom heb ik mij kandidaat gesteld voor de CFO-lijst bij de komende

DC-verkiezingen bij het MEOB.

‘.~‘:. ~

-

.~‘-

• .~-. ,

Dirk van der Neut

10 MEOBTIEK mei 1997 Extra Editie DC-verkiezingen

Page 11: MEOBtiek 00 1997

Een nieuwkomer op de kandidatenlijst van de CFODoor: Wim Speekman

Ik ken twee gelegenheden waarbij men zonder met de ogen de knipperen de grootsteleugens vertelt: bij een jubileum en bij verkiezingen. Mooi zult u zeggen dan weten we meteen waar we met dit stukje aan toe zijn. Voordat u de deur echter dichtgooit, wil ik tochnog even de aandacht vragen voor een paaropmerkingen.

Waarom ben ik lid van een vakbond geworden en waaromdan ook nog eens uitgerekend van het CFO? Het spreekwoordzegt het al “het verstand komt met de jaren”. Daarom heefthet bij mij waarschijnlijk zo lang geduurd voordat ik mij

opgegeven heb als lid van het CFO. Eerlijk gezegd dacht ikal een tijdje over deze stap, maar Hollandse krenterigheid(wat krijg ik dan wel terug voor mijn contributie?) hield mijtelkens weer tegen. Het verzet van het actiecomité tegen deplannen van staatssecretaris Gmelich-Meyling, om hetMEOB te verplaatsen naar Den Helder, heeft mij tenslotteover de streep getrokken. Het zal ook u niet ontgaan zijn datdit comité weliswaar niet onder vakbondsvlag optrad, maarwel bestond uit vakbondsmensen, waaronder dus uiteraardook die van het CFO. De twee busreizen naar Den Haag ende ludieke actie met de paarse donuts — die nog lekker warenook — en andere onkosten, werden ook al gedragen door degezamenlijke vakbonden. Ondanks het feit dat dit verzet niettot resultaat had dat de verplaatsing van het MEOB naar DenHelder ongedaan werd gemaakt, omdat het hier ging om eenpolitiek besluit waar argumenten niet tegen helpen, zag ik indat het nog steeds nodig is om zich te organiseren.

KeusDe keus voor de juiste bond was voor mij niet moeilijk. Ikvond dat het CFO door zijn bedachtzaam optreden en ondersteuning en voorlichting over de stand van zaken, er duidelijkuitsprong. Voor mijn gevoel was het ook niet voor niets datMichel Oskam, jawel dat kleine mannetje, als woordvoerderoptrad van de bonden bij de diverse acties en vergaderingen.Ook in de toekomst zal het ondersteunen van een vakbonddoor een lidmaatschap nodig blijven. Ik vertel natuurlijk nietsnieuws, als ik zeg dat er nog moeilijke tijden zullen aanbrekenvoor iedereen. Het is dan goed te weten dat men kan steunenop de hulp en ervaring van een vakbond en op de door ugekozen afvaardiging in de dienstcommissie. Mijn adviesvoor de dienstcommissie verkiezing op 23 mei is dan ook:Kies niet een keer zomaar wat anders, maar denk goed naover wie u kiest, u komt dan vanzelf uit op het CFO!

~:.~.. .~.~

~ ~: .

r -

-, • ..~, .~ .‘ .~

:~

-t1:

(~.Arie Den HaasBas Schaap

t

Extra Editie DC-verkiezingen MEOBTIEK mei 1997 11

Page 12: MEOBtiek 00 1997

Bram Bolle

:-:?‘ ~.\~

Ina Varkevisser-Kuyt

Dirk de Gier

12 MEOBTIEK mei 1997 Extra Editie DC-verkiezingen

e

Wim Homburg

,

Willem Reyerkerk

Page 13: MEOBtiek 00 1997

LIJSTCentrale van Middelbare en Hogere Functionarissen bij Overheid, Onderwijs, Bedrijven en Instellingen

Theo den Haan1997 is een belangrijk verkiezingsjaar. De medezeggenschap krijgt eenstructurele inbreng bij het tot stand komen van één marinebedrijf in DenHelder. In de afgelopen drie jaar ben ik met veel plezier de vertegenwoordiger van de CMHF-kiezers geweest en ik vind het belangrijker dan ooit hetMEOB-belang in de komende drie jaar te behartigen.

De CMHF presenteert u deze keer slechts één kandidaat. Dat is jammer.We zouden u graag meer kandidaten presenteren, doch dit is niet gelukt; deoorzaak hiervoor is voor een belangrijk deel gelegen in de hoge werkdrukop onze leden, waardoor weinig ruimte blijft voor zaken als DC-activiteiten.Het is eigenlijk onaanvaardbaar dat om deze reden aan een door de wetgever ingesteld overlegorgaan onvoldoende invulling kan worden gegeven, Opde volgende bladzijde wordt hierop nog nader ingegaan.

Medezeggenschap

We hebben diverse malen kunnen lezen dat de Staatssecretaris van Defensie heeft besloten het aantal onderhoudsbedrjven terug te brengen van zeven naardrie, waarbij de KM haar onderhoudsbedrjf fysiek inDen Helder zal concentreren door volledige overheveling van het MEOB-Oegstgeest naar Den Helder.Met een concept-instellingsbeschikking, van 9 apriljl., is vastgesteld dat in de oprichtingsfase van ditnieuwe marinebedrijf de medezeggenschap een structurele opzet behoeft. Deze medezeggenschap wordt bijhet nieuwe marinebedrijf ingericht op twee niveaus(niveau 1 en 2). De medezeggenschapscommissie opniveau 1 bestaat uit leden die door de dienstcommissies en onderdeelsoverlegorganen van de drie bedrijven Rijkswerf, Sewaco en MEOB-O zijn voorgedragen. Op niveau 1 vindt namelijk het centrale overlegplaats over onderwerpen of aangelegenheden die hetgehele marinebedrijf betreffen en waarvan de behandeling op dienstcommissie (niveau 2) per bedrijf nietmogelijk is. Het gaat hier om alle aspecten betreffende de reorganisatie “vorming één marinebedrjf”.In het kader van belangenbehartiging is de CMHFSector Defensie van mening dat hier rekening moetworden gehouden met de positie van het middelbaaren hoger Defensiepersoneel

Sociaal Plan MEOB

De voorgenomen reorganisatie om te komen tot éénmarinebedrijf in Den Helder zal ingrijpende gevolgenhebben voor de persoonlijke levenssfeer van de bij hetveranderingsproces betrokken personeelsleden en hungezinnen. Teneinde de mogelijke implicaties voor hetpersoneel te verzachten is een Sociaal Plan uitgewerkt.Door de Directeur Personeel KM (DPKM) is einddecember 1996 een eerste concept van het SociaalPlan MEOB formeel aangeboden aan de BijzondereCommissie Burgerpersoneel KM (BCBPKM). Inmiddels is tussen de DPKM en de BCBPKM enkele malen over het plan overleg gevoerd. Gezien de verwachtingen die zijn gewekt door de Tweede Kamer ende Staatssecretaris van Defensie schiet het aanbod vande KM bij de MEOB medewerkers in het verkeerdekeelgat. Defensie-ambtenaren worden specifiek opgeleid waardoor zij in een “somber” economisch klimaateen minder sterke positie op de arbeidsmarkt hebben.Gezien het ingrijpende proces bij verkleining van deNederlandse krijgsmacht, is de CMHF-Sector Defensie van mening dat er in dit geval een toereikend pakket van faciliteiten voor de MEOB medewerkers moetworden aangeboden.

,,

Extra Editie DC-verkiezingen MEOBTIEK mei 1997 13

Page 14: MEOBtiek 00 1997

LIJSTCentrale van Middelbare en Hogere Functionarissen bij Overheid, Onderwijs, Bedrijven en Instellingen

Werkgelegenheid

De inrichting van de nieuwe MEOB-2000 organisatieheeft veel investering gekost maar heeft klantgerichtveel voordelen. Gezien de voorgenomen verplaatsingvan het MEOB naar Den Helder is het doelmatiger deenerzijds de opgebouwde know how in eigen huis” tehouden en anderzijds de pluspunten van deze MEOB2000 investering naar het nieuwe marinebedrjf mee tenemen.Het vervangen van vertrekkende medewerkers zal opeen efficiënte wijze moeten worden opgelost.Er zal tijdelijk op uitzendkrachten een beroep moeten worden gedaan, om produktiepieken het hoofd tekunnen bieden, maar op termijn zal het probleemstructureel in eigen beheer moeten worden opgelost.De CMHF is van mening dat vacatures waarvoor hetwerkpakket nu en in de toekomst aanwezig is, zo snelmogelijk vervuld dienen te worden. Dit mede om tevoorkomen dat potentiële klanten en werkpakkettenaan het MEOB definitief voorbij gaan.

Marine Bedrijf in Den Helder

De start van de MEOB-2000 organisatie werd overschaduwd door de poltitieke besluitvorming met betrekking tot de verplaatsing van het MEOB naar DenHelder. Dit besluit heeft enerzijds een uitstroom vanhet aanwezige personeel in gang gezet en anderzijdseen negatieve weerslag op de motivatie van de MEOBmedewerkers gehad.Het is inmiddels wel duidelijk dat de ontstane onrustslechts geleidelijk aan zal wegebben en dat ook in dekomende jaren rekening moet worden gehouden meteen verhoogde mobiliteit van het personeel.De CMHF meent dat met name de onzekerheid vanhet personeel over haar toekomstige positie zo snelmogelijk dien te worden weggenomen.Duidelijk dient te worden hoe wordt omgegaan metMEOB-medewerkers wiens functie in de toekomstigeorganisatie niet meer is terug te vinden. Het hebbenvan een baangarantie voor alle MEOB ‘ers betekentniet zondermeer dat een ieder gewoon zijn functie inde nieuwe organisatie terugvindt. Dit is ondermeeraffiankelijk van de gevolgen die zich voordoen bij defusie MEOB-O-, Sewaco en Rijkswerf- delen tot hetnieuwe marinebedrjf.

Loopbaanbeleid

De CMHF streeft naar een loopbaanbeleid dat gebaseerd is op een heldere visie op het carrière-patroonen de carrière-mogelijkheden van de mensen die bijhet MEOB werken. Een doordacht loopbaanbeleid iseen prima hulpmiddel om werknemers te motiverenen betrokken te houden. Juist in de komende woeligetijden zou dit niet alleen goed zijn voor de mensenzelf, maar is ook essentieel om sterk te staan bij dereorganisatie tot het nieuwe marinebedrjf in Den Helder.De CMHF vindt dat het doel voor iedere organisatiemoet zijn het behouden van en verkrijgen van hoogwaardig gekwalificeerd en gemotiveerd personeel datzich voldoende beloond en gewaardeerd voelt.Een goed loopbaanbeleid dient bovendien samen tegaan met een goed opleidingsplan. In het kader vanhet project “profiel leidinggevenden” zou dit eengoede zaak zijn.

Arbeidsvoorwaarden

Wil het MEOB straks in het nieuwe marinebedrjfkwaliteit kunnen leveren, dan moet zij ook over kwalitatief goede medewerkers beschikken en deze zien tebehouden. In het kader van de geconstateerde achterstanden bij de overheid maakt de CMHF zich daaromop CAO-niveau sterk voor een marktconforme beloning. De huidige beloningsverhoudingen geven een tegenivelleerd beeld en bemoeilijken het behoud vanhoog gekwalificeerd personeel. Het functie-niveaudient de basis te zijn voor de bezoldiging en niet defmanciële speelruimte van de overheid.

Bijzondere CommissieBurgerpersoneel KM

De Bijzondere Commissie Burgerpersoneel KM(BCBPKM) is het overlegorgaan tussen de centralesvan overheidspersoneel en de Minister van DefensieDe BCBPKM zet zich in voor het belangen van metname het burgerpersoneel van Defensie. De CMHFwordt daarin o.a. vertegenwoordigd door de heerF.H. Cattermolen als plv. BC-lid.

14 MEOBTIEK mei 1997 Extra Editie DC-verkiezingen

Page 15: MEOBtiek 00 1997

LIJSTCentrale van Middelbare en Hogere Functionarissen bij Overheid, Onderwijs, Bedrijven en Instellingen

Relatie CMHF - MEOB

Het overgrote deel van de CMHF leden is lid van éénvan de ruim 50 verenigingen die bij de CMHF zijnaangsloten.V.w.b. MEOB medewerkers zijn dit:

• de VHPD, Vereniging van Hoger Personeel bijDefensie;

• de VID, Vereniging van Ingenieurs van Defensie.

De VHPD heeft als doelgroep de burgerambtenarenbij Defensie met een hogere beroepsopleiding of zijdie een functie uitoefenen op een overeenkomstig niveau.Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:F.H. Cattermolen tst 2230W. Haazebroek tst 2283T. den Haan tst 2458De VID telt onder haar leden burgeringenieurs enhiermee gelijkgestelde academici werkzaam bij hetDepartement van Defensie.Voor nadere informatie kunt u zich melden tot:P.J.J. Peeters tst 2272

E.e.a. tracht zij te realiseren door:

• Het voeren van besprekingen met autoriteiten enmet verenigingen met aanverwante doelstellingen.

• Het organiseren van lezingen en excursies.• Het organiseren van sociaal-culturele contactavon

den.• Aansluiting hij het overkoepelend orgaan de

CMHF.De afgelopen jaren heeft de VHPD vele, vaak drukbezochte evenementen georganiseerd, welke veelalook toegankelijk waren voor niet-leden.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:T. den Haan tst 2458

De CMHF zal niet met oogkleppen op alleen de belangen van haar eigen achterban behartigen, doch zaleen open oog hebben voor de belangen van alleMEOB medewerkers, zeker in het kader van de komende reorganisatie tot het nieuwe marinebedrijf inDen Helder.Ook als niet-lid doet u er dus goed aan te stemmenop lijst 4!

Samenwerking VHPD - VID

De VHPD streeft naar een nauwe samenwerking metde andere verenigingen van burgerambtenaren bij Defensie. De eerste stappen tot federatieve samenwerking met de VID zijn reeds gezet, omdat deze vereniging dezelfde doestellingen heeft als de VHPD.

De gemeenschappelijke doelstellingen zijn in het kortsamengevat:

• Bevordering van de toepassing van gewenste beleids, technische, organisatorische en financiëleontwikkelingen bij het Departement van Defensie.

• Verruiming van het gezichtsveld van haar leden.• Bevordering van het onderlinge contact tussen

haar leden.• Belangenbehartiging van de groep en van de indi

viduele leden.

Juist nu niet zonder u!

Door de organisatievorm van de CMHF en de kortecommunicatielijnen heeft u de mogelijkheid direct invloed uit te oefenen op de standpunten die de CMHFvertegenwoordigers in de DC zullen innemen, dat kandoor directe contacten met de CMHF-vertegenwoordigers of door het bezoeken van vergaderingen van deVHPD of de VID. In deze vergaderingen zullen deCMHF-vertegenwoordigers van hun zijde informatiegeven en verantwoording afleggen omtrent hun DCactiviteiten. Het is deze wisselwerking die ertoe bijdraagt dat uw stem op de CMHF u ook daadwerkelijkinvloed geeft.

Wij rekenen op u op 23 mei,u kunt rekenen op de CMHF!

Extra Editie DC-verkiezingen MEOBTIEK mei 1997 15

Page 16: MEOBtiek 00 1997

Stemmen voor een Colofonnieuwe DC Vormgeving:

W.J. van ElkAlle in het kiezersregister vermelde kiesgerechtigden hebben een kiezerskaart toegezonden gekregen op het huis- Foto’s:adres. Deze kaart moet worden meegenomen naar het kies- TAVClokaal in gebouw Pascal, ruimte AC024.

VerkiezingscommissieHet kieslokaal is geopend van ‘s morgens negen uur tot Voorzitter:‘s middags drie uur. K.M. Varkevisser-Kuyt

Secretaris:Militairen en inhuurkrachten mogen niet stemmen. Zij heb- G. Molemaben dan ook geen kiezerskaart thuis gestuurd gekregen. Lid:

M AmmeraalMachtiging B. SchaapMedewerkers uit Oegstgeest die op 23 mei niet kunnenstemmen, mogen iemand machtigen. Op de achterkant vande kiezerskaart kan dit worden aangegeven.Medewerkers van ander marinebedrijven, die in Oegstgeestzijn gedetacheerd, moeten stemmen in hun eigen distrikt.Ook zij kunnen iemand machtigen om voor hen te stemmen.Laat geen enkele stem verloren gaan!

Stem op23 mei

voor eennieuwe DC

Kandidatenlijsten:Lijst 1 AbvaKabo Lijst 2 CFO Lijst 4 CMHF

1. A.J. Vink 1. D.C. Havenaar 1. T. den Haan2. R. Aalders 2. 8. Schaap3. M.F. Brouwer 3. W.F. Speekman4. H.L. Cohen 4. A. den Haas5. H. van Bree 5. D.R. van der Neut6. L.H.J. Schelen 6. W.J.A. Homburg7. J.W.N. van Nobelen 7. W.P. Reyerkerk8. W.F. Dundas 8. D.J. de Gier9. L.J. Schoorl 9. A.P. Bolle

10. C.N.J. van der Ploeg 10. K.M. Varkevisser-Kuyt

16 MEOBTIEK mei 1997 Extra Editie DC-verkiezingen