MEOBtiek 05 1998

28
-. ‘i .4 ~‘~1 4. - . . t. . . t t.~. ..-)‘ .. t..v t 4 4... ~4 4 t. —— 4 ç ~ t ‘1 .. 4 4 4 .4 -4 4. ... 44. / ~.t— 4 .A 4 t.,, 1 t .~ 0 dI,$ ~i : ~4t ~ ~ , :~ 1b 1 Inditnummer 1 .~ 4,-. .%~ ~‘‘ s ~“ 4, 44 ~ w. ~. ‘1 4DeDCkrant Rinus Brouwer over het DC-gebeuren. ‘‘ .4 . 5 Afstudeeropdracht bij MEOB Léon van Zundert studeerde af op SARCAST en ... solliciteerde bij het MEOB. 6 Foster Parents Plan Het geld van de Hobbyclub werd nuttig besteed getuige het eindverslag van het drinkwaterproject in Haïti. 8 Project West Sahara Bij het MEOB wordt koortsachtig gewerkt aan MINURSO. Diverse voer tuigen van de Mariniers worden uitgerust met nieuwe verbindingsapparatuur. 10 VIP Coach naar Den Helder Vanaf 23 september gaat een luxe VIP Coach dagelijks heen en weer rijden naar Den Helder. 15 Stralingsgevaar en de Hawk Henk Klok vertelt over de achtergronden van stralingsverschijnselen. Hoe gevaar lijk is microgolfstraling nou eigenlijk. En nog veel meer MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UIT AVE VAN HET MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISC BEDRIJF

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 05 1998

Page 1: MEOBtiek 05 1998

-. ‘i .4 ~‘~1 • 4.- . . t. . . t t.~. ..-)‘ .. t..v

t — 4

4... ~4 4 t. —— 4

ç ~ t

‘1 .. 4 4 4 .4-4

4. ... 44.

/ ~.t— 4 .A 4

t.,,

1 t ≠ .~0 dI,$ ~i : ~4t ~ ~ , :~

1b

1 Inditnummer 1 .~ 4,-..%~ ~‘‘ s ~“ 4,

44 ~ w. ~. ‘1 •

4DeDCkrantRinus Brouwer over het DC-gebeuren. ‘‘ .4 .

5 Afstudeeropdracht bij MEOBLéon van Zundert studeerde af opSARCAST en ... solliciteerde bij hetMEOB.

6 Foster Parents PlanHet geld van de Hobbyclub werd nuttigbesteed getuige het eindverslag van hetdrinkwaterproject in Haïti.

8 Project West SaharaBij het MEOB wordt koortsachtiggewerkt aan MINURSO. Diverse voertuigen van de Mariniers worden uitgerustmet nieuwe verbindingsapparatuur.

10 VIP Coach naar Den HelderVanaf 23 september gaat een luxe VIPCoach dagelijks heen en weer rijden naarDen Helder.

15 Stralingsgevaar en de HawkHenk Klok vertelt over de achtergrondenvan stralingsverschijnselen. Hoe gevaarlijk is microgolfstraling nou eigenlijk.

En nog veel meer

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UIT AVE

VAN HET MARINEELEKTRONISCH

EN OPTISC BEDRIJF

Page 2: MEOBtiek 05 1998

Van de redactieDoor. Wil van Elk, Hoofdredacteur

Nooit zal ik de wijze lessen vergeten van een Caesar-therapeute. Zij leerde mij om mijn rug te rechten. Niet alleen handig om de problemen van alledagop te vangen, maar ook erg handig bij het tillen;vooral het te zwaar tillen ergens aan. Tegenwoordigbreng ik haar goede raadgevingen maar al te vaak inde praktijk. “Je moet je rug recht houden, je armenop de armieuningen leggen van je stoel en regelmatig ontspannen.” Dat laatste gebeurt veel te weinig.Daarom was de jaarlijkse PU-uitgaansdag mij meerdan welkom. Maar zo te zien ook bij de andere collega’s.

Corporate identityDe Koninklijke Marine heeft een nieuwe huisstijl gelanceerden alle logo’s moeten verdwijnen. Wat overblijft is ééngezicht naar buiten. Uh, twee gezichten. Want als een soortJanus heeft de Marine besloten om het Korps Mariniers haareigen gezicht te laten behouden. Terecht. Verder lijkt heterop dat de stijl is ontworpen door een militair; hoe kan hetook anders. Inwerken en aanpassen is er niet bij. “Op hetmoment dat de gebruiksaanwijzing met sjablonen op diskettewordt ontvangen is het Handboek huisstijl Koninklijke Marine van kracht en is het niet meer toegestaan correspondentieanders te voeren dan in het Handboek is aangegeven”, aldusde aanbiedingsbrief van de Plv. bevelhebber der zeestrijdkrachten L.L. Buffart, schout-bij-nacht. Dat er ook nog burgerbedrjven zijn binnen de Marine, laat staan burgers, ismijns inziens volledig aan voorbij gegaan. Dat een bedrijf alshet MEOB niet zomaar omschakelt wordt blijkbaar niet overnagedacht. Natuurlijk wordt er gehoor aan gegeven, want eenuniforme huisstijl is goed voor de herkenbaarheid. Alleen

Op de voorpagina

Stoomtram

Nee, het is niet de trein naar DenHelder maar de stoomtram vanHoorn naar Medemblik.De medewerkers van de PUKALgingen hiermee op reis tijdenshun jaarlijks uitje.

jammer dat bij de voorbeelden aangegeven lettertype en bijbehorende corpsgrootte zodanig klein is afgebeeld dat deouderen onder ons het niet ofnauwelijks kunnen lezen. Marine Elektronisch en Optisch Bedrijfkon niet op een regel, heelstorend als Bedrijf naar de volgende regel wordt verbannen.Maar Elektronisch en Optisch gaan er straks toch tussenuit,probleem opgelost. Alle enveloppen, visitekaartjes, voorgedrukte formulieren, alles moet weg. Alleen het ‘onklaaranker, gedekt door Koninklijke kroon’ en de teksttoevoeging‘Koninklijke Marine’ mogen nog, al het andere mag nietmeer. Het MEOB-logo stond al op het punt te verdwijnen,maar krijgt nu al de genadestoot toegediend. Een prangendevraag blijft: wat moet je invullen bij ‘Rang: Burger, je functie ofniets? Alle inspanning die is gestopt in de inventarisatiebij de drie onderhoudsbedrjven, om te komen tot een uniforme huisstijl voor het Marinebedrjf, lijkt voor niets te zijngeweest. Een exacter aankondiging vooraf uit Den Haag hadleuk geweest. Ook bij de invoering van de nieuwe huisstijl ishet toch ook wel handig om te weten welke formulieren worden gebruikt bij de drie bedrijven. Hebben we zonder het teweten voorgewerkt.

DirectieOok in dit nummer geen enkel teken van leven vanuit dedirectie. Zowel Oegstgeest als Den Helder mijden de MEOBtiek. DMB Cdr. Marsman communiceert via Nieuwsbrievenen DMEOB Ir. Hogendoorn..., hoe lang nog? Wordt zijnnieuwjaarstoespraak een afscheidsspeech? De toekomst zalhet leren.

Bedrjfsmaatschappelijk werk,MEOB

BMW’er Dolf Tjin-a-Tak.Gebouw Pascal, kamer 038, toestel 2183.Spreekuurmaandag- en woensdagmiddagvan 14.00 tot 16.30 uur.

f.Dienst BedrijfsgezondheidszorgKoninklijke marine, AfdelingAlgemene Bedrjfsgeneeskunde

MEOBSpreekuur maandag en woensdag, natelefonische afspraak (tst. 2234)W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

september 1998 MEOBtiek

Page 3: MEOBtiek 05 1998

Kort maar krachtig

Salaris 1998Data waarop het salaris naar de bank- ofgiro-rekeningen gaat. Bij schrijving vindtmeestal één of twee dagen later plaats.23 september22 oktober20 november21 december (+ interim)

After workDe volgende after work is op vrijdag 2oktober. Iedere eerste vrijdag van demaand is het een maandelijks terugkerende gelegenheid om collega’s en oud-collega’s te ontmoeten.

Tot ziens op 2 oktober en 6 november.

Clubavonden PVMBOMaandag +

Vrijdag BridgeDinsdag Computer Hobby Club

Elke laatste dinsdag vande maand (behalve injuli en december)

Dinsdag in juli en augustusAfdeling Watersport

Donderdag Badminton

Hans Hendriks in 50 woorden Vrijdag Klaveijassen/SjoelenVerf

Hij was er even niet toen een Abraham op 14 februari 1998 op Hans Het is mogelijk om verf en aanverwanteHendriks stond te wachten. Zijn collega’s zouden het liefst die dag in artikelen te kopen bij SIKKENS CENTER,de herhaling willen, maar dat kan niet meer. En Hans, die neemt het er Fruitweg 28-30, 2321 GK Leiden.even van ... of is het z’n Abraham?, Neeee. Er moet contant worden afgerekend en

de toegangscontrolekaart moet worden

MEOB dan moeten we ‘t bij d’herinnering als Oegstgeest straks is verlaten getoond met vermelding van ordernummer M13708908.laten de laatste hamerslag verstomd

Afscheidsliedj eigeen Haarlemmerstraat, geen eigen de werkplaatsen zijn lege gaten

gedicht poort die staatssecretaris hij zij “verdomd” StropdassenDe MEOB-stropdas wordt een collectors

dan is in de noord verrezen

Wijze: Ketelbinkie..(toen wij uit we moeten straks opnieuw beginnen een splinternieuw marine bedrijf item. Hij is weer te bestellen in hetRotterdam vertrokken) omdat Gmelich Meyling dat beveelt waar u de baker van mocht wezen bedrijfsrestaurant; hij kost f 20,00.

maar laten we ons toch eens bezin- de nieuwe stek, dat is buiten kijf

‘t is meer dan 50 jaar geleden nen Foto’sdat het in Oegstgeest begon hoe goed het was op d’oude teelt refrein: Foto’s die in de MEOBtiek staan, kuneen elektronisch bedrijf op te richten we maakten met plezier de printen want een ding moeten ze zeker nen worden nabesteld bij Victor vanhet was iemand die het verzon de ontwerper deed zijn werk secuur weten Denzen op toestel 2205.daar klonk toen reeds het lied der de techneut die wist van wanten en dat is helemaal niet raar

arbeid en de koffie van Jan, die was niet het heeft ons nog nimmer gespeten Alarmnummeren iedereen die was er “heer” duur wij blijven toch, Het alarmnummer bij het MEOB: 2222.die goeie tijd is straks vervlogen OEGSTGEESTENAAR

want hoe ‘t was, is allang niet refrei n:meer dus laten w’ons goed realiseren (Bron: De Nieuwe Werf)

dat niets hier blijft zoals het is

refrein: dit tij valt niet~eer te keren

als wij dat plekkie gaan verlaten wat blijft is alechls,geschiedenis

en we gaan weg naar ‘t hoge noord

MEOBtiek september 1998

Page 4: MEOBtiek 05 1998

Uit de koker van de DC-voorzitterDoor. Rinus Brouwer

De laatste twee maanden hebbenin het teken gestaan van de vakanties. Ook de MC heeft nagenoeg niet vergaderd in deze periode.

In de laatste overlegvergadering heeftde MC — bij monde van Dick Havenaar— haar ongenoegen kenbaar gemaaktover het gebrek aan informatie bij degewijzigde plannen van O&R en Avionica en de volgorde waarop het werdgepresenteerd. “De MC moet in degelegenheid worden gesteld haar visiehieromtrent te kunnen bepalen en daareen advies over te mogen geven”, aldusde mening van het MC. Dit werd doorde voorzitter CDRE H.MARSMANbeaamd, maar door de enorme tij dsdrukwaarin alles gerealiseerd diende te worden, kwam dit niet helemaal tot zijnrecht. Hopelijk wordt in de toekomstwat meer ruimte geboden aan de MCom kennis te nemen van toekomstigewijzigingen.

MedenzeggenschapRegelmatig komt de uitspraak vanCDRE MARSMAN in mijn gedachtenop die hij gedaan heeft bij het afscheidvan Albert Vink: “het functioneren van

de medezeggenschap staat of valt metde ruimte die hen wordt geboden doorde voorzitter van deze MC.” Wellicht iseen extra inspanning richting de MC teoverwegen, of het wordt tijd om dezeruimte eens te nemen.

Avion icaOok de SOO Avionica werd verrast metde ontwikkelingen binnen Avionica,terwijl iedereen van een welverdiendevakantie genoot, werd in een straf tempo inhoud gegeven aan de infra voorAvionica bij het Marine Bedrijf (MB).De ontwikkelingen konden bij hetMEOB met veel moeite nog enigszinsteruggekoppeld worden, groot was echter de verrassing bij het Marine Vlieg-kamp de Kooy (MVKK). Daar heefttotaal geen terugkoppeling plaats kunnen vinden. Dit is een onbevredigendesituatie, vindt het SOO. We zullen daardan ook op terugkomen bij het overlegop 14 september.

GratificatieDe DC werd in kennis gesteld van debeslissing van DPKM, “na een adviesvanuit de Directeuren-overleg”, om alleHTS gediplomeerden in aar~merking telaten komen voor een eenmalige gratificatie. De DC is hier hoogst ongelukkig mee. Men gaat gemakshalve maar

even voorbij aan alle personen met eengelijkwaardige diploma, terwijl de criteria waar dit alles in vervat is, ook terdiscussie zou kunnen staan. Een structureel probleem binnen de KM-organisatie verzachten en daardoor een nieuwprobleem veroorzaken, heeft weinigvan doen met personeelsBELEID. DeDC heeft hier informeel met DMEOBover van gedachten gewisseld. Wellichtzal de DC hier nog op terug komen bijhet overleg met DMEOB op 1 oktober.

‘73e naam van hetvervoersbedrijf staat garant voor kwaliteit,dunkt mij.”

VervoerHet vervoer van zo’n achttien medewerkers naar Den Helder is nu geregeld, zij worden met een “luxe” bus vanBrouwers Tours vervoerd. De naamvan het vervoersbedrijf staat garantvoor kwaliteit, dunkt mij. De DC wachtmet belangstelling de reacties van hetpersoneel af, ook de feitelijke reisduurzal met belangstelling gevolgd worden.Schroom niet ons op de hoogte tehouden van uw ervaringen.

9~2(~ ~~h’ BROUWER’S TOURS

07 BROUWER’S TOURS

.,

“Het vervoer van zo’n achttien medewerkers naar Den Helder is nu geregeld, zij worden met een “luxe” bus vervoerd.”

‘: •‘~

september 1998 MEOBtiek

Page 5: MEOBtiek 05 1998

Afstudeeropdracht bij het MEOB levert sollicitatie op

Léon van Zundert studeerde af op SARCASTDoor: Ad van den Bergh

Léon van Zundert, student aan deTechnische Hogeschool Alkmaar,werkte voor zijn afstudeeropdracht bij het MEOB aan hetSARCAST-project. Op 28 augustus studeerde hij af in Alkmaar endemonstreerde de SARCAST.Enkele MEOB-collega’s warenbij de presentatie van dit innovatieve project aanwezig.

Léon kreeg als beoordeling voor zijnafstudeeropdracht een acht. Zijn presentatie, die naast een groot aantalfamilieleden en vrienden ook werdbezocht door een aantal MEOB’ers,bevatte tevens een demonstratie van deSARCAST. Hoewel nog niet geheelgereed, gaf de presentatie een aardigbeeld van de mogelijkheden en flexibiliteit van het gebruik van herprogrammeerbare logica. Namens het MEOBbood zijn begeleider Ad van den Berghin een korte speech een mooi prismaaan, samen met een bos bloemen, zowelvoor Léon zelf als voor zijn moeder.

WervingOmdat de instroom van nieuwe medewerkers binnen het MEOB duidelijk tewensen overliet, zijn diverse wervingscampagnes uitgevoerd, die helaas weinig resultaat opleverden. Binnen de PUOntwerp & Realisatie is toen onderandere een plan gemaakt om schoolverlaters aan het MEOB te binden, watnatuurlijk ook als consequentie zouhebben dat er meer energie door de huidige medewerkers zou moeten wordengestoken in de begeleiding van zo’nschoolverlater. Binnen de PU O&Rwerd besloten om weer stageplaatsen ofafstudeerplaatsen beschikbaar te stellen, waardoor zowel een beter contactmet de scholen, als aan de studenten,een beter beeld gegeven zou kunnenworden van het MEOB. Omdat we eenlangdurige relatie wilden opbouwen,hebben we ons gericht op de Technische Hogeschool Alkmaar. Al Vrij snelna dit besluit diende zich een afstudeerder aan: Léon van Zundert.Hij kreeg als afstudeeropdracht het“SARCAST”- project. De SARCAST

moet aan boord geplaatst gaan wordenvan alle bo~’enwaterschepen van deKM. Het doel is dat helikopters en Onons, die beschikken over sonarboei-apparatuur, kunnen bepalen waar de schepen zich bevinden. Dit is belangrijkomdat de helikopterpiloten moetenweten of ze een schip nog kunnen bereiken om te kunnen bijtanken. Bovendienkan bij Search And Rescue (SAR) operaties, vanuit bij voorbeeld een Orion,een goed overzicht worden verkregenwaar de KM-schepen zich bevinden.

“De SARCAST is eigenlijk een sonarboeizendervoor hergebruik. Hij isgewoon niet meer kapotte krijgen”

Het ligt dan ook voor de hand omgewoon een sonarboeizender op hetdek van een KM-schip te plaatsen.Helaas.. .pindakaas. Een sonarboei vernietigt zichzelf na maximaal acht uur ende sonarboeifabrikanten wilden dit nietvoor ons wijzigen (hooguit voor eenbezuinigende defensieorganisatie nietop te brengen bedrag). Het MEOB wist

echter raad en stelde voor om deSARCAST te ontwikkelen.De SARCAST is eigenlijk een sonarboeizender voor hergebruik. Hij isgewoon niet meer kapot te krijgen enalle instellingen zijn veel eenvoudiger.

LogicaLéon heeft bij de sectie ApparatuurOntwikkeling gewerkt aan dezeSARCAST, die is ontwikkeld volgenseen volledig nieuw concept: herprogrammeerbare logica. Dit betekent datde hardware eigenlijk op een software-matige manier wordt ontworpen metbehulp van een taal en in een simulatorgetest. Als alles goed is, wordt allesomgezet naar echte logica (dus geenmicrocontroller). Alles werkt hierdoorecht parallel. De taal die wordt gebruiktheet Very high speed integrated circuitHardware Description Language(VHDL). Alle ontwikkelaars bij AONThebben inmiddels cursussen gevolgd,dus u zal de term in de toekomst ongetwijfeld nog wel tegenkomen.

En...Léon heeft gesolliciteerd bij hetMEOB. Dan werkt het dus toch.

Léon van Zundert (rechts), afgestudeerd op het SARCAST-project.

MEOBtiek september 1998

Page 6: MEOBtiek 05 1998

Foster Parents El SalvadorPlan1 )ooi: Full k~ t~ k. F P P—coö id in al o r

De ledenvergadering van dehobbyclub besloot eind 1996om liet niet nieer nodig zijndespaarhedrag voor de opknapbeurt van de garage te besteden aan een goed doel. Cekozen werd voor liet FosterParents Plan (FPP).

Fr werd vier maal een bedragvan j 2344,00 beschikbaargesteld voor projecten in deleefomgeving van de FPP—kinderen die we hebbengeadopteerd.

EindverslagenInmiddels zijn die projectenafgesloten en heb ik eindver—slagen ontvangen. In devorige, nu en in dc volgendetwee i~lEOBtieken, kunt ii dieverslagen lezen. W’e zijn ervan overtuigd dat liet geldgoed is besteed. Hartelijkdank aan allen die hun spaar—geld ter beschikking hebbengesteld.

Als tweede het wegenbouw—project El Salvador. Het project is inmiddels gestopt; hetFPP-kind is achttien jaargeworden. Het verslag geefteen uitvoerig beeld van lietland en haar bevolking, maarbovenal van liet wegenbouw—project waar ons geld succesvol aan is besteed.

De Republiek El Salvador is het kleinste en tegelijkertijd het dichts bevolkteland in Centraal-Amerika. Het grenstaan Honduras in het noorden en oosten,aan Guatemala in het westen en aan dezuidkust aan de Grote Oceaan. Het klimaat op zeeniveau is tropisch en heefttwee seizoenen; een regentijd die duurtvan mei tot oktober en een droge periode van november tot april. De gemiddelde temperatuur is ongeveer vijfentwintig graden Celsius. De hoogviakteheeft een subtropisch klimaat en in hetgebergte komt een gematigd klimaatvoor. Het land bestaat üit twee langebergketens, een hoogvlakte en een lagekustvlakte. De bodem bestaat uitvruchtbare vulkanische grond. Dehoofdstad San Salvador ligt aan de voetvan de gelijknamige (dode) vulkaan.

BevolkingEl Salvador is door vele Indianenvolkeren bewoond geweest. Een daarvanwaren de Pipil. Hun hoogstaandebeschaving was verwant aan die van deMaya’s. Ook nu nog zijn in het geheleland de overblijfselen te vinden van deMayacultuur en wel in de vorm van ruïnes van tempels, piramid~n, koningshoven, maar ook in talrijke kunst- engebruiksvoorwerpen die in musea tebewonderen zijn. De Spaanse conquistadores (veroveraars) hebben ook ElSalvador niet ongemoeid gelaten en hetland meer dan 300 jaar geregeerd. In1821 werd El Salvador door Mexicogeannexeerd, maar het werd na een succesvolle vrijheidsstrijd in 1823 de eerste zelfstandige staat van Centraal-Amerika. De huidige bevolking stamtvoor een deel af van Spanjaarden enandere blanken. De bevolking bestaatvoor 10% uit blanken, voor 6% uit Indianen en voor 84% uit Mestiezen, eenmengvorm van Indianen en blanken.De officiële taal is Spaans, hoewel erook nog Indiaanse talen voorkomen.

Foster Parents PlanEnige tijd geleden ontvingen wij van ueen bijdrage voor het project “Wegenbouw”. Voordat u te horen krijgt hoehet project in El Salvador is uitgevoerd,eerst nog beel in het kort wat over deorganisatie. Foster Parents Plan Nederland (onderdeel van de mondiale organisatie PLAN Internationaal) is eenhumanitaire, internationale ontwikkelingsorganisatie zonder politieke ofgodsdienstige doelstellingen. Sinds1937 zet Foster Parents Plan zich invoor hulpverlening aan kansarme kinderen door middel van fmanciële adoptie. Op dit moment worden in veertigontwikkelingslanden naast individuelebegeleiding van families, vooralgemeenschapsprojecten uitgevoerd omde levensomstandigheden van het kindte verbeteren. De Organisatie heeft eenvijftal uitgangspunten voor elk van haarprogammagebieden. Dit zijn: Gezondheid, Onderwijs, Woonomgeving,Inkomen en BetrokkenheicL Het projectdat u gesteund heeft, valt binnen hetprogrammagebied Woonomgeving.

Een grote modderpoelAls in ons werkgebied, San Salvador,de regentijd aanbreekt, breekt voor eengroot aantal mensen een moeilijkeperiode aan. De meeste straten enwegen zijn onverhard. Een fikse regen-bui en het gehele dorp is in een grotemodderpoel veranderd. Dit heeft eenflink aantal gevolgen voor de bevolking. Boeren kunnen hun productenniet naar de markt vervoeren, kinderenkunnen hun school niet bereiken en hetdorp is ontoegankelijk voor hulpverlenende instanties. Voor veel familiesstaat de regentijd daarom synoniemvoor isolatie.

Aan de slagDeze manier van leven kon niet langerdoorgaan. Boeren, kinderen en zieken

El Salvador

Bevolking: 5,9 miljoen inwonersBevolkingsgroei: 2,6% per jaar (wereld 1,5%, Nederland 0,4%)Gemiddelde levensverwachting: 66 jaar (wereld 66 jaar, Nederland 77 jaar)Kindersterfiecijfer: 63 per 1000 (Nederland: 8 per 1000)Oppervlakte: 0,5 x NederlandBruto Nationaal Produktper hoofd (1993): US$ 1.320 (Nederland US$ 20.710)

september 1998 MEOBtiek

Page 7: MEOBtiek 05 1998

zouden de regentijd met meer met angsten beven tegemoet hoeven zien. Hetwegdek moest geasfalteerd worden.De families stelden zelf een plan op ensamen met Foster Parents Plan gingenze aan de slag. De deelnemers legdencontacten met de lokale overheid, diede benodigde vergunningen verleendeen ook de vakmensen leverde. Samenzijn ze aan de slag gegaan.

Aansluiting met debuitenwereldDe bewoners waren erg enthousiast ditproject tot een succes te maken. Ze

sloegen de handen ineen en alle werkzaamheden zijn binnen de geplandetijd uitgevoerd. Samen met FosterParents Plan is er in San Salvador vierkilometer weg van een hard wegdekvoorzien. Bovendien legden we trappenaan met een totale lengte van 570 meter.Dankzij dit project zijn 44 dorpenregenbestendig geworden. Zij zijn nuvolledig toegankelijk voor alle verkeer.Boeren kunnen hun producten gemakkelijk naar de lokale markten transporteren en de kinderen krijgen nu het heleschooljaar les. Kortom, voor meer dantienduizend families is een grote wens

in vervulling gegaan. Zij hebben nu,ook tijdens de regentijd, aansluitingmet de buitenwereld.

Dank u welNamens alle families die bij het projectbetrokken waren willen wij u hartelijkdanken voor u steun. Zoals u heeft gelezen, is uw donatie op een bijzonderdankbare manier gebruikt.

Object Oriented Software OntwikkelingDoor. Dirk Bijkerk

Geen enkel vakgebied ontwikkeltzich zo snel als dat van de informatica. Als je twee maanden geentijdschriften leest ioop je al achteren voordat je het weet is je pasaangeschafte computer alweerhopeloos verouderd: de spelletjesvoor zoon- of dochterlief zijn nietmeer ‘vooruit te branden’. Enheb je net versie 95 geïnstalleerd,komt versie 97 er al weer aan, dieje natuurlijk gelijk gaat gebruiken. Laat daar nou net een miilennium-probleem inzitten...

Ook de voor de professionele marktbeschikbare ontwikkelhuipmiddelenom programma’s te maken, volgenelkaar in een rap tempo op. Zelfs dezeprofessionele programma’s zijn helaasniet foutvrij, waardoor bij gebruik hetrisico bestaat dat er inje eigen programma extra fouten komen. Kortom, het isvoor software-makers niet alleen eenuitdaging om de eigen producten zogoed mogélijk te maken, het is ook zaakom de snel veranderende markt nauwlettend in de gaten te houden. Het is dekunst om nieuwe ontwikkelingen ophun waarde te schatten en eventueel inte voeren als je er voordeel in ziet enbovendien merkt dat het door de restvan de wereld ook gebruikt gaat worden. Het invoeren van een nieuwe techniek brengt natuurlijk risico’s met zichmee, kost geld (voor cursussen) eninwerktijd.

Een software-ontwikkelmethodiek dienu gedurende drie jaar op de lippen van

elke automatiseerder ligt is ‘Object Oriented’ software ontwikkelen’, meestaleenvoudigweg met de kreet ‘00’ aangeduid. Je zou bijna denken dat er nietsanders meer bestaat. Dat is zeker niethet geval: er zijn genoeg andere methodieken verzonnen en met succesgebruikt. Toch lijkt ‘00’ een blijvertjegezien de toenemende literatuur overdit onderwerp en de aandacht die deuniversiteiten eraan besteden.

VragenBinnen de O&R-sectie Software Ontwikkeling (SONT) wordt de term ‘00’vaak gebruikt. Delen van de in aanbouw zijnde M-Fregatten TechnischeCentrale Trainer worden volgens de‘0O’-methode ontwikkeld. Toch is ereen groot aantal vragen rond ‘00’ nogniet beantwoord, zoals: is ‘00’ beterdan een klassieke methode; hoe is het temanagen; is het voordelig voor hetonderhoud en hoe zit het met de documentatie; wordt het eindproductbetrouwbaarder; gaat de ontwikkelingsneller? De antwoorden op deze vragenzijn zeker niet eenvoudig te geven zonder langdurig met ‘00’ gewerkt te hebben in grotere projecten. Een externedeskundige zou ons wellicht wijzerkunnen maken. Deze werd gevonden inde vorm van de heer Gert Florijn, die opdinsdagavond 18 augustus een presentatie heeft verzorgd. Hij geldt als eenvan de grootste deskundigen in Nederland op het gebied van de moderne software-ontwildcelmethodieken. Naast desoftwaredeskundigen van het MEOBwas onder andere ook E. Otto van deDMKM, de opdrachtgever van deM-Fregatten trainer aanwezig.

Bij zijn werkgever, het SERC (Software Engineering Research Centre)houdt de heer Florijn zich onder anderebezig met wetenschappelijk onderzoeknaar software-methodieken, adviseerthij bedrijven bij software-projecten enwas hij tot voor kort verbonden aan deuniversiteit van Utrecht als docent!onderzoeker.

NuchterjieidDe heer Florijn gaf in zijn presentatiemet veel kennis van zaken en vooralook nuchterheid, zo goed mogelijk antwoord op onze vragen. Er is hier geenruimte om dat allemaal te noteren (heeftu wel eens een Meobtiek van 1400pagina’s op uw bureau gehad?), maar,voorzichtig uitgedrukt: als we de voor-en nadelen van ‘00’ op een balans zouden leggen lijkt deze enigszins in hetvoordeel van ‘00’ door te slaan.

‘Als u bij SONT in hetvoorbijgaan ‘~oh” hoortis dat de kreet van devernieuwing en uitdaging!”

Het nut van de presentatie zat hem verder ook in de bewustwording van devele aspecten waarop je moet letten bijeen defmitieve invoering van ‘00’. Almet al een leerzame avond. Als u bijSONT — op de eerste verdieping vangebouw Hertz — in het voorbijgaan“ooh” hoort is dat niet een kreet vanteleurstelling, maar is dat “00”: dekreet van de vernieuwing en uitdaging!

MEOBtiek september 1998

Page 8: MEOBtiek 05 1998

Project West-SaharaDoor: Wil van Elk

Je kan de Sahara nauwelijks eentuin noemen, het is meer een gigantische zandbak. Toch wordtdeze dorre, droge en bovenal heteomgeving gebruikt als proeftuinonder de naam MTNURSO. Tenminste, als de uitzending van hetKorps Mariniers doorgaat. De geplande vervanging van Clansmanverbindingsapparatuur zijn versneld en bij het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB)in Oegstgeest werd de apparatuuringebouwd in de voertuigen.

De illusie dat het MEOB een rustigeplaatsing is voor een Marinier, is devorige coördinator Marinierszaken alnoodlottig geworden. Ook SMJR Tonvan den Berg heeft alle hoop op rustigvaarwater inmiddels naast ~ich neergelegd. Sinds de mededeling dat hetKorps zich gereed moet maken vooreen eventuele inzet in Afrika, heeft Tonniet meer stilgezeten. Maar binnenkortzal ook deze functie naar Den Helderworden verplaatst.

SnelDe opdrachtgever van bureau Communicatie bij WCS, de Kapitein P.E.Zweers, weet van de hoed en de randwat het Sahara-project betreft. “Sinds

ik bij Communicatie werk heb ik nognooit zo’n ‘snel’ project gehad. Wehebben hier te maken met snelle, kortelijnen waardoor een korte doorlooptijdmogelijk is. We hebben een coördinatorbij het MEOB en we kunnen hierterecht voor zowel elektrische alsmechanische aanpassingen. Daarom ishet MEOB de beste locatie.”

Verkiezingen“Als het project ‘West-Sahara’ doorgaat, moeten we er op toezien dat deverkiezingen democratisch verlopen.Dat gebied is al jaren een bron van conflicten. Het wachten is op een VN referendum. De Mariniers zijn opgeleid inbijzondere omstandigheden, zowel bijextreme lage als bij hoge temperaturen(-40/+40 graden Celcius), daarom is heteen logische keuze om Mariniers in tezetten bij dit project”, vertelde KapiteinZweers, onderwijl in zijn koffie roerend.“Er wordt een detachement uitgezonden van ongeveer tweehonderd man diein een gebied van 1500 1cm zal wordeningezet. Het is een zogenaamde cornpagnie+, er gaan allerlei extra voorzieningen mee, zoals medici, monteurs,koks en logistieke ondersteuning.”

Het was hard werken voor de Mariniers;dergelijke voedingen moet je met z’n tweeën tillen.

HarrisAlle voertuigen die deelnemen aanMINURSO worden voorzien van eenHF-set van het fabrikaat Harris. De setsworden geleverd met een SSB-eindversterker met maximaal een vermogenvan 150 Watt. De voertuigen zijn Land-rovers 11 OXD nieuw model met verstevigde rolibar, vrachtauto 4 ton (VAU 4ton), ziekenauto (ZAU/LT4O), Wegen-wacht (WAU/Laro) en BV206. Er zijn54 radiosets besteld met antennecouplers en 150 Watt versterker, tien sets

.. ~

SMJR Ton van den Berg (links) en Kapitein P.E. Zweers.

september 1998 MEOBtiek

Page 9: MEOBtiek 05 1998

van 20 Watt en drie sets met een vermogen van 400 Watt. De voertuigen worden ook nog eens voorzien vanInmarsat-C zodat ook per satelliet verbindingen mogelijk zijn.

Manpack RadioHoewel het bij deze operatie niet zalworden gebruikt, is de radio setRT16961PRC138 geschikt voor Manpack Radio. Er steekt dan wel eenantenne uit van meer dan drie meterlang. De RT1694 is een HF/VHFzendontvanger in het frequentiegebiedvan 1,6 tot 60 MHz in SSB en FMmode. Het uitgangsvermogen is vanafhet frontpaneel in te stellen op 1,5 en 20Watt (10 Watt FM). Modes waaruit kanworden gekozen zijn SB (USB enLSB), CW, AME en FM. Zoals ze nuzijn ‘verpakt’, worden ze gebruikt alsopstelling in voertuigen of in het veld inhet HF gebied van 3 tot 30 MHz metSSB-USB modulatie. In een mum vantijd stelde Amerikaan Roger van Buren,van de firma Harris uit New York, eenset op in de voormalige opslagplaatsvan herstelbare goederen van hetETMAG. Vier forse koffers werdenontdaan van de covers, kabels werdenaangesloten en voilâ, de set was operationeel. Samen met een dipool-antenneof een NVIS-antenne vormt de set eenkrachtig basis-station, voor commurncatieposten, van maar liefst 400 Watt.“Hiermee kunnen E-mailberichten viaHF worden verzonden”, vertelde PepijnMengerink.

SamenwerkingOmdat in de voertuigen zowel antennecouplers voor groot- en klein vermogenmoeten kunnen worden ingebouwd, isin nauwe samenwerking met de medewerkers van Mechanische Technieken(MTEC), een universele bevestigingsplaat ontwikkeld. Zo werd op de werkvloer uitstekend samengewerkt doorMariniers en MEOB-medewerkers. Hetwas een mix van ervaring uit het veld enuit de werkplaats die het mogelijkmaakte om de klus op tijd te klaren.

Het leek chaotisch, maar het uitpakken en controleren verliep op rolletjes.

«-..~ ~‘Ir.t

NVIS-antenne

Door: Pepijn Mengerink

Bij het MINURSO-project wordenzowel voertuigen als grondstationsuitgevoerd met een Near VerticalIncedence Sky wave (NVIS) antenne.

Een HF radiogolf kan zich grofweg opdrie manieren propageren (voortplanten): via een directe verbinding (line ofsight), via een grondgolf(reflectie via degrond, meestal de zee) of door reflectievia de ionosfeer (sky wave). De afstandtussen ontvanger en zender is bij skywave propagatie afhankelijk van de hoekvan instraling op de ionosfeer. Deze isnamelijk even groot als de hoek van uittreding. Tussen de hoek van instraling ende hoek van uitstraling ontstaat eengebied waarbinnen ontvangst niet mogelijk is. Daarom wordt met conventioneleantennes sky wave propagatie voor delangere afstand gebruikt.

Korte afstandenOm ervoor te zorgen dat de methode vansky wave propagatie ook bruikbaar isvoor de relatief korte afstanden — om bijvoorbeeld over een fjord te kijken —

wordt een NVIS-antenne gebruikt. Dezeantenne maakt gebruik van een bijnaverticale opstraalhoek. Dit heeft alsgevolg dat de gereflecteerde signalenook bijna verticaal de ionosfeer verlatenen bij de ontvanger aankomen.Amerikaan Roger van Buren, van de firma Harris uit New York,

had in no time een set operationeel.

MEOBtiek september 1998

Page 10: MEOBtiek 05 1998

Per Vip Coach 107 naar Den HelderDoor. Wil van Elk

Vanaf 23 september gaat een luxeVip Coach dagelijks heen en weerpendelen naar Den Helder. Er iseen contract afgesloten met Brouwer’s Tours uit Noordwijk. Debus blijft rijden tot medio 2000 oftot een nieuwe situatie andersdoet besluiten.

“Er is gerekend op achttien personen.”“Nee, twintig”, roept een ander. Maarde foto’s van de luxe Vip bus liegen erniet om. Hoewel niet volledig in beeld,schat ik het aantal zitplaatsen op meerdan dertig. “Vol is vol”, werd er gezegdtijdens een voorlichtingsbijeenkomst inhet voormalige ETMAG-gebouw.“Mensen die incidenteel op dienstreisgaan mogen ook mee. Daarvoor kaneen ieder zich melden bij Klaas Varkevisser.” De bus vertrekt om twintig overzes uit Noordwijk, om half zeven vande KTS uit Voorhout en om kwart voorzeven uit Oegstgeest. Onderweg wordtnog een keer gestopt bij De Ruigehoekbij het wegrestaurant over de A4.Anderhalf uur heen, aankomst bijSEWACO-becirijfkwart over acht. Eenhalf uur middagpauze, kwart voor vierweg uit Den Helder (zeven uur werkendus!) en anderhalf uur terug, betekenttien en een halfuur weg van huis. Min-stem, want je moet ook nog eens vanhuis naar opstapplaats en andersomrekenen. Files rekenen we voor het

gemak even niet mee. Voor sommigenzal het een hele klus zijn om ‘s morgenszo vroeg bij het MEOB te zijn omdat erom die tijd geen aansluiting is te vindenmet openbaar vervoer. Op tijd komen iseen must: “De bus wacht niet.” In deregeling staat dat de opstapplaats in alleredelijkheid bereikbaar moet zijn. “Ditzal van geval tot geval worden bekeken”, zei DMEOB tijdens de voorlichting.

KoffieOnderweg kan koffie of frisdrankenworden genuttigd voor de prijs van respectievelijk f1,00 en f1,50. In de tafelszijn voorzieningen aangebracht om eenbekertje in te plaatsen zodat je nietmorst over je Laptop. Ook een kaartjeleggen behoort zo te zien tot de mogelijkheden. Gezien het aantal personendat in eerste instantie met de bus meegaat, zal een klaverjascompetitie voorlopig met aan de orde zijn. Je koffie kanje ook maar beter op hebben voordat deeerste rotondes worden bereikt; dat blijven moeilijk te nemen hindernissenvoor een bus.

Er moet zoveel als mogelijk gebruikworden gemaakt van de bus. Bij incidentele gevallen, bij aantoonbare overmacht, kan een 0V-kaart worden gedeclareerd. Bij overwerk wordt voorlogies gezorgd. Gezien het dwingende

karakter van de regeling, is Defensieverantwoordelijk als er wat gebeurtonderweg.

VoorlichtingMen tracht het personeel zo goedmogelijk voor te lichten. Tijdens devoorlichting waren er nogal wat vragen.Vooral over logeermogelijkhedenbestaan nogal wat onduidelijkheden.“Als je een kamer hebt gehuurd voorlangere tijd enje gaat een periode weg —

wij van Akoestische Metingen zijnnogal eens op dienstreis, soms wel drieweken achter elkaar — waar laat je danje spullen?”, vroeg Wim Mol. Hieropwas geen antwoord te geven, dit wordtnog onderzocht. Ook het fenomeen kortere arbeidstijd in de vorm van een vierdaagse werkweek met ADV-dageninleveren of langer werken per dag,houdt de gemoederen bezig. “We staanniet toe dat er per dag langer wordtgewerkt dan 9,5 uur. Langer werkenlevert een rendement op van nul komma nul”, zei DMEOB. Met de bus meerijden wordt iets moeilijker. Heen kannog wel, maar terug zie je maar. Je kanook met eigen auto. Als je overnacht ishet hebben van eigen vervoer geenoverbodige luxe. Als men kiest voorviermaal 9,5 uur te werken en men moetvrij dags op de vrije dag werken, wordtdat niet gezien als overwerk. Daaroverlijkt de discussie nog niet gesloten.

II

1 ~-~v- ~~ (i_oab

i 2

De foto’s van de luxe VIP bus liegen er niet om.

Melden bij Klaas Varkevisser.

10 september 1998 MEOBtiek

Page 11: MEOBtiek 05 1998

Een ontdekkingsreis door een bruisende haven

MEOB bij Wereld Haven Festival RotterdamDoor. Victor van Denzen

Tijdens het Wereld Haven Festival op 4, 5 en 6 september in Rotterdam, heeft het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf(MEOB) wederom van zich doenspreken. In de stand van de Koninklijke marine werd samen metde andere onderhoudsbedrjveneen overzicht gegeven van dewerkzaamheden van elk bedrijf.

____.1

De unit Elektronica had een microscoop beschikbaar gesteld waarmeemen zicht had op het inwendige van eensupercomponent. Nu is het kijken dooreen microscoop al een wonder op zich,maar een kijkje nemen in het geheimzinnige interieur van een brok ingewilckelde elektronica, helemaal!

PositiefVeel bezoekers van de expositietentvan de marine kwamen dan ook eenkijkje nemen bij het blok onderhoudsbedrijven. Zelfs de militairen, die regelmatig bij dit soort evenementen aanwezig zijn om hun dienst te promoten,kwamen een kijkje nemen bij deMEOB-inzending die dan ook veelpositieve reacties kreeg.De medewerkers van het MEOB, Joopvan Huut, Jan-Willem van der Haar enVictor van Denzen, hielden een goed

gevoel over aan deze editie van hethavenfeest in Rotterdam. Dat kwamniet alleen door de gezellige receptie naafloop op Hr.Ms. Rotterdam, waar allemedewerkers aan het festival voorwaren uitgenodigd.

MisluktDe poging om, middels de stand, vacatures op te vullen mislukte en zal tijdensdit soort evenementen niet worden herhaald. Voor het werven wordt nu reeds

uitgekeken naar de bedrijvendagen vande Technische Hoge Scholen en Universiteiten vafi Alkmaar, Groningen enLeeuwarden. We hebben daar waarschijnlijk meer kans om nieuwe medewerkers te vinden voor de zo broodnodige vulling van vacatures bij onsbedrijf.

Nieuwe Collega

Naam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Isgekop:

Heeft hekel aan:

Favoriete eten:Hobby(’~r):

Grootste wens:

Erwin SprengerCSYS PU/ELEK1 september 1998Marine, WTD elektrotechniek a/b AlkmaarklasseLezen (SF, Ghost en Horror stones), uitgaan,gezin, slap ouwehoeren en brainwavenMensen die geen hart voor hun werk hebben (lapzwansen dus!) en achterbaksheidChinees, vooral rijsttafel!Modelbouw, poolbilj art, muziek op PC en concerten en festivals bezoekenZo snel mogelijk eigen plaats vinden bij cryptowerkplaats.

Joop van Huut, links. De poging om, middels de stand, vacatures op te vullen mislukte.

MEOBtiek september 1998

Page 12: MEOBtiek 05 1998

Optronica Klantendag 1998Door: Wil van Elk

Om haar klanten iets te laten zienvan de organisatie en de takenvan de Koninklijke Marine, waarmedewerkers van de KoninklijkeLandmacht regelmatig. zakenmee doen, organiseert de ProductUnit Optronica jaarlijks de zogenaamde Klantendagen. Dit jaarkregen de gasten op dinsdag 15september en de woensdag daarop voor een tweede groep, eenvaartocht aangeboden met deMijnenjager Hr.Ms. Vlaardingen.

“Hoewel in de aankondiging staat datwe gaan varen met de Hr.Ms. Maassluis(M-856), gaan we straks aan boord vande Hr.Ms. Vlaardingen (M-863). Verder verandert er niets aan het programma”, vertelde Hoofd BestuurlijkeOndersteuning van de PU OptronicaJan de Winter op de heenreis in de bus.“En aangezien het niet al te mooi weeris op dit moment in Den Helder, hebbenwij voor iedereen een MEOB-sweatshirt meegebracht en een petje om deharen in model te houden.”

BeschutDe sweater was een goede zet, het wasbest fris die dag. Het waaide behoorlijkop zee zodat de Vlaardingen met naarzee ging maar heerlijk beschut tussenTexel en Den Helder heen en weer bleefvaren. Ook het M-fregat Hr.Ms. Abraham van der Hulst ging niet naar volle

zee en bleef ook met zijn gasten in rustig vaarwater. Voor hen die vreesdenvoor zeeziekte, want bij windkrachtzeven is dat helemaal niet ondenkbaar,kwam dit maar al te goed uit.

NeventakenDe mijnenjager heeft normaliter 42bemanningsleden aan boord, nu nogmaar 32, waarvan vijf vrouwen. Volgens Ltz 2 Michel Woltman heeft dezeonderbezetting heel wat consequenties.“Iedereen heeft wel een ofmeer neven-taken aan boord erbij gekregen.” Decommandant herhaalde deze boodschap in zijn introductie. “De

Vlaardingen is een mijnenjager van deAlkmaarklasse. Vorig jaar hebben wijons tienjarig bestaan gevierd. Vandaagzullen wij u laten zien wat de mogelijkheden zijn van dit schip bij het mijnen-vrij houden van de zee.” Naast rondleidingen aan boord werden er ookdemonstraties gegeven met een West-land Lynx helikopter van Marinevliegkamp De Kooy en een Lockheed OrionP3C, een vliegtuig afkomstig vanVliegkamp Valkenburg. In beide gevallen een spectaculair gezicht. De helikopter pikte twee drenkelingen op dievlakbij de mijnenjager in het waterlagen. Een min of meer standaardoefening die iedere keer weer respectafdwingt.

MijnenTijdens de rondleiding aan boord bleekwel dat de ene mijn de andere niet is: erzijn contactmijnen en invloedsmijnendie reageren op druk, magnetisme,geluidstrillingen of een combinatiedaarvan. De mijnenjager heeft debeschikking over een adequaat opsporingssysteem. De met glasvezel versterkte polyester boot heeft allerleibeveiligingen om te voorkomen dat bijvoorbeeld een magnetische mijn ontploft als het schip in de buurt komt.

1II~ Vandaar de polyester romp en voomameljk a-magnetische materialen aanboord. Als een mijn met behulp van desonarinstallatie is opgespoord, wordt

t.

ARWNGEN

De Hr.Ms Vlaardingen klaar voor vertrek.

t

september 1998 MEOBtiek

Page 13: MEOBtiek 05 1998

beslist of met een van de twee miniduikbootjes, een zogenaamde PoissonAuto Propulsé kortweg PAP, ofmet eenduiker springladmgen worden aangebracht om de mijn vanaf een veiligeafstand tot ontploffmg te brengen. Opeen beeldscherm konden de gasten dezeebodem onder het schip door zienglijden. De chef van de duikploegdemonstreerde hoe een duiker met degevreesde caissonziekte wordt behandeld in een speciale decrompressietank.Ook hij had te kampen met een onderbezetting. “Normaal heb ik twee duikers tot mijn beschikking, nu nog maareen.” Verder toonde hij een zogenaamd‘droog’-duikerpak en een speciale duik-uitrusting met een gesloten luchtsysteem. “Hiermee kun je langer onderwater blijven, maar het apparaat heeftde prijs van een flinke Mercedes.”

~-.~“‘ ~-

-~

-,-

t

f~-4i—

.‘

SnelheidsmonsterEr werd die dag heel wat heen en weergelopen op het iets meer dan vijftigmeter lange schip van negen meterbreed. Met een waterverplaatsing vanbijna zeshonderd ton kan een snelheidworden behaald van ongeveer 15 zeemijlen per uur. Niet zo ‘n snelheidsmonster als bij voorbeeld een M-fregat alsde Abraham van der Hulst, die dat zotreffend demonstreerde door zijn

‘snelle vaart’ te laten zien. Ook eennoodstop werd gedemonstreerd en eenbliksemstart. Vanaf de mijnenjagerhadden de gasten daar prima zicht op.Een fregat vaart bijna twee keer zo snelals een mijnenjager. Best een pittigeprestatie, als je bedenkt dat een M-fregat 122 meter lang is en op zijn breedstepunt 14,4 meter met een waterverplaatsing van 3300 ton.

AftellenNa terugkomst in Oegstgeest kregen degasten een aperitief aangeboden in hetPetit Restaurant van het MEOB. Jan deWinter reageerde net zo positief op degeslaagde klantendag als de mensenvan de KL. ‘~,Ik hoop dat jullie nog vaakmet het MEOB in zee willen gaan, ookna 2000.” Petje af voor deze twee klantendagen.

Vrienden Van deKoninklijke Marine(VVKM)

De Vrienden Van de Koninklijke Marine is een vereniging van enthousiastemensen die de Koninklijke Marine eenwarm hart toedragen. Zij zetten zich invoor het behoud van door de KM afgestoten materieel. “Het is ons cultureelerfgoed”, zoals zij dit treffend weten teverwoorden. De ex-Snellius behoort tothun bezit en is door ex-marinemensen

—t’ en andere vrijwilligers opgeknapt envoor bezichtiging opengesteld.

Op donderdag 17 september bracht eengroep VVKM-leden een bezoek aan hetMEOB. Zij hebben genoten van dezeexcursie. Voor Ben Oudman, bestuurslid van VVKM, was dit niet het eerstebezoek aan het MEOB. Hij stond meteen kraam met promotiemateriaal tijdens de opendag in de Expeditie.

, ç

ii p~

De vaartocht zit er bijna op...

4, 1.? ~~v

~‘ :i~4~ -

VVKM: Vrienden Van de Koninklijke Marine op bezoek bij het MEOB.

MEOBtiek september 1998

Page 14: MEOBtiek 05 1998

Het aanbrengen van verdelingenDoor: H.P.J. Huijing

Verdelingen op instrumentenwerden meestal aangebracht inbrons, celluloid, messing en zilver. De graduale verdeling en becijfering van bij voorbeeld detrommelsextant werd rechtstreeks in de bronzen rand gegraveerd. De onderverdeling was af-leesbaar op de trommel. Desextanten met noniusaflezingwerden voorzien van een zilver-rand.

Men draaide een zwaluwstaart in hetbrons. Deze werd met een cirkelvormige zilveren band opgevuld en ingeforceerd, daarna afgedraaid en uitgeslepenmet houtskool en olie.De houtskoolstaafjes werden zelf aangemaakt. Dit gebeurde onder anderemet takjes van de vlierbooni. De takjeswerden stevig in een ijzeren busgedrukt. De bus werd omwikkeld metvuurvast cement en na 3 â 4 uur stokenop een smidse ontstond een houtskoolprodukt. De takjes werden op hardheidgeselecteerd.

Trekken en graferenAls de verdelingen en becijferingwaren aangebracht, werden deze opgevuld met zwarte zegellak. Door hettrekken en graveren ontstond er eenbraam. Dit geheel werd dan met houtskool en olie uitgeslepen. Hier speeldede hardheid van houtskool een rol.Door te zachte houtskool konden holtesin het zilver ontstaan; bij te harde liepmen het risico de ontstane braam in deverdeling en becijfering te drukken. Dehoutskoolstaafjes werden vlakgeslepenop een vijitje met fijne kap.

VertinnenBij het aanbrengen van verdelingen optheodolietranden met noniusaflezing,was het noodzakelijk de gedraaide zwaluwstaart vooraf te vertinnen, om nainforcering van de zilverrand deze tesolderen. Na aanbrengen van de verdeling werd de zilverrand verticaalgedeeltelijk afgedraaid, waartegen denonius werd ingesteld.Voor het verdelen en becijferen werdgebruik gemaakt van de verdeelmachine uit 1888,van de firma Wegener uit

, 1• 0

Adviseur-Verificateur Ir. M.C.F.J. Cosijn (links) en Verificateur dr. J.F. Sirks.

Berlin. Deze bestaat uit een gietijzerenvoetstuk en schijfmet daarop een bronzen draaischijf met een diameter vaneen meter. In deze schijf zijn twee zilverranden aangebracht. De binnensterand is voorzien van een graduale verdeling in boogminuten, in de buitenstezijn de nomussen aangebracht met eenafleesnauwkeurigheid van 10”, 20”,24”, 30” seconden en een minuut. Overde draaischijf is een brug van twee messing balken, waarop het verdeel- enbecijferingsmechanisme (Reidziewerk)is aangebracht. Hiermede werd debreedte, diepte en lengte van de lijneningesteld en door een draaisysteemgetrokken. Met een apart hulpstuk werdde becijfering gegraveerd. Aan de ijzeren schijf zijn twee microscopengemonteerd met trommelaflezing diemen in seconden kan afstellen.

Het opspannen en verdelen van dekruis- en meetdraden vond plaats op demachine klein model van Gustav Heyden, Dresden 1918.

De twee boven genoemde machineszijn in bezit van het MEOBmuseum. Delaatste verdeelde rand is gemaakt in1943 en was bestemd voor de Spectrometer van de afdeling natuurkunde vande Technische Hoge School te Delft.Deze had een nauwkeurigheid vanongeveer 15 boogseconden.

Verdeelmachine

De Traditiekamer van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) is inhet trotse bezit van een cirkelvormigeverdeelmachine. H.P.J. Huijing vertelt inzijn artikel ‘Het aanbrengen van verdelingen’ hoe met deze verdeelmachine nauwkeurig verdelingen werden gemaakt eningegraveerd.

De cirkelvormige verdeelmachine isgemaakt in 1888 bij de firma Wegener,fabriek van precisieinstrumenten in Berlijn. De Topografische Dienst van hetDepartement van Oorlog kocht dezemachine voor haar vestiging in Batavia.Het diende voor het aanbrengen van fijneverdelingen op de gradenbogen van sextanten. De machine werd daar echter nauwelijks gebruikt.

RuilenDr. P.J. Kaiser, Adviseur-Verificateurvan ‘s Rijks Zee-Instrumenten, ruilde inmaart 1899 de machine voor vijf tijdmeters. Hij had daarvoor toestemming vande Minister van Koloniën. De waarde vande machine was toen 3000 gulden. Deijzeren console waarmee het verdeelapparaat aan de muur was bevestigd werd nietmeegezonden. Voor 668 RM werd in1900 bij de fabrikant een gietijzeren voetstuk en nog enige ontbrekende onderdelen gekocht.

september 1998 MEOBtiek

Page 15: MEOBtiek 05 1998

Stralingsgevaar en de HawkDoor: Henk Klok

De wereld waarin wij leven wordtgedomineerd door stralingsverschijnselen. We leven gewoon ineen Zee van onzichtbare golven.Elektromagnetische straling, afkomstig van radars, communicatiesystemen, zaktelefoons, hoogspanningslijnen en noem maarop.

Als gevolg hiervan wijzen steeds vakerberichten in de pers en semi-wetenschappelijke publikaties steeds vakerop mogelijke gevaren van deze straling.Het Hawk probleem bij de KoninklijkeLuchtmacht is daarvan een duidelijkvoorbeeld. De vraag komt dan onmiddellijk boven of iets dergelijks ook bijde Koninklijke Marine kan voorkomen.

VragenIs deze microgolfstraling nu werkelijkgevaarlijk voor het menselijk lichaamen weefsel of valt het nog wel mee. Inhoeverre is dit aantoonbaar en hoe hoogmoet de vermogensdichtheid of deveidsterkte oplopen voordat men er ietsvan merkt of zelfs voelt. Is dergelijkestraling op de duur nadelig en hoe langmoet men clan daaraan zijn blootgesteld. Welke normwaarden wordengehanteerd en waarom verschillen dezenormwaarden onderling. Vele vragendie niet eenvoudig zijn en waar nietzomaar een pasklaar antwoord voor dehand ligt. Ook binnen de KM wordt ditprobleem onderkend. Al jaren lang.Met alle niogeljke middelen wordtgetracht duidelijkheid te scheppen methet doel het personeel dat met deze vragen wordt geconfronteerd, goed en opjuiste wijze te informeren.

Om grip te houden op de RadHaz-problemen is het noodzakelijk de ontwikkelingen te blijven volgen en onderzoeken te doen. Met name het uitvoerenvan metingen aan boord van schepen enwalinrichtingen (zendstations) en hetserieus ingaan op de klachten uit hetveld is daarbij belangrijk.

Voor alle duidelijkheid, bij de KMwordt al vele jaren blijvende aandachtbesteedt aan dit fenomeen. Anders danbij de KLu en de KL heeft de KM het

beleid en daarmee ook de regelgevingzo goed als mogelijk gestructureerd.Het gehele technische gerichte onderzoek op dit gebied is in handen gelegdvan het MEOB/Advies. Het MEOB isdaardoor het centrale aanspreekpuntvoor de KM en al vele jaren wordenmetingen aan communicatie- en radar-systemen aan boord uitgevoerd, verwerkt en vertaald in operationele regelgeving. Ook wordt voorlichting verzorgd om zoveel mogelijk mensen teinformeren. Daarnaast neemt de KMdeel aan diverse werkgroepen, metname binnen NATO om de operationele regelgeving te bespreken, blootstellingswaarden vast te stellen op basisvan vele onderzoeken op het gebied vanbiologische effecten, enz.

OnderbouwingHet voert echter te ver om te zeggen dateen probleem als nu bij de KLu recentelijk openbaar is gekomen bij de KMabsoluut niet kan voorkomen, maar dekans is evenwel klein. Om echter zonder meer afstanden te vergroten of verkleinen zoals bij de KLu m.b.t. deHawk is gebeurd, zonder verdere technische onderbouwing, kweekt slechtsonrust onder het personeel die in hetverleden met deze radar te maken heeftgehad. Onveilige zones en afstandenkunnen alleen wijzigen bij het

verhogen of verlagen van de zendvermogens van de desbetreffende radaren/of als de,blootstellingsnorm wijzigtals gevolg van nieuwe onderzoeksresultaten. Deze wijzigingen kunnen enmogen slechts met in achtneming vande grootste zorgvuldigheid wordendoorgevoerd. Daarbij is het aangevenvan de basis waarop en de informatievoorziening naar het personeel vangroot belang.

OndenkbaarBij de KM is het ondenkbaar dat zondereen goede onderbouwing afstandenwijzigen. Een gedegen onderzoek,metingen en intensief overleg met dediverse belanghebbenden als DMKM,CZM, ARBO-dienst, medische dienstKM en het informeren van het personeel is van zeer groot belang.

De onrust rond het Hawk probleempleit opnieuw voor een structurele aanpak van de stralingsproblematiek voorgeheel Defensie. Een regelgeving gebaseerd op door geheel Defensie geaccepteerde blootstellingsnormen en eenstructurele aanpak van de informatievoorziening naar het personeel zal veelproblemen voorkomen.

Bij de KM is daartoe al enkele jarenterug een aanzet gegeven door het

Henk Klok (links) en Mark van de Heijde meten contactstromen via de railing door hetlichaam door hoogfrequent straling van een zender. Foto AVT MEOB.

MEOBtiek september 1998 15

Page 16: MEOBtiek 05 1998

RadHaz-overleg KM in het leven teroepen. Daarin nemen deel mensen uital de geledingen van de KM. Technisch, operationeel, medisch, ARBO,veiligheid, e.d. Naast mensen van deKM neemt de Centrale Organisatie(DICO) ook zitting in dit overleg. Sindskort is een KL vertegenwoordiger op devergaderingen aanwezig. M.i. moet hetmogelijk zijn om dit platform zodanigte structuren dat ook de KLu en dusgeheel defensie wordt vertegenwoordigd.

Bronnen van EM-stralingIn de KM worden op grote schaal communicatiezenders toegepast. Het totalefrequentiegebied van de communicatie-zenders loopt van 250 kHz tot 400 Mhz.De grootste vermogens wordengebruikt in het gebied tot 30 MHz. Aanboord staat een aantal HF-zenders meteen vermogen van 1 kWatt en een aantal van 100 Watt. Op walstations staanin dit frequentiegebied zenders van 10kWatt.

In het VHF- en UIIF-gebied zijnde vermogens laag, terwijl de zendantennesaan boord van schepen op een plaatsstaan die ontoegankelijk is voor personeel. Het personele probleem wordtv.w.b. de communicatiezenders danook hoofdzakelijk gevonden rond deHF-zendantennes.

S

Mark van de Heijde doetvermogendichtheidsmetingen aan de STIR

van een M-fregat. Foto AVT-MEOB.

De aanwezigheid van radars op terreinen van de KM (bijvoorbeeld het Nieuwe Haventerrein en Erf~,rins) is duidelijk merkbaar en hoorbaar. Teksten opbeeldschermen vertonen trillingen, opvideobeelden zijn strepen zichtbaar entelefoons, radio’s of cassettespelerslaten een duidelijke “bliep” horen bijelk rondje van een radarantenne. In aldeze gevallen wordt gesproken vanElektromagnetische Interferentie (EMI).

Deze storingen zijn er de oorzaak vandat veel mensen denken dat dit ooknadelige gevolgen heeft op de gezondheid. Daarbij is kennelijk onvoldoendebekend dat apparatuur met elektronikareageert op korte pulsen met hoge piekniveaus, terwijl het menselijk lichaamniet zo snel reageert en dus meer gevoelig is voor de gemiddelde waarde vande radarpulsen.

Bij de radarsystemen worden tweesoorten radars onderscheiden.In de eerste plaats de draaienderadars, zoals de LW-08 en de SMART.Deze rondzoekradars hebben eenantenne die onder operationele omstandigheden altijd draait zodat de gemiddelde vermogensdichtheid op eenbepaalde plaats, zelfs in de nabijheidvan de antenne laag is.

In de tweede plaats de radars met eenvolgantenne, zoals de STIR. Dezeradarsystemen zijn bedoeld om eendoel in “track” te nemen en te blijvenvolgen, zodat al het vermogen gedurende enige tijd in een bepaalde richting isgeconcentreerd. In het algemeen zijndit radars die een hoge stralingsintensiteit in de track-richting veroorzaken,zodat deze gebieden voor het personeelgevaarlijk blijken. De grootte van ditgebied is afhankelijk van zendvermogen, zendmodes en de antennespecificaties. Deze radars mogen dan ook nietzonder strenge voorzorgsmaatregelenworden gebruikt.

NATO-blootstellingsnormSTANAG 2345De onderzoeken naar de gevolgen vanE -straling zijn — met de komst vanradarsystemen — in de Tweede Wereldoorlog in USA opgestart.In 1942 kreeg het Naval ResearchLaboratorium de opdracht de biologische effecten onder invloed van EM-

straling te onderzoeken, waarbij dethermische effecten ter sprake kwamen.

Recentelijk heeft NATO een nieuweversie van de STANAG 2345 (Edition2, Draft 2) uitgebracht. Daartoe werd deassistentie ingeroepen van een grootaantal deskundigen op het gebied vanbiologische eI’fecten. Dit heeft geresulteerd in deze nieuwe Draft 2. Opvallendis dat alleen de KM commentaar heeftgeleverd op deze nieuwe STANAG envoorbij is gegaan aan het gezichtsveldvan KL en KLu. In oktober 1997 heeftDefensie en daarmee ook de KM denieuwe STANAG metde daarbij behorende normwaarden geaccepteerd.

“Een temperatuurverhoging van menselijk weefsel tot boven 42 gradenCelcius doet cellen afsterven.”

Alle bekende blootstellingsnormen enook de STANAG gaan uit van het voorkomen van een ontoelaatbare verhoging van de temperatuur in het menselijk lichaam. Op basis van tot nu toe uitgevoerde onderzoeken zijn dezethermische effecten de enige nadeligeeffecten die zijn vastgesteld. Een temperatuurverhoging van menselijk weefsel tot boven 42 graden Celcius doetcellen afsterven. Andere effecten alsleukemie, kanker, misgeboorten, enz.als gevolg van blootstelling aan dektromagnetische straling, zijn tot opheden niet vastgesteld. Op grote schaalwordt nog steeds onderzoek uitgevoerd, met name het onderzoek vanschadelijke effecten op de langere termijn.

MetingenVanaf de beginjaren zeventig wordendoor het MEOB de zendende systemenaan boord bemeten. Zodra een schip isopgeleverd voor wat betreft de communicatiezenders en radarsystemen wordthet schip volledig bemeten. Op allemogelijke plaatsen waar zich personeelkan ophouden worden metingen verricht van straling ten gevolge van dezendende systemen. Ook wordenmetingen verricht als aan boord van eenschip een wijziging is opgetreden vaneen zendend systeem. Dit kan zijn eenverplaatsing van een antenne of het bij-plaatsen van een nieuw systeem.

16 september 1998 MEOBtiek

Page 17: MEOBtiek 05 1998

Verwerking resultatenDe resultaten van de metingen wordendoor het MEOB gerapporteerd en vastgelegd op de systeembeproevingsbladen. Aan de hand van al deze resultaten,conclusies en aanbevelingen vindt eenvertaalslag plaats naar het OrderboekCommandant. Dit laatste gebeurt onderverantwoording van CZMIMAT. In eendergelijk boek is per schip aangegevenwat de gevaarlijke plaatsen zijn voorpersoneel als een systeem wordt bijgezet en wat de gevaarlijke zones zijnrond de antennes. In het OrderboekCommandant zijn deze meetresultatenvertaald naar zogenaamde Hazard States. Bij het afkondigen van een bepaalde Hazard State weet elk bemanningslid waar hij wel en niet mag komen enhoe ver de onveilige zone zich uitbreidt.

Daarnaast worden aan boord op diverseplaatsen aangegeven wat de onveiligegebieden zijn. Om de HF-antennes zijn

witte cirkels geverfd, waarvan iedereenweet dat hij of zij zich daarbinnen metmag bevinden. Tevens zijn waarschuwingsbordjes aangebracht met “stralingsgevaar” en “antenne”. Als men diebordjes wilt passeren weet men hoe tehandelen. Uiteraard is informatievoorziening van wezenlijk belang. En datalles met het enige doel zo veilig mogelijk om te gaan met stralingsgevaarvoor het personeel, zodat problemen alsmet de Hawk worden voorkomen.

InformatieVoor verdere informatie wordt verwezen naar het in 1997 verschenen boekwerk “Stralingsgevaar en regelgevingbij de Koninklijke Marine”. Dit boekwerk is opgenomen in de bibliotheekvan het MEOB.

Uiteraard kan ook contact wordenopgenomen met de auteur: Henkklok, 071-3052173

Nieuwe Collega

ATT~Ni1E

RADARANTENNE

Naam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorige werk:

Isgekop:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(~):Grootste wens:

BJ. Haverkamp.Programmeur ELEKJENGE1 augustus 1998HTS Alkmaar, afgestudeerd aan universiteitvan AmsterdamSurfen, buiten bezig zijnquestionHollandse potSurfen en bikenVoorlopig doorgaan zoals het is, daarnazien we het wel.

Jaarverslag Arbo- en Milieu 1997Door: Wil van Elk

Het arbo- en mifieubeleid van hetMarine Elektronisch en OptischBedrijf (MEOB) was volgens hetjaarverslag in 1997 gericht opvermindering van de milieubelasting en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Door dekomende verplaatsing van het bedrijf naar Den Helder zijn demaatregelen op het gebied van deinfrastructuur beperkt gebleven.

Het MEOB kan niet beschikken over de,gebruikersinstructies milieu omdat de

nieuwe milieuvergunning nog niet isafgegeven, ondanks herhaaldelijk aandringen bij DGW&T en het ministerievan VROM. De gebruikersinstructieszijn een vertaling van de milieuvergunning naar de werkvloer, zodat er invulling aan kan worden gegeven.

BedrijfsongevallenIn 1997 zijn elf bedrijfsongevallen metpersoonlijk letsel gemeld, variërendvan schaafwonden tot een gebrokenmiddenhandsbeentje. Met uitzonderingvan de aanschaf van een nieuwe veiligheidsbril, hoefden er geen maatregelenter verbetering te worden getroffen. In

vijf gevallen kwam verzuim voor meteen totaal van 82 dagen. In een grafiekis te zien dat dit sinds 1979 het hoogstis. Allen in 1988 werd een uitschietergemeld. Toen lag het gemiddeld aantalverzuimdagen drie keer zo hoog als in1997.

ZiekteverzuimHoewel de bedrijfsarts steeds vakerwordt geconfronteerd met de invloedvan de overplaatsing, is het ziekteverzuim gedaald van zeven procent naarzes procent. Dit is enerzijds te dankenaan een actief ziekteverzuimbeleid ende invloed van de verzuimbegeleidster

STRALINGSGEVAAR

UH”

1. fl111 T ULIKI1 IIITILRU

1 fiJi ILTIJI IIITI1 KIT 111*111 fl111 W fl11111 hfl1

VERBODEN TOEGANGVOOR

ONBEVOEGDEN

MEOBtiek september 1998

Page 18: MEOBtiek 05 1998

en anderzijds door een hoog personeelsverloop dat door tijdelijke krachten (tien procent) wordt opgevangen.

BedrijfshulpverleningEr is een bedrijfshulpverlenmgsplanopgesteld en na goedkeuring van 13&WOegstgeest verspreid over het bedrijf.Bedrijfshulpverleners hebben cursussen döorlopen voor ademlucht, reanimatie en ploegleider-BHV. Er is eenlezing van de brandwondenstichtingbijgewoond, een excursie bij deKoninklijke Noord- Zuid-HollandseReddingsmaatschappij (KNZHRM) ener zijn diverse oefeningen geweest,zowel op het MEOB-terrein als opWaaisdorp.

EnergieverbruikHet jaarverbruik van gas is toegenomen van 748 duizend kubieke meter tot1,2 miljoen kubieke meter. Voor elektriciteit bleefdit hetzelfde als vorig jaar,zo’n 4,7 miljoen kWh. Alleen hetwaterverbruik nam af. In 1997 werd bijna zes duizend kubieke meter waterverbruikt. In 1996 was dit 8,7 duizendkubieke meter en in 1992 zelfs 28,6 duizend kubieke meter. (Opmerkingredactie: dit is voornamelijk te danken

aan het toepassen van een geslotenkoelwatersysteem bij de afdeling Glas-bewerking.)

VervuilingDe vervuilingsheffmg van het Hoogheemraadschap is hoger dan het jaarervoor. De heffing wordt bepaald doorhet afvalwater te bemonsteren, waarmee een gemiddelde vuillast wordtvastgesteld. In 1997 werd een stijgendelijn waargenomen. Er werden 81,8 vervuilingseenheden vastgesteld, in 1996was dit nog 69,5, maar in 1993 was dit322,8.

BodemonderzoekHet milieukundig en geotechnischadviesbureau Amicon heeft in opdrachtvan DGW&T in de periode van 4 tot enmet 13 augustus 1997 bodemonderzoekverricht. Voor de toekomstige afstotingvan het MEOB-terrein wilde meninzicht krijgen in de huidige dan welvoormalige vervuiling van de bodem.Het onderzoek was er op gericht om eeneerste milieuhygiënische beoordelingte kunnen geven; de onderzoeksresultaten zijn samengevat in een rapport metconclusies en aanbevelingen.Door de resultaten van het bodem- en

grondwateronderzoek te vergelijkenmet de vigerende streefwaarden, werden conclusies getrokken over de matevan vervuiling. In veel gevallen werdende streefwaarden niet overschreden. In12 van de 27 onderzochte gevallen werden plaatsen op het terrein als verdachtaangemerkt en in een geval (oude cadmeerinrichting) als ernstig doch nieturgent. Naar aanleiding van onderzoeken in de periode van 1990 tot 1996werden diverse deellocaties onderzochten sommige werden gesaneerd. Dezeplaatsen zijn opnieuw onderzocht. Hetbetrof plaatsen waar bij voorbeeldolie-opslagplaatsen waren of tanks inde grond hebben gezeten. Sommigegrondmonsters tonen de aanwezigheidvan minerale olie aan. Dit is vermoedelijk van natuurlijke oorsprong, veroorzaakt door humuszuren. Op plaatsenwaar puin en koolas, men stookte vroeger met kolen en de as werd gebruiktom bij voorbeeld paden aan te leggen,zijn ernstige verhoogde gehalten koperen nikkel aangetoond en werd eengeringe hoeveelheid cadmium, chroom,lood en zink aangetroffen. Dit werd alsverdacht aangemerkt.

OldtimerDeze keer een foto van de Verificatiedienst. Deze foto is genomen in 1978 bij deuitreiking van BZB-diploma’s in Wassenaar. Het monumentale muurtje is mee-verhuisd naar Oegstgeest en siert nog steeds de entree van gebouw Huygens bijde ingang van de Stofarme ruimte.

Van links naar rechtsde, toen nog, jongelingen:Jacques van Wieringen,Aad de Graaf,Cor de Graaf,Boet van de Mark,Jan Verkeyl,Gé Wenink,Kees van Wijk enBen Leyerweert.

:‘~ ~1 ), ~. •~,‘

t :,L~

~j.? .,

~ ;~.i~•

~-.

j,~. ~::1.~

18 september 1998 MEOBtiek

Page 19: MEOBtiek 05 1998

De FlopLicht aan het einde van de tunnelDoor: Bert-Jan de Looff

Na zijn FLOP-verhaalje is Jan Willem schieljk van het MEOB verdwenen; ik hoop dat van mij niet verwacht wordt dat ik na het schrijven vandit stukje direct mijn biezen pak Overigens maak ik graag van deze gelegenheid gebruik om Jan -Willem veel succes te wensen in zowel zijnprofessionele- als privéleven.

Ik zal me voor de goede orde even voorstellen: Bert-Jan de Looff 45jaaroud, getrouwd, vader van twee zonen van 10 en 14 jaar. Marine officier,behorend tot de elektrotechnische dienst. Sedertjanuari van ditjaar werkzaam bij het MEOB in de hoedanigheid vanprofectleider van het M-fregatten technische centrale project. Ondanks alle technische en organisatorische problemen die dit project heeft ondervonden en ongetwijfeld nog zaltegenkomen, ben ik er van overtuigd dat het MEOB de beste plaats is omzo ‘n trainer samen te stellen. Niet in de laatsteplaats vanwege onze goederelaties en korte communicatielijnen met de toekomstige gebruikers van desystemen.

Misschien vraagt u zich af wat voor indrukken een militair die voor heteerst in zijn loopbaan bij het MEOB werkt van het bedrijfopgedaan heeft.Tot nu toe heb ik alles bij elkaar zo ‘n achtjaar aan boord van Hr.Ms. schepen mogen dienen. Aan boord van een oorlogsschip doet men niets andersdan “oefenen “. Schijnbaar onder het motto: we gaan net zolang door tothet spontaan gaat. Daarbij is voor elk bemanningslid een serieproceduresen voorschr~flen van kracht die bepalen welke rol hij bij welke gelegenheidmoet spelen. Nu, werkend bij dit bedrijf; begin ik te.beseffen hoe belangrijkhet is dat alle spelers in zo ‘ii Organisatie de (zelfde) regels kennen en naleven. Mij is door de mensen die om mij heen werken verteld dat veel van die(misschien wel ongeschreven) regels zijn verdwenen in de reorganisatiesuit het recente verleden met de daaruit voortvloeiende personeelswisselingen. Dat maakt het voor alle mensen die binnen de hekken van ons bedrijfwerken er niet makkelijker op om samen met elkaar aan eenprodukt te werken. Hier ligt ook beslist een uitdaging voor de toekomst!

Iets geheel anders wat mij als relatieve nieuwkomer steeds weer opvalt isde verscheidenheid en diepgang in technisch vakmanschap die hier in deloop van de geschiedenis is samengebracht. Dat spreekt mij als techneutbijzonder aan en ik denk dat iedereen die hier werkt daar ook best trots opmag zijn.

Nu ik dit teruglees is het misschien een wat serieus verhaal geworden; hetzij zo. Daarom nog wat humor om de zaak in evenwicht te houden.

Het goede nieuws is dat er licht aan het einde van de tunnel is, het slechtenieuws is dat het .... afkomstig is van de aanstormende trein 1... is wegbezuinigd. U mag kiezen.

Tot slot wil ik graag mededelen dat ik de FLOP doorgeef aan MartienOpdam, iemand die ik heb leren kennen als een serieus en opgewekt mensdie zijn omgeving vaak weet te verrassen met een geheel eigen kijk op degebeurtenissen rondom ons...

De Flop

De Flop is een rubriek door eenMEOB-er geschreven. Iemand krijgteen diskette: De Flop, en zet daaropzijn of haar verhaal. Deze rubriek isniet bedoeld om eens lekker tekeer tegaan, het moet netjes blijven en leuk.

Aan het eind van het verhaal wordt DeFlop doorgegeven aan een collega.

MEOBtiek september 1998 19

Page 20: MEOBtiek 05 1998

Nieuw personeel MBK en Group4.Door: Gijs van Duijvenbode

Sinds enige tijd wordt u aan depoort gecontroleerd door nieuwpersoneel van het MBK enGroup4. Daarbij is het u vast opgevallen dat de bekende blondemedewerkster van Group4 nu ineen ander (MBK) uniform rondloopt en is uitgerust met een pistool op de rechterheup.

Ondanks alle bezuinigingen en afsiankingsperikelen bij defensie, kreeg hetMBK toch de mogelijkheid om buitendefensie personeel te werven. Alleenwas er de restrictie aan verbonden datde nieuwe MBK-ers voor maximaalvijf jaren een contract kregen. Daarnamoeten zij het MBK c.q. defensie verlaten om hun weg verder te zoeken op dearbeidsmarkt.

OpleidingNa een intensieve (interne-) opleidingvan drie maanden in Den Helder zijn ersinds kort elf nieuwe MBK medewerkers tewerkgesteld in deze regio. Ookpersoneel van Group4 heeft enkelewisselingen ondergaan. De ons allerbekende zwaargewicht heeft ons verlaten om iets anders te gaan doen. Tweenieuwe vaste medewerkers, A. Pont enD. de Jong, plus een nieuwe reservistR. Herkhof hebben de lege plekkenopgevuld.

MBK en Group4, gaat prima samen:Daniëlle Verhaar en Arie Pont.

Nieuwe Collega

Naam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorige werk:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(’~r):Grootste wens:

Group4 SecuritasDieren, vakantiesen ArieOneerlijke mensenen zuurkoolRij stgerechten enItaliaansDieren, squashen,met vriendenomgaan en slapenMet Arie op demotor naar Hawai

Nieuwe Collega

Naam:Huidige functie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(’s):Grootste wens:

Denis de JongMedewerking Beveiliging14 september 1998TuinbouwVriendinFilesChineesMuziek luisterenGeen idee.

Nieuwe Collega

Daniëlle VerhaarMBK25juli 1998

Naam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorige werk:Is gek op:

Heeft hekel aan:

Favoriete eten:

Hobby(’~s):

Grootste wens:

Arie PontBeveiligingsbeambte1 april 1998Hoogvliet. MareschausseeDaniëlle, motor, muziek, vakanties en uitslapenLiegen, bloemkool en 12 uursdienstenHollandse pot, Indisch en pasta’sDaniëlle, motor, muziek, concerten en dierenMet Daniëlle op de motor naar Hawai.

20 september 1998 MEOBtiek

Page 21: MEOBtiek 05 1998

Nieuwe Collega

Naam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorige werk:Isgekop:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(~):Grootste wens:

R.E. HulsenboschTechnicus M&RM PU/OPTR

1 september 1998Roton Automaten ServiceSnoepSneeuwSatéSportduikenGeen.

Het bedrijfsuitje van de MateriaaldienstDoor: Raymond “the buyer” Bruyn

Voor een aantal mensen was hetnog niet duidelijk (ondanks deruime vooraankondiging) dat ookde Materiaaldienst toe was aaneen dagje uit met de Stichting.Deze blijde dag vond dan ookplaats op donderdag 3 september.Aan mij de nobele eer om hierverslag van te doen.

Het beloofde een droge dag te wordenals de voortekenen niet logen: het wasmistig en broeierig. Als je in de bus zit,dan merk je er weinig van, maar eenmaal op weg naar de eerste koffie metgebak, moesten de regenjassen tochecht uit het vooronder gehaald worden(Waar dat ook moge zitten in een bus,overigens...).

DroomviuchtNa de koffie splitste de groep zich.Onder aanvoering van Aad “Hoofdinkoopgoeroe” Krammer (Tjakkaaaa!!)liet een klein maar gezellig groepje zichleiden. Waarom? De goede man hadeen KAART van het Eftelingterrein!(Ja ja, een goed inkoper is op ALLESvoorbereid). Bij de eerste attractie(Droomvlucht) stelde iedereen zich nogstoer op, overmoedig als ze waren,werd er een heuse polonaise ingezet omde wachttijd te verkorten, echter het

overige volk keek alleen maar schaapachtig toe hoe dat zootje uit Oegstgeest(want alleen daar kan zoiets toch maarvandaan komen?) zich een weg probeerde te banen naar de ingang van deattractie.

AanslagDan een nieuwe attractie: Villa Volta.Hier werd een eerste aanslag gepleegdop de evenwichtsorganen in onze terehoofdjes. Wisten enkelen hier zich nogstaande te houden, de volgende attractieVogelrok (een achtbaan in het donker),

was een heuse aanslag op hoofd en demet taart gevulde ingewanden...

CrisistientjeDe door de regen plots ingevoerdelunchpauze werd door enkelen ingevuld met een bordje/bakje patat met waterbij, betaald met het in de bus reedsuitgereikte crisistientje: hoe kun je nueen patatje met wat erbij (â f 7,75) +

wat drinken (minimaal f 3,00) hiermeefinancieren....? Dan moet je zekerhoger opgeleid zijn of ervan uitgaan datinkopers toch wel wat van de prijs

i. ,- ‘t

.~

~1 • ~ ••~fl1

MEOBtiek september 1998

Page 22: MEOBtiek 05 1998

afi. . .llen. Door anderen werd deze verplichte maaltijd even uitgesteld vanwege diverse stoornissen in hoofd enmaag. Weer anderen zagen hun kansschoon om de Python te ontdekken. Ditwaren de allersterksten, want eenmaaluit de Python, begaven ze zich onmiddellijk naar de snackbarcounter zonderook maar ergens last van te hebben: petjeaf~ lui!

WildwaterbaanNa de pauze gingen we naar de Pirafia,de welbekende “wildwaterbaan”. Ookals je rustig zat, werd je enigszins nat(hé, dat rijmt) omdat het inmiddels motregende. Gelukkig bleef de lunch binnensbuiks. Het spookhuis werd het volgende item op het programma. Op eenbordje stond dat de wachttijd 10 minuten was, maar dat bleek wat langer tezijn. Met zijn allen naar binnen en danonder tropische omstandigheden (smerig vochtig) al zwetend naar de horrorshow kijken. Was erg kunstiggemaakt allemaal. Tenslotte de FataMorgana: met een boot langs 1000-en-één-nacht taferelen. Je waant je in eenheuse Kasba (nee, niet die winkel). Wezijn tot de ontdekking gekomen dat

overal waar kinderwagens voor eenattractie staan, deze attractie goed teverdragen is voor maag en hoofd. Echter, staan er waarschuwingsborden diewijzen op zwangere vrouwen, hartklachtpatiënten etc., blijf dan weg bijeen dergelijke attractie...

BowlenJa, en dan weer met de bus naar huis.Niet alleen regende het p-ij-p-e-s-t-e-le-n, maar stonden we ook nog urenlangin de file: we vertrokken om 16.00 u enom 19.55 u kwamen we in Noordwijkerhout aan om de laatste fase van dezeblijde dag in te gaan: gezellig evenbowlen en daarna steengrillen. Het wasvoor een aantal mensen een vermoeidedag geweest want we waren nog nietkoud op de snelweg, of zij beleefdendeze dag weer opnieuw, maar dan ineen diepe slaap.

Adoeh, gebroken kwamen wij uit debus en strompelden wij richting debowlingbaan en steengrill. Tja, hetbowlen: sommigen waren al zodanigver heen dat bowlingballen niet alleenover de baan gingen, maar vielen spontaan achter de werper of kon de werper

geen afstand doen van zijn bal en gingmaar een stukje mee. Weer anderenwilden er een balletshow van makeninclusief vrije val. Het ging er in iedergeval ruig aan toe. Na het bowlen kwamdan het slotstuk: steengrillen. Per tweepersonen een schaal heerlijk vlees. Zelfheb ik nog nooit gesteengrilled, dustoen ik in de ruimte kwam waar mensenal aan het steengrillen waren, toen werdik even misselijk: wat stinkt al dat verbrande vlees, maar als je er eenmaalinzit en zelf meedoet aan deze ljkverbranding, dan is het best leuk en lekker.

Tenslotte werd het steengrillen besloten met een heerlijk toetje met daarnanog koffie, thee of iets anders. Spoedigdaarna gingen we huiswaarts. Het wasdan ook pas 23.00 uur eer we weer inOegstgeest waren. En toen kwam diebefaamde olifant en blies het verhaaltjeuit. Slaap zacht.

Rina, Anita en Bart: nogmaals hartelijk dank voor de Organisatie vandeze geslaagde dag!

1

Afscheid van hetMEOBTheo Pikaar nam op 28 augustus afscheid van het MEOB.

“Een leuke baan gevonden bij de XLin Den Haag, wie had dat gedacht?Toch is het mij per 1 september gelukt.De slapeloze nachten van al dat waterin Den Helder zijn voorbij. Om dit fantastische feit te vieren nodig ik u uit omdat te vieren in de kantine van gebouwAM (ETMAG)”, zo luidde het kaartjevan Theo. Hij moest uitwijken naareen andere locatie voor zijn ‘feestje’.

22 september 1998 MEOBtiek

Page 23: MEOBtiek 05 1998

Afscheid W. Freke

Na 38 jaar nam W. Freke op 28augustus afscheid van het Bedrijf.Willem werkte bij de sectie Op-

• pervlakte Technieken (OTEC) enwas een expert op het gebied vanstaalstralen. Die middag was dekoffiekamer van gebouw Galvanifeestelijk ingericht. M. van dePlas liet de loopbaan van Willemde revue passeren waarbij zijnopgeruimde karakter duidelijktot uiting kwam.

Een paar weken later: “Ik heb nu de tijdaan mezelf. Mijn vrouw en ik gaan erregelmatig op uit met de brommer.Heerlijk langs het strand schelpen zoe

Afscheid van Willem Freke. De koffiekamer in gebouw Galvani was te klein voor een ken om daar kransen van te maken ofgroepsfoto; dan maar in de gang. zoiets. Lekker prutsen, ik heb nauwe

lijks tijd over.” En aan de voordeur hinghet bewijs; een krans van schelpen.

Nieuwe Collega

Naam: N.A. TahirHuidigefunctie: 2e medewerker M&RM

PU/OPTRDatum bij MEOB: 1 augustus 1998Vorig werk: Randstad uitzendbureauIs gek op: Reizen met autoHeeft hekel aan: Plastic bloemen en fietsen in de

regenFavoriete eten: Biefstuk en Tandoori met speciaal

Pakistaans broodHobby(~r): Lezen over verschillende landen,

verzamelen van landkaarten enfotografie

Grootste wens: Gelukkig en gezond leven voorgezin en ouders.

Nieuwe Collega

Naam: D.de BoerHuidige functie: Adviseur CON PU/ADVDatum bijMEOB: 17 augustus 1998Vorige werk: HTS ElektronicaIs gek op: MotorrijdenHeeft hekel aan: questionFavoriete eten: Hollandse kostHobby(’s): Motorrijden en surfen

• Grootste wens: ?

MEOBtiek september 1998 23

Page 24: MEOBtiek 05 1998

Familie Koek hield open FuchsiatuinDoor: Wil van Elk

‘Cookie’ is zijn favoriete Fuchsia,maar er staan genoeg andereFuchsia’s in de tuin van de famifieKoek die een ereplaatsje hebben.Op zaterdag 1 augustus hieldenJoke en Fon Koek een open tuin.

Hoewel zeggen en schrijven twee collega’s de moeite namen om de tuin tebewonderen, kregen ze die zaterdagmiddag heel wat aanloop, voornamelijkvan buurtbewoners. “We wonen hiernog niet zolang”, zei Fon Koek in deachtertuin van Leeuwenhorstlaan 16 inNoordwijk. “Deze hoekwoning wildenwe graag hebben voor de grote tuin.”Gezien het aantal planten, voornamelijk Fuchsia’s, geen overbodige luxe.

Ku ippiantenEen broedende merel trok zich niets aanvan al die nieuwsgierigen en vloog afen aan met voedsel voor haar jongen.Ze had een nest gemaakt in de Fremotodendron in de serre, tegen de gevel vanhet huis. De ingang van de serre en deranden van het terras worden gemarkeerd door flinke kuipplanten. Het zijndus niet allemaal Fuchsia’s die de tuin

sieren. Brugmansia, Hosta, Cestum,Lavatera en Begonia staan er net zofraai bij in de met zorg ingedeelde tuin.Een geautomatiseerd watergeefsysteemvoorziet de planten van het nodigewater. “Anders is het niet te doen, metal die potten”, vertelde Joke die druk inde weer was om de vragen van debezoekers te beantwoorden. Joke is

voorzitter van een Fuchsiavereniging.“In oktober stop ik daar mee.”

Er verwisselden die middag heel watstekkies van eigenaar.

Nieuwe Collega

L.j ,‘

Naam:— Huidigefunctie:

Datum bij MEOB:Vorig werk:

Is gek op:Heeft hekel aan:

Favoriete eten:Hobby(’s):

Grootste wens:

H.R. PlooijerSenior medewerkerAONT PU/OR1 september 1998Radio-Holland Marine Product EngineerVriendinAl dat heen en weerreizen naar vriendinIndische rijsttafelMuziek, Computersen Zendamateurisme(PAOQRB)Samenwonen metvriendin

•.,

C ,. - .3’ .t -

~.: ~ .. ‘( 1 ~ 4 ~‘

~ ~ .~ ~ ~ - .• .

~ ~.. ~ ~ r’ 2:- -

t -‘

•~ ~ ‘ *

~ 2.~-•- — ...-.~‘..

• ;‘:~ :.~ ~— t -~ —

•‘*,

- ~ ~ ::~~1 . - ~ .~, .- ~, .~• ,~,,, -,

~~—• ~—-..~•— ~ ~ ,~..‘‘-- •:~1~~4.’.’.. .1 ~ “ ~. — .~. .* ., •. .~ ~-‘ t t,.

‘~-t. ~ . • . 1

• 1:~ t. . --•‘.~-., ‘:~i~ 1.:- ~.,...—• . •

-~ , )-, ~ : - •~~‘-, . .t. — - . - - - .. •

Veel belangstelling voor de Fuchsiatuin van de familie Koek.

24 september 1998 MEOBtiek

Page 25: MEOBtiek 05 1998

Uitdag Productunit KalibratieDoor. Wil van Elk

Het programma van vrijdag 11september van de uitdag van demedewerkers van het Kalibratiecentrum was bijna hetzelfde alsdie van de oud-medewerkersdag.Met de bus naar Hoorn. Met destoomtran naar Medemblik enmet een salonboot naar het Zuiderzeemuseum. De medewerkersvan de productunit Kalibratiebleven na afloop van het bezoekaan het Zuiderzeemuseum eten inhet Wapen van Enkhuizen.

Treinen hebben een grote aantrekkingskracht op mensen. Vooral oude treinenhebben dat. Het enthousiasme waarmeede vrijwilligers het oude materieel omweten te zetten in staat van nieuw,werkt aanstekelijk. “Vandaag wordenjullie gereden door de directeur. Opvrijdag rijdt hij altijd; zo houdt hij feeling met het werk”, vertelde de traditioneel geklede conducteur. In het sein-huis bediende een imposante man dehandbediende wissels en seinen. Zelfsde blauwgeblokte theedoek die hijgebruikte, was traditie. In een honderdmeter lange loods liet de conducteur hetmateriaal zien dat gereed stond voor denationale monumentendag. “Zaterdaggaan we hier mee rijden.” Uit een vande rijtuigen brulde een medewerker:

“Als je maar met je handen van hetkoperwerk afblijft!” Hij had daar dehele week op staan poetsen. Ook hij isbesmet met het treinvirus. “Zijn vrouwwerkt in het stationnetje Twisk. Wehouden daar straks een tussenstop.” Inde loods stonden diverse rijtuigen dienog nauwelijks die naam verdienen.“Zo komen ze bij ons binnen. Het zieter nu niet uit, maar straks zijn ze weerals nieuw.” Als er een meter bruikbaarmateriaal aan zat, zal het veel zijngeweest, zo slecht zagen sommige

rijtuigen eruit. Ze hadden ergens in eenbos gestaan als caravan of bouwkeet enwaren zeer verwaarloosd. “Door de historische waarde, omdat ze ooit werdengetrokken door een van de locomotieven die weer in optimale conditie rondrijden. loont het de moeite om ze op teknappen”, vertelde de enthousiasteconducteur.

Veel etenDe stoomtrein deed ongeveer een uurover het traject. Een kopje koffie meteen plak krentenbrood ging er goed in.De salonboot lag al te wachten en tijdens het varen werd genoten van eenheerlijke broodmaaltijd. Eten en drinken om op de been te blijven, want hetwerd een lange dag. Na een middagrondsjouwen in het Zuiderzeemuseumwaar de bewoners hun spel goed speelden, ging de reis naar Enkhuizen.

Bijna om de hoek van het Museumwerd ‘s avonds in het Wapen van Enkhuizen de inwendige mens versterkt.Jammer dat zo’n gezellige dag maareen keer per jaar is.

• ~ ~:4 ~~- ..

__~_~%_ ‘-.“- ..•~.

-.

‘k~ ~ /

~ç ,

~? EL:.-: ~•~ —

-~ t S

!

~! (~: ~- • - .~- -

— -‘•. -.

Een gezellig dagje uit in het Zuiderzeemuseum.

111 g •:‘

1•

4%

-

Veel eten.

‘t

MEOBtiek september 1998 25

Page 26: MEOBtiek 05 1998

Jaarprogramma PVMBO 1998 - 1999

PVMBO

Voorzitter, 2e penningmeester,ledenadministratie, contactpersoonFBTO en coördinator FPPA.J.M. Koek 2454Secretaris en contactpersoon K & 0I.F. Flohr 2337PenningmeesterJ.E. Slot 2238

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonenvan de afdelingen

AutohobbyclubK. KellerComputerhobbyclubT.J. BorremanHobbyclub algemeenC.M.J. v.d. PloegBadmintonM.J.N. DofferhoffBridgeI.F. FlohrKlaverjassen en sjoelenA. v.d. PoelVissenJ. UiterdijkWatersportB. Schaap

A.J. RondeelTechnicus NZ&V PU/OPTR1 september 1998AAR Allen Air MotiveLekker etenOnsportief gedrag in de ruimste zin van het woordIndonesischZingen bij pop en show koorGezond blijven en gelukicig zijn met gezin

Maandag 21 sept. le Algemene ledenvergaderingZondag 27 sept. Sluiting zeilseizoen/Watersport

HerfstdriveWoensdag 30 sept. Klaverjassen/SjoelenVrijdag 09 okt. BridgeDonderdag 15 okt. BadmintonZaterdag 17 okt. Vissen

Vrijdag 13 nov. Sluiting visseizoen 1998Zaterdag 14 nov. Bowling-avond

KerstdriveZaterdag 12 dec. VissenWoensdag 16 dec. Klaverjassen/sjoelenDonderdag 17 dec. BadmintonVrijdag 18 dec. Bridge

Zaterdag 19 dec. Kerst Bingo-dansantZaterdag 13 maart Bowling-avondZaterdag PM Opening Watersport

PaasdriveVrijdag 26 maart BridgeDonderdag 25 maart BadmintonWoensdag 31 maart Klaverjassen/sjoelenZaterdag PM Vissen

Maanda g 19 april TennistournooiZaterdag 08 mei Oranje-bingoZaterdag 29 mei Sluiting KlaverjassenMaandag 31 mei 2e Algemene ledenvergadering[ 1

Naam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorige werk:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(~):Grootste wens:

S

(071-305....)

2238

2144

2207

2550

2337

2370

2314

2211

26 september 1998 MEOBtiek

Page 27: MEOBtiek 05 1998

Horizontaal1. Een aanstaande bezigheid voorMEOB; Lasten 2. Zrnnebeeldigprentje met bijschrift; Die eengoed als leen uitgaf 3. Peulvrucht;Vreemde munt; Stelkunde; Afkorting 4. Nog eens; Lekker stukvlees; Gelofte; Vader 5. Plaatsnaam; Bereide dierenhuid;Geraamte 6. Plaatsnaam; Hoeveelheid; Godin; Batterij 7. Wijs-neus; Lengtemaat; Rivier; Voorzetsel; Afkorting 8. Steeds;Voorzetsel; Gemakkelijk voortbewegen; Arts 9. Nadoen; Reinigingsmiddel; Speels 10. Koren;Technische staf; Streling; Attent11. Keg; Venster; Stoomschip;Warmwaterbron 12. Laatste, Stekel; Liedje 13. Rivier; Voorzetsel;Gekheid; Corps Dipl.; Samentrekking van gade; Bijwoord 14. Eenzekere; Rivier; Inh. maat; Verteren 15. Soort onderwijs; Aanhef~Metaal; Voorzetsel; Rivier

Verticaal1. Een activiteit waar SEWACOnu mee bezig is; Universiteitsbode 2. Brandverf; Onderdeel vande Krijgsmacht; Windrichting3. Afkorting; md. vrucht voor dekeuken; Eminentie; Waardepapier4. Inh. maat; Afkorting; Voormalige kolonie; Voorzetsel; Opeens5. Aanspreektitel; Stadion inA’dam; Voorteken 6. In memorie;Instrument om mee te meten;Geur 7. Plaatsnaam; Ned. Tel.Stichting; Overtreffende trap vanmeer 8. Rivier; Duinbegroeïng;Nederland; Titel 9. Plaatsnaam;Heldendicht; Plaatsnaam10. Voomaamwoord; Plaatsnaam;Kwaad; Kleur 11. Niet bekend;Rivier; Afkorting; Niet pienter;12. Noord-Holland; Zoogdier;Onmens; Motorrace 13. En eenander; Inh. maat; Munt; Landgoed 14. Egard; Lidwoord; Noot;Vervoermiddel 15. Lamphouder;Militair; Kippenhok; Noord-Oost

Oplossing vorige puzzel:

ADJUDANTKOLONELBOOTSMANAVtJILIGBYNADARPPEIRESSASKRAALLIRTOSLOREEELTOETSEMLELS ERGEANTETNAANDCRMENANT 1 EARLTAHAIvINORSENTNALEAILMERENNEETDERTPAARKORPOR~kALMAPl TAAS LAOOMRAAMERRAMADEPTPETJEPAOLMLEGPREDJORSKODALEEEEREEOSESSOTEDERNUBHRA

Puzzelladdertje

4 Hr. J. Hartevelt4 Hr. C. Haasnoot8 Hr. J.W. de Groot8 Hr. R.L. Schippers9 Hr. J.W. Ruben

12 Hr. 0. Wesselius12 Hr.A.Bal16 Hr. P. Dijkdrent16 Mw. G. van Daalen-Strijker16 Mw. J.M. Ruben-van Noord17 Mw. P.M. van Duyvenbode18 Hr. J.J.J. Mullers24 Hr. DR. van der Neut25 Mw. C. Schipper-van Duin27 Hr. J. van der Zalm28 Hr. A.L. Sneeuw32 Mw. P.G. Grootjans-Martens

Met puntenverlies:Mw. J.A.M. Kuhn-Grootjans f 25,00Hr. P. Middelkoop f 15,00Zonder puntenverlies:Hr. A. Bal f 10,00

Oplossing inleveren, uiterlijk23 oktober 1998, bij: Sonja

Vlieland, sectie BOK.

123456789

101112131415

1234567

Ontwerp: HJ. van Hoogenhuizen~

8 9 10 11 12 13 14 15

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

MEOBtiek september 1998

Page 28: MEOBtiek 05 1998

Vertrekkende medewerkers 1 Colofon01-1 1-98 A. van der Poel SUBEB Marstaf01-09-98 L. Zuijderduijn-Dijkdrent SUPZ Defac Redactie:01-09-98 T. Pikaar OUMAT MID Hoofdredactie01-09-98 R. de Best-Aandewiel OUMAT Kon. Marechausse w.~. van Elk0 1-09-98 J.W. van der Haar SUPZ MB Den Helder01-09-98 A. Drost SUBEB particulier Public Relations01-09-98 W. Freke PUOR FPU v. van Denzen01-09-98 P. van Dam PUOPTR Gemeente Leiden 071-3052205

Nieuwe medewerkers Vaste medewerkers0 1-09-98 A.J. Rondeel NZ/V PUOPTR A.J.M. Koek (PVMBO)01-09-98 R.E. Hulsenbosch M&RM PUOPTR H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)0 1-09-98 E.W.R. Sprenger CSYS PUELEK Mw. S. Vlieland (Puzzel)0 1-09-98 H.R. Plooije AONT PUOR R. Brouwer~(DC)

K. Brouwer (PZ-ters)Ambtsjubilea J. Bakker (Oldtimers)3 1-08-98 A.J. Bergman PUKAL 40 jaar

Medewerkers aanOrgan isatieveranderingen bij Productu fit Advies dit nummer.De volgende medewerkers van PUAD V gaan per 22 september 1998 naar hun nieuwe A. van den Berghstandplaats: Den Helder~ doch blijven administratiefte boek lopen in Oegstgeest: G. van DuijvenbodeP.C. Bleecke, J.P. Croese, J. van der Zwan, R.N. de Vroome, M.M. van Gijn, A.P.J. van H.P.J. Hinjingder Graaf, W.J.F. Creyghton, C.H.M. Jagerman-Cuijpers, A. Star, J. Leeuwenburgh, B. de LooffE.P. Overdijk, B.R.C. Goris, LTZE2OC J. Houtkooper, D. de Boer,L.P.J. op den Brouw. D. Bijkerk

H.A. KlokIdem, maar met de standplaats Oegstgeest: R. van HalM.C.J.E. van de Heijde, J.P.M. van der Eist, T. den Haan, A.A. Versteegh, P. MengerinkJ.W. Werkman, J.J.A. Vlaar, H.A. Klok, B.J.M. van Velzen, A.P. Zuijdwegt. R. Bru~

De volgende medewerkers gaan per 1 december 1998 over naar het SEWACO-bedryfmet Redactie-adres:als standplaats Den Helder. Tot 1 januari 1999 blijven ze administratief in Oegsigeest: Redactie MEOBTIEKH.J.K.M. Splinter, W.A.J. Mol, C.H. van der Wijngaard, F.J. Brouwer, P.J. Nentenaar en Postbus 1260C. de Vries. 2340 BG OEGSTGEEST

Telefoon: 071-3052171De medewerkers van Geometrische Metingen (GEOM) gaan per 22 september 1998 naar FAX: 071-3052605de PUKAL in Oegstgeest en blijven tot 1januari 1999 administratiefbij PUADV: E-mail:J. van der Bent, W.G. Koops, G.A. van den Berg en G.J. Verhoeven. [email protected]

De volgende medewerkers blijven organisatorisch en administratiefbij PUAD V tot de Foto’s:overplaatsing naar Amsterdam: W.J. van ElkH.J. Kampinga, W.J.G. Borst en C. Ruitenbeek v. van Denzen

en particulierenOrganisatieveranderingen bij Productunit ELEK Verzending:De volgende medewerkers van de PUELEK zijn administratiefper 1 september D&I1998 geplaatst in Den Helder; zij gaan 28september over. Hoofd Command, Con- ou-mtrol en Communicatie (C3) W. Haazebroek en A. Hendriks gingen al eerder naar Drukwerk:Den Helder. Drukkerij Dekker, NoordwijkBovenwatersystemen (BWS): L.C. van Duin. C3: J. Duinmeijer, P. Mengerink,A.A. Sinnema, B.J. Haverkamp, E.E. Wisse, D. de Keijzer, JA. Fransen, A. Plas,F.S.M. Rother, H.E. Dubois, A. Brussen, E.W.R. Sprenger, M.W.J.A. Geitz, Kopij voor het volgende nummerD.G. Post, I.T.J. Verlaan, R. van Spengen, S. van Polen en R.J.S. Sijm van MEOBTIEK inzenden

uiterlijk: 23 oktober 1998

De redactie beslist over het al danniet plaatsen of bewerken vaningekomen stukken en behoudt

zich alle rechten voor.

28 september 1998 MEOBtiek