MEOBtiek 03 1992

16
13e jaargang nr. 3 mei 1992 MEOBTI K Overdracht testsysteem LTN-72 MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN ETMARINE ELEKTRONISC EN OPTISCH BEDRiJF Stilstand is achteruitgang. Daar heeft het MEOB gelukkig geen last van. Sterker nog, regelmatig zien nieuwe systemen het licht als bewijs dat het bedrijf niet stilstaat. Op 28februarifl. is het cAE-systeem in gebruik geno men, hierover kon u in de vorige uit gave van de MEOBTIEK lezen, Op 12 mei f1. is vanuit de MLD-hoek een test- installatie toegevoegd aan de rij van systemen die een innovatieprifs ver dienen. Het betreft een testopstelling voor het LTN-72 traagheidsnavigatiesysteem dat toegepast wordt in de Orion. De overdracht vond plaats in de vergader ruimte van het ETMAG. De heer Nederlof gaf in zijn inleiding aan dat het uitbesteden van de 33 installaties bij de KLM te duur was. Het zou veel voordeliger kunnen door inbesteding bij het MEOB. Hoe het uiteindelijk zover kwam, vertelde de heer Van Bree die het systeem als zijn “kindje” beschouwt. ~,op~o~tGtN5 bi S 44 t,-, Testopstelling voor de LTN72. Let op console rechts op de foto, deze is op het MEOB ontworpen en gebouwd, vakwerk.

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 03 1992

Page 1: MEOBtiek 03 1992

13e jaargang nr. 3 mei 1992

MEOBTI KOverdracht testsysteem LTN-72

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN ETMARINEELEKTRONISC

EN OPTISCH BEDRiJF

Stilstand is achteruitgang. Daar heefthet MEOB gelukkig geen last van.Sterker nog, regelmatig zien nieuwesystemen het licht als bewijs dat hetbedrijfniet stilstaat. Op 28februarifl.is het cAE-systeem in gebruik genomen, hierover kon u in de vorige uitgave van de MEOBTIEK lezen, Op 12mei f1. is vanuit de MLD-hoek een test-installatie toegevoegd aan de rij vansystemen die een innovatieprifs verdienen.

Het betreft een testopstelling voor hetLTN-72 traagheidsnavigatiesysteemdat toegepast wordt in de Orion. Deoverdracht vond plaats in de vergaderruimte van het ETMAG. De heerNederlof gaf in zijn inleiding aan dathet uitbesteden van de 33 installatiesbij de KLM te duur was. Het zou veelvoordeliger kunnen door inbestedingbij het MEOB. Hoe het uiteindelijkzover kwam, vertelde de heer VanBree die het systeem als zijn “kindje”beschouwt.

~,op~o~tGtN5

bi

S

44

t,-,

Testopstelling voor de LTN72. Let op console rechts op de foto, deze is op hetMEOB ontworpen en gebouwd, vakwerk.

Page 2: MEOBtiek 03 1992

Het nodige rekenwerkOm een systeem van ongeveerf 400.000,-- aan te kunnen schaffenmoet je meteen aardig verhaal komen.Met behulp van de afdeling administratie is heel wat rekenwerk verrichtom aan te tonen dat uitbesteden van deLTN-72 heel wat geld kost. Met eenberekende besparing van f 64.000,--per jaar is men heel tevreden, daaromis het systeem er gekomen.

Ervaring in het buitenlandIn Noorwegen heeft men uitgebreidetestfaciliteiten en zijn er zelden problemen. Van de Noren kregen we veeltips en schema’s aangereikt. Aangezien er geen opleiding in het foutzoeken is, alles moet zelf uitgezocht worden, is alles welkom. De tips die daarvandaan kwamen vonden bij de KLMgeen gehoor, wel bij het vliegkampValkenburg. Ook de ruimte achterinhet vliegtuig, waar de LTN-72 staatopgesteld, wordt nu goed schoongehouden, zodat er geen stofophopingmeer komt tussen de printen in deLTN-72. Deze tip kwam uit Australië.Om deze vervuiling te kunnen bewijzen moesten wel de KLM-zegels doorbroken worden.

Ruimte voor uitbreidingDe doorbooptijd is bij de Marine eenoud zeer. Bij de MLD is dat een noggroter probleem. Hoewel dat men numet een inhaalslag bezig is, de inwerkperiode is uitgelopen, merkt men nu alverschil met de lange doorbooptijdenbij de KLM. In 1986 werd een contractgetekend voor een doorlooptijd van 65dagen. Het MEOB heeft een doorloop-tijd van 15 dagen!Er zijn acht slechte exemplaren die inEngeland een vemieuwingsprogramma ondergaan. Vier zijn inmiddels behandeld. Men denkt nu al aan uitbreiding, er wordt o.a. gedacht aan de F-27die een dergelijk systeem aan boordheeft. In het kader van Single ServiceManagement komt dit goed uit.

ideale werkruimteNa de uitvoerige uiteenzetting van deheer Van Bree werd een aantal officiële handelingen verricht. De heerNederlof bedankte VLITECH uit DenHaag en de vertegenwoordiger daarvan, de heer Strijdhorst, kreeg een ingelijste foto (posterformaat) van het

—~ Ç

testsysteem aangeboden. Ook de onderhoudsdienst van MVKV, in de persoon van MJR Schoordijk, kreeg zo’nfoto en werd bedankt voor het geduldt.a.v. het MEOB. Met een handdrukkreeg de heer Boon, chef Natuurkundige en Navigatie Instrumenten(ONNI), het systeem overgedragenvan Techniek MLD (OTML). De heerBoon bedankte de mensen die aan hetsysteem gewerkt hebben voor hun inzet om zich de kennis hiervan eigen temaken.Na de overdracht kregen de genodigden een rondleiding door de werkplaats ONNI. Hier was duidelijk te

~ .

~ ~ .

~

zien dat de installatie in een idealewerkruimte opgesteld staat. Behalveeen schommeltafel en een testopstelling om de L’TN-72 langdurig te kunnen testen, zijn er mogelijkheden omklimaattesten te doen. Een werkbankom stofarm te werken en een werk-bank om storingen op te sporen encomponenten te vervangen, maken hetgeheel compleet. Een archief waarbijper serienummer bijgehouden wordtwat de klachten waren en hoe dat opgelost is, zorgt dat er een goede verslaglegging plaatsvindt.+

Wil vân Elk

1

G. Nederbof enH. van Bree vanTechniek MLD(OTML). Primasamenwerkingmet de werkplaats.

De heren Kees de Kruys en Chris Tönzer, los op de LTN-72

2 mei 1992 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 03 1992

Van de directie

~1~it

In de afgelopen maanden is er in destaf veel tijd besteed aan het omschrijven van concrete doelen die wij in1992 willen bereiken. De volgendedoelen zijn hiervan het resultaat:T Definiëren van de organisatiestructuur ‘MEOB 2000’II Inrichten van een cyclisch procesom ‘doelen en beleid’ vast te stellen ente evaluerenIII Aanpassen van de structuur van deregelgevingIV Verbeteren van de afleverbetrouwbaarheidV Verbeteren van hel personeelsbeleidVI Vergroten van de ‘zakelijkheid’

Het eerste doel is in feite hetzelfde alsde TMV/PMC-discussies inOegstgeest. Zoals u in de extra editievan de MEOBtiek van februari ji. heeftgelezen gaan nu alle sectiechefs vaneen produkt-unit (PU) of ondersteunende unit (OU), aangevuld met staf-medewerkers en onder leiding van‘kartrekkers’ hard aan het werk omnadere invulling te geven aan hun PUof OU.

De ‘kartrekkers’ werken vanuit team-verband en zij dienen binnen de gestelde tijd in drie fasen het volgende op televeren:

1.Een beschrijving van het primaireproces van de unit2.*De daaruit voortvloeiende primaireen ondersteunende taken van de unit*Een beschrijving van de taakafbakening van de unit met de andere units enmet de ‘centrale ondersteuning’*De voorgestelde organisatiestructuurvan de unit*Het globaal aantal functies per sectievan de unit3.Voorziene consequenties, bijvoorbeeld ten aanzien van:*Irlfrastructuur*Administralieve ondersteuninge.d.

Na iedere fase vindt een lerugkoppeling plaats naar het gecombineerdestaf/DC-overleg, eventueel gevolgddoor een bijsturing.Bij de invulling van de PU’s en OU’smoeten ook de ondersteunende functies worden ingepast. Deze ondersteunende functies kunnen liggen op hetgebied van:*Aanschaffing*AutomatiserilIg*Bedrijfsadministratje*Informatievooi.ziening*Kwaliteitszorg*personeelsbeheer en personeelszorg*produktie.. en projectbesturing*werkorderbehandelirigGezien de uitgebreide opdracht moethet tijdspad worden bijgesteld. Fase 1wordt afgesloten voor de zomerverlofperiode en met fase 2 wordt na dezomerverlofperi ode gestart. Als fase 2gereed is wordt bepaald hoe de organisatie eruit moet gaan zien.

De ‘kartrekkers’In overleg met de DC, de personeelsconsulenlen en de afdelingshoofdenzijn de volgende functionarissen als‘kartrekkers’ aangewezen:Scenario APU 1, Kalibratie: B.W. van WalravenPU 2, Optronica: J.H.M. van HuutPU 3, Avionica: H.G. DeutekomPU 4, Navitronica: A.T. CooymansPU 5, Nieuwbouw/aanmaak: E. vander VeldeOU 1, Materiaaldienst: P.G. ChoufoerOU 2, Interne dienst: L.M. van derKlauw

Scenario BPU 1, Kalibratie: B.W. van WalravenPU 2, Optronica: J.H.M. van HuutPU 3, Elektronica: E. OttoPU 4, Nieuwbouw/aanmaak: E. vander VeldePU 5, Ingenieursbureau: H.A.J. AllardOU 1, Materiaaldienst: P.G. ChoufoerOU 2, Interne dienst: L.M. van derKlauw

Met het tweede doel, ‘doelen en beleid’, willen we bereiken dat we metinbreng van de kennis en creativiteitvan alle MEOB-medewerkers jaarlijks de te behalen doelstellingen vaststellen. Periodiek moeten doelen (watwillen we bereiken) en beleid (hoewillen we het bereiken) worden vastgesteld, moet het bereiken van de gestelde doelen worden geëvalueerd enmoeten, waar nodig, doelen en/of beleid worden bijgesteld. Inbreng vanalle medewerkers hierbij zal geschieden via dezelfde overlegstructuur alsvoor de TMV/PMC-discussie is gekozen.

Op de overige vier doelen zal ik in eenvolgende MEOBTIEK nader ingaan.Tot slot wens ik u allen een fijnezomervakantie toe.•

DMEOB, Ir. P.R. Hogendoorn

Rijksbedrijfsgezondheids- enbedrijfsveiligheidsdiensr

(RBB)MEOB OegstgeestSpreekui~n alleen na telefonische afipraaktat. 2234W. Sint, ariamaandag na 14.00 uurdonderdag na 09.00 uurMevr. ~JL Paardekoper-Bomian,bedrijfsverpleegkundige

MEOB Den HelderSpreekuren alleen na telefonische afspraak02230-25141R,E. Weber~ artsMaandag, dinsdag. woensdag, vrijdagvan: 08.30uur- 09.00 uur envan: 13.30 uur- 16.30 uur.

MEOBTIEK mei 1992 3

Page 4: MEOBtiek 03 1992

Van de redactieIn deze MEOBT!EK bijzondere aandacht voor de open dag op de marinevliegkampen De Kooy en Valkenburgop5jztni 1992.

Zoals we al eerder meldde zal ook hetMEOB zich op de open dag van MVKValkenburg zich presenteren. Ookveel aandacht voor een nieuwe testopstelling, ontwikkeld door een aantalafdelingen van het MEOB voor hettraagheidsnavigatiesysteem dat aanboord van de P3C-ORION wordt gebruikt.

De nieuwbouwplannen voor de Oppervlakte Behandelings Werkplaatskrijgen nu al wat vaste vormen. Hij zalinderdaad komen op de plaats waar nunog gebouw S staat. Er wordt hardgewerkt aan een andere lokatie voor demeetkooi en de meetwagen die daar nunog een plaats in vinden en op 9 juni

a.s. zal de telefooncel die naast gebouw S staat al worden verplaatst.

De tweede fase van gebouw Huygensis opgeleverd, waardoor met name desectie warmtebeeld van de afdelingnachtzienoptiek wat ruimer in zijn jasje komt te zitten. Een voorziening diebij die afdeling onmisbaar is, en inmiddels ook afgeperst is de 300 barschone droge luchtvoorziening, hetgeen weer een mijlpaal betekende.Wat nog niet gerealiseerd kon wordenis de douche-cabine, maar volgens delaatste informatie zal daar dit jaar nogiets aan gedaan worden. Verder hangthet betrekken van de nieuwbouw nogeven af van de levering van het bestelde meubilair.

In de speciale uitgave van INFO-personeel lezen we verontrustende, maarook weer geruststellende berichten.

Een rustige periode is daarmee zekerniet gegarandeerd.Toch wens ik u voor de komendeperiode een goede en rustgevendevakantie met als het even kan eenbeetje mooi weer.+

De hoofdredacteur,J.W.M.E. van Laarhoven

Dinsdag 19 mei f1. om ha~f acht ‘savonds is er brand uitgebroken in eenpavilfoen aan de v.d. Berghstichting.Gelukkig waren er brandweerploegenvan hei MEOB, EWR, FASSON en v.LENT aanwezig.

De bedrijfsbrandweer van het MEOBrukte als eerste uit en trof een brandaan in dc kelder van het gebouw enkreeg van een omstander te horen dater drie personen vermist werden.

De bevelvoerder overdacht de situatieen vroeg assistentie aan van de resterende brandweerploegen en een officier van dienst.Nadat de andere ploegen ook gearriveerd waren kon eengezamenlijke blus- en zoekaktie gehouden worden in het gigantische keldercomplex van het paviljoen.

Na anderhalf uur intensief zoekendoor dc vier brandweerploegen in de

rokerige kelders waren uiteindelijk dedrie vermiste personen gevonden enafgevoerd naar het ziekenhuis.

Tijdens de evaluatie van de oefening(want dat was het) kwam naar vorendat de brandweer van het MEOB meerwaterschade had veroorzaakt dan nodig was, door van de geleende autospuit het lagedruk gedeelte te gebruiken in plaats van hogedruk (hogedrukblust effectiever en met minder waterdoor de verneveling van het bluswater). Het excuus van de bevelvoerderwas dat deze niet anders gewend wasop het MEOB.

Geslaagde oefeningVerder mankeerde er wel wat aan deonderlinge communicatie van de bevelvoerders en de officier van dienst.Al met al was het een geslaagde oefening mede dankzij de lering die er uitgetrokken werd. De contactgroep be

drijfsbrandweren regio Rijnland bedankt hierbij de v.d. Berghstichtingvoor het beschikbaar stellen van hetgebouw en de heer Donders (comm.bedrijfbrandweer v.d. Berghstichting)voor het uitzetten van deze goedeoefening.•

W.de Winter,plv. HBZB MEOB

Oefening bedrijfsbrandweer

Grote brand in de v.d. Berghstichting te Noordwijk

mei 1992 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 03 1992

Koninklijke onderscheidingen

vlnr.~ A.J.H. Wesierwijk Bosdijk, J.A. Prins en W. van Egmond

Bij Koninklijk besluit is benoemd totridder in de orde van Oranje Nassau,de heerA.J.H. Westerwjjk Bosdjjk uitWassenaar.De decorandus was tot 16 augustus1991 werkzaam als eerste medewerkerbij de sectie constructies van hetMEOB teOegstgeest. Bijzijn afscheidhad hij 40 dienstjaren en hij heeft indie tijd een grote bijdrage geleverd inhetgeen er door het MEOB voor deKM is verricht. Ook voor de opleidingen binnen de KM heeft hij het nodigebetekend, evenals de adviezen waarhet standaardisatie van elektronischeonderdelen betreft.

Bij Koninklijk besluit is verleend deeremedaille verbonden aan de ordevan Oranje Nassau, in zilver, aan:

de heerJ.A. Prins uit Leiden.In de overwegingen die geleid hebbentot deze decoratie wordt hij als buitengewoon bekwaam, loyaal en betrouwbaar gekenschetst. Hij was altijd eenzeer gewaardeerd collega en bereidiedereen te helpen waar dat nodig was.Daarnaast heeft hij ook als jeugdleiderveel betekend voor het buurthuiswerk.

Bij Koninklijk besluit is verleend deeremedaille verbonden aan de ordevan Oranje Nassau, in brons, aan:de heer W. van Egmond uit Rijnsburg.De heer van Egmond was tot 3 maart1991 rondeur bij het MEOB teOegstgeest. Hij heeft zich vanaf 1951voor de Koninklijke Marine ingezet opeen manier die navolging verdient.Kenmerkend voor hem waren zijn be

trouwbaarheid, zijn service-gerichteopstelling en zijn nooit aflatendevriendelijkheid.

Op29 aprilj.l. heeft DMEOB op feestelijke wijze in het bijzijn van familieleden, diensthoofden en (ex) chefs dedesbetreffende versierselen opgespeld.Het zijn alle drie zogenaamde VUTTERS en die komen we hier niet elkedag tegen. Daarom willen wij hen vanuit de MEOBTIEK van harte feliciteren met hun verdiende onderscheiding..

J.W.M.E. van Laarhoven

MEOBTIEK mei 1992

Page 6: MEOBtiek 03 1992

Door Sper.’y Marine B.V. is eind 1991bij het MEOB een verzoek geplaatstom een offerte uit ie brengen voor hetypekeuren van twee gyrokonipassen.Deze gyrokompassen van het fabrikaat “Delphin”, types “Yachta” en“Vega-N”, zijn van Russische makelij.De opdracht is uiteindelijk begin 1992geplaatst bij het MEOB.

Een Rus op de brug

De kompassen zullen toegepast gaanworden aan boord van commerciëleschepen. Voordat het zover is dientieder type gekeurd te worden. Dezetype-goedkeuring voor beide kompassen is afgerond op 15 mei ji. en isuitgevoerd onder het toeziend oog vanW. Neuteboom van de afdeling Kom-passen (OKMP).

In de hoogste versnellingIn een afzonderlijke ruimte binnen deafdeling OKMP staat een versnellingsbaan opgesteld. Op deze zogenaamde lineaire versnellingsbaanwordt een kompas op een lorrie gemonteerd. Deze lorrie kan heen enweer rijden op spoorrails. Tijdens hetheen en weer rijden mag het kompasniet gaan afwijken. De mate van heenen weer rijden wordt amplitude genoemd. Er wordt getest met een grote

amplitude en een kleine. De “Yachta”bleek bij de grote amplitude niet goedte zijn. De conclusie is dan ook dat ditkompas niet geschikt is voor groteschepen. De baan is één van de weinige in de wereld. De elektronische apparatuur wordt bij het MEOB ontwikkeld door N. Carlie van de afdeling

Ontwerp en Ontwikkeling (OO&O).De rails moeten een bepaalde positiehebben t.o.v. het noorden. De baan ligtniet goed en zal bijgesteld moetenworden. Als deze baan volledig in gebruik wordt gesteld neemt het MEOBeen vooraanstaande positie in voordergelijke testfaciliteiten.

1 1

Deiphin gyrokonipassen; Yachta en Vega-N

SamenwerkingBij het Kalibratiecentrum hebben dekompassen een temperatuur- en vochtigheidstest ondergaan. Bij de afdelingAkoestische Metingen (OAKM) zijnze getest op luchtgeluid en bij Elektromagnetische Metingen (OELM) opstraling. Bij de stralingsmetingen(EMC) bleken ze niet te voldoen aande IEC-normen. Er zijn ook horizontale trillingsproeven gedaan bij TNO.Bij het MEOB kunnen alleen verticaletrillingsproeven worden uitgevoerd.Al met al weer een staaltje van goedesamenwerking van verschillende disciplines waardoor misschien ooit nogeens een Rus op de brug terechtkomt.+

Wil van Elk

1,:—

De versnellingsbaan, één van de weinige in de wereld

mei 1992 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 03 1992

Open dag bij de RDM.Zaterdag 11 april 1992.Omstreeks half februari las ik op eenpublikatiebord op de werf dat er eenopen dag gehouden zou worden. Tergelegenheid van de 90-ste verjaardagvan de werf, voor werknemers van deRotterdamsche Droogdok Maatschappij, hun familie en vrienden in de ruimste zin. Daarbij een oproep aan belangstellenden met ideeën te komen.Ik zag dat als een goede gelegenheidom de mensen van de werf eens te

schouwelijker te maken leek mij welgeschikt. Op dat moment is het net alsoveral, wie het idee heeft mag het ookuitvoeren. Om een lang verhaal kort temaken, het is erg leuk geworden. Erwas een kast waarin een gebogen glasfibervezel, 100 maal vergroot, via eenprisma werd aangestraald met “gechopped” laserlicht. Aan het uiteindevan de fiber werd het gehakte lichtomgezet in een toon die d.m.v. eenluidspreker hoorbaar was. Door nu

veel bedrijven hebben zich met demonstraties van hun beste kant latenzien. Van 10 uur in de morgen tot4 uurin de middag hoefde niemand zich tevervelen. Er was ontzettend veel tezien, te doen, te eten en te drinken.Hoogtepunt van de dag was wel hetuitrijden van de Bruinvis naar de schepen lift, waarop de boot tot de doop op25 april zou blijven liggen. Het waseen verrassing dat zoveel collega’s demoeite hebben genomen even op de

-~ ~.

—~

2

~asharqr, ~

laten zien dat het MEOB wel iets meerdeed dan wat ze reeds van het bedrijfgewend waren. Argeloos als ik bendacht ik aan het plaatsen van een “fotowand” zoals ik wel eens op een presentatie van het MEOB heb gezien.Fluitje van een cent, dus even metBTRA en DMEOB gesproken en allesis geregeld. Dus niet, want ik bedachtme later dat het plaatsen van een foto-wand toch wel erg kaal is. Temeer daarer in de hal, waar het feest gehoudenzou worden, zoveel ruimte beschikbaar was. Daarom alvast bij de organisatie op een leuke lokatie een plek van30 vierkante meter gereserveerd en nagedacht over de invulling daarvan.Werknemers van de RDM hebben eengrote belangstelling voor techniek,maar om nu met printkaarten of elektronica aan te komen leek mij nietgeschikt. Het idee om het principe vanglasvezelcommunicatie wat aan-

met de hand een kastje waarin eenLDR was gemonteerd gedeeltelijk afte schermen kon men zelfde frequentie regelen. Het bleek een grote publiekstrekker te zijn. Daarbij was ereen haspel met ongeveer 50 metermeer-aderig fibergiaskabel die aanbeide uiteinden was afgewerkt. Aaneen zijde aangestraald met halogeenlicht en met de andere zijde naar hetpubliek gericht, gaf het een goed beeldvan het lichttransport door de kabel.Er was gelegenheid voor belangstellenden om zelf met korte stukjes kabel,losse aders en enige “koud licht” lampen te experimenteren. De expositie-wanden met foto’s van ons bedrijf, devlag hoog boven de stand, de vilrinesmet antieke navigatiemiddelen hebben het geheel gecompleteerd.De dag zelf was zeer geslaagd. Meerdan 6000 bezoekers zijn op de werfgeweest. Het weer was zeer goed en

RDM langs te komen. Rest mij nogeen ieder die meegeholpen heeft aanhet slagen van de dag, te bedanken.Het is verheugend te zien hoe soepelen welwillend een doorgaans log bedrijf als het onze kan reageren als hetom een geval als dit gaat. Wat er geproduceerd wordt hangt grotendeelsvan de creativiteit van de desbetreffende werkplaats af, maar de bereidwilligheid om mee te werken is overalruimschoots aanwezig. Met name devolgende werkplaatsen mogen zich inmeer of mindere mate spiegelen aanhet succes van deze dag: nachtzienoptiek, glasbewerking, expeditie,akoestische metingen, opppervlaktebehandelingswerkplaats, nieuwbouwen elektronische componenten, fotodienst, traditiekamer en groot optiek.+

RDM, Hj.Srniuenaar.

MEOBTIEK mei 1992

Page 8: MEOBtiek 03 1992

Zoals in de vorige MEOBTIEK al isaangekondigd, wordt Ier gelegenheidvan het 75-jarig jubileum van de Marineluchtvaartdienst op vrijdag 5 junia.s. op dc Vliegkampen Valkenburg enDe Kooy een open dag gehouden.Het programma van de open dag treftu elders in dit nummer aan.in dit artikel vraag ik uw aandachtvoor de presentatie van het MEOB opdie dag bij het MVKV.Tussen een twintigtal organisaties eninstellingen neemt ons bedrijf eenstand in vanbijna400m. De bedoelingis dat wij ons als een high-tech bedrijfprofileren. Op de stand zullen diverse“objecten” werkend te zien zijn, zoals:- De Fluke printtester- Een CNC-freesbank met een link

naar een CAD/CAM workstation.- De Sea Spray Radar van de Lynx

helikopter- De AiVAPS-l 15 radarantenne

van de P-3C Orion- Een glasslijpbank- Een warmtebeeldcamera

1992, de MARINELUCHTVAARTDIENSTbestaat 75 jaar!Deze mijlpaal zal niet onopgemerktvoorbijgaan....Enkele Lockheed P-3C Orion vliegtuigen en enkele Westland Lynx helicopters van de Marineluchtvaartdienstzullen worden voorzien van een speciale, kleurrijke beschildering en daarmee de 75e verjaardag van de Marineluchtvaartdienst wereldwijduitdragen.Op vrijdag 5 juni 1992 zal tegelijkertijd op de beide Marinevliegkampen,Valkenhurg bij Katwijk en De Kooybij Den Helder, een grootse OPENDAG worden gehouden met een indrukwekkend voorvliegprogramma,statische show en airmarkt. Diversetentoonstellingen informeren het publiek over heden en verleden van deluchtvaart. De nadruk zal liggen opvliegtuigen die in het verleden bij deMarineluchtvaartdienst hebbendiensigedaan.Een overigens niet meer luchtwaardige vliegboot, van het type Dornier Do-24, een type dat ten tijde van de Japan-

- Een paneel van de TechnischeCentrale trainer

- Een demonstratie van het makenvan zeefdrukken

- Een demonstratie van geluidstransmissie over een glasvezelkabel

- Een stofarme bank met fijnmechanische instrumenten

Tussendoor worden statische objectenuitgestald, waaronder ook - ter accentuering - historische voorwerpen uit deTraditiekamer.Verder is op ons verzoek de Koninklijke Landmacht aanwezig met eenPRTL-tank (de “pruttel”). Er wordteen link gelegd met het onderhoud dathet MEOB verrichtaan apparatuur vande KL.Wij hopen dat het voor de MLD eenmooie verjaardag wordt. Veel zon enveel publiek! Het Marine Elektronischen Optisch Bedrijf is er ook!Namens het open dag team,

G. Nederlof+

se inval dienstdeed bij de Marineluchtvaaildienst in Indië, is uit Engelandgehaald en zal op het Marinevliegkamp Valkenburg worden voorzienvan een Nederlandse beschildering uit1938. Zo zal het toestel de jubileum-festiviteiten op Valkenburg opluisteren. Het toestel, eigendom van hetBritse RAF-Museum en uitgeleendaan het Militaire Luchtvaart Museumte Kamp van Zeist, werd door de laatste welwillend ter beschikking gestelden zal daar in de verdere toekomstworden tentoongesteld.Op 17 augustus a.s. wordt op het Marinevliegkamp Valkenburg een reüniegehouden voor al het huidige en voormalige personeel van de Marineluchtvaartdienst of hen die bij deze dienstdienen of hebben gediend.Op 18augustus a.s., de feitelijke “verjaardag” van de Marineluchtvaartdienst, zal de Bevelhebber der Zee-strijdkrachten een officiële receptiehouden voor een groot aantal genodigden.

1917-199275th Anniversary

Programma open dag5juni 1992

Marinevliegkamp De Kooy te DenHelderenMarinevliegkamp Valkenburg teKatwijk

Programma10.00-12.30 uur Vliegkampen geopend voor het publiekAanvang voorprogramma:Ultra Light Vliegtuigen, modelvliegtuigen, zweefvliegtuigen, para’s.13.00-17.00 uur Aanvang hoofdprogramma:Openingsact met parachutisten, diverse vliegtuig-demonstraties waaronder:Natopartners met helicopters, fightersen transporttoestellen. Historischevliegtuigen van de Marineluchtvaartdienst.16.00 uur Slotact. flyby formatie Orion’s en Lynx helicopters.

75 jarig jubileum MLD

r :—:

T

4Jp,/ Sj[fl ~

8 mei 1992 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 03 1992

p

‘t

Deelnemende Eenheden(Onder voorbehoud)

on Koninklijke MarineSH-14 B Lynx Koninklijke MarineSuper King Air Koninklijke MarineF-16A Falcon Koninklijke LuchtmachtAlouette III Koninklijke Luchtmacht80-105 C Koninklijke LuchtmachtF-27 Troopship Koninklijke LuchtmachtF-27 Maritime Koninklijke LuchtmachtPiper Warrior Nationale Luchtvaart SchoolPiper Arrow Nationale Luchtvaart SchoolPiper Seneca Nationale Luchtvaart SchoolBeech Bonanza KLM Luchtvaartschool

• .1. . . DII- 104 Devon DH-104 AssociationPiaggio P-149 Seagull Formation

-. ~ BoeingPT-17 PionierHangaarLelystad

Klemm KL-35 Pionier Hangaar Lelystad

Weil WB-4 Pion ier Hangaar Lelystad

.5. . .5

Cessna 170 PionierHangaarLelystadAT-l6llarvard St. Vliegsport Gilze Rijen

• .•~ . • . Auster MK-Ill St. Vliegsport Gilze Rijen

- • .,‘ ~. Tiger Moth St. Vliegsport Gilze RijenB-25 Mitchell Duke of Brabant Air Force

S. •

• Fokker S-1 1 Fokker FourDC-3 Dakota Dutch Dakota AssociationS—

— . . Stinson Sentinel Dutch Dakota Association~ ULV’s Mat Aero Team

Speed Canard Vliegclub Budel• ‘. Motorzwevers Aero Club Valkenburg

Zweefvliegtuigen Zuid Hollandse Vlieg Club• • •. . t Taifun Motorzwever Zwecfvliegclub Teuge

S.

• .5 •5•A

PBY-5A Catalina Plane Sailing Afr DisplaysTBM-3 Avenger Old Flying Machine CompanySea Fury Old Flying Machine Company

17.00 uur Vliegkampen gesloten voor Fairey Swordfish Royal Navy Historie Flighthet publiek. Fairey Firefly Royal Navy Historic FlightGedurende de gehele dag op beide Nimrod MK II Royal Air ForceMarinevliegkampen: Seaking AEW Royal Navy1. Static show van vliegtuigen: MVK Jetstream Royal NavyDe Kooy L~J~MVK Valkenburg C-130 Hercules Belgische Luchtmacht2. Tentoonstellingsruimte, waarbij de Seaking Belgische LuchtmachtMarineluchtvaartdienst in heden en Alouette III Belgische Zeemachtverleden nader wordt toegelicht. Hier iU~Tl1~7fl!geven ook luchtvaart-gerelateerde be- Atlantique II Franse Marinedrijven voorlichting aan het publiek Super Etendard Franse Marineomtrent produkten die in gebruik zijn Alpha Jet Franse Luchtmachtbij de Koninklijke marine. Miraoe 2000 Franse Luchtmacht3. Airmarkt, een markt waarbij stichtingen en verenigingen die banden Atlantique Duitse Marine

Tornado Duitse Marinehebben met de luchtvaart zich kunnenWestland Lynx Duitse Marinepresenteren.

4. Op het MVK Valkenburg zal het E-~3 Sentry Awacs NATOMilitair Luchtvaart Museum een hangaar vullen met historische vliegtui- ~HawkeyeUS Navygen. F- 14 TomcatUS NavyPublieksverwachting: BeIl UH-1HUS Army EuropeMVK Valkenburg 50.000 personen Black HawkUS Army EuropeMVK Dc Kooy 10.000 personen AH-64 ApacheUS Army Europe

P-3C OrionUS Navy.MEOBTIEK mei 1992

Page 10: MEOBtiek 03 1992

Oude tijdenAfkortingen kunnen aanleiding geventot een hoop verwarring. Voor mij washet duidelijk, een PC is een PersonalComputer. Een PC-1 leek mij een snellere versie, een PC-2 een soort turbouitvoering. Mis, een PC-1 is een Personeelsconsulent. Toch, enige overeenkomst tussen een Personeelsconsulent en een Personal Computer is welaanwezig. De reacties van een Personeelsconsulent zijn al even onvoorspclbaar als die van een PersonalComputer. Dat is al jaren zo. Toen ikte horen kreeg dat ik bij het MEBmocht komen werken en vroeg hoe

laat ik geacht werd te beginnen, kreegik als antwoord van de heer Van deBurgh, medewerker van PZ: “Ik weethet niet!”. Later werd mij duidelijk wathet probleem was. In de jaren vijftigbegon administratief personeel omhalf negen, werkplaats- personeel omacht uur. Het personeel van de meetkamer behoorde om acht uur te beginnen, doch vond dat zij onder het administratief personeel gerekend moestworden. De truc was om consequentiets voor half negen binnen te komen,iets eerder dan de chefs, De Groot enWierstra. De wacht, die registreerde of

je te laat kwam, wist dan niet andersdan dat je tot de half negen klantenbehoorde. Overigens, het administratief personeel had in die tijd een middagpauze van een uur, het voetvolkeen halfuur. Administratiefwerk werdin die dagen als meer vermoeiend gezien dan technisch werk. Toegegeven,Personal Computers waren er nog nietin die tijd. Er is zo wel het één en anderveranderd in de loop der jaren bij hetMEOB.

K. Meijer HSNC~

Nu ook Lotus 1-2-3 op de MEOB VAX.Louis 1-2-3 is een spreadsheet piogramnia, ook wel rekenblad genoemd.voor Personal Computers. Een spreadsheet bestaat uit een aantal vakjesverdeeld over een aantal rijen en kolommen. Deze vakjes kunt u naar believen vullen met gegevens zoals.~ getallen, zinnen, woorden, eic. Metbehulp van formules kunnen allerleiberekeningen en grafieken gemaaktworden. Sinds kort is dit prograninwook beschikbaar op de MEOB VAXcomputer (Release 3.0 geoptimaliseerd voor de VAX omgeving).

Het pakket biedt mogelijkheden voor3-dimensionale werkbladen, het tegelijkertijd laden van verschillendewerkbladen in het geheugen en hetmaken van grafieken en databasemanagement functies. Lotus 1-2-3 voorVAX behoudt de functionele compatibiliteit met Lotus 1-2-3 release 3 op dePC, net zoals file-, macro- en toetscompatibiliteit. Lotus 1-2-3 draait opde terminals type VT320 en VT420zoals de Data Collectie Systeem terminals. Het draait niet op de TeleVideo 970 (N.B. deze terminal zal in

1992 worden vervangen door eenVT420 terminal).

Meer geheugen beschikbaarHet grote voordeel van het gebruik vanLotus op de VAX is dat er veel minderkans op geheugenproblemen is. Volgens de documentatie kunnen er maximaal 256 werkbladen tegelijkertijdopen in het geheugen staan. Elk werk-blad kan een maximale grootte van8192 rijen bij 256 kolommen beslaan.Als test heb ik een file van 250 kBgebruikt die op een M290s met 1 Mbintern geheugen is aangemaakt. Defile kon op de PC niet meer gekopieerdworden i.v.m. geheugenproblemen. Ikheb de file overgezet naar de VAX enin Lotus geladen, 4 maal gekopieerden er waren nog steeds geen geheugen-problemen.

Diverse mogelijkhedenEen kleine greep uit de mogelijkhedenvan Lotus 1-2-3.Perspectief mode: het is mogelijk tegelijkertijd achter elkaar verschillendewerkbladen open te hebben staan. Zekunnen ook met elkaar gelinked wor

den, wat bijvoorbeeld handig is omverschillende jaaroverzichten achterelkaar te plaatsen.Het is mogelijk om files die op de PCzijn aangemaakt over te zetten naar deVAX. Macro’s die op de PC zijn aangemaakt kunnen in de VAX omgevinggewoon gebruikt worden.Er is nog veel meer mogelijk, maar hetvoert te ver om dat hier uit te leggen.Daarvoor verwijs ik naar de documentatie.Opstarten van Lotus is mogelijk vanuitde dollarmode ($) door het intypen van‘lotus/123’.In het pakket is er een online help-functie door het intoetsen van de Help-toets op het toetsenbord. Voor meerinformatie zijn er boeken te leen bij debibliotheek in Oegstgeest. Bureau Automatisering in Den helder beschiktook over documentatie.Het toetsenbord van de VT-terminal isafwijkend van de PC. Voor de betekenis van het toetsenbord van de VT-terminal kunt u een overzicht krijgen bijBureau Automatisering.Voor vragen over Lotus 1-2-3 kunt uterecht bij uw lokaal gebruiksbeheerder. Indien u geen toegang heeft tot deVAX eiVof ander technische vragenheeft kunt u contact opnemen met desysteembeheerder, de heer JJ.M. deFaber, tel. (*6..216)..2 199,

Tine Mostert,Bureau Automatisering.

10 mei 1992 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 03 1992

Een ongewone hijsklusOp 6 april f1. is met een hijskraan deShaker C395 via het dak van gebouwHuygens naar binnen gehesen. DeShaker maakt deel uit van de vibratieopstelling van de afdeling ONZO~‘Nachtzien Optiek). Voor deze opstelling was een plek gereserveerd in denieuwbouw van gebouw Huygens.

Tot voor kort stond de vibratie-opstelling in gebouw Al. De Shaker, met zijngewicht van 2041 kg, werd ‘s morgensmet een flinke vorkheftruck naar gebouw Huygens gereden. Een hijskraanmet een zeer lange arm stond opgesteld naast de periscopentoren in afwachting van een ongewone hijsklus.Terwijl men boven op het dak bezigwas met het verwijderen van betonnendakplaten, werd men beneden in deperiscopenhal een beetje nerveus. Hetbleek dat een periscoop op die tijdopgehaald zou worden en naar buitenmoest. Door twee zij-armen van dehijskraan in te trekken kon de peris

coop er langs en kon de hijsklus verdergewoon doorgaan.

CommunicatieDe machinist van de kraan kon beneden niet zien wat er boven op het dak

gebeurde. De mensen op het dak stonden met hem in verbinding via eendraagbare zend/ontvanger. Zo kondenmet een zekere precisie de dakplatenverwijderd worden. Met dezelfdenauwkeurigheid werd de Shaker opgetild en door de opening in het dak opzijn plaats gezet. Dakplaten er weer open de klus was geklaard.

Geen milkshakeDat deze Shaker gekocht is voor andere doeleinden dan het maken van eenmilkshake zal duidelijk zijn. DeShaker C395 bestaat uit een elektromagneet van 4 spoelen die luchtgekoeld wordt door een grote blower.Het is volgens de documentatie een‘wide band electrodynamic transducer”, 6000 pounds, 5-2000 Hz, 5 kVA16 kVA. Een flinke jongen dus, hij kandan ook flinke trillingen opwekken.De rest van het systeem bestaat uit eenkabinet met versterkers, corn putersysteem, voeding en accelerometer. Samen met de shaker en blower vormthet geheel het Vibration Control System waarmee systemen getest kunnenworden onder gebruiksomstandigheden. Zo kan men het trillingspatroonvan een tank opnemen en middels eenfloppy aan het systeem aanbieden. Eendergelijke simulatie werkt uitstekenden is een stuk goedkoper dan de testenin de praktijk uit te moeten voeren.+

Wil van Elk

-, ~

-fl

a

MEOBTIEK mei 1992 11

Page 12: MEOBtiek 03 1992

SeniorendagWoensdag 13 mei was de uitgaansdagvan de oudwerknemers van VERI,MEB, en MEOB.BOVO-tours had de Organisatie vandeze dag in handen en ik kan nietanders zeggen dan dat ze dat zeer goedgedaan hebben.De bussen konden op tijd vertrekken,maar ook de rest van de dag was aardigingepland, want ook de thuiskomst inOegstgeest was aardig rond de voorafvastgestelde tijd.In het totaal gingen 184 mensen mee,waaronder DMEOB, Dhr.Hogendoorn en zijn echtgenote. Verdeeld over 4 bussen gingen we op stap.De eerste 3 bussen voor de nietrokersen de laatste bus voor de rest.De eerste stop was in Renswoude diewe bereikte na goed 1 1/2 uur rijden.Koffie met gebak werd geserveerddoor vriendelijke mensen die hetklaarspeelde om die grote groep mensen binnen de kortste keren aan dekoffie te hebben. Men liet het zichgoed smaken want de tijd in de bus washoofdzakelijk gebruiktvoor het uitwisselen van nieuwtjes enhet ophalen van oude verhalen en datschijnt dorstig te maken.We werden hartelijk uitgezwaaid toenwe weer op weg gingen richting OOIJ.Ook dat was weer een heel stuk bus-zitten, maar die tijd werd besteed aanhet bekijken van de natuur waar wedoorreden, want het landschap is daartoch wel iets anders dan wij gewendzijn. De gesprekken gingen onder andere over hoe ieder zijn vrije tijd invulde. Daarbij viel het op dat verschillende oud medewerkers - door de vrouwvan dechauffeur ook wel “de jeugd van vroege?’ genoemd - zich hebben ontwikkeld tot sportvissers van hoog niveau,maar ook tot trotse oma’s en opa’s diemaar wat graag foto’s van kinderen enkleinkinderen uit de binnenzak toverden.Toen we het plaatsje OOIJ naderdekwamen we een paar kudden schapentegen en bleek OOIJ erg klein metsmalle straatjes.Dc maaltijd werd gebruikt bij restaurant “DE HAAN” in die plaats. Daarbleek waarin een klein plaatsje ookgroot kan zijn: Een warm onthaal door

meneer De Haan persoonlijk, een vlotte bediening door aardige mensen engoed eten. En dat alles prima verzorgd.Tijdens de lunch voegde OUDDMEOB Dhr. Antonides met zijnechtgenote zich bij het gezelschap hetgeen door iedereen zeer werd gewaardeerd. In zijn toespraakje dankteDMEOB Ir. P.R. Hogendoorn metname Klaas Varkevisser voor de organisatie van deze dag. 1-Jij zei het prettigte vinden mee te kunnen doen metdeze dag ondanks alle problemen dieer voor de marine en voor het MEOBin het bijzonder aankomen. Door deveranderde bevoorradingsfilosofie ende bezuinigingen zal het JvWOB fuseren met de magazijnsdienst en het MEOBH met de Bewapenings Werkplaatsen. Maar, zo sprak hij: “Ik verwachtdat zolang wij een kantine hebben, wedit soort aktiviteiten kunnen blijvenorganiseren’.Grote bijval natuurlijk van iedereen envoldaan, - daar had “DE HAAN” welvoor gezorgd - togen we naar het BEVRIJDINGSMUSEUM.Daar werd de groep in tweeën gesplitst. Een deel ging een rondrit maken door de OOIJPOLDER en het andere deel van de groep bezocht hetbevrijdingsmuseum.

Na 5 kwartier werd er gewisseld. Erwas natuurlijk ook een groepje wat debus miste en die de rest van de middagvan het prachtige weer genoten op hetterras van de plaatselijke kroeg. Hetbezoek aan het bevrijdingsmuseum isvoor iedereen een andere ervaring diewellicht emoties en herinneringen oproept aan tijden die we het liefst gauwvergeten, en was daarom misschienniet iets waar iedereen op zat te wachten.Toch is het goed om wat daar is samengebracht te bewaren voor de toekomsten een plek in stand te houden om demensen te gedenken die voor onzevrijheid zijn gevallen. De rondrit doorde OOIJPOLDER was mooi en interresant. De vrouw van de chauffeur dieals gids fungeerde wist tal van aardigedetails te noemen die het ritje absoluutde moeite waard maakte.Na het verzamelen bij het museumging de reis huiswaarts. Het werd eenbeetje stil in de bus,iedereen zat vergenoegd onderuit, terug te denken aaneen prachtige dag, die zeer geslaagdmoet worden genoemd..

J.W.M.E.van Laarhoven

• ~

—.

~ ~C~:.~,. ,~ ~

j’t

~1 S

1

t3~.

~ ~:~- ~\ ,,,_r

~i

~~

~1-

- ~4 ~

~ ~‘-~‘~L•~.

Een prachtige dag voor de oudwerknerners, zeer geslaagd.

12 mei 1992 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 03 1992

Er zijn niet zo veel ballen meer, endaar is geen bal aan. Vorig jaar gingeen bal niet door wegens de go~foorlogen afgelopen januari liet het MEOBhet afweten door het koninginnebal afte lasten. Reden hiervoor zou een tekort aan kantinewinst zijn. Hoe danook, het traditionele Oranjebal van dePVMBO ging wel door. Deze avondwordt jaarlijks rond koninginnedaggehouden, dit jaar op zaterdag 2 mei.

De personeelsvereniging ziet altijdkans om een gevarieerd avondprogramma in elkaar te zetten. Dezeavond bestond uit optredens van:Rendez Vous (dans- en showorkest),Flashback (easy listening music),Alexandra (zangeres) en Flip Hallema(illusionist met table magic).

Het was weer bal

Goede muziekIn 1984 heeft Rendez Vous ook opgetreden voor de PV. Mensen die datmeegemaakt hebben wisten zich noggoed te herinneren dat de groep eenaardig stukje muziek ten gehoor gaf.Ook op 2 mei ji. dus! De eerste helftvan de avond kreeg de groep menigeenop de dansvloer met een gevarieerdprogramma. De tweede helft van deavond was totaal anders. Er stond eenaantal mensen op het podium met derug naar het publiek gekeerd. Het wasdezelfde groep maar hun haar was achtemver gekamd met een hoeveelheidvet erin waar Long Tall Emie en zijnShakers jaloers op konden zijn. Demuziek mocht er ook wezen. Onvervalste Rock en Roll klanken hebbendevloer voor lange tijd vol gehouden.De muziek van de twee muzikantenvan Flashback maakte het geheel compleet waarbij menig sierlijk dansje gemaakt werd.En dan de zangeres Alexandra. Zijzong met een heldere en duidelijkestem een aantal liedjes uit een gevarieerd repertoire. Zij zong van “NewYork” tot “In dat kleine café aan dehaven” en kreeg vrijwel iedereen vande stoel af om ami in arm mee tedeinen op dc maat van de muziek. Eentoehoorder vond haar zo goed dat hijhaar een bloemetje gaf. Zijn collegakon het lege vaasje op tafel niet langaanzien en bracht het haar na.

Een gladjanusTussen de voorstellingen door werdFlip Hallema aangekondigd. Zoals hijzichzelf noemde: “een gladjanus meteen ronde top”, hij was dan ook zo kaalals een biljartbal. Met een stukje touwwist hij een hele poos te stoeien voorhij de eindjes weer aan elkaar konknopen. De rest van de avond brachthij door aan diverse tafels en hij liet hetpubliek van zijn aardige goochelkunsten genieten.

Een geslaagde avondEr zijn mensen die denken dat overdag, tijdens een werkdag, al genoeg isom met collega’s door te brengen endie daarom niet naar een feestavondgaan. Zij hebben wat gemist. Buitenhet feit dat de meeste collega’s zichbuiten werktijd anders gedragen, wor

den sommigen best gezellig als zij eenbiertje op hebben. Maar los daarvan,het was een gezellige avond, het bestuur van de PV kan er evenals debezoekers met plezier op terugkijken.•

Wil van Elk

Rendez Vous, dans- en showorkest,faniastich optreden

De tweede algemene Ledenvergadering. tevens praatavond met de afdelrngsbcsluren. wordt gehouden opmaandag 15 juni a.s.. in dc kantinevan het MEOB te Oegsigeest.Aanvang 20.00 uur.Inlichtingen: Secretaris 1. Flohr(01711-52337)

MEOBTIEK mei 1992 13

Page 14: MEOBtiek 03 1992

Voorschriften slopen asbest verscherpt.Dc laatste tijd verschijnen er nogal watpublikaties over de gevaren van asbest. Asbest is een materiaal dat eengrote slijtvastheid heeft en goed bestand is tegen hoge temperaturen. Datis dan ook de reden dat asbest in hetverleden op allerlei plaatsen werd toegepast.In de loop der jaren is vast komen testaan dat asbest niet alleen goede eigenschappen heeft maar ook een paarvoor dc mens heel vervelende.Zo is bekend dat asbeststofkankerverwekkend is en al veel slachtoffersheeft gemaakt onder mensen die zichmet name bezighouden met sloopwerkzaamheden. Zij zijn echter niet deenigen want ook loodgieters, elektromonteurs, schoonmakers, timmerlieden en onderhoudsmonteurs kunnenmet asbest in aanraking komen. Bloot-stelling kan worden verwacht omdathet slopen of verwijderen van asbestnoodzakelijk kan zijn om het “eigen”werk uit te voeren. Vandaar dat voorlichting over de gevaren van asbest

voor deze beroepsgroepen zeker opz’n plaats is.Per 1 februari 1992 gelden strengereregels voor het slopen van asbest. Deverscherping is bedoeld om werknemers een betere bescherming te biedentegen het kankerverwekkende asbeststof dat bij het slopen vrijkomt. Als ergeen goede veiligheids- en gezondheidsmaatregelen zijn getroffen, is dekans zeer groot dat de slopers of andere personen die aan asbeststof hebbenblootgestaan, na enige jaren ernstigziek worden.Een aantal punten die in het nieuweAsbestbesluit zijn opgenomen:- meldingsplicht van iedere sloop aande Arbeidsinspectie:- indienen van een werkplan:- opstellen van een veiligheids- en gezondheidspian;- de sloop moet onder toezicht staanvan een deskundige;- slopers schriftelijk voorlichten overde gezondheidsrisico’s.Nu denkt u misschien, wat heb ik metdat verhaal te maken, ik voer helemaal

geen sloopwerkzaamheden uit, dusbehoef ik me ook niet druk te makenover de gevaren van asbeststof.Wellicht is het dan goed om te wetendat als u eigen onderhoud pleegt aanuw auto, de remvoeringen veelal as-best bevatten.Ook plegen veel mensen zelf onderhoud aan hun huis eic. Ook hierbijkunt u verwachten dat in het verledenasbesthoudend materiaal is gebruikt.Het is zelfs bekend dat er taikpoederszijn waarin asbest verwerkt is dus ookhuisvrouwen kunnen tijdens het verzorgen van hun baby’s met asbest geconfronteerd worden.Nu is het niet zo dat u een werkplanmoet gaan maken en indienen bij dearbeidsinspectie, als u de remschoenen van uw auto vervangt, maar het iswel belangrijk dat u zich real iseerd dater mogelijk asbeststof kan vrijkomenen dat u zeer voorzichtig te werk moetgaan en verspreiding van het asbeststof dient te voorkomen.•

A.v.d. Poel, BVA

Scheepsbel volleybaltoernooi 1992Op woensdag 13mei1992 organiseer-den de gezamenlijke personeelsvereningen PV Marine Den Haag en dePVMBO een recreatief volleybaltoernooi in sporthal “De Vliethorst” teVoorschoten.Om 18.00 uur traden 9 teams uit DenHaag en 9 teams uit Oegstgeest aan omte strijden voor de door de Scheepsbelbeschikbaar gestelde wisselbeker. Tijdens de voorronde werd door iederteam om elke punt gestreden. Ook inuitzichtloze situaties, zoals bij eenstand van 35-4 ging het er nog fel aantoe.Rond de klok van tien zat voor despelers de voorronde er op en kon dewedstrijdleiding de balans opmaken,terwijl alle spelers gekluisterd zatenaan de buis om te kijken naar het laatste kwartier van Ajax - Torino.Nog in de overwinningsroes verkerend moesten de beste acht teams aantreden voor de laatste ronden. Uiteindelijk bleven er drie Haagse en éénOegstgeests team over voor de eerstevier plaatsen. Om de eerste en tweede

plaats streden “Scheepjesrecht” en“De Spinnenbank” beide uit DenHaag, waarbij~” Scheepjesrecht” metde eerste prijs ging strijken. Om dederde en vierde plaats kwamen tegenelkaar uit “Ons Team” uit Oegstgeesten “Henzes Hurrycanes” uit DenHaag. ‘Ons Team’ ging jammer genoeg met de vierde prijs naar huis.

De Scheepsbel wisselbeker werd wederom gewonnen door Den Haag enuitgereikt door de voorzitter van de PVMarine, de heer T. van Helvert. Alledeelnemers gingen tevreden naar huismet als herinnering aan deze avondeen vaantje..

A. Bal

Op 24 maart jI. hield J. Vlaar eenreceptie in de kantine van hetMEOB. Het was een druk be

‘~ zochte receptie. Veel vrienden en“~“ collega’s waren aanwezig om

Koos te feliciteren met zijn 25 ja~ rig ambtsjubileum.

14 mei 1992 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 03 1992

PUZZELLADDER Met puntenverlies: Hr. J.W. de Groot! 25,--Mw. P.M. van Duyvenbode f 15,-­Zonder puntenverlies: Hr. C. Moraal f 10,-­Punten: Naam:

1 Hr. J.J.J. Muliers 1 Mw. C. Naafs de Boer 4 Hr. A. Ba1 4 Hr. C. Haasnoot 4 Mw. J. Kuhn Grootjans 5 Hr. C. Duisterrnaat 5 Hr. J.P. Dam 5 Hr. K. Varkevisser 6 Mw. C. Schipper van Duin

Mw. C. van Dijk 8 Hr. P. Dijkdrent 8 Hr. P. Guyt 9 Mw. M. van Voorene Weymar 10 Hr. G. Wesse1ius 10 Hr. H. de Best 10 Mw. D. de Gier Jansen 11 Hr. P. van der Burg 12 Hr. T. Borreman 13 Hr. F.L. Wiesenfe1d 16 Hr. J. Jonge1een 16 Mw. M.C.J. Jansen 17 Hr. J.W. van Markus 20 Hr. C.L. Moraa1 20 Hr. D.R. van der Neut 20 Hr. J.W. Ruben 20 Mw. I. Varkevisser Kuyt 22 Mw. P. Grootjans Martens 25 Hr. C. de Graaf 25 Hr. D. van Schoneveld

MEOBTIEK mei 1992

I

l

I

I

I

r

0 0 0 I I I I u J

!U u E E I E A A A I 0 0 0 I I I I u u I u A

'---

Oplossing puzzel maart 1992

'0 'o U 'A 'N I 'E 'R

0 p IJ 'N 11J 'R A G IJ ''A K E 'N [I T 1:1 ~ I E u w "s ll 'p A IJ ''R w [] "I "s l T "s IJ IJ "A R T A IJ 't1 ''E 0 B c A G l A s [J "s "E N 't A L IJ '8 0 N 0 "E 0 0 A [J .,L

A ~ 'N E E [J .,A u K E H ll "E T u IIJ E

't.J "I L [J c ) "A L ''r [] 'A. ''R ·a

B IJ "s "H IJ "A 0 ·s l~E N A 'A. T ll IJ 'p A R K [J "T "I IJ ''R E IJ ··o ·o 0 R s M E E R

Plus twee, min twee letters Staat niet in volgorde

Alstublieft; Overste in een klooster; Uitroep van Archimedes mine; Zeehond; In de grond gemaakte diepte; Metaal; V oorzetstel; Cafe; Verkeerd; Duw; Hij ruste in vrede; Geladen deeltje Nimmer; Gehuurde sluipmoordenaar in Italie; Biljartstok; Geweer; Korte periode van regen; Vogel.

15

Page 16: MEOBtiek 03 1992

PZ-ters - PZ-ters - PZ-ters - PZ-ters - PZ-ters - PZ-ters - P

In dienstN.A.Koct PZ/O 01-03-92J.G. Weijers AZ./O 01-04-92R. Schimmel PB/O 01-03-92B.J.Nicnhuis BD/O 12-05-92

Met ontslagWJ. Kliffen BEB/0 15-03-92M. Oudendorp AZ/0 01-04-92P.Uithoven PB/0 01-03-92T.A. Schrama PB/0 0 1-03-92B.M.de Baat BD/0 13-04-92

PensioenP.L.Kokshoorn PB/0 01-05-92

VUTW. Ros AZ/0 29-03 -92L. Kruit P810 03-03-92A.A.v.d. Kruk DIMA 01-05-92

Hanneke Ouwerkerk-Dirkse, medewerkster Audio Visueel Centi um van hetMEOB, is in het geheim getrouwd met haar vriend Roddy Zecha tijdens hun

vakantie in Gretna Green.

Hanneke en Roddie, centraal op de foto, maakten van de gelegenheid gebruik omop deze beroemde plaats “te doen alsof”. Vroeger kon men hier in het geheimtrouwen zonder toestemming van wederzijdse ouders. Het “bruidspaar” is deleeftijd van zestien jaar al lang voorbij, toch was het leuk om het mee te makenen ze houden aan deze toeristische trekpleister een aardige foto en een certificaatals herinnering over.

16