MEOBtiek 03 1997

28
MEO i~ii~rnme~Ef 4 De DC krant Albert Vink over het DC-gebeuren. 7 Trainer in ontwikkeling Het MEOB bouwt aan een Technische Centrale Trainer voor M-fregatten. 9 Mexikaanse week Siësta en T~rtilla’s in de bedrijfskanti ne van het MEOB. 14 Laatste schietdrive De afdeling schieten van de PV hield laatste Paasdrive. 18 Afscheid van een marinier Sietse Visser nam afscheid van het MEOB. 20 PRTL-convenant DMhOB tekende convenant voor een ondcrhoudsproject van de PRTL. L 24 Oranjebal 1997 , E.’ Een fotocollage en een impressie van het onlangs gehouden Oranjebal. En nog veel meer MEOBTIEK IS EEN PERI IEKE UITGAVE VAN HET MARINE ELEKTR NISC EN OPTISC BE RIJF

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 03 1997

Page 1: MEOBtiek 03 1997

MEO

i~ii~rnme~Ef

4 De DC krantAlbert Vink over het DC-gebeuren.

7 Trainer in ontwikkelingHet MEOB bouwt aan een TechnischeCentrale Trainer voor M-fregatten.

9 Mexikaanse weekSiësta en T~rtilla’s in de bedrijfskantine van het MEOB.

14 Laatste schietdriveDe afdeling schieten van de PV hieldlaatste Paasdrive.

18 Afscheid van een marinierSietse Visser nam afscheid van hetMEOB.

20 PRTL-convenantDMhOB tekende convenant voor eenondcrhoudsproject van de PRTL.

L

24 Oranjebal 1997 , — E.’Een fotocollage en een impressie van — —

het onlangs gehouden Oranjebal. —

En nog veel meer

MEOBTIEK IS EENPERI IEKE UITGAVE

VAN HET MARINEELEKTR NISC

EN OPTISC BE RIJF

Page 2: MEOBtiek 03 1997

Verkiezingskoorts Nieuwe collega

Door: P.R. Hogendoorn, DMEOB

Er wordt wat afgestemd in deze bloeimaand. Hetlijkt wel meimaand, verkiezingsmaand.

oppositie, mag Labour nu de Britten de eenentwintigsteEerst natuurlijk 1 mei in Engeland. Na vele, vele jaren van

eeuw in loodsen, al dan niet binnen een verenigd Europa.

FrankrijkOp25 mei zijnde Fransen aan de beurt. De president zoekt ‘~

grotere steun voor de noodzakelijke bezuinigingsmaatre- ,

gelen. Anders komt er van Frankrijks centrale rol in een ~ .:..

verenigd Europa niets terecht. En dat is voor een Fransmanondenkbaar.

Naam: Rob OudshoornOegstgeest Functie: Projectleider (BOO)En daar tussendoor houden wij verkiezingen in Oegst

In dienst: 13januari 1997geest. Bij ons gaat het niet om een verenigd Europa, maarVorige werkgever: Fokker Aircraftom een verenigd marinebedrjf. Een verenigde onder-Is gek op: Vakantiehoudsorganisatie op MVKK en een verenigd magazijn. EnHeeft hekel aan: Oneerlijke mensenhet gaat om de rol die het MEOB en de MEOB-ers daarinFavoriete eten: Italiaanse gerechtenspelen. Een nieuwe DC-ploeg gaat onze belangen verdeFavoriete sport: Snookerdigen bij de onderhandelingen over dat marinebedrjf, dieGrootste wens: Een vlucht met de Space Shuttleonderhoudsorganisatie en dat magazijn en bij de onderhan

delingen over verplaatsingen en reorganisaties. Zij zullendaar de komende jaren hun handen vol aan hebben.Ik denk dat het goed is als zij zich daarbij gesteund voelendoor het vertrouwen dat wij in hen hebben.

DuidelijkheidIk hoop dat de maand mei ons nog meer nieuws brengt daneen nieuwe dienstcommissie. Duidelijkheid over het sociaal plan bij voorbeeld en duidelijkheid over de data waaropde verschillende units of secties worden overgeplaatst. Datzou het maken van keuzes iets minder lastig maken.+ _____________________________________

Op de voorpagina

Sinds mensenheugenis weer een ‘vlaggen-parade’ bij het MEOB.

Het was even wennen op 24 april voor hetgroepje millitairen dat bij het MEOB werkt.Allemaal ter ere van het afscheid van adjudant Visser.

Bedrijfsmaatschappelijkwerk, MEOB

Gebouw Pascal, kamer 038,toestel 2183F. Caspersz, BMW’erSpreekuur maandag van 13.00 tot 16.30 uuren donderdag van 9.00 tot 16.30 uur.Overige dagen te bereiken:tel.: 070-3187440

DBGZIAABGDienst Bedrijfsgezondheidszorg Koninklijke marine,Afdeling Algemene Bedrijfsgeneeskunde

MEOBSpreekuur maandag en woensdag, natelefonische afspraak (tst. 2234)W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

2 mei 1997 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 03 1997

Van de redactieDoor: Wil van Elk,Hoofdredacteur

Kiezen, daar zou dit nummer van MEOBtiek over gaan. Kiezen vooreen andere baan, om in deze regio te kunnen blijven wonen en werkenof: meegaan naar Den Helder. Maar vooral, kiezen voor een nieuwepersoneelsvertegenwoordiging: de Dienstcommissie. Er is echter eenspeciale DC-editie uitgegeven voor de dienstcommissieverkiezingenvan 23 mei. Deze DC-special is intern bij het MEOB verspreid, vandaardat u in deze MEOBtiek daar weinig over leest.

Sommigen hebben al een keuze gemaakt. Voor hen geen MEOB meer. Geenvertrouwde rit meer naar de Haarlemmerstraatweg. Zij die ooit hebben gekozenvoor een huis in Haaswijk, in de schaduw van het MEOB, moeten nu verder reizen.Ook dat verkiezen ze boven een baan in Den Helder, ondanks de baangarantie.

DienstcommissieDe dienstcommissie heeft een jaarverslag uitgegeven en de kandidaten voor eennieuwe DC hebben zich in de maand mei geprofile’trd. De een wat meer dan deander. Op één na: Jan Willem van Nobelen. Jan Willem is een van de velen die hun

• geluk elders gaan beproeven. Zijn verkiezingscampagne eindigde abrubt met eenafscheidsbriefje in de DC-special. De overige kandidaten presenteerden zichzelfen hun partij: AbvaKabo, CFO of CMHF. De kandidaten krijgen het moeilijk in denabije toekomst. De Dienstcommissies van de drie onderhoudsbedrijven, MEOB,SEWACO en Rijkswerf, samen met de militairen in hun eigen DC - de 000 - gaanop twee niveaus opereren. Dat heeft Albert Vink uitvoerig geschetst in de MEOBtiek van maart 1997. De vertegenwoordigers voor de gezamenlijke DC moetenkomen uit de eigen DC. Het is voor ons belangrijk dat er een sterke vertegenwoordiging komt uit onze eigen DC.

IntroductieHoe de oud-medewerkersdag van 15 mei was, leest u in de volgende MEOBtiek.In dit nummer stellen we weer de nodige nieuwe medewerkers aan u voor.Sommigen hebben een contract voor een jaar, anderen komen uit de KlvI-organisatie en zullen regelmatig in een uniform worden gesignaleerd. Bij de vorigeindiensttreders stond H. Vorselaars als nieuwe medewerker voor het Standaardenlab. van het Kalibratiecentrum. Op de dag van het interviewtje voor zijn introductiekondigde hij aan dat hij het bedrijf al weer verliet. Vorselaars kwam uit Julianadorpen het dagelijks heen en weer reizen beviel hem absoluut niet: “Wat valt dat tegen.Ook al ga ik vroeg van huis, het blijft een rit van anderhalf uur. En vanmorgen reediemand mij bijna van achteren aan, dat scheelde maar weinig. Nee, ik zie het nietmeer zitten!” Tja, velen van ons staan straks ook voor de keuze om heen en weerte gaan rijden naar Den Helder. Nog maar even goed over nadenken.

Op 15 mei hebben de bonden weer met de werkgever, namens de staatssecretarisin deze de Commandeur Brand, gesproken over het Sociaal Plan MEOB. De ledenvan de drie bonden bij het MEOB: Ab~aKabo, CFO en CMHF, hebben zicheenduidig uitgesproken: ze zeggen NEE tegen het voorstel zoals het nu op tafelligt. De voorzitter van de Bijzondere Commissie Burgerpersoneel KM (BCBPKM)legt het geschil voor aan de Advies- en Arbitragecommissie (commissie De Ruiter,voorheen commissie Albeda). De BCBPKM komt dinsdag 27 mei weer bijeen. Devierde gesprekspartner, de vakbond AC, heeft wel ja gezegd en neemt niet deel aanhet geschil.•

Kort maar krachtig

Salaris 1997Data waarop het salaris naar de bank- ofgiro-rekeningen gaat. Bijschrijving vindtmeestal één of twee dagen later plaats.22 mei (+ vakantie-uitkering)23 juni (+ interim)24juli22 augustus23 september23 oktober21 november19 december (+ interim)

LintjeH. Baartman, voormalig MEOB-medewerker, heeft een lintje gekregen, hijwerd Ridder in de Orde van Oranje Nassau Lid. Hij was veertig jaar penningmeester van de Ned. Ger. Kerk en twintigjaar betrokken bij het drukken en verzorgen van het clubbiad van L.O.H.C., zolazen wij in de Oegstgeester Courant.

After workOp iedere eerste vrijdag van de maandis er een gezellig samenzijn in het PetitRestaurant. Een maandelijks terugkerende gelegenheid om collega’s en oud-collega’ s te ontmoeten. Tot ziens op6 juni.

Clubavonden PVMBOMaandag +

Vrijdag BridgeDinsdag SchietenWoensdag Computer Hobby Club

Elke laatste woensdag vande maand (behalve injuli en december)

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen/Sjoelen

VerfHet is mogelijk om verf en aanverwanteartikelen te kopen bij SIKKENS CENTER, Fruitweg 28-30, 2321 GK Leiden.Er moet contant worden afgerekend ende toegangscontrolekaart moet wordengetoond met vermelding van ordernummer M13489073.

En toch weet de PTTons te vinden

MEOBTIEK mei 1997

Page 4: MEOBtiek 03 1997

Uit de koker van de DC-voorzitterDoor: Albert Vink

Sociaal plan MEOBDe marine heeft voor het sociaal plan MEOB een eindbod op tafel gelegd. Een eindbod dat ver, zeer ver isverwijderd van onze wensen. De leden van de bonden zullen zich hier over gaan uitspreken. Tijdens hetlezen van dit stuk is dit al gebeurd. We weten dan hoe we verder moeten met het moeizame proces van hetsociaal plan MEOB. Vast staat dat het sociaal plan MEOB, met name voor de groep MEOB-ers onder devijftig jaar, niet van een sociaal inzicht getuigt. Mensen worden tegen hun zin verhuisd en het kost hen nogaanzienlijk veel geld ook. “Hoever mag een werkgever hierin gaan?”, vraag ik mij dan ook af. Het antwoord.“Net zo ver als wij hem toelaten.”

HuisvestingEnige tijd geleden heb ik gesproken metstaatssecretaris Tommel over de verplaatsing van het MEOB. We hebbenhet met name gehad over de huisvestingsproblematiek. Ik heb hem eentweetal concrete vragen gesteld in hetkader van een verhuizing van de werkgever.

Eerste vraagDe eerste vraag was geënt op het antispeculatie beding. Dit houdt in, dat alsmensen een huis hebben gekocht, degemeente het recht heeft om de winst afte romen. Bij een verhuizing naar DenHelder kan dit inhouden, dat mensen

Overleg

tienduizenden guldens moeten inleveren bij de gemeente.

De heer Tommel was hierin zeer duidelijk: de gemeente heeft gelijk en krijgtin deze ook zijn steun. De werkgevermoet hier maar voor opdraaien. Die haddit in zijn verhuisplannen moeten meenemen.

Tweede vraagDe tweede vraag ging over een voorkeursbeleid van de gemeente in het kader van de toewijzing van huisvesting.Concreet, mag een gemeente bijvoorbeeld kinderen van MEOB-ers voor-

trekken in het toewijzen van een woning, als de ouders naar Den Helderwillen verhuizen. Dit antwoord wist hijniet uit zijn hoofd, maar hij heeft mij terplaatse toegezegd hier schriftelijk op tezullen antwoorden.

Inmiddels heb ik een brief ontvangenwaar beide antwoorden in staan. Ik zaleen kopie sturen aan de gemeenteOegstgeest, met de vraag deze in de raadte willen behandelen. Tevens zal ik vragen hier regionaal aandacht voor te vragen.

Er is geen overlegvergadering metDMEOB geweest de afgelopen tijd.Wel hebben zich een paar zaken afgespeeld waarover ik u wil informeren.

MeevaarvergoedingIn het kader van het nieuwe reisbesluitis er een probleem opgetreden. Doordater geen avondcomponent meer wordtuitgekeerd als men zich bevindt in eenrijksgelegenheid, wordt dit ook nietmeer gedaan aan boord van schepen.Onze militaire collega’s krijgen echtereen meevaarvergoeding. Dit houdt indat er dus verschil is tussen een burgeren een militair die naast elkaar het zelfde werk doen. Dit is door de directieonderkend en men wilde de DIBEL-potgebruiken om dit te gaan repareren. Hieris de dienstcommissie het niet mee eens.DIBEL is een vorm van een extra beloning die niet structureel gebruikt magworden om regelingen, die worden af-

geschaft, te vervangen. De dienstcommissie heeft dan ook een tegenvoorstelgedaan met de volgende oplossingen:

1. Het aanpassen van de reisregelingMEOB, zodat het mogelijk wordt gemaakt bij meevaren toch een avondcomponent uit te keren. Door de reisregeling aan te passen houdt men alles inéén regeling en is verder aanpassen vanandere regelingen niet nodig.

2. Een oplossing te zoeken in de regeling bezwarende arbeidsomstandigheden. Ook dit zou rechtvaardig zijn, hetzijn immers werkzaamheden die nietonder normale omstandigheden wordenuitgevoerd.

3. De doelmatigheidswinst van hetMEOB zou gebruikt kunnen worden omstructureel de mensen een toelage tegeven.

4. In het kader van de gelden van bindingspremies, een vast bedrag per jaartoe te kennen aan mensen die meevarenop schepen.

Het zal u duidelijk zijn dat de dienstcommissie van mening is dat er geenonderscheid mag zijn tussen een vergoeding van militairen en burgers. Maarde dienstcommissie vindt ook dat ditniet te pas en te onpas mag wordenrechtgetrokken uit de pot DIBEL, wantdan worden anderen weer te kort gedaan.

DMEOB heeft ons toegezegd dat hij hetvoorstel van de dienstcommissie inoverweging heeft genomen en dat destafafdeling PZ bezig is met het uitzoeken en doorrekenen van het voorstel.

4 mei 1997 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 03 1997

ZiekteverzuimbeleidEr wordt de laatste tijd steeds vakergesproken over ziekteverzuimbeleid.De ene regeling is nog niet in werkingof er ligt alweer een volgend beleidsstukop tafel. Hoe moeten we hier nu binnenhet MEOB mee omgaan.Enige tijd geleden is er een stuk verzuimbeleid geschreven door de bedrijfsarts. Dit is aangeboden aan het bedrijf, maar nog niet voorgelegd aan dedienstcommissie. Het beleid van de artskomt erop neer dat u zich, in geval vanziekte, bij uw chef ziek meldt. Hiernagaat de verzuimbegeleiding in werking.Één van de acties is dat u wordt benaderd door de verzuimbegeleider. Zij wilmet u een afspraak maken over de hervatting van het werk. Als u tot een afspraak komt wordt u vooraf weer betergemeld bij uw chef.

Hier begint het spanningsveld met hetbedrijfsbeleid dat ook is onderschrevendoor de dienstcommissie. Verzuimbeleid en verzuimbegeleiding ligt in de lijnzoals dit heet. U meldt zich ziek bij uwchef en u meldt zich beter bij uw chef,dit is en blijft het uitgangspunt van dedienstcommissie, totdat er een nieuwbeleid met een nieuwe regelgeving isafgesproken met de directie.

We hebben over dit punt gesproken metde bedrijfsarts en het zal u niet verbazendat wij van mening verschillen. Wij zijnniet dichter bij elkaar gekomen. Dedienstcommissie heeft bij DMEOB gemeld wat er speelt en DMEOB heeftgezegd de zaak op zijn beloop te laten.

Evaluatie MEOB-2000De dienstcommissie heeft de evaluatieMEOB-2000 van de units ontvangen.De conclusie dat er een viertal onderwerpen is waar men binnen de staf ver-

der mee wil gaan, wordt door de dienstcommissie niet gedeeld. In onze ogenzijn er meer unit overstijgende knelpunten. De stukken doornemend, komenwij tot de volgende punten die geë”alueerd zouden moeten worden:

1. Capaciteits tekorten / de vastgestelde formatieEr wordt bij de meeste units gemeld dater capaciteitsproblemen zijn. De dienstcommissie kan hier in meegaan. Wijzijn benieuwd hoe dit kan worden opgelost. Met name omdat er los van MEOB2000 een grote uitstroom van personeelis. Een zaak die al enige tijd liep, was deevaluatie luchtvaart technische publikaties. Hier zijn in het verleden afsprakenover gemaakt. Hier zal ook op teruggekomen moeten worden.

2. De nhoud van de functiefinancieel medewerker in deunitsDeze functie is tot nu toe slecht ontwikkeld binnen de units. Het ontbreekt volgens de dienstcommissie aan een juistesturing van enerzijds de unit en ander•zijds de BEB Organisatie. Kortweg gezegd: “de medewerkers zwemmen.”

3. De relatie tussen BEB en andere units met betrekking tothet BBSUit de evaluatie haalt de dienstcommissie dat er intern de units onvoldoendekennis is van het BBS. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het verloop vanhet personeel en het onvoldoende overdragen van kennis. Er zal een plan vanaanpak moeten komen om deze achterstand in te halen.

4. Groot verloop militairenDe dienstcommissie heeft geconstateerd dat het verloop onder de militairen

erg groot is. Dit is niet het uitgangspuntgeweest bij het creëren van militairefuncties bij het MEOB. In een evaluatiemoet de vraag worden beantwoord; zijnde militaire functies nog wel te rechtvaardigen.

5. Neergeschut functionerenIn de evaluaties wordt niet gemeld dater nog vele MEOB-ers neergeschutfunctioneren. Binnen de staf zullen afspraken moeten worden gemaakt hoesnel deze mensen weer op hun eigenniveau terug moeten zijn.

6. Functies boven de sterkteBij de vorming van MEOB-2000 zijnafspraken gemaakt over een aantalfuncties boven de sterkte. Tijdens deevaluatie zou worden bezien of ditstructureel werk was of niet. Deze vragen zullen moeten worden beantwoord.

7. Doelen MEOB-2000Er is in het kader van MEOB-2000 eenaantal doelen gesteld die gehaald moesten worden. In sommige evaluatieswordt hier iets over gezegd. De vraagblijft: zijn bedrjfsbreed de doelen gehaald en zo niet, waarom niet.

8. Demarcatie SEWACO-bedrijfDit probleem doet zich met name voorbij de unit Advies. Bij de reorganisatiesMEOB-2000 en SEWACO-bedrjf iseen demarcatie afgesproken, het wel bekende kruisjeslijstje. Het kan niet zozijn dat DMKM-WCS hier anders meeomgaat. Het MEOB zal in dat geval ookzaken naar zich toe moeten trekken.Hieraan gekoppeld zit dan ook de vraag:hoe staat het dan met de acquisitie, ditwas een speerpunt van de unit advies.

De dienstcommissie heeft bovenstaande zaken naar de directie verwoord.

Overleg met de projectleiderEr is weer een overleg geweest met deprojectleider over de vorming van éénmarine onderhoudsbedrijf. Tijdens dezevergadering zijn de volgende afsprakengemaakt. De dienstcommissie op niveau 1 wordt ingesteld en de vertegenwoordiging is als volgt: 3 leden van dedienstcommissies van MEOB, SEWACO-bedrijf en Rijkswerf en 1 lid van het000 (militaire dienstcommissie) vanhet SEWACO-bedrijf.

Er is toestemming voor een vaste ambtelijk secretaris. Met DMEOB wordenafspraken gemaakt over een regelnurnmer en er wordt een FIF gemaakt. Hetgaat in eerste instantie om een tijdelijkefunctie die zo snel mogelijk vanuit hetMEOB zal worden ingevuld.

Er is toestemming om een extern bureauin te huren. De dienstcommissie zal eenaantal offertes gaan aanvragen en metde projectleider (die dan de algemeen

directeur 7al zijn) afstemmen over het inte huren bureau.

Verder heeft de bevelhebber der zee-strijdkrachten besloten dat er voor hetreorganisatietraject de convenantprocedure zal worden gevolgd. Dit houdt indat er voor de dienstcommissie op niveau 1 meer bevoegdheden zijn. Belangrijkste verschil met de normale procedure is, dat op het moment vangeschillen of afwijkende adviezen, ereen adviescommissie zal worden be

MEOBTIEK mei 1997 5

Page 6: MEOBtiek 03 1997

noemd die een uitspraak zal doen overhet verschil van mening. Dit is een overwinning voor de medezeggenschap tenoemen en geeft aan, dat we als goedeoverleg partner worden gezien.

Er is nog geen overeenstemming overhet aantal UROR trajecten, dat in hetkader van de vorming van één marinebedrijf zal worden gevolgd. Uitgangspunt van de dienstcommissie is dat eréén traject voor het hele bedrijf wordtgevolgd. Volgens de projectleiding isdit niet mogelijk. Er is bepaald dat diteen punt van overleg is met de dienstcommissie op niveau 1. De dienstcommissie heeft gemeld, over dit punt metde bestuurders van de vakorganisaties tewillen praten. We komen hier tijdenseen volgende vergadering op terug.

De projectleider en de dienstcommissiestel&n vast, dat er dus een positief advies ligt om fase 1 van de reorganisatiein te gaan. Fase 1 houdt in: het aanstellen van een algemeen directeur die alsTABA verantwoordelijk is voorMEOB, SEWACO-bedrijf en Rijks-werf en de instelling van een dienstcommissie op niveau 1. Vanuit het MEOBzullen Theo den Haan, Dick Havenaaren Albert Vink deze dienstcommissiegaan bemannen.

Integratie ETMAG - ArsenaalEr is een eerste gesprek geweest tussende here~n Osseweijer en Rademacher namens de projectgroep en de dienstcommissie MEOB. Hier is een aantal zakenaan de orde gekomen. Allereerst heeftde dienstcommissie aangegeven dat er

een vorm van medezeggenschap moetworden ingesteld. Onze voorkeur gaatuit van een SOO (samengesteld overlegorgaan). Verder zijn er wat op- en aanmerkingen besproken uit een eersteconcept dat toen op tafel lag. In ditconcept staat hoe de integratie, volgensde projectgroep, het best kan wordengedaan. De dienstcommissie heeft aangegeven dat er nog gesprekken plaatszullen vinden met mensen uit de Organisatie en dat daarna wellicht meer commentaar zal worden ingeleverd. Dedienstcommissie heeft drie mensen aangewezen als projectbegeleiders: RubenAalders, Leo Schelen en Harry Cohen,zij zullen zich voor dit project gaan inzetten.

Integratie Avionica - onderhoudsdienst van de KooyOok hier heeft een eerste gesprek plaatsgehad tussen de mensen van de projectgroep en de dienstcommissie. Ook in ditgesprek is duidelijk gemaakt hoede medezeggenschap ingericht dient te worden. Verder heeft de projectgroep aangegeven hoe de procedure zal gaanlopen. Hierbij werd duidelijk dat de infrastructuur ook nu weer het belangrijkste knelpunt is. Wil men op tijd klaarzijn met bouwen, dan moet zo snel mo

gelijk een plan van eisen op tafel. Eenplan van eisen kan alleen maar op tafelkomen als je weet welke structuur denieuwe onderhoudsorganisatie op deKooy gaat krijgen. De projectgroep isop dit moment bezig met het uitwerkenvan een aantal alternatieven.

Vervolgens heeft de dienstcommissiegesproken met de dienstcommissie vande Kooy. Hier hebben wij duidelijk ge-

maakt hoe wij over een aantal zakendenken, hoe wij de medezeggenschapwillen inrichten en wat wij op dit moment als beste integratie zien. Om hetproject goed te kunnen gaan begeleidenheeft de dienstcommissie de volgendemensen aangewezen als vertegenwoordiging: Bas Schaap, Rinus Brouwer enHans van Bree.+

0 ldtimerBeunhazen

schuld en moesten van hogerhand eensignalering buiten aanbrengen en dedeurknop isoleren. De lol was eraf!

Door: Jan Bakker

Aangezien de deur niet mocht wordenafgesloten, werd er een touw aan dedeur gemaakt met aan de andere kanteen aantal blikjes, die van de stellingwerden getrokken als de deur open ging.Dat werkte niet ideaal, want als de radarinstallaties bij stonden werd het vallen van de blikjes overstemd. Dan maarde deurkruk onder spanning. Met een

autobobine uit een T-Ford werd een ongevaarlijke spanning van 2000 Volt opgewekt, zoals tegenwoordig met eenschrikdraad gebeurt.

GevolgenDe gevolgen bleven niet uit! Met eennatte deurmat was het effekt nog heviger. Wij gaven de radarinstallatie de

BlikseminslagDe bobine heb ik thuis op de vuilnisbakaangesloten omdat de honden iederekeer de bak omtrokken om er iets eet-baars uit te halen. Het werkte goed. Totdat m’n grootvader van Texel overkwam. Die was gewoon om buiten teplassen. Op een zekere avond was hetraak. Hij kwam trillend binnen met z’nhanden in z’n broekzak en vertelde dathij de bliksem had zien inslaan in allekleuren!+

In bedrijfstijd moest er wel eens wat privé gerepareerd worden.

Dat was niet goed te keuren, maar het gebeurde toch.

mei 1997 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 03 1997

Technische Centrale Trainer voor M-fregattenDoor: Wil van Elk

Het MEOB bouwt momenteel eenM-fregatten Technische CentraleTrainer. Het is een volledige procedure trainer, bestemd voor les-doeleinden bij de Technische opleidingen (TOKM) in Den Helder.

De TC-trainer is het laatste nieuwbouwproject waarbij de Technische Staf isbetrokken. Geurt van der Kuil coördineert het hardwaregedeelte: “De traineris een exacte kopie van de technischecentrale van een M-Fregat, waarbij allefuncties softwarematig worden gesimuleerd en op elf beeldschermen wordengepresenteerd. Met deze trainer kunnenalle procedures van de TC worden beoefend, zoals voortstuwing-, energie-en NBCD-procedures. De mensen vanTOKM en de NBCD-school schrijvende hiervoor benodigde scenario’s.”

DetailsDe technische centrale is tot in de kleinste details nagebouwd. Zelfs de mokhouders en asbakken zijn aanwezig. Debediedingsconsole voor de instructeurs-ruimte heeft tien beeldschermen en eenhardwarematig uitgevoerde brugpositie. Van der Kuil: “Hiermee kunnen deinstructeurs de procedures volgen en diverse boordsituaties creëren. Tevens ishier een speciale console geplaatst mettwee beeldschermen voor acteurs die

diverse rollen kunnen spelen bij het oefenen van calamiteiten.”

UniverseelBij projecten als het bouwen van eentrainer, worden ontwikkeling en produktie gelijktijdig uitgevoerd. Het ontwerp van de consoles moet zo universeel mogelijk zijn en makkelijk aan tepassen aan eventuele toekomstige wensen. Van der Kuil: “Vroeger werd eersteen specifiek ontwerp gemaakt, dan geconstrueerd en tot in detail getekend.

Daarna kon pas met de aanmaak wordengestart. Nu maken we efficiënt gebruikvan de kennis en ervaring van specialisten. Het was bekend hoe de TC-panelenmoesten worden uitgevoerd en middelsfoto’s en aanzichttekeningen is dit aangeboden bij de firma IP Engeneering,een specialist in industrieel plaatwerk.Met een korte levertijd van zes wekenen een prijs van veertigduizend gulden,werden de TC-consoles, gespoten enwel, afgeleverd. Vroeger hadden we aaneen dergelijke klus maanden werk gehad.’

ii- ...—. —~

~ ~-~---

VrijheidHannes Habraken van de sectie MTECheeft de diverse detail-constructies verder uitgewerkt en de apparatuur geplaatst. Door de OBW werden diversebedieningspanelen gezeefdrukt. RobNieuwenburg van de sectie ETEC: “Ikheb veel vrijheid gekregen bij het leggen van de bekabeling volgens aderlijsten of schetsen. Vroeger was dat veelstrakker geregeld.” Hij is goed te spreken over deze manier van werken. Omdat er tegenwoordig, zowel bij de trainerals aan boord van de M-fregatten, veelmeer softwarematig wordt uitgevoerd.zijn er ook minder componenten endaardoor ook minder bedrading nodig.

De eerste software release: “Roem, alles werkt!’

1 1

Het hardwareteaum: Hannes Habraken, Geurt van der Kuil en Rob Nieuwenburg

MEOBTIEK mei 1997 7

Page 8: MEOBtiek 03 1997

SoftwareDe Produktunit Ontwerp en Realisatie(O&R) is nog volop bezig met het maken van de software. Er komt een netwerk met zestien PC’s, waarvan driezogenaamde Servers. Dat is heel wat.Maar er kan daarmee een hele bemanning worden getraind. 06k voorNBCD-procedures waarvoor zelfs tweeaparte sectieposten worden gebouwddie in aparte ruimtes worden geplaatst.Er gaat heel wat vooraf aan het bouwenvan zo’n trainer. Maandelijkse vergaderingen met de opdrachtgeverDMKMIPFS en de belanghebbendescholen TOKM en de SNBCD. De toe-

komstige gebruiker ziet veel van zijnwensen terug in de trainer.

Inmiddels is één van de toekomstigegebruikers (TOKM) verhuisd van Amsterdam naar Den Helder. In gebouwJurriëns op Marinekazerne Erfprins, ismen volop bezig met het gereedmakenvan de ruimtes waarin de trainer moetkomen. Ook de door MEOB gemaakteS-fregatten trainer is inmiddels verplaatst en in gebruik genomen. Hetwachten is op zijn grote broer.

Op vrijdag 2 mei werd de Koninginnerelease getest (zo genoemd omdat het

plaatsvond rond Koninginnedag). Hiermee werden de hardware en de softwaresamengebracht en konden de hoofdfeatures worden getest en gedemonstreerd.Een eerste integratie: hebben de hardwarebouwers hun werk goed gedaan?Doet de software wat het moet doen?“dan gaan we nu echt varen”, zei MarcoLagendijk van O&R. Er gingen overallampjes branden. Een virtueel toerentalwerd ingesteld.... Hoera, alles werkt!Dirk Bijkerk: “Dank aan de hardware-mensen”. Waardering alom dus. Opnaar de volgende mijlpaal.+

Personeelszaken, zaken voor het personeelDe afdeling Personeelszaken iseen bron van informatie. Personeelsconsulent Loek van Winsentreedt op als spreekbuis.

Vermindering loonheffing bij bijzondere lasten over 1997In Nederland zijn alle woningen opnieuw getaxeerd op grond van de wetWaardering Onroerende Zaken (WOZ)om de waarde per 1 januari 1995 tebepalen. Vanaf 1 januari 1997 is deWOZ effectief geworden. De meestewoningen zijn in waarde gestegen. Vooreigenaren van koopwoningen heeft ditgevolgen voor het huurwaardeforfait.Huiseigenaren die in 1996 voorafirekhebben gevraagd om, via de salarisadministratie, een hoger maandelijks nettoinkomen te ontvangen, lopen nu het risico (bij aangifte over 1997) te moetenbijbetalen aan de fiscus als zij een lagerewaarde hebben opgegeven, dan volgensde hertaxatie van hun woning. Als dithet geval is, kan een nieuwe beschikking bij de inspecteur der directe belastingen worden aangevraagd om devooraft rek over dit jaar (via de salaris-administratie) alsnog te verlagen.

Aanvragen FPUEen aanvraagformulier voor toekenningvan een FPU-uitkering moet door deindividuele werknemer worden aangevraagd bij het ABP te Heerlen. Nadathet formulier door zowel betrokkene alsdoor PZ is ingevuld, wordt het ook weerdoor de individuele werknemer geretourneerd aan het ABP. De formulieren

kunnen worden aangevraagd onder telefoonnummer 045-5798062.

Deeltijd FPUDe nieuwe regeling voor flexibel pensioen, de FPU, die op 1 april van dit jaarin werking is getreden, biedt ruimeremogelijkheden om in deeltijd met pensioen te gaan. Hiermee komt het ABPtegemoet aan de wens van de ouderewerknemers om niet ineens te stoppenmet werken, maar gedurende een aantaljaren in deeltijd te blijven werken. Wiebijvoorbeeld twee dagen korter gaatwerken krijgt veertig procent FPU enover de overige zestig procent wordtgewoon salaris betaald en blijft daarover flexibel pensioen, ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen opbouwen.

DienstreizenPer 1januari 1997 zijn op het MEOB hetdienstreizenbesluit defensie (BDD) ende regeling dienstreizen defensie(RDD) van toepassing. Zie MEOB-bekendmaking 08a197. Daardoor kunnenalleen de bijbehorende nieuwe declaratieformulieren worden verwerkt.

Kosten woon-werkverkeerDe eigen bijdrage in de kosten vanwoon-werkverkeer is met ingang van1januari 1997 verhoogd tot f 86,75. Demaximum bijdrage is verhoogd tot 193gulden.

Invoering WW en ZW bijoverheid uitgesteldIn het kader van de operatie overheidspersoneel onder de werknemersverzekeringen (00W-operatie), worden demilitairen en burgerambtenaren van hetministerie van Defensie onder de werkingssfeer van de werkeloosheidswet(WW) gebracht. Dit betekent dat bijwerkeloosheid aanspraak kan wordengemaakt op de WW. De daarbij benodigde wijzigingen van de WW zijnneergelegd in het wetsvoorstel overheidspersoneel onder de werknemersverzekeringen (Wet 00W). Dit treedtgefaseerd in werking.

De op 1januari1998 geplande invoering van de werkeloosheidswet (WW)en de ziektewet (ZW) voor het overheidspersoneel is uitgesteld tot waarschijnlijk 1januari1999. Dit om zekerte stellen dat de uitvoeringsorganisatie,de stichting Uitvoeringsinstelling Sociale Zekerheid voor Overheid en Onderwijs (USZO), dat zorgvuldig kandoen.

WAODe Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) wordt met ingangvan 1januari 1998 ook van toepassingvoor het overheidspersoneel. De USZO,die ook al de zogenaamde WAO-conforme regeling verzorgt, gaat dit uitvoeren.

8 mei 1997 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 03 1997

Verplichte aansluiting ziekenfonds WAO-cliëntenSinds 1januari 1997 zijn mensen meteen WAO-conforme uitkering, diewordt betaald door de werkgever, verplicht zich te verzekeren bij een ziekenfonds. Het gaat om die WAO-conformeuitkeringsgerechtigden van wie het arbeidsongeschiktheidspercentage tenminste 45 procent is en van wie de totaleinkomsten beneden de ziekenfonds-grens (f 60750,00) liggen. Deze mensen krijgen straks standaard bij de aan-

vraag van de uitkering een aanmeldingsformulier voor het ziekenfonds.Ook bij de oude gevallen moet wordenbeoordeeld of zij zich nog verplicht bijhet ziekenfonds moeten verzekeren. Deuitkeringsgerechtigden zijn inmid&lsschriftelijk op de hoogte gebracht vande verandering.

RectificatieIn de vorige MEOBtiek stond vermelddat de inwerkingtreding van de derdetranche van de Algemene Wet Be

stuursrecht (AWB) per 1januari1997van kracht was. Dit is echter uitgesteldtot 1januari 1998. De derde tranche vultde AWB aan met bepalingen over subsidies, beleidsregels, handhaving, mandaat en delegatie en toezicht op bestuursorganen. De reden voor het uitstelis dat de noodzakelijke aanpassingswetgeving niet op tijd klaar was.+

Door: Wil van Elk

In de week van 21 april stondenmaandag, dinsdag en woensdag inhet teken van siësta, tortillas eneen prik van een cactus. Die driedagen konden we in het bedrijfsrestaurant van het MEOB tijdensde lunchpauze genieten van maaltijden met een Mexicaans tintje.

Verandering van spijs doet eten. Tenminste, als het personeel niet toevalligeen siësta houdt. Rijst met bonen engevulde pannenkoeken, er werd gretiggebruik gemaakt van de gelegenheidom eens wat anders te eten.

FeestelijkOveral stonden Mexicaanse creaturenen er was een kleine tentoonstelling ge- Er werd gretig gebruik gemaakt van de gelegenheid om eens wat anders te eten.

~‘

En nu, tijd voor een siësta!

4

maakt in een vitrine. Het personeel vanhet bedrijfsrestaurant was feestelijk uitgedost met vrolijke poncho’s en grotehoeden. Mexicaanse muziek zorgdevoor de juiste achtergrond, jammer dater geen live-muziek was.

MexicaansVelen konden de Mexicaanse gerechtenwel waarderen en namen nog een tweede Tortilla. Een medewerker die nogonlangs een vakantie in Mexico had genoten liep met.... twee bruine boterhammen op zijn bord. “Wat is dat Jan, geenMexicaans eten?” “Dat kan je toch geenMexicaans eten noemen?”, riep hij verontwaardigd. Hoewel het (Mexicaanse’?) vet uit het gerecht droop, maaktenvelen gebruik van deze leuke gelegenheid om Mexicaanse gerechten uit teproheren.~

Kantine h d Mexicaanse week

1j:.> \s

MEOBTIEK mei 1997 9

Page 10: MEOBtiek 03 1997

p’4.. ‘~~;w’~ ~

— — -

J

In memoriam Hans van der HoornVerslagenheid heerste er binnen het bedrijf nadat het bericht kwam dat Hans van der Hoorn wasoverleden. Binnen enkele uren waren velen, binnen en buiten het bedrijf, ervan op de hoogte dat Hanskort na aankomst op het bedrijf een hartinfarct had gehad en aan de gevolgen was overleden, Snellehulp van collega’s en ambulance-personeel was tevergeefs geweest.

Naast de verschrikkelijke schok voor zijn echtgenote, kinderen en verdere familie, was ook binnen hetbedrijf de verslagenheid door dit plotselinge overlijden groot. Hans had enige jaren geleden reeds eenernstige waarschuwing gehad. Na zijn revalidatie en een voorzichtig begin, was hij weer volop aan hetwerk en zowel op het bedrijf als thuis, was hij met steeds meer vertrouwen in zijn fysieke mogelijkhedenbetrokken bij vele bezigheden. Het leek wel alsof hij wat dat betreft geen grenzen kende.

Hans was een markante en alom gewaardeerde persoonlijkheid binnen het MEOB en de marine.Markant, allereerst door zijn forse postuur en manier van communiceren, maar zeker ook door zijn werken de functies die hij binnen de personeelsvereniging en de afdeling Watersport vervulde. Zijn vakkennisen de manier waarop hij anderen daarmee ten dienste stond, waren alom bekend.

Hans was zelfverzekerd en zeer betrokken bij wat hij deed en hij toonde dit door vaak initiatieven tenemen, om zodoende verbeteringen door te voeren. Hans was vasthoudend en gewend op een openwijze zijn mening te geven. Dat botste weleens, maar toch dwong hij daarmee veel respect af, zekeromdat hij altijd loyaal bJeef.

Waardering was er voor zijn manier van leiding geven. Als sectiechef had hij een goede verhoudingmet zijn medewerkers en verdedigde hij hun belangen met grote inzet. Zijn oog voor menselijke aspectenen gevoel voor saamhorigheid toonde hij niet alleen bij leuke evenementen, maar ook in serieuze enmoeilijke situaties. Hij bracht regelmatig een bezoek aan de ernstig zieke collega Wolter de Vos.

Naast het werk was Hans zeker een man die van gezelligheid hield. Hij was een inspirator bij de jaarlijksezeildag of de kerstmaaltijd binnen het bureau Logistiek.Hans had het, net als veel anderen, moeilijk met de toekomst van het bedrijf en ondanks zijn opgewektepersoonlijkheid, heeft hem dit van binnen pijn gedaan.

Wij moeten echter zonder hem verder, maar velen zullen hem herinneren als een fijne vriend of collega.De grote belangstelling bij de begrafenis van Hans zal de familie goed hebben gedaan. Helaas brengtdat hem niet meer terug en staat het gezin van Hans er vanaf nu alleen voor.

Namens de vele collega’s en vrienden wil ik mevrouw van der Hoorn, kinderen en familie veel sterktetoewensen.

Rob Weltak

mei 1997 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 03 1997

Hans van der Hoorn, een fantastische vriendOp deze plaats wil ik als collega-bestuurslid van de Personeelsvereniging Marinebedrijven Oegstgeesten vriend, nog iets over Hans zeggen. In 1989 kwam Hans ons bestuur versterken en leerde ik hem beterkennen. Beter kennen, want ook v66r die tijd kende ik hem natuurlijk al en wie niet?

Hans stond altijd klaar voor iedereen, altijd kon je een beroep op hem doen. Altijd had hij goede ideeënen voor wat voor werk dan ook was hij nooit te beroerd. Nog onlangs toen een van onze bestuursledenons bedrijf verliet en zijn functie ter beschikking stelde en niemand bereid bleek die plaats in te nemen,waren het de woorden van Hans die ons vol goede moed verder deden gaan. “Wat kan ons het schelen;we doen dat werk er gewoon even bij!”.

Hij wilde nog zoveel, hij moest nog zoveel, De eerste avond van de zeilcursus die hij weer ging geven,zat eraan te komen. De boten moesten nog in orde worden gemaakt voor het nieuwe zeilseizoen. Hijhad al goede ideeën aangedragen voor de laatste paar jaar van onze PVMBO. Zelfs zijn huiskamer,waar hij de laatste paar dagen heeft gestaan, moest hij nog afmaken; we zaten met z’n allen op eenkale spaanplaten vloer.

En dan wilde hij rustig genieten samen met zijn vrouw in de caravan, op zijn boot. Helaas mocht het nietzover meer komen.

Wij in het bestuur zullen hem missen, maar ik besef dat dit niets is in vergelijking met zijn vrouw en kinderen.Die zetten het al op de rouwkaart:

“Mijn lieve, te gekke man en supervader”.

Ik zou daar aan toe willen voegen “Onze fantastische vriend”

Fon Koek, voorzitter PVMBO.

Bedankt dat u er was

Overweldigend was het medeleven en de belangstelling na het zoplotseimge overlijden van mijn lieve, te gekke man en onze supervader

HANS VAN DER HOORN

Hoewel wij nog maar nauwelijks kunnen bevatten dat wij zonderHans verder moeten, hebben alle reakties ons getoond dat dit verliesook velen van U heeft aangegrepen.

Dank voor de lieve woorden,dank voor de bloemen,dank voor de kaarten en brieven,bedankt dat U er was.

Tonny van der Hoorn-van der KlauwBerry en AlexSacha en Michel

Lisse, april 1997

MEOBTIEK mei 1997 11

Page 12: MEOBtiek 03 1997

Goed geschotenDoor: Wil van Elk

Zes keer per jaar moet een beveiligingsbeambte van het MBKnaar de schietbaan in Leiderdorpom te schieten. De beambte moetmet het pistool om kunnen gaan enom dat te bewijzen moet aan bepaalde normen worden voldaan.

een half-geladen pistool, dan moet hij erwel mee om kunnen gaan”, aldus instructeur John de Vries.

KoudHet is koud op de schietbaan. De verplichte oorbeschermer, tegen het lawaai, helpt prima tegen koude oren. DeGlock-17, het dienstpistool van deMBK, wordt geladen met vijf patronen.Totaal kunnen er zeventien patronen inhet magazijn. Drie MBK-ers: Gerrit

Heemskerk, Cor Hus en Leen van deLuit, staan gereed om te schieten, Opbevel van John wordt vanaf tien meterafstand op de zwarte boule geschoten.Na een aantal rondes schieten, ligt devloer bezaaid met huizen. Met drie man,vijftig patronen per man, produceren zeaardig wat doffe knallen in de oorbeschermers. Peter Werk registreert detreffers. Hij is bijna klaar met de oplei

ding voor instructeur. De instructeurshanteren dezelfde schiettechniek als bijde Politie. Zij hebben daarvoor stagegelopen bij het Politie Instituut Openbare Orde en Ve~ligheid (PIOV).

NoodweerBij het noodweer-schieten staan deMBK-ers hun mannetje. John: “Het beste is nog steeds om een conflict uit deweg te gaan en hulp in te roepen. Maarhier wordt geoefend hoe te handelen alshet ooit zover mocht komen.” Op deterugweg naar Oegstgeest, zijn ze hetallemaal met elkaar eens: “Schieten opde schietbaan is eigenlijk een beetjesaai. Een schietsimulator is veel leuker.In Rotterdam is een schietbioscoop(FATS - Fire Arms Training System). InDen Helder komt er ook een voor demarine.”+

Nieuwe collegaNaam:Functie:In dienst:Vorige werkgever: le Mariniersbataljon DoornIs gek op: Mijn gezin en het Korps (in die volgorde)Heeft hekel aan: Vertrek van diverse medewerkers op de werkvloerFavoriete eten: Indisch, witlof, broccoliFavoriete sport: Duiken, voetbal, vollybal, skiën, para-springenGrootste wens: Gezond blijven.

t-’. 00 0

Ii

Heemskerk (rechts): “Volgens mij schoot ik ‘m in z’nV.l.n.r.: Leen van de Luit, Cor Hus, John de Vries en Gerrit Heemskerk.

Het schieten moet tijdens diensttijd. Ditvereist het nodige organisatietalent omdat er geen extra mensen voor wordeningezet. Een volkswagenbusje van deMB Kuit Valkenburg pikt de mensen uitOegstgeest op en gaat op weg naar Leiderdorp. Gerrit Heemskerk: “We moeten zes keer per jaar schieten. Daarbijmoeten we een minimaal aantal puntenbehalen.” “De MBK-beambte loopt met

//

Peter Werk registreert de treffers.

Anton van den BergCoördinator Marinierszaken1-5-1997

12 mei 1997 MÉÖBTIEK

Page 13: MEOBtiek 03 1997

Tsaar Peter de Groteen de Russische marineHet Marinemuseum in Den Helder heeft in samenwerking met

het Central Naval Museum in Sint Petersburg een tentoonstelling

georganiseerd met als titel: “Een maritieme droom, Tsaar Peter

de Grote en de Russische marine.” De tentoonstelling is van

17 mei tot en met 28 september 1997.

Naast een varia van maritieme objecten,schetst een twintigtal schitterende schilderijen een romantisch beeld van deRussische marine in de negentiendeeeuw. Ook geeft de tentoonstelling informatie over de eerste bezoeken dietsaar Peter de Grote aan Nederlandbracht.

Russische vlootTsaar Peter de Grote arriveerde op18 augustus 1697 in Nederland, vooronder andere een studie over scheepsbouw. Hij droomde in die tijd over deopbouw van een Russische Vloot. Nu,driehonderd jaar later, wordt een Peterde Grote manifestatie gehouden. Naaraanleiding van de tentoonstelling in hetMarinemuseum, zullen er diverse evenementen worden georganiseerd.

OpeningstijdenHet marinemuseum aan de Hoofdgracht3 in Den Helder is op dinsdag tot en met

vrijdag open van 10.00 tot 17.00 en opzaterdag en zon- en feestdagen van13.00 tot 16.30 uur. In juni tot en metaugustus ook op maandag van 13.00 tot17.00 uur.

ToegansprijzenVolwassenen f 7,50, CJP/Pas65 f 6,50en kinderen van 5 tot en met 15 jaarf4,00. Kinderen onder de 5 jaar en museumjaarkaarthouders mogen gratisnaar binnen. Info: 0223-656936.•

Vlagofficier in parade uniform. 1745. Een 55centimeter hoog gipsen beeldje uit de

negentiende eeuw. Het beeldje komt uit decollectie van het Central Naval Museum. St

Petersburg.

TennistoernooiDoor: Fon Koek

Op maandagavond 21 april warende allersportiefste leden van dePVMBO in de Frijlinkhal teNoordwijkerhout bijeen om deelte nemen aan het jaarlijkse tennis-toernooi. Om precies zeven uurkon voorzitter Fon Koek het startsein geven en barstte het tennisgeweld los.

Met harde en zachte services, fore- ofbackhandslagen, met lobes of net overhet net-balletjes trachtte men elkaar teverschalken en zo de puntjes binnen tehalen. Het spreekwoord “Een gek kan

meer vragen dan tien wijzen kunnenbeantwoorden”, bleek ook bij dit tennisop te gaan. De minder goede tennisserssloegen faliekante missers die dan tochnog net in bleken te vallen en ook voorde betere tennissers dan niet meer tehalen waren. Zo kregen ook de minderenog hun puntjes. Al met al werd er sportief, soms zelfs fanatiek, maar vooralreuze gezellig gespeeld.

PuntenEven na elf uur ging voor het laatst detoeter ten teken dat de strijd gestredenwas en konden de punten worden geteld. Paul van Aperen bleek de enige diealles had gewonnen en hij kreeg van de

voorzitter een blik ballen en een fleswijn overhandigd. Bloemen waren ervoor Joke van Laarhoven die slechts eenpunt verspeelde. Ook nog in de prijsjesvielen Harry Leenders. Ton Jansen enMargaret van der Klugt. Margaret waseen invalster die op het laatste momentbereid was een afzegger te vervangen.Dat het heel gezellig was bleek ook uithet feit dat pas ver na middernacht delaatsten vertrokken en het licht kon worden uitgedaan.

Bedankt allemaal voor het meedoenen tot volgend jaar. +

MEOBTIEK mei 1997 13

Page 14: MEOBtiek 03 1997

Niet geschoten is altijd misDoor: Wil van Elk

Het spreekwoord “niet geschotenis altijd mis” wordt straks werkelijkheid voor de afdeling schietenvan de Personeelsvereniging. Na1juli houdt de club op met bestaan.

“De leden en oud-leden krijgen allemaal een persoonlijke uitnodiging vooreen slot-avond op 1juli. Dat is tevens delaatste avond en wordt de club opgeheven”, aldus Arie Bal. Er is bijna geenbelangstelling meer voor het schieten.Er komen steeds minder mensen op devaste dinsdagavond naar de kantine enook de drives hebben een matige opkomst. Met de komende verhuizing inzicht is er ook weinig animo om de clubweer nieuw leven in te blazen.

PaasdriveDe Paasdrive van dinsdag 25 maartbleek dus de laatste drive te zijn diewerd georganiseerd door de Personeelsvereniging. Elf pistoolschutters, waaronder vier dames, hebben in ieder gevaleen gezellig avondje gehad. Dit keergeen gelukskaarten, maar gewoon punten schieten. Een tafel was feestelijk

opgetuigd met de elf prijzen: Eieren,wijn, een beker en paaseitjes.

Uitslag1. Riet, 2. Martin, 3. Hil, 4. Ben, 5. Arie,6. Hans, 7. Joop, 8. Jennie, 9. Rob, 10.Aad, 11. Wil: “Voor mezelf’, zei ze,want zij las de uitslag voor. Jennie kreeg

een aardigheidje aangeboden voor dehulp bij het maken van de hapjes.

Voor de ‘vaste’ schuttersclan zal het weleven slikken zijn. Jarenlang maakten zijop dinsdag de gang naar de kantine omte schieten. Nog één keer mogen ze bijelkaar komen voor een laatste schot.... •

Door: K. Meijer

Een groepje vrijwilligers is enthousiast aan de slag gegaan in detraditiekamer van het MEOB.Het groepje wordt gevormd door:Rien Lankhout, Rinus van Biezen,Gerrit van Muijen, Jan Bakker,Sjaak Schoneveld en ondergetekende K. Meijer. Helaas is JanBakker tijdelijk uitgeschakeld. Debedoeling is de herkomst uit tezoeken van apparatuur die ligt opgeslagen in gebouw Al. Ook deouderdom en de periode waarinhet werd gebruikt is daarbij interessant.

Alle gegevens die boven water komenworden opgenomen in een data-base.Bovendien moet in de ruimte die vroeger werd ingenomen door de afdelingsecretarie, een permanente expositie

worden opgesteld. Een ieder doet datdeel van de werkzaamheden dat hem hetmeest ligt. De een vindt het leuk oudeapparatuur op te knappen en zo mogelijk weer aan de praat te krijgen, deander voelt zich meer thuis in het identificeren van apparatuur. De beide Rinussen zijn begonnen met het opknappen van een verdeelmachine voorsextanten, een apparaat uit 1888. Gerriten Sjaak zijn aan het identificeren geslagen en ikzelf heb me gestort op hetdatabaseprogramma. Alles gebeurt onderhet toeziend oog van Martin Dofferhoff.

Zesduizend apparatenZo’n zesduizend apparaten, die in hetverleden reeds zijn geïdentificeerd, zijnopgenomen in een LEX-database datdraait op het netwerk. Binnen afzienbare tijd zal LEX echter niet meer beschikbaar zijn op het netwerk. Om deze zesduizend records niet weer opnieuw te

hoeven invoeren, zouden deze gegevens overgezet moeten worden naar eenandere data-base. In eerste instantie vielde keus op het databaseprogrammaQuestion & Answer (Q&A) van software-leverancier Symantec, zoalswordt gebruikt door het Marinemuseumin Den Helder. Q&A wordt ondersteunddoor het Bureau voor de Inventarisatievan Museale Collecties (IMC) te Rotterdam. Het bezit een speciale applicatieQAHVK (Historische Voorwerpkaart)dat wordt gebruikt voor het vastleggenvan museale collecties. Het is in feite debedoeling dat de Traditiekamers van deKoninklijke marine gebruik maken vaneen verkorte versie van QAHVK: QASHORT. Via het Marine Museum inDen Helder werden beide programma’sverworven. Bij het installeren van hetprogramma hadden we moeilijkheden.Toevallig liep Peter Peters door degang. Hij assisteerde en op de vraag of

1

Voor de laatste keer werd er een oogje dicht geknepen

Vrijwilligers aan de slag

14 mei 1997 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 03 1997

het mogelijk zou zijn de LEX-gegevensover te zetten naar Q&A, antwoorddehij dat Han Sanders hierop een truc wist.Na een paar weken experimenteren metQAHVK en QASHORT, bleek dat beide programma’s niet bepaald gebruiksvriendelijk waren. De gegevens overeen toestel staan over een aantal beeldschermen verdeeld, wat de overzichtelijkheid niet ten goede komt. Bij navraag bij het Marinemuseum bleek mendaar onze bezwaren te delen. Bovendienwerd het duidelijk dat de museale wereld ook uitkijkt naar een ander, moderner programma.

Eigen programmaEr werd besloten om voorlopig gebruikte gaan maken van een eigen databaseprogramma. Peter Peters werd gevraagdof hij in staat was een dergelijk programma te ontwikkelen met hetzelfdeuiterlijk als het bestaande LEX-programma. Een programma waarmee allegegevens van een toestel op een overzichtelijke wijze op é.~n scherm wordengetoond. Het antwoord luidde: “geenprobleem!” Han Sanders ging met hetDelphi ontwikkelprogramma aan deslag en maakte op basis van dBASE-IVeen zeer fraai data-baseprogramma, dat

een lust is om mee te werken en waarinal onze wensen zijn opgenomen. Zo iser een tekstveld toegevoegd waarin deverklarende tekst, die bij een tentoongesteld voorwerp komt te staan, kan worden opgeslagen.

OfficieelOp 13 februari werd het programma meteen officieel tintje overgedragen aan detraditiekamer in aanwezigheid van allevrijwilligers, Victor van Denzen, AnkaRiedel en DMEOB. We hebben nu eendatabaseprogramma en er zijn vitrinesaangeschaft. Kortom, het echte werkkan nu beginnen.•

Snelle actie van bedrijfshulpverlenersDoor: Wim de Winter~ plv. HBHV

Op donderdag 3 april, ‘s morgensom ongeveer tien over acht, komtHans van der Hoorn op hetMEOB. Hij gaat zich, zoals gewoonlijk, in de kleedkamer vangebouw Mercator* omkieden omaan het werk te gaan. 0p dat moment krijgt hij een hartaanval.

Nico van den Heuvel, is beneden in dehal en hoort iemand kreunen vanuit dekleedkamer. Hij neemt poolshoogte en7iet Hans liggen. Direct waarschuwtNico de bedrijfshulpverlener Bart vanDam die in de koffiekamer is. Bart rentmet hem mee en ziet Hans liggen. Hijgeeft Nico opdracht om Nico Bijvoet tewaarschuwen en een ambulance te latenkomen via het MBK. Intussen verwijdert Bart de rugzak van Hans om goedhulp te kunnen verlenen. Als Nico Bij-voet ter plaatse is gaan ze samen snelreanimeren.

TeamAls ik aankom, tref ik twee bedrjfshulpverleners aan die als een goed teamaan het werk zijn en de reanimatie technisch goed uitvoeren. Het personeel vande ambulance is intussen allerlei hulpmiddelen in orde aan het maken zoalsmonitor, injecties en sensoren. Eentweede ambulance arriveert en het werkvan Nico en Bart wordt door het ambulance personeel overgenomen. Om ongeveer negen uur vertrekken de beideambulances, met in een daarvan Hansdie dan nog steeds gereanimeerd wordt,naar het ziekenhuis.Ondanks deze snelle en adequate hulpvan de bhv/ehbo’ers en later het ambulance personeel, vernemen wij een uurlater dat Hans, tot ons verdriet, toch isoverleden.

Handelend optredenAls je direct adequate hulp verleent hebje, puur statistisch gezien, ongeveerveertig procent kans dat de persoon diewordt gereanimeerd het overleeft. Deze

BHV/EHBO’ers hebben deze hulp kunnen geven, mede dankzij het goed reageren van een andere collega. Een volgend keer, op het werk, thuis of langs deweg, kan je misschien wel iemand redden door handelend op te treden. Op hetbedrijf is een flink aantal enthousiasteen goed geoefende BHV’ers aanwezigom iedereen die dat nodig heeft hulp tebieden.

Snelle hulpUit het voorgaande blijkt dat het nietaltijd lukt om iemand, met bij voorbeeldeen hartaanval, in leven te houden, maarde kans is groter als er iemand is die snelen goed handelt. Als je hij een calamiteitniet weet wat te doen, hel dan op ditbedrijf 2222. dan zorgt het MBK voorsnelle hulp. Ben je buiten het bedrijf danwerkt 112, want daar krijg je direct hulpmee.

* Opmerking redactie: Het ETMAGgebouw wordt in het ~alamiteitenplanMe, cator genoemd.+

II?

Traditiekarner krijgt databaseprogramma.

MEOBTIEK mei 1997 15

Page 16: MEOBtiek 03 1997

Vaardag PU O&RDoor: A.R.A. van Rossum (HETEC)

In het weekend van 12 april werdin Vlissingen een vlootshow gehouden, waarvoor op 10 apriltwee marineschepen van Rotterdam naar Vlissingen werden gevaren.

De PU O&R was op de hoogte van ditvoornerRen en organiseerde een vaardag. Helaas konden er maar maximaalzeventig personen aan deelnemen, zodat een aantal personen tot onze spijtniet van de partij kon zijn.

ZeeziekOm 7.45 uur vertrok het gezelschap vanhet MEOB per bus, rokers in marinebusen de niet-rokers in een luxe touringcar,naar ECT te Rotterdam, alwaar het werdwelkom geheten door de commandantvan Hr. Ms. Van Amstel.

De weersomstandigheden waren optimaal: te weinig wind om echt zeeziek teworden (behalve dan de gasten van dekoninklijke luchtmacht!) en een stralend zonnetje bij weliswaar een matigetemperatuur die een warm jack nietoverbodig maakte.

DemonstratiesTijdens de vaartocht werden er demonstraties gegeven met een Lynx helikopter en een Orion. Er werd een lichte lastovergezet (een persoon van het eneschip naar het andere), er werd met grote snelheid gevaren, gevolgd door eensnelle stop binnen een scheepslengte!

Iedereen kon gaan en staan waar hijwilde, het hele schip was toegankelijk

en vooral de brug was een zeer gewildeverblijfplaats voor de gasten. In verbandmet de aanzienlijk grotere bemanningdan normaal, was het schip voorzienvan extra veiligheidsmaatr~gelen in devorm van extra reddingsboten. Op hethelikopterdek werd ‘s middags een onvolprezen, smakelijke nasimaaltijd geserveerd.

StuurmanskunstenNabij het eiland Walcheren kwam deloods, met vertoon van enige stuurmanskunsten rondom de Hr. Ms. Van Amstel, aan boord om het schip te begeleiden naar de werf De Schelde. Met hetnodige manoeuvreerwerk in ondiep water voer het schip de Westerschelde op,langs de boulevard van Vlissingen metaan het eind het standbeeld van Michielde Ruyter. Op de rede van Vlissingen

stond een ontvangstcomite en over enweer klonken de saluutschoten vanafhet schip en de kanonschoten vanaf dewal.

Michiel de RuyterDoor omstandigheden duurde het nogtwee uur voor het schip met behulp vantwee sleepboten de sluis in kon varen.Tijdens het schutten werd door een vooreven herrezen Michiel de Ruyter eenoorkonde overhandigd aan de commandant. Een enthousiaste Vlissingse bevolking was getuige van dit evenement.Na het afmeren aan de kade bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde gingde terugtocht per bus naar Oegstgeest,alwaar we om 20.30 uur aankwamen. Almet al kan worden teruggekeken op eenlange, doch zeer geslaagde dag.•

Nieuwe collegaNaam:Functie:In dienst:Vorige werkgever:

Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Frits W. FrederiksHBO O&R28-4-1997Marinestaf Bedrijfsveiligheid Milieuen ARBOMuziek (klassiek)Niet nakomen van afsprakenKantoneesAerobic en zeilenIets langer blijven dan mijn voorgangersen dan iedere avond thuis(eigenlijk iedere dag thuis).

F~ j ~~--

• d ~ ~

——

-~

Het was goed vertoeven aan boord van de Hr. Ms. van Amstel.

16 mei 1997 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 03 1997

P.~LM.B.O. afdeling Klaverjassen en SjoelenDoor: M. Stokhuijzen ®secretaris afdeling Klaverjassen enSjoelen

Volgens een goede traditie organiseerde onze afdeling op 26 maartweer de jaarlijks terugkerendePaasdrive voor de klaverjas- ensjoel-liefbebbers.Deelneming voor leden en donateurs van de personeelsverenigingwas gratis, introducés moestenvijf gulden betalen.

De prijzen waarvoor gestreden werdwaren ook dit jaar weer eieren. Het totaal opgegeven deelnemers was 105,daarvan waren 25 introducés. Voor deklaverjassers waren 216 en voor desjoelsters 30 doosjes eieren beschikbaardie volgens een verdeelsleutel aan destandenlijsten werd gekoppeld, zodatiedere deelnemer minstens twee doosjesvan zes stuks mee naar huis kon nemen.

LoterijNa de wedstrijden werden de prijs-winnende-nummers van de loterij getrokken. Veel prijzen waren op paasgebeuren afgestemd. Tegelijkertijd werden deklaverjasbriefjes gecontroleerd en deindeling van de juiste prijsvolgorde gemaakt. Bij de sjoelsters eindigde mevrouw Van der Poel op de eerste plaatsmet 976 punten, goed voor vijf doosjes

eieren, op de tweede plaats mevrouwGret met 974 punten en als derde in derij mevrouw Bleij met 956 punten. Deheer Riemens werd nummer é~n van deklaverjassers met 5735 punten goedvoor zeven doosjes eieren, als tweede deheer Debevère met 5642 en als goedederde de heer Schellingerhout met 5494punten.

Aan het eind van de avond bedankte deafdelingsvoorzitter de heer A. van derPoel de deelnemers voor hun sportievestrijd en wenste hij allen prettige paasdagen.•

“Wat kan die eten zeg.” “Ik kom hier niet alleen om te sîoelen

t-r

De afdeling Klaverjassen, altijd goed voor een volle zaal.

cî~

MEOBTIEK mei 1997

Page 18: MEOBtiek 03 1997

Afscheid van een marinierDoor: Wil van Elk

Er is maar weinigen gegeven omeen diepe indruk achter te latenbij het MEOB. En als iemand datdoet, kost het vaak heel wat jarenom dat op te bouwen. AdjudantSietse Visser niet, die was maarheel kort bij het MEOB. Maar deindruk die hij achterlaat...

In de periode dat AOOMARNVB S.Visser bij het MEOB werkzaam was, iser heel wat gebeurd. Als coördinatorMarinierszaken kreeg hij te maken metmeerdere uitzendingen van mariniersnaar crisisgebieden. Hiervoor moest iedere keer in heel korte tijd heel veelwerk worden verzet. Misschien datdaarom op 24 april voor het eerst sindsmensenheugenis weer een vlaggenparade werd gehouden.

WeemoedHans Holterman had nooit kunnen denken ooit nog eens met weemoed afscheid te moeten nemen van een Mannier: “Ik ben vroeger in dienst watafgeknepen door een marinier. Doorjouheb ik een wat genuanceerder kijk opmariniers gekregen.” Ernest Keyzersheeft heel nauw samengewerkt metSietse. Hij heeft samen met Gerard Soetens een boekwerkje samengesteld alsafscheidscadeau. Ernest: “Het boek begint bij de oprichting van het korpsScheepssoldaten. Het laatste hoofdstukbegint bij 1965, toen Visser in dienstkwam. Ik heb Sietse leren waarderen,vooral als vriend. We hadden eens eenstroomstoring. Sietse deed na een uurhet raam open en riep ‘het heeft nu langgenoeg geduurd’ en meteen kwam erweer spanning. Hij kwam op het bedrijfen mocht zijn eigen rotzooi opruimendie uit Cambodja kwam. Daarna is ernog veel gebeurd.”

“Het boek is definitief dicht”, zei Sietsebij zijn afscheid en hij wees op het boek.“Het staat erop. Hier heb ik drie jaarnaar toegeleefd. Ik heb me nog een jaarverrekend ook.” “Dat is een mariniereigen”, zei DMEOB. Sietse: “Ik heb eenontzettend mooie tijd gehad bij hetMEOB. Eerst stond het me een beetjetegen, een semi militair bedrijf gerund

Adjudant Vissers temidden van zijn collega’s, door burgers. Uiteindelijk is dat op z’n

pootjes terecht gekomen en bleek het

_:~:~: :~‘~

InrFfl/

~ ~ii ~

/

t

De laatste handelingen van de vlaggenparade op 24 april.

ParadeEr stond een frisse bries. Voor de vlaggenmast bij het ETMAG-gebouw stondeen handjevol militairen opgesteld. Onder hen twee met een luchtmachtuniform. Het waren Johan en Jan Visser, dezonen van Sietse. DMEOB hierover tijdens de receptie, die middag in de kantine: “Sietse Visser, misschien wel demeest militaire militair bij dit bedrijf.Een die zelf kans zag om de vlag op eenandere manier te laten hijsen.” Adju

dant Hofman memoreerde dat Sietse aleerder met LOM had gekund: “Maar ja,je was twee weken te laat met het indienen van het verzoek.” Die twee wekenkostte Sietse dus drie jaar. Hofmanvroeg zich een ding af: “Je stond eenkeer op parade voor het ongeoorloofduitdeuken van een voertuig. Is er toeneen goede automonteur aan jou verlorengegaan? We hebben bij het korps inieder geval een goede verbindelaar aanje gehad.”

18 mei 1997 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 03 1997

een van de leukste periodes uit mijndiensttijd. Jammer die beslissing om hetbedrijf te verhuizen. Eerst naar Rhenenen toen naar Den Helder. Dat is bijiedereen duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Het bedrijf is sindsdieneen stuk achteruitgegaan. Jammer, er ismisschien hierna geen MEOB meer.En dan Ernest Keyzers, dat is een halvemarinier...”

“Partir, c’est mourir un peu”, afscheidnemen is een beetje dood gaan. Tijdensde toespraak van Sietse werden heel watstoere ogenparen een beetje troebel. Eeneerste luitenant van de luchtmacht, EltnGoos hierover: “Op zo’n manier vaniemand afscheid nemen zie je bij onsniet gauw. Sietse is een fijne vent. Nietalleen op zijn werk. Ook bij het zeilenen als leider van een voetbalelftal is hijzeer geliefd.”

Bij het MEOB wordt Sietse afgelostdoor Anton van den Berg. •

PaasdrivebadmintonDoor: Martin Dofferhoff

Op donderdag 20 maart organiseerde de afdeling badminton dejaarlijkse P.V. Paasdrive in deSporthal bij het Rijniands Lyceum te Oegstgeest. Veertig deelnemers startten om kwart over acht‘s avonds een gezellig toernooi.

De twintig heren en twintig dames waren ingedeeld in vijf poules. De pouleswerden op een zo goed mogelijk deelnemers-niveau ingedeeld. Iedere deelnemer speelde vier wedstrijden vantwee keer acht minuten in een mixteam.

PartnerruilElke wedstrijd werd met een anderepartner gespeeld, dus de tegenstanderwas ook bij ieder wedstrijd in een andere samenstelling, gezelliger dus en meerrivaliteit.

PrijsuitreikingLaurine Mooijman en Martin Dofferhoff verichtten de prijsuitreiking. Dewinnaars kregen een geschenk als prijsdat je vrijwel alleen ziet in de Paastijd,

plus, de heren een knuffel vanen de dames een knuffel vanIedere deelnemer kreeg na afloop eendoos van tien Henk Heeniskerk eierenmee naar huis.

Na afloop van de prijsuitreiking werdonder het genot van een drankje en eenhapje nog gezellig na gehabbeld en/ofgeOH’d.

De gezelligheid, het habbelen en recreatief wedstrijden spelen kan elke donderdagavond in de Sporthal worden beleefd.

PrijswinnaarsDe prijswinnaara zijn: Jan Geldof.Yvonne v. Zijp, Sjaak Schoneveld, Corry Wien. Martin Dofferhoff, Riek laGrouw, Rob Maljers, Gea Post, ToniBahoelal en Annelies Jonker.•

:; .~•

.1.

Het gezin Visser op misschien wel de zwaarste dag van de diensttijd van “De Adjudant”

—j

De prijswinnaars van de Paasdrive Badminton.

MEOBTIEK mei 1997

Page 20: MEOBtiek 03 1997

DMEOB tekent PRTL-convenantDoor: Wil van Elk

De directeur van het MEOB, Ir.P.R. Hogendoorn, tekende dinsdag 13 mei een convenant voor eenonderhoudsproject van de PRTL,bij de DMKL in Den Haag. Ookde directeuren van ECW-Dongenen MCW-Leusden tekenden eenconvenant. Drs. R.F. de Jong tekende namens de DMKL.

Het convenant PRTL-35mm GWI,Pantser Rups Tegen Luchtdoelen, betreft het onderhoud aan zestig voertuigen, met een optie voor nog eens tienstuks. GWI staat voor Gevechts WaardeInstandhouding. Ook de modificatievan dertig periscopen uit de zogenaamde landsvoorraad, is opgenomen in hetcontract. Een belangrijk moment, het tekenen van de convenanten

Bouwgroepen“Het MEOB heeft te maken met vijfbouwgroepen: twee periscopen, optische doelaanwijzers voor de PU Optronica en de KK en NSK (Koers Kreisselen Noord Suchende Kreissel) voor dePU Elektronica (Kompassen)”, zei RobOudshoorn. Rob is projectleider, hij isbij het MEOB gedetacheerd voor deduur van het project, zo’n drie jaar dus.“Als die optie voor nog eens tien voertuigen doorgaat, loopt het project waarschijnlijk een jaar langer door”, AldusRob.

KostenHet levensduurverlengend onderhoudaan de PRTL-voertuigen is een gigantisch project. Samen met het Duitse leger is gezocht naar een derde partner.Deze is gevonden: Krauss Maffei is dehoofdaannemer die zorgt voor de eind-assemblage van de onderdelen die bij debetreffende onderderhoudsbedrjven zijnbehandeld. Rob: “Het MEOB is blij metdeze opdracht. Het is niet zo maar eenklus. Het is hoogwaardig technisch onderhoud, dat kunnen we goed en datdoen we graag. De Periscopen bij voorbeeld, worden gemodificeerd. Ze krijgen een beveiliging tegen inkomende

laserstralen. In totaal gaat het bij hetMEOB om 25000 manuur. Bij hetMCW in Leusden worden de voertuigengedemonteerd en de onderdelen die vanhet onderstel en de toren afkomen, worden verzonden naar de betreffende onderhoudsbedrijven. Bij het MCW worden de behandelde delen weerverzameld en getransporteerd naarDuitsland voor de eindassemblage bijKrauss Maffei, die uiteindelijk de voertuigen weer getest oplevert. In Duitsland gebeurt eenzelfde proces bij de bedrijven daar, maar dan voor 140voertuigen.”•

Nieuwe collegaNaam:Functie:In dienst:Vorige werkgever:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Karen JansenHE&F12-02-1997 (Bij KM sinds aug ‘88)Hoofd Logistieke dienst Hr.Ms. TydemanZonnig weerRegenWinter: boerenkool, voorjaar: aspergesGolf, skiënAltijd vakantie

mei 1997 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 03 1997

De PU Avionica naar MVKKDoor: E. van der Velde, HAVIO

Geruime tijd geleden is gestartmet het uitwerken van de opdracht het MVKK en de PU Avionica met elkaar te integreren. Omdat er resultaat geboekt moestworden in een relatief korte tijdenomdat bij voorbeeld de werkmethoden en culturen verschillen, isgekozen voor een externe kartrekker. Twee adviseurs van de firmaMaynard zijn de kartrekkers vanhet proces van fase 1.

Een van de uitgangspunten is het inschakelen van zoveel mogelijk beschikbare kennis en kunde, om zo snel mogelijk te komen tot een ontkoppeling vanOrganisatie en infrastructuur. Daartoe iseen kerngroep geformeerd bestaande uitde Maynard-adviseurs, HAVIO en eenvertegenwoordiger van MVKK. Dezekerngroep stuurt subwerkgroepen aan,die deelaspecten uitwerken zoals: infrastructuur, logistieke zaken en bedrijfsinformatiesystemen. Op dit moment ismet de twee eerst genoemde subwerkgroepen gestart.

Workshop-sessiesDe beide management-teams van Onderhoudsdienst MVKK en PU-Avionica, zijn onder leiding van het kernteamin een aantal workshop-sessies bij elkaar gekomen om:- elkaars werkwijze, aanpak, sterke en

zwakke punten te leren kennen.- ideeën te genereren voor de nieuw te

vormen organisatie.Dit is een intensief- en soms moeizaam- proces. De huidige onderhoudsdienstvan MVKK is een single-cliënt Organisatie en is voor honderd procent toegesneden op het produkt HELI. Alle opdrachten van derden zijn er tijdens delaatste reorganisatie in 1990 verwijderd.

PU Avionica is een multi cliënt organisatie en heeft ongeveer tien opdrachtgevers, waarbij MVKV (Marpat), DMKM(VLITECH) en MVKK (Heli) de grootste zijn. Dit vergt een andere en cornplexere organisatie. Het doel waarnaarwordt gestreefd is een feitelijke win/winsituatie.

ResultaatHet bovenstaande is niet geheel zonderresultaat en de stand van zaken is alsvolgt:- PU-Avionica naar MVKK. Dit bete

kent dat andere opties (zoals NieuweHaven terrein) niet meer aan de ordezijn. Primaire reden is de onderhoudsaktiviteiten van de MLD teconcentreren en met elkaar te integreren.

- MVKK heeft en houdt een éénhoofdige leiding, zijnde CHELI. Anders gezegd: een constructie waarbijniet voorzien is in gedislokeerdeDMKM eenheden die op het MVKKzijn geplaatst.

- Er zullen (minimaal) drie grote dusters van onderhoud ontstaan: Vliegtuigonderhoud, Mechanica en Elektro/Elektronica. Deze clusters zullenook onderling een opdrachtgever/opdrachtnemer relatie moetenontwikkelen.

- Zoveel mogelijk ondersteunendefuncties cq. aktiviteiten, zullen gedislokeerd worden. In hoeverre ersprake is van dislokatie of decentralisatie, is op dit moment nog nietbekend. Hierbij moet worden gedacht aan engineering, bedrijfsbureau-aktiviteiten en materiaalregeling/planning. Waar wel nog naargekeken moet worden, is dat er geeneenza~ne functies worden gecreëerd.Met andere woorden: als de omvangte gering wordt, zal er wellicht een

en ander samengetrokken moetenworden.

- De werkwijze MEOB-2000 zal zoveel mogelijk geïmplementeerdworden: de senior-/order-behandelaar-relatie en de driehoek senior(s),orderbehandelaar(s) en chef(s). zullen verder worden uitgebouwd. Infeite betreft dit de aanpak zoals dienu reeds tot ontwikkeling komt binnen de secties UV van de PU Avionica.

- Het primaire proces design-engineering dat zijn de taken die nu verricht worden voor DMKMfVlitech,NH-90 en CUP — zijn nog niet verderbelicht, anders dan dat deze taken inde toekomst ook op MVKK komente liggen.

Dit beschrijft in grote lijnen de kern.Vooralsnog is er nu voldoende informatie om stagnatie in het infrastruktuurtraject te voorkomen. De adviseurs vanMaynard zullen de komende weken leiding (gaan) geven aan de werkgroepen:infrastructuur, logistiek en hedrijfsinformatiesystemen.

Verder zullen er nog werkgroepen moeten worden geformeerd. die zich gaanbezig houden met onder andere functiebeschrijvingen, taken en opleidingen.In de week van 19 mei is er een startgemaakt met het plan van aanpak voorde komende twee jaar. Dit plan wordtop 9 juni door de stuurgroep hesproken.•

4 •~ 1.

• \.

b

De management-teams van MVKK en PIJ Avionica.

MEOBTIEK mei 1997 21

Page 22: MEOBtiek 03 1997

Opmerking van de auteur: “De in de tekst van De Flop voorkomende plaatsnamen zijn goed gespeld,ondanks dat het lijkt of er geen klinkers in voorkomen en/of letters als ff, 11, enz.”

Een fne vkntie in het btlandDoor: R.L Schippers

Wat er zo door de diverse flop-schrijverswordt geschreven gaat meestal over allerleivakantie-belevenissen, hobbies, etc. Ik zaltrachten in deze reeks geen uitzondering tezijn:

Mijn (ofbeter: ons)favoriete vakantieland is Wales, eendeel van het Verenigd Koninkrijk waar (gelukkig) nietveel Nederlanders naar toe gaan. Wij willen dat eigenlijkwel zo houden, hoewel dit stukje daar natuurlijk niet toebijdraagt.

Het is een land(je) iets kleiner dan Nederland met eengeheel eigen taal (het Welsh), een eigen cultuur en voorwie van wandelen houdt, een gebied met onbegrensdemogelijkheden. Fietsen is iets moeilijker! Wat het weerbetreft: Dat is vrijwel hetzelfde als hier in Nederland metdien verstande, dat wat zij nu hebben wij in Nederlandmeestal twee dagen later krijgen.

De afstand is geen groot bezwaar, vanafHarwich is hetongeveer vijfhonderd kilometer. Ik ken mensen die naarhun vakantie-bestemming een grotere afstand moetenafleggen. De boot vanuit Hoek van Holland is bestgezellig en wordt binnenkort sneller en kost ook geenvermogen. Ach, het links rijden went ook snel; voordeelis dat ze allemaal links rijden, hier doen alleen spook-rijders dat. Het aantal verkeersborden is er een stukminder, (wij hebben voor elk bord wel een probleem ofwas het nou andersom?).

Er zijn allerlei leuke plaatsjes en kleine steden met onuitspreekbare namen - althans zo lijkt het - zoals Cwrt,Ffi4rnaice, Dollgellau, Llanbrynmayr, Betws-y-coed om er maar eens een paar te noemen. De streek tussenMachynlleth in midden Wates, de noordkust en het schiereiland (Ltyn Peninsula) kennen w~J denken wij, alsonze broekzak, maar elk jaar ontdekken we weer nieuwe dingen en mogelijkheden. Zo is bijvoorbeeld eenbezoek aan Powys Castie even buiten Welshpool zeer de moeite waard, zowel voor wat het kasteel ze~f betreftals de bijbehorende tuinen.

Ook zijn er voor wie van treinen houdt tal van toeristische spoort ijntjes, zoals vanuit Aberystwyth (The Valeof the Rheidol), Portmadog - Blanau Ffestiniog en niet te vergeten, de trein naar de top van Snowdon (dehoogste berg van Wales), waar het nogal eens mistig is, zodat van het veelbelovende uitzicht vaak nietsterechtkomt.

De bevolking is er misschien wel eens wat stug als ze je nog niet zo goed kennen, maar in het algemeen zijnze er vriendelijk en huipvaardig. En verrassingen kom je zo hier en daar wet tegen: Zo staat er op dewoensdag-markt in Machynlleth al een jaar of vijftien een stroopwafelbakker uit den Bosch (als geintje daarbegonnen) en hij doet er redelijk goede zaken en heeft ze(fs stroopwafels met een typisch Brits tintje: bedektmet melkchocolade!

Ook een uitje naar de (Engelse) steden Shrewsbury en Chester staan jaarlijks op het programma. Al was hetalleen maar om in de diverse rommel- en antiekwinkeltjes te zoeken naar Wedgewood serviesgoed met BeatrixPouer figuren, een soort uit de hand gelopen verzamelhobby. Voor mijn (andere) hobby heb ik bijna geenruimte meer; dat is geen ramp omdat dat bij de meeste MEOB-ers die mij kennen genoegzaam bekend is endeze hobby, het radiozendamateurisme, zat bij de meeste MEOBTIEK-lezers ook wel bekend zijn. Als er echterveel lezers zijn die aan “bakkies” en zo denken, dan moet daar maar eens een apart verhaal in dit blad oververschijnen.

Ik geef de flop door aan iemand op dit bedrijf die ik al ken zolang ik hier werk: Nico Bijvoet.+

De Flop is een rubriekdoor een MEOB-er ge.schreven. Iemand krijgteen diskette: De Flop, enzet daarop zijn of haarverhaal. Deze rubriek isniet bedoeld om eens lek.ker tekeer te gaan, hetmoet netjes blijven enleuk.

Aan het eind van het verhaal wordt De Flopdoorgegeven aan een collega.

/

/

//

rT~

22 mei 1997 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 03 1997

L ~

:~• ‘

z

-

s•~.

•‘~ ~.

Introductie nieuwe medewerkers, 19 maart 1997. G. van Pruissen naar DCC.

T. van Es naar de KL.

Paasdrive Bridge: de laatste keer?

N. Bergen en E. Harmsen naar resp. KMAR enParticulier.

k1’•

5! !t ‘~!~.a ~ ‘•ç.t~ji-, S

1

1

Nieuwe collega Nieuwe collega Nieuwe collegaNaam: Sven Peeks Naam: Martin Schrama Naam: Frank SwartFunctie: Beveiligingsbeambte Functie: Beveiligingsbeambte Functie: BeveiligingsbeambteIn dienst: 14-4-1997 In dienst: 14-4-1997 In dienst: 14-4-1997Vorige werkgever: KL Vorige werkgever: KL Vorige werkgever: MLCIs gek op: Vrije tijd Is gek op: Mooi weer Is gek op: Esther Keizer

Heeft hekel aan: Dit soort lijsten Heeft hekel aan: Slecht weer Heeft hekel aan: Mensen die op anderenFavoriete eten: Maakt niet uit Favoriete eten: Grieks neer kijkenFavoriete sport: Kick boksen Favoriete sport: Badminton Favoriete eten: Witlof met ham en kaasGrootste wens: Terug naar en ATB-fietsen Favoriete sport: Voetbal en tennis

Den Helder Grootste wens: Gezond oud worden Grootste wens: Een wereldreis maken

4,

ki.

S. Visser zag Abraham.4x 12,5 jaar: T. BIey, D. Beij, K. Varkevisser

en T. Paats.

W. van Vliet al naar Den Helder.

MEOBTIEK mei 1997 23

Page 24: MEOBtiek 03 1997

. .•

)

1

/~

:~~

—(~

j~

/

2

Ç

\\

Page 25: MEOBtiek 03 1997

26 April Oranjebal PersoneelsverenigingDoor: Wil van Elk

De Personeelsvereniging heeft op26 april het traditionele Oranje-bal gehouden. Het was een stukrustiger dan op vroegere feest-avonden, het personeel is nietmeer in de stemming om feest tevieren. Dat was goed te zien aan deopkomst. Toch is het Oranjebalniet stuk te krijgen.

De Personeelsvereniging van hetMEOB had op zaterdag 26 april eenfantastische band, twee goochelaars eneen zangeres uitgenodigd. De bandMountainfield verzorgde de dansmuziek waarop menig voetje van de vloerging. De band zette rustig in, maar laterop de avond werd zelfs Gabbermuziekgespeeld.

/

TropischZangeres Annet Hesterman, bijgestaandoor twee danseressen, zette een Caribbean show en een Tina Turner act neerdie oog en oor betoverde. Voor iedernummer verschenen de dames in anderetropische kledingstukken. Het publiekmocht ook meedansen op de vrolijkeZuid-Amerikaanse klanken: “Iedereenop de vloer”, riep Annet, “kom op allemaal, het is feest.” Zo’n herinnering hadhet publiek net nodig en samen metAnnet en haar danseressen Patty enAnette, sprongen even later de vonkener vanaf. De zangeressen zullen het inhun ‘leeuwen- en gorillapak’ ook weltropisch warm hebben gehad bij hetnummer ‘In the jungle, the lion sleepstonight’. De aanwezige gasten waren inieder geval klaar wakker, vooral demannen!

Ook de dochter van Annet zat geboeidnaar het optreden van haar moeder tekijken, vooral tijdens ‘River deep,mountain high’ waarbij haar pop figureerde.

Table magicNaast hun humoristische goochel-actThe Magical Mistery Tour, deden JurLuiten en Dan Velberg de gasten ooknog eens aan tafel versteld staan van hunmagische kunsten met hun Table Magic. Zelfs onzichtbare kaarten kwamenweer tevoorschijn.

Het was die avond best gezellig in debedrijfskantine van het MEOB. Er wasweer een beetje vrolijkheid op het bedrijf.+

G. Douwes, wachtgeld/wachtgeld. 4

Naam:Functie:

In dienst:Vorige werkgever:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Marcella RegeerReproduktie medewerkster(af en toe invallen voor de facteur)24-3-1997TextielhuisUitgaan, dagjes uitMensen die niet eerlijk iijnChinees. IndonesischZwemmenOoit nog eens naar Amerika (USA) te gaan.

J. Stapper. VUT. T. Paats zag Sara

Nieuwe collega

MEOBTIEK mei 1997

Page 26: MEOBtiek 03 1997

Jaarprogramma PVMBO 1996-1997

PVMBO

Voorzitter,2e penningmeester, Ledenadmini

stratie, Contactpersoon F.B. TO. enCoördinator FPPA.J.M. Koek 2454Secretaris en Contactpersoon K & 0I.F. Flohr 2337PenningmeesterJE. Slot

Contactpersonenvan de afdelingen (071-305....)

AutohobbyclubK. KellerComputerhobbyclubT.J. BorremanHobbyclub algemeenC.M.J. v.d. PloegBadmintonC.H.J. TanzerBridge1F. FlohrKlaverjassen en sjoelenA. v.d. PoelSchietsportA. BalVissenJ. UiterdijkWatersportB. SchaapZaalvoetbalR.G. Knijnenburg

Sluiting Klaverjassen en sjoelen2e Algemene ledenvergaderingVolleybaltoernooiAfdeling Watersport

ZaterdagMaandag

24 mei02juni77,7777

Dinsdag in juli en augustus

2 juni Ledenvergadering

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

2238 UitnodigingHet bestuur van de Personeelsvereniging Marine BedrijvenOegstgeest nodigt hierbij haar leden en donateurs uit tot hetbijwonen van haar tweede algemene ledenvergadering, die zijhoopt te houden op maandag, 2 juni 1997 in de kantine van hetMEOB te Oegstgeest. Aanvang 20.00 uur.

De agenda voor deze vergadering is als volgt samengesteld:1.Opening voor de voorzitter2.Ingekomen stukken3.Bestuursmededelingen4.Notulen van de extra algemene vergadering, gehouden op 24 februari 19975.Bestuursverkiezing 1

6.Benoemen nieuwe kascommissie 2

7.Indienen begroting, waarin opgenomen de subsidies aan de afdelingen ende vaststelling van de contributie

2238 8.Vaststelling jaarprogramma 1997/19989.Rondvraag

2144 10.Sluiting

2207 1Volgens artikel 14.6. van de statuten treedt jaarlijks éénderde van het aantalbestuursleden af, waarin één lid van het dagelijks bestuur.

2207 Het bestuur bestaat nog slechts uit drie leden, namelijk het dagelijks bestuur.Aftredend en herkiesbaar is de voorzitter, Fon Koek.Volgens de statuten moeten er buiten het dagelijks bestuur nog tenminste

2337 twee bestuursleden zijn. We roepen u dus dringend op eens te overwegen

om ons bestuur te komen versterken.2370 Kandidaten kunnen zich tot aan het begin van de vergadering aanmelden bij

de secretaris, Ingrid Flohr.2352

2De kascommissie bestaat uit A. Riedel, M. Stokhuizen en A. Vink. Laatst-2314 genoemde is aftredend.

2211 De secretaris van PVMBOIngrid Flohr

2414

26 mei 1997 MEOBTIEK

Page 27: MEOBtiek 03 1997

Horizontaal

1. Pijn in de rug; Stukken; Omploegen2. Klank in de muziek; Rolvormige bus;

Walnoot3. Vensterglas; Rijtuig; Stout kind4. Zandheuvel aan zee; Hoogste kleur in

het kaartspel5. Opnieuw; Dwalen; Iemand die

liefdadigheid uitoefent6. Jongensnaam; Blussen; Plaats in het

zuiden des lands7. Inwendig orgaan; Vis; Knier8. Open plek in het bos; Gokbonnen;

Belastinginner9. Communicatiemiddel; Zonder aftrek;

Inrichting om vlot tabellen te maken10. Er; Naar zich toe trekken; Iemand die

koopt en verkoopt11. Dier; Houtsoort; Heelal12. Nummer voor sociaal financiële

zaken; Onwelvoeglijk; Hoge laag inde dampkring

13. Scheepsdeel; In opgerichte houdingzijn; Politieke functie

14. Dier; Vrucht; Australisch wapen15. Uitroep bij vreugde; Uniform;

Gebeurlijk16. BIo- m; Overtrek; Verdwenen17. Kleur; Ronde staaf; Ongeluk

AMOKLOONK. .Y

DWAALSPOORO..N R..IOVEN EIND

VELDSLA MONDAINEEND ELKEE..O R..ELEZERES OKTOBER

NODE POORE..N E..DREVERENTIE

GOOIA. .NLAAG

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

Oplossing inleveren, uiterlijk30juni 1997 bij:

Sonja Vlieland, sectie BOK

Oplossing vorige puzzel

Puzzel Iadder~3 Hr. P. Middelkoop4 Mw. JAM. Kühn-Grootjans4 Mw. T. Paats4 Hr. C. Haasnoot5 Hr. J.J.J. Mullers5 Hr. E.J. van Leeuwen8 Hr. P. Guyt

10 Hr. J. van der ZalmII Hr. C. Butter12 Hr. J.W. de Groot12 Mw. P. van der Valk-van der Geest12 Hr. J.W. Ruben15 Hr. G. Wesselius16 Hr. P. Dijkdrent16 Mw. P.M. van Duyvenbode16 Mw. J.M. Ruben-van Noord17 Hr. D.R. van der Neut20 Hr. R.L. Schippers24 Mw. C. Schipper-van Duin24 Hr. A.L. Sneeuw

Met puntenverlies:Mw. P.G. Grootjans-MartensHr. C. de GraafZonder puntenverlies:Mw. J.M. Ruben-van Noord

f 25,00f 15,00

f 10,00

MEOBTIEK mei 1997

Page 28: MEOBtiek 03 1997

Ambtsjubilea12 1/2 jaarF.E. DreefS.W. ZitterAH. de KorteR.W. van den Berg

25 jaarG.W.P. van Kan

Vertrekkende medewerkersH.W.M. VorselaarsT.P.C. van EsJ. GeldofA.A. Aal

Lopende indiensttredingenK.A. van der SteenI.J.C. MouritsI.M.P. van der PoelJ.H.N. BarendsmaS. van der HoevenP. KoopmanR.E. WagensveldJ. OostrumR. KamerlingG.G.J. CremersJ.A.P. DuyvenbodeA. HendriksF.R.N. van HaastertW.C.H. Eeland

PZ-ters

O&R 22-06-1997

PUKALSUB EBPUELEKSUBEB

ColofonRedactie:HoofdredactieW.J. van Elk

Public Relation.sV. van Denzen071-3052205

Vaste medewerkersA.J.M. Koek (PVMBO)H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)Mw. S. Vlieland ~Puzzel)A.J. Vink EDC)P.R. Hogendoorn ~1i~irectie)M. van ‘t W~ut (PZ-ters)J. Bakker (@ldtimers)W. Haazebroek (Advies)

Medewerkers aandit nummer:R. SchippersV. van DenzenM. StokhuijzenL. van WinsenK. MeijerM.J.N. DofferhoifR. WeltakW. de WinterA.J.M. KoekA.R.A. van Rossum

Redactie-adres:Redactie MEOBTIEKPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 071-3052289FAX: 071-3052605

Foto’s:

Naam:Functie:In dienst:Vorige werkgever:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Roei KamerlingChauffeur, medewerker Expeditie1-4-97 (per 1-6-96 als uitzendkracht)MTS-LeidenFerrariHardlopenJapansAutosport en voetbalCameraman worden bij de ‘film’ en een ‘eigen’ Ferrari.

W.J. van Elk, V. van DenzenTAVC en particulierenTypewerk:T. Paats-RietkerkVerzending:D&IOU-IDDrukwerk:Dekker. Noordwijk

Kopij voor het vo gende nuinmeivan MEOBTIEK inzendenuiterlijk. 30juni 1997

D redacti beslist over her al danni tpla ts n fb rk n anin kom ii siukk n ii b houdt

zi h all r’ ht n i or.

AvioUV 1 AO&RBEB

26-05-199727-05-199707-07-199721-07-1997

0 1-05-1997 Particulier01-05-1997 KL01-05-1997 NAVO01-06-1997 KL

25-03-199701-04-199701-04-199701-04-199715-04-199701-05-199701-05-199701-05-199706-05-199706-05-199701-06-199701-06-199701-06-199701-07-1997

ODC OUMATE&FSUBEBD&I OUJDHCOM PUELEKETEC PUORNZ/V PUOPTRNZ/V PUOPTRNZIV PUOPTRODC OUMATSONT PUORCSYS PUELEKCSYS PUELEKCSYS PUELEKHCOM PUELEK

Nieuwe Collega

28