MEOBtiek 04 1999

24
14 MEOBI1ek 4fl 1’ •1 In dit nummer: 5 Jaarverslag MEOB 1998 Een samenvatting van het jaarverslag van het MEOB van het jaar 1998. Een verslag van een bedrijf met grote perso nele zorgen. 6 De BEB en het Marinebedrijf Hans van het Hooft schetst de toekomst. van de nieuwe afdeling Economie en• Organisatie. 8 Zomerspecial Deze uitgave van de MEOBtiek is een extra editie met een zomerspecial. De special is een gezamenlijk product van de Marine Onderhoudsbedrijven. 17 Oud-medewerkersdag De oud-medewe kers gingen naar het Dolfinarium in Harderwij 18 GWI-project geëvalueerd De Duitse firma DASA heeft bij d ro ductunit Optronica een contract valuati gehoud ii. 19 Overdracht HF-K-positie H t T ~OB dr. g 3 m 1 -p in - r aan h t Radio tation mii s n p.. t.. ‘ii n mnnht u 1 O~ T- -r En nog veel meer MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN HET MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISC BEDRIJF

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 04 1999

Page 1: MEOBtiek 04 1999

14

MEOBI1ek4fl

1’•1

In dit nummer:

5 Jaarverslag MEOB 1998Een samenvatting van het jaarverslagvan het MEOB van het jaar 1998. Eenverslag van een bedrijf met grote personele zorgen.

6 De BEB en het MarinebedrijfHans van het Hooft schetst de toekomst.van de nieuwe afdeling Economie en•Organisatie.

8 ZomerspecialDeze uitgave van de MEOBtiek is eenextra editie met een zomerspecial. Despecial is een gezamenlijk product vande Marine Onderhoudsbedrijven.

17 Oud-medewerkersdagDe oud-medewe kers gingen naar hetDolfinarium in Harderwij

18 GWI-project geëvalueerdDe Duitse firma DASA heeft bij d roductunit Optronica een contract valuatigehoud ii.

19 Overdracht HF-K-positieH t T ~OB dr. g • 3 m 1 -p in

- r aan h t Radio tation mii s np.. t.. ‘ii n mnnht u1 O~ T- -r

En nog veel meer

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN HET MARINEELEKTRONISCH

EN OPTISC BEDRIJF

Page 2: MEOBtiek 04 1999

Van de RedactieDoor: Wil van Elk, hoofdredacteur

Dat doe ik dus nooit meer, aankondigen wat er de volgende keerin de MEOBtiek verschijnt. Hetlijkt wel dat bordje in de kroegmet de tekst: “morgen gratisbier.” Maar ik ben niet de enigedie blij is met een dode mus. Voorde een is een mus een lieftalligdiertje, maar voor de ander is heteen roofvogel. De nieuwbouw inDen Helder gaat gestaag door.“De kelder is lek”, zo bewerensommigen. “Door hevige regenliep de kelder onder water”, zeggen weer anderen. “Ja, maar hetwater gaat met het getij mee”,wordt daar op ingehaakt. Voor deeen~gaarde nieuwbouw heel erghard en voor de ander gaat hetniet snel genoeg. We zullen zien.

In deze MEOBtiek is een kleurrijkeZomerspecial opgenomen, een productvan de gezamenlijke redacties van deRijkswerf, het SEWACO-bedrjf, hetODCARS en het MEOB. Het is eenprettig verlopend gewenningsprocesvoor de diverse redacties. Net als hethele Marine Bedrijf (1MB), dat gaatbestaan uit een samenvoeging van verschillende disciplines, komt er straksook een Marine Bedrijfsblad (1MB).Een blad waarin iedere werknemer zichmoet kunnen herkennen; zeker geenmakkelijke opgave. Het samenwerkenbij het samenstellen van de specials iseen eerste stap in de goede richting.

De Personeelsvereniging wordt aan heteind van dit jaar ontbonden, of eigenlijkaan het eind van deze eeuw. Voor velePV-leden buiten het MEOB betekentdit dat zij dan de MEOBtiek niet meerontvangen. Als je lid bent van de PV ofdonateur, en je bent niet werkzaam bijhet MEOB, dan krijg je de MEOBtiekthuisgestuurd. Geen PV meer, dus ookgeen lid meer en dan ook geen MEOBtiek meer, zo zit dat; het is niet anders.Bij velen is een band ontstaan met het

bedrijf en hebben ze meegeleefd bij deacties in het verleden en tonen ze nogsteeds belangstelling. Ook zij hebbengemengde gevoelens bij dit alles.

Op de voorpagina

Oud-medewerkersdag

De Oud-medewerkers gingen ditjaar naar het Dolfinarium inHarderwijk. Het was het laatsteuitstapje van deze eeuw, maarniet de laatste van het MEOB.Volgend jaar dus weer op stap!Zie bladzijde 9.

Arbodienst Koninklijke Marine Arbodienstdeel Zuid

SpreekurenBedrijfsarts, mevrouw Ir. C.E. Roeters, na telefonische afspraak:071-3052234 of 070-3162597.Spreekuurlocaties zijn: maandag: MEOB Oegstgeest (07 1-3052234).Dinsdag, donderdag en vrijdag: Frederikkazerne te ‘s-Gravenhage (070-3162597). Woensdag: Marine Vliegkamp Valkenburg.

Bedrijfsmaatschappelijk werk, MEOB

Gebouw Pascal, kamer 038, toestel 2183.Spreekuur: woensdag van 9.30 tot 16.00 uur.BMW’er Dolf Tjin-a-Tak.

~ ~: ~ ~ ~z-’~ ~- r_~D~, ,~ —~ ~

~ ‘~ -~-~ ~-~;~ ~-, ~.~ — ~ -~___ —f -.

- __f’_ ~.--- ~. .N -~

:E ~ ~_--- L_~ - / -~ /‘ ~“-~ ~ ‘~ . - .:‘~,

— -,-~ ~ ;~. .., .~,,

~— t, — -. “t,.— ., ~ ~ ~ ~

De nieuwbouw komt nog niet boven het maaiveld uit.

juni 1999 MEOBtiek

Page 3: MEOBtiek 04 1999

Door: Carola Roeiers

Beste mensen, sinds kort ziet u eennieuw gezicht bij het Arbodienstdeel Zuid: dat van mij, de nieuwebedrijfsarts of — zoals ik dikwijlsword voorgesteld — “de nieuwedokter Overeem”. Ik zal u in hetkort vertellen hoe ik bij de Koninklijke Marine terecht ben gekomen.

Na vele jaren van studie heb ik enkelejaren in een ziekenhuis gewerkt omervaring op te doen. Vervolgens heb ikjaren als bedrijfsarts-adviseur bij eenmiddelgrote Arbodienst gewerkt. Aansluitend hierop ben ik gevraagd om als•burgerbedrijfsarts bij de KoninklijkeMarine te komen werken, zij het wel optijdelijke basis.In principe ben ik hier tot het einde van

~b

-T

— -

Kort maar krachtig

Salaris 1999Data waarop het salaris naar de bank- ofgirorekeningen gaat. Bij schrjving vindtmeestal één of twee dagen later plaats:woensdag 23juni (+ interim-uitkering)donderdag 22 julimaandag 23 augustusdonderdag 23 septembervrijdag 22 oktoberdinsdag 23 novemberdinsdag 21 december (+ interim- en emdejaars-uitkering)

Clubavonden PVMBOMaandag +

VrijdagDinsdag

BridgeComputer Hobby ClubElke laatste dinsdag vande maand (behalve injuli en december)

Dinsdag in juli en augustusAfdeling Watersport

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen/Sjoelen

VerfHet is mogelijk om verf en aanverwanteartikelen te kopen bij SIKKENS CENTER,

Fruitweg 28-30, 2321 GK Leiden.Er moet contant worden afgerekend ende toegangscontrolekaart moet wordengetoond met vermelding van ordernummer M13708908.

Foto’sFoto’s die in de MEOBtiek staan, kunnen worden nabesteld bij Victor vanDenzen op toestel 2205.

Alarmnummer1-let alarmnummer bij het MEOB: 2222.

PV-slotfeestHet slotfeest van de PV wordt gehoudenop 30 oktober 1999. Houd deze datumvrij!

Homepage CHCIPVMBOHttp://www.dsl .nl/—chcpvmbo

E-mail [email protected]

Arbodienst Koninklijke MarineArbodienstdeel Zuid

j•1

•1

• :,:~.

• .-.~

~,

-~ ~. -

het jaar. Lang genoeg in ieder geval om met u allen — voor zover mogelijk — eenprettige samenwerking na te streven. Ik hoop dan ook dat u de weg naar mij snelzult kunnen vinden. Korte en snelle communicatielijnen zijn nog steeds onontbeerlijk voor een optimale samenwerking. Ik van mijn kant zal dan ook niet schromencontact met u te zoeken als dat nodig mocht zijn. Dus wie weet, spreken of zien weelkaar binnenkort!

Gratis certificaat

H.J. Sluijmer, W.E.M. Groffen, R. Zandvliet en J. de Winter waren bijzonder verguldmet het certificaat ‘Medewerker eenheidsmagazijn VAS-filiaal’. Zij ontvingen dit

document van de Logistieke School in Amsterdam. J. de Winter: “We waren blij verrastmet dit certificaat. Bij aanvraag van de opleiding werd ons verteld dat we eerst eenvooropleiding moesten volgen. Daar hebben we geen tijd voor, dus wij bedankten

daarvoor. En om dan toch een certificaat te mogen ontvangen, zonder dat wij hiervooriets hebben gedaan, da’s boffen!”

MEOBtiek juni 1999 3

Page 4: MEOBtiek 04 1999

In Memoriam

R. HofmansGeboren: 1[9 fèbruari 1963

Richard liet ons met zijn plotselingoverlijden, zondagmiddag 30 meidoor een hartinfarct, in ongeloofachter. Daarna volgde verslagenheid; er waren ons geen noemenswaardige gezondheidsklachten bekend.

.,

~‘anaf aügustus :lc998 had hij het ingesprekken wel over pijn in zijn rechtei~okseUen ru~ijn. Fysiotherapie en meerbeweging gaven echter een duidelijke verbeterin~

t Zijn MEOB-levensloop was als volgt:

~de Koninklijket Landmacht werd iii 1989 het Genie Corn

‘~lex in Alphen, waar hij vijf jaar werkte,opgehe~’en. Interne Defensie overplaatsing naar het MEOB in Oegstgeest volgde. Het MEOB had kort hiervoor eensamenvoeging van VRZLllWassenaar enMEB/Oegstgeest achter de rug. Voor desectie Optiek was een nieuw gebouwgerealiseerd en hij werkte tot mei 1996 bijde afdeling Nachtzien optiek.

Een voor hem tweede reorganisatie (MEOB 2000 geheten) volgde, het aantal werknemers moeststerk inkrimpen. Werkplaatsen werden anders ingedeeld en hij verhuisde, zonder perspectieven,met zes collega’s én HV-richtinstrumenten naar de afdeling Periscopen en Gestabiliseerde Systemen (PGS/505C).

Jojo-gevoelens en zich tekort gedaan voelend in ontplooiingsmogelijkheden, kwamen sterk naarvoren. In de nieuw~e a~’deling keek hij even de kat uit de boom maar functioneerde snel uitstekendin de voor hem overbekende materie van HV-instrumenten. Ingewikkeldere instrumentenwaren, volkomen terecht, ~ijn wens én doel. Om dit doel te onderbouwen volgde hij PDI-informaticacursussen die hij begin 1998 met goed resultaat afsloot. Het idee dat het MEOB defmitiefnaar Den Helder zou g~aii, waren voor hem, door de eerder meegemaakte reorganisaties en sterke binding met Aiphen, onverteerbaar. Zou dit de rugpijn veroorzaakt hebben die in augustus

to~4998 beg~n? .

~Bijna tegelijkertijd sblliciteerde hij, op uitnodiging, bij een Haags bedrijf voor hulpmiddelenvoor slechtzienden. Slechte woon-werkverbinding met files deden hem gelukkig besluiten bij

• 6ns te blijven. Etoor zijn goed functioneren volgde op 19 april een bevordering tot 1e medewerkerin dé grdep. ‘periscopen gestabiliseerde optiek’.

Helaas kunnen we hem niet meer zien groeien in deze terecht verdiende functie. We missen eenprettige, netjes werkende en vakkundige collega. Wat Richard écht niet wilde, namelijk naarDen Helder gaan, gebeurt nu ook niet. Alleen de manier waarop is wrang, zeer wrang.

Gelijk zijn vriendin Manon en de familie vragen wij ons af: “WAAROM NOU RICHARD?”.Wij wensen de nabestaanden, en vooral Manon, veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Namens collega’s Optronica/PGS, B. Meijn.

juni 1999 MEOBtiek

Page 5: MEOBtiek 04 1999

Jaarverslag MEOB 1998Door: Wil van Elk

De rode draad in het jaarverslagvan 1998 is het in 1996 begonnenpersoneelsverloop.Gemiddeld hebben zes â zevenpersonen per maand het bedrijfverlaten. Een trend die zichvoortzet en zijn weerslag heeft opde productiviteit: “de personelesituatie binnen het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf(MEOB) blijft een bron vanzorg”, aldus het verslag. Relatiefveel bezwaren tegen de verhuizing zijn gehonoreerd: dit leidt toteen nog groter verloop. Mogelijkheden van vervroegd uittredenvergroten het vergrijzingsprobleem. Medio 2000 zullen ongeveer 300 personen van de oorspronkelijke 507 het bedrijfhebben verlaten, een verloop vancirca zestig procent in vier jaar.Op 48 plaatsen zijn in het verslag-jaar totaal 99 inhuurkrachten ingezet. Een van de redenen dat hetovereengekomen budget met 6,7miljoen gulden moest wordenverhoogd tot 63,4 miljoen gulden.Het gemiddelde ziekteverzuim ismet 0,6 procent afgenomen tot 5,4procent.

Er zijn grote verschillen tussen planning en realisatie. Het MEOB maakte in1998 deel uit van één convenant met deDirecteur Materieel Koninklijke Marine (DMKM). In het verslagjaar is eengedeelte van het MEOB organisatorisch overgegaan naar het SEWACObedrijf in Den Helder, een samenvoeging die in september 1997 in gang isgezet. De uitsplitsing van de unit Avionica naar het Marine Vliegkamp deKooy (MVKK) ging niet door. Eengroot gedeelte van het artikelenpakketvan ETMAG is overgeheveld naar hetOpslag en Distributie Centrum HetArsenaal (ODCARS) en de stafunitPersoneelszaken is vervallen. De vorming van de Divisie Speciale Producten (DSP) heeft vertraging opgelopen.De vorming van de Divisie LogistiekeDiensten (DL) is nagenoeg afgerond.

InhuurkrachtenAlgemene infonnatie over het MEOBstaat op de Internet web-site van hetministerie van defensie. Er is in 1998veel gebruik gemaakt van inhuurkrachten en specialistische inhuurkrachtenop inhuurbasis. Er is meer werk uitbesteed dan was voorzien. Dit blijkt eenlangdurig proces en slechts voor eenbeperkt aantal items mogelijk. Door dereorganisaties lopen de gebruikte productietechnieken achter op de technologische ontwikkelingen. Een onder drukstaande begroting vormt een probleemvoor de opgebrachte investeringenwaarvan een aanzienlijke kostenbesparing wordt verwacht. Bij een grootgedeelte van het MEOB is WindowsNT ingevoerd, hiervoor zijn ongeveervierhonderd opleidingsmodules gevolgd.

Verbeterd EconomischBeheerHet MEOB hanteert een nieuwe begrotingsmethodiek; het middelenplanwordt gepresenteerd volgens het Verbeterd Economisch Beheer. Door eengroot personeelsverloop is er eengebrek ontstaan aan BBS-kennis, debetrouwbaarheid van de ingebrachtegegevens neemt onherroepelijk af.MEOB-breed kunnen daardoor geenberekeningen worden gemaakt over deleveringsbetrouwbaarheid. Ook in denabije toekomst wordt hier geen prioriteit aan gegeven. Er is veel tijd gestokenin de plannen voor de nieuwbouw inDen Helder. De orderportefeuille vanOntwerp en Realisatie (O&R) was

overvol en door een voortdurend capaciteitstekort zijn grote projecten zoalseen ACAS-trainer geschrapt. Bij deunit Optronica is veel tijd besteed aaneen veranderd beheer van reservedelenvan de Koninklijke Landmacht. Ookhier meer aanbod dan kon worden gerealiseerd.

Arbo- en milieu planHet arbo- en milieuplan 1998 was er opgericht om milieubelasting te verminderen en de arbeidsomstandigheden teverbeteren. Er is een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) onderzoekgeweest, de hieruit voortvloeiende aanbevelingen zijn verwerkt in het Arbo &Milieujaarplan 1999.Er zijn een asbestinventarisatie, eengeluidsinventarisatie en een onderzoekter vermindering van gevaarlijke stoffen gehouden. Tot aan de verhuizingnaar Den Helder blijft het arbo- enmilieubeleid beperkt.

DienstcommissieDe Dienstcommissie (DC) heeft veelwerk gehad aan de verhuisplannen enintegraties van diverse bedrijfsonderdelen. De elf DC-leden waren vertegenwoordigd in diverse commissies.

In het jaarverslag zijn diverse tabellenopgenomen die verslag doen van degehele bedrijfsinzet en resultaten; eenverklaring voor de miljoenenbegroting.Een luchtfoto van het MEOB-complexop de omslag toont de fysieke omvangvan het bedrijf.

Afscheid’ W. Overeern

‘v~ar~ ~i jmif(éffecti~f 04-05) beëindig ik mijn werkzaamhedenals bedrj fsarts~ voor het MEOB. Ik heb een nieuwe werkkring aanvaard•m Eet4midden van het.land ên ben vanaf 8juni werkzaam alsbedrijfsarts bij de Arbodienst Grift en Lmge Alle personen waarmee in eni~evorm is samengewerkrb~dan~c ik voor de samenwerking~,Voor alle medewerkçni van het M’E®B-O de wens dat zijgezond inJaan het werk blijven (waar daii ~ok~!

Het ~a jullie~ailen hoed:’. . -,

Wil Overee~m~ 7.~ .. - .

1~

MEOBtiek juni 1999

Page 6: MEOBtiek 04 1999

Inzameling voor RoemeniëDoor: Victor van Denzen

Alina Pascu, werkzaam in het bedrijfsrestaurant, is ruim 22 jaargeleden geboren in Boekarest inRoemenië. Sinds haar huwelijkmet Stelian, die al geruime tijd inons land verblijft, wonen ze inOegstgeest.

Haar eerste vakantie sinds haar vertrekuit Roemenië gaat natuurlijk naar Boekarest waar nog steeds haar ouders,twee broers en een zusje wonen. Om demensen uit haar vroegere woonomgeving mee te laten delen van onze welvaart vraagt Alina ons, MEOB-ers, omovertollige kleding, schoenen en knuffels met haar mee te geven.

TekortDaar waar een schreeuwend tekort isaan dit soort artikelen, wil zij haar vroegere buren en bekenden verrassen. Op25 juni vertrekt ze, en om er zeker vante zijn dat alles op de juiste plaatsterecht komt, wilde ze een en ander zélf

gaat uitdelen. Dat mâg niet, dus zochtze contact met het consulaat. Uiteindelijk komt alles nog goed en de ingezamelde spullen komen alsnog op de juis

te plaats terecht. U begrijpt het waarschijnlijk al: u kunt (schone) kleding,

goede schoenen, laarzen én knuffelsafgeven in het bedrijfsrestaurant. Allesis bruikbaar, zowel voor kinderen alsvoor volwassenen. U bent aan zet!

De BEB en het MarinebedrijfDoor: Hans van het Hooft (HBEB)

Hoe gaat het met de BEB in hetnieuwe Marinebedrijr? Op dezevraag dachten een groot aantalmedewerkers van het BedrijfsEconomisch Beheer (BEB) op 20mei een antwoord te krijgen, Opdeze dag werd namelijk een presentatie aan het betrokken personeel van RW, SB, ODC,SBV/DMKM en MEOB gegevenover de stand van zaken van denieuwe afdeling Economie & Organisatie (E&O).

De vorming van de afdeling E&O is eenvan de zes deelreorganisaties die binnen de vorming van het Marinebedrjf(MB) plaatsvinden. Begin 1997 begonnen de eerste verkennende besprekingen hoe de E&O functie binnen hetnieuwe bedrijf vorm moest krijgen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in eenuitgewerkt voornemen tot reorganisatiedat begin mei 1999 door het

Directeurenberaad MB op hoofdlijnenis goedgekeurd.

DoelHet doel van de presentatie was het personeel in te lichten over hoe de afdelingE&O eruit zal komen te zien en daarbijte informeren over de toekomstige gangvan zaken. Naast de Algemeen Directeur en het Hoofd Personeelszaken vanhet Marinebedrjf, hielden ook de heerBik het toekomstige hoofd van de afdeling, en de voorzitter van de Medezeggenschapscommissie (MC) de heerThiel, hun verhaal over hoe het zogekomen is en hoe het nu verder zalgaan. Ter voorbereiding op de presentatie hadden alle medewerkers een briefontvangen of zij wel of niet op eenfunctie binnen de afdeling E&O warengeplaatst. Dat dit de gemoederen voorafal aardig verhitte is niet verwonderlijkdaar er bijvoorbeeld van alle bij de BEBbetrokken personen er slechts ééngeplaatst is.

BedrijfsbreedWat gaat de afdeling E&O doen?Aan de ene kant wordt de afdelingbelast met het opzetten van eenbedrijfsbreed beleidskader op zowelfinancieel-economisch gebied, voorinterne controle, als voor de bedrijfsvoering ten behoeve van alle betrokkenorganisatiedelen en functionarissenbinnen het Marinebedrijf. Aan de andere kant zal de afdeling een adviserende,ondersteunende en coördinerende rolhebben binnen het bedrjf~ daarbij rekening houdend met de eigen verantwoordelijkheden van de divisies en daaronder vallende onderhoudsorganisatiesof productunits.

Een hele mond vol zou ik zeggen. Voordegenen die geïnteresseerd zijn, isnadere informatie bij mij ter beschikking.

BezettingHoe gaat E&O eruit zien?De totale afdeling zal bestaan uit 110fte’s, dat is exclusief de functies die

•‘s,~J, -~

juni 1999 MEOBtiek

Page 7: MEOBtiek 04 1999

buiten RW, SB en MEOB aan de afdeling worden toegevoegd. Dit betekenteen reductie van 18,5 fte’s ten opzichtevan de huidige situatie. De functiesworden verdeeld over de bureaus planning en control, fmanciën, verbijzonderde interne controle, informatievoorziening, organisatie en Kwaliteitszorg,Arbo en Milieu (KAM).

BezwaarWat betekent dit voor het personeel?Van de functies binnen de nieuwe E&Oorganisatie zijn er op dit moment 33niet ingevuld (12 vacatures en 21 nieuwe functies). Daarnaast hebben 36 personen nog geen functie toegewezengekregen. Nu de voorlichting heeftplaatsgevonden hebben alle betrokkenmedewerkers de mogelijkheid bezwaaraan te tekenen tegen het uitgewerktvoornemen en het wel of niet geplaatstzijn op een functie. Het doel van dezecommentaarronde is enerzijds te inventariseren of er geen fouten zijn gemaakten anderzijds of de voorgestelde functietoedeling de instemming van debetrokken personen heeft. Dat een enander nog gecorrigeerd moet worden,bleek onder andere uit de constatering

van hoofd Personeelszaken (HPZ) dathij al drie personen in de zaal zag diegeen brief ontvangen hadden en er tocheen hadden moeten krijgen.

VerderHoe gaat het nu verder?Na verwerking van het commentaarvan de medewerkers, zal het (herzien)uitgewerkt voornemen aan de MC worden aangeboden. De MC zal niet alleeninhoudelijk het voornemen bekijkenmaar ook de relatie naar de overigedeelreorganisaties in hun oordeelbetrekken, zoals die van de Divisie Speciale Producten. Pas daarna kan het uitgewerkt voornemen ter goedkeuring

“Het is nu de beurt vanhet personeel om haarzegje te doen.”

aan de Admiraliteitsraad (AR) wordenaangeboden. Na goedkeuring door deAR kan de afdeling E&O officieel vanstart gaan en kan met de vulling van deopenstaande functies worden gestart.Waarschijnlijk zal dit na de zomergebeuren.

VragenIs nu alles duidelijk en is iedereen het ermee eens?Gezien de weinige vragenstellers en deinhoud van de gestelde vragen, heb ikzo mijn twijfels. Het is nu de beurt vanhet personeel om haar zegje te doen, omzo te zorgen dat er een afdeling E&Okomt die het Marinebedrijf goed vandienst kan zijn. De Organisatie mag echter niet vergeten dat een goed functioneren wordt bepaald door de betrokkenheid en het welbevinden van demedewerkers. Met de opmerking vaneen van de vragenstellers dat hij devoorlopige plaatsingsbrief ervaren hadals “een klap in zijn gezicht”, dient danook goed rekening gehouden te worden.

Openheid, duidelijkheid en een goedevoorlichting, geven naar mijn meningde medewerkers de mogelijkheid actiefmee te denken met de nieuwe Organisatie en zo een stuk betrokkenheid creërend bij het huidige en toekomstigewerk.

Sociaal medisch overlegDoor: Victor van Denzen

Na het afscheid van W.A.M.Overeem bleef het MEOB enigetijd zonder bedrijfsarts, maar gelukkig is aan die leegte snel eeneind gekomen.Ir. C. (Carola) E. Roeters heeft op7juni kennis gemaakt met diverseunitmanagers en sectiehoofden.Tijdens haar introductie maaktezij de nieuwe aanpak bekend overde begeleiding van langdurig zieke medewerkers.

Elke eerste maandag van de maandvindt het sociaal medisch overleg(SMO) plaats. Dit is een gesprek tussende bedrijfsarts, de bedrjfs maatschappelijk werker, personeelsconsulent,maatschappelijk werker, de coördinatorpersoneelszaken Marinebedrijf en metde sectiechef van de betreffende ziekemedewerker. Doel van dit gesprek isom de langdurig zieke medewerker tebegeleiden gedurende zijn of haarafwezigheid en met de reïntegratie.

De ‘basisspelers’ van het SMO.

.~1r :~•• ‘i~1 ‘~.

t.‘- ..._.. ~

4’

MEOBtiek juni 1999

Page 8: MEOBtiek 04 1999

Piet ten Boekel impressionistisch kunstschilderDoor: Wil van Elk

Piet ten Boekel (1951) is nog maarpas actief als kunstschilder. Hoewel hij als jochie van zeven jaar altalent toonde, dat vooral op deMULO tot uiting kwam, kwamdat op een laag pitje te staan toenhij trouwde. Die jaren dat hij nietschilderde zijn niet weggegooid.Jarenlang was hij trainer-coachvan de plaatselijke basketbailvereniging WGW Den Helder envoorzitter van de jeugdafdeling.“We hebben veel buitenlandsetoernooien gehad. WGW betekent wit-geel-wit, maar we spelenin oranje-blauw”, zei Piet lachend.

Piet (47) werkt bij de in mei 1996 opgerichte sectie Testsystemen van hetMeet- en Kalibratiecentrum (MKC)van het SEWACO-bedrijf. Zijn vrouwAda (46) is huisvrouw. Hun zoon Bob(25) werkt als zelfstandige in het begrafenisvak in Weesp en hun dochterMariska (22) is kapster. Wat de een aanvisspullen meesleept, heeft Piet aanverfspullen achter in zijn bestelbusstaan. Zelfs een karretje waarmee hij zode polder in kan. “Ik heb altijd mijnspullen bij me. Als ik onderweg watleuks zie, teken ik het op en kom ik inhet weekend terug. Ik ben vaak weg enschilder veel buiten. Het is dat ik nog tejong ben, maar ik zou me wel alleenmet schilderen bezig willen houden.”

ImpressieHet MKC is nog gehuisvest op het oudewerfterrein aan het Nieuwe Diep. In dehal waarin Piet werkt kreeg hij in eenvan de vrijgekomen ruimtes toestemming om een atelier in te richten. Ookzijn vrouw is daar veel te vinden. Zijaquarelleert en werkt veel met vloeibare bijenwas. Ze werken er vaak samen.“Daar ben ik heel erg blij mee, omdatwe samen over kunst kunnen praten. Zetoont veel begrip en steunt me bij hetexperimenteren en gebruiken van nieuwe technieken. Ik ben zeer tevredenmet deze ruimte waar ik ongestoord kanschilderen. Er is veel licht, dat is heelbelangrijk.” Aan de wanden hangendiverse schilderijen, zowel portrettenals landschappen. Op de vraag wat nou

een impressionistisch kunstschilder is,antwoordt Piet: “Ik leg vast wat meraakt. Als ik een model schilder, maakik eerst een praatje, een soort persoonsanalyse. Een persoon kan bedeesdzijn of opgeruimd, dat vind je bijvoorbeeld terug in de achtergrond op hetschilderij. Dat is impressie!”

OpleidingenHoewel Piet ten Boekel autodidactischis, hij heeft een zelfontwikkeld kleurgevoel en stijl, volgt hij diverse opleidingen en is hij veel bezig met studies,vooral voor het verfijnen van het kleur-gevoel. “Naast een basiskennis, ismateriaalkennis heel belangrijk. Ik hebde cursus ‘oude meesters’ gevolgd. Jeleert daar onder andere hoe je zelf verfmoet maken; kopen is makkelijker. VanEllis Pool, kreeg ik les in modelschilderen en bij de academie Creat in Alkmaar volg ik de opleiding kunstzinnigevorming. Dat is twee jaar vorming entwee jaar persoonlijke stijl ontwikkeling. De basis is zuiver tekenen, maarnu leg ik er steeds meer gevoel in.” Pietheeft een ongekend hoge productie datterug te vinden is in het aantal schilderijen dat in het atelier aan de murenhangt of nog oningelijst op een stapelligt. Er hangt een rol linnen waar Pietzelfde vellen vanaf snijdt.

Piet werkt met verschillende materialen. “Olieverf droogt langzaam, maar ikkan er toch wel snel mee werken.

Acrylverf droogt heel snel, dan kan jesnel werken, voor studies is dat wel lekker. Verder werk ik met pastelkrijt, ookeen erg zacht materiaal.” Rijk wordenvan schilderen is maar voor een paarmensen in de wereld weggelegd. Tochverkoopt Piet regelmatig een portretomdat zijn portretten van hoge kwaliteit zijn. Het gebeurt regelmatig dat hetmodel, bij het bekijken van de resultaten, zijn werk zo mooi vindt dat ze hetvan hem koopt.

ExpositiesPiet zijn schilderijen worden regelmatig getoond aan het grote publiek. “Ikben lid van de vereniging Noorderkunstkring, in Den Helder aan de Violenstraat 1. We houden twee keer perjaar, met Pinksteren en de Kerst, eenexpositie in ons atelier. In 2000 bestaanwe 75 jaar. In het Reddingsmuseumhouden we dan zes weken lang eengroepsexpositie met alle leden. Ik benook aangesloten bij Triade in Den Helder, ook daar houden we groepsexposities. Ik heb ook een eigen expositiegehad in Schagen, dat was in eenautoshowroom. In het stadhuis vanHeemstede heb ik ook geëxposeerd,maar dat was samen met anderen.”

Collega’s die meer willen weten overPiet zijn werk, of over Triade en deNoorderkunstkring, kunnen altijdbellen naar 0223-657217.

Piet ten Boekel, heel gelukkig met zijn atelier.

juni 1999 MEOBtiek

Page 9: MEOBtiek 04 1999

SEWAGO

YIJÂ MIK 1~1NIEJf

3e EDITIE - JUNI 1999

EINDREDACTIE:

(Stijl, tekstver

werking, colla

tioneren en

vormgeving)

J.P.C. Tiessen

S. Smit111:1-lID’’3

K. de Jager1i4lI~IlD

Deze special is

eenprodu~

van de diverse T:

reda~ies.

De hoofdredac

teuren zijn:

J.P.C. Tiessen

(Rijkswerf)

J.ToI

(SEWACO

bedrijf)

W.J. van Elk E~INTEGRATIED. Bok

(ODC “Het

Arsenaal”)

Foto:

Nieuwbouw

MEOB vordert

gestaag

Page 10: MEOBtiek 04 1999

INTEGRATIE, HOE(ZO)?

Het samengaan van de diverse marinebedrijven is al een aantal jaren bijna dagelijks onderwerpvan gesprek. Vooral de manier waarop dit zal moeten gebeuren, blijkt administratief helemaalniet zo eenvoudig. Er wordt ook gesproken over het samengaan van de verschillen in “bedrijfscultuur”. Met andere woorden: hoe gaan de werknemers straks met elkaar om.Maar dat is allang geen punt van discussie meer. Er wordt al met elkaar omgegaan op een heelplezierige manier, namelijk op sportief gebied. Al heel lang kunnen gezamenlijk evenementengeorganiseerd en bezocht worden. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt, want als er ééngelegenheid is om “vrienden voor het leven” te maken, is het wel aan de bar na afloop van eenwedstrijd.

GEZAMENLIJK •••••••••••• ••••••........ •••....... .....

“Dat is zeker heel gezellig”, vindt Joke de Vreugd van de afdeling technische documentatie vanhet SEWACO-bedrijf. “Dit jaar zijn we naar een volleybaltoernooi voor defensiepersoneelgeweest. Voor de tiende keer alweer en deze keer georganiseerd door Cor de Jong en Jack vanRietschoten, collega’s van de Rijkswerf. Daar deden teams van het SEWACO-bedrijf, de Rijkswerfen ODC “Het Arsenaal” aan mee. We gaan trouwens al jaren gezamenlijk heel Nederland doorvoor zulke toernooien. Als we daarvoor naar Limburg moeten, blijven we slapen en dat maaktzo’n weekend nog leuker. Tijdens de wedstrijden is er een gezonde rivaliteit, maar daarna kruipen we gezellig bij elkaar. We lappen dan bijvoorbeeld geheel geïntegreerd gezamenlijk in dedrankenpot”.

VOORDEEL •... ••••••••••.••.•.. ......... .............

“Bij de militaire kampioenschappen bowlen mogen tegenwoordig ook burgers meedoen. Daargaan we ook graag heen. Bij de collega’s van het opslag- en distributiecentrum (ODC) “Het Arse

41 naal” en de Rijkswerf zitten ook een paar kanjers en die gaan natuurlijk ook mee. Na afloopzoeken we onderweg naar huis een leuk tentje uit om met z’n allen wat te gaan eten. Dan doeje contacten op waar je in het werk ook veel gemak van hebt. Het voordeel is dan dat je weetwie er aan de andere kant van de telefoon zit”, aldus Joke. “Je gaat veel makkelijker met elkaarom en dat werkt gewoon beter.”

--;-,~

~1L~ ~.i~ ~~;:

KOM ERBIJ • . .. .. ••••••••.. •• • • •••••••• •••• • •••••••••.•..

Voor de toekomst ziet Jan Blaauwbroek na de fusie ook meer mogelijkheden. Jan is coach vaneen zaalvoetbalteam van het SEWACO-bedrijf. “Als we straks samengaan met de Rijkswerf enhet ODC vind ik eigenlijk dat hun voetballers bij ons moeten komen spelen. Ik zou het jammervinden als ze naar een vereniging buiten het bedrijf zouden gaan. Er lopen vast wel goede spelers rond en we kunnen er best nog wel een paar bij gebruiken. En voor hen die al ergens spelenzou ik willen zeggen: kom gezellig bij ons. Jullie zijn van harte welkom. Dat geldt trouwens ookvoor mensen die graag willen volleyballen”, besluit Jan.

IEDEREENGELIJK ••••••• ••••••••••••••••••................

“Sport verbroedert” is een veel gehoorde kreet. Zoals bijvoorbeeld op 22april1999 op het sportpark aan de Ruyghweg, waar weer een coopertest werd gehouden speciaal voor de medewer

1 1 kers van het Marinebedrijf. Deze coopertest werd door de aanwezigen als een echte conditietestondergaan. Toch valt het niet altijd mee om in 12 minuten die deze test duurt plezierig te lopenen na afloop met je behaalde afstand tevreden te zijn, maar de bemoedigende opmerkingenvan Peter van Vugt en Ed Tietz - de organisatoren - maakten erg veel goed. “Ondanks hetgekreun en gezucht tijdens deze test en de spierpijn voor een aantal de volgende dag, is dit eenplezierige wijze van sport bedrijven met elkaar”, aldus Jan Tiessen, hoofd van de afdeling PR vande Rijkswerf. Daarnaast blijkt bij zo’n test ook dat iedereen gelijk is, rangen en standen vallenweg, want je moet het zelf doen.

Samenwerken betekent onvermijdelijk dat er gegeven en genomen zal worden. Als dat in goedeharmonie gebeurt, komen we er met z’n allen wel uit. Op sportief gebied wordt dat bewijs alruimschoots geleverd.

Sjaak Beukers

f4

ZOMERSPECIAL RIJKSWERF! ODC “HET ARSENAAL”! SEWACO-bedrijf 1 MEOB

Page 11: MEOBtiek 04 1999

Binnen de Rijkswerf, het SEWACO-bedrijf, hetMEOB en het ODC “Het Arsenaal” (het Mannebedrijf), wordt al jaren aandacht besteedaan de arbeidsomstandigheden. Er is immersal heel lang veel aandacht voor de bedrijfsveiligheid. De Koninklijke Marine (KM) beschiktover een eigen medische dienst die is toegesneden op het Marinebedrijf en die ook degezondheidskanten van de arbeidsomstandigheden bewaakt. De personeelsdienst, vertegenwoordigd op ieder onderdeel, heeftonder meer als taak het welzijn van de KMmedewerker te bevorderen.

WERKMETHODEDe ontwikkelingen in de techniek en in dewetgeving zijn zeer dynamisch waardoor dewerkmethode ook aangepast (had) moetenworden. Ook is het nu mogelijk om dooronderzoek meer inzicht te krijgen in degevolgen van de werkzaamheden. De werkgever (dus ook de directeur Marinebedrijf)heeft binnen zijn bedrijf niet alle expertiseom deze ontwikkelingen adequaat te volgen.Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de diensten van de ARBO-dienst KM. Ondanks aldeze aandacht komen ARBO-incidenten nogsteeds voor. Denk hierbij aan asbest, strontiumchromaat of straling. Soms ligt de oorzaakvan deze voorvallen aan het onbekend zijnmet de risico’s die aan de werkzaamhedenzijn verbonden bij de medewerkers. Ook kanhet voorkomen dat arbeidsmethoden wordengebruikt, die bij het invoeren van de werkzaamheid volgens de toen geldende situatieals goed werd gekwalificeerd.

DE ARBO-DIENST KM ADVISEERT EN ONDERSTEUNT HET MARINEBEDRIJF DOOR:

inventarisatie en adviseren hoe knelpuntenkunnen worden aangepakt;

b. het op verantwoorde wijze zieke werknemers terug te laten keren op de werkplek(verzuimbegeleiding);

c. het uitvoeren van een arbeidsgezondheidskundig spreekuur waarin de medewerkerklachten of vragen kenbaar kan maken dieeen relatie hebben tussen het werk en dedaarbij betrokken aspecten veiligheid,gezondheid en welzijn (VGW);

d. het uitvoeren van een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO). EenPAGO wordt uitgevoerd om aanbevelingente kunnen doen op VGW-gebied, door hetgericht onderzoeken op mogelijke gezondheidsschade voor de medewerker voortkomend uit het werk.

ZORG OP MAATOm deze ondersteuning te kunnen geven,beschikt de ARBO-dienst over een aantal specialisten (bedrijfsartsen, veiligheidsdeskundigen, arbeidshygiënisten, arbeids- en organisatiedeskundigen). De dienstverlening wordtgekenmerkt door een integrale aanpak, datwil zeggen: om zorg op maat te kunnen leveren, komen deze specialisten uit de KM ofhebben een uitgebreid introductieprogramma KM-breed doorlopen.

De ARBO-dienst KM draagt ook binnen hetMarinebedrijf haar steentje bij om eengezond en prettig werkmilieu te creëren waarelke medewerker zich prettig voelt. In de volgende uitgaven van de personeelsbladenwordt gericht op een aantal gebieden inge

n een gezond bedrijf voelen medewerkers zich prettig. De productiekwaliteit is hoogen het ziekteverzuim laag. Bij het uitvoeren van hun werkzaamheden staan deze mensen niet los van arbeidsomstandigheden. Ze staan er midden in. Verbetering van de

arbeidsomstandigheden vergroten het plezier in het werk waardoor de medewerkersbeter presteren.

BEDRIJFSGEZONDHEIDSFACILITEiTEN

De algemeen directeur Marinebedrijfbrengt het volgende onder uwaandacht. Binnenhet Marinebedrijf ishet voor alle personeelsleden mogelijkgebruik te makenvan de bedrijfsgezondheidsfaciliteiten (bewegings- enhoudingsvoorlichting, bedrijfsfitness,zwemmen, aquatraining en dergelijke). Uiteraard zullen wij proberenzoveel mogelijkaanvragen te verwerken. Bij teveelaanmeldingen zultu op de wachtlijstgeplaatst worden.Deze faciliteitenzijn uitgebreidbeschreven in defolder “Bedrijfsgezondheidsfaciliteiten”. De folder ligtvoor u klaar bij demedewerker vanuw personeelsconsulent.a. het evalueren van de uitgevoerde risico- gaan.

Page 12: MEOBtiek 04 1999

CDRE H~A~ MARSMAN:

“CONTOUREN MARINEBEDRIJFSTEEDS DUIDELIJKERZICHTBAAR”Medio ~ggg en aan de vooravond van de zomervakantie: een goedmoment om van mijn kant een overzicht te geven waar we nu staanmet de vorming van het Marinebedrijt. In het afgelopen halfjaar zijn

diverse reorganisatievoorsteflen gereedgekomen:

- Het reorganisatievoorstel van de divisie speciale producten ligt nu voor advies bij de medezeggenschapscommîssje. Ik hoop dat we er voor eind juni uit zullen komen, daarna kan ditvoorstel het “Haagse cfrcuit” in. Een beetje afhankelijk van de voortgang in dit circuit en der komstvan een nieuwe directeur van deze divisie kan dan na de zomervakantie begonnenworden met de irnplementatie van dit reorganisatievoorstel.

- Het reorganisatievoorstel van de stafafdeling economie en organisatie ligt nu ook bij de medezeggenschapscommissie voor advies. Het zal erom spannen of dit nog kan lukken voor dezomervakantie anders wordt het september. Ook dan weer het “Haagse circuit” en vervolgens het begin van de implementatie later dit najaar.

LA Het reorganisatievoorstel voor de divisie logistieke dienst ligt nu (eind mei) nog bij mij voorbesluitvorming en zal bij spoedige besluitvorming medio/eind juni voor advies naar de medezeggenschapscommissie worden gezonden.

U ziet dat de contouren van het Marinebedrijf steeds duidelijker zichtbaar beginnen te worden.Tot nu toe is het verhaal geweest over plannen voor divisies en stafafdelingen. Plannen die zijnopgesteld met medewerking van vele chefs in de vier grote clusters ( RW, MEOB, SEWACObedrijf en ODC “Het Arsenaal”). Voordat deze plannen een definitieve status krijgen wordt u

t persoonlijk in kennis gesteld welke rol uw functie in de plannen vervult: blijft uw functie ongewijzigd (al dan niet met dezelfde schaalwaardering) of vervalt uw functie. U kunt hierop reageren, u kunt laten merken als u een afwijkende mening heeft over de wijze waarop we met uwfunctie zijn omgegaan. Komt de verantwoordelijke voor het plan (d.w.z. het toekomstige hoofd)niet met u tot overeenstemming dan wordt er een commissie ingeschakeld die mij moet adviseren over de te nemen beslissing. De bedoeling hiervan is dat er een zo goed mogelijk plan wordtvastgesteld. Bij eerdere reorganisaties is deze bekendstelling mondeling gedaan (het betrofmaar een klein groepje). Bij de stafafdeling economie en Organisatie hebben we het schriftelijkgedaan. Bij een aantal van u heeft het een schrikreactie teweeggebracht en begrijpelijke emoties opgeroepen. Niet in de laatste plaats omdat een aantal van u nog niet zo lang geleden ookal een reorganisatie hebben doorgemaakt. Ik begrijp dat, maar kan het tegelijkertijd niet voorkomen. Een ding is zeker: in het personele implementatieplan staat opgenomen dat tenminsteéén keer u een functie wordt aangeboden en dat is een behoorlijke garantie.

Tegelijkertijd blijft ons bedrijf wel open. Onze klanten wensen wel de diensten te krijgen waarze om vragen. Dat we dit kunnen, hebben we heel duidelijk in de maanden april en mei latenzîen toen er schepen en voertuigen gereedgemaakt moesten worden voor de “Kosovo-operaties”. Er werd overgewerkt, niet alleen ‘s avonds maar ook in de weekends, er werd meegevaren op schepen die “en route” waren om de noodzakelijke reparaties uit te voeren. Juist opdeze momenten kunnen wij onze waarde voor onze klanten bewijzen. GROTE KLASSE.

Prettige vakantie toegewenst!

ZOMERSPEGAL RUKSWERFI ODC “HETARSENAAL”/ SEWACO-bedrijf t MEOB

Page 13: MEOBtiek 04 1999

ROB THIEL:

IS OVERLEGGEN ZINVOL?

Medezeggenschap is natuurlijk een mooi goed. Waarbij we met~n bedenken datmet die medezeggenschap niet alleen het overleg van de dienstcommissie (DC)wordt bedoeld. Medezeggenschap moet onderin en over de volle breedte van deorganisatie beginnen. Het is de taak van de gekozen medezeggenschap dilt te stimuleren en te zorgen dat het ook op een goede manier gebeurt. Om het malçkelijkte zeggen: het is belangrijk dat de stem van de medewerker gehoord wordt.

De formele medezeggenschap moet signalen uit overlegvormen zoals de werkoverlegcommissie oppikken en naar het hoger niveau brengen. Vanuit de lijn gebeurt hetzelfde,maar met een andere insteek. Bijvoorbeeld ARBO en alles wat daarbij hoort, kan zodoendevanuit twee richtingen een goede plaats krijgen. Willen we dit goed doen dan moet het formele overleg wel goed in zijn jas zitten. De vorm van dat formele overleg moet goed gekozenzijn. De laatste tijd is de indruk dat de vorm waarin we nu overleggen misschien niet zo handigis. De bedrijven hebben nu nog een DC. Vanuit elke DC zijn drie mensen afgevaardigd naar hetcentrale overleg met algemeen directeur CDR Marsman. Vanuit de DCs hoor je dat er op hetniveau van DC niets meer over blijft om te overleggen. Daar hebben ze best een beetje gelijkin. Je ziet nu al gebeuren dat toch een heleboel zaken naar het niveau van de algemeen directeur getrokken worden.

De algemeen directeur staat bevoegdheden af naar beneden en de DC’s staan bevoegdhedenaf naar boven. De algemeen directeur bepaalt straks waarover de divisiehoofden mogen pra- ~‘~‘~t?~ten met hun DCs. Terwijl diezelfde DCs moeten bepalen waar de algemeen directeur overmag praten met het centrale overleg. Als je me nog kunt volgen voel je dat hier iets niet goedzit. Als je het niet meer snapt is het ook een bewijs voor het feit dat deze manier van werkenniet logisch is.

Het besluit medezeggenschap defensie dat van kracht is, is bijna klaar. In dit besluit is bedachtdat overleg zoals wij nu doen op twee niveaus kan gebeuren. Deze vorm wordt gepresenteerd ~“ €~t. ~als belangrijke stap om het overleg te verbeteren. Gezien het voorgaande is daar nog wel watop af te dingen.

De indruk ontstaat dat alleen het gemak van de algemeen directeur gediend is met deze vormvan overleg. Het is voor hem makkelijk te praten met een medezeggenschapcommissie (MC)bestaande uit 12 mensen die bovendien nadrukkelijk gestuurd wordt door achterliggende DCs.Moeilijker wordt het wanneer we de medezeggenschap inrichten op één niveau. Hij moet praten met een algemene dienstcommissie van 19 mensen, gezien de omvang van het Marinebedrijf. Die dienstcommissie heeft dan ook nog een keer zelf alle bevoegdheden tot overleg enhoeft hiervoor niet op een onderliggend niveau te leunen.

Medezeggenschap op twee niveaus is best een goed idee voor een privaat bedrijf met een divisiestructuur. Hier moet je aan denken wanneer je kijkt hoe het in elkaar steekt bij particulierebedrijven van enige omvang. De wet op de ondernemingsraden biedt daar, voor de inrichtingop twee niveaus, ook goede garanties.

Defensie heeft in de nieuwe regeling medezeggenschap defensie hieraan mee willen doen om ~~

te laten zien dat ze modern is. Alleen de defensîeorganisatie is nog teveel ingericht van bovennaar beneden in strikt hiërarchische vorm~ De manier waarop gedacht en gewerkt wordt is ookvan boven naar beneden, Zolang dat niet fundamenteel verandert~ is overleggen op tweeniveaus in één bedrijf voor mij een brug te ver.

Rob Thiei’, voorzitter MC

Page 14: MEOBtiek 04 1999

~r~r w/ jMedio 1998 heeft er bij het marinebeveiligingskorps/Rijkswerf, zoals bij ons allen bekend,~onder de voor sommigen beruchte letters MBK, een wisseling van de wacht plaatsgevonden.

1~it hield voor de Rijkswerfpopulatie in, dat er opeens nieuwe gezichten aan de poort stonden~n oude vertrouwde gezichten waren verdwenen. Dit kon ontstaan door een nieuw te volgenbeleid bij het MBK.

De Rijkswerf wordt, door vier ploegen van vier man gedurende de dag en één man gedurendede nacht en de weekenddiensten, bewaakt. Het MBK noemt deze ploegen A, B, C en D. HetMBK-gebouw aan de hoofdpoort van de Rijkswerf is redelijk modern geoutilleerd met apparatuur waardoor bewaking, met behulp van camera’s en monitoren, behoorlijk is uit te voeren.Maar vreemd is het, dat in de automatiseringsgolf, die bij het ministerie van defensie plaatsvindt, het MBK maar schraal bedeeld wordt. Eén PC in eerdergenoemd gebouw, maar geen

j netwerkverbinding met het bedrijf. Dit heeft tot gevolg dat veel zaken via postzakken bij henmoet worden aangeleverd en andersom. Als een netwerkverbinding wel zou worden geïmplementeerd bij deze post, dan zouden zaken veel sneller kunnen worden gerapporteerd, waar

~ door de daaruit te volgen actie snel zou kunnen worden uitgevoerd. Voor wat betreft hetautomatiseren is er wel beweging gaande bij het MBK. Er zijn plannen voor een netwerkverbinding en tevens is de “Smartcard” in aantocht waarbij gedacht wordt aan een multifunctioneel gebruik van deze kaart zoals bijvoorbeeld: aanwezigheidsregistratie, lenen van gereedschap of via deze kaart betalen in het bedrijfsrestaurant. Hoever het met deze plannen staat, isbij het ter perse gaan van deze special nog niet bekend. Ondanks alle automatisering zullen demannen en vrouwen van het MBK nooit gemist kunnen worden, want er is nog geen computeruitgevonden die calamiteiten aan kan dan alleen in een adviserende rol. Wel zal de toekomster dusdanig uit gaan zien dat er met minder mensen, maar met meer automatisering, zorgwordt uitgevoerd om beveiliging van de Organisatie te waarborgen.

E Het MBK is er om het Marinebedrijf en vrijwel alles wat daarmee van doen heeft te bewakenCM) tegen onveilige situaties. Als voorbeeld kan hierbij worden aangegeven, het controleren op

toegangsbewijzen en parkeervignetten, of bij het verlaten van het marineterrein door demedewerkers, eventuele visitaties verrichten opdat de spullen die van het Marinebedrijf zijn,daar dan ook blijven. Vooral de sluitronden die door het MBK worden uitgevoerd, zijn zeerbelangrijk, omdat hiermee bijna-calamiteiten worden en ook zijn voorkomen. Bij brandalarmering tijdens de normale werktijden is het MBK over het algemeen als eerste aanwezig op deplaats des onheils (standaard betekent dit dat zij klaarstaan voor eventuele afzetting en metsleutels van betreffende object) om maatregelen te treffen die het eventueel bestrijden van debrandhaard door de marinebrandweer zal vergemakkelijken. Voor wat de sleutels betreft,vaart de marinebrandweer blind op het MBK. De marinebrandweer ramt pas deuren in als zeecht vuur zien. Ook zorgt het MBK voor het gecertificeerde (NEMEF-serie) sleutelbestand. Bijeventuele breuk van zo’n sleutel dient u dan ook het MBK hierover te contacten, waarna menhier zorgt voor vervanging.Nu wordt er nogal verschillend gedacht over de MBK-ambtenaar die aan een van de poortenstaat, maar gelooft u maar gerust dat deze ambtenaar zijn werk staat te doen. Met anderewoorden: het MBK is de oren en ogen van het bedrijf en niet met het doel ons te beknotten inons functioneren, maar wel om de beveiliging zowel van ons als van ons erf zo goed mogelijkuit te voeren.

Wat ook door ons over het hoofd wordt gezien, is dat het voor het MBK prettig is, wanneer op~‘ bijzondere dagen - zoals collectieve ADV - toeleveringsbedrijven hun spullen kwijt willen op

het marineterrein, zij en het MBK op tijd geïnformeerd worden. Veelal staat de MBK-ambtenaar met grote vraagtekens aan de poort vervoerbedrijven te woord, maar weet toch tebewerkstelligen, door zich over het algemeen flexibel op te stellen, dat deze bedrijven hunspullen kunnen afleveren. Hierbij mag dan bedacht worden, dat op dat soort dagen het MBKdoor één beambte word bemand. Met dit artikel wordt getracht bij de Marinebedrijf-populatieenig begrip voor het MBK te kweken zodat de bemanningen van deze posten door u op hunwaarde worden beoordeeld.

Henk Heijnen

ZOML~’RSPECIAL RUKSWERF! ODC “HETARSENAAL”I SEWAcO-bedr!jf t MEOB

Page 15: MEOBtiek 04 1999

In het meinummer van De Nieuwe Werf stond een artikel over de nieuwe1 ~ verticale opslagsystemen zoals deze binnen het opslag- en distributiecen

trum “Het Arsenaal” (ODCARS) zijn gerealiseerd. In de wandelganggenoemd: de paternosters en liften. Op 18mei1999 zijn beide opslagvormen

~ in gebruikgenomen door de algemeen directeur Marinebedrijf CDRE H.A.Marsman en de directeur logistieke diensten(design) A. Pronk. In zijn openingswoord zeihet hoofd ODCARS dat de ingebruikneming

van beide opslagsystemen een eerste stap is op weg naar maximale geautomatiseerde opslag enbeheersing van de goederenstromen. Als “openings”handeling moest zowel bij het paternoster

als bij het liftsysteem een code worden inge

E E toetst. Hiermee werd een plateau naar vorengehaald waarop een presentje was neerge

legd. Tot en met het starten van de installatie ging alles goed. De uitvoering echter liep anders,doordat één van de heren zijn hand uitstak en daarmee de beveiliging in werking stelde. Prompt

stopte de installatie en daarmee was de uitge

G S ‘v S T E E ~j kiende openingshandeling gelijk verstoord.Hilariteit alom, maar na een reset kon de han

deling worden voltooid. Met deze onverwachte actie is echter wel bewezen dat de beveiligingvan de installatie goed werkt. Met het oppakken van de presentjes begon in de paternoster eensirene te loeien en in de lift gingen twee zwaailichten branden. Hiermee was de ingebruiknameeen feit. De gelijktijdig in het liftsysteem aangevoerde jus d’orange kon worden uitgeschonkenen geserveerd aan de gasten en het personeel van de afdeling. De ADMB liet zich hierna nog uitvoerig voorlichten over de indeling en de werking van de installaties door Ruud Hiemstra, dechef van de afdeling. Vervolgens ging ADMB met de leden van het managementteam naar OBC“Smeerenburg” en Spitsbergen (voormalig POL-depot) voor een rondleiding. Dank aan Jan Bruinen voor de technische ondersteuning ofwel het installeren van “toeters en bellen”.

Niet gereed voor uitgifte (NGVU) goederenzijn die artikelen die hersteld moeten wordenen daarna weer in de GVU (gereed voor uit

gifte)-voorraad worden opgenomen. Omdat ze niet altijd direct in reparatie worden gegeven,zijn ze jarenlang opgeslagen geweest tussen de GVU-artikelen. Uiteraard gescheiden van elkaar

en in het voorraadsysteem goed gelokaliseerd.A Het zal duidelijk zijn dat dit betekende dat er

voor de normale afgifte veel loopwerk moestworden gedaan, omdat de artikelen ver uit elkaar lagen. In de tijd dat er nog geen sprake wasvan steeds verdergaande personeelsreducties was dat nog acceptabel. De herstructurering

bevoorrading KM en de thans lopende reorganisatie, waarbij weer een flink aantal plaatsen

- moet worden ingeleverd, vragen echter omandere opslagmethoden. De al eerder beschreven verticale opslagsystemen behoren tot dienieuwe methoden. Het gescheiden opslaan van alle NGVU-goederen is de volgende stap. Methet vrijkomen van het NATO-depot is de mogelijkheid ontstaan om voorraden te herschikken.De houtopslag bijvoorbeeld is voor het overgrote deel naar dit complex overgebracht. De ruimtedie hierdoor vrijkwam is benut om een opslag in te richten voor alle NGVU-voorraden. Op eenbetrekkelijk klein gebied - totaal vijf gangen - zijn stellingen geplaatst, waarin alle herstelbareartikelen zijn opgeslagen. Eén stelling is geschikt gemaakt voor kleine artikelen (op de fotorechts), de stelling daar tegenover wordt nog ingericht voor wat grotere artikelen die op leg-borden worden gelegd. De overige stellingen zijn voor palletgoederen. De handeling van degoederen vindt plaats met railgeleide trucks, die een hoogte van circa 8,5 meter bereiken. Opeen entresol - een soort verdieping - komen nog stellingen voor artikelen die vanwege hun aardeen speciale opslageis hebben. Onder het entresol worden de werkzaamheden uitgevoerd dienoodzakelijk zijn voor ontvangst, controle, enz. Ook worden hier de administratieve werkzaamheden verricht en natuurlijk ontbreekt de gebruikelijke “pauzehoek” niet.Koffie is tenslotte de brandstof waarop de motor loopt.

,-.- ~-

INGEBRUIKNAME

N

OP’S L.Â

~~•1II,~:‘ ~!‘

Daniël Bok

Page 16: MEOBtiek 04 1999

t~ ~

~EEN Nl ~UWE DEKKRAAN‘VOOR HFLM$! MERCUUR

De aandachtige lezer van“Afle Hens zal het niet ontgaan zijn dat Hr.Ms. Mereûur op dit moment een

• meerjaarlijks onderFoud ondergaat op deRi ksw rf Immers in het afgelopen februari

• nu m r is uitgebreid verslag gedaan van dit~ e~derhoud. Naast de uitvoering van allerlei

S •g bruikelijke onderlîioudswerkzaamheden

t • wordt het onderhoud vooral gekenmerkt4 ~oor de uitvoering van een aantal grote en

in~rijpen& modificaties Een van deze modi~ £2 ficaties is hëf vernieuwen van de dekkraan

• ~L ~‘ .

BEVOORRADING ONDERZEEBOTEN • ••

• ~ ‘t’.’’ Hr Ms ‘Mercuur is het torpedowerkschip van‘!~ ~ de,onderzeedienst en wordt als zodanig

‘‘ ~ ~r.~ ‘n.eranderegebruiktvoorhetopzee

‘t. -~ e o raden van onderzeeboten. Om voorra• :~ ~. e torpedos op volle zee aan boord van5 .S~.. .~ ~ ~e onderzeeboot te brengen wordt gebruik

~ kt1.van een dekkraan met een zoge• -- dieegangsvolgsysteem. Dit systeem• z ~o ‘ervoor dat bij het op en neer bewegen

et s~hip ten gevolge van deining de- nning op de hijskabel constant blijft. Door

~ et2~i’et goed functioneren van het zeegangsi Igsysteem ontstonden echter regelmatig

• • gevaârlijke situaties. Dit gegeven gecombi•-nee d met de enorme hoge instandhoudings

kosten waren aanleiding om te besluiten debestaande kraan niet te modificeren, maarom de .eheIe~dekkraan te vernieuwen.

ROTOT’V~PE •.... • ••••••

Na het inve~itariseren van de wensen en eisenten aanzién van.de nieuwe kraan is door deafdeling ri~ain~enance engineering (ME), insamenwerkiï-rg me~-vertegenwoord igers vande afdéling n~â~ftierne technieken van directie materieel Koninklijke Marine, een technische specificatie opgesteld. Rekening houdend met~ de. g~stelde eisen en de behoefteaan standaardisatie is besloten om een dek-kraan te laten bouwen door de Nederlandsefirma Schat Ha~dij~ig. Deze firma heeft reedseerder dekkranen geleverd aan de KoninklijkeMarine en zal ook in~de nabije toekomst deacht dekkranen voor de lucht- en verdedigingsfregatten (L€F-en) bouwen. De nieuwekraan voor Hr.Ms. Mercuur is in feite een prototype voor de later te produceren LCF-dekkranen. Omdat de kraan een prototype is, isbesloten om de kraan te laten testen en certi

ficeren door een externe instantie, namelijkLloyds. Tijdens de contractonderhandelingenmet de firma Schat Harding bleek al snel datniet de technische specificaties, maar degeëiste levertijd het grootste struikelblok zouworden.

TIJDSDRUK . ...

Om de kraan tijdens het meerjaarlijks onderhoud te kunnen plaatsen en installeren moestde levering op 1 april 1999 plaatsvinden.Vanaf de datum dat het contract getekendwerd, namelijk 30 oktober 1998, tot hetmoment van opleveren waren er slechts 16werkbare weken beschikbaar voor het bouwen en certificeren van de kraan. Toch werdde kraan op 30 maart 1999, geheel volgensafspraak, afgeleverd op de Rij kswerf. Eenaantal dagen eerder was de kraan al getest inaanwezigheid van tegenwoordigers vanLloyds, de afdeling maritieme technieken ende afdeling ME. Het moment van afleverenwerd enigszins ontluisterd doordat dechauffeur van de truck, waarop de dekkraanwerd vervoerd, met een auto van een RWmedewerker in onzachte aanraking kwam.

POSITIEFRESULTAAT ........... •

Voor de plaatsing van de dekkraan aan boordwaren diverse voorbereidende werkzaamheden verricht, zoals het aanlassen van eensteun ten behoeve van de giek, het aanmaken en plaatsen van een speciale kabelsteunom de voedings- en signaalkabels te begeleiden en het plaatsen van bedieningskasten.Nadat de dekkraan aan boord was geplaatsten geïnstalleerd, is wederom een afnamekeuring verricht door een vertegenwoordigervan Lloyds en met een positief resultaat!

Het aankopen, plaatsen en certificeren vande nieuwe dekkraan stond vanaf de ondertekening van het contract tot het moment vanopleveren onder grote tijdsdruk. Echter, dediverse afdelingen binnen de Rijkswerf hebben hun uiterste best gedaan om plaatsingbinnen de afgesproken doorlooptijd van hetmeerjaarlijks onderhoud mogelijk te makenen met succes. De bemanning van Hr.Ms.Mercuur zal in de toekomst veilig en probleemloos met een nieuwe dekkraan kunnenwerken.

511 TanjaJos Roersma

ZOMERSPECIAL RIJKS WERF 1 ODC “HET ARSENAAL”/ SEWACO-bedrijf 1 MEOB

Page 17: MEOBtiek 04 1999

Oud-m dewerkers naar Dolfinarium HarderwijkDoor: Wil van Elk

“Fijn dat u met zovelen meegaat”, zei P.R. Hogendoorn, directeur van het Marine Elektronisch enOptisch Bedrijf (MEOB), tegen de oud-medewerkers en hun partners. Hij ging dinsdag 18 mei ookmee naar Harderwijk, samen met zijn echtgenote.“Het bedrijf gaat niet op 1 januari 2000 weg, denieuwbouw is rond de zomer van 2000 gereed en weverhuizen pas in oktober of in november. Volgendjaar hebben we dus nog zo’n happening als dit.”Deze boodschap werd met een luid applaus ontvangen. De voormalige werknemers van het bedrijfwaren samen met hun partners als ‘/iP’s ontvangen engenoten van een heerlijk kopje koffie met een gebak-je. Er gingen 201 mensen mee die dag.

Drie dubbeldeks bussen stonden gereed om de gasten via eentoeristische polderroute te vervoeren naar Harderwijk. “Dezebus is een maand oud”, zei Henk, de chauffeur van bus 1. Eenruime bus met veel zitcomfort en een airco die op 21 gradenstond afgesteld, zorgden voor een prettige reis naar het Dolfinarium. Boven in zo’n dubbeldekker heb je trouwens goedzicht op de omgeving. De rit voerdc langs de Westeinderplassen, de bloemenveiling en Showbizz City in Aalsmeer. BijMuiden heel even de snelweg op en even later er weer af richting Lelystad over de Oostvaardersdijk. Daarna was het nogmaar 26 kilometer naar Harderwijk.

Dolfijnenshow“De ogen van een dolfijn vertellen je dat je nooit eenzaamhoeft te zijn.” En als je ziet hoeveel mensen naar de dolfijnenshow gaan kijken, is dat zeker waar. Maar eerst gingen degasten van het MEOB genieten van een heerlijke broodmaaltijd, de rest van de middag konden zij gaan en staan waar zijwilden. Hoewel velen ooit wel eens eerder een bezoek brachten aan het Dolfinarium, is er zoveel veranderd in de loop derjaren, dat zij het niet meer terug kenden. De shows met dezeeleeuwen, “kolder op de kade” en de walrussen waar misschien wel het hardst om wordt gelachen, maakten veelindruk; een “dol dagje Dolfinarium” dus.

Lag u neEigenlijk is een middagje Dolfinarium te kort om alles goedte kunnen bekijken. Het themapark heeft de bezoekers heelwat te bieden. Maar als je alleen voor de dieren komt en de3D filmstudio met de Piratenshow en de S.O.S. Barracudalinks laat liggen, kom je een heel eind. Vooral de Lagune,waar de dieren in een natuurlijke omgeving rondzwemmen,is een bezoek meer dan waard. En de kans om een rog uitjehand garnalen te laten eten, mag je niet voorbij laten gaan.

Foto’sBij terugkomst in Oegstgeest werd een drankje genuttigd inhet bedrijfsrestaurant van het MEOB en lagen de foto’s vanvorige oud-medewerkersdagen ter beschikking voor de liefhebbers. Een perfect georganiseerde dag, daar was iedereenhet over eens, ze kijken nu al weer uit naar volgend jaar.

.—.,. ~ .~ - 1•

—‘~l ~ -. ‘14”

~ ~

‘•1’

-- -- . .

— — —,- ~T 1

• 1 ~ ‘~ 1 — . ~ ~5• j’1T3,• •~1 ~ ~ ‘~‘1-

‘ 19~ ~

- S,

— .~, ~

o 1

,~

— ~

MEOBtiek juni 1999

Page 18: MEOBtiek 04 1999

GWI-project voor PRTL-3Smm is halverwege

Duitse firma evalueert Productunit OptronicaDoor: Wil van Elk

De Duitse firma DASA heeft bijde Productunit Optronica eencontractevaluatie gehouden.In het convenant voor het Gevechtswaarde Instandhouding(GWI)-proj eet is opgenomen datde Duitse industrie gerechtigd isom bij iedere participant een audit uit te voeren. 1S09002 enAQAP12O zijn de uitgangspuntenvan de kwaliteitscontrole.

Eind 1998 kondigde DASA aan dat zeeen eenmalige audit kwamen houden.De auditleider Hofauer-en-auditor-VanDamme namen in twee dagen tijd vijftig controlepunten onder de loep. DePU Optronica moest aantonen dat volgens de regels wordt gewerkt. Vierbemerkingen tot verbetering volgdenuit het onderzoek, zonder consequenties voor het eindresultaat. “Een kwestie van interpretatie”, zei Hans Mallee,“maar we doen er wel wat mee.”

KwaliteitszorgHans Mallee is sinds een halfjaar dekwaliteitszorgfunctionaris van Optronica. Hij heeft inmiddels een reeks cursussen gedraaid, nu nog in de praktijkbrengen. Tijdens de audit en de voorbereiding hiervan kreeg hij assistentie vanHarry Schoonbeek, een oude rot in hetvak met twintig jaar ervaring. Harry:“Als je in je eigen taal over kwaliteitszorg praat, dan ontstaan er al Babylonische spraakverwarringen, laat staan alseen van de gesprekspartners een anderetaal spreekt.” Volgens projectleiderRob Oudshoorn van BestuurlijkeOndersteuning van Optronica is alles ingoede harmonie verlopen. “Soms komje een heel eind door het te vertellen inje eigen taal. Maar het was soms welgrappig met dat Nederlands, Engels enDuits door elkaar.” De eerste afnamevond in juni 1997 plaats; na controlewerd een ‘go’ gegeven. Het projectloopt tweejaar en de helft van het aantalperiscopen is behandeld. Volgens hetafgesproken afleverschema komen erzestig.

OnderhoudHet MEOB doet het onderhoud aan deoptische doelaanwijzers, de periscopen,van de PRTL-35mm (Pantser RupsTegen Luchtdoelen). De periscoopmaakt deel uit van de toren, een van deonderdelen van het levensduurverlengend onderhoud. Bij de Duitse industriewordt onderhoud gegeven aan hetonderstel, de toren en het vuurleidingssysteem. DASA is verantwoordelijkvoor een deel van het vuurleidingssysteem, de firma Krauss Maffei, tevenshoofdaannemer, voor het onderstel ende eindassemblage. Daimler ChryslerAerospace, een onderdeel van DASA,

“Daarvoor moest welextra personeel wordeningehuurd.”

behandelt de koepel. Bij de sectie Pen~copen en Gestabiliseerde Systemen(P&GS) worden de periscopen en deOptische Doel Aanwijzers (ODA)behandeld. De sectie Navigatie en Stabilisatie Systemen (N&SS) behandeltde gyro’s: de Koers Kreisel (KK) en deNord Suchende Kreisel (NSK). Daarvoor moest wel extra personeel wordeningehuurd. Hoewel een rondgang langsde diverse afdelingen (Transport,

OTEC, Engineering) was gepland, wilden de twee auditors voornamelijk deboeken controleren. De administratievan Optronica, het Handboek Kwaliteitszorg van het MEOB, HandboekProcedures Optronica MEOB, StamboekInstrument Periscoop PRTL35mm, hetHandboek Organisatie, maar ook helOpleidingsplan werd aan een zorgvuldig onderzoek onderworpen. HarrySchoonbeek: “Er is veel werk gestokenin het wegwerken van de kalibratieachterstand. Zonde dat ze niet op de werkvloer zijn geweest.”

VervolgInmiddels zijn de voorbereidingen aande gang voor het project YPR2000. Ditupgraden van de YPR is ook eenGevechtswaarde Instandhouding (GWI);ook een groot project, met een looptijdvan vier jaar. Evenals het PRTL-projectis de Directie Materieel van de Koniriklijke Landmacht de opdrachtgever. Hetwordt ook dit keer een samenwerkingsverband, maar nu met Special Productsen de Mechanische Centrale Werkplaats (MCW) van de KL. Voor hetPRTL-project moest met personeelworden geschoven. Of de leegloop vanpersoneel invloed heeft op het YPRproject, is koffiedik kijken.

t.

,. ~~iy

t.

c:

Van links naar rechts: Hans Mallee, Beda Steeman , Rob Oudshoorn, Theo IJzermanen Harry Schoonbeek.

18 juni 1999 MEOBtiek

Page 19: MEOBtiek 04 1999

Overdracht HF-K-positie EemnesDoor: Wil van Elk

Het Marine Elektronisch en optisch Bedrijf (MEOB) droeg op 3mei de K-positie over aan de gebruiker, het Radio Station Eemnes. Coördinator Paul Thompsonmeldde trots dat het project op deafgesproken datum is opgeleverden volgens de afgesproken prijs.Het project is een vervolg opMOdernisatie Radiostation Eemnes (MORE) van 1994 en heeft alsdoel routinematige werkzaamheden te automatiseren.

1~!.~’

Op 31 mei waren alle software-restpunten afgedaan en is het project afgesloten. De gebruiker heeft een jaar garantie. Voor de instandhouding wordt eeninstandhoudingplan opgesteld. TonJansen kreeg tijdens de overdracht eengratificatie voor zijn extra inzet. Deheren A. den Haas, A.P. Verstege,T.G.M. Onderwater en L.P. van derPlas, van de sectie Mechanische Technieken (MTEC), kregen ook een gratificatie. Zij zagen kans om de zeer complexe console voor de K-positie tefabriceren zonder dat zij beschiktenover constructietekeningen.

UniekDe directeur van het MEOB, P.R.Hogendoorn, droeg de K-positie overaan het hoofd van de Militaire

Inlichtingendienst (MID), de Commodore Vandeweijer. Het project bestaatniet alleen uit een desk voor de K-positie het aanmaken daarvan was eenuniek project voor MTEC — maar uiteen aantal rekken met ontvangapparatuur, matrices en computers en eengigantische hoeveelheid bekabeling.Verder is er software ontwikkeld en isbestaande applicatiesoftware aangepast. Het geheel moesten ze integreren,inbedrijfstellen en met een finale test opde goede werking aantonen. Het aanleggen van de bekabeling is onder

moeilijke omstandigheden uitgevoerd.Daarbij mocht het operationele systeemzo min mogelijk negatief worden beïnvloed. Uiteindelijk had het MEOB nogmaar een kracht beschikbaar voor deapplicatiesoftware. Een kwetsbare situatie die vooral bij ziekte tot uiting komt.Daarbij is de persoon ook nog eensweggegaan van het MEOB om ergensanders te gaan werken.

ModerniseringJan Hermans, hoofd van het radiostation, memoreerde de voorgeschiedenisvan het project. Hij vertelde dat vroegereen vast patroon werd gevolgd bij hetdoorverbinden van de apparatuur:“Antenne, ontvanger, demodulator endecoder waren met kabels met elkaarverbonden, ze vormden een vasteketen. Eind van de jaren tachtig is bij demodernisering van het station dit concept verlaten. Er is gekozen voor hettoewijzen van apparatuur naar behoefte, het automatisch koppelen en het opafstand bedienen van de apparatuur.Voor de benodigde functionaliteitenzijn verschillende operator-positiesbedacht, de K-positie is er daar eenvan.” Hij bedankte speciaal MajoorGovaarts projectcoördinator MID, PaulThompson projectleider MEOB en TonJansen software-ontwikkelaar MEOB,“hij was de laatste maanden kind aanhuis, soms tot laat in de avond.”

(.

Paul Thompson meldde trots dat het project op de afgesproken datum is opgeleverd.

1 ~ r ~ ~.:•~

De desk voor de K-positie, het aanmaken daarvan was een uniek project voor MTEC.

MEOBtiek juni 1999

Page 20: MEOBtiek 04 1999

Gevaarlijk virus breidt zich uitRon Schul, Marcel Boskamp,Bram de Visser en last but notleast, Aad Spek de glazen hardloopgoeroe, zijn slachtoffer geworden van een gevaarlijk virus:het hardloop virus. Woensdag 26mei was er weer een nieuwe aflevering van de Afsluitdijkloop. Erwaren 52 deelnemers. In deze editie gaven de 3+1 besmette MEOB-ers acte de presence. De trotselopers doen verslag van hun harde strijd in het hoge noorden.

Aad, die vlak voor de start van de allerhoogste baas (zijn vrouw) een tijdelijkstartverbod kreeg opgelegd, heeft hetparcours op een geleende damesfietsafgelegd. Hij heeft er nu nog zadelpijnvan. Bram de Visser, die ook ten prooiis gevallen aan het loopvirus, maaktezijn debuut op de lange afstand. MarcelBoskamp greep deze Afsluitdijkloopvan 28,4 km aan als voorbereiding opde New York City Marathon, straks innovember. Ons aller Ron Schul kon dithardloopfestijn nog nèt tussen een paarbelangrijke snooker-toernooien en golf-evenementen inplannen. Weer eens ietsanders dan een hole in one of een BIGbreak.

LuisterenHet devies van Ron luidt: neem voorafje rust en luister naar je lichaam. Echter,zes weken rust leverde hem een startpositie op in de categorie +90 kg. Onzewitte Ken iaan Bram was tot op het bot

gemotiveerd en Marcel was na de peptalk van GENMAJMARNS E.C. Klop,citaat: “Jullie gaan die Fo. .ing Dijkbedwingen”, helemaal niet meer te houden: “Kom op met dat startschot!” Dewind, matig tot krachtig, kwam uitzuidwestelijke richting en we haddenhem dus schuin tegen van Zurich totaan de finish in Den Oever.

OponthoudOnderweg was er nog oponthoud doordat de Lorentz-sluizen bij Komwerderzand open gingen voor een eskaderzeilboten. Dit tot Groot Ver Driet vanMarcel, die op kop liep van het derdegroepje. De eerste twee groepen warende sluizen net gepasseerd. Na een

minuut of zeven gingen de slagbomenweer open en konden we weer opnieuwde beuk erin gooien. Om de vijfkilometer waren er verversingsposten metkeuze uit water, isostar, banaan ensinaasappels. Door de geduchte tegenwind ontstond er een soepele samenwerking binnen de verschillende loop-groepen. De kilometers gleden onderonze loopschoenen door, maar DenOever was nog laaannnggg niet in zicht.

TegenwindAad, op de geleende damesfiets waarvan hij inmiddels het versnellingsapparaat aan gort had getrapt, werd zwaargeteisterd door de tegenwind. Ron,Bram en Marcel zetten hun beste beentje voor richting de fmish, over die lange rechte dijk met die nimmer aflatendewind. Na het Monument, ±23 km punt,werden de kilometers zwaarder; delaatste loodjes zeker. Snooker-Ronfinishte in 2.29.31, een 33e plaats. WitteKeniaan Bram debuteerde in 2.21.30,goed voor een 24e plaats. Marathon-Marcel deed er 2.05.35 over, een8e plaats en de 1e burger. Na het in ont

vangst nemen van het lintje, een doucheen een dranlcje, keerden wij allen zeertevreden weer “terug naar Oegstgeest”.Het was een zeer geslaagde happening.

.~ ~~ •.-. ‘ ~3 .1.~

1.,~~ . .,.‘•‘

- ~ :~ -~

j ~ ~( \~I

Marcel Boskamp, Aad Spek, Ron Schul en Bram de Visser: MEOB promotie.

Programma Vlootdagen 2,•3 en 4 juli

Het thema van de Vlootdagen~1.999 ~s ‘ivereidwijd actief’. Het Nieuwe Haventerrein isvan 9~OO uur tot 147.00 uur gratis toegankelijk voor het publiek.10.00 uur R~in-down vanaf gebouw Albatros (afdalen per touw door Mariniers).10.15 uur Landing van parachutisten van het Korps Mariniers.10.30 uur ‘Bo~rding’-demonstrafie11.00 uür. ~‘Search& I~.escue’-demonstratie.

.Optrêdeh Steelband in récreatietent.11.30 uur Landing van Mariniers.12.00 uur J1~emonstratie Tokkelen op st~iger 24.

Lunchconcert door deMarinerskapel in de open muziektent.‘s.Middags vanaf 14.00 uur vrijwel het~elfde programma.l8.d0 uur Mleen op zondag: Taptbebijde schouwburg in Den Helder.l~9.00•u~ir . Alleeti dpvrijdag: Slag om het Marsdiep, bij Fort Kijkduin.

20 juni 1999 MEOBtiek

Page 21: MEOBtiek 04 1999

Naam:Huidige functie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Isgekop:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(’s):Grootste wens:

R.H. Monpellier (Reina)medewerkster Personeelszaken1juniDMKM Instandhoudingmuziekalles waar onrecht wordt gedaanJapans etentennis, zeilen, lezenlange verlanglijst (“te lang om op te noemen”).

Feestelijke slotavond klaverjassen & sjoelenDoor: M. Stokhuijzen (MST®)

De klaverjassers en de sjoelstersdie in de ladderwedstrijden devereiste tien wedstrijden haddengehaald kwamen op zaterdag 29mei naar de kantine in Oegstgeestvoor het jaarlijks terugkerendeprijzenfestijn. Om half negen verwelkomde de afdelingsvoorzitterA. van der Poel alle aanwezigen,in het bijzonder de vertegenwoordiging van het hoofdbestuur, deafgevaardigde van bevriende verenigingen, de sponsors en de adverteerders in het afdelingsorgaan. Verder werden de leden diezich het afgelopen seizoen verdienstelijk hebben gemaakt, inhet zonnetje gezet met een fraaiebos bloemen.

Zeventig van de 76 klaverjassers en alletwaalf sjoelsters hebben de limiet vantien wedstrijden gehaald. MevrouwFlippo kreeg de prijs voor het meesteaantal pitten: zij behaalde er 27.A. van der Poel kreeg de prijs voor hetmeeste aantal natten: het waren er maarliefst 51.

Prijzen regenHet is een oneven jaar dus het jaar vande sjoelsters. De eerste prijs bij het sjoelen was voor mevrouw Gret met 9.055punten. De tweede prijs was voormevrouw Flanderheijn met 9.042 punten, dat is een verschil van 13 puntenmet de nummer één. De eerste prijs bijhet klaverjassen was voor de heer P.Juffermans met 51.588 punten. Hij ontving de PVMBO wisselbeker uit handen van mevrouw Flohr, die hierbijopmerkte dat dit de laatste keer is datdeze beker onder die naam wordt uitgereikt, dit in verband met het liquiderenvan de PVMBO. De tweede prijs wasvoor mevrouw Moraal met 51.262 punten, een verschil van 326 punten met denummer één. De heer Zandvliet eindigde met 51.110 op de derde plaats, eenverschil van 478 punten met de nummer één en 152 punten met de nummertwee.

DansenNa het uitreiken van deze prijzen werdgedanst op de voortreffelijke muziekvan het “Duo-Pleasure”. Na een tweedeprijzenregen, waarin zesentwintig deelnemers hun prijzen konden uitzoeken,

werd de eerste bingoronde gespeeldmet vier prijzen; hiervan was de hoofdprijs een stofzuiger van 1 200Watt. Naal dat zitten konden de benen weer inbeweging komen om te dansen. Hetdansen is nog tweemaal onderbroken.De eerste keer voor een tweede prijzen-regen van zesentwintig prijzen en eentweede bingoronde met als hoofdprijseen magnetron van 75OWatt. De tweede keer voor een prijzenregen van delaatste vijfentwintig prijzen en de laatste bingoronde met als hoofdprijs eenBlack Trinitron kleuren TV. Voordatom de laatste bingoprijs werd gespeeldverzocht de bingomaster om eenapplaus voor de penningmeester deheer Riemens die voor alle prijzen heeftgezorgd, aan dit verzoek werd ruimschoots voldaan.

Laatste rondeNa de laatste bingo wenste de voorzitteralle prijswinnaars van deze avond veelgeluk met hun prijs: “de plannen voorhet komende seizoen worden thuisbezorgd”, zei hij en hij nodigde alleaanwezigen uit om tot één uur te blijvendansen en wenste iedereen een prettigevakantie toe.

1

MEOBtiek juni 1999

Page 22: MEOBtiek 04 1999

PVMBO - TennistoernooiDoor: Fon Koek

Maar liefst 32 deelnemers, waaronder vijf dames, deden mee aanhet op 3 mei door de PVMBO georganiseerde tennistoernooi. Opde binnenbanen van de mooiesportlocatie Dekker-Warmondontpopte zich een sportieve, maarvooral gezellige strijd om de punten.

Toen na een half uur spelen de eerstezestien werden afgelost door de anderezestien, stond een heerlijk Indisch buffet klaar, waaraan een ieder zich te goed

deed. Toen een half uur later werdgewisseld, was het buffet weer aangevuld en kon de tweede groep Indischeenergie opdoen. Tot tien uur wisseldende groepen elkaar elk half uur af enkwam men steeds met andere spelersnaast en tegenover zich op de baan testaan. Na het laatste signaal, elk halfuur keurig verzorgd door Dekker, konde uitslag worden berekend. Wantondanlcs dat het een gezelligheidstoernooi betrof, was het toch leuk om alsorganisator wat prijsjes te kunnen weggeven of als deelnemer te kunnen ontvangen. Zo was er voor de prijswrnnende dames een broche en voor de heren

een dasspeld, beiden in de vorm van eentennisracket. Verder nog wat tennissokken en zelfs de ballen waarmee wasgespeeld, vonden een nieuwe eigenaar.Vermeld mag worden dat Henriëtte vander Horst als enige dame in een groepvan acht speelde, maar dat ze voor deheren toch te goed was, want ze werdeerste!

Dat iedereen het uitstekend naar de zinhad bleek wel toen ik ver over elf uurweg ging er nog steeds een flinice groepdeelnemers zat na te praten (drinicen).Zeer geslaagd dus en wellicht nog voorherhaling vatbaar als Slotactiviteit.

* -

Naam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(’s):Grootste wens:

Nico Woord2~ medewerker nachtzichtkijkers

1juniSEWACO-bedrjflekker etenslecht nieuwsChineeszwemmen, duiken, motorrijdengezond blijven.

PVMBO - Het einde in zichtHet einde in zicht. Eigenlijk eenheel trieste aanhef. Maar tochgaan we er een geweldig feest vanmaken. Normaliter hadden we ditjaar ons vierde lustrum moetenvieren of voor de Oegstgeestenaren zelfs het vijftig jarig bestaan!Maar door de aanstaande verhuizing naar Den Helder is dit veranderd. We gaan er een slotfeest vanmaken en zoals eerder gezegd: hetwordt een groots feest.

Het gonst van de activiteiten en almenig contract is gesloten. Een prachtige locatie voor het eindfeest op3O oktober is vastgelegd en Nederlandse

topartiesten zullen hun opwachtingkomen maken. Een compleet casino zaltot uw beschikking staan en op sportiefgebied kunt u uw kracht en behendigheid meten met alle andere gasten. Ookkermisklanten komen aan hun trekken.En met dit alles zijn dan ook nog eens~fantastische prijzen in de wacht te slepen. Op deze avond is er eten en drinken in overvloed en dat ook nog gratis!

ProgrammaSamen met de hulp van de diverse afdelingsbesturen wordt een attractief programma opgesteld op het gebied vanklaverjassen, vissen, watersport, badminton, auto- en computerhobby. Dit

laatste vindt allemaal plaats in deweken voor 30 oktober, zodat diedatum, op de liquidatievergadering na,echt het laatste zal zijn. Binnen niet al telange tijd vindt u een programrnaboekje op uw deurmat, waarin alles tot indetail wordt onthuld. Tot zolang houden we u nog even nieuwsgierig!

Wel het dringende advies:houd 30 oktober vrij!Namens het bestuur enliquidatiecommissie, Fon Koek,voorzitter.

juni 1999 MEOBtiek

Page 23: MEOBtiek 04 1999

Jaarprogramma PVMBO 1999

Tweede algemene ledenvergadering 31 mei

De voorzitter memoreert dat volgens de jaarverslagen en notulen van1949 tot 1996 de heer W. Noordijk een recordhouder is geweest als bezoeker van de PV-vergadering. Hij vraagt de vergadering één minuutstilte ter nagedachtenis aan de heer Noordijk. Er zijn drie bestuursleden en dertien leden aanwezig.

Volgens de statuten is een derde van het bestuur aftredend. H. Slot is aftredend alspenningmeester en is herkiesbaar: hij. is wederom aangenomen. A. v.d. Poel en P.v.d. Togt hadden als kascommissie een verantwoordelijke taak. T. Borreman en J.Uiterdijk nemen dat van hen over. In de begroting zijn de subsidies opgenomenvan de afdelingen en de vaststelling van de contributie. Alle subsidies zijn gehonoreerd en de contributie wordt komend jaar niet meer veranderd. Zodra de liquiditatiedatum is vastgesteld krijgen de afdelingen geen subsidie meer. De afdelingen,die na die datum doorgaan, zouden hier al rekening mee moeten houden. Dan stoptook de toezending van de MEOBtiek aan PV-leden die niet bij het MEOB werkzaam zijn.

22 mei was het twintig jaar geleden dat de PVMBO is samen gegaan met de VERI,dat wordt op 30 oktober gevierd. Er kunnen negenhonderd personen deelnemenaan het slotfeest. Ieder lid kan één introducé meenemen. Voor meerdere introducéswordt een wachtlijst aangelegd. Voor een introducé moet vijftig gulden wordenbetaald. De kaartverkoop sluit in de eerste week van oktober. Ieder lid krijgt eindaugustus een programrnaboekje thuisgestuurd, daarin staat hoe leden zich kunnenaanmelden.

Bij het tennistournooi en bij een ski-activiteit was zoveel animo, dat het bestuurheeft besloten in oktober dit als slotactiviteit te organiseren.

Er komt een bekendmaking over welke artikelen van de PV te koop zijn, met eenrichtprjs. Vooraf wordt met de afdeling bekeken wat de verkoopprijs zal worden.Artikelen, zoals kaarten, sjoelbaklcen of shuttels zal aan de onderafdeling een symbolisch bedrag worden gevraagd. De bridgers kunnen tot 30 oktober lid blijven.

LiquidatiedatumDoor het vaststellen van de begroting en contributie is de liquidatiedatum bepalend. De afdelingen kunnen na de liquidatiedatum verder gaan. De eerste algemenevergadering van september wordt verplaatst naar maandag 11 oktober 1999. Devoorzitter stelt voor om op maandag 13 december de laatste buitengewone algemene ledenvergadering te houden. Alle afdelingsbesturen moeten de financiëleafhandelingen verrichten en afsluiten.

PVMBO Er wordt geen herfstdrive’s meer gehouden.11 oktober Eerste algemene ledenvergaderingSlotactiviteit:25 september Hobbyclub02 oktober Watersport09 oktober Badminton13 oktober Vissen23 oktober Klaverjassen/Sjoelen30 oktober SLOTFEESTP .M. TennistoumooiP.M. Skiën13 december Laatste buitengewone algemene ledenvergadering

Voorzitter, 2e penningmeester,ledenadministratie, contactpersoonFBTO en coördinator FPPA.J.M. Koek 2454Secretaris en contactpersoon K & 0I.F. Flohr 2337PenningmeesterJE. Slot 2238

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonenvan de afdelingen (071-305....)

AutohobbyclubK. Keller 2238ComputerhobbyclubT.J. Borreman 2144Hobbyclub algemeenC.M.J. v.d. Ploeg 2329BadmintonM.J.N. Dofferhoff 2550Klaverjassen en sjoelenA.Bal 2352Bridge1F. Flohr 2337VissenA. Bal 2352WatersportB.Schaap 2211

MEOBtiek juni 1999

Page 24: MEOBtiek 04 1999

Nieuwe medewerkers01-06-99 T.N. Woord (Nico)01-06-99 R.H. Monpellier(Reina)

Jubilea05-07-9912-07-99

PU-Avio/UV2 40 jaarPU-Kal 12 Y2jaar

Colofon

Redactie:HoofdredactieW.J.van Elk

Public RelationsV. van Denzen071-3052205

Vaste medewerkersA.J.M. Koek (PVMBO)H.3. van Hoogenhuizen (Puzzel)S. Vlieland (Puzzel)R. Brouwer (DC)3. Bakker (Oldtimers)P.R. Hogenr1~om (Directie)

Medewerkers aandit nummer:M. StokhuijzenB. MeijnH. van het HooftW.A.M. OvereemC.E. RoetersV. van DenzenR. SchulM.A.P. Boskamp

Redactie-adres:Redactie MEOBtiekPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 071-3052171FAX: 07 1-3052605E-mail:wjvelk worldonline.nl

Foto’s:W.J, van ElkV. van Denzenen particulierenVerzending:OU-LDID&1Drukwerk:Dmkkerij Uleman - de Residentie

K pij voor h t vol:end numm r011 • . - in md nui rijk: full 1 9

r t, lii ~ h al inlaa no b ii r 11 0?

ii 1 11 tu k ~‘s ii Ii u1h IIi~ h r

PU-OptronicalNZ&VsU-Pz

Vertrekkende medewerkers (lopende ontslagaanvragen)0 1-05-99 A.G.L. Dols SU-Beb MVKV01-06-99 R. van Daalen PU-Elek MID01-07-99 W.B. Bilderbeek PU-O&R Particulier17-07-99 C.C.S.M. van der Meij-Kriek PU-Avio Particulier

Cees TopBertil van der Heul

Overleden23 mei 1999, Cas Slieker, 78 jaar.De heer Slieker werkte bij de Buitendienst.30 mei 1999, Richard Hofmans, 36 jaar.Richard was werkzaam de PU Optronica/PGS.4juni 1999, Izaak Regeer, 74 jaar.De heer Regeer werkte tot juni 1984 in de oppervlakte behandelings werkplaats (OBW).

DTO-project LAN2000

2~

IIIn bijzonder korte tijd werd de elektrische installatie aangepast op de bovenverdieping

van gebouw Pascal, voor tijdelijke huisvesting van vijftig medewerkers van de DefensieTelematica Organisatie (DTO). Meer hierover in de MEOBtiek van juli.

Verschijningsdata MEOBtiek 1999

Nr. Datum Kopijslulting5 23-07 07-076 24-09 27-087 26-11 29-102000

21-01 31-12

Un’