MEOBtiek 04 1995

24
16e jaargang nr. 4, juli 1995 In dit nummer: MEOB Hek * Modificatie YPR-voertuigen * Personeelsvereniging * Naar Vlissingen en Amsterdam * Cursus kwaliteitszorg * De Bedrijfsgeneeskundige Zorg * Het MEOB filmfestival * Nieuw beveiligings systeem * Vlootdagen Den Helder * Brandalarm * Puzzel * En nog veel meer. 4 7 10 12 14 16 19 19 21 22 MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN HET MARINE ELEKTRONISC EN OPTISC BEDRIJF DMEOB, P.R. Hogendoorn, slaat eerste penning. Het was op 24juli 1995 precies 50 jaar geleden dat de marine voor het eerst de vlag hees in Oegstgeest. Die dag viel in het weekend, vandaar dat op vrijdag 23 juni vanaf 15.00 uur gelegenheid werd gegeven om dit mee te vieren. DMEOB hield een toespraak over, hoe hij het noemt, 50 jaar kraakbeweging. Bij deze gelegenheid is een handjevol oud-medewerkers gesignaleerd, waar onder de drie oud-directeuren Antonides, Kreeftenberg en Rijks. Tijdens deze bijeenkomst werd het boekwerk 50 jaar marine Oegstgeest en een penning uitgedeeld. Oud-medewerkers kregen hetzelfde pakket over de post toege zonden. Het boek is voor geïnteresseerden te lenen bij de plaatselijke bedrijfs bibliotheek. Medewerkers die niet in de gelegenheid waren om 23 juni aanwezig te zijn, kunnen hun boekje en penning afhalen bij de administratie van de afdeling Personeelszaken. De penning heeft aan de ene kant het wapen van het MEOB en aan de an dere kant het nieuwe logo. De pen ning is geslagen bij de Utrechtse Munt en is voorzien van het munt- meesterteken, van de huidige munt- meester Drs. Chr. van Draanen, een gespannen boog met pijl. Het Utrechtse muntbedrijf bestaat inmid dels meer dan duizend jaar en is, na 92 jaar beheer en bestuur door de staat, geprivatiseerd op 1 juli 1994. De voorbereiding hiervoor heeft zes jaar geduurd. De directie van de munt zegt hierover: “Een nieuwe Organisatie iS snel te realiseren. De mens heeft meer tijd nodig. Tijd om zijn eigen denkwereld aan te passen, maar ook tijd om te worden omgeschoold en opgeleid.” Wie heeft er na dit gelezen te hebben nog haast met “MEOB 2000”? Gelijktijdig met het oprichten van de nieuwe NV is ook het Nederlands Muntmuseum opgericht. De doelstelling is: het oprichten, (doen) beheren en exploiteren van een museum waarin de historie 50 jaar Marine Oegstgeest

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 04 1995

Page 1: MEOBtiek 04 1995

16e jaargang nr. 4, juli 1995

In dit nummer:

MEOB Hek

* ModificatieYPR-voertuigen

* Personeelsvereniging

* Naar Vlissingenen Amsterdam

* Cursus kwaliteitszorg

* De BedrijfsgeneeskundigeZorg

* Het MEOB filmfestival

* Nieuw beveiligingssysteem

* Vlootdagen Den Helder

* Brandalarm

* Puzzel

* En nog veel meer.

4

7

10

12

14

16

19

19

21

22

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN HET MARINEELEKTRONISC

EN OPTISC BEDRIJF

DMEOB, P.R. Hogendoorn, slaat eerste penning.

Het was op 24juli 1995 precies 50 jaar geleden dat de marine voorhet eerst de vlag hees in Oegstgeest. Die dag viel in het weekend,vandaar dat op vrijdag 23 juni vanaf 15.00 uur gelegenheid werdgegeven om dit mee te vieren. DMEOB hield een toespraak over,hoe hij het noemt, 50 jaar kraakbeweging.

Bij deze gelegenheid is een handjevol oud-medewerkers gesignaleerd, waaronder de drie oud-directeuren Antonides, Kreeftenberg en Rijks. Tijdens dezebijeenkomst werd het boekwerk 50 jaar marine Oegstgeest en een penninguitgedeeld. Oud-medewerkers kregen hetzelfde pakket over de post toegezonden. Het boek is voor geïnteresseerden te lenen bij de plaatselijke bedrijfsbibliotheek. Medewerkers die niet in de gelegenheid waren om 23 juniaanwezig te zijn, kunnen hun boekje en penning afhalen bij de administratievan de afdeling Personeelszaken.

De penning heeft aan de ene kant hetwapen van het MEOB en aan de andere kant het nieuwe logo. De penning is geslagen bij de UtrechtseMunt en is voorzien van het munt-meesterteken, van de huidige munt-meester Drs. Chr. van Draanen, eengespannen boog met pijl. HetUtrechtse muntbedrijf bestaat inmiddels meer dan duizend jaar en is, na92 jaar beheer en bestuur door destaat, geprivatiseerd op 1 juli 1994.De voorbereiding hiervoor heeft zes jaar geduurd. De directie van de muntzegt hierover: “Een nieuwe Organisatie iS snel te realiseren. De mens heeftmeer tijd nodig. Tijd om zijn eigen denkwereld aan te passen, maar ook tijdom te worden omgeschoold en opgeleid.” Wie heeft er na dit gelezen te hebbennog haast met “MEOB 2000”? Gelijktijdig met het oprichten van de nieuweNV is ook het Nederlands Muntmuseum opgericht. De doelstelling is: hetoprichten, (doen) beheren en exploiteren van een museum waarin de historie

50 jaar Marine Oegstgeest

Page 2: MEOBtiek 04 1995

van het muntwezen in Nederland, alsmede de historie van de NederlandseMunt of haar voorganger(s) wordenvastgelegd en weergegeven.

Klaas Meijer heeft voor het boek “50jaar marine Oegstgeest” heel wat onderzoekwerk verricht. Wim Haazebroekheeft tot op het laatst toe nog foto’sweten te maken of oude foto’s bovenwater weten te krijgen. Voor de uiteindelijke samenstelling en vormgevingwas niet veel tijd. Toch is er een boekwerk verschenen waarvoor menig oud-medewerker inmiddels een aardig bedankbriefje heeft gestuurd.+

Van de directieDoor: P.R. Hogendoorn, DMEOB

Zo, de helft van 1995 zit er al weerop. Met name de afgelopen tweemaanden is er veel gebeurd. De Admiraliteitsraad en de BijzondereCommissies hebben ons reorganisatievoorstel goedgekeurd. “MEOB2000” is nu een definitief plan.

De personele vulling kan beginnen. Deeerste stappen daarvoor zijn de bloedgroepenlijst en de oud-nieuw lijst. Tijdens de stafronde zijn die uitgebreid metu besproken. Er zijn nog een paar geschilpunten over de toedeling van functies naar de afdeling Materieelverwerving van DMKM en naar ETMAG,maar daar komen we in de volgendeweken wel uit.

De begeleidingscommissie “MEOB2000” is voor de eerste keer bij elkaargekomen. Deze commissie moet de personele vulling van “MEOB 2000” begeleiden. In de commissie zitten onderandere vertegenwoordigers van de vak-centrales. Zoals het er nu naar uit zietkunnen we eind augustus beginnen metde belangstellingsregistratie voor unitmanagers en sectie chefs.

Vol lofHet College van Overleg (onze Haagsebazen) heeft het jaarverslag over 1994besproken. Men was vol lof over demanier waarop wij ons werk hebben

gedaan, vooral omdat wij nu toch 135vacatures hebben. Dit betekent bij devulling van “MEOB 2000” echter 135uitdagingen minder.

Ook over 1994 hebben wij een positiefdoelmatigheidsresultaat behaald. Schoutbij-Nacht Nanninga (de DMKM) heefttoegezegd dat wij een deel daarvan mogen gebruiken om de start van het nieuwe bedrijf, begin januari 1996, feestelijk te vieren. Daar hoort u dus nog van.

Grote klasseOver vieren gesproken... De vieringvan 50 jaar marine Oegstgeest, 50 jaarkraakbeweging in Nederland, was erggeslaagd, vond u ook niet? Of liet hetwerk het niet toe, dat u erbij was de 23ejuni? In ieder geval heeft u inmiddelshet gedenkboekje en de herinneringspenning gekregen. Grote klasse, watKlaas Meijer, Wil van Elk en WillemHaazebroek in zo korte tijd voor elkaarhebben gekregen.

En tot slot heeft de afdeling Personeelszaken vier zeer geslaagde cursussenPersoneelsmanagement voor leidinggevenden gedraaid. Zo’n tachtig chefs zijnbijgespijkerd in de nieuwste inzichtenop P-gebied. De eerste effecten daarvanmoet u inmiddels hebben gemerkt.

U ziet, er is veel gebeurd. En dan heb ikhet alleen nog maar over bijzondere dingen gehad, die buiten het normale werk-

pakket vallen. Want dat gaat natuurlijkgewoon door, zoals overwerk voor deinzet van onze mariniers in Bosnië, ommaar iets te noemen.

Een ieder die een deel van zijn of haarverlofstuwmeer in de komende weken opmaakt, wens ik een prettigevakantie toe. Geniet er van en totziens.+

RBBRijks bedrijfsgezondheidsen bedrijfsveffigheidsdienst

MEOB OegstgeestSpieekuren alleen na telefonische afspraaktst. 2234W. Stol, arts.

2 juli 1995 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 04 1995

Van de redactieDoor: Wil van Elk~Hoofdredacteur

Het jubileum van het bedrijf, hetbestaat vijftig jaar, is gevierddoor het gezamenlijk heffen vanhet glas op vrijdag 23 juni. Overdie vijftig jaar is een boek verschenen en een penning. Geen uitbundig feest, maar eigenlijk is erweinig tijd om daar lang bij stilte blijven staan. Het leven gaatdoor en het bedrijf is volop bezigmet apparatuur met bestemmingBosnië.

GoudgeelOndanks het mooie weer zijn er genoegactiviteiten om twee MEOBTIEKEN tevullen. Toch houd ik het maar bij één enga ik straks lekker genieten van, naar ikhoop, een zonnige vakantie. Nu eenseen vakantie zonder dat ik een berg tekstmeeneem. Nee, lekker onderuit met eenkoel glas goudgeel.

Na de vakantie wordt het weer spannend. Er wordt een evenementendag georganiseerd en het personeelsverdeel

Uitreiking diploma’s

praktische elektronica

De heer Van Leeuwen van het Opleidingsinstituut vond het een goede startvan de cursisten. Hij sprak op 20 junizijn bewondering uit voor de cursisten:“U heeft toch maar weer een studie opgevat. Het duurt allemaal best wel lang,het eerste deel duurde zelfs acht maan

S

plan zal worden opgemaakt. In het najaar van 1995 misschien een brandoefening die wat minder voorspelbaar is, ofeen oefening waarbij iedereen doet alsof het echt is.

In de volgende MEOBTJEK een nieuwerubriek die vermoedelijk de naam DEFLOP zal hebben. Dit in navolging opeen artikel in een bedrijfsblad van eenziekenhuis DE PEN genaamd. In DEFLOP wordt het woord gegeven aan eenpersoneelslid. Dit personeelslid schrijfteen stukje met de lengte van één kolomen geeft DE FLOP weer door aan eenander personeelslid, enzovoort. Zwartgallige stukken worden niet geaccepteerd en het is niet de bedoeling dat ereens lekker wordt gekankerd. In dezetijd wordt er nog maar weinig met eenpen geschreven en is een floppy hetmeest beschreven medium. Vandaardat ik een flop aanbied met het verzoek een artikeltje te schrijven, hetliefst in WP5. l,en de flop daarna weerdoor te geven aan een ander. Bij delaatste brandoefening heb ik geziendat Marjolein Glasbergen goed slachtoffer kan spelen....+

den. U moet het er allemaal maar evenbij doen. Het is fijn dat het bedrijf demogelijkheid biedt voor deze studie,maar ook thuis moet meewerken, ergaan nogal wat uren huiswerk inzetten.”

De heer IJzerman zei dat het bedrijfgaarne investeert in deze opleiding: “Alwas het alleen al voor het zeker stellenvan werkgelegenheid. Elektronicakom je overal tegen.”+

— —

~ ,•~

Kort maar krachtigOver tien jaar een boekwerkje uitgeven met als titel: “zestigjaar defensieOegstgeest”?•

Salaris 199524 juli 199523 augustus 199522 september 199523 oktober 199522 november 199520 december 1995 (Interim)

Boze tongenBoze tongen beweren: “MEOB2000”, verder als 2000 komen ze niet.Dan hadden we het beter “MEOB 21”kunnen noemen, dan hadden we dehele 2 1-sta eeuw gehad.

BorreluurOp iedere eerste vrijdag van demaand is er een gezellig samenzijnin het Petit Restaurant. Een maandelijks terugkerende gelegenheid omcollega’s en oud-collega’s te ontmoeten.Tot ziens op 1 september.

NieuwbouwOp 1 september 1995 gaat de eerstepaal voor het onderkomen van hetSEWACO-bedrijf in de grond. Negen maanden daarna betrekt de tekenkamer van het MEOB/H een gedeelte daarvan en zal op de kale vloertijdelijk verder g . Na renovatievan de etage boven de huidige werkruimte in het MEOB-gebouw zal hetpersoneel met BW-tekenaars worden samengevoegd. Er komt werkgelegenheid voor 39 personen.

BedrijfsbladHet bedrijfsblad van het SEWACObedrijf i.o heeft een nieuwe naam:SEWAKRONIEK. Het is een samengaan van de bladen De LangeJoop van de BW en De Uithoek vanhet MEOB/H.

• .

k

.~

e

MEOBTIEK juli 1995 3

Page 4: MEOBtiek 04 1995

Modificatie YPR voertuigenNadat de opdracht voor modificatie van tien YPR voertuigen voormariniersoperaties in Bosnië binnenkwam op 16 juni ji., heeft J.van Huut diezelfde morgen voorde direct betrokkenen een presentatie gegeven.De voertuigen moesten wordenvoorzien van Clansman communicatleapparatuur:

- vier zend-ontvangers;- een complete intercom met zes posi

ties;- secure voice;- twee demontabele zend-ontvangers

die er snel uit gehaald moeten kunnen worden als de mariniers hetvoertuig moeten verlaten.

De mariniers staan onder Brits bevel,daarom ook dat apparatuur die de Britten gebruiken de voorkeur heeft. Ditbevordert de communicatie enorm.

De uiterste gereedheidsdatum werd gesteld op 17 juli 1995. In goede samenwerking met de Mechanische CentraleWerkplaats (MCW) van de Koninklijkelandmacht in Leusden werd een prototype gebouwd dat werd beproefd op 26en 29juni.

Op 30 juni werd, na een laatste operationele test, bepaald dat de voertuigenko~iden worden gemodificeerd in Doorn(Mariniers kazerne). Op 10juli werden

door MCW de eerste drie voertuigen,voorzien van de mechanische delenvoor de modificatie, afgeleverd.

Het MEOB startte op 11juli met tweeteams met de inbouw van het elektronische deel van de modificatie. Omdatinbouw per YPR ongeveer één dagvergde, zou alles op zondag 23 juli gereed moeten zijn.

Wat moest er worden gedaan in de kortevoorbereidingstijd:

- aanmaak tien Power distributie-boxen;

- aanmaak tien Accu-bakken;- aanmaak tien KY-57-interfaces;- vijfhonderd kabels aanmaken;- aanmaak zestig Headsets (ook in ge

bruik bij de Lynx helikopters);- samenstellen complete sets commu

nicatiemiddelen per YPR;- opstellen test en overname protocol

len;- samenstellen compleet handboek per

YPR.

Bij het afscheid van de Mariniers op deVan Braamhouckgeestkazerne in Doorn

: ging het werk van de inbouwploegen

gewoon door. Na de plechtigheid kreegde Bevelhebber Der ZeestrijdkrachtenVice Admiraal Buis van Adjudant

~—~- —

\.:..,.

~

Er moesten tien voertuigen worden aangepast.

OverwerkEr werd door vele medewerkers vanvele afdelingen overgewerkt, niet alleendoor-de-weeks, maar ook in de weekenden. Er is met man en macht gewerkt omalles op tijd gereed te krijgen. Ongelooflijk waar soms onderdelen vandaankwamen, zelfs uit Soesterberg van apparatuur die op het punt stond afgevoerdte worden! Onderdelen van connectorswerden overal vandaan getrokken enuiteindelijk vormden ze complete connectors, en nog op tijd ook!

)~j.

~. —‘-tfit,

1~

De voertuigen moesten worden voorzien van Clansmanapparatuur.

4 juli 1995 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 04 1995

S. Visser, van de Technische Staf, uitlegover het project.

Nog meer projectenAndere mariniersprojecten die gelijktijdig lopen:- voor 15juli aantal defecte communi

catieapparatuur tot een minimum beperken;

- inbouw modificatie secure voice opzes landingsvaartuigen MKIII;

- aanmaken zes KY-57 interfaces voorlandrovers;

- jaarlijkse controle van drie landingsvaartuigen MKII (Haïti).

Nog even ditIn de Materieelist, het maandelijks personeelsblad voor de DMKL, werd deproblematiek van de YPR’s beschreveninhetartikel: “Van groen.. via wit.. naargroen, Rapid reactions bij de DMKL.Onder het kopje “Pluin” stond het volgende: “Alle betrokkenen benadrukkenhun bijzondere waardering voor ‘demensen in het land’. ‘Bij 750, 770, Ma-

rine Elektronisch en Optisch Bedrijf,ECW en MCW is er overgewerkt omalles op tijd klaar te krijgen. Een grotepluim’, meldden de DMKL’ers stuk

voor stuk.Zo’n pluim is natuurlijk terecht.•

Uit de koker van de DC voorzitterDoor: Albert Vink,Voorzitter Dienstcommissie

In de laatste overlegvergadering ismet DMEOB gesproken over deverdeling van de functies naar hetETMAG en het MEOB in de materiaalregeling. Er zijn zo’n dertigfuncties in de materiaalregelingtoebedeeld aan het ETMAG.

De dienstcommissie wil alert blijven opdeze verdeling omdat wij vinden dat ergeen instroom mag plaatsvinden vanuitandere delen van het Arsenaal. Alhoewel niet alle functies één op één zijn tevertalen naar oude functies biedt dezeverdeling toch perspectief voor de medewerkers van het ETMAG.

LogistiekEr is ook gesproken over het voorstelom alle materiaalfuncties in het SEWACO-bedrjf nieuw te maken. De dienstcommissie wilde weten of dit rechtspositioneel gevolgen had voor demedewerkers van de afdeling Logistiek,die zijn immers het meest betrokken bijde genoemde indeling. DMEOB heeftde dienstcommissie de verzekering ge-

geven dat de indeling van nieuwe functies rechtspositioneel gunstiger is voorhet zittende personeel. Hier was dedienstcommissie tevreden over.

Dienstcommissie informerenDe dienstcommissie heeft naar vorengebracht dat er de laatste tijd veel besluiten worden overgelaten aan stafleden en of groepen van stafleden. Hierdoor wordt (bewust of onbewust) nogwel eens vergeten dat de dienstcommissie bij besluiten moet worden betrokken. Afgesproken is dat er wordt getracht om een automatisme in te bouwendat de stafleden de dienstcommissiegaan betrekt bij besluiten. Van onze zijde betekent dit zeker de eerste tijd alertzijn op te nemen besluiten en stafledenaan te spreken op het informeren van dedienstcommissie. Dit zal veelal schriftelijk gebeuren.

FotodienstVan de directie kwam de mededelingdat er plannen worden ontwikkeld omhet Audio Visueel Centrum (in gewonetaal defotodienst) te laten samenwerkenof wellicht laten fuseren met de AudioVisuele Dienst van de Koninklijke Ma-

rine. In een eerder stadium was dedienstcommissie ingelicht door HADVdat er een reorganisatie aankomt. Ookin de wandelgangen waren al wat geruchten opgevangen. De dienstcommissie heeft een eerste gesprek gehad metde medewerkers van het AVC. TweeDC-Ieden, Gerrit Molema en RubenAalders, zullen de reorganisatie verderbegeleiden. Het zal er wel op uitdraaiendat er een samengesteld overleg orgaan(SOO) zal worden ingesteld. Hier zullendan genoemde dienstcommissieleden ingaan meedraaien. Een SOO is een speciale dienstcommissie die met de projectleider van de reorganisatie overlegvoert over alle zaken die de reorganisatie betreffen. Het zal wel een langdurigezaak worden.

Interne herplaatsingscommissieIn de vorige overlegvergadering is gesproken over het instellen van de interneherplaatsingscommissie. Deze commissie werd in een later stadium ingestelddan de dienstcommissie had ingeschat.Hier wilde de dienstcommissie mee akkoord gaan. Echter van belang is dat dedienstcommissie inzage heeft in de be

4’

.7

r

11 • —.

~1~

Ik:

..het werk van de inbouwploegen ging gewoon door.

MEOBTIEK juli 1995 5

Page 6: MEOBtiek 04 1995

langstellingsregistratie, die na het zomerverlof wordt opgestart.

DMEOB is van mening dat dit een taakis van de nieuwe PU-managers, de personeelsconsulenten en dat hij zelf zeeralert zal zijn op het plaatsen van medewerkers in de PU’s. Verder is tot heteind van de reorganisatie de bezwaren-commissie actief en kan een ieder eenbezwaar indienen als hij of zij niet juistis behandeld. Schoorvoetend is dedienstcommissie akkoord gegaan metde toezegging dat bij twijfels inzage inde procedure mogelijk is.

VerwarringOmdat de naam interne herplaatsingscommissie teveel verwarring geeft metde al aanwezige herplaatsingscommissies mag deze naam niet worden gevoerd. Het voorstel om de commissieom te dopen in commissie HOOVER isgeaccepteerd.

Gelezen in TeamworkMocht u nog niet in de gelegenheid zijngeweest om Teamwork 28 te lezen, danraad ik u dit alsnog aan. Ik sprong bijnaeen gat in de lucht toen ik in het stukje“Voor u, door u” las. Heel fijn dat er bijde volgende DC-verkiezingen in iedergeval twee dames zijn die zich verkiesbaar zullen stellen. Corine en Natasja,nu al vast hartelijk welkom in de nieuwedienstcommissie.

BezwarencommissieIn de afgelopen tijd zijn alle ingediendebezwaren behandeld in de bezwaren-commissie. Over bijna alle bezwarenwas overeenstemming in de commissie.Een aantal bezwaren werden toegewezen, andere werden niet ontvankelijkverklaard en sommige werden afgewezen. Waar geen overeenstemming overwas heeft DMEOB het besluit genomenen zal de dienstcommissie in het adviesover de oud/nieuwlijst haar standpuntverwoorden. Hierdoor zal er op een hoger niveau naar beide standpunten worden gekeken en komt er een uitspraak ofDMEOB het juiste besluit heeft genomen of dat de argumenten van de dienstcommissie zwaarder zullen wegen. Ishet laatste het geval dan zal het besluitvan DMEOB worden teruggedraaid.

De commissie achtte het van belang datde betrokkenen persoonlijk werden benaderd om eventuele verdere uitleg tegeven over het besluit rond een bezwaar. Na deze mondelinge toelichtinghebben de indieners het besluit op papier gekregen. Hiermee zijn in mijnogen alle bezwaren correct afgehandeld.

Besprekingen met DELM enECWEr zijn inmiddels een paar gesprekkengeweest met vertegenwoordigers van dedienstcommissies en 000’s van

DELM (KLu in Rhenen) en ECW (KLin Dongen). Een 000 is een onderdeelsoverleg orgaan, dit is de militaire dienstcommissie. Er is lange tijd gesprokenover de mogelijkheden. Maar tot op heden blijft het voor alle betrokken partijen toch nog gissen. Er is in deze besprekingen nog te veel te horen: “Er zou dit,en eventueel dat, en als dit dan...” Waarwe wel zeer duidelijk in zijn, is hetstandpunt dat we ons zullen inzetten opbehoud van werkgelegenheid op deplaats waar we nu zitten. Dus mochtmen in alle wijsheid besluiten dat hetzogenaamde paarse bedrijf er moet komen, dan zal onze inzet zijn paars metdrie vestigingen. Ook is duidelijk datde inbreng van werk in het te vormenpaarse bedrijf zeer groot zal moetenzijn. Om over alle zaken wat meer informatie te krijgen, hebben we als gezamenlijke dienstcommissies en 000’seen brief gestuurd naar de staatssecretaris met het verzoek om met de voorzittervan de werkgroep, die bezig is met hetuitwerken van alle plannen, van gedachten te kunnen wisselen. Hopelijk zal ditgesprek in september plaatsvinden. Delaatste berichten wijzen er op dat dewerkgroep tot november uitstel heeftgekregen.

Tot slot wens ik een ieder namens dedienstconunissie een prettige vakantie.+

Vervolg OBWBij de OBW zijn nieuwe regelkasten voor de luchtbehandelingsinstallatie geplaatst. De ontiakkingsruimte, in het Galvanogedeeltewaar de brand is geweest, knjgteen nieuwe luchtbehandeling.

Op 1 september 1995 wordt deze ruimteweer in gebruik genomen. Het middelvoor de Hot-stripper is al besteld. Deverf wordt als het ware van de produkten afgetrokken. Het is een warmwerkend ontlakkingsmiddel, ongeveertachtig graden, van organische grondstoffen. Het spoelwater is biologisch afbreekbaar. Naast nieuwe regelkasten, iser een hogedrukreiniger en komt er eennieuwe takel voor boven het bad.

Er blijft grote behoefte bestaan aan ontvettingsbaden en chromateringsbad (ver

vanging van het vroegere alodineren)voor het behandelen van aluminium.

Alle luchtbehandeling tot aan het galvanogedeelte draait nu apart. Alle apparatuur isgetest en de software is ingesteld.+

ii 0

c

6 juli 1995 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 04 1995

A.J.M. KoekSecretarisl.F. FlohrPenningmeesterJ.E. SlotVice-voorzitterJ.T.C.P. v.d. Hoorn2e secretaris

A. BallidJ.P. Bijker

2e penningmeester

Materiaalbeheer v.d.LedenadministratieContactpersoon EB. T. 0.Contactpersoon K & 0Coördinator FPP

AutohobbyclubComputerhobbyclubRadiozendamateu rsHobbyclub algemeenBadmintonBridgeKlaverjassen en sjoelenSchietsportVissenWatersportZaalvoetbal

Dinsdag 22+29aug.05 + 12sept.

HerfstdriveVrijdagDinsdagVrijdagDonderdag

MaandagVrijdagZaterdagZaterdagZaterdagKerstdriveWoensdagDonderdagDinsdagVrijdag

ZaterdagZaterdagPaasdriveDonderdagVrijdagZaterdagDinsdagWoensdag

ZaterdagZaterdagMaandag

18sept.13 okt.28 okt.11 nov.18 nov.

13dec.14 dec.19dec.22 dec.

16dec.24 febr.

28 maart29 maart30 maart02 april03 april

27april01juni03juni

K. KellerT.J. BorremanJ.J.J. MullersC.M.J. v.d. PloegC.H.J. TânzerL.C. van DuinA. v.d. PoelA. BalJ. UitterdijkB. SchaapR. Knijnenburg

22382144212622072207212123702476231422112414

le Algemene ledenvergaderingSluiting visseizoen 1994/1995Vissen snoekdriveVissen snoekdriveBowling-avond

Klaverjassen/sjoelenBadmintonSchietenBridge

Kerst Bingo-dansantBowling-avond

BadmintonBridgeVissenSchietenKlaverjassen/sjoelen

PVMBO PERSONEELSVERENIGINGMARINEBEDRIJVEN OEGSTGEEST

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonen van de afdelingen (01 711-5....)

Voorzitter

Jaarprogramma 1995 - 19962454

2337

2238

2372

2476

2484

KoekHoorn

BalKoekFlohrKoek

22 sept.26 sept.29 sept.19 okt.

Watersport competitie

Klaverjassen/sjoelenSchietenBridgeBadminton

‘ClubavondenMaandag +

Vrijdag Afd. BridgeDinsdag Afd. SchietenWoensdag Elke laatste woensdag van

de maand Computer HobbyClub (behalve in de maandenjuli en december, danis er geen computeravond.)

Donderdag Afd. BadmintonVrijdag Afd. Klaverjassen/Sjoelen

Donderdag 20 juni

OranjebalSluiting Klaverjassen2e Algemene ledenvergadering

Volleybaltoernooi

MEOBTIEK juli 1995 7

Page 8: MEOBtiek 04 1995

Algemene ledenvergade PVMBODe algemene ledenvergaderingvan 29 mei j.1. had dertien bezoekers, dit was inclusief het bestuur.

De aftredende bestuursleden 1. Flohr enH. van der Hoorn werden herkozen. Depenningmeester kon met de begroting1995-1996 laten zien dat het komendejaar met een positief saldo zal eindigen.Op het voorstel om daarom de contri

butie ongewijzigd te laten, stemde deaanwezige leden graag mee in. Hetjaarprogramma werd besproken envastgesteld. Een overzicht staat eldersin deze MEOBTIEK.

RondvraagDe afdeling badminton heeft problemen met het huren van de zaal. Er zijnteveel gegadigden en de zaalhuur is in-

middels zo hoog dat het bijna niet meerte betalen is, ondanks een recente — vrijforse — contributieverhoging. Het bestuur zal in september de situatie bezienen zal zorgen dat de sport wel beoefendkan blijven.

Over de deelname in het Foster ParentsPlan zal de voorzitter in een volgendeMEOBTIEK aandacht besteden.+

Afscheid per onderzeeërDoor: Nel van Duyvenbode

Na ruim 27 jaar bij het MEOBwerkzaam te zijn geweest, heb ikdoor het SBK gelegenheid gekregen om met wachtgeld te gaan.Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen.

Alleen vond ik het jammer dat ik nognooit een onderzeeboot van binnen hadgezien en waarschijnlijk ook nooit meerde kans zou krijgen (behalve dan op dezéér drukke vlootdagen). Albert Vinkkreeg dit te horen en beloofde zijn bestvoor mij te doen. En warempel, het lukte. Ik mocht, samen met Marijke deHaar en Joop van Huut zijn vrouw Ria,een onderzeeboot bekijken.

HeetOp woensdag 28juni was het dan zover.Het beloofde een warme dag te worden(30°C, naar achteraf bleek). We werdenbij de Onderzeedienst opgewacht dooroud o’~derzeedienst werknemer (thansMEOB-er) Ltz. Albert Schuring en WilArndts, een Tijgerhaai-opvarende. Naeen lekker bakje koffie werden we meegenomen naar Hr.Ms. Walrus, eenééncilinder boot van de gelijknamigeklasse. Er werd ons verteld dat hetbelangrijkste verschil tussen de Walrusklasse en de Zwaardvisklasse de standvan het roer is; bij de Zwaardvisklasseis dat in een + en bij de Walrusklasseeen x opstelling. Na een hachelijke af-daling kwamen we in een omgevingwaar kabels de boventoon voerden. DeWalrus is ruim 68 meter lang en heeftongeveer vijftig opvarenden. We begonnen de rondleiding in de commandocentrale, het hart van de boot van

waaruit alles geregeld wordt op het gebied van Sonar, Radar, voortstuwing entrim van het schip. De roerganger zithier met een stuur dat op dezelfde manier werkt als in een vliegtuig. Ook hetafschieten van de torpedo’s gebeurthier. We gingen verder via diverse soorten verblijven (verschil moet er zijn,zelfs op zo’n boot) en verbaasden onserover dat ze zo konden slapen. De manschappen bijvoorbeeld, hebben de minste ruimte, die liggen met z’n vierenboven elkaar. Aan de andere kant (ongeveer vijftig centimeter verder) liggener weer vier. Officieren en onder-officieren hebben iets meer ruimte, dieliggen maar met z’n tweeën boven elkaar. De keuken zag er nog redelijkruim uit. Dat moet ook wel, aangeziendaar voor vijftig man gekookt dient teworden. De douches en wc’s zagen er(uiteraard) ook klein uit. Er kan wel tenallen tijde iedere dag gedouched worden. Dit wordt o.a. mogelijk gemaaktdoor het zeewater te filteren. De boegbuiskamer, waar de torpedo’s normaalgesproken liggen (nu dus niet) en afgeschoten (kunnen) worden, was ook zeerindrukwekkend. Ook het feit dat als devoltallige bemanning meevaart, er tweeman praktisch op de torpedo’s moetenslapen, was bijna komisch.

OntsnappenMen liet ons ook de ontsnappingsluikenzien; één v66r en één achter. Bij het luikachter kan men zelfs met z’n tweeënontsnappen. Er bestaat ook de mogelijkheid om een (Amerikaans) ontsnappingsduikbootje binnen 24 uur paraat telaten zijn, waarin een groter aantal personen tegelijk kan ontsnappen. Vervolgens baanden we ons een weg door de

hete, vette, nauwe machinekamer enhebben we ook een blik geworpen op deenorme motor, die, gek genoeg, op batterijen loopt. Na een overheerljke rijst-tafel namen we afscheid van onze gidsen en bezochten gedrieën het Maritiemmuseum. Daar kregen we toevallig eenfilmpje over de Walrus te zien en dedende rondleiding dus nog eens dunnetjesover. Buiten het museum staat deTonyn. Een driecilinderonderzeebootdie dienst heeft gedaan van 1966 tot1991. Ook die hebben we bezocht. Almet al was het een zeer geslaagde dagen wil ik nogmaals Albert bedanken dathij dat voor mij mogelijk heeft gemaakt.Langs deze weg wil ik ook iedereenbedanken die mijn afscheidsfeest onvergetelijk hebben gemaakt. Collega’svan de Technische Staf: bedankt voor defijne opvang en prettige samenwerking!Het gaat jullie goed! +

.~ ~ -

~q -~‘ ,

\7d

8 juli 1995 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 04 1995

Volleybaltoernooi PVMBODoor: Marjolein Glasbergen

Achttien teams hadden zich ingeschreven voor het jaarlijkse volleybaltoernooi op 22juni in Sporthal De Vliethorst te Voorschoten.Er deden vijf teams uit Den Haagmee.

Zoals altijd was de kantine bereid eengoede warming-up te verzorgen (hadden we die alvast gehad). De sportfanaten kregen een overheerlijke nasi maaltijd voorgeschoteld. Na de nasi-hapsprong iedereen op de fiets (nou ja?) engingen we richting Voorschoten alwaarhet toernooi om 18.15 uur zou beginnen.

Killing TomatoesNet zoals elk jaar waren weer diversevreemde teamnamen verzonnen. Omer een paar te noemen: Ohne Moon,Killing Tomatoes, O&O Power, TheUntouchables en Afslankers. Diverseteams waren zeer professioneel gekleedin (geleende?) tenues, dus dat beloofdewat.

Ook dit jaar speelde men op vier veldenen waren er twee poules, A en B. Despeeltijd was twaalf minuten. Elk teamspeelde dus minimaal acht wedstrijdenen meer als zou blijken, uit het totalepuntentotaal, dat er misschien nog eenhalve finale of zelfs de finale in zouzitten.

De avond verliep weer als vanouds, erggezellig dus! Ook dit jaar waren er weertoeschouwers om de teams aan te moe-

digen. Helaas, die waren op twee handen te tellen.

FinaleNadat uiteindelijk de allerlaatste wedstrijd gespeeld was, kwam de volgendeeindstand op het scorebord:

le AIVMS (Den Haag)2e Ohne Moon (Den Haag)3e Jonge Honden

(OegstgeestlBedrijfs Bureau)4e Platform Service (Den Haag)

Onze collega’s uit Den Haag blijvenoppermachtig bij dit recreatievetoernooi (misschien moeten wij in

Oegstgeest wat meer trainen). BertDrost van het bedrijfsbureau hierover:“We hebben slecht gespeeld maar zekregen het niet cadeau! Ze hebben erhard aan moeten trekken. De teams uitDen Haag hadden ervaren volleyballers, dat was goed te merken. Leuk omtegen te spelen.”

Als aandenken kreeg iedere deelnemereen vaantje mee naar huis, de vier besteteams een beker. Het bestuur en decoördinatoren vonden ook dit jaar hettoernooi weer zeer geslaagd en aan destemming van de deelnemers was temerken dat zij dit ook vonden.•

Oldtimer

Door: Jan Bakker

KegelenStalen kogels met een diametervan vijf centimeter, uit een grootkogellager, waren afgekeurd. Ermoesten nieuwe worden gekocht.Tien van die kogels lagen bij dewerkvoorbereiding en het wasmoeilijk om die te laten liggen.

Het bedrijfsbureau was er 25 meter langen kegelbanen bestonden toen nog niet.Al ras rolde de eerste kogel over delinoleum vloer. Niet iedereen vond datongevaarlijk en dat was het ook niet.Toch werkte het erg aanstekelijk. Enkelen gingen even een boodschap doen enverdwenen geruisloos.

De knijpEén riep “de knijp!” en zette een groteinktpot midden op de vloer. Dat kon ikniet weerstaan en daar rolde de kogel entrof de inktpot midden op zijn buik. Deinkt zat tegen het plafond en alle ordnerszaten onder. Nadat alles was opge

ruimd, kwam de andere partij aan debeurt. Weer was het de knijp en daarkwam ie aan. Er was niet in de berekening opgenomen dat op het eind eenverhoging in de vloer was, waardoor dekogel omhoog sprong en met een doffedreun tegen het eindschot knalde. Daarachter zat de chef van het bedrijfsbureaudie onmiddellijk wakker was! Hij keekverschrikt op, het bedrijfsbureau in. Ikkeek omhoog en wees naar het plafond.Iedereen keek omhoog en zat met zijnbenen nog omhoog toen de chef binnenkwam. Hij vroeg: “Hoorden jullie dieklap op het dak?” “Ja”, zeiden wij, “Jangaat al naar boven om te kijken....”+

~1t -

En weer een puntje..

MEOBTIEK juli 1995 9

Page 10: MEOBtiek 04 1995

Naar•• :een ter’Door: Natasja la Lau

De Amsterdam, het nieuwe bevoorradingsschip, is gereed. In deScheldepoort in Vlissingen lagdeze reus de laatste restpunten teondergaan. Dit was een mooie gelegenheid om met een groep vanvijftig MEOB’ers een bezoekjeaan de vervanger van Hr.Ms.Poolster te brengen.

Op woensdag 7 juni jl. zaten enkelevroege vogels om 7.00 uur al aan huneerste bakkie in de kantine. Nadat bijnaiedereen aanwezig was vertrokken wijnaar om 7.30 uur per bus naar Vlissingen. Bij de Koninklijke Schelde Groepwerden we ontvangen door de buitendienst van het MEOB in Den Helder. Nakoffie, koekjes en twee presentatiesstond iedereen te popelen om het schipte bezichtigen.

BinnenvoeringBij het schip aangekomen moest iedereen nog een veiligheidshelm op. Zo gedaan, zult u denken. Nou, dan heeft uhet mooi mis. In deze splinternieuwehelmen moest nog een binnenvoeringgemonteerd worden. Daar stonden wein de stromende regen, rillend van dekou de binnenvoering te monteren.Maar wij wisten wat ons in het verschietlag, dus dat kon de pret niet drukken.

Opgedeeld in zeven groepen werden wijdoor onze ex-collega’s rondgeleid.Ruimte voor vier Lynx-helikopters, capaciteit om meer dan achthonderd miljoen liter brandstof op te slaan, gangenwaarbij een doolhof niks is, 160 bemanningsleden, ofwel een knoert van eenschip. Het meest waren wij onder deindruk van de goed uitgeruste operatiekamer. Er is daar zelfs een mini bloedbank aanwezig. Na ongeveer twee uurrondgeleid te zijn kwamen ons wel heel

rare geluiden ten ore. Na inspectie bleken het de hongerige magen van onsMEOB’ers te zijn. In de kantine van deScheldepoort is hier gelukkig iets aangedaan. Voldaan en tevreden gingen we15.15 uur terug naar Oegstgeest. Wellicht is het volgende bezoekje aan hetSpaanse tweelingbroertje van dit schip.Samen met onze verre zuiderburen is ditschip namelijk ontwikkeld.+

AbrahamIedereen die op 1juni met zijn PCinlogde op het netwerk van hetMEOB, kreeg de volgende boodschap op het scherm:

Heeft u Abraham gezien op 31 mei1995?Wij ook niet.

Pseudoniem: Frans van de Berg,HAUT

Confrontatie pas mogelijk op 1 juni1995Belt allen op tst 2159.

Zijn collega’s (BEB)

Druk op return voor vervolg...

j~1i

r — • 1 —~

IzI~. ~

~-~‘

_1-~ - Di --

Belangstelling genoeg voor de Amsterdam.

1~•

1

10 juli 1995 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 04 1995

NATO-meeting op KretaDoor: Henk Klok

Eén van de vele werkgroepen inNATO-verband houdt zich bezigmet allerlei storingsproblemenaan boord van schepen. Storingsdeskundigen uit een tientalNATO-landen wisselen in dezegroep, AC/141 (SWG/1O), deEMI-problemen uit en proberensamen tot een situatie aan boordte komen dat met zo min mogelijkproblemen kan worden gewerkt.Dit betreft dan problemen die ontstaan tussen de schepen onderling(inter ship EMI) alsook de problemen op een individueel schip (intra ship EMI) met name als gevolgvan allerlei zendende systemen(communicatie en radar).

Hoewel de meeste vergaderingen — gemiddeld twee keer per jaar — wordengehouden in Brussel op het NATO-hoofdkwartier, wordt ook regelmatiguitgeweken naar een andere land. Eénvan de participerende partners werptzich dan op als gastland en organiseertplaats en gelegenheid. Deze keer hadGriekenland zich beschikbaar gestelden als meetingplaats Chania op het eiland Kreta uitgekozen. Naast mij werdaan de vergadering, die van 3 tot 5 mei1995 werd gehouden, deelgenomendoor Bob Jutte (DMKMIWCS) en JoostVernooy (DMKMIPFS).

MeetingDe eerste discussie ging over hoe eendatabase op te stellen en in te vullenwaarin alle specificaties van de zenden-de en ontvangende systemen aan boord,en dan met name de radarsystemen, zijnsamengevat. Deze database moet dangebruikt worden in samenwerking meteen voorspellingsprogramma dat tijdens NATO-oefeningen wordt gebruikt. Met dit stuk gereedschap (tool)wordt voorspeld in hoeverre de schepenelkaar onderling beïnvloeden en lastvan elkaar zullen hebben. Tevens kunnen instellingen worden gegenereerdvoor radarsystemen waarbij het aantalproblemen minimaal zal zijn. Belangrijk hierbij is, dat moet worden voorkomen dat de gevulde database, met allebelangrijke en geclassificeerde radarge

gevens, op straat raakt. Op de één ofandere manier moet dus de database nade oefening worden gewist.

De tweede discussie ging over problemen en ontwikkelingen op een individueel schip. In dit verband presenteerdeNederland — elk van ons een deel — demetingen en resultaten van metingendie vorig jaar aan een M-fregat zijn verricht. Zo presenteerde schrijver dezes demeetmethode, de resultaten en de conclusie van de dempingsmetingen enveidsterktemetingen, terwijl Joost deEMP-metingen presenteerde. Het doelwas om de meetmethode voor dempingen aan boord, zoals Italië dat voorstelt,als onpraktisch te kwalificeren. Dat isniet helemaal gelukt, wel is uit de discussie naar voren gekomen om onzemethode om te werken tot een NATOmeetmethode ten behoeve van “WholeShip Testing”.

Mijn tweede presentatie was een vergelijking van de testresultaten aan eenNATO-testbox (STANAG 4435, 4436en 4437). De testbox is in een zestalNATO-landen gemeten; de resultatenzijn door mij verzameld en verwerkt toteen presentatie.

Een belangrijk discussie-item dat doorNoorwegen werd opgeworpen en watgoed aansloot op de discussie na degenoemde presentaties, is wat de toekomst is van de ontwikkeling van nieuwe schepen. Dit met name tot betrekking van het EMI-design. Welkemiddelen moeten worden toegepast omtot een goed EMI-design van een schipte komen. Daarbij passeerden allerleimiddelen de revue. Van computermodellering tot schaalmodellen en uiteindelijk metingen ter verificatie. Dit allesgegeven de omgeving waarin de apparatuur en systemen moeten werken.

De laatste dag werd de groep meegenomen op excursie. Eerst ‘s morgens naarde FORACS-range op Kreta. De rangedie door verschillende NATO-landen isopgezet, wordt gebruikt om de positioneringssystemen aan boord te controleren. Wat is bijvoorbeeld de afwijkingvan de hoekinformatie van een radar ofeen sonar.

Daarna vertrokken we richting Iraklionen kregen we voorlichting over alles watmet koning Minos en Knossos te makenheeft. En dat alles onder begeleidingvan een gids en de politie.

Aan de rand van de stad werden weopgevangen door de politie en die weekgeen 50 meter meer af van de groep,zowel in het museum als bij de ruïne,totdat we ‘s avonds weer de stad uitgingen, terug naar het hotel in Chania.

KretaHet eiland Kreta, volgens de Griekenhet mooiste eiland van Griekenland,staat bekend om zijn rijk historisch verleden. Het ademt door zijn met legendenomweven lange geschiedenis een speciale sfeer. Hier begon de Europese beschaving. De rest van de wereld leefdenog in het stenen tijdperk, toen volkenuit Klein Azië, Egypte en Libië op heteiland Kreta een nieuwe beschaving in-luidden. Deze cultuur, naar koning Midos en de zijnen de Minoïsche cultuurgenoemd, had tussen 3000 en 1400 voorChristus haar hoogtepunt. Daarna verdween deze cultuur onder mysterieuzeomstandigheden, onder achterlatingvan een schat aan paleizen vol met buitengewone kunstvoorwerpen. Metname het paleis Knossos van koningMinos, wat jarenlang onder de Kretenzische bodem heeft verborgen gelegen,bracht een hoge cultuur aan het daglicht.Door opgravings- en reconstructiewerkzaamheden zijn grote delen van hetpaleis blootgelegd.

Kreta zelf is een eiland met een prachtige natuur. Het eiland wordt omslotendoor stranden en havens. Tussen de talloze en grillig gevormde bergketens,waarvan de bergtoppen met sneeuw zijnbedekt, liggen de wijngaarden en desinaasappelplantages. Iraklion is dehoofdstad en ligt midden op het eilandaan de noordkust. Vlak bij deze plaatsligt ook het paleis Knossos.

Chania, de plaats van de meeting, ligt ophet westelijk deel van het eiland aan denoordkust. Het is een plaats van zo’n50.000 inwoners en is gebouwd rondeen kleine haven waarin duidelijk deVenetiaanse invloed is te herkennen.+

~ËöBTIEK juli 1995 11

Page 12: MEOBtiek 04 1995

ZeilcursusDoor: Ron van der Lem

Eindelijk is het zover. Ik heb eenzeilbrevet. Na dertien jaar staflidte zijn van het marinewaterkamp,een vakantiekamp van kinderenvan KM-personeel (waarbij zeileneen belangrijke plaats inneemt ophet dagelijkse programma), hoefik mij voortaan niet meer te verschuilen als de deelnemers dewoeste baren opzoeken.

Voortaan ga ik mee met de sloepen. Watzeg ik? Ik zit voortaan zelf met de helm-stok in de hand, zal voortdurend overstag gaan en voor een gijpje deins ik nietterug. Dit alles is te danken aan de zeilfreaks van de personeelsvereniging diemij de nobele kneepjes van het zeilenhebben bijgebracht.

En het begon allemaal zo moeizaam.Met nog een twintigtal zoetwatermatrozen moest ik eerst theorielessen volgenbij het marinevliegkamp Valkenburg.Onder leiding van een omvangrijkebootsman werden alle vaarreglementenen scheepsonderdelen gehersenspoeld.

Paalsteek“Zal ik een paalsteek voordoen?”, werdop de eerste avond door sommige damesnog als oneerbaar voorstel opgevat.

Zonder een druppeltje water te hebbengevoeld, behaalden velen van ons tochhet theorie-examen. Een enorme prestatie, want u moet ook beseffen dat ditgeschiedde op het moment dat Ajaxvoetbalde tegen Hadjuk en het aangrenzende manschappenverblijf op zijn kopstond als de Amsterdammers scoorden.Hou dan je concentratie tijdens hetmoeilijke examen maar eens in stand!

Na dit huzarenstukje konden we bijSassenheim de Kaag op voor het praktijkgedeelte. Onder leiding van onderandere Landpunt Loek, Tail Joost enFok aantrekken GVD John, werd het pasecht leuk.

AfzeilenNa negen lessen mocht ik dan eindelijkafzeilen. Vol goede moed peddelde ikhet gleufje van de Jonkmanhaven uitnaar de eerste grote plas, en wat bleek?

Voor het eerst in tien dagen was ergeen wind.

Tien dagen later kon ik het opnieuwproberen. Dat gebeurde onder leidingvan Loek, die een strenge examinatorbleek te zijn. Samen met Nel en Marionstumperde ik de verplichte nummers af.“En maak dat rondje nog maar eens, ENNU GOED!”

Na terugkeer liet onze exterminator onsnog even in twijfel, maar sprak met lichte tegenzin de verlossende woorden:“Jullie zijn geslaagd!”

OverwinningsbakkieIn het verzamelpunt de Boet dronken weeen overwinningsbakkie en Loek vertelde dat in juni de diploma-uitreikingfeestelijk zou geschieden met een zeil-tocht en lekkere hapjes. Helaas (hoewel) vertoef ik dan in Frankrijk waar ikin de zon op een van de kronkelenderivieren in een centaurtje mijn vrouw depaalsteek demonstreer.+

Cursuskw itszo’Door: Hans van Loon

Op 8 juni werd aan achttien cursisten een certificaat van de cursuskwaliteitszorg uitgereikt. De cursisten waren zeer positief. Hetwerd ervaren als een nuttige envooral ook boeiend gegeven cursus.

Veel bedrijven streven naar het halenvan het internationaal erkende kwaliteitscertificaat ISO-9001 (of AQAP110). Klanten eisen zo’n erkenning namelijk steeds vaker als voorwaarde vooreen opdracht. De PU’s Optronica enAvionica zijn met werkgroepen bezighun toekomstig kwaliteitszorgsysteemvorm te geven. Ook hierbij is het uitgangspunt te voldoen aan de ISO9001/AQAP-1 10 eisen.

Externe opleidingTer ondersteuning van het opzetten vanhet kwaliteitszorgsysteem heeft het extern opleidingsinstituut Het Microcentrum een cursus (van 22 mei tot 8 juni)bij het MEOB verzorgd. Achttien cursisten werden in zes halve dagen geïnformeerd over de inhoud en interpretatie van de in ISO-9001 gestelde eisen.

Verder kwam onder andere ook aan deorde hoe het proces van het toewerkennaar een nieuw kwaliteitszorgsysteemsoepel kan verlopen. Hoofd opleidingenMartin Dekker: “Het certificaat is eenbewijs van deelname, maar ook een bewijs van kennis. Deze kennis kunnen dedeelnemers dus direct toepassen.”+

‘~l ~_~•

/7

12 juli 1995 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 04 1995

Op de kamer van DMEOB ontmoetten we op 20 juni een aantalmensen van het Nationaal BureauVerbindingsbeveiliging (NBV).Voor dit bureau werkt de sectieElektromagnetische Metingen onder de vlag Nederlandse Computerstralings Meetgroep (NECOM).

De ontmoeting was georganiseerd omeen contract te tekenen. Het betreft eenproject waarvoor we per jaar voor drieman werk hebben. Het project wordt

gedragen door de drie krijgsmachtdelenen Buitenlandse Zaken, ieder voor vijfentwintig procent. Het werk varieertvan adviezen bij aanmaak van sheltersvoor de Koninklijke luchtmacht, tot hetmeten van de veiligheid, op stralingsgebied, van apparatuur. Inmiddels heefthet MEOB drie specialisten op stralingsgebied, zij hebben diverse cursussen gehad en zijn uniek in Nederland.Het NBV bestaat, evenals het MEOB,vijftig jaar. Dit werd gevierd op 8juni.+

MBKHet nieuwe stafgebouw voor deMBK op het terrein van marinekazeme Willemsoord, Nieuwe havenDen Helder, is bijna gereed. Hierkomt het personeel te werken dat nunog op het oude Rijkswerfterrein eenonderkomen heeft.Van de oorspronkelijke acht VNV’ersbij het MEOB in Oegstgeest, zijn ernog maar drie over, verspreid over driedagdelen. Het contract was afgelopen,maar is nog verlengd tot het nieuwebeveiligingssysteem af is. Wegensverdere bezuinigingen nog maar voordrie man.

SamenwerkenDe praktijkopleidingen Meetopdrachten en Handvaardigheid voorElektromonteurs, zijn verhuisd vande Wapentechnische School bij deMarinekazerne Erfprins in Den Helder naar de Technische OpleidingenKoninklijke Marine (TOKM) bij deMarinekazeme in Amsterdam.

Afkortingen

Ev n voors n

Gelezen in het LOGDOC: “ARTNAAM-KORT: LEJTFAEHJGKEITSMESSGERAE”.J. Meijer, voormalig Hoofd ReceptieKalibratiecentrum, zou gezegd hebben: “Dit is vast een OOWVO.”

Door: Fred BrulsBedriffsmaatschappelijk werker

Mijn naam is Fred Bruls en ik benals bedrijfsmaatschappelijk werker tewerkgesteld bij het Gewestelijk Kantoor MaatschappelijkeDienst Defensie te Den Haag. Ik stavoor de ondankbare taak ArjanMechelse per 1 augustus a.s. optevolgen. Arjan heeft hier met veelplezier gewerkt en dat plezier hoopik van hem over te kunnen nemen.

Mijn loopbaan bij de MaatschappelijkeDienst wordt voor een groot deel bepaald door mijn inzet in het buitenland,zowel voor de Marine, Luchtmacht enLandmacht. Met name de zorg voor demilitaire gezinnen aldaar sprak mij aan.Deze zorg wordt gekenmerkt door deproblemen van alledag bespreekbaar tekunnen maken in een vertrouwelijke

sfeer. Er kunnen immers omstandigheden zijn die deze problemen versterkenen dat je er gewoon thuis of in het werkniet meer uit kan komen. Op al mijnwerkplekken heb ik geprobeerd zoveelmogelijk te luisteren om een goed beeldte krijgen van wat er zich op de basisafspeelt. Ik zal ook bij het MEOB trachten hieraan gestalte te geven en hoopzoveel mogelijk medewerking te krijgen om mijn taken zo goed mogelijk uitte kunnen voeren. Mijn eerste indrukken zijn in ieder geval positief.

Rest mij te vermelden dat ik 41 jaar oudben en woonachtig ben in Den Haag. Detijden van het spreekuur van de bedrjfsmaatschappelijk werker zullen gehandhaafd blijven. Zie hier een eerste indruk,een hopelijk tot ziens zou in maatschappelijkwerkkringen wat teveel tot de verbeelding spreken, dus . ..indien nodig. ..met groet. +

GoedgekeurdHet reorganisatievoorstel “MEOB2000” is op 8juni goedgekeurd. Ookhet beleidsplan voor invulling vanhet personeel is goedgekeurd. Na hetzomerverlof wordt hiermee gestart.

InventarisatieAlle VAS/LOGDOC gebruikers zijngeïnventariseerd. Alle 150 terminalszullen op 1 januari 1998 vervangenzijn door een PC (Window/NT). Alletoepassingen kunnen via één terminal worden benaderd. De tekstverwerker WordPerfect zal vervangenworden door MS-Word. Iedere gebruiker krijgt een week voor installatie een korte cursus. Na de zomerkomen eerst de intensieve gebruikersaan bod. Voorlopig worden vijftigterminals vervangen door PC’s.

Een stralend contract

MEOBTIEK juli 1995 13

Page 14: MEOBtiek 04 1995

Voorlichtm~ i

Om goede contacten met de directie Materieel KM te onderhoudenheeft het MEOB een voorlichtingsdag gehouden.

De voorlichting op 7juni, aan tien nieuwe mensen van de Directie MaterieelKoninklijke Marine! Wapen en Communicatie Systemen (DMKMIWCS),was gericht op de toekomst. De gastenvan WCS kregen ‘s morgens de theorieen ‘s middags de praktijk voorgeschoteld, waaronder de Satelliet communicatie trainer (een project van WCS!) bijde sectie Ontwerp en Ontwikkeling(O&O) en een modelschip van de sectieElektromagnetische Metingen (ELM).+

De Bedrijfsgeneeskundige Zorg

j 1

Door: C.F. Verbokkem, HPZ

De Koninklijke marine neemt per 1september a.s. de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskundige zorg voorhet MEOB over. Hiertoe is een bedrijfsgeneeskundig team gevormd,bestaande uit een bedrijfsarts, eenbedrijfsverpleegkundige en eenverzuhnbegeleider. Tijd voor eenkorte kennismaking met tweeteamleden, de functie van verzuim-begeleider is thans nog niet vervuld.

De BedrijfsartsDe heer W.A.M. (Wil) Overeem (35jaar) was van april 1990 tot april 1995als bedrijfsarts werkzaam bij de RBB,aanvankelijk v9or het ministerie van

Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.Daarnaast was hij werkzaam als artsassistent interne geneeskunde en heeft hijals KMR-arts onder andere gevaren aanboord van Hr.Ms. Banckert (west term).

W. Overeem zal zich in eerste lijn bezighouden met ziekteverzuimbegeleiding,arbeidsgezondheidkundig spreekuur,periodieke arbeidsgezondheidkundigeonderzoeken en zal regelmatig de werkplekken bezoeken. Daarnaast zal hijdeelnemen aan het SMT- (Sociaal Medisch Team) overleg en het MEOB adviseren bij de uitvoering van het arbeidsomstandighedenbeleid.

De BedrijfsverpleegkundigeMevrouw J.E. (Judith) Fakkel (26 jaar)was van januari 1993 tot april 1995werkzaam als bedrijfsverpleegkundigebij de SBGD Noord Holland (regionalebedrijfsgezondheidsdienst). De werkzaamheden bestonden hoofdzakelijk uitadvisering en begeleiding in het kadervan arbeidsomstandigheden voor debouwnijverheid. Haar tweejarige opleiding tot bedrijfsverpleegkundige volgde zij aan de Hogeschool Nijmegen.Voorafgaand aan deze opleiding werktezij als A-verpleegkundige. Bij hetMEOB zal zij zich vooral bezig houdenmet ondersteuning bij het opzetten enuitvoeren van het arbeidsomstandighe

denbeleid. Daarbij kan gedacht wordenaan de ondersteuning bij het uitvoerenvan de risico-inventarisatie en evaluatie, onderzoek naar en advisering overlawaai, kiimaatomstandigheden, beeldschermwerk etcetera en het geven vanvoorlichting over deze en andere onderwerpen.

1 septemberPer 1 september zal het team met dewerkzaamheden bij het MEOB beginnen. Het ligt in de bedoeling dat hetteam twee dagen in de week — maandagen woensdag — bij het MEOB aanwezigzal zijn. Over de bereikbaarheid (telefoon, spreekuur) zal later worden bericht. Wel is bekend dat het team debeschikking krijgt over het gebouw datnu in gebruik is bij de RBB, naast hetbedrijfsrestaurant. •

/ /

•%.,. i~ 1

:~Nieuwkomers WCS krijgen voorlichting over SATCOM-trainer.

14 juli 1995 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 04 1995

ce i• genDoor: K. Meijer

Een schenking is een afspraak tussen twee partijen, de schenker ende begiftigde. De schenker geeftaan de begiftigde uit vrijgevigheidbepaalde vermogensbestanddelen. Dit kunnen allerlei dingen zijnzoals geld, meubels, aandelen, huizen, enzovoort. Belangrijk is datde begiftigde de schenking aanneemt: hij moet het geschonkeneaccepteren.

Er is een aantal redenen dat ouders hunvermogen overhevelen naar hun kinderen. Mogelijke redenen zijn:- besparing op belasting;- interen op eigen vermogen voordat

de ouders verhuizen naar een bejaardenhuis;

- interen op eigen vermogen voordatde ouders een beroep doen op debijstand.

BelastingbesparingHet gaat hier met name om het successierecht en de vermogensbelasting. Successierecht is de belasting die de erfgenamen verschuldigd zijn over wat zijgeërfd hebben.

BejaardenhuisWie in een bejaarden- (of verzorgings-)huis woont, moet op grond van de Wetop de Bejaardenoorden (WBO) de kosten daarvan zelf betalen uit het eigeninkomen en vermogen. Van het vermogen mag een bedrag rond de f 5.000,00(voor een echtpaar het dubbele) wordenovergehouden als “eigen geld”. Ookmag nog een bedrag van ongeveerf 5.000,00 (voor een echtpaar het dubbele) worden gereserveerd voor de dekking van begrafenis- of crematiekosten.Dit mag alleen als er geen dekkendebegrafenisverzekering is afgesloten.

De Wet schrijft een peildatum voorwaarop de gemeente het vermogen vaststelt. Die datum is 1 januari van hettweede gehele kalenderjaar vddr hettijdstip waarop positief tot opname isgeadviseerd. Komt dat advies bijvoorbeeld in september 1995, dan is de peil-datum 1januari1993. Zijn er schenkingen gedaan na 1januari 1993, dan kande gemeente de kosten van het bejaar

denhuis tot het bedrag van de schenkingverhalen op de begiftigden (in veel gevallen de kinderen).

BijstandOok als men een beroep moet doen opde Algemene Bijstandswet (ABW), kandat tot gevolg hebben dat men het eigenvermogen voor het grootste deel moetopeten. Ook hier gelden weer vrjstellingen, rond f 9.000,00 (voor een echtpaar het dubbele).

Heeft de persoon die in de bijstand komteen bedrag geschonken, dan kan de Bijstand dit terugvorderen bij de ontvanger, behalve wanneer het aannemelijk isdat de schenker op het moment van deschenking niet kon verwachten dat hijin de bijstand zou komen.

Vermindering van het vermogen kangebeuren door:- schenking in contanten;- schenking op papier;- het huis op naam van de kinderen te

zetten.

Schenken in contantenOuders mogen jaarlijks belastingvrijaan ieder van hun kinderen een bedragvan f7.655,00 schenken. Aan kinderentussen de 18 en 35 jaar mag eenmaligeen bedrag van f 38.283,00 (1995) belastingvrj worden geschonken. Dezevrijstellingen worden jaarlijks aangepast.

Schenken op papierZo’n schenking op papier gaat in devorm van een schulderkenning bij wijzevan vrijgevigheid. Dat kan alleen maar

in een notariële akte, anders is het nietgeldig. De ouders schenken dan op papier een bedrag aan de kinderen door hetaan hun schuldig te erkennen, en lenenhet vervolgens weer terug. Omdat deouders het geld van hun kinderen terug-lenen, moeten zij jaarlijks een reële rentevergoeding betalen. Het moet feitelijkaantoonbaar zijn dat ze die rentevergoeding ook werkelijk voldoen. Daarmeestaat en valt deze hele constructie voorde belastinginspecteur.

Het huis op naam zetten van dekinderenHet woonhuis kan op naam van de kinderen worden gezet. De kinderen zijndan de eigenaar van het huis. In de notariële akte van levering maken oudersen kinderen afspraken over het woon-recht van de ouders. Bij het op naam vande kinderen zetten, betalen deze eenkoopsom. De ouders kunnen de koopsom eventueel geheel of gedeeltelijkaan de kinderen kwijtschelden.

Deze mogelijkheid van schenking vanonroerend goed dient in het algemeenuitsluitend te gebeuren aan alle kinderen. Zijn één of meer kinderen er niet bijbetrokken, dan kan dat voor problemenzorgen na het overlijden van de schenker. Dit heeft te maken met de legitiemeportie (wettelijk erfdeel) waarop elkkind na overlijden van de ouder(s) rechtheeft.

Geraadpleegde literatuur:- Uw vermogen en de Oude dag

Koninklijke Notariële Broederschap- De meest voorkomende vragen aan

de Notaris Telefoon+

Onderzoek

Riki van Overbeek, Norbert Broenink en Wendy Lodewijkx, van hetVerwey-Jonker Instituut, onderzoeken onder oud-marinemensen van 65jaar en ouder, de behoefte aan voorzieningen voor ouderen. In Egm~ndis een mooi verzorgingstehuis voor oud zeevarenden. Ooit opgezet vooroud-zeevarenden die aan wal kwamen en geen vast adres hadden. Dit komtnu blijkbaar niet meer zo veel voor. Oud vissers, koopvaardij-mensen enmarinemensen hebben voorrang. Zij komen nu bijna niet. Het Rijk wilweten of er nog behoefte aan deze voorziening is. Het instituut is bereikbaar onder 030-300799. Adres: Verwey-Jonker Instituut, KrommeNieuwegracht 6, 3512 HG Utrecht.+

MEOBTIEK juli 1995 15

Page 16: MEOBtiek 04 1995

Het MEOB filmfestivalDo3r: Wil van Elk

Twee instructieflims voor de Mariniers beleefden op vrijdag 2juni,in de Van Braamhouckgeestkazerne in Doorn, hun première.Een video-film over het M-fregattenproject werd op 15 juni getoond. De films zijn gemaakt doorhet Audio Visueel Centrum vanhet MEOB.

De overdracht van de instructiefilmswerd door P.R. Hogendoorn (DMEOB)bekrachtigd door een schot met eenStinger. Hij vuurde met een simulatorop een helikopter, hij mikte, vuurdeen.... schoot MIS.

Kreta

Voor de instructiefilm “korps Marinierslive firing Kreta Stinger TLPEL” zijnCor Ruitenbeek en Hans Kampinga oplokatie wezen filmen op het eiland Kreta. De opnamen moesten in anderhalvedag klaar zijn en moesten in één keergoed zijn. De Koninklijke luchtmachtwas verantwoordelijk voor de gang vanzaken. Materiedeskundigen van hetkorps Mariniers gaven aan wat zij wilden. Het betreft het algemeen controleren van de Stinger. En dan de scene: Eenlanceerinrichting (platform) met daaropdrie man. Een eindje verder wordt een

op afstand bestuurbaar vliegtuigje gelanceerd. Camera’s met afstandsbediening staan klaar. Tijdens het afvuren ishet Mikken van de fototoestellen goedte horen. Het afvuren is goed te volgen.Een lanceermotor wordt ontstoken enna tien meter afgestoten, de vluchtmotorzou moeten ontsteken... een DUT, eenstoring dus. Ook wordt een misser getoond. En dan, de piep van het doellockklinkt, vuur, rook stijgt op uit de loopvan de Stinger en een wolk van stofwordt opgeworpen en dan... een HIT.De op tweehonderd meter afstand ge-

plaatste camera volgt het hele proces.Kortom: film goed gelukt. Met specialetechnieken wordt het geluid toegevoegdsamen met speciaal gecomponeerdemuziek en de film is klaar.

Schotland

Voor de instructiefilm 1(NL)BTYTaak en optreden van de F00 zijnWim Borst en Cor Ruitenbeek naarSchotland geweest.

Wim Borst: “Zo’n opdracht is zekergeen snoepreisje. We lagen een helenacht te wachten op het schieten met eenl2Omm mortier en dan wordt er nietgeschoten. Helikopters zonder brandstof. En wat dacht je van een overtochtmet een Ferry. Ferry? een bootje vandrie meter en betalen in natura.” CorRuitenbeek: “Voor een fles whiskybrengen ze je naar de overkant. En hetis er altijd slecht weer, het regent eraltijd. Ofje moet naar Noorwegen. Slapen in een tentje met 28 graden vorst.We mochten pas in een blokhut slapentoen we ziek werden. We hebben ookwel eens vast gezeten in een speedboot,een Elrik, die zou ons wel even overvaren. We moesten opnamen maken vanparachutespringen in Noorwegen enwel drie en een half uur rijden met onzevideospullen. Varen zou maar drie minuten duren, het ging dan ook erg hard.

9

Onderweg naar een HIT.

Oren dicht en. ..vuur!

16 juli 1995 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 04 1995

het allerlaatste moment niet door. Ookweer door de acties in Bosnië.

Vlissingen

Totdat, een harde klap en we lagen gelijk stil. Toen hebben we een uur op zeerondgedobberd. Soms zit het mee, somszit het tegen.”

Ondanks alle tegenslagen, blijken deheren van het AVC prachtige films temaken. Het inrichten van een Observation Post, OP party bij een landing (invasie) door een verkenningsploeg vande Mariniers, wordt goed gedemon

Nog een film goed voor applaus: “Spinin een web van elektronica”. Een promotiefilm voor de Buitendienst, inmid

~. dels omgedoopt tot SEWACO-groepVlissingen, om twijfel weg te nemenover werk dat in Vlissingen gebeurt. Hetdoel was dan ook: “De complexiteit vanhet werk van de Buitendienst te tonen.”Ton van Zeiji van de AVD heeft de filmgemaakt. Bij het werken op lokatie heefthij assistentie gekregen van twee medewerkers van de Buitendienst. De filmwerd in opdracht gemaakt van Peter Jas-pers, projectleider in Vlissingen enwerd vertoond op 15 juni in het Scheidekwartier van de werf Royal Scheldein Vlissingen. De toespraken vanH.MEOBH Van Werven en HBDH DeKock gaven een indruk over het verloopvan het hele M-fregattenproject en detoekomst van de mate van samenwerking bij te bouwen schepen. De film lietde complexe systemen van de M-fregatten goed in beeld komen. Ook de mensen achter het onderhoud, de mensenvan de Buitendienst, kwamen inbeeld.+

Management expert/Beel i . laat.Door: J. W. van der Haarpersoneelsconsulent

Het MEOB heeft in 1993 het trainingspakket management expertlbeeldplaat aangeschaft. Management Expert (Ook wel Debeeldplaat genoemd) bestaat uiteen combinatie van beeldplaten,bijbehorende software en uiteraard de benodigde afspeelapparatuur (ook wel hardware genoemd).

Het trainingspakket is niet bedoeld alsvervanger van bestaande opleidingen/trainingen, maar als aanvullingdaarop om kennis te verfrissen, danwelkennis op te doen.

De onderwerpen die de beeldplaten bevatten zijn op het gebied van kennis:

- financieel management;- kwaliteitsmanagement;- informatievoorziening en automa

tisering;- marketing;- organisatie-ontwikkeling;- leiding geven;- communicatietechnieken en- sociale vaardigheden.Ook op het gebied van management-vaardigheden hebben de beeldplateniets te bieden:- leiding geven;- samenwerken;- doelgericht werken en- uzelf profileren.Door middel van oefensituaties, waarinde cursist beslissingen moet nemen envragen moet beantwoorden, wordt nagegaan of de leerstof is begrepen. Dekennisoverdracht vindt plaats met be

hulp van videobeelden, vragen en opdrachten, tekst en geluid, educatievespellen, simulaties en grafische animaties. Totaal bevatten de beeldplatenhonderd uur lesstof.

Indien gewenst kan gebruik gemaaktworden van een geautomatiseerde studiebegeleider. De cursist stelt samenmet deze coach een studieplan op. Er isstudiemateriaal dat geschikt is voor zowel chefs als medewerkers. De chefdient evenwel te bepalen op welke wijzede beeldplaat het beste wordt1 gebruikt.

Met de beeldplaat is een groot aantaloefensituaties in huis gehaald! Veelchefs hebben reeds kennisgemaakt metde beeldplaat en de eerste reacties zijnpositief.De beeldplaat staat in kamer 007 vangebouw PASCAL. Aanmelding dientbij PZ/administratie te geschieden.

Ir- -~-~- ‘%;

Peter Jaspers (rechts) krijgt het draaiboek van Ton van Zeijl.

streerd met de film. De Forward Observation Officier (F00) moet een vuur-plan maken, doelen kiezen voor del2Omm mortier dus. (Erg actueel doorde inzet in Bosnië.)

De films oogsten een luid applaus vande aanwezige toeschouwers. De filmswerden ‘s middags voor de peletons gedraaid. Een film voor luchtsteun, op tenemen in Goose Bay in Canada, ging op

MEOBTIEK juli 1995 17

Page 18: MEOBtiek 04 1995

Open week BibliotheekVan 12juni tot en met 16juni hieldde Bibliotheek van het MEOBopen huis. Na Ontwerp en Ontwikkelingen en de Instrumentmakerij, is de Bibliotheek voor hetgehele personeel open geweest.Voor sommigen was dit een eerstekennismaking met de bedrijfsbibliotheek. Cees Moraal geeft eensamenvatting van de succesvolleweek.

Door: Cees Moraal

We zijn erg blij geweest met de belangstelling tijdens deze week. Er is eenbehoorlijke aanloop geweest vanuit hetgehele bedrijf, bijna honderd personenzijn langs geweest.

OnbekendVooral het enthousiasme van die mensen die de bibliotheek nog helemaal nietkenden, was opvallend. Sommigen wisten niet dat de bibliotheek vrij toegankelijk is, anderen kenden slechts eendeel van de mogelijkheden.

Onder het genot van koffie kreeg meneerst algemene informatie over de bibliotheek: hoe de afdeling is opgebouwd, waaruit de bibliotheek bestaaten een overzicht van de diverse vormenvan serviceverlening. Daarna werd dieper op bepaalde zaken ingegaan als reactie op vragen of belangstelling. Ookeen rondleiding over de afdeling waséén van de onderdelen van de openweek.

GeautomatiseerdHeel enthousiast werd gereageerd op debekendmaking, dat men voortaan vanafde werkplek via het MEOB-netwerk debestanden van de bibliotheek kan raadplegen. Vooral de toegankelijkheid vande bestanden werd gewaardeerd. Er zitten nu drie bestanden in het systeem:literatuurdocumentatie, software metdocumentatie, en de MLD-boekwerken.

Het is een must voor iedere afdeling enwerkplaats om een aansluiting op hetMEOB-netwerk te hebben. Niet alleenvoor de bibliotheek-bestanden (waarvoor het zeker al de moeite waard is),

maar voor alle informatie die daardoorte raadplegen is. Dit zal besparend werken vooral wanneer de komende afslanking een feit is en men steeds minder tijdbeschikbaar heeft om informatie op tezoeken.

Wij van de bibliotheek kijken heel tevreden terug op het verloop van dezeweek en zijn blij met de getoonde belangstelling. Aan de hand van de reacties van de bezoekers kunnen we proberen onze serviceverlening uit te breiden,maar daar hoort u van zodra daaroverwat meer bekend is.+

ChefzijnHet chef zijn is duidelijk meer danalleen maar werk verdelen en salaris opstrijken. Personeelszorgwordt in de nieuwe organisatieniet meer door de afdeling Personeelszaken gedaan, maar door dechefs. Dit noemen ze dan Personeelsmanagement.

De leidinggevenden van het MEOB enETMAG, samen de basis voor het nieuwe “MEOB 2000”, hebben een cursusgevolgd over personeelsmanagement.

Deze cursus werd gegeven door personeel van PZ en bestond uit drie ochtenden. DMEOB hield een openingswoorden sloot de cursus af. Naast PZ functionarissen voor de klas heeft Albert Vink,voorzitter van de Dienstcommissie, eenheldere uiteenzetting gegeven over hetDC-werk.

Na alles van PZ aangehoord te hebbenkan de conclusie worden getrokken: Pwerk is belangrijker dan het door dechef zelf meewerken aan produktie. Er

gaat tijd in zitten. Met alle nieuwe takendie een chef worden toebedeeld, gaan ernog wel een paar jaren in zitten. Sommigen zullen dit nog wel meemaken.

Tijdens de laatste sessie op donderdag29 juni waren ook de nieuwe en oudemaatschappelijk medewerker aanwezig. Arjan Mechelse kreeg als afscheidhet jubileumboek en penning overhandigd tijdens de afsluitende nasimaaltijd.De PZ medewerkers kregen een gratificatie.+

1) ~ 11 [L

II .

1

‘t

Wij van de bibliotheek kijken heel tevreden terug op het verloop van deze week...

18 juli 1995 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 04 1995

Nieuw beveffigingssysteem bij het MEOBDoor: Wil van Elk

Hans Kloosterman, contactpersoon beveiliging bij het MBK,weet te melden dat de firma ESDElectronics BV uit Apeldoorn inmiddels in het hele land marineobjecten beveiligt.

Hans: “Alle marine objecten hebbenhetzelfde beveiligingsprincipe. Zedraaien allemaal op zichzelf, maar kunnen desgewenst gekoppeld worden. BijValkenburg staan Video Motion Camera’s, deze komen niet bij het MEOB.Hier komen statische camera’s met infraroodschijnwerpers. Als eind 1995 decentrale meldkamer in Den Helder klaaris, kunnen we allemaal uitrukken bijcalamiteiten. De bediening van de camera’s en de poort kan dan wordenovergenomen in Den Helder. Het helebeveiligingssysteem is via een glasvezelnet aan elkaar gekoppeld.”

Pas identificatiesysteemHans: “Er komt ook een pas identificatiesysteem. Met videocamera’s kan depersoon en pas worden gecontroleerd.Voor de doorknip en overklim beveiliging is een heel netwerk van voedingskabels, coaxkabels en glasvezelkabelsingegraven. Infrarooddetectie staat alseen soort tweede hek naast het bestaande hekwerk, Op het moment van detectie, floept er één van de drie alarmmonitoren aan en gaat er een alarm. De

.-,..-~. -~• .‘--~‘.~.-‘

,40

• ~ ‘ .-.

:~‘~ ~-

.,.--- •~. -

beelden worden geregistreerd, er gaateen recorder lopen, en alarminformatiekomt in beeld. We krijgen één van demeest geavanceerde indringersdetectiesystemen die er momenteel te koop is.”

Niemand kon tot op heden vertellenwaarom bij de nieuwe poort het kleinetoegangshek helemaal aan de overkantvan het wachtgebouw zit, waar ook hetpassysteem met camera’s komt.

De brand- en sluitrondes zullen blijvenbestaan. Er komt zelfs een ronderegistratiesysteem, met een magneetstrip aan

de portofoon, de apparatuur is er al. Ookdit wordt gekoppeld aan Den Helder.De beambten kunnen hun aandacht concentreren op andere punten, zoals deelektronica. Naast het terrein krijgenook de gebouwen een indringers detectie beveiliging. Alle systemen wordenaan een computer gekoppeld. Door goede informatie op het scherm is een betere plaatsbepaling mogelijk. Dit kanmet aanvullende informatie, zoals: plattegronden, relevante telefoonnummersen blusmethodes.

Door. Spek, V.d. Velde, Jina, Leenders, Ottow en Aalders

“Hartstikke leuk om te doen, devolgende keer doen we zo weermee”, zei Ruben Aalders van deafdeling Giasbewerking. “Zestonden rijen dik te wachten vooronze trapmachine.”

Het publiek was niet weg te slaan voorde stand van het MEOB. Op een trap-machine kon het publiek zelf een lensjebewerken. Dat het langer duurde als eenkwartier per lensje, had men er graagvoor over. Totaal zijn er zeventig lensjes weggegeven. Jina: “Het was zo druk

dat we niet eens tijd hadden om zelf vande vlootdagen te genieten, we warenconstant bezig.”

OnervarenNaast de produkten van de afdelingGlasbewerking, een vitrine vol met lenzen, spiegels, vizier van een F- 16 enandere optische componenten, hingener ook foto’s en stonden er printen uitgestald. Door hun onervarenheid op hetgebied van printen, konden ze hier nietsover vertellen. Ze hadden ook geen stikkers met het nieuwe logo. Maar datwerd ruimschoots goedgemaakt omdatde kinderen zelf iets konden doen.Aalders: “Op die manier bereik je de

ouders ook. En wie weet, zijn er onderdeze jongeren toekomstig glasbewerkers bij!”De MEOB-stand stond samen met deRijkswerf en het SEWACO-bedrijf in dehoek: Marine Onderhoudsbedrijven.

Voor nietsWim Borst van de Audio Visuel’e Dienstwas op pad voor foto’s: “Ik heb nogtwee uur op de Collimatietoren staanwachten op een vliegboot. Die kwamuiteindelijk niet, de wind stond verkeerden het was ook nog eens erg druk in dehaven.

~:~ ,,‘2

1~~ A,~

~1 ~ ~L~’

•~ , ...‘...

— 1

- .

Een heel netwerk van voedingskabels, coaxkabels en glasvezelkabels ingegraven.

Vlootdage Den Helder 7,8 en 9juli 99De oplevering is gepland in week 33.,

MEOBTIEK juli 1995 19

Page 20: MEOBtiek 04 1995

Voor een bezoek aan een onderzeebootwaren kaartjes uitgegeven, in twee kleuren voor iedere boot een kleur. Die waren zo op en zonder kaartje geen toegang. Dat stond wel aangegeven maarniet echt duidelijk. Genoeg mensen diedus voor niets twee uur of langer in derij hebben gestaan, en dat met die warmte!•

• “~“ NE

“Wie weet, zijn er onder deze jongeren toekomstige glasbewerkers bij!”

Optische weg door een periscoopDoor: Wil van Elk

Na een stageperiode bij het lasercentrum van het AMC en glasvezeltechniek Coene Coop, kwamPetra Vugts voor haar afstudeeropdracht voor de TH Rijswijk terecht bij het MEOB. Ze heeft voorhaar afstudeeropdracht voor hetMEOB gekozen omdat het MEOBmeer mogelijkheden biedt.

In overleg met haar studiebegeleider B.van Walraven (hoofd Natuurkunde)heeft Petra de waarnemingsprestaties

onderzocht van het periscoopsysteemvan de Walrusklasse onderzeeboten.

Petra: “Ondanks dat de onderzochte periscoop meer lenzen heeft, doet hij metzijn prestaties niet onder voor andereperiscopen. Het theoretische modelvoor de helderheids versterker (HV) isverwerkt in een computerprogramma.Het was de bedoeling om alle opgavenvan de fabrikant eens goed door te rekenen. De theorie en de praktijk — de uitkomsten van de computerberekeningenen de metingen aan een periscoop zelf —

zijn goed met elkaar vergeleken. Deconclusie is dat het computermodel vol-

doet en ook toepasbaar is voor toekomstige ontwikkelingen.”

KlachtenPetra: “De resolutie van het HV-plaatjeis lager dan het nonnale visuele zicht bijdaglicht. Aan boord waren er klachtenover het zicht met de HV. Er zijn metdeze periscopen geen betere resultatente bereiken, wel zijn er aanbevelingengedaan om filters te plaatsen waardoorhet beeld enigszins wordt verbeterd.Naast HV kunnen er ook camera’s worden voorgezet (TV en foto), hiervoorwordt dan één oogkanaal opgeofferd.Het HV-plaatje, groen beeld, wordt aanbeide ogen gepresenteerd.”

PresentatiePetra heeft ook bij het MEOB een presentatie gehouden. De hierbij aanwezige mensen van de Onderzeedienst waren zeer onder de indruk. Er is nu meerbegrip voor de huidige problemen metde periscopen. Er worden voorstellengedaan voor verbeteringen.

Petra heeft plezier gehad in de opdracht,hetgeen terug te vinden is in haar dank-woord. Ondanks dat zij de optica interessant vindt, zou ze graag helikopterpiloot worden. Ze is geslaagd, met eennegen voor haar afstudeeropdracht, enis nu ing. Technische Natuurkunde (Optica).+

20 juli 1995 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 04 1995

Bram 4 gebouw Huygens

Uit het verslag van brandmeester Wimde Winter blijkt dat er weer veel is geleerd tijdens deze oefening. Wim: “Uiteindelijk heb ik zelf maar de alarmknopingedrukt. De ontruiming kwam toenpas goed op gang, ook omdat brandalarm werd gegeven via de omroep. Vrijsnel daarna gingen persluchtmensennaar binnen om in de gevarenzone en inde gangen te controleren of iedereen eruit was. Onderaan de trap van de eersteverdieping vonden ze een juffrouw diekennelijk tijdens het vlüchten van detrap was gevallen. Op de eerste verdieping vonden ze een persoon die tijdenshet werken met chemisch spul zijn armverbrandde omdat hij schrok van hetontruimingsalarm. Op de trap naar detechnische ruimte liep een technicusvan een extern bedrijf. Hij zocht in derook naar de uitgang en wist te vertellendat er boven brand was en dat er nogtwee personen boven waren. De bedrjfsEHBO’ers hadden inmiddels hun handen vol aan de slachtoffers. De inmid

dels gearriveerde brandweer kreeg voldoende informatie om, met bedrijfshulpverleners als gids, met persluchtnaar binnen te gaan. Na het blussen vanhet brandje in de technische ruimte,werd een slachtoffer die niet kon lopenop een noodbrancard ingepakt. Een echte brancard is niet voorhanden op hetMEOI3 waardoor heel wat extra moeitemoet worden gedaan om een slachtofferaf te voeren.”

NabesprekingHet ambulancepersoneel vond dat dehulpverlening snel en goed op gangkwam. Dit kwam mede omdat de slachtoffers het de EHBO’ers moeilijk maakten, omdat zij hun verwondingen zeerrealistisch speelden. Het overbrengenvan informatie kan beter, bijvoorbeeldmet een gewondekaart waarop een aantal vaste gegevens moet worden inge

vuld. De eerste persluchtmensen warenzeer snel ter plaatse. De brandweer gafcomplimenten over de goede samenwerking en gegeven informatie. De goede verbindingen via de portofoonswerkten hier aan mee. De meeste chefskonden aan de hand van telljsten vertellen dat iedereen het gebouw had verlaten, een zorg minder voor het BHVpersoneel. Het MBK-personeel heeftgoed en adequaat gehandeld, ondankshet tekort aan personeel. Voortaan welde goede sleutels meenemen en dan ishet perfect.

Wim: “Alleen vraag ik mij af waaromregeert men niet direct op de rook enzoekt men ook nog een vluchtweg doorde rook, terwijl er voldoende nooduitgangen zijn. Dank aan iedereen dieaan de oefening heeft meegewerkt.”+

Volle zalen bij lezingenDoor: KTZEA. Wijkamp

Men is er inmiddels al aan gewendom lezingen voorgeschoteld tekrijgen. Ze worden dan ook graagbezocht.

APAR, de techniek en onderhoud.Door J.M. Schouten op 26 oktober inAC024 om 10.00 uur.

NH9O Helikopter (vervanger voor deLynx), door KTZE Ir. F. van Vliet enKLTZE Ir. T.T.M. Groot op 23 november.

over integrale kwaliteitszorg “MEOB2000”, op 14 december. •

Door: Wil van Elk

Als op 13 juli om 10.00 uur ingebouw Huygens het centraletrappenhuis vol rook staat, lopenpersoneelsleden er vrolijk doorheen, onderwijl babbelent: “Hetzal wel een oefening zijn.” De facteur loopt het gebouw binnen tijdens zijn postronde, ziet de rooken de vrolijk babbelende mensenen denkt: “Het zal wel een oefeningzijn, als zij zich niet druk maken....” Er is niemand die op hetslimme idee komt om eens op eenbrandalarmknop te drukken.

- .‘ J._

-‘ ~

~ ~p.~-

~ .~-

1’

- - . .—~

‘t~’4

-. — ~

Arbo- en milieuzorg bij de KM, doorKTZE W. Verberne op 28 september En als laatste lezing in 1995 sluit1995 om 10.00 uur in AC024. W. Haazebroek de rij met een lezing

MEOBTIEK juli 1995 21

Page 22: MEOBtiek 04 1995

Puzzelhoek

Horizontaal

1 Groente, regeringsreglement, afvoer 2 Keukengerei, water in Friesland, vogel4arsstok 3 Hagedis, tegenstellingvan down, oude naam van MEB-afdeling 4 Vermaning,zuur, militair 5 Omroep, kwaal, zusje van oma 6 Bestuurder uit koloniaal tijdperk, ik, disco, vis 7 Dier, dier, kroes-haar 8 Gemeenschapsgebouw, beest, volgorde naar rang9 Vluchtige stof, in overleg, water in Brabant, munt10 Aarde, sticker 11 Dorp, simpel 12 Land in Azië13 Langwerpig houten rolletje, Neder Duits, bid en werk14 IJzerhoudend, omhulsel der graanvruchten 15 God zijlof, insekt, ondernemingsraad, vruchtennat 16 Omslag,eten, bijwoord, eer, rivier in Spanje 17 Paradijs, boksterm,natuurlijke logaritme, bandje voor horloge 18 Voorzetsel,uitroep, term bij fotografie, titel 19 Muziekinstrument,nor, groepje bomen 20 Eer, stof, karaat, wemelen21 Appelsoort, in je eentje 22 Dier (meervoud), werkelijk23 Editie, oude naam van NOS, senior, getal

IYL~Ttf~1I

Puzzelladder1 Mw. P. van der Geest4 Hr. R. Bekkers4 Hr.C.de Graaf8 Mw. P.M. van Duyvenbode8 Mw. P.G. Grootjans-Martens8 Hr. R.L. Schippers9 Mw. J.A.M. Kühn-Grootjans

10 Mw.T.Paats12 Hr. P. Dijkdrent12 Hr. C. Ouwehand14 Hr.A.BaI15 Hr. P. Middelkoop16 Hr. C. Haasnoot16 Mw. M. van Voorene-Weymar16 Hr. P. Guyt17 Hr. R. van Daalen18 Hr. A.L. Sneeuw19 Hr. C. Moraal20 Hr. D.R. v.d. Neut20 Hr. J.J.3. Mullers21 Mw. C. Schipper-van Duin21 Hr. C. Butter22 Hr. J.W. de Groot22 Hr. D. van Schooneveld27 Mw. M. Glasbergen27 Mw.C.deBoer28 Hr. J. v.d. Zalm28 Hr. E. Spierenburg30 Mw. B. van Kempen-Fleur32 Hr. W. Kipping37 Mw. M. de Haar-Schaap40 Hr. J.W. Ruben

Met puntenverlies:Hr. G. Wesselius f 25,00Mw. J.M. Ruben-van Noord f 15.00Zonder puntenverlies:Hr. P. Dijkdrent f 10,00

1 Steun, wollen stof 2 Legerkamp, vogel 3 Meisjesnaam,Scheidwoord, redenaar van Athene 4 Spoor op de weg,kosten koper, voorzetsel, oosterlengte, voedsel 5 Gastronomisch in het najaar, uitroep, broertje, nuf, staatsspoor6 Groet, bijwoord, schrjfgerei, voorzetsel 7 Zelficant,beeldkast, holte, ruimte voor steenkool 8 Glans, oppervlaktemaat, slaapplaats 9 De een die gerechtsvordering heeft ingesteld, recht 10 Teken, wapen 11 Telt dubbel voor je pensioen 12 Leer 13 Tap, voorzetsel, gooi 14 Getroffen,familielid, onderofficier 15 Volkerenverbond, boksterm, lichaamsdeel 16 Schaap, laatst genoemde, man. dier, kozijn,dameskleed 17 Aandrift, bijwoord, eerwaarde heer, chanteur 18 Financiële dienst, bloeiwijze, bedrjfsingenieur,sprookjesfiguur 19 Regeringsreglement, voorzetsel, jongensnaam, term gebruikt bij verzending 20 Boom, calorie,noot, beroep 21 In orde, voorzetsel, oude radar installatie,peen 22 Maand (afkorting), voor de vuist, bezitteljk voornaamwoord, weinig 23 Eigenschap van een kip, noot,voegwoord, sprookjesfiguur

Oplossing vorige puzzel

• . . . .V LS. . •

• . . . .OPAA . . .

• . . . • LUNCH . • •

• . . . . KLOJO . . .

• • • . .s1’qALU. . .

SNEEUWLANDSCHAPFABRIEKSCENTRUNSPIRITUSBR.ANDERPAARDENSTOETERYAANEENKOPPELING• • • • • SEOCH . • •

• • • • •CIRCA. • •

• • • • • HAGEL . • • •

• • • • • .ALLEE • •

• • • • PASEN. • •

22 juli 1995 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 04 1995

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

~zze1ho~i~

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

Oplossing inleveren, uiterlijk31 augustus 1995 bij:

Sonja Vlieland,afdeling ORKC.

~Oplossing bladzijde 13:

OOWVO Op onverklaarbare~wijze verkregen object.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

MEOBTIEK juli 1995 23

Page 24: MEOBtiek 04 1995

UBMA.M.A. GoudmanE.P. SpierenburgC.W. van VoorstG. van Muyen

WachtgeldNUTC.H. Bakker1. de Goede

Ambtsjubilea25 jaarL.P. van der PlasP.G. ChoufoerR.G. Boogert12 JJ2 jaarM.A.P. BoskampJ.M. Ouwerkerk-Dirkse

De Commandant der ZeemachtVADM Kroon bracht op 12 junieen bezoek aan het MEOB.Na een korte begroeting van P.R.Hogendoorn (DMEOB) werd deAdmiraal rondegeleid door dewerkplaatsen van het MEOB.

Na het verlaten van de OBW merkte deAdmiraal op: “Jullie zitten goed hier,een mooi terrein met veel groen en danook nog eens vlakbij Den Haag.” Of hijbedoelde dat hij dat zelf wel makkelijkvond voor straks, als hij Bevelhebberwordt der Zeestrjdkrachten (BDZ) alsopvolger van Admiraal Buis, liet hij nietmerken.

VerkooppraatjeHij was zichtbaar onder de indruk vanhet verkooppraatje van C. van der Plas

1 ~

(C.REC) over de TWT-testbanken.“Dat is nogal wat”, zei hij, toen Van dePlas vertelde hoeveel besparing (internationaal) die TWT-testbanken opleveren. Bij de Instrumentmakerij liet eenandere Van de Plas zien hoe hij golfpijpen maakt. In de werkplaats in gebouwOhm vertelde DMEOB bij de nu noglege kasten voor de M-fregatten trainer:“Ze moeten nog worden gevuld, hetgrootste gedeelte moet nog worden bedacht. Het is ons grootste project totnu toe, zo’n acht miljoen gulden. Hetlevert de marine dan ook heel wat opomdat nu niet een heel schip hoeft uit tevaren om personeel op te leiden.”

Hoe kort het bezoek ook was, Admiraal Kroon weet nu heel wat over hetMEOB.,

Colofon

Redactie:Hoofd- en eindredactieen vormgevingW.J. van Elk

Vaste medewerkersA.J.M. Koek (PVMBO)H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)Mw. S. Vlieland (Puzzel)A. Vink (DC)P.R. Hogendoorn (Directie)E.M.L. Geerlings (PZetters)3. Bakker (Oldtimers)

Medewerkers aandit nummer:C.F. VerbokkemK. MeijerH.A. KlokJ.F. van LoonC.L. MoraalA.A.A. WijkampJ.W. van der HaarN. van DuyvenbodeN.laLauR. van der LemF. BrulsJ. van HuutM. Glasbergen

Redactie-adres:Redactie MEOBTIEKPostbus 12602340 BG OEGSTGEEST

Telefoon: 01711-52289

Foto’s:Wim Borst (Audio VisueelCentrum MEOB)en van particulierenTypewerk en verzending:Secretarie MEOBDrukwerk:Dekker, Noordwijk

Kopij voor het volgend nummervan MEOBTIEK inz nden

uiterlijk: 31 au ustus 1995

1’

r d ti sust v rh ta d nni pa t

in îfl

ii Ii

PZetters

TEKLOGLOGLOG

01-06-9501-06-9501-06-9501-07-95

KL-Mag 0 1-06-95BV(BD) 0 1-07-95

IMMVORL

20-05-9525-05 -9515-06-95

NNI 01-07-95AVC 01-07-95

Bliksembezoek CZM