MEOBtiek 02 2000

12
r a MEOBI1ek MEOB EK In it ______ =— ~ laatste nummer Op de Voorpagina MEOBtieken in de verschil lende uitvoeringen in twintig jaargangen 2 Van de Redactie EQBiiek De laatste MEOBtiek~ / ~ s ,. t. 3 Divisie Speciale Producten DSP promotie t, 4 Historie gebouw A Geheim ontrafelt . 6 Clubnieuws CH en AHC. —— —— 7 De FLOP Een shit verhaal 9 Circus SONT ~~‘5 Wat g beurt daar allemaal. En nog meer I~ EOBI~ 1’ ME BTIEK IS EEN PERI IEKE UITGAVE VAN HET MARINE ELEKTR 1 NISCH EN PTISCH BE IJF

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 02 2000

Page 1: MEOBtiek 02 2000

r

a

MEOBI1ek

MEOB EK

In it ______

=— ~

laatstenummer

Op de VoorpaginaMEOBtieken in de verschillende uitvoeringen intwintig jaargangen

2 Van de Redactie EQBiiekDe laatste MEOBtiek~ / ~ s ,.

t.

3 Divisie Speciale ProductenDSP promotie t,

4 Historie gebouw AGeheim ontrafelt .

6 ClubnieuwsCH en AHC.

— —— — ——

7 De FLOPEen shit verhaal

9 Circus SONT ~~‘5

Wat g beurt daar allemaal.

En nog meer

I~ EOBI~ 1’

ME BTIEK IS EENPERI IEKE UITGAVE

VAN HET MARINEELEKTR 1 NISCH

EN PTISCH BE IJF

Page 2: MEOBtiek 02 2000

Van de RedactieDoor: Victor van Denzen

Weer een nieuwe MEOBtiek, maarwel de laatste in een lange reeks. Het 1e

nummer zag in Mei 1980 het levens-licht en de redactie werd toen gevormddoor de heren A. Koch, H. van Hoogenhuizen, P. van der Togt, H. Spek(overleden in 1989) en H. Rutgrink. Devormgeving was in handen van BramBolle, het typewerk kwam van de handvan Petra Bulk - van der Holst terwijlM. van der Plas (Chiel) garant stondvoor het reproductieproces. Van de genoemde medewerkers is alleen BramBolle nog werkzaam in Oegstgeest.Het blad was gelijk al een groot succesen er werd nog een vormgever aangetrokken, Loes Bavelaar. Ook zij is nogsteeds werkzaam in Oegstgeest.In de daaropvolgende jaren kreeg hetredactieteam meer assistentie, maar uiteraard waren er ook wisselingen. Alsvaste redactieleden kenden men toen.:Mathé Stierman-Rasser, Willem vander Akker, Janny Ouwerkerk-Dirk-se,Leo Eysackers, G.M. van Dijk en SonjaVlieland. Van die laatste groep maaktalleen Sonja nu nog deel uit van de vaste groep correspondenten van de huidige MEOBtiek.Het typewerk werd onder meer gedaandoor Lianne Berg, Janny Peters en Ingrid Flohr, terwijl de vormgeving inhanden was van Chiel. van der Plas(van het reprowerk), Diny Jansen enWillem Borst. Het zijn bijna allemaalnamen die niet meer voorkomen op dehuidige bemanningslijsten.

De huidige uitvoering van de MEOBtiek is ontstaan in januari 1995, toenWil van Elk net het jaar daarvoor hethoofdredacteurschap had overgenomen van Koos van Laarhoven.Het “MEOB-logo” deed toen zijn intrede, als ook de blauwe huiskleur. De redactie kwam dus in handen van Wil vanElk, die kon steunen op een aantal vastemedewerkers; Fon Koek voor het PVnieuws, Albert Vink voor het nieuws uitde DC en H. van Hoogenhuizen enSonja Vlieland voor de puzzel.Verder was er een groot aantal, vaakwisselende, medewerkers die telkenshun bijdrage bij Wil afleverden. Allerlei soorten artikelen werden in deMEOBtiek geplaatst, van privé gebeur

tenissen -veel vrolijke maar ook verdrietige- tot officiële overdrachten envan jubilea tot rampenbestrj dingsoefeningen. Altijd was het een spannend moment als de MEOBtiek uitkwam, vooral voor diegene die een bijdrage aan de totstandkoming had geleverd. Het intellectuele peil was bijnaaltijd van hoge kwaliteit en ook de uitvoering kon de toets der kritiek met gemak doorstaan.

Aan die MEOBtiek is, met het verschijnen van dit nummer, een einde gekomen. Met ingang van april 2000 zalhet Marinebedrijf met één gezamenlijknummer uitkomen voor alle medewerkers. Aan de totstandkoming van datblad is veel overleg aan vooraf gegaan.Men had tenslotte te maken met verschillende tradities en inzichten. Ik magwel stellen dat wij, de redacties van dieafzonderlijke bladen, een goed doordacht plan hebben opgesteld waardoorde continuïteit van de nieuwsvoorziening naar de medewerkers gewaarborgdis.

Voor de medewerkers en lezers inOegstgeest verandert er in elk gevalheel wat. De verschijningsfrequentiewordt opgevoerd, de MEOBtiek kwameens in de twee maanden van de persen,het nieuwe blad komt lOx per jaar in debus. Dat in de bus komen is letterlijk,want alle medewerkers met een “regel-nummer” krijgen het blad voortaan perpost thuis gestuurd. De tijdelijke medewerkers, via detachering of uitzendbureau, krijgen hem zoals nu gebruikelijkvia de facteur op de werkplek aangereikt. Lezers die geen regelnummerhebben (gepensioneerden o.a.) bij hetMarinebedrjf moeten elk jaar aangevenof zij hun gratis abonnement willenvoortzetten!Ook de inhoud wordt natuurlijk andersdan we hier in Oegstgeest gewend waren. Er komen nu artikelen in over mensen en zaken die, nu nog, ver van onsbed gebeuren. Maar dat zal gelijkertijdde mogelijkheid om elkaar te leren kennen vergroten. Veel zal afhangen vande inbreng van het redactieteam inOegstgeest. Dat redactieteam, dat nuvoornamelijk bestaat uit Vic van Den-

zen, een aantal vaste én losse correspondenten, zal de nieuwsvoorzieningvanuit Oegstgeest moeten waarborgen.Voorlopig zal dat wel lukken, maar regeren is vooruitzien. Als het eenmaalzover is dat de verhuizing voltooid is,dan zal er toch vanuit de Divisie Speciale Producten een team gevormd moeten worden om de plaats in te nemendie ik dan open laat. Ter verduidelijking; als er hier in Oegstgeest voor mijniets meer te doen is, dan ga ik fijn metFPU. Dan heb ik er ruim 43 jaar opzitten en hou het voor gezien. Maar voorhet zover is, zal ik mij er voor inzettendat het werk waarmee de redactie vanhet eerste uur is gestart, namelijk hetinformeren, in brede zin van het woord,van medewerkers door blijft gaan.Dat de mededelingen uit uw directeomgeving, het nieuws van de diverseDirecties, sterke verhalen van vroeger,interessante belevenissen van collega’s,kortom alles dat de “saamhorigheid”positief kan beïnvloeden u blijft bereiken.

Als lukt, en daar geloof ik in, dat u metgenoegen uit blijft zien naar het Personeelsblad van het Marinebedrjf~, danzal er naar mijn mening ook de komende twintig jaar een enthousiaste redactiezijn, die zich blijft inzetten voor u eniedereen!.

MEOBtiek Maart 2000Pagina 2

“OPPERLANDS”U moe2ten, dat ik me 3deredag aan erger welke t5el8igetaal de krant, radio en TVsoms gebruiken.Het is mij zi is een ob6sie geworden want xli volg nog altijd de stelregel dat het beterkan.Totdat ik plotseling dacht:w8e7!! Ik mide mijn ge9heidvoor Onze Taal anders uit temoeten drukken.U wordt ge8 het bot4en vanzulke grapjes ten koste van anderen 8erwege te laten.

Page 3: MEOBtiek 02 2000

Nieuws van de Divisie Speciale Producten

Door de Divisie Speciale producten iseen promotiefolder uitgegeven, waarinBart Cooijmans zijn nieuw gevormdedivisie voorstelt. Een van de 4 divisiesvan het Marine-bedrijf.Het Marinebedrijf dat ontstaan is uit desamenvoeging van de voormaligeRijkswerf; het SEWACO-bedrijf, hetMEOB en Het Arsenaal.Hij beschrijft dat bedrijf als sterk enslagvaardig, dat het hele traject vannieuwbouw, onderhoud en bevoorrading, optimaal kan ondersteunen. Hetnieuwe geheel is daardoor méér dan desom van de oude delen!

De Divisie Speciale Producten leverteen breed scala aan technologischhoogwaardige producten en diensten:van technisch advies tot kalibratie vanmeetinstrumenten, van energieleveringtot onderhoud aan vliegtuigelektronica,optronische instrumenten, raketten, torpedo’s, en klein kaliberwapens.De Organisatie ~5 ingericht rond“product-markt-combinaties”, volgensdezelfde visie die bij het MEOB werdgevolgd.

In totaal bestaat de Divisie SpecialeProducten uit zeven productie-unitsmet elk hun specifieke technieken.Advies, Avionica, Energiedistributiebedrijf; Meet en Kalibatiecentrum,Ontwerp en Realisatie, Optronica enSpecifieke Werkplaatsen.In de folder wordt dan een globale opsomming gegeven van de werkzaamheden.

Het ontwerp en de lay-out van de folder, gemaakt in de kleur van de DivisieSpeciale Producten, is gemaakt doorKees de Jager.

4!” ‘$~JJ~ t_~ t1~E fl -

j-1. I’~ ‘•

~

;:j wI u- .~

Het managementteam van de divisie bijeen in Oegstgeest voor haar eerste officiële overleg.Staand, van links naar rechts:Simon Bijlsma - Specifieke Werkplaatsen (Den Helder), Frits Cattermolen - Kalibratiecentrum (Oegstgeest),Bart Cooijmans - Directeur Divisie Speciale Producten (Den Helder — Oegstgeest), Piet Glas - Energiedistributiebedrijf(DenHelder), Eric van der Velde - Avionica (Oegstgeest), Theo IJzerman - Optronica (Oegstgeest), Yvonne Haverhoek - Coördinator PZ (Den Helder — Oegstgeest), Paul Bleecke - Advies (Den Helder — Oegstgeest).Op de voorgrond, van links naar rechts:Bert van der Heetcamp - Meet- en Kalibratiecentrum (Den Helder), Ronald Peters - Senior beleidsmedewerker Bedrijfsvoering(Oegstgeest) en Peter Struik - Ontwikkeling & Realisatie (Oegstgeest).

Yvonne Haverhoek is aan dit team toegevoegd vanuit de afdeling Personeel Zaken en geeft ondersteuning aan de divisie, zowel in Den Helder als in Oegstgeest..

MEOBtiek Maart 2000Pagina 3

4.

., 0~

4

‘2.

Page 4: MEOBtiek 02 2000

Gebouw A, hoe was het ook al weer

Het norse gebouw met hoge deuren, die aan de ingang van een Egyptische graflelder doen denken, heeft altijd ietsfascinerends gehad. Dat moet de reden zijn dat er in de loop der jaren vaak over is geschreven.In het artikel “het MEOB complex te Oegstgeest” heeft H. Spek in de MEOBtiek van december 1982 uitgebreid aandacht geschonken aan dit gebouw, beter bekend als gebouw A. Een groot deel van dit artikel wordt hier nog eens afgedrukt, aangevuld met nieuwe gegevens. Een woord van dank aan Piet Hessing en Jan Bakker is hier op zijn plaats.Als werkers van het eerste uur hebben zij een grote inbreng gehad.

In de tweede helft van de dertiger jarenontstonden in Europa hevige internationalespanningen, voornamelijk veroorzaakt doorDuitsland. De expansiedrift van Hitler’s na L B~-~

zieregering in dat land veroorzaakte eentoenemende oorlogsdreiging tussen de ver ~ ~schillende staten. — —

Deze dreiging bereikte een hoogtepunt toen -~ ~ ~ -

Duitsland in 1938 de republiek Oostenrijk ~ ~ ~ ~L ~

annexeerde en daarna nog meer territorialeeisen ging stellen. Het gevolg hiervan was - - 1: -~ ~

dat veel Europese landen hun bewapening - - - :-~ - -~ - - - L

drastisch gingen opvoeren en hun krijgsmacht mobiliseerden.

NeutraliteitDe Nederlandse regering voerde bij deze conflicten een strikte neutraliteitspolitiek. Maar om onze neutraliteit te handhavenen om het land te kunnen verdedigen bij een eventuele vijandelijke aanval, moest de in de jaren twintig om bezuinigingsredenen sterk verwaarloosde en daarom verzwakte defensie nu in korte tijd op voldoende sterkte gebracht worden. Dit resulteerde voor de Koninklijke marine in onder meer de kiellegging van een tweetal kruisers (die eerst na de bevrijding voltooiden in dienst gesteld werden als Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. De Zeven Provinciën).

VersterkingOok voor de versterking van de Koninklijke landmacht werd een groot aantal maatregelen getroffen. Hiertoe behoorde o.a.de aanleg en bouw van een aantal complexen van munitiemagazijnen in verscheidene plaatsen van ons land. Eén zon munitiemagazijnencomplex werd in 1939 door de Genie te Oegstgeest gebouwd en wel aan de Haarlemmerstraatweg (voorheende Rijksweg), aan weerszijden van deze weg. Dit complex was toen verdeeld over drie terreinen. Het terrein westelijk van deHaarlemmerstraatweg met de tegenwoordige kantine, een smal terrein oostelijk van de Haarlemmerstraatweg, en het terreinNoord waar zich thans de hoofdingang bevindt. In het Gemeentearchief van Oegstgeest is daarover een summiere correspondentie aanwezig.Ter camouflage van het werkelijke doel van het complex kregen de lage gebouwtjes een boerderjachtig aanzien. Het landelijk effect hiervan werd nog verstrekt doordat ze, wegens mogelijk explosiegevaar, her en der over het terrein verspreid lagen. Zelfs de toegangspoort bestond uit een eenvoudig houten landhek.

De bezettingDe gebouwen waren, op afschilderen na, voltooid en de oplevering zou weldra plaatsvinden, toen op 10 mei 1940 Duitsetroepen ons land binnenvielen en het overweldigden. In de vijf dagen durende strijd liep het complex geen schade door oorlogshandelingen op. Het munitiemagazijnencomplex heeft echter als zodanig nooit dienst gedaan.Na de capitulatie van onze krijgsmacht werd met de ontbinding van de Koninklijke landmacht ook de Genie opgeheven enhet gloednieuwe complex kwam in handen van de bezettende macht. Deze gebruikte het voor diverse doeleinden zoals kazernering en werkplaatsen. De gebouwen werden hiervoor aangepast (er was water, toilet noch verwarming) en er werd eenaantal houten barakken bijgeplaatst. Behalve een schietbaan werd er ook nog een aantal schuilkelders tegen luchtaanvallengebouwd.

Organisation TodtOmstreeks 1942 werd door de “Organisation Todt”, een Duitse semi-overheidsorganisatie die o.a. bouwwerken voor deWehrmacht uitvoerde, op het terrein dat grensde aan de noordzijde van het bestaande complex een groot gebouw, later gebouw A genoemd, opgetrokken. Dit gebouw was bestemd voor het “Marine Artillerie Zeug Amt” en moest dienen om hetkustgeschut van de Duitse Kriegsmarine te herstellen. Waarschijnlijk heeft het “Marine Artillerie Zeug Amt” het gebouwnooit betrokken; deze afdeling werd april 1942 overgeplaatst naar Amersfoort. Het heeft waarschijnlijk dienst gedaan als

MEOBtiek Maart 2000Pagina 4

Page 5: MEOBtiek 02 2000

“Marine Bekleidungsiager”. Deze laatste aanduiding komt ook in (spionage)rapporten regelmatig voor.Op een echt “Deutsch grundliche” wijze werd een zwaar en stevig gebouw met dikke muren opgetrokken. Door gebruik temaken van een zandpiaat is er bij de bouw niet geheid.

ArchitectuurDe architectuur, afmetingen en afwerking hiervan weken sterk af van de reeds bestaande gebouwen. Het kreeg een nogal monumentaal ogende voorgevel met zuilen aan weerszijden van de hoofdingang. Boven deze toegang, waarin een grote kantel-deur het portiek afsloot, werd in het midden van de gevel een grote zandstenen gevelsteen aangebracht, waarin een embleemwas ingemetseld. Dit embleem bestond een tandrad waarover weer kruiselings twee lopen van kanonnen waren geplaatst.Een en ander moet er waarschijnlijk uit gezien hebben als bijgaande foto. De ramen waren voorzien van metalen rolluiken.Het gebouw was, ondanks zijn indrukwekkende voorgevel, in feite een grote werkhal. Rails in de vloer en een loopkraan inde hal dienden om de zware stukken geschut te verplaatsen. Aan weerskanten van de grote hal waren balustraden. De houtendakconstructie van het achterste gedeelte van het gebouw, het latere magazijn, lag, in verband met explosiegevaar, los.Het had aan de voorkant een hoger deel met enkele verdiepingen, waarin slaapzalen, een groot waslokaal met douches en

enige administratie- en magazij nruim-~ ten waren ondergebracht. De wasloka

- len en douches in het gebouw, werdende eerste jaren na de oorlog gebruiktom het personeel in de gelegenheid testellen eens per week, op vrijdag enzaterdag, het “onfrisse” lichaam te

- : ~- wassen. Helaas zijn er geen foto’sbekend uit deze periode. Ook in het Ge

~ meente-archief Oegstgeest is niets te

~ rug te vinden over het gebouw; zelfseen bouwvergunning ontbreekt.Bevrijding

~ Na de bevrijding op 5 mei 1945 hadde Koninklijke marine voor de verbin

~ dingen met de schepen en het toenma~ lige Nederlands-Oost-Indië zenders

• . - nodig, die vanuit Den Haag bediend- ofwel gesleuteld moesten worden.

Waarschijnlijk was hetLtz. Bussemaker die de marineleiding er op attendeerde dat in Oegstgeest een gebouwencomplex aanwezig was met in denabije omgeving voldoende grond voor antennes (masten met antennedraden). De afstand Den Haag - Oegstgeest was voortszodanig, dat de sleutellijnen voor de bediening van de zenders een - technisch gezien - acceptabele lengte hadden. Bovendien eigende het hoofdgebouw zich bijzonder goed voor het onderbrengen van de zenders. Er was echter een klein probleem. Het complex was immers als munitiemagazijn gebouwd ten behoeve van de Koninklijke landmacht.Er ontstond dan ook een geschil tussen de Koninklijke landmacht en de Koninklijke marine over de vraag wie het complexzou gaan gebruiken. De Marine maakte aan het geschil snel een einde door het complex eenvoudig te kraken.

Marine RadiodienstDe Koninklijke marine werd aldus de gebruiker van het complex en bestemde het tot huisvesting van de Marine Radiodienst.Deze dienst was sinds haar oprichting in 1904 gevestigd geweest op het Marine-etablissement te Amsterdam (Kattenburg).

Het inrichten van een zendhal in het hoofdgebouw leverde de nodige problemen op. De Duitsers hadden het interieur van hetgebouw zoveel mogelijk onklaar gemaakt. Alle essentiële delen waren vernield. Radiatoren waren lekgestoken, kachels onklaar gemaakt, wandcontactdozen en schakelaars gesloopt. Zo was ook de loopkraan verwijderd. De firma IJsselmuiden uitSassenheim wist de energievoorziening weer in orde te brengen met kabels die men in de duinen vond.Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de Duitsers het gebouw gebruikten voor de assemblage van V-l’s of V-2’s. Wat welaangetroffen werd, was een grote stapel radio-ontvangers, die bewoners uit de omgeving hadden moeten inleveren. In eenlatere periode, toen het achterste gedeelte van het gebouw als magazijn ging dienen, is er een loopkat gemonteerd met eenhijsvermogen van 50 ton.Begin 1946 was in hoofdgebouw de zendhal gereed in de ruimte links van de hoofdingang. Behalve zendhal, was het ookwerkplaats voor het repareren van zenders.

Rechts van de hoofdingang bevond zich de Sonar-afdeling, op de eerste verdieping de tekenkamer, de afdeling Personeelszaken, het badhuis en het bureau van de comptabel ambtenaar. De bovenste verdieping herbergde de radio- en radarwerkplaatsen, de ijkkamer en de Beproevingsafdeling van professor von Weiler.

MEOBtiek Maart 2000Pagina 5

Page 6: MEOBtiek 02 2000

Het nieuwe embleemBij de Marine Radiodienst vond men het grote gebeeldhouwde embleem in de voorgevel van het hoofdgebouw, kennelijk te Duits en niet passend bij het nieuwe gebruik,want er werd een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerpen van een nieuw embleem. Ofschoon uit de inzendingen een fraai ontwerp werd bekroond, werd het - vermoedelijk vanwege de hoge kosten - niet uitgevoerd.Wel werd het oude embleem uitgebroken en vervangen door een zgn. “hanekam”, eenmetselwerk van bakstenen, uitgevoerd door een aannemer uit Oegstgeest.De rolluiken werden verwijderd en er werden, uit veiligheidsoverwegingen, tweebrandtrappen aangebracht tegen het voorste deel van het gebouw.

In 1987 werd gebouw A, dat vele jaren het gezicht van de marine in Oegstgeest bepaalde, gesloopt.Tekst: K. Meijer Samenstelling: K. Meijer M. Dofferhoif

Nieuws van de diverse “clubs”.

De P.V.M.B.O. is opgeheven maarsommige voormalige onderafdelingenmaken een zogenaam-de doorstart.

De computerciub (CHC) gaat, zolang ervoldoende belangstelling voor is, zelfstandig door. Informatie over het hoeen wat, kunt u verkrijgen bij:Theo Borreman. Telefoon (*06 216)2144.

De Auto Hobbyclub (AHC) is met 1 januari 2000 onderdeel gaan uitmakenvan OS&O MVKV te Valkenburg.Alle leden (van de ledenlijst van 1999)die zich door middel van een nieuw for-

mulier hebben aangemeld zijn nu lidvan OS&O en krijgen dus van OS&Ohet verzoek om de contributie te betalen.Zij die zich niet hebben aangemeldmiddels het daarvoor bestemde formulier zijn dus geen lid meer en hebbenuiteraard ook geen toegang meer tot degarage.

Doordat de coördinator van de AHC,Klaas Keller, is vertrokken naar DenHelder zijn er een paar spelregels gewijzigd;

De afdeling MTEC (MechanischeTechnieken) heeft geen bemoeienis-

sen meer met de AHC.• De leden (zij die zich hebben aan

gemeld voor OS&O) die willensleutelen moeten zich voorafmelden bij het MBK. Daar ligt deledenlijst opdat de MBK kan zienwie toegang tot de garage heeft endus de sleutel krijgt.

Verder blijven de voorwaarden enregels van kracht die zijn opgesteldom het gebruik van de garage goed telaten verlopen!

Met vragen kunt u terecht bij Cees vander Ploeg. Telefoon (*06 216) 2329.

MEOBtiek Maart 2000Pagina 6

*

,1-

Een komen en gaan . . . . . . . .Je kunt je tegenwoordig niet omdraaien of er zijn bekende gezichten weg ennieuwe daarvoor in de plaats. Daar gaan we

Clem Donker van Avionica is per 1 maart naar de KLU in Den Haag overgestapt, evenals Tineke Paats die bij de DEBKM inDen Haag is gaan werken. Beiden hebben gezien de situatie in het bedrijfsrestaurant, hun afscheid op het MVKV gevierd.Over de heren Janson, Keller en Vincourt vindt u een artikel in dit nummer. Ingrid van der Poel gaat ons per 1 April verlaten,zij gaat naar Marstaf ook al in Den Haag.

De nieuwelingen die wij verwelkomen zijn:R.M.M. Bouhof en S.S. Leijenaar, beiden werkzaam bij Avionica in de Bestuurlijke Ondersteuning.A.S.G. Leus, na een jaar gedetacheerd te zijn bij Advies heeft hij nu een vaste aanstelling gekregen.

Page 7: MEOBtiek 02 2000

De FLOPDe Flop is een rubriek door een MEOB-er geschreven. Iemand krijgt een diskette: De Flop, en zet daarop zijn of haar verhaal.Deze rubriek is niet bedoeld om eens lekker te katten, te schoppen of te keer te gaan. Het moet netjes blijven en liefst leukAan het eind van het verhaal wordt De Flop doorgegeven aan een collega.

SHIT!Op 1 februari ontving ik een enveloppewaarop alleen mijn naam was geschreven. Geen afzender stond vermeld dusbenieuwd scheurde ik hem open. Naeen paar regels gelezen te hebben was‘Nice’ niet het vier letterig Engelsewoord dat in me opkwam. Maar goed,al verder lezende dringt het langzaamtot je door dat je een taak te vervullenhebt, waar je met geen mogelijkheidonderuit komt.Nu krijg je gelukkig ruim de tijd om tebedenken wat je de MEOBtiek lezerszou kunnen vertellen. Deze tijd kan jetrouwens ook gebruiken om bepaaldemensen te vertellen dat jij de flop hebten iemand moet vinden die na jou deflop krijgt.Allerlei deuren gaan open die andersgesloten zouden blijven. Mij heeft hetanderhalve kilo drop opgeleverd.Hobby’s.De hobby’s die ik heb zijn onder andere zelf sporten, waterpolo en handbal,en het begeleiden van sporters, jeugd-zwemmen en voetbal. Ook vind ik veelgenoegen met het uitvoeren van stukadoor- en loodgieterwerkzaamheden.Over deze laatste zal ik een voorvalvertellen.Tijdens zomervakanties werkte ik vaakbij een klein loodgieterbedrjf in Lei

Ja, toen ik weer met het MEOB te maken zou krijgen was ik benieuwd wat ikhier terug zou vinden. Ik had snel doordat er nog steeds heel veel technischgoede mensen rond lopen en dat het beslist niet de kneusjes zijn die hier achtergebleven zijn, absoluut niet!We gaan met energie werken om de vele lege plekken, die wij nu reeds hebben en zullen krijgen in verband metgehonoreerde bezwaarschriften, weg tewerken. We willen niet met teveel vacatures in Den Helder aankomen. Vacatures die we kunnen voorzien, proberen we eerst te vullen door intern tezoeken. Dat zal een stevige klus worden maar ik verwacht voldoende onder-

den. Samen met een loodgieter of ookwel alleen op pad om allerlei klusjes teverrichten. De grote verscheidenheidaan werkzaamheden maakte het werkaantrekkelijk maar het leukste was welwanneer je bij mensen thuis moest werken. Op een warme zomerdag werd ikeen keer op pad gestuurd naar een studentenwoning in de Leidse binnenstad.De afvoer van de wastafel van de bewoner van het zolderkamertje was verstopt. In dit geval hielpen de gebruikelijke standaard procedures voor eenverstopping niet. Ik besloot de leidingte volgen om deze op een ander punt teopenen om zo dicht bij de verstoppingte komen.Oud.Nu zijn de meeste studentenpanden inLeiden erg oud en slecht onderhouden.Aan- en afvoerleidingen zijn nog vaakvan lood en dus zeer kwetsbaar. De afvoer van de betreffende wastafel lieplangs de muur via de benedenkamer opde eerste verdieping, ook een studentenkamer, verder naar beneden de kelder in. Omdat het hier niet duidelijkwas welke leiding ik moest hebben besloot ik de leiding op de eerste verdieping te openen. Ik wist toen nog nietdat de plek die ik had gekozen preciesbij de verstopping was. Ook wist ik

steuning van de afdeling PZ. Voor externe werving gaan we DWS (DienstWerving en Selectie) meer inschakelen.Ik weet dat het niet mee valt om hoogwaardig technische mensen te werven,maar ik hoop die inspanning voor eengroot deel te verleggen naar DWS.Als dat allemaal niet lukt dan zijn uitbesteden en inhuren reële opties, alhoewel dat ook problemen kan geven.Dus vacatures is één van mijn speerpunten. Mijn tweede is het verhuisplan,het bedrijf moet zo min mogelijk schade oplopen tijdens dat traject. Daar zijnmensen al een tijdje mee bezig, zowelhier als in Den Helder, diverse deelgebieden zijn al in kaart gebracht. We

niet dat de verstopping het gevolg wasvan een hoop stront in de leiding diehevig aan het gisten was geslagen.Nadat ik enige zaagsneden had gezeten de leiding openboog spoot de strontmet grote kracht tegen mij aan enrondom de kamer in. Het zal je nietverbazen dat ik dit karwei pas de volgende dag heb afgemaakt.Ik geef de FLOP door aan Aad Kram

(~f~.~:~ ~..,~.

.~ /• •~ - -« ~.

mer en ik hoop dat dit geen negatieveinvloed heeft op de door mij ingediende Alg-20s.

gaan nu alles eerst op een rijtje zetten.Kijken wat er zoal bedacht is, die gegevens evalueren en zonodig een plan opzetten.

Mijn derde speerpunt is het meetbaarmaken van de organisatie. Om dat tebereiken zijn al veel pogingen gedaanen sommige zijn ook gelukt.We moeten zinvolle kengetallen produceren en moeten ons afvragen waarvoorheb ik een unit, waarom heeft een unitsucces of juist géén succes. Prestatiesmoeten meetbaar gemaakt kunnen worden. Samen met de Algemeen DirecteurMarinebedrjf zullen we daar richtingaan geven.

MEOBtiek Maart 2000Pagina 7

v

‘4

Directeur Divisie Speciale Producten. (deel 2)In het januarinummer stelde Bart Cooijmans zich aan ons voor. Hier het beloofde vervolg op datartikel, waarin hij toen eindigde toen met de opmerking dat de basisideeën binnen de organisatievan het grote Marinebedrijf niet zo verschillen met die uit zijn Divisie Speciale Producten.

Page 8: MEOBtiek 02 2000

Afscheid van Klaas Keller, chef MTEC.

t’

Klaas Keller die na het vertrek van Kees Filippo tot chef Mechanische Werkplaats werd benoemd heeft afscheid genomen vanOegstgeest. Met het oog op de verhuizing naar Den Helder zag Klaas het wel zitten om in het “hoge Noorden” een nieuwestart te maken. Hij kocht een leuk huis in een mooie omgeving, in Ewijcksluis, naast het Amstelmeer, redelijk dicht bij zijntoekomstige werkplek. Het nadeel was natuurlijk wel dat hij, zolang de nieuwbouw nog niet klaar was, heen en weer moestreizen. Maar dat zou snel voorbij zijn, dacht hij. Omdat de nieuwbouw in Den Helder vertraging opliep leek het er op datKlaas te voorbarig was geweest en nu alvast meemaakte waar veel collegae tegen opzagen: elke dag veel tijd kwijt aan de reis.Omdat met de verhuizing naar Den Helder de samenstelling van de unit O&R zou veranderen en daarmee ook zijn functie, reageerde hij op een vacante baan bij de “Rijkswerf”. Begin januari startte hij daar als Chef bureau maar kreeg 2 weken later,toen zijn chef wegging een deel van diens werk erbij! Als assistent manager materieelgroep MBC (Materiaal Bewerkings Centrum) heeft hij nu een nieuwe werkplek gevonden en is het vervelende heen en weer gereis verleden tijd.Op 3 februari werd er in het Petit restaurant in Oegstgeest afscheid genomen van een prettige collega, chef en verenigingsman.Veel naaste medewerkers, ook die uit vroegere afdelingen waarvan sommigen reeds met VUT, waren aanwezig op de geanimeerde afscheidsborrel. Het hoofd van de afdeling Ontwikkeling en Realisatie, Peter Struik, liet in een korte toespraak de carrière van Klaas de revue passeren. Aan het eind waren daar natuurlijk de gebruikelijke afscheidscadeaus. Bij een echte “DoeHet Zelver” als hij is, is een goed stuk gereedschap altijd op zijn plaats en dat had men dan ook goed begrepen. Klaas bedankte in zijn afscheidswoordje alle aanwezigen, maar ook die mensen waarvan hij geen afscheid had kunnen nemen, omdat alleszo snel was gegaan.Klaas het ga je goed en over een klein jaar zie je ons wel in Den Helder!

WEL en WEE

Opgelet!! De uitgaansdag met gepensioneerden en Vutters staat gepland op Dinsdag 16 Mei, vrjhouden deze dag! U krijgtbinnenkort bericht!

Dit jaar wordt er een slotactiviteit georganiseerd voor alle medewerkers in Oegstgeest. Een gezamenlijke happening opwoensdag 13 september. Een geheel verzorgde dag met een grandioos programma. Nieuwsgierig? Binnenkort wordt er eenmailing over uitgegeven waarin meer informatie te lezen is.

Overleden:25 november 1999

2 februari 200019 februari 2000

8 maart 2000

Johannes Martinus Oudendorp, 78 jaar,Jacob Pieter Dam, 66 jaarGerard Hubert (Ger) Schattevoet, 79 jaar,Christianus Jan Kampinga Ing., 85 jaar,

schilder en glasslijper bij VERIreproductie MEOBkristalslijper en graveur MEOBadvies natuurkunde bij VERI

MEOBtiek Maart 2000Pagina 8

Page 9: MEOBtiek 02 2000

Ik ben Leon van Ee en werk als gedetacheerd software ingenieur mee aan hetMFTCT-project (M-Fregat TechnischeCentrale Trainer) van de afdelingSONT (Software Ontwikkeling) binnenO&R (Ontwikkeling en Realisatie). Ikwerk iedere dag met een computer enja, ik zit inderdaad op een bal.

2) zij die juist niet willen ondersteunen en alle lichaamsdelen evenredig willen belasten.

Het zitten op een bal valt duidelijk inde tweede categorie. Niet alleen ontbreken de arm en rugsteun, waardoor jewordt gedwongen om rechtop te zitten

In Nederland is de bal als stoelvervanging nog niet echt doorgebroken. InBelgië en Zwitserland is men vooruitstrevender en zijn reeds hele basisscholen met ballen uitgerust.Om klachten te voorkomen is het vooreen beeldschermwerker dus erg belangrijk om in beweging te blijven. Je kuntallerlei rek en strek oefeningen doen,maar er zijn meer mogelijkheden. Zo isbinnen het MFTCT-project het jongleren erg populair. Meer dan de helft vande medewerkers is behoorlijk bedrevenin het spel met de drie balletjes. Het iseen goede oefening en werkt tegelijkertijd ontspannend.Voor de argeloze buitenstaander ziet ditbalzitten en jongleren er vast vreemduit: “ben ik hier bij een software afdeling of is dit een circus?” is dan ookeen veel gestelde vraag. Tja, denk ikdan, wij hebben plezier in ons werk enwillen het graag nog vele jaren blijven

Modebewust als ik ben, doe ik ook meeaan de nieuwste modeziekte: RSI(Repetitive Strain Injury). Te langdoorwerken of een verkeerde werkhouding worden door mijn lichaam afgestraft met pijn in mijn handen en stijve,krachteloze schouders.Verzamelnaam RSIRSI is de verzamel naam voor een scalaaan klachten (tintelingen, gevoelloosheid, pijnscheuten, constante pijn) diezich kunnen manifesteren in de handen,de armen, de schouders en de nek.Vaak verschillen de klachten van persoon tot persoon. De overeenkomst isechter dat de klachten zijn opgelopenbij het uitvoeren van (lichte) repeteren-de handelingen, zoals bijvoorbeeld hetwerken achter een computer.De verscheidenheid aan RSI-klachtenziet men terug in de diverse behandelwijzen en de mogelijke aanpassingenvoor de werkplek. Over het geheel genomen zijn er twee stromingen:1) zij die zoveel mogelijk willen on

dersteunen (pols-, arm- en rug-steun) en

(anders kukel je achterover), maar tevens ben je continu bezig met het zoeken naar evenwicht en train je dus jerugspieren. In het begin is dit erg wennen. Je moet het zitten op een bal danook langzaam opbouwen anders krijg jelast van je rug. Uiteindelijk vermindertde goede zithouding echter de belastingvan je rug en schouders.

~1.

Noot van de Redactie:De afkorting O&R kan wel vertaaldworden in Ontspanning en Recreatie,maar dat is niet correct!

MEOBtiek Maart 2000Pagina 9

Circus SONT?Zelfs collega’s van de afdeling SONT zijn er nog niet helemaal aan gewend. Toevallige voorbijgangersuiten hun verbazing: “Ja echt, ik heb het zelf gezien. In gebouwd AB zit iemand op een skippybal!”

doen.

Page 10: MEOBtiek 02 2000

Het MILLENNIUM-Team

Maandag 14 februari werd het zogenaamde “millenniumteam” in een vergaderzaaltje van gebouw Pascal toegesproken door het hoofd van de afdelingBedrjfs Economisch Beheer, Hans vanhet Hooft. De reden voor deze informele bijeenkomst was de inzet van dezemedewerkers bij het voorkomen vanY2k problemen tijdens de eeuwwisseling.Het is genoegzaam bekend dat er vanalles aan gedaan is om deze wisselingprobleemloos door te komen. Bijnatwee jaar is men bezig geweest met het

inventariseren, testen en opstellen van(nood)scenario’sTijdens de jaarwisseling zelf was eendeel van het team oproepbaar en op 1en 2 januari heeft het team diverse testen uitgevoerd en alle systemen getest.Het resultaat is bekend, op 3 januarikon iedereen ongestoord aan het werk:Alles was dik in orde.Als dank voor hun inzet en bereidwilligheid werden de teamleden gefêteerdop een kopje koffie, een oorkonde eneen cadeaubon.

Op de foto van links naar rechts: HarryCohen, Ron de Graaf Patrick Wormer,Wim de Winter, Ronald Peters, Michelvan Vliet, Patrick Echteld en PeterStruik. Tijdens deze happening ontbraken wegens ziekte Gerrit van Rijt enArie Bal.

Laatste Nieuws van het PuzzeifrontIn het januarinummer heeft u tevergeefs gezocht naar de uitslag van de puzzel van november 1999. Die zijn wegewoon vergeten te plaatsen! Maar eerlijk is eerlijk, u heeft wederom uw hersens gepijnigd en, wat minstens zo belangrijk is,u heeft uw inzending ingestuurd. Nu was het deze keer niet zo’n moeilijke en had iedereen hem goed.De zin die in de betreffende kolommen moest verschijnen was zodanig dat eventuele ontbrekende letters gemakkelijk te radenwaren. De oplossing was: Helaas de mooie zomer is weer voorbijOnder de goede inzenders werd een cadeaubon van f 10,00 verloot en de gelukkige winnaar is Piet Dijkdrent. ProficiatPiet, de bon komt naar je toe deze zomer! Grapje, hij is al overhandigd!De overige inzenders krijgen allemaal één punt voor de moeite en was de oplossing correct, dan nog eens drie punten erbij.Dat in verband met de Puzzelladder. Elke keer krijgen de twee hoogste op die ladder een cadeaubon, de hoogst genoteerdeeen bon van f25,00 en nummer 2 een bon van f 15,00. Ook die hebben de winnaars bereikt, te weten mevrouw Grootjans -

Martens (de moeder van Hanneke Kühn) en Ton Sneeuw. Ook deze laddergiganten van harte proficiat!Jammer voor diegene die hen op de hielen zaten maar met het verdwijnen van de MEOBtiek is ook aan deze vorm van ontspanning (en voor sommige een vorm van inkomsten?) een einde gekomen. Maar puzzelaars, u wordt niet helemaal op eendroogje gezet, want in het personeelsblad voor het Marinebedrijf zal vier keer per jaar een of andere vorm van puzzelvermaak verschijnen.Rest mij, namens u lezers, de enthousiaste medewerkers aan de puzzel, de heer H.J. van Hoogenhuizen en onze eigen SonjaVlieland heel hartelijk te bedanken voor hun jarenlange inzet.

MEOBtiek Maart 2000Pagina 10

Page 11: MEOBtiek 02 2000

Iets te vieren?Voor iedereen die iets wil vieren. Wantwij zijn overlevers!Kijk maar eens naar de veranderingendie wij hebben meegemaakt.Wij werden geborenvoor: Televisie, penicilline, polioprikken, diepvriesvoeding, kopieerapparaten, plastic, contactlenzen en. . . de pil.Voor: Radar, creditcards, atoomsplitsing, laserstralen, ballpoints, panty’s, afwasmachines, droogmachines, elektrische dekens, airconditioning en voor demens op de maan liep.Wij trouwden eerst en woonden dan samen. Wat ouderwets!Wij werden geboren voor: er huismannen waren, computerspelletjes, computerhuwelj ken en tweelingbanen.Voor: Kinderdagverblijven, groepstherapie en verpleegtehuizen. In onze jeugdwaren kevers insecten en geen Volkswagens en een ontsteking had nog niets temaken met elektronica.Wij hadden nooit gehoord van: TL, TV,

CD, FM, radio, CNN, video, tapedecks,magnetrons, elektrische schrj finachines,faxen, kunstharten, kunstnieren, tekstverwerkers, printers, draadloze telefoons, biograde, emulgatoren, booreilanden, jongens met oorringen, hippies,yuppies, dinks en Bom-vrouwen.Wij waren er voor: de A27, E9, B747,DNA, de Oecumene, AOW, WAO, WWof VUT.Toen betekende “Made in Japan”: rommel! Wij hadden nooit gehoord van pizza’s, Mac Donaids en instantkoffie.In onze tijd betekende HEMA, HollandsEenheidsprijzen Magazijn en een zak-horloge koste daar f1,00. Voor ijsco’sbetaalde je 3, 5 of 10 cent. Een briefkon je voor 7 12 cent versturen. Eennieuwe auto koste f2000,00, maar bijnaniemand kon dat betalen.Benzine koste 10 cent per liter.In die tijd was roken van een sigaret chique en interessant. Pot was om in te koken en aids was het Engelse woord voor

helpers. Een relatie had met zakendoente maken en niet met een bed. LAT- enLAST-relaties kenden wij niet.Wij wisten niet wat “eten uit de muur”was. Gras betekende ook gras. De kleurroze had met baby’s te maken en homobetekende mens.Wij waren er niet voordat het onderscheid tussen de seksen werd ontdekt,maar wel voor het kunnen veranderenvan die sekse. Wij moesten het doenmet wat wij hadden of waren.Wij zijn de laatste generatie die nogdacht dat je een man moest hebben omeen baby te krijgen. Geen wonder datwij soms zo in de war zijn en dat er eengeneratiekloof is.Maar. wij hebben het overleefd endat is een reden om te vieren!

AFSCHEID JAAP VINCOURT

~h ,‘ r- ~

Jaap, die eigenlijk helemaal niet van feestjes houdt, kon het zijn collega’s en vrienden niet aandoen om zonder meer het bedrijf te verlaten. Vandaar dat door een select gezelschap in het Petit Restaurant het glas geheven werd en, op verzoek van Jaapzelf~ weinig woorden werden gespendeerd bij het vertrek van deze markante figuur van ons bedrijf.Een bedrijf waar hij sinds juli 1971 zijn beste beentj e had voorgezet. Waar hij nauwgezet en steeds vroeg in de morgen aanwezig zijn taken in de expeditie, later de afdeling ontvangst en verzending, uitvoerde. Als je iets over een verzending wildeweten, tien tegen een dat Jaap het je kon vertellen.Omdat hij een functie had aanvaard als medewerker administratief beheer bij het MVKV hadden zijn naaste collega’s niet alleen een cadeaubon voor hem in petto, maar ook een PSU (persoonlijke uitrusting) die hij op zijn nieuwe werkplek goed kongebruiken. En omdat Jaap het best een ludieke geste vond, was hij ook niet te beroerd om het direct uit te proberen. Zoals opde foto is te zien heeft men op MVKV weer een aanwinst erbij.Jaap, het ga je goed en we hopen voor jou dat het vliegkamp de komende tien jaar niet wordt verplaatst!

MEOBtiek Maart 2000Pagina 11

Page 12: MEOBtiek 02 2000

Leo Janson met FPU!Eindelijk was het zover. Al bij het afscheid van zijn maatje Willem Hoog-duin, die eind september vorig jaar dedienst verliet, was hij uit zijn hum.“Laat ie me in de steek” was het dan,“Nou vindt ik er ook niks meer an!”bromde hij, als je vroeg wat er looswas. Maar het gezicht van Leo klaardeweer op, toen hij te horen kreeg dat hijeind maart mocht vertrekken. Op 5maart 2000 bereikte Leo de (vroegere)VUT-leeftijd en voor hem lonkte daarde FPU. Hij had nog een aantal verlofdagen en al snel wist hij het;eind februari ben ik voor het laatst.Een hele carrière achter de rug, altijd inde dienstverlenende sector. In dienstgekomen in september 1963 en zo’nvier jaar werkzaam geweest bij deHuishoudelijke dienst. Toen er bij de

afdeling houtbewerking hulp nodigwas, was Leo direct bereid daar eenhandje te gaan helpen. Frits had eengoeie aan hem en Leo bleef tot september 1987 werkzaam in de afdeling“krullen en zaagsel”. Hij was goed opde hoogte met de indeling op het terrein, wist waar de diverse schakeldozenzich bevonden en het was dus nietvreemd dat hij bij de Technische Dienstwerd geplaatst. En overal waar Leo tewerk werd gesteld, was er een soort“vaderfiguur” die hem op sleeptouwnam, of hem indien nodig op de vingerstikte. Leo kreeg al snel de bijnaam van“Directeur”, iets waar hij meer dan trotsop was! Na een jaar of vier bij de TDwerd hij, als voortvloeisel van de reorganisatie MEOB2000, geplaatst bij deHuishoudelijke dienst. Het kringetje

was rond en Leo zorgde voor schonetheedoeken, het vernietigen van “confipapieren”, het uitreiken van “ijskoudekippetjes” bij de jaarlijkse Bingo-avonden van de PV en het legen vanovervolle papiercontainers. De laatstepaar dagen was het een en al afscheidnemen, bij de Directeur op de kamer,bij de jongens van de MechanischeWerkplaats én, met de familie, in hetPetit restaurant. Ondanks dat er geenwarme maaltijden meer verstrekt mogen worden, kon Leo zijn gasten diemiddag toch de zo bekende, alom gewaardeerde maar nu tot de historie behorende, nasimaaltijd aanbieden. Ophet moment dat de beslissing genomenwerd om de keuken te sluiten, stond hetafscheid van Leo reeds vast en werd erdispensatie verleend.

Lang, heel lang geleden kwam jij binnenEen september drieënzestig, ‘t is een hele tijd geleeOvermoedig nog, jij wilde steeds iets nieuws beginnenJarenlangje plicht gedaan, en iedereen hielp je meeAltijd vroeg uit de veren, altijd in weer ofwindNooit eens te laat ofzo maar weggebievenSteeds paraat en voor een ander zijn dienst begintOveral getrouw jouw service en diensten gegevenNu is het uit, jij gaat hier weg na al die jaren

MEOBtiek Maart 2000Pagina 12

Maten heb jij in vroeger tijden genoeg kunnen vergarenEen Jan Doudeij, Heins, Willem Hoogduin en Gerard den OsTeveel om op te noemen, we zullenje het besparenFijn datje gezond nu afscheid van ons neemtPapier zullen wij nu zeifmoeten verscheurenUittreden als je het ze(fgraag wilt, het zalje maar gebeuren!

1

Hier een gedicht dat hij kreeg bij een van de afscheidsbijeenkomsten die laatste week.De grap zit hem bij de beginletters van elke regel, waardoor te lezen is: LEO JANSON MET FPU.