MEOBtiek 06 1996

24
CD 0) 0) 1~ 1~ 0) .0 E MEBIie Inditnummer:~ BIz. 40e DC krant / Albert Vink met de laatste mededelin gen uit het DC-gebeuren. Blz. 6 Overdracht DHC-simulator Oplevering van Portable Data Handlmg Computer Simulator in Den Helder. Blz. 8 PU’s gingen eropuit Optronica en Matdienst brengen ver slag uit van hun dagje uit. Blz. 10 MEOB tweede plaats bij EHBO-wedstrijden MEOB deed met twee teams mee aan EHBO-wedstrijden. Ze vielen weder om in de prijzen. Blz. 12 Basisschool op bezoek De achtste groep van Basisschool Joris de Witte bezocht het MEOB. En nog veel meer. ME BTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN ET MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISC BEDRIJF Universaal-instrument. Een Theodoliet uit 1900 van het fabrikaat Th. Wegener, Berliri.

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 06 1996

Page 1: MEOBtiek 06 1996

CD0)0)1~1~0).0E

MEBIie

Inditnummer:~

BIz. 40e DC krant /Albert Vink met de laatste mededelingen uit het DC-gebeuren.

Blz. 6 Overdracht DHC-simulatorOplevering van Portable Data HandlmgComputer Simulator in Den Helder.

Blz. 8 PU’s gingen eropuitOptronica en Matdienst brengen verslag uit van hun dagje uit.

Blz. 10 MEOB tweede plaats bijEHBO-wedstrijdenMEOB deed met twee teams mee aanEHBO-wedstrijden. Ze vielen wederom in de prijzen.

Blz. 12 Basisschool op bezoekDe achtste groep van Basisschool Jorisde Witte bezocht het MEOB.

En nog veel meer.

ME BTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN ET MARINEELEKTRONISCH

EN OPTISC BEDRIJF

Universaal-instrument.Een Theodoliet uit 1900 van hetfabrikaat Th. Wegener, Berliri.

Page 2: MEOBtiek 06 1996

Business as usual

.7

Door: P.R. Hogendoorn, DMEOB

De paarse rook is wat opgetrokken, het politieke stof is wat neergedwarreld en we proberen nu, zogoed en kwaad als het gaat, dedraad weer op te pikken. HetMEOB is nog steeds in bedrijf enzal ook in bedrijf blijven.

“Tijdens de verbouwing gaat de ver-- - koop gewoon door”:

- opleidingen gaan gewoon door- noodzakelijke investeringen gaan

gewoon door- aanpassingen aan de infrastructuur

gaan gewoon door- het opvullen van vacatures gaat ge

woon door- het maken van businessplannen en

deelconvenanten voor de komende

jaren gaat gewoon dooroftewel het werk gaat gewoon door.

We blijven werken volgens de afgesproken taakverdeling tussen hetMEOB en het SEWACO-bedrijf en alswe ergens geen capaciteit voor hebbendan zorgen wij voor de uitbesteding.

VerbazingwekkendVerbazingwekkend overigens hoe snelniet alleen de wereld om ons heen verandert, maar ook ons beeld van die wereld. Zagen we tot voor kort het SEWACO-bedrijf hoofdzakelijk nog als deconcurrentie, nu zitten daar onze collega’s en over een paar jaar misschien welde buren. Het is goed om te zien dat inde besprekingen over aangepaste ofnieuwe infrastructuur in Den Heldervan dat vroegere concurrentiegevoelniets meer te merken is. Heel nauwwordt er op dit moment samengewerktop alle niveaus om een zo goed mogelijke basis voor het nieuwe marinebedrjf te leggen.

SchokeffectDoor: Jan Bakker gevonden worden. We laadden een con

densator van 0,25 micro Farad op metduizend Volt en lieten die voorzichtig inde zak van het slachtoffer glijden engingen rustig verder. Deze meldde zich,zodra zijn hand in de zak verdween, meteen niet te herhalen kreet.

Later hebben we met wat lager spanning gewerkt, omdat de voering uitzijn broek gerukt was.+

Ik hoop dat in de komende jaren diesamenwerking alleen maar intensiever wordt, zodat er in Den Helder eenschitterend bedrijf ontstaat. +

“Het werk gaat gewoon door.”

Oldtimer Bedrijfsmaatschappelijkwerk, MEOB

Gebouw Pascal, kamer 038,toestel 2183F. Caspersz, BMW’erSpreekuur maandag en donderdagvan 13.00 tot 16.30 uur.Overige dagen te bereiken:tel.: 070-3187440

Als ik thuis met mijn handen inmijn zakken stond wist mijn moeder altijd te vragen of ik soms opreis ging. Antwoord: “Nee!”“Waarom heb je dan je handen alingepakt?”

Bij het bedrijf waren er ook veel met dehanden in de zak. Daar moest wat op

DBGZ!AABGDienst Bedrijfsgezondheidszorg Koninklijke marine,Afdeling Algemene Bedrijfsgeneeskunde

EOBSpreekuur maandag en woensdag, natelefonische afspraak (tst. 2234)W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

2 november 1996 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 06 1996

Van de redactieDoor: Wil van Elk,Hoofdredacteur

Velen voelen zich in de steek gelaten door het rijk. Ik met. Ik werk nuvijfentwintig jaar bij het rijk en ik heb nog nooit zoveel aandacht gehadals in de afgelopen negen maanden.

In die negen maanden is het idee om het MEOB te verkassen uitgewerkt en wordthet bedrijf, zonder geboortekaartje, aan Den Helder gegeven.

Ook de acties van die afgelopen negen maanden lijken vergeten en worden deschouders gezet onder een nieuwe uitdaging. Die nieuwe uitdaging wordt serieusopgepakt en gepromoot.

AfscheidsreceptiesHet MEOB moet nu toch echt naar Den Helder. De nieuwe Produkt Units zijn nietalleen met de huidige reorganisatie bezig, ze moeten ook nog eens plannen makenvoor de verhuizing naar Den Helder. Dat wordt of inpassen in bestaande infrastructuur of, zoals in het geval van Optronica en het Kalibratiecentrum, nieuwbouwplegen. Velen wachten de verhuizing echter niet af en vertrekken naar elders. Veelafscheidsrecepties dus. Veel werk voor het kantinepersoneel dat ook nog eens veelambtsjubilea te verwerken krijgt. Het leven gaat door! Dat er gaten vallen is vooralte zien aan het aantal uitzendkrachten dat werd rondgeleid: meer dan dertig! Al metal veel werk voor de fotograaf van de MEOBtiek.

Hoewel er weinig te vieren valt, zijn alle Produkt Units een dagje uit geweest, iederop zijn eigen manier. Hoe dat is geweest, is ook terug te vinden in deze MEOBtiek.

Alle HensIn de Helderse Courant van vrijdag 1 november las ik in een artikel dat de heerH. Abbenes van de AbvaKabo klaagde dat ze in Den Helder weinig te horen kregen,terwijl ze in Oegstgeest regelmatig van hun directie tekst en uitleg kregen. Nou,daar hoeft hij helemaal niet jaloers op te zijn. Of denkt hij dat we dat leuk vinden?In Den Helder worden ze best wel op de hoogte gehouden. Hier in Oegstgeest ook,daarin heeft hij gelijk, want op 25 september en op 29 oktober was er wederom eenAlle Hens.+

Kort maar krachtig“Je hoeft niet in de boom te hangen omeen eikel te zijn.”

Salaris 199619 december 1996 (Interim)

After workOp iedere eerste vrijdag van de maandis er een gezellig samenzijn in het PetitRestaurant. Een maandelijks terugkerende gelegenheid om collega’s en oud-collega’s te ontmoeten. Tot ziens op 6 december. De afterwork van januari is nietop vrijdag 3 januari, maar op de dagervoor: donderdag 2 januari, dan houdtDMEOB tevens zijn nieuwjaarstoespraak.

Clubavonden PVMBOMaandag +

Vrijdag BridgeDinsdag SchietenWoensdag Computer Hobby Club

Elke laatste woensdag vande maand (behalve injuli en december)

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen/Sjoelen

TrainingspakkenOnlangs kreeg hoofd Staf Unit Personeels Zaken, de heer Verbokkem, een EPbinnen op zijn PC. In het kort luidde ditbericht:“In het voorjaar van 1997 krijgt het personeel een trainingspak toegeronden ophet huisadres.” (Eindelijk)

HulpverleningsplanDe gemeente Oegstgeest heeft het bedrijfshulpverleningsplan van het MEOBgoedgekeurd. Dit plan geeft bedrijfsbreed inzicht hoe moet worden gehandeld bij calamiteiten, vooral bij het behandelen van gevaarlijke stoffen.Binnenkort wordt dit bekend gesteld enweet iedereen wat hij of zij moet doen bijeen eventueel alarm. Dan gaan de ontruimingsoefeningen van een leien dakje!

6KerstbingoHet bestuur van de P.V.M.B.O.nodigt alle leden en donateurs uittot het bijwonen van de traditionele Kerstbingo die wordt gehoudenin de kantine op zaterdag 21 december.

Er wordt weer een interessant prijzen-pakket samengesteld, waarin het kleinwild, zoals konijn en kalkoen, zeker nietzullen ontbreken.

naar huis gaan een vers kippetje beschikbaar.Voor, tussen en na de drie ronden bingo,wordt de dansmuziek verzorgd door de“NO STRESS BAND”, vier muzikalemannen en een Zangeres, die al uw wensen op het gebied van zang en dans inhun repertoir hebben. De reserveringvan kaarten start op 2 december bij HansSlot, (071-305)2238 en Fon Koek (071-305)2454.

Ook de daarbij passende wijnen zullengoed vertegenwoordigd zijn. En natuurlijk is er voor iedere deelnemer bij het

Wij hopen weer velen te kunnen verwelkomen.•

MEOBTIEK november 1996 3

Page 4: MEOBtiek 06 1996

Uit de koker van de DC-voorzitterDoor: Albert Vink

De Dienstcommissie heeft de afgelopen tijd twee overlegvergaderingen met DMEOB gehouden. In eersteinstantie vergadering nummer 53 waar is gesproken over de betaling van de firma Bakkenist. Daarna eenreguliere overlegvergadering waar de volgende onderwerpen zijn besproken:

VacaturesHet MEOB heeft toestemming gekregen om tien functies op HBO- en WO-niveau extern defensie te gaan werven.Ook is er een procedure afgesproken hoedaarmee moet worden omgegaan als ervacatures ontstaan doordat personeel bijhet MEOB vertrekt.

Eerst kijkt DMEOB kritisch of het echtnoodzakelijk is om de open functie in tevullen. Als besloten wordt dit te doen,volgt een interne vacature. Als er geengeschikte kandidaten zijn wordt een directe vacature aangeboden bij de herplaatsingscommissie, een indirecte vacature wordt ingevuld door eentijdelijke kracht. Tijdens de procedurebij de herplaatsingscommissie is het ookmogelijk om een tijdelijke kracht in teschakelen op directe functies. Als dezoeksiag bij de herplaatsingscommissieniets oplevert zal er worden overgegaantot externe werving van directe functies.

LoopbaanbeleidPer 1 oktober 1996 is er een nieuw loopbaanbeleid van kracht. Iedere medewerker heeft hierover een brochure thuisontvangen. Uitgangspunten zijn dat erniet alleen functioneringsgesprekken enbeoordelingen, maar ook hoe een potentiële inschatting moet worden gemaakt.Bij de start van MEOB-2000 is afgesproken dat iedere medewerker vooreind 1996 in ieder geval een eerste functioneringsgesprek moet hebben gehad.De afspraken die worden gemaakt tijdens dit gesprek worden vastgelegd. Innovember krijgen alle leidinggevendeneen cursus hoe er met de nieuwe regelgeving moet worden omgegaan.

Wachtgeld/wachtgeldEr is een inventarisatie gemaakt doorpersoneelszaken voor de wachtgeld/wachtgeld-regeling. Aangegevenis dat 35 medewerkers hebben aangegeven gebruik te willen maken van deovergangsregeling wachtgeld/wachtgeld, de VUT bestaat immers niet meer.Uiteindelijk is de conclusie getrokken

dat zes medewerkers aan de voorwaarden voldeden en van de regeling gebruik mochten maken. De dienstcommissie heeft aangedrongen om hetbudget, dat beschikbaar is voor DenHelder, over te laten hevelen naarOegstgeest, totdat er 124 vacatures zijn.Dan is de afslanking voor de reorganisatie SEWACO-MEOB-en Rijkswerf(SMER) opgelost en worden er mindermensen verplicht om naar Den Helderte verhuizen. DMEOB heeft aangegeven dat dit niet mogelijk was.

BeloningenHet voorstel van de dienstcommissie,om meer over te gaan tot een lik op stukbeloning, is door de staf overgenomen.Dit houdt in dat er niet meer gewachthoeft te worden op een gratificatieronde, als iemand iets bijzonders doet kanhij of zij ook direct hiervoor extra worden beloond. Dus opmerkingen van chefsals “ik heb nog geen formulier langs zienkomen”, behoren vanaf nu tot het verleden.

Ingangsdatum formatieonderzoekEr is een formatieonderzoek gestart omte komen tot een definitieve vaststellingvan de rangen in MEOB-2000. DeDienstcommissie wilde vastgelegd ziendat een eventuele bevordering die hieruit volgt, met ingang van de start vanMEOB-2000 zal worden uitbetaald.De ingangsdatum wordt vastgesteld op20mei 1996.

AsbestTijdens het verwijderen van de asbestuit gebouw Pascal is de intentie uitgesproken dat er een inventarisatie zalworden gehouden waar zich nog meerasbest bevindt op het MEOB. DeDienstcommissie wil de stand van zaken weten. DMEOB stelt dat er eenfirma is uitgenodigd en dat er een rondeover het terrein is gemaakt. Deze firmaheeft toegezegd een offerte uit te brengen. Hierna is er van deze firma nietsmeer vernomen. De directie spreektnogmaals de intentie uit dat er een on

derzoek moet komen en moet wordenvastgesteld waar zich asbest bevindt.DMEOB zal op korte termijn actie nemen.

BusinessplannenDe units hebben de afgelopen periodebusinessplannen gemaakt. De Dienstcommissie geeft de units een compliment over de inhoud. Echter de Dienstcommissie mist één onderwerp. Depersoneelsparagraaf. Hoe de unit metpersoneel om gaat is niet beschreven.Zeker een teleurstelling, omdat zo’n anderhalf jaar geleden de dienstcommissie een personeelsbeleid heeft aangeboden bij de directie. Toen is toegezegddat bij de start van MEOB-2000 hetpersoneelsbeleid van de Dienstcommissie meegenomen zou worden. DMEOBis het met de Dienstcommissie eens. Hijgeeft aan dat de huidige plannen nietmeer gewijzigd zullen worden, maardat in de toekomst zeker rekening zalworden gehouden met de opmerkingenvan de Dienstcommissie.

SollicitatieprocedureNa de start van MEOB-2000 zoudenalle lege functie weer gevuld moetenworden door normale vacatures. Defunctie hoofd communicatie is andersingevuld. De dienstcommissie hadgraag gezien dat ook hiervoor een vacature was geplaatst, eventueel met eenopmerking dat er een geschikte kandidaat voorhanden was. DMEOB is hethier niet mee eens en geeft aan dat ergesproken moet worden over een uitzonderlijke situatie. Als zich in het vervolg weer zo’n situatie zich voor doet,zal DMEOB weer hetzelfde doen. Dedienstcommissie geeft aan dat dit welkan, maar dan in het loopbaanbeleid enwil dat hier dan invulling aan gegevenmoet worden. DMEOB twijfelt of hetMEOB in de komende jaren in staat isom hier handen en voeten aan te geven,maar zal het met de staf bespreken enterugkoppelen naar de dienstcommissie.

4 november 1996 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 06 1996

Extra overlegvergaderingIn een extra overlegvergadering is overleg gevoerd met DMEOB over het verzoek van de dienstcommissie om Bakkenist als ondersteunende partner tebenoemen, om te komen tot een adviesover het verplaatsen van het MEOB. Dedienstcommissie heeft aangegeven datzij recht heeft om een advies te gevenover het verplaatsen van het MEOB endaarbij vastgesteld dat zij hierbij externe hulp nodig heeft. De externe hulpheeft Bakkenist op voorhand gegeven.De dienstcommissie heeft verder aangegeven dat twee van de drie rapporten dieBakkenist heeft uitgebracht een groteinvloed hebben gehad bij de besprekingen in de tweede kamer. Verder staatvast dat twee van de drie rapporten doorons zelf (het personeel van het MEOB)zijn betaald. Ook staat vast dat de directeur personeel KM, vice admiraal E. vanRijn, tijdens zijn bezoek aan het MEOBaangaf dat er andere wegen zijn om ditsoort rapporten te betalen. Hiermeeheeft hij verwachtingen gewekt. De argumenten van de dienstcommissie zijnhelder. Defensie moet in ieder geval hetlaatste rapport van Bakkenist betalen.De argumentatie van DMEOB is, dat hijzich niet bevoegd acht hier een beslissing over te nemen. Aangezien DMEOB de enige overlegpartner is moet dedienstcommissie toch via hem een geschil aangaan. Het geschil is vastgestelden naar de bevelhebber der zeestrijdkrachten (BDZ) gestuurd. De BDZ zaleen commissie benoemen, waarin ookde vakorganisaties zitten en zal een uitspraak doen. De dienstcommissie wachtaf en houdt van tijd tot tijd Bakkenist opde hoogte.

SMERDe dienstcommissie heeft commentaargeleverd op het conceptplan SMER datdoor de directeur, mondeling in de kantine tijdens de laatste alle hens, is uitgelegd.

De dienstcommissie heeft het volgendeaangegeven over:

1. de reorganisaties:De dienstcommissie vindt het niet wenselijk dat er diverse reorganisaties doorelkaar gaan lopen. De lopende reorganisatie bij de Rij kswerf zou ook een onderdeel moeten zijn van de SMER. Immers functies van het MEOB, eneventueel in een later stadium mensenvan het MEOB, krijgen te maken met

deze reorganisatie van de Rijkswerf enhebben dus recht op inspraak.

Verder gaat de dienstcommissie er vanuit dat er één URORKM traject wordtgevolgd. UROR is de uitvoeringsregeling die in diverse stappen doorlopenmoet worden. Als er meerdere URORtrajecten gaan lopen is er voor de medezeggenschap, maar ook voor u, geenoverzichtelijkheid meer in de personeleconsequenties.

2. ETMAGEr wordt op diverse momenten in hetplan gesproken over ETMAG. Het ETMAG is echter op het moment van reorganisatie een onderdeel van het MEOBen valt onder de OU MATdienst. Beteris vanaf nu te spreken over het bedrijfsmagazijn MEOB.

3. PU AvionicaEr is aangegeven dat het onderbrengenvan de PU Avionica op vliegkamp deKooy een samenvoeging inhoudt met deAvionicawerkplaats en maintenanceengeneering op de Kooy. Door de baan-garantie van het MEOB-personeel zijnook op de Kooy dus problemen te verwachten.

Het onderbrengen van de reparabels ende onderdelen met artikelmanager V inhet Arsenaal, is een ongewenste situatieen in tegenspraak met de Mynard-filosofie. Uitgangspunt op de vliegkampenis altijd geweest om de voorraden en hetonderhoud daar neer te zetten waar devliegtuigen staan. Zeker voor MVKVvoorziet de dienstcommissie grote problemen in de uitvoering van het eerstelijns onderhoud.

4. SnelheidDe projectgroep heeft aangegeven omsnel te handelen. Langdurige reorganisaties zijn slecht voor mensen en deOrganisatie, is hun argument. Wij hebben daarentegen gesteld dat er tegenstrjdige belangen zijn, voor het MEOBpersoneel mag het nog erg lang durenvoor er daadwerkelijk wordt overgeplaatst. Verder heeft de dienstcommissie aangegeven dat er alleen snel gewerkt kan worden als er ook degelijkwordt gewerkt.

5. MedezeggenschapDe projectleiding geeft aan dat er optwee niveaus overleg wordt gevoerd.Een dienstcommissie met de TABA en

een dienstcommissie met de projectleider, die dan ook directeur is van detotale organisatie. De dienstcommissieheeft aangegeven dat deze vorm nietwenselijk is. Er is geen wettelijke basiswaarop deze structuur is gebaseerd. Wijhebben opgemerkt dat er alleen een andere structuur kan ontstaan als deze inovereenstemming is met de wet op deondernemingsraden. Ook is het mogelijk dat er een Samengesteld OverlegOrgaan wordt ingesteld. Tot er vast staatwelke vorm er wordt gekozen, houdenwij vast aan overleg met DMEOB alsTABA en de projectleider als voorzittervan SMER.

SociaalplanOp dit moment wordt er hard gewerktom een handreiking te gaan geven aanonze bondsvertegenwoordigers over hetsociale plan. Ik vind het jammer dat erniet vakbondsbreed wordt gesproken,maar dat alle bonden zelf met een plangaan komen. Ik vind wel dat we ons hardzullen moeten maken voor twee zaken.

Als eerste: er moet een basis van vrijwilligheid zijn in het sociaal plan. Demensen van het MEOB moeten een keuze mogelijkheid hebben om mee te gaanof niet. Dit was ook het beleid in de tijdvan de spreiding van rjksdiensten.Doordat de staatssecretaris er een politieke discussie van heeft gemaakt en erniet meer op argumenten van doelmatigheid werd gediscussieerd, is zijn besluit genomen in een zelfde kader als despreiding van rjksdiensten en vind ikdat we ook dezelfde rechten hebben.

Als tweede punt staat, dat als we naarDen Helder gaan, we dan allemaal tegelijk gaan. Het maakt mijn inziens nietsuit om te kijken naar infrastructuur dieeerder klaar is dan andere. Of een deelvan een gebouw nu in Den Helder of inOegstgeest enige tijd leegstaat, is omhet even. D~n maar kiezen om zo langmogelijk in Oegstgeest te blijven.

Als wij ons voor deze twee punten sterkwillen maken zullen we wel weer eensactie moeten voeren. Echter geen actiezoals we die tot nu toe hebben gevoerd,netjes en beleefd, maar deze acties zullen harder en grimmiger worden. Hetzal aan u liggen hoe ver we willen gaanom ons recht te krijgen.+

MEOBTIEK november 1996 5

Page 6: MEOBtiek 06 1996

Overdracht Portable DHC-simulatorDoor: Wil van Elk

Maarten Zwetsloot toog 2 oktobernaar Den Helder om de door hemgebouwde Data Handling Computer Simulator over te dragen aande gebruiker: de Buitendienst vanhet MEOB-deel van het SEWACO-bedrijf.

In gebouw Cerberus, bij de Marinekazerne Erfprins, stonden de buitendiensttechnici al te wachten: Roei Noorda —

hij heeft samen met Onno van Gent(MEOB Oegstgeest) de bouw voorbereid in samenwerking met WCS — Petervan Leeuwen en Cees van Zoest. Zij zijnde eindgebruiker van de Portable DHCSimulator. Adrie van Duyvenvoorde enOnno van Gent hebben in het offertestadium een globaal ontwerp gemaakt.“Maarten Zwetsloot heeft dit verder uitgewerkt, aldus Adrie.

SjouwenDe gebruikers zijn heel blij met dit nieuwe apparaat, voornamelijk omdat heteen stuk kleiner is dan zijn voorganger:“Voor het testen van de APECS-installatie moeten we bovenin het schip zijn,in de toren valk achter de brug”, zeiCees van Zoest, “dat betekent tientallenkeren ladders op en af met onze spullen.” Het huidige testapparaat is gemaakt door Argo-systems, zo’n vier of

vijf jaar geleden. Op de foto is goed tezien dat het formaat niet uitnodigt totverplaatsen. “Wel mooi in dit rek, maarniet gemaakt voor transport van schipnaar schip. Hoewel het ook een portablesysteem wordt genoemd, hebben weecht een takel nodig”, aldus Van Zoest.

GastherenMajoor Jan van de Meer en majoorHarry van de Brink waren voortreffelijke gastheren. Bovenin gebouw Cerberus was alles al in gereedheid gebrachtvoor de ingebruikname van het nieuwetestapparaat. Majoor Van de Meer: “Ingebouw Cerberus worden WD’ers opgeleid voor de apparatuur aan boord vanM-fregatten, onder andere voor reparaties aan de APECS, een EOV-installatie. We hebben nu wat problemen metonze installatie.”

MurphyNa een succesvolle proef aan boord vanhet M-fregat Hr. Ms. Karel Doorman,werd het apparaat nu definitief in gebruik genomen. Maar hier trad de wetvan Murphy in werking, de wet vanmaximale pech. Maarten Zwetsloot:“Heel vervelend, maar het werkte niet.Ik moest het apparaat uiteindelijk weermeenemen naar Oegstgeest. Achterafbleek het een verkeerd aangesloten connector te zijn die de veroorzaker wasvan het probleem: geen communicatie

Maarten Zwetsloot: “Het werkte niet.”

tussen de installatie en het testapparaat.Maar nu werkt hij tot volle tevredenheid. Als ik het handboek af heb, sluit ikhet project af.”

AchtergrondenDe APECS-installatie is een geavanceerd stoorzendersysteem. Het onderschept signalen, classificeert deze enbepaalt of er wel of niet gestoord moetworden. Elektronische oorlogsvoering

1 11 ~

Cees van Soest: “Voor de oude Portable (links op de foto) hadden we een takel nodig.”

KLTZ Belderbos, ooit werkzaam alshoofd Projecten bij het MEOB inOegstgeest, heeft de leiding in gebouwCerberus. In zijn kantoor hangt een tekening van schoolgebouw. “Het voor-aanzicht van het gebouw kan je projecteren op het middenschip van eenM-fregat. Met de plaatsing van de apparatuur en antennes is zoveel mogelijkrekening gehouden met de werkelijkheid aan boord. De kabels zijn dan ookeven lang. De apparatuur is dezelfde alsaan boord. Het nieuw te bouwen schoolgebouw voor de LCF-fregatten krijgthetzelfde principe”, aldus OversteBelderbos. Op een tekening van het zij-aanzicht van het nieuwe LCF-fregat isde vorm van het gebouw al zichtbaar,het moet alleen nog worden gebouwd.+

~.

/

dus!

6 november 1996 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 06 1996

Video eenvoudig monterenDoor: Klaas Meijer

De vakanties liggen achter ons.We hebben onze dure videocamera meegenomen en er enthousiastop los geflimd. Verwend als wezijn door het televisie kijken, zijnwe toch wat teleurgesteld in hetresultaat.

Aan het eind van een scene is de camcorder vergeten uit te schakelen. Zo’nvloerscene moet er vanzelfsprekend uit.Maar ook het geluid kan tegenvallen, bijvoorbeeld omdat de wind te enthousiastin de microfoon heeft geblazen.

Montage-apparatuurZonder het gebruik van dure montage-apparatuur kan een alleszins aanvaardbaar eindresultaat worden bereikt. Telange, saaie, vervelende en bewegendescènes, halen we er uit. Hinderlijke geluiden worden aangevuld met achtergrond muziek.We doen dit door alle gewenste scènesvan de camcorder over te spelen naareen videorecorder. Daarbij wordt de video uitgang (gele Cinch steker) verbonden met de video ingang van een videorecorder. De audio uitgang(-en) van decamcorder worden verbonden met deaudio ingang(-en) van een eenvoudigeaudiomixer (kost nog geen honderd gulden). De uitgang(-en) van de audiomixer worden verbonden met de audioingang(-en) van een videorecorder.Neemt uw camcorder het geluid stereoop en heeft u videorecorder met hifi:stereo geluid, dan kunt u de aanschaf vaneen audiomixer in stereo uitvoeringoverwegen. Deze kost iets meer danhonderd gulden. U sluit in dat gevalzowel de rode als de witte audio-plug-gen aan, bij mono alleen de witte. Vaakwordt bij de camcorder een speciale audio-video-overspeelkabel meegeleverd.Deze heeft aan de ene kant een aansluiting die in de camcorder past en aan deandere kant een Scart connector of drieCinch stekers (één voor video en tweevoor audio). In het laatste geval wordteen overgang van Scart naar Cinch mee-geleverd. Bij moderne videorecorderszijn vaak twee aansluitingen beschikbaar. Een Scart aan de achterzijde enCinch aansluitingen (meestal) aan devoorzijde. Heeft de videorecorder geen

aparte audiovideo ingang aan de voorzijde en beschikt de recorder alleen overéén Scart in- en uitgang, dan gebruikenwe deze voor het aansluiten van de camcorder. Het TV toestel doet bij onzemontage-activiteiten als monitor diensten wordt via zijn antenne-ingang aangesloten. In principe kan elke modernevideorecorder worden gebruikt. De enige voorwaarde is dat het apparaat goede(naadloze) lassen maakt. Dat is eenvoudig te controleren door even een proef-opname van een TV-programma te maken en tijdens het opnemen enkelemalen de recorder op pauze te zetten.Als er bij weergave geen zichtbare ofhoorbare overgangen zijn, is de recordergeschikt voor montage.

MontageHet zal duidelijk zijn dat er niet zo maarkan worden begonnen met de montage.Vooraf moet de originele film goedworden bekeken en er moet wordenaangetekend welke scènes wel of nietmoeten worden gekopieerd. De bandteller kan daarbij goede diensten bewijzen. Draai daartoe het filmpje in decamcorder helemaal terug, zet de tellervan de camcorder op nul. Draai daarnahet filmpje en noteer de stand van deteller bij het begin en het eind van allescènes die moeten worden verwijderd.

Nu we de tellerstanden kennen, kan heteigenlijke monteren beginnen. Hetfilmpje in de camcorder wordt teruggedraaid, zodat de tellerstand weer op nulstaat. In de videorecorder leggen we deband waarop het filmpje wordt overgespeeld. We drukken van de videorecorder de pauze toets in en zetten de recorder op opname. Daarna wordt decamcorder gestart en videorecorderwordt op opname gezet door het indrukken van de pauzetoets. We houden daarna de tellerstand van de camcordernauwkeurig in de gaten. Terwijl de camcorder blijft lopen, drukken we aan hetbegin en aan het eind van de scènes diemoeten worden verwijderd de pauzetoets in. Bezitters van een camcorderwaarbij de tellerstand niet alleen in dezoeker maar ook aan de buitenzijdewordt getoond, zijn hierbij in het voordeel.

MuziekOmdat beeld en geluid aan elkaar vastzitten, moeten we gelijktijdig met debeeldmontage de geluidmontage verzorgen. Hiertoe sluiten we een CD-speler als geluidsbron aan op onze mixer.Daarbij kiezen een neutraal muziekjemet veel herhalingen. We stellen deCD-speler zo in dat het nummer steedswordt herhaald. Op momenten dat hetlife-geluid moet worden vervangen,draaien het life-geluid weg en laten hetmuziekje opkomen.

TitelWe kunnen het geheel nog een professioneler aanzien geven door aan het begin van ons filmpje een titel te zetten diewe op een stuk papier hebben getekenden middels de camcorder opnemen metde videorecorder. Aan het eind makenwe dan een keurige titel met het opschrift einde. Het voordeel is dat ufilmpje na montage op een VHS bandjestaat dat u bij vrienden en kennissenkunt afspelen.

Hoewel de professionele filmers onderu niet na zullen laten even te glimlachenals ze dit lezen, kan ik u verzekeren dat,na enige oefening, bovenstaande methode bevredigend werkt. Uiteraard kanhet allemaal veel professioneler met eenechte montagerecorder met montagepaneel waarbij het mogelijk is om het life-geluid via de audiomixer terug te zettenop het standaard geluidsspoor. Wellichtkan filmer Jan Bakker daar in de toekomst eens een stukje over schrijven.

CursusZou u deze wijze van monteren ook welwillen proberen, maar durft u het nietaan, of gelooft u niet dat het werkt, danadviseer ik u eens deel te nemen aan decursus T’ideofilmen die wordt gegevenbij K&O in Katwijk. Daar heb ik mijnkennis ook vandaan.De cursus omvat vier avonden, van achttot tien uur, waarbij de laatste avondwordt gemonteerd op bovenbeschrevenwijze én met een professionele montage-opstelling. De cursus wordt gegevendoor de heer C.A. Cruyt en begint op 28januari 1997. Kosten: f 40,00. Info:K&O, Sluisweg 16, Katwijk, 071-4016400 op werkdagen van negen tottwaalf uur’s morgens..

MEOBTIEK november 1996 7

Page 8: MEOBtiek 06 1996

Saamhorigheidsdag OU-MATDDoor: Aad Krammer

De ondersteunende unit materiaal-dienst, bestaande uit een bonte verzameling: bestuurlijke ondersteuners, materiaalpianners, keurders,inkopers, MEOB-magazijnspersoneel en vanwege KBKM nog steedszelfstandig ETMAG-magazijnspersoneel, had via democratischebesluitvorming gekozen voor eendagje “Amsterdam”.

Op 19 september stond, naast de heenen terugreis per KM-bus, op het programma:- Per Lovers rondvaartboot van CS

naar Artis,- Bezoek aan Artis met koffie en ge

bak en een hartige snackRondvaart door de Amsterdamsegrachten van Artis naar CS

- Per bus naar het scheepvaartmuseum en- bezoek aan het Scheepvaartmuseum

Barbecue op locatie ETMAG

ArtisIn de bus naar Amsterdam werd op democratische wijze besloten om het bezoek aan de familieleden in Artis meteen uurtje te bekorten, ten faveure vanhet museumbezoek. Het unit-hoofd RobWeltak als opperceremoniemeester,maar vooral als budgethouder, heeft watafgeteld: mensen in de bus, op de boot,voor Artis, in het restaurant, op de boot,in de bus, in het museum; kaartjes, kortingsregelingen/pasjes en geld.

De koffie met gebak als ontvangst inArtis was uitstekend en nodig, het waserg koud die dag! Tijdens het bezoekaan de nodige dieren, het aquarium enhet reptielenhuis waar toevallig tweeBoa’s hun tweewekelijkse maaltijd kregen (een flinke haan en een konijn, zielig hè) werd ook uitvoering gegeven aansaamhorigheid en kennismaking met elkaar. Voor het vertrek kon de inwendigematdienstmens versterkt worden dooreen frikadel of croquet of iets dergelijks.Dat was nodig want het wachten op ‘t

loversbootje komt zo” veroorzaakte nogal wat energieverlies en kippevel.Saamhorigheid toch, dus gelijk de pinguïngs of pingwings tegen elkaar, hoewel...

ETMAG als barbecue house.

Tijdens de mooie tocht, in een goedverwarmde boot door de grachten, viathe gentlemenscanal and the gentlemensstreet, langs pittoreske bruggen engevels, kon ook het Engels worden bijgespijkerd. Er schijnen in Amsterdamwarme buurten te zijn, maar red lightcanals doen wellicht geen deugd aan hetsaamhorigheidsgevoel, derhalve is hierverder geen onderzoek naar gedaan.

Het museum werd een groot succes. Deoptredens van acteurs op het VOCschip de Amsterdam waren prachtig enleerzaam. Bij de demonstratie geschutsinspectie sprak de stijl van leiding geven in die tijd sommigen wel aan: duidelijke gezagsverhoudingen, zichtbarehiërarchie, directe prestatieverantwoording, een oorlam deed genoeg, en vastgeen geknoei met beoordelingen. DePersoneelswerving was ook zeer dynamisch: de fiffen en arbeidscontractenliepen via wat kroegen en bordelen....een carrière op zee of in de zee, de doodop vroege leeftijd was een bijna zekergegeven.

En dan te bedenken dat wat we nu zijn,is op basis van toen!

Het museum biedt veel te veel om in eenmiddagje te bezien. We hebben er intensief van genoten.

Terug naar Oegstgeest; Het Etmag welte verstaan als barbecue house. Zoalshet een unit betaamt die logistiek hoogin het vaandel heeft staan, was ook ditelement uitstekend verzorgd. De georganiseerde gasgrillen werden buitenvoor de ingang in een snel gecreëerdebeschutte hoek geplaatst en gaven zoveel warmte dat het zelfs buiten onderde parasols goed toeven was. De actievenamen achter dit gebeuren laten we ongenoemd maar de kwaliteit van hetvlees, de gigantische hoeveelheid stokbrood, sausen en vooral de SALADE ende diverse drankvoorzieningen, maakten deze gezellige afsluiting van onzedag tot een groots succes. Het ontruimen, opruimen en schoonmaken wasook uitstekend georganiseerd.Dit is voor herhaling en liefst wat vaker vatbaar.

ps,Mijn deelname aan de completetocht had ik mede te danken aande inzet van Ad van den Bergh.Saamhorigheid over de unitsheen!

‘s Ochtends deed mijn BX in Zoetermeer iets wat hij nog nooit had gedaan,niet starten, wat contactspray over watkabels en connectoren die volgens traditie met de franse slag door de heerCitroën zijn ontworpen en hij startte!BX een garage vindt ie maar niks, toch.Tijd verloren, dus haast, maar bij Holliday Inn op de oprit A44 deed de BXineens nix meer. Onder de motorkapgedoken, gekeken en niets gevonden,vele malen getracht te starten en toenprevelend richting praatpaal. Na 1 kmstopte bij de praatpaal de rode bestelbusvan Ad die zijn hulp aanbood. Het leekde ANWB wel. Om een lang verhaaliets korter te maken, middels een sleepben ik nog net op tijd op het MEOBgearriveerd om met de bus mee te kunnen. Oh ja, voor de barbecue BX geprobeerd en onderzocht, er zat nôg eenfrans slagje in een over het hoofd gezienconnectortje, waaruit de benzinepompzijn voeding wordt geacht te verkrijgen.

Ouderdom komt met corrosie!•

8 november 1996 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 06 1996

Optronica naar de haaienDoor: Erik-Paul Overdijk

Op 11 September was het zover,de PU Optronica beleefde z’n dag-je uit.

Om 7:15 uur stonden de bussen voor . .

gebouw Huygens om ons naar hetplaatsje Enkhuizen te vervoeren. Daar -

konden we opstappen op de grootsteNederlandse twee-mast Koftjalk de“Schuttevaer” om een zeiltocht over hetIJsselmeer te maken.

ZeeroversEenmaal aan boord bleek dat uit Oegstgeest een aantal zeerovers als verstekeling waren meegereden en ook een plekje op het schip hadden veroverd.

Nadat deze zeerovers het commandoMet een lekker bnesje...hadden overgenomen kon koers worden

gezet richting het IJsselmeer op zoeknaar nieuwe werelddelen.

Briesje- Er stond een lekker briesje zodat met

volle zeilen al gauw een behoorlijksnelheid werd gehaald.

Eenmaal op open water kon een iederdie belangstelling had het roer overnemen en even ervaren hoe het is om eenPU te besturen.

Voor de anderen werd onder het genotvan enkele glazen Schippersbitter (eensoort middel tegen scheurbuik) de nodige zeemansliederen gespeeld.

BBQTegen de middag werd weer aangemeerd in Enkhuizen en kon het passagieren beginnen. Na een uurtje of tweehet plaatsje bekek€n te hebben waarbijde Enkhuizenaren nog lang over de zee-rovers zullen napraten, werd koers gezet naar restaurant Barbarossa.

Hier werd de dag afgesloten met eenBBQ en kon iedereen bij een drankjenapraten over een zeer geslaagde dag.

Men was er unaniem over eens datdeze dag die georganiseerd was doorMart Moraal, Paul van Aperen enRob Dukker een doorslaand succes isgeweest.~

MEOBTIEK november 1996 9

Page 10: MEOBtiek 06 1996

Wetenschap- & Techniekweek 6 tot en met 12 oktoberDoor: J. W.M.E. van Laarhoven

Op verzoek van de directeur vanhet Marine Museum in Den Helder, heeft de traditiekamer vanhet MEOB zijn medewerking verleend aan de Wetenschap- enTechniekweek. Met name op DEwetenschapsdag zondag 6 oktober, met het thema Beweging.

In het achter het museum liggende gebouw Haverkamp, waar de brugsimulators van het KIM hun plek hebben gekregen, had onze traditiekamer eenstand ingericht en een vitrine vol gezetmet leuke instrumenten.

BewegingBeweging betekent voor marinemensennatuurlijk beweging op zee, in de vitrinewas dan ook een aantal zaken opgestelddie enerzijds leuk zijn om te zien omdatze oud zijn en anderzijds omdat ze alleste maken hebben met navigeren op zee.Zo stond er een oude tijdmeter, een sextant, een octant en een kompas. Allemaal instrumenten die je nodig hebt omsamen met de ook uitgestalde tabellen-boeken je positie op zee te kunnen bepalen.

Koers uitzettenOm vervolgens op een kaart de gevonden positie vast te leggen en een koerste kunnen uitzetten heb je andere hulpmiddelen nodig. Een rolliniaal, een parallelliniaal en een grote passer zijn daartypische voorbeelden van. Ook die wa

ren uitgestald en de daarbij gegeven uitleg werd door de bezoekers gretig beluisterd.

Om de bezoekers — er kwamen er diedag zo’n 900 — een idee te geven hoemoeilijk het is, maar ook hoe veel jekunt zien met een goede oude eenogigekijker, was er achter in de gang eenkleine foto opgehangen van het haven-hoofd van Den Helder en de bezoekerskonden zelf al dan niet met statief(meestal mét) het beeld zo dichtbij halendat die foto goed te bekijken was.

SnappenHet toppunt van de MEOB-stand wasechter de simulatie van een stukje melkwegstelsel. De zon, maan en aardedraaien om elkaar heen en bepalen dagen nacht, maar ook bij voorbeeld deseizoenen. Allemaal aanschouwelijkgemaakt en uitgelegd door Martin Dofferhoff, die daarmee niet alleen bij dekinderen, maar ook bij de ouders grotewaardering oogste. Leerzaam voor dekinderen, maar zeker ook voor de ouders, waarvan er een groot aantal wasdie na het verhaal pas echt snapte hoehet nou zit met het om elkaar heen draaien van zon, maan en aarde.•

1 01 tweede bij EHBO-wedstrijdenDoor: Wim de Winter

Dinsdag 12 november 1996 staaner enkele mensen van het MEOBzenuwachtig te wachten op hetperron van het NS-station inLeiden. Zij staan klaar om te vertrekken naar Den Haag cs, vooreen EHBO-wedstrijd bij het ministerie van VROM waar zij aanmeedoen met twee ploegen. Totaalhebben 21 ploegen ingeschreven,van verschillende ministeries enbedrijven.

Bij de VROM aangekomen is het al eendrukte van jewelste. De ontvangst ishartelijk en men wordt verzocht om17.30 uur gereed te zijn voor de aanvangvan de wedstrijd. De poelindeling wordtbekend gemaakt en er wordt een zeerkorte omschrijving gegeven van de zeven opdrachten, die iedere ploeg moetmaken.

Opdracht 1Ongeval in het bedrijfsrestaurant: tweepersonen gewond waarvan één bewusteloos met een brandwond aan z’n hand.

De ander heeft problemen met ademhalen en een verwonding aan z’n been. Alsde ploeg bezig is met deze twee gewonden, wordt de ploegleider weggehaaldvoor nog een gewonde in een andereruimte. Deze is bewusteloos en heefteen slagaderlijke bloeding in de hand.Omdat de ploegleider op de hoogtemoet blijven van alle gebeurtenissen,komen de uitgereikte portofoons tochwel goed van pas.

t:~ 1!>

De Traditiekamer had een stand ingericht en een vitrine vol met leuke instrumenten.

10 november 1996 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 06 1996

Opdracht 2Via het scherm van een draagbare computer worden er 25 vragen gesteld aande ploeg die in 12 minuten beantwoordmoeten worden. De vragen hadden uiteraard betrekking op EHBO.

Opdracht 3Hier kwam de behendigheid en improvisatie van de deelnemers om de hoekkijken want er moest een brancard,waarop een volle beker gekleurdevloeistof~ zonder morsen over een hindernisbaan worden vervoerd.

Opdracht 4De ploeg kwam aan bij een ongevalwaar de hand van een persoon eraf wasen die ook nog eens een open beenbreukhad. Hier was de bedoeling dat de stompverbonden werd en de hand ingepaktvoor vervoer naar het ziekenhuis, tevensmoest het been gesteund worden meteen dekenlade (dit is een deken, op eenbepaalde manier gevouwen, met 3plankjes erin zodat het been aan de zijkanten en onderkant ondersteunt wordttijdens vervoer).

Opdracht 5In een vergaderzaal wordt aan de ploegen drie videofilms vertoond. Daarnamoeten ze de fouten opschrijven, die ergemaakt zijn tijdens de behandeling vaneen slachtoffer. Om overleg tussen deploeggenoten te voorkomen worden detafels zo ingedeeld dat men ingeslotenzit tussen de concurrerende ploegen.

Opdracht 6Ook dit is een opdracht waar improvisatie bovenaan staat. De opdracht luidt:vervoer zo snel en goed mogelijk eenvoorwerp over een denkbeeldige sloot,maar zo dat het voorwerp niet het waterraakt. Er is een bootje beschikbaar waarslechts één persoon in vervoerd kanworden en zeker geen brancard. Over desloot hangt alleen een lijn met een oog.

Opdracht 7Er is een brand in een kamer. Bij verkenning blijkt er direct naast de deur eenbrand te zijn die eerst geblust dient teworden met een beschikbare C02-blus-ser. Daarna kan men de kamer betreden

en de gewonde mensen naar buiten halen, zodat ze op een veilige plek behandeld kunnen worden. De één heeftbrandwonden aan z’n hand, de anderaan z’n gezicht.

Na het vervullen van de zeven opdrachten werden de poelwinnaars bekend gemaakt. Toen bleek dat MEOB 2, bestaande uit Ingrid Flohr, Leen van derPlas en Cees van Wijk de eerste plaatsop hun baan hadden en aan moestentreden voor de finale tegen de anderetwee poelwinnaars, VROM 1 en Duin-waterbedrijf 1, voor de wisselbeker.Jammergenoeg werd de algehele winnaar bepaald door spelletjes, die het opeen bruiloft, na middernacht, wel aardigzouden doen. Maar uiteindelijk was detotaaluitslag bekend en bleek de gastheer, VROM 1, winnaar van de wissel-bekeren MEOB 2 had de tweede prijs.MEOB 1 bestaande uit Rob Nieuwenburg, Gerard van der Laan, Nico Bijvoeten Mick van Prehn werden tweede inhun poel.

Het uiteindelijke resultaat spreekt tochvoor de kwaliteit van de hulpverlenersdie op het MEOB over ons welzijn waken. De ploegen gingen om ongeveer22.00 uur, onder begeleiding vanHBHVAnkaRiedel en plv.HBHV Wimde Winter, in feeststemming weer huiswaarts om woensdag overal op het bedrijf de felicitaties van collega’s in ontvangst te mogen nemen.~

0.,4

Opdracht 2: 25 vragen in 12 minuten..

______.._?_~— ~..

- ——-—-—-.

Opdracht 6: Improvisatie..

MEOBTIEK november 1996 11

Page 12: MEOBtiek 06 1996

Basisschoolleerlingen achtste gmep bezoeken MEOBDoor: Wil van Elk

“Jullie hebben vast wel eens zo’nvliegtuig over zien vliegen”, zeiVictor van Denzen bij het tonenvan een foto van een Orion met deoverhead-projector. “In dat vliegtuig zit apparatuur die wij hierrepareren”, aldus Victor die opdinsdag 12 november een presentatie hield over het MEOB, vooreen groep van twintig leerlingenvan de Basisschool Joris de Witteuit Oegstgeest.

Alsof hij al jaren voor de klas stond, zomakkelijk ging het Victor van Denzenaf: “Wij doen hier heel erg veel. Periscopen van zeven meter, om vanuit eenonderzeeboot stiekem rond te kunnenkijken, verrekijkers waarmee je in hetdonker kunt kijken — net als een kat,alleen hebben wij daar techniek voornodig om dat te kunnen — maar ookrepareren wij printen, zoals hier op defoto, waarbij soms een microscoop nodig is om de fout te zoeken, zo klein zijnsoms de onderdelen.”

Schoolmeester, tevens directeur van deschool, P.J. Moolenaar: “Is het MEOBeen burgerbedrijf?” Waarop VanDenzen antwoordde: “Er werken ongeveer vijffionderd mensen bij het MEOB.Dit zijn voornamelijk burgers met maareen handjevol militairen. De directeur is

ook een burger, maar zijn baas in DenHaag is een militair.” “Meester, mijnoom werkt hier!”, wist een van de kinderen te vertellen.

Chocolademelk“Bij het bedrijf werken ook niet technische mensen, zoals in de kantine. Zijhebben voor de chocolademelk gezorgd.” Dat zei Van Denzen niet tegendovemansoren. Daarna ging het in tweegroepen voor een korte rondleiding naarde secties Glasbewerken en Nieuw-

-

bouw en Componenten (NEC). Degroep onder begeleiding van MartinDofferhoff, ging naar NEC en de groepmet Victor van Denzen ging naar Glas-bewerking en in omgekeerde volgordeweer terug. Deze kinderen weten nu hoeeen lens wordt gemaakt en hoe lichtdoor een lenzensyteem gaat. Met eenlaserstraal en damp van stikstof werd ditzichtbaar gemaakt. Hoe op een print allecomponenten tegelijkertijd worden gesoldeerd, werd hun getoond bij de sectieNEC.

15’ ç

BeroepsonderwijsMeester Moolenaar: “Met dergelijkebezoeken aan bedrijven willen we dekinderen laten zien dat er meer opleidingen zijn dan alleen maar de MAVO. Wewillen ze een beetje voorbereiden op hetberoepsonderwijs om aan te geven welke beroepen ze eventueel kunnen kiezen.”~

Bij NEC laat Thomas Wigmore zien wat een printkaart is.

Heel interessant wat Ralf Ottow vertelt: “Zo gaat het licht door de lenzen.”

12 november 1996 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 06 1996

Algemene ledenvergadering P.~LM.B.O.Door: Fon Koek

Maandag 23 september werd dekantine in gereedheid gebrachtom de stroom leden, die de vergadering zouden gaan bijwonen, opte vangen. Het bestuur had de opkomst goed ingeschat: bij openingdoor de voorzitter, om even over 8uur, bleek slechts één van deklaargezette stoelen (16 stuks) onbezet. Vier leden hadden tevorengemeld dat ze waren verhinderd.

In zijn openingswoord memoreerde devoorzitter het definitieve besluit om hetbedrijf over te plaatsen naar Den Helder. Min of meer is dit ook het doodvonnis voor de P.V.M.B.O. De letter 0 staatimmers voor Oegstgeest en als daar, optermijn, geen marinebedrijf overblijftheeft de vereniging geen bestaansrechtmeer. Het bestuur gaat zich dan ookberaden, wat er allemaal in de komendejaren kan of moet gebeuren. Voorlopigstreeft zij ernaar om alle activiteiten zolang mogelijk te continueren. Dat geldtook voor de tradities, zoals de Kerst-bingo en het Oranjebal. Wel wordt op

voorstel van de vergadering beslotenom het Oranjebal een week te vervroegen naar zaterdag 26 april 1997. Deoorspronkelijke datum valt midden ineen reeks van vrije dagen en dat zou hetbezoekersaantal zeer negatief beïnvloeden.

AgendapuntenHierna volgen de gebruikelijke agendapunten als notulen van de vorige vergadering, (jaar)-verslag van secretaris,penningmeester en kascommissie. Uitalles blijkt hoe actief en financieel gezond de P.V.M.B.O. is. Na een kortepauze voor een drankje komt de bestuurssamenstelling aan bod. De penningmeester, Hans Slot, wordt voor eendriejarige periode herbenoemd. ArieBal had zich niet herkiesbaar gesteld endeze kreeg als dank voor de bewezendiensten een fles geestrijk vocht en eenboeket overhandigd. Doordat zich geennieuwe kandidaten hadden gemeld ishet bestuur nu op het statutaire minimum van vijf leden gekomen. De voorzitter belooft om toch alle zaken zo goedmogelijk te blijven behartigen en een

beroep te doen op de leden om bij tespringen als dat nodig is.

RondvraagDe rondvraag levert één onderwerp totgesprek op. Diverse afdelingen krijgente kampen met het feit dat de verhouding leden/donateurs reglementair nietjuist meer is. Reden is dat veel leden hetbedrijf verlaten maar wel willen blijvenbadmintonnen, kaarten e.d. Zij wordendan donateur en dat beïnvloed die verhouding. Het bestuur had dit aan dehand van de ledenlijst al geconstateerden hierover gesproken. Het bewijst datde onderlinge band in de vereniging ende afdelingen zeer goed is, ondanks depessimistische sfeer in het bedrijf. Hetbestuur stelt dan ook voor om leden, diehet bedrijf verlaten, te behouden voor devereniging en in dat geval niet meer teletten op de reglementaire verhouding.De vergadering gaat daar graag meeakkoord.

Niets meer aan de orde zijnde sluit devoorzitter de vergadering om 2 1.45 uuren wenst iedereen weer een goed verenigingsjaar toe.+

Brandalarm in gebouw PascalDoor: Wil van Elk

“Ik hoorde krak”, zei IngridFlohr, “au, au”, door merg enbeen ging haar geschreeuw, toenhulpverleners haar onderzochten.Inderdaad ze had haar been gebroken. Ze was in paniek uit hetraam van de eerste verdieping gesprongen toen op 25 septemberhet brandalarm afging in gebouwPascal.

Vijf minuten later liep ze alweer vrolijkrond. Een wonderbaarlijke genezing?Nee, het bleek om een oefening te gaan.“Per gebouw moet twee maal per jaareen ontruimingsoefening worden gehouden”, wist BHV-expert Wim deWinter te vertellen.

TevredenHet is de bedoeling dat er wat wordtgeleerd van dergelijke oefeningen. De

r

~, Ç.

/1’

.~. .d ~p —

••_-j--~.,..~ ... .~.y . -.,..~ : ..

. ~ ~ ...~.. . .“ •.‘•.-~. -~-.. ~ . ~.. /.

—‘ t ~..r / -. -~

, - ~., ~l\

çs~ .~- t t.~ .. .,.,. ~. :\~.r . %..

\ —

\ --— ~ ~/. ~ .-~ ~

“Auw, auw”, Ingrid Flohr heeft haar been gebroken.

ME0BTIEK november 1996 13

Page 14: MEOBtiek 06 1996

commissie Arbo en Milieu houdt toezicht en rapporteert achteraf over debevindingen. De Winter: “Het was nogwat warrig allemaal. Het calamiteiten-plan was niet aanwezig en de chefs enhoofden hebben hun personeel niet geteld om te zien of iedereen aanwezigwas na het ontruimen van het gebouw.”

Bij deze oefening werden ademluchtmensen en EHBO’ers ingezet. Naast hetgebroken been van Ingrid was er ookeen ongelukje met ammonia in de reproafdeling. De Lotus-slachtoffers warenheel tevreden over de behandeling dieze kregen. De Winter: “Over het algemeen zijn we best tevreden met het resultaat. Van de brandweerploeg warennegen van de veertien aanwezig, zijhebben gewapend met adem-lucht-toestellen, zoals dat tegenwoordig heet,een brandje geblust. Van de EHBO waren echter maar vijf van de twintig aanwezig! Na het ontdekken van rook werddirect gereageerd, maar pas na drie minuten werd de melding doorgegeven.”

‘~

~

“ f~

VuurdoopVoor Anka Riedel was het een vuur-doop, letterlijk en figuurlijk. Zij is hoofdvan de Bedrijfs Hulp Verlenings-organisatie van het MEOB en heeft de leiding bij calamiteiten, dus ook bij oefeningen. “Willem, je laat me toch niet

~JJL..

~

vallen?”, vroeg ze aan Willem deWinter, toen de oefening begon. “Ja!”,zei Willem spontaan, “Ik ben er niet!”Het was dan ook even wennen voor dekersverse HBHV, maar wel leerzaamzo’n oefening.+

Traditiekamer MEOB (deel 11)Door: Victor van Denzen

Naar aanleiding van het artikel inde vorige MEOBtiek, is er dooreen aantal ex-medewerkers gereageerd. Met die toezeggingen gaanwe binnenkort aan de slag.

In dat artikel werd uiteengezet wat detraditiekamer zo al deed, maar ook water zoal nog gedaan moest worden. Deplannen nemen steeds vastere vormenaan en de realisatie van een echte expositieruimte is, nu de afdeling Secretarieis verhuisd, staat voor de deur.

G loriejarenOnze medewerker traditiekamer MartinDofferhoff is een ontwerp aan het maken over wat en op welke manier er eenoverzicht gegeven kan worden van alleinteressante materialen die verhalenover de gloriejaren van VRZLI, MEBen het MEOB.

Dit wordt een heel karwei, waarbij hijbest enige hulp kan gebruiken. Hulp vanb.v. ex-medewerkers en/of huisgenoten

van ex- én huidige medewerkers. Dedonkere wintermaanden staan voor dedeur en hier wordt u een zinvolle vrijetijds invulling gegeven, waarbij u uwkennis en energie ten dienste kunt stellen van het werk voor de traditiekamer.Het mag bekend geacht worden, dat alles dat achter ons ligt, in de toekomsteen grotere waarde zal blijken te hebbendan dat wij nu denken!

VrijwilligersOm dat verleden ook in de toekomst opeen juiste manier weer te geven, moetennu de handen uit de mouwen wordengestoken. Het MEOB staat voor watbetreft de traditiekamers bij de gehelekrijgsmacht in een bevoorrechte positie.Op de “loonlijst” st~t een mederkertraditiekamer, terwijl elders alleen doorvrijwilligers wordt ‘gewerkt’ aan ditsoort klussen. Wat dat betreft mogen weblij zijn dat men de noodzaak en het nutinziet van de inzet die in het verledendoor een aantal medewerkers is betoond. Daardoor kunnen wij bij hetMEOB laten zien hoe de ontwikkelingin de jaren achter ons is verlopen.

OntwikkelingDie ontwikkeling is nog steeds gaande,daarom moeten we in de korte tijd dieons nog rest hier in Oegstgeest, de handen ineenslaan en zo mogelijk mét elkaar er een mooi afgerond geheel vanmaken. Bent u na het lezen van ‘Traditiekamer deel II’ enthousiast geworden,aarzel niet en bel, ook als u alleen maariets meer wilt weten over de plannen!

Ons telefoonnummer is 071-3052205 of071-3052550.•

L

• %.‘ s•. 14

Anka Riedel, hoofd Bedrijfs Hulpverlening, in actie.

14 november 1996 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 06 1996

TegenwindDoor: Ben Leijerweert

Tijdens één van mijn vaarvakanties in Friesland, samenmet mijn vrouw en twee dochters, besloten wij, ondankshet slechte weer, toch een vaartochtje te gaan maken inde omgeving.

Vanuit Joure vertrokken we richting Akkrum. We hadden eenmotorjacht van 7,5 meter en een vijftig pk dieselmotor tot onzebeschikking.

Niet leukHet weer werd langzaam slechter. De wind wakkerde behoorlijkaan, tijdens regenbuien met vlagen van ongeveer windkrachtzeven. Eenmaal op open water zagen we pas hoe slecht het weergeworden was. Het stormde nu echt hard en door de zijwindhadden we met onze vlet veel last van de deining. Het hele(kunststof) servies vloog uit de schappen. Mijn vrouw en dekinderen vonden het toen niet leuk meer. We besloten terug tekeren, via het Sneekermeer naar Joure, een koers met de kop inde wind.

TeruggeblazenBij de sluis in het Prinses Margrietkanaal richting Sneekermeer,vroeg een schipper van een kajuitzeiljacht onze assistentie. Door de harde wind werd hij gewoonteruggeblazen en kon met zijn buitenboordmotor het Sneekermeer niet op. Met het jacht opsleeptouw begonnen we aan de oversteek. Ook onze motor had er best een kluif aan. Na ongeveertien minuten gaf onze sleep te kennen het zelf weer te proberen. Halverwege het Sneekermeer lageen omgeslagen zeilboot met drie meisjes in het water. Ze wilden niet aan boord en bleven lieverbij hun zeilboot, want de hulp was al onderweg zeiden ze. Wij bleven er nog even bij en toen debeloofde hulp er aankwam, vervolgden wij onze weg.

Toen we het Sneekermeer bijna waren overgestoken, zagen we weer een zeilboot die hulp nodighad. De mast van hun boot was gebroken. Ze vroegen ons een sleep naar de zeilschool “Rufus”. Bijde Houkesloot aangekomen haakte nog een tweede zeilboot aan van dezelfde zeilschool. Na alles Tveilig afgeleverd te hebben, gingen wij ook huiswaarts. We konden met een voldaan gevoelterugkijken op een enerverende vaartocht.

Achteraf bleek dat in de zeilboot met de gebroken mast een dochter van collega Sjaak Stapper zat.

Daarom geef ik aan hem graag de flop over.+ ______

De Flop is een rubriekdoor een MEOB-er ge.

1 schreven. Iemand krijgteen diskette: De Flop, enzet daarop zijn of haarverhaal. Deze rubriek isniet bedoeld om eens lekker tekeer te gaan, hetmoet netjes blijven enleuk.

Aan het eind van het verhaal wordt De Flopdoorgegeven aan een collega.

MEOBTIEK november 1996 15

Page 16: MEOBtiek 06 1996

Introductiedag MEOBDoor: Victor van Denzen

Werd in het verleden met enigeregelmaat een introductiedag gehouden, door de vacaturestop diewerd ingesteld was er geen directeaanleiding meer aanwezig voorzo’n informatieve bijeenkomst.

Door de naderende verhuizing naar DenHelder was het verloop van medewerkers vele malen groter dan normaal. Eengroot aantal medewerkers zoekt hunheil elders en een flink aantal van hen isdaarin geslaagd. Omdat het werk tochgedaan moet worden, zijn er op diversebelangrijke posten ‘uitzendkrachten’aangezocht, waardoor er weer behoefteaan een vorm van introductie ontstond.

WegwijsZo’n dertig uitzendmedewerkers, sommige al aardig op het bedrijf ingeburgerd, kwamen op dinsdag 8 oktober bijeen in de vergaderzaal van Pascal. Deafdeling PR&O verzorgde het programma, dat startte met koffie en cake. In eenkorte inleiding werd het doel van deintroductie-ochtend, het wegwijs maken op het MEOB-terrein, uitgelegd.

PersoneelsstopDe directeur gaf een overzicht van alleontwikkelingen, die debet waren aan desituatie waarin het MEOB zich momenteel bevindt. De ontstane vacatures kunnen niet intern worden opgelost en deselectieve personeelsstop (intern bij Defensie) verbiedt het aannemen van me-

dewerkers van buitenaf. Vacaturesmoeten eerst aan de Centrale Herplaatsingen Commissie worden gemeld. Omde nood te lenigen, kunnen tijdelijk weluitzendkrachten worden aangetrokkenvoor indirecte functies.

RondleidingNa deze uitleg, waarin duidelijk werdwat voor toekomstperspectieven er vooruitzendkrachten bij het MEOB bestaan,splitste de groep zich in drieën en toogmen naar de diverse units c.q. afdelingen. Daar kreeg men enig inzicht in water zoal gedaan werd en wordt en voorwie.

Ook de plek waarde diverse afdelingente vinden zijn werd duidelijk, vooral diewaar men regelmatig mee te maken zoukunnen hebben. Ineen aantal afdelingenwerd iets dieper op de gebruikte technieken ingegaan, maar over het algemeen was het ook voor een niet technisch ingesteld iemand duidelijk waarmen mee bezig was. Een bezoek aan dein aanbouw zijnde M-fregattentrainer ingebouw Al besloot de rondleiding,waarna de introductie-ochtend werd afgesloten in het Petit Restaurant, zodatook deze belangrijke afdeling onder deaandacht werd gebracht!•

Alle HensDoor: Wil van Elk

Tijdens een Alle Hens op 29 oktober zei P.R. Hogendoorn, directeur MEOB, dat al op 1 januari1988 begonnen kan worden met deintegratie in Den Helder. In detweede helft van 2000 gaan delaatsten over.

Hoewel alles nog maar kort in gang isgezet, op 23 en 24 september kwamende heren directeuren voor het eerst bijeen voor oriënterende gesprekken, gaatalles in sneltreinvaart.

NieuwbouwDMEOB: “We krijgen eerst het onderbrengen van de drie bedrijven in eenonderhoudsbedrijf in Den Helder. Deplannen daarvoor moeten rond 1januari1997 bekend zijn Daarna komt de integratie die per 1januari1988 aanvangt.Een gedeelte van het bedrijf kan dan inbegin 1998 al naar Den Helder en eengedeelte pas in de tweede helft van2000, daarvoor moet nieuwbouw worden gepleegd. Voor Avionica zalnieuwbouw komen op het vliegkampDe Kooy in Den Helder. De verplaatsing van magazijnsgoederen naar het

Arsenaal loopt tot eind 1999. De restvan het MEOB wordt ingepast, daarover is niets in detail bekend.”

Sociaal planDe verhuizing gebeurt in het kader vande doelmatigheidsoperatie. DMEOB:“Het SBK is hiervoor ondersteunend.Voor 1januari1997 moet hierover duidelijk zijn. Geruchten over allerlei 55+regelingen en formules als: leeftijd +

dienstjaren, is buil shit.”

Zo’n dertig uitzendmedewerkers bijeen in de vergaderzaal van Pascal.

16 november 1996 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 06 1996

VerwachtingenHogendoorn verwacht niet te veel vansoepele regelingen: “Voor mensen dieeen baan accepteren in Den Helder lijken niet veel problemen te verwachten.Die kunnen wel binnen de mogelijkheden binnen de KM opgelost worden. Erontstaat pas een probleem als iemandzegt: ‘ik doe het niet’. Als er geen redenis voor overtolligheid en herplaatsing endergelijke, dan volgt dus ontslag! We-

gens uitstralingseffecten valt er nietveel te verwachten op het gebied vanwachtgeld. Dit gaat dwars in tegen hetdefensiebeleid, men is immers bezigmet het terugdringen van het Wachtgeld.”

BriefEr valt binnenkort een brief van de burgemeester van Den Helder te verwachten. Begin 1997 volgt er een vragenlijst

omdat de gemeente Den Helder zoveelmogelijk wil inspelen op de belangenvan de toekomstige nieuwe burgers, bijvoorbeeld werk zoeken voor partners.

DMEOB gaf aan dat hij niet iederemaand met een Alle Hens komt. Wel zaler een soort SMER-nieuwsbrief uitkomen om iedereen op de hoogte te houden. SMER betekent SEWACOMEOB En Rijkswerf.+

Certificaten voor MBO-opleidingenDoor: Wil van Elk

Bij het stijgen van het niveau vancursisten, stijgt ook het niveau vande toespraken waarin Latijnsespreuken worden gebezigd. Datbleek ook op 2 oktober bij de uitreiking van certificaten voor deopleiding MBO-elektronica envoor deelcertificaten datacommunicatie van MBO-telematica.

De heer F. van Leeuwen, van het opleidingsinstituut Tinbergen Techniek uitDen Haag, zei dat het niet meevalt testuderen in deze turbulente tijd: “Nonschola set vita decimus, niet voor deschool maar voor het leven. Meer kennis en vaardigheden betekent een meer-waarde in de maatschappij, bijscholenis van groot belang voor eigen toekomst.

Bij de opleiding MBO-elektronica zijnnog veertien cursisten over. De heer IJzerman mocht aan elf daarvan een certificaat uitreiken, zij zijn geslaagd voorde derde module, ofwel: certificaat analoge techniek (Dirksen), samen met module 2 geeft dit recht op het diplomaVooropleiding Middelbaar Electronicus. “Mens sana non omnibus est”, zeiIJzennan, die met een Latijns zin opende. “Dit betekent: een gezonde geest isniet iedereen gegeven.” Dat dit niet vantoepassing op de cursisten is, zei hij ernog wel even bij. Op wie het dan welsloeg, laten we hier maar in het midden.

“Drie cursisten moeten nog herexamendoen en krijgen later een certificaat vande school”, aldus IJzerman die zei dathet bedrijf de inspanningen van de cursisten op prijs stelt. 26 Deelnemers vande opleiding Datacommunicatie kregen

van hem het officiële deelcertificaatDatacommunicatie van de richting Telematica MBO uitgereikt.

BelangIJzerman: “De cursus is van groot belang voor de betrokkenen. Enkele cursisten hebben inmiddels buiten het bedrijf een baan gevonden waar MBO-Evereist was.”

Bij de uitreiking van de diploma’s encertificaten, in de bedrijfskantine vanhet MEOB, waren op uitnodiging vande heer van Huut ook de chefs en diensthoofden van de betrokkenen aanwezig.J. van Huut coördineert namens PZ debeide opleidingen. +

MEOBTIEK november 1996 17

Page 18: MEOBtiek 06 1996

Maarten Haasnoot.Wachtgeld per 1-10-1996.

Albert Vink. ~,

Jubileum 25 jaar ~opl-l0-1996

Jan Slats.VUT per 1-10-1996

,‘ f :~‘~

‘1

Kees de Vries.Jubileum 25 jaar

op 1-10-1996.

Lou Robbertsen.Wachtgeld/Wachtgeldper 1-11-1996.

Theo Borreman.Jubileum 25 jaarop 1-10-1996.

—J

Peter Nederpel.Jubileum 40 jaarop 3-9-1996.

Jan Vreeken.Jubileum 25 jaar

op 6-9-1996.

18 november 1996 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 06 1996

Roei Boetekees.VUTper 1-10-1996.

Theo Fraterman.Wachtg./WachtgJUBM

per 1-11-1996.

Wil van Elk.Jubileum 25 jaarper 1-10-1996.

Jan van Egmond.VUT

per 1-10-1996.

-j Peter Peeters.Jubileum 25

jaar

f1

“Nou hoort ik dat hier een fuif is...”Mart Moraal, jubileum 25 jaarper 1-10- 1996.

1

Ruud Gruis enTheo KouprieVertrekkenper 1-10-1996.(Rechts, onder en boven op de foto.)

:ijAt

v

Elise Geerlings.Vertrek

per 15-11-1996.

1.

N“t‘II

S.

MEOBTIEK november 1996 19

Page 20: MEOBtiek 06 1996

Sint NicolaascadeauDoor. (Piet) Victor van Denzen

Het Sint Nicolaasfeest staat bijnaweer voor de deur, de Sint Nicolaascommissie heeft de nodigevoorbereidingen afgerond. De cadeautjes zijn gekocht, het feestvoor de kinderen is rond en deZwarte Pieten ‘broeien’ op eengoede bestemming voor de opbrengst van de collecte.

En daarover gaat dit artikeltje. Het is aljaren (zolang als deze Zwarte Piet zichkan herinneren) een goede gewoonteom op de dag dat de kinderen van deMEOB’ers hun Sint Nicolaasfeest vieren in de kantine, geld in te zamelenvoor een goed doel.

Goed doelEen goed doel, liefst in de nabije omgeving van het MEOB, waar men nog blijis met een onverwachte gift. Vorig jaarwas het Kinderdagverblijf de Walnoothet doel van de collecte. De Walnoot iseen Centrum voor begeleiding en dagopvang van verstandelijk en meervoudig gehandicapte kinderen in Leiden.Met de opbrengst die de Pieten niet alleen op het MEOB, maar ook bij deburen: de Fa. 3. van der Luyt & Zn. BV,International Merchandising (IM) BVen Gemeentewerken Oegstgeest, had-

den opgehaald, toog een afvaardigingvan de Sint Nicolaascommissie naar deWalnoot. Een respectabel bedrag vanrond de twaalfhonderd gulden, waarmee vooral de MEOB ‘ers toonden overeen warm hart te beschikken, zeker alshet gaat om kinderen die in niet te benijden omstandigheden verkeren.

Bij De Walnoot toonde men zich bijzonder geraakt door de geste van deMEOB-medewerkers en hun buren. Eenweloverwogen bestemming voor hetgeld was al aanwezig: er zou een speciaal aangepaste fiets voor wordenaangeschaft. Een noodzakelijke aanpassing, waarvoor zoals u kunt begrijpen dagverblijven zelf onvoldoendemiddelen voor kunnen ophoesten.

Nadat er onder het genot van een kopjekoffie een uitleg was gegeven, door hethoofd van het begeleidingsteam BartSmeenk, werd de cheque door een vande (niet in dienst zijnde) Pieten overhandigd. Luid applaus volgde en met eengoed gevoel vertrok de delegatie weerrichting bedrijf.

Wij, de Pieten, hopen dat u na het lezenvan dit artikel bij de collecte op woensdag 27 november eens extra in de buidelzal tasten. Mocht u die dag niet aanwezig zijn, geen nood!

“Geld voor een speciale fiets.”

Zorg dat een van uw collega’s uw portemonnee beheert of zorg in elk gevaldat zij voor u uw bijdrage in de collectebus doen. De pepernoten worden danwel op uw bureau of werkplek gelegd!Als u zo te werk gaat, kunt ook u straksdatzelfde warme gevoel ondervindenbij het zien van die glunderende gezichtjes! Zo van: “Daar heb ik 66k aanmee gedaan!”.+

Naam:Functie:In dienst:Vorige werkgever:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Leone van EsMedewerkster Reproduktie en Tekeningenbeheer2 september 1996MMD/ETMAGGenieten van mooie dingen in het levenOnrecht, en de wekker. (Maar ik kom nooit te laat hoor!)IndischSlapenStoppen met roken.

1,

20 november 1996 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 06 1996

Woensdag 13 november 1996Uit de Oegstgecster Courant

Algemene beschouwingenen het MarineElektronisch en OptischBedrijf

“Ons MEOB gaat verdwijnen. D66 betreurt dat ten zeerste. Een voor ons dorpgroot kwaliteitsbedrijf moet verhuizen.Wij zullen dat, economisch en sociaalgezien, beslist voelen. Het college zalnu de blik op de toekomst moeten richten en zich sterk maken voor nieuwe,kwalitatief passende werkgelegenheid,die de sociale structuur van Oegstgeestten goede komt. Overigens komt nu eeninteressante locatie vrij. Past het ookniet in onze nieuwe, brede visie om inde grote hal op het MEOB-terrein eennieuwe sporthal te verwezenlijken?”

OvertuigenHet CDA tekent aan dat zij alles wat inhaar vermogen lag gedaan heeft om deverhuizing van het MEOB te voorkomen: “Wij hebben steun gezocht binnen

onze partij en andere overheden. DeCDA-Tweede Kamerfractie hebben wijkunnen overtuigen, de andere partijenwaren helaas niet te overreden. Nu moeten wij het college vragen om zich tebuigen over de toekomst van hetMEOB-terrein.” Tijdens de kamerdebatten heeft het CDA zich als oppositiedanig geroerd. Dit ook mede dank zij delobby van het actiecomité MEOB.

Brandweer“Als consequentie van het besluit van deregering om het MEOB te verplaatsenzal de bezetting.van het Brandweerkorps de komende jaren moeten wordenherzien. De VVD verzoekt het collegeeen actief wervingsprogramma op testellen”, zo schrijven de liberalen in hunbeschouwingen. Daar laten ze het verder bij. De VVD Tweede Kamerfractieheeft nooit twijfel laten bestaan over hetbesluit dat haar staatssecretaris had ingenomen, namelijk overplaatsing vanhet MEOB naar Den Helder.

Bon-tonLeefbaar Oegstgeest stelt dat het bon-ton is in de gevestigde politieke orde omwat badinerend over lokale politiekepartijen te praten met als belangrijk argument dat deze partijen geen invloed

Naam: Theo van BeekFunctie:In dienst:Vorige werkgever:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

kunnen uitoefenen in Haagse kringen.LO vindt dat het hebben van netwerkenniet is voorbehouden aan landelijke partijen en de fractie signaleert dat noch bijde indertijd dreigende annexatie van deB. en S. polder, noch in de MEOBkwestie de zogenaamde landelijke partijen provincie en landelijke opvattingen ook maar enigszins kondenbeïnvloeden. LO is van mening dat hetMEOB-terrein moet worden ontwikkeld als bedrijventerrein. “Door bedrijfsvestiging aldaar moet worden bereikt dat een meer groene invulling vanhet Rijnfront mogelijk wordt.”

Niet meer...Progressief Oegstgeest besteedt in haaralgemene beschouwingen geen aandacht meer aan het MEOB. Opvallendin alle beschouwingen is dat er niet diepingegaan wordt op de consequenties diehet vertrek van het MEOB heeft. D66geeft een goed advies met betrekking tothet sterk maken voor nieuwe kwalitatiefpassende werkgelegenheid voor Oegstgeest. De suggestie van LO om tot eenbedrijventerrein te komen verdient ondersteuning. Wellicht is een deel van dekapitaalvernietiging bij het afstoten vangebouwen door Defensie nog goed temaken.

De gemeenteraad betreurt het, dat het MEOB over enkele jaren uit hetzicht is verdwenen. Het marinebedrijf aan de Haarlemmerstraatwegwordt in de algemene beschouwingen meerdere malen genoemd. Eenkleine bloemlezing te beginnen met D66:

1

• ~• •: •.

• •.•3:

-*

Sectie Herstelbare Componenten20mei 1996Buitendienst MEOB, onderzeeboten RotterdamSportenZwemmenItaliaans etenLopen en fietsenNog drie jaar een leuke tijd in Oegstgeest.

MEOBTIEK november 1996 21

Page 22: MEOBtiek 06 1996

PVMBO

Voorzitter,2e penningmeester; Ledenadmini

stratie, Contactpersoon F. B. TO. enCoördinator FPPA.J.M. Koek 2454Secretaris en Contactpersoon K & 01F. Flohr 2337PenningmeesterJ.E. Slot 2238Vice-voorzitter en MateriaalbeheerJ.T.C.P. v.d. Hoorn 2372lidJ.P. Bijker 2484

KerstdriveDinsdagDonderdagVrijdagVrijdag

Schieten en DartenBadmintonKlaverjassen en sjoelenBridge

Kerst Bingo-dansantBowling-avond

BadmintonBridgeVissenSchietenKlaverjassen en sjoelen

Opening watersportseizoen 1997OranjebalTennistournooiSluiting Klaverjassen en sjoelen2e Algemene ledenvergaderingVolleybaltoernooiAfdeling Watersport

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

J. UiterdijkWatersportB. SchaapZaalvoetbalR.G. Knijnenburg

Opmerkingen: De Kerstdrive Klaverjassen en Sjoelen is verzet vanwoensdag 18 december naar vrijdag 20 december. Bij de KerstdriveSchieten op dinsdag 17 december, wordt ook een Darttoernooi georganiseerd.

Jaarprogramma PVMBO 1996 - 1997

17 december19 december20 december20 december

21 december22 februari

20 maart21 maart22 maart25 maart26 maart

29 maart26 april17 of 24 april24 mei02juni7777777

ZaterdagZaterdagPaasdriveDonderdagVrijdagZaterdagDinsdagWoensdag

ZaterdagZaterdagDonderdagZaterdagMaandag97797779

Dinsdag in juli en augustus

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Contactpersonenvan de afdelingen

AutohobbyclubK. KellerComputerhobbyclubT.J. BorremanHobbyclub algemeenC.M.J. v.d. PloegBadmintonC.H.J. T~nzerBridgeI.F. FlohrKlaverjassen en sjoelenA. v.d. PoelSchietsportA. BalVissen

Schieten en DartenDe afdeling Schieten houdt dinsdag 17december de herfstdrive. Dit keer wordt voor het eerst ook een darttoernooi gehouden.

GezelligheidBij de PV-drives gaat het vooral om de gezelligheid en is het winnenzeker geen uitgangspunt. Je hoeft zelf geen pistool te hebben, of een setdarts, om mee te kunnen doen, daar zorgt de vereniging voor. Leden vande PV doen gratis mee! Opgeven bij A. Bal op toestel 2352.•

(071-305....)

2238

2193

2207

2207

2337

2370

2352

2314

2211

2414

22 november 1996 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 06 1996

Puzzelhoek

1 23 4 5

Horizontaal

1. Bureau bij Km, Mal4. Geestelijke, Voegwoord van tijd7. Vriendschappelijk, Liefelijk9. Onderwijs, Romijnse Rijk

10. In het jaar, Ondernemingsraad11. Lichaamsvloeistof, Zeker14. Voorzetsel, Clown15. Die een goed ter leen heeft,

Onrustig (muziek)18. Water in Friesland, Titel19. Titel, Bijwoord20. Tegenstand, Versvoet van drie

lettergrepen23. Europese Unie, In het jaar des Heren24. In overleg, Voornaamwoord25. Tegengesteld van pessimist,Paar heren28. Naam, Hoofddeksel29. Titel voor de eer, Leerling militair32. Tokkelfluit, Kwekeling33. Hijskraan, Sufferd

IyL~t~’I

1. Wachtwoord, Rivier2. Beroep, Struisvogel3. Luiaard, Vogel4. Water in Brabant, Ad. Interim5. Dreef, Kleur6. Kleine riviertjes, Ten derde8. Verhindering, Boek van de Islam

12. Drukkende lasten, Dier13. Bevelschrift, Leger16. Laatste, Uiting van verveling17. Verheffing van de stem, Deelteken20. Planeet, Koord21. Voedsel, Vertrager van een rad22. Bij de Indianen in gebruik, Appel26. Uitgang, Plaatsnaam27. Bijbelse naam, Zachtpaars30. Boom, Edel31. Vlaktemaat, Aficorting “Utrechtse

Ere Raad”

Oplossing inleveren, uiterlijk31 december 1996 bij:

Sonja Vlieland, sectie BOK

Oplossing vorige puzzel

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

1

2

3

4

5

6

7

8

A A ZOETE R MEER E LEVEL D

NL WO DEEL E 1 DEN SEREEN

E P E LEUS BODE GRAVEN GE

L 0 1 DR GE A S L 0E MEN DA AL

1 S NEVEN T TER A A R 0E KEN

SASSEN H E 1 MELD ER S 100

S 1 B B E H A ZE R S WOUD E A R 0

E L P N NS P E K A T W Y K E TSED

PuzzeIIadder~4 Hr. P. Dijkdrent4 Mw.T.Paats4 Mw. P.M. van Duyvenbode4 Mw. C. Lepelaar-de Boer5 Hr. E.J. van Leeuwen8 Hr. D.R. van der Neut8 Hr. J.W. Ruben8 Hr. J.W. de Groot9 Hr. J. van der Zalm9 Mw. P. van der Valk-van der Geest

10 Hr. C. Butter10 Hr. G. Wesselius12 Hr. AL. Sneeuw12 Mw. C. Schipper-van Duin12 Mw. J.M. Ruben-van Noord18 Mw. P.G. Grootjans-Martens18 Mw. J.A.M. Kühn-Grootjans18 Hr. C. de Graaf20 Hr. R.L. Schippers22 Hr. C. Ouwehand28 Hr. J.J.J. Mullers31 Hr. P. Guyt

Met puntenverlies:Hr. C. HaasnootHr. P. MiddelkoopZonder puntenverlies:Mw. P. v.d. Valk-v.d. Geest

f25,00f 15,00

f 10,00

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

MEOBTIEK november 1996 23

Page 24: MEOBtiek 06 1996

Ambtsjubilea12 1/2 jaarH.C.J. Paardekoper25 jaarM ZwetslootH.E. Dubois40 jaarP.N.L. Nederpel

Wachtgeld/WachtgeldA.M.C. RobbertsenMw. J.M. Ouwerkerk-Dirkse

Wachtgeld/Wachtgeld(UBM)Th.H. FratermanN.M. Rietkerk

VUTJ.M.M.A. SlatsG. Kleinjan

PensioenJ.M. van der Drift

PUKAL/Kalibratielab

PUKAL/MeetapparatuurPUELEK/Comm.systemen

SEWACO/Buitendienst

01-10-9601-10-9601-10-9601-1 1-9604-11-9615-11-9601-12-9601-12-9601-12-9601-12-9601-12-9601-01-9701-01-9701-01-9701-01-97

OUMATIMP&K 01-11-96PUADV 01-01-97

PUELEK/HCOM 01-10-96PUAVIOIUV2A 01-01-97

OUID/BRES 01-12-96

28-12-96

29-11-9601-12-96

03-09-96

KLDELMDELMKLKLGACIMVKVParticulierGem.WassenaarRijkswaterstaatDMKMMVKVDMKMParticulierDMKMParticulier

Kopij voor het volgende nummervan MEOBTIEK inzenden

uiterlijk: 31 december1996

De redactie beslist over het al danniet plaatsen of bewerken vaningekomen stukken en behoudt

zich alle rechten voor.

PZ-ters

In DienstM.G. van BeekA.A. AalMw. L. van Es

PUELEKSUBEBOUID

28-05 -9601-09-9601-09-96

Vertrekkende medewerkersR. Gruijs PUELEKIHCOMW.H.M. Kipping PUELEKfENGET.C. Kouprie PUELEK/CSYSMw. M. Glasbergen OUID/D&IE. Huber PUELEKIN&SSMw. E.M.L. Geerlings SUPZ/PBC.A.P. van Beelen PUOPTRJNZ&VMw. L. Bavelaar PUORJWALOP. van Dam PUOPTRJP&GSK. de Kruijs PUAVIOJUV1AG.E.A. Schouten OUIDfBRESJ.J. Burger PUOR/SONTD.J. van Reek PUOPTRJOCOMJ.M. Schouten PUADVMw. J. Verdoes-Brouwer PUADVJBOAD

ColofonRedactie:HoofdredactieW.J. van Elk

Public RelationV. van Denzen071-3052205

Vaste medewerkersA.J.M. Koek (PVMBO)H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)Mw. S. Vlieland (Puzzel)A.J. Vink (DC)P.R. Hogendoorn (Directie)E.M.L. Geerlings (PZ-ters)3. Bakker (Oldtimers)W. Haazebroek (Advies)

Medewerkers aandit nummer:H.P. OverdijkV. van DenzenA.J.M. KrammerK. MeijerB. LeijerweertJ.W.M.E. van LaarhovenW. de Winter

Redactie-adres:Redactie MEOBTIEKPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 071-3052289FAX: 07 1-3052605

Foto’s:W.J. van Elken van particulierenTypewerk:T. Paats-RietkerkVerzending:Secretarie MEOBDrukwerk:Dekker, Noordwijk

PUOPTRPUADV/AVT

01-11-9601-01-97

n vem cr19 EOBTIEK