MEOBtiek 01 1996

28
1 7e jaargang nr. 1, januari 1996 EOB hek StopO s.o.s. Staa re [In dit nummer: Blz. 4 De DC krant Albert Vink met de laatste mededelin gen uit het DC-gebeuren. BIz. 8 De Sint bezoekt MEOB Blz. 11 Eerste werkonderbre king in geschiedenis MEOB Roep om acties is groot na besluit staatssecretaris. .7, ‘Reak~g, Blz. 12 Oplevering Satcom-si mulator bij Operationele School Simulator goed voor vervolgopdracht. Blz. 14 Kerstmaaltijd Voor het eerst kerstmaaltijd bij MEOB in Oegstgeest. Blz. 16 Nieuwjaarswens DMKM Blz. 20 Dienstcommissie MEOB bezoekt staatssecretaris Blz. 25 MEOB onderwerp in Ontbijt tv KRO En nog veel meer. MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN ET MARINE ELEKTRONISC EN OPTISC BEDRIJF t. LJ.I n ki 1 - ~t ~ ..•_r •1~ aus aFI ‘en: 5 L ~

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 01 1996

Page 1: MEOBtiek 01 1996

1 7e jaargang nr. 1, januari 1996

EOB hek StopOs.o.s.

Staa re

[In dit nummer:

Blz. 4 De DC krantAlbert Vink met de laatste mededelingen uit het DC-gebeuren.

BIz. 8 De Sint bezoekt MEOB

Blz. 11 Eerste werkonderbreking in geschiedenis MEOBRoep om acties is groot na besluitstaatssecretaris.

.7,

‘Reak~g,

Blz. 12 Oplevering Satcom-simulator bij Operationele SchoolSimulator goed voor vervolgopdracht.

Blz. 14 KerstmaaltijdVoor het eerst kerstmaaltijd bij MEOBin Oegstgeest.

Blz. 16 Nieuwjaarswens DMKM

Blz. 20 Dienstcommissie MEOBbezoekt staatssecretaris

Blz. 25 MEOB onderwerp inOntbijt tv KRO

En nog veel meer.

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN ET MARINEELEKTRONISC

EN OPTISC BEDRIJF

t.LJ.In

ki 1

- ~t ~ ..•_r

•1~ aus aFI‘en:

5

L ~

Page 2: MEOBtiek 01 1996

Nieuwjaarstoespraak DMEOBDe nieuwjaarstoespraak 1996 van de heerHogendoorn was wellicht de kortste uit degeschiedenis van het vijftigjarige marine-bedrijf.

DMEOB: “De hoogtepunten worden overschaduwd door het besluit. Mooie nieuwe dingenworden overschaduwd door het besluit. Eind januari zal het in de kamer worden besproken. Ikvoel er weinig voor om uit te wijden. Het is eenmoeilijke periode waarin we elkaar hard nodighebben, we moeten het beste er maar van maken.

Van harte een gezond 1996, proost.”+

Van de DirectieDoor: P.R. Hogendoorn

Na het besluit van de staatssecretaris is de directie sprakeloos.+ -

0 ldtimerSous chef was niet mak-

kelijk

Door: Jan Bakker

In de beginjaren hadden we eenaardige chef met een zeer actievesous chef die tegenover elkaar zaten. De sous chef hield er van omiets eerder weg te gaan dan desirene begon te loeien. Dat wasniet naar de zin van de technici.

Hij sloop dan zachtjes weg, met z’n tasdie hij steeds verder naar de hoek vanz’n tafel schoof. In de werkplaats lageen zeer zwaar anker van een omvormerdie in z’n tas werd gestopt. Tegen einde

werktijd schoof hij z’n tas naar het randje van z’n tafel. De chef merkte niets,die zat als een echt studiehoofd met z’nneus in de boeken. Totdat met een doffedreun de loodzware tas op dek belandde. Een krachtterm van de chef die gestoord opkeek om te vragen wat er aande hand was. De sous chef mompelde“die rot jongens weer.” Andermaal hadden we een eind zwart bindgaren aan detelefoon geknoopt en aan zijn tas. Bij dedeur gekomen trok hij de telefoon vande tafel en weer was het de chef diewakker werd en riep “wat fik je menou!”+

• 1• -.~: .4Den Haag is ~ag ‘1geen heIder~k~18 ‘

MEOB ~Ô:~ijft~o’ :~•~:~~•‘ 44~

::;..~~\

~j.

“Sprakeloos.”

DBGZ!AABGDienst Bedrijfsgezondheidszorg Koninklijke marine,Afdeling Algemene Bedrijfsgeneeskunde

MEOB OegstgeestSpreekuur maandag en woensdag, na telefonische afspraak (tst. 2234)W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

2 januari 1996 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 01 1996

van de redactieDoor: Wil van Elk,Hoofdredacteur

“De staatssecretaris besluit om alle vijifionderd personeelsleden van het Marine Elektronisch en OptischBedrijf naar Den Helder over te plaatsen.” Dit nieuwsgaat als een schokgolf over Oegstgeest. Hier is niemand blij mee!

DMKM SBN Nanninga kwam ons dit vertellen op donderdag7 december 1995. “Don’t shoot the messenger”, hij kon er ookniets aan veranderen. Hij had tenminste het lef om het ons tevertellen. Elders in deze MEOBtiek vertelt hij er zelf over enspreekt toch nog een nieuwjaarswens uit.

GewoonteHet lijkt inmiddels een gewoonte om dergelijke boodschappenover inkrimpingen en herplaatsingen vlak voor de feestdagente lanceren: “Prettige Kerstdagen, oh ja, uw baantje staattrouwens op losse schroeven”, dit is bij de Rijkswerf ooit eenhoop mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Wij wetener nu ook alles van. Felix Rottenberg van de partij van dearbeid noemt het probleem dat onze echtgenotes waarschijnlijk geen baan kunnen vinden een luxe probleem omdat wij onswerk behouden, ook al is dat in Den Helder. Dit zei hij tijdenseen bezoek aan de PvdA in Oegstgeest op 18 december 1995.In welke tijd was dat ook al weer, dat een man in zijn eentjevoor zijn gezin kon zorgen?

PublikatiesDe gezamenlijke vakbonden hebben een actiecomité opgericht met maar één doel: “Het MEOB blijft in Oegstgeest”. Zijgeven zelf een Nieuwsbrief uit waarin de voortgang van alleacties wordt verwoord. Hoofddoel is om de politiek te overtuigen dat het besluit van de staatssecretaris, J. OmelichMeijling, niet juist is. De spandoeken liegen er ook niet om,het personeel van het MEOB wil niet naar Den Helder. “Jemoet een bedrijf niet laten zweven, je moet een doel stellen,”heeft ene Michel Moto ooit gezegd. (Who the..). MEOB-2000is zo’n doel, maar dan wel in Oegstgeest, als het effe kan.

Alle hens aan dekWe hebben een bedrijf dat vele technische hoogtepunten kende, het eerste bedrijf met zelfbeheer. Een bedrijf dat momenteel een cultuurverandering ondergaat. Een bedrijf dat traditionele gebeurtenissen als Oranjebal en Prinsessebal,jarenlang de enige sociale hoogtepunten van het bedrijf - delustrumfeesten van de personeelsvereniging daargelaten -,

succesvol aan het vervangen is door een jaarlijkse evenementendag. In 1995 de Kerstmaaltijd invoerde - het MEOB in DenHelder deed dat al jaren - en in 1995 het vijftigjarig bestaansober vierde, omdat de bezuinigingen een uitbundig feest niettoelieten. Zo’n bedrijf krijgt nu echt cultuurschok na cultuurschok~te verwerken: eerst de mededeling dat we naar Rhenenmoesten en vlak daarna dat we uiteindelijk naar Den Heldermoeten. MEOB-2000 organiseren stond jarenlang op de agenda. Daar gaan we na een halfjaar pauze weer mee door, maardan met een uitzicht op Den Helder.+

MEOBTIEK januari 1996

Kort maar krachtigDELM mag wel uitkijken, in maart bestaan ook zij vijftigjaar! Op 16maart is er een reünie voor alle (oud) medewerkers.

Salaris 199622januari1996 (Inhoudingen)22 februari 199622 maart 199623 april 199623 mei 1996 (Vakantiegeld)21juni1996 (Interim)23juli 199622 augustus 199623 september 199622 oktober 199621 november 199619 december 1996 (Interim)

ADV-dagen 1996Verplicht aangewezen ADV-dagen in 1996:29 april de dagvoor Koninginnedag, 17 mei de dag na Hemelvaart en 27december de dag na Kerstmis. Het bedrijf is dus geslotenop die dagen.

After workOp iedere eerste vrijdag van de maand is er een gezelligsamenzijn in het Petit Restaurant. Een maandelijks terugkerende gelegenheid om collega’s en oud-collega’s te ontmoeten. Tot ziens op 2 februari.

BuskomtzoDe wegwerkzaamheden bij de hoofdpoort van het MEOBveroorzaken opstoppingen omdat maar één weghelft beschikbaar is. Met stoplichten wordt het verkeer geregeld.Het is weer net zo kaal als in 1939 tijdens de bouw van deeerste gebouwen van het inmiddels beroemde marinebedrijf.

De bushokjes zijn verwijderd en geplaatst op hun oude plekbij de kantine. Fijn, nu kan de zuidpoort dus weer open! Denoodzaak om deze poort open te houden was immersvervallen door het verplaatsen van de bushokjes! Toch nogiets positiefs.

KoudTijdens de Duitse les waren er volgens Mail Moraal in hetlokaal van de bedrijfsschool Duitse temperaturen, zo koudwas het er op 20 december jl.!

Agenda’sVolgens de nieuwe agenda’s werken we tegenwoordig voorde koninlijke marine. Is dit een teken van verval?

Lezingen25januari: Datafusie door ir A. Theyl (FELiTNO), 22 februari: Relatiebeheer door drs P.C. Bleecke (HADV) enop2i maart: Defensie lnfromatie Technologie door KTZEir P. Flieringa (DEBKM/Cabis/O&I).

3

Page 4: MEOBtiek 01 1996

Uit de koker van de DC voorzitterDoor: Albert Vink,Voorzitter Dienstcommissie

De laatste overlegvergadering was op donderdag 14 december. DMEOB deelde mee dat hij in gesprek is met CMD deJonge (SCME), Kol Marsman (DSEWACO), heer Pronk(projectleider HBKM), Kol Monhemius (projectleider SEWACO) en onze eigen heer Bleecke (HADV), om een groveblauwdruk te gaan maken van de consequenties voor delopende infrastructurele plannen voor het SEWACO-bedrijf. Ook zullen zij een tijdspad moeten gaan aangeven.

Het gaat dan natuurlijk over de gevolgen van de mededeling van SBN Nanninga, naar aanleiding van het besluitvan de staatssecretaris, dat het MEOBin zijn geheel verplaatst moet gaan worden naar Den Helder.

De dienstcommissie heeft aangegevendat het wel erg voortvarend is. Het verzoek om met het maken van plannen tewachten op besluitvorming in de tweede kamer, vindt bij DMEOB geen gehoor.

PrivacyDe privacy-commissie is ingesteld.Heeft u vragen of klachten op het gebiedvan personeelsbestanden dan kunt u terecht bij de privacy-commissie. De leden zijn K. Verbokkem, F.F.M. deKleijn en H.P. Overdijk.

Procedure

belangstellingsregi

stratie MEOB-2000

DMEOB heeft een personeelsplanMEOB-2000 opgesteld. In dit plan staatbeschreven hoe en welke procedurewordt gevolgd bij het vullen van hetMEOB-2000. Dit stuk wordt als discussiestuk gebruikt om te bezien of DMEOB en de dienstcommissie op dezelfdelijn zitten. Begin januari zal deze discussie plaatsvinden.

Toekomst MEOBGaan we, en zo ja hoe, verder met hetMEOB-2000? Wellicht voor alle duide

lijkheid geef ik nog even aan wat erallemaal is gebeurd:

*Halt novemberHet rapport van de Projectgroep Onderhoud en Logistiek (POL) komt uit. Hetadvies van de POL komt er op neer dateen groot deel van het MEOB, heelDELM en een klein deel van ECW worden samengevoegd. Dit nieuwe bedrijfwordt gevestigd in Rhenen.

*Alle hensIn een alle hens op 21 november wordthet personeel geïnformeerd. Het gonsdetoen al enkele dagen over het terrein enlanger wachten met mededelingen wasniet mogelijk.

Tijdens deze alle hens heb ik gevraagdom ons te bezinnen over de reorganisatie MEOB-2000. Nieuwe doelen stellenis volgens de dienstcommissie eennoodzaak. De dienstcommissie schorthet overleg over MEOB-2000 tijdelijkop.

*EvaluatieDe staf heeft een evaluatie gehoudenover het bedrijf en kwam tot de conclusie dat ondanks deze tegenslag er tochmoest worden doorgegaan met de reorganisatie MEOB 2000.

*AdviesDe dienstcommissie geeft het gevraagde advies over de oud/nieuwlijst niet,maar verzoekt aan de directie pas op deplaats te maken en zich te heroriënterenop de ontstane situatie.

*BegelejdingscommjssieDe leden van de begeleidingscommissie(BCO MEOB-2000) zijn van meningdat ontbrekende adviezen van dienst-commissies geen opschortende werkingzouden mogen hebben op een reorganisatie. Toch wilde de vertegenwoordigers van de bonden zich niet vastleggenen hebben de bijzonderecommissie omeen uitspraak gevraagd.

*BijzonderecommissieDe bijzonderecommissie burgerpersoneel (BCBPKM) zegt dat het niet gevenvan een advies een oneigenlijke daad is,dat de twee zaken (MEOB-2000 en verplaatsing MEOB) niets met elkaar temaken hebben. De BCBPKM geeft welaan dat er een signaalfunctie is afgegeven over het probleem hoe om te gaanmet reorganisaties over reorganisaties.

*Den HelderDonderdag 7 december geeft SBNNanninga in een alle hens van een paarminuten weer dat er door de staatssecretaris is besloten om het MEOB te verplaatsen naar Den Helder. Iedereen issprakeloos en verbijstert.

*WachtenDMEOB geeft aan dat het rondje de stafkomt naar u toe (dit zou starten op 11december) wordt uitgesteld. Even pasop de plaats en ons heroriënteren op hetbesluit van de staatssecretaris. Er wordtbesloten om 8januari te starten met eenrondje de staf komt naar u toe en met ute praten over het MEOB-2000.

4 januari 1996 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 01 1996

*Voorwaarden dienstcommissieIn de tussentijd heeft de dienstcommissie voorwaarden op papier gezet en verspreid in het bedrijf. De voorwaardenzijn:

1 Creëer nieuwe doelen gericht op detoekomst.2 IVM-2000 en besturingsmodel POLvergelijken en aanpassen.3 Neem besluiten over investeringenweloverwogen. Zowel voor infrastructuur als voor mensen4 Investeer gezien de te verwachtenleegloop in begeleiding van mensen5 Doorgaan met investeren in nieuwetechnieken, kennis en meetapparatuur.

Alvorens met de dienstcommissie tepraten over de randvoorwaarden gafDMEOB aan dat hij argumenten heeftom aan te geven dat we door moetengaan met MEOB-2000.

Het marinebedrijf in Den Helder zalvermoedelijk een mengvorm wordenvan MEOB-2000 en SEWACO-bedrijf.Voor een aantal medewerkers zal eenuitgangspositie vanuit MEOB-2000gunstiger zijn dan vanuit MEOB. Inieder geval nooit slechter.

Om in deze regio (binnen defensie) eenandere functie te zoeken moet men opzijn minst herplaatser zijn. Omdat er eenleegloop te verwachten is zullen er in detoekomst ook mensen aangenomenmoeten worden. Hiervoor is toestemming nodig van het Haagse. Deze toestemming wordt alleen verkregen gerelateerd naar MEOB-2000.

DMEOB stemt in met de dienstcommissie om elke unit eigen doelstellingen telaten nastreven. DMEOB geeft wel aandat dit nooit ten koste mag gaan van dealgemene doelstellingen van het MEOBen de units.

IVM-2000 onbespreekbaarHet doorgaan van Informatie Voorziening MEOB-2000 (IVM-2000) is nietbespreekbaar voor DMEOB. Voordathet systeem IVM-2000 operationeel iszijn we vijf ~ zes jaar verder en is eenmogelijke verplaatsing van het MEOBal in gang gezet. DMEOB stelt dan ookvoor om de units de vrijheid te geven ommet de beschikbare middelden en capaciteit een eigen systeem op te zetten. Dedienstcommissie stelt voor om het begrote budget voor hardware IVM-2000

dan te gebruiken om de units een eigeninformatiesysteem op te laten zetten.DMEOB wil geen harde toezeggingdoen, maar geeft aan dat dit tot de mogelijkheden behoort. Het feit dat er geenpersoneleconsequenties zijn voor hetMEOB-2000 als IVM-2000 niet doorgaat, is voor de dienstcommissie doorslaggevend om aldcoord te gaan met hetvoorstel van DMEOB.

Over de andere punten (3 - 4 - 5) isovereenstemming tussen de directie ende dienstcommissie en behoeft verdergeen uitleg.

Het bovenstaande houdt in dat dedienstcommissie weer overleg voertmet de directie over de reorganisatieMEOB-2000. Wij zullen wel alle verdere stappen toetsen aan de randvoorwaarden die de dienstcommissie heeftaangegeven.

Selectie criteriaBinnenkort start een belangstellingsregistratie voor MEOB-2000. Er wordtdan een selectie gemaakt of iemand geschikt is voor een functie of niet.

Om alle discussie uit te sluiten wil iknog even duidelijk maken dat er maartwee selectiecriteria zijn bij een belangstellingsregistratie:

1. Geschikt (ook binnen twee jaar geschikt te maken)2. Niet geschikt (binnen twee jaar nietgeschikt te maken)

Dit houdt in dat iemand die binnen tweejaar geschikt is te maken voor een functie (op welke wijze dan ook) geschiktwordt geacht de functie te gaan uitvoeren. Als er meerdere kandidaten zijnwordt iemand geplaatst volgens het inmiddels beruchte artikel 113 van hetBARD.

Uitkomst van de POL

Alhoewel het achterhaald is wil ik utoch iets vertellen over de adviezen vande Projectgroep Onderhoud en Logistiek (POL).

MEOB verdwijntHet advies van de POL komt er op neerdat het MEOB gaat verdwijnen uitOegstgeest. Voor een groot deel zalworden samengevoegd met DELM in

Rhenen, een ander deel (85 functies)wordt samengevoegd met het SEWACO bedrijf en een heel klein deel (vijffuncties) gaat naar Marine VliegkampValkenburg (MVKV).

Enkele zaken die op zijn minst opvallendzijn als je de achterliggende stukkenleest.

Allereerst moet er worden vastgestelddat er overeenstemming is tussen dekrijgsmachtdelen, men noemt dit consensus. Dit houdt zondermeer in dat erdus niet gekeken is naar de meest doel-matige oplossing en dat er dus weer eenvervolgtraject aan zit te komen als hetgaat over bezuinigingen.

Er is niet gekozen voor een paars bedrijf. Er wordt gekozen om het MEOBop te offeren en onder te brengen bijDELM. Dit komt omdat de Klu vastheeft gehouden aan de zeggenschapover wat er bij DELM gebeurt en demarine zich sterk heeft gemaakt voor debelangen in Den Helder. Hoewel hetover brengen van DELM naar Oegstgeest goedkoper is, is vanwege de overeenstemming van de krijgsmachtdelendeze keuze gemaakt.

Opvallend is dat het toekomstplaatjeaangeeft dat het nieuwe bedrijf in Rhenen het enige bedrijf is dat kleiner zalworden. Hieruit zou de conclusie getrokken kunnen worden dat op den duurer toch weer een discussie zal wordenopgestart om Rhenen samen te voegenmet Woensdrecht. Hierdoor ontstaat de,door de krijgsmachtdelen gewenste, situatie dat er uiteindelijk toch weer éénonderhoudsbedrjf per krijgsmachtdeelwordt gecreëerd.

De sigaarNiemand geeft de garantie dat het mee-verhuizen met je werk ook een garantieop werk is. In de volgende afsiankingsronde (want het houdt nooit op) kunt udus alsnog de sigaar zijn.

Kortom er zijn niet zo veel voordelenaan het advies van de POL. De dienstcommissie was al bezig met het verzamelen van argumenten om aan te gevendat dit voor de medewerkers van hetMEOB, de marine en de andere krijgsmachtdelen niet de juiste oplossing was.Totdat het bericht van SBN Nanningakwam. De staatssecretaris heeft besloten om de adviezen van de POL niet

MEOBTIEK januari 1996 5

Page 6: MEOBtiek 01 1996

over te nemen en het MEOB te verplaatsen naar Den Helder.

Hierop is maar één antwoord wat ik welvan de daken zou kunnen schreeuwen:“Wanneer houdt het gezeik over onsen ons werk nou eens op en laat onsgewoon ons werk doen in Oegstgeestheren in Den Haag!!!!!”

Inspecteur van de Krijgsmacht (IGK)De dienstcommissie had nog een antwoord van de IGK te goed. Een antwoord op de vraag hoe er om moetworden gegaan met het reisbesluit enhet verplaatsingskosten besluit. Aan dehand van een paar praktijkvoorbeeldenhebben wij van het hoofd van de afdeling rechtstoestand uitsluitsel gekregenop de vragen. De conclusie is dat ie-

mand alleen onder het verplaatsingskostenbesluit valt als dit voor de dienst-reis is aangekondigd. Dit mag dus nietachteraf aan de hand van de reisdeclaratie worden vastgesteld. Bij een dienst-reis langer dan vier weken is het goedom vooraf contact op te nemen met PZ.Ook informatie over het verplaatsingskostenbesluit en het reisbesluit is bij PZte verkrijgen..

Sinterklaas bezocht eerste After workDe eerste keer dat After work hetborreluurtje verving, was het meteen een succes. Sinterklaas kwamspontaan op vrijdag 1 decembernaar het Petit Restaurant van hetMEOB.

Sinterklaas wist van iedere bezoekerwel iets te vertellen. Hij had dan ook eengroot boek bij zich waarin iedereen metnaam en toenaam werd genoemd, compleet met telefoonnummer erbij.

SlijpsteenHij gaf cadeautjes weg aan de bezoekersmet een knipoog. Zo kregen de bezoekers tijdschriften, oude zaagbladen, eenbaksteen als slijpsteen en platte grondenvan Rhenen cadeau. De Sint wist toenblijkbaar ook nog niet dat hij betereen kaart van Den Helder had kunnen geven.

Als oud werknemer mocht Teun Lang-muur de Sint vertellen hoe hij de VUTervaart. De aanwezige dames mochten

samen een liedje zingen voor de Sint.Sinterklaas zal het met mij eens zijn:Mart Moraal, Peter van Dam en Henk

Smit, een voortreffelijk gelegenheidstrio.+

Alle hensHet begon allemaal met een alle hens op7 december 1995 in het bedrijfsrestaurant van het MEOB. DMEOB memoreerde de aanbevelingen van de Projectgroep Onderhoud en Logistiek (POL)die een tijdje geleden waren bekendgemaakt. De bevelhebbers van de driekrijgsmachten staan achter de aanbevelingen van POL. SBN Nanninga kwamechter met de mededeling dat de staatssecretaris had besloten om 585 functiesnaar Den Helder te verplaatsen. HetMEOB in Oegstgeest met zijn vijfhonderd functies moet dus verhuizennaar Den Helder!SBN Nanninga: “We gaan van zeven

onderhoudsbedrjven naar drie. Ditmoet een besparing op gaan leveren vantwintig miljoen gulden per jaar. De marine krijgt de opdracht om de reorganisatie in gang te zetten.”

DMEOB: “Ik heb nauwelijks zin omhierop in te gaan.”

SBN Nanninga: “Het leed wordt gedeeld, de problemen in Den Helder zijngroter.”

A. Vink, voorzitter van de dienstcommissie besloot met: “We zijn hierdoodziek van!”+

.t .4~ :Ç,

,..~ ‘~..

“.5

—4.

~ .~ /Ook Ronald Zandvliet moest zich verantwoorden.

6 januari 1996 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 01 1996

l.F. FlohrPenningmeesterJ.E. SlotVice-voorzitterJ.T.C.P. v.d. Hoorn2e secretaris

A. BallidJ.P. Bijker

2476

2484

KoekHoorn

BalKoekFlohrKoek

AutohobbyclubComputerhobbyclubRadiozendamateursHobbyclub algemeenBadmintonBridgeKlaverjassen en sjoelenSchietsportVissenWatersportZaalvoetbal

ZaterdagPaasdriveDonderdagVrijdagZaterdagDinsdagWoensdag

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

K. KellerT.J. BorremanJ.J.J. MullersC.M.J. v.d. PloegC.H.J. Tânzer1. FlohrA. v.d. PoelA. BalJ. UitterdijkB. SchaapR. Knijnenburg

22382144212622072207233723702476231422112414

LedenvergaderingHobbydubOp woensdag 29 november1995 werd, voorafgaande aande maandelijkse computer-avond, om 19.00 uur de algemene ledenvergadering gehouden van de Hobbyclub. Erwas veel belangstelling van deleden.

Het opknappen van de garage isdoor het besluit van de staatssecretaris, om het MEOB van kaart vanOegstgeest te wissen, voorlopig

van de baan. Het gespaarde bedragzal indien nodig weer aan de ledenworden terugbetaald. Zonodigwordt een extra ledenvergaderingingelast. Er wordt een collectieveverzekering afgesloten voor ledendie vaak in de garage sleutelen.

Het is moeilijk in deze onzekeretijd een begroting op te zetten.

De zendamateurs doen binnenkortmee aan een wedstrijd.•

PVMBO PERSONEELSVERENIGINGMARINEBEDRIJVEN OEGSTGEEST

Contactpersonen van de afdelingen (01 711-5....)

VoorzitterA.J.M. KoekSecretaris

2454

2337

2238

2372

Jaarprogramma 1995-1996

24 febr.

28 maart29 maart30 maart02 april03 april

27april01juni03juni

2e penningmeester

Materiaalbeheer v.d.LedenadministratieContactpersoon F.B. T.O.Contactpersoon K & 0Coördinator FPP

ZaterdagZaterdagMaandag

Bowling-avond

BadmintonBridgeVissenSchietenKlaverjassen/sjoelen

OranjebalSluiting Klaverjassen2e Algemene ledenvergadering

Volleybaltoernooi.Donderdag 20juni

4ClubavondenMaandag +

Vrijdag Afd. BridgeDinsdag Afd. SchietenWoensdag Elke laatste woensdag van

de maand Computer HobbyClub (behalve in de maandenjuli en december, danis er geen computeravond.)

Donderdag Afd. BadmintonVrijdag Afd. Klaverjassen/Sjoelen

\~

MEOBTIEK januari 1996 7

Page 8: MEOBtiek 01 1996

Zeilen is eukDe afdeling watersport van de personeelsvereniging organiseert een zeilcursus. De cursus wordt afgesloten met eenexamen voor het algemeen erkende diploma CWO-2 van de Centrale Watersport Organisatie. Na de cursus is menin staat om zelfstandig te kunnen varenop meren en plassen.

PV-leden, donateurs en hun huisgenoten kunnen zich inschrijven bij J. vander Hoorn, gebouw AM, kamer 226,toestel 2372.

Zeiljacht hurenDe Blue Breeze, een kajuitzeiljacht vanhet type compromis 720, is nog te reserveren. Dit kan nog tot 1 februari 1996.Informatie bij Hans van der Hoorn.•

“Hoe ben jij hier gekomen?”,vroeg clown Rico op29 novemberop het sinterklaasfeest aan een vankleintjes die zijn balonnenact welkon waarderen. “Met de auto.”“Ben jij al achttien dan?” “Nee,met de auto van mijn moeder!”

Hoewel Clown Rico de kleintjes aardigwist te boeien met zijn ballonnenact,waren de kinderen toch vooral gekomenvoor de Sint. Zwarte Piet kon ze nogbewegen om dag clowntje Rico te zingen en te klappen voor zijn kunsten,maar daarna dachten ze nog maar aanéén ding: wanneer komt Sinterklaas?

Weg kwijtDit jaar ging het helemaal mis: de wegwijs Piet was de weg kwijt. De reedsaanwezige hoofdpiet wist met zijn moderne communicatiemiddelen de Sintde goede kant op te wijzen, vooral toende kinderen in koor Den Haag CENTRUM riepen, om de goede afslag aante geven.

OpvoederMet de klanken van het trio Jan Harte-velt, Rob Jansen en John Zijimans,kwam de Sint gelukkig snel binnen. DeSint trad vooral op als opvoeder, metsoms wat vennanende woorden (dustoch een boeman?). De hoofdpiet hadgeoefend met de kinderen zodat ze geenkoekoek zouden roepen maar zouden

klappen. “Toch hoorde ik nog een paarkoekjes”, zei de Sint. Een van de kinderen was die dag jarig waarvoor dan ookin de gloria werd gezongen.

Met twee mandarijnen, een appeltje vanoranje en een cadeautje gingen de kinderen weer tevreden naar huis.

De Zwarte Pieten hebben fl200,00 opgehaald onder het personeel van ETMAG, MVD, MEOB en de omliggendebedrijven. Zij hebben dit aan het kinderdagverblijf voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen De Walnootgegeven. Deze gift was zeer welkom, erworden aangepaste fietsen en skeltersvoor gekocht.+

De Sint bezoekt MEOB

.(.

• ‘tij

S.. ».

~ ‘,~_ :~

~•..• i~4 •4

~\

8 januari 1996 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 01 1996

Kerst Bingo-dansantDe Kerst Bingo-dansant

van de personeelsver

eniging was op 16 de

cember, swingend en

winnend brachten de be

zoekers de avond door.

Ingrid Flohr toverde de bingogetallentevoorschijn die Vic van Denzen mochtpraaien: “we gaan door voor een vollekaart. En denk erom, het laatst geroepengetal moet erop staan!” Voordat je hetwist had je een valse bingo, als je nietsnel genoeg reageerde.

Ginny and the Tonics waren met hunmuziek goed voor menig countryquick-steppie en “oh wat een nacht”,Sultans of Swing”, Somewhere yourehart and mme” en Alice? Who the fuckis Alice?.

Een goed verzorgd en goed gevuld buffet, lekker eten dus bij een goed stukkiemuziek, ingrediënten voor een gezelligavondje uit.+

P 110 afdeling Klaverjassen en SjoelenDoor: M. Stokhuijzen, MST®

Op vrijdag 2december werd, voorzowel het klaverjassen als hetsjoelen, de vijfde ladderwedstrijdgespeeld van dit seizoen. Met 68klaverjassers en een gemiddeldeopkomst van 82 procent en veertien sjoelsters met een gemiddeldeopkomst van negentig procentmogen we gerust stellen dat onzeafdeling gezond is.

Bij de klaverjassers worden nu de drieeerste plaatsen ingenomen door:

1. Dhr. Minderman met 24789 puntengemiddeld 4957,82. Dhr. M. Moraal met 24782 puntengemiddeld 4956,43. Dhr. Debevère met 24729 puntengemiddeld 4945,8

Bij de sjoelsters worden nu de drie eerste plaatsen in genomen door:

1. Mevr. Koudijs met 4397 punten gemiddeld 879,42. Mevr. Bal met 4345 punten gemiddeld 869,03. Mevr. Minderman met 4326 puntengemiddeld 865,2

Met zulke kleine verschillen is dusalles nog mogelijk.

-r

~•1

MEOBTIEK januari 1996 9

Page 10: MEOBtiek 01 1996

Zoals ieder jaar heeft onze afdeling deOrganisatie van de kerstdrive op zichgenomen, het was nu op woensdag 13december. De belangstelling was groot:88 deelnemers voor het klaverjassen en17 deelneemsters voor het sjoelen, alleen jammer dat 13 deelnemers moestenafzeggen wegens de heersende griep.Het was ook deze keer weer bijzondergezellig. Bij de sjoelsters won mevrouwGret met 982 punten de eerste prijs,mevrouw Verbruggen behaalde met956 punten de tweede prijs, mevrouw

Debevère werd een goede derde met955 punten en mevrouw Haas met 678punten kreeg de poedelprijs.

Bij de klaverjassers ontving mevrouwBeuzekom de poedelprijs voor de 3306behaalde punten, duidelijk beter was deheer Janse die met 5750 punten de eersteplaats bereikte. De tweede plaats met5459 punten was voor mevrouw Van deVoort en de derde prijs was voor de heerSchouten met 5346 punten.

Het bestuur van de afdeling Klaverjassen en Sjoelen wenst iedereen en in hetbijzonder al hun leden een voorspoedigen gezond 1996 toe.

Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom, voor informatie en aanmeldingtoestel 52370 de heer A. v.d. Poel voorzitter of 071-5177243 de heer M. Stokhuijzen secretaris.•

Een ballon, een balionnetje dat danst in de luchtMisschien wel een ballon van eenvan de medewerkers van het bedrijfsbureau van het MEOB? Alsje hem vond moest je het kaartjenaar Oegstgeest sturen.

Het bedrijfsbureau zal niet meer bestaanin de nieuwe Organisatie van hetMEOB-2000. Reden voor het personeelom alvast een soort afscheidfeestje tehouden, net voor de Kerst in 1995.Daarbij werden ballonnen opgelatenmet als doel: wie het verst van DenHelder neerkomt, die heeft gewonnen.Gelukkig voor de deelnemers stond ereen noordelijke wind en kwamen er driein België terecht en één in Zeeland.Aangezien die drie aan elkaar vast zaten, moesten de eigenaars, Ge Mulders,Jan van Egmond en Rob Wanschers eenfles wijn met drie delen. De troostprjsging naar Vic van Denzen, hij kwam inZeeland terecht, toch ook een heel eindin de goede richting. •

Effe wachtenDe Samenwerkende Centralesvan Overheidspersoneel sectorDefensie (SCOID) hebben destaatssecretaris J.C. GmelichMeijling een brief gestuurd waarin zij om opheldering vragen overde verplaatsing van MEOB-Onaar Den Helder.

De bonden hebben regelmatig overlegmet de staatssecretaris volgens de bij de

sector Defensie geldende overleg- enmedezeggenschapsregels. De Staatssecretaris is voorzitter van dit overleg metde sectorcommissie.

In de brief staat dat de voorzitter met hetbesluit voorbij gaat aan de regels, debonden vragen om een verklaring. Eenreactie werd op zeer korte termijn verwacht. Helaas, de staatssecretaris wasmet vakantie!•

1 1 1 1 1 1,

1 ~I .J—I . . I—I• 11E ~

Er zouden er maar vier terugkomen.

/ ,.1.’

,,~f,tLJ

10 januari 1996 MEOBTJEK

Page 11: MEOBtiek 01 1996

Eerste werkonderbreking in geschiedenis MEOBAlbert Vink op2O december 1995,de eerste werkonderbreking in degeschiedenis van het MEOB:“Fantastisch dat jullie met zo velen hier zijn. Wij voelen ons verraden, de roep om acties is groot.”

De aanwezige vakbondsvertegenwoordigers wisten te melden dat de bondenunaniem achter het personeel van demarinebedrijven in Oegstgeest staan endat ze de actie overnamen: “de stakingskassen zijn open! Wij zorgen ervoor datu naar de tweede kamer kunt!”

Michel Oskmam, CFO: “Opeens wasde werkgelegenheidssituatie in DenHelder zo nijpend geworden, dat destaatssecretaris niet langer kon wachtenen met een pennestreek de werkloosheid in Den Helder met een impulsmoest helpen. Dat daarmee een economisch gat valt in Oegstgeest, Leiden,Katwijk, Leiderdorp, Noordwijk, Voorschoten, Wassenaar en zo kan ik evendoorgaan, telt kennelijk niet. Om maarniet te spreken over de gaten die vallenin het leven van de medewerkers van hetMEOB in Oegstgeesten hun gezinnen.”

Xander van de Scheur, AbvaKabo:“Weet je waar wij echt de klere over inkrijgen. Dat iedere keer de mensen diedefensie overeind houden de dupe zijn.De dupe van de volkomen opportunistische politiek.” Zei Xander van de

Scheur van de vakbond AbvaKabo. Vande Scheur: “De dag na Sinterklaas deedde staatssecretaris van defensie zichzelfen de burgemeester van Den Helder nogeen cadeautje. U mag allemaal naar DenHelder vertrekken. Begrijp me goed, ikvind dat ook de werkgelegenheid in DenHelder heel belangrijk is. Maar niet tenkoste van werkgelegenheid in Oegstgeest. De staatssecretaris is waarschijnlijk de enige die een mooie Kerst heeft,je zou toch maar vijfhonderd kerstkaarten krijgen van je personeel.”

Meiilifl~.~coflOmlScOn~etroUW~

Maarten Koopman, CMHF: “De bonden weten officieel nog van niets. Wezullen moeten zien te achterhalen welkerationele besluiten achter het genomenbesluit ligt. Wij zullen jullie steun blijven geven.”

J. Veeren, AC: “Triest om het in de perste vernemen. Wat in Oegstgeest is, moetin Oegstgeest blijven.”

De afdeling ONNI was het eerste meteen spandoek. Maar de prijs voor hetmeest origineelste spandoek ging naarde afdeling verwerving: “Je bent eenrund als je met het MEOB stunt.”

De gezamenlijke bonden gaven achterafeen persconferentie onder leiding vanD. de Geus, woordvoerder van hetCFO.,

Meest origineelste spandoek, van de afdeling verwerving.

w~v £19 BEST

‘t ~ HUIS NIET 11111

De roep om acties is groot.

Inf1.

% ‘4~d’• ~‘~ .~;.

-- ~ E~N UND ALS JE ET HET MEI18 sTUtli

MEOBTIEK januari 1996 11

Page 12: MEOBtiek 01 1996

Oplevering Satcom-sinu.Iator bij Operationele Schooldoor: Ad van den Bergh, O&O

“Als je als school te horen krijgtdat je met het echte apparaatkrijgt, maar een computer metwat software, zijn de eerste reacties niet altijd even enthousiast”,waren de woorden van LTZ Vanden Akker van de OperationeleSchool tijdens de oplevering vande SATCOM-simulator op24 november.

Gelukkig vervolgde hij met: “intussenzijn de meningen drastisch gewijzigd.Zowel de instructeurs als de cursistenzijn laaiend enthousiast. Deze simulatorvoor de satelliet communicatie apparatuur biedt veel meer trainingsmogelijkheden dan de echte apparatuur ooit kanbieden”.

LTZ van den Akker doelde hierbij ophet feit dat met de door het MEOB vervaardigde SATCOM-simulator zomaarfrequenties en codes kunnen worden gewijzigd, er gecommuniceerd kan worden met een groot vermogen en allerleistoringen kunnen worden geïntroduceerd.

Ad van den Bergh met een modelvan de simulator. Ad: “Als je tegen

hem praat, gaat hij draaien.”

GlunderenDe aanwezige MEOBers stonden nadeze woorden te glunderen. Want juistdit was het kritische aspect geweest vanhet project: een klant die, vanwege eenontoereikend budget, wordt gedwongenmet een goedkoper alternatief te gaanwerken, zèlf te laten zien dat het nietalleen goedkoper maar zelfs beter is!

DankbaarNadat de heer Bleecke namens hetMEOB de trainer had overgedragen aande opdrachtgever (DMKMI’,VAPCOMSYS) in de persoon van de heer Boos-man, droeg deze de trainer weer overaan de gebruiker, de commandant vande OPSCHOOL KTZ Van der Hulst.Deze laatste toonde zijn dankbaarheidaan het MEOB door de twee medewerkers van het MEOB, Nico Carlie enHerman Boers, een bronzen legpenningvan de OPSCHOOL te overhandigen.Hierna hield de heer Hoefnagel een korte lezing over het verleden, heden entoekomst van de satellietcommunicatiebij de marine. De bijeenkomst werd naeen demonstratie van de SATCOM-simulator afgesloten met een drankje eneen hapje.

VervolgopdrachtMaar deze afsluiting betekent zeker nieteen verbreken van de relatie met deOPSCHOOL. Want het gevolg van het

enthousiasme bij de OperationeleSchool was dat er al snel werd nagedacht over een algemene communicatieapparatuur simulator (ACAS) waarbijalle, bij de KM in gebruik zijnde, communicatieapparatuur gesimuleerd zoumoeten worden. Het zou dan mogelijkmoeten zijn om de diverse apparaten tekunnen koppelen met elkaar, zodat bestaande configuraties aan boord van dediverse schepen in zijn geheel zoudenkunnen worden gesimuleerd. Dit ideeheeft de OPSCHOOL ingeschoten bijde Marine Staf (MARSTAF), die hiervoor inmiddels een stafeis heeft geschreven. Het wachten is nu op de beslissing (=toekennen budget) door deAdmiraliteitsraad. LTZ Van den Akkerwond er in zijn toespraak dan ook geendoekjes om en drong bij de aanwezigeheren Buzepol (MARSTAF) en Boos-man (plv hoofd WCS) aan op een positieve beslissing.

Het MEOB zal zeker een potentiëlekandidaat zijn voor het realiseren vandeze simulator. De sterke punten hierinzijnde gerealiseerde SATCOM-simulator en de gegarandeerde service. Vooralomdat dit project waarschijnlijk in fasenzal moeten worden geleverd en ook inde toekomst nieuwe apparatuur zalmoeten worden gesimuleerd, is het voorde KM veel voordeliger om dit projectin huis uit te voeren. Want inmiddels

“Deze simulator biedt veel meer trainingsmogelijkheden dan de echteapparatuur ooit kan bieden.”

12 januari 1996 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 01 1996

weet men ook in Den Haag maar al tegoed, dat het bedrijfsleven voor uitbreidingen en modificaties andere (= hogere) tarieven berekent dan in de offertevan het basissysteem worden opgegeven!

Uiteraard zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen op dit gebied. Over de SATCOM-simulator ende visie van de OPSCHOOL kunt u inhet januari-nummer van Alle Hens noghet een en ander lezen. +

Cursus: onderhoud aan warmtebeeldnachtkijker voor de Stinger.

Eric Paul Overdijk, Theo Juffermans, Gert van Egmond en Chrisvan Beelen hebben een korte cursus gevolg voor het geven van onderhoud aan een warmtebeeldnachtkijker voor de Stinger. Dezecursus werd gegeven door tweeAmerikanen van de firma Magnavox.

Verder deelnemers waren: op de eerstedag een officier van de luchtmacht, bijhet tweede gedeelte van de cursus de

heer Suikerbuik van DMKL en SMJRBijsterveld en SMJR Hardeman van785e ECW uit Eden. De laatste tweewerken bij de Stingertrainer. Dit is eenkoepel a la Omriiversum waarin realistische beelden het oefenen met de simulator heel echt maken.

Goed voorbereidDe nachtkijker is een lichtere versie metelektrothermische koeling vergelekenmet andere nachtkijkers die met eenkoelmotor zijn uitgerust. De kijkers zijn

door het ontbreken van een koelmotorniet alleen lichter, maar ook stiller. Voorde Luchtmobiele Stinger Teams diehiermee worden hiermee uitgerust alleen maar voordelig. De kijker wordtsamen met een nieuw radarsysteem, 1FFsysteem en een nieuw vizier ingezet. Delandmacht koopt er 32 en de luchtmachttwintig. De technici van het MEOB zijner op voorbereid om ze onderhoud tegeven.+

De stafkomt utoeTijdens de eerste de stafkomt naaru toe van 1996 is vooral besprokenwaarom we moeten doorgaan methet organiseren van het MEOB2000. Want het MEOB-2000 gaatgewoon door, evenals het SEWACO-bedrijf. Dit is verantwoord,gezien de ontwikkelingen binnenhet SEWACO-bedrijf en de herstructurering van de bevoorradingsfunctie.

Het formeren van een personeelsplanduurt negentien weken. Op 20mei 1996gaat het MEOB-2000 van start. Zestig ~

zeventig procent van het personeel gaatmet hun oude functie over naar de nieuwe situatie. Iedereen krijgt daar berichtover. De nieuwe unit-managers krijgenin week drie bericht over hun aanwijzing, de sectie-chefs drie weken later.Over de overige functies wordt een publikatie verwacht in week zeven.

De Begeleidingscommissie (BCOMEOB-2000) zal zich buigen over deplannen. In week negentien worden dedefinitieve plaatsingsbrieven verwacht.Aan alle personeelsleden is een overzicht gegeven van het tijdsplan en hoe

en wanneer eventueel bezwaren kunnenworden ingediend.

Den HelderHet MEOB moet naar Den Helderkwam bij iedere bijeenkomst ter sprake,dat houdt nu eenmaal iedereen bezig.Dat over vier of vijf jaar mensen naarDen Helder moeten is voor velen redengenoeg om elders een baan te zoeken.Vacatures die daardoor ontstaan kunnenalleen worden opgevuld door potentiëleherplaatsers en extern werven kan alleen als het nodig is voor de reorganisatie MEOB-2000.•

Stinger Night Sigh

1~ ~

MEOBTIEK januari 1996 13

Page 14: MEOBtiek 01 1996

Voor het eerst kerstmaakijd bij MEOB in OegstgeestDe eerste kerstmaaltijd in de geschiede- - -

nis van het MEOB op22 december 1995was een groot succes.Zeker driehonderdpersoneelsleden vande Vervoersdienst,het ETMAG en hetMEOB namen hieraan deel.

AMSTELVooraf kon een glühweinen een aperetief wordengenomen in het gastvrijeETMAG. H. Wessel,hoofd ETMAG: “DieAmerikaan Williams, dieweet tenminste hoe hethoort: “Merry Christmas!”, zei hij toen hijbinnenkwam.

In het bedrijfsrestaurantwerd een voortreffelijkenasimaaltijd geserveerddoor de stafleden, zij waren te herkennen aan eenkerstmuts.

ZwerversHet gezellige gebeurentrok drie zwervers aandie mee wilden eten. Hetgelegenheidstrio Moraal,Molenaar en Smit zagener echt uit als zwervers.Zo te ruiken liepen zij bijthuiskomst het risico verder een zwervend bestaan te moeten leiden.

De koks Schouten enDove kregen verdiendeen applaus. De hele organisatie was prima verzorgd. •

.t)

D

14 januari 1996 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 01 1996

“1Ijlll~

/ / L / 1

II

MEOBTIEK januari 1996 15

Page 16: MEOBtiek 01 1996

Nieuwjaarswens D 1 tDoor: Schout bij nacht ir. J.G.Nanninga, directeur materieelKoninklijke marine

Toen ik vlak voor de kerstdagenhet verzoek van uw hoofdredacteur ontving of ik ter gelegenheidvan het nieuwe jaar iets in uw MEOBtiek wilde schrijven, heb ikdaar even over moeten nadenken.Aan de ene kant doe ik zo ietsgaarne. Maar aan de andere kantwas ik het ook, die u op 7 december j.l. het slechte nieuws kwambrengen. Je vraagt je dan af: “Zitmen op een nieuwjaarswens vanmij te wachten?”

WACO-bedrijf samen) en het opgaanvan het MEOB-O in een interservicehogeronderhoudsbedrjf. De aanbeveling van de Projectgroep Onderhoud enLogistiek (POL) om Rhenen als locatievoor dit interservice bedrijf te bestemmen, werd door alle drie bevelhebbersgesteund.

Minst slechteDit verklaart misschien voor u waaromde marineleiding in uw ogen niet meerheeft gedaan om het MEOB-O in Oegstgeest te houden. De opgelegde bezuinigingen waren een feit en we kozen voordeze oplossing als de minst slechte uitdoelmatigheidsoverwegingen.

doen, deed zich dan ook in decembervan 1995 voor. De staatssecretaris besloot het MEOB-O integraal naar DenHelder over te brengen. Het socialeaspect voor de regio woog zwaarder daneen verminderde doelmatigheidsopbrengst en het persoonlijk belang vanhet in Oegstgeest werkzame personeel.Ik realiseer mij dat dit voor u niets verandert aan het feit van uw functie optermijn van Oegstgeest naar Den Helderverhuist en ook dat dit grote persoonlijke consequenties heeft. Wel wil ik op-merken dat het niet aangaat te twijfelenaan de integriteit van de staatssecretaris,omdat hij toevallig hiervoor burgemeester van Den Helder is geweest.

Eerst wil ik een stukje teruggaan in detijd. Het aanvaarden van de Defensienota in 1991 en de Prioriteitennota in 1993betekende een aanzienlijke verkleiningvan de krijgsmacht. Aangezien hetKorps Mariniers op sterkte bleef, kreegde rest van de marine, naast het verminderen van het aantal operationele eenheden, een 29 procent personele reductiete verwerken. U kent allen de hieruitvoort gekomen reorganisaties, zoalsMEOB2000, HBKM en de vorming vanhet SEWACO-bedrjf. Dat de gemeenteDen Helder voor wat betreft het verliesaan arbeidsplaatsen direct getroffen zouworden, was onvermijdelijk.

Fors inleverenBij het aantreden van het paarse kabinetKok in 1994 moest Defensie weer forsinleveren. De door de minister en staatssecretaris aangestelde taskforce kwamin november 1994 met een plan omstructureel 450 miljoen gulden te bezuinigen zonder dat de operationele capaciteit van de krijgsmacht verder werdverminderd. Dit betekende dus vermindering van de overhead en ondersteuning. Dat het materieel-logistieke functiegebied hierin een fors aandeel zouleveren was logisch gezien het grotedeel van het budget dat er in omgaat. Demarineleiding heeft zich bij het uitkomen van de zogenaamde November-brief vierkant achter het uitgangspuntgesteld, dat de bezuinigingen in de ondersteuning gevonden moesten worden.Voor de marinebedrijven betekende ditvorming van één marmne-onderhoudsbedrijf te Den Helder (Rij kswerf en SE

Zwakke regio’sDat de staatssecretaris vorige maandniet de aanbeveling volgde om het vierde bedrijf in Rhenen te plaatsen, maarterugging naar de optie om per krjgsmachtdeel te komen tot één onderhoudsbedrijf en voor de marine fysiekgeconcentreerd in Den Helder, had allesvan doen met een kabinetsverantwoordelijkheid om zwakke regio’s te steunen. En Den Helder kwam met namedoor extra verlies van arbeidsplaatsen inaanmerking voor steun. De laatste jarenleden vele initiatieven om nieuwe commerciële activiteiten naar Den Helder tekrijgen schipbreuk. De enige echte mogelijkheid om voor Den Helder iets te

VerhuizingIn de komende tijd zal een plan wordenopgesteld hoe en wanneer in de verhuizing naar Den Helder wordt voorzien,op welke manier de lopende reorganisaties worden voortgezet en de uiteindelijke reorganisatie tot de vorming vanhet ene marmne-onderhoudsbedrjf gestalte krijgt. Zodra hier en over het tijds-pad iets is besloten, zal ik u informeren.

Met het bovenstaande heb ik geprobeerd u in het kort een totaalbeeld tescheppen en ik hoop dat u enig begripkunt opbrengen voor de genomen besluiten. Ik wens u en de uwen eengezond en toch gelukkig 1996..

~,. .~::~:-~ -

Dit had de kerstkaart van het MEOB kunnen zijn.

16 januari 1996 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 01 1996

Dienstcommissie sprak gemeenteraad toeH. van Bree sprak op 21 december1995, namens de dienstcommissievan het MEOB, de gemeenteraadvan Oegstgeest toe tijdens de laatste raadsvergadering van 1995.

Van Bree: “De beslissing van de staatssecretaris om het Marine Elektronischen Optisch Bedrijf (vijfhonderd arbeidsplaatsen) te verplaatsen naar DenHelder is hard aangekomen. Is de werkgelegenheidssituatie in Den Helder zonijpend geworden dat de staatssecretaris niet langer kon wachten en met eenpennestreek de werkgelegenheid in DenHelder met een impuls moest helpen?Dat met deze pennestreek een economisch gat valt in de gemeente Oegstgeest en omliggende gemeenten teltkennelijk niet voor de staatssecretaris.Om maar niet te spreken van de onzekerheden waar de medewerkers van hetMEOB en hun gezinnen mee geconfronteerd worden.”

WerkgelegenheidVan Bree: “Geeft de staatssecretarismet dit besluit uitvoering aan defensie-beleid, dat erop gericht is werkgelegenheid te behouden? NEE, want tot voorkort verdedigde defensie haar beleid,dat zij geen werkgelegenheid binnenhaar eigen organisatie zou verplaatsenom een economisch zwakke regio daarmee te helpen. Hulp moest worden gezocht in vervangende werkgelegenheid,en niet in verplaatsen van defensiewerkgelegenheid.”

Van Bree stelde verder dat het verplaatsen van vijfhonderd arbeidsplaatsennaar Den Helder de werkgelegenheidsproblemen in Den Helder niet oplossen,omdat de mensen uit Oegstgeest methun baan mee gaan. Ook de werkloosheidscijfers en de prognoses voor detoekomst in Den Helder zijn niet zodramatisch. Een rapportage van hetLandelijk Bureau Arbeidsvoorzieninglaat zien dat de werkloosheid in 1993 inde regio Oegstgeest 4,9%, in de regioDen Haag 5,9% en in de regio DenHelder 5,5% was. Voor 2000 wordt datrespectievelijk 4,8% (daling 0,1%),8,2% (stijging 2,3%) en 5,1% (daling0,4%).

SchuivenVan Bree: “Heeft defensie van nu af aanhet beleid steeds met defensiewerkgelegenheid te schuiven als er maar voldoende druk op wordt uit geoefend? Ofheeft het gemeentebestuur van Oegstgeest te weinig gelobbyed voor het behoud van het MEOB in Oegstgeest?”

Verder deed hij een beroep op het college van B en W-en alle gemeenteraadsleden om hun formele en informele contacten richting provincie, tweede kameren politieke collega’s te gebruiken voorhet behouden van de werkgelegenheidbij het MEOB in Oegstgeest.

Samengevat gaf wethouder Kamphuis(VVD) de volgende reactie:

-Er zijn informele contacten geweestmet N. Buis, de vorige bevelhebber der

zeestrijdkrachten. Hij kan echter nietveel doen.-Er is een brief gestuurd naar de tweedekamer, voor heroverweging van het besluit.-De staatssecretaris is benaderd. Hij isechter niet bereid om hier wat aan teveranderen.-Het rapport van de Projectgroep Onderhoud en Logistiek (POL) is opgevraagd en nog niet ontvangen.-De Kamer van Koophandel onderzoektde spin off van deze verhuizing voor degemeente Oegstgeest.-Verder zijn er informele contacten metpartij-politieke vrienden in de tweedekamer.+

Het MEOB in 1998 een ARBO-dienstDoor: A. van de Poel, BVA.

Grote bedrijven moeten met ingang van 1 januari 1996 aangesloten zijn bij een ARDO-dienst.Voor de Koninklijke marine endus ook voor het MEOB geldt dezeverplichting pas met ingang van 1januari 1998.

1. Waar komt deze verplichting vandaan?2. Wat doet zo’n ARBO-dienst nu eigenlijk?

3. Wie bij de KM gaat hieraan invullinggeven?

1. Waar komt deze verplichtingvandaan?Met ingang van 1 januari 1994 is deArbowet ingrijpend gewijzigd. Dezewijziging had voor een belangrijk deelbetrekking op de uitvoering van de zogenaamde kaderrichtlijn van de Europese Gemeenschappen. Een van de wijzigingen betrof: de verplichte deskundigebijstand. Deze nieuwe verplichtinghoudt in dat de werkgever deskundigen

moet inschakelen die hem bijstaan bij deuitvoering van zijn verplichtingen opgrond van de Arbowet. Met ingang van1januari1996 is een groot aantal werkgevers (de zgn. klasse T bedrijven), verplicht zich voor de uitvoering van eenbasispakket voor arbo- en ziekteverzuimbeleid te laten bijstaan door eengecertificeerde Arbodienst. Deze verplichting geldt dus nog niet voor de KM.Dit neemt echter niet weg dat de KMook v66r 1januari1998 al moet zorgenvoor optimalisering van de arbeidsomstandigheden en zich bezig moet hou-

MEOBTIEK januari 1996 17

Page 18: MEOBtiek 01 1996

den met terugdringen van het ziekteverzuim en ziekteverzuimbegeleiding.

WerkgroepOmdat de Koninklijke marine op papieral een arbodienst had, maar niet voldeedaan de voorwaarden om voor certificering in aanmerking te komen, werd op 1februari 1995 de werkgroep herinrichting arbodienst ingesteld. Deze werkgroep moest nagaan of er binnen de KMvoldoende draagvlak aanwezig was omeen interne arbodienst KM op te richten.Tevens moesten zij de randvoorwaarden aangeven waaraan een dergelijkedienst moet voldoen en welke stappengenomen moeten worden om voor certificering in aanmerking te komen.

AdviesDe werkgroep heeft daarop met behulpvan een extern bureau (KPMG), dat veelervaring heeft op dit gebied, een adviesopgesteld waarmee het Arbodienst bestuur aan de slag kan. Het advies geeftondermeer aan dat een interne Arbodienst KM haalbaar is mits de KM-leiding bereidt is te voldoen aan de voorwaarden die in het rapport staanaangegeven. Nadat het Arbodienst bestuur zich over het rapport heeft gebogen zal het aan de Admiraliteitsraadworden aangeboden. Als deze met devoorwaarden instemt, kan daadwerke

lijk worden begonnen met het opzettenvan de Arbodienst KM.

2. Wat doet zo’n Arbodienst nueigenlijk?Het dienstenpakket van een Arbodienstomvat:- Het verlenen van medewerking aan

het verrichten en het opstellen van derisico-inventarisatie en -evaluatie inde arbeidssituatie.

- Het verlenen van bijstand bij de ziekteverzuimbegeleiding.

- Het uitvoeren van het vrijwillig periodiek arbeidsgezondheidskundigonderzoek.

- Het houden van een arbeidsgezondheidskundig spreekuur.

CertificeringIn het Besluit Arbodiensten zijn eisenvastgesteld waaraan een arbodienstmoet voldoen om in aanmerking te komen voor een certificaat. Het gaat hierbij om eisen met betrekking tot de deskundigheid, functionering en organisatie-enuitrusting.

Een arbodienst moet beschikken overeen certificaat waaruit blijkt dat hij voldoet aan de gestelde voorschriften. Certificaten worden voorlopig afgegevendoor de Minister van Sociale Zaken enWerkgelegenheid. Hiertoe is binnen het

ministerie een Project bureau Certificatie Arbodiensten (PCA) opgericht, datde aanvragen beoordeelt. Een certificaat wordt voor maximaal vier jaar afgegeven. Het PCA bestaat uit ambtenaren van de Inspectiedienst SocialeZaken en Werkgelegenheid (ISZW), zoals de vroegere Arbeidsinspectie tegenwoordig heet.

3. Wie moeten er zitting krijgenin de Arbodienst KM?Naast de deskundigen die het veidwerkgaan doen, heeft de Arbodienst Koninklijke marine ook een arbodienst bestuur.Dit bestuur bestaat uit de volgende personen:

Plaatsvervanger Bevelhebber Der Zee-strijdkrachten (BDZ), Hoofd afdelingPersoneelszorg, Hoofd Bednjfs Veiligheid en Milieu van Marstaf, HoofdDienst Bedrijfsgezondheid en Arbocoördinator KM.

Omdat de werkgroep in haar rapportheeft aangegeven dat invoering zo’ntwee jaar in beslag zal nemen dient nureeds een aanvang te worden gemaaktmet de invoering om straks aan de wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen. Ook het MEOB zal dan gebruikmoeten maken van de ArbodienstKM.,

KamerbezoekDoor: Wil van Elk

Gert Jan van Oven bracht op 5januari een oriënterend bezoekaan het MEOB. De heer Van Ovenwoont in Oegstgeest en zit namensde partij van de arbeid in de tweede kamer. Hij is via partijgenotenuit de gemeenteraad Oegstgeestgeinteresseerd gemaakt in onzeproblematiek.

Hij vond het vreemd dat het personeelvan het MEOB zo heftig reageert na hetbesluit van de staatssecretaris over DenHelder en bij het vermeend samengaanmet DELM in Rhenen niet. “Het adviesom naar Rhenen te gaan was geen besluit, maar een advies,” legde AlbertVink voorzitter van de dienstcommissiehem uit. “We waren al bezig om argumenten op tafel te leggen waarom ditadvies niet juist was. Het besluit van de

BeeldvormingA. Vink illustreerde hoe de geplandeverdeling van de verschillende onderhoudsbedrjven er uit komt te zien. Wel

Van Oven:”Jullie zijn toch al een paars bedrijf?”

staatssecretaris heeft alles in eenstroomversnelling gebracht.”

18 januari 1996 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 01 1996

tekende hij daarbij aan dat hij hetvreemd vond dat de Landmacht zelf kanbepalen wat zij met de vestigingen Don-gen en Leusden doet - en de Luchtmachtmet haar vestiging in Rhenen en Woensdrecht - terwijl de Marine de vestigingin Oegstgeest wel naar Den Helder moetverplaatsen. Samen met een korte rondleiding door het bedrijf kreeg Van Oveneen goed beeld over het onderwerp: Marine Elektronisch en Optisch Bedrijfmet de mensen en technieken.

Na de heer Van Oven zijn er ook contacten gelegd met de heer 1. Hoekemavan D66 en mevrouw A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven van het CDA,beiden hebben een bezoek gebracht aanhet MEOB. Ook zij merkten op dat hetMEOB eigenlijk al een paars bedrijf is.Leden van het actiecomité zijn op bezoek geweest bij de fractie van GroenLinks in de tweede kamer, mevrouw L.Sipkens en de heer H. Schoen. Hetwachten is nog op de heer M. de Doelvan de VVD. De bezoeken waren zeerverhelderend. Het CDA en Groen Linksspreken hun voorkeur uit voor een paarsbedrijf.+

Op 11 december 1995 kregen vijftien geslaagden van de cursus basis-elektronica (MEOB/PBNA)een certificaat uitgereikt.

P.J. Aarents gaf de praktijkiessen voordeze cursus, J. van Huut de theorielessen. Voor de vier modules, elektrotechniek, elektronica, praktijk elektronicaen speciale ontwerpen zijn mooie resultaten bereikt. Op één na zijn alle cursis

ten van het MEOB en het ETMAG geslaagd.

De vijftien geslaagden zijn: T. Borreman, P. van Duyn, A. van Egmond, G.van de Gugten, D. de Kreek, M. van derLaaken, F. van Leeuwen, C. Leugering,N. Moraal, R. Oldenburg, M. van Tongeren, 3. van Vliet, R. van der Vos, G.Wijling en R. Zoutebier.•

Certificaten cursus meetapparatuur“De optische cursisten hadden demeeste moeite”, zei A. van Duijvenvoorde bij de uitreiking vancertificaten van de cursus meetapparatuur op 12 december 1995.

Van Duijvenvoorde: “Zij die op hunwerkplek konden oefenen waren in hetvoordeel. Alleen theorie is niet voldoende voor een cursus meetapparatuur. Wekonden drie ochtenden praktijk geven,

maar tien ochtenden praktijk was betergeweest. Het enthousiasme was groot,er werd behoorlijk aan getrokken.”

J. van Huut had de coördinatie in handen van deze cursus: “Het sluit aan opde elektronica cursussen. Door verschuiving van werkzaamheden komentechnici in aanraken met meetapparatuur waannee ze onbekend zijn.”

Van de achttien cursisten behaaldenveertien een goed eind resultaat. H.Woerlee, 0. van der Laan en A. vanpolanen behaalden zeer goede resultaten. A. van Duijvenvoorde kreeg voorzijn inspanningen een cadeaubon. Degeslaagden: P. Borgo, M. Boskamp, H.Dorrius, W. van der Graaf, J. vanGrieken, W. Kuzee, 0. van der Laan, F.Meinema, R. Nieuwenburg, C. van derPloeg, A. van polanen, M. Uffink, H.van Valderen en H. Woerlee.

Certificaten cursus basis-ele i i nica

1

~t~’1

06s

MEOBTIEK januari 1996 19

Page 20: MEOBtiek 01 1996

Dienstcommissie MEOB bezoekt staatssecretaiisA. Vink, G. Molema, Th. denHaan en D. Havenaar, leden vande dienstcommissie, brachtenstaatssecretaris J.C. GmeilchMeijling op dinsdag 16januari j.1.een bezoek. De uitnodiging van destaatssecretaris kwam onverwachts. In eerste instantie wildehij niet praten over zijn plan omhet MEOB in zijn geheel naar DenHelder te verplaatsen, zelfs nietmet de bonden.

Achteraf bleek dat hij dat met de DC vanhet MEOB ook niet wilde. Hij is nietbereid om enige concessie te doen overzijn besluit. Gmelich Meijling werd tijdens het één uur en tien minuten durende bezoek bijgestaan door zijn woordvoerder de heer J. Veen enplaatsvervangend secretaris generaal H.Huishof.

WerkonderbrekingDe DC heeft op woensdag 17januari omnegen uur het voltallige personeel vanhet MEOB, ETMAG en de vervoers-dienst bijeengeroepen in het bedrijfsrestaurant voor een werkonderbreking.A. Vink heeft daar het gesprek met destaatssecretaris verwoord: “De eerstepaar minuten leek het wel een promotie-praatje over Den Helder. Hij noemdehet een mooie stad met een eigen cultuur...” Albert moest even wachten totde zaal weer rustig was. “...hij was zelfmet smart in zijn hart verhuisd naar DenHaag.” Ook toen Albert dat verteldemoesten de aanwezigen weer hartelijklachen.

Nul op het rekestA. Vink, voorzitter van de DC: “Wijkregen nul op het rekest. GmelichMeijling wilde wel praten over de randvoorwaarden, en een sociaal plan zoalshet Sociaal Beleids Kader (SBK). Ookgaf hij aan dat hij van het gemeentebestuur van Oegstgeest geen enkel verweer kreeg toen hij, een halfjaar geleden, hen te kennen gaf dat wat er ookgebeurt, het MEOB altijd zou verdwijnen uit Oegstgeest!”Wethouder Kamphuis van de VVD inOegstgeest wist daarop te melden dathet gemeentebestuur de nodige brievenheeft geschreven en na het persberichtover de overplaatsing voortdurend in deweer is om met de staatssecretaris incontact te komen. Kamphuis: “Wijhebben een rapport opgevraagd en totop heden moeten wij dat nog steedsontvangen, we horen gewoon niets!”

De overheveling van het MEOB past inde ogen van de staatssecretaris in detotale herstructurering van de krijgsmacht, immers: zo veel mogelijk clusteren van werkzaamheden, is de boodschap. Verder moest hij uitvoeringgeven aan een convenant tussen burgemeester Gmelich Meijling en staatssecretaris Baron van Voorst tot Voorst.Zelf vond hij dat hij het als burgemeester dus niet slecht had gedaan.

Belangrijkste conclusie uit het gesprekis dat de staatssecretaris een besluitheeft genomen en dat hij dat niet wenstterug te draaien. Wel is hij al bezig metonderhandelen over betere voorwaarden bij het overgaan naar Den Helder,bijvoorbeeld bemiddeling bij het zoeken naar werk voor de partners.

Het actiecomité verwacht veel van hetdoor diverse kamerleden beloofde debatin de tweede kamer. De staatssecretaris zal het vuur aan de schenen worden gelegd.

Op de vraag of iedereen naar Den Haaggaat om actie te voeren, werden massaalde handen opgestoken. Een datum wastoen nog niet te noemen. Op donderdag18 januari werd bekendgemaakt dat opwoensdag 24 januari met tien bussennaar Den Haag zou worden gegaan.

Frans de Kleijn zette het actiecomiténog even in het zonnetje met eentaart.

Er was veel belangstelling van de landelijke pers. •

k ESJ

UJS NIETna

.c~q

MeijlingEconomischo uwbaar

~

III.~.1 i

500 Functies naarHelders oord MEOBpolitiek vermoord

20 januari 1996 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 01 1996

De flopDoor: Loek van Winsen

ITjingPlotseling werd de stilte van de nacht verscheurd door een krachtigbelgerinkel. Het geluid kwam van een inbrekersalarm. “Inbrekers,” zeide vrouw geschrokken. “Kortsluiting”, meende haar echtgenoot. “Ikzal wel even kijken wat het is,” zei hij terwijl hij het licht aan deed.Maar in plaats van naar beneden te gaan manipuleerde hij wat met drieguldens, bladerde in een boek, las daar wat uit en zei toen: “Het zijninbrekers! Ik lees hier dat wij ons in een situatie bevinden die uitnodigend is voor inbrekers.” Hij greep naar de telefoon naast zijn bed enbelde de politie.

In dit verhaal neemt een merkwaardig boek een centrale plaats in. Het lijkt eensoort toverboek dat de gave der helderziendheid verleent aan de lezer, een boek datantwoord geeft op vragen.

VeranderingMen noemt dit boek Het Boek der Verandering. Duizenden jaren geleden kwamhet in China tot stand en daar kent men het als de 1 Tung, dat wil zeggen het klassiekeboek der verandering. De grondlegger van dit werk is Foe Hsi, geboren in 3322voor Christus. Ook tal van grote Chinese denkers worden met dit boek in verbandgebracht, onder andere Confucius. Het Westen werd echter pas ongeveer 150 jaargeleden met de wijsheden uit dit boek geconfronteerd. Nu, zo tegen het einde dertwintigste eeuw, consulteren velen over de hele wereld regelmatig de T Tung.

Zinvolle toevalWellicht heb je bij het lezen van het inleidend verhaaltje jeafgevraagd waarom iemand zo gek is om een spelletje te DE H~u.vAiL.

gaan doen naar aanleiding van een probleem. Wel, hetdenken dat iemand tot zo iets brengt is gefundeerd op dewet der synchroniciteit, of de wet van de niet-oorzakelijkesamenhangen in de tijd. Van deze samenhangen, dit zinvolle toeval, kunnen we gebruik maken. Bij iedereen speelt --; —.~.

toeval een rol. Voorbeelden daarvan zijner te over. Je denkt -

bijvoorbeeld aan een vriend die je jaren niet gezien hebt eneven later belt hij je op.

BewustDe 1 Tjing stelt je in staat je bewust te worden van wat jein feite al weet, maar nog niet zeker voor je is. Er ligt in hetbewustzijn, in de menselijke computer, blijkbaar veel enveel meer opgeslagen dan wij ons werkelijk bewust zijn,misschien wel alles wat mogelijk is. Dit wetende, is het inonze situatie interessant om de 1 Tjing te raadplegen overde vraag: Gaan we met zijn allen naar Den Helder?

Wie volgtHij heeft veel te vertellen en niet alleen over zijn werk,daarom geef ik de flop graag aan: Jan de Winter.+

MEOBTIEK januari 1996 21

Page 22: MEOBtiek 01 1996

Nieuwe bedrijfsmaatschappeijkwerker bij MEOB

Even voorstellen, mijn naam isFerry Caspersz. Ik ben 49 jaargeleden geboren in Soerabaya, gelegen in de gordel van Smaragd.Ben gehuwd en woonachtig inZoetermeer. Ik ben sedert 1 augustus 1995 bij het GewestelijkKantoor (GK) van de Maatschappelijke Dienst Defensie (MDD) teDen Haag als officier bedrijfsmaatschappelijkwerker (BMWer) geplaatst.

U zult zich afvragen vanwaar deze snelle wisseling van de wacht. Immers in dejuli editie van 1995 heeft de heer Brulszich voorgesteld als BMW-er. Welnu,ook bij de MDD zijn er de laatste maanden ontwikkelingen aan de gang dievoor de Gewestelijke kantoren diversegevolgen hebben. Zo heeft het GK-DenHaag personeelsuitbreiding gekregenwaardoor er opnieuw een taak- en ressortverdeling plaatsvond onder het personeel. Het feit dat ik de taak van de heerBruls overneem, heeft daar mee te maken.

LuchtmachtofficierHet zal voor mij als luchtmachtofficiereven wennen zijn om werkzaam te zijnvoor marinemedewerkers. Ieder krijgsmachtdeel heeft zo zijn eigen cultuurmet specifieke uitdrukkingen en kenmerken. Ik zal mij die in de komendetijd eigen moeten maken. Overigenslijkt het mij boeiend om in een anderkrijgscultuur werkzaam te zijn. Met allemedewerking van het MEOB-personeelzal het zeker lukken.

Kijkend naar het toekomstig werk bijhet MEOB, kom ik in een tijd waarinveel op het spel staat voor het personeel

en haar achterban. Door het eventuelevertrek van het MEOB naar Den Helderzijn er veel vragen gerezen. Te denkenvalt aan ver(her)plaatsing en de daarmee gepaard gaande verhuizing. Erkunnen vragen zijn omtrent nieuwewoonplaats, scholen voor de kinderen,werkgelegenheid voor de partners etc.Ik kan mij indenken dat er personeelsleden zijn die hierover willen praten, diezelf of met hun partner nog geen antwoord of oplossing hebben voor hunvragen c.q. problemen en daarvoor eenberoep willen doen op de BMW-er. Ikzal dan trachten samen met hen naar eenoplossing te zoeken waarbij de eventuele medewerking van de MEOB-leidingonontbeerlijk is.

SpreekuurOp de spreekuren op maandag en donderdag van 13.00 tot 16.30 uur ben ikvoor u bereikbaar bij het MEOB in gebouw Pascal. Voor afspraken kunt u mijbellen in Den Haag 070-3187440, maaru kunt ook onaangekondigd op hetspreekuur verschijnen.

Tenslotte spreek ik de hoop uit op eenprettige samenwerking met u.+

Bewe~ j~ imula i r voor optische systemenDoor: Wil van Elk

Bij de afdeling Groot Optiek(OGRO) werd op 11 januari ji.een bewegingssimulator voor optische systemen van de Leopard-2tank geplaatst. Dein Frankrijk bijde firma Newport gebouwde simulator werd na twee dagen intensief meten en uitrichten op zijnplaats verankerd. Dit stelwerkwerd uitgevoerd door twee technici van de firma zelf.

“Het was een uitdaging voor de firmaom dit te bouwen”, zei Erik Keune vande Nederlandse vertegenwoordigingvan Newport. “Het MEOB stelt hogeeisen aan de installatie, zowel de dynamische als de statische eisen warenmoeilijk te verwezenlijken”, aldus Keune die het bouwen van zo’n nauwkeurigtestopstelling ook ziet als een leerpro

ces. De firma is gespecialiseerd in hetbouwen van positioneer- en bewegingssystemen, zowel mechanisch als elektronisch, met een hoge precisie.

Bewegen is vooruitgaan“Bewegen is vooruitgaan”, stelt Benvan Walraven, hoofd Natuurkunde bijhet MEOB. “We zijn met afdeling manoeuvres van de directie materieel koninklijk Landmacht (DMKL) al sinds1972 bezig met het opzetten van herstelaan optronische systemen van de Leopard-2. Vooral met de heer W.B. deJong van Logistiek DMKL is hieroverintensief overlegd. Deze simulator is dekroon op dat werk.” Van Walraven ziethet ontwerp als een belangrijke stapvoorwaarts in het proces om het herstelvan alle optronische eenheden, vooraldie van de Leopard-2, te doen in detoekomst.

De opstelling is gemonteerd op een forse granieten basis. Deze basis staat opeen trillingarme vloer die los ligt van derest van de vloer in het gebouw. Debewegingen die worden gesimuleerdzijn in twee richtingen, in de breedte(azimut) en de hoogte (elevatie). Simpelgezegd: nee schudden en ja knikken,maar dan met een krankzinnige nauwkeurigheid. De twee richtingen staanhaaks op elkaar met een nauwelijks temeten afwijking. Van Walraven: “Deuitkomst van een stabilisatietest, vaneen Peri-R17 periscoop of van een spiegelkop van een laserafstandmeter, is eenmaat in hoeverre een schutter in eentank op het doel gericht blijft, hoe grillighet terrein ook is waarin hij rijdt.”

AfstudeeropdrachtWalter Kipping van de Technische Stafonderzoekt samen met Kees Butter vanNatuurkunde welke signalen uit de te

22 januari 1996 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 01 1996

~N~J

[lflfl

De opsteffing is gemonteerd op een forse grameten basis.

testen richt- en waarnemingsperiscopenmogelijk gemeten kunnen worden.Kees Butter: “Het moet uiteindelijk betrouwbare metingen opleveren waarmee bepaald kan worden of een apparaat aan zijn specificaties voldoet. Hetkan een diagnosetest zijn bij binnenkomst van het apparaat, maar ook bij hetopleveren van een gerepareerd apparaat.” Walter zal de software gaan Ont

wikkelen voor de testprocedures. Het istevens zijn afstudeeropdracht voor deHTS. Walter Kipping: “Ik hoop overeen halfjaar klaar te zijn met deze opdracht.”

De firma Newport is er in geslaagd omeen testopstelling te leveren die weltwee keer zo nauwkeurig blijkt te zijndan de gestelde eisen. Volgens de heerKeune ligt de nauwkeurigheid aan degrenzen van wat nu te maken is, “veelnauwkeuriger kan niet!”, zei hij dan ookmet klem. Een systeem het MEOBwaardig.+

Commandol9sseling bij MBG. van Duyvenbode is per 1 januari 1996 de nieuwe groepscommandant van het Marine Bewakingskorps bij het MEOB.Hij lost W. de Best af die tot dietijd sleutelbeheerder en plaatsvervangend groepscommandant was.

De Best: “Ik ga het een poosje rustigeraan doen met een dagdienst op De Komin Wassenaar. Ik ben daar de vaste man,daar ben ik de baas. ‘s Avonds wordt erovergeschakeld naar de centrale meldkamer in Den Helder.” Aldus W. deBest, die er inmiddels 37 dienstjaren opheeft zitten. Hij heeft gediend bij dekoninklijke landmacht, de PTI’, achtjaar op De Kom tot 1985 (hij is daar dusterug op zijn oude stek) en na een periode op Sirius MVKV kwam hij in 1993bij het MEOB.

Selt-supportingG. van Duyvenbode is vanaf 1 januarigroepscommandant van het MEOB enNora. Van Duyvenbode: “Wij zijn danself-supporting, net als het marmnevliegkamp Valkenburg. Als straks het hoofdkwartier in Den Helder volledig draait,

~.

~ag~

v.l.n.r.: De Best en Van Duyvenbode, de gaande en de komende man.

hebben we hier twee regio inspecteurs,een hoofdinspecteur en een inspecteurdie mobiel is. In Den Helder is meneerHobijn Hoofd Operationele Dienst geworden.

Medio februari zal de nieuwe beveiliging operationeel zijn. Voor de omwonenden van het MEOB zal er eenopen dag worden gehouden om ze gerust te stellen.”+

MEOBTIEK januari 1996 23

Page 24: MEOBtiek 01 1996

Door: Anka Riedel

Hydro Agri is een trainingscentrum voor allerlei bedrijfshulpverleningtrainingen, gevestigd ineen voormalige kunstmestfabriekin Vlaardingen.

Tijdens een in juli 1995 gehouden oefening in gebouw Huygens bleek dat erwat mis was met de samenwerking tussen de verschillende groepen hulpverleners bij het MEOB. De Bedrijfshulpverlening (BHV) bestaat uit EHBO-ers,redders en bedrijfsbrandweerlieden.Tijdens een brand of andere calamiteitmoeten deze groepen uiteraard goedkunnen samenwerken. Van essentieelbelang hierbij is bovendien een goedeleiding en coördinatie.

Op twee maandagen in november 1995gingen twee groepen van elk ongeveertwintig MEOB-ers en ETMAG-ers meteen KM-bus naar Vlaardingen voor eenuitgebreide trainingsdag. Schrijver de-zes woonde één van deze dagen bij. Ookhet uitgenodigde lid van de ARBO- enmilieucommissie zei achteraf dat hij eenleerzame dag had gehad.

BrandwondenDe ochtend begon met een uur theorieover kleine blusmiddelen. Wist u bijvoorbeeld dat u een C02-blusser nooitmag gebruiken op mensen? Doordat deCO2 een temperatuur heeft van tachtiggraden Celcius onder nul, veroorzaaktdeze ernstige brandwonden. Voor brandzijn drie dingen nodig: hitte, zuurstof enbrandstof. Een brand kan bestredenworden door één van deze drie weg tenemen. Maar dat lijkt eenvoudiger danhet is. De categorie brandstof is onderte verdelen in vier verschillende soortenbrandstof: vaste stoffen, vloeistoffen,gassen en metalen. Welke blusser gebruikje nu voor welke brand? Hiernaastvindt u een overzichtje, waarbij de matevan geschiktheid (+) en ongeschiktheid(-) van de blusmiddelen is aangegeven.

U ziet dat Halon voor alle brandstoffeneen prima blusmiddel is. Maar ... Halonis milieuschadelijk en veroorzaakt hetgat in de ozonlaag. Daarom is Halontegenwoordig nagenoeg overal verboden. De beste blusser voor bij u thuis is

volgens de docent van Hydro Agri (eenbrandweerman uit de regio) een poederblusser van minimaal twee kilo. Deze isin een navulbare uitvoering te koop voorongeveer honderdtwintig gulden. Nietveel geld, als u bedenkt dat u daarmeeveel schade en ellende kunt voorkomen.

PraktijkoefeningenNa de theorieles begaf de groep zichnaar buiten voor een aantal praktijk-oefeningen. Er werden op verschillendeplaatsen gecontroleerde brandjes aangestoken die wij om de beurt moestenblussen met verschillende blusmiddelen. Wat op mij de meeste indruk maakte, was een brand in een afgesloten container met twee verdiepingen, smalletrapjes en zonder verlichting. Het werdzo heet in de container dat je je tranendeogen bijna niet open kon houden. Tochlukte het om het brandje te blussen enongeschonden uit de container te komen. We hadden uiteraard wel allemaalbeschermende kleding aan. Een brandweerpak, handschoenen, laarzen en eenhelm.

Na een uitgebreide broodmaaltijd (jekrijgt flink honger van brandjes blus-

sen!) gingen we naar een oud gebouwmet een kelder, enkele verdiepingen eneen heleboel kleine, smalle trappen. Erwaren twee uitgebreide oefeningen inscène gezet. Brand blussen hoefde nietmeer, maar er moesten drie slachtoffersgezocht.en gered worden. Hierbij bleekduidelijk hoe ontzettend belangrijk eengoede coördinatie was. De eerste oefening vond plaats in de kelder. Het waser stikdonker en overal lagen pallets omhet ons moeilijk te maken. Het duurdelang, te lang, voordat alle drie de slachtoffers waren behandeld en veilig naarbuiten waren gebracht. Dit waren allenLotus-slachtoffers, mensen die bij ditsoort oefeningen als slachtoffer fungeren, soms zo levensecht met gekerm enbloedingen dat de rillingen mij over derug liepen.

De persluchtmaskerdragers waren bezig met een andere oefening. Zij moesten in een donker gebouw, waar eengrote stapel pallets in brand was gestoken en het erg heet werd, met persluchtcylinders op hun rug (gewicht bijna 10kg!) een slachtoffer zoeken, dat er uiteindelijk niet bleek te zijn.

ydroA~°~I.

Tî1

S’

water poeder CO2 schuim Halon

A. Vaste stoffen + + - + +

B. Vloeistoffen - + + + +

C.Gassen - + + -

D. Metalen — - -

(E. Elektra — + + + +)

24 januari 1996 MEOBTIEK

Page 25: MEOBtiek 01 1996

Daarna was er nog een grote oefeningmet zijn allen. We werden in drie teamsverdeeld, één team per verdieping, elkbestaande uit EHBO-ers, redders enbrandweerlieden. We moesten in eendonker, onbekend gebouw drie slachtoffers zoeken. Via walkie-talkies hiel

den de teamleiders contact met de algemeen coördinator. Deze oefening verliep beter, de slachtoffers waren snelgevonden en verbonden. De communicatie liep goed, maar het was een zwareklus om iedereen op de brancards denauwe trappen af te dragen.

Na afloop van deze oefeningen kregenwe nog een welverdiende kop koffie enwerd de dag geëvalueerd. Onze docentwas tevreden, en alle deelnemers kregeneen certificaat als bewijs van hun deelname. Moe maar zeer voldaan lieten wijons terug naar Oegstgeest rjden.•

Burgemeester Scheenstra vanOegstgeest reikte op 23 november1995 medailles uit aan vrijwilligers van de Bedrijfs Hulp Verlening (BHV).

In een korte toespraak herinnerde deburgemeester aan het ontstaan van debedrijfshulpverlening uit de OrganisatieBescherming Bevolking zo net na deoorlog. Hij vindt het een nuttige Organisatie. Eens in de vijf jaar krijgen devrijwilligers een kopje koffie met gebaken herinnering aangeboden voor hunnuttige vrijwilligerswerk.

Al een tijdjeDe heren J. Haar (30 jaar sinds 1 juni1994), H. Oostwouder (15 jaar sinds 2augustus 1994), W. de Winter (15 jaarsinds 1januari1994), 0. Bakkenes (15jaar sinds 1januari1995) en J.L. Zwanenberg (20 jaar sinds 1 februari 1995)kregen hun herinneringsspeldje van de

burgemeester. Aan de jaartallen is tezien dat de burgemeester best eerder hadkunnen komen. Wim de Winter kreeg ‘savonds bij de vrijwillige brandweer in

Oegstgeest het predikaat brandmeester.Per 1 januari 1996 is hij dan ook alszodanig in dienst.+

MEOB onderwerp in Ontbi t tv KRO

1

LIEVER DE LU’ IN

—. ‘bcndi;

-‘t---

Interviewer Herco van Houdtstond op 17 januari vanaf hetMEOB met een satellietverbinding in contact met DieuwertjeBlok in de studio. Hij werd bijgestaan door cameraman Yusufi entechnici die voor de verbindingenen montage zorgden van een stukje ontbijt tv op het MEOB.

Personeel van Natuurkundige en Nautische Instrumenten (NNI) waren om zeven ‘s morgens al aanwezig, zij wildengraag meewerken aan de opnamen.Op een tafel stonden gekookte eierenvoor de liefhebbers het was immers ontbijt tv!

— — —Van Houdt interviewde Albert Vink,voorzitter van de dienstcommissie,

Vrijwilligers Bedrijfs Hulp Verlening (BHV)

A

MEOBTIEK januari 1996 25

Page 26: MEOBtiek 01 1996

Kamphuis, wethouder voor de VVD inOegstgeest en de heer C. Broeksma secretaris van de Kamer van Koophandel.

“Dat lijkt wel op zo’n ding voor mijncamera met al die draadjes,” zei came- ~raman Yusufi over een koersindicator ~van een Orion.

Het MEOB is blij met deze landelijke _______ _____________

belangstelling.•

Spandoeken trekken veel belangstelling van de voorbijgangers. Ze tonenhoe het personeel van het MEOB denkt over de plannen van de

staatssecretaris, om het MEOB met personeel en al naar Den Helder teverplaatsen.

•1

~ .:~.— ~.1’~

.;‘

4

--

W. van Kinschot (links op de voorgrond), hoofd Bedrjfs Economisch Beheer (HBEB) verlaat per 1 januari hetMEOB. L. van der KJauw (derde rechts van bovenaf) neemt zijn functie waar. Met een etentje hebben de

personeelsleden van BEB afscheid van hem genomen. Voor het geven van advies aan de MEOBtiek neemt W.Haazebroek het van hem over.

-~ »:1

1 - --~-~ — . -t. -~ ~—- ~ ‘ ~

— 1 ~ 1 ~ ~ ~I~vJ ~ ~ 1 1MEOB EG~NEE~~DI T“~-P-~ q~Nø~G -

EMEN~ ,iE~tLlNG ~

~:j~ [ji ~i ~ G~Js~A!~ -

\ ~N~HELDEREÏKOEF1 .~-‘ .,:.~

x ~ -‘r,~? ‘:-/~~-.~-..

.~ ~y -•...~B

• u

S

26 januari 1996 MEOBTIEK

Page 27: MEOBtiek 01 1996

Puzzelhoek

Horizontaal

1 Een activist aan de zeekust 2 Verbond, Leef-kring, Soort stof 3 Geladen deeltje, Veter, Snoep-je 4 Omlijsting, Kinderziekte, Lichaamsdeel 5Voedsel, Wettelijk aansprakelijk, Vennootschap,Grote staat, Slaghout 6 Rom. Rijk, Ten bedragevan, Ragout van wild, Motorrace, Voornaam-woord, Vennootschap 7 In herinnering, Part,Voornaamwoord, Groenten, Hetzelfde, Lidwoord8 Kijkkast, In overleg, Ziekenhuisspecialisatie,Rom. Rijk 9 Nageslacht, Marine sanatoriumfonds, Trap, Bodembedekker 10 Inhoudsmaat,Voorzetsel, Metaal, AC Ziekenhuis Leiden, Haarpluk, Ned. Indië 11 U edele, Iemand met verfijnde smaak, Woede 12 Landenteken, Titel, Moeson(nat.), Bloeiwijze 13 Voedsel, Voegwoord, Beneden, Voegwoord, Noot 14 Afkorting, Geluid vande ezel, Dier, Groot water, Water in Friesland,Onbep.voorn.woord 15 Bedrijf met auto’s

ivniir~ii

1 Maker van zoetstof 2 Onderzoekinstelling,Wordt niet gespaard, Plant 3 Rom. Rijk, Afkorting, Droog stuk in zee, Rom. Rijk, Boom,Mengsel 4 Heldendicht, Keukengerei, Streling 5Namiddag, Grondstof van ijzer, Vogel, Dienstplichtig marine officier 6 Uitgesloten door vals-spel 7 Gulden, Vlechtwerk, Springstof, Niet verkeerd 8 Afkorting, Omroep, Namiddag, Term bijkopen van huis, Zonnegod, Kop, Voornaam-woord 9 Installatie dat beelden en geluid transporteerd 10 Uitgang, Soort onderwijs, Inhoudsmaat, Afkorting, Telwoord 11 Afkorting,Hindernis, Eb/vloed, Dier 12 Afkorting, Vogel,Afkorting, Rivier 13 Letterschrift van een taal,Vreselijke storm, Noot 14 Bier, Sterke druk,Slotwoord 15 Wordt opgehangen bij hoogtijdagen

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

12345678901231ANSTERDAMTIEL2MUSSELEXEEFDE3 ENKHUIZENGLEE4 RTEIWWALREECU5 SANTFOORTLAUW6 FR.ANEKEREENPA

Oplossing inleveren, uiterlijk29 februari 1996 bij:

Sonja Vlieland, afdeling ORKC.

Puzzel ladder~4 Hr. J.W. Ruben4 Hr. 3. van der Zalm4 Hr. R. Bekkers5 Hr. E.J. van Leeuwen5 Hr. G. Wesselius5 Mw. P. van der Geest8 Mw. J.M. Ruben-van Noord

13 Mw. P0. Grootjans-Martens14 Mw. J.A.M. Kühn-Grootjans14 Hr.A.Bal16 Hr. R.L. Schippers16 Hr. C. de Graaf17 Hr. R. van Daalen18 Hr. C. Ouwehand18 Hr. P. Guyt19 Hr. C. Haasnoot20 Mw. P.M. van Duyvenbode21 Hr. P. Dijkdrent21 Hr. P. Middelkoop22 Hr. J.J.J. Mullers23 Hr. D.R. v.d. Neut24 Hr. C. Moraal26 Hr. J.W. de Groot26 Hr. D. van Schooneveld27 Mw. C. Schipper-van Duin27 Mw. M. Glasbergen27 Mw. C. de Boer30 Hr. AL. Sneeuw

Met puntenverlies:Hr. W. KippingHr. C. ButterZonder puntenverlies:Hr. C. Moraal

1 UVU V~L~J~ .LtÇ.8OEGSTGEESTEED9RTGRONINGENLE

1 OTERAPELENOZON1 1BR.AKELARMUWPO12ROTTERDAMDOEK13EPEERNESIELNS14DENHAAGAVALDE15ANEALVERNAEEL

1t1 f25,00

f 15.00

f 10,00

MEOBTIEK januari 1996

Page 28: MEOBtiek 01 1996

Ambtsjubilea40 jaarG. KleinjanM.M. de Rapper

21/2 jaarJ. Doove PZ/KANTINE

WachtgeldNUTM.M. de Rapper ADV/SRE

OntslagW.J. van KinschotA. GuijtM.V. HiralalE. HuberP. Wijker

“Mijn vader werkt hier ook”, zeiHanny Hoogduin bij het sollicitatiegesprek bij Personeelszaken,“maar die weet niet dat ik hierkom solliciteren.”

Hanny is door bemiddeling van SybrenDijkstra van het Bureau Arbeidsintegratie Zuid Holland West bij het MEOBtewerkgesteld. Het bureau maakt deeluit van een aantal stichtingen die eengevarieerd pakket zorg- en dienstverlening biedt aan mensen met een handicap. De heer Dijkstra: “We onderhandelen met bedrijven om mensen met een

i

handicap bij hen onder te brengen meteen eventuele kans op een plaats op dereguliere arbeidsmarkt. Momenteel zijnzo’n honderd personen bij diverse bedrijven aan het werk. Ze krijgen vaakeen coach mee die ze begeleidt op dewerkplek. Met Hanny gaat het goed bijhet MEOB, zij heeft geen directe begeleiding nodig, ze heeft dan ook al denodige ervaring.”

Hanny werkt sinds 27november1995in het bedrijfsrestaurant als algemene assistente.+

Colofon]Redactie:Hoofd- en eindredactieen vormgevingW.J. van Elk

Vaste medewerkersA.J.M. Koek (PVMBO)H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)Mw. S. Vlieland (Puzzel)A. Vink (DC)P.R. Hogendoorn (Directie)E.M.L. Geerlings (PZetters)J. Bakker (Oldtimers)W. Haazebroek (Advies)

Medewerkers aandit nummer:A. van de PoelA. RiedelM. StokhuijzenSBN ir. J.C. NanningaC.A.A.M. van WinsenA. van den BerghC.F. VerbokkemF. Caspersa1. Flohr

Redactie-adres:Redactie MEOBTIEKPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 07130-52289

Foto’s:Wim Borst (Audio VisueelCentrum MEOB)en van particulierenTypewerk en verzending:Secretarie MEOBDrukwerk:Dekker, NoordwijkCartoonGerrit Hogebooni

Kopij voor het volgende nummervan MEOBTIEK inzenden

uiterlijk: 29februari 1996

Naam:Functie:In dienst:Vorige werkkring:Is gek op:Heeft hekel aan:

Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Hanny Hoogduin.Assistente bedrijfsrestaurant.27-11-1995.Kinderdagverblijf Katwijk.Sporten.Mensen die achter haar rug om kletsen: “dat kunnen zeook recht in mijn gezicht zeggen!”Nasi.Judo. (Ze heeft half groen/half blauw).Vaste baan.

De redactie beslist over het al danniet plaatsen of bewerken vaningekomen rtukken en behoudt

zich alle rechten voor.

PZ-ters

PB/ORLADV/SRE

20-01-9631-01-96

11-12-95

01-02-96

01-01-9601-02-9601-02-9601-02-9601-02-96

HBEBPB/CRYADV/SIBPB/KMPPB/CRY

Wifiem ~st van niets

:.:~

28