MEOBtiek 01 1997

24
t— ~I--; ~ MEOB Ifek ~~1 ._.1 In dit nummer: Blz. 2 Nieuwjaarstoespraak DMEOB hield op maandag 6 januari zijn nieuwjaarstoespraak. Blz. 4 De DC krant Albert Vink met de laatste mededelin gen uit het DC-gebeuren. Blz. 7 Sociaal Plan MEOB Defensie presenteert mager Sociaal Plan voor het MEOB. Blz. 8 Van Laarhoven Ridder Koos van Laarhoven kreeg op 17 de cember een lintje. Blz. 10 YPR’s op tijd gereed Wederom moesten YPR-voertuigen worden aangepast voor Bosnië. Blz. 12 Sint Nicolaasfeest Het was een geslaagd Sint Nicolaas feest op 27 november 1996. Blz. 17 Wisseling van de wacht Het MBK heeft nieuwe collega’s. Op 1januari nam Group4hetover van VNV. Blz. 20 Wildbingo-dansant Het was ouderwets gezellig tijdens de BingovandePVop2l december 1996. ¶- = -: ~ ~:::‘ En nog veel meer. ME BTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN ET MARINE ELEKTRONISC EN OPTISCH BEDRIJF t t t 4.-- - e t 1 :1 1’ / ~1%~ /1

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 01 1997

Page 1: MEOBtiek 01 1997

t—

~I--; ~

MEOB Ifek ~~1

._.1

In dit nummer:

Blz. 2 NieuwjaarstoespraakDMEOB hield op maandag 6 januarizijn nieuwjaarstoespraak.

Blz. 4 De DC krantAlbert Vink met de laatste mededelingen uit het DC-gebeuren.

Blz. 7 Sociaal Plan MEOBDefensie presenteert mager SociaalPlan voor het MEOB.

Blz. 8 Van Laarhoven RidderKoos van Laarhoven kreeg op 17 december een lintje.

Blz. 10 YPR’s op tijd gereedWederom moesten YPR-voertuigenworden aangepast voor Bosnië.

Blz. 12 Sint NicolaasfeestHet was een geslaagd Sint Nicolaasfeest op 27 november 1996.

Blz. 17 Wisseling van de wachtHet MBK heeft nieuwe collega’s. Op1januari nam Group4hetover van VNV.

Blz. 20 Wildbingo-dansantHet was ouderwets gezellig tijdens deBingovandePVop2l december 1996.

¶-

=-: ~ ~:::‘ — —

En nog veel meer.

ME BTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN ET MARINEELEKTRONISC

EN OPTISCH BEDRIJF

tt t

4.--

•- e

t

1

:11’

/

~1%~

/1

Page 2: MEOBtiek 01 1997

Nieuwj toespraak: Een veel bewogen jaarDoor: ir. P.R. Hogendoorn, DMEOB

We hebben een veel bewogen jaarachter de rug. Start nieuweMEOB, wennen nieuwe functies,nieuwe werkgroepen, nieuwe afspraken en nieuwe uitdagingen.Alle acties rond het besluit vanstaatssecretaris Gmelich Meijlingons naar Den Helder te verplaatsen. Daar tussen door hebben zo’nzeventig mensen het bedrijf verlaten vorig jaar en hebben wij de ontstane gaten zo goed mogelijk gedicht door interne overplaatsingenen inhuur van uitzendkrachten.

Dan heb ik het nog niet eens over deproblemen bij de kerstmaaltijd. Desondanks ging het werk toch gewoon door,meestal zonder al te veel problemenvoor onze klanten. Maar hier en daar isde rek er echt helemaal uit, wordt de pijnvoelbaar en daar zullen we dit jaar wataan moeten doen.

In dit jaar zullen we ons ook niet hoevente vervelen. Het is onvermijdelijk dat1997 en ook de komende jaren zullenworden overschaduwd door de verplaatsing van het MEOB naar Den Helder.Allereerst verwacht ik dat deze maandde inhoud duidelijk wordt van het sociaal plan, dat zal gelden voor de verplaatsing. (Het plan is inmiddels aangeboden

en wordt aan het eind van deze maandbesproken.) Begin februari zal eindelijkde reorganisatie HBKM worden afgerond en zal het ETMAG deel van deOUMAT van het MEOB worden.

Delen van de nieuwe organisatie in DenHelder, SMER, zullen worden ingevuld. Een aantal van u zal daarbij betrokken zijn: programma van eisennieuwbouw, maar ook de organisatiestructuur, bemanningslijsten en fiffenzullen worden opgesteld. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor SMER maarook voor de integratie van MVKK metde PU/AVIONICA en dat geldt net zogoed voor het samengaan van het Arsenaal met het ETMAG.

Ook dit jaar zullen er veel mensen hetMEOB verlaten. Dat is jammer voor hetMEOB, want daarmee verdwijnt veelkennis en ervaring. Maar we zullen ookveel nieuwe mensen het MEOB binnenhalen, niet alleen uitzendkrachten, maarook vaste krachten. En dat is goed voorhet MEOB, want daarmee ontstaat verjonging en vernieuwing. En dat hebbenwe hard nodig. We hebben immers ingeen jaren mensen van buiten kunnenhalen. En op den duur ontstaat dan eensoort geestelijke inteelt binnen het bedrijf en dat is heel erg slecht. Het is goedom vers bloed binnen te halen.

Ook krijgen we dit jaar verkiezingenvoor de DC. U hebt afgelopen jaar gezien hoe belangrijk een goede DC is.Zonder hen hadden wij nooit zoveeltam-tam rond het besluit van de staatssecretaris kunnen maken. En zonder aldie tam-tam was er geen sprake geweestvan een speciaal sociaal plan voor hetMEOB, en van een baangarantie. Bij ditalles is ook de steun van de vakorganisaties onmisbaar geweest. Zonder henhadden wij nooit zo’n indruk in hetHaagse kunnen maken.

En ook dit jaar—en de komende jaren —

hebben we de dienstcommissie en devakorganisaties hard nodig bij het behartigen van de belangen van ons allemaal. Ik wil u dan ook allemaal dringend oproepen: wordt lid van eenvakorganisatie als u dat nog niet bent!Stel u zelf verkiesbaar voor de DienstCommissie verkiezing als u denkt dat ueen bijdrage kunt en wilt leveren aan diebelangenbehartigingen. En tenslotte, gain ieder geval stemmen op 23 mei.

Dames en heren ik wens u een voorspoedig en gezond nieuwjaar toe, metvoldoende uitdagingen en af en toe nogwat te lachen, al was het maar om dekerstmaaltijd, PROOST.+

Op de voorpagina

Bovendste foto: Het is goed te zien hoe dewoningbouw in de Morsebelpolder opruktrichting het MEOB. Op de voorgrond hetETMAG-gebouw.

Onderste foto: Een groot bedrijf.Het ETMAG vanaf 1 februari onderdeel vanhet MEOB.

Foto’s: AVDKM

Bedrijfsmaatschappelijkwerk, MEOB

Gebouw Pascal, kamer 038,toestel 2183F. Caspersz, BMW’erSpreekuur maandag en donderdagvan 13.00 tot 16.30 uur.Overige dagen te bereiken:tel.: 070-3187440

DBGZ!AABGDienst Bedrijfsgezondheidszorg Koninklijke marine,Afdeling Algemene Bedrijfsgeneeskunde

MEOBSpreekuur maandag en woensdag, natelefonische afspraak (tst. 2234)W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

2 januari 1997 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 01 1997

Van de redactieDoor.~ Wil van Elk,Hoofdre&zcteur

Een bewogen jaar hebben we achter de rug. Wij hebben verslagen 1996achter ons gelaten. Velen zagen hun toekomst als een zeepbel uiteenspatten en nu: standplaats Oegstgeest, op termijn Den Helder.

Hoe enthousiast iedereen is om aan het nieuwe bedrijf in Den Helder mee te werken,bewijst wel het aantal mensen dat het bedrijf verlaat. Hoeveel er nog een sollicitatiehebben lopen durf ik niet eens te onderzoeken. Wat opvalt zijn de emoties dievrijkomen bij het vertrek van collega’s. Als je ziet dat volwassen kerels letterlijken figuurlijk staan te janken omdat zij het bedrijf moeten verlaten, wordt het je zelfook te machtig. Als je zo het nieuwe jaar in moet....

Hoe mooi is dan de moeite die collega’s zich troosten om een vertrekkende collegawaardig uit te zwaaien. Bij het vertrek van Peter van Dam werd zelfs een All youneed is love act opgevoerd dat een video-band opleverde waar nog jaren opteruggekeken kan worden, al is het dan met tranen in de ogen. Eigenlijk nemen weallemaal afscheid.

Rampzalige KerstmaaltijdJammer dat de kerstmaaltijd van 1996 de geschiedenis in moet gaan als een ramp.Een ramp die helaas het ongeluk van het MEOB nog moest versterken. Deuitdrukking “aasgieren aan de bak” had ik al jaren niet meer gehoord — aan boordvan marineschepen werd deze uitdrukking gebezigd als er wat te halen viel, meestaleen lekker hapje — maar nu er veel te weinig eten werd geleverd, viel er bitter weinigte halen. Het interne blad Teamwork krijgt nu eindelijk de copy waar ze zo langom vraagt. De kritiek in de ingezonden stukken richt zich vooral op de organisatievan wat een geslaagde dag had moeten worden. Op een beter vervolg moeten wehelaas een jaar lang wachten.

KerstboodschapOok voor de gepensioneerden blijkt er niets meer over te zijn voor de Kerst. Welkregen zij een brief waarin stond dat zij, onder andere door personele tekorten bijhet MEOB, geen kerst-attentie kregen. Dit ontlokte bij een van de ontvangers vandeze kerstboodschap de opmerking: “Goh, dan had ik ze nog wel willen helpen methet rondbrengen.” En weer een ander: “Ik moest er nog f 1,80 aan portokosten voorbetalen ook!”

Koude toeslagDe Volkskrant noemde onlangs een bedrag van 250 gulden als koude toeslag. Inde gemeente Oegstgeest is na veel vijven en zessen een bedrag afgesproken van150 gulden. Het sociaal plan dat nu ter tafel ligt spreekt met geen woord over eenkoude toeslag. Dat wordt een sappig artikel, dacht ik, maar na gedegen onderzoekkwam ik van een koude kermis thuis. Als je de temperaturen naast elkaar zet, komje tot een opzienbare conclusie: in Oegstgeest is het kouder dan in Den Helder!Zo zie je maar weer, wetenschap en gevoel staan totaal los van elkaar.

Oegstgeester van het jaarDe Oegstgeester Courant riep Jaques Stuifzand uit tot Oegstgeester van het jaar.Als er vooraf een enquête was gehouden onder het MEOB-personeel, dan was deuitslag waarschijnlijk anders geworden. Dan was Albert Vink nu Oegstgeester vanhet jaar! Misschien wat voor de verkiezing van de MEOB-er van het jaar?

Dan roep ik nu Albert Vink uit tot MEOB-er van het jaar 1996..

Kort maar krachtig“Pas als iedereen er is geweest, dan paskan je zeggen: het MEOB in Oegstgeest,dat is er geweest.”

Salaris 1997Data waarop het salaris naar de bank- ofgiro-rekeningen gaat. Bij schrij ving vindtmeestal één of twee dagen later plaats.21 januari21 februari24 maart23 april22 mei (+ vakantie-uitkering)23juni (+ interim)24juli22 augustus23 september23 oktober21 november19 december (+ interim)

After workOp iedere eerste vrijdag van de maandis er een gezellig samenzijn in het PetitRestaurant. Een maandelijks terugkerende gelegenheid om collega’s en oud-collega’s te ontmoeten. Tot ziens op 7 fe.bruari en op 7 maart.

Clubavonden PVMBOMaandag +

Vrijdag BridgeDinsdag SchietenWoensdag Computer Hobby Club

Elke laatste woensdag vande maand (behalve injuli en december)

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen/Sjoelen

VerfDe secretaris van de PVMBO maakteonlangs bekend: “Het is mogelijk omverf en aanverwante artikelen te kopenbij SIKKENS CENTER, Fruitweg 28-30, 2321 GK Leiden.Er moet contant worden afgerekend ende toegangscontrolekaart moet wordengetoond met vermelding van ordernummer Ml3489073.”Door de korting op de doorgaans lagereprijzen, ben je vaak voor de helft goed.koper uit, vergeleken met normale winkelprijzen. Mooi meegenomen!

MEOBTIEK januari 1997 3

Page 4: MEOBtiek 01 1997

Uit de koker van de DC-voorzitterDoor: Albert Vink

De dienstcommissie is het nieuwe jaar gestart met, naar alle waarschijnlijkheid, de laatste verhuizing in Oegstgeest. Het dienstcommissiekantoor is met ingang van 1 januari op de eerste verdieping ingebouw Pascal, kamer 109. Het telefoonnummer blijft 2278.

Op donderdag 12 december heeft dedienstcommissie voor de laatste maal in1996 een overlegvergadering gehad metDMEOB. Hier is ondermeer het volgende aan de orde gekomen:

Horizontaal solliciterenIn de stafvergadering van 7 oktober1996 is een besluit genomen over solliciteren naar functies op gelijk niveau.De staf is er vanuit gegaan dat dit veelalkomt doordat er is uitgesproken datsommige delen van het bedrijf eerdernaar Den Helder zullen gaan dan anderedelen. Volgens de dienstcommissie haddit zeker in het overleg ter sprake gebracht moeten worden. DMEOB geefttoe dat dit ten onrechte niet is gebeurd.

Inhoudelijk is er toen gediscussieerdover het horizontaal solliciteren.DMEOB heeft uiteindelijk, na een langediscussie, meegedeeld dat horizontalesollicitaties geval voor geval zullenworden bekeken. Maar hij stelde ookdat er, op dit moment, geen structureleoverheveling naar andere PU’s zalplaatsvinden van delen van PU’s die alseerste naar Den Helder zouden kunnengaan. Het sollicitatie-beleid wordt in dezomer van 1997 herzien en wederommet de dienstcommissie besproken.

ADV 1997Als enige verplichte ADV-dag is vrijdag 9 mei 1997 aangewezen. De restvan de ADV-dagen zijn zoals gebruikelijk vrij op te nemen.

SMERDe stand van zaken werd doorgesproken. Op het moment van overleg was deprobleemstudie SMER goedgekeurddoor de Admiraliteitsraad. Op het niveau van de projectleider CMR Mars-man werd er gesproken over de structuur van de twee grootste poten (wemogen geen divisie meer zeggen) vanhet SMER-bedrijf. Omdat dit een mengeling zal zijn van de SEWACO- en

Rijkswerf-structuur lag bij deze tweepartijen de hoofdmoot van de discussie.Voor het deel SMER Special Productszullen we maar zeggen (dat deel waarwe meerdere PU’s van het MEOB terugvinden) zal de MEOB-structuur het uitgangspunt zijn.

De dienstcommissie heeft aangedrongen op een goede vertegenwoordigingvan het MEOB bij het tot stand komenvan de integratie van de PU Avionica opmarinevliegkamp de Kooy. DMEOBheeft toegezegd dit te bewerkstelligen.

De dienstcommissie heeft ook gevraagdom, voordat er een overlegstructuurwordt bepaald voor de SMER-reorganisatie, in het overleg hier over te spreken.DMEOB wilde niet toezeggen om hierformeel over te spreken, maar zal met dedienstcommissie praten over de overlegstructuur van SMER.

BakkenistEr loopt nog een geschil met DMEOBover het betalen van de firma Bakkenist.Met name het laatste onderzoek vanBakkenist moet nog worden betaald.Zowel DMEOB als de DMKM hebbendit tot nu toe geweigerd. Omdat dedienstcommissie van mening is dat defensie dit maal voor de kosten moetopdraaien is er, zoals dit heet, een geschil aangegaan. Alle relevante informatie is opgestuurd naar de bevelhebberder zeestrjdkrachten. Deze zal eencommissie in het leven roepen, waarinook de bonden vertegenwoordigd zijn.Deze commissie zal uitslag geven overons geschil.

Formatie uitspraakEr is afgesproken dat er eerst een definitieve formatie-uitspraak moet zijnvoordat medewerkers kunnen wordenovergeplaatst naar Den Helder. Dezeformatie-uitspraak is nodig omdat bij destart van MEOB-2000 iedereen eenvoorlopige uitspraak heeft gekregen.

Op dit moment is onze formatie-deskundige bezig met het advies geven aanDMEOB over de definitieve uitspraak.Dit zal enige tijd vergen en per unitplaatsvinden.

HOOVERNaast het formele-overleg wordt er ookregelmatig met DMEOB en HPZ gesproken over de invulling van MEOB2000. Nog steeds zijn er mensen dieneergeschut functioneren zoals dit heet.Dit zijn mensen die een rang hoger uitbetaald krijgen voor het werk dat zij opdit moment doen. Voor veel mensen diedit overkomt is dit een probleem. Immers, men heeft het gevoel dat menminder wordt gewaardeerd. De twee leden van de dienstcommissie in de HOOVER-cie (Dick Havenaar en Harry Cohen) dringen er ook steeds op aan, dateerst gekeken moet worden of er nogmensen binnen de unit zijn die neergeschut functioneren, voordat er vacaturesworden geplaatst. Het lijkt mij niet meerdan normaal, dat er eerst met mensenwordt gesproken die neergeschut functioneren, voordat de vacature op het publikatiebord hangt. Wij zullen steedsaandringen, om zo snel als mogelijk is,mensen weer op hun eigen niveau telaten plaatsen. Als dit niet lukt zullenwij ons noodgedwongen moeten wenden tot de begeleidingscommissieMEOB-2000.

VerkiezingenOp 23 mei 1997 is het weer zover, dankunt u naar de stembus om de nieuwedienstcommissie te gaan kiezen. Om alles goed voor te bereiden is er een commissie in het leven geroepen. Het zal uniet verbazen dat deze commissie denaam verkiezingscommissie heeft gekregen. Van deze commissie heeft u alenkele bekendmakingen kunnen zien.Zij zorgt voor een goed verloop van deverkiezingen en een juiste telling vanalle uitgebrachte stemmen.

4 januari 1997 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 01 1997

Coördinator overlegzakenOp 19 december is tijdens de laatstedienstcommissievergadering gesproken met de coördinator overlegzakenLtz Kreemers. Hier is het volgende aande orde gekomen:

Bevoegdheden dienstcommissieEr werd door de coördinator aangegeven dat de dienstcommissie over hetzeifbeheer (convenant) adviesrechtheeft. Over zaken waar DMEOB bevoegdheden heeft om zelf besluiten tenemen, over bij voorbeeld uitbestedingen, heeft de dienstcommissie instemmingsrecht.

Overleg SMERNa enige uitleg over de wijze waarop,in onze ogen, de medezeggenschap geregeld moet worden tijdens de reorganisatie SMER, bleek al vrij snel dat decoördinator op dezelfde lijn zit als dedienstcommissie. Uitgangspunt is dat ereen overlegstructuur komt waarbij er, inhet overleg met de projectleider, eenvertegenwoordiging uit de dienstcommissie komt. In dit speciale overleg-orgaan zullen dan zaken aan de orde komen die de reorganisatie aangaan.

Tevens is dit conform de uitgangspunten van de wet op de ondernemingsraden.

Besluitvorming AdmiraliteitProbleem op het gebied van reorganisaties bij de marine, is het feit dat er op hetniveau van de admiraliteitsraad besluiten worden genomen. Over de te nemenbesluiten zou er in principe op enigerleiwijze overleg moeten worden gepleegdmet een personeelsvertegenwoordiging. Dit gebeurt niet of nauwelijks. Decoördinator zal dit opnemen met de afdeling rechtstoestand in Den Haag. Wijwachten zijn antwoord af.

Integratie ETMAGDe coördinator heeft gevraagd naarde situatie bij de integratie van hetETMAG. De dienstcommissie MEOBheeft al meerdere malen aangedrongenop een vertegenwoordiger uit ETMAG,dit is echter steeds mislukt.

Het E1’MAG wordt op 30 januari formeel overgedragen aan het MEOB.Hiermee wordt DMEOB de directeurvan het ETMAG-personeel. Dit houdtondermeer in dat de dienstcommissie

van ETMAG hun taken overhevelt naarde dienstcommissie van het MEOB. Eris binnen het ETMAG op dit momentniemand die aan de dienstcommissieMEOB zal worden toegevoegd. Contactpersoon tussen het personeel van hetETMAG en de dienstcommissie isMaarten Ammeraal. Voor eventueleproblemen, adviezen en vragen kunt uzich natuurlijk altijd direct wenden totéén van de dienstcommissieleden. Dedienstcommissie zal de belangen vanhet ETMAG-personeel zo goed mogelijk behartigen.

De hoop is er op gevestigd dat vanaf1 februari iemand van het ETMAG debelangen van het ETMAG-personeelgaat vertegenwoordigen.

KerstgroetVan onze vaste medestrjder mevrouwM. Duijster uit Oegstgeest, een damezonder binding met het MEOB behalveeen emotionele, kregen wij voor dekerst nog een bijdrage die zij ook heeftverstuurd naar de politieke partijen. Zijgeeft aan dat dit haar laatste bijdrage isen wenst het voltallige MEOB-personeel een goed en gezond 1997 toe.+

- - 7

1~ ~

PIF EPQEYIHGVAN ~

d

-

k ~-~-- K •—-..-.--

~ p’ —r-- - ~~-~-~

q ~ vî~ •~L4 —--e:~:1’1 E - -

N~ ~ ~+.~ek

e pt

~

MEOBTIEK januari 1997 5

Page 6: MEOBtiek 01 1997

Tips voor BeeldschermwerkersDoor: Wil van Elk

Judith Fakkel van de Bedrijfsgezondheidsdienst gaf 3 december1996 bij het kalibratiecentrumvoorlichting over beeldschermgebruik. Het is de bedoeling dat dezelezing wordt gegeven aan alle personeelsleden die meer dan tweeuur per dag werken aan een beeldscherm. De werkgever is verplichtom voorlichting te geven.

Technici krijgen ook steeds meer te maken met het fenomeen beeldschermwerken. Bij het Kalibratiecentrum is ditvooral van toepassing bij de automatische teststations. Mevrouw Fakkel de-

monstreerde hoe je moet zitten voorzo’n beeldscherm.

Risico’sJudith: “Hoewel er geen grote gezondheidsrisico’s kleven aan het werken metbeeldschermen, kunnen er toch klachten optreden. Deze klachten kunnen onder andere zijn: oogklachten, spier- engewrichtsklachten en hoofdpijn. Om datte voorkomen is vooral een goede houding van groot belang. Je moet eerst destoel instellen, niet alleen de zithoogteis van belang, ook de instelling van rugleuning en armleuningen zijn daarbijbelangrijk. Pas daarna wordt het bureauerop aangepast.” Bij het Kalibratiecentrum moeten er voetensteunen komenom de juiste werkhouding te verkrijgen.

Rechts: Ziekenverpleger Gerrie Schreuder

ScheefOm een goede houding aan te kunnennemen, mag er geen ladenblok onder hetbureau zitten op de plaats van het beeldscherm. Je kunt dan je benen niet kwijten ga je er scheef voor zitten. Ook dehoogte en afstand van het beeldschermmoet juist zijn.

De lichtinval kan storend zijn. “Je moetminstens drie meter van het raam afzitten. Het beste is om het beeldschermparallel aan het raam op te stellen. Bijoogklachten kan een beeldschermbrilworden verstrekt. Dit is een echte werk-bril, speciaal voor korte afstand”, aldusmevrouw Fakkel.

SMJR Gerrie Schreuder is de nieuweziekenverpleger bij het MEOB. Om al-

Judith Fakkel: “Je moet eerst de stoel instellen.”

vast bekend te worden met het bedrijf ende mensen die er werken, was hij mee-gekomen met Judith.Ook Ltz Middelton van het Marinevliegkamp Valkenburg was meegekomen uit belangstelling.

Judith Fakkel gaf met haar lezing inzicht hoe je moet werken met beeldschermen, maar ook wat je niet moetdoen. Iedereen kan zelf conclusies trekken of alles in orde is op de eigen werkplek. Na afloop was er voor iedereeneen folder beschikbaar met 25 tips voorbeeldschermwerkers.+

Dienstcommissieverkiezmg 1997De dienstcommissie heeft driejaar zitting en dat betekent:dienstcommissieverkiezing.

Na 20 april 1994 is er heel wat gebeurd.Albert Vink loste Frans de Kleijn af alsvoorzitter van de Dienstcommissie endat heeft hij geweten ook! Sinds die tijdgebeurde er nogal wat. De vorming vanhet MEOB-2000 en SEWACO-bedrijf,pittige reorganisaties en daarbij de strijd

om het behoud van het MEOB in Oegstgeest, hebben hem gevormd tot wat hijnu is: een door de wol geverfde voorzitter van de dienstcommissie. Devraag is of hij dat blijft. Dat hangt voornamelijk van hem af aan de stemmenzal het zeker niet liggen.

GladjesOm te zorgen dat alles gladjes verlooptis een verkiezingscommissie in het le-

ven geroepen. Daarin hebben de volgende personen zitting~ K.M. Varkevisser-Kuyt (Voorzitter), 0. Molema (Secretaris), M. Ammeraal (lid) en B.Schaap (lid). Met het uitgeven van hetInformatie Bulletin D. C. Verkiezingen1997, houden zij het personeel op dehoogte. +

6 januari 1997 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 01 1997

Defensie presenteert mager Sociaal Plan MEOBDoor. Wil van Elk

De staatssecretaris van Defensieheeft een Sociaal Plan opgesteldvoor het MEOB-personeel dat betrokken is bij het veranderingsproces. Er is een baangarantie enaanvullende voorzieningen in hetvooruitzicht gesteld. Het plan iseen eerste aanzet en wordt door deBijzondere Commissie met devakbonden besproken op 30 januari. Informeel wordt hier al op16 januari en eventueel op 23 januari bij de Admiraliteit in DenHaag over gesproken in een Technisch Vooroverleg (TVO).

De voorgenomen reorganisatie heeft ingrijpende gevolgen voor de persoonlijke levenssfeer van de betrokken personeelsleden en hun gezinnen. Alstegemoetkoming is het sociaal plan uitgewerkt. Naast bestaande mogelijkheden zijn aanvullende faciliteiten opgenomen voor verplaatsingskosten,reiskosten, transportvoorzieningen, baan-garantie en dergelijke. “Het opgesteldeSociaal Plan is alleen van toepassing opde burgerambtenaar die op 1 januari2000 in vaste dienst is aangesteld op eenfunctie bij het MEOB en wiens functieis betrokken in het veranderingsprocesvan het MEOB”, aldus de inleiding vanhet Plan.

AfbouwendNaast financiële tegemoetkomingen omde reiskosten te bestrijden, wordt ookoverwogen om transportvoorzieningenvan rijkswege in te zetten. Compensatiein tijd voor zowel algemeen ongemakals ongemak door extra reistijd, kanworden toegekend. Hierbij wordt genoemd: een rooster van vier dagen vannegen uur en het verroosteren van ADV.

De ambtenaar die niet dagelijks heen enweer kan reizen krijgt, ter compensatievan de extra reistijd, een tegemoetkoming die gelijk is aan zijn reistijd omtoch een volledig weekeinde bij zijngezin door te kunnen brengen. Dit is welafbouwend: de eerste zes maanden is hetnog honderd procent van de reistijd endaarna neemt dit om de zes maanden afmet 25 procent.

Te magerDe bonden vergaderden op 8 januariover het Sociaal Plan van het MEOB.Albert Vink van de AbvaKabo, voorzitter van de dienstcommissie bij hetMEOB hierover: “Wij hebben op 7 januari het rapport besproken. Als AbvaKabo MEOB vinden we het rapport temager. Wij hebben een stuk geschrevenover de punten die wij missen en dat meteen fax bij de bond gemeld.” Als voorbeeld noemde Vink het gestelde over degenoemde datum van 1 januari 2000:“Wij hebben de bonden gevraagd hoehet dan gaat bij een overplaatsing vôôrdie datum, geldt het Sociaal Plan danniet? Wij zijn van mening dat het ookmoet gelden voor contractanten en uitzendkrachten die mee willen naar DenHelder.” Vink vindt de in het plan genoemde vergoedingen achterhaald. Devergoedingen die in de CAO voor deRijksoverheid worden genoemd liggenstukken hoger. Vink: “Bij de tegemoetkoming in de hypotheekkosten wordteen maximum hypotheekbedrag genoemd van 90.500 gulden. De tijd dat jevoor zo’n bedrag een huis kon bouwenligt ver achter ons. Dat bedrag moet

zeker worden verhoogd tot 200.000 gulden. Verder missen we in het Plan bepalingen over reistijd/werktijd. Nu wordtdit alleen besproken voor reizen rondhet weekeinde en dan ook nog afbouwend. In het rapport wordt nergens hetwoord vrijwilligheid genoemd, dat isnog het grootste gemis.”

InspanningsverplichtingVoor de meeverhuizende, werkendepartner die in de regio een nieuwe werkkring wenst te zoeken, worden bemiddelingsfaciliteiten ter beschikking gesteld. Daar moet niet al te veel vanworden voorgesteld, vooral omdat hetPlan daarbij aangeeft dat dit geen verplichting inhoudt voor de Koninklijkemarine om voor een nieuwe werkkringzorg te dragen. Het betreft een inspanningsverplichting. Albert Vink: “Als jedit plaatst in het licht van de inspanningsverplichting om voor werkgelegenheid te zorgen in de regio Den Helder, en daarbij de inspanning om hetMEOB te verplaatsen.... Daar verwachten we dus nogal wat van!”•

OldtimerVerlotingDoor. Jan Bakker Ik had vijf loten, dus moest ik er een

hebben. Enja hoor, triomfantelijk naarEen maal per jaar, rond de Kerst, huis, met een eend. Niet gaar te krijwerden de tamme eenden uitge- gen!!! Toch maar proberen en ja hoor,dund. Er waren er heel wat in de hij smaakte naar verfverdunning endiverse vijvers en sloten op het galvanisch afval.terrein van het MEOB.

De chef van de mechanische werk-Wat te doen met deze lekkere bouten? plaats kon ook een prijs afhalen enVerloten dan maar, evenals enkele ko- kwam met een zware doos z’n afdelingnijnen. Loten â een gulden per stuk, binnen. Trots pakte hij hem uit. Eenmeteen kans vanéén op vijf. Hetaantal zware vette bout zat er in de doos,eenden dat in de prijzen viel moest compleet met een vette moer. Toenworden gevangen. De oudjes het eerst, was de kreet te horen: “Je vette moer.”daarna de jongeren en dat viel nietmee. Maar de tuinman was daar handig Een week later hing zo’ n moer aan eenin. Schoonmaken gebeurde op een stil touwtje in de werkplaats en als er ie-plekje in één van de loodsen, met de mand iets wilde weten, dan wees je alsdeur op slot. Vluchten kon niet meer! antwoord naar.... “Je vette moer aan

een touwtje.”+

MEOBTIEK januari 1997 7

Page 8: MEOBtiek 01 1997

Van Laarhoven Ridder in de Orde van Oranje NassauDoor: Wil van Elk

Koos van Laarhoven kreeg opdinsdag 17 december 1996 de versierselen opgespeld behorende bijde Koninklijke onderscheiding:‘Ridder van de zesde graad in deorde van Oranje Nassau, lid’.

Koos van Laarhoven mag zich vanaf datmoment Ridder noemen: “Ik ben er trotsop dat ik deze Koninklijke onderscheiding mag dragen. Ik had dit nooit verwacht, wat een verrassing.”

OntslagEen maand geleden diende Koos zijnontslagbrief in, hij zat bijna vijftien jaarin de raad van de gemeente Valkenburg,namens het CDA. Koos heeft voornamelijk door een grote druk in zijn werksituatie besloten om ontslag aan te vragen. Koos: “Goed functioneren in degemeenteraad staat voorop. Dat kostveel tijd en energie. Buiten het werk alsgemeenteraadslid, had ik mijn job bijhet MEOB. Daar is door de reorganisatie een eind aan gekomen. Ik moet nu opmijn 53-ste jaar, na een dienstverbandvan 27 jaar, een andere baan gaan zoeken. Dat is behoorlijk frustrerend.”Koos heeft momenteel een tijdelijkefunctie binnen het bedrijf: “Al met aleen onzekere toekomst die je niet zomaar naast je neer kunt leggen. Voordatde gevolgen daarvan zichtbaar worden,

heb ik besloten om ontslag aan te vragenals gemeenteraadslid.”

Volle zaalOm half tien werd de vergadering vlakvoor het einde even geschorst. Koos:“Ik wist even niet wat ik zag. Ineenskwamen er allemaal mensen de raadszaal binnen. Mijn vrouw, mijn kinderen,kennissen, collega’s, het voltallige bestuur van het Gecoördineerd OuderenWerk (GOW) en mensen van de kerk.Ze zullen toch niet.... Nee, dat kan nietop zo’n korte termijn van een maand,dat moet je minstens een maand van tevoren aanvragen. Maar ja, het bleektoch waar te zijn. Ik geloof dat iedereen het al wist, behalve ikzelf.”

In haar toespraak zei de burgemeester,mevrouw A.C. Hommes, dat zij Koos alvanaf haar eerste gesprekken, nog voorzij burgemeester was, iemand vond diealles precies moest weten en niet gauwtevreden was. Ze heeft niet zo heel langmet hem samengewerkt, maar wist hemom zijn inzet goed te waarderen. Ze zeiblij te zijn dat het Rare Majesteit heeftbehaagd hem een onderscheiding te geven. Daarbij speldde mevrouw Hommeshem de bijbehorende versierselen op.Koos bedankte in zijn toespraak velepersonen waarmee hij heeft samengewerkt. In zijn dankwoord haalde hij verder nog even aan dat zijn gezin er altijdrekening mee hield dat hij dit werkdeed. “Mijn kinderen, dochter Helmavan 23 en zoon Wilko van 22, zijn vanaf

hun achtste, negende jaar gewend dathun vader twee avonden in de week ophet gemeentehuis was. Verder was ikthuis nog urenlang bezig met het doornemen van de stukken, dat moet wel alsje het serieus wilt doen. Mijn vrouw wilik daar nog voor bedanken, dat zij hettoestond dat ik dit allemaal deed.” Kooseindigde zijn toespraak met: “Ik bendankbaarheid verschuldigd aan Hem inwiens opdracht ik dit werk heb mogendoen, in de wetenschap dat er zonderHem niets is of zal zijn: Onze HemelseVader.”

DrukNaast het raadslidschap maakte Kooszich zeer verdienstelijk in het verenigings leven, vooral bij de regionale kerken en ouderenwerk. Mede daarvoorheeft hij de onderscheiding gekregen.Koos was voorzitter van de CDA-fractie sinds de gemeenteraadsverkiezingenvan 1994. Harm Aten, raadslid van hetCDA, volgt hem hierin op en Wim vande Velde is zijn opvolger in de raad.

Misschien dat er nu wat meer tijd vrijkomt voor de sportieve kant van hetleven. Koos is namelijk ook nog actiefin de tenniswereld. Hij is voorzitter vaneen tennisvereniging en samen met zijnvrouw Joke mag hij zelf ook graag eenballetje slaan. Hij was al actief als beleidsadviseur en als secretaris van detechnische commissie. “Ik ben ook nogbondsscheidsrechter van de KNLTB.”~

8 januari 1997 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 01 1997

Hulpverleners met de lange ademDoor: Victor van Denzen

Acht leden van de bedrijfshulpverlening werden maandag 28 november in het zonnetje gezet. NicoBijvoet, Cees Haasnoot, WoutKuzee, Koos van Laarhoven,Theo Mosseveld, Aam van derPlas, Aad Brouwer en Peter vanKlaveren kregen een BHV-insigneuitgereikt.

Het was een gezellige drukte in het PetitRestaurant. Na een echt bakkie koffiemét cake en een informeel onderonsje,waaraan ook DMEOB en de burgemeester van Oegstgeest, mr. Sj. Scheenstradeelnamen, verwelkomde het HBHV,mevrouw Riedel, het gezelschap officieel.

KampioenNa elke vijfjaar wordt een extra speldjeaan de draagmedaille bevestigd en dekampioen van deze uitreiking was NicoBijvoet, die gehuldigd werd voor,schrik niet, dertig jaar BHV. Vier zilveren jubilarissen ontvingen het speldjemet 25 erop: Cees Haasnoot, WoutKuzee, Koos van Laarhoven en TheoMosseveld. De man die die dag voor hetlaatst bij het MEOB was, Aam van derPlas van het ETMAG, ontving de versierselen voor Twintigjaar trouwe hulpverlening. Aad Brouwer stond voor dederde maal oog in oog met de burgemeester van Oegstgeest en werd bedankt voor vijftien jaar trouwe dienst.Peter van Klaveren tenslotte was debenjamin van het gezelschap, hij kwam

de groep hulpverleners tien jaar geledenversterken.

VreemdHet ononderbroken lidmaatschap gedurende een bepaald aantal jaren is voorde minister een reden om die bewustepersonen voor een insigne mèt oorkonde in aanmerking te laten komen. Naasthet insigne en de oorkonde, ontvangende jubilarissen ook nog een geldbedrag.De burgemeester vertelde, nadat hij zijnambtsketen had omgehangen, dat het ditkeer eigenlijk een beetje vreemde gangvan zaken was. Het Koninklijke Besluit,waarop de minister kon terugvallen,was niet meer van kracht. Hij wist dus

niet of de onderscheidingen wel op wettelijke gronden werden overhandigd.Maar omdat hij de inzet van de hulpverleners — gedaan voor de veiligheid vancollega’s — niet wilde bagatelliseren, hadhij kosten noch moeite gespaard om hiervandaag aanwezig te zijn. Al zo’n zeventien keer had hij deze onderscheidingen mogen uitreiken en kende hijonderhand zijn mensen wel.

Nadat de nodige felicitaties uitgewisseld waren, zei ook DMEOB blij te zijnmet de groep hulpverleners die op vrijwillige basis zorg draagt voor een veiliggevoel bij heel veel collega’s.•

Naam:Functie:In dienst:Vorige werkgeverIs gek op:

Heeft hekel aan:Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Bianca HollanderAdministratief medewerkster Secretarie4 november 1996Marineradiostation NORAHet leven en lachen. “Ik ben elke dagblij dat ik weer wakker word en weereen dag mag meemaken.”Chagrjnige mensenItaliaansFitnessParachute-springen of racen op Zandvoort.

~0

V.1.n.r.: W. Kuzee, burgemeester Scheenstra, A. Riedel, DMEOB P. Hogendoorn, A. v.d. Plas,N. Bijvoet, T. Mosseveld, J. v. Laarhoven, P. v. Klaveren en A. Brouwer.

MEOBTIEK januari 1997 9

Page 10: MEOBtiek 01 1997

Spoedkius voor SFOR

YPR’s op tijdgereedDoor: Wil van Elk

Tijdens het inbouwen van cornmumcatie-apparatuur stond ernog met grote letters IFOR op deYPR’s. Dat zou snel veranderen inSFOR, want daarvoor moesten devoertuigen binnen twee weken gereed staan, compleet met de verbindingsapparatuur. Typisch eenklus voor het MEOB.

Nederland levert een bijdrage aan deStabilisation Force (SFOR), de aflosservan IFOR. Daarbij moesten ook YPRvoertuigen worden ingezet. “Op 4 december kregen we de opdracht om metspoed zeven voertuigen gereed te maken voor Bosnië”, zei AOOMARNVBSietse Visser, “we waren bekend methet werk, de vorig keer hebben we tienvoertuigen opgeleverd voor Bosnië ennog eens drie voor training.”

Korte voorbereidingDe coördinator Joop van Huut kon naastadjudant Sietse Visser rekenen op dehulp van Han Bronsveld, ErnestKeijzers, Rob Nieuwenburg en WoutKuzee. Ruud Gruis en Theo Koupriehadden inmiddels het bedrijf verlatenmaar mochten van hun nieuwe werkgever, de Koninklijke landmacht, voor een

week meewerken aan het project. ErnestKeijzers: “We hadden het oude teamweer bij elkaar. Met nieuwe mensenwas het niet haalbaar geweest in tweeweken. We hadden een hele korte voorbereidingstijd maar konden gelukkig terecht bij het Marinevliegkamp Valken-burg. We kregen er goed te eten en bijde Motortransportdienst vonden weperfect onderdak. Het was niet alleeneen lekker warme werkplek, maar wekonden ook nog eens over gereedschapbeschikken.” Toevallig werkten bij demotortransportdienst van het MVKVeen paar chauffeurs die in Bosnië metdie voertuigen hebben gereden. Zij hebben daar heel wat meegemaakt en vertelden spannende verhalen.

• .......~..

Met man en macht is gewerkt om devoertuigen op tijd op te leveren. Op 9december kon worden begonnen metinbouwen en op 17 december stondenze keurig gereed. Er moest wel voorworden overgewerkt, maar het is zewéér gelukt! Wout Kuzee: “Jammer datRuud en Theo de voertuigen net eenmaand geleden in Leusden helemaalkaal hadden geplukt. Niet wetende datze zo snel al weer moesten worden opgebouwd!”

HerhalingsoefeningHet was echt een herhalingsoefening.Rob Nieuwenburg mompelde toen hijvan een YPR afklauterde: “Een halfjaargeleden viel er ook een dopje van mijn

%t.

- - - ~ ~:: 1 -

4

-.1

7-

Han Bronsveld en Emest Keijzers, veel ruimte hadden ze niet in de YPR.

1 -~i •1•~

IR

t •

10 januari 1997 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 01 1997

dopsleutel en nu moet ik er weer af omhem op te rapen.” Rob is 1,64 meter langen dacht zich geen zorgen hoeven temaken in de lage voertuigen: “Ik lig aanalle kanten open. Kan je nagaan hoe derest er aan toe is!” Aan adjudant Visserte zien had hij gelijk, want die zat onderde pleisters.

AfgeveerdOmdat binnen de NAVO verschillendezend- en ontvangapparatuur wordt gebruikt, moesten de YPR’s worden omgebouwd. De mariniers werken veel samen met de Engelsen en hebbendaarvoor apparatuur van het type Clans-man in gebruik. Op het voertuig zijndrie VHF-antennes geplaatst en een HFantenne is voorbereid, die moeten zezelf plaatsen als ze op lokatie zijn. Deapparatuur in het voertuig is op een afgeveerd chassis gemonteerd. Ook is eenaparte accubak geplaatst, speciaal voorhet communicatiesysteem “Anders zouje niet kunnen starten”, wist ErnestKeijzers te vertellen. “Een observatiepost is toch even iets anders dan methonderd stuks op een Duits oefenterrein, waar je met startkabels de boel zoweer aan de gang hebt. En een intercom-systeem is geen overbodige luxe, zonder keelmicrofoon kan je elkaar nietverstaan.”•

Rob Nieuwenburg: “Een halfjaar geleden viel er ook een dopje en nu moet ik er weer afklauieren.”

Toepasselijke naam voor fietsenstallingDe fietsenstalling op het grote parkeerterrein heeft de toepasselijkenaam Farad gekregen. Het bord isgeheel in de huisstijl van hetMEOB, zoals alle naamborden.

Het personeel besloot om zelf het initiatief in handen te nemen en spontaaneen naam te geven aan de fietsenstalling. “Dit keer een naam die past in hetrijtje wetenschappers dat voor naamgeving wordt gebruikt en ook nog eensslaat op de functie van het bouwwerk”,aldus Pieter Jan Arends. “De naam Faradis mij altijd bijgebleven na een vervelend incident, zo’n acht jaar geleden. Ikliep met iemand over het terrein die inhet Duits met mij praatte. Aardig in destemming, opende ik de deur en riep inhet Duits dat ik mijn Farad en mijn radio

terugwilde. Toen bleek dat net op datmoment een groep Duitse officierenwerd rondgeleid, kon ik wel door degrond zakken! Een pijnlijke grap, waarvoor ik mij later moest verantwoordenbij de heer Nederlof.”

Arends heeft echt zijn best gedaan omer wat moois van te maken: “In mijneigen tijd heb ik een bord gemaakt vanplexiglas. De schaduwval bij de letters,net als bij de andere naamborden, is nietgeschilderd maar is van nature aanwezig. De beugel is gemaakt van een handgreep van de oude OBW.”•

T, 1

a

.9-~

.

_î~ t

II‘1~‘1

(

1

Duidelijk.

MEOBTIEK januari 1997II

Page 12: MEOBtiek 01 1997

Joop van der Drift met pensioenPatatoloog, kok, fluitist, we zullen hem missen.Joop van der Drift ging op 1 december 1996 met pensioen. Op5 december nam hij ‘lachend’ afscheid van het bedrijf met eengezellige receptie in het Petit Restaurant.

Door: Victor van Denzen

Het was een geslaagd Sint Nicolaasfeest. Dat was na afloop vaneen vermoeiende dag de algeheleindruk van de Sint Nicolaascommissie, Zwarte Pieten én de Sint.Een feest met een bekend programma: poppentheater voor dekinderen, een gewijzigde aanpakbij de cadeaus en veel meer kinderen dan in andere jaren.

1

( ,.

4,

Eén van de voorwaarden dit jaar om inaanmerking te komen voor een cadeautje van de Sint, was het aanwezig zijn ophet feest zelf. De tijden dat er zo’n meerdan driehonderd kinderen al joelend en

krijsend om de Goedheiligman krioelden, ligt ver achter ons. Dat het aantalkinderen, om op verantwoorde wijze hetfeest te vieren, de kritische grens naderde, werd ook steeds duidelijker. Maar

1’

-iJ

Dirk Jan van Reek, vertrek per 1 januari.

1k..

KEESFIET9

Een geslaagd Sint Nicolaasfeest?~,

(

1

Praat-, kook-, schrijf- en clown-Piet, probeer ze maar uit elkaar te houden.

12 januari 1997 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 01 1997

ook de Sint Nicolaascommissie evalueert, moderniseert en reorganiseert meemet de tijd. De Sint niet, die blijft dezelfde aardige, vrjgevige en geheimzinnige persoon, zoals wij hem sindsonze eigen kindertijd herinneren. Alleen de Zwarte Pieten willen nog weleens met de moderne tijd meegaan. Zemaken gebruik van computers, diversesoorten van vervoer en zelfs hun kledingwordt af en toe aangepast aan de specifieke omstandigheden van het moment.

VoorbereidingenMaar terug naar het feest. Terwijl dePieten het bedrijf onveilig maakten , trofmen in het bedrijfsrestaurant voorbereidingen om de jonge gasten van die dagte ontvangen. Er was wederom gekozenvoor de opstelling met het podium langsde lange kant, daarnaast plaats voor deband en achterin voldoende zitplaatsenvoor de begeleiders van de jongelui.Hier en daar zelfs een parkeerplekjevoor de allerkleinste in de kinderwagenof reiswieg.

KlimpietenRond de klok van één, toen de klimpieten de schoorsteen van de kantine alsuitkijkpost innamen, kwamen de eerstebezoekertjes. Dat is toch wel spannend,zo’n zwarte Piet op het dak, dat zie jeniet zo vaak. Nee, natuurlijk niet.Meestal lig je al op bed als ze langskomen! Ook vanaf de snelweg liet menigautomobilist merken dat hij de klauteraars had gezien. De passagiers van depasserende lijn-diensten werden er doorhun chauffeur opmerkzaam op gemaakten en masse werd er gezwaaid.

FeestmutsBij de entree werden de gasten verwelkomd door de ontvangst-Pieten die natuurlijk op pepernoten — en een feest-muts — trakteerden. Maar ook de vaders,moeders, oma’s, en opa’s werden nietvergeten. Het was al snel één grote chaos, maar dan wel een gezellige chaos.Daar kwam de praat-Piet het podiumop, tezamen met de kook-, schrijf- enclown-Piet. Met assistentie van de bandwerden de meest populaire Sinterklaasliedjes gezongen en zag je de gezichtjesopkieuren. Nadat de praat-Piet demeeste kinderen op hun stoel had geloodst kon de mevrouw van de poppenkast haar hele gezelschap aan laten treden. Altijd prijs, zo’n onderdeel en dekinderen waren al snel gefixeerd op hetgebeuren in en om dat kleine kastje. Er

werden boeiende verhalen verteld,vooral dankzij de technische grapjes enhulpmiddelen die werden gebruikt.Toch kon je aan de kindertjes merken,ondanks het spannende verhaal, dat dekomst van de Sint voor hen nôg spannender was dan vijf poppenkasten bijelkaar. Het eind werd dan ook met gejuich onthaald, ook omdat dat het seinwas voor een glaasje limonade en nogmeer strooigoed. Menige capuchon, jaszak en feesthoedje werd gevuld metdeze seizoensgebonden traktatie.

VergissingEnja hoor, eindelijk, daar kwam de Sint.Niet één of twee, maar wel vijf Pietenvergezelden hem. Eén Piet viel lichtelijk uit de toon en op de vraag van deSint waarom hij als clown verkleed was,vertelde deze dat hij zich vergist had endacht dat ze naar het circus zouden gaanin plaats van naar het MEOB. Met detoezegging dat hij zo’n vergissing nooitmeer zou maken, mocht hij toch op hetfeest blijven en hoefde hij zich niet omte kleden.

LiedjeOp de vraag wie er voor Sint Nicolaaseen liedje wilde zingen, kwamen zoveelliefhebbers, dat de Sint moeite had omop de been te blijven. Maar voordat hetecht uit de hand liep, werd hij door dePieten ontzet en werd er lustig gezongen, hier en daar een vermanend woordgesproken en de tekeningen voor de Sintin ontvangst genomen. Aan het eind vande middag, normaal zou Sint Nicolaasafscheid nemen en in het Petit Restaurant de cadeaus uitdelen, hoefden nie

mand eerst z’n jas te halen en via decorridor naar het Petit Restaurant tegaan. Sint Nicolaas bleef op het podium,De kinderen gingen in een lange stoetlangs de cadeautafel en gingen dan, mèthun cadeau langs de Sint, om hem nogeens te bedanken voor de fijne middagén het geschenk.

Daarna op naar huis. Hier en daar keekvader of moeder verbaasd naar ZwartePiet, als hij hun kind beloofde dat het‘s avonds op mocht blijven en de schoenmocht zetten.Inderdaad, het was een geslaagdfeest!+

p~

Je hoeft ze niet te boeien, om ze te boeien.

1.!

~

-

Na gedane arbeid is het goed rusten!

MEOBTIEK januari 1997 13

Page 14: MEOBtiek 01 1997

Afscheid van een collegaDoor. Wil van Elk

Voor het afscheid -

van Peter van Damwas op 29november1996 Robert tenBrink (Mart Moraal) met zijn cameraploeg naar het QMEOB gekomen.De lift in de gangvan gebouw Huygens was omgetoverd tot een heuseAll You Need Is Lovecaravan.

1’18 ~

Peter kreeg een video gepresenteerdwaarop vele collega’s een afscheidswoord tot hem richten. Het avondje uitwerd gevraagd door een struise buurvrouw (Mart Moraal) die hem altijd naarzijn werk zag fietsen en dat voortaanmoet gaan missen. Ookde toiletjuffrouw(Henk Smit) wil graagmet hem uit.

Na flink wat afgelachen te hebben, ging ~het gezelschap naar eenruimte die was ingericht voor een kleine re

ceptie. Hoewel Peter zelf niets wildedoen aan zijn afscheid, was hij zichtbaarontroerd door zoveel belangstelling. Peter heeft een baan aangenomen bijRijkswaterstaat omdat hij met zijn gezinniet naar Den Helder wil verhuizen.•

Li)

Komen jullie voor mij? Afscheidwoord van collega’s.

p A’~

-

q

Loes Bavelaar, naar gemeente Wassenaar. Kees de Kruijs. naar DMKM Koos Versteege, 17-11-96 Abraham gezien.

Robert ten Brink met zijn camera ploeg en caravan. Ook de vrouw van Peter was er.

14 januari 1997 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 01 1997

Mijn tropische ervaringenDoor: Sjaak Stapper

Na een vlucht van tien uur landden mijn vriendin en ikop het zonovergoten eiland Isla Margarita. Dit eiland ligtin de Caraibische zee vlak voor de kust van Venezuela.

Al gauw ontdek je de makkelijke en onbezorgde levenswijze vanZuid-Amerika: “Wat vandaag niet lukt, lukt misschien morgen.”Wij zaten in een exotisch villa-complex, omringd door kokospalm- en bananenbomen en bloeiende planten met frisse fellekleuren, in een authentiek vissersdorpje.De hagedissen die je daar zag varieerden van grootte en in kleurvan grijs tot blauw/groen. Soms zag je er wel één met een feloranje opgeblazen krop. Zeer geïnteresseerd liep ik de boel tebekijken.

OngedierteOp een avond zag ik opeens een bruin ongedierte over de vloerkruipen. Mijn vriendin zei dat het een cucaracha (kakkerlak) wasen wist daar een fraai verhaal bij te vertellen, ik griezeldeMet de mensen in het dorp hadden wij vrij snel contact. Dekippenboer bij voorbeeld, slachtte ter plekke de gekochte kip envan zijn vrouw mochten wij hun huis bekijken.

GiftigOp een avond keken wij bij een stel jongelui dat op het strand stond te vissen. De jongens lietenmooie gekleurde vissen zien met giftige stekels. Ze beten de stekels af, spoelden daarna hun mondmet een slok sterke drank en vervolgens staken zij de stekels in het zand. Als je pech hebt en opzo’n stekel trapt, moet je met spoed een tetanus-spuitje halen.

SloopVrij regelmatig gingen wij met het openbaar vervoer - kleine busjes met muziek de meeste vrij oudof rijp voor de sloop - naar de grote dichtstbijzijnde stad Porlamar. De route wordt met krijt op devoorruit geschreven. Zo’n rit is een belevenis, zelfs levende kippen worden er meegenomen.Porlamar is vrij druk en wat mij het meest irriteerde was het geleur achter je aan, om geld tegen eenzeer voordelige koers te wisselen, zodat je er slechts valse briefjes voor terug krijgt. Om maar tezwijgen over de verkoop van allerlei troep.

VingerbanaantjesExotisch fruit zie je in kruiwagens vol, zo wordt het op straat verkocht, alsook uitgeperstesinaasappels. Wat ik bijzonder lekker vond waren de kleine vingerbanaantjes.Van de kokosnoot wordt er een kapje afgehakt, een rietje er ingestoken en naar smaak wat rum erbijgeschonken. De jonge noten hebben in de noot een laagje zacht vruchtvlees. Om deze uit te lepelenen lekker op te eten, moet je de noten met een machete (hakbijl) openhakken.Tot groot vermaak van mijn buren (vakantie complex) was ik op mijn eigen manier nogal watluidruchtig bezig een paar noten kapot te gooien.

TochtenOm nog meer van het eiland te zien maakten wij twee georganiseerde eilandtochten. Wij bezochteneen plantage waar veel te zien en te proeven was. Slangen, leguanen en zelfs een hanengevecht.Om nog meer van de Caribbean te proeven vlogen wij naar Aruba, maar nu stop ik ermee engeef de flop aan Ed Krul.+

De Flop is een rubriekdoor een MEOB-er geschreven. Iemand krijgteen diskette: De Flop, enzet daarop zijn of haarverhaal. Deze rubriek isniet bedoeld om eens lekker tekeer te gaan, hetmoet netjes blijven enleuk.

Aan het eind van het verhaal wordt De Flopdoorgegeven aan een collega.

OngereptHet strand is puur en ongerept: palmbomen, vissersbootjes en hutjes waar de hele vissersfamilie inwoont. De eettentjes zijn zeer primitief, maar oergezellig met latino muziek en heerlijke verse vis.

.

rT

MEOBTIEK januari 1997 15

Page 16: MEOBtiek 01 1997

/ ~j

Je kon ook een biertje ~jgen. JoHo, JoHo, je krijgt hethier kado. ETMAG: Glühwein bij binnenkomst.

Kerstmaaltijd 1996• ‘~ ~

•~•5~, .~ ~A

~ If

‘ ~ ~

of alcohol vrij

Een gezellige receptie bij het ETMAG.

Vorig jaar nog zwervers, lege flessen ingeleverd?

_j~3,,’,’ ~‘

Voorpret. Sommige tafels waren goed bedeeld.

-

~.1 ~ ‘~~• ,.-~. -

Ondanks de

lege borden

•~ was het toch

~ gezellig~

Bidden

voor

het eten.

Eten?

..- -.‘fr,

januari 1997 MEOBTIEK16

Page 17: MEOBtiek 01 1997

Wie van de drieDoor: Wil van Elk

Als redacteur kom je soms in onverwachte situaties terecht. Zo waandeik mij laatst in een spelletje wie van de drie, of in dit geval wie van detwee.

Nou ken ik niet iedere werknemer van naam, laat staan dat ik weet welke naambij welk gezicht hoort. Maar goed, bij de sectie Kompassen kan je verwachten datje in de maling wordt genomen. Maar wie is nu de echte VolI, eh, ik bedoelnatuurlijk Endert. Want om hem gaat het. (B.E. VoIl heeft op 31 januari zijnjubileum van 25 jaar!)

Endert is met VUT en toch loop hij nog vrolijk, nou vrolijk, hij loop rond op hetbedrijf. Hij is namelijk weer ingehuurd door het MEOB. Maar tot op heden heeftde chef van de afdeling Kompassen, de heer Vermondt, mij nog niet kunnenvertellen wie nou wie is: “Ze lijken ook zo erg op elkaar”, aldus de onzekere heerVermondt.+

Wil de echte Endert opstaan? (r.)

Wisselin: van de W cht bijDoor: Gijs van DuijvenbodeCommandant MBK

--

e Beveffigingskorps

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op maandag 16 december 1996 vanuit Den Helder hetbericht dat de afdeling inkoop,van het Ministerie van Defensie,had besloten het contract met departiculiere beveiligingsorganisatie VNV niet te verlengen.

Na een inschrijving werd er per 1 januari 1997 een nieuw contract afgeslotenmet een andere beveiligingsorganisatie:Group 4.Het MBK en de VNV, maar ook Group 4,werden hierdoor compleet verrast.

TeleurstellingZo kort voor de feestdagen op drie objecten in het land nieuw personeel in-werken, vergt een grote mate van flexibiliteit van alle betrokkenen.De teleurstelling bij de ons aller bekende VNV-ers was groot. Zij hadden hetprima naar hun zin bij het MBK en bijhet MEOB in Oegstgeest. Gelukkighoeven ze niet voor hun baan te vrezen,er is werk genoeg voor alle drie, plus detwee reservisten in de beveiligingsbranche.

Adrie - Theo - Moniek - Sjaak - enRik, langs deze weg nogmaals bedankt.

WelkomVoor Group 4 was het alle zeilen bijzetten. Het MEOB kreeg drie vaste mensenplus enkele reservisten toegewezen.Mike van de Haar, Danielle Verhaar,Robert Verlint, Ferry Rademaker enLaurens van der Houten, staan vanaf

1januari 1997 aan onze poort en controleren mede uw gebouw of kantoor tijdens de brand- en sluitronde.

“Wij MBK-ers hopen dat het jullie hiergoed mag bevallen de komende jaren.Lach vriendelijk aan de poort dat doetwonderen, ongevraagd laten dan alleMEOB-ers hun toegangscontrolekaartaan jullie zien.”+

4.

Danielle Verhaar van Group 4 naast Clifford Ashjad van het MBK.

MEOBTIEK januari 1997 17

Page 18: MEOBtiek 01 1997

-r-r -r

•1~1~

-w

‘A~

,,

ç1

Groepsgewijs afscheid van het ETMAG. Vijf mannen namen op 28 november 1996tegelijk afscheid met een etentje en een druk bezochte receptie, v.1.n.r.: Jan

Kerpershoek, Aam van der Plas, Rob Starre, Kees Kuyt en Piet van Duivenbode.

Hanneke Ouwerkerk, afscheid van deFotodienst. Zij kreeg van haar collega’s een lijstaangeboden met foto’s van personen die in de

loop derjaren in grappige situaties terechtkwamen. De foto’s hingen boven haar bureau.

Hanneke: “Hier ben ik heel erg blij mee.”

~l1

Lenie van der Meer-Bodar, vertrok 15 januarinaar Den Haag. Zij heeft een baan gevonden bij

het hoofdkwartier van de Koninklijkeluchtmacht.

Maarten Zwetsloot 25 jaar ambtsjubileumOp 29november 1996 was Maarten Zwetsloot 25 jaar in dienst van het Rijk. Op

3 december vierde hij dit ‘s morgens met zijn nieuwe collega’s van het Kalibratiecentrumen ‘s middags in het Petit Restaurant waarbij veel oud-collega’s aanwezig waren. Ad vanden Bergh en Albert Berbee hielden een soort wedstrijdje wie het leukste een speech kon

houden. De plantenbak van het bedrijf was nog niet gebracht, Albert maakte daarvan:“De plant is er nog niet. Zoek er maar één uit, er staan er genoeg.”

1

/

Nico Rietkerk van Optische Metingen. Wachtgeld per 1januari. Piet van den Burg met VUT, afscheid van collega’s op 29 november 1996.

,.jri

9

4,

.~

-~. :~‘~

4‘.-4~ v.:.

18 januari 1997 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 01 1997

Sint Nicolaas inzamelingsactie voor VlietlandeDoor: Victor van Denzen

Het Sint Nicolaasfeest is ook voorvolwassenen een feest, zo bleek uitde reacties van de medewerkersvan het MEOB en het ETMAGtijdens het bezoek van de ZwartePieten. Zij hielden een collectevoor een goed doel.

De Sint Nicolaascommissie had voorhet goede doel ditjaar het gezinsvervangend tehuis Vlietlande in Voorschotenuitverkoren. Dit is een tehuis voor mensen met een verstandelijk handicap.

SympathieDe vier inzamelende Pieten vonden veelsympathie hiervoor en in ruil voor eenhandje pepernoten, met hier en daar eenkusje, werd met overgave gegeven. opmerkelijk waren de lege plekken in het

bedrijf. Bureaus en zelfs hele kantorenwaren leeg. De Pieten, onwetend van delaatste ontwikkelingen bij het MEOB,lieten toch iets voor de snoepgrage ambtenaren achter. Als collega’s of de muizen zich daar niet over ontfermd hebben, dan ligt er in sommige laatjes ofkasten nog iets te smikkelen en smullen!

BurenDe Pieten hebben hun werkterrein sindseen jaar of wat uitgebreid. Ook de buren, van te voren ingelicht, werden bezocht. Dat bleek een welkome afwisseling te zijn en er werd niet tevergeefsaangeklopt. De directeur van International Merchandising, dat mooie bedrijfmet die fontein ervoor, gaf de boekhouder opdracht om tweehonderd guldenuit z’n knip te halen. Bij de firma Vander Luyt & Zn deden alle medewerkerseen flinke duit in het zakje!

TellenNadat de dubbeltjes, kwartjes, guldens,knaken, vijfjes, tientjes en een enkelgeeltje waren geteld, rondde de directeur van het MEOB het bedrag naarboven af. Met 1300 gulden in contantgeld, mocht een afvaardiging van dePieten, Sinterklaas gaan spelen bijVlietlande. Dat het cadeau op prijs werdgesteld, kunt u zich raden. Het geldwordt gebruikt voor een weekendje uit,in april van dit jaar. Het tehuis bestaatdan vijftien jaar.+

**

1

Leone van Es geeft het geld aan een bewoner van Vlietlande. Bestemming: een weekendje uit!

VlietlandeÇ’G.A,,..,.~g.,d 5h.,, .,,, ,.,,,., ,,., ..~ ..,.1.h,,,d.,,~ O.ltAOAd,..l

225) NH V,,,s,hsH,

T.!.h,,071Ç618410

Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf MEOBt.a.v. hoofd Public Relations

de heer V. van DenzenHaarlemmerstraatweg 7Oegstgeest

Datum: 15 januari 1997.

Aan alle medewerkers van MEOB,

Wie schetst onze verbazing toen wij eind vorig jaar een telefoontje kregen van meneer van Denzen, die ons vertelde dat deZwarte pieten cie. wilde gaan collecteren voor Vlietlande.Wij waren blij verrast!Ons gezinsvervangend tehuis (met 28 bewoners en 19 personeelsleden) krijgt jaarlijks een budget, welke kostendekkend is.Echter niet voor uitstapjes zoals wij (bewoners én team) graagwillen.In april dit jaar bestaat Vlietlande 15 jaar. Dat willen wegraag groots vieren door met z’n allen een weekend er op uitte gaan.De royale gift van jullie bedrijf van f 1.300.—— was dan ookzeer welkom. We vinden het hartverwarmend dat jullie aan onsc~edacht hebben. Mede hierdoor kunnen we een onvergetelijkjubileum vieren.Ik heb begrepen dat de buurbedrijven Merchandising International B.V. en de firma v.d. Luit hiervoor ook hun steentjehebben bijgedragen. Hartelijk dank hiervoor!!Dat de transactie werkelijk heeft plaats gevonden zien jullieop de foto die ik hierbij stuur, welke gemaakt is door Amanda.Nogmaals heel hartelijk dankt!

Hartelijk gegroet namens alle bewoners en teamleden,

Oh van Doyn—Schreur,locatiehoofd.

0V) SHi.*.,J. 1 1 I,~s,,, 004 ..,~,d.,&d ..,, 500 “I0”~~00 40 2333 AH L,,&,. 5h),,, 0711506340’e’”.”g.’~’.’A’. J~,,o,Ise, b.h..,d .,~d &~ d~ P,,a,o,j, Ch,,,)i). 5,Ahl,,g .~ ~&,, ,, .,,,,4,.. .,,~g.h.,~J,,.p., .,, 0,.),.., II).)’

sI~).5h1L. ,,fi~NA

MEOBTIEK januari 1997 19

Page 20: MEOBtiek 01 1997

Wildbingo-dansant trok volle zaalHet was ouderwets gezellig in de kantine opzaterdagavond 21 december. BingomasterVictor van Denzen riepmenig nummer om.Daar werd door het publiek zeer eenzijdig opgereageerd met af entoe de kreet “Bingo”.Het publiek hing aanzijn lippen.

De No Stress Band verzorde die avond zeer verdienstelijk de dansmuziek. Erwerd dan ook tussen debingo’s door menig dans-pasje gemaakt.

Thijs Bleij en Anka Riedel hielpen Jan Uiterdijk en Jan Doovemet de bediening. Want als het publiek niet hongerig werd van debingo, dan kreeg het er wel dorst van. Heel leuk om op zo’n avondoude bekenden te ontmoeten. Mensen die jaren geleden het bedrijfverlieten, maar nog steeds de personeelsvereniging trouw zijn gebleven.~

,,,

~j’T..

It~

~••a~ /- •1

~-..

4’

It

~ ~, It.- -. . -. 1

/

—-t ~ ...J_~

t~_ ~ ~ /1

/1

Gelijktijdig met de klaverjas-drive op27 december in het bedrijfsrestaurant, werd in het

Petit-Restaurant een “stevig robbertje Bridge”gespeeld.

20 januari 1997 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 01 1997

PYMBO afdeling Klaverjassen en SjoelenDoor: M. Stokhuijzen, MST®Secretaris

Op vrijdag 27 december, in plaats vande oorspronkelijk geplande woensdag25 december, organiseerde onze afdeling dejaarlijks terugkerende Kerst-drive.De dertien deelnemende sjoelstersspeelden over twee bakken. MevrouwT. Flippo eindigde als laatste met 714punten, waarvoor zij een troost-prijsontving. Mevrouw N. van der Poel eindigde als eerste met 949 punten. Hetverschil tussen de nummers 1 en 13 wasdit keer bijzonder groot: 235 punten, datis bijna veertig punten per beurt.

Als je maar hard genoeg gooit!

Gezelligheid was troef.

Stil zittenMet een opkomst van 73 deelnemendeklaverjassers moest er jammer genoegbij iedere ronde één speler stil zitten.Deze kreeg zoals gebruikelijk 1600punten ter compensatie. Mevrouw J.E.Flippo werd nummer één met 6023 punten, terwijl de heer M. van der Luyt nietverder kwam dan 3464 punten en daarvoor de poedelprijs kreeg. Het verschiltussen deze twee is maar liefst 2559punten, ofwel 853 punten per ronde.

Er is deze avond gezellig en ontspannengespeeld en velen gingen met een prijsnaar huis.•

Te toernooHet bestuur van de personeelsvereniging PVMBO nodigt alle dames en heren tennissers uit vooreen recreatief Tennistoernooi datwordt gehouden op maandag21 april in het Frjlink TennisCenter te Noordwijkerhout. Erwordt gespeeld van 19.00 tot 23.00

uur. Het inschrijfgeld bedraagtvoor leden vijf gulden, introducésbetalen f 12,50.

Aanmelden voor deelname kan tot donderdag 17 april 16.00 uur bij Fon Koekop toestel 2454 (071 - 3052454) of bijHans Slot op toestel 2238.,

t

i~i~J

•1

~‘a

.

.

7MEOBTIEK januari 1997 21

Page 22: MEOBtiek 01 1997

Jaarprogramma PVMBO 1996 - 1997PVMBO

Voorzitter,2e penningmeester, Ledenadmini

stratie, Contactpersoon F.B. TO. enCoördinator FPPA.J.M. KoekSecretaris en Contactpersoon K & 0I.F. Flohr 2337PenningmeesterJ.E. Slot 2238Vice-voorzitter en MateriaalbeheerJ.T.C.P. v.d. Hoorn 2372

Contactpersonenvan de afdelingen

AutohobbyclubK. KellerComputerhobbyclubT.J. BorremanHobbyclub algemeenC.M.J. v.d. PloegBadmintonC.H.J. TânzerBridgeI.F. FlohrKlaverjassen en sjoelenA. v.d. PoelSchietsportA. BalVissen3. UiterdijkWatersportB. SchaapZaalvoetbalR.G. Knijnenburg

22 februari24 februari

Bowling-avondExtra Algemene Ledenvergadering

BadmintonBridgeVissenSchietenKlaverjassen en sjoelen

Opening watersportseizoen 1997TennistournooiOranjebalSluiting Klaverjassen en sjoelen2e Algemene ledenvergaderingVolleybaltoernooiAfdeling Watersport

ZaterdagMaandagPaasdriveDonderdagVrijdagZaterdagDinsdagWoensdag

ZaterdagMaandagZaterdagZaterdagMaandag77779777

20 maart21 maart22 maart25 maart26 maart

29 maart21 april26 april24 mei02juni7979779

2454Dinsdag in juli en augustus

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Uitnodiging

(071-305....)

2238

2193

2207

2207

2337

2370

2352

2314

2211

2414

Extra algemeneledenvergadering PVMBOHet bestuur van de PVMBO nodigt al haar leden uit voor eenextra algemene ledenvergadering op maandag 24 februari,aanvang 20.00 uur.

RedenJan Bijker verlaat per 1 februari het MEOB en stelt zijn functie in hetbestuur van de PVMBO ter beschikking. Omdat er dan nog maar vierbestuursleden over zijn, moet — volgens de statuten van de vereniging — eenalgemene ledenvergadering worden bijeengeroepen.

Agenda1. Opening door de voorzitter2. Notulen van de vorige algemene ledenvergadering van

23 september 1996.3. Kiezen nieuwe bestuurslid of -leden.4. Installeren nieuw gekozene(n).5. Rondvraag.6. Sluiting.

OproepHet bestuur roept kandidaten op voor deze vacature.U kunt zich aanmelden tot aan het begin van de vergadering bij desecretaris, Ingrid Flohr (toestel 2337).+

22 januari 1997 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 01 1997

Horizontaal

1. Meest gedronken type bier; Hooggegiste bier, koperkleurig, pittig gehopt en ruim 5% alcoholvolume; Niks.2. Aspirant reserve officier; Inrichting

om te drogen door hitte, Wanneer;Oorspronkelijke pilsener maar tamelijk bitter.3. Ondergistend bier, donker gekleurd

en minder gehopt; Niet parkeren;Familielid.4. U edele; Kersenbier; Vreemde munt.5. Dameskledingstuk; Schaaldier; Pest-

kop; Bier met een moutige, zoetesmaak, geelbruin en een alcoholvolumevan rond de acht procent.6. Najaarsbier; Titel; Vrucht.7. Beroepshalve; Vis; Een donkerbrui

ne, zoete, ondergegiste bier; Duitse NV.8. Afkerig van inspanning; Zeer zwaar

bier met een vineus karakter; Aanvraag tot herstel.9. Bier van hoge gisting, troebel met

een karakteristieke smaak van kruiden(koriander, citrus); Vreemde munt;Deel van een toilet.10. Sufferd; Toiletartikel; Seizoenbier;Rivier.11. Daar; Produkt om bier te maken; Intijdmaat; Produkt om bier te maken;Flinke repen.12. Sterk bier, zeer donker en bitter;Laatst leden; Selenium; Roest.13. Voorzetsel; Produkt om bier te maken; Vrouw van de Tsaar; Daar.14. Beschermde naam van een bier datin een klooster wordt gebrouwen;Voornaamwoord (1 letter).15. Beroepshalve; Vernis; Proces ombier te maken; Opbergruimte.

i’i~i~r~ii

1. Familielid; Hooggegiste bier, bruin,licht zoet en een alcoholpercentagevan 6 tot 7%; Razend; Bijwoord vangraad.2. Titel; Uitroep; Produkt om bier te

maken; Melkklier; Dorp.3. Adeflijke titel; Namaak leer;

Tonnage (afkorting); Masker; Reeds.4. Tennisterm; Munt; Uitroep; Groot

Brittannië; Niet warm; Rivier.5. Rivier; Spoorstaaf; Eten; Uitroep;

Titanium; Paardenkracht.6. Motormerk; Klein kind; Omroep;

Belemmering; Verlichting; Baardje.7. Voor de vuist; Holte in de muur;

Rijksuniversiteit; De oudere; Alcohol-vrij bier; Te zijner plaatse.8. Wiel; Deel van het gebit; Test;

Commando.9. Hooggegiste, in Engelse stijl

gebrouwen bier; Broeder; Jongens-naam; Romeins rijk; Geologische vereniging; Daar.10. Aanhef; Romeins rijk; Bier gebrouwen met tarwemout; Deel van Franseontkenning.11. Ontvanger; Metaallegering; Spoed;Dier; Romeins rijk; Bovennatuurljk(afkorting).12. Titel; Steek; Vobrzetsel; Aankomend; Vat; Voornaamwoord.13. Drogisterij; Roede; Meter;Motormerk; En andere.14. Eb en vloed; Wortel; Hoofdproduktvan bier (95%), Melkklieren.15. Stel; Licht bier (2 ~ 3%); Eerstetoon der natuurlijke toonschaal.

IZIEILIHIOI-~I~-.

Oplossing inleveren, uiterlijk28 februari 1997 bij:

Sonja Vlieland, sectie BOK

PuzzeIIadder~

1 Hr~P. Middelkoop4 Mw. C. Lepelaar-de Boer4 Mw. T. Paats5 Hr. E.J. van Leeuwen8 Mw. P.M. van Duyvenbode8 Hr. J.W. Ruben8 Hr. P. Dijkdrent9 Hr. D.R. van der Neut

10 Mw. P. van der Valk-van der Geest10 Hr. J. van der Zalm11 Hr. G. Wesselius11 Hr. C. Butter12 Mw. J.M. Ruben-van Noord12 Hr. J.W. de Groot16 Mw. C. Schipper-van Duin16 Hr. AL. Sneeuw18 Mw. P.G. Grootjans-Martens20 Hr. R.L. Schippers22 Hr.C.deGraaf22 Hr. C. Ouwehand22 Mw. J.A.M. Kühn-Grootjans

Met puntenverlies:Hr. P. Guyt f 25,00Hr. J.J.J. Mullers f 15.00Zonder puntenverlies:Mw. JAM. Kuhn-Grootjans f 10,00

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

Oplossing vorige puzzel

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

PSA ALSANIKAALRI OAOODORANTONARELEENMANlEER

ANAPESTADO 10REALISTDFEZ EEERNAAN

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

GEK ABTAMABILEMOEORBESLISTITERIAGITATO

EEDRVERWEEREUIMETWEEMANEELAEREKRUUT

MEOBTIEK januari 1997 23

Page 24: MEOBtiek 01 1997

PZ-ters ~oiotonJRedactie:

Ambtsjubilea Hoofdredactie12 1/2 jaar W.J. van ElkR. van Daalen PUELEK 230197

25 jaar Public RelationsB.E. Voil PUELEK 010297 V. van Denzen

071-3052205Vertrekkende medewerkersL.D. Szabo PUOR 010197 particulier Vaste medewerkersH.M.L. van der Meer-Bodar SUPZ 150197 DEF/KLuJ.P. Bijker PUELEK 010297 MID A.J.M. Koek (PVMBO)R.M. Godie PUOR 010297 ZSMNED (detachering) H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)R.M. Somai PUELEK 010297 KMAR (detachering) Mw. S. Vlieland (Puzzel)A.J.C. van Zeiji PUADV 010297 particulier A.J. Vink (DC)L.M. van der Klauw SUBEB 010397 DICOC. Schrama-Schroef SUBEB 010397 DGWT P.R. Hogendoorn (Directie)M. van ‘t Wout (PZ-ters)

Wachtgeld/Wachtgeld J. Bakker (Oldtimers)W.G. Douwes OUID 0 1-03-97 W. Haazebroek (Advies)

Medewerkers aandit nummer:J.N. StapperV. van DenzenG. van Duijvenbode

~ M. Stokhuijzen~ ~ Redactie-adres:

Redactie MEOBTIEK~ !_~

Postbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 071-3052289FAX: 07 1-3052605

Foto’s:W.J. van Elk,TAVC en particulierenTypewerk:T Paats-RietkerkVerzending:Secretarie MEOB11 Drukwerk:Dekker, Noordwijk

Kopij voor het volgende nummervan MEOBTIEK inzenden

Naam: Arnoud Aal uiterlijk: 28februari .1997Functie: Adviseur InformatieIn dienst: 1 september 1996 De redactie beslist over het al danVorige werkgever: MMDIETMAG niet plaatsen of bewerken vanIs gek op: Uitdagingen. “Ik vind alles leuk, als ingekomen stukken en behoudt

het maar nieuwe impulsen geeft en een zich alle rechten voorbeetje spannend is. Dus geen passievevakanties, zoals de hele dag op het strandliggen of zo.”

Heeft hekel aan: PessimistenFavoriete eten: Vette hap bij MacDonalds. “En wat ik

zelf maak, kip in rode saus gemaakt metechte kruiden, dus niet uit een potje.”

Favoriete sport: SquashGrootste wens: Veel vrije tijd.

24 anuri 7M