MEOBtiek 03 1999

20
MEO Bliek tin dit nummer: 4 ODCARS bouwt aan toekomst Het opslag en Distributie Centrum Het Arsenaal gaat efficiënter werken, onder andere met paternosterkasten. 7 De VERI was bijeen op 8 april De reünie van voormalige VERI-mede werkers op 8 april was een succes. 8 De unit O&R heeft goed idee Bij de unit Ontwerp en Realisatie is een ideeëncommissie opgericht. De ideeën stromen binnen. 10 Inventarisatie radioactiviteit Het MEOB heeft het gebruik van radio active stoffen geïnventariseerd. Bij het MEOB valt het gebruik reuze mee. 13 Daniël Bok krijgt lintje ( Daniël Bok van het ODCARS was een van de tien gelukkigen in Den Helder die een Koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld. En nog veel meer ME BTIEK IS EEN EE PERIODIEKE UITGAVE VAN HET MA INE ELEKTRONISCH EN PTISCH BE RIJF

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 03 1999

Page 1: MEOBtiek 03 1999

MEO Bliek

tin dit nummer:

4 ODCARS bouwt aan toekomstHet opslag en Distributie Centrum HetArsenaal gaat efficiënter werken, onderandere met paternosterkasten.

7 De VERI was bijeen op 8 aprilDe reünie van voormalige VERI-medewerkers op 8 april was een succes.

8 De unit O&R heeft goed ideeBij de unit Ontwerp en Realisatie is eenideeëncommissie opgericht. De ideeënstromen binnen. —

10 Inventarisatie radioactiviteitHet MEOB heeft het gebruik van radioactive stoffen geïnventariseerd. Bij hetMEOB valt het gebruik reuze mee.

13 Daniël Bok krijgt lintje (Daniël Bok van het ODCARS was eenvan de tien gelukkigen in Den Helder dieeen Koninklijke onderscheiding kreegopgespeld.

En nog veel meer

ME BTIEK IS EEN EEPERIODIEKE UITGAVE

VAN HET MA INEELEKTRONISCH

EN PTISCH BE RIJF

Page 2: MEOBtiek 03 1999

Op de voorpagina

Reünie Wassenaar

De VERI was weer bijeen op8 april. Meer dan tweehonderdvoormalige VERI-medewerkerskwamen bijeen. De reünie waseen groot succes; het werd eengezellige middag.

~4.

h:memo am

3. . ‘.F. D 00Vebo en: 2 novem • er 1~95~

• .. ‘.. •. ,,..

Groot was de ver lagen eid to Wij hoorden van het~ovèrlijden van o è colle~a Jan oov. Temeer om

dat het er aanvankelijk naar uitzag d t de behan t

hng vawzijn ernstige ziekte goed uitpakte Ja , dievanaf juli1998 tot onze inventaris behoorde, kendenwij i~atiuirhjk al vanuit de kantiiie Daar was hij

~ werkzaam vanaf oktober 1984 tot juli 1998 Als dl~ collega hebben wij Jan leren kennen als eenzeer behulpzaam iemand voor wie mets te veel wasRij had het i aar zijn eigen zeggen erg naar zijn zin

- op onze afdehng Toen Jan voor het eerst e horenkr~e~ dat hij, een ernstige ziekte had stortte zijn toch

~ niet gemakkelijke wereld in. Dat duurde echterniet lang Jan had al snel besloten om terug te vec

~ten. Steëds weer was zijn typerende antwoord op..pnze vraag o~ii’ spoedig beter te worden: “echt ‘ei”.

~ ‘Wij kunnen na it slechte meuws alleen’ ar zeggendat we voorgoed een fijne collega moeten missen,~‘è~h ~wel’~, •~~‘~: .~• -

-~

Wij ‘wensen de nabestaanden veel sterkte m deze~moeihjke tijd ~ -~. “

de collega . van de afdêiing N&SS /NMI< A HP~ den Ouden.~.. ;.‘..,‘•, •. • t. -•

,

t.

Bedrijfsmaatschappelijkwerk, MEOB

Gebouw Pascal, kamer 038,toestel 2183.Spreekuurwoensdag van 9.30 tot 16.00 uur.BMW’er Dolf Tjin-a-Tak.

mei 1999 MEOBtiek

Page 3: MEOBtiek 03 1999

Van de RedactieDoor. Wil van Elk, hoofdredacteur

In het ‘moeras’ liet een moedereend voor het eerst haar kroost uit.

Kort maar krachtig

Salaris 1999Data waarop het salaris naar de bank- ofgirorekeningen gaat. Bij schrijving vindtmeestal één of twee dagen later plaats:vrijdag 21 mei (+ vakantie-uitkering)woensdag 23juni (+ interim-uitkering)donderdag 22julimaandag 23 augustusdonderdag 23 septembervrijdag 22 oktoberdinsdag 23 novemberdinsdag 21 december (+ interim- en emdejaars-uitkering)

Clubavonden PVMBOMaandag +

Vrijdag BridgeDinsdag Computer Hobby Club

Elke laatste dinsdag vande maand (behalve injuli en december)

Dinsdag in juli en augustusAfdeling Watersport

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen/Sjoelen

VerfHet is mogelijk om verf en aanverwanteartikelen te kopen bij SIKKENS CENTER,Fruitweg 28-30, 2321 0K Leiden.Er moet contant worden afgerekend ende toegangscontrolekaart moet wordengetoond met vermelding van ordernummer M13708908.

Foto’sFoto’s die in de MEOBtiek staan, kunnen worden nabesteld bij Victor vanDenzen op toestel 2205.

AlarmnummerHet alannnummer bij het MEOB: 2222.

PV-sloffeestHet slotfeest van de PV wordt gehoudenop 30 oktober 1999. Houd deze datumvrij!

Homepage CHC/PVMBOHttp://www.dsl.nl/—chcpvmbo

E-mail [email protected]

Deze MEOBtiek is niet zo dik als u gewend bent. Er is genoeg te schrijven, daar ligt het niet aan. Door omstandigheden kunnen de meestevaste rubrieken niet worden geplaatst. Enerzijds is dat door persoonlijke omstandigheden, anderzijds door drukke werkzaamheden van describenten. En dan is er ook nog zoiets als te laat inleveren. Op een bepaald moment kan zelfs ik het er niet meer tussenproppen: tijd is tijd.Maar niet getreurd, het blad is nog vol genoeg. Trouwens, volgendemaand komt er alweer een volgend nummer; een blad met een zomer-special. De zusterbladen in Den Helder komen iedere maand uit, en inhet juni-nummer komt weer een special. Aangezien ook de MEOBtiekdeze ‘zomer’-special opneemt, blijven we graag in de pas, vandaar.

In dit nummer treft u de 21e Flop aan, van de hand van Richard Wagensveld. Dit integenstelling tot wat in de vorige MEOBtiek stond. Klaas Varkevisser gafDe Flopdoor aan Jan de Winter. Maar Jan gaf hem, heel terecht, door aan Richard; Jan hadnamelijk in maart 1996 De Flop al gehad. Deze rubriek startte in september 1995met een verhaal van Marjolein Glasbergen, en is nu dus eindelijk volwassen. Tienvan de schrijvers hebben inmiddels het MEOB verlaten: ze zijn naar Den Helderovergeplaatst, met VUT gegaan of ergens anders gaan werken.

De oud-medewerkers zijn dinsdag 18 mei naar Harderwijk geweest. Hierover leestu ongetwijfeld in het juni-nummer. Verder een verslag over de oplevering van deK-positie bij Radiostation Eemnes, een Koker van Rinus Brouwer over de Dienstcommissie en een Van de Directie. Een paar MEOB-ers doen eind mei mee aan deAfsluitdijkloop, ook daar hopen we in het juni-nummer aandacht aan te besteden.

Het terrein van het MEOB staat in het teken van de lente. In het ‘moeras’ liet eenmoedereend voor het eerst haar kroost uit en overal begint het groen uit te lopen. Jemoet tijdens een wandeling over het terrein niet raar opkijken als vlak voor je voeten een leger hazen het hazenpad kiezen. Laatst telde ik er zeven bij elkaar; over hethele terrein zitten er ongetwijfeld meer. Het blijft een mooie locatie.

~: ‘.:‘

~.-~--~-~ :_~—~

.-~-- ~~---~-

~

. -.,- •~- £- ~

MEOBtiek mei 1999

Page 4: MEOBtiek 03 1999

ODC ‘Het Arsenaal’ bouwt aan toekomstDoor: Daniël Bok

“Een volk dat leeft, bouwt aanzijn toekomst”. Voor velen ongetwijfeld een bekende spreuk, diestaat bij het monument op de Afsluitdijk. Hiermee wordt dan eenbetere, mooiere toekomst bedoeld. Als je de veranderingenziet die binnen het Opslag en distributiecentrum Het Arsenaal(ODCARS) aan de gang zijn, dankrijg je ongetwijfeld de indrukdat dat ook voor ons geldt. Schijnbedriegt. De bouwactiviteitenbinnen het ODCARS hebben onmiskenbaar betrekking op de toekomst, echter geen betere. Natuurlijk als je de rapporten leesten de toelichtingen beluistert, danmoet je wel haast geloven dat hetallemaal voor een betere toekomst is. Laten we het voorlopigmaar houden op een andere toekomst.

Die andere toekomst is al goed zichtbaar in de plaatsing van paternosters enliften. Op de begane grond zijn in hetgebied van het ontvanglokaal een aantal heel hoge kasten geplaatst. Hierinworden artikelen opgeborgen met dezogenaamde movecode 3 tot 8. Vrijvertaald komt dit neer op redelijk sneltot zeer snel lopende goederen, afkomstig van de kleingoedafdelingen. Ook inde wapenkamer is een kast geplaatst, zijhet van wat bescheidener afmetingen.Hierin worden alle kleine onderdelenvan de handvuurwapens opgeborgendie tot nu toe op de kleingoedafdelingen waren opgeslagen.

Onze VaderPaternoster betekent ‘Onze Vader’. Eenpatemoster bidden is dus simpelweghet Onze Vader bidden. Maar wat heeftdat nu te maken met opslag van goederen. De Dikke van Dale bood in dezeuitkomst. Een paternoster bidden wordtgedaan met een rozenkrans. Een kettingzonder sluiting die zodoende een doorlopend geheel vormt. Je kunt het vergelijken met een baggermolen waarvan debakken in een doorgaande lijn rondgaan en de baggerspecie in een schipdeponeren. En dat nu is ook het principevan onze nieuwe goederenopslag, zij

het dat de goederen uiteraard met dehand uit de bakken moeten wordengehaald.

IndelingHoe zijn die paternosters nu ingedeeld.Stel je een ruim acht meter hoge kastvoor met op werkhoogte een werkblad.Daarachter is een ietwat groot uitgevallen brievenbus, waarachter plateausronddraaien die ieder voor zich weerzijn gevuld met kunststof bakken intwee maten. Afhankelijk van de groottestaan er 12 grote of24 kleine bakken opeen plateau. Elke andere samenstelling(aantal) daartussen is mogelijk. Zoalsalle opslagen zijn ook de patemostersvoorzien van het locatiesysteem, bijvoorbeeld: 08P.112.17. Het getaltwaalf staat voor het plateau en zeventien voor de bak. Bij een afgifte wordthet nummer van het plateau ingetoetst,in het voorbeeld dus twaalf waarna hetsysteem via de kortste weg het juisteplateau naar voren brengt. Vervolgenswordt bak zeventien naar voren gehaalden uit een van de gemiddeld drie vakjeshet juiste artikel gepakt. Elk van detwee paternosters is gevuld met 88 plateaus, 1400 bakken en per bak 3 of 4vakken. Om risico’s te vermijden is eennoodstop ingebouwd. Hiermee wordtvoorkomen dat een te ijverige medewerker de handen tussen de nog draaiende plateaus steekt. Al voordat de vingers het plateau kunnen raken hebbensensoren het geheel al stilgezet.

LiftenTegenover de paternosters zijn zes liften geplaatst. In plaats van een rond-draaiende beweging zijn hier de goederen op totaal 47 plateaus geplaatst, diezowel langs de achterwand als de voor-wand van de kast zijn aangebracht. Aande voorwand wordt de rij onderbrokendoor het werkblad. Tussen deze tweeverticale rijen beweegt zich de lift. Hetoproepen van een plateau vindt plaatsop dezelfde wijze als bij de patemoster.De lift haalt het plateau op en plaatst ditop een werkblad met rollenbaan en hetjuiste artikel kan van een van de tienligplaatsen — twee rijen van vijf— worden gepakt. Voor het geval het artikelop de achterste rij is geplaatst en tezwaar is, kan het hele plateau uit de kastworden gerold op een speciale wagen.

De Paternosterkast reikt tot aan hetplafond.

De wagen wordt vervolgens naar vorengetrokken en zo kan vanaf de achterzijde het artikel worden weggenomen. Integenstelling tot de patemoster, zijn deplateaus in de lift niet op nununervoigorde geplaatst. Het systeem zet het plateau terug op een passende plaats,afhankelijk van de hoogte van de daarop geplaatste artikelen en onthoudtwaar het plateau is geplaatst.

VerhuizingDe verhuizing van goederen is nog involle gang, maar als alle kasten zijngevuld, zullen hierin circa dertienduizend artikelen zijn opgeslagen van uiteenlopende aard en grootte. Of in detoekomst nog meer van deze kastenworden aangeschaft is niet bekend,maar zeker is dat veel loopwerk zoalsmet het oude systeem van ‘horizontaleopslag’ in lagere stellingen, nu wordtvermeden.

1~

mei 1999 MEOBtiek

Page 5: MEOBtiek 03 1999

Dirk Bijkerk naar de NSDoor: Wil van Elk

Dirk Bijkerk vertrekt, hij gaatnaar de Nederlandse Spoorwegenin Utrecht. Hij gaat bezig houdenmet ‘traject beveiliging en detectie’, een automatiseringsprojectdat heel Nederland omvat. “Julliemoeten niet bij mij komen klagenals er iets misgaat”, zei Dirk tijdens een kleine bijeenkomst vande sectiehoofden van de Productunit Ontwerp en Realisatie(PU-O&R). Omdat Dirk een sterke voorstander is van openbaarvervoer, hij geeft zelf altijd hetvoorbeeld door met de trein te reizen, kwamen zijn collega’s altijdbij hem langs als ze vertragingh~dden mefdët~in.

De happening vond plaats in het kantoor van Peter Struik, hij is het nieuwehoofd O&R. “Een vertrek kan ook ietspositiefs hebben. Je kunt namelijk deknop 180 graden omzetten; binnen jeeigen omgeving kan dat niet. Dirk iseen denker, hij is heel structureel. Hetbedrijf heeft kennis op wetenschappelijk niveau nodig, daar hebben weiets meer dan tien jaar van geprofiteerd.” Hij noemde daarbij enige vooraanstaande projecten waarbij DirkBijkerk een hoofdrol speelde: hetHaringvliet, het project MORE en deM-fregattentrainer. Dirk heeft bij het

MEOB vier of vijf functies gehad.Daarbij waren er heel wat hindernissente nemen, met genoeg personeel zou heteen stuk beter zijn gegaan.

Zomaar“We willen je niet zomaar laten gaan”,zei Theo Bergervoet. Hij gaf Dirk eenboek van Bill Gates cadeau namens zijncollega’s en een wapenschildje van hetbedrijf. Dirk: “van de dames van PZkreeg ik een zoen en een bloemetje oppapier. Er waren in de loop der tijd

nogal wat knelpunten. Een daarvan isde snelheid waarmee onderdelen worden geleverd. Verder hadden we eengebrekkige organisatiestructuur en eenonzichtbare leiding. Ik verwacht datmet de komst van Peter Struik dat daarverbetering in komt. Ik bedank iedereenvoor de prettige samenwerking. Ennogmaals, jullie moeten niet bij mijkomen klagen!” Dirk is opgevolgd doorJoop van Huut. Joop kon direct aan deslag: “ik heb de postbak niet leeggemaakt” zei Dirk lachend.

Afscheid vanConny Beaufort

Op 9 april nam Conny Beaufortafscheid van haar directe collega’s. Conny is nu secretaresse vanhet hoofd Forensisch Psychiatrische Dienst (FPD) bij het ministerie van Justitie in Den Haag.

.ç~1~ .‘

Ir,. -

~ r”~~1 ~.

E~ beste,.,,

B~IL GStES

Dirk Bijkerk kreeg bij zijn afscheid een boek over Bill Gates cadeau.

.1

,_:e ,s

1’

v ,~

‘4

‘.~ 1~-

MEOBtiek mei 1999

Page 6: MEOBtiek 03 1999

Unit-uitje van BEB ging naar UtrechtDoor: Karin Jansen

Op woensdag 7 april ging de BEBop pad voor het jaarlijkse unituitje. Ondanks de slechte weersverwachting was iedereen in dejuiste stemming; maar wel goedvoorzien van regenjassen en paraplu’s. Via een toeristische routeging het in de — volgens sommigeniets te krappe — minibus naarUtrecht. In het prachtige dorpjeOudewater werd een stop gemaakt voor koffie en gebak, naastde Heksenwaag die gelukkig gesloten was. Vervolgens werd dereis over kleine binnenweggetjesvoortgezet. Het zicht op hetprachtige gebied werd helaas ernstig beperkt door de beslagen ruiten waarschijnlijk veroorzaaktdoor het achttal heftig klaverjassende BEB’ers.

Aangekomen in Utrecht bezochten wehet Museum ‘Van Speelklok tot Pierement’, een prachtig museum dat eenbezoek meer dan waard is.De rondleiding bevatte een groot aantaldemonstraties van in het museum aanwezig klokken, speeldozen, pianola’s,orchestriums en orgels. Na het bezoekwas het tijd voor een welverdiendelunch. Er stonden pannenkoeken op hetmenu, maar een aantal BEB’ers wildenzich hier niet aan houden. Daarop werden onmiddellijk financieel beperkendemaatregelen opgelegd, die de reisleiding overigens al snel weer meende inte moeten trekken.

SportenVervolgens moest er gesport worden.Na een zeer interessante stadswandeling (ofwas Fon de weg kwijt?) was hettijd voor een spelletje laserganien. Delaatste resten agressie waren daarna bijde meeste deelnemers wel verdwenen.De glanzende overwinning was voorhet rode (militaire) team waarvan, gekgenoeg, Peter Gelderblom het meesteffectieve wapen bleek te zijn. Gelukkig schoot in het groene team RonaldPeters, onder de schuilnaam Petrus,helemaal niets raak (wereldrecord mis-schieten!), dus hoefde verder niemandzich ergens voor te schamen. Vervolgens namen we wederom een zeer

interessante route terug naar het centrum van Utrecht (inmiddels haddenzich acht kaartlezers aangemeld, hetgeen de besluitvorming niet bevorderde), waar tijd was voor veertig minutenvrije recreatie. De keuze viel op winkelen en bier drinken; de respectievelijkegeslachten mag u zelf invullen.

BruiloftHet slotstuk van de activiteiten was eenrondvaart door de grachten, waarbijonze groep werd aangevuld met eenbruiloftspartij. Deze wat treurige groephad geluickig, in de vorm van de afdeling BEB, een compleet feestcomitéaan boord, hetgeen — gezien de veleblildcen die op ons geworpen werden —

enorm werd gewaardeerd. Na nog eenlogistieke tussenstop bij Dikke Dries

~f~: ~

(fmancieel onbetrouwbaar beheer) vervolgden we onze weg naar het eindpuntvan de reis, het restaurant waar gesteengrild moest worden. Geheel voldaan enin licht berookte staat doken we de busweer in, waarde diehards nog een rondje klaverjas speelden. Na een lange dagarriveerden we rond tien uur weer bijhet MEOB, terugkijkend op een bijzonder geslaagd BEB-uitje; met dank aanIvette en Fon, het fmancieringsfonds ende hoofdredacteur van dit blad die altijdeen rolletje van 36 foto’s meegeeft(weet je hoe moeilijk het is de afdelingBEB 36 keer leuk op de foto te krijgen?).

\.

w

¶.5 .7’

-

- - -

- - L t ~ —~~~— _ —~ ~ ‘~-. — ~- — -

~ ~De BEB gezellig uit, ondanks het slechte weer.

ans m lig neemt fs .h~id

~Gezien ~ otselingeverfrekbijhetME€~B zaF. :bèSt~t- -t~ ge •tzijn - •-.-..en ‘~srhunpret_tt.

- t ~, - t’ t. w . • are -- t .ij het.-•AV aO:,.dit.. - t

Tevens t i t t t v. tock t. w ent t 00. - -— - - -

mei 1999 MEOBtiek

Page 7: MEOBtiek 03 1999

Reünie bij het MEOB van voormalige VER1-medewerkers

De VER! was weer bijeen op 8 aprilDoor: Wil van Elk

De heer Huijing gooide voorzichtig een balletje op. Hij is een gepensioneerde medewerker van de Verificatie Rijks Zee- en Luchtvaartinstrumenten (VRZLI). Het leek hem leuk om een reünie te houden vanVERI-medewerkers. (Het bedrijf werd meestal VERI genoemd). Hetidee werd enthousiast opgepakt en in bijzonder korte tijd werd eenreünie opgezet. Huijing kreeg enthousiast hulp van de heren Bal, DenBoesterd en Reedijk. De PR-afdeling van het marinebedrjf in Oegstgeest verleende alle medewerking voor het verzorgen van de uitnodigingen en het achterhalen van de adressen.

Meer dan tweehonderd voormaligeVERI-medewerkers kwamen donderdagmiddag 8 april bijeen in hetbedrijfsrestaurant van het MarineElektronisch en Optisch Bedrijf(MEOB) aan de Haarlemmerstraatweg. Ook werknemers die nu nog indienst zijn van het MEOB kondenmeedoen aan de reünie. “Het wasvroeger heel gezellig in Wassenaar;we hebben heel wat gelachen metelkaar”, werd veel gehoord. Ook vande VERI werd vroeger een gedeeltevan het personeel in Den Helder tewerk gesteld. Zo’n tien medewerkersuit de Noord-Hollandse marinestad / ~kwamen graag naar Oegstgeest om ,7

oud-collega’s weer eens te ontmoe-ten.

WelkomDe voormalige VERI-medewerkerswerden ontvangen met een kopje koffie met gebak. Geen ellenlange toespraken die middag: het was meer inde trant van: “hartelijk welkom, deVERI is weer bijeen.” Meer waseigenlijk niet nodig, ze zaten te popelen om met elkaar te gaan praten enoude herinneringen op te halen. Eenfotowand met foto’s van weleer ontlokte menige glimlach bij de reürnsten: op de foto’s zagen ze er een stukjonger uit. Het werd een gezelligemiddag; een bijzonder geslaagde reünie. Je kunt je afvragen waarom ditniet eerder werd gedaan.

S •

1

MEOBtiek mei 1999

Page 8: MEOBtiek 03 1999

Dat is een goed idee

Door: Dick van der Neut en KeesValk~ werkgroep “Stimuleren vanIdeeën” van O&R

In mei 1998 is de staf van de unitOntwerp & Realisatie een paardagen uit geweest. Met z’n allennaar het strand in Scheveningen.Zoals het een goed bedrijf betaamt had dit natuurlijk een doel.We wilden als unit niet goed worden maar: beter. Beter dan we alwaren. Vroeger ging men hier-

voor een dag of wat naar de hel,maar O&R niet, want we zijn metonze werkgever aan de zee verwant. Wil je inspiratie opdoen,dan moet je naar de zee, of in elkgeval zo dicht mogelijk daarbij,het strand dus!

Er kwam een stroom van verbeterplannen op tafel. Het ene verbeterplan nogambitieuzer dan het andere, maar allemaal met dat éne doel: “we moetenbeter worden”. Een van deze verbeterplannen is het plan om de doodgewaande ideeënbus weer nieuw leven in teblazen.

WerkgroepDe uitvoering van dit plan is in handengegeven van een werkgroep. Dezewerkgroep heeft als opdracht om hetindienen van ideeën in de unit O&R testimuleren. De eerste taak was om in desecties enige uitleg te geven over het“waarom en hoe” van dit plan. Dit werdeen interessante rondreis, want je hoortdan nog eens wat! We hanteerdennamelijk de goede gewoonte van “hooren wederhoor”. Vooral negatieve ervaringen met de afliandelingtermijn vande in het verleden ingediende ideeënspeelden een hoofdrol, maar ook deingewikkelde procedure voor het indienen van een idee kwam ter sprake. Dat

moet anders, en de werkgroep denktook heel ambitieus: “dat kân anders”!

BeloondInmiddels zijn er zes ideeën binnengekomen bij de werkgroep. Het eersteidee is beloond met een klein aanrnoedigingscadeau en de hoop is dat dit eenstimulans zal zijn om meer goedeideeën in te dienen. De werkgroep heeftzich als taak gesteld om binnen eenweek samen met het unithoofd te zorgen voor een eerste behandeling van hetidee. De werkgroep geeft een eersteadvies aan het unithoofd en deze beslistof dit verder in behandeling wordtgenomen. Deze beslissing wordt naarde indiener meegedeeld en onderbouwd. Van de ideeën die in behandeling worden genomen wordt de indiener steeds op de hoogte gehouden vande voortgang. De werkgroep blijft deafhandelingtermijn bewaken, en mochtblijken dat het idee een ruimere behandeling nodig heeft (bijvoorbeeld door-zending naar Den Haag), dan treden zijook hier bemiddelend op.

MeerUiteraard verwacht de leiding van dezezeer vindingrijke unit dat er nog veelmeer ideeën zullen komen. Wellichtheeft dit ook een stimulerende uitwerking naar andere units, want ideeën zijner altijd wel maar indienen...

c

Charles Liefling ontving op9 april in de kamer van PeterStruik, hoofd Productunit Ontwerp & Realisatie (PU-O&R).een cadeau voor het eersteidee dat werd ingediend hij dePU-O&R. Een vers opgerichteideeëncommissie kreeg directal een stroom ideeën voor dekiezen. Een idee was om een

fysieke ideeënbus op te hangen. Een van de doelstellingenvan de commissie is om hetbehandelen van het idee zodicht mogelijk bij de mensenuit te voeren. “Het duurt altijdzo lang’’, is een van de klachten die worden geuit over debehandeling van ideeën. Erschijnt een idee al sinds 1 99(~in behandel lig te zij ii; daarover is lot nu toe niets venio—men. Dat niag dus niet meergebeuren. De behandeling ende berekening van een toe tekennen beloning is heel ingewikkeld. In de MEOBtiek vanseptember 1993 deed Ing.F.W. Kruijswijk. de secretarisvan de Ideeën Commissie vandefensie, uitvoerig verslagdaarvan. Dick van der Neut enKees Valk van de vers opgerichte werkgroep vertellenover de voortvarendheid vande nieuwe aanpak.

: ~.

Van links naar rechts: Charles Liefting, Peter Struik, Kees Valk en Dick van der Neut.

mei 1999 MEOBtiek

Page 9: MEOBtiek 03 1999

Wisseling van de wachtDoor.~ G. van Duijvenbode,AINSP.MBK

Op dinsdag 6 april 1999 vond ereen wisseling plaats van MBKpersoneel. Vanaf medio 1997 hebben er vier nieuwediepers bij hetMBK bij het MEOB dienst gedaan: KPL.MBK. M. Czech, J.R.de Ruiter, M. Schrama en F.Swart. Deze mensen reden dagelijks op en neer van Den Heldernaar Oegstgeest.

Eind 1998 kreeg het MBK weer demogelijkheid om zogenaamde BT-ersaan te trekken die in deze regio geworven werden. Begin januari 1999 starttede interne opleiding van drie maandenin Den Helder. Na een succesvolleafronding van de basiscursus zijn ervier nieuwe MBK-ers geplaatst bij hetMEOB, die u ongetwijfeld reeds heeftopgemerkt aan de hoofdpoort of tijdensde lunchpauze aan de zuidpoort. Hiernakonden de nieuwediepers (zonder enigevorm van tegensputteren) hun spullenpakken; bedankt en tot ziens.

Willem van Utrecht (links) is ook blij dat Majoor Jan van Buuren na negen jaar weerterug is bij het MEOB.

De nieuwe korporaals van het MBKzijn: Leontien van Duijn, Louise Jasperse, Sebastiaan Koome en Jannekevan Kralingen; welkom en veel succesbij het MEOB.

PC-privé project nog in onderzoekDoor: Wil van Elk

In de wandelgangen gonst het vande geruchten over een komendpc-privé project. Hoewel het nietmeer dan geruchten zijn, is ertoch wel iets aan de hand. Defensie onderzoekt enige mogelijkheden om personeel van zogenaamde ‘employee benefits’ gebruik telaten maken: 1500 gulden van debaas, te besteden in een periodevan drie jaar. De enige voorwaarde die minister Zalm van Financiën daarbij stelt is: “het moet hetwerk ten goede komen, het moetin enige mate daarmee te makenhebben.”

Volgens commandeur Kelder, plaatsvervangend Directeur Personeel KM(DPKM), is er helaas nog niets concreets te melden. “We dachten in eersteinstantie aan een pc-privé project. Maarje bevoordeelt daannee de een wel ende ander met, want niet iedereen wil eenpc kopen. Daarom is ook gekeken naar

andere mogelijkheden: de aanschafvaneen fiets, het nemen van een abonnement of het lidmaatschap van eensportclub. Die 1500 gulden hoeft namelijk niet in één keer te worden besteed.Je kunt ook drie jaar achter elkaar 500gulden besteden. Aangezien het altijdten goede moet komen van het werk,moet je, als je kiest voor een fiets, binnen een straal van vijftien kilometervan je werk wonen. Of korting op deaanschaf van een pc, maar dan moet jeaantonen dat je die voor je werk nodighebt, en dat kan niet iedere werknemer.Of iets op het gebied van sport, waarbijje kunt bedenken dat je gezonder wordtdoor sport en daardoor beter werkt. Alsje niet kunt aantonen dat het voor jewerk is, dan is het loon in natura endaarover moet belasting wordenbetaald.”

InvullingAls een pc-privé project onderdeelwordt van de regeling, dan is nietbekend hoe dat wordt ingevuld. Moet jebij voorbeeld een computer aanschaf-

fen bij een of meer computerzaken dieworden aangewezen en moet je eenmerk kopen dat je eigenlijk niet aanstaat. Of mag je naar de computerwinkel om de hoek, waar je zo lekker service en ondersteuning krijgt. Heel watmensen hebben dat echt nodig bij hetinstalleren van software ofhet instellenvan allerlei parameters. Er gaat namelijk nogal eens iets mis en het kan tochniet zo zijn dat straks de helft van demet aantrekkelijke korting aangeschafte computers in de hoek worden gezet.Commandeur Kelder zei dat hij dat zalmeenemen in het onderzoek. Toch ziethij voordelen in het groot inkopen: “alsje bij een groot bedrijf inkoopt, kan jeeen interessante korting bedingen.”

De directeur Economisch Beheervoert overleg met financiën. Erwordt dus onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor ‘employee benefits’ bij de Koninklijke Marine, ofmisschien wel bij de hele defensie.Nog even het geduld bewaren.

4-

MEOBtiek mei 1999 9

Page 10: MEOBtiek 03 1999

Inventarisatie van radioactiviteit bij het MEOBDoor.~ Dick Havenaar

Radioactiviteit is voor nogal watmensen een vaag begrip, gekoppeld aan gevaar en milieuvervulling. Toch worden radioactievestoffen vaker toegepast dan wedenken en misschien wel meerdan we willen. Ook in onze directeomgeving zoals in rookmeldersdie vrijwel overal te koop zijn:zonder vergunning! Ook in de gezondheidszorg is er een ruime toepassing van deze materie. In detechniek zijn er vele gebiedenwaar van deze stoffen gebruikwordt gemaakt.

Wanneer we ons beperken tot de werkomgevmg van defensie, komen we totde conclusie dat radioactiviteit geenonbekend verschijnsel is. In een aanzienlijk aantal toestellen worden cornponenten gebruikt waarin een radioactieve stof is toegepast. Nu is het niet zodat spullen die door onze handen gaangigantisch gevaarlijk zijn, maar toch.Daarom is bij defensie een voorschriftontwikiceld waarin is beschreven hoewij met het fenomeen radioactiviteitmoeten omgaan: de bundel DP 35-311,Handleiding Stralingshygiëne Defensie, is afgeleid van de kernenergiewet.

InventarisatieDoor het aanscherpen van de wet- enregelgeving, waarbij is bepaald dat wijmoeten kunnen aantonen welke stoffenin ons bezit zijn en wat wij er mee doen,heeft er bij het MEOB een inventarisatie plaatsgevonden van alle toestellenen componenten die wij gebruiken.Verder is er van elk toestel dat tot dezecategorie behoort, aangegeven waar zeworden gerepareerd en er is een werkinstructie gemaakt. In gebouw Galvani, beter bekend als de OBW, is eenspeciale radiologische werkruimteingericht voor handelingen met apparatuur of componenten waarin radioactieve stoffen zijn toegepast. Om deze werkruimte te mogen gebruiken, is er eenspeciale autorisatie of vergunningnodig. Deze autorisatie wordt pas afgegeven wanneer de ruimte aan alle wettelijke eisen voldoet en is aangetoonddat er voldoende deskundigheid bij hetpersoneel aanwezig is.

In het voormalige ETMAG is een speciale ruimte ingericht — in de volksmond ook wel de bunker genoemd —

voor de opslag van deze categoriemateriaal. Ook deze ruimte moet uiteraard aan de gestelde eisen voldoen,zoals een brandvertragende deur.

HerkennenHoe herkennen we nu apparatuur ofonderdelen waarin radioactieve stoffenzijn toegepast. Heel bekend is het internationaal gestandaardiseerde zwartevlinderteken op een gele achtergrond.Herkennen van deze onderdelen isnatuurlijk belangrijk. Maar minstens zobelangrijk is met welke nuclide (stof ofgas) hebben we te maken en hoe grootis de activiteit. Deze gegevens zijnbepalend voor de mate van de stralingdie wordt afgegeven, ofwel de energiedie wordt uitgezonden.We kennen een aantal verschillendeioniserende stralingen, te weten:Alpha-, Bèta-, Gamma- en Röntgenstraling. De laatste is eigenlijk het

•L•Ç.

• ~

z 1~ . ~ • ~‘

“:~

,,. —•~

Jos Bergen Henegouwen en Ben vanWalraven in de radiologische werkruimte.

makkelijkst. Een röntgentoestel kanmen namelijk simpelweg uitschakelendoor de stroom naar het toestel teonderbreken: weg straling. Bij de andere drie is dat iets moeilijker. Deze moeten we afschennen om geen last meer tehebben van de straling. Uitschakelen iser niet bij. Het afschermen van de stralingsbronnen is in de meeste gevallenniet echt moeilijk. Alphastraling kan jetegenhouden met een velletje papier.Voor Bètastraling is er iets meer nodig.Aluminiumfolie of een aluminiumplaatje is vaak meer dan voldoende.Gamma- en Röntgenstraling zijn degemeenste, hiervoor moet je soms eenbehoorlijke dikte aan lood gebruikenom geen straling meer te meten. Als eenradioactief component moet wordentoegepast in apparatuur, is afschermingvaak niet wenselijk. Een toestel makenmet een loden behuizing wordt al snelerg zwaar en dus onhandig. Gelukkigverkeren we in de omstandigheid dathet gros van de componenten die bij hetMEOB worden toegepast een relatieflage straling uitzenden. Bovendien zijnwe in het bezit van apparatuur om straling te meten.

AfvoerenEen ander aspect van componenten meteen radioactieve stof is: wat doen we ermee als we ze niet meer nodig hebbenof als ze stuk zijn. Dan komt het milieu-vraagstuk om de hoek kijken. Nu is hetzo geregeld dat alle radioactieve cornponenten bij de Koninklijke Marine,voor zover we ze kennen, in hetVAS/LOGDOC zijn gemerkt met een“R” als speciale behandelingscode.Daaraan is een inleverplicht verbonden.Apparatuur van de Koninklijke Landmacht en van de Koninklijke Luchtmacht moeten onder verantwoordingvan het eigen krijgsmachtdeel zijngeregistreerd en voorzien van een autorisatie. Inleveren is een eerste stap inhet afvoeren van radioactieve componenten. Als er geen Nato Stocknummeraan een component of toestel is verbonden, kan het niet volgens de regels worden gestort bij het magazijn. Dan moethet bij één van de deskundigen wordeningeleverd die dan zorgt voor een veilige afvoer. Ook hier geldt: voor zoverwe ze kennen! Ieder jaar komt er nieuwe apparatuur in gebruik. De kunst is

10 mei 1999 MEOBtiek

Page 11: MEOBtiek 03 1999

om tijdig te weten wat er zoal in eennieuw toestel zit als het om radioactiviteit gaat. De logistieke medewerkersdie verantwoordelijk zijn voor hetVAS/LOGDOC en de radiologischedeskundigen van het MEOB willen ditgraag weten. Komt er dus een toestel inbehandeling waarvan wordt vermoed ofzeker is das er radioactieve stoffen zijntoegepast, moet er melding van worden

gemaakt bij één van de deskundigen.Dan kunnen de nodige veiligheidsmaatregelen worden genomen en registratie.

Voor meer informatie over radioactiviteit, of over radioactieve stoffen, kancontact worden opgenomen met Benvan Walraven op toestel 2575 of metDick Havenaar op toestel 2336. Buiten

het MEOB kan bij calamiteiten contactworden gezocht met het Toezichtorgaan Stralingshygiëne Defensie: telefomsch alarmnummer *6_550_7888

I~ x Nieuwe Collega

0

Naam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Isgekop:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(~r,):Grootste wens:

Leontien van DuynKPLMBK6 april 1999Koninklijke Marine (MATR 1 LDGB)Feyenoord, Volkswagen BeetleKoolraapBijna allesSporten, uitgaan, geld uitgevenJackpot winnen van Staatsloterij.

‘,.‘. •1~

• . .

-. . Naam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(’~s):Grootste wens:

Louise JasperseKPLMBK7 april 1999HorecaGriekenlandLeugenaarsGamalencocktail met toast en roomboterVoetbal, fitness, steps, stappen, feestenGezond blijven.

Naam:Huidige functie:Datum bij MEOB:Vorig werk:

Is gek op:

Heeft hekel aan:Favoriete eten:

Hobby(’s):

Grootste wens:

Janneke S. van KralingenKPLMBK6 april 1999Diversen: bloemen, mailingbedrijf~doe-het-zeifzaak, Autolakken“M’n pieten (kanaries: twee mannetjes)en stappen met vriendinnen”Mensen die niet eerlijk zijn, slecht weerVarkenshaasje met pepersaus, doperwtenen worteltjes en parijse-aardappeltjesVriendin helpen met haar paard, filmpjekijken, stappen en lekker eten, brievenschrijven aan vriendenDe loterij winnen en eigen paardenranchbeginnen.

MEOBtiek mei 1999

Page 12: MEOBtiek 03 1999

Traditiekamer MEOBfuseert met Marinemuseum

Historie van MEB wordt nog steeds onderzochtDoor. Wil van Elk

De Traditiekamer van het MarineElektronisch en Optisch Bedrijf(MEOB) wordt bij de overplaatsing naar Den Helder onderdeelvan het Marine Museum. Alle‘unieke’ apparaten — de echte miiseumstukken dus — gaan daarnaar toe. Apparatuur van minderhistorisch belang, ongeveer drieduizend apparaten, gaan naarOnderhoud en Techniek: voorheen Traditiekamer Willemsoorddat is gevestigd op het voormaligeRijkswerfterrein. Historische apparatuur van de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) gaat hoogstwaarschijnlijk naar de Traditie-kamer van het Marine Vliegkampde Kooy (MVKK).

“We zijn al bezig met overdragen”, zeiMartin Dofferhoff~ de beheerder van deTraditiekamer MEOB. “De meeste historische documenten zijn al aangeboden bij het Instituut voor MaritiemeHistorie in Den Haag. De boeken uitonze verzameling zijn al over.” Martinheeft het beheer over zo’n zesduizendhistorische artikelen, zowel apparatenals boeken. Er zijn ongeveer vierhonderd zogenaamde A- en B-stukken. Eenstukje ‘erfgoed’ dat waard is om tebehouden.

VrijwilligersOm de verzameling historische instrumenten in optimale conditie te krijgenen te houden, is veel energie nodig.Martin Dofferhoff kan dat niet alleen.Hij heeft een groepje vrijwilligers totzijn beschikking die hem daarbij helpt:“Klaas Meijer, Jan Bakker, SjaakSchoneveld, Rien Lankhout en Rinusvan Biezen zijn nog steeds bezig methet opknappen van apparatuur. Weonderzoeken ook de historische achtergronden van de Marine Radio Dienst(MRD) en het Marine ElektronischBedrijf (MEB).Vooral Klaas Meijer is daarin actief.”Over de historie van de Verificatie vanRijks Zee en Luchtvaart Instrumenten(VRZLI), meestal VERI genoemd, is

~\ .\‘~

vrij veel bekend. Van het MEB is echterweinig gedocumenteerd. Zelfs over hetvoormalige gebouw A, dat de Duitserstijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gebouw, is weinig bekend, ondanksdat er meerdere keren over is gepubliceerd. Martin: “We hebben een briefgestuurd naar het BundesarchivMilitAr archiv in Freiburg Duitsland,met de vraag of daar nog gegevens zijnover het gebouw dat in 1942 isgebouwd. We zijn vooral benieuwd hoehet logo op de voorgevel er uitzag. Misschien zijn er nog bouwtekeningen offoto’s beschikbaar.”

GebouwAHet gebouw A is in 1986 gesloopt omplaats te maken voor gebouw Huygens.De werkplaatsen van de VERI uit Wassenaar moesten immers worden gehuisvest na de fusie met het MEB. Er zijnveel foto’s van het gebouw: “maar nietéén met het logo op de voorgevel.

“De Traditiekamer iseen bezoek meer danwaard.”

Het logo zou een tandrad met tweegekruiste kanonnen zijn geweest. Na deoorlog is dat verwijderd en is het gat

dichtgemetseld. Bij de sloop hooptenwe dat het logo tevoorschijn zoukomen, maar helaas, dat was niet hetgeval”, aldus Martin Dofferhoff. Hij isbenieuwd of er nog mensen zijn die eenfoto hebben van het gebouw met hetlogo erop. “Als ze een foto hebben,kunnen ze me bellen op 071- 3052550.Ik ben ook op zoek naar de aannemerdie het logo heeft verwijderd en hetmuurtje heeft gemetseld.”

TraditiekamerIn gebouw Pascal (AC), het voormaligeLEOK-gebouw, is in de ruimte waar totvoor kort secretarie huisde, een traditie-kamer ingericht. De oude instrumentenstaan daar schitterend opgesteld in glazen vitrines. De Traditiekamer is eenbezoek meer dan waard. Martin: “Ookoud-medewerkers zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen.”

De Traditiekamer is een bezoek meer dan waard.

12 mei 1999 MEOBtiek

Page 13: MEOBtiek 03 1999

Daniël Bok van het ODCARS krijgt een lintjeDoor.~ Wil van Elk

Daniël Bok van het Opslag en Distributie Centrum Het Arsenaal(ODCARS) is een van de tien gelukkigen in Den Helder die eenKoninklijke onderscheiding kreegopgespeld. Burgemeester Hoekzema benoemde hem tot Lid in deOrde van Oranje Nassau. Hijdeed dat namens de Koningin.

Daniël werd voor de onderscheidingvoorgedragen door het hoofd vanODCARS. Damël Bok heeft zichnamelijk zeer verdienstelijk gemaaktbij het Korps Den Helder van het Legerdes Heils. Hij heeft 26 jaar bestuurswerk gedaan. Hij was penningmeesteren hij was actief met jongerenwerk.Daarbij is hij ook nog eens correspondent voor het landelijk personeelsbladvan het korps. Een taak die hij ook eentijdlang voor het inmiddels opgehevenblad van Het Arsenaal heeft uitgevoerd.Momenteel is hij actief in de redactievan de gezamenlijke bedrijfsbladen van

de marine onderhoudsbedrijven tervoorbereiding op één bedrijfsblad voorhet Marine Bedrijf (MB).

Naam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(~r):Grootste wens:

Johan VlamingMedewerker Kalibratielab.12 april 1999SEWACO-bedrijf~ POIC3ZwitserlandIdioten op de wegIndischScouting, LandroverMet de Landrover een tijd op pad.

Secretaris BLG-AbvaKabo

De Bedrjfs Leden Groep (BLG) van de AbvaKabo heeft een nieuwe secretaris. FrankDundas (rechts op de foto) heeft het secretariaat overgenomen van Gerrit Molema.Gerrit was meer dan tien jaar secretaris van deBLG.

,~,j b\—

~‘~4l~ ‘~ lI~V& ..~

7

j.Burgemeester Hoekzema benoemde Daniël Bok tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Nieuwe Collega

t

m

MEOBtiek mei 1999

Page 14: MEOBtiek 03 1999

Een levende AbrahamEen ‘levende Abraham is inmiddels traditie geworden bij de Productunit Optronica, waar dit keerRené Scharif de magische grensvan vijftig passeerde. Henk Smitintroduceerde de ‘bewegende’Abraham door luidruchtig binnen te komen, zichzelf begeleidend op een mondharmonica. Inde Abraham zat Frank Dundasverstopt.

Met de elegantie van een Smterklaas, .

zijn baard en pruik versterkten dat ideealleen maar, kwam de in het zwartgeklede Abraham binnen: “Ondanks deveelbewogen tijden, komt Abraham utoch verblijden, moge de tweede vijftigdie nu volgen, veel voorspoed brengenen weinig zorgen, deez’ dag nu nogmaar veel plezier, met Abrahain fl1 UW Frank Dundas onherkenbaar als Abraham, feliciteert René Scharif.midden hier.”Deze tekst is minstens zo oud als deAbraham zelf en stamt uit 1890.

Nieuwe Collega

Naam: Sebastiaan KoomeHuidigefunctie: KPLMBKDatum bijMEOB: 6 april 1999Vorig werk: KL.PR.IR.BR. 17e OirschotIs gek op: Schaken, Spelletjes op de computerHeeft hekel aan: Slecht weerFavoriete eten: MacaroniHobbyÇr): Schaken, lezen

, / ~, . .~. ~ Grootste wens: Gelukkig blijven

9

Nieuwe Collega

Naam: Bea VormHuidigefunctie: DirectiesecretaresseDatum bij MEOB: 8 april 1999Vorig werk: Beleidsmedewerkster Telecommunicatiebedrijf op CuraçaoIs gek op: Caribbean, kinderen, hondenHeeft hekel aan:Favoriete eten: Surinaams en of CaribbischHobby(~): TuinierenGrootste wens: Gezond en gelukkig blijven.

14 mei 1999 MEOBtiek

Page 15: MEOBtiek 03 1999

‘C 0 00 In: ~ tZ)oor: :1e d Wage Sv:~~~

‘Het’ vr dagmidda’, bi â tijd o naar his aae le ‘-‘rte e is win ookwee: mop ij JD’’ o ,zitiknu hte dePComee $ etescrijveover:ija, at? -

Nou, mijn voo aamste hob is mpu s en hetinternet~‘ Techniek in de vorm van ei on’ ci eefi mij altijd’wei aan

oke Maai’ to -n ik eenmaal door had dat er eer was• ‘en âll-e printplaaijes so eren ii’ eljk computer.~,.’w

•~(en’ ben) iïer niet meer chter vandaan te Iepen. Nadat ik .‘‘

~eind~ljk mijn eerste PÇ had waarjé meer op kon doen dan44rkanoidofWP~ had ik ook~snei een verbinding op het World~Wid~ Web,~waar. ik nok steeds over iweif met het g~rootstejlezzer’~ ~“ \

:~‘ ~ ‘ . .:~‘,. ;‘ - •

Myn~ervaringen met het Internet zyn eigenlykpositief dit inte~ênste1liagtotwât~rva’ oyer.word~geschreve irussen ‘ ‘.

• ~nhack~rs zouden het onveiligmake ; gelukkigheb ikditn g ‘

:niet.ondervinden E)emeeste tijd breng ik” at- d~ door en “ ‘

:~heb op deze m’ nier een aantalmensen ontmoe. Mensen uit ‘ ‘~ ~

• ~4ustralië, 71sjechië,Aîaska, Florida eieen heleboelm, ederland.. . . •. • ‘

‘,er m dan allee 1 ternet Oo motorryde ~vi ‘ik7~—Een aantal mensen uit het bis eniand heb z4fs o tin’ ,‘e Ii leukj bkjfdit het elejaar door doen en race-~me te Nederi’ dken ik nu a lej’ e persoonlyk Zo monster heb met volgens de exp ) maar tevreden ben ikh~b myn va ‘ tie i ~99 in Tsjec iëdoorg $ achtby een er we mee Goe” ‘o’ ry’en en parkeren, lekker de vrijheid~vriend n zij familie Zo zie en hoor je veel over het ebbenookals 1 staan zaliggewoon Goed oppi senss~lan’ en de gewoo tes dan met e no aal georganiseerde het natuurlj ei, en ‘ing is oo erg belangyijlc; maai~datreis Het enige lastige is de taal want het lykt ii de verste em ik voor liefverte niet op iets waarje iets uit kunt halen Maar met anden -

en voeten komje ee heel eind. Vorigjaar kwam ieman~j uit B zomer s al eer in aantocht en Ik hoop dat het e&z mooieAusiraliê hier op bezoek terwijl ik zeVweer iemand heb on - zomer zal worden ‘~

~,moet in de US waar ik toe op v~ ‘~ tie as Deze mensen ‘ -~~~ ~

zou ik noouh bben leren en als ikgeen ntern tzouheb,- geefdefto do~ r» Henk Hav kotte ~ ~ ‘“

ben4 ~ -,

- . . .. . ,“ -i-i•• .•3~_~$_~,•_

1 de ‘8,4 eb ik o ‘ ‘ ‘ e di ‘ fs tocamera j -~ ~

e ‘ ‘‘ ‘ een “eb ‘ h ‘gema ~‘‘ d- :: J~ ‘~ ‘~

de v’ s’ are. Nu he og leuit~r om- te ‘raten . ‘ ‘. . - - .- ‘ ,‘:

ander~’ kun - nu ook-zien ‘~iè s at £ ho• -d“weg de ~erso.n zit hoe ‘ ‘ et ‘ ‘ . -

:Natuurljk ~et’e wel een oi~’erwerp he.ben om over tepratenen ideeën ‘tewisselen. lk’hebdoor ‘efilm ‘The 1 - .

big al deze en 0 oe6 wantxi zij 00 ‘1 fan van -:

dëz -fl1 ee? spullen die i’ in ederi’ ‘ ø pen heb -‘

Jkge~ochtmethuhulp. 4. . -- - ‘ -

“Het maken van een eik Webpagina doe dcx wel~zeggen”aterheelveel4jd~In :aat en’alsj’ een originele~page’ wilt .h~bben~ Kijk eeiu op h ~‘~f . . .,

dut3hprzde’ ‘nn ____________________________

De Flop

De Flop Is een rubriek d..r ee.MEOB-er geschreven. Iemand krijgteen diskette: De Fl.~, en zet daar.pzijn of haar verhaal. )eze rubriek isniet bedoeld om eens lekker tekeer tegaan, het moet netjes blijven en leuk.

Aan het eind van het verhaal w.rdt IeFlop doorgegeven aan een c.llega.

MEOBtiek mei 1999 15

Page 16: MEOBtiek 03 1999

Bye bye, zwaal zwaaiDoor. Natasja Juffermans

Jammer, maar helaas, ik ben weg bij het Marine Elektronisch en optisch Bedrijf (MEOB) (BO-O&R). Ik werk nu bij Ford Rijnland inLeiderdorp. Ondanks dat dit heel snel is gegaan, heb ik op 9 april meteen klein en gezellig groepje een borrel gedronken. Dit waren collega’sen oud-collega’s waar ik de grootste lol mee heb gemaakt, of die ik aljaren ken. Ik heb het erg naar mijn zin gehad op 9 april, daarom wil ikdiegenen ook bedanken voor de gezelligheid en de zottigheid die wijhebben gehad. Daarnaast wil ik iedereen bedanken voor de samenwerking.

- L

.~ -I’~_,,

Gerard Hoogenesmet pensioen

Gerard Hoogenes ging per 1 aprilmet pensioen. Gerard hield welvan een ‘verzetje’, getuige de velevrachten die hij met de vorkheftruck verzette.

Vinkesteijn met FPU

- S.

~ ;rL~

ê

/

-

__s, •°‘.

1

Nel en Kees Vinkesteijn hebbenbeiden het bedrijf verlaten en zijnverhuisd naar Brabant.Nel had het bedrijf reeds eerderverlaten. Kees ging per 1 aprilmet FPU.

U •~

16 mei 1999 MEOBtiek

Page 17: MEOBtiek 03 1999

Personeelsvereniging organiseert laatste Paasdrive ‘s

Laatste Paasdrive BridgeclubDe Bridgeclub van de personeelsvereniging hield vrijdag 26 maarthaar laatste Paasdrive.Aanwezig waren: Chris Fraikin,mevrouw en meneer De Weerd,Cor Poldervaart, Gerda Noordijk,Johanna Bax, Anton Reedijk,Johanna van der Kreek, LeoKoomen, Ruud Verboom, ChrisLagas, Luc la Grouw en Pietervan Polanen. Begin mei is de laatste Bridgeavond gehouden.

De Bridgeclub bestaat niet meer!

Laatste Paasdrive Klaverjassen en SjoelenM. Stokhuijzen, afdelingsecretaris

Op woensdag 31 maart was het delaatste keer, voor de liquidatievan de PVMBO, dat de afdelingklaverjassen en sjoelen de paasdrive, ook wel eierdrive genoemd,organiseerde.

Ook nu waren er weer een aantal personen die zich opgegeven hadden en hetniet de moeite waard vonden te berichten dat zij op het laatste moment verhinderd waren.

*~ -6-

StrijdNa een kort welkomstwoord van deafdelingsvoorzitter Aad van der Poel,waren 88 klaverjassers en tien sjoelsters die de strijd aanbonden om zohoog mogelijk te eindigen en metzoveel mogelijk eieren naar huis tegaan. Bij de klaverjassers waren dat:mevrouw Zwart met 5528 punten, goedvoor zeven doosjes van zes stuks. Alstweede de heer Weltak met 5444 pim-ten en de heer Slot als derde met 5428punten, beiden goed voor zes doosjes.

SjoelstersBij de sjoelsters was de eerste plaatsvoor mevrouw Verbruggen, met 897punten goed voor zeven doosjes, enhaar dochter mevrouw Mindermanbehaalde de tweede plaats met 889 punten. De derde plaats was voor mevrouwBal met 887 punten. De drie dames kregen zes, respectievelijk vijf doosjes.

ZelfstandigheidDe overige deelnemers kregen afhankelijk van het behaalde aantal punten zes,vijf; vier, drie of twee doosjes, wantniemand ging met lege handen naarhuis. Deze grote opkomst geeft de afdeling klaverjassen en sjoelen een goedgevoel voor een doorstart naar zelfstandigheid, na de liquidatie.

:~~\

v

MEOBtiek mei 1999

Page 18: MEOBtiek 03 1999

PVMBO

Voorzitter, 2e penningmeester,ledenadministratie, contactpersoonFBTO en coördinator FPPA.J.M. Koek 2454Secretaris en contactpersoon K& 0I.F. Flohr 2337PenningmeesterJ.E. Slot 2238

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonenvan de afdelingen (071-305....)

AutohobbyclubK. KellerComputerhobbyclubT.J. BorremanHobbyclub algemeenC.M.J. v.d. PloegBadmintonM.J.N. DofferhoffKlaverjassen en sjoelenA. BalBridgeI.F. FlohrVissenA. BalWatersportB.Schaap 2211

Jaarprogramma PVMBO 1998 - 1999PaasdriveDonderdag 25 maart BadmintonVrijdag 26 maart BridgeZaterdag 27 maart VissenWoensdag 31 maart Klaverjassen/Sjoelen

Maandag 19 april TennistournooiZaterdag 08 mei OranjebingoZaterdag 8 mei Opening WatersportZaterdag 29 mei Sluiting KlaverjassenMaandag 31 mei 2e Algemene ledenvergadering

Laatste Paasdrive BadmintonDoor: Martin Dofferhoff

Donderdag 25 maart 1999 was een historische avond (trieste avond).De afdeling Badminton van de personeelsvereniging organiseerdevoor de laatste maal in haar bestaan als afdeling van de PV een Paasdrive.

De deelnemers aan dit toernooi werden naar sterkte ingedeeld in drie poules. Eenieder speelde vier wedstrijden in een mixteani, steeds met een andere partner. Dewinnaars van de verschillende poules van dit toernooi zijn:

bij de dames: fris van Leeuwen, Lonie de Heer en Sanneke van der Nagel (Vink).Bij de heren: Johan Schoneveld, Wilco van Elk en Johan Wormgoor.

Na afloop van de prijsuitreiking kreeg iedereen voor de laatste maal een doos eieren mee naar huis.

0

2238

2144

2329

2550

t,

2352

2337

2352

18 mei 1999 MEOBtiek

Page 19: MEOBtiek 03 1999

uzzeiladder4Hr.T.Borr~man~’*4 M .T.Paats4 Hr. D.R. van d Neut -

4 Hr. JiJ. Mullers5Hr.C.O ehand5 Hr. W.J. Neuteboom8 Mw. C. Schipper-van Duin9 Hr. M.3. Lankhout

10 Er. P. Guyt12 Hr. Al. Sneeuw12 Mw. M. Grootjans-Martens13 Er. RL. Schippers13 Mw. J.A.M. Kuhn-Grooijans13 Er. J.W. Ruben . -

14 Er. .LW. de Groot ~-

17 Hr. 3. Hartevelt : --: :1~7 Hr. C. Haasnoot : -.

17 Er. G. Wesselius20 Mw. 3.M. Ruben-van Noord22 Mw. P-~M. van Duyvenbode.25. Hi~. A. Bal .

Met puûtenverlies~ ..

• Hr. P. l~ijkdrent .,...~ f25,00~ .~MwG at~Da~len~Strijker j 1s5,OO

~ Zonderpunten~erlies: ~ ,

1ȍHr P Guyt ~

Horizontaal1. Aap; Zoogdier; Aap 2. Plaatsnaam; Binnenkort; Loot; Tegenover 3. Fr.lidwoord; Ongeveer; Comm.apparaat 4. Meisjesnaam; Uitbarsting; Feestlicht5. Fr.NV; Tanges; Keukengerei; Uniek; Onderwijs 6. Geheel; Door wateromgeven; Ondern.Raad; Troef 7. Uitroep; Sterke druk; Voorzetsel; Aficorting; Vanaf 8. Beginsel; Militair; Mak; Kippenloop 9. Groente; Trek; Titel;Dierengeluid; Deel van Fr.ontkenning 10. Kledingstuk; Plaats; Voedsel;Dyne; Noot 11. Zuiver; Schaakstuk; Soort onderwijs; Nuttigen 12. Zwartesteen; telwoord; Meisjesnaam; Rooms katholiek; Geurwater; Afkorting13. Verhandeling; Dyne; Voorzetsel; Loflied; Thans; De oudere 14. Deel vaneen oog; Kilowatt; Voorzetsel; Jnd.dorp; Kunststuk; Regeerder 15. Titel;Trekdier; Vr.schaap; Plaats.; Uil 16. Afkorting; Oude maat; Een; Pool; Slag17. Vervoersmij; Kruik; Denemarken; Betaaiplaats; Al.

Vertikaal1. Reus; De oudere; Straatmuzikant 2. Aap; Partij in het geding 3. Roeiwedstrijd; Getij; Aanw.vn.w.; Vis 4. Niet wettelijk; Myth.figuur; Groente 5. Pausennaam; Myth.vrouw; Nummer; Regerings Reglement; Lidwoord; Tekenvan kalibratie; Kluns 6. Enzym; Vogel; Lidwoord; Leed door vuur 7. Vogel;Vrucht; Voorn.w.; Voorzetsel; Oud 8. Gewoonte; Meisjesnaam; Dankbaarheid 9. Vis; Titel; Nat Log; Preek; Oude radar type 10. Gerecht; Am.munt;Waterkering; Serie 11. Landenteken; Voom.wo; Zonder waarde; Kledingstuk12. Onderdeel van een kachel; Uitgave; Oud IJslandse werken; Schep13. Pakhuis; Openbare functionaris; Water in Friesland; Omroep; Kroon 14.Afk.informatie; Eg.bouwwerk; Verenigde naties; Ver (in samenstelling) 15.Atmosfeer; Onwetend; Toeloop; Water in Friesland 16. Deel van een molecuul; Naaste; Edelmetaal 17. Zuster; Zandheuvel; Rivier; Op geen enkeleplaats.

Oplossing vorige puzzel:

VEERTIG SKYCLUBETA INLANDS ARARG ZEGE AIDA ENL OEN ELP ARK GOCHTEN 1 ANORAKOUR REA PAS ADOPRET RAILS SMAKA AA RCA PE L

ACIS GLANS CHICNAR KOE TIC ONDOOILAM R RUILENN STA SAR ARE CIA SLOT AUPA LAEGO TRAWANT BOAMAKREEL DOOLHOF

Oplossing inleveren, uiterlijk 25juni1999, bij:

Sonja Vlieland,sectie BOK.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen~

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

MEOBtiek mei 1999 19

Page 20: MEOBtiek 03 1999

Nieuwe medewerkers 1 Colofon 1Datum Naam12-04-99 J. Vlaming Redactie:

HoofdredactieAmbtsjubilea ~~ ElkDatum Naam01-06-99 A.W.W. Gordijn Public Relatio

V. van Denzen071-3052205

Vaste medewerkersA.J.M. Koek (PVMBO)H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)S. Vlieland (Puzzel)R. Brouwer (DC)J. Bakker (Oldtimers)

Medewerkers aandit nummer.G. van DuijvenbodeDR. van der NeutC. ValkD.C. HavenaarR.E. WagensveldN. JuffermansM. StokhuijzenM.J.N. DofferhoifA.H.P. den OudenK. Jansen

Redactie-adres:Redactie MEOBtiekPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 071-3052171FAX: 071-3052605E-mail:[email protected]

Foto’s:W.J. van ElkV. van Denzenen particulierenVerzending:OU-]DID&IDrukwerk:Drukkerij Uleman - de Residentie

Kopij voor het volgende nummervan MEOBtiek inzenden

uiterlijk: 4juni 1999

De redactie beslist over het al danniet plaatsen of bewerken vaningekomen stukken en behoudt

zich alle rechten voor

AfdelingPU-KAL/KLA

Afdeling JubileumHCOM 121/2

Vertrekkende medewerkers (lopende ontslagaanvragen)Datum Naam Afdeling Reden01-03-99 M.C.A. Schenk ELEK/ENGE Particulier01-04-99 P. Hartevelt ID/D&I Gem. Leiden12-04-99 C.M. Beaufort ID/DirSec Justitie19-04-99 A. Rensen P&GS Particulier01-05-99 B.R.C. Goris Advies01-05-99 D.P.E. Wesselingh KAL/SLA Particulier01-06-99 LTZA2OC K. Jansen BEB Particulier

Overleden14 april 1999, Koos Simonis, 71 jaar,Koos werkte tot aan zijn pensioen bij de Buitendienst.5 mei 1999, Jan Doove, 45 jaar,Jan werkte bij N&SS en daarvoor in het bedrijfsrestaurant.

~ ~.

\.

De bedrijfsarts W.A.M. Overeem heeft afscheid genomen van het MEOB.Er is nog geen opvolger bekend.

Verschijningsdata MEOBtiek 1999

Nr. Datum Kopij sluiting4 (+special) 25-06 04-065 23-07 25-066 24-09 27-087 26-11 29-1020001 21-01 31-12

20 mei 1999 MEOBtiek