MEOBtiek 01 1995

26
1 6e jaargang nr. 1, januari 1995 MEOB lek NKO erk nrnng voor •ecentrum * Uit de koker van de DC-voorzitter * MEOB, decor voor horrorfilm MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN ET MARINE ELEKTR NISCH EN OPTISCH BEDRIJF 4 5 Door: Wil van Fik “Het is leuk om van een ander te horen hoe goed je bent”, zei P.R. Hogendoorn bij de uitreiking van het NKO-certificaat op 16 decem ber. “Je mag jezelf best eens op de schouder kloppen als je wat hebt bereikt.” DMEOB doelde hiermee op de bekro ning van een proces waaraan jarenlang is gewerkt. DMEOB: “Twee jaar na de ingebruikname van de Marine Radio Dienst (MRD) in 1945, werd een meet kamer ingericht. In 1952 ontstond de IJkkamer. In 1965 werden de eerste ka libratiezegels geplakt op meetappara ten. Door A. Gazenbeek werd in 1976 de automatisering opgezet. Er werd al tijd bewust gewerkt aan een kwaliteits zorgsysteem en in 1990 mocht van di recteur Antonides het NKO-onderzoek worden gestart. Hij stelde maar één voorwaarde: geen extra personeel.” Na DMEOB nam HKaI F. Cattermolen het woord: “Ik praat niet zo mooi, ik heb hulp nodig van lichtbeelden.” Met over- head sheets liet Cattermolen zien dat naast het kalibreren er meer activiteiten zijn. De hele kringloop van meetappa ratuur werd getoond. Bij de overhandiging van het certificaat benadrukte de directeur van het NKO, Van de Leemput, dat het bereiken van deze erkenning heel wat is. Over vier jaar volgt een herevaluatie en in de tus sentijd moet er constant aan de kwaliteit gewerkt worden. [In dit nummer: 1 V.l.n.r.:Frits Cattermolen, Nico Satumalay, het certificaat en Cor Stijgers * Oliebollendrive schietvereniging 8 * Modelmetingen ATS 10 * Nieuwjaarsreceptie 11 * SBK deel II 14 * Radar Warning Receiver 15 * Nieuwe NECOM wagen 16 * OBW draait weer 21 * Puzzel 23 Van de Leemput, Directeur NKO

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 01 1995

Page 1: MEOBtiek 01 1995

1 6e jaargang nr. 1, januari 1995

MEOB lekNKO erk nrnng voor

•ecentrum

* Uit de koker van deDC-voorzitter

* MEOB, decor voorhorrorfilm

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN ET MARINEELEKTR NISCH

EN OPTISCH BEDRIJF

4

5

Door: Wil van Fik

“Het is leuk om van een ander tehoren hoe goed je bent”, zei P.R.Hogendoorn bij de uitreiking vanhet NKO-certificaat op 16 december. “Je mag jezelf best eens op deschouder kloppen als je wat hebtbereikt.”

DMEOB doelde hiermee op de bekroning van een proces waaraan jarenlangis gewerkt. DMEOB: “Twee jaar na deingebruikname van de Marine RadioDienst (MRD) in 1945, werd een meetkamer ingericht. In 1952 ontstond deIJkkamer. In 1965 werden de eerste kalibratiezegels geplakt op meetapparaten. Door A. Gazenbeek werd in 1976de automatisering opgezet. Er werd altijd bewust gewerkt aan een kwaliteitszorgsysteem en in 1990 mocht van directeur Antonides het NKO-onderzoekworden gestart. Hij stelde maar éénvoorwaarde: geen extra personeel.”

Na DMEOB nam HKaI F. Cattermolenhet woord: “Ik praat niet zo mooi, ik hebhulp nodig van lichtbeelden.” Met over-

head sheets liet Cattermolen zien datnaast het kalibreren er meer activiteitenzijn. De hele kringloop van meetapparatuur werd getoond.

Bij de overhandiging van het certificaatbenadrukte de directeur van het NKO,Van de Leemput, dat het bereiken vandeze erkenning heel wat is. Over vierjaar volgt een herevaluatie en in de tussentijd moet er constant aan de kwaliteitgewerkt worden.

[In dit nummer:

1V.l.n.r.:Frits Cattermolen, Nico Satumalay, het certificaat en Cor Stijgers

* Oliebollendriveschietvereniging 8

* Modelmetingen ATS 10

* Nieuwjaarsreceptie 11

* SBK deel II 14

* Radar Warning Receiver 15

* Nieuwe NECOM wagen 16

* OBW draait weer 21

* Puzzel 23

Van de Leemput, Directeur NKO

Page 2: MEOBtiek 01 1995

Vanaf 6 december 1994 mocht het kalibratiecentrum NKO-certificaten afgeven. Het eerste certificaat werd tijdensde uitreiking aan H. HeiligenbergHMKC van de Rijkswerf overhandigd.

GratiticatieHoofd Advies P. Bleecke gaf aan CorStijgers en Nico Satumalay een gratificatie. Als medewerkers van het Standaardenlab hebben zij zich extra ingezetom het certificaat mogelijk te maken.

Na een uitgebreide rondleiding in hetKalibratiecentrum volgde nog een gezellige receptie in het Petit Restaurant.Het NKO-certificaat hangt trots in degang bij het kantoor van HKal.+

Van de directie Frits Cattermolen overhandigt Hans Heiligenberg het eersteNKO-certificaat

Door: P.R. Hogendoom, DMEOB

Een goed begin

is het halve werk

Ziezo, de kop van 1995 is eraf. Wezijn het nieuwe jaar goed begonnen. De ontviechting vanMEOBIH is een feit. We hebbeneen zeer geslaagde start van denieuwe huisstijl gehad. Het convenant 1995 en de begroting voor1995 zijn door de DMKM goedgekeurd. Een belangrijk deel van deOBW draait weer.

Allereerst wil ik hier graag de huisstijl-commissie bedanken voor hun werk envoor het resultaat daarvan: Aad, Arnoud, Bas, Gé, Hans, Natasja, Ron,Theo, Ton 1 en Ton 2, bedankt! Het waseen prima start. Ook de huisvlijt van Admag hier natuurlijk niet onvermeld blijven. De computeranimatie was groteklasse, bedankt Ad. Ik vind dat we eenmooi logo hebben. U zult daar niet allemaal zo over denken, maar dat is eenkwestie van persoonlijke smaak endaarover valt nu eenmaal niet te twisten.Het nieuwe MEOB-logo is nu klaar, denieuwe huisstijl nog lang niet. We moeten die huisstijl in de loop van het jaarnog verder ontwikkelen. De huisstijl-commissie staat open voor uw suggesties over wijzigingen en aanvullingen.In ieder geval moeten we met elkaar dehuisstijl consequent toepassen. Ik vind

het belangrijk dat we zowel naar buiten,als naar binnen, één gezicht tonen en zode eenheid demonstreren die we in dekomende jaren nodig zullen hebben. Erzullen best nog grote en kleine “uitdagingen” ontstaan, maar ik ben ervanovertuigd dat we die met elkaar zullenoplossen.

Concept reorganisatievoorstelHet concept voorstel “MEOB 2000” isdeze maand binnen en buiten het bedrijfuitgebreid besproken. Vooral de concept bemanningslijst leverde natuurlijkveel gespreksstof op. Een deel van hetcommentaar wordt verwerkt. Maar eenander deel zal toch moeten wachten totdat we bij de units een uitgebreid functie-onderzoek hebben uitgevoerd.

Met de nieuwe huisstijl en een nieuweOrganisatie ben je echter nog geennieuw bedrijf. Als we echt goed en efficiënt in de nieuwe structuur willen werken, moeten we ook de informatievoorziening aanpassen.

“IVM 2000”Verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden gedelegeerd naar unitmanagers, sectiemanager, groepshoofden,of hoe ze ook komen te heten. Maar datbetekent ook dat deze managers moetenrapporteren hoe ze met die verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn omgegaan. Dat betekent dat ze verantwoording moeten afleggen over hetnakomen van gemaakte afspraken. Netzo goed als ik aan Den Haag verant

woording moet afleggen hoe ik metmijn verantwoordelijkheden en bevoegdheden ben omgegaan, hoe ik degemaakte afspraken ben nagekomen.We zijn bezig na te gaan wat voor informatie we nu echt nodig hebben om dezenieuwe manier van besturen mogelijk temaken. Dat is het project InformatieVoorziening “MEOB 2000” (“IVM2000”), onder leiding van Harrie Allarden Frank Twisk. Tot nu toe heeft deprojectgroep bij elkaar verzameld watik nodig heb om te kijken hoe het metde units gaat en om verantwoording afte leggen naar Den Haag en naar onzeklanten.

Proto-typeVerder zijn ze bezig vast te leggen watde informatiebehoefte van de PU Optronica is. Daarna komen de andere unitsaan de beurt. In de loop van dit jaarwillen ze een proto-type van het informatiesysteem bouwen. Dan kunnen weecht zien of Frank ons heeft begrepen(en wij hem). Daarna gaan we kijkenhoe we het informatiesysteem wat wewillen hebben, ook kunnen krijgen. Datkan betekenen dat we het BBS moetenaanpassen. Maar misschien moeten wesommige stukken wel nieuw laten bouwen. Ik zal u zo goed mogelijk op dehoogte proberen te houden van de ontwikkelingen, niet alleen van “IVM2000”, maar ook van de stand van zakenvan de gehele reorganisatie “MEOB2000”.•

)

‘t

2 januari 1995 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 01 1995

Van de redactieDoor: Wil van Elk,Hoofdredacteur

Iedere hoofdredacteur zijn eigenkleur. Koch had een gele MEOBTIEK, Van Laarhoven een groeneen Van Elk komt nu met een blauwe. Dat nu gekozen is voor blauwkomt door de nieuwe huisstijl. Samen met het nieuwe logo een goedbegin van het vierde lustrum.

Wij van het MEOB zijn bijzonder, maarniet uniek. We beginnen 1995 met eennieuw gezicht en net als zoveel anderebedrijven komen ook wij met een nieuwlogo.

WennenAan een nieuw logo moeten we evenwennen. In het begin begint iedereen tesputteren. Dan blijkt dat de vrouwenthuis het direct mooi vinden en hoor jesteeds meer positieve geluiden. Eendochter, die een grafische opleidingvolgt, zegt: “Leuk, modern, eenvoudigmaar gewaagd, vooral door die eenvoud.” En dan barst de bui los: “Waarkanje een logo op diskette krijgen? Maghet ook op onze formulieren? Zijn deenveloppen al beschikbaar? Zijn er nogpennen over?” Is dat acceptatie, enthousiasme of vindt iedereen het logo zo

mooi dat ze niet langer kunnen wachten? Wel fijn die gretigheid. Daardooris het logo sneller ingeburgerd.

Niet alleenWe staan dus niet alleen met een nieuwlogo te zwaaien. De Rabobank brengtook een nieuw logo op de markt. Datvinden zij zo belangrijk, dat ze veel geldover hebben om dat te introduceren.Ook op de televisie is er wat veranderd.De NOS heeft ook een ander beeldmerk.Dit is goed te zien in de leaders van hetJournaal en van Studio Sport.Ook de opmaak van de Defensiekrant isvernieuwd. De krant oogt een stuk moderner en door de keuze van zes smallekolommen als basis en een smal letter-type onstaat er ruimtewinst. Met zijnnieuwe vormgeving kan de Defensie-krant weer een poosje mee.

WetenswaardighedenDeze MEOBtiek gaat natuurlijk niet alleen over de nieuwe huisstijl. Er staanveel meer wetenswaardigheden in.Harry Schutte besluit in dit nummer zijnvierdelige formatiefeuilleton. Gelukkigis K. Meijer nog met zijn deel drie bezig,dus daarvan kunnen we deel vier in hetvolgende nummer verwachten. Ook deactiviteiten van de Personeelsvereniging worden uitvoerig beschreven.+

DMEOB geeftherdersstafaan KTZMarsman,hoofd SEWACO-bedrijf inoprichting.De ontvlechting vanMEOBOegstgeesten MEOBDen Helder iseen feit.

Kort maar krachtigDe firma IN-TEL wenst alle medewerkers van het MEOB een heel gelukkig 1994,9997635549!!!

Salaris 199520januari 199520 februari 199523m 199524 april 199523 mei 1995 (vakantiegeld)22juni1995 (Interim)24juli 199523 augustus 199522 september 199523 oktober 199522 november 199520 december 1995 (Interim)

WIDDenkt u nog even aan het inleverenvan een copie van uw geldige paspoort of andere identiteitskaart. Hetis erg belangrijk dat dit op tijd gebeurt.

GebakDe MBK werd begin december vorig jaar aangenaam verrast. Eenbuurvrouw, van een van die huizenmet zo’n raar dak in de Morsebel,bracht een paar dozen met gebak. Zijwas de MBK dankbaar omdat doortussenkomst van VNV’er A. Callenbach diefstal van kostbare keuken-blokken was verijdelt. Aardig zo’nbuurvrouw.

ThemadagDe afdeling Advies houdt op 2 februari 1995 een themadag. De chefsvan Advies houden zich dan in deHaagsche Schouw bezig met “klant-vriendelijkheid en klantgerichtheid.”

BorreluurOp iedere eerste vrijdag van demaand is er een gezellig samenzijnin het Petit Restaurant. De eerstekeer op 3 februari. Een maandelijks terugkerende gelegenheid omcollega’s en oud-collega’s te ontmoeten. De kantinecommissie buigtzich nog over een nieuwe naam.

MEOBTIEK januari 1995 3

Page 4: MEOBtiek 01 1995

Uit de koker van de DC voorzitterDoor: A lben~ Vink, Voorzitter DC

Terwijl ik dit schrijf vallen desneeuwviokken gestaag naar beneden. Een teken dat de winter isingevallen. De DC is zeker niet ineen winterslaap want het zijndrukke tijden. Er wordt van onsverwacht dat we commentaar endaarna advies geven aan het conceptvoorstel “MEOB 2000”.

Verder hebben we in de laatste overleg-vergadering afscheid genomen van deDC-leden van het MEOBJH. De ontvlechting is per 1 januari 1995 een feit.

SEWACO-bedrijfZoals ik in de vorige koker schreef heeftde DC een advies gegeven over hetvoorstel SEWACO-bedrijf. Het advieswas gematigd positief. Er zijn een aantalkritische opmerkingen geplaatst over debouw van een nieuwe OBW (bij deRijkswerf ten behoeven van het SEWACO-bedrijf) en de akoestische meet-tank. Door gebruik te blijven maken vande OBW in Oegstgeest en de meetbaanin Nootdorp zal de 1CM vele miljoenenguldens uitsparen. Verder zijn er nogkritische opmerkingen geplaatst overhet aantal militairen en de grote vansommige werkplaatsen binnen het SEWACO-bedrijf.

“MEOB 2000”Om zo goed mogelijk uw commentaarop het proces “MEOB 2000” te kunnenverwoorden heeft de DC besloten om uallen te bezoeken en naar uw mening tevragen. Nadat alle bezoeken zijn afgerond zal er door de DC een terugkoppeling worden verzorgd.

Ook heeft de DC gevraagd naar hetverloop van het proces. Er zijn immersbij de start van het proces “MEOB2000”, na de eerste TMV-cursus, eenaantal spelregels afgesproken. Zo kon uzelf ideeën indienen hoe u vond dat het“MEOB 2000” eruit moest gaan zien.Vervolgens zijn er kartrekkers benoemddie zaken verder hebben uitgewerkt enis er gekozen voor een bepaald scenario(scenario C van Combinatie tussen A enB). Hieraan zijn een aantal speciale edities van de MEOBtiek gewijd. Na hetmaken van de keuze zijn werkgroepen

gevormd en hebben zij een aantal produkten opgeleverd. Voorwaarden waren dat door het proces het werkoverlegen de interne communicatie moestenverbeteren. Hier hebben wij onze vragen op aangepast. Op dit moment kan ikniet spreken voor de andere DC-ledenmaar ik vond het in ieder geval eeninspannende, maar positieve actie.

PersoneelsbeleidZoals ik in de vorige koker heb gemeld,zijn we er in geslaagd om een belangrijkstuk aan te bieden bij de directie. Hierinstaat het personeelsbeleid van MEOBnaar “MEOB 2000”, zoals dit volgensde DC zal moeten worden ingevuld. Dedirectie heeft in de laatste overlegvergadering toegezegd dat het door de DCvoorgestelde personeelsbeleid de basiszal vormen voor het personeelsvullingsplan “MEOB 2000”.

Het personeelsbeleid is in twee stukkenverdeeld:

Deel één is gewijd aan de periode tot deimplementatië van “MEOB 2000”.Hierin zijn zaken terug te vinden dievoor deze periode belangrijk zijn. Erstaat ondermeer verwoord hoe het bedrijf in onze ogen om dient te gaan metafvloeien van mensen (geen gedwongen ontslagen), dat er voldoende ruimtemoet zijn voor scholing, hoe de functiesingevuld dienen te worden, dat de medewerkers van ETMAG dezelfde rechten hebben als MEOBers, hoe bezwarencommissie ingesteld moeten wordenenz.

Deel twee is verder gewijd aan het personeelsbeleid binnen het “MEOB2000”. Hierin staat verwoord welkevorm van management wij willen zien,dat er een sociaal-, personeelsplan moetkomen, wat we nog verbeterd willenzien in de bedrijfscultuur, hoe wij deevaluatie rond “MEOB 2000” zien, hoede DC de loopbaanbegeleiding van hetpersoneel ziet, dat de DC de invoeringvan variabele werktijden ingevoerd wilzien enz. In het jaarverslag van de DCzullen wij het stuk publiceren.

ReisregelingEr zijn nog steeds problemen met dereisregeling. Met name ontstaan er pro-

blemen bij medewerkers die langer danvier weken naar één plaats gaan. Mensen die voorzien langer dan vier wekenmeer dan de helft van de tijd naar dezelfde plaats reizen, krijgen volgens hetreisbesluit een vergoeding volgens hetverplaatsingskostenbesluit. De laatstevergoeding is aanmerkelijk lager dan devergoeding volgens het reisbesluit. DeDC is van mening dat we goede afspraken hebben gemaakt en zal dit laatstedan ook toetsen. Het wachten is nogsteeds op de juiste reisregeling.

ReorganisatiesHet is toch triest om in Alle Hens telezen dat de Directeur Personeel Koninklijke marine (DPKM), schout bijnacht J.L.A. van Aalst, zegt dat de onderhoudsbedrjven relatief zijn ontzienbij de reorganisaties ten gevolge van dedefensie- en in een later stadium de prioriteitennota. Hieruit blijkt toch wel datze in het haagse geen zicht hebben ophetgeen gebeurt bij de marine bedrijven. Jammer, of zou hij alleen bij nachtnaar de bedrijven kijken?

Zeker is in ieder geval dat we nog moeilijker tijden krijgen. De rek is er voorwat mij betreft uit. Als er verder bezuinigd zal moeten worden op personeelkan dit niet zonder taken of werkzaamheden af te stoten. Afstoten van takendoor de defensiebedrjven zal de marineop termijn duur komen te staan.

IGKOp 21 maart a.s. krijgen we bezoek vande Inspecteur Generaal van de Krijgsmacht. De DC zal dan een gesprek hebben met de IGK. De DC kan met de IGKzaken bespreken waar we binnen hetbedrijf geen oplossing voor kunnen ofmogen verzinnen. In de volgende kokerzal ik melding maken van het gesprekvan de DC met de IGK en welk adviesde DC heeft afgegeven over het voorstelreorganisatie “MEOB 2000”.•

RBBIRijks bedrijfsgezondheidsen bedrijfsveiligheidsdien~

MEOB OegstgeestSpreekuien alleen na telefonische afspraaktst. 2234W. de Klerk, arts

4 januari 1995 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 01 1995

Gebouw J decor voor horrorfilmDoor: Wil van Elk

“We hebben het hele land afgezocht voor een geschikte lokatie.Toen we op de A44 langs dit gebouw reden zagen we het meteen:hier moeten we zijn!”, zei Dannyvan Deventer. Samen met een collega filmmaker werkt hij aan eenhorrorfilm. Zij hebben flink gespaard en hun eigen geld erin gestoken.

Op 15 december 1994 veranderde deomgeving van Gebouw 3 in een puinhoop die huize Flodder niet zou misstaan. Er werd zelfs een brug gebouwdover de sloot voor het gebouw. Alleuiterlijke kenmerken van een marinegebouw werden verwijderd. Er werdenlichtmasten en stoplichten geplaatst.Een flinke aggregaat zorgde voor despanning hiervoor.

Op de setDe filmploeg mocht de kantine gebruiken voor het schminken, voorbereiden,bespreken en eten. Het was wel nodigook want het was best koud die avond.De cameraman kon daar zijn ‘steadicam’ voorbereiden. Dit is een camerawaarmee gelopen kan worden zonderdat dit te merken is aan de beelden. Eenslim systeem, een soort harnas om hetlichaam, zorgt voor een contragewicht

zodat de camera altijd in balans blijft.Hoewel met een low budget werd gewerkt, werd alles professioneel aangepakt.

HorrorHet verhaal in ‘t kort: Het gaat over eenbezoeker van een gezin dat bestaat uiteen moeder met twee volwassen zoons.De bezoeker is door de zoons ‘besteld’om hun moeder te plezieren. Alles looptniet zoals hij het zich had voor kunnenstellen. Na op bed vastgebonden gelegen te hebben, dit was goed te zien aan

de rode striemen op zijn polsen, eenafgebeten tepel, een van de broers diedood op de grond blijft liggen.., kortom,hij vlucht het huis uit, brug over en staptin een taxi en rijdt weg. Dit werd gefilmd van verschillende kanten.

De binnenopnamen waren al klaar, alleen het laatste werd dus gefilmd bijGebouw 3. Een hele nacht filmen voornauwelijks een minuut filmbeelden vaneen film die zelf maar 25 minuten zalduren. Van de film zal het MEOB eenkopie toegezonden krjgen.+

IGK op bezoekDe Inspecteur-Generaal der Kiijgsmacht (IGK) zal op 21 maart 1995een werkbezoek brengen aan hetMEOB. Tijdens dit bezoek zal hijeen gesprek hebben met deDienstcommissie.

De IGK heeft een onafhankelijke positie in de Defensie organisatie. Hij geeftgevraagd, of ongevraagd, adviezen aande defensieleiding over personele en bedrijfsgerichte aangelegenheden. Hetwelzijn van de mens in de organisatiestaat bij hem voorop. Door het makenvan werkbezoeken kan hij zich informeren.

VertrouwelijkDe staf van de IGK bestaat uit officierenvan de drie krijgsmachtdelen, een stafmedewerker burgerpersoneel en eencoördinator emancipatiebeleid Krijgsmacht. Het inroepen van bemiddelingzal nooit nadelige gevolgen hebben.Alle problemen worden vertrouwelijkbehandeld.

JaarverslagIn het jaarverslag van 1993 van de IGKstaat een opmerking van Ter Beek, detoenmalige minister van defensie: “Debevindingen van de IGK zijn voor mijeen waardevolle bron van it~formatie,

waar het gaat om de zorg voor het personeel en verbetering van de Organisatie.”

Over het werkbezoek SEWACO-lyedrjf staat in het jaarverslag over gedwongen ontslagen: “Inmiddels heeftde minister van defensie toegezegd datde samenvoeging van de BW en hetMEOB tot het SEWACO-bedrijf ,ziervoor 1 januari 1999 zal leiden tot gedwongen ontslagen.”

In de bijlage A wordt de werkwijzeuitgelegd van het Instituut Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.+

~~~1

- _

1 1

MEOBTIEK januari 1995 5

Page 6: MEOBtiek 01 1995

PVMBO

VoorzitterA.J.M. KoekSecretarisl.F. FlohrPenningmeesterJ.E. SlotVice-voorzitterJ.T.C.P. v.d. Hoorn2° secretarisA. BallidJ.P. Bijker

2° penningmeesterMateriaalbeheerLedenadministratieContactpersoon F.B. T. 0.Contactpersoon K & 0Coördinator FPP

BalKoekFlohrKoek

ZaterdagPaasdriveVrijdagZaterdagDinsdagWoensdag

18 febr. Bowling-avond

22382193212622072207212123702476231422112414

Bowling-avondHet effect meegeven aan een bowlingbal zoals Beno Baars datkan, dat is niet voor iedereen weggelegd. Toch waren alleaanwezigen van de bowling-avond van 19 november 1994 hetmet elkaar eens: “Het was een geslaagde avond. Twee uurtjesleuk bowlen en gezellig nakletsen.”

Hans Slot: “We speelden maar een uur. Er waren te weinigdeelnemers om twee uur te spelen. We hebben gespeeld op driebanen. Voor iedere deelnemer was er een ‘prijsje’.”

ClubavondenMaandag + VrijdagDinsdagWoensdag

DonderdagVrijdag

Afd. BridgeAfd. SchietenElke laatste woensdag vande maand Computer HobbyClub (behalve in de maandenjuli en december, danis er geen computeravond.)Afd. BadmintonAfd. Klaverjassen/Sjoelen

Op 18 februari 1995 staat er weer een bowling-avond op hetprogramma. Van 21.00 uur tot 23.00 zijn er weer een aantalbanen gereserveerd in het bowling centrum ‘De Oude Tol’ inSassenheim. Opgave bij Hans Slot op toestel 2238. Leden endonateurs betalen f 7,50. Introducés moeten f 12,50 betalen.+

PERSONEELSVERENIGINGMARINEBEDRIJVEN OEGSTGEEST

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonen van de afdelingenAutohobbyclub K. KellerComputerhobbyclub T.J. BorremanRadiozendamateurs J.J.J. MullersHobbyclub algemeen C.M.J. v.d. PloegBadminton C.H.J. TânzerBridge L.C. van DuinKlaverjassen en sjoelen A. v.d. PoelSchietsport A. BalVissen J. Uitterdijk

2454 Watersport B. SchaapZaalvoetbal R. Knijnenburg

Jaarprogramma 1994 - 1995

2337

2238

2372

2476

2484

Koekv.d. Hoorn

07 april08 april11april12april

BridgeVissenSchietenKlaverjassen/sjoelen

Zaterdag 29 april OranjebalMaandag 29 mei 2e Algemene leden

vergadering tevensbespreking jaarprogramma

Donderdag 22 juni Volleybaltoernooi

6 januari 1995 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 01 1995

Wildbmgo“Dit is een valse bingo”, riep Vicvan Denzen. Eindelijk was er daneen valse bingo, het moment waarop iedere bingomaster hoopt. Gelukkig was dit maar een incidenten waren alle andere bingo’s opzaterdag 17 december 1994 wèlgoed.

Afgewisseld door pauzes met gezelligedansmuziek van “Ginny and the Tonics”, vlogen de bingogetallenje om deoren. De zaal zat vol met mensen die eengezellig avondje uit waren. De zangeresvan de band bleek onze eigen Nel Bergen van het Bedrijfsbureau te zijn.

Niet doen!Vic vertelde een lang kerstverhaal waarin bingogetallen waren verstopt. Hoehet verhaal afloopt weten alleen deschrijver en Vic, want na lang wachtenkwam er bij nummer 66 toch een goedebingo en stopte het verhaal. Ik heb nog

gedreigd om de afloop in de MEOBtiekte plaatsen. Een paar gasten hebben mijaan de bar echter kunnen overtuigen datniet te doen.

Behalve dat de winnaars met kalkoen enhaas naar huis gingen, kreeg iedereeneen verse kip mee naar huis. De PV kanterugkijken op een geslaagde Bingo.•

De kraan dicht bij OptiekDoor: IR van Loon, HWPO

Optiek verbruikte negentig procent van het totale waterverbruikvan het MEOB. Sinds december1994 is dit op drastische wijze veranderd. Een idee van Ralf Ottowen Harry Leenders van de sectieGlasbewerking blijkt het ei vanColumbus te zijn.

Met een relatief geringe investering vanf 35.000,00 bleek een goed en veiligcirculatiesysteem mogelijk. Omdat hetgeld beschikbaar was, werd besloten omdoor tussenkomst van de technischedienst direct tot uitvoering over te gaan.

~. -.4~ .‘-‘~.

25.000 m3 gebruikt om de coatapparatuur bij de sectie Glasbewerking te koelen. Koelen met een open kraan bleekeen dure methode. Met een geslotenkoelsysteem wordt op de waterrekeningvan het MEOB vanaf nu fors bespaard(waterverbruik en lozingsrechtenf 90.000,00).

Toch wel aardig dat in dit geval eenmilieuvriendelijke oplossing gevonden is die bovendien nog geld oplevertook.•

Dweilen met de kraan openVan de 28.000 m3 water dat het MEOBgemiddeld per jaar verbruikt werd De installatie is voorzien van een buiten

gebouw Huygens geplaatste radiator.Het door de coatapparatuur verwarmdewater wordt na koeling weer teruggevoerd.

Wat de uiteindelijke besparing per jaarzal zijn moet de praktijk nog uitwijzdn.Het koelsysteem verbruikt een nu nogmoeilijk in te schatten aantal kiloWatturen. Verwacht wordt dat de gepleegdeinvestering in slechts enkele jaren zalzijn terugverdiend.

MEOBTIEK januari 1995 7

Page 8: MEOBtiek 01 1995

Oliebollendrive schietvereniging“We hebben geen koningsschutter in de club. Dat kun je wordenals je alle puntenklassementenhebt doorlopen.” Zij Riet, die netals haar vader Balsters een passieheeft voor het schieten. “Normaalschiet ik met het geweer. Nu metde oliebollendrive schiet iedereenmet het pistool. We hebben pistolen voor links- en rechtshandigen.

voren in de houder geplaatst. Door dezehandicap hadden ook de mindere schutters kans op een hoog puntentotaal. Datbleek toen zelfs ik de tiende prijs in dewacht sleepte. Als je nagaat dat zelfs‘oude rot’ Cathy Bakker veertiendewerd, zegt dat al genoeg.

Annelies behaalde de eerste prijs, zijhad het hoogste aantal punten op degelukskaart. Riet werd laatste met eenachttiende plaatst. Zij had echter wel hetmeest aantal punten op de gewone kaart.Na de prijsuitreiking werd een loterijgehouden.•

De oliebollendrive was heel gezellig. Ermoest vier keer worden geschoten, vijfkogeltjes per kaart. Twee van de vierkaarten werden met de achterkant naar

‘-

S

Tonny Wilson spreekt buik

Door. Wil van Elk

Sinterklaasfeest op woensdag 30november 1994 en waar bleef Sinterklaas? Die lag te slapen! “Gelukkig slaap ik altijd kort, want alshet aan de Pieten had gelegen, dan

lag ik nog te slapen”, zei Sinterklaas, die per ongeluk niet wasgewekt door de Pieten.

Sinterklaas was blij dat er zoveel kinderen waren om hem te begroeten. Aangezet door Corry Verver en met muziekvan Rob Jansen op de gitaar en JanHartevelt met zijn accordeon, zongende kinderen luidkeels sinterklaasliedjes.In ieder geval hard genoeg om de Sintte wekken.

Er waren kinderen die bij de Sint mochten komen. Van ieder kind wist hij weliets te vertellen. Het grote boek, daarhaalt hij die informatie uit.

BuiksprekenTerwijl de kinderen in de ban waren vande Sint, was Tonny Wilson zijn spullenin de auto aan het laden. Zijn voorstelling zat er op. Tonny is bekend vandiverse televisie activiteiten, hij heeftzelfs in het pak rondgelopen van OmeJoop in de Dik Voormekaar shows vanAndré van Duin. Hij zit al negentien

.9

Blije gezichten bij Sinterklaasfccst

‘~! ~-‘~

8 januari 1995 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 01 1995

jaar in het vak en voor kinderen tottwaalfjaar treedt hij op met zijn show ‘t

is feest vandaag. Met goochelen, ballonnen en buikspreken heeft hij de kinderen aan het lachen gemaakt. Tonnyheeft de dag ervoor nog bij een bedrijfde oude directeur laten verdwijnen ende nieuwe directeur laten verschijnen.

Die ochtend hebben Zwarte Pieten hetbedrijf onveilig gemaakt en op iedereafdeling werd wel iets gestrooid. Zijhebben daarbij een inzameling gehouden voor de Mytylschool in Leiden. Dedirecteur F. van Hooff was heel blij metde f 1200,95 van het personeel van hetMEOB. Hiervoor wordt een computeren voor groep vier Lego gekocht.•

VUT-regelingDoor: K. Meijer

Een VUT-uitkering krijg je nietzomaar. Daar moet je wel watvoor doen. Hierbij deel drie uit dewereld die salaris heet.

Voorwaarden- U moet zelf uw ontslag aanvragen,

met de bedoeling om vrijwillig vooruw 65e met werken te stoppen;

- U moet tenminste 61 jaar zijn. Of alsu jonger bent, een diensttijd vanveertig jaar hebben;

- U moet minimaal tien jaar aaneengesloten als ambtenaar hebben gewerkt. Deze tijd moet wel direct aanuw ontslag voorafgaan. Een onderbreking van twee maanden of minderheeft hierop geen invloed. Bij eendiensttijd van veertig jaar geldt delaatste voorwaarde niet.

De VUT-uitkering bedraagt 75 procentvan uw bezoldiging. Onder bezoldigingverstaan we hier de bezoldiging in dezin van de VUT-wet. En dat is:- uw huidige bruto-salaris;- uw vakantiegeld.

De huidige VUT-regeling geldt tot1 april 1995. Wat van deze regelingoverblijft, zal waarschijnlijk alleen zijnde mogelijkheid om bij veertig dienstjaren met VUT te kunnen gaan. Of daarbijde hoogte van de VUT-uitkering op 75procent blijft, is nog niet bekend.

In de berekening wordt het vakantiegeldbetrokken. Dit betekent dat de maandeljks VUT-uitkering inclusief vakantiegeld wordt betaald.

Een VUT-er blijft gewoon ambtenaar.Bij de berekening van uw ouderdomspensioen telt deze VUT-tijd voor dehelft mee. Dus vier VUT-jaren tellen alstwee pensioenj aren. U betaalt als VUT-er dan ook maar de halve pensioenpremie.

In principe worden neveninkomsten gekort op de VUT-uitkering. Hierop is éénuitzondering. Het gaat om inkomsten uiteen baan die u ook al v66r het ontslaghad. Deze inkomsten blijft u gewoonnaast uw VUT-uitkering ontvangen. Umoet al wel een jaar of langer inkomsten uit die andere baan hebben.

ZiektekostenpremieAls u particulier verzekerd bent, blijft udat tijdens de VUT-jaren. Het ABP betaalt de vergoeding Interimregelingziektekosten ambtenaren uit. Voor deVUT-er blijft de mogelijkheid van eenextra vergoeding in het kader van deregeling ziektekostenvoorziening overheidspersoneel (ZVO) bestaan.

Noot:Tijdens de wachtgeidperiode, voorafgaand aan de VUT, wordt geen Interimuitbetaald.

We laten onze man uit het voorbeelddat we al eerder hebben gehanteerd —

schaal 14, bruto salaris f7845,00 —

met VUT gaan. Zijn VUT-uitkeringwordt op de volgende wijze berekend.

VUT75%

Bruto VUT- 75% * (salaris + 8%)- Pensioenbijdrageverhaal

* 505,82

f6101,54+ Overhevelingstoeslagca. 10,7 1% f 653,23

f 6754,77- Loonheffing Groene tabel f 2433,83

Netto Loon f 4320,94

OverlijdenAls een VUT-er overlijdt, stopt deVUT-uitkering. En wel op de dag naoverlijden. De weduwe of weduwnaarkrijgt een overlijdensuitkering. Dezebedraagt driemaal de maandelijkse bruto VUT-uitkering. Hierbij komt eventueel nog kinderbijslag voor het eerste entweede kind.

Geraadpleegde bronnen:- Elseviers belasting Almenak- Brochure: Vervroegd Pensioen, Abp

Heerlen- Publikaties in Commentaar, CMHF

Den Haag+

0

-:~

‘:~

f 6345,45

f 252,91

MEOBTIEK januari 1995 9

Page 10: MEOBtiek 01 1995

Noodweer bj modelmetingen ATSDoor: Marc van der Heijde

“Het was noodweer in Italië. Wewerden overspoeld door de regen.Het model van het AmphibischTransport Schip (ATS) is niet gezonken, dat stond gelukkig binnen,” zei Mark, die samen metKoos van der Eist op zo’n twintigkilometer afstand van Pisa antennemetingen heeft verricht.

Omdat in Nederland de faciliteiten ontbreken, moeten we uitwijken naar Italië.Van 31 oktober tot 10november hebbenwe, met maar één dag vrije tijd, daargemeten. We werkten samen met vierItalianen waarvan er maar één Engelssprak.

Waarom metenDe opgegeven specificaties van antennes gelden in die situatie waarbij deantenne Vrij iS opgesteld. De nabije omgeving waarin een antenne staat opgesteld heeft echter een grote invloed ophet elektrische gedrag van een antenne.

Van een vrije opstelling van antennesaan boord van marineschepen is geensprake door het zeer beperkte plaatsingsoppervlak en het grote aantal antennes. Bovendien staan in de nabijheidvan de antennes vele metalen objectenzoals masten, schoorstenen en wapensystemen. Deze omgeving heeft een negatieve invloed op het impedantiegedrag en het stralingspatroon vanantennes. Buiten de beïnvloeding door

de omgeving, kunnen antennes elkaarook nog beïnvloeden. Om deze invloeden zo klein mogelijk te maken is hetnoodzakelijk om zorg te dragen voorvoldoende koppel-isolatie. Aan boordbevinden zich tientallen zenders metgrote vermogens. Tezamen producerendeze zenders een aanzienlijk hoge veld-sterkte die stralingsgevaar kan opleveren voor personeel en de werking vanwapensystemen kan beïnvloeden.

Antennes op maatVoor bepaalde antennes (breedband HFantennes) heeft de metalen opbouw vanhet schip een dermate grote invloed datexperimenten met de positie onvoldoende blijken. In die gevallen dientook met de vorm van deze antennesgeëxperimenteerd te worden. Deze antennes zullen dus niet standaard te koopzijn en zullen uiteindelijk op maat gemaakt moeten worden.

OptimaliseringMet de hiervoor geschetste problematiek en het grote aantal antennes (64antennesystemen voor het ATS) is hetonmogelijk om elke antenne optimaal telaten functioneren. Het uiteindelijke resultaat is een antenne-indeling waarbijde positie en de werking van elke afzonderlijke antenne een compromis is,maar waarbij de werking van het samen-stel van antennes geoptimaliseerd is.Om tot optimalisatie van de antenne-indeling te komen, dienen met de positieen de vorm van de antennes honderdenexperimenten uitgevoerd te worden.

SchaalmodelHet blijkt mogelijk om met gebruikmaking van een schaalmodel (schaal 1:50)het gedrag van antennes binnen enkeleprocenten nauwkeurig te kunnen voorspellen. Hierbij dienen de meetfrequenties ook een factor vijftig opgeschaaldte worden. Bovendien dient de geleidbaarheid van de gebruikte metalen zoveel mogelijk opgeschaald te worden.Het model is daardoor opgebouwd van0,8 mm messing en de antennes van eenzilverlegering.

Italiaanse MEOBVoor de meting van het stralingspatroon heeft het MEOB geen voorzieningen. Daarom is uitgeweken naarMARITELERADAR in Livorno, deItaliaanse tegenhanger van het MEOB.De meetrange bestaat uit een op palenstaand betonnen plateau van twintigmeter breed en zestig meter lang. Onderdit plateau bevinden zich twee ruimtenwaarin de meetapparatuur staat opgesteld. Dit plateau moet een deel van dezee simuleren en is om de geleidbaarheid op te schalen voorzien van eenzinkcoating.

DraaimolenHet scheepsmodel wordt op een draai-plateau gezet waarbij steeds één antenne op het model als ontvangantennewordt gebruikt. Het model wordt nu meteen op enige afstand opgestelde zendantenne aangestraald, waarbij het plateau langzaam over 360 graden wordtrondgedraaid. De sterkte van het signaalafkomstig van de betreffende ontvangantenne wordt direct op een met hetplateau meedraaiende plotter opgenomen. Het resultaat hiervan is een zogenaamde polair diagram. Van elke ontvangantenne worden bij diversezendfrequenties en diverse elevatiehoeken de polaire diagrammen opgenomen. Van iedere antenne worden twintig diagrammen gemaakt.

Het doel van deze metingen is eenbeeld te krijgen van de zwakke punten in het stralingspatroon. Verwerking van deze gegevens met de computer maakt het mogelijk om van elkeantenne in een samengesteld diagrameen snel overzicht te verkrijgen vanhet totale stralingskarakter.•

10 januari 1995 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 01 1995

ieuwjaarsreceptieDoor: Wil van Elk

“Het wordt een belangrijk jaar.Het jaar van de waarheid”, zeiDMEOB op 2januari, na iedereeneen goed en gezond 1995 te hebbentoegewenst. De kantine was voorde nieuwjaarsreceptie feestelijkversierd met blauwe slingers enballonnen.

“We hebben vorig week niet alleen1994 afgesloten, maar ook een periodevan ruim 45 jaar. Een periode die in1949 begon toen drie medewerkers vande Marine Radio Dienst de standplaatsDen Helder kregen. In die 45 jaar is hetMEOB/H gegroeid naar een bedrijf metruim driehonderd man. Nu dus onderdeel van het SEWACO-bedrijf in oprichting.”

Nieuw jasje“We starten 1995 met een nieuw bedrijfin een nieuw jasje. Twee jaar geleden alvond een aantal medewerkers dat hetwapenschild wat we als beeldmerk hadden, ouderwets was en dat er nodig eenbetere huisstijl moest komen. Een goedetoegepaste huisstijl is belangrijk voorhet gezicht naar buiten. Intern moet heteen gevoel van eenheid en saamhorigheid geven. Daar moeten we het vanhebben. Vorig jaar is er een huisstijl-commissie in het leven geroepen en iseen logo ontworpen. Dit logo komen westraks overal op tegen. In de loop vanhet jaar wordt dit verder uitgewerkt. Erkomt een handboekje voor het gebruiken er zullen bijeenkomsten worden gehouden voor de gebruikers. Wat nu

klaar is wordt nu aan u getoond. Proost,op het nieuwe jaar, op het nieuweMEOB, op de nieuwe huisstijl.”

In een vitrine werden enkele produktengetoond die inmiddels zijn voorzien vanhet nieuwe logo: enveloppen, nota’s,briefpapier en een extra editie van deMEOBtiek over de huisstijl. Met eencomputer-animatiefilmpje werd op eenaantal monitoren de overgang van hetoude logo naar het nieuwe logo zichtbaar gemaakt.

Tijdens het aansluitende borreluurtjewerd een video-opname getoond die gemaakt is tijdens de overdracht van dekruisvaartdieseltrainer bij de TOKM inAmsterdam. +

Hoogtepunten“We hebben in 1994 niet alleen gediscussieerd over de ontvlechting vanMEOB/O en H en supercomponenten.Andere hoogtepunten waren: Verkiezing voor een nieuwe Dienstcommissie,opening nieuwe Oppervlaktebehandelingswerkpiaats en kort daarna de sluiting, het derde lustrum van de personeelsvereniging en op grandioie wijzeeen evenementendag (voor niet intellectuelen: gewoon een sportdag). Minderplezierig was het overlijden van TonKoppen en Wim van Meijgaarden.”

Jaarverslag TWT’s

Bij de afdeling OREC zijn in 1994 113TWT’s aangeboden door de KM, 47door de Luchtmacht en vier door deLandmacht (TWT Traveling WaveTube). In het jaarverslag wordt perkrijgsmachtdeel uitgewerkt hoeveelTWT’s zijn aangeboden, wat de kostenwaren en wat het voordeel is vergeleken bij een eventuele uitbesteding.Voor de Luchtmacht moet het eenheerlijk gevoel geven dat de besparingin 1994 een half miljoen was. De bezettingsgraad was erg hoog. Van de2210 uur was de testbank 1985 uuroperationeel.+

Jaarverslag Kalibratiecentrum

“Zolang het “MEOB 2000” nog geen feit is, worden vacatures niet gevuld. Ditheeft een negatieve invloed op het kwaliteitsdoel en de produktie. De werkdrukis hoog. Op diverse plaatsen is achterstand”, staat in het jaarverslag van hetKalibratiecentrum.

In 1994 is gestart met een programma voor kwaliteitsverbetering. Het jaar isafgesloten met de uitreiking van een NKO-certificaat. In 1994 zijn 13989 meet-middelen behandeld. Dit is een kleine daling, vergeleken met voorgaande jaren.Vijfenveertig procent van het aanbod was apparatuur van het MEOB zelf.De gemiddelde behandelingstijd per apparaat neemt iets toe. Dit komt omdat ersteeds meer ingewikkelde apparatuur komt. In de toekomst zal het werkpakketelektronische kalibraties van het SEWACO-bedrijf worden overgenomen. Dit isdrie manjaar werk.+

0’

MEOBTIEK januari 1995 11

Page 12: MEOBtiek 01 1995

Formatiezaken deel 4Door: II. W. Schutte

Functieomschrijving:

zinvol of overbodig?

Deze keer wil ik aandacht besteden aan de functie-omschrijvingzelf. Als u de vorige drie publikaties heeft gevolgd, bekruipt u wellicht het gevoel of we niet zondereen functie-omschrijving beter afzijn. Als je ziet wat het allemaalkost aan tijd, energie en geld danben je geneigd er gauw een streepdoor te halen.

Echter een goed opgelijnd omschrevenfunctiebestand heeft daarentegen grotevoordelen. Ik wil u er een paar in willekeurige volgorde noemen:

a. Bij het beschrijven van een functiewordt de leiding gedwongen om kritischna te denken over de structuur, begrenzingen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden;

b. Bij het ontstaan van een vacaturemoet er een wervingsadvertentie worden opgesteld. Aan de hand van eenfunctieomschrijving kunnen snel dehoofdlijnen van een functie wordenvastgelegd. Interpretatieverschillen zijnbeperkt;

c. De efficiency wordt verhoogd omdatde taken onderling zichtbaar zijn afgebakend. Overlappingen worden voorkomen, hetgeen voor de Organisatiekostenbesparend werkt en ergernis vooru voorkomt;

d. Het functiebestand vormt mede hetfundament voor functioneringsgesprekken, loopbaanbegeleiding en beoordelingen. Ieder die betrokken is bij ditproces, werkt met dezelfde basisgegevens, namelijk de functieomschrijving;

e. Om tot een goede functiewaarderingen daarmee gepaard gaande beloningsverhoudingen te komen, is het nodigverschillende functies met elkaar te vergelijken, het totale functiebestandvormt daar de grondslag voor;

f. Uw bedrijfsarts kan mede aan de handvan uw functieomschrijving beoordelenwelke belastingen voortvloeien uit uwfunctie. Denk bijvoorbeeld aan psychische druk of het verrichten van vuil ofgevaarlijk werk. Over het algemeenworden de voordelen van een goedfunctiebestand groter geacht dan de nadelen, ondanks de energie die het geheelkost.

Maar wat is nu een goede functie-omschrijving. Je kan zondermeer stellen:zoveel hoofden, zoveel zinnen. Iedereen heeft er wel een mening over. Opzich zijn al deze meningen best terecht.Het ligt veelal aan de situatie waarinmen verkeert. In de visie van Formatie-zaken dient een goede functie-omschrijving in ieder geval aan de navolgendepunten te voldoen:

1. Een functie moet uitvoerbaar zijn.Uiteindelijk moet de betreffende functionaris deze kunnen vervullen. Hetheeft geen enkele zin in een functiezoveel bestanddelen op te nemen datdeze in de normale werktijd niet meeruitgevoerd kunnen worden:

2. Een functiebeschrijving moet een acceptabele levensduur hebben. Geen enkele functie heeft het eeuwige leven,maar het is niet efficiënt veel energie testeken in beschrijvingen die op kortetermijn weer achterhaald zijn. Over hetalgemeen veranderen organisaties delaatste jaren vaker en sneller, waardoordit aspect belangrijker is geworden danvoorheen;

3. Kies een functiebenaming die de lading dekt. De neiging bestaat een prachtige benaming te kiezen (wellicht omdatdaarmee de functie dan hoger zou scoren) terwijl het niets meer zegt over deinhoud zelf;

4. Ontwerp een organisatieschema zodat ook derden die de functieomschrijving gebruiken snel inzicht verkrijgenwaar de functie zich in de organisatiebevindt.

5. Vermeld alleen de functionele contacten. Het gaat hier zowel om de interne als de externe contacten. Functioneel

wil zeggen dat het gaat om die contactenwaar u frequent zaken mee doet;

6. Formuleer beknopt en beperk het aantal hoofdbestanddelen; de ervaring leertdat geen enkele functie boven vijfhoofdbestanddelen hoeft uit te komen.

7. Formuleer de werkzaamheden inconcrete activiteiten en zet ze in eenlogische volgorde (mate van belang,volgordelijkheid e.d.);

8. Bij het samenstellen van de functie-eisen is het noodzakelijk grondig na tedenken wat de functionaris moet kunnen en kennen om de omschreven taakuit te kunnen voeren. Overvragen leidtveelal tot extra verloop, ondervragen totspanningen, bij de functionaris zelf ofmet directe chef;

9. Laat de functie vaststellen door hetBevoegd Gezag, zodat alle partijen overdezelfde informatie beschikken. In uwOrganisatie is dat DMEOB.

Om de eenduidigheid te bevorderenwordt er binnen de overheid gebruikgemaakt van een standaardformulier,het zgn. functie-informatie-formulier(FIF). De lay-out van dat formulier iswaarschijnlijk allen voldoende bekend.

Dit is het laatste artikel in een serievan vier. Ik hoop dat u wat meerinzicht heeft verkregen in het procesvan functiewaardering en alles watdaar zoal bij komt kijken.

Afsluitend wil ik stellen dat nieuwe inzichten en moderne technieken er toehebben geleid dat functiewaarderingeen andere rol is gaan spelen. Niet alleen het waarderen van functies is belangrijk, maar ook de bedrijfsvoering inzijn totaliteit is van belang. Door resultaat gericht te werken en het geheleproces zo veel als mogelijk begrijpelijkte houden, kan het formatiewerk eennuttige bijdrage leveren aan een goedorganisatie- en personeelsbeleid. Hetgeven van voorlichting maakt daar onderdeel van uit.•

12 januari 1995 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 01 1995

Infravoorzieningen op het MEOB-terreinDoor: Hendrik Kreme,~sBouwkundig medewerker

Het MEOB is het nieuwe jaar begonnen met veranderingen, denkhierbij aan het nieuwe logo en dehuisstijl. Ook op het gebied van deinfrastructuur zijn er binnenkortveranderingen te zien.

De beveiliging van het terrein zal aangepast worden, de Rijksweg A44 zaldeels verlegd worden en de loopbrug opgebouw Hertz zal geplaatst worden.Eind 1994 is er al een start gemaakt methet gefaseerd aanpakken van de terrein-inrichting (Groenvoorziening- en bestratingswerkzaamheden), ook dit zal in1995 worden voortgezet.

Verplaatsing EldoradoEind vorig jaar zijnde zes kantoorunits,die naast gebouw Al stonden, verplaatst. De units staan nu aan de Zuidzijde van gebouw Pascal. Nadat de datavoorzieningen zijn getroffen,telefoonaansluitingen en dergelijke, zalde bestrating aangebracht worden. Deunits zullen het nieuwe onderkomenworden van het “IVM 2000” team.

Gebouw hertzBegin februari zal er gestart worden methet plaatsen van een stalen loopbrug ophet dak van gebouw HERTZ. Hierdoorkunnen de medewerkers van de Technische Dienst veilig bij de technische installatie komen. Ook worden er enkele

raamkozijnen met panelen dichtgemaakt, om de lekkage en hevige temperatuurschommelingen in de gang bij hetbedrijfsbureau te verhelpen.

TerreininrichtingSamen met de DGW&T wordt het terrein ten oosten van gebouw Huygens enPascal aangepast. Ook deze werkzaamheden zijn eind 1994 gestart. Er komteen vijver en een moerasgebied achtergebouw Pascal. Ook zullen er op deplaats waar gebouw AE heeft gestaanbomen gepland worden om van degroensingel één geheel te maken.

Naast gebouw F zal ook gebouw E vande timmerman een nieuwe ontsluitingkrijgen. Het herstraatwerk vindt plaats

• ~ .~~_~_\• ...

- - ‘•.~_~f~_.__ ••‘~- ~ - —r ~ ~ ~.., . .

~~— -. . . ~ i~

~ ~ —

-

~ ~ ~.

/~-~ ~

• .~

~• 9..,..

met bestaande klinkers die om en bij hetgesloopte OBW gebouw lagen.

Bij gebouw IJ is een bouwstoffendepotgemaakt. In dit depot worden oudebouwstoffen voor hergebruik opgeslagen. In het voorjaar zal het terrein achtergebouw Huygens en Pascal geëgaliseerd en ingezaaid worden.

Beveiliging MEOB-terreinDGW&T, MBK en het MEOB werkensamen aan de beveiliging van hetMEOB-terrein. De voorbereidingenvoor de uitvoering worden op dit moment getroffen. Het werk bestaat inhoofdzaak uit het aanpassen van hetdertienhonderd meter lange hekwerkom het MEOB-terrein en het plaatsenvan diverse camera’s en toebehoren.Ook zal de toegangspoort vervangenworden. De nieuwe poort zal elektrischbedienbaar worden. De genoemdewerkzaamheden zullen naar verwachting medio 1995 gereed zijn.

Rijksweg A44Het aanpassen van de A44 is geen project van het MEOB. Toch heeft dezeaanpassing invloed op de infrastructuurvan het MEOB. Rijkswaterstaat wil derijksweg aanpassen, waardoor de ligging van de haarlemmerstraatweg verandert. Door deze aanpassing zal hethekwerk, dat evenwijdig aan de haarlemmerstraatweg staat ter hoogte vande grote parkeerplaats, verplaatst moeten worden. Hierdoor zullen er enkeleparkeerplaatsen verdwijnen en zal hethekwerk dichter bij het wachtgebouwkomen.+

1~, .~

(.

‘ —

_~i 1v./

“~

~ • /

• ..

~ :~‘4-

~.‘.—•‘ , •9bL ~

Eldorado verplaatst naar de zuidzijde van gebouw Pascal

MEOBTIEK januari 1995 13

Page 14: MEOBtiek 01 1995

Het Sociaal Beleidskader (SBK) IIDoor: C.F Verbokkem, HPZ

In de vorige MEOBtiek ben ik ingegaan op een aantal begrippen eninstrumenten van het SBK. Helaas bleek er na verschijning vanhet artikel onduidelijkheid te(zijn) ontstaan over het begrip “deomgekeerde BARD volgorde”.

Met het oog op de ernst van het SBK ismet bekendmaking MEOB nr. 6 1/94van 5 December 1994 getracht duidelijkheid te verschaffen. Nogmaals devolgorde:- als eersten voor plaatsing komen in

aanmerking, zij die 35 jaar of ouderzijn en nog geen 35 voor pensioengeldende dienstjaren hebben, waarbij degene met de meeste dienstjarenin burgerlijke openbare dienst bijhet ministerie van defensie het eerstin aanmerking komt;

- als tweede categorie, degenen dienog geen 35 jaar zijn waarbij (wederom) degene met de meeste dienstjaren in burgerlijke openbare dienstbij het ministerie van defensie heteerst in aanmerking komt;

- als derde categorie, degenen die 35jaar of meer voor pensioen geldendediensttijd hebben, waarbij jongerenin leeftijd voor ouderen worden her-plaatst.

Om-, her- en bijscholingOm de herplaatsing van overtollige medewerkers te vergemakkelijken kunnente herplaatsen ambtenaren in de gelegenheid worden gesteld (of desnoodsverplicht) om deel te gaan nemen aanomscholing op kosten van defensie.Deze scholing is erop gericht om geschikt (passend) te worden voor vacanteof vrijkomende functies. Ook om de

herplaatsingsmogelijkheden te vergroten kan hiervan gebruik worden gemaakt. Vanzelfsprekend moet het rendement van de opleiding bij debeslissing worden meegenomen en magde duur van de opleiding in principe nietlanger zijn dan de herplaatsingstermijnvan twee jaar.

Financiële voorzieningbij herplaatsingAls in het kader van herplaatsing deverplichting tot verhuizing ontstaat,heeft men recht op een verhuiskosten-vergoeding op basis van het Verplaatsingkostenbesluit burgerlijke ambtenaren defensie. Deze bestaat uit eenvergoeding van transportkosten, eventuele dubbele woonlasten en anderekosten. In het kader van het SBK isbepaald dat de vergoeding van de andere kosten voor degenen met een eigenhuishouding f 15.600,00 bedraagt, bijgeen eigen huishouding is de vergoeding f 7.800,00. Dit bedrag is - gedeeltelijk - fiscaal belast. Besluit men niet teverhuizen dan ontstaat er een ruimerevergoeding van de kosten woon/werkverkeer. Gedurende een bepaalde periode - vijfjaar voor vijftigjarigen of ouderen drie jaar als men deze leeftijd nogniet heeft - krijgt men de volledige reiskosten vergoed op basis openbaar vervoer. Na afloop van deze periode volgter een afbouw van het bedrag dat dereguliere vergoeding woon/werkverkeer te boven gaat, thans f 180,00 minusf 77,00 eigen bijdrage en een kortingvan zes procent voor verlof. Deze afbouw duurt drie jaar en bedraagt respectievelijk 75 procent, 50 procent en 25procent van de extra vergoeding.

Uitstroom bevorderende

maatregelen

De voorgenoemde instrumenten warenbedoeld om de herplaatsing in de eigen(defensie) Organisatie te bevorderen. Erzijn in het SBK ook een aantal instrumenten om de uitstroom te bevorderen:

WachtgeldNut regelingBurgerambtenaren vanaf 55 jaar vanwie de functie wordt opgeheven en voorwie herplaatsing niet mogelijk is kun-

nen vrijwillig worden ontslagen metrecht op wachtgeld en aansluitendVUT. Hierbij is de wachtgeld regelingvan 1januari1990 gegarandeerd en teltde VUT regeling zoals die van kracht isop het moment van ontslag. Hierbij ishet wachtgeld 93 procent gedurendedrie maanden, vervolgens 83 procenttijdens negen maanden, 73 procent tijdens 36 maanden en aansluitend zeventig procent. Let wel, dit geldt in hetkader van de wachtgeld/VUT regeling.Voor degenen die alleen met wachtgeldgaan gelden in principe wel dezelfdepercentages, maar zullen de termijnenwaarover wachtgeld wordt toegekendworden bepaald op basis van leeftijd endiensttijd. De VUT garantie - zoals diethans geldt - is dat de ingang is bijbereiken van de leeftijd van 61 jaar danwel indien eerder, veertig dienstjaren(de VUT uitkering dient in te gaan perle van een kalendermaand) en het uitkeringspercentage bedraagt 75 procent.

RemplacantenregelingDeze regeling houdt in dat -indien dedoelmatigheid voor de Organisatie vaststaat - medewerkers in de gelegenheidworden gesteld eveneens van de wachtgeld/VUT regeling gebruik te makenals een direct met ontslag bedreigde collega in de vrijkomende functie kan worden geplaatst;

SollicitatieverlofPersoneel van wie de functie is vervallen wordt - waar nodig - buitengewoonverlof verleend om te solliciteren;

Afkoop wachtgeldOnder bepaalde voorwaarden bestaat demogelijkheid om de aanspraak opwachtgeld geheel of gedeeltelijk af tekopen. Deze mogelijkheid kan bijvoorbeeld worden geboden als een startsubsidie bij inkoop in een maatschap ofbeginners van een eigen bedrijf. Met deafkoop vervallen wel alle opgebouwdeaanspraken op wachtgeld en alle afspraken waarop op grond van de wachtgeldregeling aanspraak zou kunnen bestaan,zoals invaliditeitspensioen. De aficoopsom bedraagt dertig procent van de nominale waarde van het voor betrokkenegeldende recht op wachtgeld. Als betrokkene binnen vijf jaar na afkoop vanhet wachtgeld weer in dienst zou treden

Wie zou dat zijn?

Drukwerk/Impr~mé

Mevrouw 11. Meob1260Postbus 12602340 BC OECSTCEEST

14 januari 1995 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 01 1995

bij het ministerie van defensie, dan is hijverplicht het ontvangen bedrag gedeeltelijk terug te betalen. Dit is afhankelijkvan de tijd die verstreken is sedert deafkoop.

Externe bemiddelingAls in een vroeg stadium blijkt dat deherplaatsingsmogelijkheid gering is,kan van externe bemiddeling gebruikworden gemaakt. De Koninklijke marine heeft hiervoor een speciaal bureauingesteld. De medewerkers van dit bureau bemiddelen actief na aanmeldingbij het vinden van een passende functiebuiten het ministerie van defensie.

Tot zover een toelichting op de instrumenten/begrippen van het SBK, zoalsdit thans van kracht is. Uit diverse publikaties is gebleken dat een aantal pun

ten van dit SBK aangescherpt gaan worden, door de novemberbrief Hoe dezeveranderingen er precies uit gaan zien isniet bekend omdat het SBK onderwerpis van overleg met de ambtenarencentrales. Aandachtspunten zijn:- de verkorting van de herplaatsings

termijn tot één jaar- het zonder termijnbeperking neerge

schut functioneren en- in plaats van de ontslagvolgorde zo

als genoemd in artikel 116 BARD:invoeren van een afspiegelingsvolgorde. Zodra de onderhandelingenhierover zijn afgerond wordt u nadergeïnformeerd.

Zoals in het eerste artikel reeds is verwoord blijft de officiële tekst van hetSBK de basis waaruit rechten kunnenworden ontleend. De artikelen in de

MEOBtiek hebben een informatievefunctie.

Tot zover de informatie over het SBK,dat als Sociaal vangnet dient om deingrijpende reorganisaties - zoals het“MEOB 2000” project - voor het personeel verantwoord te laten verlopen. Nuhet organisatievoorstel nagenoeg gereed is om met de adviezen van de overlegorganen aangeboden te worden aanDen Haag, wordt het personeelsvullingsplan gereed gemaakt. Op basis vandit plan zal worden bepaald hoe en doorwie de “MEOB 2000” organisatie gevuld gaat worden, al of niet met gebruikmaking van de SBK-instrumenten. Dit betekent niet dat deinstrumenten nu nog niet worden toegepast. Dit gebeurt echter op basis van dezogenaamde “IST/SOLL matrix”. Als

Radar Warning ReceiverDoor: Wil van Elk

“Een waardevol stuk gereedschapvoor de KM”, zei Eric van derVelde op 18januari ji. bij de officiële ingebruikname van een nieuwe simulator bij de OrionlLynxwerkplaats.

Theo Pourchez gaf een uiteenzettingover de samenstelling van de apparatuur. Het gezelschap bestond uit personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij de aanschaf en plaatsing vande apparatuur.

DemonstratieBij de sectie OrionlLynx werd de installatie gedemonstreerd door de techniciA. Vink en C. van Dorp. DMEOBmocht de officiële openingshandelingverrichten. Hij deed dit door een Programmable Loading Unit (PLU) teplaatsen: Effe wachten en even laterleek het alsof hij een videogame hadaangezet waarvan het volume nogalhard was.

GoedkoperVoor de opening was een speciaal programma geprogrammeerd. De installatie is eigenlijk een simulator. Door eenvluchtprogramma te simuleren waarinallerlei radarsignalen onderweg wordenopgepikt, kan de PLU worden getest.Met de RF-simulator kan over een ge-

bied van 0,7 tot 18 Ghz signalen van demeeste radars worden gesimuleerd. Inde praktijk zal het zijn dat een helikoptereen voorgeprogrammeerde PLU mee-krijgt waarvan de inhoud is bepaalddoor het scenario waarin de helikopterterecht komt. Deze PLU wordt danvooraf getest op deze installatie. “Dit isuiteraard vele malen goedkoper dan eentestvlucht maken met een helikopter”,zei Theo.

De helikopters van de KM zullen na eenmodificatie allemaal een RWR aan

boord hebben. Met vier antennes, tweevoor en twee achter, kan de piloot over~360 graden radarsignalen detecteren enherkennen op een 3,5 inch schermpje.•

‘4

t

9;

DMEOB plaatst Programmable Loading Unit

MEOBTIEK januari 1995 15

Page 16: MEOBtiek 01 1995

Nieuwe NECOM wagen

‘t

-

1’~

De papieren en autosleutels werden direct doorgegeven aan Henk Klok vanELMJMEOB: “Bedankt voor het vertrouwen. Wij zullen ons best doen omde wagen zo mooi te houden.” De heerJansen van NBV reageerde daarop:“Het liefst een jaar of tien!” Hij is danook de financiële man van de NBV.

De meetwagen is een Mercedes 711D.Via de zijdeur wordt een werkruimtebereikt. De meetopstellingen kunnenmet een her naar binnen worden gehesen. Aan de achterkant van de wagen is

een berghok dat via de achterdeurenwordt bereikt. Daarin zijn een compressor, een 220 Volt aggregaat, een hefwagentje en diverse kabels te vinden. Meteen trap aan de achterzijde kan men opeen bordes komen. De speciale richtantenne kan daar op de telescopische mastworden bevestigd.

r n~COIt1

NieuwsgierigHet personeel van TNO heeft aan allesgedacht. Voor de verlichting is gekozenvoor speciale inbouwspotjes. De antenne is met een rotor elektrisch draaibaar.Er is een autotelefoon, een stornophone,een autoradio en een schakelautomaatvoor omschakeling van externe voeding/aggregaat. Verder is de wagenvoorzien van een auto-alarm, een overspanningsbeveiliging tegen blikseminslag in het veld, een DCF-ontvangervoor de juiste tijd (24 uur gesynchroniseerd) voor juiste sturing van de apparatuur. De carrosseriebouwer heeft keurige rolgordijnen voor de ramengemonteerd. Er is werkelijk aan allesgedacht. Het personeel van ELM onderzocht de wagen dan ook heel nieuwsgierig. Zelf het oranje zwaailicht werd nogeven geprobeerd. Henk Klok, een paarweken na de overdracht: “Hij rijdt fantastisch, hij bevalt goed. De werkomstandigheden zijn sterk verbeterd.”

De oude NECOM-wagen is nu in gebruik bij TNO.+

“We hebben er met plezier aangewerkt. Oh ja, de vloer hebbenwe ook nog even in de was gezet”,zei A.I. Bol van TNO bij de overdracht van de nieuwe meetwagen.De nieuwe wagen voor de Nederlandse Computerstralings Meet-groep (NECOM) werd overgenomen door een enthousiaste CoHoogenboom van het NationaalBureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV): “Een mooi kunst-stukje. De problemen die we hadden met de oude meetwagen zijnnu duidelijk verbeterd. Bedanktvoor de inzet.”

7:— 1 r

~n~com

‘t

~

t— ‘t

t..

~ . ~‘•~ . . —— — —t, - -

~ :.-•~ -:

- --

t. .. 1. ~

t.-- -t. .•

$ —

16 januari 1995 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 01 1995

Een goed gesprekDoor: Leo van der Klaaw

Toen ik laatst mijn buurman in destraat tegenkwam zei ik hem:“Buurman, ik moet eens ernstigmet je praten! Eerst wil ik evenkwijt dat ik een verhouding hebmet je vrouw, maar ik wilde je ooknog zeggen dat de bollen die ik vanjou heb gekregen nu, eind december, al boven de grond staan.”

Om direct te vervolgen: “Ik vind het fijndat onze verstandhouding toch goedblijft buurman, ik wil je bedanken voordit goede gesprek en ik ga nu een kopjekoffie drinken bij mijn (eigen) vrouw.”

Onderweg naar de voordeur bedacht ikme dat het vreemd was dat mijn buurman in die twintig seconden dat onsgesprek duurde helemaal niets terug zeien de verhouding die ik heb met zijnvrouw dus kennelijk accepteerde.

Na enige tijd van koffie-leuten merktemijn vrouw op: “Kijk nou, de buurmanis onze achtertuin aan het doen, watleuk”

dat de training moet zijn gericht op eenresultaat gerichte bedrijfsvoering. Datklinkt ingewikkeld, maar dat betekentvolgens mij niet meer dan dat wij alsMEOB diensten/produkten leveren aande klant tegen de laagst mogelijke prijs,op de afgesproken tijden met de gewenste kwaliteit. Dus gespreksvaardigheden om dit te bereiken dienen aanwezigte zijn in de trainingsstof

Bij elk gesprek zijn er bepaalde vaardigheden nodig om het doel te bereiken, bijhet ene gesprek wat meer dan bij hetandere. Er zijn vaardigheden nodig omer achter te komen: begrijpt mijn gesprekspartner wat ik zeg, hoe is zijngevoel, waarom zo’n felle reactie opmijn vraag, maar ook om te werkenaan/naar een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden.

OveralGesprekstechnieken pasje overal toe: ineen functioneringsgesprek, bij een ruzietussen collega’s, in een vergadering,aan de telefoon, hangend (of lallend)aan de bar, pratend met de levenspartneren/of het gezin etc.

gebruiken als medewerker in gesprekmet mijn chef, DMEOB of collega’svan andere afdelingen binnen hetMEOB/Marine etc.

Vanuit de situatie van de medewerkergezien is het zeker zo belangrijk dat eengesprek goed verloopt. Vraag daaromeens de cursusmap aan je chef (DMEOB kan mijn map wel lenen) en lees diedoor of laat per werkoverleg een ofmeerdere van die gesprekstechniekentoelichten door je chef eventueel in samenspraak met de personeelsconsulent.

Toen ik mijn koffie ophad ging ik maar eens kijken wat debuurman in mijn achtertuin gedaan had.Hij had een langwerpige kuil in de tuingegraven. Ik stond ervoor en het waszo’n twee meter lang en zeventig centimeter breed. Ik vroeg mijn buurman dieachter mij stond waar dat gat voor was

Het antwoord heb ik niet gehoord, welhoorde ik een doing (je kent het wel alsje met een schep ergens opslaat) en hetwerd mij zwart voor de ogen.

Rode draadZo zie je maar hoe handig het is als jebij de training slechtnieuwsgesprekkengoed hebt opgelet! Slecht-nieuws-gesprekken is slechts een onderdeel van detraining gespreksvoering waarvoor eengroot aantal leidinggevenden binnen hetMEOB-Oegstgeest in oktober/november zijn uitgenodigd. Die uitnodiginghebben zij op de een of andere manieraan zichzelf te danken bijvoorbeelddoordat de leidinggevenden begin 1994in de gelegenheid zijn gesteld om voorzichzelf aan te geven in welke vaardigheden of kennisgebieden nadere training/scholing gewenst is.

De rode draad in de door Gert Keen enTeet Weenink gegeven training was watmij betreft de gesprekstechniek(-en),toepasbaar in tal van situaties (gesprekken) om zaken snel duidelijk te makenof te krijgen voor beide partijen.

IngewikkeldTer voorbereiding op deze trainingheeft DMEOB min of meer aangegeven

L

Als leidinggevende heb ik een aantalgesprekstechnieken aangereikt gekregen, maar ik zal deze technieken ook

Een goed gesprek 7,

ï,

L

T

De EHBO-prijzen in de vitrinekast: Bewijs van goede hulpverleners

MEOBTIEK januari 1995 17

Page 18: MEOBtiek 01 1995

Bijeenkomst P-3 Orion gebruikersEric van der Velde (Hoofd bureauMLD) heeft tijdens de International Operator Support Conference(IOSC), een bijeenkomst van alleP-3 Orion gebruikers, een dertigminuten durende lezing gehouden. De presentatie werd gehouden voor driehonderd toehoorders en handelde over dewerkzaamheden? capaciteiten vanhet MEOB. Alle aanwezigen weten wat nu MEOB betekent en wathet MEOB kan.

Door: Fiic van der Velde

De conferentie duurt een week en wordtelk najaar gehouden onder voorzitterschap van Lockheed met als co-voorzitter een P-3 gebruiker. Zo was dit jaarNieuw Zeeland co-voorzitter, volgendjaar zal dit Nederland zijn.

Het doel van de conferentie is het uitwisselen van informatie en ervaringen.In feite bestaat het geheel uit tweehoofddelen: de general assembly waarbij alle deelnemers aanwezig zijn (ongeveer driehonderd personen) en desub-committee ‘s zoals avionica, airframe, voortstuwing ed. In de general assembly komen veelal algemene onderwerpen aan de orde die voor alledeelnemers in de vorm van een lezingenmet lichtbeelden worden gepresenteerd.Onderwerpen kunnen zijn onderhoudsaanpak, moderniseringsprojecten enplannen, etc.

De aanwezige P-3 gebruikers vertegenwoordigen de volgende landen: NieuwZeeland, Australie, Japan, Korea, Thailand, Noorwegen, Spanje, Portugal,Verenigde Staten, Canada, Chili en adhoc (dit zijn landen die nog moetenbeslissen over aanschaf) Groot-Brittanie, Griekenland, Turkije en Duitsland.Verder zijn er nog vertegenwoordigersvan industrieën die opdrachten verrichten in het kader van de P-3. Zo is bijvoorbeeld een delegatie van OGMAaanwezig. (OGMA is een Portugees diemomenteel het SDLM-B van de KM-P3’s uitvoert. SDLM= Scheduled DepotLevel Maintenance).

t?

~Soventh P.3

International OperatorsSujport Conference

De KM delegatie bestond dit jaar uit;KTZ Heisterkamp (DMKM/HVLITECH), KLTZ Patijn (VLITECH/Hoofd bureau systemen), Hr.Strjdhorst (VLITECH/avionica),LTZ1A Brokke (gestationeerd in Philadelphia bij NAVILCO), Ir. Heijma(MVKV/Hoofd maintenance engineering), Hr. de Vos (MVKVIHoofd materiaal regeling), LTZ2OC Kreiter(MVKV), LTZ2OC de Kleijn(MVKV), LTZ2OC Schoute (MVKV),Ir. Ten Have van het NLR en ondergetekende als MEOB vertegenwoordiger.Andere aanwezige Nederlandse vertegenwoordigers waren Fokker BV (2man), Schreiner BV (2 man), DAF SP(1 man).

Voorbeelden van samenwerking metbetrekking tot het MEOB zijn bijvoorbeeld de door de KMIMEOB ontwikkelde modificaties op het radar systeemAN/APS-115 dat door Noorwegen isovergenomen of de AFCS (automaticflight control system) modificatie welkeeveneens door Noorwegen is overgenomen en waarvoor MEOB voor Canadaeen proefmodificatie heeft uitgevoerd.Tevens is het systeem bemeten op deEMI-karakteristieken (bij ELM). Deze

•.~ .:~. ~

- L.

Staand van links naar rechts; Hr. de Vos (MVKV), LTZ2OC Kreiter(MVKV), Ir. ten Have (NLR), KLTZ Patijn (VLITECH), Hr. v.d.Velde

(MEOB), Hr. Strijdhorst (VLITECH)Zittend van links naar rechts; LTZ1A Brokke (NAVILCO), Ir. Heijma

(MVKV), LTZ2OC de Kleijn (MVKV) en LTZ2OC Schoute (MVKV). (nietop de foto maar wel aanwezig KTZ Heisterkamp (HVLITECH)

modificatie wordt nu door Canada ineen vliegtuig (CP-140) vliegend beproefd.

Op onderhoudsgebied worden ook ervaringen uitgewisseld. Zo verrichtMEOB op een per-event base onderhoud voor de Noren. Dit is werk datvooral bij de SAR en NNI plaatsvindt.

Voor het MEOB is en blijft deze conferentie van groot belang. Enerzijds geefthet een goed inzicht welke ontwikkelingen er plaatsvinden bij de andere P-3gebruikers en welke richting zij opgaanqua beleid (lange termijn visie) en techniek. Anderzijds is het een venster naarandere (potentiele) klanten.+

Dag, ik ga met VUT

Door: Kees Tweehuijsen

Op 1 december 1994 heb ik gebruikgamaakt van de mogelijkheid om metwachtgeld/vut te gaan. Omdat ik nietalle collega’s heb kunnen bereiken,wil ik het langs deze weg doen. Ikwens jullie het allerbeste voor detoekomst.•

18 januari 1995 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 01 1995

CWE61O van IkMs. ~fromp, een zware klus“Eigenlijk had ik mede reparatie andersvoorgesteld. Het had eenvoudiger gekund”, zei Johan Barnhoorn van de Instrumentmakerij die samen met eenaantal collega’s met man en macht gewerkt heeft om de CWE61O sonar vande Hr.Ms. Tromp weer op tijd gereed tekrijgen.

Een flinke kraan moest er aan te paskomen om het vijf ton zware gevaartevan de Martradi oplegger te lossen. Inde Instrumentmakerj moest ook nogheel wat hijswerk worden verricht voordat de sonar weer volledig in elkaar wasgezet.

-

UitgekleedOmdat de transducer helemaal was uitgekleed, was goed te zien hoe de transducer in elkaar zit. Rondom een kernmet het elektrische gedeelte zijn tranducerelementen gemonteerd. Door een bepaald gedeelte van de transducerelementen aan te sturen, is het aan boordmogelijk om in verschillende richtingente peilen. Toen alle transducerelementen weer op hun plaats zaten kon derubber membraam er weer omheen.Door de ruimte tussen het membraam ende buitenmantel vacuum te zuigen, konhet membraam worden geplaatst.

Barnhoorn: “De transducerelementenworden ingesmeerd met kit. Als de

membraam daar omheen wordt geschoven en het vacuum er vanaf gaat, komthet vanzelf vast te zitten aan de elementen. De gehele tranducer wordt dan ooknog eens verwarmd tot vijftig graden.Door nu aan de binnnenzijde vacuum tezuigen, sluit het membraam precies omde elementen.”

GebrokenMet behulp van de kraanwagen en deoplegger van Martradi is de sonar naarhet meetvlot gebracht. In de Roeleveen

seplas is de vijf ton wegende sonar beproefd. Omdat de kraan er toch was,werd de geleende ponton van de Rijks-werf op de vrachtwagen gehesen. Helaas, toen de ponton werd opgehesen,brak hij finaal doormidden. “Spectaculair gezicht, maar hoe zeggen we dattegen de Rijkswerf. Ik weet niet of wede volgende keer weer zo gemakkelijkiets kunnen lenen”, zei Wim Mol vanAkoestische Metingen, die het nieuwsin Oegstgeest vertelde.+

Lange afstand verbindingsshelterDoor: Wil van Elk

Het korps der Mariniers heeft nuzelfde beschikking over Lange Afstand Verbindings (LAVB) Shelters. Met deze mobiele verbindingsstations gaat het LAVB-teamvan de Mariniers regelmatig oppad.

“Voor de VN-taken in Iraq moesten weeen systeem lenen. Toen we naar Cambodja gingen kregen we een eigen shelter. Nu hebben we er twee, voor iedermariniersbataljon één”, zei adjudantVisser die samen met Ernest Keijzershet LAVB-project op het MEOB begeleidt. Ernest: “Met de apparatuur in deze

shelter kunnen overal ter wereld verbindingen worden gemaakt met Nederland.De apparatuur is computergestuurd.”

UniekVisser: “Wat in deze shelter staat opgesteld is uniek maatwerk voor de Mariniers. Ze kunnen voor de verbindingengebruik maken van SATCOM, TELEXen een dubbel HF-systeem waarvan ersteeds één wordt gebruikt. Het systeemkiest steeds zelfde optimale verbinding.We hebben een satellietschotelantennevoor de SATCOM en een telescoop-antennemast”. De adjudant demonstreerde meteen hoe dat werkte.

ExtreemDe shelters kunnen onder de meest extreme weersomstandigheden wordeningezet. In Noorwegen werken ze bijveertig graden onder nul en in Cambodja bij veertig graden boven nul. Naasteen goede verwarming is er ook eenkoelmachine ingebouwd.

Ernest: “Tijdens een mariniersoefeningin Schotland werd ik gebeld door personeel van de shelter. On-line heb ik deconclusie getrokken dat er een relaisdefect moest zijn. Zo’n relais werd opgestuurd en door een ambassademedewerker ter plaatse afgegeven. Doordatzij vanuit de shelter via een alternatieve

Johan Barnhoorn: “De transducerelementen worden ingesmeerd met kit.”

MEOBTIEK januari 1995 19

Page 20: MEOBtiek 01 1995

verbinding zelf kunnen bellen bespaartdit toch weer een dienstreis. (Jammer).”

Voor het jaarlijkse onderhoud komen deshelters naar het MEOB. Dit wordt intwee weken uitgevoerd. Het totale systeem wordt door de afdeling REC onderhouden. ELM doet jaarlijks cryptocontrolemetingen op de shelters met deNECOM-wagen.+

Advertentie

Reünie Vliegtuigmaker Elektromonteur

Op 7 april 1995 zal bij het MarineVliegkamp Valkenburg een reünieworden gehouden van het dienstvakVliegtuigmaker Elektromonteur.

Voor informatie: B. Klemkerk,SMJRBDVMEL.01718-52024+

De lezingen die worden gehoudenbij het MEOB genieten veel belangstelling. Volle zalen dus.

LCFKTZE A.P. Hummel heeft samen metKLTZ A.M. Muller op 18 november1994 een lezing gehouden over hetnieuwe Luchtverdedigingsfregat (LCF).

Kolonel Hummel heeft het voornamelijk gehad over de opbouw en toepassing van de nieuwe technieken die toegepast zullen gaan worden bij hetLCF-fregat.

Overste Muller schetste de relatie tussen de KM en de bouwmeester bij dewijze van implementatie. Ook heeft hijhet gehad over de doorvoering van containerisatie en palletisering. De praktijkmoet uitwijzen in hoeverre deze nieuwetechnieken winst zullen gaan opleveren.

Informatie is machtInformatievoorziening “MEOB 2000”.Kennis (informatie) is macht, het ergoed mee omgaan betekent meer.

Op 15 december 1994 heeft Drs. H.A.J.Allard een lezing gehouden over de informatievoorziening binnen de KM inhet algemeen en voor het “MEOB2000” in het bijzonder.

Allard: Het hebben van informatie (enals het kan goede informatie) is noodzakelijk voor een goede bedrijfsvoering.Informatie is de olie waarmee procedures en activiteiten goed op elkaarkunnen worden aangepast, samenwerking mogelijk wordt, inzicht kan worden verkregen over knelpunten waardoor tijdig kan worden bijgestuurd enlast but not least een relaxed bedrijf kanworden gevoerd.”

Om het bovenstaande allemaal te bereiken, zijn voor de informatievoorziening

een aantal voorwaarden van belang.Deze voorwaarden (of wensen) dienentijdig en duidelijk kenbaar te wordengemaakt door degenen die met de informatievoorziening gaan werken. Dat betekent dat een ieder binnen het bedrijfeen even grote verantwoordelijkheidheeft om er voor te zorgen dat de juistevoor hem benodigde informatie tijdigen juist beschikbaar komt.

Allard: “We dienen in de toekomst rekening te houden met de lessons learned bij de introductie van vroegere informatiesystemen. Voor het “MEOB2000” is een goede informatievoorziening en flexibiliteit en gebruikersvriendelijkheid van het systeem van belang.Als hier te weinig aandacht wordt besteed, kan wellicht het verlies van klanten en dus verlies van werk het gevolgzijn.”+

II

1

Volle zalen bij lezingen

20 januari 1995 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 01 1995

Toekomstige lezingen

Virtual RealityH. Jense van FEL/TNO houdt op 26januari een lezing over de toepassingvan Virtual Reality in technische systemen.

Virtual Reality is een schijnbare ofdenkbeeldige werkelijkheid. Dit is eenbeeldpresentatie die de werkelijkheidzo goed mogelijk nabootst. Je staat er alshet ware middenin. Toepassingsmogelijkheden zouden kunnen zijn: ontwikkelomgevingen, simulatoren, trainersen operationele doeleinden. De huidige

stand van de techniek en de toekomstigeontwikkelingen zouden voor het MEOBvan belang kunnen zijn.

Advance Phase Array Radar(APAR)J.M. Schouten van het MEOB geeft op16 februari een presentatie over Advance Phase Array Radar. Deze techniekgaat uit van een vast opgestelde radar.Nieuwe technieken dus voor het MEOBdie besproken zullen worden.

CommunicatiesystemenOp 21 maart geeft KTZ Buzepol(HCISIMARSTAF) een lezing overCommunicatiesystemen en technologi

sche ontwikkelingen. De ontwikkelingen op dit gebied zijn direct van invloedop het werkpakket van het “MEOB2000”.+

Made in HeavenDoor: Wil van Elk

Het personeel van de OBW kwamvan de hel in de hemel toen zij hetnieuwe gebouw Galvani betrokken. Al heel snel veranderde hetgebouw in een echte hei toen inseptember vorig jaar de boel in debrand vloog.

Nu alle ruimtes weer schoon zijn en debrandlucht er weer aardig uit is, komende activiteiten weer op gang. Installateurs zijn nog volop bezig met vervangen en aansluiten van apparatuur.

Stromend waterNa schoonmaken en opnieuw spuitenvan de spuitcabines, staan de verfspuiters weer in rij te spuiten. De afzuigingwerkt weer, er is licht en stromend water. Genoeg ingrediënten om te gaanspuiten. Dat stromend water komt alseen gordijn langs de achterwand van despuitcabines naar beneden. De verf dielangs de objecten wordt gespoten wordtdaarmee afgevoerd. Samen met eenvlokmiddel vormt dit een schuimlaagop het water in opvangbakken. Ditwordt afgeroomd en afgevoerd. Het water wordt gefilterd en weer opgepompt.

BegripChef OBW Martin van de Plas: “Er ishard gewerkt om alles weer schoon enwerkend te krijgen. Het personeel vande firma Greiff verleende veel servicebij het opleveren van de spuitcabine enmoffeloven. Maar ook een pluim voor

onze eigen mensen. Door hun inzet enpositieve instelling kunnen we nu weeraan de gang. Zij pakten goed aan enmaakten zelf ook schoon. De sfeer onderling is goed.Van onze klanten kregen we begripvoor alle vertragingen. We zijn nu drukbezig om de piek in het werkaanbodweg te werken. Deze week komt waarschijnlijk al de druk van de ketel. Er ligtnog een aardig werkpakket op ons tewachten omdat veel klanten het werkaanhielden. Er is veel werk voor landmachtapparatuur, zelfs uit België.”

VeiligheidDe zeefdrukkerij werkt nog niet. Martin: “Veiligheid voor alles. Eerst moetalles goed en veilig werken. Bij de zeefdruktafel was al voor de brand de afzuiging niet optimaal. Onze eigen Instrumentmakerij is een afzuigkap aan het

ontwikkelen, die zowel links als rechtsvan de tafel moet komen. Eigenlijkkomt dit wel goed uit zo. Nu zijn demensen inzetbaar bij het spuiten.”

UitbestedenHet galvanisch werk moet nog wordenuitbesteed. Dit gebeurt bij MVKV of detankwerkplaats in Leusden. Bij de sectie Kompassen kan het ontvettingsbadworden gebruikt.

Alle hijswerktuigen moeten nagekekenworden. Wederom veiligheid voor alles. Ook de plafonds zullen opnieuwaangebracht worden. Alle ijzere delenin het gebouw zijn verroest. Kortom,werk zat. In ieder geval is de produktieweer op gang en, wie weet krijgt hetwerk weer het predikaat: “Made in Heaven.”•

1~

MEOBTIEK januari 1995 21

Page 22: MEOBtiek 01 1995

Een gele gupDoor: Wil van Elk

Het ziet eruit als een torpedo. Inwerkelijkheid is de TBQT eentwee meter lang sleeplichaam en ishet bedoeld om als kunstdoel vooronderzeeboten te worden gesleeptdoor de Hr.Ms. Mercuur of Hr.Ms. Tydeman. Een sonardoelsimulator dus.

II.,-

~ ~

“Het is eigenlijk een bak met brommers”, zegt Harm Splinter, hoofd van deafdeling Akoestische metingen. “Eenonderzeeboot kan zijn sonar er op afregelen. Doordat de lengte van de kabelbekend is en de snelheid van het schip,is de positie van de TBQT bekend. Zois te controleren of de apparatuur vaneen onderzeeboot goed is afgesteld.Deze meting wordt gedaan als de booteen onderhoudsperiode heeft gehad. Insamenwerking met TNO is een tweede

De omstan

digheden

waren toen

niet opti

maal omdat

het vlot nog

werd ver

bouwd

TBQT ontwikkeld, speciaal geschiktgemaakt voor de apparatuur van de Mfregatten. Deze is lager in frequency alszijn voorganger.”

Voorlichtingsbijeenkomst HuisstijlTheo Bergervoet heeft op 11 januari een presentatie over de huisstijl gehouden. Hij heeft het hoe enwaarom van het hebben van eenhuisstijl uitgelegd. Ook de toepassing van de huisstijl en de kenmerken, zoals het nieuwe logo, liet hijmet behulp van overhead sheetszien.

Vanuit de zaal kwamen er heel wat vragen. Vooral over de toepassing van hetlogo op PC’s. Dit levert in de praktijknogal wat problemen op. Er wordt hardgewerkt om deze problemen op te lossen. Ron Ebregt stelt een diskette samenmet makro’s.

Naast formulieren, enveloppen en brief-papier, zal het nieuwe logo ook opdienstauto’s komen. Het brede plak-band waarmee dozen worden dichtgeplakt, krijgt ook een logo. Oude enveloppen kunnen worden ingeleverd. HetETMAG blijft deze gewoon gebruiken.Visitekaartjes moeten nog even wachten omdat in oktober alle telefoonnummers veranderen.

Herkenbaar bedrijfHet logo wordt niet herkenbaar opgesteld bij de poort door beveiligingsoverwegingen. Dit wordt door de aanwezigen in twijfel getrokken. De wens ombij de poort al herkenbaar te zijn als

MEOB leeft heel sterk onder het personeel. Dit punt zal wederom worden aangekaart.

Er wordt geen video gemaakt. Er wordtgedacht om fotoboeken te maken, zoalshet Kalibratiecentrum heeft. Ieder PUkan zich op zijn eigen manier profileren. Dit moet uniform over het helebedrijf gebeuren. Als we de ideeën metelkaar uitwerken kunnen we er een goedprodukt van maken.+

“Een bak met brommers”

SamenwerkingHet is een samenwerkingsprodukt vandrie bedrijven. Het elektrische gedeelteis een FEL/TNO produkt. Het mechanische gedeelte is afkomstig van de Rijks-werf en bij het MEOB zijn alle onderdelen samengevoegd. Ook deElectronic unit is aangepast. Deze unitstaat op de brug van het schip tijdens de

£ meting op zee. Ook is er elektronica inde simulator ingebouwd. Vier transducers, onderwaterluidsprekers, produceren diverse tonen en/of ruissignalen onder water. Op het meetvlot in deRoeleveenseplas bij Nootdorp is de‘Gup’ getest. De omstandigheden waren toen niet optimaal omdat het vlotnog werd verbouwd.•

22 januari 1995 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 01 1995

16e jaargang, toegift januari 1995

OB hek

Horizontaal

Na 40. ging het misen bij 59. was het weer goed:40. Amsterdamspeil41. Marine bedrijf42. Marine instelling43. Getij44. Leiding46. Verzetorganisatie48. Muziekterm50. Rivier51. Rijksuniversiteit52. Niks55. Rivier57. Lichaamsdeel59. Nederland

Een echte puzzelHaastig spoed is zelden goed. Hoe goed kennen wij allemaal ditgezegde. Toch trappen we er regelmatig in. Bij het maken vande MEOBtiek wordt meer gebruik gemaakt van een andergezegde: “Fouten maken mag”. Eigenlijk mag dat niet, maarhet gebeurt gewoon.

Van het artikel “SBK II” van HPZ, C.F. Verbokkem, was het eind zoeken de puzzel was een echte puzzel geworden. A. van der Poel was zijnbericht over de klaverjasdrive van de PV helemaal kwijt. Zijn naam kwamdus niet voor in de colofon. Iedereen weet onderhand wel dat SonjaVlieland werkzaam is in de Receptie van het Kalibratiecentrum (ORKC).Toch vervelend dat het helemaal wegviel.

Reden genoeg voor een kleine toegift op het januarinummer.

Het SociaalBeleidskader

(SBK) IIDoor: C.F. Verbokkem, HPZ

Het laatste gedeelte ging demist in:

Als voorbeelden: de MBOopleiding elektronica, de HBOopleiding en de tien medewerkers die dit jaar met wachtgeld/VUT gaan.•

Kerstdrive PVMBO afdeling Klaverjas/SjoelenDoor: And van der Poel

Op woensdag 14 december 1994werd de jaarlijkse kerstdrive klaverjas/sjoelen gehouden. In eenbijzonder gezellige sfeer warenmaar liefst 108 mensen ontspannen bezig om de prijzen van dezeavond te verdelen. De 92 klaverjassers, waaronder 24 introducésdeden samen met 16 sjoelsters hunuiterste best om de prijzen bestaande uit vlees, wijn, kaarsen en

dergelijken in de wacht te slepen.Prijzen die natuurlijk goed vanpas kwamen in deze dure december maand.

LoterijNaast deze prijzen was er ook nog eenloterij waarbij een drietal dames van desjoelclub hun best hadden gedaan omdeze prijzen in een feestelijk jasje testeken hetgeen bijzonder geslaagd was.Na een enerverende strijd ging bij hetklaverjassen J. Koster met de eerste prijs

naar huis en bij het sjoelen was dit mevrouw N. Verbruggen.Nadat de voorzitter de aanwezigen prettige dagen had gewenst gingen de aanwezigen naar huis en kon worden terug-gekeken op een zeer geslaagde avond.

Leden van de personeelsvereniging dieook eens een avondje bezig willen zijn,in een ontspannen sfeer, zijn van hartewelkom bij de afdeling klaverjassenvan de PVMBO.,

Page 24: MEOBtiek 01 1995
Page 25: MEOBtiek 01 1995

Oplossing vorige puzzelPuzze1hoek~

1234567890123451BRANDKRAANWAGEN2LIAANRAILS~KELA3AVMANEGELASKAAR4UIBR.AICENERLEXNU5WEESPEDDRKARREN6DREVELAGGERSPEL7ROLPENSRXANTONS8UDDEL~SXELAARDE9KERNKOPNEGENTXG0SRAD~DXKADREM1EGLONILLELKBODE2RREGOADERROEDELWORENNOODEPEDRA4EERELANPOSELENT5TNONXKSSPEKDLEX

Oplossing inleveren uiterlijk~8feh arli99Sbij:Sol!ja Viie , af eling

Horizontaal1. Vaatwerk4. Vogel9. Mythologische figuur

12. Enig14. Amerikaans blad15. Opgerold dun wafeltje17. Haartooistuk19. Inbrengen van smetstof21. Titel22. Neon24. Inhoudsmaat25. Karig27. Herkauwer28. Spijker met grote kop31. Daar32. Afkorting van meisjesnaam33. Nu36. Zeepmerk38. Plant40. Amsterdamspeil43. Getij44. Leiding46. Verzetorganisatie48. Muziekterm50. Rivier51. Rijksuniversiteit57. Niks59. Nederland60. Wijze van verzending

63. Chinese maat64. Alletwee66. Sierraad69. Rivier70. Landenmerkteken72. Afgelopen73. Metaal74. Plaatsnaam75. Wordt aan boord op

gelopen

Verticaa 11. Zoen2. Lust3. Vet rondom de nieren4. Bouwgrond5. Keukengerei6. Noot7. Rivier in Italië8. Oxydatie9. Tenminste

10. Plaatsnaam11. Getal13. Daar16. Buiten Nederland18. In het jaar des Heren20. Bijwoord23. Grondsoort

25. Opstellen26. Heremiet29. Mestvork30. Zinnebeeld34. Plaatsnaam35. Ontkenning36. Kimono37. Familielid38. Bijl39. Gelofte45. Visafval47. Band49. Europees land53. Vreselijk lui54. Lettertype55. Dophei56. Periode57. Bomen58. Eind61.Datis62. Titel64. Bestuurder van

een abdij65. Voegwoord67. Bedrijfsingenieur68. Scheepsdeel71. Titel

Puzzelladder4 Hr. P. Guyt4 Hr. C. Haasnoot6 Hr. P. Middelkoop6 Hr. C. Ouwehand8 Hr. DR. v.d. Neut8 Hr. R. van Daalen9 Mw. C. Schipper-van Duin

10 Hr. J.W. de Groot10 Hr. AL. Sneeuw10 Hr.A.Bal10 Mw.T.Paats13 Hr.K.Butter14 Hr. J.J.J. Mullers16 Mw. M. van Voorene-Weymar18 Hr.C.Moraal18 Hr. D. van Schooneveld19 Mw.C.deBoer20 Hr. W. Kipping21 Hr. P. van der Burg21 Mw. B. van Kempen-Fleur22 Hr. J. v.d. Zalm24 Hr. E. Spierenburg25 Mw. M. de Haar-Schaap26 Mw. M. Glasbergen28 Hr. J.W. Ruben29 Mw. J.M. Ruben-van Noord36 Hr.C.deGraaf36 Hr. R.L. Schippers36 Mw. P.M. van Duyvenbode36 Hr. R. Bekkers37 Hr. G. Wesselius

Met puntenverlies:Mw. D. de Gier f25,00Hr. P. Dijkdrent f 15,00

Zonder puntenverlies:Hr. K. Butter f 10,00

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

MEOBTIEK januari 1995 23

Page 26: MEOBtiek 01 1995

PZetters~ Colofon

Redactie:Met ontslag Hoofd- en EindredactieR. Schimmel LMLD 01-10-94J.J.M. de Faber BAUT 01-12-94 en vormgevingF.F. Meijer SIB/ADV 01-12-94 W.J. van Elk

FotografieWachtgeldNUT W.J.G. BorstM.N. Beukema PBIH 2 1-12-94

Vaste medewerkersAmbtsjubilea A.J.M. Koek (PVMBO)25 jaar H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)J.H Sanders HTEC 19-01-95 Mw. S. Vlieland (Puzzel)A. van Polanen NEC 26-01-95 A Vink DC12½ jaarG.L.J. Wijling GRO 22-01-95H.J.K.M. Splinter AKM 24-01-95 Medewerkers aanP. van Duijn TD 24-01-95 dit nummer:

H. KremersP.R. HogendoornH.W. SchutteK. Tweehuijsen

CarpoolenC. Verbokkem

De personeelsvereniging marine start eerste Carpool Informatie Sy- K. Meijersteem binnen de Koninklijke marine, het CIS. Dit is een database met J.F. van Loongegevens over carpoolers. Opname in dit systeem is gratis. B. Klemkerk

E. van der VeldeInmiddels blijkt dit systeem al een succes en zijn er al diverse meerijprojectengestart. Met een aanvraagformulier kunnen geregistreerden gegevens over andere Redactie-adres:poolers opvragen. Alle burger- of militairpersoneel kan gebruik maken van dit Redactie MEOBTIEKsysteem. Vooral militairpersoneel maakt hier graag gebruik van, want die komt uit Postbus 1260het hele land. Inmiddels staan meer dan honderd mensen geregistreerd. 2340 BG OEGSTGEEST

Infonnatie is te verkrijgen bij: Telefoon: 01711-52289070-3162445..

Foto’s:Audio Visueel Centrum MEOBen van particulierenTypewerk en verzending:Secretarie MEOBDrukwerk:Dekker, Noordwijk

Kopij voor het volgende nummervan MEOBTIEK inzenden

uiterlijk: 28febnuui 1995

De redactie beslist over het al danniet plaatsen of bewerken vaningekomen stukken en behoudt

zich alle rechten voor.Chauffeur Perry van Velzen: laatste

rit naar Den Helder metmeetapparatuur. Het

Kalibratiecentrum verliestvisitekaartje. Directeur MEOB

verliest zijn directiechauffeur wantPerry heeft een nieuwe baan bij de

afdeling Reproduktie. Perrybedankt voor alles!

januari 1995 MEOBTIEK