MEOBtiek 02 1999

24
EBI1 t tin dit nummer: 1 Paas Special In dit nummer is een Paas Special opge- . . . a nomen; een gezamenlijk produkt van de vier onderdelen van het Marine Bedrijf: het SEWACO-bedrijf, de Rijkswerf, het ODC Het Arsenaal en het MEOB. 4 De DC krant Rinus Brouwer over het DC-gebeuren. 6 Koud in Noorwegen MEOB-personeel ging naar Noorwegen om tijdens een training van mariniers nieuwe apparatuur te testen. 10 Fotodienst in Amerika Hans Kampinga en Cor Ruitenbeek en hun laatste trip voor het maken van een film in dienst van het MEOB. 12 Hoofdlijnennotitie De presentatie van de Hoofdlijnennotitie was bij MVKV live bij te wonen. 18 Nieuwe Stofarme ruimte Het Marine Bedrijf kreeg een nieuwe Stofarme ruimte. Nu zijn er twee: een in Oegstgeest en een in Den Helder. En nog veel meer MEOBTIEK IS EEN PERI DIEKE UITGAVE VAN HET MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISCH BEDRIJF

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 02 1999

Page 1: MEOBtiek 02 1999

EBI1t

tin dit nummer: 1Paas Special • • •

In dit nummer is een Paas Special opge- . . . anomen; een gezamenlijk produkt van devier onderdelen van het Marine Bedrijf:het SEWACO-bedrijf, de Rijkswerf, hetODC Het Arsenaal en het MEOB.

4 De DC krantRinus Brouwer over het DC-gebeuren.

6 Koud in NoorwegenMEOB-personeel ging naar Noorwegenom tijdens een training van mariniersnieuwe apparatuur te testen.

10 Fotodienst in AmerikaHans Kampinga en Cor Ruitenbeek enhun laatste trip voor het maken van eenfilm in dienst van het MEOB.

12 HoofdlijnennotitieDe presentatie van de Hoofdlijnennotitiewas bij MVKV live bij te wonen.

18 Nieuwe Stofarme ruimteHet Marine Bedrijf kreeg een nieuweStofarme ruimte. Nu zijn er twee: een inOegstgeest en een in Den Helder.

En nog veel meer

MEOBTIEK IS EENPERI DIEKE UITGAVE

VAN HET MARINEELEKTRONISCH

EN OPTISCH BEDRIJF

Page 2: MEOBtiek 02 1999

Van de RedactieDoor: Wil van Elk, hoofdredacteur

Deze MEOBtiek is anders dan ugewend bent. In het midden is eenbijlage opgenomen die zowel in deSEWAkroniek, de Nieuwe Werfals in de MEOBtiek is opgenomen: een Paas Special. De redactie bestaat uit medewerkers vande Rij kswerf, het SEWACO-bedrjl het ODC het Arsenaal enhet MEO . Met specials als dezewillen wij naar elkaar toe gaangroeien; uiteindelijk blijft er éénblad over: het blad voor het Marine Bedrijf (MB). De bijlage geeftkleur aan de MEOBtiek; een toevoeging waarnaar al lang wordtgestreefd: kleur bekennen dus;beter laat dan nooit.

Op 1 maart hebben ‘mannen in wittepakken’ de eerste paal geslagen voorhet ‘nieuwe MEOB’. Het nieuweMEOB-gebouw dat tussen Dok 6 en hetSEWACO-gebouw wordt gebouwd,belooft voor de bewoners een hemel opaarde te worden.De medewerkers van het voormaligeVERI zijn nog maar tien jaar geledenverhuisd naar Oegstgeest en weten alsgeen ander wat er toen fout ging enmaken daar handig gebruik van omalles naar hun hand te zetten. Al die secties die in Oegstgeest uit hun jasje zijngegroeid en aanpassing na aanpassingachter de rug hebben, krijgen nu wathen toekomt: meer ruimte.

FaceliftHet voormalige MEOB-gebouw in DenHelder heeft een facelift gehad. Op dekop van het gebouw, naast de collimatietoren, is een stofarmeruimte gebouwd. Twee medewerkers zijn inmiddels daar naar toe verhuisd en hebbeneen gedeelte van het werkpakket meenaar Den Helder genomen. Ik hoop datze in de toekomst geen last hebben vantrillingen die worden veroorzaakt doorpasserende rupsvoertuigen van hetkorps Mariniers. Net om de hoek komt

namelijk de Hr. Ms. Rotterdam regelmatig langs om aan hun vaste locatie afte meren. Als er een grote operatie opde agenda staat waarbij veel voertuigenmee moeten, rijden die rakelings langshet MB-gebouw waar nou net heelgevoelige instrumenten worden behandeld. Dat doet mij denken aan mijnjeugd toen de NZH-bus nog door onzestraat reed. De mooiste LEGO-projectengingen soms jammerlijk ten onder.

Op de voorpagina

Eerste paal

Op 1 maart werd de eerste paalgeslagen voor een gebouw waarde meeste MEOB-medewerkershun werkplek zullen krijgen.Ongeveer in september, oktober2000 zal het gebouw klaar zijn.

Verlenging NKO-erkenningKal~bra~iecentrumDe productunit Kalibratiecentrum kreeg op2S februari 1999 v~n deRaadvoor Accreditatie een verlenging van vier jaar op de NKO-accreditatie. Een hele prestatie, gezien de turbulente tijden waarin het.M’E@B verkeert, en waarbij ook het Kalibratiecentrum vele perso-.neelswisselingen kent. Het accreditatiecertificaat heeft het nummerK 080. ~. “ -

Een Nl~O-erkenning .wordt verleend voor bepaalde technieken, waarbij nietalleen wordt gekeken naar de kwaliteit van de metingen, maar ook naar de procedures en de beschrijvingen daaiwan. Het gehele proces wordt getoetst.

Grootheden. . . ... -.

De grâotheden waarop de erkenning van toepassing is: gelijkspanning, wisselspanning, weerstand, c~paciteit, zelfinductie; frequentie, tij dinterval en S-parameters. .

In het Handboek Productunit Kalibratiecentrum is een lijst opgenomen vanstandaarden voor de NK@-accreditatiewaarover het Lab beschikt.

Bedrijfsmaatschappelijkwerk, MEOB

Gebouw Pascal, kamer 038,toestel 2183.Spreekuurwoensdag van 9.30 tot 16.00 uur.BMW’er Dolf Tjin-a-Tak.

DienstBedrijfsgezondheidszorgKoninklijke marine,Afdeling AlgemeneBedrijfsgeneeskundeSpreekuur maandag en woensdag, na telefonische afspraak,toestel 2234W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

J

maart 1999 MEOBtiek

Page 3: MEOBtiek 02 1999

Laatste certificaatuitreiking indit millenniumDoor: Wil van Elk

“Het is de laatste certificaatuitreiking in dit millennium”, zei Fred vanLeeuwen. Hij liet een oud type print zien aan de aanwezigen. “Wie weetwat voor schakeling dit is?”, vroeg hij. “Dit is een lip-flop, uit mijntijd.” Hij wilde daarmee aantonen dat er heel wat is veranderd op hetgebied van de digitale techniek. Van Leeuwen memoreerde dat Joopvan Huut kans heeft gezien om wederom een groep medewerkers temotiveren om in de schoolbanken plaats te nemen. “Een groep die vrijwel geheel bij elkaar is gebleven tot het eind van de MBO module digitale techniek en hun inzet bekroond zagen met een certificaat. Julliehebben daarmee een streepje voor op anderen.”

Frits Cattermolen, hoofd productunit Kalibratiecentrum, vertelde dat de opleidinggestart was op verzoek van het Kalibratiecentrum. “Zes van de 22 cursisten kwamen bij ons vandaan. Meetapparatuur is steeds meer elektronisch geworden. Het isheel belangrijk om bij te spijkeren, om de techniek bij te houden. Vijftien deelnemers zijn geslaagd, gezien de situatie waarin het bedrijf zich bevindt een hele prestatie.” Samen met Van Leeuwen deelde hij de certificaten uit.

In Den Helder heeft Joop van Huut nog geen voet tussen de deur gekregen op hetgebied van opleidingen. “We hebben de grootste moeite om ze te overtuigen van denoodzaak tot scholing. Er is weinig belangstelling voor introductiebijeenkomsten;dat is jammer.”

Van Leeuwen: “Als ik op Intemet zie dat het MEOB technisch specialisten heeftdie heel breed zijn georiënteerd, die zorgen voor het varen, het vliegen en rijdenvan defensie met modern en gespecialiseerd materieel, dan denk ik ‘deze medewerkers zitten hier voor mij’. Dit resultaat was nooit bereikt zonder de inzet van Edvan de Berg (instructeur) en van Joop van Huut. Het is nu aan u om de verworvenkennis en werkmethode te implementeren in uw werksituatie. Met deze kenniskunt u weer een tijd vooruit in deze snelle wereld.”

-~ L1•~ ~.

Kort maar krachtig

Salaris 1999Data waarop het salaris naar de bank- ofgirorekeningen gaat. Bijschrijving vindtmeestal één of twee dagen later plaats:woensdag 24 maartdonderdag 22 aprilvrijdag 21 mei (+ vakantie-uitkering)woensdag 23juni ( interim-uitkering)donderdag 22julimaandag 23 augustusdonderdag 23 septembervrijdag 22 oktoberdinsdag 23 novemberdinsdag 21 december ( interim- en emdejaars-uitkering)

Clubavonden PVMBOMaandagVrijdag BridgeDinsdag Computer Hobby Club

Elke laatste dinsdag vande maand (behalve injuli en december)

Dinsdag in juli en augustusAfdeling Watersport

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen/Sjoelen

VerfHet is mogelijk om verf en aanverwanteartikelen te kopen bij SIKKENS CENTER,Fruitweg 28-30, 2321 GK Leiden.Er moet contant worden afgerekend ende toegangscontrolekaart moet wordengetoond met vermelding van ordernummer M13708908.

Foto’sFoto’s die in de MEOBtiek staan, kunnen worden nabesteld bij Victor vanDenzen op toestel 2205.

AlarmnummerHet alarmnummer bij het MEOB: 2222.

PV-slotfeestHet slotfeest van de PV wordt gehoudenop 30 oktober 1999. Houd deze datumvrij!

Homepage CHCIPVMBOHttp: www.dsl.nl chcpvmbo

E-mail redactiewjvelk ‘ worldonline.nl

Werknemers van het MEOB waaraan certificaten zijn uitgereikt.

MEOBtiek maart 1999

Page 4: MEOBtiek 02 1999

Uit de koker van de DC-voorzitterDoor: Rinus Brouwer

We zijn een aantal maanden gevorderd in het jaar 1999 waar ons doordiverse toonaangevende personen een gezond en goed, ja zelfs een positief jaar werd toegewenst. De toenemende werkdruk bij een teruglopend personele bezetting waarbij waardevolle ervaring als sneeuwvoor de zon verdwijnt, draagt daar echter niet erg toe bij. De achterblijvenden worden naast hun normale werkzaamheden noodgedwongen belast met intensieve opleidingstaken voor nieuw instromendemedewerkers waarbij de belangen van onze klanten met veel kunst envliegwerk, en op sommige plaatsen zelfs met overwerk, zo veel als mogelijk in acht worden genomen. Hoe lang denkt men dat het personeeldit vol zal kunnen houden? Onder de huidige omstandigheden zou jeals personeel wellicht iets meer mogen verwachten dan goede wensen.

Het is goed te vernemen hoe commandeur Marsman in zijn toespraak op1 maart bij het slaan van de eerste paalin Den Helder zijn waardering voorde inzet en loyaliteit van het MEOBpersoneel tot uiting bracht. Wat mindergeslaagd vond ik de woorden van onzestaatssecretaris die in zijn toespraakgewag maakte van onze ruimhartig toegekende sociaal plan. Hij zou eens zijnoor te luisteren moeten leggen bij onzemedewerkers die hun opgewaardeerdefunctieverplaatsingstoelage uitbetaaldhebben gekregen. De financiële problemen die hierdoor zijn ontstaan liegen erniet om, het mag dan voor sommigeneen ruimhartig sociaal plan zijn, ik kanu echter verzekeren dat een aantalmedewerkers daar nu heel anders overdenkt. Het personeel zou van zijn werkgever meer beleidsmatige regelingenmogen verwachten. Ook mogen zij vaneen aantrekkelijke werkgever verwachten dat er dieper nagedacht wordt overde diverse aspecten van het verplaatsenvan werknemers; het lijkt erop dat daarweinig aandacht voor geweest is. Personeelszaken doet natuurlijk zijn uiterste best om binnen de mogelijkheid diezij hebben de problemen op te lossen,maar een personeelszaken belasten methet achteraf oplossen van ontstane problemen, lijkt mij meer iets van symptoombestrijding, en dat is beschamendvoor een Organisatie als de KoninklijkeMarine. Het gebrek aan loyaliteit vanonze werkgever, staat in schril contrastmet de waarderende woorden vancommandeur Marsman.

Reorganisatie DSPHet begint erop te lijken dat het decentralisatieproces binnen de reorganisatievan MEOB-2000 in toenemende mateonder druk komt te staan door het sterkcentrale gedachtegoed in Den Helder.Blijkbaar wordt binnen de Marineorganisatie verschillend gedacht hoe menhet personeel meer bij zijn werk en debesluitvorming kan betrekken. Veranderingsprocessen blijken aan de top vaneen Organisatie nogal problematisch tezijn; het is overigens wel een verkeerdsignaal naar het MEOB personeel toe,lijkt mij. Naar mijn mening is het centraal inrichten van een organisatie eenverouderd en conservatief standpunt,waarbij onvoldoende aandachtgeschonken wordt aan de noodzaak omhet personeel meer invloed en vooralmeer verantwoordelijkheden te gevenvoor het goed functioneren van zijnOrganisatie.

Het is een relatief rustige tijd voor hetMC, het uitgewerkt voornemen totreorganisatie van de Divisie SpecialeProducten (DSP) is aangeboden vooreen advies. Het overgrote deel van deDSP blijft intact. Bij Optronica, Kalibratiecentrum en Advies zal weinigveranderen. Ook bij Avionica veranderter niet veel: twee functies van de onderhoudsdienst MVKK komen erbij. HetSOO Avionica heeft op 4 maart haaradvies afgegeven over het uitgewerktvoornemen tot reorganisatie van Avionica en het avionicadeel van het Onderhoudsdienst van MVKK. Het antwoord

van commandeur Marsman zal binnenveertien dagen worden aangeboden,waarna het richting de BijzondereCommissie (BC) zal worden verstuurdom afgeprocedeerd te worden. Degehele reorganisatie DSP zou afgerondmoeten zijn per 1 juli; of dit haalbaarzal zijn, is nog maar de vraag.

Het Energie distributie bedrijf blijftzoals zij is. De Specifieke werkplaatsen van het SEWACO en de Kleinkaliber werkplaatsen zullen weinig veranderingen ondergaan. Blijft over Ontwerp & Realisatie: daar gaat wel heteen en ander wijzigen. De personeleaspecten zullen goed in de gaten worden gehouden en dienen op een verantwoorde wijze te worden afgehandeld;de uitlatingen van commandeur Mars-man hierover, geven vertrouwen voorde toekomst.

MedezeggenschapHoe de medezeggenschap zal wordengeregeld is niet geheel duidelijk. DeMC heeft een standpunt ingenomenover de indeling van de medezeggenschap tijdens de overgangssituatie. DeDCMEOB heeft daar een afwijkendstandpunt over ingenomen. Ook cornmandeur Marsman is het op sommigeonderdelen niet eens met de MC. Dezeverzameling aan standpunten zal aande BC worden aangeboden, deze zaldan in al haar wij sheid een beslissinghierover nemen. De DCMEOB vindtdat een MC-vertegenwoordiger daadwerkelijk in zijn of haar Organisatie

) .,

-.1

maart 1999 MEOBtiek

Page 5: MEOBtiek 02 1999

terug te vinden moet zijn, dus geen dubbele vertegenwoordiging. De rest vande MC denkt daar iets anders over. Eenalternatief om verkiezingen tijdens deovergangssituatie te houden, is voor deDSP naar het oordeel van de DCMEOBniet wenselijk: je zal dan op diverselocaties verkiezingen moeten houdenen dat is in de gegeven omstandighedenonverstandig. Het zou van wij sheidgetuigen als de DSP zijn verkiezingenin het voorjaar van 2001 zou kunnenhouden.

oofdlijnennotitieOp4 maart is een discussiebijeenkomstgehouden over de Hoofdlijnennotitievan de Minister van Defensie. Een hoogmilitairgehalte heeft deze Hoofdlijnennotitie, er viel weinig te melden over detoekomstige rol van burger binnen dedefensieorganisatie, of je zou de aandacht aan de arbeidsmobiliteit van hetburgerpersoneel en de spreiding van depersoneelsreductie Militair versus

PersberichtOpmerking redactie: De oorsprong en de betrouwbaarheidvan dit persbericht zijn niet meerte achterhalen.

De rijkste man ter wereld~ Bill Gatesvan Microsoft liet zich onlangs ontvallen dat:

“Als General Motors net zo boven opde techniek had gezeten als de computerindustrie, we nu allemaal in auto’szouden rijden die 25 dollar kosten en250 km rijden op één liter brandstof.”

Dat had hij beter niet kunnen zeggenwant GMantwoordde met het volgendepersbericht

“Als GM op dezelfde manier omgingmet technologie als Microsoft dan:Zou uw auto er twee keer per dag zonder aanwijsbare reden mee ophouden.U zou dit gewoon accepteren, de autoherstarten en verder rijden;Zou u elke keer als verkeerstekens werden vernieuwd, een nieuwe auto moeten kopen;Zouden alle meters kunnen worden vervangen door één displaytje met daaropmaar twee woorden: ‘Algemene fout’;

Burgerpersoneel eruit moeten lichten.Als je de ontwikkelingen binnen deInterdepartementaals Beleids Onderzoek (IBO) rapportage in ogenschouwneemt, voorspelt het niet veel goeds.Het was jammer dat de discussie zichconcentreerde op de beloningen, deonderliggende probleemstelling werddaardoor enigszins gemaskeerd. Eenalgemene gedachtengang dat onzewerkgever al een poos geen aantrekkelijke werkgever is, bleef daardooronderbelicht. Het burgerpersoneelvindt wel degelijk dat zij onvoldoendebeloond wordt voor hun inspanningenen loyaliteit. Dat de problemen omgoed technisch personeel te rekruterenen te behouden mede ontstaan zijn doorhet gebrek aan perspectief, mag bestworden vermeld. Dat de toekomst vanhet burgerpersoneel alles behalve rooskleurig is, mag ook duidelijk zijn: daarkan de Marine-organisatie overigensweinig aan veranderen, want politiekebesluitvorming dient onvoorwaardelijk

Zou Apple Maclntosh een auto makendie op zonne-energie liep, vijf keer zosnel was en drie keer zo eenvoudig tebedienen, maar op slechts vijf procentvan de wegen werd toegelaten;Zou de airbag eerst ‘Weet u het zeker?’vragen voordat ie afging;Zou u bij een OM-auto ook alle wegen-kaarten van een bepaald merk moetenkopen, of u dat wel of niet wilde ofnodig had. Als u de kaarten uit de autoverwijdert, dan levert uw auto maarvijftig procent van de normale prestaties;Zou maar één persoon tegelijk de autokunnen gebruiken, tenzij hij ‘Car95’ of‘CarNT’ heeft. En dan nog moet hij deextra stoelen apart kopen;Zou je bij elke nieuwe auto opnieuwmoeten leren autorijden, omdat nietsmeer op de vertrouwde manier functioneert;Zou je op de startknop moeten drukkenom de motor af te zetten.”

Tot zover het persbericht van GeneralMotors.

gevolgd te worden, ook al wordt hetbeleid door de burger totaal niet begrepen.

CAO-overlegWe staan weer aan de vooravond vaneen nieuw CAO-overleg: deze zal op1 april met een verkennend gesprekgeopend worden. De voorstellen vanonze werkgever (Minister van Defensie) overziend, word je er allesbehalvevrolijk van. Merkwaardig genoegvraagt de defensieorganisatie om loyaalpersoneel met een grote inzetbaarheid,en dan rekent men royaal met cijfersvoor de komma. Komt men echter omde daarbij behorende beloning, danrekent men zich suf met cijfers achterde komma. Maar ja, we weten allemaaldat de politiek de financiële middelenvaststelt en dat defensie zo zijn eigenprioriteiten heeft, maar we blijven loyaal en als het even kan, ook positief.

Jan Vooijs weg

Jan Vooijs heeft per 1 februari 1999 hetbedrijf verlaten voor een betrekking buiten

defensie. Hij was meettechnicus bij hetKalibratiecentrum.

MEOBtiek maart 1999

Page 6: MEOBtiek 02 1999

Wat was het koud in NoorwegenDoor: Wil van Elk

Met een Hercules van de Koninklijke Luchtmacht uit Soesterberg,vlogen ze op 25 januari naarNoorwegen. Op zaterdag 6 februari landden ze weer op vliegbasisEindhoven. KAPMARNS P.E.Zweers (DMKM) en SMJRMARNVBTon van den Berg (MEOB), enPepijn Mengerink van het Marine Bedrijf (MB), gingen naar hethoge noorden om de nieuwe verbindingsapparatuur van de Mariniers te testen onder Arctischeomstandigheden. In een korte enkoude periode hebben zij veelwerk verzet.

“We hebben onder andere allerlei soorten batterijen getest. We hadden somszeer goede resultaten, maar sommigedingen komen niet uit zoals de fabrikant het voorspiegelt”, vertelde majoorVan den Berg, coördinator Mariniers-zaken bij het MEOB. De apparatuur dievoor VN-operaties is aangekocht inAmerika, het MINURSO-project, ligttijdelijk opgeslagen in de Loods Herstelbare Goederen (LHG) van het voormalige ETMAG. Tot voor kort zwaaideHans van de Post daar de scepter. Hijheeft symbolisch de sleutel overgedragen aan de mariniers. In het tweedekwartaal van 1999 verhuist het pakketnaar het voormalige NATO-Hauptdepot in Den Helder. De ruimte in hetETMAG is zo bijzonder omdat de technische ondersteuning zo dichtbij is:oppervlakte technieken, mechanische

technieken, elektrische technieken,“kortom wat we gewend waren te krijgen van het MEOB”, aldus Ton van denBerg. De majoor voorziet dat de vernieuwing van de verbindingsapparatuurook bij het Marine Bedrijf impact heeft.“Daar moet capaciteit voor komen.” Hijwees aan waar in de loods de VHF- enUHF-apparatuur ligt opgeslagen.Zweers: “We kennen een zogenaamde‘notice to move’ van vier maanden.Dan moet alles getraind en uitgerustzijn met de juiste apparatuur. Ook hetombouwen van de voertuigen moetgeregeld zijn; maar de materialen zijner. In Oegstgeest ligt dat hele pakketoverzichtelijk bij elkaar.”

Koudweertraini ngPepijn Mengerink is niet in militairedienst geweest, laat staan dat hij eenkoudweertraining heeft gehad. “Hoewel het erg koud was, heb ik toch eengoede tijd gehad in Noorwegen als‘groene burger’.” Pepijn kreeg mannierskleding mee en samen met de goede raad van de majoor met twintig jaarervaring, sloeg hij zich er kranig doorheen. “Ik werd goed opgenomen in degroep. We lagen een keer ‘s nachts ineen klein tentje; dat sliep hard en hetwas koud. En hoe lekker het ook is injeslaapzak, je moet er wel weer uit. Voorde rest sliepen we in een slaapverblijf.Het gebeurde regelmatig dat de elanden‘s nachts aan het raam knaagden.”

OefeningSMJR Ton van den Berg: “Er draaideeen oefening in Noorwegen. De

mariniers leren daar onder andere hoeze moeten skiën. Ze zijn ongeveer tweeen een halve maand van huis. Op kortetermijn werd besloten dat we tijdens dieoefening de apparatuur konden testen.

‘We hebben vooral proeven gedaan met antennes, en we hebbenmechanische zaken alsmastbevestigingengetest.”

Net als een eerdere test in Oostenrijk,bleken de verbindingen met de Harrisapparatuur goed te zijn. De 11F apparatuur van Harris blijkt, voor het doelwaarvoor het is aangekocht, te voldoenaan de verwachting. Maar we hebbenvooral proeven gedaan met antennes,en we hebben mechanische zaken alsmastbevestigingen getest.” PepijnMengerink: “Er komt een lijvig rapportvan onze bevindingen. De experimentele antennes die we meekregen van defabrikant Harris, bleken niet te werken.Dat koppelen we terug naar de fabriekdie daarmee weer aan de slag gaat. Hetis een wisselwerking waar wij uiteindelijk ook beter van worden. Zo constateerden we dat sommige kabels doorinwerking van vocht doorsloegen.Maar daar kunnen we wat aan doen. Hetwas een fantastische ervaring, ondanksde koude.”

maart 1999 MEOBtiek

Page 7: MEOBtiek 02 1999

Rondleiding MEOB-personeel bij SEWACODoor: Wil van Elk

Speciaal voor de plechtigheidrond het slaan van de eerste paalvoor een nieuw gebouw op deNieuwe Haven, was een groep toekomstige bewoners per bus vanuit Oegstgeest naar Den Heldergekomen.

Na ontvangst in het bedrijfsrestaurant“Wadzicht”, werd het gezelschap opgedeeld in twee groepen en kreeg eenrondleiding in de werkplaats GeleideProjectielen. SMJR Hein Noordeloosontving de gasten namens het hoofdSpeciale Werkplaatsen. Piet Trjsburgleidde samen met Frits Nieuwerf deandere groep rond. In vogelvlucht werden de ins en outs van de Sea Sparrowen Harpoon getoond. “Als een projectiel een gele band heeft, draagt het eenexplosieve lading”, vertelde Noordeloos. Dat het gezelschap keurig binnende looppaden bleef, kan ik u verzekeren. “Tabak en aanstekers zijn hier uitden boze”, vertelde de majoor. Hij vertelde dat de bijna dertig jaar oudegebouwen drie jaar geleden zijn uitgebreid. “De muren van de testruimteszijn twee meter dik, evenals de vloer enhet plafond. In een van de ruimtes is devloer zelfs vier meter dik en is er vierton staal in verwerkt. Er is alles aangedaan om te zorgen dat de schadebeperkt blijft, als er iets mis gaat. Een

Mark48 torpedo bijvoorbeeld, slaat eengat in een schip van zo’n drie vrachtwagens breed en hoog; dan is het schipecht wel bedankt. Een nadeel is dat zedichtbij het doel moeten wordengebracht.” Dat tien jaar geleden al demunitiewerkplaatsen naar het oostelijke marineterrein zijn gebracht, is eengoede zaak. Zo ver mogelijk van hetwoongebied.

OpvallendVoor de lunch werd een bezoekgebracht aan de B&O-hal. Deze hal iszo genoemd omdat de hoofdbewonersbehoren tot de divisie Boven en Onderwater Systemen. De heer Oosthuizennam het gezelschap over van de heerTol, de PR-medewerker van hetSEWACO-bedrijf. In de grote hal vielen het 8,5 meter diepe bassin op, degigantische radar-dode-ruimte, dekanonnen, maar ook de werkplaatsenen de ondersteuning die aan de buitenzijde van het gebouw zijn gevestigd.Zowel de lange rit van Oegstgeest naarDen Helder de koffie met cake uit‘Wadzicht’ was alweer verteerd als derondleidingen, maakte hongerig. Debroodmaaltijd in het bedrijfsrestaurant‘De Doorkijk’ ging er dan ook gretig in.Na de lunch was nog even tijd over omde werkplaatsen te bezoeken waarreeds enkele collega’s uit Oegstgeestwerken; het was een hartelijk weerzien.Ook in het voormalige MEOB-gebouwzijn de werkruimtes geheel vernieuwd.De riante ruimte van de Crypto-collega’s maakte indruk op de Oegstgeestenaren. Rare geluiden in de ruimte bleken uit de inpandige hemelwaterafvoerbuizen te komen. Net voor het‘paalslaan’ regende het nog behoorlijkin Den Helder.

fr

1•

Frits Nieuwerf was een van de ‘gidsen’.

T

De heer Oosthuizen bij het 8,5 meter diepe bassin in de B&O-hal.

MEOBtiek maart 1999

Page 8: MEOBtiek 02 1999

Door: Wil van Elk

Op vrijdag 29 januari was dedoorgang in de hal van gebouwHuygens gestremd. Onder regievan Ruud van Hal stond het optronicapersoneel twee rijen dik tewachten op het unithoofd TheoIJzerman. Hij was die dag vijftiggeworden en zijn Abraham stondop de trap op hem te wachten.

Het was een ludieke Abraham. Het waseen gehuurde ijzeren man, of eigenlijkeen harnas, met daarin Henk Smit.Henks geduld werd danig op de proefgesteld. Theo IJzerman liet namelijklang op zich wachten. Toen hij eindelijkarriveerde was Henk al een paar keerbijna bezweken achter zijn masker.Links in de gang stonden de vijftigminners te zingen en rechts de vijftig-

plussers. In een lied werd daar uitgebreid naar verwezen. De vijftigplusserszongen het refrein: “Welkom bij declub der wijzen. Ouderdom die moet jeprijzen. Daarvan staan hier de bewijzen. Dus sluit je bij ons aan.” En de vijftigminners: “Theo is nu vijftig jaren.Hoort dus bij de middelbaren. En numoeten we verklaren. Hij hoort er nietmeer bij.” Na het zingen verscheen deAbraham die Theo een stokpaardje aanbood met daarop teksten die Theo’sstokpaardjes vertegenwoordigden. Dehele dag hield de (lege) ijzeren man dewacht bij de ingang van het kantoor vanTheo, zijn stokpaardje stond er naast.

~••—-- ~,.~.. .;.. -. .

Naam:Huidige functie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(~59:Grootste wens:

P.F. Hovius (Frans)PUAVIO/UV 1 A1 maart 1999ABUSMotorrjdenLezenBiefstukSleutelen aan motorGezond blijven.

Theo IJzerman zag Abraham\‘~‘

Twee IJzermannen.

:~ .-~ ~ ~. ~,

Nieuwe Collega

..s .-.,

Ret1Pk~ oud-Vcri-~medewerkers o.p 8 april

Op. 8 april van 13.30 tot 16.10 uür-.wordt in het bedrijfsrestaurant-van hei~’MEQB in Oegstgeest een reünie gehouden van oud-medewerkers van VERI Wassenaar.

Qüd-VËRI-~edewerkers die~nog in actiëve di~nst zijn kunnen ook aan de reüni~ deelne~h&i. Tijdens de reünie zullen foto’s van oud-VERI1e’ zier! zijn. Dek~f~n tvo~r kdffie, hapjç en een drankje, bedragen tien gulden per persoon,ov~rte mTaken.op giro 509299 van de Kantinebeheerder MEOB Oegst~g~est.

Erbl~/kt v~èl anim~,te zijn. Informatie, na 1 Z. 00 uur, bij.1 , --

‘H.P.J. ~iijiIig’ 071-561~9782;’J. denBöesterd, 02-52;373970; LJ~ Bal, 07~1~561’4Ï’~9dfA. Reedijk, 071-5760971.

maart 1999 MEOBtiek

Page 9: MEOBtiek 02 1999

Op de valreepDoor: Frits Frederiks

Het is bij de marine een goede gewoonte om bij het aan boord komen van een schip de vlag te groeten en daarna de onderofficiervan de wacht, die dan namens decommandant van dat schip degroet beantwoord. Ook bij hetverlaten van het schip wordt weerde groet uitgewisseld. Dat doenwe niet alleen omdat het voorgeschreven staat, maar hoofdzakelijk als een blijk van respect voorhet gezag dat dat schip vertegenwoordigt.De sublieme samenwerking tussen mensen van verschillende disciplines en het beschikbarematerieel, zorgen ervoor dat hetschip optimaal kan functionerenen daarmee gezag verdient.

Ik sta nu op de valreep om het MEOB teverlaten en zal mij dus even moetenomdraaien om dat ‘schip’ te groeten.Ook hier werken mensen van verschillende disciplines met materieel en ookhier zou de combinatie gezag moetenuitstralen. Voor ik me om zal draaienheb ik de laatste twee jaar (bijna) nogeens laten passeren. Er is veel gebeurdin die twee jaar en de situatie is er nietecht duidelijker door geworden. Ja, wegaan naar Den Helder en hoewel we datniet echt leuk vinden, valt er wel mee televen. Er is echter veel onzekerheidover hoe we dan in dat nieuwe bedrijfgaan werken en of we dan nog wel bijelkaar blijven, wie wel bij de oorspronkelijke unit blijft en wie niet, wordenwe niet door dat grote SEWACObedrijf opgeslokt, enz.

MopperenIk heb regelmatig horen mopperen overdie militairen daar heb je niets aan,want ze blijven maar drie jaar (als jegeluk hebt) en dan zijn ze weer verdwenen. Het klinkt misschien gek, maar hetis juist die militair die, doordat hij zelfregelmatig van werkplek wisselt, zogoed kan aanvoelen wat het is om vande ene naar de andere werkplekgeschopt te worden. We mopperen erdan niet over, want het hoort erbij.Maar ik kan je verzekeren dat het nietaltijd even leuk is om een vertrouwde

werkplek in te ruilen voor een onbekende nieuwe.

UitstralingGenoeg daarover, want we hadden hetover uitstraling. Toen ik in 1975 voorde eerste keer voet zette op het terreinvan het MEB, was ik onder de indrukvan de kennis en kunde, maar met namehet enthousiasme van het personeel.Het was een vluchtig bezoek van drieweken, maar een jaar later was ik erweer vanuit WCS-communicatie. Hetleek wel of ik niet was weggeweest.Een aantal jaren daarna kwam ik weerterug vanuit WCS-systemen en weerlater terug vanuit communicatie. Telkens als ik terug kwam zag ik hetzelfde:veel kennis, veel kunde maar vooralenthousiasme. De producten kwamenniet altijd op de geplande datum uit hetbedrijf rollen, maar dan kreeg je er weliets moois voor.

SlikkenToen ik twee jaar geleden net lekkeringewerkt was bij MARSTAF bedrjfsveiligheid (ik zat er net een jaar) en aangezegd kreeg om binnen twee dagennaar het MEOB te vertrekken, was heteven slikken, maar toen ik hier binnenkwam, was het weer als vanouds. DeOrganisatie was veranderd, maar demensen waren er nog en in de afgelopentijd is steeds weer bewezen dat we hetnog in ons hebben. Veel kennis, veelkunde en heel veel enthousiasme. Deproducten komen niet altijd op degeplande datum uit het bedrijf rollen,maar dan krijgt de klant er wel ietsmoois voor.

Ja, daar sta ik dan weer op de valreep. Ik weet dat alles nog niet looptzo als het zou moeten, maar dat is eenkwestie van tijd en hard werken. Hetwas al met al een prima tijd en ik loopde valreep af met een goed gevoel inmijn lijf. Ik keer mij nogmaals om engroet u allen.

11L~~ /

Frits Frederiks (links), verliet het MEOB, de KM én Nederland.

[ 30 oktober 1999

PVMBO-slotfeest

MEOBtiek maart 1999

Page 10: MEOBtiek 02 1999

Hans Kampinga en Cor Ruitenbeek maakten film in Amerikaanse woestijn

Laatste missie van fotodienst MEOBDoor: Wil van Elk

Hans Kampinga en Cor Ruiten-beek van het Technisch Audio Visueel Centrum (TAVC), bij velenbekend als de Fotodienst, zijnverhuisd naar Amsterdam en opgegaan in de organisatie van deAudio Visuele Dienst (AVD).Naast de geschiedschrij ving die zededen met hun fototoestel, waarmee ze menig heuglijk feit vast-legden, hebben ze ook videofilmsgeproduceerd. Vooral in het maken van instructieflims voor hetKorps der Mariniers hebben zijhun sporen verdiend. Hun laatsteopnames maakten ze in oktober1998. Daarvoor moesten zij naarde woestijn in Amerika waar zeletterlijk en figuurlijk de smaakvan te pakken kregen.

In de zinderende hitte van de woestijnin Californië krijgen mariniers eenwoestijntraining. Vergeleken met dewintertraining in Noorwegen een minstens zo zware training. Hans Kampingaen Cor Ruitenbeek waren getuigen vande omstandigheden waarin de trainingen plaatsvinden. Dat is afzien, en voorongetrainde burgers een beproeving.“Als je in een Vietnamachtige legertruck

wordt vervoerd over lange afstanden,geen airco, gewoon met de boys mee enaltijd zand in je kleren, dan praat je nietover een snoepreisje, ook al zit je op eensteenworp afstand van Hollywood enBeverly Hills.”

New York“We gingen via New York naar LosAngeles. Dat was vijfuur vliegen, maardoor een vertraging hadden we genoegtijd om New York te bezichtigen. Hansvond New York prachtig, maar het isdaar zo zakelijk allemaal. Los Angelesis veel leuker, de mensen zien er mooieruit, heel anders allemaal. Zo van Broadway en Wall Street naar de woestijn, iseen hele overgang”, vertelde Cor. “Hetwoestijnleven is echt geen pretje”,beweert Hans stellig. “We zaten opzo’n duizend meter hoogte en zagen inhet westen de zon opkomen. Oh watwas het koud daar. Maar van de omgeving konje prachtige plaatjes schieten.”Hoewel in het legerkamp het de gastenaan niets ontbrak het kamp is zo grootals de provincie Utrecht verbleef detweemans Oegstgeester filmploeg ineen motel aan de high way: 29 Palms.“Als je even doorrijdt, kom je uit inPalm Springs.”

Als je in een Vietnamachtige legertruck wordt vervoerd over lange afstanden, geen aircoen altijd zand inje kleren, dan praatje niet over een snoepreisje.

Realistische oefeningenHans: “We moesten in soms slechteomstandigheden werken. We droegenverplicht schermwerende vesten overons woestijncamouflagepak en eenhelm. Dat hinderde de werkzaamhedenbehoorlijk en dat was zeker geen pretje

1,

~ .

Cor Ruitenbeek en Hans Kampinga in Amerika.

maart 1999 MEOBtiek

Page 11: MEOBtiek 02 1999

~: ~1 •~ 1 ..—.. . -

~ ~ ~-.) * - ..;- -. b.. ~ :~;:: :~k~- ~ ~ ~Z~7 ~ -. .‘. 4

~ ~ —~ - z~ ~ —

— . .~ -. -, ‘, .f. .,. “ , .~ .‘ ‘~—. •3 -• • ~. . 3

~ • - -

~ ..4 ~_ - ,_

~. ~. . ~• —• ...~ .. . .~.-‘~_i;~a.~

- ~‘ .4

— ~.— r.. ~ -, —* ,.~:—... .~., ~ -. ~. w’ ~— -, ~ --

Doelen in de woestijn. “Als ze geraakt zijn springen ze steeds weer op.” Hans Kampinga heeft het MEOB verlaten.

met die hitte.” “Het was niet ongevaarlijk, want ze schoten met scherp. Je zagzo de mortiergranaten inslaan. Heelrealistisch, zoals ze daar oefenen. Jemoest soms over prikkeldraad en overde militairen heen lopen”, zei Cor. “Hetwas net operatie Desert Storm met datscheuren door de woestijn. Door hetschudden in de truck kan je amper filmen. En dan die helikopters met datschieten, de mariniers doen het geweldig. We hebben ons nooit voorgesteldhoe het leven is in de woestijn, er lijktgeen eind aan te komen en de afstandenzijn ontzettend moeilijk te schatten. Endan die hitte, we moesten liters waterdrinken.”

EtenHans: “Het eten uit de Amerikaanseveldkeuken is prima. Veel groente enfruit; en buiten eten. We hebben eenkeer meegegeten tijdens de opnames.”Cor: “De rantsoenen zijn ook bijzonder.Ze hebben in een paar minuten een warme maaltijd. Het smaakt heerlijk en hetis heel heet. Ze nemen een kunststof zakmet weinig water erin, ze doen het etenerin, chemicaliën erbij en dan gaat hetal snel borrelen. Ze moeten wel watmeer meesjouwen, dat wel, maar het iswel lekker. En omdat je geen vuurtjehoeft te maken, is de kans op

ontdekking door een eventuele vijandeen stuk kleiner.”

Hans heeft inmiddels het MEOB verlaten en is met VUT. Cor blijft nog eenpoosje te gast bij het MEOB. Samenmet een materiedeskundige van hetKorps gaat hij de film monteren.Tijdens het interview zag ook hij deopnames voor het eerst. “Kijk, daar zieje de inslag van een mortiergranaat.”Heel even proefde hij weer die spanning van het moment. Hij was zichtbaaronder de indruk van de mariniers en deomstandigheden waaronder zij trainen.

AfscheidVrijdag 26 februari was mijnlaatste officiële werkdag bij hetMEOB. Die dag heb ik getrachtzoveel mogelijk collega’s — waarmee ik heb samengewerkt — dehand te schudden: zoals te verwachten is dit niet geheel gelukt.Daarom aan al die collega’s die ikniet trof: “bedankt voor de fijnesamenwerking en het beste voorjullie in de toekomst waar en hoedat ook zal zijn.”

Laurens van Zijp,Ex Bureau Inkoop.

1-: ~

N

•0

MEOBtiek maart 1999

Page 12: MEOBtiek 02 1999

Hoofdlij nennotitieDoor: Wil van Elk

Er wordt alles aan gedaan om defensiepersoneel zo veel mogelijkte informeren, en het liefst op hetjuiste tijdstip. Toen minister DeGrave samen met zijn staatssecretaris Van Hoof de Hoofdlijnennotitie presenteerde, kreeghet defensiepersoneel de gelegenheid om dat live mee te maken. Inonze regio betekende dat bij hetMarine Vliegkamp Valkenburg(MVKV) in een hangar een levensgroot doek werd opgehangenwaarop een videopresentatiewerd vertoond.

De minister had waarschijnlijk zelf opeen taart gerekend, maar helaas, hijmoest zich beperken tot de hoofdlijnen.De rode draad in de Hoofdlijnennotitieis de verandering die de Nederlandsedefensie ondergaat. Wat dat betreftheeft defensie een millennium probleem. De vraag is namelijk hoe we devolgende eeuw ingaan. Instabiliteit enonveiligheid in de wereld bepalen welke middelen moeten worden aangeschaft en uiteindelijk moeten wordeningezet. Daarbij is het een eis dat demiddelen bruikbaar moeten zijn vooralle taken. De komende jaren krijgt dekoersverlegging gestalte.

VeranderingenHoewel de krijgsmacht behoorlijk aanhet inleveren is, komt er toch materieelbij. Honderdvijftig tanks worden verkocht en twee S-fregatten, en er moetendrie Orions weg, zodat er tien overblijven. Bij de Marine wordt vooral hetkorps der Mariniers van nieuw materiaal voorzien. Naast dat ze er driehonderd man bij krijgen, die in Den Helderworden opgeleid, komt er een tweedeTroepen Transport Schip.Bij al die veranderingen wordt ook hetpersoneelsbestand grondig herzien.Staatssecretaris Van Hoof heeft dezeruggengraat van defensie in zijn pakket: “Aan de ene kant verdwijnen er1700 functies en aan de andere kantkomen er 1200 bij. Dat velen nietzomaar in een andere functie kunnenworden geplaatst, maakt het moeilijk.Het moet aantrekkelijk worden om bijdefensie te willen werken: werkzekerheid

in plaats van baanzekerheid.” Om deknelpunten weg te nemen is honderd miljoen gulden uitgetrokken.

DiscussiesDe Grave heeft vele uren discussiesachter de rug met de bevelhebbers.“Daarbij vielen stevige termen”,beweerde hij. Alle middelen zijngetoetst aan een analyse. Niet nodig?Dan verminderen. Over het opheffenvan de Onderzeedienst (zou een geweldige kapitaalsvernietiging betekenen)en het vertrek van Marine Vliegkamp

Valkenburg (MVKV), wilde De Graveniets weten. Wel wordt de stationeringvan de MLD in Valkenburg en eenmogelijke samenwerking met Duitsland bestudeerd. “De discussie overValkenburg gaat over huisvesting endan moet u bij mijn collega Pronk zijn.”De hoofdlijnennotitie is vrij gedetailleerd. De vraag is wat de defensienotavolgend jaar nog kan betekenen. Deminister zegt zich te verheugen op dediscussie met het kabinet.

Bij het Marine Vliegkamp Valkenburg (MVKV) werd in een hangar een levensgrootdoek opgehangen waarop een videopresentatie werd vertoond.

Stichting VVKMDe stichlin~ Vftenden van de Koni~ikiiJke Marine ~V~.7KM) ge~ft het’bl~dOp de Valrèep uit. In de activitèitenkal~nder ri999~staat het Feünieprogram~ma vermeld Bij de Marine Kazerne Amsterdam 28 april Hr Ms JohanMaurits vân Nassau, 22 september Hr.Ms. Dren~he en’op ~1 3 oktoberHr~Ms. ~Eromp F801 en F{r.Ms. De Ri~yter (F806). In De~n H~1dèr op6 november voor de mijnenvegers van de Dokkhm klasse en de stal~n mijnenvègers~, : . ..

Promotiestand - . : . -

De vêreniging hèeft een promötiestand die on~t ander&bij de NafiönaleVlo&dagenin Den Helder aanwezig is van 1 tot en met 4juli: Verder kod~enwe ~e~tegen ~p 29 mei in Scheveiiingen op Vlaggetjesdag, op 25 tot en met27jiinitijdens de~Havendagdri inGouda; op 17juli bij de Mosseldag in Bruinis~e en van 6 totenme~8 augustus in Vlissingen tijdens Smal S~il.

maart 1999 MEOBtiek

Page 13: MEOBtiek 02 1999

Nadere toelichting BDZ op HoofdlijnennotitieDoor: Wil van Elk

Vice-admiraal C. van Duyvendijk,Bevelhebber Der Zeestrijdkrachten (BDZ), gaf op 28 januari eennadere toelichting op de Hoofdlijnennotitie in het bedrijfsrestaurant van Marine Vliegkamp Valkenburg (MVKV). “MARPAT isinzetbaar op de drie gebiedenwaar defensie de nadruk op legt:onderzeebootbestrijding, kustwacht- en (grensoverschrijdende)vredesoperaties.”

Ook het Amfibisch TroepentransportSchip (ATS) is volgens de BDZ inzetbaar op de drie gebieden, vandaar dat ernog een tweede komt voor het korps derMariniers. Hij gaat van de stelling uit‘één schip is geen schip’ en verklaardedat voor iedere operatie drie schepennodig zijn. Oorlogssituaties in hetnabije verleden hebben bewezen dat denadruk moet liggen op beschermingtegen inkomende raketten. Daarmee isde bouw van LCF-fregatten verantwoord.

DuidelijkheidAan het personeel van MVKV wilde hijgraag duidelijkheid geven, maar hij konniet meer vertellen. Wel schetste hij hethoe en waarom van bepaalde studies.“Het is een politiek probleem. Eéngemeente wil graag bouwen op het terrein en drie andere gemeenten willenhet behouden. De landelijke politiekwil het groene hart behouden en aan deandere kant is er woningbouw nodig.De scheidslijn loopt dwars door de

partijen. De bal ligt bij VROM-volkshuisvesting en defensie wacht af.Ondertussen wordt wel gekeken naaralternatieven.” Hij doelde daarmee opeventuele samenwerking met Duitsland. Maar die vliegen met oude vliegtuigen. De Orions van Nederland moeten mee tot 2025 en zolang een eventuele partner niet hetzelfde type vliegtuigheeft, is het niet verstandig om daarmeesamen te werken. “Wij hebben eengoed vliegtuig en goede infrastructuur”, zei de BDZ.

ZorgenOok de BDZ kan de zorgen van het personeel niet volledig wegnemen. Hoewel de reducties en de uitbreidingenongeveer tegen elkaar wegvallen quaaantallen, geldt dat niet voor de disciplines. “We zitten in een moeilijke periode; we hebben een aantal problemen,dat wil ik niet ontkennen. Ook MVKVkrijgt te maken met een personelereductie door het wegvallen van drievliegtuigen. Naar de situatie op deNederlandse ‘~ntillen wordt nog studiegedaan. Het Functionele Leeftijds Ontslag (FL0) gaat naar een hogere leeftijd. Ook defensie moet bijdragen aande versobering, maar of we dat aankunnen? De problemen worden alleen maargroter door vergrijzing.”

AlternatievenOver alternatieven voor de locatie vanhet vliegveld Valkenburg ontstond eenlevendige discussie. BDZ: “Verhuizennaar de Kooy is heel aantrekkelijk,maar ook heel duur; gaan we naar kijken. Onderbrengen bij de Luchtmacht

is ook een optie, maar die vliegveldenzitten al vol. De burgemeester van DenHelder is bezig een wereldstad van zijnstad te maken; een echte metropool.Maar om van een veldje in de Wieringerwaard een vliegveld te maken kostmeer dan de provincie Noord-Hollanden defensie kunnen bekostigen. Al zouhet alleen maar het storten van betonzijn: dat kost zeshonderd miljoen entijd.”

ReisbesluitDefensie gaat werken aan het reis- enverplaatsingskostenbesluit. “We gaanrecht doen aan de militairen die zichregelmatig verplaatsen”, vertelde eenvertegenwoordiger van DPKM. “Daaris geld voor uitgetrokken. Het maaktdeel uit van de gereserveerde honderdmiljoen. Defensie heeft het moeilijk.Aan de ene kant het verjongen van hetpersoneelsbestand en aan de anderekant het verhogen van de ontslagleeftijd. Dat vraagt een andere systematiek:dat willen we vlotter gaan doen in detoekomst. Sommige zaken zitten nubehoorlijk verstopt.”

PeptalkDe BDZ besloot met een peptalk:“Laten we elkaar niet in de prut praten.Daar is niemand bij gebaat. De toekomst heeft perspectief. Laten weelkaars hand vasthouden en in dezelfderichting praten. Ik kan het niet alleen,de AR niet en CZM ook niet.De Marine was goed, is goed en blijftgoed: ook in de komende eeuw.”

Nieuwe Collega

7 -~ .~; -‘~-

Naam:Huidige functie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(’s):Grootste wens:

J.D. Okel (Jurjen)PUOPTRJNZ&V8 februari 1999ElektromonteurHet vrij gezellenlevenOpgevenBlauwe hapAutorijden

MEOBtiek maart 1999

Page 14: MEOBtiek 02 1999

Strategische Toekomstdiscussie Defensie 1(1V!Door: Wil van Elk

Op donderdag 4 maart werd eengroepsdiscussie gehouden in hetbedrijfsrestaurant van het MEOBin Oegstgeest. Het was de twaalfde sessie die KTZ W.H.C. vanStraten en LNTKOLMARNS A.G.van Ede hielden voor de Strategische Toekomstdiscussie Defensie(STD) KM. Zij zijn beiden geheelvrijgemaakt uit hun vorige functie om voor de 1CM de STD inhoudte geven, zowel intern als externde 1CM. Op 8 april wordt de laatstesessie gehouden en in mei brengende beide officieren rapport uit. In‘Alle Hens’ worden hun bevindingen gepubliceerd. Bij het MEOBwaren ongeveer vijftig belangstellenden bij de discussie aanwezig.

Van Straten en Van Ede vormen samenhet STD-team. “Twee anderen hebbeninmiddels onze plek in de Organisatieovergenomen; we zien wel waar we nade STD terechtkomen.”Bij de diverse sessies gaan ook materie-deskundigen mee: “KTZA P.H. Schol-ten, hoofd van de afdeling plannen-personeel (HPLANPERS) bij de DPKM, weetveel meer van personeelszaken dan wij,en wij verwachten dat er veel vragenover P-zaken komen (en dat blijkt ookzo te zijn). KLTZ Both is een afgevaardigde van DMKM. Om dezelfde redenals voor Scholten heb ik aan DMKM omeen van zijn mensen gevraagd bij debijeenkomsten in de techniek. Er wasook een (andere) DMKM-man bij de bijeenkomst te Den Helder bijRW SEWACO.”

eedenkenHoewel de defensienota pas in september uitkomt, laat de minister het nu allezen om het meedenken te stimuleren.Kolonel Van Straten kan de boodschapals voormalig voorlichter uitstekendaan de man brengen. “De wereld verandert, dan moet defensie ook veranderen. Daarbij heeft defensie drie pijlers,het is net een krukje, drie poten, kan dusniet omvallen:1. verdediging van Nederlands enNAVO grondgebied en veiligheidsbelangen, 2. Internationale rechtsorde envredes- of crisis- beheersingsoperaties

en 3. Civiele steunverlening. Dat derdepunt is nieuw voor een defensiebegroting.” Ook kolonel Van Straten benadrukte de noodzaak van het hebben vaneen Onderzeedienst: “Dat is een internationaal kenniscentrum en een onderzeeboot daar gaat dreiging van uit. Ende Orions, die hebben we gewoonnodig, dus MVKV ook, dat is het uitgangspunt.”

WerkzekerheidVolgens kolonel Scholten wil de marine het personeel goed scholen, ook buiten defensie: “Voor de employability.Het is werkzekerheid boven baanzekerheid. We willen ook meer uitwisselenmet personeel, vooral voor middenkader en hoger personeel.” Een van dereacties uit de zaal was dat dit voor burgers zo moeilijk is te verwezenlijken.“Bij sommige technische functies geldteen lange inwerktijd. Als dan de persoon weer wisselt van functie, is al demoeite voor niets geweest en begintalles weer opnieuw, dat kan dus vaakniet.” Dat een bootsman ook nooit eencommando of marinier zal worden,staat ook als een paal boven water.

KritiekNa de inleiding en toelichting op hethoe en waarom van deze bijeenkomst,kreeg het publiek de gelegenheid tot hetstellen van vragen en het geven van

kritiek of mening. “De Hoofdljnennotitie is een militair verhaal. Hoe staathet met de rol van de burger?” “Dat isinderdaad onderbelicht, dat nemen wemee”, aldus het forum. Voor velenblijkt defensie geen goede werkgevermeer te zijn. “Wellicht dat u de burgerseens beter gaat betalen! Een feit is datalle mensen die door de verhuizing vanhet MEOB het bedrijf hebben verlaten,er allemaal beter op zijn geworden.”DMEOB was het daar niet mee eens (hijzat ook in het forum): “Die mensen verlieten het bedrijf om heel andere redenen, niet omdat ze het niet naar hun zinhadden.” Toch drong het publiek aan ophet feit dat defensie beter voor haar personeel moet zorgen. Ook reorganisatieop reorganisatie is slecht voor debedrijven. Het MB wil men dan ook liever met rust laten, voorlopig. Er werdmeer aandacht gevraagd voor kleinebedrijven en de efficiency die ze hebben: “Een serie kleine vaartuigen ismakkelijker te besturen dan één helegrote.” “Als er dingen zijn die u irriteren, noteer ze en stuur ze op. Ons Email adres is [email protected] enhet Faxnummer is 070-3163164.”

Het STD-team vertrok woensdag 17maart naar de USA, vervolgens naarCuraçao en Aruba. Als ze geheel rondzijn hebben ze dertig bijeenkomstengehad.

. S

KTZ W.H.C. van Straten en LNTKOLMARNS A.G. van Ede.

maart 1999 MEOBtiek

Page 15: MEOBtiek 02 1999

~I•I vijl.~ ‘j•I•

S’’II’

‘.5.5

•0•I~5~5

1•05 (~‘.5~0~,

, S

Anita Ciere-Pattiapon nam op 12 maart afscheid van haar collega’s van de ProductunitMateriaaldienst. Zij gaat werken bij het Marine Vliegkamp Valkenburg.

Gerard Gordijn 50

11’

•-./

— —

,1j

~ ,1, —

4

S

t!!

Gerard Gordijn werd op 10 maart vijftig jaar. Hij speelde zelf voor Abraham; maar danzonder baardje. Inmiddels groeit er weer haar op zijn kin.

P

p1vo

[ 30 oktober 1999,PVMBO Slotfeest

u kunt rijker naarhuis dan u kwam 1

OldtimerDoor: Jan Bakker

VisBij het bedrijfsbureau hield nietiedereen van vis. Een had er zelfseen hekel aan; hij vond dat het stonk.Dat stoorde hem zo dat hij zijnbeklag bij de chef ging doen. Dathad beter opgelost kunnen worden.Dus vis buiten eten en je handenwassen als je terug kwam. Wij vonden dat dat varkentje even gewassenmoest worden. Tussen de middagwerd een leeg gegeten makreel metpunaises onder zijn bureau geprikt.Dat was een lekker luchtje. Hijkwam terug van de lunch en iedereen zat vol spanning te wachten opde explosie. Hij zakte in zijn stoel envloog direct weer overeind. Vloekend en tierend gooide hij zijnpapieren van zijn bureau en liepweg. Dat was rustig en drie dagenlang vroeg iedereen of hij soms viste koop had.

.D~ieuitoud~medcwerkers oi 18’mei•

Het j~ar~j~se .‘dagj~ u~t’~ met de .oiid.mede~verkérs is op dinsdag~18 mei1999. De kantinecommissie heefteen prachtige.tocht georganiseerd naar Harder~vijk

V~riaf8i0 ~iur staat’een heërlijk kopje koffie klaarin het bedrijfsrestaurant. Oih9.15 vertrekken ~ie oud-medewerk~ts naar het ‘Dolfinarium Harderwijk waar- .7 -

om 12.00 uur een heer1jjke.k~ffiemaaItijd me’t alles er op en er aan klaar staat.Daarna is iedereeii vrij qm te gaan e~ te staan waar men wil. Om 16.30 begint deterugreis! naar het.MEOB waar- tot uiterlijk 19.00 uur gelegenheid is om de

foto’~ van• vorig jaaf (Ziiider±eefnuseum) te’ l~ekijken en uit te zoel~en dnafscheid van elka~ te nè11n~n. . .

MEOBtiek maart 1999

Page 16: MEOBtiek 02 1999

Ramschip Schorpioen wordt opgeknaptDe Schorpioen, een ramschip uit1868, is sinds december 1998 eigendom van het Marinemuseumin Den Helder. Het monumentaleschip ligt in een droogdok op deoude Rijkswerf in Den Helder.

In de komende maanden wordt hetschip grondig opgeknapt. De scheepshuid wordt schoongemaakt en eventueel gerepareerd en van een nieuwe verf-laag voorzien. Ook de masten en de ra’sworden geverfd en de tuigage krijgt eenfacelift. Het Amerikaans grenen dekwordt vervangen door een nieuw dekvan bankirai hout, een houtsoort uitMaleisië. Museum medewerker JoepDerksen heeft de leiding van hetomvangrijke project dat in opdrachtvan de Stichting Instandhouding Submarines and Targets wordt uitgevoerd.Scheepswerf Visser uit Den Helderheeft de supervisie over de restauratie.

De Schorpioen is het derde museum-schip van het Marinemuseum. Eerderwerden de onderzeeboot Tonijn en demijnenveger Abraham Crjnssen in decollectie opgenomen. In mei 1999wordt de Schorpioen voor het publiekgeopend.

Het museum is van dinsdag tot en metvrijdag open van 10.00 tot 17.00 uur.Op zaterdag en op zon- en feestdagenvan 13.00 tot 16.30 uur. Volwassenenbetalen f7,50, kinderen f4,00 en CJPen 65+ f6,50. MJK, veteranen endefensiepersoneel kunnen gratis naarbinnen.

•\,j

;:~ ~ -- /

“. .I~ ;

1

1 -1~

Stroomstoring bij MEOBHet MEOB-personeel kreeg opdonderdag 4 februari bij aanvangwerkzaamheden een onaangename verrassing. Op het hele bedrijfwas de spanning uitgevallen. Alles bleef donker en alle installatieswaren uitgevallen. In de buurtgemeente Rij nsburg was een kabelgebroken bij graafwerkzaamheden.

Door een communicatiestoring bij hetenergiebedrijf (EWR) bleef het MEOB

onnodig lang verstoken van elektriciteit. Er hoefde namelijk alleen maar dehoofdschakelaar in de hoogspanningsruimte omhoog te worden gezet, meerniet. Maar dat moet een medewerkervan het energiebedrijf doen omdat niemand van het MEOB daar toegang toeheeft.

AardlekschakelaarNa een paar keer bellen naar het alarmnummer van het EWR, begon men daarte beseffen niet met een rjtjeshuis te

maken te hebben, maar met een ‘groteklant’: een bedrijf. Het antwoord wassteeds: “u moet de aardlekschakelaaromhoog zetten”. De account managervan het EWR, de heer C. Ouwerkerk,heeft ver7ekerd dat dit in de toekomstniet meer gebeurt. “We hebben afgesproken dat de MBK bij jullie, zo snelmogelijk wordt geYnformeerd bij dergelijke calamiteiten.”

\ ~

1 -~ ——

Ramschip De Schorpioen is het derde museumschip van het Helderse Marinemuseum.

maart 1999 MEOBtiek

Page 17: MEOBtiek 02 1999

Nieuw avontuur voor de I(1~’1 03-56Door. Care! van der Wijngaard

De Volkswagen Transporter KM03-56 van het MEOB, heeft ervele kilometers opzitten voor deafdeling Akoestische Metingen.Vele binnenlandse reizen naar defabrikanten en naar de akoestische meetbaan in het Haringvlieten de laatste vijf jaar regelmatignaar de Noorse meetbaan bij Bergen. Je zou zeggen dat hij alles welheeft meegemaakt.

Toch nog op zijn oude dag, met eenkwart miljoen kilometers op de teller,had de afdeling AKM (inmiddelsSEWACO) iets speciaals bedacht.Voor metingen aan boord van Hr.Ms.Rotterdam moest meetapparatuur naarhet Schotse Rosyth worden gebracht.Met de veerboot van Rotterdam naarHuIl was niet ongewoon; die weg konde bus wel dromen. In het verleden isregelmatig naar de Akoestische Meet-banen in Schotland gereden. De rit overland naar Edinburg was iets mindergewoon omdat we doorgaans richtingGlasgow rijden. Om de sfeer van Edinburg een beetje te proeven mocht hij deberoemde Firth ofForth spoorbrug aanschouwen. Hij mocht er zelf niet overheen rijden want er is slechts een enkel-spoor treinbaan.

~.

MeevarenToen door naar Rosyth, een vanoudsbekende marinehaven in Schotland.Hier kwam een voorlopig einde aan derit. Door drukke werkzaamheden washet niet mogelijk om de bus terug te rijden naar Nederland. Bij het plannenvan de reis was gevraagd of de dienstauto aan boord van Hr.Ms. Rotterdamkon worden genomen om hem vervolgens in Vlissingen weer aan land te

zetten. De zij laadklep is er echter nietop gebouwd om een VolkswagenTransporter aan boord te laten rijden.Voor de bemanning van Hr.Ms. Rotterdam geen probleem. “We gaan hijsen.”Zorgvuldig werd een net op de kade uit-gespreid. De auto er op en dan langzaam hijsen. Als de rek uit het net isgaat de KIvI 03-56 langzaam omhoog.Wanneer hij ter hoogte van het helidekkomt, wordt duidelijk hoe groot hetATS is: van kiel tot brug een flatgebouw van elf verdiepingen.

t. .~tffl

De beroemde Firth of Forth spoorbrug.

HelidekNa voorzichtig op het helidek te zijngeland, reed de bus naar een plaats in dehangaar. Hier geen last van drukte.Helemaal alleen in een ruimte waar,met een beetje passen en meten, misschien wel honderd Volkswagen Transporters kunnen staan.

KopenhagenNa een voorspoedige zeereis werd inVlissingen weer gedebarkeerd. Zonder

— schade, met alleen de striemen van hetnet in zijn stoffige flanken, staat hijweer ten dienste van het MEOB. VoorAKM zal de KM 03-56 binnenkortweer rijden. Next stop Kopenhagen,waar de beroemde zeemeermin over dehaven uitkijkt.

1~-0

‘II

0

De KM 03-56 wordt aan boord gehesen van de Hr.Ms. Rotterdam.

.: ),~.~

1

v

MEOBtiek maart 1999

Page 18: MEOBtiek 02 1999

Nieuwe Stofarme ruimte in Den HelderDoor. Wil van Elk

Tegen het voormalige MEOB-gebouw in Den Helder is een Stofarme ruimte gebouwd. Wied Veld-huizen en Rob van Gelder zijntwee pioniers die de ruimte in gebruik hebben genomen. Eind februari kwamen ze over naar DenHelder; de bouwvakkers haddennog maar net hun hielen gelicht.Voorlopig blijven ze nog met z’ntweeën daar werken. Het MarineBedrijf heeft een ongekende luxe:twee Stofarme ruimtes: een inOegstgeest en een in Den Helder.

Wied en Rob werkten nog pas een jaarin Oegstgeest. Beiden wonen in deregio Den Helder en hadden het dagelijks heen en weer reizen naar hun vorige werkgever in Hoofddorp wel gezien.Nu werken ze heel dicht bij huis en zijndik tevreden: “We zijn bekend metluchtvaartsystemen door het werk datwij deden bij onze vorige werkgever.Het is gevarieerd en interessant. Wegaan begin maart, na het installeren vande testapparatuur, aan het werk beginnen, maar eerst gaan we nog naar eencursus.”

AansluitenZe waren volop bezig met het aansluiten van diverse voedingsspanningen.

Ze gaan zich bezig houden met Gyro’s(geeft signalen) en indicatoren (ontvangen signalen) van vliegtuiginstrumenten. “We hebben voorlopig een halfjaarwerk.” Er zijn twee ruimtes die iederhun klasse hebben in het aantal stofdeeltjes per kubieke voet, een van tienduizend en een van duizend stofdeeltjesper kubieke voet. De ruimtes klinken nunog erg hol. De omroep klinkt vreselijk

hard en bezorgt je af en toe een schrik-reactie. Alle tafels en opstellingen vanapparatuur zijn recht toe recht aan, zonder versierselen, om zo min mogelijkstof vast te houden. “Stof is onze vijand. Vandaar dat we ook een ‘omgekeerde’ overall dragen. Dat is niet om tevoorkomen dat je vies wordt, maar omte voorkomen dat je de apparatuur viesmaakt met stof dat inje kleren zit.”

KoifieHet installeren ging van een leien dakje.De twee ervaren medewerkers uitOegstgeest zijn snel aangepast. Hoeweler nog geen intercom was aangesloten,bereikte ons op tijd de mededeling dater koffie was. “We hebben een pulletjemet geld neergezet om alvast koffievoor ons te nemen. We moeten onseerst omkieden en dan is de kar wegtegen de tijd dat wij er zijn.” Ze hebbenvanuit de stofarme ruimte in ieder gevalmeer ramen en dus veel meer uitzichtdan in Oegstgeest. Nu zien ze schepenvaren en helikopters vliegen. En strakszien ze de Hr.Ms. Rotterdam laden enlossen, want die meert af om de hoek.Net voor het verlaten van de ruimtevoor een kop koffie, zie ik in mijn oog-hoek de boot naar Texel vertrekken.Dat spreekt misschien nog wel hetmeest tot de verbeelding.

Wied Veidhuizen en Rob van Gelder bezig met installeren in de nieuwe stofarme ruimte.

r

— .__~___~;-,-‘. -.1

— - . . .

- . ..- 2’- ~- .~.- — 4

- :~‘~ ~‘ ‘~‘~ [ ‘~ ~ ~ “‘ •-

‘~ ,~~//// ~ \k~ . \\.~

De nieuwe stofarme ruimte is tegen het oude MEOB gebouw ‘aangeplakt’.

18 maart 1999 MEOBtiek

Page 19: MEOBtiek 02 1999

Door.~ Klaas Varkevisser

Hartelijk bedankt voor de flop Ad, ik’ben er niet echtblij mee. Maar “rasvrijwihiger” genoemd~ wordengaat te ver, waarin komt dat tot uitdrukking als jezelf met vèel plezier je energie kwijt kan in een hobbydie ook anderen plezier geeft. Uiteraard gaat er een~gröot deel van je vrije tijd in zitten en daarnaast ooknog een gedeelte van je verlof. Ik zit al vele jaren inbesturen, maar ik heb daarin ook altijd weer de hulpvan anderen nodig en zeer zeker de steuû van m’nvrouw, want als die niet achter je staat is er een zogrote belemmering dat je zonder meer moet stoppenmet het “vrijwilligerswerk”. ik ben daarém blij datik niet als enige de taken uitvoer, maar dat er naastmij nog zo’n tweçhonderd andere vrijwilligers presen~ zijn om ~le vêreniging d~aiend te houden en opdie’ manier vèel jeugd van de straat te houden endaarbij môetinen dan wel e~en beetje.kunnen goochelen.•..

~het “vHjwilligerswerk” er~ijf~zovéél anci~re dingen te vertellen die een hiei~s’iffeegemaakt heeft voordat’men überhaupt iets aan vrjwil1igersv~erk kon doen.

voeren, ik dacht bij mezelf, “ik laat de schi~per lekker liggen,ik breng die schuit zelf wel naar binnen”, sturen kon ik en 1~etwas niet voor het eerst dat ik bij het binnenlo~en aanhet roerstond. Al wat we echter di~hter bij de wal kwameri werd dezee luier, grover en brüiner, ik~zag daar geen gevaar in totdater een moment kwam da~t het achterschip’ werd opgepakt enhet schip steeds sneller met die gôlfmee bleef varen. De ko~itvan het schip ~verd als het ware naar beneden gezogen, ik trok‘ian schrik de koppelingshandel van vol,vooruit in ~‘ol achter-~

Mijf~ verhaal Speeldezichaf inhe~ jaar 1961, ik~was n~t’in hetbezit vafi’ mij~ diploma “Stuurman Vérre Visserij”. Ik wasnege~tien ja~ar dus wat kon me gebeuren. Ik was vol goedem~edal~stuurmah aangçmoristerd op een trawliogger: dit.was èefi sëhipdât met een sleepnèt op schol, tong ën.rond~isviste. Normaliter vertrokmen met zo’n~scHip op maandag enals er voldoende wef~ge~angen, ~as men meestal op zaterdag weer binnën. Zo was dat ook iii die bewuste week. Het¾~vêerberichf wa~ redêlijk~en rnet~o’n windkracht vijf~uit hetwesten, wérd koers gezèt naar de visgrondeii. De berichtenvoor de dinsdag waren ‘vat minder, ‘de’wind~ou wat~gaan’toe-. -

nemen, maar met~zG’n schip’ ko~i je met~win~.l~racht’zeven â’acht nog wel vissen.- Toch-viel het die.dinsdag op dat de zeeerg’ woelig was. De berichten op dinsdagavofid waren opeens’ërg~slecht; men voorspelde windkracht ti~n uit lÎët fioô’~dWes~,ten: De schipper besloot de nacht nog uit te Vissen en in demorgen bij da~liéht.richting thuishaven te gaan. De volgendemorgen wa~ de wind aangewakkerd tot windkracht’ negen,met een l~ijzoiide~grove’z~e. De netten werden vastgesjordener werd koèrs gezet naar Hmuiden. Inmiddels bleek de stormnog heviger te ‘wirden dan werd aangegeven, ~ver de radiowerdeii diverse noodberichten gehoord. Na het middageten,we hadden ini~niddels al enkele uren voorde wind achter derug, was het mijn beurt om de wacht te nemen. De schippergaf mij de koers op en zei mij dat ik hem over twee’uur moestwekken. Het varen op zich ging schitterend, l~’nge golvenpal&end en voor het windje liep de snelheid b’ehoorlijk op. Jan de Wi,kerl4~ijdens mijnwacht kwam dé thuishaven al in het,zicht; Toenbesloot ik eigenlijk mijn eerste “v~ij~illigers’~ actie ujt t~

uit, de logger kwam schokkend uit de golf te voorschijn. Deschipper stond-binnen een seconde naast mij, kletsnat geworden door het water dat in het achter logies was gelopen, ach:.term stond het water een halve meter hoog, en het had geen

,seconde langer moeten duren want danhad ik dit niet na kunnen vertellen. De schipper zei mij’ dat mijn reactie bijzondergoed was geweest, maar ik kreeg ongelooflijk op mijn kop‘Ofridat ik hem niet had geroepen toen wij aan lager wal kwamen. Later hoorden we dat twee vissersschepen niet waren~emggekeerd, iets wat ons ook had ktinnen’gebeuren: ~ik hadmijn les geleerd. Ik heb’ een jaar later zelf een schip gekregen,

.maar ik heb er altijd voor gezorgd datik op-de brug wasals wenaar bihneii liepen. Ofhetnu goed .weer of slecht weer was, ikhad’van dat avontuur geleèrd dat je eerst goed moet overwegen. D~e~je werk, en doe je ~‘erk goed, nia~r neem altijd deraad yan~ meer’ervaren mensendan; ook’ al,denk je De Flopdat jij, op, datmoment het heft in De Flop is een rubriek door eenhanden hebt: eeni MEOB-er geschreven. Iemand krijgtverkeerd zeetje en’ een diskette: De Flop, en zet daarop

- je bent lie~kwijt. , zijn of haar verhaal. Deze rubriek is- Ik geefdeflop door niet bedoeld om eens lekker tekeer te- aan . een fanati~kë gaan, het moet netjes blijven en leuk.Oranjeklant:

‘. Aan het eind van het verhaal wordt DeFlop doorgegeven aan een collega.

De FlopHet vrijwilligerswei’k.en het verleden.

MEOBtiek maart 1999

Page 20: MEOBtiek 02 1999

Leo Nachtegeller 37 jaar bondscheidsrechterGerard van Dijk, vice voorzittervan de KNVB, reikte aan LeoNachtegeller (1945) op 6 maart,bij Voetbalclub Ter Leede in Sassenheim, een zilveren bondspelduit voor 37 jaar fluiten voor deKNVB.

“Ze wilden het speidje al eerder uitreiken. Ik had wel een uitnodiging gehadvoor de nieuwjaarsreceptie, maar ja, zehadden er niet bij gezegd waarvoor, ikga daar niet zomaar heen,” vertelde Leoin het ETMAG waar hij een van de laatste medewerkers is. Uiteindelijk hebben ze de speld uitgereikt bij Ter Leedein Sassenheim, waar Leo ‘s zaterdagsaltijd is te vinden. “Dat is mijn club.Van ‘s morgens half acht tot ‘s avondszes heb ik telefoondienst; ik ben de enige die de telefoon aanneemt.”

Leo is een man van principes. “Ik ben ereen tijdje tussenuit geweest, ik hadruzie met de bond. Ze hadden me gedegradeerd omdat ik een test niet konlopen; ik was toen geblesseerd. Uit

protest ben ik direct gestopt.” Hij is besttrots op zijn speldje. Hij floot altijd opzondag en heeft alle voetbalvelden in

Zuid-Holland wel gezien. “Dat was inde eerste klasse. Nu ben ik reservescheidsrechter in de vierde klasse.”

Nieuwe Collega

Naam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorig werk.Is gek op.Heeft hekel aan.Favoriete eten.Hobby( ‘s).Grootste wens:

G. Heus (Guido)PUOPTRIP&GS1 februari 1999Technische dienst gordijnen atelierLekicer etenGezeur en gemopperShoarma met plenty knoflooksausMuziek, visvijverGroot huis met grote visvijver.

G.M. Mulders verliet per 31-12-1998met SBKlwachtgeld het MEOB.Op 26januari 1999 nam hij afscheid vanzijn naaste collega’s met een etentje inhet Petit Restaurant.

Gerard van Dijk spelt bij Leo Nachtegeller een zilveren speld op zijn revers.

1

•4

20 maart 1999 MEOBtiek

Page 21: MEOBtiek 02 1999

Naam:Huidige functie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Is gek op:Heeft hekel aan:

Favoriete eten:Hobby(’s):Grootste wens:

Peter StruikHPU O&R ad-interim1 februari 1999Hollandse Signaal (HSA)GezinNiet open staan voor veranderingenen de daaruit voortvloeiende kansenChocolade nootjesSportvissenGezond oud worden met gezin.

30 oktober 1999,PVMBO Slotfeest

vastendag

Ook P.G. de Geus verliet het

/

~.

1’

MEOB met SBK/wachtgeld op31-12-1998. Peter ging op 22 januari met zijn collega’s eten in hetPetit Restaurant.

VVKM 19- De KoninkrijksvlagDoor: G. Van Duijvenbode, CMBK

Inrichtingen der zeemacht voerende Koninkrijksvlag van vlaghijsen tot zonsondergang aan de gaf-fel van een getuigde mast of, zodeze ontbreekt, aan de top vaneen vlaggemast geplaatst op eengunstige plaats op het terrein. Indien ook dat niet mogelijk is, voeren zij de Koninkrijksvlag aaneen verticale vlaggestok op eender gebouwen, bij voorkeur datwaarin zich het bureau van decommandant bevindt.

Na jarenlange trouwe dienst was devlaggenmast van het MEOB hard aanonderhoud toe. De technische dienstheeft de mast enige tijd geleden gestreken en samen met personeel van OTECweer in volle glorie hersteld. Met eengrote kraan werd de mast weer geplaatst op de vertrouwde plek. Wachtend op de dag dat iemand voor de laatste maal de vlag zal strijken, om hem

De vlaggenmast is weer in volle glorie hersteld.

weer te hijsen in Den Helder, bij hetnieuwe MEOB-gebouw.

Nieuwe Collega

E

;‘

• .

~ ~

-.

- ~

• ~ !~~

MEOBtiek maart 1999

Page 22: MEOBtiek 02 1999

Jaarprogramma PVMBO 1998 - 1999

PVMBO

Laatste bowlingavondVoorzitter, 2e penningmeesterledenadministratie, contactpersoonFBTO en coördinator FPPA.J.M. Koek 2454Secretaris en contactpersoon K & 0I.F. Flohr 2337PenningmeesterJ.E. Slot 2238

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonenvan de afdelingen (071-305....)

AutohobbyclubK. KellerComputerhobbyclubT.J. BorremanHobbyclub algemeenC.M.J. v.d. PloegBadmintonM.J.N. DofferhoffKlaverjassen en sjoelenA. BalBridgeI.F. FlohrVissenA. BalWatersportB. Schaap

Door.~ Wil van Elk

De laatste bowlingavond van depersoneelsvereniging werd op zaterdag 13 maart gehouden in DeOude Tol in Sassenheim. HansSlot had vijf banen gereserveerd.Per baan kreeg zowel de vrouwals de man met de hoogste scoreeen fles wijn mee naar huis.

Tot nu toe werd ieder voor- en najaareen Bowlingavond georganiseerd.

Door. Ina Varkevisser

“Een uur vrij skiën in Snowworidgeorganiseerd door de PVMBO.”Zo luidde de bekendmaking dieenkele weken geleden op ons bureau belandde. Hier bleken heelwat geoefende en ongeoefendeskiërs wel oren naar te hebben.Vooral de kosten (groepsprjs minus bijdrage van de PV) maaktehet wel heel aantrekkelijk omeens kennis te maken met dezenieuwe overdekte skipiste.

Het advies om warm gekleed te gaan,was niet overbodig. Er heerst een constante temperatuur van min vijf graden.Omdat er continue een sneeuwkanon inwerking is, zijn de sneeuwconditiesoptimaal. De moeilijkheidsgraad vande beide pistes is blauw: dus echt voorbeginners.

Aangezien in het najaar van 1999 dePVMBO wordt opgeheven op 30oktober wordt het PVMBO Slotfeestgehouden was dit het laatste bowling-feit. Dit weerhield de deelnemers nietom te genieten van een heerlijk actiefavondje uit. Dat de bowlingsport populair is, bleek uit het feit dat er dit keerook ex-medewerkers van het MEOBmeededen.

Dus dinsdag 9 maart om 13.45 uur vertrokken er 25 MEOB-ers, waarondereen heuse cameraman (Piet Dijkdrent),met de bus richting Zoetermeer. Bijaankomst konden we snel door naar deuitgiftebalie. Nadat iedereen voorzienwas van passende schoenen en ski’s,konden we de piste op. Dat ging voorsommige niet zonder slag of stoot, aangezien ze voor het eerst (of soms weerna jaren) op ski’s stonden.

HindernisDe eerste hindernis was de sleeplift.Die zorgde al voor genoeg hilariteit.Eenmaal boven gingen we weer jodelend naar beneden. Het was een wonderdat er niemand iets had gebroken, wantzonder begeleiding van een skileraarvoor het eerst een berg afglijden, valttoch echt niet mee.

PaasdriveDonderdag 25 maart BadmintonVrijdag 26 maart BridgeZaterdag 27 maart VissenWoensdag 31 maart Klaverjassen/Sjoelen

Maandag 19 april TennistoumooiZaterdag 08 mei OranjebingoZaterdag 8 mei Opening WatersportZaterdag 29 mei Sluiting KlaverjassenMaandag 31 mei 2e Algemene ledenvergadering

Snowworid Zoetermeer

2238

2144

2329

2550

2352

2337

2352

2211

maart 1999 MEOBtiek

Page 23: MEOBtiek 02 1999

Oplossing vorige puzzel: Puzzelladder

Horizontaal1. Telwoord 7. Wintersportvereniging13. Griekse letter 14. uit het binnenland15. Vogel 16. Rijksgrens 17. Overwinning.18. Opera 20 Voegwoord 21. Stommeling22. Ivoor 24. Woonboot 26. Deel van eendag 29. Kledingstuk 31. Ons (Engels)32. Vogel 34. Stap 35. Voetbalclub 36. Lol38. Gordijnleider 40. Val 41. Water inNoord-Brabant 42. Platenuitgever (muziek)43. Bijvoorbeeld 44. Mythologisch figuur46. Gloed 48. Zwierig 51. Clown 52. Vr.dier 53. Sterke drank in Cola 55. Oostnoordoost 56. Jong vr. dier 58. Wisselen 60. Commando 61. Treiter 63. Oppervl. maat64. Dierengeluid 66. Einde 68. Uitstraling70. Noot 71. Ik 73. Handlanger 74. Slang75. Vis 76. Labyrint.

Vertikaal1. Ontwikkelingsgang 2. Oude naam vaneen afd. MEB 3. En andere 4. Jong mens5. HTS-er 6. Zwakke plek in stof 7. Borrel8. Keuringsdienst 9. Zie je bij Holyday Inn10. Noot 11. Tijdmaat 12. Aziatische Stad21. Rivier 23. Chinese maat 25. Spijker27. West Indisch eiland 28. Rivier 29. Lok-voer 30. Verdunner 34. Gewas 37. Opbergplaats 39. Plaatsnaam 40. Wijnsoort44. Onbekend 45. Bloem 46. Stuf 47. Eng.titel 49. Winst of verliespunt bij sport 50.Holrond 52. Armoede 54. Rivier57. Schooltype 59. Ondergrondse Organisatie 60. Dierenverblijf 62. Advies 65. Turksetitel 67. Vr. munt 69. Ver. Naties (organisatie) 70. Buitenplaats in Gelderland (Kon.)72. Afdeling in ziekenhuis 74. Dameskiedingstuk

4 Mw. C. Schipper-van Duin4 Mw. T. Paats4 Hr. T. Borreman5 Hr. W.J. Neuteboom5 Hr. M.J. Lankhout5 Hr. C. Ouwehand6 Hr. P. Guyt8 Hr. A.L. Sneeuw8 Mw. M. Grootjans-Martens9 Hr. R.L. Schippers9 Mw. J.A.M. Kuhn-Grootjans

13 Hr. C. Haasnoot13 Hr. J.W. Ruben13 Hr. J. Hartevelt14 Hr. J.W. de Groot17 Hr. G. Wesselius20 Mw. J.M. Ruben-van Noord21 Hr. A. Bal22 Mw. P.M. van Duyvenbode25 Hr. P. Dijkdrent25 Mw. G. van Daalen-Strijker

Met puntenverlies:Hr. D.R. van der NeutHr. J.J.J. MullersZonder puntenverlies:Hr. J. Hartevelt

ELK.LEUK.AGARO.MADRID.EAASTI .EE.EARL.BAMI. . IFTE.COMO .05. IEMEIL. SENIEL . DST .BAR.EGER. DREl .RIGA.EGOO.TOON.ALE.REP . ORDALE . GENAAR.OF.EARN.SOLO. .AGIO.STOA.AA.TREKEE .MOSKEE.VAMIN.MAST.HET

WIL. PRET. OMAAS .MOSCOW.OATRUI .VU.ABRI.ARES. .BREM.VEER.ET.MIERLL. IDIOOT. LU1 . SKI . TEEN. 1NEE.KNOR. INGD.NOTA.OSS .HEB.BEMEST.AEROBE .ER.RAKI.SARA. .RARE.OTTO.AR.AALTOO.NUDIST. IRTNO. TAAl .AGA

Oplossing inleveren, uiterlijk29 april 1999, bij:

Sonja Vlieland, sectie BOK.

f25,00f 15,00

f 10,00

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen~

MEOBtiek maart 1999

Page 24: MEOBtiek 02 1999

Nieuwe medewerkersDatum Naam01-02-99 G.Heus08-02-99 J.D. Okel01-03-99 P.F. Hovius01-03-99 H.P. Mensonides

AmbtsjubileaDatum Naam27-03-99 Bas Quist01-04-99 Helma vom Hofe06-04-99 Nico de Best0 1-05-99 Cees Duistermaat04-05-99 Nico Carlie17 05 99 Monique Flanderhijn24-05-99 Martin Uffink

AfdelingPU-OPTRJP&GSPU-OPTRJNZ&VPU-AVIO/UV 1APU-ADVIES/Den Helder

1 Colofon 1Redactie:HoofdredactieW.J. van Elk

Public RelationV. van Denzen071-3052205

Vaste medewerkersA.J.M. Koek (PVMBO)H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)S. Vlieland (Puzzel)R. Brouwer (DC)J. Bakker (Oldtimers)

Medewerkers aandit nummer:K.M. Verkevisser-KuijtK. VarkevisserF. FrederiksL.vanZijpG. van Duijvenbode

Redactie-adres:Redactie MEOBtiekPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 071-305217 1FAX: 071-3052605E-mail:

[email protected]

oto’s:W.J. van ElkV. van Denzenen particulierenVerzending:OU-ID/D&IDrukwerk:Drukkerij Uleman - de Residentie

Kopij voor het volgende nummervan MEOBtiek inzendenuiterlijk: 29 april 1999

De redactie beslist over het al danniet plaatsen of bewerken vaningekomen stukken en behoudt

zich alle rechten voor.

Nr.34562000

Datum21-0523-0724-0926-11

21-01

Kopijsluiting29-0425-0627-0829-10

31-12

Afdeling Sectie JubileumBEB BV 12V2MAT INK 12V2O&R MTEC 12V2AVIO ENGA 12V2O&R SONT 25AVIO BOOR 12V2OPTR P&GS 12V2

Vertrekkende medewerkers (lopende ontslagaanvragen)Datum Naam Afdeling Reden1 februari C.F. Verbokkem HPZ FPU1 februari J. Geldof PU/Elek Buitenland1 februari IS. Karamath PU/Avionica Particulier1 februari A.J. Vooijs PU/Kalibratie Particulier1 februari P. Borgo PU/Optronica Particulier1 maart R. Wanschers MAT/Inkoop Particulier1 maart L.J.A. van Zijp MAT/Inkoop DMKM15 maart A.F. Ciere-Pattiapon, MAT/BOM MVKV1 april G. Hoogenes MAT/ODC Pensioen1 april C.J.A. Vinkesteijn MAT/Inkoop FPU1 april A. van Polanen PU-O&RJETEC20 april D. Bijkerk PU-O&RJSont Particulier1 mei A.J. Jansen PU-O&R/Sont MID

GeboorteVan Erik Paul en Hélène Overdijk (Advies) ontvingen wij een geboortekaartje:“dankbaar en gelukkig zijn wij met onze dochter Renate Lucinda, geboren op 28 februari.”Het bijgaande rijmpje willen wij u niet onthouden:Weken lag ik onderstebovennu sta ik dan eindelijk rechtop,en je zal het niet gelovenmaar het hele huis staat op z’n kop.

Overleden10 maart 1999, Cor Mengerink, 88 jaar,tot aan pensionering hoofd mechanische werkplaats (L) in Wassenaar.31 januari 1999, Josephus Ludovicus Zwanenberg, 75 jaar,tot aan FL0 hoofd MBK in Wassenaar.14 februari 1999, Willem Frederik Noordijk, 77 jaar,tot aan pensionering hoofd mechanische werkplaatsen in Oegstgeest.23 februari 1999, Klaas Luitwieler, 62 jaar,tot aan VUT hoofd DVV0 (Martradi) in Oegstgeest.

Verschijningsda a M 1 Btiek 19 9

24 maart 1999 MEOBtiek