MEOBtiek 2 1990

42
Q27. ..~ c~/?t4i /~O PERIODIEKE UITGAVE VAN HET MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISCH BEDRIJF I~

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 2 1990

Page 1: MEOBtiek 2 1990

Q27. ..~ c~/?t4i /~O

PERIODIEKE UITGAVE VAN HET

MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISCH

BEDRIJF

I~

Page 2: MEOBtiek 2 1990

PERIODIEKE UITGAVE VANHET MARINE ELEKTRONISCHEN OPTISCH BEDRIJF

lie jaargangnr. 2, april 1990

Redactie

A.N.C. KochH. JansenMevr. J.M. Ouwerkerk-Dirkse

- ~ Mevr. S. VlielandT.A. van ZantenG. MolemaW.J. van Elk

Vormgeving

W.J.G. Borst

Foto’s

MEOBTIEK bestaat 10 jaar.

Ietwat schuchter begonnen ontstond erin de loop der jaren een bedrijfsbladdat de belangstelling van velen geniet.De redactie heeft tot nu toe gestreefdnaar een goede, evenwichtige samenstelling van de inhoud. Dat betekenteen serieuze instelling die een grotemate van flexibiliteit kent.Gebrek aan kopij was gelukkig niet kenmerkend en dit is mede te danken aan defantasie van de samenstellers en dezorg om altijd een “goede orderportefeuille met onderwerpen van uiteenlopende aard” achter de hand te hebben.Gedurende de eerste jaren werd MEOBTIEKtot tevredenheid “in eigen beheer”uitgegeven. Later werd, in verband metpersoneelsinkrimping, het drukwerkuitbesteed.

Fotodienst

Typewerk

Mevr. E. GeerlingsMevr. T. Paats-Rietkerk

Druk en afwerking

Het Spektruni Sassenheimtel. 02522-19027

Redactie -adres

Toestel 2409 MEOB/O KochToestel 2386 MEOB/H Jansen

Verantwoordelij kheid

De redactie behoudt zich het rechtvoor te beslissen over plaatsingvan ingezonden stukken c.q. dezein te korten.

Kopij voor het volgende nummer uiterlijk 20 mei 1990 inleveren.

Natuurlijk gaat niet alles van eenleien dakje. De redactie kwam nog weleens in aanvaring met een gebrekkige,interne communicatie.MEOBTIEK bestâ~t, MEOBTIEK wordt goedgelezen. Maar de vanzelfsprekendheid omuit eigen initiatief de redactie overallerlei gebeurtenissen in te lichtenbleef helaas tot nu toe voorbehoudenaan slechts enkele, daarvoor “gevoeligen”.

Méér gevoel voor publiciteit is zéérbelangrijk om het bedrijfsblad méérkansen te gunnen. De redactie “jaagt”er zelf achter aan, maar kan natuurlijkniet alles weten. Het is pijnlijk teervaren dat collega’s na vele jaren hetbedrijf verlaten zonder datDe rest mag u dan zelf invullen.

is een visitekaartje van hetOok andere ogen dan die van

en oud-collega’s, kijken er

Onze wens voor de komende vijf jaar:Schroomt u niet de redactie in te lichten als u denkt: “Hé, dat is leuk”. Alhebben wij een goed gevulde orderportefeuille, inspelen op de actualiteitgeniet de voorkeur.

Redactie

VAN DE REDACTIE

MEOBTI EKbedrijf.collega’snaar.

1

Page 3: MEOBtiek 2 1990

~DE[EDUEF~fCHE1Efr

Toen Mr. P.W. Jarvis, the Deputy Controller Warships Royal Navy (een functionaris van de Britse Marine vergelijkbaar met onze plaatsvervangendDMKM), ons op 1 mei 1986 bezocht (zieMEOBtiek, jrg. 7, Nr. 3) stelde hijzeer indringende vragen.

In het kalibratiecentruni vroeg hij deheer Cattermolen niet alleen hoeveelapparaten er jaarlijks worden gekalibreerd, maar ook hoe lang de gemiddeldebehandelingstijd per apparaat (inclusief de tijd benodigd voor reparatie)is. Uit het hoofd rekenend gaf de huidige chef van het kalibratiecentrum ditcijfer, waarop Mr. Jarvis aan het rekenen sloeg en constateerde: “U doetdit goedkoper dan wij in de UK, die hetbij de industrie uitbesteden”.Ik werd hieraan herinnerd toen onzeplv. DMKM, Comntandeur T.J.N. van derVoort, bij zijn bezoek aan ons bedrijfop 7 februari 1990, aangaande het kalibratiecentruni eveneens de vergelijking met de industrie maakte. Zoals uweet staat het niet a priori vast dathet werk voor onze Koninklijke Marinebij de marinebedrijven wordt inbesteed.Uitgangspunt van Defensie is namelijk:“Uitbesteden, tenzij”. Alleen het “tenzij” biedt een opening voor de marine-bedrijven, namelijk indien er militairenoodzaak toe is of wij het economischerkunnen doen dan de particuliere industrie.Het zelf kalibreren en repareren is eengeval van de 2e categorie en door deuitgekiende aanpak van de opvolgendechefs van het kalibratiecentrum is hetons tot nu toe gelukt deze zaken “binnen boord” te houdenBij het herstel van niagazijnsgoederen,de veel besproken ATH’s, die nog steedseen hoge prioriteit bij de DMKM hebben,vindt ook een afweging uitbestedingnaar de particuliere industrie ofinbesteding bij de eigen marinebedrijven plaats. Op grond van deze afwegingwordt een deel van het werk uitbesteed.

Ten opzichte van de industrie kunnen westerk komen te staan door korte doorlooptijden te bewerkstelligen en hetwerk efficiënt (met een minimaal aantaluren) uit te voeren. Vanaf 1986 gaanonze cijfers de goede kant op. De doorons gestelde doelstellingen voor 1989werden echter nog niet geheel gehaald.Ik hoop echter dat u het belang van ditstreven inziet en dat het ons lukt in1990 de gemiddelde doorlooptijden,evenals het gemiddeld aantal uren perATH nog wat verder terug te brengen.Dit alles neemt niet weg dat de souschef materieels-exploitatie bij debespreking van de uitvoering van hetactiviteitenplan over het vierde kwartaal van 1989 op 1 maart 1990 zijn tevredenheid uitsprak over de door hetMEOB in 1989 behaalde resultaten. Dezepositieve beoordeling werd gedeeld doorde hoofdaannemer en het hoofd instandhouding.Eerstgenoemde dacht daarbij voornamelijk aan de wijze waarop in 1989 MJO’sen ATW’s voor de vloot werden uitgevoerd. Ook de ontwikkeling van de hieraan gerelateerde kengetallen volgenshet convenant wijzen op een groeiendeplannings - en levertij dbetrouwbaarheid.Laatstgenoemde dacht aan de goedeinbreng van het MEOB op het TOF-gebeuren, met name aan de behaalde successenop het gebied van radar en EOV.

Hoe het TOF-gebeuren binnen ons bedrijfexact moet worden ingevuld is nog eenpunt van studie. Bij de TOF-activiteiten (TOF technische onderhoudsfunctie) gaat het er om zgn. “availibilitykillers” en “costdrivers” te bestrijdenen te bewerkstelligen dat de beschikbaarheid van de SEWACO-systemen aanboord optimaal is.

Om op dit gebied voortgang te boekendient er een goede samenwerking te zijntussen de opdrachtgever (DMXM, ookzorgdragend voor de benodigde fondsen),de gebruiker (CZM, de varende vloot) en

Page 4: MEOBtiek 2 1990

de onderhouder (de marinebedrijven).Het gaat bij de TOF in de regel omcomplexe technische problemen. Voor elkgeval zullen de technici die hiervoorhet beste ‘zijn geëquipeerd moeten worden ingeschakeld. Een te bureaucratische aanpak zal moeten worden voorkomen, terwijl er tevens voor gewaaktmoet worden dat het bedrijf zich “over-eet” door te veel zaken tegelijkertijdte willen gaan onderzoeken.

Bij een verstandige aanpak moet hetechter mogelijk zijn de beschikbaarheidvan de belangrijke SEWACO-systemen geleidelijk op te voeren en kan de beschikbaarheidsgraad een afspiegelingworden van de kwaliteit van het marine-bedrijf.

Na deze beschouwingen over ons werkpakket wil ik de gelegenheid benutten eenafscheidswoord te richten tot de scheidende hoofdredacteur van ons tien jaaroude bedrijfsblad: de MEOBTIEK. Al dietien jaar heeft de heer Antoon Koch“de kar getrokken” en er voor zorg gedragen dat we elke twee maanden eenzeer lezenswaardige periodiek onderogen kregen. Als leider van het redactieteam heeft hij er voor zorg gedragendat de wens van de vorige directeurvolledig in vervulling is gegaan, toendeze in het eerste nummer van MEOBTIEK,gedateerd mei 1980, schreef:“Ik hoop dat zij (de leden van de redactiecommissie) er in zullen slageneen blad te brengen met een toon en eeninhoud die bij iedereen aanslaan en datdit blad niet alleen voor u noodzakelijke informatie zal geven, maar eenpositieve invloed zal uitoefenen op dewerksfeer in ons bedrijf en op deonderlinge verhoudingen”.De heer Koch kan terugzien op een mooistuk werk, waarvoor het bedrijf hemdankbaar kan zijn.

Chef

Mijn chefgaatopmij lijkenHijwordtf linker enzeifstandiger.

DMEOB.

Oud papier

Wat gebeurt er eigenlijk met het oudpapier van het MEOB?

Er wordt al sinds jaar en dag oud papier ingezameld op het MEOB. Jarenlangis de opbrengst van het papier overgedragen aan een goed doel, een instituut voor blindengeleidehonden.Vrijwel iedereen heeft wel ergens inzijn of haar omgeving een doos staanwaar hij of zij het oud papier in doet.Regelmatig wordt het papier door personeel van de huishoudelijke dienst opgehaald en in een speciale container gedaan.Die container staat ergens op hetMEOB-terrein en wordt door een particuliere firma op verzoek geleegd. Decontainer is gauw vol, dus een aardigeopbrengst waar al menig hondje voorgekocht is. Helaas is hier veranderingin gekomen. Landelijk gezien werd doorheel wat overheidsinstellingen heel watoud papier ingezameld. De opbrengsthiervan werd naar eigen inzicht besteed. Oud papier, evenals oud ijzere.d. , is nog steeds rijkseigendom. Hetverkopen van overtollig materiaal istoebedeeld aan Domeinen, de opbrengstkomt ten goede van de schatkist. Dus:dag papier, dag centjes, dag hondjes!Jammer, dat Zelfbeheer niet geldt voorhet verkopen van overtollig materiaal.

Blijf vooral doorgaan met het verzamelen van oud papier, ook thuis voor devoetbalclub o.i.d., je doet dan aanafvalscheiding, wat het milieu tengoede komt.

Wil van Elk

HBEB, HAZ, HAKZ...Kortgeleden werd afscheid genomen vande heer Van der Laan, beter bekendonder de roepnaam “HBEB”. Even laterwerd de hand geschud van de heer Kom-man, tot dan toe aangeduid als “HAZ”.De volgende die zijn zetel beschikbaarstelde was de heer De Weerd, die hetbedrijf frequenteerde als “HAKZ”.Kort daarop deed de heer Korrunan zijnintrede als “HBEB”, de heer De Weerdals “HAZ” en de heer Haazebroek als

En zo is het allemaal gekomenMaar wat zijn nu toch “hoog-frequente - ambtenaren”??

3

Page 5: MEOBtiek 2 1990

MEOS OEGSTGEEST— DEN HELDER

Kort verslag van het 23e overleg met dedienstcommissie, gehouden op woensdag14 februari 1990, bij het MarineElektronisch en Optisch Bedrijf teOegstgeest.

Met het oog op de te verwachten ontwikkelingen binnen Defensie en de als gevolg daarvan (onverhoopt) toe te passenpersoneelsreducties is besloten devinger aan de pois te houden en eenscenario te ontwikkelen voor het gevaldat er sprake is van wijzigingen. Desous-chef ME heeft bevestigd dat erdrie artikelmanagers komen ten behoevevan MLD. Dit heeft tot gevolg dat deafdeling MLD/Logistiek te Oegstgeest opbescheiden schaal ingekrompen kan worden. Voorlopig gaat men uit van éénplaats. De Dienstcommissie zal tijdigover de gang van zaken worden ingelicht.

Formatie - onderzoekIn Den Helder schijnt men zich in dewerkplaatsen ondergewaardeerd te voelen1ten aanzien van de uitvoerende taak eneen stukje salaris. Dit is via eenbezwarenprocedure tot uiting gekomen.Naar aanleiding daarvan zal een integraal formatie - onderzoek plaatsvindendat wordt uitgevoerd door de formatie-medewerker van het MEOB, binnen deformatiemogelijkheden van de directeur.Over de voortgang daarvan wordt vantijd tot tijd voorlichting gegeven doorhet hoofd personeelszaken (HPZ).

Variabele werktij denBekeken wordt of het geld dat benodigdis voor de invoering van variabelewerktijden opgebracht kan worden op debegroting 1991. HPZ heeft toegezegd teonderzoeken in hoeverre een stand-alonesysteem voor registratie benut kanworden alvorens het dwars gaat liggenmet het Bedrijfs Beheer Systeem (BBS).

ProfielschetsIn verband met het toekomstige vertrekvan DMEOB zal de Dienstcommissie tenaanzien van de komende directeur eenprofielschets indienen. Dit is inmiddels aan DMKM medegedeeld.

Platform- overlegOver de vraag ~ welke elektronicabehandelt, wordt zgn. platformoverleggevoerd tussen DMEOB en de DRW DenHelder. Er zijn goede vorderingen gemaakt en voor de behandeling van moeilijke elektronica zal de RW bij voorkeur bij het MEOB te rade gaan. DeDienstcommissie is hier, met betrekkingtot reparaties van prints, niet geheelvan overtuigd. DMEOB deelt die twijfelsniet. De DRW geeft te kennen dat de RWgeen elektronisch bedrijf is en nooitzal worden. De DRW blijft systeemverantwoordelijk en het MEOB gaat het omde technische verantwoordelijkheid voorhet onderhoud van moeilijke elektronica. Betreffende de materie zal een notaverschijnen.

WerkoverlegDe Dienstcommissie is van mening dathet werkoverleg niet van de grond komtzoals het behoort. Uit een evaluatierapport blijkt inmiddels dat 80% van deafdelingshoofden, chefs en sectie-chefsbeweert dat het overleg goed is.Slechts 18% vindt dat het tekort schieten 2% tekent aan “niet van toepassing”. De Dienstcommissie trekt genoemde 80% in twijfel omdat men niet zömaar kan zeggen of werkoverleg goed ofniet goed is. HPZ zegt dat de gegevensbeschikbaar zijn gekomen uit een zelf-evaluatie en dat de personeelsconsulenten de opdracht hebben gekregen medioapril te rapporteren over de kwaliteitvan het werkoverleg.

Grijze gebiedenDe DC heeft het rapport “Grijze gebieden”, waarin zaken beschreven staan diemet betrekking tot een goede bedrijfsvoering verbetering behoeven, bestudeerd. Ten aanzien van het gesteldeover Technische Onderhouds Functies(TOF) verklaren de DC-leden van de vestiging Den Helder zich akkoord in tegenstelling tot de DC-leden van de ves

MIEOD ~Ontwikkelingen

4

Page 6: MEOBtiek 2 1990

tiging Oegstgeest. Laatstgenoemdenzeggen eerst dan akkoord te kunnen gaanals er meer duidelijkheid bestaat betreffende de reorganisatie. Met uitzondering van de TOF heeft de Dienstcommissie geen opmerkingen over het rapport. De DC zal schriftelijk met eengescheiden advies komen.

Besturingsmodel MEOB (BMM)YDO is ingehuurd door het MEOB omonderzoek te doen naar het reilen enzeilen van diverse afdelingen. Hetgaat om het inventariseren van de problemen en het doen van aanbevelingen omdeze op te lossen zodat tot een beterebesturing kan worden gekomen. Alvorensmet de inventarisatie aan te vangenmoet iedereen weten wat de bedoeling isvan een onderzoek in het kader van hetbesturingsmodel MEOB. Een door YDOvoorgestelde wijze van presentatie isdoor de DC als onvoldoende van de handgewezen en men gaat niet akkoord meteen vervolgofferte omdat daaruit nietsblijkt van een presentatie waarom menvraagt.De Dienstcommissie acht het niet juistdat de ontwikkeling van het BedrijfsBeheer Systeem druk uitoefent op hettot stand komen van het Besturingsmodel. Tijdens een stuurgroepvergaderingzal het op 20 februari 1990 aan de ordeworden gesteld. BBS en BMM zullenelkaar moeten vinden. Desnoods zal deofferte worden bijgesteld.

RokenDe Dienstcommissie kan instemmen met deinhoud van een voorstel over “roken inkantines”. Men heeft daar geen problemen mee als er ventilatoren in de ramenworden aangebracht.

Warme maaltijdenDe Dienstcommissie vraagt verruimingvan de verstrekking van warme maaltijden. Het moet mogelijk zijn deze ooktussen de middag te nuttigen.Dit kan tot op heden alleen maar omhalf vijf, samen met de overwerkers.Tevens vraagt de Dienstcommissie omuitbreiding van het assortiment“snacks”. Toegezegd is dat binnenkortmet de beleidscominissie van de kantinehierover van gedachten gewisseld zalworden.

Maatschappelijk werkDMEOB is van mening dat er in deMEOB-vestiging Den Helder ten alletijde een bedrijfsmaatschappelijk werker aanwezig dient te zijn. Hij zegt

dit in de Stuurgroep Zelfbeheer te hebben verdedigd. De DC vraagt of de bedrijfsmaatschappelijk werker van devestiging Oegstgeest eens in de tweeweken in Den Helder spreekuur kan houden. HMEOB/H zegt dat men in Den Helderbij het MBD een vaste begeleider kankrijgen indien er problemen zijn.De materie zal in de stafvergaderingaan de orde worden gesteld.

Een dagje Veluwe

voor

oud-medewerkers

Op dinsdag 15 mei aanstaande wordt dejaarlijkse gepensioneerden— en vutters—dag gehouden. Het wordt een luisterrijkdagje “Veluwe”. De deelnemers wordenrond 8.30 uur verwacht in de Kantinevan het MEOB aan de Haarlemmerstraat—weg te Oegstgeest. Te 9.00 uur stapthet gezelschap in de touringcars engaat het Oostwaarts. In motel Vianenwordt de reis onderbroken voor koffiemet gebak en de ontmoeting met collega’s uit Den helder. Daarna wordt eentoeristische route gevolgd langs deVecht (kastelen) en door het Gooi naarApeldoorn. Even voor deze stad wordtde inwendige mens versterkt tijdenseen koffie—”maaltijd” in Motel “DeCantharel”. Om 14.00 uur staat eenbezoek van ongeveer twee uur op hetprogramma aan “Berg en Bos”. Jawel,dat park met een “echte waterval”.Wande1schoei~meenemen dus. Rond 18.00uur vindt de “ debarkatie” plaats bijhet MEOB Oegstgeest.En nu maar hopen dat de zon die dagzijn best zal doen en niemand hoeftte zingen “Meiregen maak dat ik groter” wordt.

A.K.

5

Page 7: MEOBtiek 2 1990

Prototyping by SQR 01/00

Majoor Kreeft

tijdens de prototype-Sessie.

Op 3 en 26 januari 1990 hebben MJRRRMNTKreeft en KPLODOPS Jacobs in Oegstgeestdeelgenomen aan de “prototype-sessies”t.b.v. het project SQR 01/00 (passievesonarinstallatie voor de Hr.Ms. Mercuur). Beide heren zijn werkzaam bij deonderzeedienst te Den Helder en hebbenervaring (zowel operationeel als technisch) met sonar-installaties en de’procedures die gevolgd worden bij oefeningen.Omdat “prototyping” (nog) niet veelwordt toegepast bij het MEOB lijkt hetmij zinvol hierover, aan de hand vandit project, nader in te gaan op hetbegrip “prototyping”.

Wat is “PROTOTYPING”?

Wanneer we het woord “prototype” letterlijk gaan bekijken, komen we op“iets (type, soort), dat ergens aanvooraf (pro) gaat”. Het woordenboekgeeft dan ook op “voorafbeelding” of“oorspronkelijk model”. Als we de termbinnen de techniek gaan bekijken, hebben we het over het algemeen over eenapparaat (of systeem). Een prototype isdaar een apparaat dat gemaakt wordt tegen het einde van de ontwikkelfase, omzodoende het werkende apparaat te kunnen testen en eventuele fouten te kunnen verhelpen, voordat het apparaat inproduktie wordt genomen of afgeleverdwordt. Hierbij wordt er meestal vanuit gegaan dat het prototype moet voldoen aan alle gestelde eisen. Dit

laatste hoeft echter niet altijd waarte zijn.Men kan ook een prototype aanmaken, datslechts aan een deel van de eisen voldoet. Wanneer we nu het begrip “apparaat” loslaten en denken aan bijvoorbeeld een programma (software), dankunnen ook delen van die software getest worden door toekomstige gebruikersvan het systeem, waarvan de software inde toekomst deel zal moeten uitmaken.In de praktijk komt het er op neer, dateen gebruiker niet geïnteresseerd is inallerlei “interne software” (hoe zit desoftware in elkaar) maar veel meer inde manier waarop hij/zij het apparaatstraks moet gaan bedienen. Hierbijhoort natuurlijk ook de manier waaropde informatie wordt gepresenteerd (opbeeldscherm, printer, plotter etc.).Binnen de informatica wordt dit deMens-Machine-Interface (kortweg MMI)genoemd.

En hier zijn we dan beland bij hetgrootste probleem binnen de informatica, namelijk dat de technicus die hetprogramma maakt (ontwerpt) vaak (lees:meestal) vanuit een geheel andere kantredeneert dan de (toekomstige) gebruiker. De technicus gaat uit van de“prachtige mogelijkheden” die de techniek hem biedt en zal dus alles in hetwerk stellen dit ook te gebruiken!Naar de gebruiker of opdrachtgever toe,omkleedt hij dit met allerlei prachtigeargumenten, waarbij de termen “makkelijk” en “gebruikersvriendelijk” zekergebruikt worden. Andere zaken, die ~kunnen leiden tot een efficiënter gebruik van het systeem, worden door detechnicus vaak niet genoemd omdat ditvoor hem een veel ingewikkelder programma tot gevolg heeft. Vaak wordendeze vragen kortweg beantwoord met:“dat is niet mogelijk met dit systeem”of er wordt gelijk een overdrevenprijskaartje aan gehangen!Dit is dan ook de reden, waarom hetovergrote deel van de geschreven software niet eens gebruikt wordt!

Een hulpmiddel om dit te kunnen voorkomen is “prototyping”. Hierbij wordtgebruik gemaakt van een opstelling,die representatief is voor het toekomstige systeem. Dit wil zeggen dathet “prototyping” niet op het definitieve systeem (hardware) hoeft plaatste vinden en dat ook de werking(software) niet volledig hoeft te zijn.

6

Page 8: MEOBtiek 2 1990

In ons geval werd dan ook een HP9000systeem gebruikt, waarvan alleen dekleureninonitor deel zal uitmaken vanhet definitieve systeem. Hierop“draaide” een speciaal voor het “prototyping” gemaakt programma, dat debelangrijkste functies van deMens-Machine-Interface siniuleerde.

Bovenstaande vragen zijn vrij moeilijkte beantwoorden, wanneer men over eennieuw (niet bestaand) systeem spreekt.Het is al veel eenvoudiger wanneer meneen werkend voorbeeld voor zich heeftstaan, waarop men kritiek mag geven. Enjuist dit voorbeeld is het prototype.De toekomstige gebruiker kan vrijuitzijn/haar kritiek geven, zonder iemandte kwetsen. Iedereen weet namelijk dathet slechts een prototype is. Een andervoordeel van prototyping is dat detoekomstige gebruiker reeds in eenvroeg stadium bij de voortgang van hetproject wordt betrokken en hierop ooknog invloed kan uitoefenen.

Wat gebeurt er tijdens het PROTOTYPEN?

Scherm— lay—out van prototype—programma.

Wat is het doel van “PROTOTYPING”?

Tijdens het “prototypen” van hetSQR-systeem moest een aantal puntenduidelijk worden, voordat het definitieve ontwerp van de Mens-Machine-Interface gemaakt kon worden. Deze aandachtspunten kon men indelen in driegroepen, t.w.:

l.De bediening:a.Kan de operator (liefst zonder

instructie) het apparaat volledigbedienen?

b.Welke bedieningsapparatuur is hetmeest efficiënt (toetsenbord, muis,aanraakscherni etc.)?

2.De presentatie van de meetgegevens ophet beeldscherm:a.Duidelijkheid qua indeling?b.Duidelijkheid qua kleur?c.Duidelijkheid qua tekstinhoud?

3.De presentatie van de Ineetgegevens oppapier:a.Welke gegevens in welke vorm op

papier?b.Welke apparatuur toepassen?

Omdat de ontwerpers moeten weten ofeen gebruiker met het systeem kan werken, wordt geen uitleg gegeven aan de“proefpersonen”. Het enige wat verteldwordt, is de methode van bediening metbehulp van muisbesturing of met hettoetsenbord (beide opties werken tegelijkertijd, zodat de proefpersonen zelfhun keuze kunnen maken). Er wordt dusniets verteld over de aanwezige functies van het systeem. Vervolgens wordtde “proefpersoon” gedurende een halfuur alleen gelaten met het systeem. Hijkan geen vragen stellen. Zijn opdrachtis om binnen dat halve uur het systeemte leren kennen en na die tijd aan deontwerper uit te kunnen leggen welkefuncties in het systeem aanwezig zijnen op welke manier deze functieskunnen worden geactiveerd.De ontwerper kan dan conclusies trekkenaangaande de gebruikersvriendelij kheidvan het systeem.

Bovendien kijkt de ontwerper na afloopvan de prototyping-sessie naar de gemaakte video. De gehele sessie is namelijk met behulp van een videocamera,die boven de proefpersoon hing,vastgelegd. Op deze manier kan deontwerper zien of bepaalde onderdelenmoeilijk te begrijpen zijn. Alle bedieningen en reacties van het systeemzijn namelijk opgenomen.Na de uitleg van de “proefpersoon” aande ontwerper, start de ontwerper eendiscussie over allerlei zaken, dievoor het toekomstige systeem van belangzijn. Dit betreft overigens nietalleen het systeem, maar ook de omgeving van het systeem en welke taken degebruiker allemaal heeft. Hieruit wordtdan later de taakanalyse samengesteld.

7

Page 9: MEOBtiek 2 1990

Klinkt mooi, maar wat betekent dit voorhet project SOR? Ver aderlijkeHet SQR-proj eet is een vrij complexproject. Dit wordt onder meer veroorzaakt door het feit dat de specificaties niet of in beperkte mate kunnenworden verstrekt door de opdrachtgever.Ditzelfde geldt voor de Mens-Machine-Interface. Doordat prototyping heeftplaatsgevonden, is nu een duidelijkbeeld ontstaan, wat de gebruiker moetworden gepresenteerd en in welke vorm.Vanaf dit moment kan gestart worden methet definitieve ontwerp van deMens-Machine-Interface en de definitieve keuze van de te gebruiken hardware voor deze MMI. Het gaat te ver omalle resultaten hier te vermelden,maar de algemene indruk was zeer positief, waarbij nog enkele punten naarvoren zijn gekomen, waarmee nog nietvoldoende rekening was gehouden.

Voor meer informatie over prototypingen de eventuele resultaten, kunt uuiteraard altijd contact opnemen metondergetekende.

Merkwaardig

Ad van den Bergh.

In Oegstgeest is de Haarlemmerstraatwegwereldberoemd vanwege de aanwezigheidvan de grootste werkgever in die gemeente, namelijk het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf. DiezelfdeHaarlemmerstraatweg werd onlangs doorgenoemde gemeente onderhanden genomenen van een nieuwe asfaltlaag voorzien.Op het naastgelegen fietspad reden nuen dan de tractoren en draglines van dewegwerkers af en aan. Veel ongemak voorde fietsers dus. Maar ziet, de stratenmakers deden extra hun best en hetfietspad is tot op 100 meter voor depoort wederom in betere staat hersteld.Maar hoe zit het nu met dat laatstestukje hobbels en bobbels?? Daar wordtniets aan gedaan, want het ligt preciesover de gemeentegrens waardoor het totde Provincie behoort. Holland op zijnsmalst, maar ja, de begroting van degemeente is niet die van de Provincie.Vandaar.

informatiedragers

U krijgt er misschien even vuile handenvan, maar als u nu wilt weten hoeveelmeter u vandaag hebt gewerkt, trek daneens de cassette met het carbonlint uituw schrijfmachine. En wat meer is: ukunt dan ook nog zien wat u preciesgedaan hebt! Letter na letter, woord nawoord vindt u de uitgetypte tekst terugop het lint.Wilt u wel geloven dat iemand, op zoeknaar (geheime) informatie, het helemaalniet erg vindt de handen vuil te maken?

Nog een verraderlijke inforniatiedrageris uw PC en dat gaat verder dan u wellicht denkt. Een geheim document bijvoorbeeld, dat op een diskette staat endoor u wordt verwijderd (delete), isniet uitgewist. U hebt slechts deinhoudsopgave verwijderd en het is vooreen deskundige een ‘fluitje van eencent’ om de tekst weer tevoorschijn tehalen.

En wat denkt u van een PC met een hardeschijf, een informatiedrager bij uitstek. Zelfs formatteren helpt niet omde opgeslagen informatie echt te verwijderen. Een diskette en een hardeschijf waarop eenmaal geheime informatie is opgenomen, blijft dus “besmet”.Iets om rekening mee te houden.

Ook uw tekstverwerkingsprogramma kanverraderlijk zijn.WordPerfect bijvoorbeeld biedt u demogelijkheid automatisch een ‘back up’te laten maken van de tekst waarin uwerkt. Een zegen natuurlijk als er ietsfout gaat, maar let op: de laatstetekst die u hebt gemaakt blijft in de‘back up’ bewaard tot u uit het programma gaat. Achter het lege scherm metalleen maar de vertrouwd knipperendecursor wordt dus nog steeds uw geheimetekst bewaard!

Wat is nu de moraal van dit verhaal?Eenvoudig: er zijn meer verraderlijkeinformatiedragers dan u denkt.

8

Page 10: MEOBtiek 2 1990

Bezoek PDMKM aan MEOB

Op woensdag 7 februari 1990 bracht deplaatsvervangend directeur materieelKoninklijke Marine, CDR T.J.N. van derVoort, een bezoek aan het bedrijf.

Na de ontvangst door DMEOB, Ir. L.J.Antonides, werd van gedachten gewisseldover vele organisatorische en infrastructurele zaken, waaronder de nieuwbouwvan de 2e fase aan gebouw Huygens en denieuwbouw van het multifunctionele bedrijfsgebouw. In dit gebouw worden hetbedrij fsrestaurant de bedrij fsschool,het rekencentrum, de RBB, het historisch cultuurbezit, het marinebewakingskorps, de MIDKM en de MSF-verkoopruimte ondergebracht.

In een rondleiding door alle werkplaatsen werd de PDMKM getoond welke activiteiten door het MEOB-personeel uitgevoerd worden.Dat hierdoor eenachtergebleven mogeik citeer uit eenPDMKM voor de hemportage:“Dit fotoboek vormt een goedering aan het bezoek, waarin ikvatie en professionaliteitMEOB-personeel als bijzonderheb ervaren”.

HBEB

Kantine

Soepdiete vroegwordtingeschonken

kannooitté heetwordenopgediend.

—..~_

‘~ >~

goede indruk isduidelijk zijn, als

bedankbrief van detoegezonden fotore

herinne -

de motivan hetpositief

9

Page 11: MEOBtiek 2 1990

Installed Base Ri.view ConferenceTeradyne Printt ster

Op 20 februari jl. vond bij het MEOBeen z.g. “Installed Base Review” conference plaats m.b.t. de nieuwe Teradyneprinttester.Het doel van deze conference was eenevaluatie van de beginfase na deinstallatie van de tester in juli 1989.Teradyne was vertegenwoordigd door eenzestal personen uit Engeland, Frankrijken de USA, waaronder de Vice-President,David Bernstein.Van KM-zijde waren aanwezig de herenVan Huut, Nederlof, Baboelal, Meijer,Choufoer, Cattermolen en Mevr. VanLeeuwen uit Den Haag.

Na een korte inleiding omtrent deKM/MEOB-organisatie door ondergetekendeen omtrent de Teradyne-organisatie doorDavid Bernstein, werd de ochtend besteed aan de analyse van het afgelopenhalf jaar en de daarbij naar voren gekomen zaken.Tijdens voorbesprekingen is door het

Page 12: MEOBtiek 2 1990

Na de lunch in het Petit Restaurant,waarbij tevens DMEOB en enkele stafleden aanwezig waren, werd de lokatie vande printtester in ogenschouw genomen.Hierna volgde een voortzetting van deReview, waarvan het officiële gedeelteom ca. 15.00 uur eindigde met het vertrek van David Bernstein. Daarna werdendoor de overige deelnemers nog enkele

De voedseidroppings die 45 jaar geledenin West-Nederland plaatsvonden staantijdens cle komende Koninginnedagviering in het middelpunt van de belangstelling.Er werden eind april en begin mei 1945,toen de honger op zijn hoogtepunt was,heel wat tranen gestort toen de luikenvan laag overvliegende bommenwerpersopen gingen en het “manna” letterlijkuit de hemel neerdaalde. De BEC heeftvan dit gebeuren een voortreffelijkedocumentaire in huis en degenen die hetdestijds meemaakten kunnen, zoals wijmochten ervaren, de beelden vaak niet

Naar de mening van Teradyne zijn demomenteel bereikte resultaten v.w.b. detestprogranmiatuur positief te noemen,ook indien deze worden gemeten tegen deprestaties van andere klanten in debeginfase.Ook de infrastructuur van de testerwerd positief beoordeeld.Al met al kan worden teruggekeken opeen door beide partijen als zeer nuttigervaren bijeenkomst.

F.H. Cattermolen

met droge ogen aanzien. Het was dan ookeen emotioneel gebeuren en de herinnering daaraan is bij ouderen zeer levendig. Op 30 april a.s. komt eengroot aantal bemanningsleden van devliegtuigen van toen naar Nederland enzal er door een dertigtal historischetoestellen een zgn. “fly-past” overWest-Nederland worden gemaakt.Voorgevlogen worden types als de Lancaster, Hurricane, Spitfire, Canberra,Harvard en wellicht de Poolse Antonov.De dagbladen zullen ongetwijfeld deroutes en tijden beschrijven

/

lopende zakenhardware/softwarenele cursussen,uur de conference

MEOB een aantalaangedragen, diezijn uitgewerktconference zijnkwamen hierbijvan de tot numeer - resultatenonderhoud van de

discussie -onderwerpendoor Teradyne nader

en die tijdens debesproken. Met name

aan de orde de analysetoe bereikte prograen het toekomstige

tester.

besprokenproblemenwaarna omeindigde.

betreffendeen additioca. 16.00

Voedseidroppings

A.K. 11

Page 13: MEOBtiek 2 1990

Dogaa

Na ruim 41 dienstjaren gaat onze hoofdredacteur de heer A. Koch medio mei deMEOB-gelederen verlaten.Het toeval wil dat dit afscheid samen-valt met het tienjarig bestaan van de“MEOBTIEK”.Vanaf het moment dat ons bedrijfsbladhet levenlicht aanschouwde was de heerKoch de immer stuwende kracht achterdit blad. Hij deed dit met hart enziel en zijn redactionele bijdragenwaren zeer talrijk. Helaas komt aanalles een eind. Hoewel wij hem in deredactie node zullen missen7 hopen wij,onder leiding van de heer Van Laarhoven, op dezelfde voet door te kunnengaan.Anton, nog vele jaren in goede gezondheid, het ga je goed!

11.0.

Page 14: MEOBtiek 2 1990

ANWB en MEOB: samenspel hij het verre-kijken

De “0” van optiek stond bij de ANWBvorig jaar in het middelpunt van debelangstelling. Het mondde uit in eentweetal artikelen dat respectievelijkin “De Waterkampioen” en de “Kampeer-en Caravankampioen” werd gepubliceerd.Het betrof de test van een 45-tal verrekijkers. Hoofdrolspelers: onze collega’s de heren R. Groot (afdeling Natuurkunde) en de heer J. Solleveld(afdeling Keuringen).

Hoe kwam de ANWB terecht bij het MEOB?

Aan de telefoon de heer Martens, redacteur van de Waterkampioen.“Ik ben al eens eerder met het bedrijfin aanraking gekomen. In Wassenaar.Toen wilde ik iets weten over kompassen. Tijdens een gedachtenwisselingover de kwaliteit van kijkers kwamenwij op het idee het MEOB in de arm tenemen. Het betrof twee soorten kijkers:de ietwat zwaardere uitvoering aanboord van vaartuigen en de specifiekekijkers voor vakantiegangers als trekkers en kampeerders”.Kortom: een consumentenonderzoek metals centrale vraag of bepaalde kijkershun geld waard zijn.De ANWB zocht contact met de afdelingOptiek van het MEOB en informeerde naarde mogelijkheden om een dergelijk

onderzoek te realiseren. Tweede participant was de uitgever van het Duitsetijdschrift “Boote”. Ook deze bleekzeer geïnteresseerd te zijn.

Waarom juist het MEOB?

René Groot: “Omdat wij, in Nederland,op optisch gebied faciliteiten biedendie uniek zijn”.De heer Groot betrok de heer Solleveldvan de afdeling keuringen hij hetonderzoek omdat deze van “geboorte” een“Wassenaarse Verifiaan” is en als zodanig een behoorlijke ervaring metoptische meetmethoden heeft.

Meetlij sten

Nadat de contacten met de ANWB rondwaren heeft René Groot zich bezig gehouden met het samenstellen van meetlij sten ten behoeve van het assortimentkijkers. “Het is natuurlijk zo, dat wijde kijkers hebben getest aan de handvan eisen die de consument er aanstelt. Ga je te werk volgens militairespecificaties, dan ga je wel héél ver.De ANWB heeft de te testen kijkers voorons verzameld. Onder meer van merkenals Zeiss, Ednar, Nikkon, Leica etc. Eris hier objectief te werk gegaan.Daarbij is door ons voor uitvoering van

13

Page 15: MEOBtiek 2 1990

de kijker als zodanig geen uitspraakgedaan. Toch kwamen wij bij het testenecht wel leuke dingen tegen. Zo voorwat betreft de justering” aldus de heerGroot.Dit vraagt nadere uitleg.René: “Dit heeft te maken met de uitlijning van de optische componenten alslenzen en prisma’s. Als je door dekijker naar cle horizon staart, moet jeer geen twéé zien. Nou, zo’n kijker,waar dus een behoorlijke justeringsfoutin zat, hebben wij ook aangetroffen”.

Wat is er méér onderzocht?

Hans Solleveld: “Wij hebben gelet ophet gezichtsveld, de oogcorrectie-instelling, de uittree-pupil, de minimumen de maximum hartafstand, de hoogte-en de zijde-fouten, het oplossend vermogen, de regendichtheid en het licht-verlies”.Het is een interessant gegeven, dat deogen van de mensen die de wereld bevolken onderling in afstand verschillen.De heren Groot en Solleveld zijn het opéén punt 100% met elkaar eens: het plezier dat ze aan het onderzoek hebbenbeleefd.Ze noemen de prettige samenwerking metde schrijvers van de artikelen in deANWB-bladen, de heren Martens en Aan-holt, alsmede de vertegenwoordiger vanhet Duitse tijdschrift “Boote”.Gedrieën hebben deze een dag “meegelopen” in het bedrijf en ze warenbijzonder onder de indruk.

Verbaasd

René Groot: “In feite zijn alle bezoekers verbaasd over hetgeen bij optiekgebeurt. Neem de glasslijperij waar hethandwerk met meesterlijke nauwkeurigheid beoefend wordt. Je hebt voor ditwerk ook computergestuurde glasslijpmachines waardoor het ambachtelijkewerk verdrongen zou kunnen worden. Maarals men zéér hoge eisen gaat stellenzal de computer het handwerk niet kunnen vervangen. Juist daarom kan menstellen dat, wat hier in Oegstgeestgebeurt uniek is.Het aardige aan de artikelen in deANWB-bladen is, dat wij ze met deschrijvers doorgesproken hebben. Wijhebben ons, zoals gezegd, bepaald totde louter technische zaken en het aande ANWB overgelaten om de conclusies tetrekken en deze in de artikelen te vermelden. Het was niet aan ons om aanbevelingen over bepaalde merken kijkerste doen”.

Vierhonderd jaar

Citaat uit het artikel van de heer Aan-holt (Kampeer- en Caravankampioen maart1990): “Toen een Nederlandse instrumentmaker vierhonderd jaar geleden tweetelescopen aan elkaar vastplakte, wasde allereerste, twee-ogige verrekijkerter wereld een feit. De kijkertechnologie heeft vanaf die tijd bepaald geenpas op de plaats gemaakt en het aanbodis evenredig met die technische ontwikkeling gestegen”.De test die bij het MEOB werd uitgevoerd betrof een aanbod van 45 kijkers.René Groot: “Het was interessant omeens te zien wat er allemaal méér op demarkt is dan die kijkers waarmee je bijde marine te maken hebt”.

kijkers op elkaar en ook de daarbijverstrekte informatie verschilt weinig.Toch zijn de verschillen in bouw,afwerking en optische kwaliteitenenorm. In een kijker kan bijvoorbeeldveel licht verloren gaan door hetontbreken van een coating: een dunlaagje opgedampt materiaal op lenzen ofprisma’s. Die informatie vind je nietaltijd op de kijker, net zo min als

Een klein,bij drage vanterkampioen:

technisch nootje uit dede heer Martens in de Wa

“Uiterlijk lijken veel

gegevens over het oplossenddend vermogen. Een kijker metoplossend vermogen is in staatbij elkaar liggende voorwerpen

of schei-een goedom dichtop grote

Page 16: MEOBtiek 2 1990

afstand nog “los van elkaar” te latenzien. Om daar achter te komen moet jekijkers laten testen”.De heren Groot en Solleveld bekekensamen 31 kijkers van het type 7 x 50 of6 x 42 en 14 kijkers van het type 8 x20/21 of 10 x 24/25.

Zo werden wij, uit onverwachte hoek,geconfronteerd met belangrijke,optische werkzaamheden, door het MEOBuitgevoerd voor derden. Het is interessant om ook op deze wijze zijnsteenje te kunnen bijdragen. Perspectief voor de toekomst?

DoSVEN

A.K.

Op vrijdag 23 maart 1990 vond deafsluiting plaats van een week vanonderzoek naar het verbruik van energiein ons bedrij.f.

De SVEN (Stichting Voorlichting Energiebesparing Nederland) heeft die dagin samenwerking met NOVEM (NederlandseMaatschappij voor Energie en Milieubv.) een presentatie verzorgd voor deleden van de staf, waarbij ook aanwezigwaren de heren P. de Mooy en G.L.M. vanRijt in verband van hun bemoeienissenin deze.

Via een videopresentatie, waarbij degrafieken met betrekking tot het verbruik van gas, water en elektriciteitniet van het scherm te krijgen waren,is het duidelijk geworden dat we voorwat de besparingen betreft eigenlijkniet veel méér kunnen doen dan hetgeener nu al gedaan wordt.Wat meer discipline met de verlichtingin ruimten waar niet gewerkt wordt enmet name tijdens de middagpauze, zounog wel wat resultaat in gunstige zinkunnen opleveren. Wel iets waar we natuurlijk alert op moeten blijven.Overigens was er ook nog een veer op dehoed van het MEOB voor de manier waaropwij de verbruiken op staten hebbenbij gehouden.Op deze (onze) manier kun je pieken inhet verbruik zien en eventuele oorzaken(en dat kunnen ook lekken zijn) opsporen.

Al met al een onderzoek dat de moeitewaard was, zeker omdat hiermee weer isaangetoond dat we het als MEOB zoslecht nog niet doen.

J.W.M.E. van Laarhoven

Harde werker.

Pasnazijn afscheidvielhet op.Hij zeiniet veelGing altijddoor.z6vanzelf sprekenddat menhemwas vergeten.

15

Page 17: MEOBtiek 2 1990

Sinds kort, per 2 april 1990 ni.,Bureau Algemene Personeelszaken.

Hoofd

Een functie die hij heeft overgenomenvan Gerard Sira, hoewel er van functie overdragen weinig gekomen is.“Dat is niet zo’n ramp” laat hij medesgevraagd weten. “Ik heb nu de mogelijkheid deze functie zonder ballastinvulling te geven”.Hij kijkt fris tegen alle zaken aan dieeen rol zullen spelen in zijn functioneren.“De mensen zullen moeten wennen aanmij”, zo zei hij. “Ik ben geen GerardSira”. Toch is er iets in beider carrière wat parallel loopt. De heer Sirabegon als jongste bediende, Klaa~ begon als lichtdrukker bij de tekenkamerals Rijksambtenaar G, te vergelijkenmet wat nu schaal 1 is. Dus ook alsjongste bediende toch!Mij bekruipt de vraag of het dan tochwaar is dat de functie van Hoofd BureauAlgemene Personeelszaken een uitloop-functie is geworden voor jongste bediende.

januari 1984 chef was, naar deze functie een stap geweest die hij weloverwogen gedaan heeft.Zijn ideeën gingen al eerder in derichting van het personeelswerk. Wanneer je daarbij het feit voegt dat hijde laatste jaren een opleiding bedrijfsleiding gevolgd heeft en dat hijde papieren op zak heeft, zoals dat danheet, om een café te kunnen beginnen,dan heb je eigenlijk een masker dataardig past op deze functie. Alleenrechtspositioneel zal er nog wat extrakennis moeten worden vergaard, hetgeenhij ook zeker van plan is.Terugkomend op zijn beginjaren, het wastoen 1966 en Klaas was 23 jaar. Toenal had hij een decenniujn achter de rugwaarin hij achtereenvolgens visser enstuurman was en op 19-jarige leeftijdschipper op een kotter.

In militaire dienst is hij niet geweest. Zijn afkeuring had te maken meteen ernstig ongeval met de “blauwetram” die niet lang daarna uit dedienst genomen is, hetgeen Klaas deopmerking ontlokte dat hij wellicht hetlaatste slachtoffer van de “blauwetram” geweest is.Zijn loopbaan bij het MEOB - toen nogMEB - begon zoals eerder genoemd alslichtdrukker, daarna tij dschrijver bijde bedrijfsadministratie (toen bestondhet aquarium in AB nog), vervolgens berekenaar gemeten tarieven, chef kostprijs en chef bedrijfsadministratie.

16

Page 18: MEOBtiek 2 1990

Velen kennen Klaas natuurlijk al welals een rustige vent, een Katwijker meteen bijna vanzelfsprekend vriendelijkkarakter, wat ook blijkt uit de laatsteopmerking die hij tijdens ons gesprekjemaakt. “Ik zal in het begin wat meertijd nodig hebben om problemen op telossen maar daar zullen de mensen toch

wel begrip voor op kunnenje niet”.Hij weet zich gesteund den de andere afdelingenvan de MEOBTIEK willen hemtoewensen in zijn nieuwe f

J.W.M.E.

3

Nieuwe huren

4 ‘~4- ~~

~ Z’~: 5~’t

5

-~k

~ ~ ~

voorgevet

Ii

Tussen de gemeentewerf en het MEOB aande Haarlemmerstraatweg te Oegstgeestligt een terrein waar bouwvakkers sindskort hun tenten hebben opgeslagen.Grondwerkers hebben het laatste stukjeéchte poldergrond van de Morsebelpolderomgewoeld en er zijn de nodige palengeslagen. Dit alles als fundering vooreen bedrijf dat zich onder meer metagenda’s en kantoorbehoeften bezighoudt. De naam Van Rijmenam zal u wel

t’~

iets zeggen als wij het hebben over defraaie “Rijam-agenda’s”. Wij kunnen zestraks dus dicht bij huis bestellen.Van Rijmenam is een bedrijf met 200werknemers en daarvan zullen wij er inde vestiging Oegstgeest straks zekereen aantal kunnen begroeten.Bovenstaande schets geeft aan hoe hetvooraanzicht gaat worden.

A.K.

17

Page 19: MEOBtiek 2 1990

Op 25 april 1990 was het precies veertig jaar geleden datde echtgenote van de vlagofficier materieel der Koninklijke Marine, mevrouw H.A. Stam-Dieperink, de eerste steenlegde voor gebouw H, thans beter bekend a,ls gebouw “Ohm”.

Hoe maagdelijk was het terrein van de Marine Radio Dienstte Oegstgeest toen nogOverigens dienen wij te vermelden dat, eveneens veertigjaar geleden, op 1 april 1950, de naam “Marine RadioDienst” werd gewijzigd in “Marine Elektronisch Bedrijf”.

Kapitein Luitenant ter Zee (SD) M.C. Schol, die op bovenstaande foto de belangstellenden van harte welkom heet,was het laatste hoofd MRD en het éérste hoofd van het MEB.

Wij hebben de foto voor u gekozen omdat hier de paardestalnog op te zien is, namelijk het houten gebouw op deachtergrond. Hierin werden overtollige goederen bewaard.De heer Nachtegeller zwaaide er destijds de scepter. Duidelijk komt gebouw “B” tot uiting.

De eerste steenlegging kondigde de groei van het MEB aan,het latere MEOB. Kijken wij terug dan kunnen wij met rechtconstateren dat de aprilmaand 1950 van historische betekenis was voor het bedrijf.

Leuk detail: de eerste steen werd niet gelegd maar gehesen. Het was namelijk een zeer “gewichtig” gebeuren.Misschien zal het de lezeressen interesseren, dat de modein die tijd mede door ons Vorstenhuis werd bepaald. Hetklinkt wellicht wat oneerbiedig, maar “deftige” dameskleedden zich vaak in de trant van de “Wilhelmina-look”.een rond hoedje, wel of niet met opstaande veren, op hethoofd en gehuld in een gladde, donkere mantel die afgezetwas met een brede kraag van vossebont

A.K.18

Page 20: MEOBtiek 2 1990

“The man on the cover”

Kortgeleden verscheen bij de uitgeverijQuerido een bundel van Carmiggelt inde Salamanderreeks getiteld “Vroegerkon je lachen”. Wie schetst onze verbazing toen wij op de cover van ditboekje een bekende MEOB’er aantroffen,luisterend naar de naam Aarents. Hijstaat “te pronk” op het Waterloopleinen in eerste instantie dachten wijdat er voor een technicus, werkzaam inde werkplaats Orion/lynx wel een beterevorm van bijverdienen valt te bedenken.Maar de heer Aarents verklaarde op debekende markt de rol van snuffelaar tevervullen en niet die van koopman,zoals de prent suggereert.Derhalve een rechtzetting ten behoevevan MEOB’ers die niet alleen ambtenaarmaar ook Carmiggelt-fan zijn en hetplan hebben opgevat in ieder geval genoemde bundel aan te schaffen.De heer Aarents vindt het intussenprachtig om model te staan voor “Vroeger kon je lachen” en dit laatsteblijkt hij ook vandaag nog te kunnen.Ha, Ha.De uitgever heeft hem inmiddels, opzijn verzoek, een fraaie foto toegestuurd die wij hierbij afdrukken.

A.K.

Henriette

Zij is gek op paarden en computers enwerkt reeds geruime tijd bij de MarineMagazijnsdienst. Opgeklommen tot HoofdAlgemene Zaken. Mogen wij u evenvoorstellen aan Henriëtte van derHorst.Een actieve jongedame die precies weethoe smaakmakende evenementen moetenworden voorbereid. Een gebeuren datveel voorbereiding vroeg was de officiële ingebruikname van het VAS/LOGDOC-systeem. Er werden afspraken gemaakt met MVKV voor wat betreft de catering ofwel de hapjes die bij dedrankjes behoren. Dit in overleg met devoedingsofficier LTZ Mevr. Varkevisser.Verder werd de heer Uiterdijk, vanonze kantine Oegstgeest, bij het gebeuren betrokken. De expeditie van de MMDwerd ingericht met stoelen en tafelswaarop de nodige vaasjes met bloemen.Ook enkele palmen, waaronder een bandjeplaatsnam, werden opgesteld. De belanghebbenden kregen een uitnodiging,de fotograaf werd ingeseind en deontvangst kwam in samenwerking met LTZGerritsen perfect in orde. Waarom wijnog even Henriëtte in het zonnetje zetten?Omdat haar naam ontbrak aan het verslagvan de officiële ingebruikname van hetVAS/LOGDOC-systeem en ere wie eretoe komt.

A.K.

19

Page 21: MEOBtiek 2 1990

WK

___ ~__JUNI

8 9 10 11 12 13 14 15Stadion/Plaats vrijdag zaterdag zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag

ROME Itatib- ItalOOoltuurlik Ve,. Sial,nStudio Olimpico 21.00 uur 21.00 uur

Vi,. Stalin- OoitinrIJhA FLORENCEStudio Camunaie 1700 Uur 17.00 Uu~

ArgentlnONAPELS

Studio San Paolo 21.00 uur

8 BARI Ruum,uIISov)iIuni~ Comaroun

Studio Nuovo Comunale i;.oo uur 21.00 uut

TURUN BrazItIbrw.denStudio dolle Vallette 21.00 uur

C — GENUA Costa RicoSchollandStudio Luigi Ferraris 1700 uur

MILAAN Argintloi- W~ j5~~ W. DuitslandComeroun Jo.goulavi V.&LStadia Giuseppe Meazza ~ ~pj~ 21.00 uur 2100 uur

D BOLOGNA Colombia ColombiaVAL- Jo.goeiavlR

Stadia DalrAra 21.00 uur 17.00 uur

VERONA 2. CorunStudio Bentegodi 17.00 uur

E UDINE Uruguay-SpanjeStudio Friuli 17.00 uur

GAGLIARI Eng,IondtarioridStudio Sont Elia 21.00 ~‘i~

F PALERMO Nederland-EgypteStudio dellu Favorita 21 00 uur

Ter verduidelijking vanatzaterdag 23 junk Al staat voor de winnaar van groep A~ B2 voor het OP de tweede plaats geéindlgde land in groep Ben t~3 voor de nummer drie in groep C. Vonde zes tanden die in hun respectieve groepen op de derde plaats eindigen, dringen er vier door tot de laatste zestien.

27 28 29 30 1 2 3 4Stadion/Plaats woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag maandag dinsdag woensdag

50W47-W4820.00 uur

ROMEStudio Olimpico

JUNI JULI

FLORENCEStadia Comunale

46W4 1 -W4221.00 uur

NAPELSStadia San Paolo

45WJB-W4317.00 uur

DBAR1

Studio Nuovo Comunalo

01-1,,

01-

TURIJNStudio delle Valletta

48~7W4421 00 uur

MILAANStudio Giusoppe Meazza

49w45-wse20.00 uur

47W~SW401100uur

20

Page 22: MEOBtiek 2 1990

SPEELPLAN

___ JUNI

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26zaterda. zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag maandag dinsdag

ftai4- 42tajechuulowakije A1C3/D3/03

21.00 uur 21.00 uur

0oluur~h-Ver. Stut.ii21.00 uur

. Argentln~.Roemenië 11ASIC3/D321.00 uur 17.00 uur

Cameroun- 32Sonjetunie A2-C221.00 uur 21.00 uur

erozllië- ëiazHlë- 30Culte Riuu Schollund C1A3,B3/F217.00 uur 21.00 uur 17.00 uur

Zweden- Zweden- 41Schollond Conto Rico F2 0221.00 uur 21.00 our 1700 uur

W. Duitsland- 40Colombia 010211311317.00 uur 21.00 uur

JoegaulaslI. DV.&L F112

17.00 uur 21.00 uur

Relgië. BIiQlb. 43Uruguay Spafli. 01-02

21.00 uur 17.00 uur 1700 uur

2. Korea- 2. KoreaSpanje Uruguay

21.00 uur 17.00 uur

engeland- IngelundNederland Kqypl.21.00 uur 21.00 uur

l.rlond- lerlOndRqyple Nederland

17.00 uur 21.00 uur

Het behaalde aantal punten Is daarbij doorslaggevend, vervolgens hef doelsaldo. Vanaf zaterdag 23juni krijgen alle wedstrijden een nummer. Zo spelen bijvoorbeeld de winnaars van dewedstrijden 41 en 42 op zaterdag 30 juni legen elkaar in Rome. De wtnnaor van dat duel (nummer 46) ontmoet op dlndsdag 3 juii in Napeto de winnaar van wedstrijd 45.

5 6 7 8donderdag vrijdag zaterdag zondag

FINALK

j~ 20.00 uur

~-0I-~~ 3e14e pIa~tt

D 20.00 uur

~

GROEPSINDELING

GROEP A GROEP B GROEP C1 italië 5 Argentinië 19 Brazilië2 Oostenrijk 6 Cameroun 10 Zweden3 Ver. Staten 7 Sovjetunie 1 1 Costa Rica4 Tsjechoslowakije 8 Roemenië 1 2 Schotland

GROEP D GROEP E GROEP F13 W. Duitsland 17 België 21 Engeland14 Joegoslavië 18 Z. Korea 22 Ierland15 V.&E. 19 Uruguay 23 Nederland16 Colombia 20 Spanje 24 Egypte

JULI

Page 23: MEOBtiek 2 1990

BEKENDMAKING MEOB NR. 2/90

onderwerp: Gedelegeerde tekenbevoegdheid binnen bureau Materieelverwerving.

In aansluiting op bekendmaking MEOB nr. 15/88 wordt het volgendebepaald:

1. Alle bestelorders met een bedrag van f. 50.000,= of hr.’~door het hoofd va~n bureau Materiee1verwP~” -

overeenkomsten in andere vormgeldt dat bij hethoaer

3. De tekenbevoegdheid van bij het bureau ~ateriaalvOOrZiefliflg teDen Helder geplaatste personeel is vastgelegd in bekendmakingMEOB nr. 15/88.

4. Het bureau- en plv. hoofd voeren per kwartaal aan ~geplaatste bestelorders tot een omvanclproefgewijze controle uit -

onder punt 2-

10. De bekendmaking MEOB nr. 15/88 wordt hierbij vervallen verklaard.

Oegstgeest, 17 januari 1990

DE DIRECTEUR VAN HET MARINEELEKTRON H PTISCH BEDRIJF

Ir. L.J. ANTONIDES

1.4.].

22

Page 24: MEOBtiek 2 1990

Den Helder heeft de tekeningen ontwikkeld en kwam met een voorstel over detoekomstige indeling van de werkplaatsen. Aan de hand daarvan zijn bestek-tekeningen gemaakt en over de wijzigingen vond overleg met de gebruikersplaats. En wat die “bunkers” betreft:als je erbij haalt wat Den Helder heeftingediend, dan zie je bijna geenverschil. Het geheel wordt dus conformde wensen uitgevoerd. Er zijn de nodige bouwvergaderingen geweest, waar menkon inspreken en op een gegeven momenthoorde je ook positieve geluiden. Jammer dat die niet tot uiting kwamen inde tekst”, aldus lucht John zijn bouwkundige hart.

“Als mensen kritiek hebben moet hetonderbouwd zijn. Daarbij maakt het nietuit of het negatieve of positieve kritiek is. Nu wij te maken hebben met éénkant van het verhaal wil ik diegenenbedanken die zich positief hebbenopgesteld en méde heel dicht bij deverbouwing stonden.. .“ aldus John vander Walle, reagerend op deonderschriften bij een fotoreportage inde vorige editie van MEOBTIEK. Hij isbouwkundige bij het MEOB en als zodanigsinds 1 september 1988 bij het marine-bedrijf in dienst. Stelt zich bescheiden op ten aanzien van wat in het functie- informatie- formulier staat omschreven als “Bedrijfsbouwkundige”.De heer Van der Walle valt organisatorisch onder Algemene Zaken en zijnfunctie is ééninans. De verbouwing diebij het MEOB Den Helder plaatsvindtheeft hij in het kader van het Zeifbeheer helemaal voorbereid. Het éérste,grote project.

“Als je ziet wat er allemaal aan voorafgegaan is dan begrijp ik niet dat zehet in de tekst over bunkers hebben inplaats van over kantoren. En dieopmerking over een “gapende wond”, daarwaar het gaat over de plaatsing van eendeur van 33 vierkante meter oppervlaktedie in de plaats is gekomen van eentjevan 15 vierkante meter, vind ik ook eenbeetje vreemd. Als er staat dat stormen regen Vrij spel hadden .... Ja,het weer kun je helaas niet plannen alser veel gebroken moet worden. Overigenslijkt het me dat men veel te voortvarend te werk is gegaan door zelf hetgat af te sluiten. Afgesproken was datde aannemer dit zou doen Het MEOB

Rotterdam

De heer Van der Walle is een geboren engetogen Rotterdammer. Zijn echtgenotekomt uit Heeze en samen hebben zij tweedochters. Rotterdam heeft plaats gemaakt voor Alphen aan den Rijn. “Eenfijne plaats waar ik mij uitstekendthuisvoel”. Geen heimwee naar de stadaan de Maas? “Nee hoor, je kunt alsAlphenaar letterlijk alle kanten uit”.De diensttijd werd doorgebracht bij deKoninklijke Landmacht en daarna gingJohn van de ene op de andere dag overnaar de Marine als burgerambtenaar.Zeven jaar deed hij zijn best bij deafdeling Gebouwen en Terreinen DMXM aande Van der Burchiaan in Den Haag. Alstekenaar, projectmedewerker en o.a.voorbereider van het gebouwen/terreinen-werk. En al heeft de Marine de nodige schepen, er is ook sprake vanonroerend goed. De heer Van der Wallemocht het vastleggen. “In het kadervan het Zelfbeheer kreeg ik de kans omnaar het MEOB te komen en ik heb ditgaarne aanvaard. Je hebt hier boeiendwerk en je mag kleine projecten zélfvoorbereiden, tot een totaalbedrag vanrond 100.000 gulden. De verbouwing inDen Helder is daar een mooi voorbeeldvan”. Of hij méér voorbeelden kan noemen?“Nou, zo ben ik, vanaf mijn komst hier,bezig met de infrastructuur. Hetlaatste wat er aan bod is, is de plaatsing van een fietsenstalling op deplaats waar gebouw Coulomb haaks opgebouw AB staat, in de hoek van hetgrote parkeerterrein. De afmetingenvan de stalling bedragen 8 bij 15 meteren er kunnen 123 fietsen en 22 brom-

Jobn v.d. Walle: bouwkundige te Oegstgeest

0

23

Page 25: MEOBtiek 2 1990

fietsen in. Verder wordt er een douche-ruimte ontwikkeld in de gebouwen Pascalen Huygens, bestemd voor sportievefietsers die op de racefiets arriverenen zich willen ontdoen van de gevolgenvan transpiratie. Dit laatste is eenleuk staaltje van secundaire arbeidsvoorwaarden.

Een mooi karwei

John heeft ook te maken gehad met bouwkundige aanpassingen die noodzakelijkwaren voor de plaatsing van een meet-kooi in gebouw Ohm. “Bij het MBK hebben wij aan de hoofdpoort de plaatsingvan een éénpersoons porta-cabin verzorgd. De stelcon-plaat, waar deze opstaat, hadden wij toevallig over.Je moet altijd éérst kijken naar demiddelen die je eventueel zelf aanboord hebt”. Er zijn zo nôg een heleboel grote, kleine werken te noemen.“Een mooi karwei was het verplaatsenvan het Wassenaarse monument, dat thansvoor gebouw Huygens prijkt. Dat weegtmaar liefst 6½ ton. Een vrouwelijkekraanmachinist van de firma Hoevelakenheeft het perfect op zijn plaats neergezet”. Zeg niet dat een bouwkundigebij het MEOB niets te doen heeft.Integendeel, het is een druk bestaan.De heer Van der Walle durft en kan deuitdaging aan.

werk met alleen maar toepassing vankoper en messing. Het gebouwtje isgefundeerd op staal”. Even een vragende blik, maar John legt het uit:“Funderen op staal houdt in dat je eenfundament legt zonder heiwerk. Daartoehebben wij grondverbetering toegepast:60 centimeter dik en om de 20 centimeter mechanisch verdicht. Bij eenijzervrije ruimte speelt de ijzerhoudendheid van eventuele kabels in degrond ook een rol. Tevens is met eenhandsondeerapparaat de maximale grond-druk gemeten.Van de lokatie is een degaussingrapport gemaakt. Voor insiders: de jaarlijkse verandering van het magnetischenoorden is 8 minuten oostelijk. Innovember 1989 was de correctie op hetmagnetische noorden 1 graad en 28 minuten rechtsom. Invloeden van buitenafzoals de nabijheid van stalen kastenin een ander gebouw of het passeren vaneen tractor merk je ogenblikkelijk opdeze meetbaan. . . .“.

IJzervrije ruimte

ifrii

Toekoms t

Vlak bij de timmermanswerkplaats op hetOegstgeester bedrijfsterrein is eenzgn. “ijzervrije ruimte” gebouwd en deheer Van Walle heeft dit project geheelvoorbereid. “Echt ouderwets, degelijk

Later dit jaar wordt de eerste paalgeslagen voor een nieuwe oppervlaktebehandelingswerkplaats. “In de huidigewerkplaats hebben wij de hand gehad inhet aanbrengen van een zwenkkraan bovenhet zgn. “verf-afstripverfbad”.Tegelijk met die eerste paal is men vanplan om gebouw AB officieel te herope

24

Page 26: MEOBtiek 2 1990

nen en een naam te geven. In gebouw C,waarin tot voor kort de expeditie vanhet MEOB gevestigd was, vindt een aanpassing plaats die het mogelijk maaktom daar tijdelijk de verfspuiterijonder te brengen. Dit laatste vindtplaats onder supervisie van de DienstGebouwen Werken en Terreinen (DGW&T)”,aldus de heer Van der Walle.

En zo verandert, mede dank zij zijnbouwkundige kwaliteiten, het aanschijnvan het MEOB Oegstgeest en Den Helder.

“Het zit wel goed”, zo constateer ik.De heer Van der Walle is een man meteen goedgevulde orderportefeuille waarhij als “eenling” een beste kluif aanheeft.Tijdens ons korte gesprek, in zijn tékrappe kantoor, is mij duidelijk geworden dat hij voor de uitdaging die ervan uitgaat niet opzij gaat. Veelbelovend dus.

A.K.

Alcoholverbod voor gevaarlijke situaties op het werkMinister De Vries van Sociale Zaken enWerkgelegenheid staat in beginsel positief tegenover een verbod op hetdrinken van alcohol in gevaarlijke situaties op het werk. Dit heeft de minister meegedeeld naar aanleiding vaneen onderzoek dat het NederlandsInstituut voor Praeventieve Gezondheidszorg(NIPG)/TNO in opdracht vanhet ministerie heeft verricht naaralcoholgebruik op het werk. De bewindsman heeft een rapport met deonderzoeksresultaten, getiteld “Achtergronden van het alcoholgebruik onderde Nederlandse beroepsbevolking”, toegezonden aan de Eerste en Tweede Kamer.

In 1988 werd een onderzoek van het NIPGgepubliceerd over de vraag in welkemate alcoholgebruik onder de Nederlandse beroepsbevolking vôörkomt. Inhet huidige onderzoek, dat daarop eenvervolg is, staat de vraag centraalwelke factoren op het werk de omvangvan het alcoholgebruik beïnvloeden.

De ondezoekers constateren dat alcoholgebruik op het werk vaker voorkomt wanneer het klimaat daarvoor gunstig is,.Dit is het geval wanneer alcohol op hetwerk voorhanden is, er vaak gelegenheden zijn (recepties, verjaardagen)waarbij gedronken wordt en de houdingvan collega’s en leidinggevenden tegenover alcoholgebruik tolerant is.

Tijdens overwerk en lange werkwekenwordt doorgaans meer gedronken dan gedurende normale werktijden.

In het algemeen blijkt dat regelmatigalcoholgebruik op het werk vaker voorkomt in situaties waarin voornamelijkmannen werken, dan in situaties waarin

voornamelijk vrouwen werken. Wanneermannen risico’s in het werk ervaren ener ontbreken naar hun zeggen specifiekeregels voor deze risico’s, dan drinkenzij meer alcohol op het werk danandere mannen.Uit het rapport blijkt dat vrouwen indergelijke situaties juist geneigd zijnhet alcoholgebruik beperkt te houden.Vrouwen gebruiken vaak wel meer alcohol(ook privé) als zij ontevreden zijnover leidinggevenden, over de organisatie van het werk of over de (geestelijke) belasting van het werk.

De onderzoekers merken op dat werkgevers en werknemers op de eerste plaatszelf verantwoordelijk zijn voor dehouding ten opzichte van alcoholgebruikin bedrijven. Zij dienen naar hun mening te zorgen voor een goed beleid opdit gebied in de onderneming. De overheid zou volgens de onderzoekers weleen alcoholverbod kunnen overwegen voorarbeidssituaties waarin werknemers risico’s ervaren.

Minister De Vries zal de in het onderzoek gesignaleerde factoren die alcoholgebruik op het werk bevorderen onderde aandacht brengen van de Stichtingvan de Arbeid. Dit om van de Stichtingsuggesties te krijgen voor de manierwaarop sociale partners alcoholproblemen in de bedrijven zelf kunnen aanpakken. Tevens staat hij positief tegenover de suggestie van de onderzoekersmet betrekking tot een alcoholverbod ingevaarlijke arbeidssituaties. Hij zalde Stichting verzoeken dit element inhaar advies te betrekken.

In samenwerking met het ministerie vanWelzijn, Volksgezondheid en Cultuur en

25

Page 27: MEOBtiek 2 1990

de Koninklijke Algemene VerenigingVolksbond tegen Drankmisbruik, zal hetministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bovendien bedrij fscampagnesover alcohol op het werk gaan stimuleren. In het kader van deze samenwerking heeft minister De Vries eenfinanciële bijdrage toegezegd vooronder meer een campagne in de zeehavens.

Ook zal het ministerie een publikatie-of voorlichtingsbiad over alcoholgebruik op het werk uitgeven, bestemdvoor bedrijfstakken als de zeehavens.

BVA

50 jaar geleden: IJsselmeer! lottiel je in actie“Wordt nog eens in later dagen,‘t Rood wit, blauw ten krijg ontplooid.Stervend zullen wij haar schragen,Maar die vlag verlaten nooit”.

Een halve eeuw geleden was het gedaanmet onze neutraliteit toen in de vroegeochtend van de 10e mei 1940 de Duitsersons land verraderlijk overvielen.Duitse Junckers vlogen laag overOegstgeest en eenmaal boven het vliegveld Valkenburg sprongen er talrijkezwaarbewapende parachutisten uit. Watzich dâ~r toen verder afspeelde is eengeschiedenis apart. Maar nôg vindt menin de gemeente Valkenburg de sporen vanhet krijgsrumoer. Zoals in de muren vanoude woningen de met cement dichtgesmeerde kogelgaten

Gedurende de meidagen van 1940 was deKoninklijke Marine op haar post. Menbeschikte over een IJsselmeerflottieljedat bestond uit een drietal kanonneerboten, namelijk de “Hefring” (bouwjaar1879), de “Friso” (bouwjaar 1910) en de“Z3” (bouwjaar 1917). Verder telde hetflottielje nog een achttal bewapendemotorboten. En dat was het dan

Op de 10e mei trokken de Duitsers inrecordtempo door de noordelijke provincies en ze waren van plan al evensnel over de Afsluitdijk naarNoord-Holland door te stoten. MaarKornwerderzand bleek een onneembarevesting. Honderden Duitsers verlorendaar het leven. De vijand beraamdedaarop plannen om via het IJsselmeerover te steken naar Noord-Holland. Tijdvoor het flottielje om uiterst waakzaamte zijn. Het werd nog versterkt met dekanonneerboot “Brinio”, een zusterschip van de “Friso”, en verder stoom-den nog twee moderne mij nenvegers viade sluizen het IJsselmeer op, te wetende “Abraham van der Hulst” en de “Pie

ter Florisz”.

Een versterkt flottielje met een behoorlijk potentieel aan vuurkracht maargeen steun via de lucht. Met als enigeontsnappingsmogelijkheid de sluizen bijDen Oever en de Oranjesluizen bijIjmuiden.Strategisch gezien “als een rat in deval”. Maar z6 dachten de dapperebemanningsleden van deze schepen erniet over. Ze verhinderden de Duitsershun plannen uit te voeren. De “Friso”voer naar Staveren en bracht daar deveerboot tot zinken. De Duitsers dirigeerden bommenwerpers naar dit schipdat op de middag van de eerste Pinksterdag werd aangevallen. Er vielendrie doden te betreuren en aangezien de“Friso” niet meer te redden was, werdhet door de “Pieter Florisz” tot zinkengebracht. De plaats van de “Friso” werddaarop ingenomen door de “Brinio”.

Door snel manoeuvreren wist dit aan eenvolgend bombardement te ontkomen. Degaten die het schip daarbij in de huidhad opgelopen werden in Enkhuizen metcement en.. . . spek gedicht.

Kanonneerboot “Z3” kwam intussen op hetIJsselmeer een sleper met een drijvendbok tegen. Die was door verraders gestolen en onderweg naar Kampen datinmiddels door de Duitsers was bezet.Bok en sleper verdwenen op vakkundigewijze naar de bodem van het meer. Dankzij het optreden van de “Z3” kondenvoorts vele Urker botters een goedheenkomen zoeken alvorens de haven vanUrk werd geblokkeerd.

Vanaf de 12e mei 1940 was het hoofdkwartier van het IJsselmeerflottieljegestationeerd te Enkhuizen. Schout bijNacht De Vreede voerde daar het commando. Het optreden van het flottielje

26

Page 28: MEOBtiek 2 1990

De “Brinio”, “Z3”, “Abraham van derHulst”, “Pieter Florisz” en “Hefring”werden in verband met de capitulatieallen tot zinken gebracht. Tijdens deoologsjaren werden alle schepen, inclusief de “Friso”, gelicht.De “Abraham van der Hulst” en de “Pieter Florisz” verkeerden jammer genoegin een dusdanige staat dat ze door deDuitsers konden worden opgeknapt envaargereed gemaakt. Ze deden daarnadienst als mijnenvegers voor deKriegs-marine, herkenbaar aan de nuxnmers M55l en M552. Na de oorlog werdenbeide schepen in Duitsland aangetroffenen kwamen ze onder hun oorspronkelijkenaam weer in gebruik bij de KoninklijkeMarine.

(Bron: “Zij vochten op(Bezemer) en “De schepen(A.J. Vermeulen)).

Zelfseenoude fietsheeftkwaliteitmitsmengeen normenstelt...

Zomaareen

rondleidingNu nog ver weg, maar het jaar 2020wordt ooit een feit. Wat dan aan deorde is daar kunnen we alleen maar naarraden. Of we dan nog op een leefbareplaneet rondlopen of dat we onder glazen koepels moeten blijven om niet teverschroeien, is koffiedik kijken. Hoehet MEOB er dan bij ligt? Hier volgteen voorstelling (iedere gelijkenismet bestaande situaties berust op zuiver toevalligheid!):

18 mei 2020, Een zonnige dag, voor hethek van het MEOB-terrein aan de Haarlenmierstraatweg in Oegstgeest staat eengroep mensen geduldig te wachten. Aande andere kant van het hek komt een manaanlopen. De man haalt een soort magneetkaart door een apparaat waardoorhet hek open gaat en de groep mensennaar binnen kan. De man van het MEOB,hij ziet er uit als iemand van 50 jaardoch is ver in de zeventig en de enigenog overgebleven medewerker. Na hetjaar 2000 is de mens door de uitvindingvan de multivitaalpil niet ouder meergeworden. Door geboorteregeling kon demensheid nog maar net van de onderganggered worden. Hypermoderne techniekenhebben er voor gezorgd dat niemand eigenlijk nog hoeft te werken. Sommigemensen zijn er echter zo aan verknochtdat er uitzonderingen zijn gemaakt. De

A.K. MEOB-er verstrekt aan iedere bezoekereen magneetkaart die op de kleding bevestigd wordt. De schorre stem van deman, hij is het praten niet meer zogewend doordat hij nog maar alleen isop het MEOB, zegt dat ze deze kaartniet af mogen doen omdat ze nu elektronisch in de gaten worden gehouden doorde MARID-computer. De rondleiding begint bij het voormalige MBK-gebouw:

‘Dames en heren, in dit gebouw wasvroeger het MBK gevestigd. In de vorigeeeuw zorgde dit korps er voor dat eenslagboom open en dicht ging en dat eenieder de sleutel van zijn of haar kantoor kreeg. Rond 1995 kreeg men passloten op de deuren die door middel vanmagneetkaarten bediend konden worden.

heeft de opmars van de Duitsers aanzienlijk vertraagd. Daardoor kon deregering in het westen van het land nogeen groot aantal belangrijke maatregelen treffen.

Zoals alle marineschepen uit die periode hebben ze op indrukwekkende wijzegeschiedenis geschreven vanwege degrote inzet van diegenen die ze bevarenhebben. Over het lot van de acht motor-boten die op het IJsselmeer opereerdenis ons helaas minder bekend. Wellichtdat een lezer van dit blad ons naderkan informeren.

10 mei 1940. 50 Jaar geleden. Voor iedereen die het bewust heeft meegemaaktgeen halve eeuw maar als “de dag vangisteren”. Omdat de grote wapenfeitennog immer veel publiciteit krijgen leekhet goed om even het “IJsselmeerflottielje” aan de vergetelheid te ontrukken.

zeven zeeën”van de KM”.

Kwaliteit

27

Page 29: MEOBtiek 2 1990

Deuren van gebouwen konden toen ookcentraal vergrendeld en geopend worden,heel wat gemakkelijker dan het gerommelmet honderden sleutels. Het nu doorcomputergestuurde camera’s bewaakteterrein werd toen door het MBK in degaten gehouden’.De lopende band gaat langs het gebouwwaar vroeger een instrumentmakerij gevestigd was. ‘Hier ziet u de eersteCNC-machines staan waarvoor uren programmeerwerk nodig waren om een werkstuk voor elkaar te krijgen. Toen rond2000 de Model-Image-Press (MIP) zijnintrede deed, stonden de CNC-machinesbinnen een jaar in de mottenballen’.

De lopende band brengt hen naar gebouwOhm waar vroeger het Kalibratiecentrumwas. ‘Hier werden de meetinstrumentenvan schepen en instellingen naar toegezonden om gerepareerd en gekalibreerdte worden. De metingen werden veelalnog met de hand uitgevoerd en het automatiseren hiervan heeft erg lang geduurd. Tegenwoordig wordt bij het afmeren van het schip alles aangesloten opde centrale defensie computer van hetMarine Hoofdkwartier in Harderwijk, dehuidige Marinehaven. Door het wegspoelen van bijna geheel Noord-Holland,tijdens de februari-storm van 2002, wasdit de meest ideale lokatie om een marinehaven aan te leggen. De schepen vande in 2005 gemoderniseerde Karel Doormanklasse konden daar prima afmeren.

Door kalibratie ter plaatse via de computer was het kalibratiecentrum in éénklap overbodig. Overige instanties konden daar namelijk via modemverbindingenook gebruik van maken. Hier in de gangstaat een antieke koffie-automaat. Dezewerkte nog met geld, later kon men meteen persoonlijke magneetkaart koffietappen. De verrekening vond achterafvia het salaris plaats. In 1990 had menhet idee om via automaten de mensen afte remmen; gedwongen ontslagen zoudenhiermee voorkomen moeten worden. Koffie, het toenmalige volksdrankje waarmenig ambtenaar aan verslaafd was,bleek beter af te remmen dan salaris-verlagingen. Het radikaal toepassen vaneen ander koffiemerk dan men gewoonwas, zou zo doeltreffend geweest moetenzijn dat gedwongen ontslagen inderdaadniet meer nodig waren. Helaas, ookhieraan raakte men gewend en later,toen water multivitaal gefilterd werd(vervuiling van het water maakte ditnoodzakelijk), werd koffie zelfs geheel overbodig’.

De lopende band heeft hen intussen naargebouw Huygens gebracht. ‘Dit gebouw,dat eind negentiger jaren bol stond vanoptische hoogstandjes, is door de toepassing van moderne technieken in eenmuseum omgetoverd. Het visueel aftastenvan de horizon is overgenomen door computergestuurde warmtebeeldcamera’ s waarde mens niet meer aan te pas komt. HetTele-Image-System (TIS) maakte de toepassing van lenzen geheel overbodig. Indeze glasslijperij werden de lenzenzeer vakkundig met de hand gemaakt’.

‘Hier zijn we aangekomen in gebouw Pascal (lekker snel zo’n lopende band).Dit gebouw werd vroeger bemand doortekenaars en administrateurs. Computershebben al het werk overgenomen en demensen ook hier overbodig gemaakt. Hierziet u trouwens een antieke telefooncentrale, let u vooral op de arbeidsiïitensieve handbediening van het apparaat. De telefoon was in die tijd hétcommunicatiemiddel. Later kwam hiervoorde Voice -Operated-Vision-Phone (VOVP)in de plaats’. ‘In gebouw Coulomb staatnog een, voor de begrippen van de negentiger jaren, moderne printtester.Deze heeft nog vrij lang stand gehoudendoor hardnekkig vasthouden aan hetprincipe van de inmiddels niet meerbestaande printtechniek. De opto-elektronica zorgde voor een complete verschuiving van technieken op het MEOB.Als laatste gebouw laat ik u het magazijn zien. Het volledig door robotsbediende ETMAG is al in vijf jaar nietmeer door een mens betreden. Daar aande balie heeft nog heel kort iemandvoor de klantenservice gewerkt, laterwas dit niet meer nodig’.

‘We zijn aan het einde van de rondleiding gekomen. Ik hoop dat jullie er watvan hebben opgestoken. Wilt u de magneetkaarten in die bak deponeren? Danku en tot ziens’!

Wil van Elk

28

Page 30: MEOBtiek 2 1990

COMPUTER-nieuws

Uit de krant

Er verschijnen diverse computerkrantenop de markt. Hier staan soms aardigeartikelen in en sommige hebben aandachtvragende koppen, zoals ‘IBMverscheept 486 kaarten, een raar‘aantal’ vindt u ook niet?! Of ‘Standaard voor printer’, Ha!, eindelijkzijn we van al die verschillende printers af. Nee hoor, het blijkt zo’n dingte zijn waar je een printer op moetzetten! Of ‘WILLEM II verkoopt dochter’, iets pikants uit cle geschiedenis-boeken?, nee, Cosmos Computer Servicesis verkocht aan het management! Terwijl op de ene pagina de vraag gesteldwordt of 13 april 1990 als nationalevirusdag uitgeroepen moet worden, staatop een andere de volgende advertentie:‘Zolang er dit nog (een potlood) op uwbureau ligt valt er heel wat te verbeteren aan uw kantoorautomatisering.’Een levensgroot potlood illustreert hetgeheel. Er wordt alleen niet verteldwaar je dan nog op kunt bijten en watje dan nog achter je oor moet steken!

Het wordt u allemaal duidelijk als deharde return van WF zichtbaar is alsb.v. ASCII waarde 27 (in te stellenvia het installatiemenu, op te roepenvanuit DOS door WP/S in te toetsen,keuze 3 ‘Specificeer schermgrootte engeluidssignalen’), in dat geval verschijnt er steeds een pijltje (naarlinks gericht) als u op <ENTER> drukt,bij iedere harde return dus.

Om de dBASE problemen te voorkomen kuntu beter na de dBASE prompt intoetsen:MODIFY COMMAND 1 (of een andere letter,de 1 zit toevallig dicht bij de <ENTER>toets!), WF wordt opgestart en zoektnaar l.prg. Uiteraard volgt een fout-melding omdat het bestand niet bestaat.Start WP bij u altijd op met de kant-lijnen 0 en 79 dan kunt u direct het tebewerken bestand oproepen met CTRL-F5optie 2, anders dient u eerst de kant-lijnen in te stellen op 0 en 79. Nabewerking van het bestand, bewaren middels CTRL-F5 optie 1, afsluiten met F7;een keer N (bewaren?: nee) en een keerJ (afsluiten?: ja) antwoorden en u bentweer terug in dBASE!.

dBASE-III+ een verhouding met WFdBASE heeft een tekstverwerker die bestgoed werkt, maar er zitten beperkingenaan die vooral opvallen bij lange programma’s. Een programma kan echter metiedere tekstverwerker aangemaakt wordenals dat maar in ASCII formaat is. Wilje WP daarvoor gebruiken dan kan datzonder meer, mits je een paar regels inacht neemt. Oproepen van ASCII bestanden dient bij WF te gebeuren middels‘Tekst in/uit’, door de toetscombinatieCTRL-F5 in te toetsen (F5 optie 5 kanook). Om er voor te zorgen dat dBASE WFals tekstverwerker oproept, dient u inCONFIG.DB op te nemen: tedit WP. Doorna de dBASE-prompt in te toetsen: NODIFY COMMAND naam (voor naam kan iedereprogrammanaam gekozen worden), wordthet bestand ‘naam.prg’ door WP vanschijf gelezen zoals u zou doen middelsF5 optie 1. Om het programma voordBASE bruikbaar te houden dient hetbewaard te worden als ASCII bestandmiddels CTRL-F5 optie 1. Door nu maarvaak genoeg te bewaren via CTRL-F5 enop te roepen via dBASE (F5 optie 1),komen er steeds meer spaties voor deharde returns te staan en komt er aanhet einde van het programma steeds weereen CTRL-Z (EOF teken) bij.

De makro ALT-K die in de vorige MEOBTIEK genoemd is kunt u voor dBASE ookgebruiken!

Opvallend nieuwsFC-Privé gaat niet door. Wegens gebrekaan mankracht moet een tweede FC-Privéproject uitblijven. Als alternatief kanbij de Compu-Shop op MVKV (via OS&O)een computer aangeschaft worden, uiteraard tegen contante betaling. De aangeboden XT86 en XT286 blijken tochduurder uit te komen dan verwacht. Debeloofde korting van 38% blijkt maar20% te zijn.Er zijn op het bedrijf vele medewerkersdie een DM100 printer van Olivetti ingebruik hebben, getuige de reacties ophet inktlint-probleem. De afdrukkwaliteit zou matig zijn en omleggen van hetlint in de cassette zou de oplossingzijn. Velen die het lint om het inktreservoir (lees sponsje) heen gelegd hebben zagen verbetering. Toch dienen erkanttekeningen geplaatst te worden.Staat de printer een tijdje stil danzuigt het lintgedeelte dat om hetsponsje ligt de inkt op en raakt verzadigd. Hierdoor onstaat een vlekkerigeoutput.

Wil van Elk

29

Page 31: MEOBtiek 2 1990

Groep 39

Groep 39 van het dienstjaar 1989 “Trai~ning management—vaardigheiden” brachtonlangs een bezoek aan het MEOB Oegst—geest.Dit gebeurde in het kader van uitwisseling van ervaringen alsmede degelegenheid ook eens een anderbedrijf te bekijken. In jargon wordthet bezoek een “terugkomdag” genoemd.

Tweede van links overigens eenblijver in de persoon van HBEB, de heerR. Kornman. In de “midvoor herkennenoverigens MEOB—ers, die wat langer aande Haarlemmerstraatweg het dagelijks brood verdienen, de heer SchotGroep 39 bestaat uit defensie-ambtena?”~M..die werkzaam zijn bij de diversediverse krij gsmachtonderdelen.A .K.

~Ruba, Ruba”Neen, “Ruba Ruba” is geen strijdkreetmaar een koffiemerk dat door onze oud-collega uitvoerig wordt aangeprezen alshet wakker-houdende extract dat jebeslist gedronken moet hebben.Wij troffen onze Vutter Van der Burgaan, met de brede smile van een “eyecatcher” de advertentie bepalend. Hij

vertoont warempel enige gelijkenis metde BBC-presentator Clive James...Sinds wij van de reclame hebben kennisgenomen vragen wij ons af welk merkkoffie er thans in de automaten op onsbedrijf aanwezig is. “Ruba, ruba”.Je wordt er straks nog Speedy Gonzalesvan als je niet uitkijkt.

A.K.

30

Page 32: MEOBtiek 2 1990

Met puntenverlies:

Mevr. P.M. van Duyvenbode f 25,--Dhr. H.L. Cohen f 15,--

Zonder puntenverlies:

Dhr. C.L. Moraal

Punten:

ter hoogtevanschaal 6bleekhetmaximumonbereikbaar

05 Mevr. M.C.J. Jansen05 Dhr. G. van der Laan ONNI05 Dhr. J. Brouwers TK08 Dhr. T. Borremans08 Mevr. P. Grootjans-Martens08 Dhr. J.J.J. Mullers LOG08 Dhr. J.W. Ruben OKLA09 Dhr. J. Jongeleen TI 109 Dhr. J.W. van Laarhoven09 Mevr. J.M. Ruben-van Noord13 Mevr. J. Varkevisser-Kuyt14 Mevr. L. Schipper-van Duyn16 Dhr. C. de Graaf16 Dhr. D.R. van der Neut16 Dhr. D. van Schooneveld17 Dhr. A. Bal17 Dhr. F.L. Wiesenfeld19 Mevr. C. Naafs-de Boer ETM

20 Dhr. C. Haasnoot23 Mevr. J. Kühn-Grootjans25 Dhr. J.W. de Groot25 Dhr. G. Wesselius27 Dhr. C. de Vries27 Dhr. P. van der Burg27 Dhr. K. Varkevisser28 Dhr. P. Guyt30 Dhr. C.L. Moraal30 Mevr. M. van Voorene

Weymar34 Dhr. J.W. Beij36 Mevr. C. van Duren

Puzzels inleveren voor 28 mei 1990.Bij: J. van der Zalmafd. ONNI, tel 2207

Oplossing vorige puzzel

Alvele jarenwashijschaal 17maar

TKE

CONONNIPZTKEBIB

TKEMEOB/H

31

Page 33: MEOBtiek 2 1990

r .:::::~ _E:

~•—:~F~ i :I[~~rF~nzH._._ :

1. 2340 —- 2160;2. Fr. t j~i~q. —— 3(:)0c) -—

C•3. l\ll t iciw. —— 81~7 —— Eerw. vader t c:’t/t1et~ (.]nt:’. vc:c~ -.:.‘r c.lMc’t ‘:~( s’:: h i p

4. En ctercjel ).j~:: ~ 1 den 1 ez~:r ..inc:k~ri.c:t’:: ‘t ( f1. 1 i) ~

S t’1~ i. ~ naar~i — ~yII(DI ‘III — <~[it 1h i1•i. ii’..,l 1)! 1. *~ t t IhJ

E~. 8ucJu —— Laçjer ‘::‘nderwij ‘~t..t~rier Okset tj t.trvveter ~‘, .1. R’~T 17. :2110 Ondern.raad — Man.dier;9. 3400 l~j i~’~’~’~ d -— 3650 —- NLuiI~ey

3. 230u — T€. 1 wo’:’r d — Ont kc,nn i n~ C Enrj : Ed i t 1. Sec: r (ner a~r 1:Iu. Ansberd~:~riispe~i t — Vi:n::htiçj St ee Een t~ri an.:Ier G.~I ‘:‘. r

Orde v~an den II. Et€~nedi:tus;t Ni ‘_‘t.. — H ‘t~rIir1jl cit,d~’...htt — .3~ t T cj’ 1 cl — F.~ t i t

1 :. . Ge loo f — Mi.~anst and — Ons i r.~ i ens -— Far ad :1 js —- 7335;13. 7550 -- Overcjeb t even stuk -- Di er14. 780(:) — 1330 —- Spt ingstof;15. 6200 — Achti ncj — Kaai

F~ 1 T C Ç~ ~R ~•

1. 7570 — 6900;2~ 3130 — 6710 —- 91.24 — Grc»:’twi nkE’ 1 bec:Ir ij f

3. ~9440 — P’:’r t . IÏIUfl — 4030 ii~’€~d er4. 3760 — 13’:’de zij lof — 1135 —- 6..~wi’:.ht ‘-

5. Race Nieuw — Fr. idw. -- Zuiver gewicht - Lcc’L;6. Tijd 7075 —. Structuur van het 1 :i.chaani Olie (Eng)

Adriiral iteit;7. 5520 — 4726—Openbaar E:~iJbeI S institcuti8. 54~,3 — Achterrtiddaçj — Fari. lid -- 711(_’ -

Spec j ~ 1 €. cii enst —- St c’’::’t — 5670 - Vi::edse - lii t v10. M~. —- 30(:)3 —- Ver Nat i es -~ Wi nst1:1.. L.urien ii.10 —— Gevoel van behc:’efte I)erL~ .jcl:iij:;’.icV~

12. Ec.r.S’::hierei 1 and 3~5 .~

13. 5630 — 3340 — Schraal -— Gr’:::’ent;e 1’... .i.i..h~ Ln~i;14, De ciudere —— 1398 Stccm~;’::hip - F~ jl:~et ~ cji.i.u R:..’’.~I ~~nl;15. 9307 —. 80(30 -~ 9696;

h~z~

32

Page 34: MEOBtiek 2 1990

P. de HeerP.M. BoetekeesA.J.M. van VelzenTh.A. SchramaJ.M.F. OudendorpL.D. SzaboL.H. KroeseJ.A.M. VernooijR. WanschersP. HarteveltP. BorgoR.G. ZoutenbierF.E. de StoppelaarR. PlugG. van KoolwijkF.P. BoutenA.K. ElzingaF. PietersmaW.J. van de SandtH.C. SlikkerA. de VriesL.A.M. CouniansR.E.D. SchulA.J. SteenvoordeM. de BestE.J. KossenB.C. van der Valk-Rusman

Onts lag

PZ’erstoestel:2241

Secre tarie/HOTSEBedr. BureauONZO08WInstrumentmakerijOpt. metingenSonarBedr. BureauExpeditieONZOGroot OptiekONZOKlein OptiekKlein OptiekBuitendienst/HBui tendiens t/HBuitendienst/HBuitendienst/HBuitendienst/HBuitendienst/HStaf vlootBedr. BureauBuitendienst/HONZOGroot OptiekSonar

08-11-8901-12-8901-12-8901-12-8901-12-8901-12-8901-12-8901-12-8921-12-8901-01-9001-01-9001-01-9001-01-9001-01-9001-01-9001-01-9001-01-9001-01-9001-01-9001-01-9001-01-9015-01-9001-02-9001-03-9001-03-9001-03-9001-03-90

J. Varkevisser-MeijvogelC.J. HouwelingC. de GraafM.M. KuiperW.M. Duynèam-KustersCh. WijlingG. KraayW. KwastN.S.H. VeneniaL.A. WijsheijerY.C. VisserA.R. RitsmaM. VreugdehilJ. WijnekusG. SiraJ.T. de VosP. BorgoH.J. Haasnoot

Huishoudelijke dienstHuishoudelijke dienstBibliotheekKeuringenSecretarieBedr. BureauInstrunientmakerijProd. bedrijf/HOTSEInstrunientmakerijStaf MLDBuitendienst/HMagazijnRek. PrintsPersoneelszakenBuitendienstONZOOKMP

01-12-8915-12-8901-01-9001-01-9001-01-9001-01-9001-01-9001-01-9001-01-9005-01-9015-01-9001-02-9001-02-9001-02-9001-02-9001-02-9026-02-9001-03-90

Indiensttredingen

33

Page 35: MEOBtiek 2 1990

W. van de Biggelaar ONNI 01-03-90R.T. van der Laan HBEB 01-03-90J. Brouwers Tekensectie/Instali. 1 01-03-90T. van Duyn ELM 01-03-90A.J.P. Snel Administratie/H 20-03-90

Interne overplaatsingen

R.N. de Vroome van : Buitendienst/Onaar: Bedrijfs Bureau/H 01-01-89

L. Driessen van : Buitendienst/0naar: Bedrijfs Bureau/H 01-01-89

G.M. Peeters van : Keuringsdienstnaar: Magazijn 01-09-89

A. van Egmond van : ONNInaar: 2e Techn. ONZO 01-12-89

B. Meijn van : TA/plv Chefnaar: Chef Groot Optiek 01-01-90

J.P.M. van der Laak van : Sonarnaar: Diagnostiek 01-01-90

C.J. Knetsch van : Keuringsdienstnaar: Subsectie Radar/Rek. 01-02-90

G. van Leuveren van : OTT Techn.naar: OFT/OTT Techn. SMLD 15-02-90

W. Haazebroek van : Hfd. sectie nav/comm.naar: Hfd. afd. Kwal.zorg 01-03-90

C.J.C. de Weerd van : Hfd. afd. Kwal.zorgnaar: Hfd. afd. Alg.Zaken 01-03-90

J.L. Zwanenberg van : Logistieknaar: Hfd.techn. Keurings- 01-03-90

dienstG. van Muijen van : Subsectie Radar/Rek.

naar: Voorr.beheersgroep II 01-03-90W.G. Douwes van : Reproduktie

naar: Tekeningenbeheer 01-03-90

Bevorderingen

J. Wagemaker van : schaal 9 01-01-88naar: schaal 10

K. Keller van : schaal 6 01-11-88naar: schaal 7

R.N. de Vroome van : schaal 5naar: schaal 6 01-01-89

L. Driessen van : schaal 5naar: schaal 6 01-01-89

M.J. de Haar-Schaap van : schaal 3naar: schaal 4 01-01-89

M. Bleij schaal 4 01-07-89R. Hofmans van : schaal 3

naar: schaal 4 01-07-89A.D. de Neeling van : schaal 3

naar: schaal 4 01-07-89II. Haverkotte van : schaal 7

naar: schaal 8 01-10-89A.J.M. Kraminer van : schaal 8

naar: schaal 9 06-11-89B. Meijn van : schaal 7

naar: schaal 8 01-01-90N. van Staden van : schaal 5

naar: schaal 6 01-01-90D.J. van Reek van : schaal 5

naar: schaal 6 01-01-9034

Page 36: MEOBtiek 2 1990

P.J. Laurier

S.W. Zitter

L. TerlouwR.E.D. Schul

M.J.P. KennisG. van MuijenW.G. DouwesE. Spek

vannaar:vannaar:vannaar:

schaalschaalschaalschaalschaalschaal

565656

schaal 5schaal 6schaal 5schaal 6schaal 10

van : schaal 5naar: schaal 6

extra periodiekschaal 8schaal 4schaal 9

Afscheid 1. A. Wijshijer

Dhr. A. Wijshijer was in januari jl.veertig jaar in dienst hij de Rijksoverheid. Hij startte zijn ambtelijkeloopbaan bij Rijkswaterstaat en was alszodanig werkzaam in Nieuw—Guinea. In1962 kwam hij als technicus bij VERI indienst en in latere jaren ging hij alsgevolg van de fusie MEB-Veri naar denaar de vestiging te Oegstgeest.In het Petit-restaurant werd tevens afscheid genomen omdat de jubilaris vande mogelijkheid gebruik gemaakt heeftom met VUT te gaan.

A .K.

A.J.M. van Velzen

R. Wanschers

W. van Vliet

vannaar:vannaar:

01-01-90

01-01-90

01-01-90

01-01-90

01-01-9001-01-90

01-02-9001-02-9001-03-9001-03-9001-03-90

35

Page 37: MEOBtiek 2 1990

Drs. R.Th. v.d. Laan vertrokkenOp woensdag 28 februari 1990 nam hethoofd bedrijfseconomisch beheer, Drs.R.Th. van der Laan, na circa vier jaarafscheid van het bedrijf om de functievan controller bij de marinestaf tegaan bekleden.

Toen HBEE in 1986 aantrad waren devoorbereidingen voor de proeftuin Zelf-beheer in volle gang en werd hij volledig “in het diepe gegooid”. Samen metDMEOB en HADV heeft hij zich enormeinspanningen getroost om zoveel mogelijk beheersbevoegdheden gedelegeerd tekrijgen. Dat deze inspanningen fantastische resultaten hebben opgeleverdweten we nu, want binnen het MEOB kunnen nu vele beslissingen zelfstandigworden genomen. Ook “verkocht” HBEBhet besturingsmodel Zelfbeheer door het

houden van vele lezingen bij de Marine,Land- en Luchtmacht alsmede bij andereministeries. In deze lezingen werdenover de resultaten die bij het MEOBbehaald waren door hem lofliederen gezongen. Kortom, voor Zelfbeheer wasHBEB een grote motivator.

Als afdelingshoofd heeft hij lerenomgaan met diverse personeelsproblemendie hij als beleidsmedewerker marine-staf zal missen, maar die toch bijgedragen hebben aan zijn ontwikkeling.Reden waarom hij gevraagd is om, in hetkader van de carrièreplanning, in DenHaag te komen werken.

Ing. R. KornmanHAZ/HBEB

J.Brouwer nam afscheid van tekenkamer

36

Page 38: MEOBtiek 2 1990

Afscheid J.P.J. ‘Lenting

In de kantine van het MEOB Oegstgeestwerd onlangs afscheid genomen vanLTZVK2OC J.P.J. Lenting.22 Jaar geleden begonnen in de crypto—werkplaats,waarvan hij later chef werd,zette hij een punt achter zijn militaire loopbaan bij de afdeling Projekten.Tijdens zijn afscheid werd Lentingonder meer toegesproken door Overstevan Coeverden, hoofd afd. proj.Spreker prees in het bijzonder de inzet van de Luit. ter Zee.De scheidende functionaris kreeg eenaantal geschenken ter herinnering aanzijn MEOB—loopbaan aangeboden. Onderandere een €chte vulpen, enkele CD’sen een doosje met flessen wijn ter

stimulering van het lange—afstandlopenwaar hij zich graag aan overgeef t.Dat wordt de komende periode hollen,rennen en draven en weinig stilstaan.Naar verluidt studeert Lenting“Bridge” en zal hij wel een cum—laudebridgespeler worden met noord, zuid,Oost en west... Toch nog een beetjezeemannen. De nieuwbakken “pensionaris”schijnt bovendien van de afdelingoptiek enkele prisma’s te hebben ontvangen. Dit ter herinnering aan hetfeit, dat hij tijdens een rondleidingdoor gebouw “Huygens” zich heeft latenontvallen dat er glas “geschuurd” werd.Maar dit misverstand is inmiddels bij—gepolijst en geslepen.

A.K.

Man Moraal won wintertriathlonEen sportief visitekaartje van hetMEOB? Die zijn er vele. Onze collegaMart Moraal bijvoorbeeld. Hij blaast,hijgt, stoomt, puft, ziet af, transpireert, lijdt pijn en kijkt moeilijk.Dit alles als gevolg van hard- en ski-lopen, schaatsen, fietsen en zwemmen.Urenlang achtereen. Noem het maartriathlon. Na afloop blijft de zoetesmaak van de prestatie over.Triatleten zijn net als kraamvrouwenhet snelst hun leed vergeten.De lente was al drie dagen op gang toenMart in Leiden deelnam aan de wintertriathlon. Een traditioneel evenementdat al tweemaal eerder gewonnen wasdoor de thans 19-jarige Koudekerker De

Graaf. Reden voor Mart om de wens tekoesteren als een Baron te eindigen.Het programma luidde: 9.6 kilometerhardlopen, 43.5 kilometer fietsen en22.5 kilometer schaatsen (100 ronden inde Leidse IJshal). “Ik heb de Haagsevierkamp ditmaal laten schieten om inLeiden goed voorbereid en uitgerust aande start te verschijnen”, deelde Moraaldesgewenst mee. Na 2 uur, 19 minuten en51 seconden passeerde hij de finish.Jawel, als winnaar.Mart koestert verdere plannen. Zo staatAlmere ook in zijn agenda. Dat is pasecht het grôte, klassieke lijden.

A.K.37

Page 39: MEOBtiek 2 1990

Afscheid van T.G. BrouwerOp 18 mei 1948 trok collega Ton Brouwer‘s Konings wapenrok aan. In 1957 melddehij zich weer bij de burgers van Nederland en trad in dienst bij de Verificatie te Wassenaar.De fusie Verificatie/MEB had tot gevolgdat de heer Brouwer bij de afdelingLogistiek van het MEOB terecht kwam.Vorige maand nam hij afscheid van zijncollega’s in de intieme sfeer van hetPetit Restaurant.Eerder vierde hij zijn veertigjarigjubileum en werd hij onderscheiden metde eremedaille in goud behorende bij deOrde van Oranje Nassau.Na zijn afscheid in de kamer van dedirecteur, Ir. L.J. Antonides, werd deheer Brouwer in het Petit Restauranttoegesproken door het hoofd Logistiek,de heer L.R. Weltak, die hem alsafscheidscadeau namens de collega’s eenprojectiescherm aanbood. De heer Weltakkenschetste de heer Brouwer als een mandie bij de afdeling Logistiek een groteinbreng had als hoofd van de voorraadbeheersgroep 1. Gewaardeerd om zijnvakkennis en goede sociale contacten.Twee jaar geleden verklaarde de heerBrouwer nog niet aan VUT toe te zijn enbovendien wilde hij de introductie vanhet VAS meemaken.Dit laatste is inmiddels geschied.Wij wensen Ton een prettige tijd toe.

A.K.

38

Page 40: MEOBtiek 2 1990

Talenkennis“Nederlanders zijn goed in vreemde talen. Zolang het - maar Engels is”, zoschrijft Paul Bogaards van de StichtingPromotie Talenonderwijs in “Intermediair” van 27 januari jl. De aanleidingtot het trekken van deze conclusievindt zijn oorsprong bij een symposiumover talenkennis dat vorig jaar december plaatsvond. Organisator was hetministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Men kwam daar tot de ontdekking dat de Nederlanders de Engelsetaal redelijk beheersen, maar ... dathet met de kennis van Frans en Duitsschrikbarend slecht is. En dit laatsteis absoluut noodzakelijk om niet achterte raken is de mening van prof.dr. L.J.Engels van de Groningse Universiteit.Dit wordt onderschreven door staatssecretaris Van Voorst tot Voorst vanBuitenlandse Zaken.Een goede vraag, waarde MEOBTIEK-lezer(s)(essen): Hoe is het met onze talenkennis gesteld? Misschien is het“Europa van morgen” een goede stimulansom eens aan een cursus te denken.Het MEOB besteedt veel aandacht aan hetorganiseren van talencursussen. Personeelsleden hebben herhaaldelijk er aandeel kunnen nemen. Het bureau opleidingen in Oegstgeest geeft gaarne nadere inlichtingen. Verder kunt u bijvoorbeeld terecht bij instellingen alsK en 0 Leiden/Oegstgeest, de L.O.I.,Alliance Française en vele andereopleidingsinstituten.

TijdIemanddiebeweertgeen tijdte hebbenbewijstz’n tijdnietinte kunnendelen.

Kattenbij hetMEOB

Katten passen zich aan aan hun omgeving, maar niet aan de mensen die er inrond lopen. Echte katten negeren demens zelfs en dat is een eigenschap diesoms door mensen onder elkaar wordtovergenomen. Dit is een ander verhaal.Wij hebben het over de “half-verwilderde-dichter-bij -de-natuur-MEOB-katten” die ons bedrijf in Oegstgeest rijkis. Een daarvan, een zwarte, kwam ooitmet een van zijn poten terecht in eenmollenklem en scharrelt sindsdien opdrie poten door het bedrijf. Soms heefthet dier last van vermetel vertrouwen.Kortgeleden is de kat waarschijnlijkmet een MBK-man het gebouw AF binnengeglipt waarin het prompt werd opgesloten. Daar kreeg ie de zenuwen van.Want in een katteleven is vrijheid tevens blijheid. Zenuwen gaat vaak gepaard met ontijdig ontstaan van hogenood. De kattebak was in dit geval eendoos met printpapier en toen enkelewerkvoorbereiders hun kantoor betradenwas de lucht te snijden.En neemt u van ons aan dat katten opdrie poten die de vrijheid ruiken haastnog harder rennen dan complete viervoeters. De bejaarde huispoes aan dehoofdpoort, die zich zo langzaamvoortbeweegt, dat het ambtenaren weerhoudt om met VUT c.q. pensioen te gaan,schudde meewarig haar kopje. Kunst,als je een eigen huis hebt

7roe~ ~ 39

Page 41: MEOBtiek 2 1990

MEOB OEGSTGEEST/WASSENAARBEDRIJFSGEZONDHEIDSDIENST RBB tst. 2234

Spreekuren

Bedrijfsarts W. Stol na telefonischeafspraak.Maandag na 14.00 uur.Donderdagmorgen na 9.00 uur.

Dagelijks spreekuur Mevr. C.H. Paardekoper, bedrijfsverpleegkundige, na telefonische afspraak tussen 09.0009.30 uur.

Spreekuren MEOB Den Helder

Bedrijfsarts R.E. Weber na telefonischeafspraak, 02230-25141.Maandag, dinsdag, woensdag, vrijdagvan: 08.30 uur - 09.00 uur envan: 13. 30 uur - 16. 30 uur.Dan kan men klachten uiten en/ofafspraken maken voor bezoek.

40

Page 42: MEOBtiek 2 1990