MEOBtiek 05 1999

20
M EO Bliek In dit nummer: 7 Stralingsmetingen Het MEOB heeft onderzoek gedaan naar straling van draagbare zend/ont vangapparatuur van de Mariniers. Henk Klok vertelt over de resulaten. 10 Dertig jaar Printwerkpiaats Tussen de eerste analoge printen en de moderne digitale printen bestaat een wereld van verschil. De Printwerk plaats van het MEOB groeide mee met de voortschrijdende techniek. 12 Fotodienst MEOB opgeheven Cor Ruitenbeek heeft de videofilm “Stinger Live Firing” opgeleverd. Daarna is de apparatuur in de studio ontmanteld en overgedragen aan de CAVDKM 16 LAN2000 opbouw bij MEOB DTO is te gast bij het MEOB en werkt aan de opbouw van het LAN2000, een defensiebreed computernetwerk. 17 PU-O&R in de lift Hoewel geen volle orderportefeuille, werkt O&R aan heel interessante pro jecten en lopen er kansrijke offertes. En nog veel meer MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN HET MARINE ELEKTR NISC ... .~. ~. EN OPTISC IIE RIJF

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 05 1999

Page 1: MEOBtiek 05 1999

M EO Bliek

In dit nummer:

7 StralingsmetingenHet MEOB heeft onderzoek gedaannaar straling van draagbare zend/ontvangapparatuur van de Mariniers.Henk Klok vertelt over de resulaten.

10 Dertig jaar PrintwerkpiaatsTussen de eerste analoge printen en demoderne digitale printen bestaat eenwereld van verschil. De Printwerkplaats van het MEOB groeide mee metde voortschrijdende techniek.

12 Fotodienst MEOB opgehevenCor Ruitenbeek heeft de videofilm“Stinger Live Firing” opgeleverd.Daarna is de apparatuur in de studioontmanteld en overgedragen aan deCAVDKM

16 LAN2000 opbouw bij MEOBDTO is te gast bij het MEOB en werktaan de opbouw van het LAN2000, eendefensiebreed computernetwerk.

17 PU-O&R in de liftHoewel geen volle orderportefeuille,werkt O&R aan heel interessante projecten en lopen er kansrijke offertes.

En nog veel meer

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN HET MARINEELEKTR NISC ... .~. ~.

EN OPTISC IIE RIJF

Page 2: MEOBtiek 05 1999

De Nationale Vlootdagen in Den HelderDoor: Victor vai~ Denzen

Het is weer voorbij, het feestwaarbij de Koninklijke Marinezich van haar allerbeste kantheeft laten zien. De MarinebasisDen Helder als trekpleister vooreen gezellig dagje uit. Met de helefamilie al vroeg van huis om genoeg tijd te hebben om alles tekunnen zien. Ruim honderddertigduizend bezoekers kwamen ophet driedaagse spektakel af, aldusde schatting van de Organisatie.En dat er genoeg te zien was heeftu kunnen horen en zien op tv, radio en in de kranten.

Uiteraard waren ook de onderhoudsbedrijven van de Marine aanwezig meteen overzicht van hun specifieke werkzaamheden. Het Sewacobedrijf liet dewerking en mogelijkheden zien van deINMARSAT, het Internationale Maritieme Satelliet-communicatiesysteem.De Rijkswerf toonde een roermotor,een op het roer van een mijnenjagergemonteerde schroef waarmee hetschip tijdens bepaalde taken gestabiliseerd kan worden, terwijl medewerkerslieten zien hoe er een oog aan een meer-tros wordt gemaakt.

SamenwerkingHet MEOB wilde een kijkje latennemen in de wereld van het kompas.Omdat het onderhoud aan kompassensinds de overgang van de PU-Elektronica naar het Sewacobedrijf ook in DenHelder wordt gedaan, lag het voor dehand om de hulp in te roepen van de

afdeling Nautische- en Medische-instrumenten en Kompassen. FredSimons en zijn mensen waren directbereid om hun medewerking te verlenen, waardoor er vanuit Oegstgeestminder mensen heen en weer hoefdente reizen. Ook was het op die manierniet nodig dat er zware apparaten heenen weer gesjouwd moesten worden tussen Oegstgeest en Den Helder; eenmooi staaltje van samenwerking! Detechnische uitleg over de opgesteldekompassen, een antiek kompashuis metvloeistofkompas uit het begin van dezeeeuw, een exemplaar van een Mark 29van de S- de L- en de M-fregatten en denieuwere Mark-49 ofwel hetNATOSINS van de Walrusklasse

onderzeeboten, werd op deskundigemanier verzorgd door de medewerkersvan de genoemde afdeling. Algemeneuitleg over het MEOB werd gegevendoor Victor van Denzen en Joop vanHuut. Als extraatje was er een vitrineingericht met daarin een opengewerkteflexgyro uit de Mark 29, gemaakt doorTon den Ouden, en een paar zogenaamde ‘noordzoekende’ gyrokompassen van verschillende afmetingen.Al deze artilcelen hadden veel bekijksen waren een uitstekende bijdrage aaneen druk bezochte uitvoering van deNationale Vlootdagen te Den Helder.

Op de voorpagina

Marinier aan banden

Er zijn talloze metingen verrichtvan de veidsterkteniveaus rondeen standaard marinier. Hier poseert SMIR Ton van de Berg.Henk Klok brengt op pagina 7 en8 verslag uit over de metingen.

Arbodienst Koninklijke Marine Arbodienstdeel Zuid

SpreekurenBedrijfsarts, mevrouw dr. ir. C.E. Roeters, na telefonische afspraak:07 1-3052234 of 070-3162597.Spreekuurlocaties zijn: maandag: MEOB Oegstgeest (071-3052234).Dinsdag, donderdag en vrijdag: Frederikkazerne te ‘s-Gravenhage (070-3 162597). Woensdag: Marine Vliegkamp Valkenburg.

Bedrijfsmaatschappelijk werk, MEOB

Gebouw Pascal, kamer 03S. toestel 2183.Spreekuur: woensdag van 9.30 tot 16.00 uur.BM\V’er Dolf Tjin-a-Tak.

“Fred Simons (links): direct bereid om medewerking te verlenen.”

juli 1999 MEOBtiek

Page 3: MEOBtiek 05 1999

Van de RedactieDoor: Wil van Elk, hoofdredacteur

Vanaf mei ontving u iedere maand een MEOBtiek. Wen er maar niet teveel aan. Voorlopig blijft u het blad zes keer per jaar ontvangen, in iedere oneven maand, tot ergens halverwege volgend jaar. Het juni-nummer was een tussendoortje en alleen bedoeld om de gezamenlijkeZomerspecial uit te kunnen geven. Sommige lezers waren teleurgestelddat zij de vaste rubrieken, waaraan zij gewend zijn, moesten missen.“Er staat geen puzzel in!”, was bijvoorbeeld zo’n opmerking. Door omstandigheden was het mei-nummer ook al een beetje mager en daardoor leek het alsof een aantal vaste rubrieken waren verdwenen.

In dit nummer dus weer wat rust in de tent, bijna alles staat weer op zijn vasteplaats. Over rust gesproken. Nu veel mensen met vakantie zijn, lijkt het alsof eralleen nog maar mensen van DTO in Oegstgeest werken, samen met een handjevoluitzendkrachten. Gelukkig zijn onze klanten ook met vakantie, ondanks dat deschoolvakanties in Den Helder en in Oegstgeest niet met elkaar in de pas lopen.

Publieke tribuneArtikelen overnemen uit andere bladen is geen gewoonte van de MEOBtiek. Dathoeft ook niet, omdat het MEOB nog steeds bruist van energie en er meer dangenoeg verhalen komen uit eigen gelederen. In het personeelsblad de Cicero vanhet Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), las ik echter een opmerkelijkbericht, met als kop: “Ondernemingsraad krijgt publieke tribune.” Het artikelbegon zo: “Met een overgrote meerderheid stemde de ondernemingsraad in met hetvoornemen om medewerkers van het LUMC tijdens de onderlinge vergaderingende mogelijkheid te geven het woord te voeren. De uitslag van de stemming maakteen toevoeging aan het OR-reglement mogelijk.” Deze manier van communicatieis extra, want de mogelijkheid om met de ambtelijk secretaris of de voorzitter vande OR over een bepaald onderwerp te praten, blijft bestaan. Bang voor een overvolle publieke tribune? “Nee, als er veel aanmeldingen zijn om over een bepaaldonderwerp te spreken, weet je meteen dat het onderwerp bij een groot deel van dewerknemers leeft. Je kunt dan vragen om een afvaardiging het woord te laten voeren”, aldus het blad. Bij het LUMC is de agenda van de OR op het Intranet tebezichtigen. Wie weet, komt bij het MB ooit ook zo’n openbare versie van eenDienstcommissie of zoals u wilt Medezeggenschapcommissie. Hoewel, de vergaderingen die de DC voert met de directie zijn in principe openbaar. Een onafhankelijke verslaggeving lijkt mij trouwens geen overbodige luxe. Zeker niet als jebedenkt dat het straks een groot bedrijf is met meer dan tweeduizend medewerkers.

Uitgeholde medezeggenschapAls je kijkt naar de laatste CAO-onderhandelingen, vraag je je toch af of wij welserieus worden genomen. Het is een matige CAO en zowel de ABVAKABO-ledenals de CFO-leden bij het MEOB stemden tegen het aanbod. Ook in Den Helderstemde men tegen. Moeiteloos wordt het aanbod echter geaccepteerd. De burgerheeft blijkbaar weinig inbreng bij defensie. Een uitspraak van een van de nog actieve vakbondsmensen bij het MEOB: “Een defensieambtenaar is loyaal, maar ookmoe en murw gemaakt om nog actie te kunnen voeren: en het heeft toch geen zin,we staan er alleen voor. Het is net een kokosmat: je kan blijven kloppen, er blijftstof uitkomen, maar bij ons is het stof er bijna uit. Je staat gewoon voor joker.” Enals je de koppen telt bij de bijeenkomsten, dan is de oogst bitter weinig, zowel inDen Helder (50) als in Oegstgeest (44). Er zijn blijkbaar ook nog maar weinig mensen bereid om een functie binnen een vakbond op zich te nemen. Een onmiskenbaargevoel van machteloosheid.

Kort maar krachtig

Salaris 1999Data waarop het salaris naar de bank- ofgirorekeningen gaat. Bijschrijving vindtmeestal één of twee dagen later plaats:donderdag 22julimaandag 23 augustusdonderdag 23 septembervrijdag 22 oktoberdinsdag 23 novemberdinsdag 21 december (+ interim- en emdejaars-uitkering).

Clubavonden PVMBODinsdag Computer Hobby Club

Elke laatste dinsdag vande maand (behalve injuli en december)

Dinsdag in juli en augustusAfdeling Watersport

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen Sjoelen

VerfHet is mogelijk om verf en aanverwanteartikelen te kopen bij SIKKENS CENTER,

Fruitweg 28-30, 2321 GK Leiden.Er moet contant worden afgerekend ende toegangscontrolekaart moet wordengetoond met vermelding van ordernummer Ml3708908.

Foto’sFoto’s die in de MEOBtiek staan, kunnen worden nabesteld bij Victor vanDenzen op toestel 2205.

AlarmnummerHet alarmnummer bij het MEOB: 2222.

PV-slotfeestHet slotfeest van de PV wordt gehoudenop 30 oktober 1999. Houd deze datumvrij!

Homepage CHC/PVMBOHttp: www.dsl.nl chcpvmbo

E-mail redactiewjvelk worldonline.nl

MEOBtiek juli 1999

Page 4: MEOBtiek 05 1999

Uit de koker van de J)C-voorzitterDoor: Rinus Brouwer

Door persoonlijke omstandigheden heeft u in de laatste MEOBtiekniets van mij vernomen; dat wil overigens niet zeggen dat er niets gebeurd is. De nieuwbouw, “om maar toevallig iets te noemen” gaat ogenschijnlijk in een traag tempo door, er valt nog weinig te bewonderen boven het oppervlak. Van de vleugel waar O&R en Avionica gehuisvestworden, zijn slechts de heipalen te bezichtigen. Velen vinden het nog tesnel gaan en de verhalen over vertragingen met de daarbij behorenderampspoed zijn niet uit te roeien. Wat is er dan wel waar?, zult u ongetwijfeld afvragen. Het is waar dat men een kleine vertraging heeft opgelopen vanwege drainageproblemen, maar naar verwachting zal dezevertraging van ongeveer veertien dagen binnen het bouwproces ingehaald worden (volgens welingelichte kringen). Ik moet dat overigensnog zien, het zou het eerste bouwproduct van deze omvang zijn dat zonder vertragingen opgeleverd zou gaan worden.

Voor het personeel zou het overigensbest prettig zijn als men eens duidelijkheid krijgt over de opleverdatum. Is hetniet beter voor een ieders gemoedsrusteen vaste datum te bepalen ? Kies desnoods een datum die ruimschoots tehalen is, ook al zou het gebouw enkelemaanden leeg komen te staan. Zekerheid voor het personeel is toch best eenprijs waard dunkt mij. Het straalt ookeen beetje waardering uit voor de tomeloze inzet die men toch levert, ondanksde moeilijke omstandigheden waaronder dit alles gepaard gaat.

ReorganisatieGelijktijdig met de bouw gaat ook hetreorganisatieproces met de nodige vertraging gepaard. Onnodige irritatie bijhet betreffende personeel ontstond doorde knullige wijze van presentatie van deplannen over E&O. De gedachte om hetE&O personeel in een vroeg stadiumactief mee te laten denken, is uiteraardeen prima initiatief. Om, vooruitlopendaan deze discussie, de meesteE&O-medewerkers een brief te sturenmet de mededeling dat er voor hen geenfunctie beoogd was in deze organisatie,is vragen om problemen, en die kreegmen dan ook ruimschoots. Ik houd u opde hoogte van het vervolg.

DSPWas de reorganisatie van Avionica metzegge en schrijve twee lege FTE’s vanhet MVKK binnen de DSP al een

merkwaardig proces, de reorganisatievan DSP kan daar ruimschoots meewedijveren. Het plotseling teruggevenvan de opdracht door de beoogdeDirecteur Speciale Producten (DSP)P.C. Bleecke, gaf een flinke vertraging.Wat er precies is voorgevallen om dittoch wel opvallend handelen te verklaren, zal wel altijd verhuld blijven. Hetwas in ieder geval iets fundamenteels:een verschil van inzicht hoe de DSP inde toekomst moet functioneren in hetgroter geheel van het Marine Bedrijf(MB). Wellicht ging het om de vraagwaar de verantwoordelijkheden zoudenkomen te liggen. Wellicht voelde detoekomstige Directeur Speciale Producten er niets voor om gemandateerdeen gedemarceerde taken opgelegd tekrijgen met een in de toekomst steedsdominanter optredende E&O. Maar wemoeten verder, “de trein dendertimmers door, alles vernietigend wat opzijn pad komt.” Inmiddels staan wij volverwachting en reikhalzend uit te ziennaar de nieuwe Directeur (DSP). Zalhet een militair of een Burger worden,gelet op de tijd die men nodig heeft omtot een besluit te komen: geen eenvoudige zaak. Wellicht kan de DCMEOBde helpende hand bieden via een profielschets van de Directeur SpecialeProducten Een militair van dit niveauheeft men blijkbaar niet direct voorhanden of is niet vrij te maken. Een Burgervan dit niveau zou via de jobroulatiewel beschikbaar kunnen zijn, ofheeft er

niemand trek om de komende vijf jaarin Den Helder te werken? Wie het weetkan duidelijkheid verschaffen, ook ergprettig voor het personeel lijkt mij.

MCOok de Medenzeggenschapcommissie(MC) heeft geworsteld met haar adviesover het Voorstel tot Reorganisatie,vooral het ontbreken van inzicht hoe detotale besturing eruit zou komen te zien,brak de MC op. Ondanks deze problemen heeft de MC haar advies met denodige mitsen en maren op 30 juniingediend. Ik heb begrepen dat deADMB CDR. Marsman enige haastheeft om het geheel richting Den Haag(de Bijzondere Commissie) te krijgen.Er is dan ook op 27juli een overlegvergadering met de MC belegd om hetgeheel af te handelen. Ook het voorsteltot reorganisatie van E&O ligt terbeoordeling en advies bij de MC. Aandit voorstel zal na de vakantie de nodigeaandacht besteed moeten worden. Tijdens het MC-overleg op 22 juni kwameen merkwaardige standpuntwijzigingvan enkele MC-leden aan de oppervlakte. In een eerder stadium haddenwij afgesproken, met de gezamenlijkedelegaties van de dienstcommissies, dathet belangrijk was om overleg te hebben met de afzonderlijke divisiedirecteuren, en daarnaast een overlegtafel tehebben met de ADMB (AlgemeenDirecteur Marine Bedrijf), twee lagendus, een MC en een GMC. Wij hebben

juli 1999 MEORtiek

Page 5: MEOBtiek 05 1999

uitdrukkelijk vastgelegd wat er zoal aanonderwerpen aan de orde zou moetenkomen op de beide overlegtafels. Eenaantal MC-leden zijn van mening ietwat veranderd, daardoor is men nietmeer zeker of de ingeslagen weg wel dejuiste is. De Voorzitter van de MC heeftzijn persoonlijke zienswijze, op zijneigen onnavolgbare wijze, aan hetpapier toevertrouwd, waarbij aan debeargumentering van de geponeerdestellingen nogal wat af te dingen valt.Een brug te ver was het voor de voorzitter van de MC. Ik moet er niet aan denken om een overlegtafel van negentienmensen te moeten meemaken. De huidige MC van twaalf mensen is al nauwelijks functioneel te noemen, geziende vertoonde daadkracht. Als we naareen situatie toe willen waarin negentienmensen beslissingen moeten nemenvoor de situatie bij het ODCARS ofDSP, lijkt mij dat een onzinnig plan.

Nee, laat de medezeggenschap daarwaar zij thuis hoort, dicht bij de mensen, dus zo laag mogelijk in de Organisatie. Daar waar de vertegenwoordigersdirect aan te spreken zijn door het personeel, met zoveel als mogelijk directeinvloed op die onderwerpen die demensen werkelijk aangaan. Er wordt algenoeg gecentraliseerd in het Helderse;laten we alstublieft proberen iets over tehouden van een eigen cultuur. Namensde DCMEOB doe ik het voorstel aan deADMB klip en klaar de bekende opvattingen (kruisjes lijst) van de Medezeggenschap, van een duidelijk vastgelegde standpunt te voorzien en aan de MCaan te bieden. Het wordt er dan wel duidelijker op, wellicht keert de rust terugdaar op de brug.

BeloningenOp 1 juli heeft de DC met DMEOBoverleg gevoerd en hebben we onderandere gesproken over de toekomst.Via het agendapunt budgetverdelingDIBEL 1999 werd de uitvoering vanhet geheel door de DC bekritiseerd. Wehebben immers geen mogelijkheidgehad ons advies hierover af te geven,we hebben nog steeds een instemming-recht over dit item. Het antwoord waszoals verwacht: de ADMB heeft hetbudget per Divisie via de MC vastgelegd (en dit heeft tamelijk lang geduurd,bijna een halfjaar) en ik heb het adviesnog met ontvangen, dus heb ik het ook

nog niet aan de DC kunnen aanbieden.Ondertussen zijn de DIBEL-budgettennagenoeg dezelfde als vorig jaar en is erook een deel reeds uitgereikt aan hetpersoneel. Formeel heeft DMEOBgelijk, maar erg fraai is het allemaal nietgegaan, u mag zelf raden waar de vertraging is ontstaan waardoor hetinstemrningrecht van de DC ondermijnd is.

BaangarantieOok de onduidelijkheid over de baan-garantie is aan de orde geweest, hetblijft een lastige zaak, ook Den Helderworstelt ermee. Laat ik duidelijk zijn:Iedereen heeft een baangarantie alsmen in vaste dienst is en geplaatst isbij het MEOB en de functie is verplaatst naar DEN HELDER. Dit gaatpas in als u verplaatst wordt. Solliciteert u eerder naar een baan in DENHELDER, dan bent u bij acceptatie vandeze baan uw BAANGARAI~TIEautomatisch KWIJT. Bent u na verplaatsing naar DEN HELDER geïnteresseerd in een baan bij de 1CM en binnen de regio DEN HELDER, danBEHOUDT u uw BAANGARANTIEook als u de nieuwe baan accepteert.Laat u door niemand van de wijs brengen. En heeft u vragen, neem dancontact op bij de bekende personen.

VerhuizingIn de overlegvergadering is besprokenhoe nu om te gaan met de informatierichting personeel over de verhuizing

en de gevolgen ervan. De DC heeft metDMEOB afgesproken dat er een enquête of invulljst aangeboden zal wordenom te inventariseren wie er gaan verhuizen, wie er intern geplaatst willenworden en wie er gaan reizen. Ook deeventuele opstapplaatsen zullen inzichtelijk gemaakt moeten worden. Dit alleszal na de vakantie moeten gebeuren enzo mogelijk nog dit jaar afgerond worden. Ook de publicatie van HPZ/MB deheer Jansen: “FPU versus SBK”, waarin de verschillende uitgangspunten aande orde kwamen, werd besproken. Naenige discussie werd het duidelijk datde verschillen niet zo ver uit elkaarlagen. Met dien verstande dat de DCvan mening is dat er te veel naar debelangen van de werkgever gekekenwordt en niet voldoende aandacht aanhet personeel geschonken wordt. Nietzo verwonderlijk natuurlijk, de werkgever doet nooit genoeg en de werknemerkrijgt altijd te weinig. De waarheid ligtvaak in het midden.

Bij het uitkomen van deze MEOBtiekzijn veel medewerkers al met vakantiegeweest, of zijn nog met vakantie. Degeluksvogels die nog gaan wens ik eenbijzonder prettige en ontspannenvakantie.

Als er post komt voor personen die niet meer bij het MEOB werken,wordt dat uiteraard gemeld. Als het adressenbestand in het buitenland wordt bijgehouden, levert dat soms grappige adresseringen op.

CIEN~OFT\~

Ministerie van DefensieAttn Mrs. H. S. C. CiereWERKT HIER NIET MEER !!!!Haarlemmerstraatweg 72343 LA OegstgeestNETHERLANDS

MEOBtiek juli 1999

Page 6: MEOBtiek 05 1999

De FlopDoor: Henk Haverkotte

TEXELTexel, een bijna magische klank voor catamaranzeiIers. Na vele jaren met vrienden te hebben deelgenomen aan de Ronde om Texel, werd het dit jaar dehoogste tijd om met mijn vrouw Meeke deel te ne-~men. Hoewel ze een zeer enthousiast zeilster is, heeftze een vreseijkehekel aan wedstrijdzeilen, daarommoèt het dit jaar vooral een pleziertocht worden. Nuis het natuurlijk wel zo dat hoe verder je vooropvaart hoe meer plezier je hebt, dus probeer je degene die voor je vaart wel voorbij te gaan. Aangezien

: zo’n toèht toch een inspannend gebeuren is moet jewel een redelijke conditie hebben. Dus wordt er de

• hele winter door getraind: twee keer per week zweten op de fiets, en sleuren aan gewichten en bij destart van het zeilseizoen direct het water op.

Na twee weken met een heerlijk windje drie gevaren te hebben, werd het veertien dagen voor de Ronde toch tijd om metwat meer wind te varen. Daarom dus werd bij wind vijf uithet noorden op een -

woelige zee vanuit ~Wassenaar koers gezet ..

richting Katwijk. f “~-~

Samen lekker dicht —

tegen elkaar aan in detrapeze loopt het optimaal, we scheren optwintig centimeterhoogte over het wateroppervlak en wordenheerlijk over de golvengetild.

Na de godenverzoekende opmerking “hoe ishet mogelijk dat hetallemaal heel blijft” liggen we na het horenvan een knal allebei eenhalve meter onderwater. Als we boven komen ziet de boot er heel anders uit: demast ligt achter de boot op het water en dat zeilt niet geweldigmeer. Snel op de boot klimmen en de enorme ravage van sta-gen, vallen, schoten, trapezelijnen, mast, giek en nog veelmeer touw proberen bij elkaar te binden om nog meer schadete voorkomen. Al snel is de oorzaak duidelijk: gebrokenvoorstag.

Voordat we goed en wel klaar zijn met het opruimen is er alhulp van de reddingsboot van de kustzeilvereniging en komter iemand bij ons aan boord om te helpen bij het terugsiepennaar het strand. Daar aangekomen blijkt de schade mee tevallen. Buiten de gebroken voorstag is het lummelbeslag uit

• de giek getrokken, en is de heimstok door de vallendemast verbrijzeld. Na het repareren van de giek en het vervangen van alle verstaging en de hehuistok, lijken we nuhelemaal klaar voor ... Texel.

®p woensdagavond vertrekken we richting Texel om opdonderdag en vrijdag voor de Ronde nog lekker te kunnenzeilen. E~it zou echter wat anders uitpakken, want hetwaait zo hard dat de stormbal wordt gehesen en er nietgezeild mag worden. Noodgedwongen moeten we onsbezig houden met wat aande boot te sleutelen en veel koffie en andere versnaperingen tot ons te nemen. Gelukicig

• worden er tijdens dit evenement gezellige feesten georganiseeid zodat we ons niet hoeven te vervelen.

Op de dag van de Ronde gaan we op tijd naar het strand.E)aar aangekomen blijkt er nog een.stevige windkracht zeste staan met onweersbuien. F~it heeft tot gevolg dat dewedstrijdleiding de bri~fmg voor de wedstrijd een uur uit-

- ~ste1t. Toch maar sneliie boot optuigen,want als er gevarengaat worden zal dat

• snel na de nieuwebriefing:’ gebeuren.®m 11 uur het verlossend& wooid: “Er’

. te Ie’ wordt gëzeild~’. ~e

wind zal naar ver-~wachting in. de loopvan de dag iets afiiemen; er zal om l~2 uurgestart wordên. ,Snel~onikleden in droogpak, .‘ daaroverh~en’een zeiloverall, trapezebroek en zwem-vest. Om half 12 hetwater op.

De zee loopt nu vol met zo’n achthonderd bootjes, en alsnel vliegt alles door elkaar heen, wat een hoop gevloek ende nodige aanvaringen tot gevolg heeft. Tijdens de tienminuten durende startprocedure begint het in een bui weerecht te waaien, en wordt het dringen geblazen op de start-lijn. Als er daarbij ook nog onweer komt, gaan we tochmaar niet naast een boot met een carbonmast varen. Despanning stijgt. Eindelijk: de start. Met zijn allen jagen wevoor de wind richting vuurtoren; een prachtig gezicht aldie honderden zeilen tegen die donkere lucht. Bij de vuurtoren moet een boei gerond worden, waarna we halvewind tussen Texel en Vlieland door vliegen richting Waddenzee. Het begint nu echt te waaien; tientallen bootjes

juli 1999 MEOBtiek

Page 7: MEOBtiek 05 1999

worden omver geblazen en noodfakkels lichten op. Oplettendus, want de vaargeul is smal en als je daar buiten komt eindig je op het strand van Vijeland. Dit is een echte zware bui.Van de beloofde afhemende wind is noch niet veel te merken.

Op de Waddenzee moet een controleschip gerond worden.Het ziet er daar niet geweldig uit: veel boten liggen om,bemanningen in zee, een geweldige herrie van klapperendezeilen en dat alles in een enorme hagelbui. We draaien de fokmaar weg zodat we minder druk op het voorschip hebben envaren met de nodige ruimte om het controleschip heen. Zo,eenderde van de ronde voibracht, 1 uur gezeild en nu al bek-af. “Wat doe ik hier eigenlijk, dit is niks voor ouwe mensen,ik lijk wel gek, dit is ECHT de laatste keer.”

Aan de wind zeilend richting controlepunt Oudeschild enDen Helder, dertig kilometer kruisrak. We trekken de fok erweer bij en met zijn tweeën in de trapeze staan we op onzetenen en denken ons zwaar om de boot overeind te houden.Na zes overstags bereiken we Oudeschild en daar breekt eindelijk de zon door en neemt de wind wat af. Nu dicht onder dewal blijven om optimaal van de stroom te profiteren.

Op het Marsdiep is het goed opletten; het water is vreselijk inde war. Doordat de stroom tegen de harde wind in loopt,staan er korte hoge golven die je continu van je boot proberente spoelen. Ook deze hindernis wordt overleefd en na twee

uur kruisrak komen wein een wonderbaarljkrustig Molengat enkunnen we in een stralende zon voor de windin een goed half uurrichting finish varen.Ruim vier uur na destart staan we voldaanop het strand. Snel deboot aftuigen en op detrailer leggen. Nogeven vier uur in de rijstaan voordat je aan debeurt bent omje trailerdoor een trekker naarhet parkeerterrein telaten slepen. En dan onder de kraan om het zout uitje haarte spoelen.

Als je ‘s avonds tijdens de prijsuitreiking hoort dat er vande achthonderd starters maar vierhonderd zijn gefinisht endat je de eerste prijs in je klasse hebt gewonnen, krijg jeeen heel goed gevoel over de dag. Niks meer moe, feestenmet zijn allen! Meeke is een kanjer!

En de flop gaat naar Frits Cattermolen.

Blootstelling mariniers aan Elektromagnetische stralingDoor. Henk Klok

Onze mariniers, wie kent ze niet.Onze zeesoldaten op vooruitgeschoven posten om te verkennenwat in het voorland aan de handis. Contact en dus communicatiemet de basis of de uitvalspost isdaarbij één van de meest essentiële zaken; om door te geven wat zewaarnemen, hun positie bekendte stellen. Om opdrachten te ontvangen, gewaarschuwd te worden. Essentieel in het opzettenvan tactische en operationeleplannen. De mariniers zijn danook altijd in het bezit van eenzend/ontvanger; stand-by, klaarom gebruikt te worden. Overalwordt een dergelijk apparaat meenaar toe gesleept. Ze staan er meeop en gaan er mee naar bed, bijwijze van spreken.

Toepassing van de zender betekent,naast allerlei andere zaken waar menrekening mee moet houden, ook dat eenhoeveelheid elektromagnetische stralingde lucht in wordt gezonden. Immers de

informatie die de ether wordt ingestuurd gebeurt in de vorm van elektromagnetische energie. Dat geldt nietalleen van deze sets, maar ook voor allezendsystemen zoals bijvoorbeeld demobiele telefoons die heden ten dagedoor Jan en alleman wordt gedragen engebruikt.

OnderzoekOmdat in al die gevallen de antennevlak in de buurt van het hoofd enlichaam wordt gehouden (GSM) engedragen (manpack mariniers), betekent dit dat delen van het lichaam worden blootgesteld aan een hoeveelheidelektromagnetische straling. Blootstelhing aan dit soort straling staat momenteel zeer in de belangstelling, en diverseorganisaties verrichten onderzoek naarmogelijke gezondheidsgevolgen. Ditonderzoek onderscheidt zich in tweefenomenen.

1. Gezondheid: In hoeverre is elektromagnetische straling schadelijk voormenselijk weefsel en organen.

2. Normwaarden: Welke niveaus worden gemeten rond antenne en hoofd enwat zijn de effecten.

Wat het eerste onderzoek betreft, ditwordt uitgevoerd door een leger vanmedici, specialisten en wetenschappers. Het tweede onderzoek is techmsch van aard en wordt uitgevoerddoor ondermeer MEOB’ers die daarbijuiteraard dankbaar gebruikmaken vande stand van zaken en resultaten van hetonderzoek genoemd onder punt 1.

Ondanks alle alarmerende berichten inde media is tot nu toe geen echte relatiete leggen tussen blootstelling en gevolgen voor gezondheid. Berichten als zoumen van het gebruik van mobiele telefoons Alzheimer en leukemie krijgen,zijn op dit moment absoluut gespeendvan elke vorm van wetenschappelijkgehalte. Er is niets anders vastgestelddan dat bij langdurig gebruik van eendergelijke telefoon de huid en het weefsel plaatselijk maximaal 0,1 graad Celsius wordt opgewarmd. Dit is te vergelijken met iemand die een muts opheeftof een hand tegen het hoofd houdt.

De Flop

De Flop is een rubriek dooreen MEOB-er geschreven.Iemand krijgt een diskette: DeFlop, en zet daarop zijn ofhaar verhaal. Deze rubriek isniet bedoeld om eens lekkertekeer te gaan, het moet netjesblijven en leuk.

Aan het eind van het verhaalwordt De Flop doorgegevenaan een collega.

MEOBtiek juli 1999

Page 8: MEOBtiek 05 1999

Technisch onderzoekTechnici trekken graag conclusies uitharde en concrete gegevens en baserendaar hun aanbevelingen op. In dit gevaldus veidsterktemveaus en de gevolgenop het menselijk weefsel. De norm-waarden en blootstellingslimieten diezijn opgesteld door een combinatie vanwetenschappers en technici, zijn danook gebaseerd op thermische effecten,dus het voorkomen van ontoelaatbareopwarming van het weefsel. Dat is opdit moment het enige meetbare enbekende effect bij blootstelling aanelektromagnetische velden. Blootstelling aan te hoge velden heeft een ontoelaatbare temperatuurverhoging van hetweefsel tot gevolg, waardoor weefselwordt gekookt en afsterft. Dit wordtvoorkomen door het juist hanteren vande blootstellingsnormwaarden middelsallerlei veiligheidsmarges. De echtemedicijnmannen en wetenschappers zoeken verder. Gegeven de hoeveelheid vage klachten als hoofdpijn, stress, kanicer, ?~

staar, enzovoort, worden onder-zoeken verricht naar de zogenaamde niet-thermische effectenvan de blootstelling. Dit is dusde blootstelling aan niveaus die(ver) onder de normwaarden liggen en waarbij dus absoluut geensprake meer is van meetbare (!)gevolgen van deze blootstelling. -

Sergeant-majoor TonTerug naar onze mariniers en hetonderzoek. Om een inschattingvan de risico’s te maken vanblootstelling, zijn talloze metingen verricht van de veldsterkteniveaus rond een standaardmarinier, bepakt en bezakt metzender. En wie anders kon daarvoor dienst doen dan de sergeant-majoor der mariniers Tonvan de Berg. 0p diverse plaatsenrond de antenne, hoofd enlichaam, is de veldsterkte gemeten, het elektrisch veld, alsookhet magnetisch veld; zijn stromen gemeten door het lichaamvan marinier Ton; heeft hij urenlang gekletst en allerlei onzin-berichten de wereld in gestuurdom de zender operationeel teactiveren en is hij omhangengeweest met de verschillendeman-packs die door het korpsworden gebruikt. Al deze

waarden zijn vergeleken met de blootstellingsnorm zoals bij de KoninklijkeMarine wordt gebruikt, namelijk deNATO STANAG 2345. In de eerste plaatsis vastgesteld wat onder de meestongunstige omstandigheden deze veld-sterkte waarden zijn. Daarbij is ookbepaald wat de maximale afstand vanafde antenne is waar de normwaardewordt gemeten. Deze meest ongunstigeomstandigheden maximaal vermogen, continu gebruik van de zender,draaggolf(zendmode CW) zijn echterniet bij normaal operationeel gebruikvan toepassing.

In de verwerking van alle meetresultaten is dan ook het operationeel gebruikvan een dergelijke set meegenomen.Dan blijkt dat men niet constant zendt,maar de berichten zo kort mogelijkhoudt. Dat men nooit met een constante

draaggolf in de lucht komt maar in demode “spraak”. Dat de zender niet continu met vol vermogen kan zenden,maar na verloop van tijd terugschakeltnaar gereduceerd vermogen om de batterij te sparen.

Is het onderzoek nu afgerond?Nee, net zoals in de wetenschaphet onderzoek naar een mogelijkerelatie tussen blootstelling aanelektromagnetische velden engevolgen voor de gezondheiddoorgaat, gaat ook dit technischonderzoek door. Elke keer weerkomen nieuwe aspecten bovendie aandacht en onderzoek vereisen, waarbij met name aandacht en informatie een belangrijk punt is.

ResultatenAls geen rekening wordt gehouden metal deze factoren, moet worden vastgesteld dat inderdaad rond het hoofd vande marinier hogere veldsterktewaardenoptreden dan de normwaarde inSTANAG 2345 aangeeft. Dit is dusalleen in theoretische gevallen mogelijk. Om het risico vast te stellen vanblootstelling aan de opgewekte veldsterkteniveaus, moet rekening wordengehouden met het normale operationelegebruik van de man-pack. De factorenzoals hiervoor genoemd zijn in dezeevaluatie de revue gepasseerd. Uitein

delijk blijkt dan dat de marinierniet aan te hoge veldsterktewaarden wordt blootgesteld. Om totdeze conclusie te komen ligt een

~Ç aantal aanbevelingen ten grondslag. In de eerste plaats wordtgesteld dat het zenden zo kortmogelijk dient te zijn. De norm

geeft aan dat blootstelling geduLi. rende korte tijd aan hogere waar-

—. den dan de normwaarde aangeeft,toelaatbaar is, mits gemiddeldover elke zes-minuten-periodedeze normwaarde niet wordtoverschreden. Met andere woorden: als de berichten korter zijndan zes minuten, mag men worden blootgesteld aan hogerewaarden — het niveau is afhankelijk van de tijd zonder dat dit totnadelige effecten lijdt. Ookwordt aangeraden om het zend-vermogen van de zender zo laagmogelijk te houden.

/~%‘. —~.

~ ~\.

• ,-~ ~- j ~, .~

-. .-i~ -~t’ ,~

— — —~

~ ~ ~

S,~ ‘.:~.

~ .~,,: ~ ~1,

- ,_~‘•_ - - . S • - —— ,- - ,z.

:~,. ~r

:.

~ -:

Op diverse plaatsen rond de antenne, hoofd en lichaam, isde veidsterkte gemeten, het elektrisch veld, alsook het

magnetisch veld; zijn stromen gemeten door het lichaamvan Marinier Ton; heeft hij urenlang gekletst en allerlei

onzin-berichten de wereld in gestuurd om de zenderoperationeel te activeren en is hij omhangen geweest met

de verschillende man-packs die door het korps wordengebruikt.

juli 1999 MEOBtiek

Page 9: MEOBtiek 05 1999

Sociaal Medisch OverlegDoor: Harriëtte van der Horst

Op maandag 7 juni is het SociaalMedisch Overleg (SMO) ‘nieuwestijl’ van start gegaan. Het overleg wordt voortaan iedere eerstemaandag van de maand om 13.00uur gehouden. Wegens het aantreden van de nieuwe bedrijfsartsmw. drs. ir. C.E. Roeters, werdenvoor deze dag alle unit- en sectie-hoofden uitgenodigd. J.W. vander Haar, Coördinator Personeelszaken Marinebedrjf, leiddehet overleg in en introduceerde debedrijfsarts aan alle aanwezigen.

Na de introductie nam de bedrijfsartshet woord. Zij vond het prettig dat velenaanwezig waren en ze meldde dat haarcontract loopt tot en met december1999. Het spreekuur is op maandag inOegstgeest, op woensdag bij hetMVKV en op de overige dagen in DenHaag. Telefonische afspraken kunneneventueel op maandag in Oegstgeest,op woensdag in Valkenburg, maaraltijd in Den Haag worden gemaakt.

Bespreking werknemersLijnmanagers die eventueel werknemers willen bespreken in het SMO,kunnen dit vroegtijdig doorgeven aanHarriëtte van der Horst, (toestel: 2669).Zieke werknemers worden (indiennodig) met de directe chef besproken.Het is echter niet zo dat een chef aanwezig is bij de bespreking van een medewerker van een andere afdeling. Volgens de officiële procedure deelt dedirecte chef aan de betreffende werknemer mee dat hij of zij besproken wordtin het SMO. Na het bespreken vindtterugkoppeling naar betrokkene plaats.

VerzuimbegeleidingAan de verzuimbegeleiding verandertniets. Als een zieke werknemer meerdan tien werkdagen ziekteverzuimheeft, neemt de verzuimbegeleider R.Kohlenburg telefonisch contact op metde werknemer. Bij de eerste verzuimafspraak worden verdere afsprakengemaakt.

DrempelverlagendDe bedrijfsarts vindt het belangrijk datde lijnmanagers betrokken worden bij

het ziekteverzuim, dit werkt drempelverlagend en de communicatielijnenworden korter. Lijnmanagers moetenhaar snel kunnen benaderen voor diverse zaken, zoals:• problemen op de afdeling• frequent ziekteverzuim

langdurig ziekteverzuim• onduidelijkheden over de uitslagen

die door de bedrijfsarts verzondenworden.

Lijnmanagers kunnen ook eigen personeel aanraden om contact op te nemenmet de bedrijfsarts, dit ter voorkomingvan eventuele uitval.

Kort-frequent-verzuimHieronder valt: ziekmeldingen minderdan vijf â zes keer per jaar. Meestalgeen medische aangelegenheid. Lijn-managers moeten er zelf voor zorgendat dit verzuim teruggedrongen wordt.Mocht blijken dat het een medischeaangelegenheid is, dan wordt de ljnmanager aangeraden om direct contact opte nemen met de bedrijfsarts.

ArbeidstherapieIemand in arbeidstherapie is volledigarbeidsongeschikt. In deze periode kaniemand reïntegreren volgens eenopbouwschema: bij voorbeeld eerste

week drie uur per dag; tweede weekvier uur per dag enzovoort. De betrokkene geeft zelf zijn of haar capaciteitaan. Arbeidsuren kunnen daarbij ver-meerderen of verminderen met als doeleen zo hoog mogelijke arbeidsgeschiktheid. Opbouw van de arbeidsuren, tijdens arbeidstherapie, wordt niet doorgegeven aan de afdeling personeelszaken.

Ziek- of herstelmeldingEen werknemer meldt zich ziek, ofbeter, bij de eigen chef. De chef geefthet door aan de afdeling personeelszaken. De bedrijfsarts in Den Helder isverantwoordelijk voor de zieke medewerkers die organiek onder Den Heldervallen en in Oegstgeest werken. De beide bedrijfsartsen dienen goede onderlinge afspraken te maken om de medewerkers goed te begeleiden. Als eenmedewerker voor het spreekuur in DenHelder wordt opgeroepen, dan dient erterugkoppeling plaats te vinden enmoet hij of zij worden uitgenodigd ophet spreekuur in Oegstgeest, Valken-burg of Den Haag. De afdeling Personeelszaken heeft hierin een coördinerende rol en is contactpersoon bij deadministratieve afhandeling.

Ton Jansen neemt afscheid met een bij smaak

‘Na d~ o~le~’ering ~an de K-po~itie iii Eemnes, nam T~n Jans~n afsch~id ~‘an h~ME®B. Voor zijn collega’s en kennissen werd een kleine sameiikomst~georganiseerd. Na de’ koffie en gebak, en afscheidcadeau’s; maakte Ton nog een I:ond~gang langs enkelé côllega’s. Toen hij terug kwam bleek het wâpenschildje vanhet’ ME@B, dat Ton èadeau had gélaegen, plotseling verdwenen: gejat! Van jçcollega’s moet je het maar hebben! .

.,.

— ;~

MEOBtiek juli 1999

Page 10: MEOBtiek 05 1999

Van analoog naar digitaal

Dertig jaar PrintwerkpiaatsDoor: Wil van Elk

De printwerkpiaats heeft sinds deoprichting in 1969 heel wat onderkomens gekend. Het begon allemaal tussen de werkbanken vande Radarwerkplaats in gebouwAB, waar nu de sectie Mechanische Technieken in is gevestigd.Geen ideale situatie en al gauwverhuisde de printwerkplaatsnaar gebouw H waar nu het Kalibratiecentrum opereert. Het waseen tijd waarin een digitale printnog science fiction was, want deprinten van toen bestonden uitanaloge technieken. Toen de printen steeds geavanceerder werden,besloot men om een tester te kopen. De oudste analoge tester, deVSC127, staat inmiddels in deTraditiekamer van het MEOB.

De eerste digitale printkaarten haddenéén flip-flop op de print, dat is niet tevergelijken met de computertechniekenvan nu. Toch worden er nog geregeldanaloge printkaarten aangeboden dieniet zouden misstaan in het museum.“De VSC 127 werd aangeschaft voor deprinten van de M44 en M45 van de VanSpeykklasse fregatten die indertijd aan

Indonesië zijn verkocht. Voor die tijdhadden we bij het toenmalige MarineElektronisch Bedrijf (MEB) nog nooiteen printkaart gezien”, vertelt HansHolterman die de scepter zwaait in dePrintwerkplaats. Een groot gedeeltevan de sectie is al naar Den Helder verhuisd.

BeginHan Bronsveld, Piet van de Elshout enRoel Boetekees waren de medewerkersuit de begintijd van de Printwerkplaats.In eigen beheer werd een tester ontwikkeld. “De USMO2. Het is eigenlijk eenverzameling meetapparatuur die tezamen een universele tester vormt waarmee de toen voorkomende printen konden worden getest”, aldus Holterman.Het is een soort matrixsysteem dat metdiverse adapters communiceert met deprinten. Het personeel schreef zelf detestprocedures en maakten testjigs eneen loadboard met hulpschakelmgenom de printen te kunnen belasten.Holterman: “Alle printen die van eenschip afkomen worden getest. Als eenprint uit de verpakking is gehaald, moethij worden getest voordat hij weer in hetmagazijn wordt opgenomen. Ongeveerzestig procent van de aangeboden printen blijkt defect of ontregeld. Na het testen en vaststellen van de defecten, worden de printen gerepareerd door de technici van de Printwerkplaats.”

AnaloogDe USMO2 is nog steeds in gebruik. Inde loop der jaren zijn diverse meetapparaten vervangen. Hoewel een handmatige tester, is het een systeem dat samen

‘t

.1

Theo Mosseveld (r) en Felix op ‘t Eynde bij de GenRad 1792.

~r,~

~1.

1’ j’ ~

—~

.~1 -2Y~

Wim Eeland test een print op de analoge printtester USMO2/OO.

10 juli 1999 MEOBtiek

Page 11: MEOBtiek 05 1999

met nog enkele losse meetapparatenprima voldoet. Ondertussen is steedsmeer apparatuur gedigitaliseerd en ontstond er behoefte aan een nieuwe generatie printesters. Holterman: “De 1792van General Radio was de eerste automatische tester. In eigen beheer moestdaarvoor software worden geschreven,voor de DEC-PDP8 computer. Ookdeze tester is in de loop der jaren aangepast, maar de randapparatuur is nietgemoderniseerd. Het is nog steeds hetoude principe met die grote schijven. Inde periode daarvoor werd zelfs noggewerkt met papertape; op twee werk-stations. In die tijd, zo rond 1974, wasde unit ondergeschoven bij Radar II, datheet nu UV2A. Daar is nog de USM449operationeel, ook een printtester, maardan voor de Orion-vliegtuigen.”

:hhqii~JjP

itli1•

1

Hans Barendsma bij de nieuwe analoge tester USMO3/00.

.-:L/

~ !~..•

•‘I

Rob Sijm test een print op de werkbank.

~1

1DigitaalDe 1792 van General Radio werd opgevolgd door de Teradyne L293 waarvoorheden ten dage nog steeds modulesvoor worden ontwikkeld: er zijn 288programma’s voor gemaakt. De 1792wordt aangehouden voor de ongeveerachthonderd programma’s die daaropdraaien. Ook de analoge printen worden steeds complexer. De USMO2,handbediend en daardoor beperkt, isopgevolgd door de USMO3, een automatische printtester. Met de aanloopnaar de digitale testers, moest er ookworden geprogrammeerd. Daarvoorwaren geschoolde mensen nodig. “Deprogrammeurs zijn allen op Hbo-niveau. Zij houden zich alleen bezig metprogrammeren en het testen van dehardware en het vaststellen van defecten. Het repareren wordt door de technici van de printwerkplaats gedaan. Erwordt nog een tweede USMO3 aangeschaft. Deze tester is ook geschikt voorsonarapparatuur”, aldus Holterman.Verder heeft de Printwerkplaats nog debeschikking over een tester van Fluke,de 3050. Deze is speciaal voor de print-kaarten uit de apparatuur van de Goal-keeper.

Vakantiegroeten die niet aankomen

Als er weer een golf vakantiekaarten binnenkomen, heeft de facteur, die overigens gek is op puzzelen, soms de grootste moeite om de vakantiegroeten van eencollega te bezorgen. Als naast de onvolledige adressering ook nog eens als afzender staat: “groetjes Kees en Miep” zonder achternaam, dan komt die kaart dusniet aan!

~‘ Sz2-1

-~‘i1;:~ / —

~~ç 4~ ~

MEOBafdeling LAGHaarlemmerstraat2342 LA OegstgePays Bas

MEOBtiek juli 1999

Page 12: MEOBtiek 05 1999

Fotodienst MEOB opgehevenDoor: Wil van Elk

Met de oplevering van de film‘Stinger Live Firing’ is tevens eeneind gekomen aan de sectie Technisch Audio Visueel Centrum(TAVC) in Oegstgeest. Samenmet het afdoen van de opdrachtwordt al het archiefmateriaalovergedragen aan het Centrumvoor Audio Visuele Dienstverlening Koninklijke Marine(CAVDKM) in Amsterdam. Geenstapels blikken trommels, maarvele videocassettes die tezamenmeer beelden bevatten dan al deopgeleverde films.

De opgeleverde film ‘Stmger LiveFiring’ is een update van een eerdergemaakte film. Onder leiding van deKoninklijke Luchtmacht zijn onderandere op Kreta opnames gemaakt vanhet afvuren van een Stinger. Cor: “Deprocedure van het Stingerteam is aangepast, de film is nu een stuk realistischer. Het is een snel wapen, dus danmoet je weten hoe je het snel kunt inzetten en gebruiken.” Cor heeft bij hetsamenstellen van de beelden assistentiegekregen van twee materiedeskundigenvan het Korps der Mariniers deSGTMARNS D. Potgieter enKPLMARNS A.F.M. van Hofwegen.“De tekst wordt in Amsterdam

~, t..: ~-

- . -~--~----

-

ingesproken door Lisette van Hulst,daar werken we al jaren mee samen”,aldus Cor Ruitenbeek. “De muziekwordt gemaakt door René van Hugtenen Rob Smith, waar we ook al jarenmee werken.” De muziekcompositie isop tijdcodes gecomponeerd. Om dat tedemonstreren toont Cor beelden van dewoestijnfilm van vorig jaar, die inAmerika is gemaakt. Hij laat beeldenzien van Nederlandse Mariniers die aaneen lijn onder een helikopter hangen als

vliegen aan een vliegenstrip. “Hetwaren de eerste buitenlandse militairendie dat deden. Het is een methode die inVietnam is ontwikkeld.” Cor laat demuziek horen die er speciaal voor isgeselecteerd ‘You know 1 can fly’.

VerhuizenCor Ruitenbeek (1947) is de laatstemedewerker van de Fotodienst, zoalshet TAVC jarenlang werd genoemd,die naar Amsterdam verhuist. WimBorst werkt er al een tijdje, terwijl HansKampinga onlangs de dienst verliet. Inde studio blijft de apparatuur achterwaarmee menige instructiefilm is vervaardigd. ‘BVU-systeem U-maticSony’, staat er op. Het is een professioneel systeem uit de jaren tachtig dat ookbij de omroep werd gebruikt. Opnameswerden gemaakt met een zogenaamdeportable BVU-recorder, opnames vantwintig minuten, 25 fragmenten perseconde. Geen geknip en geplak, wantde mastertape bleef intact. Er werdingenieus gekopieerd met de videocassetterecorders V09850P. De beeldenkonden worden gevolgd op drie monitors: “We merkten een begin- en eeneindpunt, met een nauwkeurigheid van1/25 seconde, en dat gemarkeerde stukfilm kopieerde we naar een andere tape.Tegenwoordig zijn video-opnames die jemet de PC kunt bewerken veel mooier”,vertelt Cor Ruitenbeek. Een Video

v —,

tc~

,1

til

-u

Cor Ruitenbeek: “Wij moesten veel zelf maken.”

1~u 1

t..

Cor Ruitenbeek: “je kon ook optische geintjes uithalen met dit systeem.”

juli 1999 MEOBtiek

Page 13: MEOBtiek 05 1999

Typewriter, een paneel voor DigitalMulti-Effects “voor optische geintjes”, eneen Audiomixer, maken deel uit van hetveelzijdige doch verouderde systeem.

FotodienstCor Ruitenbeek heeft zijn sporen welverdiend bij de Fotodienst. “In 1964kwam ik in Wassenaar te werken, op1juli. In 1970 ben ik getrouwd. Ik bengek op koken, dat doe ik thuis al 28 jaar,en sinds drie jaar werk ik als kok bij eenstrandpaviljoen. Ik heb een 24-uurscontract bij het MEOB; twintig jaargeleden ging ik al korter werken. Toenik bij de Fotodienst kwam, was er geen

bureau en een stoel voor mij. Er stondwel een pasfotokrukje, maar die wassteeds in gebruik door iemand anders.Alleen de chef, Rien Toet, had eenbureau. Wij moesten veel zelf maken.We hadden een eigen ontwikkelaar enwe werkten nog met platen; wel leukwerk hoor. In december 1989 zijn weverhuisd naar de vestiging in Oegstgeest. We namen een rijk archief meeuit Wassenaar.”

MoeizaamHet maken van een film gaat soms heelmoeizaam. “We moesten het soms welvijf keer overnieuw doen. Net als bij de

Dragon-opnames in Wales bij deEngelse Navy, een demonstratiefilmvoor het afschieten van mortieren.” EenBorst-Ruitenbeek productie. Beeldenlaten militairen zien die aan de handvan een maquette een plan opstellen omeen dorp te ontzetten van terroristen engijzelaars te bevrijden. Een film die nogniet af is, maar dat ligt niet aan hetMEOB, aan de opdracht is voldaan. Derest is aan de opdrachtgever. De apparatuur in Oegstgeest wordt gedemonteerden zal in gedeeltes naar Amsterdamworden vervoerd.

Tentoonstelling “1 799! Strijd achter de duinen”

Brits-Russische invasie in Noord-HollandPrecies tweehonderd jaar na deinvasie van Engelse en Russischetroepen op 27 augustus 1799 inNoord-Holland, wordt op 28 augustus in het Marine Museum inDen Helder de tentoonstelling“1799! Strijd achter de duinen”geopend. De invasie van de Engelsen en de Russen had als doel deFranse overheersing te beëindigen. Nederland had de zijde vanFrankrijk gekozen en heette deBataafse Republiek. StadhouderWillem V was in 1795 naarGroot-Brittannië gevlucht. Detentoonstelling belicht uitvoerigde periode waarin deze strijdwerd gevoerd.

Hoewel de strijd in eerste instantievoorspoedig verliep, moesten de Engelsen en de Russen het afleggen tegen hetgecombineerde Frans-Bataafse leger.Op 20 november verlieten de laatsteBritse en Russische troepen via DenHelder ons land. De strijd eiste eengroot aantal slachtoffers en het socialeen economische leven in Noord-Holland was tot ver na de oorlog ontregeld.In 1813 keerde de zoon van de laatstestadhouder vanuit Engeland in Nederland terug en in 181 5werd hij tot koningWillem 1 gekroond. Dat was na denederlaag van Napoleon tijdens de slagvan Waterloo.

OpeningstijdenHet Helderse Marinemuseum organiseert de tentoonstelling samen met deStichting Provinciale Atlas Noord-Holland uit Haarlem. De thematisch opgezette tentoonstelling toont 350 objectenuit musea uit binnen- en buitenland.De tentoonstelling duurt van 28 augustus 1999 tot 9januari 2000.Openingstijden: maandag tot en metvrijdag van 10.00 — 17.00 uur en zaterdag, zondag en feestdagen van

12.00-17.00 uur. Het museum is vannovember tot april op maandag gesloten en op 25 december en 1 januari.Kosten: kinderen van 5 tot 15 jaar 4gulden, 65+ en CJP 6,50 gulden en volwassenen 7,50 gulden.Houders van een museumjaarkaart,kinderen tot 5 jaar, defensiepersoneel,veteranen en vrienden van het Marine-museum kunnen gratis naar binnen.

~I.

~ .—~.—,

~ \._ V ~‘. .-~ ! .

(~. .. ~ ~ -— .‘... .; — .~ ) ~ —.-- ‘

.,~. —~ - ..-. - . —‘t, ..~ .—

~ ~. - - ~ ~

~ / / /~• . ~ .

4 .• .-~-—~ / ~•— —

“Aflogt der Egelsche en Russchen van de Helder, in de maand november in ‘t jaar 1799.”

MEOBtiek juli 1999

Page 14: MEOBtiek 05 1999

Materiaaldienst op Biersafari

Grensoverschrij dende unitdag

Oldtimer

1 t\ ~ •~‘~• ‘$,— -•

‘~- ~ ~-~‘~ •! ••~ ~~•“ :.

Uit het archiefvan Klaas Meijer

Driemaal per dag kwam vroegerde koffieboer langs met zijn koffiewagen. Je hoefde niet bang tezijn dat je de koffie miste, want‘ome’ Henk Goddijn blies op zijnzelfgemaakte ‘trompet’ zodra dekoffiewagen het gebouw binnenkwam. De trompet bestond uiteen mondstuk dat op een stuk metalen elektriciteitspijp gemon

teerd was, met aan het uiteindeeen trechter.

Je mocht overigens niet bij elkaar gaanzitten tijdens het koffiedrinken. Nadatje koffie had getapt aan de koffiekar,ging je gewoon weer aan je werkbankzitten en dronk daar je koffie op. Als dechef van de werkplaats zijn koffie ophad, kwam hij zijn werkplaats door omte kijken of iedereen al weer bezig was.Zo niet, dan kreeg je een flink standje.

Ook als de comptabele ambtenaar hetsalaris kwam ronddelen, blies omeHenk driftig op zijn trompet, zodat niemand zonder geld naar huis hoefde. Decomptabele, zoals hij werd genoemd,had ook altijd een assistent bij zichwaaraan je de telefoonkosten kon betalen van gesprekken die je met de buitenwereld had gevoerd. Wilde je namelijk interlokaal bellen, dan moest je jenaam aan de telefoniste opgeven, zijdraaide dan het betreffende nummer.

,-~ ~ - •i ~•

• —••—-—-—•

~ ~ •—. ~ ~—

c

Door: Hans Wessel

Grote gebeurtenissen werpen hunschaduw vooruit. Dat betekendeeen commissie(tje) van goedediensten die, zeer democratisch,aan de hand van een questionnaire tot de volgende meerderheidsbeslissing kwam: de datum voorU-day werd 24 juni en het doel,reeds een keuzemogelijkheid in1998, een bezoek aan ‘t Brouwershuis in Baarle Nassau/Hertog.

Het vertrek vanuit Oegstgeest wasgepland om 08.00 uur. Het weerzien enbegroeten van de — binnen de uitnodigingscriteria vallende — oud-medewerkers, gaf weinig vertraging in de vertrektijd. Met in het achterhoofd de ontzettend lange bustijden van 1998, werdeen ruim reisschema opgezet. Hetgevolg was natuurlijk een uiterst snelletransit-time met drie kwartier te vroegeaankomst bij het proeflokaal, onzebasis voor de verdere dag. Maar koffieen koek werd met voortvarendheidgeorganiseerd. Daarna begon het bier-festijn, waarbij overigens voor de nietalcoholliefhebbers ook keuze genoegwas. ‘t Brouwershuis heeft zevenhonderd verschillende biersoorten in hetassortiment. Hiervan werd er, verdeeldover de hele dag, een dozijn ter kennismaking aangeboden. Dit zegt overigensniets over het aantal glazen per soort.

Unit-dag Materiaaldienst: of ze staan op de bus te wachten, of ze mogen niet naar binnen.

KloostermaaltijdNa een eenvoudige maar goed verzorgde kloostermaaltijd wederom voorzien van bier begon de aangekondigde smokkelroute. Op deze tocht is eentitel uit de ‘Camera Obscura’ van toepassing: “hoe warm het was en hoever”. Vijfentwintig grensoverschrijdingen, uiterst vreemde grenssituatiesen een rustperiode met dit keer geenbier maar een glas ‘smokkeljenever’.Terug op de basis een rekoever-periode(rekoever is Vlaams voor opknap/uit-blaas), met koel bier en andere drankjes. Waren er ‘s morgens al winnaars bijde diverse bier-identificaties geweest,

de Vlaamse kroegspelen zorgden voornog meer winnaars en natuurlijk dorst.

SmokkelaarsmaaltijdTijdens de ‘smokkelaarsmaaltijd’ met,u raadt het al, bier, werd ook door eenBelgische Douane ambtenares heerlijkelikeur geserveerd. Jammer dat ze,gezien het grote aantal vrijwilligers,ervan overtuigd was dat die “Ollanders” geen smokicelaars waren en visitaties niet nodig waren. Een snelle bus-tocht bracht ons terug naar huis, onderweg een in het westen ondergaandezon. Eindconclusie: genoten, moe enhulde voor de organisatoren.

juli 1999 MEOBtiek

Page 15: MEOBtiek 05 1999

Het Marinebedrijf als reisbureauDoor: Wil van Elk

Of je nu in Den Helder woont enin Oegstgeest werkt, of in Oegstgeest woont en in Den Helderwerkt, je zult honderd kilometermoeten overbruggen om er te komen. Daarnaast is er een ruimekeuze in de manier van reizen, zoals iedere dag met openbaar vervoer van Den Helder naar Oegstgeest of iedere dag met deVIP-bus naar Den Helder. Hoedan ook, het reizen wordt vrijweldoor iedereen als belastend ervaren.

Iedere medewerker met die honderdkilometer fysieke scheiding tussenwoon- en werkomgeving, heeft zijn ofhaar eigen verhaal. “Ik reis nu dagelijksvan Den Helder naar Oegstgeest met detrein en ik zie steeds meer collega’s inde trein. Het is vreselijk vermoeiend, ikben vaak ‘op’ als ik thuis kom, vooralop vrijdag. Eigenlijk is het niet te doen;ik ben vier uur reistijd kwijt. Om halfzeven vertrek ik uit Den Helder en omhalfnegen ben ik in Voorhout. Als mijnkaart in februari afloopt, ga ik ergens inpension.” Hoewel een taxibusje vanVoorhout naar het MEOB geen overbodige luxe zou zijn, hebben bijna allemedewerkers er al een fiets of bromfiets staan voor de rit naar het MEOB.Maar een busdienst van Den Helder

naar Oegstgeest, zoals de VIP-dienstvan Oegstgeest naar Den Helder, zounôg beter zijn.

OverblijvenDe meeste medewerkers die in DenHelder tewerk zijn gesteld en nog in deregio Oegstgeest wonen, hebben vooreen vierdaagse werkweek gekozen. Opmaandag naar Den Helder en dan drienachten overblijven en donderdagmiddag weer naar huis. Op de verblijvenhebben ze niets aan te merken: “het isalleen een saaie bedoening.” Om tevoorkomen dat ze een ‘weekendhuweljk’ krijgen, hebben sommigen ervoor gekozen om op woensdag naarhuis te gaan. Reizen doen ze vrijwelallemaal met de auto. Voor de collega’svan Akoestische Metingen (AKM) ishet veelal een puzzel om alles goed in tedelen. “We moeten vak naar het buitenland.”

FilesAl een jaar voordat zijn werk naar DenHelder verhuist, heeft een medewerkervan het Kalibratiecentrum een prachtige nieuwbouwwomng en heeft het reuze naar de zin daar. Samen met een collega reizen ze dagelijks heen en weer.“We wonen vlak bij elkaar en gaan alheel vroeg op pad (5.30 uur) om de filesvoor te blijven. Het wonen daar vind ikuitstekend. Er zijn goede winkels enalles is er gemoedelijker; de mensen

nemen de tijd voor je.” Een andere collega (alleenstaand) die ook met de autorijdt, gaat later van huis. “Files onderweg is standaard. Ik kom net iets voorhalf acht aan. Ik kom af en toe gebrokenthuis en ga héél vroeg naar bed. Ik vindhet erg stil daar, het is niet de stad die ikgewend ben; ik kan er nog niet aan wennen.” Waarom dan zo snel verhuizen?“Ik wist niet dat ik zo snel een huis zoukrijgen.” Toch hebben ze er geen vanallen spijt van.

InwonenEen aantal van de Heldenaren die inOegstgeest werken, hebben een kamergehuurd in de regio. De een woont bijkennissen in Den Haag, een ander bij deNoordwijkse Stichting Willem van deBerg en een ander heeft het erg gezelligin de ‘Witte Raaf. “Ik ga zondagavondvan huis en ga vrijdagmiddag weerterug. Ik heb mijn computer mee, dus ikvermaak mij wel.” Voor iedereen is desituatie anders, en iedereen probeertzich er bij neer te leggen. Veelal is hetreizen een extra zware belasting die nietbevorderlijk is voor de thuis- en werksituatie. De signalen vanuit Den Helderzijn vrijwel identiek aan die vanuitOegstgeest en er is begrip voor elkaarssituatie. Een onderzoek naar een busdienst van Den Helder naar Oegstgeestlijkt een volgende stap.

Nieuwe Collega

t,

Naam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(~s):Grootste wens:

Karin Groen1e medewerker bedrijfskantine

1juni1999horecahaar kinderenruzievindt alles lekkerfietsen, tuinieren en lezen“mijn kinderen gelukkig en gezondte zien opgroeien.”

MEOBtiek juli 1999

Page 16: MEOBtiek 05 1999

LAN2000 wordt beproefd bij MEOBDoor: Wil van Elk

De Defensie Telematica Organisatie (DTO) werkt hard aan hetLAN2000-project, een netwerkdat is gebaseerd op Windows NT.Het is een prestigieus projectwaaraan de Luchtmacht, Landmacht, DTO en de Marechausseedeelnemen. Met 45.000 werkplekken is dit het grootste automatiserrngsproject in de Benelux. DeMarine doet nog niet mee aan ditmiljoenenproject omdat ditkrijgsmachtonderdeel reeds enkele jaren geleden gemigreerd isnaar Windows NT. Wel is het debedoeling dat de Marine zich hiervolgend jaar ook bij aansluit. Op1 juli werd de basis voor hetLAN2000 feestelijk opgeleverd.

Het idee voor LAN2000 is min of meervoortgekomen uit het millenniumproject. Voor de opbouw van dit omvangrijke netwerk en beproevingen van dehard- en software, is DTO sinds halfmei te gast bij het MEOB in Oegstgeest. Het automatiseringsbedrijfDTOis het ICT-hart van Defensie; het is eenbundeling van technologieën uit de verschillende krijgsmachtdelen. ICT staatvoor Informatie en CommunicatieTechnologie. Het LAN2000-projectwordt de nieuwe defensie-bredegemeenschappelijke standaard. Voorde voorbereiding, verwerving, inrichting van de servers, aanpassing van desoftware, uitrol van de werkplekken ende voorbereiding van de nazorg, zijnveel mensen nodig. Voor de plaatsingvan die mensen en de grote hoeveelheidcomputers en randapparatuur is heelwat ruimte nodig. DTO vond dezeruimte bij het MEOB. Voor de snelleaanpassing van de ruimtes zorgde detechnische dienst van het MEOI3 samenmet installatiebureau Gerritsen. Inmiddels werken er veertig automatiseringsmedewerkers, voornamelijk inhuurkrachten, aan het project. Om te zorgendat de werkzaamheden op tijd gereedzijn, worden nog eens twintig automatiseerders extra aangetrokken.

BasisbundelDe basisbundel van de NT-serversbevat zo’n vijftig programma’s. Het

zijn pakketten, die standaard op dewerkplekken bij de diverse gebruikersworden geïnstalleerd. Iedere applicatie,ieder computerprogramma, van deNS-reisplanner tot aan de tekstverwerker Microsoft Word, krijgt een uitgebreide omschrijving. Deze uitvoerigeapplicatie-installatiehandleiding, stekkerbeschrijving genoemd, is een uniekgegeven binnen de ICT-wereld. In dezebeschrijving, met als basis de wensenvan de klant, staan alle randvoorwaarden vermeld om het bewuste programma werkend te kunnen installeren.

StroomversnellingOp 1 augustus zouden alle stekkerbeschrijvingen afmoeten zijn, dat was hetstreven. “Dat wordt niet gehaald”, vertelt Robert Guman, projectleider vanhet packageteam. “De klanten hebbeneen beetje traag gereageerd, waardoorop het laatste nippertje alles tegelijkwordt aangeboden. Het project is in eenstroomversnelling terecht gekomen enwe moeten nu zo’n achthonderd cornponenten gaan verwerken bmnen dne âvier maanden; op zoveel applicatiesbinnen zo’n kort tijdsbestek is nooitgerekend.” Veel van de medewerkersaan het LAN2000 hebben nu nog verlof. Ondanks dat, zijn er nog heel veellege plekken waarvoor nog eens twintigextra krachten nodig zijn om die op tevullen.

Y2KHet netwerkproject loopt volgens eenstrak schema. Eerst was er ‘het jaar2000 gegeven’: Y2K (Year 2 kilo), metde daaruit voortvloeiende testen (hetkillen van de millennium-bug door simpelweg in de tijd te reizen). De volgende stap is het LAN2000 compliantmaken van de programma’s van deklanten en de afsluitende testen. Daarnavolgt de zogenaamde packaging,gevolgd door het testen daarvan. Vaneen programma-installatie wordt als hetware een kant en klaar installatiepakketje gemaakt. In de maanden augustus,september en oktober moet alles worden afgewerkt zodat op 1 november deservers en werkplekken in ieder gevalmillenniumbestendig zijn. In de volgende eeuw moet een defensiemedewerker op een willekeurige pc zijneigen werkomgeving op het schermkunnen oproepen. De enige voorwaarde is dat de pc op het LAN2000 moetzijn aangesloten. Je toetst je gebruikersnaam en wachtwoord in, en het netwerk doet de rest. De softwarehcensiesworden voortaan centraal beheerd.Meer gegevens over LAN2000 zijn tevinden op het Intranet bijhttp://www.millennium.mindef.nI. OpIntemet: http://www.mindef.nl/nieuws/millenniumlindex.htm en bij: http://www.mp2000.nl/millen/Millen.nsfYframes/cframeset?OpenDocument.

d

Op de bovenverdieping in gebouw Pascal is ruimte gecreëerd voor DTO.

juli 1999 MEOBtiek

Page 17: MEOBtiek 05 1999

Product-unit Ontwerp en Realisatie in de liftDoor: Wil van Elk

De Product-unit Ontwerp en Realisatie (O&R) heeft naast bijna afgeronde en lopende grote projecten, ook kansrijke offertes inbehandeling voor de toekomstigeLCF-fregatten. De succesvolleunit zal binnen het Marine Bedrijf deel gaan uitmaken van deDivisie Speciale Producten enwerkt nu al nauw samen met enkele onderdelen van het Sewacobedrijf. Een logisch gevolg vooreen afdeling die gewend is te werken met verschillende disciplines.De producten van O&R zijn onder te verdelen in drie categorieën: technische automatisering,elektronica, en mechanica. Medio2000 wil O&R gaan opereren ophet niveau van 1S09000 enAQAP11O. De unit wordt hieringesteund door het StafbureauKwaliteitszorg DMKM.

De producten van O&R gaan pas na deontwerpfase opvallen: als er gebouwdgaat worden. Onlangs werd de k-positievoor radiostation Eemnes aan het MIDovergedragen. Door vertrek van ervaren krachten komt echter het garantie-onderhoud in gevaar. Er zijn contactengelegd met C-3 van het Sewaco-bedrijfvoor een mogelijke uitbesteding van ditwerk. Door deze organisatorische integratie komt de instandhouding dichterbij de ontwikkeling te staan. Ongewenste eilandjes komen hierdoor te vervallen.

KosovoNaast de sucsesvolle oplevering van dek-positie, was O&R op meerdere terreinen actief. Zo vroeg het Korps Mariniers veel capaciteit wegens de Kosovo-crisis. Er is onder andere veel werkin overwerk uitgevoerd aan een YPR.Dit jaar wordt ook de M-fregatten TCtrainer opgeleverd en worden er vijfPortable Bridge Control Units(PBCU’s) gemaakt die de huidige unitsaan boord van de onderzeeboten gaanvervangen. De nieuwe PBCU’s zijn eenstuk kleiner en lichter. Verder wordenbegin september aan boord van de Mijnenbestrijdingsvaartuigen beproevingen gedaan met het eerste model SPI

Measuring System. Dit systeem wordteen onderdeel van het Sonar Performance Indicator Systeem. Er moetenveertien exemplaren worden geproduceerd.

M-fregattentrainerHet project M-fregatten TechnischeCentrale-trainer heeft een doorstartgemaakt. De materiedeskundigen vande TOKM hebben veel invloed op hetbouwproces. Tijdens het bouwen ontstonden daardoor steeds nieuwe inzichten waardoor de bouw uitliep en hetbudget mimschoots werd overschreden. Het project is afgesloten en er iseen nieuwe offerte gemaakt met heldere afspraken. Door een zakeljkereopstelling — wil de klant meer, dan kosthet meer — en het maken van goedeafspraken met een nieuw tijdsplan,worden de doorlooptijd en het kosten-aspect van het project voor zowel deklant als het MEOB een stuk inzichtelijker. Ondanks dat het project drie keerzo duur is uitgevallen bleek dat hetMEOB concurrerend bezig is geweest.Ook de CE-normering heeft invloed ophet product. Een extern bureau onderzoekt hoe de trainer kan worden opgeleverd volgens CE-normen. De trainerwordt het eerste product dat aan dezenormen voldoet; in de toekomst moetdit voor alle producten gelden.

In december vindt de eindleveringplaats van de trainer.

GoalkeeperDe koppeling van de Goalkeeper en hetNatosins Kompas aan bdord van schepen heeft nooit goed gewerkt. Een probleem dat onstaan is doordat apparatuuris geleverd door twee verschillende firma’s en niet op elkaar is afgestemd. Bijde aansturing van de Goalkeeper doorhet NATOS1NS Kompas, ontstonden erlaagfrequent trillingen. O&R heeft eeninterface ontwikkeld die dit probleemoplost. Frank Bakker, een inhuurkracht,heeft daarvoor een digitaal filter ontwikkeld met FPGA-technologie datstaat voor Field Programmable GateArray. Dit is een van de voordelen vaninhuurkrachten, het inbrengen van frisse ideën. In dit geval wordt het probleem opgelost en er blijft wat ‘hangen’. Nieuwe impulsen die onontbeerlijk zijn bij een ontwikkelafdeling. Hetcomplete ontwerp is uitgevoerd in VeryHigh Densed Logica (VHDL); een primeur voor O&R. TNO heeft aan dehand van een prototype 22 printkaartenin SMD-technologie geproduceerd. Nade test kan het Sewaco-bedrijf totinstallatie overgaan.Voor de eerste keer in haar loopbaankan het Natosins Kompas dan worden gebruikt als primair kompas!

~. :~.

• 3

Er is onder andere veel werk in overwerk uitgevoerd aan een YPR.

0

Ie

MEOBtiek juli 1999

Page 18: MEOBtiek 05 1999

Jaarprogramma PVMBO 1998 - 1999

Bericht van de PVMBODoor: Fon Koek

LEK, LEK, LEK! De kranten staan er vol van de laatste tijd. De ministerraad is lek. Dat Bram Peper met zijn portefeuille zwaaide had nooitin de krant mogen staan. De defensietop is lek. Dat er veel goedkoperehelikopters in Amerika gekocht kunnen worden, hadden we nooit mogen weten! En nu schijnt ook nog ons PV-bestuur of liquidatiecomiulssie lek te zijn!

Ik hoor net dat het grote slotfeest gevierd gaat worden in Treslong. Maar wat is datnou? Het lijkt wel een vergiet! Nu hoor ik weer dat we naar Claus Partyhouse gaan.Helemaal in Hoofddorp, de bussen staan al bijna klaar. En was het niet verdacht datde voorzitter tijdens het tennistoemooi bij Dekker met de baas daar stond te praten? En ook is de voorzitter gesignaleerd bij het nieuwe partycentrum van Duinrel.Gaan we daar dan heen? Ofzijn die bussen soms bestemd om naar Avifauna te rijden? Voor een vroeger feest, en pas nog voor een demonstratie, waren we daar tochook gastvrij onthaald?

Lek, lek lek!René Froger is een nieuw repertoire aan het instuderen. Je kan toch niet twee keerhetzelfde brengen? Komt die weer (niet)? Wat was het optreden van Lee Towersbij een vorig lustrum een succes; die zou je nog eens moeten hebben. Gerard Jolingis natuurlijk ook een topper, die hebben we nog nooit gehad. Neem je dat als uitgangspunt dan is André Hazes toch de aangewezen zanger om dit feest op te vrolijken. Maar als je een feest wil laten lopen als een trein, dan komt natuurlijk Guuskedengedeng Meeuwissen. Na een gedegen intern onderzoek heb ik het lek nietboven water kunnen krijgen. Ik overweeg nog om het MBK in te schakelen!

GeduldBeste mensen, nog even geduld. Aan het programmaboekje wordt koortsachtiggewerkt, en direct na de zomervakantie ligt het bij u in de brievenbus. Aan alle gissingen komt dan een einde. Het belangrijkste is echter dat de datum, 30 oktober,niet geheim is. Die staat al lang vast. Houd u die vrij, het is de moeite waard, hetwordt een knalfuif.

Nog even een paar spreekwoorden als tip: “een goed luisteraar (lezer) heeftmaar een half woord nodig” en “de waarheid ligt in het midden”!Tot 30 oktober.

PVMBO Er worden geen herfstdrive’s meer gehouden.Slot-activiteit:25 september Hobbyclub02 oktober Watersport09 oktober Badminton13 oktober Vissen23 oktober Klaverjassen/Sjoelen30 oktober SLOTFEESTP .M. TennistoumooiP.M. Skiën

Voorzitter, 2e penningmeester,ledenadministratie, contactpersoonFBTO en coördinator FPPA.J.M. Koek 2454Secretaris en contactpersoon K & 0I.F. Flohr 2337PenningmeesterJ.E. Slot 2238

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonenvan de afdelingen (071-305....)

AutohobbyclubK. Keller 2238

ComputerhobbyclubT.J. Borreman 2144

Hobbyclub algemeenC.M.J. v.d. Ploeg 2329

BadmintonM.J.N. Dofferhoff 2550

Klaverjassen en sjoelenA. Bal 2352

VissenA. Bal 2352

WatersportB.Schaap 2211

18 juli 1999 MEOBtiek

Page 19: MEOBtiek 05 1999

1 Puzzelladder 1

1. Regelmaat2. Europeaan3. Uniek4. Sneeuwhut5. Niet krachtig6. Span7. Hemellichaam8. Onderdeel van oog9. Ontkenning10. Insecteneter11. Leuk12. Zicht13. Slaginstrument14. Licht15. Opschik16. Bij17. Niet fit18. Kinderspeelgoed19. Plaats in Nederland20. Drank van gegiste honing21. Plaats in Italië22. Een keer23. Roemen24. Cirkelvormig25. Ontkenning26. Reus27. Edelen28. Plant (heester)29. Vierletterige afkorting van Servië30.Eenkeer31. Rivier32. Lichaamsdelen33. Flink34. Omgekeerde van brd35. Duitse tv-zender36. Kabel37. Grondsoort38. Berg in Israël39. Staat in US40. Zeer warm41 Bijwoord42. Club van eters (leeuw)43. Rivier44. Gekheid45. Interval46. Plaats47. Mest48. Onderneming49. Lekkernij.

GORI LLAAAPBAVIAANORELEERDA~GSENTTOLAGLOBAALTELEFOON

~5 INAERUPTIELAMPION~ AGTGEIERREKENIGMO~. TOTAALEILANDORNEL0 HEAANDRANGUITAOVA

STELREGELLTTAMREN~ RABARBEREETIRIANE~ ONDERROKEDEEIDNMI

REINDAMERYLESETENGITEENANRKODEURNE

-a ES SAYDNTERODENUSRo LENSKWTEDESAETSGGMROSOOI LEEDSOEHOEAEELENEYS KAPKLEUNNS KANDKKAS SAREEDS

4 Mw. G. van Daalen-Strijker4 Mw. T. Paats4 Hr. P. Dijkdrent5 Hr. C. Ouwehand5 Hr. W.J. Neuteboom8 Hr. D.R. van der Neut8 Hr. T. Borreman8 Hr. J.J.J. Mullers9 Hr. M.J. Lankhout

12 Mw. C. Schipper-van Duin14 Hr. P. Guyt16 Mw. M. Grootjans-Martens16 Hr. A.L. Sneeuw17 Mw. JAM. Kuhn-Grootjans17 Hr. J.W. Ruben17 Hr. R.L. Schippers18 Hr. J.W. de Groot21 Hr. C. Haasnoot21 Hr. G. Wesselius21 Hr. J. Hartevelt22 Mw. P.M. van Duyvenbode

Met puntenverlies:Hr. A. Bal f 25,00Mw. J.M. Ruben-van Noord f 15,00Zonder puntenverlies:Hr. J.J.J. Mullers f 10,00

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

Vier-letter-puzzel

Het eerste woord begint linksvan 1; met de klok mee schrijven.

Bij de pijl, met de klok meelezend, ontstaat een hartewens.Deze hartewens inleveren.

Oplossing inleveren, uiterlijk27 augustus 1999, bij:

Sonja Vlieland,sectie BOK.

MEOBtiek juli 1999

Page 20: MEOBtiek 05 1999

Nieuwe medewerkers01-06-99 K. Groen

Vertrekkende medewerkersDatum Naam15-06-9901-07-9901-08-9901-08-9901-08-9901-08-9901-09-9901-09-99

Jubilea25-08-9901-09-9907-09-9907-09-99

C.A.A.M. van WinsenI.J.C. MouritsJ. van der BentM.L. LagendijkJ. van TongerenJ.N. Winter-WesterbeekG.G.J. CremersW.M. vom Hofe-van Egmond

OU-ID Bedrijfsrestaurant

(lopende ontslagaanvragen)Unit Waar naar toe?SU-PZ Marstaf Den HaagSU-BEB/E&F ParticulierAdvies Geom Def. Pijplijn OrganisatiePU-O&RJSont ParticulierPU-O&RJOTEC FPUOU-ID/D&I Regio PolitiePU-O&RISont ParticulierOU-Mat/Adm. Basisonderwijs

1 ColofonRedactie:HoofdredactieW.3. van Elk

Public RelationsV. van Denzen071-3052205

Vaste medewerkersA.J.M. Koek (PVMBO)H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)S. Vlieland (Puzzel)R. Brouwer (DC)3. Bakker (Oldtimers)P.R. Hogendoorn (Directie)

Medewerkers aandit nummer:H.3. van de HorstH.A. KlokH. HaverkotteJ.P. Wessel

Redactie-adres:Redactie MEOBtiekPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 071-3052171FAX: 07 1-3052605E-mail:[email protected]

Foto’s:

Datum Kopijsluiting24-09 27-0826-11 29-10

21-01 31-12

W.J. van ElkV. van Denzenen particulierenVerzending:OU-ID/D&IDrukwerk:Drukkerij Uleman - de Residentie

Kopij voor het volgende nummervan MEOBtiek inzenden

uiterlijk: 27 augustus 1999

De redactie beslist over het al danniet plaatsen of be’,~erken vaningekomen ~stukken en behoudt

zich alle î-echte,i voor

Rien Jongman OU-ID/Binf 40 jaarJan de Winter PU-OptlBoo 25 jaarHerman Klein SU-BEB/BV 40 jaarFon Koek SU-BEB/BV 40 jaar

Ingrid Mourits van de Bedrijfsadministratie heeft ook een andere baan gevonden.

Verschijningsdata MEOBtiek 1999

Nr.672000

20 juli 1 Bti k