MEOBtiek 04 1996

24
In dit nummer: Blz. 4 De DC krant Albert Vink met de laatste mededelin gen uit het DC-gebeuren. BIz. 8 MEOB-promotie bij Natio nale Vlootdagen 1996 Het MEOB stond samen met de andere marine-onderhoudsbedrijven in een grote expositietent op het Helderse ha vengebied. Blz. 12 Gouden medaille voor Adjudant Sietse Visser Adjudant Visser kreeg een medaille en oorkonde wegens langdurige, eerlijke en trouwe dienst. Blz. 13 Traditiecommissie krijgsmacht bezoekt MEOB De traditiecommissie was onder de in druk van de grote hoeveelheid artike len die voor het nageslacht bewaard zijn gebleven. OB 1 OB Nieuwe opzet Blz. 20 Een feestje Albert en Sanneke Vink vertellen wat er met het geld is gebeurd dat voor de leden van het actiecomité was ingeza meld. En nog veel meer. MEOBTIEK IS EEN PERIO IEKE UITGAVE VAN HET MARINE ELEKTRONISCH EN PTISC BEDRIJF 1 1 1 De ideale schakel vo rationele inzet S.—

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 04 1996

Page 1: MEOBtiek 04 1996

In dit nummer:

Blz. 4 De DC krantAlbert Vink met de laatste mededelingen uit het DC-gebeuren.

BIz. 8 MEOB-promotie bij Nationale Vlootdagen 1996Het MEOB stond samen met de anderemarine-onderhoudsbedrijven in eengrote expositietent op het Helderse havengebied.

Blz. 12 Gouden medaille voorAdjudant Sietse VisserAdjudant Visser kreeg een medaille enoorkonde wegens langdurige, eerlijkeen trouwe dienst.

Blz. 13 Traditiecommissiekrijgsmacht bezoekt MEOBDe traditiecommissie was onder de indruk van de grote hoeveelheid artikelen die voor het nageslacht bewaardzijn gebleven.

OB1 OB Nieuwe opzet

Blz. 20 Een feestjeAlbert en Sanneke Vink vertellen water met het geld is gebeurd dat voor deleden van het actiecomité was ingezameld.

En nog veel meer.

MEOBTIEK IS EENPERIO IEKE UITGAVE

VAN HET MARINEELEKTRONISCH

EN PTISC BEDRIJF

11

1De ideale schakel

vo rationele inzet

S.—

Page 2: MEOBtiek 04 1996

Van de direcfieDoor: DMEOB, ir. P.R. Hogendoorn

Het doek is gevallen, het sprookje is uit.

Een meerderheid van de TweedeKamer vindt dat de staatssecretaris met zijn laatste brief voldaanheeft aan de motie Middel. Dus zalde Kamer zich niet langer verzetten tegen het voornemen van destaatssecretaris ons naar Den Helder te verplaatsen.

Iedereen wist natuurlijk diep in zijn hartdat de verplaatsing onvermijdelijk was.Toch hebben we allemaal aan het wegvallen van dat laatste sprankje hoop eenkater overgehouden.

Ik wil u allen nogmaals bedanken voorde enthousiaste en gedisciplineerde manier van aktie voeren het afgelopen halfjaar. We hebben er met elkaar alles aangedaan wat we konden om het besluitongedaan te maken. Uiteindelijk tevergeefs, maar niet zinloos. In de voorwaarden rond de verplaatsing is eenaantal toezeggingen gedaan, die vooreen aantal van u de pijn wellicht iets

Rookbom

Dank zij een quick-service-beurt aan het trapbankje, konden de lenzen tijdens devlootdagen gepolijst blijven worden.

Oldtimer

De toneelspelers kunnen zich nuafschminken en naar huis gaan. Zijleefden nog lang en gelukkig.

Door: Jan Bakker

In 1950 werd er nog veel gerookt.Daar hadden we toen al tabak van.Vooral omdat de monteurs tegenover ons de peukjes in de prullenmand gooiden. Daar lag ook anderafval in wat dan begon te schroeien. De stank was niet om te hard-en. Daar moest een eind aan komen, hoe dan ook. We liepen dekans dat na vijf uur de boel afbrandde. Goede raad was duur!

Ik gooide een fles wasbenzine leeg in deprullenmand, een lapje er overheen omde benzinedamp niet te ruiken. Dekkingzoeken en uitkijken dat de chef nietbinnen kwam. Na een kwartier eendreun, compleet met steekvlam, onderde werkbank. Iedereen die rookte kreegeen asbak en bleef roken!!!

zullen verzachten. Maar dat blijft eenschrale troost.

Het sprookje is uit, het doek is gevallen.

DBGZIAABGDienst Bedrijfsgezondheidszorg Koninklijke marine,Afdeling Algemene Bedrijfsgeneeskunde

MEOB OegstgeestSpreekuur maandag en woensdag, na telefonische afspraak (tst. 2234)W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

2 juli 1996 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 04 1996

Van de redactieDoor: Wil van Elk,Hoofdredacteur

“De trein moet alsmaar verder, van station naar station...”, het deuntjevan Guus Meeuwis ligt lekker in het gehoor, maar niet als je in de treinzit en onderweg bent naar een sollicatiegesprek als je eigenlijk niet wegwilt van het MEOB.

Hoewel het MEOB een goede werkkring is, zijn velen aan het solliciteren naar eenandere baan, als het even kan in de regio. Er zijn er die vast omlijnde plannenhebben: “Als dit project over drie jaar klaar is, ben ik weg. Ik ga zeker niet naarDen Helder. Wel wil ik deze klus afmaken en daarna zie ik wel verder.”

Eigen bedrijfIemand die het helemaal niet ziet zitten omnaar Den Helder te gaan is Frans Eric deStoppelaar. “Ik werk twintig uur bij hetMEOB en twintig uur heb ik WAO. Mettoestemming van het GAK ben ik een eenmansbedrijfje gestart: Eric de StoppelaarComputers. Je kan bij mij voor alles terecht. Ik repareer onder andere TV’s encomputers. Maar ook lever ik completecomputersystemen. Desnoods aan huis, ikheb speciaal een busje aangeschaft, eendiesel, dat is goedkoper. Voor mijn collega’s heb ik momenteel een draagbare telefoon in de aanbieding!”Eric was eerst werkzaam in de elektronicaen fotografie, maar hij lijkt nu zijn draaigevonden te hebben. “Als het drukkerwordt, moet ik nog zien of ik die twintiguur bij het MEOB vol kan houden.”

HorrorscoopIk zie de horrorscoop van januari 1999 al voor mij. RAM: Er komt een groteverandering in uw leven. STIER: Uw liefde voor verre reizen komt u dit jaar goedvan pas. TWEELINGEN: Niets wordt u bespaard, naast uw baan dreigt ook uwhuwelijk op de klippen te lopen. KREEFT: Was het afgelopen jaar voor u al nietzo best, ditjaar moet u ook nog eens verhuizen. LEEUW: Juli leeuwen vinden goedonderdak, augustus leeuwen blijven twijfelen. MAAGD: Wees bedacht op eenverandering die onomkeerbaar is. WEEGSCHAAL: Er wordt u een reisje in hetvooruitzicht gesteld. SCHORPIOEN: Een gespannen sfeer in uw nieuwe werkomgeving maakt u onrustig. Doe rustig aan, u kan niets gebeuren. BOOGSCHUTTER:Er wordt u een baan voor het leven aangeboden. STEENBOK: Wees uzelf en maakplannen voor een verre reis. WATERMAN: Wees op alles voorbereid. Vrouwelijkewatermannen reizen van hot naar her, maar vinden geen baan. VISSEN: Blijf kalm,misschien blijft alles bij het oude.Ik zou het maar houden bij de echte voorspellingen, zoals van Elizabeth Teissier,die van mij zijn te voorspelbaar.

OpmerkelijkOud-landmachtbevelhebber Couzy had nogal moeite om contact te krijgen met destaatssecretaris van defensie, drs. J.C. Gmelich Meijling. Dat is op zijn minstopmerkelijk, wij hadden er namelijk geen enkele moeite mee!•

Kort maar krachtig“Erger nog dan ongelijk hebben, is gelijkhebben inje eentje.”

Salaris 199623juli 199622augustus 199623 september 199622 oktober 199621 november 199619 december 1996 (Interim)

Voor mijn collega’s heb ik momenteel een draagbare telefoon in de aanbieding.

After workOp iedere eerste vrijdag van de maandis er een gezellig samenzijn in het PetitRestaurant. Een maandelijks terugkerende gelegenheid om collega’s en oud-collega’s te ontmoeten. Tot ziens op 2 augustus en 6 september.

AdvertentieDe eerste woningruil is al binnen:P.H. Verschoor biedt aan: eengezinswoning te Schagen (Groeneweg): grotewoonkamer, grote (gesloten) keuken,4 slaapkamers, 2e toilet met douche/zit-bad, grote zolder met vaste trap, voor- enachtertuin (mcl. stenen schuur). Huurf 800,00 per maand.Gevraagd: eengezinswoning of grote,luxe flat. Hogere huur geen bezwaar.Telefoon/Fax: 0224-298431.

MEOBTIEK juli 1996 3

Page 4: MEOBtiek 04 1996

Uit de koker van de DC-voorzitterDoor: Albert Vink

De zomervakantie staat voor de deur. Een zomervakantie die voor menig MEOB-er metgemengde gevoelens zal zijn. Inmiddels is bekend wat de staatssecretaris met de motieMiddel heeft gedaan en hoe de staatssecretaris het onderzoek naar een paars bedrijf, waardan ook (dus ook in Den Helder), heeft uitgevoerd. Duidelijk zal zijn dat ook nu weer hetpersoneel en de directie van het MEOB niet betrokken zijn bij het tot stand komen van denieuwe brief. Ik heb de neiging om te zeggen: “leert Meijling dan elemaal niet van deafgelopen tijd?” Het actiecomité heeft steeds op juiste wijze gereageerd op zetten van destaatssecretaris.

Extern onderzoek

Na het bekend worden van debrief van de staatssecretaris heefthet actiecomité weer op basis vanargumenten aangetoond dat erweer eens niets van klopt. De berekeningen van Meijling zijn extreem hoog en niet realistisch.

De dienstcommissie heeft een verzoekingediend bij DMEOB om het bureauBakkenist een opdracht te mogen verstrekken die zou kunnen aantonen datde staatssecretaris zijn besluiten op verkeerde informatie heeft genomen.DMEOB heeft dit doorgespeeld aanSBN Nanninga en gevraagd hier eenbesluit over te nemen.

OmbudsmanDe dienstcommissie heeft contact gezocht met de Nationale Ombudsman de

Overleg

heer Oosting. Na een gesprek met eenjurist is door mij onze grootste problematiek op papier gezet en opgestuurd.Het komt er op neer dat wij hebbenaangetoond (mede door het rapportBakkenist) dat zowel het rapport van dePOL (Projectgroep Onderhoud en Logistiek), als het rapport van Coopers enLybrand, conclusies trekt op onjuistegegevens. Hierdoor is het voor destaatssecretaris ook mogelijk om op basis van onjuiste cijfers besluiten te nemen. Er is een reactie binnen van de heerOosting die aangeeft dat er een rechtsgang mogelijk is. Hij geeft met gerichtejurisprudentie (red.: hoe de rechtsgangmet dergelijke zaken omgaat) aan welkerichting wij het moeten zoeken. Met devakorganisaties is afgesproken dat tweejuristen zich gaan buigen over de zaaken bezien of en hoe we de staatssecreta

ns voor de rechter verantwoording kunnen laten afleggen over zijn plannen.

De laatste overlegvergadering wasop donderdag 23 mei. Hier is weerover een aantal zaken gesproken.

SEWACO-tunctiesMet de directie is overeen gekomen datde dertig lege functies die overgaan vanhet MEOB Oegstgeest naar het SEWACO-bedrijf pas na het debat in de VasteKamercommissie voor Defensie overgeheveld kunnen worden naar DSEWACO. De lege functies kunnen dan inDen Helder worden gevuld. Inmiddelsis bekend dat het debat uitstel betekendeen er een plenair debat plaats moestgaan vinden. Omdat langer wachten niet

redelijk was, is afgesproken dat na eenlaatste oproep om belangstelling te tonen, de functies die niet zijn gevuld leegnaar DSEWACO kunnen worden overgeheveld. Dit is inmiddels gebeurd.

Commissie HooverNa de implementatie-fase van de reorganisatie MEOB-2000 is er een taakweggelegd voor de commissie Hoover.Die commissie gaat uitzoeken of medewerkers die boven de sterkte zitten of destatus van herplaatser hebben, alsnogaan een functie kunnen worden geholpen. In eerste instantie zal ook DMEOBbij de eerste bespreking aanwezig zijn.

Verder zal de commissie bestaan uit devaste leden HPZ, Dick Havenaar enHarry Cohen en wisselend twee Unitmanagers.

WachtgeldNUTEen aantal medewerkers kon, ondankshet feit dat men dit wel graag wilde, ombedrjfsredenen geen gebruik makenvan de wachtgeld/VUT regeling. Nu deregeling wordt afgeschaft heeft dedienstcommissie gevraagd om metname deze groep mensen tegemoet tekomen. Op dit moment is ook duidelijkhoe de nieuwe flexibele pensionering eruit gaat zien. Hierdoor vervalt de VUT-

4 juli 1996 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 04 1996

regeling. De KM heeft laten weten dater een vervangende regeling komt voorde wachtgeld/VUT-regeling, namelijkde wachtgeld/wachtgeld-regeling. Demedewerkers die hiervoor in aanmerking kwamen zijn door HPZ aangeschreven. Ongeveer 35 medewerkershebben te kennen gegeven wel van dezeregeling gebruik te willen maken. Echter door de KM werd ook een budgettoegekend. Uiteindelijk werd duidelijkdat slechts zes mensen de komende tweejaar gebruik kunnen maken van dezeovergangsregeling. Al met al geen gunstige regeling dus. Mensen die er ophadden gerekend weg te kunnen zullenzwaar teleurgesteld zijn.

DibelTot nu toe was het gebruikelijk dat erzo’n twee keer perjaar gratificaties werden uitgereikt. De dienstcommissieheeft aan de directie gevraagd om hierin het vervolg meer volgens de methödelik op stuk mee om te gaan. Het komt nuvoor dat er in het begin van het jaar ietsbijzonders wordt gepresteerd en dat betrokkene aan het eind van het jaar pashiervoor wordt beloond. De directieheeft het voorstel van de dienstcommissie overgenomen en meegenomen in debespreking van het Dibel-budget met deunitmanagers. Verder is bekend geworden dat het budget dat beschikbaar isvoor de bindingspremies (een som gelddie aan iemand werd geboden om bij hetMEOB te blijven) toegevoegd zal worden aan het Dibel-budget.

Reorganisatie luchtvaart-technische publikatiesDe secties Luchtvaarttechnische Publikaties van de KM zijn gereorganiseerd.Dit houdt in dat er werk dat werd gedaanop vliegkamp De Kooy is herverdeeld.Een deel van het werk is overgeheveldnaar het MEOB. Er is een inschattinggemaakt van het aantal mensen dat nodig is om dit werk te gaan doen en er isgestart met de werkzaamheden. Na eengoed jaar is er geëvalueerd door de opdrachtgever, Hoofd Viegtuigtechnischezaken (HVLIETECH). Zoals nublijkt zit vliegkamp De Kooy wat ruimin het personeel en komt het MEOBminimaal een man of vrouw te kort. Dedienstcommissie heeft verzocht om ditin de implementatiefase MEOB-2000mee te nemen en het aantal MEOB functies met één te verhogen. DMEOB voel-

de hier niets voor en heeft aangegevendat dit bij de evaluatie MEOB-2000wordt meegenomen. Na het uitwisselenvan argumenten heeft DMEOB toegezegd dat hij mensen boven de sterkte zalplaatsen. Hierdoor is er de mogelijkheiddat de steeds opstapelende werklast kanworden weggewerkt. Hier ging dedienstcommissie mee akkoord.

UitbestedingenDe dienstcommissie is op de hoogte gebracht dat er aan DGW&T een offerte isgevraagd om werkzaamheden voor hetMEOB te gaan doen. Dit heeft te makenmet de verzelfstandiging van DGW&T.De dienstcommissie stelde dat hieroverleg over gevoerd had moeten worden. Hier was DMEOB het niet meeeens. Het zijn werkzaamheden die aljaren door DGW&T worden gedaan enhet moet nu vanwege de verzelfstandiging via een offerte. Hierover verschillen DMEOB en de dienstcommissie dusvan mening. Na de overlegvergaderingis aan de coördinator medezeggenschapvan de DPKM gevraagd om uitsluitselte geven over de bevoegdheden van dedienstcommissie op dit punt.

In de offerte werd gesproken over deeventuele verkoop van het MEOB-terrein. Dit vindt de dienstcommissie eenveel te voorbarige actie van DMEOB.DMEOB stelt dat het niet juist is verwoord in de offerte maar dat het gaat omhet up-to-date-houden van de ondergrondse infrastructuur. Verder is onderzoek gevraagd naar een nieuwe opslagvoor milieu onvriendelijke stoffen.DMEOB geeft aan dat de bewoordingin de offerte ongelukkig is gekozen.

BezwarencommissieNa de implementatie van het MEOB2000 is er geen taak meer voor de interne bezwarencommissie. Nu is er alleennog bezwaar aan te tekenen via de formele weg. Dit is dan in het kader van deAlgemene Wet Bestuursrecht. Er zal indien er bezwaren worden ingediend eenformele commissie in het leven wordengeroepen.

Nieuwe functieEnige tijd geleden is mij gevraagd of iker iets voor voelde om de open plek, dieer zou gaan vallen als Kees van der Plasmet VUT zou gaan, zou willen opvullen. Ik heb hier toen positief op gerea

geerd en DMEOB heeft dit met het management van de PU elektronica besproken. Daarna is mij een definitiefjaof nee gevraagd. Ik heb toen met jageantwoord. Hierna is er aan de plaatsvervangend voorzitter van de dienstcommissie Dick Havenaar meegedeeldhoe DMEOB de procedure wilde doen.Dit is binnen de dienstcom~issie besproken. DMEOB gaf aan om dit tedoen middels een bekendmaking engeen sollicitatie procedure in gang tezetten, immers: “de uitkomst stond vasten als mensen de mogelijkheid hebbenom te solliciteren worden er verwachtingen gewekt”, was het argument vanDMEOB. De dienstcommissie heeft aanDMEOB meegedeeld dat er een vacature gesteld moest worden, desnoods metde opmerking dat er een geschikte kandidaat aanwezig was. DMEOB voeldehier totaal niets voor en wees dit af metde opmerking: “Dit is volksverlakkerij”en hield vast aan zijn standpunt. Uit hetinformele overleg met de dienstcommissie en DMEOB is gekomen datDMEOB heeft toegezegd dat er in detoekomst niet meer op deze wijze functies zullen worden vervuld tot er eenloopbaan-beleid is ingevoerd bij hetMEOB. De verwachting is dat er in deloop van dit jaar een loopbaanbeleidMEOB komt. De dienstcommissie komtin het komende overleg hier op terug.

Ik hoop u hiermee een stukje achtergrondinformatie te hebben gegeven dieu inzicht geeft in de wijze waarop mijnbenoeming tot stand is gekomen. Hetgevolg van mijn benoeming is dat ik nadeze periode niet meer verkiesbaar benvoor de dienstcommissie. Tot de verkiezingen in april 1997 zal ik het dienstcommissiewerk gaan overdragen aandiverse dienstcommissieleden en mijgaan inzetten voor de sectie communicatie van de PU elektronica.+

Antwoord DMKM, 10 juli 1996:“...gezien de doorlopen procedure, hetfeit dat besluitvorming voor de verplaatsing van het MEOB Oegstgeestnaar Den Helder de facto politiek isgenomen en er dzz geen redenen bestaan om de juistheid van de gebruikteinformatie t.b.v. de TOB en C&L rapporten in twijfel te trekken, het verzoek van de DC van het MEOB, nietwordt ingewilligd.DMKM, Ir. J.G. Nanninga, SBN

MEOBTIEK juli 1996 5

Page 6: MEOBtiek 04 1996

PVMBO afdeling Klaverjassen en SjoelenDoor: M.Stokhuijzen, MS7~

Op zaterdag 1 juni 1996 is het seizoen afgesloten met een feestelijkeslotavond die werd bijgewoonddoor vertegenwoordigers van sponsors en bevriende verenigingen.

De voorzitter A. van der Poel opende deavond met het uitreiken van bloemenaan het kantinepersoneel en aan ledendie zich het afgelopen seizoen bijzondervoorde afdeling hebben ingezet. Ook depenningmeester de heer Verbruggenwerd even in het zonnetje gezet met eenbloemstuk. Het is hem ook dit jaar weergelukt om 77, stuk voor stuk mooie prijzen te kopen.

Ladder-, nat- en pitprijzenOp deze avond zijn de prijzen van deladderwedstrijden uitgereikt. Drie-enzestig klaverjassers en veertien sjoelstershebben dit jaar de eindstreep gehaald.De prijs voor het meest aantal keren nat

ging dit seizoen naar mevrouw Van Esen de heer Bouwmeester, met 51 maalnat.De prijs voor het hoogst aantal pittenwas voor de heer Debevère met 24stuks.

De eersteprjswinnaar bij het klaverjaswas de heer Flippo, hij behaalde 51191punten, de PVMBO-wisselbeker werddoor de heer Slot namens het hoofdbestuur uitgereikt. Een tweede beker diebehoort bij deze prijs werd, net als deoverige bekers, uitgereikt door onzevoorzitter, de heer Van der Poel. Detweede prijs bij het klaverjassen wasvoor de heer Van der Luyt met 50941punten, de derde prijs ging naar de heerJuffermans met 49996 punten.

SjoelenBij de sjoelsters was het mevrouw Flanderheijn die de eerste plaats behaaldemet 9103 punten met als goede tweedemevrouw Gret met 8966 punten.

De overige prijzen werden in drie groepen van 24 personen uitgereikt. Tussenhet uitreiken door werd gedanst op demuziek van het duo “PLEASURE” dievoor een prima sfeer zorgden. Bijnaiedereen is op de dansvloer geweest.

BingoBingomaster Stokhuijzen draaide drierondes Bingo van elk vier prijzen metals topper een magnetron.

Het was al na 1 uur toen de voorzitterde avond besloot met dank aan deband en de nog vele aanwezigen eneen ieder een prettige vakantie toe-wenste.

Heeft u interesse om met ons te komenklaverjassen of sjoelen, dan bent u alsnieuw lid altijd van harte welkom. Voorinformatie en aanmelding kunt u terechtbij de voorzitter A. van der Poel, toestel52370 ofbij de secretaris M. Stokhuijzen,071-5177243.,

Algemene ledenvergadering PVMBOMaandag 3juni was de kantine inorde gebracht om de aanwezigenvoor de algemene ledenvergadering te kunnen herbergen. Slechtseen klein stukje behoefde dienst tedoen want welgeteld zeventien leden, dat is inclusief het bestuur,hadden de moeite genomen omaanwezig te zijn.

Razendsnel loodste voorzitter FonKoek de vergadering door de eerstepunten van de agenda. Hij heette iedereen van harte welkom, deelde mee dater geen mededelingen waren en ookgeen ingekomen stukken.

Foutje bedanktOndanks de goede zorgen van de secretaris, Ingrid Flohr, ontdekte een van deaanwezigen toch een foutje in de notulen van de vorige ledenvergadering. Hetwerd ter plekke gecorrigeerd.

VacatureOok de bestuursverkiezing was snel gedaan; er hadden zich geen nieuwe kandidaten aangemeld en dus kampt hetbestuur nu met een vacature omdat ArieBal te kennen had gegeven niet herkies

baar te willen zijn. Een nieuw kascommissielid was snel gevonden in de persoon van mevrouw Anka Riedel.

Hierna werd de begroting aan een kritische beschouwing onderworpen. Penningmeester Hans Slot en de voorzitterkonden na uitgebreide discussie en toelichting een goedkeuring van de aanwezigen ontfutselen. Toegezegd werd omop de invulling van het punt feestavonden nader terug te komen in de vergadering van 23 september. Goedkeuringvan de begroting hield tevens in dat deafdelingen weer hun gevraagde financiëlesteun tegemoet konden zien en dat decontributie voor het komende verenigingsjaar onveranderd zal blijven.

Foster Parents PlanDe rondvraag leverde maar één vraagop en dat was om nog eens precies uitde doeken te doen hoe het nu zit met hetFoster Parents Plan. De voorzitter legtuit:

In 1980 trokken enige medewerkers vanhet bedrijf zich het lot aan van kinderenuit de derde wereld landen en namen hetinitiatief om te komen tot het gezamen

lijk adopteren van een of meer kinderen.Op hun vraag of personeelszaken zoietskon organiseren werd negatief gereageerd en daarna kwam men met dievraag bij het bestuur van de personeelsvereniging. Het bestuur vond het eengoed plan en de toenmalige secretarisen penningmeester, de heren Tengeleren Koek, boden aan dit te organiseren.In de ledenvergadering van mei 1980werd dit aan de leden voorgelegd. Deaanwezigen vonden het ook een goedplan maar vonden wel dat dit los van devereniging moest staan. Iedere medewerker van het bedrijf, lid of geen lidvan de PVMBO, moest hieraan meekunnen doen. En aldus werd beslist. Hetwerd niet opgenomen in de doelstellingen van de vereniging maar bleef eenparticulier initiatief. Wel werd goedgevonden en besloten dat één van de bestuursleden als coördinator zou gaanfungeren. Tot op heden is dat nog altijdFon Koek, de huidige voorzitter.

Niets meer aan de orde zijnde sloot devoorzitter om even over tienen de vergadering onder dankzegging voor debelangstelling en wenste een ieder welthuis en een goede zomervakantie toe.•

6 juli 1996 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 04 1996

PVMBO PersoneelsverenigingMarinebedrijven Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonen van de afdelingen (071-305....)Autohobbyclub K. KellerComputerhobbyclubRadiozendamateursHobbyclub algemeenBadmintonBridgeKlaverjassen en sjoelenSchietsportVissenWatersportZaalvoetbal

T.J. BorremanJ.J.J. MullersC.M.J. v.d. PloegC.H.J. TânzerI.F. FlohrA. v.d. PoelA. BalJ. UiterdijkB. SchaapR.G. Knijnenburg

22382144212622072207233723702476231422112414

VoorzitterA.J.M. KoekSecretarisI.F. FlohrPenningmeesterJ.E. SlotVice-voorzitterJ.T.C.P. v.d. Hoorn2e secretaris

A. BallidJ.P. Bijker

2e penningmeester

MateriaalbeheerLedenadministratieContactpersoon F.B. TO.Contactpersoon K & 0Coördinator FPP

Jaarprogramma 1996 - 1997

Dins-/donderdag 27 aug tlm eind september, Watersport competitie

2454

2337

2238

2372

2476

2484

Koekv.d. Hoorn

BalKoekFlohrKoek

07/08 september Sloepzeilen29 september Sluiting Watersport

24 september27 september29 september17 okt.

SchietenKlaverjassen/SjoelenBridgeBadminton

23 september le Algemene ledenvergadering12 en 26 oktober Vissen snoekdrive02 of 09 november Sluiting visseizoen 199616 november Bowling-avond

Zater-/zondagZondagHerfstdriveDinsdagVrijdagVrijdagDonderdag

MaandagZaterdagVrijdagZaterdagKerstdriveDinsdagWoensdagDonderdagVrijdag

ZaterdagZaterdagPaasdriveDonderdagVrijdagZaterdagDinsdagWoensdag

ZaterdagZaterdagDonderdagZaterdagMaandag

ClubavondenMaandag +

Vrijdag Afd. BridgeDinsdag Afd. SchietenWoensdag Elke laatste woensdag van

de maand Computer HobbyClub (in de maandenjuli en december,is er geen computeravond.)

Donderdag Afd. BadmintonVrijdag Afd. Klaverjassen/Sjoelen

17 december18 december19 december20 december

21 december22 februari

20 maart21 maart22 maart25 maart26 maart

29 maart03 mei17 of 24 april24 mei02juni9779797

SchietenKlaverjassen/sjoelenBadmintonBridge

Kerst Bingo-dansantBowling-avond

BadmintonBridgeVissenSchietenKlaverjassen/sjoelen

Opening WatersportOranjebalTennistournooiSluiting Klaverjassen2e Algemene ledenvergaderingVolleybaltoernooiAfdeling WatersportDinsdag in juli en augustus

MEOBTIEK juli 1996 7

Page 8: MEOBtiek 04 1996

MEOB-promotie bij Nationale Vlootdagen 1996Door: Victor van Denzen

Van donderdag 28juni tot en metzondag 30 juni was het MEOBeven in Den Helder. Voor de vijfdemaal in de historie van de Vloot-dagen stond het MEOB met eenexpositie tezamen met de anderemarine-onderhoudsbedrijven inde grote expositietent op het Helderse havengebied.

De vlootdagen hebben als doel het verstevigen van de band tussen het Nederlandse volk en de Koninklijke marine.De exposities bij de vorige afleveringenvan de nationale Vlootdagen en demini-vlootdagen in Amsterdam warenzeer geslaagd. Een reden om ook dit

-~

maal de medewerking in te roepen vande afdeling Glasbewerking (OptischeComponenten) met de automatische polijstmachine en het good old trapbankje.

VrijwilligMet toch wel enige gemengde gevoelens werden de benodigde machines,materiaal en hulpgereedschap ingepakt.Hoe zouden wij, MEOB-ers, in DenHelder worden ontvangen? Die MEOBers die zoveel onaardigs over Den Helder hadden rondgebazuind! Nu kwamenze vrijwillig! Uit voorzorg werden depennen met het MEOB-logo meegenomen, om als goedmakertje te dienensamen met de fraaie MEOB-stickers.Woensdag 27 juni togen Aad Spek enJacob van der Velde naar het hoge noorden om de expositie in te richten. Defotopanelen waren reeds uitgezocht en

•1~~ ‘

verstuurd door de Audio Visuele Dienst(AVD), onder wiens supervisie de expositie stond. Het opstarten van de polijstmachine had nog heel wat voeten inde aarde. De voedingsspanning was nogniet aanwezig en tijdens het transportwas een knop naar de knoppen gegaan.Maar ruim op tijd konden Die Twee meteen gerust hart hun hoofd ten ruste leggen.

VeteranenOp donderdag was de zogenaamde Veteranen dag. Het thema was dit jaarNieuw Guinea en voor die gelegenheidhad het Veteranen Platform drieduizendex-militairen uitgenodigd. Alle genodigden kregen een treinkaartje thuis gestuurd. Er kwamer echter spontaan zevenduizend veteranen!Deze dag wordt gezien als een generalerepetitie voor de echte vlootdagen. Alsnel werd het druk in de tent en vlogener de nodige sterke verhalen over enweer. De oudjes werden weer jong vanhart en beleefden weer hun dienstjaren.De beide kwartiermakers kregen gezelschap van Victor van Denzen, hoofdPublic Relations en Ondersteuning Directeur (HPR&O), en gedrieën wistenze het MEOB naar behoren te promoten.Een van de opmerkelijke vragen was:“Gaan jullie nou nog naar Den Helder?”

DrukkerOp vrijdag werd het uiteraard drukkeren bleef er veel belangstelling voor deMEOB-stand in het algemeen en voorhet glasbewerken in het bijzonder. Je

M~O8

t

~

- ~I~_ ~

~1.~.‘

•~ -~

Ç ~Zi -

0~

‘t•~., ~_~\

8 juli 1996 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 04 1996

Ook de expositie van het SEWACO-bedrijf genoot veel belangstelling.

maakt ten slotte niet alle dagen mee datje een troebel stukje glas zelf mag om-vormen tot een heldere holle lens, die jedan ook nog mee naar huis mag nemen!Opmerkelijk was het in gebrekkig Engels vertelde verhaal van een Turksemilitair, dat hij thuis in de krant over hetMEOB en de dreigende verplaatsinghad gelezen!

‘s Middags kregen we bezoek van TheoIJzerman, HPU-Optronica, die tevensaflossing met zich meebracht. Zaterdagen zondag, wisselend weer, met tijdensde buien veel bezoekers en tijdens dediverse demonstraties even tijd om uitte blazen.

DMEOB en de schaduwdirecteur Albert Vink werden ook onder de talrijketoeschouwers herkend en beide herenmaakten zich nog zeer verdienstelijktoen het good old trapbankje de geestdreigde te geven. Dank zij een quickservice-beurt konden de lenzen gepolijst blijven worden. Optiek is en blijfteen dankbaar onderwerp om te latenzien en de meeste mensen konden zichook wel iets voorstellen bij de uitlegover de werking van een prisma of eenperiscoop. De vitrine met onder andereeen vizier van een F-16, een opengewerkte gyrotol en een aantal lenzen metverschillende coatings trok veel belangstelling.

Al met al hebben de vertegenwoordigers van het MEOB; P. Jina, R. Aalders,

H. Kranenburg, R. Ottow, C. van Wijk,A. Riedel en de reeds genoemden eenaantal enerverende dagen achter de rug.Er werd door sommigen een of meerdere nachten in Den Helder gebivakkeerd,samen met de overige vijifionderd medewerkers aan de Vlootdagen.

De gemengde gevoelens over de ontvangst in Den Helder waren achterafgezien overbodig, ondanks enkele opmerkingen van Helderianen die zich onheus behandeld hadden gevoeld. Als jeechter aan dejeugd van Den Helder, datwaren de jongetjes die om negen uur alom pennen kwamen bedelen, vroeg hoezij het vonden om in Den Helder tewonen, werd je weer gesterkt in je mening dat het hier in Oegstgeest niet hetslechtste plekje van Nederland is.+

‘t /

~fr

30 MM G~4200 SCN

—.. ,.__._

~o 0 •o • •• •

—--.~-~ ~s

LII;-

-S,..

eu1

1

MEOBTIEK juli 1996 9

Page 10: MEOBtiek 04 1996

Een wir-war van brieven over actie en strijdDoor: Wil van Elk

Als we de illusie hadden om alsMEOB in het geheel naar DenHelder te gaan, is die ballon nudoorgeprikt. Op 10juli verscheenhet telegram dat KTZE H.A.Marsman per 2 september wordtbevorderd tot CDRE. Tevens is hijper die datum belast met de functie van projectleider “samenvoeging MEOB, SB en RW tot éénmarineonderhoudsbedrijf in DenHelder”.

Met het bovenstaande heeft al de correspondentie over de hele affaire eigenlijkgeen zin meer. Maar voorlopig zitten wenog minstens drie jaar in Oegstgeest.

WerkgelegenheidsimpulsDe staatssecretaris memoreert in zijnbrief van 4 april aan de Tweede Kamerdat het verplaatsen van het MEOB naarDen Helder een geweldige werkgelegenheidsimpuls is. Hij besloot zijn briefmet: “Al met al is er geen aanleiding hetvoornemen om het MEOB van Oegstgeest naar Den Helder te verplaatsen teherzien.”

In de Helderse Courant van 3 februarischrijft N. Bellis uit Den Helder: “Watmij bijzonder trof is dat hij de ongeveerdriehonderd werkende partners vandeze MEOB-werknemers, plaatsvervangend werk heeft beloofd. Ik, als inwoner en werkzoekende in Den Helder,sta al vijftien maanden ingeschreven bijhet Arbeidsbureau, tot op heden zondersucces. De baantjes liggen niet voor hetoprapen. Hoe kan de staatssecretariszijn belofte nakomen, als Den Helderniet eens zijn eigen inwoners aan werkkan helpen? De mensen uit Oegstgeesthebben gelukkig genoeg gezond verstand en protesteren heftig tegen degang van zaken.”Verder wijst hij in zijn stukje op deMEOB’ers die gaan pendelen. “Datheeft dan helemaal geen effect op hetinwonertal van Den Helder en het is nogslecht voor het milieu ook.”

der, vooral in het plan Kop en Munt. Inde bovenkop staat: Kop van Noord-Holland wil af van marine-imago. Als je hetartikel leest, vraag je je af wat hetMEOB daar nog te zoeken heeft. Het isblijkbaar helemaal niet nodig dat hetbedrijf daar heen moet, er wordt al genoeg gedaan.

VoorbarigHet voorwoord in de gemeentegids1996 van Den Helder door de burgemeester, drs. W.K. Hoekzema, waarinhij breedlachend vertelt: “Het eerste resultaat van onze lobby is inmiddels eenfeit. 500 werknemers van het MEOB inOegstgeest komen naar onze stad. 500mensen met hun gezinnen die net als uen ik aan dc buitenwereld zullen vertellen hoe mooi het hier is”, schoot bijvelen in het verkeerde keelgat, maarvooral bij Ruben Aalders die direct in depen klom en een open brief schreef,gericht aan de redactie van het NoordHollands dagblad. Maar ook AlbertVink schreef een brief, maar dan gerichtaan het waardig gemeente bestuur. Beide heren verwijzen naar de levenslangebaangarantie voor de 500 mensen uitOegstgeest.

Op 26juni komt er weer een brief binnen van de staatssecretaris. Dit moetdan het antwoord zijn op de motie Middel. Hij zegt daarin: “...de mogelijkeinterservice opties vergelijken met mijnvoornemen het MEOB te verplaatsen.”Hij zegt de voorkeur van de Kamer vooreen interservice bedrijf in algemene zinte delen: “Daarbij moet zowel gekekenworden naar de financiële gevolgen intermen van de benodigde investeringen,de te behalen doelmatigheidswinst ende terugverdientijd als naar zaken als desociale gevolgen, de continuïteit van debedrijfsvoering en de afstand tussenklant en leverancier.” Over die afstandzegt hij later in zijn brief: “Verder is degrote afstand tussen de klanten bij deKoninklijke landmacht en de Koninklijke luchtmacht en het interservice bedrijfeen nadeel van de interservice varianten.”

langenafweging op de meest evenwichtige wijze recht wordt gedaan. “De investeringen zijn het laagst, de terugverdientijd is het kortst, de socialeproblematiek (aantal verhuizingen) ishet kleinst, aan de gedane toezeggingenaan de gemeente Den Helder wordt opeen volwaardige manier tegemoet gekomen, onrust bij de vestigingen inRhenen, Dongen, Woensdrecht enLeusden wordt voorkomen en het model waarin elk krijgsmachtdeel een eigen onderhoudsbedrjf heeft, is organisatorisch het meest eenvoudig teverwezenlijken, waarbij tevens de afstand tussen klanten en leverancier eenoptimale is.” Probeer dat maar eens nate zeggen in 74 woorden en hij vindt ooknog dat hij voldoet aan de motie Middel.

Maar goed, al die brieven uit de regioaan politiek Den Haag ten spijt: vanD66 aan Jan Hoekema, van VVD aan destaatssecretaris, van CDA, van de gemeente Leiden, van de portefeuillehouders Sociale Zaken van de gemeenten inde Leidse regio van Alkemade tot aanOegstgeest en van het Regionaal Economisch Overleg, de strijd lijkt inderdaad gestreden. De actiecommitéledengaan weer voorzichtig aan het werk,terug naar de orde van de dag. Zij zijnniet echt voldaan, maar zeker nog nietmoe gestreden. Petje af voor hun inzet.+

PromotenIn het blad Nederlandse gemeenten van22 maart schrijft Ida Stroosnijder eenartikel over het promoten van Den Hel-

MiljoenenknikkerspelNa een miljoenenknikkerspel blijft hijvan oordeel dat in zijn voornemen totverplaatsing van het MEOB aan die be Terug naar de orde van de dag.

10 juli 1996 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 04 1996

Een latertjeDoor: Wil van Elk

Op 21 mei was het een latertje.‘s Middags om half vier vertrokeen aantal lopers naar Den Haagom het licht te brengen, gesterktdoor het motto: liever lopend naarDen Haag, dan met de auto naarDen Helder. Dat licht was trouwens hard nodig, want het zou toteen uur of half tien duren voor hetMEOB-personeel weer naar huiskon gaan.

Met zeven bussen naar Den Haag, voorde zoveelste keer. Maar, wat later bleek,niet de laatste keer. Donkere wolkenpakten zich samen boven de regeringsstad. Dat beloofde niet veel goeds entoen de rit langs het voormalige VERIterrein voerde, inmiddels niet meer daneen kale vlakte, voorzag ik al helemaalniets goeds meer.

DonutsMet het uitdelen van donuts, onder hetmotto: “Gmelich Meijling geeft met hetgrootste gemak het paarse MEOB weg.Wij geven met hetzelfde gemak, paarsgebak”, werd de actie kracht bijgezet.De paarse donuts vonden gretig aftrekonder het Haagse publiek, tot zelfs in detrams aan toe, waarvan de bestuurdersgoed op de hoogte waren van deMEOB-affaire! “Ik hoop dat de PvdAzijn poot stijf houdt”, zei Albert Vink ineen toespraak voor de zijdeur van deTweede Kamer.

Rond de klok van negen begon eindelijkhet debat. Maria van der Hoeven vanhet CDA vroeg zich af of Paars, paarsliet vallen of niet. Het zag dan ook paarsop de publieke tribunes, die niet eensgroot genoeg waren voor alle MEOB ‘ers.Van der Hoeve vroeg om het besluit teherroepen en Poppe van de PSP zei:“De staatssecretaris heeft mij met geenenkele mogelijkheid kunnen overtuigen.”Rosemüller van Groen Links, geborenin Den Helder, vond de volharding vande staatssecretaris teleurstellend: “Hijzou moeten aanvoelen dat de Kamer deandere kant op wil. We gaan weer tweejaar terug in de tijd, terug naar de arrogantie.”

0

~1~_ ~

In wat heen en weer gepraat tussen depolitici kreeg Hoekema nog even hetverwijt, dat hij iemand is die draait endat aan het besluit heel wat haken enogen zaten, maar dat de balans door-sloeg naar werkgelegenheid. Middel:“Met de baangarantie voor meeverhuizers, is Den Helder de klos. Over werkgelegenheid geen twijfel, maar alleenals er winst is mag het MEOB naar DenHelder. In de brief van de staatssecretaris staat niets nieuws. Het besluit is nietgenomen in het kader van doelmatigheid. Er moet worden onderzocht of

paars in Den Helder mogelijk is en nietalleen beslissen op goede bedoelingen.”Van den Doel VVD: “Hoeveel moethet dan opleveren?” Middel: “Ik baseerme op cijfers van de staatssecretaris, hetwordt op geen enkele manier inzichtelijk gemaakt.”

Van den Doel gaf geen steun aan dedoor Middel ingediende motie: “Er zijnvoldoende onderzoeken geweest. Bijpaars kies je voor Rhenen en dan verhuis je zevenhonderd mensen!”

9

T

• .,‘.

II ~II

1 -~.

—‘

/

Albert: “Ik hoop dat de PvdA zijn poot stijf houdt.”

MEOBTIEK juli 1996 11

Page 12: MEOBtiek 04 1996

Gmelich Meijling: “De verplaatsing isgoed voor de werkgelegenheid, dat isvoldoende uiteengezet. Er zou niet gekeken zijn naar paars. Dat is wel hetgeval. Alleen is er gekozen voor de driebedrijven optie, ondanks de liefde voorpaars, zo zijn er het minst aantal problemen en organisatorisch is het het eenvoudigst.”

Even werd de staatssecretaris in de verdediging gedrukt, na zijn vraag “hoekomt u daarbij?” kreeg hij het antwoord:“dat zegt u zelf in uw brief”, reageerdehij daarop met: “ik zeg helemaal nietsin mijn brief!”+

~‘

\~. EN-H~-~e

Couden medaille voo AOOMARNVB S. VisserDMEOB, P.R. Hogendoorn, begon op 27 juni met het voorlezenvan straffen die adjudant SietseVisser ooit kreeg opgelegd. “Ohjee”, dacht hij, “met de verslaggever van de MEOBTIEK erbij, datwordt niets.”

Dat was koren op de molen van eenverslaggever, die begint meteen als eengek te schrijven. Maar daar kom je nietaan toe, niet met zo’n lijst als die vanVisser. DMEOB: “Ondanks herhaaldewaarschuwingen zijn hoofdhaar niet tijdig laten knippen. Een volledig overbodige opmerking gemaakt tegen de 00van Pol. De bevordering van een collegate uitbundig gevierd en daardoor de volgende dag niet tijdig na overal uit zijnkooi gekomen.” En zo kwamen er nogwel een paar, waar de aanwezigen opzijn gezellige receptie uitbundig omkonden lachen.

MedailleDMEOB had het verzoek gekregen omde medaille en oorkonde, wegens langdurige, eerlijke en trouwe dienst, aanbetrokkene uit te reiken: bij het nietbestaan van bedenkingen, met gepasteaandacht en zo mogelijk met de wensenvan betrokkene rekening te houden. Tevens met de felicitaties van de commandant van het korps mariniers.

lik .~

InzetVan zijn voorganger had Sietse Visserbegrepen dat het MEOB een rustplaatswas. Dat pakte dus anders uit.Zowel DMEOB als J. van Huut, roemdeSietses inzet bij acties als het YPR-project en internationale projecten als Bosnië, Cambodja, Haiti en de windhoos inSt. Maarten. Het MEOB was dus zo saainog niet!

Sietse zelf had natuurlijk voor alle genoemde bakkies een smoes en voor zijngasten vul zelf maar in.+

1

-

Voor Sietse Visser was het MEOB geen rustplaats.

.12 juli 1996 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 04 1996

Nog een keer naar Den HaagDoor: Wil van Elk

Een week na het ‘twee minutendebat’ van 21 mei, vertrokkenmeer dan 65 fietsers richting DenHaag. “We rijden twee aan twee,en we gaan niet door rood”, drukte Gerard van de Laan de fietsersop het hart. Om half twaalf vertrok de stoet in inmiddels vertrouwde richting.

Om één uur ratelt kamervoorzitter Deetman een rits huishoudelijke zaken af inde Tweede Kamer. Inmiddels zitten erdan al meer dan honderd paarse t-shirtsop de tribune. Gmelich Meijling waseen half uur vooraf al aanwezig. Tottwee maal toe liep hij weg, onderwijlzijn broek ophijsend, misschien voor

nog wat lobby-werk in de wandelgangen?

Tijdens het vragenuurtje, bij het onderwerp kabelnetten, mompelde iemandvan het MEOB bij het horen dat er decoders moesten komen: “die bouwenwij wel”.

Na het vragenuurtje, kwamen de motiesaan de beurt. Vooraf werden nog watstemverklaringen gegeven. Middel wastegen de motie van het CDA omdat hijde deur naar Den Helder open wildehouden. Van der Hoeven wees erop datde hele krijgsmacht op doelmatigheidwordt getoetst: “Den Helder is niet hetmeest doelmatige. De brief van destaatssecretaris is niet overtuigend.”Terwijl ze verklaarde dat de motie van

het CDA het vermoedelijk niet zou halen en dat ze daarom met de motie Middel meestemde, onderbrak Deetmanhaar meerdere malen om haar er pp tewijzen dat ze alleen maar een stemverklaring mocht geven. Na het stemmenbleek inderdaad de motie van het CDAhet niet te halen, maar de motie Middelkreeg een ruime kamermeerderheid.

Hoekema vroeg daarna gretig: “Hoelegt de staatssecretaris deze motie uit?Is daarmee de verhuizing van de baan?”Waarop Meijling antwoorde: “Ik hebbegrepen uit de motie Middel, dat er eenbedrijf zal worden gevestigd in DenHelder. Ik ben daar van uitgegaan inmijn brief! •

Traditiecommissie krijgsmacht 1w e ‘kt MEOBDoor: J. WM.E. van Laarhoven

De Traditiecommissie Krijgsmacht (TCK) bracht op 5 juni,onder voorzitterschap van de Brigade generaal der Mariniers Mr.W. Hekman, een inspectiebezoekaan het MEOB of eigenlijk aan deTraditiekamer van het MEOB.

De commissieleden waren onder de indruk van de grote hoeveelheid artikelenin depot die voor het nageslacht bewaard zijn gebleven en die alles te maken hebben met de geschiedenis van hetMEOB en de vroegere bedrijven VERIen MEB. Ook de staat waarin alles verkeerde, ondanks de beperkte mogelijkheden die de traditiekamer MEOBheeft, was verrassend.

PositiefTijdens hun ronde door het bedrijf werdnog even stil gestaan bij de vitrines dieher en der in het bedrijf een stukje vande hele verzameling laten zien. De positieve opmerkingen van de bezoekers,allemaal museale kopstukken, klonkende begeleiders dan ook als muziek in deoren.

“Een groot aantal inventarisstukken, dienu alleen voor een beperkte groep men-

sen aanschouwelijk is, zou aan een groter publiek getoond moeten kunnenworden. De unieke stukken uit de verzameling verdienen meer”, was één vanhun opmerkingen. Wat we als bedrijfmet zo’n opmerking doen is nog nietduidelijk. Wel is het zo dat wanneer wewat uitlenen aan andere musea, dit alleen gebeurt onder strikte bepalingen,want het mag duidelijk zijn dat we zui

1~1

4~.

t

“De unieke stukken uit de verzameling verdienen meer.”

nig omspringen met onze historischeverzameling.+

MEOBTIEK juli 1996 13

Page 14: MEOBtiek 04 1996

Door: Wil van Elk

Het MEOB 2000 ging op maandag20 mei officieel van start. Hoewelde politiek het enthousiasme vooreen reorganisatie niet vergroot,wordt driftig geschoven met mensen en meubilair.

Op donderdag 23 mei kregen klantenvan het MEOB een rondleiding over hetbedrijf. Totaal konden dertien genodigden de start van MEOB 2000 meemaken. In twee groepen werden zij rondgeleid over het bedrijf. Bij de lezing vanJoost Burger over de bouw van de Mfregatten trainer waren zij zicht- enhoorbaar onder de indruk.

GoedkoopDe trainers die het MEOB heeft gebouwd en nog bouwt, maken een belangrijk deel uit van de opleidingen bijde Koninklijke marine. Er werd goedkeurend geknikt toen Joost antwoordeop de vraag voor hoeveel het MEOB detrainer bouwt, dat het voor acht miljoenwordt gedaan. “Dat is goedkoop”, wistde directeur van het SEWACO-bedrjf,kolonel Marsman, te vertellen. “datklopt, elders bouwen kost 25 miljoen”,zei Joost. “Kunnen jullie meer?”, vroegCDR De Jonge, SCME. “Ja hoor, als wemensen en tijd hebben, geen enkel probleem”, was het antwoord.

OnderstebovenTijdens de afsluitende receptie zei Kolonel Vollema tegen de DPKM SBNVan Rijn: “Ik heb u bijna onderstebovengereden.” “Dan wasjij fout!”, zei DMEOBtegen Vollema. Volgens HMAT/CZMKTZT Dekker is de boodschap goedovergekomen. “Het is goed om eensdoor het bedrijf heen te lopen en te zienwat er gebeurt.”

FolderOp 24 juni kon Jan Hoegee, hoofd bestuurlijke ondersteuning van Ontwerp& Realisatie, (en niet Ontspanning &Rekreatie zoals sommigen gekscherendopmerken) de nieuwe folder van hetMEOB 2000 aan DMEOB aanreikentijdens de stafvergadering. Ook de unithoofden kregen een exemplaar aangereikt.

De folder heeft als doel de klanten duidelijk te maken hoe het MEOB is opgebouwd en waar de verschillende unitsvoor staan.

1

Jan Hoegee deelt eerste folder uit.

Het SEWACO-bedrijf in Den Helderheeft ook een folder uitgebracht. OnzeHelderse tegenhanger heeft ook kortgeleden een reorganisatie ondergaan.+

Een nieuw bedrijf~, een nieuw gezicht

Joost Burger geeft lezing over de bouw van de M-fregratten trainer.

14 juli 1996 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 04 1996

CDA in OegstgeestTijdens de vergadering van hetCDA, op 12 juni in het hotel-restaurant Het Witte Huis in Oegstgeest, bleek dat de politiek geenhoge dunk heeft van de staatssecretaris van defensie, drs. J.C.Gmelich Meijling.

Op uitnodiging van het CDA, afdelingOegstgeest, was drs. M. Verhagen naarhet Witte Huis gekomen. “Het onderzoek van de staatssecretaris moet meteen korreltje zout worden genomen. Hijheeft toegegeven dat er fouten staan inhet POL rapport, maar hij stapt er luchtig overheen. De gevraagde doelmatigheid wordt niet gehaald, hij is daar al eenpaar keer op onderuit gehaald, maar alseen konijn uit een hoge hoed haalt hij erzo weer een paar nieuwe argumentenbij. Als je werkgelegenheid in de regiomee laat wegen in het onderzoek, danmaakt het MEOB in Oegstgeest eengoede kans. D66 is al weggelopen, vande VVD hoeven we niets te verwachten

en de PvdA wordt inmiddels bewerktdoor Meijling.”

BewerkenOp de vraag van Albert Vink of de CDAde PvdA kan bewerken, antwoorde Ver-hagen: “Onze vrees werd bevestigd, demotie Middel hield de deur naar DenHelder open. Als de brief van de staatssecretaris geen antwoord geeft op demotie, dan zal het CDA Middel daar opaanspreken. Het gaat het CDA om hetMEOB, niet om de motie. We ziengraag van u een reactie op de brief, wezijn steeds goed bediend door hetMEOB.”

Mevrouw van de Bosch (CDA) lietweten dat het MEOB, wat hen betreft, in Oegstgeest mag blijven. HetCDA gaf Verhagen dan ook een briefmee waarin nog eens met nadrukwordt gevraagd om er alles aan tedoen om het MEOB in Oegstgeest tehouden.•

CFOMichel Oskam, bestuurder vanhet CFO, onderafdeling van deCNV-bond voor overheid en zorgsector, was aanwezig bij de ledenvergadering van het CFO op 12juni bij het MEOB. Ook bij dezevergadering was de verplaatsingvan het MEOB het onderwerp vangesprek.

Willem Homburg liet met een flip-overzien hoe de Organisatie van het CFO isopgebouwd. Michel Oskam, secretarisvan de landelijke groep, zei: “Meijlinghoudt ten koste van alles vast aan zijnbesluit, hij zal nooit sneuvelen.”

AanwasHaavenaar dankte voor de grote Opkomst: “Door de acties van het afgelopen jaar, heeft het CFO er heel wat ledenbij gekregen.” Over de Arbeidsongeschiktheidwet wist de vergadering temelden dat het vooral voor jongeren,met een gering aantal dienstjaren, goedis om zich te verzekeren tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Oskam:“Defensie is geen assurantie-tussenpersoon, dus je moet er zelf achteraan.”+

LevensmoeDat sommige medewerkers de verplaatsing naar Den Helder helemaal niet zien zitten is bekend. De voorzitter van dedienstcommissie is ook één van die personen, dat is ookbekend.

De verwarring van de dames van Personeelszaken is goed voor testellen, toen zij onlangs Albert Vink bijna zagen verdwijnen in depapiervernietiger van de afdeling PZ.

VernietigenHet bleek dat tijdens het vernietigen van documenten ook de stropdaseen prooi van de vervaarljk uitziende messen dreigde te worden enmét de stropdas 66k de eigenaar er van! Gelukkig is alles meegevallen, heçft Albert een nieuwe stropdas én een nieuwe functie en wensenwij hem van harte veel succes.•

MEOBTIEK juli 1996 15

Page 16: MEOBtiek 04 1996

Door: A.M. Riedel,hoofd Interne Dienst

De rustplaats Elsgeest, die is aangelegd bij het Mobil benzinestation aan de A44, werd op maandagmiddag 1 juli officieel geopend.Daarmee kwam een formeel eindeaan de werkzaamheden vanRijkswaterstaat v66r de deur vanhet MEOB.

Een rustplaats is niet, zoals ik iemandhoorde zeggen, een soort begraafplaats.Deze rustplaats - eigenlijk verzorgingsplaats genoemd - is bedoeld als een puntvan ontspanning voor de weggebruiker.Eisgeest is komend vanuit Den Haag deeerste mogelijkheid om even uit te rusten, voordat men zich in de files bij deaansluiting met de A4 stort. Tussen deverzorgingsplaats en de afslag Oegstgeest-Noord moest een zogenaamdeweefstrook komen. Omdat hiervoor opde snelweg geen ruimte was, moestende Haarlemmerstraatweg, het fietspad,de sloot en het hek van het MEOB worden verplaatst.

OpeningHet MEOB had ter gelegenheid van deopening haar kantine beschikbaar gesteld. Een groot aantal genodigden,waaronder de burgemeester van Oegstgeest, verzamelde zich om 14.00 uurvoor het officiële gedeelte. Namens hetMEOB waren de heer R.F.A. van Dunen schrijver dezes aanwezig. De heerDorhout Mees van Rijkswaterstaat memoreerde in zijn speech dat de eersteideeën voor een verzorgingsplaats opdeze lokatie dateren uit 1984. Door diverse obstakels in de voorbereidingenwerd uiteindelijk in 1993 het tankstation in gebruik genomen en is nu, juli1996, ook de bijbehorende verzorgingsplaats gereed. Hoewel, gereed? In hetnajaar moeten de bomen en struiken nogworden geplant en ook de picknicktafels staan er nog niet.

VuurwerkNa de speeches nam de heer DorhoutMees buiten, niet in de kantine natuurlijk, plaats op een oude stoomwals.Door over de verzorgingsplaats te rijdenstak hij een grote hoeveelheid vuurwerkaan en onthulde twee borden “verzor

-

gingsplaats Elsgeest open” en “Rustpunt langs rijksweg 44, juli 1996.” Hierna was er nog gelegenheid om gezamenlijk in de kantine een drankje tedrinken.

ProefprojectRijkswaterstaat had het project verzorgingsplaats Eisgeest bestempeld als eenproefproject voor werken onder kwaliteitsborging. Toen na enkele wekenwerken de strenge vorst voor bijna tweemaanden stagnatie zorgde, kwam ditproefproject onder grote druk te staan.Toch is de projectleider erin geslaagdom volgens planning op 1 juli 1996Eisgeest te laten openen.

GastenVelen van u zullen de medewerkers vanRijkswaterstaat en van de NBM in dekantine hebben gezien. Het MEOB hadhen namelijk het oude DOEWINEDgebouw (3) aangeboden als directiekeet.Zij maakten regelmatig gebruik van deuitstekende lunch-faciliteiten van onzekantine.

MeelevenDoordat Rijkswaterstaat eind 1995 debomen tussen de Haarlemmerstraatwegen de A44 had gekapt, waren de MEOBspandoeken tegen de verhuizing naarDen Helder vanaf de snelweg uitstekend zichtbaar. Zo goed zelfs dat destaatssecretaris zich eraan ergerde en naenige tijd opdracht liet geven de spandoeken te verwijderen. De medewerkers van Rijkswaterstaat waren het

van harte eens met onze protesten enwel om twee redenen. Rijkswaterstaathad een flink stuk nieuwe bestratingaangebracht naast de hoofdpoort entwee stel nieuwe openslaande hekkenbij de kantine. En er was inmiddels eenuitstekende relatie ontstaan. Zonde alshet MEOB dan snel zou vertrekken!

BedanktAl met al kwam er op 1juli een feestelijk einde aan alle beslommeringen rondde aanleg van de verzorgingsplaats Els-geest. Het afgelopen halfjaar hebbenwij met zijn allen dagelijks de nadelenvan de werkzaamheden ervaren. Ik wilhierbij alle gebruikers van het MEOBterrein bedanken voor hun geduld enmedewerking, het MBK voor hun tomeloze inzet bij het openstellen van dezuidpoort en de gebruikers van de auto-hobbyclub voor hun acceptatie dat hetgaragegebouw vele weken achtereenniet bereikbaar was.+

Opening rustplaats Eisgeest

16 juli 1996 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 04 1996

De FlopVissenDoor: Jan Uiterdijk

Het was op een zaterdagmiddag toen ik werdaangesproken door kennissenin de stad. Zij wisten mij te vertellen dat de flop was doorgegeven aan myVerbaasd zoals altijd vroeg ik hen wat ze nou eigenlijk bedoelden, maardat werd mij snel duidelijk.

Lang hoefde ik niet over mijn verhaal na te denken. Er waren namelijk veel hobby’sbinnen handbereik. Om er een paar te noemen: mijn gezin, mijn werk en mijngrootste hobby, het vissen.

Over vissen gaat mijn verhaal. Wat gebeurt er zoal aan de waterkant, op het waterze~f en natuurlijk niet te vergeten de sterke verhalen onder het genot van een biertje.

VisclubToen ik jaren geleden ging werken bij het toenmalige MEB, kwam ik er al snel achter dat er eenvisclub bestond~ waar Kees Flippo voorzitter van was. Hij was degene die mij overhaalde om samenmet mijn neef Cees Arbouw, lid te worden. Deze visciub bestond hoofdzakelijk uit mensen diewerkzaam waren bij het MEB. Bekende leden waren o.a. Rijks, Hogendoorn, Hogerhuizen, VanDaalen en Noordijk, waar zijn ze gebleven?????

ForelKees Flippo was het die mij overhaalde om naar Denemarken te gaan voor het vissen opforel. Het isalweer zo ‘n twintigjaar geleden dat ik voor het eerst meeging. De dag van aankomst in Denemarkenkan ik me als de dag van gisteren nog herinneren. Bij het water aangekomen waar we onze hengelsuit zouden gooien, steeg de schrik mij om het hart. Het water stroomde ontzettend snel en er warenenorme golven. Daarbij sneeuwde en waaide het hard. Moest ik hier gaan vissen? Die Kees washartstikke gek.

De eerste dagen was het eigenlijk niet te doen om te vissen. Daarna knapte het weer op en hebbenwe zowel witvis als forel gevangen. Mijn eerste forel werd pas na vijf dagen gevangen. Wat eenbelevenis was dat. Dit zal ik nooit vergeten (Bedankt Kees). De eerste jaren was je al blij als je eenforel ving van 35 of 50 cm. Nu, jaren later, worden erforellen gevangen tussen de 60 en 75 cm. Diewegen toch zo ‘n 8 â 10 pond.

jjptO4l’

Tot slot wil ik nog een stukje visserslatijn vertellenMijn broer Willem was gek van Peuren. Nu zullen velen zich afvragen wat peuren nu eigenlijk is.Met peuren worden er wormen aan een draad geregen en deze draad wordt aan een stok bevestigdwaarmee men dan op aal vist. Zo deed mijn broer dit vaak ‘s nachts. Op een keer zaten wij in een caféwaar men aan Willem vroeg: “Was het nog wat vannacht?” Waarop hij antwoordde: “Wat ik nou hebmeegemaakt, geloven jullie nooit. “Iedereen werd nieuwsgierig en Willem kwam er niet onderuit zijnverhaal te vertellen.

Hij begon: “Jongens, het was niet veel die avond. Ik dacht erover om te gaan verkassen toen ineensmijn peur onder water werd getrokken. Zover dat ze~fs mijn hele hand onder water verdween “. Hetwas muisstil in het café toen ineens de stilte werd onderbroken door een man die mijn broer uit zijndromen hielp door te zeggen: “Joh, dat is vast Flipper geweest die je onder water trok.” Iedereen lagin een deuk en Willem, die bestelde nog maar eens een biertje. Zo zijn er nog meer sterke verhalen,maar om die allemaal op te schrijven, dat zou te veel worden. Daarom wens ik alle vissers veelfantasieen een goede vangst toe.

Ik geef de flop door aan Alex van Rossum

De Flop is een rubriekdoor een MEOB-er geschreven. Iemand krijgteen diskette: De Flop, enzet daarop zijn of haarverhaal. Deze rubriek isniet bedoeld om eens lekker tekeer te gaan, hetmoet netjes blijven enleuk.

Aan het eind van het verhaal wordt De Flopdoorgegeven aan een collega.

MEOBTIEK juli 1996 17

Page 18: MEOBtiek 04 1996

Overal in de gebouwen vin

den er verbouwingen plaats.

De reorganisatie van het

MEOB is in volle gang.

Piet Guyt wijst naar de

nieuwe kantoren in gebouw

Pascal,waar voorheen de

Tekenkamers waren geves

tigd. Gebouw Pascal is het

voormalige LEOK-gebouw.

‘t

1

ToekomstNiemand kan met zekerheid detoekomst van het MEOB voorspellen. Sommigen blijven volhouden dat het MEOB in Oegstgeest blijft, terwijl anderen overhet vertrek naar Den Helder stellen dat zij dit altijd al hebben gezegd.

De marineleiding in Den Haag heefthaar mening duidelijk laten blijken. DeDMKM zegt dat het besluit van destaatssecretaris een politiek besluit is endat er over de gebruikte informatie geentwijfels bestaan. Sterker nog, KolonelMarsman, momenteel directeur van hetnog verse SEWACO-bedrijf, is per2 september bevorderd tot Commandeur en wordt belast met de functie vanprojectleider samenvoeging MEOB, SBen RWtot één marineonderhoudsbedrijfin Den Helder.

MEOBTijdens een Alle Hens wist DMEOB tevertellen: Als er een paars bedrijf inDen Helder komt, dan weet ik de naamdaar al van: MEOB: Mechanisch,Elektronisch en Optisch Bedrijf. Misschien kan hij een beetje de toekomstvoorspellen en geldt dit ook voor eenpaars marinebedrijf?

The morning afterWederom een morning after op30 mei, ‘s morgen om negen uuralle hens. Personeel, pers en bonden waren weer verzameld in dekantine.

Er werd door de sprekers aangehaaldhoe positief de acties van het personeeloverkwamen bij het publiek. In DenHaag hoorde je: “Verrek, daar heb je diegasten met die paarse t-shirts weer.”Zelfs Deetman was aan hun aanwezigheid gewend geraakt en hamerde nieteens meer af tijdens een applaus.

VinkentouwDe rol die Hoekema speelt werd nogeven aangehaald en ook dat de staatssecretaris alleen maar aan Den Helderdenkt. Hoewel hij een motie moet uitvoeren, legt hij hem wel erg eenzijdiguit. Het actiecomité wordt nog niet ontbonden, “wij zitten op het vinkentouw”,zei Kees van de Ploeg.

De vertegenwoordigers van de bondenzijn het met elkaar eens dat het spelletje,zoals dat de dag ervoor werd gespeeld,niet kan. De staatssecretaris is inmiddels vier keer onderuitgegaan en teruggefloten. Ook is er respect voor de spon

tane acties die het personeel van hetMEOB steeds maar weer, op een nettemanier, weet te verzinnen. Zonder dieacties was het al lang afgelopen geweest. Wel wordt het duidelijk dat hetsteeds moeilijker wordt om de staatssecretaris te overtuigen.

Inmiddels lijken de journalisten het ookniet meer te snappen, want iedere krantheeft zijn eigen interpretatie van hetgebeuren.+

18 juli 1996 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 04 1996

Een verloren zaakDe sfeer in de kantine was op vrijdagmiddag 28 juni te snijden. Erwas weer een alle hens, deze keerniet om het personeel te mobiliseren voor acties, nee, deze keer kregen zij echt slecht nieuws.

“De zaak is verloren”, zei Albert Vink.“We zijn hals over kop naar Den Haaggegaan om nog te proberen de politici tebeïnvloeden nog voordat de brief vanMeijling besproken zou worden. Eenfax van drie kantjes aan alle fracties wasal met spoed verzonden. Het mocht nietmeer baten. Toen Middel van de besloten vergadering naarbuiten kwam, werdhem de huid vol gescholden door Poppevan de PSP. Hij was overstag. De PvdAvond de brief van Meijling voldoende,motie afgedaan.”

InvullingDMEOB: “De bevelhebber zal een projectgroep aanwijzen om invulling te geven aan de verhuizing. Als een kantoorgebouw gereed is zal Advies en eengedeelte van de Materiaaldienst als eerste begin 1998 naar Den Helder gaan.De rest zal, afhankelijk van gereedgekomen infrastructuur, al dan niet gefaseerdgaan. Dat kan duren tot het jaar 2000.”

Het actiecomité neemt contact op metde Ombudsman over de rechtsgang indeze zaak, bouwt een argumentatie opvoor de Tweede Kamer en zal zich bui-

gen over secundaire arbeidswoorwaarden. De DC zal zich sterk maken vooreen extern onderzoek. De vakorganisaties zetten twee juristen op de zaak. Debonden zullen 15juli verslag uitbrengenover deze materie. +

Door: K. Meijer

Vroeger kende de wacht alle medewerkers van het MEB bij naamen toenaam. Je behoefde dan ookniet bij het betreden van het terrein je pas te laten zien.

Er was wel een uitzondering. Kwam jebuiten diensttijd binnen dan werd je geacht je pasje te laten zien en werd jenaam en de tijd van binnenkomst geno

teerd. Naar verluidt gingen deze gegevens naar de heer Sira. Wat die er verdermee deed, is mij nooit duidelijk geworden.

Na een bezoek aan de tandarts liet ik bijbinnenkomst keurig mijn pasje zien aande dienstdoende MBK-er. Deze vroeg:“Hoe heet u?” Ik: “Dat kunt u toch opmijn pasje zien.” MBK-er: “Ja, maarik heb mijn bril niet op!”+

1

Alleen maar bedrukte gezichten.

Ervaringen met deMBK van weleer

MEOBTIEK juli 1996 19

Page 20: MEOBtiek 04 1996

Een fccstjeDoor: Albert en Sanneke Vink

Woensdag 5 juni was het zo ver.Na goed overleg, zoals dit heet,was er binnen het actiecomité,maar nog veel belangrijker methet thuisfront, overeenstemmingom die avond te gaan Bowlen enBarbecuen bij de Oude Tol inSassenheim.

Vanaf 20.00 uur waren drie bowlingbanen voor ons beschikbaar en vloeide dedrank volop. Dit was wel te merkenwant bij sommige was de roep om dekindergoten erg groot. Voor deduidelijkheid, kindergoten zijn opblaasbare stroken die de goten naast de baanbedekken zodat de bal niet meer naast

—S

de baan kan komen. Tijdens het bij tijden wijlen gooi en smijt werk, ook wijmoeten onze agressie soms kwijt, werdeen snack gepresenteerd. Na het bowlenzijn we naar de barbecue gegaan enhebben we ons tegoed gedaan aan al hetlekkers wat ons daar werd voorgeschoteld. Tot in de kleine uurtjes hebben wetoen rond de openhaard nog gezelligzitten natafelen.

~

Alle mensen die ons deze avond hebbengegeven heel, heel hartelijk bedankt.Wij hebben, zie ook de foto’s, eengeweldige avond gehad. Nogmaals bedankt.+

20 juli 1996 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 04 1996

Vrijdag 13 september 1996 evenementendagDoor: Frans de Kleijn,namens de evenementencommissie

Het is dit jaar voor de derde keerdat de evenementendag georganiseerd wordt. Begonnen in het kader van de veranderingen MEOB2000 en nu al een jaarlijksterugkerend gebeuren. Dit jaarstaat de dag in het teken van “deuitdaging”.

Een evenementendag op vrijdag én opde dertiende, wie durft het niet? Wijwel! Evenementen, opdrachten én deentourage, alles rond het thema waarbijde uitdaging en de durf voorop staat.Spellen als; Haags roulette, Heidriaansland veroveren, Kielhalen, Haven dempen, ‘n Binnenhof Ronde, Wie van dedrie is de echte SS en zo vader - zo zoon,met als spelleider DMEOB, zijn nu al

zaken die bij de voorbereidingen hogeogen gooien. Afsluitend een heksenvuur met gebakken putters en geflambeerde matrijs.

IllusieZo dachten we nog toen we de eerstebesprekingen hielden, begin dit jaar. Nuzijn we enkele maanden verder, eenpaar ervaringen rijker, een illusie armerén in een andere situatie. Er is veel energie gestoken in de acties “MEOB moetblijven”, in de start MEOB-2000, nieuwe functies, veranderingen en wisselingen van functies of het verwerken daarvan. Daarnaast zijn er ook mensenvertrokken die een wezenlijke bijdrageleverden aan dit gebeuren. Veel mensenzitten op een andere plaats, hebben andere taken, kortom men is druk, drukbezig. Daarbij komt ook nog dat we hetrisico lopen dat Ome Jan wéér in de weg

loopt. Je zult begin september maarweer naar Den Haag moeten! Nou, dankan je een evenementendag wel op jebuik schrijven en kan ik het evenementdaar ter plaatse inhoud geven.

OpendagenDat betekent het volgende: de godenhebben vooralsnog gewonnen, we houden op vrijdag de dertiende septembergeen evenementendag. We schuivenhet evenement door naar het voorjaarvan 1997. Dat betekent niet, dat er nietsgedaan k~n of mâg worden. We werkenaan interne open-dagen, zoals die ookhet afgelopen jaar zijn gehouden, maarook een PU, SU of OU kan in het kadervan de samenwerking iets organiseren.

Heeft u ideeën, wensen, vragen of kennis nodig van de evenementencommissie, loop eens langs of laat het weten.+

De tentoonstelling Eén, twee,drie in Godsnaam. Geloof enbijgeloof O~ Zee, in het Helderse Marinemuseum, is nogte bezichtigen tot en met22 september.

Het leven op zee wordt metbehulp van levensechtetaferelen vorm gegeven.

Aan de lithografie van H.J.Backer, 19e eeuw, is te zienwat er zoal gebeurde bij ‘hetpasseren der linie’.

MEOBTIEK juli 1996 21

Page 22: MEOBtiek 04 1996

Lisse, 3 juni 1996.

Voor de grote belangstelling en de mooi kado ‘s dieik bij mijn afscheid van deKoninklijke marine en hetMEOB heb gekregen, wilik iedereen mede namensmijn vrouw hartelijk danken.Voor de toekomst wensenwij u allen nog veel succes.

Bert en Kitty Beitgens

1~

~ ~44)Iflfll~t •%t~RAjtA~I

1~.

~ ‘7

s~o~

0’)

brahamKees Moraal ont

moette zijn vijftigja

rige ‘evenbeeld’.

Kees is hoofd

Documentatie en

Informatie en is

sinds jaar en dag

te vinden in de

bibliotheek van het

MEOB.

1 1

22 juli 1996 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 04 1996

PuzzelhoekHorizontaaI~

1 Beroep9 Lengtemaat

10 Onderdeel van een kachel11 Deel van een Franse ontkenning12 Beroep18 Afkorting19 Luchtsteen23 Beroep25 Ons inziens26 Drogist27 Voorn. woord28 Sporeplant30 Vlaktemaat32 Beroep36 Zilver38 Loon41 Beroep45 Voorwaarde46 De oudere47 Familielid

I!Li’~Tf~’I

1 Voom. woord2 Plaatsnaam3 Ongeluk4 Transportbedrijf5 Telwoord6 Hinder7 Vervelend8 Bijwoord

12 Voorzetsel13 Loot14 Uitsluiting15 Plaspot in de nor16 Merknaam van toiletpapier17 Zonnegod19 Kooplust20 Corrosie21 Rivier22 Bijwoord23 In overleg24 Noot29 Niet jong31 Afic: Rooms Katholieke School32 Lengtemaat33 Bijwoord34 Iemand die een eg gebruikt35 Afkorting37 Gek38 Onderkenning39 Daar40 Waterkering41 Oppervlaktemaat42 Dier43 Aan overkant44 Deel van een mast

Oplossing inleveren, uiterlijk30AUGUSTUS 1996 bij:

Sonja Vlieland, sectie BOK

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

PuzzeIIadder~

1 Hr. W. Kipping4 Hr. AL. Sneeuw4 Mw. C. Lepelaar-de Boer4 Mw. C. Schipper-van Duin4 Hr. J.W. de Groot4 Hr. J.W. Ruben5 Hr. C. Butter5 Hr. J. van der Zalm5 Hr. E.J. van Leeuwen5 Mw. P. van der Geest8 Mw. J.M. Ruben-van Noord

10 Hr. G. Wesselius14 Mw. P.G. Grootjans-Martens14 Mw. JAM. Kühn-Grootjans16 Hr. R.L. Schippers18 Hr.C.deGraaf22 Hr. C. Ouwehand23 Hr. P. Guyt24 Hr. C. Haasnoot25 Mw. P.M. van Duyvenbode26 Hr. D. van Schooneveld27 Hr. P. Dijkdrent27 Hr. P. Middelkoop27 Hr. J.J.J. Mullers

Met puntenverlies:Hr. C. MoraalHr. D.R. v.d. NeutZonder puntenverlies:Hr. A.L. Sneeuw

Oplossing vorige puzzel

NEDERLANDDAFGGDOGESRUSLANDIRREOOSTENRYKKANOINRPPLASISILANLOEEWOAALBANIERATKMELNNKUNSTKANBEAGEJDUITSLANDRNRENEFRANKRYKMILKNARLESOIARAATAEZWITSERLANDBANNWETOROEMENIENDTETAPORTUGALLNLODALHONGARYEGIEREGIERILANDEEIETSNEENDASSEINEUOS

f 25,00f 15.00

f 10,00

MEOBTIEK juli 1996 23

Page 24: MEOBtiek 04 1996

PZ-ters ColofonAmbtsjubilea Redactie:12 1/2 jaar HoofdredactieZ. Guyt ID 05-07-96 W 3 van ElkI.F. Flohr ID 16-07-96K.J.M. van Drunen ELEK 02-08-9625 jaar Public RelationsJ.M. Vincourt MAT 26-07-96 V. van DenzenG. van der Gugten AVIO 16-08-96 07 1-3052205G.J. Verhoeven ADV 16-08-96A. Brussen ELEK 23-08-963. Vreeken O&R 06-09-96 Vaste medewerkers40 jaar A.J.M. Koek (PVMBO)P.J. van den Burg AVIO 27-08-96 H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)B.F.L. van Abswoude ELEK 03-09-96 Mw. S. Vlieland (Puzzel)R.H. Boetekees BEB 03-09-96 A 3 Vink DCJ. van Egmond O&R 03-09-96C. van der Plas ELEK 03-09-96 P.R. Hogendoorn (Directie)J.M.M.A. Slats ELEK 03-09-96 E.M.L. Geerlings (PZ-ters)M. Haasnoot MAT 24-09-96 1. Bakker (Oldtimers)

W. Haazebroek (Advies)OntslagJ. Keijzer BEB 0 1-06-96 Medewerkers aanP.G. Choufoer MAT 01-06-96M.P. de Best BEB 0 1-06-96 ~at nummer.R. van Berk ELEK 01-06-96 J.W.M.E. van LaarhovenJ.P.M. van der Laak ADV 17-06-96 S. Vink

V. van DenzenA.M. RiedelF.F.M. de KleijnJ. UiterdijkM. StokhuijzenK. Meijer

Naam: Hans van het HooftFunctie: HBEB Redactie-adres:In dienst: 18 maart 1996 Redactie MEOBTIEKVorige werkgever: DMKM Materieel project Postbus 1260Is gek op: Gezelligheid 2340 BG OEGSTGEESTHeeft hekel aan: gezever, zeuren Telefoon: 07 1-3052289Favoriete eten: Italiaans FAX: 07 1-3052605Favoriete sport: VolleybalGrootste wens: MEOB in Oegstgeest! Foto’s:

Sjaak Weijers, W.J. van Elken van particulierenTypewerk:T. Paats-RietkerkVerzending:Secretarie MEOBDrukwerk:Dekker, NoordwijkCartoonGerrit Hogeboom

Kopij voor het volgende nummervan MEOBTIEK inzenden

uiterlijk: 30 augustus 1996

De redactie beslist over he al danniet plaatsen of bewerken vaningekomen stukken en eh ud

zich alle re hi n voor.