MEOBtiek 05 1994

28
l5eiaargang nr. 5, september 1994 MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN ET MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISC BE RIJF Zaterdag 17 september, even voor zessen. Een elektronisch brandalarm meldt brand in de OBW. De dienstdoende beambte Lars Bezema van het Marinebe wakingskorps was dicht in de buurt van gebouw Galvani waar het alarm was. Inderdaad, de nieuwe Opper vlaktebehandelingswerkplaats stond in brand! Op dat moment was het nog een klein brandje in het beitsgedeelte van de galvaniseerruimte. Maar al snel laaiden de vlammen hoog op. De MBK heeft instructies om in zo’n geval het gebouw onder geen voor waarde te betreden. Lars moest dan ook lijdzaam toezien en al snel werd het te heet en is hij verderweg gaan staan. De brandweer van Leiden was zeer snel ter plaatse. De brandweer van Oegstgeest, Katwijk en de bedrijfs brandweer van de Akzo verleenden assistentie. Vanaf een ladderwagen werd het dak nat gehouden. Bluswater werd aangevoerd door een zeshonderd meter lange (dikke) slang. Een krachtige pomp leverde met vijflion derd liter per minuut water aan uit de Haarlemmertrekvaart. Het wacht- lokaal van de MBK leek wel op een commandocentrale. De van armoede van de technische dienst geleende por tophone’s waren onophoudelijk in de lucht. Rinkelende telefoons, mensen die het terrein op wilden, genoeg om in een stress te raken. De MBK bleef gelukkig kalm, mede omdat de col lega’s van de dagdienst bleven om de nachtdienst bij te staan. ~rIopRo1tc~D~ EOBTI Brand in nieuwe Oppervlaktebehande gswerkplaats J~/I ii 1, 1~ -~. ~ ..--~t. ~ Het beitsgedeelte van de galvanische ruimte, platgebrand

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 05 1994

Page 1: MEOBtiek 05 1994

l5eiaargang nr. 5, september 1994

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN ET MARINEELEKTRONISCH

EN OPTISC BE RIJF

Zaterdag 17 september, evenvoor zessen. Een elektronischbrandalarm meldt brand in deOBW. De dienstdoende beambteLars Bezema van het Marinebewakingskorps was dicht in debuurt van gebouw Galvani waarhet alarm was.Inderdaad, de nieuwe Oppervlaktebehandelingswerkplaatsstond in brand!

Op dat moment was het nog een kleinbrandje in het beitsgedeelte van degalvaniseerruimte. Maar al snellaaiden de vlammen hoog op. DeMBK heeft instructies om in zo’ngeval het gebouw onder geen voorwaarde te betreden. Lars moest danook lijdzaam toezien en al snel werdhet te heet en is hij verderweg gaanstaan.

De brandweer van Leiden was zeersnel ter plaatse. De brandweer vanOegstgeest, Katwijk en de bedrijfsbrandweer van de Akzo verleendenassistentie. Vanaf een ladderwagenwerd het dak nat gehouden. Bluswaterwerd aangevoerd door een zeshonderdmeter lange (dikke) slang. Eenkrachtige pomp leverde met vijflionderd liter per minuut water aan uit deHaarlemmertrekvaart. Het wacht-lokaal van de MBK leek wel op eencommandocentrale. De van armoedevan de technische dienst geleende portophone’s waren onophoudelijk in delucht. Rinkelende telefoons, mensendie het terrein op wilden, genoeg omin een stress te raken. De MBK bleefgelukkig kalm, mede omdat de collega’s van de dagdienst bleven om denachtdienst bij te staan.

~rIopRo1tc~D~

EOBTIBrand in nieuwe

Oppervlaktebehande gswerkplaats

J~/Iii

1,1~

-~. ~..--~t.~

Het beitsgedeelte van de galvanische ruimte, platgebrand

Page 2: MEOBtiek 05 1994

Brand meesterOmdat van de brandweer niemandwist wat voor stoffen zich in het gebouw bevonden, ging er niemand naarbinnen. Met poeder en schuim heeftmen de brand uiteindelijk om 21.00uur onder controle gekregen en werdhet sein brand meester gegeven.Het heeft nog lang nagesmeuld wanttoen op zondag de deuren open gingenom te luchten, zodat de rook naarbuiten kon, ontstond er een kleinbrandje.

Zwarte aanslagHet hele gebouw is van binnen meteen zwarte aanslag bedekt. Dinsdagwerd door een extern bedrijfeen begingemaakt met het reinigen van het gebouw en daarin aanwezige apparatuur.Een Titreerapparaat, hiermee werdenmonsters uit de procesbaden en afvalwater e.d. getest, werd zaterdagavondopgehaald door een brandschadesaneringsbedrijf. Dinsdag was dit apparaat reeds gereinigd. Of er verdernog apparatuur is die door de aanslagvan roet onbruikbaar is geworden,moet nog worden onderzocht.

De Marechaussee onder leiding vanopperwachtmeester P. Verhoef, post-commandant, van de Post Katwijk,heeft op zondag 18 september degetuigen, Lars Bezema en Henry vanTongeren, geïnterviewd om een beeldte kunnen krijgen van wat er in deruimtes aanwezig was en hoe en waarde brand ontstaan kan zijn. Lars omdathij de eerste tekenen van vuur heeftgezien en Henry omdat hij van de hoeden de rand weet als het de OBW aangaat. Na het interview, afgenomendoor wachtmeester Maria Donk enwachtmeester 1 Dirk Graas, bleek dewaarneming van Lars bijzonderwaardevol. Inspecteur Nico van deBerg van de technische recherge(KMar-Utrecht): “Die kerel heeftgoed werk verricht!”

RavageOp maandag ging men alleen naar binnen met persluchtmaskers op. Wim deWinter heeft op die manier foto’s gemaakt. Op die foto’s is goed te zienwat voor een ravage de brand heeftaangericht. Alles wat in hetbeitsgedeelte van de eens zo trotsegalvanische ruimte stond, was met degrond gelijk gemaakt. De bakken

waren gesmolten en de vloeistofdaaruit was weggelopen en in de calamiteitenkelder terechtgekomen.Door vermenging met zuren was dePh-waarde daarvan laag. Een gespecialiseerd bedrijf is maandagmiddagbegonnen de kelders leeg te pompen.Plassen met bluswater om het gebouwwaren inmiddels gedeeltelijk geneutraliseerd door toevoeging van kalk.

De omgeving werd goed in de gatengehouden of er gevaar was voor devolksgezondheid. Metingen tijdens debrand wezen uit dat bewoners van dewoonwijk achter het MEOB niet gewaarschuwd behoefden te worden omramen en deuren te sluiten. Ook dedaarop volgende dagen werd doorDick Muijskens van de Justitiëledienst bureau milieu, regelmatig metingen verricht.

De technische recherche starttewoensdag op de plek des onheils methet onderzoek naar de oorzaak van debrand. Zolang dat onderzoek nietplaats had gevonden, bleef ditgedeelte van het gebouw verbodenterrein.

VervolgMaandag werd direct begonnen metde inventarisatie van het in de OBWaanwezige werkpakket. Dinsdag was

er al onderhandeld met MVKV omdaar de spuiterij te mogen gebruiken.Ironisch dat die spuiterij wordt verbouwd en het personeel daarvan opmaandag 19 september in de OBWhun werk zouden komen doen.

Zodra in Valkenburg de verfspuiterjweer draait, kunnen de spuiters vanhet MEOB hun spuitwerk daar uitvoeren. Met een beetje vertraging gaat hetwerk gewoon door. De werknemersvan de OBW zijn voorlopig verdeeldover de werkplaatsen van het Produktiebedrijf. Sommige produkten dievoor behandeling in de OBW lagenopgeslagen, moeten worden overgemaakt.

DMEOB is optimistisch over het vervolg: “Het gebouw zelf is nog intact,de staalconstructies zijn niet ontzet.Deruimtes die buiten de galvaniseerruimte vallen worden zo snel mogelijkschoongemaakt. Als ze elektrisch los-gekoppeld kunnen worden, zal er weersnel in gewerkt kunnen worden. Degalvaniseerruimte zal zo snel mogelijk worden leeggemaakt. Maar erwordt niet eerder begonnen voordatexact bekend is wat de oorzaak van debrand is geweest. Het wordt waarschijnl ijk een langdurige zaak.”+

Wil van Elk

-

Zo was het..

2 september 1994 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 05 1994

Van de redactieDe prachtige zomer maakte eenheleboel goed. Voor de rest waser niet zoveel te vieren. GeenNederlandse overwinningen inde Tour de France, een onfortuinlijke WK-voetbal en dan ooknog eens het uitblijven van eenbeloning voor onze zuinige bedrijvigheid. Maar ja, wij gaandan ook niet naar het MEOBomproblemen op te lossen voor hetbedrijf die wij zonder dat bedrijfnooit gehad zouden hebben. Nee,het MEOB is het centrum van derest van de wereld. De wereldhoudt dus niet op bij het hek. Alsdaarbuiten iets verandert, werktdat door tot in het centrum: hetMEOB.

Het is goed om eens te kijken wat erbij een ander gebeurt. Niet alleenbuiten het hek, maar ook binnen hethek: wat zijn mijn collega’s aan hetdoen? Om op die vraag een antwoordte kunnen geven, zijn open dagen uitgevonden.

PersoonlijkAls het MEOB het centrum is, metdaar omheen de rest van de wereld,moet je dus niet stiekem doen. Buiten

~STOR~.

het hek willen ze ook graag weten wathier gebeurt. Ook thuis willen ze datgraag weten, zij zijn er min of meerafhankelijk van. Bij een 25-jarig jubileum krijgt de vrouw naast de jubilaris een bos bloemen: je doet hetnamelijk nooit alleen. Om dat thuisfront een beetje op de hoogte tehouden, kanje tijdens de warme maaltijd honderd-uit vertellen over wat erallemaal gebeurt tijdens een dagjeMEOB. Als ze daar niet op zitten tewachten, kan je in ieder geval deMEOBTIEK mee naar huis nemen. DeScheepsbel rolt immers niet meer in debus. Daarvoor in de plaats staan denieuwtjes van de personeelsvereniging in de MEOBTIEK. Verhalenover mensen, wat zijn doen op hetbedrjfofdaarbuiten. Over mensen diebij het bedrijf werken of hebbengewerkt. Niet iedereen zal kans zienom over zijn of haar hobby een boekte schrijven. Toch doet dat niet af aanwat zij doen: een leuke hobby hebben,mooie dingen maken, bezig zijn. Kortom, allemaal redenen om de MEOBTIEK als iets persoonlijk te beschouwen. Dat het ook nog eens een primamedium is voor het bedrijf om hetpersoneel op de hoogte te houden vanallerlei nieuwtjes, veranderingen envoordelen voor het personeel, is daarbij mooi meegenomen.

BuitenspelOm portokosten uit te sparen wordt deMEOBTIEK op het bedrijfuitgedeeld.Het is aan u om hem mee naar huis tenemen of op tafel te laten liggen, Ofbepaalt u wat ze thuis wel of niet mogen lezen? Weggooien kan altijd nog.Het milieu wordt al genoeg belast.Daarom wordt ook door papier- endrukinktmakers voortdurend gewerktaan een zo zuinig mogelijke produktiewaarbij het milieu zo min mogelijkwordt belast. Met de papierkeuze voorde MEOBTIEK is daar in ieder gevalrekening mee gehouden. Dus blijft deMEOBTIEK iets persoonlijks. Eenverworvenheid die je niet meer afmoet geven. Zet dan ook niet jezelfbuiten spel, ook al zijn de motievennog zo mooi. Steeds meer informatiewordt doorgegeven aan de MEOBTIEK, dat is goed, dat willen wij toch,geïnformeerd worden? Nou dan.+

Wil van Elk

Leidens on~etOp 3 oktober zal tijdens de vieringvan Leidens ontzet het duikvaartuigBulgia de feestelijkheden in Leidenbijwonen.

Alkmaars onizetOp 8 oktober zal in Alkmaar eencluikvaartuig en een helikopter bij defeestelijkheden aanwezig zijn.

MeningsverschillenSoms is het goed om verschillendemeningen eens tegenover elkaar te zetten. Blz. 10.

HeggemesHet MEOB was aanwezig bij de ingebruikname van de Noorse meetbaan.Blz. 20.

InformatieVeel informatie in dit nummer oversalarisberekening, formatiezaken, vakantieverlof, Wet Identificatie plicht ende voortgang “MEOB 2000”.

KokerIn dit nummer voor het eerst een publikatie van de voorzitter van de dienstcommissie: Uit de koker van de DCvoorzitter. Blz. 24.

KanoweekendHet kanoweekend van de PV, was eengroot succes. 24 personen hebbengenoten van een Belgis ii weekend.Blz. 9.

Afscheid KTZ SmitEen beetje laat ingezonden, maaralsnog een verslag van het afscheid vande voorzitter van de projectgroep SEWACO-bedrijf. Blz. 17.

Bedrijfsresultaat BWHet bedrijfsblad van de Bewapeningswerkplaatsen, De Lange Joop, meldtdat de BW een positief bedrijfsresultaatvan 1,2 miljoen gulden heeft behaald in1993. Ook in dit geval de complimenten van de DMKM, maar net als bij hetMEOB géén uitkering.

‘7

/

Illustratie: Voorblad van WINDOWS, firma Teradyne.

MEOBTIEK september 1994 3

Page 4: MEOBtiek 05 1994

Van de dfrectie

M RAAiC N~

‘_

TraditiesHebt u nog spierpijn overgehoudenvan de sportdag, sorry Frans: deevenementendag? Ik wel, vooral inmijn kaken. Wat heb ik gelachen. Jammer dat Gerard van Pruissen enRichard Been niet zoveel te lachenhebben. Van harte beterschap, heren,hopelijk valt het een beetje mee. Maarverder was het een perfecte dag. Huldeaan de organisatoren, het liep op rolletjes. Zelfs de Grote Pelleboer hebben

jullie ingeschakeld om het droog tehouden. Volgens mij is het een uitstekend begin geworden van eennieuwe traditie. Hiermee kunnen wealleen maar winnen en daar gaan wevoor!

Tweede rondje stafOok al bijna een traditie (het istenslotte de tweede keer) is het bezoekvan de stafleden aan de secties vanaf 4oktober tot en met 12 oktober 1994. Ikhoop dat u voldoende vragen hebt vooreen nuttige discussie. We zullen nietoveral een antwoord op hebben, hetblijft moeilijk om de toekomst te voorspellen, maar we zullen wel ons bestdoen om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven.

Bijna 2000Eind oktober is de Organisatie van deverschillende produktunits, ondersteunende units en stafunits uitgewerkt. Op dit moment wordt er nogfel gediscussieerd over suborgaanbeschrijvingen, fiffen, engelse of nederlandse benamingen, procedures enaantallen. Het ziet er nog steeds naaruit dat we eind van dit jaar een reorganisatievoorstel, met advies van dedienstcommissies, kunnen aanbiedenbij de DMKM.Het moet dan haalbaar zijn om medio1995 het nieuwe MEOB te bemannen

en in een nieuwe structuur te gaanwerken. Maar voordat het zo ver ismoet er nog wel het een en ander gebeuren, zowel bij ons als in hetHaagse. Ik realiseer me dat en grootaantal mensen extra wordt belast. Deklant rekent er immers op dat het gewone werk normaal doorgaat. Ik weetdat ik van sommigen van u veel incasseringsvermogen vraag. Ik blijf echtergeloven dat we beter zelf aan onzetoekomst kunnen werken, dan dat wedat aan een ander over laten.

Tot ziens in oktober bij het stafbezoek. +

DMEOB

IRBBIRijks bedrijfsgezondheidsen bedrijfsveiligheidsdienst

MEOB OegstgeestSpreekuren alleen na telefonische afspraaktst. 2234W. de Klerk, arts

MEOB Den HelderSpreekuren alleen na telefonische afspraak02230-25141R.E. Weber, artsMaandag, dinsdag, woensdag, vrijdagvan: 08.30 uur - 09.00 uur envan: 13.30 uur - 16.30 uur.

OpleverbetrouwbaarheidMEOBLH haalt hoogste scoreopleverbetrouwbaarheid.

Deze score wordt gemeten aan de handvan de ATW datum, dit is de door deklant verlangde gereedheidsdatum.H.MEOB H had beloofd dat als zijnbedrijf hoger zou scoren dan de Bewapeningswerkplaatsen en de Rijks-werf, dan zou hij een fles wijn aanbieden. Beloofd is beloofd. Het bewijsis in handen van: (van links naarrechts) Piet van de Kuyl, Henk Jansen,J. Smit, Bert de Kant, Rob vanBreugel, Folkert Rinkema en HarryOm ee.

7.

4 september 1994 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 05 1994

Evenement ndag MEOB groot succesHet MEOB heeft voor het eersteen evenementendag georganiseerd, Op vrijdag 2 septemberj.l. was voor het gehele personeeleen serie sportieve evenementengeorganiseerd. Een aantal mensen heeft zich ingezet om vandeze dag een succes te maken.Frans de Kleijn heeft namens deorganisatie een verhaal geschreven en elders in dit blad staat eenfotocollage van alle evenementen.

Als je al v65r 12 uur hoort dat men deevenementendag een succes vindt,dan gaat er toch een zucht van opluchting door je heen. En als dan s’middags de zon nog een handje helpt dankan de dag niet meer stuk. Ongeveer350 MEOB’ers die zich kostelijk vermaken en een dag beleven waar noglang over wordt gesproken.

CreativiteitOok al wordt er veel aan voorbereiding gedaan om zo’n evenementendagde eerste keer goed te laten verlopen,de gehele dag valt of staat met het feitdat de deelnemers er iets van moetenmaken en dat was nu juist het geval. Ineen zeer goede stemming, ondanks desombere ochtendlucht, werd er in dekleurigste uitrustingen een feestelijkestart gemaakt. Van pater tot clown,van viking tot nar, het MEOB wasmassaal aanwezig op alle evenementen. Hobbelfietsen, scelters, meloen

-

happen, de kop van jut en het sponsgooien, altijd was er wel iemand diezich er met veel plezier op uitleefde.

Daarnaast was één van de grootstesuccesnummers de stormbaan. Ditdoor een grote menigte aangemoedigdvermaakspel was een voorbeeld vanteamgeest, behendigheid en vooralcreativiteit. Kwam erbij andere spelennog taktisch inzicht bij te pas, hierging het om doorzettingsvermogen envolharding. Wie er gewonnen heeftweet ik niet, maar dat is ook niet vanbelang. Diegene die meegedaan hebben praten nog steeds over de sensatie

en zij die langs de kant stonden (stuurlui) hebben echt iets gemist, zeggen degenieters.

Dat er dingen mis gingen kon je op jevingers nagaan, maar om na tien minuten je been te breken is niet leuk enbehoorlijk pijnlijk. Toch, en dat is zeeropvallend, een ieder die ons aanspreekt begint positief over de dag enaan het eind van hun verhaal wordennog wat nuttige tips gegeven. Zoalshet aantal barbecue’s wat te verhogen,meer drank in te slaan en te zorgenvoor wat meer stoelen en tafels. Tipsdie we zeker zullen overnemen.

~i.

1 -iï’ -

.~‘- ~ ___

-\

\ t

....staat die tent er snel genoeg

Was er nog meer? Ja. Er kwamen veelreakties binnen over de hulpvaardigheid van de deelnemers bij hetopruimen van de evenementen. Het isbekend dat vele handen licht werkmaken, maar doen is altijd nog watanders. Het feit dat anderen datmelden en reageren, geeft inspiratieom voor een volgende keer nog eenseen evenementendag te organiseren.Per slot van rekening hebben wijgeleerd van dat waar het MEOB goedin is. Want waar wij minder in zijn datwisten wij al.•

Namens de evenementencommissieFrans de Kleijn

Met vereende krachten...

MEOBTIEK september 1994 5

Page 6: MEOBtiek 05 1994

De door de kantinecommissieuitgezette enquête heeft in het totaal 204 personen aangezet tothet invullen van de vragen vandit enquêteformulier. Op de 540uitgezette formulieren is dit38,78%, toch wel een wat tegenvallend aantal. Mogelijk heeft ditaan de niet vernoemde aanleverdatum gelegen. Het niet noemenvan de naam van de secretarisvan de kantinecommissie kan inieder geval niet de oorzaak zijngeweest. Want dit wordtaangegeven op de zwarte bordenin ieder gebouw.

Toch hebben wij met deze enquête eenbehoorlijk goede steekproef kunnennemen, er zijn toch wel wat behoeftenuitgekomen. Van de 204 ingeleverdeformulieren kwamen de volgende resultaten;

- 71 inzenders bezoeken dagelijkshet bedrijfsrestaurant;

- 67 inzenders bezoeken het bedrijfsrestaurant minder dan 3xp.w.

- 66 inzenders bezoeken het bedrij fsrestaurant nooit.

Toch is het verwonderlijk hoeveeldeze laatste categorie afweet van water in het bedrijfsrestaurant afspeelt enhoe het assortiment is opgebouwd enook nog wat de kwaliteit daarvan is.Misschien bezoekt men toch somsstiekem of incognito het bedrijfsrestaurant?

In het stukje enquête over de warmelunch krijgt men een wat vreemd beeldover het aantal percentages, dit wordtveroorzaakt door niet gebruikers dietoch een mening hebben.

Redenen en suggesties:

Vraag 2. Reden waarom weinigof geen gebruik wordt gemaaktvan de faciliteiten van het bedrijfsrestaurant;14 geven aan wandelen de voorkeur; 8vinden de afstand te groot; 5 eten thuis;4 vinden de wachttijd te lang; 1 blijft

weg vanwege het assortiment; (geeftechter niet aan ofdit te uitgebreid of teklein is).

Vraag 3. Suggesties assortiment;10 willen een betere presentatie van deartikelen;8 vragen om meer soorten beleg; 6willen dagelijks twee soorten soep; 5willen meer soorten gezonde voeding;5 willen tarwe bollen; 5 vragen om opmeer dagen vis; 2 willen meer fruit; 2willen op meer dagen snert; 1 vraagtom kip en 1 om hot dog.

Vraag 7. Suggesties m.b.t. inrichting en aankleding;8 personen hebben problemen met deakoestiek (lawaai); 7 willen betergevulde vitrines; 6 vragen om meervrolijkheid in de aankleding; 6 willenmeer variatie in de opstelling van hetmeubilair; 5 personen vragen ombetere prjsaanduidingen; 5 personenwillen iets doen aan de kleding van hetpersoneel; 1 persoon vindt de ruimte tekrap.

Vraagl3. Reden waarom geengebruik van warme lunch.27 Personen eten liever gezamenlijkmet het gezin; 12 personen hebbenproblemen met het vooraf bestellen;10 personen vinden de lunchpauze tekort om rustig een warme lunch tegebruiken; 2 personen vinden de portie’s te klein.

Vraagi 5. Afrekencapaciteit.23 Personen stellen voor om de kassaopstelling vrij van de balie te realiseren; 10 personen vinden de wachttijd bij het afrekenen te lang; 9 personen stellen voor om over te gaannaar een systeem met betaalkaarten ofeen bonnensysteem; 4 personen willende koffie op een aparte plaats; 2 personen vragen om een aanduidingkoud/warm;

Vraagl6. Service van medewerkers bedrijfsrestaurant.11 Personen vinden dat geuitteklachten serieuzer genomen dienen te

De uitslag van de enquête in cijfers enprocenten;1. frequentie elke dag

bezoek 3xp.w.nooit

2. bezoek pauze tekort3x luncht op afd.

andere reden3. assortiment voldoende

onvoldoendegeen mening

4. kwaliteit goedmatigslechtgeen mening

5. opstelling goedartikelen matigslechtgeen mening

6. meer betalen jamisschienneengeen mening

7. Inrichting goedmatigslechtgeen mening

Warme dagmenu ‘s8. weleens gebruik ja

gemaakt neen9. kwaliteit/prijs ja

neen10. eenzijdig? ja

neen11. tijdens lunch- ja

pauze beslissen misschienneen

12. hogere prijs jabetalen misschien

neen13.reden geen ja

gebruik neen14. ajhaalsysteem goed

matigslechtgeen mening

15. afrekencapaci- goedteit matig

slechtgeen mening

16. service goedpersoneel matig

slechtgeen mening

17. tijdsduur jalunchpauze neenvoldoende geen mening

18. meikronde noodzaakgeen noodzaak

19. invloed jameikronde weet niet

neen20. thema weken goed

geen meningslecht

21.frequentie javoldoende neen

geen mening22. borreluur goed idee

geen meningslecht idee

23. welke dag janeen

24. naamsuggestie janeen

Enquête bedrijfsrestaurantMEOB Oegstgeest 71 34,8%

67 32,8%66 32,4%

9 4,4%73 35,8%51 25,0%

118 57,8%49 24,0%37 18,2%

106 52,0%53 26,0%

6 2,9%35 17,1%98 48,0%50 24,5%14 6,9%42 20,6%30 14,7%79 38,7%64 31,4%31 15,2%89 43,6%69 33,8%20 9,8%26 12,8%

65 31,9%139 68,1%67 32,8%13 6,4%34 16,7%49 24,0%

118 57,8%31 15,2%20 9,8%50 24,5%84 41,2%32 15,7%64 31,4%

140 68,6%83 40,7%60 29,4%23 11,3%38 18,6%55 27,0%71 34,8%22 11,2%56 27,0%

105 51,5%58 28,4%

9 4,4%32 15,7%

136 66,7%56 27,4%12 5,9%

106 52,0%98 48,0%

9 4,4%23 11,3%

172 84,3%117 57,3%84 41,2%

3 1,5%84 41,2%59 28,9%61 29,9%69 33,8%

110 53,9%25 12,3%71 34,8%

133 65,2%37 18.1%

167 81,9%

6 september 1994 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 05 1994

worden door bepaalde medewerkers.10 personen vinden een vriendelijkeropstelling van bepaalde medewerkersop z’n plaats; 4 personen vinden dat erverschil in behandeling is al naar gelangde rang hoger is; 3 personen vinden datbestellingen die worden geplaatst sneller moeten worden afgehandeld; 3 personen vinden dat er hygi~nischer moetworden gewerkt; 3 personen hebbenproblemen met telefonische bestellingen die foutiefworden afgewerkt; 1 persoon wil een lichtkrant?

Vraagl7. De tijdsduur van delunchpauze.18 personen willen de lunchpauze verlengen en daaraan verbonden de werktijd later laten eindigen; 14 personenwillen de lunchpauze over een langereperiode spreiden; 11 personen stelleneen variabele lunchpauze voor.

Vraag2l. Frequentie vanthemaweken.Van de personen die opgeven dat defrequentie onvoldoende is, zijn er 27die ieder kwartaal een themaweek willen laten organiseren; 17 zouden dit

wel maandelijks willen;8 personenwillen dit 6x per jaar; 3 kiezen voor lxper jaar; 3 personen zouden het welwekelijks willen en 1 persoon stelthelemaal geen prijs op een themaweek.

Vraag23. Dag voor samenkomst.71 personen gaven te kennen op welkedag het borreluur naar hun meningzou moeten plaatsvinden; 45 personengeven de voorkeur aan de vrijdag; 17personen kiezen voor de woensdag; envoor maandag en dinsdag elk 2.

In d euken van de ontwerpafdelingHet personeel van het MEOB inOegstgeest kon op woensdag 31augustus een kijkje nemen bij deafdeling Ontwerp en Ontwikkeling (O&O). Voor dezegelegenheid stond de kruisvaartdieseltrainer (KVD) opgesteld.

De KVD-trainer was, net als tijdens devlootdagen, ook tijdens de mini open-dag een trekpleister. De trainer geefteen realistisch beeld hoe aan boordfouten moeten worden opgespoord.Start- en stopprocedure, brandstof- entoerenregeling en nog veel meer functies kunnen worden nagebootst waarbij de instructeur de nodige foutjes kaninprogrammeren. Aan de leerlingen detaak om op de trainer de fouten op tesporen. Dat daarbij het dieselgeluidwordt weergegeven maakt het heel realistisch. De TOKM (TechnischeOpleidingen Koninklijke marine)krijgt er dus weer een prima trainer bij.

CAEDe ontwerpers lieten met het ontwerpvan een eenvoudige schakeling zie hoetegenwoordig schakelingen wordenontworpen met het Computer AidedEngeneering-systeem (CAE). Dooreen goede samenwerking met detekenkamer, daar wordt de schakelinggetekend met het CAE systeem, ontstaat uiteindelijk een ontwerp waarmee een print kan worden gefabriceerd. En net als vroeger, toen eenprint met de hand werd ontworpen,werkt deze schakeling ook niet in éénkeer. Alleen is de schakeling nu veel

beter en betreft het veelal foutjes dieniet zijn gedocumenteerd in het systeem. Sommige componenten kunnen niet vlak naast elkaar wordengemonteerd. Dit moet de ontwerperdoor ervaring leren.

Tijdens de mini opendag stond in degang een PC opgesteld waarop allerleiboodschappen werden gepresenteerd.De afdeling O&O gaf hiermee eenkleine uitleg waar zij voor staan. Ookde samenwerking met andere afdelingvan het MEOB werd hier duidelijkgemaakt.

Na de opendag werd de inrichting vanO&O ingrijpend veranderd. Met hetafleveren van de KVD-trainer op5 september j.l. werd voor sommigemedewerkers een project afgesloten.De trainer zal medio oktober officieelworden overgedragen.

Na een vreselijk heen en weer geschuifvan kasten en bureaus kon door iedereen weer met frisse moed aan eennieuw project worden begonnen, zoalseen grote trainer voor de M-fregattendie op stapel staat.+

Wil van Elk

1

De kijkdag bij O&O trok veel belangstelling.

MÊÖfrrÏEK september 1994 7

Page 8: MEOBtiek 05 1994

AutohobbyclubComputerhobbyclubRadiozendamateursHobbyclub algemeenBadmintonBridgeKlaverjassen en sjoelenSchietsportVissenWatersportZaalvoetbal

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

K. KellerT.J. BorremanJ.J.J. MullersC.M.J. v.d. PloegC.H.J. T≥nzerL.C. van DuinA. v.d. PoelA. BalJ. UitterdijkB. SchaapR. Knijnenburg

22382193212622072207212123702476231422112414

Jaarprogramma 1994 - 1995

BestuurVoorzitterA.J.M. KoekSec,~tansl.F. FlohrPenningmeesterJE. SlotVice-voorzitterJ.T.C.P. v.d. Hoorn2e secretaris

A. BallidJ.P. Bijker

2e penningmeester

Matenaalbeheer v.d.LedenadministratieContactpersoon F. B. T. 0.Contactpersoon K & 0Coördinator FPP

HerfstdriveVrijdagZaterdagDonderdagVrijdagZaterdagZaterdagZaterdagKerstdriveWoensdagDonderdagDinsdagMaandag

2454 ZaterdagZaterdag

2337 PaasdriveVrijdag

2238 ZaterdagDinsdag

2372 WoensdagZaterdag

2476 Maandag

2484 DonderdagClubavonden

KoekHoorn

BalKoekFlohrKoek

07 april08 april11april12 april29 april29 mei

PVMBO PERSONEELSVERENIGINGMARINEBEDRIJVEN OEGSTGEEST

Contactpersonen van de afdelingen

30 sept.01 okt.13 okt.14 okt.28 okt.05 nov.19nov.

14 dec.15dec.20 dec.23 dec.17dec.18 febr.

BridgeVissenBadmintonSluiting visseizoenVissen snoekdriveVissen snoekdriveBowling-avond

Klaverjassen/sjoelenBadmintonSchietenBridgeKerst Bingo-dansantBowling-avond

BridgeVissenSchietenKlaverjassen/sjoelenOranjebal2eAlgemene ledenvergaderingtevens bespreking jaarprogramma

22 juni Volleybaltoernooi

Maandag + VrijdagDinsdagWoensdag

DonderdagVrijdag

Afd. BridgeAfd. SchietenElke laatste woensdag van de maandComputer Hobby ClubAfd. BadmintonAfd. Klaverjassen/Sjoelen

8 september 1994 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 05 1994

KanoweekendNet als in voorgaande jaren organiseerde de PV ook dit jaarweer een kanoweekend. In hetweekend van 10, 11 en 12 juni1994 kampeerden 24 personenop de, voor velen inmiddelsbekende, camping vilatoile inAnseremme. Eén van de deelnemers bleek al op zeer jeugdigeleeftijd van sportieve evenementen te houden: zij was 10 juniprecies vier maanden oud.

De hele week voor het kanoweekendwas het echt Hollands voorjaarsweergeweest. Je kent dat wel: regen, stormen temperaturen ver onder wat jeeigenlijk in juni heel misschien zoumogen verwachten. Hier en daar werdal voorzichtig geïnformeerd of hetweekend wel door zou gaan. De sportiviteit van de deelnemers overwonechter de twijfel. Ieder die zich hadaangemeld is dan ook gekomen.

In de loop van de vrijdag werden(tussen de buien door en om de plassenheen) tenten opgezet. Aan het eindevan de middag klaarde het weer ge lukkig op. Dit gaf tenminste goede hoopvoor de volgende dag.

een deel van de groep tegen de middagbij een campingrestaurant. Na een uurhad iedereen eindelijk zijn of haarfrites op en kon de tocht vervolgd worden. Helaas waren tijdens deze langestop wat kano’s eh peddels verdwenen. Wat doe je dan? Ook maar eenandere kano pakken en de tocht vervolgen.

WatervalIn de ioop van de middag bereikten wijde “waterval” bij onze camping. LoesKandel stond hier gewapend metvideocamera en fototoestel, in de hoopte kunnen vastieggen hoe wij zoudenomslaan. Wij vonden het echter allemaal te koud en kwamen er dan ookgoed door, behalve.... Luc Hoving.Hij, inmiddels toch een doorgewinterde kanoër, gunde Loes het plezier.

AU j’~,. •~. —

j

-In,-

~ ~—. 1

‘s Avonds werden de barbecuesaangestoken. In verband met het vijftienjarig bestaan van de PV was deelname voor PV-leden gratis. Hetsmaakte dan ook heerlijk!

OpgepaktOm een uur of negen begon het tochwat koud te worden. In een aantal barbecues werd daarom het vuur aangewakkerd, zodat wij ons daar aan konden warmen. Op een gegeven momentwas de houtskool op en moest brand-hout gezocht worden. Dirk Jan de Gierwas wat te enthousiast: toen hij eendode tak van een boom wilde trekkenwerd hij opgepakt door de campingbeheerder. Met z’n allen keken wij toehoe hij in het kantoortje verantwoording af moest leggen.

Zondagochtend werden na het ontbijtde tenten weer afgebroken. Sommigenvertrokken daarna naar huis, anderengingen grotten bekijken. Een aantalmensen kon niet nalaten nog even naarhet kanoën te gaan kijken. Het is altijdleuk te zien hoe anderen omslaan,wanneer je zelf de tocht overleefdhebt.

Al met al was het weer een geslaagdweekend, dat zeker voor herhalingvatbaar is!•

M van Tongeren

-.

-~‘. ‘~.Ç—

1

‘; ~

~ •;‘_•

~ ~

-~ ~ ~

.~ —••~

1-Ç,d~ ‘S

— /

Zaterdag stonden de kanoërs omnegen uur al in de startblokken. VanafHouyet zou de afdaling van de Lessegemaakt worden. Boven alle verwachtingen was het de hele dag mooi,zonnig weer. Het was nog wel eenbeetje te fris om om te slaan, dus iedereen ging rustig van start. Na een tochtdoor een schitterende omgeving stopte

•r- ~.‘- - ~ .~Ç~!I ‘!JyJf~r’

— ~- - - _~ -‘

~~— .,ç—•

-~ .~--—. ~——.-—— —•• -.

.1 -~ •~r--’• — ~- —: -

----~-~--~ Z’~ ‘

~ : ~- ~-. - - - ~. —-

-. •. ~ ~

-~ —~ .., -. —- — -. — ~ ~

1•~~~ ~ - .-.~ .. •-. ~—

- -. — -,

—-— 4’. — ,_•,~_ ~.- -

~, ~-, -• ,~ ..•‘. ~~ - - - -‘~-~— .‘

~ .• .- . .- ~. . ., .- .• -,,. /- —, ~ .~‘ .5.- ~-- S

MEOBTIEK september 1994 9

Page 10: MEOBtiek 05 1994

Zondag, 2 juli 1995ga je via de groene route naar

de jachthaven. De woordenWATER EN ZON prijken bij deingang. De eigenaar wenst je eengoede vaart. In een gelukzaligeroes loop je naar de aanlegsteiger. Je mond valt open vanverbazing als je ziet dat jouwboot is opgepoetst en wordt onderhouden door een ander. Naeen halfuurtje te hebben genotenop het zonovergoten dek denk jenog even aan je chef, zittendachter een klein gammel bureautje.

1

‘b

Je start de motor met een lichte hand-beweging. Zacht zoemend steekje vanwal, het grasveld en de ruisendebomen achterlatend. De blinkendeplas vormt nu jouw decor. Straks zal jeje werkmaatje een ansichtkaart sturenGroeten vanonder de zon. Hij brengtzijn laatste dagen voor zijn vut door bijhet SEWACO-bedrijf. Na drie dagenken je de diepste geheimen van jenieuwe boot.

Fluitend kom je op een middag weerthuis, maakt je brievenbus leeg,scheurtje bankafschriften open en begint hardop te lachen. Je geïnvesteerdegeld is nu al teruggestort! Je vertelt jevrouw dat ze dat leuke pakje wel alvastmag kopen! Badend in het geluk wordtje wakker.

WerkelijkheidWat je hierboven leest wordt werkelijkheid als je investeert in de motor-boot, samen met twintig collega’s. Jekunt haar huren voor ongeveer zevenhonderd gulden per week, terwijl eenander tweeduizend gulden per weekbetaalt. Jij als geldschieter krijgt natuurlijk voorrang bij de verhuur en jekrijgt minstens 3% rente van je geld.Je geïnvesteerd bedrag, vijfhonderdtot vijftienhonderd gulden, krijg jebinnen één tot acht jaar terug. Na eenkorte maar goede instructie kan je opje eigen motorboot op vaarvakantie.

Dit is de kans om het mogelijk temaken, samen met de PV die al met dehelft van het benodigde bedrag naar jetoekomt. Dus, waarom zou ook jij jeniet aanmelden als geldschieter bij hetbestuur van de watersportclub. Doehet voor 1 november 1994 en maakdeze droom waar, bel:

Bas Schaap,telefoon 01711-52211;Hans van der Hoorn,telefoon 01711-52372; enLoek van Winsen,telefoon 0171 1-52406.+

IngezondenOp de eerste algemene ledenvergadering van onze personeelsvereniging (PVMBO) op 12 september j.l., bracht de voorzittertijdens de rondvraag het onderwerp aankoop van een motorboot.

In het kort zijn dit de punten: De ledenbrengen twintigduizend gulden bijeenen de PV gaat dan een lening aan vandertigduizend gulden tegen een voordelig, nog onbekend tarief. De totalekoopsom zal niet meer bedragen danvijftigduizend gulden. Uit de opbrengst van de verhuur zullen de geldschieters, door loting, afgelost worden. Tevens wordt ook uit dezeopbrengst de rente en aflossing van de

dertigduizend gulden door de PV betaald. Wat ook uit de opbrengst moetworden betaald is het onderhoud, destalling en nog verdere eventuele kosten, zoals de verzekering, Op deze vergadering werd er door de aanwezigevijftien leden over dit item gestemd.De uitslag was: tien stemmen voor envijf stemmen tegen. De voorzittervindt dat het voorstel aangenomen is.Ik ben echter van mening dat dit onderwerp op de agenda geplaatst hadmoeten worden en niet bij de rondvraag door het bestuur naar vorendiende te worden gebracht. De ledenhebben dus niet kennis kunnen nemenvan dit zo belangrijke onderwerp. Zijhebben dus niet de gelegenheid gehadom te reageren. Het gezegde “dan

moeten ze maar op de vergaderingkomen” is niet steekhoudend. Immers,de agenda gaf een vergadering weervan standaard onderwerpen en ik kanmij indenken dat de meeste ledengedacht hebben, “dat is wel goed, geenbijzondere zaken.”Ik wil dit onderwerp door middelvan dit schrijven onder de aandachtbrengen van de overige, ongeveerzevenhonderd leden van de personeelsvereniging.•

J. van de Berg

Opmerking redactie: J. van de Bergis jarenlang voorzitter geweest van dePVMBO. Hij is in die. functie opgevolgd door A. Koek.

‘.~. ., . .

- _

i. .

1Zo’n boot zou het kunnen worden....

10 september 1994 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 05 1994

Algemene ledenvergade g PV.M.B.O.Maandag 12 september werd deeerste algemene ledenvergadering gehouden. Inclusief het voltallige bestuur waren slechts zestien leden aanwezig, terwijl drieleden de moeite hadden genomenom te melden dat ze verhinderdwaren.

De voorzitter heette de aanwezigenhartelijk welkom en deed de geringeopkomst af met de clichés: “iedereenzal dus wel vinden dat het goed gaat inde vereniging” en “de goede en gezellige leden blijven over”. Toch geeft hette denken dat slechts zestien ledenmoeten beslissen over het wel en weein een vereniging met meer dan zevenhonderd leden!

BeloofdDe notulen van de vorige vergaderingwerden voorgelezen door de secretaris. Een aanwezige merkt op dat isbeloofd dat de agenda voor deze vergadering in de MEOBTIEK zou worden geplaatst en dat dit niet is gebeurd.De voorzitter verontschuldigt zich; inde zomervakantieperiode is daaraanniet gedacht. De vorige MEOBTIEKverscheen in juli en de volgende zou

net na deze vergadering komen (zoalsu nu ziet). De volgende keer zal daarbeter op worden gelet.

In het jaarverslag van de secretariswerden de vele activiteiten van hetvoorbije verenigingsjaar in het kortbelicht waarbij de nadruk lag op defantastische lustrumviering. in ditverslag kreeg men ook te horen dat devereniging momenteel 727 leden telten dat dit een daling is van maar zestien ten opzicht van het beging van hetjaar. De sombere voorspelling dat decontributieverhoging wel eens veelleden zou kunnen kosten is daarmeeniet uitgekomen. Kennelijk is hetgeende vereniging te bieden heeft zodanigdat men deze verhoging zonder meeraccepteert.

Batig saldoVervolgens krijgt de penningmeesterde gelegenheid om rekening en verantwoording af te leggen over zijn financieel beleid. Hij kon zeer optimistisch verslag doen want door dediverse maatregelen, die vorig jaarzijn goedgekeurd en ingevoerd, konhij een batig saldo melden van ruimzesduizend gulden. Na een kleine ex-

plicatie en het voorlezen van deverklaring van de kascommissie werdhet verslag goedgekeurd en werd aande penningmeester decharge verleend.

DiscussieDe rondvraag leverde nog stofop vooreen zeer uitgebreide discussie en eenschriftelijke stemming. Er wasnamelijk een plan binnengekomen vande afdeling watersport om eventueelover te gaan tot aanschaf van een motorjacht. Nadat de voorzitter het heleplan had uitgelegd en diverse vragenhad beantwoord, kwam de slotvraagnaar voren: Is de vergadering bereidtoestemming te verlenen tot het aangaan van een lening van maximaalvijftigduizend gulden voor dit doel,met inachtneming van de tijdens dediscussie naar voren gekomen voorwaarden. Na stemming bleek er eenruime meerderheid voor dit plan tezijn.

Tenslotte dankt de voorzitter alle aanwezigen voor hun positieve bijdrageaan deze vergadering en wenst alleneen wel thuis.•

A.JM Koek

a eidin’li ‘‘eeEen tiental aanwijzingen omuzelf onder stress te houden.

1 .Communiceer niet openlijkdoor tot uitdrukking te brengenhoe u zich voelt. Laat de mensenmaar gewoon over u heen lopen.2.Koester rancune en zeur veel.Mopper tenminste 2,5 uur perdag tegen een ieder die maar willuisteren.3. Zorg ervoor, dat u op niets enniemand terug kunt vallen.4. Vermijd elke efficiënte indelingvan uw tijd. Koester het sprookjedat u onder druk beter kuntwerken.5. Stel nooit uit tot morgen, wat utot overmorgen kunt uitstellen.

6. Blijf star, bekrompen en fanatiek en vermijd verandering.7. Stel geen doelen en maakgeen plannen.8. Neem geen lichaamsbewegingen zorg dat uw lichaamsgewichtzeker vijftien kilo boven uw normale gewicht uitkomt.9.Houd uw problemen voor u.1O.Gedraag u beroerd, gemeen,arrogant, hinderlijk en hatelijktegenover anderen.

De kop van dit artikel zou echtermoeten luiden: “LeidinggevendenMEOB volgen een communicatie-training.”

Van de 93 leidinggevenden die betrokken zijn geweest bij de Inventarisatie

Profiel Leidinggevenden heeft ongeveer de helft aangegeven dat men eenverdere training zou wensen op hetgebied van communicatie.In samenwerking met de afdeling Vorming en Opleiding in Den Haag is eentraining ontwikkeld. Maandag 12 septemberj.l. is de eerste groep, van in hettotaal vier groepen, leidinggevendennaar Nunspeet afgereisd. In eentweetal blokken van in het totaal vijfdagen krijgen zij een communicatie-training. Hierbij zullen onderwerpenzoals beoordelings-, functionerings-,verzuim- en slechtnieuwsgesprekkenaangegrepen worden om eens flink teoefenen. •

M. VerraesPersoneelsconsulente

MEOBTIEK september 1994 11

Page 12: MEOBtiek 05 1994

Formatiezaken deel 2H.W. Schutte, Formatie-adviseur KM, informeert deze keerover hoe het niveau van een functie tot stand komt.

Functies worden op basis van zwaarteingedeeld in een door het Ministerievan Binnenlandse Zaken opgesteldeindelingsstructuur. Deze structuur bestaat uit zes hoofdgroepen en 27niveaus. De 27 niveaus zijn weer verdeeld over achttien salarisschalen.

Deze structuur ziet er schematisch alsvolgt uit:

LO MAy HAVO HBO WO WO ,..,

0

LBO MBO

n

--;---~-

Ja

ib 2

ic lIa 3

llb 4

Hc flia 5

lId Job 6

LIlc iVb 7

ilid iVc 8

iiie iVd 9

iVe Va 10

iVf Vb II

IV8 Ve 12

Vd 13

Ve 14

Via 5

Vib 16

Vie 17

Uitgangspunt voor het toekennen vaneen hoofdgroep (1 tlm VI) vormt hetwerk- en denkniveau dat noodzakelijkis voor een goede functievervulling.Dat is moeilijker dan het lijkt. Voorhet denlcniveau is een diploma demeest duidelijke indicatie. Voor hetwerkniveau spelen vaardigheden enervaring een belangrijke rol. Belangrijk is dat de dienstleiding goednadenkt over het vereiste functieniveau. Regelmatig bemerken wedat de functieomschrijving bijvoorbeeld een diploma HTS aangeeft, terwijl de werkzaamheden een ‘door-dewol-geverfde’ praktijkmens vragen.Met andere woorden: een MTS-er met(langdurige) praktijkervaring. U kuntzelf inschatten wat de gevolgen hiervan kunnen zijn....

Het niveau (binnen de hoofdgroep)wordt voornamelijk door de aard vande werkzaamheden bepaald. Het gaatondermeer om de moeilijkheidsgraad,leidinggeven, diepgang en breedte vande werkzaamheden.

De methode van inpassing kent driestappen.

1 .Het verzamelen en ordenen van deaangeboden informatie om een zogoed mogelijk beeld te verkrijgen. Dieinformatie komt in verschillende vormen tot ons, zoals orgaan- en functie-omschrijvingen, rapporten, nota’s,schema’s, enz. Dit materiaal geeftover het algemeen een goed beeld vande Organisatie en van de desbetreffende functie(s). Echter, het beeldwordt compleet door het verrichtenvan een onderzoek ter plaatse. Dat ishet moment dat u ons tegenkomt.Aan de hand van gesprekken met dedienstleiding enlof met u wordt hetbeeld aangescherpt.

Een veel gehoorde opmerking is datformatie-onderzoekers niet met iedereen spreken, maar uitsluitend met deleiding. Deze constatering is op zichjuist. U moet zich daarbij echter realiseren dat het niet om u gaat, maar omde taak die u dient te vervullen en dietaak wordt door de dienstleiding opgedragen en vastgesteld. Op welke wijze

u deze opgedragen taak vervult, isvoor ons niet belangrijk. Uiteraardkunt u altijd betrokken worden bij hetopstellen van uw functieomschrijving.Dit is ter beoordeling van uw (directe)chef.

2.In deze stap wordt de functie geanalyseerd en ingedeeld in een hoofd- enniveaugroep. Het analyseren en indelen houdt in dat de verkregen informatie wordt vergeleken met hetnormmateriaal, vastgelegd in de zogenaamde ‘Rode bundels’ (de kaftheeft een rode kleur). De opbouw vandit materiaal loopt van vrij abstractnaar zeer concreet. Vrij abstract zijnde Algemene Karakteristieken. Perhoofd- en niveaugroep wordt eenbeschrijving gegeven van gemeenschappelijke kenmerken voor allefuncties. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt naar soorten functies(administratief, technisch, financieel,e.d.).

Redelijk concreet is de functie teplaatsen tegen de omschrijving pervakgebied.Meer dan veertig vakgebieden zijn perniveaugroep omschreven. Enkele voorbeelden zijn: Werktuigbouw, Elektronica, Automatisering, Personeel,Beleid en Ruimtelijk Ordening.

Heel concreet is de functie in te delenaan de hand van afzonderlijke functie-typen. Dit zijn beschrijvingen vanpraktijkfuncties die karakteristiek zijnvoor een bepaalde functiesoort. Demeeste overeenkomsten ofverschillenmet de in te delen functie zijn hier teonderscheiden. We hebben ongeveer115 omschrijvingen van diverse functies en functiegebieden op allerleiniveaus.

3.De laatste stap is het vergelijken vande functie met soortgelijke functies.Het doel hiervan is om zorg te dragendat hetzelfde werk ook immer dezelfde beloning kent. Er mogen bestafwijkingen zijn, maar dan dienen zeverklaarbaar te zijn. In gesprekkenmet de dienstleiding ontstaan hieroverde meeste discussies, omdat ook dedienstleiding vergelijkt. Zij kennen

HOOFDGROEP

z

01

0til

Vid 18

12 september 1994 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 05 1994

vanuit de dagelijkse praktijk veelal deorganisatie en de persoon die de functie uitoefent. Formatiezaken vergelijktde functie op aard en soort werkzaamheden, waarbij zaken als zelfstandigheid, bevoegdheden, kennis,e.d. het uitgangspunt vormen. Wie defunctie vervult en hoe de persoon datdoet, is voor ons absoluut niet belangrijk.

De uitkomst is uiteindelijk een indeling die correspondeert met eensalarisschaal. Deze uitkomst wordt besproken met de dienstleiding. Het belangrijkste doel van dit gesprek is allepartijen de mogelijkheid te geven toteen laatste check of alle relevante informatie boven tafel is gekomen. Alsde partijen het met elkaar eens zijn,wordt het onderzoek afgesloten en

volgt een rapport, waar alles nog eensuiteen wordt gezet.

Wat er daarna allemaal nog gebeurtvertel ik de volgende keer, waarbijik speciale aandacht wil bestedenaan de bezwarenprocedure..

H. W SchutteFormatie-adviseur KM

Nogmaals TomjnIn mijn artikel “TONIJN” in deMeobtiek van juli is een ernstigfoutje gemaakt. Mevrouw SilviaTéth werd daar genoemd als degene die destijds ook de doop-plechtigheid zou hebben verricht. Dat is niet juist. Zij heeftals beschermvrouwe haar naamverbonden aan deze boot. Dedoopster was de reeds overledenechtgenote van de toenmalige Secretaris Generaal van het ministerie van defensie:

Mevrouw Wieffering-Otto

Het viel volgens de organisatoren nietmee om de nazaten van de doopster opte sporen. Het is aardig om te weten datdit uiteindelijk in Oegstgeest lukteomdat een medewerker van het

MEOB zowel de zoekende als de gezochte kent.

EregastenDe schoondochter van de doopsterMevrouw Wieffering-Schuitenga wasmét haar twee zonen als eregasten aanwezig bij de ingebruikname van deTONIJN als museumschip. Ere wieere toekomt, vandaar deze rectificatie.

Het laatste nieuws is dat er sinds hetingebruiknemen al zo’n twintigduizend mensen de TONIJN hebben bezocht, deze mededeling kreeg ik metgepaste trots te horen.

Bijgeplaatste foto’s zijn van de officiële doopplechtigheid. Ze zijn beschikbaar gesteld door MevrouwWieffering- Schuitenga.+

Koos van Laarhoven.

-~ ~1~r •1

MEOBTIEK september 1994 13

Page 14: MEOBtiek 05 1994

111

II

~: ~

14 september 1994 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 05 1994

0“ iooO

“ tctC~

750

j—~. -~:__

/

t! ~ •\;

MEOBTIEK september 1994 ‘5

,r -,~

1 ~ ~

Page 16: MEOBtiek 05 1994

De salarisuitdraai uitgerafeldIn een serie van vier publikatieswordt inzicht gegeven in de wijzewaarop de berekening vanbruto-salaris naar netto-salarisplaatsvindt. Deel twee zal gaanover de wijzigingen per 1januari1995. In het derde deel wordtgetoond hoe de VUT berekendkan worden en tenslotte in hetlaatste deel hoede hoogte van hetpensioen bepaald kan worden.Daarbij zal worden ingegaan ophet 00W-project (het Onderbrengen van ambtenaren Onderde sociale Wetten). Ook wordtaangeven wat de voorwaardenzijn om in aanmerking te komenvoor de VUT-regeling, welkefactoren van invloed zijn op dehoogte van het ouderdomspensioen en op welke punten hetpaarse kabinet ambtenaren wilkorten.

Mochten deze publikaties aanleidinggeven tot vragen dan zal samen metPZ, op vragen die van algemeen belang zijn, het antwoord in de MEOBTIEK worden gepubliceerd. Voor alleduidelijkheid, deze publikaties zijnuitsluitend bedoeld om iets meerduidelijk te verschaffen in de wijzewaarop verschillende zaken wordenberekend. Ze geven alleen een globaleindicatie, er kan op geen enkele wijzeenige aanspraak worden ontleend.

Van de grote hoeveelheid informatiedie op de salarisuitdraai staat, kan menmeestal lang niet alles thuisbrengen.Het enige waarvan je zeker kunt zijn,is de juistheid van je naam en je gironummer. In het vakje Meest recenteberekeningsgegevens staan zaken als:vereffeningsbijdrage, pensioen bijdrage en overhevelingstoeslag. Hoewordt hiermee het salaris berekend?Als voorbeeld kiezen we uit nota vanmei ‘94 iemand die 2 jaar in schaal 14zit, gehuwd is waarbij zijn echtgenoteminder dan f 5769,— verdient. Hierdoor valt hij tariefgroep 3.

Schaal 14(2 jaar)Tanefgroep 3

Bruto Salaris- Vereffeningsbijdrage5,27%*(salaris + 8%)

- Pensioenbijdrageverhaal8,65%*((salans + 8%) - 2625]

+ Overhevelingstoeslagca. 11 ,03%6692,68

Belastbaar inkomen:- LoonheffingWitte tabel

Netto Loon

Van het bruto salaris worden afgetrokken: de vereffeningsbijdrage en hetpensioenbijdrageverhaal.Hierbij wordt opgeteld de overhevelingstoeslag. Dit geeft het belastbaarinkomen. Hierop is de loonheffing vantoepassing.

De percentages die voor de berekeningen worden toegepast zijn te vinden inhet vakje met berekeningsgegevens.

Vereffeningsbijdrage(inhoudingswet 1982)

Deze worden berekend over het brutosalaris + acht procent vakantiegeld.

De inhoudingswet 1982 is in het levengeroepen toen de regering van oordeelwas dat de aanzienlijke stijging van desociale verzekeringspremies voor departiculiere werknemers ook voor deambtenaren moest gaan gelden.

De sociale verzekeringspremies voorde Ziektewet (ZW), de Wet op de Arbeidsongeschiktheid (WAO) en deWerkeloosheid (WW) gelden nietvoor de ambtenaren. Door middel vande Inhoudingswet worden de premiesvertaald naar de ambtenaren.

Bij ziekte is niet de ZW van toepassing maar wordt het salaris door dewerkgever doorbetaald op grond vanhet Bezoldigingsbesluit BurgelijkeAmbtenaren Defensie (BBAD).

Tegenhanger van de WW is deWachtgeldregeling.

OverhevelingstoeslagDit is het werkgeversaandeel voor desociale verzekeringspremies (ZW,WA) en WW).

LoonheffingDe witte tabel geldt voor loon uithuidig werk. U kunt deze tabel vindenop de gele bladzijden achter in Elseviers Belastinggids.

In de eerste belastingschijf is een percentage van 3 8,25% verschuldigd. Ditpercentage is samengesteld uit:

- inkomstenbelasting7,05%- premie AOW 14,25%- premie AWW1,85%- premie AAW6,55%- premie AWBZ8,55%

AOW - Algemene ouderdoms wet,AWW - Algemene weduwen enwezenwet,AAW - Algemene arbeids - ongeschiktheids wet enAWBZ - Algemene wet bijzondereziektekosten.

Geraadpleegde bronnen:- De rechtspositie van overheidsper

soneel in de praktijk- CMHF - Den Haag- Publikaties in Commentaar,

CMHF - Den Haag- Defensie en de wet financiële

voorzieningen privatisering Abp(Wet FVP/Abp), Nota mei 1994..

K. Meijer

f784500 Arbeidsongeschiktheid is voor particuliere werknemers geregeld in de

f 446,50 WAO, voor ambtenaren in Abp-wet1966. Bij blijvende arbeidsongeschikt-

/ 505,82 heid krijgt een ambtenaar recht op invaliditeitspensioen.

f6892,68Pensioenbijdrageverhaal

f 737,93 Voor het pensioenbijdrageverhaalgeldt een bedrag van f2625 waarover

f7630,61 geen pensioen wordt betaald (franchise).

f2795,32

f4835,29

16 september 1994 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 05 1994

Afscheid KTZ .J.M. SmitDe medewerkers van deProjectgroep SEWACO-bedrijfhebben op donderdag 28 april1991 op feestelijke wijze afscheidgenomen van hun voorzitter. Delaatste weken véér het afscheidwerd onder hoge tijdsdrukgewerkt aan de afronding van detekst van het “Voorstel SEWACO-bedrijf” en de bijbehorende bijlagen.

Afscheid nemen zonder dat het eind-produkt gereed was zou voor KolonelSmit een eideloos punt van ergerniszijn geworden. Nu kon hij met eenvoldaan gevoel afscheid nemen,hoewel De nodige weemoed zalnog een tijdlang blijven. De KM hadaltijd een heel bijzonder plekje in zijnhart.

// ~

Een plastiek, naar model van Hr. Ms. HaddaAls speciale gasten waren SCME Cdr.T.J. de Jonge en echtgenote en KTZEH. Marsman als toekomstig direkteurSEWACO-bedrijf aanwezig. Na hethanden schudden en een kop koffiemet gebak, werd Kolonel Smittoegesproken door de plaatsvervangend voorzitter Ir. P.R. Calbo. Hetcurriculum vitae werd als leidraad gebruikt bij het memoreren van de verschillende wapenfeiten en fasen.

EmotioneelHet overhandigen van het cadeau vande medewerkers was een emotioneelmoment. Kolonel Smit ontving eenplastiek (naar model van Hr.Ms.Hadda) dat op speciaal verzoek van deprojectgroep-medewerkers was ontworpen en vervaardigd door BertVisser van de BW. De periode op deHadda als commandant was voorKolonel Smit dé periode uit zijn KMloopbaan.Daarna was het woord aan KolonelMarsman. Hij bood als voorzitter vanhet Samengesteld Overlegorgaan enals toekomstig Directeur SEWACObedrijf (DSB) een schitterend uitgevoerd kanon (tafelmodel, groot) aan.Ook dit cadeau was een schot in deroos. Kolonel Smit bedankte desprekers en had vervolgens voor iedere medewerker van de Projectgroep

een persoonlijk woord en een presentje.Als laatste richtte hij het woord tot zijnaflosser KTZE Ir. R.D. Monhemius,hem sterkte en succes wensend op denog lange weg naar realisatie van hetSEWACO-bedrjf.

Fraaie afsluitingNa de gezellige, goedverzorgde lunchbegaf het gezelschap zich naar het bedrijfsrestaurant van de BW voor deafscheidsreceptie. Heel veel mensen

Clubkampioenschapen PV-drive 1994Op23 en 30 augustus en op 6, 13 en15 september is er gestreden om dezogenaamde Gijsbokaal. Dit is dewisselbeker die de zeilkampioen vande Watersportclub in ontvangst magnemen. In totaal zijn er zeven wedstrijden gevaren waaraan vijftienteams deel namen. Door dit, iederjaar groter wordende aantal deelnemers en favorieten, was de uitslagniet meer van te voren te voorspellen.Ook het enthousiasme waarmee aande strijd werd deelgenomen, was ditjaar zeer groot. Vooral op de laatstedag, de donderdag, tijdens regen en

van de KM en van instanties, waarKolonel Smit als voorzitter van deProjectgroep SEWACO-bedrjf meete maken had, namen de gelegenheidte baat de scheidende functionaris dehand te drukken en kennis te makenmet zijn aflosser.Al met al een fraaie afsluiting van eenmooie carrière bij de KoninklijkeMarine. •

B. Gerritsen, Projectgroep SEWACO

harde wind werd zeer scherp op deboeien en tussen de boten onderlinggezeild, waardoor de bepalingen vanhet wedstrijdreglement hun waardeherkregen. Daarom ook kreeg de protestcommissie, sinds jaren, weerwerk. In totaal zijn vier protestenafgehandeld alvorens de prijzen konden worden uitgedeeld. Onder hetgenot van een drankje en een hap5ewerden de namen van de vijf snelsteteams van 1994 bekendgesteld:

iLoek van Winsen en Carrien Collet2Gerrit Vos en Albert Vink3Hans van der Hoorn en Willem Hobijn4Cees van den Berg en Lydia van den Berg5Jan Bijker en Williain Vrijburg~

4~)

MEOBTIEK september 1994 17

Page 18: MEOBtiek 05 1994

Wie, wat, waarVoor deze wie, wat, waar staateen ex-medewerker van debuitendienst centraal. Iemanddie de veertig dienstjaren heeftvolgemaakt en van de VUTgeniet. Kortgeleden kwam hij inhet nieuws door een bericht in deOegstgeester Courant. Het betrof een vooraankondiging vande uitgave van het boek overOegstgeest in de oorlogsjaren.De samenstellers van dit boekzijn Riet van Dort en

Bert Driessen

Riet van Dort is een bekende naam dieregelmatig in de Oegstgeester Courantverschijnt. De in 1938 geboren Rotterdamse heeft al meerdere werken ophaar naam staan. Haar historische belangstelling en drang om te schrijvenvormde een prima basis voor een boek.De naam van Bert Driessen zal echterniet gauw in verband worden gebrachtmet een schrijver van een boek. Tochheeft hij samen met Riet van Dort eenboek samengesteld. Oegstgeest inbange dagen 1940- 1945 luidt de titelhiervan.

Bert Driessen is al vanaf 4 maart 1931Oegstgeestenaar. Van 3 juli 1951 tot22 maart 1953 diende hij bij het regiment Huzaren van Boreel. Op 11 mei1953 kwam hij als technicus bij debuitendienst te werken voor het installeren van radio-installaties bij denieuwbouw van jagers en fregatten.Daarna werkte hij alleen nog bij denieuwbouw van onderzeeboten van deDolfijn-, Zwaardvis- en Walrusklasse.Vanaf 1972 was hij assistent van deopzichter A.J. van der Putten. Als laatste kennen wij hem als orderbehandelaar. Op 24 augustus 1991 vierde hijzijn veertigjarig ambtsjubileum enging met VUT.

“Schrijven is toch wel even wat andersdan het werk bij de buitendienst. Hoekom je er dan toe om een historischboek te maken?”“Het begon allemaal in 1972 toen ikfamilie-onderzoek ging doen. Hetblijkt dat de familie Driessen al meer

dan tweehonderd jaar in Oegstgeestwoont. De eerste Driessen inOegstgeest was pennenmaker en herbergier in 1775. Van dit onderzoek hebik in 1984 een boekje uitgegeven. Jerolt er dan automatisch in. Toen hetgebouw Curium aan de Leidsche buurtwerd gesloopt, bleek er totaal geenbescherming te zijn voor historischegebouwen. In 1982 vormden we daarvoor een werkgroep en in 1987 werdde vereniging Oud Oegstgeest opgericht waarbij ik vanaf het beginnauw betrokken ben. De verenigingtelt vierhonderd leden en geeft tweemaal per jaar een blad uit.

Door allerlei historische onderzoekenbleek dat er weinig of niets bekendwas over Oegstgeest in de oorlogsjaren. Door het plaatsen van eenoproep kwam er veel informatie opons af. Al gauw ontstond eennetwerkje van tips en groeide er .eenbehoorlijke stapel illustratiemateriaal.We zijn begonnen met een lijst vanmensen die zijn overleden tijdens deoorlog. Hierbij maakten we onderscheid tussen mensen die bewust hetverzet kozen, mensen die zijn gearresteerd en afgevoerd, en zij die dooroorlogshandelingen zijn gedood. Hetis een lijst geworden met 58 personen.Ondanks de grote hoeveelheid aangeboden illustratiemateriaal, hebben we

weinig foto’s waarop de aanwezigheidvan de duitsers blijkt. De foto op devoorzijde van het boek komt uit eendoos vol met foto’s. Deze doos is tijdens de terugtocht van de Duitsers uiteen trein gejat.Er blijken veel fouten gemaakt. Bij deeerste oorlogshandelingen in mei1940bleek er geen munitie te zijn en ook desluitstukken van het geschut ontbraken. Het onderzoek werd bemoeilijkt omdat in die tijd dedorpsgrenzen anders lagen.”

Doel“Mijn drie zonen vroegen wel eenshoe het was in die oorlogstijd. Er blijkteigenlijk maar weinig op schrift testaan. Als deze historie niet wordtvastgelegd, dan gaat het voor hetnageslacht verloren. Je weet niet water allemaal op je af gaat komen, ja,veel werk: interviews, bewijzen verzamelen door archieven door te spittenbij de gemeente, kerken en in DenHaag en zo. Je weet van te voren nietwat je opboort.

In de regio zijn al meer boekjes uitgegeven over dit onderwerp. Op verzoek van iemand uit Lisse zijn we eenonderzoek gestart. Al gauw bleek datals we een goed boek wilden makenvan 250 bladzijden met veel informatie, van goede kwaliteit en ook nog

Met het manuscript (links) op tafel, nog volop bezig

18 september 1994 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 05 1994

betaalbaar voor iedereen, dan moestenwe veel zelf doen en zelf een drukkeropzoeken. Boekhandel de Kler stondachter dit unieke project en wildegraag meewerken. In Meppel werdeen drukker gevonden. Ons doel omgoedkoper en mooier een boekje metmeer informatie te maken, was hiermee bereikt. Er zijn bij voorinschrijving al vijfhonderd exemplaren gereserveerd. Totaal worden er duizendgedrukt. We zijn in eind 1992 begonnen en dachten in een jaartje wel klaar

te zijn. Dat viel dus wel even tegen.Het is nog niet af, we zijn nu bezig methet register. Het vele materiaal watover is denken we aan te bieden bij hetgemeente-archief, misschien kan hetnog worden gebruikt voor een expositie. Het zou zonde zijn om al dit materiaal verloren te laten gaan.”

“Wanneer komt het boek uit?”“Op 14 november denken we dat burgemeester Scheenstra het eerste exemplaar kan presenteren. We hopen dat

dit dan een feestelijk gebeuren wordt,waarvan velen getuige van kunnenzijn. Het boek is nu nog voor gereduceerde prijs te bestellen bij boekhandel de Kler.”(f 49,90 overmaken op postbanknummer 0257617 ten name van Oegstgeestin bange dagen, niet te lang wachten,straks kost het boek f59,90.)+

Wil van Elk

Informatie Voorziening MEOB 2000 (1VIVI2000)De werkgroep Informatie Voorziening MEOB 2000 (1VM2000)onwikkelt een informatiesysteem bij het MEOB. In tegenstelling tot het BBS zal meergekeken worden naar de wensenvan de gebruiker die met concrete voorbeelden de werkgroepzal moeten voeden. Getrachtwordt om niet te lang in depapieren te blijven steken enal gauw in workshops metgebruikers aan de slag te kunnen. Natasja la Lau had eengesprek met de projectleider

Frank Twisk

“Je hebt wel een smal kontje, hé?”, aanhet woord is Frank Twisk van het Centnim voor Automatisering van Bestuurlijke Informatiesystemen (CABIS).Tijdens één van zijn stages van delerarenopleiding kreeg hij deze opmerking naar zijn hoofd geslingerddoor een scholier. Deze dertigplusservolgde na de lerarenopleiding, deHEAO en werd vervolgens een snellejongen bij een softwarebureau. Vanhet softwarebureau naar een adviesbureau en toen een vierjarige verbintenisbij onze grootste vervoerder over derails. Op 1 februari 1994 zette hij zijneerste stap op de stoep van het CABIS.Sinds augustus is Frank gestationeerdbij het MEOB en is hij technisch projectleider van het project InformatieVoorziening “MEOB 2000” (“IVM2000”). Hij vormt samen met HarryAllard, Roel Boetekees, Herman Kleinen Hans den Heyer (ook van hetCABIS) de projectgroep “IVM 2000”.

Deze groep gaat samen met de gebruikers van het huidige informatie-systeem (BBS) ervoor zorgen dat iedereunit in “MEOB 2000” een informatiesysteem op maat krijgt.“Kan je iets vertellen over de werkwijze van dit project?”“Het project is in drie fasen ingedeeld.In fase 1 (negen maanden) analyseertde projectgroep de informatie. In faseII (zes maanden) neemt de projectgroep de huidige informatiesystemen eens onder de loep. Het ontwikkelen/aanpassen en invoeren vaninformatiesystemen vormen de slotfase (achttien maanden). Het hele project duurt zo’n 2,5 jaar.”“Je gebruikt de zogenaamde Ulmethode om de informatiebehoeftete analyseren. Wat is eigenlijk deUJ-methode?”“Ul staat voor Universele Informatiekunde. Iedereen heeft informatienodig om zijn werk goed te doen. DeUl-methode is een gestructureerdemanier om de behoefte aan informatieboven water te krijgen, zodanig dat deinformatie niet te veel of te weinig is.De gebruiker moet in gewoon Nederlands, konkrete voorbeelden kunnengeven van zijn wensen. Deze methodeis zo opgezet dat die behoefte op eeneenvoudige wijze omgezet kan worden in de eisen die nodig zijn voor eensysteem. Dit systeem kan al dan nietgeautomatiseerd zijn.”

Gebruiker centraalVerder vertelt Frank dat in dit projectde gebruiker centraal staat en dat hetsucces van een eenvoudig informatie-systeem ook afhangt van de gebruiker.“Kun je garanderen dat dit systeem

geen tweede BBS wordt?” Frank gaathier eens goed voor zitten en zegtferm: “Nee, iedere unit krijgt een informatiesysteem afgestemd op deeigen behoefte. De PU Ingenieursbureau zal bijvoorbeeld een ander systeem nodig hebben dan de PU Optronica. Het BBS maakt geen verschiltussen advieswerk en onderhoudswerk. Garanties kan ik niet geven,maar met onze aanpak is de kans welerg groot dat in “MEOB 2000” iedereen met een informatiesysteem kanwerken wat hem of haar aanspreekt.Daarmee bereik je dat de input veelbetrouwbaarder wordt. De kwaliteitvan het uiteindelijke systeem wordtdan automatisch ook beter”.Frank spreekt de wens uit dat hetMEOB een op het lijf geschreven informatiesysteem krijgt dat gebruikersvriendelijk, goedkoop, eenvoudig enmakkelijk uit te breiden is.+

Natasja la Lau

BuitenzonweringMEOBIHBinnenkort wordt er gestart met hetaanbrengen van het buitenzonweringaan de Zuid-West gevel van hetMEOB gebouw te Den Helder.De zonwering wordt aangebracht bijde vergaderruimte van de projectgroep SEWACO-bedrijf en 4etekenkamer.De Technische Dienst zal ook de temperatuurregeling van de verwarmingsinstallatie bijregelen om eenaangenamer werkklimaat tecre~ren.+

MEOBTIEK september 1994 19

Page 20: MEOBtiek 05 1994

Celuidmeet aan IIEGGERNES in ge ruik genomeOp 17 juni 1994 was het zover.Hr.Ms. TJERK HIDDES komthet Herdla fjord invaren om alseerste schip van de KoninklijkeMarine de nieuwe akoestischemeetbaan in gebruik te nemen.

In de voorafgaande week was met behulp van een gekalibreerde geluidsbron de werking van de baan gecontroleerd. De voor deze metingenbenodigde meetapparatuur was methet vollcswagenbusje van het MEOBnaar Noorwegen gebracht. De reisging via Duitsland naar het in noordDememarken gelegen havenplaatsjeHanstholm. Hier werd aan boord vaneen veerboot geëmbarkeerd die onsnaar Bergen in Noorwegen bracht. Bijde meetbaan aangekomen werd hetdoor de mechanische werkplaats gebouwde montageframe voorzien vande geluidsbronnen en de meethydrofoon.

Nadat alle meetkabels en sleeplijnenwaren gemonteerd, werd het kalibratieframe aan boord gebracht van eenNoors torpedowerkschip, dat als hulp-schip aan ons ter beschilcking wasgesteld. Hier werd het frame onder eengrote drijver gehangen, die voor degelegenheid bij de oppervlakte behandelingswerkplaats prachtig wit wasgespoten.

De gekalibreerde geluidsbron werdhierna op van te voren bepaalde posities binnen het meetgebied van debaan gebracht. Vanaf de wal werd depositie van de drijver ingemeten.

Bij het kalibreren van de baan wordende op één meter afstand van debekende geluidsbron gemeten geluidsniveaus, vergeleken met de op demeetbaanhydrofoons ontvangen geluidssignalen. Geluid plant zich onderwater voort met een snelheid vanongeveer 1500 m/s. Het geluid van debron breidt zich onder ideale omstandigheden naar alle richtingengelijkmatig uit. Het geluidsniveauechter, halveert bij elke afstandsverdubbeling. In de akoestiek heet ditverschijnsel het propagatieverlies bijeen bolvormige (spherische) uitbreid

ing van het geluid. Door nu precies deafstand van de geluidsbron naar demeetbaanhydrofoons te meten kanworden berekend wat het geluidsniveau onder ideale omstandighedenzou moeten zijn op de meetbaanhydrofoons.

Omdat niet alles volgens de gewensteideale spelregels verloopt, zijn de metingen op meerdere plaatsen en op,voor de diepgang van de verschillendescheepstypen representatieve, verschillende diepten in het meetgebieduitgevoerd.

Na het analyseren van alle meetresultaten kan het vaargebied wordenaangegeven waarbinnen de schepende meetbaanhydrofoons mogen passeren om daaruit betrouwbare, door deschepen uitgestraalde, onderwatergeluidniveaus te kunnen berekenen.

Na de kalibratie werd de baan ingereedheid gebracht om de eersteechte metingen te verrichten. Met behulp van toevallig passerende schepenwerd de meetroutine geoefend en werd

ervaring opgedaan met het analyse-systeem van de meetbaan.

Het M-fregat Hr. Ms. Tjerk Hiddeswas door CZM aangewezen om alseerste schip de baan in gebruik te nemen. ‘s Morgens om 08.00 uur voerhet schip het Herdla fjord binnen. Heteerste uur werd besteed om de nieuweomgeving te verkennen en om zo goedmogelijk de met walbakens gemarkeerde track te varen. In hetmeethuisje was het een enorme drukte.Naast de Nederlanders die metingenuitvoerden waren ook Duitse enNoorse autoriteiten aanwezig.

De Noorse Marine wilde met huneigen meetsysteem ervaring opdoenop de nieuwe meetlokatie. Hierbijwerden de meetresultaten van hetNederlands/Duitse meetsysteem vergeleken met het Noorse meetsysteem.Op het water was een meetvaartuigvan de Noorse Marine aanwezig waarmee de golfhoogten werden gemeten.Aan weerszijden van de meetbaan zijnzalmkwekerijen gevestigd en een aantal pleziervaartuigen ligt langs hetfjord afgemeerd. Door de hoogte van

1

Hr. Ms. Tjerk Hiddes, gezien vanuit het meetstation

20 september 1994 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 05 1994

de door een snel varend fregat veroorzaakte golven te meten, kon het mogelijke schaderisico worden ingeschat.

Het varen van de eerste officiële runwas een hektisch gebeuren. Alle aanwezigen wilden met eigen ogen, of opde radarschermen, zien hoe het schipde beoogde track volgde.

Ook de fotograaf van het MEOB, dievoor de gelegenheid aanwezig was omfoto’s van de baan en de meetapparatuur te maken, stond, met zijn cameraop een statief en extra licht om allesbeter te laten uitkomen, midden in hetmeetlokaal.

Na een aantal runs werd de belangstelling minder en konden de metingenongestoord voortgang vinden.

Met de vertegenwoordiger vanDMKMJSCHEBO, die tijdens de metingen als waarnemer en vraagbaakaan boord was van het fregat, werd deeerste meetdag geëvalueerd. Ondanksgeconstateerde tekortkomingen werdde eerste meting als een groot succesbeoordeeld.

Mede door het goed op track varendoor Hr. Ms. Tjerk Hiddes en deafwezigheid van storende scheepvaartin het fjord, werden 28 meetruns uitgevoerd.

Na t~vee weken werken in Noorwegenwerd de thuisreis weer aanvaard.De bus, die tijdens zijn verblijf inNoorwegen een innige ontmoetinghad met een Noorse, moest weer naarOegstgeest gereden worden. Nathuiskomst was het tijd voor eenwelverdiende vakantie.In september en oktober zijn de volgende metingen gepland. Hr. Ms.Bruinvis als eerste onderzeeboot enhet zevende M-fregat op proefvaart,komen langs in Noorwegen. Eenverslag hiervan in een volgende editie.+

Care! van der Wijngaard

Wet op de Identificatieplicht (WID)Met staatsbiad 660 van 1993 is dewet op de Identificatieplicht(WID) op 1juni1994 in werkinggetreden.

Met deze wet, die in het verdere stuktelkens zal worden aangeduid alsWID, wordt onder meer beoogd eenbetere bestrijding van sociale zekerheidsfraude en illegale arbeid tebewerkstelligen. In verband daarmeeworden ook de Wet op de loonbelasting en de Organisatiewet Sociale Verzekering aangepast. Deze wijzigingenhebben consequenties voor zowelwerkgevers als werknemers. Aangezien de wet van algemene strekking is,dus ook van toepassing op werkgeversen werknemers bij de overheid, zal per1juni1994 ook bij de sector defensierekening moeten worden gehoudenmet de verplichtingen die voortvloeienuit de WID. Voor werknemers zal metingang van die datum een identificatieplicht gelden en voor werkgeverseen identificatie- en een zorgplicht.

Identificatieplicht werknemer:Ingevolge de WID is men in bepaaldegevallen verplicht om desgevraagdaan de hand van een daartoeaangewezen document aan te tonendat men werkelijk degene is voor wiemen zich uitgeeft. De situaties waarinmen een identificatieplicht heeft zijno.a. bij indiensttreding, maar ook tijdens het werk op de werkplek. Bij

indiensttreding dient de nieuwe werknemer aan zijn werkgever een officieelidentiteitsbewijs te tonen. Deze verplichting geldt overigens niet alleenvoor gewone werknemers maar ookvoor stagiaires.

Als officieel identiteitsbewijs zijn in deWID een aantal documentenaangewezen:- een Nederlands paspoort;- een toeristenkaart;- een gemeentelijk identiteitskaart;- een vluchtelingen paspoort waarin

vergunning tot verblijf is aangetekend;

- een vreemdelingen paspoort;- een verblijfsvergunning.Voor deze documenten geldt dat degeldigheidsduur niet mag zijn verstreken.

Na de indiensttreding heeft men ookop de werkplek een identificatieplicht.Bij controle op de werkplek door bijvoorbeeld een bedrijfsvereniging, debelastingdienst, de afdeling Informatie en Inspectie van het ministerie vansociale zaken en Werkgelegenheid ende vreemdelingendienst van de politie,bent u verplicht om desgevraagd eenofficieel identiteitsbewijs te tonen.Deze identificatieplicht brengt metzich mee dat de werknemer in elkgeval op de werkplek een dergelijkidentiteitsbewijs onder handbereikmoet hebben.

Overigens kan op de werkplek wordenvolstaan met een geldig Nederlandsrijbewijs.

De door de werkgever uitgegeventoegangscontrolepas of legitimatiebewijs is geen officieel identiteitsbewijsen wordt als zodanig ook niet geaccepteerd.

De verificatie en zorgplicht vande werkgeverDe WID legt ook aan de werkgeververplichtingen op. De werkgever heeftbij indiensttreding van een werknemereen verificatieplicht. De werkgeverdient de identiteit van de werknemervast te stellen aan de hand van eenofficieel identiteitsbewijs en zal bij indienstneming naar een dergelijk bewijs moeten vragen. De werkgever isverder verplicht de aard en het num-•mer van het getoonde bewijs op tenemen in zijn personeels-en/ofloonadministratie.De werkgever kan, door een bedrijfsvereniging of door de belastingdienst, worden gecontroleerd op eendeugdelijke administratie van de persoonsgegevens van zijn medewerkers.

Ter zake de verificatieplicht wordt erop gewezen dat niet alleen van personeel dat in dienst wordt genomen depersoonsgegevens moeten worden gecontroleerd en geregistreerd, maar datook ten aanzien van reeds in dienst

MEOBTIEK september 1994 21

Page 22: MEOBtiek 05 1994

zijnd personeel verificatie en registratie dient te geschieden. In de WIDwordt een termijn van 1 jaar, ingaande1juni 1994, gesteld waarbinnen werkgevers persoonsgegevens van werknemers die reeds in dienst zijn, moetenhebben gecontroleerd en geregistreerd.

Voor de loonbelasting geldt dat dewerkgever verplicht is om voor personeel dat zijn identiteit niet op devoorgeschreven wijze door de werk-

gever laat controleren het loonbelastingtarief voor zogenaamde anoniemewerknemers te hanteren. Dit is 60%.

Naast de identificatieplicht rustingevolge de WID ook nog eenzorgplicht op de werkgever. De werkgever dient er voor te zorgen dat werknemers aan hun identificatieplicht opde werkplek kunnen voldoen. Dezorgplicht houdt ook in dat de werkgever, bij controles door voomoemdeinstanties, de werknemer in de

gelegenheid moet stellen om zijnwerkzaamheden te onderbreken teneinde aan de identificatieplicht te voldoen.

Over de uitvoering van de verificatieplicht bij het MEOB zullen, eendezer dagen, bekendmakingen verschijnen bij de beide vestigingenwaarin de gang van zaken zal wordentoegelicht. •

HAPZ K Varkevisser

Het opnemen van vakantieverlofNu de vakantie voor de meestevan ons inmiddels achter de rugis, nog even aandacht voor: hoezit het ook al weer met die (nog)niet opgenomen vakantie-uren.

Eerst even wat geschiedenisVroeger was het zo dat een medewerker met vakantie gestuurd kon worden. Daar stond tegenover dat nietgenoten dagen onbeperkt meegenomen konden worden naar volgendejaren. Het begrip verlofstuwmeren ishiervan afkomstig.

Door een wijziging in 1991 van derechtspositie is dit principieel veranderd (artikel 33 van het BARD geeftde juiste tekst).

Kortweg komt deze verandering eropneer dat de medewerker verantwoordelijk is voor het wel of niet opnemenvan zijn vakantie. Natuurlijk zijn ereen paar regels waaraan men zichdient te houden:

- het voornemen tot opnemen vanvakantie moet ruimschoots van tevoren gemeld worden;

- de medewerker moet rekeninghouden met de belangen van dedienst (als de belangen van dedienst zich ertegen verzetten kanvakantie worden geweigerd);

- per jaar moet ten minste 120 uurworden opgenomen waarvan minstens 80 uur aaneengesloten;

- slechts in dringende gevallen vandienstbelang kan een eenmaalgegeven toestemming worden

ingetrokken, waarbij geleden financiële schade wordt vergoed;

- naar een volgend jaar kan slechtsworden meegenomen het tegoedvan een vol kalenderjaar verminderd met de al eerder genoemde120 uur. Alles wat men meer heeftvervalt gewoon. Er zijn uitzonderingen mogelijk maar dat zal in iedere situatie apart bekeken worden.

Een voorbeeldje uit de praktijkIemand geeft in mei te kennen dat hijin september 80 en in oktober 40 uurvakantie wil opnemen. Als hij voldoende rekening heeft gehouden metde dienstbelangen zal hij toestemmingvan de chef krijgen. In september gaathij met vakantie maar krijgt bij terugkomst te horen dat de vakantie in oktober niet door kan gaan. Bepaaldewerkzaamheden moeten klaar en hijkan daarbij niet gemist worden. Alsbetrokkene deze 40 uur niet op eenlater moment in dat jaar wil opnemenis er een gegronde reden om toe testaan deze uren naar het volgende jaarmee te nemen. Hierbij ontstaat wel deverplichting deze 40 uren boven deverplichte 120 uren op te nemen, anders vervallen ze aan het eind van datjaar.

Een verzonnen voorbeeld alstegenstellingEen medewerker komt eerst eind november met de mededeling dat hij indecember de verplichte 120 uur wenstop te nemen. Staat het werkpakket dittoe dan is er geen probleem. Kan hijniet gemist worden dan ontstaat devolgende situatie:

- een voornemen dient ruimschootsvan te voren gemeld te worden hetgeen hier niet gebeurd is;

- de medewerker had kunnen wetendat er een weigering zou komendoor de werklast.

In deze situatie heeft de medewerker pech en zullen de uren tot de eerder genoemde 120 uren komen te vervallen aan het eind van het jaar.

Ik ben er van overtuigd dat het zoverniet hoeft te komen als er vroeg in hetjaar per werkeenheid een vakantie-planning komt waarbij afspraken worden gemaakt wanneer, wie met vakantie is. Immers het is moeilijker vooreen chefde gegeven toestemming in tetrekken omdat er dan sprake moet zijnvan een dringende reden.

Met deze uiteenzetting hoop ik tevoorkomen dat mijn afdeling bij hetoverboeken van vakantie-uren van1994 naar 1995 vakantie-uren moetlaten vervallen. Vakantie is immersbedoeld om medewerkers de gelegenheid te geven bij te komen van devermoeienissen van het werk.•

HPZ,C.F. Verbokkem

Reünie AMM/DIVMAG en MLCARSOud pcrwneelsleden kunnen zichschriftelijk aanmelden bij: 0. ~3ok.MLCARS~ Gibraluirweg.Nieuwe Haven. 17R0 CA Den Helder.

22 september 1994 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 05 1994

Presentatie bij WCSDe afgelopen jaren is er binnenhet MEOB hard gewerkt aan denieuwe organisatiestructuur.Alle medewerkers zijn zoveelmogelijk bij de uitwerking betrokken. Hierdoor is iedereengoed op de hoogte wat er gaatgebeuren en wat er gaat veranderen.

Zijn deze verandering voor medewerkers van het MEOB nog maar net te

volgen, voor de opdrachtgevers buitenhet MEOB is dat veel moeilijker. Ookvoor de opdrachtgevers is hetnoodzakelijk, dat zij weten hoe hetMEOB-2000 eruit gaat zien.

In juli is om deze reden gesproken meteen van de grootste opdrachtgevers, deafdeling WCS. De “MEOB 2000”structuur en de PU-IB zijn aan de directie en in het bureauhoofdenoverlegvan WCS toegelicht. Hierbij is aangegeven wat er gaat veranderen doorde vorming van het SEWACO-bedrijf

en de herstructurering van de bevoorradingsfunctie.

DiscussieEr is uitgebreid gediscussieerd over demanier waarop het “MEOB 2000” opdeze veranderingen denkt te reageren.Van de zijde van WCS werden eenaantal kritische vragen gesteld. Dezevragen zijn ter plaatse beantwoord.•

P. C. Bleecke enW. Haazebroek

Onderhoudswerkzaamheden meetviot NootdorpDe onderhoudswerkzaamhedenaan het nieuwe MEOB meetviotop de Roeleveense Plas te Noot-dorp zijn bijna voltooid.

Voor het zomerverlof zijn de asbesthoudende wandplaten verwijderd enafgevoerd. Na het zomerverlof is dehouten gevelbeschieting gedeeltelijkvervangen. Hierbij zijn ook enkelenieuwe raam- en deurkozijnen aangebracht.

De werkzaamheden aan de buiten-wanden zijn door een bouwkundigaannemer uitgevoerd. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden aan debuitenwanden van het meetvlot had debouwkundig aannemer de beschikking over een werkponton. Dit werkponton werd beschikbaar gesteld doorde Rijkswerf in Den Helder. Het binnenwerk is helemaal in eigen beheerdoor de Technische Dienst uitgevoerd.De timmerlieden van de TechnischeDienst hebben een nieuwe binnenwandbeplating aangebracht en enkelefunctionele aanpassingen verricht.

Voortgang “MEOB 2000”Donderdag 30 juni 1994 hielden dekartrekkers van de verschillende unitseen presentatie over de voortgang vande units. De staf, de DC’s van hetMEOB en de Marine MagazijnsDienst (MMD) vormden het publiek.De produktunits Kalibratie, Ingenieursbureau en Nieuwbouw &Aanmaak zijn reeds gefinished. Deoverige units liggen op koers. Dewerkgroepen van deze units zullen dekomende maanden besteden aan het

Ook heeft de technische dienst de gehele elektrotechnische installatie inhet meetvlot vernieuwd. Binnenkortzal ook het buitenschilderwerk gereedzijn.

Naast een nieuw onderkomen inBergen (Noorwegen) heeft de afdeling

opstellen van de Functie Informatie Formulieren (FIF’s) en de was/wordtlijst.

Overigens is onze formatiemedewerker Cock de Vogel gestart met hetdoen van voorlopige functie-uitspraken. Het streven is dat alle units voorde jaarwisseling finishen. De staf zalzich dan buigen over alle produkten/voorstellen van de nieuwe units.Zij zullen met name kritisch letten opde verhouding directJindirect. Alleprodukten van de units worden dan opéén hoop gegooid en uitgewerkt tot

47

Akoestische metingen (AKM) nu inNootdorp weer een prima meetviot dieaan de huidige eisen voldoet.+

Hendrik Kremersbedrijfsbouwkundige

een reorganisatievoorstel. Onze schaduwdirectie, de DC van het MEOB ende DC van de Marine MagazijnsDienst, zullen dan ook nog eens eennachtje slapen over dit reorganisatievoorstel. Hierna biedt de staf hetvoorstel aan bij onze Haagse baas, deDirecteur Materieel KM (DMKM).Na zijn goedkeuring zal het voorstelop de agenda van de Admiraliteitsraad(AR) verschijnen, die de uiteindelijkegoedkeuring (hopelijk) doet.•

Natasja la Lau

e

MEOBTIEK september 1994 23

Page 24: MEOBtiek 05 1994

Ui de koker an de DC voorzitterVoor de eerste maal is er naasthet stuk Van de directie ook eenartikel Uit de koker van de DCvoorzitter. De laatste tijd krijg ikregelmatig de vraag; waar zijnjullie mee bezig en wat doen jullie? Er is behoefte om regelmatigiets te vertellen over het DCwerk. Daarnaast hebben wij, alseen van de eerste zaken na deverkiezingen, afgesproken datwe ons als DC wat meer moetenprofileren.

Na de verkiezingen zijn de taken verdeeld, er is een nieuwe voorzitter eneen nieuwe tweede voorzitter. Devertegenwoordiging in het SOO(Samengesteld Overleg Orgaan) SEWACO, en de ARBO-commissie werden weer gevuld. We hebben in deafgelopen tijd aandacht besteed aaneen aantal zaken. Zo werden we geconfronteerd met een enquête over jobrotatie die gehouden werd bij het personeel van bureau optiek. Op zich eengoede zaak dat een bureau hoofd naarde mening van zijn personeel informeert, maar mijn inziens hebben wedaar nu juist werkoverleg voor. Positief vind ik dat er een groot aantalmensen vrijwillig willen meewerkenaan de genoemde job rotatie en wenseen ieder met de verdere uitvoeringsucces.

Over enquêtes gesproken: In het verleden is afgesproken dat personeelsenquêtes alleen door tussenkomst vanHPZ gehouden mogen worden.

AfscheidEen zaak die al erg lang loopt is hetopzetten van een nieuwe MEOB regeling voor dienstreizen binnenland.Hierover zijn weer besprekingen geweest met HPZ en de bedrijfsadministratie. De nieuwe regeling wordt binnenkort verwacht. Hoe het in detail totstand is gekomen staat in hetjaarverslag van de DC.

We hebben de afgelopen tijd afscheidgenomen van de MEOBers diewerkzaam zijn op MVKV: de medewerkers van Sirius. Er werd gepast afscheid genomen met alle lovende

woorden. Opvallend was de opmerking van de commandant vanMVKV dat hij een stuk kwaliteit hadbinnen gehaald. Nou deze kwaliteitheb ik gemist in de administroeve afhandeling van deze zaak. De dossierswerden heen en weer geslingerd envooralsnog zijn de mensen administratief terug geplaatst bij het MEOB. “Ditverdient niet de schoonheidsprjs”,zijn de woorden die ik heb gebruikt inhet overleg. Hopelijk is er iets vangeleerd voor de toekomst en wordt dekwaliteit van de administratievewerkzaamheden op het peil gebrachtvan de medewerkers van Sirius.

Met het tot stand komen van het SEWACO-bedrijf zullen ongeveer zeventig functies van Oegstgeest wordenovergeheveld naar Den Helder. Met demedewerkers die nu deze functies bekleden zijn gesprekken gevoerd. Hetgaat met name om functies van Logistiek vloot, tekenkamer, SET en debuitendienst zuid. Er is aan een iederduidelijk gemaakt wat er staat te gebeuren en wat de mogelijkheden zijn.Er is afgesproken dat er omstreeks september een vervolg zal plaatsvinden.

SuperDoor berichtgeving uit de bijzonderecommissie en door gesprekken met dedienstcommissie van de MMD (Marine Magazijns Dienst) werd duidelijkdat er besluitvorming zou gaan plaatsvinden over het aanstellen van een Super TABA (Tot Aanstelling BevoegdeAutoriteit) voor het uitvoeren van dereorganisatie HerstructureringBevoorrading KM. Dit houdt ondermeer in dat het herbevoorradingspersoneel van het MEOB, de Rijkswerf,de bewapenings werkplaatsen, Commandant Zeemacht en korps marinierstijdelijk onder de nieuwe TABA zalgaan vallen. Hier vloeit uit voort datbijvoorbeeld voor het MEOB al hetpersoneel van logistiek, verwerving,bedrjfsmagazijnen en de expeditietijdelijk onder het TABA-schap vanDMEOB weg worden gehaald. Ditgeeft in mijn ogen dermate groteproblemen tijdens de uitvoering vande reorganisatie MEOB 2000 en SEWACO-bedrjf, dat er van onze kant

getracht zal worden genoemde besluitvorming te gaan beïnvloeden.

Ik ben van mening dat het op dezelfdewijze zoals dit gaat met het SEWACO-bedrijf (eerst MEOB/H onderbrengen bij directeur BewapeningsWerkplaatsen) beter is voor het personeel. Door eerst het betrokken personeel van de herbevoorrading onderde betreffende TABA te laten vallen(bijvoorbeeld het personeel van ETMAG onder DMEOB brengen) en dande reorganisatie uit te gaan voeren, kaner voor alle betrokkene beter ingespeeld worden op mogelijke herplaatsing. Dat er de nodige coördinatiezal moeten zijn is mij duidelijk, maarhet moet niet worden overtrokken.

Tussendoor is er afscheid genomenvan de DMKM (Directeur MaterieelKM). Namens de DC heb ik deDMKM bedankt voor zijn openheid.

Voor de komende tijd staat het personeelsbeleid voor 1995 op de agenda.De DC zal een standpunt moeten gaaninnemen over de kaders waarin besloten gaat worden wie wel en wie nietmet SBK ofUBM kan gaan en hoe hetbedrijf omgaat met arbeidscontractanten en uitzendkrachten. In de volgendekoker hoop ik u hier meer over teberichten.+

Albert Vinkvoorzitter Dienst commissie

In het kortDe korte versie van de rijksbegroting,hoofdstuk tien - defensie, vermeldt dat deverkleining van het personeelsbestandwordt voortgezet. Over de periode 1990-1995 is dit 15,3% en over 1990-2000 eenvermindering met een vierde van hetbestand.

De grootste winst wordt behaald bij hetsamenvoegen van het MEOB/H en de BWtot het SEWACO-bedrijf, de herstructurering bevoorrading en doelmatigheidsverbetering bij het MEOB in Oegstgeest.

24 september 1994 MEOBTIEK

Page 25: MEOBtiek 05 1994

Ton Koppen overledenbladen verzorgd en hij stond altijdvoor iedereen klaar om problemen mettekstverwerking en andere software opte lossen. Door zijn grote interesse washij steeds een van de eersten die nieuwuitgebrachte programma’s onderzochten er toepassingen voor wist te vinden.

verwerking met computerapparatuurbinnen het bedrijf.

Vorig jaar werden wij in de vakantieperiode opgeschrikt door het berichtdat hij plotseling een zware operatiemoest ondergaan.

Op zondag 17 juli 1994 is TonKoppen op 48 jarige leeftijdoverleden.

Velen kennen hem door zijn inzet voorde Computer Hobby Club. Hij heeftjarenlang de circulatie van de hobby-

De BZB-organisatie heeft geruime tijdvan zijn diensten als EHBO’er gebruikmogen maken. Vooral in de periodewaarin hij in Wassenaar het beheerover de verbandkamer had, heeft hijveel collega’s kunnen helpen.

Ton is in 1968 bij het toenmalige MEBin dienst getreden. Na een periode inverschillende elektronische werkplaatsen, kwam hij in 1978 denieuwgevormde sectie handboekenhelpen opbouwen. Hier was zijn taakhet verwoorden van de door deontwerptechnici verstrekte informatiein een voor de gebruiker goed begrijpelijke vorm. Hierbij was hij heel actief bij de invoering van de tekst-

Na enige maanden was hij zover opgeknapt dat hij nog diverse keren eenbezoek aan het bedrijf heeft kunnenbrengen.Helaas bleek de ziekte ongeneeslijk enna een kort ziekbed is hij overleden.

Wij zullen hem als een prettige collega blijven herinneren.+

Ron Ebregt enBeno BaarsSectie Handboeken

SamenwerkingWijgaan om te winnen. Dat is nietzo maar een kreet. Tijdens deevenementendag van 2 september j.l. werd dat in de praktijkbewezen.

Op de oproep om verkleed te komen,hoe gekker - hoe beter, werd door eenpaar groepen gehoor gegeven. Achtereen groep Trappisten bleken medewerkers van OORL schuil te gaan.

Goed begrepenMedewerkers van ETMAG bleken hetecht goed begrepen te hebben. Er verscheen een heuse Flintstone auto ophet toneel met daarin de bekende families uit het stenen tijdperk. Tijdes hetvolleybaltoernooi liepen er niet alleencollega’s rond in luiers, verkniptestofjassen en pyama’s. Een compleetbemand Viking schip verscheen tentonele. De opperviking Wessel heeft

met het overhandigen van een certificaat de echtheid van het team aan willen geven. Of het nu kwam door deindrukwekkende hooms op de helmenof door hun inzet, ze wonnen in iedergeval de nodige prijzen.

NegatiefHet enige negatieve wat er is gebeurt,ik ga niet zeuren over de barbeknoei ofover het bier, was naast dat er een armen een been gebroken werd, helaas ookeen minderfraai saamhorigheidsgevalzich heeft voorgedaan. Daar was nounet die dag voor georganiseerd, voorde saamhorigheid. Eén medewerkermocht niet meedoen met het voetbal-team waarmee hij twee weken enthousiast had meegetrained. De chef,op dat moment ook trainer van dieploeg, vond dat hij er niet bijhoordeomdat hij ergens anders werkte. Diemedewerker is dus kwaad weggelopen

en teleurgesteld naar huis gegaan. Ervoetbalde uiteindelijk een speler meevan een afdeling die er helemaal nietsmee te maken had. Of ze wat hebbengewonnen? Een medespeler: “Van onsmocht hij meedoen, we hebbennamelijk heel wat afgelachen bij hettrainen.”

PositiefDe organisatie, tentenbouwers, cate-ring, enzovoort, niet te vergeten hettransport, want zonder transport staatalles stil, al die mensen die zich hebben ingezet verdienen een applaus. Zijhebben van deze dag een succes gemaakt. Zonder de inzet van alle paalhangers, eigooiers, tapijttrekkers en aldie anderen, waren zij echter nergensgeweest. Dus een prima staaltje vansamenwerking.

MEOBTIEK september 1994 25

Page 26: MEOBtiek 05 1994

Introductie VNV personeelHet marinebeveiligingskorps isaan het reorganiseren. Eén vande gevolgen van die reorganisatieis het inhuren van het externebeveiligingsbedrijf VNV. Bij nietoperationele marine-instanties,zoals het MEOB, Van Ghentkazerne en Marinekazerne Amsterdam zal particuliere bewaking deel gaan uitmaken van debeveiliging. Op vrijdag 16 september jl. werd een introductiedag gehouden bij het MEOBvoor het personeel van VNV.

Na een welkomstwoord van DMEOBheeft hoofd inspecteur J.M. Hobeijnvan het MBK een lezing gehouden enwerd een video over het Marinebeveiligingskorps getoond. In viergroepen verdeeld hebben zij eenrondleiding over het bedrjfgehad. Ditwerd als zeer positief ervaren.

Zonder petVanaf 1 oktober a.s. zal het personeelvan VNV deel gaan uitmaken van debewaking van het MEOB. Zij zijn teherkennen aan een donkerblauw uniform, dit is het nieuwste uniform vanVNV, en zij dragen geen pet. Zij hebben dezelfde taken al personeel van deMBK, alleen zullen zij geen wapendragen. Zij zijn toegevoegd aan deMBK, de leiding is altijd in handenvan de MBK. Gelijktijdig met dekomst van VNV verdwijnen de SAJO(Subsidieregeling additionele jongeren-banen rijks overheid) matrozen (Matroos eerste klas BDBWK) van het

bedrijf. Eind 1996 zal de laatste SAJOmatroos de MBK verlaten. Hoofd Inspecteur Hobeijn zegt dat door dekomst van het VNV er geen MBK’ersweg moeten. “Er wordt veel aandachtbesteed aan de klantvriendeljkheid ende betrokkenheid van het personeel.Dit ziet de klant terug bij hetloketwerk, zoals de sleutelafgifte. Zijzijn allemaal gescreaned. Zij zulleneen paar diensten meedraaien zodat zijsnel ingewerkt worden en snel zelf eenbrand- en sluitronde kunnen maken.”

PositiefHoofd Inspecteur J.M. Hobeijn (tweeen een halve galon) en zijn plaatsvervanger Inspecteur C.J. de Niet (tweegalonnen), zijn heel positief over dit

~f ,.-.

9. ~.1

project. Hobeijn: “Een pilot-projectbij de Van Ghentkazerne draait sind 1april met succes en in Amsterdam per1juli. Het MEOB krijgt in totaal mettwaalf VNV beambten te maken. Wijhebben afgesproken dat dit een vasteploeg is. Aardig om te vermelden is datdrie matrozen BDBWK overgenomenzijn door VNV. Dat zijn in ieder gevalbekenden. Het SAJO-project was alswerkgelegenheidsproject bij meerdereministeries ingezet. Het was voor jongeren bedoeld om werkervaring op tedoen met de gelegenheid om testuderen. Bij de Marine is het in iedergeval grotendeels een succes geworden.”+

Wil van Elk

4

1,

Ron Landré (links) en Eric deVos, jarenlang waren zij maatjesin de mastenwerkplaats. Hunwerk is naar Den Helder. Ron ismet Vut en Eric heeft inmiddelsander werk gekregen. Ook ineigen tijd hebben zij dezelfde interesses, beiden geven zij les inTae Kwondo.Ron is samen met zijn gezin eendag te gast geweest bij de Onderzeedienst. Op deze manierwilde de OZD Ron bedankenvoor zijn jarenlange inzet.

26 september 1994 MEOBTIEK

Page 27: MEOBtiek 05 1994

1-lor zon 1 aa

1. Fijne buigzame vezels5. Kleur6. Schaaldier7. Half8. Gevierde zangeres

12. Hetzelfde13. Water14. Startlijn15. Spot19. Imker20. Klap21. Zwakke22. Keizer26. Dat was 22 niet27. Plaatsnaam (N)28. Ontkenning29. Deel van een plant32. Waterrijke laagte33. Gevreesde oorlogsgroep34. In de oudheid stad (dorp) in Lydie

(soms met een t geschreven)35. Overblijfsel38. Verbond39. Bijbelse figuur40. Gelijk41. Merk van een shag44. Kade45. Paradijs46. Angelsaksisch staatje

1. Kol2. Vlaktemaat3. Bijbelse figuur4. Element9. Begrip

10. Meeste11. Halfedelsteen16. Gekheid17. Arab. naam18. Getal23. Plaats (NL)24. Verstand25. Algerië29. Sportgroep30. Dier31. Bijbelse figuur35. Onontwikkeld orgaan36. Plaatsnaam (Oklahoma)37. Zonder jaartal41. Stront42. Kade43. Plaatsnaam (NL)

Oplossing vorige puzzel

ROEMENIEZAKBILBAOABERNSTUWKOETSERGKAMEROENIERLANDGEITBRAAMETLEGLAEENMAROKKOESAAI IONNGEDA1~ERNEBBEEpETRXEZWEDENRUS LANDIIILIEDERALSpANJENECOLUMBIAADEMSTRIKOLIEUKODNORMAALEEBMEDITIEDOUROMA~BNVERENIGDESTATENOLNOORWEGENTATANDLAIBERIADUITSLANDINSAOUD IARAB IELORVDNIGERIAFRERELEI IENEGBULGARYETELEAC

2 3 4

9 10 11

12

13

14

15 16 17 18

19

20

21

22

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

23 24 25

26

27

28

29 30 31

32

33

34

37

Puzzelladder

35 ‘ 36

38

39

40

41

44

42 43

t::]

1 Hr. P. Middelkoop1 Hr. C. Ouwehand1 Mw. C. Schipper-van Duin2 Hr. J.W. de Groot4 Hr. R. van Daalen5 Hr. K. Butter5 Hr. A.L. Sneeuw9 Hr. J.J.J. Mullers9 Hr.A.Bal9 Mw. T. Paats

10 Hr. C. Moraal12 Hr. W. Kipping12 Mw. M. van Voorene-Weymar13 Mw. B. van Kempen-Fleur16 Hr. E. Spierenburg17 Hr. J. v.d. Zalm18 Hr. D. van Schooneveld18 Mw. M. Glasbergen19 Mw.C.de Boer20 Mw. M. de Haar-Schaap20 Hr. J.W. Ruben21 Hr. P. van der Burg24 Mw. J.M. Ruben-van Noord28 Mw. P.M. van Duyvenbode28 Hr. R. Bekkers28 Hr. R.L. Schippers28 Hr. C. de Graaf30 Hr. P. Dijkdrent32 Hr. P. Guyt32 Hr. C. Haasnoot32 Mw. D. de Gier33 Hr. G. Wesselius

Met puntenverlies:Hr. D.R. v.d. Neut f25,00Hr. F.L. Wiesenfeld f 15,00Zonder puntenverlies:Hr. E. Spierenburg f 10,00

Oplossing inleverenuiterlijk28 oktober 1994bij:Sonja Vlieland,afdeling ORKC.

MEOBTIEK september 1994 27

Page 28: MEOBtiek 05 1994

PZETTERS~

RedacOverleden H ‘ - -fl ~

A.G.H. Koppen HBKN 0 17-07-94 - 1

Ontslag F t

L.H. Kroese ADV 0 01-07-94R.H.F. Box BB 0 01-07-94Mw. C.W.M. van Vianen HD H 04-07-94J. Jongeleen TKJO 01-08-94 Pe oH.B. Boogert BIA H 01-09-94 A.J.R. Landré IMA 0 01-09-94

ed rAmbtsjublieum 25 jaar dit numA. Scheffers SKO/0 04-08-94A.T. Knol TSTIH 11-08-94 J. MW.P. Reijerkerk KLO/O 12-08-94 . 1~ uJ.A. Pieterse 0&0/0 18-08-94 H. Kr mR. Blok WCO/H 01-09-94F.C.R. Goossens PZ/H 0 1-09-94 p R II..G.J. van der Laan NNI/0 0 1-09-94G. de Coole BBS/O 08-09-94 B.F. Haaksema BDIH 22-09-94R.G. van Schaik BD/H 22-09-94 K t tE.C. Slot KMP/0 26-09-94 A. VinJ.F. Peterse GRO/O 29-09-94 H. . h

J.v.d. ~4Ojaar ,. ...

H.B. Boogert BIA H 23-08-94 MSA,J.A -rr~

K. ~j

P. . BI- -

.l-Iaa -.r’R. br

, BaarL. van W

A.J.

Redac e .

R-da ti

P t. .1

TI ni

~~~1 1-~ / - .. Fotos.

-~ ‘qI) Au ioV5su/1 . particuli r

S - T pewer n• e retari

DrukwerDkkr. rd t

Kopij v orVn

Jaap Keijzer (nog net te zien voor de ingang van de vouwwagen) van de Uit iiibedrijfsadministratie kon door een dubbele boeking niet met vakantie.Door spontane acties, kampeerspullen van zijn collega’s en een vouwwagen van D rFred van de Sluys (CMG), kon hij alsnog met zijn gezin op vakantie. ~ 1 1 t

sptm r