MEOBtiek 02 1997

28
EOBtiek t 3. . . In dit nummer: 4 De DC krant Albert Vink met de laatste mededelin gen uit het DC-gebeuren. 6 Vorming één marinebedrijf Commandeur Marsman over de reorga nisatie ‘Vorming één marinebedrijf’. 8 ETMAG opgeheven Het ETMAG per 1 februari bij MEOB. 9 Personeelszaken Loek van Winsen over zaken die ons allemaal aangaan. 18 Mijlpaal M-fregattentrainer Multi Function Terminal opgeleverd, een belangrijke schakel in het commu nicatiegedeelte van de nieuwe trainer. 22 Overgang naar Den Helder De DC in het reorganisatieproces 25 Oranjebal Wat heeft het Oranjebal van 26 april allemaal te bieden. En nog veel meer. ME BTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN ETMA INE ELEKTRONISC EN OPTISCH EDRIJF :- ~‘~—.— - ~ ~ .-:-. . •~4-:;,.~..• •- —,-.-~ ~ ~ -~

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 02 1997

Page 1: MEOBtiek 02 1997

EOBtiek— t

3. . .

In dit nummer:

4 De DC krantAlbert Vink met de laatste mededelingen uit het DC-gebeuren.

6 Vorming één marinebedrijfCommandeur Marsman over de reorganisatie ‘Vorming één marinebedrijf’.

8 ETMAG opgehevenHet ETMAG per 1 februari bij MEOB.

9 PersoneelszakenLoek van Winsen over zaken die onsallemaal aangaan.

18 Mijlpaal M-fregattentrainerMulti Function Terminal opgeleverd,een belangrijke schakel in het communicatiegedeelte van de nieuwe trainer.

22 Overgang naar Den HelderDe DC in het reorganisatieproces

25 OranjebalWat heeft het Oranjebal van 26 aprilallemaal te bieden.

En nog veel meer.

ME BTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN ETMA INEELEKTRONISC

EN OPTISCH EDRIJF

:- ~‘~—.— -

~ ~ .-:-. . •~4-:;,.~..• •-

—,-.-~~ ~

• -~

Page 2: MEOBtiek 02 1997

Een luxe probleemDoor: P.R. Hogendoorn, DMEOB

Toen ik vanochtend even naar Ontbijt TV keek, werd daar aandachtbesteed aan het feit dat een jaar geleden Fokker dichtging. De ex-voorzitter van de ondernemingsraad vertelde dat hij na 37 jaar werken bijFokker nu nog steeds geen baan had en dat al zijn hoop gevestigd wasop een eventuele doorstart van Fokker.

De kranten staan de laatste dagen bol van de arbeidsonrust bij de steenkoolmijnenin Duitsland. Door bezuiniging op de subsidies dreigt daar sluiting van een grootaantal mijnen en ontslag voor duizenden werknemers. Hierdoor zou in bepaaldestreken het werkloosheidspercentage kunnen stijgen van ongeveer vijftien procentnaar meer dan 25 procent. (In Nederland bedraagt het werkloosheidspercentagezeven ~ acht procent.)

ProblemenAls u deze problemen naast het probleem van ons zet, moet u het toch met mij eenszijn dat wij eigenlijk een luxe probleem hebben. Hiermee wil ik aan de verplaatsingnaar het hoge noorden niets af doen. Dat is ook uiterst vervelend en heeft voor eengroot aantal van ons ingrijpende sociale gevolgen.

“We hebben een baangarantie voor het leven.”

Maar wij vinden dat zo vervelend en naar, dat wij moeite hebben om gemotiveerdons werk te doen en om nieuwe zaken op te starten. Terwijl wij leuk, uitdagend engevarieerd werk hebben. We hebben zelfs meer werk dan we aankunnen. En lastbut not least we hebben een baangarantie voor het leven.

Dus als u op een zondagmiddag in uw luie stoel zit en alle zaken eens overdenkt,komt u vast tot de conclusie dat u met een positieve houding alles veel zonnigerinziet. Want het is beter werk te hebben in Den Helder, dan werk te zoeken inOegstgeest, toch?• Directeur door de knieën voor pressepapier bij

inhalen ETMAG-medewerkers.

Op de voorpagina

De Stofarme ruimte in gebouw Huygens.

Een van de technische hoogstandjes van hetMarine Elektronisch en Optisch Bedrijf(MEOB).

Bedrijfsmaatschappelijkwerk, MEOB

Gebouw Pascal, kamer 038,toestel 2183F. Caspersz, BMW’erSpreekuur maandag en donderdagvan 13.00 tot 16.30 uur.Overige dagen te bereiken:tel.: 070-3187440

DBGZIAABGDienst Bedrijfsgezondheidszorg Koninklijke marine,Afdeling Algemene Bedrijfsgeneeskunde

MEOBSpreekuur maandag en woensdag, natelefonische afspraak (tst. 2234)W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

0

Q

2 maart 1997 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiek 02 1997

Vandereda 6eDoor: Wil van Elk,Hoofdredacteur

In gebouw Ohm (H) wordt met man en macht verbouwd voor dehuisvesting van het Kalibratiecentrum. Deze PU neemt hiermee degehele westvleugel van het gebouw in beslag. In gebouw Pascal (AC) isde verf inmiddels droog en zijn vrijwel alle nieuwe kantoren bezet. Deuitdrukking “voordat ze gaan slopen, worden de gebouwen eerst opgeknapt”, lijkt nog steeds van toepassing.

De interne communicatie binnen het MEOB heeft weer een deuk opgelopen. Methet uitgeven van hct zcDt~i•g~tc nummer i~ het interne blad Team~ork opgeheven..De laatste zes redacteurs nemen ieder op hun eigen manier in dit nummer persoonlijk afscheid. “Teamwork, het blad dat probeerde een verandering in te zetten, maardat indirect door de politiek om zeep is geholpen”, aldus een van de boodschappen.

Ook een stukje communicatie van de medewerkers zelf, De Flop, ging bijna tenonder. Sjaak Stapper was een beetje ongelukkig met het doorgeven van De Flop.Gelukkig kwam er net op tijd nog een stuk binnen van Ruud van Hal. Want latenwe eerlijk zijn, De Flop is toch iets van de mensen zelf. Dat moet je zo lang mogelijkzien te behouden, in ieder geval zolang de MEOBtiek bestaat.

PositiefIs er dan helemaal niets positiefs meer te melden? Soms wel. Zo kreeg ik van Alexvan Rossum en briefje over twee leerlingen van het beroepencollege Het Gilde.Marjon van Ingen en Abdel Boukhidous stuurden een bedankbriefje voor destageweek van 20 tot en met 24 januari bij de sectie van de heer Van Rossum.Abdel: “Ik vond het een interessante week. Het was ook heel erg gezellig bij deafdeling waar ik stage mocht lopen.” Marjon: “Ik vond deze stageweek erg leuk enzeer leerzaam. Op de afdeling waar ik werkte was het erg gezellig. Ik zou best weleen keertje terug willen komen als dat mogelijk is.” Van Rossum: “Het warenleergierige leerlingen. Ze zijn bezig gehouden met kabeltjes samenstellen, pluggensolderen of krimpen en printplaat soldeer- en desoldeerwerk. Elke dag werd er eenvragenuurtje gehouden. Hun begeleider de heer Van Dun heeft ook een bezoekgebracht aan het bedrijf.” Deze activiteiten zijn ook voor het personeel leuk om tedoen. Het enige negatieve dat ik kan bedenken, is dat deze functie van het MEOBbinnen een paar jaar voor deze regio komt te vervallen.+

Kort maar krachtig“Als je geen doel hebt, maakt het niet uitwat je doet.”

Salaris 1997Data waarop het salaris naar de bank- ofgiro-rekeningen gaat. Bijschrijving vindtmeestal één of twee dagen later plaats.24 maart23 april22 mei (+ vakantie-uitkering)23 juni (+ interim)24juli22 augustus23 september23 oktober21 november19 december (+ interim)

After workOp iedere eerste vrijdag van de maandis er een gezellig samenzijn in het PetitRestaurant. Een maandelijks terugkerende gelegenheid om collega’s en oud-collega’ s te ontmoeten. Tot ziens op4 april.

Clubavonden PVMBOMaandag +

Vrijdag BridgeDinsdag SchietenWoensdag Computer Hobby Club

Elke laatste woensdag vande maand (behalve injuli en december)

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen/Sjoelen

Verf“Het is mogelijk om verf en aanverwanteartikelen te kopen bij SIKKENS CENTER, Fruitweg 28-30, 2321 GK Leiden.Er moet contant worden afgerekend ende toegangscontrolekaart moet wordengetoond met vermelding van ordernummerMl3489073.”Door de korting op de doorgaans lagereprijzen, ben je vaak voor de helft goedkoper uit, vergeleken met normale winkelprijzen. Mooi meegenomen!

De voormalige Sonarwerkpiaats, nu helemaal leeg, moet ruimte bieden aan het Kalibratiecentruin

— —

- - 1

t’

En toch komt het aan

MEOP VliegkampDe heer LandmeterHaarlemmersstraatweg 72343 LA OEGSTGEEST

MEOBTIEK maart 1997 3

Page 4: MEOBtiek 02 1997

Uit de koker van de DC-voorzitterDoor: Albert Vink

Sociaal p an MEOBHet overleg rond het sociaal plan MEOB gaat moeizaam. De wensen van u, die worden verwoord doorde vakorganisaties naar de marine top, liggen ver weg van de inzet van de marine. In de bijzonderecommissie burgerpersoneel KM (BCBPKM) zal nog menige noot moeten worden gekraakt willen alonze wensen worden ingewilligd. In een later stadium zal er uitleg worden gegeven over de inzet van dediverse bonden. Tot op heden (10 maart 1997) staan alle bonden achter de inzet die namens u is gedaan.

Op2O maart 1997 wordt er verdergesproken over het sociaal planMEOB, wordt vervolgd zullen wemaar zeggen.

HuisvestingEen paar maal ben ik er op gewezen dater problemen te verwachten zijn metbetrekking tot de huisvesting, van metname inwonende kinderen. Het gaatconcreet dan om mensen die melden datals zij zouden willen verhuizen naarDen Helder, er inwonende kinderen zijndie dan huisvesting moeten hebben in deregio Oegstgeest. Ik heb hier over gesproken met de wethouder van Oegstgeest, de heer Kamphuizen. Hij is vanmening dat er geen sprake kan zijn vanvoorkeursbeleid. Wel deed hij de suggestie, om zich in een zo vroeg mogelijkstadium in te laten schrijven bij de gemeente als woningzoekende. Tevens ishet raadzaam om dan kenbaar te makendat het te maken heeft met de verplaatsing van het MEOB. Binnenkort houdtstaatssecretaris Tommel een spreekbeurt in Voorhout. Ik zal aan hem ondermeer vragen of er een oplossing isvoor deze problematiek.

OverlegvergaderingOp donderdag 6 maart stond weer eenoverleg met DMEOB op de agenda. Tijdens de mededelingen werd aangegeven dat Sjaak Stapper afscheid heeftgenomen van het MEOB. Hij gaat genieten van zijn VUT. Tot de verkiezingen van 23 mei wordt de opengevallenplek van Sjaak niet opgevuld. Sjaak, jewordt bedankt voor je inzet binnen dedienstcommissie, met name voor deARBO en milieu-commissie.

Over de vorming van het marine onderhoudsbedrjf heb ik een apart artikelgeschreven, dit vindt u elders in dit blad.

EnquêteOp verzoek van de gemeente Den Helder wordt er een enquête gehouden onder het MEOB-personeel. De afspraakwas om dit te doen in het voorjaar van1997, met de zekerheid dat er duidelijkheid zou zijn over het sociaal planMEOB. DMEOB stelde om niet langerte wachten met de enquête omdat ermensen zijn die volgend jaar al overgaan naar Den Helder. De dienstcommissie is echter van mening dat er eerstduidelijkheid moet komen over het sociaal plan, de mensen moeten immersweten waar ze voor kiezen. Het argument van DMEOB dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet zijn in DenHelder over de vraag of en zo ja welkwerk uw partner zoekt, deelt dedienstcommissie, dit zou echter ookvanuit de organisatie kunnen wordengevraagd. Het risico dat de enquêtewordt beïnvloed door het niet duidelijkzijn van het sociaal plan, is in onze ogeneen te groot risico. Als de gemeente DenHelder dit risico wil lopen, is dit huneigen verantwoordelijkheid. DMEOBzal contact opnemen met de gemeenteDen Helder.

Evaluatie MEOB-2000DMEOB heeft met de staf besprokendat de evaluatie MEOB-2000 niet natwee jaar zal moeten plaatsvinden, maarin een eerder stadium. De kans is grootdat als we langer wachten, er niet veelmeer te evalueren valt. De evaluatie isnodig omdat er in deze fase best eenaantal problemen zijn. Echter, DMEOBwil voornamelijk kijken naar praktische

problemen, terwijl de dienstcommissieook wil kijken naar het proces MEOB2000. Hier over is DMEOB helder: “Hetgaat niet om het spel, het gaat om deknikkers”, was zijn stellige antwoord.Er is afgesproken dat DMEOB met eenvoorstel (lees plan van aanpak) naar dedienstcommissie zal komen. Dan zullenwe hierover verder praten. Ook zal danaan de orde komen of en zo ja, welkextern adviesbureau zal worden ingehuurd om dit proces te begeleiden. Binnen de dienstcommissie zullen we dekomende tijd bezien of het mogelijk isom, als DMEOB dit niet wil, zelf eenevaluatie MEOB-2000 te gaan houden.Wij zullen dan niet naar de knikkerskijken, maar naar het proces. We zullendit echter alleen kunnen doen, als er ooktijd voor is. Ook wij zullen in het dienstcommissiewerk prioriteiten moetenstellen. Ook dit wordt vervolgd dus.

ReisbesluitHet nieuwe reisbesluit is per 1 januari1997 van kracht verklaard binnen hetMEOB. We waren niet langer in staatom dit nog verder achteruit te schuiven.Probleem is dat er regelingen zijn vervallen of veranderd. Het zal niet verwonderlijk zijn dat dit in het nadeel vande declarant is. Met de BEB en PZ isdoorgesproken wat er in een bekendmaking en wat er in de nieuwe MEOB-regeling moet komen. Bij het schrijvenvan dit stuk lag de bekendmaking en deregeling bij de staf en zal inmiddels welzijn verspreid. Verder is er nog gesproken over het feit dat als u besluit om meteigen auto een dienstreis te maken, insommige gevallen het rijk niet aansprakelijk is voor eventuele schade. HPZ zaldit uitzoeken.

4 maart 1997 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiek 02 1997

Centraliseren PZEr is besloten om op korte termijn deafdelingen PZ van MEOB, SEWACOen Rijkswerf te gaan samenvoegen. Dedienstcommissie is van mening dat ditin het totale UROR-traject zal moetenplaatsvinden. Als je dit niet doet loopjenamelijk grote kans dat over drie jaarweer een reorganisatie PZ nodig zalzijn, omdat dan pas duidelijk is hoe deorganisatie van het onderhoudsbedrjfzal worden. Ook dan is pas duidelijk inwelke vorm PZ zal worden ingevuld.Hoe centraal of hoe decentraal wordt PZin de Organisatie doorgevoerd, zijn vragen die je nu zal moeten beantwoordenen niet later. DMEOB vond dat we tehard van stapel liepen en dat we hetvoorstel maar eens af zouden moetenwachten. Dit zullen we zeker doen,maar ons bezwaar ten aanzien van éénUROR-traject blijf overeind.

Bevoegdheden unitmanagersIn het kader van MEOB-2000 was hetnodig om bevoegdheden, die normaalbij DMEOB lagen, door te geven aan deunitmanagers. Er is bezien welke bevoegdheden, die blijven bij DMEOB,

instemming van de dienstcommissiehebben. Verder kan de dienstcommissieinstemmen met het voorstel van de staf.

ArbeidstijdenwetEr is per 1 januari 1997 een nieuwearbeidstijdenwet. Deze wet geeft eenverruiming aan de werkgever en dewerknemer voor het invullen van dearbeidstijden. Uitgangspunt bij hetMEOB is veertig uur per week. Maar deveertig uur kan met de ruimte van de wetook worden ingevuld in vier dagen meteen rooster. Met DMEOB is afgesproken dat wanneer er behoefte is van eenwerknemer of een sectie om in een ander rooster te gaan werken, dan het totnu toe gebruikelijke rooster vijf maalacht uur, dit in principe mogelijk is.

IdeeënDe afgelopen tijd werd duidelijk dat ernog niet verwerkte ideeën op het bedrijfliggen. Tot het MEOB-2000 was de afdeling PZ voor de verwerking en afhandeling aangewezen. Na de invulling vanMEOB-2000 is deze verantwoordelijkheid neergelegd bij de afdeling bedrijfseconomisch beheer. De dienstcommis

sie heeft gevraagd naar een snellere afhandeling van ideeën. DMEOB heeftaangegeven dat er totaal geen prioriteitligt bij de behandeling van ideeën. Sterker nog, er wordt niets aan gedaan dekomende tijd. Blijft de dienstcommissienog maar een ding: mensen met heldereideeën, dien de ideeën niet in, want zeworden niet behandeld bij het MEOB.

BusinessplannenDe dienstcommissie heeft er nogmaalsop aangedrongen dat in de nieuwe businessplannen ook een personeelsparagraaf wordt opgenomen. DMEOB heeftaangegeven dat in dit jaar alleen eenbijstelling van de huidige plannen zalplaatsvinden en dat de vernieuwing vande plannen in 1998 zal plaatsvinden.Dan zal ook een personeelsparagraafmoeten worden opgenomen.

ActiviteitenfondsHet activiteitenfonds zal ditjaar wordenbesteed aan de PU-dagen. Voor het komende jaar is besloten om in navolgingvan vorig jaar, weer een PU dag te organiseren. Alle PU’s kunnen zelf weereen dag uit organiseren.•

Een van de diensten van het inbegin 1996 opgerichte DefensieInterservice Commando (DICO),is de Defensie Verkeers en Vervoersorganisatie (DICOIDVVO).In Oegstgeest is dat de voormaligeMARTRADI.

K. Luitwieler en J.F. Zijlmans zijn inOegstgeest de regelaars die dagelijkszes chauffeurs op pad sturen. “We hebben hier een folder die haarfijn uitlegthoe de nieuwe Organisatie in elkaarsteekt. De klant zal weinig merken vande reorganisatie, hooguit dat hij meerservice krijgt”, aldus Luitwieler.

VerzamelaarZijlmans: “We hebben net een prachtignieuw plan gereed voor een nieuwe vervoersorganisatie en dan moet het bedrijfineens van Oegstgeest naar Den Helder.Jammer, het is hier een prima lokatievoor een overslagbedrijf.”John Zij Imans verzamelt telefoonkaarten. Dus gebruikte telefoonkaarten nietweggooien, maar naar Zij Imans DVVOsturen.~ Links K. Luitwieler en rechts J.F. Zijimans van DICO/DVVO.

Een nieuwe vervoersorganisatie

.117 2410 20IS 26202721 28

DS

MEOBTIEK maart 1997

Page 6: MEOBtiek 02 1997

Vorming één marinebedrijf.Door: Commandeur H.A. Marsman

De vorming ‘één marinebedrjf’ iseen reorganisatie die ons allen -

medewerkers van MEOB, SEWACO en RW - de komende jaren zal bezighouden. De wijzewaarop deze betrokkenheid zichzal uiten, zal per bedrijf verschillen. Het is mijn bedoeling regelmatig via de bedrjfsbladen: DeNieuwe Werf, MEOBtiek en SEWAKRONIEK, verslag te doenvan de stand van zaken. Meestalzal dit geen heet van de naald-nieuws zijn, veelal oud-nieuwsomdat de verschijningsfrequentievan deze bedrijfsbladen te geringis en bovendien de publikatie-dataook nog uit elkaar liggen.

De betrokkenheid verschilt per bedrijf,omdat de consequenties voor de medewerkers anders uitpakken. Het meest inhet oog springende verschil is het feitdat de medewerkers van MEOB hunwerk verplaatst zien worden naar DenHelder. Dit houdt de gemoederen inOegstgeest sterk bezig en dat is zeer welbegrijpelijk. Veel medewerkers inOegstgeest zijn thans voor zichzelf aanhet afwegen, op welke wijze zij moetenomgaan met dit besluit. Wel of niet verhuizen richting Den Helder, wel of nietdagelijks op en neer reizen dan welweekendreizen, andere baan zoeken.Kortom, beslissingen die men niet zomaar neemt, ook al doordat die weldoordacht moeten worden omdat ermeerdere betrokkenen (huisgenoten)zijn bij zo’n besluit. Voor de medewerkers van de Rijkswerf en het SEWACObedrijf spelen deze aspecten niet. Hunprivé-omstandigheden wijzigen zichniet als gevolg van deze fusie. De veranderingen blijven beperkt tot de werksfeer.

Korte tijdIn eerdere publikaties van de Alle Hens,interne mededelingen, maar ook in berichten in de Helderse Courant, is opglobale wijze aangegeven hoe het nieuwe marine-bedrijf eruit komt te zien enin welke (korte) tijdsperiode (uiterlijkgereed eerste kwartaal 2000) we dit willen realiseren. Het is mijn streven, deze

reorganisatie in een vrij korte tijd teimplementeren, omdat ik uit ervaringweet dat lang lopende reorganisatie-processen slecht zijn voor de mens in deorganisatie en dus ook slecht voor deorganisatie. Langlopende reorganisatie-processen hebben tot gevolg dat de onzekerheid de organisatie binnen sluipt.Noodzakelijke beslissingen worden nietgenomen of kunnen niet worden genomen, kortom geen wenselijke situatie.Daartegenover staat dat de RW ruimteen tijd moet krijgen haar project-produktiebeheersing in te vullen, de uitgevoerde reorganisaties bij het SEWACO-bedrijf en MEOB de kans moetenkrijgen zich te stabiliseren (populair gezegd: even rust in de tent), alvorens overte gaan tot de volgende stap. Reorganisaties die enerzijds gerespecteerd moeten worden, maar anderzijds weer zodanig bijgestuurd zullen moeten wordenzodat het blijft, dan wel gaat passen inhet nieuwe marinebedrjf. Daar tussendoor lopen nog andere projecten, zoalshet project VEB en handelsartikelen.Het zal een bijzondere inspanning vanons vragen dit alles in balans te houden.(Redactie: VEB = Verbeterd Economisch Beheer. Dit is vooral actueel bijde Rijksweif en het SEWACO-bedrijfHet project handelsartikelen is marine-breed en wordt volgendjaar actueel. Indit project is bij voorbeeld aan de ordedat goederen direct aan de gebruikerkunnen worden geleverd.)

Korte termijnOp korte termijn zijn we met de volgende zaken bezig:

a.Opstellen van plannen voor nieuweinfra. Voor een klein gedeelte te realiseren in 1997/1998, voor het grootste gedeelte in 1999/2000.b.Opstellen van organisatieplannen omreeds per 1januari 1998 een gecentraliseerde personeelsdienst te hebben.c.Opstellen van organisatieplannen omreeds in 1998 bepaalde afdelingen vanMEOB te verplaatsen naar Den Helder.

Thans liggen bij de verschillendedienstcommissies en Onderling Overleg Organen (000 = DC voor militairen) het voorstel om op korte termijn dedrie bedrijven bestuurlijk samen te voe

Commandeur H.A. Marsman, vol bewonderingover de pressepapier die bij het afscheid van het

ETMAG cadeau werd gedaan.

gen tot een bedrijf, met een algemeendirecteur. Dit is een bestuurlijke tussen-stap die geen gevolgen zal hebben voorde bedrijfsvoering bij de drie bedrijven.Wel zal daardoor de afstemming tussende drie bedrijven en de voorbereiding opde nieuwe situatie, aanmerkelijk vergemakkelijkt worden. Tevens is door mijeen voorstel voorgelegd om de medezeggenschap zodanig te organiserenbinnen deze samenvoeging, dat maximale betrokkenheid (tussen lijn en medezeggenschap) gegarandeerd is. Opeen later moment kom ik hier uitgebreider op terug.+

S-4

6 maart 1997 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiek 02 1997

D baarheid kent geen grenzenDoor: Wil van Elk

Op 4 februari verscheen Victorvan Denzen in de koffiekamer vanhet ETMAG met een taart in zijnhanden. Hij had wat goed te maken bij de medewerkers van hetvroegere ETMAG.

“Wordt het huwelijk tussen het ETMAG en het MEOB al tijdens de verloving verbroken?”, vroegen sommigemedewerkers van het ETMAG zich begin januari af. In het ETMAG werdvooraf aan de Kerstmaaltijd een borrelgedronken. Het ETMAG-personeelheeft veel werk verzet bij het opbouwenen afbreken van de decors.

Personeel van het MEOB, dat heeft geholpen met de Kerstmaaltijd, kreeg alsdank een fles drank. Het personeel van

ETMAG werd over het hoofd gezien.“Dat kan ook anders”, zei Bart vanDam, “mijn dochter was in de West enzei aan boord van de Hr. Ms. TjerkHiddes, waar ze met haar gezin even tegast was, dat haar vader Bart bij hetETMAG werkt. Spontaan werd er eenfoto gemaakt met ‘Bart bedankt’. Dankan je zien dat onze extra inzet door henwerd gewaardeerd.”

FoutjeVictor van Denzen zei bij het uitdelenvan de taart: “Alles wat er fout kon gaan,

ging er fout. Ik beloofde een kerststol,werden er te weinig geleverd. En toen iklangs wilde komen om het alsnog rechtte trekken, werd ik ziek. Maar bij dezehoop ik het toch weer goed te maken,want jullie hulp werd zeer gewaardeerd!” Bart van Dam, zoals gewoonlijkeen prima gastheer, sneed met een vervaarlijk mes de taart aan. “Hij smaaktuit de kunst”, zei Maarten Ammeraal.En zo was het ook.+

-——--

“Een goedmakertje.”

n:~..

).• t~t.tI~

“Bart bedankt.” Opvarenden Hr. Ms. TjerkHiddes in de West waarderen extra inzet

ETMAG-medewerkers.

NetnieuwsDe personeelsvereniging van het MEOB zit niet stil en heeft de eersteschreden op het Internet gezet. Het Computerhobbyclub Netnieuws, deelektronische versie van het Computerhobbyclub Nieuwsblad, is tevinden op het Internet bij de Digitale Stad Leiden:http:llwww.dsl.n1I~-chcpvmbo.

De club wil hiermee - en met demonstraties tijdens de computeravonden - de ledenbekend maken met het fenomeen Internet.

BewonersIedereen kan bewoner worden van de Digitale Stad Leiden. De mensen achter dezeInternetprovider hebben het prima voor elkaar. Profit en non-profit organisatiesmoeten betalen voor de diensten, met de opbrengst kunnen particulieren gratis ophet net. De Internetfaciliteiten zijn echter beperkt, omdat via DSL niet van allediensten gebruik kan worden gemaakt. Wel krijgt men een eigen E-mailadres enkan overal vandaan post worden ontvangen en verzonden naar iedereen. DSL istelefonisch bereikbaar op 071-5 146423 en op het Internet: http://www.dsl.nl.

MEOBTIEK maart 1997 7

Page 8: MEOBtiek 02 1997

ETMAG: Acta est fabulaDoor: Wil van Elk

“Acta est fabula”, zei keizerAugustus met zijn laatste woorden. Ofwel: “Uit is het stuk.” Ditgeldt ook voor het ETMAG datper 1 februari opging in deMEOB-organisatie.

De medewerkers van het ETMAG werden op 30 Januari welkom geheten bijhet MEOB. “Morgen is mijn laatste dagals Hoofd Marine Magazijns Dienst(HMMD)”, zei kolonel J.N.J. Faassen,dan vindt de laatste overdracht plaats inDen Helder. En met de overdracht vanhet Munitiemagazijn en Arsenaal naarhet SEWACO-bedrjf, hield het MMDop met bestaan.

“Die krijg je niet meer terug”, zei dedirecteur van het MEOB, ir. P.R.Hogendoorn, toen hij het smoelenbordkreeg overhandigd. Dit bord hing altijdbij hoofd ETMAG, 1. Wessel, in zijnkantoor. Als in een stamboom stondendaar al de ETMAG-medewerkers op,met hun pasfoto. De laatste tijd zijn heter wel minder geworden: van 53 naar35. Kolonel Faassen: “Van die 35 blijven er 26 bij het MEOB, want het opslag- en distributiecentrum blijft bestaan. Zes medewerkers zijn elders

.;~.;~ ~

~

~11.

pier, van echt Swarovski kristal, met opde onderkant het MMD-logo.

Samen met de genodigden: CommandeurMarsman, de personeelsconsulente mevrouw S. Kerkhoven-Huits, D. Bok staffunctionaris van het Arsenaal en vier leden van de dienstcommissie van de

* MMD, werd van een afsluitende receptie genoten. +

Pressepapier, van echt Swarovski kristal.

geplaatst, twee naar het SEWACO-bedrjf en een naar de Mariniers. Er warenveel vacatures die met uitzendkrachten,maar vooral met veel veerkracht en extra inspanning is opgevangen.”

“Die krijg je niet meer terug”, zei de directeurvan het MEOB, Ir. P.R. Hogendoorn. toen hij

het .ç,noelenbord kreeg overhandigd.

Welkom“Welkom hier”, zei DMEOB, “dat iseigenlijk overdreven. We delen eenkantine en personeelsvereniging. Maarook voerden we samen actie.” Met hetuitdelen van de plaatsingsbrieven aande vaste medewerkers, besloot hij deoverdracht. Daarbij kregen ze als aandenken een bijzonder mooie pressepa

Morgen is mijn laatste dag als Hoofd MarineMagazijns Dienst (HMMD)”, zei kolonel

J.N.J. Faassen,

‘Iv

J. Wessel, van hoofd ETMAG naar MEOB’er, een hele overgang.

8 maart 1997 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiek 02 1997

Personeelszaken, zaken voor het personeelDe afdeling Personeelszaken iseen bron van informatie. Personeelsconsulent Loek van Winsentreedt op als spreekbuis.

SpaarloonregelingHet maximale spaarbedrag van despaarloonregeling over 1997 bedraagtf l638,00(wasf 1615,00). Deze spaar-vorm heeft als voordeel dat het gespaarde bedrag niet wordt belast. Dit salaris-deel wordt netto uitgekeerd. Wilt u ookgebruik maken van de spaarloonregeling, dan kunt u hiertoe een formulierhalen bij PZ. Dit geldt echter niet vooruitzendkrachten, omdat zij worden betaald door het uitzendbureau.

Flexibel pensioenOp 1 april 1997 gaat de FPU-regelingvan het ABP in. Voor 1 april 1997 behoren alle deelnemers van het ABP nadere informatie te krijgen over de individuele keuzemogelijkheden, inclusiefeen overzicht van de financiële gevolgen daarvan. Eenfolder over het FPU iste verkrijgen bij PZ.

ZiekmeldingBij ziekte bent u verplicht dit zo spoedigmogelijk te melden bij uw chef. In iedergeval binnen 1,5 uur nadat de werkzaamheden hadden moeten aanvangen.Bij voortdurende ziekte moet u de daarop volgende vijf werkdagen (was tweewerkdagen), bereikbaar zijn op het opgegeven adres tussen 09.00 uur en 17.00uur. Daarna moet u op werkdagen tussen 09.00 uur en 10.00 uur op het opgegeven adres bereikbaar zijn.

U bent verplicht het werk te hervattenzodra u hiertoe in staat bent, dan welzodra u daartoe opdracht krijgt van debedrijfsarts. Tegen de opdracht van debedrijfsarts kan op grond van artikel 57van het BARD bezwaar worden aangetekend.

Bij werkhervatting moet u dit zo spoedig mogelijk melden bij PZ, ook bijgedeeltelijke arbeidsgeschiktheid.

Korting op het verlof bij ziekteVanaf 1januari1997 is de regeling betreffende het korten van verlof, gelijk-getrokken met die voor militairen.Artikel 32.10 in het Burgelijk ambtena

renreglement defensie (BARD) zegt, datals gevolg van ziekte pas na 52 wekengekort gaat worden op het verlof, ditwas 26 weken. Dus, bent u twaalf maanden ziek, dan is er nog geen dag verlofafgeschreven. Bent u dertien maandenziek, dan worden er naar evenredigheidverlofdagen afgeschreven, meestaltwee. Nog een maand ziek weer twee,enzovoort.

Buiten dit alles om, is er echter in artikel33.8 van het BARD gesteld dat maximaal tachtig uren verlof mogen wordenovergeboekt naar het volgende kalenderjaar. Dus is het met name uw belangom uw verlof gewoon jaarlijks op tenemen.

De ADV overigens, mag u nooit meenemen naar een volgend kalenderjaar enwordt hij ziekte al na de eerste maandgekort.

Bezwaar en beroepOnder het maken van bezwaar wordtvolgens artikel 1:5 van de AWB verstaan: “het gebruikmaken van de ingevolge een wettelijk voorschrift bestaande bevoegdheid, wettelijke voorzieningtegen een besluit te vragen bij het bestuursorgaan dat het besluit genomenheeft”. Heeft bij voorbeeld DMEOB eenbesluit genomen waarmee u het nieteens bent, dan kunt u hem vragen ditbesluit te heroverwegen en te herzien.

Onder het.instellen van een beroep, verzoekt u om herziening van het besluit bijeen ander bestuursorgaan, dan diegenedie het besluit heeft genomen. U gaatdan bijvoorbeeld naar een rechter.

Als tegen een besluit bezwaar kan worden gemaakt of beroep kan worden ingesteld, wordt daarvan melding gemaakt bij de bekendmaking en bij demededeling van het besluit. Hierbijwordt vermeld door wie, binnen welketermijn en bij welk orgaan, bezwaar kanworden gemaakt of beroep kan wordeningesteld. (Artikel 3:45 van de Algemene wet bestuursrecht).

Het bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat ten minste:- de naam en het adres van de indiener;- dedagtekening;

- een omschrijving van het besluitwaartegen het bezwaar of beroep isgericht en

- de grond van het bezwaar of beroep.

Mandateren en delegerenMet ingang van 1997 is de derde tranche van de algemene wet bestuursrechtvan kracht geworden. Belangrijkste wijziging is dat DMEOB vanaf 1 januari1997 niet meer een gedelegeerde bevoegdheid heeft gekregen van het hogermanagement, maar een gemandateerdebevoegdheid. Het verschil is, dat iemand met een gedelegeerde bevoegdheid ook verantwoordelijk is voor zijnbesluiten, terwijl iemand met een gemandateerde bevoegdheid wel uit naamvan het bestuursorgaan besluiten magnemen, maar niet de verantwoordelijkheid heeft gekregen.

Dit is bij voorbeeld te zien aan de ondertekening van brieven. In sommige gevallen zal het hoger management of destaatssecretaris als verantwoordelijkeinstantie vermeld staan. Wel zal DMEOB in die gevallen namens hen de stukken ondertekenen.

Uit dienst tredenGaat u weg bij het MEOB, dan moet ernog een aantal zaken netjes worden geregeld. Lever uw verlofkaart in bij PZ.Deze wordt namelijk met uw dossierbewaard en als u bij de overheid blijft,met uw dossier opgestuurd naar uwnieuwe werkgever. Ook moet u uw toegangspas inleveren bij de MBK. En natuurlijk moeten bij de bibliotheek de biju uitstaande boeken en tijdschriftenworden ingeleverd..

MEOBTIEK maart 1997 9

Page 10: MEOBtiek 02 1997

USCO en een stukje ElfstedentochtDoor Ruud van Hal

Het ijs is geheel uit de slootjes,vaarten en plassen verdwenen. Inmiddels denk ik er al weer over omhet water weer op te gaan, maarnu om te zeilen. Met enig weemoeddenk ik terug aan de afgelopenwinterperiode waarin we hebbengenoten van de schaatssport. Inieder geval de leden van de USCO(USCIub Optiek), die met elkaarvele tochten hebben gereden.

Om 11.30 uur de poort uit en om 12.00uur op de schaats en gaan. VanOegstgeest naar Vlaardingen, een stukWestlandtocht schaatsen en in het donker weer terug naar Oegstgeest. Eenpaar keer de Molen- en Merentocht,naar de Kagerplassen en de Braassemmermeer. Met elkaar reuze gezellig ergens opsteken met een paar J~germeisters, (alleen als hij ijs- en ijskoud is), zoleerje je collega’s dan ook eens anderskennen.

Fijnste tochtDe fijnste tocht die we (Paul van Aperen,Peter van Dam, Theo Juffermans, JohnMooyman en ondergetekende) hebbengereden, was die van 8 januari, dewoensdag na de Elfstedentocht. Wehadden het plan opgevat om het noordelijkste (en zwaarste stuk) van de Elfstedentocht te gaan rijden, dus van Harlingen naar Dokkum en terug naarHarlingen. ‘s Morgens vroeg weg en omkwart over acht schaatsten we op hetVan Harinxmakanaal richting Dokkum.

SoppersHet was aardig weer, bewolkt en eenmatig tegenwindje met een temperatuurvan vijf graden onder nul. Al na tweekilometer had Theo een paar soppersomdat hij zonodig door een plas bij eenuitwatering moest rijden. Na een plas-pauze op een splitsing bleef John opeensachter, terugrijden dan maar, want samen uit, samen thuis. Gelukkig, na vijfminuten kwam hij er weer aan. Achterafwas hij niet zo erg gelukkig geweest methet sturen.Het stuk vaart was prima te schaatsen enwe genoten volop. Het was heerlijke stilen rustig, alleen het gekras van deschaatsen was hoorbaar. Omje heen een

schitterende natuur met een zeer fraailandschap, dat je anders alleen maar opkalenders ziet. Na ook diverse stukkente hebben “gekluund” (De matten die bij& Elfstedentocht waren gebruikt, lagennetjes opgerold bij de kluunplaatsen),kwamen we al vrij snel in Franeker aan,waar we in een schaatswedstrijd van deplaatselijke schooljeugd terecht kwamen. Peter werd luid toegejuichd toenhij een sprintje trok.

SlechtNa het plaatsje Berlikum draaiden wede Blikvaart op, nou die was behoorlijkslecht. Het ijs stond gewoon iets omhoog met daartussen een grote scheurover bijna de volle lengte. Dat hier devalpartijen kwamen was niet verwonderlijk en ondergetekende kan daar zeker over meepraten. Ik heb dagen meteen beurse paarse bil gelopen. In gedachten kreeg je bewondering voor dieschaatsers die daar in het pikkedonkertijdens de Elfstedentocht hebben geschaatst. Na 36 kilometer stond daarineens, als een oase in de woestijn, eenKoek & Zoopie waar een rust met koffieof chocolademelk bijzonder welkomwas. Na Stiens kwam de Finkumervaarten een lekker stuk schaatsen naar hetberoemde plaatsje Bartlehiem. Nou japlaatsje, twee boerderij-en en een bruggetje.

GezelligHet was op die beruchte kruising gezellig druk en onder het beroemde bruggetje hebben we geposeerd om het nageslacht te bewijzen dat we er ooit zijngeweest. Na de foto-sessie snel op wegnaar het einddoel Dokkum. Nog twaalfkilometer, maar inmiddels een stevigetegenwind en ons treintje groeide aan,want andere schaatsers wilden in onzeslipstream mee naar Dokkum. Maargoed, de rug gebold, het verstand op nulen de blik op oneindig en schaatsen.Opeens verscheen de molen van Dokkum in het vizier, doch eerst kruipen opellebogen en knieën onder de verkeersbrug van vier banen breed. (Tijdens deElfstedentocht stond deze brug gewoonopen).

Niet zo strafIn het “Raethuis” van Dokkum wildenwe eerst een paar J~germeisters drinkenals beloning, maar dat bleken ze nou netniet te hebben ze hadden alleen maarSonnema Berenburg. Ietsje flauwermaar niet zo straf als Jëgermeister, volgens kenner Theo. Al met al werd dedorst goed gelest. Na een overheerljkeiergerecht en koffie toe, werd het tijdom de terugtocht te aanvaarden, waarbijde weergoden ons wonderbaarlijk goedgezind waren. Een matig zonnetjekwam door en natuurlijk hadden we nude wind in de rug en na een tijgersluip

t,

van koeveringe bv ji~~ -

tel. 058-2887265 ~ - ~

Voor al uw dakmaterialen~ ;d ~ £RW(~ç/ . ~ ‘.BJj,tg~

De deelnememers aan de tocht Harlingen-Dokkum-Harlingen bij de beroemde brug van Bartiehiem.

10 maart 1997 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiek 02 1997

gang onder de brug gingen we als derook weer naar Bartlehiem.

Grote klappen en gauw thuis was hetmotto. Onderweg nog even een paaraktie-foto’s genomen omdat Paul laterzo zijn schaats-stijl kon evalueren. NaBartlehiem was het erg druk en weer opde Blikvaart aangekomen was het goeduitkijken omdat er een schaatstochtvoor de schooljeugd was uitgezet, onzekant op.

VermoeidheidNa een paar valpartijen door de vermoeidheid, bereikten we ongeveer omhalf vijf weer Harlingen, waar we zeervoldaan de schaatsen uitdeden. Voordatwe naar huis gingen hebben we in eenkroegje nog gezellig wat gedronken.Het was een geweldige, niet te missenschaatsdag geweest, geen barre tocht,maar een tocht om later met plezier aanterug te denken. En nu proberen lid teworden van de Friese vereniging De

E~fsteden om ook ooit eens de tocht dertochten te mogen schaatsen.Een utopie?

Totale schaatstijd over de 120 km metrusten en foto’s maken was precies 6,5uur. Deze afstand is vergelijkbaar methet stuk van Leeuwaarden naar Harlingen van de echte Elfstedentocht.+

Hoofd van de ondersteunende unitInterne dienstA.M. Riedel

Verre groe nvan eenvroegere collegaVan Frans Everstijn ontvingen wehet volgende bericht van de gebroeders Chris en Jeroen Droogh.Chris Droogh werkte in de jarenzeventig in gebouw H, de toenmalige Sonarwerkplaats.

a/b Sv Zephyros III Le Marin Martinique - dec 1996

Beste Frans, zoals je ziet zitten we weeraan de andere kant van de Atlantic, deboot begint de weg te kennen. We hebben een leuke tijd in Europa gehad, Portugal - voorjaar Spanje - Gibraltar - zomer Portugal - Madeira - Canarias inseptember/oktober en 6 november uitMogan (Gran Canaria) vertrokken naarMartinique, heel goede wind gehad(2800 mijl in 22 dagen) en goed weer.Van hieruit gaan we weer noordwaarts,Guadaloupe - St. Maarten - Virging Is-lands Bahamas en dan van de zomer(voor de huricanes komen) weer naar deStates waar we een tijdje blijven. Lekker de ruimte daar!

Ik begrijp dat het MEOB nu helemaalop sterven na dood is, triest hoor! Vorige Kerst schreef je dat je nog part-timewerkte, is dat nog zo of ben je nu echtVutter geworden? Wat gaat de tijd snelhè? Heel veel goede wensen voor jullieallemaal.

P.S. Doe de groeten aan de oude club,zie je ze nog? Willem Mol, Th. deHaan, Beurze, heel veel groeten,Chris en Jeroen.

o -medewerkersdagDe jaarlijkse uitgaansdag voor oud-medewerkers en hun partners isopdonderdag 15 mei. Zij krijgen in de loop van de maand maart eenuitnodiging met daarbij een aanmeldingsformulier toegestuurd.

Vorig jaar ging de reis naar de Keukenhof, de nationale bloementuin van ons land.Dit jaar gaan de oud-medewerkers, al dan niet met hun partners, per luxe bus naarDiergaarde Blijdorp. Niet linea recta, maar via het mooie Zuid-Hollandse polderlandschap, langs de molens van Kinderdijk naar een uitgelezen gelegenheid om telunchen. Verzadigd en verkwikt kunnen dan de inwoners van Blijdorp Zoo wordenbezichtigd.De kantinecommissie én de overige organisatoren hopen op een massaledeelname aan dit altijd weer gezellige festijn!

Vorig jaar ging de reis naar de Keukenhof~ de nationale bloeinentuin van ons land.

MEOBTIEK maart 1997 11

Page 12: MEOBtiek 02 1997

Teamwork blijft steken bij nummer zestigOp 10 maart werden met eenetentje en een cadeaubon de redactieleden van het interneMEOB blad Teamwork bedanktvoor hun inzet: Teamwork is nietmeer.

Het blad Teamwork werd opgezet metals doel de argumenten en besluiten vande directie van het MEOB helder overte brengen aan het personeel. Om decommunicatie te verbeteren dus, maardan wel twee kanten op. De directiemoest ook aan de weet komen hoe menop de werkvloer dacht.

VerwachtingenAan de verwachtingen werd niet voldaan, hoewel de redactie altijd heeftgetracht om kritisch en met een flinkedosis humor deze doelstelling te bereiken. Natasja la Lau, Wim Speekman,Victor van Denzen, Frans de Kleijn,Kees Duistermaat en Aad Krammervormden de laatste redactie, een redactie die vele wisselingen kende.

Het ‘laatste’ team: Victor van Denzen, Wim Speekman, Natasja la Lau en Frans de Kleijn.Kees Duistermaat en Aad Krammer ontbreken op de foto.

Rond april 1994 verscheen het eerstenummer en met nummer zestig is na driejaar, Teamwork beëindigd.+

Defensie op InternetDoor: Wil van Elk

Het ministerie van defensie beschikt sinds begin oktober 1996over haar eigen Internet-adres:http:llwww.mindef.nJ. DirectieVoorlichting geeft hier algemeneinformatie over de centrale Organisatie en de drie krijgsmacht onderdelen: marine, luchtmacht enlandmacht.

In navolging van zes andere ministeriesging defensie vorig jaar enthousiast hetnet op. Uit de reakties die defensie binnenkrijgt, wordt dit initiatief door hetpubliek gewaardeerd. Er wordt dan ookheel wat aangeboden: Technische informatie over vliegtuigen, schepen, wapensystemen en vervoermiddelen, maarook informatie over vredesmissies.Zelfs persberichten en brieven aan deKamer worden gepubliceerd.

MaterieelOnder het kopje Materieelprojecten ishet Materieelprojectenoverzicht 1997

als downloadable bestand gevoegd. Hetbetreft een 57 pagina’s tellend overzichtvan projecten met een financiële omvang groter dan 25 miljoen gulden.

UitvoerigHoewel alles heel uitvoerig is gepubliceerd, is onder de rubriek marine nietsterug te vinden van de marine-onderhoudsbedrjven. Een E-mail naar Voorlichting wordt beantwoord met: “Defensie Voorlichting biedt namens hetministerie een (beperkte) hoeveelheidalgemene informatie aan. Maar specifieke informatie, zoals over de onderhoudsbedrijven van de marine, zal doorhet eigen krijgsmachtdeel aangebodenmoeten worden. Er wordt inmiddels aangewerkt.”

Aangezien er nogal wat is gebeurd delaatste tijd: reorganisaties in Den Helderen Oegstgeest, herstructurering bevoorrading en de toekomstige samenvoeging van alle marine-onderhoudsbedrijven, kunnen we nogal wat informatieverwachten. Brieven in het Kamercir

cuit zijn er waarschijnlijk genoeg geweest en het gaat de kosten van 25 miljoen gulden ook ruim te boven.

MEOBBij het MEOB zijn inmiddels enkeleinternetaansluitingen in gebruik. De bibliotheek blijft hierin achterlopen, terwijl dat juist de plaats is waar een aansluiting zou moeten zijn. Want daar haalje de informatie vandaan, dus ook opInternet.•

1.

12 maart 1997 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiek 02 1997

Nieuwe Relationele Database voor KalibratiecentrumDoor: Wil van Elk

Het Kalibratiecentrum heeft op24 februari onder de naamKAL2000 een nieuwe database ingebruik genomen. Het oude systeem dateerde van 1977 en wasnodig aan vervanging toe.

“In 1991 zou de HP1000 computer vanhet Kalibratiecentrum uit support gaan.Later besloot HP dit toch door te latenlopen tot na 2000. In 1994 werd eennieuwe HP1000 computer gekocht. HetKalibratiecentrum werkt los van hetBBS-systeem van het MEOB. Tochmoesten steeds meer gegevens wordenaangeleverd aan het BBS. De oude file-structuur was lastig te onderhouden enna een test met de Optische databaseKL, werd besloten een nieuwe databaseop te zetten van de firma Oracle. Hetvoordeel van een relationele database isdat de informatie nog maar op een plekstaat in de computer. Allemaal kleinebestanden die in een logische structuurmet elkaar zijn verbonden”, aldus deheer A. Berbee, hoofd Meetapparatuur,tijdens een lezing voor het personeelvan het Kalibratiecentrum.

OpleidingenSander Meyer van Oracle, Peter Visseren Perry van Akkeren van het Kalibratiecentrum, hebben maanden gewerkt

aan de nieuwe relationele database.Daarvoor hebben Peter en Perry diverseopleidingen gevolgd bij Oracle.De toekomstige gebruikers kregen al ineen vroeg stadium de gelegenheid om ineen prototype met schermen te kunnenwerken. “Een test of het concept goedis”, aldus de heer Berbee.

alles mis. Door de losse structuur vanhet oude systeem, konden veel gegevens niet mee worden genomen naar denieuwe, veel strengere Database. Naeen week intensief bijsturen waren veelaanloopproblemen opgelost, maar voorde meeste gebruikers van het Kalibratiecentrum zal het nog wel even durenvoor ze er echt aan gewend zijn. Endaarna zal er nog maar weinig gezegdhoeven worden: “Dat kunnen we nietvinden.”+

— ——

~1

Perry van Akkeren en Peter Visser: maanden gewerkt aan de nieuwe database en diverse opleidingen gevolgd bij Oracle.

‘usni

Sander Meyer van Oracle.

• . —,. •

Op 24 februari werd het oude systeemafgesloten en ging het nieuweKAL2000 van start. Hierbij ging er van

-. j~t• ~. . . . — ~‘~nc,,v- —~

••• . - ,,1t,z.

-9: 11210fl‘ •fl~

0 •

S’

j.

MEOBTIEK maart 1997 13

Page 14: MEOBtiek 02 1997

Kwaliteitszorg begint bij je zelfDoor: Wil van Elk

Een gyrokompas moet altijd metspeciaal vervoer worden getransporteerd want hij kan niet tegenschokken. Dure reparaties doortransportschade is anders het gevolg.

In een hoekje van een pallet staat, meteen plukje bubbeltjesplastic er omheen,een MK23 gyrokompas tussen de dozenmet andere gevoelige apparatuur. Tenminste, als je de etiketten mag geloven.Zo mag een gyrokompas absoluut nietworden vervoerd.

“Het kompas moet op eenspeciale voet worden geplaatst.”

MeetwagenSinds jaar en dag worden kompassenmet speciaal transport vervoerd. Demeetwagen van het Kalibratiecentrumis speciaal aangekocht om dergelijk gevoelige instrumenten te vervoeren. “Bijde minste schokken kunnen de gevoelige lagers al worden beschadigd”, weetde kwaliteitsmedewerker van de Produkt Unit Elektronica te melden, “dechef van de sectie Kompassen heeft mijbenaderd omdat dit nu al vijf jaar zoloopt.”

Speciale voet“Wij moeten ze op een speciale voetplaatsen en met de meetwagen halen en

brengen. Ze mogen nog niet eens meteen vorkheftruck worden verplaatst”,aldus de chef van Expeditie. “We brengen ze soms naar Vlissingen. Daar worden ze opgeslagen in een magazijn. Endan?, dan worden ze met een vorkheftruck over het terrein en over rails vervoerd. Dan komt hij kapot aan en moethij weer terug naar het MEOB.” “Ja, endan moet hij weer uit elkaar wordengehaald. Dat kost veel moeite en veeltijd, je kan niet zomaar een stukje vervangen”, moppert de technicus van desectie Kompassen.+

4.

~

Hans Slot (MTEC) zag Abraham op 4 maart.

t-

~s—

~ .-.,

‘.•~~‘—•~~~

~ ::k.~ .

Zo mag het dus niet.

MRAIII ~

-—~ 10L~i~ 4 11

• . 12- l~- 6 13

• •-—L~- 7142

14 maart 1997 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiek 02 1997

Gehoord tijdens het schaatsenDoor: Ruud van Hal (alias Ids Ritsma)

Meob-er, (M)

Goedei mefrou, ik hjit fan Jan-Jaap, ikkom vaon ‘t MEOB ut Oâgstgâêst ut Sut ______

Hollân. Kinne jo net wat stadiger ride mefrou?

Friezin, (F)

Naie!

M) Moatst hjir klune?

F) Naie!-a - -

M) Hawwe jo eat dat helpt tsin blieren, ‘D~-.befriezings, ûntstekings, snywûnen en ~-branwunen?

F) Naie!

M) Hawwe wyfoarde wyn?

F) Naie!

M) Ik leau dat ik Fryskferstean. Mefrou, ik sil de Alvestêdentocht ride. Ljouwer, ______

Snits, Drylts, Sleat~, Starum, Hynijippen, Warkum, Boalsaert Harns, Frentsjer,Bartiehiem, Dokkum, Bartlehiem en noar Ljouwer.

F) In bytjse mear nei rjochts Jan-Jaop, in “KOEK & ZOOPIE” r TM) Goemoarn, mei ik twei Bearenburchjes?

F) Smûk net?

M) Skinke jo my noch mar ns yn. Mei ik in pilske meinimme?

F) Jan-Jaop, jo meie tsjin my ek wol Hollânsk prate Wêromlaitsje jo sa lûd?

De Flop is een rubriekUT door een MEOB-er ge

schreven. Iemand krijgteen diskette: De Flop, enzet daarop zijn of haarverhaal. Deze rubriek is

Opmerking: De vertaling van dit gesprek elders in deze MEOBtiek. niet bedoeld om eens lek

ker tekeer te gaan, hetmoet netjes blijven enleuk.

Ik geef De Flop door aan Ruud Schippers. Aan het eind van het ver

haal wordt De Flopdoorgegeven aan een collega.

MEOBTIEK maart 1997 15

Page 16: MEOBtiek 02 1997

r

~ ‘~~:

/

~v

,~

In Memoriam Wolter de VosOngeveer twee en een half jaar geleden voelde Wolter zich naterugkeer van vakantie niet echt lekker. Hij voelde zich moe en hader niet zoveel zin in. Dat was niet de Wolter die wij binnen bureauLogistiek gewend waren. De kantoorbaan was voor hem, na hetbuitenleven bij de metingen op het Haringvliet, wel even aanpassen.Hij accepteerde dit met moeite, maar gaf zich echter geheel voorzijn nieuwe taak en toonde zich een goede collega. Prettig in deomgang en vol van verhalen over zijn vroegere werkzaamheden ennatuurlijk over thuis, het gezin en zijn vogels. Die hobby, vogels enhet maken van vogelkooien zou na zijn VUT zeker zijn tijd kunnenvullen.

Plannen en ideeën hiervoor waren al gemaakt.

Helaas heeft Wolter dit niet mee mogen maken.

Na onderzoeken bleek dat Wolter getroffen was door een ernstigeziekte. Vanaf toen begon een tijd van ups en downs en hoewel hijer de moed inhield, vooral naar buiten, was toch wel duidelijk dat ereen langzame afbraak begonnen was.

Hij wilde graag contact houden met (oud-)collega’s en kwam regelmatig even langs op het bedrijf. Ook stelde hij het zeer op prijs datcollega’s en vrienden bij hem thuis of in het ziekenhuis langskwamen.

Het overlijden van Wolter was een schok voor vrienden en collega’s.Dat valt echter in het niet bij het verdriet dat dit overlijden is voor zijnvrouw, kinderen en niet te vergeten zijn moeder. Nu nog geschokten verdoofd zullen zij verder moeten met hun verdriet en het gemisvan man, vader en zoon.

Wij willen de familie hierbij alle sterkte toewensen.

R. Weltak

16 maart 1997 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiek 02 1997

Een fietstocht met een missieDoor: Wil van Elk

“Alles is voor Theo”, werd er gezongen in De Roode Leeuw. Daarwerd afscheid genomen van viermedewerkers van Ontwerp enRealisatie: Jan Hoegee, Joost Burger, Stanley Timal en Theo vander Poel. De meeste pakjes warenvoor Theo, vandaar het ‘alles isvoor Theo’. Vrijwel alle pakjeshadden te maken met fietsen. Achteraf bleek ook waarom.

Theo is samen met zijn vrouw Joke van13 december tot 19 januari in Afrikageweest. Zij fietsten in Uganda van Entebe naar Butiru. Wat hadden zij te zoeken ten noorden van het Victoria meer?“Een oom van Joke heeft dertig jaar langin Uganda gewerkt, ook een achterneefis daar werkzaam als missionaris. Wezijn er in 1990 ook al eens geweest”,vertelde Theo.

FietstochtenTheo: “We hebben tien jaar lang fiets-tochten georganiseerd in Noordwijk:“fietsen voor Budiru. Na afloop gingenwe dan met de collectebus rond, de opbrengst was voor Budiru in Afrika. Ergingen containers vol met dekens naardie neef, bestemd voor allerlei projectenrond de missie. Wij hebben daar noggeslapen onder zo’n deken!”

~!! ;‘I

7 ~ ~,— ‘-.

1 -

.~ /4 ~

De fietstocht van Joke en Theo ging minof meer van de ene missiepost naar deandere. Soms werd er overnacht in een‘gast-house’. Theo: “Naast oom Patervan de Salm en neef Henk Vergeer,ontmoetten wij Pater van Leeuwen uitHazerswoude.. In vijf dagen tijd fietstenwe ondanks de warmte toch nog zo’n350 kilometer. Onderweg maakten wenog een besnijdenis mee. Tussen de zestien en twintig jaar worden de jongensbesneden en worden ze man. Dat is eengroot feest. Achteraf werd ons gevraagd

of we naar het gezicht hadden gekekenof naar...”

Oud en Nieuw“Oud en Nieuw vierden we met Motok,dat is een bonenbrei met kip en rijst. Nanieuwjaar zijn we gaan lopen in de bergen bij Mbale. We hadden een gids eneen drager gehuurd. De drager droegzelfs de rugzak op zijn hoofd. Onderweg naar de Wagagai-piek op 4.321meter hoogte~ zagen we bamboe vanwel tien meter hoog. We zijn ook naarde krater Mount Elgon geweest. Hetwas best koud ‘s nachts, soms haddenwe zelfs last van ijs. Tijdens een regen-bui gingen we schuilen in een rokerigehut.”

Op de vele foto’s die Theo heeft is goedte zien dat het een mooi land is met eenuitgestrekte natuur. Heel anders dan inNederland. Je komt daar dingen tegendie je in Nederland niet ziet. Theo: “Opeen onverharde weg, de laatste vijftienkilometer fietsen naar de missie van Butiru, kwamen we een lange rij fietserstegen die gigantische trossen met bananen op hun fiets vervoerden.”+

Joke en Theo hebben de top bereikt.

~II1I

131,

13

.~ ‘-.1~,~. ~

-.

Een hartelijke ontmoeting in Afrika.

1v,

7

. -

~

MEOBTIEK maart 1997 17

Page 18: MEOBtiek 02 1997

Multi Function Terminal, simulator gesimuleerd

Mijlpaal bij M-fregattenti’ainerDoor. Wil van Elk

Het begon allemaal met het softwarematig simuleren van een simulator: de Multi Function Terminal (MFT). Voor dein aanbouwzijnde M-fregattentrainer worden zes MFT’s gebouwd. Het prototype werd op 7 februari getest,een mijlpaal in het bouwtrajectvan de trainer.

Een Multi Function Terminal is nieteens zo’n groot apparaat. In het verbindingsplan van een M-fregat is het echtervan groot belang. Je kan er namelijkallerlei verbindingen mee kiezen. Hetlijkt wel een beetje op een telefooncentrale. Er zijn er vijf ingebouwd in detechnischecentrale van een M-fregat,dus ook in de trainer. Bij de trainer is dezesde bestemd voor de instructeur.

1•.

VerschilAan de buitenkant is er geen verschil tezien tussen de MFT aan boord en denagebouwde versie. “Achter het frontzit een wereld van verschil”, zei BertDondertman van Hightech Automationuit Bilthoven. Hij is samen met nog vijfcollega’s ingehuurd door het MEOBvoor het project. Bert: “Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van embedded software voor simulatoren. Ons bedrijf heeft honderdvijftig technischeprogrammeurs in dienst die door bedrijven kunnen worden ingehuurd. Bij hetMEOB werken er nu zes. Er komen daarnog twee bij om het vertrek van enkeleO&R medewerkers op te vangen.” Eennadeel van dergelijke krachten is dat zede opgedane kennis meenemen als ze nahet project het MEOB weer verlaten.

NabouwenNabouwen van een ontwerp en omzetten in software, is moeilijker dan eennieuwe bouwen. Adjudant GerardSoetens, de man van de praktijk, gingregelmatig aan boord kijken hoe hetdaar werkt. “Soms had hij een lijst metdertig vragen bij zich”, wist Adri vanDuyvenvoorde te vertellen, “aan boordwordt gewerkt met een glasvezelnet. Enieder schip heeft ook nog eens zijn eigenverbindingsplannen. We gebruiken deVan Amstel als voorbeeld.” Bert: “Inons ontwerp gaat het allemaal andersdan aan boord. Wij gebruiken goedkopere analoge technieken. Maar de trainee merkt daar uiteindelijk niets van.”

TestenAdri van Duyvenvoorde heeft de MFTontworpen. Joop Pieterse maakte detelefoon/audio Interface en BertDondertman schreef de software. Adri:“zelf zou je kleine fouten over het hoofdzien, daarom is het goed dat iemandanders je ontwerp test. Jaap Voorthuizen heeft het prototype uitvoerig getest.Bert en Gerard hebben nog één keer inDen Helder het prototype vergelekenmet de situatie aan boord. Nu kunnen desecties Elektrische en MechanischeTechnieken (ETEC en MTEC) aan deslag om er zes te gaan bouwen.”

~, ~‘

çi~3— ~

~—. ~ ~ ~

“•‘

Adn van Duyenvoorde en op de voorgrond Bert Dondertman . Adri: “Ik hoor nog wat rui.ç.”

In eigen huisIn eigen huis worden de printen voor demicro processor en de audio interfacegetekend met het CAE-systeem doorJoop Hermans. Bert: “Toen het frontpaneel werd geleverd, we hebben er heellang op moeten wachten, was het eenkwestie van samenvoegen. De werkinghadden we softwarematig al getest.Wilbert Bildebeek van Topstart had almet een simulator de MFT-simulatorgesimuleerd.”+

18 maart 1997 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiek 02 1997

Door: Victor van Denzen

Ariba, ariba, andalé, andalé!Nog even en dan zijn dit soort kreten te horen in het bedrijfsrestaurant. Want wat is er loos?

De medewerkers van de kantine hebbenhet plan opgevat om ons van 22 tim 24april kennis te laten maken met deMexicaanse keuken.

Gaucho’sZe veranderen de kantine dan in eenMexicaanse restaurant, waar gaucho’s uzullen bedienen. De wereldwinkel uitLeiden helpt bij het opzetten van eenkleine expositie met sieraden en gebruiksvoorwerpen uit Mexico en omgeving en u kunt er uiteraard genieten vanMexicaanse muziek.

Een veelheid aan Mexicaans smakendehapjes en liflafjes zijn aan de balie ver-

krijgbaar. Frans, de chef-kok, heeft zijnfantasie laten werken en een heel assortiment opgesteld in samenwerking metde beide Jannen en hun medewerkers.

Hete hapjesMaar niet alleen “hete hapjes”, ook eengevarieerd menu, dat geheel op deMexicaanse eetgewoonte is afgestemdis verkrijgbaar. Er kunnen tussen demiddag, in verband met de capaciteitvan de keuken, een beperkt aantal liefhebbers daarvan meesmullen. Een bekendmaking vertelt hoe u kunt reserveren, wat het menu én de kosten zijn.

0, ja de voertaal in de kantine blijftgewoon zoals u gewend bent, met misschien hier en daar een klein Mexicaansaccentje! Ariba, ariba!!

Eén ding mag duidelijk zijn, in week17 moet je géén verlof nemen!+

Soep kokenDoor: Jan Bakker

We waren “tijdelijk” voor driejaar ondergebracht in gebouwC, in afwachting van nieuwbouw.

Gebouw C had maar één raam en ééndeur. Dus werken met kunstlicht, driegrote kwikdamplampen en evenzoveel oliekachels. En dat van ‘s morgens acht uur tot ‘s middags vijf overvijf. De koffie moest worden gehaaldin de kantine in een metalen ketel.Nooit warme koffie!! Melk en suikerzat er al die tijd al in.

SoepWe besloten zelf soep te maken, hoewel dat niet was toegestaan. De deurmoest dus op slot en als er werd gebeld kwam er een dome over de spintusbrander, zodat de indringer niets tezien kreeg. Toen op een dag het hoofdbinnen kwam, rook het heerlijk en naenig gesnuffel tilde hij de dome op ende spiritusdamp ontstak met een doffedreun. De vermicelli vloog in hetrond. Einde soepperiode.•

Naam:Functie:

In dienst:Vorige werkgever:

Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:

Favoriete sport:Grootste wens:

Gerwin AalbersMatr. 1 ldv, bedrijfsrestaurant20-10-1996Marinekazerne AmsterdamStappen. Uitgaan, disco’s enzoStiekeme, achterdochtige mensenOliehollen en Indisch etenFitness, hody building en reddingzwemmenGezonde en gelukkige toekomst (na de marine),“in november 1997 verlaat ik de dienst.”

Ariba, ariba, andalé, andalé!~41~E~QI

~ ~i

Oldtimer

MEOBTIEK maart 1997 19

Page 20: MEOBtiek 02 1997

29januari 1997.Aan Dhr. J.H. v/d Mey, enz.

Betreft: Uitnodiging spreekuur

Geachte heer v/d Mey, Naar aanleidingvan uw ziekteverzuim sinds 1 januari1997 nodig ik u uit voor een spreekuurbezoek. Op woensdag 12 februari om15.40 uur wordt u verwacht op hetspreekuuradres Zuidersingel 12, Assen.Met vriendelijke groeten....

Niet ziekHenk van de Meij wist even niet hoe hijhet had. “Nou moe, ik moet helemaalnaar Assen en ik ben nog niet eensziek!”

“De RBB, sinds 1januari1997 de ArboManagement Groep, werkt met een Privacyreglement dat is goedgekeurd doord. Registratiekamer. Volgens eisen vande Archiefwet blijft een aantal gegevensin ons elektronische bestand. Alleen deNAW-gegevens zijn benaderbaar. Dooreen fout kon het dossier van Van derMeij worden benaderd en is er een anderpersoon aan toegevoegd met dezelfdegeboortedatum en bijna dezelfde naam.Daardoor was het mogelijk om een oproep te kunnen plaatsen. Door nalatig-

1~~

heid van de KM krijgen we nog steedsde ziekmeldingen van het MEOB viahet Interperssysteem. Deze meldingenwerden steeds vernietigd. Een nieuwemedewerker heeft per abuis de ziekmelding van ene Van der Mey ingevoerd inhet systeem. (De onze was niet ziek).Conclusie: door een unieke combinatievan twee menselijke fouten is de oproepverzonden. Deze fouten zijn uiteraardmeteen gecorrigeerd. Onze les is dat bijhet invoeren van gegevens nog zorgvuldiger moet worden gehandeld

Een telefoontje naar Assen leert ons datHenk daar inderdaad voorkomt in dedatabase. Ook Wil van Elk is moeiteloos terug te vinden. Hoe zit dat, AMG?

OvergedragenArbo Management Groep (AMG), eensamenwerking tussen RBB, NS en Philips, heeft de gegevens van de defensie-medewerkers overgedragen aan defensie, begin september 1995. Iedereenheeft toen een machtiging kunnen tekenen om hun dossier over te laten nemen.Van AMG kregen we het volgende antwoord:

/

~s. .

1~~

Henk Wortman, chauffeur bij Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie (DVVO), met pensioen.

Spreekuuroproep

1

1

Ruben Somai en Jan Bijker namen 27 januari afscheid van het bedrijf.

20 maart 1997 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiek 02 1997

06-11 verdwijnt waar 112 verschijnt.Door: Wim de Winter

06-11 Als elke seconde telt. 06-11 Sindsenkele jaren het landelijk alarmnummervoor noodsituaties, is met ingang van1 maart 1997 vervangen door 112.

De slogan 06-11 als elke seconde telt,was alleen voor Nederland. In de onsomringende landen was er een anderalarmnummer. Op Europees niveau isnu besloten dat er binnen Europa éénalarmnummer komt voor noodsituaties.Zodat, waar je ook bent binnen Europa,je niet hoeft te zoeken naar het daargeldende alarmnummer. Daardoor kande hulpverlening door politie, brandweer of ambulance, veel sneller in gangworden gezet.

Wat verandert er nu?Eigenlijk verandert er niets, behalve hetalarmnummer dan. Men belt 112 enkrijgt de centrale aan de lijn. Je verteltwaar en van welke dienst er hulp nodigis, dan word je doorverbonden met debetreffende meldkamer en van daaruitwordt de hulpverlening in gang gezet.

Als je via een mobiele telefoon of eenANWB praatpaal alarmeert, krijg jeverbinding met de landelijke centrale teDriebergen en van daaruit gaat alles zoals hierboven omschreven.

112 via een tekst(beeld)telefoonVoor een teksttelefoon is een procedurebedacht. Zodra men ziet dat er wordtopgenomen, tikt men herhaaldelijk hetwoord “DOOF’ in met kleine pauzes,

tot er reactie komt van de centralist. Dantikt men kort en bondig de boodschap inen de centrale regelt dan de alarmeringvan politie, brandweer en/of ambulance.

Invoering van 112Vanaf 1 maart 1997 is 112 van kracht,maar tot 1 september 1997 werkt 06-11ook nog. Na 1 september 1997 krijgtmen via een bandje te horen dat men 112moet bellen in plaats van 06-11.Op 1 maart 1998 werd 06-11 definitief buiten werking gesteld.

112 daar redje levens mee.

Ken je het alarmnummer om binnen hetbedrijf hulp van de BHV te krijgen?

2222 daar waarschuwje de BHVmee.+

Naam:Functie:

In dienst:Vorige werkgever:

Is gek op:Heeft hekel aan:

Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Jan Willem WerkmanAdviseur1 maart 1997Technicus bij televisiefacilitair bedrijf,de CinvideogroepAvontuurVervelingChineesZeilen en duikenAltijd wat te wensenover houden

Foto: Van links naar rechts, Jan WillemWerkman, Lars op den Brouw en Corine

Jagerman-Cuijpers.1

Naam:Functie:

In dienst.Vorige werkgever:

Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:

Favoriete sport:Grootste wens:

Lars op den BrouwAdviseur10maart 1997Geen, studentBier, eten, vakantie gaanMoeilijk doenIndischHonkbalGezond oud worden

Naam:Functie:

In dienst:Vorige werkgever:

Isgekop:Heeft hekel aan:

Favoriete eten:Favoriete sport:Grootste wens:

Corine Jagerman-CuijpersTechnisch adviseur, MEOB-Advies

1 maart 1997Signaal USFACaspar, Shakespeare en Jane AustenSlijmjurken en hielelikkersBoeuf StroganowZwemmen, schermenDe Staatsloterij Jackpot winnen en daarvaneen twintig meter luxe zeiljacht aanschaffen.

MEOBTIEK maart 1997 21

Page 22: MEOBtiek 02 1997

Afscheid van eenadministrateurDoor: Wil van Elk

1

“Je moet eens wat leuks in de MEOBtiek zetten”, zei Leo van der Klauw op27 februari. “Ik ga met pijn in de buikweg. Niet van de defensie-organisatie,maar van de ‘goede’ collega’s die jemoet achterlaten!” Van der Klauw is per1 maart vertrokken naar het DefensieInterservice Commando (DICO). HetDICO bestaat sinds 1 april 1996 en isnaast de krjgsmachtdelen geplaatst.Toverwoorden zijn: “Doelmatigheid,interservice en ondersteuning.”

“Pluk de dag”, zei Leo en met tweeduimen omhoog nam hij afscheid, meteen lachend gezicht (maar volgens mijhad hij een masker op).+

“Pluk de dag”,Leo van der Klauw

vertrokken naarhet DICO.

Overgang naar Den HelderDoor:A. Vink

Soms wordt mij de vraag gesteldwaarom de dienstcommissie eigenlijk meewerkt of meepraat aande overgang naar Den Helder. Jullie hebben een jaar gevochten omin Oegstgeest te blijven en nu gajemeepraten, is dan een vaak genoemd argument.

Binnen de dienstcommissie is duidelijkgesteld dat de verplaatsing een feit is.Dit wordt niet meer teruggedraaid. Doorniet mee te praten en mee te denken overde zeer ingrijpende operatie, zetten weons buitenspel en zal het traject alleenmaar sneller worden afgewerkt. Erwordt immers geen overleg met uwdienstcommissie gevoerd en dit is vaaktijdrovend. Geen overleg voeren lijktmij geen goede zaak. Ook in deze, voorons zo slechte situatie, zal de dienstcommissie van het MEOB een volwaardige gesprekspartner zijn in de reorganisatie die ons te wachten staat. Juist indeze situatie gaat het meer dan ooit omuw belangen. Dat wil niet zeggen datwij het altijd zullen winnen, meepraten

is ook luisteren naar de ander en compromissen sluiten. Hierbij beseffen wijbest dat wat voor de een acceptabel is,voor de ander niet ver genoeg zal gaan.Maar het zal u ook duidelijk moeten zijndat onze macht beperkt is. Wij zullenhet moeten hebben van onze overtuigingskracht en doorzettingsvermogen,alleen dan kunnen we maximaal invloedhebben op het reorganisatie-proces.

Informeel overlegOp 25 februari is er een tweede informeel overleg geweest met de heer Mars-man. Er was een eerste advies aanvraagbij de drie dienstcommissies binnen gekomen. Het gaat dan om de dienstcommissie van het MEOB, het SEWACObedrijf en de Rijkswerf. Er werd adviesgevraagd over de aanstelling van eenalgemeen directeur (de heer Marsman)en de instelling van een medezeggenschap op het niveau van de algemeendirecteur. Dit wordt verder de dienstcommissie op niveau 1 genoemd.

BevoegdheidDe algemeen directeur wordt aangesteld en wordt dan de TABA (tot aan-

stelling bevoegde autoriteit) over dedrie bedrijven. De bevoegdheden diehier bijhoren worden dan doorgegevenaan de drie directeuren. De algemeendirecteur is verantwoordelijk voor bedrijfsoverstijgende aangelegenheden.Dit zullen in veel gevallen beleidsaangelegenheden zijn. De drie directeurenzullen dat beleid dan moeten uitvoeren.Om instemming te geven aan het beleidis ook een dienstcommissie nodig op datniveau.

VolwaardigEr is door de drie dienstcommissies aangegeven dat het een volwaardige dienstcommissie zal moeten zijn die alle rechten en plichten heeft. De mensen diedeze dienstcommissie gaan bemannenworden getrapt gekozen. Dit wil zeggendat de door u gekozen dienstcommissie,mensen zal afvaardigen naar de gezamenlijke dienstcommissie op niveau 1.De dienstcommissies van MEOB, SEWACO en Rijkswerf worden dandienstcommissies op niveau 2.

22 maart 1997 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiek 02 1997

Gezamenlijk adviesNadat de heer Marsman met alle drie dedienstcommissies had gesproken, zijnde drie dienstcommissies op vrijdag 7maart bijelkaar gaan zitten en hebbengezocht naar de mogelijkheid om eengezamenlijk advies af te geven. Tijdensdit gesprek bleek dat we alle drie opdezelfde lijn zaten. Er is een gezamenlijk advies geschreven en aangebodenaan de heer Marsman. Een eerste zetnaar een goede constructieve samenwerking.

Uit de inhoud van het advies blijkt dater zaken zijn die wij als dienstcommissies geregeld willen zien. Een korteweergave:

1. De dienstcommissies geven aan, datook de bijzondere commissie burger-personeel KM zich positief zal moetenuitspreken over de instelling van eendienstcommissie op niveau 1.

2. De dienstcommissie op niveau 1 wilinstemmingsrecht over de reorganisatie. Tot op heden is het altijd zo gegaandat de projectleider, de heer Marsman indit geval, terugkoppelt naar de admiraliteitsraad. Deze AR neemt dan een besluit, zonder overleg te voeren met welke personeelsvertegenwoordiging danook. Dit vinden wij structureel onjuist.

HUIDIGE SITUATIE

In de vorige koker heb ik u gemeld datwij dit ook al aan de orde hebben gesteldbij de coördinator overlegzaken.

3. De dienstcommissies willen de gehele reorganisatie zien in één UROR-traject. Dit houdt in dat er één voorstel totreorganisatie wordt geschreven voor hetgehele bedrijf. De heer Marsman steltvoor om vele malen meer voorstellen tedoen, in evenzoveel UROR-trajecten.Dit houdt ondermeer in dat het voor uen voor ons zeer onoverzichtelijk wordt.Kleine werkgroepjes gaan allemaal opzichzelfstaande stukken schrijven zonder dat de samenhang tussen die onderdelen duidelijk wordt. Verder zullen, alshet aan de heer Marsman ligt, groepenmensen eerder in het nieuwe bedrijfworden geplaatst dan andere groepen.Dit is in onze ogen rechtsongelijkheid.Alleen als aan het bovenstaande wordtvoldaan, wordt er een positief adviesafgegeven.

Verder is er overeenstemming tussen dedrie dienstcommissies over de vullingvan de dienstcommissie niveau 1. Alledienstcommissies vertegenwoordigendrie mensen. Daarnaast neemt er eenvertegenwoordiger van de militairenzitting. De totale sterkte komt dus optien mensen.

Tot slot is er ook nog een wensenlijstjevan de drie dienstcommissies. Dit isbuiten het advies gebleven. Er wordtaan de bevelhebber der zeestrjdkrachten een verzoek ingediend, om de hulpin te mogen roepen van een externedeskundige (een advies bureau) en erwordt gezocht naar een vaste secretarisvan de dienstcommissie niveau 1. Ditzal iemand zijn die grotendeels vrijgemaakt wordt voor de ondersteuning vande dienstcommissie op niveau 1.

Naast het overleg op niveau 1 zal er ookeen overleg moeten worden ingesteldover de reorganisaties van Avionica enhet bedrjfsmagazijn. Deze tweeMEOB-groepen zullen respectievelijkworden samengevoegd met de onderhoudsdienst van vliegkamp de Kooy enmet het Arsenaal. Onze dienstcommissie heeft aangegeven om op korte termijn met de door de projectleider ingestelde voorzitters van de werkgroepente gaan praten over de plannen. Ookvoor deze twee reorganisaties zullentwee URORKM-trajecten moeten worden doorlopen. Daarnaast zijn dit tweereorganisaties die onder verschillendeTABA’s vallen. Hiervoor geldt dat ernog andere spelregels mee spelen. Ineen later stadium kom ik hier nog eensop terug. ~

DC ~€08 ~ ~ç__j ooo 08w Dc 88

8083, 8W3, 58I,000

MEOBTIEK maart 1997 23

Page 24: MEOBtiek 02 1997

Vertaling~esprek uitFrieslandMEOB-er, (M)

Dag mevrouw, ik heet Jan-Jaap, ik komvan het MEOB uit Oegstgeest uit ZuidHolland. Kunt u iets langzamer schaatsen, mevrouw?

Friezin, (F)

Nee!

-~ 1

\~~l~ll III .~ 11111 l~ h~W~’ ~

;. ‘,~

i11~

1f”

M)Moetje hier klunen?

F)Nee! Van links naar rechts: Theo van der Poel, Joost Burger, Jan Hoegee en Stanley Timal.

M)Heeft u iets tegen blaren, bevriezingen, ontstekingen, snijwonden enbrandwonden?

F)Nee

M)Hebben we wind mee?

F)Nee!

M)Ik geloof dat ik Fries versta. Mevrouw, ik ga de Elfstedentocht rijden.Leeuwarden, Sneek, IJist, Sloten, Staveren, Hindelopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Bartlehiem,Dokkum, Bartlehiem en naar Leeuwarden.

F)Een beetje meer naar rechts Jan-Jaap,een tentje met “KOEK & ZOOPPIE”.

Door: Wil van Elk

Doorgaans zijn ze bij de Produktunit Ontwerp en Realisatie opbouwend bezig. Op 22 januariechter, in De Roode Leeuw, werder zorgvuldig afgebouwd. Viermedewerkers van die afdeling namen die middag afscheid van hetbedrijf en hun collega’s.

Een muur van dozen met dubbelzinnigeteksten moest door Theo van der Poel,Joost Burger, Stanley Timal en JanHoegee worden afgebroken. Om debeurt moesten zij een doos met tekst aan

de bijpassende collega geven. Helaaswaren er heel wat instinkers bij, zoalsDirk Bijkerk en zijn charmante assistent Eric Spek regelmatig lieten blijken:“Dom, hoe kom je aan die associatie?”,vroeg Dirk dan aan het slachtoffer.

“Alles is voor Theo”, werd er spontaangezongen, want er gingen opvallendveel pakjes richting Theo. Uiteindelijkwisten de vier collega’s evenveel punten te verdienen en kregen zij hun afscheidscadeau. De Roode Leeuw wasdie middag goed gevuld, veel collega’snamen afscheid van weer vier man diehun geluk elders gaan beproeven..

M)Goedemorgen, mag ik twee Beren-burgers?

F)Gezellig he?

M)Schenkt u nog maar eens in. En magik een biertje meenemen.

F)Jan-Jaap, je mag ook wel Hollandstegen mij praten Waaromlachje zo hard?

UIT

dvertentie

er

Sc~rijaR001

Wolke

— ~1

~%~

Afscheid in viervoud

SolIcjjatj•-n : KOstuum

Multi MediaViewer

24 maart 1997 MEOBTIEK

Page 25: MEOBtiek 02 1997

Oranjebal 1997Het Oranjebal van 1997 wordt gehouden op zaterdag 26 april in debedrijfskantine aan de Haarlemmerstraatweg. De PV heeft weereen avond georganiseerd vol met‘geheimzinnigheid’, ‘show’ en‘muziek’.

De formatie Mountainfield, met Zangeres Miranda en de bandleden Erwin,Leo, Martin, Henk en Richard, verzorgtde dansmuziek op die avond

Annet Hesterman zorgt voor de juistestemming met Annet’s Entertainment.Samen met twee danseressen zet zij op26 april twee van haar wervelendeshows op het Oegstgeester podium. Eenvrolijke Caribbean show en een ode aande levende legende, Tina Turner. Showsdie oog en oor betoveren.

Het belooft ook een geheimzinnigeavond te worden. Jur Luiten en Dan

Velberg, beiden vroege dertigers, zullenhet publiek onthutst achterlaten. 0p geheimzinnige wijze zullen er dingen verdwijnen en op de raarste plekken weerverschijnen. Naast hun optreden zullenJur en Dan het publiek alles van zeernabij laten meemaken. Beide heren zijnnamelijk ware meesters in de close-upgoochelkunst, het tafelgoochelen.

De Personeelsvereniging nodigt haar leden en donateurs uit om van al dit mooiste komen genieten op 26 april.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Fon Koek:071-3052454.•

~.

~ ~

.•

‘~‘~; —

MOUNT4IN lEID-S

:~‘~:::

~•

MEOBTIEK maart 1997 25

Page 26: MEOBtiek 02 1997

aarprogramma PVMBO 1996 - 1997

PVMBO

Voorzitter,2e penningmeester, Ledenadmini

stratie, Contactpersoon F.B. T.O. enCoördinator FPPA.J.M. Koek 2454Secretaris en Contactpersoon K & 01F. Flohr 2337PenningmeesterJ.E. Slot 2238Vice-voorzitter en MateriaalbeheerJ.T.C.P. v.d. Hoorn 2372

Contactpersonenvan de afdelingen (071-305....)

AutohobbyclubK. KellerComputerhobbyclubT.J. BorremanHobbyclub algemeenC.M.J. v.d. PloegBadmintonC.H.J. T~nzerBridge1F. FlohrKlaverjassen en sjoelenA. v.d. PoelSchietsportA. BalVissenJ. UiterdijkWatersportB. SchaapZaalvoetbalR.G. Knijnenburg

PaasdriveDonderdag 20 maartVrijdag 21 maartZaterdag 22 maartDinsdag 25 maartWoensdag 26 maartDe computeravond wordt daardoorWoensdag 02 april

Door: M. Stokhuijzen, MST®Secretaris afdeling klaverjassen

BadmintonBridgeVissenSchietenKlaverjassen en sjoelen

een week verzet!Computeravond

Opening watersportseizoen 1997TennistournooiOranjebalSluiting Klaverjassen en sjoelen2e Algemene ledenvergaderingVolleybaltoernooiAfdeling Watersport

ZaterdagMaandagZaterdagZaterdagMaandag99797977

29 maart21 april26 april24 mei02juni7779779

Dinsdag in juli en augustus

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Oranjebal 26 april]

PVMBO afdeling KlaverjassenenS oeen

2238

2144

2207

2207

2337

2370

2352

2314

2211

2414

De ladderwedstrijden van de klaverjassers en de sjoelsters zijnin een belangrijk stadium beland.

Er zijn inmiddels tien wedstrijden gespeeld: de deelnemer die alle tien deavonden is geweest, krijgt vijf keer de kans de punten van de laagste partijte verbeteren. De overige deelnemers hebben nog vijf avonden de gelegenheid om de tien wedstrijden te halen.

PodiumplaatsenDe eerste drie plaatsen na tien wedstrijden worden bij het klaverjasseningenomen door de heer Riemens met 48.757 punten, mevrouw Zijlmans48.262 en de heer Dreef 47884. Maar, zij worden bedreigd door de heerRadder die al 43.149 punten heeft na negen wedstrijden.

TopsjoelstersBij de sjoelsters zijn de eerste drie plaatsen voor mevrouw Gret met 9.089punten, mevrouw Koudijs 8.843 en mevrouw Minderman 8.752. Ook hieris het spannend omdat de dames Flanderheijn en Bal met een gemiddeldevan 919 respectievelijk 917, na negen wedstrijden een goede kans makenop een hoge klassering.+

26 maart 1997 MEOBTIEK

Page 27: MEOBtiek 02 1997

PuzzeIIadder~Oplossing vorige puzzel

2 Hr. P. Middelkoop4 Hr. J.J.J. Mullers4 Mw. T. Paats4 Hr. P. Guyt5 Hr. E.J. van Leeuwen8 Hr. J.W. Ruben

10 Hr. J. van der ZalmIi Mw. P. van der Valk-van der GeestII Hr. G. WesseliusII Hr. C. Butter12 Mw. J.M. Ruben-van Noord12 Hr. J.W. de Groot12 Hr. P. Dijkdrent12 Mw. P.M. van Duyvenbode13 Hr. D.R. van der Neut20 Mw. C. Schipper-van Duin20 Hr. A.L. Sneeuw20 Hr. R.L. Schippers22 Mw. P0. Grootjans-Martens23 Hr. C. de Graaf

Met puntenverlies:Mw. JAM. Kühn-GrootjansHr. C. OuwehandZonder puntenverlies:

_______________ Mw. C. Schipper-van Duin

14. Groente17. Werelds21. Vogel23. Onb.v.naamwoord27. Maand30. Ongaarne31. Opening in de huid32. Beleeftheidsbetuiging35. Werp36. Min

I!L~Vt~1I

1. Plant2. Soort onderwijs3. Militair4. Vertragingsmechanisme7. Versiersel9. Verenigde Staten

10. Oude maat12. In overleg13. De onbekende18. Reeds19. Pers.voorn.woord20. Naar beneden24. Beroepshalve25. Editie27. Gat28. Boksterm29. Tegenover33. Op de voorzijde van een blad34. Omroep

12345678910123451PILSENERALTIETS2AROEESTALSURTYP3 DORTI4UNDERNPOPA4UEDFRUITBIERSEN5BHSLAKSARTRIPEL6BOKBIERNAANKIWI7 EPAALOUDBRUINAG8 LUIGERSTNWYNAHT9WITBIERORELAVET

100ENKANMEIBOKORB1 1ERNOUTATGISTBUI12 STOUTLLSEEROSIE13TEMAISTSARINAER

Oplossing inleveren, uiterlijk29april 1997 bij:

Sonja Vlieland, sectie BOK

Horizontaal

1. Razernij5. Vergoeding6. Misleiding8. Verhitte ruimte

11. Uiterste

f25,00f 15.00

f 10,00

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

MEOBTIEK maart 1997 27

Page 28: MEOBtiek 02 1997

PZ-ters ColofonAmbtsjubilea Redactie:12 1/2 jaar Hoofdredactie

W.J. van ElkE. Zuijderduijn PZ/Alg 010397M. BIey IDID&I 070397A. Star ADV/SRE 050497 Public RelationsK. Varkevisser-Kuyt ID/D&I 080497 V. van DenzenD.J.Beij ID/D&I 100497 071-3052205F.H. Meinema OPTRINZO 010597E.P. Harmsen OPTRJBO 050597W.K. Paats-Rietkerk ID/B&I 190597 Vaste medewerkers

A.J.M. Koek (PVMBO)Vertrekkende medewerkers H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)MR. Roshanali PUOPTR 010397 DEF/KL Mw. S. Vlieland (Puzzel)J.N. Stapper PUOPTR 010397 VUT A.J. Vink (DC)T.H. Lim OUMAT 310397 UBM P.R. Hogendoorn (Directie)N. Bergen-Passchier PUOPTR 010497 KMARG. van Pruisen PUADV 010497 DCC M. van ‘t Wout (PZ-ters)E.P. Harmsen OPTRJBO 120597 J. Bakker (Oldtimers)

W. Haazebroek (Advies)IndiensttredingM.J.P. van ‘t Wout SUPZ/PB 010397 Jaarcontract Medewerkers aanB.R.C. Goris PUADV/CON 010397 dit nummer:L.P.J. Op den Brouw PUADV/CON 010397 R. van HalJ.W. Werkman PUADV/CON 010397H.W.M. Vorselaars PUKAL/SLA 170397 V. van DenzenR. de Jong PUOPTRJNZ&V 170397 Uitzendkracht H.A. MarsmanH.H.J. Steijn PUOPTRJNZ&V 170397 Uitzendkracht M. StokhuijzenW.B. Bilderbeek PUOR/SONT 240397 Uitzendkracht L. van WinsenI.T.J. Verlaan PUELEK 170397 Uitzendkracht F. Everstijn

R. WeltakW. de WinterA.M. RiedelA.J. Vink

Redactie-adres:r~.• Redactie MEOBTIEK

• Postbus 1260— 2340 BG OEGSTGEEST

Telefoon: 071-3052289FAX: 07 1-3052605

- Foto’s:W.J. van Elk, V. van DenzenTAVC en particulieren

I Typewerk:T. Paats-Riet erkVerzending:Secretarie MEOBDrukwerk:Dekker, Noordwijk

Kopij voor het volgende nu,nmervan MEOBTIEK inzenden

Naam: Mario van ‘t Wout uiterlijk: 29 april 1997Functie: PZ/PB

In dienst: 10-03-1997Vorige werkgever: Andere uitzendbanen De redactie beslist over h t al dan

Is gek op: Zon en warmte niet plaatsen of bewerken vanHeeft hekel aan: Regen en koude in ekom n stukken en behoudtFavoriete eten: Buiten de deur eten zi h all r ht n voor.

Favoriete sport: Niet of nauwelijks, zwemmenGrootste wens: Geen, ik ben vrij tevreden.

maar 1