MEOBtiek 07 1999

32
MEOBI1ek In dit nummer: 4 Coördinator Marinierszaken Sinds 1967 kent het MEOB een coör dinator Marinierszaken. Victor van Denzen zet de diverse functionarissen op een rij. 6 Marine zend- ontvangstation Oegstgeest Klaas Meyer vertelt over de geschie denis van het MEOB, gebeurtenissen die niet iedereen verwacht bij het MEOB. 17 Nieuwe postcommandant MBK De komende en gaande man bij het MEOB. Functie groepscommandant verandert in object coördinator. 20 MEOB wint EHBO-wedstrijd Deelnemers van het MEOB aan EHBO-wedstrijd beklimmen drie keer het erepodium. 24 Grandioze slotavond PVMBO De personeelsvereniging hield op 30 oktober haar slotavond. De PVMBO is opgeheven. Verder in dit nummer veel nieuws over slotactiviteiten van de onderafdelingen. En nog veel meer ME TIEK IS EEN PER! 1 DIEKE UITGAVE VAN ET i~vIARINE ELEKTRONISC EN PTISC BEDRIJF \ ‘4>’ ‘4A~’4fr~~’4 bf\ 4% ‘s’4> ~4 \\~ ,• % N~~~”4’4 \~= \.\• -4 1.. r~.

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 07 1999

Page 1: MEOBtiek 07 1999

MEOBI1ek

In dit nummer:

4 Coördinator MarinierszakenSinds 1967 kent het MEOB een coördinator Marinierszaken. Victor vanDenzen zet de diverse functionarissenop een rij.

6 Marine zend- ontvangstationOegstgeest

Klaas Meyer vertelt over de geschiedenis van het MEOB, gebeurtenissendie niet iedereen verwacht bij hetMEOB.

17 Nieuwe postcommandant MBKDe komende en gaande man bij hetMEOB. Functie groepscommandantverandert in object coördinator.

20 MEOB wint EHBO-wedstrijdDeelnemers van het MEOB aanEHBO-wedstrijd beklimmen drie keerhet erepodium.

24 Grandioze slotavond PVMBODe personeelsvereniging hield op 30oktober haar slotavond. De PVMBO isopgeheven.Verder in dit nummer veel nieuws overslotactiviteiten van de onderafdelingen.

En nog veel meer

ME TIEK IS EENPER! 1 DIEKE UITGAVE

VAN ET i~vIARINEELEKTRONISC

EN PTISC BEDRIJF

\ ‘4>’

‘4A~’4fr~~’4 bf\ 4%

‘s’4> ~4 \\~,• %

N~~~”4’4\~= \.\•

-41..

r~.

Page 2: MEOBtiek 07 1999

Van de RedactieDoor: Wil van Elk, Hoofdredacteur

Alles is nu op één lijn: vanaf 1 december is van de drie bedrjfsbladen de hoofdredacteur tevensPR-medewerker van het betreffende marinebedrjf, en de vorm-gever is vanaf 1 januari van alledrie de bladen dezelfde persoon.Kunt u alvast wennen aan eennieuwe manier van werken. Tenminste, als alle plannen uitkomen.Er komt in april namelijk nogmaar één gezamenlijk blad uitvoor alle drie de bedrijven.

Eigenlijk moet ik zeggen: er komt eenblad voor alle vier de bedrijven, omdathet ODC/Arsenaal — het magazijn inDen Helder — ook in de distributie isopgenomen, het had sinds enige tijdgeen eigen blad meer. Ik heb veel vertrouwen in het nieuwe blad; ik moetwel, want hoewel ik graag de twintigjaar had volgemaakt, stop ik vroegtijdigmet de MEOBtiek. Eigenlijk moet ikzeggen: ik stop met het MEOB en daardoor ook met het Marinebedrijf. Ik hebeen andere betrekking gevonden bijDTO in Den Haag en per 1 decemberben ik daar geplaatst. De MEOBtiek zalin januari, februari en maart gelijklopen met de bladen in Den Helder.Victor van Denzen zal zich daar voorinzetten.

Met een lach en een traanIk ga met gemengde gevoelens weg.Aan de ene kant is er de blijdschap inhet gezin dat we niet naar Den Helderhoeven, iets wat ons bijzonder dwarszat. Een andere kant van de medaille is

dat ik het Marinebedrijf de rug toekeer.Na achtentwintig jaar ‘Oegstgeest’ kanik daar maar moeilijk afstand vannemen. ik ben ooit begonnen bij hetKalibratiecentrum als orderbehandelaar, en ik eindig bij dezelfde dienst alsmateriaalplanner.

AfscheidIn dit blad staat trouwens het fenomeenafscheid heel centraal. De personeelsvereniging en haar onderafdelingenhebben allerlei slotactiviteiten achter derug. Ook hier een afscheid omdat vrijwel de gehele personeelsverenigingwordt opgeheven. Enkele ‘clubs’ gaannog door met hun activiteiten in eigenbeheer. Je kunt ze alleen maar succestoewensen.

CommunicatieHoewel dit blad zelden communicatievan bovenaf bevatte, wordt er in de‘nieuwe’ redactie van alles aan gedaanom dit in de toekomst zeker te stellen.Gezien een bekendmaking van dedirectie van het Marinebedrijfi.o. overeen toekomstvisie, loopt het nog niethelemaal gelijk, maar het begin is er. Indecember verschijnt alvast een voorproefje op het nieuwe blad, in de vormvan een gezamenlijke Special. Hetfenomeen bedrijfsblad is meer danhonderd jaar oud. Een open communicatiebeleid binnen een bedrijf wordtdus al heel lang belangrijk gevonden.Ik ben er van overtuigd dat het nieuwebedrijfsblad daar nog heel lang invulling aan zal geven.Al die mensen die mij hebben bijgestaan: Bedankt!

Op de voorpagina

Fon Koek opentSlotfeest PVMBO

Fon Koek opende op 30 oktoberbij Dekker in Warmond de laatste activiteit van de personeelsvereniging. De PVMBO wordtopgeheven.

Arbodienst Koninklijke Marine Arbodienstdeel Zuid

SpreekurenBedrijfsarts, mevrouw dr. ir. C.E. Roeters, na telefonische afspraak:07 1-3052234 of 070-3162597.Spreekuurlocaties zijn: op maandag bij MEOB Oegstgeest (071-3052234),op dinsdag, donderdag en vrijdag bij de Frederikkazeme te ‘s-Gravenhage(070- 3162597), en op woensdag bij het Marine Vliegkamp Valkenburg.

Maatschappelijke Dienst Defensie, MEOB

Gebouw Pascal. kanier 03X. t esiel 071—305—21 X3.Spreekuur: vrijdav van 0.15 lot 15.30 uur.BM \\“er Dolf Tjin—a—Fak.

november 1999 MEOBtiek

Page 3: MEOBtiek 07 1999

Nieuws van Sint NicolaasZoals u ongetwijfeld niet is ontgaan, ben ik sinds een goede week weerin dit koude, maar o zo gezellige kikkerlandje aangekomen. Ik heb dewarme oorden aan de Middellandse Zee verruild voor het warme gevoel dat de Nederlanders mij elk jaar weer bezorgen. En zo is de temperatuurschaal weer in evenwicht.

Uiteraard staat er in mijn druk bezette agenda een bezoek gepland aan het MEOB.Het verheugt mij en mijn Pieten bijzonder dat ik dit jaar de kindertjes nog in de onszo vertrouwde kantine kan ontvangen. Maar uiteraard zal ik niet schromen naarDen Helder te komen als het MEOB niet meer in Oegstgeest woont.

Clown RichardWoensdag 1 december heb ik aan Clown Richard gevraagd om de kindertjes vanhet MEOB te trakteren op een gezellig middagprogramma. En daar had hij weloren naar, vorig jaar was het ook een geweldig feest en hij ging direct aan de slagom nieuwe trucjes te bedenken. De kinderen mogen al vanaf 13.15 uur komen,mijn Zwarte Pieten zullen hen dan gezellig bezig houden. Maar om 14.00 uur moeten ze er wel zijn, want dan begint het feestelijke programma, waarna ik de cadeautjes zal uitdelen.

Goed doelJa, nog iets heel belangrijks: ‘s morgens zullen mijn Zwarte Pieten, zoals gebruikelijk, het bedrijf rondgaan om geld in te zamelen voor een goed doel. Niet alleenkomen ze bij de medewerkers van het MEOB maar ook bij de buren: Van der Luyt,International Merchandising en de Gemeente Oegstgeest. De opbrengst heeft uwSinterklaascommissie bestemd voor “Swetterhage” in Zoeterwoude-Dorp. Daarom hoop ik dat u dit keer nog guller bent dan voorgaande jaren. In een van dezewoningen (woning 20) van deze woon- en leefgemeenschap wonen en leven achtverstandelijk gehandicapte kinderen in de leeftijd van zeven tot negentien jaar. Opdit ogenblijk zijn er te weinig mogelijkheden om zich verantwoord te verpozen enmet uw bijdrage kan er nieuw speelgoed worden aangeschaft. Het huidige speelgoed is hard aan vervanging toe. Ik hoop dus van harte dat u uw stuivers, dubbeltjesen kwartjes die dag thuis laat en mijn Pieten verrassen met guldens, rijksdaalders,vijfjes ofzelfs met papier geld. Ik, Sint Nicolaas, zal zorgen voor voldoende peper-noten en schuimpjes!

Uiteraard zijn giften van oud-medewerkers van harte welkom, die mensenvinden vast wel een manier om hun bijdrage bij het MEOB af te leveren.

Kort maar krachtig

Salaris 199912000Data waarop het salaris naar de bank- ofgirorekeningen gaat. Bijschrjving vindtmeestal één oftwee dagen later plaats:dinsdag 23 novemberdinsdag 21 december (+ interim- eneindejaars-uitkering).vrijdag 21 januari 2000woensdag 23 februariwoensdag 22 maartvrijdag 21 aprildinsdag 23 mei (+ vakantiegeld)woensdag 21junivrijdag 21juliwoensdag 23 augustusvrijdag 22 septemberdinsdag 24 oktoberwoensdag 22 novemberwoensdag 20 december

Clubavonden PVMBODinsdag Computer Hobby Club

Elke laatste dinsdag vande maand (behalve injuli en december)

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen/Sjoelen

VerfHet is mogelijk om verf en aanverwanteartikelen te kopen bij SIKKENS CENTER,

Fruitweg 28-30, 2321 GK Leiden.Er moet contant worden afgerekend ende toegangscontrolekaart moet wordengetoond met vermelding van ordernummer M13708908.

Foto’sFoto’s die in de MEOBtiek staan, kunnen worden nabesteld bij Victor vanDenzen op toestel 2205.

AlarmnummerHet alarmnummer bij het MEOB: 2222.

KortingspasIn Den Helder kunnen werknemers eenkortingspas krijgen die geldig is bijdiverse bedrijven. Ook mensen uitOegstgeest die in Den Helder werken.Info Jan Doppegieter *62o9..56594.

Sneller salarisDefensieambtenaren die een bankrekening bij de Rabobank hebben, krijgenhun salaris een dag eerder! Een nadeel isdat het ook een dag eerder op is.

~, c~_.

~

-~ ~,

•-u~~ \~•.

~ ~

MEOBtiek november 1999

Page 4: MEOBtiek 07 1999

Coördinator Marinierszaken bij het MEOBDoor: Victor van Denzen

Sinds 1967 beschikte het MEBover een regelnummer waarbijeen sergeant van de verbindings-dienst de opleiding verzorgde totradio- en telefoonmonteur van demarinier zeemilicien, in de zogenaamde “marinierswerkpiaats”.

Omdat toentertijd de mannierswerkplaats werd opgeheven, maar de takenvan die bewuste sergeant dusdanigwaren uitgebreid, besloot de conimandant van het Korps Mariniers in te grijpen. De chef staf van het Korps, kolonelder Mariniers C.C. Schoenzetter,schreef op 26juni1969 een brief aan deminister van Defensie met het verzoekde VBL- 3801-VGKAZ/HKKM uit tebreiden met een sergeant-majoor vande verbindingsdienst in de functie van“onderofficier bevoorrading verbindingsmateriaal korps mariniers”, die indie functie de werkzaamheden bij hetMEB kon blijven uitoefenen. Het verzoek werd ingewilligd en majoorMensink kon blijven om de navolgende werkzaamheden uit te voeren.• Assisteren bij beheer van verbin

dingsapparatuur in opslag voormobilisatie-eenheden en het VN-continent.

• Coördineren van onderhoud aanmobiele verbindingsapparatuur bijeenheden en inrichtingen van hetkorps.

• Assisteren van het bureau Projectenbij specifieke marinierszaken en deomroepsystemen in de inrichtingen.

• Coördinatie tussen mariniersinrichtingen en het magazijn van elektronische artikelen.

• Adviseren bij de behandeling vandefectenrapporten betreffende apparatuur van het Korps.

• Adviseren bij beproevingen en aanschaffmg van nieuwe mobiele verbindingsapparatuur bestemd voor hetKorps.

• Uitvoeren van speciale opdrachten,zoals uitgifte en inname van apparatuur bij herhalingsoefeningen, en hetverzorgen van verbindingen bij bijzondere gelegenheden.

De eerste tijd ressorteerde de functienog onder ETG, maar toen hij werdopgevolgd door Smjr. den Toom, in

augustus 1979 werd het ondergebrachtbij de Technische Staf.

CavalerieSmjr. den Toom, wilde de cavalerieintroduceren bij het Korps, maar datmislukte omdat hij zelf niet op hetpaard kon blijven zitten en (daarom?)werd overgeplaatst naar het Mariniers-museum in Rotterdam, introduceerdede Clansmann apparatuur bij hetMEOB. Zijn opvolger Gerrit Goudkade — hij trachtte zonder verbindingsapparatuur de verbindingen te maken, eenpoging die hem met zijn stemvolumeredelijk lukte — startte met een databasevoor het bevoorraden. Hij werd opgevolgd door Kees Dubbeld, die later nôgeens aan zou treden, in Cambodja hadgediend en parachutespringen en duiken als hobby had. Hij was het die deBBE (Bijzondere Bijstand Eenheid) opSchiphol van apparatuur voorzag, eneens twee medewerkers van de Technische Staf mee nam naar een amfibischeoefening. Het resultaat was dat een vanhen een week geblesseerd thuis moestblijven. Roei Hofman was de volgendecoördinator en hij mocht na z’n drukkewerkzaamheden bij het MEOB gaanuitrusten in de ‘zandbak’. Hij werdnamelijk uitgezonden naar de Sinaï enkreeg bij zijn afscheid een emmertje eneen schepje mee.

• 1/

-- ~: ~1 ~ - .~ 1’

a.i’,_ ~

• —.-

v.l.n.r.: Frans Lelieveld, Gerrit Onderstal, Marijke de Haar, Kees Dubbeid, Joop vanHuut, Nel van Duijvenbode, Gerrit Goudkade, Sietse Visser en Roei Hofman.

SpringconcoursVoor de tweede keer kwam GerritGoudkade naar het MEOB en hij werdop zijn beurt afgelost door GerritOnderstai. Gerrit had ook iets metpaarden, hij werd regelmatig ingeschakeld bij voorbereidingen voor hetCHIO, het grote springconcours in Rotterdam. Frans Leiieveld, volgde hemop. In hart en nieren een marinier, washij toch de trotse bezitter van een eigenzeilboot. Vandaar waarschijnlijk dat hijhet bij de marine zo naar z’n zin had.Sietse Visser was zijn opvolger en hijprobeerde het ‘baksgewijs’ bij de TS inte voeren, iets dat grandioos mislukte.Hij, “mister YPR / Bosnië” kreeg welbij zijn afscheid een echte vlaggenparade en een schitterende afscheidsreceptie. De man die als laatste coördinatormarinierszaken in Oegstgeest te boekzal blijven staan is Ton van den Berg.Hij heeft als wapenfeiten onder anderehet Minurso-project en het bezoek vanMEOB aan de Joost Dourlein Kazerneop Texel op zijn naam gezet.

MEOB-cu Itu u rDe diverse coördinatoren marinierszaken die het MEOB gekend heeft, hadden allen één ding gemeen: ze kwamenvan buiten de MEOB-cultuur hetbedrijf binnen, redelijk onbekend methet burgermetier, maar wisten zich stukvoor stuk binnen korte tijd op het

november 1999 MEOBtiek

Page 5: MEOBtiek 07 1999

MEOB waar te maken en meer dangeaccepteerd te worden. KapiteinSweers, voorheen werkzaam bij WCSafdeling verbindingen marinierszaken,heeft gepleit voor uitbreiding van defunctie coördinator marinierszaken bijhet Marinebedrijf. Het is voor Ton vanden Berg (die deze functie blijft vervullen) te hopen dat dat lukt, zodat hijniet meer in z’n uppie het werk voormeerdere mensen hoeft te doen.

GemisMet het overgaan van de unit Elektronica naar het SEWACO-bedrijf is er dusformeel een einde gekomen aan defunctie van coördinator marinierszakenbij het MEOB, iets dat zeker over een

brede linie als een groot gemis ervarenzal worden.

Op de foto, op de vorige pagina,gemaakt bij het afscheid van FransLelieveld, ziet u ze nog een keer afgebeeld: de diverse coördinatoren meteen aantal naaste collega’s. Op de fotohiernaast Ton van den Berg als proef-konijn bij stralingsmetingen.

/

Eerste rapport van MarinebedrijfDe afdeling Advies van hetMEOB heeft samen metBWSIME van het SEWACO-bedrjf, onderzoek gedaan naar deMultiple Trace Problematiek vanSMART-S.Bureau EMDCINAVGI van WCSin Den Haag heeft de opdracht gegeven. G. van de Wolde van hetSEWACO bedrijf en J.J.A. Vlaaren A. Leus van MEOB Advies inDen Helder, hebben samen eenrapport opgesteld: het eerste marinebedrjfrapport.

SMART-S is de drie dimensionaleradar van het L- en M-fregat. In het rapport zijn alle problemen geïnventariseerd van de mode “fire controlesurface track” zoals deze zich aanboord van een M-Fregat voordoen. Metde mode “fire controle surface track”kunnen oppervlaktedoelen bestredenworden met het kanon. In het rapportstaan conclusies en aanbevelingen.

MarinebedrijfOp 1 januari 2000 krijgt het nieuweMarinebedrjf zijn beslag. Dit betekentnaast een andere organisatie ook eennieuw briefhoofd en een nieuw logo.De opstellers van het rapport zijn huntijd dus ver vooruit. “Het opstellen vanhet rapport ging in een gemoedelijkesfeer en de samenwerking was goed.Op 1 september is het rapport in Den

Haag gepresenteerd en de opdrachtgever was zeer tevreden”, aldus KoosVlaar, die in zijn bescheidenheid nietveel woorden nodig heeft. Het blijft eenmooi staaltje van samenwerking dienavolging verdient.

i~’C-pri~éprojeet..

.Hela,~s moet~u j~og ev~ngedu,~dLhebben voor seen I~C-priv~project~ Ei wordt heel. diep njlgedacht over dit fenomeen. Een‘brede opzel~ is het~toverwoord.Dus, niet alleen’ ~en ,belasting

~ vOo~deelijevpor mensen die:eencompujer ~vfflep. aanschaffen,maar• ook voor mensen die

,~laarrnee een nieuwe flets willenkopjm,

i~

~. -s’..

~. fr- ‘~

:~1.~i

V.l.n.r.: Cdr. H. Marsman, J. Vlaar, G. v.d. Wolde en A. Leus.

!‘ ~-~;

1

t

*3,’ -t

MEOBtiek november 1999

Page 6: MEOBtiek 07 1999

Marine zend-ontvangstation Oegstgeest

.3ç

• ~r. ‘~

• •.~

op het Marine-etablissement te Amsterdam (Kattenburg). Het inrichten vaneen zendhal in het hoofdgebouw leverde de nodige problemen op. De Duitsers hadden het interieur van hetgebouw zoveel mogelijk onklaargemaakt. Alle essentiële delen warenvernield. Radiatoren waren lekgesto

- ken, kachels onklaar gemaakt, enwandcontactdozen en schakelaarsgesloopt.

• . In deze periode werden de verbindin

gen met de schepen onderhouden metzendontvangapparatuur ondergebrachtin een radiowagen op terrein Noord. Deantennes hingen tussen de bomen.Begin 1946 was in het hoofdgebouw dezendhal gereed, in de ruimte links vande hoofdingang. Achtereenvolgenswerden geïnstalleerd: een 5kW-Marco-ni-zender, een 5kW-Collins-zender:bestaande uit drie kabinetten, waarvande telegrafist, op afstand, met een telefoonschijf de frequentie kon instellen —

dit vereenvoudigde het overgaan vandag- naar nachtfrequentie bij langeafstandsverbindingen — en een FTRzender. Deze laatste bestond uit vierkabinetten met ieder een zender van3kw, waarvan er één geschikt kon worden gemaakt om een vermogen van20kW op te opwekken. Verder eenlkW-Lorentz-zencler die van de Duitsers in beslag was genomen. Behalvezendhal, was het ook werkplaats voor

• •~ het repareren van zenders. Zo kon men

ook aantreffen een 800W-AEG-zender,

• deRCA’s8l73en8l74endeTBL 13.Als belasting voor de zenders diendeeen aantal gloeilampen. Zelfs kristallenwerden er geslepen, met als slijpmiddel: tandpasta!

Door. Klaas Meijer

Na de bevrijding op 5 mei 1945had de Koninklijke Marine voorde verbindingen met de schepenen het toenmalige Nederlands-Oost-Indië zenders nodig, dievanuit Den Haag bediend ofwelgesleuteld moesten worden.Waarschijnlijk was het LtzBussemaker die de marineleidinger op attendeerde dat in Oegstgeest een gebouwencomplex aanwezig was, met in de nabije omgeving voldoende grond voorantennes (masten met antenne-draden). De afstand Den Haag -

Oegstgeest was voorts zodanig,dat de sleuteffijnen voor de bediening van de zenders een — technisch gezien — acceptabele lengtehadden. Bovendien eigende hethoofdgebouw zich bijzonder goedvoor het onderbrengen van dezenders. Er was echter een kleinprobleem. Het complex was in1939 als munitiemagazijn door deGenie gebouwd ten behoeve vande Koninklijke Landmacht.

Er ontstond dan ook een geschil tussende Koninklijke Landmacht en deKoninklijke Marine over de vraag wiehet complex zou gaan gebruiken. DeMarine vond, omdat in bezettingstijd deKriegsmarine in het complex had gezeten, dat het complex nu aan haar toe-kwam. De Landmacht was echter vanmening dat het oorspronkelijk voorhaar gebouwd was en dus rechtens aanhaar toebehoorde. De Marine maakteaan het geschil snel een einde door hetcomplex eenvoudig te kraken. Bij eenplaatselijke druklcerij werd een aantalraambiljetten besteld, waarop in hetNederlands en in het Engels stond vermeld dat het complex door de Koninklijke Marine gevorderd was. Deze biljetten werden vervolgens op allegebouwen van het complex geplakt.

Marine RadiodienstDe Koninklijke Marine werd aldus degebruiker van het complex en bestemdehet tot huisvesting van de MarineRadiodienst.De Marine Radiodienst was sinds haaroprichting in 1904 gevestigd geweest

.~•

VakwerkmastenAanvankelijk diende een draadantenneals zendantenne. De draden voor dezeantenne waren gespannen tussen tweevakwerlcmasten zoals deze in die tijddoor zendamateurs werden gebruikt.

-. De ontvangst vond plaats in het flatgebouw “Dennehove” nabij de Nieuwe

:~ Scheveningse Bosjes in Den Haag,waar destijds ook de Commandant derZeemacht zetelde. De zenders in Oegst

‘~ geest werden — via sleutellijnen — van-. uit bovengenoemde locatie met morse

~ —~ i~ —~ gesleuteld Deze situatie heeft maar~ ~,r —, ~ . -

~ ~ kort geduurd. In een weiland aan de

november 1999 MEOBtiek

Page 7: MEOBtiek 07 1999

Poelsteeg in de Morsebelpolder werdeen radiowagen opgesteld waarin dedienstdoende telegrafist de ontvangersbediende, en de zenders op het hoofd-terrein sleutelde. De ontvangantenneswaren gespannen tussen twee metalenAustralische masten, opgesteld bij deradiowagen. “Dennehove” kreeg destatus van noodzendontvanglocatievoor Oegstgeest. De Poelsteeg bestaatal lang niet meer. Thans draagt zij denaam Haaswijklaan. De radiowagenstond op een terrein waar nu het MienRuyspark is gesitueerd.

NissenhutOp 8 december 1948 gaf de gemeenteOegstgeest de MRD toestemming totde bouw voor een tijdelijke nissenhut,diende tot telexbureau, op bovengenoemde locatie. In deze nissenhut waseen telexafdeling, een type-afdeling eneen slaapvertrek ondergebracht voor dedienstdoende telegrafisten. Omdat deAustralische masten met corrosieproblemen kampten, werden ze vervangendoor vijf houten palen. Aan vier vandeze palen, op een onderlinge afstandvan zo’n honderd meter, was een

ruitantenne bevestigd. Tussen de vijfdepaal en één van de palen van de ruitantenne waren de nodige draadantennesgespannen. Als ontvangers diendenHRO-7’s, later HRO-50’s. Op hethoofdterrein werden de twee bestaandemasten vervangen door vijf 22 meterhoge vakwerkmasten, leverancier: defirma Onderneming uit Amsterdam. De

~ ~.a~uEN~T 19~ ir rrr1n~AD_______

1 ~H4.4L. 4 ~E~:—~;-. ~~

~ .L

1 ~1rr ~,OUw~X1 ‘~wi1 ‘ ~ -~

ori~ ~rti~[~rMj Ml~lX~.~4 ~ _______________

~ ~4a-4I.

opstelling was vrijwel identiek aan diebij de nissenhut. Aan vier masten hingeen grote, omkeerbare ruitantenne, diedoor de zenders anders aan te sluitengeschikt was voor verbindingen metzowel West-Indië als NederlandsOost-Indië. Hoewel deze ruitantennezeker niet optimaal op deze gebiedengericht was, maakten de telegrafistentoch morseverbindingen met Bataviaen Willemsstad. Tussen de vijfde masten één van de masten van de ruit warende nodige draadantennes. Met de oplevering van het zendstation Ouddorp ende overname van het ontvangstationNORA (Noordwijk Radio) van de PT~eindigt rond 1954 de taak van Oegstgeest als zend-ontvangstation. Op deplaats van de nissenhut aan de Poel-steeg werd in 1955 een vakwerkmastgeplaatst, die daar nog vele jaren heeftgestaan. De mast diende als meetrnastvoor het LEO.

Dit verhaal kon worden opgestelddank zij de werkelijk uitstekendegeheugens van Piet Hessing en Willem Molenaar, beiden werkers vanhet eerste uur.

Belangenorganisatie CMHF wordt VMHB

De Centrale van Middelbare enHogere functionarissen bij overheid, onderwijs, bedrijven en instellingen (CMHF) heeft op 27september een naamsverandering ondergaan. Voortaan gaat devakbond door het leven als: Vereniging van Middelbare en HogereBurgerambtenaren bij defensie(VMIIB). Ze zijn bij het MEOBde kleinste vertegenwoordigingvan een vakbond en ze hebben éénzetel in de Dienstcommissie vanhet bedrijf.

De nieuwe Organisatie is een krachten-bundeling van burgers binnen defensie,

met het accent op middelbaar en hogerburgerpersoneel. Het is een fusie vanvier CMHF-verenigingen: de Vereniging van hoger burgerpersoneel aan de

B Koninklijke Militaire Academie, deVereniging van Middelbare en HogereBurgerambtenaren bij het KoninklijkInstituut voor de Marine, de VerenigingIngenieurs Defensie en de Verenigingvan Hoger Personeel bij Defensie.Daarbij zijn de bij defensie werkzameleden van de CMHF-Vereniging vanMiddelbare en Hogere Functionarissenbij Departementen (VMHZ) overgestapt naar de VMHB. De nieuwe vereniging telt 450 leden, zo’n tien tot vijftien procent van de doelgroep. Volgensde voorzitter van de VMHB, HansLoth, biedt de krachtenbundeling alleenmaar voordelen: “Wij willen het burgerpersoneel verstevigd op de kaartzien. Met het gezamenlijk optredenkunnen we ons steviger opstellen,effectiever optreden en beter profileren,waardoor we een versterkte positie binnen het CAO-overleg en in de medezeggenschap hebben.” Misschien dat

de nieuwe vereniging wat doet aan hetgevoel van achterstand van grote groepen burgerpersoneel ten opzichte vanmilitairen. Maar ook aan de herkenningen erkenning van de bijdrage van hetburgerpersoneel aan allerlei succesvolle operaties, en dat dit tot uiting komt inde arbeidsvoorwaarden.

VMHB

MEOBtiek november 1999

Page 8: MEOBtiek 07 1999

Door: Gerrit Molema

In de morgen van 10 septemberwas iedereen van de ProductunitKalibratiecentrum in opperbestestemming, want we zouden eendagje uitgaan. Onze afdeling kentéén vrouw, Sonja Vlieland, en diehad het geheel georganiseerd.

Voordat we in de bus mochten, moestenwe eerst een kopje koffie en een sneetjesuikerbrood naar binnen werken. Naeen kwartiertje was het dan zover en wemochten in de bus stappen om een vrolijke dag tegemoet te gaan. We redenrichting Amerongen om daar het gelijknamige kasteel te bezoeken.

ZoekenIn Amerongen was het wel even zoeken. We kwamen in wat kleine straatjesterecht waar de bus nauwelijks kon rijden. Na wat gemanoeuvreer en scherpebochten kwam alles toch nog goed. Nade busreis werden we onthaald op koffie wat er wel in ging. Waar we zatenhad de entourage van een paardenstalen de indeling was nog duidelijk herkenbaar. Hierna gingen we het kasteelbezoeken. Het kasteel is gebouwd rond1676 nadat het laat middeleeuwse kasteel in 1672 door de Fransen grotendeels in de as was gelegd. Om een kasteel ligt meestal een gracht en we dachten deze over te steken via de daarvoorbestemde brug. Dit bleek de ingang tezijn die in vroeger tijden voor hoge gasten bestemd was. Voor het personeel,en wij dus, was er een ingang onder debrug.

IndrukwekkendHet kasteel was zeer indrukwekkendmet beschilderde plafonds, schilderijen, gobelins en meubilair. En dat allesnog vrijwel in de originele staat. Veel inhet kasteel wordt gedaan door vrijwilligers, zoals het borduren van de gordijnen, wat een zeer tijdrovende bezigheidis. Rond twaalf uur weer naar de bus omeen broodmaaltijd te gaan gebruiken inAmersfoort. Na de maaltijd was er watruimte in de planning en dus gelegenheid tot bowlen en andere spelletjes.

Ook ging de bar los zodat we onze droge kelen wat konden smeren.

BierHierna door naar de brouwerij “De 3ringen”. Met de rondleidingen was hetnogal druk zo dat wij niet onmiddellijkaan de beurt waren. Dit gaf ons de gelegenheid om onze droge kelen wat tesmeren. De brouwerij legt zich momenteel toe op het maken van wit bieren.Bier wordt gemaakt uit gerst. Dit wordtgemalen en met water vermengd, waarna er een extract ontstaat en pulp. Depulp wordt gebruikt als veevoeder. Hetextract wordt vermengd met hop enverwarmd. Hierna laat men het afkoelen en doet men het in gistkuipen. Voorde rijping voegt men er koolzuur aantoe. Na de rjping gaat men het filterenen hierna heeft men bier. Het bier watvoor onmiddellijke consumptie in aanmerking komt, gaat in vaten en het flessenbier ondergaat een pasteuriseer proces. Na de rondleiding konden wijwederom onze droge kelen wat smeren,wat bij sommigen de neiging gaf om tegaan slapen.

Hierna ging de reis naar het wel zeertoeristische Loosdrecht. Hier kregenwe tussen de andere gezelschappen een

plaatsje toegewezen aan het water. Hetwas een zwoele zomeravond en dusuitermate geschikt om onze droge kelenwat te smeren. Onder het nuttigen vanheerlijke hapjes, werd onze organisatrice op gepaste wijze door onze HPUbedankt. Na een overdadige barbecue,en na onze droge kelen nog watgesmeerd te hebben, gingen we huiswaarts. Het was rustig in de bus wantiedereen was moe en voldaan. Tegenkwart voor tien kwam de kantine vanhet MEOB weer in zicht, en ging iederzijns weegs.

‘di . . . /LGOSDRECHt - ‘ 1

Niets meer te meten, vandaag gaan wij eten,drinken en vrolijk zijn

-S-

Kasteel Amerongen, gebouwd in 1676.

- . •1• —

-‘~-ç__- ~

~ 1 —~

november 1999 MEOBtiek

Page 9: MEOBtiek 07 1999

OldtimerBron. W. MolenaarDoor. K. Meijer

Ten tijde van de bouw van de antennes bij de nissenhut, was hetgebruikelijk dat Molenaar de mechanische werkplaats om assistentie vroeg bij het opzetten vande houten antennepalen. Metmankracht werden, met behulpvan katrollen (zeslopers), de palen overeind gezet, om daarnamet tulen op hun plaats te wordengehouden.

Willem Molenaar en Kootje Majoorwaren toentertijd de enigen die in zo’npaal durfden te klimmen. Eén van demechanische jongens bood echter aanin een paal te klimmen teneinde in detop een antennedraad vast te zetten. Opde vraag of hij hoogtevrees had, antwoordde hij ontkennend. Halverwegede mast, omklemde hij deze stevig enverklaarde dat hij niet verder durfdemaar ook niet naar beneden! Er bleefMolenaar niets anders over ook in demast te klimmen en langs de arme kerelverder omhoog te klauteren. Het luktehem een katrol te bevestigen aan éénvan de tuien. Het touw dat over dekatrol liep, werd beneden door tweemannen vastgehouden, terwijl hetandere einde werd vastgeknoopt aan deveiligheidsriem van het slachtoffer.Echter, ondanks alle aansporingen, hijbleef de mast stevig omarmen. Loslatenwas er niet bij. De oplossing werdgevonden door met een houten hamerop zijn vingers te slaan! Toen hij uiteindelijk losliet, kon men beneden hettouw laten vieren. Zo kwam het slachtoffer heelhuids beneden.

Kerstviering in een ander jasjeDe jaarlijkse kerstviering wordtdit keer in een iets ander jasje gestoken. Niet voor wat betreft hetvooraf gezellig samenzijn in hetbedrijfsrestaurant, maar wel demaaltijd zelf in gebouw AM(voormalig ETMAG).

Het Hotel Sassenheim, onderdeel vanhet Van der Valk concern, zorgt vooreen perfect buffet met warme én koude

gerechten. Er zullen daar, zo als nubekend is, zo’n 450 liefhebbers vooraantreden, en volgens de kok van HotelSassenheim zal niemand iets te korthoeven komen. Het menu bestaat uiteen groot aantal tongstrelendegerechten die, al lezende, het water inde mond doen lopen. Als het dan ooknog op de Franse manier wordtgeschreven, lijkt het allemaal nogheftiger. Om een tipje van de sluier op

te lichten verklappen we hier een deelvan het menu:hors d’oeuvre de viandes, salade â lamaison, saumon fumèes, salade decrevettes, salade de saumon, filet dePorc Hawaï en poulet Oriëntale. Ditalles geserveerd met rijst, gebakkenaardappeltjes met ui en spekjes,stokbrood en beurre maitre.

o’,çi~q~~iA~ ~i~”

o’C ~

t~’c~ctc~t1~c~cA~1

v~.~

çW~ ~L~iavv~ rr~-~ ~ ~jL~ ~

\~ L~k ~

~ ~ ~LVJc~C~ ~to~

J~ ~- W ‘J~t -€ _ Q v’~-,

‘~4Ov~1-~ 1L- LLrzkCL~

‘S-,

e c’~.

MEOBtiek november 1999

Page 10: MEOBtiek 07 1999

De FlopEen origineel schilderij aan de muurDoor: Thijs van Gijn

Omdat ik niet van een kaal en saai huis houd, ben ikvaak op zoek naar zaken om het een en ander verderaan te kleden. In een stad als Amsterdam, waar ikwoon, is er een groot aanbod. Vooral in modernekunst ben ik geïnteresseerd, omdat ik het ten eersteinteressant en vaak ook wel mooi vindt, en niet onbelangrijk: omdat het ook nog betaalbaar is.

Zo ben ik begonnen met hier en daar een aantal etsen tekopen. Op een geven moment wil je niet één druk uit eenoplage van bijvoorbeeld honderd stuks aan de muur hangen,maar toch een uniek stuk kunst. Via een bevriende galerie-houder zijn wij in contact gekomen met een Nederlandseschilder, Jan van der Ster, die het grootste gedeelte van hetjaar in een vrijwel verlaten Italiaans bergdorpje woont. Opbezoek in zijn atelier in Garzeno in de bergen ten noord-westen van het Como meer, vonden wij een mooi groot abstractschilderij. Er was echter één probleem. Dit schilderij zou deblikvanger zijn van zijn komende tentoonstelling in eenAmsterdamse galerie. Omdat een afbeelding ervan al stondop de uitnodigingen, advertenties en posters voor deze tentoonstelling, moest dit schilderij wel aanwezig zijn bij deopening. De koop werd desondanks toch gesloten, onder devoorwaarde dat het schilderij maximaal een week bij de galerie zou hangen. Een bijkomend voordeel voor ons was dat wijniet voor transport naar Nederland behoefden zorg te dragen.

Later hebben we Jan van der Ster nog gevraagd of hij eenwerk wou maken voor een kamer in ons huis waar altijd ergveel licht is. Er waren geen restricties behalve dat het

schilderij goed moest uitkomen in die moeilijke omgeving.Bij oplevering bleek dat dit een goede beslissing was. Hetschilderij past heel goed in de ruimte en er was tevens eenpersoonlijke boodschap aan toegevoegd. Dit succes toondeaan dat het in opdracht laten maken van een schilderij voorherhaling vatbaar is.

Marineschip aan de muurToen ik maritiem werk van Jaap Ploos van Amstel tegen-kwam, dacht ik meteen: “dat is iets voor mijn studeerkamer, een tekening van een marineschip aan de muur. En alshet even kan van de Rotterdam.” Naar Haarlem getogenwaar hij woont en werkt. Schetsen bekeken die hij tijdensde bouw van de Rotterdam op de werf de Schelde gemaaktheeft, en mijn wensen op tafel gelegd. Het schip moetenigszins herkenbaar zijn en iets van de opbouw van deantennes moet er ook op staan. Na een maandje werd ikgebeld dat de tekening klaar was en of ik het hull-nurnmerer wel ofniet op wilde hebben. En zoals op bijgaand foto tezien is staat het hull-nummer er op. En ook nu ben ik nogerg content met deze tekening.

Voor de goede orde wil ik nog vernielden dat vrijwel iedereen mij gewoon Thijs noemt, op een stel Engelsen na diedat te moeilijk vinden, en dat Matthijs uitsluitend in mijnpaspoort staat (en blijkbaar in de files van PZ).

Ik geef de flop door aan Koos Fransen.

De FlopDe Flop is eenrubriek door eenMEOB-er geschreven. Iemand krijgteen diskette: DeFlop, en zet daaropzijn of haar verhaal.Aan het eind van hetverhaal wordt DeFlop doorgegevenaan een collega.

10 november 1999 MEOBtiek

Page 11: MEOBtiek 07 1999

Verenigingsjacht Blue Breeze geprivatiseerdDoor.~ Koos van der Eist

Elk voorjaar, vanaf zowat 1990,werd door Bas Schaap, wijlenHans van der Hoorn en Paul vanAperen, een oude Compromis 720van Sassenheim via Lemmer naarhet Slotermeer gezeild. Daardoorkonden in de zomermaanden deleden van de Watersportclub erom de beurt een weekje mee rond-varen in zuidwest Friesland.“Blue Breeze” stond in vrolijkekrulletters geschreven op de flanken van deze boot, die trouwensin vroeger jaren onder de vlagvan de KMJC bekendheid genootonder de naam “Jezebel”.

Met veel enthousiasme tekenden dezevaarders hun avonturen op in het logboek van de Blue Breeze, waarvan ditjaar het derde deel werd volgeschrevenen in de scheepsbibliotheek wordtbewaard. Deze avonturen gaan overstorm en regen, aanvaringen en motorstoringen, maar ook over tropische temperaturen op het Sneekermeer, langenachten in Goingarijp en een plaatsjeeerste rang bij het Skûtsjesilen, achterhet eigen anker op de LangweerderWielen. Bij het naderen van de herfstwerd de boot door dezelfde kembemanning weer teruggevaren naar het westenvoor opleg en onderhoud in Valken-burg tijdens de wintermaanden.

van naam, er worden dingen in eenander jasje gestoken, nieuwe koersenworden aangekondigd en uitgezet, terwijl je dan toch wezenlijk weinig zietveranderen. Zo zal ook de Blue Breezein een nieuw jasje worden gestoken. Erzal MLM worden uitgevoerd (middelbare leeftijd modernisatie). Gedachtwordt aan het installeren van bijvoorbeeld een marifoon en een stuurautomaat, dan hoefje op het IJsselmeer nietmeer urenlang met de helmstok in jehanden te zitten, maar ga je in de kajuitrustig koffiedrinken en naar kanaal 77luisteren. Er komt ook een canvas zeerailing rond de kuip, dan zitten we nietzo te koop als we in een volle jachthaven aan boord buiten zitten te dineren.En natuurlijk moet ook de naam worden veranderd.

Blauwe Bries“Barco Alegre” klinkt wel aardig, maarwe willen eigenlijk weer terugkerennaar de Nederlandse taal. In de haven-kantoortjes hoeven ze dan niet meertwee maal te vragen de naam te herhalen, waarna hij ook nog eens fout wordt

opgeschreven. Eerst werden namenoverwogen zoals Blauwe Reiger, Blauwe Maandag of Blauwe Neus, maar hetzal uiteindelijk Blauwe Bries worden,zodat een roemruchte naam in Friesland niet helemaal verloren gaat. Deboot kan in 2000 ook gehuurd worden,voor periodes van een week, waarschijnlijk weer vanuit de Lemsterpoortin Sloten. Een vaar- en onderhoudsschema is voor 2000 namelijk nog nievastgesteld, maar wel een zakenplan.Omdat de boot is geprivatiseerd, is hethuurbedrag vanzelfsprekend lagergeworden. Dat wil zeggen, in elk gevallager dan het vroegere huurbedrag vermeerderd met het clublidmaatschap ende tegenwaarde van de vrije uren dietotnogtoe aan de boot werden besteed.Als tegen het eind van de winter het zeilersbloed dus weer gaat kriebelen, kandoor de harde kern van de ex-water-sportclub altijd contact met mij wordenopgenomen, zodat er een weekje kanworden ingeroosterd.

— ~

OndergangMet de ondergang van de PVMBO verdwijnt in haar kielzog ook de afdelingWatersport en zal de vloot worden geliquideerd. Een droeve taak waarvooreen liquidatiecommissie in het levenwerd geroepen, die ook de ‘BlueBreeze’, het vlaggenschip van de Afdeling Watersport, onder de hamer heeftgebracht. Vijf leden toonden belangstelling en brachten een bod uit. Toende kaarten waren geschud, bleek datondergetekende het hoogste bod haduitgebracht, waarna voorzitter BasSchaap op 29 september door het overdragen van de sleutelbossen van ditgoede schip, een tijdperk afsloot.

Evenwel, het is maar de vraag of erwerkelijk tijdperken zullen wordenafgesloten. Er veranderen soms zaken

MEOBtiek november 1999

Page 12: MEOBtiek 07 1999

Opheffen PVMBO en HobbyclubDoor. Wil van Elk

Op 13 december 1999 wordt dePersoneelsvereniging opgeheven.Daarom heeft de Hobbyclub ookgeen bestaansrecht meer.De Computerhobbyclub (CHC)stopt, maar de Autohobbyclub(AHC) gaat nog wel even door.Op zaterdag 25 september was deslotactiviteit van de Hobbyclub,een auto toer- puzzelrit.

Op zaterdag 25 september verzameldenzich 48 mensen in het bedrijfsrestaurantvan het MEOB. Ze stonden klaar ommet 22 auto’s een puzzelrit te gaanmaken.

PicknickenHet bestuur van de Hobbyclub had voorieder team een picknickmand geregeld.Die mand kon worden gevuld met versebroodjes, beleg, boter, fruit en drinken.De deelnemers mochten de mand houden, een leuk gebaar. Alleen jammerdat het een regenachtige dag was,slechts een enkeling heeft buiten kunnen eten. In het toerprogramma was eenbezoek gepland aan het Fordmuseum inHillegom. Een bezoek aan een computermuseum ging niet door omdat hetmuseum niet beschikbaar was die dag.

Fordmuseum“Op twee na kunnen ze allemaal rijden”, vertelde een suppoost van hetFordmuseum. “Tenminste, als er benzine en een accu in wordt gedaan, wantdie zijn er uitgehaald voor de veiligheid.” De deelnemers aan de puzzeltocht kregen in twee groepen een uitgebreide rondleiding door het museum. Erstaan 180 auto’s uit de periode van1903 tot 1951. K.P. den Hartogh, eigenaar van Den Hartogh InternationaleTransporten, is opgegroeid tussen de

Fordjes. Zijn vader, een voormaligebeurtschipper, kocht in 1924 zijn eersteFord voor ‘Bodedienst J. den Hartogh’.In de verzameling zijn veel van debedrijfsauto’s uit dat bedrijf terug tevinden. De huidige eigenaar van hetbedrijf begon in 1955 met het verzamelen. Zijn vrouw vond het zonde dat degigantische privéverzameling ‘onzichtbaar’ was, en stelde voor om er een tentoonstelling van te maken. Daaromkunnen we nu genieten van de grootsteverzameling Ford automobielen terwereld: in Hillegom aan de Haarlemmerstraat op nummer 36. Op 27 aprilopende Prins Bernhard de FreddieHeinekenhal. Er is het Prins Bernhard-plein en het Annie Hollemanplein,genoemd naar de vrouw van Den Hartogh. Zij kan heel aardig vertellen overde reizen van het echtpaar waarbij“altijd wel even naar een auto gekekenmoest worden.” Samen met FreddieHeineken maakte Prins Bernhard tijdens de opening een ritje in een Ford.Het museum is een bezoek meer danwaard, je kijkt er je ogen uit. De tochtging na het museumbezoek snel verder.Tussen het uitzetten van de tocht, en hetuiteindelijk rijden, bleek een wereldvan verschil. Er was een wegopbrekingdie alles in de war gooide. Gelukkig datde organisatoren daags voor de start hetparcours nog even verkenden, anderswas het helemaal mis gegaan. Jammerdat niet iedereen de wijzigingen in de

t’

—t” . -

-It’.

Een toertocht maakt hongerig. De picknickmand was een cadeautje.

t.4

~4, ‘-.

\

De deelnemers aan de puzzeltocht kregen in twee groepen een uitgebreide rondleidingdoor het Ford-museum.

november 1999 MEOBtiek

Page 13: MEOBtiek 07 1999

Borreman hadden hun computers opgesteld, Albert met een racespel en Theomet een computerspelletje. Hans Sloten zijn vrouw waren er met meer vanweg te slaan. Het evenement werd afgesloten met een overheerljke nasimaaltijd in het bedrijfsrestaurant.

VeilingDe inventaris van de CHC is, na de laste ledenvergadering op 9 november,onder de aanwezigen aan de hoogst biedende verkocht. Dit betrof diverse pakketten software en hardware.

AutohobbyshopAlle leden die op de huidige ledenlijstvoorkomen, kunnen overstappen naarde autohobbyshop van OS&O van hetMarinevliegkamp Valkenburg. Nieuweleden kunnen zich niet meer aanmelden. Alle faciliteiten die er nu bij deAutohobbyclub van.hetMEOB aanwezig zijn, blijven gehandhaafd. Alleenhet administratieve en het fmanci~legebeuren lopen via OS&O. Zolang ergebruik gemaakt kan worden van delocatie Oegstgeest, blijven de reglementen van Oegstgeest van kracht. Hetlidmaatschap van de Autohobbyshopbedraagt vijfentwintig gulden per halfjaar. Opgave voor het lidmaatschap van

- ..—

~-J 1

Zo’n MSX-computer heb ik ook.

de autohobbyshop te Valkenburg, véér12 december 1999, bij: C.M.J. v.d.Ploeg, afdeling inkoop in gebouw AMop kamer 225.Na 13 december 1999 kan zonderdeze opgave geen gebruik meer worden gemaakt van de garage.

MBK bijna van de sokken geredenHet is herfst. ‘s Morgens is hetnog aardig donker als de MEOBambtenaar op zijn of haar werkkomt. De beveiligingsbeambtestaat zonder verlichting aan dehoofdpoort. Geen probleem, vrijwel alle automobilisten hebbeneen hoeveelheid licht bij zichwaarmee ze bijna het hele terreinkunnen verlichten.

Voor de MBK de lastige opgave om inhet licht te kijken en daarbij de toeganscontrolekaart en de houder daarvan teidentificeren in een donkere auto! Erwordt met veel te hoge snelheid depoort binnengereden, waardoor het négmoeilijker wordt om te zien wie er binnenkomt; daarbij is het ook nog eenslevensgevaarlijk!

Dus: lichten dimmen en binnenverlichting aandoen, opletten dat je de MBKbeambte niet de vouw uit de broek rijdt,toeganscontrolekaart zichtbaar tonenen de mooiste glimlach laten zien die jein huis hebt, ochtendhumeur of niet.

Deze collega laat zien hoe het niet moet. Voortaan lichten dimmen, binnenverlichting aanen opletten dat je de MBK-beambte niet de vouw uit de broek rijdt.

‘t ~‘1

Het bestuur van de Hobbyclub, v.l.n.r.:Th~Borreman, K1~Këller,

Kees van de Ploeg, Eloy Pompeen Wim Haazebroek.

lijst had ontdekt: het was nu wel eenechte puzzeltocht! Na afloop van depuzzeltocht werd nog even nagepraatmet een drankje en konden de deelnemers kennis maken met de Computer-club. Albert de Neeling en Theo

\~i

.,

- _

MEOBtiek november 1999 13

Page 14: MEOBtiek 07 1999

PU-dag van OptronicaDoor: Ene L. Nottelman

Op woensdag 15 september wasde PU-dag van de unit Optronica.Dit keer geen geheimzinnigheidzoals vorig jaar, maar dit keerwas van tevoren al bekend waarwe heen gingen. We gingen naarhet mooie stadje Muiden, endaarna karten in Huizen. Door deOrganisatie, die ook dit jaar weerin handen was van Paul van Aperen, Kees Butter en HannekeKühn, was geïnventariseerd of jewilde karten of lasergamen en ofje geen bezwaar zou hebben vooreen eigen bijdrage. Door deze eigen bijdrage zouden we dan dehele avond Vrij kunnen drinken!

Het gros van de unit verzamelde zich inde kantine en onder het genot van eenbak koffie werd gewacht op de aanvangvan de busreis naar Muiden. Een aantalmensen verkoos om met eigen vervoerte komen, omdat een reis naar Muidenvanuit het Noorden praktischer was daneerst Paar het MEOB te komen. Op eenplattegrondje van Muiden was aangegeven waar we op de bus konden wachten.

PuzzeltochtNadat de bus om 10.00 uur in Muidenwas gearriveerd, werd er een puzzeltocht uitgedeeld. We hadden tot delunch de tijd om de puzzel op te lossen.In groepjes vertrokken we vervolgensMuiden in. De één voor een leuke wandeling, de ander voor de puzzel. In hetbegin liepen de meeste groepjes in eenkudde achter elkaar aan, maar al snelverdwenen de losse groepjes in hetstadje. Na veel gezoek naar jaartallenen locaties (een stadsplattegrond zouvoor sommigen handig zijn geweest)kwam als laatste vraag in de puzzel:“wat is de leeftijd van Paul, Kees enHanneke te samen?”

Na al dat gepuzzel werd het tijd voor delunch. Dit was in een schitterendauthentiek restaurant met uitzicht op dehaven van Muiden; de gehele bovenverdieping werd bezet door de PU.Daar kregen we een lopend buffet meteen overvloedige broodmaaltijd metallerlei soorten broodjes, beleg en

dranken. Na het creatief stapelen vanbrood en beleg op de borden en soep-kommen, werd later wel duidelijk datde buffettafel niet leeg te krijgen was.

GroepskortingNa de lunch brachten we een bezoekaan het Muiderslot. Bij de toegangregelde Kees dat we naast de groepskorting ook nog eens korting kregenvoor de mensen met een museumjaarkaart ofRABO-bankpas. Op de binnenplaats van het Slot werden we in tweegroepen verdeeld en kregen we eenrondleiding door het Slot. De rondleiders legden op creatieve manier uit water zich allemaal in de geschiedenisheeft plaatsgevonden en dat we nergensaan mochten komen. We kregen dehuiskamers, ridderzaal, wapenkamer ende keuken allemaal te zien. In iederekamer werd ook verteld waar bekendespreekwoorden of gezegden vandaankomen, zoals onder andere rookgordijn(gordijn rond de schouw van een open-haard), het ondergeschoven kindje(baby werd in een lade onder het ledikant van de ouders geschoven) en klinkende munt (klank zei iets over de echtheid van het geld). Na afloop van derondleiding zijn we bij de valkemergaan kijken waar we uitleg kregen overde valken welke worden gebruilct bij dejacht. Een aantal mocht zelf even devalk op de handschoen vasthouden.

KartenDe reis ging verder naar Huizen. Daartrokken we in bij een indoor kartcentrum. In dit centrum zijn twee kartbanen te vinden. In de bar konden we voorde rest van de dag gratis onze dorst lessen, dus werd dan ook meteen maar eendrankje besteld en kon er vanuit de barop de kartbaan worden gekeken. Voorde aanvang van de kartwedstrijd werden we in poultjes gedeeld. Mijn poulebestond uit mensen uit Den Helder ende rest van Noord-Holland. Het fanatisme in deze poule was erg groot, hetschijnt dat ze veel ‘race’ ervaringopdoen tijdens het woon-werk verkeer.De rondetijden waren in de bar te volgen op het televisiescherm en na afloopvan iedere race werden de rondetijdenmet een printer afgedrukt. Bij de printerwas het dan na iedere race dringen omte zien wie er eerste was in die poule en

1, 2 en 3 bij het katten: Erik de Vries, JohnTacx en Richard Wagensveld.

hoe hoog je staat in het totaalklassement. Na de eerste ronde werd de toptien gedomineerd door de mensen uitNoord-Holland. Voor aanvang van definaleronden werd onze poule doorHenk Smit, met ‘Den Helder bovenalles’, sterk aangemoedigd.

RecordsHet katten bracht toch heel wat los,zoals een brandstoftank (Arie vanEgmond) en de lunch; parkeerde RubenAalders regelmatig zijn kart in de muuren reden de dames Mariske te Pas enMireille Verhey nieuwe wereld duurrecords. De prijsuitreiking was in de bar.Tijdens het oplezen van de top tienwerd, naast een applaus, door HenkSmit op baldadige wijze duidelijkgemaakt, met de boven genoemdekrachtterm, wie er uit Den Helderkomen. Dit werd vooral door zijn directe collega’s niet in dank aangenomen.Je kan wel merken dat hij naar het hogenoorden is verhuisd.

PrijzenDe eerste, tweede en derde prijs werdengewonnen door respectievelijk Erik deVries (slechts vier seconde trager danhet baanrecord), John Tacx en RichardWagensveld en kreeg Arie van Egmondde poedelprijs in de vorm van eenkapotte beker vanwege het verliezenvan zijn brandstoftank.

14 november 1999 MEOBtiek

Page 15: MEOBtiek 07 1999

De prijzen van de puzzeltocht werdengewonnen door Johan Rondeel (1C),

Nico Woord (2e) en Martin Straathof(3e) Alle drie gingen ze naar huis met

een lekkere fles wijn. Het avondetenwas net als de lunch uitgebreid en defrieten waren niet aan te slepen. Evenwas er nog een stagnatie in het tappenvan de drankjes, we waren ondanks deeigen bijdrage toch door het budget

heen. Maar door tussenkomst van deorganisatie konden we de dorst weerlessen (karten is toch inspannend). Nahet avond eten kon er nog naar een filmin de simulator worden gekeken. Dejuffrouw van het kartcentrum vond datdit zo na het eten niet slim was en dat jeje eigen rommel zelf moet opruimen.Ondanks de waarschuwingen zijn ertoch een aantal naar de simulator

gegaan, overigens zonder problemen.Er is een tijd van komen en gaan, enwerd de reis terug naar huis ingezetdoor de stortende regen. De volgendemorgen werd op de afdeling nog langnagepraat over de uitslagen en tactieken. Ook dit jaar was de PU-dag mededoor de goede organisatie weer een succes, daarvoor dank en hopelijk volgendjaar weer zo’n dag.

Introductiedag bij het MEOBDoor. Victor van Denzen

Gode ti’ ieOmdat ik zoveel aardige collega’s gedag wilde zeggen en nietiedereen op de werkplek te vinden was, doe ik het via deze MEOBtiek nog een keertje over.

Ik wil iedereen bedanken voor de leukeen prettige samenwerking gedurendemijn tijd bij het MEOB. Ik zal jullie endit bedrijf best wel missen, maar ik gatoch met volle moed aan de slag bij deDirectie Personeel Koninklijke Marinein Den Haag. Ik hoop oprecht dat erook voor jullie goede tijden aan zullenbreken.

Groetjes en misschien tot ziens,Irene Pattiapon.

Regelmatig wordt erbij het MEOB eenintroductiedag gehouden voor nieuwemedewerkers. De deelnemers aan zo’ndag worden ontvangen in de grote vergaderzaal, en hen wordt de historie vanhet bedrijf verteld. Maar dat natuurlijkniet alleen, ook de toekomstperspectieven in het Marinebedrjf, de dagelijksegang van zaken, bedrijfsveiligheid endergelijke worden besproken. Eenvideofilmpje van een trainer of simulator, ofvan de drie onderhoudsbedrijventot slot en daarna gaat men in kleinegroepjes het bedrijf m. In diverse secties krijgt men uitleg en daardoor eengoed inzicht in de schitterende technieken waaraan bij het MEOB gewerktwordt. De enonne besparing die menbij de TWT’s weet te behalen, de ingewikkelde technieken bij de nachtzichtapparatuur, de secties oppervlakte- mechanische- en elektrische- technieken

en uiteraard de bewerkingen aan optische componenten, het zijn allemaalactiviteiten waar men bij het MEOI3terecht trots op is.De introductie wordt besloten met een

overheerlijke nasihap, waardoor menook een goed idee krijgt van de kwaliteiten van de medewerkers van hetbedrijfsrestaurant.

_;—~ .:/~4Ç.~ ~~1i

1’ tr~

MEOBtiek november 1999 15

Page 16: MEOBtiek 07 1999

Grandioze slotdag afdeling Klaverjassen & SjoelenDoor: Theo Stokhuijzen

De voorzitter van de PVMBO,Fon Koek, verwelkomde zaterdag23 oktober om 10 uur 85 klaverjassers en 11 sjoelsters voor deslotdag Klaverjassen en Sjoelen.Aad van der Poel, voorzitter vande afdeling, lichtte nog even de indeling en de spelregels voor dezedag toe, en wenste iedereen veelgeluk. Aan de verzorging van deinwendige mens zal het zeker nietliggen, iedere deelnemer had eenboekje met vijf consumptiebonnen, drie bonnen voor een broodje en één voor een nasimaaltijd,terwijl de koffie gratis was.

Als ludieke opening speelde Fon Koekhet eerste giftje aan tafel twee (hij gingnat), waarna Theo Stokhuijzen het verder afmaakte.

KlaverjassenNa het spelen van de eerste serie Standaard- Verplichte- en Koppefronde,kwam bij het klaverjassen het spookvan tijdnood al om de hoek kijken. Hetnatellen van iedere telljst en het invoeren in het computerprogramma, vergden toch meer tijd dan was gepland.Daarom werd besloten geen pauze tehouden, maar door te gaan met de volgende serie. Na de tweede serie werd

besloten de derde koppefronde te latenvervallen.

SjoelenOok de sjoelsters hadden een driedeligecompetitie: standaard sjoelen, en tweekeer sjoelen met een dobbelsteen. Dedobbelsteen werd bij de plusronde metde zes naar boven, en bij de minrondemet de één naar boven op een vasteplaats op de sjoelbak gelegd. Tijdenshet sjoelen vliegt de dobbelsteen alle

kanten op (er is er zelfs een nooit meerteruggevonden), en met een beetjegeluk komt hij in eenvak terecht. Bij deplusronde werden de boven liggendeogen van de dobbelsteen vermenigvuldigd met het getal van dat vak en bij hettotaal van de gegooide punten opgeteld.Bij de minronde werden de puntenafgetrokken van het totaal.

Standaard:l~ prijs: Toos Flanderheijn beker enf50, 2~ prijs: Cobie Debevère f25, 3~prijs: Nel Verbruggen f10.

Theo Stokhuijzen werd bedankt voor de vele uren die hij heeft gestoken in de Organisatieen het schrijven van het computerprogramma voor het toernooi.

~ ~~

Ç~j

-~ 1:~‘ ~ -•:~

.~.; ‘~

OrganisatieHet was halfzes toen Theo Stokhuijzenwerd bedankt met een fles Whisky,voor de vele uren die hij heeft gestokenin de organisatie en het schrijven vanhet computerprogramma voor het toernooi. Theo op zijn beurt bedankte zijnmedebestuursleden met de woorden:“Niemand kan iets alleen”. Toos Flanderheijn bedankte namens de damesvan het sjoelen het afdelingsbestuurvoor de fijne en geslaagde dag. Het flesje met lekkere inhoud werd begeleidmet een warm applaus van de overige

W deelnemers. Hierna begon Aad van derPoel, gesouffieerd door Mike Riemen,met de prijzenregenAls eerste de spelsooriprjzen van hetsjoelen.

.1. - —,

• ç__~/ ~Bijna alle prijswinnaars van het Sjoelen en het Klaverjassen.

16 november 1999 MEOBtiek

Page 17: MEOBtiek 07 1999

Dobbelsteen +:P prijs: Gerda Bal beker en f50, 2~prijs: Nel Verbruggen f25, 3e prijs:ToosFlanderheijn fl0.

Dobbelsteen -:le prijs: Nel van der Poel beker en f50,2e prijs: Nel Verbruggen f25,3e prijs:Toos Flanderheijn f10.

Als tweede de spelsooriprjzen van hetklaverjassen.

Standaard:P prijs: Piet van Polanen beker en f75,2~ prijs: Henk Flanderheijn f50, 3~ prijs:

Piet Juffermans f25.

Verplicht:P prijs: Eldert Grootendorst beker en

f75, 2e prijs: Dieny Kulk f50, 3~ prijs:Trudie Zij lmans f25.

Koppel:le prijs: Arie Bal beker en f75 - Maarten v.d. Luijt beker en f75, 2~ prijs:Joop van Eck f50 - Agaath v.d. Madenf50, 3~ prijs: Gerard Strik f25 - Ben vanAbswoude f25.

De PV-voorzitter Fon Koek werd uitgenodigd om de eerste prijzen over alleronden voor zowel het sjoelen als hetklaverjassen uit te reilcen.Totaal van alle ronden bij het sjoelen:

le prijs: Toos Flanderheijn beker enf200, 2~ prijs: Nel Verbruggen fl00,3~ prijs: Nel van der Poel f50.

De vierde en vijfde prijs ging naarCobie Debevère en Gerda Bal en depoedelprijs ging naar Janka Slaman, zijkregen ieder 25 gulden.Totaal van alle ronden bij het klaver

jassen:

le prijs: Ger Pacqué beker en f600, 2~prijs: Trudie Zijimans f300, 3~ prijs:Ria Juffermans fl00.

De vierde prijs was voor Piet van Polanen, de vijfde tot en met de dertigsteprijswinnaars kregen ieder 25 gulden.De poedelprijs van deze dag was voorCobi van Leeuwen, ook zij kreeg 25gulden. Aad van der Poel bedankte alledeelnemers en medewerkers aan dezebijzonder geslaagde dag, en nodigdealle aanwezigen uit voor een heerlijkenasimaaltijd.

Cees Blewanus nieuwe object coördinator MBKDoor: Wil van Elk

“Ik begon in 1978 als ‘eenpitter’aan de poort”, vertelt Gijs vanDuijvenbode, Adjunct Inspecteurbij het Marine Bewakingskorps(MBK). Gijs gaat het MEOB verlaten en wordt Groepscommandant bij de Marinekazerne inAmsterdam. “Eemnes en Drie-huis vallen daar ook onder”, aldus Gijs. Hij wordt per 15 november opgevolgd door CeesBlewanus. Cees is Majoor MBKen is in 1972 in Oegstgeest begonnen.

Cees Blewanus heeft een behoorlijkestaat van dienst. “Eind jaren vijftigwerkte ik bij Philips in Huizen, waarzenders werden gebouwd. Daarna hebik elf jaar als telegrafist bij de Koninklijke Marine gediend; ik ging als korporaal de dienst uit. Na zes jaar MBKwerd ik sergeant.” Oegstgeest wasvroeger een hoofdpost. “Van hieruitwerden we ingezet op de buitenposten.Ik heb gewerkt op NORA, VERI en inOuddorp.”

GevarenOok Gijs is op meerdere plaatsen werkzaam geweest. “Ik heb gevaren als zeemilicien bij de marine. Radio AfstandPeiler Vuurleiding (RAPV) was ik vandienstvak. Bij de MBK heb ik

wisselende posten gehad: vier jaar bijhet MEOB, drie jaar bij MVKV enzeven jaar bij de KOM in Wassenaar.Nu dus wéér bij het MEOB.” Zijn laatste functie in Oegstgeest was groepscommandant bij de Groep MEOB. Indezelfde functie gaat hij werken inAmsterdam. Voor Cees wordt de situatie anders. Het wordt in Oegstgeest hetobject MEOB met een object coördinator die belast is met de dagelijkse

leiding: een postcommandant eigenlijk.De post valt onder het Hoofd Operationele dienst, die in Den Helder zetelt.“Inzet van personeel, roosters en personeelszaken wordt door de planner vanMVKV gedaan”, aldus Blewanus. “Ikkrijg alleen meer en andere administratie dan dat van een wachtcommandant.Ik blijf ook het sleutelbeheer erbijdoen.”

Cees Blewanus (op de voorgrond) past precies in het profiel van postcommandant.

MEOBtiek november 1999

Page 18: MEOBtiek 07 1999

Sluiting zeilseizoen 1999: indfeest WatersportDoor: Gerrit Vos

Met een straffe wind in de rugvertrokken we zaterdagochtend2 oktober om zeven uur met tweevolle bussen richting Enkhuizen.Daar aangekomen gingen we directaan boord van de driemast-topzeilschoener “Wifiem Barentsz”, alwaar koffie met gebak werd geserveerd. Dat het flink waaidehadden we reeds opgemerkt,maar het bleek zodanig te stormen dat de schipper het onverantwoord achtte naar Hoorn tevaren, waar een stadswandelingen een lunch op het programmastonden gepland. Wat nu?

Volgens de weersvoorspelling zou dewind in de middag afhemen, zodat alsnog gevaren zou kunnen worden.Besloten werd om met de hele club detrein naar Hoorn te nemen en het programma af te werken. De bestelling aanhet NS-loket van ongeveer honderdkaartjes tegelijk, leidde even tot lichtetijdspaniek, maar zo sprak de conducteur: “geen nood, dan wachten wegewoon even!”

ShantykoorIn Hoorn de stadswandeling gemaakt;Hoorn is een leuke stad met een mooie

“t

zeemansliederen over het water. Erwerd uit volle borst meegezongen endaar krijg je weer dorst! Na een middagzeilen met onze eigen zeehelden aan hetroer, zigzag koers (drank of onkunde),werd tegen de avond het roer overgenomen door de vaklui, en stond er voorons een uitgebreid en smakelijk buffetklaar. Om ongeveer halfacht meerdenwe weer af in Enkhuizen. Na nog velezeemansliederen moest echt de stekkeruit de trekzak worden getrokken, wantmen wist van geen ophouden. Uiteindelijk lukte dit, en gingen we van boord

- : - - : weer de bus in huiswaarts, na werkelijkeen schitterende dag met onverwachtewendingen.

.4- ___ç;~*.

-.--~

“Een middag zeilen met onze eigen zeehelden aan het roer.

haven, en lekker geluncht in Brasserie“de Bonte Koe”. Na de terugreisopnieuw ingescheept en om halfiweevoeren we alsnog de haven uit. Evenbuiten de haven werden de zeilen gehesen van deze prachtige vijftig meterlange driemaster met maximaal 460vierkante meter zeil. De stemming zater al snel in. Enigszins door de schippersbitter maar vooral door de man metde trekzak: al gauw schalden de

“Al gauw schalden de zeemansliederen over het water.”

• ~ ~ —

18 november 1999 MEOBtiek

Page 19: MEOBtiek 07 1999

Afscheid van Willem HoogduinDoor: Harmke Heikens

Vrijdag 24 september hebben wijafscheid genomen van een heelbekend figuur binnen het MEOB:Wifiem Hoogduin, medewerkervan de huishoudelijke dienst.Wifiem was overal erg gezien binnen het bedrijf. Altijd even vrolijk, even huipvaardig en in voorhet vertellen van een grap. Veertig jaar MEOB, dat is niet niks.Dus wilden de dames van PZ Willem niet zomaar weg laten gaan.In eerste instantie wilde Wifiemniets van een afscheid weten. Weken zeuren en vragen en uiteindelijk — een week voor zijn vertrek —

wilde Wifiem dan nog wel met dedames PZ een kopje koffie drinken.

Maar wij wilden toch iets extra’s voorWillem, na veertig jaar trouwe dienst.Er werd medewerking gevraagd aandeze of gene, en iedereen werkte mee.Vrijdag brak aan en daar komt Willemom 07.00 uur vertellen dat bij naderinzien zijn vrouw toch ook wel wildekomen. De plannen moesten snel worden bijgesteld: onder andere een toespraakje regelen. Gelukkig konden wijde ‘super speecher MEOB’ Hans vanhet Hooft (HBEB) strikken om een toespraak te houden.

SlingersDe afspraak was: om 10.00 uur koffiemet gebak bij de dames van PZ. Intussen hadden Marloes en Bea de vergaderzaal versierd met slingers en vlaggetjes. Netty installeerde de kop en schotels en Harmke zou buiten met LeoJansen het echtpaar Hoogduin welkomheten. Tot ieders verrassing bleven dedames van PZ niet alleen, spontaankwamen verschillende afdelingschefsen collega MEOB’ers naar de vergaderzaal. Er moesten zelfs extra stoelenworden bijgehaald.

OnrustigEen collega zou het echtpaar van huishalen. Het werd 10.00 uur, maar geenechtpaar Hoogduin. Netty kwam al vragen: “Harmke, waar blijven ze nou?, dezaal wordt onrustig.” Rien Jongmankwam ook poishoogte nemen en

maande ons rustig te blijven, maar Leowas slecht te spreken. Waar bleef noude chauffeur? Eindelijk, 10.15 uur, daarkwam het gezelschap aanrijden. Opaanwijzingen van Leo werd gevraagdom voor de deur te parkeren voor defoto. Waarop de chauffeur de draai ietste groot maakte en bijna over de tenenvan Leo reed.

VIP’sAls echte VIP’s werd het echtpaar naarde vergaderzaal gebracht. En toen hetblje en verbaasde gezicht van Willem:de hele zaal zat tjokvol om afscheid vanhem te nemen. De koffie werd ingeschonken en het gebak zou worden uitgedeeld. Maar de zaal rondkijkendbleek dat er gebak te kort zou zijn.Vond Harmke geen probleem, de grootste gebakjes werden gewoon door midden gesneden. Bea vond het maar zo,zo. Maar ja, toen lagen de gebakjes aldoormidden en hadden we ineensgenoeg gebak. Dus ook extra keus:hele, en halve gebakjes.

SpeechHans van het Hooft had een prachtigespeech (nog complimenten in zo’n korte tijd) en na afloop kreeg Willem nogeen oorkonde, en mevrouw Hoogduineen prachtige bos bloemen. Hans vroegom versterking, want er was nog eencadeau dat moeilijk te tillen was. Een

grote doos met levensmiddelen waarWillem en zijn vrouw erg opgetogenover waren. Maar het feest was nog nietteneinde. Ook zijn chef Rien Jongmannam het woord en bedankte Willemvoor zijn enorme inzet en enthousiasme. Ook Rien had een verrassing enbood Willem een gratificatie aan. Ookcollega’s kwamen spontaan metafscheidscadeau’s. Onder andere met“hartversterkertjes’, “mijn medicijnen”, zoals Willem het noemde.

GrapAls laatste vroegen de collega’s Willemnog een keer zijn acts te doen en eenmop te vertellen. Willem deed zijn duivenact en vertelde nog heel smakelijkeen leuke grap. Er werd dan ook ergveel gelachen. Al met al waren wij,dames van PZ en Bea (directiesecretaresse), in onze opzet geslaagd: Willemhet gevoel meegeven dat hij erggewaardeerd is en hem voor een uurtjeeen echte VI? laten zijn.

1’

Rien Jongman (links) bedankte Willem voor zijn enorme inzet en enthousiasme.

MEOBtiek november 1999 19

Page 20: MEOBtiek 07 1999

MEO 1 wi t EHBO-wedstrijDoor: A.M. Riedel,Hoofd Bedrijfshulpverlening

Op dinsdagavond 9 november1999 vond in Den Haag de jaarlijkse EHBO-wedstrijd plaats, georganiseerd door de VZBI, eenregio-vereniging van de FederatieNederlandse Vereniging Bedrijfshulpverlening (NVB). Plaats vanhandeling was het terrein van hetDuinwaterbedrjf Zuid-Hollandin de Scheveningse duinen. Eénvan de twee meespelende MEOB-teams won de eerste prijs, eengrote wisselbeker. Wij dedenvoor de negende keer mee en wonnen voor de vierde keer de wisselbeker! Een schitterende prestatie!

Het winnende team van ploegleider Rob Nieuwenburg (midden) aan het werk.Aan de EHBO-wedstrijd deden dit jaar22 teams uit de regio mee. Het speel-veld was verdeeld in drie banen enbestond uit zes oefeningen, variërendvan een aantal theorievragen tot hetverlenen van eerste hulp aan zeer emstige gewonde LOTUS-slachtoffers.LOTUS is een Organisatie die mensenverhuurt die bij allerlei soorten BHVen EHBO-oefeningen zeer waarheidsgetrouw voor slachtoffer spelen. In alledrie de banen waren na het doorlopenvan alle oefeningen drie prijswinnaars:de eerste, tweede en derde prijs.

FinaleHet team van ploegleider Nico Bijvoet,met Guido Heus en Cees van Wijk, wonin baan groen de tweede prijs, goedvoor een beker. Het team van ploegleider Rob Nieuwenburg, met Gerard vander Laan en Ingrid Flohr, won in baanblauw de eerste prijs. Ook zij kregeneen beker. De eersteprijswinnaars uit dedrie banen moesten vervolgens eenfinale spelen om te bepalen wie van dedrie het allerbeste team was. Die finalebestond uit een uitgebreide ongevalssituatie, ontstaan na een vechtpartij waarbij twee slachtoffers steekwonden

hadden opgelopen en één van hen ookflink in de buik was geschopt. Na eenspannende strijd won het MEOB-teamin de fmale de eerste prijs en kreeg négeen beker uitgereikt: een grote wisselbeker.

WisselbekerInmiddels komt de naam van hetMEOB voor de vierde keer op de wisselbeker te staan. Toen we in 1991 voorhet eerst meededen, wonnen we dezebeker ook, net als in 1994 en 1995. Bijna al die jaren deden we met tweeenthousiaste teams mee, met verschillend resultaat. Ook hier gaat dus op: deaanhouder wint!

~ ~-) tiJI~bEHBO’.ersbedankt

- T jJ~ 1 4.1~ V

Door: IngridFlohr.,e_, ‘f_.~ ~l,.,J- . t.

s-t.. jDe .t~ee teams kregen de complimenten van de directeuren Ir. P.R.Hogendoorn en CDR H~A. Marsm~n~(±Dibe1) voor1iet beh~.1e~ van de eerste en ~veede~ prijs, en •met een~i~selbeker voor de eersteprijsWinnaars.

.;~‘• ~,~. —,~.

1~

• ~•. ...~, .%•

0~ ~ ~..,..,•, ~

:~‘ ~•\J~.~2 ~hEl ~ .4

4 1

~ hj~~

~

0’~ . 1De succesvolle EBHO-teams waren0 ~ •e I...l

op donderdag 11 .no~ember te gast.bijLI ~ .~1 ~‘V ~ ~ ...~

het Hoofd~ Anka Riedel. DeEHBO’ers. Nico. Bijvoet Rob Nieu

rr Ul as ah 1 a - - a di

iwenburg, Cees yanrWijk, .Leen van) , ... .1 ~J.•der,~P1as,aGidc~Heus,aGerard van,derLaan en Ingrid FLohr .werden vejrastmet een bos bloemen, een kopje koffieeneengebakje.

De EHBO-ers van het MEOB samen met de begeleiders.

20 november 1999 MEOBtiek

Page 21: MEOBtiek 07 1999

Snowworid

Piet Dijkdrent kan niet alleen goed skiën, hij heeft ook groene vingers. Deze prachtigbloeiende cactus heeft hij als miezerig plantje gered van de schroothoop.

Het laatste restje asbest is verwijderd. Het betrof de deur van de radioactieveopslagruimte in het voormalige ETMAG.

Slotactiviteit Vissen“De aankomsttijd en de vertrektijd waren door elkaar gehaald,daarom vertrokken we veel telaat”, aldus een van de enthousiaste vissers die zaterdag 16 oktober meegingen met de slotactiviteit van de afdeling vissen.

Ze gingen uiteindelijk toch op wegnaar Ernst, waar een paar uurtjes Vissen in de forellenvijver van ‘t Smallertgepland stond. Veel tijd voor anderedingen was er eigenlijk niet meer,maar toch werd genoten van een lunch,

ondanks dat ze er eigenlijk maar tienminuten voor hadden.

Gerrit Wagemaker, hij werkt bijFEL/TNO en is altijd lid gebleven,bleek de beste visser van het gezelschap te zijn. Hij ving drie forellen.Jim van Es bewees dat met vliegvissenook goed gevangen kan worden, hijving twee forellen. Tien andere hengelaars vingen slechts één vis, de restheeft achter het nest gevist. “Er warennegentig forellen van dertig â veertigcentimeter uitgezet, speciaal voor ons.We hadden de hele vijver voor

onszelf’, vertelde Arie Bal. Gezien devangsten die middag, waren ze relatiefduur uit. “Maar het was wel gezellig”,aldus Arie.

Om zes uur ‘s avonds kregen ze nog eenwarme maaltijd, met de nodige opwarmertjes te verwerken, “dat hoort bij hetvissen.” De chauffeur heeft zeker tweeuur in zijn bus zitten wachten, ‘ze’ warenvergeten door te geven dat hij was gearriveerd. Al met al was het een geslaagdedag. Mooi weer, veel zon, en ongetwijfeld veel sterke visverhalen.

~‘ji’.~ —.~:Ç

Een reuze slalom zat er nogniet in, maar na een uurtje ski-les, gingen de deelnemers dievoor het eerst op de lange latten stonden toch maar mooivan de helling af. “De PV hadook lessen geregeld”, verteldeIngrid Flohr. Veertig mensennamen deel aan een uurtjeSnowworld op 12 oktober, eenvan de slotactiviteiten van dePV.

Het uurtje skiën bij Snowworld inZoetermeer was een mooi opwarmertje voor de wintersportvakantie.Je kunt daar 365 dagen per jaarindoor skiën op echte sneeuw. Erzijn twee pistes met een totaleoppervlakte van achtduizend vierkante meter sneeuw. Het is hetgrootste indoor skicentrum vanEuropa.

“De nieuwe deelnemers waren netzo enthousiast als de gevorderden”,zei Piet Dijkdrent, die al vaker wasmeegeweest. “We hebben ookgenoten van het aprês ski.” Ja zokrijg je het vanzelf warm, want hetis er wel vijf graden onder nul.

MEOBtiek november 1999 21

Page 22: MEOBtiek 07 1999

Fon Koek 40 jaar bij het bedrijfDoor: Wil van Elk

“Ik ben ook veertig jaar lid van depersoneelsvereniging”, verteldeFon Koek, die sinds 1978 penningmeester is en sinds 1990 voorzitter. Na een gezellige receptie inhet bedrijfsrestaurant op donderdag 30 september, werden genodigden ontvangen in het PetitRestaurant in afwachting op eennasimaaltijd. Bij alle drie de gelegenheden werd Fon in het zonnetje gezet en kreeg hij cadeausoverhandigd.

Als er een plantenbak wordt afgegevenvoor de PV, wie bellen ze dan? Juist,Fon Koek, maar in dit geval was deplantenbak voor hem! Bas Schaap hieldtijdens de receptie in het bedrijfsrestaurant een geanimeerde toespraak. Naasthet vertellen van leuke anekdotes, evalueerde hij de activiteiten van FonKoek: “Als vertegenwoordiger van dePV was hij aanwezig bij diverseafscheidsfeestjes, hij heeft er veel ziengaan. Maar het PV-bestuur zit in dezelfde situatie als het bedrijf: het brokkeltaf.”

Doe MaarNa de nasimaaltijd werd Fon toegezongen door zijn drie zonen met hun

vrouwen en kinderen. Zij hadden opnummers van de band Doe Maar schitterende teksten geschreven die op FonKoek van toepassing waren. Na afloopboden ze Fon een vliegles aan. Alleactiviteiten van die dag zijn geflimddoor een zoon van Fon. “Ik had thuismijn camera al klaar liggen, een oudkreng die steeds meer gebreken vertoonde; de batterijen waren opgeladen.‘Daar heb ik zelf al voor gezorgd’, zei

mijn zoon, ‘ik heb die van jou niet meernodig.’ Mijn kinderen kwamen namelijk vaak mijn camera lenen, maar nuwas ik jaloers, dan heeft hij er nog eerder een dan ik. Hij had een prachtigedigitale camera bij zich, een schitterendding. Maar na afloop kwam de aap uitde mouw, want hij was voor mij. Daarhad ik niet op gerekend, ik dacht echtdat hij van hem was. Een leuke verrassmg.”

:~ ~

Evenals Bas Schaap eerder die dag in het Bedrijfsrestaurant, hield ook Hans van ‘t Hoofteen schitterende toespraak, in het Petit Restauarant.

VliegenDe andere leuke verrassing heeft Foninmiddels ook achter de rug. Hij mochtop 10 oktober mee in een motorzweefvlieger van de zweefclub Valkenburg.De piloot van het vliegtuig was de zoonvan collega Piet Mijnders. “Die heeftnog basketball gespeeld met mijnzonen. In zo’n toestel zit je met zijntweeën naast elkaar. Wel een beetjekrap. We vlogen langs de kust, over onshuis, over de tennisbanen, overNoordwijk, Scheveningen en DenHaag. Ik herkende erg veel plaatsen, ikben namelijk een beetje kaartgek. Zelfsturen dat ging niet, je kan dat toestelnauwelijks stil houden, het is net eenauto met stuurbekrachtiger waar je ookeven aan moet wennen. Hoewel we nietlager mochten vliegen dan driehonderdmeter, heb ik schitterend kunnen filmen.” Daar heeft hij dan ook een nieuwe camera voor gekregen. Hij heeft

~1

Met veel aandacht luistert de familie Koek naar de geanimeerde toespraakvan Bas Schaap.

22 november 1999 MEOBtiek

Page 23: MEOBtiek 07 1999

zichtbaar genoten van zijn cadeaus, enomdat hij nog nooit had gevlogen, washet een hele belevenis. Maar ook eenbeeld voor in de tuin ‘viel in goede aarde’. Tijdens de receptie hingen er mobilen van papier aan de pilaren. Het warenmet oude dienstfoto’s beplakte cijfers40. Aan de muur hingen afbeeldingenvan Fon als kersverse marineman tijdens een defile op Koninginnedag.

DrukHoewel Fon afscheid heeft genomenvan het bedrijf, is hij nog regelmatigaanwezig. “ik heb het h tikke drukman, er moet nog heel wat worden geregeld.” Op 30 oktober stond de Slotavond van de PV op de agenda en op21 oktober een reünie van oud-bestuursleden van de PV. Ook de Organisatie van de Kerstmaaltijd heeft hij opzich genomen.

eünie V 0

ç’~1‘t

Voormalige en huidige bestuursleden• van de personeelsvereniging bijeen tij• dens de reünie van de PVMBO op don

derdag 21 oktober in het Petit Restaurant van het MEOB. Op de achterste rij:Stokhuijzen; De Mooij; Stravers;L. Bal; Fraterman; Van Bljswijk;R. Kaptein; Reedijk; Tengeler;Molenaar; Bijker; Bakker; F. v.d. Berg;Slot, de laatste penningmeester;mw. Eysakkers; Jansen; J. v.d. Berg;A. Bal; Stierman; Kreeftenberg. Op devoorgrond: Van Staden, Rutgring; mw.Flohr, de laatste secretaris; Huijing enFon Koek, de laatste voorzitter van dePV. De eerste voorzitter van de PV,G.D.A. van Beek, was verhinderdwegens ziekte.

VVKMDe Vereniging Vrienden van deKoninklijke Marine (VVKM),houdt volgend jaar weer een aantal reünies in de Witte Raaf, opWillemsoord in Den Helder.

0p28 april: Hr.Ms. Johan Maurits vanNassau en Hr.Ms. Banckert, beiden vande periode Korea en Nederlands NieuwGuinea, en de Hr.Ms. Kortenaer van deperiode Indië en Nieuw Guinea.Op 9 september: Kleine Vaartuigendienst

Op 15 september: Hr.Ms. van AmstelF-806 gehele vaarperiode. Hr.Ms. vanAmstel F-83 1 vaarperiode tot heden.Op 29 september: Standaardfregattenover de gehele vaarperiode vanaf1978: Hr.Ms. Kortenaer F-807, Hr.Ms.Callenburgh F-808, Hr.Ms. van Kinsbergen F-809, Hr.Ms. Banckert F-810,Hr.Ms. Piet Heyn F-811 en Hr.Ms.Abraham Crijnssen F-8 16.Op 6 oktober: Alle Jager, alleen vande periode Nederlands Nieuw Guinea:Hr.Ms. Drenthe D-8l6, Hr.Ms.

Groningen D-8l3, Hr.Ms.D-817, Hr.Ms. OverijsselHr.Ms. Friesland D-812 enAmsterdam D-819.

De reünies worden georganiseerd doorde Stichting Maritieme Tradities, Postbus 816, 2800 AV Gouda. Bij ditadres kunt u zich opgeven voor dereünies.

pr

‘1

De ‘Doe Maar’ familie Koek.

UtrechtD-815,Hr.Ms.

MEOBtiek november 1999 23

Page 24: MEOBtiek 07 1999

Goede avond, dames en herenDoor: Fon Koel4 voorzitterpersoneelsvereniging PVMBO

Hartelijk welkom op deze feestelijke avond. Met gemengde gevoelens hebben we naar deze avondtoegewerkt. De aanleiding is tenslotte niet zo leuk. Het bedrijf,waarvoor velen van ons toch jarenlang hebben gewerkt, gaatverhuizen naar Den Helder, enzonder bedrijf in Oegstgeest heefteen Personeelsvereniging Mannebedrjven Oegstgeest geen bestaansrecht meer. Daarom hebben we op een algemeneledenvergadering gekozen voorhet opheffen van de PVMBO; enzover is het dus nu. Maar, ikschreef het al in de feestgids die uallen thuisgestuurd kreeg, latenwe vol plezier terugkijken op defantastische vereniging die wehebben gehad.

De oproep aan u allen om mee te doenaan de slotactiviteiten is dan ook nietvoor niets geweest. Aan de gezamenlijke afdelingsactiviteiten hebben ruim350 mensen deelgenomen en ze warenallen zonder uitzondering zeer enthousiast. Nu zijn we hier met nog eens 700mensen om het slotfeest te vieren enaan uw feestelijke ouffit is te zien dat uer echt zin in heeft. Wij hebben gezorgd

voor deze schitterende locatie, voorgoede artiesten en een toporkest. In dehal en in twee squashbanen hebben wediverse doe-activiteiten opgesteldwaarmee u leuke prijzen kunt winnen,die ik aan het eind van de avond zal uitreiken.

ToastDe bars en de buffetten zijn rijkelijkgevuld en dus is alles er klaar voor. Ikwens u allen veel plezier en veel succes

toe, voor straks eet smakelijk en ik wiltot slot een toast uitbrengen op onzePVMBO en op het welslagen van dezeavond. Proost! Ik geef nu de microfoonover aan de presentator van deze avond,Carlo Vuur. Bedankt voor uw aandacht.

GeslaagdMet bovenstaande woorden opende ikzaterdag 30 oktober het grote slotfeestvan onze PVMBO. En de avond mag nugerust geslaagd worden genoemd. Totdat de laatste tonen van het orkest verstomden was de feestzaal bomvol enwerd volop gebruik van de dansvloergemaakt. De mensen van het casino ende doe-activiteiten waren uiterst tevreden met de enorme belangstelling dieze de hele avond hebben gehad. ToenHans, Ingrid en ik daarna in de buurtvan de uitgang stonden konden we danook heel veel voldane mensen huiswaarts zien gaan en kregen we eenstortvloed aan complimenten voor dezeprachtige avond. Wij op onze beurt zijnu natuurlijk erg dankbaar dat u metzovelen bent gekomen. Want wij kunnen nog zo ons best doen om zo’navond op touw te zetten, u allen bepalentoch door te komen de sfeer en het succes van het feest. Daarom nogmaalsdank.

v~(7

J

Topper van de feestavond was Gerard Joling.

1-

tLekker meezingen met Gerard Joling.

24 november 1999 MEOBtiek

Page 25: MEOBtiek 07 1999

OproepRest ons nu alleen nog de allerlaatstealgemene ledenvergadering van maandag 13 december. De aanvang is 20.00uur en wij hebben nog maar één wens:laat ons niet alleen zitten; kom ook daarnog een keer in grote getale. Wij zullener een feestelijke vergadering vanmaken.

Je kon ook een gokje wagen.

II,

‘\1t’. ~t.”.’.

t.-

Eerder op de avond maakten we kennis metSigrid Hof. Ze kwam op als Heilsoldaat, maar zeontpopte zich als een fantastische zangeres. “Hetgeld dat ik ophaalde gaat uiteraard naar het goede

doel”, verzekerde ze het gulle publiek.

MEOBtiek november 1999

(

Gekke bekken trekken en tekenen, maar ook maffe verhalen vertellen, dat was Frank Loswel toevertrouwd.

•11.

N.

•• rk‘~ ‘L~ 2~

~j~i

/

t,’

• ~~

4 4 •~ . .. \\ N

- .

—. — 1.~

/1’ ‘1 ~.. ~

• //.‘_~

ii

Er waren leuke prijzen te winnen bij de diverse activiteiten.

Op de foto Claudia Streza, ze maakte samen metde Perfect Showband een prima stukje muziek.

25

Page 26: MEOBtiek 07 1999

Ledenvergadering PVMBODe eerste, tevens laatste algemeneledenvergadering van de Personeelsvereniging Marine Bedrijven Oegstgeest (PVMBO), waseen dieptepunt in de geschiedenis.

“Ik ben een beetje verdrietig over deopkomst, sinds de fusie is het metsprongen achteruitgegaan. Voorheenzaten we met zestig â zeventig mensen,nu maar tien”, memoreerde Fon Koek.Het bestuur heeft een druk jaar achterde rug. Er moest veel georganiseerdworden. “De kaartverkoop voor de Slotavond op 30 oktober valt bitter tegen”,vertelde Fon Koek. “Er is weinig animo. Na zes sessies kaartverkoop zijn

pas zeshonderd van de negenhonderdkaarten verkocht aan 450 leden en 160introducés.” Het is een afspiegeling vande tendens, het Oranjebal is eerder ditjaar niet doorgegaan omdat er nauwelijks belangstelling voor was. Deslotactiviteiten van de onderafdelingenzijn echter een groot succes.

Geld overDe vereniging blijkt geld over te houden. “Dit moet allemaal terugvloeiennaar het bedrijf’, aldus de directeur,P.R. Hogendoorn. “Jullie hebben subsidie gekregen, en als je dat niet gebruikt,verwacht ik het terug.” Op 13 decemberwordt een Buitengewone Algemene

Ledenvergadering gehouden. Danwordt de vereniging ontbonden enmoeten alle fmanciële zaken zijn afgehandeld, vooral met de onderafdelingen, want die worden ook ontbonden.Enkele afdelingen gaan in eigen beheerdoor.

-

‘II

II

1Peter Kleton40 jaar bij bedrijf

Peter Kleton, in het dagelijkse leven werkzaam bij het Kalibratielab, was op 1 november 40 jaarbij het bedrijf.

Simon Griffioen, chef Kalibratielab,feliciteerde hem daarbij van harte enoverhandigde hem een cadeau en eenflinke bos bloemen voor het thuisfront.

Peter Kleton was al werkzaam bij devoorlopers van het Kalibratiecentrum:de IJkamer en de Radio III (RO-Ili)werkplaats. In 1971 zijn die twee secties samengevoegd.

ConsulententeamsDe consulententeams zijn per 1december anders ingedeeld. Vanaf die datum kunnen medewerkers voor alle personele zaken terecht bij de volgende personen.

Divisie SEWACOBWS en OWS bij H. Ester0223-656232; C3, CPP en SW bij S.N.Kerkhoven-Huijts 0223-656652.

Divisie PlatformS1 en S2 bij mw. A. Zahradnik0223-65 1373; Werktuigbouw, Elektro

techniek en ME bij mw. Y. Haverhoek0223-651376; Bestuurlijk Ondersteuning kan bij beide dames terecht.

Divisie Logistiek enFacilitaire DienstFD en Interne Zaken bij J.J. Alserda0223-651297.

ODC ‘Het Arsenaal’Materiaalplanning, Inkoop, Bedrijfsmagazijn, MBC en COBI bij L.M.Bena-Brandini 0223-651368.

MEOB OegstgeestAl het personeel bij mw. H. van derHorst op 071-305232 1.

OverigenEDB en E en 0 bij J.J. Alserda0223-651297.

De telefoonnummers zijn van de medewerkers van de afdeling Personeelszaken. Zij kunnen veel vragen onmiddellijk beantwoorden en hebben inzicht inde agenda’s van de consulenten, zodatook afspraken gepland kunnen worden.

26 november 1999 MEOBtiek

Page 27: MEOBtiek 07 1999

Lekker dier: jarig in het kwadraatWe weten allemaal dat het 4 oktober ‘wereiddierendag’ is en dat erdan speciaal stil gestaan wordt bijhet wel en wee van de dieren.Maar er zijn op die dag natuurlijk ~ .4ook heel veel mensen jarig, en i~voor hen is het dus ook een ge- .,

denkwaardige dag.

Bij het MEOB is het wel heel ergraak. Maar liefst vier medewerkers, waarvan drie werkzaam bijde Interne Dienst, vierden die daghun verjaardag. Voor de redactieeen reden om hen in het kadervan de actie lekker dier voor hetvoetlicht te halen en hen zo vanharte te feliciteren.

V.l.n.r.: Ronald Zandvliet (Herstelmagazijn), Ingrid Flohr (Secretarie), Danny Sierat(Reproductie) en Alina Pascu (Bedrijfsrestaurant)

Hans Holterman40 jarig jubileum

Op 22 oktober was hij 40 jaar indienst: Hans Holterman, chefvan de Printwerkplaats.Op 27 oktober vierde hij dat meteen receptie in het Petit Restaurant.

4.-

Naast de vele collega’s, waren erook oud-collega’s aanwezig,waarvan sommigen het bedrijfreeds lang geleden hebben verlaten. Het was een hartelijk weer-zien.

Hans toont lachend het spaarvarkentje dat Leo Schelen hem heeft overhandigd. “Wehadden nog wat geld over, en we dachten dat dit wel goed uitkomt”, vertelde Leo in zijn

korte, maar krachtige speech. Op het varkentje, met op zijn kont het SEWACO-logo,stond de tekst geplakt: “De SEWACO spaar 40 plus+ regeling.”

1)

MEOBtiek november 1999

Page 28: MEOBtiek 07 1999

Oud-medewerker ontpopt zich als runnerOoit was hij chef van de Cryptowerkplaats in Oegstgeest. BertBeitgens, de laatste militair in zijndienstvak. De Lissenaar Beltgensheeft zich ontpopt als een ferventmarathonloper. Vooral de marathon in New York trekt hem bijzonder aan. Hij heeft een tripnaar deze stad georganiseerd enmet een flinke groep lopers ensupporters gingen ze naar Amerika. Of hij de marathon heeft uit-gelopen’ Natuurlijk’ Op de fotostaat hij samen met zijn vrouw tij-dens zijn afscheid in het bedrijfsrestaurant van het MEOB.

In een notendop, schepen in miniatuurDe Dutch Ship Collectors Club (DSCC) bestaat vijfentwintig jaar. In het Mariniersmuseum der KoninklijkeMarine aan de Wijnhaven 7 in Rotterdam wordt tot enmet 31 januari 2000 de tentoonstelling “in een noten-dop, schepen in miniatuur” gehouden. De expositie iseen coproductie met het Instituut voor Maritieme Historie te Den Haag en de Dutch Ship Collectors Club.

Sinds de 1 8~ eeuw werden miniaturen gebruikt voor strategischedoeleinden. De miniatuur waterljnmodellen op een schaal van1:1200 of 1250, zijn in de loop der tijd meer richting de speelgoed- en verzamelaarsmarkt op gegaan. Bij de expositie vanenkele honderden miniaturen, van oorlogsschepen tot koopvaardijschepen, verschijnt van de hand van dr. Alan Lemmers eencatalogus voor f29,90. Lemmers is wetenschappelijk medewerker van het Instituut voor Maritieme Historie. Kinderen krijgeneen bouwplaat van een scheepsmodel. Op 19 december 1999 en12 januari 2000 vanaf 14.00 uur, is er een demonstratie model-bouw en een rondleiding. De DSCC is ontstaan in begin jarenzeventig in Wim Schoenmakers speelgoedwinkel in Den Haag.

De tentoonstelling duurt tot en met 31januari2000. Het museum,naast het Witte Huis aan de Wijnhaven in Rotterdam, is geopendvan dinsdag tot en met zaterdag van 10.00— 17.00 uur en op zondag van 11.00 — 17.00 uur, Op de eerste en tweede Kerstdag is hetmuseum gesloten. Toegangsprijzen: volwassenen 6 gulden, kinderen, CJP en 65+ 3 gulden, Museum jaarkaart en Rotterdampashebben gratis toegang. Informatie is te verkrijgen bij HarmkeBosma op dinsdag, woensdag en donderdag, op 010-4129600.

(

—3,.t ,‘,~

• ~ ‘~sbif~p N(nrN~ ~ ~‘ç~’’ ~

~ /-_ .,-

1 1,5 2 2,5 3

.

3,5

De folder van de tentoonstelling “schepen in miniatuur”.

.

NIATUUR.

fl1..

28 november 1999 MEOBtiek

Page 29: MEOBtiek 07 1999

Slotfeest PVMBO afdeling BadmintonDe afdeling Badminton toog naarWarmond om op sportieve wijzeinvulling te geven aan het Slotfeest van de Personeelsvereniging. Martin Dofferhoif werd naafloop van de prijsuitreiking be ____

dankt voor zijn jarenlange inzet;heel bekend zijn de badminton-toernooien die hij organiseerde.Hierbij een impressie van deslotactiviteit bij Dekker.

Door: Martin Dofferhoff

De slotactiviteit van de Badmintonwerd gehouden op zaterdag 9 oktoberbij sportcentrum Dekker in Warmond.Het was een sportief evenement meteen culinair slot. Om 15.00 uur starttende deelnemers met een spelcircuitbestaande uit tafeltennis, sjoelen, dartsen badminton. Bij het belangrijkstesportieve evenement, het badminton,werden de deelnemers naar sterkte indrie poules ingedeeld.

ZweetdruppeltjesTussen de wedstrijden van het badminton door, kon men in wedstrijdvormtafeltennissen, darten en sjoelen. Demeeste belangstelling ging uit naar darten en sjoelen, de animo voor tafeltennis was vreemd genoeg minder. Dezweetdruppeltjes vloeiden rijkelijk en

de spieren waren na twee â drie dagennog flink stram. Heel even vloeide erbloed toen Piet Guyt zich iets teveel uitsloofde met het terugslaan van eenafgedwaalde shuttle, onderuit ging enmet zijn gezicht de grond schampte.Gelukkig kon het incident met eenpleister op de wonde worden afgedaan.Om 17.30 uur was het tijd om te douchen, waarna we om 18.00 uur met z’n

allen naar het Dekker-golfclubhuis gingen.

Spijzen en prijzenVan 18.00 tot 20.00 uur was een borrel-uur, daarna was er een zeer goed verzorgd uitgebreid Indisch buffet. Devoorzitter van de afdeling badminton,Laurine Mooijman, reikte deze avondmet flink gezoen (redactie: alsof Martinnooit zoent!) de prijzen uit aan de winnaars van de sportactiviteiten: Iris vanLeeuwen, Chris T~nzer, Marina Wieman, John Mooijman, Theo Borreman,Angelique de Heer, Willy van Hage enRenee Maljers. Na het eten bleef hetgezellig — zelfs nog gezelliger — tottegen middenacht. De heren deze avondhadden veel aandacht voor de damesachter de bar (hè Jan).

~-..//

~ ~

,~. ;••~— i~,.

__ N

• _

u

De afdeling Badminton toog naar Warmond om op sportieve wijze invulling te geven aanhet Slotfeest van de Personeelsvereniging.

.~:

;~ ~‘

,~;‘ ~

• • ..

Het was een sportief evenement met een culinair slot.

MEOBtiek november 1999 29

Page 30: MEOBtiek 07 1999

PVMBO

Voorzitter, ? penningmeester~ledenadministratie, contactpersoonFBTO en coördinator FPPA.J.M. Koek 2454Secretaris en contactpersoon K & 0I.F. Flohr 2337PenningmeesterJ.E. Slot 2238

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonenvan de afdelingen (071-305....)

AutohobbyclubK. Keller 2238

ComputerhobbyclubT.J. Borreman 2144

Hobbyclub algemeenC.M.J. v.d. Ploeg 2329

BadmintonM.J.N. Dofferhoff 2550

Klaverjassen en sjoelenA. Bal 2352

VissenA. Bal 2352

WatersportB.Schaap 2211

Elk jaar worden de medewerkers vanhet MEOB in de gelegenheid gesteldom tegen groothandelsprijzen banketbakkersartikelen te bestellen. Ook ditjaar is dat weer mogelijk. De speculaaspoppen en roomboter amandelletterskunnen vrijdag 3 december wordenafgehaald (en betaald) in het bedrijfsrestaurant van 12.00 tot 12.30 uur.

KerstpakketEvenals voorgaande jaren verstrekt de Koninklijke Marinekerstpakketten aan haar personeel. In Oegstgeest worden depakketten uitgereikt op dinsdag 7december.

Er wordt dezelfde methode van distributie toegepast als in vorige jaren.Iedereen ontvangt op het huisadres eentegoedbon waarmee het pakket kanworden opgehaald. Op de bon staat aangegeven bij welk distributiepunt hetpakket kan worden opgehaald.

Medewerkers die hun kerstpakket, doorde Koninklijke Marine aangeboden,willen afstaan aan het Leger des Heils

Voor de KerstKransen â f 8,50 en stollen â f 5,50,kunnen tot vrijdag 17 december in hetbedrijfsrestaurant besteld worden.Afhalen (en betalen) kan dan, in hetbedrijfsrestaurant, op donderdag 23december van 12.00 tot 12.30 uur.

afdeling Leiden, kunnen dat kenbaarmaken aan Hoofd Public Relations enOndersteuning Directeur, V. van Denzen. Hij zal er zorg voor dragen dat debeschikbare pakketten keurig wordenafgeleverd. Vorig jaar waren dat zo’npakket of vijftien en kon het Leger desHeils heel wat behoeftige medemensenverrassen met een extraatje voor deKerst.

Er zijn medewerkers die hun pakket opeen andere plaats moeten afhalen alswaar zij werkzaam zijn. Als ditbezwaarlijk is, kunnen zij dit aanHPR&O doorgeven. Hij zal er dan voorzorgen dat het pakket wel op dewerkplek afgehaald kan worden.

Programma PVMBO 1999

13 december 1999 Laatste Algemene Ledenvergadering(dit keer echt de laatste!)

Banketbakkersartikelen voorSinterklaas en Kerst

BedanktLangs deze weg wil ik nogmaals iedereen bedanken voor de fantastische dag die 30 september is geweest. Door met zovelen gehoor te geven aan mijn uitnodiging was het een leuke receptie en was ik aangenaam verrast door de vele cadeaus. in het bijzonder wil ik BasSchaap en Hans ‘san het Hooft hartstikke bedanken voor de leuketoespraken die zijn hebben gehouden. Iedereen bedankt voor de ja•renlange samenwerking.

Fon Koek . . rn -. •. ~

30 november 1999 MEOBtiek

Page 31: MEOBtiek 07 1999

Oplossing vorige puzzel

TOFFEE MAFFIAOEROS T LOODST EK RAT PS E

LG WAFEL FLLAAIEN EENOOGANTE KOK ARENAS PCSUTPON LEGO BEUK E

PAN OMA UITH SLOT LORD TOFAAE OB KANOGA SLA APINDUINEN GADING

TT LEGIO NDEAD LOO CC DGAARD D REEKSONRAAD BOLTON

Oplossing inleveren, uiterlijk24 december 1999, bij:

Sonja Vlieland, sectie BOK.

1 Puzzelladder 14 Hr. A. Bal4 Mw. J.M. Ruben-van Noord4 Mw. T. Paats4 Hr. J. Hartevelt5 Hr. C. Ouwehand9 Hr. W.J. Neuteboom

12 Hr. J.J.J. Mullers12 Hr. T. Borreman12 Hr. P. Dijkdrent12 Mw. G. van Daalen-Strijker16 Hr. D.R. van der Neut17 Hr. R.L. Schippers17 Hr. M.J. Lankhout20 Mw. C. Schipper-van Duin21 Hr. G. Wesselius21 Hr. J.W. Ruben22 Hr. P. Guyt24 Mw. M. Grootjans-Martens24 Hr. A.L. Sneeuw25 Mw. J.A.M. Kuhn-Grootjans

Met puntenverlies:Hr. C. Haasnoot f 25,00Hr. J.W. de Groot f 15,00Zonder puntenverlies:Mw. J.A.M. Kuhn-Grootjans f 10,00

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

1. Duw; Kun je bij de slager vragen; Wonder2. Ar; Door water uitgesleten; Linie3. Bontsoort; Deel van een woord; Toer4. Divan; Zoogdier; Zeedier met armen5. Griekse letter; Vrucht; Runderen om te fokken6. Kwaad: Schoorsteen; Hij komt na het nieuws7. Niet fout; Gedoe; Stelsel van sensuele acties8. Tijdelijke rage; Kleine zwemvogel; Afschrift van

een tekening9. Zijkant van de weg; Tovenaar; Valies

10. Opgeld; Grootvader Levy; Evenement in 200011. Weergalm; Muziektenn; Specialist12. Grondsoort; Donkerblauw; Lekkernij13. Rij; Vogel; Klacht14. Muziektenn; Zeehond; Engelse hoedendracht15. Speelgoed; Overkant; Drank van melk gemaakt

Per regel moet een woord van vier letters, zes lettersen zeven letters worden ingevuld. De laatste letter vanhet eerste woord is de eerste letter van het tweedewoord. De laatste letter van het tweede woord is deeerste letter van het laatste woord. Onder elkaar vormen deze gemeenschappelijke letters een hartekreet,ooit gezongen door Gerard Cox. Alleen de harte-kreet inleveren bij Sonja.

P

S “.•

!_~,____:~______

s .~

~_-4___-.~__--__B

G ~

M . 4

B ~~

A

E-,.

K -

F ~

j

L

MEOBtiek november 1999 31

Page 32: MEOBtiek 07 1999

AmbtsjubileaDatum Naam22-01-2000 A.P. Bolle

Nieuwe medewerkersDatum Naam01-09-99 D.R. Hekking (Dennis)13-09-99 D. Dekker (Dagmar)20-09-99 M.C. Elling (Marco)01-10-99 Y. Geelhoed (Yno)0 1-10-99 J.W. Kanbier (Jasper)01-10-99 ES. Martodipoetro (Line)18-10-99 J.W. Horsman (Jan Willem)

AfdelingPU-O&R / MTECPU-AVIO / ENGAPU-AVIO / UV1APU-OPTR / P&GSPU-KAL / KlabSU-BEB / E&FPU-KAL / Slab

1 Colofon 1Redactie:Hoofd redactieW.J. van Elk

Public RelationsV. van Denzen071-3052205

Vaste medewerkersA.3.M. Koek (PVMBO)H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)S. Vlieland (Puzzel)R. Brouwer (DC)3. Bakker (Oldtimers)P.R. Hogendoorn (Directie)

Medewerkers aandit nummer:Theo StokhuijzenSint NicolaasKlaas MeijerThijs van GijnKoos van der ElstGerrit MolemaHarmke HeikensEric L. NottelmanAnka RiedelIrene PattiaponIngrid FlohrMartin DofferhoifGerrit VosWillem MolenaarKoos Vlaar

Redactie-adres:Redactie MEOBtiekPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 071-3052205FAX: 07 1-3052420

A.A. Versteegh, tweede van rechts, riep zijn collega’s van Advies bijeen voor eengezellig kopje koffie met gebak. Hij was 22 oktober 25 jaar in dienst van de overheid.

Datum28-0125-0224-03

Kopijsluiting24-1228-0125-02

Foto’s:W.J. van ElkV. van Denzenen particulierenVerzending:OU-IDID&IDrukwerk:Drukkerij Uleman - de Residentie

AfdelingPU-O&R

Sectie JubileumAONT 25 jaar

Vertrekkende medewerkers (lopende ontslagaanvragen)Datum Naam Afdeling Reden01-11-99 I.J. Zuidema SU-BEB / E&F Particulier01-11-99 MI. Pattiapon OU-ID / D&I DPKM01-11-99 R.E.A. Ottow PU-OPTR / OCOM Particulier01-12-99 M.S. Buijs PZ MARSTAF01-12-99 W.J. van Elk PU-KAL / BOK DTO01-01-2000 1. Flohr OU-IDID&I DTO

4

1~—

Verschijningsdata MEOBtiek 2000

Nr.

23

Kopij voor het volgende nummervan MEOBtiek inzenden

uiterlijk. 24 december 199

De redactie beslist over her al danniet plaatsen ofb erk n ningekomen stukken en beho

zich all recht n vooi

32 november 19 9 MEOBtiek