MEOBtiek 04 1998

36
cc 0) 0) D MEO Hek In dit nummer: 4 De DC krant Rinus Brouwer over het DC-gebeuren. 7 Op vakantie Wim de Winter geeft tips mee voor op vakantie. Een verhaal over butagasfies sen, brandbiussers en zonnebrandolie. 12 Foster Parents Plan Het geld van de Hobbyclub werd nut tig besteed getuige het eindverslag van het dnnlcwaterproject in Haïti. 16 MEOB bij Vlootdagen De nationale Vlootdagen in Den Hel der van 10 tot en met 12 juli; het MEOB was er ook. 19 MEOB te gast op Texel Het Korps der Mariniers zette de poor ten op Texel gastvrij open voor vijftig MEOB-ers. Ze beleefden een prachti ge dag. 22 DMKM Spaans bezocht MEOB DMKM SBN Spaans bracht op 20mei een bezoek aan het MEOB en deelde gratificaties uit aan vier medewerkers En nog veel meer ME BTIEK IS EEN PERIO IEKE UITGAVE VAN HET MARINE ELEKTR NISC EN OPTISC BE RIJF

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek 04 1998

cc0)0)

D

MEO Hek

In dit nummer:

4 De DC krantRinus Brouwer over het DC-gebeuren.

7 Op vakantieWim de Winter geeft tips mee voor opvakantie. Een verhaal over butagasfiessen, brandbiussers en zonnebrandolie.

12 Foster Parents PlanHet geld van de Hobbyclub werd nuttig besteed getuige het eindverslag vanhet dnnlcwaterproject in Haïti.

16 MEOB bij VlootdagenDe nationale Vlootdagen in Den Helder van 10 tot en met 12 juli; hetMEOB was er ook.

19 MEOB te gast op TexelHet Korps der Mariniers zette de poorten op Texel gastvrij open voor vijftigMEOB-ers. Ze beleefden een prachtige dag.

22 DMKM Spaans bezocht MEOBDMKM SBN Spaans bracht op 20meieen bezoek aan het MEOB en deeldegratificaties uit aan vier medewerkers

En nog veel meer

ME BTIEK IS EENPERIO IEKE UITGAVE

VAN HET MARINEELEKTR NISC

EN OPTISC BE RIJF

Van de redactieDoor: Wil van Elk,Hoofdredacteur

Als parttime bedrijfsjournalist heb ik toch maar eenprachtige (bij-) baan. Ik mag overal rondkijken.Bij het SEWACO-bedrijf is men nog volop bezig metnieuwbouw en vanaf de collimatietoren had ik eenprachtig uitzicht daarop. Hoewel het mooiste gebouw er nog moet komen — inmiddels weer uitgesteld —

schiet het al aardig op, daar op het Nieuwe Haven-terrein. Maar vooral op Texel, waar de Mariniershun domein hebben, heb ik genoten van een ‘vaartochtje’. Want dat is toch het mooiste van Den Helder: de overtocht naar Texel.

Arie Nottelman van het SEWACO-bedrijfis nog maar net metVUT, ofzijn zoon doet zijn intreden bij het MEOB. Waar Ariemeer dan 25 jaar voor nodig had om in de MEOBtiek tekomen, lukte het zijn zoon in 25 dagen. Hoewel het best aardigis om al die nieuwe collega’s te ontmoeten, werk ik toch lieveraan een verhaal over bij voorbeeld een trip naar Texel. Wantzeg nou zelf, een spectaculair vaartochtje in een rubberbootmet ‘Ninja Turtles’ en afsluitend een lingerie party is toch veelleuker dan al die vertrekkende collega’s en nieuwkomers tefotograferen.

AfgelopenHet lijkt erop dat de MEOBtiek zijn langste tijd heeft gehad.Na de twintigste jaargang is het afgelopen. Inmiddels hebbende zusterbladen De Nieuwe Werfen de Sewakroniek de eersteschreden tot samenwerking gezet. In Den Helder is de samenvoeging dan ook veel beter merkbaar. In Oegstgeest staan weer letterlijk en figuurlijk wat verder van af. Toch hakt dereorganisatie er in Oegstgeest ook behoorlijk in. Van de enedag op de andere ben je je baan kwijt of wordt er zelfs eenhele sectie geamputeerd. Dat zijn schokgolven met een hooggetal op de schaal van Richter. Aan de ene kant is het mooidat we de Avionica-tak behouden voor het Marine Bedrijf

(MB), maar aan de andere kant is het frustrerend om te moetenervaren dat een van de peilers van het bedrijf, de Product UnitOntwerp en Realisatie, uiteen wordt gerukt en het personeelwordt ondergebracht bij andere delen van het MB. Het nieuwegebouw is al op tekening te klein. Dat is knap, want meestalkomen ze daar pas achter als het af is. Kijk maar naar gebouwHuygens en daarvâér AB en AF. Je zou toch denken dat alsAvionica erbij moet, dan komt er toch een verdieping bij?

ReclameHoewel het bedrijf turbulente tijden doormaakt, is men drukdoende om het imago te versterken. Er wordt hard gewerk aaneen Web-site voor het Intemet. Defensie heeft al lange tijdeen Intemet pagina maar tot op heden ontbrak daarin informatie over de onderhoudsbedrijven. Burgers kwamen daareigenlijk helemaal niet aan bod, “dat moeten ze zelf aanleveren”, vertelde de redactie; en dat komt voor elkaar!. Inmiddelszijn de Nationale Vlootdagen achter de rug. Ook daar heefthet bedrijf van zich laten horen.

MBKHet verhaal over de toegangspassen in de vorige MEOBtiek,kreeg al snel een vervolg. Jeanne, de telefoniste, was haartoegangscontrolekaart kwijt: “Ik kreeg ee~i dagpas van deMBK en moest het melden bij de politie. Maar het politiebureau was gesloten, dus dat zou ik later doen. Het pasje moestin de auto liggen. We hebben werkelijk overal gezocht, mijnman en ik. Zelfs de matten hebben we eruit gehaald, maar hetpasje was nergens te vinden. De volgde dag lag hij ineens opde bodem in de auto, naast het gaspedaal, onbegrijpelijk.”

VakantieVrijwel iedereen gaat heerlijk van een welverdiende vakantiegenieten. Even los van de dagelijkse beslommenngen. Wimde Winter geeft ons in deze uitgave van de MEOBtiek nogeven een paar tips mee. Want juist als we verslappen en nietmeer alert zijn, is de kans op een ongelukje groter dan anders.Prettige vakantie.•

Op de voorpagina

Bij de Mariniers op Texel

Vijftig medewerkers van het MEOB waren op donderdag 2 juli te gast bij deMariniers op Texel.

Het was een spectaculaire ervaring ommet veertig kilometer per uur in een Zodiac over het water te scheren.

Bedrijfsmaatschappelijkwerk, MEOB

BMW’er Dolf Tjin-a-Tak.Gebouw Pascal, kamer 038, toestel 2183.Spreekuurmaandag- en woensdagmiddagvan 14.00 tot 16.30 uur.

Dienst Bedrijfsgezondheidszorg Koninklijke marine,Afdeling Algemene Bedrijfsgeneeskunde

MEOBSpreekuur maandag en woensdag, natelefonische afspraak (tst. 2234)W.A.M. Overeem, bedrijfsarts.

2 juli 1998 MEOBTIEK

OldtimerKaalheid door de dienstDoor: Jan Bakker

Als vliegtuigradarwerkplaats waren wij de enige club die over confidentiële boekwerken beschikte. Dat was niet eenvoudig. Die moestenaltijd worden opgeborgen als je even weg moest. En bij vastwerken ineen stalen kast, waarvan de sleutel apart moest worden ingeleverd bijhet hoofd van de terreinpolitie. Aan slechts twee personen mocht dezesleutel worden afgegeven.

Op een dag kwam de veiligheidsonderofficier langs om mij te informeren over hetfeit dat het vermoeden bestond dat een nog onbekende persoon in de confikastsnuffelde. Dit zou ‘s nachts gebeuren en was dus één van de mensen van deterreinpolitie de verdachte.

Om te controleren of er werd ingebroken, moest er een hoofdhaar met velpon overde sluiting van de deur worden gelijmd en elke morgen worden gecontroleerd ofde haar nog heel was. Zo kon aan de hand van de wachtronde worden gecheckt wiede dader was.

De dader is nooit gevonden en ik ben nog steeds kaal! •

Kort maar krachtig

Salaris 1998Data waarop het salaris naar de bank- ofgiro-rekeningen gaat. Bijschrijving vindtmeestal één of twee dagen later plaats.23juli21 augustus23 september22 oktober20 november21 december (+ interim)

After workIn augustus is er geen after work. Devolgende is op vrijdag 4 september.Iedere eerste vrijdag van de maand ishet een maandelijks terugkerende gelegenheid om collega’s en oud-collega’s teontmoeten.

Tot ziens op 4 september.

Clubavonden PVMBOMaandag +

VrijdagDinsdag

BridgeComputer Hobby ClubElke laatste dinsdag vande maand (behalve injuli en december)

Dinsdag in juli en augustusAfdeling Watersport

Donderdag BadmintonVrijdag Klaverjassen Sjoelen

VerfHet is mogelijk om verf en aanverwanteartikelen te kopen bij SIKKENS CENTER, Fruitweg 28-30, 2321 GK Leiden.Er moet contant worden afgerekend ende toegangscontrolekaart moet wordengetoond met vermelding van ordernummer M13708908.

StropdassenDe MEOB-stropdas wordt een collectorsitem. Hij is weer te bestellen in het bedrijfsrestaurant; hij kost f 20,00.

ActiesBij diverse acties tegen de verplaatsingvan het MEOB naar Den Helder zijnfoto’s gemaakt. Tot eind augustus zijndeze te bezichtigen in het bedrijfsrestaurant en krijgt het personeel de gelegenheid om foto’s na te bestellen.

Foto’sFoto’s die in de MEOBtiek staan, kunnenworden nabesteld bij Victor van Denzenop toestel 2205.

Reünie bij MarineVliegkamp Valkenburg

Ex-vliegtuigmakersradioradarmonteurs en ex-wapentechnischedienst vliegtuigtechniekers van de Koninklijke marine, houden opvrijdag 9 oktober een reünie bij het Marinevliegkamp Valkenburg inhet onderofficiersverblijf ‘de Cockpit’.

Personen van bovengenoemde dienstvakken wordt verzocht T.G.J. Fraats inLeiderdorp te bellen of te schrijven. Reünie-commissievliegtuigmakerradioradarmonteur, T.G.J. Fraats,Muzenlaan 13, 2353 KBLeiderdorp,telefoon: 071-5892316.+

~ ~FIIh~ f ~,

~ ~.4 ~

~-.

MEOBTIEK juli 1998 3

Uit de kokervan de DC-voorzitterDoor: Rinus Brouwer

Begin juni werd informeel bekend dat er een probleem was ontstaan over de infra vanhet nieuwe gebouw van het Marine Bedrijf. De Architect gaf aan dat er wederom eenoverschrijding van de kosten gemeld moest worden; het toen beschikbare budget werdnu met zo’n slordige tien miljoen overschreden. Goede raad was duur. Of er moest geldbij (het mocht wat geld kosten had staatssecretaris Gmelich Meijling in een onbewaaktogenblik immers medegedeeld) of de infra tekeningen moesten stevig worden gewijzigd.

‘~4vionica nam ruim zeven miljoen gulden meeals bruidsschat, dus debeslissing was snel genomen.

Uiteindelijk werd de PU/Avionica weerbinnen het Marine Bedrijf geïntroduceerd. Niet iedereen was even enthousiast. Maar ja, Avionica nam ruim zevenmiljoen gulden mee als bruidsschat, dusde beslissing was snel genomen. Vervelender was dat daardoor de PU/O&Rnagenoeg werd opgelost in bestaandeorganisaties, een onverteerbare situatie.

Omdat het in bovenvermelde situatienog slechts een voornemen was, kreegde dienstconmiissie de gelegenheid haarvisie aan CDR Marsman en de heer Hogendoorn voor te leggen. Of het aandeze visie lag of aan de hierbij aangeboden argumentatie, is niet helemaal duidelijk, maar zeker is wel dat veel vanonze ideeën zijn terug te vinden in deuiteindelijk gevonden oplossing.

Ik kan mij overigens heel goed voorstellen dat een aantal mensen zich heel misdeeld voelen door de nu ontstane situatie. Wij zullen als DC, binnen demogelijkheden die wij hebben, metCDR Marsman in overleg treden om uenigszins tegemoet te komen. Gezien deervaringen die wij hebben met CDRMarsman kunnen wij dit overleg metvertrouwen tegemoet zien.

De nieuwe situatie ziet er vooralsnog zouit, dat op de begane vloer een gedeeltebeschikbaar komt voor Avionica en een

gedeelte voor O&R. Hierin zal een deelvan MTEC en ETEC worden gehuisvest. De gehele bovenverdieping zal beschikbaar komen voor Avionica; hoehet een en ander wordt ingedeeld, moetnog worden bezien.

Overleg MCEr is binnen de Medezeggenschap Commissie (MC) weinig overleg geweest delaatste tijd, deels doordat de DC van deRijkswerf andere prioriteiten aan de daglegt, anderszins omdat de Infra-problematiek en de hiermee gepaard gaandeintroductie van de PU Avionica, voorbehoorlijke vertraging heeft gezorgd.Hopelijk zal het vanaf september gaanverbeteren, dan zullen de gewijzigdeplannen betreffende de infra van dePU/Avionica en de PU/O&R duidelijkzichtbaar worden. Wellicht zijn dan ookde betreffende organisatiestructurenvastgelegd waardoor de voortgang vanhet project niet meer wordt belemmerd.

Het is duidelijk dat het oorspronkelijkeplan om per 1januari2000 te verhuizeneen behoorlijke vertraging heeft opgelopen. Er wordt reeds gesproken over eenvertraging van minstens een halfjaar.Het MEOB personeel betreurt dit uiteraard ten zeerste.

De MC heeft tijdens de laatste overlegmet CDR Marsman op 6 juli zijn bezorgdheid uitgesproken over het moment waarop de informatie betreffendede ontstane infraproblemen is verstrekt.Men sprak de voorkeur uit om de MC ineen eerder stadium te informeren, zodatzij hierop konden reageren.

Overleg SOONauwelijks zijn wij gestart met het overleg met Commandant MARitieme HELIcopters (CMARHELI), of het boekkan weer gesloten worden. De reedsvastgestelde presentatie infra op deKooy die op24 juni gehouden zou worden, werd uitgesteld en we mogen nuwel vaststellen dat zij niet meer met dePU/Avionica zal worden gehouden. Deverplaatsing van de PU/Avionica naarde Kooy is van de baan en dat besluit isbij de PU/Avionica met gemengde gevoelens ontvangen. Het heeft weinig zinom je af te vragen hoe het besluit eruithad gezien als de infra plannen op deKooy wat slagvaardiger ter hand warengenomen en het voorstel tot reorganisatie reeds op papier had gestaan. Dus datdoen we dan ook maar niet.

‘Het niet doorgaan van deverplaatsing naar deKooy heeft wel vervelendeconsequenties voor de onderhoudsdienst van deKooy.”

Het niet doorgaan van de verplaatsingnaar de Kooy heeft wel vervelende consequenties voor de onderhoudsdienstvan de Kooy. De integratie tussen beideAvionica onderhoudsdiensten gaat onveranderd door, maar nu met als uiteindelijke locatie het Marine Bedrijf. Ikkan u verzekeren dat de onderhoudsdienst van de Kooy alles behalve verheugd is met deze ontwikkeling, ommaar te zwijgen over het personeel dathierbij betrokken is.

juli 1998 MEOBTIEK

HERPERTDe Marineleiding heeft noodgedwongen een reeds lang liggend reorganisatieplan uit de koelkast moeten halen.Wellicht dacht men door met de uitvoering van deze reorganisatie te wachten,dat de beoogde personele reductie vianatuurlijk verloop tot een automatischeoplossing zou leiden. Hierdoor zou derust in de organisatie behouden blijven.Een loffeljk streven natuurlijk maar helaas, het is blijkbaar niet gelukt. Op ditmoment staat vast dat er zo’n 340 burgerfuncties, dus banen, ter discussiestaan. Waar deze reducties moeten worden behaald is nog niet bekend, daarworden studies over gedaan. We zullener rekening mee moeten houden dat ookhet MEOB hier een aandeel in moetleveren.

Sociaal planDe Bijzondere Commissie heeft onderleiding van SBNA Brand, de directeurPersoneel Koninklijke marine (DPKM),weer gesproken over het vervoersplan.Het vervoer per trein is nog steeds bespreekbaar, maar wel lastig te realiseren. U kent de problemen: enkel spoorvanaf Schagen en concurrentie tussenNS en Lovers. Beiden zijn factoren waarde Marine geen invloed op kan uitoefenen. Het onderzoek ‘per busvervoer’ is

gaande. Nader bericht volgt als er nieuwe ontwikkelingen bekend worden.

Tevens is een misverstand besproken,wat nu feitelijk onder intern verblijfwordt verstaan. De regeling die is vastgelegd onder het Sociaal plan beF elsteen regeling voor logies, dus de kamerwaar u in verblijft, de persoonlijke voeding komt geheel voor eigen rekening.

Ook waren er problemen gerezen overde toegezegde toewijzing van kamersvoor MEOB-personeel. Er is een toezegging dat iedere intern verblijvende,dus niet dagelijks reizende, een eigenkamer krijgt toegewezen. Als de eenpersoons kamers allemaal bezet zijn, danzal er een tweepersoonskamer aan éénpersoon worden toegewezen. Wellichtzal er met deze toezegging binnen Marinekringen een aantal verhuizingenplaats gaan vinden.

In toenemende mate wordt er gevraagdom een trajectkaart voor het regulieretreinvervoer per NS. U moet echter welbeseffen dat de Marine op dit momenthieraan niet de status Vervoersplan wilgeven, waardoor de emolumententermijn onmiddellijk zal ingaan. Hierdoorzal iedereen onder de vijftig behoorlijkworden gedupeerd; zij hebben immers

een emolumententermijn van drie jaar,waarna er een opbouwperiode van driejaar in werking treed voor de eigen bijdrage.

‘Wellicht dat er na de vakant ieperiode een mededeling richting personeelkan worden verstuurd,zodat zij gerustgesteldworden.”

Nu de feitelijke verplaatsing vertraagdlijkt te worden, zou de expliciet genoemde data van 1januari 2000, waarineen aantal regelingen in zouden gaan,door de Marineleiding, te lezen deDPKM’, ruimhartig bezien kunnen worden. Het personeel treft immers geenschuld aan deze vertraging, terwijl menbij ongewijzigd beleid hier wel schadevan ondervindt. Wellicht dat er na devakantieperiode een mededeling richting personeel kan worden verstuurd,zodat zij gerustgesteld worden. Vakbondsleden worden door hun bestuurders redelijk op de hoogte gehoudenover de voortgang van de besprekingenover het vervoersplan, maar de rest vanhet personeel is aangewezen op informatie van hun werkgever. Wellicht ietsom even over na te denken.

De dienstcommissie in dialoog met de DMKMOp2O mei heeft de DC van de gelegenheid gebruik gemaakt om van gedachten te wisselen met de DMKM,SBN J.W.P. Spaans. Hij was toch opwerkbezoek bij het MEOB, dus datging in een moeite door. Er was eenuur uitgetrokken voor dit gesprek,maar het liep uit tot bijna twee uur.

• ~~-.

~ ..~•.

,gt4 ,—~.—

In een bijzonder prettig en openhartiggesprek werd een aantal aandachtspunten besproken. De verplaatsing van hetMEOB en hiermee gepaard gaande uitstroom van het personeel, het daardoorverdwijnen van know how, bleek eenzorg voor beide partijen. Op korte termijn is hier feitelijk niets aan te doen.Over het onderhoud voor derden, derelatie met de landmacht, de luchtmacht,maar ook NATO-partners zoals de Duitsers waar we de helikopterapparatuurvoor onderhouden, werd uitvoerig vangedachten gewisseld. Dit alles met hetoog op het behoud van werkgelegenheid. Hier kwam geen duidelijk beeldover. De reorganisatie HERPERT, die

moet leiden tot een personele reductievan 340 burgers en 81 militaire functies,daar had de SBN Spaans geen pasklaarantwoord op; de marineleiding studeertdaar nog op. SBN Spaans verklaardeaan het eind van ons dialoog dat zijnstandpunt is, dat de instandhoudingstaken van het onderhoudsbedrijf voorna

melijk liggen bij het KM-materieel.(Hoe kan het ook anders.).

We hadden veel actuele vragen voor deDMKM, maar kregen weinig concreteantwoorden. Wel verklaarde hij dat demarine een sociaal aanvaardbaar beleidblijft nastreven. +

1

MEOBTIEK juli 1998

Bekendmakingen onder de loepDoor: Wil van Elk

Zo af en toe heb ik de drang om derubriek “Bekendmakingen onderde loep” uit het stoffige archief tehalen.

Het wemelt van de aficortingen bij defensie. Ook bij het MEOB wordt er gretig gebruik van gemaakt. Het maakt documenten soms totaal onleesbaar en eenenkele keer kan ik een glimlach nietonderdrukken. Wat dacht u van Bekendmaking Verwerving 04 98, waar onderhet kopje 3. RC’n: categorieën: bijpunt d. staat: “overige raamcontractenvoor 1 of meer BH’s.” (Of bepaaldedames in Amsterdam hier blij mee zullen zijn?...).

Bekendmaking Nr. 38198De bekendmaking van Personeelszakenover Interim (IZBAD)-bedragen 1998,Nr. 38 98, kostte toch wel enige hoofdbrekens. Maar na even zoeken kwam er

bij Personeelszaken een lijst met afkortingen boven water waardoor alles eenstuk duidelijker werd. (Alhoewel).Vroeger, toen iedere ambtenaar gewoonambtenaar werd genoemd, was er deRUIZ. RUIZ staat voor Regeling Uitvoering Interimbesluit Ziektekosten.Voor defensieambtenaren is er sinds1 januari 1998 een nieuwe RegelingUitvoering: het IZBAD. IZBAD staatvoor Interimbesluit Ziektekosten Burgerlijke Ambtenaren Defensie.

zvoOok de ZVO, Ziektekosten VoorzieningOverheidspersoneel heet nu anders. ZVDwordt het nu genoemd: ZiektekostenVoorziening Defensiepersoneel. (Bentu er nog?). Een of twee keer per jaarkrijgen defensieburgers een premiebijdrage. Dat is vastgelegd in een rninisteriële beschikking. De bijdrage voor1998 wordt verhoogd omdat de ziektekostenprernies met zes procent zijn gestegen en de wettelijke heffingen

MOOZ en WTZ, per volwassenen metrespectievelijk 1 gulden en 3 gulden zijnverhoogd tot f 13,90 en f 30,00. Wemerken dat pas in december, omdat debijdrage wordt gegeven over een voorgaande periode. De toeslagen vanf26,50 enf 11,50 blijven volgens debekendmaking ongewijzigd.Wat MOOZ en WTZ betekenen?, noudaar was die lijst met aficortingen voornodig! MOOZ staat voor Wet Medefinanciering OververtegenwoordigingOudere Ziekenfondsverzekerden. 65-Plussers konden op een gegeven moment worden opgenomen in het ziekenfonds. Aangezien het allemaal nietdekkend was te krijgen, werd een wettelijk bijdrage ingesteld. WTZ betekentWet op de Toegang tot de Ziektekostenverzekering. Een afkorting die trouwensniet voorkomt op de lijst van aficortingen, maar bij Personeelszaken ergens ineen boekje werd opgedoken.+

Diplomaregen bij MEOBDoor: Wil van Elk

Van de 21 cursisten voor hetPMBO certificaat Telecommunicatie zijn er zestien geslaagd enkunnen twee herexamen doen.“Als MEOB zou ik verschrikkelijk zuinig zijn op dergelijk personeel”, zei de heer Van Leeuwenvan de firma Van Tinbergen techniek die de cursus verzorgde. Edvan den Berg van het gelijknamige ingenieursbureau heeft de cursus gegeven.

De heer Van Leeuwen vond het opmerkelijk dat veel leidinggevenden ontbraken bij de uitreiking. “Ze kunnen trotszijn op hun discipelen: Ze hebben eenduidelijke voorsprong qua opleiding endat is in dit high tech vak niet verkeerd.”Hij haalde nog even de vooruitziendeblik van Joop van Huut aan die de cursusinitieerde. Ook Ed van den Berg kreegvoor het hoog niveau van lesgeven decomplimenten. “Ik mag de cursussenverzinnen, maar de docent moet ze uit-

voeren.” Samen met het 5-modulen certificaat deelde hij ook cadeautjes uit.Alleen Albert Gordijn was niet tevreden. “Ze kunnen nog steeds mijn naamniet goed schrijven”, zei hij boos. De

geslaagden kregen nog een tip mee vanVan Leeuwen: “zoek vervolgcursussenin het vakgebied.”•

4~’ ~‘~/~h

1

—t

€1

:~

Links vooraan staat de heer Van Leeuwen. Derde van rechts is de docent Ed van den Berg.

juli 1998 MEOBTIEK

Op vakantieDoor: Wim de Winter~ plv HBHV

Ha, eindelijk vakantie! Nog eenpaar dingen controleren en dan opweg. Gas uit? Post en planten verzorgt door een goede buur? Speelgoed en leeswaar in de auto vooronderweg? Aardappels, blikjesgroenten en soep ingeladen? Koffie mee? (we zijn toch echte Hollanders). Iedereen naar toilet geweest? Verzekering afgesloten?Nou, als alles dan geregeld is, hebik nog wel een paar tips voor eenfijne en veilige vakantie.

Reisziekte is enigszins te voorkomendoor niet met een te volle ofte lege maagte reizen . Zorg voor frisse lucht in deauto. Als men toch misselijk wordtneem dan een reispilletje. (Niet voor debestuurder, want je wordt er een beetjesuf van). Ga je fietsen in een bergachtige streek dan is een helm geen overbodige luxe. Bij het zeilen dragen volwassenen, maar vooral kinderen, natuurlijkeen zwemvest.

Op de campingOp de camping aangekomen stellen weons vrijwillig bloot aan diverse gevaren,vooral de kans op brandwonden is groter dan thuis. Om het gevaar te verminderen kunt u het gasstel plaatsen op eenplek waar niet iedereen regelmatig langsmoet, plaats het stevig op de grond.Controleer de gasslangen en koppelingen op lekkage; een gasslang moet navijf jaar vervangen worden. (Koop eengassiang met het jaar van aankoop eropgedrukt.) Plaats een butagasfies nooit inde zon! Een vakantiebezigheid bij uitstek is natuurlijk het barbequen, altijdgezellig en altijd leuk. Als je dat zo wilthouden, neem dan een paar kleine voorzorgsmaatregelen (ook thuis). Koop behalve een lekker stukje vlees of iets dergelijks ook aanmaakblokjes in plaatsvan spiritus. Plaats de barbeque stevigop de grond, in warme en droge gebieden bijvoorkeur op een bedje van zand.Laat de kinderen na afloop niet met deresten van de kolen spelen (deze blijvennog heel lang heet) en houd voor kleineongevalletjes een emmer water binnenhandbereik.

ZonnenTijdens de vakantie werken we natuurlijk ook aan ons kleurenschema, tenslotte moeten we de collega’s laten zien datwe een goede en vooral warme vakantiehebben gehad.

Zonnen? Prima! Maar dan wel veilig.Ga in warme landen bij voorkeur nietzonnen tussen 10.00 uur en 15.00 uur.Blijf niet te lang achter elkaar in de zon,doe kleine kinderen een T-shirt aan.Smeer u regelmatig in met een goedzonnebrandproduct en neem dan eenproduct dat beschermt tegen zowel UVB als UV-A straling. Bewegen in de zonis altijd beter dan maar te liggen bakken.Als u al deze (kleine) maatregelenneemt die hierboven omschreven zijn,dan kan de vakantie bijna niet meer stuk,voor wat betreft uw persoonlijke veiligheid en de mensen die met u meereizen.Denk ook even aan een EHBO trommeltje voor in de auto en/of caravan. Insommige landen is een ehbo doosje inde auto verplicht (De ANWB kan u hiermeer informatie over verschaffen). Hetbelang van een brandblusser in de autoof caravan wordt vaak onderschat, maaralleen al in Nederland gaan er per jaarongeveer 4500 auto’s in vlammen op.Een goedwerkende brandblusser kanvan levensbelang zijn. Een op de vijfautomobilisten heeft een brandblusser

in de auto, meer dan de helft van dieblussers ligt al jaren achterin en er wordtnooit naar omgekeken. Als u een blusseraanschaft neem er dan een die navulbaaris (een wegwerpblusser is er dan ook omweg te werpen) en voorzien is van eenafsluiter zodat gecontroleert de blusstofop de brand gebracht kan worden. Eenblusser met een inhoud van 2kg poederis voldoende en kost vaak niet meer danhonderd gulden bij een gerenomeerdegereedschap- of automaterialenzaak.Vraag dan aan de leverancier ook ofdeze voor controle en eventuele navulhing kan zorgdragen. Een tweejaarlijksecontrole kost ongeveer twintig guldenen een navulling veertig tot vijftig gulden. Een brandblusser heb je natuurlijknooit voor de auto van jezelf nodig,maar het moet een prettig gevoel zijn omna de vakantie te kunnen vertellen datjeenkele mensen uit een benarde positie ineen brandende auto hebt gered door debrand te blussen zodat ze er veilig uitkonden.

Na deze tips wens ik jullie een fijne envooral veilige vakantie toe.

P.s. let bij een hotelvakantie even opwaar de nooduitgangen zijn, zodat je ingeval van nood niet hoeft te zoeken.Info: EHBO vakantieboekje van koninklijke Utermohlen.+

“Een brandblusser heb je natuurlijk nooit voor de auto van jezelf nodig...”

MEOBTIEK juli 1998

En de vlammen die beidenDoor: Wil van Elk

“Brand in gebouw AM”, werd er op3juni omgeroepen. “Wij horen deomroep niet op onze verdieping”,riep een van de inkopers die doorcollega’s was gewaarschuwd dater brandalarm was en dat hij hetgebouw moest verlaten. De MEKhad de weg afgezet voor gebouwAM - het voormalige ETMAG-gebouw - en hield de boel angstvalligin de gaten. “Einde oefening”,riep Anka Riedel. Helaas er waspas één slachtoffer geborgen, hetandere Lotus-slachtoffer lag nogergens te kermen op het toilet.

Nog diezelfde ochtend werd er omgeroepen: “brand iii gebouw Ohm”. Erwas hevige rookontwikkeling in het gebouw. Het HBHV gaf daar nog eencompliment: “Het gebouw was redelijksnel ontruimd. ‘Mijn mensen zijn er allemaal uit’, moeten de chefs duidelijkmelden aan HBHV, dat is heel belangrijk”, zei Anka Riedel, die het die ochtend er druk mee had. “Nu is het eenoefening, maar het kan ook echt gebeuren.” Communicatie blijft een heikelpunt bij calamiteiten. Versterkers van deomroep moedwillig zachtefzetten is natuurlijk uit den boze. Portofoons blijkenook nog een probleem; MBK en BHVkunnen nog steeds niet met elkaar communiceren bij een oefening. Hoe moet

dat straks bij een echte ramp? Ondenkbaar is dat niet; het is nog niet eens zolang geleden dat er een echte brand wasin de Oppervlaktebehandelingswerkplaats. Eigenlijk een rare situatie, zekerbij het MEOB waar de modernste cornmunicatieapparatuur wordt onderhouden.

Wit bekkie“Er loopt iemand in de gang, wit bekide,pijn in de buik en iedereen loopt er voorbij!, niemand neemt haar even mee naarbuiten! “, werd er opgemerkt bij de eva

.~ ~~

Pl,

Gebouw Ohm stond vol rook.

De EHBO-ploeg helpt een slachtoffer met brandwonden.

luatie van de oefening. Als je ook nogeens bedenkt dat er een hele horde uitzendkrachten rondloopt, die niet wetendat het gebouw waarin ze werken AMheet, en als ze rook ontdekken dat zevolgens een bordje toestel 2100 moetenbellen, vrees ik het ergste. Toestel 2100is al heel lang niet meer bemand!. Maargelukkig, je mag ook toestel 2260 bellen, ondertussen. ...en de vlammen dieIoeiden.+

S

“Helaas er was pas één slachtoffer geborgen...”

I,[~ ~

p

juli 1998 MEOBTIEK

Iedereen de groeten van CorryDoor: Wil van Elk

Corry van Denzen laat iedereengroeten. Ze heeft het afgelopenhalf jaar het team van het Bedrijfsrestaurant versterkt. Het isnu stil aan ‘haar’ kassa en de andere kassa kent nu dagelijks eenlange rij van hongerige personeelsleden.

Corry heeft nu een baan bij het ZilverenKruis bij de sectie Klantenservice. Hetwerk in het bedrijfsrestaurant bij hetMEOB was maar tijdelijk. “Ik heb hetreuze naar mijn zin gehad”, zei Corrybij haar vertrek op 12 juni. Ze was altijdin voor een geintje. “Op 1 april wilde ikwat uithalen”, zei ze lachend.

.8 4.6~

‘~lk heb een ernstig kastekort. ik heb de klantenniets gerekend.”

“Ik had Jan Uiterdijk al gewaarschuwd.Na de lunchpauze vroeg hij wat ik danhad willen doen. ‘Ik heb een ernstigkastekort. Ik heb de klanten niets gerekend’, vertelde ik. ‘Je bent toch nietgek!’, zei Jan. Maar ja, zoveel heeft hetmij niet gekost, ze kwamen meestal met

kleine dingen aan mijn kassa, een pakjemelk of zo. Je had die gezichten moetenzien! ‘Is het gratis?, nou bedankt hoor.’Dat was het me wel waard.

AfgezetOp een dag had ze met touwen het padafgezet zodat de klanten alleen bij haarkassa konden komen. “Jan vroeg zich al

af waar de klanten bleven. Ik had eenbordje opgehangen met ‘kom naar mijnkassa, die is veel gezelliger’.” We zullen haar missen.+

Begrippenkader Koninklijke marineHet Begrippenkader Koninklijkemarine is een metafile (MEGIS-21CM) met goedgekeurde definitiesdie bij de 1CM uniform gebruiktdienen te worden, zodat we allemaal dezelfde taal spreken. Omdat niet iedereen de beschikkingheeft over de elektronische versie,is een boekje uitgebracht. (Secretarie 008742/200). Zomaar eenpaar voorbeelden:

AfvliegenDef: Het vliegen van een boordvliegtuigvan een schip naar de wal of naar eenander schip in het kader van de debarkatie.

DebarkerenDef: Het overbrengen van een vlucht-eenheid van een schip naar een vlieg-

kamp of uaar een ander schip om vandaar te opereren.

DocumentDef: Vervallen

DocumentDef: Al datgene waarin gegevens terraadpleging zijn vastgelegd en kan dienen tot lering en bewijs. (Ergo, de MEOBtiek is dus ook een document, maarhelaas vervallen?: zie eerste definitievan document).

VluchteenheidDef: Het boordvliegtuig, tezamen metde vliegtuigbemanning, de vliegdekofficier, de boordvliegtuigploeg en hetboordvliegtuigpakket.

Als je van de laatste Def: het boord-vliegtuig en het boordvliegtuigpakket

weglaat, dan houd je het vluchteenheidpersoneel over.

VoedingDef: vervallen. (Redactie: dat komt dusniet (meer) voor bij de KM).

Vanuit een andere invalshoek:

HuisnummerDef: De numeneke aanduiding zoalsdeze door de gemeente aan het object istoegekend.

ObjectDef: Een schip of walinrichting waarvan de mateneelindeling wordt geregistreerd. (Redactie: een schip heeft dusook een huisnummer. Dat moet wel,want boegnummer komt in het boekjeniet voor.)+

Corry van Denzen (links), met Jan Dove en Natasja Koet.

MEOBTIEK juli 1998 9

CDRE Marsman, algemeen directeur MarinebedrijfIn het bedrijfsmagazine ‘De Nieuwe Werf’ stond verspreid overdrie pagina’s een uitvoerig verslag van een interview met CDREH.A. Marsman, de directeur vanhet nieuwe Marinebedrijf(DMB),gehouden op 3 maart 1998. Eenimpressie van het vraag- en antwoordspel.

Door: Sandra Smit en Jan Tiessen

- .

H.A. Marsman is getrouwd en heefttwee zoons, een van 25 en een van 27.Marsman is geboren in Enschede waarhij tot zijn zeventiende heeft gewoond.Hij volgde daar onderwijs aan de HBS.Als adelborst woonde hij drie jaar bij hetKoninklijk Instituut voor de Marine(KIM) in Den Helder. “Ik zou niet ineen dorp willen wonen, ik ben een echtstadsmens. Mijn vrouw werkt als docente aan de universiteit in Amsterdam. Ineen grote stad bouw je een goed sociaalleven op.” Hij koos voor een boord-plaatsing in Den Helder, waar hij sinds1993 werkt, eerst als directeur SEWA

CO-bednjf (voorheen Bewapeningswerkplaatsen) en nu als DMB. Zijn vorige functies waren voornamelijk in deluchtvaartsfeer. De laatste tien jaar is hijalleen maar met reorganisaties bezig.Hobby’s heeft hij niet, maar hij maggraag bergwandelingen maken, concerten bezoeken en leest erg graag.

“lIc houd van veranderingen en de beweging die dat oplevert. Stilstand is naarmijn idee achteruitgang en dat geeft mijeen onrustig gevoel, waarbij ik uiteindelijk op zoek probeer te gaan naar andere,weer nieuwe uitdagingen. Gelukkigkrijg ik deze kans binnen de Organisatie.” Hoewel hij vindt dat de reorganisatie zo snel mogelijk moet gebeuren,“het is voor de mensen alleen maar beter”, moet het volgens hem in kleinestappen. “Vanuit het oogpunt van hetmanagement en personeel moet het beheersbaar blijven. Dus zeer geleidelijkin trajecten.”

DoorstromingOver het nieuwe beclrjfvan 2300 â 2400mensen stelt Marsman dat er per jaarzo’n negentig nieuwe mensen nodigzijn. “Waar halen we ze vandaan?, ommensen met een HBO-niveau te krijgenmoet je verder het land in. Ze studerenmeestal onder de lijn Haarlem en blijvendaar dan vaak na hun opleiding werken.” Voor het idee om uitstromendemilitairen aan te trekken vindt hij dat hetgoed is om jonge mensen met ervaringaan te trekken. “Doorstroming is goeden het is ook leuk.”

ToekomstvisieMarsman heeft over het nieuwe Marine-bedrijf een heldere toekomstvisie. “Inmaart 2000 is er een nieuw gebouw tus

sen de Rijkswerf en het SEWACO-bedrijf. Het MEOB in Oegstgeest is danhelemaal leeg. Er is dan een afdelingPersoneelszaken, een afdeling facilitaire dienst, een divisie overige productieen een divisie vlootproductie. Kortom,alle activiteiten om de schepen in standte houden zullen geconcentreerd zijn opéén locatie: De Nieuwe Haven. En dit ishaalbaar.”

CommunicatieCommunicatie en publiciteit over eenbedrijf van meer dan 2300 werknemers,daar kijkt Marsman op twee manierentegen aan. “Ik vind wel dat je op dehoogte moet zijn van alle ins en outs.Maar de berichten in de krant zijn somszo onzorgvuldig door het weglaten vannuances. De marine is ook geen nieuws.Dat we op dit moment bezig zijn met dereorganisatie is geen nieuws.” Als voorbeeld noemde hij de stakingen bij hetMEOB in Oegstgeest. “Het was eenunieke gebeurtenis ~en had nieuwswaarde. Maar wat lees je in de krant, af en toeeen klein berichtje.”

Intern denkt Marsman het te kunnendoen met af en toe een Alle Hens (2300mensen?), berichten rondsturen, recepties bezoeken, gewoon rondlopen: “jegewoon onder het personeel te begevenen zo met ze te communiceren. Wanneerer problemen zijn, dan ben ik bereikbaarvia de ljnorganisatie. Wat mijn ervaringen zijn met het geschrevene, dat dehelft van het aantal mensen het niet leesten de helft die het wel leest realiseert hetzich pas als het hun aangaat. Ik stuur numijn informatie rond via een nieuwsbrief en dat wil ik in de toekomst ook zoblijven doen. Hoe je het ook doet, jekrijgt toch altijd commentaar.”+

Nieuwe collegaNaam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Is gek op:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(’s):Grootste wens:

Hans Boseerste medewerker Standaardenlab. (KAL)1juli1998Alexander Hegius Lyceum (VBO), docent elektrovrouw en dochtertjevoetbal (echt waar!)‘prutjes’ die mijn vrouw maaktstudieeigen huis en thuis.

10 juli 1998 MEOBTIEK

De FlopDe keerzijde van de medaffieDoor: Jan Willem van der Haar

Wel Ronald, bedankt voor de flop hoor. Tja daar zit ik dan op eenregenachtige zondagmiddag terwijl de kids hoorbaar binnen aan hetspelen zijn (nog even en ik moet m ‘n trommelvliezen vervangen). Maarter zake. Een onderwerp is niet moeilijk te vinden. Als ik om me heen kijk,zie ik zoveel ontwikkelingen en gebeurtenissen, dat ik mijzelfafrraag hoehet allemaal bij te benen is.

Zowel technisch als maatschappelijk is er de afgelopen decennia sprake van een(r)evolutie. In een hoog tempo wisselen de items elkaar af er is nauwelijks tijd omeen en ander te laten bezinken. Een van de mijlpalen is toch wel de val van deBerljnse muur en de veranderingen die dat met zich mee heeft gebracht. Voor onsmedewerkers van Defensie heeft dit nog steeds een niet te onderschatte invloed.

De ontwikkelingen binnen de techniek zijn eveneens nauwelijks bij te benen. Eentelevisie met een simpele bediening is nauwelijks meer te krijgen. Slimme handelaren bieden hun diensten aan door voor een leuk bedragje de zender teprogrammeren in het TV-toestel. Het straatbeeld wordt aangevuld met mensen die tegen eenGSM’eije aanpraten. De computertechniek rukt in rap tempo op en legt ons in dewatten. PC, video, TV, CV-regelaar van de Gamma (sony, Karwei dan) ... overalis deze techniek terug te vinden. Zeifdoe ik graag mee en ik ben dan ook de trotsebezitter van een palmtop. Jawel, elke afspraak wordt ingevoerd en alle adressenzijn opgeslagen in een database. Vaste lasten, benzineverbruik verwerkt in eenrekenblad~ ook wel spreadsheet genoemd. Tja gemak dient de mens nietwaar.

Informatietechnologie is in onze maatschappij niet meer weg te denken. Belangrijk?... natuurljlç ook hiervan voorbeelden zat te vinden, denk maar aan ziekenhuizen en de snelle communicatie na een ongeval. Snelheid is een toverwoordgeworden.

Wat ikzeif belangrijk vind? Daar kan ik kort over zijn. Mijn dochter Patricia van8jaar~ mijn vriendin Sanne en haar twee kinderen, Meike van 7 en Willem van 10,zijn echt belangrijk voor me. In september ga ik bij mijn vriendin in Lemmer wonenen in Den Helder werken. Zowel privé als zakelijk veel veranderingen dus! Alswesterling (nog erger~ als Hagenees ze~fs!) voel ik me thuis in het Friese dorp metz ‘n watersport en toerisme. Een nieuwe toekomst met hopelijk veel geluk enuitdagingen!

Wel, aan het einde gekomen wil ik alle collega ~ nogmaals en via deze openbare weg bedanken voor hun steun en aandacht tijdens enna mijn ziekte in 1994. Gelukkig is deze moeilijke periode achter de rug. Het heeft mij destijds laten voelen dat de medaille ook eenkeerzijde heeft. Vooral de laatste tijd denk iknog wel eens hieraan terug, zeker aan de vooravond van de veranderingen die mij te wachten staan.+

Ik geef de Flop door aan LtzEl L.J.A. deLooff.

De FlopDe Flop is een rubriek door eenMEOB-er geschreven. Iemand krijgteen diskette: De Flop, en zet daaropzijn of haar verhaal. Deze rubriek isniet bedoeld om eens lekker tekeer tegaan, het moet netjes blijven en leuk.

Aan het eind van het verhaal wordtDe Flop doorgegeven aan een collega.

BedanktVia ons blad MEOBtiek wil ik ugrote dank zeggen voor de velebezoekjes, bloemen en kaartendie ik tijdens mijn ziekte hebontvangen. Het heeft mij, mijnman en kinderen veel kracht gegeven om de moeilijke tijd doorte komen. Wij willen even latenweten dat het toch fijn is te weten dat je heel fijne collega’shebt gemaakt in de loop van detijd die je werkzaam bent bij hetMEOB. Allemaal dank hiervoor.+

Tineke Paats, sectie Inkoop.

MEOBTIEK juli 1998

Foster Parentsplan

Eindverslagdrinkwaterproject Haïti

l)oo t: F’o ii I~o ~‘k. 1’ I~ 1 ‘—cmi rd iii al o r

De ledeiiveigaderiiig vaii clehObb~’clLIb besloot eind 1996om liet iiiet meer nodig zijndespaarbedrag voor de opknapbeurt vaii de garage te beste—dcii aan een goed doel. Gekozen werd voor liet FosterParents Plan (FPP).

Ei- werd vier maal een bedragvan j 2344,00 beschikbaargesteld voor projecten in deleefomgeving van de FPP-kinderen clie we hebben geadop—teerci.

EindverslagenIn middels zijn die projectenafgesloten en heb ik eindver—slagen ontvangen. NLI en in devolgende drie ~IFOBtiekenkunt u die verslagen lezen.W e zijn er van overtuigd datliet geld goed is besteed. 1-lar-telijk dank aan allen clie hunspaargelcl ter beschikkinghebben gesteld.

Als eerste liet drinkwaterpro—ject Haïti. [let ~)rOject is in—middels gestopt; er zijn daarnogal wat onlusten. 1 let verslag geeft een uitvoerig beeldvan liet land en haar bevolking, maar bovenal van lietdrinkwaterproject waar onsgeld succesvol is besteed.

De Republiek Haïti ligt op het westelijke deel van het Caribische eiland Hispaniola, dat tot de Grote Antillen behoort.Op het oostelijke deel ligt de Dominicaanse Republiek. Het is tamelijk bergachtig en niet erg vruchtbaar. Haïti wasooit bedekt met uitgestrekte bossen. Nuis het eiland door ongebreidelde hout-kap grotendeels kaal. De bodemerosie iseen groot probleem. Haïti heeft een subtropisch klimaat met twee regenpenodes: van april tot en met juni en vanaugustus tot en met oktober.

BevolkingIndianenstammen behoorden tot deoorspronkelijke bewoners van Hispaniola. Zij komen daar echter niet meervoor. Hispaniola werd in 1492 door Columbus ontdekt. De Spanjaarden hadden de meeste belangstelling voor hetoostelijk deel van het eiland. Daardoorkon het westen worden ingenomen door(aanvankelijk) Franse piraten. Aan heteind van de zeventiende eeuw droegende Spanjaarden het bewind van het westen officieel over aan de Fransen. Voorliet werk op de suikerplantages haddende Fransen behoefte aan slaven, die zijuit Afrika importeerden. De nakomelingen van deze negerslaven vertegenwoordigen nu zestig procent van de bevoilcing. De mulatten (Creools-blankeafkomst) vormen ongeveer dertig procent van de bevolking en de resterendetien procent bestaat uit blanken.

De officiële taal op Haïti is nog steedsFrans, maar de bevolking spreekt inovergrote meerderheid Creools, dat pasenkele jaren geleden op schrift is gesteld. Creools is ontstaan als omgangstaal voor de verschillende groepen vande bevolking en heeft elementen uit hetFrans, Spaans, Engels en verschillendeAfrikaanse talen.

De armoede op Haïti heeft vaak eenontwrichtende invloed op het gezinsleven. Het gebeurt vaak dat een man zijnvrouw en kinderen achterlaat en zelfnaar de stad verhuist, omdat hij hooptdaar beter betaald werk te vinden. Alshij daarin slaagt zal hij zijn gezin naverloop van tijd ook naar de stad latenkomen. De situatie in de krottenwijkenis echter verre van ideaal. Drugs- enalcoholproblemen zijn aan de orde vande dag. Mensen zien geen enkele mogelijkheid hun situatie te verbeteren enmenige echtgenoot laat zijn gezin opden duur in de steek. De echtgenote zalproberen om zo snel mogelijk een nieuwe relatie aan te gaan; al was het alleenal uit economische noodzaak. De kinderen uit de nieuwe relatie dragen soms denaam van de vader, soms van de moeder. Deze cyclus kan zich enkele malenherhalen, wat voor Foster Parents bijvoorbeeld duidelijk wordt uit de verschillende achtemamen van de kinderen, zoals vermeld worden op defamiliebeschrijving.

Foster Parents PlanEnige tijd geleden ontvingen wij van ueen bijdrage voor het project drinkwater. Voordat u te horen krijgt hoe hetproject in Haïti is uitgevoerd, eerst nogheel in het kort wat over Organisatie.Foster Parents Plan Nederland (onderdeel van de mondiale Organisatie PLANInternational) is een humanitaire, internationale ontwilckelingsorganisatie zonder politieke ofgodsdienstige doelstellingen. Sinds 1973 zet Foster Parents Planzich in voor hulpverlening aan kansarme kinderen door middel van financiele adoptie. Op dit moment worden inveertig ontwikkelingslanden, naast individuele begeleiding van families,vooral gemeenschapsprojecten uitgevoerd om de levensomstandigheden vanhet kind te verbeteren. De Organisatie

HaïtiBevolking: 7 miljoen inwonersBevolkingsgroei: 2,3 % per jaar (wereld 1,6 %, Nederland 0,4 % per jaar)Gemiddelde levensverwachting: 46 jaar (wereld 65 jaar, Nederland 77 jaar)Kindersterftecijfer: 130 per 1000 levendgeborenen (Nederland 8 per 1000)Oppervlakte: 0,75 x NederlandBruto Nationaal Product per hoofd (1992): US$ 370 (Nederland US$ 20.590)

juli 1998 MEOBTIEK

heeft een vijftal uitgangspunten voor elkvan haar programmagebieden. Dit zijn:gezondheid, onderwijs, woonomgeving, inkomen en betrokkenheid. Hetproject dat heeft u gesteund, valt binnenhet programmagebied Woonomgeving.

DrinkwaterSchoon drinkwater. Voor ons is het zovanzelfsprekend. Maar voor de meestebewoners uit Port-au-Prince in Haïti iswater dat geschikt is om te drinken eenongekende luxe. Veel vrouwen en kinderen beginnen de dag met een urenlange tocht naar de dichtstbijzijnde rivier.Dat water wordt echter voor allerlei andere doeleinden gebruikt. Mensen doener de was in en het vee gebruikt hetrivierwater als toilet. Toch zijn de families gedwongen dit water gewoon te gebruiken. Het gevolg is dat een groot

aantal kinderen last heeft van chronische diarree en kans loopt aan uitdroging te overlijden.

Het planDe families leverden niet alleen het initiatief voor het project, ze voerden ookeen groot deel van de werkzaamhedenuit. Ze schakelden een expert in die Settechnische gedeelte van het werk opzich nam. Ze zorgden ervoor dat er voldoende bouwmateriaal voorhanden wasen voerden bovendien alle ongeschoolde arbeid uit. Ook de financiële afwikkeling van het project viel onder de verantwoordelijkheid van de families.

Flinke stapInmiddels zijn alle werkzaamheden voltooid en iedereen is blij met de resultaten. We legden op twintig locaties tap-

punten aan. Een groot aantal bewonersvolgden een training om de nieuwevoorzieningen in de toekomst te kunnenonderhouden en te repareren. Meer danzevenduizend families kregen voor heteerst in hun leven de beschikking overschoon drinkwater. Geen last meer vandiarree; geen ondervoede kinderen. Wehebben met dit project in ieder geval eenflinke stap in de goede richting gedaan.

Dank u welNamens alle families die bij het projectbetrokken waren, willen wij u hartelijkdanken voor uw steun. Zoals u heeftgelezen, is uw donatie op een heel dankbare manier gebruikt en zijn de familiesin Port-au-Prince weer een stukje opweg naar een betere toekomst.+

Bus(je) komt toch nog!Door: Conny Beaufort

Goedgehumeurd en enthousiastwerd door de medewerkers van deInterne Dienst op 27 mei in dekantine gewacht op dat wat komen zou: de bus! Na lang wachtenkwam de mededeling dat we nogwat langer mochten wachten, debus zou komen, hij moest alleennog besteld worden! Dit kleineprobleempje werd vakkundigaangepakt en opgelost zodat we,weliswaar wat later dan gepland,nog steeds goedgemutst richtingRotterdam vertrokken.

Mariniersmuseum (wijnhaven)Aangekomen in Rotterdam werd, na hetnuttigen van koffie en een overheerlijkstuk appeltaart, in het Mariniersmuseumons het een en ander vertelt over hetontstaan van het “Korps Mariniers” enhet museum. Het Korps, onderdeel vande Koninklijke Marine vindt in de geschiedenis zijn oorsprong op 10 december 1665. Michiel de Ruyter en Johan deWit richten een “Régiment de Marine’op. Beiden vonden dat, voor het versterken van de vloot, zeesoldaten nodig waren en zo ontstond “Het Korps Mariniers”. Tot op de dag van vandaagworden diverse functies aan boord vanMarineschepen door het Korps vervult.Zij verrichten hun taken wereldwijd.Hun wapenspreuk luidt dan ook: ‘Qua

Patet Orbis’ (zo wijd de wereld strekt).Rotterdam is de thuishaven en hoofdkwartier van het Korps, maar ook van deMarinierskapel en sinds 1980 van hetMariniersmuseum. In 1995 verhuisdehet Mariniersmuseum naar de huidigelokatie, vier prachtige historische panden aan de Wijnhaven, pal naast hetWitte Huis. Binnen vindt men een langeen gevarieerde geschiedenis van hetKorps door middel van afbeeldingen,voorwerpen en (tijdelijke) tentoonstellingen. Tijdens ons bezoek aan het museum werd door een (echte) mannier (ik

zie ze ook niet dagelijks) een bush-opstelling aangelegd. Een hangmat en nogwat van die inlandse attributen met achter de bosjes een prachtige chocolakleurige pop, voorstellend een inlander.Voor de nieuwsgierigen, het was eenman, (ooit wel eens een marinier zienblozen, ‘t was een ervaring!) Buiten aande kade liggen een landingsvaartuig eneen mijnenjager (de Houtepen), beidenzijn zeker een bezoek waard. Vooral demanier waarop tekst en uitleg gegevenwordt, over bijvoorbeeld de dieselmotoren de moeite die er wordt gedaan om

“Er werd ons het een en ander vertelt over het ontstaan van het ‘Korps Mariniers”en het museum.”

MEOBTIEK juli 1998 13

waar dan ook de onderdelen vandaan tehalen, maakt onmiddellijk duidelijk dathier mensen met veel liefde voor het vakbezig zijn. Na het museum was er tijdom te lunchen en wel onder de nog altijdaparte “kubuswoningen” aan de Blaak.Daarna vertrokken we richting Parkhaven.

Flying DutchmanIn de Parkhaven stapten we aan boordvan de Flymg Dutchman. Oftewel vliegen over het water in een boot op pootjesen ski’s. Vanaf de van Brienenoordbrugtot en met het Botlekgebied kan mengenieten van de skyline van Rotterdam,onderwijl gebruik makend van hydroflight-service, koffie en/of lunch op Royal-Class niveau. De snelheid die bereiktkan worden is maximaal 70 kilometerper uur. Door middel van een camera-systeem, waarvan de monitoren binnenop diverse plaatsen zijn opgesteld, kunje zien wat er véér de boot plaatsvindt.Wat met zo’n snelheid met kan. is draaien. Dat kan alleen als deze wordt teruggebracht naar roeibootspeed. De draai-cirkel zou anders te groot worden en danzou zelfs de Rotterdamse binnenhavente klein zijn. Piet (de facteur) ging voorvideo-opname bij de kapitein op visite.Later vertelde hij mij dat tijdens hetvaren al het andere (water) verkeervoorrang gegeven dient te worden. Watde kapitein ook goed in de gaten moethouden is de golfslag, doet hij dit nietdan gaat het schip door zijn toch welinstabiele situatie stampen en rollen (endan wordt je toch echt ziek).

IMAX-theaterWordt je niet beroerd op zee (haven),dan wordt je dat wel in IMAX. Je zit (ophoog niveau) voor een scherm van 23 bij17 meter. We kregen de ‘expeditie naarde Mounth Everest’ voorgeschoteld.Een indrukwekkend staaltje van persoonlijk kunnen in gevecht met de natuurelementen. Het foutief inschattenvan deze natuurelementen kwam ééngroep duur te staan. Van de vijftien leden kwamen er tijdens een sneeuwstormacht om het leven door bevriezing. Dekracht van de natuur moet niet onderschat worden, vaak is het niet de krachtdie wint maar de volharding.

LaserzoneNa inactief komt actief Een kolfje naarmijn hand, zeker als ik daarbij (en naarik begreep sommige andere collega’stoch ook wel) even lekker op mijn col

lega’s kan schieten. Na instructie en uitleg over de futuristische out-fit met Lasergun, ga je de High-Tech arena binnen. Daar in een matig verlichte ruimtemet schotten, muurtjes en een trap, dienaar een hoger gelegen verdieping leidt,probeer je met behulp van Laser-Shotsje tegenstanders tijdelijk uit te schakelen. De speakers in de Guns laten vanzich horen als je geraakt bent en op dedisplay van de gun kun je lezen door wieen waar je getroffen bent. Na een kwartier van afreageren en het ontladen vanfrustraties keer je terug naar de realiteit.Met die bewuste collega waarop je enkele minuten daarvoor nog heerlijk envol overtuiging hebt staan schieten, bekijk je de uitslagen. Daaruit blijkt datsommige vrouwen, in deze toch wel macho mannenmaatschappij, hun vrouwtjestaan en dat voorspelt veel goeds voorde toekomst! Dames een pluim, doorgaan zo!

IndoorkartenVoor katten heb je geen rijbewijs nodig,alleen lef Voordat we van start mochtenkregen we uiteraard instructies. Geenoverbodige luxe, want een goed afgestelde indoorkart kan een snelheid van60 1cm per uur halen. Ze zijn iets brederdan de reguliere kart, hetgeen een zeergoede stabiliteit geeft. Bij het kattendraait het om snelheid, behendigheid entirning. Na het verkennen van de baan(600 meter) en een paar opwarmrondeskrijg je volgens mij al snel het Jos Verstappen-racegevoel. Een aantal van onsblijkt enthousiaste kijkers, de rest is netzo enthousiast, maar dan als coureur opde baan. Gehesen in een echte overal(hoeft niet) en een helm (verplicht) +

haametje (hygiëne) krijg je per heat 12,5minuut om jezelf te bewijzen. Alle tijden worden elektronisch geregistreerd.Het gaat hierbij om de snelste ronde.Gevlagd wordt er bijvoorbeeld als je

1

iemand zijn kart fout geparkeerd heeft(op de baan bijvoorbeeld). Sommigehebben wat moeite met inhalen. Al moeten ze er overheen, als ze hun doel maarbereiken. Na de toegestane tijd wordt jeweer netjes naar de beginopstelling gedirigeerd, parkeer je de kart en leg je degeleende spullen (overal + helm) terug,het haarnetje mag je houden. Lekker natvan het zweten (dat hoort ook bij het JosVerstappen-gevoel) kun je bij de balieeen computeruitdraai krijgen van deheat. Ook hier doen de vrouwen hetgoed, ondanks opduw-werkzaamhedenvan sommige (mannelijke) collega’s.Het spreekwoord is toch “een Marine-meid is op haar bezigheden voorbereid”of was het wat anders. Hoe dan ook, ombij die Marinemeid te blijven, vertrokken we voor het laatste en zwaarste deelvan de dag naar ‘Katendrecht” naar de...:

ChineesBij de chinees wachtte ons een heerlijkeChinese maaltijd met een drankje naarkeuze. Een stukje samenzijn ter afsluiting van een naar mijn mening geslaagde dag. Een afscheid ook vanMATRI LDAKV Bianca Hollander, dieeen bewuste keuze heeft gemaakt vooreen burgercarrière in plaats van een militaire. Gehaald door haar aanstaandeechtgenoot, waarmee zij op vrijdag 28augustus a.s. in het huwelijk hoopt tetreden, nam zij afscheid van ons. Biancaen Rik, wij wensen jullie een goede engezonde toekomst. Hiermee kwam ookvoor ons ook een eind aan deze langeintensieve maar zeer gezellige dag. Metdank aan Mark, de chauffeur, toog iederhuiswaarts, want zoals Victor het in deuitnodiging al schreef: “morgen isweer een gewone werkdag”.,

“Ook hier doen de vrouwen het goed.”

.1

~, ~.4,

~

•‘

14 juli 1998 MEOBTIEK

Nieuwe collega

Naam: E.J. de GrootHuidigefunctie: tweede medewerker HV-waamemingssystemenDatum bij MEOB: 1juni1998Vorig werk: geen (Zadkine Kollege in Rotterdam)Isgekop: de zonHeeft hekel aan: bij de bushalte staan en slecht weerFavoriete eten: take-outsHobby(~s): uitgaan, plaatjes draaienGrootste wens: verhuizing van MEOB naar Amsterdam.

Abraham1>~ , •

1 II 22 ~

4fl 225 22fl

Joop van Huut zag op 15 juniAbraham. Met de hulp van zijndochter Tamara, ook werkzaambij het MEOB, was het niet moeilijk om alle attributen te verzamelen waarmee Joop te karakteriseren was.

— Alles was er: de voorzittershamer van de

~‘ ~. voikstuinvereniging, een schoffel, zijn4 Feyenoordsjaal, een bijpassend oranje

petje bovenop twee andere petten — Jooploopt wel vaker met drie petten op — en

/ een foto van de RCL-meiden van hetdamesvoetbaleiftal waar Joop de trainervan is. “Leuk gedaan”, zei Joop lachend, terwijl hij nauwelijks door deslingers heen zijn kantoor binnen konkomen.•

For your eyes only‘For your eyes only’ stond er op het publicatiebord van het Kalibratiecentrum telezen. Hans Otter bleek 15juni tijdens zijn verlof getrouwd te zijn met MirjamNiessen. “Op 6juli vinden wij het leuk om met iedereen te proosten in Grand CaféMassada in Voorhout”, zo stond op de kaart. Vrijwel alle collega’s van Hans gavenacte de presénce. Binnenkort verlaat ook Hans het bedrijf voor een baan elders inde regio.+

MEOBTIEK juli 1998 15

Het MEOB en de nationale vlootdagen in Den HelderDoor: Victor van Denzen

De nationale vlootdagen in DenHelder is een evenement dat eengrote aantrekkingskracht uitoefent op honderdduizenden Nederlanders, maar ook op bezoekersvan buiten onze landsgrenzen.Een gelegenheid waarbij defensieen in het bijzonder de Koninklijkemarine dichter naar de belastingbetaler toe wil gaan.

Niet alleen wil de KM zo meer begripkweken voor haar bestaansrecht, maarook daar haar noodzakelijke personeleaanvulling trachten te verkrijgen. Gedurende één weekend is er geen gedoe metpasjes. Nee, het hele haventerrein is uitnodigend opengezet en iedereen is vanharte welkom. Het is een feest dat zichniet alleen beperkt tot het terrein van deKoninklijke marine. In de stad zelf is ereen grote kermis en op het plein bij deschouwburg zijn diverse optredens vande Marmierskapel.

Varen voor vredeHet motto dit jaar was varen voor vrede.De Nederlandse marine draagt haarsteentje zeker bij in internationaal verband. Het neusje van de zalm was aanwezig: GW-, S- en M-fregatten, debevoorradingsschepen, de ‘Witte Vloot’en een paar onderzeeboten van de Wal-

rusklasse. Er was ruime belangstellingvoor alle facetten van de Koninklijkemarine.Het Amfibisch Troepentransportschip(ATS), Hr.Ms. Rotterdam, is een immens groot schip, waar de mariniersterecht trots op zijn. Met een boardingdemonstratie, een invasie op het stranden parachutespringen, gaven de manniers een positieve bijdrage aan de activiteiten. Trekpleisters waren ook deRussische schepen: de Bespokouny en

de Olekma. Opmerkelijk was dat maarweinig opvarenden \‘an die schepen deEngelse taal voldoende machtig warenom met ons te communiceren. En onsRussisch was voor hén weer moeilijk teverstaan. Het leek dat ze uit een totaalandere wereld kwamen. Met verbaasdeen min of meer afgunstige blikken, keken ze naar de veelheid aan (vr)eettentjes die een plekje langs de weg haddenbemachtigd. En overal leek het of menenkel kwam om te eten.

OnderhoudsbedrijfDe drie onderhoudsbedrijven gevensinds een aantal jaren in een grote expositietent van de Koninklijke marine, viafoto’s, uitstalling van voorwerpen tothet laten zien van werkzaamheden, debezoekers inzicht over het werk dat zevoor de marine doen. Daarvoor wordt ermet enige regelmaat door de drie verantwoordelijke afdelingen overlegd hoe deinvulling en uitvoering zal gebeuren.Het hoofdthema zou zijn: Rijkswerf,MEOB en Sewaco-bedrijfsamen mèt deKoninidijke marine naar één onderhoudsbedrijf. Nieuw onderdeel, een videofilmpje van ongeveer vijf minutenmet de highlights van elk bedrijf, waarbij een raakviak moest liggen met deschepen van de Koninklijke marine.Voor het MEOB was ook deze keergekozen om het werk dat de PU-Adviesdoet, met betrekking tot het antennepark

-p

t.

~ ~:.

,~

‘S. •‘~ ~

~‘“ ,.~‘

~ :~‘~/..~.

Vakkundig technische uitleg werd gegeven door onder andere Mark van der Heijde.

4L/

Joop van Huut en Jan Willem van der Haar hebben getracht ons personeelsbestandaangevuld te krijgen.

16 juli 1998 MEOBTIEK

van een nieuw schip, onder de aandachtte brengen. Daarvoor werd het modelvan Hr.Ms. Rotterdam, het ATS, weeropgetuigd. Via een grote monitor warendiverse typen antennes met hun karakteristieken zichtbaar. Vakkundig technische uitleg werd gegeven door onderandere Mark van der Heijde, Thijs vanGijn en Corine Jagerman, die elk éénvan de dagen in de stand aanwezig waren. Opmerkelijk hoeveel mensen totaalgeen weet hebben van al dat soort werkzaamheden die aan de totstandkomingvan een schip vooraf gaan. Niet alleende gemiddelde Nederlander, ook demeeste opvarenden van zo’n schip hadden er geen notie van dat al die antenne-systemen uniek waren en op maat warengemaakt voor dat ene schip. Maar nietalleen het imposant ogende model vanhet ATS trok veel bekijks. Ook de vitrine met allerlei optisçhe componentenwas voor veel bezoekers interessant genoeg om er even naar te kijken. En uiteraard vonden de MEOB-bloknootjesen de pennen gretig aftrek.

WervingNieuw voor het MEOB, maar ook voorde Koninklijke marine zelf, was de wervingsstand voor burgerpersoneel. Joopvan Huut en Jan Willem van der Haarhebben getracht ons personeelsbestandaangevuld te krijgen door geïnteresseerden attent te maken op een technischebaan bij het MEOB. Nu is het bekenddat de vlootdagen tevens dienen om militair personeel te werven en dat nietiedereen die een burgerbaantje zoektaan de Marine zal denken. Maar door deinspanning van het MEOB en haar medewerkers, zal daar langzaam maar zeker verandering in komen. Het is duidelijk: door de aanwezigheid van hetMEOB bij de vlootdagen, komen steedsmeer mensen tot het besef dat de Ko

ninklijke marine niet alleen uit militairen bestaat, maar ook voor een grootdeel afhankelijk is van de inzet van haarburgermedewerkers in de onderhoudssfeer.

Dr. BibberDe bijdrage van de Rijkswerf bestond,naast foto’s, uit het uitleg geven bij hetwikkelen van een elektromotor en eenfraai overzicht van allerlei verbindingenvan pijpwerk van gewone soldeer- tothogedrukkoppelingen in allerlei matenaalsoorten en maten. Interessant was hetom te zien hoe een opstaande rand gemaakt wordt in een pijp, waarop dan eenaftakking kan worden gelast of gesoldeerd. Een ludieke trekpleister was hetDr. Bibberspel in de vorm van een reuzenspiraal waar menigeen zijn of haarkunnen op kon testen. Als het fout gingbegon er een zwaailicht te branden; declaxon was gelukkig uitgeschakeld.In dok 6 kon men langs een schip in

onderhoud lopen, de Hr. Ms. KarelDoorman in dit geval. Medewerkers vanRijkswerf en Sewaco voerden onderhoudswerkzaamheden uit. Het Sewacobedrijf zou in eerste instantie een goal-keeper opstellen in de expositietent,maar doordat er weer een fregat wasverkocht en het systeem daar aan boordmankementen vertoonde, moest het reservesysteem worden geplaatst enkwam de bijdrage aan de vlootdagen inhet gedrang. Het alternatief, een anderkanon, kon wegens soortgelijke redenniet worden geplaatst. Uiteindelijk werdhet een EOV-antenne, maar die mochtwegens beveiligingsvoorschriften nietopen en bloot worden tentoongesteld.Al met al hebben het MEOB en de andere onderhoudsbedrijven een positievebijdrage geleverd aan het beeld datwordt geschetst van de Marine. De slogan: “een baan bij de Marine, helemaalzo gek nog niet”, gaat zeker 66k op voorhet MEOB.,

Van BoordZojuist is het eerste nummer verschenen van ‘Van Boord’. Dit informatie magazine voor oud-medewerkers van de Koninklijkemarine viel onverwachts bij meerdan 20.000 mensen in de brievenbus.

Het magazine wil de betrokkenheid bijde KM bevorderen van gepensioneerden en overige dienstverlaters van deKM, zowel burgers als militairen. Naast

het leveren van een juiste beeldvormingwil men de belangstelling voor de KMwekken en levend houden. Het blad pastin de verbetering van de communicatieen de extra aandacht voor personeelszorg die de defensieleiding voor ogenheeft.Volgens het voorwoord van de Directeur Personeel KM (DPKM) SBNAL.J.W.E. Brand, heeft de naam van hetblad een tweeledige betekenis:1. Nieuws van boord en 2. Informatie

voor hen die blijvend van boord zijngestapt. De naam ‘Van Boord’ is ingezonden door CDRV b.d. H.J.E. van derKop, voorzitter Haagse Kring van Oud-Marine-Officieren (KROMO).De redacteur R.W.G.M. Voragen bc, iste bereiken via: Directie Personeel Koninklijke marine, Afdeling Personeelszorg, Bureau Interne Communicatie,Postbus 20702, 2500 ES Den Haag,Telefoon 070-3 163642, Fax 070-3162268.•

/~Marinebedrijf Rijkswerf - SEWACO - MEOBSamen met de Koninktjke Marine naar één onderhoudsbediijt

De drie onderhoudsbedrijven geven sinds een aantal jaren de bezoekers inzicht over hetwerk dat ze voor de marine doen.

MEOBTIEK juli 1998 17

)MI~LflO~1J,4J8661!Ifl~81

‘S-

4

f

-~,S.—

.4,,I

,

.0

S-,

-S.

•S,..1~~’•‘.~.

-~‘~~ -S•,.S

~—../.7S~•.~5~S5~_

S••1S

~~~

~/q/~~S

-4~-.~.-\‘S~S.

S~S.

‘.-~‘~T—

MEOB personeel te gast bij mariniers op TexelDoor: Wil van Elk

Het korps Mariniers roept de laatste tijd regelmatig de hulp in vanhet MEOB. Als dank voor de inzetvan het MEOB-personeel, werdop donderdag 2 juli een trip georganiseerd naar Texel. Deze keergeen telegram gericht aan het SEWACO-bedrijf. Nu werd het personeel van het MEOB eens eenkeer in het zonnetje gezet door eendankbare klant; en hoe!

“Het korps is zeer tevreden over dediensten van het MEOB. Niets is hetpersoneel te veel om op tijd — en veel tijdkrijgen ze niet — het werk op te leveren.

“Om onze dankbaarheidte tonen hebben we eendagje Texel georganiseerd.

Om onze dankbaarheid te tonen hebbenwe een dagje Texel georganiseerd. Vijftig MEOB-ers konden op deze manierzien wat er wordt gedaan met de apparatuur die ze voor ons onderhouden,”zei SMJRMARNVB Ton van den Berg.

SchoolreisjeHet leek wel een schoofreisje. ‘s Morgens met de bus naar Den Helder en metde boot naar Texel. Dit keer met eenlandmgsvaartuig LCVP Mark III naarde overkant. Dicht op elkaar in een gesloten vaartuig, zonder uitrusting, wantde burgers gingen voor hun plezier naarde overkant en niet voor een invasie vande Mokbaai. De eerste officier MajoorWillemse, een officier met twee en eenhalve galon op zijn mouw, vertelde debezoekers over de ontwikkeling van deMokbaai vanaf 1650 toen de VOCschepen daar zoetwater haalden in DenHoorn, het zogenaamde opmokkenwaar de naam Mokbaai vandaan komt.“In 1917 werd er een watervliegtuigkamp gevestigd. In 1949 werd het eendependance van de Marinierskazeme inDoom. In 1981 werd het kamp zelfstandig en in 1983 kreeg het de naam JoostDourleinkazeme.” Verder vertelde hijover de nieuwe organisatiestructuur vanhet Korps en de nieuwe aanwinsten, zoals de Hr.Ms. Rotterdam.

BezoekenDe vijftig MEOB-ers hadden het primanaar hun zin. Dat was niet zo verwonderlijk. De mariniers krijgen steeds vaker bezoekers en worden al aardig bedreven in deze PR-activiteit. Het kampligt in een natuurgebied op het meestzuidelijke puntje van Texel; burgersmogen er niet komen. “De burgemeester heeft het altijd moeilijk met het afgeven van een vergunning voor parachutespringen. Dat kan de burger nietworden uitgelegd”, vertelde MajoorWillemse. De Mariniers weten zichgoed aan te passen en hebben een hoog-staand milieuprogramma. De toekomstige nieuwbouw voldoet dan ook aande strengste eisen. Het aanpassen van dehaven moet in de toekomst beschadiging aan de polyester boten voorkomen.Nu hebbende golven vrij spel, vooral inde herfst gaat het er behoorlijk tekeer.Na een rondleiding over het kamp, werdna een drankje vooraf van een warmemaaltijd genoten.

Ninja’sZe waren aan het oefenen, de ‘NinjaTurties’, zoals ze gekscherend wordengenoemd. Mariniers in donkere wetsuitswaren in rubberbootjes, die met hogesnelheid op elkaar afstormen en elkaarrakelings passeren, aan het oefenen voorde vlootdagen.

“Gelukkig waren de golven niet hoog, zodat devoeten droog bleven.”

De demonstratie was speciaal voor debezoekers, maar was eigenlijk een voorproefje van het middagprogramma. Wederom met z’n allen in de LCVP vooreen kleine vaartocht. Midden in de baaiging de laadklep naar beneden. Gelukkig waren de golven niet hoog, zodat devoeten droog bleven. Een voor een voeren de Zodiacs naar binnen om steedsvier personen op te pikken en later kletsnat weer af te leveren. De Mariniers inhun snelle rubberbootjes lieten de gasten meegenieten van hun kunsten op hetwater. Vooral toen twee boten op elkaarafstormden en vlak bij elkaar dwars uit-stuurden, kwam overvloedig water naarbinnen. Er werd genoten van dit water-ballet, dat kan je van mij aannemen.

Hoewel het zoute water in mijn schoenen stond, en ik nog lang niet droog wastoen ik thuis kwam, vond ik het fantastisch.

TupperwareAdjudant Kodde demonstreerde ‘s morgens tijdens de rondleiding het geweerwaar de Mariniers hun acties mee uitvoeren. “We noemen het ook wel tupperware geweren omdat het grotendeelsuit kunststof bestaat.” “Het lijkt weleen tupperwareparty”, zei directiesecretaresse Conny Beaufort, “wanneerkrijgen we een lingerieparty?”.

‘Ze trok het aan, ondergroot vermaak van deaanwezigen, over haarnatte spijkerbroek, wantverder wilde ze nietgaan.”

Dat had ze beter niet kunnen zeggen,want de Mariniers pakken dat natuurlijkmet beide handen aan. “Daar moetenwe wat mee doen”, zei Ton van denBerg. Na het afscheidswoord van overste Kersemeyer de commandant van dekazerne in de Gouden Bal, kreeg adjudant Kodde het woord. “Mag ik evenuw aandacht, ik heb een cadeautje voorConny”, en lachend gaf hij haar eenkeurig ingepakt lingeriesetje, uiteraardin de kleuren van de Mariniers. Ze trokhet aan, onder groot vermaak van deaanwezigen, over haar natte spijkerbroek, want verder wilde ze niet gaan.Deze actie gaf aan hoe goed de sfeerwas, die dag op Texel. Het was dan ookeen prima einde van een geslaagde dag.De terugtocht in de gesloten LCVP enluxe KM-tounngcar werd gemaakt innatte kleren maar dat kon niemand deren.

Alleen Majoor Ton van den Berg haddroge kleren, want die had de nodigevoorkennis.+

MEOBTIEK juli 1998 19

Personeelszaken, een zaak van overlevenDoor: Harriët van der Horst,een winnaar van groep 4,

Hallo Luitjes, hier is dan eensmeuig verhaaltje over het dagjeuit van de personeelsafdeling vanhet Marinebedrijf dat werd gehouden op 3 juli 1998 in Den Oever. We zouden een boswandelingmaken, met het doel: elkaar beterleren kennen onder ludieke omstandigheden.

Mijn eerste reactie: “Dat wordt gezellig: koffie, wandelen, genieten van denatuur en na afloop een Barbeque (smikkelen en smullen). Maar vergeet hetmaar, het was een survival.”

Bij de hoofdpoort van de Rijkswerfmoesten we ons verzamelen en we gingen om 08.30 uur met de bus naar DenOever. Aankomst 09.00 uur.

RamboSjummie koffie en cake. Het één enander werd uitgelegd door Mister Rambo, die zich later zou ontpoppen als eenechte drill sergeant. Nog steeds leuk.Groep vorming, omkleden in een truck,sanitaire pitstop houden in de bossen, jehijsen in een groene overall en het bangevermoeden kwam al opzetten. De eerstegroep ging van start (in galop, maar nietvoor lang). Twintig minuten wachten.De tweede groep. Twintig minutenwachten. De derde groep. Twintig minuten wachten. De vierde en laatstegroep (Mijn groep the champs). Voorwij vertrokken kwamen andere groepenterug. Een ietsie onder de bagger maarwel met een big smile. Ieder groepjewerd met een busje naar de volgendepost vervoerd.

Grote passenWij gingen van start met grote passen.Mr. Rambo begeleidde ons op het fietsje, stel je eens voor. Obstakel 1. Ikdacht: “mijn hemel”, het is voorechies.” Via boomstammetjes (hernia)die in het water lagen, naar de overkant.We mochten niet nat worden. Trekken,tillen, sjouwen, schuiven, lopen en huppekee naar de overkant. Dat ging lekker.Op naar het busje en obstakel 2. DeIndianenbrug over. Over water (zag erniet echt smakelijk uit, ik dacht: “hier

wil ik niet in terecht komen. Rare beesten mischien?”). Touw vastpakken,wiebelen, schuiven en droog naar deoverkant. Joepie, allemaal gehaald. Obstakel 3. De ketting. Lood en loodzwaar. Met z’n allen, sjouwend, herniaoplopend naar de boot, ketting eringooien, boot optillen, heuvel af~, naar hetwater (baggerig kantje) en hups, allemaal in de boot. Peddelen maar. Onwennig gingen we zigzaggend, halve cirkelsdraaiend over het water. Eindelijk kreegiemand een helder moment. Een roeispaan gebruiken als roer. En ja hoor,scheuren over het water. Weinig genotteren van de natuur. Eerst dwars door deAmazone. Naar obstakel 4. Via bandenen balken naar de overkant. Vijfbandenhingen aan een touw en twee, balken(voor te zitten en staan). Hangend enklimmend als apies de tocht overleven.Vereist was sterke armspieren. Met hetbootje varen. Naar obstakel 5. De drillsergeant was met het fietsie gevallen dekneus. Ketting uit de boot halen, heuvelop en ketting op de grond smijten. Opnaar het viaduct. Leuk als je hoogte-vrees hebt. Over de vangrail, op hetrandje balanceren, door de knieën(zweet breek je uit, verstand op nul),stang van rail vastpakken, bengelen(niet denken “ik stort te pletter”, je kanniet meer terug), trede van touwladderzoeken zodat je je het onder de brug vastkan pakken en afdalen maar. Poeh,poeh. Niemand neergestort. We werdensteeds fanatieker. Alles snel. Naar hetbootje peddelen maar. Obstakel 6.Wachten op groep twee en drie. Tijdwordt gestopt. Relaxen, eten en drinken.We moesten weer. Onder de brug. Enorme lange dikke ronde balk. Trekken,tillen, slepen en zorgen dat de balk vande ene peiler naar de andere peiler goedneergelegd werd. Op de balk zitten enschuiven maar naar de overkant.

Alle zes aangekomen. Balk van de eerste peiler trekken, in het water, omhoogschuiven, balanceren (drie man) enneerleggen op de laatste peiler. Wat eenklus. Zitten, schuiven en hup naar deoverkant. Gehaald. Naar het bootje. Ikdacht nergens meer aan. Ik werd zelfRambolienije. Peddelen maar. Naar hetstrandje, tot aan je dijen in de bagger,vastgezogen, half kruipend de heuvelop. Boot niet slepen, tillen. Rambo kijkt

t,.

Harriët van der Horst en Kees Brouwer,winnaars van groep 4.

niet, jongens slepen maar met die handel. Obstakel 7. De brug. Omhoogklimmen en denken via een touwladdernaar beneden. FOUT, FOUT, FOUT.

En de drili sergeant maarschreeuwen: ‘7’sJIETR USTEN~ D0000RGAAN”De Bikkel. ik kon hem welwat aan doen.

Via een smalle sluis zittend en met jearmen en benen jezelf iedere keer eenklein stukje opzij tillen. Er zat een opening enje keek de afgrond in. Het zweetbrak je uit en de drill sergeant maarschreeuwen: “NIET RUSTEN, DOOOORGAAN.” De Bikkel. Ik kon hemwel wat aan doen. Geen wapen, helaas.

Zwetend en hyperventilerend aangekomen bij een touwladder naar beneden.Weinig krachten en bengelen maar.Ook weer gelukt. Touwladder weer opnaarboven. Ik pas. Was nog half aan hethyperventileren. Op naar het bootje enpeddelen maar. Door de bush bush lopen, baggeren (honger en dorst, weinig

20 juli 1998 MEOBTIEK

wormen en torren). Weer peddelen,lamme armen, maar stug doorgaan. Opnaar de kano opstapplaats. Boot optillenneer gooien en dan. Uitkieden: schoenen, sokken en sportpak. Zwempak enoverall het water in, biii~iiiii. Niet zeuren doorgaan.

Half zinicend toch zwemmen naar desluis. De touwladder. Geen krachtenmeer. Loodzwaar, koud en moe detöuwladder op. Mijn laatste krachten.

Halverwegen twee keuzes: laten vallenof naar boven. Het werd het laatste.

Half doodHangend aan de bovenkant van de sluiswachten tot iemand je omhoog trok.Hangend over een stalen railing en nietmeer verder kunnen. Totaal leeg, bibberend van de kou, knikkende knieën enverzuurde spieren gewoon niet meerkunnen bewegen. Geen krachten meervoor laatste obstakel, het vangnet boven

een afgrond (je moest rollen naar deoverkant). Einde, half dood vervoerdnaar een sportcomplex, douchen, psychisch bijkomen, geen besef wat je allemaal gedaan hebt, omicleden en op naarde barbeque. Geen honger meer.

Het was al met al een heerlijke dag.Mijn conclusie: “geschikt voor hetKorps.”+

Nieuwe collega

Naam: Theo van der KlaauwHuidigefunctie: medewerker UV1ADatum bij MEOB: 1juli1998Vorig werk: Taylor Electrotechniek b.v.Is gek op: motorrijdenHeefi hekel aan: regenFavoriete eten: HollandsHobby(’s): sporten en sleutelen aan motorenGrootste wens: YZF1000R1.

Unitdag Elektronica startte vroegZe waren nog maar nauwelijksuitgeslapen toen de medewerkersvan de Productunit Elektronica alnaar het bedrijfsrestaurant moesten. Er stond een heerlijk ontbijtklaar en dat maakte weer een heleboel goed. Er stond ze nog eenlange rit te wachten naar de Efteling.

Met 43 personen in de bus naar Brabant,27 gingen er die dag niet mee, die hadden bezigheden elders, Op het terreinvan de Efteling werd gezamenlijk gegeten, want rond het middaguur was hetvroege Oegstgeester ontbijt al weer gezakt, zeker na een paar uur rondstruinenin het pretpark.

BaptistenbierHet was even zoeken, maar na een uurwerd het Baptistenklooster toch nog gevonden, ondanks dat het maar op tienkilometer afstand van de Efteling lag.Dit tot wanhoop van de dorstigeMEOB-ers die zich goed hadden voorbereid op het Baptistenbier dat in de

~,‘ ~..;::

.~--:1’ .~:

brouwerij werd geschonken. De monniken tapten na de rondleiding in hetproeflokaal een heerlijk La Trap biertje.

Met een binnenshuis barbecue, in eenrestaurant in Drimmelen, werd de zeergeslaagde Unitdag afgesloten. Om22.00 uur kwam de bus weer heelhuidsaan in Oegstgeest..

Voor sommigen was het wel heel erg vroeg.

MEOBTIEK juli 1998 21

DMK~V1 SBN Spaans bezocht MEOBDoor: Wil van Elk

Schout bij Nacht (SBN) J.W.P.Spaans, directeur Materieel vande Koninklijke marine (DMKM),bracht op 20 mei een werkbezoekaan het Marine Elektronisch enoptisch Bedrijf (MEOB) in Oegstgeest. Hij tekende het convenanten tijdens een rondleiding overhet bedrijf deelde hij gratificatiesuit aan vier personeelsleden vanhet marine onderhoudsbedrjf.

SBN Spaans was zeer geïnteresseerd inhet technische bedrjfdat valt onder zijnbedrijfsvoering. “We wilden van zijnbezoek iets speciaals maken. Naast hettekenen van het convenant, leek het mijleuk dat hij de gratificaties aan enkelepersoneelsleden zou uitreiken”, zei directeur ir. P.R. Hogendoom. Geurt vande Kuijl, Hans Holterman, Hans van deBerg en Albert Gordijn kregen een beloning voor hun inzetbij het werken aanTWT’s (sinds 1990), de vermogensbuizen van onder andere radarinstallatiesaan boord van schepen. Met dit werk iswereldfaam behaald. “Ik heb globaaluitgerekend dat dit een besparing heeftopgeleverd van zo’n vijftien miljoengulden”, zei directeur Hogendoom.“Alle MEOB-ers zijn mij even lief”, zeiSBN Spaans, “maar u heeft aantoonbaarveel geld bespaard, een beloning is daarbij op zijn plaats.” Van de Kuijl, Holterman en Van de Berg waren blij verrast;

Gordijn was die dag niet aanwezig. Hetis nooit eerder gebeurt dat op deze manier gratificaties worden uitgereikt;meestal gebeurt dit in eigen kringen.

PrimeurSBN Spaans werd tijdens zijn bezoekaan het MEOB vergezeld door de SousChef Materieel Exploitatie (SCME),Commandeur W.M. van Gulpen en dedirecteur Marine Bedrijven (DMB) inDen Helder, de Commandeur H.A.Marsman. Hogendoom: “Vroeger tekende alleen de DMKM en ik het convenant. Aangezien daar nu ook de DMBtussenzit, mocht ook CDR Marsman tekenen.” Nog een primeur dus, maar dantevens voor de laatste keer omdat hetbedrijf volgend jaar onder de verantwoording van het Marine Bedrijf in DenHelder valt.

JaarcontractHet convenant van het MEOB is eensoortjaarcontract met DMKM over gelden over het aantal mensen dat wordtingezet en het materiaal dat is benodigd.“Om binnen het budget te blijven, washet nodig om noodzakelijke investeringen door te schuiven naar het volgendjaaf’, aldus Drs. H.A.M. van ‘t Hooft,het hoofd van de fmanciële afdeling(BEB/HBEB) van het MEOB over de‘magere’ begroting. Het bedrijf zalnaast de bezuinigingen ook de expertisevan vertrokken personeelsleden nodemissen. Hoewel tekorten worden opge

“Vroeger tekende alleen de DMKM en ikhet convenant. Aangezien daar nu ook deDMB tussenzit, mocht ook CDR Marsman

tekenen.”vuld met nieuw personeel en uitzendkrachten, is het gebrek aan ervaringpijnlijk merkbaar op de werkvloer.

BoeiendSBN Spaans vond het bezoek aan hetMEOB zeer boeiend. “Het MEOB isook van mij. Ik voel mij er ook voorverantwoordelijk.” Hoewel hij zei weinig verstand te hebben van techniek,kon je dat niet merken aân de opmerkingen die hij maakte waaruit bleek dat hijgoed op de hoogte is van allerlei projecten en technieken. Hij vond het prettigom met de mensen zelf te kunnen praten: “Het personeel is zeer met hun werkbezig en is daarbij erg betrokken.” Naafloop van het bezoek sprak SBNSpaans met de Dienstcommissie van hetMEOB. Ook bij dit gesprek kwam deleegloop van het bedrijf aan de orde. +

.•.e’ ,~

Ton den Ouden (links), chef Stofarme ruimte vertelt hoenauwkeurig en precies de instrumenten worden behandeld.CDR Van Gulpen, SBN Spaans en CDR Marsman luisterenaandachtig. Ook dit werk gaat binnenkort naar Den Helder.

Om de Stofarme ruimte te mogen betreden is het dragen vanspeciale kleding verplicht.

SBN Spaan reikte tijdens zijn bezoek aan de sectie HCOM,gratificaties uit. Van links naar rechts: Hans van de Berg, CDR

Spaans, Hans Holterman, Geurt van de Kuijl en CDR MArsman.Albert Gordijn ontbreekt op de foto, hij kreeg net als Van de Berg,

Holterman en Van de Kuijl ook een gratificatie. Zij kregen debeloning voor hun inzet bij het werken aan TWT’s.

.4’—

22 juli 1998 MEOBTIEK

Ronde KlipDoor: Koos van der Eist

Het is droog, stoffig en zeer heet inde steppe van Ronde Klip, het gebied op Curaçao nabij de gelijknamige berg. De KM gaat hier tussen de cactussen een zendstationmet antennepark opbouwen eneen groepje marinepersoneel iseind mei onder de blakerende zonbij een temperatuur van 35 graden onverdroten aan het werk.Het zijn mensen van DOEWINED, van de radiowerkpiaats vanParera, en een figuur van Advies.

Met de oprichting van de Kustwacht inde Antillen en daarbij de komst vannieuwe kustwachtvaartuigen, is uitbreiding nodig van de radioverbindingen,ofwel de HF communicatiefaciliteiten.Vanwege het samenwerkingsverbandtussen Marine en Kustwacht ligt hetvoor de hand dat het verzorgen van dezecommunicatie wordt ondergebracht bijde marine.

BuitenwijkDe KM heeft op de basis Parera, gelegenaan het Schottegat in Willemstad, al debeschilcicing over een ElF zend-ontvangstation. Omdat ontvangantennes een hekel hebben aan zendantennes, heeft ditstation afzonderlijke ontvang- en zendantenneparken. De zendantennes staanin Suffisant, een buitenwijk van Willemstad. Het ontvangantennepark ligtbij St. Joris, ver weg in de cunucu ofknoek, zoals het platteland wordt genoemd. Maar ook op Curaçao is de bebouwing inmiddels opgerukt waardoorhet antennepark Suffisant in de loop vande jaren langzamerhand ingesloten isgeraakt door woonhuizen. Het heeftgeen reserveruimte meer, maar tochmoeten de kustwachtantennes erbij.Dan gaat toevallig net het civiele kuststation Curaçao Radio zijn deuren sluiten.Curaçao Radio, dat de ElF verbindingenmet koopvaardijschepen onderhield,heeft nog maar enkele jaren geleden eenterrein aangekocht aan de afgelegenNoordoostkust van het eiland, in de buurtvan Brievengat, met de bedoeling daarhun MF- en HF antennes te installeren. Erzijn dan ook een paar antennes neergezet.Verder is er niet veel meer gebeurd, behalve dat de zilte passaatwind de stalen an

tennetorens inmiddelsheeft veranderd in oud ijzer.

HitechDe KM neemt “RondeKlip” over en gaat voortvarend te werk om hetsteppegebied, dat vol stekelbosjes, cactussen, leguanen en geiten zit, om tetoveren tot een hi tech antennepark. De zenderszullen worden geleverddoor Marconi, maar hetantennepark met de enorme antennes die het gezicht van Ronde Klip gaanbepalen, worden — op eenpaar uitzonderingen na —

voor honderd procent ontworpen, geconstrueerd enopgebouwd door de marine. Daarbij is een belangrijke inbreng van hetMEOB Oegstgeest. MetPaul Thompson als coördinator wordt een indeling gemaaktvoor de antennes op het terrein. AlwinGiezen van O&R gaat samen met Jaapvan de Bent van Geometrische Metingen ter plaatse de-locaties van de antennes markeren en op tekening zetten. DeRijkswerf gaat aan de slag voor de constructie van de zogenaamde Reusen antennes die vervolgens in bouwdoosvorm naar Curaçao worden verscheept.

OpgeruimdInmiddels wordt het terrein door eenautochtone aannemer geëgaliseerd. Deoude antennes gaan naar de schroot-hoop, de geiten worden verjaagd en destekelbosjes worden grotendeels opgeruimd. Maar met de cactussen moetvoorzichtig worden omgesprongen,vooral met de zeldzame bolcactussen,die op de rest van het eiland haast nietmeer te vinden zijn. Ze worden, voorzover ze in de weg staan, voorzichtiguitgegraven en op een ander plekje weerin de grond gezet. Beton voor de antennefundaties wordt gestort, waarna demensen van DOEWINED in samenwerking met militairen van de basis Parerade antennes opbouwen. Na een paarmaanden staat de zaak en kan door de

DOEWINED en van Parera.

gemeten of antennes en voedingskabelsaan de eisen voldoen. Twaalf van de intotaal veertien antennes staan er al op ditmoment, waarvan de grootste een hoogte heeft van 45 meter. Als in de tweedehelft van 1998 de nieuwe zenders in hetzendergebouw zijn geïnstalleerd kanhet zendstation operationeel worden enzal het oude zendstation Suffisant worden gesloten. Nu alles er zo mooi bij-staat is het zaak om dat zo te houden.Zou er straks een dragline worden ingehuurd voor het onderhoud van het terrein, dan moet er worden opgelet datniet tegelijk met het opgekomen struilcgewas ook de antennes met de grondgelijk worden gemaakt.

BeveiligingOok de fysieke beveiliging van dit afgelegen en uitgestrekte terrein is nog eenprobleem. Hoewel het stralingsgevaarvan de antennes is te verwaarlozen, zouhet plaatsen van veel opvallende bordenrond de antennes, met daarop afbeeldingen van doodskoppen en bliksemstralen, nuttig zijn.Het zou wellicht verhinderen dat hekwerk, koperdraad en dergelijke geruisloos verdwijnt om later weer te verrijzen rond een cunucuhuisje.•

‘•~~LY’•- 1

- :

~ ~

~ ~ 1’ ~

~ “~Tr~., ~ -‘

Koos van der Eist temidden van de mensen van

sectie Advies van het MEOB worden

MEOBTIEK juli 1998

Nieuwe collegaNaam:Huidigefunctie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Isgekop:Heefi hekel aan:Favoriete eten:

‘ Hobby(’s):Grootste wens:

Ivette Zuidema2e medewerker betalingen1juli1998uitzenkracht sectie inkoopgeld uitgevenregenGriekse saladeklussen en aerobiceen veranda met schommelstoel.

Film uit de oude doos bij MariniersmuseumIedere eerste zondag van demaand vertoont het Mariniers-museum in Rotterdam films uit deoude doos, uit de collectie van hetInstituut voor Maritieme Historiete Den Haag.

De film Nederlands Nieuw Guinea eindjaren 50 en beginjaren 60 wordt zondag2 augustus vertoond. In vijftig minutenwordt naast acties en patrouilletochtenvan de mariniers op zoek naar infiltranten, door oerwouden, langs kampongsen de kust, ook aandacht geschonkenaan het ondervragen van diverse personen en enkele toespraken.

Zondag 6 septemberOp zondag 6 september draait de filmMarineschepen 2Oer en 6Oer jaren tergelegenheid van de Rotterdarnse Wereldhavendagen. De film toont vliegtuigen, helikopters, fregatten en kruisers.Ook de Hr.Ms. Karel Doorman is tezien. De eerste film toont de tewaterlating van de Hr.Ms. Sumatra in aanwezigheid van Koningin Wilhehnina enPrins Hendrik.De voorstelling duurt 65 minuten.

Zondag 4 oktoberTen slotte wordt op zondag 4 oktober decyclus afgesloten met een 55 minuten

durende voorstelling over Oost enWest, van de bevrijding van NederlandsIndië tot de Vlootdagen in de Nederlandse Antillen.

Het Mariniersmuseum der Koninklijkemarine is aan de Wijnhaven 7 (naastWitte Huis) nabij station Blaak in Rotterdam (010-4129.600). Geopend vandinsdag tot en met zaterdag van 10.00 -

17.00 uur en op zon- en feestdagen van11.00 - 17.00 uur. Volwassenen betalenzes gulden en kinderen drie gulden.Houders van een museumjaarkaart,Rotterdampas, Veteranenpas en Vrienden Mariniersmuseum mogen gratisnaar binnen.+

•1.~•~

!1ENK’.~ DROO1I

~

- -

0

0

/5

Henks droomHenk Smits dilemma om te verhuizen naar Den Helderheeft zijn collega’s geïnspireerd tot de volgende compositie, gebaseerd op de reclameboodschap: “grasmaaienis een plezierig karwei. Mannen voelen zich sterk enjongop een kartgrasmaaier.”

• “Op het besluit om het MEOB te verplaatsen naar Den Helder heb

ik enthousiast gereageerd. Na een kleine aarzeling hebben webesloten om te verhuizen. Dit is een buitenkans op een fantastischelevensvervulling in een mooie woon- en werkomgeving bij eenprachtig en sociaal bedrijf. Met volle overgave stort ik mij straksop mijn hobby’s, karten, vliegen en tuinieren. Dit laatste meteen multifunctioneel voertuig, dat sportief, zuinig en luchtig is.

•C) Kortom een messcherpe aankoop. Mijn overtuiging is dan ook,

Den Helder is zo slecht nog niet!.”+

‘~ ~

4‘t-

24 juli 1998 MEOBTIEK

Strijd voor vrijheidHet Marinemuseum in Den Helder heeft de permanente presentatie over de Koninklijke marinein de Tweede Wereldoorlog vernieuwd. “Strijd voor vrijheid” iseen van de laatste onderdelen vande herinrichting van de permanente expositie. De presentatieover de marinegeschiedenis tot1940 kreeg in mei vorig jaar eennieuwe vormgeving.

De presentatie is zeer breed opgezet.Naast historische gebeurtenissen worden bekende zee-officieren herdacht,zodat het publiek oog in oog kan staanmet schout-bij-nacht Karel Doorman(1889-1942). Barones H.P.J. van TillTutem Nolthenius heeft hem in gala-uniform op doek vereeuwigd in olieverfOok wordt er voldoende aandacht be

steed aan de rol van de KM in de strijdom Nederlands-Indië, geïllustreerd metscheepsmodellen van bekende Nederlandse kruisers als De Ruyter, Java enTromp en een authentieke akte van deJapanse overgave.

OpeningstijdenHet Marinemuseum (0223-657636) isdinsdag tot en met vrijdag open van10.00 tot 17.00, op zaterdag en zon- enfeestdagen van 13.00 tot 16.30 en toteind augustus ook op maandag van13.00 tot 17.00 uur. Volwassenen betalen f 7,50, kinderen van 5 tot 15 jaarbetalen vier gulden, CJP en 65+ betalenf 6,50. MIK, veteranen en militairenmogen gratis naar binnen. Het museumis te vmden op Intemet onder:http:/Iwww.tref.nllkvnhlmarinemuseum.+ Schout-bij-nacht Karel Doorman

(1 889-1 942) in gala-uniform.

Nieuwe collega

~

Naam: Karin SchuurHuidigefunctie: medewerker UVIADatum bij MEOB: 5 juli 1998Vorig werk: Koninklijke marineIsgekop: mooi weerHeeft hekel aan: nergensFavoriete eten: alles wat lekker isHobby(~s): fitnessGrootste wens: daar ben ik nog niet achter.

Franse weekGeheel in de sfeer van het WKvoetbal, werd van woensdag 17juni tot en met vrijdag 19juni hetbedrijfsrestaurant feestelijk aangekleed. Drie dagen zo oranje alswat.

Frans Rombouts zette de gasten Fransegerechten voor en er heerste een prettigsfeertje. Op de achtergrond draaideFranse muziek.

Le coup de Ié’trierOok bij het personeel van het bedrijfsrestaurant zat de stemming er goed in.Proost en au revoir!+

miimn

1 —

-l

‘4

MEOBTIEK juli 1998 25

Kennismakingsbijeenkomst bij SEWACO-bedrijfDoor: Wil van Elk

Een deel van het MEOB-personeel gaat dit jaar al naar Den Helder. Ir. R.D. Monhemius, directeur SEWACO-bedrijf, nodigdehen uit op dinsdag 23 juni vooreen kennismakingsbijeenkomst.Het bezoek werd door zowel decollega’s uit Oegstgeest als uit DenHelder zeer positiefervaren. Voorsommigen was het een hartelijkweerzien met collega’s die al eerder waren overgekomen.

1 —? ~:-&~>

Om de verhuizende MEOB-ers te kunnen huisvesten, wordt volop verbouwden nieuw gebouwd. Het voormaligeMEOB gebouw heeft een complete metamorfose ondergaan. Na de inleidingvan KTZE Monhemius en W.

b Haazebroek, hoofd onderhoudsorgani~atie C3, werden de gasten rondgeleiddoor de nieuwbouw. Er werd nog volopgewerkt in de ruimtes en gangen die vollagen met kabels en bouwmaterialen. Inde opslagruimte van de Cryptowerkplaats werden stellingen opgebouwd. Erkon nu nog naar buiten worden gekeken,straks zijn de ramen afgeplakt en gaande kluisdeuren alleen maar open voorhet personeel. Ook kon een kijkje worden genomen in de Collimatietoren.Vanaf de toren heeft men een prima

uitzicht op de Nieuwe Haven en hetMarine Bedrijf. Vah bovenaf is goeduitzicht op de fundaties voor de nieuweStofarme ruimte. Op de plaats waar hetnieuwe ‘MEOB-gebouw’ moet komen,is nu nog een kale vlakte. “Na 1 september is de Product Unit Elektronica vanhet MEOB volledig geïntegreerd metC3 van het SEWACO-bedrijf. Er wordtdan gewerkt volgens de procedures vanhet SEWACO-bedrijf waar veel centraal wordt geregeld. Er is een werkgroep samengesteld om dergelijke zaken te bekijken, sommige zaken uitOegstgeest zullen zondermeer wordenovergenomen. In Oegstgeest wordtJoop van Huut zaakwaamemer vanHC3. Jullie zullen vooral moeten wennen aan nieuwe afkortingen”, vertelde

“Na de inleiding van KIZE Monhemius en W. Haazebroek, werdende gasten rondgeleid door de nieuwbouw.”

“In de opslagruimte van de Cryptowerkplaats werden stellingenopgebouwd.”

Voor sommigen was het een hartelijk weerzien met collega’s die al eerder warenovergekomen.

—.

~~1 —

Stofarme ruimte in aanbouw.

.3. ~

1

, 1! 1£1

26 juli 1998 MEOBTIEK

Wim Haazebroek. De sheets die hij gebruikte waren inmiddels niet meeractueel door de op hande zijndewijzigingen rond O&R en Avionica.Volgens Haazebroek draait alles bijhet SB om de vloot. “Daar word jedagelijks mee geconfronteerd, zelfs inhet weekend. Ook het ATH-gebeurengaat daaronder gebukt. Een aantal vanjullie zal daaraan moeten wennen.”

Bedrijfsarts dr. Berkhout: “We zijn er nietom u te narren.”

VragenrondeNa een prima verzorgde broodmaaltijdin het bedrijfsrestaurant van het SEWACO-bedrijf, feestelijk versierd in de

stemming van het Oranje-voetbalelftal,werd een rondleiding gegeven door deB&O-hal, waar Boven- en Onderwater-systemen werkzaam is. De theepauzeduurde wat langer dan gepland omdatCDR Marsman op zich liet wachten. Hijwas onderweg vanuit Den Haag en zoumeedoen aan een vragenronde. Veelvragen gingen over huisvesting en werken aan boord van schepen door mensendie nu nog alleen achter een werkbankstaan. Bij vragen over het vervoerspiangaf Rinus Brouwer aan dat men nog aanhet stechelen is over de mogelijkheden.“De trein is nog niet losgelaten, hoeweler weinig respons is. De voorkeur gaatwel uit naar bussen van marinewege.”Naast Marsman gaf ook de bedrijfsarts

t~

dr. Berkhout antwoord op vragen. Ineerste instantie gaf hij aan dan hij voor‘zijn’ spreekuur personeel heeft. “Datdoe ik niet zelf.” Op de vraag hoe hijmet ziekmeldingen uit Oegstgeest omzal gaan, zei hij: “die moeten gewoonop het spreekuur komen.” (Ziet u het alvoor u?, ziek thuis, twee uur onderwegnaar Den Helder, vraaggesprekje “ja ubent inderdaad ziek” of zoiets, en danweer twee uur terug). Dr. Berkhout besloot met: “We zullen goed met tijdomgaan, wij zijn er niet om u te narren.”

TelefoonMajoor Ton van den Berg maakte zichnog even zorgen voor de burgers dieovernachten. Er zouden wel eens tekortkamers zijn en “hoe zit het met de maaltijden, medische voorzieningen en telefoon?”. Burger boordplaatsers zijn nietin de ‘voeding’ opgenomen. wel zijn erfaciliteiten tegen betaling voorhanden.Het thuisfront kan ze bellen via de officier van de wacht die bijhoudt wie erovernacht en in welke kamer. Medischevoorzieningen zijn in principe niet bedoeld voor burgers.

Elektronica wordt gefragmenteerd onder verschillende organisaties. Er komen budgetbeperkingen die het werkenbemoeilijken, technologieën veranderen, kortom het duurt nog even voordatwe in rustig vaarwater komen. “Hetwordt nooit meer zo rustig als vijfjaar terug”, zei CDR Marsman.+

.~ .

1 ~“ _:..~.

De fietsenstalling wordt goed bewaakt.~1I IA~

11~~ •~

~ .L’ ____~~ ...-......__~ —

l~I~Ip I~

De indrukwekkende B&O-hal.

T~. ~

MEOBTIEK juli 1998

Nieuwe collega

Naam: Rob SijmHuidigefunctie: medewerker HCOMDatum bij MEOB: 1juli1998Vorig werk: Koninklijke marineIs gek op: Vakantie en voetbalHeeft hekel aan: mensen die alleen maar lopen te zeurenFavoriete eten: chinees en pastaHobby(~s): voetbalGrootste wens: de clichématige tien miljoen winnen en gezond blijven.

Umtdag PersoneelszakenDoor: C. Verbokkem ~ ~

Woensdag 17 juni reisden de ~ .

medewerkers van de SU Perso- ~.

neelszaken met een door Victor .)~ ~ Ç

van Denzen geregelde bus naar

Arnhem. Het jaarlijkse uit

stapje vond weer plaats. Het

Openluchtmuseum en Burgers

Zoo (inclusief de Bush) werden *

bezocht.

Bijgaande foto’s geven een indruk vanhoe het er aan toe is gegaan. Met z’nallen aan de koffie, met taart (de ganzenzijn niet meegenomen vanuit Oegst- Bij het beugelen moet een zware bal met behulp van een soort lepel door een beugel

worden gespeeld.

geest) en enige medewerkers tijdens hetbeugelen. Bij deze zeer oude sport, tespelen met twee teams, moet een zwarebal met behulp van een soort lepel dooreen beugel worden gespeeld. Het is hierbij toegestaan de bal van de tegenstander weg te spelen. Het team dat als eerstetien punten haalt is winnaar.

- Als afsluiting van deze geslaagde daggenoten we van een zeer smakelijkerjsthap, waarna het met de maximale(toegestane) snelheid weer richtingOegstgeest ging.+

Met z’n allen aan de koffie, met taart (de ganzen zijn niet meegenomen vanuit Oegstgeest).

28 juli 1998 MEOBTIEK

Marcel Boskamp weg

-. . L •— ~1

f ///

Marcel heeft per 1juni een baan gevonden in de regio. Zelfs aan de taart is zijnpassie voor de Formule 1 te zien. Bij de3M marathon in Leiden, een andere passie van hem, zei hij: “Ik mis jullie welhoor! “.

+

1

r

j~

~

Jubileum 25 jaarD. van Veidhuizen (Optronika)

was 9 juni 25 jaar in rijksdienst.

Hij vierde dat met zijn directe

collega’s in het Petit Restaurant

met een nasimaaltijd.

~1~

t?’

1.i~

aria Donker (Materiaaldienst) A. Brouwer (Kalibratiecentrum)weg per 1juli. weg per 1juli.

Nieuwe collegaNaam: Eric Nottelman (http: www.multiweb.nhJ-.nottelman)Huidigefunctie: sr. medewerker optronica (ENGO)Datum bijMEOB: 1juni1998Vorig werk: Nederlands Kanker Instituut in Amsteram, afd. Radio TherapieIs gek op: komend vaderschapHeeft he’cel aan: treinvertragingFavoriete eten: zuurkool met spek en worstHobby(’~r): genealogie (stamboomonderzoek) en vliegerenGrootste wens: bij windkracht zeven met een grote vlieger in een buggy

over het strand scheuren.

MEOBTIEK juli 1998

MEOB presenteert EMIIEMC-videoDoor: Henk Klok

De video EMI & EMC is op donderdag 2 juli 1998 bij het MEOBte Oegstgeest officieel gepresenteerd en overhandigd aan de opdrachtgever, bureau MaritiemeTechnieken van DMKM. De filmgaat over de invloed van Elektromagnetische Interferentie enElektromagnetische Compatibiliteit (EMI en EMC) en zal hetmeest worden gebruikt als ondersteuning van trainingen bij deTechnische Opleidingen 1CM bijde Wapen Technische School teDen Helder, waar ook door hetMEOB lezingen op het gebied vanEMIJEMC worden verzorgd.Naast een Nederlandse tekstversieis ook een Engelse versie gemaakt.Dit in het kader van internationale uitwisseling van ondermeertrainingsactiviteiten.

Storingsproblemen aan boord van deschepen van de KM zijn veelal een bronvan ergernis. Als op het moment van hetverzenden van een bericht via de HFzender een uitlezing van een druk oftemperatuur in alarm gaat, wordt meestal de beschuldigende vinger gewezennaar de HF-zender. En in de meestegevallen klopt dat nog ook. Om dit storingsfenomeen wat helderder en duidelijker onder het KM-publiek te brengen,heeft de Product Unit Advies van hetMEOB te Oegstgeest in opdracht vanDMKMJMT een videofilm geproduceerd. Daarin wordt middels een daadwerkelijk storingsprobleem aan boordde gang van zaken uitgelegd hoe metstoringen om te gaan, hoe deze te herkennen en wat men moet doen om eenonderzoek in gang te zetten. Daarnaastlaat de video zien wat er binnen de KMaan storingsonderzoek wordt verrichtmet de bedoeling zoveel als mogelijk tevoorkomen dat storingsproblemen aanboord of waar dan ook binnen de KMontstaan.

OpnamenMet de productie van de video zijn, zonder verder iemand te kort te willen doen,Mark van der Heijde en Henk Klok voorde technische invulling en Cor Ruijtenbeek en Wim Borst voor beeld en ge-

luid, bijna anderhalfjaar bezig geweest.Na het opstellen van een draaiboek ende scenario’s zijn afspraken gemaaktmet de diverse mensen waar de opnamen moesten worden gemaakt. Zo zijnin de TC-trainerruimte bij MK Erf~rinsopnamen gemaakt van de werkwijze bijeen storingsmelding en aan boord vaneen L-fregat voor het onderzoek na destoringsmelding. Bij het MEOB zijn opnamen gemaakt van het uitvoeren vaneen storingsonderzoek en metingen volgens de militaire storingsnormen. Datkostte allemaal ontzettend veel tijd. Watook veel tijd kostte was het verzorgenvan de tekst bij de video, vooral hetplaatsen van de juiste tekst bij de juistebeelden zodat een lopend en logisch verhaal ontstond. En dat allemaal voor eenvideo van veertien minuten.

EMIIEMCElektromagnetische Interferentie en Elektromagnetische Compatibiliteit, afgekort EMI en EMC, zijn fenomenen waarsteeds meer rekening mee moet wordengehouden. Niet alleen in de civiele wereld, maar zeker ook in de wereld dieMarine heet. Juist daar speelt deze problematiek al jaren omdat aan boord vande schepen steeds meer zendende systemen worden geplaatst en andere systemen steeds geavanceerder en gevoeligerworden.

De geavanceerde systemen aan boordmoeten probleemloos blijven functioneren ook in een elektromagnetische omgeving die sterk verontreinigd is doorallerlei zendende systemen en anderestorende bronnen. Aan boord van schepen vinden over een breed frequentiegebeid uitzendingen plaats. Naast radarsen de communicatiezenders, vervuilenook motoren, omzetters en andere elektrische apparatuur de omgeving. Eensterk storende bron bijvoorbeeld is deHF-zender van 1 kWatt.Een tekenend voorbeeld was de bernvloeding van de HF-zender op de gas-klep van de turbine van de S-fregatten.Door inkoppeling van HF-energie op ditsysteem werd de gasklep opengestuurd,waardoor het schip in het zicht van dehaven plotseling volle kracht vooruitging varen. Dat dit een zeer ongewenstesituatie is moge duidelijk zijn...

Neus op de feitenIn 1963 werd de KM met de neus op deEMI-feiten gedrukt toen uit een lezingvan een Engelse storingsdeskundige, bijhet — toen nog — MEB, bleek dat veelproblemen aan boord waren te herleidennaar EMI. Toen is besloten een werkgroep Kabels op te richten onder voorzitterschap van ir. Hekster.Uiteraard moeten we hier ook de naamvan K. Meijer noemen die als EMI-goeroejarenlang het gezicht van het MEOBheeft bepaald.

De opdrachtgevers van DMKM/MT uiterst links en uiterst rechts op de foto. CorRuijtenbeek, een van de makers van de video op de achtergrond tweede van links.

Wim Borst, de andere maker van de video is tevens de maker van de foto.

30 juli 1998 MEOBTIEK

HoofddoelHet hoofddoel van deze werkgroep washet opstellen van regels en installatieeisen om ongewenste storingsproblemen aan boord ten gevolge van elektromagnetische straling te voorkomen. Najaren van studie en onderzoeken is eendocument geschreven dat al die regelsbevatte, het VVKM 330.

In eerste instantie waren de regels dermate onpraktisch dat aan boord dezeonmogelijk konden worden toegepast.Separatie-afstanden tussen kabels totwel één meter bleek niet haalbaar. Hetschip zou dan gewoon veel groter moeten worden. Afgeschermde ruimten aanboord ging ook niet. Andere eisen zoalsdoorvoeren van water- en luchtleidingen bleken niet te stroken met de eisen

in de VVKM. Uiteindelijk is een in depraktijk gegroeid document opgesteldmet vele praktische regels en installatie-voorschriften. Dit wordt momenteelveelvuldig gebruikt bij de bouw van deschepen van de KM maar ook aan dewal bij bijvoorbeeld zend- en ontvangstations.+

P.V.M.B.O. - van de voorzitter

J.C. DuinmeijerEngineer N&SS1juni 1998CHL Netherlands b.v., engineer PCB designbezig zijn met hobbiesagressief rijgedragrijstrecept van mijn vriendinzendamateurisme, lokale omroep Heilo en skeelerengezond blijven.

Fon Koek~ voorzitter

Voor het bestuur waren de afgelopen maanden een drukke tijd.Maar liefst drie ledenvergaderingen stonden gepland. De eerste op27 april was overigens snel afgelopen. Na mijn openingswoordjemoest ik constateren dat niet hetwettelijk vereiste aantal leden(406) aanwezig was (er waren er8) en kon ik al na 10 minuten devergadering sluiten.

Op 11 mei waren we weer bijeen, metals belangrijkste agendapunt het voorstel tot ontbinding van de vereniging.Na een korte uitleg en het beantwoordenvan wat vragen kon tot stemming worden overgegaan. Toen bleek dat het bestuur zijn huiswerk goed had gedaanwant de aanwezige leden gingen unaniem met het voorstel akkoord. Om dewerkzaamheden, die de opheffing vande vereniging met zich meebrengt, tot

een goed einde te brengen werd vervolgens een liquidatiecornrrnssie ingesteld.Deze commissie bestaat uit de huidigebestuursleden: Fon Koek-voorzitter,Hans Slot-penningmeester, IngridFlohr-secretaris en Arie Bal, BasSchaap, Martin Dofferhoff en TheoStokhuijzen. Gezamenlijk gaan zij zorgen dat alle afdelingen van de vereniging, zo zij dit willen, kunnen doorgaanmet hun activiteiten. Tevens zorgen zijdat er een Sloij’eest komt.

‘Nu al belooft het bestuurdat het een fantastischfeest zal worden.”

Regulier zou in mei 1999 het vierdelustrum gevierd worden, maar beslotenwerd om dat over te slaan en in plaatsdaarvan ter afsluiting van de verenigingop 30 oktober 1999 een Slo~feest tevieren. En nu al belooft het bestuur dathet een fantastisch feest zal worden enriep de aanwezigen op de datum alvast

goed te noteren en vrij te houden. Ditzelfde zou ik alle leden die dit lezen ookwillen adviseren: Houd deze datum Vrij!

BegrotingDe derde vergadering was de regulierejaarlijkse algemene ledenvergaderingop 25 mei. Hierin werden de begrotingen het programma voor het seisoen1998-1999 besproken en vastgesteld.Het belooft weer een druk seizoen teworden en verderop kunt u dat allemaallezen.

Rest mij nog u allen een prettige vakantie toe te wensen en tot ziens daarna op een van de vele activiteiten.+

1~~

Nieuwe collega

Naam:Huidigefunctie:Datum MEOB:Vorig werk:Isgekop:Heeft hekel aan:Favoriete eten:Hobby(~s):Grootste wens:

MEOBTIEK juli 1998 31

Grote verdwijntruck van ETMAG

in Den Helder.

De vorkheftruck ETX heeft dienst gedaan vanaf 1985: “Hij heeft nog nooitgeweigerd”, zei Maarten Ammeraalvan het voormalige ETMAG op29 junitoen twee monteurs van Jungheinrich deETX demonteerde en op transport zettenaar Den Helder. Ron gaat hem in bedrijf stellen en onderhoud geven in DenHelder. De ETX, zoals de geavanceerdevorkheftruck wordt genoemd, gaatdienst doen in de voormalige houtopslag van het Arsenaal. “Maar eerst moeten de stellingen ook nog worden verhuisd”, zei Hans Wessel, voormalighoofd van ETMAG.+

Ron van de firma Jungheinrich uit Alphenaan den Rijn gaat straks het onderhoud

verrichten~in Den Helder.

Ter LeedelaantjeOmdat Kees Duprie, hij is jeugdtrainerbij de voetbalclub Ter Leede, steeds bijterugkomst uit de kantine tegen zijn collega’s zei: “ik sla af bij het Ter Leedelaantje”, hebben ze een hard gemaakt.Het pad naar gebouw Huygens heet dusvoortaan Ter Leedelaantje; hij mochthet zelf onthullen.~

Nieuwe collega

Naam:Huidige functie:Datum bij MEOB:Vorig werk:Isgekop:Heeft hekel aan:

— Favoriete eten:Hobby(~s):Grootste wens:

Danny Wesselingheerste medewerker Standaardenlab (KAL)19mei 1998CRT Heerlen b.v.F1, rallyfilesItaliaansradiografisch bestuurbare modelauto’s, mountainbiken en auto’sLancia Delta Integrale

Door: Wil van Elk

De speciale vorkheftruck van

het ETMAG is gedemonteerd

en vervoerd naar Den Helder.

Met de heftruck konden pallets

tot op grote hoogte in de stellin

gen worden geplaatst. “Wij

warefl een van de eerste met dit

systeem”, zei Ron, de monteur

van de firma Jungheinrich uit

Alphen aan den Rijn die straks

het onderhoud gaat verrichten

32 juli 1998 MEOBTIEK

Jaarprograminaafdelingklaverjassenen sjoelenDoor: M. Stokhuijzen,secretaris

Ook dit jaar spelen wij weer onzeladderwedstrjden zowel voor hetklaverjassen als voor het sjoelen.

De wedstrijdavonden worden op vrijdag gespeeld. Op vrijdag 28 Augustus1998 is er een ledenvergadering, daarnakaarten en sjoelen.

Wedstrijdavonden4 september 199818 september 199816 oktober 199830 oktober 199813 november 199827 november 199811 december 19988januari 199922januari 19995 februari 199919 februari 19995 maart 199919maart 199916april 1999 en7 mei 1999.Op zaterdag 29 mei 1999 isde feestelijke slotavond.

De kosten per speelavondzijn /3,50perpersoon.

DrivesDe PVMBO organiseert een drietalklaverjas- en sjoeldrives te weten:

Herfstdrivewoensdag 30 september 1998Kerstdrivewoensdag 16 december 1998,Paasdrivewoensdag 31 maart 1999.

Deze avonden mogen ook door niet leden van de PVMBO worden bezocht,tegen een door de PVMBO vast te stellen bijdrage.

Nieuwe leden zijn van harte welkom.+

LedenvergaderingHet bestuur van de Personeelsvereniging Marine Bedrijven Oegstgeestnodigt hierbij haar leden en donateurs uit tot het bijwonen van haareerste algemene ledenvergadering, die zij hoopt te houden op maandag21 september 1998 in het bedrijfsrestaurant van het MEOB te Oegstgeest. Aanvang 20.00 uur.De agenda voor deze vergadering is als volgt samengesteld:

Opening door de voorzitterIngekomen stukkenBestuursmededelingenNotulen van de tweede algemene vergadering, van 25 mei 1998Jaarverslag van de secretarisJaarverslag van de penningmeesterRapport van de kascommissieDecharge van de penningmeesterAftreden van de betrokken bestuursledenInstallatie van de gekozen bestuursledenVaststelling van de contributie en donateursbijdrageVaststelling van het transactiebedragRondvraagSluiting

1) De kascommissie is samengesteld uit de volgende leden:De heren A. Bal, A. van der Poel, R. Verboom en P. van der Togt

2) Op de vorige vergadering is mevrouw 1F. Flohr herkozen3) Tijdens de vorige algemene vergadering is de begroting goedgekeurd.4) De notulen zijn te verkrijgen bij de secretaris 1F. Flobr,

afd. Secretarie, toestel 2337

De secretaris van PVMBOIngrid Flohr

1.2.3.4.5.6.7.8.9.

10.11.12.13.14.

4)

1)

2)2)3)

In MemoriamP.G. Verbruggen

geboren op 27april1932,overleden op 28juni 1998.

Hij was al lid bij de herstart van de afdeling “Klaverjassen en Sjoelen “in 1977.Op de ledenvergadering van dinsdag 5juni 1979 werd hij gekozen als penningmeester. Vanafdie datum heeft hij deze functie met grote nauwkeurigheid en en

thousiasme vervuld. De sluitingsavonden na ieder seizoen werden, mede doorzijn koopmansgeest, een groot succes vanwege de door hem ingekochte prijzen.

Tegenslagen met zijn gezondheid wist hij altijd op zijn eigen wijze op te vangenen het belette hem niet anderen op te beuren.

Wij wensen de nabestaanden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

PVMBO

Afd. klaverjassen & SjoelenNamens het bestuur en leden

M. Stokhuijzen, secretaris

MEOBTIEK juli 1998

PVMBO

Voorzitter, 2e penningmeester,ledenadministratie, con tactpe1~oonFBTO en coördinator FPPA.J.M. Koek 2454Secretaris en contactpersoon K & 01F. Flohr 2337PenningmeesterJE. Slot

AutohobbyclubK. KellerComputerhobbyclubT.J. BorremanHobbyclub algemeenC.M.J. v.d. PloegBadmintonM.J.N. DofferhoffBridge1F. FlohrKlaverjassen en sjoelenA. v.d. PoelVissenJ. UiterdijkWatersportB. Schaap

Jaarprogramma PVMBO 1998 - 1999

2238

Dins-/Donderdag va 25 aug. t/m 17 sept. +

Woensdag 23 sept. Clubkampioenschap + PV-drive/WatersportZaterdag 29 aug. Lustrumviering 10 jaar WatersportZater- Zondag 12/13 sept. Sloepenrace op Waddenzee - WatersportMaandag 21 sept. le Algemene ledenvergaderingZondag 27 sept. Sluiting zeilseizoen/WatersportHerfstdriveWoensdag 30 sept. Klaverjassen/SjoelenVrijdag 09 okt. BridgeDonderdag 15 okt. BadmintonZaterdag 17 okt. Vissen

Vrijdag 13 nov. Sluiting visseizoen 1998Zaterdag 14 nov. Bowling-avondKerstdriveZaterdag 12 dec. VissenWoensdag 16 dec. Klaverjassen/sjoelenDonderdag 17 dec. BadmintonVrijdag 18 dec. Bridge

Zaterdag 19 dec. Kerst Bingo-dansantZaterdag 13 maart Bowling-avondZaterdag PM Opening WatersportPaasdriveVrijdag 26 maart BridgeDonderdag 25 maart BadmintonWoensdag 31 maart Klaverjassen/sjoelenZaterdag PM Vissen

Maandag 19 april TennistoumooiZaterdag 08 mei Oranje-bingoZaterdag 29 mei Sluiting KlaverjassenMaandag 31 mei 2e Algemene ledenvergadering

PersoneelsverenigingMarinebedrijven

Oegstgeest

Opgericht 22 mei 1979gironummer 346806

Contactpersonenvan de afdelingen (071-305....)

2238

2144

2207

2550

2337

2370

2314

2211

Algemene Ledenvergadering

PVMBO

21 se tember 1998

juli 1998 MEOBTIEK

~I~I-~•ZIE~LIHIOIiI~.Puzzelladder

4 Hr. J.W. de Groot4 Hr. R.L. Schippers4 Hr. J. Geldof4 Mw. H. van Rijn4 Mw. T. Paats4 Hr. T. Borreman4 Hr. R. Maljers4 Hr. P.M.A. Joosten5 1-Ir. J.W. Ruben5 Hr. J.H.J. de Haas8 Hr. G. Wesselius8 Hr.A.Bal

12 Hr. P. Dijkdrent12 Mw. G. van Daalen-Strijker12 Mw. J.M. Ruben-van Noord13 Mw. P.M. van Duyvenbode18 Hr. JiJ. Mullers20 Hr. D.R. van der Neut21 Mw. C. Schipper-van Duin23 Hr. J. van der Zalm24 Hr. A.L. Sneeuw28 Mw. P.G. Grootjans-Martens31 Hr. P. Middelkoop32 Mw. J.A.M. Kühn-Grootjans

Met puntenverlies:Hr. P. GuytHr. C. HaasnootZonder puntenverlies:Hr. J. van der Zalm

Oplossing vorige puzzel:

Wil van Elk

Oplossing inleveren, uiterlijk24 augustus 1998 bij:

Sonja flie1and~sectie BOK.

Horizontaal

1. Rang, Rang 2. Rang, Bij dat woord, Donimig 3. Amper, Mannetjes bij, Oplast van, Ierland, Staatspoor 4. Naaf~ Deel van een ketting, Chinese maat, RadioTelefonie, Plaats in Noorwegen 5. Werkelijk, Test, Emanatie, Deel van het oor6. Rang, Berg, En op z’n Engels 7. Chroom, Onbepaald voornaamwoord, Tegen,Engelse titel, Technisch advies 8. Broodbeleg, Bits, Stek, Voorzetsel, Bijbelsenaam 9. Ter plaatse, Aanleggen, Luize-ei, Lidwoord, Radio-Telefonie 10. Stel,Rang, Moeder 11. Kern, Lokmiddel, Muzieknoot, Familielid, Venster 12. Bij-woord, Dier, Ingewijde, Hoedje 13. Egyptische zonnegod, Blinde salamander,Vogeleigenschap, Voor, Muziekrnaker, Ondernemingsraad 14. Automerk, Watering, Water in Friesland, Muzieknoot, Godin 15. Benzinemerk, Innig, Thans,Kledingstuk, Deel van een mast.

f25,00f 15,00

f10,00

Ontwerp: HJ. van Hoogenhuizen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

1. Als boven, Erg, Rang, Seleen2. Mu.zieknoot, Lekkernij, Roem,Reeds, Houding, Bijl 3. Rang, Maat,Rang 4. Grondnoot, Oppervlakte,Rang, Muzieknoot 5. Dominee, Omlaag komen, Vis, Maat, Administratie-troepen 6. Voormiddag, Visnetje,Bloeiwijze, Godin, Ieder 7. Dwaas,Soort onderwijs, Onbekende, Serie-nummer, Rijksdienst, Gelofte 8. Afkorting van tuner, Drukken, Vader,Europese Gemeenschap, Water inFriesland 9. Rang, Omroep, Rang10. Rang, Voorzetsel, Jongensnaam,Snelle loop 11. Rang, Voormiddag,Land in Z. Amerika 12. Nageslacht,Grootmoeder, Navigatiemiddel, Endergelijke, Getij 13. Nederland, Rivierin Spanje, Laatstieden, Oude lengte-maat, Deel van Sumatra 14. Vogelproduct, Slungelig lopen, Rang 15. Langegoef~ Rang, Voormiddag, Bijwoord,Naar de regelen der kunst.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

MEOBTIEK juli 1998 35

Vertrekkende medewerkers01-06-98 M.A.P. Boskamp15-06-98 F.H. Meinema01-07-98 A. Brouwer15-08-98 M.J.P. van ‘t Wout01-08-98 Z. Guyt01-08-98 R. Plug01-09-98 P.vanDam01-09-89 A. Drost01-09-98 W. Freke01-09-98 H. Otter

Nieuwe medewerkers19-05-98 D.P.E. Wesselingh0 1-06-98 E.L. Nottelman01-06-98 J.C. Duinmeijer0 1-06-98 E.J. de Groot0 1-07-98 1.3. Zuidema0 1-07-98 JA. Bos01-07-98 K.M. Schuur0 1-07-98 T.J. van der Klaauw01-07-98 R.J.S. Sijm

PZ-ters

PUKALPUOPTRPUELEKPUOPTRSUBEBPUKALPUAVIOPUAVIOPUELEK

Public RelationsV. van Denzen071-3052205

Vaste medewerkersA.J.M. Koek (PVMBO)H.J. van Hoogenhuizen (Puzzel)Mw. S. Vlieland (Puzzel)R. Brouwer (DC)M. van ‘t Wout (PZ-ters)3. Bakker (Oldtimers)

Medewerkers aandit nummer:S. Smit3. TiessenJ.P.M. v.d. Elst3.W. v.d. HaarC.M. BeaufortW. de WinterM. StokhuijzenH.3. v.d. HprstH.A. KlokC.F. Verbokkem

Redactie-adres:Redactie MEOBTIEKPostbus 12602340 BG OEGSTGEESTTelefoon: 071-3052171FAX: 071-3052605

Foto’s:W.J. van ElkV. van Denzenen particulierenVerzending:D&IOU-IDDrukwerk:De er, Noordwijk

De vergrijzing slaat toe:o p one D rrius 50 jaar

Paul Thompson werd op 28 mei vijftig jaar. Zijn Abraham hebben wegemist; hij was waarschijnlijk ergens op Curaçao. Maar Frans Dorriuskonden wij wel betrappen. Hij was net bezig de Abraham te mollen diezijn collega’s hadden opgesteld bij de ingang van het MEOB. Franswerd 24juni vijftig; erg hè.+

Kopij voor het volgende nummervan MEOBTIEK inzenden

uiterlijk: 24 augustus 1998

De redactie beslist over her al danniet plaatsen of bewerken vaningekomen stukken en behoudt

zich alle rechten voor

Colofon

PUAVIOPUOPTRPUKALSUPZOUIDPUOPTRPUOPTRSUBEBPUORPUICAL

Redactie:HoofdredactieW.J. van Elk

HoogheemraadschapParticulierDetacheringGemeente LeidenParticulierZiekenhuisGemeente LeidenParticulierFPUOnbetaald verlof

25 jaarAmbtsjubilea09-07-98 D.I. van Veidhuizen PUOPTR

: ~,

36 juli 1998 MEOBTIEK