011 Uit in Arnhm magazine november 2012

32
UIT Arnhem UI UITINARNHEM.NL november 2012 GRATIS UIT Arnhem SHOPPEN MET MARGREET VAN GASTEL KIJKEN IN LOMBOK & HEIJENOORD (IN) KOUD WATER VAN OOSTPOOL HRFSTWND IN MUSIS SACRUM FCKD DOOR LOS MUZIEKTHEATER UIT ETEN BIJ MADZO inclusief volledige uitagenda Sinterklaas in Arnhem ARNHEM UI

description

Uitmagazine voor Arnhem en omgeving

Transcript of 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

Page 1: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

UIT Arnhem

UI

UITInArnhem.nl november 2012

g r a t i s

UIT Arnhem

SHOPPEN MET MARGREET VAN GASTELKIJKEN IN LOMBOK & HEIJENOORD(IN) KOUD WATER VAN OOSTPOOL

HRFSTWND IN MUSIS SACRUMFCKD DOOR LOS MUZIEKTHEATERUIT ETEN BIJ MADZO

inclusief volledige

uitagenda

Sinterklaas in ArnhemA r n h e m

UI

Page 2: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

LA the Voices_A0 poster CS5.indd 1 02-10-12 23:33

LA the Voices_A0 poster CS5.indd 1 02-10-12 23:33

Page 3: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 2012 3

04-05 Interview Hrfstwnd

06 Column 3v12

07 Made in Albert Hoex

08-09 Uitreport Hartslag van Introdans

10 Culinaire spots

11 Uit eten Madzo

12-13 Kijken in (In) Koud Water van

Oostpool

14-15 Interview FCKD Los Muziektheater

16-17 Interview Sinterklaas

18 Bookreview

19 Uittips

20-21 Uit Shoppen Margreet van Gastel

22-25 Wijken Lombok & Heijenoord

26-31 Uitagenda

Inhoud

12-13

COLOFONOntwerp Hannie van den BerghRedactie Nicole Beaujean, Eva Broekema,Marieke van Kessel, Aure Straatman, Rogier Timmermans, Annet Veerbeek, Judith ZwikkerDrukkerij Senefelder MissetUitgever Mwork-s

CONTACTGEGEVENSMwork-s, Marieke van KesselVelperplein 19, 6811 AH ArnhemT 026 355 49 76, F 026 355 44 [email protected] Michele Kohlmann [email protected]

De kopij voor de december, Warme Winter Weken editie, graag aanleveren voor woensdag 14 november. Ga naar www.uitinarnhem.nl

Cover Fotografie Eva Broekema Model Tina de Groot Visagie Heleen Florijn

07

04-05

11

20-21

22-25

LA the Voices_A0 poster CS5.indd 1 02-10-12 23:33

LA the Voices_A0 poster CS5.indd 1 02-10-12 23:33

Page 4: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 20124

tekst Nicole Beaujean

Blaasmuziek. Iedereen heeft er wel een associatie mee: dweilorkest, blaaskapel, hoempapa, carnaval, Gé Reinders of de plaatselijke harmonie. Maar wie de eredivisie in blaasmuziek wil horen spelen, waait mee met HRFSTWND.

Trompetten, saxofoons, hoorns, klarinetten, tuba’s en trombones. Zo maar een handjevol bekende blaasinstrumenten. Ondanks hun onbetwiste onmisbaarheid in een orkest zijn ze min of meer de muurbloempjes onder de instrumenten. In populariteit leggen ze het meestal af tegen viool, piano of slagwerk. En dat is bijzonder jammer, vinden dirigent Dick Bolt en Arend Nijhuis, adviseur muziek bij het Gelders kenniscentrum voor kunst en cultuur.

EredivisieGelukkig maakt de concertreeks HRFSTWND korte metten met dit vooroordeel. “Mede dankzij HRFSTWND is blaasmuziek een volwas-sen kunstvorm geworden,” aldus Nijhuis. “Voor het vijfde jaar op rij hebben wij een aantrekkelijk programma samengesteld waar je kippenvel van krijgt. Alleen de meest ambitieuze blaasorkesten doen mee; zij zijn blij met de professionele podia en faciliteiten die hen ter beschikking staan. Zij spelen met Het Gelders Orkest mee in de eredivisie.”

Plaatjesboek“Wanneer hoor je nou tachtig tot honderd mensen samen fantasti-sche muziek maken op een podium? Dat is een unieke muziekerva-ring, waar geen cd tegenop kan. Je ziet toch ook liever een vogel in de vrije natuur dan in een plaatjesboek?” mijmert Arend Nijhuis. “Jammer genoeg zijn veel mensen het verleerd om stil te zitten luisteren,” doet Dick Bolt een duit in het zakje. “Terwijl het zo heerlijk is om anderhalf uur lang de wereld te vergeten. Van alle zintuigen is het gehoor het meest gevoelig. Dus ik weet zeker: heb je dit eenmaal ervaren, dan wil je méér.”

Eerste vioolNog nooit waren HRFSTWND-programma en HGO-concert zo goed op elkaar afgestemd als voor dit eerste lustrum. De top van ama-

teurorkesten speelt samen met professionele solisten en Het Gelders Orkest een afwisselend programma, waarin blaasinstrumenten eerste viool spelen. Arend Nijhuis: “Het voorprogramma is gratis toegankelijk, maar zorg nou maar dat je ook kaarten hebt voor het concert na de pauze, anders krijg je zeker spijt!” Het André Rieu-effect, noemt Nijhuis de HRFSTWND-serie. Meegeno-men worden door de pure, onversterkte muziek van zo’n gigantisch orkest. “Het is met recht een Musis-record voor blazers. Hier is Musis Sacrum voor gebouwd: unplugged, naturel en overweldigend.”

Het André Rieu-effect van HRFSTWND

HRFSTWND in Musis Sacrum, Arnhem4 november13.15 uur – gratis voorprogramma: Symphony X van Don Gilles en de Cu-ban Ouverture van George Gershwin, door Het Groot Gelders HRFSTWND Blaasorkest o.l.v. Dick Bolt14.15 uur – Rhapsody in Blue van George Gershwin en het Concert voor Piano en Blazers van Igor Strawinski, door Het Gelders Orkest o.l.v. Julian Kuerti

11 november15.30 uur: Koninklijke Harmonie Oosterbeek en brassband Altena Brass

Bekijk het volledige programma op www.hrfstwnd.nl. Daar kun je ook muziekfragmenten beluisteren uit de concertreeks en informatie vinden over componisten en deelnemende orkesten.

Interview

Page 5: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 2012 5

Interview

Page 6: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

D E C O N C U RR E N T

R e g i e

L a R D a D R i a N

g e n e r a l e o o s t . n l

2 9 O k T – 0 2 N O v

T h e a t e r a / d R i j n A r n h e m

Lucky us, de maand november ligt weer voor de boeg. Toevallig één van de leukste maanden op muzikaal gebied. Dertig volle dagen waarin we afwegingen en compromissen moeten maken, want och och, wat heeft Arnhem ons weer veel te bieden.

De maand begint al meteen goed met de opening van Popupklup op 3 november. Popupklub is de plek die antwoord geeft op al je “wat zullen we doen van-avond?”- vragen. Met een benedenverdieping vol grote chill banken (in een hippere uitvoering dan thuis) en een bovenverdieping met een DJ die de nadruk legt op het experiment tussen elektronische melodieuze en rauwe beats, is een geslaagde avond vrijwel gegarandeerd. Maar hier zullen de compromissen al gesloten moeten worden, want 3 november is namelijk ook de avond van Club 3VOOR12 in Luxor Live met de EP release van The Earphoneheads + Claus. Zij brengen je muzikale dynamiek en energie waarbij het lastig is niet met een brede grijns de ledematen los te gooien voorzien van spastische dansbewegingen. Overigens kan je gewoon in Luxor blijven, want deze gooit er nog een Fabrik/ Club Oostpool avond achteraan. Namelijk met Gregor Tresher + Diagram & Baart e.a. waarmee ze podium geven aan vage acts, kleine briljantjes met theater en vooral dans dans dans muziek! Een kleine greep uit de schatkist biedt ons verder: 9 november club 3VOOR12 presenteert met Navarone, The Fudge en Villa Zeno. Drie toffe rock bands met een soulful karakter en welke alledrie even dansbaar zijn. Diezelfde avond kun je ook een dansje wagen in de Ja-cobiberg, want deze avond zal Newdutchschool hier re-present zijn met Clubnight #5 waarvoor ze weer een set DJ’s hebben weten te strikken waar je u tegen zegt. Denk rauwe, industriele en complexe geluiden die deodorant zeker een functie geeft. De week erop hebben de boys van TK07 een ramvolle kolkende editie van Genadeloos in de planning staan. Dus mocht je 17 november zin heb-ben om de hele nacht te dansen op de beste artiesten uit de industrial hardcore en frenchcore, dan moet je vanavond zeker naar Luxor Live gaan. Tot slot hebben de mannen van Forms ook weer een avondje vermakelijke drum & bass voor ons in petto, dus zet 24 november Wil-lemeen ook maar met een dikke stift in je agenda.

Page 7: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 2012 7

De vraag van Arno Arts aan Albert Hoex, wordt het geen tijd vooreen ‘Ommetje..buiten Arnhem‘?Deze bijzondere manier van locatietheater maken is in Arnhem ontstaan en hoort bij deze stad. Ander-zijds beheersen we de techniek die erbij komt kijken zo goed dat we in staat zijn buiten de stadsgrenzen te treden. We hebben de ambitie Oost Nederland te veroveren maar we blijven Arnhem altijd als thuis-haven zien en in de stad Ommetjes maken.

Dit is De Plaats In 1998 richtte ik samen met Johan Luymes en Andries van Rossem Muziektheater De Plaats op. Met onze eerste voorstelling Liefdesportretten, die zich afspeelde achter de ramen van de Brusselse huizen in het Spijkerkwartier lieten we duidelijk zien wat we wilden maken; verrassend theater op unieke locaties.

Ommetje… maken …Met ‘Ommetje Arnhem’ vonden we een origineel en verrassend concept uit. Met zes korte scènes

van ongeveer tien minuten, geënt op zes verschil-lende locaties vertellen we één verhaal. Het eerste Ommetje Arnhem vond in 2005 plaats op het Eiland en kreeg in 2006 een vervolg in het centrum van de stad. In 2007 volgde een Ommertje in de Schuijtgraaf en het vierde Ommetje was een sa-menwerking met Volkshuisvesting. In 2010 volgde Eiland Batouwe, ook wel Ommetje Lingezegen genoemd. Vanaf 2011 kregen de Ommetjes twee opvolgers; Prateur 2011 en 2012, een samenwer-king tussen professionals en amateurs. Nieuw zijn de sociaal culturele projecten waarin de wijk en haar bewoners centraal staan, zoals Spijkerkwarts 2011 en 2012.

De kracht van De PlaatsMet een vitale manier van theater maken, hebben we een brug geslagen tussen amateur- en profes-sioneel theater waarbij de mogelijkheden oneindig blijken te zijn. We zijn buitengewoon zelfredzaam en zijn daarmee uitgestegen boven het subsidie-maaiveld.

De hand van HoexIk ben opgeleid tot docent en daarna voor regisseur. Ik heb een hart voor kunst en voor kunsteducatie. Initiëren, samenwerken en het daadwerkelijk realise-ren, die combinatie, dat ben ik, dat is echt Hoex.

Theater klimaat in ArnhemArnhem doet het goed, het heeft niet extra bezui-nigd op cultuur, de bereidheid is er, er wordt ruimte gemaakt voor zowel de gevestigde instellingen als voor nieuwe en kleine initiatieven.

Bij Albert om de hoexIk ga graag kijken naar dans- , toneel- en muziek-voorstellingen van de nieuwe lichting bij ArtEZ, en tijdelijke locaties voor de kunsten als Loods 008, Nachtkerk en Roofgarden spreken mij aan.

Vraag aan een persoon naar keuzeAan Tim Hammer, net afgestudeerd aan ArtEZ afdeling muziektheater, wil ik vragen welke perspec-tieven Arnhem biedt aan een vers afgestudeerde kunstenaar?

MAde In

Albert Hoextekst Rogier Timmermans fotografie Judith Zwikker

ALBERT GROEIDE OP IN HET BRABANTSE LAND. HIJ STUDEERDE VOOR THEATERDOCENT EN REGISSEUR IN UTRECHT EN AMSTERDAM EN MAAKTE, ALS FREELANCE REGISSEUR, VIA DE SPRINGPLANK VOOR JONGE REGISSEURS, FACT IN ROTTERDAM, EEN SPRONG ALS ARTISTIEK LEIDER NAAR THEATERGROEP MACCUS IN DELFT. HIJ VERLOOR IN ’96 ZIJN HART IN ARNHEM, RICHTTE TWEE JAAR LATER MUZIEKTHEATER DE PLAATS OP EN BLEEF VOORGOED THEATER IN DE STAD MAKEN.

Page 8: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 20128

UITreport

Introdans Hartslag za 3 november 20:15 u. zo 4 november 14:30 u. Schouwburg Arnhem www.mssa.nl

fotografie Hans Gerritsen

Page 9: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 2012 9

UITreport

Sensuele perfectieAl vanaf de eerste dansbeweging in het programma HARTSLAG kijkt de gehele zaal

ademloos toe. De opening ‘Fugaz’ van Cayetone gaat over vergankelijkheid, het betreft

het bevlogen leven van de vader van choreograaf Cayetano Soto, en de eindigheid van het

beroep danser. Rustige, mooie muziek begeleidt de dansers in hun volmaakte dansstijl. Door

de simpele kledingkeuze van huidskleurig voor de danseressen en zwart voor de dansers zijn

beweging perfect te volgen, en valt het contrast tussen donker (dood) en licht (leven) extra

op. De choreo geeft een emotionele lading aan het stuk waarin groepsdans, duet en solo

elkaar opvolgt.

Vervolgens begint het energieke en afwisselende stuk ‘Pos vor Muero’. De spaanse muziek

uit de 15e en 16e eeuw vliegt je om de oren, waar ook de renaissancekunst en spaanse

cultuur mooi tot uiting komt in de dans. De hedendaagse dansstijl wordt zeer gewaardeerd

door het publiek, dat in opperste concentratie verkeerd. Af en toe verschijnt een glimlach

op ieders gezicht, want een enkele humoristische uiting blijft niet achter in deze perfecte

choreo. Indrukwekkend zijn eerst de danseressen in het stuk waarbij ze maskers gebruiken en

vervolgens de dansers gehuld in een cape met in hun hand een wierookbrander aan een ket-

ting. De afwisseling tussen de lichte, vrolijke bewegingen en emotionele, dramatische choreo

van Nacho Duato, maakt het stuk pittig en interessant.

Na de pauze worden we passioneel ondergedompeld in het liefdesduet eveneens gemaakt

door Duato. Met het stuk ‘Cor Perdut’ beleven we een intens stuk, gedanst op de sterke stem

van Spaanse zangers Maria del Mar Bonet. Het vuur laait op, waarbij het rood/oranje licht

de warme uitstraling ondersteund. We krijgen het gevoel dat de danser volledig voor zijn

liefde gaat, zoals hij toont in zijn sterke en krachtige bewegingen aan haar. Een passend stel

in een passende compositie.

Het toppunt van de show wordt bepaald door choreograaf Thierry Malandain, die met het

stuk ‘Boléro’ zijn bewonderenswaardige première bij introdans beleefd. De bekende muziek

van Maurice Ravel klinkt door de zaal, en op het podium zien we 6 dansers en 6 danseres-

sen staan, gepositioneerd in een vierkant. Op elke hoek staat een doorzichtig scherm, wat

verbeeld dat de dansers ‘een zoektocht naar vrijheid beleven’. Er wordt veel synchroon

gedanst, waarbij de bewegingen van hoog naar laag gaan. Snelle en langzame passen wis-

selen elkaar af in een voortdurend wisselende dansrichting, fantastisch om te zien hoe de 12

dansers zich een weg dansen in dit vierkant. De bewegingen zijn helder en direct, vloeiend

en lenig. De bewegingsvariaties verplaatsen zich door het vierkant, waar de dansers elkaar

aanvoelen en samenwerken en zo nu en dan zich even uit het vierkant durven te plaatsen.

Het kan dan ook niet anders dat het publiek zich uit in een oorverdovend en staand ap-

plaus, wat een charme in dit eerste programma van het nieuwe seizoen van Introdans.

Katelijne Robben

INTRODANS HARTSLAG, 9 OKTOBER 2012 STADSSCHOUWBURG NIJMEGEN

Page 10: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

Brasserie Haarhuis is een smaakvol restau-rant met de sfeer van een typische Parijse brasserie. Laat u bij Brasserie Haarhuis verrassen door de goede service en vers en puur bereide gerechten met huisgemaakte ingrediënten.

Brasserie Haarhuis, gelegen tegenover het centraal station, is de ideale plek voor een goede cappuccino, lekkere lunch, smaakvolle dagschotel of à-la-carte diner (3 gangen 1 25,-).

Maandag t/m zaterdag geopend van 07.00 tot 22.00 uur. Zondag geopend van 08.00 tot 21.00 uur.

In China is de maaltijd een hoogtepunt van de dag waarbij iedereen samenkomt en geniet van elkaar en van wat de tafel te bieden heeft. Memories of Asia brengt dit naar Arnhem en laat u kennismaken met de verfijnde Cantonese keuken. Er wordt niet met een menukaart gewerkt maar je geeft je culinaire voorkeuren aan. Daarna worden er in de keuken kleine, verse gerechtjes bereid. Na elke gang bepaal je of je nog een volgende gang wilt. Aan deze Chinese traditie en gezelligheid houd je mooie memories over.

Alle dagen geopend van 17.00 tot 23.30 uur. Dinsdag gesloten.

Brasserie HaarhuisStationsplein, (tegenover CS station), Arnhem

026 351 23 99 - www.brasseriehaarhuis.nl

Memories of AsiaVelperplein 16, Arnhem - 026 445 26 51

www.memoriesofasia.nl

Grand Café Mahler is gevestigd in het monumentale Musis Sacrum, het concert-gebouw van Arnhem. Het is een culturele ontmoetingsplek, maar ook een gezellige eetplek waar het zonder theaterprogramma heerlijk genieten is. In het theaterseizoen heeft Mahler een maandelijks wisselend menu vanaf 17.00 uur en een uitgebreide café kaart voor overdag met heerlijke (biolo-gische) koffie, verse broodjes, uitgebreide hightea of een smakelijk diner.

Alle dagen geopend van 11.00 uur tot de laatste gasten huiswaarts keren. Keuken van 12.00 tot 21.00 uur.

Grand Café MahlerVelperbuitensingel 25, Arnhem - 026 372 07 40

www.grandcafemahler.nl

In een van de mooiste panden aan de Rijnkade is Dining56 restaurant en kookstudio geves-tigd. In een eigentijdse en trendy ambiance, vind je hier iedere drie maanden nieuwe gerechten gebaseerd op de klassieke Franse keuken maar dan wel in een modern jasje. Er is keuze uit twintig verschillende gerechten in proef(amuse)-, smikkel(voorgerecht)- en smul(hoofdgerecht)formaat. In de twee kookstudio’s kunnen particulieren maar ook bedrijven onder begeleiding van gediplo-meerde koks hun eigen maaltijd bereiden. In de ‘kookstudiogids’ is Dining56 bekroond met vijf sterren. Alle dagen geopend vanaf 16.00 uur (t/m 31 oktober vanaf 12.00 uur). Lunch op reservering vanaf 8 personen.

In de hippe huiskamer van Arnhem gaan hip en historie hand in hand. Ze zorgen samen voor een unieke sfeer. Je voelt je direct thuis! De place to be voor een uit-stekende lunch en een verrukkelijk din-er. De borrels worden aangekleed met haute culinair, oftewel zalige homemade fingerfood en de avond wordt vriendelijk begroet met een dag’hap. De eerste etage van Bar Florian is op bijzondere dagen geopend en leent zich uitermate voor besloten diners, verjaardagen en bedrijfsfeesten en presentaties.

Dining56Rijnkade 56, Arnhem - 026 442 82 82

www.dining56.nl

Bar FlorianJansplein 59, Arnhem - 026 445 13 17

www.bar-florian.nl

Restaurant Batavia brengt het verre oosten lekker dichtbij in het westen. Op authen-tieke wijze worden Indonesische gerechten bereid en vervolgens geserveerd in een exotische ambiance. Ga eens naar het In-donesisch specialiteiten Restaurant Batavia in Arnhem en beleef het exotisch culinaire avontuur...

De keuken is dagelijks van 12.00 - 22.00 uur geopend en van 12.00 - 16.00 uur is er eenlunchmenu verkrijgbaar. Vrijdag, zater-dag & zondag ook een uitgebreid Javaans lopend buffet.

Restaurant BataviaWillemsplein 31, Arnhem - 026 442 08 73

www.batavia-restaurant.nl

culinaire spots

Page 11: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 2012 11

A Ruiterstraat 6, 6811 CP, Arnhem T 026 443 0288e [email protected] www.madzo.nlo di t/m zo vanaf 16.30 uur za, koopzondag en op

aanvraag ook open voor lunch

In de culinaire spiegel zie je de diversi-teit en de vitaliteit van een stad. Des te rijker de culinaire pracht, des te langer de passant en toerist er wacht. Oftewel, het verblijf in een stad en de wil om er te verblijven wordt grotendeels door de aanwezige horeca bepaald.

Met eetcafé Madzo hebben we in het hart van de stad een gastvrij en vriendelijk geprijsd eetcafé erbij. Een uitstekende plek voor een snelle avondhap voordat je naar de schouwburg of de film gaat maar ook een prima gelegenheid voor een avond-vullend diner. De menukaart biedt voor ieder wat wils met een bijzonder detail, bij Madzo kan je oesters per stuk bestellen. Leuk om te proberen en heerlijk als je er van houdt, zeker de Fine de Claire Nam Kee, met sojasaus, gembersiroop en bosui, is een aanrader.

Als wij aanschuiven bij Madzo beginnen we met een goed glas wijn en voor ons alle drie een heerlijk oestertje. Vlot daarna een carpaccio classico, huisgerookte zalm en een vleesplateau. Klassiek is eigenlijk altijd goed, de mierikswortelmayonaise comple-menteert de zalm uitstekend en chapeau voor het plateau. Als tussengerecht krijgen we een klein kopje gebonden vissoep, een aangename verrassing en aan te bevelen als voorgerecht.

Als hoofdgerecht krijgen we een Oosterse spies van Iberico nek, gebakken sliptong en een hamburger Black Angus. De Japanse sesamsaus accentueert de fijne smaak van het Iberico varken, de sliptongetjes zijn mooi tot op de graad gebakken en de hamburger is meer King dan Burger. Tot slot een combinatie van chocolade mousse, citroencake, Granucci ijs en ‘verloren brood’, ook wel bekend als wentelteefjes. Van A tot dessert een geslaagde avond.

Madzo is een gezellig en knus eetcafé in het hart van de Arnhemse binnenstad. In de Ruiterstraat kunt u terecht voor een heerlijk diner met een betaalbaar karakter. Even tussen de bedrijven door een snelle hap of een avondlang tafelen.

tekst Rogier Timmermans fotografie Judith Zwikker

eetcafé Madzo UIT e t en

Page 12: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 201212

fotografie Sanne Peper

Ontroering en verstilling bij (in) Koud WaterDit najaar speelt Toneelgroep Oostpool (in)Koud Water, een ontroerende voorstelling gebaseerd op het boek Huis aan het einde van de wereld van Michael Cunningham. Over een onconventionele driehoeksrelatie tussen Jonathan, Bobby en Claire, die samen de moeilijke weg naar volwassenheid afleggen en proberen hun idealen te verwezenlijken. Regisseur Marcus Azzini werkt met een jonge, talentvolle cast: Judith van den Berg, Matthijs van de Sande Backhuyzen en Gouden Kalf-winnaar Reinout Scholten van Aschat. Judith en Matthijs kijken speciaal voor Uit in Arnhem terug op de scenes die ze afgelopen voorjaar eerder speelden, toen de voorstelling alleen nog in Huis Oostpool te zien was. Vanaf 26 oktober t/m 15 december maakt (in) Koud Water een eerste, landelijke tournee.

MATThIjs: ‘De zoen die we hadden, is net ruw onderbroken doordat mijn moeder is bin-nengekomen. Hier sijpelt langzaam het besef binnen van wat er is gebeurd en daardoor ook de schaamte. Een mooi moment, lange stilte, extreem geladen.’

MATThIjs: ‘Hier heeft Reinout een prachtige existentiële monoloog.’judITh: ‘Ja, wonder-schoon, over zijn dode broer, terwijl ik zijn haar kam tot in een staartje en Matthijs een liedje zingt. Een ontroerende scène. Het is een verdri-etige tekst, maar nergens geforceerd, zodat het groots wordt en je kan raken.’

judITh: ‘Hier kijken we met zijn drieën uit over de Grand Canyon. Dit vind ik een van de leukste scenes om te doen. We hebben hier stiekem altijd veel lol met elkaar. Alles valt even samen op dit moment.’MATThIjs: ‘In deze scene heeft Reinout altijd een onbedwingbare behoefte om aan mijn oren te zitten, te voelen, ruiken, of er in te kijken. Hij doet het ook en dan moet ik er weer wat van zeggen. Al met al is het een op zich lieve, maar wel echt rare jongen.’

ki jken In

Page 13: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 2012 13

(in) Koud Water26 okt /m 15 dec te zien in de Nederlandse theatersIn het Arnhemse Huis Oostpool is de voorstelling te zien op 20 t/m 24 nov en 11 t/m 15 dec. Reserveren kan via www.toneelgroepoostpool.nl.

Ontroering en verstilling bij (in) Koud WaterjudITh: ‘Hier ben ik radeloos, als de moeder van Jonathan (Mat-thijs). Ik heb hem zojuist betrapt met Bobby en weet me geen raad met de situatie. Moeilijk om een bezorgde moeder te spelen, omdat het nog zover van me af staat en ik haar algauw zeurderig en overbezorgd vind. Een beetje zoals ik over mijn moeder dacht tijdens mijn pubertijd.’MATThIjs: ‘Het leuke is dat de moeder, Judith dus, het zichzelf zo moeilijk maakt door zo ongemakkelijk te zijn. Sukkelin.’

MATThIjs: ‘Judith en ik spelen hippe New York-ers uit de jaren tachtig, Reinout een hippie die is achtergebleven in de tijd en naar Van Morrison luistert.’judITh: ‘Grappige scene, omdat hier het verschil tussen de twee jongens heel duidelijk wordt.Claire vindt zichzelf wel cool en is stiekem nieu-wsgierig naar die nieuwe jongen.’

MATThIjs: ‘Weer een moment van verstilling. Als de dynamiek juist is

dan zijn dit echt toffe mo-menten. Waar de voorstel-

ling weer even de grond raakt en je mensen kan zien proberen en falen.’

judITh: ‘Bobby en Jonathan zien elkaar weer voor het eerst sinds jaren.

Dit is hun eerste nacht weer samen. Een mooie

scène, omdat Reinout en Mathijs heel integer hun

ongemak laten zien en de liefde die er nog steeds is

tussen hen.’

ki jken In

Page 14: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 201214

tekst Aure Straatman fotografie Eva BroekemaInterview

‘ We zijn allemaal wel eens FCKD’

FCKD‘Onze nieuwe show heet FCKD, naar onze initialen: Femke, Charlotte, Kim en Dookje’, legt Charlotte uit. ‘Maar de voorstelling gaat over dat we allemaal wel eens fucked zijn. Als je natregent en geen droge kleren hebt bijvoor-beeld, of een kind wilt maar geen partner hebt, of als je gedwongen wordt te liegen. Daar hebben we het over. We hebben allemaal een eigen lijn: ik vertel over mijn gehandicapte broer, kim wordt verliefd op de verkeerde, een getrouwde man, Femke wil niet meer liegen en Dookje wil heel graag een kind maar heeft geen man, dus die is op zoek naar een zaaddonor.’

Lijf On Stage versus FCKD‘We hebben met FCKD in september al in Theater het Hof gestaan en die shows waren bijna allemaal uitverkocht. Ons publiek is nog enthousiaster dan bij onze eerste show Lijf On Stage. Lijf On Stage was super om te doen en heel succesvol, maar bij FCKD hebben we vanuit een thema gewerkt, er zit meer lijn in en de show is muzikaler. We zijn gegroeid in de afgelopen twee jaar en dat zie je terug in onze nieuwe show FCKD.’

Mannenshow‘Met vier vrouwen op het podium krijg je al snel het stem-pel ‘vrouwenshow’. Maar het leuke was dat mannen laatst over FCKD zeiden dat het een echte ‘mannenshow’ is. Wij

denken dat de show voor zowel vrouwen als mannen erg leuk is om naar te kijken. Het is echt tof geworden: mooie, humoristische scènes en veel interactie met het publiek. Niet op een vervelende manier hoor, we zetten ze niet voor gek’, lacht Charlotte.

Arnhem‘We hebben alle vier muziektheater aan het conservato-rium ArtEZ in Arnhem gestudeerd. LOS is daarna eigenlijk toevallig ontstaan. Voor een verjaardag in de Witte Villa hebben we een optreden gedaan en toen wilde iemand ons direct boeken. Zo is het begonnen. We wonen bijna allemaal in Arnhem, repeteren er en we zijn echt Arn-hemse meisjes geworden. Op 6 en 7 december spelen we in Arnhem onze officiële première. Daar kijken we naar uit. Daarna gaan we met de voorstelling op tournee door Nederland.

Muziektheater‘Het leuke aan muziektheater is dat je er zoveel in kwijt kunt. We zijn natuurlijk alle vier zangeressen, maar het toneelgedeelte maakt het zo afwisselend. Onze shows zijn laagdrempelig, geen politiek gerichte onderwerpen, maar dingen die iedereen wel herkent. De onderwerpen liggen dicht bij onszelf en we gebruiken veel zelfspot. Een van ons loopt bijvoorbeeld heel mannelijk, waardoor iedereen denkt dat ze lesbisch is. Een ander heeft wat meer vetreser-ves dan de anderen en daar maken we ook naar hartenlust grappen over. Alle vooroordelen die mensen over ons hebben buiten we uit in de show. We willen dat mensen met een positief gevoel naar huis gaan. Dat ze hebben ge-lachen, maar ook ontroerd zijn, dat we ze hebben geraakt met bepaalde scènes, dat ze even los zijn uit de wereld’, besluit Charlotte.

MUZIEKTHEATERGROEP LOS, BESTAANDE UIT DE VIER ARNHEMSE MEIDEN FEMKE, CHARLOTTE, KIM EN DOOKJE, BESTORMDE IN 2010 NEDERLAND MET DE SHOW LIJF ON STAGE, DIE LOVENDE RECENSIES KREEG. NA ZO’N OVERWELDIGEND SUCCES KAN HET MAKEN VAN EEN TWEEDE VOORSTELLING EVEN SPANNEND ZIJN. MAAR NIET VOOR DEZE VIER DAMES, DIE VOL ENTHOUSIASME EN VUUR HUN NIEUWE SHOW FCKD PRESENTEREN. CHARLOTTE WAARDENBURG VERTELT OVER HET GEVOEL FUCKED TE ZIJN:

‘Het leuke aan muziektheater is dat je er zoveel in kwijt kunt’

Page 15: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

Interview

FCKD van muziektheatergroep LOSSpel Femke Vernij, Kim de Fuijk, Charlotte

Waardenburg en Dookje van DierenRegie Rien Kroon en Silvester Zwaneveld

6 en 7 december in het Posttheater Arnhem, de première van 7 december is

al uitverkocht. Voor de voorpremière op 6 december zijn nog plaatsen beschikbaar.

Zie www.los-muziektheater.nl voor de volledige speellijst.

15uit in arnhem november 2012

Page 16: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 201216

InArnheM Interview Nicole Beaujean

Natuurlijk zit hij nu nog in het warme Spanje. Maar over twee weken komt Sinterklaas weer naar ons koude kikkerlandje. Gelukkig gaat Sint met zijn tijd mee en heeft hij wifi aan boord van de stoomboot. Via Skype kon onze redactie hem alvast wat vragen stellen over zijn bijzondere verblijf in Arnhem.

Intocht informatie

12:15 uur Rijnkade: voorprogramma met Vito, de mascotte van de kidsclub van Vitesse, samen met de vrienden van Circus Poeha en de Pietenband

ca. 13:00 uur Aankomst, burgemeester Pauline Krikke verwelkomt Sinterklaas samen met alle kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s

ca. 13:15 uur optocht door de binnenstad

ca. 15:00 uur Duivelshuis, Koningstraat 38 (naast het stadhuis): Sinterklaas zwaait nog even naar alle grote en kleine kinderen vanaf het balkon van het Duivelshuis. Kom naar de voorkant van het Dui-velshuis, om samen met de muziekkorpsen gezellig nog wat liedjes te zingen

Check de website voor de exacte route www.sinterklaasarnhem.nl

Page 17: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 2012 17

InArnheM

Kijkje in de pepernoten- keuken van de

Wat modern: Sinterklaas op Skype!Sinterklaas: “Ik hoef alleen maar te praten, toch? Communicatiepiet heeft de rest geregeld. Die weet alles van computers en internet.”

Op 17 november komt u weer naar Arnhem, rond 13.00 uur met de boot op de Rijnkade. Waarom verblijft u zo graag in onze stad?Sinterklaas: “Arnhem is een mooie stad en de kinderen zijn altijd erg enthousiast. Maar het allerfijnste vind ik dat ik mag logeren in de historische kelders. In andere steden stoppen ze me vaak in een hotel: saai!”

De kinderen kunnen u daar ook bezoeken. Wat is er allemaal te zien?Sinterklaas: “Ze mogen rondkijken in de schatkelder, waar mijn schatkist staat, samen met de koffers van de Pieten. Ook kunnen ze een kijkje ne-men in de slaapkamer van de Pieten. Ik hoop maar dat ze steeds alle-maal keurig hun bed opmaken… En natuurlijk ga je met je neus af op de

heerlijke geuren uit de keuken, waar we onze pepernoten maken. Maar wist je dat er ook een Pietenkapper zit, in de knipkelder? Bij de Dokterpiet kun je laten controleren of je geen pepernoot in je oren hebt. En mis-schien kom je de Stalpiet tegen, die zijn handen vol heeft aan Amerigo en de reserveschimmels.”

Een heel brutale vraag: mogen we uw eigen kamers ook zien?Sinterklaas: “Vooruit dan maar. Als je braaf bent, mag je mijn werkkamer, mijn slaapkamer en zelfs mijn badka-mer zien. Maar alleen als ik even niet thuis ben, hoor. Want dat is toch wel erg privé allemaal.”

Zijn er verder nog leuke nieuwtjes?Sinterklaas: “Jazeker. Ken je die leuke sinterklaasfilm ‘Alles is Liefde’ nog? Daarin springt Carice van Houten als ingepakt cadeautje uit de pakjeskoets. Die pakjeskoets komt op 26 november naar Arnhem! De Pieten rijden er trots mee rond. Kom je ook kijken?”

Wegwijspiet

De Historische Kelders zijn te vinden achter in de Rijnstraat; ingang aan de Oude Oeverstraat 4a [hoek Hoogstraat (Euroci-nema/blikken bioscoop) en Rijnstraat].

Openingsdagen- en tijden Sinter-klaaskelderszie www.sinterklaasarnhem.nl

Page 18: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 201218

Het is bijna niet te geloven dat de roman Stoner pas nu in het Nederlands verschijnt, bijna een halve eeuw na de Ameri-kaanse uitgave.Het is namelijk een ontzettend mooi boek. Het is één van die zeldzame boeken die je bijblijven. Stoner is het levensverhaal van William Stoner, een boeren-zoon die op zijn 19e in aanraking komt met literatuur en dan besluit zijn leven eraan te wijden. Hij wordt universitair docent aan de universiteit van Missouri, waar hij ook studeerde en blijft dat tot zijn dood. Het is geen gelukkig leven. Als een moderne Job verliest Stoner alles wat hem dierbaar is: hij vervreemd van zijn ouders, zijn huwelijk is een ramp, hij slaagt er niet in zijn dochter te redden, zijn academische carrière wordt succesvol tegengewerkt door een rancuneuze collega. Stoners leven kent één hoogtepunt: zijn grote liefde voor zijn collega Katherine, maar de relatie mag niet bestaan. Het is een intreurige geschiedenis. Vooral omdat we Stoner het geluk zo gunnen. Hij is namelijk een hartstikke goeie kerel! Het verhaal speelt in de eerste helft van de 20e eeuw, maar dat kon ook makkelijk vijftig jaar eerder geweest zijn: de stijl en sfeer van de vertelling zijn klassiek, bijna negentiende-eeuws.De verteller heeft touwtjes strak in handen en je bent meteen in de ban van zijn verhaal. Hij neemt je mee met wat voelt als een sneltreinvaart langs de emotionele hoogte- en vooral diep-

tepunten van Stoners leven. Je vat al snel sympathie op voor Stoner en de je leeft intens mee met zijn lotgevallen. Uitgeput en met een verscheurd hart komen we tenslotte bij Stoners sterfbed aan. Als Stoner daar de balans opmaakt van zijn leven bljikt het toch niet helemaal mislukt, misschien zelfs he-lemaal niet. En met Stoner voelt de lezer een ‘soort vreugde’.

Een belangrijke bijrol speelt in Stoner het universiteitsleven van het begin van de twintigste eeuw. De universiteit blijkt uiteindelijk toch niet de vluchtplaats voor de boze buitenwe-reld te zijn die ze aanvankelijk lijkt – ook hier zijn machtsstrijd en politiek niet afwezig – maar ze stelt Stoner wel in staat om zijn leven te wijden aan zijn grote passies: de literatuur en het lesgeven. Prachtig zijn de passages over Stoners ontwikkeling als docent. Stoner ontdekt dat hij zijn passie voor de literatuur kan overbrengen op zijn studenten. En dat wordt zijn reddings-boei, dat wat hem staande houdt bij al zijn tegenslagen.

Lees dit boek! Het zal uw leven verrijken.

boekverkoper bij Selexyz Dekker

Boekreview

www.selexyz.nl

Jan-Peter Burger

John Williams: StonerLebowski, 2012304 pagina’s Paperback € 19.95

Unieke boekhandel

15 november openen Selexyz Dekker en De Slegte hun gezamenlijke vestiging in het voormalig Postkantoor aan het Jansplein 56 te Arnhem.

Vanaf 20 oktober verkoopt De Slegte overtollige voorraden en selexyz dekker lichtbeschadigde boeken tegen bodemprijzen.

Informatie over de openingsactiviteiten? Schrijf je in de winkel in voor de emailnieuwsbrief!

Page 19: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 2012 19

UITt i p S

Met&voor Dudok 2012Met&Voor is een project van kunstenaar Albert Van Der Weide waarin hij teksten van andere verwerkt in zijn tekeningen. Hij maakte Met&Voor sinds 2008 met ondermeer de Poolse kunstenaar en curator Thomas Sikorski (in het Pools), de Friese dichter Bartle Laverman ( in het Fries), de Israëlische kunstenaar Ram Katzir (in het Hebreeuws) en de inwoners van de wijk Shapowei in Xiamen China (in het Chinees). Inmiddels bestaat Met&Voor uit meer dan 200 kunstwerken. Met&Voor Dudok bestaat uit 14 teksten over eten en drinken van 14 vaste gasten van Dudok Arnhem; Mely Schonherr, Nico Remers, Paul Dekkers, Gerrit Gijsbertsen, Paul-Robert van der Zouw, Dick van der Meer, Gerda Elbertsen, Albert Vinke, Ine van Burgsteden, George Meurders, Serif Kurtdaylar, Bob Roelofs en Paul de Bruijn. De tekeningen zijn ingelijste prints die te koop zijn.

Het stuk De Concurrent zoomt in op de sociale gevolgen van de vrije markt-economie, waarin men is genoodzaakt om steeds meer te presteren met steeds minder middelen. In deze voorstelling zien we drie mannen en hun blindelings fanatisme, het ellebogenwerk, maar ook de voortdurende strijd om hier van los te komen.Theatermaker Lard Adrian werd getriggerd door een berichtje in de krant over een friettent die zich in de straat van een andere frietkraam vestigde. Waarop de eigenaar zijn nieuwe overbuurman in elkaar timmerde omdat deze zijn klanten overnam: ‘Als je niet de grootste bent verlies je’.

eXTrA 1 nov met een literair programma en bijbehorende uitgave van Productiehuis Wintertuin waar journalisten, dichters, schrijvers en pedagogen reageren op de vraag; ‘En hoe nu verder?.’ In coproductie met Wintertuin is een gratis literair programma georganiseerd waar je met een kop soep op schoot kunt meedenken en luisteren. Ga in gesprek met Joost Heijthuijsen (festivalfar-mer van het vooruitstrevende Incubate) en dichter/poëzierecensent Erik Jan Harmens (Trouw, De Groene Amsterdammer, Het Parool).

THEATER

EXPOSITIE

T/M 19 NOV DUDOK ARNHEMWWW.DUDOK.NL & WWW.ALBERTVANDERWEIDE.NL

DE CONCURRENT

29 OKT T/M 2 NOV THEATER A/D RIJN WWW.GENERALEOOST.NL

Boogie Nights is er om jou zorgeloos te laten genieten van de lekkerste dansplaten. Tijdens dit feest draaien DJ’s Erwin Peters (Veronica) en Rob Spijker (ID&T, Slam FM). de beste platen uit de 70’s, 80’s en 90’s. Als geen ander weten zij op welke disco en dancetracks de bezoekers uit hun dak gaan.

DANCE

Zorgeloos dansen tijdens Boogie Nights

10 NOV 22.00 U. LUXOR LIVE ARNHEM WWW.LUXORLIVE.NL

Page 20: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 201220

tekst Annet Veerbeek & Aure Straatman fotografie Eva BroekemaUITShoppen

‘Margreet en ik beginnen bij de Bijenkorf Arnhem, een warenhuis van hoog niveau waar ze op de damesafdeling het groene label Pure verkopen, een eco-huismerk van de Bijenkorf. Kwaliteitskleding, mooi, tijdloos en met simpele basics die een goede pasvorm hebben. Ik heb er zelf veel van en Margreet toevallig ook. We hebben een paar items geprobeerd die goed te combineren zijn met jeans, maar die met een hakje eronder ook heel mooi als jurkje te dragen zijn.’

‘Margreet koopt een blauwzwarte tuniek, gebreid met een overslag. Erg mooi voor je lijn, vooral als je niet teveel nadruk wilt leggen op je taille en/of heupen. Het blauw staat Margreet prachtig. Het is mooi in combinatie met zwart en petroleum en past ook erg goed bij haar huid en haar.’

‘Volgende stop is Billy’s (h)eerlijke keuken, achter de Bijenkorf op het Eiland. Ze verkopen eerlijke producten, biologisch, maar ook van onderne-mers uit de omgeving. Hun huisgemaakte pesto is zo lekker dat zelfs een Italiaan er ter plekke bijna van in een shock raakte. Huisgerookte zalm, Pago, Oostenrijkse sapjes en frisdranken van Pelligrino, die de meesten alleen kennen van het water. Je kunt er heerlijk lunchen, maar ook producten kopen uit de schappen en zelfs het meubilair, de kunst en de decoratie zijn te koop.’

‘Dan gaan we geschiedenis opsnuiven bij HIER-NAMAALS, in het modekwartier aan de Sons-beeksingel. Klassieke mannenpakken, Beierse

broeken, Noorse vesten…daar haalt Gregorie Bolder haar inspiratie uit. Met oude kledingstuk-ken als basis gaat ze aan de slag. Zij werkt niet met schetsen, maar vanuit de materialen zelf. Daarbij gaat ze bijna zintuiglijk te werk. Vin-tage restmaterialen krijgen op deze manier een tweede leven. Gregorie kiest bewust voor een open verbinding tussen winkel en atelier en dat maakt een bezoek aan HIERNAMAALS tot een beleving. Naast haar eigen ‘customized vintage’-kledinglijn verkoopt Gregorie Bolder objecten en gebruiksvoorwerpen van eigen hand en van collega-ontwerpers.’

‘Margreet laat haar oog vallen op een mooi blauw vest, echt een lekker woonvest, maar zeker ook stoer te dragen met een paar laarzen. Ook passen we een zijden groene wikkeljurk, die je eindeloos kunt combineren doordat de jurk op verschillende manieren is om te slaan. Het was erg leuk winkelen met Margreet, die superen-thousiast was en overal open voor stond.

Uit shoppen met VVD wethouder

Margreet van Gastel

ARNHEM IS DE LAATSTE JAREN UITGEGROEID TOT MISSCHIEN WEL Dé MODESTAD VAN NEDERLAND. STyLIST ANNET VEERBEEK GAAT ELKE MAAND MET EEN ARNHEMMER OP STAP NAAR MODE- EN SHOPPING-HOTSPOTS IN DE BINNENSTAD. DEZE MAAND IS DAT VVD WETHOUDER MARGREET VAN GASTEL, EEN GEBOREN GRONINGSE DIE LANG GELEDEN ARNHEM TOT HAAR THUISHAVEN MAAKTE EN ZICH VOL VUUR IN DE POLITIEK BEGAF.

Ecostyle in ArnhemOok UITShoppen? Bekijk het winkelaanbod via de Arnhem App of kijk op Binnenstadarnhem.nl.

Koopzondag van deze maand is 4 november.

Page 21: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 2012 21

Gregorie kiest bewust voor een open verbinding tussen winkel en atelier

en dat maakt een bezoek tot een beleving

Het blauw staat Margreet prachtig.

Het is mooi in combinatie met zwart

en petroleum

Page 22: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 201222

wIjken tekst Martin Pieterse fotografie Judith Zwikker

Heijenoord en Lombok

delen hun geschiedenis

Page 23: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 2012 23

wIjken

De Arnhemse wijken Heijenoord en Lombok worden vaak in één adem genoemd. Ze delen dan ook een flink stuk geschiedenis.Tweehonderd jaar geleden lag het voormalig landgoed Heijenoord net buiten de verdedi-gingswallen van Arnhem. Het was een landelijk gebied met hier en daar een molen. En met een adembenemend uitzicht over de Rijn en de Betuwe in de verte. Een ideale plek om een luxe villa neer te zetten, dachten veel rijke Arnhem-mers.In de jaren dertig van de negentiende eeuw werden er de eerste landhuizen gebouwd, zoals het statige, classicistische Rosorum aan de Amsterdamseweg. Vanaf zijn terras kon de welgestelde bewoner ongestoord uitkijken over een schilderachtige bocht in de rivier.

RoetwolkenTotdat rond 1845 op deze plek de spoorweg Arnhem-Amsterdam werd aangelegd. Voor de spoorbaan werd een diepe en brede kloof door de ooit zo fraaie glooiing gegraven, overbrugd door smalle bruggen. De stoom- en roetwolken

Liever geen Koepel-gevangenis naast je

deftige villa

van de locomotieven bedierven in één klap het romantische uitzicht. In 1882 werd aan de Wil-helminastraat bovendien de enigszins dreigende Koepelgevangenis gebouwd. Vanaf dat moment hadden nette burgers helemaal geen zin meer in een buitenhuis op deze plek.De komst van het spoor mag dan de gegoede burgers hebben verjaagd: de treinverbinding was wel goed voor de bedrijvigheid in de buurt. De Brouwerijweg op Heijenoord herinnert bijvoorbeeld aan bierbrouwerij De Kroon die hier gevestigd was. Ook de machinefabriek Thomas-sen en de Arnhemse Faiencefabriek, wereldbe-roemd om zijn Jugendstil-aardewerk, stonden op Heijenoord. Het werd een levendige wijk,

Ooit had je vanaf de

Amsterdamseweg

een romantisch

uitzicht over de Rijn.

Rijke Arnhemmers

wilden in dat weidse

panorama graag hun

villa’s bouwen. Tot

de overheid besloot

om er een spoorweg

doorheen aan te

leggen en er een

gevangenis neer te

zetten. Toen werden

Heijenoord en Lombok

een arbeiderswijk. Met

hier en daar een villa,

dat wel.

Heijenoord en Lombok

delen hun geschiedenis

Page 24: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012
Page 25: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

uit in arnhem november 2012 25

wIjken

waar wonen, werken en leven nauw met elkaar verbonden waren.

Sociale woningbouwTot het einde van de negentiende eeuw was het terrein ten zuiden van de spoorlijn nog redelijk leeg. In 1893 werd daar begonnen met sociale woningbouw. De wijk werd al snel Lombok genoemd, naar een eiland in Nederlands Indië, waar Nederlandse troepen destijds oorlog voerden. In onze 21ste eeuwse ogen waren het krap bemeten huisjes, vaak niet meer dan één kamer

en een zolder om op te slapen. In de Frederik Hendrikstraat of de Anna Paulownastraat krijg je nog steeds een indruk van de arbeiderswonin-gen van toen.Maar de nieuwe wijk werd voor die tijd voor-beeldig ingericht. Er was veel groen, er waren scholen, winkels en zelfs een eigen politie- en brandweerpost. Wie ziek was werd verpleegd in het nabijgelegen Sint Elisabeths Gasthuis. En voor de zaterdagse wasbeurt kon men terecht in het badhuis aan de Nassaustraat. Dit badhuis is er nog steeds, net als veel andere voorzieningen van toen.Zonder de komst van de spoorweg zouden Lom-bok en Heijenoord niet hebben bestaan. Dan hadden er nu luxe villa’s gestaan op de mooiste helling van Nederland. Maar dan was het er vast minder levendig geworden.

De arbeidershuisjes in Lombok waren vaak klein

Ook het statige Rosorum hoort bij Heijenoord

Het oude badhuis staat er nog steeds

Page 26: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Nacht

uit in arnhem november 201226

A r n h e m

vr 2 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Toneelschuur Producties - Thibaud Delpeut: 4.48 PsychosisHet stuk is een van de indringendste theatermonologen van de afgelopen twintig jaar. De muzikale enscenering van Thibaud Delpeut is een poëtische en vaak humoristische ode aan de onvoorstelbare kracht van de liefde. Wendell Jaspers vertolkt op indrukwekkende wijze een vrouw die in toenemende mate lijdt aan psychoses. Op speciaal gecomponeerde muziek wordt het publiek meegesleurd langs de randen van de waanzin. Aan het einde van de reis rest de vraag: wat is liefde en leven?

za 10 nov 20:15 u. Schouwburg Arnhem De Utrechtse Spelen: ‘Rain man’ in Schouwburg ArnhemDe jonge self-made zakenman Charlie Babbit zit in de schulden. Als zijn schatrijke vader overlijdt, lijken zijn problemen in één klap opgelost. Maar het familiekapitaal, zeven miljoen dollar, is gestort in een fonds. Om aan dit geld te kunnen komen, moet Charlie vriendschap sluiten met zijn oudere, autistische broer, die hij nooit heeft gekend. Raymond leeft een leven vol angsten en neuroses en in zijn wereld spelen geld en maatschappelijk succes geen enkele rol. Een groter contrast tussen twee broers is niet denkbaar.

van Molière. Hij is de hartverwarmende vrijbuiter die buiten alle regels treedt en onstuitbaar van de ene liefdesverovering naar de andere snelt. Niet om de liefde, maar om de verovering. Hij steekt consequent de draak met de burgerlijke, valse moraal en dat stuit natuurlijk op weerstand.

vr 9 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem De Hollanders: ‘De Hollanders’ ‘De Hollanders’ gaat over Nederlandse soldaten, die zowel dáár als na thuiskomst híer hun omgeving verwoesten. Twee van hen komen een vader spullen brengen van zijn gesneuvelde zoon. Een van de twee noemt, sinds hij terug is, zijn moeder consequent ‘hoer’ en zegt tegen zijn lieve vriendinnetje dat zij erger is dan de Taliban. Feilloos weet Grunberg machtssituaties te benoemen en uit te buiten.

za 10 nov 20:15 u. Schouwburg Arnhem De Utrechtse Spelen: ‘Rain man’ in Schouwburg Arnhem zie kader

zo 11 nov 13:30 u. Schouwburg Arnhem Familievoorstelling Peter Zegveld: ‘Wacht’ (5+) Met zijn komische, slapstickachtige voorstellingen prikkelt beeldend kunstenaar en theatermaker Peter Zegveld de fantasie van zijn jeugdige publiek. ‘Wacht’ gaat over mensen die hele belangrijke dingen doen, waar echter nooit iemand bij stilstaat. Zoals de spoorboomwachter. Als er een trein aankomt, doet hij de spoorbomen omlaag en moeten de auto’s wachten. In de trein van zes over acht zit het meisje op wie hij verliefd is, maar hij laat zich niet afleiden. Tot er op een dag een vriend op bezoek komt en er ineens geen treinen meer rijden. Is die vriend wel een vriend? Wat is hier aan de hand?

di 13 nov Huis van Puck Cursus theater en podiumtechniek in Huis van Puck Arnhem Altijd al willen weten wat je met al die knopjes en schuifjes kan doen? Werk je met licht en/of geluid of heeft het je interesse en wil je meer weten over de basisbeginselen van de theatertechniek/podiumtechniek? Dan ben je bij Huis van Puck op de goede plek. Op di 13 november gaat de cursus theater- en podiumtechniek van start.

vr 16 nov 20:30 u. Huis van Puck Open Podium in Huis van Puck Elke derde vr van de maand is er een Open Podium in Huis van Puck. Tijdens het Open Podium treedt een bonte verzameling aan acteurs, cabaretiers, dansers, dichters en muzikanten op. Wie dat zijn, is elke maand verschillend en blijft een verrassing.

za 17 nov 20:30 u. Huis van Puck Adams appels door Theatergroep

theater

do 1 & vr 2 nov 20:30 u. Theater aan de Rijn Productiehuis Generale Oost: De Concur-rent / Lard Adrian Over het Nederland anno nu waar de gedachte overheerst dat succes simpelweg is af te dwingen. Maar kan iedereen wel suc-cesvol zijn? Want wanneer het de één heel goed gaat, gaat dit dan niet ten koste van de ander? Iemand moet winnen, maar wie valt er om in deze rat race en hoe? vr 2 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Toneelschuur Producties - Thibaud Delpeut: 4.48 Psychosis zie kader

za 3 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Kassys i.s.m. Nature Theater of Okla-homa, Tim Crouch en Nicole Beutler: ‘Cadavre exquis’ ‘Cadavre exquis’ is een estafettevoorstelling van vier theatermakers en gezelschappen: het Nederlandse Kassys, het internationaal geroemde Nature Theater of Oklahoma uit New York, de Brit Tim Crouch en de Duits-Nederlandse choreografe Nicole Beutler. Er wordt gewerkt volgens het principe van ‘le cadavre exquis’. Elk gezelschap maakt een deel van vijftien minuten, dat begint bij het eindbeeld van het voorgaande deel, maar zonder te weten wat er verder in dat deel is gebeurd.

zo 4 nov 15:30 u. Huis van Puck Theatersportwedstrijd Arnhemse Meisjes Binnen enkele seconden een scène voorbereiden en die ter plekke spelen. Dat is de uitdaging die twee theatersportteams met elkaar aan gaan. De scènes kunnen hilarisch, grappig en ontroerend zijn want wanneer je het publiek om suggesties vraagt weet je nooit hoe de scène zal gaan lopen.

zo 4 nov 13:30 u. Schouwburg Arnhem Familievoorstelling De Stilte: ‘Mr. Pickwick’ (4+) In ‘Mr. Pickwick’ komt de meneer in kwestie met fikse tegenzin terecht in de wereld van het kind. Verwijderd uit zijn welbekende grotemensenbestaan raakt hij verstrikt in een avontuur, dat hem leert dat de rijkdom van de kinder-wereld een groter bezit is dan de gewichtigheid die hem vertrouwd is. Deze surrealistische, magische voorstelling voor twee dansers is een opgefriste versie van het origineel uit 2009, destijds gemaakt bij het Arnhemse Generale Oost.

wo 7 nov 20:15 u. Schouwburg Arnhem Noord Nederlands Toneel: Don Juan Trouw is goed voor dwazen, iedere schoonheid heeft het recht ons te bekoren. Lees hier het levensmotto van Don Juan, de sympathieke schurk uit de scherpe komedie

Page 27: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

www.uitinarnhem.nl UIT AgendA

uit in arnhem november 2012 27

Zapp 4 IndiAndaluz In een ver en donker verleden kruisten de wegen van Zapp 4 en de roemruchte flamen-covirtuoos Eric Vaarzon Morel elkaar al eens. Later verscheen daar opeens een mystieke vreemdeling ten tonele, een muzikant met een ongeëvenaarde vingervlugheid.

vr 23 nov 20:30 u. Shouwburg Arnhem Nasrdin Dchar -Oumi in Shouwburg Arnhem In ‘Oumi’ (mijn moeder) vertelt acteur en Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar op ontwapenende wijze over het leven van zijn moeder. Het is een verhaal over een Marokkaanse vrouw die opgroeit in het bergdorpje Toua-sitte, over de reden waarom ze naar Nederland komt en hoe dat haar leven verandert.

vr 23 nov 20:15 u. Schouwburg Arnhem ISH/cross-over dansgezelschap ISH-This is ISH Are you ready to design your own future?! ISH laat zich niet van de wijs brengen door de onheilsvoorspelling van de oudste beschaving van de wereld - de Maya’s - dat de wereld zou vergaan. Ze blijven geloven in het positieve en nemen de uitdaging aan om de toekomst zelf vorm te geven. Maak kennis met de wereld van ISH en durf te dromen! za 24 nov 20:15 u. Maria Juncal e.a. Flamenco nuevo 2 Met: Maria Juncal, Jesus Carmona, Stefano Domit, Ricardo Moro en speciale gast La Truco. ‘Flamenco Nuevo 2’ brengt vijf dan-stoppers van de jongste flamencogeneratie in één programma. Vuur, schoonheid, hart-stocht, kracht en emotie zijn de ingrediënten van deze zin-derende show, met zowel traditionele elementen als hedendaagse dans en muziek. za 24 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Helmert Woudenberg Übermensch-Wie was Adolf Hitler zie kader

zo 25 nov 13:30 u. Schouwburg Arnhem Toneelschap Beumer & Drost-Padvinders (8+) in Schouwburg Arnhem Slechts een paar jeugdtheatergezelschappen kunnen theater maken dat net zo boeiend is voor kinderen als voor volwassenen. Het altijd verrassende Toneelschap Beumer & Drost is een van hen, zoals het vrolijke en spannende muzikale avontuur 'Padvinders!' aantoont. vr 30 nov 20:30 u. Huis van Puck De vloer op door Kunst & Vliegwerk Je hebt een miljoen gewonnen, maar twijfelt of je het aan je spilzieke partner zult vertel-len. Of je wilt je liefde verklaren aan een getrouwde collega, maar je staat op het punt om te gaan emigreren…

muziek

Elke do Manhattan “Thank God It’s Thursday!” vr 2 nov 20:15 u. Musis Sacrum Arnhem Racoon: ‘Liverpool rain theatertour 2012’ Op ‘Liverpool rain’ werkt Racoon samen met het London Chamber Orchestra. Het album is opgenomen in de befaamde Abbey Road Studio’s. Gewapend met een ijzersterke mix van nieuw materiaal en klassiekers duikt de groep het theater in. U hoort de mooiste akoestische liedjes in hun pure eenvoud. Less is more. Laat dat maar aan Zeeuwen over.

vr 2 nov 19:00 u. Willemeen Jaya The Cat + Fake ID + Poor Richard @ Willemeen Arnhem Ska, reggae, punk, rock

za 3 nov 20:15 u. Olympus College Het Herenakkoord goes retro in Arnhem Het Arnhems homomannenkoor Het Herena-kkoord viert dit jaar zijn vierde lustrum!

za 3 nov 20:15 u. Musis Sacrum Arnhem Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG): Delen uit opera’s van Mascagni en Bizet ‘Cavalleria rusticana’ uit 1890 is de bekendste opera van bakkerszoon Pietro Mascagni. Hij slaagde er later nooit meer in

dit jeugdwerk te overtreffen. Daarnaast hoort u stukken uit ‘Carmen’, de wereldberoemde opera van Bizet, die hij schreef in 1875.

za 3 nov 20:15 u. Parkstraatgemeente Arnhemse organist Wilm Roelfsema speelt orgelwerken van Vierne concert van de Arhemse organist Wim Roelf-sema. Hij speelt orgelwerken van de Franse componist Vierne (begin 20e Eeuw).

zo 4 nov 14:15 u. Musis Sacrum Arnhem Het Gelders Orkest: ‘Rhapsody in blue’ in Musis Sacrum Arnhem zie kader

zo 4 nov Grote Kerk Velp Concert: Panta Rhei Vocaal Panta Rhei Vocaal verzorgt op zo 4 nov een viering ter nagedachtenis in de Grote Kerk, Kerkstraat 32 te Velp (Gld).Het thema van deze viering zal zijn: “Music will calm thee”. Dit is een frase uit het prachtige lied van Händel: Art thou troubled.

za 10 nov Willemeen Arnhem Emporium Vernesque Steampunk Event Het evenement is een een plek waar steampunkers elkaar kunnen ontmoeten. Maar het is ook een uitgelezen plek waar geïnteresseerden die deze fantastische stijl nog niet kennen er op een ontzettend leuke manier kennis mee kunnen maken. Empo-rium Vernesque is een van de weinige geheel

za 24 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Helmert Woudenberg Übermensch-Wie was Adolf Hitler Een man verkondigt theorieën over land, volk en leiderschap. Hij blijkt een fervent tegenstander te zijn van de parlementaire democratie en een grondige hekel te hebben aan geassimileerde vreemdelingen. Gebeurtenissen uit zijn jeugd geven inzicht hoe hij tot zijn ideeën en uitgesproken standpunten is gekomen.

Grondverf in Huis van Puck Adam, een Neonazi, wordt geplaatst in een re-integratieproject in een afgelegen parochie bij de altijd optimistische Dominee Ivar. In de parochie verblijven ook de schietgrage Khalid en de kleptomane verkrachter Gunnar. Adams appels gaat over het kiezen tussen goed en kwaad, maar bovenal over de vraag; wat is goed en wat is kwaad? Een absurdistische zwarte komedie.

zo 18 nov 14:00 en 16:00 u. Schouwburg Arnhem Familievoorstelling Het Zandkasteel: ‘Op safari!’ (3+) Dit keer gaan Prinses Sassa en Toto op safari. Tijdens hun spannende tocht komen ze heel veel dieren tegen: een brullende leeuw, een krokodil, stampende olifanten maar ook een sissende slang. Ook Koning Koos is van de partij. Met z’n drieën dansen ze de Neuzenkriebeldans en zingen ze liedjes over Krokodoke en andere wilde dieren. Kom je meezingen en -dansen?

wo 21 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Kitty Courbois-Courbois parels van poëzie In ‘Courbois, parels van poëzie’ draagt Kitty Courbois, een van onze grootste actrices, haar lievelingsgedichten voor, afgewisseld met persoonlijke bespiegelingen over de repertoirekeuze en haar persoonlijke band met de auteurs.

do 22 nov 20:15 u. Schouwburg Arnhem Thom Hoffman e.a. De kleine zielen In 2013 is het 150 jaar geleden dat Louis Couperus werd geboren. Na eerdere bewerkingen van zijn ‘De stille kracht’ en ‘Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan’ kon het niet uitblijven dat Ger Thijs zijn ‘De boeken der kleine zielen’ op de planken zou brengen.

vr 23 nov 20:15 u. Musis Sacrum

zo 4 nov 14:15 u. Musis Sacrum Arnhem

Het Gelders Orkest: ‘Rhapsody in blue’ in Musis Sacrum Arnhem

Stravinsky: Symphony of wind instrumentsGershwin: Rhapsody in blue

Beethoven: Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’

Page 28: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Nacht

uit in arnhem november 201228

A r n h e m

vr 16 nov 20:15 u. Schouwburg Arnhem Guus Meeuwis: Theatertour ‘Armen open’ Guus Meeuwis behoort tot de beste makers van het Nederlandse lied. Zijn stadionconcerten zijn beroemd, maar in het theater is hij nog beter op zijn plaats. Op zijn in 2011 verschenen album ‘Armen open’, dat de basis vormt voor dit theaterconcert, bepaalt het goede humeur de toon. De liedjes klinken opgewekt en vrolijk en vormen stuk voor stuk een effectief medicijn tegen cynisme. En met de meer klassieke rock-’n-roll-bezetting wordt zijn muzikale handtekening almaar rijker en rijper.

onafhankelijke evenementen in Nederland. Het biedt meer dan alleen winkeltjes en muziek, Emporium Vernesque is er voor ALLE facetten van de Steampunk subcultuur.

za 10 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Stevie Ann: ‘Inspirations - Songs from heroes’ zie kader

zo 11 nov 20:15 u. Rijnhal Arnhem Los Angeles The Voices The Concert Op zo 11 nov wordt de Rijnhal gevuld met de spetterende hits van de zanggroep Los Angeles, The Voices, die pop, klassiek en musicalsongs op een unieke manier verenigt.

zo 11 nov 21:00 u. Luxor Live Arnhem Colin Blunstone Colin Blunstone start zijn muzikale carrière met de band The Zombies in 1964. Zijn unieke stem en de arrangementen van toetsenist Rod Argent kenmerken hits als: She’s not There, Tell her No en Time of the Season. Als ze in 1968 besluiten ieder hun eigen weg te gaan, start Blunstone een solocarrière. Vanaf 2000 pakt hij ook regelmatig de draad op met The Zombies (toetsenist Rod Argent, bassist Jim Rodford, drummer Steve Rodford en gitarist Keith Airey). Ze toeren meerdere malen door Nederland en maken nieuwe cd’s: As far as I can see (2004) en The ghost of you and me (2009)

ma 12 nov 20:15 u. Musis Sacrum Arnhem AVVK: Brodsky Quartet: ‘The wheel of

4tunes - 40 jaar Brodsky’ 40 jaar Brodsky, rad van avontuur met 40 strijkkwartetten...

wo 14 nov 20:15 u. Musis Sacrum Arnhem Orkest de ereprijs: ‘Bedje violen met ereprijs’ In het nieuwe premièreprogramma van orkest de ereprijs hoort u dit keer drie vioolcon-certen met ieder een geheel eigen karakter en stijl, vertolkt door drie violistes met elk een geheel eigen geschiedenis en werkter-rein. Het ‘Eerste vioolconcert’ van Hanna Kulenty zal worden uitgevoerd door Lisanne Soeterbroek. Een hagelnieuw vioolconcert van Renske Vrolijk zal in wereldpremière worden gebracht door Monica Germino en tenslotte zal Cindy Albracht het ‘Concerto voor viool en blazers, opus 50’ van Kurt Weill ten gehore brengen.

wo 14 & do 15 nov 20:15 u. Schouwburg Arnhem Nelly Frijda, Annick Boer e.a. : ‘Circus Yab Yum’ Yab Yum, de exclusieve Amsterdamse seksclub die begin 2008 haar deuren sloot, is onderwerp van een flitsend muziektheater-spektakel. De voorstelling is gebaseerd op de bestseller ‘Yab Yum’, waarin oprichter Theo Heuft vertelt over het succes van ‘s werelds beroemdste bordeel. Dreigementen en terreur van de Amsterdamse onderwereld, die tenslotte zouden leiden tot het sluiten van de club, geven een spannende lading aan het verhaal. De circusvorm in de sfeer van Moulin Rouge en Fellini biedt de mogelijkheid alle extravagante facetten van het bordeel te laten zien.

za 10 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Stevie Ann: ‘Inspirations - Songs from heroes’ In het soloprogramma ‘Inspirations - Songs from heroes’ staan liedjes van Stevie Ann haar grote voorbeelden centraal. Welke artiesten hebben Stevie Ann ertoe gebracht om zelf liedjes te gaan schrijven? Welke nummers hebben voor deze op Amerikaanse leest geschoeide Hollandse parel een speciale betekenis? Joni Mitchell en Bob Dylan staan vanavond in ieder geval op de setlist.

do 15 nov 20:15 u. Musis Sacrum Arnhem André Morsch (bariton), Liza Ferschtman (viool) en Julius Drake (piano) Wij zeggen het niet vaak, maar dit is wel een heel bijzonder programma met Franse lie-deren en vioolsonates door de Duitse bariton André Morsch en zijn vrouw, de violiste Liza Ferschtman. Schitterende liederen worden afgewisseld met vioolsonates die tot de beste uit de vioolliteratuur worden gerekend.

vr 16 nov 20:15 u. Musis Sacrum Arnhem Nederlands Kamerkoor: ‘Wederge-boorte’ Ere-gastdirigent Paul Van Nevel spreidt aan de vooravond van de winter een lente-boodschap uit over onze Lage Landen met de cyclus ‘Le printans’ van de onderschatte renaissancecomponist Claude Le Jeune. In deze afwisselende cyclus over de lente - hier een metafoor voor de liefde - zette hij verzen van zijn tijdgenoot Jean-Antoine de Baïf (1532-1589) in een gloednieuwe, frisse stijl op muziek. Uit de teksten spreekt een verlangen naar de ontwakende natuur in zijn geboortestreek de Loire.

vr 16 nov 20:15 u. Schouwburg Arnhem Guus Meeuwis: Theatertour ‘Armen open’ zie kader

za 17 nov 20:15 u. Musis Sacrum Arnhem Slagerij van Kampen: ‘Sticks ’n drums ’n let it roll’ Dit keer gaan de slagwerkers terug naar de essentie. U hoort, ziet en voelt het pure drummen in z’n volle intensiteit. Ook in deze show maakt de groep gebruik van drums die oplichten zodra ze worden bespeeld, wat een prachtig visueel spektakel oplevert. Laat u overdonderen door het energieke ensemblespel, maar geniet zeker ook van de intieme verstilde momenten. Voor even nemen de drums uw hartslag over.

za 17 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Muziektheatercollectief Het Volksop-erahuis: ‘I.N.D.O. (In Nederland Door Omstandigheden)’ Jef Hofmeister, artistiek leider van Muziektheatercollectief Het Volksoperahuis, vond tijdens het opruimen van het huis van zijn vader een button met de tekst: ‘I.N.D.O. - In Nederland Door Omstandigheden’. Hij was verbaasd. Vanwaar toch die tekst, die zo doortrokken is van heimwee, ontheemd zijn en verlies? Zijn vader was toch een goed geïntegreerde Nederlander?

za 17 nov Willemeen Arnhem Make It Count + Want Want + Vienna in Willemeen Arnhem Make It Count, Want Want en Vienna uit België

za 17 nov 20:15 u. Schouwburg Arnhem Boudewijn de Groot met band: ‘Vaarwel, misschien tot ziens’ “Wat nieuw, veel oud, een paar persoonlijke favorieten en successen uit de voorstellingen van de afgelopen vijftien jaar. De band is weer in de kleine bezetting. Misschien wat weemoed hier en daar, omdat dit het laatste volledige seizoen zal zijn dat ik door Nederland en Vlaanderen tour. Maar ook met frisse moed vooruit kijkend naar wat er wellicht nog gaat komen. Muziek zal er altijd zijn, zingen zal ik blijven doen tot het niet meer kan. Dus vaarwel, maar we zien elkaar hopelijk nog wel eens terug, u en ik.” Boudewijn de Groot.

zo 18 nov 14:15 u. Musis Sacrum Het Gelders Orkest: Leningrad in Arnhem De Russische componist Sjostakovitsj (1906-1975) was zeer begaan met Leningrad en haar inwoners. Hij schreef zijn Zevende symfonie, de oorlogssymfonie met als bijnaam ‘Leningrad’, in 1941 tijdens de belegering van de stad door de Duitsers. Hij werkte onophoudelijk aan de symfonie, die hij tijdens luchtalarm steeds zorgvuldig mee naar de schuilkelder nam. Het Gelders Orkest speelt deze symfonie met leden van Het Brabants Orkest, voorafgegaan door de Rococo Variaties van Tsjaikovski, waarin cellist Pieter Wispelwey soleert.

di 27 nov 20:15 u. Musis Sacrum Marc-André Hamelin (piano) Marc-André Hamelin is een pianist met een geheel eigen stijl. Hij is een van de weinigen die werkelijk alles kan spelen. Zijn technisch vermogen lijkt onbegrensd. Hij is een musicus die belangstelling heeft voor het extravagante zonder de stijl geweld aan te doen.

wo 28 nov 20:15 u. Musis Sacrum Hoorntrio Amsterdam met Emmy Verhey Het Hoorntrio Amsterdam is ontstaan uit de behoefte om het publiek kennis te laten maken met het prachtige repertoire voor de bijzondere bezetting van hoorn, viool en piano. vr 30 nov & za 1 dec 21:00 u. Musis Sacrum Het Gelders OrkestLAB Sax & The City in Arnhem ‘the roaring twenties’ herleven met het con-cert Sax & the City, gedirigeerd door de jonge Fransman Benjamin Levy. Het volledige orkest voert je terug in de tijd met muziek van Gershwin (Rhapsody in Blue) en Stravin-sky (Symphonies of Wind Instruments). Musis Sacrum in Arnhem en De Vasim in Nijmegen vormen het decor voor deze twee bijzondere concerten. Het is voor de eerste keer dat Het Gelders Orkest in de industriële fabriekshal De Vasim speelt.

Page 29: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

www.uitinarnhem.nl UIT AgendA

uit in arnhem november 2012 29

dans

vr 2 nov 20:15 u. Schouwburg Arnhem Het Internationaal Danstheater: ‘Zon-nekoningen’ Een Zonnekoning is het middelpunt van zijn volk; rijk, wijs en oppermachtig. De Franse koning Lodewijk XIV droeg en de Ashantehene uit Ghana draagt deze titel nog steeds. Het Internationaal Danstheater gaat in ‘Zon-nekoningen’ op zoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen de rituelen van deze koningen.

za 3 nov 20:15 u. & zo 4 nov 14:30 u. Schouwburg Arnhem Introdans: HARTSLAG zie kader

wo 7 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Blind Date - nieuwe theatermakers on tour in Schouwburg Arnhem Denk eens terug hoe u uw favorieten, op welk gebied dan ook, leerde kennen. Was u bewust op zoek of kwam het op uw weg omdat u in een avontuurlijke bui was en out of the box durfde te denken? Wij denken het laatste en nodigen u daarom opnieuw uit voor een reeks theatrale blind dates.

vr 9 nov 20:15 u. Schouwburg Arnhem

Nederlands Dans Theater 2 - Programma A: Miller, Lee, Van Manen & Kylián In dit programma worden u en de jonge dansers van Nederlands Dans Theater (NDT) 2 verwend met twee krachtige balletten uit het repertoire van NDT’s maestro’s Jirí Kylián en Hans van Manen. Maar u ziet ook twee wereldpremières in compleet andere stijlen, van minder bekende dansmakers.

vr 16 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem T.r.a.s.h.: ‘Einbahnstraße’ ‘Einbahnstraße’, een tragikomische danstheaterperformance met absurde, extreem fysieke en beladen scènes, onder begeleiding van livemuziek. Het podium wordt bevolkt door een aantal markante maar heftige personages, die midden in het geweld van keuzes staan. T.r.a.s.h. zorgt voor een emotionele achtbaan die nog lang op uw netvlies nagloeit.

wo 28 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Dansclick 13 Dit seizoen hebben we een dansserie in de kleine zaal, die u voorheen kende als ‘Dans on the blind’. U boekt dit seizoen niet meer blind, maar betaalt nog wel steeds een aantrekkelijke prijs. Uiteraard wordt er weer twee keer gedansclickt, met een nieuwe generatie choreografen uit alle hoeken van de wereld, jong, aanstormend en talentvol.

cabaret

vr 2 nov 20:30 u. Posttheater Enge Buren: Reuring (reprise)De 4e muzikale cabaretvoorstelling van drie veelzijdige muzikanten gezegend met veelkleurige bas-, bariton-, tenor- en kopstem. Waanzinnig muzikaal, energiek en humoristisch. Instrumentbeheersing, dans, woordspel en allerlei muziekstijlen worden op geraffineerd creatieve wijze samengevoegd.

za 3 nov 20:30 u. Posttheater Klaas van der Eerden: Breedbeeld (reprise)“De cabaretier Klaas levert een tot in de puntjes verzorgd theaterprogramma af waar je je geen buil aan kunt vallen”, schreef De Telegraaf over Breedbeeld en volgens de Volkskrant “zullen Van der Eerden-fans niet worden teleurgesteld door deze snelle en afwisselende show”! Kortom er valt veel te genieten.

wo 7 nov 20:30 u. Posttheater Javier Guzman: Oorverdovend (reprise)zie kader pag 30

do 8 nov 20:15 u. Schouwburg Arnhem Cabarestafette Een van de langst lopende succesfor-mules in de Nederlandse theaters is de Cabarestafette. Het recept is simpel: drie aanstormende talenten voor de prijs van één, waar vind je het nog? Het programma is dé kans voor u om kennis te maken met het cabaretbestand van morgen. De jonge cabaretiers, gekozen uit een royaal aanbod aan talenten waarvan de meesten al een

evenement

za 24 nov 20:30 u. Café Nescio QuizmannenQuiz Quizmannen.nl zorgt met een originele en interactieve quiz voor een spannende invull-ing van uw personeelsfeest, of juist voor ontspanning na een zware cursusdag.

do 1 nov 19:00 u. Schouwburg Arnhem Cursus Filosofie & theater bezoekt u op eigen gelegenheid drie toneel-voorstellingen die steeds in de week erop gevolgd worden door een filosofische lezing en discussie. Het uitgangspunt is: filosofie moet het theater niet overstemmen, maar ermee resoneren.

zo 4 nov 11:00 - 18:00 u. Bezoekerscentrum Sonsbeekpark Sonsbeekmarkt Puur uit de streek. De Sonsbeekmarkt is een gezellige maandelijkse markt met kleurrijke kramen, mobiele keukentjes, heerlijk puur eten en drinken encreatieve producten. De Sonsbeekmarkt verrast met ambachtelijke producten uit de streek,creatieve smaakmakers, inspirerende workshops en sfeervolle muziek. vr 9 & 23 nov BOSCH Arnhem Luistercursus Happy New Ears in Arnhem HAPPY NEW EARS een luistercursus over muziek uit onze tijd.

zo 4 nov Het Bronbeek Museum Themazo in het Bronbeek Museum: Balinese cultuur Deze themadag is de eerste in de reeks van 4, waarin historici, wetenschappers, kunstenaars en schrijvers de historie, cultuur en literatuur van het voormalige Nederlands-Indië en het huidige Indonesië belichten. zo 4 november 12:00 Koopzondag

zo 11 nov 12:30 u. Gelredome Vitesse vs FC Twente

zo 18 nov 12:00 - 17:00 u. OosterbeekWarme Winter Brocante Markt zo 18 nov 12:30 u. Gelredome Vitesse vs NEC

zo 18 nov 14:00 u. Museum Bronbeek “Indonesische volksliederen. Krontjong-muziek en identiteit” Indonesië kent een rijke muziekcultuur. Gamelanmuziek werd uitgebreid bestudeerd, maar aan krontjongmuziek werd veel minder aandacht besteed. Ans Gommers maakt dit goed in haar lezing in Museum.

Do 29, vr 30 nov & za 1, zo 2 decEusebius Kerk Kunst in de Markt zie kader

Do 29, vr 30 nov & za 1, zo 2 decEusebius Kerk Kunst in de Markt Kunst in de Markt, kortweg KIM, is een jaarlijks terugkerende kunstbeurs. KIM biedt ruimte aan professioneel werkende kunstenaars en vormgevers. Zij presenteren en verkopen hun werk aan een breed publiek.

za 3 nov 20:15 u. & zo 4 nov 14:30 u. Schouwburg Arnhem Introdans: HARTSLAG

In een adembenemend mooi schouwspel lonkt Duato naar renaissancekunst en oude hofdansen, maar geeft daar een hedendaagse draai aan. Van de Spaanse choreograaf ziet u tevens ‘Cor perdut’, een gepassioneerd liefdesduet vol zuidelijke sensualiteit, op muziek van de Spaanse zangeres Maria del Mar Bonet.

Page 30: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Nacht

uit in arnhem november 201230

A r n h e m

avondvullende show spelen in de kleinere zalen, etaleren een deel van hun programma voor u. De Cabarestafette is geen wedstrijd, maar desalniettemin is er tijdens elke editie voor uw eigen veiligheid een presentator aanwezig.

vr 9 & za 10 nov 20:30 u. Posttheater Wim Helsen: spijtig spijtig spijtig (try out)Rasacteur - onthecht van actualiteit en werkelijkheid - met absurdistische hilariteit en intelligentie In zijn nieuwe voorstelling lost Wim Helsen haast alle problemen op. Opgelucht en vrolijk verlaten de mensen achteraf de zaal.

wo 14 nov 20:30 u. Posttheater Ilonka Ory / Jan Evert Apeldoorn: Dub-belvoorstellingMaak kennis met Jan Evert van Apeldoorn.Vorig seizoen verraste hij vriend en vijand met zijn ontwapenende eerste solovoorstelling waarin deze rasverteller en chansonnier menig mens ontroerde.Ilonka Ory.Met haar 1e programma Boe-Me-Rang won ze de publieksprijs van de Rabobank Cultuurprijs 2010 en BSN is haar 2e eigenzinnige, muzikale theatervoorstel-ling. Deze autodidact beweegt zich op de planken alsof ze nooit anders gedaan heeft. Teksten, anekdotes, liedjes en composities zijn allen van eigen hoofd en hand.

wo 14 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Kamps & Kamps: ‘Kamps & Kamps 2’ zie kader

vr 16 nov 20:30 u. Posttheater Andre Manuel:BONZAAI!!!BONZAAI !!! is de 14e voorstelling van André Manuel. Over woedende mensen. Verongelijkte burgers. Ongeremd. Zwaar over de pis. En bang voor niks en niemand. Zeg maar een tijdsbeeld van de hedendaagse staat der Nederlanden.

za 17 nov 20:30 u. Posttheater Op Sterk Water: ALFA Al twaalf jaar lang laten deze muzikale en taalvirtuoze comedians aan Nederland zien wat improvisatiecabaret is. Met hun nieuwe voorstelling bevestigen ze deze voorlopersrol. Op Sterk Water verzon een flink aantal nieuwe onderdelen, bedacht een uniek decor en gaf voor het eerst sinds de oprichting een titel aan hun show. ALFA – laat zien wie er als eerste waren, wie volhielden en wie er nog altijd bovenop de impro-rots staan.wo 21 nov 20:30 u. Posttheater Stephanie Louwrier: Pauvre Lola & Amazing GraceJong, brutaal en ambitieus. Dat is aanstor-mend theatertalent Stephanie Louwrier. En daarom staat zij in seizoen 2012/2013 niet

met één, maar met twee theatersolo’s op de planken. Achter elkaar! In een avondvullend programma overdondert zij met haar twee alter ego’s Lola en Grace. En dat alles in een sneltreinvaart en met een charme waar geen mens tegen opgewassen is. vr 23 nov 20:30 u. Posttheater Nederlands Komedie Theater Max Tailleur – Ik lach om niet te huilenEen voorstelling over een man met de lach en de tragedie. Een leven vol hoogtepunten en diepe dalen. Want hoewel Tailleur en zijn vrouw de oorlog overleefden, verloren ze al hun familieleden. En na de oorlog verweten de overlevenden Tailleur altijd te lachen om de Joodse tragedie. Daarbij had hij ook nog last van zware reuma die hem zijn hele leven teisterde. Maar altijd bleef hij vechten voor zijn eer en grappen. za 24 nov 20:30 u. Posttheater Sjaak Bral: Vaarwel 2012!De enige Nederlanders die het overzicht nog hebben, zijn astronaut André Kuipers en Sjaak Bral. Alleen hoeft Sjaak de ruimte niet in om te zien wat er mis ging dit jaar. Vaarwel 2012: een heerlijke avond vol herkenning, de gulle lach en hier en daar een traan. Kortom, een oudejaarsconference op zijn best, van de man die al zestien jaar laat zien dat er maar één oudejaarsconference is die u niet mag missen: die van hemzelf.

di 27 nov 20:30 u. PosttheaterErik van Muiswinkel: VARA Oude-jaarsconference 2012 (try out)

In het historische jaar 2012 gaat de wereld volgens de Maya-kalender ten onder. Toch wagen ze het erop: onder voorbehoud wordt het jaar messcherp gefileerd door dezelfde ploeg jonge cabaretiers die dat varkentje in 2010 waste.

wo 28 nov 20:30 u. Posttheater Harry Glozbach: Aandachtsgeil (try out)To tweet or not to tweet? That is the ques-tion! Mijn moeder en honderden ‘dierbare’ vrienden spreek ik alleen nog via Skype en mail. Ik Facebook dus ik besta. Dates regel ik via Relatieplanet en als ik beroemd wil worden doe ik mee aan Holland’s got Talent, X-Factor en The Voice tegelijk. ‘HALLOOOO, AANDACHT!, kan iemand even met me chat-ten, ja?!?’ In deze tijd van Me, myself and I-pad staat iedereen in het middelpunt van zijn eigen virtuele universum. wo 30 nov 20:30 u. Posttheater Philippe Geubels: Made in BelgiumMet zijn debuutprogramma ‘Droog’ bereikte Philippe in Vlaanderen wat maar weinigen gegeven is: direct uitverkochte zalen. Philippe is één van de drukst bezette medi-afiguren van Vlaanderen. Een bliksemcarrière van deze vakkenvuller uit Vlaanderen!Zijn immense succes bleef niet onopgemerkt in Nederland, hij werd uitgenodigd om te spelen op het prestigieuze Amsterdam Comedy Festival. Zijn tweede Nederlandse optreden was de kolkende Julliet-tent op Lowlands.

wo 7 nov 20:30 u. Posttheater Javier Guzman: Oorverdovend (reprise)Het vijfde avondvullende programma van Javier Guzman gaat over een maatschappij op drift. Gaat Guzman over iedereen heen schreeuwen of gaat hij juist zachter praten? Vraagt hij zich weer van alles af of komt hij nu eens met oplossingen?

wo 14 nov 20:30 u. Schouwburg Arnhem Kamps & Kamps: ‘Kamps & Kamps 2’ In hun nieuwe voorstelling ontvangt Tim Kamps allerlei gasten voor een megalomane talkshow. Maar is dat wel zon goed idee? fris, vernieuwend, hilarisch, absurd, vooruitstrevend en razend origineel.

Page 31: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

UIT AgendA

uit in arnhem november 2012 31

27 oktober2012 t/m 27 januari 2013 Museum voor Moderne KunstErwin Olaf: ‘Berlin’Nieuwe serie geënsceneerde foto’s geïnspireerd op een gevoelde gelijkenis tussen het interbellum - de periode tussen de twee wereldoorlogen- en onze huidige tijd. De serie, bestaande uit een aantal filmachtige scènes en por-tretten, is op verschillende locaties in Berlijn gefotografeerd. ‘Ik ben gegrepen door de kunst en cultuur in Berlijn, zowel nu als van de jaren ‘20 en ‘30 toen de stad zinderde van het naderende onheil’, verklaart Erwin Olaf.

ExPOSITIES

Airborne Museum ‘Hartenstein’Slag om ArnhemHet Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Ooster-beek is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur (op zondag van 12.00 tot 17.00 uur). Kom naar het museum en beleef de Slag om Arnhem in de Airborne Experience.

Nederlands OpenluchtmuseumKleur BekennenDe expositie toont een uitdagende ontmoe-ting van Nederlandse streekdracht en - niet eerder getoonde - historische Surinaamse kotomisi‘s.

Arnhems Oorlogsmuseum 40 - 45Uniek overzicht van krijgskundig materiaal. Het geeft een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich in de oorlogsjaren 40-45 in Arnhem heeft afgespeeld.

Nederlands WijnmuseumProef de wijnpassie! Het museum brengt de wonderbaarlijke wereld van de wijn in beeld, van de wijnrank tot aan het genot van een goed glas wijn. De toegang is bewust laagdrempelig gehouden: het museum is open voor iedere wijnliefheb-ber, van wijnexpert tot beginner, van vakmens tot consument, alleen of in groepsverband. Een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum is een onvergetelijke ontdekkingsreis in wijnwonderland.

Historische kelders ArnhemBezichtigingBezichtiging van de Historische Kelders is de moeite waard. Op de woensdagen en vrijdagen zijn er Gidsen van het Gilde die u rond zullen leiden door de prachtige Historische Kelders.

Galeria Alicia Winters‘Sólo queda el arte’Alicia Winters Galería is een galerie voor Spaanse hedendaagse kunst. Door het jaar heen organiseert zij regelmatig solo- en groepsexposities, waarbij zij nieuw werk toont van opkomende en gevestigde kunstenaars. Tijdens de eerste expositie presenteert Alicia Winters Galería het meest recente werk van drie internationaal bekende kunstenaars: het kunstenaarsduo MP&MP Rosado, Santiago Villanueva en Rafael Maestro.

t/m 30 nov Bezoekerscentrum Sonsbeek Foto-expositie “Gelders Arcadië” Het landschap rondom Arnhem en de hoge oevers van Rijn en IJssel kenmerkt zich door prachtig groen en helder stromende beken. We spreken daarom ook wel van een Gelders Arcadië.

t/m 5 nov Bibliotheek Centrum Tentoonstelling Fotokring Arnhem De tentoonstelling geeft een gevarieerd beeld van het werk van leden van Fotokring Arnhem.

t/m vrijdag 28 december Bibliotheek Centrum Helene Kröller-Müller Tentoonstelling Presentatie van een selectie boeken, bro-chures en afbeeldingen van en over Helene Kröller-Müller, haar collectie en het museum. t/m zondag 18 nov Bosch Arnhem Expo 1, 2 & 3 BOSCH Expo 1 / NEXIT Architecten / Arnhem Artwork 2012 / Marcel Smink BOSCH Expo 2 / Csilla Kleinyánszki (fotografie) BOSCH Expo 3 / Sophie Bekkering / ‘bergbeelden’

t/m 30 december Museum BronbeekExpositie ‘De kolonialen. Het leven van zeven Bronbekers’De bezoeker ontmoet in de tentoonstel-ling zeven ‘kolonialen’: mannen die in Nederlands-Indië gediend hebben in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) tussen 1850 en 1950. Allen woonden daarna in het ‘Koninklijk Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek’, zoals Bronbeek destijds heette. Dit tehuis voor oude en gewonde militairen uit de kolonie werd in 1863 door de Staat in de Gelderse hoofdstad gevestigd onder verantwoordelijkheid van de toenmalige Minister van Koloniën.

t/m 8 december Museum BronbeekTentoonstelling ‘1942, de val van Indie’ De tentoonstelling toont bijzondere schilde-rijen over de strijd om Nederlands-Indië, die in Japan werden gemaakt voor het Japanse Keizerlijke leger. Het is voor het eerst dat deze schilderingen van Japanse kunstenaars in Nederland te zien zijn.

t/m 19 nov Dudok Arnhem Met&Voor Dudok 2012 Met&Voor is een project van kunstenaar Albert Van Der Weide waarin hij teksten van andere verwerkt in zijn tekeningen. Hij maakte Met&Voor sinds 2008 met ondermeer de Poolse kunstenaar en curator Thomas Sikorski (in het Pools), de Friese dichter Bartle Laverman ( in het Fries), de Israëlische kunstenaar Ram Katzir (in het Hebreeuws) en de inwoners van de wijk Shapowei in Xiamen China (in het Chinees). Inmiddels bestaat Met&Voor uit meer dan 200 kunstwerken. Met&Voor Dudok bestaat uit 14 teksten over eten en drinken van 14 vaste gasten van Du-dok Arnhem; Mely Schonherr, Nico Remers, Paul Dekkers, Gerrit Gijsbertsen, Paul-Robert van der Zouw, Dick van der Meer, Gerda Elbertsen, Albert Vinke, Ine van Burgsteden, George Meurders, Serif Kurtdaylar, Bob Roelofs en Paul de Bruijn.

t/m 13 januari 2013 Kasteel Doorwerth Tentoonstelling hedendaagse kunstenaars uit Dachau, Tervuren en Oosterbeek, Museum Veluwezoom, kasteel Doorwerth

t/m 2 december Museum voor Moderne KunstAnya Janssen – The Shapeshifter zie kader

27 oktober2012 t/m 27 januari 2013 Museum voor Moderne KunstErwin Olaf: ‘Berlin’zie kader

t/m 18 november Museum voor Moderne KunstTentoonstelling Mark Outjers Het werk van Mark Outjers (Heerlen, 1967) gaat over kijken: over het spanningsveld tussen werkelijkheid en onwerkelijkheid, over het magische en over het verhevene, uitgevoerd met de handwerkelijke vinding-rijkheid van vroeg-Nederlandse en Italiaanse paneelschilders en de zeventiende-eeuwers.

18 nov t/m 17 februari 2013 Museum voor Moderne KunstIn de schaduw van Morgen: Neorealisme in Nederland - Museum voor Moderne Kunst Arnhemzondag Neorealisme in Nederland. De tentoonstelling is een reprise van de spraakmakende ten-toonstelling De bange jaren dertig zoals die in 1960 door het Gemeentemuseum Arnhem, nu het MMKA, georganiseerd werd.

t/m 21 december Watermuseum Foto’s Gelderse IJssel in het Watermuseum De Gelderse IJssel in de jaren zeventig’ te bezichtigen. Fotograaf Con Mönnich, onder andere fotograaf voor Rijkswaterstaat, heeft altijd al een zwak gehad voor rivieren en kanalen. Misschien niet gek voor iemand die geboren is aan de Amstel. Zijn fascinatie heeft hij weten te verbeelden in de foto’s.

t/m 2 december Museum voor Moderne KunstAnya JanssenThe Shapeshifter The Shapeshifter van Anya Janssen is een project met schil-derijen, muziek, poëzie en video dat de kijker prikkelt om zich te verplaatsen in de fantasievolle wereld van een twaalfjarig meisje. In een bijzondere realistische schilderstijl stelt Janssen vragen over kinderlijke verwondering op de grens naar volwassenheid, over ruimte voor fantasie in onze huidige samenleving en over verbeelding van de werkelijkheid.

Page 32: 011 Uit in Arnhm magazine november 2012

The Arnhem Symphonic Winds & Budapest Saxophone QuartetZutphen • Hanzehof • zaterdag 13 oktober 2012 • 20.15 uur

Fanfareorkest Kunst Na Arbeid Lunteren & Gelders Fanfare OrkestEde • Cultura • zaterdag 3 november 2012 • 20.00 uur

Het Gelders Orkest& Het Groot Gelders HRFSTWND BlaasorkestArnhem • Musis Sacrum • zondag 4 november 2012 • 13.15 uur

Koninklijke Harmonie Oosterbeek & Altena BrassArnhem • Musis Sacrum • zondag 11 november 2012 • 15.30 uur

Harmonieorkest OBK Bennekom& Het Gelders BlaaskwintetWageningen • Junushoff • zaterdag 24 november 2012 • 20.15 uur

Fanfare Psalm 150 Dinxperlo& Fanfare St. Cecilia Millingen aan de RijnUlft • DRU Cultuurfabriek • zondag 25 november 2012 • 15.00 uur

Nationaal Jeugd Fanfare Orkest & Eendracht WinterswijkWinterswijk • De Storm • zaterdag 8 december 2012 • 20.00 uur

Harmonie Koningin Wilhelmina Wamel & Philharmonie GelreNijmegen • De Vereeniging • zondag 9 december 2012 • 15.00 uur

www.hrfstwnd.nl

hrfstwndGrote orkesten, grootse concerten

hrfstwnd is een initiatief van KCG en MUI in samenwerking met de deelnemende orkesten