Formaat Magazine november 2014

28
PB- PP BELGIE(N) - BELGIQUE JAARGANG 4 NUMMER 3 NOVEMBER 2014 VERSCHIJNT MAANDELIJKS, BEHALVE IN JUNI EN AUGUSTUS AFGIFTEKANTOOR 8000 BRUGGE X – P 602745 Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw – De Wittestraat 2, 2600 Berchem T (03) 226 40 83 – F (03) 226 40 85 – [email protected] – www.formaat.be V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem VUURDOOP VOOR SEHER “VEILIGHEID BOVEN ALLES” P16 ZWIJNENSTAL OP BEZOEK IN HET VARKEN P20 16 NOVEMBER DAG VAN DE JEUGDHUIZEN 28-30 november 2014 - Dworp - Schrijf in voor 17/11 = 10% KorTInG ONTDEK HET PROGRAMMA

description

Hét magazine voor jeugdhuislovers

Transcript of Formaat Magazine november 2014

Page 1: Formaat Magazine november 2014

PB- PP BELGIE(N) - BELGIQUE

JAARGANG 4 • NUMMER 3 • NOVEMBER 2014

VERSCHIJNT MAANDELIJKS, BEHALVE IN JUNI EN AUGUSTUS

AFGIFTEKANTOOR 8000 BRUGGE X – P 602745

Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

T (03) 226 40 83 – F (03) 226 40 85 – [email protected] – www.formaat.be

V.U.

: For

maa

t vzw

, t.a

.v. T

om W

illox

– D

e W

ittes

traa

t 2, 2

600

Berc

hem

VUURDOOP VOOR SEHER“VEILIGHEID BOVEN ALLES” • P16

ZWIJNENSTALOP BEZOEK IN HET VARKEN • P20

16 NOVEMBERDAG VAN DE JEUGDHUIZEN

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op gerecycleerd papier

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

28-30 november 2014- Dworp -

voor bestuurders, medewerkers, leden en bezoekers van jeugdhuizen

www.FormAAT.be/rADAr

Schrijf in voor 17/11 =10% KorTInG

ONTDEK HET

PROGRAMMA

Page 2: Formaat Magazine november 2014
Page 3: Formaat Magazine november 2014

Jeugdhuizen die zich inzetten voor een betere wereld. Het is geweldig schoon. Jongerencentrum Boucken-borgh in Merksem draagt ecologie hoog in het vaandel en steunt jaarlijks verschillende goede doelen.

Jeugdhuis met een missieVoor Bouckenborgh is het belangrijk dat hun jongerencentrum niet enkel voor jongeren, maar voor de hele samenleving een meerwaarde is. “Het is echt belangrijk dat jongeren zich kunnen inzetten voor wat goed is”, verklaart beroepskracht Elien. Het jongerencentrum staat dan ook open voor een heel ruim publiek en werkt samen met veel partners.

DuurzaamheidEcologie is duidelijk één van de stokpaardjes van Bouckenborgh. Sinds dit jaar hebben ze zelfs een werkgroep duurzaamheid. De werkgroep bestaat uit een vaste kern van acht vrijwilligers met Elien als begeleider. Het team pakt de zaken ambitieus aan. “We zijn begonnen met ons te concentreren op ecologie en aanpassingen in het gebouw”, verduidelijkt Elien. “Daarna hebben we een Repair Café uit de grond gestampt en werkten we samen met Transitie Merksem en de Wereldwinkel. We willen het elke keer iets grootser aanpakken.”Het zijn echter niet de enige goede doelen waarvoor Bouckenborgh zich inzet. Ze werkten ook al samen met 11.11.11 en engageerden zich rond het thema voedselverspilling tijdens de Week van de Fair Trade. “Voor een nieuwe actie denken we na over een samenwerking met de kringloopwin-kel. We willen de kringloopwinkel naar het jeugdhuis halen. Bijvoorbeeld door meubels uit de winkel in het jeugdhuis te plaatsen en die daar te verkopen.”

Positieve reacties“We krijgen heel positieve reacties. De buurt wordt meer betrokken en toont ook meer interesse in het jongerencentrum. Ook op onze Facebook lezen we toffe reacties. Het engagement wordt duidelijk gesmaakt door de jongeren. Als jongerencentrum is het bovendien leuk om samen te werken met goede doelen. Je geeft veel, maar je krijgt er ook veel voor terug. Een goede samenwerking zorgt voor een win-winsituatie. We bren-gen wat verandering in de wereld en tegelijkertijd zetten we ons jongeren-centrum op een heel positieve manier op de kaart.”

“HET IS EEN WIN-WINSITUATIE. WE BRENGEN VERANDERING

IN DE WERELD EN ZETTEN ONS JONGERENCENTRUM OP EEN

POSITIEVE MANIER OP DE KAART”

Tekst: Niels Van Steenvoort & Pieter Van der SchootFoto: Cédric Dezitter BLIKOPENER

Doet jouw jeugdhuis iets voor een ander of voor

de wereld? Wil jij je goed doel, nobel project of

algemene inzet voor de samenleving in de kijker

zetten? Mail ons en vertel waarom jouw jeugdhuis

deze pagina verdient.

[email protected]

en nu jij!

3

Page 4: Formaat Magazine november 2014

INHOUD

20 19

MET MEDEWERKING VAN: An-Sofie Gysemans, Jos Meers, Joke Hüwels, Kevin Moens, Cynthia Van Wiele, Lena Verstraete, Leen Lesire,

Michiel De Wolf, Pieter Van der Schoot, Sandra Bogaerts, Cédric Dezitter, Inge de Wolf, Niels Van Steenvoort, Shana Van Roosbroek.

EINDREDACTIE: Pieter Van der Schoot & Inge de WolfVORMGEVING: Pepijn Haghebaert

FOTO’S: Cédric Dezitter, Cynthia Van Wiele, Lena Verstraete, Shana Van Roosbroek, Matthias De Maesschalck, Formaat, jeugdhuizen

DRUK: EPO – Lange Pastoorstraat 25, 2600 BerchemGedrukt op FSC gelabeld, 100% gerecycleerd en chloorvrij gebleekt papier.

Alles uit deze uitgave mag worden overgenomen, mits vermelding van Formaat Magazine.

Formaat Magazine verschijnt 1 x per maand, behalve in juni & augustus. Het tijdschrift is gratis voor leden,

extra abonnementen kunnen verkregen worden aan 20 euro per jaar.VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox –

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Scherpe pen of gek op beeld?

Werk mee aan Formaat Magazine.

Mail naar [email protected].

en nu jij!

Pieter (29) ondersteunt de For-maatredactie met zijn alziend oog en scherpe pen.

14

Cédric (27) ging samen met zijn vriendin Leen op bezoek bij Het Varken in Edegem. (p. 20)

Page 5: Formaat Magazine november 2014

CRAZY IN THE COCONUTDoe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Een populair ge-zegde in de contreien waar ik vandaan kom. Daar ben ik het niet mee eens. Want hoe leuk is het niet om iets geks te doen? Om niet gewoon te zijn?

Toch durven we het niet altijd, een beetje zot doen. Stel dat iemand ons raar vindt? Terwijl zotte ideeën vaak uitgroeien tot fantastische dingen. Wat als Steve Jobs zijn maffe ideeën voor zich had gehouden? Of de gebroeders Wright beslist hadden om gewoon de boot te nemen?

Daarom kijk ik uit naar Dag van de Jeugdhuizen. De dag om te laten zien dat je in het jeugdhuis zo gek kunt doen als je wilt. Dat er plek is voor zotte ideeën en maffe activiteiten. Dat gekkigheid de perfecte voedingsbodem is voor mooie momenten. Een dag om samen zot te doen.

Een beetje gek? Yes please! Feest in meer dan 400 jeugdhuizen? Zot! Op 15 november reis ik stad en land af om zoveel mogelijk jeugdhuizen te bezoeken. Call me crazy? Ik beschouw het als een compliment.

Tot 15 november!

Inge

DIT MAGAZINE10 DAG VAN VAN DE JEUGDHUIZEN

12 PIETER

14 DOE NE KEER ZOT OP RADAR13

16 VUURDOOP VOOR SEHER

EN OOK …02 BLIKOPENER

06 WALL

13 AN-SOFIE

18 VRAAGHET@FORMAAT

19 HET PROJECT

20 HOTSPOT

22 DE MASCOTTE

RADAR 14R2 VORMINGEN IN DE KIJKER

R4 ONTDEK HET PROGRAMMA

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op gerecycleerd papier

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

28-30 november 2014- Dworp -

voor bestuurders, medewerkers, leden en bezoekers van jeugdhuizen

www.FormAAT.be/rADAr

Schrijf in voor 17/11 =10% KorTInG

R1-4

Page 6: Formaat Magazine november 2014

Samenstelling & tekst: Pieter Van der Schoot & Inge de WolfWALL

WAAR Wollewei, Turnhout

WAT De Overmorgen hoort al jaren bij de Wollewei. Jarenlang werd de boot in de vaart gehouden door de werking. Door een lek en de hoge kos-ten voor herstel die daarmee gepaard zouden gaan, besloot de Wollewei om de boot op de koer van het jeugdhuis te plaatsen. Dat betekende: de boot over de muur takelen! De boot doet voortaan dienst als een avontuur-lijke speelruimte voor kinderen. De binnenruimte wordt omgebouwd tot een plek voor allerhande creatieve jongerenprojecten.

Heb jij een beeld dat je graag met iedereen wil

delen? Mail je foto aan goede kwaliteit samen

met je verhaal door.

[email protected]

en nu jij!

in beeld

6

Page 7: Formaat Magazine november 2014

SPANNENDE TIJDEN voor lokaal jeugdbeleidHet lokaal jeugdbeleid zal grondig veranderen. Tot nu toe kregen steden en gemeenten een door de Vlaamse overheid bepaald budget. Het gebruik daarvan werd bepaald volgens het decreet lokaal jeugdbeleid. Dat systeem wordt echter stopgezet vanaf 2015. De lokale overheden zullen dan zelf kunnen beslissen hoe het geld wordt verdeeld. Aangezien minister Sven Gatz besloot om 10% te besparen op de middelen van de lokale overheden staan er ons spannende tijden te wachten.Daarom roept Formaat op om waakzaam te blijven. Harde be-sparingen kunnen jongeren en kinderen zwaar treffen, terwijl een ambitieus lokaal jeugdbeleid essentieel is. We vragen dan ook om te ijveren voor méér jeugdbeleid in plaats van enkel te behouden wat we al hebben.

hiep hiep hoera

FEESTMUTS VOOR ‘T MUTSKE

’t Mutske heeft de respectabele leeftijd van 40 jaar bereikt. Dat mocht natuur-lijk gevierd worden. Met een weekend vol activiteiten, met als hoogtepunt een marathon van 40 dj’s kan het Lakense jeugdhuis terugkijken op een fantastisch verjaardagsfeest.

www.mutske.be

VORMING BOEKHOUDING OF VZW-VERPLICHTINGEN Gaat je hoofd duizelen van een goede boekhouding in het jeugd-huis of de vzw-verplichtingen? Meer dan normaal. Daarom orga-niseert Formaat vijf vormingsmomenten. Maak je keuze uit het thema boekhouding of vzw-verplichtingen en kom te weten hoe je alles op een eenvoudige manier in orde kan brengen.

www.formaat.be/vorming/boekhoudenvzwverplichting

7

Page 8: Formaat Magazine november 2014

VRIENDEN RICHTEN JEUGDHUIS OPDe jeugd van Herne kan na tien jaar eindelijk weer terecht in een eigen jeugdhuis. Het vorige bestuur van jeugdhuis Rondvierkant hield het tien jaar geleden voor bekeken. Zeven vrienden von-den het hoog tijd dat de jongeren in Herne opnieuw een eigen plek kregen. En zo geschiedde. Kont1R opende vorige maand de deuren. Het bevindt zich in een zeer originele locatie: een container. Van de gemeente mag het jeugdhuis voorlopig twee vrijdagen per maand open, maar het bestuur hoopt dat snel uit te breiden.

goe bezig!

Op zaterdag 8 november palmt Poppunt de Gentse Vooruit in voor Play & Produce: de tweejaarlijkse hoogmis voor dj’s, produ-cers en iedereen in de electronic music scene. Je kan er terecht voor dj masterclasses van dj’s als Murdock, The Mixfitz, DJ Slow en DJ Ghost. Op zoek naar professioneel advies? Doorwinterde pro’s geven feedback op je remixes. Verder op het programma: music & business talks over de mu-ziekindustrie en de playground waar je terecht kan voor de cool-ste snufjes en de vetste gear.Ook kan je dit jaar terecht in de Academy waar docenten van MusiCasa en DJ-School je de weg wijzen naar de mainstage van Tomorrowland en I Love Techno.

Meer informatie over nieuws, programma en tickets: www.playandproduce.be

Word je soms ook boos over het onrecht in de wereld? Begint jouw bloeddruk te stijgen van de ongelijkheid tussen Noord en Zuid? Blijf vooral niet stil zitten, maar trommel je vrienden op en schreeuw het uit. Met de hulp van Oxfam-Wereldwinkels kan je immers zelf een Kabaal!-activiteit op poten zetten.

Al je ideeën rond lawaaierige activiteiten kun je kwijt via het aanvraagformulier op www.oxfamwereldwinkels.be/kabaal of door contact op te nemen met [email protected].

Barst jij van het artistiek talent? Creatieve jongeren met ta-lent en goesting kunnen zich inschrijven voor de 16de editie van Kunstbende. Kunstbende is een wedstrijd voor jongeren tussen 13 en 19 jaar. Je kan deelnemen in één van de volgende negen categorieën: beeldend, dans, deejay, film, foto, mode, muziek, performance en tekst.

Je kan je nu inschrijven voor de voorrondes. De finalisten worden door een ervaren vakjury geselecteerd uit 3.000 deelnemers. De finale vindt plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 mei 2014 in de Kortrijkse schouwburg waar 200 finalisten het tegen elkaar op-nemen. De presentatie is in handen van Sean Dhondt, Kobe Van Herreweghen en Tatyana Beloy.

Inschrijven kan tot 3 weken voor de voorronde plaatsvindt. Maar vol = vol. Schrijf je in via www.kunstbende.be

8

Page 9: Formaat Magazine november 2014

OP HET STALEN ROSMet WOENSDAG zetten de Gentse jeugdhuizen elke woensdag hun deuren open voor buitengewone én gratis ateliers. Zo ook het atelier Fietspolo. Skistokken worden omgevormd tot polo-sticks en van fietsen worden echte fietspolofietsen gemaakt. Natuurlijk om zelf ook te kunnen spelen!

INBRAKEN IN JEUGDHUIZENBang voor inbraak in je jeugdhuis? Alles begint bij preventie. Op de website van Formaat vind je tips, tricks en handige heb-bedingetjes om inbraak en diefstal te voorkomen en aan te pakken. Zo vind je er onder meer een handige checklist voor inbraak- en diefstalpreventie of een kaart om al je waardevolle spullen te registreren. Zeer handig om een diefstal aan te geven.

www.formaat.be

KUNST OP KOTZijn koten en kunst een vreemde combinatie? Voor de Kotroute passen ze in ieder geval perfect samen. Deze maand transfor-meren studenten hun kot in een tentoonstellingsruimte waar jonge kunstenaars hun werk tonen. In de buurt van het MAS in Antwerpen en de Beursschouwburg in Brussel zullen studen-tenkoten voor één avond hun deuren openzetten voor kunstlief-hebbers. Afspraak op 27 november.

www.amuseevous.be

PROJECTOPROEP INNOVATIEVE CULTUURPROJECTENDe provincie Antwerpen roept iedereen die actief is in de jeugd-, cultuur- en welzijnssector op om een vernieuwend cultuur-project of tool uit te werken voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. De provincie is op zoek naar een project waarin ‘out of the box’ denken centraal staat. De focus ligt zowel op het verloop en het resultaat van het project als op de samen-werkingsverbanden. Het geselecteerde project kan ondersteund worden met een geldsom tot maximaal 15.000 euro. Daarnaast ondersteunt de provincie in de nodige ondersteuning en bijstu-ring van het project. Organisaties kunnen hun project indienen tot uiterlijk 17 november 2014. Ten laatste op 24 december 2014 verneem je of jouw project werd geselecteerd.

Reglement http://www.provincieantwerpen.be/beleid/cultuur/jeugdcultuur/subsidies-jeugdcultuur.masterdetail.html/p_detail_url/nl/doe/jeugddienst/subsidies/Projectsubsidie.html

9

Page 10: Formaat Magazine november 2014

15 november is het Dag van de Jeugdhuizen. Dan zetten we jeugdhuizen in de kijker. Dat ben jij samen met meer dan 400 andere jeugdhuizen en Formaat.

Een beetje zot? In het jeugdhuis is alles mogelijk. Gekke activiteiten, maffe ideeën, niets is te gek. Op Dag van de Jeugdhuizen laten jeugdhuizen zich van hun beste kant zien. Het moment om aan nieuwe én vaste bezoekers te laten zien dat het jeugdhuis een fantastische plek is. Op 15 november staan alle jeugdhuizen tegelijk in the picture. Deze vijftien jeugdhuizen zijn er alvast klaar voor.

Tekst: Inge de Wolf

NUTHOUSEJakkedoe, DesselgemJakkedoe wordt omgebouwd tot een echt zottekot. Dwangbuizen, ziekenhuisbedden, als je niet gek bent, wordt je het hier.

MARIO KART REAL LIFEJOB, GentIedereen kent Mario Kart, maar heb je het al eens in real life gespeeld? JOB bouwt een volledig Mario Kart parcours. Met videopro-jecties komen ontploffende paddenstoelen en gevaarlijke schildpadden tot leven.

THE PLAYGROUND

GAMESLodejo, Lochristi

Op The Playground Games vormt Lodejo de arena van

een heftige speelse strijd. Hinkelen, knikkeren, rek-

keren… Wie wordt de grote winnaar van alle old school

maffe disciplines?

ZWEMBADFEESTDe Nartist, Temse

Altijd eens willen feesten in het zwembad? De Nartist

verplaatst het jeugdhuis naar het zwembad van Temse.

DIEP IN DE ZEE’t Kalf, Zedelgem

In plaats van los erover, gaat ’t Kalf er los onder.

Het jeugdhuis verandert in een aquarium voor

een groot onderwaterfeest.

WITLOOF-SCHIETEN EN DE LILAFUIFJome, GijzegemLila witloof afschieten met een katapult, kan het nog zotter?

KAMPIOENSCHAP BARKRUKDRAAIENDe Priezze, Knesselare

Een zotter dan zot kampioenschap voor een gouden titel.

Wie blijft het langste op de barkruk zitten? Oftewel, wie

gaat er met de gouden barkruk-eer lopen?

UIT DE KASTSkalul, Lendelede

Skalul pakt op 15 november uit met een grote

travestieshow. Uitbundige performances en

de ‘genderchange-party’.

JEUGDHUIZEN OP DE KAART OP 24 OKTOBER

10

Page 11: Formaat Magazine november 2014

UNDERGROUND REVERSE / ESREVER DNUORGREDNUUnderground, Maasmechelen

Op Dag van de Jeugdhuizen gaat in Underground alles an-

dersom. Van inkleding en eigen kleding tot muziek.

THE PLAYGROUND

GAMESLodejo, Lochristi

Op The Playground Games vormt Lodejo de arena van

een heftige speelse strijd. Hinkelen, knikkeren, rek-

keren… Wie wordt de grote winnaar van alle old school

maffe disciplines?

ZWEMBADFEESTDe Nartist, Temse

Altijd eens willen feesten in het zwembad? De Nartist

verplaatst het jeugdhuis naar het zwembad van Temse.

JOKA’S BIG WEDDINGJoka, Sint-Katelijne-WaverTrommel je lief op en laat je in de echt verbinden door de JH-priester op Joka’s Big Wedding.

D’OLLYWOODd’Ambi, MaaseikEn de Oscar gaat naar … Op Dag van de Jeugdhuizen ver-andert d’Ambi in Hollywood. Voor een dag wordt het jeugd-huis bevolkt door acteurs, actrices en tv-personages.

SCAVENGER HUNT & FLUO SILENT DISCO PARTY’t Klokhuis, Hamme

‘t Klokhuis daagt bezoekers uit voor een grote zoek-

tocht. Verzamel zoveel mogelijk voorwerpen van de

lijst. Op de Fluo Silent Disco Party worden de winnaars

bekend gemaakt.

FRONTLINIEKrejoel, RanstJeugdhuis Krejoel verandert in een frontlinie. De strijd barst los op Dag van de Jeugdhuizen.

ROLLERDISCOJungle, Pepingen

Jungle wordt omgetoverd tot een ware disco-

hal voor een rollerdisco. Groovy baby!

25 UREN MARATHONJong Valaar, Wilrijk

25 uren gekheid in Jong Valaar met als hoogte-

punt een wc-feest. De wc wordt omgetoverd tot

een ware stage met foute dj’s.

11

Page 12: Formaat Magazine november 2014

Pieter (29) is coördinator bij Juvenes in Zele. Samen met andere vrijwilligers en beroeps-krachten van Juvenes volgde hij een jeugdhuis-begeleiding van Formaat.

Tekst: Pieter Van der Schoot • Foto: Matthias De Maesschalck

“Er waren veel problemen in Juvenes, vooral wat betreft het imago van onze werking. Bovendien hadden we niet veel ‘trek-kers’, vrijwilligers die echt hun schouders zetten onder een project. We hebben hier veel over gepraat maar jammer genoeg bleef het daar ook bij. We hadden nood aan een onafhankelijke bemiddelaar. Iemand die ervoor kon zorgen dat de vrijwilli-gers met meer vertrouwen projecten op poten zetten en de al-gemene werking van het jeugdhuis versterkten. Aangezien we in het verleden al eens een jeugdhuisbegeleiding hadden ge-volgd en heel tevreden waren, klopten we aan bij Formaat. We wisten dus al een beetje wat we konden verwachten. De samen-werking met Formaat verliep heel goed. Inhoudelijk was het zeer sterk. We hebben geleerd om problemen op te splitsen in kleine deelproblemen. Dit zorgt ervoor dat we meer overzicht houden en onze struikelblokken sneller opmerken. Ook hebben we twee vrijwilligers aangeduid als ‘trekkers’. Zij houden het proces in de gaten en zorgen voor concrete acties. We voegen daden bij onze woorden en onze timing zit strak. Bovendien is de communicatie erop vooruit gegaan. We spreken bezoekers aan over bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld het interieur, en we gaan bij andere jeugdhuizen polsen welke aanpak zij han-teren voor een bepaald probleem. We zijn geëvolueerd van veel praten maar weinig doen, naar veel praten én ook veel doen.”

“VAN VEEL PRATEN MAAR WEINIG DOEN EVOLUEERDEN WE NAAR VEEL PRATEN ÉN

OOK VEEL DOEN.”

Heeft je jeugdhuis nood aan ondersteuning? Wil je na-

denken over de toekomst van je jeugdhuis? Of wil je raad

bij het opstarten van een jeugdhuis? Net als Juvenes kan

je dan terecht bij Formaat voor jeugdhuisbegeleiding,

een traject op maat van jouw jeugdhuis. Samen met een

begeleider denk je na over verschillende stappen om

vooruitgang te boeken. Je kan steeds een mailtje sturen

naar [email protected].

www.formaat.be/vorming/jeugdhuisbegeleiding

en nu jij!

12

Page 13: Formaat Magazine november 2014

28-30 NOVEMBER 2014- DWORP -

Voor bestuurders, medewerkers, leden en bezoekers van jeugdhuizen

WWW.FORMAAT.BE/RADAR

Schrijf in voor 17/11 =10% KORTING

Page 14: Formaat Magazine november 2014

Voorzitter, (kern)medewerker, feestbeest? In je jeugdhuis zitten veel verschillende mensen. Tijdens het RADAR week-end vindt ieder zijn goesting. Wat kan je verwachten?

VORMINGOf je nu op zoek bent naar praktische tips, creatieve ideeën of een flinke dosis fun, op RADAR vind je tal van vormingen en activiteiten. Voor ieder wat wils.

UITWISSELINGOp RADAR komen jeugdhuislovers uit het heel Vlaan-deren samen. Hét moment om ideeën en ervaringen uit te wisselen.

OP MAATStel zelf je programma samen. Je kiest vormingen en activiteiten op de dagen dat het je past. Een heel week-end, zaterdag of zondag. Jij kiest.

PROFESSIONELE BEGELEIDINGDe begeleiders op RADAR hebben een pak ervaring opgedaan in het werkveld. Ze brengen je kennis bij aan de hand van praktische voorbeelden waar je zelf mee aan de slag kan.

TEAMBUILDINGOp zoek naar een activiteit om je vrijwilligers samen te brengen en je team sterker te maken? RADAR is de perfecte plek.

FEESTGeen RADAR zonder feest. Laat je gaan en dans tot in de vroege uurtjes.

MIX JE JEUGDHUIS

Een jeugdhuis is een open ontmoetingsplek waar ie-

dereen welkom is. Toch is het niet altijd eenvoudig om

een divers publiek aan te spreken. Zijn er in jouw jeugd-

huis geen meisjes te bekennen? Zitten er enkel metal-

liefhebbers aan de toog? Hebben jongeren met een

etnisch-culturele achtergrond moeite om de weg naar

je jeugdhuis te vinden? Kortom, wil je het jeugdhuis wat

meer mixen?

Tijdens de vorming Mix je jeugdhuis leggen we het

publieksbereik van het jeugdhuis onder de loep. We

bespreken hoe je het jeugdhuis aantrekkelijk maakt

voor een divers publiek en hoe je verschillende groe-

pen aanspreekt.

Philip en Jef van Sjatoo Schel in Schelle: “Met Sjatoo

Schel willen we iedereen een kans bieden om compe-

tenties aan te leren. Samen activiteiten organiseren

en je inzetten voor het jeugdhuis helpt om je talenten

te ontdekken en vaardigheden aan te leren. Vlakbij

ons jeugdhuis is er een ontmoetingscentrum voor is-

lamitische jongeren. We willen deze jongeren graag

betrekken bij ons jeugdhuis en hen laten zien dat het

jeugdhuis meer te bieden heeft dan feestjes. Daar-

naast is er een grote groep jongeren die nog nooit

in een jeugdhuis is geweest. Hoe bereiken we deze

jongeren? Wat is de beste manier om verschillende

groepen aan te spreken? Hoe gaan we efficiënt aan

de slag? Dat zijn vragen die wij graag in de groep wil-

len gooien.”

MIX JE JEUGDHUIS ZA 10u-18u

Vrijdag 20u: Welkom op RADAR. Geraak je er niet zo vroeg? Tot 22u kan je inchecken.

Vrijdagavond: Zorg jij voor de sfeer? Dan zorgen wij voor een activiteit.

Zaterdag 8u30: Goeiemorgen! Tijd voor een heerlijk ontbijt.

9u: Geen zin om je vrijdag al naar RADAR te spoeien? Kom gerust op zaterdagochtend af.

10u15: Tijd voor ‘the real stuff’, je zelfgekozen vorming begint.

19u: We gaan samen op ontdek-king in de wondere wereld van de Vlaamse jeugdhuizen.

18u: Drukke agenda? Dan kan je afscheid nemen van RADAR. Is een dag te weinig of blijf je nog voor de avond? Dan staat er een overheerlijke maaltijd op je te wachten.

13u: Het vervolg van je vorming.

12u: Middag, lunch.10u: De grote ‘welkom-op-RADAR-show’.

EEN WEEKEND RADAR. Ben je benieuwd naar wat je op RADAR kan verwachten? RADAR van begin tot einde.

Page 15: Formaat Magazine november 2014

HOP NAAR HET BUITENLANDJeugdhuis Durak trok op uitwisseling naar Turkije. Wat begon als een plan om op toeristische uitstap te gaan, ein-digde in een leerrijke uitwisseling. De vorming Hop naar het buitenland op RADAR hielp hen op weg. Kadir vertelt enthousiast over de stappen die zij hebben doorlopen.Vorming op RADAR“Tijdens de vorming leerden we wat een uitwisseling

inhoudt en wat er mogelijk is. Het was de max dat we onze ideeën konden toelichten en daar samen met de begeleiders mee aan de slag konden gaan. Zo kregen we een duidelijk beeld van wat we moesten doen. Plan uitwerken

Na de vorming hebben we een aantal keren met de jongeren samengezeten en het project stap voor stap uitgeschreven. Formaat heeft ons hierin ondersteund. Ons dossier werd goedgekeurd en hop, we konden naar Turkije vertrekken.

Op naar TurkijeDe uitwisseling zelf was heel tof en leerrijk. We zijn van oorsprong Turks, maar we hebben nog veel over Turkije en de cultuur geleerd. Iedereen zou eens op uitwisseling moeten gaan. Het loont echt om eerst de vorming te volgen. De vorming helpt je op weg en je voorkomt daardoor veel moeilijkheden.”

HOP NAAR HET BUITENLAND ZO 10u-17u

LIEFDE OP RADARDat RADAR de perfecte plek is om andere jeugdhuizen te ontmoeten, dat moge duidelijk zijn. De liefde tussen Ginsert en De Doze ontstond op RADAR. De leden van beide jeugdhuizen lagen op dezelfde kamer. Het klikte. De Doze zocht Ginsert op in Genk, Ginsert zocht De Doze op in Veurne. Een romance bloeide op. Nu zien zij elkaar regelmatig en kunnen ze niet meer zonder elkaar. Het enige nadeel? Ze wonen zo vreselijk ver van elkaar.

Breng Ginsert en De Doze samen

JEUGDHUISONDERZOEKIn 2013 en 2014 werkten meer dan 1000 bezoekers en me-dewerkers mee aan het grote jeugdhuisonderzoek. De re-sultaten uit het onderzoek bieden veel stof tot nadenken. We gebruiken de bevindingen uit het onderzoek dan ook om een aantal vormingen op RADAR 14 te kaderen.

19u: We gaan samen op ontdek-king in de wondere wereld van de Vlaamse jeugdhuizen.

3u: Het licht gaat uit, tijd om uit te rusten voor een tweede dag RADAR.

9u: Kom je pas op zondag naar RADAR? Dan wachten onze geweldige ont haal-mede werk ers je met veel plezier op.

10u15: Aan het werk, je vorming begint.

13u: Het vervolg van je vorming.

17u: Einde.

12u: Middag, lunchtijd.10u: De ‘welkom-op-RADAR-show’ gaat opnieuw van start.

16u30: De grote ‘dit-was-RADAR-show’.21u: Party: Dansen, dansen!

18u: Drukke agenda? Dan kan je afscheid nemen van RADAR. Is een dag te weinig of blijf je nog voor de avond? Dan staat er een overheerlijke maaltijd op je te wachten.

Zondag 8u30: Misschien al een iets minder goeiemorgen. Het ontbijt staat klaar.

Page 16: Formaat Magazine november 2014

KOM OOK NAAR RADAR 15 / 27 FEBRUARI - 1 MAART 2015, OOSTMALLE (PROVINAAL VORMINGSCENTRUM)

RADAR 14WAAR Dworp (Destelheide)

OVERNACHTEN kan op vrijdag en op zaterdag (een extra

overnachting met ontbijt = 15 euro)

VR vrijdag 20u / 15 euro – incl. rararadar, slapen & ontbijt

ZA zaterdag 10u-18u / 25 euro – incl. vorming & maaltijden

ZO zondag 10u-17u / 22 euro – incl. vorming & maaltijd

WEEKEND zaterdag 10u – zondag 17u / 55 euro – incl. vor-

ming, maaltijden & slapen

INSCHRIJVEN vóór 24/11 op www.formaat.be/RADAR

MEER INFO op www.formaat.be/RADAR vind je meer info

over de thema’s (wat heb je nodig, wie is je begeleider, wat

kan je exact verwachten)

Schrijf in voor 17/11 en krijg 10% korting.

praktischRARARADAR"Een stapje voor op RADAR 14"Studenten van de AP Hogeschool nemen de avondacti-viteiten voor hun rekening. Ze houden je graag in span-ning over wat ze gaan doen. Binnenkort vind je meer info hierover op onze website en Facebookpagina.

VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

1 0 U - 1 8 U 1 0 U - 1 7 U

ACTIVITEITEN ORGANISEREN

LEDENWERVING

RADIO MAKEN

PIMP JE SKATEBOARD

URBAN JAM

GA VOOR VERANDERING ORDE IN DE CHAOS

VOLK VOOR JE RAAD VAN BESTUUR MOTIVEREN

CONFLICTHANTERING ONDERHANDELEN

MIX JE JEUGDHUIS 'K VRAAG HET AAN

JEUGDHUIS ONDER DE LOEP INTERNE KEUKEN

GELD BESPAREN SPONSORING

WERKGEVERSCHAP VERGADEREN

TIMEMANAGEMENT SPREKEN VOOR EEN GROEP

PROJECTMATIG WERKEN HOP NAAR HET BUITENLAND

CANDID CAMERA ONBREEKBARE DECO

A V O N D A V O N D

RARARADAR 20u RARARADAR 19u-21u Je hebt geen voorkennis nodig. Wel veel goesting. Je neemt verantwoordelijkheid in je jeugdhuis

en wil alles weten over dit thema. Je neemt verantwoordelijkheid in je jeugd-

huis en kent het thema. Voor ervaren rotten.

PARTY 21u-03u

Page 17: Formaat Magazine november 2014

Sinds 1 januari 2014 zijn 42 pro-jectmedewerkers aan de slag in jeugdhuizen. Ze zetten er bovenlo-kale initiatieven op met een focus op cultuur of ondernemerschap. Beur-telings delen twee van hen de erva-ringen die ze opdoen. An-Sofie (25) is projectmedewerker artistieke ex-pressie bij De Moeve in Lier.

Grootse plannenZiezo, mission accomplished: een tweede gevel in Lier werd een prachtig graffitikunstwerk (zie foto). Een theatervereniging uit Lier wilde haar 120-jarig bestaan vieren met een kleurrijk ge-velkunstwerk en vond de weg naar ARTAFACT. Ondertussen maken we nog meer grote plan-nen.

SpoedcursusDe kans die wij als projectmedewerkers krijgen om te experimenteren met verschillende tech-nieken en uiteenlopende interesses van jonge-ren is uniek. En ook de ruimte die we krijgen om onze eigen werking continu bij te sturen is uitzonderlijk.

Vorige week volgde ik een interessante infose-ssie. Wat daar werd verteld, bevestigde alles wat ik tot nu toe in deze job heb geleerd.

Dat het normaal is dat projecten voor jongeren continu moeten worden bijgestuurd omdat hun engagementen steeds veranderen. Dat als je wilt dat jongeren zich inzetten voor jouw project je hen moet benaderen met een concreet idee dat toch open genoeg is om er hun eigen ding mee te doen. Dat je ze geregeld moet aanhalen om een bepaalde verwachting te creëren.

Maar vooral moet het duidelijk zijn wat de ver-wachtingen van de jongeren zijn van het project. Wat verwachten ze van jou als beroepskracht én

wat verwacht jij van hen? Ik geef het maar mee, een spoedcursusje met dingen die ik heb onder-vonden het voorbije jaar…

Surprise!In april is het weer Week van de Amateurkun-sten. Het project Lokale Helden maakt daar deel van uit. Voor dat project worden we aan-gespoord om jonge muzikanten een podium te geven. Een enthousiaste jonge danseres, het Lierse Cultuurcentrum en ikzelf vonden dat de uitgelezen kans om een KANJER van een pro-ject op poten te zetten. Hoe dat er gaat uitzien kan ik je nog niet vertellen, maar muzikanten, muziekliefhebbers en dansers: Hou jullie vast aan de takken van de bomen!

Zoals je ziet gaat er zoveel in het hoofd van een projectmedewerker om dat het moeilijk is een kort overzicht te geven. Maar één ding is zeker: Het is een bangelijke job!

COLUMN

“ER GAAT ZOVEEL OM IN HET HOOFD VAN EEN PROJECT-MEDEWERKER DAT HET MOEILIJK IS

EEN OVERZICHT TE GEVEN. EÉN DING IS ZEKER: HET IS EEN BANGELIJKE JOB!”

AN-SOFIE

ARTAFACT?ARTAFACT is het artistiek project van

De Moeve in Lier. ARTAFACT wil jonge

mensen goesting geven om artistiek aan

de slag te gaan. Het jeugdhuis biedt hen

de nodige tijd, ruimte en begeleiding om

creatieve kronkels om te zetten in artis-

tieke prestatie.

www.artafact.be

www.facebook.com/artafact2500

13

Page 18: Formaat Magazine november 2014

IN BEELD

Van 10 tot 12 oktober draaide RADAR weer op volle toeren. Het thema? Deze keer gaan we er los over. En dat hebben we geweten. Naast praktische vormingen over imago, het plannen van activiteiten en pers, was er ook ruimte voor creativiteit. Veel creativiteit. Inspira-tie opdoen voor een maffe activiteit, zelf goed zot doen, op RADAR13 ging het los. Dat belooft voor Dag van de Jeugdhuizen.

Tekst: Niels Van Steenvoort & Inge de Wolf • Cynthia Van Wiele, Lena Verstraete en Shana Van Roosbroek

Creativiteit alom. Tijdens de workshop zeefdruk kon je het creatieve beest in jezelf naar buiten laten komen.

Het imago van je jeugdhuis, serious business!

Zot, maf en creatief, daar gaan we voor op Dag van de Jeugdhuizen. Op RADAR waren er genoeg gekke vormingen om je alvast in de stemming te brengen. Bijvoorbeeld bij het Compote Complot. Hier waren de deelnemers zelf de geoliede machine, samenwerken was de boodschap.

Cursus Basis DJ op RADAR, volgend jaar een nieuwe toevoeging aan de line-up van Tomorrowland?

Hoe ontvang je bezoekers in je jeugdhuis? Bij de vorming Onthaalbeleid gooiden ze het eens over een andere boeg. Benieuwd wat deze jeugdhuizen in petto hebben op Dag van de Jeugdhuizen.

14

Page 19: Formaat Magazine november 2014

Op RADAR13 kon je als een echte pro leren freerunnen. Met vallen en opstaan. Misschien iets té zot voor de meesten.

Enkele gemuteerde jeugdhuislovers maken het feestje onveilig.

En wat hebben we geleerd vandaag? Even reflecteren onder de hemelsblauwe lucht.

RADAR, ook gewoon fun en gezelligheid.Beschermde kledij was essentieel voor deze editie van RADAR.

Jeugdhuis = durven experimenteren. Je moet er zelf ook wel een beetje zot voor zijn.

15

Page 20: Formaat Magazine november 2014

Brand kan iedereen overkomen. Het is dan ook belang-rijk dat je jeugdhuis aan alle eisen voor brandveiligheid voldoet. Om wettelijk in orde te zijn, maar ook voor de veiligheid van je bezoekers, buren en infrastructuur. Jeugdhuis Seher in Houthalen liet na een grondige renovatie het jeugdhuis controleren. Hun ruim-te is nu volledig brandveilig en goedgekeurd door de brandweer. Arif (23) vertelt.

Tekst & foto’s: Zakayo Wandoloh

“Ons jeugdhuis bevindt zich op het gelijkvloers van een nieuwbouw. Oorspronkelijk huurden we de ruimte. In-middels hebben we hem gekocht en gerenoveerd. Bijna alle werken zijn gedaan door de jongeren zelf, onder bege-leiding van professionals. Tijdens de renovaties dachten we weinig na over brandveiligheid. Zaken zoals een brandblusser en een blusdeken hadden we al in huis. We waren niet goed op de hoogte van de eisen voor brandveiligheid. Tijdens een bijeenkomst van de jeugdraad hoorden we dat jeugdhuizen een aanvraag kunnen indienen bij het fonds Limburg Sterk Merk (LSM) van de provincie. Daar hebben we direct gebruik

van gemaakt. Uit het verplichte brandweerverslag bleek dat een aantal za-ken niet in orde waren. Een aantal dingen waren gemakkelijk op te lossen. We hebben zelf extra brandblussers, rookmelders en blusdekens aange-schaft. Voor de grotere werken vroegen we offertes aan bij verschillende

erkende installateurs. Dit was een voorwaarde van LSM. Het plaat-sen van twee branddeuren, het vervangen van de MDF-platen

door brandveilige gyproc-platen, controle van de elektrici-teit en de gasleidingen en het plaatsen van uitgangslich-

ten is door installateurs gebeurd. Met deze belangrijke aanpassingen neem je best geen risico’s. De brandweer verplicht je trouwens om dit door professionals te laten doen. De voorbereidende werken hebben we wel zelf ge-

daan. Zo konden we de kosten drukken. Het is heel be-langrijk om in orde te zijn met brandveiligheid. De veiligheid

van onze leden, bezoekers en buren staat boven alles. Natuur-lijk is het onze prioriteit om lichamelijke schade te voorkomen,

maar we onderschatten ook materiële schade niet. De kosten bij brand kunnen hoog oplopen. We hebben dan ook een brandverzekering genomen. Inmiddels zijn we volledig goedgekeurd door de brandweer en hebben we officieel een brandveilig jeugdhuis.”

“HET IS HEEL BELANGRIJK OM IN ORDE TE ZIJN MET

BRANDVEILIGHEID. DE VEILIGHEID VAN ONZE LEDEN, BEZOEKERS EN

BUREN STAAT BOVEN ALLES.”

Is jouw jeugdhuis helemaal brandveilig?

Test regelmatig de brandveiligheid van het jeugdhuis.

www.formaat.be/informatie/themas/brandveiligheid

en nu jij!

16

Page 21: Formaat Magazine november 2014

·

Kies voor 100% groene stroom via groepsaankoop!Samen op weg naar goedkopere groene energie.

Meer informatie· Gratis infolijn: 0800 76 101 (werkdagen van 9 tot 17 uur / maandag tot 20 uur)· [email protected]

Wil jij besparen op je energiefactuur?En wil je daarbij ook je steentje bijdragen tot een beter milieu?

Doe dan nu mee met de

groepsaankoop van 100% groene stroom en aardgas van de provincie Oost -Vlaanderen.

4e

editie

Schrijf je nu in vóór 22 januari 2015via www.samengaanwegroener.be

Ook jeugdverenigingen & jeugdhuizenkunnen zich inschrijven en daardoor kiezen voor een

groener imago én geld besparen.

Nemen jullie het voortouw?

Page 22: Formaat Magazine november 2014

VRAAGHET@FORMAAT

Jaarrekening+ Dit is de ‘staat van ontvangsten en uitgaven’ + de ‘staat van vermo-

gen’.+ De jaarrekening moet binnen de zes maanden na afsluiten van het

boekjaar worden besproken en goedgekeurd op de algemene ver-gadering.

+ De goedgekeurde jaarrekening wordt neergelegd bij de griffie van de rechtbank van koophandel.

Wat is de beste verzekering?

Je kan als jeugdhuis duizenden euro’s besparen door simpelweg je verzekeringspremies aan te passen en je aan te sluiten bij de ver-zekeringspartner van Formaat: IC- verzekeringen.

Enkele feiten op een rij+ 45% van de jeugdhuizen sloten zich de voorbije jaren aan bij IC. Grote jeugdhuizen konden zo jaarlijks gemakkelijk 1.000 euro besparen.

+ De gemiddelde verzekering voor Burgerlijke Aansprakelijkheid en Medische Kosten is be-

perkt tot 133 per jaar. De mediaan is zelfs maar 117,50 euro. + De IC-polis dekt alle activiteiten die je als jeugdhuis organiseert: binnen, buiten, groot of klein jeugdhuis.

+ De goedkope premie voor Objectieve Brand en Ontploffing (die verplicht is) is bij IC

onafhankelijk van de grootte van je gebouw. Deze premie is ook geldig voor buitenactiviteiten

op hetzelfde perceel. + Vanaf 1 januari 2015 zal ook de verzekering Burgerlijke

Aansprakelijkheid Tent inbegrepen zijn bij de polis Burger-lijke Aansprakelijkheid. Zo worden de risico’s voor jeugd-huizen nog meer beperkt.

+ Als je je huidige polis wil opzeggen, moet je dat minstens drie maan-den voor het einde van je contract doen. En dat via een aangetekend schrijven.

Meer weten?+ www.formaat.be/informatie/themas/verzekeringen+ [email protected]

Aan welke wettelijke financi le verplichtingen moet het jeugdhuis voldoen?

Als vzw moet je in orde zijn met een aantal wettelijk vastgelegde zaken. Voldoe je niet aan die wettelijke verplichtingen, dan kan de rechtsper-soonlijkheid van de vzw verworpen worden. Als dat gebeurt, worden de bestuurders rechtstreeks aansprakelijk gesteld. Onderstaande verplichte financiële formaliteiten gelden voor alle vzw’s, onafhankelijk of ze groot of klein zijn.

Dagelijkse boekhouding+ Je moet een dagelijkse boekhouding bijhouden met alle

inkomsten en uitgaven.+ Van alle financiële verrichtingen moeten er bewijs-

stukken (facturen, aankoopbonnetjes, ont-vangstbewijzen, onkostennota’s …) zijn.

+ Je moet deze bewijsstukken samen met de boekhouding gedurende zeven jaar bewaren op de maatschappelijke zetel.

Begroting+ Dit is een intern document met de voorop-

gestelde inkomsten en uitgaven van het ko-mende jaar.

+ De begroting wordt besproken en goedgekeurd op de algemene vergadering.

+ In het verslag van de algemene vergadering waarop de begroting wordt besproken en goedgekeurd, voorzie je een weergave van de bespreking. Dat geldt als bewijs dat er wel degelijk een bespreking geweest is.

Staat van ontvangsten en uitgaven+ Dit is een overzicht van alle ontvangsten en uitgaven van het jeugd-

huis.

Staat van vermogen + Dit is een inventaris van het jeugdhuis waarin alle bezittingen, vor-

deringen, schulden, rechten en verplichtingen staan. + Het is logisch om de staat van vermogen op het einde van het boek-

jaar op te stellen. Door de inventaris en het dagboek samen te be-kijken, krijg je een beter financieel beeld van het jeugdhuis.

Tekst: Joke Hüwels

Jij vraagt, Formaat antwoordt. Iedere maand verzamelen we vragen heet van de naald.

18

Page 23: Formaat Magazine november 2014

42 projecten cultuur en ondernemerschap

Sinds 1 januari 2014 kunnen een aantal jeugdhuizen

een subsidie ontvangen van de Vlaamse overheid

voor het opzetten van bovenlokale projecten. Het

gaat om projecten met een focus op ondernemer-

schap of artistieke expressie. Dit jaar startten er

42 projecten in bijna evenveel jeugdhuizen. Tydeeh

is er daar een van.

Het jeugdhuis is een broeiplaats voor boeiende pro-jecten. Formaat zet er iedere maand een in de kijker voor jou.

Tekst: Sandra Bogaerts

De duw in een ondernemende rug Jongeren doen on-dernemen, dat is het doel van project Startschot van jeugdhuis Tess loo. Projectmedewerker Frederik (26) helpt jongeren in de startblokken om zonder vrees de eindstreep te halen. Ondernemer-schap is niet meer zo’n beangstigend woord als het ooit geweest is.

Handen in elkaar slaan Het logo van Startschot is simpel: twee handen die elkaar de hand schudden en zo het startschot afvu-ren. “Door de handen in elkaar te slaan, kunnen we jongeren met passie of talent dat extra duwtje in de rug geven”, zegt Frederik. “Ie-der persoon heeft ontelbare ideeën op een dag. De meeste sterven een stille dood, maar zo nu en dan blijft er eentje hangen. Startschot wil juist die passionele ideeën van jongeren verder ontwikkelen.”

Bier en barbier Een goed idee tot een heus project laten uit-groeien, gebeurt niet meteen. “Startschot ondersteunt de jongeren met expertise en met accommodatie. In Tessloo hebben we ruim-tes die ze mogen gebruiken om met hun eigen onderneming vaste voet aan de grond te krijgen. Afhankelijk van het project krijgen ze ook een bepaald bedrag dat ze kunnen investeren in hun project”, vertelt Frederik. “In de tussentijd nodigt Tessloo vakmensen uit die workshops komen geven in het jeugdhuis ter inspiratie.” Momenteel lopen er twee projecten in Tessloo: een groep jongeren die een eigen bier brouwen en Fouad die een eigen barbershop heeft opgestart. “Ie-

dereen met een idee mag bij ons langskomen,” legt Frederik uit. “Je hoeft geen schrik te hebben, we houden alles zeer informeel. We ver-wachten absoluut geen businessplan. We zitten samen rond de tafel en kijken hoe we het idee verder kunnen ontwikkelen.”

Einde nog niet in zicht In de toekomst staat er nog veel op de planning. Er worden lezingen georganiseerd, het tweede startschot komt eraan en een toekomstige wedstrijd moet nieuwe jongeren lok-ken. “Ondernemerschap zit een beetje in het slop bij deze genera-tie jongeren. Ze lijken bang om eraan te beginnen”, merkt Frederik. “Juist daarom is Startschot zo’n goed project. We verlagen de drem-pel. Je kunt klein beginnen in het jeugdhuis, tussen vrienden. Om dan hopelijk verder te groeien tot de nieuwe Bill Gates.”

Startschot

•Jeugdhuis:Tessloo

(Tessenderlo)

•Project:Startschot

•Partners:UNIZO

•Samenwerking andere

jeugdhuizen:

TydeehenDeBogaa

rd

•Website:https://ww

w.facebook.com/

startschottessloo

HIJ BOUWT MEEGepassioneerd door het aloude kappersvak en gesteund door Startschot, mag Fouad (21) zich de eerste barbier in een jeugdhuis noemen.

“Het is begonnen met familie en vrienden die vroegen of ik snel hun haar kon scheren. Ik scheerde dan graag andere vormen hierin. Hoe meer ik het deed, hoe beter ik erin werd. Als ik iets nieuws wilde leren, keek ik naar film-pjes op het internet. Ik heb mezelf dus alles moeten aanleren. Toen ik de affiches van Startjob in het jeugdhuis zag hangen, was ik onmiddellijk geïnteresseerd. Frederik was meteen enthousiast over mijn barbershop. Nu mag ik mijn kunsten bot vieren in Tessloo op iedereen die wil. Eerst kwamen er jeugdhuisgangers langs, maar onder-tussen komen mijn klanten van overal. Wat ik hieraan verdien, investeer ik in beter materiaal. Door Startschot mag ik nu ook mijn talenten gaan tonen in andere jeugd-huizen en opleidingen volgen bij UNIZO. Mijn droom om een eigen barbershop te openen, komt zeker dichterbij.”

“MIJN DROOM OM EEN EIGEN BARBERSHOP TE OPENEN KOMT ZEKER DICHTERBIJ.” FOUAD (21)

HET PROJECT

19

Page 24: Formaat Magazine november 2014

HOTSPOT

Eigen zwijnenstal“Het Varken koopt eigen zwijnestal” is de kop van een artikel dat inge-kaderd aan de muur hangt. De vrijwilligers van jeugdhuis Het Varken in Edegem zijn terecht trots dat ze het pand sinds een paar maanden hun eigendom mogen noemen. Wanneer ze binnen vijftien jaar meer dan vijftig jaar bestaan, is het gebouw helemaal afbetaald. Zet dat feest maar vast in je agenda.

HOTSPOT

Het Varken ligt pal in het centrum van Edegem. Met meer dan drie decennia op de teller is het jeugdhuis uit-gegroeid tot een gevestigde waarde. Heel wat jongeren van Edegem en omstreken weten het pand in de Strij-dersstraat te vinden. De gezellige inrichting én het zon-nige terras zitten daar natuurlijk ook voor iets tussen. Dankzij de handige Harry’s en Harrietta’s die het vrij-willigersteam rijk is, wordt Het Varken steeds mooier.

Tekst: Leen Lesire • Foto’s: Cédric Dezitter

20

Page 25: Formaat Magazine november 2014

Stoelen van een oud ‘varken’Geen klink aan de deur? De poort naast het jeugdhuis doet dienst als ingang. De poort komt uit op een gang die zowel naar het terras als naar het café leidt. De caféruimte is kleiner dan het terras, maar erg bruin-café-gezellig. Het logo van Het Varken is groot op de muur ge-schilderd en er hangt een scherm klaar voor de wekelijkse filmavond op zondag. “De stoelen en tafels in het café zijn al 25 jaar oud. Die zijn nog gemaakt door een oud ‘varken’ en hebben al drie locaties overleefd”, vertelt voorzitter Bart.

Rue des CochonsAan de muur in het café hangt er een oud, gehavend straatnaambordje: Verkensstraat - Rue des Cochons. Ze weten niet precies waar het vandaan komt. Iemand heeft het wellicht ergens in het Brusselse ‘meegenomen’. Per ongeluk. Met een schroevendraaier. Ahum.

OostblokterrasDe jongeren hebben niet gewacht tot het huis van hen was: in maart zijn ze al beginnen knut-selen. Tijdens een après-ski kwam een buitent-oog ter sprake. Dat zou namelijk wel tof zijn op het gigantische terras achteraan. Enkele handi-ge Harry’s en Harrietta’s sloegen de handen en hamers in elkaar en uit een aantal paletten ont-stond er een stevige buitentoog. Maar van het een komt het ander. Plots waren er ook tafels en banken, planten- en vuilbakken. Bart: “Het is geen Oostblokterras meer zoals twee jaar gele-den”. Afgezien van wat splinters in de vingers is het allemaal heel vlot verlopen. Zonder opleiding of workshop. Enkel voorzitter Bart had het jaar ervoor twee maanden lang ervaring opgedaan bij het bouwen van de zomerbar in Edegem. Die expertise kon hij meteen inzetten. Na flink wat weekends hard werken was het zomerterras af, net voor de zomer. Perfecte timing.Bestuursleden Bart, Aron, Stefanie en Quentin verontschuldigen zich. Normaal gezien han-gen er leuke lampionnetjes op het terras, maar zelfs zonder mooie verlichting zien we op deze druilerige avond dat het hier gezellig zitten is in de zomer. Logisch dat ze daarmee veel volk trekken. Niet mis, zo’n tof terras, pal in het centrum.

ToekomstplannenDe bestuursleden weten dat er nog heel wat werk aan de winkel is. “Hiervoor hebben we al-tijd gehuurd, dus hebben we weinig structurele werken gedaan. Nu is dat wel het plan. Als er wat centen binnenkomen. Want na de aankoop is onze bankrekening redelijk leeg.” Voor kleine opknapwerken is er wel nog wat ruimte. Zo heb-ben ze onlangs een buitenmuur gevoegd. Die stond al 10 jaar zonder voegsel. Boven is er nog een repetitiehok en een opslag-ruimte. Op termijn willen ze misschien nog een verdieping omvormen tot appartement om op die manier nog wat extra geld in het laatje te krijgen. En zo drukken ze beetje bij beetje he-lemaal een eigen stempel op hun ‘nieuwe’ stal.

www.hetvarken.be

SpaarvarkenTien jaar geleden verhuisde Jeugdhuis Het Var-ken naar de huidige locatie aan de Strijders-straat. De eigenaar kondigde vorig jaar aan dat hij het pand wilde verkopen. Het jeugd-huis sprong er direct op en besloot het pand zelf aan te kopen. Gelukkig zorgden zevender-tig sterke jaren ervoor dat hun spaarvarkentje goed gevuld was.

21

Page 26: Formaat Magazine november 2014

Tekst: Kevin Moens

Normaliter vind je de bekendste maagd ter wereld en ten hemele terug in een grot, maar zelfs de satellietverbinding van de G(od)PS van de Opper-moeder draait al eens in de soep, waardoor ze nu al eventjes vertoeft in de donkere krochten van Jeugdhuis – wat had u gedacht – De Non. Moeder Gods, bid voor ons, maar vooral voor hen, arme zondaars van Halle-Zoersel en omstreken.

DE MASCOTTE

Zelfs de grootste ongelovige Thomas weet dat noch de Kamasutra noch ‘t beiteltje van de arme timmerziel Jozef te pas kwamen aan de verwekking van onze Heiland, Hij die ’t loodje op nogal drastisch wijze legde ter vergeving van onze zonden (en dat zijn er wekelijks een hele hoop in JH De Non: wees hem dankbaar Halle-Zoersels gespuis!). Onbevlekt ontvangen, aldus. Oftewel kinkloppen, zoals de volksmond het wil. Al hebben we een vermoeden dat Maria dat iets te naarstig ter harte neemt.

Laat je door Haar nogal conservatieve klederdracht niet op het verkeerde been zetten: Maria is een hippe deerne die mee is met Haar tijd. Een uit de kluiten gewassen aureool met daaraan spots en een discobal: de zevende hemel is steevast nabij eens dit Mokkel Haar fuifmantel omslaat en ’t dansschoeisel uit de kast haalt. Halleluja!

Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil. Zelfs aan het bijzondere heerschap (tweede van links) die door de hand Gods geslagen blijkt op deze prent. Want zo is Maria wel, zelfs de speciallekes beschouwt Ze als Haar kinderen. “In Mijn tijd had Ik dagelijks dertien langharige nozems op Mijn dak die zelfs putteke winter op sandalen rondslenterden. Maar ’t waren goeie kerels. Moesten ze nog leven, ze zouden met slechts één fishstick en één sandwich heel Halle-Zoersel te eten geven.” Straf, maar wij zijn toch meer geïnteresseerd in de verander-water-in-wijntheorie…

Compromitterend beeldmateriaal? Denk maar snel iets anders. Mama Miracoli neemt een kijkje in de lokale doopvont alwaar Zij het heilige klaterwater inspecteert. Want laat ons eerlijk zijn, Maria die een stevig potje vomeert? Of dan toch een tweede Heiland in de maak? Hoogst onwaarschijnlijk. In Halle-Zoersel ontvangt men immers zelden tot nooit onbevlekt.

Al een kwarteeuw lang maakt Ze het mooie weer in Jeugdhuis De Non, ondanks het feit dat deze doorwinterde Jongedame circa 2 millennia geleden de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. “Versta Me niet verkeerd, ik werk hier geheel Pro Deo,” verduidelijkt de Moeder der moeders.

God is a dj? Die van Faithless mogen leuteren zoveel ze willen, in Jeugdhuis De Non brengt Maria Zelve de dansvloer in vervoering. Gregoriaanse gezangen? Niks van. “Doe mij maar een heftige streep dubstep”, fluistert Ze ons toe, “dat doet me denken aan Jozef die van jetje gaf. Als timmerman in zijn atelier, welteverstaan,” bloost ze.

Vergelijk de Moeder Gods met Sinterklaas: de enige echte kindvriendelijke Grijsaard vertoeft in Spanje, maar kan rekenen op duizend-en-één helpers ter land, ter zee en in de lucht. Zo ook de Maagd bij Uitstek: eentje in Lourdes, eentje in Banneux en nog een exemplaar in Scherpenheuvel. De Waarachtige Maria resideert in Jeugdhuis De Non waardoor we Halle-Zoersel vanaf heden uitroepen tot bedevaartsoord bij uitstek. Geen wijwater, wel de verlossing per 25 centiliter met een goddelijke kraag. Yes I’m a believer!

22

Page 27: Formaat Magazine november 2014

DECEMBER1-5/12/2014 Vzw-wetgeving & boekhouding Voor bestuurders9-10/12/2014 Module:financieelbeleidvoor beroepskrachten Voor beroepskrachten

NOVEMBER7-10/11/2014 Instructeur – deel 1/3 Voor jeugdhuislovers die begeleider bij Formaat willen worden8-9/11/2014 Geluidstechnicus – deel 1/2 Voor soundfreaks15/11/2014 DAG VAN DE JEUGDHUIZEN Voor jeugdhuislovers22-23/11/2014 Geluidstechnicus – deel 2/2 Voor soundfreaks28-30/11/2014 RADAR 14 Voor jeugdhuislovers31/10-2/11/2014 Jeugdhuisopleiding – deel 2/2 (op RADAR 14) Voor vrijwilligers met verantwoordelijkheid

JANUARI19-24/01/2015 Uitwisseling Young and Driven Voor projectmedewerkers bovenlokale projecten

FEBRUARI5/02/2015 Dag van de beroepskracht Voor beroepskrachten 24-26/02/2015 Module 1: Rol, taak en plaats in het jeugdhuis Voor beginnende beroepskrachten27/02/2015-01/03/2015 RADAR 15 Voor jeugdhuislovers

Page 28: Formaat Magazine november 2014

Met

med

ewer

king

van

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem Gedrukt op gerecycleerd papier

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op FSC gelabeld, 100% gerecycleerd en chloorvrij gebleekt papier

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem