Compassion Magazine - november 2010

40
COMPASSION NIEUWS COMPASSION MAGAZINE COMPASSION NEDERLAND 2010 - Nummer 3 HAÏTI FOTOREPORTAGE WAT KINDEREN BIDDEN VOOR HUN SPONSOR CORRESPONDENTIE CRUCIAAL VOOR SPONSOR- KINDEREN PAGINA 14 PAGINA 28 PAGINA 34

description

Compassions sponsormagazine.

Transcript of Compassion Magazine - november 2010

Page 1: Compassion Magazine - november 2010

COMPASSION NIEUWS DAAR

COMPASSIONM A G A Z I N E

COM

PASSION

NEDERLAN

D2010 - N

umm

er 3

HAÏTIfOTOREPORTAGE

WAT KINDEREN BIDDEN VOOR HUN SPONSOR

CORRESPONDENTIE CRUCIAALVOOR SPONSOR-KINDEREN

PAGINA 14

PAGINA 28

PAGINA 34

Page 2: Compassion Magazine - november 2010

NIEUWUpload uw eigen foto en verstuur een gepersonaliseerde kaart aan uw sponsorkind.

Ga nog vandaag naar www.compassion.nl/kerst, login met de gegevens die u via e-mail en/of per post van ons heeft ontvangen en verstuur online uw kerstkaart.

Ga Naar: WWW.COMPaSSION.NL/KErST

Kerst is een mooi moment om erbij stil te staan hoe waardevol uw sponsorkind is.

Alle giften aan het kerstfonds worden gelijkmatig verdeeld onder de Compassion-

kinderen, zodat ieder kind een kerstcadeau krijgt. Misschien voelt het wat vroeg om nu

al aan Kerst te denken, maar hoe eerder u uw kerstkaart en gift stuurt, hoe makkelijker

het voor onze projectmedewerkers is om alles bij de kinderen te krijgen en hen een

bijzondere Kerst te geven. U kunt uw kerstgift online overmaken, of de machtigingskaart

die u toegestuurd krijgt gebruiken.

Page 3: Compassion Magazine - november 2010

GevenAlstublieft, een nieuw Compassion Magazine

voor u. We geven u dit magazine graag

cadeau, als dank voor uw trouw en

betrokkenheid bij kinderen die in

extreme armoede leven. We hopen dat

dit magazine u helpt te zien hoe uw

geld besteed wordt en welk verschil

u uitmaakt in het leven van uw

sponsorkind of student.

Op 30 juni hebben we ons boekjaar

afgesloten. Opnieuw zijn de

inkomsten flink gegroeid (maarliefst

bijna 24%), waaruit blijkt hoe gul u

geeft aan kinderen in nood. Bedankt voor uw

vertrouwen! Maar het geven gaat veel verder

dan alleen uw maandelijks sponsorbedrag.

U geeft uw tijd en energie door met kinderen

te schrijven en uw sponsorkind te vertellen

dat hij of zij geliefd en de moeite waard

is. En steeds meer vrijwilligers in heel

Nederland geven hun tijd door kinderen in

ontwikkelingslanden onder de aandacht van

hun vrienden, familie en kerk te brengen.

Geven staat centraal in het werk van

Compassion. Onze medewerkers in meer dan

vijfduizend lokale kerken wereldwijd geven

de sponsorkinderen aandacht, liefde en

bescherming. En in een aantal artikelen in

dit magazine leest u ook wat deze kinderen

teruggeven aan hun sponsors.

Ik wil blijven groeien in het geven. Jezus is

daarin mijn grote voorbeeld. Jezus was heel

relationeel ingesteld. Hij deelde zijn leven

met wie Hij tegenkwam en gaf het uiteindelijk

volledig weg. Hij hield van mensen, vond

relaties belangrijk en was steeds beschikbaar

voor anderen. (Is dat niet wat Hij ook van ons

vraagt?) Het is mijn gebed dat we Hem hierin

volgen.

Met een hartelijke groet en Gods zegen,

Jolanda Omvlee-Tijhuis

Directeur Compassion Nederland

INTrO

Nieuws daar 04

Verhalen uit Brazilië 06

Nieuws hier 10

Wij zijn Compassion 12

Reportage Haïti 14

Sponsor een kind uit Haïti 18

De ontmoeting 23

Met Ben Tiggelaar naar Kenia 24

Sponsorkinderen bidden voor u 28

Het verhaal van Boniface 30

Interview 32

Bezoek uw sponsorkind 33

Correspondentie met uw

sponsorkind 34

Wereldwijzer 38

Advertentie advocates 40

INHOUD

COVEr

Haitïaans meisje in een tentenkamp dat na de ramp op 12 januari is opgezet.

Fotograaf: Ben Adams

14

6

24

34

WIJ ZIJN COMPaSSION pAg. 12 3

Page 4: Compassion Magazine - november 2010

KIJK VOOR MEER NIEUWS OP WWW.COMPaSSION.NL

LEGaLISaTIE IN NOORD-THAIlANDCompassion en International Justice Mission (IJM) werken in het grensgebied tussen Noord-Thailand en Burma samen voor kinderen van vluchtelingen. In dit gebied wonen veel vluchtelingen vanuit Burma en laos. Veel kinderen in dit gebied hebben geen officiële nationaliteit en worden gebruikt voor onder andere kinderarbeid. Compassion vangt deze kinderen op door hen gezond voedsel, medische zorg, onderwijs en geestelijke zorg te geven. Omdat kinderen die in Thailand zijn geboren recht hebben op de Thaise nationaliteit, begeleidt IJM hen in hun legalisatieproces.

IDOLS IN INDONESIëNyopon wint bijna elk jaar de eerste prijs tijdens de zangwedstrijd in zijn dorp. Helaas kan hij niet elke keer meedoen, omdat zijn vader de deelnemerskosten niet altijd kan betalen. Nyopohns vader is visser. Iedere dag opnieuw hoopt hij genoeg te vangen, zodat hij met de inkomsten zijn gezin kan onderhouden. Vaak vangt hij niet genoeg.

De 11-jarige Nyopon heeft leren zingen in de kerk en op het Compassion-project. Zanger worden is zijn droom. Daarom gaf een projectmedewerker hem op voor de Indonesische versie van Idols voor kinderen. “Meedoen met Idols was heel bijzonder”, vertelt Nyopon blij. “Ik ben zesde geworden! Het maakt me niet uit dat ik niet heb gewonnen, want ik heb zoveel geleerd en heb veel meer zelfvertrouwen gekregen.” Zijn moeder vult aan: “Nyopon is gegroeid, en zit goed in zijn vel nu hij bezig is met het ontwikkelen van zijn talent!” Nog liever dan zanger worden, wil Nyopon zijn sponsors ontmoeten: “Aan hen heb ik veel te danken, ik zou hen graag in het echt willen zien. Ik hoef niet per se heel beroemd te worden, ik wil gewoon veel leren en het beste uit mezelf halen.”

Bekijk een optreden van Nyopon op YouTube. Zoek op: Nyopon - Ku Tak Kan Bisa (Idola Cilik 3)

7 KEEr HET Ja-WOOrD OP DE FILIPIJNENIn een Compassion-project op de Filipijnen vond onlangs een wel heel bijzonder evenement plaats: zeven bruiden en bruidegommen gaven elkaar op dezelfde dag het ja-woord. Het Child Survival Programma van Compassion begeleidt er ouders en jonge kinderen om de kinderen door de eerste vijf jaar van hun leven te helpen. Niet alleen de vrouwen kregen onderwijs, ook de mannen werden uitgenodigd. Tijdens een van de avonden besloot een aantal mannen hun vrouw trouw te blijven, waarop deze bijzondere bruiloftceremonie werd georganiseerd.

WIE is de CHEF?In een project in Quetzaltenango in Guatemala is een bijzondere groep jonge chefkoks in de dop hard aan het werk. Meisjes en jongens met kooktalent bereiden er het eten voor de 400 kinderen in hun project. Dit doen ze met de hand - zonder keukenapparatuur en andere technische hulpmiddelen. De kleine bakkertjes zijn bijzonder trots op hun baksels. Vooral de koekjes, in hart- en beervorm, zijn favoriet bij de kinderen in het project. Het eten dat overblijft wordt verkocht aan omwonenden en de inkomsten worden gebruikt voor uitbreiding van het project.

NIEUWS DAAR

4

Page 5: Compassion Magazine - november 2010

Baan bij IBM“Mijn grote droom was om ooit voor IBM te kunnen werken. En nu is mijn droom werkelijkheid geworden”, vertelt Roni Apaza uit Peru. Roni werd geboren in een arm gezin met verslaafde ouders. In zijn tienerjaren gingen zijn ouders uit elkaar, waardoor Roni begon te rebelleren. Via Compassion kwam hij wel al een tijd in aanraking met het christelijk geloof, waardoor later ook zijn vader en moeder tot geloof zijn gekomen. Op school blonk Roni uit, waardoor hij na het kindsponsorprogramma kon doorstuderen via het leadership Development Program. Inmiddels heeft hij zijn eerste studie afgerond en werkt hij als netwerkmanager voor IBM in Peru. Ook werkt hij als jeugdleider in zijn gemeente.

LEVENSVEraNDErENDE NaaIMaCHINENa vier jaar werken ,ver van haar vijf kinderen vandaan, kreeg Gladis uit Honduras de mogelijkheid om terug te keren naar huis. Een deel van haar verdiende geld besteedde ze aan een naaimachine. “God heeft altijd voor me gezorgd, ook al was ik eerst nog geen christen”, vertelt Gladis. “Ver weg van huis vond ik werk, zodat ik een inkomen had voor mijn vijf kinderen. Zij bleven bij mijn moeder achter. ‘s Nachts huilde ik vaak, omdat ik mijn kinderen miste.

Ik ben dankbaar dat ik terug kon keren. Eén van mijn zoons zit nu in het Compassion-project en hij leert er veel. Compassion hoorde dat ik had geïnvesteerd in een naaimachine en ik werd uitgenodigd voor een training van drie maanden. Nu maak ik linnengoed, kussenslopen, kleding en tafellakens. Ik kan thuis werken en verdien zo een inkomen voor mijn gezin.”

HOOP Na OVErSTrOMINGEen jaar geleden werden delen van Burkina Faso getroffen door hevige overstromingen. Duizend Compassion-kinderen en hun gezinnen werden zwaar getroffen door de ramp. Zij verloren al hun bezittingen en hun huis. De families verbleven bij vrienden en in openbare ruimtes, zoals scholen. Ze konden nergens anders heen. Eén van hen is sponsorkind Martine. Van hun huis van modder en aarde was niets meer over. Compassion deed een beroep op het noodfonds. Martine en haar familie kregen een nieuw huis van stenen en cement. Ook de 55 getroffen projectgenootjes van Martine kregen een nieuwe woning. Martine’s moeder was zo overweldigd door het nieuws over haar nieuwe huis , dat ze direct haar leven aan Jezus gaf: “Op dat moment besefte ik dat Jezus ons steunt en bij ons is.”

DrIE MOEDErS EN 14 KINDErEN GEDOOPTEen Compassion-project en een Child Survival programma in Thailand beleefden een heel bijzondere dag toen veertien kinderen en drie moeders zich lieten dopen in de nabij gelegen rivier. Moeder Nida Pangmoon vertelt: “Ontzettend dankbaar en blij was ik, toen ik door het Child Survival programma werd opgenomen. Voorheen kon ik niet eens medicijnen voor mijn dochtertje betalen. Omdat ik zo arm was, werd ik meteen geholpen door het project.” Nida is boeddhistisch opgevoed. “Ik had geen idee wie Jezus is, ik wist alleen van alles over het Boeddhisme. Ik luisterde niet echt als er in het project uit de Bijbel werd gelezen. Maar langzaam kreeg ik in de gaten dat Jezus ook van mij houdt. Ik heb mijn leven aan Jezus gegeven en ik bid dat mijn gezin dichtbij Hem zal blijven.”

Meer nieuws vindt u op onze website: wwww.compassion.nl

NIEUWS DAAR

5

Page 6: Compassion Magazine - november 2010

In april van dit jaar maakte Matthijn Buwalda met Jafeth Bekx en

Thamara Foppen van InSalvation en enkele andere ambassadeurs een

reis naar Brazilië om daar het werk van Compassion te zien. Het werd

een reis van onvergetelijke momenten, indrukwekkende ontmoetingen

en aangewakkerde passie om in Nederland een ambassadeur te zijn voor

kinderen die ver weg in armoede leven.

atthijn Buwalda had als kind al een hekel aan onrecht. Het is dan ook niet opmerkelijk dat hij als artiest, naast het schrijven en

zingen van liedjes, zelf initiatief nam en opzoek ging naar manieren om iets tegen onrecht in de wereld te doen. In zijn zoektocht kwam Matthijn bij Compassion terecht. Een samenwerking was het gevolg. In april van dit jaar ging Matthijn mee op reis om het werk met eigen ogen te zien. Het zou een intense en onvergetelijke ervaring worden. Hij vertelt: “Dag één hakte er al direct in. We bezochten een Compassion-project en de sloppenwijk waar dit project in lag. Het was één van de armste buurten van Sao Paulo. Het project was als het ware een veilige vesting in een verschrikkelijke buurt vol armoede. We zijn bij een vrouw in haar huisje geweest. Het is gewoon niet uit te leggen hoe armoedig het was. Zo’n reis is voelen, ruiken en proeven wat je al wist dat er was, maar dit maakt het veel reëler.”

Jafeth Bekx en Thamara Foppen van InSalvation zijn al langer ambassadeurs van Compassion. Toch was ook deze reis voor hen een indrukwekkende ervaring. Jafeth vertelt: “Achteraf flitsten er allemaal beelden door mijn hoofd; van huisbezoeken, sloppenwijken en kinderen die we hebben ontmoet. Op het moment dat de reis voorbij is, weet je dat je ze moet achterlaten. Het geeft een heel sterk gevoel van oneerlijkheid en onrechtvaardigheid. Ik vlieg weer terug en zit weer in mijn eigen veilige huisje, maar zij wonen daar nog steeds.” Thamara vult aan: “God heeft elk mensenleven gewild en uniek gemaakt. Ik vind het heel erg dat een leven door de verschrikkelijke omstandigheden van armoede niet tot bloei kan komen. Daar kan ik echt boos om worden. Dat is een emotie die heel veel bij mij doet. Tegelijkertijd hebben we armoede en de hulp die Compassion biedt van dichtbij gezien. Het is een heel ander niveau van begrijpen dan voorheen.”

Matthijn Buwalda en InSalvation bezochten het werk van Compassion in Brazilië

‘De essentie van mijn geloof ligt hier, in De sloppenwijk’

VErHaLEN UIT BraZILIë

6

Page 7: Compassion Magazine - november 2010

VErHaLEN UIT BraZILIë

7

Page 8: Compassion Magazine - november 2010

COMPASSION NIEUWS HIER

TOEKOMST vAN BRAzILIë IN ééN OOGOPSLAGDe ambassadeurs hebben tijdens de reis een avond doorgebracht met een groep van ongeveer dertig studenten die deel uitmaken van het leiderschapsprogramma van Compassion. Deze studenten volgen een studie aan de universiteit, worden persoonlijk gecoacht en krijgen les in christelijke leiderschapsprincipes. Matthijn beschrijft die specifieke avond: “We kwamen binnen in een klein klaslokaal op de universiteit. Daar zaten ze. Dertig open gezichten keken ons aan. Het was een warm ontvangst. Ze zongen een liedje voor ons en iedereen stelde zich voor. Er was echt op een leuke manier interactie, doordat we elkaar vragen stelden. Ze hadden plezier met elkaar en zaten elkaar af en toe zelfs een beetje in de maling te nemen. Precies wat wij ook zouden doen. Het waren gasten zoals wij, die alleen uit heel andere omstandigheden kwamen. Ze waren allemaal zo waanzinnig gefocust op wat ze willen in de toekomst. Ik hoorde meerdere studenten zeggen dat ze terug willen naar de wijk waar ze zijn geboren om daar een verschil te gaan maken. Er waren ook veel studenten die het beste willen worden in hun vakgebied. In hun ogen zat zo veel focus, gedrevenheid en passie. Die gezichten vergeet ik nooit meer. Dat lokaaltje met studenten was de toekomst van Brazilië in één oogopslag. Heel bijzonder.”

Thamara was ook onder de indruk van de avond met de studenten: “Ik vond het heel gaaf om met de studenten te praten en echt even in hun verhaal te duiken. Iets in je zegt dat het niet mogelijk is om uit armoede te ontsnappen omdat het een soort van erfenis is die je meekrijgt van je ouders. Maar tijdens deze avond besefte ik ineens dat het mogelijk is om uit de cirkel van armoede te komen. Dat is bijzonder om te zien. De studenten maken een enorm verschil in hun omgeving en zijn heel ambitieus. Dat zet mij ook weer stil om na te denken over hoe ik zelf in het leven sta en hoe ik bijvoorbeeld mijn tijd indeel.”

GESCHIEDENIS SCHRIjvENEen dag na de ontmoeting met de groep studenten zijn Matthijn, Jafeth en Thamara ook bij studenten thuis geweest. Matthijn bezocht Kalleby in een buitenwijk van Fortaleza in het noorden van Brazilië: “We werden gewaarschuwd dat er gevaar dreigde in de wijk. Het was aan het einde van de middag en het begon al een beetje te schemeren. Je krijgt een heel onprettig gevoel als je zo’n buurt binnenrijdt. We kwamen bij het huis van Kalleby en gingen naar binnen. We kwamen binnen in een heel klein voorkamertje, dat ook de woonkamer is, en liepen door een nauw gangetje, met twee hokjes aan de zijkant - dat waren de slaapkamers. Er was een soort keukentje en leefruimte in één. Als het regende, hadden ze grote problemen. De moeder van Kalleby kon niet stoppen met huilen. Ze verontschuldigde zich steeds voor haar omstandigheden en vond het heel erg dat ze ons niets kon aanbieden. Dat trof mij enorm. Je wilt iets doen en weet tegelijkertijd dat het op dat moment niet kan. Het zusje van Kalleby was er ook. Een meisje van een jaar of negen. Toen Kalleby lDP-student werd, veranderde dat ook haar leven. Ze merkte dat haar grote broer iets had bereikt. Daarom wilde zij er ook voor gaan. Vanuit de sloppenwijk naar de universiteit gaan is niet niks. Als je dat lukt, schrijf je geschiedenis. Het zusje was het afgelopen jaar de beste van de klas geworden. Dat raakt me. Er is iemand in haar omgeving die de vicieuze cirkel van armoede heeft doorbroken. Dat geeft blijkbaar zoveel hoop dat het andere mensen aanspoort om iets extra’s te doen.”

IK WIL OOKThamara en Jafeth bezochten lDP-studente Débora. Thamara vertelt: “Débora is een heel mooie, talentvolle meid. Ze zingt en schrijft liedjes. Op een gegeven moment kregen we het over haar verleden. Ze vertelde dat ze als kind heel erg opkeek tegen alle kinderen die ’s ochtends naar school liepen en dat ze verdrietig was dat zij niet mee kon. Ze stond dan vanachter een raampje te kijken en dacht: ‘Ik wil ook!’ Débora was ontzettend blij toen ze hoorde dat ze naar het Compassion-project mocht. Het is heel bijzonder om te zien dat ze nu duidelijk goed opgeleid was en ook geestelijk heel volwassen was. Débora noemde het beeld van het zaadje dat gepland is in de aarde en zag zichzelf als een zaadje dat gepland is in heel goede aarde. Die goede aarde was voor haar Compassion. Zij kan echt gaan groeien en haar talenten inzetten voor Gods Koninkrijk. Dat is prachtig.”

Het leven van Débora is volledig veranderd, maar kinderen die niet in het project zitten vragen haar vaak: ‘Waar is God? Ziet Hij me wel in deze armoede?’ Débora probeert dan hoop te geven en de kinderen aan te moedingen om God te blijven vertrouwen. “Dat zijn heel diepe vragen die de

“Veel mensen in

Nederland vragen

zich af waarom

God armoede

toelaat.”

VErHaLEN UIT BraZILIë

8

Page 9: Compassion Magazine - november 2010

kinderen stellen en ik weet dat veel mensen in Nederland zich ook afvragen waarom God armoede toelaat. Een meisje als Débora kan vanuit haar ervaring zeggen dat God een verschil maakt. Misschien lijkt het niet altijd direct zichtbaar, maar van binnen kunnen er enorme veranderingen plaatsvinden in een mensenleven zonder dat je het ziet. Bijvoorbeeld doordat je werkelijk rust vindt bij God. Dat spoort mij aan om dit verhaal vanuit mijn hart te gaan delen in Nederland”, legt Thamara uit.

LAMPjESMatthijn vertelt zijn verhaal als hij weer terug is in Nederland graag door de liedjes die hij schrijft. Het eerste gedeelte van een liedje ontstond al tijdens de reis naar aanleiding van de dingen die hij meemaakte. “Het liedje gaat over de donkere stad Fortaleza. We kregen steeds te horen dat er gevaar dreigde, maar ik zag het gevaar zelf nooit. Ik heb niemand neergeschoten of in elkaar geslagen zien worden. Het gevaar scheen er te zijn. Die gloed van duisternis hangt over de stad. Toch is er hoop. Het is alsof je van boven naar de stad kijkt, een grote zwarte vlek ziet en dat er af en toe op plekken lampjes zijn ingedraaid die oplichten; de Compassion-projecten, de lDP-studenten, de huizen waar mensen God zoeken. Dat beeld gebruik ik voor een liedje over armoede”, vertelt Matthijn.

IK WIL vOOR jOU GAAN!Jafeth is al vaker in ontwikkelingslanden geweest. De reizen maken elke keer een diepe indruk. Hij vertelt: “Het maakt mij in allerlei aspecten veel bewuster van hoe ik leef. Toen ik de vorige keer schoenen wilde kopen, kon ik amper mijn pinpas door de automaat halen. Niet dat het verkeerd is, maar je wordt veel bewuster. Een liedje van Elly en Rikkert zegt: ‘Ik was hongerig en jij gaf mij te eten, toen ik dorst had bood je mij je beker aan.’ Dat is aanbidding; iemand die hongerig is te eten geven, iemand die dorst heeft te drinken geven. Het spoort mij aan om er echt voor te gaan. Het heeft een ontzettende indruk op me gemaakt wat een zegen mensen kunnen zijn voor hun hele omgeving. Er komen moeders tot geloof doordat hun kinderen in een Compassion-project zitten. Hele gezinnen worden aangeraakt. Of neem bijvoorbeeld de lDP-studenten. Zij komen terecht op hoge functies waarin ze een verandering in hun omgeving kunnen brengen. Zij laten zien dat het mogelijk is om vanuit een uitzichtloze situatie in de sloppenwijk iemand te worden die positieve invloed heeft, doordat God in hun leven heeft ingegrepen. En dat komt simpelweg doordat iemand zei: ‘Ik ga jou ondersteunen en helpen, ik wil voor jou gaan!’”

KERN vAN MIjN GELOOfDe zorg voor de armen is niet iets vrijblijvends, vindt Matthijn. We hebben een grote verantwoordelijkheid als westerse christenen. Hij legt uit: “Jezus heeft

“Deze studenten laten zien dat ze

iemand kunnen worden die een positieve invloed heeft,

doordat God in hun leven heeft ingegrepen.”

niet gevraagd of we alsjeblieft, misschien als we tijd hebben, iets willen doen voor de mensen om ons heen die het minder hebben. Jezus heeft de opdracht gegeven om er iets aan te doen. Je kunt als christen niet zeggen: ‘Ik ben wel christen, maar ik heb niets met armoede.’ Dat is uitgesloten. Als je iets met Jezus hebt, dan heb je iets met mensen die het minder goed hebben. Dat zijn de mensen met wie Jezus optrok in het leven. Ik denk dat dit een groot deel is van de kern van mijn geloof. De essentie van mijn geloof ligt hier, in de sloppenwijk.”

DRUPPELJafeth is het met Matthijn eens: “Als je ziet hoe vaak het in de Bijbel gaat over de armen, de weduwen en de wezen, dan zie je dat Gods hart voor hen klopt. Het is niet mijn hart dat daarvoor klopt, maar Gods hart in mij. Dat is veel dieper. Het is onze verantwoordelijkheid om uit te stappen. Vaak wordt er als excuus aangedragen dat Afrika te groot is en dat hulp bieden een druppel op een gloeiende plaat is. Maar het raakt me elke keer weer als ik de projecten bezoek. Wat nou als jouw kind onder die druppel zou zitten en jij precies daar die verandering zou brengen. Je moet ergens beginnen. We hebben nu te strijden tegen onrecht. Als er op dit moment al meer dan een miljoen kinderen worden gesponsord, dan is dat geen druppeltje meer. Dat is al een enorme stroom. Het is onze taak om daarmee verder te gaan.”

TEKST: Tobias van SijllfOTO’S: Jan Willem Vink

vERHALEN UIT BRAzILIë

9

Page 10: Compassion Magazine - november 2010

NIEUW ALBUM MATTHIjN BUWALDADit najaar verschijnt ‘Oudegracht’, het tweede album van Matthijn Buwalda. In maart 2010 bezocht Matthijn in Brazilië diverse Compassion-projecten. Op de cd staat onder andere het lied ‘Ga’, dat hij over armoede en gerechtigheid schreef. Tijdens een aantal presentatieconcerten in november wordt naast de nieuwe liederen ook een clip van Matthijn in Brazilië vertoond. Tijdens de concerten geeft hij bezoekers de mogelijkheid om betrokken te raken bij het werk dat Compassion daar doet. De presentatieconcerten vinden plaats in Zwolle (6 november), Almere (12 november), Veenendaal (20 november) en Rijnsburg (26 november). Meer informatie is te vinden op www.matthijnbuwalda.nl.

PRESENTATIE IN UW SCHOOLWilt u de kinderen in uw school of kerk graag meer over Compassion leren? Dan kunt u een presentatie aanvragen. In het hele land verzorgen vrijwilligers regelmatig presentaties. Naar aanleiding van een DVD of een voorleesverhaal komen de kinderen meer te weten over de situatie waarin veel kinderen in ontwikkelingslanden opgroeien.

Ieder kind krijgt een Compassion4Kids Magazine en er is volop ruimte voor vragen van de kinderen zelf. Vaak komen de kinderen zelf ook met goede ideeën om hun leeftijdsgenootjes te helpen. U kunt een presentatie aanvragen door een mail te sturen naar [email protected]

BELEID KINDErBESCHErMINGCompassion Nederland heeft in het afgelopen jaar haar beleid op de bescherming van kinderen verder vormgegeven. Alle medewerkers hebben een cursus over het herkennen van kindermishandeling en procedures voor het melden van mishandelingsituaties gevolgd. Daarnaast wordt van alle deelnemers van Compassion-reizen gevraagd een verklaring van goed gedrag en verklaring voor het beschermen van kinderen te ondertekenen.

Compassion heeft het volledige kinderbeschermingsbeleid beschreven in het boekje ‘Kinderen beschermen – actieve preventie en melden’, dat te downloaden is vanaf www.compassion.nl.

Meer nieuws vindt u op onze website: wwww.compassion.nl

COMPaSSION EN CHrISTELIJKEKINDErBOEKEN-MaaNDDe Werkgroep Christelijke Kinderboeken en Compassion slaan dit jaar de handen ineen. Compassion en de werkgroep vinden het belangrijk om kinderen te stimuleren veel te lezen en om hen thuis en op school te vertellen dat zij van betekenis kunnen zijn voor arme kinderen elders op de wereld. Via de actiematerialen van deze kinderboekenmaand kunnen basis- en zondagsscholen hun kinderen in actie zetten om te sparen voor (zwangere) moeders en pasgeboren baby’s in Zuid-Amerika. Dat doen ze via een actie met verjaardagskaarsjes. Ieder kaarsje staat voor een specifiek bedrag waarmee zwangere vrouwen, moeders en baby’s in Zuid-Amerika worden ondersteund. Aan het eind van de actieperiode kan elke klas een verjaardagsfeest organiseren waarin duidelijk wordt hoeveel kinderen ze hebben kunnen helpen. De Kinderboekenmaand duurt van 25 september tot en met 30 oktober.

Ook is Compassion als sponsor betrokken bij de kinderconcerttour die van 6 oktober tot 24 november door heel Nederland trekt. Meer informatie over deze tour met Herman Boon en Marcel & lydia Zimmer + band: www.oke4kids.nl.

Meer informatie over de spaaractie: www.compassion.nl/verjaardag

Geef kinderen in Zuid-Amerika een verjaardag!SPONSORKAART LEESMINUTEN

Spaaractie Compassion

SPONSORKAART etenSPAARACTIE COMPASSION

NIEUWS HIER

10

Page 11: Compassion Magazine - november 2010

KNUffELCONCERTEN voor K3-publiekDe Kids Crew houdt in de komende maanden multimediale knuffelconcerten, waarbij kinderen knuffels kunnen geven aan sponsorkinderen over de hele wereld. De concerten worden georganiseerd door kerken en christelijke boekhandels. De speelse, interactieve concerten bestaan uit allerlei liedjes van Opa Knoest en ‘Allemaal een naam’ en worden uitgevoerd door de Kids Crew en Elise Mannah. leuk voor kinderen (ook de allerkleinsten), ouders, opa’s en oma’s! In het afgelopen jaar bracht Compassion dankzij de knuffelconcerten al knuffels naar kinderen in Brazilië en Ecuador.

Voor meer info en om zelf een knuffelconcert met de Kids Crew te organiseren, mail naar [email protected]

GRATIS OPTREDEN IN UW KERKMatthijn Buwalda, Insalvation, Ben Ketting, Claire van Duyvenbode, Tiemen Westerduin en Reni & Elisa Krijgsman komen graag optreden bij u in uw gemeente. Nodig één van hen uit als onderdeel van uw ‘zondag voor kinderen in armoede’. De zondag voor kinderen in armoede is een speciale themazondag. Met deze zondag vraagt Compassion in kerken aandacht voor de nood van kinderen in armoede. U kunt ook een zondag voor kinderen in armoede organiseren! Dat kan op elk moment in het jaar. Hoe u de zondag wilt invullen staat helemaal vrij. Natuurlijk maken we het u wel zo eenvoudig mogelijk door een kant-en-klaar presentatiepakket.

Bovengenoemde artiesten helpen u graag om er een mooie zondag van te maken bij u in de gemeente. Via www.zondagvoorkinderen.nl/artiesten leest u meer over de artiestenactie voor de zondag voor kinderen in armoede.

NIEUWE COMPaSSION4KIDS UITDe 3e editie van het Compassion4kids Magazine is uit. Dit magazine is bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar die meer willen weten over Compassion, de wereld van hun sponsorkind en wat ze nog meer voor hem of haar kunnen doen. Het magazine staat boordevol artikelen, puzzels, prijsvragen, strips en meer. Kijk ook op www.compassion4kids.nl. Wilt u ook een Compassion4Kids Magazine ontvangen voor uw kind? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

MaaNDELIJKSESCHrIJFaVOND MET SPONSOrS WErELDWIJDSchiet het schrijven naar uw sponsorkind er wel eens bij in? Of weet u niet goed wat u kunt schrijven? Kijkt u dan eens op Ourcompassion.org. Op dit sociale netwerk schrijven sponsors van over de hele wereld iedere maand gezamenlijk aan hun sponsorkinderen. leden van de groep spreken iedere maand een avond online af. Via Ourcompassion delen zij tips en ideeën. Na een thema af te hebben gesproken waar de brieven deze maand over gaan, gaat iedereen aan de slag voor zijn/haar eigen sponsorkinderen. De schrijfgroep is voor iedereen toegankelijk en meer ideeën zijn altijd welkom! lees meer over de groep of doe mee via ourcompassion.org, zoek bij ‘groups’ en dan op ‘Virtual Child Sponsorship letter Writing Night’.

Geef kinderen in Zuid-Amerika een verjaardag!

NIEUWS HIEr

11

Page 12: Compassion Magazine - november 2010

WIJ ZIJN COMPaSSION

WIJ ZIJN COMPaSSION

TEKST: Tobias van Sijll fOTO’S: Geïnterviewden

Newworldson

‘Als wij hen niet helpen, wie doet het dan?’

Tijdens het Xnoizz Flevo Festival gaf Newworldson net als vorig jaar weer een daverende show weg. De band is inmiddels zeer populair bij het Nederlandse publiek. Ze zijn al enkele jaren betrokken bij het werk van Compassion als ambassadeurs. Rich Moore, bassist van de band, vertelt: “In een jong kind zit zoveel potentieel. Jezus zegt hoe belangrijk het is om goed met kinderen om te gaan. Kinderen kunnen echter nog niet voor zichzelf zorgen. Overal in de wereld hebben kinderen hulp nodig. Als wij hen niet helpen, wie doet het dan?”

Compassion zou niet zo hard kunnen groeien zonder de betrokkenheid van sponsors,

advocates, ambassadeurs en vrijwilligers. Steeds meer mensen door heel Nederland voelen zich deel

van Compassion. Ze maken het werk van Compassion op hun eigen manier bekend.

Op deze pagina’s leest u het verhaal van een aantal mensen die zich Compassion voelen.

BEN jIj COMPASSION?Voel jij je verbonden met het werk van Compassion en zet je net even een stap extra? Stuur je verhaal naar [email protected] en vertel wat jij

doet, waarom je dat doet en hoe jij de verbondenheid met Compassion ervaart. Misschien staat jouw verhaal in het volgende magazine.

ONLINE NETWERKENWil je in contact komen met andere sponsors, je mening geven of gewoon op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg Compassion dan via de verschillende online netwerken:

www.facebook.com/compassionnederland www.ourcompassion.org

www.twitter.com/compassion_nl www.linkedin.com (zoek op ‘Compassion Nederland’)

www.compassionnl.hyves.nl

Wat gebeurt er op OurCompassion.org?

OurCompassion.org is een wereldwijd online netwerk van Compassion-sponsors. Op dit netwerk kunnen sponsors van over de hele wereld elkaar ontmoeten, ervaringen delen en elkaar tips geven. Het aantal actieve leden van OurCompassion blijft groeien en ook steeds meer Nederlanders maken een account aan, zodat ze in contact kunnen komen met andere sponsors, ervaringen kunnen delen en ideeën opdoen. Een aantal reacties op OurCompassion: “Ik ben zo dankbaar voor OurCompassion en de nieuwe vrienden die ik hier maak. Ik word een betere sponsor door

jullie allemaal.” (Kathy sponsort 23 kinderen en studenten)

Mandy wist niet goed wat ze moest schrijven naar haar sponsorkind en plaatste een oproep op OurCompassion. Meer dan twintig sponsors deelden hun creatieve ideeën met Mandy. Dat maakte haar enorm enthousiast. “De volgende keer dat ik op een evenement ben, vertel ik iedereen over OurCompassion”, vertelt ze.

Cathy kwam vlak voor haar sponsortour in contact met Caitlin. Cathy bezocht het project van Caitlins sponsorkind Alok. Cathy nam foto’s voor Caitlin en gaf haar de sjaal die Alok zelf gemaakt had voor zijn sponsor.

12

Page 13: Compassion Magazine - november 2010

Anne Aart en Marlieke – advocates‘Het liefst zou ik ze allemaal zelf sponsoren’

Anne Aart Hildering en Marlieke Ruige zoeken in hun eigen omgeving naar sponsors en helpen mee op evenementen. Anne Aart: “Ik vind het leuk om op OurCompassion andere sponsors te ontmoeten. Ik heb bijvoorbeeld contact met een vrouw uit Amerika die een meisje uit hetzelfde project als mijn sponsorkind ondersteunt. Hier heb ik ook Marlieke leren kennen.” Eind juli hielpen Anne Aart en Marlieke op de zomerconferentie New Wine. “Alle medewerkers waren aardig, enthousiast en vriendelijk. En ik heb daar Anne Aart in het echt ontmoet”, vertelt Marlieke. “Ik ben betrokken omdat ik kinderen belangrijk vind. Het is leuk om sponsors te zoeken. Anne Aart “Mijn krantenwijk kost ongeveer anderhalf uur per week en is levensveranderend voor Mas. Het was voor mij dus geen moeilijke keus.”

Henk Jan Kamsteeg – Eindredacteur Leadership

‘Thuis ben ik direct aan het schrijven geslagen.’

Henk Jan Kamsteeg reisde in juli met Compassion

naar Kenia om projecten te bezoeken, artikelen te

schrijven en een training te geven. Hij vertelt: “Als

eindredacteur van leadership moest ik gewoon

iets met het lDP doen. In ons magazine hebben

de studenten van het lDP nu een vaste plek. Ik

heb zelf vijf sponsorkinderen, maar de echte

verbondenheid kwam pas tijdens mijn reis naar

Kenia. Daar realiseerde ik mij hoe belangrijk het

is dat de kinderen echt contact hebben met hun sponsors.

Thuis ben ik direct aan het schrijven geslagen en gingen de

brieven nog dezelfde dag de deur uit.”

Newworldson

‘Als wij hen niet helpen, wie doet het dan?’

Tijdens het Xnoizz Flevo Festival gaf Newworldson net als vorig jaar weer een daverende show weg. De band is inmiddels zeer populair bij het Nederlandse publiek. Ze zijn al enkele jaren betrokken bij het werk van Compassion als ambassadeurs. Rich Moore, bassist van de band, vertelt: “In een jong kind zit zoveel potentieel. Jezus zegt hoe belangrijk het is om goed met kinderen om te gaan. Kinderen kunnen echter nog niet voor zichzelf zorgen. Overal in de wereld hebben kinderen hulp nodig. Als wij hen niet helpen, wie doet het dan?”

Jan Wolsheimer – Voorganger CAMA Woerden

‘De tranen liepen over mijn gezicht.’

“Vorig jaar heb ik samen met mijn vrouw ons sponsorkind in de Dominicaanse Republiek bezocht. We hebben ontdekt dat je beter kinderen kunt opbouwen dan ze als volwassene repareren. Als kinderen het vrijmakende leven door Jezus Christus leren kennen en daaruit leren leven, werken zij aanstekelijk op hun omgeving. Tijdens ons bezoek kwam het gezin van ons sponsorkind tot geloof.

De tranen liepen over ons gezicht. Als gemeente willen we graag betrokken zijn bij dit prachtige werk door een groep kinderen uit één project te sponsoren en te zien hoe we deze partnergemeente op andere terreinen kunnen ondersteunen.”

Maak vandaag nog een profiel aan op OurCompassion.org

• Ga naar www.ourcompassion.org• Volg de aanwijzingen voor het maken van een profiel• Let op: gebruik het e-mailadres dat bij Compassion bekend is

13

Page 14: Compassion Magazine - november 2010

Haïti: 6 maanden na de aardbevingOp 12 januari 2010 vond er om 16.45 uur een

allesverwoestende aardbeving plaats in Haïti. Meer

dan 200.000 mensen vonden de dood en ongeveer

1,5 miljoen mensen raakten dakloos. In een mum van

tijd lag het land in puin. Toch was dit niet zozeer een

natuurramp, maar een ramp van armoede. De extreem

slechtgebouwde huizen maakten in nog geen 4 minuten

ontelbaar veel slachtoffers. In juni, zes maanden later,

reisden Martijn Moens, communicatiemedewerker

van Compassion, en fotograaf Eljee naar Haïti om het

dagelijks leven op beeld vast te leggen.

Wie door de straten van Port-au-Prince en de stad léogane rijdt, denkt dat de aardbeving vorige week heeft plaatsgevonden en niet 6 maanden geleden. Meer dan een miljoen mensen wonen in tenten, terwijl het regenseizoen in alle hevigheid is losgebarsten en er een zwaar orkaanseizoen verwacht wordt. Het puin is op nog maar heel weinig plaatsen opgeruimd. De Haïtianen zijn nog nooit zo kwetsbaar geweest als nu, maar ook nog nooit zo veerkrachtig. Velen zijn afhankelijk van hulp van buitenaf. Nu de media de aandacht voor Haïti hebben verloren, vragen we via fotoreportages in diverse media opnieuw aandacht voor de omstandigheden in dit straatarme land.

TEKST: Martijn Moens fOTO’S: Eljee

REPORTAGE: HAÏTI

COMPASSIONS HULPSinds begin april zijn alle 228 Compassion-projecten weer operationeel. Tegelijkertijd ging het zoeken naar vermiste kinderen door. Inmiddels zijn bijna alle 68.000 sponsorkinderen gevonden (waarvan 1502 door Nederlanders worden gesponsord). Compassion heeft wereldwijd $ 26.289.435 aan donaties ontvangen. We kijken nu samen met andere organisaties strategisch naar de toekomst om te bepalen op welke manier het overige geld het beste aan opbouw besteed kan worden. Het uitgegeven bedrag is voornamelijk besteed aan voedselpakketten, drinkwater, tijdelijke behuizing, inentingen van alle kinderen, traumaverwerking, medische zorg en het operationeel maken van de Compassion-projecten. Compassion heeft haar hulp in eerste instantie gefocust op hulp aan de sponsorkinderen en hun gezinnen. Daarnaast zijn in zeer ernstige situaties ook anderen geholpen.

Overzicht van inkomsten en bestedingen

Inkomsten 902.940,00 100,00% Besteed aan:Fondsenwerving 38.284,82 4,24%Beheer en administratie 46.588,39 5,16%Hulp t.b.v. Haïti 818.066,79 90,60% 902.940,00 100,00%

14

Page 15: Compassion Magazine - november 2010

Haïti: 6 maanden na de aardbeving

REPORTAGE: HAÏTI

15

Page 16: Compassion Magazine - november 2010

COMPASSION NIEUWS DAARREPORTAGE: HAÏTI

16

Page 17: Compassion Magazine - november 2010

COMPASSION NIEUWS DAARREPORTAGE: HAÏTI

17

Page 18: Compassion Magazine - november 2010

COMPASSION NIEUWS DAAR

SPONSOr NU EEN KIND UIT HaÏTI VIa DE BON OF WWW.COMPaSSION.NL/MaGaZINE

lovenson Choulou Jongen - 5 jaar

Ruth Arboite Meisje - 5 jaar

De ontmoeting met mijn eigen sponsorkinderen was heel intens. Ednerson (9) raakte in februari door malaria en tyfus in coma. Dankzij Compassion kon hij in een ziekenhuis behandeld worden. Ik zit naast een jongen die er anders niet meer was geweest...

18

Page 19: Compassion Magazine - november 2010

COMPASSION NIEUWS DAARREPORTAGE: HAÏTI

SPONSOr NU EEN KIND UIT HaÏTI VIa DE BON OF WWW.COMPaSSION.NL/MaGaZINE

Soukaina ThermilusMeisje - 5 jaar

Steevenson Jacques Jongen - 5 jaar

lud J NelsonMeisje - 3 jaar

Anderson Thermilus Jongen - 6 jaar

Reeder louissaint Jongen - 5 jaar

Roselanda louis Charles Meisje - 3 jaar

Guerdina Jean Charles Meisje - 3 jaar

Alens Pierre Jongen - 4 jaar

19

Page 20: Compassion Magazine - november 2010

COMPASSION NIEUWS DAAR

Als we in gebouwen hadden geïnvesteerd, waren we weer helemaal bij af. Maar omdat we in kinderen investeren, zijn al die jaren gelukkig niet voor niets geweest.

Kinderen sponsoren is voor hen waarschijnlijk de beste hulpverlening op lange termijn. We werken hier al zo’n 40 jaar en zullen hier nog heel lang blijven.

REPORTAGE: HAÏTI

20

Page 21: Compassion Magazine - november 2010

COMPASSION NIEUWS DAAR

SPONSOr NU EEN KIND UIT HaÏTI

Kervens laplante

Jongen - 5 jaar

Max A louis

Jongen - 7 jaar

Osthene Baptiste

Jongen - 5 jaar

Anne D Cadichon

Meisje - 5 jaar

Missty PadeMeisje - 6 jaar

Eddyson Chester

Jongen - 6 jaar

Andaica Frederique

Meisje - 3 jaar

Rood J Narcisse

Jongen - 4 jaar

Shelcy Petion

Meisje - 4 jaar

Jenika Kenie Thermine

Meisje - 6 jaar

Naphka Goin

Meisje - 7 jaar

Jude Fontenelle

Jongen - 7 jaar

REPORTAGE: HAÏTI SPONSOr NU EEN KIND VIa DE BON OF WWW.COMPaSSION.NL/MaGaZINE

21

Page 22: Compassion Magazine - november 2010

HIERTUSSEN KOMEN EN HAITI REPORTAGE EN

DE KIDSINSERT

COMPASSION NIEUWS DAAR

jA, IK WIL GRAAG ééN vAN DEzE KINDEREN ONDERSTEUNEN!BON

Voor de correspondentie met mijn sponsorkind heb ik behoefte aan:

vertaling van Engels naar Nederlands

vertaling van Nederlands naar Engels

geen vertaling nodig

Dhr./Mevr./Fam.:

Voorletters:

Straat:

Postcode:

Telefoon:

E-mail:

Nr.:

Plaats:

Ik wil graag het volgende kind ondersteunen:

Ik laat de keuze aan Compassion

Naam van het kind:

leeftijd:

Ik machtig hierbij Compassion Nederland om maandelijks €29,- af te schrijven van mijn bank- of girorekening.

Bankrekeningnummer:

Ten name van:

Datum:

Handtekening:

Stuur dit formulier op aan: Compassion Nederland, Antwoordnummer 1340, 7300 VB Apeldoorn.

U hoeft geen postzegel te plakken!

CM36

Mocht het kind dat u wilt ondersteunen inmiddels al een sponsor hebben, dan zorgt Compassion voor een kind van dezelfde leeftijd uit Haïti.

Ik wil graag:

1 kind ondersteunen

kinderen ondersteunen

Kenderson Petit-frere

Jongen - 6 jaar

loubendy Geffrard

Jongen - 5 jaar Jongen - 6 jaar

Wismay Riche

Jongen - 7 jaar

Gesnel Michel

Jongen - 6 jaar

Eveson Thomas

Jongen - 5 jaar

Myrlandia Erius

Meisje - 4 jaar

Dieunica Jean-charles

Meisje - 3 jaar

Dit land gaat een

ongelooflijk moeilijke

toekomst tegemoet.

Wie wil zich aan een kind

verbinden en zeggen

: Ik blijf

jou ondersteunen t

ot je op

eigen benen kunt s

taan?

REPORTAGE: HAÏTI

Sponsor nu een kind uit Haïti

SPONSOr NU EEN KIND

VIa DE BON OF WWW.COMPaSSION.NL/MaGaZINE

22

Page 23: Compassion Magazine - november 2010

Hier kunt u zitten

Sponsortour EthiopiëMaak deze winter een bijzondere reis! Wilt u uw sponsorkind in Ethiopië ontmoeten of gewoon het land en het werk van Compassion met eigen ogen zien? Meldt u aan voor de sponsortour naar Ethiopië.Mail naar: [email protected] voor meer informatie.

Data: 15 - 27 februari 2011Prijs: € 1.995 p.p. (excl. kosten ontmoeting sponsorkind)

Sponsortour TanzaniaIn de lente van 2011 reist Compassion naar Tanzania. U kunt daar uw sponsorkind bezoeken en/of inzicht krijgen in de manier waarop kinderen en hun gezinnen worden geholpen.Een onvergetelijke ervaring!! Mail naar: [email protected] voor meer informatie.

Data: 2 - 12 mei 2011Prijs: 2250,- p.p. (excl. kosten ontmoeting sponsorkind)

SPONSOrTOUrS

jA, IK WIL GRAAG ééN vAN DEzE KINDEREN ONDERSTEUNEN!

Sponsor nu een kind uit Haïti

In deze foto is PLAATS vOOR U!

SPONSOr NU EEN KIND

VIa DE BON OF WWW.COMPaSSION.NL/MaGaZINE

23

Page 24: Compassion Magazine - november 2010

MET BEN TIGGELAAR Naar KENIa

OP UITNODIGING VAN COMPASSION BEZOCHT BEN TIGGElAAR DEZE ZOMER

KENIA. DAAR DOCEERDE HIJ NIET AllEEN IN lEIDERSCHAP, HIJ lEERDE OOK VEEl.

HENK JAN KAMSTEEG SCHREEF EEN REISVERSlAG.

LEaDErSHIP DEVElOPMENT PROGRAM

24

Page 25: Compassion Magazine - november 2010

n drie maanden tijd worden jongens uit de Masaï-stam in Kenia door oudsten uit het dorp gevormd van jongen tot man. De jongeman die

tijdens zijn afzonderingsperiode een leeuw doodt, keert als leider in zijn dorp terug.Een eeuwenoude traditie die de Masaï tot op de dag van vandaag praktiseren. Een traditie die ook uitstekend lijkt te passen in het leven dat deze mensen op slechts twee uur rijden van Kenia’s hoofdstad Nairobi leiden. Een bewonderenswaardig

primitief leven in lemen hutjes zonder bijvoorbeeld stromend water, elektriciteit en internetverbinding. Een leven ook waarin jongens de kuddes leiden, vrouwen voor de kinderen, het eten en het inkomen zorgen en mannen… Tja, mannen doen eigenlijk niets. Ja, zij zetten hun speer voor het hutje van de vrouw met wie zij die nacht besluiten door te brengen. Zodat iedereen (inclusief de echtgenoot zelf) weet dat zij bezet is.In deze wereld begeeft de organisatie Compassion zich. Hier krijgen kinderen tenminste eens per week fatsoenlijk te eten, kleding en een opleiding. En voor wie op latere leeftijd het potentieel heeft te kunnen groeien op de maatschappelijke ladder hoeft voor een leiderschapspositie niet langer het gevecht aan te gaan met een leeuw, maar kan deelnemen aan het leadership Development Program (lDP).

DOELGERICHTHEIDMet Jan Willem Vink en Nathan van Dam van Compassion zijn wij, veelgevraagd spreker Ben Tiggelaar, succesvol ondernemer Philip-Jan Reeb (Floreijn) en ikzelf, afgereisd naar Kenia. Doel is kennis te maken met het lDP, maar ook om te spreken op een leiderschapsconferentie voor meer dan honderd lDP-studenten. Maar meer nog dan dat wij de kans krijgen anderen te doceren, zitten wij zelf in de leerbanken. Want wat leren wij op het gebied van leiderschap veel van de inwoners van het land waarin de helft moet zien te overleven van minder dan één euro per dag.De eerste lessen die wij krijgen, ontvangen wij van het personeel van Compassion op het kantoor. Wat in hun verhalen opvalt, zijn niet alleen de passie

en helder geformuleerde visie van de organisatie, maar ook de perfect uitgewerkte strategie hoe hun dromen te verwezenlijken. ‘Dromen, durven, doen’ in de praktijk dus. Wie van het personeel wij ook vragen naar hun rol in de organisatie, allen weten zij direct te verwoorden wat hun doelen zijn. Neem dan de cijfers uit een onderzoek van Franklin Covey. Hieruit bleek dat 60 procent van de werknemers in Westerse bedrijven niet weet wat het verband is tussen hun werk en de doelen van de organisatie. HILDA EN jAMESWe leren onder andere van Hilda en James, twee lDP-studenten die gesponsord worden door respectievelijk Blanchard International Nederland en Ben en Ingrid Tiggelaar. Hilda ontmoeten wij in de wijk waar zij opgroeide, Mathare, een sloppenwijk van Nairobi die zich uitstrekt over een lengte van tien kilometer. Hier wonen de mensen onder golfplaten, stinkt het open riool en is de rotzooi die in de stoffige, zanderige steegjes ligt onbeschrijflijk. Hilda was een van de talloze kleine kinderen die in de vieze steegjes spelen en ’s nachts hun toevlucht in de hutjes zoeken om niet het slachtoffer te worden van geweld, verkrachting of moord.Door de hulp die Hilda via Compassion kreeg, was haar moeder in staat het weinige geld dat zij verdiende, te verdelen over minder kinderen. Nu kan zij een betere woning huren: een kale betonnen ruimte van twee kleine kamers, zonder toilet of douche, waar zij nu samen met kinderen en kleinkinderen woont. Een van haar dochters slaapt op de oude, stoffige bank, vier kinderen verdelen het stapelbed en zijzelf slaapt met drie van haar

I

“JUIST HIER ONTMOETTE IK JEZUS”

25

Page 26: Compassion Magazine - november 2010

kleinkinderen in het bed dat er pal naast staat.Doordeweeks huurt Hilda samen met een andere lDP-student een kamer in de stad. Maar op zaterdagen en zondagen komt zij elke week naar haar oude buurt terug. Om bij haar familie te zijn, om te helpen bij het kindsponsorproject van haar kerk en om ‘s zondags mee te zingen in het aanbiddingsteam van de gemeente.Over drie jaar hoopt Hilda af te studeren en haar opleiding te kunnen gebruiken om succesvol te zijn. Op de vraag wat zij onder succesvol verstaat, komt het opvallende antwoord dat succes de mogelijkheid is anderen te dienen… Doorvragen leert dat Hilda niet een sociaal wenselijk antwoord geeft, maar een oprecht verlangen heeft de kans die haar geboden wordt te gebruiken voor het geven van kansen aan anderen. Haar geloof in Jezus en het feit dat een sponsor in haar gelooft, is voor haar een motivatiebron een succesvol leider te worden. Niet voor niets noemt de voorganger van haar gemeente Mathare een ‘vallei van hoop’.

CONfERENTIEOok James, opgegroeid in de sloppenwijk Dandora, heeft een aangrijpend levensverhaal. Net als eigenlijk alle lDP-studenten die wij deze week ontmoeten. Het is bijna niet te geloven dat de jongeren die wij spreken, eens in armoedige kleding door de vuile steegjes van hun sloppenwijken zwierven. Vooraf was de enige hoop die ik verwachtte te zien een hoop ellende. Maar hier, juist hier, ontmoet ik deze week Jezus. Sinds 1999 is het project van Compassion in samenwerking met de Redeemed Gospel Church in Dandora James’ tweede huis. Eerst als sponsorkind, nu als bezoeker van de kerkdiensten. Doordeweeks is James in de stad te vinden. Daar studeert hij Economie en Statistiek. Hiermee is hij de trots van de familie. Door het succes van James, heeft heel de familie succes. Geen jaloezie van zijn zussen dus. Nee, zijn jongere zus vertelt juist erg blij voor haar broer te zijn. Dat hij nu in Ben en Ingrid zijn sponsors ontmoet, is een hoogtepunt voor het hele gezin. James kan geen genoeg krijgen van de brief die de familie Tiggelaar samen met hun vier dochters voor hem hebben geschreven. Feit dat hij vroeger als kind geen brieven kreeg van zijn sponsor, hadden hem het gevoel gegeven dat hij niet goed genoeg presteerde op school, dat zijn sponsors hem geen goede leerling vonden. later deze week horen wij dat James zelfs midden in de nacht zijn brief van a tot z overlas en direct heeft ingelijst.

Extra bijzonder voor hem is natuurlijk dat juist zijn sponsor het belangrijkste deel van de tweedaagse leiderschapsconferentie voor zijn rekening neemt. Met een notitieblok in de aanslag hoort James Ben Tiggelaar vertellen over de ideeën van onder andere Peter Drucker, Stephen Covey en Robert Quinn. MBA

in een halve dag, aangevuld met lessen aan de hand van zijn eigen bestsellers. En ook nu weet Tiggelaar zijn toehoorders van begin tot eind te boeien. Zijn lessen blijken culturen te overstijgen. Elk woord van Tiggelaar wordt driftig genoteerd. En voor iedereen die Tiggelaar wel eens heeft horen spreken, weet dat dit een prestatie op zich is.

TWEERICHTINGSvERKEERPhilip Jan Reeb, zelf sponsor van vijf studenten, daagt de studenten op zijn beurt uit visie voor hun omgeving, stad en land te krijgen. Want, zo stelt hij overtuigend, ondernemerschap begint met een visie. In een workshop gaan de studenten aan de slag met het vormen van een ondernemingsplan. In een zogenoemde ‘Elevator pitch’ krijgen zij vervolgens de kans, hun plannen te presenteren. Het is een belangrijke eerste aanzet om out of the box te leren denken.Zelf kreeg ik de mogelijkheid in twee sessies de vier H’s van leiderschap te delen. Oftwel, het hart, hoofd, handen en handelen van de dienende leider. De reacties op de conferentie van zowel studenten,

aangeschoven predikanten, sociaal werkers en medewerkers van Compassion, zijn overweldigend. Wat betreft het leerproces was hier duidelijk sprake van tweerichtingsverkeer.

Duidelijk onder de indruk van het getoonde leiderschap en het verlangen naar groei in dienend leiderschap, sluiten wij de bijzondere week af. De woorden van Rose, predikantsvrouw en actief in het Compassion-project In Dandora zeggen genoeg: “Afrika in het algemeen en Kenia in het bijzonder hebben te lijden onder corrupt leiderschap. Daarom is het zo belangrijk te investeren in dienend leiderschap. Wij moeten de gemeenschap mobiliseren te gaan voor verandering. En dat begint bij leiders. Al beïnvloed je maar vijf mensen. Dan al heb de kans verschil te maken in het leven van anderen. Hen te helpen zichzelf te leren kennen en verantwoordelijk te maken voor hun eigen ontwikkeling.” Het was een onvergetelijke ervaring om zowel hier getuige van te mogen zijn als een kleine bijdrage te mogen leveren.

“Afrika in het

algemeen en Kenia

in het bijzonder

hebben te lijden

onder corrupt

leiderschap.

Daarom is het

zo belangrijk te

investeren in

dienend

leiderschap.”

TEKST: Henk Jan KamsteegfOTO’S: Jan Willem Vink

LEaDErSHIP DEVElOPMENT PROGRAM

26

Page 27: Compassion Magazine - november 2010

“Afrika in het

algemeen en Kenia

in het bijzonder

hebben te lijden

onder corrupt

leiderschap.

Daarom is het

zo belangrijk te

investeren in

dienend

leiderschap.”

Rondom het leadership Development Program (lDP) heeft Compassion een netwerk opgezet, dat is gericht op ondernemers, zakenmensen en leiders in Nederland en België. Doel van dit netwerk is om leiders hier te verbinden met potentiële leiders uit het lDP. Het lidmaatschap van het netwerk bestaat uit:

- Ondersteuning van een jonge leider in het lDP- Toegang tot netwerkavonden met boeiende sprekers gerelateerd

aan Compassion of het thema ‘leiderschap’- Abonnement op leadership Magazine- Korting op leiderschapsreizen (georganiseerd door Compassion)- Organisatie van het bijwonen van de ‘graduation’ van

sponsorstudent (incl. hotelovernachting, excl. vliegticket)

Een lidmaatschap kost € 250 per maand.Wilt u meer informatie over deelname aan dit netwerk, stuur dan een e-mail naar [email protected] of kijk op www.compassion.nl/cln

ADVERTENTIE

KRINGMATERIAAL OVER arMOEDE

In het afgelopen jaar heeft Compassion diverse goede

materialen ontwikkeld die uitermate geschikt zijn voor

gebruik in kringenwerk en bijbelstudies.

ONDErWEG MET DE SaMarITaaNDit is een praktische bijbelleesgids

voor twintig dagen, over een

bijzondere man die nooit bestaan

heeft: de Barmhartige Samaritaan.

Hoe sta ik als discipel in het leven?

Wat betekent het volgen van

Christus voor mijn betrokkenheid

en barmhartigheid? Een uitdagend

boekje dat tot actiezaanzet.

DVD ‘ONDErWEG MET DE SaMarITaaN’Op deze dvd vindt u vier boeiende video’s

bij de bijbelleesgids. Hartverscheurende

verhalen tijdens verschrikkelijke perioden,

maar ook hoopgevende verhalen over de

kracht die mensen putten uit hun geloof

dat hen in staat stelt verder te leven.

Opgenomen tijdens een bezoek van Henk

Stoorvogel en Tiemen Westerduin aan

Rwanda.

LEVENDE HOOP25 hoofdstukken die u helpen te ontdekken

wat uw unieke rol is in het lichaam van

Christus, en geven u de mogelijkheid te

reageren op de noden van de armen.

“Een gepassioneerd boek dat je aanzet tot

actie voor mensen in armoede. Het prikkelt

en inspireert en geeft handreikingen om

handen en voeten te geven aan de opdracht

van Jezus.” Aldus Jolanda Omvlee.

AANvRAGEN?

U kunt één of

meerdere van deze

materialen aanvragen

door de bijgevoegde

bon in dit magazine in

te vullen en aan ons

op te sturen.

GRATIS

VOOR IN UW

GEMEENTE

27

Page 28: Compassion Magazine - november 2010

“lieve Jezus, zegen mijn vrienden, mijn sponsors, alstublieft. Zij zijn zo aardig voor mij en houden van mij. Wilt U genadig zijn voor hen, net als U bent voor mij? Als U het wilt, mogen we elkaar dan een keer ontmoeten in de toekomst? In Jezus’ naam, Amen.”- Ranjit Mardi (12)

“lieve Jezus, ik wil U bedanken voor het kleine baby’tje dat is geboren bij een vriendje van mij. Wilt u goed voor dit kindje zorgen? Ik bid u ook voor mijn sponsor. Wilt u mijn sponsor zegenen op zijn werk. Zegen mij, alstublieft, dat ik succesvol mag worden en mijn sponsor daarmee blij kan maken. Amen.”- Raton Soren (13)

Bidt u wel eens voor uw sponsorkind? Wist u dat uw sponsorkind waarschijnlijk

trouw voor u bidt? U zou als sponsor wel eens één van de belangrijkste

gebedspunten van uw sponsorkind kunnen zijn.

In een Compassion-project beginnen de kinderen hun dag met gebed. Regelmatig wordt er in kleine groepjes gebeden, zodat er voor elk kind genoeg tijd is om te bidden. Op de projecten leren de kinderen al heel vroeg te bidden. Tieners doen dat vaak samen met een mentor. De kleinere kinderen doen het klassikaal.

Wij vroegen Compassion-projecten in Bangladesh, Ghana en Indonesië of ze ons wat letterlijke gebeden van kinderen te sturen. Hieronder en hiernaast leest u het resultaat.

BIDDEN | SCHRIJVEN | GEVEN | BEZOEKEN

Gebeden uit Bangladesh

“Jezus, dank U wel dat ik naar het Compassion-project mag komen. Ik dank U voor mijn sponsor. Dank u voor de liefde die ik van mijn sponsor krijg. Door mijn sponsor kan ik naar school. Wilt u mijn sponsor beschermen? Mijn sponsor woont in Nederland, wilt U Nederland zegenen? Ik wil u vragen of mijn sponsor en ik elkaar op een dag mogen ontmoeten. In Jezus’ naam, Amen.” - Polash Murmu (13)

28

Page 29: Compassion Magazine - november 2010

“lieve God, toen mijn vader geen schooluniform voor mij kon betalen, heeft mijn sponsor mij dit gegeven. Ik wil niet dat mijn sponsor stopt met sponsoren, want ik wil heel graag naar school en naar het project. Wilt U mij vergeven als ik stout was? Ik houd van mijn moeder en mijn sponsor. Amen.”- Elyakim Ruvinus Wamuaav

“lieve Heer, wilt U bij mijn sponsor zijn. Bescherm hem. Ik houd veel van hem. Maak hem gelukkig en niet verdrietig. Door zijn liefde kan ik naar het project en wordt mijn schoolgeld betaald. Dank u wel daarvoor. In Jezus’ naam, amen.”- Welmina Wamu

Gebeden uit Indonesië

“lieve God, ik had nooit durven dromen dat er iemand aan de andere kant van de wereld zou zijn die van me houdt. Dank U voor mijn sponsor, Heer. Help hen met hun werk en help hun kinderen op school. Amen.” - Andreyana Elsye Labesi

Gebeden uit Ghana

“Dank U God, voor mijn sponsors. Dank U dat ze mij hebben gekozen. Heer, geef hen veel geld, zodat ze mij kunnen blijven sponsoren. God, ik heb vriendjes in het project die nog geen sponsor hebben. Wilt U een sponsor aan hen geven? Ik weet dat U naar mijn gebed luistert. Amen.” - Emmanuel Fatomey

“lieve God, ik bid U voor mijn sponsor. Ze zit zelf ook nog op school. Wilt U haar helpen bij haar examens? Wilt U dat alles wat zij leert, goed in haar hoofd blijft zitten en ze later een goede baan mag krijgen? Maak haar en haar familie gelukkig, alstublieft, Heer. Amen.”- Grace Ofori Boateng’s

De tweeling Okoe en Akwetey Kottey bidden liever thuis. Vaak bidt hun moeder ook mee. De familie leest ook samen uit de Bijbel. “We bidden altijd voor het werk van onze sponsors. En voor een lang leven en welvaart voor alle sponsors”, vertellen de jongens.- Okoe Kottey en Akwetey Kottey

TIP: Weet u niet altijd wat u moet bidden? Download de maandelijkse gebedskalender op www.compassion.nl

Schroom niet om uw sponsorkind te schrijven over situaties waar hij/zij voor kan bidden. Vraag uw sponsorkind om concrete gebedspunten voor het kind en de familie. Zo versterkt u de band tussen u en uw sponsorkind op een heel mooie manier.

TEKST: Anouschka van der ScheefOTO’S: Compassion

BIDDEN | SCHRIJVEN | GEVEN | BEZOEKEN

29

Page 30: Compassion Magazine - november 2010

“Ik Ben 21 jAAr geleden

geBoren In kIBerA, de grootste

sloppenwIjk vAn AFrIkA”, vertelt

BonIFACe Als HIj nAAst MIj In de

Auto zIt. “Ik Ben er sAMen Met 20

vrIenden opgegroeId, MAAr onze

levens zIjn Heel versCHIllend

verlopen. elF vAn ons zIjn In de

AFgelopen jAren verMoord, vIjF

zItten er In de gevAngenIs, twee

zIjn er spoorloos verdwenen,

twee zIjn er gek geworden en Met

de overIge twee gAAt Het goed.

Ik Ben ÉÉn vAn Hen.”

UITGELACHENBoniface is een eerstejaars student luchtvaarttechniek aan de universiteit van Nairobi, Kenia. “Ik weet nog dat ik op een dag een vliegtuig heel laag over onze sloppenwijk zag scheren. Ik was toen vijf jaar oud en was samen met een vriendje buiten aan het spelen. Ik vond dat heel indrukwekkend en zei toen tegen hem: “Weet je, over twintig jaar vlieg ik ook in zo’n ding.” Mijn vriend lachte mij uit. En veel andere mensen ook, want ik zei het jarenlang tegen iedereen. Ik bleef vasthouden aan mijn droom dat ik ooit zou gaan vliegen. Ik wist wat ik wilde bereiken.”

HET VERHAAl VAN BONIFaCE

30

Page 31: Compassion Magazine - november 2010

SCHIPHOL“Zulke dingen zijn alleen voor de rijken, maar niet voor mensen die in Kibera opgroeien”, zeiden Bonifaces vrienden tegen hem. Boniface: “Dat is het perspectief dat je in een sloppenwijk mee krijgt. Kibera ligt in een soort kom en om je heen zie je de grote huizen van de rijken op de heuvels liggen. Dat symboliseert de afstand tussen de kansrijken en kansarmen. Je denkt dat dat nooit voor jou is weggelegd. Het lijkt een onbereikbaar ideaal.” Nu, 15 jaar later, heeft Boniface net voor het eerst in een vliegtuig gezeten, van Nairobi naar Schiphol. “Met de hulp van anderen ben ik al heel ver gekomen.” Boniface was in maart in Nederland om zijn levensverhaal te vertellen in diverse kerken. Tijdens dat verblijf in Nederland maakte Boniface ook nog een rondvlucht in een klein vliegtuig. Daarmee werd een droom voor hem werkelijkheid.

DONKER BOS“Sloppenwijken geven hun inwoners allerlei boodschappen mee. Ze ontnemen je het geloof dat je dingen kunt bereiken en dat je leven ooit nog beter wordt. Je weet meestal ook niet hoe je je eigen toekomst kunt veranderen. Kibera, de naam van onze sloppenwijk, betekent letterlijk ‘donker bos’. En dat is het ook, je ziet er geen hand voor ogen. Je weet niet waar je leven naartoe leidt en hoe je eruit kunt komen. Het is een donker bos zonder perspectief. In Kibera zijn de meeste vaders afwezig, en is het leven onveilig. Het klinkt gek, maar als je hier door de straatjes loopt, zie je die onveiligheid niet meteen. Maar achter de deuren van de huisjes gebeurt er heel veel. Vooral voor kinderen is het een heel moeilijke plek om te leven. Ouders leggen een heel hoge druk op hun kinderen.”

GOED DOEN“Hier groeide ik als deel van een hechte vriendengroep op. We woonden allemaal vlakbij elkaar in een van de wijken. Het leven in onze vriendengroep ging gelijk op, totdat we ongeveer vijftien á zestien jaar oud waren. Toen begonnen we verschillende keuzes te maken. Sommigen raakten crimineel actief, anderen gaven toe aan allerlei verleidingen, zoals drugs, diefstal en seks. Mij is het gelukt om goede keuzes te maken, die mijn toekomst ten

positieve hebben bepaald. Dat kon ik door de hulp van het Compassion-project waar ik deel van uitmaakte. Doordat ik als 8-jarige in het sponsorprogramma terecht kwam, kon ik niet meer alleen voor mijn eigen plezier leven. Ik leerde er verantwoording aan verschillende mensen af te dragen: aan de projectmedewerkers, een voorganger én mijn sponsor. Ik wilde het goed doen voor hen. laten zien dat ik het kon en hen niet teleurstellen. En zij stelden op hun beurt hun geloof in mij.”

ALS HET EROP AANKOMT“Die groep mensen om mij heen heeft mij door mijn tienerperiode heen geholpen. Maar ook mijn geloof in Jezus werd hierin steeds belangrijker voor mij. Ik merkte steeds meer dat Hij mij in mijn dagelijks leven hielp. Maar je moet uiteindelijk zelf de keuzes maken. Je kunt heel keurig leren leven, maar het gaat om de momenten wanneer het er écht op aankomt. Welke keuzes maak je dan? En waardoor maak je die keuzes? Het was soms best moeilijk om staande te blijven. Want, als je naar een school gaat, verwachten je vrienden in de sloppenwijk bijvoorbeeld van je dat je daar dingen steelt en aan hen geeft, zodat zij ze kunnen verkopen. Ik heb dat nooit gewild. Het was juist in die periode dat mijn geloof veel voor mij begon te betekenen. Een van mijn vrienden heeft mij eens met de dood bedreigd omdat ik steeds met hem over Jezus praatte. Gelukkig liep dat toen met een sisser af. De druk van mensen om mij heen was heel groot.”

TERUG NAAR KIBERA“Als ik ben afgestudeerd, wil ik piloot worden. Maar daarnaast wil ik graag terug naar Kibera. Sommige mensen begrijpen niet waarom ik in hemelsnaam terug zou willen naar deze donkere plek. Maar Jezus zei: “Wat je doet voor de minste van dezen, dat heb je voor Mij gedaan.” Ik weet precies hoe het leven er daar aan toe gaat. Als je in Kenia rijk bent, betaal je de laagste belastingen. Ben je arm, dan betaal je het meest. Ik wil mensen helpen die onderdrukt worden en hulp nodig hebben. Ik kan toch niet niets doen? Ik ben daar zelf geboren. Ik was een van de minsten. Ik heb mijn leven aan Jezus te danken, dus wil ik leven voor Hem, waar Hij dat ook maar wil.”

fOTO LINKSBOvEN:Boniface vlakbij zijn

ouderlijk huis in Kibera,

Kenia.

ANDERE 2 fOTO’S:Tijdens zijn verblijf in

Nederland, maakte

Boniface een rondvlucht

in een klein vliegtuigje.

Een droom werd

werkelijkheid!

TEKST: Martijn Moens

HET VERHAAl VAN BONIFaCE

31

Page 32: Compassion Magazine - november 2010

INTERVIEW

BIjSTANDVeel van onze gemeenteleden hebben het financieel niet erg breed. Sommigen zitten in de bijstand of zelfs in de schuldhulpsanering. Ondanks onze ‘armoede’ willen we graag een groep zijn die geeft. Het is gemakkelijk om vast te komen zitten in je eigen problemen en gebrek, maar door te geven kijk je verder dan jezelf. Natuurlijk hoef je niet altijd te geven in geld, maar kan je ook tijd of zelfgemaakt voedsel geven. Toch hebben we een paar jaar geleden besloten om

gebeden bij hem brengt. Toen ze ontdekten dat Mouni van voetbal houdt, zijn ze met zijn allen AH-voetbalplaatjes voor hem gaan sparen, die we nog steeds aan hem toesturen. We ze zijn niet alleen betrokken bij Mouni, maar ook bij zijn familie. Een van onze gemeenteleden had dit jaar het idee om op het wijkfeest tweedehands speelgoed te verkopen. De opbrengst hebben we als familiegift toegestuurd.

GEBEDSHOEK vOOR ARMOEDEAls gemeente kunnen we soms zo bezig zijn met onze zorgen, drukte en activiteiten. Maar hoe doorbreek je dat nu? Een aantal keer per jaar organiseren wij in onze ontmoetingsruimte een gebedskamer. Mensen uit de wijk komen hier een paar uur in hun eentje bidden. In deze gebedskamer creëren we altijd meerdere gebedshoeken en vanzelfsprekend is er altijd eencreatieve gebedshoek verbonden aan armoede. Zo hebben we gebeden voor hongersnood door kleine zakjes rijst te legen in een grote pan water, met lego huisjes gebouwd als gebed voor mensen die dakloos zijn en kartonnen dozen versierd als gebed voor dakloze kinderen. (voor meer van onze ideeën zie www.creatiefgebed.nl)

Door ervoor te kiezen om iets te doen aan de armoede van anderen, leren we verder te kijken dan onszelf. We nemen niet alleen verantwoordelijkheid voor ons eigen leven, maar ook voor anderen voor wie wij met elkaar iets goeds kunnen betekenen.

Als gemeentestichtend team zijn wij tien jaar geleden

in de Haagse achterstandswijk Spoorwijk gaan wonen

om hier een nieuwe gemeente te starten. We hebben

ons vanaf het begin echt toegelegd op het bereiken van

de wijkbewoners. Nu, tien jaar later, is er een kleine

missionaire wijkgemeente ontstaan waar we ‘s zondags

met ongeveer dertig wijkbewoners samen eten en een

laagdrempelige dienst vieren.

GEMEENtE IN HAAGSE SPOORWIJK WIL GRAAG GEVEN

“DOOR IETS TE DOEN AAN DE ARMOEDE vAN ANDEREN, LEER jE vERDER KIjKEN DAN jEzELf”

als gemeente een kind via Compassion te sponsoren.

MOUNIOnze ‘gemeenteleden’ uit de wijk zijn erg betrokken bij Mouni, ons sponsorkind. We hebben in onze gemeente niet de traditie om te collecteren, maar er staat wel een potje voor Mouni, waar mensen wekelijks wat doneren. Ze schrijven hem soms brieven en we bidden regelmatig voor hem en zijn familie. Soms vergeten we als leiding ‘s zondags voor hem te biddenof geld op te halen. Als dat gebeurt, is er altijd wel iemand die keihard ‘Mouni’ roept en onze gedachten en

TEKST EN fOTO’S: Matthijs Vlaardingerbroek

32

Page 33: Compassion Magazine - november 2010

Eerst even iets over mijzelf. Ik ben Willem Jan de Bruin, grafisch vormgever, fotograaf en percussionist bij Forever Worship. Wij zijn met een groep in 2008 naar Mumbai en Goa geweest om daar een aantal concerten te geven. Ook konden we een project van Compassion net buiten Mumbai bezoeken.

zES vINGERSAangekomen in het Compassion-project werden we zeer warm ontvangen door schatjes van kinderen. Al snel hingen de kids letterlijk aan onze benen. Ze hunkeren naar liefde en aandacht. Het was niet zo moeilijk om hen dat te geven. We hebben met onze groep een aantal kinderliedjes in het Engels aangeleerd. Dit werd heel snel opgepakt en ze zongen al snel uit volle borst mee. Die dag was één groot feest voor de kids en ons. Natuurlijk heb ik veel foto’s gemaakt. Eén kind viel mij - los van het feit dat het een schattig ventje was - in het bijzonder op, omdat hij aan elke hand zes vingers had.

KIND UIT INDIAWij sponsorden als gezin al een kind uit Zimbabwe via een andere organisatie. Toen we thuiskwamen uit India lag er een brief op de mat waarin stond dat ons sponsorkind was verhuisd en de sponsoring stopte. Mijn vrouw Aletta is gaan bellen met Compassion en vroeg of het misschien mogelijk was om iemand uit India te sponsoren. Geen probleem. “Is het

misschien mogelijk om iemand uit de omgeving van Mumbai (stad met 19 miljoen inwoners) te krijgen?” vroeg Aletta. Ze gingen hun best doen...

GELIjKENISEen tijdje later kregen we een foto van een schattig ventje. Zijn naam is Rakesh. Mijn vrouw Aletta zei gelijk: “Hé hij lijkt wel op een kindje uit het dorp dat wij hebben bezocht. Ik zei: “Ja natuurlijk, dat is toch niet mogelijk.” Ik heb mijn eigen foto’s erbij gepakt om ze te vergelijken, maar ik kon het niet geloven en dacht dat de jongetjes op elkaar leken. Even later kregen we een uitgebreide beschrijving over Rakesh. Hierin lazen we tot onze grote verbazing dat Rakesh een afwijking had aan zijn handen. U raad het al, ik krijg weer kippenvel terwijl ik dit schrijf, het was het kindje met zes vingers aan zijn handen, uit het project dat we hadden bezocht. Is het niet fantastisch!

Willem Jan en Aletta de Bruin

Meer foto’s van de reizen van familie De Bruin vindt u op www.studiobrownie.nl

In deze rubriek doen we verslag van een bijzondere ontmoeting. Deze keer in ‘De Ontmoeting’: Willem Jan en Aletta de Bruin met Rakesh uit India.

KLEIN WONDER IN INDIATEKST EN fOTO’S: Willem Jan de Bruin foto’s: Willem Jan de Bruin

Dit is het verhaal van onze ontmoeting met ons sponsorkind in India.

Het bijzondere is dat we hem hebben ontmoet tijdens onze reis in India,

terwijl we toen nog niet wisten dat Compassion hem later ‘toevallig’ aan

ons zou toewijzen als sponsorkind!

33

DE ONTMOETING

Page 34: Compassion Magazine - november 2010

en van de unieke aspecten aan kind- en studentsponsoring is dat je

niet alleen maandelijks een geldbedrag naar een goed

doel overmaakt, maar dat je door het schrijven van brieven ook persoonlijk

contact met je sponsorkind of -student kunt hebben. Het ontvangen van brieven is

cruciaal voor de ontwikkeling van sponsorkinderen. Kinderen die geen brieven van

hun sponsors ontvangen, presteren over het algemeen minder goed dan kinderen

met een schrijvende sponsor. Tegelijkertijd voldoet correspondentie met kinderen

in ontwikkelingslanden niet altijd aan de verwachtingen.

TEKST: Martijn Moens

fOTO’S: Eljee, Galia Oropeza, Paul Henri Friedrich Kabore

BrIEVEN SCHrIJVEN

34

Page 35: Compassion Magazine - november 2010

35

jUANOm te begrijpen waarom het ontvangen van brieven zo belangrijk is voor sponsorkinderen, moeten we ons proberen te verplaatsen in de wereld van een sponsorkind. laten we Juan als voorbeeld nemen. Juan is 6 en woont in een sloppenwijk in Rio de Janeiro. Dit is een gebied waar weinig hulp van buitenaf komt. Juans ouders moeten alles op alles zetten om hun gezin in leven te houden en het is voor hen moeilijk om er ook emotioneel voor hun kinderen te zijn. Juan hoort dan ook niet vaak dat hij waardevol en geliefd is. Veel kinderen zoals hij hebben een zeer laag zelfbeeld.

WAARDEvOLProbeer u eens voor te stellen wat het voor Juan betekent om een brief van zijn sponsor te krijgen. Er is blijkbaar iemand aan de andere kant van de wereld die in hem geïnteresseerd is, de moeite neemt om een brief te schrijven en hem vertelt dat hij waardevol

is en van hem houdt. Dat zal een grote impact op Juan hebben. En vooral wanneer er vragen aan hem worden gesteld en zijn vragen worden beantwoord, brengt dat de wereld van Juan en zijn sponsor dichterbij elkaar. Tijdens huisbezoeken in onze veldlanden zien we keer op keer dat sponsorkinderen de brieven van hun sponsor zeer goed bewaren.

“IK BID vOOR HEM”Uw maandelijkse sponsorbijdrage verzekert uw sponsorkind van financiële support, maar uw brieven kunnen hem voorzien van meer dan het materiële: hoop, liefde en geloof in de toekomst. Juist dat zijn de aspecten die een doorslaggevend effect hebben in de ontwikkeling van kinderen. Maura Morais, projectdirecteur in Brazilië zegt: “De brieven van sponsors zijn heel belangrijk voor de sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Ze komen erdoor in aanraking met een andere cultuur, taal en verbeteren hun communicatieve vaardigheden door te schrijven. Veel kinderen ervaren door de correspondentie liefde en aandacht.” luis Gustavo (12) is een van de kinderen in het project van Maura Morais. “Als ik in mijn klas vertel dat ik vrienden aan de andere kant van de wereld heb en dat we brieven met elkaar schrijven, dan voel ik mij bijzonder. Ik weet door de brieven dat mijn sponsor voor mij bidt. Ik bid ook voor hem en ik weet dat God naar ons luistert.”

SLECHTE INvLOEDENRichard Vinícius, een klasgenootje van luis, wordt ook via Compassion gesponsord. Hij kreeg in de afgelopen jaren slechts één keer post: een kerstkaart van zijn sponsor. “Ik vind het heel jammer dat ik geen brieven krijg, want ik wil graag weten hoe haar leven eruit ziet, waar ze werkt en of ze een man en kinderen heeft”, vertelt Richard. “Op die vragen kan mijn leraar mij geen antwoorden geven.” Marta Oliveira, correspondentie-coördinator van een ander project in Brazilië, onderstreept het sociale effect dat het schrijven kan hebben: “Correspondentie heeft een stimulerend effect op het lees- en schrijfgedrag. En de belangstelling van iemand in een ander land helpt hen om negatieve invloeden, zoals drugs en jeugdcriminaliteit te ontwijken. Ze willen hun sponsor niet teleurstellen.”

ONTMOEDIGDDe andere kant van de medaille is dat kinderen die geen brieven van hun sponsor ontvangen, vaak erg teleurgesteld zijn. Ondanks het feit dat hun sponsor het mogelijk maakt dat een kind alle hulp krijgt die het nodig heeft, wordt het niet schrijven als een gemis ervaren, vooral wanneer vrienden, vriendinnen en klasgenootjes wel regelmatig brieven ontvangen. Veel kinderen die geen post ontvangen, vragen zich af of hun sponsor wel echt betrokken bij hen is en of hij

of zij daadwerkelijk om hen geeft. Wanneer kinderen hierdoor echt ontmoedigd raken, kan dit een negatief effect hebben op de betrokkenheid bij en deelname aan het Compassion-project en daardoor op de toekomst van het kind.

Compassion International heeft recentelijk onderzoek gedaan naar het effect dat correspondentie op de ontwikkeling van kinderen heeft. De resultaten uit dit onderzoek tonen een causaal verband aan tussen correspondentie en de prestaties in het Compassion-programma. Brieven schrijven en ontvangen blijkt essentieel in de ontwikkeling van een kind en draagt bij aan het doorbreken van de armoedecirkel in het leven van dat kind.

onderzoek toont een direct

verband tussen correspondentie

en de prestaties in het

Compassion-programma aan

In sommige culturen is het ongebruikelijk om persoonlijke informatie in een brief te schrijven

BrIEVEN SCHrIJVEN

35

Page 36: Compassion Magazine - november 2010

vRAGEN OvER BRIEvENMaar het succes van correspondentie heeft twee kanten. Het is ideaal wanneer brieven van kinderen (en van sponsors) persoonlijk zijn, ingaan op eerdere correspondentie en snel bezorgd worden. Dat zijn doelen waar Compassion wereldwijd naartoe werkt. Soms ontvangen sponsors brieven met een onpersoonlijke toon en zonder reactie op eerder gestelde vragen. Dat roept soms vragen en teleurstelling op. Alhoewel Compassion er alles aan doet om kinderen te stimuleren inhoudelijke brieven

te schrijven, gebeurt dat nog niet in elk project. Op dit moment loopt er internationaal een test waarbij kinderen direct na het ontvangen van een brief terugschrijven. Dat moet de inhoud en snelheid van de brieven verhogen. Daarnaast bekijkt Compassion internationaal de mogelijkheden van digitaal en online schrijven. Vanwege privacygevoeligheid is dit een traject dat goed onderzocht moet worden.

In veel landen waar Compassion werkt, is het schrijven van brieven niet ingebed in de cultuur. Vooral het opschrijven van persoonlijke informatie is in veel culturen niet gewoon. In Midden-Amerika en veel Afrikaanse landen, bijvoorbeeld, is het schrijven van brieven überhaupt niet gebruikelijk. Ieder kind dat in een Compassion-project wordt opgenomen, leert dan ook pas daar hoe ze via een brief met iemand anders kunnen communiceren. Het zal daar waarschijnlijk langer duren voordat een kind in een brief open durft te zijn over zijn of haar leven dan in andere delen van de wereld.

BRIEf vERGETENOok speelt mee dat niet ieder kind het leuk vindt om te schrijven. Het ene kind schrijft nou eenmaal liever dan het andere, net als bij Nederlandse kinderen. Dan moeten projectmedewerkers deze kinderen stimuleren en inhoudelijk begeleiden. Dat verklaart waarom er soms in brieven veel bijbelteksten of geestelijke

uitspraken staan die een kind naar ons gevoel niet snel zelf zou gebruiken. Een ander aspect is dat kinderen de brieven van hun sponsors in hun huisje bewaren. Soms vergeten ze op een klassikale briefschrijfdag (in sommige projecten vindt zo’n dag drie keer per jaar plaats) de meest recente brief van hun sponsor mee te nemen naar het Compassion-project. Hierdoor weten ze niet meer precies welke vragen hun sponsor had gesteld en er een algemene brief uitrolt aan de hand van suggesties van een projectmedewerker. In steeds meer projecten worden de brieven in het projectgebouw bewaard om dit te voorkomen.

BRIEfTRAjECTEen andere veelgestelde vraag over de correspondentie is waarom het soms lang duurt voordat een brief in Nederland aankomt. Alle sponsorkinderen schrijven minimaal drie keer per jaar een brief aan hun sponsor. In sommige projecten schrijven kinderen direct na het ontvangen van een brief terug, in andere projecten gebeurt dat klassikaal op vaste dagen in het jaar. Brieven vanuit ontwikkelingslanden leggen een lange weg af. Ze moeten eerst worden vertaald naar het Engels, dan worden verstuurd naar het Compassion-kantoor van het betreffende land. Daar worden brieven opgespaard tot er voldoende brieven zijn om ze in een grote bulk naar Compassion in Amerika te sturen (vanwege internationale postafspraken bespaart dit veel geld). Vanuit Amerika worden de brieven doorgestuurd naar onder andere Nederland. Eenmaal hier worden de brieven geregistreerd en door vrijwilligers eventueel naar het Nederlands vertaald. Compassion bekijkt op dit moment een aantal digitale en online mogelijkheden om in het verzendtraject snelheid te winnen.

vRAGENOp www.compassion.nl vindt u over dit onderwerp (en veel andere) antwoorden (zoek op ‘veelgestelde vragen’).

Uw bijdrage verzekert uw

sponsorkind van financiële

support, maar uw brieven

van meer dan het materiële:

hoop, liefde en geloof in de

toekomst

BrIEVEN SCHrIJVEN

36

Page 37: Compassion Magazine - november 2010

EEN REFERENDUM OVER ARMOEDE

Het was vantevoren al wel duidelijk dat de ‘Nee-campagne’ niet zou winnen, gezien de stemming onder het volk. Maar ze legden de voorstanders wel het vuur na aan de schenen. Ze kozen ervoor om tegen de publieke opinie in te gaan, en dat nog wel zonder alle financiële middelen en mankracht waarover het ‘Ja-kamp’ wel kon beschikken. In deze omstandigheden was een nederlaag voor ‘Nee’ bijna niet te voorkomen. Maar, je moet hen meegeven dat ze bleven staan voor waar ze in geloofden. Uiteindelijk stonden ze voor hun overtuigingen. En daar ligt hun morele overwinning. Ik reflecteer hier op het Keniase referendum dat onlangs plaatsvond, waarbij een nieuwe grondwet door maar liefst tweederde van de kiesgerechtigden werd omarmd. Het ‘Ja-kamp’ werd aangevuurd door de overheid, het ‘Nee-kamp’ door de kerken in Kenia, met uitzondering van twee of drie kleine denominaties. Toch denk ik dat de onlangs aangenomen grondwet ons landbestuur en de economische structuren veel goeds zal brengen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het ‘Nee-kamp’ niet volledig tegen deze grondwet was, maar principieel op een paar punten anders dacht en daarom ‘nee’ zei. Het ‘Ja-kamp’ wilde de hele grondwet aannemen, ondanks een paar meningsverschillen waarover later nog beslist zou moeten worden. De tegenstanders wierpen tegen: ‘Ook al is het een heerlijke taart, je kunt hem niet eten wanneer er ergens een giftige pil in zit. Als belangrijke punten later opgelost kunnen worden, waarom zou je het dan niet alvast voor het referendum doen?’ – beweerde de kerk. En zo gingen de argumenten heen en weer, met de ‘Nee-kerk’ aan de ene kant en de ‘Ja-regering’ aan de andere. Beiden strijdend voor meer stemmen. En een titantenstrijd werd het! Dat terwijl in dit land 85% van de bevolking als christelijk wordt gezien. Ik denk dat we later nog aan deze situatie zullen terugdenken – als de dag waarop de kerk in de steek werd gelaten door haar eigen leden. Maar, mij is verteld dat we in een vrije wereld leven en dat zelfs de kerken democratischer moeten worden. Zoals bij alle grondwetswijzigingen zal de nieuwe Keniase grondwet het wereldbeeld en de architectuur van het land vormen.

Het zal het fundamentele document zijn waarop de Keniase maatschappij en toekomst worden gebouwd. Dit was dus niet zomaar een referendum. Dit was heel serieus.In mijn overpeinzingen kom ik steeds meer tot de conclusie dat het werk van Compassion ook een referendum is. Een referendum over armoede en we moeten een keuze maken. We zeggen ‘Ja’ wanneer we besluiten iets aan armoede te doen. Al is het maar dat we er over praten met iemand die onverschillig tegenover de armoede in het Zuiden staat. We zeggen ‘Ja’ wanneer we gaan begrijpen dat niet rijkdom, maar genoeg het tegenovergestelde van armoede niet rijkdom is. Genoeg van de eenvoudige dingen in het leven: voedsel, schoon water, een redelijk inkomen, een opleiding, een dak boven ons hoofd, gezondheidszorg. En ‘Ja’, we kunnen ervoor zorgen dat kind een kind, een familie, een kerk en daardoor een gemeenschap een stap in de richting van ‘genoeg’ is. In dit referendum tegen armoede zeggen we ‘Ja’ tegen de realiteit dat we voor een paar euro per maand actief strijden tegen armoede. Er wordt terecht gezegd dat een mens niet de hele wereld kan veranderen, maar wel de wereld van één kind. Ik kan u vertellen dat dit waar is. In dit referendum zeggen we ‘Nee’ tegen de leugen dat extreme armoede niet uitgeroeid kan worden. We weigeren te geloven dat de armen vaak arm zijn vanwege hun luiheid of dat ze ertoe bestemd zijn om arm te zijn. We zeggen ‘Nee’ wanneer we de gedachte dat armoede een probleem van de andere kant van de wereld is, afwijzen. Compassion is een referendum tegen armoede, en in dit referendum zeggen we zowel ‘Ja’ als ‘Nee’. En aan beide zijden hebben we gelijk. Ik zoek stemmen!

TEKST: Sidney Muisyo Vice President for Africa Region Compassion International

COLUMN

WErELDWIJZEr

37

Page 38: Compassion Magazine - november 2010

WERElDWIJZER

In ‘de smaak van…’ vindt u steeds een recept uit één van de Compassion-landen. Met dit recept van Jeroen Bos van ‘De smaak van…’ proeft u deze keer:

DE SMAAK VAN THAIlAND

VARKENsfILET met ANANAs uit Thailand

INGREDIëNTEN VOOR 4 PERSONEN800 gr varkensfilet4 schijfjes ananas (blik)10 el ananassap2 el zoute sojasaus2 el basterdsuiker2 el lichte rijstazijn 1 el bloem

BereidingswijzeSpoel het vlees onder koud stromend water af en dep het droog. Snij het dwars op de vleesdraad in smalle plakjes. leg deze dicht naast elkaar op een schotel. Giet de ananas af. Vang 10 el vocht op en laat het vruchtvlees uitlekken. Meng ananassap, sojasaus, suiker en rijstwijn met de bloem tot een glad papje. Breng op smaak met peper en zout. Giet de marinade over de varkensfilet. Dek de schotel af met plasticfolie en laat 1 uur in de koelkast trekken. Draai het vlees af en toe om. Verhit dan olie in een wok of een diepe pan en leg het vlees er meteen vanuit de marinade in. Bak kort en voeg dan de marinade toe. Sluit wok of pan met een deksel af en laat het geheel op gemiddeld vuur 3-4 minuten bakken. Voeg de ananasschijven toe en laat nog 3-4 minuten zonder deksel smoren tot de saus een beetje is ingedikt. Breng het gerecht op smaak en dien het direct op.

Serveren met rijst en een frisse salade.

GErECHT

snufje suikerzoutpeperolieschaalwok

Stop the Traffik (Steve Chalke en voorwoord van Cherie Blair)

Dit jaar verscheen in Nederland het boek Stop The Traffik. Een boek over mensenhandel anno 2010. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de omvang van hedendaagse slavenhandel. We denken vaak dat dit vroeger gebeurde, maar nu niet meer. Het tegendeel is waar - er werden nog nooit zoveel mensen verhandeld als vandaag de dag. Je moet hierbij denken aan kindslaven op cacaoplantages en in kledingfabrieken. Maar ook seksslaven in bordelen in Nederland.

Mensen als productenDit heftige boek geeft een goed inzicht in de omvang en aard van het probleem en roept je meteen op om waakzaam te zijn en er iets aan te doen. Het voorwoord zegt: ‘Mensenhandel is geen ver-van-mijn-bedshow. Het speelt zich af onder jouw neus. Je kunt je ogen niet sluiten voor het feit dat er in mensen gehandeld wordt, dat ze over grenzen, dwars door continenten ontvoerd worden om te belanden in jouw woonplaats, jouw straat. Mensen zijn producten geworden.’

Geen prettig boekDit is geen prettig boek om te lezen. Het is confronterend en uiterst pijnlijk. Soms wil je het wegleggen en er niet meer naar kijken. Maar zulke gevoelens zijn precies wat nodig is. Dat we ons bewust worden van de leefsituatie van zoveel verborgen mannen, vrouwen en kinderen en dat we keuzes maken om er iets aan te doen. Stop The Traffik vertelt ervaringsverhalen van slaven, gecombineerd met omgevingsfactoren, statistieken en feiten. Dat er dringend op allerlei niveaus iets moet gebeuren, wordt duidelijk uit de volgende cijfers. Wereldwijd worden er jaarlijks 2,5 miljoen mensen verhandeld, terwijl er jaarlijks nog geen 15.000 mensen voor worden vervolgd, laat staan veroordeeld.

stop The TraffikSteve Chalke, de auteur van het boek, is de oprichter van de gelijknamige organisatie die ook in Nederland actief is. Compassion is partner van Stop The Traffik Nederland om samen met andere organisaties wereldwijd een vuist te kunnen maken tegen mensenhandel. Meer informatie is te lezen op www.stopthetraffik.nl

Stop The TraffikSteve ChalkeISBN 978 90 33819 13 1

TEKST: Martijn Moens

BOEK

WErELDWIJZEr

38

Page 39: Compassion Magazine - november 2010

snufje suikerzoutpeperolieschaalwok

Stichting Compassion

Nederland

Postbus 1340

7301 BN Apeldoorn

Oude Apeldoornseweg 41-45

7333 NR Apeldoorn

Telefoon: 055 - 5994422

[email protected]

www.compassion.nl

Bestuur

Dhr. E.W. Anderson

Dhr. A. Bijl

Dhr. M. Boontje

Dr. J. Overduin

Mr. A.E. The-Kouwenhoven

Dhr. H.P. Verwijs (voorzitter)

Ir. G.J. van der Schee

Giften

Algemene giften voor onze

extra hulpfondsen kunt u

overmaken op een van de

onderstaande rekeningen:

Postbank: 3232

KBC Bank NV (B):

409-9586431-62

Redactie

Anouschka van der Schee

Tobias van Sijll

Martijn Moens

Jan Willem Vink

Nathan van Dam

Ontwerp

Wilfred Kruitbosch

Druk

Corelio Nevada

Printing

Brussel (België)

Foto Cover

Ben Adams

COLOfON

Al meer dan 350 enthousiaste vrijwilligers door heel Nederland (en België) zetten zich in voor een

betere toekomst voor kinderen die nog geen sponsor hebben. Zij vertellen over hun situatie en wat

mensen via Compassion kunnen doen om hen een betere toekomst te geven.

Doe jij mee? Word dan advocate. Compassion voorziet je van materialen waarmee jij het werk

van Compassion en de nood van de kinderen onder de aandacht kunt brengen in je netwerk van

vRIENDEN, fAMILIE, KERK en tijdens EvENEMENTEN.

HOE WORD IK ADvOCATE?Wil je ook als advocate aan de slag? Ga dan naar www.compassion.nl/advocates/aanmelden of stuur een e-mail naar [email protected].

“In kenia heb ik gezien wat een verschil het maakt om als kind wel of geen sponsor te hebben. dit stimuleert mij enorm om me als advocate voor deze kinderen in te zetten. Het is een voorrecht om hen met elkaar uit armoede te mogen bevrijden!” lydia Bikker

ADvOCATES ADvERTENTIE

3939

Page 40: Compassion Magazine - november 2010

AustraliëCompassion AustraliaCanadaCompassion CanadaDuitslandCompassion Deutschland

FrankrijkS.E.l. FranceGroot-BrittanniëCompassion UKItaliëCompassion Italia

NederlandCompassion NederlandNieuw-ZeelandTEAR Fund New ZealandSpanjeCompassion españa

Verenigde StatenCompassion InternationalZuid-KoreaCompassion KoreaZwitserlandCompassion Suisse

COMPaSSION WErKT WErELDWIJD ONDER MEER DAN 1.100.000 KINDErEN EN RuiM 2.000 STUDENTEN.

22

1211

13

8

7

9

31614

2 6421

25

19

1

5

10

24

1820

23

17

15

1. MEXICOProjecten sinds 1970Aantal kinderen: 20.076

2. GUaTEMaLaProjecten sinds 1976Aantal kinderen: 34.419Aantal lDP studenten: 106

3. EL SaLVaDOrProjecten sinds 1977Aantal kinderen: 37.397Aantal lDP studenten: 20

4. HONDUraSProjecten sinds 1974Aantal kinderen: 41.072Aantal lDP studenten: 57

5. NICaraGUaProjecten sinds 2002Aantal kinderen: 31.888

6. HaITÏProjecten sinds 1968Aantal kinderen: 64.944Aantal lDP studenten: 90

7. DOMINICaaNSE rEPUBLIEKProjecten sinds 1970Aantal kinderen: 43.375Aantal lDP studenten: 80

21. INDIAProjecten sinds 1968Aantal kinderen: 113.059Aantal LDP studenten: 152

22. BANGLADESHProjecten sinds 2004Aantal kinderen: 16.827

23. THAILANDProjecten sinds 1970Aantal kinderen: 36.061Aantal LDP studenten: 41

8. COLOMBIaProjecten sinds 1976Aantal kinderen: 51.130Aantal lDP studenten: 100

9. ECUaDOrProjecten sinds 1984Aantal kinderen: 54.298Aantal lDP studenten: 129

10. PErUProjecten sinds 1985Aantal kinderen: 49.012Aantal lDP studenten: 137

11. BraZILIëProjecten sinds 1967Aantal kinderen: 33.741Aantal lDP studenten: 78

12. BOLIVIaProjecten sinds 1967Aantal kinderen: 55.151Aantal lDP studenten: 105

13. BUrKINa FaSOProjecten sinds 2004Aantal kinderen: 20.244

14. GHaNaProjecten sinds 2005Aantal kinderen: 23.928

15. TOGOProject sinds 2008Aantal kinderen: 4.200

16. ETHIOPIëProjecten sinds 1993Aantal kinderen: 79.106Aantal lDP studenten 174

17. UGaNDaProjecten sinds 1980Aantal kinderen: 71.649Aantal lDP studenten: 312

18. rWaNDaProjecten sinds 1979Aantal kinderen: 51.597Aantal lDP studenten: 59

19. KENIaProjecten sinds 1980Aantal kinderen: 73.027Aantal lDP studenten: 237

20. TaNZaNIaProjecten sinds 1999Aantal kinderen: 62.956

24. FILIPIJNENProjecten sinds 1972Aantal kinderen: 54.416Aantal lDP studenten: 122

25. INDONESIëProjecten sinds 1967Aantal kinderen: 78.048Aantal lDP studenten: 110

ParTNErLaNDEN