Magazine November 2013

of 24 /24
Afgifte kantoor 8670 Koksijde 1 P409696 Techniek Alles over 50p video Computer De nieuwe MacPro Verschijnt maandelijks (niet in juli en augustus) België - Belgique PB 8670 Koksijde 1 BC 9741 November 2013 - jaargang 10 - editie 92 video westkust Officieel clubmagazine van Videoclub Westkust Koksijde

Embed Size (px)

Transcript of Magazine November 2013

Page 1: Magazine November 2013

Afgifte kantoor8670 Koksijde 1

P409696

België - BelgiquePB

8670 Koksijde 1BC 9741

TechniekAlles over 50p video

ComputerDe nieuwe MacPro

Verschijnt maandelijks (niet in juli en augustus)

Afgifte kantoor8670 Koksijde 1

P409696

België - BelgiquePB

8670 Koksijde 1BC 9741

November 2013 - jaargang 10 - editie 92

videowestkustO f f i c i e e l c l u b m a g a z i n e v a n V i d e o c l u b We s t k u s t K o k s i j d e

Page 2: Magazine November 2013

2

HERMALEOPOLD II LAAN 265

86780 OOSTDUINKERKETEL 058/ 52 14 94www.hermashopping.be

-DOE-HET ZELF-INTERIEURDECORATIE-VERVEN EN ACCESOIRES-VERFMENGMACHINE-DROGISTERIJ-LAMPËN-GEREEDSCHAPPEN-GEREEDSCHAPPEN-HUISHOUDARTIEKELEN-GESCHENKEN-ROLGRDIJNEN OP MAAT

HERMA HEEFT HET !

Page 3: Magazine November 2013

3

Videoclub Westkust Koksijde

Aangesloten bij WEVACWest-Vlaamse Amateur Cineasten

Aangesloten bij C.v.B.Nationaal Centrum voor Beeldexpressie

Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen en de gemeente Koksijde

Lokaal

FEESTZAAL NOORDDUINENHelvetiastraat 478670 Koksijde

Secretariaat

Jean-Pierre TheryFuchsialaan 128670 Koksijde058/51 42 [email protected]

Uitgever

Videoclub WestkustKoksijde

Bank

BE42 9730 7418 7654

Verantw. uitgeveren afzendadres

Paul MisplonZeelaan 288/5018670 Koksijdetel. 058/51 65 63

Redactie

Jürgen [email protected]

Inhoudstafel

Inhoudstafel .................................................... 3Voorwoord ....................................................... 5Vorige vergadering ................................6 & 7Computer ..................................................8 & 9Algemeen .............................................10 & 11Nieuws ...................................................13 & 14Techniek ..................................15, 16, 17 & 18Cursus WEVAC ...............................................19Volgende vergadering ...............................21Agenda ............................................................22

www.koksijde.be

http://www.videowestkust.be

Page 4: Magazine November 2013

4

verzekeringenkredietenbeleggingenbankagentschapmet professioneel advies

U kan maar beter goed verzekerd zijn.

Zeelaan 39 - 8660 De PanneT 058 412 333 - F 058 420 [email protected]

verzekeringenkredietenbeleggingenbankagentschapmet professioneel advies

U kan maar beter goed verzekerd zijn.

Zeelaan 39 - 8660 De PanneT 058 412 333 - F 058 420 [email protected]

Peter Misplon

Page 5: Magazine November 2013

5

November wordt alweer de derde vergadering van hetfilmjaar.We komen stilaan op dreef voor de grote uitdaging : ons clubfestival en de viering van ons 10 jarig bestaan.Hiervoor vragen wij aan ieder lid een speciale inspanning te doen om er iets feestelijks van te maken of om één of ander lid te helpen bij het realiseren van een mooie film.

We hebben reeds een paar zeer goede producties maar er moeten er nog meer komen.

Het wordt, zoals vorige jaren de festivalformule. Wie niet aan het wedstrijd gedeelte wil deelnemen kan in het festival gedeelte zijn film vertonen, zonder punten van de jury.Ook komt er terug een film over de gebeurtenissen in Koksijde. We vragen dan ook aan de leden die activiteiten hebben gefilmd in Koksijde om deze te bezorgen aan Marnix. Hij zal het geheel monteren.

Maar denk eraan de tijd vliegt heel snel. Het is dus de hoogste tijd om uw producties af te werken.

Tot op de vergadering Vrijdag 15 november.

Voorzitter Videoclub Westkust KoksijdePaul Misplon

Voorwoord door de voorzitter

Page 6: Magazine November 2013

6

Vergadering van 18 oktober 2013

Vorige vergadering

De voorzitter liet ons weten dat de trofee “De Gouden Kat” georganiseerd door de Ieperse videoclub Cinypra doorgaat op 22 november 2013.

Er zijn twee films geselecteerd van onze leden. “Julia” van Hubert Pouillie en “Het wonder van het zaad” van Paul Misplon en Gaston Dierick. Allen daarheen op 22 november.

Het Filmprogramma:

“Tai Chi “ 16/9 HDV een film van Paul Misplon en Marnix Regheere over de Chinese medi-tatie. Het Sociaal Huis van Koksijde vroeg aan het bestuur van VCWK of het mogelijk was een film te maken. We filmden een lesgeefster die het dansen van Tai Chi beheerst. De leerlingen kregen op deze wijze hun opdracht mee naar huis om verder te oefenen. De manier van fil-men kon verbeterd worden door minder ruimte te laten tussen de rand van het beeld en het hoofd. Dit gaf een verloren en onbenut stuk op het scherm. Op Het Sociaal Huis waren ze opgezet met het werk van de cineasten.

Paul Misplon en Marnix Regheere filmden een Interview met Gert Verhulst 16/9 HDV.

Het was een waar genoegen om Gert Verhulst te mogen interviewen in zijn gloednieuwe the-ater. We hadden ons heel professioneel opgesteld en waren heel goed ontvangen door een mooie receptioniste. Zo spraken de cineasten!! Ook hier was de opmerking: te veel ruimte op het scherm die onbenut was gebleven. De klank kon ook iets beter. Goede montage door Paul. Proficiat!

Paul Misplon met “Furnivent” een informatie film 16/9 HDV.Paul maakte dit filmpje in opdracht van de stad Veurne. Het werd ook gedraaid op de inhuldi-ging van de nieuwe zaal. Er werden kleine mankementen gesignaleerd als kritiek , maar toch een mooie montage. Veel marge had de cineast niet om zijn film af te werken, de afwerking werd pas voltooid drie dagen voor de inhuldiging van de zaal. Toch heel goede film proficiat Paul.

Walter Decock met “Tips voor trips” over Gent 16/9Opnieuw een Walter Decock film specialist in het maken van reportages. Er was weinig of geen kritiek. Walter is iemand die de knepen kent. Mooie heldere beelden, haarscherp, goed verhaal en goed zelf ingesproken. Iemand zei dat er enkele bruuske overgangen waren. Pro-ficiat Walter mooi werk.

Walter Decock reportage “Luberon”De Luberon is een bergmassief in het Franse Alpes-de-Haute-Provence en Vaucluse en een oost-west gerichte uitloper van de Alpen. Het massief is ongeveer 60 km lang en ligt ten noor-den van Marseille. Met deze eenvoudige inleiding maakte Walter een aangename film, een lust voor het oog niet te lang en niet te kort. Ook hier een heel goede film voor de wedstrijd. Enkele tips kwamen aanbod, er waren weinig opmerkingen, goed en kort gemonteerd. Pro-ficiat Walter.

Jean -Pierre Thery “Fietsuitstap” HDV Fietsuitstap 16/9.Jean-Pierre liet ons nogmaals genieten van zijn film. Alle foutjes waren weggewerkt en de on-dertitels werden aangepast. De film was gemaakt tijdens een fietsreis doorheen het Waasland. De linkeroever van de Schelde en het dode stadje Doel dat vlak bij de Nederlandse grens ligt.

Page 7: Magazine November 2013

7

Ondertussen werd zijn film vertoond met groot succes aan de vereniging Neos. Vele mooie herin-neringen kwamen tijdens de projectie naar boven.

Proficiat Jean-Pierre, heel goed gemonteerd.

Film van Marnix Regheere “ De Paardevissers” HDV.Een reportage over de Paardevissers uit Oostduinkerke die voor een enige gelegenheid Koksijde kwamen aandoen. De film was niet ten volle gemonteerd. Enkel alle mooie stukken waren aan el-kaar gekoppeld. De kleurcorrectie was aangepast op de volledige tijdlijn, waar achteraf de slechte stukken werden uitgenomen. Dit is volgens de kenners niet aanvaarbaar, ieder clipje moet afzon-derlijk behandeld worden met kleurcorrectie, dat is de regel. De beelden waren te rood. Er moet veel korter gemonteerd worden. Toch goed geprobeerd.

Film van Kurt Mariën “Camping Cultuur”.Goed gemonteerde film, met alles erop en eraan.

Het “Circus Camping Cultuur” deed de drie deelgemeenten aan van Koksijde waaronder Oost – duinkerke. Kurt ging er ter plaatse filmen en maakte er een mooi geheel van. Als toeschouwer genoten de kinderen die zelf acteur waren in het Camp der Cultuur.

Een mooie ingekaderde montage.

Heel mooi Kurt Proficiat.

Antoon Demets filmde “Kunst in de Keunekapel” HDV.Zoals altijd een mooi filmpje. Deze keer was de voorstelling anders en we lieten ons meeslepen in de mooie tekst van het gedicht. Enkele leden zeiden dat tijdens deze momenten het mogelijk was enkel beelden te laten zien van de zee en natuur. Nog anderen lieten verstaan dat er meer moge-lijkheden waren. Er was opbouwende kritiek. Toch was het heel goed gedaan. Proficiat Antoon.

De vergadering was door, het grote aantal en enkele lange films, wat uitgelopen. In de toekomst zullen wij proberen om toch wat vroeger te stoppen.

Volgende vergadering op 15 November.

Page 8: Magazine November 2013

8

De nieuwe MacPro is een inktzwarte, hoogtechnologische vaas

Computer

Apple stelde in San Francisco de nieuwe Mac-Pro voor. De favoriete computer van grafische ontwerpers, muzikanten en videomakers ziet er op zijn zachtst gezegd helemaal anders uit dan andere pc’s.

De ‘kaaschaaf’-look van de oude MacPro, een design dat al sinds 2003 meeging, gaat de deur uit. In plaats daarvan wordt de nieuwe MacPro een ingenieuze cilinder die nog het best laat omschrijven als een inktzwarte designvaas vol elektronica.

RekenkrachtHet strafste is: de nieuwe MacPro wordt twee keer zo snel als de oude (zeven teraflops, voor de liefhebbers), maar wel acht keer kleiner dan dat ruim twintig kilo zware gevaarte. De cilinder is 25 centimeter hoog en heeft een doorsnee van 16,5 centimeter.

In het midden van de zwarte vaas zit een cen-trale koelschacht waar de ventilators zich be-vinden. Daar omheen: alle rekenkracht die de powergebruiker zich kan wensen.

Die bestaat uit de nieuwe Xeon E5-processoren van Intel, in configuraties die tot twaalf reken-kernen gaan, topt 30 gigabyte aan werkgeheu-gen en standaard twee AMD Firepro grafische processoren en volledig flashgeheugen. Koppel daaraan zes Thunderbolt 2-poorten, vier USB 3-poorten, twee gigabit ethernet-uitgangen en een HDMI-uitgang.

SterrenschipEn het ziet er dus spectaculair uit. Schuif de gladde metalen cilinder van de computer af en wat je te zien krijgt is iets dat eruit ziet als de ‘warp drive’ van een sterrenschip.

“Wij kunnen niet meer vernieuwen? Mijn reet”, zei Apple–topman Phil Schiller, die bij de voor-stelling even het decorum liet varen.

De MacPro moet dit najaar op de markt komen. Wat hij gaat kosten, is nog niet bekend. Ap-ple introduceerde op de Worldwide Developers Conference in San Francisco ook een nieuwe Macbook Air-laptop.

Een full-option MacPro zou je zo’n 11000 euro kostenOmdat - fuck de economische crisis - je een nieuwe Mac nodig hebt. En dan heb je er nog niet eens een display bij. Wel gratis verzending, dat dan weer wel.Hoewel Apple nog geen prijzen bekend heeft gemaakt voor de upgrades voor de nieuwe

De nieuwe MacPro is slechts 25cm hoog en heeft een diameter van 16cm

Page 9: Magazine November 2013

9

Mac Pro, hebben de aardige mensen bij Unbox Therapy uitgezocht wat die opties dan zouden kunnen zijn, en hoeveel dinero je daarvoor moet gaan neertellen. Conclusie? Een aardige smak geld.Voor dat geld krijg je wel wat. Je krijgt een tonnetje van een kilo of 5, met 12 kernen, 64GB RAM, twee bloedsnelle grafische kaarten en een 1 TB PCIe SSD. Meer dan genoeg om een aardig potje op te Facebooken, zullen we maar zeggen:http://www.youtube.com/watch?v=rcxMRARm2ME#t=70

In het midden zit een centrale koelschacht waar de ventilators zich bevinden

Page 10: Magazine November 2013

10

Toiletroloriëntatie

Algemeen

Deze week had een collega problemen met het ophangen van de toiletrol in de Lijnwinkel aan Adinkerke station. Ik heb voor haar de oplossing opgezocht:

De toiletpapieroriëntatie refereert aan de twee manieren waarop men een rol toiletpa-pier kan ophangen aan een horizontale toiletrolhouder; naar “voren” (met de strook waar het nieuwe velletje wordt afgescheurd van de muur af ) of naar “achteren” (met de strook naar de muur toe).Welke methode de voorkeur heeft hangt af van wat men persoonlijk het prettigst vindt of van huis uit gewend is. Bij een Amerikaans onderzoek bleek 60–70% van de onder-vraagden de voorkeur gaf aan de rol naar “voren”. Hoewel het iets triviaals lijkt, hebben mensen vaak sterke meningen over welke manier van de toiletrol ophangen het beste is. Onder andere hygiëne, papierbesparing, de mate waarin het papier makkelijk af te scheuren is worden door voorstanders van beide methodes gebruikt als argument waar-om hun manier de beste is. Er is dan ook al geregeld onderzoek naar gedaan, waarbij onder andere leeftijd, geslacht, politieke filosofie en economische status als factoren zijn meegenomen.RelevantieIn zijn artikel “Bathroom Politics: Introducing Students to Sociological Thinking from the Bottom Up” beschrijft professor Edgar Alan Burns van het Eastern Institute of Technology enkele redenen waarom het onderzoeken van de toiletpapieroriëntatie belangrijk is, met name in de sociologie. Zo beschrijft hij hoe hij op de eerste dag dat hij een nieuwe klas lesgeeft in sociologie, hen altijd de vraag stelt welke manier van het ophangen van de rol zij beter vinden, en laat ze ook nadenken over waarom ze hun manier verkiezen boven de andere. Op die manier wordt de sociale constructie van regels en gebruiken die men eigenlijk onbewust doet goed duidelijk. [1]Ook in de lessen sociale psychologie van de Universiteit van Notre Dame wordt de toi-letpapieroriëntatie gebruikt, onder andere om The Social Construction of Reality van Pe-ter L. Berger en Thomas Luckmann te verduidelijken.[2] Christopher Peterson, professor psychologie aan de Universiteit van Michigan, classificeert de keuze van de toiletpapier-oriëntatie onder “smaak, voorkeuren en interesses” in plaats van “waarden, normen en noodzaak”. Het maakt samen met andere persoonlijke voorkeuren volgens hem deel uit van iemands identiteit.Ook buiten onderzoeken om komt de toiletpapieroriëntatie geregeld aan bod. Zo be-steedde Jim Bohannon in zijn radioprogramma ooit een uur aan het onderwerp, en merkte op dat er prima een talkshow mee gevuld zou kunnen worden. In de sitcom All in the Family kwam de toiletpapieroriëntatie ook al eens ter sprake, waarin de personages Archie en Michael ruzie krijgen over de manier waarop de rol moet hangen.[3] De vraag hoe mensen de toiletrol het liefst ophangen staat prominent op de cover van Barry Sin-rod en Mel Poretz’s boek The First Really Important Survey of American Habits uit 1989.Toiletpapieroriëntatie wordt ook vaak gezien als een van de struikelblokken voor een getrouwd stelletje.[4]

Page 11: Magazine November 2013

11

ArgumentenDe voornaamste reden die mensen geven voor de manier waarop zij de toiletrol het liefst ophangen, is omdat ze deze manier handiger vinden voor het pakken van een nieuw velletje papier.Andere veel gehoorde argument voor naar “voren” zijn:• Het vermindert het risico dat men bij het pakken van een nieuw velletje per ongeluk de

muur aanraakt met de hand, en zo mogelijk bacteriën en andere verontreinigingen op de muur overbrengt.[5]

• Deze manier maakt het makkelijker om snel te zien waar het losse eind zit en dit te pakken.• In hotels, cruiseschepen en ook thuis kan bij deze manier het laatste velletje op worden

gevouwen om aan te geven dat de toiletruimte schoon is gemaakt.• Toiletpapier met afbeeldingen of een patroon erop is vaak zo ontworpen dat het patroon

alleen goed zichtbaar is als de rol naar voren hangt.Andere veel gehoorde argument voor naar “achteren” zijn:• Zo kan het losse eind indien ongewenst makkelijker buiten zicht worden gehouden.• Bij huisdieren en kleine kinderen vermindert het de kans dat ze de rol geheel afrollen in-

dien ze het uiteinde proberen te pakken.[6]• Bij campers en andere voertuigen met een toilet aan boord voorkomt deze manier van op-

hangen dat de rol tijdens het rijden geheel afrolt.

Bezoek K-tv

WWW.K-TV.BEeen initiatief van

Videoclub Westkust Koksijde

Page 12: Magazine November 2013

12

Page 13: Magazine November 2013

13

Canon Legria HF G30

Nieuws

Met de Canon Legria HF G30 staat Canon weer in de top5 van de HD consumenten ca-mera’s. Alle reviews die ik erover gelezen heb zijn eensluidend positief en dat niet alleen voor de uitstekende beeldkwaliteit. Dit is een camera voor enthousiaste videofilmers die het onderste uit de kan willen halen. De lijst van mogelijkheden om creatief te filmen is indrukwekkend:

De belangrijkste kenmerken :1. Grote HD CMOS sensor 1/2,8 met 3 miljoen pixels In tegenstelling tot de meeste top camera’s in de lijst, die over 3 MOS-sensors beschik-ken, heeft Canon gekozen voor één grotere sensor. Deze keuze heeft zeker ook te maken met het succes van dit soort sensors in DSLR fotocamera’s. Veel professionele cinéasten kiezen deze DSLR’s vanwege hun superieure beeldkwaliteit. De 3MOS toestellen gebrui-ken voor elke basiskleur (Rood, Groen en Blauw) een sensor. Bij Canon wordt elke pixel voor de 3 basiskleuren gescand. Naast de sensor bestaat het systeem uit een objectief en een snelle, intelligente processor bij. Canon gebruikt bij deze camera de DIGIC DV 4 die o.a. al in vele EOS- camera’s zijn sporen verdiend heeft.2. Opname formaten 1080(50p/50i/25p); 720(25p)Full HD (1080x1920pixels) en Internet HD (720×1280) zijn inmiddels al standaard.Nieuw is dat nu ook naast 25p ook 50p beschikbaar is. Dit betekent 50 bldn/sec progressief ofwel 50 volledige beelden per seconden. Wat progressief en interlaced wil zeggen heb ik al in een eerder artikel uitgelegd. Interlaced zal waarschijnlijk helemaal verdwijnen omdat dit alleen nog bij de oudere beeldbuizen gebruikt wordt. Nieuwe monitors en flatscreens werken progressief. Resultaat is een vloeiender beeld bij snelle camera bewe-gingen. 50P is inmiddels standaard voor alle topcamera’s. Omdat de datastream bij inter-net noodgedwongen beperkt moet blijven worden minder pixels (720) en 25p toegepast op Youtube en Vimeo. Dit formaat is dus geschikt voor internet. Het oudere DV-formaat of DVD formaat (720 x 576) wordt niet meer ondersteund.

Page 14: Magazine November 2013

14

3. 20x zoom en 26,8 mm groothoeklensDe lens van deze camera is misschien wel de grootste troef. Hiermee kan de camera zeer flexi-bel ingezet worden. Enerzijds de groothoeklens die bij het filmen binnenhuis (familie, fees-ten, evenementen, sportzalen enz) zeer van pas komt en dan de 20x zoom die buitenshuis vele mogelijkheden biedt (documentaire, natuurfilm, festivals enz). Die zoom is ook ideaal voor het schieten van details in super close-up die noodzakelijk zijn om een film boeiend te maken in de montage.4. OLED-touchscreen 8,9 cmVanwege de uitstekende hel-derheid en beeldkwaliteit en de betere touch-gevoeligheid van OLED-display’s worden ze al langer toegepast in de betere smartfoons en tablets. Omdat de bediening hoofdzakelijk via tou-chscreen moet gedaan worden is dit een goede keuze van Canon. Ook voor het scherpstellen kan deze display goede diensten bewijzen. Natuurlijk beschikt de camera ook over een ooglens die uitschuifbaar en kantelbaar is. Men kan de camera ook bedienen met een duim-joystickje naast de opnameknop.5. Instellingen op afstand bedienen en delen via Wi-FiOmdat de camera WIFI heeft kan deze camera verbonden worden met een smartfoon of ta-blet. Met geschikte sofware kan men de camera bedienen met uw smartfoon of tablet terwijl ge ook het opgenomen beeld in een player ziet. Men kan de video zelfs delen op internet als er een Wifi netwerk beschikbaar is. Wifi en zelfs GPS vind men ook steeds vaker terug bij de nieuwere camera’s.6. Optical Intelligent IS (hybrid systeem)Deze term staat voor de reeds gekende optische beeldstabilisatie (=mechanisch) uitgebreid met een electronische stabilisatie. Doordat de MOS-sensor over meer pixels beschikt (3 me-gapixels) dan de 2 megapixels die nodig zijn voor een full HD, kan de beeldprocessor elektro-nisch de beelduitsnede op de sensor corrigeren naargelang de ongewenste beweging van de camera. Hierdoor zou men al lopend uit de hand kunnen filmen zonder een zweefstatief. Soortgelijke optische stabilisatie vindt men tegenwoordig ook bij andere merken.7. Twee SDXC slotsDe HF G30 beschikt niet over een intern geheugen. Opgenomen moet worden op SDXC ge-heugenkaartjes. De camera gebruikt ca 1 Gb voor 5 min video. Met 32 Gb kan dus ca 150 min film opgenomen worden. Het is mogelijk om gelijktijdig op te nemen in AVCHD HD en MP4-formaat maar niet in HD-formaat. Het 2de mp4 filmpje is wel geschikt voor internet.De HF G30 heeft een groter broer de XA25 voor de professionele filmer. Het verschil is dui-delijk te zien aan de handgreep van de XA 25. In deze handgreep zijn de professionele audio aansluitingen verwerkt. De camera eigenschappen zijn grotendeels dezelfde.http://www.youtube.com/watch?v=tfJtR5XZuZYhttp://www.youtube.com/watch?v=ls6KZUOnV58

Page 15: Magazine November 2013

15

Alles over 50p video

Techniek

De nieuwste consumentencamera’s zijn nagenoeg allemaal in staat om 50 progressive Full HD beelden per seconden op te nemen volgens de AVCHD 2.0 specificatie. Maar heeft u hier iets aan en welke obstakels kunt u tegen komen bij het bewerken en expor-teren van 50p video-opnames?Als u een camera hebt, die is gekocht voor 2011, is de kans groot dat u daarmee op twee verschillende manieren video-opnames kunt vastleggen. U kunt de video opnemen met 50 interlaced of halfbeelden per seconden of met 25 progressive of hele beelden per seconden. Een keuze maken tussen 50i of 25p blijft lastig, want beide formaten hebben voor- en nadelen.Zo is het voordeel van 50i dat er geen conversie noodzakelijk is om het te kunnen af-spelen op oudere televisies die alleen interlaced beelden accepteren, maar heeft het als nadeel dat de beelden moeten worden gedeïnterlaced om ze te kunnen bekijken op internet, mobiele apparaten of uw pc. Bij het deïnterlacen bent u afhankelijk van de op-names (snel of langzaam), de encoder van uw softwarepakket en de decoder van uw mediaspeler of de kwaliteit optimaal behouden blijft.Neemt u op met 25 hele beelden per seconden dan heeft dat als voordelen dat de verti-cale resolutie wordt verdubbeld waardoor u beschikt over een scherper beeld, de beel-den beter te corrigeren zijn in de montage en dat voor het bekijken op het internet en mobiele apparaten er niet hoeft te worden gedeïnterlaced.Nadelen zijn er ook. Conversie is namelijk noodzakelijk als u exporteert naar een dvd of de video wilt kunnen afspelen op oude televisies omdat die alleen met interlaced beel-den over weg kunnen. Een tweede nadeel van 25p opnames bij veel camera’s is, dat bij het opnemen van snelle bewegingen er een soort flikkering in het beeld optreedt. Op-nemen in 25p werkt dan ook beter met rustige beelden die bij voorkeur vanaf statief zijn opgenomen. Die videobeelden zien er mooier uit dan vergelijkbare opnames met 50 interlaced beelden.50p videoHeeft u uw camera na 2010 gekocht, dan is de kans groot dat u nog een derde opname mogelijkheid hebt; namelijk 50p. Ideaal, want daarmee is het ook mogelijk om snellere beelden goed te registreren in de progressive mode. De flikkering die optreedt bij snelle 25p opnames, is verdwenen bij 50p opnames. Het verschil tussen 25p en 50p is dan goed zichtbaar. Het verschil tussen 50i en 50p opnames is er ook. De verticale resolutie is verdubbeld, moiré effecten treden minder op en doordat u werkt met hele frames behoren deïnter-lace artifacten tot het verleden. Het enige puntje dat voor verbetering vatbaar is, is de maximale bitrate die wordt gehanteerd bij 50p opnames. Die is vastgesteld op 28 Mbit/s tegenover 17 tot 24 Mbit/s voor 50i opnames. Die beperkte verhoging zorgt er voor, dat het aantal bits per pixel lager uitvalt. In theorie betekent dit dat de kwaliteit van het beeld minder is, maar in de praktijk is dit nauwelijks waarneembaar.

Page 16: Magazine November 2013

16

U zou misschien verwachten dat alle seinen nu op groen staan om voortaan opnames te gaan maken in 50p, maar helaas is dat niet het geval. Want u kunt wel opnames hebben gemaakt in 50p, maar of u het kunt bewerken, exporteren of bekijken is geheel afhankelijk van uw software en hardware.50p project en tijdcodeEen rondgang langs negen videobewerkingspakketten leert ons, dat de ondersteuning voor het importeren, bewerken en exporteren van 50p opnames zeer matig is en dat het sterk afhangt van de keuze van het pakket of u sowieso in staat zult zijn om deze 50p beelden te bewerken en te exporteren zonder kwaliteitsverlies.Alleen Avid Studio, Magix Video deluxe, Adobe Premiere Pro en Grassvalley Edius beschikken over een 50p projecttemplate om de progressive beelden te kunnen bewerken. Wel is het mogelijk om in Corel Video Studio Pro X5, Sony Vegas Movie Studio en Sony Vegas Pro hand-matig een 50p project aan te maken. Adobe Premiere Elements en Cyberlink Powerdirector bieden geen enkele mogelijkheid om een 50p project te definiëren.In alle pakketten, op Edius na, waarmee u een 50p project kunt starten, verandert de tijdcode mee. Dit betekent dat u frame nauwkeurig door de 50 progressive frames kunt navigeren in de monitor of op de tijdlijn. In Premiere Elements, Powerdirector en Edius wordt tijdcode gehanteerd voor 25 frames per seconde.

Aan de werkwijze waarmee u 50p video edit, verandert niets ten opzichte van de bewer-king van 50i video. Wel zult u merken dat video effecten, kleurcorrectie filters en effectenom te keyen in sommige gevallen net even iets netter worden uitgevoerd, omdat progressive frames zich hier beter voor lenen dan interlaced beelden. Daarnaast gebruiken veel profes-sionals 50p video om een mooiere slow motion te verkrijgen door de 50p video te interpre-teren als 25p video in een 25p project. Door de halvering van het aantal beelden verkrijgt u automatisch een keurige slow motion.Exporteren van 50p videoHet bewerken van 50p video lukt nog wel in de meeste montagepakketten. Het exporteren van 50p video is een heel ander verhaal. De meeste pakketten zijn daartoe namelijk niet af-doende in staat, omdat ze de AVCHD 2.0 specificatie niet ondersteunen.

Page 17: Magazine November 2013

17

Deze specificatie die op 1 juli 2011 officieel is geworden, definieert de parameters voor het exporteren van 50p video. Volgens de AVCHD 2.0 specificatie zou het mogelijk moeten zijn om 50p video te kunnen exporteren naar een AVCHD DVD of AVCHD-bestand met een reso-lutie van 1920 x 1080 met een maximale bitrate van 28 Mbit/s. De enige twee pakketten die deze standaard hebben geïmplementeerd zijn Cyberlink Powerdirector en Adobe Premiere Pro. Voor Powerdirector is dit vreemd te noemen, want die ondersteunt niet de bewerking van 50p video.In alle andere pakketten, op Adobe Premiere Elements na, kunt u de video wel via een tem-plate of handmatig exporteren naar een AVCHD-formaat, maar dat gaat altijd gepaard met een te lage bitrate om de kwaliteit te waarborgen. Avid Studio geeft daarbij een vertekend beeld. Dit pakket ondersteunt weliswaar 40 Mbit/s, maar alleen met een Baseline Profile. Hier-door worden de geavanceerde encodeertechnieken van AVCHD niet benut, wat resulteert in kwaliteitsverlies.Dat u met geen enkel pakket 50p video kunt exporteren naar Blu-ray Disk, is niet zo vreemd. De Blu-ray specificatie ondersteunt dit formaat namelijk niet. Wilt u toch uw montage op Blu-ray disk branden dan kan dit alleen in de resolutie 1920 x 1080 met 50 interlaced beelden of in de resolutie 1280 x 720 met 50 progressive frames.

Page 18: Magazine November 2013

18

Ongecomprimeerde videoAls uw software geen ondersteuning biedt voor het exporteren van 50p video naar een avchd bestand met 28 Mbit/s, dan zit er niets anders op dan de video te exporteren naar een ander bestandsformaat als u de originele 50 frames per seconden wilt behouden.Exporteert u de video naar een ongecomprimeerd AVI-bestand, dan kunt u daarna dit be-stand met de gratis Freemake Video Converter weer converteren naar een AVCHD-bestand met een bitrate van 28 Mbit/s. Uiteraard is dit niet de meest ideale workflow, maar u bent in elk geval in staat om de video daarna in MP4-formaat af te spelen.50P afspelenHet bekijken van 50p-video bestanden op de computer zal geen problemen opleveren. Om 50p video op een tv te kunnen bekijken, moeten de multimediaspeler en de televisie dit for-maat ondersteunen. Heeft u geen geschikte mediaspeler, dan kunt u proberen om de 50p videobestanden via een USB-stick rechtstreeks op de tv af te spelen. Lukt dat niet, dan hebt u altijd nog de optie om de bestanden te kopiëren naar het geheugenkaartje van uw camera en deze via de HDMI-uitgang van uw 50p-camera af te spelen op de tv.Het is inmiddels anderhalf jaar geleden dat de eerste 50p camera’s op de markt verschenen en een jaar geleden dat de AVCHD 2.0 specificatie officieel werd. Vanuit dat oogpunt bekeken, is het opmerkelijk dat de meeste videobewerkingspakketten nog niet toegerust zijn voor een optimale bewerking en export van 50p video. Het is te hopen dat deze achterstand het ko-mend jaar wordt weggewerkt, zodat u optimaal kunt genieten van uw 50p-opnames.

Page 19: Magazine November 2013

19

Cursus zaterdag 23 november 2013

WEVAC

Maak van je informatieve film ook een scenariofilm

Speciaal voor thema’s waar je niet zo snel meer op de locatie terugkomt of momenten die maar eenmalig plaatsvinden.

Lesgever: René Roeken

Voor degenen onder ons die het amateurfilmen over de grens ook volgen is René Roeken zeker geen onbekende. Zijn films (informa-tie- natuur- en speelfilms) werden meermaals bekroond bij onze noorderburen op het NOVA-filmfestival, op het Benelux-filmfesti-val en Unica.

Hij verzorgt regelmatig jurytrainingen, cameraregiecursussen voor gevorderden, de cursus ‘Van hobbyist tot filmanalist’ en in alle districten van de NOVA organiseert hij weekendworkshops en thema-avonden over bij voorbeeld het maken van documentaires en speelfilms.

René is vooral een praktijkman en zal op de cursus veel van zijn films of delen daarvan laten zien als ondersteuning van de theorie.

Zaal ’t Centrum, Beerstraat 20, 8820 Torhout van 9u30 tot 17 uur

De cursus is gratis voor WEVAC-CvB-leden.

Er kan ter plaatse een middagmaal verkregen worden à 15€ p.p.:

• Krabcocktail• Kipfilet op zuiderse wijze met kroketjes• Panacotta met speculaas• 1 consumptie inbegrepen (frisdrank, bier, wijn, zware bieren,...)

Inschrijven bij Wilfried [email protected] 16 november 2013

Een kort interview met René op Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=XEuwo3xtDSA

WEVAC-cursus zaterdag 23 november 2013

“Maak van je informatieve film ook een scenariofilm”

Speciaal voor thema’s waar je niet zo snel meer op de locatie terugkomt of

momenten die maar eenmalig plaatsvinden.

Lesgever: René Roeken

Voor degenen onder ons die het amateurfilmen over de

grens ook volgen is René Roeken zeker geen onbekende.

Zijn films (informatie- natuur- en speelfilms) werden

meermaals bekroond bij onze noorderburen op het

NOVA-filmfestival, op het Benelux-filmfestival en

Unica.

Hij verzorgt regelmatig jurytrainingen, cameraregie-

cursussen voor gevorderden, de cursus ‘Van hobbyist tot

filmanalist’ en in alle districten van de NOVA organiseert

hij weekendworkshops en thema-avonden over bij

voorbeeld het maken van documentaires en speelfilms.

René is vooral een praktijkman en zal op de cursus veel van zijn films of delen

daarvan laten zien als ondersteuning van de theorie.

9u30 tot 17 uur

Zaal ’t Centrum, Beerstraat 20, 8820 Torhout

De cursus is gratis voor WEVAC-CvB-leden.

Er kan ter plaatse een middagmaal verkregen worden à 15 p.p.:

- Krabcocktail

- Kipfilet op zuiderse wijze met kroketjes

- Panacotta met speculaas

- 1 consumptie inbegrepen (frisdrank, bier, wijn, zware bieren,...)

Inschrijven bij Wilfried Lachat

[email protected]

vὀὀr 16 november 2013 in samenwerking met:

Page 20: Magazine November 2013

20

20

CAFETARIA HOGE-BLEKKERBADZwem- en recreatiebad Hoge Blekker, Koksijde-dorp

. Jupiler en Stella Artois van ’t vatgetapt volgens de ISB-normen

. Diverse trappisten- en abdijbieren. Artisanale pizza-baguetten en croque-monsieurs

. Mits consumptie, gelegenheid tot nuttigenvan meegebrachte boterhammen

. Terras voor 80-tal personen

. Open vanaf 10 tot 21 u. – ook over de middag. Huisgemaakte pannenkoeken

. Openbaar vervoer op 5 minuten . Op klein half uurtje wandelafstand van zee

. Openbaar speelpleintje op 50 m. van de cafetaria. Carambole-biljart (competitie dinsdag- en vrijdagmiddag)

. Recreatiebad met instructie-, buiten- en wildwaterbad, glijbaan,duowhirlpools met aromakeuze, …..

. Gratis toegang internet. Democratische prijzen

. Ruime parking

Pylyserlaan 308670 KOKSIJDE

058/51.60.03www.zwembaden.koksijde.be

[email protected] : Cafetaria Hoge-Blekkerbad

Uitbaters sinds 1994 :Philip en Christel Truwant-Vervenne

Page 21: Magazine November 2013

21

Garage Carrosserie VANDEWOUDE

Ten Bogaerdelaan 18670 Koksijde tel 058 51 15 33

Vergadering van 15 november 2013

Volgende vergadering

We beginnen uiteraard met de nodige mededelingen over de nieuwtjes van de club en de ko-mende cursussen.De clublijst van de leden krijgt stilaan vorm maar er zijn toch nog enkele leden die hun lidgeld niet hebben betaald. We vragen hen dit zo spoedig mogelijk te doen om de definitieve lijst te kunnen opsturen naar Wevac en CVB.Ook hebben we een primeur. De voorstelling van een nieuwe website : K-TV of Koksijde TV.Hierop verzamelen wij de reportages gemaakt door de leden over Koksijde en omstreken.We hopen hiervoor op heel wat medewerking uit de club.Op het filmprogramma staan reeds enkele nieuwe producties.Hubert Pouillie toont ons een voormontage van zijn film “In de voet van de laars”Marnix Regheere heeft niet stil gezeten en toont ons een reportage over “Halloween” en een film over de verkiezing van de kinderburgemeester van Koksijde.Jürgen Depoorter heeft iets zeer speciaals gemaakt, “Mission Complete”, we zijn zeer benieuwd.Om de goede orde van zaken vragen wij aan de leden om zo veel mogelijk uw film vooraf op te geven bij Paul Misplon: [email protected] of Marnix Regheere: [email protected] om de programmatie binnen de tijd te houden.Vorige vergadering is wat uit gelopen en dat willen wij in de toekomst vermijden. Vergeet bij het opgeven van uw film ook niet een woordje uitleg over de film te geven. We hopen op een zeer leerrijke en interessante vergadering.

Page 22: Magazine November 2013

22

Ledenvergaderingen 2013-2014

Basis cursus After Effects

Algemene vergaderingen Videoclub WestkustIedere derde vrijdag van de maand om 20 uur (behalve juli & augustus)In de Noordduinen, Helvetiastraat 47, Koksijde vrijdag 15 november 2013 vrijdag 20 december 2013 vrijdag 17 januari 2014 vrijdag 21 februari 2014 vrijdag 21 maart 2014 vrijdag 18 april 2014 vrijdag 16 mei 2014 vrijdag 20 juni 2014

Kurt geeft ons een basis cursus After Effects. Deze gaan door in ons clublokaal de Noordduinen, Helvetiastraat 47, Koksijde. Aanvagn 20 uur vrijdag 6 december 2013 vrijdag 3 januari 2014 vrijdag 7 februari 2014 vrijdag 7 maart 2014

Op deze avonden is de bar NIET open, breng gerust zelf iets mee, maar hou de zaal wel proper.

WEVAC en CvB• 4e WEVAC alternatief 19 oktober GC De Bunder Moorslede• WEVAC-cursus 23 november ‘t Centrum Torhout• CvB-Gala 24 november CC De Djoelen Oud-Turnhout

Agenda

Gelukkige verjaardag!

Gelukkige verjaardag aan volgende leden in november Pierre Pollet 16 november

Page 23: Magazine November 2013

23

wave Has It All

andersvalidentoegankelijk

De Yogaschool

fitness sport-medisch-adviescentrum

spinning personal training

saunaluxekleedkamers

groepsfitness eetcafé

buitenfitness

terrassen op de golf

squash

triatlonclubtrainingsstagesshop

zumbamassages

schoonheidssalonl i c h a a m s -v e r z o r g i n gvoedingsbegeleiding

sportdokter

chiropractorkinesitherapie

tri lplaat

Technogymappara tuur

Gratis Parking

Wave groepsfiTness

de yogaschool

Wave kaffee

groupcycl ing ®

personal Tra in ing

Wave ouTdoor

s.M.a.c.

Hazebeekstraat 13 • 8670 Oostduinkerke • tel. 058 51 06 30 • w w w. t h e w a v e . b e

Ma-do 08.00-22.00 Vrij 08.00-21.00 Zat 09.00-18.00 Zon 09.00-13.00 (en op feestdagen)

beweeg,g e n i e t ,l e e f !

ADV A5.indd 1 19/10/12 11:12

Page 24: Magazine November 2013

PIRANACONCEPT

S.COM

› INDUSTRIEBOUW ‹› WONING- & APPARTEMENTSBOUW ‹

› AGROPROJECTEN ‹› PREFAB BETON ‹

› METAALCONSTRUCTIES ‹› ALUMINIUM EN HOUTSCHRIJNWERK ‹

› CONSTRUCTION DE BÂTIMENTS INDUSTRIELS ‹› CONSTRUCTION D’HABITATIONS ET D’APPARTEMENTS ‹

› PROJETS AGRAIRES ‹› BÉTON PRÉFABRIQUÉ ‹

› CONSTRUCTIONS MÉTALLIQUES ‹› MENUISERIE BOIS ET ALUMINIUM ‹

MORTI nvIndustriepark Drongen 1Booiebos 21B-9031 Drongen (Gent)

T +32 (0)9 282 48 77F +32 (0)9 282 45 [email protected]