Destelheide-magazine november 2014

of 20 /20
Belgie- Belgique P.B- P.P, 1650 Beersel BC 1646 P 209319 Afgiftekantoor Beersel DH-magazine V.U. Guy Uyttebroeck, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp. Destelheide wordt samen met de Hoge Rielen in opdracht van de Vlaamse Overheid beheerd door de vzw ADJ, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee. magazine van Destelheide Nr 33 november 2014 -januari 2015 EXPO OUT OF BALANCE FOTOSPECIAL MINISTER EN RAAD VAN EUROPA JEUGDMANIFEST Wonders © Side-show Cie

description

Destelheide is helemaal "out of balance": alle info over onze nieuwe toptentoonstelling lees je hier! In woord en beeld ontdek je ook alles over het bezoek van Minister Sven Gatz en de Raad van Europa aan Destelheide. Daarnaast ook fotoverslagen van De Zomeracademie, de Masterclass met Rosas, onze komende artiesten in huis en de personeelsdag. In het jeugdmanifest wordt nog eens de (economische) waarde van het jeugdwerk duidelijk gemaakt. Veel leesplezier!

Transcript of Destelheide-magazine november 2014

Page 1: Destelheide-magazine november 2014

Belgie- Belgique

P.B- P.P, 1650 BeerselBC 1646 P 209319

Afgiftekantoor Beersel

DH-magazine

V.U. Guy Uyttebroeck, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp. Destelheide wordt samen met de Hoge Rielen in opdracht van de Vlaamse Overheid beheerd door de vzw ADJ, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee.

magazine van Destelheide • Nr 33 • november 2014 -januari 2015

EXPO OUT OF BALANCEFOTOSPECIALMINISTER EN RAAD VAN EUROPAJEUGDMANIFEST

Wonders © Side-show Cie

Page 2: Destelheide-magazine november 2014

INLEIDINGLaat ik met de deur in huis vallen: het was een onvergetelijke zomer in Destelheide. Onder een meestal blakende zon beleefden duizenden jongeren de tijd van hun leven in de animatorcursussen, muziekstages en creatieve kampen die vele organisaties uit het jeugdwerk en het sociaal-cultureel werk bij ons organiseren. Daarnaast waren ook onze eigen artistieke vormingen bijzonder geslaagd: zowel de Masterclasses met Teatro de los Sentidos als met Rosas waren helemaal volzet en konden rekenen op bijzonder enthousiaste reacties van de deelnemers (jeugdwerkers, docenten, amateurkunstenaars, professionelen…). Volgend jaar gaan we door op het ingeslagen pad en halen we nog méér inspirerende kunstenaars uit binnen- en buitenland naar Destelheide.

Ook onze zonovergoten Zomer– academie trok een recordaantal deel-nemers en kreeg niets dan lof!Destelheide is bovendien helemaal klaar voor de herfst en de winter. In onze inkomhal staan de kunstwerken van maar liefst vijftien kunstenaars en gezelschappen te blinken in onze nieu-we expo Out of Balance. Het is de eerste keer dat we een tentoonstelling organi-seren rond een thema en met meerdere kunstenaars (van Brussel tot de USA)! En wat vooral bijzonder is: de verschil-lende beleidslijnen van Destelheide lopen steeds meer door elkaar: we tonen in de expo werk van onze arties-ten in huis, lieten dansfilms maken op ons domein, geven rondleidingen aan de groepen in Destelheide, organiseren allerlei workshops met kunstenaars uit de expo… Destelheide en onze kunst-educatieve dienst Dharts zijn meer dan ooit bruggenbouwers in creativiteit!

Dat onze werking steeds meer onder de aandacht komt bij andere orga-nisaties, maakt ons blij. Tijdens de afgelopen herfstvakanties mochten we zelfs twee bijzondere delegaties te gast heten. Minister Sven Gatz en zijn kabinetsmedewerkers brachten een uitgebreid bezoek aan Destel-heide. Het uit te voeren masterplan werd besproken en de Minister nam ook een kijkje bij de Brusselse pro-jecten van Dharts. De bevoegdheden van Minister Gatz – jeugd, cultuur en Brussel – komen dan ook helemaal samen in Destelheide! Daarnaast bezocht ook het expert-team van de Raad van Europa Destelheide, met het oog op het behalen van het Quality Label voor Europese Jeugdcentra. Zo kunnen we in 2015 volop werk beginnen maken van onze internatio-nale ambities!

Guy UyttebroeckDirecteur Destelheide

ColofonRedactie: Filip TielensEindredactie: Lies JacobVormgeving: www.nelsongroup.beOplage: 1500 exemplaren

Destelheide is een centrum voor jeugd, kunst en creatie in Dworp dat door de vzw ADJ in opdracht van de Vlaamse Overheid uitgebaat wordt. In een rustige groene omgeving en een modern gebouwencomplex bestaande uit glas, beton en hout ontvangt Destelheide voornamelijk jeugdwerkgroepen, onderwijsinstellingen en socio-culturele organisaties uit binnen- en buitenland. Dit Destelheide-magazine wil u op de hoogte houden van de ontwikkelingen in het centrum, de activiteiten die de kunsteducatieve dienst Dharts organiseert en het bredere jeugdwerk- en kunsteducatieveld. Wil u graag dit Destelheide-magazine thuis ontvangen (gratis) of u inschrijven op de digitale nieuwsbrief (4x/jaar), dan kan u dit aanduiden op www.destelheide.be.

© Piet Vranckx

2 32

Page 3: Destelheide-magazine november 2014

Guy UyttebroeckDirecteur Destelheide

Destelheide staat op z’n kop. Letterlijk dan: in onze nieuwe tentoonstelling Out of Balance bekijken we de zaken ondersteboven, binnenstebuiten en achterstevoren. Vijftien kunstenaars en gezelschappen laten ons net dat tikje anders naar de werkelijkheid kijken. Niets is wat het lijkt! In iedere foto, film of installatie zit er een illusie verborgen of wordt er met spectaculaire effecten geëxperimenteerd.

OUT OF BALANCEWanneer? Oktober 2014 tot januari 2015Waar? Inkomhal Destelheide, DworpInfo? www.destelheide.be

Wonders © Side-show Cie

2 3

Tien mensjes die ondersteboven op het plafond wandelen? Check. Onze diepste dromen en nachtmerries die plots werkelijkheid worden? Inderdaad.Superhelden die verticaal zweven over de straatstenen? Yes they can.Dansen onder water? Een makkie.Jezelf in drie zagen en ieder deel afzonderlijk van elkaar laten bewegen? Waarom niet.Een tango aangaan met een imaginaire danspartner uit groene flubber? Moet kunnen.

We tonen…• Dansfilms die in Destelheide gemaakt werden

door onze artiesten in residentie (Frauke Mariën en Stanislav Dobak & Jamie Lee).

• Foto’s van jonge talenten die spelen met perspectief (Dries Bonte en Luis Sartori do Vale).

• Een gigantische kubus (Ricardo Ambrozio) en een intieme kijkdoos (Clinton Stringer) vol gaten om door te gluren.

• Dansfilms in het water die zowel poëtisch (Satya Roossens) als politiek (Karin Vyncke) zijn.

• Foto’s met een grote sluitertijd en een schilderij met vage penseeltrekken die beide een flou artistique opleveren (Andrew Kennedy).

• Wetenschappelijke experimenten die je doen duizelen (Jacob Tonski).

• Stenenstapelaars op foto (Nick Steur) en waaghalzen op film (Rabbit Hole Collectif).

• En de blikvanger: een poppenlegioen dat liever upside down de wereld inwandelt (Side-show Cie)!

Expo

OUT OF BALANCE

Page 4: Destelheide-magazine november 2014

Frauke Mariën is een Antwerpse danseres die bij verschillende gezelschappen danst. Ze speelt onder andere mee in het bijzonder knappe Kiss & Cry van Charleroi Danses. Frauke is geregeld in residentie in Destelheide en maakte twee unieke filmpjes bij ons. In het eerste ligt een vrouw op een matras, maar klopt er duidelijk iets niet. Na een periode van verwarring, merk je op dat de camera 90 graden gedraaid staat! In het tweede filmpje zaagt Frauke haar lichaam in drie delen en laat ze deze verschillende lagen afzonderlijk van elkaar bewegen. Een geestig concept en een heerlijke uitwerking!

Frauke Mariën (°1982)

Clinton Stringer is een Zuid-Afrikaanse danser die bij Rosas danste, het gezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker in Brussel. Daar leerde hij Cynthia Loemij kennen, die in augustus nog een masterclass gaf over Rosas in Destelheide. Clinton studeerde ook grafisch ontwerp aan Sint-Lukas en vroeg Cynthia om in deze bijzondere experimentfilmpjes te dansen. In Stop Motion Tango zie je een vrouw die danst terwijl ze achtervolgd wordt door een groene, van vorm veranderde figuur. In The Dress zie je dezelfde vrouw die langzaam verschijnt en verdwijnt in een getekend jurkje. Piep in de kijkdoos en laat je verrassen door deze geanimeerde dansfilmpjes!

www.clintonstringer.net

Clinton Stringer (°1975)

Satya Roossens is een Belgische choreografe die meestal voorstellingen in de openlucht maakt. Zo creëerde ze al een productie op een boerderij en een voorstelling waarbij er in een boom gedanst werd. Satya maakt deel uit van het collectief Studio Eclipse waarvoor ze de knappe film Two Sink, Three Float creëerde die we in Destelheide tonen. Deze bijzonder bubbelende dansfilm werd opgenomen in het Zilvermeer in Mol en is gebaseerd op de gelijknamige voorstelling die op locaties aan het water speelde. Dansen kan je duidelijk niet enkel op een dansvloer, maar zelfs zonder problemen onder water!

www.satya.be | www.studioeclipse.be

Stanislav Dobak (Slovakije) en Jamie Lee (Australië) brengen met hun collectief Memoryhouse Productions dans via andere media zoals film, fotografie en beeldende kunst. Om Stranger en Timeless te maken, twee poëtische én spannende filmpjes, kwamen ze in residentie in Destelheide en filmden ze op het domein en in de omgeving. Jamie bedacht de ideeën en deed de regie, terwijl Stanislav filmde en monteerde. Vragen die centraal stonden tijdens het repetitieproces: Waar droom jij van en waarvan lig je wakker? Welke beelden zie je voor je netvlies verschijnen wanneer je half bij bewustzijn bent? Welke herinneringen en illusies leven er in je onderbewuste?

www.memoryhouseproductions.com

Stanislav Dobak (°1979) en Jamie Lee (°1986)

Satya Roossens (°1979)Expo

4

Page 5: Destelheide-magazine november 2014

Luis Sartori do Vale is een Braziliaanse circusartiest die we kennen van zijn residentie in Destelheide met Anna Nilsson. Hij is vooral een jongleur, maar maakt ook knappe foto’s en filmpjes waarvoor hij vaak vertrekt vanuit acrobatische bewegingen. In de fotoreeks fLIGHTY, geproduceerd door circusplek Espace Catastrophe, gebeuren de meest bijzondere zaken. Als een Superman vliegen door de straat? Rijden in een imaginaire auto? Of skateboarden in een boom? In de wondere wereld van Luis is dit geen enkel probleem!

cargocollective.com/luisluis

Dries Bonte uit Wevelgem studeerde fotografie aan Narafi in Brussel. Ons oog viel meteen op zijn bijzondere fotoreeks Hypnagogia omwille van de sterke illusies die deze jonge fotograaf weet te creëren. In de periode tussen het wakker worden en het in slaap vallen vervagen de grenzen tussen bewust en onbewust. Dit drieluik speelt met deze droombeelden en toont telkens twee verschillende momentopnames, samengesmolten tot één beeld, dat enkel digitaal en in dromen kan bestaan.

www.driesbonte.com

Dries Bonte (°1988)

Luis Sartori do Vale (°1982)

Karin Vyncke is een choreografe met een bijzondere carrière: ze danste o.a. bij de Franse Cie Maguy Marin alvorens haar eigen gezelschap op te richten, eerst in Parijs en vervolgens in Brussel. Vaak voorkomende thema’s in haar werk zijn macht, onvermogen en manipulatie. Naast voorstellingen maakte ze ook al heel wat dansfilms. In de expo tonen we haar straffe dansfilm Golf-oorlog. “The body hit by the waves”, zo omschrijft Karin Vyncke deze video waarin ze zelf te zien is. Een aandachtige kijker én vooral luisteraar ontdekt er natuurlijk ook een poëtische aanklacht in tegen oorlog.

www.karin-vyncke.info

Karin Vyncke (°1960)

5

Page 6: Destelheide-magazine november 2014

Andrew Kennedy begon nog maar net aan een carrière als schilder en fotograaf. Voorheen dansten hij en zijn partner Marc Goosen bij verschillende balletgezelschappen. In zijn beeldende werk zie je vaak de invloeden van dans en beweging terugkomen. Het prachtige schilderij Unconscious Winner ontdekten we in een koffiebar in Antwerpen. Meteen waren we erg ontroerd door het kleurgebruik en de danser die afgebeeld wordt. Andrew presenteert ook twee foto’s waarbij hij een danser op camera vastlegt met een gevoelig langere sluitertijd. Bevreemdend en mooi tegelijk!

www.facebook.com/pages/andrew-kennedy/827944993897491

Andrew Kennedy (°1969)

Side-show Compagnie is een jong gezelschap rond circusartiest Quintijn Ketels en kostuumontwerper/scenograaf Aline Breucker. Hun eerste voorstelling Wonders kreeg een ontzettend warm onthaal en won de MQVE-Award als straffe beeldende voorstelling. De manier waarop zij circus, dans en beeldende kunst combineren is immers uniek! Op onze vraag dupliceerden ze de poppen die ze in deze voorstelling gebruikten tot een wandelend legioen aan het plafond in Destelheide. Want wat illustreert er beter out of balance zijn dan ondersteboven hangen?

www.side-show.be

Side-show Compagnie

Rabbit Hole Collectif was een dansgezelschap bestaande uit Domenico Giustino, Gilles Fumba, Frauke Mariën en Kajsa Sandstrom. De twee compilatiefilmpjes die we in de expo tonen, bestaan uit dansmateriaal uit de voorstelling Hopscotch. De beelden werden gefilmd in de koolmijnen van Zollverein in Essen (Duitsland), waar heel wat bevreemdende landschappen zijn en bijzondere architectuur is. Hun verbeeldingswereld baseerden ze op Alice in Wonderland: ook zij komt binnen in een vreemde wereld, is aanvankelijk helemaal de weg kwijt, maar leert dan te navigeren met nieuwe coördinaten en het speelse van deze omgeving in te zien.

Rabbit Hole Collectif

Nick Steur (°1982) is een Nederlandse artiest die vooral met natuurlijke materialen zoals stenen en zand werkt. Met de onvergetelijke voorstelling Freeze viel hij in de prijzen op Theater Aan Zee en het Edinburgh Fringe Festival. We presenteren graag enkele foto’s over deze performance. Hoe is het mogelijk dat je vijf stenen met de meest grillige vormen op elkaar kan stapelen zonder dat ze omvallen én zonder hulpmiddelen te gebruiken? Een feilloos gevoel voor evenwicht en vooral heel veel geduld, dat zou performancekunstenaar Nick Steur zeggen.

www.nicksteur.com

Nick Steur (°1982)

Expo

6

Page 7: Destelheide-magazine november 2014

Jacob Tonski ziet er uit als een gekke professor en is dat ook. Hij onderzoekt hoe je een tegelijk grappig en vervreemdend effect kan creëren door met perspectief en illusie te werken. Speelgoed voor volwassenen, zo zou je zijn filmpjes en installaties kunnen omschrijven. Tonski werkte nog bij animatiefilmbedrijf Pixar en geeft les in kunst en interactieve media aan universiteiten in Ohio en Chicago. We tonen vier filmpjes van deze Amerikaan (die ook naar de vernissage op 5 november kwam!). In Balance from within steunt een sofa op één poot. In Different people, same dream zie je de vier seizoenen in één minuut. De tollende draaischijf uit Balance study, threshold doet je dan weer volledig je richting vergeten. In Reel tenslotte ga je overkop op een voetbalveld. Vier maffe filmpjes die we op het internet tegenkwamen!

www.jacobtonski.com

Ricardo Ambrózio is een Braziliaans-Brusselse choreograaf die we in december met zijn dansgezelschap Untamed Productions als Artiest in Huis mogen verwelkomen. Zijn fotoreeks memórias, waarin met een lange sluiterstijd gespeeld wordt, omschrijft hij als “bits and bytes of today, yesterday and tomorrow”. In de film Sand Castles zie je allemaal dromerige en fantasierijke kleine verhalen: een trip door het alledaagse. Gluur zeker ook eens door de kijkgaatjes van de Cube voor een gedeconstrueerde versie van Sand Castles.

www.untamed-productions.com

Ricardo Ambrózio (°1983)

Jacob Tonski (°1988)

7

Page 8: Destelheide-magazine november 2014

We hebben weer heel wat artiesten in residentie de komende maanden. Destelheide staat duidelijk meer dan ooit op de kaart als kwaliteitsvolle werkruimte voor podiumkunstenaars en beeldende artiesten. De rustige omgeving, grote zalen, overnachtingsfaciliteiten en de mogelijkheid om te try-outen voor een enthousiast jongerenpubliek blijken belangrijke troeven waar veel kunstenaars graag op inspelen. Deze gezelschappen mag je binnenkort bij ons verwachten!

1 TOT 6 NOVEMBER Florence Legendre & Félicette Chazérand circus

10 TOT 27 NOVEMBERMyrthe te Lintelo beeldende kunst

Artiest in huis

NOVEMBER 2014 – JANUARI 2015

18 TOT 21 NOVEMBERDianne Weller &

Julie Pfleiderer theater

3 TOT 14 NOVEMBERLes Argonautes circus

8 9

Page 9: Destelheide-magazine november 2014

26 TOT 30 DECEMBER EN 11 TOT 27 JANUARICirque Barbette circus

15 TOT 18 DECEMBER & 28 TOT 29 JANUARIFullstop Acrobatic Theatre circus

1 TOT 14 DECEMBERUntamed Productions/Ricardo Ambrózio dans

21 TOT 23 NOVEMBERThe Girl Who Cried Wolf muziek

5 TOT 9 JANUARIKatrien Oosterlinck dans

8 TOT 11 DECEMBERCie Félicette Chazerand dans & circus

8 9

Page 10: Destelheide-magazine november 2014

Heel wat bijzonder bezoek in Destelheide: de nieuwe Minister Sven Gatz bracht een bezoek aan Destelheide, het expertteam voor jeugdcentra van de Raad van Europa nam ons centrum gedurende vier dagen onder de loep, en we hadden twee Brusselse projectweken lopen met artistieke workshops voor de dansers van Puzzel B en de jongeren van D’Broej Centrum West.

Alle bevoegdheden van Minister Sven Gatz – Jeugd, Cultuur, Brussel en Media – zijn op het lijf geschreven van Destelheide. Terwijl wij dachten dat onze nieuwe Minister voor het eerst in Destelheide op bezoek kwam, bleek hij al een lang verleden te hebben in ons centrum. Zo was hij in de jaren zeventig en tachtig meermaals bij ons te gast met de Scouts en JES. In zijn nieuwe beleidsbrief Jeugd vermeldt Minister Gatz dat hij ons Masterplan infrastructuur zal uitvoeren en dat hij mee ons streven voor het Quality Label van de Raad

van Europa zal ondersteunen. Tijdens zijn bezoek ontmoette hij de staf van Destelheide, het expertteam van de Raad van Europa en de

groepen van Puzzel B, D’Broej Centrum West, crefi en Arktos. Minister Gatz was ook duidelijk helemaal fan van onze expo Out of Balance en van

de streekbieren in onze bar!

Destelheide maakt deel uit van het European Platform for Youth Centres dat soortgelijke jeugdcentra over heel Europa bijeenbrengt om good practices uit te wisselen. De Raad van Europa – niet te verwarren met de Europese Unie – is de drijvende kracht achter deze meetings en reikt ook een Quality Label uit aan centra die aan hun vereisten voldoen. Enkele van de belangrijkste criteria voor het behalen van dit label zijn het opzetten van internationale projecten, het uitdragen van de waarden en de campagnes van de Raad van Europa en het aanbieden van excellente infrastructuur om te werken, logeren en eten. Destelheide zal in de komende jaren inspanningen doen om aan het rapport van dit expertteam te voldoen om het Quality Label te behalen en om onze internationale werking op de kaart te zetten.

Herfstvakantie

MINISTER SVEN GATZ

RAAD VAN EUROPA

10

Page 11: Destelheide-magazine november 2014

De jonge dansers van Puzzel B maakten eerder een hiphoptheater-voorstelling onder leiding van Cindy Claes, een Vlaamse choreografe die al enkele jaren in Londen werkt. Puzzel B won de Prijs Roger Van de Voorde voor vernieuwing in de Brusselse amateurkunsten. Als beloning mochten ze een weekje in residentie komen in Destel-heide. De negen enthousiaste dansers – sommigen kwamen zelfs speciaal van Londen en Jamaica! – werkten een week lang aan ei-gen dansprojecten waarbij ze gecoacht werden door elkaar en door Cindy Claes, met als doel om hen te empoweren om in de toekomst ook zelf met andere jongeren aan de slag te gaan. Destelheide or-ganiseerde workshops met onze artiesten in huis Ricardo Ambrozio, Quintijn Ketels en Katja Pire en nodigde ook Ultima Vez-danser Luke Jessop uit die hen extra ideeën aanreikte. Wicked!

Na het succesvolle artistieke kamp met de trommelaars van de Fanfakids organiseerde Destelheide in het kader van onze

Brusselse projecten een nieuwe residentieweek voor de jonge speelvogels van D’Broej Centrum West. Samen met Quintijn en Aline van Side-show Cie maakten de twaalf kinderen poppen op basis van hun eigen lichaam, net zoals in onze expo! In een vervolgworkshop bliezen ze deze poppen nieuw leven in door hen aan te kleden, in de ruimte te positioneren en korte filmpjes te maken met hun plastieken evenknie.

Onze artiest in huis Katrien Oosterlinck deed samen met Marisa Cabal haar Raaklijnen-project met de kinderen en op

de laatste dag konden de kids van Centrum West zich helemaal uitleven in de audiovisuele circusworkshop die Jakob Rosseel van

Artforum aan hen gaf en bij het toonmoment van Puzzel B! Op naar de volgende artistieke stage in Destelheide!

■ Filip Tielens

D’BROEJ CENTRUM WEST

PUZZEL B

11

Page 12: Destelheide-magazine november 2014

Zomeracademie

De twintigste editie van De Zomeracademie, de artistieke atelierweek die we samen met De Veerman en heel wat coproducenten organiseren, was er eentje om niet snel te vergeten. Onder een stralende zon creëerde een recordaantal deelnemers zeven dagen lang de meest persoonlijke kunstwerken in een van de volgende disciplines: performance, songwriting, verhalen maken en vertellen, kostuum-ontwerp, beeld en beeldtaal, poëzie, muziek en nieuwe media, redesign, zang en muziektheater, ge-luids- en luisterkunst, of fotografie. Geniet nog even na met deze foto’s en schrijf nu al de data van de volgende Zomeracademie in je agenda: 20 tot 26 juli 2015!

© Godfried De Groe

© Filip Tielens

©Lester Van Loock

12

Page 13: Destelheide-magazine november 2014

© Jef Heylen

© Karel De Puysseleir

© Piet Vranckx

© Filip Tielens

13

Page 14: Destelheide-magazine november 2014

Masterclass

Eind augustus gaf Rosas-danseres Cynthia Loemij een erg geslaagde masterclass over het repertoire van het gezelschap rond Anne Teresa De Keersmaeker. Vijftien dansers doken gedurende drie dagen in het bewegingsmateriaal van legendarische Rosas-voorstellingen als Fase, Rosas danst Rosas, En Atendant, Cesena en Drumming.

Op dat ogenblik liep ook onze expo over Rosas, waardoor de deelnemers zich extra konden laten inspireren. Deze foto’s uit de mooiste danszaal van het land werpen een bijzondere blik op de masterclass!

14 15

Page 15: Destelheide-magazine november 2014

© Filip Tielens

14 15

Page 16: Destelheide-magazine november 2014

Hetgeen duizenden kinderen en jongeren elke week opnieuw naar spelnamiddagen, vergaderingen en knutselateliers doet trekken, vat je niet in cijfers. Die magie kan en hoef je eigenlijk niet te verantwoorden. Met de Vlaamse Jeugdraad doen we toch een poging om het in getallen te gieten.

Er zijn 585.703 jongeren die in contact komen met jeugdwerk. Met een Vlaams budget van 72 miljoen (of 0.2% van de totale begroting) geven we hen een jaar lang plezier, uitdagingen en leerkansen. Dat is 2 euro per week, per kind. Het geld helpt onze sector vooruit, van grote jeugdbewegingen tot kleine cultuureducatieve organisaties. Met die middelen animeren we meer dan 200.000 kinderen op allerhande speelpleinen en drukken we de factuur van 4.000 kampen en vakanties. Het helpt, want 85% van de jongeren is ooit al op kamp geweest. Zij betaalden wel degelijk een correcte bijdrage voor hun favoriete tijdverdrijf, want niets is gratis. Buiten de evidente opvangfunctie - wie zorgt ervoor dat ouders met een gerust hart kunnen gaan werken in de vakantie? - bieden de organisaties nog veel meer. We organiseren honderden vormingen en zorgen voor 8.000 gediplomeerde animatoren. We organiseren maatschappelijke acties en maken 15.000 jongeren warm voor Europese en internationale samenwerking. Maar jeugdwerk biedt bovenal een plek om ongedwongen jong te zijn en voluit te spelen. Het is een plaats om te leren ondernemen, om een netwerk uit te bouwen, om sociale vaardigheden te ontwikkelen en in groep activiteiten te verwezenlijken. Hoeveel kansen krijgen jongeren hier eigenlijk nog voor?

Van die 2,3 miljoen kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel leven er 140.000 in armoede en zijn 69.000 jongeren onder de 25 werkloos. Getallen die veel te hoog zijn en waar ook wij inspanningen voor doen. Er nemen ruim 40.000 jongeren deel aan professioneel jeugdwerk omdat ze om één of andere reden uit de boot vallen. We geven hen mogelijkheden om zelfzekerder te worden en hun kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. Met heel het jeugdwerk samen willen we bewust een emanciperend antwoord bieden op deze maatschappelijke kwetsbaarheid.

We kunnen hier rekenen op een overheid die hier middelen voor voorziet. We leren onze jongeren noodzakelijke arbeidscompetenties, maar geven vooral ook kansen tot relatievorming en een hoger zelfwaardegevoel. Impulsen die later leiden tot een betere gezondheid en een hoger inkomen. Een verhoging van kansen heet dat. Voor 7,6% van de kinderen in België is het echter om financiële redenen niet mogelijk om te voorzien in vrijetijdsactiviteiten. Om ook deze kinderen mee in het bad te krijgen, ontvangen we middelen en zetten we acties op. Want dat moet een jeugdsector en een overheid doen: samen trachten iedereen te betrekken.

JEUGDWERK BESPAART!Het klinkt logisch, maar we stippen het nog maar eens duidelijk aan: jeugdwerk zorgt ervoor dat er jaarlijks maatschappelijke kosten worden bespaard. Een actief buitenleven zorgt voor een betere gezondheid. Een netwerk aan relaties zorgt voor een verminderde kans op depressie. Kansen op de arbeidsmarkt worden verhoogd en schooluitval wordt verlaagd. Dit zijn evidenties, maar zijn ze dat morgen nog? We zouden de totale maatschappelijke waarde graag in exacte getallen willen uitdrukken, maar kunnen dit enkel labelen als ‘onschatbaar’.

Jeugdwerk genereert verder ook producten. We produceren optredens, vakanties, kampen, voorstellingen en fuiven. We ontwikkelen cultuur en jonge mensen nemen daarbij de touwtjes in handen. We geven hen kansen om zichzelf en anderen te ontwikkelen. Tot kunstenaars, leidinggevenden, muzikanten en/of ondernemers. Op zich hebben al die producten ook een economische waarde. Het doet namelijk geld van de ene hand naar de andere rollen. Geld opgehaald met de jaarlijkse jeugdvoorstelling wordt geïnvesteerd in lichtmateriaal, lokale aannemers bouwen onze lokalen en er wordt na de activiteit nog snel samen iets gegeten. Zo dragen we een aanzienlijk steentje bij tot het BBP. Maar de grootste economische waarde zit waarschijnlijk nog in het potentieel van de jongeren. Pukkelpop en Rock Werchter ontstonden toch ook vanuit een groep jonge, geëngageerde mensen, niet?

Jeugdmanifest

In tijden van besparingen op sociaal-cultureel werk heeft ook het Vlaamse jeugdwerk het niet altijd even gemakkelijk. De Vlaamse Jeugdraad kroop in haar pen om de (economische) waarde van “het strafste jeugdwerk ter wereld” te beschrijven. In Destelheide zien we dagelijks tientallen jongeren van heel wat jeugdwerkorganisaties passeren, dus kunnen we alleen maar onderschrijven waarom het zo belangrijk is dat er voluit ingezet wordt op jeugdwerk.

16 17

Page 17: Destelheide-magazine november 2014

© Jasmin Horozic

VERENIGINGEN VERSTERKEN MENSENEr is 1 jeugdwerkinitiatief per 250 inwoners in Vlaanderen. Dat geeft ons meteen de hoogste jeugdwerkindex in de hele wereld. Blij dat we dit nog eens kunnen zeggen. Economisch onderzoek toont aan dat jeugdwerk, naast de opvang en de vormingstaken die ze in een gemeenschap vervult, ook met haar verenigende functie een economische meerwaarde heeft. Binnen onze sector werken er meer dan 1.500 mensen: jeugdwerkers, leidinggevenden, technisch en onderhoudspersoneel. Daarnaast zijn er ook nog 900 lokale en provinciale ambtenaren actief. Dit zijn vaak allemaal professionals die rechtstreeks jongeren begeleiden of samen met jonge vrijwilligers de organisaties verder uitbouwen. Zo weten we dat 14% van alle Vlamingen vandaag vrijwilligerswerk doet binnen het jeugdwerk. Waarom nemen die vrijwilligers de professionele taken dan niet over? Wel, omdat zoiets niet werkt. Vrijwilligersfalen begint wanneer vrijwilligers niet meer professioneel ondersteund worden. Je houdt geen jeugdbeweging van tienduizenden in gang zonder een professioneel kader in stelling te brengen. Je laat het begeleiden van kwetsbare jeugd niet enkel in handen van vrijwilligers. Expertise van professionals doet deze vrijwilligers schitteren. Dit torenhoge maatschappelijk engagement verdient – naast middelen om mee te kunnen ‘vrijwilligen’ - professionele ondersteuning.

OOK LOKAAL EN PROVINCIAAL DEELT JEUGD IN DE KLAPPEN Naast de subsidies aan de landelijke verenigingen en de materiële ondersteuning hiervan door middel van kampmateriaal, staan ook de lokale jeugdwerkingen onder druk. Middelen die via Vlaanderen aan de plaatselijke verenigingen gegeven werden, worden aan de grote hoop van het gemeentefonds toegevoegd. 21 miljoen aan middelen die voorheen naar de

werking van jeugdhuizen en speelpleinen gingen, verdwijnen misschien in het riool. Letterlijk. Want in die infrastructuur durven gemeenten nog wel investeren. Als gemeenten enkel terugplooien op hun kerntaken zal de werkingssubsidie van het jeugdwerk of van het jeugdhuis geen lang leven beschoren zijn. Onderzoek leert ons dat, de middelen die Vlaanderen hiervoor voorziet, als een hefboom gezien worden om net meer lokale middelen aan jeugd te besteden. Deze hefboom zijn we kwijt, laten we hopen dat onze jongeren en jeugdwerkingen hier niet het slachtoffer van worden. Wat blijft er over van een Vlaams beleid voor kinderen en jongeren als je gemeenten enkel een blanco cheque geeft?

INVESTEREN IN JONGERENBesparen op jeugd en hun organisaties is dan ook niet efficiënt of effectief te noemen. Je zet er mensen mee op straat, laat vrijwilligers in de kou en je haalt opge-bouwd sociaal kapitaal onderuit. We hebben de voor-bije jaren ook al bespaard. De aangekondigde jaarlijkse ‘indexsprong’ van de enveloppesubsidies is op zich ook al substantieel te noemen. De kaasschaaf hebben we ook al een aantal keer over ons heen gehad. De sense of urgency die nu wordt gelanceerd, delen we dan ook niet. We zijn eigenlijk niet anders gewoon. We durven – verrassend misschien – te pleiten voor een investering in het jeugdwerk in Vlaanderen. Een investering om meer te doen, om samen meer jongeren te verbinden. Om vooruit te gaan. Om kinderen en jongeren te ont-wikkelen, hen allemaal mee te laten participeren, om Vlaanderen mee vorm te geven. Dat vraagt juist meer middelen, geen besparingen. Hierin investeren is toe-komstige generaties zuurstof geven.

■ Geschreven door de Vlaamse Jeugdraad, onderte-kend door tientallen jeugdwerkorganisaties, ingekort door Filip Tielens.

16 17

Page 18: Destelheide-magazine november 2014

Personeelsdag

Op de zonnige dinsdag 23 september vond de jaarlijkse personeelsdag van Destelheide plaats. Voor deze editie nodigden we jeugdwerkers en Zomeracademisten Inge De Roeck & Silke De Smedt uit om een groot spel te spelen met het personeel in de gebouwen van Destelheide. Het werd een spannend minutenspel waarbij iedereen crosste van het ene lokaal naar het andere, om ter snelst rebussen opgelost werden en portretten gemaakt werden van collega’s aan de hand van voedsel. Nadien volgde nog een prachtig concert van Inge en Silke en een heerlijke wokmaaltijd! © Piet Vranckx

18

Page 19: Destelheide-magazine november 2014

Voor wie nog steeds niet weet wat Destelheide is – jawel, deze onge-lukkigen bestaan – is er vanaf nu de spiksplinternieuwe brochure die we maakten en momenteel volop verspreid wordt naar organisaties uit het jeugdwerk, het onderwijs, de sociaal-culturele sector en de bedrijfswereld. Aan de hand van aan-trekkelijke foto’s en beknopte teksten in het Nederlands, Frans en het En-gels leggen we iedereen uit waarom de keuze voor Destelheide zonder twijfel de beste is die je kan maken!

En we kijken bewust verder dan ons eigen taalgebied: ook onze website krijgt dit najaar een vertaling naar het Engels en het Frans. We merken nu al dat we steeds meer internationale artiesten en groepen aantrekken die we op deze manier nog duidelijker willen informeren. Bovendien geloven we dat er nog heel wat onaangeboorde publieken zijn die we helemaal willen meetrekken in het creatieve bad van Destelheide!

Wie ook helemaal fan is van ons, zijn Steve Salembier en Charlotte Bouckaert. Deze architect en fotografe kwamen enkele weken in residentie bij ons en gingen begin november in première met hun voorstelling Bildraum in de Beursschouwburg in Brussel. Een bijzondere creatie waarin aan de hand van maquettes en live fotografie de jeugdherinneringen van een man worden opgehaald, niet te missen!

Ook If Unlayered, de nieuwe voorstelling van onze centrale artiest On the Roof, ging onlangs in première op hun eigen festival in Zinnema. Een uitmuntende crossover tussen dans en expo, waarmee ze ook op het Muntplein in hartje Brussel mochten spelen!

Onze Brusselse projecten draaien ondertussen ook op volle touren. Op pagina 10 en 11 las je al over de artistieke weken die we voor Puzzel B en D’Broej Centrum West organiseerden, maar er vonden ook nog heel wat meer uitwisselingen plaats in Destelheide. Zo vulden we voor de bezinnende zesdejaars van het Sint-Jan Berchmanscollege een programma in met een bezoek aan onze expo, een dans–workshop van Mooss en een bezoek aan de repetitie van onze circusartiesten in residentie (Cie RuspaRocket). Daarnaast kregen ze ook een opwarming door de regiestudenten van het Rits die op dat moment ook in Destelheide in residentie waren. Rits-student Christiaan Mariman nodigde van de weersomstuit de zesdejaars ook uit om naar het toonmoment van zijn theateronderzoek te komen kijken. Peer-to-peer-learning in de praktijk! Ook steeds meer kunsthuizen vinden trouwens hun weg naar Destelheide: zo kwam BRONKS op teamdaagsen en was ook het K-Team (de jongerenploeg van het Kaaitheater) bij ons te gast voor een weekend, Rosas-workshop incluis! In december komen de agogiekstudenten van de Vrije Universiteit Brussel een dag naar Destelheide om onze werkwijze te leren kennen, de expo te bezoeken en eveneens een dansworkshop van Mooss te volgen. De zo al korte afstand tussen Brussel en Dworp wordt steeds kleiner!

Eva Mouton, die een jaar geleden een zeer geslaagde overzichts–tentoonstelling in Destelheide had, maakte op onze vraag ludieke stickers die overal in Destelheide te vinden zullen zijn. Zo zal er nie-mand meer tegen de lamp lopen, euh... tegen het raam lopen en de lampen laten branden!

Telex

© Eva Mouton

© Filip Tielens

© Charlotte Bouckaert

19

Page 20: Destelheide-magazine november 2014

facebook.com/destelheide

twitter.com/destelheide

pinterest.com/destelheide

vimeo.com/destelheide

issuu.com/destelheide

Stuur een tweet @Destelheide en laat ons weten wat je van dit magazine vindt of hoe je ver-blijf in Destelheide is/was!

Volg ons op de sociale media:

© Sint-Jan Berchmanscollege