Bethel Magazine November 2012

of 36 /36
Bethel MAGAZINE JAARGANG 13, NUMMER 4, NOVEMBER 2012

Embed Size (px)

description

Jaargang 13, nummer 4. Het Bethel Magazine is een 3 maandelijkse uitgave van de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten.

Transcript of Bethel Magazine November 2012

Page 1: Bethel Magazine November 2012

BethelM A G A Z I N E

jAA

rGA

NG

13,

Nu

MM

Er 4

, No

vEM

BEr

201

2

Page 2: Bethel Magazine November 2012

www.seo-reizen.nlStichting Evangelische Ontmoeting Reizen, Postbus 24, 8433 ZS Haulerwijk

Tel: (0516) 78 50 57, mobiel: 06 286 41 474

8 daagse reisEifel Altenahr

v.a. € 593,-vol pension

Vertrek1 mei 2013

Vraag ook eens naar onze dagtochten voor uw kerk of vereniging, speciaal voor u op maat gemaakt, ook hebben we vele voorbeelden kant en klaarvoor u uitgezocht.

Ook meerdaagse reizen kunnenwij voor u op maat maken.

Wie zijn wij?Wij zijn een Evangelische reisorganisatie die vanuit Noord Nederland, zonder winst oogmerk vakantiereizen organiseert met een Christelijke identiteit. Van een eventuele winst, gaat er een gedeelte naar een goed doel. Zo hebben wij al diverse projecten ondersteund, met een financiële bijdrage.

Page 3: Bethel Magazine November 2012

BethelMagazine iseen uitgave van deVrije Baptistengemeente ‘Bethel’Postbus 5549200 AN Drachten(0512) 33 54 00Bankrekeningnr. 29.88.25.325

Redactieadres:BethelMagazineMarc StallingaRopta 969202 KL [email protected]

Eindredactie:Marc Stallinga

Medewerkers:Koos BijlsmaPeter BrinkBert KoersJanny KramerKlaas Jan MulderFarduw StavengaMartine van der SteegeRetse TalsmaSieberen VisserHessel WeerstandShandra WillemseJur Zandbergen

Fototeam:Folkert AlgeraRoelof BijkerMart BovenBas van HartenJan Iepema Mark van der Schaaf

Opmaak:Rizzo SchoutenMediapaletBusinesspark Friesland West 358446 SL Heerenveen(0513) 745 020

Druk:Drukkerij Veldhuis Raalte

We staan al weer op de drempel van de laatste maand van dit jaar. De feestdagen komen er aan, december wordt ook wel ‘the season of giving’ genoemd. Maar in onze consumptiemaatschappij kun je zo langzamerhand misschien beter spreken over ‘the season of getting’. Hebben, hebben, hebben. En dan het liefst zo veel mogelijk. Meer, meer, meer. En het meer is nooit vol zegt men, toch?

Maar laten we niet te negatief zijn. Traditiegetrouw staan we in de decembermaand stil bij de komst van Jezus naar deze aarde. In een stal werd Hij geboren. Voor Hem geen wieg, maar een kribbe. Een voederbak dus. Niets geen overdaad en luxe, mag het iets minder? Maar Hij werd mens, net als wij. God gaf ons het beste cadeau wat je je maar kunt wensen, zijn kostbaarste bezit, zijn Zoon. Over geven gesproken!

Die God en dat wat Hij wil geven aan en door mensen staat centraal in dit blad. De schepper van hemel en aarde is origineel en creatief en dat zorgt voor een breed scala aan artikelen. We kunnen ze stuk voor stuk benoemen, maar hieronder staat de inhoudsopgave. Daarom is ons advies: ga lekker lezen als u meer wilt weten!

En zoals altijd hopen we ook nu dat het u dichter brengt bij Hem die u steeds opnieuw meer van Zichzelf wil laten zien. En die bij machte is oneindig veel meer te doen dan wij bidden of beseffen. Wat wil een mens nog meer? Veel leesplezier en Gods zegen!

Feest vieren in de woestijn

Uit de Raad

BM Reportage

Bethelcoaches

Project ‘Meer’

Getuigenis

BM enquête

Column

Dienstenteam

Huiskringleiders

Ghanareis

Boek Bram de Blouw

‘Met blijdschap...’

04

07

09

12

14

18

22

23

25

26

30

33

34

ColoFon

ReDaCtioneel

inHoUD

18

30

12

3BethelMagaz ine | NOVEMBER 2012

Page 4: Bethel Magazine November 2012

Kan het absurder? Rondtrekken in de woestijn, hitte en dorst verdragen, alleen maar een belofte hebben dat je in het beloofde land zult komen, terwijl dit na 39 jaar nog steeds niet is gebeurd? En dan de opdracht krijgen om drie grote feesten te vieren. Maar ze doen het, ze moeten herdenken dat God hen verlost heeft en leren feest te vieren, ondanks hun ellendige omstandigheden.

Honderden jaren later doet Jezus mee aan het belangrijkste van deze feesten, het Loofhuttenfeest. Op het hoogtepunt doet Hij zijn belangrijke uitspraak: “Wie dorst heeft moet bij mij komen en drinken en stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien” (Johannes 7:37-39). Je moet je voorstellen dat Jezus, nadat de priester zeven maal water gehaald heeft uit de bron aan de voet van de berg en uitgestort heeft over het altaar en als het volk uitschreeuwt: “Schenk heil Here, schenk heil”, zegt dat ze bij Hem moeten komen voor levend water. Met andere woorden: Jezus geeft het heil waar ze om vragen. Johannes legt uit wat Jezus bedoelt: Jezus spreekt over de Heilige Geest. Als je Jezus als bron hebt, heb je de Heilige Geest en wordt je zelf een bron voor anderen. Jij drinkt het levende water, stromen van levend water komen uit je binnenste en zijn een bron voor anderen. Op de eerste Pinksterdag zag je dat letterlijk gebeuren. De Heilige Geest werd uitgestort en de discipelen konden zich niet stil houden: ze vertellen over Jezus en duizenden komen tot bekering.

er is MeeRAls je nadenkt over de hoogtepunten in je leven (diploma’s halen, trouwen, kinderen krijgen, …), dan zegt Jezus dat hij je nog veel MEER wil geven: de Heilige Geest. Door die Heilige Geest ben je in staat feest te vieren in de woestijn. Je bent in staat om ondanks alle tegenslagen, verdriet en ellende

Feest v ieren in de woestijnJezus zichtbaar in ons door de Heil ige Geest

4

Page 5: Bethel Magazine November 2012

toch Jezus zichtbaar te laten zijn in je leven. Gelukkig kunnen velen daarvan getuigen, hoewel er natuurlijk best momenten in je leven zijn dat je het niet meer ziet zitten of grote vragen aan God hebt. Maar als je in die omstandigheden terugkeert naar de bron, naar Jezus, gegarandeerd dat je door de Heilige Geest anders tegen je omstandigheden aankijkt.

Als je met de wijnstok verbonden bent (Johannes 15) dan draag je vrucht, veel vrucht. Welke vrucht? De vrucht van de Geest, zoals beschreven in Galaten 5:22. Liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Zijn dat dan niet negen aspecten waarvan je sommige wel hebt en andere niet? Nee, er staat vrucht in enkelvoud. Stel het je voor als een sinaasappel. Als je die afpelt, zie je meerdere partjes. Apart te onderscheiden, maar al die partjes maken één vrucht. Door de Heilige Geest zullen alle partjes groeien en zullen al deze aspecten zichtbaar worden in jou. Ben je er nog niet op al die negen aspecten, geen paniek, je mag groeien en je zult groeien als je put uit de bron, Jezus. Laten weop twee aspecten inzoomen.

BlijdschapGa eens na wanneer jij blij bent. Je bent blij als je een mooi cadeau krijgt, als je een succes hebt behaald, als je voor het eerst op je nieuwe fiets of in je nieuwe auto rijdt. Helaas kan die blijdschap zo maar over zijn, misschien een uur later al. Dat kan zijn, omdat er plotseling iets vervelends gebeurt of iets heel ergs. Maar het kan ook zijn, dat je gewoon gewend raakt aan die nieuwe auto, waardoor de blijdschap minder wordt. Er is sprake van kortstondige blijdschap. Iets heel anders is het als je gezegend bent met fijne relaties: je man of vrouw, je vrienden, je familieleden. Als je na een zware dag thuiskomt, kun je je toch blij voelen als je je vrouw weer ziet. Of als je na weken weer eens bij vrienden bent, ben je helemaal blij. Deze blijdschap is als het goed is veel bestendiger. Die blijdschap is niet zomaar voorbij als er iets vervelends gebeurt. Nee, die relaties maken je dan toch weer blij, ze geven voldoening, geluk.

En dan komen we bij de blijdschap van Jezus, die in Johannes 15:11 zegt: “Ik geef je mijn blijdschap, opdat jouw blijdschap volkomen wordt”. Dus helemaal compleet, volmaakt, overvloedig. We hebben weer MEER dan de mensen die Jezus niet kennen. Jezus voegt iets aan ons toe, wat we vanuit onszelf niet hebben. Zijn blijdschap komt in ons en maakt het mogelijk dat we een blijdschap hebben die niet meer kapot kan, een onverwoestbare blijdschap. Je bent dan in staat die blijdschap uit te stralen, ondanks je omstandigheden. Gelukkig zien we dit ook heel veel om ons heen.

Mensen die rust en blijdschap uitstralen, ook al liggen ze met een zware ziekte in het ziekenhuis. Ze hebben een innerlijke blijdschap, die zo groot is dat deze zichtbaar is voor anderen.

ZelfbeheersingWat nog meer indruk maakt op anderen, is als je in staat bent niet zo te reageren als je van nature zou doen. Als iemand je een streek geleverd heeft, wil je die persoon terugpakken. Of als iemand zich niet aan de afspraken met jou houdt, vind jij het de volgende keer ook niet zo belangrijk om je aan de afspraken met hem te houden. Het valt op, als je op een feestje niet meedoet met roddelen over iemand. Steeds gaat het erom dat je jezelf in de hand houdt, dat je jezelf een halt toeroept als je geprikkeld bent of geïrriteerd. Maar het gaat verder: hoe is je zelfbeheersing met eten of alcohol nuttigen? Hoe beheers je jouw hartstochten? Algemener: hoe lever je strijd tegen de zonde? Paulus is hopeloos over zichzelf (Romeinen 7): “Niet het goede doe ik, maar het kwade”. Althans van nature. Maar gelukkig helpt de Heilige Geest in de strijd tegen de zonde (Romeinen 8): je bent meer dan overwinnaar. Yes, you can! De Heilige Geest helpt je door je van binnenuit te veranderen. Dit is het aspect van de vrucht van de Geest, dat absoluut opvalt bij je vrienden of collega’s. Je bent in staat iets onmenselijks te doen door de kracht van de Heilige Geest. Dan kun je leven door de Geest en is Jezus zichtbaar door jouw gedrag. Mensen zien het aan je dat je als het ware feest viert in de woestijn. Laten we ons daarom uitstrekken naar nog MEER van Hem.

Jan Kooistra, ‘De uitstorting van de Heilige Geest’

5BethelMagaz ine | NOVEMBER 2012

Page 6: Bethel Magazine November 2012

LAAT U VERRASSEN DOOR EEN TOTAAL NIEUWE SUBARU.

NÚ IN ONZE SHOWROOM. WELKOM !

Gem. verbruik resp. CO2-uitstoot afh. van type/uitvoering: 5,6 - 6,9 l/100km, 17,9 - 14,5 km/l; 146 - 160 gr/km.

Subaru XV AWD vanaf 27.495 euro incl.BTW/BPM, excl. kosten rijklaarmaken en verwijderingsbijdrage. Wijzigingen voorbehouden.

MET GROEN ENERGIELABEL EN TREKGEWICHT TOT 1.600 KG.

NIEUW:

VANAF B

Autobedrijf van der Ploeg b.v.Koarteloane 70 • 9298 RJ Kollumerzwaag • Tel. (0511) 44 12 50 • www.autobedrijf-vanderploeg.nl

MODO verkoopt ex-clusieve damesjurkjesgemaakt van speciaal geselecteerde stoffen in vele hippe, stijlvolle en unieke prints.

Het gehele proces van ontwerp tot hetuiteindelijke resultaat ligt in handen vanMinke & Yvette Brouwer en door deze kleineoplage ben je dus verzekerd van een uniek jurkje!

Tijdloos en voor alle leeftijden!

Wij verwelkomen je daarom graag in onze webwinkel.

Minke & Yvettewww.modojurkjes.nl

Page 7: Bethel Magazine November 2012

Uit de Raad

overheidshulp op straat komen te staan. Tot nu toe hebben gemeenteleden van Bethel deze mensen een onderdak kunnen bieden, maar tekort aan opvang dreigt. De Raad van Oudsten probeert in samenwerking met Gemeentezorg hierin Bijbelse beleidskeuzes te maken en via de politiek te pleiten voor een rechtvaardig overheidsbeleid en dienovereenkomstige uitvoering. Bidt u alstublieft voor deze - onze - broers en zussen, die het mentaal zwaar hebben en soms ook hier door landgenoten bedreigd worden (en erger) om hun christen-zijn.

Fusie aBC en UnieIn de tweede helft van oktober zijn er verschillende regioavonden geweest, waarin oudsten en voorgangers van ABC-gemeenten werden geïnformeerd over de bevindingen van twee werkgroepen. Op 24 oktober heeft een aantal oudsten een dergelijke avond in Sneek bijgewoond. De fusieplannen worden nauwlettend gevolgd door de Raad van Oudsten.

en bedreigingen). Er is heel duidelijk behoefte om te kunnen werken vanuit samenhang. De vraag kwam naar voren hoe iedere taakgroep kan functioneren en keuzes maken die het geheel van onze gemeente ondersteunen. Vanuit onze missie, visie en waarden hopen we dit praktisch uit te werken.

Broeders en zusters uit andere landen Veel vluchtelingen uit diverse landen zijn de laatste jaren lid geworden van onze gemeente. Het huidige overheidsbeleid ten aanzien van vluchtelingen betekent in de praktijk dat vluchtelingen zonder opvang op straat worden gezet in de volgende situaties: als het land van afkomst de terugkeer blokkeert (ook al werkt de vluchteling mee); als een aanvraag negatief is beoordeeld, terwijl gezinsleden van de vluchteling (man, vrouw of kind) nog wel in een asielprocedure zitten (het gezin wordt dan uit elkaar gehaald); bij een beroepsprocedure die langer duurt dan 28 dagen (uitzonderingssituatie). Ook verschillende van onze broeders en zusters zijn op deze wijze zonder

Na de zomervakantie zijn alle gemeenteactiviteiten weer opgestart. Het kinder- en tienerwerk, het onderwijsprogramma, de diverse kringen en startweekenden, de avonddiensten: op diverse terreinen ruist en bruist het. Voor dit nieuwe jaar kregen alle Hoofden de opdracht om 7% in te krimpen op hun uitgavenbegroting vergeleken met vorig jaar. Dit is bijna gerealiseerd. Vervolgens was er op 9 oktober de gemeentejaarvergadering. Er werd uitleg gegeven over de gedaalde vaste bijdragen, waardoor er in de kosten gesneden moest worden. De jaarrekening over 2011-2012 en de begroting 2012-2013 zijn na een toelichting door de penningmeester goedgekeurd. Het college van Bestuurlijk Oudsten heeft verslag gedaan over wijzigingen in de bouwplannen. Er is geen sprake meer van verbouwen, maar van renovatie. Aparte informatie hierover is beschikbaar gesteld op de BethelSite (Mijn Bethel) en via de gemeentemail.

MedewerkersFedor Christiaanse heeft per 1 september de functie van Hoofd Jongerenwerk op zich genomen. Hij blijft betrokken bij het tienerwerk voor spreekbeurten en pastoraat. Vanaf 1 september is Margreet Feitsma voor 12 uren per week (per 1 januari 2013 voor 20 uur) in dienst getreden als jeugdwerker in onze gemeente. Hiermee is de vacature Hoofd Jongerenwerk die vorig seizoen ontstond door het vertrek van William Meister ingevuld. Op vrijdag 13 oktober hebben alle Hoofden tijdens een teamdag nagedacht over de wijze waarop de eigen taakgroep functioneert (wat zijn sterke en zwakke punten, kansen

7BethelMagaz ine | NOVEMBER 2012

Page 8: Bethel Magazine November 2012
Page 9: Bethel Magazine November 2012

BM Reportage

En dan is het tijd voor een optreden van het koor ‘Uit het hart’. In een oogwenk staat de halve zaal vooraan! Dat het in de smaak valt, blijkt uit het gulle applaus.

Na de pauze, waarin er kaartjes worden geschreven voor ouderen en zieken, verzorgt Gerard Grit de overdenking. De zieken- en ouderenpastor is nog maar dertig, maar wordt zeker niet gering geschat om zijn jeugdige leeftijd. De middag, die wordt besloten met gebed, een lied en de collecte, eindigt stipt om kwart over vier en is omgevlogen! Resumerend: voor een blik in uw eigen nabije of iets verdere toekomst kunt u de Jeugd van Vroeger gerust eens bezoeken. Het is zeker de moeite waard!

Reporter BM

buurvrouw, die ik ‘gewoon’ met haar voornaam mag aanspreken. Voor me ligt de bundel van Johannes de Heer. Het doet me terugdenken aan de tijd dat ik mijn eerste, kleine maar gezellige, Baptistengemeente bezocht. Dan, om vijf voor half drie (eigenlijk tien minuten te laat... Hoezo draaiboek en floormanager), wordt de middag officieel geopend.

Jelte Kooistra neemt het woord en vraagt wie er vandaag voor het eerst is. Licht aarzelend steek ik mijn vinger op (“Ook jouw hand heb ik gezien”), ik ben de enige… Dag anonimiteit! Maar elk nadeel heeft z’n voordeel: ik word persoonlijk welkom geheten, waar maak je dat nog mee tegenwoordig? Na een viertal traditioneel begeleide klassiekers uit ‘de bundel’ wordt er verslag uitgebracht van de vorige bijeenkomst.

Uw reporter is nog nét geen veertig als er voor de eerste woensdag van de maand een bezoek aan de Jeugd van Vroeger op het programma staat. Vandaag ben ik te gast, maar over vijftien jaar mag ik er ‘officieel’ naar toe. en zeg nou zelf: wat is vijftien jaar? ik ben benieuwd wat me te wachten staat!

Als ik op deze druilerige woensdagmiddag het parkeerterrein oprijd, staan er zo’n veertig auto’s geparkeerd. Uitgaande van één à twee personen per auto belooft dat veel goeds. En hoewel het woensdag is, voelt het aan als zondag op het moment dat ik de kerk binnenloop en al bij de deur verwelkomd wordt. Het enige verschil is dat ik niet naar de ‘Voorhof’, maar naar de ‘Herberg’ doorverwezen wordt. En daar is het ook nu, zoals gebruikelijk, een gezellige boel. Als ik even snel de aanwezigen tel, blijkt mijn rekensom best redelijk te kloppen. Vierentachtig broeders en zusters hebben de omstandigheden getrotseerd om hier vanmiddag aanwezig te zijn. Een van hen vertelt mij dat deze middagen gemiddeld honderd bezoekers trekken, zowel van binnen als van buiten de gemeente.

Overigens wordt mijn vooroordeel niet bevestigd. Oké, procentueel gezien veel ‘grijs’ en ‘kalend’, maar ik had eerlijk gezegd verwacht over de hulpmiddelen te zullen struikelen. Op een verdwaalde rolstoel en rollator na valt dat dus reuze mee! Om niet te veel op te vallen, neem ik plaats aan een tafeltje achter in de zaal. Ik krijg koffie en maak een praatje met mijn

een blik in de toekomst?

Te gast bij de Jeugd van Vroeger

9BethelMagaz ine | NOVEMBER 2012

Page 10: Bethel Magazine November 2012

A_Way.indd 1 10-01-2008 09:19:29

Page 11: Bethel Magazine November 2012
Page 12: Bethel Magazine November 2012

Het is een prachtige dag voor de tijd van het jaar. Een briesje brengt de geur van beginnende herfst mee en een gebroken wolkendek de flonkering van nazomerse zonnestralen. Dat maakt de tuingerichte woonkamer gezellig, de poezen snorren dromerig op de bank en het aroma van dark roast koffie komt me tegemoet. Vandaag ontmoet ik Anita en Maria!

Maria is een jonge vrouw uit de Dominicaanse Republiek en wordt gecoacht door Anita. De twee vrouwen hebben samen besloten hun namen niet te fingeren. Anita, die het liefst op de achtergrond blijft, bezocht de huisarts en zag een portret van Nelson Mandela hangen. Het onderschrift luidde: ‘Soms is het tijd om in het licht te gaan staan’. Diezelfde week werd ze gevraagd voor dit interview en wist ze dat het goed was. Ook Maria wilde van harte meewerken.

Anita heeft geen cursus gevolgd om coach te worden: “Mijn jeugd zit vol met slechte herinneringen. Het was niet gemakkelijk, ik kreeg veel voor mijn kiezen. Op school werd ik vaak gepest, de schrammen die ontstonden werden gaandeweg diepe wonden die moeilijk helen. Ik werd een einzelgänger, een buitenbeentje. Kinderen en volwassenen begrijpen vaak niet dat ze een leven ernstig beschadigen door pesten, manipuleren en buitensluiten. Zelf leven ze verder alsof er niets aan de hand is, maar ik zat met de brokken. Het blijft je je hele leven bij. Ik was niet meer dan een schim op afstand, een breed palet aan vijandigheid was mijn trieste werkelijkheid. Het geluk waar ik zo naar hunkerde kwam niet, het enige gebaar dat het leven naar mij maakte was dat ik in een warm gezin ben opgegroeid en dat er een nieuwe dag aan zou breken”.

Waardevol“Mijn leven was net een treinstation waar treinen aankwamen en vertrokken. Op een dag heb ik in een van de treinen plaatsgenomen met de gedachte: de Heer is uw Bewaarder, Hij is uw schaduw aan uw rechterhand. Die trein voerde mij helemaal naar Zuid-Afrika. Daar heb ik Jezus mijn Heiland opnieuw ontmoet. Ik ben daar gedoopt en met vallen en opstaan geheeld. Toen heb ik de Heer gebeden: “Laat mij alles wat ik heb meegemaakt aan mogen wenden om anderen te helpen weer waardevol te worden”. Dat gebed is verhoord. Nu merk ik dat het begeleiden van mensen mijzelf ook sterker maakt”.

Maria, van geboorte Dominicaanse, is in 2001 naar Nederland gekomen en hier is haar vierjarig dochtertje geboren. Ze heeft zowel in de Dominicaanse Republiek als in Nederland een moeilijk leven. “Ik probeerde hier iets van mijn waardigheid terug te winnen, maar vond slechts verdriet. In Nederland bevond ik me in een wereld van gebouwen en gezichten die vreemd en ver leken. Je kunt mij het best omschrijven als ‘een op drift geraakte ziel’. Ik kon niets meer, wist niets meer en ik had geen keus meer.

“ik leer zelf weerbeslissingen te nemen”

BethelCoach heeft nut

12

Page 13: Bethel Magazine November 2012

Ik ben christelijk opgevoed en weet dat God bestaat. Maar ik ben net als andere mensen: ik riep en zocht Hem pas toen ík Hém nodig had. Ik had het zo moeilijk dat ik geen uitweg meer wist”. Ze opent haar handen als een gebaar van overgave.

HulpMaria gaat verder: “In die periode sprak iemand mij aan en zei dat de samenkomsten in Bethel mij wel zouden aanspreken. Ik verwachtte niets, maar ben toch gegaan. Het voelde goed en warm. Bij de uitgang stond de ‘priest’ en gaf me een hand. Ik vroeg hem: ‘Kunnen jullie voor me bidden?’. Dat was de eerste keer dat ik om hulp vroeg. ‘Mag ik je de komende week bellen?’, vroeg hij en ik gaf hem mijn telefoonnummer. Hij belde me en ik was sprakeloos, hij kwam zijn belofte na!

Via via bracht hij mij in contact met Anita, zij werd mijn coach. Ik was voorzichtig en bang voor de situatie waarin ik mij bevond. Maar Anita won mijn vertrouwen, ze is er voor mij en mijn dochtertje. We voeren gesprekken over geloof en hoop, maar Anita is er ook met raad voor veel praktische zaken. Verhuizen, gas, water, licht en duizend andere dingen. Anita staat dag en nacht klaar. Ik heb haar niets te bieden en weet dat Bethel haar niet betaalt. Eerst was ik bang dat de rekening zou komen, maar die kwam niet. Anita leert mij om zelf weer beslissingen te nemen. Als ik haar vertel wat ik ondernomen heb, bemoedigt ze me en stimuleert me om daar mee door te gaan”. En nu? Maria zegt: “Ik ben kapster en ik ben nu vrijwilligster op de minimaverwendag van Bethel”. Ik kijk van Anita naar Maria. “Vrienden?”, fluister ik. Ze knikken. “Tot de dood ons scheidt”.

13BethelMagaz ine | NOVEMBER 2012

in the picture

Cor WestraCor werkt graag achter de schermen, dus daar is hij ook het meest te vinden. Als vaste kracht is hij door de week verantwoordelijk voor de technische ondersteuning van allerlei activiteiten die dan in de kerk plaatsvinden, zoals de Jeugd van Vroeger, studieavonden, concerten, bruiloften, begrafenissen, vergaderingen, enzovoort. Cor draagt zorg voor de licht- en geluidstechniek. Dat houdt in dat het zijn taak is dat de microfoons het doen, de muziekapparatuur goed is aangesloten en alles goed uit de speakers komt.

De zondag is voor Cor vaak de langste werkdag. Voor zeven uur is hij in de kerk om samen met de muziekteams de dienst door te lopen en er voor te zorgen dat alles technisch op rolletjes loopt. Er zijn zondagen bij dat hij doorwerkt tot ver na tien uur ‘s avonds.

Het is best een regelmatige baan, maar er zijn ook perioden dat het flink druk is, zoals rondom Kerst. Cor is blij met zijn baan: “Ik mag op een praktische manier meewerken aan de doelstelling van de kerk: Jezus vinden, volgen en verkondigen”.

Page 14: Bethel Magazine November 2012

Toets uw bestemming in: Drachten. Wilibrord Frequin kon maar met moeite de weg vinden naar de Bolder 75. Geldt dit ook voor zijn zoektocht naar God? En Marijke Helwegen, societyvrouw van het jaar en boegbeeld van de plastische chirurgie. Maar wie is zij nu echt? Tijdens de Bolder75 avonden komen bekende Nederlanders naar de Bethelgemeente om met elkaar in gesprek te gaan over hun zoektocht naar het antwoord op de vraag: Is er Meer?

De Bolder75 avonden zijn bedacht in het kader van het project ‘Meer’: een project dat christenen wil stimuleren en toerusten om iets te betekenen voor mensen die op zoek zijn naar meer tussen hemel en aarde. Op de tweede thema-avond zijn Wilibrord Frequin, Marijke Helwegen, Remko Harms en Martin Brand te gast. Hoe ervaren zij het zelf en wat is de achterliggende gedachte van deze avonden? Jan Hendrik iJtsma (Hoofd Programma Bethel)“De Bolder75 avonden zijn heel anders dan normale zondagdiensten. Bij uitstek geschikt om je buren en kennissen mee te nemen, omdat er geen preek, uitnodiging of samenzang in zit. We richten ons op mensen die nog nooit in een kerk zijn geweest, maar wel geboeid zijn door de vraag of er meer is tussen hemel en aarde. Het mooie van de bekende Nederlanders is aan de ene kant dat het mensen over de streep kan trekken om naar zo’n avond te komen, maar tegelijkertijd laten we zien dat ook bekende Nederlanders worstelen met dit vraagstuk. Iedereen is zoekende. Het doel is dan ook om mensen aan het denken te zetten over de vraag of er meer is tussen hemel en aarde, in een omgeving waar geen veroordeling is. Het gaat ons er niet zozeer om wie er op het podium zit, maar meer om hoe zij over dit onderwerp denken. De discussies proberen we dan ook niet te regisseren. Wel geven we de interviewers drie gespreksonderwerpen mee, waaronder de vraag wie Jezus is voor de gasten. Als er dan gesproken wordt over het evangelie is dat natuurlijk hartstikke mooi, maar als het niet gebeurt, is het ook goed. We willen onze gasten namelijk niet in een bepaalde richting duwen, dat laten we open. Het gesprek mag lopen zoals het loopt en daarbij is het mooi dat christenen in de zaal ook horen hoe niet-christenen reageren en wat hen bezig houdt. Tot nu toe is de respons van zowel gemeenteleden als gasten heel positief! De kans is dan ook groot dat we doorgaan met deze avonden als het project ‘Meer’ afgelopen is. We merken namelijk dat er veel over nagepraat wordt. Sommige gasten hebben zelfs afgesproken elkaar na de tijd op te zoeken om er nog eens verder over te praten”.

Wilibrord Frequin (journalist en televisiepresentator)“O, gezellig naar Bottenbley, leuk!”, was mijn eerste reactie toen ik gevraagd werd voor deze avond. Wat ik zo leuk vind aan de Bethelgemeente zijn de diensten en de blijdschap van de mensen zelf, daar kan ik echt jaloers op zijn. Het feit alleen al dat mensen elkaar gedag zeggen vind ik geweldig!”.

Remko Harms (musicalacteur en zanger van la the Voices)“Fijn, ik kan weer een gospellied zingen!”, dacht ik toen ik uitgenodigd werd voor de Bolder75 avond. De gasten van deze avond vind ik stuk voor stuk leuke mensen. Bijvoorbeeld Marijke Helwegen: een geweldig mens! Ze kent zichzelf heel goed, dat vind ik mooi.

op zoek naar ‘Meer’ tijdens Bolder75 avonden

Bestemming bereikt (?)

14

Page 15: Bethel Magazine November 2012

Ook ik wil mezelf beter leren kennen. In de showbizz heb je veel te maken met afwijzingen als je audities doet. Je moet echt een lange adem hebben. Evangeliseren doe ik niet bewust in de showbizzwereld. Mijn manier is bijvoorbeeld meer het meewerken aan avonden zoals deze en laten zien wie ik ben. Ik hoop dat ik daardoor het Licht van Boven kan laten zien!”.

Marijke Helwegen (bekende mediapersoonlijkheid en ‘icoon’ van de plastische chirurgie)“Ik zie wel wat er op me afkomt”, was mijn gedachte toen ik vanavond naar Drachten reed. Verwachtingen van deze avond had ik niet echt. Ik geef altijd eerlijke antwoorden, gewoon wat er op dat moment in mij opkomt. De mensen in de zaal vond ik erg positief en niet intimiderend. Daardoor voelde ik mij heel vrij en ontspannen. Iedereen mocht zijn wie hij/zij is!”.

Jan van den Bosch (gespreksleider Bolder75 avond. tV-presentator en directeur van Beter-Uit Reizen)“O, toch niet helemaal naar Drachten rijden hè?”, was mijn reactie toen ik een tijdje geleden een telefoontje kreeg van Orlando Bottenbley. Of ik gespreksleider wilde zijn op een Bolder75 avond was de vraag. Voor deze avond heb ik bewust heel verschillende mensen uitgekozen. Maar hoe verschillend ze ook zijn, allemaal hebben ze een goed hart en willen dit uitdragen! Vaak worden discussies uit de weg gegaan over ‘zware’ zaken of oneerlijke dingen, zoals het onrecht in de wereld. Vanavond sprak ik met een paar randkerkelijke mensen die zeiden: “Wat goed dat dit besproken wordt, want dat waren ook onze vragen!”. De strekking van deze avond was om mensen geen dingen op te leggen, maar wel de goedheid te laten zien. Zodat mensen zelf kunnen kiezen wat ze willen. De avond bracht veel humor, openheid en eerlijkheid. Met respect voor elkaar. En dat was meer dan de moeite waard om voor naar Drachten te rijden!”.

Martin Brand (bekende nederlandse (gospel)artiest)“Leuk én spannend”, dacht ik toen ik voor deze avond gevraagd werd. Ik heb nog nooit zoiets gedaan. In de kroeg heb je natuurlijk wel eens een gesprekje met iemand, maar dan staan er geen camera’s op je neus. Dat maakt zo’n avond wel iets minder onbevangen. Ik representeer een bepaalde

groep mensen en je voelt dan toch een beetje de druk dat jij degene bent die iets over het geloof moet delen. Maar ik had van tevoren gebeden om leiding en mezelf voorgenomen om gewoon eerlijk te reageren. De gasten van vanavond vond ik erg leuk, zoals Wilibrord: een fantastisch figuur! Misschien vinden sommige christenen het ongemakkelijk dat deze mensen een podium krijgen, maar ik denk dat een Bolder75 avond een leuke aanzet is waardoor mensen in actie kunnen komen. Natuurlijk kan alleen de Heilige Geest een persoon overtuigen, maar door dit soort avonden kunnen mensen wel tot nadenken gezet worden. Het zou leuk zijn als Marijke Helwegen naar huis rijdt en denkt: “Best leuk, die christenen!”.

Meer weten? Kijk op Bolder75.nl

15BethelMagaz ine | NOVEMBER 2012

Page 16: Bethel Magazine November 2012

De biomassaverwarming

Blijvend lage stookkosten? Kies ook voor de nieuwe KWB Easyfire-pelletverwarming

•Zondervallendeas•Metnognetmeetbareemissies•Pastiniedereverwarmingsruimte enbijiederwarmteverdeelsysteem•Eenvoudigebediening•Tecombinerenmetzonnecollectoren•Zeerefficiënteturbulatoren•Stofafscheidermetcycloonwerking•Stressvrijeverbranding•6jaargarantie

Jan Damstra Allround Installatie • Rijksstraatweg 4, 9254 DJ HURDEGARYPTelefoon: 06-12806950 • E-mail: [email protected]

Verkrijgbaarbijuw gecertificeerdeKWB-partner

De biomassaverwarming

Wij geven energie voor het leven!

Pelletverwarming

Verkrijgbaar bij uw gecertificeerde KWB-partner

Techniek en planningPelletverwarming KWB Easyfire 2,4-35 kW

Voor al uw notariële zakenakten en adviezen

Notarispraktijk Velemaadres: De Zulthe 1, Roden

Postbus 32, 9300 AA Roden

mr. W.J. Velemanotaris & estate planner

telefoon (050) 50 10 515telefax (050) 50 10 535

e-mail [email protected]

Velema.indd 1 10-01-2008 11:50:46

Page 17: Bethel Magazine November 2012

www.mevrouwdenotaris.nl

Mr Fokje KooiNotariskantoor Beetsterzwaag

Folkertslân 689244 ED Beetsterzwaag

Tel.: (0512) 38 24 15Fax: (0512) 38 24 45

[email protected]

NOORDKADE 45, DRACHTEN0512 - 51 16 09

WWW.CREATIVODRACHTEN.NL

KAPSALON

SCHOONHEIDSSALON

HAIREXTENSIONS

WELLNESS

METAMORFOSE EN

BRUIDSARRANGEMENTEN

LOOKIN’ GOOD

Page 18: Bethel Magazine November 2012

Tegenover me zit een vrouw die me vragen stelt. Of ik me goed kan concentreren? Hangt ervan af, denk ik. Om er eens goed over na te denken, nestel ik me lekker in de grote, leren stoel van de spreekkamer. Wacht, misschien zit het nog wel lekkerder als ik mijn benen over de leuning gooi. Of toch over de linkerkant van de stoel. Ja, dat is beter. Vanuit mijn comfortabele positie wordt mijn aandacht opeens getrokken naar de vloerbedekking. Van dat dikke, hoogpolige tapijt. Het doet me denken aan mijn warme dekbed thuis. Ik ben benieuwd hoe het voelt. Als ik van mijn stoel glijd en mijn gezicht in het zachte tapijt duw, stel ik me voor dat ik in bed lig. Ik kijk omhoog, recht in het vragende gezicht van de vrouw. Wat was de vraag ook alweer..?

Een kijkje in het hoofd van een ADHD’er. Corien Hakvoort (12) weet er alles van. Na een onderzoek door een kinderpsycholoog wordt op haar achtste jaar deze aandachtstekort-stoornis vastgesteld. Corien: “Je hebt twee soorten ADHD: aan de ene kant concentratieproblemen en aan de andere kant ontiegelijk druk zijn. Ik had eigenlijk een mengelmoesje. School vond ik vreselijk, ik merkte dat ik anders was dan de rest. Mijn klasgenootjes konden huiswerkopdrachten heel snel afmaken, maar ik kreeg speciale hulp bij het rekenen. Dan voelde ik me klein, alsof ik niets kon. Ik werd dan ook veel gepest”.

Wanneer Corien als achtjarig meisje roept dat ze dood wil, beginnen de alarmbellen bij moeder Jolanda hard te rinkelen. Al langere tijd vermoedt ze dat er iets mis is met haar dochter. “Op school begon Corien erg achter te lopen met rekenen en spelling. Toen school voor de tweede keer aangaf dat ze een jaar moest blijven zitten, wist ik dat er iets moest gebeuren. Corien zakte steeds verder weg. Ze had een minderwaardigheidscomplex terwijl ze nog maar heel jong was”. Een vriendin van Jolanda, die met kinderen met gedragsproblematiek werkt, vermoedt dat Corien de concentratiestoornis ADD heeft. Jolanda: “Ik heb toen alle symptomen bekeken en dacht: dit is sprekend Corien, alleen dan met de ‘H’ van ADHD erbij!”. Jolanda is bezorgd en staat erop dat Corien getest wordt. “In de spreekkamer van de kinderpsycholoog was Corien heel druk en overal mee bezig. Dan zo op de stoel zitten, dan weer andersom, dan weer op de grond liggen. Mijn ogen gingen open: ze heeft écht ADHD!”. Als dit ook door de kinderpsycholoog bevestigd wordt, krijgt Corien medicatie.

Hokjes Corien: “Vanaf het moment dat ik medicijnen kreeg, kon ik me een stuk beter concentreren. Ook voelde ik me rustiger. Soms vergat ik één dag mijn medicijnen in te nemen, een groot drama was dat! Ik merkte direct verschil, want dan stuiterde ik door het huis”. Naast medicatie krijgt Corien ook ondersteuning van Stichting ‘Het Middelpunt’. Een persoonlijk begeleidster helpt haar met plannen, huiswerk maken en leert haar omgaan met ADHD.

aDH-nee!

Corien Hakvoort over haar leven met én zonder ADHD

18

Page 19: Bethel Magazine November 2012

19BethelMagaz ine | NOVEMBER 2012

Corien: “Als ik voor een rekentoets moest leren, zei mijn begeleidster: ‘Je hebt allemaal hokjes in je hoofd, het hokje van rekenen doe je nu open en de rest doe je dicht’. Dat hielp heel goed!”.

Ondanks de vooruitgang door de medicatie en de begeleiding die Corien krijgt, blijft ze het gevoel houden anders te zijn. Er niet bij te horen. “Toen ik op een avond bij Square was, kon je voor je laten bidden. Ik wilde heel graag genezen van ADHD, maar tegelijkertijd vond ik dat spannend. Want genezing zou ook betekenen dat ik mijn begeleidster en de zorgboerderij kwijt zou raken. Een lieve vriendin hielp me over de streep door mee te gaan. ‘Het is nu of nooit’, dacht ik. Op het moment dat voor mij gebeden werd, voelde ik een warme gloed in mij. Het was zo bijzonder, net alsof God mij een knuffel gaf. Die avond heb ik gezegd: vanaf nu neem ik geen medicijnen meer!”. Corien vraagt voor de zekerheid aan haar moeder of ze haar medicijnen mag laat staan. Jolanda: “Ik antwoordde: ‘Als jij echt gelooft dat God jou genezen heeft, dan is het goed. Als we er later achter komen dat de medicijnen wel nodig zijn, dan gaan we er alsnog weer mee beginnen’”. Corien stopt vanaf dat moment, nu een aantal maanden geleden, met het slikken van medicijnen. Ze ervaart sindsdien rust in haar hoofd. Corien: “De chaos is weg! Het voelt alsof ik medicijnen heb genomen, terwijl dit niet zo is. Natuurlijk is mijn kamer nog wel eens een rommel en in plannen ben ik nog steeds niet zo goed, maar dat verstrooide hoort ook wel een beetje bij mij”.

echt veranderdDe omgeving reageert positief, maar soms ook sceptisch. Jolanda: “Mensen vragen ons wel eens of we niet bang zijn dat het terug komt, maar daar heb ik geen moment aan getwijfeld. Ik zag Corien haar genezing als een knipoog van God. We hadden het op dat moment namelijk erg zwaar in ons gezin, met nog twee kinderen met gedragsproblematiek”. Corien verwacht niet perse dat door haar eigen ervaring ook haar broertje en zusje zullen veranderen. “God kan het ook

voor hen doen, maar misschien heeft Hij een bedoeling met mijn broertje en zusje zoals ze nu zijn. Voor mijn genezing vond ik het erg moeilijk om met mijn zusje om te gaan, ik reageerde vaak erg kattig op haar. Nu kan ik wachten op mijn beurt als ik zie dat mijn moeder aandacht aan haar geeft en kan ik tegen mezelf zeggen: ‘Stop, je gaat te ver’”.

Als Jolanda nu naar haar dochter kijkt, raakt ze vervuld met dankbaarheid. “Nog elke dag denk ik: ‘Wat bijzonder en heerlijk!’. Er is meer rust. Eerst botsten Corien en haar zusje constant met elkaar. Natuurlijk vliegen ze elkaar ook nu nog wel eens in de haren, maar ze hebben meer schik met elkaar. Begrijpen elkaar beter. Gisteren zaten ze te stoeien op de grond, dat gebeurde eigenlijk nooit! Corien is nu veel gezelliger en rustiger”. Corien: “Ik ben echt veranderd. Als ik voorheen dit interview had moeten doen, dan had ik na vijf minuten al mijn turnkunsten laten zien. Of was constant opgestaan om iets anders te doen. Die ‘puberchaos’ blijft, maar nu met veel meer rust en beheersing”.

“Hokje” interview: gesloten

Page 20: Bethel Magazine November 2012

Maak als leider het verschil

Leer jezelf beter kennen

Maak je invloed groter

Wees van betekenis

Ga voor het beste

Wees moedig

Wees echt

Leef!

Uniekelocati e inOlterterp

Je hebt een grote mate van deskundigheid ontwikkelt op je vakgebied. Je beschikt over bijzondere inzichten met betrekking tot organisati e, beleid en strategie. En je hebt een jarenlange ervaring in het leiding geven. Maar je wilt meer. Je wilt het verschil maken! De ware kracht van je leiderschap ligt verscholen in wie jij bent als persoon. Het gaat niet alleen om wat je doet als leider, maar vooral om hoe je het doet in je leiderschap. Jij bent je eigen instrument! De eff ecten van je leiderschap worden vooral bepaald door de kwaliteit van dat instrument en hoe goed je het weet te hanteren in de concrete situati e waarin je nu staat. Dat is wat je leert ti jdens deze serie masterclasses van leiders, topbestuurders en wetenschappers. Zij spreken niet alleen vanuit hun kennis, maar ook vanuit hun persoonlijke ervaring. Wil jij het verschil maken? Investeer dan in jezelf!

Wil je de volledige serie masterclass volgen?De acht TOP Masterclasses worden gegeven in het kader van de Leergang Excellent Leiderschap en speciaal aangeboden aan hen die niet de volledige leergang willen volgen, maar wel meer rendement willen halen uit hun leiderschap. Aansluitend aan iedere masterclass is er een moment van sti lle ti jd, persoonlijke verwerking en een diner met alle deelnemers aan de masterclass. Je ontvangt een Persoonlijk Journaal waarmee je je eigen leerontwikkeling kunt bijhouden. Hierin staan verwerkingsvragen, handreikingen enverwijzingen naar relevante literatuur.

Wil je af en toe een masterclass volgen?Wil je niet de volledige serie masterclass volgen, maar wel intekenen op een afzonderlijke masterclass die je heel erg aanspreekt? Ook dan ben je van harte welkom. We zien er naar uit je te ontmoeten!

Voor meer informati e over de Masterclass Serie en de Leergang Leiderschap ga naar

www.excellence-opleiding.nl/leergang-excellent-leiderschap

TOP Masterclasses over jouw Persoonlijk Leiderschap

Vrijdag 5 oktober: prof. dr. Gabriel AnthonioLeiderschap en Waarden

het kennen van en zorg dragen voor je eigen waarden

Vrijdag 9 november 2012: drs. Elmer MulderLeiderschap en Dienstbaarheid

dienstbaarheid als innerlijke overtuiging centraal stellen

Vrijdag 14 december 2012: drs. Max DanielLeiderschap en Authenti citeit

oorspronkelijk handelen vanuit eigen identi teit en missie

Vrijdag 11 januari 2013: dr. Karin LasthuizenLeiderschap en Integriteit

betrouwbaar zijn in alle omstandigheden

Vrijdag 8 februari 2013: drs. Max DanielLeiderschap en Meesterschap

volhardend streven naar het hoogst haalbare

Vrijdag 8 maart 2013: prof. dr. Hans AlmaLeiderschap en Zingeving

het ontdekken van betekenis in wat je (samen) onderneemt

Vrijdag 5 april 2013: Bart BroekmanLeiderschap en Verbondenheid

het ontwikkelen van verbondenheid op basis van ‘philea’

Vrijdag 26 april 2013: prof. dr. Gabriël AnthonioLeiderschap en Daadkracht

het tonen van moed als essenti ële waarden worden aangetast

Unieke serie van 8 Masterclasses

Page 21: Bethel Magazine November 2012

Meer [email protected]

(0594) 646 555

zorg op maat

Wij bieden

• Appartementen voor begeleid wonen & werken

• Logeeropvang in weekenden en vakanties,

woensdagmiddagopvang en zaterdagopvang

• Thuisbegeleiding

• Ontspanning, christelijke identiteit,

eigenwaarde, plezier en geborgenheid

• Enthousiaste, betrokken en

professionele begeleiders

Radersma.indd 1 10-01-2008 12:11:58

Page 22: Bethel Magazine November 2012

BethelMagazine, het blad dat u nu voor u hebt, blijkt in een behoefte te voorzien. Lezers geven het blad, dat viermaal in het jaar verschijnt, een acht als gemiddeld rapportcijfer. Dat blijkt uit een peiling die dit voorjaar werd verricht.

Gelijktijdig met het uitkomen van BethelMagazine werden in zondagdiensten van april 1560 vragenlijsten uitgedeeld. Daarvan kwamen er in totaal 415 ingevuld retour. De opsteller van de evaluatie, Jaïr Schalkwijk, is tevreden over deze respons. De gemiddelde leeftijd van lezers die reageerden, was 50 jaar. Meer vrouwen dan mannen vulden de vragenlijst in, respectievelijk 58 en 42 procent. Aan de lezers werd gevraagd BethelMagazine een rapportcijfer te geven tussen de 1 en de 10. Daaruit rolde een 8,1 als gemiddelde. Welgeteld één respondent, een man van 68 jaar, beoordeelde het blad als onvoldoende en kwam uit op een 5. Ouderen boven de 60 jaar toonden iets meer waardering dan jongeren.

Direct lezenDe meeste mensen (95 procent) zijn blij met het blad. Dat betekent dat het bestaansrecht van BethelMagazine niet ter discussie staat. Driekwart van de deelnemers aan de enquête (78 procent) zegt het blad op de zondag dat het wordt uitgedeeld bij de uitgang van de kerkzaal, nog diezelfde dag te lezen. 94 procent van de respondenten beschouwt het magazine als een belangrijke informatiebron voor gemeenteleden. Het onderzoek toont aan dat het aantal lezers aanzienlijk groter is dan het aantal uitgedeelde magazines. Zeventig procent geeft aan dat het eigen exemplaar door meerdere personen wordt gelezen. Een derde deel van de lezers bewaart oudere exemplaren om er later opnieuw nog eens een blik in te kunnen werpen.

De deelnemers aan de enquête geven de redactie een aantal aanbevelingen mee. Zo pleit iets meer dan de helft (51 procent) voor het vermelden van de namen van de auteurs bij de artikelen in het blad. Twaalf procent wil dat niet en 38 procent twijfelt erover. Een relatief kostbaar product als BethelMagazine wordt voor een groot deel bekostigd door inkomsten uit advertenties. De meeste lezers (58 procent) ervaren de hoeveelheid advertenties niet als storend. Elf procent stoort zich er wel aan.

Een mannelijke respondent van 37 jaar constateert dat soms advertenties worden opgenomen die haaks staan op de Bijbel. Zo kon een advertentie van een echtscheidingsbemiddelaar hem niet bekoren. De overgrote meerderheid hecht aan de huidige verschijningsvorm op papier. Slechts drie procent ontvangt het blad liever digitaal.

Dikke acht voor BethelMagazinePeil ing wijst uit dat bestaansrecht geen twijfel l ijdt

22

Page 23: Bethel Magazine November 2012

BethelMagazine herintroduceert de column. Na enkele jaren van afwezigheid heeft de redactie eindelijk ingezien dat een blad van enig niveau niet zonder kan. Voor het goede begrip verdient de column enige toelichting. Een column is een vaste rubriek waarin de columnist een mening of een gedachte puntig en uitdagend uiteenzet. Een column prikkelt, ‘schuurt’ en stemt tot nadenken. Een beetje humor, veelal in de vorm van ironie of beter nog: zelfspot, is hierbij onmisbaar.

23BethelMagaz ine | NOVEMBER 2012

Verdeeld‘Als BethelMagazine niet gratis zou zijn dan zou ik een abonnement nemen, mits redelijk geprijsd’, was de stelling die de meest verdeelde reacties opriep. Bijna 30 procent is bereid voor een abonnement te betalen. De grootste groep (37 procent) wil er de portemonnee niet voor trekken. Bijna driekwart van de lezers (73 procent) kan zich vinden in de kwartaalverschijning van het blad. Liefst 82 procent leest alle artikelen. Het meest populair zijn de getuigenissen, artikelen over gemeenteleden en de fotorubriek ‘In the picture’. De regelmatig verschijnende artikelen over andere gemeenten zijn het minst populair. In totaal ziet 93 procent van de lezers die reageerden graag dat het blad in de toekomst blijft verschijnen. Deelnemers konden een toelichting geven op de stellingen. Dat leverde de redactie complimenten op als ‘Ga zo door’, ‘De lay-out ziet

eruit om trots op te zijn’ en ‘Een geweldig blad’ tot zelfs een opmerking als ‘Zonder magazine geen Bethel’. Verder deed iemand de suggestie minder duur papier te gebruiken.

Praktische tips waren er ook. Zo werd gepleit voor een vaste pagina voor en over kinderen. Iemand anders: “Ik zou het leuk vinden als mensen na een interview een jaar later nog eens worden geïnterviewd om te kijken hoe het met hen is gegaan”. Kritische noten werden ook gekraakt. Zoals: “Waarom staat er nooit een artikel in waarin staat dat de muziek in de kerk veel te hard en enorm storend is, waardoor mensen wegblijven?”. BethelMagazine wordt in doorsnee ervaren als een blad voor volwassenen. De meeste mensen vinden dat het blad zich in de toekomst meer moet richten op jong en oud. Een derde van de respondenten (33 procent) pleit voor een accentverschuiving: van een blad vooral voor gemeenteleden naar een blad dat zich ook richtop buitenstaanders.

Min of MeeR?Mag het een onsje MEER zijn? Gevleugelde woorden in de vroegere kruidenierswinkel of bij de kaasboer op de markt. Wij zijn bezig met het project MEER. Dit heeft het zelfs geschopt tot ons jaarthema. ‘Heel Nederland in gesprek over één vraag: ‘IS ER MEER?’. Dat is de uitdaging waarvoor we staan. Is er meer tussen hemel en aarde dan huisje, boompje, beestje? Is er meer dan economie en politiek?’. Dit las ik in de nieuwsbrief van de initiatiefnemers van dit landelijk project. We zijn zeer enthousiast over dit eigentijdse initiatief, toch? Min of meer? ‘We zijn een gemeente van toegewijde volgelingen van Jezus Christus, die... door onze uitstraling buitenstaanders tot Jezus Christus trekken’, zo vermeldt onze missie. Ja, natuurlijk zijn we dat toch ook… Wel… Min of meer?! Het past niet bij een blad als BethelMagazine om te katten, maar ‘Heel Nederland in gesprek over één vraag,‘IS ER MEER’?’ Ik merk het niet. Heel Friesland óf Groningen óf Drenthe in gesprek over dit onderwerp? ‘k Heb niet de indruk. Heel Drachten? Nee… Heel De Bolder? Ook niet. En ook financieel geven wij met z’n allen gewoon wat minder in plaats van MEER aan de Heer, zo hoorden we op de laatste gemeentevergadering. Misschien zijn we met z’n allen iets te min of meer enthousiast, toegewijd en stralend. Hoe zou het overigens vanuit goddelijk perspectief klinken, dit: ‘IS ER MEER?’. Het maaksel vraagt aan de Maker of Hij wel bestaat. Nu hoeven we God niet te verdedigen, maar het klinkt toch wel min of meer ongerijmd, toch? God, de IK BEN, de oorsprong van alles en ieder, vragen of Hij er is, of Hij is. ER IS MEER, HIJ IS MEER, om niet te zeggen: HIJ IS HET MEEST. Dit antwoord weten wij, geloven wij en kennen wij! En daarom zou het bij ons best een onsje, niet min, maar uitsluitend MEER mogen zijn!

Uw column is ’t

Column

Page 24: Bethel Magazine November 2012

Aximax.nLAximax.nLAximax is een internetwinkel met een uitgebalanceerd, ruim assortiment in huishoudelijke apparatuur, tv’s, ge-luidsapparaten en speelgoed met een scherpe prijs en uitstekende service.

U bent altijd verzekerd van een goed advies en een op-lossing die past binnen uw situatie. Wij zijn pas tevreden als u dat bent. In onze grote showroom kunt u een aantal artikelen zelf bekijken. Omdat wij een zeer grote eigen voorraadopslag van meer dan 1500 m2 hebben zijn wij in staat snel te bezorgen, eventueel met installatie. Afhalen in Surhuisterveen kan natuurlijk ook.

Rooilijn 2A9231 DZ Surhuisterveen

[email protected]

Page 25: Bethel Magazine November 2012

pittige muziek, een ander meer van ingetogen, rustige muziek. De een houdt van diepgaande theologische studie, een ander heeft meer behoefte aan pastorale bemoediging. Sommigen kennen Jezus al jaren, anderen kennen Hem nog maar net of helemaal niet en komen uit belangstelling of nieuwsgierigheid. En dan willen we diensten houden die de harten raken van al deze mensen in al die verschillende omstandigheden en met al die verschillende voorkeuren. Een onmogelijke opgave als de Heilige Geest niet zou werken.

In een volgend nummer van BethelMagazine gaan we D.V. nader in op de uitgangspunten die het Dienstenteam geformuleerd heeft, als uitwerking van de visie. Vragen, opmerkingen of suggesties met betrekking tot de diensten kunt u nu al mailen aan [email protected]. Deze worden dan meegenomen in het artikel of u krijgt persoonlijk antwoord.

De diensten van de Bethelgemeente kenmerken zich doordat: God op enthousiaste wijze wordt verheerlijkt; Zijn Woord centraal staat en op aansprekende wijze wordt verkondigd; bezoekers van alle leeftijdsgroepen zich thuis voelen; buitenstaanders zich welkom weten en op zoek willen naar meer van God.

Hoe vertaal je deze visie nu naar de praktijk van iedere zondag? Hoe geef je die visie vorm en welke afspraken maak je met elkaar? Als je er goed over nadenkt, lijkt het bijna onmogelijk om diensten te houden die iedereen aanspreken. Iedere zondag komen er duizenden bezoekers met hun persoonlijke situaties naar de diensten. de eens is blij, een ander bedroefd. De een is sterk, veerkrachtig en staat positief in het leven, een ander is zwak, depressief of wil misschien uit het leven stappen. De een heeft een leuke vrienden- of werkkring, een ander voelt zich eenzaam. Dit is ook door te vertalen naar de situaties van onze tieners en kinderen. Sommigen gaan als een speer op school, anderen worden gepest en voor hen is iedere dag een strijd. Sommigen wonen in stabiele gezinnen, anderen maken ruzies of een scheiding mee.

Dan zijn er nog de persoonlijke voorkeuren. De een houdt van snelle,

Wie regelmatig in de Bethelgemeente komt, heeft waarschijnlijk een aardig beeld van onze zondagse diensten. Maar waarom zijn die eigenlijk zoals ze zijn? Hoe beslis je wat er gebeurt en moeten ze blijven zoals ze nu zijn? over deze vragen en meer denkt het Dienstenteam na.

Het team houdt zich onder leiding van Orlando Bottenbley bezig met de inhoud en vorm van onze zondagse diensten. Naast de diensten voor volwassenen gaat het ook om de wekelijkse bijeenkomsten van de kinderen, de maandelijkse kinderkerk, X-stream (tienerdiensten), Radical (jongerendiensten) en de diensten waarbij we als hele gemeente samenkomen, de gezinsdiensten. Al die diensten worden door eigen teams voorbereid. Het Dienstenteam kijkt met name naar het geheel, de samenhang tussen de diensten.

We zijn één Bethelgemeente, met één visie en missie en één verlangen om mensen van jong tot oud tot Jezus te leiden. De belangrijkste taak van het Dienstenteam is om een visie op de diensten te ontwikkelen, zodat alle voorbereidingsteams van daaruit kunnen werken. Daarom heeft het Dienstenteam vertegenwoordigers uit alle geledingen: Orlando Bottenbley (eindverantwoordelijk voor alle diensten), Jan-Hendrik Ytsma (volwassendiensten), Fedor Christiaanse (jongerendiensten), Margreet Feitsma (tienerdiensten), Nynke Joore (kinderdiensten), Auke Meijer (techniek) en Heine Bosma (muziek). Gert van der Vijver brengt vooral zijn creativiteit in en Jeannette Koers assisteert het team. Na een aantal besprekingen is de visie op onze diensten inmiddels helder vastgelegd.

25BethelMagaz ine | NOVEMBER 2012

Harten van mensen rakenOnze zondagse diensten

V.l.n.r.: Auke, Orlando, Jeannette, Fedor, Margreet en Jan-Hendrik

Page 26: Bethel Magazine November 2012

De huiskring zou het kloppende hart van de gemeente moeten zijn, de gemeente in het klein. Een plek waar iedereen je kent en op de hoogte is met jouw persoonlijke situatie. De huiskringleider speelt daarbij een belangrijke rol. Maar hoe is het eigenlijk om huiskringleider te zijn?

In Burgum is een huiskring die niet op dinsdag-, maar op woensdagavond bij elkaar komt, omdat dit de leden veel beter schikt. Drie jaar geleden vroeg de kringoudste of Albert en Hilda van Kammen huiskringleidersechtpaar wilden worden, omdat de kring ‘vacant’ was. Na onderling overleg en met vertrouwen op God hebben ze hier ‘ja’ op gezegd. Hilda vindt het heel belangrijk dat de huiskring een veilige plek is waar mensen zichzelf zijn en dingen in vertrouwen durven te delen. Ze vindt het mooi om haar huis daarvoor open te stellen en de kringleden het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Albert nodigt op zijn beurt de kringleden iedere keer uit per mail. Hij bereidt de avonden voor en maakt daarbij gebruik van de richtlijnen voor het kringprogramma die door Wieger Sikkema worden gemaakt. Op deze manier is er een basis voor de avond, maar ook voldoende gelegenheid om af te wijken of langer stil te staan bij een stukje zorg voor elkaar.

Albert heeft het als bijzonder positief ervaren dat de kring een keer het schilder- en vloerwerk voor een alleenstaande, werkende moeder heeft verzorgd. Zo geef je praktisch hulp aan elkaar en dat werkt stimulerend en geeft veel voldoening. Elke keer nodigen Albert en Hilda de kringleden uit voor de kringavond. In de uitnodiging vragen zij dan aan de kringleden of zij willen laten weten of ze wel of niet van plan zijn te komen. Zij ervaren het als teleurstellend als zij dan geen reactie krijgen, vooral als de avond begint en vervolgens blijkt dat een aantal mensen niet op komt dagen zonder zich te hebben afgemeld. Dit is ook een stukje zorg voor en betrokkenheid met elkaar. Even laten weten waarom je niet komt, dan kan daar rekening mee gehouden worden en zijn de andere kringleden toch op de hoogte van het wel en wee.

UitdagingHoewel ze er eerst wel tegen op zagen en dan met name tegen de verantwoordelijkheid, is het hun achteraf meegevallen om huiskringleider te zijn. Uiteindelijk is God het die de leiding heeft. Met de handreiking van Wieger is het relatief eenvoudig en ook leuk om de avond voor te bereiden. Wel streven zij er naar om de verantwoordelijkheid met elkaar te delen. Nu ligt de volledige verantwoordelijkheid nog bij Albert en Hilda. Ze hebben wel eens voorzichtig gepolst of iemand anders eens een avond zou willen voorbereiden, maar tot nu toe wordt de boot afgehouden. Maar ieder huiskringlid zou natuurlijk prima om de beurt eens een avond kunnen verzorgen. Dit wordt dan ook de uitdaging voor het nieuwe seizoen.

De kring als gedeeldeverantwoordelijkheid

Ik huiskringleider?!

26

Albert en Hilda van Kammen

Page 27: Bethel Magazine November 2012

27BethelMagaz ine | NOVEMBER 2012

Ze wilde nooit meer naar een huiskringavond. Althans, dat dacht Saskia van der Duim achttien jaar geleden na haar eerste ervaring met de kring. Nog pril in haar geloof en pas gedoopt, had zij hoge verwachtingen van de huiskring. Maar dat viel behoorlijk tegen. Saskia voelde zich er toen helemaal niet welkom. God dacht anders over dat stoppen en inmiddels is zij samen met echtgenoot Bruin al weer een paar jaar huiskringleider. Net als Hilda vindt ook Saskia het heel belangrijk dat iedereen zich welkom weet op de huiskring en dat iedereen zichzelf kan en mag zijn. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, waar je ook staat in het geloof en wat je achtergrond ook is, iedereen moet zich thuis voelen. De huiskring moet een veilige plek zijn. Deze veilige basis kan de Heilige Geest gebruiken, zodat de huiskringleden zichzelf durven te geven en elkaar gaan aanvullen, door het inzetten van hun eigen gaven en talenten. Iedereen kan in zo’n omgeving een positieve inbreng hebben. Zo leer je ook weer van elkaar en dat bouwt de kring op.

Dat het zo kan werken in de huiskring weet Saskia nu uit eigen ervaring. Zij vindt het nog steeds leuk om samen met Bruin huiskringleider te zijn. Je doet het samen, als echtpaar, maar het is uiteindelijk de Heilige Geest die daadwerkelijk de leiding heeft. Op deze manier werkt het ontspannend en is er niet de druk van de verantwoordelijkheid. De gaven en talenten die God aan een ieder van ons heeft gegeven, worden gebruikt in de huiskring en op die manier is het een soort van ‘werk in uitvoering’. Met elkaar vorm je zo de kring. Je leert elkaar kennen door dingen te delen. Dat zorgt voor verbondenheid en langzaam maar zeker gaat iedereen zich verantwoordelijk voor elkaar voelen en dus ook voor de kring als geheel.

PraktijkBethel heeft een kernteam gericht op de huiskringen. Dit kernteam helpt Wieger Sikkema met allerlei zaken die komen kijken bij het begrip ‘huiskring’. Een aantal keren in het seizoen is er een zogenaamde visieavond, een toerustingavond voor huiskringleiders, kringcoaches en kringoudsten. Dan is er tijd voor ontmoeting en kun je elkaar bevragen op ervaringen. Ook word je geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen. Mocht de huiskringleider in de praktijk tegen zaken aanlopen waar hij niet direct een oplossing voor ziet, dan kan hij bij de kringcoach terecht. De kringcoach heeft een aantal huiskringen onder zich en werkt nauw samen met het kernteam. De kringcoach kan helpen om zaken op te lossen voor zover dat in zijn vermogen ligt.

Het huiskringleiderschap blijkt dus een taak waar vaak tegenop wordt gezien. De praktijk wijst echter anders uit. Een kringleider staat er zeker niet alleen voor, ook omdat je samen de kring vormt en dus ook met elkaar verantwoordelijkheid draagt. En dat alles onder de hoede van en met ondersteuning van de gemeente. Een geruststellende gedachte!

Bruin en Saskia van der Duim

Page 28: Bethel Magazine November 2012

Keuningsweg 22 • 9367 TC De Wilp • t. 0594-64 29 01

www.keuningshof.nl • [email protected]

Perspectief in Rust, Ruimte en Ontwikkeling

Beleef de KeuningsHof:• 24 uurs zorg• Dagbesteding• Logeeropvang• Individuele begeleiding• Huifkartochten

• Werk- leertrajecten, Wajong/PGB/AWBZ/WMO• Naschoolseopvang• Pastoraat• Rondleidingen

Betrokken bij Mens, Dier en NatuurKeuningsHof biedt vanuit de Christelijke identiteit en vanuit een omgeving van dier en natuur tal van mogelijkheden voor uw zorgvraag.

Boerderijleven biedt Structuur, Rust en RuimteDe werkzaamheden, het beleven van de seizoenen en het Christelijk therapeutische leefklimaat bieden perspectief voor een positieen positieve ontwikkeling.

Christelijke identiteitLeven vanuit geloof, hoop en liefde is ons uitgangspunt. KeuningsHof is een plaats waar mensen, jong en oud vanuit een Christelijk mensbeeld zichzelf en hun mogelijkheden leren (her)ontdekken, waarderen en toepassen. Hierdoor komen ze tot hun doel.

KeuningsHof een plek om op verhaal te komenKeuningsHof biedt een veilige omgeving met dier en natuur om te leren, te leven, te werken, je geloof te beleven, inspiratie op te doen, te ontspannen door sport en spel, creatief bezig te zijn en/of anderen te ontmoeten.

KeuningsHofZorg en Recreatie

Page 29: Bethel Magazine November 2012
Page 30: Bethel Magazine November 2012

Deze zomer vertrokken zesendertig tieners naar Ghana om daar te helpen bij twee bouwprojecten. Een kerk werd van een keukentje voorzien en een schooltje werd geschilderd. Daarnaast gingen ze met de kinderen sporten en werd het evangelie verteld via kinderwerk. Robin Brinkman, Elise Straatsma en Joukje Beiboer vertellen hun verhaal.

Robin (16) legt uit wat ze zoal gedaan hebben: “Onze groep was in drieën gesplitst: een bouwteam, een kinderwerkteam en een sportteam. Ik zat in het sportteam. Het was de bedoeling dat de kinderen die op de school zaten of in het plaatselijke weeshuis woonden elke dag een uurtje met ons gingen sporten. We leerden ze Nederlandse spelletjes, zoals fopbal en spijkerpoepen en natuurlijk ook gewoon voetballen. Het sportveldje was niet meer dan een stukje zandgrond, maar wat we ook met ze deden, ze vonden alles leuk”.

De armoede maakte indruk op Robin: “Toch geven ze allemaal hun tienden aan de kerk. Ze wonen in de armoedigste huisjes, maar de kerk ziet er mooi uit. Ze hebben er echt veel over voor hun geloof. Ze slapen niet eens in een normaal bed, maar zijn wel altijd vrolijk”. Robin had meer een cultuurschok toen hij thuis kwam, dan toen hij in Ghana was: “Als je ziet wat wij hier allemaal hebben. Het is niet te vergelijken met daar, terwijl het hier maar een paar uur vliegen vandaan is”.

Elise (18) werkte mee in het kinderwerkteam. Het doel was om de kinderen te leren dat God van ze houdt, zonder dat ze daar wat voor hoeven te doen. Ze leerden de kinderen daarvoor Bijbelverzen aan met handgebaren en maakten knutselwerkjes. “Ik vond het wel moeilijk dat alleen de kinderen die gesponsord werden door Compassion mee mochten doen. De andere kinderen stonden buiten. De kinderen die geen sponsor hadden, zagen er ook een stuk slechter uit. Hun kleren waren slechter en ze werden minder goed gevoed. De Compassionkinderen kregen elke dag twee maaltijden en onderwijs en dat was heel duidelijk zichtbaar”. Voor Elise werd het al snel duidelijk dat zij ook een kind wilde sponsoren. Ze meldde zich ter plekke aan en werd sponsor van een achtjarig meisje, Aba. Elise kreeg de gelegenheid Aba te ontmoeten en kwam zo bij haar thuis. “Het was een erg klein huisje, met een moeder en nog twee zusjes. Vader was niet meer in het gezin. Wie krijgt nu de kans om z’n sponsorkind te ontmoeten?”.

Joukje (19) was onder de indruk van de gastvrijheid van de Ghanezen. “Ze hebben niets en delen ook nog wat ze wel hebben. Het eten was eerlijk gezegd niet altijd lekker. Niet iedereen at zijn bord altijd leeg en als we het eten dan aan de kinderen gaven, hielden ze het niet voor zichzelf, maar

“een levensveranderende ervaring”

Bethel goes Ghana

30

Uiterst rechts Elise Straatsma met Aba

Robin Brinkman

Page 31: Bethel Magazine November 2012

deelden het met elkaar. Tijdens het spelen met de kinderen verloor ik mijn mobieltje. Een van de kinderen bracht het me terug. Hij had het ook in zijn zak kunnen steken, maar deed dat niet. Ook kregen de kinderen bij het kinderwerk vaak een knutselwerkje mee naar huis. De leiding daagde hen uit om het te delen met iemand anders, een vriendje of een familielid. “Als we dan de volgende dag vroegen wat ze met het ‘take-home-item’ hadden gedaan, dan bleek dat ze het thuis hadden weggegeven of de liedjes met gebaren hadden gedaan en op deze manier het evangelie hadden doorverteld”.

Naast de werkdagen was er ook tijd voor ontspanning. Joukje dacht dat er ‘te veel’ vrije tijd zou zijn, maar merkte dat ze die dagen nodig had om tot rust te komen. “Je doet zoveel indrukken op en bent zo intensief met de kinderen aan het werk”. Ze speelden veel volleybal, mochten in een vissersboot de zee op en gingen zwemmen in de oceaan. Dit werd voor Robin nog even heel gevaarlijk, omdat hij door de stroming in zee werd meegetrokken. Robin: “Iemand riep me toe dat ik er zijwaarts uit moest zwemmen. Het was behoorlijk spannend, omdat ik al geruime tijd aan het zwemmen was en behoorlijk moe begon te worden. Ik was ook al aardig ver uit de kust. Gelukkig liep het goed af!”.

Alle drie zeggen ze dat deze reis een levensveranderende ervaring is geweest. Robin: “Je gaat wel anders naar het leven

kijken”. Hij raadt andere tieners zeker aan om eens mee te gaan met zo’n reis. Voor Elise en Joukje geldt hetzelfde: “We zouden zo weer gaan!”.

Wil jij in de zomer van 2013 zelf naar Ghana? Kom dan naar één van de informatieavonden op woensdag 14 november of woensdag 12 december (20.00 uur in Bethel).

in the picture

team Beheer, Veil igheid en toezichtDe mensen op bijgaande foto staan garant voor de veiligheid in Bethel. Samen vormen zij het team Beheer, Veiligheid en Toezicht. In totaal betreft het 120 personen, waarvan 60 beheerders en 60 veiligheidsfunctionarissen (onderverdeeld in BHV, EHBO en toezichthouders).

Rob van den Broek is teamleider, veiligheid is een onderdeel van zijn beroep, maar ook zijn hobby. Omdat er binnen Bethel inmiddels veel kennis en expertise op dit gebied is vergaard, wordt hij regelmatig naar andere kerken doorverwezen om dit te delen.

Vrijwel ongemerkt wordt er regelmatig een beroep gedaan op het team dat in de loop der jaren steeds professioneler is gaan werken. “We zitten gewoon in de dienst”, zegt Rob. “We genieten volop, maar zijn wel alert. Als er iets gebeurt, handelen wij in stilte”.

31BethelMagaz ine | NOVEMBER 2012

Joukje Beiboer

Page 32: Bethel Magazine November 2012

Brouwer & Brouwer BVwww.bbbv.nl

Verhuur van:alle soorten graafmachineslaadschoppentrekkers en grondkarrenrupsdumpersstalen- en kunststof rijplaten

Eastermar | Buitenpost | Eemshaven | tel. 0512-472100

Straatsma.indd 1 10-01-2008 10:35:55

Page 33: Bethel Magazine November 2012

BethelMagaz ine | NOVEMBER 2012 33

Hij heeft hiervoor veel Amerikaanse literatuur en zijn eigen ervaringen gebruikt. “Ik moest het verhaal gewoon kwijt, het is hier zo nodig. Het liefst zou ik alle boeken weggeven”, vertelt Bram. Ook Wieger Sikkema beschrijft het boek als ‘bittere noodzaak’.

‘Gebroken en toch heel’ is ondermeer verkrijgbaar in de Bethelshop.

om zou zijn gegaan”. De theologische discussie over scheiding en hertrouwen gaat Bram niet meer aan. “In mijn boek benoem ik meer dan vijf visies hierop en in elk daarvan kan ik me verplaatsen. Ik weet werkelijk niet wat het juiste standpunt hierin is, maar ik ga niet zeggen tegen iemand van 28: ‘Blijf jij maar je hele leven alleen’, dat is niet aan mij”.

In het kort omschrijft Bram zijn boek zelf als volgt: “Ik wil gescheiden mensen erkenning geven in hun pijn en verdriet en hoop voor de toekomst”. In het boek wordt de (Jakobs)ladder gebruikt als metafoor om er weer bovenop te komen: stap voor stap ga je een tree omhoog op de weg naar hernieuwde vrijheid. Bram hoopt hiermee mensen na een echtscheiding de handvatten tot herstel te geven die ze nu vaak nog moeten missen.

op 23 september is ‘Gebroken en toch heel, de weg van herstel na een echtscheiding’ uitgekomen, een boek van Bram de Blouw. Waarom schreef juist hij dit boek en wat wil hij er mee bereiken?

Bram de Blouw (58) en zijn vrouw Helma zijn lid van de Bethelgemeente en werden in 2008 uitgezonden om vanuit Amersfoort werk te doen voor Jeugd met een Opdracht (JmeO). Ze richten zich binnen JmeO op relatie- en huwelijkscoaching, onder de naam ‘Heartwork’. “Omdat een relatie hard werken is, maar ook iets wat gaat om je hart”, legt Bram uit.

Bram en Helma werden van dichtbij geconfronteerd met de realiteit van een scheiding. Bewogen vertelt hij: “Mijn zoon werd het huis uitgezet door zijn vrouw. Wij zaten net een paar weken voor werk in de VS, waar onze zoon ook woonde en konden hem dus in huis nemen”. Hun zoon deed er alles aan om herstel te brengen in de relatie, maar vond kille afwijzing bij zijn vrouw. “Ik heb aan het bed gezeten van mijn volwassen zoon, die kapot van verdriet als een kind lag te huilen. Het was verschrikkelijk”. Tegenover alle pijn zag het echtpaar ook hoe hun zoon werd geholpen door de plaatselijke kerk. “Er waren praatgroepen, er was steun en er was liefde. Gebroken mensen werden teruggebracht bij zichzelf en bij Jezus”.

GepassioneerdEn dit is nodig volgens Bram, omdat gescheiden christenen kampen met een enorm schuldgevoel en vaak ook een gevoel van afwijzing door hun gemeente en soms zelfs God. “God haat echtscheiding, dat klopt. Maar dat is geen reden om te negeren dat het er is of de betrokkenen af te wijzen, wat nu vaak wel gebeurt”. Het stukje zorg wat hij zag in de VS, wil Bram ook in Nederland. “Je moet gescheiden mensen niet wegduwen, maar juist omarmen”, vertelt hij gepassioneerd. “Denk eens na over hoe Jezus met ze

“Gescheiden mensen niet wegduwen, maar omarmen”

Bram de Blouw schrijft boek over echtscheiding

Page 34: Bethel Magazine November 2012

34

Folke-Willem, de zoon van Sipke en Wieke de Boer, is geboren op 27 juli 2012 en is het lieve broertje

van lydia, nathalie en albert-Jan

Björn is geboren op 12 juli 2012 en is hetzoontje van Bouke en Renate Henstra

Matthias Wiebren is geboren op 26 augustus 2012 en is het zoontjevan Hendrik en Jantina

Wijma

Piet Hein en edith Wielhouwerzijn getrouwd op 6 juli 2012

onze dochter Fleur lodewijk is geboren op1 juli 2012, Fleur is een zusje van emma en lukas

Ruben en Gerdien lodewijk

naomi, dochter van Peter en inna Fokkema, is geboren op 13 juli 2012 en is het lieve zusje van Joël

Met blijdschap...

Page 35: Bethel Magazine November 2012
Page 36: Bethel Magazine November 2012

campingcamping dedeOtterbergOtterberg

KOM NAAR DE OTTERBERG!* Verwarmd zwembad * Midgetgolfbaan * Multi sportplein * Manege * Horeca * Modern sanitair

Vertrouwd genieten met de hele familie!

IN HET HOOGSEIZOEN* Kerkdiensten * Dagsluiting * Recreatieteams

Drijberseweg 36a Tel.: 0593 562 362 Wijster (Drenthe) [email protected]

Reserveer nu!

www.otterberg.nl

Op zoek naar rust? In het voor- en naseizoen

speciale prijzen voor senioren!