DM Magazine November 2011

of 56 /56
MAGAZINE De nieuwe vleugel De Gouden Eeuw van China Nieuwe presentaties Nr. 1 november 2011 HEROPENING 2011

description

Drents Museum Magazine November 2011

Transcript of DM Magazine November 2011

Page 1: DM Magazine November 2011

M A G A Z I N E

De nieuwe vleugel

De Gouden Eeuw van China

Nieuwe presentaties

Nr.

1 n

ovem

ber

2011

HEropENiNG 2011

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 1 20-10-11 17:11

Page 2: DM Magazine November 2011

2 DreNts MuseuM MagaziNe

* Koninklijke van Gorcum wenst het Drents Museum veel succes!

Koninklijke Van Gorcum BV • Industrieweg 38, 9403 AB Assen Postbus 43, 9400 AA Assen [t] 0592 37 95 55 • [f ] 0592 37 20 64 [e] [email protected] • [i] www.vangorcum.nl

023

-11

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 2 20-10-11 17:11

Page 3: DM Magazine November 2011

3DreNts MuseuM MagaziNe 3

I N h o u d s o p G Av E

Welkom 5

Kunst en Cultuur houden ons wakker 6

Vriendschap 52

Komende tentoonstellingen 54

en verder… 55

Cover

De nieuwe vleugel 9

De gouden eeuw van China 10

Nieuwe presentaties

archeologie 36

Hedendaags realisme 41

Kunst 1885-1935 44

Voor de jeugd 48

China

China 13

Feestdagen in China 15

Chinees voor beginners 18

Chinese gedichten 19

assen wordt China-town 32

Nieuw

Drents Museum reizen 16

Museumshop 31

Museumplus 51

Nieuwe cateraar 53

Het vernieuwde Drents MuseumHet Drents Museum is vernieuwd en nog groter geworden! Na een periode van 15 maanden gesloten te zijn geweest zijn wij trots dat wij het prachtige resultaat aan u mogen laten zien! gerenommeerd architect erick van egeraat heeft een prachtige museum vleugel ont-worpen, die gebruikt wordt voor de grote tentoonstellingen. in deze nieuwe tentoon stellings-ruimte kunt u tot en met 15 april 2012 genieten van de tentoon-stelling ‘De gouden eeuw van China’. De vaste collectie -presen taties archeologie, Kunst 1885-1935 en Hedendaags realisme zijn allen opnieuw ingericht en tonen werken uit de collectie die nooit eerder zijn vertoond! in dit magazine leest u er van alles over en ziet u de foto’s van het resultaat!

Wij wensen u veel leesplezier en hopen u snel te mogen verwel komen in het nieuwe Drents Museum!

* Koninklijke van Gorcum wenst het Drents Museum veel succes!

Koninklijke Van Gorcum BV • Industrieweg 38, 9403 AB Assen Postbus 43, 9400 AA Assen [t] 0592 37 95 55 • [f ] 0592 37 20 64 [e] [email protected] • [i] www.vangorcum.nl

023

-11

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 3 20-10-11 17:12

Page 4: DM Magazine November 2011

4 DreNts MuseuM MagaziNe

hoofdspoNsors EN pArtNErs tENtooNstEllING

BusINEssCluBlEdEN

hoofdspoNsors BEGuNstIGEr

MEdEfINANCIErs

Stichting Albino

M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting

Mw. F.A. Hendriks

ABN AMro; Actium; Ajax Chubb Varel; Alberts Kleve, Bureau voor grafisch ontwerp BNo; Alescon; Arcadis;

Art revisted; Bouwmij Hendriks; De Boer’s Vastgoed; Croon Electrotechniek BV; Doornbos Suringar Wiersema

Advocaten; draaijer+partners; FC Emmen; Friesland Bank; Gemeente Assen; Gemeente Groningen Dienst

ro/EZ; Grontmij; VX Group Travel & Events; Hanze institute of Technology; Hotel de Jonge; iNG Bank district

Noord-Nederland; JAV Studio’s; Kamer van Koophandel Noord-Nederland; KLM Flight Academy; Koninklijke

Van Gorcum; Kunst en Cultuur Drenthe; Leijdsman Electro bv; Litecard BV; Lombard odier; Meeuwsen

Ten Hoopen; onderhoudsgroep Klok BV; !pet BV; ploegmakers Beheer BV; rabobank Assen-Beilen; remmers

Bouwchemie; rTV Drenthe; Schuurmans Advocaten & Adviseurs; SrC-Cultuurvakanties; Notariaat ‘t Suydevelt;

Tijdhof Davenschot & De Jong posthumus; Uittenbroek en partners; Vorm Martini interieurbouw; Waanders

Uitgevers en Drukkers; Warenhuis Vanderveen Assen; Wilhelmina Ziekenhuis Assen; ZieommeZijde.

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 4 20-10-11 17:12

Page 5: DM Magazine November 2011

DreNts MuseuM MagaziNe 5

Foto

: San

der

Dro

ogle

ver,

Xand

ro.

Het nieuwe museumhart klopt voortaan onder de grond. Pal onder het voormalige Koetshuis, dat nu de nieuwe entree vormt, ligt een grote publieksruimte. Hier bevinden zich de nieuwe museumshop en informatiebalie en kunnen belangstellenden zich verzamelen voor een rondleiding. Langs twee indrukwekkende ronde trappen kunnen bezoekers stijgen en dalen, van oud naar nieuw gaan of van een tijdelijke tentoonstelling naar de vaste collectie gaan. Deze laatste is ook volledig vernieuwd. in de oudbouw zijn maar liefst vier nieuwe collectieafdelingen gemaakt, een nieuw grandcafé Krul en een prachtige ontvangstzaal in de voormalige abdijkerk. in samenwerking met onze partner NaM ontwikkelen we een geweldig Kindermuseum dat begin volgend jaar open gaat. Voor de komende jaren staan grote internationale tentoonstellingen op stapel: eerst de prachtige expositie over de gouden eeuw van China, gevolgd door een grote Viking tentoonstelling die in assen begint aan zijn wereldtournee en in de herfst van 2012 een grote expositie getiteld de sovjet Mythe. stuk voor stuk tentoonstellingen die veel publiek zullen gaan

trekken en waarmee het tentoonstellingsbeleid van de afgelopen jaren krachtig wordt voortgezet.

trots is een woord dat iedereen voelt die bij het nieuwe Drents Museum betrokken is. De bouwvakkers en technici hebben mij vaak verteld dat ze het een eer vonden om aan het museum te mogen bouwen, onze collega’s van de provincie Drenthe hebben hun ziel en zaligheid gelegd in het museum en alle museummedewerkers zijn tot het uiterste gegaan om een nieuw museum te realiseren. en met een prachtig resultaat. ik ben ervan overtuigd dat onze bezoekers de passie, liefde en trots voelen die het museum omgeeft.tot slot een speciaal woord van dank aan alle financiers die het project mogelijk hebben gemaakt: de provincie Drenthe voorop. een overzicht van alle gulle gevers treft u aan op de pagina hiernaast.

graag tot ziens in het nieuwe Drents Museum. Wees welkom allemaal!

Michel van MaarseveenDirecteur

Welkom in het nieuwe Drents Museum! We zijn heel trots dat het museum weer open is.

ruim een jaar waren we dicht en is er ongelooflijk hard gewerkt. Het gebouw en de collectie

hebben een gedaantewisseling ondergaan. er is een nieuwe expositievleugel met entree

aan het bestaande gebouw toegevoegd. toparchitect erick van egeraat heeft een eigentijdse

en tegelijk tijdloze toevoeging ontworpen en via een ingenieuze ondergrondse verbinding oud

en nieuw met elkaar verbonden.

WEL KoM

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 5 20-10-11 17:12

Page 6: DM Magazine November 2011

DreNts MuseuM MagaziNe6

De professionele kunstkenners waarmee ik vorig jaar een reis naar China ondernam, wisten niet waar ze het zoeken moesten, tijdens de eindeloos durende voorstelling in een klein theater in de miljoenenstad Xi’an. uitbundig geschminkte acteurs toonden zich meesters in ellenlange dialogen, op hoge toon en ondersteund door schelle muziekklanken.

Kattengejank, zou de gemiddelde Nederlander zeggen. Langzaam sloop de wanhoop in ons gezelschap. sommigen simuleerden een toiletbezoek, om vervolgens niet meer in de zaal terug te keren. De gouverneur van antwerpen hing knikkebollend naast me in zijn stoel en ook de directeur van een groot Drents Museum was zichtbaar in slaap gedommeld.

afgezien van dit voorval, was iedereen overi-gens klaarwakker tijdens de bijzondere missie. excursies naar de Chinese Muur en de opgraving van het mythische terracotta Leger, zijn dan ook allesbehalve slaapverwekkend. ik vond het een zeer indrukwekkende belevenis, om ondergronds duizenden soldaten van klei te ontmoeten en om te zien hoe archeologen

met eindeloos geduld de talloze scherven weer tot leven wekken.

Onze reis diende bovendien een groot Drents belang. We waren in China om de contracten te tekenen voor de tentoonstelling over de tang-dynastie; De gouden eeuw van China. Dit ging gepaard met veel ceremoniële, lange diners en strak geleide bijeenkomsten.

Maar dan heb je ook wat. als de tweede China-tentoonstelling van ons Drents Museum maar half zo succesvol wordt als de eerste editie, dan mogen we ons oprecht verheugen. ik zeg bewust ,,ons Drents Museum’’, omdat ik bijna dagelijks ervaar dat de Drenten trots zijn op hun museum. Het succes van go China! in 2008, met 354.000 bezoekers in een half jaar, heeft het museum nationaal en internationaal op de kaart gezet. Dat een bescheiden provincie als Drenthe met deze parel kan pronken, mag best opmerkelijk worden genoemd.

Hebt u al eens een Chinese operette bijgewoond? Het is kunst met een grote K, geworteld in een eeuwenoude culturele traditie. Maar zelfs dan blijft het gewoon een kwestie van smaak of je er van geniet, of niet.

KuNst eN Cultuur HOuDeN ONs waKKer

“Drenten trots zijn op hun museum”

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 6 20-10-11 17:12

Page 7: DM Magazine November 2011

We kunnen er bovendien trots op zijn dat we er met vereende krachten in zijn geslaagd om het museum op een prachtige manier te verbouwen en uit te breiden. Het resultaat, dat nu door Hare Majesteit de Koningin is geopend, is schitterend. De betrokken medewerkers van de provincie en het museum verdienen hiervoor een dikke pluim. en alles is gerealiseerd binnen een gesloten periode van een jaar, waarmee we landelijk in de museumwereld ook een positief voorbeeld zijn.

Het zegt veel over de mensen die dit voor elkaar krijgen. Directeur Michel van Maarseveen en zijn mensen bewijzen dat ook een museum een ondernemende organisatie kan zijn. Dit is hard nodig, nu de cultuursector onder grote druk staat van overheidsbezuinigingen. Het Drents Museum weet zelf fondsen te werven en verwierf dankzij haar uitstraling onlangs een indrukwekkende schenking van 273 moderne kunstwerken van de iNg-bank.

Het vernieuwde onderkomen in het historische hart van assen zal de positionering van het muse-um nog verder versterken. De verbouwing schept nieuwe mogelijkheden om kunst en archeologie te exposeren. Na de China-exposities staan er nog veel meer veelbelovende archeologische tentoon-stellingen op het programma. Bovendien wordt de rijke eigen collectie van het museum eigentijds en beeldend gepresenteerd. zoals de beroemde zeven veenlijken en het meisje van Yde, dat dank-zij het museum een eigen gezicht kreeg en in-middels is uitgegroeid tot een icoon van Drenthe.

Kunst en cultuur vertellen ons waar we vandaan komen en wie we zijn. Het houdt ons wakker. ik twijfel er niet aan: het Drents Museum zal ons ook de komende jaren positief blijven boeien en verrassen.

Jacques tichelaarCommissaris van de Koningin in Drenthe

Wij feliciteren Drenthe van harte met dit prachtige museum!

www.upbv.nl

PostadresPostbus 9009400 AX Assen

BezoekadresNoorderstaete 40 9402 XB Assen

Telefoon (0592) 37 97 37 E-mail [email protected]

DreNts MuseuM MagaziNe 7

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 7 20-10-11 17:12

Page 8: DM Magazine November 2011

DreNts MuseuM MagaziNe

De uitbreiding van het Drents Museum is sinds 17 november jl. weer open voor het publiek. Na een intensieve bouwperiode van twee jaar heeft iedereen de mogelijkheid dit bijzondere museum te aanschouwen. architect erick van egeraat over de drijfveren van zijn ontwerp: “ik zie mijn ontwerp voor het Drents Museum vooral als een toevoeging aan de bestaande stad. Het moest meer zijn dan een eendimen-sionale toevoeging van een ruimere tentoonstellingszaal.” in tegenstelling tot alle andere ontwerpen tijdens de compe-titiefase koos Van egeraat voor

een ondergrondse uitbreiding. “Het bestaande museum-kwartier leende zich niet voor grootse gebaren, ècht belang-rijk was het toevoegen van een verbindende schakel.” Dit vindt plaats op verschillende schaal niveaus; binnen het museum zorgt de onder-grondse uit breiding voor een duidelijke route tussen de oud – en nieuw bouw. De entree is verplaatst naar het nieuwe deel van de Brink waar het opgetilde koetshuis het symbool is voor de ver-nieuwende omgang met het cultureel erfgoed van assen. Via het koetshuis dalen de

bezoekers via een spec ta-culaire wenteltrap of glazenlift af naar de onder grondse nieuwbouw. De museum shop en garderobe zijn zorgvuldig vormgegeven en de gedraaide kolommen geven het geheel een luxe en lichte uitstraling. Waar een andere ruime wen-teltrap de bezoekers naar de oudbouw leidt is aan de andere zijde de spectaculaire nieuwe tentoon stellingsruimte gesit u-eerd. De ruimte tussen de ge-bogen en verspringende dak-vlakken laat het daglicht toe en zorgt ervoor dat deze ruimte op elke plaats een andere ervaring heeft.

eriCK VaN egeraat over resultaat drents Museum

Foto: Attila Dubniczki8

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 8 20-10-11 17:12

Page 9: DM Magazine November 2011

De museumtuin op het dak van de expositiezaal comple-teert de inpassing in assen’s his torische centrum, waar een subtiele aansluiting met de Drostenlaan en de singel ervoor zorgt dat deze uitbrei-ding weliswaar aanwezig is, maar niet de boventoon voert. “De provincie, de gemeente en het Drents Museum hebben mijn ontwerp omarmd, het resultaat is een museum dat thuishoort in de 21e eeuw”. aldus erick van egeraat.

9Fotos : J. Collingridge

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 9 20-10-11 17:12

Page 10: DM Magazine November 2011

DreNts MuseuM MagaziNe

dE GoudEN EEuw vAN ChINA Chinezen hebben een sterk bewustzijn van hun eigen identiteit en zijn trots op hun oude cultuur. De periode van de tang-dynastie (618 tot 907) is voor hen de meest glorieuze dynastie met de grootste culturele uitstraling uit de hele Chinese geschiedenis. China is van oudsher een multi-etnisch en multireligieus land en het cultuurgebied China heeft altijd - bewust of onbewust - allerlei culturele invloeden van buiten ondergaan. Maar de glorietijd van de tang-dynastie mag de gouden eeuw van China worden genoemd door de reusachtige stappen voorwaarts die gezet werden op het gebied van literatuur, kunst en wetenschap. De tang-dynastie wordt beschouwd als één van China’s belangrijkste dynastieën en verdient het om aandacht te krijgen in een exclusieve tentoonstelling gemaakt door het Drents Museum.

tang-dynastie (618-907 na Chr.)

10

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 10 20-10-11 17:12

Page 11: DM Magazine November 2011

DreNts MuseuM MagaziNe

dE GoudEN EEuw vAN ChINA Niet alleen materiële zaken

werden uitgewisseld. Kennis, religie en verhalen waren net zo goed onderdeel van de contacten. Dit aspect van de cultuur van de tang-dynastie is overgeleverd in literatuur, schil deringen en voorwerpen. spectaculaire archeologische vondsten uit graven en heilig-dommen zijn tastbare herinne-ringen aan de gouden eeuw. Deze archeologische schatten worden bewaard in musea in en rond de stad Xi’an. Xi’an is de meest historische stad van China, gelegen op de fundamenten van de oude tang-hoofdstad Chang’an en wordt in China vergeleken met de oude steden rome en athene.

De tentoonstelling ‘De gouden eeuw van China’ toont bij -zondere voorwerpen uit de wereld van de elite in het middeleeuwse China. in de nieuwe tentoonstellings zaal

van Van egeraat staan vijf abstracte paviljoens die de oude stad Chang’an verbeel-den. Deze paviljoens hebben de hoofdkleuren wit met rodeen zwarte accenten; de kleu-ren van de architectuur uit de tang-periode. Het leven van de stad komt op de wanden voorbij: een man, een tempel en het stadsleven. Binnen iedere ruimte ont dekken we een nieuwe kant van de samen leving uit de gouden eeuw: de keizerlijke stad, de handel van de zijderoute, de verschillende inwoners van de stad, hun kunst en cultuur en hun religies. u mag in deze stad verdwalen, ieder huis staat op zichzelf en u zult verrast worden achter iedere hoek. elke ruimte heeft zijn eigen sfeer in vormgeving en uitstraling, ook door de ver schillende voorwerpen die er worden getoond.

terracotta beelden, geglazuurd in bonte kleuren of subtiel beschilderd, verbeelden mens en dier. terracotta ambtena-ren tonen hun bondgenoot-schap met een onderdanig-heid aan de keizer. elegante vrouwen, mannen op paarden, kinderen in bad, ieder beeld toont op bijna intieme wijze een blik op het China van weleer.

Handel speelde een steeds grotere rol in China. edel-stenen, goud en zilver vonden hun weg naar China, maar ook paarden voor de cavalerie. Prachtige kamelen met hun bagage voeren ons naar de zijderoute. ze waren in China het symbool van rijkdom van-wege de exotische goederen die zij vaak op hun rug meedroegen. De elite had belangstelling voor alles wat buitenlands en exotisch was. De waarde van de voorwerpen ligt in het materiaal en in de exotische vormen en af-beeldingen.

11

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 11 20-10-11 17:12

Page 12: DM Magazine November 2011

DreNts MuseuM MagaziNe

gebracht. als teken van aan-bidding schonken keizers en adel prachtige voorwerpen aan deze tempel.

zo’n 150 verschillende voor-werpen tonen het leven van de elite in de hoofdstad van de tang-dynastie. Deze bonte verzameling wordt tenslotte aangevuld met drie zeer bijzondere originele wand-schilderingen die de muren van mau solea verrijkten met prachtige taferelen uit het dagelijks leven. ze tonen een exclusief twee dimensionaal beeld van de kleurrijke samen-leving waarmee de gouden eeuw van China weer even tot leven wordt gebracht.

Verschillende religieuze en geeste lijke stromingen wed-ijveren om de gunst van de keizer en de adel, van de Chinese en niet-Chinese be-volking. Hemelse koningen waren in het hindoeïsme de beschermers van de vier wind-richtingen en in het boeddhis-me de beschermers van de heiligdommen. in de tang- dynastie beschermden ze ook de graven.

Bijzonder trots zijn we op de aanwezigheid van objecten uit de Famen tempel, gelegen buiten Chang’an. Deze tempel bezit relieken van Boeddha die ter verering in processies naar de hoofdstad werden

12

Benoît MaterConservator Archeologie

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 12 20-10-11 17:13

Page 13: DM Magazine November 2011

DreNts MuseuM MagaziNe

China kent een meer dan 2000 jaar

oude geschiedenis van opeenvolgende

keizerlijke dynastieën. de Grote Muur,

die bescherming moest bieden tegen

barbaren, was het symbool van een

in zichzelf gekeerd rijk. Maar de grote

reus ontwaakt en China ondergaat

enorme veranderingen. het immense

China is zeer divers van karakter,

met een schitterende natuur en

een veelheid aan bevolkingsgroepen.

In moderne steden als shanghai en

Beijing merkt u een razendsnelle

evolutie, terwijl in de dorpjes het oude

China te ontdekken valt.

CHiNA

Xi’aneeuwenlang was Xi’an de centrale stad van kei-zerlijke dynastieën en tevens het beginpunt van de zijderoute die helemaal tot in europa doorliep. uit de Qin-dynastie zijn de terracottabeelden te vinden die rondom Xi’an werden opgegraven. Deze beel-den van soldaten wordt gezien als het achtste wereldwonder en trekt jaarlijks vele bezoekers. in 2008 is hiervan in het Drents Museum een grote tentoonstelling te zien geweest.

13

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 13 20-10-11 17:13

Page 14: DM Magazine November 2011

DreNts MuseuM MagaziNe

Naast dit indrukwekkende leger kent Xi’an ook vele andere musea die het bezoeken waard zijn. shaanxi Historical Museum is een aanrader omdat hier een deel van de tang-schatten te zien zijn. Hiernaast heeft het Xi’an Museum een grote collectie uit de tang-dynastie, maar laat het museum ook stukken uit de Han-dynastie zien die de bezoekers een goede indruk geeft van hoe historisch de stad Xi’an werkelijk is.

inmiddels kent China een enorme opmars. Naast de oude traditionele gebouwen in steden zoals Xi’an, kent China ook een grote groei op economisch vlak. Dit zorgt dat toeristen behalve de historische gebouwen ook veel nieuwe gebouwen te zien krijgen. Het maakt China in vele oogpunten een interessant en boeiend land om te ontdekken.

(bron: http://www.src-cultuurvakanties.nl/azie/china)

14

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 14 20-10-11 17:13

Page 15: DM Magazine November 2011

DreNts MuseuM MagaziNe

201111 december Verjaardag van O-me–t’o-foVerjaardag van de populaire boeddha Amitabha. Op zijn verjaardag doen mensen boete en tonen berouw voor hun zonden.

22 december Dhong Zhi (Winterzonnewende)Het laatste grote feest voor het Chinese Nieuwjaar. Het is ‘de dag waarop de lente wordt aangekondigd’.

20121 januari Verlichting van BoeddhaEr wordt herdacht dat de Boeddha het ware inzicht, de verlichting, kreeg.

23 januari Chinees Nieuwjaar of Lentefestival Dit is de belangrijkste van de Chinese feest dagen, duurt 15 dagen en eindigt met het lantaarnfestival.

29 januari Yan Yat (ieders verjaardag)De overlevering luidt dat bij de schepping van hemel en aarde op de zevende dag de mens werd geboren. Op deze dag is iedereen jarig en dus een jaar ouder.

31 januari Verjaardag van de Jade KeizerMen gelooft dat de Jade Keizer de heerser is over alle goden in de hemel. Hij krijgt op zijn verjaardag veel offergaven. Bij het ritueel is de hele familie aanwezig.

4 februari Li Chu’unVoor landbouwers het begin van de lente en het nieuwe zonnejaar.

6 februari Deng Jie (lantaarnfestival)De afsluiting van het Chinese nieuwjaarsfeest. Er wordt geofferd aan de voorouders. Overal worden lantaarns en lampionnen opgehangen.

11 maart Verjaardag Kwan YinKwan Yin is de meest algemeen vereerde boeddhistische bodhisattva in China. Op haar verjaardag lossen mensen hun gelofte in, doen boete of bidden om voorspoed.

4 april Qing Ming (Gravenfeest)Een feest ter ere van de voorouders. Gezinnen gaan naar de graven van hun voorouders, maken zerken schoon en plaatsen er bloemen en (symbolisch) voedsel. B

ron:

ww

w.b

elev

en.o

rg

15

FeestDageN iN CHiNa november 2011 t/m april 2012

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 15 20-10-11 17:13

Page 16: DM Magazine November 2011

er komen exclusieve rondreizen door landen en steden met bijzondere art Nouveau- en art Deco-kunst (collectie Kunst 1885-1935), moderne kunst (collectie Hedendaags realisme) en door gebieden met archeologische op-gravingen of collecties (collectie archeologie). Op alle reizen is de inbreng van het museum herkenbaar: in de vorm van een lezing door een museum conservator, de aanwezigheid tijdens een deel van de reis van de conservator, een kijkje achter de schermen bij een museum of een bijzonder bezoek aan een galerie. Bij reizen

die aansluiten bij de grote tentoonstellingen worden zo veel mogelijk locaties bezocht waar de objecten ook daadwerkelijk vandaan komen. zo wordt de beleving van archeologie en kunst nog intenser.

De eerste reis die aangeboden wordt is een reis naar China in het kader van de tentoonstelling ‘De gouden eeuw van China’. Hierna wordt het aanbod snel uitgebreid met reizen naar onder andere gent, sardinië, Leipzig en scandinavië. Meer informatie vindt u op de website.

Het nieuwe museum gaat de bezoeker nog meer beleving en verdieping

bieden, door het aanbieden van unieke Drents Museum reizen. Deze

speciale reizen, die allemaal aansluiten bij de collectie van het museum en

de grote internationale tentoonstellingen, worden georganiseerd in nauwe

samenwerking met srC-Cultuurvakanties, dé specialist in culturele reizen.

DreNts MuseuM reizeN

REIZEN

Beeldende kunst, geschiedenis & letteren, monumentenzorg, muziek & theater en natuurbehoud. Het Prins Bernhard Cultuurfonds zet zich in voor cultuur die u raakt. Al vanaf e 4 per maand kleurt u mee. Ga naar www.cultuurfonds.nl.

Cultuur kleurthet leven. Al voor E 4 kleurt u mee.

Word donateur

juist nu!

16 DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 16 20-10-11 17:13

Page 17: DM Magazine November 2011

050 – 3 123 123 src-cultuurvakanties.nl/drentsmuseum

Gouden eeuw van China

11 dagenv.a.1998

dag 1: Vlucht Amsterdam – Beijing.dag 2: Na aankomst rijden we naar de The Grand Canal. Ook bewonderen we de Fayuan-tempel die gebouwd is onder de Tang-dynastie.dag 3: Bezoek aan twee tempels uit de Tang-dynastie: de Jietai-tempel en de Yun Ju-tempel.dag 4: Vrije dag in Beijing.dag 5: Vlucht naar Xi’an, bezoek Terracottaleger.dag 6: Bezoek aan het Qian-mauso leum, prinses Yongtai tombe en de Famen tempel.dag 7: In het kunstenaarsdorp Donghan bezoeken we de kunstenaars en hun families.

dag 8: Bezoek aan het Xi’an Museum en de kleine Pagode van de Wilde Gans. ’s Middags vlucht naar Chengdu.dag 9: In de bergen van Leshan bewonderen we de enorme in de rotsen uitgehouwen boeddha en de Linyuntempel.dag 10: We bezoeken in Chengdu het panda centrum en het Huanghua Xi park. dag 11: Vlucht Chengdu – Amsterdam.(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Reis mee naar de

Tang-dynastie

Tentoonstellingsreis:

Tijdens deze prachtige rondreis maakt u kennis met de gouden eeuw van China: onder de Tang-dynastie kende de Chinese cultuur een ongekende bloeitijd. In Beijing en Xi’an zien we prachtige overblijfselen, maar we genieten ook van de natuur en het nog ongerepte platteland tijdens de excursies naar Leshan en het kunstenaarsdorp Donghan.

Inclusief: • vlucht • luchthavenbel. en heffi ngen • vervoer • binnenlandse vluchten • VP • overnachting in 2-pk • excursies • entreegelden • Nederlandssprekende reisleider en lokale Engelssprekende gidsen

REIZEN

vertrek 2 mei 2012

SRC_DM_140x206COR.indd 1 17-10-11 15:50

17DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 17 20-10-11 17:13

Page 18: DM Magazine November 2011

18 DreNts MuseuM MagaziNe18 DreNts MuseuM MagaziNe

CHiNees voor BegiNNers

Chinees voor beginners

Goedemorgen

( Zao Shang hao , )

Hallo

( Ni Hao, )

Mag ik u wat vragen?

( Ke yi, wen ning yi ge wen ti ma?

Zegt u het maar

( Ke Yi, Qing shuo.

()

Waar is het Drents Museum?

(De Lun Te bo wu guan zai na li? )

)

Op de Brink 1 in Assen. Is daar iets bijzonders te doen?

( Zai A Sheng shi de Brink 1. Na li shi bu shi you shen mo te bie

de huo dong?) Brink 1.

)

Jazeker, daar is een grote tentoonstelling te zien

( Shi de. na li you ge fei tong fan xiang de zhan lan. )

(

)

1

Waar gaat die over? ( Shi shen me zhan lan?)

) Over de glorieuze Tang-dynastie: De Gouden Eeuw van China

( Shi Tang zhan; Xian shi le zhong guo de huang jing shi dai.) ) Is dat een mooie tentoonstelling? ( Shi ke zhi de yi kan de zhan lan ma?

) Prachtig, echt de moeite waard om te bekijken! ( Dang ran le. Fei chang zhi de yi kan ! (

) Tot wanneer duurt die tentoonstelling? (Zhan dao shen me shi hou ne? (

) Tot en met zondag 15 april 2012. (Yi zhi zhan dao er ling yi er nian si yue shi wu hao. )

( 2012 4 15 ) En is het museum elke dag open? (Bo wu guan mei tian dou kai men ma? )

()

2

18

Elke dag, behalve maandag is het museum open

Op 25 december en 1 januari is het museum gesloten

( Bu shi, bo wu guan mei zhou yi xiu xi. Hai you shi er yue er shi

wu hao he yi yue yi hao ye xiu xi. )

(

12 25)

Wat leuk, ik ga ook naar deze tentoonstelling.

Bedankt voor de tip ( Tai hao le, wo ye yao qu kan zhan lan. Xie xie ni gei de zhe ge

xin xi. )

(

) .

Graag gedaan! Wie weet zien we elkaar in het Drents Museum

( Bu ke qi ! shuo bu ding wo men hai neng zai bo wu guan yu

jian ne. )

(

)

Tot ziens!

(Zai jian! )

( )

Tot ziens!

Zai jian! )

( )

3

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 18 20-10-11 17:13

Page 19: DM Magazine November 2011

19DreNts MuseuM MagaziNe

Een lied van de grensIn Wuyuan komen lentekleuren al van oudsher laat,Zelfs in de Tweede Maand loopt hier de treurwilg nog niet uit:De dag dat langs de Stroom het ijs begint te breken,Is in Chang’an de dag waarop de bloesems vallen! Zhang Jingzhong (eerste helft 8ste eeuw)Vertaling: W. Idema

In de woestijnIn een galop naar ’t westen rijdend wil ik tot de hemel,Sinds ik mijn huis verliet zag ik de maan al tweemaal ronden.Nog weet ik deze avond niet waar ik zal overnachten – Tienduizend mijlen steppezand: geen spoor van menselijk leven! Cen Shen (714 – 770)Vertaling: W. Idema

19

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 19 20-10-11 17:13

Page 20: DM Magazine November 2011

20

Machlaan 35 • 9761 TK EeldeT 050 53 34 777E [email protected] Bouw heeft vestigingen in Eelde, Delfzijl, Groningen en Heerenveen

Het Drents Museum - een museum om trots op te zijn!

En wij zijn trots dat wij hieraan een steentje hebben mogen bijdragen.

Ervaring van decennia,techniek van morgen.

AB0066 Geveke advertentie 140x206mm.indd 1 22-09-11 15:01

w I j F e l i C i t e r e N h E t d r E N t s M u s E u M

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 20 20-10-11 17:13

Page 21: DM Magazine November 2011

- WONINGBOUW

- UTILITEITSWERKEN

- RENOVATIE

- ONDERHOUD

Postbus 10 - 9400 AA Assen | van Vlissingenstraat 53 - 9403 BB Assen[T] (0592) 341 341 [F] (0592) 340 826 [E] [email protected]

GEFELICITEERD MET DE HEROPENING VAN HET

DRENTS MUSEUM

Namens directie en personeel wensen wij u veel succes!

WWW.KLOK.NL

21

w I j F e l i C i t e r e N h E t d r E N t s M u s E u M

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 21 20-10-11 17:13

Page 22: DM Magazine November 2011

22

w I j F e l i C i t e r e N h E t d r E N t s M u s E u M

DreNts MuseuM MagaziNe

Het is niet alles GOUD wat er blinkt

Remmers Restauratiemortelvoor alle soorten natuursteen

Kant-en-klare minerale mortel Natuurgetrouwe reproductie Veel kleurmogelijkheden Restauratie is passie

Remmers Bouwchemie B.V.

Totdat u restauratiematerialen van Remmers gebruikt hebt

Wij feliciteren het Drents Museum met zijn heropening

Croon en Wolter & Dros, een ijzersterk team!

Comfort, energiemanagement, goede communicatie en veiligheid, dat is waar wij voor staan. Voor de uitbreiding van het Drents Museum in Assen werken Croon en Wolter & Dros in combinatie samen om de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties op een integrale manier te realiseren. Al jaren past de combinatie met veel succes het Integraal Bouwconcept toe, waarbij de verschillende expertises al in een vroeg stadium worden ingezet. Kwaliteit, eigentijdse techniek en een maatschappelijk verantwoorde aanpak zijn de leidende principes in elk project. Samen zorgen wij voor een aangename, veilige en duurzame werkomgeving.

www.croon.nl www.wolterendros.nl

DEF_W&D+Croon_140x103.indd 1 27-05-10 11:43

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 22 20-10-11 17:13

Page 23: DM Magazine November 2011

23

w I j F e l i C i t e r e N h E t d r E N t s M u s E u M

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 23 20-10-11 17:13

Page 24: DM Magazine November 2011

24

BOUTIQUE MARIE - BOMarkstraat 27, 9401 JG AssenTel. 0592 - 31 38 01www.boutiquemarie-bo.nl

Marie-Bo feliciteert het Drents MuseumWij zijn gespecialiseerd in feestelijke kleding. Maar ook de vrouw die leuke draagbare kleding zoekt kan bij ons terecht. Wij verkopen kleding in de maten 36 t/m 46 en kunnen het plaatje helemaal compleet maken met de juiste accessoires zoals hoeden, sieraden, ceintuurs, tassen, schoenen en laarzen. “Een bijzondere en steeds wisselende collectie, ongedwongen sfeer maar vooral de manier waarop wij onze klanten adviseren maken onze winkel bijzonder” aldus eigenaresse Ria Bochane.

Met een goed advies en oog voor detail kan iedere vrouw er goed uitzien. De klant die bij ons koopt is ons visitekaartje. Daarom vinden wij eerlijk advies en persoonlijke aandacht erg belangrijk. Samen met mijn medewerksters Geertje, Fieke en Liesbeth maken wij onze klanten mooier.

Wij doen steeds ons best om onze klanten alle aandacht te geven waar vanzelfsprekend een lekker kopje koffie bij hoort. U bent van harte welkom bij

N A J A A R S C O L L E C T I E

H E R F S T & W I N T E R

20 20111

de rooijm a n n e n m o d e

Marktstraat 1 • 9401 JE Assen • 0592-312868www.mannenmodederooij.nl

Feliciteert het Drents Museum met haar heropening!

Oudezijds Voorburgwal 334 | 1012 GM Amsterdam

T (020) 624 39 58 buiten openingstijden 06 515 499 96

Geopend: Do t/m zon van 12-17 uur en op afspraak.

Daniel Enkaoua | Yam

, treize ans | 2010-11 | (detail)

www.galeriemokum.com

w I j F e l i C i t e r e N h E t d r E N t s M u s E u M

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 24 20-10-11 17:13

Page 25: DM Magazine November 2011

25

w I j F e l i C i t e r e N h E t d r E N t s M u s E u M

DreNts MuseuM MagaziNe

ARCADIS. Projectmanagement, ontwerpen, adviezen en ingenieurs­diensten voor het verbeteren van bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid. Wij ontwikkelen, ontwerpen, implementeren, onderhouden en exploiteren projecten. Wie ideeën en plannen wil omzetten in resultaat, vindt in ARCADIS een waardevolle partner. Vanaf het allereerste begin maken wij werk van de haalbaarheid van uw plannen. Wij helpen impasses in besluitvormingsprocessen te voorkomen of te doorbreken en brengen vaart in uw projecten. Wij scheppen helderheid in complexe vraagstukken en projecten. Resultaat telt.

In Noord­Nederland zijn wij actief betrokken bij verschillende toonaangevende projecten zoals de wijkontwikkeling Oostindie in Leek, de woon­ en winkelontwikkeling Citadel in Assen, de wijkontwikkeling Sint Bonifatiuspark in Leeuwarden, de herontwikkeling van bedrijven­terreinen voor AVEBE en de aanleg van sportcomplexen in Emmen, Hoogeveen en Groningen.

Meer weten?Bel 0592 392111. Of ga naar www.arcadis.nl.

Imagine the result

Resultaat telt

ARCADIS feliciteert het Drents Museum met de heropening

11-1555-adv resultaat telt 140 x 103.indd 1 03-10-11 16:12

Actium heeft vestigingen in Assen - Oosterwolde - Ruinen - Smilde

Actium feliciteert het

Drents Museum en de

inwoners van Assen met

de heropening van het

vernieuwde museum

wonen...dát is Actium!

zorgeloosplezierig duurzaam

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 25 20-10-11 17:13

Page 26: DM Magazine November 2011

26

UITGEVERIJ WAANDERS EN UITGEVERIJ D’JONGE HOND

GAAN SAMEN VERDER ONDER DE NIEUWE NAAM

GESCHIEDENISKUNST LIFESTYLE

DE GOUDEN EEUW VAN CHINA TANG-DYNASTIE (618-907 NA CHR.)

De Gouden Eeuw van

China werd gekenmerkt

door rijkdom, tolerantie en

een groot zelfbewustzijn.

Ten tijde van de glorieuze

Tang-Dynastie (618-907

na chr.) kende China de

grootste open culturele

uitstraling uit de hele

Chinese geschiedenis. De

Tang-Dynastie staat voor

dé bloeitijd van de Chinese

cultuur en wordt door

Chinezen gezien als één

van de hoogtepunten van

de Chinese beschaving.

Dit boek komt tot stand

in samenwerking met het

Drents Museum en Musea

Maaseik en verschijnt bij de

heropening van het Drents

Museum.

ISBN 978 90 400 7822 4

(Nederlands)

192 pag.

23 x 29 cm

ca. 180 kleur en zwart-wit

gebonden

Bestel via onze site wbooks.com

en u krijgt het boek thuis gestuurdOf verkrijgbaar in de museumshop en

via de betere boekhandel.

24,95

w I j F e l i C i t e r e N h E t d r E N t s M u s E u M

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 26 20-10-11 17:13

Page 27: DM Magazine November 2011

27

feliciteert het Drents Museum met de heropening.

www.theaterdekolk.nlFoto

graf

ie: L

eukf

eldt

w I j F e l i C i t e r e N h E t d r E N t s M u s E u M

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 27 20-10-11 17:13

Page 28: DM Magazine November 2011

28

wo, do, vr 10 - 17.30 u en za 10 - 17 u • De Holm 34, 9356 VB Tolbert • 0594-549707 • www.roesd.nl

140x103 DM.indd 1 22-9-11 13:46

w I j F e l i C i t e r e N h E t d r E N t s M u s E u M

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 28 20-10-11 17:13

Page 29: DM Magazine November 2011

29

Boek snel op WWW.HOTELDEZEEGSERDUINEN.NL/CHINASchipborgerweg 8 | 9483 TL Zeegse | 0347 – 750 466

Dit arrangement is geldig van 17-11-2011 t/m 15-4-2012 o.b.v. een tweepersoonskamer en beschikbaarheid. Kinderen van 0 t/m 3 jaar zijn gratis en kinderen van 4 t/m 11 jaar ontvangen 50% korting mits zij op de kamer van de ouders verblijven. Prijs is exclusief weekendtoeslag (€ 5 p.p.p.n.), toeristenbelasting en reserveringskosten.

3-daags China Town Arrangement• 2 x overnachting• 2 x uitgebreid ontbijtbuffet• 1 x Live Cooking diner• Entreekaartje Drents Museum

MMUSEUMARRANGEMENTMet dit arrangement geniet u van het beste van twee werelden:de boeiende tentoonstelling De Gouden Eeuw van China in het Drents Museum en een heerlijk verblijf in Zeegse. Ontspan optimaal bij deze Drentse toplocatie.

€129p.p.

Golden Tulip Midden-Drenthe Beilerstraat 24a 9431 TA Westerbork 0593 331 444 [email protected] www.gtmiddendrenthe.nl

Gastronomie & Cultuur

in Midden-Drenthe

Golden Tulip Midden-Drenthe is een luxe en gastvrij 4-sterren hotel omgeven door schitterende natuurgebieden, pittoreske dorpen en diverse bezienswaardigheden. Een bezoek aan het nabijgelegen monu-mentendorp Orvelte, een oud- Saksische kijkdorp dat in haar oorspronkelijk staat van rond 1830 is hersteld is zeker de moeite waard. En als aanrader zit bij dit arrangement een entree voor de openingstentoonstelling van het vernieuwde Drents Museum te weten ‘De Gouden Eeuw van China’.

• Drentse welkomstattentie • 2x overnachten in een luxe kamer • 2x uitgebreid ontbijtbuffet • 1x culinair 4-gangendiner incl. wijnarrangement • Kortingsbon voor entree Drents Museum

Bij verblijf op vrijdag- en zaterdagnacht geldt een toeslag van € 5,00 p.p.p.n. Deze aanbieding is geldig t/m 15 april 2012.

3-daags Gastronomie en Cultuur arrangement: v.a. € 119,50 p.p.

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 29 20-10-11 17:13

Page 30: DM Magazine November 2011

3030

VORM MARTIN IZIET

MEERONZE EXPERTISE

Wij ontwerpen, plannen en realiseren maatwerk interieurs voor retail, projecten

en hospitality. Onze meerwaarde is het samenspel tussen creativiteit en praktische uitvoerbaarheid.

Eigen interieurproducties en totale projectrealisatie zorgen voor korte lijnen.

Uw interieur is uw visitekaartje, dat verdient onze vakkennis en creativiteit.

[email protected] 5422444 www.vormmartini.nl

Interieur museumshopDrents MuseumDesign by Erick van Egeraat Realisatie by Vorm Martini

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 30 20-10-11 17:13

Page 31: DM Magazine November 2011

31

De museumshop heeft een vloeroppervlakte van 140 m² en is gevestigd in de centrale hal. De winkel richt zich op drie grote pijlers binnen het museum; archeologie, Kunst 1885-1935 en Heden daags realisme.

Het assortiment bestaat onder andere uit een ruime collectie aan catalogi die aansluit bij de tentoonstellingen, de geschie-denis en de vaste collectie van

MusEuMsHop

het Drents Museum. u vindt in de winkel ook artikelen voor onze jonge museumbezoekers.

Vanaf 17 november 2011 heeft de winkel een reeks aan artikelen over de tentoonstel-ling ‘De gouden eeuw van China’ waaronder ansichtkaar-ten, beeldjes en de catalogus.

een deel van ons assortiment is online verkrijgbaar via: www.drentsmuseum.nl.

Met De OPeNiNg VaN De sPeCtaCuLaire NieuWe MuseuM­

VLeugeL is iN Het DreNts MuseuM VeeL ruiMte VOOr eeN

PraCHtige NieuWe MuseuMsHOP!

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 31 20-10-11 17:13

Page 32: DM Magazine November 2011

32 DreNts MuseuM MagaziNe

Ondernemend assen feliciteert het Drents Museum met de heropening van de geweldige nieuwe tentoonstellingsvleugel en de openings-tentoonstelling; De gouden eeuw van China.Het Drents Museum is een belangrijke factor voor de sector toerisme en recreatie, maar ook heel belangrijk voor de inwoners en onder-nemers van assen. Juist door de bijzondere tentoonstellingen zet het Drents Museum assen op de kaart. iedereen herinnert zich nog de succesvolle tentoonstelling ‘Het terracotta Leger van Xi’an’ in 2008, waarbij de bezoekers in lange rijen voor de ingang van het Drents Museum stonden te wachten. Het Drents Museum draagt op deze manier bij aan de economische groei van assen! De bijzondere tentoonstellingen dragen op zowel de korte als lange termijn bij aan een grote economische spin-off. Dit wordt bewerkstelligd door zowel de directe bestedingen van bezoekers aan assen, als door de verhoging van de verblijfsbeste-dingen en herhalingsbezoeken.

AssEN wordt ChINA-towNter gelegenheid van de mooie openings-tentoonstelling ‘De gouden eeuw van China’ heeft de middenstand uit de binnenstad, de toeristische sector (gilde Bart), de horeca en de gezamenlijke bedrijventerreinen (Park-manage ment assen) besloten assen tijdens de tentoonstellingperiode om te toveren in China-town assen. Ook Meppel doet mee, door de adoptie van een Chinese zuil met een verwijzing naar assen.assen ondergaat een metamorfose! gedurende de tentoonstellingsperiode is de stad aan-gekleed met Chinese attributen, zoals Chinese zuilen op de invalswegen en in de binnenstad, Chinese lampions, Chinese tekens en mooie, aangeklede winkeletalages. Ook de feest- en kerstverlichting heeft het thema China. Naast de bijzondere fysieke aankleding van de stad worden er tal van Chinese activiteiten georganiseerd. een lichtsculpturen tocht, tai chi (Chinese bewegingskunst met de nadruk op het herstel van éénwording van lichaam en

32

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 32 20-10-11 17:13

Page 33: DM Magazine November 2011

33DreNts MuseuM MagaziNe

AssEN wordt ChINA-towN

geest), workshop Chinees koken en een heuse tang-run (hardloopwedstrijd). in de restaurants worden speciale (diner)arrangementen aan-geboden. Ook zijn er in de hotels van assen kamers in Chinese stijl ingericht.

China-town assen heeft gelijk met het Drents Museum het startschot gegeven voor de spectaculaire heropening op 16 november 2011, met spectaculair Chinees vuurwerk en het binnenhalen van een fantastische lichtgevende ‘gele Draak’. Deze draak heeft een lengte van 125 meter en is 8 meter hoog. Ons idee is om deze draak gedurende de tentoonstellings-periode op pontons in de Vaart te plaatsen.

Dit is een geweldige eyecatcher voor de stad assen en zeker een verwijzing naar het Drents Museum. Door deze combinatie te maken is de binnenstad voornemens om de culturele as van assen zichtbaar te maken (Drents Museum <-> Nieuwe Kolk).

Wij als organisatie van China-town assen willen alle medewerkers van het Drents Museum heel veel succes én bezoekers wensen met “ons” nieuwe museum!

parkmanagement assen, gilde Bart,Binnenstadsvereniging MKB assen

WWW.DITISASSEN.NL

B I N N E N S TA D

De Drentse hoofdstad wordt dit najaar omgetoverd tot Chinatown Assen. Op 16 november is de aftrap met een spetterend Chinees vuurwerk en de statige intocht van de 125 meter lange lichtgevende Gele Draak. Reden voor de Chinese metamor-fose is de tentoonstelling De Gouden Eeuw van China, die van 17 november tot en met 15 april te zien is in het Drents Museum.

Chinatown AssenIn het centrum Chinese zuilen, lampionnen en tekens in Mandarijn. Uiteraard zijn ook de winkels en horeca in Chinese sfeer.

Doe de Tang Run of slaap onder Chinese zijdeVolop activiteiten in Chinatown Assen. Wat te denken van de lichtsculpturentocht, tai chi, workshops Chinees koken en een heuse Tang Run. Restaurants hebben Chinese menu’s. In de hotels slaapt u in Chinese stijl.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

140x103_advertentie_drentsmuseum_def_1.pdf 18-10-2011 10:23:42

33

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 33 20-10-11 17:14

Page 34: DM Magazine November 2011

34

w I j F e l i C i t e r e N h E t d r E N t s M u s E u M

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 34 20-10-11 17:14

Page 35: DM Magazine November 2011

35

Neptunusplein 2, Assen. Telefoon (0592) 32 39 11www.assen-beilen.rabobank.nl

Rabobank. Een bank met ideeën.

Rabobank Assen-Beilen koestert kunst & cultuur.

Rabobank koestertkunst & cultuur.

Daarom wenst Rabobank Assen-Beilen alle

bezoekers veel plezier toe in het vernieuwde

Drents Museum.

w I j F e l i C i t e r e N h E t d r E N t s M u s E u M

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 35 20-10-11 17:14

Page 36: DM Magazine November 2011

36

Was het Drents Museum zo’n kleine 20 jaar geleden het eerste Nederlandse museum dat, ondanks grote kritiek uit de vakwereld, het aandurfde Nederlandse archeologie in een thematische presentatie te tonen, vanaf 2011 neemt ‘assen’ opnieuw het voortouw. De rode draad wordt ditmaal geleverd door de culturele biografie van het Drentse landschap. aan de ene kant staat de rol van

dE NIEuwE AfdElING ArChEoloGIEin de totaal gerenoveerde oudbouw heeft archeologie een zeer prominente plaats

gekregen. op de begane grond en in de onderdoorgang is de nieuwe presentatie

gerealiseerd. Zo is er ook een ruimtelijke en inhoudelijke verbinding ontstaan

met de historische presentatie in het ontvangershuis van het museum.

het landschap in de ontwikkeling van Drenthe, aan de andere kant staat de betekenis die de mens in het verleden aan het landschap heeft gegeven; de mens maakte en gebruikte het landschap. Het concept omvat niet alleen de natuurlijke Drentse landschappen (stroomdalen, hogere zandgronden en het veen), maar ook land schapsvormen die ontstaan zijn door het gebruik en de invulling door de mens, zoals het

36 DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 36 20-10-11 17:14

Page 37: DM Magazine November 2011

37

Voor het nieuwe multimediale filmtheater over het meisje van Yde zijn filmopnames gemaakt in Orvelte en in Duitsland. zware schijnwerpers en mistmachines zorgden voor een mysterieuze sfeer.

37

rurale landschap en urbane landschap. De rol die het landschap speelt in de rituele beleving van de mens komt eveneens aan bod.

De archeologische collectieDe highlights van de archeologische collectie, zoals het meisje van Yde en de kano van Pesse, staan uiteraard prominent in de schijnwerpers. Daarnaast wordt materiaal getoond dat al gedurende de 19de eeuw deel uitmaakt van de archeologische collectie en de door de beroemde professor Van giffen verzamelde belangrijke vondsten uit hunebedden en grafheuvels.

Helemaal nieuw is het materiaal van het in 2009 vlakbij assen ontdekte kampement van de Neanderthalers; deze vondsten worden in combinatie met de spectaculaire mammoetbotten uit Orvelte getoond. in de archeologische presentatie zijn ook voorwerpen van de belangrijke opgravingen in Midlaren uit de jaren 2003/2005 opgenomen. uiteraard

ontbreken de voor Nederland en europa unieke collectie veenvondsten niet.

De ontwikkelingen in Drenthe stonden niet op zichzelf. De provincie maakte deel uit van de Noordwest-europese laagvlakte. in de nieuwe presentatie van de afdeling archeologie zal daarom gebruik worden gemaakt van bruik-lenen uit Duitsland, Polen en Denemarken. zo zal de bezoeker duidelijk worden dat de (materiële) cultuur in Drenthe ook in andere gebieden voorkwam.

Vincent van VilsterenConservator Archeologie

DreNts MuseuM MagaziNe

MeisJe VaN YDeVoor het nieuwe multimediale filmtheater over het meisje van Yde zijn filmopnames gemaakt in Orvelte en in Duitsland. zware schijnwerpers en mistmachines zorgden voor een mysterieuze sfeer.

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 37 20-10-11 17:14

Page 38: DM Magazine November 2011

38

Directeur taco de Bie van studio Platvorm: “De afdeling bestaat uit twee totaal verschillende ruimtes. een langwerpige en slingerende kelderruimte en een lichte vierkante entree. Het contrast is versterkt door de kelder als een donkere archeologische schatkamer te gebruiken. Langs de wand staat een lint vormige landschapsmaquette waarin door allerlei filmische en optische illusies de voorwerpen tot leven komen. Dit landschappelijke lint start in de entreeruimte met een verbeelding van de vroege steentijd en vormt langs de trap de verbinding van de twee verdiepingen.”

“Waar beneden het landschap centraal staat, staat boven de mens in de spotlight. Vier reconstructies van per-sonen van wie het leven in vier uiteenlopende perioden in de Drentse bodem is geëindigd. De vroege bewoners van het huidige Drenthe gebruikten de hogere zandgronden voor hun dagelijkse leven, de

uitgestrekte moerassen werden echter voor rituelen gebruikt. Wij gebruiken dit gegeven door in de helft van de zaal een mystieke grondmist aan te brengen die refereert aan de ochtendmist van de moerasgebieden waar men de offers naar de goden bracht.”

www.platvorm.nl

oNtwErp AfdElING ArChEoloGIE

studio platvorm, een amsterdams multi-

disciplinair ontwerpbureau ontwierp de

nieuwe afdeling archeologie.

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 38 20-10-11 17:14

Page 39: DM Magazine November 2011

39

!"#$%&'()&#)*'+,)"$--./0123425**67$88'''0 09:02:4202'''00;24;41

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 39 20-10-11 17:14

Page 40: DM Magazine November 2011

40 DreNts MuseuM MagaziNe

Wij helpen u graag bij het vinden van de Private Banker waar u de beste klik mee heeft

Meneer Van Oosteren, Den Haag

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk gggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa eeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrvvvvvvvvvvvaaaaaaaaannnnnn uuuuuuuuuiiiiiittttttttt dddddddddaaaaaaaattttttttttt zzzzzzzzzzzeeeeeeeeee aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeemmaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaallllllllllllllllllllllllllll tttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttooooopppppp zzzzzziiiiiiijjjjnnnn,, mmmmaaaaaaaarrrrIIIIIIIkkkkkk ggggaaaaaaaaaaa eeeerrvvvaann uuuiittt ddddaaaatttt zzeeee aaaaaaaaaalllleeeemmaaaaaaaaaaaallll tttttttttttttoopp zziijjnn,, mmaaaarr iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiilllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnnnn PPPPPPPPPrrrrrrriiiiiivvvvvvvaaaaaaattttttteeeeeeeee BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooookkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaapppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttiiiiiiiiikkkkkk wwwwwwiiillllllll eeeeeeeeennnn PPPrriivvaatteee BBBBaaaaaannnnnnnnnkkkkkkkkeeeeerrrr dddddddiiiiiiiiiieeeeeeeeeee mmmmmmmmmmmmmmmmiiiiiiiiiiijjjjjjjjjjjjj oooooooooooooooookkkkkkkkkkkkkk sssssssnnnnnnnnaaaaaaapppppppppppppppptttttttttttttttt

Bij ING werken meer dan honderd topspecialisten op het gebied van Private Banking. Rob Oomens helpt u graag de Private Banker te vinden die het beste bij u past. Want wij geloven dat een goede klik de basis is om sneller te schakelen en meer te bereiken. Bel Rob Oomens voor een afspraak op 06 34 00 48 00.

3829_ING_PRIBA 195x265.indd 1 19-09-11 15:58

40

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 40 20-10-11 17:15

Page 41: DM Magazine November 2011

41

ING Art Management schenkt als eerste bedrijfscollectie in Nederland haar kunste-naarsarchief aan het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie). Daarmee krijgt een groot publiek toegang tot een schat aan unieke informatie. Vanaf novem ber 2011 wordt bij het RKD een kleine presentatie aan deze schenking gewijd, waarin de 51 kunstenaars uit de schenking aan het Drents Museum worden uitgelicht.

een kunstverzameling dient als bron van inspiratie, creatieve reflectie en als uitdrukking van sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. Van oudsher voelt een ieder de behoefte om iets bij te dragen aan de samenleving en het cultureel erfgoed te behouden. zo is iNg 37 jaar geleden begonnen met het verzamelen van figuratieve kunst en zo is ook het idee ontstaan om een deel van figuratieve collectie te schenken aan het Drents Museum. een logische gedachte omdat het museum en iNg al partners waren bij diverse tentoonstellingen

in assen, maar ook bijvoorbeeld in Polen. Beide verzamelingen sluiten qua verzamelgebied en doelstelling nauw op elkaar aan.

in de eerste presentatie van de nieuwe afdeling Hedendaags realisme ziet u de keuze van de conservator uit de schenking die het Drents Museum van iNg kreeg, daarnaast hebben ook de medewerkers van iNg hun favoriete kunstwerk uit de schenking mogen kiezen. Dit schilderij wordt speciaal uitgelicht op de tentoonstelling. De selectie omvat zowel schilderijen, sculpturen als werken op papier. alle werken hebben één gemene deler: de voorstelling is ontleend aan de waarneembare werkelijkheid om ons heen.

Harry tupanConservator Hedendaags Realisme

De afgelopen decennia was het Drents Museum een van de weinige Nederlandse musea die

hedendaagse figuratieve kunst verzamelde. Het museum heeft ruim 1500 werken van kunstenaars

als Henk Helmantel, Matthijs röling, Wout Muller, pieter pander, Sam Drukker, Douwe Elias,

Barend Blankert en Berend Groen. op 11 november 2010 schonk iNG 273 kunstwerken van

51 verschillende kunstenaars aan het Drents Museum. Met deze schenking is de museumcollectie

uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende collecties Hedendaagse Figuratie in Nederland.

NIEuwE AfdElINGhEdENdAAGs rEAlIsME

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 41 20-10-11 17:15

Page 42: DM Magazine November 2011

oNtwErp AfdElINGhEdENdAAGs rEAlIsMEDe collectie Hedendaags realisme is te zien op een aantal zalen op de bovenverdieping van het Provinciehuis en op de bovenverdieping van de abdijkerk. in deze sterk uiteenlopende, soms overdadig gedecoreerde ruimtes, is een nieuwe ‘voering’ aangebracht. De voering is opgebouwd uit een reeks witte wanden en panelen die de verschillende vertrekken verbinden tot een doorlopende expositieruimte, waarbij de monu-mentale vloeren, plafonds en omlijstingen onbedekt blijven.in de grootste ruimte, de bovenzaal van de abdijkerk, zal de voering op termijn uitneem-baar zijn: De wandpanelen kunnen dan verplaatst worden en overal in de ruimte worden opgesteld.

zo kan in deze ruimte op zeer uiteenlopende wijze groot en klein, twee- en driedimensionaal werk worden getoond.

Het ontwerp is gemaakt door Dick van gameren architecten uit amsterdam. Het bureau werkt aan een grote diversiteit van opdrachten, van interieur tot stedenbouwkundige masterplan. De ontwerpers van de inrichting in assen, Dick van gameren en sebastiaan Kaal, waren de afgelopen jaren ook verantwoordelijk voor een aantal tentoonstellingsinrichtingen in de rotterdamse Kunsthal.

www.dickvangameren.com

42 DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 42 20-10-11 17:15

Page 43: DM Magazine November 2011

43

Stel uw tomtom in op: Olterterp, Aldhof 9, schuin tegenover nummer 9 vindt u onze galerie

openingstijden:di t/m za 10.00 - 12.00 uur en 13.30 - 17.00 uur zondag 13.30 - 17.00 uur

Galerie Lauswolt bij Juwelier De Slag

Selmien West 29247 TS Olterterp

T 0512 - 30 16 95 [email protected]

Henk Helmantel, Nap met citroenenolieverf op paneel, 25,5 x 36,5 cm

Jan v.d. Kooi, Stilleven met fluitekruidolieverf op paneel, 167 x 152 cm

Pieter Knorr, Franse en Chinese Pot olieverf op paneel, 90 x 100 cm

Pieter Pander, Frans Bulldog, ochtendplasolieverf op paneel, 85 x 85 cm

Galerie Lauswolt is een gerenommeerde grote galerievoor de moderne, hedendaagse, figuratieve en abstracte beeldende kunst van zowel jonge als gevestigde belangrijke kunstenaars.

Galerie LauswoltONTDEK

VERWONDER

en GENIET

(vrij entree)

De galerie organiseert 7 x per jaar een expositie met schilderijen,

grafiek, keramiek, beelden en glaswerk.

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 43 20-10-11 17:15

Page 44: DM Magazine November 2011

44

de nieuwe afdeling Kunst 1885-1935

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 44 20-10-11 17:15

Page 45: DM Magazine November 2011

in de Balzaal, de eerste ruimte van de nieuwe opstelling, wordt een inleiding op de opstel-ling gegeven en bovenstaand uitgangspunt uitgediept.

De kern van de collectie is bijeengebracht door de stichting schone Kunsten rond 1900. Deze stichting werd in 1964 opgericht door een aantalkinderen van kunstenaars die in het tijdperk rond 1900 werkzaam waren. Hun doel was een eigen museum voor het werk van hun ouders op te richten. toen dat niet lukte werd er begin jaren ‘70 contact gelegd met het Drents Museum, dat net de beschikking had gekregen over dit gebouw. gezamenlijk werd besloten de door de stichting bijeengebrachte kunstwerken hierin onder te brengen. Vervolgens werd in 1983 de hele collectie aan het museum overgedragen. sindsdien is de collectie aanmerkelijk uitgebreid, zowel dankzij de inspanningen van de stichtingals van het museum en met ruimhartige financiële steun van de Mondriaan stichting, de stichting Beringer Hazewinkel en de Bankgiro Loterij.

in de volgende zaal van het Drostenhuis staat een grote vitrine met meubels en kleinere kunstnijverheid uit de art Nouveau. Naast elkaar

wordt getoond welke twee hoofdstromingen er rond 1900 ontstonden: de ‘Versierende richting’, die vooral beïnvloed werd door de internationale art Nouveau met zijn rijke, kleurige decoraties en vloeiende lijnvoering, en de zogenoemde ‘Constructieve richting’, die gekenmerkt wordt door sober heid, strakke en rechte lijnen en een spaarzaam gebruik van decoratie.

rond 1900 kwam het besef dat er een ‘nieuwe’ eeuw aanbrak, waarin alles anders zou gaan

worden. Deze nieuwe eeuw had een nieuwe kunst nodig, die niet meer moest worden afgeleid

van wat er in het verleden was gemaakt. Dit besef was zowel te vinden in de ‘vrije’ kunst

(schilder- en beeldhouwkunst) als in de toegepaste kunst (kunstnijverheid en monumentale

kunst) en bovendien ook in de andere sectoren van kunst en cultuur (muziek, theater, literatuur).

overal gingen kunstenaars op zoek naar vernieuwing. De eerste wereldoorlog maakte bij velen

een eind aan dit optimisme. Men kwam weer met beide benen op de grond te staan. slechts

enkelen lieten zich niet uit het veld slaan en experimenteerden verder (bijvoorbeeld de groep

rond het tijdschrift De stijl onder leiding van Mondriaan en Van Doesburg). De meerderheid ging

zich bezinnen hoe het nu verder moest en keek daarbij weer terug naar het verleden, waarin

- zo besefte men - heus niet alles zo slecht en lelijk was geweest.

45DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 45 20-10-11 17:15

Page 46: DM Magazine November 2011

46

getoond’: veel aanwinsten uit de afgelopen jaren, maar ook enkele stukken die al veel langer in huis waren, maar nog nooit werden geëxposeerd.

De collectie toont werk van bekende en van minder bekende kunstenaars. De presentatie laat zien hoe breed en gevarieerd de kunstproductie in Nederland was en hoe rijk en boeiend de collectie van het Drents Museum op dit gebied is.

Jan Jaap HeijConservator ad interim Kunst 1885-1935

aan de wanden hangen schilderijen die de over-gang laten zien van het impressionisme (van o.a. Willem Witsen, Jan Veth en eduard Karsen) tot de eerste aanzetten van het Modernisme (met o.a. Jan toorop, Piet serton en Jan sluijters).

in de derde zaal staat in het midden een grote vitrine, nu met meubels en kunstnijverheid uit de art Deco. Hier is er sprake van drie richtingen die na circa 1915 uitkristalliseerden: De amsterdamse school, Het Functionalisme en de stijl-groep en Het gematigde Modernisme.

Op de bovenverdieping is een keuze te zien uit de collectie met als thema ‘nog niet eerder in assen

De collectie toont werk van bekende en van minder bekende kunstenaars. De presentatie laat zien hoe breed en gevarieerd de kunstproductie in Nederland was en hoe rijk en boeiend de collectie van het

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 46 20-10-11 17:15

Page 47: DM Magazine November 2011

47

oNtwErp AfdElING ‘KuNst 1885-1935’de ontwerpers van opErA Amsterdam hebben voor de historische ruimtes

in het drostenhuis een sfeervolle tentoonstelling ontworpen, die de bezoeker

een tijdbeeld laat beleven en de prachtige collectie volledig recht doet.

kwaliteit van de getoonde collectie. De schilde-rijen hangen rondom aan de wanden. Voor prenten en drukwerk zijn twee aparte kabinetten ontworpen.”

”aan de kleurschema’s hebben we veel aan-dacht besteed, om de sfeer van het gebouw zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. een deel van de typografie is door ons speciaal voor deze opstelling ontwikkeld. Voor de gang en het trappenhuis is een groot kleed ontworpen, waarin motieven uit de tijdperiode zijn verwerkt. er is bewust gekozen voor een chronologische opstelling, die prachtig laat zien hoe onstuimig er in korte tijd ontwikkeling heeft doorgemaakt, van Berlage tot rietveld - van Dijsselhof tot Colenbrander.”

www.opera-amsterdam.nl

Lies Willers, directeur OPera amsterdam: ”De monumentale Balzaal van het museum is in de nieuwe opstelling als ontvangstruimte ingericht. er wordt een subtiele multimediale laag toegevoegd die het tijdbeeld rond de fin de siècle laat beleven. De bezoeker maakt kennis met de schrijvers, componisten, politici, schilders en hun muses die deze tijdperiode zo fascinerend maakten. Door geprojecteerde beelden, teksten en geluidsfragmenten toe te voegen aan het volledig gerestaureerde interieur ontstaat een levendige ruimte vol verrassingen.

“in de daaropvolgende ruimtes is een veelheid aan collecties, met name prenten, boeken, meubilair, glaswerk, keramiek, zilverwerk en andere gebruiksvoorwerpen, gepresenteerd in modern opgezette, technisch perfect verzorgde volledig vrijstaande vitrines. alle detaillering is helder en hedendaags en doet recht aan de

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 47 20-10-11 17:15

Page 48: DM Magazine November 2011

48

Kindermuseumsamen met de Nederlandse aardolie Maat-schappij (NaM) ontwikkelt het Drents Museum een spiksplinternieuw Kindermuseum dat hele-maal in het teken staat van energie. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen vanaf 25 februari 2012 in een uniek en innovatief concept spelenderwijs, en met behulp van alle zintuigen, diverse facetten

twEE AfdElINGEN Voor De JeugDin het nieuwe Drents Museum zijn er vanaf begin 2012 twee speciale afdelingen voor de jeugd:

het Kindermuseum en het archeolab. elke afdeling is gericht op zijn eigen doelgroep, maar is

ook interessant voor volwassenen. Dat betekent dat ook (groot)ouders welkom zijn. De jeugd is

een belangrijke doelgroep en daarom hebben alle kinderen tot 18 jaar vrij entree!

van energie ontdekken en beleven, vanuit het verleden, het heden en kijkend naar de toekomst.

De samenwerking tussen NaM en het Drents Museum is niet nieuw. NaM is al vele jaren de trotse hoofdsponsor van het Drents Museum en was daarnaast in 1997 ook sponsor van het geoexplorer, een objecttheater waarbij

powered by

DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 48 20-10-11 17:15

Page 49: DM Magazine November 2011

bezoekers op een bijzondere wijze konden kennismaken met geologie. Ook waren er talrijke eenmalige samenwerkingen tussen beide partijen. De huidige samenwerking omvat meer dan alleen financiële steun. zo heeft NaM haar kennis en netwerk opengesteld voor de bouwers van het Kindermuseum, om het geheel zo inhoudelijk te verrijken. Communicatiemanager Hans Jansen van de NaM: “ik ben zeer tevreden dat we onze samenwerking met het Drents Museum kunnen continueren, we gaan hierbij nu verder dan ooit.” “energie en duurzaamheid zijn belangrijk voor de NaM, maar deze thema’s sloten ook goed aan bij onze historische en archeologische collectie”, vertelt Michel van Maarseveen, directeur van het Drents Museum. Hij is erg te spreken over de samenwerking met de NaM. “NaM is al jaren een trouwe hoofdsponsor, maar het gaat nu verder. Bij het ontwerp van het Kindermuseum

bundelen we de kennis van de NaM en onze presentatievaardigheden met de expertise van ontwerpbureau Pronk stories + Design.”

in het Kindermuseum, een organisch gevormde ruimte die symbool staat voor het brein, staat het droomhuis centraal. Van hieruit belanden de kinderen in een boeiend spel waarbij alles draait om samenwerken, beleven en ervaren.

al doende en al spelende kunnen de kinderen energie verbruiken of energie winnen, waardoor het centrale huis verkleurt. De fantasie van de kinderen wordt geprikkeld door gebruik te maken van zogeheten hands-on activiteiten, waarbij zelf ontdekken voorop staat. Kinderen worden op verschillende niveaus uitgedaagd en geïnspireerd in het Kindermuseum, maar ook thuis via de Kindermuseumpagina op de Drents Museum site.

archeolabHet spannende archeolab voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geeft inzicht in de wereld van de archeoloog. Hier ontdekken kinderen hoe ze de geheimen van opgegraven voorwerpen kunnen ontrafelen. in spannende onderzoeksstations en met behulp van de meest moderne technieken wordt er gespeurd naar antwoorden op de vele vragen die archeologische voorwerpen oproepen. De kinderen kunnen achter de identiteit van het object komen door onder andere scans te maken, te zoeken met behulp van een computer, onderzoeksvragen te beantwoorden, filmpjes te bekijken en vondstverhalen te selecteren.Het archeolab ligt naast de afdeling archeologie op de begane grond, zodat er direct een link gelegd kan worden met de originele voorwerpen.

ook leuk voor (groot)ouders met kinderen

tot 18 jaar vrij entree

open: 25 februari 2012

49DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 49 20-10-11 17:15

Page 50: DM Magazine November 2011

50 DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 50 20-10-11 17:15

Page 51: DM Magazine November 2011

51

We willen de bezoeker graag bedienen met informatie die hij of zij belangrijk vindt. Dat doen we door de bezoeker een entreekaart mee te geven met een rFiD-chip.

Hoe te gebruiken?Door deze chip bij een beeldscherm te houden kan de bezoeker op een heleboel punten in het museum extra informatie opvragen. De informatie die een bezoeker opvraagt, geeft ons een indicatie van zijn interesse.

wat is er uniek aan?Het unieke is dat het systeem onthoudt waar de bezoeker in geïnteresseerd is. zo kan hij of zij, op een manier zoals wij google gebruiken, informatie verzamelen. Het gedrag van de individuele bezoeker is een indicatie van zijn belangstelling. als hij of zij lang in een bepaalde afdeling blijft, is dat een uiting van interesse voor wat er daar te zien is. De rFiD-chip kan dat meten. Blijft de museumbezoeker bijvoorbeeld langere tijd bij de Prinses van zweelo kijken, dan kan dit betekenen dat de bezoeker geïnteresseerd is in textiel, in sieraden of in graven. als Drents Museum kunnen wij vervolgens op een scherm attenderen op meer informatie over deze onderwerpen. Op deze manier kunnen wij informatie aanpassen aan wat mensen volgens onze gegevens interessant vinden.

Dit kan door de bezoeker ook thuis de vergaarde informatie weer te laten inzien. Op deze manier kan ook een herhalingsbezoek worden gestimuleerd. Bovendien biedt het systeem de mogelijkheid om het gedrag van de bezoekers te bestuderen zonder aantasting van de privacy. Het

systeem volgt niet de bezoeker als individu, maar de rFiD-chip die niet gekoppeld is aan persoonlijke informatie.

Bij de ontwikkeling van Museumplus werkt het Drents Museum nauw samen met de rijks-universiteit groningen (rug) en met het Drents archief. Het Drents archief is in dit verband voor ons van belang omdat zij met een vergelijkbaar project bezig zijn (Drents archief 3.0) waarin ook allerlei informatie op maat wordt aangeboden.

We willen graag beide informatiesystemen aan elkaar koppelen. De faculteiten Wiskunde en Wijsbegeerte van de rug gaan uit de enorme hoeveelheid van gegevens onderzoek doen naar het gedrag van individuele bezoekers. Het informatiesysteem in het Drents Museum fungeert in dit kader als een proefproject.

Vincent van VilsterenProjectcoördinator Museumplus

MuseumplusMuseumplus is de benaming voor een spiksplinternieuw informatie systeem. we willen de bezoeker informatie op maat geven, aangepast aan de individuele wensen van de bezoeker.

EN

TR

EE

H A A L MEER UI T U W M U S E U M B E Z O E K !

VERLENG UW MUSEUMBEZOEK

Neem uw entreekaartmee naar huis en ga naar www.museumplus.nl

Log in met de laatste vijf cijfers van het nummer onder de barcode.

Schwarz40 %

Schwarz40 %

Pantone1245 C

Kopf

Format 85 x 54 mm

Drents Museum RFID

Kopf

Vorderseite Rückseite

Fuß Fuß

naar www.museumplus.nl

Log in met de laatste vijf cijfers van het nummer onder de barcode.

EN

TR

EE

H A A L MEER UI T U W M U S E U M B E Z O E K !

VERLENG UW MUSEUMBEZOEK

Neem uw entreekaartmee naar huis en ga naar www.museumplus.nl

Log in met de laatste vijf cijfers van het nummer onder de barcode.

Schwarz40 %

Schwarz40 %

Pantone1245 C

Kopf

Format 85 x 54 mm

Drents Museum RFID

Kopf

Vorderseite Rückseite

Fuß Fuß51DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 51 20-10-11 17:15

Page 52: DM Magazine November 2011

nieuw logo. Daarmee kunt u vast een buurman, collega, kennis, familielid of vriend overtuigen om ook Vriend van het Drents Museum te worden.De Vrienden zijn belangrijk voor het museum, omdat zij daarmee financiële steun geven voor aankopen, maar evenzeer ook omdat zij, gecharmeerd of bevlogen, hun liefde voor het museum niet onder stoelen of banken steken. zij zijn de ambassadeurs van het museum en ik ben trots daar een van te zijn!”

Meindert DoornbosVoorzitter Stichting Vrienden

wilt u een keer uw verhaal over uw Vriendschap met het museum vertellen? Neemt u dan contact op met de afdeling communicatie, t (0592) 377 705.

wilt u ook Vriend worden? Voor meer informatie belt u met het secretariaat van het Drents Museum, t (0592) 377 709.

“ik had in 1974 en 1975 gewerkt bij de Provincie Drenthe op de afdeling Bureau Monumentenzorg, dit was een onderdeel van het museum. Deze afdeling bevond zich op de zolderverdieping van het Ontvangershuis. Het Provinciehuis was al ontruimd, de voorbereiding voor het verbouwen tot museum was in volle gang. toen is mijn belangstelling voor het Drents Museum gewekt. in 1980 ben ik Vriend geworden. Na korte tijd ben ik gevraagd voor het bestuur en heb ik mr. J.H. Westra van Holthe als voorzitter opgevolgd. Het is nog steeds een genot om regel matig het museum te bezoeken en de Vriende n-bijeenkomsten bij te wonen. Mij zijn drie dingen het beste bijgebleven. Het met eigen handen vasthouden van het schilderij ‘De turfboot’ van Vincent van gogh, toen de directeur dit schilderij wilde aankopen met hulp van de stichting Vrienden. De overzichtstentoonstelling van de grafische kunstenaar siemen Dijkstra en natuurlijk de succesvolle tentoonstelling van het terracotta Leger van Xi’an.”

“ik zou graag, en met mij het hele bestuur van de stichting Vrienden, veel nieuwe Vrienden willen maken nu het museum weer open is. ik hoop dat u ons daarbij wilt helpen. We hebben een prachtige nieuwe folder, met een

Het Drents Museum heeft ruim 1700 Vrienden. ieder van deze Vrienden heeft een eigen reden om

zich te verbinden aan het museum. in deze nieuwe rubriek komen de Vrienden zelf aan het woord.

wat beweegt ze om Vriend te zijn? waarom hebben ze gekozen voor het Drents Museum? welke

leuke, grappige, bijzondere verhalen hebben ze? en wat maakt de Vriendschap met het Drents

Museum zo speciaal? Meindert Doornbos, voorzitter van de stichting Vrienden, bijt het spits af.

VriEND sChAp

52 DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 52 20-10-11 17:15

Page 53: DM Magazine November 2011

renske Bos van Bos&Bos Catering: “als partycateraar zijn wij zeer verheugd dat wij het museum als nieuwe locatie aan het bedrijf hebben toegevoegd. De veelzijdigheid van het hernieuwde museum is op het gebied van partycatering uniek en bovendien centraal gelegen in de Provincie Drenthe.

Bos&Bos Catering zal in samenwerking met alescon de horeca-exploitatie voor haar reke-ning nemen. Behalve het Museumcafé vallen hieronder ook de besloten partijen, bijeenkom-sten en feestelijke openingen.”“Van start gaan in een nieuwe locatie is natuur-lijk extra speciaal wanneer er meteen een bijzondere tentoonstelling op het program ma staat. ik verwacht heel veel van de tentoon-stelling over de Chinese tang-dynastie,” aldus renske Bos.“Het horeca-assortiment zal telkens aangepast worden aan de lopende tentoonstelling. Voor de tang-dynastie zijn er diverse Proef China! arrangementen zoals Chinese thee arrange-menten, een tang lunch en Chinese zoetig-heden. Kortom een dynamische locatie, waar onze deuren altijd open zullen staan om de bezoe-kers van het Drents Museum een beleving mee te geven.”

NIEuwE Cateraar

Nu het nieuwe Drents Museum zijn deuren

weer heeft geopend heeft het museum ook

en nieuwe cateraar: Bos&Bos Catering.

www.boscatering.nl

prograMMa’s op Maat.Heeft u speciale wensen? Dan kunt u deze altijd kenbaar maken. samen met uw gasten kan er een programma op maat worden samengesteld om u en uw genodigden een onvergetelijke bijeenkomst te bezorgen. indien u meer informatie wenst te ontvangen of vrijblijvend een afspraak wilt maken, dan kunt u met ons contact opnemen: Bos&Bos Catering, T (050) 525 33 26 of via de website www.boscatering.nl.

53DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 53 20-10-11 17:15

Page 54: DM Magazine November 2011

Vikingen!1 mei tot en met 28 oktober 2012

Hoe leefden de Vikingen? Wat waren hun rituelen en vaardig-heden? Het Drents Museum geeft volgend jaar mei ant-woord op al deze vragen met de internationale tentoon stelling ‘Vikingen!’. Deze reizende ten-toonstelling is samengesteld door het Nationaal Museum van Oudheden in stockholm en het Drents Museum heeft in europa de primeur!

KoMENdE tENtooNstEllINGEN

De sovjet Mythesocialistisch realistische kunst in de sovjet-unie van stalin.17 november 2012 tot en met 3 maart 2013

De sovjet Mythe toont voor het eerst in Nederland een uit-gebreide selectie van de beste en meest kenmerkende kunstwer-ken die ontstonden in de sovjet-unie onder de dictatuur van Josef stalin. Belangrijke kunste naars in deze tentoonstelling zijn onder anderen; alexander Deineka, alex ander samokhva-lov, Juri Pimenov, isaak Brodskij, Kazimir Malevitsj en arkadi Plastov. De tentoon stelling, die in samenwerking met het state russian Museum in st. Peters-burg wordt samengesteld, toont de belangrijkste thema’s die de sovjetkunst uitbeeldde: het platteland en de industrie, de leiderscultus en het gezin, de sport en het nieuwe vrouwbeeld.

54 DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 54 20-10-11 17:15

Page 55: DM Magazine November 2011

CoLoFoNHet Drents Museum Magazine is het tijdschrift van het Drents Museum en verschijnt bij aanvang van nieuwe grote tentoonstellingen.

Jaargang 28, nummer 1November 2011

samenstelling en eindredactieevelien Bijlefeld en ellen ter Hofstede

Met bijdragen vanMinette albers, Fabian altena, anjet Bastiaanse, taco de Bie, Meindert Doornbos, erick van egeraat, Dick van gameren, else gerritsen, Jan Jaap Heij, ellen  ter  Hof stede, ilona Jensema, Michel van Maarse veen, Benôit Mater, tanja Moek, ronald Obbes, Chiel seijnen, Harald van der sluys Veer, Carola steenbergen, Jacques tiche-laar, Harry tupan, Vincent van Vilsteren en Lies Willers.

VormgevingOpen communicatiebureau

grafische verzorging en drukwerkKoninklijke Van gorcum BV

oplage25.000 exemplaren

Bent u geïnteresseerd in adverteren in dit Drents Museum Magazine, neemt u dan contact op met Henk Krans.t (0592) 27 17 18 / 06 51 38 52 70. e [email protected]

Wilt u de (gratis) digitale nieuwsbrief ontvangen? ga naar www.drentsmuseum.nl en abonneer u nu!

Brink 1, assenPostbus 134, 9400 aC assent (0592) 377 773F (0592) 377 719e [email protected] www.drentsmuseum.nl

openDinsdag t/m zondag en op feestdagen van 11.00-17.00 uur.

gesloteneerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten.

Delicious

Facebook

Slash Dot

Reddit

Newsvine

Yahoo

Microsoft

App Store

Qik

Tumblr

Behance

Friendster

RSS

Flickr

MySpace

Mixx

FriendFeed

SlideShare

Yahoo Buzz

MSN

Amazon

Vimeo

WordPerss

Design Float

Bebo

Email

Twitter

StumbleUpon

Skype

YouTube

Google

Netvibes

Apple

Last.fm

Viddler

Blogger

Deviant Art

Squidoo

Retweet

Digg

Technorati

LinkedIn

Google Talk

AOL

MobileMe

Mister Wong

Virb

Posterous

Design Bump

Share This

Update #1

Update #2

Google Buzz

Ebay

Gowalla

Xing

Podcast

Button Red

Picasa

Feedburner

ICQ

Paypal

Button Blue

Button White

Bing

WordPress (blue)

Metacafe

Heart

Button Orange

Button Light Blue Button Yellow

Meetup

Drupal

Yelp

Star

Green

IconDock Foursquare

Identi.ca

Coro ot Ember App

Hyves

Delicious

Facebook

Slash Dot

Reddit

Newsvine

Yahoo

Microsoft

App Store

Qik

Tumblr

Behance

Friendster

RSS

Flickr

MySpace

Mixx

FriendFeed

SlideShare

Yahoo Buzz

MSN

Amazon

Vimeo

WordPerss

Design Float

Bebo

Email

Twitter

StumbleUpon

Skype

YouTube

Google

Netvibes

Apple

Last.fm

Viddler

Blogger

Deviant Art

Squidoo

Retweet

Digg

Technorati

LinkedIn

Google Talk

AOL

MobileMe

Mister Wong

Virb

Posterous

Design Bump

Share This

Update #1

Update #2

Google Buzz

Ebay

Gowalla

Xing

Podcast

Button Red

Picasa

Feedburner

ICQ

Paypal

Button Blue

Button White

Bing

WordPress (blue)

Metacafe

Heart

Button Orange

Button Light Blue Button Yellow

Meetup

Drupal

Yelp

Star

Green

IconDock Foursquare

Identi.ca

Coro ot Ember App

Hyves

Delicious

Facebook

Slash Dot

Reddit

Newsvine

Yahoo

Microsoft

App Store

Qik

Tumblr

Behance

Friendster

RSS

Flickr

MySpace

Mixx

FriendFeed

SlideShare

Yahoo Buzz

MSN

Amazon

Vimeo

WordPerss

Design Float

Bebo

Email

Twitter

StumbleUpon

Skype

YouTube

Google

Netvibes

Apple

Last.fm

Viddler

Blogger

Deviant Art

Squidoo

Retweet

Digg

Technorati

LinkedIn

Google Talk

AOL

MobileMe

Mister Wong

Virb

Posterous

Design Bump

Share This

Update #1

Update #2

Google Buzz

Ebay

Gowalla

Xing

Podcast

Button Red

Picasa

Feedburner

ICQ

Paypal

Button Blue

Button White

Bing

WordPress (blue)

Metacafe

Heart

Button Orange

Button Light Blue Button Yellow

Meetup

Drupal

Yelp

Star

Green

IconDock Foursquare

Identi.ca

Coro ot Ember App

Hyves

Delicious

Facebook

Slash Dot

Reddit

Newsvine

Yahoo

Microsoft

App Store

Qik

Tumblr

Behance

Friendster

RSS

Flickr

MySpace

Mixx

FriendFeed

SlideShare

Yahoo Buzz

MSN

Amazon

Vimeo

WordPerss

Design Float

Bebo

Email

Twitter

StumbleUpon

Skype

YouTube

Google

Netvibes

Apple

Last.fm

Viddler

Blogger

Deviant Art

Squidoo

Retweet

Digg

Technorati

LinkedIn

Google Talk

AOL

MobileMe

Mister Wong

Virb

Posterous

Design Bump

Share This

Update #1

Update #2

Google Buzz

Ebay

Gowalla

Xing

Podcast

Button Red

Picasa

Feedburner

ICQ

Paypal

Button Blue

Button White

Bing

WordPress (blue)

Metacafe

Heart

Button Orange

Button Light Blue Button Yellow

Meetup

Drupal

Yelp

Star

Green

IconDock Foursquare

Identi.ca

Coro ot Ember App

Hyves

Delicious

Facebook

Slash Dot

Reddit

Newsvine

Yahoo

Microsoft

App Store

Qik

Tumblr

Behance

Friendster

RSS

Flickr

MySpace

Mixx

FriendFeed

SlideShare

Yahoo Buzz

MSN

Amazon

Vimeo

WordPerss

Design Float

Bebo

Email

Twitter

StumbleUpon

Skype

YouTube

Google

Netvibes

Apple

Last.fm

Viddler

Blogger

Deviant Art

Squidoo

Retweet

Digg

Technorati

LinkedIn

Google Talk

AOL

MobileMe

Mister Wong

Virb

Posterous

Design Bump

Share This

Update #1

Update #2

Google Buzz

Ebay

Gowalla

Xing

Podcast

Button Red

Picasa

Feedburner

ICQ

Paypal

Button Blue

Button White

Bing

WordPress (blue)

Metacafe

Heart

Button Orange

Button Light Blue Button Yellow

Meetup

Drupal

Yelp

Star

Green

IconDock Foursquare

Identi.ca

Coro ot Ember App

Hyves

Delicious

Facebook

Slash Dot

Reddit

Newsvine

Yahoo

Microsoft

App Store

Qik

Tumblr

Behance

Friendster

RSS

Flickr

MySpace

Mixx

FriendFeed

SlideShare

Yahoo Buzz

MSN

Amazon

Vimeo

WordPerss

Design Float

Bebo

Email

Twitter

StumbleUpon

Skype

YouTube

Google

Netvibes

Apple

Last.fm

Viddler

Blogger

Deviant Art

Squidoo

Retweet

Digg

Technorati

LinkedIn

Google Talk

AOL

MobileMe

Mister Wong

Virb

Posterous

Design Bump

Share This

Update #1

Update #2

Google Buzz

Ebay

Gowalla

Xing

Podcast

Button Red

Picasa

Feedburner

ICQ

Paypal

Button Blue

Button White

Bing

WordPress (blue)

Metacafe

Heart

Button Orange

Button Light Blue Button Yellow

Meetup

Drupal

Yelp

Star

Green

IconDock Foursquare

Identi.ca

Coro ot Ember App

Hyves

onderwijser zijn nieuwe educatieve programma’s ontwikkeld voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Deze kunt u boeken voor het schoolseizoen 2011–2012. Meer informatie: t (0592) 377 709 of [email protected].

rondleidingen en arrange-mentenu kunt vanaf nu een rond leiding boeken of arrangement boeken in het nieuwe Drents Museum. Meer informatie: t (0592) 377 709 of [email protected]

ZalenverhuurHet nieuwe Drents Museum beschikt over verschillende faciliteiten voor zalenverhuur ten behoeve van vergaderin-gen, recepties of andere speci-ale bijeenkomsten. Meer informatie: t (0592) 377 709 of [email protected]

trouwenu kunt ook trouwen in het nieu-we Drents Museum! Voor meer informatie over de trouwloca-ties belt u met de ge meente assen, t (0592) 366 911).

Businessclub Drents MuseumDe Businessclub Drents Muse-um is een club waarin bedrij-ven die het Museum een warm hart toedragen, zijn verenigd. Het lidmaatschap kost € 1.500,- per jaar, exclusief BtW, en wordt voor een periode van drie jaar aangegaan. Met het lidmaatschap wordt de slag-vaardigheid van het Drents Museum vergroot en draagt een onderneming bij aan een aantrekkelijk cultureel aanbod in Drenthe.Meer informatie: t (0592) 377 701.

E N v E r d E r …

55DreNts MuseuM MagaziNe

DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 55 20-10-11 17:16

Page 56: DM Magazine November 2011

56 DreNts MuseuM MagaziNe

Cultuur maakt je rijkerDe BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De deelnemers van deBankGiro Loterij maken maandelijks kans op ruim 150.000 prijzen en steunen organisaties op het gebied van cultuur in Nederland. Dankzij al haar deelnemers heeft de BankGiro Loterij ook dit jaartientallen musea, monumenten en molens mogen verblijden met bijna 60 miljoen euro. De BankGiro Loterij ondersteunt ookhet Drents Museum.

11028_ADV_drents Museum_195x265 .indd 1 15-09-11 11:11DMUS046_BRO_Journaal_v4_FC.indd 56 20-10-11 17:16