Visie 20 februari 2015 - editie Limburg

download Visie 20 februari 2015 - editie Limburg

of 24

 • date post

  07-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  5

Embed Size (px)

description

Visie is het tijdschrift van de christelijke arbeidersbeweging in Vlaanderen. Het valt op vrijdag gratis in de bus bij de leden van CM en ACV. Wie bij de tijd is leest Visie, met de Limburgse pagina's, op donderdag al digitaal.

Transcript of Visie 20 februari 2015 - editie Limburg

 • www.beweging.net www.cm.be www.acv-online.bejaargang 71 visie nummer 04

  afgiftekantoor brussel x p806000volgend nummer op 6 maart 2015

  www www

  Regio MechelenVrijdag 20 februari 20154s e

  Regionieuws > p. 20

  Kun je overleven op sapjes en groenten?

  > p. 16-17

  > p. 18

  > 10

  5 goede redenen

  INTERVIEW

  1 miljoen Vlamingen doet vrijwilligerswerk

  Je betekent iets voor anderen

  Je maakt vrienden

  Je verrijkt jezelf

  Je kunt wegen op het beleid

  Je bent gelukkiger en gezonder

  De bedgeheimen van Siska Schoeters

  Sociale man van 2015 Steven Bogaert

  Siska Schoeters presenteert het ochtendprogramma van Studio Brussel. Dat maakt van haar noodge-dwongen een vroege vogel. Om kwart voor vier opstaan, dan kun je zelfs nog niet eens ochtend noemen. Het ritme is moordend. > 12

  Tax shift en overleg beschikbaarheid werklozen hoog op agenda ACV

  Even op adem komen tijdens dansles van OKRA > p. 2

  Nieuwe vriendinnen maken met Femma > p. 3

  Op cursus met Kazou > p. 7

  Steven Bogaert, hoofddlgu bij treinstellenbouwer Bombardier, werkte samen met militanten en werkgever aan een creatieve oplos-sing om een kalme periode in het bedrijf te overbruggen. Daarom ver-koos de Gids op Maatschappelijk

  Gebied, het opinieblad van bewe-ging.net, hem tot sociale man van 2015. Steven Bogaert verdient deze onderscheiding omdat hij er in slaagt om in moeilijke tijden te wer-ken aan vernieuwing van industrile organisaties.

  6 extra

  paginas vrijwilligers vertellen

  sss eee1 miljoen

  Dank je wel!

  Wat drijft 1 miljoen Vlamingen om zich in hun vrije tijd in te zetten in een vereniging, voor hun buurt, een goed doel? Voor velen is iets betekenen voor anderen en de samenleving een belangrijke reden. Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger van 28 februari tot 8 maart, zegt beweging.net een dikke merci voor al die belangeloze inzet.

 • 2 Visie vrijdag 20 februari 20152

  Dit is geen doorsnee dansgroep: Humos Pop Poll, de Gentse Feesten, Zaal De Roma in Antwerpen, het Olense festival Gladiolen: overal stonden we al op het podium.

  Violet Corbe

  tt Brock

  Dansen helpt ons onze zorgen te vergeten

  Viviane van OKRA Deinze geeft dansles

  Als tiener volksdanste ik al. Muziek en dans zitten gewoon in mijn lijf. Viviane Van Overbeke begeleidt voor ouderenbeweging OKRA de dansactiviteiten in Deinze. Dat doet ze al tien jaar en nog altijd met zicht-baar plezier. Visie sprak met haar, net voor ze veertig senioren tussen 60 en 93 jaar in beweging zette.

  Onze leden kunnen drie keer per week komen dan-sen, vertelt Viviane. Op maandag doen we samen met Femma en KVLV lijn-dans. Op woensdagnamiddag geef ik les-sen gemeenschapsdans (dansen die je per twee doet, red.) en op vrijdag is er opnieuw lijndans. Maar het blijft niet bij de bege-leiding van dansactiviteiten. Viviane is ook lid van de nationale werkgroep gemeenschapsdans. Daar worden de twaalf dansen voor het werkjaar van OKRA-SPORT voorbereid en ingeoefend. Ze investeert dus veel tijd en energie in haar vrijwilligerswerk.

  Niet meer skinIk krijg zoveel terug van mijn dansers. Dankzij hen ben ik nuttig bezig. Hun glim-lach en een dankjewel op het einde van de dansles, die doen deugd. Soms krijg ik een kaartje om me te bedanken voor een leuke namiddag. Ik geniet ook zelf van het dan-sen. Soms kom ik binnen met hoofdpijn, maar na een half uurtje voel ik er niets meer van. Vroeger gingen mijn man en ik vaak skin. Nu durf ik niet meer. Want als ik val, kan ik misschien niet meer dansen. Dat dit geen doorsnee dansgroep is, wordt duidelijk als Viviane haar fotoboeken toont. Ze vertelt trots over de optredens die ze de afgelopen jaren mochten geven. Hu-

  mos Pop Poll, de Gentse Feesten, Zaal De Roma in Antwerpen, het Olense festival Gladiolen: overal stonden we al op het po-dium. Dat doen we allemaal graag. Ik moet ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om eens mee te gaan.

  Iedereen genietEn dan is het tijd om de les te starten. De deelnemers, vooral dames, vullen de dans-vloer en volgen de instructies van Viviane

  nauwkeurig op. Een dame die gewoon even komt kijken wordt na n dans al op de dansvloer getrokken. Viviane geeft doel-treffend aanwijzingen en iedereen geniet duidelijk van een fijne namiddag.

  Tijdens de koffiepauze praat ik even met het oudste en het jongste lid van de groep. Angle is 93 en danst al meer dan 25 jaar bij OKRA. Dit is een fantastische groep met een schitterende begeleidster. Ik kom nog zelf met de wagen tot hier. Ik kan het niet missen, vertelt ze. Ook voor Mireille (60) zijn de dansactiviteiten belangrijk. Vroeger danste ik met mijn man. Maar hij is overleden. Velen van ons komen hier om even onder de mensen te komen en niet meer tussen vier muren te zitten. Het dan-sen helpt ons om even aan niets te denken, onze zorgen te vergeten.Als ik aan de groep vraag wat ze van Vivi-ane vinden, gaan eensgezind de duimen de

  lucht in. Een bewijs dat vrijwilligerswerk veel betekent in het leven van anderen.

  Amlie Janssens

  www.okra.beIk krijg zoveel terug van mijn dansers. Dankzij hen ben ik nuttig bezig.Viviane, vrijwilligster bij OKRA Deinze

  ?

  Week van de Vrijwilliger

  80 000 vrijwilligers bekommeren zich bij ACV over de zorgen van hun collega-werk-nemers. 8 000 vrijwilligers organiseren een fantastische vakantie-ervaring voor 40 000 jongeren bij Kazou. Bij OKRA en Ziekenzorg CM leggen de meer dan 40 000 vrijwilligers jaarlijks sa men meer dan 2 miljoen huisbe-zoeken af. Enzo voort. Binnen beweging.net zijn niet minder dan 250 000 vrijwilligers actief.

  Indrukwekkend! Uit on - derzoek van de Vlaam se regering blijkt dat in heel Vlaanderen naar schatting 1 miljoen vrijwilligers actief zijn, die elk per week gemiddeld 4 uur en een kwartier aan vrijwilligerswerk spenderen. Deze cijfers leggen een enorm waardevol sociaal weefsel bloot, dat niet altijd voor het voetlicht komt maar wel enorm veel betekent voor de men-sen en onze samenleving.

  Ik zou nog wel even kunnen doorgaan met cij-fertjes. Maar liever laat ik jou de bijzonder grote meerwaarde van vrijwilligerswerk zelf ontdekken. In deze Visie vind je zes extra paginas over vrijwilligerswerk in het netwerk

  beweging.net.

  Tijdens de Week van de Vrijwil-liger (28 februari tot 8 maart) roepen we alle politici op om voldoende ruimte te geven aan vrijwilligers en hun verenigin-gen. Want we weten dat vereni-gingen onder druk staan en dat ook op hun werkingsbudgetten wordt bespaard. We durven hopen dat alle politici onze ver-

  enigingen en vrijwilligerswerk naar waarde schatten en beseffen dat wie knipt in budget-ten voor verenigingen, ook knipt in typisch Vlaams sociaal weefsel. Vlaanderen staat momenteel aan de Europese top van landen met een sterke en bloeiende vrijwilligerswer-king en we hebben er alle baat bij dat min-stens zo te houden.

  Tot slot is de Week van de Vrijwilliger bij uit-stek een moment om extra dankjewel te zeg-gen. Voor alle inzet die niet altijd voor het voetlicht komt, maar wel een wereld van ver-schil betekent. Daarom, bedankt aan alle vrij-willigers van beweging.net, aan alle leiding van jeugdverenigingen, aan alle medewer-kers van mindermobielencentrales, aan vrij-willigers van NGOs, buurtcomits en zelf-hulpgroepen, aan alle mantelzorgers, ... Jullie vormen de warme bovenstroom van een sociaal Vlaanderen. Bedankt!

  Patrick Develtere voorzitter beweging.net

  PS: Twijfel je om zelf de stap te zetten naar vrijwilligerswerk? Dan kan je tijdens de Week van de Vrijwilliger de vrijwilligers-telefoon van beweging.net bellen op 02 246 37 80, elke dag tussen 9u en 20u. Je kan ook surfen naar beweging.net.

  Bedankt, vrijwilliger!

  Ben ik verzekerd als vrijwilliger?

  Een verzekering burgerlijke aan-sprakelijkheid is verplicht voor elke organisatie, zodat vrijwilli-gers niet zelf aansprakelijk zijn. Redelijk wat vrijwilligersorgani-saties sluiten ook een verzekering lichamelijke ongevallen af voor de vrijwilligers en/of leden. Tip: doe zeker navraag per organisatie waar je een engagement opneemt.

  Vrijwilligers vormen de warme bovenstroom van een sociaal Vlaanderen. Bedankt!Patrick Develtere voorzitter beweging.net

 • 3Visie vrijdag 20 februari 2015

  Sfeer en creativiteit troef op eerste Femma-activiteit

  Lien, Emelie, Cindy en Charka starten een nieuwe Femma-groep

  Boeiende activiteiten organiseren waarop vrouwen uit de buurt elkaar leren kennen: dat is Femma ten voeten uit. Lien, Emelie, Cindy en Charka zijn vier bruisende jongedames die zopas een nieuwe groep gestart zijn in Sint-Eloois-Vijve: femmafollie5e. Hun eerste activiteit,

  flower art, lokt zoveel dames dat die twee keer plaatsvindt.

  Onder de mensen komen is beter dan thuis in een hoekje wegkruipen.Johan Van Dam, vrijwilliger kwb Heindonk

  Het gemeenschapsleven ligt mij na aan het hartAcht jaar geleden had kwb Heindonk nog maar 58 euro in de clubkas. Samen met andere vrijwilligers blies Johan Van Dam de vereniging nieuw leven in. Ondanks zijn ziekte volhardt Johan in zijn engagement.

  Als secretaris van kwb Heindonk waakt Johan Van Dam over de financin van de club, net zoals zijn vader dat vroeger deed. Acht jaar geleden zijn we met nieuwe mensen mee in het be-stuur gestapt. Als we toen niet ingegrepen hadden, had kwb Heindonk niet meer bestaan.

  Geanimeerd buurtlevenVandaag zorgt de vereniging mee voor een geanimeerd buurt-leven in de Willebroekse deelgemeente. Met maandelijkse kaartavonden, een pokertoernooi voor de jongeren, een wa-felen- en pannenkoekenbak en kinderfeest samen met Fem-ma, vorig jaar het WK Voetbal op groot scherm, Zo weet de kwb niet