Visie 23 januari 2015 - editie Limburg

download Visie 23 januari 2015 - editie Limburg

of 20

 • date post

  07-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Visie is het tijdschrift van de christelijke arbeidersbeweging in Vlaanderen. Het valt op vrijdag gratis in de bus bij de leden van CM en ACV. Wie bij de tijd is leest Visie, met de Limburgse pagina's, op donderdag al digitaal.

Transcript of Visie 23 januari 2015 - editie Limburg

 • www.beweging.net www.cm.be www.acv-online.bejaargang 71 visie nummer 02

  afgiftekantoor brussel x p806000volgend nummer op 6 februari 2015

  Regio MechelenVrijdag 23 januari 20152

  Vier op tien ontevreden over slaap

  5 tips voor sociale media-campagnes

  s ese

  Regionieuws > p. 16

  30 %spreekt van slaap-

  problemen

  42 %van de Vlamingen is niet tevreden over zijn slaap

  13 %zit vermoeid achter

  het stuur van de wagen

  26 %heeft overdag last van

  concentratieproblemen

  41 %voelt zich

  s morgens niet uitgerust

  Beter slapen kun je leren

  Meer dan vier op de tien Vlamingen zijn niet tevreden over hun slaap. Dat blijkt uit een CM-enqute bij 3 300 leden. De cijfers baren ons zor-gen, zegt CM-voorzitter Marc Justaert. Want dat is niet zo onschuldig. Een tekort aan slaap leidt niet alleen tot vermoeidheid, maar veroor-zaakt ook concentratiestoornissen en prikkelbaarheid.

  Beter slapen kun je nochtans leren. Op www.cm.be/slaapwel kun je je slaapprofiel onderzoeken en krijg je tips voor een goede slaaphygine.Maar eerst moet je een aantal mythes over de slaap doorprikken.

  Ontdek ze op pagina 5.

  Zie ook De Voorzetop pagina 7.

  Facebook, Twitter en Instagram worden gretig gebruikt om campagne te voeren. Maar zijn ze altijd de beste keuze?

  Organisaties en marketingmensen grijpen naar deze sociale media omdat ze makkelijk, snel en (relatief) goedkoop zijn. Toch waarschuwt marke-tingexpert Krist Pauwels om niet al je geld op deze middelen in te zetten. Veel hangt af van de doel-stelling van je campagne. Deze, en nog vier andere tips om campagne te voeren op sociale media op pagina 3.

  Supporters openbaar vervoerwillen bussen redden

  Waarom is diesel nu zo goedkoop?

  > pag. 11> pag. 12

  > 14

  > 10

  Nu veel makkelijker dan vroeger om gezond te koken Hobbykok Johan Engelen

  opent zijn kookboek voor de Visielezers.

  > pag. 8

  Metaalarbeider wordt

  zorgkundigeMen moet nu vooral de grote inkomens aanspreken die te weinig of veel minder bijdragen. Het ACV trekt al jaren aan de kar van eerlijke fiscaliteit. Mensen zijn daar heel vastberaden over.

  Marc LeemansINTERVIEW

 • En op twee Vlamingen wil minder vlees eten

  2 Visie vrijdag 23 januari 20152WOORDveR ING

  ww

  w.tw

  itter

  .com

  /Bew

  egin

  gNet

  Schrijf tErugWat wil ik graag dat ze de job heeft. Ze is 15 (maar over twee weken 16, dat mocht ik niet vergeten vermel-den) en ze schreef afgelopen week-end haar eerste sollicitatiebrief. In de zomermaanden wil ze graag aan de slag in een labo. Dat lijkt haar leuk en het ligt ook nog eens in de lijn van haar studies.

  Ze droomt van een maand in een labojas en bedenkt al nuttige en minder nuttige bestemmingen voor haar zuurverdiende geld. Het is haar gegund. Om een ant-woord te krijgen op haar brief, om uitgenodigd te worden voor een gesprek, om met de vakantiejob van haar dromen aan de haal te gaan. Ik hoop dat het haar lukt. Niet alleen omdat de bescheiden cursus sollicitatiebrieven schrijven van haar tante dan toch iets heeft uitgehaald. Maar vooral omdat ik haar een eerste teleurstelling wil besparen.

  Want dat is solliciteren vaak, te-leurstellend. Niet iedereen krijgt de kans om proeven af te leggen of op gesprek te gaan. Komt het wel zover dan geef je alles om jezelf, je talent, kennis en motivatie te ver-kopen. En dan blijkt dat alles geven nog niet genoeg is. Ze zoeken naar dat tikje meer ervaring, dat beetje meer flexibiliteit of gewoon iemand jonger. En dat kan hard zijn. Voor tieners op zoek naar een eerste werkervaring, voor jonge school-verlaters vol ambitie, voor werkne-mers met ervaring die al dan niet vrijwillig een nieuwe uitdaging zoe-ken (net als Giovanni op pagina 10).

  Dus, komaan beste werkgever, schrijf dat gemotiveerde meisje vol dromen en plannen niet af. Schrijf haar terug.

  Amlie Janssens

  onze samenleving

  Eva

  vzwBinnenkort geen kotelet of zalmfi-

  let op het bord van Bart De Pauw, Adil El Arbi, Natalia en 37 andere bekende koppen. Samen doen ze mee aan Dagen zonder Vlees, het burgerinitiatief dat mensen uit-daagt om tijdens de vasten geen vlees of vis te eten. Maar hoe begin je daar aan?

  1 op 10 Vlamingen eet minstens drie keer per week vegetarisch. En 1 op 4 doet min-stens een keer per maand mee aan Donder-dag Veggiedag. Vegetarisch eten doen we vooral om nieuwe smaken te ontdekken. Op plaats twee en drie komen gezondheid en milieu. Die cijfers komen uit een onder-zoek van iVox in december 2013, in op-dracht van onder meer EVA vzw. Die vzw wil zoveel mogelijk mensen overtuigen om plantaardig te eten.

  1 op 2 Vlamingen wil bovendien in de toe-komst minder vlees eten, weet Nena Baey-ens van EVA vzw. Maar van willen naar doen blijkt een grote stap. Er zijn nog en-kele drempels, zoals de idee dat vegetarisch eten duurder is. Of men heeft onvoldoende kookvaardigheden of onvoldoende kennis van vervangproducten. Daarom dat we nu volop inzetten op kookworkshops in heel Vlaanderen.

  Daarin leer je dat je perfect in twintig mi-nuten tijd een vegetarisch gerecht uit je pol-lepel kunt toveren. Dat er meer bestaat als een veggieburger alleen en dat je met groen-ten oneindig kan variren. Ook maak je kennis met nieuwe, exotische smaken. In veel landen eet men vaak vegetarisch, zon-der dat te beseffen. Denk aan gerechten als groentecouscous of een pasta met tomaten-saus. Dat terwijl traditionele Belgische ge-rechten altijd met vlees of vis zijn.

  Maar krijg je wel voldoende voedingsstof-fen binnen als je vegetarisch eet? Als je maar een aantal keer per week vegetarisch eet, hoef je daar niet op te letten. Zo krij-gen voltijdse vleeseters te veel eiwitten bin-nen. En als je volledig vegetarir bent, eet je bijvoorbeeld peulvruchten of vleesver-vangers.

  Leen grevendonck

  www.dagenzondervlees.be, actie van 18 februari tot 4 april www.evavzw.be, voor kookwork-shops en vegetarische recepten

  veR INGbeelDRestoRestje moet voedselveRspilling veRmindeRenIn Gent werd deze week het Restorestje voorgesteld. Het doosje kan vanaf nu gebruikt worden om over-

  schotten van je restaurantbezoek mee naar huis te nemen. Daarmee wil de stad de strijd aanbinden

  tegen voedselverspilling.

  Over de hele wereld wordt nog steeds een derde van het voedsel verspild. In Europa wordt voedsel vaak al

  weggegooid vr de consumptie, bijvoorbeeld omdat het een afwijkende vorm of kleur heeft. Ook weggegooide restjes vormen een groot aandeel in de voedselverspil-ling.

  Gentse restauranthouders kunnen de dozen gratis afha-len in de Stadswinkel. De deelnemende restaurants herken je aan een raamsticker of zijn terug te vinden op www.gentklimaatstad.be/restorestje.

  In Gent laten we

  niets verlore

  n gaan

  .

  .

  .

  .

  /....

  /....

  met de groeten

  van de chef

  aan

  .

  .

  .

  .

  /..

  tijdens een kookworkshop van eva vzw leer je dat je perfect in twintig minuten tijd een vegetarisch gerecht uit je polle-pel kunt toveren.

  Wist je dat je per vegetarische dag 1 000 li-ter water (= 10 baden), 2 kg broei-kasgassen (= 15 km autorijden) en 11m op je ecologische voetafdruk bespaart?

  dierlijke voeding een erg ineffi-cinte manier van voeding is? Voor 1 kg rundvlees heb je 9 kg graan of soja nodig. Er is gemiddeld 100 keer meer water nodig voor de productie van 1 kg vlees dan voor de productie van 1 kg graan of groente.

  de gemiddelde Belg 90 kg vlees per jaar eet?

 • Campagne voeren op sociale media:snel, makkelijk en goedkoopKieperde jij in 2014 ook een emmer ijskoud water over je heen ten voordele van de spierziekte ALS? Soortgelijke campagnes over gezondheidsthemas overspoelen de sociale media. Waarom zetten patinten, verenigingen en mar-ketingmensen steeds vaker Facebook, Twitter en Instagram in?

  Bij Wim Schauvliege werd in 2011 pulmonale hypertensie (PH) vastgesteld. Door die ziekte heb je een hoge bloed-druk in de bloedvaten van je longen. Je wordt heel snel kortademig, duizelig en vermoeid, vertelt Wim. Het is belangrijk dat de ziekte snel vastgesteld wordt, want zonder behandeling kan ze na drie jaar fataal zijn.

  Blauwe lippenWim is een van de 300 patinten in Belgi met pulmonale hypertensie. Het is dus een zeldzame ziekte. Om wat meer bekend-heid te krijgen, ondersteunde de Belgische Patintenvereniging Pulmonale Hyperten-sie (ph-vzw) vorig jaar de internatonale Blue Lips campagne. Blauwe lippen is een van de uiterlijke kenmerken van mensen met PH, legt Wim uit. We riepen zoveel mogelijk mensen op om een foto te nemen

  met blauwe lippen. Daarvoor konden ze bijvoorbeeld blauwe lippenstift gebruiken of blauwe snoeplippen voor hun gezicht houden. De fotos werden op de website van de vzw verzameld en via Facebook verspreid. Nomie, een meisje van 14 met pulmonale hypertensie, heeft haar schouders onder de campagne gezet. Zij doorkruiste het land om ook fotos met bekende Belgen te

  We riepen zoveel mogelijk mensen op om een foto te nemen met blauwe lippen. dat is een uiterlijk kenmerk van mensen met Pulmonale Hypertensie, zegt Wim Schauvliege.

  3 onze samenlevingVisie vrijdag 23 januari 2015

  verzamelen. Dat helpt om de aandacht te trekken.We kozen voor een campagne via Face-book omdat dat een snelle manier is om veel mensen te bereiken. En het hoeft niet veel te kosten. Ik denk dat we uiteindelijk meer dan 350 fotos hebben verzameld op de website van de vzw. Maar de fotos wer-den ook via Facebook verspreid waardoor veel mensen onze ziekte leerden kennen.

  NaamsbekendheidTerwijl andere campagnes op sociale me-dia oproepen om geld te doneren voor on-derzoek naar een ziekte, was dit niet het eer