Visie 27 september 2013 - editie Limburg

download Visie 27 september 2013 - editie Limburg

of 20

 • date post

  20-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  237
 • download

  10

Embed Size (px)

description

Visie is het tijdschrift uitgegeven door ACW, de koepel van de christelijke werknemersorganisaties. Het valt op vrijdag gratis in de bus bij de leden van CM en ACV. Wie bij de tijd is leest Visie, met de Limburgse pagina's, op woensdag al digitaal.

Transcript of Visie 27 september 2013 - editie Limburg

 • samenlevinggezondheid

  werk

  krant over

  3

  13jaargang 69 visie nummer 19 afgiftekantoor brussel x p806000 volgend nummer op 4 oktober 2013

  dixit 640 000 Vlaamse werknemers worstelen met stress op het werk. Zij lopen vijf keer meer risico op een depressie.Frank Janssens, onderzoeker Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen

  Lees meee op pagina 11

  Op zoek naar het geluk

  Duizenden jongeren gingen al aan de slag met het spel De gelukzoekers. Tessa is een van hen.

  11.11.11 kookt van woede over honger

  Sociale werkplaatsen vieren feest, ondanks onrust in sector

  Regionieuws 16

  www.acw.be

  www.cm.be

  www.acv-online.be

  s e Regio Mechelen Vrijdag 27 september 201319

  8

  Vroeger had Paula (45) uit Rijkevorsel een goed leven. Samen met haar man Paul en hun kinderen woonde zij op

  een appartement in Merksem. Paul verdiende als havenarbeider goed zijn boterham. Maar in 2008 kreeg hij twee hartaanvallen en werden er longproblemen vastgesteld. Paul werd invalide verklaard. Ons inkomen daalde met 1 100 euro, vertelt Paula. Dat voel je. Wij zijn in collectieve schuldbemiddeling moeten gaan en het OCMW beheert ons inkomen.

  Elektrische vuurtjes Omdat Paul niet langer trappen mag doen, zocht het gezin naar een huis. We wilden ook weg uit de drukte en ongezonde lucht van de stad, en zijn daarom naar Rijkevorsel verhuisd. Het huis dat wij huren is niet gesoleerd en vochtig. Het behangpapier komt gewoon los. Ver

  120 euro leefgeld en een koud huis vol vocht

  Welzijnszorg voert campagne over plattelandsarmoede

  Ook op het platteland of in kleine gemeenten is er armoede, vaak verborgen maar daarom niet minder hard. Met de campagne Armoede (op den) buiten vraagt Welzijnszorg aandacht voor deze problematiek. Ik weet niet of de buren beseffen dat wij in armoede leven, maar ik schaam mij er niet voor, vertelt Paula uit Rijkevorsel.

  warmen doen we met elektrische vuurtjes. We betalen maandelijks een voorschot van 320 euro voor elektriciteit en de jaarlijkse afrekening is zon 1 700 euro. Een hele hap uit ons budget. Wij doen dus niets anders dan rondkijken naar een andere, betaalbare woning. We zijn ingeschreven bij een sociaal verhuurkantoor, maar er is niets vrij.

  Drie bussenPaula woont graag in het groene Rijkevorsel, maar de voorzieningen zijn er niet alles. Er is alleen een brood en aardbeienautomaat in de buurt. De supermarkt, de bakker en het bankkantoor liggen kilometers verderop. En het openbaar vervoer is triestig. Om naar de Aldi te gaan, moet ik drie bussen nemen. Daarom dat wij niet zonder auto kunnen. Maar dat kost natuurlijk ook geld. Ik probeer alle winkels te combineren en de autorit te beperken tot een keer per week.

  120 euro leefgeldIk weet niet of de buren beseffen dat wij in armoede leven. Maar ik schaam mij er niet voor. Wij hebben er niet zelf voor gekozen. Wat mij het meeste pijn doet, is dat ik niets aan de kinderen (niet op foto)kan geven. We hebben maar 120 euro leefgeld per week. Verjaardagen, Kerstmis, Nieuwjaar het moet allemaal zonder cadeautjes. Maar we komen er wel door. Over 586 dagen zijn onze schulden betaald. Als ik nu een beter huis vind, zal ik al heel tevreden zijn.

  Leen Grevendonck

  Welzijnszorg wil betaalbare en kwali-teitsvolle woningen, een betere mobili-teit en toegankelijke diensten op het platteland. Wil je mee de campagne ondersteunen, met een actie of je handtekening? Surf dan snel naar de www.welzijnszorg.be.

  Lay

  la A

  erts

  - W

  elzi

  jnsz

  org

  5Bij de audioloog In de hoorcentra van CM gaat de audioloog op zoek naar de best mogelijke oplossing.

 • 2 onze samenlevingWOORDveR ING

  ww

  w.tw

  itter

  .com

  /ACW

  _tw

  eet

  ww

  w.fa

  cebo

  ok.c

  om/a

  cwvi

  sie

  Het weekmenuEen vast ritueel op zaterdagoch-tend: mijn vriend en ik maken een inventaris van de koelkast en de diepvries. Vervolgens verzinnen we een weekmenu, waarin we eerst de (verse) ingredinten verwerken die we nog in huis hebben. Daarna stel-len we een boodschappenlijstje samen voor de Colruyt.

  Al ongeveer een half jaar is het weekmenu in gebruik. Niet alleen geeft het mentale rust: we moeten ons hoofd niet meer breken over wat gaan we vanavond koken? Sindsdien gooien we nog nauwelijks voedsel weg. Daarvoor durfde het al eens gebeuren dat groenten ver-schimmelden, room verzuurde en de houdbaarheidsdatum van vlees al lang verstreken was. Al dat eten belandde onverbiddelijk in de vuil-bak.

  Wat schaadt het nu als ik soms eten weggooi?, vraag je je mis-schien af. Het probleem is dat we met veel mensen zijn die dat soms doen. En derde (!) van al het gepro-duceerde voedsel, zon 1,3 miljard ton, belandt jaarlijks op de afval-hoop. Dat blijkt uit een rapport van de FAO, de Voedsel- en Landbouw-organisatie van de VN. Die verspil-ling is een catastrofe voor het milieu, en is schandelijk als je bedenkt dat 870 miljoen mensen tegelijkertijd honger lijden. (Over die honger gaat trouwens de 11.11.11-campagne Ik kook van woede.)

  De FAO reikt ook oplossingen aan om voedselverspilling tegen te gaan. Producenten moeten investe-ren in betere oogsttechnieken en bewaarmethoden. Supermarkten moeten onverkochte levensmidde-len doneren aan behoeftigen. Maar ook voor de consument is er werk aan (in) de winkel: slimmer bood-schappen doen, restjes verwerken en afval composteren.

  Ik beveel je van harte het weekme-nu aan.

  Leen Grevendonck

  Visie vrijdag 27 september 2013

  13 oktober: Open Bosdag

  Tijdens de Open Bosdag kom je onder meer op de onbetreden paden van Bos t Ename in Oudenaarde, in de zaadtuin van het Hallerbos in Halle en de bossen van het leger in de Vallei van de Zwarte Beek in Koersel-Beringen. Een kans voor natuurliefhebbers om unieke bosplekjes te ontdekken. De Open Bosdag wordt georganiseerd door vrijetijdsvereniging Pasar, die ook wil opkomen voor het behoud van bossen en natuurgebieden. Ook de Week van het Bos, Box+ en het Centrum voor Natuur en Milieueducatie organiseren mee.

  Groene VoetPasar wil nog meer doen voor een beter leefmilieu. De organisatie geeft sowieso aandacht aan toerisme dicht bij huis. Maar de activiteiten van de vereniging

  Onbetreden stukken bos voor n dag toegankelijkHou je van de natuur? trek dan op 13 oktober je wandelschoenen aan. Je kunt verspreid over heel Vlaanderen stukken van 16 bossen gaan ontdekken die normaal gezien niet toegankelijk zijn voor het publiek.

  krijgen voortaan een Groene Voet-label, als er een extra inspanning gedaan wordt om de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Ook de Open Bosdag kreeg een Groene Voet.

  Een lokale afdeling die een activiteit organiseert, kan dat checken met een handige vragenlijst: is het vervoer naar de activiteit milieuvriendelijk? Gebruik je niet meer drukwerk dan nodig is? Wordt afval verzameld en gesorteerd? De organisatie geeft ook tips voor activitei-ten: herbruikbare glazen en een vegeta-risch hapje in plaats van vlees verkleinen je voetafdruk meteen.

  Inschrijven voor Open Bosdag kan nog tot 6 oktober via www.pasar.be/openbosdag.

  SOS Superhelden

  Ouders van een kind met een handicap moeten, meer dan andere ouders, echte superhelden zijn. Doktersbezoeken, reva-lidatie en de zoektocht naar een aangepas-te school zijn enkele zorgen die erbij ko-men. Maar ook een superheld heeft eens een mindere dag. Met de campagne SOS Superhelden moedigt de Katholieke Ver-eniging Gehandicapten (KVG) iedereen aan om deze gezinnen te ondersteunen.

  www.kvg.be/sossuperhelden

  Red Star Line

  Dinsdag start de driedelige documentaire over de Red Star Line, de Belgische rede-rij waarmee tussen 1873 en 1934 ongeveer 2,5 miljoen Europeanen vanuit Antwerpen naar de VS emigreerden. In de reeks kom je te weten waarom zij geen andere uitweg zagen dan hun vertrouwde Europa te ver-laten.

  Dinsdag 1 oktober, 16.10 uur (herhaling 21.10 uur), Canvas.

  Vormingspakket vluchtelingen

  Met het nieuwe educatieve pakket Wat is een vluchteling? kun je een basisvorming geven over asiel, in je buurt of vereniging. Het leert je te vertellen waar vluchtelingen vandaan komen, welke procedure ze moe-ten doorlopen en wat hun rechten en plich-ten zijn.

  Download het pakket op www.vluchtelingenwerk.be. Info? 02 225 44 24 of kristien@vluchtelingenwerk.be.

  kNIpsels

  veR INGbeelDVredespicknick in leuVens parkTijdens de Vlaamse Vredesweek organiseerde GrenzenbewegenLeuven een vredespicknick in het Rambergpark van Leuven. Het thema van de Vredesweek was Ontmoeten doet ertoe.

  GrenzenbewegenLeuven is een interle-vensbeschouwelijk platform in Leuven, waarvan ACW Leuven lid is. Enthou-siaste vrijwilligers van Grenzen-bewegenLeuven zorgden samen met Poverello, Leren Ondernemen, de stu-dentenmoskee en Al Daliel voor een smakelijk picknickbuffet aan democra-tische prijzen. Het werd een fijne namiddag met veel jong en divers gezelschap, opgevrolijkt door een krachtige herfstzon, vredeswensen en -tekeningen en wereldmuziek. De vol-ledige opbrengst wordt geschonken aan het vluchtelingenhuis in Wilsele.

 • 3 onze samenlevingVisie vrijdag 27 september 2013

  Vroeger was het simpel: slecht weer zorgde voor slechte oogsten, en dan was er voedsel te kort. Maar vandaag de dag zijn de oorzaken van

  honger ingewikkelder. Het is niet zo dat er niet genoeg voedsel is op de wereld, zegt Bogdan Vanden Berghe. Er is een ongelijke toegang tot voedsel.

  Hoe komt dat?

  Er is om te beginnen voedselspeculatie. Je koopt producten van een boer en wacht ermee om ze weer te verkopen, in de hoop dat de voedselprijzen nog gaan stijgen. Instrumenten om oogst aan een afgespro-ken prijs te verkopen bestaan al lang. Zo is die boer zeker van zijn inkome