Visie 04 september 2015 - editie Limburg

download Visie 04 september 2015 - editie Limburg

of 24

 • date post

  23-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  227
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Visie is het tijdschrift van de christelijke arbeidersbeweging in Vlaanderen. Het valt op vrijdag gratis in de bus bij de leden van CM en ACV. Wie bij de tijd is leest Visie, met de Limburgse pagina's, op donderdag al digitaal.

Transcript of Visie 04 september 2015 - editie Limburg

 • Wim Opbrouck schittert in nieuwe film Caf Derby:Als marktkramer word je echt geboren.

  www.beweging.net www.cm.be www.acv-online.bejaargang 71 visie nummer 16

  afgiftekantoor brussel x p806000volgend nummer op 18 september 2015

  Regionieuws > p. 16

  Regio MechelenVrijdag 4 september 2015 16

  > p. 6 > p. 5

  Waarom is het ongenoegen zo groot?

  > p. 20

  > p. 10

  NAtiONAle BetOgiNg Op 7 OktOBer

  Veel ouders laten het melkgebit van hun peuters en kleuters niet jaarlijks controleren. Nochtans is het belangrijk om ook de melktandjes goed te verzorgen, zegt CM. Minstens twee keer per dag tanden poetsen is daarvoor een van de voorwaarden. Maar net zo belangrijk is het om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een preventief tandonderzoek, zelfs op jonge leeftijd. Zo hebben kinderen meer kans om later een ste-vig en gaaf definitief gebit te krijgen. Dat halfjaarlijks preventief tandonderzoek wordt bovendien tot 18 jaar volledig terugbetaald.

  www.cm.be/tanden

  De ideale boekentas, brooddoos en andere tips

  Op tijd aan de schoolpoort met schoolbelcontract > p. 8

  > p. 10

  terug

  naar school

  Niet bij de tandarts in 2014: 58,4 % 3-5-jarigen30 % 6-12-jarigen31,8 % 13-18-jarigen

  kinderen gaan te weinig naar de tandarts

  Ook leerkrachten terug naar school

  Onze job is meer dan veel vakantie

 • 2 Visie vrijdag 4 september 20152WOORDveR ING

  ww

  w.tw

  itter

  .com

  /Bew

  egin

  gNet

  Op de vlucht Het einde van de zomervakantie. Het is mooi geweest, warm geweest, fijn ge-weest. Ik hoop oprecht dat het voor elk van ons ongeveer de samenvatting is van de voorbije vakantiemaanden.

  Naast vreedzame, deugddoende rust, keken we met zn allen vertederd naar het pas geboren baby-olifantje Qiyo, in het dierenpark Planckendael. We wer-den ook geraakt door gevoelige televisie, zoals Radio Gaga, echt een aanrader.

  Maar hoe lieflijk het olifantje ook is, hoe vertederend en pakkend Radio Gaga ook is, en hoezeer ik hoop dat iedereen een deugddoende vakantie had, toch had ik hier liever geschreven dat we werden op-geschrikt door de kille realiteit van mas-sale mensenvlucht. Ik had graag ge-schreven dat we in koor riepen dat nooit meer na de ontdekking van 71 doden in een koelwagen. Dat we vanaf nu daad-krachtig optreden wanneer weer eens een boot kapseist. Dat we een lange ter-mijnplan ontvouwen voor de miljoenen mensen op de vlucht, zonder dak boven hun hoofd.

  Niets van dat, als je sommige commen-taren hoort. Niet ons probleem, het ab-sorptievermogen is bereikt, alsof niet genoeg is aangetoond dat het westen boter op het hoofd heeft, zeker wat be-treft klimaatverandering, maar ook wat betreft wapenverkoop, lokale conflicten en armoede in de wereld. We aanvaarden zelfs gasaanvallen en de wreedste gru-wel. Allemaal redenen waarvoor meer dan ooit mensen op de vlucht zijn, zoals ook meer dan twee miljoen Belgen op de vlucht waren tijdens de Eerste Wereld-oorlog.

  Mensen op de vlucht willen weg van waar ze geen kansen hebben of krijgen. Ze staanbij daglicht aan onze voordeur, ze staan niet in het donker aan de achter-deur. Ze willen praten, ontvangen wor-den, bekijken hoe we samen een oplos-sing vinden voor de problemen. Hoe kunnen we daar stil of koel bij blijven? Wie kan langs de ene kant onbewogen blijven bij zoveel menselijk leed, en langs de andere kant geraakt worden door ge-voelige televisie als Radio Gaga, of de geboorte van een baby-olifantje?

  Patrick Develtere voorzitter beweging.net

  onze samenleving

  Mic

  hael

  De

  Lau

  sney

  Smoefelen voor Schone Kleren

  Tweejaarlijkse smoefeltocht op 27 september in Brugge

  Smoefelen voor Schone Kleren, dat is dit jaar het thema van het event. Wereld-solidariteit wil aandacht vragen voor de slechte omstandigheden waarin kledingarbeid(st)ers vaak moeten wer-ken voor de kleren die wij soms spot-goedkoop betalen.

  Daarom worden al volop kledinglabels verzameld om daarmee een visueel statement te maken tijdens de smoefel-tocht. Maar de smoefeltocht is veel meer dan zomaar een event voor het goede doel. In de eerste plaats kan iedereen genieten van heel wat lekkers, zegt ini-tiatiefneemster Mia Vandenberghe van Wereldsolidariteit West-Vlaanderen. Een aperitiefje om mee te beginnen. Staan nog op het menu: een soepje, tus-sendoortjes, een stoofpotje met Aziati-sche toets, een dessertbuffet en een pannenkoek. Voor ieder wat wils dus. En dat terwijl je door de historische bin-nenstad van Brugge kan wandelen en fietsen.

  Samen sterkOnderweg zijn er naast de eetstandjes ook nog heel wat activiteiten gepland.

  Geluk beleef je samen

  Vrijwilligers van Kazou schminken de kindjes. Familiehulp zorgt voor hand-massages. De zeescouts vervoeren de deelnemers met bootjes op het water. Er is een yogasessie, tentoonstellingen en een vragenzoektocht. Meteen wordt ook duidelijk dat Wereldsolidariteit niet al-leen staat om deze dag in goede banen te leiden. Heel veel partnerorganisaties werken mee zoals Femma, Okra , KWB, ACV, CM en Pasar, aldus Mia Vandenberghe. Het is belangrijk dat we niet op ons eilandje werken. De synergie binnen beweging.net is belangrijk. We willen allemaal onze schouders zetten

  hapjes en drankjes, een mooi decor, gezellige muziek en heel wat animatie onderweg. dat zijn kort samengevat de ingredinten van de vijfde Smoefeltocht. 150 vrijwilligers van alle partnerorganisaties van beweging.net staan op 27 september klaar om duizend deelnemers een mooie dag te bezorgen in Brugge. de opbrengst gaat naar Wereldsolidariteit.

  onder dit evenement voor het goede doel. Samen kunnen we veel meer. Elke stand op het traject wordt door een verschil-lende organisatie bemand. Zonder al die vrijwilligers zou het onmogelijk zijn om deze smoefeltocht te organiseren.

  hilde van Malderen

  Voel je het kriebelen om mee te smoefelen? Inschrijven kan nog tot 21 september op www.smoefelen.be

  Woonzorgcentrum Mater dei in heikruis or-ganiseert ieder jaar een zomerfeest. dit jaar stond alles in teken van het thema vlaamse kermis. het animatieteam stak samen met heel wat vrijwilligers een leuke dag in elkaar. Zo kon iedereen zich wagen aan een van de vele vlaamse volkspelen. In de namiddag waren er Brusselse wafels.

  De weergoden waren hen in ieder geval gunstig ge-zind, want de zon was ook aanwezig. Het maakte dat de dertig bewoners zich buiten konden uitleven op de sjoelbak en andere spelletjes. De bewoners vinden dat heel leuk, zegt Evi De Rycke, n van de animatoren. We zorgen dan ook altijd voor een spe-ciale lunch. Deze keer gooiden we vis op de barbe-cue met aardappelen in de schil. Op zon dag willen we onze bewoners extra verwennen.

  Organiseer jij of je vereniging een fijne activiteit? Gedeeld geluk is dubbel geluk. laat het ons daarom weten via lezers@visieredactie.be. Wie weet komt onze fotograaf langs op jouw activiteit en verschijnt jouw foto in deze rubriek.

  Femma zorgt ook dit jaar voor de soep tijdens de Smoefeltocht. Elke stand op het traject wordt door een verschillende organisatie bemand.

  We willen allemaal onze schouders onder dit evenement voor het goede doel zetten. Samen kunnen we veel meer.Mia Vandenberghe

 • Visie vrijdag 4 september 2015 3 onze samenleving

  Europees migratiebeleid nodig

  BRICS, de sputternde motoren in de wereldeconomie?

  D e baas van 11.11.11 wijt de grote migratiestromen ook aan de toenemende wereldwijde ongelijkheid: 1 procent van de wereldbevolking bezit meer dan de helft van de rijkdom ter wereld. Nog zorgwekkender is de grote ongelijkheid tussen landen onderling. Zonder daarvoor te kiezen, worden mensen geboren in een arm land of een rijk land. Als er geen bereidheid is om de rijkdom in de hele wereld eerlijker te verdelen, dan zullen mensen hun kans proberen te grijpen daar waar rijkdom is.

  Mediatieke paniekProfessor Johan Wets van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (KULeuven) is het met die analyse eens. De

  grote uitdaging voor het beleid is om antwoorden te formuleren op de instroom van migranten, asielzoekers en vluchtelingen. We hebben een echt migratiebeleid nodig, voor heel Europa en met aandacht voor tewerkstelling en inburgering, zodat we niet op het ritme van de politieke en media tieke paniek moeten handelen, maar wel een ordentelijk migratiebeleid hebben. Op elk

  moment, en zeker nu, wanneer er een grote stroom is van oorlogsvluchtelingen. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat de ongelijkheid en het internationaal onrecht verminderd worden, zodat een toekomst opbouwen in eigen land opnieuw een rationele keuze wordt.Als we dat niet doen, zo stellen Bogdan Vanden Berghe en Johan Wets, moeten we

  ons de vraag stellen of kleine eilandjes van veiligheid en welvaart in een zee van geweld en armoede wel houdbaar zijn. (JDO)

  Meer informatie en achtergrond over asiel, migratie en de huidige vluchtelingencrisis vind je via mo.be en 11.be

  nog. China legt nieuwe zijderoutes aan over land onder meer tot in Europa. Het is duidelijk dat onze economien alleen nog meer verbonden zullen geraken.

  Wat kunnen we leren van de BRICS?

  Zij doen wat hier ook gewerkt heeft, een pad dat Europa en ons land steeds minder

  volgen. Ze investeren in infrastructuur, overheid en sociale zekerheid. Via de Bolsa Familia van gewezen president Lula krijgen arme families in Brazili een vergoeding als ze hun kinderen laten vaccineren

  D e BRICS, dat is Brazili, Rusland, India, China en ZuidAfrika, zo genoemd door de combinatie van hun eerste letters. Ze worden gezien als nieuwe motoren in de wereldeconomie. Hun groei vertraagt momenteel, maar zou toch nog goed zijn voor bijna de helft van de werel