Visie 11 januari 2013 - editie Limburg

download Visie 11 januari 2013 - editie Limburg

of 20

 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  227
 • download

  7

Embed Size (px)

description

Visie is het weekblad uitgegeven door ACW, de koepel van de christelijke werknemersorganisaties. Het valt op vrijdag gratis in de bus bij de leden van CM en ACV. Wie bij de tijd is leest Visie, met de Limburgse pagina's, op woensdag al digitaal.

Transcript of Visie 11 januari 2013 - editie Limburg

 • samenlevinggezondheid

  werk

  krant over

  3

  5

  jaargang 69 visie nummer 1 afgiftekantoor brussel x p806000 volgend nummer op 25 januari 2013

  Dat buitenlandse arbeiders in Belgi komen werken, is niet nieuw, zegt Ronny Matthysen, secretaris van ACV BIE in

  Antwerpen. Met de uitbreiding van de Europese Unie in 2004 kwamen eerst Polen hier werken en in hun kielzog Roemenen, Bulgaren, Esten, Letten, Litouwers, Hongaren en Tsjechen. Sinds de economi-sche crisis komen er nu ook meer en meer Zuid-Europeanen bij.

  Op zich is dat geen probleem. Buitenlandse ondernemingen met activiteiten in hun land mogen werknemers tijdelijk in Belgi tewerkstellen, verduidelijkt Stefaan Vanthourenhout, voorzitter van ACV BIE. De arbeider betaalt sociale zekerheid in zijn thuisland en hij volgt de loon- en arbeidsvoorwaarden van het land waarin hij tewerkgesteld is.

  Jobs bedreigdMaar in de praktijk omzeilen heel wat bui-tenlandse bouwbedrijven de wet, stelt Ronny Matthysen vast. Zij worden speciaal opgericht alleen maar om werknemers in het buitenland tewerk te stellen. En zij res-pecteren onze loon- en arbeidsvoorwaarden niet. Hun arbeiders werken 6 dagen op 7, tot 14 uren per dag, tegen 6 7 euro per uur. Terwijl het minimumuurloon in de bouw

  Fraude neemt bouwvakkers in de maling

  dixit Een mens heeft het nodig om op een vast moment een streep te trekken onder de voorbije periode.

  ACV BIE strijdt tegen sociale dumping

  Op Belgische bouwwerven zijn hoe langer hoe meer arbeiders uit Oost- en Zuid-Europa illegaal aan de slag. Zij worden uitgebuit. En onderne-mingen die hen al te goedkoop inzetten, beconcurreren zowel onze bouwvakkers als eerlijke bedrijven, alarmeren Stefaan Vanthourenhout en Ronny Matthysen van ACV bouw - industrie & energie (BIE).

  13 14 euro is. Belgische bouwvakkers wor-den hierdoor in hun job bedreigd. Dat er tot meer dan de helft anderstaligen op de werk-vloer zijn, bemoeilijkt ook de communicatie op de werf en zo komt de veiligheid in gevaar.

  13 talenAls vakbond informeren en ondersteunen wij Belgische bouwvakkers, maar ook de buitenlandse werkkrachten, die uitgebuit worden, zegt Stefaan Vanthourenhout. Wij maken folders voor hen in 13 talen en zij vinden steeds meer de weg naar het ACV. Natuurlijk zijn ook bedrijven die het correct spelen het slachtoffer van de fraude. De con-currentieslag maakt de markt kapot.

  Achterpoortjes toeWij roepen Europa op om de sociale inspec-tie in de bouw beter te cordineren. In de Europese Commissie is een nieuwe nale-vingsrichtlijn in de maak. ACV BIE lobbyt om de achterpoortjes in de wet te sluiten,

  om zo de werknemers beter te beschermen. Iedereen mag hier komen werken. Maar wie op de werf komt, moet legaal op de werf zijn.

  Griet Verhoeyen

  Wim Vandewiele, zingevingscordinator van het ACW Lees meer op pagina 9

  Wat betaal je in 2013?

  Werkloos worden kan iedereen overkomen.

  Kilootje minder voor mamas en papas

  Ben je voltijds ouder? Dan is het soms zo druk dat er geen tijd meer is om gezond te eten of te bewegen. Kilootje minder zet je op de juiste weg.

  Okra lanceert jaar-thema Ik vind de aarde leuk!

  CM-consulent Peggy Ghekiere loodst je door de tarieven van de zorgverleners.

  Regionieuws

  14

  8

  16

  www.acw.be

  www.cm.be

  www.acv-online.be

  s e Regio Mechelen Vrijdag 11 januari 201301

  ACV bouw - industrie & energie roept op om deel te nemen aan de Europese manifestatie tegen sociale fraude op werven.

  woensdag 23 januari - 11 uur Brussel-Noord

  ACtIE tEGEn SOCIAlE DuMpInG In DE BOuW

  Buitenlandse arbeiders werken 6 dagen op 7, tot 14 uur per dag, tegen 6 7 euro per uur.Ronny Matthysen, secretaris ACV BIE

  Luc Fourie: Nu gooi ik minder brood weg.

 • 2 onze samenlevingWOORDveR

  veR ingbeelD

  Manlief mag voor n keer thuisblijven: met Femma-Vrouwenreizen ga je op vakantie met enkel en

  alleen madammen. Geen commercile bedoening met allerlei betalende uitstap-jes, maar een land ontdekken in goed gezelschap. Op reis gaan met vrouwen is een unieke ervaring, vindt Femma-begeleidster Veerle Vlasselaer. Vrouwen onder elkaar hebben oog voor andere din-gen. We dragen zorg voor elkaar en heb-ben een luisterend oor. Als we s avonds napraten, zijn de gesprekken anders dan als er mannen bij zijn. Zo ontstaat er een speciale band tussen de reisgenoten.

  Betoverende reisSommige deelnemers gaan voor de eerste keer zonder partner op vakantie, andere zijn ervaren reizigers. Daarom is het reis-aanbod divers: van een weekendje naar de

  Op reis met madammen only

  Femma reiscaf

  Op vakantie gaan met een bende vrouwen, lijkt je dat wat? Femma-Vrouwenreizen doet het al jaren, van een citytrip naar Rome tot een pelgrimstocht naar Compostela. Op zondag 3 februari kun je het nieuwe reisaanbod ontdekken in Mechelen.

  Champagnestreek tot een tiendaagse in Egypte, van een wandelvakantie in de Genkse natuur tot een betoverende rond-reis in Marokko. Veel van onze begeleid-sters hebben ter plaatse persoonlijke con-tacten opgebouwd, weet Veerle Vlasselaer. Daardoor kom je op plekken waar je als gewone toerist nooit komt. We bezoeken sowieso wat je gezien moet heb-ben. Maar daar voegen we nog extras aan toe.

  Lieve Van den Bulck

  Benieuwd naar het aanbod? Kom dan naar het Reiscaf op zondag 3 februari in de Thomas More Hogeschool in Mechelen (Zandpoort vest 13, 13 tot 17.30 uur). Je kunt er ook meedoen aan een gezellig naaisalon. Zo vertrek je misschien naar huis met een linnen zak of een kleine toilettas.

  E-zine voor ACW-vrijwilligersBen je ACW-vrijwilliger of kartrekker en ontvang je e-BruisPlus nog niet? Schrijf je snel in op www.acw.be en ontvang het e-zine, met inspiratie en info voor plaatselijk ACW-werk.

  Stem op KAJ voor de Groene BrilJongerenbeweging KAJ is genomi-neerd voor de Groene Bril 2013. Met die prijs wil Jong Groen deze keer organisaties in de bloemetjes zetten die het opnemen voor jonge werkzoe-kenden. KAJ bevroeg vorig jaar meer dan 1 000 jongeren over hun ervaring met inte-rimwerk en bundelde heel wat klach-ten in het zwartboek interim. Deze actie haalde heel wat media-aandacht.

  Surf snel naar www.jonggroen.be/degroenebril en stem op KAJ.

  Okra-Reizen, Trefpunt 55+CyPrus3 - 17 maart15-daags verblijf in Cyprotel Laura Beach 4* (Paphos), all incl., 1 050 euro.

  AndAluCiA16 - 26 maartAchtdaagse rondreis in volpension, driedaags verblijf in hotel Triton 4* (Benalmdena) in halfpension, met Nederlandstalige gids, 1 380 euro.Annulatieverzekering en Okra-reisleider inbegrepen. Programma en bestelbon: www.okra.be, via activitei-ten en reizen.

  Info & inschrijven (niet op vrijdag) bij Lucie: 02 246 39 44 of lucie.vanhemelrijk@okra.be.

  knipsels

  ing

  ww

  w.tw

  itter

  .com

  /ACW

  _tw

  eet

  ww

  w.fa

  cebo

  ok.c

  om/a

  cwvi

  sie

  Geef jij ook een kom soep?In het Soeppunt van Vluchtelingen-werk Vlaanderen in Brussel geven vrijwilligers soep en informatie aan asielzoekers. Dat gebeurt al op de eerste dag van hun aankomst in ons land. Heel wat asielzoekers gingen op de vlucht voor oorlog, geweld of vervol-ging. In het Soeppunt vinden ze een eerste gastvrij onthaal. Een kom soep is vaak een aanknopingspunt voor een gesprek: Toen ik pas in Belgi aan-kwam, was ik bang en onzeker, zegt Alhadi, woordvoerder van een vrij-heidsbeweging. Ik vluchtte weg uit Soedan, omdat ik er bedreigd werd. In het Soeppunt kwam ik tot rust. Wil jij dit initiatief steunen? Dat kan.

  www.vluchteling enwerk.be/soeppunt, 02 274 00 20

  KRACht, OOK in tEGEnSpOEdNa de gezellige drukte van kerst en Nieuwjaar nemen we de draad van alledag weer op. Ik wens je alle gezondheid en geluk, want daar-mee start alles.

  Als we de statistieken mogen gelo-ven, staan we er niet slecht voor. We leven in het vijftiende beste land qua gezondheid, werk, wel-vaart en veiligheid, vr Duitsland en de VS. De gemiddelde koop-kracht van de Belg is de laatste twintig jaar met 32 procent toege-nomen. En we hebben tot op van-daag een sterk sociaal model, dat de scherpste kanten van de crisis afrondt.

  Daarom is het des te erger om vast te stellen dat hier 15 procent van de mensen in armoede leeft. Dat 2013 omwille van de economische crisis een moeilijk jaar wordt, hoor ik overal.

  Ik wens je de moed om muren af te breken en bruggen te bouwen. Met familie, vrienden, buren, dorp- of stadsgenoten en met wie uit de boot valt. De drive om je talenten te ontplooien en je dromen te realise-ren. Het geloof dat je goede dingen gaan overkomen. De kracht om ervoor te blijven gaan, in voor- en tegenspoed. Ik wens ook recht-vaardigheid voor alle Arco-spaarders, die recht hebben op de garantie die door het federaal par-lement bij wet werd ingesteld.

  De christelijke arbeidersbeweging en haar deelorganisaties zullen in het nieuwe jaar straffe dingen rea-liseren. Het ACW springt in 2013 in de bres voor verkeersleefbaar-heid. CM viert 50 jaar ziekteverze-kering. Meer dan 28 000 verkozen ACV-dlgus zetten zich dagelijks in voor hun collegas. Pasar zet 75 kaarsjes op de taart. Okra, Femma, kwb, KAJ, Wereldsolidariteit, Ziekenzorg en Familiehulp stropen de mouwen op voor duurzaamheid, creativiteit, sociale bescherming en kwaliteit van leven, voor ieder-een.

  Mensen zullen mensen naar bete-re tijden dragen.

  Patrick develtere

  Vrouwen onder elkaar hebben oog voor andere dingen, vindt femma-reisbegeleidster Veerle Vlasselaer.

  Visie vrijdag 11 januari 2013

 • 3 onze samenleving

  Wil je de vorderingen van Luc en de andere Low Impact Vrijwilligers van Okra op de voet volgen? Wil je weten welke uitdagingen Okra-trefpunten kunnen aangaan? Wil je alles weten over Ik vind