Visie 25 juli 2014 - editie Limburg

download Visie 25 juli 2014 - editie Limburg

of 20

 • date post

  01-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  227
 • download

  5

Embed Size (px)

description

Visie is het tijdschrift van de christelijke arbeidersbeweging in Vlaanderen. Het valt op vrijdag gratis in de bus bij de leden van CM en ACV. Wie bij de tijd is leest Visie, met de Limburgse pagina's, op woensdag al digitaal.

Transcript of Visie 25 juli 2014 - editie Limburg

 • samenlevinggezondheid

  werk

  krant over

  jaargang 70 visie nummer 14 afgiftekantoor brussel x p806000 volgend nummer op 5 september 2014

  dixit Vlaanderen wil zorg blijven dragen voor wie het moeilijk heeft. En de regering maakt ruimte voor de partners die haar daarbij helpen. Wij zijn er alleszins klaar voor!

  Marc Justaert - Voorzitter CM Lees meer op pagina 7

  www.beweging.net

  www.cm.be

  www.acv-online.be

  s eMeteen dikke vrienden

  Anthony en moni Heleen nemen ons een dag op sleeptouw in Blankenberge

  meer missen. Die gasten geven je zoveel liefde.In september gaat Heleen opnieuw stude-ren. Via het volwassenenonderwijs wil ik een diploma orthopedagogie behalen. Dan kan ik opvoeder of begeleider worden in scholen of voorzieningen voor perso-nen met een handicap. Dankzij mijn Jomba-vakanties weet ik dat ik dat heel graag wil doen.

  Frietjes

  Het dagje Sea Life zit er bijna op. Je voelt toch dat onze gasten wat moe zijn, merkt

  Kijk, daar is Dieter. Dat is mijn vriend. Anthony (20) zegt het met overtuiging tegen ieder-een die het horen wil. Zo een-voudig kan het dus zijn. Nauwelijks enke-le minuten geleden hebben we elkaar voor de eerste keer ontmoet, maar nu al zijn wij de beste vrienden. Dit is niet zomaar een Kazou-vakantie, dit is er een voor jonge-ren met bijzondere aandacht (Jomba). 43 kinderen en jongeren met een handi-cap zijn vandaag met Kazou op bezoek in Sea Life Blankenberge. Anthony en moni Heleen (21) nemen mij een dag op sleep-touw.

  Echte haai

  Kun jij een zeeleeuw nadoen? Heleen kijkt in de richting van Anthony die op een stoeltje achter haar zit tijdens de zee-leeuwenshow. Anthony schudt het hoofd. Maar ik weet wel dat die zeeleeuw zeker honderd kilo weegt, vertelt hij haar. De zeeleeuwen Rocky en Milo voeren hun kunstjes op. Anthony en zijn vrienden weten niet waar eerst kijken. Het bezoek aan Sea Life is een van de hoogtepunten van hun vakantie. Want zeg nu zelf, je staat niet elke dag oog in oog met zeehon-den, pinguns, piranhas of een echte haai.

  Confronterend

  Voor Heleen is het al de tweede keer dat zij met Kazou een Jomba-vakantie begeleidt. Toegegeven, bij mijn vuurdoop had ik er wel wat schrik voor. Je weet totaal niet wat er je te wachten staat. En in het begin is het ook best confronterend. Als je aan tafel zit te eten, gooit er wel eens iemand een bord op de grond. Maar eens je de smaak te pakken hebt, kun je het niet

  Lastig he, fotomodel zijn. Voor de lens van onze fotografe legt Heleen Anthonys sjaaltje in de juiste plooi. Hij moet erom lachen. Als mijn mama deze foto ziet, zal het feest zijn. Een bijzondere dag op een bijzondere Kazou-vakantie: welkom in Sea Life Blankenberge.

  Viol

  et C

  orbe

  tt B

  rock

  Heleen op. Normaal gezien houden ze een middagdutje, maar op daguitstap is dat niet mogelijk. Ze zullen goed slapen vannacht. Al staat er hen eerst nog een verrassing te wach-ten. Anthony, weet je wat we eten vanavond? Frietjes. Met curryworst, antwoordt de jon-gen gevat. Ah, dat wist ik nog niet, reageert Heleen. Voor Anthony op de tram stapt, geef ik hem een hand. Want dat doen vrienden onder elkaar.

  Dieter Herregodts

  Ga voordelig naar Sea Life met de bon op pag. 6

  Werken terwijl ieder-een plezier maakt, dat hoort erbij

  Als de bezoekers ons zien rondrij-den in het park, noemen ze ons weleens de mannen van t schoon leven, zegt onderhoudstechnicus Davy van Bobbejaanland.

  Pasar herdenkt WO I

  Regionieuws 1613

  10

  3

  5

  Regio MechelenVrijdag 25 juli 201414

  De zomer van Kazou

  Beetje CM in PolenIn Midden-Polen bestaat een ziekenfonds naar CM-model. Flandria krijgt nu erkenning.

  Wanneer is het te warm om te werken?

  Mag je thuisblijven als de thermo-meter de hoogte inschiet en de hitte aanhoudt? Kan het ook te koud zijn?

 • 2 Visie vrijdag 25 juli 20142WOORDVER ING

  ww

  w.tw

  itter

  .com

  /Bew

  egin

  gNet

  IEDEREEN OP VAKANTIE!Ken je dat spelletje? Ik ga op va-kantie en ik neem mee: mijn zwem-gerief, mijn zonnebril, mijn goed humeur, mijn rugzak, enzovoorts. Elke speler moet het rijtje opsom-men en n item toevoegen. Wie zich vergist of te lang moet naden-ken, valt af.

  Groot is mijn bewondering voor wie niet alleen eigen spullen inpakt, maar ook die van iemand die an-ders niet op vakantie kan gaan. Ik ga op vakantie en neem mee: jouw zwemgerief, jouw zonnebril, en vooral: ik neem jou mee op vakan-tie.

  Monitrice Heleen (coverpagina) gaat op vakantie met Kazou en neemt haar extra paar ogen, oren en handen mee. Ze is niet alleen. In het hele land, zijn tienduizenden vakantievrijwilligers in de weer bij tal van organisaties. Met als doel: hun vakantie delen met wie het moeilijk heeft om op vakantie te gaan. Dankzij Heleen en alle an-dere vrijwilligers kan wie extra begeleiding nodig heeft ook op va-kantie.

  Maar het moeilijk hebben, dat kan ook financieel. Uit cijfers van het Steunpunt Vakantieparticipatie blijkt dat 21 procent van de Vlaamse gezinnen zich geen week vakantie kan veroorloven. Ruim 600 partners van het Steunpunt Vakantieparticipatie doen inspan-ningen om dat cijfer naar beneden te krijgen. Want dat is nodig: va-kantie geeft zuurstof en laadt de batterijen op.

  Daarom: volgend jaar iedereen op vakantie! Zou dat geen mooi doel zijn? Vakantie is leuk, maar wordt nog leuker als je ze met iedereen kan delen. Vraag dat maar aan Heleen en de 600 partners van het Steunpunt Vakantieparticipatie.

  (t Zou ook goed zijn voor ons Bruto Nationaal Geluk, want gedeeld geluk, is dubbel geluk ...)

  Jurgen DOurs

  Voor het derde jaar op rij organiseerde de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) Het Grote Fietsexamen. 8 230 leerlingen uit het zesde leerjaar namen eraan deel en testten hun praktische vaardigheden als fietser, zoals links en rechts afslaan en voorrang verlenen. 83,4 procent slaagde voor het examen.

  Het Grote Voetgangersexamen was nog maar aan zijn eerste editie toe en bleek een succes. 8 456 leerlingen uit het vierde leerjaar oefenden hun basisvaardigheden als stapper, waaronder oversteken op een zebrapad en oversteken tussen geparkeer-de autos. 86,4 procent had alle vaardighe-den onder de knie.

  14 000 leerlingen slagen voor verkeersexamen

  Meer dan 16 000 leerlingen uit het vierde en zesde leerjaar namen het voorbije schooljaar deel aan Het Grote Voetgangersexamen of Het Grote Fietsexamen. Acht op tien slaagde voor de praktijkproef en is dus klaar om zich zelfstandig in het verkeer te verplaatsen.

  11 procent Vlamingen is armUit de vierde Vlaamse Armoede-monitor blijkt dat 680 000 Vlamingen onder de armoedegrens leven. Dat is 11 procent. De helft van hen is langdurig arm.

  Het armoedecijfer blijft de laatste jaren vrij constant. Zonder sociale zekerheid zou de armoede in Vlaanderen 38 procent bedragen. De kinderarmoede schommelde de voor-bije jaren tussen 10 en 11 procent. Momenteel leven 140 000 kinderen in armoede. Vlaanderen wil tegen 2020 de kinderarmoede halveren.

  Het Netwerk tegen Armoede vindt de cijfers alarmerend en pleit ervoor om zaken die in de vorige legislatuur afgesproken zijn, nu echt te gaan uit-voeren. Het netwerk verwijst onder andere naar een maximumfactuur in het secundair onderwijs en volwaar-dige werk-welzijnstrajecten voor mensen in armoede.

  KNIPSELS

  VER INGBEELD

  Ben je toe aan een sportieve uitdaging, met net dat tikkeltje meer? Neem dan op 30 en 31 augustus deel aan de zevende editie van de Oxfam-Trailwalker. Ploegen van vier stappers leggen in minder dan dertig uur tijd 100 kilo-meter af in de Hoge Venen. Elk team zamelt minstens 1 500 euro in voor projecten in het Zuiden.

  In de voorbije zes edities stapten 5 000 deelne-mers samen 500 000 kilometer. Dit jaar verwacht de organisatie meer dan 300 ploegen. Inschrijven kan nog tot 31 juli. Ook vrijwilligers die voor, tij-dens en/of na het evenement een handje willen helpen, zijn zeer welkom.

  Info: www.oxfamtrailwalker.be, leen@oxfamtrailwalker.be of 0470 47 07 93.

  STAP MEE 100 KILOMETER VOOR HET ZUIDEN

  Tijdens het Grote Fietsexamen leggen de leerlingen een uitgestippelde route af. Controleurs noteren of ze alles op een veilige manier uitvoeren.

  onze samenleving

  Kwetsbaarheid kinderenAftredend Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits verheugt zich over de posi-tieve resultaten van beide verkeersexa-mens. Door praktische verkeersvaardig-heden kunnen kinderen veiliger aan het verkeer deelnemen. Voorwaarde is wel dat volwassenen hen in het verkeer de nodige ruimte geven en in hun eigen ver-keersgedrag voldoende rekening houden met de kwetsbaarheid van kinderen.

  De VSV benadrukt nog dat verkeersop-voeding nooit een taak van de school alleen kan zijn. Ouders spelen een min-stens even belangrijke rol, door bijvoor-beeld regelmatig samen te stappen of te fietsen in het echte verkeer.

  Leen Grevendonck

  Geen leefbaar loon voor textielarbeidersGeen enkel kledingbedrijf garandeert een leefbaar loon aan de textielarbei-ders. Dat staat in het derde merken-rapport van de Schone Kleren Campagne, dat 18 Belgische en 37 internationale kledingbedrijven onder de loep neemt. De meeste Belgische merken verschuilen zich achter hun geringe grootte om hun afwachtende houding te verantwoorden.

  Lees het volledige rapport op www.schonekleren.be.

  Tine

  ke D

  hae

  se/O

  xfam

  Dav

  id L

  egr

  veJurgen DOurs

 • 3 onze samenlevingVisie vrijdag 25 juli 2014

  We willen als groep WO I herdenken

  Pasar Bekkevoort bezoekt Ieper en de frontstreek

  Honderd jaar geleden brak de Groote Oorlog uit. Pasar Bekkevoort ging op uitstap naar de Westhoek om die eerste wereld-brand te herdenken. We voelen ons verwa