MEOBtiek nummer 6 1988

43

Click here to load reader

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek nummer 6 1988

Page 1: MEOBtiek nummer 6 1988

CKC 1.

PERIODIEKE UITGAVE VAN HET

MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISCH

BEDRIJF

rnroLL~D

Page 2: MEOBtiek nummer 6 1988

PERIODIEKE UITGAVE VANHET MARINE ELEKTRONISCHEN OPTISCH BEDRIJF

9e jaargangnr. 6, december 1988

Redactie

A.N.C. KochW.J. v.d. AkkerH. JansenMevr. J.M. Ouwerkerk-DirkseMevr. S. VlielandT.A. van ZantenIng. R. Korninan

Typewerk

Mevr. J. Peters

Vormgeving

W.J.G. Borst

Druk en afwerking

Het Spektrum Sassenheimtel. 02522—19027

Redactie-adres

Toestel 2450 MEOB/O KochToestel 2386 MEOB/H JansenToestel 148 MEOB/W Mevr. OuwerkerkDirkse

Verantwoordelijkheid

De laatste loodjes van december kunnenzowel licht als zwaar wegen. 1988 looptten einde en de media maken een sportvan terugblikken en vooruitzien. Wijverkiezen het laatste. Met de Kerstdagen en de jaarwisseling in het verschiet wensen wij onze lezer(s)(essen)een energieke tijd toe met alleen maarprettige verrassingen. Maar onprettigezaken zijn er 66k. Als die u, onverhoopt, ten deel vallen dan niet te veelgetreurd. Om opnieuw te beginnen hoefthet echt niet 1 januari te zijn.

De redactie heeft het afgelopen jaarveel artikelen geschreven maar er ookveel ontvangen. Gebrek aan kopij was ertot nu toe niet. Reden om tevreden tezijn en te proberen om de kwaliteit vanMEOBTIEK verder op te voeren.Maar ... binnen niet al te lange tijdzullen een tweetal redacteuren hetbedrijf gaan verlaten. De redactiezoekt opvolgers die de pen vlot kunnenhanteren en bereid zijn een aantalmaanden “in te slingeren” alvorens detaken van de hoofdredacteur en de redacteursecretaris over te nemen. Hebt uzin, gaat er dan eens met de redactieleden over praten. Verder hebben wijbinnenkort een puzzelredacteur nodigaangezien de heer Van der Zalm er dezemaand mee stopt. Regeren is vooruitzien, MEOBTIEK redigeren ook.

In deze MEOBTIEK wordt aandacht besteedaan het bezoek van de StaatssecretarisVan Houwelingen en het COM aan onsbedrijf. Bij het MEOB te Den Heldervierde men een “open dag”. Er kwamenruim 500 bezoekers over de Moormanbrug.Met de heer Verkuyl werpen wij een blikop “opleidingen” en ditmaal hebben wijgeen artikel over het afsteken vanvuurwerk dat veilig kan zijn als men devoorschriften goed in de gaten houdt.

De redactie behoudt zich het rechtvoor te beslissen over plaatsingvan ingezonden stukken c.q. deze inte korten.

Kopij voor het volgende nummer uiterlijk 20 januari 1989 inleveren.

Ook HAZ blikt vooruit en geeft eenindrukwekkend overzicht van de toekomstige ontwikkelingen op het gebiedvan de infra-structuur.

De redactie wenst u prettige Kerstdagenen een goed begin van 1989.

VAN DE REDACTIE

1

Page 3: MEOBtiek nummer 6 1988

Onlangs kreeg ik van HAKZ een boekjeaangereikt van de bekende organisatie—deskundige mr. H. Luijk en getiteld:“Waar blijft de tijd van de directeur?”, waaruit mij bleek dat mijntijdsbesteding aardig overeenkomt metde gemiddelde tijdsbesteding van 50 directeuren van grote ondernemingen(d.w.z. met meer dan 1000 werknemerselk). Van de 2650 uur, die de gemiddelde directeur per jaar maakt, wordt24% besteed aan vergaderen , 21% aantweegesprekken over liet werk , 18% aanhet rijden in een auto. Voor resterendezaken, zoals reizen met andere ver—voermiddelen (trein, vliegtuig), representatieve en sociale activiteiten,individueel denkwerk, cursussen e.d.,bedrijfsrondgangen, enz. blijft danslechts 14% of ca. 400 uur over.

Aan de sympathieke gedachte van eenmedewerker van de kompassenafdeling,die in mei 1989 na 32 dienstjaren bijVRZLI/MEOB met VUT hoopt te gaan env66r die datum nog weleens uitvoerigkennis met zijn directeur wilde makenen zo maar eens een uurtje wilde komenpraten, kan gelukkig gevolg worden gegeven, maar het zou, in het licht vanhet bovenstaande, op praktische bezwaren gaan stuiten als alle 1067 medewerkers op de gedachte zouden komen zomaar eens een uurtje te komen buurten.Een intensief persoonlijk contact tussen U allen en mij is helaas dan ook,wegens tijdgebrek niijnerzijds, uitgesloten en noodgedwongen moet ik me verlaten op de soms lange communicatielijnen. Ik hoop dat iedereen in deOrganisatie hiervoor begrip heeft en omdie rede zijn bijdrage wil leveren aanhet werkoverleg, dat dwars door alleregionen van de organisatie gevoerddient te worden.

De vraag of we goed met elkaar bezig

zijn, kwam ook bij mij op toen ik, nietlang geleden, in de “Uithoek” een passage las van de afscheidsspeech van eengerenommeerde m~dewerker van de buitendienst, die de aandacht vestigde ophet technische isolement waarin hij delaatste jaren had gewerkt, tengevolgevan het gebrek aan contact met het hogere kader en het blindelings vertrouwen dat wij stellen in het geautomati—s eerde foutmeldingsproceS.

In dit verband zult u begrijpen dat ikeen beroepsmatige afkeer heb van deambtelijke hokjesgèest, om nog maar tezwijgen van organisatiedelen die zichtrachten af te zetten tegen andereorganisatiedelen. Niets is namelijkschadelijker voor een bedrijf danonderlinge verdeeldheid en het zoujammer zijn als het MEOB, dat depotentie heeft een excellente onderneming te worden, schade zou oplopendoor gebrek aan uitwisseling van gedachten, eensgezindheid en/of team—spirit.

Na deze ontboezemingen op het gebiedvan onze (nog niet volmaakte) be—drijfscultuur, kan ik u nog een aantalverheugende zaken melden.Op 8 november jl. werd de door het FELingerichte meetwagen voor de Nederlands e Computerstralings Meetpioeg(NECOM) aan het MEOB overgedragen enop dit ogenblik wordt, door de goedezorgen van CABIS, de bestaande VAX1 1750 computer vervangen door een VAX—6210 computer, waardoor de internerekencapaciteit globaal met een factor4 wordt opgevoerd.

Ook wil ik het bezoek op 22 novemberjl. van het hoofd van de systeemgroepMaterieeldienstgoederen van de DMKL,brigade-generaal Th. J.F. Roes, niet

4~_~

r~rw~~DE~

URITCHOEfr

2

Page 4: MEOBtiek nummer 6 1988

onvermeld laten. Met hem werd namelijkin hoofdlijnen het toekomstige KLwerkpakket en de beschikbare capaciteit van het MEOB afgestemd, waarbijvoor ons bedrijf zich de verheugendetrend aftekent van een zeer geleidelijke groei en een toenemende diversiteit en complexiteit van de apparatuur die het MEOB in de toekomst voorde KL zal gaan onderhouden.

Het werk blijft ons bezighouden. Bijhet naderen van de stille dagen rondde Kerst willen we ons echter ookgraag rekenschap geven van het doelvan ons werk.Binnen de marine stellenwe ons ten doel het brengen en onderhouden van gevechtskracht O~ Zee. Metdit doel zou niet te leven zijn alshet geen deel zou uitmaken van eeneen belangrijker doel: het mondiaalbereiken van vrede en gerechtigheid.Volgens dr. Carl Friedrich von Weizs—~cker is de grote uitdaging van dehuidige mensheid het oplossen van deproblemen rond vrede, gerechtigheid ende toestand van de natuur. Het is eenlange weg om die doelen te bereiken.Hopelijk dragen we in ons werk hiertoeeen klein steentje bij.

IK WENS U GEZEGENDE KERSTDAGEN,EEN GOED UITEINDE VAN HET JAAR1988 EN EEN GOED BEGIN.

DMEOB

PCB’sOver het gevaar van PCB’s hoeven wijhopelijk onze lezers niets meer tevertellen. PCB’s hebben, als ze in hetmilieu terechtkomen, een zeer langdurige en zeer schadelijke werking. InDen Helder en Oegstgeest hebben zicheen viertal BZB’ers gemeld die, na eenkorte opleiding, een PCB-calamiteitenploeg zullen gaan vormen.

RaamafschermiNgen beeldschermenIn het VGenW-jaarnlan 1988 komt hetvolgende item voor: “Het aanbrengen vaneen raamafscherming in ruimten waar metbeeldschermen wordt gewerkt”.Door de BVA, de heer Van der Poel en debedrijfsarts Dokter W. Stol is geadviseerd in die gevallen, waar de lichtinval te hoog is, een raainafscherming aante brengen van verticale lajnellen. InDen Helder is dit reeds op enkeleplaatsen toegepast en men is er tevreden over.Van der Poel: “In Oegstgeest heeft mengekozen voor het ophangen van gordijnenen dat is verkeerd. Er bestaan richtlijnen waarin wordt aangeduid welkpercentage van een ruimte moet bestaanuit raamoppervlak. Aan werknemers maghet contact met de buitenwereld nietworden onthouden. Met gordijnen kun jedat te niet doen”.Hoe zit dat met horizontale lamellen?“Deze hebben dezelfde uitwerking alsgordijnen en voldoen dus ook niet.Verticale lamellen kun je in diversestanden zetten zodat je, in een ruimtewaar meerdere ramen zijn, met lainellenvoor het éne raam het licht kan dempenen de collega tegenover je ze open kanlaten staan. Hij verliest dus het contact met de buitenwereld niet.

Intussen heeft het aanbrengen vanraamschermen de aandacht en zullen ookin Oegstgeest, als de begroting hettoestaat, de lamellen hun intrede doen.

3

Page 5: MEOBtiek nummer 6 1988

Ar -commis eOp 15 september jl. werd te Den Helderde 12e ARBO-vergadering gehouden. EengrooL aantal punten werd aan de ordegesteld. Op enkele daarvan gaan wijnader in.

HerplaatsingMet betrekking tot herplaatsing, in hetkader van afslanking, valt te meldendat op de datum waarop vergaderd werdnog ca. 20 functies moesten wordenherplaatst.Het streveniedereen eenden.Er wordt thans gericht op functies gezocht en alles wordt individueel bekeken.De Herplaatsingscomrnissie heeft veelwerk verzet. Zeker als men bedenkt datmen 127 herplaatsbare functies heeftteruggebracht tot bovengenoemd aantal.

ZiekteverzuimDe leden van de commissie hebben vangedachten gewisseld over het ziekteverzuim te Den Helder. Bij het MEOB/H zoudit hoger liggen dan het landelijk gemiddelde maar vergelijking is moeilijkomdat men geen referentie heeft aan eengelijkwaardig bedrijf.De commissie wijst er op dat verzuim enstress ook te maken kan hebben met deenorme veranderingen in de techniek.Men kan het niet meer bijsioffen. Ookte ver doorgevoerd specialisme maaktmensen moeilijk herplaatsbaar op andereafdelingen, waardoor er weer stress kanontstaan.Men komt overeen om de kwestie van hetziekteverzuim algemeen door te lichtenen niet alleen gericht op MEOB/H.De onderzoeken worden geanalyseerdwaarbij tevens een duidelijke taak voorde Social teams is weggelegd.

RA-medewerkerEen tweede Radiologische medewerker isopgeleid en wordt binnenkort benoemd.Het zal goed worden bekend gemaakt.EHBO’ers zijn over het algemeen welbekend, maar RA-medewerkers echterniet.

Men vind het verder wenselijk de afvoervan radio-actieve materialen in eenbekendmaking nog eens te benadrukken.

PublikatiebordIn gebouw AF hangt een publikatiebord

in het trappenhuis zuidzijde.De ARBO-commissie is van mening dat ernog een moet komen in verband met degewijzigde route van binnenkomst personeel (Noord-oostzijde).

KlimaatBij de reorganisatie van de mechanische! instrumentmakerij van het MEOB teDen Helder zal aandacht worden geschonken aan de verbetering van deklimatologische omstandigheden. DMEOBziet er op toe dat snel opdracht totuitvoering wordt gegeven. Streefdatum:december 1989.

Groepsonderzoek lawaainiveausVoor Oegstgeest wordt dit onderzoek indecember a.s. afgerond. In Den Helderloopt dit nog. Vermoedelijk einddaturn:december 1989.

TrillingsproblernenDe bedrijfsarts Oegstgeest meldt trillingsproblemen in de Orion/Lyrix-werkplaats en de werkplaatsen rekenaar/prints. Er worden metingen verricht omte constateren of deze trillingen degezondheid van het personeel nadeligbeinvioeden. Een en ander is een technisch probleem. Het punt heeft de volleaandacht.

HoogspanningswerkzaaxnhedenMen is in onderhandeling met KEMA voorhet opzetten van cursus “Hoogspanningstechniek”. Een en ander is echtereen haalbare aangelegenheid. Hopenlijkkan de cursus in januari 1989 geëffectueerd worden.

0- eiAan het einde van deze maand en beginvolgende maand wordt te Oegstgeest enDen Helder voorlichting gegeven over deARBO-wet voor medewerkers van het MEOBdie deze voorlichting in het verledennog niet hebben ontvangen.Het is van belang dat men op de hoogteis van de inhoud en de doelstellingenvan deze wet.

van de commissie is voorvolwaardige plek te vin

4

Page 6: MEOBtiek nummer 6 1988

MEOB OEGSTGEEST.. DEN HELDER~WASSENAAR

EPdL~EE1 ~

Regeling 3002Het verzoek van de Dienstcommissie omde MEOB-regeling 3002 buiten werking testellen en zich aan het Reisbesluit tehouden totdat genoemde regeling is herzien is niet gehonoreerd. Ten aanzienvan de regeling 3002 heeft de DC deknelpunten geinventariseerd en menheeft voorgesteld deze naast de regeling te leggen en aan de hand daarvanna te gaan wat versimpeld kan worden.De regeling zal worden gestroomlijnd envereenvoudigd aan de hand van het commentaar van de DC. HPZ heeft het concept toegezegd.

Mededelingen1. Door het vertrek van de tweede kwa

liteitsanalist bij de afdeling kwaliteitszorg naar een functie eldersbij het Ministerie van Defensiewordt het niet langer opportuun geacht een eerste kwaliteitsanaijst tegaan herplaatsen. Voor de afslankingzal de nu ontstane vakature wordengebruikt.

2. Naar aanleiding van het door PANDATAuitgebracht rapport wordt thans doorHBEB onderzocht of, en zo ja waar,overgegaan moet worden tot het aanstellen van zgn. inforinatiemanagersbij de lijnafdelingen.

3. Het rapport “Buitendienst in de80-er jaren” is geheel aangepast aande eisen die de 90-er jaren zullengaan stellen.Het rapport wordt na de stafbehandeling aangeboden aan de DC.

4. In verband met het vertrek dit jaarvan de technische administratievekrachten bij de Buitendienst inVlissingen dient op korte termijnhierin te worden voorzien. In het

af slankingsrapport zijn deze functies komen te vervallen en vervangendoor de functie van projectvoorbereider.Hoewel deze reorganisatie nog nietis besproken zal de vakature op korte termijn worden gepubliceerd waarbij gebruik zal worden gemaakt vande functiewaardering technisch administratief medewerker, t.w. schaal

S. STASDEF zal op 26 oktober a.s. eenwerkbezoek brengen aan het MEOB ingezelschap van de leden van het COM.Het onderwerp zal Zeifbeheer zijn.

Bezwaren procedureEen groot aantal medewerkers heeftbezwaar ingediend bij HPZ over de hentoebedachte inschaling. Een aantalbrieven, waarvan de inhoud eensluidendbleek te zijn, werd niet ontvankelijkverklaard. HPZ merkt op dat de procedure is dat hij/zij met feiten aantoontwaarin hij/zij vindt dat de basis vanzijn/haar bezoldiging afwijkt vanwerkzaamheden. Een aantal brieven zullen, gepland, worden behandeld. Debeantwoording zal spoedig plaats vinden.

Toegankelijkheid bedrijfDe DC heeft gepleit voor het betertoegankelijk maken van de zuidelijkeingang van het MEOB Oegstgeest. Tussende middag wordt doorgang verleend evenals tijdens aanvang en einde werkzaamheden. Men wil dit verruimd zien.De Commandant MBK heeft toegezegd naareen oplossing te zullen streven.

TijdschriftenIn Den Helder, is in verband met deafslanking van het bibliotheekpersoneel, de verspreiding van tijdschriftenbinnen het bedrijf stopgezet. De DCvestigt er de aandacht op dat het voorhet werk “loopverlies” oplevert alsiedereen de tijdschriften nu zelf moet

M[ODKort verslagdering met deop vrijdag 30

van de 15e overlegvergadienstcommissie, gehoudenseptember 1988

5.

5

Page 7: MEOBtiek nummer 6 1988

ophalen. DMEOB is van mening dat ernaar een andere manier gezocht moetworden om de tijdschriften op eeneffectieve manier bij het personeel tekrijgen.

SAR- toe lagenIn verband met het aflopen van de SARtoelagen heeft de DC verzocht of, voor-uitlopende op de situatie, bekeken kanworden of de salarisverlaging kan worden ondervangen. De SAR is formatiedeskundig bekeken. Het probleem is datverzwarende omstandigheden niet in eenschaal kunnen worden omgezet.Het zal in de functiewaardering totuiting moet komen.Er zullen daartoe FIF’s moeten wordeningevuld. HPZ komt er nader op terug.

ForrnatiewaarderiflgSoflderZOekeflDe DC heeft kenbaar gemaakt niet gelukkig te zijn met de gang van zakenvoor wat betreft de formatieonderzoeken. Het betreft vooral de datum vanafdoening. Men heeft een brief gereedliggen aan de IGK waarin men de ongerustheid en de frustratie ten aanzienvan enkele formatieonderzoekefl bij hetMEOB ter sprake brengt. Bovendien heeftde DC een chronologisch overzicht vansuborgaanbeschrijvingen aan de voorzitter overleg ter hand gesteld. Menwil keiharde afspraken ten aanzien vande datum van afdoening en denkt daarbijaan een termijn van 2 â 3 weken. Devoorzitter overleg heeft de DC, binnenvijf dagen na het overleg, een brieftoegezegd met een overzicht van destand van zaken. Met data. Er zal allesaan gedaan worden om de situatie op telossen.

Radiologisceewerke

“Een bok op de radiologische haver-kist”, zo kan men in Oegstgeest de heerA.P.G. van Rijn noemen. In januarineemt hij afscheid van het MEOB maarmen hoeft zich niet ongerust te makendat er niet meer gewaakt wordt overongewenste straling die een gevaar voorde gezondheid oplevert. Er schijntreeds een opvolger te zijn. In DenHelder kent men onze redacteur, de heerVan Zanten reeds als radiologisch medewerker. In Oegstgeest zal er een radiologisch medewerker bijkomen in depersoon van de heer G.H.J. de Vos.

P bij tbo dAls men in gebouw “Coulomb” aan dezuidzijde de trap bestijgt dan valt hetop dat het publikatiebord in het trappenhuis ietwat verplaatst is.Daardoor is voorkomen dat mensen, diede publikaties lezen, een verkeerdestap maken en van de trap vallen. Omnog maar te zwijgen van degenen diebij het lezen niet van de trap maar vanhun stokje vallenEr wordt aan gewerkt om ook aan denoordzijde van dit Oegstgeester gebouwin de hal een publikatiebord op te laten hangen.

Pyromaadaar i een luchtje aanIedere dag breekt er op geregelde tijden brand uit bij de buurman van hetMEOB aan de Nieuwe Haven te Den Helder.Het is een NBCD-opleidingscentrum waarhet blussen van allerlei soorten vanbranden wordt beoefend waarbij dandikke, vette rookwolken opstijgen.Zodra de wind in de verkeerde hoek zitgaan die wolken richting MEOB en wordtde viezigheid door het ventilatiesysteem aangezogen. Met alle gevolgen vandien. Het heeft al geruime tijd de aandacht. In het VG&W jaarplan 1988 wordtgesproken over “Nagaan of het ventilatiesysteem van de werkplaatsen bijMEOB/H in de huidige situatie zo kanworden aangepast, dat bij stankoverlastkan worden overgegaan op recirculatie”.Wat is er aan het einde van dit jaarvan terecht gekomen? De BVA, de heerVan der Poel: “De luchtbehandelingsinstallatie is schoongemaakt en er zijnroetfilters geplaatst. Het ventilatieaanzuigsysteem wordt voorzien vanaf standsbediening waarmee men, als derookwolken richting MEOB komen, een recirculatiesysteem kan inschakelen”. Hetschijnt in Den Helder intussen redelijkaan de verwachtingen te voldoen. Defilters schijnen echter weldra al weeraan vervanging toe te zijn. Recirculatie kan overigens niet voor de vollehonderd procent plaatsvinden want danblijft men “in zijn eigen lucht zitten”, aldus een MEOB’er.

6

Page 8: MEOBtiek nummer 6 1988

Bezo k $ aa secretaris en Comt’ Materieel

1

Op woensdag 26 oktober 1988 bracht deStaatssecretaris van het Ministerie vandefensie, J. van Houwelingen en hetComité Materieel (COM) een bezoek aanhet MEOB Oegstgeest. Het COM, bestaandeuit de Direkteur Generaal Materieel, Lt.Gen. Ir. H. Boekenoogen; Direkteur Materieel KN, SBN Ir. C.R. v.d. Berg;Direkteur Materieel XL, Gen.Maj. H.A.Couzy en de Plaatsvervangend DirekteurMaterieel KLu, Cdre R.J. Emmerik, alswaarnemer van de Direkteur KLu, bezochthet MEOB om de resultaten van de proeftuin Zeifbeheer te vernemen.

De Staatssecretaris, die op de hoogtewas gebracht van het idee van het COM,wilde ook graag de resultaten van hetZelfbeheer vernemen van DMEOB maar ookvan de personeelsleden in de werkplaatsen tijdens een rondleiding.

Na de ontvangst door DMEOB, te 14.00uur, werd door HBEB, Drs. R.T. van derLaan het onderwerp ingeleid met eenhistorisch overzicht van de ontplooide

zelfbeheeraktiviteiten en een uiteenzetting van de uiteindelijke beheersbevoegdheden volgens het convenant1988.

-~.

Na deze lezing werd het gezelschap doorHADV, Ir. C.G. Beljaars, rondgeleiddoor de werkplaatsen ORLY, OREK, ONNIen OTSE alsmede het Kalibratiecentrum.Tijdens de rondleiding werd door diverse personeelsleden uitleg gegeven

0

7

Page 9: MEOBtiek nummer 6 1988

over verschillende onderwerpen zoals:- AN/ARC 161 installatie (hoogfrequent

zend-ontvanger)- Testcomputer 449 t.b.v. Orion-appara

tuur- TWT-testsysteem voor de controle en

reparatie van zendbuizen van radarinstallaties

- Logic circuit analyzer voor de controle en reparatie van printkaarten

- Horizontale situation indicator voorbesturingsinformatie ten behoeve vanOrion-vliegers

- APS 115 gearbox voor de antenne aandrijving van Orion-vliegtuigen waarvoor een MEOB-modificatie is ontwikkeld voor het borstelblok en desleepring, waarvoor de ?~merikanen ookinteresse tonen.

- Back up arnplifier ter besparing vanvermogen van TWT-apparatuur

- Montagewerkzaamheden t.b.v. de LongRange Sonar

- Fabrikage van de Numerieke Indicatorvoor besturingsinformatie van deschepen

- Automatisch kalibratiesysteem voormeetapparatuur

- Standaardenkamer voor de referentievan de lokale meetstandaarden in dewerkplaatsen

- NBCD simulator/trainer t.b.v. S-fregatten

In het Petit-Restaurant werden doorDMEOB, Ir. L.J. Antonides, de resultaten van het Zelfbeheer uitgebreid gepresenteerd. Deze resultaten, veelalgrafisch gepresenteerd, kwamen duidelijk over bij het gezelschap. Een paarkritische vragen richtten zich onderandere op de informatievoorziening naarhet gehele personeel door middel vanwerkoverleg en effecten op het bedrijfsrendement van Zelfbeheer.

Namens het personeel presenteerde devoorzitter van de dienstcommissie, deheer F.F.M. de Kleijn, in een evaluatiewat het personeel ervaren heeft vanZeifbeheer.Voorafgaand aan deze presentatie vroegde voorzitter van de DC aan de Staatssecretaris om de Minister van Binnenlandse Zaken de boodschap over tebrengen dat de defensieburgers qua salaris gelijke tred willen houden methet bedrijfsleven.De inhoud van de boodschap is separaatweergegeven.

In zijn evaluatie behandelde de voorzitter DC de volgende punten:- Niet voldoen aan alle voorwaarden van

Zelfbeheer.- Kwaliteit van het management.- Het loyaal delegeren van alle be

voegdheden.- Geen introductie voor het hele perso

neel van Zelfbeheer, ook niet tenaanzien van incentives.

- Geen soepele reiskostenvergoeding.

- Geen snelle en acceptabele formatie-formatie-onderzoeken.

- Slecht functioneren werkoverlegwaardoor “informatielijnen” verstoptzitten.

Tevens werd door hetvraagd of de effectenheer merkbaar waren in

gezelschap ge-van het Zelfbe

de werkplaatsen.

/f,~

Page 10: MEOBtiek nummer 6 1988

Tevens werd duidelijk gemaakt dat menniet alleen moest stilstaan bij de nubehaalde resultaten maar dat er meernodig is om Zelfbeheer volledig te doenlaten slagen.

Na afloop hiervan werd over de diverseonderwerpen nog wat nagepraat. Hierbijwerd duidelijk dat de visie van devoorzitter DC ten aanzien van de benodigde toekomstinspanningen door alleaanwezigen werd ondersteund.Hierna werd door DMEOB afgeslotenwaarbij het korte werkbezoek van deStaatssecretaris en het Comite Materieel als zeer leerzaam, nuttig enprettig werd ervaren.

- ~.. ‘~I

r1 ••

‘1

a o 1 genwilde öu’ skosten

bi lefe sie ir ean onze verslaggever

DEN — liet mini~teije vanDefensie isjaarlijkseen miljard guldenkwijt aan onderhoud en herstel vanmaterieeL De xploitatiekosten vaneen F-16 ge echtsvliegtuig blijken hetdrievoudige te bedragen van de aanschafprijs van het toestel. Deze bedragen moeten omIa~g worden gebracht.Staatssecretaris Van Houwelingen -vanDefensie heeft dit donderdag gezegd opeen bijeenkomst in Noordwijkerhout.

Van Houwelingen wil kosten besparen door -meer onderhoud uit te besteden aan particuliere bedrijven. De industrie moet volgens de bewindsmanook nauwer betrokken worden bij delevering van reservedelen. Bij de aan.schaf van nieuw materieel moet meerrekening worden gehouden met de onderhoudskosten en de behoefte aan reserve-onderdelen, aldus Van Houwelingen.

Hij wil ook de doelmatigheid bevorderen door lagere commandanten meerbevoegdheden te geven. Zij zullen meteen eigen budget ook het onderhoudbeter kunnen beheren. Volgens VanHouwelingen moet er bij Defensie eenkleine onderhoudsorganisatie overblijven met de nodige kennis van zaken.

In Luxemburg hebben de Europeseministers van Defensie besloten te komen tot een vrije markt voor wapens.Er komt een bureau dat de inschrijvingvan de fabrilcanten op defensie-ordersvan andere landen zal vergemakkelijken. De concurrentie zal door dezemaatregelen toenemen. De ministershopen dat dit zal leiden tot verlagingvan de prijzen.

vo/4~k~- ////i/~?~P

~I.

-‘1

1

Vz DC enHAZ

9

Page 11: MEOBtiek nummer 6 1988

Ev balie DC over Zelibeheer

1

Tijdens het bezoek van de Staatssecretaris, de heer Van Houwelingen, is deDC in de gelegenheid gesteld een evaluatie te houden over het Zeifbeheer.Voorafgaande aan deze evaluatie heeftde DC het volgende aan de heer VanHouwelingen medegedeeld.

Voor ik aan het Zeifbeheer toe ben wilik van de gelegenheid gebruikmaken omals vertegenwoordiger van de dienstcommissie en vakbondsman u te verzoekenonze mening t.a.v. het arbeidsvoorwaarde 1989 aan de Minister van Defensie en aan de Minister van Binnenlandsezaken kenbaar te maken.

Nu het najaarsoverleg tussen de socia

In ELECTRONAUT, een uitgave van RadioHolland, wordt gewag gemaakt van eengoede samenwerking met de Koninklijkemarine. RH Defence Systems heeft huurovereenkomsten gesloten met de Koninklijke marine voor het gebruik van eenSaturn T draagbare satelliet communicatie terminal en een TOR ofwel TelexOver Radio installatie. De TOR is geplaatst aan boord van het luchtverdedigingsfregat Hr.Ms. Witte de With ende Saturn T wordt beproefd door hetKorps Mariniers. Beide systemen zijnvoor civiele toepassingen. De Saturn Tbiedt via satellietcommunicatie de mogelijkheid om bijvoorbeeld via het telefoonnet met thuis te telefoneren. Indit geval, zoals bij de Mariniers,

le partners is mislukt en in de particuliere sector en bij de politie hardelooneisen worden gesteld is het voorons Defensie ambtenaren onaanvaardbaarom een nog grotere achterstand op telopen t.o.v. de marktsector, of hetgelag van de politie te moeten betalen.

Wij verzoeken u dan ook ter voorkomingvan verdere demotivatie of gevoelensvan onrust, er bij Minister Van Dijk opaan te dringen, ook defensie ambtenarenals gewone mensen te behandelen engeen verdere achterstand te tolererenof na te streven.

Namens DC-MEOBFrans de Kleijn

tussen Noorwegen en Nederland.De apparatuur is bestand tegen omgevirigstemperaturen van min 35 graden totplus 55 graden celcius. De Saturn Tsatcom wordt vervaardigd door EB NERAin Noorwegen en de TOR door de Deensefabrikant Thrane en Thrane. De producten van beide fabrikanten worden doorRadio Holland in Nederland op de marktgebracht.“De proeven met de Saturn T en ook deTOR, geleverd door RH, zijn volgens delaatste berichten geslaagd. Deze levering is een goed voorbeeld van desteeds intensievere contacten tussen RHDefence Systems, RH communicatieexperts en de Koninklijke marine”,aldus het artikel in “Electronaut”.

Radio Holland Defence

10

Page 12: MEOBtiek nummer 6 1988

k

+

Nederlan se o

+

Onder het genot van een hapje en eendrankje werd DMEOB op 8 november jl. deNECOM-meetwagen in beheer gegeven. Deoverdracht, ten “huize” van FEL/TNO,vond op symbolische wijze plaats doorhet overhandigen van de autosleutels.DMEOB kreeg deze uit handen van de heerJ.J. Don, de voorzitter van de Nationale Verbindingsbeveiligingsraad(NVBR). Als opdrachtgever had de heerDon eerder de sleutels van de “bouwmeester”, het FEL/TNO ontvangen.Het FEL/TNO heeft zorggedragen voor deinbouw van de meetapparatuur en deaanpassing van de wagen.In zijn darikwoord vergeleek DMEOB dehele gang van zaken met de overdrachten indienststelling van een schip.“Bij deze analogie kunt u mij vergelijken met de reder en de heer K.Meijer en zijn mensen van mijn bedrijfals aangewezen commandant en bemanningdie staan te popelen om - uit het zichtvan de hoge autoriteiten - uit te varenom hun missie te gaan vervullen”, aldusIr. L.J. Antonides die een korte beschrijving gaf over de totstandkoming

t s r I’ngsploeg INECOM)

S

van de meetwagen.“Net als bij het ontwerp en de bouw vaneen schip heeft het FEL geworsteld metde problemen zoals: draagvermogen +

ledig gewicht, gewichtsverdeling enstabiliteit, snelheid, schokvasteopstelling, akoestiek, warmte-isolatie,buitenboordzetinrichtingen enz. enz.”.Spreker herinnerde er aan dat de proef-tocht met de wagen bestond uit een ritrond het IJsselmeer en werd uitgevoerdop een miezerige dag“Rest mij nog u allen dank te zeggenvoor het in de “Rederij MEOB” gesteldevertrouwen”.

De sectie “Elektromagnetische metingen”begint nu met het proef tochtprogramma.In de toekomst gaat het MEOB voor Defensie en Buitenlandse Zaken storingsmetingen verrichten aan computersystemen. Het echte meten kan pas beginnenals de medewerkers van de sectie ELM inhet bezit zijn van het groot rijbewijs.De “diepgang” van de meetwagen is watte groot uitgevallen.

gij 4

1

~.--.- ;.-.

/

M.

11

Page 13: MEOBtiek nummer 6 1988

Voor 1989 en verder staan er weer eenheleboel bouwactiviteiten op het programma.Hieronder worden ze stuk voor stuk genoemd met de nu bekende status.

Werkplaats SAR/KIM/OPTIEK-Nieuwbouw

Dit gebouw is nu geheel regen- enwinddicht en van binnen is de afbouw-fase begonnen.De oplevering is gepland per 1 maart1989. Hierna zal een verhuizingsprogramma uitgevoerd moeten worden om alleroerende goederen van Wassenaar naarOegstgeest te verhuizen.Deze verhuizing wordt nauwkeurig gepland en in een draaiboek vastgelegd omde stagnatie in de werkplaatsen tot hetminimum te beperken. Voor het verhuizen, het installeren van alle machines,het inrichten en het inregelen van deluchtbehandelings installaties zal ca.Lwee tot drie maanden benodigd zijn.

Gebouw AB- renovatie

Voor de renovatie is het bouwkundigwerk aanbesteed en zal het werk gegundworden aan de laagste inschrijver deAmsterdamse Aannemings Maatschappij(AAN).Deze dient voor het bedrijfsbureau enhet bureau Materieelverwerving eentijdelijk kantoorgebouw te plaatsen ophet parkeerterrein tussen AF en AB.Na de verhuizing zal de aannemer naarverwachting met het sloopwerk beginnenin januari 1989. De eerste fase zalopgeleverd worden voor de bouwvakantie,te weten de mechanische werkplaats enhet magazijn. De tweede fase is geplandper oktober 1989 voor alle kantoren opde balustrade en de fotodienst op detweede verdieping.

Oppervlaktebehande1 ingswerkpiaatsnieuwbouw

Het programma van eisen voor deze

werkplaats is gereed. Hiermee zal eenexterne ontwerper het gehele gebouw optekening vastieggen. Het is de bedoeling dat het gebouw met alle installaties als “turn-key-project” wordtopgeleverd per 1 januari 1991.

Voor de interimperiode zullen oplossingen bedacht moeten worden om Wassenaar te kunnen ontruimen op het momentdat gebouw AB wordt opgeleverd. Op datmoment wacht namelijk alleen de spuiterij, en alles wat erbij hoort, nog opnieuwe huisvesting in Oegstgeest. Hetstreven is er opgericht om MEOB Wassenaar aan de Koninklijke Landmacht overte dragen in materieelbeheer per oktober 1989.

Bedrijfsrestaurant nieuwbouw

Het budget voor dit werk is vastgelegdin de investeringsbegroting van BOUTER/DMKN omstreeks 1992/1993. De beschikbare financiële ruimte bij de DMKM vddr1992 wordt hoofdzakelijk aangewend voorde bouw van een nieuwe Rijkswerf.Het programma van eisen voor dit gebouwwordt voorbereid en ter ontwerp voorgedragen bij de EIDZH. De tekeningen enhet bestek kunnen dan op de markt gebracht worden als er bij de DMKN voor1992 ergens financiële ruimte ontstaat.Het restaurant zal onderdeel worden vaneen multifunctioneel gebouw, waarin ookde bedrijfsschool, de Bbb en de wachtgehuisvest zullen worden. Gedacht wordtaan een gebouw op de plaats tussen hetgebouw AF en het huidige wachtgebouw.Hierna zullen de grond en de opstallenaan de overkant van de weg verkochtworden.

1

12

Page 14: MEOBtiek nummer 6 1988

IJzervrije ruimte nieuwbouw

Dit kleine gebouw wordt geheel in eigenbeheer ontworpen, aanbesteed, gegund entoezicht gehouden.De oplevering is gepland gelijk met dewerkplaats SAR/KIM/OPTIEK.

Herindeling werkplaatsen

In het kader van de reorganisatie tengevolge van de afsiankingsoperatiedienen diverse werkplaatsen heringericht te worden bij MEOB/H en de sonarwerkpiaats bij MEOB/O.Deze herinrichting is gepland gereed tezijn voor medio 1989.

Wegenplan nieuwbouw/renovatie

Het gehele wegennetopgeknapt worden terAC, om de nieuwbouwnaar het ETMAG.De aanbesteding heeft plaatsgevonden enals het ;budget beschikbaar is zal deopdracht verstrekt worden.De oplevering is gepland per april1989.Een bepaalde overlast voor het verkeerzal het wel opleveren maar het eindresultaat liegt er niet om.

Collimatietoren nieuwbouw/renovatie

De stalen toren op het nieuwe haven-terrein, voor het collimeren van apparatuur op hare majesteits schepen, isonderwerp van overleg bij de direktiematerieel KM. Of de toren wordt verplaatst, c~f de toren wordt verplaatsten verlengd c~f er wordt een nieuwe toren gebouwd. Het benodigde budget en detechnische eisen bepalen het uiteindelijk te kiezen alternatief.

Bedrij fsmagazij nen-herinrichting

Aanpassing van de magazijnsorganisatiezowel op materieel als personeelgebiedzal waarschijnlijk plaats moeten vindenin 1989/1990.

Kantine-aanpassing uitgifte

Om het personeel uit Wassenaar, na deverhuizing naar Oegstgeest, ook in dekantine tijdens de lunchperiode tekunnen bedienen moet de uitgiftebalieverlengd worden. Hiervoor zullen inbeperkte mate aanpassingen verrichtworden bij de huidige balie en deopslagruimte.Realisatie van deze aanpassingen isgepland per april 1989.Voorgaande opsoira~ing betreft alleen debelangrijke projekten.Een groot aantal andere aanvullingen enwijzigingen wordt ook nog in 1989 gerealiseerd.Het is duidelijk dat bij het MEOB in detoekomst enorm veel verbeterd wordt inde huidige gebouwen en dat er veelnieuwe gebouwen op stapel staan om hetpersoneel een goed werk- en leefklimaatte bieden.

HAZ

De admiraliteitsraad heeft besloten omhet ETMAG en DIVMAG (eigenlijk hetnieuwe centraal magazijnscomplex (CMC)aan te wijzen als groothandelsmagazijnZuid en Noord.Het gevolg van deze beslissing is dathet MEOB/O en MEOB/H een groter bedrijfsmagazijn moeten inrichten omdathet SCHELMAG te Den Helder wordt ondergebracht bij het CMC en het ETMAGalleen als groothandel gaat werken ende balifurictie gereduceerd gaat worden.De omvang van de gevolgen voor hetMEOB/O en MEOB/H worden nu onderzocht.

In de oktoberuitgave van MEOBTIEK stondeen item over de kortste weg van debedrijfskantine naar gebouw H. Hierinwordt geschreven dat het kantinepersoneel een grote wandeling, via de nieuwehoofdpoort, moet maken om op hunwerkplek te komen. De vraag “heren vanbeveiliging en MBK wees merisvriendelijkvoor dit probleem en los dit soepel op”werd ten onrechte gelanceerd omdat deoplossing er reeds was. Bovendien dientvermeld te worden dat “beveiliging”(MID/KM) niets met dit soort zaken temaken heeft.

te Oegstgeest zalplaatse van gebouwSAR/KIM/OPTIEK en

,,... en maar roeren dames,tot de volgende week!”

Rectificatie...

13

Page 15: MEOBtiek nummer 6 1988

A

\~s4

P ~k~’~’1 ~1

Oldti er

Ditmaal gaan wij terug naar de beginjaren 1950 toen te Oegstgeest gebouw Hzojuist in gebruik was genomen. In ditgebouw bevonden zich onder meer dezendontvangwerkplaats met aan het hoofdde heer Beyer en de versterkerwerkplaats onder supervisie van de heerJansen. De foto gunt ons een blik ineerstgenoemde werkplaats. Van linksnaar rechts ziet men de heren Wilbrink,Van Buuren, Vlasveld, Righart van Gelder en Soederhuizen. Wij weten niet ofde “educatie” echt is of geposeerd maarhet leverde toen een mooi plaatje op.De heer Soederhuizen stond te boek alseen grapperunaker. Bekend is dat hij,gewapend met een schaar, onverwachts destropdas van de heer Beyer doorknipte.De volgende dag werd het goedgernaakttoen alle medewerkers met stropdassenkwamen aandragen waarop de, voor dietijd zeer bekende, pin-ups prijkten.Of Beyer die stropdassen ooit gedragenheeft is niet bekend. De “dader” is inlatere jaren naar Canada geëmigreerd.

De heer Wilbrink vertrok naar het zuiden des lands en begon er een radio-zaak. Over de heer Vlasveld valt tevertellen dat hij een functie bekleedtbij de NOS, thans NOB. En Van Buurenging met VUT. Ook de heer Righart vanGelder heeft zijn MEB-tijd er op zittenen hij stuurde ons de foto. Een voortreffelijk idee. IJzer srneden als hetheet is. Een oproep aan onze gepensioneerde lezer(s) (essen): heeft u ergensin een enveloppe, album, lade of waardan ook een oude foto van Ven, MEB ofHEWER (thans allemaal MEOB) stuurt uhem dan in bruikleen op naar de Redactie MEOBTIEK p.a. MEOB Postbus 1260,2340 BG Oegstgeest. Wij maken en eenreproduktie van en zullen t.z.t. dezein MEOBTIEK plaatsen Doen!

fi. K.

14

Page 16: MEOBtiek nummer 6 1988

JA. . Verkuyl:en geval an vader p zoon

Of vaders het prettig vinden het bedrijf “door te geven” aan hun zonen isiets waar een psycholoog tijdens deovergebleven uurtjes nog eens in zoukunnen duiken. De tijd dat het werk vande kostwinners als een soort van levensverzekering opgeld deed voor dekinderen mag als verleden worden verondersteld. Hetgeen niet wegneemt datouders met liefde voor een bepaald vakdit graag willen overdragen in de hoopdat kinderen het voortzetten.De heer J.A.G. Verkuyl junior toog in1961 bij Verificatie Wassenaar aan deslag onder J.A.G. Verkuyl senior. Samenmet de heer Valstar vormden zij eendriemanschap dat zich boog over audio-versterkers voor projektie- en stuur-apparatuur. Nu, bijna 28 jaar later isde naam “J.A.G. Verkuyl” als het wareniet meer uit het bedrijfstelefoonboekje weg te branden. Achter de naam vanjunior, intussen ook al weer 54 jaar,staat de vermelding “opleidingen”. Eenvogelaar in het veld waar de exacteoogst herhaaldelijk wordt binnengehaald.

Jarenlang was Wassenaar de dagelijksegang van Jan Verkuyl. De afdeling audioversterkers fuseerde met luchtvaart-instrumenten waar vloot en MLD elkaarontmoetten.“Na een jaartje of twaalf stapte ikover naar de toenmalige afdeling Adviestechnische handboeken” vertelt Verkuyl.1978: De fusie MEB-Veri is een feit enhet MEOB is het gevolg van de samensmelting. Verkuyl verhuist naar Oegstgeest.“Ik was, zoals ze dat toen nog noemden,bij de bedrijfsschool. De heer Van Damhad daar de leiding. Zijn, te vroege,heengaan heeft ons destijds diep getroffen. Van Dam werd opgevolgd door deheer J.W. van der Berg”.

Begeleiden

De tijd gaat snel. Verkuyl heeft er alweer acht jaar opzitten en eigenlijkweinig tijd gehad om zijn blikken in deMorsebelpolder verloren te laten gaan.Ze waren meestentijds gericht op collega’s en/of stagiaires die een opleiding kwamen volgen. Intussen werd ookde naam “bedrijfsschool” ietwat gesty

leerd en heet de doorgaande bewegingaan de overzijde van de Haarlemmerstraatweg gewoon “Opleidingen”.“Ik houd van dit bedrijf vanwege z’ndynamische karakter” filosofeert Verkuyl. Een liefde die vanwege het Zelf-beheer dat wij kennen nog wel verderzal zijn opgebloeid. Bovendien komteen deel “wij sheid” via opleidingen hetbedrijf binnen. Het gezegde “kennis ismacht” kan men overigens heden ten dagebeter uitspreken als “Kennis en vaardigheid” is macht.“Wat je doet is het begeleiden van diverse lesprogramma’s op het gebied vanhaifgeleider-, digitale- en computer-technieken. Je bent mentor voor praktikanten die binnen het bedrijf werkzaamzijn. Dat is een flink stuk van mijntaak. Op dit moment hebben wij ervijftien lopen. Afkomstig van MTS, HTSen TH. De stagetijd varieert van 3 tot10 maanden”.Goedkoop personeel?“Neen. Wij zijn van oordeel dat ze komen om een brok aanvullende opleidingte krijgen. Nummer 1: leren. Nummer 2:produktie. Zo is het en niet andersom”.

Computers

De afdeling opleidingen is uitstekendgeoutilleerd voor wat betreft personalcomputers. Er worden diverse computer-cursussen gegeven. Het accent ligt ookop het omgaan met de PC’s.“Klinkt gek, maar voor sommigen is hetentree bij opleidingen tevens eeneerste kennismaking met de computer. Erzijn nog genoeg mensen voor wie het

15

Page 17: MEOBtiek nummer 6 1988

allemaal abacadabra is. Een soort vantoverkastje . . .“, aldus Verkuyl.De programma’s in de computers zijngeënt op ‘t, naar aanleiding van degevolgde studie, opdoen van praktijk.Men krijgt te maken met een algemenecursus LOTUS, DI-base en maakt kennismet cAD/CAM-achtige structuren ofwel ingewoon Nederlands: Tekenprograinma’ s.

In het onderkomen van “opleidingen”lichten dagelijks vele schermen vanevenzovele monitors op. Achter éénervan zit een praktikant een stukjedigitale techniek tot leven te roepenbij het ontwikkelen van een schakeling.“Er worden hier in opdracht van hetMEOB inderdaad schakelingen ontworpen”,zegt Verkuyl, “maar knoop wel in jeoren dat het hier geen afdelingontwikkelingen is. Leuk voorbeeld vaneen “ontwikkeling” is die van eenspeelkiok voor de afdeling badmintonvan de personeelsvereniging”.Verwachting“Kies exact” is een slogan die door hetministerie van onderwijs de wereld isingestuurd om meisjes er toe aan tezetten zich op de techniek te werpen.Is er bij “opleidingen” als iets merkbaar van dit Overheids streven?“Wij zien verwachtingsvol uit naar hettijdstip dat er een exacte dame binnenkomt. Tot nu toe is het nog nietvertoond”.Ze zijn nog schaars maar het MEOB kenter overigens wel een paar. Enige jarengeleden was er een cursus basiselektrotechniek voor bij het MEOB werkendedames.Invallen gedurende de afwezigheid vanhet hoofd opleidingen, de heer Van derBerg, blijkt voor Verkuyl een uitdagingin te houden. Prijst de samenwerkingmet de heer Thannhauser. “Het werkkost de nodige extra inzet en daar wijdik graag, ook thuis, de nodige extrastudie aan. Maar je moet altijd voorogen houden dat een gek meer kan vragendan tien wijzen kunnen beantwoorden.Het antwoord kan dus luiden: Dat zoekenwij op! En zo gebeurt het inderdaad”.

Alpinisme

Wij stappen van het bedrijf af en gaande grens over. In de Oostenrijkse wintersportplaats Fillzmoos, gelegen inhet Salzburgerland, kijkt men op eenmajesteitelijk bergmassief, namelijk de“Dachstein”. Verkuyl is er, als verwoedskiër, al vele jaren achtereen eenvaste bezoeker. Heeft de bevoegdheid om

als ski-instrukteur les te geven endoet dit met veel plezier. ‘s Avonds engedurende de weekeinden kan men hem indie hoedanigheid ook tegenkomen inDuinreli onder de vleugels van de“Stichting Bevordering Skisport Nederland”. “Van kind af aan ben ik altijdeen grote sporter geweest. Turnen, judo, volleybal, ik vind het heerlijk.Voor de NIVON ben ik jarenlang actiefbezig geweest als alpinist-instructeur”.Verkuyl als bergbeklimmer. “Dizzy onthe top of the world” zeggen ze weleens van deze sport. Problemen heefthij er nooit mee gehad. Hij noemt eentrits van bergtoppen in het Dachstein-,Groszglockner en Ges~usegebied. Allemaal Oostenrijk, maar Zwitserland zagVerkuyl ook naar omhoog streven.“In de Franse Alpen kom ik niet zograag. De appartementen zijn er nietgezellig” is zijn mening.Een ondeugende vraag: “Is het zo dat dedames in het buitenland altijd “vallen”op de skileraar?”.“Zo is het vaak wel”, antwoord Verkuyldie er wijselijk niet verder op ingaat. Met het wintersportseizoen zovlak voor de deur kan hij wellicht delezers van MEOBTIEK wel een goede tipgeven.

Personeelsvereniging

“Ik ben jarenlang bestuurslid van dePersoneelsvereniging van VERI geweesten na de fusie nog een aantal jaren lidvan het bestuur van PVMBO als commissaris algemeen. Drukke werkzaamhedennoopten mij echter om de personeelsverenigingspijp aan Maarten te geven. Hetwas trouwens in een tijd dat ik bij deBZB de supervisie had van de verbindingsdienst. De zgn. 27-mc periode”,herinnert Jan Verkuyl zich als de dagvan gisteren.De tijd staat niet stil. Maar allesvormt voor hem nog steeds een uitdaging. Tijdens ons gesprek komt hethoofd algemene zaken even binnen. Uithet korte gesprek dat zich ontwikkeltblijkt Verkuyl nog steeds een man tezijn die graag vooruitblikt en praktische tips geeft bij de ontwikkelingvan overhead-sheets. Niemand is trouwens te oud om te leren. Individueel enheel belangrijk ook van elkaar.Het klinkt wellicht een beetje moralistisch maar dat sluipt onherroepelijknaar binnen in een interview met iemanddie achter zijn naam “opleidingen”heeft staan.

16A.K.

Page 18: MEOBtiek nummer 6 1988

Comp terU heeft het allemaal kunnen lezen, vorige keer in de MEOBTIEK, het artikel“PC-Privé” van de heer A. Koch. Misschien wel de aanzet voor wat meer beweging binnen de Computer Hobby Club.Deze onderafdeling van de Hobby Club isal heel wat jaren aktief, reeds langvoordat er sprake was van een PC—Privéprojekt. Leden van de Personeelsvereniging kunnen hiervan lid worden. Erwordt niet gekeken naar rang of stand,men kan zo lid worden, man of vrouw,jong of oud, het maakt niet uit. Erwordt wel verlangd dat er voor betaaldwordt, maar dat is niet zo veel! Indienje geen computer hebt, of nog niet,maakt niet uit, je kan gewoon lid worden!Leden van de PV krijgen het blad “DeScheepsbel” thuisgezonden. Hierin staatal sinds jaar en dag vermeld dat delaatste woensdagavond van de maand voorde Computer Hobby Club is. Het zou duskunnen zijn dat iemand, doordat hij nognooit een “Scheepsbel” heeft gezien,niet weet dat er een computeravondbestaat. Vanaf nu kan dat niet meer alssmoes gebruikt worden! Gewoon komen, ishet niet om vragen te stellen of tebeantwoorden, dan is het wel om te zienhoe anderen hun hobby bedrijven. Jehoeft echt geen specialist of gevorderde te zijn om op zo’n avond je neuste laten zien. Ook is het niet noodzakelijk om een computer bij je te hebben, het zou wel leuk zijn! Tevenskunnen eventuele vragen veel makkelijker opgelost worden, maar dan moet jeze wel stellen!

Nu heb ik het alleen maar over Oegstgeest gehad, ook in Den Helder zijn eraktiviteiten op dit gebied, ondanks dater geen computer club is. Door enkeleenthousiastelingen is een Commodoreclub en een MSX club opgericht. Volgensmij kunnen ze nu best een algemene cluboprichten, ook in Den Helder zijn ernatuurlijk meerdere merken in gebruik,PC-Privé-ers genoeg denk ik!

In Den Haag is men bezig de markt af tetasten naar belangstelling voor het

obb~ Cluboprichten van een computerclub. Dit konwel eens een flinke club worden omdatze medewerkers van de KL, KLu en de 1(11bijeen willen brengen.Het is een loffelijk streven en we horen er vast wel meer over.

Het blijkt dat ‘s winters het computergebruik toeneemt, de avonden wordenlanger en men gaat wat makkelijker voorhet toetsenbord zitten als ‘s zomers.Misschien dat de aktiviteiten binnen decomputerclub ook wat toe gaan nemen,zodat R. Boetekees hierdoor wat mildergestemd wordt. Hij heeft echt geenongelijk met zijn kritiek op de club enhet bedrijf. Maar ja, het alom bekendePC—Privé projekt ging geheel buiten hetbedrijf om en ook de computerciub hadniets in te brengen. Het is ook bijlange na niet bekend hoeveel MEOB-,MBKen ETMAG medewerkers een Olivetti PChebben aangeschaft, dus zijn ze moeilijk te benaderen. Via het salarisbureau gaat dat niet, gegevens zijnvertrouwelijk, er zijn trouwens genoegmensen die hem contant betaald hebben.Tevens zijn er PC’s aangeschaft buitendit projekt om. Een onderzoek houdenbinnen het bedrijf lijkt me niet zozinvol, maar wie een enquete wil houden, ga gerust je gang. Iedereen, metof zonder computer, moet maar gewoonlid worden van de computerciub. Danweten we gelijk of er genoeg interesseis om iets te gaan organiseren.Wat heeft de club te bieden voor haarleden: Er zijn een aantal abonnementenafgesloten op computerbladen, dezerouleren langs de leden. Er is elkelaatste woensdag van de maand computeravond waar de leden elkaar in raad endaad bij kunnen staan. Er is wat ge-

17

Page 19: MEOBtiek nummer 6 1988

reedschap aanwezig voor kleine reparaties en er zijn voldoende verlengsnoeren om computers aan te sluiten. Bijvoldoende belangstelling kunnen er demonstraties gegeven worden, b.v. oversoftware pakketten. R. Boomsma heefteen keer een demonstratie gegeven overhet gebruik van LOTUS-1-2-3. Tegen betaling kan je een drankje nemen om dedroge keel te smeren. Het zijn eigenlijk praat- en doe-avonden voor en doorde leden.Ook voor hardwareproblemen kan je geholpen worden, b.v. bij een defect aanapparatuur. Tevens zijn er boeken teleen, apparatuur (printer, cassetterecorder, EPROM-prograinmer en diverseinterfaces) en software (op schijf en!of cassette) voor diverse merken computers.

Of je nu wel of niet lid wordt van eenclub, of je een Home Computer hebt ofeen PC, of je hem gebruikt of in dekast laat staan, het blijft jouw computer! En wat je er mee doet, moet jezelf weten! Maar als je wilt weten wateen ander er mee doet, kom dan eenslangs op de laatste woensdag van demaand in de bedrijfskantine in Oegstgeest, ‘s avonds na 20.00 uur.

Wil van Elk

S uh ste“In bedrijven waar geen strakke rangorde heerst en waar contacten tussenwerknemers en leiding mogelijk zijn,bestaat de minste stress”, zo lazen wijkortgeleden in de dagbladen. Genoemdeconclusie is getrokken door een werkgroep van TNO die een onderzoek naarstress in bedrijven heeft verricht.“De chef en de baas hebben een groteinvloed op het ontstaan en het voorkomen van stress bij de werknemers.Stress is een begrip voor de geestelijke en lichamelijke toestand waarineen werknemer komt te verkeren als aanhem/haar eisen worden gesteld waaraanzij/hij niet kan voldoen. Als die situatie lang duurt of als er sprake isvan een korte, hevige situatie, kan dewerknemer er zowel geestelijk alslichamelijk onder lijden”.Tot zover een citaat.Het merkwaardige is dat TNO in feitemet het resultaat van ‘t onderzoek eenopen deur intrapt. Vooral in de anibtenarenwereld, waar het beloningssysteemde rangorde nog eens extra benadrukt,is de oorzaak van een van de belangrijkste vormen van stress al jarenlangbekend. De uit het onderzoek getrokkenconclusie dat kennis over stress geringis en er vrijwel nergens sprake is vaneen brede aanpak is bepaald niet nieuw.Maar dat het nu allemaal eens officieelop een rijte is gezet waarschijnlijkwel. Staatssecretaris De Graaf heefthet parlement opdracht gegeven meeraandacht te besteden aan factoren diete maken hebben met psychische belasting in het werk. Hij heeft TNOopdracht gegeven een stress-handboeksamen te stellen. Tevens zal eind vandit jaar een studiebijeenkomst gehoudenworden over het voorkomen van stress.1989: Lief zijn voor elkaar.

,,Piet!!!!!! Ben je tôch weermet roken begonnen?????”

A.K.

Page 20: MEOBtiek nummer 6 1988

Thermisc e o1 a ood syst meo b’j het MEOInleiding

Qp het gebied van militaire nachtzichtwaarnemingstechnieken is sinds detweede wereldoorlog nogal het een enander gebeurd. Omdat het MEOB er vanuitde onderhouds- en reparatiehoek bijbetrokken is geweest, hebben onze medewerkers deze ontwikkeling op de voetkunnen volgen. Zo is in het verledenonderhoud verricht aan waarnemingsystemen gebaseerd op diverse techniekenen zijn de medewerkers ook geconforriteerd met de diverse generaties binnendeze technieken. In het kort zijn devolgende nachtzicht waarnemingstech -

nieken het bedrijf gepasseerd:

Actief infarood: (1950-1970) ttor deomgeving met infrarood licht te bescschijnen (niet zichtbaar voor het menselijk oog) kon een waarnemer met eenspeciaal optisch waarnemingsysteem hetgereflecteerde infrarood licht waarnemen.Het militaire nadeel van dit systeemwas dat het een z.g. actief systeem is,hetgeen wil zeggen dat als de tegenstander over een infrarood waarnemingsysteem beschikt deze exact kanwaarnemen waar de schijnwerper zichbevindt.Deze techniek wordt nu beschouwd alsverouderd en het MEOB verricht inmiddels geen onderhoud of reparatie meeraan dit soort apparatuur.

Helderheidsversterking (11V): (1970-nu)Als opvolger van het actieve infraroodwerd deze nieuwe techniek geïntroduceerd. Het principe is als volgt: hetaanwezige soms zeer zwakke omgevingslicht (van b.v. sterren, maan, verduisterde lampen etc.) wordt m.b.v. eenopto electronisch systeem zoveel maalversterkt dat het waarneembaar wordtvoor het menselijk oog.Het nadeel van 11V systemen is dat bijtotale afwezigheid van licht en ook hijrook en mist waarneming onmogelijkwordt.

Thennisch- infrarood: (nu-toekomst)De laatste ontwikkeling betreft nachtzichtsystemen gebaseerd op het principevan waarnemen van warmtestraling in deomgeving. Omdat warmteverschillenaltijd aanwezig zijn, blijven dezesystemen ook bruikbaar bij volledigeduisternis.

Een bijkomend voordeel is tevens datthermische warmtestraling een veel groterdoordringend vermogen heeft dan gewoonzichtbaar licht als het gaat om mist enrook. Dit betekent dat ook in dezeomstandigheden veelal waarneming moge lijkblijft.

De voordelen van de thermische infraroodsystemen zijn zodanig dat men bij dekrijgsmacht onderdelen steeds meer overgaat tot aanschaf ervan.Het MEOB verricht op het ogerib lik onderhoud aan thermische infrarood handki jkersvan het korps Mariniers en hetWBDRW-systeem (Warmte-Beeld Dag Richt enWaarnemingsysteem). In de toekomst komter mogelijk ook andere thermische infrarood apparatuur bij het MEUB in onderhoud.Omdat het hier toch om nieuwe techniekengaat die (bij het NEOB) geïntroduceerdzijn, leek het wel interessant om via dezeweg wat bekendheid hieraan te geven.

BaSIE)mrhxen

Radiogo lven, radargolven maar ook lichtzijn allemaal elektromagnetische golven.De frequentie van de golf bepaalt samenmet het voortplantingsmedium van de golfde golflengte. Zichtbaar licht bevindtzich ongeveer in het golflengte gebied van0.3-0.7 pm. In onze omgeving heeft eikvoorwerp een temperatuur die hoger is dan0 Kelvin (-273°C) en zendt daarom volgensnatuurkundige hasiswetten elektromagnetische straling uit. De golflengte waarbij de meeste energie wordt uitgestraaldwordt bepaald door de temperatuur volgens

max . T = 2898 ( max [sam], T [1(1)Met bovenstaande formule kan worden ingezien dat de meeste energie van objectenmet een omgevingstemperatuur (ongeveer 300K) wordt uitgestraald in het golflengtegebied rond de 10 pm (zie figuur 1).

Omdat de elektromagnetische straling ronddit 10 pm gebied ook goed wordt doorgelaten door de atmosfeer (uit figuur 2 blijktdat de atmosfeer een transmissie vensterheeft in het 8-12 ~am gebied) kan dit golflengte gebied worden gebruikt voor waarneming van de omgeving. Overigens blijkt uitfiguur 2 tevens dat de atmosfeer eentransmissievenster heeft in het 3-5 pmgolflengte gebied. Echter omdat het doordringingsvermogen van 8-12~am voor rookgroter is wordt mede vanwege hogere infrarood stralingsintensiteit in dit gebiedgevoelige waarnemingsystemen gekozen.

19

Page 21: MEOBtiek nummer 6 1988

BL ACKBOLJY SPLCIRA[ RADIANCE (~ CM’ SR’.~JM’)

V)~1~

—4

C~)

-.41~~~

-4t.’,

II ~r.~, v~

-4LD~

-,‘

>-~:r3~~ -4

>-)>~

“r) r)

-v Lf)

-1

_rn

c-)-4

—4-4c~ c

-4

rT,

t—

~

t.’,

-4t,.’

-4t.,,

t---4

r

-4

1~J

t.’,”

t.’,

Figuur 1 Stralingscurveri van een idealezwarte straler

20

Page 22: MEOBtiek nummer 6 1988

Speciale techniekenPERCENTAGE

r’,)=

TRANSM ISSION

Het thermische infrarood vereist eenaantal speciale technieken zoals b . v

Figuur 2 Transmissie van de atmosfeer

T.g.v. de diverse materialen die zichin cle waarnemirigsomgeving tiev inden metverschillende materiaaleigenschappen enverschillende temperaturen komen ervele stralingsintensiteiten voor. Dethermische infrarood nachtzichtappara—tuur maakt van deze verschillendestralingsintensiteiten via een electrooptisch systeem een voor het menselijkoog waarneembaar beeld.Met de huidige militaire warmtebeeldsystemen is men in staat om temperatuurverschillen waar te nemen vanongeveer 0. 1 K (0. 1 °C).

(~tiek:De normale glassoorten di~ voor zichtbaar licht gebruikt worden laten geeninfrarc’ud licht van de golflengte toegepast voor th~rmisch 1. R. systemendoor. Voor optische componenten (len-zen, prisma s ete.) van deze systemenis men dus verplicht andere materialentoe te passen. Een veel gebruikt materiaal is bijv germanium. Germanium isoverigens niet doorzichtig voor zichtbaar licht, vandaar dat thermischesystemen vaak te herkennen zijn aan dezwarte lerizen.

Lètector:Ter verhoging van de signaal ruis verhouding van het detector signaal moetde detector gekoeld worden. Elk t}iermisch infrarood systeem is daarom dusuitgerust met een detector koeling.Om een bruikbare sigr~aa] ruis verhouding te krijgen wordt een 8-12 ~.im detector tot ongeveer 77 K afgekoeld.

Scanner:De voor militaire doeleinden geschiktedetectoren bestaan (tot op heden) uiteen aantal op r~ j geplaatste afzonderlijke sensoren (meestal 60 uf 120). Deconsequentie hiervan is dat eenscansysteem in het optisch systeem nxetworden toegepast om de beeldopbouw terealiseren. Figuur 3a en 3b geven eenweergave van 2 vaak toegepaste scanprincipes.

0~ ~

-~

ci,

-.110(1)~01

0

—1

z(1)

(1)U)0z

-.-.

-~

ci’

AFOCAL

Fig 3a

SERIAL —

SCAN

PARALLELSCAN

Opt cs Scan Eyepieceunit

—ii

DetectnrsLed’s

Fig 3b Preamps andLED drivers

21

Page 23: MEOBtiek nummer 6 1988

Het MUXJB ~i thermische 1. . ~wst~n

Het MEOB heeft op het ogenblik 2 thermische infrarood systemen in onderhoud

H~nd kj~jçI Thermal Ima~er: dit draagbaresysteem is in gebruik bij het Korps Mariniers. De detector koeling van ditengelse Thorn EMI produkt wordt gerealiseerd m.b.v. samengeperste, zeer schonelucht. Ebor uitstroming van deze lucht(300 atmosfeer), wordt t .g.v. energie

kking, benodigd voor de expansie vande lucht. een temperatuurver lag Ing bereikt.De detector bestaat uit 14 elementen en erwordt gebruik gemsakt van het scan principe van figuur 3b.WBDRW-svsteein: (WarrnteBeeld Dag Richt enWaarneming systeem) Dit systeem is ingebruik bij de landmacht waar het isingebouwd in YPP pantservoertuigen. Dedetector koeling van dit nederlandseOldelft produkt wordt gerealiseerd dooreen koelmotor. Door toepassing van hetStirling principe wordt ter plaatse van dedetector een energietransport gerealiseerd. De detector bestaat uit 60 elementen en er wordt het scan principe van figuur 3a toegepast.Het MEOB verricht 4/5de echelonis onderhoudaan beide systemen waarvoor dan ook diverse meet- en testmiddelen aanwezig zijn(zie foto).

nium, silicium) te bewerken. Verder is menop het ogenblik d~k bezig met hetontwikkelen van antireflex coat irigen voorinfrarood optiek.Het ligt in de bedoeling de mogelijkhedenop gebied van meet- en testmiddeleri, enook het aanbrengen van coat ings in de nabij e toekomst uit te breiden.

Voor wat betreft de toekomst zijn er aan-wijzigingen dat er ook nog andere thermische infrarood systemen ter onderhoudbij het MEOB zullen worden aangeboden. Eénding is zeker: in de toekomst zullenthermische infrarood systemen nog meerworden toegepast en het MEOB is gereedwat betreft infrastructuur en kennisniveauom zijn rol in het onderhoud van dezesystemen te spelen.

ing. J . F. van Loonafd. ON~

Meet en testmiddelen t.b.v. thermischeinfrarood systemen (afd. CJNZO).

Tevens is men bij het MEOB in staat dematerialen voor de optische componentenvan thermisch infrarood systemen (germa—

ToiletEen toilet is een klein karnertje waarde ambtenaar (m/v) zich even rustig kanterugtrekken. Het is ook de plek waarsigaretten gerookt worden tijdens hetdoen van de dagelijkse boodschap.Anderen die niet roken hebben daarechter geen boodschap aan. Het toiletwordt er een stuk onvriendelijker door.Temeer omdat de lucht in de regel nietvan die kwaliteit is om er over naarhuis schrijven. Vooral niet in gebouwAF te Oegstgeest waar zich op de eersteverdieping aan de zuidzijde een toiletbevindt dat geen luchtverversingskanaalheeft.Dit klopt natuurlijk niet, maar hetheeft wel het voordeel dat een bezoekdaar in tijdsduur tot een minimum wordtbeperkt. Er wordt aan gewerkt om hetongemak van het gemak op te heffen.

0

—1~

~k ‘~-~

/

L~

-~ •1 —

22

Page 24: MEOBtiek nummer 6 1988

WAT ~1L~

-—

1 INDIEN NODIC~ VEILIÇ STELLEN

TRAPPEI4VIS VR~)MAKEW.~

/~‘~‘ ~

EN ANDERE I4INDERL!JKE 065T4%(ELS

(~)

L~ ~ 1:

z ~5E*~~ ‘~~UVODRZICHTI~ MET VUU1~,DENK EER5T N

STER E ROOKO~TWIKKELINt~ -~ ~- A&NWEZI~EN WAARS~J4UWEN EN

~~

/

/,/

VAN FIETSEN

23

Page 25: MEOBtiek nummer 6 1988

Herenbezoe BladdereOp 15 november ji. bezochten een grootaantal leden van de Sociëteit “PROBUS”het NEOB Oegstgeest en Wassenaar. Deheren werden ontvangen door de DMEOB,Ir. L. J. Antonides. HADV, Ir. C.G.Beljaars, hield een inleiding over hetMEOB in het algemeen en na een rondlei—ding werd de lunch genoten “in het bij-zonder”

t

Het woord “bladderen” heeft onder meerte maken met het loslaten van verf vaneen onderlaag. Dit is nu het geval metde sokkel waarop het borstbeeld van deLeidse geleerde Kaiser staat. Aan deOegstgeester kunstenaar Frans de Haasis de opdracht gegund het geheel een“face—lift” te geven. Op hoe het bedrijf aan het borstbeeld is gekomen komen wij nog nader terug.

24

Page 26: MEOBtiek nummer 6 1988

ie ‘‘MOOp zaterdag 12 november was het MEOB teDen Helder opengesteld voor medewerkers met hun familie en kermissen.tien uur werd het bedrijf opengestelden vrijwel direct kwam een behoorlijkestroom bezoekers het bedrijf ‘van bin

‘L~$~ 1~: ~ J~

all

ernen bekijken. Deze open dag was georganiseerd nadat de plannen voor eeneerdere “gezins-dag” ingetrokken waren.Met name vanuit de diverse werkplaatsenwas te kennen gegeven dat er behoefteaan bestond om het dagelijkse werk aan

e

1~Op de foto de antenne van de “Goalkeeper” met een deel van het personeel vande “Radarwpl.

Van links naar rechts:Wil Sanders, Jan Stavenuiter, Peter

Borreman, Aico van Straaien,Haan, Herman v.d. Giessen.

André de

Onder:Renee de Geus, Jack Dienst en AndréHaarsma.

11~

t.

S—

‘t

25

Page 27: MEOBtiek nummer 6 1988

te riirtiute familie ten toon te sprei—den. Dit verzoek kreeg gevolg en alduskwam er deze open dag.Uiteraard was het çieer zoals het altijdis rond het MEOB, guur en regenachtig.Ondanks dat hadden velen de barre tochtnaar het bedrijf gewaagd. Volgens tellingen van het t’IBK hebben ongeveer 500personen, varierend van kleine baby~stot vergevorderde grootouders op diedag het terrein betreden.Bijna alle werkplekken waren opengesteld ter bezichtiging. Hierbijstraalden de kantoorruimten een gelatenrust uit en werd in het bijzonder indiverse werkplaatsen en de tekenkamerveel moeite gedaan uitleg te geven aaneen grote van eteit in technieken. C~neen of andere reden blijft de techniekaantrekkingskracht uitoefenen op zoweljong als oud. Zo was in de tekenkamereen to~tel opgesteld welke geheel automatisch diverse tekeningen en tekstenkan verkleinen en vergroten en daarnanauwkeurig op papier zetten. Het letterzetten met ejablonen is hiermee vooreen deel verleden tijd.Tevens hadden de werkplaatsen allemoeite gedaan om zowel de oudere ennieuwste antennes t.b.v. sateliet communicatie, de antenne systemen vangoalkeeper alsmede een model van degehele goalkeeper.Vele van deze techniekenbe- en verwondering bijEnkele uitspraken vanwelke werden opgevangenniet onthouden.“dat zoveel onderdelen in zo n kleinkastje kunnen’“dat die apparatuur zo veel kost‘wat ontzettend groot zijn die radars”“wat een grote werkplaatsen en watstaat er veel’

Uiteraard werd na een enererende rondedoor het bedrijf een bezoek gebracht aanonze fraai versierde bedrijfskantine. Hierhadden de beheerder en zijn dochter dehanden overvol aan het bedienen van devele bezoekers.De kolonel Durang liet enkele dagen laterzijn dank en waardering middels een bekendmaking blijken en ik zou gaarne besluiten met zijn conclusie: Voorwaar eengoed stukje promotie.

H. Jansen

Nieuwe skyline

• •

S.),, ~‘‘

Palen, ijzer, beton, glas, stenen...dit alles samengevoegd tot een welge—schapen gebouw, waarin de Wassenaarderszich straks Oegstgeestenaren moeten wanen. Zo was er het absolute niets en zostaat het er. De nieuwe skyline in deOegstgeester Morsebelpolder namelijkdie van een herboren MEOB zal de komende decennnia de blik van velen gevangenhouden.

PCP ive RectificatieIn het stuk over “PC-Privé” is eenstorende fout geslopen. Bij het MEOB teDen Helder bestaat al 5 jaar lang eenCommodore gebruikersgroep met ongeveer50 leden.Daarnaast een MSX gebniikersgroep vanongeveer 25 leden welke ook al weer 2jaar bestaat.Voor de FC is een enquête gestart omte kijken of er voldoende belangstelling is voor het oprichten van een K~gebruikersgroep. De eerste resultatenzijn bemoedigend. Al deze groepen vallen onder het bestuur van de S.O.V.M.E.O.B.

T.A. v. Zanten

Noot redaktie: jammer dat ons iets anders is verteld~

—,.-~S.——-——.S.—~=’

— Ii,

zorgden voorde bezoekers.familieleden

willen wij u

26

Page 28: MEOBtiek nummer 6 1988

AIi

o rbesch iogNu het einde van 1988 nadert wil ik uwat meer vertellen over het horen enhet oor.

Uit grafiek 1 blijkt dat het oor nietvoor alle frequenties even gevoelig is.Let bv. op de clip tussen 2 en 5khz.Qn een indruk te geven hoe hard diversegeluiden zijn is grafiek 2 gemaakt.Tussen de 80 en 90dB ligt het pantwaarop door vrijwel iedereen geluid alshinderlijk wordt ervaren. Boven ditpmt treedt gehoorbeschadiging op.

De navolgende tekening laat de con-

80

$0

L0

10

0

—10

stnictie van het oor zien. In ons gevalgaat het om het, met vloeistof gevulde,slakkenhuis en een spier welke aan destijgbeugel is bevestigd (niet getekend). In het slakkenhuis bevinden zichtrilharen, welke te beschouwen zijn alssnaren, die elk door een bepaaldetoonhoogte in trilling kunnen wordengebracht. Aantal trilharen is ongeveer24.000.

Het oor is een zeer ingenieus apparaat,dat geluiden kan registreren van 16hztot ongeveer 20khz. Op oudere leeftijdzal door verkalking” van de gehoor-beentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel) de tovengrens van 20khz teruglopennaar ongeveer 15khz. Hoe werkt nu hetgehoor? Het geluid komt via de gehoor-gang op het trommelvlies. Via de hamer,aambeeld en stijgbeugel komt dit geluid

1— — — —— 0(F)sde gehoordrempet vigt. Fit tcher Munson (1933)2 0(R)—de çeltvrdr mp 1 tigs. Robinson en Dadson (19S5)

Lijnen van constante luidheid (isolonen) volgens Robinson en Dadson. CRAFi≤k ‘1.

dO IW/m2

v40

Do’

120

110

to

loon

80

10

30

1

20

10.1

10.2

20 50 tO 500 ik 5k E)k 20kør-t kHz

10~’

27

Page 29: MEOBtiek nummer 6 1988

na het ovale venster gepasseerd te zijnin het slakkenhuis. Daar worden detrUharen in trilling gebracht en viade 8e hersenzenuw naar de hersenengebracht. Het geluid komt tevens integenfase op het ronde venster om dedruk in het oor te vereffenen.

Wat gebeurt er nu bij blootstelling aangeluiden boven de 80dB? Het blijkt datde tril.haren in het slakkenhuis, dieervoor zorgen dat we deze geluidenkunnen horen na verloop van tijdafsterven en samenk leven. Controlerenwe nu het oor, dat zien we daar een“dip’ zal zijn ontstaan in het frequentiediagrain.

raketmofor

geschuts fraalmolvrpijngrenspneumatische hamerplaatwerkerij, symf orkestmach,neAamer motorschipmotor vrachtwagenluide spraak, straatlawaaidruk res ftiurant, norm. gesprekgemiddeld straatlawaaizachte muziek, rustige kamerruisen van bomenhorloge (aan oor) b(adgeritselzacht fluisteren (1,5mfr)gehoordrempel

~R.AFi~ 2..~De diepte van de “dip is afhankelijk vande mate van beschadiging. DIT WORDT NOOITMEER GOED. Als de “dip” groot genoeg is,dan kunnen we een fluittoon horen, dieniet meer verdwijnt. Dit kan zo hinderijkzijn, dat sommigen zelfmoord plegen! Despier aan de stijgbeugel geeft enigebescherming, in die zin dat bij harde geluiden de zaak “strakker gaat staan, zodatwe niet meteen een gehoorbeschadigingoplopen (disco!)Voor mensen die al een ‘dip’ in hun geluidsdiagram hebben, is het zaak om nietblootgesteld te worden aan knalgeluiden,omdat dan het pint bereikt kan worden datde fluittoon optreedt. De spier aan destijbeugel werkt niet bij knalgeluiden,omdat de spier enige tijd nodig heeft omkorter te worden.

Bij minder ernstige gehoorbeschadigingeflkunnen we last krijgen van prikkelbaarheid, onrust, bloedd~k - stijging, ver-

nauwing van de bloedvaten, afnemen vanslaapdiepte en verschijnselen van stress.

De zin van dit verhaal is, om een ieder telaten lezen wat er kan gebeuren als u geenbehoorbescherming draagt bij geluiden vangrote sterkte. Nog enige wenken;- Zet eerst uw gehoorbescherming op,

voordat u de ruimte betreedt;- Veroorzaak geen knalgeluiden vlak bij

iemand in de buurt, dit geldt in nogmeerdere mate bij het afsteken van vuurwerk;

- Vermijd in uw werkplaatsen bij het bewerken van metalen etc teveel lawaai;dit kan gebeuren door het scherp houdenen smeren van boren en beitels, nietdwars op plaatwerk vijlen maar in delangsrichting, bij hameren van plaatwerker een stuk zacht materiaal onder leg-gen.

‘~~‘~‘N ~oo,nb..Id

- Bedenk dat collega’ s laat kunnen hebbenvan uw lawaaiige werkzaamheden.

- Ook radio’s kunnen hinderlijk luidstaan!

Als u hieraan denkt zullen, zowel colle—ga’s zonder, als die met, gehoorbeschadigingen u dankbaar zijn.

T

honol.n _________

hO~

EVENW)CHT~O~GAAN

GEHO~ORGAAN

:~ SI~hh.flt~,S

t. t.,., na.,.

o,oII~tflhI~1

,on_ fin?.’

T.A. v. Zanten

28

Page 30: MEOBtiek nummer 6 1988

Bri ade Geoeraal Tb.J.F. oes op ezoek

“t ~. 4

4De belangstelling voor het Oegstgeestergebeuren was zo groot dat het bezoekmet nhim een uur uitliep.

Geen stuniwerk meervoor MEOB Oegstijeest

Jarenlang heeft het personeel datondergebracht was in de kantoren aan dewestzijde van gebouw AB een prachtiguitzicht gehad op een uitrit van deRijksweg A44. Het was een bijzondere,want de autos kwamen tégen het verkeervan genoemde weg op de Haarleirmier—straatweg. Dergelijk soort uitrittenmoest men tot voor kort In Nederlandnog met een lantaarutje zoeken.Dezer dagen werd de uitrit, in verbandmet een reconstructie, voor al hetverkeer afgesloten en een aantal MEOBere zal het voortaan moeten doen zonder stunts van tuitenaf. Het aantalauto’s dat in de loop der jaren tegenover het bedrijf juist op dit pent metelkaar in botsing kwam was legio. Gelukkig bleef het meestal beperkt totblikschade en was er slechts een enkelemaal sprake van een ernatige verwonding. In ieder geval is het een heleopluchting dat het verkeer tegenoverhet bedrijf, door het vervallen van deuitrit Rijksweg, ter plaatse een stukveiliger is geworden.

Qp dinsdag 22 november j 1. werd het meer de werkplaatsen ONNI, OTSE, ORLYMEOB Oegstgeest bezocht door het hoofd en OREK alsmede, een primeur, devan de materieeldienst/DtIKL, Brigade nieuwbouw van de werkplaatsen SAR,Generaal Th.J.F. Roes. Hij werd verge— Kompassen Optiek.zeld door Luitenant Kolonel M.J.M. vanBroekhoven ~,IE~&~’ ~

‘ “1) 421. ‘ ‘.‘ ~ ~1 ‘~. ~i’~2’

; ~ - ~t?~t — j -~

~j ~,, •.~_ ‘~ -‘--

.. c%eÇ ~ ~) 1 ~‘ a~ — —

A$’1. “ -

~ -•~ . - —~

4. .‘ ~•4~

,~ ~ 4 4~ . --

~ ç‘ a-- “~—.

14.

*1 0

9.

Al

tbel van het bezoek was het afstemmenvan het toekomstige werkpakket van deKoninklijke Landmacht op de capaciteitvan het Marine Elektronisch en OptischBedrijf. (zie ook “Van de directie”.Red.)

Na de besprekingen met DMEOB werden debezoekers onder begeleiding van HADV,Ir. C.G. Beljaars en HOPT, P. vanHolland, rondgeleid. Men bezocht onder

S,

.%.

rf~

:5: ~

p

-.~, ~

29

Page 31: MEOBtiek nummer 6 1988

Foster Parents PlanNegen jaar geleden werden wij in hetbestuur van de PersoneelsverenigingMarine Bedrijven Oegstgeest geconfronteerd met de bittere armoe die velekinderen over de hele wereld lijden ende manier waarop het Foster ParentsPlan hieraan iets tracht te doen.We hebben toen een actie op touw gezeten kregen zoveel deelnemers dat we 7pleegkinderen financieel konden adopteren. In de loop der jaren is hetaantal deelnemers wat teruggelopen zodat we nu met 130 deelnemers nog 5pleegkinderen hebben. De maandelijksebijdrage wordt automatisch van het salaris afgehouden zodat men het nauwelijks nog merkt.Nu, na negen jaar dus, kreeg ik hetidee dat er een heleboel deelnemerswaarschijnlijk niet eens meer wistendat ze meededen en daarom heb ik zeallemaal een brief gestuurd. Mijn ideebleek juist want al na een paar dagenstromen de reacties binnen en gelukkigallemaal positief. De meesten willenhun bijdrage verhogen!Dat bracht mij op het volgende ideewant deze brief was maar bestemd voor130 mensen en de MEOBTIEK. komt bij meerdan 1000 mensen. En daarom moeten ertoch ook velen zijn die best dit bijzonder goede doel zouden willen steunen! Vandaar dat ik de brief wat hebaangepast en nu hier wil bekendstellenin de hoop dat er flink wat deelnemersbijkomen. U hoeft hiervoor geen lid vanPVNBO te zijn (het mag natuurlijk wel)en de minimum bijdrage is f. 1,--permaand; een maximum is er niet.

Beste aanstaande FPP-deelnemer!

Hiermee wil ik u eens het hoe en watlaten zien van ons als FPP-pleegouders.

- Momenteel zijn we met 130 deelnemersdie per maand f. 245,-- bijeen brengen.Vanaf het begin tot nu is in totaalf. 27.500,-- aan het FPP overgemaakt.

- Op dit moment hebben we 5 pleegkinderen en wel:1. Jorge Humberto2. Trimah Supengi3. Gautam Bhilane4. Nengah Suteja5. Richard CanalesZe kunnen pleegkind zijn vanaf 8 jaaren tot ze 18 jaar zijn geworden.Voorheen hadden we nog twee pleegkin

deren in Burkina Fasso (het vroegereBovenvolta), een in Indonesië en eenin India.

- Een van de deelnemers, dhr. 1. Tengeler, is vorig jaar septerr~ber op bezoek geweest bij onze pleegkinderenin Indonesie en heeft met eigen ogenkunnen zien hoeveel goeds er wordtgedaan met onze bijdragen. Hij heeftdaarvan uitgebreid verslag gedaan inde Scheepsbel; als u lid van de PVMBObent herinnert u zich dat wellichtnog wel.

- De pleegkinderen schrijven regelmatigeen briefje over hun vorderingen opschool, over hun familie of hun omgeving of ze maken een mooie tekening.Een ervan heb ik op de achterzijdevan deze brief afgedrukt. Hij is gemaakt door Gautam Bhilane en het origineel is nog gekleurd ook. Ik hebdeze tekening gebruikt juist vanwegedat kleine zinnetje wat erop staat.Het geeft goed weer hoe zeer zij onzehulp waarderen.

Het zou natuurlijk hardstikke mooi zijnals u ook FPP-deelnemer zou worden. Enwilt u zelfs meer dan alleen financieelsteunen dan kunt u zich ook aanmeldenals correspondentie-pleegouder. Dat wilzeggen vier of vijf keer per jaar eenbriefje of tekening van een pleegkindkrijgen en hem of haar dan eenantwoordbriefje terugschrijven. Dat kangewoon in het Nederlands, FPP zorgtvoor een vertaling, maar het mag ook inde taal van het kind. Voor Indonesie isdat Maleis, voor India Engels ofSanskriet en voor Guatemala en El Salvador Spaans. Ik hoop dat deze oproepniet tevergeefs is.U kunt zich aanmelden bij ondergetekende. Vriendelijke groeten van uw

FPP-coordinator,A.J.M. Koek, telefoon 2454

.—~•,.ç~ ~ -

in Guatamalain Indonesiëin Indiain Indonesiëin El Salvador

[From F.C. 41—756 Gautam Bhi1~e,

Bombay, India30

Page 32: MEOBtiek nummer 6 1988

Sint Nico Paas op het EO: 1 egst~eestEindelijk was het weer zo ver, de Sintis weer in het land.Ook dit jaar kwam hij weer bij het MEOBlangs.De kinderen kwamen als vroeg binnen metverwachtingsvolle gezichtjes en kloppende harten, maar het zou nog evenduren voor de Sint zou komen.De kinderen en hun ouders konden eerstgenieten van een leuke poppenkast engoochelshow van Ronald Ravel en Renee.Na alle spanning van de show werd ereerst even ontspannen met een fris-drankje en een versnapering.Toen was eindelijk het langverwachtemoment aangebroken en betrad Sinterklaas met zijn hoofdpiet de zaal onderluid gezang van de kinderen.

0

— ~1ç~

1

:~~_~r4:\ t

Maar waar waren zijn pieten Pedro enPép~ nou gebleven?Dat raadsel werd snel opgelost, via dezolder kwamen zij naar beneden geklauterd, en vertelde dat zij alvast hetdak voor Sinterklaas geïnspecteerdhadden.Bij Sinterklaas horen natuurlijk ookpakjes en die was de Sint niet vergeten.

Mijns inziens kunnen we weer terugzienop een bijzonder geslaagd Sint Nicolaasfeest

31

Page 33: MEOBtiek nummer 6 1988

Het is dit jaar voor de kinderen van deMythylschool te Leiden een geweldigSinterklaasfeest geweest.Mede dankzij uw bijdrage kan hun hartewens in vervulling gaan, een nieuwekleurentelevisie.Namens alle kinderen, de direkteur enonderdirekteur van deze school en deSint Nicolaas Commissie hartelijk dankvoor uw bijdrage.De bedankbrief zal door de kinderenzelf gemaakt worden, maar kan wegenstijdgebrek helaas niet in deze Meob—tiek gepubliceerd worden. De collecteheeft dit jaar een recordopbrengst gehaald van f 1.300,- gulden. Deopbrengst is door een afvaardiging vanZwarte Pieten en commissieleden opmaandag 5 december aangeboden aan dedirekteur van de Mythylschool, dhr.Willems.Wij hopen dat u net zo blij bent metdit resultaat als wij, en wensen uprettige feestdagen en een gezond 1989.

Sint Nicolaas Commissie

1 N TER K LA A S C 0 M MI SS 1

É

~

44~

Çrç

1

/4~

32

Page 34: MEOBtiek nummer 6 1988

puntenverlies, dhr. C. de Vriespuntenverlies, dhr. 3. Brouwerspuntenverlies, dhr. J.W. Ruben

Hoe de puzzelladder werkt kun u hieronder lezen

1. Iedere ingeleverde puzzel levert 1 punt op.

2. Iedere goede puzzel levert 4 punten op.

.f 10,--

.f 25,-—f 15,——

3. Ieder eer, dat er een puzzel verschijnt, krijgen de bovenste 2 van de ladder de lec.q. de 2e prijs en verliezen dan hun punten.

4. Iedere keer wordt onder de goede oplossingen geloot voor de 3e prijs.De winnaar hiervan verliest niet zijn punten.

5. Indien er 6 maal achtereen geen puzzel wordt ingeleverd, vervallen de ev. punten.

1 puntMevr. J.M. Ruben-van Noord

5 puntenDhr. G. WesseliusMevr. P. van Duyvenbode

6 puntenDhr. C. de Weerd

9 puntenDhr. A. BalDhr. J.W. de GrootMevr. 1. Varkevisser-Kuyt

13 puntenDhr. C. de VriesMevr. B. van Kempen-Fleur

14 puntenDhr. C.L. MoraalMevr. C. de BoerMevr. J.A.M. GrootjansMevr. M. van Voorene-Weymar

17 puntenDhr. J.W. Beij

18 puntenDhr. P. v.d. BurgMevr. C. van Duren

22 puntenDhr. K. Varkevisser

23 puntenDhr. 3. JongeleenDhr. J.J.J. Mullers

24 puntenDhr. C. de GraafDhr. D.J. BeijMevr. M.C.J. Jansen

25 puntenDhr. C. HaasnootDhr. H.L. Cohen

32 puntenDhr. W.J.A. Homburg

33 puntenDhr. F.L. Wiesenfeld

34 puntenDhr. R. v.d. Neut

35 puntenMevr. C. Schipper-van Duin

36 puntenDhr. D. van SchooneveldMevr. K. Kranenburg-ZwaanMevr. P. Grootjans-Martens

De puzzelredacteur wenst u prettigekerstdagen en een gezond 1989.

De puzzel inleveren voor 27 jan.1989 bij Joop v.d. Zalm afd. ONNItst. 2207.

~≤~i~p ~

~L S_ -~ o !1 ~ ~ ~ j3~ ~i ~ft R t~

~-P ~ ~al ~ ~ ~ ~~

~1~ & t~! L ~ I~ iE~ ~t’i A

~aa8~L1j~]~~ ~ ~~~i~ ~ 11 ¶3 ii ii ~ B. a ~

~-p~~~a~.ai a

aa~a~

ZonderMetMet

I~e~

I~_, ‘ 3 ~ •0 0 ~Z

39 puntenDhr. P. Guyt

—J -i

O1’LDSS)N& VDPJ(~E PUZZEL

33

Page 35: MEOBtiek nummer 6 1988

Horizontaal

1.5.9.

12.14.15.17.19.22.24.26.27.28.30.32.34.35.37.38.39.40.42.43.44.

45.47.48.50.52.54.55.56.58.59.60.62.64.66.68.70.72.74.75.76.77.79.81.82.83.85.87.88.90.91.

95.zoogdier 96.vr.munt 97zoogdier 99:drinkf lesjeboomsoortzangnootinhoudsmaatbarsmijns inziensVrije universiteaardkenauin het jaar des Herenpaardgodinoude stadmaanstandkaatsbaantresmeervoud (Lat.)priemzotboomsoortpeldestijdshouten keetomroepver.stemkernslagader

duiventilgoud (Fr.)grootp1. in Groningen

deel v.d. mastvr. muntophefhoofddekselsledespinwebsoort hertstreelbolgewaspitblaamversieringbergplaatsvnw.kerk.feestvogelverschrikkerdeel v.e. etmaaldoopmoederlaagvormvoorz.kruinnarnimmerdeel v.e. visschepperdeel v.e. schipelec. geladen deeltjekiezelvoorz.vaartuigiets nieuwsfamilielidvogeleigenschaptype paardvnw.geldstuknv. in Ned.restantzwart koornzoogdierzoogdierbehoeft iggezetloot

legessporttermdeel v.h. gelaatmw. Eur.landinsektnaturistnakroostomvangschijfoperasporttermvoorz.tentoonstellingsgebouw

1* 92. voorvoegsel93. stropop

101. vracht102. bid (Lat.)104. Ned. riviertje106. daad107. sneischrift108. koker

oud bouwselalleensapdranktijdrekeningeentoniglarverubberrustend (afk.)veepadragvnw.verhaaldofmondleepvervolgenkl ipmetaalgevuldookhoofddekselberkeliumvet

Vertikaal

76.78.80.81.82.84.86.87.89.91.94.95.97.

98.99.

100.103.105.

bestemmingkerk. strafvoorz.zangnootRijks Universiteit

2.3.4.6.7.8.9.

10.11.13.15.16.18.20.21.23.25.27.29.30.31.33.35.36.39.41.44.46.48.49.50.51.53.57.60.61.62.63.64.65.66.67.69.71.73.

34

Page 36: MEOBtiek nummer 6 1988

J ilari a ter slo en grendel:C,H. u C atinier

Er zijn nog ambtenaren die écht metpensioen gaan. Ze eentje is de heerC.H. du Chatinier. Volgend jaar maartwordt deze collega van ons 65 jaar enhet weerhield hem er bovendien niet vanom op 24 oktober ji. zijn 40-jarigarnbtsjubileum te vieren. “Het werkenbij het MEOB is een hoge pit” heb ik“Diichat” wel eens horen zeggen. Daarmeeuiting gevende aan het plezier dat hijer aan beleeft. Hij ging niet met VUTwant plezier pak je jezelf niet af.Op de dag waarop de vier “tientjes”officieel werden gevierd werd hij metzijn echtgenote, vier zonen en vierschoondochters, door DMEOB in dienskamer welkom geheten. Het was eenspraakmakende aangelegenheid met eenKoninklijk Besluit als hoogtepunt: Deonderscheiding met de medaille in zilver behorende bij de Orde van OranjeNassau. Direkteur L.J. Antonidesspeidde de versierselen op en dit allesnadat een gratificatie het kapitaal vande jubilaris al redelijk had doengroeien. De schoondochters kregen alleneen handboeket en de echtgenote eenfraaie bak met bloeiende planten. Degebeurtenis werd onder mee bijgewoonddoor het Hoofd Produktiebedrijf Oegstgeest, de heer Ir. S.J. Uitterdijk,alsmede de Chef Cryptowerkpiaats,adjudant J.J. van der Meer. Tijdens deavonduren volgde er een kleine “culi

naire” samenzwering met de collega’s engezinsleden bij de Chinees.

In augustus 1949 trad du Chatinier aanals elektromonteur zeemilicien en werdhij te werk gesteld bij de Marine RadioDienst (thans MEOB) aan de Haarlemmerstraatweg. Hij kwam daar terecht in deaccuwerkpiaats. De zure omgeving wasgelukkig niet van invloed op zijn gelaatsuitdrukking.Het was ten tijde dat de Doorman naarIndonesië zou vertrekken maar de Chatinier behield zijn walplaatsing omdathij gehuwd was en vrijgezellen de“voorkeur” genoten om naar het verreOosten te worden uitgezonden.

Du Chatinier ging voor “het bedrijf inhet groen” uit de bol en na zijndiensttijd bleef hij komen en gaan. Hijkwam als vakman B naar de radiowerkplaats en slechts een jaar nadien werdhij belast met werkzaamheden aan zenderapparatuur.

In 1970 maakteopwachting in desindsdien verkeertslot en grendel.Rest nog te vermelden dat dezeer actief is geweest bijde Bedrijfsbrandweer c.q. de

du Chatinier zijncryptowerkpiaats enhij overdag achter

jubilarisde EHBO enBZB.

A.K.

35

Page 37: MEOBtiek nummer 6 1988

a detS’

~, —t..

;~ i~ ~‘ --

ei VUTt

)

Afscheid H. van Egmond

v

De heer A. van der Pol ging onlangs metVUT. Op 29 november ji. vierde hij zijn40—jarig ambtsjubileum en nam hij, alsChef van de afdeling Orion/Lynx, afscheid.Jarenlang heeft hij zich ingezet voorde Marine Luchtvaart Dienst en ondanksdat het een bedrijf betrof dat hoofdza—lijk de lucht ingaat bleef hij toch metbeide benen aan de grond. Het 40-jarigjubileum werd gevierd “ensuite” in dekamer van DMEOB en later op de dag werdde chef Orion/Lynx door zijn medewerkers in het “Petit Restaurant” uitgege—ten. Als aandenken ontving hij namensde collega’s een fraai boekwerk, getiteld: “Kroniek van de 20e eeuw”.Op 17 januari 1955 kwam de heer van derPol bij het MEB nadat hij een aantaljaren bij de K.M. als militair der Zeemacht dienst had gedaan. Als technicuswerd hij destijds uitgezonden naar BIAKNieuw—Guinea en keerde in 1960 weerterug naar Oegstgeest. Via de Radar—werkplaats werd hij plaatsvervangendchef van de sub-sectie Atlantiquewaarna in 1984 de aanstelling als chefvan de afdeling Orion/Lynx volgde.

r

De naam “Van Egmond” komt een flinkaantal malen voor op de bemanningslijstvan het MEOB Oegstgeest/Wassenaar. Hetziet er overigens niet naar uit dat zeeen greep naar de macht zullen doen omvan het overheidsbedrijf een soort vanfamiliebedrijf te maken. Naast de“burger” Van Egmond was er tot voorkort ook een senior MBK-man, namelijkde Wassenaarse wachtconunandant H. vanEgmond.Deze heeft aan de Maaidrift 25 jaarlang de ingang van Ven en later MEOBWassenaar in de gaten gehouden en hetbedrijf “beveiligd”.Onder grote belangstelling nam hijkortgeleden afscheid van zijn vertrouwde “stek”. Maar zijn zoon zet hetwerk bij het Bewakingskorps voort.Om precies te zijn: op 18 november werdhij in het zonnetje gezet als iemanddie opkomst en afbouw in Wassenaarheeft meegemaakt omdat volgend jaar degrote verhuizing voor de deur staat enhet terrein geheel des Landmachtswordt. Van Egmond werd toegesprokendoor de DMEOB Ir. L.J. Antonides. Dezegebruikte lovende woorden over hetKorps in het algemeen en de heer VanEgmond in het bijzonder.De collega’s boden Van Egmond de nodigegeschenken aan die hem de herinneringaan het bedrijf levendig doen houden.Onder meer werd hij verrijkt met eenkist met gereedschap, artikelen voor detuin, een ets van het bedrijf en eenpentekening. Want ook bij het MEOB zijner mensen die de kunst beoefenen, zowelletterlijk als figuurlijk. Maar achterdit laatste moet men niets zoeken. Natuurlijk sprak de Commandant afd. MBK/Valkenburg/Zuid-Holland, de heer P.O.Hoogenhuizen bemoedigende woorden. Nadit alles werden de dorstige kelen gelaafd en bleek het zo gezellig te zijndat niemand aan naar huis gaan dacht.Maar, zo is het met alles in het leven,er is een tijd van komen enWij horen u dit laatste woord denken.Alle Van Egmonds en in het bijzonderonze bekende MBK-man Van Egmond nog eenfijne tijd toegewenst

36 A.K.

Page 38: MEOBtiek nummer 6 1988

Op 4 november ji. werd de heer P.J.Engelen, vergezeld van zijn echtgenote,in de kamer van de directeur ontvangenom daar nog eens te horen hoe hij binnen het bedrijf heeft gefunctioneerd.

1 ‘J

~

1’~

2Hij trad op 22 mei 1950 in dienst bijhet toenmalig VRZLI.De directeur, ir. L.J. Antonides, vermeldde het bedrag dat aan de functieverbonden was: Leerling monteur, salaris .f 177,-- per maand ( u leest hetgoed: honderd zeven en zeventig).Engelen ving zijn werk aan in de afdeling “glasslijperij”, dus Optiek.Het rangenstelsel bij de Overheidvoorzag toen niet in de rang “glasslijpen” en Engelen ging verder doorals instrumentmaker-technicus en laterals hoofdtechnicus in de prozaïscheschalen welke daaraan waren verbonden.

Engelen heeft diverse cursussen gevolgdop het gebied van glas. Zoals glasblazen (Kamerlingh Onneslaboratoriuxn Leiden), voor het diploma-A Glasslijpen enverder Optica.

Op 1 april 1973 werd Engelen chef vande werkplaats Glasbewerking (vroegerGlasslijperij en Coating).Na 15 jaar de laatstgenoemde functie tehebben bekleed ging hij met VUT.

Ir. Antonides heeft de heer Engelen eendrietal jaren “meegemaakt” en hijmerkte tijdens het afscheid op het eengenot te hebben gevonden naar diensuitleg, welke hij over zijn werk gaf,te luisteren. Over glas in al zijn facetten en de eigenschappen daarvan. Hetis een zeer oud materiaal en in een“moderne” kast bevindt zich het demonstratiemateriaal, waarmee Engelenzijn sporen in dit bedrijf achterlaatook ten aanzien van de werkplaatsglasbewerking waarmee het bedrijf nogjarenlang vooruit kan.

Na de ontvangst in de kamer van DMEOBte Oegstgeest verplaatste het gezelschap zich naar Wassenaar waar velegenodigden aanwezig waren vanuit enbuiten het bedrijf (Kon. Landmacht) enniet te vergeten oud-personeel hetzijmet pensioen hetzij met VUT. Velendrukten Engelen en diens echtgenote dehand.

Na een lange rij (of was het een file?)nam de heer P. van Holland het woord enna enkele kenschetsende zinnen overhandigde hij Engelen namens het personeel een fotocamera. Voor insiders: eenMINOLTA AF-DL).“Last but not at least” (zoals eenCanadees spreekwoord luidt) hadden deglasbewerkers nog een stukje optiek inelkaar gedraaid hetgeen de moeite waardwas om te bekijken. Bloemen waren ernatuurlijk voor mevrouw Engelen entenslotte, hoe kan het ook anders,moest de “oude” man er aan geloven.Enkele jonge collega’s namen hem op deschouders en daar ging hij de kantinerondHet was geanimeerd en er waren genoeghapjes en snapjes. Dus praten kon menen tegelijkertijd de keel smeren.

A.

. . glen met VU

(t.(1

37

Page 39: MEOBtiek nummer 6 1988

/U~- ~ ~ / c~ (~ i 0 ~//‘L7L

MINISTERIE VAN DEFENSIE

DIRECTEUR-GENERAAL ‘s-GRAVENHAGE, 3 NOVEMBER 1988Mi\’I’l~RI EEL

NR. M88/0426/8534

De Directeur MarineElectronisch en OptischBedrijfPostbus 12602340 BG Oegstgeest

Op 26 oktober 1988 brachten de Staatssecretaris en de leden van het

Comité Materieel een bezoek aan Uw bedrijf, waarbij het thema Zeifbeheer

centraal stond. Het bezoek is door de Staatssecretaris en de leden van het

Comité Materieel als nuttig en plezierig ervaren. De brief ings waren duidelijk

en de rondleiding gaf een goede indruk van de professionaliteit van Uw bedrijf.

Opvallend hierbij was het enthousiasme van Uw personeel.

De briefings schetsten op heldere wijze dat met Zelfbeheer betere

bedrijfsresultaten kunnen worden geboekt. Zoals door U aangegeven zal hierbij

echter aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan. Verdere implementatie

van Zeifbeheer op de “werkvloer” is ~n van die voorwaarden.

Mede namens de Staatssecretaris en de leden van het Comité Materieel

dank ik U voor de moeite die U zich heeft getroost om het bezoek succesvol te

laten verlopen. Ik zou het op prijs stellen indien U deze dank zoudt willen

doorgeleiden naar Uw medewerkers die hebben bijgedragen tot het welslagen van

het bezoek.

DE VOORZITTER COMITE MATERIEEL

IR. H. BOEKENOOGENLuitenant—Generaal

~.

14(~1O5S772SI~~) 3

38

Page 40: MEOBtiek nummer 6 1988

0 •jp BedanktBeste allemaal,

11—11—1988

Het bedrijfstelefoonboekje kent eenaparte afdeling, namelijk “inwonendediensten”. Zoals bijv. de accountants—dienst en tot voor kort stond er maaré~n naam bij vermeld, namelijk die vande heer N.A. van Zijp. De bewaker vande financiën. Van Zijp, lid van eenzeer bekende Leidse familie, heeft in—wonend het MEB/MEOB jarenlang gediend.Reden waarom hem ter plekke de nodigebelangstelling bij zijn afscheid tendeel viel.

1 t’

Voor de vele hartelijke en goede wensenin de vorm van bezoek, kaarten, bloemenen telefoontjes welke ik mochtontvangen tijdens mijn verblijf in hetziekenhuis en in de lange herstelperiode daarna, wil ik iedereen in Wassenaar en Oegstgeest heel hartelijkdanken.

Elise Geerlings

Ik wil, mede namens mijn echtgenoteiedereen bedanken voor de attenties envoor de hartelijkheid die ik mochtondervinden van allen die tijdens mijn40-jarig jubileum belangstelling toonden. Het was een hartverwarmende ervaring.

C.H. de Chatinier

Nog enorm onder de indruk van de bijzondere gevoelens die over je heen komen, als je afscheid neemt van het bedrijf waar je een groot deel van jeleven bij betrokken bent geweest, wilik graag allen die daarbij waren, nogeens hartelijk danken voor hun aanwezigzijn. Het was een fijne dag. Er wasnatuurlijk wat weemoed, maar ik meendat dit ook mag.Ook wil ik een ieder nog bedanken voorde prachtige cadeaus.De zonne-uurmeter (erg veel dank GLAS).Ik hoop dat hij vele zonne-uren aan zalgeven. En met de geweldige camera hoopik daar veel van vast te leggen, zoalsnu o.a. de prachtige bloemstukken,heerlijke drankjes en alle andere cadeaus.Ik realiseer me nu dat de datum bovendeze brief de lie van de lie is. Prins-Carnaval! Feest! Wel zo’n feest is hetvoor mij ook geworden. Nog vaak zal ikaan deze dag terugdenken.Het einde van dit jaar is nu alweerdichtbij en daarom wil ik u en uwnaasten, mede namens m’n echtgenote,fijne feestdagen, een goede jaarwisseling, een gezond en voorspoedig, en inhet bijzonder voor WASSENAAR, een goedestart en interessante toekomst in denieuwbouw in Oegstgeest, in 1989 toewensen.

Met vriendelijke groeten,P.J. Engelen.

N.B. Het inmiddels ontvangen fotoalbumvan mijn afscheidsreceptie blijfteen leuke herinnering, hartelijkdank Fotodienst!!!

B anktGraag wil ik de Directie en het personeel van het MEOB/O hartelijk bedankenvoor de mooie bos bloemen die ik, tijdens mijn ziekte, thuis van u mochtontvangen.Tevens wil ik een ieder bedanken voorde vaak warme blijken van belangstelling.Het heeft mij goed gedaan.

Gé van der Gugten

39

Page 41: MEOBtiek nummer 6 1988

De KerstboomOp dertien december ji. vond in Goudaeen gebeurtenis plaats die jaarlijks inNederland veel aandacht trekt en waarvoor zelfs velen naar de Pijpen- enkaarsenstad reizen om het mee te maken:Het ontsteken van de lichtjes in eengrote Kerstboom op de Markt nabij hetfraaie Goudse raadhuis. Ongeveer eenuur tevoren, rond half zeven in deavond, viel het licht uit en werdenoveral kaarsen ontstoken. Het talrijkepubliek zong Kerstliederen en werddaarbij begeleid met klokkenspel. Rondhalf acht gingen de “kaarsen” in deenorme boom aan. Een indrukwekkend gebeuren want afhankelijk van de groottevan de boom kunnen het 500 tot 800lichtjes zijn

Maar hoe komen wij aan onze kerstboom?Waarom gaan wij naar de hoek van destraat, de markt of een tuincentrum inde buurt om ons zo’n boom aan teschaffen? Waarom vinden wij dat Kerstfeest niet compleet is als er in dehoek van de kamer een ontbreekt?Als wij een blik op het verleden werpenkomen wij uit bij Martin Luther waarvanwordt beweerd dat deze tijdens eenwandeling op de kerstavond de sterrendoor de bomen zag schitteren en daardoor zeer ontroerd raakte. Thuisgekomennam hij een spar en versierde deze metkaarsjes om aan zijn ontroering gestalte te geven.Geschiedvorsers hebben ontdekt dat deKerstboom reeds in het begin van de 17eeeuw gemeengoed was in Elzas.Maar de oorsprong ligt verder van onsaf in zeer oude gebruiken en gebaseerdop bijgeloof. Enkele duizenden jarengeleden speelden de sparrebomen bij deviering van het Griekse feest van hetlicht en Romeinse feesten reeds eenrol.In het hoge Noorden werden ze zelfsvereerd: stel je voor een boom die zomer en winter groen blijft. Een fraaisymbool van overlevingVolgend jaar schijnt het precies 200jaar geleden te zijn dat in Engelandeen kerstboom werd opgetuigd. Mochtdeze eerder bekend geweest zijn in deElzas, het feit dat het gebruik daarvanaan Luther werd toegeschreven, heeft deverspreiding lang in de weg gestaan.

Het Engelse koningshuis introduceerdeboom rond de helft van de 19e eeuw endaarna begon de belangstelling voor deKerstboom pas echt toe te nemen. Het

plaatsen daarvan in Nederland dateertvan ongeveer 90 jaar geleden. Midwinter: koud en donker. De boom associeertons met vuur en licht. Vroeger hing menin de kerstboom van alles wat opgepeuzeld kon worden. Tegenwoordig hangt menze vol met glazen ballen die het levenrondom weerspiegelen. Wij herinnerenons nog de tijd dat ‘s avonds dekaarsjes in de boom werden aangestoken.Niet de elektrische maar de échte. Inde hoek van de kamer stond een emmermet zand voor het geval dat ... En ditlaatste gebeurde in ons bijzijn eenmaalwerkelijk. Gelukkig had toen een vanonze familieleden de tegenwoordigheidvan geest een raam open te gooien en debrandende boom naar buiten, in de tuinte gooien. Als wij er goed over nadenken dan was het vroeger meestal goedgevaarlijk. Rond de kerstboom zijn veelgebruiken ontstaan. Vooral in Engelandwaar men onder de boom pakjes neerlegt.Een vorm van pakjesavond waar wij inNederland Sinterklaas voor hebben. Dewinkeliers zouden overigens het liefstzien dat wij mede de Engelse gewoonteovernemen. Maar het is in deze tijd vanbezuinigingen voor de ambtenaar ondenkbaar om tweemaal in één maand diep inde beurs te tasten. Een kerstboom vanallure heeft een fraaie “piek” in detop. Vroeger was dit een engel. Zilveren en gouden slingers in de boom doenherinneren aan het haar van de engel.Wellicht herinneren ouderen onder onszich het “echte Engelenhaar” nog dat inde boom werd gehangen ... Na de vieringvan nieuwjaarsdag worden de bomenmeestal opgehaald of weggebracht naareen plaats waar de jaarlijkse verbranding daarvan zal plaatsvinden. In veelhuishoudens gaat de versiering in eendoos die voor één jaar naar zolder ofkelder verhuist ... Ook bij het MEOBvindt men kerstbomen in kantoren enwerkplaatsen. Enige jaren geleden heefter in een werkplaats in het Oegstgeestse gebouw AC zelfs eentje maardrie maanden gestaan.

Prettige Kerstdaqen eneen ijoed begin in 1989

40

Page 42: MEOBtiek nummer 6 1988

It-,

//~—~

‘e s

Naam

Dhr. G.E.A SchoutenDhr. P.J. v. AkkerenDhr. EG. ScharffDhr. J.H. RooaeDhr. G.J. CamphorstDhr. Ei). Huizinga131w. F.F. Meyer

Qnta1a~

MonnichmanP.J. EngelenM.H. BaanatraJ.C. v.d. BergH.A. de ZeeuwP.J.F. v.d. PolE. Taex14. PopB.R. Boomama

Y. Mazee-de MooyE . M M. Greven-KraakmanA. v.d. PolG.A. v. RamG.A. BeemsA.J. Eeken

Afde1in~

Kantlne/O&ir. meetapparatuur014Z0Groot OptiekOrion/LynaStaf VlootSiv

Groot OptiekGlaabew.Mech. wpl.813/0103/HBB/HWav.t. + loggenONZOKwal. map.Tek E

Orion/LynxKlein Optiek

05 10 8817—10 8801—11 8801 11 8801—11—8801—11—8821—11-88

03—10—8801—11-8801—11—8801—11—8801—11—8801—11—8801—11—8801—11—8801—11—8830—10—8801—11—8830—11—8801—12-8815—10—8826—11—88

Datum

DhrDhr.Dhr.1)1w.Dhr.Dhr.Dhr.

Dhr.Mw.Mw.Dhr.Dhr.Dhr.Dhr.

toestel:224 1

Overolaateingen

Mw. I.F. Flohr

Dhr. 1-1. Varkeviaser

131w. .J.G. Gombault

131w. F Pronk

A A A

1 1Lti-~ ,~

Ie ~,

van : tel.centr.naar: arch./telex 01-10 88van : BI)naar: TS 28—10-88van : DNAVnaar: DIRA 01—07-88van : ONAVnaar: DIRA 01—07—88

. 8. Spigt van : DNAVnaar: DIRA 01—07-88

1)1w. 13. Aaldera van : DNAVnaar: DIRA 01-07-88

L&ir. C. de Reus van 813/14naar: 813/0 01- 10-88

131w. G. Krijndere van : 813/14naar: 813/0 01—11—88

Dhr. C.S. de Wit van : 813/8naar: 813/0 01-11—88

Dhr. W.H. Huitinga van : 813/11naar: BD/O 01-11-88

Dhr. F. Haakaema van : 813/11naar: BD/0 01-11-88

Dhr. P. Vinke van : BIJ/EInaar: 813/0 01-11-88

Dhr. J. Schipper van : Sonar wpi.naar: wpi. SAR 21-10-88

Dhr. T.K. Kier van : Sonar wpi.naar: ONZO 21-10-88

Dhr. A.M. Parlevliet van : EOV/Radionaar: ELM 14—10—88

Dhr. J.J. v.d. Velde naar: S8 01-11 88Dhr. V.P. Beeta naar: 66 01-11-88131w. J.J.J. Parlevli naar: 56 01-11-88Dhr. J.S. Kraak naar: 56 01-11-88Dhr. R.M.A. Blok naar: 86 01-11-88Dhr. J. Petma naar: 56 01-11-88Dhr. A.H.J. Deckere naar: S9 01-11-88Dhr. A.A.H. Boogaarda naar: 68 01-04-88Dhr. R. Snoek naar: 66 11-01-88Dhr. H.C. &zitenhuia naar: 66 01-11-88Dhr. 1-1. Ooatwouder naar: S7 01-07-87Dhr. Ci). Zweiatra naar: 66 01-07-87Dhr. C. lïiiatermaat naar. 66 01-05-87Dhr. P. Wijker naar: 66 01-10-88Dhr. H. Vermond naar: S8 01-07-87Dhr. A.H.P. den (kide naar: S7 01-07-87Dhr. WF. Speekman naar: 68 01-12-88Dhr. B.A.C &itler naar: 66 01-05-87Dhr. J Haar naar: 66 01-05-87Dhr. J.P. v.d. Berg naar: S6 01-05-87Dhr. H.J. Rabouw naar: 66 01-05-87

41

Page 43: MEOBtiek nummer 6 1988