MEOBtiek nummer 4 1989

30
PERIODIEKE UITGAVE VAN HET MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISCH BEDRIJF 47? 4~. cu(~4ItL~ 1565

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiek nummer 4 1989

Page 1: MEOBtiek nummer 4 1989

PERIODIEKE UITGAVE VAN HET

MARINE ELEKTRONISCH EN OPTISCH

BEDRIJF

47? 4~. cu(~4ItL~ 1565

Page 2: MEOBtiek nummer 4 1989

PERIODIEKE UITGAVE VANHET MARINE ELEKTRONISCHEN OPTISCH BEDRIJF

10e jaargangnr. 4, aus. 1989

Redactie

A.N.C. KochW.J. v.d. AkkerH. JansenMevr. J.M. Ouwerkerk-DirkseMevr. S. VlielandT.A. van ZantenIng. R. Kornman

Typewerk

Mevr. J. v.d.

Vormgeving

W.J.G. Borst

Foto’ s

Fotodienst Wassenaar

Druk en afwerking

Het Spektrum Sassenheimtel. 02522—19027

Redactie-adres

Toestel 2450 MEOB/O KochToestel 2386 MEOB/H JansenToestel 148 MEOB/W Mevr. OuwerkerkDirkse

Verantwoordelijkheid

De redactie behoudt zich het rechtvoor te beslissen over plaatsingvan ingezonden stukken c.q. deze inte korten.

Kopij voor het volgende nummer uiterlijk 20 sept..989 inleveren.

In deze uitgave wordt, hoe bestâât het,veel aandacht besteed aan de openingvan het nieuwe bedrijfsgebouw en hetvervolg daarop, ni. een “open dag”.Twee hoogtijdagen: 14 en 15 juli 1989.Samen zorgden ze voor de “kroon op defusie”. Op een paar collega’s na, dienog op een onderkomen wachten in gebouwAB, is de Wassenaarse vestiging passé.De belangstelling voor de “open dag”was enorm. Het totaal-gebeuren heeftons bedrijf weer wat méér bekendheidgegeven. Promotie die, niet alleen viaMEOBTIEK maar ook via de pers en radio,goed tot uiting is gekomen. Het deedons goed om tijdens de “open dag” metbuitenstaanders te spreken die hun bewondering voor het MEOB niet onderstoelen of banken staken. De woordenvan Schout bij Nacht Ir. v.d. Bergzullen ons bijblijven: “Het MEOB werktaan de frontiers of the high technology”.

Intussen is de grote vakantie praktischvoorbij en iedereen hopelijk in blakende welstand weer gezond van lijf enleden teruggekeerd op zijn/haarMEOB-stek. Velen terug uit het buitenland en anderen van “Lekker weg in eigen land” om vervolgens wederom hetvaderland te dienen. Onze redactiesecretaris fietst nog. Hij is een aantalweken geleden naar de Noordkaap vertrokken om vanaf zijn tweewieler demiddernachtzon waar te nemen. Daar komtin een van de volgende edities nog eenverslag van.

Verder in dit blad vele dienstcommissie-items en punten betreffende deArbeidsomstandigheden. Samen heel watbelangrijke informatie. Wist ii trouwensdat de MEOBTIEK in alle stilte aan zijntiende jaargang is begonnen? In juli1980 werd het blad gestart en sindsdienheeft de redactie het er druk mee gehad. Een bewijs dat het MEOB een levendig bedrijf is. En gezien de toekomst moet er nog meer leven in komen.Zodat wij in het jaar 2002 het met 1002ternauwernood aankunnen. Een goedverstaander heeft maar een half woordnodig.

/

0

1

Page 3: MEOBtiek nummer 4 1989

“De kost gaat voor de baat uit”. Ditoude spreekwoord gaat zeker op voor hendie vele maanden in porta-cabins op hetparkeerterrein van de vestiging Oegstgeest hun werkzaamheden moeten verrichten en voor diegenen die nog velemaanden in de praktisch verlaten vestiging Wassenaar moeten doorgaan methun werk.Grote infrastructuurprojecten bij Defensie kunnen nu eenmaal slechts gefaseerd in de tijd plaatsvinden en in depraktijk bleek het niet mogelijk dewerkplaats groot-optiek snel te realiseren.Met dit minder aangename aspect in hetachterhoofd wil ik in deze rubriek uiteraard als eerste memoreren de officiële opening van het gebouw “Huygens”,waar we zo intensief naartoe hebbengeleefd. Met de zeer geslaagde “opendag” was één en ander een feestelijkhoogtepunt voor ons bedrijf. De mededeling van de DMKM, tijdens de openingsplechtigheid, dat hij voor 1 1,6 Mextra fondsen had goedgekeurd voor deaanschaf van de ontbrekende en noodzakelijke voorzieningen, te weten eenvibratie-opstelling, een sputterinstallatie en een MTF IR meetopstelling(waarvoor inmiddels de bestelopdrachtenzijn geplaatst) gaven de feestelijkheden extra reliëf, omdat daarmee aan devoorwaarde om effectief en efficiënt inhet nieuwe gebouw te kunnen werkenwordt voldaan.Belangrijker is echter dat de DMKMimpliciet met de nieuwbouw en inrichting zijn vertrouwen in ons bedrijfuitspreekt.In dit verband zou ik nog eens dewoorden van de toenmalige vlagofficiermaterieel, SBN W.J. Kruys, uitgesprokenbij het eeuwfeest van de verificatie in1959 willen citeren: “Hoe meer vertrouwen wij in u krijgen, hoe meer wiju zullen toevertrouwen”. Deze intentievan de opvolgende vlagofficieren endirecteuren materieel mogen wij nimmeruit het oog verliezen.

Ons bedrijf kan het vertrouwen van deopdrachtgevers verdienen door kwalitatief goede produkten (diensten), dievoldoen aan de eraan gestelde specificaties (normen), binnen het daarvoorbeschikbaar gestelde aantal manuren(kosten) op tijd op te leveren (i.v.m.de planning van de opdrachtgever).

Als wij met één van bovengenoemde factoren een loopje nemen dan kan het inons gestelde vertrouwen een deuk oplopen, hetgeen kan resulteren in hetzoeken door de opdrachtgever naar eenander bedrijf (bv. buiten Defensie),dat wel aan de verwachtingen voldoet.Offertes voor nieuw werk moeten daaromop correcte voorcalculaties berusten ener moet sprake zijn van een beheerstproduktieproces.Over de introductie van betere besturingsmethodieken dienaangaande berichtte ik u reeds in het vorige nummervan MEOBTIEK. Hier zou ik echter ooknog op een andere absolute voorwaardevoor succes in deze willen wijzen. Dievoorwaarde (m.i. de belangrijkste) is,dat wij ons allen, in collectief verband, verantwoordelijk voelen voor genoemde zaken (kwaliteit, kosten enplanning) en al onze afspraken, ookbinnen het bedrijf, op correcte wijzenakomen. Dat alles neemt niet weg datik in de huidige constellatie veelwaardering heb voor diegenen (werkzaamaan het eind van de produktieketen),die recentelijk door extra inspaningenhet mogelijk hebben gemaakt onze leveringsverplichtingen voor de onderzeeboten van de Walrusklasse en de M-fregatten praktisch alle na te komen. Ik reken er echter op dat het ons in de toekomst zal lukken tot een gelijkmatigerproces te komen, waarbij iedereen evenzwaar wordt belast en het niet nodigzal zijn op het laatste moment te gaanoverwerken en/of zijn toevlucht te nemen tot noodprocedures.Ook veel respect heb ik voor de afdeling kwaliteitszorg, die (in afge

DUDE[TEFOEfr

2

Page 4: MEOBtiek nummer 4 1989

slankte vorm en doorwerkend in de vakantieperiode) uitzonderlijk veel werkheeft verzet en nog moet verzetten omop 2 en 3 oktober a.s. de DGM-evaluatiecommissie het vertrouwen te kunnengeven dat het MEOB op alle niveaus haardoelstellingen duidelijk formuleert, opadequate wijze de kwaliteit van hetprodukt en de organisatie waarborgt ende door de commissie gesignaleerde tekortkomingen per genoemde (eerste) datum blijvend heeft verholpen.“En public” zou ik tot slot lof willentoezwaaien aan diegenen uit Oegstgeesten Den Helder, die onlangs met succeseen zware post-HTO-opleiding hebbenafgesloten en daarmee het kerinisniveauvan het bedrijf op een hoger plan hebben gebracht.

Ten slotte hoop ik dat u met uw familieeen goede zomervakantie hebt gehad,weer veilig zult zijn teruggekeerd enmet plezier het werk zult hebben hervat.

DMEOB

~BZB BRANDWEERWEDSTR 1 JDEN

13 juni werden er brandweerwed

MARTRADI om de persoonlijke uitrustingsstukken en de motorspuitaanhangerte vervoeren naar de brandweerkazernevan Rijswijk, waar de ploegen zichmoesten melden voor de wedstrijden.Vandaaruit vertrokken we naar hetwedstrijdobject. Bij het wedstrijdobject aangekomen werd door de bevelvoerder T.J. Borreman en de nummers 1 en 2W. Kuzee en R.G. Maljers, persluchtapparatuur omgehangen, waarna het uitrukbericht werd ontvangen. Dit luidde:er is brand uitgebroken in het PAX-gebouw aan de Vredenburchweg te Rij swijker wordt vermoedelijk iemand vermist.Bij nadere informatie bleek het PAX-gebouw een afbraakpand te zijn en de waterwiriplaats een ondergrondse brand-kraan. Bij het gebouw aangekomen zat

een man boven uit het raam te roependat hij niet weg kon omdat het op degang brandde. Bij een binnenverkennirigbleek er binnen in de gang ook eenslachtoffer te zijn met een verbrandgezicht en een pijnlijke heup. De brandbinnen is geblust door de nummers 1 en2. De persoon boven is via een laddergered door de nummers 3 en 4, W. deWinter en R.J. Nieuwenburg. Daarnableek dat het buiten aan de achterkantook brandde zodat de nummers 3 en 4achter ook moesten blussen en de pompbediener, A. Brouwer, zijn werk goedmoest doen zodat een goede waterleverantie gegarandeerd was. De bevelvoer—der ging op controle of alles uit wasen de ploeg kreeg het is en “inpakken”,waarna de wedstrijdploeg van het MEOBrustig ging douchen en wat ter verfrissing dronk in afwachting van deprijsuitreiking welke na enige vertraging om 22.30 uur begon met een woordvan dank van de heer Slof aan de organisatie en de 2 Lotus-slachtoffers. Deheer Van de Zwan, hoofdbrandmeester teRijswijk, gaf nog een uitleg zoals hetin de ogen van de jury gedaan had moeten worden, zodat dan uiteindelijk dewerkelijke prijsuitreiking doorcommandant Brandweer van Rij swijkheer a. Roos, kon beginnen.

De uitslag was als volgt:

1. Siemens Nederland ploeg 2Bloemenveiling WestlandMEOB OegstgeestPhilips PTISFysisch Elektr.Lab. TNOMin, van Defensie Landm.Min, van FinanciënMin. Verkeer en Waterst.Siemens Nederland ploeg 1Gemeentesecr. Den HaagProduktschap voor zuivel

Moe maar blij en voldaan keerde dewedstrijdploeg van het MEOB met de beker voor de derde prijs om ongeveer23.00 uur naar huis terug.De beker wordt t.z.t. in de prijzenkastvan de kantine geplaatst zodat iedereenhem kan bewonderen.

W. de Winter

—- ~

Dinsdagstrijden gehouden voor bedrijfsbrandweren, te Rijswijk. Een ploeg van hetMEOB gaf, zoals al jaren gebruik is,acte de presence. Om 13.00 uur was dewedstrijdploeg de spullen in orde aanhet maken en een laatste controle ophet materiaal aan het uitvoeren. Om15.00 uur kwam een wagen van de

2.3.4.5.6.7.8.9.

10.11.

dede

pnt.pnt.pnt.pnt.pnt.pnt.pnt.pnt.pnt.pnt.pnt.

538511508498460444441436423413361

3

Page 5: MEOBtiek nummer 4 1989

Vertegenwoordiging werkgroepenDe DC heeft een gesprek gehad met deDMKM en heeft er bij hem op aangedrongen MEOB-vertegenwoordigers mee te laten draaien in de werkgroepen van deonderhoudsdiensten van MVKV en MVKX.Naar aanleiding van een gesprek in deAdmiraliteitsraad wil de DMKN een naderonderzoek laten verrichten t.a.v. de“Maintenance- en bevoorradingsfunctieu.De door de DC gevraagde participatie inde werkgroepen, die zich met genoemdematerie bezig houden, is nog niet gehonoreerd.

Koff je-automatenBij het MEOB Oegstgeest wordt overgegaan op koffie-automaten. De plaatsenzijn bepaald en de offerte is reedsbinnen. Er komt ook een aantal automaten voor frisdranken, versnaperingen!koek en shag/sigaretten. Een en anderheeft tot gevolg dat er uitvoering zalkunnen worden gegeven aan het serverenvan maaltijden in de kantine. DMEOBheeft medegedeeld dat er bijzonder veelaandacht wordt geschonken aan de realisering van een nieuw bedrijfsrestaurant.

PrivacyMet ingang van 1 juli 1989 is de Wet opde persoonsregistratie van kracht geworden. Een werkgroep is bezig om degevolgen daarvan te inventariseren enregels op te stellen. De DC, die nogwil spreken over de consequenties vangenoemde wet is akkoord gegaan met hetvoorstel daarmee te wachten tot dewerkgroep zijn taak heeft afgerond.Hierover zal nog een bekendmaking volgen.

College van OverlegHet College van Overleg heeft het MEOBlof toegezwaaid vanwege de toename vanhet aantal produktieve uren. DMEOBheeft in het College van Overleg benadrukt dat het personeelsbestand dat gefixeerd is op 1002 het echte bestand is

MEO 8 OEGSTGEES1.. DEN HELDER — WASSENAAR

EPil~iLE~ELL ~EE~waarop het bedrijf optimaal kan functioneren.Dat staat voor de DMKM niet vast. Hijvroeg zich af of het getal 800 kanzijn. DMEOB heeft gezegd dat met man enmacht geprobeerd zal worden het aantalvan 1002 in stand te houden, maar danzal men op zich moeten nemen, naast deaanwezige taken, extra werk met dehuidige V(aste) B(emannings) L(ijst)uit te voeren.

GesprekDMEOB heeft een gesprek gevoerd met devoorzitter DC. De verhouding leiding/DCverdient niet op alle punten de schoonheidsprijs. In het vervolg zullen alleStafleden de verslagen van de overleg-vergaderingen toegezonden krijgen. Devoorzitter van de DC zal worden uitgenodigd een stafvergadering bij te wonenom met de stafleden van gedachten tewisselen.

ZeifbeheerOm het Zelfbeheer verder in de Organisatie te brengen wordt een lezing voorbereid. Het ligt in de bedoeling dezeeen zestal malen te houden zodat hetvoltallige personeel daarmee bereiktkan worden. Tijdens de lezingen zullenDMEOB, HBEB en de afdelingshoofdenenkele korte presentaties verzorgenwaarna een forum wordt gevormd vanStafleden. Dit naar aanleiding van deopmerking van de DC dat het zelfbeheernog niet leeft onder de mensen. De lezingen worden gehouden op 24 oktobervoor het Produktiebedrijf Den Helder,op27 oktober voor de afdeling Advies, op3 november voor het ProduktiebedrijfOegstgeest en op 7 november voor deStafafdelingen Oegstgeest.

AQAP- 1De evaluatiecommisie met betrekking totAQAP-1 zal op 2 en 3 oktober a.s. hetMEOB bezoeken. De DC is niet tegen hetvoorstel om het Audio Visueel Centrumte plaatsen onder de hoede van de Tech

MEOD

4

Page 6: MEOBtiek nummer 4 1989

nische Staf/MEOB/H. Men vindt datonduidelijkheden moeten worden weggenomen met betrekking tot de plaats vanmilitairen daarin en de opbouw van deorganisatie. De structuur en organisatie blijven voorlopig nog punten vanoverleg. Ook zullen een orgaanbeschrijving en goede functie-informatie-formulieren (FIF’s) gemaakt moetenworden waarop de formatiedeskundige defunctiewaardering kan afstemmen.

Gedifferentieerde beloningIn het BBRA ‘84 is per 1 januari 1989het zgn. gedifferentieerd belonenopgenomen. De streefdatum voor uitreiking van met name gratificaties isgesteld voor 1 juli.

CeremonieelIn het recente verleden werden bevorderingen door DMEOB altijd met enig ceremonieel aangezegd. Dit werd positiefgewaardeerd en als iets formeels ervaren. De DC vindt het jammer dat ditniet meer gebeurt. Aangezien de bevoegdheden in het kader van de deregulering thans bij de afdelingshoofdenliggen is de “ceremonie” verdwenen.

G. J. van Markus namafscheid van de DC“De beslissing om te zeggen - ik hou ermee op - is niet eenvoudig geweest”,zei onze collega G.J. van Markus tijdens een van de laatstgehouden formeleoverlegvergaderingeri. Na 22 jaar namhij afscheid van de dienstcommissieomdat door taakverzwaring (tekenkamer)het DC-lidmaatschap niet langer verenigbaar was met zijn functie.Welgeteld woonde Van Markus 80 overleg- en 216 dienstcommissie-vergaderingen bij. “Om nog maar te zwijgenover de “tussendoortjes” en de velegesprekken die gevoerd zijn”, voegt hijer aan toe. Hij erkent dat er voorhemzelf toch een soort leegteoverblijft: “In het DC-gebeuren ben jenauw betrokken bij alles wat er zichbinnen het bedrijf afspeelt”. Van Markus was jaren secretaris van deDienstcommissie “oude stijl”. Sinds dekomst van de “nieuwe stijl” is er veelveranderd. Hij is in de dienstcommissie(CFO) intussen opgevolgd door de heerD.C. Havenaar.

Kort nieuwsMilieu.

“Ook binnen het Provinciehuis in DenHaag heeft het “milieuvirus” toegeslagen. Zo worden koffiebekertjes aan heteind van de dag ingezameld en verwerkttot nieuwe bekers, gaat automatisch hetlicht een aantal keren per dag uit,wordt gebruik gemaakt van recyclingpaper bij het kopiëren en wordt papiergescheiden ingezameld” lazen wij in eenbondsblad. Niet vermeld werd hoe menvan gebruikte koffiebekertjes aan heteinde van de dag nieuwe maakt, waaromhet licht uitgaat en hoe het papiergescheiden wordt. Maar in ieder gevaldoen onze Provinciehuiscollega’s eriets aan. Hoe zit dat nu als straks hetMEOB volledig overgaat op koffieautomaten? Brengen wij dan écht iederewerkdag gemiddeld 1500 gebruikte plastic bekertjes in het milieu of strevenwij daarvoor ook naar een oplossing?Door bijvoorbeeld geen koffieautomatente nemen?

Bedrijf srestaurant.

Een blik op de toekomst doet een nieuwbedrijfsrestaurant voor het MEOB opdoemen. Volgens de laatste berichtenwordt er méér vaart achter gezet maarwij wagen ons liever maar niet aan eenjaartal. Intussen werd tijdens eenvergadering van de commissie Verkeer enVervoer in Oegstgeest een tekening gepresenteerd van Verkeer en Waterstaat.Het betreft een benzinestation dat gesitueerd is aan de Rijksweg en ongeveerter hoogte van het MEOB gerealiseerdgaat worden. Op de tekening is eendeel van het MEOB-terrein, waar zich debedrijfsschool en de kantine bevindt,reeds bij het zgn. benzinestation-planbetrokken.

~elen in de struiken.

Nu de vestiging aan de Haarlemmerstraatweg is uitgebreid met een grootaantal Wassenaarse collega’s heeft debedrijfspoes het besluit genomen ookhet “kattenbestand” een grote vlucht telaten nemen. Zij wierp tussen destruiken een 5-tal prachtige zwarte“jonkies”. “Lief om naar te kijken”aldus de dames van Secretarie die hopendat de diertjes een goed en ambtelijkonderdak zullen krijgen.Liefhebbers mogen er eentje vangen enmen kan dat het beste doen vd6rdat zeverwilderd zijn .... anders wordt gevreesd voor de gordijnen en de bekleding van de bankstellen.

5

Page 7: MEOBtiek nummer 4 1989

Mevr. 1. Visser - v. Tendeloo: Nieuwe PC

Als je het met een technicus over eenPC hebt, zal hij in de eerste plaatsdenken aan een computer. Spreek jedaarentegen een medewerker van personeelszaken er op aan, dan associeertdeze de afkorting onmiddellijk met Personeels Consulent. Een functie diesinds kort is toebedacht aan mevr. L.Visser-Van Tendeloo. Het zou eigenlijk“consulente” moeten zijn maar wij levengelukkig in een tijd dat een vrouw bijvoorbeeld gewoon als “ombudsman” kanfunctioneren.Mevrouw Visser heeft haar werkzaamhedenbij het MEOB officieel op 1 juni jl.aangevangen. Zij is de opvolger van hetplaatsvervangend hoofd personeelszaken,de heer P. van der Velde. Het betreftechter alleen de PC-taak. Wie plv. HPZwordt is nog niet bekend. Daar moet inhogere sferen nog over nagedacht worden.Hoewel de nieuwe personeelsconsulentgeboren en getogen is in Eindhoven maghet opmerkelijk worden genoemd dat zijnimmer arbeidsovereenkomstige connec -

ties heeft gehad met de firma Philips.Integendeel. Na haar studie aan hetAtheneum en HEAO te hebben afgeronddeed zij haar intrede in de ambtelijkemaatschappij. In het bijzonder die vande Directie Burger Personeel.“Vanaf 1986 nam ik deel aan een driejaar durend functie-roulatieprogrammamet de bedoeling om daar als all-roundpersoneelsfunctionaris uit naar vorente treden”, vertelt ze. “Het eerstejaar was ik personeelsconsulent bij hetMarine Vliegkamp “De Kooy”, vervolgenseen half jaar op de Rijkswerf en de

laatste plaatsing was die bij de DPKI1.Het personeelswerk zelf heb ik geleerd“on the job”, aldus mevrouw Visser.Daarnaast heeft ze een aantal vakgerichte cursussen gevolgd waaronder werving en selectie alsmede adviesvaardigheden. De personeelsconsulent treedtimmers op als adviseur van het management op de diverse P-gebieden zoalsformatieplanning, functiegerichte personeels- en sociaal-organisatorischebegeleiding.

“Ligt dit niet op het gebied van demaatschappelijk werker?”, meen ik mijals vraag te mogen veroorloven.“Dit is niet geheel het geval”, zegtmevrouw Visser, “je kunt je bezig houden met conflicten, ziekteverzuim enwerkoverleg, maar er zijn diepgaandeproblemen waarbij deskundigen, zoals debedrijfsmaatschappelijk werker of debedrijfsarts ingeschakeld dienen teworden”.De nieuwe personeelsconsulent spreektzich uit voor het “Kies exact” en zegtdat “Zelfbeheer” één van de redenen iswaarom zij bij het MEOB heeft gesolliciteerd. “Ik wilde verder kijken danhet échte Haagse gebeuren. Het werk ishier gewoon anders. Je kijkt directertegen de dingen aan. In Den Haag had jeveelal alleen maar telefonisch contact”.Het MEOB is een “high-tech”-bedrijf. Erwerken meer mannen dan vrouwen. MevrouwVisser is de eerste vrouw die in delange MEB/MEOB-j aren als personeelsconsulent optreedt.Ten opzichte van haar mannelijke collegae heeft ze echter één groot voordeel nl. dat van de vrouwelijke intuïtie.

6A.K.

Page 8: MEOBtiek nummer 4 1989

NOORDHOLL4NDS DAGBLAD

Hei • erse ourantHOOldr.d.ct~r D. P J vat, Pee~,w~jk R.d ~ Spoor~l~..l 14 - Doo H&d., . T& 0~3O.l5800 Hooldk.~Ioo~ ~ 2. 190CM ~ .1.1 072196196 Loss. nun~n1.,if .25

Personeel marinebedrijven

(Helderse Courant d.d. 13 juli 1989)“Personeel Helderse Courant zou illegale FilmNet-kastjes bouwen”. Gradusweet van niets, maar de redactie vanMeobtiek, het huisorgaan van het MarineElektronisch en Optisch Bedrijf brengthem met deze tekst op een idee. Bij dieredactie blijkt het bericht, dat demarechaussee een onderzoek instelt naarde vermeende illegale aanmaak doorpersoneel bij marinebedrijven, van de—coderkastjes voor FilmNet-programma’ S,

slecht gevallen. Bewapeningswerkplaatsen, de Wapentechnische school env66ral het MEOB worden ten onrechtedoor het slijk gehaald, fulmineert deredactie.

“FilmNet-kastjes worden overal in DenHelder gemaakt, de zondaars bevindenzich onder alle lagen van de bevolking”. Op het MEOB zaten alleen maareen paar technici die slechts bij wijzevan uitdaging gingen knutselen aan eenkastje. Het “knaagde” aan hen, aldusMeobtiek. En: “In feite kan iederetechnicus die in de goede zin deswoords een ware freak is alles nabouwen, omdat de enorme informatiestroomdie op hem wordt losgelaten hem instaat stelt te combineren en te deduceren. Soms komt daaruit een “decoder”.Soms een radiografisch gestuurdestofzuiger”. Ergo, ook de redactie vande Helderse Courant kan misschien weldecoders bouwen, aldus Meobtiek.Een prachtig betoog. Ongetwijfeld wordtook elders in Den Helder driftig geknutseld aan van alles en nog wat, duswaarom niet aan decoders. Een beetjeslimme jongen haalt bij een elektronicazaak wat spullen en gaat aan de slag.Alleen, bij het MEOB zijn ze volgensingewijden nog wat slimmer. Daar haaldepersoneel de benodigde defensie-onderdelen gewoon uit het magazijn. En deallerslimsten bouwden niet alleen eenkastje voor eigen gebruik, maar ook eenvoor oom Jaap, buurman Kees en tenslotte voor de rest van de straat.Want dat alleen MEOB’ers mochten profiteren van alle boeiende kennis, dat

zou illegale FilmNet-kastj es bouwen

“knaagde” natuurlijk. Zoals de handelop den duur ook bij de marechaussee“knaagde”. Die stelde een onderzoek in,waarvan de uitslag overigens nog nietbekend is. Een troost: naar verluidt isde marechaussee niet geïnteresseerd inradiografisch gestuurde stof zuigersbij het MEOB. Gradus daarentegen

(Helderse Courant d.d. 21 juli 1989)

DEN HELDER - Het onderzoek naar deillegale aanmaak en handel van FilmNetdecoderkastj es door defensiepersoneelstaat op een laag pitje. Hoewel de zaakbegin vorige maand aan het licht kwam,is dat onderzoek door de marechausseenog steeds in een beginfase, aldus eenmarinewoordvoerder. Er zijn reedsenkele vertrouwelijke gesprekken geweest. “Door de vakantie ligt de zaaknu stil. Het zal niet eerder dan september worden voor er iets boven waterkomt”.

President op bezoekHet was een zomerse dag in juli. Hetverkeer, dat zich via de Rijksweg naarAmsterdam spoedde, was stilgelegd. Politie-auto’s met zwaailichten haddenstrategische plaatsen ingenomen. Eenhelicopter vloog rakelings over hetbedrijf. Enkele MEOB’ers volgden hetgebeuren met grote interesse. Dan eenkolonne motorrijders die in V-formatiehet brede wegdek beroerden. Daarachterauto’s met veiligheidsagenten en degepantserde wagen met de President vanAmerika, mr. Bush. N6g een helicoptervoor het geval dat.... Een collegariep: “Mr. Bush, at the moment you passthe èm-ie-oo-bie”. De Amerikaan derAmerikanen zal het wel niet gehoordhebben. Hij zwaaide nog wel of was datmaar verbeelding.

7

Page 9: MEOBtiek nummer 4 1989

ARBO - nieuwsAfzuiging t.b.v. soldeerstationsVoor werkplaatsen in Oegstgeest en DenHelder moeten er, ten behoeve van soldeerstations, afzuigunits worden aangeschaft. Het blijkt een fiks aantal tezijn en de kosten zijn dermate hoog datbesloten is de aanschaf over een aantaljaren uit te smeren. Uit metingen, doorde RBB in 1987 uitgevoerd, is naar voren gekomen dat onder normale omstandigheden geen gevaar bestaat voor degezondheid van diegenen die soldeerwerkzaamheden uitvoeren. De afzuigingis bedoeld om het hinderlijke effectvan vrijkomende rook en alles wat diesmeer zij, weg te nemen.

TL-buizenAan het eind van dit jaar zal wordenovergegaan tot de vervanging van deTL-buizen door nieuwe. De oude buizenzullen op verantwoorde wijze wordeningezameld en afgevoerd. En nu wij hettoch over verlichting hebben kunnen wijmelden dat die van het terrein van hetMEOB te Oegstgeest inmiddels is uitgevoerd.

ErgonomieEen goede lichaamshouding tijdens hetwerk is belangrijk. Van het HoofdWerkplaatsen Den Helder is een verzoekontvangen er op toe te zien dat destoelen in de diverse werkplaatsentijdig worden vervangen. Het istijdens de laatstgehouden ARBO-cominissievergadering onderwerp van gesprekgeweest en het heeft de aandacht.

Noodstopbeveil igingIn Oegstgeest zijn, bij renovatie enverbouwing van werkplaatsen, zgn.noodstopvoorzieningen aangebracht.Daardoor is uitschakeling van âllespanningen inééns mogelijk. Het HoofdWerkplaatsen Den Helder heeft gevraagdaldaar eenduidige voorzieningen tetreffen. Er wordt onderzocht hoe ditop zo kort mogelijke termijn gerealiseerd kan worden.

Betonnen noodtrapAan de noord-oost zijde van het gebouwvan het MEOB aan de Nieuwe Haven bevindt zich een betonnen noodtrap. Eéntrede van die trap hangt er maar eenbeetje bij en dat is een gevaarlijkesituatie. Tenminste, alleen voor ambtenaren die het op die trap hogerop zoeken. Naar beneden toe is de weg vrij.

ZwemvestenPersoneel dat werkzaamheden verrichtaan boord van een varend schip en wiloverstappen op een ander schip/sloepetc. is verplicht een zwemvest bij zichte hebben. De kastbaas van het MEOB DenHelder heeft ze, op leenbasis, invoorraad.

“Verzuim” -problematiekEen medewerker van het RBB heeft, alseerste aanzet naar een onderzoek betreffende het ziekteverzuim, voor hetsocial team een voordracht gehoudenover de oorzaken en gevolgen van hetverzuim en wat er eventueel aan te doenis.

VUTTijdens de bijeenkomst van deARBO-commissie is toegezegd dat er eenpublikatie in de MEOBTIEK zou verschijnen betreffende voorlichtingsdagenten behoeve van hen die zich voorgenomen hebben gebruik te maken van deVUT-regeling. Inmiddels is hier eenbekendmaking over verschenen.

SAR-kledingIn de stofarme ruimte wordt zéér stofvrij gewerkt. Men moet daarvoor speciale nylon kleding dragen. Deze is,zoals bekend, erg brandbaar. Om eventuele calamiteiten te voorkomen wordter in de stofarme ruimte alsnog eendouchegelegenheid geplaatst.

Douches voor ... racefietsersFietsen is een gezonde beweging, zekervoor die collega’s die de dag zittendeaan een werkbank of bureau doorbrengen.Om de spieren toch soepel te houdenkomen ze steeds meer op een race-fietsnaar het werk. Het zou goed zijn alszij voor de aanvang van de werkzaamheden zich onder de douche kunnenopfrissen. Onderzocht wordt of dit gerealiseerd kan worden. De ARBO-commissie vindt het een goed voorstel. (Dekosten gaan hier voor de baten nl. 66keen factor om ziekteverzuim terug tedringen. Maar hoe zit het nu met hardwerkende ambtenaren vdârdat die ‘savonds naar huis gaan? Géén grapje,want wij denken bijv. aan de collega’sdie bij de huishoudelijke dienst vaakzware, lichamelijke arbeid verrichten.red.)

8

Page 10: MEOBtiek nummer 4 1989

Elektrisch handgereedschapVolgens het Elektrotechnisch Veiligheidsbesluit dient elektrisch handgereedschap (zeer terecht) periodiek gecontroleerd te worden. Bij het MEOBkomt dit momenteel niet aan bod. Eeninventarisatie, betreffende soort enhoeveelheid handgereedschap per afdeling, is thans aan de gang en wordtuitgevoerd door de chef bedrijfsmagazijn. Aan de hand van de gegevens zalde technische dienst in het vervolg(periodiek) de controle uitvoeren. Voorhet einde van dit jaar moet het inorde zijn.

VeiligheidsvoorschriftenDe ARBO-commissie heeft er de aandachtop gevestigd dat Buitendienst-medewerkers niet voldoende op de hoogte zijnvan veiligheidsvoorschriften c.q. wijzigingen daarop. De bundel veiligheidsvoorschriften blijkt alleen bijhet Hoofd Buitendienst aanwezig te zijnen niet op de diverse lokaties waarwordt gewerkt. De Bedrijfsbeveiligingsadviseur heeft inmiddels maatregelengetroffen, zodat de projectleiders medeover genoemde bundel beschikken.

1

Incentive - uitkering 1988

De foto is gemaakt door deMEOB”.

“Fotodienst

Met de bekendmaking MEOB nr.de volgende tekst:

De directeur van het Marinenisch en Optisch bedrijf,

60/89 met

Elektro

gelezen:- het convenant Zelfbeheer 1989,- het jaarverslag 1988,- het desbetreffende voorstel van het

afdelingshoofd.

overwegende dat:

- genoemde groep gedurende langere tijd(meer dan 5 maanden) een extra inspanning leverde, die niet tot de eigenlijke werkzaamheden kon worden gerekend, waardoor het bedrijf in zijntotaliteit uiteindelijk kon voldoenaan de contractuele verplichting in1988 ten minste 100.000 manuren tebesteden aan ATH’s.

bepaalt:

dat betreffende het jaar 1988:- een incentive uitkering groot

1 22.000,- zal worden uitgekeerd aaneen groep bestaande uit 16 medewerkers van de buitendienst en 6 mdi-indirecte medewerkers, zoals genoemdin het desbetreffende voorstel vanHPB/H,

Met de uitvoering van de regeling eneen rechtvaardige verdeling van debeschikbare bedragen wordt belast:- voor de genoemde groep: het hoofd van

de buitendienst.

begon in Den Helder het gegis wie datdan wel zouden zijn.Op dinsdag 27 juni 1989 om 10.30 uur

9

Page 11: MEOBtiek nummer 4 1989

was het dan eindelijk zo ver, deincentiveuitkering zou worden uitgereikt! Voor de analfabeten onder ons:incentive betekent aansporing, prikkeling, stimulans of drijfveer. De heerAntonides vertelde over de oorsprongvan de incentive. Het MEOB was in 1985een “proeftuin” in het kader van “Zelf-beheer”. Er kwamen extra fondsen omgroepen mensen te belonen bij een goedeinzet. Criteria waren: het behalen vaneen vastgesteld doel en “wie brengenhet MEOB op een hoger plan”. In ditgeval was het vastgestelde doel het“maken van 100.000 uren werk op ATH tenbehoeve van de “Marine-Magazijnen”.

Doordat voorzien werd dat dit niet gehaald ging worden én de doorlooptijdkorter moest worden werd een “beroep”gedaan op de Buitendienst, althans opeen aantal medewerkers hiervan. Deheer Antonides prees de medewerkers,dat zij plaats hadden genomen achter dewerkbank en de diffuse wand tussen dewerkplaatsen en de buitendienst haddendoorbroken. (Misschien is de directeurer niet van op de hoogte dat de werkplaatsen al jâ~.âren hand- en spandiensten verrichten voor de buitendienst).Ook de heer Mulder memoreerde één enander. Hij vond dat de grens tussenbuitendienst en werkplaats discutabelis, maar dat een gezamenlijke inspanning en het flexibel opvangen van problemen hoop geeft voor de toekomst omop ieder een beroep te doen bij problemen, zowel binnen als buiten. Hiernawerden de incentive-uitkeringen uitgereikt. Daar ook de administratie moetkloppen, moest een ieder na controleeen handtekening zetten bij de heerVerbokkem.Verder waren aanwezig:de heer Van Werven HPB/Hde heer Van Woezik plv. HTS/Hde heer Van Schooneveld HIZ/Hde heer Mulder HBD/Hde heer Tabbers HBB/Hde heer Pauw PC/H

Op de foto is maar eenkers te zien daar nietde incentive-uitkeringwaren of konden zijn.

Zij die deze uitkering kregen waren: deheren Smit, Dekker, De Kant, Simons,Visser, Krijnen, Schippers, Witte,Van Schaik, Van Doorn, Mos, Visje,Scholten, Buitink, V.d. Kuyl, Brouwer,Ritsema, Ligtermoet, Isebout,Kerkhoven, Van Gaalen en Bouwman.

Na afloop van het officiële gedeelte,werd, onder genot van een drankje, nogeven informeel “nagezeten”.

T.A. van Zanten

Christiaan Huygens

Een geniaal geleerde. D~t was Christiaan Huygens. Hij drukte het stempelvan zijn kennis op de zeventiende eeuw.Een Hagenaar die op 14 april 1629 werdgeboren en op 8 juli 1695 overleed. Hijwijdde zich voornamelijk aan de Wiskunde en werd op 34 -jarige leeftijdlid van de Royal Society en twee jaarlater leidend medewerker van de Academie Française. Vooral natuurkundig wasHuygens enorm veelzijdig. In 1658 publiceerde hij het grondbeginsel van hetslingeruurwerk. Samen met zijn broerConstantijn verrichtte hij baanbrekendwerk op het gebied van de lens-constructie. Daarmee zijn wij inOegstgeest bij het begrip Optiek belanden wordt het duidelijk waarom de naamvan de geleerde aan het nieuwe gebouwwerd toegekend. Over deze geleerdevalt nog onnoemelijk veel meer te vertellen. Geïnteresseerden raden wij aanhet Huygens Museum in de gemeente Voor-burg (vlak tegenover het spoorwegstation aldaar) te bezoeken. Het loontbeslist de moeite. In de hal van hetnieuwe gebouw te Oegstgeest kan men debeeltenis van Huygens, op foto vastgelegd, in al zijn glorie aanschouwen alsprettig binnenkomertje.

aantal medeweralle mensen diekregen aanwezig

10

Page 12: MEOBtiek nummer 4 1989

Nieuw bedrijfsgebouw officieel in gebruik genomen

“Ik beschouw dit als een prachtigeafsluiting van mijn ambtelijke loopbaan. Het is nog niet eerder voorgekomen dat wij als echtpaar officieelmochten optreden”. Woorden van de Secretaris Generaal, Ir. P.C. de Man, nadat hij op 14 juli jl. het nieuwe werkplaatsgebouw op het terrein van hetMEOB Oegstgeest had geopend. De openingshandeling bestond uit een drietal“onthullingen”. Ir. De Man gaf door het

— . ._

.— ..— .__ — .

Zijn echtgenote viel de eer -

omstanders kennis te lateneen tweetal opmerkelijkevan de kunstenaar Shaw.

wegtrek“Huygen

- . . -

Page 13: MEOBtiek nummer 4 1989

De ingebruikname van het nieuwe gebouwwas méér dan alleen maar een feestelijke gebeurtenis. Historisch gezienkan het beschouwd worden als een definitieve vestiging van wat in 1858 onderleiding van Professor Kaiser in eenoptrekje van het Academiegebouw aan hetLeidse Rapenburg begonnen is. Zoals hetzich laat aanzien is er een einde gekomen aan de “omzwervingen” van de Verificatie van Rijks Zee- en LuchtvaartInstrumenten.

Genoeglijk en plezierig

“De mensen treffen hier een genoeglijkeen plezierige werkomgeving aan”, aldusIr. De Man nadat hij zich van zijnonthullende taak gekweten had. Hij herinnerde aan het feit dat Defensie hetMEOB had gekozen als “Proeftuin voorZeifbeheer” waardoor het bedrijf vanwege deregulering en decentralisatiemeer op eigen benen is komen te staan.De grotere mate van zelfstandigheidheeft gedurende de proeftijd tot merkbare verbeteringen geleid.“Dank zij u is zeifbeheer een aanvaardconcept voor de overige Defensiebedrijven geworden”.

In de hal van gebouw “Huygens” overhandigde de directeur, Ir. L.J. Antonides, de Secretaris Generaal namenshet MEOB een “tijdgevoelig” cadeau. De

1t ~

Page 14: MEOBtiek nummer 4 1989

echtgenote van Ir. De Man werd eenreplica van het kunstwerk van Shaw, dehistorische wereidkaart van Blauw ineen anamorfose, overhandiqd.

“Wij zijn iedereen die aan de realisatie van de plannen heeft gewerkt zeererkentelijk”, aldus directeur Antonides. Namens de oud-medewerkers van het

MEOB werd de directeur een fraaie Huygens-barometer aangeboden. Deze heeftthans een mooie plaats gevonden in hetnieuwe gebouw.

Adembenemend

“Het is adembenemend om in deze tijddirecteur van een Defensiebedrijf tezijn en zeker van een Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf, nu, 15 jaarnadat de Vlagofficier Materieel Schoutbij Nacht J.L. Langenberg bekendmaakte dat de Verificatie van RijksZee- en Luchtvaart Instrumenten (VRZLI)en het Marine Elektronisch Bedrijf(MEB) zouden fuseren (19 december1974), deze fusie ook in infrastructureel opzicht gestalte krijgt”, aldus

1 ~,. ,-‘~-..-

-~1

directeur Antonides tijdens zijn openingswoord in de kantine. Hij sprakvoor vele tientallen genodigden. Onderhen o.m. oudminister van Defensie deheer De Geus; de plv. secretaris generaal, de heer Dregmans; de DMKNSchout bij Nacht Ir. C.R. v.d. Berg;gewezen DMK1~I’s waaronder het MEOB ressorteerde; directeuren generaal van deKoninklijke land- en luchtmacht;oud-directeuren van het bedrijf en eendelegatie van oud-medewerkers; mr.Sj.H. Scheenstra, burgemeester vanOegstgeest en verder afdelingshoofden,collega’s van zusterbedrijven en directeuren van bevriende instellingen.Directeur Antonides onderstreepte hetbelang van de verhuizing van de vestiging Wassenaar naar Oegstgeest: “Hiermee zijn de optische en elektronischewerkzaamheden nog dichter bij elkaargebracht binnen het MEOB. Beide technieken komen vaak in één systeem voor”.Spreker verklaarde dat men gefascineerdheeft toegezien hoe het één en ander,onder het toeziend oog van de DienstGebouwen, Werken en Terreinen organisatie, tot stand is gekomen.Verwijzend naar de renovatie van gebouw AB merkte hij op dat deze nog ditjaar gereed komt. “Het gebouw wordtingericht voor o.a. de geïntegreerdemechanische werkplaats, het bedrijfsmagazijn en de fotodienst.

Het ontwerp voor de nieuwe oppervlaktebehandelingswerkpiaats, dat aan strengemilieu-eisen moet voldoen, werd in juniji. opgedragen. In 1990 kan de bouwopdracht worden verstrekt. De werkplaatszal dan in 1991 gereedkomen.Het bedrijfsrestaurant staat alssluitstuk gepland voor 1993. Na gereedkoming kunnen de gebouwen en grond aande Noordwestzijde van de Haarlemmerstraatweg worden afgestoten. (De vrijkomende grond wordt bestemd voor eenbenzinestation, (red.)).Werkaanbod en capaciteit van het MEOBzijn momenteel goed in balans en verwacht mag worden dat het bedrijf dekomende jaren volbezet zal zijn”.Directeur Antonides noemde het “Zelfbeheer” een enorme verrijking voor hetbedrijf.

Roemrijke historie

De Schout bij Nacht Ir. C.R. v.d. Bergonderstreepte de roemrijke historie vande beide bedrijven waaruit het MEOB is

13

Page 15: MEOBtiek nummer 4 1989

medewerkers van het MEOB, die in hetnieuwe gebouw werken, veel succes engenoegen toe. “Behalve dat het veleneen zeer efficiënte ruimte biedt is heter ook mensvriendelijk”, voegde hij eraan toe.

iiS..

voortgekomen en herinnerde aan deeerste verificateur Professor Kaiser ende oprichting van de Marine RadioDienst in het jaar 1904.“Het leveren van gevechtskracht op zeeis nu en in de toekomst nog steeds deopdracht voor het MEOB: er voor zorgdragen op haar terrein - elektronica,fijnmechanica, optiek en optronica -

dat de Koninklijke Marine operationeelgereed is en blijft. Gelet op de inhet bedrijf aanwezige kennis, kunde enapparatuur, vervult het MEOB ook takenop haar terrein voor de “high technology”- apparatuur van land- en luchtmacht”, verklaarde de Schout bij Nacht.“Door de veranderingen op onderhoudsgebied bij de KN zullen de marinebedrijven in de toekomst een nog belangrijker rol in de onderhoudsorganisatie gaan vervullen. Uitgangspunt voorhet opnieuw bezien van het gehele onderhoudsproces in de 1<11 is de modernebedrij fskundige en bedrij fseconomischeopvatting, dat “onderhoud” in een goedgeleid bedrijf een belangrijke zelfstandige functie in de totale bedrijfsvoering heeft. Het doel ervan wordt welzo gedefinieerd: Het zo doelmatig mogelijk er voor zorgdragen, dat het materieel met de bij het ontwerp gerealiseerde functies en eigenschappen beschikbaar is, wanneer het operationeelbenodigd is”.

Een uiterst belangrijke voorwaarde voorhet bereiken van dat doel is de zgn.“driehoeksgedachte”. Die fictieve driehoek bestaat uit gebruiker, onderhouderen ontwerper. Deze zijn gezamenlijkverantwoordelijk voor goed onderhouden onderhoudbaarheid. Bij de marinebedrijven wordt dit proces nog versterktdoor “Zeifbeheer” in bedrijfsvoering,“contractmanagement” etc.”, aldus spreker die er aan toevoegde dat het zelf-beheer voor het MEOB inmiddels definitief is ingesteld.Schout bij Nacht V.d. Berg wenste alle

Ingewikkeld project

De eerst aanwezend ingenieur directie

Zuid-Holland, Kolonel Ir. H. Vroman,noemde het nieuwe gebouw voor wat betreft de techniek een moeilijk project.“Samen met het ingenieursbureau Arnhemen het MEOB moest onze dienst in devoorbereidingsfase heel wat technischeproblemen oplossen, onder andere voorde trillingsvrije opstellingen en eenstofarine ruimte. Het gebouw heeft eenoppervlakte van 5317 m2 en de totalekosten waren bijna f 14.500.000,--.Bijna de helft van de kosten is opgeslokt door het werktuigbouwkundig enelektrotechnisch deel wat, aangeeft datdit niet z6 maar een werkplaats is,maar dat in het gebouw hoogwaardigetechniek wordt bedreven”, aldus kolonelVroman.

Aan de totstandkoming hebben de volgende aannemers meegewerkt: Fa. Voor-molen B.V., bouwkundigen; Fa. MassierB.V., werktuigbouwkundigen; LUWA alsonderaannemer voor de bouw van de stof-arme ruimte (SAR); Meijssen B.V.,elektrotechniek, Van Roosmalen B.V.,wegenbouw en het reeds genoemde ingenieursbureau Arnhem te 1~inersfoort.

Samenzijn

Na de opening van het nieuwe gebouw eneen rondleiding volgde in de bedrijfskantine nog een gezellig samenzijn.Hier werd het woord gevoerd door deheer W. Brons van het ingenieursbureau

14

Page 16: MEOBtiek nummer 4 1989

Brons en Partners, voorheen directeurvan het ingenieursbureau Arnhem. Alsvertegenwoordiger van het ontwerpteamvan de nieuwbouw schonk de heer Brons Na een dankwoord tot allen, gesproken

door directeur Antonides, werd het glasgeheven.

1

het MEOB een fraaie BRABANT contrabarometer. Deze krijgt een plaats nabijde stofarme ruimte.

A.K.

Page 17: MEOBtiek nummer 4 1989

Geslaagde video - presentatie

Na de opening van het nieuwe werk- . .. - - .- 1-

plaatsgebouw “Huygens” ging via een - - .- . - . .-

viertal beeldschermen een videopresen- - .-.. - .-- .. .- .- ..-

tatie van de bouw en de verhuizing van .-. -..- - - - .- - -

Wassenaar naar Oegstgeest in première. .. . ... .- --. . - - .-

De film is uit eigen initiatief en so- .-

listisch optreden bij stukjes en beet- .- - .- .- - - - - --

jes tot stand gekomen. De opnamen en de .- --.. .- --

montage werden gemaakt door Cor Ruiten-beek en voor een deel met de medewerking van Wim Borst. De tekst werdgeschreven door Antoon Koch en ingesproken door mevrouw Van der Hulst. Hetis een zgn. low-budget-produktie geworden die de makers nogal wat Vrijetijd gekost heeft om tot een verantwoord geheel te komen. Mixage vanbeeld, muziek en gesproken woord valtnog steeds onder de categorie “morinikenwerk”. Dankzij de medewerking vande Audio Visuele Dienst van de Rijksuniversiteit te Leiden kon gebruik gemaakt worden van studiofaciliteiten.Het schrijven van de tekst, met alsoogmerk de kijker een maximum aaninformatie te geven, was een precieswerkje. Bij dergelijke presentatiesmoet het gesproken woord aansluiten bijde beelden terwijl er toch sprake isvan een, wat men wel eens noemt, tweesporenbeleid. Men hoort iets anders,dan wat men ziet maar zo dat het één

16

Page 18: MEOBtiek nummer 4 1989

Opendag MEOB - Oegstgeest:ruim 1000 bezoekers

De belangstelling voor de “open dag”van het MEOB Oegstgeest was bij“voorintekening” al zo groot dat menmaar besloot deze op zaterdag 15 juliji. om 09.00 uur te laten beginnen inplaats van het eerder aangekondigdetijdstip van 10.00 uur. Omdat ditlaatste “op de valreep” werd geannonceerd bracht het enige verwarring teweeg. Een goed verstaander bleek eenhalf woord nodig te hebben want toen dehekken opengingen was het direct aldruk. De grootste interesse genoot natuurlijk het nieuwe gebouw “Huygens”waarin de Wassenaarders tot Oegstgeestenaren zijn gepromoveerd. Met ditlaatste woord moet men natuurlijkvoorzichtig zijn om de schrijver JanWolkers, wiens vader ooit bij het MEBwerkte, Oegstgeest als een tweederangsWassenaar heeft betiteld. Gaat men afop de kwaliteiten van het nieuwewerkplaatsgebouw dan kan men echter meteen gerust hart zeggen dat Oegstgeest“eersterangs” is. Uit vele gesprekjesmet de “migranten” is gebleken dat zehet zo ervaren. Dat het bedrijf bij degepensioneerden en de VUTTERS volopleeft bleek uit het feit dat deze uitalle delen van Nederland naar Oegstgeest waren gekomen. Zoals uit hetFriese Franeker en het Gelderse Voort-huizen. Het was heel bijzonder om dewerkers van het eerste uur aan tetreffen zoals de heren Kemp, Boeschotenen Kortekaas die de Oegstgeester vestiging van de Marine Radio Dienst in detweede helft van de veertiger jarenreeds “bevolkten”. Zij stonden vooralperplex van wat er aan de Haarlemmerstraatweg allemaal veranderd is. Envelen met hen. Het is vooral de grotevlucht die de techniek heeft doorgemaakt. Tijdens de opening van hetnieuwe gebouw had de Directeur Materieel Koninklijke Marine, Schout bijNacht Ir. Van den Berg, al opgemerktdat het MEOB een bedrijf is dat “on thefrontiers of technology” werkt. Sommige gepensioneerden gaven grif toetechnisch gezien de draad kwijt te zijngeraakt en niemand zal het hen kwalijknemen in deze tijd van verregaandespecialisatie waarin een zekere“all-roundheid” van een techneut meeren meer een utopie dreigt te worden ofhet in enkele gevallen al is.

Kennis van optiek werd de bezoekerstijdens de open dag ruimschoots bijgebracht en de medewerkers van deafdelingen klein- en groot-optiekoogstten veel bewondering.Er werd zelfs “in de rij gestaan” enwel voor de demonstratie met een periscoop die als eerste de toreninwijdde en voor een demonstratienachtzien waarbij het “infra-rood” inhet pikdonker borg stond voor interessante onthullingen.De stofarme ruimte (SAR) sprak zeertot de verbeelding. Het idee dat jedaar de hele dag stofarm zit door tebrengen en via een intercom met debuitenwereld communiceert droeg bij tothet respect dat de stofarme werkersverdienen.Onder vele aanwezigen die zich lietenvoorlichten over de toegestane hoeveelheid stofdeeltjes bevond zich deDirecteur MEOB, ir. L.J. Antonides. Eenaardige, bijkomende bijzonderheid vande stofarme ruimte is dat het eenideale omgeving vormt voor hooikoortspatienten. Groot-optiek, klein-optiek,kompassen, natuurkunde: een stukje hogeschool dat naar Oegstgeest is gekomen. Oegstgeests burgemeester,mr. Sj. H. Scheenstra liet er zicheerder al positief over uit tijdens eenrechtstreekse radio-uitzending van“Oegstgeest Lokaal” via de kanalen vanRadio Rijnland. Wandelend radioverslaggever in het nieuwe gebouw was deeindredacteur Wim de Grood. Onze collega Tineke Paats (werkzaam bij deafdeling Secretarie) had eerder met Wimde Winter (Orion Lynx) vraaggesprekkenopgenomen met Directeur Ir. Antonides,

0

17

Page 19: MEOBtiek nummer 4 1989

het Hoofd Produktiebedrijf OegstgeestIr. IJzerman en het hoofd MLD de heerNederlof.

Een onopvallende “opvallende” bezoekervan de open dag was Ir. Haalebos, deoud-directeur van de Verificatie RijksZee- en Luchtvaartinstruinenten, vestiging Varkenrnarkt Leiden en het latereMaaidrift te Wassenaar. Hij was directeur van VRZLI van 1939 tot 1972.Hij noemde het nieuwe complex overweldigend. “Vroeger was het niet zo groot.Wij hadden wel mooi werk. De afdelingoptische instrumenten en de slijperijzijn de oudste in Nederland. Na deeerste wereldoorlog kwamen de gyroscopische kompassen, daar zijn wij meeopgegroeid. Dit is hier in deze nieuwesituatie ook erg uitgebreid” aldus deheer Haalebos. “Het is een heel modernbedrijf geworden en daar ben ik trotsop. Zeker ook omdat wij in het buitenland en bij de Navo een goede naamhebben”.

‘4

Tijdens de open dag manifesteerden zichO.S. en 0. van het Marine VliegkampValkenburg, het Marine Sanatoriurn Fondsen de ambtenarenbond ABVA/KABO. Velennamen kennis van wat men te bieden haden O.S. en 0. en MSF verkochten redelijk veel artikelen.Een opmerking die veel werd gehoord:“Wat is het hier een groot terrein. Jekunt onmogelijk alles bekijken”. Ditlaatste was niet verwonderlijk want detechniek gaat vaak in nevelen gehuld enals er iemand bereid bleek er een helder inzicht in te verschaffen vloog detijd om. Voor niet-technische bezoekersbleef veel van wat er in de werkplaatsen te zien was abacadabra. Gevraagdnaar hun ervaring: “Ja, dat is echthigh-tech waar wij niet aan te pas komen ... Op den duur zie je alleen maarapparaten met veel knoppen en je kijkternaar zoals je als leek in de cockpit

18

van een vliegtuig staart”.Niet alleen in het nieuwe gebouw, maarin alle gebouwen was men van hartewelkom en werd men met open armenontvangen. De koffiebaas was frequentin de buurt en iedereen genoot van eengratis kopje koffie. De frisdrank wasbijzonder snel uitgedeeld. Gelukkig waser ook veel jeugdige belangstelling.Jong gemotiveerd is wellicht nog eensmiddelbaar geleerd.

Het personeel van het MEOB bleek de“open dag” zeer enthousiast te hebbenvoorbereid. Overal kon men getuige zijnvan de nodige demonstraties “hoe enwat”. Van het meetcentruin tot aan dereproduktie toe. Een afdeling die erwerkelijk “uitsprong” was die van deMarine Luchtvaart Dienst.De Staf had in samenwerking met deOrion/Lynx werkplaats en die van de Natuurkundige en Navigatie- Instrumentenalsmede de logistieke en de technischegroep gezorgd voor een complete presentatie. Men had er zelfs een specialeopen-dagcommissie voor opgericht bestaande uit een zestal wijze mannen,waarvan drie uit de werkplaatsen. In devergaderruimte van gebouw Coulomb werdeen video over de Marine LuchtvaartDienst vertoond. Voorts waren er talrijke demonstraties met radio-, radar-,sonarapparatuur en natuurkundige navi

gatieinstrumenten terwijl in het nieuwegebouw een expositie van gyroscopischeinstrumenten was ingericht. In dewerkplaats ONNI was een completemock-up opgesteld van een Orion-cockpit. Elders kon men kennis maken met decomplete “reddingsuitrusting” bestemdvoor de vliegtuigbemanning die voortijdig en boven de zee het vliegtuig moetverlaten. Er werd bovendien een informatieblad uitgegeven “Het MEOB en deMarine Luchtvaart Dienst”.

Page 20: MEOBtiek nummer 4 1989

De heer Zwanenburg van de afdeling MLD:“De presentatie is zonder meer geslaagd. Wij hadden geen idee van hetaantal bezoekers dat zou komen. Maar deverwachting is vele malen overtroffen... Het is zeker voor herhalingvatbaar, waarbij de MLD pleit voor eenruimere bezoekerstijd”.

Transpireren was het in de kantine waarhet personeel druk doende was om dedorstigen te laven en de hongerigen ~raison van drie gulden te spijzigen.Een nasi-maaltijd die in rap tempomoest worden opgediend. Men kon nietvoorkomen dat er zich buiten een rij

Open dag MEOB Oegstgeest... om nog eensdunnetjes over te doen.

vormde die er de oorzaak van was dateen aantal bezoekers, dat zich opgege- A.K.ven had, het etentje maar oversloeg...Een knelpuntje dat de stemming echterin het geheel niet verstoorde. lede- FORMATIEreen deed zijn uiterste best en het Opgesloktaanbod van belangstellende eters was zo door degroot dat men niet aan de filevorming formatiekon ontkomen. wacht men vaak

vergeefsop een gratificatie.

19

Page 21: MEOBtiek nummer 4 1989

Opleiding systeem-ontwerper met succ s bekroondEeii vijftiental MEOB’ers, allen metHBO, heeft bij de Stichting PostHTO/Haagse Hogeschool de opleiding“systeem-ontwerper” met succes bekroond. Het betekende een jaar langhard blokken, zowel in Den Haag alsthuis. Onlangs vond in het petit-restaurant, tijdens een ouderwetse tropische zomerdag, de uitreiking van dediploma’s plaats. Voor zover getrouwdwerden de geslaagden vergezeld door hunechtgenotes. Terecht, want de dameshebben in de “struggie for study” demannen zeer bijgestaan en geïnspireerdvol te houden. Het gezelschap werdtoegesproken door HADV, Ir. C.G. Bel-jaars, in zijn kwalitieit als voorzitter van de onderwijscommissie. Onderhen de directeur MEOB, Ir. L.J. Antonides; de directeur van de stichtingPost HTO/Haagse Hogeschool, Ir. H.W.E.van Delft; de sector-directeur van desector techniek, Ing. C. Horsman en decursusleider, dhr. G.C.J.M. NogaredeRI van het adviesbureau voor informatiekunde “Nogarede”. De heer Beljaarsschetste met name hoe het besluit totstand kwam een dergelijke “vrijetijdscursus” aan te bieden. “Je mag er trotsop zijn dat de “éducation permanente”geen holle kreet is voor HBO’ers. Vanaf heden doen wij alles veel gestructureerder”, richtte de spreker zichaan het adres van de cursusleider, deheer Nogarede.Directeur Ir. Antonides vertelde datbezoekers zich wel eens verbazen als zehoren hoe het MEOB-personeel procentsgewijs verdeeld is in academici,HBO’ers en MTS’ers. Dat het percentageMTS’ers groot is en toch van niveaukomt mede omdat men zichzelf ontwikkeldheeft, hetgeen ook wel wordt aangeduidmet auto-didact. De cursus systeemontwerper technische informatiesystemenvroeg van de deelnemers het offer vanpér week een tweetal avonden naarschool van 17.00 uur tot 21.00 uur endaarna, eveneens pér week, tussen de 15en 20 uur huiswerk. “Wij hebben voorde cursus gekozen omdat wij een onderhoudsbedrijf zijn dat zijn werk kandoen als het op een pittige manier kanontwerpen en bouwen”.

“De cursisten hebben elkaar beter lerenkennen en er is daardoor een bijzondereband ontstaan”, aldus constateerde dedirecteur. Geslaagd zijn de heren Cats,Aalders, Bakker, Carli, Cooymans,Knijnenburg, Lobregt, Nederlof,

Philipsen (WTS), Stam, Teeninga,A. Visser, M. Visser, Klinkenberg enSchuilenburg. Na de uitreiking van dediploma’s werd aan de dames een fraaiboeket bloemen overhandigd door de directeur Post HTO. Deze maakte het MEOBeen compliment in verband met het feitdat men de noodzaak inziet om continubij te blijven. Directeur Antonidesbesloot het officiële deel van de bijeenkomst op een wijze die bij ontkurken een fruitige afdronk waarborgt:hij deelde een aantal flessen wijn uit.Na een ongedwongen samenzijn werd debijeenkomst besloten met een goed aangeklede rijsttafel.

DIPLOMAPOST HOGER BEROEPS ONDERWIJSnr *t*ws.sÇnWwwp ~ Ç~$ 14çflO 5 hi ur?SVAS SSET tA4W,% Vt*4 hSSt%Msh5~ ‘> CtR5%5 5,Sfkg$ 555 *$S’t,5SJISASS .55 5*55 555*55*55555555* 555(55 *SWS(c,5 fl.s 5(ØSn y,*~t55 ,....*

45 *55*45(5 5545 3~~* 555flmist 55 fl 5. 554* St ,m.Sfs,.Wtr4.SSSU’4t,flfl fl(’4C*%(5* 45 Sflh($4455 (N553455*ÂTt55555 (na455 2< sm, 55*’ ~ S45EJ5GZS435S(t5**(~ftfl55 5,455.

555M(.~ 05 *0~Sft05uMw5*

20

Page 22: MEOBtiek nummer 4 1989

Het bedrijf kent werkplaatsgebouwen - - *

waar je niet zo vaak doorheen loopt. .- . - - . - - .. .-

Gebouw Al, waarin de mechanische werk- . •-. -..- ‘.- --

plaats ofwel de instrumentmakerij is .- - - . . -- -- - -

gevestigd, ligt een beetje in de pen- - . - . -- -

ferie van de grote werkplaatsgebouwen. .- .. - ... - - --

De heer Flippo zwaait er al een fiks - - - . - - - ..

aantal jaren de scepter en zeg niet dat .- - - - . . - - . .-

juist d~r niet veel gepresteerd wordt. .. - - -

De “mechanische” is met z’n tijd meege- . - . - . . - .-

gaan, hetgeen zich manifesteert in een . - - .- . ..- --

computer-gestuurde draaibank, afgekort .--

CNC. Om daaraan te kunnen werken moetmen niveau ofwel kennis van zaken heb- i- . .- .- .- . - . -

ben. De heren mechanici/instrumentma- . - .. . -

kers lieten het er niet bij zitten en .- - - i- ~- .- -

volgden met zijn allen, de “boss” - . .- i- . -

incluis een pittige opleiding. Deze . - - - i- .

werd zelfs in record tempo afgerond • .- - - i- - i - -

waarbij men elkaar inspireerde. “Hetbleef niet onopgemerkt”, is een ge- •.. • .. -

bruikelijke uitspraak als er iets in .- - . .-- . . ..

het vat zit. U raadt het: op zekere . . . -

middag ging de deur van gebouw Al dicht .- . -

en stond die van het petit-restaurant - - - - .. .- ..

open om “Flippo en zijn mannen” teontvangen. Woorden van lof werden ge- -

sproken door DMEOB, Ir. L.J. Antonides: - • •. ..

“U hebt als team geweldig geopereerd en - - -

daarom vonden wij het eerlijk dat ervoor het voorstel om de mechanische -

Page 23: MEOBtiek nummer 4 1989

Leden van Prob IIII

Op woensdag 19 juli kwanien 21 leden vansociëteit PROBUS uit Katwijk op bezoekbij het MEOB Oegstgeest. PROBUS staatvoor van Professional Business Men. Debezoekers werden verwelkomd door DMEOBIr. L.J. Antonides waarna HADV Ir.C.G. Beljaars een inleiding hield overde organisatiestructuur en het Zeifbe

heer van het bedrijf. Rond 11.00 uurvolgde een rondleiding door de werkplaatsen en na een lunch in het petit-restaurant werd een bezoek gebrachtaan het nieuwe gebouw. De leden vanPROBUS hebben de kennismaking zeer opprijs gesteld.

KleurDaar stond ik danietwatnaast het levenHad het nietin de gatendat jij erzoveel kleur aanhad gegeven

SNEL WEG?De snelwegsneller wegdampen, zure regenkatalysatoren.Ik lééfgewoon en naarbehoren:steeds snellerArm milieu

Page 24: MEOBtiek nummer 4 1989

DOS—commando’ s uitgedieptMSDOS, of PCDOS, heeft erg veel commando’s die allemaal hun betekenis enhun moeilijkheidsgraad hebben. Je hoeftze niet allemaal uit je hoofd te kennenmaar er iets vanaf weten is wel nodigom met je machine om te kunnen gaan. Erzijn commando’s die je weinig, of maaréén keer, gebruikt. Toch zou het handigzijn om sommige wat vaker toe te passenen daardoor het bedieningsgemak van jePC te vergroten. Eén van die commando’sis het promptcommando. Vaak wordt diemaar één keer gebruikt en wel bij hetopstarten. Dat hiervoor nog heel wat omde hoek komt kijken zal het volgende uduidelijk proberen te maken.

Het promptcommandoIndien de ANSI.SYS driver middelsCONFIG.SYS geïnstalleerd is, kan je methet PROMPT-commando meer grapjes uithalen dan alleen de beroemde $p$g. Hetbeeldscherm is met dit commando volledig in te stellen, voorgrond- enachtergrondkleur, aantal kolommen,aantal pixels en de cursor kan voorafgegaan worden door allerlei tekenszoals het > symbool. De eerder genoemde$p$g geeft na de drive letter, b.v. A:,resp. het PAD aan en het > symbool. Opeen schijfje dat ik ooit eens te “leen”kreeg van iemand stond een heel langpromptcommando. Om de tijd en datumrechtsboven in beeld te krijgen warenheel wat tekens nodig. Als je het eenmaal weet valt het wel mee, maar als jehet de eerste keer ziet staan lijkt hetheel wat!In een soort alternatieve programmeertaal ziet het er zo uit:

Promptbewaar cursor positie;cursor linker bovenhoek;veeg regel schoon;cursor 60 plaatsen naar rechts;zet tijd in beeld;ga zes plaatsen terug en wis tekens;{ * blijven alleen de uren en minutenover ~ }

cursor 1 plaats naar rechts;zet datum in beeld;herstel cursor positie;

geef na drive letter het pad en het >teken.

Dit is een heel verhaal geworden, in debatchfile AUTOEXEC.BAT ziet het erechter heel anders uit:

prompt $e[s$e[1;1H$e[k$e[6oc$t$h$h$h$h$h$h$e[ 1C$d$e[u$p$g

Om aan te geven dat het om een specialefunctie gaat, moet het teken voorafgegaan worden door het $ teken. Tekenszonder het dollarteken worden gezienals tekst; b.v. prompt roept u maar,zal steeds tonen roept u maar in plaatsvan de bekende A:>.

De in het voorbeeld gebruikte tekenszijn terug te vinden in de volgendetabel:

e.. .ansi escape karakter. . .hierna volgtaltijd een [... en daarna kan volgen:• . . [x;xH. . .cursor naar rij;kolom• . . [xA cursor x-posities omhoog

[xB cursor x-posities omlaag[XC cursor x-posities rechts[xD cursor x-posities links[s bewaar cursorpositie[u herstel cursorpositie[2J scherm wissen

• . . [k wissen tot einde regel$. . .het dollartekerit.. .de tijdd. . .de datump. . .het padv.. . DOS versienuinmern.. .actieve driveg.. .het > teken1.. .het < tekenb.. .het tekenq.. .het = tekenh. . .het backspace karakter

cursor begin volgende regel

Op deze manier kan je diverse boodschappen op het scherm zetten.Maar er is meer met het promptcommandote doen. Toetsen zijn anders te benoemen, b.v. de y- en de z—toets zijn omte ruilen zodat als je op de y drukt jeeen z op het scherm te zien krijgt. Erzijn nog genoeg toepassingen te verzinnen. Wat dacht u van veel gebruiktecommando’s onder een functietoets zetten? Denkt u eens in, je drukt op deF10 toets en het commando DIR/W, of metF9 het commando DIR/P, wordt uitgevoerd!

Computer Hobby Club

23

Page 25: MEOBtiek nummer 4 1989

Of het programma PCTOOLS opstarten metPCTOOLS/BW door alleen maar op de F8toets te drukken? Makkelijker kan haastniet, dus doen zou ik zeggen!Om dat te kunnen doen moet het prompt-commando in de autoexec.bat file daniguitgebreid worden. Om bovenstaandevoorbeelden uit te voeren wordt hetvolgende toegevoegd of gewijzigd in defile:

prompt $e[O;66;”PcToOLS/Bw” ; 13p$e[O;68;”DIR/w” ; l3p$e[ 0; 67; “DIR/P”; 13p $p$g

In de batchfile kan het achter elkaaringetoetst worden, hier is het alleenvoor de duidelijkheid onder elkaar gezet. Opbouw prompt: Allereerst weer hetEscape symbool ($e) met zijn onafscheidelijke [. Daarna volgt de code voor debedoelde toets voorafgegaan door 0(wordt de decimale waarde van de toetsgebruikt dan hoeft er niets voor). Nade ; volgt de toe te kennen stringtussen aanhalingstekens (“ “). Na hetscheidingsteken ; volgt de Asciiwaardevoor “Carriage Return” (13) en de pvoor permanent. In de plaats van eenstring kan ook de code van een karaktergebruikt worden. Om ~ toe te kennen aanALT-a is het volgende nodig:$e[0;30;132p.

F1 59 SI—IIFÏ—F1 841F2 60 SHIFT-~F2 85F3 61 SHIFT-F3 86F4 62 SHIFT—F4 87

IFS 63 SHIFT~F5 88F6 64 SHIFT--F6 89F7 65 8H 1 Fr~F:7 9E)F8 66 8HIFT—FE3 91F9 67 SHIFT—F-9 92

~ F10 68 8H 1 FT —F 10 93

CTRL—F 1 94 4LT—F1 104CTRL—F2 95 ALT—F2 105CTRL—F3 96 ~LT—F3 106CTRL—F4 97 Ç~LT--F4 107CTRL—F5 98 ~LT—F5 108CTRL—F6 99 I~LT—F6 109CTRL—F7 100 AL-r—F7 110CTRL—F8 101 4LT—F8 111CTRL—F9 102 ~LT—F9 112CTRL—F10 103 ALT—FlO 113

r -

4LT—i 12E) ALT—G) 16~LT--2 121 ~LT—W 17ALT-3 122 ALT—E 18~LT—4 123 ~LT—R 191ALT—5 124 4LT—T 201ALT-6 125 ~LT--Y 21~LT—7 126 ~LT—U 22~LT—8 127 (~LT--I 23~LT—9 128 ~I_T—D 24~LT—0 129 4LT—P 25

4LT--4 30f ~LT—Z 441IALT—S 31! ~LT—X 451!~LT—D 321 (~LT—C 46!I~L-r—F 33 ~LT—V 47I~LT—c~, 34 4LT—8 48I4LT—H 35 ~LT—N 49~LT—J 36 (~L1—M 504LT—l~:: 374LT—L 38

F~0~ 71 — PG-DN 81P6—UP /3 INSERI 82

IEND 79 DELËïL~ 83

insectbijwoord; bijwoord; bijwoordRomeinse Rijke; race; hemelwarboel; hoofddeksel; voorzetseldeel van Amerika; inhoudsmaat; voedselgravure; niemendal; voornaamwoordreeks; loofboom; malsteen; muntstukwerklokaal; toiletdeel van het huis; imker; uitroeplengtemaat; drankplaats; Ut-retro;voertuig

12. heer; dier; de handeling

van kleding (spottend)

13. dochter van Inachus; schepsel;naar aanleiding van

14. aantekening; noot15. militair

Verticaal

1. concilie2. gevangene; bijwoord3. keukengerei; plaats in Friesland;

bekeuring4. snoer; heldendicht; metaal5. uitbarsting; tooi; krypton; tantaan6. rijksduiker; serie; belemmering;

voornaamwoord; Frans lidwoord;

hetzelfde7. horige; munt (afk.); betalen; eten8. voorzetsel; bijenhouder; boos;

vlaktemaat

9. jaarboekkierk

Wil van Elk

Horizontaal

Tabel: Toetsen met bijbehorende code.

1.2.3.4.5.6.7.8.9.

10.11.

24

Page 26: MEOBtiek nummer 4 1989

D (J ‘D ~: L C~ F~ ~

VI fl2 3 114 fl5 fl6 fl7 fl8 fl9II II II II II II fl II

IIII

fi 2 II fl II fi II fi fl fl fifi II II fi II ii ii u fi

113 fi II II II II U II fi fiII fi fi II II II II II fl II

II 4 II fl II II II II fi IIII II fi fi II II II fi fi II

115 II II fl II II II fi if flII fi fi fi II fl II fi

fl6 II fl II II II fi 0 fi IIII fl fl II II II II fi fi fi

fi 7 II fl II II II fi fi fi IIII fl V II II II fi 0 II fi

fl8 II II II II II II II fi IIII II II II 0 II II fl fi 0

0 9 II II 0 0 II 0 0 0 fiII fi II 0 fl 0 0 0 II 0

0100 II 0 II II II II flII II II II 0 II II II II 0

II 11 II li II II II II fi II IIII 0 II II 0 II 0 II 0 fl

1112 II II fl II II II II II IIII II 0 0 0 II II II fi II

1113 II 0 fl II 0 II IIII 0 II II 0 II 0 II fl II

fl1411 fi II fl II II 0 fl II0 II 0 II 0 II II 0 II II

015 II 0 II 0 II fi 0 II 0O II II fl 0 0 0 0 0 fi

J. van der Mey A. UbelsH. van Valderen A.J. HuigenF.H.W. van Leeuwen K.C. VeidhuisE.J. van Leeuwen J. AnsingJ.H.M. van Huut W.J.L. KokG. van der Kuil C.F. SchattevoetR.T. Oldenburg M.A. de VriesK. Dekker P.J. JaspersJ. van der Berg H.J.G. de RuiterTh. Wigmore K. KuijperH.E. Dubois W. KwastR. Gruys J.H. GeerdinkII. van Bree P.R. NoordaP. van Asch H.B. BoogertF. Klein A. NottelmanF. Hiersteiner J.C. VoorthuyzenJ.L. de Grauw C. van EisH.P. Losekoot J. BlaauwbroekB.J. van Wijnsberge M.A. HemelopJ.H. van der Mey J.H. HermansH.C. Notenboom A.P. UijtterlindeJ.C. de Meer B.W. van WalravenJ.M. Jansen R. Been

L.J.A. van ZijpB. StolkJ. van GemertP.J. KletonC.H. van der WijngaardF.J. BrouwerP.J. NentenaarW.A.J. MolC.W.D. van der PlasJ.A.M. WieringenW.G. DouwesJ . N. Winter-WesterbeekI.F. FlohrC.L. MoraalH. MeijvogelR.G. KnijnenburgK. VarkevisserC.W.A.J. SpruijtJ.H.J. de HaasT.P.C. van EsG. Kapar

Gratif icatie

25

Page 27: MEOBtiek nummer 4 1989

~I~I

A.J.C. van ZeijiA.R. VisserH. BoekelaarC.C.W. van VeenM.J. v.d. PompeR. HofmansJ.F. PeterseP.M.C. ThônissenW.H.M. Kipping

Ont~1ag

FotodienstMetingen/HBedrij fsbureau/HKant ine/HBedrij fsbureau/HONZOGroot OptiekBedrij fsadministratie/HStaf Vloot

15-06-198918-06-198914-06-198901-07-198901-07—198901-07-198901-07-198917-07-198915-07-1989

W. de VrindW .3. Groenewege-RemmerSWaal3. HarmseA. van DijkH.P. v.d. Velde3. VerloopA.P.C. MarijtW.A. v.d. BiggelaarH.W. van VlietA. KoopsW.A.P. de BieM. vreugdehilR.D. HuizingaC.D.A. VisserT.E. van Zwol-KlingT.H. MuilerM.G.I. Hali-Wassenaar

HOPMTekenkamerTechnische DienstHuishoudelijke DienstPersoneelszakenKantineTuinmanKompas senBedrij fsbureauBuitendienst/OBedrij fsbureau/OMagazijnStaf VlootBuitendienst/HSecretarie/HRekenaars/PrintsLog./MLD

01-06-198901-07-198901-06-198901-07-198901-07—198901—07-198901-07-19890 1-07-198901-07-198901-07-198901-07-198913-06-198901-07-19890 1-07—198901-06-198906-07-198924-07-1989

Overplaatsingen

vannaar:vannaar:vannaar:vannaar:vannaar:vannaar:vannaar:vannaar:vannaar:

kostprij sadm.financiële adm.financiële adm.kostprij sadm.cryptowpi.instr. + randapp.buitendienst/Hbuitendiens t/Ocryptowpi.buiteridienst/Okeuringsdienstmagazijnbuitendiens t/obedrij fsbureauRekenaars/PrintSStaf VlootRekenaars/PrifltsStaf Vloot

-~ ~ 1

vervolgPZ’erstoestel:2241

Indiensttredingen

-~—-

3. Keijzer

T.P.C. van Es

R.H. Witte

N.H.J. Rood

M.H. Burger

G.M. Peeters

A.L. den Duik

A.G.M. Schroots

N. v.d. Plas

E.P. Harmsen

01-07-1989

01-07-1989

02-06-1989

01-06-1989

19-05-1989

01-06-1989

01-07-1989

15-07-1989

15-07-1989

15-07-1989van : Rekenaars/Printsnaar: Staf Vloot

26

Page 28: MEOBtiek nummer 4 1989

Bevorderingen

H. Geerlings

J. Keyzer

P.G. Choufoer

Th. de Vries

J.P. v.d. Boon-Peters

B. de Gier-Jansen

E. Zuijderduijn-Dijkdrent

C. van Dijk

T.J.P. DruyvenA.M.J. Jongen

H. Bethiehem-van Gameren

van schaal 5naar: schaal 6van : schaal 4naar: schaal 6van : schaal 9naar: schaal 10van : schaal 6naar: schaal 8van : schaal 3naar: schaal 4van : schaal 5naar: schaal 6van : schaal 5naar: schaal 6van : schaal 4naar: schaal 5schaal 7schaal 5

schaal 4

C. Th. SchaatsenbergTh.F. MosseveldE.P. HarmsenN. v.d. PlasW. de WinterJ.M.M.A. SlatsJ.F. van WerkhovenL.H.J. SchelenW. van Oosten0. BakkenesP. van KlaverenM.R. RoshanaliH. van VelzenK. Dekker jr.A.H.H. SpekR.J. LandréE. v.d. VosA.G.M. SchrootsK. KellerL. van Es

schaal 8schaal 7schaal 8schaal 9schaal 7schaal 7schaal 6schaal 7schaal 3schaal 4schaal 3schaal 3schaal 4schaal 3schaal 6schaal 6schaal 5schaal 9schaal 7schaal 10

Functioneringstoelage

H.P. SmitM. DonkerJ. van TongerenA.G.M. SchrootsJ.F. HoltermanP.L. KokshoornII. ScholtenR.E. MosTh.S. JacobsJ. SchippersJ.C. Johannes~J. SiersmaS. VlielandG.H. VogelezangA.J. Westerwijk BosdijkL. TerlouwM.M. de RapperC.A. v.d. HolstK. MeijerC. de Ruyter

OKLOBedrijfsbureauOBWOREKOREKONNIBuitendienst

Mech.wpl. + instr.mak.Kompas sen

Stafsectie automatisering/HKeuringsdienstKwaliteitsinspectie/HBureau KonstruktiesRadar en EOVRadar en EOVRadar en EOVELMSAR

SARGroot OptiekOrion LynxOrion Lynx

Extra periodiek

A.J.M. KrammerA.A. VersteeghG. BoesaardH.J. OttenG.J. van MarkusJ.J. TacxH.J. van WoudenbergG. van EgmondJ. de WinterJ.F. SeckerD.W. HeutinkJ.C.M. DekkerH. JansenM.L. Visser

LogistiekNav. + comin.Tekensectie Mechanisch/OptischKalibratiecentrumTekensectie Inst. 2Mechanische wpl.ONZOONZOBedrij fsbureauStaf Sonar/HRadiowerkpiaats

CIMA/HReken, technische staf/H

J.J. BinnendijkB. MeynC.M. van DorpA.J. Vink

27

Page 29: MEOBtiek nummer 4 1989

Afscheid W. J. v.d. Akker

De werkplaats ONNI ofwel waar Natuurkundige en Navigatie-instrumenten onderde loep genomen worden is, gemeten naarde wijze waarop afscheid genomen werdvan een van de collega’s, een heelbijzondere. Degene die met VUT gingwas W. v.d. Akker en de ceremoniemeester die er een “performance” van maaktewas Wim Boer. Laatstgenoemde behoort inhet particuliere bestaan tot het gildevan de kunstenaars en schildert veelvuldig. Overdag wordt hij als “kunstenmaker” gezien hetgeen hij op onnavolgbare wijze gestalte geeft. De heerV.d. Akker liet het samen met zijnechtgenote en gezinsleden, na hetafscheid in de kamer van DMEOB, overzich komen. Het resulteerde in eengroepsfoto met de collega’s van ONNI eneen aantal fraaie geschenken waarondereen van de welbekende firma waarvan menzegt: “Met Black en Decker voelt de doe‘t zelver zich altijd lekker” (gratisreklame. Red.).Van de Akker was voordat hij bij de(burger)-Marine kwam ooit in dienst bijde Koninklijke Landmacht. Daar hieldhij een “telegrafistenpols” van over.Mensen met een dergelijke, soepele polshebben gevoel voor nieuws en blijkenvoorts geschikt te zijn voor functiesals bijv. notulist. Oud-telegrafistenblijken verder herhaaldelijk op teduiken in dienstcommissies. Zo was hetook met V.d. Akker het geval: Nietalleen een uitstekend vakman en MEOBTIEK-redactielid-secretaris, maar ookeen sociaal bewogen mens. Pluspuntendie onderstreping waard zijn.Een goede vriend en medewerker die nognet niet aan zijn 40-jarig jubileum istoegekomen. Van de Akker was een rasechte “Verifiaan” en heeft hetgrootste deel van zijn burgerloopbaandoorgebracht in Wassenaar. Daar tradhij, op 15maart 1954, aan als “Tolvizieren Technieker”. Er volgde nog eenrij van studies hetgeen tot gevolg haddat V.d. Akker verheven werd tot“fijnmonteur componenten”.

In de redactie van MEOBTIEK missen wij“onze Willem”, ook als ideeënman, eenbeetje. Altijd enthousiast reagerend.De redactie bood hem een bijzondere“cover” van het blad als herinneringaan, alsmede een exemplaar van eenbundeling van historische MEOBTIEK-artikelen van wijlen Henk Spek... aangevuld met een cadeaubon. Wellicht goedvoor een avondje schouwburg, want ookdaar voelt V.d. Akker zich met zijnechtgenote (bekend met toneel) heelgoed thuis.Wij wensen onze collega nog een grootaantal actieve jaren toe, want eenstilzitter is hij niet.

Katwijk, 13 juli 1989

Ex collega’s,Bedankt

Wel erg laat, maar wat in het vat zitverzuurt niet, toch wil ik mede namensmijn echtgenote u allen danken voor deonvergetelijke dag die de 10e mei voormij was. De bloemen voor de dames endan de cadeaus die voor mij bestemd waren, ik heb er erg tegenop gezien omdit door te maken, maar gelukkig heb ikhet overleefd. Nogmaals iedereen diedeze dag voor mij onvergetelijk gemaaktheeft “Hartelijk dank”.

Bedankt

Met heel veel groeten,

Leiden, 26 juni 1989

Ten afscheid,

W. v.d. Akker

Van velen van u heb ik persoonlijk inalle gewesten afscheid kunnen nemen.Onvermijdelijk was, dat ik niet iedereen heb mogen aantreffen.Daarom vanaf deze plaats nogmaals hartelijk dank aan die mensen met wie ikzoveel jaren op de meest prettige wijzeheb mogen samenwerken.Ik wens u het allerbeste toe voor detoekomst.

t~.4J,.r/~ V~?/~i/~

28

Page 30: MEOBtiek nummer 4 1989