Visie 3 oktober 2014 - editie Limburg

Click here to load reader

 • date post

  04-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  231
 • download

  8

Embed Size (px)

description

Visie is het tijdschrift van de christelijke arbeidersbeweging in Vlaanderen. Het valt op vrijdag gratis in de bus bij de leden van CM en ACV. Wie bij de tijd is leest Visie, met de Limburgse pagina's, op woensdag al digitaal.

Transcript of Visie 3 oktober 2014 - editie Limburg

 • samenlevinggezondheid

  werk

  krant over

  jaargang 70 visie nummer 18 afgiftekantoor brussel x p806000 volgend nummer op 17 oktober 2014

  dixitOp lokaal niveau bestaan veel goede projecten die mensen niet alleen bewustmaken van het klimaat- en milieuprobleem maar er ook echt iets aan proberen te doen.Fredrik Snoeck uit Destelbergen haalt zijn groenten en fruit bij een zelfoogstboerderij Lees meer op pagina 15

  www.beweging.net

  www.cm.be

  www.acv-online.be

  s eOp lokaal niveau bestaan veel goede projecten die mensen niet alleen bewustmaken van het klimaat- en milieuprobleem Op lokaal niveau bestaan veel goede projecten die mensen niet alleen bewustmaken van het klimaat- en milieuprobleem Op lokaal niveau bestaan veel goede projecten die mensen

  maar er ook echt iets aan proberen te doen.niet alleen bewustmaken van het klimaat- en milieuprobleem maar er ook echt iets aan proberen te doen.niet alleen bewustmaken van het klimaat- en milieuprobleem

  Fredrik Snoeck uit Destelbergen haalt zijn groenten en fruit bij een zelfoogstboerderij

  Meer ervaring, hogere overlevingskans

  Nooit eerder waren voor patinten en artsen zoveel gegevens beschikbaar.

  gaat het om UZ Leuven, UZ Gent, UZA Edegem, AZ Groeninge Kortrijk, Zieken-huis netwerk Antwerpen, UZ Erasmus Anderlecht en UZ/UCL Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe.

  Ziekenhuizen die nu tussen de 6 en 19 ingrepen doen, zouden ook het minimum van twintig ingrepen halen als de zieken-huizen die nu minder dan zes ingrepen doen, patinten zouden doorverwijzen. Zo halen meer ziekenhuizen de norm van 20 ingrepen en is kwaliteitsvolle verzorging in de nabijheid van elke patint mogelijk.

  InformerenVoor IMA-voorzitter Marc Justaert is de publicatie van deze lijst een belangrijk signaal. We willen in de eerste plaats de patinten en de verwijzende artsen infor-meren. Nooit eerder waren dergelijke gegevens voor heel Belgi voor hen

  Elk jaar krijgen in ons land meer dan 1 500 mensen te horen dat ze pancreaskanker hebben. Voor slokdarmkanker zijn er dat ongeveer 1 000. Ongeveer een op de drie patinten ondergaat een chirurgische ingreep. Beide kankers zijn moeilijk te behandelen. De overlevingskans op vijf jaar is beperkt.

  Overleven Maar de overlevingskans op vijf jaar voor slokdarmkanker- en pancreaskankerchi-rurgie is beduidend hoger als de patint behandeld wordt in een ziekenhuis dat veel ervaring heeft. Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) hebben patinten een duidelijk gro-tere overlevingskans in ziekenhuizen die jaarlijks minstens 20 operaties doen. Het IMA, dat de gegevens van de ziekenfond-sen analyseert, publiceert nu de cijfers van het aantal ingrepen per ziekenhuis.

  Voor slokdarmkanker zijn er drie zieken-huizen die in 2012 minstens 20 ingrepen deden: UZ Leuven, UZ Gent en UZ Erasmus Anderlecht. Voor pancreaskan-ker zijn dat er 9. In Vlaanderen en Brussel

  In ziekenhuizen met veel ervaring is de overlevingskans bij chirurgie voor slokdarm- en pancreaskan-ker hoger. Toch komt maar een op de drie patinten er terecht. Het Intermutualistisch Agentschap (IMA) en de ziekenfondsen publi-ceren daarom het aantal patinten per ziekenhuis.

  beschikbaar. Wij willen een signaal geven aan alle spelers in de gezondheidszorg: als we patinten kwaliteit willen leveren, moeten we ons zorgaanbod beter organiseren en niet langer in elk ziekenhuis elk type van gespe-cialiseerde zorg blijven aanbieden.

  Al voegt het IMA er wel aan toe dat er van-daag al meerdere ziekenhuizen patinten doorverwijzen voor complexe operaties van zeldzame aandoeningen. Marc Justaert: Goede afspraken rond verwijzing en terug-verwijzing zullen ervoor zorgen dat elk zie-kenhuis een rol heeft in de zorg voor de pati-enten.

  Lees meer op pagina 5: Hoe goed is mijn ziekenhuis?.

  Surf naar www.cm.be/zorgkwaliteit

  GSM-inzamelactieBij de verbranding van oude gsms komen schadelijke stoffen vrij. De ontginning grondstoffen voor nieu-we gsms zorgt voor milieuschade. Kwb en Recupel nemen de hand-schoen op. We willen mensen bewustmaken en meer grondstof-fen uit gsms recycleren.

  Stroomonderbreking, werkonderbreking?Een mogelijke stroomonderbre-king heeft gevolgen voor bedrijven en gezinnen, maar wat als de stroom uitvalt op het werk?

  1 op de 3 werknemers gaat gebukt onder stress, 1 op de 7 heeft last van klachten die wijzen op een burn-out. Een analyse en tips om je stresspeil te doen zakken.

  Ken je de Zapp?

  Regionieuws 16

  3

  12

  14

  6

  Regio Vlaamse Ardennen (Oudenaarde)Vrijdag 3 oktober 201418

  Behandeling complexe kankers

  Ondervond jij moeilijkheden om goede zorg te krijgen? Laat het ons weten: lezers@visieredactie.be of Persdienst CM, PB 40, 1031 Brussel

  Stress op het werk

 • 2 Visie vrijdag 3 oktober 20142WOORDVER ING

  ww

  w.tw

  itter

  .com

  /Bew

  egin

  gNet

  137 EUROGewroet in nauwe pashokjes, haren die rechtop komen van de statische elektriciteit, teleurstelling bij het laatste tegenpruttelende knopje. Als je buiten de traditionele maten valt, is kleren shoppen geen uit-stapje.

  Werkdagen van 14 uur, flauwvallen door amper iets te eten, met hon-derden tegelijk aan de slag met la-waaierige naaimachines in een veel te kleine ruimte. Onderbetaald worden maar je mond houden uit vrees voor je job.

  De Cambodjaanse kledingarbeid-sters leveren al maandenlang een strijd voor een eerlijk loon. Ze vra-gen nu een minimumloon van 137 euro per maand. Begin dit jaar wer-den hun protestacties brutaal on-derdrukt. Er vielen vier doden. Voor 137 euro per maand.

  Dit soort verhalen doet relativeren en zet de dingen in perspectief. Ik denk eraan als ik de volgende keer in een pashok gekneld sta. Jij ook?

  Amlie Janssens

  VER INGBEELD

  onze samenleving Jo

  han

  Boo

  nefa

  es

  Vla

  amse

  Oud

  eren

  raad

  vzw

  ww

  w.tw

  itter

  .com

  /Bew

  egin

  gNet

  De app (een toepassing op je smartphone of tabletcomputer, red.) biedt informatie over de moeite die kledingmerken doen om een deftig loon te garanderen aan de kle-dingarbeiders, zegt Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne. De app leert shoppers dat er nog veel werk aan de

  Ook Belgische bedrijven schieten te kort

  Het etiket van een kledingstuk vertelt je meestal enkel waar het kle-dingstuk gemaakt is. Hoe weet je als consument waar je schone kleren koopt? Wat verdienen de kledingarbeiders in de productiefabriek eraan? De Fair Fashion app van de Schone Kleren Campagne geeft daarover meer informatie.

  winkel is. Op dit moment garandeert geen enkel merk een waardig loon aan zijn arbeiders. Al zijn er wel bedrijven die stappen in de juiste richting hebben gezet, zoals het bedrijf Inditex met merken Zara en Bershka, Marks &Spencer en het klei-ne Zwitserse merk Switcher.

  Fair Fashion App leidt je naar schone kleren

  WAT KUN JE ZELF DOEN OM SCHONERE KLEREN TE DRAGEN?

  Download de gratis app Fair Fashion

  Surf naar www.schonekleren.be en onderteken de petitie voor een leefbaar loon.

  Wees kritisch in winkels en stel vragen over de omstandigheden waarin de kledingarbeiders moeten werken. Eis als consu-ment het recht op informatie op!

  Doe samen met ACV en Wereldsolidariteit mee aan de wereldwijde Facebook-actie om een minimumloon van 137 euro te eisen voor Cambodjaanse kledingarbeiders. (lees meer op pagina 13).

  En bij ons?Hoe zit het met de Belgische bedrijven? Die doen ook niet genoeg moeite om een waardig loon te garanderen aan de kle-dingarbeiders, zegt Sara. Mayerline is de grote uitzondering. Ook Bel&Bo heeft belangrijke stappen gezet en JBC spant zich in voor veiligere fabrieken in Bangladesh. Helaas hebben heel wat bedrijven geen informatie vrijgegeven aan de Schone Kleren Campagne.Momenteel krijgt een kledingarbeider slechts 20 cent voor een T-shirt waar je in Belgi 20 euro voor neertelt. Een verdub-beling van het loon merken we hier dus nauwelijks aan de prijs, rekent Sara voor. (JDO)

  EERSTE PRIJS FOTOWEDSTRIJDDeze foto van een zwemmer op leeftijd is de winnaar van de fotowedstrijd Oud in the pic-ture. Via die wedstrijd ging de Vlaamse Ouderenraad op zoek naar echte beelden van ouderen.

  Ouderen worden vaak heel stereotiep afgebeeld: ofwel eenzijdig negatief, ofwel net heel positief. Daarom ging de Vlaamse Ouderenraad op zoek naar realistische beelden, die de diversiteit van ouderen tonen. Meer dan 400 amateurfotografen, organisaties en andere genteresseerden stuur-den samen 2 600 fotos in. Meer dan 1 000 beelden daarvan zijn opgenomen in een nieuwe gratis fotodatabank. Wie fotos van ouderen nodig heeft om een publicatie of website op te fleuren, kan er fotos uitzoeken en downloaden. (LG)

  www.vlaamse-ouderenraad.be/fotodatabank

 • 3 onze samenlevingVisie vrijdag 3 oktober 2014

  Verbranding en ontginning gsm-grondstoffen erg schadelijk voor milieu

  Week van de Fair Trade

  kwb en Recupel organiseren grootste gsm-inzameling ooit

  Eerlijke handel

  Geven we een versleten gsm mee met de vuilnisophaling, dan komen bij de verbranding ervan schadelijke stoffen in ons leefmilieu terecht. De ontginning van grondstoffen voor onze nieuwe gsm zorgt op haar beurt voor onherroepelijke milieuschade.

  Tot 11 oktober vindt in heel Belgi de Week van de Fair Trade plaats. Met affiches, radiospots en acties wordt eerlijke handel in de kijker gezet.

  Om uiterst zeldzame en kostbare grondstoffen zoals kobalt, goud, palladi-um en platina te ontgin-nen, werken veel mijnar-beiders, onder hen kinderen, in slechte arbeidsomstandigheden. Reden genoeg voor kwb om in samenwerking met vzw Recupel meteen de grootste gsm-inzamel-actie oo