VACATURE MAGAZINE 27 06 2015

56
27 juni 2015 018 WWW.VACATURE.COM ZOMERBREAK NEEM MIJ MEE ! GRATIS CARRIÈRE Werken bij Jetair en Thomas Cook: “Wij maken dromen waar” INTERVIEW De vlucht vooruit van Brussels Airlines FOCUS Wie laat de poppen dansen in Plopsaland? JOBPROFIEL Receptionist wordt directeur bij hotelconcern Accor Zij maken werk van uw vakantie

description

 

Transcript of VACATURE MAGAZINE 27 06 2015

  • 27 juni 2015

    018WWW.VACATURE.COM

    ZOMERBREAK

    NEEM MIJ

    MEE !GRATIS

    CARRIREWerken bij Jetair enThomas Cook: Wijmaken dromen waar

    INTERVIEWDe vlucht vooruit vanBrussels Airlines

    FOCUSWie laat de poppendansen in Plopsaland?

    JOBPROFIELReceptionist wordt directeur bij hotelconcern Accor

    Zij maken werk van uw vakantie

    001_GPV2QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 18:26 Page 1

  • 2 VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    Interesse?Mail je cv met motivatiebrief [email protected] Walter SchoonvaereDirecteur Logistiek en H.R. Kanaalstraat 1 - 8530 HarelbekeT +32 56 26 06 66

    Wegens uitbreiding en stevig orderboek zoeken wij gemotiveerde medewerkers m/v:

    Diverse werven

    - PROJECTLEIDER BOUW MET ERVARING

    Site Harelbeke

    - TECHNISCH CORDINATORVOOR ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN MATERIEELPARK

    - WERKVOORBEREIDERAFD. BURGERLIJKE BOUWKUNDE

    - AANKOPER

    Site Vaulx

    - LABORANT- KWALITEITSCONTROLLER

    (ASFALT, BETON, COPRO)

    Van Maercke te Kluisbergen (prefab beton)

    - PROJECT INGENIEUR- PRODUCTIE INGENIEUR

    Deckx te Dessel

    - CALCULATOR AFD. BURGERLIJKE BOUWKUNDE

    De uitgebreide functieomschrijvingen onze andere vacatures vind je opwww.stadsbader.com

    De familiale groep Stadsbader, met hoofd-zetel in Harelbeke, is een vaste waarde in de aannemingswereld op vlak van bouw, wegenis- en rioleringswerken, burgerlijke bouwkunde en milieu. De firma groeide over de jaren heen uit tot een organisatie met een 900-tal medewerkers, met een gecumu-leerde omzet van 200 miljoen.

    002_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 17:39 Page 2

  • 3VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    #OVERWERKT

    INHOUD05 INTERVIEW

    De vlucht vooruit van BrusselsAirlines

    09 FOCUSWie laat de poppen dansen in Plopsaland?

    13 CARRIREWerken bij Jetair en ThomasCook: Wij maken dromen waar

    19 CARRIREBij Club Med werk je in het aards paradijs

    21 JOBPROFIELWerken bij hotelconcern Accor:receptionist wordt directeur

    24 INTERVIEWAan de top bij lmdistributeur20th Century Fox

    25 INFOGRAPHIC10 dingen die je niet wist over(werken bij) The Walt Disney Company

    27 FOCUSZelf aan de weg timmeren bij Kinepolis

    31 VISIECEO Anja Van Mensel over haardreamteam bij Studio 100

    33 OVERHEIDAchter de schermen bij Kind en Gezin

    Guido Everaert is blogger-columnist, docent, spreker en auteur. Na een verleden in marketing en communicatie ishij nu vooral bezig met de toekomst en deplaats van goede verhalen daarin. Hij schrijft o.a. een wekelijkse column voordemorgen.be en vanaf nu ook over werk inVacature Magazine. Recent verscheen vanzijn hand het boek Storytelling - verhalenmaken merken' (Lannoo campus).

    Twitter:@guidooohh

    (NIET) MEE EENS? Reageer met #overwerkt

    Iedereen blij, de vakantiebegint weer? Je kunt er mee lachen, maar een van de dingen dieik altijd erg belangrijk vond bij het afnemen vanjobinterviews waren de extracurriculaire, of nietzo au srieux te nemen activiteiten.

    Het meest voor de hand liggende voorbeeld warende mensen die leiding hadden gegeven in dejeugdbeweging. Je weet automatisch dat daarorganisatie, improvisatie en verantwoordelijkheidin zit. Maar die andere, daar fronste men wel eensbij. Ik heb bijvoorbeeld altijd een zwak gehadvoor G.O.s. Les Gentils Organisateurs van ClubMed. Mensen die in de reisindustrie, het toerismeen dus ook een beetje het entertainment hebbengezeten.

    Om dezelfde reden. Misschien zelfs nog n meer.Scouts maken deel uit van een groep. G.O.s staanklaar voor een groep. Een groep van verwende,vermoeide, veeleisende toeristen die twee wekenkomen dromen en uitpuen. Toeristen die daarveel geld voor neertellen en dus uiteraard eisendat alles perfect is. Met minder nemen ze geengenoegen. En dat zullen ze laten voelen. Het magdan wel vakantie zijn voor de powerpiet, hij zal delakens blijven uitdelen! En de G.O., die staat erklaar voor, met de glimlach en met telkens andererollen. s Middags spelletjes aan het zwembad, savonds gezelschapsheer van verwendegezelschappen. Nooit klagen, altijd opgewekt enaltijd alles oplossen wat fout kan gaan. Altijd palvoor zijn organisatie gaan staan.

    Het beeld van een G.O. als high school dropout diedan maar wat probeert en aanlummelt ompermanent vakantie te hebben en tussendoor wat

    te verdienen, zal allicht wel gedeeltelijk kloppen.Maar er zit toch veel meer in.

    Mensen in de horeca, de reissector en alles watvan ver te maken heeft met ontspanning envakantie, die hebben geen normale job. Ze werkenhet meest en het langst op momenten dat alleandere mensen dat net niet doen. Dat is eenkeuze, inherent aan de sector.

    Daarbovenop komt nog eens dat ze werken omalle anderen te laten genieten van hun vakantie.En ze worden geconfronteerd met de meestveeleisende klanten die er zijn. Vermoeide engestresseerde mensen.

    Ga er maar aan staan! Probeer maar eens uit teleggen aan een zweterige familievader dat dekamers pas morgen klaar zullen zijn en dat erondertussen naarstig aan een oplossing gewerktwordt. Niet jouw fout, wel jouw verantwoor-delijkheid. Probeer maar duidelijk te maken dateen vliegtuig met vertraging echt niet iets is waarje heimelijk plezier in hebt. Drie uur mindervakantie op een totaal van veertien dagen, datscheelt meteen een stuk. Kamers zonder zeezicht,ook al is dat zeezicht ooit beloofd, hoecompenseer je dat? Zonder lange gezichten.

    Het is een continu balanceren op een erg slappekoord, gedragen door net niet genoeg geduld enheel veel irritatie. Neen, dan liever een rustigekantoorjob met genoeg vakantie en betaaldeoveruren. Of gaat het ook hier om passie en dejuiste instelling?

    003_GPV2QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 18:18 Page 3

  • 4 VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    Meer mensen met goesting langer laten werken. Dat is de uitdaging waar de VDAB voor staat. Hoe vertaalt de arbeids-bemiddelingsdienst die missie naar haar eigen organisatie?

    Het kloppend hart van VDAB, dat zijn de werkwinkels en de opleidingscentra dieje overal in Vlaanderen terugvindt. 4.700 consulenten en instructeurs staan dage-lijks enkele duizenden werkzoekenden, werknemers en werkgevers met raad endaad bij. Maar er is meer, VDAB wil ook als werkgever een voorbeeld zijn voor andere bedrijven, bijvoorbeeld als het gaat over werkbaar werk.

    Hoe zorgt u ervoor dat uw eigen medewerkers met de glimlach aande slag gaan?

    Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB: Door hen alle middelen te geven omte groeien. Wie behoefte heeft aan loopbaanbegeleiding voor om het evenwelke reden kan daarvoor bij een van onze coaches terecht. We hebben 45 oCcieel gecertiDceerde coaches in huis. Zij helpen individueel, maar ook binnende teams. Ze zoeken uit hoe de teams zich zo kunnen organiseren dat iedereenmaximaal zijn expertises kan uitspelen. We proberen onze teams zoveel mogelijkzelfsturend te maken. We ondersteunen hen daarbij via het interne netwerk(H)echter waarbinnen ze kennis kunnen maken met de mogelijkheden van de organisatie. Als overheidsorganisatie zijn we nog altijd heel diplomagericht, maarbinnen dat kader zijn er veel perspectieven. We laten medewerkers met leiding-gevende ambities via projectwerk hun capaciteiten verkennen. Op die manierkunnen ze op kleine schaal testen of het hen zou liggen. Omdat we op verschil-lende domeinen actief zijn bemiddeling, begeleiding, opleiding - dienen zichveel verschillende loopbaanpaden aan. Uiteraard speelt ook onze opleidings-academie Spoor 21 daarin een voorname rol.

    En wat met work-life balance? Ligt u daar wakker van?

    Fons Leroy: Om mensen met meer goesting te laten werken, is het belangrijk datze hun persoonlijke en professionele doelen weten te verzoenen. Ik zie werk alseen wezenlijk onderdeel van het leven. Om die reden spreek ik liever over levens-loopbalans dan over work-life balance. Ik wil werk niet stigmatiseren tot iets datmoet. Zoals elke andere overheidsdienst besteden we bij VDAB veel aandacht aande combinatie werk en gezin. Medewerkers die niet rechtstreeks in contact staanmet klanten kunnen bijvoorbeeld makkelijk telewerken. Mij maakt het niet uitwaar en wanneer medewerkers hun doelen bereiken.

    INTERVIEW MET FONS LEROY, GEDELEGEERD BESTUURDER VDAB

    VDAB wordt de Amazon van de arbeidsmarkt

    De voorbije jaren stak de organisatie een tandje bij op het vlak vanproces- en klantgericht werken. Dat leverde recent de titelVlaamse Overheidsorganisatie van het Jaar en het Europese FiveStar kwaliteitslabel op. Dat moet deugd doen, die erkenningen?

    Fons Leroy: Zeker, we merken dat de buitenwereld ons meer en meer als een betrouwbare adviseur ziet. Onze organisatie is de voorbije jaren dan ook erg veranderd. Ondernemen staat dezer dagen hoog op de agenda. We verwachtenvan onze medewerkers en zeker van onze leidinggevenden dat ze uit hun ivorentoren komen en inspelen op de impulsen van buitenaf. Als ze op pakweg de Meirin Antwerpen vier winkels spotten die verkopers zoeken, dan moeten ze de reEexhebben om onmiddellijk een job dating op touw te zetten. We willen medewerkers die zowel coach, manager, leider als ondernemer zijn.Vorig jaar organiseerden we naast onze klassieke dienstverlening ongeveer 450 evenementen om werkzoekenden en werkgevers samen te brengen. Zon initiatieven kan ik alleen toejuichen.

    Gaat VDAB de toekomst van de arbeidsmarkt veranderen?

    Fons Leroy: We ontwikkelen zelf in een razendsnel tempo mee met onze klantenen hun behoeften. We hebben de ambitie om de Amazon van de arbeidsmarkt teworden. Dankzij Amazon moet je nooit meer naar boeken zoeken. Als er iets inte-ressants op de markt komt, krijg je het aangeboden via Amazon. Je moet alleenmaar ja of nee klikken. Iets gelijkaardigs wil ik bereiken met VDAB. Als we merkendat een werkgever telkens naar een bepaald proDel op zoek is, zouden we hemzelf spontaan interessante kandidaten moeten kunnen suggereren. We stimule-ren onze medewerkers om dat met de experten op de markt uit te werken.Samen met de KULeuven en de Vlerick Business School hebben we een labo waarwe aan data mining doen. Uit de gigantische stroom aan informatie die we dage-lijks ontvangen, leren we veel over het gedrag van werkzoekenden en werk-gevers. In het labo onderzoeken we welke nieuwe gerichtere diensten we opbasis van die gegevens kunnen ontwikkelen.

    Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder vdab

    EMPLOYER STORY:VDAB

    004_GPV2QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 18:27 Page 4

  • 12 september 2013. Het cabinepersoneel vanBrussels Airlines dreigt met een staking. Dewerkdruk ligt te hoog en de voorstellen van hetmanagement om het probleem aan te pakkenwegen volgens de bonden te licht. 17 november2013. Brussels Airlines moet honderden vluch-ten schrappen omdat de piloten staken. Ze vin-den dat de directie zich niet aan de afspraken uithet besparingsplan houdt. Dat de voorbije crisisjaren af en toe ink pijn

    deden, zal niemand bij Brussels Airlines ontken-nen. De luchtvaartmaatschappij heeft hard inzijn kostenstructuur moeten snijden, maarboekt daar nu stilaan de vruchten van. Het netto-verlies is teruggebracht van 80 miljoen euro in2011 naar 4,2 miljoen in 2014. De vooruitzichtenvoor dit jaar ogen rooskleurig. Met dank aan de nieuwe productformules, de lagere tarieven,het groeiend aantal bestemmingen en de inspan-ningen van de 3.500 medewerkers.

    Unlike any other job

    Een volledig overzicht van ongewone jobs bij Brussels Airport Company vind je op www.brusselsairport.be/jobs

    Nama, Senior Business Controller

    De leren-van-elkaar sessies zijn een uitstekende manier om Brussels Airport Company als organisatie beter te leren kennen.

    Terwijl jij binnenkort met een cocktail in dehand op het strand van Copacabana ligt,schakelen de piloten, stewards en check-inagents van Brussels Airlines een versnellinghoger. Nooit eerder vervoerden ze zoveelpassagiers of deden ze zoveel verschillendebestemmingen aan. Wellicht boekt de lucht-vaartmaatschappij zelfs voor het eerst invijf jaar winst. Een vooruitzicht dat directieen medewerkers vleugels geeft. >>

    De vlucht vooruit van Brussels Airlines

    INTERVIEW

    5VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    Tekst: Hermien Vanoost

    005_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 17:58 Page 5

  • INTERVIEW

    Diane Cauwenberghs, talent manager: Wehebben de afgelopen jaren een serieuze oefeninggemaakt inzake ecintie. De toegenomen con-currentie heeft ons daartoe verplicht. Oude ge-woontes gingen de schop op. Vandaag stellen weonszelf onophoudelijk in vraag: hoe kunnen wenog beter presteren zonder aan de kwaliteit vanonze services te raken? Daarom streven we er be-wust naar talent aan te trekken met ervaring bui-ten de luchtvaartsector. Het is de combinatie vaninterne kennis en verfrissende ideen van bui-tenaf die ons helpen om aan ecintie te win-nen.

    Is er voor het vliegend personeel iets veran-derd aan de manier van werken? Terwijl we vroeger het hele jaar door ongeveerevenveel vluchten hadden, zijn er nu meer piekenen dalen in onze schemas. Dat is het gevolg vande toegenomen charter- en zomervluchten. Naarbepaalde luchthavens in Itali vliegen we bijvoor-beeld enkel in de zomer. In de winter halen we diebestemmingen uit ons aanbod omdat er ampervraag naar is. Op die momenten kunnen we decrew extra rust gunnen. Die uitgesproken seizoen-piek is nieuw voor hen.

    In het hoogseizoen kunnen piloten, cabine-personeel en check-in agents geen verlof nemen?Toch wel, maar niet allemaal even lang. We wer-ken met prioriteitsregels. Medewerkers metschoolgaande kinderen krijgen bijvoorbeeld voor-rang. Het cabine- en cockpitpersoneel krijgt in dieperiode ook versterking van tijdelijke werkkrach-ten. Op die manier kunnen we de pieken opvan-gen en kunnen we onze vaste medewerkers tochop verlof laten gaan. Aan de check-in-balies scha-kelen we naast ons personeel ook jobstudenten in.Zij kunnen niet de volledige check-in doen, maarkunnen het werk wel verlichten door bijvoorbeeldeen handje toe te steken aan de self-check-in-au-tomaten. Nog niet alle passagiers zijn daarmeevertrouwd, aanwijzingen van ons personeel zijndus nodig.

    Luchtvaartmaatschappijen werken dag ennacht. Dat vraagt heel wat flexibiliteit van demedewerkers. Daar kunnen we niet onderuit. Check-ins startenom vier uur s morgens, aankomsten zijn er totmiddernacht. Weekendwerk en vroege en lateshifts zijn eigen aan de sector. Wie daar niet voluitvoor wil of kan gaan, past beter voor een job in deluchtvaart. Dat onderstrepen we uitdrukkelijk tij-dens de aanwervingen. Nogal wat mensen bij onswerken deeltijds, al dan niet via tijdskrediet. Alsdie vraag komt stellen we ons altijd heel exibelop. Verschillende formules zijn mogelijk: ofwelminder uren per dag werken, ofwel een of meer-dere dagen minder per week. De medewerker kanzelf kiezen wat hem het best past.

    Klopt de veronderstelling dat crewleden eeneerder vlakke carrire hebben: eens piloot, altijd piloot? Of zijn er toch mogelijkhedenvoor wie nood heeft aan iets anders? Piloten beginnen als rst ocer en kunnen ver-volgens doorgroeien tot captain. Daarna hebbenze de mogelijkheid om deeltijds training pilot teworden of om een managementrol op te nemen.

    Ze kunnen hun job als piloot ook aanvullen meteen opdracht rond bijvoorbeeld fuel eciency.Daarnaast kan het vliegtuigtype, en dus de be-stemmingen die ze aanvliegen, in de loop van huncarrire veranderen. Vliegen met een kleiner toe-stel binnen Europa of met een groter toestel overlange afstand zijn heel verschillende ervaringen.Ook het cabinepersoneel kan in de loop der jarenandere keuzes maken. We hebben bijvoorbeeld al-tijd nood aan stewards en stewardessen die deverantwoordelijkheid nemen over het verloop vande service van de vlucht, zogenaamde pursers. Ofze kunnen een coachende rol opnemen. Sowiesomoedigen we al onze medewerkers aan te reage-ren op interne vacatures. We juichen het toe datze van dienst willen veranderen. Bestuiving tus-sen de verschillende afdelingen is voor iedereenverrijkend.

    Vindt u vlot nieuwe werknemers? We zijn een bekend merk en de sector doet velendromen. Jaarlijks krijgen we 4.000 kandidaturenbinnen. Vast cabinepersoneel en piloten vindenwe voorlopig vrij makkelijk. De werkgelegenheidin de sector zit nog niet op het niveau van het jaar2000. Het aanbod in eigen land blijft groot genoegom aan onze vraag te voldoen.

    Welke vacatures liggen moeilijker? Vacatures voor revenue analysts blijven vaak ietslanger openstaan. Zij houden de vraag en het aan-bod op de markt nauwlettend in de gaten en pas-sen dagelijks de prijzen van de zitjes op elkvliegtuig aan. Het is dus een analytische job die be-hoorlijk wat wiskundig inzicht vraagt. Ook voorjobs die met e-commerce te maken hebben is hetmoeilijk geschikte kandidaten te vinden in eigenland. Die functies vereisen enerzijds technischewebkennis en anderzijds strategisch-commercilefeeling. Dat ligt blijkbaar moeilijk in ons land. Omdie vacatures in te vullen, moeten we al eens lon-ken naar de buurlanden waar internationale spe-lers als Amazon of bol.com hun thuisbasis hebben.Daar vind je meer e-commercetalenten. V

    >>

    Op zoek naar een job in de vrijetijdseconomie?www.vacature.com/vrijetijdseconomie

    Wie werkt voor Brussels Airlines? Ongeveer 3.500werknemers staan in voor on-

    geveer 300 vluchten per dag. In 2014 brachtenze 6.608.867 passagiers op hun bestem-ming, of ruim 750.000 meer dan in 2013.

    500 medewerkers werken vanuit het buiten-land. In Europa gaat het vooral om commer-cile medewerkers, in Afrika stelt BrusselsAirlines ook een heel aantal mensen in operati-onele functies tewerk (check-in agents, bagage-afhandelaars, veiligheidsagenten).

    In 2014 mocht Brussels Airlines 265 nieuwe medewerkers verwelkomen. In de eerste helftvan 2015 zijn dat er al 160. In 2014 rekruteerdeBrussels Airlines 16 nieuwe tijdelijke piloten. 97mensen slaagden voor hun opleiding tot stewardof stewardess. Het totale verloop binnen de lucht-vaarmaatschappij is beperkt tot drie procent.

    Cruciale maar minder bekende luchtvaartjobs: Network & planning manager: legt vast wan-

    neer welke toestellen naar bestemming X en Yvliegen. Ze stellen de planning zo op dat devluchten zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor ver-schillende segmenten van passagiers. Strate-gisch een heel belangrijke job, metonmiddellijke impact op de resultaten van deluchtvaartmaatschappij.

    Revenue analyst:bepaalt per vliegtuig de prijsvan elk zitje. De tarieven uctueren naargelangde vraag. Aanpassingen gebeuren elke dag. Dejob vraagt heel wat wiskundig inzicht en analy-tisch vermogen.

    Operational controller:maakt de vluchtplan-nen, volgt het weer op, bepaalt hoeveel brand-stof er moet genomen worden en staat tijdensde vlucht in contact met de piloot.

    1.100 operationele medewerkers

    500 piloten

    700 ondersteunende medewerkers

    1.200 stewards and stewardessen

    vliegend personeel

    1.100 operationele medewerkers 700 ondersteunende medewerkers1.100 operationele medewerkers 700 ondersteunende medewerkers1.100 operationele medewerkers 700 ondersteunende medewerkers1.100 operationele medewerkers 700 ondersteunende medewerkers700 ondersteunende medewerkers

    500 piloten

    vliegend personeel

    500 piloten1.200 stewards and stewardessen

    vliegend personeel

    1.200 stewards and stewardessen

    vliegend personeel

    1.200 stewards and stewardessen 1.200 stewards and stewardessen 1.200 stewards and stewardessen 1.200 stewards and stewardessen 1.200 stewards and stewardessen

    6 VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    005_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 17:58 Page 6

  • 7VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    007_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 17:46 Page 7

  • 8 VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    008_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 17:47 Page 8

  • Waar is Plop? De vraag klinkt even ongeduldigals ongerust. Zijn mama probeert hem in tetomen, maar er is weinig houden aan. Dit is zijndag. Vandaag ontmoet hij zijn superheld in leven-den lijve. En hij is niet de enige. Op de eerste echtwarme dag van het jaar staan enkele honderdenkleuters te popelen om aan hun avontuur in Plopsaland De Panne te beginnen. HR-directeur Niko Parmentier kan ze vanuit zijnkantoor aan de ingang van het pretpark allemaalgadeslaan. Hij geniet zichtbaar van de blije ge-zichten. Zelf is hij pas sinds drie maanden aan hetwerk bij Plopsa. Hij is verantwoordelijk voor hetpersoneel in de zes Plopsaparken in Belgi, Ne-derland en Duitsland. Elke dag nog is hij onder deindruk van wat er achter de schermen van depretparken gebeurt. Als bezoeker heb je het ge-voel dat alles vanzelf gaat. Maar het is ongeloof-lijk welke geoliede machine hierachter schuilgaat.Iedereen kent zijn taak en weet op elk moment

    waar hij naartoe moet, ook de student die maarenkele weken meedraait. De man die in Plopsaland De Panne voor de alge-mene cordinatie instaat, is Wim Wauters. Hij isletterlijk de ogen en de oren van het park, al vijf-tien jaar. Van een ongeval op de parking overzieke personeelsleden tot een kastekort, de park-manager is van alles als eerste op de hoogte, ookna de openingsuren. Bijna wekelijks krijg ik snachts een oproep van de alarmcentrale. Meestalgaat het om technische storingen van pompen.Het is belangrijk om dan meteen in te grijpen,want dergelijke storingen kunnen een eect heb-ben op de koelinstallaties. Daarnaast ontfermt Wauters zich over de lange-termijnplanning van het park. Wanneer we hemspreken, is hij bezig met de shows voor volgendjaar. Welke artiesten treden er wanneer op? Dieplanning is cruciaal om de bezoekersaantallen, endus ook de personeelsbezetting, juist te kunnen

    inschatten. De ene dag heb je 5.000 bezoekers,de andere dag 12.000. Dat maakt dat je de ene dagminder en de andere meer medewerkers moetvoorzien aan de ingang, kassas, restaurants,shops en attracties. Spelen ook mee bij de op-maak van de personeelsplanning: de cijfers vanvoorgaande jaren, groepsreservaties, geplandeevenementen, vakantieperiodes n - last but notleast - de weersvoorspellingen.

    In de huid van Mega TobyAl die schommelingen vangt Wim Wauters op metjobstudenten. Naast 60 vaste krachten en 160 sei-zoenmedewerkers gaan er elk jaar 1.500 1.600studenten aan de slag in het pretpark van DePanne. Om de zoektocht naar die tijdelijke in goede banen te leiden, houden Randstad en t-interim op het terrein een kantoor open. Zo kun-nen ze snel op nieuwe bezoekersprognosesinspelen. En dat is nodig, want n onver-

    Wie laat de poppen dansen in Plopsaland?

    Pretpark geeft werk aan 1.500 jobstudenten en 160 seizoenmedewerkers

    Hoe voelt het om elke dag in een sprookje te werken? Niemand aan wie jedie vraag beter kunt stellen dan aan de hoofdrolspelers achter de coulissenvan Plopsaland De Panne.

    >>

    9VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    FOCUS Tekst: Hermien Vanoost

    009_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 17:59 Page 9

  • wacht warme dag zorgt ervoor dat ze tiental-len extra handen moeten zoeken. Zeker in de exa-menperiodes is dat verre van een gemakkelijkeopdracht. Ook al is de instroom hoog, de meestestudenten vragen om alleen in juli te werken,vertelt Griet Dufraimont van Randstad In-house.Terwijl het voor ons net interessanter is als dejongeren het hele pretparksei-zoen inzetbaar zijn, bijvoor-beeld elke zondag. Plopsamoedigt dat aan door eenpremie te geven aan wie

    buiten het hoogseizoen werkt. Die kan tot 200euro oplopen.Studenten geven niet alleen aan wanneer maarook waar ze willen werken. Ze kunnen zelf kiezenof ze in de huid van Mega Toby kruipen, een win-kel bemannen of bezoekers van eten en drinkenvoorzien. De domeinverantwoordelijke zorgt ervoor dat iedereen voldoende variatie heeft. Eenhele vakantiejob lang aan dezelfde attractie staanhoeft dus niet. Wie bij Plopsa start passeert eerst bij de trainings-verantwoordelijke. Zij geeft uitleg over de wer-king van het park, klantvriendelijkheid en de

    Plopsa-glimlach, veiligheid enz. Van de domein-verantwoordelijke vernemen ze vervolgens hunprecieze opdracht. Na die uitgebreide briengkrijgen ze een che mee met info over de bedie-ning van de attracties of de hyginevoorschriftenvoor de horecamedewerkers. Het opleidingspas-poort, dat iedere medewerker altijd bij zich heeft,vat samen welke opleidingen hij of zij volgde. Deverantwoordelijken kunnen daardoor op elk mo-ment controleren welke taken hij wel en niet kanuitvoeren.

    Redders voor PlopsaquaHoewel er veel exibiliteit verwacht wordt weekendwerk, langere openingsuren komenveel seizoenmedewerkers en jobstudenten jaarna jaar terug naar Plopsaland. Bij de studentengaat het om 40 tot 50 procent. Niet slecht als jeweet dat een deel van de studenten sowieso uit-stroomt omdat ze hun diploma beet hebben.Onder de vaste medewerkers is het verloop heelbeperkt. Door de groei en de vele investeringen isPlopsa momenteel zelfs op zoek naar twaalf extrakrachten, waaronder een technisch manager, eensoftwareverantwoordelijke, zwembadtechnie-kers en redders voor het recent geopende Plopsa-qua De Panne. Dat de pretparken tot de verbeelding spreken,merkt HR-directeur Niko Parmentier aan devoortdurende instroom van zogenaamde youngpotentials, jongeren met enkele jaren ervaring diewillen doorgroeien. Op onze website hebben weeen apart kanaal voor hen. De meest uiteenlo-pende proelen bezorgen ons hun cv: van een te-kenaar over een nancieel talent tot eenmecanicien. De meesten nodig ik uit voor een ge-sprek. Voor zij die er uitspringen vind ik altijd weleen plek. Ook interne medewerkers die aan eenandere uitdaging toe zijn, geven we alle kansen.We willen die Plopsa-glimlach niet alleen voormaar ook achter de schermen. V

    FOCUS

    >>

    10 VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    Op zoek naar een job in de vrijetijdseconomie?www.vacature.com/vrijetijdseconomie

    Van jobstudent naar vast contract

    Jolle Denys, hoofdboekhouder (foto rechts):Ik werk al sinds mijn vijftiende voor PlopsalandDe Panne. Elke vakantie kwam ik in het parkpannenkoeken bakken. Toen ik mijn diplomaaccountancy & scaliteit haalde, was er toeval-lig een plaats vrij op de boekhouding. De CFOcontacteerde me met de vraag of ik zin had omte solliciteren. Ondertussen werk ik al zevenjaar vast in dienst, sinds januari 2014 als hoofd-boekhouder. Ik vind dit een boeiende omgevingom in te werken. De collegas hebben diverseachtergronden en het product spreekt tot deverbeelding. Geef mij maar een factuur van eenentertainmentbedrijf in plaats van een klassiekproductiebedrijf.

    Jolien De Tender, marketeer(foto links): Alsjobstudent op de merchandisingafdeling vanStudio 100 ging ik mee op tournee met K3 inBelgi en Nederland en bemande ik de shopmet K3-spullen. Voor mijn stage tijdens mijn op-leiding communicatiewetenschappen klopte ikbij Plopsaland De Panne aan. Van februari totapril vorig jaar werkte ik mee op de marketing-afdeling. In augustus was er een vacature voormarketing support regio Nederland. Ondertus-sen ben ik verantwoordelijk voor de Neder-landse en de Vlaamse consumentenmarkt. Alswe voor de vakantieperiode een televisiecam-pagne opzetten, dan volg ik dat van a tot z op.Ik onderhandel over de mediaruimte, denk naover een invalshoek, verzamel rekwisieten, castkindjes Alles doen we zelf.

    We willen talenten alle kansen geven,vertelt HR-directeur Niko Parmentier. Dat klinkt mooi, maar wat betekent hetin de praktijk? Twee medewerkers getuigen.

    6 parken: Plopsaland De Panne, Plopsaqua DePanne, Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Coo, PlopsaIndoor Coevorden (NL) , Holiday Park Pfalz (DU)

    250 vaste medewerkers, 250 seizoenmede-werkers en 2.500 studenten verwelkomensamen 3 miljoen bezoekers per jaar.

    voor 2015 staan er 25 miljoen euro aan investe-ringen op de planning. Die centen gaan/gingenonder meer naar Plopsaqua De Panne, een gloed-nieuw Prinsessia-kasteel en de bouw van eeneigen hotel naast het park in De Panne.

    De meestuiteenlopendeproelen bezorgen onshun cv: van eentekenaar over eennancieel talent toteen mecanicien.

    Niko Parmentier, HR-directeur Plopsa

    Plopsa in cijfers

    009_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 18:00 Page 10

  • 11VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    011_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 17:49 Page 11

  • 12 VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    Manage your Future,put your Human Capital at Work

    CapitalatWork Foyer Group is een dynamische, onafhankelijke vermogensbeheerder voor vermogende clinten. Wij beheren een vermogen van circa 6,2 miljard euro en stellen circa 110 medewerkers tewerk, verspreid over vijf kantoren: Antwerpen, Breda, Brussel, Gent, Luxemburg en binnenkort onze nieuwe vestiging te Kortrijk. Door onze constante groei en expansie zijn wij voortdurend op zoek naar enthousiaste en resultaatgedreven high potentials (m/v).

    VOOR ONS NIEUW KANTOOR TE KORTRIJK ZIJN WIJ OP ZOEK NAAR:

    CLIENT RELATIONSHIP MANAGER(S) (M/V)(al dan niet in tandem met een portfolio manager)

    Uw functie:U bent in deze commercile functie verantwoordelijk voor de acquisitie van nieuwe clinten en het verstevigen van uw bestaande relaties, via uw eigen relatienetwerk enerzijds en door het opbouwen van nieuwe netwerken anderzijds. U bent d vertrouwenspersoon en de relatie-beheerder van de clinten inzake onze professionele dienstverlening. U bouwt mee aan onze uitstekende reputatie. U opereert in nauwe samenwerking met de portfolio manager. U heeft eventueel in de toe-komst de ambitie om een commercieel team te leiden.

    Uw profi el:U heeft minstens 3 4 jaar relevante werkervaring. U volgde een universitaire opleiding, of gelijkwaardig door ervaring.

    Een meer gedetailleerde functieomschrijving vindt u op onze website: www.capitalatwork.com/vacatures

    VOOR AL ONZE KANTOREN ZIJN WIJ OP ZOEK NAAR

    CLIENT RELATIONSHIP MANAGERS (M/V)

    Een meer gedetailleerde functieom-schrijving vindt u op onze website: www.capitalatwork.com/vacatures

    VOOR ONS KANTOOR TE BRUSSEL ZIJN WE OP ZOEK NAAR EEN

    MARKETING ASSISTANT (M/V)

    Uw functie: U assisteert de Group Marketing Mana-ger bij het uitvoeren van het marketing en communicatieplan. U ondersteunt bij de voorbereiding en organisatie van diverse marketingtaken.

    Uw profi el:U heeft minimum een Bachelordiploma Marketing en/of Communicatieweten-schappen. U heeft minstens 3 jaar er-varing in soortgelijke functie. U heeft een zeer goede kennis van het Frans, Nederlands en Engels. U zal voorna-melijk werkzaam zijn op ons kantoor te Brussel.

    Een meer gedetailleerde functieom-schrijving vindt u op onze website: www.capitalatwork.com/vacatures

    ASSISTANT (M/V)

    Uw functie:U bent verantwoordelijk voor de ondersteuning van de commercile re-latiebeheerders op het vlak van bestaande clinten en prospects.

    Uw profi el: U heeft bij voorkeur reeds een eerste werkervaring in de bankwe-reld of in een fi nancile instelling. U heeft minimaal een Bachelor-diploma.

    Een meer gedetailleerde functieomschrijving vindt u op onze website: www.capitalatwork.com/vacatures

    Antwerp - Breda - Brussels - Ghent - Luxembourg

    Ons aanbod:Wij bieden u talrijke uitdagingen, een uitstekende be-drijfscultuur en de mogelijkheid uw persoonlijke vaardig-heden te ontplooien in een solide, dynamische, fi nancile omgeving. Uw remuneratie is aangepast aan uw functie-niveau, aangevuld met extralegale voordelen.

    Wilt u ook bouwen aan de toekomst van uw carrire?Solliciteren kan rechtstreeks naar Susanne Poirters, HR Manager, via [email protected]. Wij nemen enkel kandidaturen in overweging waarvan het profi el overeenstemt met het vereiste profi el. Voor meer informa-tie over CapitalatWork Foyer Group, bezoek onze website via www.capitalatwork.com

    012_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 17:49 Page 12

  • Wij makendromen waar

    Er is heel wat animo om in de toeristische sec-tor te werken, zegt Paul Decroos, HR-directeurvan reisorganisator Thomas Cook. Het is eensector waar veel passie voor is. Het soort productspreekt aan, de omgeving is uniek, de contactenzijn heel werelds. Maar dat wil niet zeggen datwerken voor een reisorganisator een avontuurtjeis: Er moet hard gewerkt worden.Het aanbod aan functies binnen de reissector iseindeloos, zegt humanresourcesmanager bij Jetair Jo Bogaert. Enerzijds heb je de generiekefuncties die je in zo goed als ieder bedrijf vindt:IT, nance, legal, HR, noem maar op. Anderzijdszijn er de sectorspecieke jobs, die te makenhebben met het product dat we aanbieden. BijJetair zijn dat bijvoorbeeld mensen die in hetbuitenland contracten afsluiten met hoteliers,mensen die die contracten omzetten in prijzenen ze naar brochures vertalen enz. Ik noem diehele mechaniek achter onze reizen soms ietwatoneerbiedig de fabriek. Maar het klopt voor eenstuk, want hier worden dromen gemaakt(lacht).

    Of vacatures makkelijk ingevuld raken, hangt afvan de functie. Decroos: Functies die te makenhebben met het organiseren van vakanties zijnerg in trek. Ook de jobs in de vakantiewinkelszijn geliefd. In zon lokale omgeving word je alsnel Meneer of Mevrouw Neckermann, en datis wel bijzonder (Neckermann maakt deel uit vande Thomas Cook Group, red.).

    Over de grenzenOm bij een reisorganisatie aan de slag te gaanheb je niet noodzakelijk een diploma toerismenodig. Decroos: Hier werken ook mensen diecijfers kunnen analyseren, marketeers en online specialisten. Het is soms een hele uit-daging om voor dat soort jobs geschikte men-sen te vinden. Jo Bogaert: Dat is logisch, wantalle bedrijven en sectoren zoeken dergelijkeprofielen. De concurrentie is dus groot. Verderzijn ook de mogelijkheden om carrire temaken in het buitenland vandaag ruimer danvroeger. Toen ik dertig jaar geleden toerismestudeerde, slaagden er hoogstens twee

    Carrire maken in het toerisme: veelzijdigheid troef bij TUI Belgium en Thomas Cook

    Een baan in de toerismesector is gegeerd.Het vooruitzicht een stukje van de wereldte zien en een boeiend product als vakan-tie te verhandelen overtuigt velen. Bijons worden dromen gemaakt, en ieder-een werkt hard om het de klant naar zijnzin te maken.

    >>

    Wij makendromen waar

    CARRIRE

    13VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    Tekst: Eline Maeyens

    013_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 18:06 Page 13

  • CARRIRE

    studiegenoten in om naar het buitenland tetrekken. Nu zijn er veel meer die hun kanswagen over de grenzen, omdat alles veel toegan-kelijker is geworden.Een reisorganisatie is volgens Jo Bogaert hetschoolvoorbeeld van een bedrijf waar je vrij langkan werken zonder uitgekeken te raken op het

    werk. Werken bij een reisorganisatie is als gaaneten in een restaurant met een serieuze menu-kaart: de variatie en keuzemogelijkheden zijnenorm. In Oostende is ons contact service centergevestigd, dat zowel een B2C- als een B2B-pootheeft. Dat centrum is een beetje onze vijver:net afgestudeerden beginnen daar en leren erhet product kennen. Na een paar jaar stromen zedoor naar andere departementen. Maar de over-stap kan ook groter zijn, net omdat we zoveelverschillende activiteiten hebben. Zo gebeurthet soms dat mensen die een paar jaar als cabincrew bij onze luchtvaartmaatschappij Jetairflyhebben gewerkt overstappen naar een van onze

    reisbureaus of naar onze touroperator. Reizen oppakweg je 22ste is fantastisch, maar eenmaal jeaan een gezin begint te denken wordt een jobaan het thuisfront aantrekkelijker. De omge-keerde beweging kan ook, ziet Paul Decroos:Soms wil een ervaren medewerker in een niet-reizende functie wel eens een paar jaar herbron-nen tijdens een functie in het buitenland.

    Waardevolle leerschoolInterne mobiliteit wordt actief gestimuleerd,zowel bij Jetair als bij Thomas Cook. Vacaturesworden eerst intern aangekondigd, zodat werk-nemers de kans krijgen om iets nieuws te probe-ren. Bij TUI Belgium (waartoe Jetair behoort, zieinzet) komt daar nog een belangrijk internatio-naal facet bij. Wij maken onderdeel uit van deinternationale TUI-familie, de grootste toerisme-groep ter wereld. Die omvat 70.000 medewer-kers over de hele wereld. Vanuit de hoofdzetelwordt global mobility gestimuleerd. Zo kun je jecarrire ook een internationale wending gevenbinnen de overkoepelende organisatie of binneneen zusterbedrijf in een ander land. Vooral voorjonge medewerkers is dat een extra aantrek-kingskracht.Mensen die in de toerismesector hebben ge-werkt zijn gegeerd op de arbeidsmarkt, merkt JoBogaert nog op. We trainen onze werknemersom klantgericht te denken. Vriendelijk en ser-vicegericht zijn, zijn belangrijke vaardigheden.Paul Decroos is het daar volmondig mee eens:Wie voor ons bijvoorbeeld een paar jaar in hetbuitenland heeft gewerkt, heeft enorm veel ge-leerd. Omgaan met klanten, zelfstandig leven enwerken, taalvaardig en flexibel zijn. Stuk voorstuk competenties die nuttig zijn in eenderwelke job.

    >>

    Werken bij eenreisorganisatie is alsgaan eten in eenrestaurant met eenserieuze menukaart: dekeuzemogelijkhedenzijn enormJo Bogaert, HR-manager bij Jetair

    Thomas CookDe Thomas Cook Group stelt in Belgi on-geveer 1.000 mensen tewerk, verspreidover verschillende diensten:

    De AIRLINE, met eigen piloten en cabincrew: 300 medewerkersDe VAKANTIEWINKELS van ThomasCook & Neckermann, dat deel uitmaaktvan de Thomas Cook Group: 300 me-dewerkers (zelfstandige reisagentenniet meegeteld)De HOOFDZETEL in Gent, waar alle ser-vices en het contactcenter gevestigdzijn: 400 medewerkers.

    In het buitenland zijn een paar honderdreisleiders van Thomas Cook gevestigd.

    TUI BelgiumTUI is de naam van de internationale hol-ding waarbinnen het Belgische Jetair ope-reert. TUI Belgium heeft in totaal 2.000werknemers, verspreid over:

    De touroperator JETAIRmet kantoor inOostende, waar het eigenlijke productwordt gemaakt: 500 medewerkersJETAIRCENTER, een netwerk van onge-veer 80 eigen reisbureaus en 80 fran-chising-kantoren: 400 medewerkers(in eigen kantoren)De airline JETAIRFLY, met 23 vliegtui-gen en een eigen onderhoudsrma:1.100 medewerkers

    TUI Belgium heeft ongeveer 280 hostes-sen en animatoren in het buitenland, tij-delijk of residentieel.

    Pieken en dalenZit de work-life balance in de toerismesec-tor echt zo slecht als vaak gedacht? Hele-maal niet, zoals in veel sectoren wisselendrukke en rustige periodes elkaar af. Voorde medewerkers op locatie zijn juli en au-gustus uiteraard de drukste maanden.Werkweken van zes dagen zijn dan geenuitzondering, weet Paul Decroos vanThomas Cook. Die worden dan wel ge-compenseerd via recuperatiedagen. Inde hoofdzetel van reisagentschappen valtde piek op andere momenten: de voorbe-reiding van een nieuw reisseizoen ge-beurt tot anderhalf jaar voor dat seizoenvan start gaat. In de reisagentschappen enop customer service-diensten zijn hetbegin van het jaar en juni traditioneel erg drukke periodes, want dat zijn respectievelijk de vroegboek- en last minute-periodes.

    Op zoek naar een job in de vrijetijdseconomie?www.vacature.com/vrijetijdseconomie

    >>Lees verder op pagina 16

    14 VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    013_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 18:06 Page 14

  • 15VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    Motmans & Partners is een sterke dienstverlener op het vlak van Human Resources. Onze ervaren consultants bieden maatwerk op vlak van Werving & Selectie, Talent Management, HR-beleid en loopbaanbegeleiding. Onder het motto We connect talent, build people and make structures work zijn we het eerste aanspreekpunt voor onze klanten, van KMO, publieke sector tot lokaal verankerde multinational, in alle domeinen die te maken hebben met werken met mensen. Bij ons is iedere klant of vacature uniek. Daarom werken wij uitsluitend met gedreven medewerkers en internationaal erkende tools, ontwikkeld door marktleiders, om steeds tot de beste oplossing te komen. Vanwege onze groei willen wij ons team versterken met de volgende gedreven medewerkers (m/v):

    www.motmansenpartners.beZin om mee te bouwen? Stuur je sollicitatiebrief met cv naar Motmans & Partners, Herkenrodesingel 8D/4.02, 3500 Hasselt, t.a.v. Jorinde Gijbels (011 30 35 00 - [email protected])

    Erk

    en

    nin

    gsn

    um

    me

    r: V

    G. 1

    56

    0/B

    O

    (SENIOR) RECRUITER Servicegericht expert in werving & selectieFunctie: Vanuit jouw opgebouwde HR-expertise fungeer je als businesspartner naar onze klanten. Je staat in voor werving en selectie van hogere bediende- tot directiefuncties. Je krijgt ruime verantwoordelijkheid over een klantenportefeuille waarbij je voor alle vragen rond personeelsbezetting een passende oplossing op maat van de klant uitwerkt. Je kent jouw dossiers in de diepte en aan de hand van korte communicatielijnen rapporteer je op geregelde tijdstippen aan klanten en geef je persoonlijke feedback aan kandidaten. Je getuigt van

    expertise en commercile fl air waardoor je actief bijdraagt aan de uitbouw van jouw eigen klantenportefeuille en relaties op lange termijn opbouwt. Je rapporteert aan de Director Werving & Selectie.

    Profi el: Je hebt een masterdiploma en minimaal 5 jaar relevante rekruteringservaring. Je werkt oplossingsgericht, met de nodige creativiteit en fl exibiliteit. Communicatie, servicegerichtheid en een doorgedreven professionaliteit zijn de unieke eigenschappen van onze HR-adviseurs.

    ERVAREN ASSESSOR Psycholoog met ruime expertise in Assessment en Development Centers

    Functie: Vanuit jouw opgebouwde expertise fungeer je als businesspartner naar onze klanten. Je staat in voor Assessment en Development Centers, waarbij je een ruime verantwoordelijkheid krijgt over een klantenportefeuille. Vertrekkende van een grondige intake en behoefteanalyse werk je oplossingen op maat uit. Je kent jouw dossiers in de diepte en aan de hand van korte communicatielijnen rapporteert je tijdig aan klanten en geef je persoonlijke feedback aan kandidaten. Je getuigt van expertise en kennis van diverse tools op het vlak van persoonlijkheidsvragenlijsten, vaardigheidstests en

    assessmentoefeningen. Bij gelegenheid onder steun je ook de wervings- en selectieactiviteiten. Je rapporteert aan de partner HR Consultancy.

    Profi el: Je hebt een master in de psychologie en hebt in totaal minstens 5 jaar relevante ervaring opgebouwd, zowel op vlak van assessment en development centers als werving & selectie. Je werkt oplossingsgericht, met de nodige creativiteit en fl exibiliteit. Je kan zelfstandig werken, maar tegelijk ben je een teamplayer.

    Aanbod: Je komt terecht in een dynamisch en zeer gedreven team met een sterke klantenfocus. Je kan rekenen op een aantrekkelijk loonpakket (incl. bedrijfswagen).

    015_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 17:51 Page 15

  • CARRIRE

    Vakantie is een boeiend product waar veel over wordt gepraatAnnemarie Van Hecke (49), research & development manager bij Jetair

    Ik werk al 25 jaar in het toerisme. Eens het virus je te pakken heeft, geraak je er niet meer van af. Ik heb Romaanse lologie enbedrijfscommunicatie gestudeerd en ging aanvankelijk als copywriter aan de slag bij een reisorganisatie. Van daaruit ben ik anderefuncties ingerold. Ik werk al vijftien jaar bij Jetair en heb er lang als inkoper en product manager gewerkt. Ik deed aan product-selectie, ging ter plekke onderhandelen, volgde de verkoop op. Ik reisde veel, en dat was boeiend. Ik kwam met alle facetten vande sector in contact en deed veel levenservaring op. Daarna ben ik naar niet-reizende functies doorgegroeid. Nu werk ik sindsvijf jaar op de afdeling research & development.

    Wat houdt uw huidige functie zoal in? Ik help onder meer de dierentiated services ontwikkelen, die diensten die ons onderscheiden van andere reisoperatoren. DeVIP Drive bijvoorbeeld, die mensen thuis oppikt en naar de luchthaven brengt. Verder ontwikkelen we binnen onze afdeling ookdierentiated concepts en labels - unieke concepten voor specieke doelgroepen en houden we ons bezig met de ontwikkelingvan online activiteiten. Allemaal totaal verschillende projecten dus, die mijn job erg interessant maken.

    Werken in de reissector, hoe is dat? Vakanties: het is gewoon een boeiend product waar veel over gepraat wordt. Iedereen heeft maar twee of drie weken verlof perjaar, wij moeten er dan ook alles aan doen om het vlotjes te laten verlopen. De motivatie is groot. Het is ook een informele sector,de CEO wordt hier gewoon aangesproken met Elie (Elie Bruyninckx, red). Dat ligt me wel.

    Hoe ziet u uw professionele toekomst?Ik heb hier al zoveel verschillende dingen mogen doen dat ik nog nooit buiten de sector ben gaan kijken. Als je kansen krijgt,dan heb je er geen behoefte aan om te vertrekken. Ik heb steeds mijn creativiteit, talenkennis, interesse voor marketing en onlinenieuwigheden kunnen inzetten. Ik ben dus nog steeds heel gelukkig binnen de organisatie.

    60% van mijn tijd zit ik in het buitenlandStefanie Desmet (28), contract manager bij Thomas CookDe reismicrobe en de nieuwsgierigheid naar andere culturen hebben er bij mij altijd ingezeten. Ik heb een bachelor intoerisme en heb erna nog een bijzonder pittige internationale opleiding gevolgd: European Tourism Management (ETM). Tijdensmijn bacheloropleiding heb ik stage gelopen bij Thomas Cook, als reisbegeleider in Kreta. Ik moest er klanten wegwijs maken ophun bestemming, klachten behandelen, extras als excursies verkopen. Na mijn studies ben ik bij Thomas Cook aan de slag gegaanbij de afdeling inkoop, en daar werk ik nog steeds.

    Wat houdt uw huidige functie zoal in? Ik werk net geen vijf jaar als contract manager. Ik onderhandel rechtstreeks met hoteliers over contracten. Ik beheer de stedenParijs, Londen, Rome en Veneti. Ik werk waar mijn computer en mijn telefoon zijn (lacht). Ongeveer zestig procent van mijn werk-tijd spendeer ik in het buitenland, maar dat was net een van de factoren die me aansprak. Volgende week ga ik aan de slag als team-leider van de cruiseafdeling van Thomas Cook. Ik had zin in iets nieuws. Mijn nieuwe functie zal heel allround zijn: verkoop,management, communicatie enz. De relatief nieuwe afdeling groeit goed en moet dus verder worden uitgerold.

    Werken in de reissector, hoe is dat?Het is een sector die razendsnel verandert. Dat is soms moeilijk, maar vooral heel interessant. Als er iets gebeurt in de wereld,dan heeft dat een impact op de reisindustrie. Daar moeten wij volop op inspelen. Je kan nooit op je lauweren rusten, want het werkis nooit gedaan. Maar dat dynamische trekt mij net aan.

    Hoe ziet u uw professionele toekomst?Ik ben zonder groot plan in mijn eerste job gestapt en heb tot nu toe vooral mijn hart gevolgd. Intussen merk ik dat de sector meligt en dat er veel mogelijk is. Ik sluit niet uit dat ik ooit nog in een andere sector ga werken. In de fast moving consumer goods, bij-voorbeeld, waarin het ook snel moet gaan. Of je oud kan worden bij Thomas Cook? Jazeker, maar niet veertig jaar in dezelfde jobdenk ik. Daarvoor verandert het speelveld te snel.

    16 VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    013_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 18:07 Page 16

  • De coulissen van mijn werk zijn uitzonderlijk mooiBart Schouppe (35), head of operations bij Thomas CookNa het middelbaar ben ik een jaar op uitwisseling getrok-ken naar Colombia. Daar heb ik Spaans geleerd en heb ikmijn liefde voor reizen ontdekt. Ik heb erna even hogerestudies aangevat maar niet afgewerkt. Ongeduldig als ikwas, ben ik op mijn 21ste op zoek gegaan naar een job in hettoerisme. Dat leek me de beste manier om de wereld tezien. Ik ben vrij snel als reisleider bij Thomas Cook begon-nen, onder meer in de Dominicaanse Republiek. Na eenpaar jaar kon ik opklimmen binnen mijn afdeling. Tot goedeen half jaar geleden was ik in het buitenland gestationeerdals destination manager, en nu ben ik - voor het eerst inveertien jaar - weer in Belgi aan de slag als head of opera-tions binnen de groep destination management.

    Wat houdt uw huidige functie zoal in? Ik ben nu verantwoordelijk voor de destination manage-ment-operaties in ongeveer een derde van de wereld. Alsdestination manager ben je de eindverantwoordelijke vooreen volledige bestemming. Soms is dat een land, soms eeneilandengroep enz. Alle destination managers binnen mijntoegewezen regio berichten aan mij. Ik werk nu in Belgimaar ben wel twee tot drie weken per maand ergens terplekke. Vaak in Turkije, want dat is de grootste bestemmingonder mijn hoede.

    Werken in de reissector, hoe is dat? Ik ben verknocht aan het interculturele aspect. Ik spreekondertussen vijf talen en kan met zowel internationale col-legas als zakenpartners een praatje slaan. Bovendien krijgje de kans iets van de wereld te zien. De coulissen van mijnwerk zijn uitzonderlijk mooi, ik voel me dan ook bevoor-recht. Daarnaast is het toerisme een commercile omgevingwaarin je toch een verschil kunt maken. Egypte wordt bij-voorbeeld stilaan weer stabieler na de Arabische Lente, enwe kunnen de mensen daar dankzij onze activiteiten eenstukje vooruit helpen.

    Hoe ziet u uw professionele toekomst?De kans is groot dat ik in de toerismesector blijf werken.Ik verveel me nog niet en het lijkt me boeiender om een reiste verkopen dan een auto. Maar pas op: het klassieke voor-oordeel van het mooie leven in het buitenland klopt niet,hoor. Het is vooral hard werken, op onregelmatige tijdstip-pen. Een vliegtuig landt namelijk lang niet altijd tijdens dekantooruren. Je moet er dus een passie voor hebben.

    Ik spreek nog zelden NederlandsPaavo Planckaert (39), head of sales development bij TUITijdens mijn opleiding toerisme deed ik stage als host voor Jetair. Namijn studies kon ik vast als host beginnen. Van daaruit ben ik door-gegroeid tot verantwoordelijke van de studiereizen voor reisagenten.Tijdens die reizen leren de agenten de producten die ze moeten ver-kopen beter kennen. Omdat ik veel ervaring had in hosting, ben iklater de verantwoordelijke geworden voor hosting en animatie. Zesjaar lang had ik alle Belgische hostessen en animatoren onder mijnhoede. En met de reorganisatie van onze overkoepelende groep TUIkon ik dit jaar beginnen als hoofd van sales development.

    Wat houdt uw huidige functie zoal in? Ik werk in een internationaal team en heb als taak de vakantiebele-ving van de klant nog te verhogen. Zo waak ik erover dat de excursiesgoed georganiseerd zijn en dat de inkomstenstroom gegarandeerd is.Verder moet ik zorg dragen voor de customer experience en ervoor zor-gen dat die internationaal overal van even hoge kwaliteit is. Ik hebeen kantoortje in onze hoofdzetel in Oostende, maar ik ben zeker 3,5weken per maand op verplaatsing in het buitenland. Mijn team zitover de hele wereld verspreid. Toen ik verantwoordelijk was voor hos-ting en animatie heb ik een tijdje minder gereisd, maar het begon alsnel weer te kriebelen.

    Werken in de reissector, hoe is dat? Reizen is een primaire behoefte geworden: iedereen wil op reis, on-geacht zijn budget. Wij werken hard om alles naar wens te laten ver-lopen, en dat is tof. Ik hou er ook van om samen te werken metinternationale collegas. Ik spreek nog zelden Nederlands (lacht). Maarde job vergt natuurlijk veel energie. Ik ben veel weg van huis en meteen vrouw en twee kleine kinderen is dat niet evident. Maar we heb-ben samen gekozen om ervoor te gaan.

    Hoe ziet u uw professionele toekomst?Ik denk dat ik met veel plezier verder ga werken in de branche. TUI,nu al de grootste toerismegroep ter wereld, is goed aan het uitbreidenen de kansen zijn navenant. Mijn werkomgeving boeit me nog steedsen ik steun hier op mensen die in me geloven.

    17VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    013_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 18:08 Page 17

  • 18 VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    Leidend Ambtenaar (A5)Functie-eisen: Deze bettrekking staat tezelfdertijd open voor interne kandi-daten, voor kandidaten die tot het personeel van andere openbare diensten behoren en voor andere kandidaten.

    De interne kandidaten, d.w.z. de statutaire ambtenaren van de Diensten van het Verenigd College van de GGC (DVC), moeten van niveau A zijn en, hetzij minstens 12 jaar ancinniteit als niveau A hebben, hetzij over een ervaring van minstens 6 jaar in een leidinggevende functie beschikken;

    De kandidaten die tot het personeel van andere openbare diensten behoren, moeten houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau A bij de DVC en, hetzij cumulatief minstens 12 jaar als niveau A hebben, hetzij een functie van niveau A hebben en over een ervaring in beheer van minstens 6 jaar in een leidinggevende functie beschikken;

    De andere kandidaten moeten houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau A in de DVC en, hetzij cumulatief minstens 12 jaar ervaring in vergelijkbare verantwoordelijkheden met een functie van niveau A in de openbare sector hebben, hetzij een functie vergelijkbaar met een functie van niveau A bekleden en over een ervaring in beheer van minstens 6 jaar in een leidinggevende functie beschikken.

    Onder ervaring in een leidinggevende functie wordt verstaan een ervaring inzake beheer binnen een openbare dienst of een organisatie uit de private sector.Bovendien moeten de kandidaten de Belgische nationaliteit hebben en over een getuigschrift van goed gedrag en zeden van minder dan drie maanden oud beschikken.

    Aanbod: Deze betrekking wordt bij mandaat voor vijf jaar toegewezen. De mandaathouder wordt gevalueerd tijdens de uitoefening van zijn mandaat.

    Kandidaatstelling: Elke kandidaatstelling omvat:Een overzicht van de aanspraken en ervaring die de kandidaat inbrengt om voor de betrekking te solliciteren;

    Een beheerplan dat rekening houdt met de doelstellingen die tijdens de duur van het mandaat moeten worden verwezenlijkt en die door het Verenigd Col-lege werden vastgelegd;

    Alle documenten die bewijzen dat de kandidaat aan de voorwaarden voldoet om aan de selectie deel te nemen.De selectiecommissie zal de toegelaten kandidaten voor een onderhoud uit-nodigen. Dat onderhoud zal bestaan uit een analyse van het beheerplan met een vragenronde.

    Op straffe van nietigheid moet de kandidatuur per aangetekend schrijven ten laatste op 24 juli 2015 (de poststempel geldt als bewijs) worden toegestuurd. De kandidaatstelling moet naar de Diensten van het Verenigd College, ter attentie van de Voorzitter van de Directieraad, de heer Alain Joris, Louizalaan 183 te 1050 Brussel, worden verstuurd.

    Voor de functiebeschrijving, de te behalen doelstellingen en alle inlichtingen met betrekking tot de procedure kunt u terecht bij :- Ofwel de heer Benot Gillis, attach, 02/552.01.08, [email protected];- Ofwel de heer Alain Joris, Leidend Ambtenaar, 02/552.01.05,

    [email protected].

    Werkgever: Gemeenschappelijke Gemeenschapscom-missie van Brussel-Hoofdstad (GGC)

    De GGC speelt sinds 1989 een belangrijke rol binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Wat de Bijstand aan

    personen en de Gezondheidszorg betreft is ze bevoegd voor de personen (de Brusselaars) en de meer dan driehonderd instellingen, diensten en centra die niet exclusief tot de Vlaamse of Franse Gemeenschap behoren.Krachtens de bijzondere wet van 6 januari 2014 met betrekking tot de Zesde Staatshervorming heeft de GGC belangrijke extra bevoegdheden gekregen ten voordele van de Brusselaars en van de in het tweetalig gebied Brus-sel-Hoofdstad gevestigde inrichtingen, centra en diensten.

    Website: http://www.ccc-ggc.irisnet.be

    www.jobpunt.be

    Momenteel zijn we dringend op zoek naar een (m/v):

    stedenbouwkundig ambtenaarniveau A/voltijds - in statutair verband - met aanleg wervingsreserve (1 jaar) (brutomaandloon: van 2 928,63 euro tot 3 625,60 euro)

    houder zijn van een masterdiploma of gelijkgesteld onderwijs en van een rijbewijs B

    Profi el

    De stedenbouwkundig ambtenaar staat in voor het organiseren, cordineren en opvolgen van de werkzaamheden binnen de dienst, waarbij de beleidsmedewerker omgeving verantwoordelijk is voor het leidinggevend aspect van de dienst. De stedenbouwkundig ambtenaar staat in voor het beleidsmatig en technisch gespecialiseerd advies dat kadert binnen het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van het ruimtelijk beleid. Ervaring in het vakdomein is geen vereiste. Er zal voldoende ruimte voorzien worden voor specifi eke vorming.

    deskundige administratie afdeling infrastructuurniveau B/voltijds - contractueel - met aanleg wervingsreserve (1 jaar) (bruto maandloon: van 2 318,78 euro tot 2 653,86 euro)

    houder zijn van een bachelordiploma of gelijkgesteld onderwijs

    Profi el

    Hij/zij beheert, organiseert en zorgt voor de administratieve opvolging van de taken van de diensten openbare werken en gebouwen en gemeentelijke uitvoeringsdiensten Hij/zij volgt de wetgeving en juridische aspecten van de taken nauwkeurig op binnen een effi cinte en snelle tijdsplanning.

    Wij bieden aan

    een voltijdse functie, maaltijdcheques, een hospitalisatie-verzekering en busabonnement.

    Hoe kunt u solliciteren?

    Uw kandidaatstelling richt u op de voorgeschreven inschrijvingsformulieren met een kopie van het vereiste diploma, aan het College van burgemeester en schepenen, Spoorwegstraat 6 in 3020 Herent.

    Uiterste inschrijvingsdatum: dinsdag 30 juni 2015 (postdatum telt).

    Voor bijkomende inlichtingen, de functiebeschrijvingen, de aanwervings-voor waarden en de inschrijvingsformu-lieren kunt u terecht, aan het onthaal, op de personeeldienst, tel. 016 85 30 20, e-mail: [email protected] of op www.herent.be.

    018_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 17:51 Page 18

  • Werken in het aards paradijs

    Wat zoekt een pasafgestudeerde jurist in gods-naam in een vakantiedorp van Club Med?Droomde Olivier Hannaert (41) dan niet van eenrijkgevulde carrire aan de balie? Of van een advi-seursfunctie bij een of andere multinational? Needus. Het oorspronkelijke plan was om na zijn stu-dies drie weken in een vakantiedorp in Portugalmee te draaien. Als jobstudent begeleidde hij er degasten op het golfterrein. Aan het einde van die pe-riode vroeg zijn baas of hij wat langer wilde blijven.Drie weken werden twee maanden, twee maandenwerden achttien jaar. Hannaert: Ik zeg nog altijd:Vanaf volgend jaar begin ik echt te werken. Hetvoelt alsof ik al al die tijd op vakantie ben.Logisch ook, want Club Med stuurde Olivier Han-naert de hele wereld rond. Van de Bahamas totEgypte, van de Dominicaanse Republiek tot Parijs.Sinds acht maanden is Hannaert het gezicht vanClub Med Nederland. Niet langer het dagelijkseleven in de vakantiedorpen maar de verkoopcij-fers zijn vandaag zijn bekommernis. Als commer-cieel directeur heeft hij de opdracht het aantalNederlandse klanten in de Club Med-dorpen teverhogen. Hij ontkent niet dat die job een serieuzeommezwaai betekent. Ik ben nog volop aan hetontdekken. Voor het eerst zit ik niet aan de opera-tionele maar aan de businesszijde. Ik leer ontzet-tend veel bij.

    Chef de village = twee jaar trainingHoewel hij zelf om de carrireswitch vroeg,denkt hij geregeld met heimwee terug aan zijn

    tijd als chef de village. Hij noemt het zonderenige aarzeling de mooiste job die je bij ClubMed kunt hebben. Aan de functie gaat een trai-ning van twee jaar vooraf, inclusief een examen.Hannaert was pas 29 toen hij het traject af-rondde en het vakantiedorp Djerba La Fidle inTunesi mocht leiden. Hij kreeg 500 medewer-kers onder zijn hoede die samen wekelijks 1.200gasten in de watten legden. Ik was enorm trotsdat ik dat mocht doen. Als chef de village ben jemeer dan de directeur van een hotel met eenzwembad. Je bent verantwoordelijk voor hetpersoneel, het budget, de omzet, de sfeer. Ver-gelijk het gerust met een managementfunctie ineen gewoon bedrijf. Als chef de village verhuisde hij na n of tweejaar telkens naar een andere locatie. In totaalveroverde hij veertien verschillende landen. ZijnItaliaanse vrouw, die eveneens bij Club Medwerkt en die hij in een Griekse vakantiedorpleerde kennen, is hem overal gevolgd. Ook toenhij gedurende anderhalf jaar op de Club MedUniversiteit in Parijs trainingen gaf, ook nu hij inNederland zijn commercile talenten aan-scherpt. Als het van Hannaert afhangt, zit hijtrouwens lang niet op zijn eindbestemming. Dathij zich spiegelt aan het parcours van enkele di-rectieleden is tekenend. Ook zij zijn hier ooit alsGentil Organisateur begonnen. Opklimmen totde hoogste regionen is dus mogelijk. Maar voorhet zover is, moet ik zeker nog enkele jarenleren (lacht). V

    Tekst: Hermien Vanoost

    Je vindt er niet alleen vakanties om bij weg te dromen, ook de loopbaanmogelijkheden spreken totde verbeelding. Als chef de village werkte Olivier Hannaert in maar liefst veertien landen, alskersverse Gentil Organisateur is Steven De Sagher intussen al toe aan zijn tweede bestemming.Welkom in de wondere wereld van Club Med.

    GO, GE, GM Euh?Wie in de vakantiedorpen van Club Med aande slag gaat, krijgt meteen een nieuwe titel:GO, oftwel Gentil Organisateur. De term moetde waarden van de onderneming belicha-men: vriendelijk, vrij, verantwoordelijk,pionier, multicultureel. Of zoals ze het zelfomschrijven: de GO staat garant voor vakan-tiegeluk. Bij Club Med staat alles trouwensin het teken van de vriendelijkheid. Gewonewerknemers noemen ze er Gentil Employsen klanten Gentil Membres.

    CARRIRE

    Nine to ve bestaathier niet

    Receptionist Steven De Sagher is bezig aanzijn tweede seizoen bij Club Med. Vorigewinter draaide hij mee in het skigebied Tig-nes Val Claret, momenteel bemant hij hetonthaal van het clubdorp in Napitia, Zuid-Itali.

    Na mijn bachelor LO volgde ik een oplei-ding toerisme. Tijdens mijn buitenlandsestage als receptionist stootte ik op een vaca-ture van Club Med. Ik heb gesolliciteerd enin november vorig jaar mocht ik beginnen.Ik had geen eerdere ervaringen met ClubMed. Een maand voor ik startte, kreeg ik eenopleiding in het dorp in Vittel. Dat was mijneerste kennismaking.De receptie is 24/24 uur open. Ik werk zes zeven uren per dag. Wanneer ik precieswerk, verschilt van dag tot dag. Nine to vebestaat hier niet. Van een GO wordt ver-wacht dat hij ook na de werkuren zijn steen-tje bijdraagt aan la vie de village, zeg maarde positieve sfeer, bijvoorbeeld tijdens deapero en de shows. Volgende zomer zou ik graag in de club vanSant'Ambroggio op Corsica werken. Ook dedorpen in Senegal en Indonesi spreken meaan. Ik hou van de sfeer in de meer familialeclubs. Op termijn zou ik graag ook met plan-ning bezig zijn.

    15.000 medewerkers van Club Med verwelkomen jaarlijks 1,2 miljoen toeristen

    19VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    019_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 18:08 Page 19

  • 20 VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    Projectleider Schrijnwerk (Oost-Vlaanderen)

    VG.4

    6/BO

    - lid

    van

    Fed

    ergo

    n- B

    A-A

    A05

    .080

    - W

    .RS.

    1068

    A G O I N T E R N AT I O N A LHuman Resources Recruitment

    Kortrijk Gent Brussel Lille London

    [email protected]

    De Winsol Group, met

    hoofdzetel in Izegem, is een

    sterk groeiende onderneming

    die al meer dan 130 jaar

    actief is. Onze business is

    opgebouwd rond aluminium

    en PVC-schrijnwerk, rolluiken,

    sectionale poorten, zonwering

    en balustrades. We vertrekken

    vanuit het idee: Winsol maakt je

    woning compleet.

    Vanuit diverse

    productievestigingen in

    Belgi en Frankrijk zorgen

    zon 450 medewerkers ervoor

    dat elke klant een product

    op maat krijgt. Bij Winsol

    staan innovatie, kwaliteit,

    betrouwbaarheid en service

    hoog aangeschreven.

    Om onze constante groei verder

    te ondersteunen, zijn we voor

    verschillende vestigingen op

    zoek naar volgende nieuwe

    medewerkers (m/v):

    De selectie gebeurt in exclusief contract met Ago International

    Je functie: Je wordt verantwoordelijk voor het volledige verloop van verschillende projecten die je van A tot Z opvolgt. Je verzamelt alle technische informatie met betrekking tot concept en plaatsing, inclusief opmeting ter plaatse. Je neemt deel aan werfvergaderingen en onderhoudt commercile contacten met klanten, bouwheren, architecten en openbare besturen.

    Je profiel: Je bent ondernemend, flexibel, gestructureerd, zelfstandig ingesteld en communicatief vaardig. Je beschikt over een Master Bouwkunde of bent gelijkwaardig door ervaring.

    Je functie: Je zorgt voor een efficint, correct en tijdig inplannen van plaatsingsdossiers bij particulieren en kleinere projecten. Daarnaast sta je ook in voor de volledige administratieve opvolging van bij de verkoop tot en met facturatie. Je communiceert efficint met zowel klant, plaatsingsploegen als met de fabriek. Je geeft leiding aan de plaatsingsploegen en monitort daarnaast ook de rentabiliteit van de plaatsingsdienst.

    Je profiel: Je bent stressbestendig, administratief sterk en communiceert vlot, overtuigend en diplomatisch (NL+FR). Je hebt ervaring in een gelijkaardige functie en beschikt over een Bachelor in een technische of logistieke opleiding. Ervaring in de bouwsector is een plus.

    Je functie: Je wordt verantwoordelijk voor de verkoop van ramen en deuren aan particuliere klanten. De commercile uitbouw van je regio verloopt via bestaande leads en lokale netwerken. Je ontvangt klanten in onze toonzaal en bezoekt hen ook thuis. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor offertecalculatie, opmeting, opvolging van de dossiers en het afsluiten van contracten.

    Je profiel: Je hebt minstens vijf jaar ervaring in de particuliere verkoop van schrijnwerk. Je bent een gedreven professional met sterke communicatieve vaardigheden, commercile overredingskracht en technische bagage. Je weet mensen te overtuigen.

    Je functie: Je beheert de uitwerking van technische projecten. Die starten bij het verzamelen van input nodig om balustrades te construeren en te plaatsen. Je onderhoudt contacten met bouwheren en architecten n woont werfvergaderingen bij. Je meet zelf op, maakt productietekeningen en bereidt de plaatsingsdossiers voor. Je volgt productie en plaatsing op, bereidt facturatie voor en anticipeert op mogelijke problemen.

    Je profiel: Je bent Industrieel Ingenieur Bouwkunde of bent als Graduaat gelijkwaardig door ruime ervaring in de bouwsector. Je bent communicatief vaardig (NL+FR), ondernemend, zelfstandig en praktisch ingesteld. Ervaring met Tekla en als tekenaar is een pluspunt.

    Ons aanbod:Winsol Group staat voor een stabiele, persoonsgerichte onderneming met toekomst. Je komt terecht in een aangename, informele werksfeer waar je aan de slag gaat in een functie met veel variatie en heel wat verantwoordelijkheid. Je krijgt de kans om je te ontwikkelen tot een echte specialist n je ontvangt een aantrekkelijk salaris met een competitief pakket extralegale voordelen.

    Voel je je aangesproken door deze uitdaging? Mail een uitgebreid cv naar [email protected] bijkomende informatie, bel ons op 056 22 80 64 of 0473 24 45 01. We garanderen een discrete en snelle behandeling van je sollicitatie. Elke kandidaat ontvangt bericht.

    Deze vacatures vind je ook op www.ago.bz

    Planner Plaatsingsdienst (Aalter)

    Particuliere Verkoper Ramen en Deuren (Oost-Vlaanderen)

    Projectleider Balustrades (Ardooie)

    020_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 17:51 Page 20

  • JOBPROFIEL

    De vooroordelen weerlegd: ook in de hotellerie kan je carrire maken

    Sotel, Novotel, Mercure, Ibis. De kans is groot dat je ooit al in een Accor-hotel over-nachtte. De hotelgroep probeert met haarmerken, van luxe tot budget, elk publiekaan te spreken.

    Wereldwijd3.700 hotels170.000 werknemers480.000 kamers17 verschillende merken

    Belgi61 hotels23 in franchise1.350 medewerkers

    in eigen filialen

    Receptionist wordt directeur

    Wanneer we hem interviewen, is Jurgen Van derHaegen (40) net op tweedaagse met de collega-hoteldirecteuren van ibis Belgi en Luxemburg.Op het programma staat onder andere een trai-ning van Insights waarin ieders persoonlijkecommunicatiestijl wordt geanalyseerd. Die in-zichten zal hij in zijn dagelijkse job ongetwijfeldgoed kunnen gebruiken. In zijn hotel, ibis Ant-werpen Centrum, stuurt hij een team van 25 me-dewerkers aan. Van de kamermeisjes tot debarman, van de nachtreceptionist tot de boek-houder. Het is de taak van Van der Haegen omervoor te zorgen dat de cijfers groeien en dat ie-dereen tevreden is, zowel gasten als medewer-kers. Diezelfde job vervulde hij eerder in de twee ibishotels in Gent. In totaal is hij nu tien jaar aan hetwerk op directieniveau. En zeggen dat het voorhem ooit aan de receptie begon. Ik heb secreta-riaat-talen gestudeerd, ben mijn loopbaan gestart op de administratie van een verzeke-

    ringsagent en heb even onderhoudsproductenverkocht. Daarna ben ik in de hotellerie gerold,bij Accor. Het voelde meteen goed. Ik wou er nietmeer weg. Aan het onthaal, waar hij het reser-vatiesysteem leerde kennen, gasten een warmwelkom gaf en administratie opvolgde, legde hijde basis voor zijn verdere groei in het bedrijf.Helemaal openbloeien deed hij toen hij als assis-tent-manager de kans kreeg om de komst vaneen nieuw Etap hotel (nu ibis budget) in Diegemin goede banen te leiden. Die uitdaging bevielhem zo dat hij in de jaren die volgden verschil-lende andere nieuwe hotels mocht openen,vanaf dan als directeur. Voor het nieuwe ibisfranchisehotel in Kortrijk is hij vier jaar in deweer geweest. Ik was er van in het prille beginbij betrokken, nog voor de start van de bouw-werken. Ik zat aan tafel met de bouwheer en dearchitecten en hakte allerlei knopen inzake af-werking door. Ook voor mij was het een leerrijkeperiode.

    Geen unicumDat een receptionist weet op te klimmen tot dehogere regionen van de organisatie is binnen devan oorsprong Franse hotelgroep allesbehalveeen unicum. Maar liefst 95 procent van de direc-teurs komt uit de eigen gelederen. Aan door-groeimogelijkheden geen gebrek, verteltHR-directeur Tine Verweire, zelf ook ooit begon-nen aan het onthaal van een Accor-hotel.

    Vraag aan Jan Modaal wat hij denkt over wer-ken in een hotel en de kans is groot dat hij hetheeft over lage lonen, slechte uren, veel ver-loop en geringe doorgroeimogelijkheden. Dat dat beeld niet altijd strookt met de realiteit,bewijst Jurgen Van der Haegen, al 22 jaar aande slag bij Accor.

    >>

    The Grand

    Bud

    apest H

    otel (C

    redit: Martin

    Scali)

    Accor in cijfers

    21VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    Tekst: Hermien Vanoost

    021_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 18:09 Page 21

  • We voeren momenteel zelfs campagne onderonze medewerkers om hen aan te moedigen hunambities aan ons te vertellen. Over tien vijftienjaar zwaait een deel van het huidige manage-ment af. Vernieuwing is dus noodzakelijk.Daarom startten we met het opleidingspro-gramma All Stars waarin we de talenten die wein huis hebben alle kansen geven om tot dienst-hoofd of manager op te klimmen. Twintig werk-nemers stapten al mee in het tweejarige traject.Verweire ziet dat aantal graag verder de hoogtein gaan. Belangrijke schakel in het verhaal is de Acad-mie Accor. Zowel basismedewerkers als dienst-hoofden in spe komen er terecht om hun kennisen vaardigheden bij te schaven. Wereldwijd zijner 19 opleidingscentra van Accor te vinden,waarvan n in Brussel. Jurgen Van der Haegengaf er zelf een tijdje trainingen, vooral rond com-putervaardigheden, reserveringen en dataweb-beheer: Ook al kom je recht van de hotelschool,je start je parcours bij Accor met verschillendeopleidingen. Je krijgt uitleg over de groep enmaakt kennis met de typologie van onze gasten.Daarnaast krijg je lessen rond veiligheid, ver-koop, attitude enz. Na verloop van tijd en naar-gelang de functie en de behoefte van demedewerker volgen er extra opleidingen. Toe-

    komstige diensthoofden krijgen onder andereeen cursus leidinggeven en een financile trai-ning, zodat ze in staat zijn om exploitatiereke-ningen te lezen en te interpreteren en eenbudget te beheren. Dat er binnen Accor zoveel opties zijn om car-rire te maken, heeft natuurlijk veel te makenmet de omvang van het bedrijf. Wereldwijdheeft de groep 3.700 hotels, goed voor 170.000medewerkers. In Belgi gaat het om 61 hotels en1.800 medewerkers. De schaalgrootte speelt ookin het voordeel van de werknemers als het gaatover verloning. De salarissen zelf zijn marktcon-form: een receptionist zonder ervaring verdientongeveer 2.100 euro bruto per maand. Aanvul-lend mogen ze rekenen op een mooi pakket ex-tralegale voordelen, iets wat kleine lokalespelers vaak niet kunnen aanbieden. In het aan-bod zit onder meer een hospitalisatieverzeke-ring, een groepsverzekering, een maaltijd ofmaaltijdcheque, uniformen en de kaart Bienve-nue waarmee ze voordelig bij Accor kunnen lo-geren.

    Hotelmanagers voor China gezochtNog opvallend: terwijl het jaarlijkse verloop in dehoreca gemiddeld rond 30 procent schommelt, ligtdat voor Accor in Belgi niet hoger dan 17 procent

    en voor het merk ibis zelfs maar rond de 12 pro-cent. Tekenend: in de twee jaar dat Jurgen Van derHaegen in het hotel in Antwerpen meedraait, is erniemand uit het team vertrokken. En dat ondanksde hoge eisen wat betreft exibiliteit. Het schemavan de werknemers wisselt wekelijks. Ze doenvroege en late shiften, werken in het weekend ens avonds. Een hotel moet 7/7 draaien. Werkenvan negen tot vijf bestaat in deze sector bijna niet.Dat onregelmatige werkritme hoort er gewoonbij, zegt Verweire. Het is meteen ook de redenwaarom het zo moeilijk is om nachtreceptionistenen zaal- en keukenmedewerkers te vinden, jobsdie extra veel exibiliteit vergen. Koks bijvoor-beeld hebben vaak een split shift: ze werken smiddag en s avonds en hebben tussendoor enkeleuren vrij. Dat maakt het niet gemakkelijk om eenevenwichtige balans tussen werk en vrije tijd tevinden. Zelf heeft Van der Haegen flexibiliteit nooit alseen probleem ervaren. Niet alleen zijn uurroos-ter, ook zijn werkplek is al talrijke keren veran-derd. Voor Accor reisde hij de voorbije decenniahet hele Vlaamse land rond. Meestal vraag ik naenkele jaren op dezelfde plaats zelf om eennieuwe opdracht. Ik hou van de variatie. Ik werknu twee jaar in Antwerpen en het kriebelt alweerom elders een nieuwe markt te verkennen. Ookhet buitenland is een optie die hij op termijn inoverweging wil nemen. Vooral in groeilanden alsChina, India en Brazili is de vraag naar hotelma-nagers groot. Recent nog verkaste een collegavan Novotel Gent naar een hotel op de Filipijnen. Verweire: Sommige globetrotterskloppen expliciet om die reden bij ons aan. Demogelijkheden die we hen kunnen bieden zijndan ook groot. V

    JOBPROFIEL

    In hotels werken niet alleen kamermeisjes en receptionisten. Ook als marketeer of auditor iseen carrire in de hotelwereld mogelijk. HR-directeur Tine Verweire zocht enkele minder be-kende functies uit.

    Revenue managers houden de boekingen in de gaten en passen de kamer-prijzen aan in overleg met de hoteldirecteur. De prijs uctueert naargelang de vraagvan de markt. Zo komt het dat een kamer in piekperiodes meer kost dan in rustigeretijden.

    Brand marketeers bewaken het imago van de verschillende merken. Metgerichte marketingcampagnes zorgen ze voor de juiste uitstraling bij het publiek.Ze bekommeren zich ook over de kwaliteit van het product. Zo onderzoeken zeuitvoerig op welke bedden hun gasten het best slapen. Voor elk merk - van Pull-man tot ibis zoeken ze het perfecte bed.

    Cost controllers beheren in de grote hotels met veel restauratie de kostenvoor voedsel en drank. Ze volgen minutieus op welke producten aangekocht enverbruikt worden en stemmen hun aankoopbeleid en beheer van de stocksdaarop af.

    Welcomers staan in de lobby van de luxehotels bijvoorbeeld Pullman om de gasten welkom te heten. Ze begeleiden hen naar de receptie, geven infoen zorgen ervoor dat de gasten zich thuis voelen.

    Businessanalisten bekijken de exploitatierekeningen van de hotels,analyseren de onderlinge verschillen en buigen zich samen met de directeursover eventuele vragen. Het uiteindelijke doel: de inkomsten en uitgaven vanelk hotel optimaliseren.

    Onbekend maakt onbemind:5 verrassende hoteljobs

    1

    2

    3

    4

    5

    Op zoek naar een job in de vrijetijdseconomie?www.vacature.com/vrijetijdseconomie

    22 VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    021_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 18:09 Page 22

  • 23VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    AGO INTERNATIONALHuman Resources RecruitmentKortrijk Gent Brussel Lille [email protected]

    Pidy is een internationale

    voedingsgroep actief in

    de productie en verkoop

    van producten klaar

    om te vullen. De groep

    heeft vestigingen in Ieper

    (Belgi), Halluin (Noord-

    Frankrijk), Northampton

    (UK) en New York (USA).

    Als marktleider in de

    productie en distributie

    van bladerdeegproducten

    staat Pidy garant

    voor een continue,

    klantgerichte product- en

    procesontwikkeling. Aan

    de basis van dit succes

    staan 250 medewerkers.

    Wil je deel uitmaken

    van een sterk bedrijf in

    beweging? Dan ben je de

    m/v die wij zoeken.

    www.pidygourmet.com

    EXPORT MANAGERFunctie: Na een grondige opleiding wordt u verantwoordelijk voor het proactief commercieel bewerken en verder uitbouwen

    van exportmarkten (F1-F2 en Cash & Carry klanten).

    U cordineert en motiveert uw team van agenten en importeurs.

    Bij onderhandelingen met key accounts komt uw salestalent goed van pas. Op professionele wijze bouwt u de bestaande business relaties verder uit. U onderhandelt over nationale en internationale akkoorden, alsook jaarcontracten met de aankoopcentrales.

    U neemt initiatief en grijpt nieuwe marktopportuniteiten met beide handen.

    U volgt de markt op de voet, onderkent nieuwe tendensen en vertaalt deze naar de R&D-afdeling.

    U bent de eindverantwoordelijke voor de opmaak en de implementatie van het marketingplan binnen uw werkterrein.

    U zorgt voor een vlekkeloze uitwerking van onder meer de private labelprojecten en vertaalt deze in concrete verkoopcontracten.

    U wordt ondersteund door de commercile binnendienst en bent bereid zich regelmatig te verplaatsen.

    U rapporteert aan de corporate sales director.

    Pro el: U genoot een hogere opleiding (bachelor of master bijv. talen / handelswetenschappen / economie) of beschikt over

    minimum 2-3 jaar ervaring in een commercile functie binnen een B2B of retail omgeving.

    U heeft een uitgebreide talenkennis N/F/E/ (bijkomende talenkennis is een groot pluspunt).

    U hebt een uitgesproken commercile drive en bent resultaatgericht.

    U bent in staat om op hoog niveau te onderhandelen.

    U laat zich niet afschrikken door pioneerswerk.

    Ervaring en knowhow opgebouwd m.b.t. export sales binnen de voedingssector voor internationale retailers.

    VG.4

    6/BO

    - lid

    van

    Fed

    ergo

    n- B

    A-A

    A05

    .080

    - W

    .RS.

    1068

    Wilt u deel uitmaken van een sterk bedrijf? Dan bent u de m/v die wij zoeken. Ukomt terecht in een groeiende onderneming met een collegiale werksfeer die u de mogelijk heid biedt om u professioneel en persoonlijk verder te ontwikkelen met ruimte voor initiatief en zelfstandig werken. We bieden u voor deze functie een competitief salarispakket en extralegale voordelen.

    Interesse? Genteresseerde kandidaten mailen hun cv naar [email protected]. Ago International garandeert een discrete en snelle behandeling van uw kandidatuur. Voor bijkomende inlichtingen belt u 05622 80 64 of 0473244 501.

    Deze vacature vindt u ook opDeze selectie verloopt in exclusief contract

    met Ago Internationalwww.ago.bz

    023_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 17:52 Page 23

  • 24 VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    Opleiding bouwkunde lokt ondanks stevig jobperspectief weinig studenten

    Wie bij ons afstudeert, is 100% zeker van een job

    Wie haar LinkedIn-account van naderbij bekijkt zalzien dat Deirdre Keustermans al een behoorlijk in-drukwekkend parcours heeft afgelegd. Vijftien jaarwerkt ze intussen bij 20th Century Fox Belgium,waar ze het tot marketing director heeft geschopt.Ik zie mezelf niet snel in een andere sector dan in deentertainmentindustrie werken.

    Welke hogere studies ik heb gevolgd? DeirdreKeustermans, marketing director bij 20th CenturyFox Belgium, lacht. Geen. Deirdre vertelt hoehaar carrire begon: Een vriend wees me in 89op een vacature van muziekbedrijf PolyGram (hethuidige Universal, red.) in weekblad Humo. Hetbedrijf zocht radiopluggers en die vriend waservan overtuigd dat die job mij op het lijf geschre-ven was. Ik repte me naar Fnac om er catalogus-sen van Polygram op te vragen. Ik heb bij wijzevan sollicitatie een foto van mezelf met een lerenvest aan en een gitaar in de hand gestuurd. Ikdacht: ofwel lachen ze me vierkant uit, ofwel zijnze gentrigeerd. Het werd dat laatste, al dachtenze bij PolyGram eerst dat ik het wilde maken alszangeres (lacht). Toen bleek dat ik voor de job vanradioplugger kwam, vroegen ze me van welkemuziek ik hield. Ik begon Polygramnamen alsTears for Fears en INXS af te ratelen. Die catalo-gussen, weet je wel. Ze hadden me natuurlijk door(lacht). Toen heb ik gewoon verteld van welke ar-tiesten ik cht hield. Blijkbaar apprecieerden zemijn eerlijkheid en mijn inspanning om in het oogte springen, want ik werd aangeworven.

    Voelde u onmiddelijk: hier zit ik op mijn plaats?De entertainmentindustrie lag me meteen. Ikhoud van muziek en lm, van alles wat audiovisu-eel is, en ik ben graag creatief bezig. Je komt metzoveel verschillende mensen en stijlen in contactdat je niet snel verveeld raakt. Ik zie mezelf niet zosnel van sector veranderen. Bij PolyGram moest ikeerst onze singles verkopen bij de radiozenders,later werd ik perspromotor voor radio en tv en noglater productmanager. Ik ben met pijn in het hartweggegaan toen ik voelde dat de muziekindustriehelemaal aan het veranderen was. Ik ben Poly-Gram wel ongelofelijk dankbaar: ze hebben mealles geleerd. Ik heb er een netwerk kunnen uit-bouwen en kostbare knowhow verzameld.

    Doorheen uw verdere carrire loopt n rodedraad: opmerkelijk veel zin voor initiatief.Na PolyGram ben ik bij Kinepolis terechtgeko-men, nadat ik uit eigen beweging een brief had ge-stuurd. Mijn sollicitatie viel er blijkbaar net op hetjuiste moment in de bus, want twee weken latermocht ik beginnen. Samen met drie collegasmocht ik de distributietak van Kinepolis opstarten.Mijn takenpakket was heel gevarieerd: mediaplan-nen uittekenen, persscreenings en avant-premi-res organiseren, lms kijken in Cannes (lacht).Heel plezant. De overstap van muziek naar lmging me goed af en ik kreeg snel meer zicht op hetreilen en zeilen binnen de lmindustrie.

    En op de mogelijkheden die zich daar aandienden.Ik wist intussen dat er internationaal vijf grotelmdistributeurs waren: Fox, Warner, Sony, Dis-ney en UIP. Ik wist ook dat Fox Belgi een marke-ting manager zocht. Ik heb hen gebeld en ben erin 2000 beginnen werken. Ik werk intussen vijf-tien jaar bij 20th Century Fox Belgium, tegen-woordig dus als marketing director.

    Wat houdt u al zo lang bij uw huidige werkgever?De mentaliteit van het fundamenteel Ameri-kaanse bedrijf bevalt me: creativiteit en innovatieworden gestimuleerd. Je mag alles proberen. Alshet lukt, des te beter. Lukt het niet, dan geeft datniet, want dan heb je weer iets geleerd. Daarnaaststaat Fox bekend als een durver, als de cowboyvan de lmindustrie. Daar houd ik wel van. Voorbijvoorbeeld Avatar heeft het bedrijf echt zijnnek uitgestoken. Die lm kostte handenvol gelden werkte met totaal nieuwe technieken. En datzonder enige garantie dat de lm zou aanslaan.

    De lmwereld spreekt tot ieders verbeelding.Heeft u al memorabele dingen meegemaakt?Ik zie wel eens sterren in levenden lijve, envooral van regisseurs ben ik vaak starstruck. Hoeiemand als Christopher Nolan over Inception ofRidley Scott over Kingdom of Heaven spreekt, ofhoe een grootheid als James Cameron elk jaarkwam vertellen hoe ver hij stond met zijn Ava-tar. Ongelofelijk. Als ik dan zie hoe hard zij aaneen lm werken, ben ik vastberaden om die lmtot een succes te maken.

    Hoe kijkt u terug op uw loopbaan tot nu toe? Stomverbaasd: de tijd vliegt en er verandert zo-veel. Toen ik begon, werkten we met een typma-chine en fax en waren mobiele telefoons nogverre toekomstmuziek. Intussen kijkt bijna nie-mand nog gewoon tv, maar hebben diensten alsNetix en Youtube de boel overgenomen. Platen-winkels zijn zo goed als verleden tijd. Ik mag aldie evoluties van heel dichtbij meemaken. En ikben best er op wat ik tot nu toe heb bereikt, zozonder diploma.

    Is dat de les: neem die carrire zelf in handen?Ik weet alvast dat hard werken loont, en dat ownership ht codewoord is voor een succesvolleloopbaan. Je moet iets willen willen, snap je? Alsje iets echt wilt, dan lukt het wel. Ik heb wel hetgeluk dat ik altijd vrij goed wist waar ik heenwilde. Wacht in ieder geval niet tot er iets ge-beurt. Neem het heft zelf in handen en geef nietop. Ik heb dat alvast nooit gedaan.

    Heeft u nog professionele dromen? Ik vind de dingen die nu gaande zijn in het me-dialandschap razend interessant. Op dit momentzit ik dus helemaal goed. Maar je weet nooit watde toekomst brengt natuurlijk. Misschien dat ikooit het buitenland opzoek? Geen idee. Ik houdmijn ogen open en laaf me graag aan nieuwe ont-wikkelingen, uitdagingen en taken. Want verve-ling is nooit goed. V

    Bij Fox kan ik mijn creatieve ei kwijt

    INTERVIEW Tekst: Eline Maeyens

    024_GPV1QU_20150627_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/06/15 18:10 Page 24

  • The Walt Disney Company10 feiten die je niet wist over (werken bij)

    25VACATURE | ZATERDAG 27 JUNI 2015

    INFOGRAPHIC Tekst: Hermien Vanoost

    16 oktober 1923. Walten Roy Oliver Disney richtenThe Disney Brothers Studioop. Het duurt nog tot 1986voor het bedrijf zijn huidigenaam krijgt.

    Waar verdient Disneyhet meest aan?(Inkomsten per segment - tweede kwartaal 2015)

    180.000. Zoveelmedewerkers telde The WaltDisney Company eind 2014wereldwijd. In Europa, hetMidden-Oosten en Afrika gaathet om 55.100 medewerkers,verspreid over 23 landen.

    The Walt Disney Company issinds 1989 ook actief in deBenelux. De Belgischeafdeling vind je terug in Tour& Taxis in Brussel. Alles bijelkaar werken in de Beneluxzon 250 mensen voorDisney, ruim de helftfreelance, via uitzendbureausof met een stagecontract.

    De grootste afdelingen bij Disney in Belgi:1. Retail & licensing zorgt ervoor dat de Disney-producten in de

    winkels belanden en regelt licentiecontracten met derden,bijvoorbeeld met C&A voor een kledinglijn rond de Disney-guren.

    2. Disney Media Plus verkoopt advertentieruimte op deDisneykanalen.

    3. The Walt Disney Studios, met daaronder de theatrical en de homeentertainment business, volgt alle bioscoop- en homeentertainmentreleases voorDisney/Disney*Pixar/Lucaslm/Marvel/ABC op.

    Maar ook de segmenten Media Networks en Parks & Resorts zijn inons land vertegenwoordigd. De meeste functies in de Benelux zijngericht op sales en marketing.

    Research analistgezocht! Om het team teversterken kijkt DisneyBenelux al enige tijd uit naareen cijferspecialist. Zijn ofhaar opdracht? Kijkcijfersanalyseren en vertalen naaradviezen. Wie zich geroepenvoelt: [email protected]

    Niet alles wat Disney heet iseen even groot succes. DeDisney Store inAntwerpen sloot in 2013na 2,5 jaar de deuren. Dewinkel zorgde niet voor deverwachte inkomsten.

    Zakenblad Fortune plaatste TheWalt Disney Company dit jaarop nummer 6 in haar lijstmet Most AdmiredCompanies. Expertsprijzen het bedrijf omdat hetdurft te experimenteren mettechnologien. Die ijver levertook steeds indrukwekkendereresultaten op. Dat de sneeuw inde animatielm Frozen erbijvoorbeeld zo levensechtuitzag, dankt het aan despeciale algoritmes dieontwikkelaars ervoor schreven.

    De meest succesvolle lm vanDisney is The Avengersuit 2012. De lm bracht maarliefst 1,5 miljard dollar in hetlaatje. Het vervolg TheAvengers Age of Ultron datnu in de zalen speelt, istrouwens goed op weg om datrecord te evenaren.

    Bronnen: Jaarverslag 2014, VTMNieuws, Fortune

    46,6%MediaNetworks

    7,8% Consumer Products

    13,5%Studio Entertainment 1,9%

    Interactive

    30,2%Parks & Resorts

    Films, websites, boeken, televisiezenders, apps, themaparken, games, muziek: bijDisney doen ze zowat alles wat enigszins naar ente