VACATURE MAGAZINE 20 12 2014

48
20 december 2014 007 WWW.VACATURE.COM Wat brengt de toekomst? Tips van 6 professionals 3 trends die je job en leven zullen beïnvloeden WERKEN IN 2015 De stille kracht van de introverten VISIE Consultants: overal en nergens thuis CARRIÈRE Exchange geeft zin aan het werk WERK & LEVEN

description

 

Transcript of VACATURE MAGAZINE 20 12 2014

  • 20 december 2014007

    WWW.VACATURE.COM

    Wat brengt de toekomst?

    Tips van 6 professionals

    3 trends die je job en leven

    zullen benvloeden

    WERKEN IN

    2015

    De stille kracht van de introverten

    VISIEConsultants: overal en nergens thuis

    CARRIREExchange geeft zin aan het werk

    WERK & LEVEN

    001_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 19:46 Page 1

  • 2 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    Interesse? Surf naar www.dewatergroep.be/jobs voor meer informatie over de functies, de selectieprocedure en de arbeids- en deelnemingsvoorwaarden. Ook het inschrijvingsformulier vind je hier terug.Om onze dienstverlening beter te kunnen afstemmen op de verschillende groepen binnen de samenleving, willen wij talentvolle medewerkers met verschillende achtergronden in dienst nemen en laten doorgroeien. Wij willen verschillen benutten en doen bijdragen tot meer creativiteit en innovatie.

    De Watergroep Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening CVBA

    De Watergroep is het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen. We leveren drinkwater aan 2,9 miljoen

    klanten in 171 Vlaamse gemeenten, verdeeld over de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-

    Brabant en Limburg. Als integraal waterbedrijf is De Watergroep ook actief in de uitbouw van gemeentelijke

    rioleringsnetten en werken wij industriewaterprojecten uit op maat van bedrijven.

    Jouw functie Je staat in voor het uitvoeren van (teken)projecten, genformatiseerd en hoofdzakelijk in 3D, met betrekking tot ontwerpen van technische gebouwen en de elektromechanische uitrusting ervan.

    tekenaar projectengineering bachelor bij voorkeur richting elektromechanica, elektriciteit, mechanica of bouwkunde

    Jouw functie )DADMSUDQ@MSVNNQCDKHIJUNNQCDTHSUNDQHMFU@MCDANDJGNTCJTMCHFDDMM@MBHKDUDQ-richtingen. Je zorgt voor de nodige rapportering en informatieverstrekking onder meer in het kader van de opmaak van het budget van de provinciale directie.

    boekhouder provinciale directie bachelor bij voorkeur richting boekhouding

    In Brussel zoeken wij een m/v:

    In Leuven zoeken wij een m/v:

    Jouw functie Je staat in voor de aanschaf, de onteigening, de inneming, het goed beheer en de verkoop van bovengrondse en ondergrondse vastgoedeigendommen.

    dossierverantwoordelijke patrimoniumbeheer bachelor bij voorkeur richting handelswetenschappen & bedrijfskunde of vastgoed

    Jouw functie Je cordineert de boekhoudkundige werkzaamheden op het vlak van leveranciersboek-houding, facturatie en vaste activa. Je begeleidt de administratieve medewerkers die de boekhoudkun-CHFDDMM@MBHKDUDQQHBGSHMFDMUNNQADQDHCDMDMTHSUNDQDM

    boekhouder centrale directie bachelor bij voorkeur richting boekhouding

    Jouw functie Je staat in voor het uitvoeren van tekenwerk in AutoCad, het maken van GIS-analyses en het beheren van de grondwaterdatabank.

    CAD-GIS medewerker hoger secundair onderwijs

    002_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 18:55 Page 2

  • 3VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    Het is weer zover. De lijstjes, de goedevoornemens, de wensen. De vooruitblik en deterugblik. Het blijft allemaal vaag, fuzzy en lief.En redelijk betekenisloos. We weten immersallemaal dat de sleur van het dagelijkse hetsnel weer over zal nemen en de voornemenssamen met de fitnesstrip smelten als sneeuwvoor de zon. En dat er gewoon een jaar meer opde teller komt.

    Willen we afspreken dat we dat niet meerdoen? Willen we dat gewoon afspreken? Ikdenk dat er maar n ding is waar we echtaandacht moeten aan schenken: Hoe we echt inhet leven willen staan.

    Ik zou iedere lezer(es) een geweldigeruggengraat willen toewensen, die hen toelaatom in het komende jaar datgene te doen wathij/zij echt belangrijk vindt en waar hij/zij echttalent voor heeft. De wereld zal er een pakmooier uit zien. Niet doen waar je voor betaaldwordt, maar doen waar je in uitblinkt en waarje je moeiteloos kunt voor opladen.

    Die bedenking kwam bij mij op toen ik onlangsmet iemand stond te praten, die een beetjeongelukkig was in haar job. Maar er zatbeterschap aan te komen, want misschien zouze ooit de sprong wagen naar full timecopywriter. Ze deed dat nu al vijf jaar inbijberoep. Ze vond het leuk, veel leuker danhaar echte job.

    Ik vond het een deprimerende gedachte. Jepersoonlijke ambities en talent - datgene wat jetoelaat om er uit te springen, om te groeien - alseen hobby beschouwen en wegkwijnen in jedagelijkse job. Voor een handvol zilverlingen.Foei! Een soort bijverdienste voor de weekenden de avond. Er zouden lijfstraen moeten opstaan!

    Ik weet waar ik het over heb. Het roer omgooienen kiezen voor iets radicaal anders, isingrijpend. Het legt druk op je schouders, op jeomgeving, op je relatie, en niet in het minst opje nancile middelen. Maar tegelijkertijd geefthet je terug de zuurstof, het perspectief en devreugde om cynisme en dofheid af te schudden.

    Wat die keuze inhoudt, dat moet ieder voorzich uitmaken. We moeten niet allemaalbeginnen liefhebberen in de start-up sfeer, wemoeten niet allemaal life-coach ofbusinessgoeroe worden. We moeten vooraloog hebben voor ons echte talent, en onzegoesting. En dan ook nog eens een keer ballsof steel ontwikkelen om er voor te gaan. Zelfsals het zou gaan over macram met raffia.

    Mijn vriendin heeft een jaar geleden een goedbetaalde, boeiende job in n van de beterecommunicatiebureaus van Belgi opzij gezet,met inbegrip van al haar ancinniteit engeloofwaardigheid, in die sector. Ze koos vooriets totaal nieuws. Niemand wist waar het toezou leiden, zijzelf ook niet, en ze had geenenkele garantie op succes. Niet voor haarzelf,niet wat betreft de toekomst van dat bedrijf.Springen met een beperkt vangnet. Een jaarlater is het een andere vrouw geworden.Bruisend van de ideen, optimistisch over detoekomst en blij.

    Wat is daar voor nodig? Een kritische houdingtegenover het eigen functioneren, een helderbesef over je sterktes, een realistische visieover je platgetreden pad. En enthousiasme!Het enthousiasme waarmee je afstudeerde, jeeerste stappen op de arbeidsmarkt zette, hetenthousiasme waarmee alles mogelijk leek. Datis nog steeds zo.

    Veranderen. Niet dromen, maar durven.

    Guido Everaert is blogger-columnist, docent, spreker en auteur. Na een verle-den in marketing en communicatie is hij nuvooral bezig met de toekomst en de plaatsvan goede verhalen daarin. Hij schrijft o.a.een wekelijkse column voor demorgen.been vanaf nu ook over werk in Vacature Magazine. Recent verscheen van zijn handhet boek Storytelling - verhalen makenmerken' (Lannoo campus).

    Twitter:@guidooohh

    (NIET) MEE EENS? Reageer met #ballsofsteel

    INHOUD

    05 FOCUSWerken in 2015: 3 trends

    11 TIPS 2015Tips van 6 professionals (deel 1)

    15 VISIEDe stille kracht van de introverten

    (Christmas)Balls of Steel

    18 TIPS 2015Tips van 6 professionals (deel 2)

    21 CARRIREConsultants: overal en nergens thuis

    24 TIPS 2015Tips van 6 professionals (deel 3)

    26 WERK & LEVENExchange geeft zin aan je werk

    29 TIPS & TRICKSWanneer aanvaard je een job?

    30 ONLINEWhats online?

    003_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 21:17 Page 3

  • 4 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    1 januari is niet alleen de periode van de goede voornemens, maar ook de start van veel innovatieprojecten. We vroegen aan diverse Top Employers welke innovatieprojecten op hun agenda staan. Ondanks de uiteenlopende antwoorden zijn er toch enkele gemeenschappelijke doelstellingen zoals meer efficintie, meer leiderschap en meer aandacht voor eigen talent binnen het bedrijf. Goodyear Dunlop investeert in 2015 in generatiemanagement en moedigt de kruisbestuiving tussen de verschillende generaties aan. KPMG wil de onderlinge relaties verbeteren, niet alleen tussen collegas maar ook met de klanten. Deze programmas vormen het sluitstuk van hun trainings- en ontwikkelingsbeleid, waarbij ze al van jongs af aan leiderschapsvaardigheden willen ontwikkelen.

    TECHNOLOGISCHE PLATFORMSTechnologische vernieuwingen zijn er vooral bij UZA en AG Insurance. UZA lanceert een welcome-app voor nieuwe medewerkers zodat ze het reilen en zeilen van het ziekenhuis en hun toekomstige dienst en collegas kunnen volgen. AG Insurance verenigt de

    verschillende talent management processen (doelstellingen, evaluaties, ontwikkeling, carrire) in n platform.HeidelbergCement wil in 2015 de toekomstige ingenieurs en technische medewerkers vormen en identificeren en dit in samenwerking met verschilllende technische scholen via het Young Potential Development Project. Bij Umicore wordt in 2015 de HR-organisatie hertekend. Drie HR-expertisecenters - employee relationship, compensation, benefits en payroll en recruitment, learning en development zullen voor alle 8 sites gelijkwaardig beschikbaar zijn.PepsiCo zet in op product- en procesinnovaties die inspelen op nieuwe trends in de samenleving, waaronder een toenemende aandacht voor gezondheid, welzijn en milieu. Binnen HR besteedt het

    bedrijf aandacht aan innovaties die het welzijn van de medewerkers en het samenwerken over functionele en landgrenzen heen bevorderen.

    TRENDVERSCHUIVINGENDe Top Employers spelen ook in op trendverschuivingen. AG Insurance ziet een verschuiving van klassikale trainingen naar trajecten die verschillende leervormen combineren. Ook het nieuwe werken komt tot volle wasdom.De nadruk ligt ook steeds meer op het eigen talent. PepsiCo bijvoorbeeld zet nog sterker dan voorheen in op interne talent - en loopbaanontwikkeling via career development workshops die in al hun Belgische vestigingen zullen plaats vinden.

    Bij KPMG wordt de persoonlijke ontwikkeling van de medewerking op maat gemaakt zonder het belang van het bedrijf uit het oog te verliezen, een win-winsituatie voor de medewerker en de organisatie.

    Bij de Top Employers staan in 2015 innovatieprojecten hoog op de agenda. De rode draad? Meer verantwoordelijkheid en leiderschap voor de medewerker, technologische vernieuwingen en generatiemanagement. Daarnaast spelen de Top Employersin Belgi verder in op de trends in HR.

    TOP-EMPLOYERS.COMVacature is mediapartner van het project Top Employers Belgi/Belgique.

    INNOVATIE STAAT CENTRAAL IN 2015

    TOP 5 TOP 5 KPIS VAN INNOVATIE DIE AAN DE DIRECTIE GERAPPORTEERD WORDEN

    1 Klanttevredenheid als gevolg van innovatie in producten/diensten2 Medewerkertevredenheid als gevolg van innovaties3 Kosten bespaard door innovaties4 Tijd bespaard door innovaties5 Aantal innovaties (ideen/concepten) in de pipeline

    004_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 18:55 Page 4

  • Digitaal is het nieuwe normaal. In 1991 zei de visionaire computerwetenschap-per Marc Weiser al dat de belangrijkste technologien degene zijn waarvan wevergeten dat ze er zijn. Zo vinden we het vandaag vanzelfsprekend dat het in-ternet overal aanwezig is. De tijd dat we het internet aan moesten zetten, islang vervlogen. Door die alomtegenwoordige technologie zijn we altijd enoveral met alles en iedereen verbonden.Veel sectoren zullen in het nauw gedreven worden door zogenaamde disrup-tieve innovaties. Dat zijn doorbraken die een consument of markt op een

    nieuwe manier bedienen. Ze leveren heel wat jobs op, maar herverkavelen ookverschillende industrien en bedreigen sectoren. De meest bekende voorbeel-den zijn de veranderingen door de komst van taxidienst Uber, betaaldienstPayPal en het platform Airbnb, dat een alternatief boekingsysteem voor over-nachtingen aanbiedt. We staan nog maar aan het begin van die evolutie, want steeds meer start-upsen ook grote bedrijven zetten er op in. Technologie is voor die start-ups geendoel meer, maar een wapen en ze richten dat wapen vandaag op elke sector >>

    3 trends die je job en leven zullen benvloeden

    1. Disruptieve innovaties

    Werken in 2015 De wereld verandert snel en ingrijpend. Die veranderingen zullen ontegensprekelijkook hun effect hebben op de arbeidsmarkt en op het werk van ieder van ons. Veel van die trends zijn niet nieuw, maar zullen het komende jaar nog harder hun stempel drukken. Enerzijds is er de technologischeverandering die een onmiskenbare invloedheeft op onze manier van werken n denken.Anderzijds is het hoog tijd dat de arbeids-markt een weerspiegeling wordt van de maatschappij.

    FOCUS 2015

    5VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    e wzOntdek de eek boeiende uitdae w .a. ven bij oggineek boeiende uitda ende bedrijvolg.a. v enende bedrijve wzOntdek de eek boeiende uitdae w

    GEMEENTETTERNAAT

    GEMEENTE

    .a. ven bij oggineek boeiende uitda ende bedrijvolg.a. v enende bedrijv

    005_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 20:07 Page 5

  • 6 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    FLP biedt een brede waaier communicatiediensten aan. In rekruteringscommunicatie, employer branding en grafi sch ontwerp staat FLP voor creativiteit en advies op het vlak van print, internet, social media, radio...

    Voel je er iets voor om aan de slag te gaan in een volop groeiende familiale kmo (in Sint-Pieters-Woluwe) waar service en klanttevredenheid voorop staan? Hap dan meteen toe en laat je door ons opvissen als (m/v)

    COMMERCIEEL ASSISTENT(E)Functie: Je bent ht aanspreekpunt voor onze klanten. Je biedt hen media-advies, maakt prijsoffertes op (wervingscampagnes, advertenties, pers, internet, radio, print, affi chage...) en houdt nauw contact met leveranciers om de beste aanbiedingen in de wacht te slepen Je voelt je als een vis in het water in de mediawereld Je voert algemene administratieve taken uit zoals reserveringen en bestellingen bij media, advertenties proefl ezen (N/F/E), publicaties checken (online en print) en ontvangstbewijzen verzenden naar klanten, prijzen en aanbiedingen van leveranciers updaten, materiaal checken en deadlines controleren voor de levering aan de kranten.

    Profiel: Perfect tweetalig Nederlands/Frans. Goede kennis van het Engels Je bent nauwkeurig en zorgvuldig Je gaat erg vlot om met de computer. Excel heb je uitstekend in de vingers en ook nieuwe software krijg je snel onder de knie. Je bent gewend aan een Mac-omgeving (of bereid om je erin onder te dompelen), kennis van Creative Suite (InDesign, Illustrator, Photoshop) is een stevig pluspunt Je bent sterk in spelling Je werkt zelfstandig en neemt verantwoordelijkheid op Ook via de telefoon communiceer je glashelder Je bent stressbestendig en in staat om tegen strakke deadlines aan te werken.

    Wij bieden: Een gevarieerde job in een klein dynamisch team Fulltime of parttime werk (aanwezigheid op woensdag en donderdag altijd vereist) met veel verantwoordelijkheid Onmiddellijke indiensttreding Werkplek: 1150 Sint-Pieters-Woluwe, vlakbij haltes openbaar

    vervoer (metro Stokkel).

    slaan we graag aan de haak

    Kleurrijke persoonlijkheden...

    Ben jij die zeldzame vis? Stuur dan je cv in het frans per e-mail naar [email protected] die niet voldoen aan het profiel worden niet in overweging genomen. www.fl p.be

    006_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 18:56 Page 6

  • die je kan bedenken, schrijft Peter Hinssen in De Tijd. De bekende tech-nologiegoeroe richtte nexxworks op, een consultancybedrijf dat internatio-nale ondernemingen wil klaarstomen voor de ontwrichting van hun sectordoor deze onverwachte uitdagers.Die uitdagers zijn vaak jonge nerds die op hun slaapkamer achter hun com-puter aan een programma sleutelen dat een hele sector op zijn grondvestenlaat daveren. Een mooi voorbeeld daarvan is de twintigjarige Russische Ca-nadees Vitalik Buterin. Hij ontwikkelde een methode op basis van bitcoin-technologie, waarmee niet alleen virtueel geld, maar ook andere zaken zoalsverzekeringscontracten of juridische diensten in een netwerkstructuur ge-deeld kunnen worden. De ondernemer en durfal Peter Thiel ontdekte hemen hielp hem zijn bedrijfje Ethereum uit de grond te stampen. Een jonge

    gast zoals Buterin kan dus in zn eentje de wereld van de verzekeraars enadvocaten op haar kop zetten.Een andere uitdager is Alibaba, het grootste e-commerce-platform in Azien misschien binnenkort wel van de hele wereld. Het bedrijf is zopas be-gonnen met kredieten te verstrekken aan kmos en weet perfect wie kre-dietwaardig is en wie niet dankzij de handel op zn platform. Die informatieheeft meer waarde dan de vaak achterhaalde informatie waar traditionelebanken het vandaag mee moeten doen, vertelt Hinssen op Kanaal Z. Ookde bankensector moet dus op zijn hoede zijn.

    Durf te experimenterenDe belangrijkste markt voor technologiestart-ups wordt in 2015 de he-althcare. Iedereen is begaan met zijn gezondheid en wie ziek is, wil zo snelmogelijk beter worden. Internetgebruikers zullen daarom steeds meer con-trole krijgen over hun gezondheid. Smartphones en andere toestelletjes zijnuitgerust met alsmaar accuratere sentoren en apps die gegevens zoals hart-slag, stress, ovulatiecycli, temperatuur, bloeddruk en slaapstadia analyse-ren. Daardoor worden ze een handig hulpmiddel bij het stellen vandiagnoses en kunnen ze een goedkope en gepersonaliseerde medische zorgvoorzien.Een interessant bedrijfje is het Zweedse Natural Cycles. Die start-up beweertdat het op een natuurlijke manier, dus zonder tussenkomst van chemischeof fysieke hulpmiddelen, aan geboortepreventie kan doen met behulp vaneen krachtig algoritme dat de temperatuur van de vrouwen bijhoudt en ana-lyseert. Op basis van die gegevens maakt het uit of een vrouw al dan nietvruchtbaar is. De interesse voor Natural Cycles is groot en de potentilemarkt gigantisch.Veel klassieke bedrijven hebben het moeilijk om het tempo van deze inno-vaties te volgen. We zien de ene disruptie na de ander, maar aan de anderekant beweegt er opvallend weinig. De wereld verandert, maar niet de con-text niet, zelfs Google lijkt ermee te worstelen. Dat blijkt uit de vele overna-mes van start-ups die de internetgigant doet. Hinssen heeft nog enkele tipsvoor bedrijven die de disruptieve innovatie willen overleven: durf te falen,laat de hirarchie los en geeft jongeren de kans om te experimenteren. Wiewil overleven moet oude zekerheden overboord gooien. En dat is best weleen andere instelling dan degene die in de meeste werkomgevingen vantoepassing is.

    2. OntlerenDe ervaring leert dat we op korte termijn de impact van technologie vaakoverschatten, maar op lange termijn juist weer onderschatten. Zo weten wedat computers routinetaken al vlot van ons overnemen, maar zouden zeook het werk van hoger opgeleiden en kenniswerkers kunnen doen?

    FOCUS 2015

    >>

    Jonge nerds kunnen van achter huncomputer een hele sector op zijngrondvesten laten daveren

    >>

    1. Mobiel internetSlechts enkele jaren geleden waren de smartphones en tablets nog eenluxeproduct, vandaag heeft meer dan een miljard mensen minstens eenvan beide. Mensen surfen steeds vaker mobiel in plaats van op hun com-puter. Dat zal ook impact hebben op de ecintie waarmee diensten ge-leverd worden en op de productiviteit van de werknemers.

    2. Automatisering van kenniswerkVooruitgang in de articile intelligentie en natuurlijke interfaces, zoalsstemherkenning, zorgen ervoor dat computers taken van kenniswerkerskunnen overnemen en sommige jobs volledig geautomatiseerd kunnenworden. Iets wat vroeger sciencection leek, wordt nu de werkelijkheid.

    3. The internet of thingsSteeds meer apparaten zijn op het web aangesloten. Alledaagse voor-werpen kunnen communiceren met personen of andere objecten en ookautonoom beslissingen nemen. Oral-B ontwikkelde bijvoorbeeld eenelektrische tandenborstel die verbonden is met je smartphone en diefeedback geeft over je poetsgewoontes.

    4. Cloud ComputingMet deze technologie kan elke toepassing of service geleverd wordenover een netwerk of het internet. Daardoor kan de cloud hele nieuwebusinessmodellen creren, zoals pay-as-you-go-servicemodellen.

    5. RobotsRobots kunnen met hun verbeterde zintuigen, vaardigheden en intelli-gentie steeds meer. Zo kunnen ze niet alleen geautomatiseerde taken uit-voeren, maar worden ze ook steeds menselijker.

    6. (Bijna-) automatische voertuigenHet is vandaag mogelijk om autos, vrachtwagens, vliegtuigen en schepente ontwikkelen die volledig of gedeeltelijk automatisch werken. Het ge-volg? Een verhoogde veiligheid, verminderde CO2-uitstoot en meer tijdom te werken of te ontspannen.

    7. Next-generation genomicsMet snelle sequencing en geavanceerde rekenkracht kunnen weten-schappers systematisch testen hoe ze genetische variaties kunnen bren-gen in specieke eigenschappen van bijvoorbeeld ziektes. De volgendestap is de synthetische biologie of het op maat schrijven van DNA. Dit zaleen gigantische impact hebben op bijvoorbeeld de geneeskunde en delandbouw.

    8. Het opslaan van energieLithium-ion-accus en brandstofcellen voorzien al de stroom van elektri-sche en hybride wagens en miljarden mobiele apparaten. De ontwikkelin-gen in de opslag van energie zullen in het komende decennium ervoorzorgen dat de kostprijs van elektrische wagens zal dalen.

    9. 3D-printen3D-printers worden steeds beter en kunnen steeds meer materialen ge-bruiken. Ook de prijzen van zowel de printer als de materialen blijvendalen. Daardoor kunnen zelfs particulieren zulke printers gebruiken. Demogelijkheden zijn onuitputtelijk, zo hebben wetenschappers al organenkunnen printen door menselijke stamcellen te gebruiken.

    10. Geavanceerde materialenDe voorbije jaren hebben wetenschappers ontdekt hoe ze materialenmet unieke eigenschappen kunnen produceren. Het zijn slimme materia-len die zichzelf kunnen herstellen of reinigen. De lijst van toepassingen iseindeloos. Zo zijn farmaceutische bedrijven volop aan het onderzoekenhoe ze nanodeeltjes kunnen gebruiken in medicijnen voor ziektes zoalskanker.

    11. Vooruitstrevend olie- en gasonderzoek en herstel

    De mogelijkheid om zogenaamde onconventionele olie- en gasreserveste winnen uit schalie rotsformaties is een revolutie. De technologie zoude beschikbaarheid van fossiele brandstoen aanzienlijk verhogen, zodatwe de komende decennia voldoende brandstoen zullen hebben. Dat iseen zegen voor energie-intensieve industrien zoals de petrochemie.

    12. Hernieuwbare energieMet hernieuwbare energiebronnen zoals de zon, wind en oceaangolvencreren we onuitputbaar energie zonder dat we ons over het klimaat zor-gen moeten maken.

    12 technologien die onze wereld veranderen

    Bron: McKinsey Global Instituut - Disruptive technologies: Advancesthat will transform life, business, and the global economy

    7VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    005_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 20:07 Page 7

  • Voorlopig niet, want er is een cruciale eigenschap die de mens heeft en eenmachine niet: creativiteit. Maar er is een race aan de gang tussen het brein ende computer en we moeten ervoor zorgen dat de computer niet wint, steltGoogle-topman Eric Schmidt. Al lijkt het onvermijdelijk dat de computer onsbeperkte brein zal overtreen, met als gevolg dat de intelligente technologiemiljoenen jobs overbodig zal maken.In januari kopten alle Vlaamse kranten: Computer bedreigt 1,4 miljoen jobs.Dat is de helft van de jobs zoals we die op dit moment kennen. Binnen twintigjaar zullen die uitgevoerd worden door computers. Dat voorspelde professorEconomie Maarten Goos van de KU Leuven in Het Laatste Nieuws. Volgenseen onderzoek van de Universiteit van Oxford zal ongeveer de helft van dehuidige jobs in de VS tegen 2035 geautomatiseerd zijn.

    Wat alsWerkende mensen zullen hoe langer hoe meer in twee categorien onderver-deeld worden, schrijft Tyler Cowen, auteur van het boek Average is over. Hijis volgens The Economist een van de invloedrijkste economen van het voorbijedecennium. De hamvraag zal zijn: kun je goed met intelligente computerswerken of niet? Zijn je vaardigheden een aanvulling op wat eencomputer kan, of kan de computer het beter zonder jou? Oferger nog: moet je ermee concurreren? Slimmer dan decomputer moeten we niet proberen te worden, wantdat lukt toch niet. Het objectief vandaag is ontleren:met een frisse blik naar de zaken leren kijken en decomputer de big data laten analyseren. Dat isvoor ons brein best lastig omdat het de neigingheeft om zich in vaste patronen te nestelen.Durf de vraag te stellen: Wat als Het is nietvoor niets dat het tv-programma Wat Als eenEmmy in de wacht sleepte, het doorbreekt pa-tronen in een wereld waarin iedereen het-zelfde lijkt te doen.Creativiteit is dus de sleutel tot succes. Het pro-bleem is dat de mens vandaag geen tijd meerheeft of krijgt om creatief te zijn. De dooddoeneris hier (opnieuw) de technologie. Onze smartphone,tablet of laptop eist te veel aandacht van onze herse-nen op. De vraag is dus of ons brein nog wel mee kan in2015. Vandaag hebben we geen tijd meer om na te denken,we worden geen seconde met rust gelaten. Telkens wanneer ereen e-mail, tweet of sms binnenkomt, zijn we afgeleid, al zijn dat zakendie we met wat goede wil nog kunnen negeren. Op een kantoor zijn de collegasde grootste aeiding. Elke 12,4 minuten wordt een breinwerker onderbroken,berichtte The Wall Street Journal. Dat is vijf keer per uur, 40 keer per dag en200 keer per week.Neuropsychiater Theo Compernolle distilleerde onthutsende cijfers uit dehonderden studies die hij las. Studenten die een examen voorbereiden kunnenzich gemiddeld niet langer dan zes minuten concentreren op n taak. Ken-

    niswerkers houden zich gemiddeld met tien taken tegelijk bezig, maar houdendat nooit langer dan twaalf minuten vol. Het sleutelwoord vandaag is multi-tasken, maar dat bestaat volgens Compernolle niet. Het is een illusie. Wat weeigenlijk doen, als we het toch proberen, is taskswitchen. We verplichten onsbrein om bliksemsnel te schakelen van de ene taak naar de andere. Daarbijslaan we de taken afwisselend in een soort werkgeheugen op, precies zoalseen computer dat doet, stelt hij in De Tijd. Ook hier moet een werknemer in2015 afstappen van zijn oude gewoontes en een nieuwe manier van denkenontwikkelen.

    3. Diversiteit op de werkvloerOnze samenleving zag er nooit zo divers uit. Toch is dat nauwelijks te merkenop de werkvloer. Uit cijfers van het Europese bureau voor de statistiek, Euro-stat, bleek vorig jaar dat nergens in Europa mensen met buitenlandse roots zosterk worden benadeeld op de jobmarkt als in Belgi. Wie geboren is in eenland buiten de EU15 is gevoelig minder aan het werk (58,7%) dan wie die in

    Belgi geboren is (76,2%). "Voor een deel zijn die slechte cijfers te wijten aanhet specieke proel van onze migranten: velen kwamen naar hier om in deindustrie te werken, maar net die sector verdwijnt stilaan", zegt Koen Van Laer,professor personeel en organisatie (Universiteit Hasselt) en als onderzoekergespecialiseerd in diversiteit op de arbeidsmarkt. Sociale partners en de kansengroepen vragen een betere en snellere erkenning

    van buitenlandse diplomas en een gedegen loopbaanaanpak voordeze nieuwkomers. Er gaat op onze arbeidsmarkt heel wat

    talent verloren, terwijl de vraag naar hooggeschoold ta-lent verder stijgt, zegt Jo Libeer, voorzitter van de

    Commissie Diversiteit. Als we een oplossingen wil-len vinden, moeten de kwalicaties en competen-

    ties van nieuwkomers erkend worden, is eenstevig antidiscriminatiebeleid cruciaal en moetduurzaam ondernemer meer gestimuleerdworden, schrijft hij in een openbrief aanVlaams minister van Werk, Philippe Muyters.Discriminatie sluimert nog steeds op de ar-beidsmarkt, terwijl de oplossing voor meerkleur op de werkvloer bijna voor het grijpen

    ligt. Er gaan de komende jaren ruim een halfmiljoen mensen met pensioen. Bovendien is er

    een nijpend tekort aan technisch geschooldemensen terwijl er in de bedrijven in en rond de

    Haven van Antwerpen alleen al duizenden vacaturesopenstaan. De jongerenwerkloosheid in de steden

    piekt. Er ligt daar een kans voor vele, vaak jonge mannenvan allochtone origine. Het zou misdadig zijn als potentile

    werkgevers, werknemers en het onderwijsveld die kans zouden latenliggen, schrijft de voormalige minister van Werk Monica De Coninck in eenopiniestuk in Knack.

    TopvrouwenHet zijn niet alleen werknemers met buitenlandse roots die ondervertegen-woordigd zijn, ook vrouwen, zeker in topfuncties. De ervaring leert dat ge-dierentieerde teams, met mensen met verschillende achtergronden,vaardigheden en perspectieven beter in staat zijn om problemen op te lossen.Sommigen gaan zelfs zover te stellen dat de bankencrisis van 2008 had kunnenvermeden worden met meer vrouwen in topposities van nancile instellin-gen. Maar er is in de nasleep van de crisis een opkomst van vrouwelijke nan-cieel directeurs.Uit wetenschappelijke studies blijkt intussen dat genderevenwicht wel degelijkbijdraagt tot hogere verkoopcijfers, meer klanten en een hogere relatievewinst. Onderzoekers van de Pepperdine University bestudeerden de Fortune500-bedrijven en ontdekten dat de 25 bedrijven die het best scoren op het vlakvan genderevenwicht aan de top maar liefst 34 percent beter scoren op hetvlak van winstgevendheid. Of dat al doorgedrongen is tot bedrijven, is nogmaar de vraag, maar bij enkele grote beursgenoteerde bedrijven zoals Belga-com, Telenet, Elia, Option, Lotus Bakeries, Melexis, EVS, Sona en RHJ Inter-national beheert een vrouw toch al de budgetten.Ten slotte is er ook meer diversiteit nodig om jongeren en ouderen te leren sa-menwerken. Starters kunnen pakweg 80 procent van de taken van ouderensneller, beter en met nieuwere tools afwerken, maar die andere 20 procent ver-eist overzicht, ervaring en visie en dat is dan weer iets wat ze alleen maar kun-nen leren van oudere en ervaren collegas. Dat evenwicht zoeken is misschienwel een van de grootste uitdagingen in 2015. V

    FOCUS 2015

    >>

    Er is een race aan de gang tussen het brein en de computer, we moetenervoor zorgen dat de computer nietwintEric Schmidt, topman bij Google

    Bedrijven die goed scoren op het vlakvan genderevenwicht, zijn ookwinstgevender

    Tekst: Heleen De Bisschop

    8 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    005_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 20:08 Page 8

  • 9VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    Werken bij de overheid, dat betekent een mooie loopbaan, een uitdagende jobinhoud, een goed salaris, ruimte voor je privlevenen vooral: de kans om echt iets te betekenen voor je eigen omgeving.

    Te mooi om waar te zijn?

    Kijk meteen op www.jobpunt.beJobpunt Vlaanderen biedt er vacatures aan bij steden en gemeenten, OCMWs, intercommunales, provinciebesturen en andere overheden.

    hoezo, mijn totaalpakket bestaat niet?

    Jobpunt Vlaanderen de one-stop-shop voor P&O-dienstverlening! organisatieoptimalisatie change management evaluatie coaching outplacement loopbaanbegeleiding

    talentmanagement rekrutering selectie search arbeidsmarktcommunicatie testlicenties tijdelijke tewerkstelling functieclassificatie functieweging salarisstudies

    Als klant kan je gebruikmaken van de raamcontracten die Jobpunt Vlaanderen afsluit. Zo hoef je zelf geen marktraadpleging meer te doen.

    Jobpunt Vlaanderen wenst de lezers van Vacature een fantastisch 2015!

  • 10 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    Opslagof ontslag?Ontdek de 9de editie van het Salariskompas.

    Ben je tevreden met je huidige loon? Of verdien je beter? Hoeveel kan je in de toekomst meer verdienen?

    Deze professionele tool is gebaseerd op de gegevens van 33.000 Belgische werknemers die deelnamen aan de jongste Salarisenqute

    van Vacature en de KU Leuven.

    Evalueer je salaris met het nieuwe Salariskompas op Vacature.com/salariskompas

    010_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 18:58 Page 10

  • Tips voor 2015 van 6 professionals

    11VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    We focussen ons in het laatste Vacature Magazine van 2014 niet alleenop drie trends die ons leven en werken zullen veranderen in 2015, maarlaten ook zes professionals uit verschillende sectoren en met verschil-lende achtergronden aan het woord over wat de toekomst brengt.Hoe zien zij 2015 veranderen?

    De 6 professionals geven meteen ook concrete tips over die zakenen mensen die hen inspireren in hun leven en werk. Wat zijn vol-gens hen de meest interessante boeken, blogs, lms van het voor-bije jaar, en wie moet je volgen de sociale media? Dankzij hun tipsdoe je alvast heel wat zuurstof op om het nieuwe jaar en een vol-gende carrirestap met de nodige bagage aan te vatten.

    Peter Hinssen is naast ondernemer en lesgever ook een veelgevraagdspreker over de impact van nieuwe technologien op de maatschappij.Hij schreef er een boek over, The Network Always Wins en richttenexxworks op, een consultancybedrijf dat internationale onderne-mingen wil klaarstomen voor de ontwrichting van hun sector.

    Frederik Neus richtte als jonge twintiger vier jaar geleden met tweevennoten en leeftijdgenoten het bedrijf Zentrick op. Vandaag is hetwereldwijd een referentie voor de interactieve (klikbare) video.

    Julie Clment is directeur communicatie, informatie en externe rela-ties bij het Vlaams Parlement en voorzitter van Kortom vzw, een ver-eniging voor overheidscommunicatie. Samen met haar collegas EricGoubin en Marc Van Daele schreef ze het boek De converserendeoverheid, dat in november verscheen.

    Kadir Balci is de Gentse regisseur, bekend van de lm Turquaze(2010). Zijn volgende lm Trouw met mij gaat in januari in premire.Een groot deel van de cast had nog geen ervaring met acteren.

    David Ducheyne, Chief People Ocer bij HR-dienstverlener Securex,staat er aan de basis van een nieuwe visie op HR, waarbij de mede-werker als mens centraal staat.

    Katrien Devos is de captain van HR Builders, een specialist in HR-in-terim-management. Ze komt dagelijks in contact met bedrijfsleidersen stuurt HR-managers uit als consultant.

    TIPS VOOR 2015

    Peter Hinssen Frederik Neus

    Julie Clment Kadir Balci

    David Ducheyne Katrien Devos

    Belga Archive

    Christophe Licoppe/PhotoNew

    s Wouter V

    an Vaerenbergh / ImageD

    esk

    011_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 20:50 Page 11

  • De invloed van de technologie en de automatisering wordt steeds meer voel-baar op de arbeidsmarkt. Diverse groepen jobs staan op de helling, zelfs de-genen waarvan we dachten dat ze veilig waren, zoals de kantoorjobs. Steedsmeer bedrijven beseen dat ze kunnen en moeten automatiseren om e-cinter en vlotter te werken. Onlangs gaf ik een lezing aan een groep accoun-tants en ook zij maken zich zorgen, want door de algoritmen en de big datazullen ze in de toekomst minder nodig zijn. In een aantal sectoren is het al zover, kijk maar naar de media of de reissector. Er zijn steeds minder krantenen magazines, alles gebeurt vandaag online. Die digitale spelers zijn vaak bui-tenlandse bedrijven. Wanneer je een reis boekt, doe je dat met booking.com.Je gaat niet meer naar het reisbureau bij jou om de hoek. Met nexxworks pro-beren we de bedrijven daarop voor te bereiden. Kunnen organisaties jongemensen of start-ups gebruiken? Moeten ze zich erbij neerleggen dat ze on-deruitgehaald zullen worden of kunnen ze er zelf iets aan doen?Een tweede trend is dat getalenteerde mensen die vroeger alleen maar ineen groot bedrijf of bij een gevestigde waarde, zoals een bank of een verze-keraar, zouden werken, nu toch vaak de stap zetten naar het ondernemer-schap. Nog niet zo lang geleden was een start-up oprichten eerder iets raaren ongebruikelijk, vandaag durven velen de stap te zetten.

    Peter Hinssen is naast ondernemer en lesgever ook een veelgevraagdspreker over de impact van nieuwe technologien op de maatschap-pij. Hij richtte nexxworks op, een consultancybedrijf dat internatio-nale ondernemingen wil klaarstomen voor de ontwrichting van hunsector. Er is nog veel evangelisatie nodig, want veel bedrijven den-ken nog te vaak vanuit het verleden, stelt Hinssen.

    De tips van Peter Hinssen

    LeestipHet nieuwste boek van Peter Hinssen, 'The Net-work Always Wins', is momenteel beschikbaar inbtavorm en zal binnenkort uitgegeven wordendoor McGraw Hill. In het boek onderzoekt Hinssende kansen die de genetwerkte wereld biedt. TheNetwork Always Wins wil een informatie- en inspi-ratiebron zijn voor elke onderneming die met klan-ten, partners en werknemers werkt en die denood voelt om zijn werking aan te passen aan eenwereld die constant verandert.

    12 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    TIPS VOOR 2015

    Welk boek lezen?Een briljant boek is Zero to Onevan Peter Thiel, deoprichter van PayPal. Het boek gaat over de start-upcultuur in Silicon Valley. Wanneer je van iets nietsmaakt, dan is dat magisch. De starters van vandaagkijken steeds meer naar die disruptieve innovatie.

    Welke blog volgen?Ik werk regelmatig samen met Steven Van Belleghemen kijk altijd met veel plezier naar zijn videoblog opYouTube en ik lees ook graag zijn blog. Dat vind ikeen absolute aanrader.stevenvanbelleghem.com/blogwww.youtube.com/user/StevenVanBelleghem

    Welke lm kijken?In Her, een lm van Spike Jonze wordt een manverliefd op een besturingssysteem, met de stem vanScarlett Johansson. Het is best beangstigend omdatje eerst denkt dat zoiets nooit kan gebeuren. Maarwanneer je in de lm wordt gezogen, besef je dat ditgeen verre toekomst meer is. De relatie tussen decomputer en de mens zal de komende jaren nogsterker worden.

    Wie volgen op de sociale media?Iemand waar ik veel bewondering voor heb, isKevin Kelly, de oprichter van Wired magazine.Die man heeft een bijzonder lososche kijk opde technologische wereld. @kevin2kelly

    Wat bezoeken?San Francisco. Het is vandaag deduurste stad in de Verenigde Sta-ten om te wonen, maar het is echthet epicentrum van alles wat methet disruptieve denken te makenheeft. Daarnaast is het een mooiestad en ondertussen is het bijnamijn tweede thuis geworden.

    Belga Archive

    012_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 21:07 Page 12

  • Belgi is een klein land. Dat kan ook positief zijn want je wordt gedwon-gen om snel internationaal te denken. Als ondernemer is het niet altijdgemakkelijk in Belgi. Wie een bedrijf opstart, wordt zot verklaard. Bel-gen durven geen risico te nemen. Wie faalt, krijgt bovendien veel kritiek,terwijl 99 procent van de beginnende bedrijven mislukt. In de VS is dathelemaal anders Als je daar faalt, is dat positief want je hebt er iets uit ge-leerd. Het is net een extra motivatie, ook voor investeerders. Daarnaastgaan er in Belgi veel subsidies naar grotere bedrijven, want zij kunneniemand aanwerven om de subsidiedossiers uit te schrijven. Toen we netstartten, hebben we er ons eens aan gewaagd, maar het werd afgekeurd.Daarom besloten we onze energie in andere zaken te steken. In ons landliggen de loonlasten ook heel hoog.Maar er zijn ook voordelen aan Belgi. Zo lopen hier heel veel goede engemotiveerde mensen rond. Dat is ook de reden waarom ons hoofdkan-toor hier is. Zonder onze medewerkers, zou Zentrick niet staan waar hetnu staat.

    Als jonge twintiger richtte Frederik Neus vier jaar geleden met tweevennoten en leeftijdgenoten het bedrijf Zentrick op. Vandaag is hetwereldwijd een referentie voor de interactieve (klikbare) video. Hetbedrijf telt achttien werknemers en heeft kantoren in Belgi en NewYork. De passie voor het ondernemen ontstond tijdens mijn stu-dies. Na enkele eerdere pogingen, bleek Zentrick een schot in deroos, vertelt hij.

    De tips van Frederik Neus

    13VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    Welk boek lezen?Een inspirerend boek vind ik Creativity, Inc. vanEd Catmull, een van de oprichters van Pixar. Het be-schrijft hoe je binnen de organisatie met creativiteitervoor kan zorgen dat iedereen gemotiveerd blijft.Bovendien leest het heel vlot.

    Welke blog volgen?ReelSEO is een blog die gaat over videomarketing enis dus volledig toegespitst op wat wij doen. Daar-naast volg ik ook Mashable op de voet. Het gaat overalgemene marketing: wat zijn de trends en hoe werkje goede campagnes uit?reelseo.com / mashable.com

    Welke lm kijken?Requiem for a Dreamvan Darren Aronofsky. Het isook al een tijdje geleden dat ik hem heb gezien,maar is mij altijd bijgebleven. Het heeft helemaalniets te maken met wat we bij Zentrick doen, maarhet is wel een goede motivatie om nooit aan iets ver-slaafd te worden.

    Wie volgen op de sociale media?Deborah Lee is een Britse die in de top 20 van demeest invloedrijke vrouwen op de sociale mediavan Forbes stond. Ze weet bijzonder veel over on-line marketing en videomarketing.@debsylee

    Wat bezoeken?Ik reis veel, maar zie heel weinig. Een van de tofsteplaatsen waar ik geweest ben, is Oslo. Daar hangteen relaxte sfeer en de mensen zijn er heel vriende-lijk. Een van de tofste plaatsen in Scandinavi isSticks'n'sushi Tivoli in Kopenhagen. Het restaurantbevindt zich op de hoogste verdieping van eenhotel, waardoor je over heel de stad uitkijkt. Boven-dien is het de beste sushi die ik ooit gegeten heb.http://www.sushi.dk

    www.zentrick.comwww.youtube.com/user/zentrickinteractive

    012_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 21:07 Page 13

  • 14 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    014_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 18:59 Page 14

  • We zoeken een spontaan en sociaal persoon. Iemand die zichsnel thuis voelt in uiteenlopende teams. Een open persoonlijk-heid. Bekijk een willekeurige vacature en het valt meteen op datmen op de arbeidsmarkt voornamelijk extraverte mensen zoekt.Want wat heb je nu aan een stille collega die zijn mond niet durftopen doen tijdens een vergadering en bij wie je nooit weet wathij precies denkt? Dat zijn niet de mensen die je als collega oferger als leidingevende wil hebben. Toch?Een introverte persoonlijkheid is niet iets waar je mee te kooploopt in deze maatschappij. Sterker nog, in 2010 stond de intro-verte persoonlijkheid nog vermeld in het Amerikaanse naslag-werk voor psychiaters, the Diagnostic and Statistical Manual ofMental disorders. Er bestaan heel wat misverstanden over intro-verte mensen. Introversie wordt vaak geassocieerd met onze-kerheid, niet van mensen houden en asociaal zijn, vertelt ElineSluys. Ze is zelf introvert, docent, coach en auteur van het boekSuccesvol solliciteren voor introverte mensen. Daarom zeggenmensen niet graag van zichzelf dat ze introvert zijn.Als introverten geprikkeld worden, reageren ze daarop door naarbinnen te keren. Extraverten zullen meteen naar buiten toe rea-geren omdat hun denkproces in de buitenwereld plaatsvindt. Zijhebben de input van andere mensen nodig om hun gedachten tevormen, terwijl introverten in hun eentje heel diepgravend in-formatie verwerken en op ideen broeden, legt Sluys uit.

    ValkuilenNochtans is een derde tot de helft van de bevolking introvert,de schattingen lopen uiteen. Een kleine minderheid kun je hendus niet noemen. De eigenschappen en troeven van introverte

    mensen zijn vaak niet erg zichtbaar. Ze kun-nen zich een lange tijd concentreren, ande-ren raad geven of luisteren. Dat zijn helemooie kwaliteiten, maar daar scoor je niet meebij een leidinggevende. In deze maatschappijwordt er veel meer gevraagd dat mensen bij el-kaar komen, ideen uitwisselen en hun meninggeven, gaat Sluys verder. Dat heeft ook zijn eect op de werkvloer. Intro-verte mensen krijgen op functioneringsgesprekkenvaak te horen dat ze heel goede krachten zijn, maardat ze zichzelf meer moeten laten zien en zich moe-ten proleren. Dat is geen eectief advies, want voorhen komt het over alsof ze in een extravert moetenveranderen en dat kunnen ze niet. Daarom is het veelzinvoller om een introvert aan te spreken op hetgeenwaar hij goed in is en op zijn sterke punten te focussen.Niet iedereen in het team moet een trekker zijn of ande-ren motiveren, aldus Sluys. Introverten hebben daar-naast meestal niet door hoe afstandelijk enafwachtend ze overkomen. In hun hoofd gebeurt erveel, maar aan de buitenkant zie je dat niet. Dat kaneen grote valkuil zijn op bijvoorbeeld sollicitatie-gesprekken, want dan moet je laten zien dat je en-thousiast bent over de functie, het bedrijf enjezelf.Als het op leiderschap aankomt, worden introver-ten meestal overgeslagen voor de jobs. Nochtanszijn ze zeer voorzichtig en veel minder geneigd zijn >>

    De stille kracht van de introvertenWat hebben Emma Watson, Mark Zuckerberg, Christina Aguilera, Barack Obama en Albert Einstein gemeen? Ze zijn allemaal succesvol en beroemd, maar ze zijn introvert. In een maatschappij waar het belangrijk is om sociaal en extravertte zijn, is het als introvert zeer moeilijk. Maar de introverten hebben er genoegvan, want het moet maar eens gedaan zijn met het idee dat de werkvloer gevuldmoet zijn met alleen maar spontane en assertieve werknemers.

    15VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    VISIE

    015_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 21:06 Page 15

  • 16 VACATURE | ZATERDAG 29 NOVEMBER 2014

    Vacaturevoor m/v met talent

    Bouw je carrire uit, job na job.

    Krijg vacatures op maat in je mailbox, vind tips en advies voor je loopbaan en maak gebruik van online tools en testen.

    Ontdek het volledige aanbod op Vacature.com.

    snelste heftruckchauffeur

    technisch assistent kartingcircuit

    organisator rally kampioenschap

    vice president car races Europe

    016_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 19:01 Page 16

  • om grote risicos te nemen. Uit onderzoek van Adam Grant vande Wartant School blijkt dat introverte leiders meestal zelfs betereresultaten behalen dan extraverte. Ze zijn meer geneigd de werk-nemers hun ideen te laten uitwerken. Extraverte werknemersdrukken, zonder dat ze het beseffen, meer hun eigen stempel,waardoor de ideen van anderen niet zo gemakkelijk komen bo-vendrijven.

    EyeopenerAls een derde van de bevolking bestaat uit introverten, kan het tochniet zijn dat enkel de extraverten de wereld laten draaien. Sommigevan de belangrijkste leiders in de geschiedenis, zoals Eleanor Roos-evelt, Rosa Parks en Gandhi waren introverten. Ze omschreven zich-zelf als stil en zacht en gingen in de schijnwerpers staan, hoewel elkevezel in hun lichaam tegenwerkte. Ze werden geen leiders omdatze graag in het middelpunt van de belangstelling stonden of graaganderen opleggen wat ze moeten doen, maar wel omdat ze geen an-dere keuze hadden, omdat ze gedreven werden door wat ze juistachtten, vertelt Susan Cain in haar TED-presentatie. Deze Ameri-kaanse is auteur van het boek Stil, voormalig Wall Street-advocateen een van de bekendste voorvechters van de introverten. Haar boeken bijbehorende TED-presentatie uit 2012 leidden tot een belangrijkkeerpunt in het denken over de waardering van introverten.Professor Adam Grant vroeg in 2011 aan de introverte studenten ineen volle collegezaal om hun hand op steken. Slechts enkelen voel-den zich aangesproken. Twee jaar later en na het succes van SusanCain vroeg hij hetzelfde, waarna meer dan een derde van de han-den de lucht in gingen. Er is nog veel werk, maar het boek van Cainheeft inderdaad een belangrijke rol gespeeld, bevestigt Sluys. Alsik les geef op de hogeschool merk ik dat het voor extraverten ookeen enorme eyeopener is om te snappen hoe het brein van introver-ten functioneert. Want ze vinden het vaak moeilijk om met hensamen te werken. Anderzijds begrijpt de introvert dan ook dat deanderen zijn input nodig hebben.

    Het belangrijkste is misschien wel dat de introverten zelf een om-slag gemaakt hebben. Mensen die bij mij komen voor coaching zijnhet beu dat er altijd tegen hen gezegd wordt dat ze extraverter moe-ten zijn. Introverten kunnen wel degelijk leren hoe zij zich krachtigkunnen proleren, als ze inzien dat dit ook kan op een manier diepast bij hun introverte aanleg. Ze hoeven daarvoor niet in een ex-travert te veranderen. Het is gewoon hun natuurlijke aanleg enieder mens komt tot zijn recht in iets waar hij van nature goed inis, besluit Sluys. Het is ook prima om als introvert door het levente gaan. V

    VISIE

    >>

    Tekst: Heleen De Bisschop

    Introverten hebben vaakniet door hoe afstandelijk enafwachtend ze overkomen, dat kan een grote valkuil zijn op sollicitatiegesprekkenEline Sluys, introvert, docent, coach en auteur

    Ben jij introvert,extravert of ambivert?

    Ik geef de voorkeur aan n-op-n gesprekken boven groepsactivitei-ten.

    Ik geef vaak de voorkeur aan me schriftelijk uit te drukken. Ik hou ervan om alleen te zijn. Het lijkt alsof ik minder geef om rijkdom, bekendheid en status dan

    mijn leeftijdsgenoten. Ik hou er niet van om over koetjes en kalfjes te praten, ik hou van ge-

    sprekken met diepgang over onderwerpen die me aan het hart gaan. Mensen zeggen dat ik een goede luisteraar ben. Ik neem niet graag grote risicos. Ik hou van werk waar ik me in kan storten zonder veel gestoord te wor-

    den. Ik hou ervan om verjaardagen met een klein gezelschap te vieren, met

    bijvoorbeeld n of twee goede vrienden of familieleden. Mensen beschrijven mij als mild en zachtaardig. Ik hou er niet van mijn werk te laten zien of te bespreken met anderen

    voordat het af is. Ik hou niet van conicten. Mijn beste werk ontstaat als ik alleen ben. Ik denk meestal na voordat ik spreek. Ik voel me uitgeput als ik te veel onder de mensen ben geweest, ook al

    heb ik me uitstekend vermaakt. Ik neem niet graag de telefoon op, maar laat mensen mijn antwoord-

    apparaat of voicemail inspreken. Als ik moest kiezen dan doe ik een weekend liever helemaal niets, dan

    dat ik mijn hele weekend vol gepland heb met activiteiten. Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen. Ik kan me gemakkelijk concentreren. Als ik les krijg, dan geef ik de voorkeur aan lezingen boven workshops.Bron: De succesvolle introvert

    0-9

    Met hoeveel van de volgende stellingen ben jij het eens?

    Wil je weten of je nu introvert of extravert bent? Dan kan deze testje helpen. Geef voor de volgende stellingen aan of het voor jou vakerwaar of niet waar is. Hoe vaker de stellingen voor jou gelden, hoe in-troverter je waarschijnlijk bent. Heb je evenveel waar als niet waaringevuld, dan ben je een ambivert. Dat betekent dat je zowel intro-verte als extraverte kenmerken hebt. Als je je in veel van de stellin-gen niet herkent, dan ben je waarschijnlijk extravert.

    extravert

    10 ambivert

    11-20 introvert

    17VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    015_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 21:07 Page 17

  • 18 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    Alle overheden zitten in de greep van besparingen. Dat betekent meer, ofminstens evenveel doen, met minder middelen. Dat is op zich niet slecht,omdat het dwingt om keuzes te maken. Overheden moeten daarbij ook re-kening houden met de bewegingen in de samenleving. We zien een assertieveen mondige samenleving die vraagt naar een faciliterende overheid, naar eenoverheid die dingen mogelijk maakt. De overheid mag niet de fout makenom, met de besparingslogica in het achterhoofd, minder te investeren in desamenleving, ze moet anders investeren. Dat kan door burgerinitiatieven ookop een andere wijze dan met nancile middelen te ondersteunen. Een con-verserende overheid doet dat door te luisteren en - liefst samen met de bur-gers- gepaste antwoorden te zoeken. Daarnaast gaat de overheid nog meerook de digitale toer op. Het levert veel ecintie op, maar ze moet blijvendoog hebben voor diegenen die niet over digitale vaardigheden beschikken.

    Julie Clment is directeur communicatie, informatie en externe re-laties bij het Vlaams Parlement en voorzitter van Kortom vzw, eenvereniging voor overheidscommunicatie. Samen met haar collegasEric Goubin en Marc Van Daele schreef ze het boek De converse-rende overheid dat in november verscheen. We zijn nog lang niettoe aan een converserende overheid, maar we proberen met hetboek een visie te schetsen, vertelt Clment.

    LeestipSamen met haar collegas Eric Goubin en Marc VanDaele schreef Julie Clment het boek De conver-serende overheid. Mensen zitten niet meer tewachten op een klassieke, informerende overheid.Dat betekent dat overheidscommunicatie eennieuwe aanpak moet krijgen, waarin overhedenveel minder zelf informatie uitsturen en tegelijker-

    tijd vooral meer luisteren en in dialoog treden. Het boek is een lei-draad voor iedere organisatie die wil transformeren naar eenconverserende overheid. Gaandeweg leer je hoe je intern en externvertrouwen creert en hoe je het onbenut conversatiepotentieel inje organisatie aanboort, met handige tools, tips en praktijkvoorbeel-den als gids.Het boek verscheen op 18 november 2014 bij LannooCampus.

    TIPS VOOR 2015

    De tips van Julie Clment

    Welk boek lezen?Ik ben het afgelopen haar veel bezig geweest metleiderschap. Daarom zijn The connected leadervanEmmanuel Gobillot en De leider in de spiegel vanKoen Marichal en Jesse Segers twee boeken die ikiedereen, ook niet-leidinggevenden, kan aanraden.

    Welke blog volgen?De blogs die ik volg situeren zich in diverse domei-nen: leiderschap, management, HR, contentmarke-ting, marketing en (overheids)communicatie. ViaFeedly haal ik online informatie over deze domei-nen binnen. Aan te bevelen bogs zijn: de blog vanAnn Baeke (naturalleadership.be), Brian Solis (foto)(www.briansolis.com), Gerry McGovern (www.ger-rymcgovern.com), ContentMarketing-Management(www.contentmarketingmanagement.nl)

    Welke lm kijken?Ik genoot erg van Flying home (Dominique Derud-dere) en van The Grand Budapest Hotel(Wes Anderson)

    Wie volgen op de sociale media?@StationschefBMO is een werknemer van de NMBSdie sociale media op een heel creatieve en construc-tieve manier gebruikt. Het is een mooi voorbeeldvan de betrokkenheid van mensen en hoe we diegoed kunnen gebruiken binnen onze organisaties.Daarnaast geeft @tamaragielen schitterende tips eninfo over e-mailmarketing.

    Wat bezoeken?De Kazerne Dossin in Mechelen is een museum datiedereen eens zou moeten bezoeken, net zoals Ber-linde De Bruyckere, sculptures & drawings 2000-2014 in het SMAK Gent (nog tot 15 februari 2015).www.kazernedossin.euwww.smak.be

    018_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 21:06 Page 18

  • 19VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    Soms cast ik mensen op straat. Als ik iemand interessant tegenkom pro-beer ik contact te leggen en vraag ik of die persoon zin heeft om eenscreentest te doen. Voor Trouw met mij ben ik niet zo ver moeten gaan.Via de sociale media hadden we een oproep gelanceerd en daar zijn erzon tweehonderd Vlamingen met Turkse roots op afgekomen. Daaruitselecteerden we er twaalf die een dramaworkshop volgden en uiteindelijkbleven er acht over. Het is natuurlijk wel een hele uitdaging om mensennaturel over te laten komen voor de camera.Ik mis kleur in het huidige aanbod van lms en andere media, maar erkomt gelukkig verandering in. Mensen met andere roots stippelen stilaanhun eigen weg uit in de lm en media. De multiculturele samenleving isecht een realiteit en de mensen die daarmee bezig zijn, geven een realis-tisch beeld. Al blijft het soms nog een probleem, want er bestaan nog al-tijd witte bedrijven en instellingen. We mogen ons daar niet te vlug bijneerleggen.

    Kadir Balci is de Gentse regisseur bekend van de film Turquaze(2010). Zijn volgende film Trouw met mij gaat in januari in pre-mire. Een groot deel van de cast had nog geen ervaring met acte-ren. De personages moesten zowel goed Nederlands als Turkskunnen. De realiteit is dat er in Belgi geen Vlaamse acteurs metTurkse roots zijn, legt Balci uit.

    FilmtipJurgen heeft zijn knappe collega, Sibel, na eenkorte aaire ten huwelijk gevraagd. Voor de ou-ders van beide twintigers komt de trouw als eencomplete verrassing. Sibel en Jurgen zijn smoor-verliefd en kijken enorm uit naar een prachtigtrouwfeest. Dat is echter buiten de druk, de ver-wachtingen en de twijfels van hun families gere-

    kend. En ding is zeker: het wordt een trouwfeest om nooit meer tevergeten.

    Vanaf 21 januari in de bioscoop.

    De tips van Kadir Balci

    Welk boek lezen?Wat mij de laatste maanden is bijgebleven is Oorlogen terpentijn van Stefan Hertmans. Dat vond ik eenheel straf boek omdat het de emotie van de mensenvolledig juist weergeeft. Ik vind het een van de bestewerken over de Eerste Wereldoorlog en de impactervan op mensen en hun families.

    Welke blog volgen?De blog van het lmmagazine Vertigo lees ik regel-matig. Ze volgen het lmnieuws goed op, niet alleenin Vlaanderen, maar ook wereldwijd.vertigoweb.be

    Welke lm kijken?Winter sleep, de Turkse dramalm van Nuri BilgeCeylan. Hij won met deze lm de Gouden Palm ophet lmfestival van Cannes. Ook Interstellar vanChristopher Nolan is bijzonder straf. Het zijn tweelms die op een of andere manier zeer sterk op el-kaar lijken. Enerzijds door hun betoverende land-schappen en anderzijds door hun verhaal datrechtstreeks naar het hart gaat.

    Wie volgen op de sociale media?Hotel Chevalier is een bedrijfje dat feestjes en hu-welijken organiseert. Het is opgericht door tweemeisjes die in de lmsector werkten, een opname-leidster en een locatiehunter. Ik hoop dat ze de pre-mire van Trouw met mij willen organiseren. Denaam is trouwens gebaseerd op een lm van WesAnderson. www.hotelchevalier.be

    Wat bezoeken?De expo Strae gasten, 50 jaar arbeidsmigratie inhet MIAT (Museum over industrie, arbeid en tex-tiel) in Gent. Het gaat over de eerste Turken enNoord-Afrikanen die aan de slag zijn gegaan in deGentse fabrieken. www.miat.gent.be

    #06

    Gratis filmmagazinenieuws interviews artikels recensies

    Een duizelingwekkende dosis cinema

    november 2014

    Interstellar

    IMAGEWASTE LANDKORTFILMFESTIVALTHE HUNGER GAMESPRIDE

    Het heelal in met Christopher Nolan en Matthew McConaughey

    GEIMA

    S

    PRIDETHE HUNGER G

    ANDTFILMFEORKTE LSAW

    ALSAMETHE HUNGER G

    TIVS

    terInet heelal in met ChristH

    tellarsterw Mthetatolan en Mopher Net heelal in met Christ

    tellaryonaughecCw M

    W

    oute

    r Van

    Vae

    renb

    ergh

    / Im

    ageD

    esk

    018_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 21:06 Page 19

  • 20 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    020_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 19:04 Page 20

  • Consultancy is onze core business en we proberenop heel verschillende, creatieve manieren onzeconsultants zo veel mogelijk het gevoel te gevendat ze wel degelijk onderdeel zijn van het Data-Flow-team. Er werken 680 consultants bij ons inBelgi en Luxemburg, maar we behandelen henniet als een nummer. We organiseren bijvoorbeeldevents, wedstrijden, etentjes, familiedagen entechnische workshops, vertelt Lien Vander meiren, Recruitment Consultant bij DataFlow.

    DataFlow werkt voor klanten in de telecom, in-dustrie, media, farmacie en healthcare, bank enverzekeringen en de overheid. Het zijn heel di-verse bedrijven, met een heel verschillende cul-tuur. We willen onze klanten zo goed mogelijktevreden stellen door de mensen die het best bijhen passen te sturen. Het kan zijn dat er iemandgeen voeling heeft met bijvoorbeeld de VRT, maarwel heel goed functioneert in de bankensector.Dat is geen eenvoudige opdracht. Het is heel be-langrijk dat de Account Managers constant in con-tact staan met onze consultants en de klanten. Zokunnen ze aanvoelen of de samenwerking goedzit en een mogelijk probleem al detecteren nogvoor het zich stelt. Je merkt het ook meteen als ie-mand zijn opdracht niet meer graag doet. Als dathet geval is, gaan we proactief op zoek naar een

    nieuw project. We proberen altijd de juiste man ofvrouw op de juiste plaats te zetten.

    Samen naar KV MechelenEen consultant krijgt de kans om een eigen tra-ject uit te bouwen. We hebben een Training Ma-nager die zich fulltime bezighoudt met deontwikkeling van onze mensen. Hij bekijkt wiewaar klaar voor is, wie meer kan en wie een duw-tje in de rug nodig heeft. Dat doen we door bij-voorbeeld opleidingen aan te bieden. Dat gebeurtin onderling overleg met de consultant en somsook in samenspraak met de klant. De opleidingenkunnen we intern organiseren, maar we hebbenook een samenwerking met verschillende oplei-

    dingscentra en organisaties opgezet. Een mooivoorbeeld hiervan is ons CCNA-traject (Cisco Cer-tied Network Associate). Kandidaten wordeneerst zorgvuldig gescreend. Wie slaagt voor detest, mag instappen in het opleidingstraject. Zohebben we ook een gelijkaardig project voorWindows 7. Wie een andere richting uitwil, kanmet onze Training Manager samen zitten om demogelijkheden te bekijken.Vaak is er in consultancybedrijven meer contacttussen de werknemers dan in een ander bedrijf.We organiseren minstens n keer per maand eenCommunity Evening, dat is een soort van work-shop waar iedereen op uitgenodigd wordt. Vaak isdat bij ons op kantoor. We voorzien een hapje

    Consultants: overal en nergens thuis

    Een consultant moet exibel zijn, want elke klant is anders

    In heel wat sectoren, maar zeker in IT is outsourcing schering en inslag. Experts worden uitgestuurdnaar tal van bedrijven. Welke specifieke eigenschappen moet je voor zon job als consultant eigenlijkhebben? En hoe creer je een bedrijfscultuur met medewerkers die telkens ergens anders actiefzijn? DataFlow en Getronics zijn twee bedrijven die werknemers naar andere firmas uitsturen, maartoch hard werken aan een bedrijfscultuur en een menselijke aanpak hanteren.

    >>

    Niemand is verplicht om naar onze bedrijfsevents te komen, we kunnen hen enkel motiveren om deel te nemen, zegt Lien Vander meiren, Recruitment Consultant bij DataFlow.

    We organiserenregelmatigbedrijfsevents, zo zijnwe onlangs met znallen naar WalibigeweestLien Vander meiren, Recruitment Consultant bij DataFlow

    21VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    CARRIRE

    021_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 21:05 Page 21

  • Een ander voorbeeld van een bedrijf dat veel werk-nemers naar andere rmas uitstuurt, is Getronics.De internationale leverancier van ICT-diensten be-staat al meer dan 125 jaar. Wereldwijd werken er6.000 werknemers in vijftien landen in Europa,Azi en Latijns-Amerika, in Belgi zijn dat er 750.Het bedrijf heeft een aantal initiatieven om zijnwerknemers toch thuis te laten voelen bij Getro-nics. Die initiatieven hebben we niet speciek op-gezet voor de mensen die geoutsourced worden,maar wel om de sociale contacten binnen de rmain het algemeen te bevorderen, vertelt SiskaDhoore, Director Human Capital.

    Bij Getronics hebben we een stang-divisie diefocust op het outsourcen van experts bij klanten.Daarnaast werken ook heel wat consultants enProject Managers aan langdurige projecten bijklanten. Vaak gaat het om projecten van enkelemaanden of langer. We weten dus op welke manierje een bedrijfscultuur creert en onderhoudt metmedewerkers die altijd elders actief zijn, hoe jehen kan blijven betrekken bij het bedrijf en moti-veren op afstand en hoe je ervoor kan zorgen datze zich een deel van Getronics blijven voelen.We hebben twee soorten werknemers die buitenhet bedrijf werken. Enerzijds zijn er de gedeta-cheerden die meer op individuele basis bij klantenzitten. Anderzijds zijn er de mensen die services

    leveren bij de klant. Dat zijn vaak grotere teams,met ook een teamleader of manager. Onze klantenzijn zeer verschillend, we werken onder anderevoor Europese instellingen, zoals Eurocontrol, hetEuropese Parlement en de Europese Raad, voor -nancile instellingen, zoals ING, Argenta en DeltaLloyd. In de industrie hebben we klanten zoalsBayer en Solvay.

    Meet and GreetEen van onze belangrijkste waarden is CustomerFirst. Wie bij ons werkt, moet klantgericht zijn.Daarnaast moet je een gezonde interesse hebbenin de business en begrijpen wat de klant preciesdoet. Bij een Europese of andere grote instellingheerst er een andere cultuur dan bij een kleiner be-drijf. Daar houden we natuurlijk rekening mee,

    maar de match met het bedrijf moet er zijn. Wie bij ons werkt, komt regelmatig met collegasin contact. Zo organiseren we twee of drie keer perjaar een Meet and Greet in onze verschillende ves-tigingen in Belgi en Luxemburg. Dat is allemaalheel informeel. We zorgen er ook voor dat mensenhun expertise met anderen kunnen delen. Dat gaatover alle afdelingen heen, iedereen is welkom. Dieontmoetingen houden we om de twee maand enlaten dan zeer gevarieerde technische themas aanbod komen. Daarnaast organiseren we zelf ooktrainingen en hebben we het mentoringpro-gramma. Zo krijgen werknemers een mentor diehen bij een bepaald thema begeleidt. Dat is eenleuke manier om collegas van een ander team teleren kennen. V

    CARRIRE

    en een drankje en maken er een leuke avondvan. Het is heel laagdrempelig, zo betrekken weook de mensen die nieuw zijn in het bedrijf. Zeleren andere consultants kennen en kunnen ookiets opsteken van elkaar. De Account Managers or-ganiseren daarnaast teambuildings voor hunteams. Zo zijn de medewerkers die een projectdoen bij Telenet naar een match van KV Mechelen gaan kijken. Ten slotte zijn er de be-drijfsevents. Zo zijn we onlangs met zn allen gaanpaintballen en naar Walibi geweest, met aanslui-tend een barbecue. Niemand is verplicht om tekomen, we kunnen hen enkel motiveren om deelte nemen.

    GoestingOnze werknemers moeten niet alleen in ons be-drijf passen, maar ook in dat van onze klanten. Opde eerste plaats kijken we of de kandidaat bij Dat-aFlow past en het DataFlow-DNA heeft. Ze moe-ten dat ook uitstralen bij de klanten. We zoekenvooral mensen met passie en goesting voor IT. Alsdat er is, is het gemakkelijker om je aan te passenaan een bepaalde bedrijfscultuur. Een consultantmoet bovendien over verschillende eigenschap-pen beschikken en niet enkel technisch sterk zijn.Die technische kant is voor elk proel anders. Elkeconsultant moet communicatief zijn, want zemoeten vaak op gesprek bij een nieuwe klant omzichzelf voor te stellen. Als dat telkens een onge-looijke opgave is, is consultancy misschien niets

    voor hem. We proberen onze mensen natuurlijkzo goed mogelijk te begeleiden en voor te berei-den. Daarnaast moet je exibel zijn. Je moet bij-voorbeeld bereid zijn om in Brussel te werken, alproberen we zelf zo goed mogelijk rekening tehouden met de bereikbaarheid. We sturen iemanddie in Gent woont niet meteen naar een bedrijf inLimburg. Maar je moet ook exibel zijn voor deklant. Telenet is een andere klant dan Belgacomof de Europese Comissie, dus moet je je kunnenaanpassen aan de bedrijfscultuur ter plaatse. Tenslotte moet een goede consultant willen bijleren.Je krijgt ongelooijk veel kansen, maar je moet zenatuurlijk ook grijpen.

    >>

    Onze werknemers moeten zich een deel van Getronics blijven voelen

    Medewerkers krijgeneen mentor die hen bijeen bepaald themabegeleidt, zo leren zeook collegas van eenander team kennenSiska Dhoore, Director Human Capital bij Getronics

    We zorgen ervoor dat mensen hun expertise met anderen kunnen delen, over de afdelingen heen, zegt Siska Dhoore, Director Human Capital bij Getronics.

    Tekst: Heleen De Bisschop

    22 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    021_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 21:05 Page 22

  • 23VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    VAB is de grootste mobiliteitsclub die zich positioneert als professionele dienstverlener voor bedrijven en particulieren op vlak van autos en mobiliteit. Met activiteiten zoals pechverhelping en reisbijstand, rijscholen, eet services, training en consulting, diagnose en tweedehandswagens is de omzet van groep VAB gegroeid tot 200 miljoen. VAB dankt dit succes aan de inzet van zijn medewerkers. Want VAB wil een bedrijf zijn waar het aangenaam is om te werken en waar respect voor het individu leidt tot tevreden werknemers, die op hun beurt zorgen voor zeer tevreden klanten. Met meer dan 20.000 leerlingen per jaar is VAB-Rijschool de grootste rijschool van het land. Je kan er terecht voor het behalen van alle types rijbewijzen, voortgezette rijopleidingen en de verplichte nascholing voor vrachtwagenchauffeurs.

    Om de strategie van deze businessunit verder te zetten en de volgende jaren een sterke groei te realiseren, zoeken we een (m/v):

    ALGEMEEN DIRECTEUR VAB-RIJSCHOOL(REF. 2014/1455)

    Ondernemer en manager

    Ben je gepassioneerd door deze functie? Voor de volledige beschrijving en een snelle behandeling van je kandidatuur reageer je via www.auli.be

    VG.801/B

    SYSTEM TH INK ING IN A WORLD OF EMOTIONS AND PERCEPT IONS

    Jouw functie: Je hebt de eindverantwoordelijkheid over de VAB-rijschool. Je stippelt het beleid uit, denieert de te volgen strategie en draagt die uit. Je leidt en stuurt een organisatie van 75 kantoren en 350 rij-instructeurs en kantoormedewerkers. Je leert snel de markt, het bedrijf, de processen en reglementering kennen, die je toelaten om een doordacht groeiproces op gang te brengen. Dit doe je vastberaden, maar ook voldoende geduldig. Je optimaliseert de bestaande organisatie en structuren in een margegevoelig businessmodel. Je waakt over een hoge bezettingsgraad omdat capaciteit en efcintie de omzet en ook de winst bepalen. Samen met het managementteam leg je de focus op kwaliteit, commercile optimalisatie en klantentevredenheid. Het beleid vertaal je samen met hen in een helder businessplan met dito acties en campagnes die de strategische groei en positie verzekeren. Je volgt de marktevoluties en technologie om klanten zo goed mogelijk op te leiden en te bereiken. Je staat in voor de focus op personeelstevredenheid en waakt over de bedrijfscultuur. Je bent de netwerker en het gezicht van het bedrijf. Je neemt ook in de rijschoolfederatie en bij overheidsinstanties je rol ten volle op. Je werkt nauw samen en overlegt regelmatig, met je team en het management van andere businessunits. Je rapporteert aan de gedelegeerd bestuurder van VAB-groep.

    023_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 19:04 Page 23

  • 24 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    2015 zal in teken staan van wat de regering-Michel heeft uitgewerkt. Dat zijnlangere loopbanen, tijdskrediet, vereenvoudiging van de loonlasten, enzo-voort. Er is een heel pakket maatregelen, maar eigenlijk mis ik wel een over-koepelende visie op de arbeidsmarkt. Het rugzakje waarmee je je loopbaankan organiseren over 45 jaar, vind ik wel een interessant idee. Op bepaaldemomenten zal je wat minder kunnen werken, dan weer wat meer. Dat is opzich geen nieuw idee, maar het staat nu wel in het regeerakkoord en ik benheel benieuwd of ze dat concreet kunnen maken in 2015. Er zijn nog veelpraktische problemen. Wat men soms in een korte paragraaf van het regeer-akkoord beschrijft, kan heel ingewikkeld zijn in de uitvoering. Het is de rege-ring die dat samen met de sociale partners, bedrijven en ook leveranciers vanHR-diensten allemaal in goede banen zal moeten leiden.Ik ben van het jaar 69 en dus van de zogenaamde generatie X. Toen ik natwee jaar werken bij mijn eerste werkgever ontslag nam, waren mijn oudersgeschrokken. Je gaf toen niet zomaar een stabiele job in een goede onderme-ning op. Maar ik zocht iets wat dat bedrijf mij na twee jaar niet meer kongeven. Vandaag is dat de regel en het zal nog een stap verder gaan. Het werk-nemerschap zal vervagen, dat is nu al bezig. Mensen zullen veranderen vanstatuut, van bedrijf, van sector en zullen zich meer laten leiden door hunwaarden en door wat ze zelf belangrijk vinden.

    David Ducheyne, Chief People Officer bij HR-dienstverlener Securex, staat er aan de basis van een hele nieuwe visie op HR,waarbij de medewerker als mens centraal staat. De belangrijksteuitdaging van 2015 is wat er in het regeerakkoord staat werkbaarmaken op een relatief korte termijn, stelt Ducheyne.

    LeestipHoe mensen motiveren om langer en met meerplezier te werken? Op die vraag proberen DavidDucheyne en Frank Vander Sijpe te beantwoordenin het boek Mijn Werk. Maatwerk. Om meer men-sen aan de slag te krijgen, moeten we groeien naareen inclusieve arbeidsmarkt. Op een beroepsac-tieve leeftijd moet iedereen professioneel aan de

    bak kunnen komen, rekening houdend met zijn behoeften, moge-lijkheden en ambities. Dat vraagt een duurzaam inzetbaarheidsbe-leid. De hefboom is daarbij maatwerk. Het realiseren van dieduurzame inzetbaarheid via maatwerk is een gedeelde verantwoor-delijkheid van alle betrokken partijen.

    TIPS VOOR 2015

    De tips van David Ducheyne

    Welk boek lezen?Empathie van Roman Krznaric, want empathie zalons succesvol maken. Het gebrek eraan leidt ook totbijvoorbeeld de stakingen van de voorbije weken.Mochten we erin slagen om meer naar elkaar te luis-teren en elkaar proberen te begrijpen, zouden erminder conicten zijn.

    Welke blog volgen?Forbes.com en HBR Blogs zijn twee blogs waar ikzelf veel informatie uithaal. In die blogs staan erveel nieuwe inzichten.www.forbes.com / hbr.org

    Welke lm kijken?The Elephant Man van David Lynch is een redelijkoude lm, maar hij is nog steeds zeer relevantomdat het gaat over de waardigheid van mensen.We focussen ons vandaag te veel op de vaardighe-den van iemand, maar we zouden eerder moetenkijken naar wie de persoon is.

    Wie volgen op de sociale media?Niemand. Ik ga even een lososche kant op: jemoet niemand volgen buiten jezelf. Of volg des-noods de Dalai Lama op Twitter, hij laat soms watwijsheden op ons los waar je even stil bij kan staan.

    Wat bezoeken?Wandel eens een berg op. Voor mij is dat zeer be-vrijdend omdat je een doel hebt en een fysieke in-spanning moet leveren om dat doel te bereikenmet ondertussen een fantastisch panorama op deachtergrond. Het is ook een mooie metafoor voorhet leven. Je moet elke stap bewust zetten en vanelke stap genieten. Uitgeput de top bereiken heeftgeen zin.

    024_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 20:58 Page 24

  • 25VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    Door de technologische evolutie en de huidige economische situatie ver-moed ik dat bedrijven voorzichtiger zullen aanwerven. Ze zullen nog meerexibiliteit en resultaatsgerichtheid van de werknemers verwachten. Er zul-len meer tijdelijke contracten gebruikt worden, misschien niet volgend jaar,maar zeker in de toekomst. Dat vind ik positief nieuws, want het vast contracten de voordelen die erbij komen kijken worden overschat. Je kan als freelan-cer ook bepaalde zekerheden inbouwen. Daarnaast werk je rond projecten enkan je dus kiezen aan welke je wil meewerken. Daardoor neem je je loopbaanin eigen handen. Het ondernemerschap wordt alleen maar belangrijker, nietalleen voor de zelfstandigen.Twee zaken zullen voor sollicitanten nog belangrijker worden. Enerzijds zul-len ze moeten opvallen door origineler en persoonlijker te solliciteren, bij-voorbeeld via Snapchat of Vine. Gebruik de technologie van vandaag om demens achter het cv te tonen. Anderzijds blijft netwerken noodzakelijk. Ik bener echt van overtuigd dat je de beste vacatures via je netwerk vindt. Daarnaastontdek je door te netwerken op voorhand al of de job en de bedrijfscultuurbij jou passen. Wanneer dat niet zo is, is het ook niet nuttig om voor die func-tie te solliciteren.

    Katrien Devos is de captain van HR Builders, een specialist in HR-in-terim-management. Ze komt dagelijks in contact met bedrijfsleidersen stuurt HR managers uit als consultant. Daardoor houdt ze de vin-ger aan de pols.

    De tips van Katrien Devos

    Welk boek lezen?Atlas Shrugged of De kracht van Atlantis in hetNederlands is een heel oud boek. Ayn Rand schreefhet in 1957, maar het had evengoed in 2014 kunnenzijn. Het is een roman over het kapitalisme, maar inelke economische crisis wordt het terug actueel.

    Welke blog volgen?Seths blog van Seth Godin is interessant omdat hijeectief bij iedereen het zelfbewustzijn en onder-nemerschap aanwakkert.www.sethgodin.com

    Welke lm kijken?Dat vind ik een heel moeilijke, want dit jaar ben ikvoornamelijk met mijn kinderen naar de cinema ge-gaan. Als ontspanning kijk ik videos die inspire-rende mensen op Twitter posten of de videos vanTEDx zijn ook altijd interessant.

    Wie volgen op de sociale media?Dat is zonder twijfel @garyvee. Zijn echte naam isGary Vaynerchuk en hij is een schitterende sales-man en marketeer. He loves the hustle. Van hem be-kijk ik ook heel veel videos. Ook voor sollicitantenkan hij een hele grote inspiratiebron zijn.

    Wat bezoeken?In augustus heb ik de straatkinderen in Roemenibezocht met Streetwize. Het is een project van Ar-noud Raskin van de Mobile School dat bedrijven laatleren van straatkinderen. Het doorzettingsvermo-gen van de kinderen heeft een diepe indruk op mijgemaakt en als klaagmaatschappij kunnen wij erveel van leren.www.streetwize.be

    Tekst: Heleen De Bisschop

    Christop

    he Licop

    pe/Pho

    toNew

    s

    024_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 20:58 Page 25

  • Ingrid Macours, CEO van Eskimo, trok naar Zuid-Afrika om haar expertise te delen bij twee organisaties inde juwelensector.

    WERK & LEVEN

    Als je Exchange in n woord zou moeten samenvatten, isdat ondernemerschap, vertelt Roland Waeyaert, algemeendirecteur van de vzw. Jaarlijks ondersteunt de organisatieeen stijgend aantal ondernemers in het Zuiden die een be-roep doen op de kennis van een expert uit Belgi. Exchangewerkt voornamelijk in elf focuslanden: Zuid-Afrika, BurkinaFaso, Rwanda, Oeganda, Senegal, Burundi, Madagaskar,Tanzania, Malawi, Togo en Ethiopi. In die landen hebbenwe een eigen netwerk van lokale vertegenwoordigers. Zijzijn de tussenpersonen tussen onze organisatie en de on-dernemers in hun land, legt Waeyaert uit. Ze zijn een zeerbelangrijke schakel, want ze houden als eerste de aanvraagvan een bedrijf tegen het licht. Daarnaast kan de vzw een beroep doen op zon duizend ex-perts, die voor enkele weken naar een project in een van delanden gaan. Dat zijn allemaal mensen die zichzelf kandi-daat stellen, zegt Waeyaert. Al is het niet zo dat iedereenopgenomen wordt, eerst ondergaan alle kandidaten eenzorgvuldige screening. We willen zeker zijn dat ze vol-doende ervaring, goede interculturele vaardigheden en dejuiste drijfveer hebben. We hebben bovendien gemiddeldtweehonderd projecten per jaar, dus we kunnen niet ieder-een uitsturen.En ding is zeker: wie naar een project in het Zuiden gaat,komt verrijkt terug. Het is de bedoeling dat de experts nogtot een jaar na terugkomst beschikbaar blijven om vragenvan de projecten te beantwoorden, maar vaak blijven zeook los daarvan contact houden. Er ontstaan regelmatigwarme vriendschappen, besluit Waeyaert.

    Exchange geeftzin aan het werkEen job zorgt niet alleen voor een inkomen, het geeft ook zin en structuuraan het leven, zowel bij ons als in het Zuiden. Daarom steunt Vacature Ex-change vzw, een Vlaams uitzendplatform voor experts, die hun kennis en er-varing bieden aan bedrijven in het Zuiden. Zo dragen ze bij tot deontwikkeling in de regio waar de vraag tot steun vandaan komt en creren zewelvaart en welzijn.

    Exchange vzw biedt kennis en ervaring aan bedrijven in het Zuiden

    26 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    Ben je dierenarts of imker? Eerder thuis in verpakking en afvalverwerking? Verdiende je je sporen bij tvof radio? Misschien ben je wel een rasechte manager? Toch eerder een financieel specialist, kennervan de toeristische sector, expert sociale media of IT-wonder? Prima. Bij Exchange zoeken we allerleiprofessionele profielen. Dat komt net omdat de aanvragen van bedrijven uit het zuiden zo uiteenlopendzijn. De kans is dus groot dat ook jouw expertise broodnodig is in onze werking.

    Word expert bij Exchange

    Heb je: (bij voorkeur 10 jaar) ervaring in een bepaald professioneel vak of domein; zin om je in een andere cultuur onder te dompelen; een aantal weken per jaar vrij; een goede taalvaardigheid; een open geest; inzet en enthousiasme te over?

    Dan is een uitwisselingsproject via Exchange wellicht iets voor jou! Een ervaring die je niet snel vergeet:zowel op persoonlijk als op professioneel vlak leer je enorm veel bij. Telkens opnieuw keren onzeexperten met vernieuwde inspiratie en een frisse kijk op de wereld naar huis terug.Registreer je via www.exchangevzw.be

    beeld

    026_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 20:57 Page 26

  • Een van die duizend experts is Ingrid Macours.Ze heeft als ondernemer meer dan twintig jaarervaring en is momenteel CEO van Eskimo, eenGents familiebedrijf dat al meer dan honderdjaar gespecialiseerd is in het ontwerpen en pro-duceren van nachtmode. Onlangs opende hetbedrijf een eigen winkel in Gent. Macours trokin 2010 naar Zuid-Afrika om bij twee projectenhaar expertise te delen. Ik kan het iedereenaanbevelen. Het is zeer verfrissend om zon in-termezzo te hebben om onze Westerse maniervan werken even te onderbreken. Een opengeest biedt alleen maar extra kansen.

    In mijn professionele netwerk kende ik men-sen die met Exchange naar het buitenlandwaren vertrokken en ik wilde dat ook doen.Toen ik tussen twee jobs zat, had ik daarvoorde tijd en stelde ik mij kandidaat. Er is een helelijst van projecten en ik moest natuurlijk zor-gen dat ik er een uitkoos waar ik voldoendekennis over had. Zo sluit je al een hele hoopzaken uit, want ik ben natuurlijk geen land-bouwingenieur of spoedarts. Ik moest een pro-ject zoeken waar ik de juiste toegevoegdewaarde aan kon bieden.

    Er kwam vroeger al eens kritiek op het project.Zo noemden kwatongen het een veredeld reis-bureau voor managers.Dat is een heel jammerlijke beschrijving, wantik heb er heel hard gewerkt. Er is ook een heelvoortraject want je moet goed voorbereid zijn.Daarom was ik al vijf of zes weken op voorhandinformatie aan het uitwisselen en dossiers aanhet bestuderen. Ook na het project is er een op-volging, die organiseert elke expert natuurlijkzelf. Het was dus absoluut geen snoepreisje.

    U trok dus naar Zuid-Afrika.Inderdaad en dan kwam ik uit bij een projectvan de Zuid-Afrikaanse overheid dat kansarmejongeren opleidingen tot goudsmid aanbiedten hen bekwaamt in het bewerken van juwe-len. Aangezien ik zelf in de mode en de crea-tieve sector werk, was er meteen een match. InZuid-Afrika worden de ruwe rijkdommen,zoals diamant en edelstenen, hoofdzakelijkgexporteerd naar India en Antwerpen omdater in het land zelf te weinig mensen blijken tezijn die de vaardigheden hebben om de pro-ducten te verwerken. Om daar verandering inte brengen leidt de organisatie Vukani jongerenop. Het is een heel mooi project, maar als be-drijf moet je die producten ook kunnen com-mercialiseren. Het gaat dus niet alleen om dekunde van het juwelen maken. Hoe zien die ju-

    welen eruit? Hebben ze een toegevoegdewaarde op de markt? Kunnen ze verkocht wor-den? Aan welke prijszetting? Via welke kanalenverkoop je? En hoe maak je producten en jezelfzichtbaar op de markt? Dat was allemaal nogniet heel erg duidelijk. De organisatie was

    vooral gefocust op de subsidies en het oplei-dingsluik, maar had minder voeling met decommercialisering. Dat is ook zeer belangrijk,want het was wel de bedoeling dat de jongerenvan dat ambacht hun broodwinning kondenmaken. Daar heb ik dus bij geholpen.

    Hoe bent u bij het tweede project terecht-gekomen?Omdat ik dat eerste project had aanvaard,vroeg Exchange of ik het niet zag zitten om tij-dens dezelfde trip naar een tweede project inZuid-Afrika te gaan, opnieuw in de juwelen-sector. Het was opgestart door een damewiens man een boerderij runde. Heel watvrouwen van het dorp kwamen bij haar aan-kloppen met de vraag of ze geen werk voorhen had. Die vrouw is heel creatief en werkteeen concept van kralenkettingen uit. Dat iseen heel uniek verhaal omdat ze kettingenmaakt met stenen die in de zeventiende eeuwin de Zuid-Afrikaanse haven gebruikt werdenals betaalmiddel. Zij verwerkt die samen metwat fantasie- kralen tot mooie juwelen. Ze kandat zelf exporteren en heeft klanten, niet al-leen in Kaapstad, maar ook via onder anderede beurs in Dsseldorf distributie tot in Parijstoe. Wat er minder goed was, was haar admi-nistratief en nancieel management. Haarprijszetting creerde verlies en zette haar on-derneming onder druk en dus ook de werkge-legenheid die ze had gecreerd. We hebbensamengewerkt aan correcte prijsberekenin-gen, margeberekeningen, tijdige facturatie,

    enzovoort. Het leuke aan dit project is dat iker een heel warme vriendschap aan heb over-gehouden. Die dame en haar familie hebbenme heel gastvrij ontvangen en we hebben nogsteeds regelmatig contact.

    Bent u ook op obstakels gebotst?Uiteraard merk je dat die cultuur anders in el-kaar zit dan de westerse. Het is daarom belang-rijk om heel snel die culturele codes te kunnendoorgronden. Dat ging redelijk vlot, want uit-eindelijk zit je daar in een bepaalde rol. Die vanmij was om verbeteringstrajecten aan te rei-ken. Dan moet je ook eerlijk zijn, je mag daarzeker niet van weglopen, integendeel. Al moetje er wel even over nadenken wat de meest e-cinte manier is om dat aan te pakken. Ik heber zelf ook veel geleerd. Het belangrijkste watik onthouden heb, is de kracht van back to ba-sics. De eenvoud van de kleine ondernemin-gen daar vereist een hands-on actieplan en datverloopt toch heel anders dan in de multinatio-nals waarin ik twintig jaar gewerkt had. Op dielter doe ik eigenlijk nog steeds een beroep inmijn eigen bedrijf. Je moet focussen op watecht belangrijk is, al is het niet altijd evidentom de focus te houden op je core business endaar al je energie in te steken. Op dat projectmoet je dat wel doen, want je hebt maar eenzeer beperkte tijd om je doel te realiseren. V

    In Zuid-Afrika leerde ik de kracht vanback to basics

    Tekst: Heleen De Bisschop

    De cultuur is Zuid-Afrika is helemaalanders dan de onze,je moet je dieculturele codes dussnel kunnendoorgrondenIngrid Macours, CEO van Eskimo

    27VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    026_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 20:58 Page 27

  • 28 VACATURE | ZATERDAG 20 DECEMBER 2014

    Deze en meer recente vacatures vind je op Vacature.com

    BUSINESS ANALYST / PROJECT MANAGERBij Vanden Borre

    MANAGER PROCESSEN EN EXPERTISEBij Partena Ziekenfonds en Partners

    ASSISTENT(E)Bij Drees & Sommer Belgium

    SENIOR ADVISEUR ONTWIKKELINGSSAMENWERKINGBij KU Leuven

    Managing DirectorBij Orthophysics via Martens & Brijs

    PROCESARCHITECT FINANCIEEL BEHEER Bij Aveve

    TAX MANAGER / CONSULTANTBij Deloitte

    DIENSTHOOFD PERSONEELSBELEIDBij Stad Sint-Niklaas

    MEDEWERKER BUSINESS INTELLIGENCE Bij AZ Klina

    ICT YOUNG PROFESSIONALBij Bpost

    PRIVACY OFFICERBij Credoc

    EXPORT MANAGERBij Flandria Tobaccos

    PRODUCTIEVERANTWOORDELIJKEBij Colruyt Group

    ONLINE MARKETING MANAGER BELUXBij Club Mediterrane

    Meest recente jobsop Vacature.com:

    028_GPV1QU_20141220_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 18/12/14 19:05 Page 28

  • zaken die je moet weten voor je een job aanvaardt

    TIPS & TRICKS

    Als je een job aangeboden krijgt is het logisch dat je enthousiast bent, zeker als je je kan vinden in het loon. Toch is hetbelangrijk om een aantal zaken goed te overdenken vooraleer je je krabbel zet en je 38 uur of meer per week bij je nieuwewerkgever moet gaan zitten. Weet waar je aan begint. Hier zijn zeven sleutelvragen waar je een duidelijk antwoord opmoet hebben vooraleer je toehapt.

    Wat zal je precies moeten doen?

    Functiebeschrijvingen vertellen vaak niet alles of zijn soms erg vaag. Alleende functieomschrijving of erger nog de functietitel volstaan dus niet omte kunnen weten wat je zal moeten doen. Zorg ervoor dat je tijdens het sol-licitatiegesprek voldoende bepraat hebt welke taken je voornamelijk zalmoeten uitvoeren en wat jouw belangrijkste verantwoordelijkheden zullenzijn.

    1

    Hoe zullen je prestaties gevalueerd worden?

    Weet je waar je op het einde van het jaar op afgerekend zal worden? Wordener voor jou vooraf duidelijke doelstellingen opgesteld? Als je aan een job be-gint zonder dat je daar een goed beeld van hebt, zou het wel eens kunnendat je je te laat realiseert dat je werkgever er een andere denitie van succesop nahoudt dan jij.

    2

    Zal je het werk aankunnen?

    Het is geen goed idee om blufpoker te spelen en een job aan te nemen waar-tegen je niet opgewassen bent. Als je werk je petje te boven gaat, zal je hetheel moeilijk krijgen en uiteindelijk waarschijnlijk ontslagen worden. Eenjob mag gerust uitdagend zijn, maar zorg ervoor dat het geen onmogelijkeopgave wordt.

    3

    In welk soort bedrijfscultuur zal je terechtkomen?

    Niet alleen het werk zelf zal een grote impact hebben op je levenskwaliteit,ook de bedrijfscultuur is daarvoor bepalend. Ook al ben je laaiend enthou-siast over de job, als de cultuur je niet ligt, zal je bij jouw werkgever niet ge-lukkig zijn. Als het er bijvoorbeeld erg formeel en hirarchisch aan toegaat,terwijl jij een losbol bent, dan zal dat al snel wringen.

    4

    Voor welk soort baas zal je werken?

    Je zou de eerste niet zijn die