Transcom-Info maart 2014

32
I N FO 03 / 2014 Postabonnement Afgiftekantoor : Brussel X Maart 2014

description

 

Transcript of Transcom-Info maart 2014

Page 1: Transcom-Info maart 2014

INF

O03

/ 2

014

Postabonnement

Afg

iftek

anto

or :

Bru

ssel

X

Maa

rt 2

014

Page 2: Transcom-Info maart 2014

S p o o r w e g e n Europees Parlement schroeft vierde

spoorwegpakket terug

Herdenking weerstanders Spoor p. 4

M o b i l i t e i tActie Fair Air Ticket p. 8

W a t e rJaarlijkse infovergadering Haven van Gent p. 9

D i a m a n tGezocht: diamantbewerkers met pit

Rustdagen 2014

Vakbondsgeschenk 2013 p. 10

C u l t u u r«Uiteraard willen we daar muziek bij » p. 12

V e r v o e r o v e r d e w e g

Vrachtwagenbestuurders en transportbedrijven

bekroond!

Wim Bosman: basis voor de toekomst

Procolakkoorden vervoer

en nog veel meer... p. 17

P o s tUniformen 2014

Koen Van Gerven nieuwe baas bpost

Nieuwe krachten p. 22

T e l e c o mEvaluatiesysteem werkt demotiverend

Minister Labille komt afspraken niet na

Algemene vergadering aandeelhouders

Nieuws voor de anders-actieven p. 25

I n t e r s e c t o r a a lAnders-actieven

In memoriam

Schone Kleren Campagne p. 29

I n h o u d

Page 3: Transcom-Info maart 2014

Kat

rien

Ver

wim

p, V

oorz

itter

Did

ier

Smey

ers,

Ond

ervo

orzi

tter

Moderne slavernij

Een T-shirt voor 5 euro, een vliegtuigticket naar Bar-celona en terug voor 80 euro en een paar schoenen op internet voor 30 euro. Hoezo: het leven wordt duurder? Voor een consument is het uiteraard fijn dat de prijzen zo laag zijn, maar we staan er zelden bij stil wat de gevolgen van de race to the bottom zijn.Neem nu die goedkope T-shirt. Voor 5 euro kan je een T-shirt toch moeilijk laten liggen? Of misschien moet je de omgekeerde redenering maken: misschien moet ik de T-shirt laten liggen net omdát ze zo goedkoop is. Kijk maar eens naar het etiket van je kleren. Een goedkope T-shirt is goedkoop om een reden: ze is door heel goedkope werkkrachten gemaakt. In Bangladesh stortte in april vorig jaar een textielfabriek in, waar-bij 1129 kledingarbeidsters om het leven kwamen. Die kledingarbeidsters maken jouw goedkope T-shirt. Misschien toch eens langer nadenken voor je een T-shirt van vijf euro koopt?Goedkope schoenen bij Zalando? Heerlijk! En bestel-len op internet bij Amazon? Goedkoop en superge-makkelijk! Maar hoe komt dat? De pakjes van Zalando worden in Berlijn samengesteld door moderne slaven. Ze verdienen 7 euro bruto, er is één toilet voor honderd arbeiders en het personeel wordt bewaakt en constant gewezen op hun fouten. Zalando is het snelst groei-ende online bedrijf in Europa. Duitsland is vlakbij, de kans is dus niet onbestaande dat we in België dezelfde weg opgaan in onze logistieke bedrijven. Misschien toch eens langer nadenken voor voor je online schoe-nen besteld?We moeten het zelfs niet zo ver te gaan zoeken om slechte voorbeelden te zien. Eind februari voerden we samen met alle andere vakbonden actie op de lucht-haven van Zaventem. We wilden de passagiers be-wust maken wat de komst van Ryanair inhoudt. Want goedkope vliegtuigtickets is één ding, mensen staan er niet bij stil wat lowcost betekent. De passagiers moeten zich bewust zijn van de arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden die daarmee gepaard gaan: de personeelsleden hebben contracten met Ierse lonen, Ryanair laat vakbonden niet toe. En laten we eerlijk zijn, zo’n praktijken zijn toch niet meer van deze tijd?De hele discussie gaat over respect voor de werkne-mers. Als je ziet dat in de transportsector de werkge-ver niet wakker ligt van de dagen vorming die hij ver-plicht moet geven aan de vrachtwagenchauffeurs, dan kan je je vragen beginnen stellen. Wat zou zo’n onder-nemer zijn zonder chauffeurs die zijn vrachtwagens besturen? Niet veel, zo lijkt mij. Een beetje respect is in al deze gevallen zeker op zijn plaats.

E d i t o

E i n d r e d a c t i e :Jef Kerremans

O p m a a k :Piet CatryDoneux - Mettet

D r u k :Corelio Printing

F o t o ’ s :Redactie ACV-Transcom

Maa

rt 2

014

Page 4: Transcom-Info maart 2014

Op 26 februari stemde het Europees Parlement over het vierde spoorwegpakket. De Commissie had een voorstel op tafel gelegd dat het spoorweglandschap ingrijpend wijzigde. De parlementsleden schroefden het voorstel echter sterk terug. Onze acties in de laatste week voor de stemming en de demonstratie voor het Europees Par-lement hebben hun effect dus niet gemist. De stemming leidt echter wel tot een verdere liberalisering van de openbare dienstverlening.

Concreet stemden de Europarlementariërs over enerzijds een politieke pijler met daarin het beheer en de structuur van de spoorwegondernemingen, de opening van de markt en de herziening van de verordening over verplichtingen van openbare dienst. Daarnaast lag er ook een technische pijler op tafel met daarin de herziening van procedures om-trent veiligheidscertificaten, wagencertificering, interope-rabiliteit en de toekenning van nieuwe bevoegdheden aan het Europees Spoorwegagentschap. De technische pijler werd met een overgrote meerderheid goedgekeurd. Hier-door wordt voor het Europese Spoorwegagentschap het pad geëffend om te worden belast met de afgifte van vei-ligheidscertificaten en wagenvergunningen in de Europese Unie, waardoor de EU hoopt om het proces van de certifice-ring van ‘rollend materieel’ te versnellen. Over de politieke pijler was het Europees Parlement, zoals verwacht, meer verdeeld.

Als vakbond hebben we de laatste weken intensief gelob-byd bij de Europarlementsleden om hun stemgedrag te bepalen. Niet alleen hebben we brieven (zie inzet) geschre-ven naar onze Belgische afgevaardigden. We hebben ook telefonisch en tijdens de manifestatie nog met hen gespro-ken om hen te overtuigen van onze zienswijze. Een van de meest heikele punten was amendement 16, dat een mini-male dienstverlening wou invoeren in het geval van een staking van het openbaar vervoer. Het gezond verstand heeft uiteindelijk gezegevierd, waardoor het amendement werd weggestemd.

Wat heeft het Europees Parlement gestemd?

In het raam van de politieke pijler van het vierde spoorweg-pakket stelde de Europese Commissie voor om de markt van nationale personenvervoer per spoor open te stellen en aan concurrentie te onderwerpen. Ze heeft ook het bestaan van geïntegreerde spoorwegmaatschappijen bedreigd door het opleggen van zeer strikte voorwaarden.

Naar aanleiding van de stemming op 26 februari 2014 heeft het Europees Parlement echter deze al te ver gaande libe-ralisering onmogelijk gemaakt door volgende wijzigingen aan te brengen:

• terwijl de Europese Commissie de markt voor het na-tionale reizigersvervoer per spoor wou openen in 2019, schortte het Europees Parlement dit op tot eind 2022. Daarbij komt nog dat de geldende beheerscontracten kun-

S p o o r w e g e n

E u r o p e e s P a r l e m e n t s c h r o e f t v i e r d e

s p o o r w e g p a k k e t t e r u g

Page 5: Transcom-Info maart 2014

5

nen blijven verder lopen tot 2029.

• anders dan de Commissie wenst het Europees Parlement geen openbare aanbestedingprocedures voor de toe-kenning van de concessies voor dien-sten van openbaar vervoer per spoor. Een directe toewijzing van contracten blijft mogelijk op voorwaarde dat er efficiëntiecriteria in worden vermeld. Als de operator de doelstellingen om-trent passagiersaantallen, frequentie, klantentevredenheid, stiptheid,… niet haalt, wordt het contract de volgende periode wel met een openbare aanbe-steding gegund.

• de maximum grootte van de con-tracten werd ook sterk gewijzigd. Na de liberalisering wordt het Belgische net bijvoorbeeld opgesplitst in min-stens twee delen, waarvan een hoofd-netwerk van 75 procent. In het voorstel van de commissie was dat nog drie de-len van elk maximum 33,3 procent. In grotere landen kan men het spoornet in drie of vier stukken scheuren.

• de door de Commissie gewenste scheiding tussen de infrastructuur-beheerder en de operator, haalde het ook niet. De Chinese muren (informa-tiebarrières binnen één onderneming om belangenconflicten te vermijden) werden ook uit het voorstel van de

Commissie gesloopt. Een holding-structuur kan dus blijven bestaan.

• het Europees Parlement heeft de so-ciale dimensie van de verordening ODV (Openbare Dienstverlening) versterkt door de bevoegde autoriteiten te ver-plichten om de sociale normen in de offertes en/of overdracht van perso-neel in het geval van een verandering van exploitant te bepalen.

• terwijl de Commissie Vervoer en Toerisme in december 2013 de kwes-tie van de minimum dienstverlening tijdens stakingen op tafel had gelegd, waarbij dus afbreuk werd gedaan aan het fundamentele stakingsrecht, wis-ten we de Europarlementsleden te overtuigen dat dit indruist tegen het Europese Verdrag. De EU heeft geen bevoegdheid om zich te mengen in het recht op staking, dat in veel lidstaten een recht is dat wordt gewaarborgd door hun grondwetten.

Wat vinden wij er van?

We zijn niet tegen het volledige vierde spoorwegpakket. De politieke pijler baarde en baart ons echter nog steeds het meeste zorgen. We zeggen al lan-ger dat Europa de keuze voor de struc-tuur van de bedrijven en de organisatie van het spoorwegverkeer aan de lid-staten moet overlaten. De meerwaar-de van de vrijmaking van de markt is ons niet duidelijk omdat die in se een kwaliteitsvermindering met zich zal meebrengen. De meest heikele pun-ten zetten we hierna even op een rijtje:

Page 6: Transcom-Info maart 2014

Scheiding tussen de Infrastructuur-beheerder en SpoorwegoperatorDit was voor ons niet meer relevant om-dat de hervorming van 1 januari 2014 al in een scheiding voorzag. De recente hervorming in België gaat dus verder dan wat het Europees Parlement heeft goedgekeurd. Als vakbond hebben we steeds aangeklaagd dat Magnette de voorbeeldigste leerling uit de Europe-se klas wou zijn. Nu de voorstellen van Europa enorm verzwakt worden, heeft de hervormingspil een wel heel bittere nasmaak. Het klinkt trouwens vreemd om Labille, de uitvoerder van de plan-nen van Magnette, te horen verkla-

ren dat hij het debat over het vierde spoorwegpakket de nodige sereniteit wil gunnen die de ontwikkeling van het spoor op Europees niveau nodig heeft.

Opening van de markt

We zijn altijd al tegen liberalisering van het nationaal reizigersvervoer ge-weest omdat het nooit tot een betere dienstverlening zal leiden. Hoewel het Europees Parlement de tekst van de Europese Commissie grondig heeft aangepast en ontdaan van zijn toren-hoge ambities, blijven we gekant tegen marktopening en dus ook dit voorstel.

De volgende punten zijn wel een ver-betering ten opzichte van het commis-sievoorstel:

1. UitstelDe liberalisering wordt uitgesteld van 3 december 2019 naar 3 december 2022, met de garantie dat ervoor ge-gunde contracten kunnen blijven lo-pen tot 2029.2. Grootte van de contracten:Landen als België opsplitsen in drie delen was waanzin, zeker rekening houdend met de stervorm van ons netwerk. Nu moeten minstens twee contracten moeten worden afgeslo-ten, waarvan er een minstens 75% van het totale netwerk bedraagt. In nog kleinere landen hoeft het netwerk niet meer opgesplitst.3. GunningswijzeEen directe toewijzing van contracten blijft mogelijk op voorwaarde dat er efficiëntiecriteria in worden vermeld. Dit wil zeggen dat de NMBS zelfs vanaf 2029 geen privé-operator moet vre-zen zolang het aan de criteria van het openbare dienstcontract voldoet.4. Sociale dimensieHet Europees Parlement heeft op vele vlakken een sociaal aspect toege-voegd aan de teksten van de Europese Commissie.

Minimum dienstverlening

De parlementsleden hebben ingezien dat Europa zich niet rechtstreeks kan mengen in het fundamentele recht van werknemers om te staken. Dit is zeker en vast het resultaat van de manifes-tatie daags voordien in Straatsburg.

S p o o r w e g e n

Page 7: Transcom-Info maart 2014

7

Conclusie

Als conclusie kunnen we stellen dat de vrijmaking van het binnenlands reizi-gersvervoer per spoor voor ons niet het middel zal zijn om het marktaan-deel van het spoorvervoer te doen stij-gen. De stemming heeft geresulteerd in een fel afgezwakte versie van wat de Europese Commissie voorstelde. Er zijn een heleboel scherpe kantjes afgevijld. Belangrijk voor ons zijn: • de keuze voor contracten voor open-bare dienstverlening in plaats van openbare aanbesteding• de mogelijkheid dat ons land een

contract zal kunnen toewijzen dat 75% van het netwerk behelst• de minimum dienstverlening bij sta-kingen wordt geschrapt• de sociale correcties in de tekst.

Herdenkingsplechtigheid weerstanders Spoor

De herdenking van de weerstanders van het Spoor zal doorgaan op zaterdag 5 april om 10u45 aan het gedenkteken in het station van Brussel-Centraal.

In tegenstelling tot voorgaande jaren (en om praktische redenen), is er geen misviering georganiseerd in de kathedraal. De huldi-ging blijft beperkt tot toespraken en de neerlegging van bloemen en kransen met vertegenwoordiging van alle Belgische weer-standersafdelingen.Deze plechtigheid wordt begeleid door de Spoorwegharmonie van Brussel (die dit reeds meer dan 50 jaar ter harte nemen) in het bijzijn van een afgevaardigde van het Belgische Leger, verte-genwoordigers van de NMBS-Holding en afgevaardigden van de erkende syndicale organisaties.Na de toespraken worden er namens ACV-Transcom bloemen neergelegd door Gilbert Haeck.Langs deze weg willen we de leden van ACV-Transcom danken voor hun aanwezigheid en in het bijzonder onze vriend Gilbert Haeck voor zijn jaarlijkse inzet om deze huldiging in eer te hou-den.

Page 8: Transcom-Info maart 2014

M o b i l i t e i t

A c t i e F a i r A i r T i c k e t : d e g r e n s

v a n h e t a a n v a a r d -b a r e i s b e r e i k t

Op donderdag 27 februari hield het ACV een succesvolle actie op Brussels Airport naar aanleiding van de niet af-houdende druk die de werknemers van de luchthaven on-dervinden op hun loon- en arbeidsvoorwaarden.

Het afgelopen jaar was zeer woelig, met stakingen bij Swis-sport en Brussels Airlines als hoogtepunten. Het had ook een trieste kant, met een dodelijk ongeval in december 2013. De enorme werkdruk en de groeiende flexibiliteit zijn werkelijk onhoudbaar geworden. Werknemers worden uitgeperst. Ziekte en burn-outs zijn schering en inslag. De keiharde concurrentiestrijd voor het bemachtigen van con-tracten en het drukken van de prijs hebben hun consequen-ties: stilaan onhoudbare flexibiliteit, geen vaste contracten, interims bij de vleet en steeds meer onderaanneming. Zelfs met dit alles draaien de meeste bedrijven op de luchthaven met verlies.

Lowcost

Naar aanleiding van de komst van verschillende lowcost vliegtuigmaatschappijen naar Zaventem, willen de vakbon-den een duidelijk signaal geven aan  Brussels Airport Com-pany en aan alle werkgevers in de luchthavenregio. Voor ons is het duidelijk: werknemers kunnen niet de dupe zijn van de woekerende concurrentieslag tussen verschillende bedrijven. De grens van het aanvaardbare is voor ons be-reikt.

Veiligheid = prioriteit

Alle werkgevers worden ten stelligste aangemaand om de bestaande arbeidswetten, sectorcao’s en bedrijfscao’s toe te passen en de veiligheid voor hun werknemers als top-prioriteit te zien.

Op de actie van donderdag 27 februari vroegen we dan ook met aandrang dat ieder bedrijf:

• Het Belgisch Arbeidsrecht toepast.• De veiligheid van de werknemers als prioriteit behandelt. Hierop kan geen enkele uitzondering  worden toegestaan met speciale aandacht voor interimarbeid en het veilig-

heidsoverleg tussen eigen onderneming en onderaanne-mers.• de wettelijke Belgische sociale zekerheidsbijdragen be-taalt.• dezelfde voorwaarden krijgt van Brussels Airport Com-pany: er kan geen sprake zijn van voorkeursbehandelingen.• sectorale loon- en arbeidsvoorwaarden respecteert. • de cao’s respecteert.• de sociale dialoog in alle bedrijven respecteert.• de extreme flexibiliteit aan banden legt. • een duurzaam personeelsbeleid gericht op werkbare jobs implementeert.

Voor ACV-Transcom is deze acties geen eindpunt, maar een beginpunt. We zullen in de nabije toekomst met re-gelmaat van de klok (sensibiliserings)acties voeren!

Page 9: Transcom-Info maart 2014

W a t e r 9

J a a r l i j k s e i n f o r m a t i e -

v e r g a d e r i n g H a v e n G e n t

Naar jaarlijkse traditie hielden wij op zaterdag 15 febru-ari onze ledenvergadering op de Poel in Gent. Een volle zaal bewijst opnieuw de interesse van onze leden haven-arbeiders, vaklui en logistieke havenarbeiders.

Sinds de onderhandelingsbeperkingen die de regering ons opgelegde, kunnen we weinig goed nieuws brengen voor de nationale en lokale cao-onderhandelingen. Niettegen-staande dit feit concentreren we ons op een aantal andere zaken die wél bespreekbaar zijn.

Afschaffing morgenaanwerving

We voorzien een forse stijging van de premie voor groeps-verzekering en minstens even belangrijk zijn de onderhan-delingen die de verplichte morgenaanwerving zal afschaf-fen. Havenarbeiders van Gent moeten zich nog steeds twee

keer aanbieden in het aanwerving lokaal. De nieuwe rege-ling is momenteel gepland begin april. Men zou zich nog alleen verplicht moeten aanbieden indien men daags voor-dien werkloos is geweest. Voor vele havenarbeiders zal dit financieel en sociaal een opluchting zijn. Er worden amper nog taken aangeboden op de morgenaanwerving en deze nutteloze verplaatsingen zijn in het kader van de mobiliteit en de kostprijs van de benzine of diesel niet meer verant-woord.

Actualisering havenarbeid

Er werd ruim aandacht geschonken aan de agenda voor de actualisering van de havenarbeid. Hier zijn echter nog geen concrete resultaten geboekt. Na de vergadering boden we onze leden een receptie aan.

Page 10: Transcom-Info maart 2014

G e z o c h t : d i a m a n t a r b e i d e r s

m e t p i t !

D i a m a n t

Het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid start in nauwe samenwerking met de werkgevers- en werknemersorganisaties een procedure, waarbij aan verdienstelijke personen de titel van ‘Laureaat van de Arbeid’ kan worden verleend. Zo kan je kans maken op titels in het label Toekomst van het Beroep (Brons), Professional in het Beroep (Zilver) of Expert in het Beroep (Goud).

Wij vroegen aan Myriam Dillen, Algemeen Sectorverantwoordelijke van de Belangengroep Diamant van ACV-Transcom, wat deze titels juist inhouden en hoe jij je kandidaat kan stellen.

Myriam, zou je ons kort wat meer uitleg kunnen geven over deze titels? Wat houden die juist in? Myriam Dillen: “Eerst en vooral zeggen dat er een aantal nieuwigheden zijn. Zo spreekt men niet meer van een Bronzen, zilveren of gouden ereteken maar wel van labels. Uiteraard zijn deze verbonden aan de hierboven genoemde medailles. Er zijn in feite drie niveaus waarin men het ereteken van ‘Laureaat van de Arbeid’ kan verwerven. Deze drie titels staan volkomen los van elkaar; zo is het bijvoorbeeld niet meer nodig om eerst het label ‘Toekomst van het Beroep’ in je bezit te hebben om in aanmerking te komen voor de andere labels. Via een selectieprocedure, die wordt uitgevoerd door vakmensen uit de sector, kan je als werknemer/ster in aanmerking komen voor een van bovenvermelde labels. Tijdens deze procedure heb je de mogelijkheid om je eigen bekwaamheden naar voor te brengen. In feite is de titel een officiële erkenning van vakbekwaamheid en inzet, een pluspunt voor je loopbaan en een bijdrage tot de bekendheid van je onderneming.”

Hoe wordt deze titel toegekend?“De inschrijvingen worden door het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid nagekeken en besproken op het Nationaal Organiserend Comité. Indien wenselijk wordt met de kandidaten contact opgenomen voor bijkomende toelichting. De toekenning zelf gebeurt tijdens een plechtige huldiging met uitreiking van de eretekens door de bevoegde minister of diens aangestelde. In sommige gemeenten worden de Laureaten ook gehuldigd tijdens een lokale viering.”

Wie kan zich hiervoor kandidaat stellen ?“Iedereen die werkzaam is in de diamantsector, hetzij op technisch, hetzij op administratief vlak. Je moet wel voldoen aan enkele voorwaarden zoals: 3 jaar in de sector werken als je je kandidaat stelt voor het label Toekomst van het Beroep (brons), 8 jaar voor het label Professional in het Beroep (zilver) en 12 jaar voor het label Expert in het Beroep (goud). De kandidaat moet op de afsluitingsdatum van de inschrijvingen nog daadwerkelijk de taak, de functie of het beroep uitoefenen in de diamantsector. Er is echter wel één afwijking: deze voorwaarde is niet van toepassing voor kandidaten die reeds Cadet of Laureaat van de Arbeid zijn en die actief waren in de sector tot 10/08/2005 (is de datum van de vorige promotie) of later. Het volledige overzicht van de voorwaarden kan je op het secretariaat Diamant van ACV-Transcom verkrijgen.”

Waaraan moet iemand voldoen om kans te maken op de titel?“Een gemotiveerde werknemer/ster die over de nodige beroepsfierheid en beroepsernst beschikt, komt zeker in aanmerking. Het streven naar vervolmaking, verantwoordelijkheidszin, aanpassingsvermogen en geschiktheid om initiatief te nemen zijn eveneens belangrijke kwaliteiten. Vaak onderschat men zichzelf, daarom sporen we onze leden aan zeker mee te doen. Wie reeds het Bronzen of Zilveren ereteken heeft behaald, zal

Hoe stel ik mezelf kandidaat?

“Het inschrijvingsformulier en het reglement kan je verkrijgen op ons secretariaat.

Secretariaat ACV-Transcom DiamantLange Herentalsestraat 78, Antwerpen

02 549 11 07 [email protected].

Meer informatie vind je ook op www.iret-kiea.be. Aanvragen kunnen ook per mail gestuurd worden aan [email protected]. Het ingevulde inschrijvingsbulletin kan je binnenbrengen op ons secretariaat of ten laatste voor 31 maart 2014 terugsturen aan het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid.

Page 11: Transcom-Info maart 2014

1 1

rechtstreeks aangeschreven worden door het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid om een hogere graad te verwerven. Meedoen is de boodschap!”

Myriam, heb je nog een boodschap voor de leden?“Uiteraard verwachten we, net als de vorige promotie, dat veel van onze leden zich kandidaat stellen. Daarom doen we een warme oproep aan alle leden van Transcom-Diamant om hier aan deel te nemen. Het siert onze werknemers en werkneemsters, dat ze in vaak moeilijke situaties in de diamantnijverheid, toch de fierheid behouden om hun kennis en vakmanschap in de kijker te zetten. We horen vaak dat er weinig aandacht is voor hun kunnen en inzet. Wel, dit initiatief is hét middel om waardering te kunnen uitspreken voor de arbeid die zij dagdagelijks leveren in hun bedrijf. Daarom, beste diamantbewerker(ster): stel je zo snel mogelijk kandidaat ! Je kan vast en zeker al rekenen op onze steun, aanmoediging en waardering !

Uitreiking vakbondsgeschenk 2013

Als blijk van dank voor het vertrouwen dat zij nog steeds stellen in onze vakbond en zijn werking, ontvingen onze trouwe leden diamantbewerkers (35 jaar lidmaatschap) in de loop van 2013 een mooi polshorloge van de belangengroep Diamant. Wij hopen dat Walter Boeckmans, Herman Denies, Roger Gijsels, Eddy Guldentops, André Havelaerts, Herman Laenen, Nicole Meerbergen, Gaby Ruymaekers, Willy Smolders, Martine Van De Velde en André Van Loock nog vele jaren in goede gezondheid van dit geschenk kunnen genieten.Als je in aanmerking komt voor het vakbondsgeschenk van de belangengroep Diamant, kan je contact opnemen met ons secretariaat op het telefoonnummer 02/549 11 07 of via mail [email protected]. Je kan ook steeds terecht in de Lange Herentalsestraat 78, 2018 Antwerpen

Rustdagen diamantnijverheid 2014In de diamantnijverheid wordt de arbeidsduurvermindering toegepast in de vorm van bijkomende rustdagen. De diamantarbeiders hebben per jaar maximaal recht op vijf collectieve rustdagen plus één vrij te nemen snipperdag.Het Paritair Comité voor de diamantnijverheid en –handel bepaalt wanneer de rustdagen genomen moeten worden. Dit jaar is dat de tweede week van de paasvakantie van maandag 14 april tot en met vrijdag 18 april.

Op hoeveel rustdagen heb je recht?Maak de som van alle bezoldigde dagen (effectief gewerkte dagen + feestdagen + dagen van gewaarborgd loon) tijdens het vorige kalenderjaar. Op basis van deze berekening toont onderstaande tabel het aantal rustdagen waarop je recht hebt.Van 1 tot 47 bezoldigde dagen 1 rustdag Van 48 tot 94 bezoldigde dagen 2 rustdagen Van 95 tot 142 bezoldigde dagen 3 rustdagen Van 143 tot 189 bezoldigde dagen 4 rustdagen Meer dan 190 bezoldigde dagen 5 rustdagen De snipperdag wordt toegekend zodra de werknemer één dag gewerkt heeft.

Let op!Een diamantbewerker die recht heeft op minder dan vijf rustdagen kan op die rustdagen waarop hij/zij geen recht heeft, tewerkgesteld of werkloos gesteld worden. De werkgever dient hiervoor de nodige schikkingen te treffen. De rustdagen worden uitbetaald in de week voorafgaand aan de rustdagen.

Page 12: Transcom-Info maart 2014

C u l t u u r

“ U i t e r a a r d w i l l e n w e d a a r

m u z i e k b i j ”N i e u w s v a n d e 3 d e F I M I O C

In Oslo vond dit jaar de derde Internationale Orkest Con-ferentie (IOC) plaats. De IOC wordt georganiseerd door de Internationale Federatie van Musici (FIM), waar ACV-Transcom ook is bij aangesloten. In tegenstelling tot de vorige edities in Amsterdam (2011) en Berlijn (2008) wer-den ook orkestmanagers uitgenodigd. In gemengde pa-nels met musici en vakbondsvertegenwoordigers leverde dit heel wat spitante wisselwerkingen en inzichten op. We zeggen het niet dikwijls, maar het was jammer dat er niet meer managers aanwezig waren! Overleg is geen boks-match en iedereen kan iets bijleren.

Er werd gepraat over de toekomst voor orkesten, visie, gezondheid, workload, gehoor, her-audtioneren, interna-tionale slechte en goede praktijken, acties, betrekken van publiek en politiek. De interessante thema’s zullen in een artikelenreeks aan bod komen.

De toekomst van symfonieorkesten: nieuwe con-cepten en werkvormen

Svein Harberg, de voorzitter van de Commissie Cultuur van het Noors Parlement, maakte meteen een dualiteit duide-lijk met volgende anekdote: “Als je vraagt aan mensen of het belangrijk is orkesten te bewaren voor de toekomst, is men niet overtuigd. Maar als je hen vraagt naar grote evenementen zoals de Olympische Spelen met of zonder livemuziek van een orkest, dan is het antwoord: “uiteraard willen we daar muziek bij”.Zelf gelooft Harberg dat mensen cultuur en muziek willen én nodig hebben. “Muziek, film en theater zijn peilers in ons leven. De lijm. En jullie als musici zijn de sterkste ingredi-enten daarvan.”

Hans Ole Rian van de gastvakbond MFO (Musikernes Fel-lesorganisasjon) wijst op de wereldwijde uitdagingen die onder andere te wijten zijn aan de financiële crisis. Besparingen, kleinere ensembles, zelfs orkesten die verdwijnen waren het gevolg.De voorzitter van de Fim, John Smith, pikt in: “Het is een vreemde vaststelling dat publiek filmscores fantastisch vinden, maar zeggen dat ze niet van klassieke muziek of or-kesten houden. Het publiek staat niet altijd open voor steun

aan orkesten. Wanneer je op google ‘muziek’ intikt is er bij de eerste 1000 clips geen enkele met klassieke muziek. Dient dit vragen op te roepen?”

Rolf Stensa, Directeur Radio Orkest Noorwegen en vroe-ger percussionist in verschillende ensembles, had positief nieuws. In tegenstelling tot negatieve berichten in andere landen werd er in Noorwegen zelfs een nieuw orkest opge-richt. Wat is het orkest voor de toekomst en wat zijn nood-zakelijke aandachtspunten?

• Flexibiliteit van de organisatie en musici. Musici zelf heb-ben heel wat ervaring op zak, zowel qua kamermuziek als orkestmuziek. Dus we kunnen meer verschillende projec-ten doen tezelfdertijd . Denk ook aan filmmuziek. Dit zal moeten onderhandeld worden met vakbonden.• Samenwerking en coproducties zijn belangrijk voor or-ganisatie en musici. Ook bijvoorbeeld samenwerkingen met evenementen, scholen, gemeenschap. Zonder de no-den van onze medewerkers uit het oog te verliezen. • Communicatie: Wij - als orkesten - zullen allemaal pro-ducers worden. Via tv, internet, internet-tv en andere plat-formen en kanalen. Ook sociale media moeten we gebrui-ken. • Een open, positieve organisatie zijn, is belangrijk. We moeten de hand uitreiken naar het publiek op verschillende manieren. Dario Broccardo, een muzikant uit Zuid-Afrika die ook le-raar en stichter van Musicians Association of South Africa is, vertelde dat Zuid-Afrika zes orkesten telde vóór 1994. Die moesten echter zelfbedruipend worden en vijf gingen over kop. Het nieuwe Arts Council voorzag fondsen voor drie orkesten. Maar de fondsen zijn slechts voldoende voor kleine ensembles. Er ontstonden agentschappen die ‘or-kest te huur’ formules aanbieden. Contracten voor musici zijn van korte duur. Programma’s zijn zeer uiteenlopend en elke week anders. Verworvenheden verbonden aan vol-tijdse contracten (zoals pensioenen) gingen verloren. En de druk leidt tot burn-out. Hij besluit dat per project werken geen alternatief is voor een volwaardig symfonisch orkest.

Renate Böck van het Projet européen Polifonia uit Oos-

Page 13: Transcom-Info maart 2014

1 3

tenrijk wijst op ‘life long learning for entrepreneurship’ (levenslang leren voor ondernemerschap). Polifonia is een Erasmus-project voor conser-vatoria. Zij benadrukt dat musici niet alleen nood hebben aan artistieke skills, maar ook aan zakelijke talenten en tools zoals management, analyses kunnen maken, flexibiliteit, enzovoort. Polifonia bekijkt nieuwe vormen van ensembles, nieuwe opleidingen en nieuwe samenwerkingen zoals tussen conservatoria en professionele orga-nisaties in de sector (Meer info vind je op www.polifonia.eu).

Crisis, dus: freelance of out of the box?

Wat willen musici en welke carrières willen ze? We zien in andere sectoren meer freelance. Willen we dat in onze sector ook? Laurent Bayle, directeur van Cité de la musique en Salle Pleyel, stelt dat we het product zijn van de ge-meenschap en tijd waarin we leven. Het ideale orkest definieert zichzelf als een groot orkest met 120 leden of meer om alle repertoire te kun-nen spelen in een familiale, collegiale sfeer. Dat is pas een uitdaging.

Veel orkesten zijn georganiseerd rond een grote figuur in een bepaalde re-gio, zoals de ensembles rond Abbado (die helaas overleden is). Overleven die orkesten? En het Mahler Chamber Orchestra is een intermittence or-kest. (Zie het systeem intermittence in Frankrijk, vergelijkbaar met ons werkloosheidssysteem en regels voor kunstenaars daarin zoals de Voordeel-regel). We zien regio’s waarbij de per-

manente orkesten gelimiteerd worden en men zich de vraag stelt of de mid-delen meer verspreid dienen te wor-den over verschillende spelers.

Hij raadt eerder aan de eigen positie en kracht te vergroten. Door alle reper-toires te kunnen brengen, aandacht te hebben voor specialisaties, aan-dacht te hebben voor educatie. En de structuur dus te laten evolueren. “We moeten in het hart en kern van de or-kesten de antwoorden vinden voor de toekomst van orkesten”, aldus Bayle.

Red Note in Edinburgh, een ensemble in residence bij het conservatorium met 20 musici, vond dat er een gat in de markt was als kwalititeitsensem-ble voor moderne muziek en cross-over. Ze zoeken ook naar originele plaatsen. Zo organiseerden ze ‘Noisy Nights’ in pubs waarbij ze wisselwer-king met het publiek over composities beogen. Ze sluiten mislukkingen niet uit en nemen risico’s. Hoe brengen we dit soort energie in een groot orkest of grote organisatie?

En hoe krijgen we de toelating van de subsidiërende overheid om dit soort dingen te doen? Denken maar aan de situatie in Vlaanderen waar de be-heersovereenkomsten een bepaald keurslijf opleggen aan orkesten. Men kan en moet in de onderhandelingen over de beheersovereenkomsten input organiseren, niet alleen van manage-ment en raden van bestuur, maar ook van de musici via hun vakbonden. Ho-pelijk krijgen we een ‘good practice’ (we wachten de definitieve teksten af) bij Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet

Vlaanderen - zoals die instelling te-genwoordig monsterlijk lang genoemd wordt.

Interdisciplinaire zaken en educatieve avonturen komen doorgaans via initi-atieven buiten de organisaties, stelt Laurent Bayle. Het werkt vermoede-lijk bij ensembles tot 20 musici.Want wat is de tijd en budget die men kan besteden aan dergelijke avontu-ren? Er is een verschil tussen expe-rimenten door musici die buiten het systeem staan en dingen die georga-niseerd worden binnen het kader van een orkest. Een mooi voorbeeld is het BBC Scot-land en hun reis naar India. Ze spelen drie concerten en voor de rest is het programma gevuld met optredens in scholen. Ook realiseren ze een opna-me voor BBC World en bereiken op die manier 62 miljoen potentiële kijkers. Dat is een good practice waarbij het land achter de sector staat.

Men dient ook op te letten dat men niet het argument misbruikt dat de situ-atie van orkestmusici goed is omdat men nog slechtere voorbeelden ken bij dansers of freelance musici wat verloning betreft. Er is ook het feit dat orkesten niet anders kunnen dan te werken met uiteenlopende dirigen-ten omdat ze geen vaste dirigent vin-den die zich voldoende (en voldoende lang per jaar) wil engageren. De ver-anderingen in een orkest waarbij men opteert om een specialist barok, een specialist voor nog een andere stijl, zijn ook soms keuzes van een kleine groep beslissers en die veranderingen worden niet noodzakelijk gedragen

Page 14: Transcom-Info maart 2014

C u l t u u r

door de musici. Een ander gevaar is dat accountants kijken met boekhou-dersogen naar de tijdsbesteding van musici in een orkest zonder te beseffen wat de rol van een muzikant exact in-houdt. Zoals thuis studeren, spelen met ensembles, trai-nen zoals een atleet dient te trainen met andere woorden, enz.

Casualisation

Casualisation of casualisatie is het ontmantelen van vaste jobs. Een systeem van oproepbare musici, zonder betaling voor repetities enzovoort. Wordt dit een trend? In andere sectoren kennen we het fenomeen waar men verschillende jobs moet combineren om te (over)leven. Dus een belang-rijk element is het al dan niet de keuze hebben om te kiezen voor freelance! De vakbonden hebben alle gelijk om te wij-zen op deze gevaren, stelt Laurent Bayle. De situatie is de laatste twee decennia ronduit verslechterd in veel landen. Denken we maar aan het trieste voorbeeld van de openbare omroep in Griekenland of de hakbijl in Nederland. In Bul-garije daarentegen zijn er nog steeds 8 opera’s, 8 orkesten, 15 koperensembles en 18 vocale ensembles gesubsidieerd. We hebben 5 professionele muziekscholen.

De volgende anekdote vertelt ook iets over de verhoudingen in verloningen: In een Engels orkest was er geen geld voor nieuwe kledij voor de musici. Tot een dirigent die een affaire was begonnen met een aanvoerster een optreden afzegde en de vervangende dirigent exact 5000 pond - het bedrag dat nodig was voor de nieuwe kledij - minder kostte. Wor-den dirigenten niet wat te veel betaald? Decision making in orkesten

Carla Lehmeier, voorzitter Ropa (USA) en celliste in de New Mexico Philharmonic, wijst op het verschil tussen stamp of approval en echte inspraak. “Als musici zijn wij het pro-duct”, stelt ze. Volgens haar bestaat er geen one size fits all-oplossing en nodigt ze ons uit op zoek te gaan naar goe-de voorbeelden van organisaties die wel een model hebben dat functioneert en de musici respect en inspraak gunt. “Organize to bargain and bargain to organize” en “articulate,

prioritize and proceed”, vat Ray Hair, voorzitter AFM (Ame-rican Federation of Musicians, USA), het kernachtig samen. Hij verzet zich tegen de tendens van het management om gratis commercialisering van opnames te propageren. En dat met het ultieme (en afgezaagde) excuus dat dit wel no-dig zou zijn voor marketingdoeleinden. Werkgevers willen wel wereldwijde content providers zijn, maar zonder dat ze hier hun medewerkers voor willen betalen. Dat is een fe-nomeen dat we ook in onze Vlaamse en Belgische orkesten kennen. Wordt het geen tijd dat we in ons land een overeen-komst voor alle orkesten proberen te maken over opname-rechten? Ray Hair geeft een schokkend voorbeeld van een orkest dat de vergoeding van een per dienst betaald klein orkest voor opname wil verminderen van 53 euro naar 2,47 euro. Maar hij stelt dat zij dit zullen bevechten en winnen: “because we are united”. Wereldwijde bedrijven zorgen er-voor dat vergoedingen verminderen. Doe er iets aan. “Wees meer dan een conferentie”, roept hij op.

Verwachtingen

Paul Hughes is manager van BBC Symphony. Dit is in Lon-don het enige zelf bestuurde orkest met musici in loon-dienst, een zogenaamd managed salary orchestra. Hij organiseerde een vraagronde bij het personeel in de Zoo van Londen met oa roll playing. Het was een goed initiatief. Maar de opvolging was minder, omdat de verwachtingen niet duidelijk waren. Hij verwachtte als manager meer in-put, het orkest dacht dat ze al de problemen op tafel had-den gelegd en het management enkele weken later we met oplossingen zou komen aandraven. Hij gelooft niet in het dinosaurusidee dat vakbond en management in een con-flictmodel zouden moeten functioneren. In tegendeel, hij investeerde in leiderschapskwaliteiten voor de musici/aan-voerders. Als er vertrouwen en communicatie is rond de tafel en men niet tegenover elkaar zit is er sprake van een goede top-bottom en bottom-top. Hij besluit: “als je niet luistert en doet wat een commissie of comité zegt, verlies je snel het vertrouwen”.

Nicolas Papageorgiou, paukenist van het Cyprus Sympho-niy, meldt dat men een kamermuziekprogramma afsprak waarbij de structuren van het orkest konden gebruikt wor-

Page 15: Transcom-Info maart 2014

1 5

den, maar organisatie en beslissingen in handen van de musici zelf lagen.Het moeilijkste is inspraak hebben in strategie. Een lid in de raad van bestuur hebben is bijvoorbeeld moeilijk. Waar-om niet in elke Raad van Bestuur 10 minuten aanwezigheid van een lid van het orkest? Empowerment gaat samen met verantwoording en verantwoordelijkheid, stelt hij. Een be-denking is dat het vreemd en tegelijk degoutant is dat de beurswaarde van bedrijven omhoog gaat wanneer men ontslaat. Als vertegenwoordiger moet men ook de moeite doen om management te kennen. Dat vergroot de samen-werking en vertrouwen rond de tafel inderdaad. Deborah Cheyne (Vice-President FIM en SINDMUSI Brezil) stelt dat zij vindt dat musici meer zouden moeten (kunnen) participeren in beslissingen. We moeten de mogelijkheden verhogen -, zowel persoonlijk als in de organisatie om par-ticipatie te verhogen. “Beslissingen delen is gezond”. Het hoeft geen boksmatch te zijn, maar een gedeelde ‘mede-plichtigheid’.

Orkesten in crisis: bestaan er (politieke) oplos-singen?

Sommige orkesten verliezen middelen terwijl andere flo-reren. Wat is de verantwoordelijkheid van de politiek? En wat met de verantwoordelijkheid van musici, omroepen, publiek, scholen?Bruce Ridge, Voorzitter AFM: “Kunst speelt een positieve rol in ontwikkeling van kinderen en toch schroeft men bud-getten terug in onderwijs. Elke dollar voor cultuur brengt zeven dollar op aan de gemeenschap. En cijfers voor ande-re sectoren zetten toch ook aan tot denken: de NFL (Natio-nal Football League) heeft een omzet van 10 miljard, maar heeft de status van non-profitorganisatie! De voorzitter verdient er 44 miljoen dollar per jaar..De non-profit in Amerika sector vertegenwoordigd 125 mil-jard dollar. Hoezo een kleine sector? Er zijn succesvolle verhalen van veel orkesten met stijgende inkomsten. Maar in de pers verkiest men blijkbaar negatieve verhalen. We moeten ons niet laten leiden door deze negatieve klanken, ook de politici niet. Sommigen voorspellen al 60 jaar het einde van de klassieke orkesten… Cleveland verdubbelde

het aantal studenten dat hun concerten bijwoont bijvoor-beeld.”

Gezonde orkesten, zieke overheden

Yves Sapir, Snam (Frankrijk): “Er zijn belangrijke dalingen in de budgetten voor cultuur. Als violist in Toulouse zag ik echter het budget stijgen met 40% tot 14 miljoen euro. We hebben de lokale politici overtuigd dat een orkest een rol kan spelen in de stad en gemeenschap. Het orkest werd herdacht. Er kwamen musici bij en nu telt het orkest 120 musici. Volgens een rapport van de Franse overheid (de-cember 2013) was er in 2011 57 miljard euro toegevoegde waarde in de Franse culturele sector. Het zijn niet de or-kesten, maar de overheden die ziek zijn. Want orkesten en kunst leveren niet alleen die financiële meerwaarde op, maar ook een niet-financiële winst voor de gemeenschap. Een sprekend voorbeeld: omdat het orkest van Avignon dreigde te verdwijnen hebben we daar tweemaal actie ge-voerd om te vermijden dat ze moesten opgedoekt worden. Daarna organiseerde de stad een bedenkelijke enquête. Daarin stond maar één vraag: “is het normaal dat wij 7 mil-joen betalen voor een orkest?” Wij waren als vakbonden gedegouteerd door deze enquête. Echter, slechts 10 pro-cent van de 20 000 respondenten vonden dat dit bedrag te hoog was. Sindsdien gaat de burgemeester naar alle voor-stellingen van dit orkest.

Politici zijn goudvissen

Mark Pemberton, Directeur ABO (Association British Or-chestras): “Het is niet evident om de visie te veranderen dat klassieke muziek saai en voor rijke mensen is. We moeten uitleggen wat de waarde is van wat we doen als orkesten. Politici zijn simpele mensen en kunnen even lang hun aan-dacht erbij houden als goudvissen. Dus moeten we onze argumenten kort en duidelijk houden!Gebruik cijfers: We telden 4,52 miljoen bezoekers wat een stijging van 16% in vergelijking met 2009 . Maar we doen minder concerten. We hebben schitterende cijfers over betrokkenheid van kinderen en wereldwijde optredens. Er zijn 997 vast musici in orkesten, maar ook ruim 8000 losse musici. Dus de cijfers tonen aan dat er wel wat te-

Page 16: Transcom-Info maart 2014

werkstelling is. Uiteraard vinden vakbonden het hoge cijfer van losse contracten minder positief. We verwachten dat het cultuurbudget nog verder verminderd zal worden met 50% tegen 2025 en het zal een moedige politieker vergen om daar tegen in te gaan want het is altijd zo makkelijk om te besparen in de cultuur.En wat zijn de oplossingen? Altijd hameren op de succes-sen van de sector. Zie cijfers hierboven. En onze publiek is onze beste advocaat. Het publiek moet onze politici laten weten wat ze vinden van onze orkesten.”

“We zijn allemaal muziek”

David Morales, Voorzitter Ampos (Spanje) en trombonist in Lyceo, vertelt over de 26 orkesten in Spanje. “Er was een stijging van BTW waardoor er minder culturele consumptie is. We proberen de overheid te overtuigen van de rol van orkesten, maar er is geen dialoog. Men wilde bij het TV-orkest overgaan tot contracten van 8 maand per jaar. In Barcelona (het oudste orkest van 1847) werd het ensemble verkleind. We organiseerden gratis concerten voor het pu-bliek om steun te verkrijgen en men trok de maatregel in om over te gaan tot 8 maand contracten. In Barcelona orga-niseerden we een concert onder het motto ‘wij zijn allemaal muziek’ met musici van alle 26 orkesten en koren en uit het buitenland. Politici zijn enkel tot beweging te brengen wan-neer het publiek reageert. We organiseerden in 16 steden hetzelfde concert simultaan door 23 orkesten, 1500 musici speelden op de straten en pleinen van die steden. Deze claim deed beroep op het publiek, was publiek en werd heel goed opgepikt door de media.Men vroeg de gemeenschap begrip, steun, met verwijzing naar de leefbare toekomst niet alleen voor orkesten maar ook voor scholen en conservatoria. Muziek vult onze levens en maakt ons beter; we zijn allemaal muziek.”

Fernando Lozano Rodriguez, SUTM (Mexico), dirigent: “Er zijn 25 professionele orkesten. Sommige hebben 50 nadere 100 musici. Salarissen gaan van 500 tot 5000 dollar per maand. Werknemers zijn beschermd tegen onfair ontslag. En ook door het prestige van hun orkest en de inkomsten die ze genereren. Sommige hangen af van stad, universiteit of staat. Sommigen zeggen dat orkesten of musea erg duur

zijn maar het zijn sleutelinstellingen voor landen die zich ontwikkeld willen noemen. Het is geen geld uitgeven, het is investeren in een betere en gezondere maatschappij. Een dirigent heeft een belangrijke rol in inspireren, organisatie maar ook in het vinden van geld en steun, in het versterken van een orkest. Dus laat een dirigent hierin niet links lig-gen. Sommige collegae dirigenten zeggen dat dit hun rol niet is maar ik vind dat een dirigent betrokken moet zijn. Hij hoeft niet akkoord te gaan met alles maar hij er zijn. We kennen ondertussen een systeem dat dirigenten slechts enkele weken aanwezig zijn en dan ergens anders gaat di-rigeren. In mijn orkest realiseerden we een 30% loonsverhoging, en verkregen een nieuwe concertzaal. Dit omdat de beleids-verantwoordelijken enthousiast zijn. De loonsverhoging ging in stappen van 10%. We mikken op 60% verhoging zodat ze op het niveau van de beter betaalde musici in het land komen. Men heeft 250 miljoen peso’s geïnvesteerd in de concertzaal. Dankzij mijn contacten slaagde ik erin ook een aantal instrumenten te bekomen. „Een orkest is even belangrijk als een museum of een hospitaal. Als men een orkest afschaft is dat een aanval op de gemeenschap.”

C u l t u u r

Wordt vervolgd

In een volgend artikel gaan we in op andere topics die aan bod kwamen op deze derde Internationale Orkest-conferentie (gezondheid en gehoor, workload, enz.) De conferentie had ook aandacht voor het Music against Child Labour initiatief van de ILO (International Labour Organisation). Meer info vind je op http://www.ilo.org/ipec/campaignandadvocacy/musicinitiative/)De aanbevelingen van FIM die reeds in 2011 werden opgesteld ivm her-auditioneren zijn terug te vinden op http://405499115.r.cdn77.net/wp-content/uploads/re-commandation_auditions_EN.pdf. Gezien de praktijken in sommige landen blijven deze richtlijnen zeer actueel! Deze derde FIM IOC (http://www.fim-musicians.org) zal ook resulteren ook in de OSLO CALL, waarbij een aantal krachtlijnen nav deze conferentie de wereld ingestuurd worden. Meer info in een volgend artikel.

Page 17: Transcom-Info maart 2014

1 7V e r v o e r o v e r d e w e g

1 0 6 4 v r a c h t w a g e n -b e s t u u r d e r s e n 5 2

t r a n s p o r t b e d r i j -v e n b e k r o o n d m e t T r u c k v e i l i g l a b e l

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft op 13 februari 1064 vrachtwagenbestuurders en 52 transportbedrijven bekroond met het Truckveilig la-bel. Het gaat om bedrijven en chauffeurs die vorig jaar het Truckveilig charter hebben ondertekend, een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), minister Cre-vits en de Vlaamse overheid waarmee zowel transportbe-drijven als individuele vrachtwagenbestuurders zich aan de hand van een aantal concrete actiepunten kunnen engage-ren voor een veiliger wegtransport.

De betrokken bedrijven en chauffeurs kregen het Truckvei-lig label bij de uitreiking van de jaarlijkse Transport & Logis-tics Awards 2014 in Brussel. Met het Truckveilig charter en het bijhorende Truckveilig label willen de VSV en de Vlaamse overheid transportbedrijven en vrachtwagenbestuurders die inspanningen leveren om de veiligheid in het wegtransport te verbeteren, op een positieve manier ondersteunen en de vele goede voorbeelden binnen de sector belonen en ruimer be-kend maken. Sinds 2012, het jaar waarin het Truckveilig char-ter voor het eerst werd gelanceerd, krijgen chauffeurs en be-drijven uit de transportsector jaarlijks de gelegenheid om het charter te ondertekenen of hun engagement te hernieuwen.In 2013 telde het Truckveilig charter 1762 ondertekenaars, waarvan 1660 chauffeurs en 102 bedrijven, een behoorlijke stijging ten opzichte van 2012 (toen 897 chauffeurs en 86 be-drijven het charter ondertekenden). Dit jaar dienden in totaal 1064 chauffeurs en 52 bedrijven een volledige evaluatie in. Zij werden beoordeeld door een onafhankelijke jury en bleken te voldoen aan de criteria om bekroond te worden met het Truckveilig label.

Belangrijke rol chauffeur

“Het waarborgen van veilig en vlot vrachtverkeer over de weg is een belangrijke doelstelling voor de Vlaamse overheid”, al-dus Crevits. “Denk maar aan  het wegwerken van gevaarlijke punten, het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de autosnelwegen en gewestwegen, de aanleg van spiegelaf-stelplaatsen, automatische weegbruggen (Weigh in Motion)  en de organisatie van dynamisch verkeersmanagement. Niet-temin gebeuren er in Vlaanderen nog regelmatig ongevallen met vrachtwagens, dikwijls met zware gevolgen. Alhoewel de

statistieken de laatste jaren een dalende tendens vertonen, wat op zich een positieve evolutie is, eisen dit type ongevallen op jaarbasis nog steeds een 60-tal doden en meer dan 2000 gewonden. Om het aantal vrachtwagenongevallen nog  ver-der te doen dalen is niet alleen voor de overheid, maar ook voor de transportbedrijven en de individuele vrachtwagenbe-stuurders een belangrijke rol weggelegd”, vervolgt de minis-ter. “Met het Truckveilig charter kunnen zowel bedrijven als individuele chauffeurs aangeven dat ze concreet werk willen maken van een verkeersveiligheidscultuur binnen hun sector en transportonderneming. De ondertekenaars gaan concrete engagementen aan én maken zich sterk dat ze die ook effec-tief naleven. De Truckveilig labels symboliseren die inzet voor de buitenwereld”, besluit minister Hilde Crevits.

Zelfevaluatie

De Truckveilig labels werden toegekend na een online evalua-tie bij de ondertekenaars, waarbij deze zelf moesten aangeven en motiveren in welke mate ze zich hebben ingezet om hun engagementen werkelijk na te komen. De resultaten werden beoordeeld door een onafhankelijke jury onder leiding van de VSV. “Op het terrein gaan controleren of de ondertekenaars zich aan de afspraken houden, zou in de praktijk moeilijk haalbaar zijn”, zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbel-eer. “Daarom kiezen we voor een systeem van zelfevaluatie, waarbij we rekenen op het sensibiliserende effect dat hier-van uitgaat. We laten de ondertekenaars bewust nadenken over de concrete stappen die ze hebben ondernomen om hun engagementen effectief na te komen. Op basis van de resul-taten konden we besluiten dat alle geëvalueerden voldeden aan de verschillende voorwaarden om het Truckveilig label 2013 toegekend te krijgen. Dat komt uiteraard hun imago als verantwoord vrachtwagenbestuurder of transportbedrijf ten goede, en we hopen dat het Truckveilig label op termijn dan ook uitgroeit tot een echt kwaliteitskeurmerk voor de trans-portsector”, aldus Werner De Dobbeleer.De meerderheid van de werkgevers die het Truckveilig charter in 2013 ondertekenden, waren grote of middelgrote bedrijven. Zij engageren zich er vooral voor dat hun vrachtwagens tech-nisch in orde zijn, de snelheidsbegrenzers in de voertuigen gecontroleerd worden en chauffeurs ritten kunnen weigeren als hun vrachtwagen technisch niet in orde is. De meerder-

Page 18: Transcom-Info maart 2014

V e r v o e r o v e r d e w e g

heid van de chauffeurs heeft het charter collectief onderte-kend, via het bedrijf waar ze in dienst zijn. Chauffeurs kiezen er vooral voor hun snelheid af te stemmen op de weersom-standigheden, hun lading te controleren en deel te nemen aan opleidingen, sessies en briefingen om de verkeersveiligheid te verhogen.

Campagne

Met de toekenning van de Truckveilig labels voor 2013 start de VSV meteen de nieuwe campagne 2014 om vrachtwagen-bestuurders en transportbedrijven aan te moedigen om het Truckveilig charter 2014 te ondertekenen, of hun engagement van vorig jaar te hernieuwen en concreet verder te zetten. De campagne loopt in samenwerking met de Vlaamse overheid, ACV-Transcom, BTB, Febetra, Transport en Logistiek Vlaan-deren, UPTR, ABAM-BVT, Voka, Unizo, Prebes, TVM en Col-ruyt, en bestaat uit affiches en een mailing naar transportbe-drijven. Een vrachtwagenchauffeur en een zaakvoerder van een transportbedrijf die ‘tekenen voor het leven’ en daar een heel concreet engagement aan verbinden, fungeren als boeg-beelden van de campagne. Dit jaar gaat het om Dirk Rom-bouts, chauffeur bij Cotra NV (Wijnegem), en Evelien Putman, zaakvoerder van Tailormade Logistics & Transport (Gent). Beiden behaalden het Truckveilig label 2013.Het Truckveilig charter ondertekenen kan online op www.

truckveilig.be, maar om nog meer vrachtwagenbestuurders te bereiken is er ook een papieren versie beschikbaar. In het najaar start vervolgens een nieuwe evaluatieronde, de toe-kenning van de derde reeks Truckveilig labels is voorzien voor begin 2015.

Ongevallen met vrachtwagens: dalende tendens

In 2012 telde Vlaanderen 1663 letselongevallen met vracht-wagens. Daarbij vielen 62 doden en 2173 gewonden (zie Ta-bel 1). Vrachtwagenongevallen vertegenwoordigen daarmee 5,9% van alle letselongevallen, 6,0% van alle gewonden en 16,3% van alle verkeersdoden in Vlaanderen. Met 37 dode-lijke slachtoffers per 1000 letselongevallen blijven vracht-wagenongevallen echter bovengemiddeld ernstig. De grote massa van vrachtwagens is daar uiteraard niet vreemd aan.Positief is het feit dat zowel het aantal vrachtwagenongeval-len, het aantal slachtoffers dat daarbij valt, als de ernst van de vrachtwagenongevallen de afgelopen jaren sterk is gedaald. Zo is het aantal letselongevallen waarbij een vrachtwagen betrokken is tussen 2005 en 2012 met -20,9% gedaald, het aantal dodelijke verkeerslachtoffers met -42,6% en het aantal gewonden met -19,6% bij dit type ongevallen. De Verkeersvei-ligheidsbarometer van het BIVV wijst op de verderzetting van deze bemoedigende tendens in de eerste drie kwartalen van 2013.

Tabel 1 - Aantal verkeersslachtoffers in vrachtwagenongevallen (inzittenden + opponenten), Vlaams gewest, 2005-2012  (gewogen cijfers) Jaar Letselongevallen Doden 30 d. Gewonden Totaal slachtoffers Ernst

2005 2103 108 2702 2810 51 2006 2049 84 2608 2692 41 2007 2028 106 2617 2723 52 2008 1967 83 2551 2634 42 2009 1753 72 2231 2303 41 2010 1777 63 2302 2365 35 2011 1738 73 2239 2312 42 2012 1663 62 2173 2235 37 Evolutie 2005-2012 -20,9% -42,6% -19,6% -20,5% -27,4% Evolutie 2011-2012 -4,3% -15,1% -3,0% -3,4% -11,2%

Bron: FOD Economie ADSEI / Verwerking: BIVVMeer info: www.truckveilig.be- De volledige lijst met bedrijven en chauffeurs die het TRUCKVEILIG label hebben behaald, is te raadplegen op http://www.truckveilig.be/laureaten-label-2013/

Dirk Rombouts en Evelien Putman

Page 19: Transcom-Info maart 2014

1 9

W i m B o s m a n : b a s i s v o o r t o e k o m s t

i s g e l e g d

De firma Maenhout (tegenwoordig Wim Bosman) uit Oostende kreeg in een paar jaar tijd te maken met twee overnames en bijhorende naamsveranderingen en directiewissels. De stap naar een nieuwe bedrijfscultuur verliep niet van een leien dakje, maar na harde werk zijn we hoopvol voor de toekomst.

De overstap van familiebedrijf Maenhout naar het beursge-noteerde Nieuw-Zeelandse bedrijf Mainfreight bracht een volledige nieuwe cultuur naar de Oostendse firma. Vooral de manier van werken door de – hoofdzakelijk Nederlandse – be-drijfsleiding, begon langzaam maar zeker door de arbeiders ervaren te worden als storend.

Nieuw computersysteem

De slecht voorbereide implementatie van een nieuw compu-tersysteem in de logistieke afdeling eind 2012, zorgde voor een hoop problemen en een groeiend wantrouwen. In de loop van 2013 was het overleg tussen de syndicale delegatie en de bedrijfsleiding dan ook meermaals hard tegen onzacht. Naar het einde van het jaar toe dreigde dit uit te lopen op een pat-stelling, waar niemand nog een duimbreed wou toegeven.

Vertalen van Vlaams naar Nederlands

De oplossing kwam uit de bus om national managing direc-tor Rudi Debras samen met logistics manager Marc Samaey als aanspreekpunt voor de syndicale delegatie aan te duiden. Hoewel Vlaams en Nederlands als taal niet veel verschillen, waren zij als het ware de vertalers tussen de vakbonden en de Europese directie. Op deze manier kon de Belgische bedrijfs-cultuur aan beide kanten van de tafel behouden blijven, en zo kon de broze verstandhouding in het bedrijf geleidelijk aan hersteld worden. Beetje bij beetje werd het overleg opnieuw als positief en constructief ervaren.

Tweedaags bedrijfsbezoek

Om de verstandhouding met de Nederlandse (Europese) be-drijfsleiding uiteindelijk ook terug op het goede spoor te krij-gen, werd de syndicale afvaardiging uitgenodigd voor een tweedaags bedrijfsbezoek op de Europese hoofdzetel in het Nederlandse ’s Heerenberg. Bij wijze van uitgestoken hand

mocht de grootste vakbondsdelegatie (ACV) secretaris Johan Opsomer meenemen.

Verschillende culturen

Op 4 en 5 februari was het zo ver: enkele leden van de vak-bondsafvaardigingen (voor ACV-Transcom: Filip Muylle, Pas-cal Vanroose en Pascal Polfliet) gingen samen met Johan naar Nederland. Na een warm welkom en een voorstelling van alle klanten van Wim Bosman Europe, kregen we een po-werpointpresentatie voorgeschoted en er volgde een indruk-wekkende rondgang door alle magazijnen en werkplaatsen. Tijdens de tweede dag stond zelfs een gesprek met de werk-nemersafvaardiging van de Nederlandse ondernemingsraad op het programma. Tijdens dit twee uur durende gesprek, waar trouwens niemand van werkgeverszijde aanwezig was, werd duidelijk dat kennis van elkaars cultuur kan leiden tot respect. Wederzijds respect van elkaars culturen leidt tot een betere samenwerking en meer begrip binnen het bedrijf op internationaal niveau.

Europese ondernemingsraad

Het is echter niet vanzelfsprekend om een betere kennis te hebben van de verschillende gebruiken, als er onderling wei-nig tot geen contact is. De grote oplossing hierin is de oprich-ting van een Europese ondernemingsraad. Deze ontmoeting is een eerste (prille) stap. De eindevaluatie van het bezoek maakte duidelijk dat er terug een basis is van waarop terug een wederzijds vertrouwen kan worden gebouwd. De grote voorwaarde hierin is echter een openheid van beide kanten zodat de dialoog ten allen tijde gewaarborgd kan worden. Tot slot deed European director Mark Newman zelfs een groene ACV-sjerp rond zijn nek voor de groepsfoto. Een hoopvol teken voor een hoopvolle toekomst ?Dit tweedaagse bezoek maakte duidelijk dat een Europees bedrijf het best op een internationale manier benaderd wordt. Respect komt van beide kanten, en vereist een zekere vorm van transparantie. Een Europese ondernemingsraad hoeft door de directie niet noodzakelijk in een slecht daglicht be-keken te worden, maar kan wel degelijk een positieve invloed uitoefenen op het bedrijf. We hebben nog een lange weg voor de boeg, maar de route is inmiddels uitgestippeld…

Page 20: Transcom-Info maart 2014

C u l t u u rV e r v o e r o v e r d e w e g

Ecocheques

Vanaf 1 januari 2014 krijg je als autocarchauffeur jaarlijks op 30 juni ecocheques. De waarde is afhankelijk van je te-werkstelling en bedraagt maximaal 125 euro.

Aan de ecocheques is alvast één voorwaarde verbonden : je moet op 1 januari telkens sedert minstens 5 jaar voor dezelf-de werkgever werken en dit te tellen vanaf je aanwerving als chauffeur ongeregeld vervoer. Als je verschillende arbeids-overeenkomsten van bepaalde duur of voor een duidelijk om-schreven werk ondertekend heb, wordt rekening gehouden met de startdatum van je eerste overeenkomst als autocar-chauffeur.Om het exacte bedrag van je ecocheques te bepalen worden dezelfde voorwaarden gehanteerd als die van de eindejaars-premie :• Indien je voorafgaand aan het toekenningjaar nog geen 6 maanden in dienst was, heb je geen recht op ecocheques.• Als je deeltijds werkt krijg je het bedrag van 125 euro pro rata je wekelijkse arbeidsduur.• Als je in het kalenderjaar dat het toekenningsjaar voorafgaat in dienst bent getreden, maar ook reeds prestaties hebt ver-richt tijdens de 4 voorafgaande jaren , krijg je het bedrag pro rata het aantal maanden arbeidsprestaties.• Indien je voorafgaand aan het toekenningsjaar ziek bent ge-weest of arbeidsongeschikt ten gevolge van een arbeidsonge-val, krijg je eveneens het bedrag pro rata het aantal maanden arbeidsprestatiesVoor de berekening van de prorata uitgedrukt in maanden geldt een effectieve arbeidsprestatie van ten minste 10 da-gen voor een volledige maand. En tenslotte worden de dagen wettelijke vakantie en de afwezigheidsdagen wegens ziekte of arbeidsongeval gelijkgesteld met arbeidsprestaties met een maximum van 6 maanden.

Gelegenheidsmedewerker

Sinds 2003 is iedere werkgever verplicht elke indiensttre-ding en elke uitdiensttreding onmiddellijk elektronisch mee te delen aan de RSZ via de DIMONA-aangifte. Dit is nodig om zwart werk en dus oneerlijke concurrentie tegen te gaan. In de sectoren van de land- en tuinbouw en van de horeca

werd een specifiek systeem van onmiddellijke aangifte uit-gewerkt voor bepaalde werknemers die niet voor onbepaalde duur worden aangenomen en op verschillende tijdstippen aan het werk zijn, de zogenaamde gelegenheidsmedewerkers. Ook in de sector van de autocars wenst men een speciaal systeem voor gelegenheidsmedewerkers tot stand te bren-gen. Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de vakbonds- en werkgeversorganisaties zal zich buigen over hoe dit kan gebeuren en een voorstel voor de tewerkstelling van gelegenheidsmedewerkers aan de overheid overmaken.

Prestatieblad en hotelkamer voor pendelchauf-feurs

Dezelfde werkgroep zal zich ook buigen over de verduidelij-king van de bepalingen van de collectieve arbeidsovereen-komst betreffende het prestatieblad en over de hotelkamer die zou moeten voorzien worden voor pendelchauffeurs bij diensten met overnachting.

P r o t o c o l a k k o o r d o n g e r e g e l d v e r v o e r

Page 21: Transcom-Info maart 2014

M o b i l i t e i t 2 1

Syndicale premie autobussen en autocars

Het Sociaal Fonds Autobus-Autocar stuurde ten laatste op 7 maart 2014 de legitimatiekaarten voor de syndicale

premie 2013 (dus betaalbaar 2014) op naar alle rechthebbende arbeiders die in de sector tewerkgesteld zijn.

Om recht te hebben op de syndicale premie 2013 moet je:

• tijdens de referteperiode van 1 april 2013 tot 30 juni 2013 voorkomen op de personeelslijsten van een firma uit de

sector;

• al minstens 12 maanden bij het ACV aangesloten zijn. Werknemers die gedurende meer dan een jaar met ziekte-

verlof zijn ontvangen geen premie.

Van zodra je in het bezit bent van de legitimatiekaart, bezorg je deze zo vlug mogelijk aan een ACV-dienstencentrum

of aan een secretariaat van ACV-Transcom. Van zodra wij als ACV-Transcom in het bezit zijn van deze legitimatie-

kaart, betaalt een van onze medewerkers de premie via een nationaal betalingsprogramma uit.

De premie bedraagt dit jaar 135 euro voor de voltijdse werknemers en 67,5 voor de deeltijdsen.

Uurlonen garagepersoneel verhuis, speciale diensten en autocar

Ingevolge een indexatieaanpassing in de sector metaal zijn de lonen van het garagepersoneel in de sectoren verhuis, speci-ale autobusdiensten en autocar gestegen vanaf 1 februari 2014 met 1.04 procent.

CATEGORIEEN 38 u/week 39u/week A.1 11,97 euro 11,76 euroA.1.1 - A.1. met 10 jaar anciënniteit in de onderneming 12,52 euro 12,21 euroA.1.2 - A.1. met 20 jaar anciënniteit in de onderneming 13,15 euro 12,82 euroA.2 12,52 euro 12,21 euroA.2.1 - A.2. met 10 jaar anciënniteit in de onderneming 13,15 euro 12,82 euroA.2.2 - A.2. met 20 jaar anciënniteit in de onderneming 13,77 euro 13,43 euroB.1 13,77 euro 13,43 euroB.2. 14,52 euro 14,16 euroC.1 15,27 euro 14,90 euroC.2 16,03 euro 15,63 euroD.1 16,78 euro 16,36 euroD.2 17,53 euro 17,09 euro

Page 22: Transcom-Info maart 2014

C u l t u u rP o s t

U n i f o r m e n 2 0 1 4

De campagne 2014 is op gang geschoten en de planning ziet er helemaal anders uit.

In 2014 worden enerzijds de bestelling en de levering van alle artikelen in 2 cycli per jaar uitgetest. Half maart tot half april zal de bestelling van de 1ste cyclus plaatshebben en de leve-ring is gepland in de maanden april tot en met juni. De bestel-ling van artikelen voor de 2de cyclus is gepland gedurende de hele maand september en de levering wordt gespreid over de maanden september tot en met november. Anderzijds zullen de leveringen onmiddellijk starten vanuit Jemelle. In 2015 zal de evaluatie van de test van de 2 campagnes gebeuren.

UNI’s

Door het overschakelen naar 2 cycli wordt de berekeningsbasis van het aantal UNI’s bepaald door het aantal UNI’s van het vorig kalenderjaar te nemen en te delen door 2. Wat dit concreet be-tekent voor 2014 wordt weergegeven in tabel 1 hieronder.

Vertrek personeelslid

Door de opdeling in 2 periodes (van 1 januari tot 30 juni en van 1 juli tot 31 december) wordt pro-actief rekening gehouden met het vertrek van een personeelslid.Indien het effectief vertrek binnen een bepaalde periode valt, neemt het betrokken personeelslid niet meer deel aan de uni-formencampagne van die periode.Als bijvoorbeeld een pensioen gepland is op 1 maart 2015 kan het personeelslid nog deelnemen aan de 2de campagne van 2014. Indien het op 1 maart 2015 met pensioen gaat maar nog 4 maanden pensioenverlofsparen heeft en nog aansluitende

verlofdagen die reeds vanaf 1 oktober 2014 zijn toegekend, dan kan het nog deelnemen aan de eerste uniformencampagne van 2014.

Startschot campagne

Het opsturen van de catalogi vanuit de sorteercentra naar de kantoren begint vanaf 13 maart. Tot uiterlijk 24 maart worden deze verdeeld naar de kantoren. Op die datum start dan de uni-formencampagne met de verdeling van de catalogi en de for-mulieren aan het personeel.

Aangepast gamma

Enerzijds zijn verbeteringen aangebracht aan bestaande uni-formstukken en anderzijds is het assortiment uitgebreid met volledig nieuwe stukken. Kwaliteitsvolle materialen, kleurkeu-ze en reflecterende stroken moeten tegemoetkomen aan het streven naar draagcomfort, veiligheid en zichtbaarheid.Foto’s en uitleg in de catalogus helpen bij de keuze uit de kledij-stukken. De oplijsting van het assortiment per functiecategorie en van de desbetreffende UNI’s is eveneens nuttige informatie bij de bestelling van de artikels.

Vernieuwingen

• Een uitneembare thermovoering om te dragen bij de regen-vest rood, de regenblouson en de nieuwe regenvest fluo (zie verder).3

Die voering is zeer licht en isolerend (hoge thermische waarde). Ze mag evenwel enkel afzonderlijk worden gedragen voor bin-nenwerk (dus niet op straat).

Tabel 1 : Mail IN Mail OUT Chauffeur Technicusaantal UNI’s 2013 22 33 27 12aantal UNI’s per 6 maand in 2014 11 16 of 17 13 of 14 6met compensatie broeken (per 6 maand) 1 16 21 of 22 18 of 19 11indien overdracht naar 2de periode (= volledig jaar)2 32 43 37 22

1. de overgrote meerderheid van de personeelsleden krijgt in 2014, 10 UNI’s extra ter compensatie van de broeken van slechte kwaliteit van 20112. niet gebruikte UNI’s zijn éénmaal overdraagbaar3. Pas vanaf de 2de bestelcampagne hebben de regenblouson en de regenvest rood een extra ritssluiting voor de thermovoering.

Page 23: Transcom-Info maart 2014

M o b i l i t e i t 2 3

• De zichtbaarheid van de regenblouson en regenvest rood wordt verhoogd door 2 reflecterende stroken. De binnenafwer-king van beide regenjassen is verbeterd (onder andere gelijmde naden) . Het gsm- en stylozakje wordt breder, de kraag is la-ger; de kraag en de onderkant van de mouwen zijn aangepast in blauwe kleur. Deze regenjassen zijn gemaakt van een water-dichte stof met ademend membraan. Dit vernieuwd model is beschikbaar vanaf de 2de bestelcampagne.• De softshell wordt voorzien van extra reflecterende banden op arm en borst, de kraag en de onderkant van de mouwen zijn blauw. Dit kledijstuk is waterafstotend en ademend maar niet waterdicht. Dit nieuwe model is beschikbaar vanaf de 2de be-stelcampagne.• Het aangepaste model van de regenbroek uitreiker is be-schikbaar vanaf de 2de bestelcampagne.• De sjaal en de riem zijn ook vernieuwd.

Veranderingen

• De dockersvest valt weg voor de uitreikers en wordt vervan-gen door een regenvest fluo. Er waren immers klachten over de gebrekkige waterdichtheid van de dockersvest. De verschillen-de ritssluitingen die noodzakelijkerwijs zijn aangebracht voor het uitnemen van de voering en de mouwen zijn de oorzaak van dit gebrek. Hierdoor is die vest enkel geschikt om gedurende korte tijd in de regen te lopen.De regenvest fluo (EN 20471 klasse 2) zal dezelfde beschermingseigenschappen tegen wind en regen hebben als de regenvest rood en de regenblouson. De thermovoering (zie hierboven) zal kunnen worden gedragen met de regenvest fluo en het dragen van een fluohesje zal niet meer vereist zijn. De dockersblouson blijft behouden voor het personeel bij Transport en Collect (gamma chauffeur).• De uit een nieuw materiaal vervaardigde winter-, zomer- en enkelsokken zijn beschikbaar vanaf de 2de campagne.• De broekrok verdwijnt uit het gamma vanaf de tweede cam-pagne omdat dit kledijstuk omzeggens niet meer wordt besteld (in 2013 amper 330 stuks) en het nog minder elegant is met het dragen van de nieuwe schoenen.• De studenten zullen beschikken over een lichte windjas die gemakkelijk is om te dragen en mee te nemen. Die jas zal be-schermen tegen de motregen in de zomer en tegen de wind.

Koen Van Gerven nieuwe baas bpost

Naar aanleiding van de aanstelling van Koen Van Gerven als CEO van bpost, stuurde ACV-Transcom hem op 26 februari de onderstaande brief.

Geachte Heer Van Gerven,

In naam van het ACV en in onze persoonlijke naam feliciteren wij u met uw aanstelling als CEO en wen-sen wij u veel succes en welslagen in de taken die de Raad van Bestuur u zal toevertrouwen.

Voor het ACV is de keuze voor een interne kandidaat een goede keuze.

Als lid van het Directiecomité beseft u immers, beter dan wie ook, de inspanningen die het personeel levert.

Sinds jaren is de aan het personeel opgelegde pro-ductiviteit door de opeenvolgende herstructureringen fors toegenomen.

De personeelsleden die vandaag de buitengrens van hun lichamelijke en psychologische mogelijkheden hebben bereikt, zijn talrijk. Nog meer van hen ver-gen is naar ons aanvoelen menselijk onmogelijk. In tegenstelling tot de in sommige bedrijven geau-tomatiseerde taken onderscheidt bpost zich door het inzetten van mensen die bijdragen tot een grote klantentevredenheid.

Wij zijn er ons van bewust dat bpost moet mee-draaien in een geliberaliseerde markt. We vragen u niettemin om het welbehagen van het personeel centraal te stellen in uw bekommernissen. Ongebrei-deld winstbejag mag het menselijke niet verdringen. Werkbaar werk moet binnen ons bedrijf op de eerste plaats staan.

Page 24: Transcom-Info maart 2014

Contactgegevens van de nieuwkomers:

Guy VercruysseH. Horriestraat 31, 8800 Roeselare051 26 55 280485 85 41 [email protected]

Cindy MertensMgr. Broekxplein 6, 3500 Hasselt011 29 08 210473 54 64 [email protected]

Bruno De BackerMartelarenlaan 8, 3010 Kessel-Lo016 21 94 120473 52 13 79 [email protected]

Paul BeyersEntrepotplaats 14, 2000 Antwerpen02 549 11 290479 25 40 [email protected]

Jo BraunsEntrepotplaats 14, 2000 Antwerpen02 549 11 310476 51 64 [email protected]

C u l t u u rP o s t

N i e u w e k r a c h t e n

In 2014 gaat er intern heel wat verschuiven. Na de vernieuwing in Vlaams-Brabant vorig jaar, waar Yves Brams en Cindy Mertens res-pectievelijk François De Winter en Freddy Wille hebben opgevolgd, is er een wisseling van de wacht in 3 andere gewesten.

West-Vlaanderen

Jean-Pierre Coopman gaat op 1 mei op pensioen. Guy Vercruysse is sinds 1 januari van dit jaar aangesteld als nieuwe sectorafgevaardigde ter ver-vanging van Jean-Pierre.

Limburg/Vlaams-Brabant

André Fiddelaers geeft vanaf 1 juni de fakkel door aan Cindy Mertens. Zij wordt de nieuwe Gewestelijk Vrijge-stelde en verlaat dus haar functie als sectorafgevaardigde voor Vlaams-Brabant. Bruno Debacker zal er als deeltijdse medewerker het gewest versterken.

Antwerpen

Paul Beyers, die al jaren in het gewest meedraait als sectorafgevaardigde, vervangt vanaf 1 september Richard Bastanie als Gewestelijk Vrijgestelde. Paul’s plaats wordt vanaf 1 maart ingevuld door Jo Brauns.Nog te vermelden dat Marc Dezwarte sedert 1 januari jongstleden als eer-

stelijnsmilitant is aangesteld voor BPI en VAS Factory.Wij danken Jean-Pierre, André en Ri-chard voor hun tomeloos engagement ten dienste van hun leden gedurende zovele jaren. Tegelijk feliciteren we de opvolgers met hun aanstelling en wensen we hen veel succes in de nieuwe uitdagingen die hen wachten. We twijfelen er niet aan dat ook zij zich ten volle zullen inzetten om de belangen van onze leden te verdedi-gen.

Page 25: Transcom-Info maart 2014

M o b i l i t e i tT e l e c o m 2 5

E v a l u a t i e s y s t e e m w e r k t d e m o t i v e r e n d

Volgens de resultaten van de laatste evaluatie (februari) van de kaders en verkoopmedewerkers bij Belgacom kreeg één medewerker op vijf een negatieve score. Deze resultaten ba-ren ons zorgen.

Een bevraging van ACV-Transcom bij de betrokken personeels-groep doet ons dit cijfer aanvaarden. Het aantal vragen om syn-dicale begeleiding bij een beroep doen deze vaststelling alleen maar bevestigen.Dit wijst volgens ons op:• ofwel een verkeerde aanwervings- en bevorderingspolitiek voor kaders en verkoopmedewerkers• ofwel op een falend HR-beleid naar loopbaanbegeleiding van deze personeelsgroepen.

Gebrek opleiding evalueerder

Natuurlijk zal ook een gebrek aan opleiding voor de evalueerder (of N+1) een rol spelen. Uit de syndicaal begeleide beroepen bij de N+2 leren wij dat de evalueerder geen verschil ziet tussen: • een halfvol glas, dan scoort men 0 of ‘Gewaardeerde bijdrage’ en• een halfleeg glas, dan scoort men -1 of ‘Te verbeteren bijdrage’Het resultaat is wel dezelfde: een gedemotiveerde medewerker die zijn inspanningen niet geapprecieerd ziet door zijn onmiddel-lijke chef (N+1). Hierdoor verandert het evaluatiesysteem in een ‘demotivatiesysteem’.

Gebrek begeleiding

We zien eveneens een duidelijk gebrek aan begeleiding van de werknemers door hun rechtstreekse chef, die ook hun evalu-eerder is. Bij deze vaststelling dienen wij de negatieve evaluatie door die N+1 eigenlijk te zien als een negatieve voor zichzelf. In dat geval dient eerst dit aspect aangepakt, vooraleer tot een ont-moedigende negatieve score over te gaan.Tijdens de syndicale begeleiding van de beroepen is ook duide-lijk geworden dat heel wat evalueerders die tot negatieve scores terugvallen, zich beperkt hebben tot een evaluatie van de be-haalde objectieven. Terwijl een evaluatie veel meer andere as-pecten dient te analyseren.

Geen verbetering toekomst

Bovendien vinden wij amper of geen aanwijzingen om in de toekomst beter te scoren. Alsof er voor de toe-komst op gerekend wordt dat de negatieve scores zul-len blijven deel uitmaken van een nieuwe HR-politiek... Dit vermoeden wordt nog versterkt door de verklaringen van sommige evalueerders, die ons in vertrouwen vertelden dat zij van hogerhand verplicht werden om de aanvankelijk toegeken-de positieve of nul-score om te vormen tot negatieve scores. Dit onder het excuus van de zogenaamde billijkheid. Een argument dat zeker geen financiële grondslag kan hebben, omdat voor de collectieve bonus toch met gesloten enveloppes gewerkt wordt. Veel hoge of veel lage scores heeft hiermee geen budgettaire impact. Dit kan dus geen argument zijn om zo veel negatieve scores toe te kennen. Een argument te meer om te vrezen dat er spanningen binnen de kaders zijn. Misschien zelfs erger: een verlies aan vertrouwen in de top van Belgacom?

Vicieuze cirkel

Aan een merit wordt door betrokkenen al lang niet meer ge-dacht. Een reden te meer voor hen (evalueerder en geëvalu-eerde) om uiteindelijk weinig belang te hechten aan de evalu-atiescore. Dit was duidelijk dé hoofdreden waarom de partijen door Belgacom dienden aangespoord om hun voorbereidend werk tijdig af te leveren, wat uiteindelijk niet gebeurde. Hierdoor diende Belgacom aan de syndicale organisaties een verschuiven van de evaluatieperiode met één week voor te leggen.Dit was voor ACV-Transcom de gelegenheid om Belgacom erop te wijzen dat de evaluatieprocedure hoe langer hoe meer op een demotivatieprocedure begint te lijken. ACV-Transcom heeft erop gewezen dat men hier dreigt in een vicieuze cirkel te belanden en dat het hoog tijd is om deze dreiging op een gepaste manier aan te pakken. Een voorstel tot oplossing: waarop wacht Belgacom om de eva-luatieprocedure te vervangen door een functioneringsgesprek? Een functioneringsgesprek biedt het grote voordeel dat er min-der neiging is om tot een sanctionerende procedure te vervallen én biedt een tweerichtingsverkeer: betrokkene en chef geven ieder, dus wederzijds, feedback over het samenwerken. Dit zou voor de chef wel eens zeer ontluisterend kunnen zijn …

Page 26: Transcom-Info maart 2014

C u l t u u rT e l e c o m

M i n i s t e r L a b i l l e k o m t a f s p r a k e n

n i e t n a

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascale Labille beloofde het maximuloon van de toplui van de overheids-bedrijven te beperken tot 290 000 euro. Van die belofte komt nu weinig in huis.

Gezien de grote concurrentie in de telecomwereld maakte Labille voor de CEO van Belgacom een uitzondering: een jaarloon van 500 000 euro, aangevuld met een variabel deel van maximum 30 procent op het vaste jaarloon. Con-creet spreken we dus van 650 000 euro. Onlangs verna-men we in de pers dat de CEO dankzij aanvullende extra’s uiteindelijk een jaarsalaris van ruim 800 000 zal opstrij-ken. Wat is er met de 290 000 euro gebeurd?

Aandeelhouders verzorgen

Uit de toelichting van de Minister blijkt dat bepaalde voor-delen niet tot de bevoegdheid behoren van de Regering, maar wel tot die van de Raad van Bestuur. In die Raad van Bestuur heeft de Regering echter als grootste aandeel-houder een meerderheid. Waarom heeft die Raad van Bestuur dan anders geoordeeld?

Langs de andere kant – de pers heeft dat ook zo begrepen – is het duidelijk dat Belgacom haar aandeelhouders ruim-schoots wil blijven verzorgen en dat Belgacom op zoek is naar nieuwe inkomsten. Daarnaast wijst alles erop dat de beperking van de uitgaven niet op alle vlakken op dezelfde manier aangepakt wordt.

Offers personeel

Wij verwachten ons dus de komende weken aan gesprek-ken met de vraag naar nieuwe ‘offers’ vanwege het perso-neel. Dit terwijl de aandeelhouders vermoedelijk toch hun mooie dividend zullen blijven krijgen en ondertussen de Directie haar loonpolitiek amper wijzigt.

Waarschijnlijk zullen de komende maanden zeer moeilijke maanden worden. Maar wees ervan verzekerd dat wij zul-len blijven strijden voor jullie rechten en jullie werkzeker-heid.

Algemene vergadering aandeelhouders Belgacom (woensdag 16 april) Vorig jaar herkenden we meerdere gezichten op de al-gemene vergadering van aandeelhouders van Belga-com. Veel leden maakten immers gebruik van de kans om als Belgacom-werknemer aandelen te verkrijgen van hun bedrijf.

Deze aandelen hebben verschillende doeleinden. Waar-om zou je niet naar de algemene vergadering van aan-deelhouders gaan en daar uit de eerste hand vernemen hoe de Raad van Bestuur van Belgacom de toekomst van het bedrijf ziet? Uiteindelijk beslist deze groep over jouw toekomst, jouw werkgelegenheid en jouw werkzekerheid!

Deelnemen?

Om aan de volgende algemene vergadering te kunnen deelnemen, moet je je wel vooraf inschrijven. In artikel 34 van de statuten vind je hoe je dit doet. Een uittreksel: “De aandeelhouder meldt, uiterlijk op de zesde dag voor de datum van de vergadering, met inachtneming van de formaliteiten vermeld in de oproeping en met voorlegging van het bewijs van registratie dat hem door de financiële tussenpersoon, de erkende rekeninghouder of de veref-feningsinstelling werd overhandigd, aan de Vennootschap dat hij deel wil nemen aan de algemene vergadering.”Op de website www.belgacom.com vind je nog meer ge-detailleerde informatie.In de praktijk vraag je aan je financiële instelling Belga-com binnen de opgegeven termijn op de hoogte te stel-len van je voornemen om de algemene vergaderingen bij te wonen, alsook het aantal aandelen waarvoor je aan de stemming wenst deel te nemen. Er wordt gevraagd 45 minuten voor de aanvang van de algemene vergadering aanwezig te zijn om de inschrij-vingsformaliteiten te kunnen afhandelen. Tijdens deze algemene vergadering heb je zoals iedere andere aan-deelhouder de kans om vragen te stellen. Tot dan.

Page 27: Transcom-Info maart 2014

M o b i l i t e i t 2 7

T e l e c o m v o o r d e l e n A n d e r s - a c t i e v e n

B e l g a c o m

Voor wie?Gepensioneerde statutaire medewerkers.Gepensioneerde statutaire medewerkers, gepensioneerd na verlof voor pensioen of bij pensionering.Statutaire medewerker in terbeschikkingstelling of in disponibiliteit wegens erkende medische ongeschiktheid of in disponibiliteit we-gens eindeloopbaanplanning (peterschap).Weduwen, weduwnaars en wezen van personeelsleden van Belga-com

BelgacomkortingenJe krijgt een forfait dat gelijk is aan het forfait dat wordt toegepast op de lijn van een actieve medewerker van Belgacom (‘medewerker lijn’: een bedrag van maximum 31 euro excl. BTW (37,5 euro incl. BTW) per maand op de abonnementen voor de basislijnen en –diensten):• Vaste telefoonlijn(en) : PSTN classic – ISDN;• huurgeld eindapparatuur;• diensten op telefoonlijnen : clip, slimme diensten, e.d.;• internet. Het forfait geldt niet voor gesprekken, tariefplannen, installatie- en activeringskosten, kosten van upgrade of downgrade, extra-kabels en extra stopcontacten. Het forfait is ook niet combineerbaar met de packs. Indien je een pack verkiest, verlies je het forfait voordeel. Voor Belgacom TV (alle prijzen zijn inclusief BTW) geniet je 50% kor-ting op onderstaande abonnementen (vanaf 1 juli 2013):• Huur van de decoder: 4 i.p.v. 8 euro per maand. • Tv Comfort: 6,75 i.p.v. 13,50 euro per maand. • 11+ : 4,98 i.p.v. 9,95 euro per maand Voorwaarden • Je bent titularis van de lijn en van de klantrekening;  • het installatieadres moet hetzelfde zijn als het SAP/HR-adres (adres domiciliëring); • er mag geen BTW-nummer verbonden zijn aan de factuur. Indien je als actief personeelslid over een ‘manager lijn’ beschikte, behoud je de korting ‘manager lijn’ nog gedurende 6 maanden na je vertrek. 

Nieuw: ProximusvoordelenJe kan genieten van 10% korting (vanaf 01/08/2013) op de abonne-menten (niet geldig op mobiele abonnementen in de packs en op prepaid formules.) van Proximus (Proximus Smart, easy, MTV Ge-neration...).

Vanaf 1 augustus 2013: nieuwe werkwijze voor het Employee Privi-lege Programme. Om van deze korting te genieten, dient u zich in te schrijven via de site EPP www.belgacom.be/epp . In ‘voordeelcode’, vermeldt 55200000.Je kiest dan het abonnement dat het meest overeenkomt met je ge-bruikersprofiel.Na activering van het EPP kan je op de volgende nummers bellen bij technische problemen, voor vragen over uw facturen, enz.: Proximus: 6000 (via gsm) / 078 05 60 00 (via de vaste lijn).

Kortingen voor weduwen, weduwnaars en wezen van personeelsleden van BelgacomAls weduwe, weduwnaar of wees van een personeelslid van Belga-com geniet je een korting van 15,5 euro per maand op de basislijnen en diensten waarop je geabonneerd bent, met een maximum van 50% korting per aangegaan abonnement.Dit forfait geldt niet voor telefoonverkeer, kortingsprogramma’s op het verkeer, kosten voor ADSL, installatiekosten, omschakelingen van een PSTN- naar een ISDN-lijn of omgekeerd, extra kabels en stopcontacten.Dit forfait is wel combineerbaar met een pack.  Voorwaarden • Je bent titularis van de lijn en van de klantrekening;  • het installatieadres moet hetzelfde zijn als het SAP/HR-adres (adres domiciliëring); • je beschikt over een overlevingspensioen (attest van de Social Unit van Group Human Resources) ;• er mag geen BTW-nummer verbonden zijn aan de factuur.

Kortingen in de Belgacom-teleshops (niet geldig in de verkooppunten van Belgacom partners)Ook bij aankopen in de Belgacomwinkels kan je, behalve bij promo-ties, van kortingen genieten. Meestal variëren deze kortingen tussen 5% en 20% van de normale aankoopprijs. Maximum aankoopbedrag aan telecomproducten van 2478,94 euro per jaar (exclusief BTW). Kortingen te verkrijgen op vertoon van uw affinitykaart !Aanrader: bevraag steeds goed vooraleer een aankoop te doen en kijk naderhand ook goed de factuur na.Als begunstigde van de telecomvoordelen bij Belgacom kan je over dit onderwerp ook meer informatie bekomen op de website worklife.belgacom.be (gebruikersnaam: affinity; paswoord: becasse) of bij de Cel Pension Administration van het departement Payroll - Tel. 0800 91 002 (optie 1). 

Page 28: Transcom-Info maart 2014

C u l t u u rT e l e c o m

A n d e r s - a c t i e v e n m i d w e e k t e G r a v e l i n e s

De Anders-actievenwerking van de belangengroep Telecom nodigt de anders-actieven van ACV-Transcom uit voor een midweek te Gravelines (Opaalkust – Frankrijk) in het Sportica-complex, waar wij een aantal kamers reserveerden.

Midweek van maandag 22 september 2014 tot vrijdag 26 september 2014 te Gravelines (Opaalkust)

Volpension in tweepersoonskamer in «  Polder  » met bediening maaltijden aan tafel in het restaurant van SporticaOmvat overnachting in tweepersoonskamer in « Polder », ontbijt, middagmaal en avondmaal (kir + voorgerecht + hoofdschotel + dessert + 1/6 witte wijn + 1/3 rode wijn + water + koffie) met bediening aan tafel

Programma :

maandag: na de middag: avondmaal en vrije avonddinsdag: voormiddag : uitstap : (Tourville : ontdek de reconstructie van het authentieke schip « de Jean Bart »)namiddag : boottocht rond de stadavond : bowling

woensdag: voormiddag : vrijnamiddag : uitstap naar Boulogne-sur-Mer avond : nog te bepalendonderdag: voormiddag : uitstap : degustatie van lokale specialiteiten (cosettes de Bourbourg of les pavés de Saint Jean Baptiste) en genieten van de heerlijke Vlaamse wafels à la chicorée). Daarna degustatie van gerookte vis (haring, zalm, makreel au poivre of provençal en heilbot met een glaasje wijn.namiddag : bezoek aan « het lichtkoor van de Sint Jean Baptistekerk te Bourbourg. avond : speciale maaltijd + syndicale info door onze nationale vertegenwoordigers en Quiz , Lottovrijdag : ontbijt en terugkeer naar huis

Prijs (all in)  : 290,00 € per persoon. Gelet op het beperkt aantal kamers dient vóór 17 april 2014 een voorschot van € 100,00 per persoon te worden betaald op rekeningnummer BE40 7865 6396 5963 van ACV – CSC Transcom, 1000 Brussel (met vermelding van naam, voornaam, aantal deelnemers, emailadres of telefoonnr. en Gravelines september 2014). Het voorschot geldt als enige reservatie.

B.I.P.T.: vrijstellingen voor het bevorderingsexamen voor niveau A

Tijdens de laatste vergadering van het Hoog Overlegcomité bij het B.I.P.T. op 21 februari werden een aantal wijzi-gingen goedgekeurd die de interesse in een bevordering naar het niveau A zou moeten verhogen.

Slagen voor een bevorderingsexamen naar het niveau A is inderdaad geen evidentie. Verschillende collega’s hebben dat al mogen ondervinden. Om iedereen alle kansen te bieden, is beslist om het volgende bevorderingsexamen voor het niveau A op dezelfde manier te organiseren als het vorige. Tegelijkertijd zullen de kandidaten die al eerder een onderdeel met 60 procent hebben afgelegd, hiervoor een vrijstelling kunnen genieten. Zij dienen deze vrijstelling wel te vragen en nemen dan deel met dezelfde score als vorige keer behaald.Dit zou de interesse en de motivatie zeker moeten ten goede komen.

Page 29: Transcom-Info maart 2014

M o b i l i t e i tI n t e r s e c t o r a a l 2 9

A n d e r s - a c t i e v e n

Midden West-Vlaanderen

Onze ijslandvaardersEen indringend beeld wordt geschetst van de Vlaamse IJs-landvaarders en hun gezinnen. Het is een epos over de on-menselijke en levensgevaarlijke werkomstandigheden van deze zeelieden. Meestal werd er gevist bij gevaarlijke klippen, in een bijten-de koude, bij striemende regen en stormwind. Uit de eer-ste hand komt een gewezen IJslandvaarder, bij middel van lichtbeelden, ons vertellen hoe het er vroeger aan toeging.Wanneer? Dinsdag 25 maart om 14u.30 in het ACV, H. Hor-riestraat 31, te 8800 Roeselare.Gewoontegetrouw sluiten we deze namiddag af met een koffietafel.Deelnameprijs: 3 euro te betalen aan de ingang van de zaal.Bij deelname graag een seintje vooraf op het telefoonnum-mer: 051/22.35.85 van Raymond Plettinck of per e-mail en dit ten laatste op vrijdag 21 maart 2014.

Rest van het jaarprogramma• Donderdag 15/05/2014 : daguitstap per bus naar het meetjesland.Na een bezoek aan het Canadamuseum en de tuinen van Adegem vertrekken we richting Maldegem. Hier wacht ons een rit met een stoomtrein naar Eeklo. We brengen ook een bezoek aan het Jenevermuseum.• Dinsdag 9/09/2014 : daguitstap per bus naar ZeelandBezoek aan een mosselbedrijf in Yerzeke en rondvaart op de Oosterschelde, We doen ook een oesterkwekerij aan waar geproefd wordt. Tot slot brengen we een bezoekje aan het pittoresk stadje Goes.• Dinsdag 21/10/2014: voordelen en verminderingen voor senioren.Op een overzichtelijke wijze wordt ons wegwijs gemaakt in het labyrint van allerlei zaken waarop we als senior recht hebben.Opgelet ! Omwille van organisatorische redenen kunnen bepaalde data of thema gewijzigd worden. Gelieve steeds de Transcom-info te raadplegen.

Oost-Vlaanderen (alle sectoren).Organisatie: KERN (regio’s) Sint-Niklaas – Den-dermonde – Aalst - Oudenaarde

We nodigen jullie uit op onze eerste gezellig samenzijn en infomoment van 2014. Dit zal doorgaan op vrijdag 21 maart 2014 om 14u15.Nieuwe locatie: CM – vergaderzalen “De Boomgaard” – zaal Plaza (1e verdieping) – Dendermonde (op 15’ van het station en 3’ van ACV-gebouw). Ingang: Papiermolenstraat, 5 (par-king) – aan de gedempte Dender. Route vanaf ACV-gebouw: straat schuin tegenover ACV-gebouw ingaan en dan eerste straat rechts.Er is koffie en gebak voorzien. Wij voorzien een korte toelichting door onze Voorzitter ACV-Transcom, Katrien Verwimp. Gastspreker: Dhr. Patrick ViaeneThema:“ Aspecten van de sociale geschiedenis van het wo-nen vroeger en nu Een panorama over twee eeuwen streven naar een mens-waardige huisvesting. Voor velen werd het een verworven recht, voor anderen is dit nog steeds een onbereikbare droom. De voordracht focust op allerhande aspecten van de huis-vesting van de gewone man en vrouw en dit verhaal over sociale geschiedenis en actualiteit wordt gesitueerd in het ruimer kader van de historiek van de woningbouw, de ruim-telijke ordening en de architectuurGraag voorafgaandelijk uw inschrijving bij één van de hier-onder vermelde vrienden:Felix Cardon: tel.: 09 366 08 20, Willy Cobbaert: tel. 053 66 44 19, Dirk Smet: tel. 03 889 17 64, Marcel Pletinckx: tel. 054 42 10 31, Verwaeren Herman: 0473 98 43 54, Roger De Clercq: 0479 66 97 44, Willy De Waele: tel. 03 772 47 04.Je kan ook inschrijven via volgend mailadres, met vermel-ding van Naam en Adres + het aantal personen: [email protected]. Deelname in de onkosten 4,00 € per persoon. Men kan ter plaatse betalen.

Antwerpen

Jaarprogramma 2014• 3 april 2014: Toeristisch bezoek aan de kloostertuinen in OLV Waver

Page 30: Transcom-Info maart 2014

Inschrijven door het inschrijvingsgeld te storten op reke-ningnummer BE76000009864795 van het gewest ACV-Transcom AntwerpenKostprijs :  15 euro met eten (koude schotel en kroketten) maar zonder drankBijkomende inlichtingen via de anders actieven van de sec-toren :Post: Jef Verheyen, [email protected]: Hugo Verachtert, [email protected]: Dirk Tricot, [email protected] Guns, [email protected] Lorriper, [email protected] sectoren: via de vrijgestelden van deze sectoren.• 30 april 2014: Startersvergadering in de Nationalestraat, 111 om 14u Inschrijven Gastvrouw onze voorzitter, Katrien VerwimpWij nodigen ook de verbondssecretarissen van het verbond Kempen, Antwerpen en Mechelen uit en alle secretarissen van alle sectoren van ACV Transcom.De bedoeling is om de werking voor de toekomst uit te leg-gen bij een tas koffie en een spie vlaai.Gastsprekers : Annabel Cardoen  over arbeiders en bediendenDe eigen secretarissen over syndicale actuavia bovenstaande verantwoordelijken.Deze activiteit is gratis !• 7 mei 2014 : Bezoek aan het Red Star museum in Antwer-pen.Inschrijven via de gewestelijk vrijgestelde van het spoor, Eric Van Driessche. Tel. : 02.549 11 28, [email protected] plaatsen zijn beperkt, deelname 6 euroInschrijven via rekening van het gewest• 25 juni 2014 : Bezoek aan sorteercentrum bpost en ran-geerstation NMBS van Antwerpen-Noord vanaf 14 uurBezoek met warm eten van installaties in gebruik.Inschrijven via bovenstaande verantwoordelijkenKostprijs : 10 euro met eten zonder drankInschrijven via rekening van het gewestIn de herfst wordt er nog een bezoek gepland aan een brou-werij en hespenmakerij in Vlaams Brabant.

Indien er nog anders actieven goesting hebben om mee de kar te trekken of om een handje toe te steken graag even contact opnemen met de coördinator van het gewest :Richard Bastanie, [email protected] of via hun eigen vrijgestelde.

Brugge-Oostende-Westkust Daguitstap per autobus naar Noord FrankrijkOp maandag 28 april vertrekken wij aan het station van Brugge voor een dagtrip naar Arras en Lens via de Ch’ti-route en de mijn-streek. In Arras wandelen wij op de schitterende markt-pleinen voorbij het Gothisch stadhuis met Belfort,de St. Vaastabdij en de Kathedraal ... met daarna een stadsrond-rit op de Citadel en de Place Victor Hugo. In de namiddag rondrit door Lens via Vimy en dit alles onder begeleiding van gids Guido. Bereikbaarheid en controle aanwezigheid. Wij verzamelen aan de hoofdingang van het Sta-tion Brugge tussen 8u.15 en 8u. 30 (vertrek). Aansluitende treinen zijn in Gent St. Pieters om 8u01en in Oostende om 8u01of 8u12.Aan het station van Brugge vertrekken wij dan per bus naar de Franse mijnstreek

Programma:Om 12u.30 nemen wij een 3 gangenmaaltijd met keuze uit voor- en hoofdgerecht en dessert, drank wijn, bier of water inbegrepen. Daarna volgt het tweede gedeelte en verlaten wij Arras op weg naar Lens met een bezoek aan het Louvre Lens museum Om 16u nog een aperitiefje, waarna wij terugkeren naar Brugge. Normaal terug aan het station omstreeks 18u30

Inschrijving en bijzonderheden:De plaatsen zijn beperkt tot 52 personen. Stuur een mail naar de voorzitter [email protected] of contacteer hem op 0478 345888. Na bevestiging stort een sociale prijs van 35 euro op de rekening BE 98 7995 0631 0393 op naam van Synaeve Hubert met vermelding “Arras”Inschrijven tot 21 april voor zover de bus niet volzet is. Wees er dus vlug bij.

I n t e r s e c t o r a a l

Page 31: Transcom-Info maart 2014

Het is bijna een jaar geleden dat het Rana Plaza-complex in Bangladesh instortte. Het was de grootste ramp in de kledingindustrie ooit: 1129 kledingarbeidsters kwamen om het leven. Wat mensen vaak vergeten, is dat ook hun kleren daar worden gemaakt. Wereldsolidariteit focust met de ‘schone kleren’- campagne op deze problematiek.

Hoewel er nog veel ruimte voor verbetering is, beweegt er iets in de internationale kledingindustrie. Kledingmerken erkennen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de arbeids-omstandigheden waarin hun kleren gemaakt worden. Ze willen betalen voor veiligere fabrieken en willen vakbonden toelaten. Sinds de ramp hebben al meer dan 115 westerse merken en modebedrijven die in Bangladesh kleren bestel-len een veiligheidsakkoord ondertekend.

Campagne ‘Wij willen Schone Kleren’

Wereldsolidariteit heeft met de campagne ‘wij willen scho-ne kleren’ 3 eisen:Belgische kledingketens, zorg voor:• Veilige en goede werkomstandigheden• Leefbare lonen• Vakbondsvrijheid en onafhankelijke controleKledingbedrijven die echt schone kleren in hun rekken wil-len hangen, sluiten zich het best aan bij de Fair Wair Foun-dation (FWF). Dit is een onafhankelijke organisatie die wes-terse kledingketens ondersteunt om stappen te zetten naar schone kleren. In deze organisatie werken bedrijven, werk-gevers, vakbonden en ngo’s samen. 90 kledingbedrijven zijn al lid, ze vertegenwoordigen 120 merken, die verkocht worden in 20 000 winkels in meer dan 80 landen.

Waar kan ik ‘schone kleren’ kopen?

Dit is niet zo’n makkelijke vraag, want het aanbod van ‘scho-ne kleren’ is nog niet zo groot. Er is bovendien nog geen kle-dingmerk dat 100 procent ‘schoon’ is. Er zijn gelukkig heel wat bedrijven die grote stappen te zetten in de richting van schone kleren. Merken en modeketens die lid zijn van de Fair Wear Foundation (FWF) hebben een goede gedragscode die ze moeten toepassen (inclusief leefbaar loon en vakbonds-vrijheid) en onderwerpen zich aan externe, onafhankelijke

controle, wat ontzettend belangrijk is. Ondermeer de beken-de merken Filippa K, Jack Wolfskin, Mayerline, McGregor, Kuyichi, Stanley and Stella en Sprayway zijn aangesloten bij FWF. Een volledige lijst van de merken aangesloten bij FWF vind je op http://www.fairwear.org/562/your_shoppinglist Omdat de kledingketen zo ingewikkeld is, met onderaan-nemers en verschillende leveranciers, ben je nooit 100 procent zeker dat alles ‘schoon’ is, ook bij deze bedrij-ven niet. Maar volgens de Schone Kleren Campagne is de FWF momenteel wel de beste garantie op schone kleren. Een overzicht van waar je ‘duurzame kleding’ (kleding waarbij tijdens de productie rekening gehouden wordt met een mix van sociale én ecologische criteria, meestal duur-der) vind je op http://www.schonekleren.be/bedrijven/al-ternatieven.htm met onder andere de winkels ‘Today is a good day’ in Antwerpen en Gent. (www.todayisagoodday.be)

Zijn schone kleren niet duur?

Nee. Het kledingbedrijf kan natuurlijk altijd proberen om een dergelijk systeem te gebruiken als argument voor prijsverhogingen, maar feitelijk is dat onzin. Als we uitre-kenen wat de hoeveelheid arbeidsloon is in de uiteindelijke verkoopprijs van een kledingstuk komen we altijd onder de 5% uit. Meestal is het zelfs nog minder. Dat betekent dat in het extreme voorbeeld als de lonen verdubbelen en die ver-hoging helemaal wordt doorberekend aan de consument, een jeans van €50 maximum €52,5 gaat kosten. Er zullen in sommige gevallen ook investeringen gedaan moeten wor-den in betere verlichting, ventilatie, veiligheidsmaatregelen etc. Maar als een bedrijf failliet gaat aan het aanschaffen van een paar werkende brandblussers en goeie tl-verlich-ting was het natuurlijk sowieso al geen lang leven meer be-schoren. Als we dergelijke investeringen doorberekenen in een productprijs komen we nog niet eens op centen uit. En nog even een vooroordeel uit de weg ruimen: dure kleren zijn niet automatisch ‘schone’ kleren. Het is belangrijk om te weten dat het de markt is die de prijs dicteert die wij als consument betalen. Kledingketens gaan, bijvoorbeeld, bij hun concurrenten kijken hoeveel die voor een gelijkaardig kledingstuk vragen en passen dan hun prijs aan. Vandaar ook dat een Levi’s jeans in de VSA goedkoper is dan in Eu-ropa.

3 1

W i j w i l l e n s c h o n e k l e r e n

Page 32: Transcom-Info maart 2014

V.U. : Katrien Verwimp - Galerij Agora - Grasmarkt 105 - Bus 40 - 1000 Brussel - www.acv-transcom.beLayout en distributie : sa Doneux, Mettet • Druk : Corelio Printing

I n t e r s e c t o r a a l

T r a n s c o m - I n f o d i g i t a a l

Lees je Transcom-Info digitaal en heb je de papieren versie niet nodig? Wil je ons magazine niet meer in papieren vorm in je brievenbus?

Stuur je naam en e-mailadres naar [email protected] krijgt maandelijks een e-mail met de nieuwe online editie van Transcom-Info. Zo word je als eerste op de hoogte gebracht.

V.U. : Katrien Verwimp - Galerij Agora - Grasmarkt 105 - Bus 40 - 1000 Brussel - www.acv-transcom.beLayout en distributie : sa Doneux, Mettet • Druk : Corelio Printing

Meedoen aan de campagne?

Vraag in de winkel waar en in welke omstandigheden je kledingstuk ge-maakt is. De consument heeft meer macht dan je denkt! Maak je eigen protest T-shirt (op www.wijwillen-schonekleren.be) en deel hem met je vrienden. Zo zet je mee druk op de Bel-gische kledingketens. Koop de ‘Schone Klerenzak’ voor slechts 6 euro. Steun de kledingarbeidsters in Bangladesh met een gift op BE96-7995-5000-0005

Meer info over de Schone Kleren-campagne vind je

op www.wijwillenschonekleren.be

Telecom

Frans Pairoux (°30/10/1929)Wij vernemen het spijtig heengaan van de heer Frans Pairoux, echtgenoot van Frieda Claes en vader van collega en hoofdmilitant Martin Pairoux, actief in het District 2 van Belgacom en ook lid van het Nationaal Bestuur van ACV-Transcom.Denise De Veirman (°08/06/1934)Op 22 februari 2014 overleed Denise De Veirman, echtgenote van Lucas Raman en moeder van Marc Raman, hoofdafgevaardigde bij Belgacom voor het District 1.Angela Brys (°15/12/1926)Wij vernemen het overlijden van Angela Brys, weduwe van Louis Knoc-kaert en moeder van Marc Knockaert, militant bij Belgacom voor het gewest Brussel.

Wij bieden alle families onze innige deelneming aan.

Een ijzige wind jaagt mijlangs klamme paden.

Rusteloos schuiven wolkenover de kille heuveltoppen

Vogels zoeken vergeefsmildheid in de grijze lucht.

De zachte lentewind laateindeloos op zich wachten.

Jozef Vandromme (postman-dichter op rust)

I n m e m o r i a m