Transcom-Info maart 2015

32
I N FO 02 / 2015 Postabonnement Afgiftekantoor : Brussel X Maart 2015

description

 

Transcript of Transcom-Info maart 2015

Page 1: Transcom-Info maart 2015

INF

O02

/ 2

015

Postabonnement

Afg

iftek

anto

or :

Bru

ssel

X

Maa

rt 2

015

Page 2: Transcom-Info maart 2015

I n t e r s e c t o r a a lInterview Wouter Hillaert (Hart boven Hard)

TTIP en TISA p. 4

D i a m a n t« We willen graag de gezonde overlegstructuur in

onze sector behouden »

Uitreiking vakbondsgeschenk

Rustdagen 2015

Nieuws uit het Paritair Comité p. 8

T e l e c o mVacature bedrijfsvrijgestelde sector Telecom

Algemene vergadering aandeelhouders

Nieuw recurrent voordeel p. 12

P o s tAlphaproject: blight of bzero?

Toeslag aankoop reisbiljet

Vervanging in Brussel p. 14

V e r v o e r o v e r d e w e g12,5 jaar ACV bij Wim Bosman:

Truckers voor kinderen: 29 en 30 mei 2015 p. 17

S p o o r w e g e nHet station dat meer prijzen wint voor

schoonheid dan voor stiptheid

Niet uit de NPsC

4e spoorwegnet in stroomversnelling

Bedrijfsvoorheffing op de pensioenen

Herdenking weerstanders Spoor p. 20

I n t e r s e c t o r a a lAnders-actieven

In memoriam

ACV-Transcom op facebook p. 28

I n h o u d

Page 3: Transcom-Info maart 2015

Kat

rien

Ver

wim

p, V

oorz

itter

Did

ier

Smey

ers,

Ond

ervo

orzi

tter

We blijven waakzaam!

Een nipte meerderheid van het ACV stemde begin fe-bruari voor een interprofessioneel akkoord. Het was veel te weinig om een antwoord te bieden op alle be-kommernissen van de werknemers, maar het ACV on-dertekende toch. Het akkoord zorgt er namelijk voor dat vakbonden en werkgevers het overleg in handen houden en dat we het niet moeten overlaten aan de rechtse regering. Er volgden onmiddellijk nieuwe on-derhandelingen met de werkgevers, ditmaal over de beschikbaarheid van mensen met SWT (brugpensioen). Na moeilijke onderhandelingen bereikten vakbonden en werkgevers een akkoord. De regering vond het ech-ter nodig dat akkoord in vraag te stellen. Tegelijk zijn er nog grote dossiers waar geen antwoorden op komen.De regering bevestigde de indexsprong en dat betekent een koopkrachtverlies voor iedere werknemer, zieke, werkloze en gepensioneerde. Eerlijker is een tax shift. Hierbij verschuiven de belastingen op arbeid naar ver-mogen, want de bijdrage op arbeid is te hoog en we verwaarlozen deze op vermogen. In de regeringsmaat-regelen worden de openbare diensten vaak vergeten. Een sterke en kwaliteitsvolle openbare sector is van le-vensbelang voor iedereen. Het overleg in de openbare sector moet dringend opgestart en serieus genomen worden. En we zijn nog niet uitgepraat: de halvering van de inkomensgarantie-uitkering (IGU) voor deeltijd-se werknemers na 2 jaar is schandalig. Vooral vrou-wen met een laag loon, die geen mogelijkheid krijgen om voltijds te werken, zijn het slachtoffer. Een sterke sociale zekerheid is van groot belang. Die zorgt ervoor dat zieken, werklozen en gepensioneerden een mens-waardig inkomen krijgen. Een sterke sociale zekerheid moet beschermen tegen armoede en daarop kan niet bespaard worden. Gelukkig konden we al terugschroe-ven dat oudere werklozen en SWT’ers beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt tot hun 65.We blijven dus in een modus van waakzaamheid en van verzet. Er staat te veel op het spel om zomaar te laten passeren. De aangekondigde maatregelen zijn asoci-aal en onrechtvaardig. De alternatieven worden niet onderzocht.Een eerste actie vond plaats op 11 maart, waar we met alle vakbonden op het Muntplein verzamelden. Om het belang van de openbare diensten in de verf te zetten, deden we hetzelfde op 19 maart, maar dan enkel met de vakbonden van de openbare sector. Op zondag 29 maart worden alle grenzen opengetrokken, want dan organiseert Hart boven Hard zijn Grote Parade. Deze optocht verenigt alle mensen en organisaties om te ko-men tot een warme en leefbare samenleving. En daar-voor doen we het uiteindelijk.

E d i t o

E i n d r e d a c t i e :Jef Kerremans

O p m a a k :Piet CatryDoneux - Mettet

D r u k :Corelio Printing

F o t o ’ s :Redactie ACV-Transcom

Maa

rt 2

015

Page 4: Transcom-Info maart 2015

I n t e r s e c t o r a a l

“ W e h e b b e n l a n g t e g e n d e s t r o o m i n g e r o e i d ,

n u k u n n e n w e z e l f d i e s t r o o m w o r d e n !

D e t o e k o m s t i s a a n o n s . ”

Op zondag 29 maart houdt Hart boven Hard zijn Grote Parade. Wouter Hillaert, een van de initiatiefnemers, is volop aan het mobiliseren voor het grote moment. “Uiteraard ga ik pas écht tevreden zijn als er voldoende mensen zijn. En dat is heel hard werken”. Gelukkig voor ons had hij nog tijd voor een interview.

Hart boven Hard ging in september vorig jaar van start. Hoe zijn jullie als organisatie geëvolueerd?

Wouter Hillaert: “In het begin droegen we vooral een tegen-verhaal uit: tegen de besparingen, tegen de nauwe economische kijk op onze samenleving. Nu kiezen we meer voor een constructief verhaal. Als we zien wat er allemaal op onze samenleving afkomt, zullen er rond armoede, belastingen, diversiteit, ecologie of verenigingsleven heel andere keuzes nodig zijn dan wat onze regeringen nu bedenken. Zij hebben daar geen antwoord op waar iedereen beter van wordt. Wij bouwen ons verhaal op rond basisrechten als gelijke kansen, sociale bescherming en zuurstof voor mensen, en rond positieve antwoorden op alle uitdagingen, zoals een vermogensbelasting. Dat zijn onze tien ‘hartenwensen’: onze streefprincipes voor een andere samenleving.”

Hart boven Hard bestaat uit veel verschillende organisaties. Is dat geen nadeel?

“Nee, dat zie ik juist als onze unieke waarde. Plots worden mensen uit de cultuursector zich meer bewust van schrijnende toestanden rond armoede en zien ze dat er wel degelijk een financieel alternatief voor fiscaliteit bestaat. Die grensoverschrijdende bruggen zijn enorm belangrijk, want heel wat sectoren zijn wat naast elkaar gaan leven. Met Hart boven Hard is er nu een breed platform dat ze samenbrengt. Wij maken het verschil als paraplu, waaronder alle strekkingen dan hun eigen focus kunnen kiezen, gesterkt door de rest van het platform. Enkel je eigen verhaal naar voren schuiven levert steeds minder op. Willen we gehoord worden, dan moeten we vandaag zoeken naar wat ons bindt, niet naar wat ons onderscheidt.”

Jullie zijn bezig met veel verschillende thema’s. Hoe zorg je ervoor dat je de focus niet verliest en jullie verhaal duidelijk blijft?

“De ultieme uitdaging is: hoe hou je het scherp en breed tegelijk? Ik geloof dat de oplossing begint bij een verhaal rond waarden. Daar

voeden toch alle ouders hun kinderen mee op: met eerlijkheid, evenwicht, de dingen gelijk verdelen… Alleen lijken die waarden maatschappelijk steeds minder van tel, dus moeten ze terug op tafel. We krijgen dan wel eens het verwijt dat we niet duidelijk en concreet genoeg zijn. Maar democratie gaat niet enkel om gefocuste beleidsvoorstellen. Voor een jonge beweging als de onze zie ik die concrete punten nog niet als onze taak. Dat is eerder iets voor politieke partijen, vakbonden en het sociaal overleg. Wat wij proberen, is terug een breedbeeld op de samenleving bieden, voorbij het debat over puntje x of y.”

Hoe moeilijk is het om de verzuchtingen van alle organisaties te behartigen?

“Over concrete zaken zijn niet alle partners het altijd eens, daarom zoeken we vooral naar gemeenschappelijke waarden. Neem nu onze Hartenwens 5 rond werkbaar werk. Iedereen heeft evenveel last van stress en burnout. Dat is een gevoel dat niet ideologisch bepaald is. Doordat we zeker niet over de hele lijn in één bepaalde hoek te plaatsen vallen, spreken we ook meer mensen aan.”

Vertel eens iets over jullie lokale werkingen.

“Voor de toekomst van Hart boven Hard zijn die cruciaal. Op 22 september waren er tegelijk debatten in Gent, Antwerpen en

Page 5: Transcom-Info maart 2015

Brussel. Diezelfde oefening hebben we een maand later herhaald in acht andere centrumsteden. Die debatten zijn de start geweest voor de opbouw van lokale kernen. Momenteel tellen we er al 17. Als Hart boven Hard stopt, hoop ik dat er op lokaal vlak verbindingen gemaakt zijn die blijven voortbestaan. Deze kernen kunnen onze missie rond verbinden, verbreden en verdiepen het beste waarmaken.”

Is de oprichting van jullie Franstalige tegenhanger, Tout Autre Chose, een logische stap?

“Vanuit Franstalig België kregen we al een tijd signalen dat ze geïnteresseerd waren in ons project. Op onze eerste dag voerden we actie aan het Vlaams Parlement en de Franstalige media vielen omver van het feit dat er vanuit Vlaanderen protest kon zijn tegen een Vlaamse regering met N-VA. Alsof we hier allemaal achter het beleid van N-VA staan. Uiteindelijk is Tout Autre Chose gelanceerd op 10 december en we hebben ze daarin geholpen. Het was duidelijk dat het een Belgisch verhaal moest worden. En op lange termijn hopen we op een Europees verhaal. Maar eerst is er de Grote Parade, samen met Tout Autre Chose.”

Geloof je dat je mensen nog warm kan krijgen om op straat te komen?

“Als je deze regeringen verder hun ding laat doen, krijg je mensen niet alleen warm, maar zelfs heet. Ik denk dat dat voor een stuk bewezen is met onze aanvulling op de vakbondsacties. Toen hoorde je vaak dat er mensen voor het eerst meededen aan een staking. Plots waren er in elke stad honderden mensen die deelnamen aan onze fietstocht.”

Ligt daar ook de kracht van Hart boven Hard?

“We kunnen in ieder geval een brug slaan tussen de brede onrust die leeft bij mensen en het meer militante actiemodel van de vakbonden. We willen tonen dat protest veel meer inhoudt dan de clichés die over vakbonden bestaan, en dat de plannen van de regeringen veel dieper ingrijpen dan alleen op werk of pensioen. Een mens is meer dan zijn loonbriefje. Dat is wat mensen aanspreekt, denk ik: de mens boven de economische rekensom.”

Welke vorm moet actie volgens jou aannemen?

“Die oefening moet natuurlijk verder gaan dan een actie op Facebook of een online petitie. Het actiemodel van de vakbonden heeft economische impact, maar misschien is het daar ook te veel mee gaan samenvallen? Ik ben ervan overtuigd dat er ook meer creatieve en symbolische acties mogelijk zijn, met hetzelfde effect op de tegenstander. Hoe kan de verbeelding van kunstenaars de grote slagkracht van vakbonden nog versterken? Zo was er in Zweden een artistieke actiegroep die er tijdens een belangrijk debat in het parlement in geslaagd is om alle gsm van de parlementairen te hacken. Tijdens het debat verstuurden ze dan sms’en naar andere volksvertegenwoordigers. De chaos en verwarring waren compleet, rechtstreeks op tv.”

Denk je dat Hart boven Hard invloed heeft op politici?

“Dat CD&V nu meer tegengewicht biedt in de regering, is in de eerste plaats de

verdienste van de vakbonden, maar ook van Hart boven Hard. En ik zie linkse partijen in hun communicatie vaker focussen op waarden, zoals wij doen. Dat is natuurlijk nog geen systeemverschuiving, maar toch inspireren we. En dat vind ik belangrijk. Ik geloof dat Hart boven Hard de progressieve krachten uit de verdrukking kan halen. We hebben lang tegen de stroom ingeroeid, nu kunnen we zelf die stroom worden! De toekomst is aan ons.”

Wanneer is de Grote Parade geslaagd?

“Ik vind de aanloop minstens even belangrijk als de dag zelf. Mensen sluiten allianties, voeren bredere gesprekken over politiek, krijgen oog voor wat zich afspeelt in andere sectoren. Dat is minstens zo belangrijk als de uiteindelijke opkomst op de Parade. Maar uiteraard gaan we pas écht tevreden zijn als er voldoende mensen in Brussel zijn om media en politiek te tonen dat er meer mensen dit beleid konteverkeerd dan ze altijd dachten. En dat is heel hard werken.”

Hoe ziet de toekomst van Hart boven Hard eruit?

“Bij de start hebben we gezegd dat we voor vijf jaar gaan. We willen niet de zoveelste burgerbeweging zijn die na een steile opmars weer stilvalt. Die kans bestaat uiteraard nog altijd: dat hangt af van de politieke context en onze eigen slagkracht. Dus om op je vorige vraag terug te komen: de Grote Parade is pas geslaagd als ze een beginpunt is, en geen eindpunt.”

5

De Grote Parade29 maart

Brussel-Noord - 13u.

Page 6: Transcom-Info maart 2015

T T I P e n T I S A

I n t e r s e c t o r a a l

Hoor je het ook in Keulen donderen? Nochtans zouden alle burgers in Europa moeten weten wat TTIP, TISA en gelijkaardige handelsverdragen zijn. Geen probleem: wij helpen je verder.

Wat is TTIP? Het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investe-ringsverdrag (Engels: Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) is een vrijhandelsverdrag, waarover wordt onderhandeld tussen de Europese Unie en de Ver-enigde Staten.

In een vrijhandelsverdrag schaffen landen de douanetarie-ven ten opzichte van elkaar af. Belastingtarieven en quota gelden niet meer en bureaucratische vereisten worden verminderd, waardoor het aantrekkelijker wordt voor be-drijven om zich in dat andere land te vestigen en er te in-vesteren.

Reglementering afstemmen

Het doel van het nieuwe verdrag is de economische samen-werking tussen de EU en de VS aan te zwengelen. Karel De Gucht, Belgische Europese commissaris van Handel was een van de grote trekkers binnen de EU.

De douanetarieven voor handel tussen EU en VS waren al redelijk laag, de grootste belemmering voor meer handel is de uiteenlopende regelgeving. Bedoeling van het verdrag is dus bestaande reglementeringen op elkaar af te stem-men en erop toe te zien dat ze in de toekomst niet meer uiteenlopen.

Alarmbellen

Bij het lezen van deze doelstelling gaan onmiddellijk alarm-bellen af. Harmonisering wil in dit soort dossiers altijd zeg-gen, harmoniseren naar beneden, dus minder regels. In de Europese Unie gelden momenteel strengere regels rond bijvoorbeeld voedselveiligheid en het gebruik van chemi-sche producten dan in de VS, en dat is een doorn in het oog van Amerikaanse multinationals.

Daarnaast roept het TIPP een heel nieuw soort geschillen-mechanisme in het leven, het ISDS, een systeem waarbij grote bedrijven overheden voor de rechtbank kunnen bren-gen als ze vinden dat de regeringsmaatregelen nadelig zijn voor hun bedrijfswinsten.

Een bekend voorbeeld is de aanklacht van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall tegen de Duitse regering. Toen Duitsland na de ramp in Fukushima besloot haar kernreac-toren te sluiten, diende Vattenfall een klacht in. Niet alleen verzwakte Duitsland de milieu-eisen voor het bedrijf, ook legde Vattenfall een claim van 3,7 miljard euro neer bij de Duitse overheid ter compensatie van hun verloren winst.

Transparantie

Je zou verwachten dat bij het voeren van dergelijke belang-rijke onderhandelingen de EU breed zou consulteren. Het tegendeel is waar, niet alleen hebben burgers en journalis-ten geen enkele toegang tot informatie, zelf in de nationale parlementen wordt de inhoud van het akkoord niet toege-licht.

Maar het kan nog erger – TISA

Het TISA, de Trade in Services Agreement, is een handels-verdrag over diensten dat zal worden afgesloten tussen een vijftigtal landen, waaronder Australië; Canada, VS en de EU.

Het TISA wil ervoor zorgen dat iedereen toegang krijgt tot elkaars binnenlandse markt. Overheden zullen dus niet meer in de mogelijkheid zijn om zelf diensten aan te bie-den, en om strenge regels op te leggen aan aanbieders van diensten.

Concreet zal het TISA-akkoord de deelnemende landen verplichten om gezondheidszorg, kinderopvang, postbede-ling, media, watervoorziening, energieproductie en open-baar vervoer open te stellen voor buitenlandse bedrijven. Zelfs in landen waar privatiseringen mislukt zijn, zullen de betrokken regeringen het recht verliezen om de betrokken dien-

Page 7: Transcom-Info maart 2015

7

sten terug te nationaliseren.

Uiteraard is dit onaanvaardbaar. Voor ACV-Transcom is kwaliteitsvolle openbare dienstverlening van het grootste belang. Enkel de overheid kan hiervoor zorgen. De markt zoekt naar enkel naar winsten, terwijl openbare diensten bestaan om in noodzakelijk economische en sociale no-den van burgers te voorzien.

Ook de TISA onderhandelingen verliepen tot voor kort in het grootste geheim. On-langs werd een eerste publiek toeganke-lijke hoorzitting over TISA georganiseerd. Het lijkt erop dat het grote verzet tegen de geheime onderhandelingen z’n vruchten begint af te werpen.

V e r z e t

In verschillende Europese landen groeit het verzet tegen het TTIP, en

nu er meer geweten is over het TISA zal het protest snel volgen.

Via facebook of de website stop-ttip.org kan je de Europese petitie

‘STOP TTIP’ mee ondertekenen. Er is steun uit alle Europese landen

nodig om de EU te dwingen aan haar burgers te denken tijdens de on-

derhandelingen.

Page 8: Transcom-Info maart 2015

“ W e w i l l e n g r a a g d e g e z o n d e o v e r l e g -s t r u c t u u r i n o n z e s e c t o r b e h o u d e n ”

2015 wordt een bewogen jaar, en dat zal niet van een leien dakje lopen. Dat vermoed Myriam Dillen, Algemeen Sec-torverantwoordelijke Diamant. We blikken met haar te-rug op 2014 in de diamantsector.

Myriam, kan je even zeggen welke indruk het jaar 2014 op jou heeft nagelaten?

“2014 was een woelig jaar, onder andere door de regerings-wissel en de maatregelen van deze nieuwe regering. Zon-der me te willen begeven op politiek ijs, kunnen we toch vaststellen dat er in 2015 in het sociaal landschap heel wat op stapel staat. Nieuwe regeringsvoorstellen en nieuwe wetgevingen zullen moeten geïmplementeerd worden, wat niet zomaar van een leien dakje zal lopen.”

Heeft dat gevolgen voor het sociaal overleg in de dia-mantsector?

“Het sociaal overleg staat onder druk, toch hopen we dat we in onze sector als sociale partners het hoofd koel kun-

nen houden om met gezond verstand en met respect voor elkaars standpunten de gesprekken en onderhandelingen te voeren. De gezonde overlegstructuur die we in onze sector ken-nen willen we graag behouden om zo efficiënt mogelijk be-slissingen te kunnen nemen in het belang van werkgevers en werknemers in de diamantnijverheid. Beslissingen die in het sociaal overleg genomen zijn, hebben sowieso een invloed op de Fondsen en de Verlofkas. Zij zullen op hun beurt een aantal zaken dienen uit te voeren die in de cao’s zijn vastgelegd. Daarom is een serene sfeer meer dan wen-selijk.”

Het was ook het jaar van het ‘online’-verhaal?

“Om alle opdrachten en activiteiten van de Verlofkas, Het Fonds voor de Diamantnijverheid en het Intern Compen-satiefonds Diamant nog beter toegankelijk te maken voor de werknemers, werkgevers en een ruimer publiek zijn onlangs de websites van de eerste 2 instellingen online gegaan. De website van het ICD zal binnenkort volgen. We zullen via dit instrument zo actueel mogelijk de nodige informatie beschikbaar stellen. Ook de website van ACV-Transcom kreeg een grondige opfrissing, met een betere toegankelijkheid voor onze leden. Onder belangengroep Diamant vinden ze alle relevante en recente informatie om-trent de activiteiten van onze belangengroep, de lopende cao’s, de vergoedingen en tegemoetkomingen voor onze le-den en het sociaal overleg in de diamantnijverheid.

In 2014 werden ook de eretekens van Laureaten van de Arbeid uitgereikt.

“Op 30 november kregen 79 personen het ereteken van Lau-reaat van de Arbeid. Ze werden gevierd voor hun prestaties op hun werk hetzij als werknemer, zelfstandige, werkgever of handelaar. Een ruime delegatie van leden en militanten van ACV-Transcom Diamant nam hieraan deel en dat ap-precieer ik ten zeerste. Stephane Fischler en ikzelf kregen het halssnoer van eredeken en Eduard Denckens en Walter Huysmans werden benoemd tot emeritus van de Diamant-nijverheid.

D i a m a n t

Dhr. D. Dayaert-Attaché Fod Economie; Dhr. A. Epstein-CEO AWDC; Dhr. S. Fischler-Voorzitter AWDC; Mevr. F. Coosemans-Attaché FOD Economie

Genodigden

Page 9: Transcom-Info maart 2015

9

Kan je vooruitblikken wat 2015 te bie-den heeft?

“De harde maatregelen die de regering wil invoeren, baren ons grote zorgen.

We hopen alsnog dat het interprofes-sioneel overleg tussen werkgevers- en werknemersorganisaties in de Groep van 10 resultaten zal opbrengen die door de regering gehonoreerd zul-

len worden. In het Fonds blijven we ons actief inzetten voor opleidingen en vorming in het bedrijf. Zo hopen we in 2015 opnieuw een basiscursus diamantslijpen te kunnen inrichten en doen we een warme oproep aan de fabrikanten om mee te werken aan dit project. We zijn er ons van bewust dat dit geen gemakkelijke opdracht zal zijn omdat we nogmaals moeten vaststel-len dat sommige bedrijven het moei-lijk hebben en zelfs moeten overgaan tot ontslagen. We willen ons blijven engageren om de tewerkstelling in de nijverheid mee aan te zwengelen en zullen we ons blijven inzetten om deze te activeren.”

Dus meer jongeren aan het werk in de diamantsector?

“In het najaar van 2014 werd het op-leidingsconvenant met de school Ste-delijk Lyceum Meir, onderhandeld en ondertekend door AWDC, de stad Ant-werpen, het autonoom gemeentebe-drijf Stedelijk Onderwijs en het Fonds voor de Diamantnijverheid. Ook hierin willen we onze rol spelen en meewer-ken aan de vorming van jonge men-sen die kiezen voor een beroep in de diamantnijverheid. We hopen dat deze jongeren na hun studies hier een job zullen vinden. Want jong bloed kunnen we met het oog op de toekomst zeker gebruiken.”

Dhr. G. Lens–SBD; Dhr. Y. Toutenel-Secretaris ACV-Transcom; Mevr. G. Tielemans-Administratie ACV-Transcom; Dhr. W. Henneuse-SBD;Dhr. G. Eysackers-Directeur RVD ; Mevr. A. Peeters-SBD

Mevr. L. Van Cauwenberghe-directeur SBD; Mevr. A. Theunis-Finserve verz; Mevr. K. Ver-wimp–voorzitter ACV-Transcom; Dhr. L. Cornelissens– directeur Antwerpsche Diamantkring

Page 10: Transcom-Info maart 2015

N i e u w s u i t h e t P a r i t a i r C o m i t é

D i a m a n t

Op 2 december 2014 sloten de sociale partners de cao be-treffende het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoe-slag (SWT) voor werknemers van 60 jaar en ouder in de sector van de diamantnijverheid.

In de sector van de diamantnijverheid is er een SWT-rege-ling voor de werknemers van 60 jaar en ouder die worden ontslagen volgens de regels, voorwaarden en modalitei-ten zoals voorzien door de cao nr. 17, met uitzondering van de regels, voorwaarden en modaliteiten die door deze cao worden bepaald.

Het Intern Compensatiefonds voor de diamantsector (ICD) neemt de aanvullende vergoeding ten laste. Dit voor de werknemers die voor het behoud van de aanvullende ver-goeding het attest kunnen voorleggen dat ze hun rechten hebben laten vastklikken, als ook voor de werknemers die de leeftijd van 60 jaar en ouder hebben bereikt en voldoen aan de voorwaarden gesteld door het ICD.

Het bedrag van de aanvullende vergoeding wordt verhoogd met 1 euro per vergoede werkloosheidsdag. De betalings-modaliteiten worden door het algemeen beheersorgaan van het ICD vastgelegd.

Deze cao loopt van 1 december 2014 tot 1 december 2017. Voor de volledige cao-tekst kan u steeds terecht op het ACV-Transcom Secretariaat Diamant.

In het Paritair Comité Diamant van 9 december 2014 werd bevestigd dat de cao SWT 56 jaar met 40 jaar beroepsloop-baan uitwerking heeft tot 31 december 2015.

D i a m a n t

U i t r e i k i n g v a k b o n d s g e s c h e n k 2 0 1 4In 2014 ontvingen onze trouwe leden diamantbewer-kers (35 jaar lidmaatschap) een mooi polshorloge. ACV-Transcom Diamant bedankt hen voor het vertrou-wen dat zij nog steeds stellen in onze vakbond en zijn werking.

Wij hopen dat zij nog vele jaren in goede gezondheid van dit geschenk kunnen genieten:

Coenen LudovicusDe Buyst EtienneDierckx KarinaGui LucHoremans KarelKeersmaekers MarcusLambrechts LudoProost Ronald

Van Elst ChristaVan Hemeldonck MarcVan Tendeloo MarcelVerbruggen Freddy

Denk je in aanmerking te komen voor dit vakbonds-geschenk van de belangengroep Diamant? Dan kan je steeds terecht op het ACV-Transcom Diamant secreta-riaat in de Vestingstraat 13, eerste verdieping – 2018 Antwerpen (02/549 11 07 of [email protected])

Page 11: Transcom-Info maart 2015

R u s t d a g e n d i a m a n t n i j v e r h e i d

2 0 1 5

In de diamantnijverheid wordt de arbeidsduurvermindering toegepast in de vorm van bijkomende rustdagen. De dia-mantarbeiders hebben per jaar maximaal recht op 5 col-lectieve rustdagen plus 1 vrij te nemen snipperdag.Het Paritair Comité voor de diamantnijverheid en –handel bepaalt wanneer de rustdagen genomen moeten worden. Dit jaar worden 4 rustdagen genomen de eerste week van de paasvakantie (aansluitend aan Paasmaandag) van dins-dag 7 april tot en met vrijdag 10 april 2015. De 5de rustdag wordt genomen maandag 20 juli 2015.Op hoeveel rustdagen heb je recht?

Maak de som van alle bezoldigde dagen (effectief gewerkte dagen + feestdagen + dagen van gewaarborgd loon) tijdens het vorige kalenderjaar (2014). Op basis van deze bereke-ning toont onderstaande tabel het aantal rustdagen waarop je recht hebt.

Van 1 tot 47 bezoldigde dagen 1 rustdagVan 48 tot 94 bezoldigde dagen 2 rustdagenVan 95 tot 142 bezoldigde dagen 3 rustdagenVan 143 tot 189 bezoldigde dagen 4 rustdagenMeer dan 190 bezoldigde dagen 5 rustdagen

De snipperdag wordt toegekend zodra de werknemer één dag gewerkt heeft in het kalenderjaar. De snipperdag is ten laste van de werkgever.Te weinig rustdagen?Een diamantbewerker die recht heeft op minder dan vijf rustdagen kan op die rustdagen waarop hij/zij geen recht heeft, tewerkgesteld of werkloos gesteld worden. De werkgever dient hiervoor de nodige schikkingen te treffen. De rustdagen worden uitbetaald in de week voorafgaand aan de rustdagen.

1 1

Page 12: Transcom-Info maart 2015

T e l e c o m

V a c a t u r e v o o r b e d r i j f s v r i j g e s t e l d e

ACV-Transcom is op zoek naar een vrijgestelde voor de belangengroep Telecom.

De aanstelling is voorzien vanaf april 2015 of te bespreken.

Als Gewestelijk Vrijgestelde bekleedt je een gemengde functie:• Assistent Vakbondsverantwoordelijke voor 70%• Vakbondsverantwoordelijke type I voor 30%

In de volledige functiebeschrijving, die we je graag bezorgen, vind je een idee van de jobinhoud die je mag verwachten.

Een korte omschrijving van deze functie:• De individuele onderhandelingen met de werkgever en andere betrokken partijen voorbereiden, uitvoeren en communiceren.• De individuele en collectieve belangen van de leden verdedigen, luisteren naar de leden en militanten en vrijgestelden.• Actief meewerken aan en organiseren van communicatie, vergaderingen en acties in alle mogelijke vormen.  • Syndicale werking binnen en buiten de belangengroep ondersteunen en uitbouwen.• Representativiteit van ACV-Transcom in het algemeen en Telecom in het bijzonder verzekeren.• Begeleiden van en meewerken aan de organisatie van de syndicale werking.• Werven, begeleiden en ondersteunen van militanten en leden op alle niveaus.• Visie, politiek en ingenomen standpunten van de belangengroep en sector uitdragen, ondersteunen, verdedigen en uitleggen aan de leden en militanten.

Voor deze functie zijn we op zoek naar de geknipte persoon die eveneens aan het volgende persoonlijk profiel beantwoordt :• Personeelslid van Belgacom zijn;• Tot de Nederlandstalige taalrol behoren en nagenoeg perfect tweetalig zijn;• ACV-militant zijn;• De huidige tewerkstellingsplaats is vanuit de hoofdzetel te Brussel;• Bereid zijn buiten de normale diensturen prestaties te leveren;• Vlotte kennis van de courante softwaretoepassingen;• Over goede communicatieve vaardigheden beschikken;• Informatie verwerken vormt geen probleem en je hebt een sterk probleemoplossend gedrag;• Ruime belangstelling hebben voor maatschappelijke problemen en het sociaal overleg;• Sociaal geëngageerd zijn;• Stressbestendig zijn.• In het bezit zijn van een rijbewijs B.

Je kandidatuur wordt uiterlijk voor 27 maart 2015 samen met een uitgebreid CV verwacht bij Ann-Michèle Wieleman,

Galerij Agora, Grasmarkt 105/40, 1000 Brussel (02 549 07 62) of [email protected].

Page 13: Transcom-Info maart 2015

1 3

W o e n s d a g 1 5 a p r i l 2 0 1 5 ( 1 0 u u r ) , a l -

g e m e n e v e r g a d e r i n g v a n a a n d e e l h o u d e r s

Vorig jaar herkenden we heel wat gezichten op de algemene vergadering van aandeelhouders van Belgacom. Veel leden hebben ooit de kans gegrepen om als werknemer aandelen te verkrijgen van hun bedrijf.

Waarom zou je niet naar de algemene vergadering van aan-deelhouders gaan en daar uit de eerste hand vernemen hoe de Raad van Bestuur de toekomst van het bedrijf ziet? Uiteindelijk beslist deze groep over jouw toekomst, jouw werkgelegenheid en jouw werkzekerheid!

Deelnemen?

Om aan de volgende algemene vergadering te kunnen deel-nemen, moet je je wel vooraf inschrijven. In artikel 34 van de statuten vind je hoe je dit doet. Een uittreksel: “De aandeelhouder meldt, uiterlijk op de zesde dag voor de datum van de vergadering, met inachtneming van de formaliteiten vermeld in de oproeping en met voorlegging van het bewijs van registratie dat hem door de financiële tussenpersoon, de erkende rekeninghouder of de vereffe-ningsinstelling werd overhandigd, aan de Vennootschap dat hij deel wil nemen aan de algemene vergadering.”

Op de website www.belgacom.com vind je nog meer gede-tailleerde informatie.

Praktisch

Je vraagt aan je financiële instelling Belgacom binnen de opgegeven termijn op de hoogte te stellen van je voorne-men om de algemene vergaderingen bij te wonen. Je ver-meld ook het aantal aandelen waarmee je aan de stemmin-gen op de algemene vergadering wenst deel te nemen.

Er wordt gevraagd 45 minuten voor de aanvang van de al-gemene vergadering aanwezig te zijn om de inschrijvings-formaliteiten te kunnen afhandelen. Tijdens deze algemene vergadering heb je zoals iedere andere aandeelhouder de kans om vragen te stellen. Tot dan.

Niet-recurrent voordeel

personeel Proximus

Eind maart krijgt het personeel van Proximus

opnieuw een niet-recurrent voordeel uitbetaald.

Concreet betekent dit dat de collectieve bonus

tot een bedrag van maximaal 3.130 euro bruto al-

leen aan een solidariteitsbijdrage van 13,07% zal

onderworpen worden. Maximaal zal je dus 2.721

euro netto als niet-recurrent voordeel kunnen

ontvangen.

Zo kan je aanspraak maken op een groter bedrag

aan collectieve bonus dan 3.130 euro bruto, dan

wordt het ‘overschot’ betaald als loon. Dit deel

wordt dus onderworpen aan sociale zekerheids-

bijdragen (RSZ) en fiscalisering (bedrijfsvoorhef-

fing).

Page 14: Transcom-Info maart 2015

A l p h a p r o j e c t : b l i g h t o f b z e r o ?

Na maanden broeden is bpost naar buiten gekomen met het Alpha-project. Het gevolg: 322 functies staan op de tocht. Hoeveel personeelsleden het bedrijf moeten verla-ten, al dan niet via naakte ontslagen, daar wil de bedrijfs-leiding momenteel geen aantal op plakken.

Het Alpha-project loopt over 18 maanden (vanaf 1 januari 2015) en is naast Zero-Based Budgeting (ZBB) en Leading@bpost een van de drie pijlers van het Next Gen project. Hier-mee worden de ondersteunende functies en diensten van bpost herzien om een “organisatie met meer wendbaarheid en efficiëntie” te maken “om de uitdagingen van morgen aan te gaan”.

Meer vragen

De eerste infosessies begin deze maand maakten de per-soneelsleden niet veel wijzer. Integendeel, ze hadden nóg meer vragen dan voordien. De onrust was alvast niet ge-temperd. Wel is het de verdienste van bpost om niet langer de geruchtenmolen te laten draaien: personeelsleden zul-len moeten vertrekken maar wie is nog geen uitgemaakte zaak.

Opnieuw selecties

Wat wel vaststaat is dat er opnieuw selecties zullen wor-den georganiseerd. Wanneer de functie verandert (de in-houd ervan of andere competenties worden voor die functie vereist), het aantal functies vermindert of de functie ver-dwijnt , dan moet je door de ‘objectieve’ molen passeren. Het selectieproces zal anders zijn naargelang het om ma-nagementfuncties (NBC ≥ band 2, inclusief mandatarissen) dan wel om bediendenfuncties (ongeacht het statuut : NBC, BC, statutairen E, F,H, band 1) gaat.

Onwettelijk

Sinds jaar en dag creëert de bedrijfsleiding projecten om bpost te wapenen tegen de scherpe concurrentie van an-dere postale bedrijven. Hiervoor werden de ondersteu-nende diensten versterkt door – naast een horde externe consultants – veel personeelsleden in dienst te nemen in niet-statutair verband, en dit in volledige onwettelijkheid. (Voor de liefhebbers: de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbe-drijven, bepaalt in artikel 29 de criteria waaronder perso-neelsleden kunnen worden aangeworven en tewerkgesteld

P o s t

Page 15: Transcom-Info maart 2015

1 5

onder arbeidsovereenkomst onderworpen aan de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten)

Dividenden

Die klus is nu bijna geklaard. In het hoofd van de beleids-makers bij bpost is de tijd dus rijp om de winstgevendheid van het bedrijf nog te vergroten en de dividenden van de aandeelhouders op te trekken. Tussen haakjes: wanneer vervalt het ten tijde van de beursgang opgelegde verbod tot verkoop van de aandelen nu weer ? Met deze heilige melk-koe voor ogen is dus een grootscheepse ontslagronde in de steigers gezet voor de ondersteunende diensten. Heel wat banen moeten dus sneuvelen en de betrokken personeels-leden worden voor bewezen diensten bedankt.

Dagelijks ontslagen

Het gemor bij de slachtoffers van deze beslissing van de Raad van Bestuur is dan ook meer dan begrijpelijk. En de vakbonden, die worden met de vinger gewezen. Zij krijgen koudweg deze vuile pap voorgeschoteld. Daarnaast gebeu-ren in het netwerk dagelijks ontslagen met als motivatie ‘reorganisatie’, waarvoor de gewone wettelijk bepaalde op-zegtermijnen worden toegekend. Ook de callcenters wor-den nu weer gecentraliseerd en zullen in een apart dossier worden besproken.

Inzet personeel

De personeelsleden die op de keien belanden zullen op zoek moeten naar een nieuwe job, wat in voor velen een onmogelijke zaak is gezien hun leeftijd. Maar daar liggen de cententellers bij bpost niet wakker van. Hoe vallen naakte ontslagen trouwens te rijmen met de briljante winstcijfers waarmee bpost maar al te graag uitpakt naar de media? Bpost is op zich een financieel gezond overheidsbedrijf na jaren van herstructureringen. Die gezonde cijfers zijn te danken aan de inzet van het personeel en kunnen niet op het conto geschreven worden van de ‘kippenplukkers’ aan de top.

Dat welzijn op het werk als prioritaire doelstelling wordt voorgesteld in de communicatie naar het personeel staat in schril contrast met de gevoel van onbehagen en de de-motivatie die bpost in de hand werkt door het personeel als wegwerpmateriaal te misbruiken.

Voor zij die uit de boot vallen, moet nog een sociaal plan met de vakbonden worden uitgewerkt. Hiervoor zal de no-dige tijd worden uitgetrokken.

Page 16: Transcom-Info maart 2015

T o e s l a g b i j a a n k o o p v a n e e n r e i s b i l j e t

P o s t

Koop je een biljet op de trein? Dan rekent de NMBS sinds 1 februari 2015 automatisch een toeslag van 7 euro aan. Dat zorgt voor problemen, want via ticketautomaten kun-nen personeelsleden van bpost geen korting aanvragen.

Statutaire en baremiek contractuele personeelsleden van bpost hebben recht op een korting van 50 procent op de prijs van de treinbiljetten. Via hun legitimatiekaart kunnen ze die korting normaal aanvragen aan een loket, maar in heel wat stations is het enkel mogelijk een ticket te kopen via een ticketautomaat.

Het probleem is dat de automaten geen keuzemogelijkheid bieden voor de betaling van een reisbiljet via de inlevering

van een vordering noch voor de 50% vermindering op de aankoopprijs.

Wij hebben dit probleem al een tijd geleden aangekaart bij bpost. Recent deelden zij ons mee dat volgens de regle-mentering van de NMBS de toeslag van 7 euro niet wordt aangerekend op producten die niet via de verkoopautoma-ten te verkrijgen zijn.

Mocht je toch door de treinbegeleider op de bon worden ge-zet, laat dit dan weten aan een van onze gewestelijk vrijge-stelden zodat dit bij bpost kan worden aangeklaagd.

V e r v a n g i n g i n B r u s s e lFreddy De Mesmaeker gaat op 1 juli met pensioen. Uit de selecties om hem te vervangen als gewestelijk vrijge-stelde is Bart Serlippens als geschikte opvolger naar voren is gekomen. Bart is sinds 1 maart 2009 sectorafge-vaardigde en dus zeker geen onbekende.

Zijn contactgegevens :Tel. 02 545 69 74

Gsm : 0470 13 18 [email protected]

Galerij Agora, Grasmarkt 105/38, 1000 Brussel

Freddy De Mesmaeker Bart Serlippens

Page 17: Transcom-Info maart 2015

1 7

1 2 , 5 j a a r A C V b i j W i m B o s m a n : e e n

k o p e r e n j u b i l e u m

V e r v o e r o v e r d e w e g

Van de eerste schuchtere overlegpoging tot de sterke werking van vandaag

Een naamsverandering, overnames, een nieuwe directie en een fusie met de vestiging in Genk. De vakbondswer-king van Wim Bosman werd regelmatig geconfronteerd met obstakels, maar daar kwamen ze alleen maar ster-ker uit. Na 12,5 jaar ACV blikken we terug op het vak-bondswerk in de firma Maenhout-Bosman-Mainfreight.

In oktober 2001 kreeg Filip Muylle te horen van de direc-tie van Logistics Oostende dat hij, wegens een onvoorziene piek in werk, zijn openstaande verlofdagen niet meer mocht opnemen. In het bedrijf was er een gebrek aan respect voor de arbei-ders en dit was de spreekwoordelijke druppel. Filip infor-meerde bij het ACV-dienstencentrum naar opzegtermijnen voor zijn ontslag. Het dienstencentrum contacteerde op zijn beurt Johan Opsomer, secretaris ACV-Transcom Vervoer over de weg. Johan kon Filip overtuigen om aan het werk te blijven en een syndicale werking uit te bouwen in het bedrijf. Zo zou hij proberen niet enkel voor zichzelf, maar ook voor andere collega’s de werkomstandigheden te verbeteren. Transport Maenhout, dat al 80 jaar bestond, kende nooit eerder een syndicale werking. Sterker nog, de directie was helemaal niet vakbondsgezind. De opstart moest dus in alle voorzichtigheid gebeuren.

Begin 2002 deelde het ACV voor de poorten van het bedrijf flyers uit die de pijnpunten van de onderneming aankaart-ten. Zo hoopten we de werknemers wakker te schudden en hen te wijzen op de voordelen van vakbondsvertegenwoordi-ging. Met succes, er kwam een voorzichtige aanzet tot dialoog met de directie. Op 1 juli 2002 werd Filip Muylle aangesteld als syndicaal afgevaardigde, voor het eerst in 82 jaar een syndicale voet binnen Transport Maenhout. En in eerste instantie was het ook enkel dat. Het overleg overliep stroef, maar Filip wou van geen wijken weten. Met de hulp van Johan, een goede opleiding en de nodige do-sis volharding kwam er uiteindelijk toch beweging in de

zaak. Na enkele maanden kwamen er twee délégués (Nico en Frederique) bij. De eerste twee jaren waren moeilijke, waarin zowel werknemers- als werkgeverskant heel veel moesten leren.

In mei 2004 waren het voor het eerst sociale verkiezingen in het bedrijf. Voor het ACV stonden de arbeiders Filip Muyl-le, Pascal Polfliet (Twix), Yannis C. en Frederique W. op de lijsten van ondernemingsraad (OR) en comité ter preventie en bescherming op de werkvloer (CPBW). Per overlegorgaan waren er vier zetels te verdelen, en in beide organen haalde het ACV 3 zetels binnen.

In de eerste mandaatsronde werden grenzen afgetast, en enkele bescheiden ‘overwinningen’ behaald. We spreken dan over winterkledij voor de arbeiders, een schuchtere poging tot brandpreventie, nieuwe (minder ver-vuilende) heftrucks en andere arbeidsmiddelen, bepaalde premies (bv. stand-by), loonstorting via de bank in plaats van via cheque, inschaling van arbeiderslonen enzovoort. Hoewel er délégués waren aangesteld, was er toen nog niet echt sprake van een syndicaal overleg. De komst van een nieuwe HR-manager bracht hier gelei-delijk aan verandering in. Een eerste mooie overwinning kwam er nadat de delegatie bleef doordrukken om maal-tijdcheques in te voeren.

In de aanloop naar de sociale verkiezingen van 2008 wis-selden een aantal mandaten en posities, maar dat had geen invloed op de verkiezingsuitslag . We haalden 4 zetels van de 6 binnen in de OR en het CPBW. Naast de werkingen op de Ondernemingsraad en het Co-mité, werd het syndicaal overleg beter en verder uitge-bouwd. Via deze drie overlegorganen werden al snel enkele successen geboekt: bijvoorbeeld de mogelijkheid op het vrijwillig nemen van de zogenoemde ADV-dagen (6 dagen gewettigde afwezigheid) en het geven van contracten na 65 dagen interimarbeid.

Ondertussen werd het bedrijf overgenomen door de Wim Bosman-groep, en kort daarna door de Mainfreight-groep. We werden steeds meer geconfronteerd met Nederlandse bazen die van Belgische wetgeving geen kaas hadden gege-

Page 18: Transcom-Info maart 2015

V e r v o e r o v e r d e w e g

ten. Dit resulteerde regelmatig in een clash die door het HR-departement min of meer moest worden rechtge-trokken.

Bij de sociale verkiezingen van mei 2012 haalden we in de OR 4 van de 6 zetels binnen, in het Comité waren dat

er 3. Bij de syndicale delegatie had-den we 5 afgevaardigden op 8. Hoewel we er met volle moed indoken, braken echter moeilijke tijden aan. De finan-ciële cijfers van afdeling Expeditie waren in vrije val en de bemoeizucht van de Nederlandse directie werd een groot struikelblok. Verworvenheden

werden constant in vraag gesteld en logische zaken stuitten op onbegrip. Bovendien maakte de directie onbe-grijpelijke keuzes: vooral de imple-mentatie van een nieuw computersy-steem in 2012 in Logistics zorgde voor een hoop problemen. Het groeiende wantrouwen zorgde ervoor dat het overleg dreigde uit te lopen op een patstelling, waar niemand nog een duimbreed wou toegeven.

Uiteindelijk kwam het overleg terug op gang en dit resulteerde in goede resultaten. De overuren van alle ar-beiders (niet-rijdend personeel) vanaf 7’36” werden aan 150% uitbetaald. Ook konden we een bedrijfs-CAO af-sluiten waarin betaald anciënniteits-verlof (één dag/vijf jaar) voor de arbei-ders werd vastgelegd. Er werden ook nog inbreuken op de camerawetgeving vastgesteld, die we onmiddellijk lieten rechtzetten en aanpassen.

Johan introduceerde Filip, Pascal en Marc bij het ITF (International Trans-port Workers’ Federation). Er bestond al langer de wens om een Europese ondernemingsraad op te richten. Het bedrijf was in een paar jaar tijd van nationaal familiebedrijf, over Euro-pese speler, in een mondiaal netwerk terecht gekomen. Als we als vakbond willen de rechten van onze leden en collega’s blijven verdedigen, kunnen we niet anders om zelf ook mondiaal te gaan denken. De oprichting van een internationale ondernemingsraad werd, en wordt nog steeds, door de directie serieus tegengewerkt.

Page 19: Transcom-Info maart 2015

1 9

Om te starten bij het uitbouwen van een internationaal vakbondsnetwerk, werden Filip en Pascal in augustus 2014 uitgenodigd in Sofia (Bulgarije) op het wereldcongres van het ITF. Daar presenteerde Filip samen met Johan en Luc Cortebeeck (ex-voorzitter van het ACV en huidig ondervoorzitter van de ILO) een event over ‘Supply Chains’ en de toepassing hiervan op Wim Bos-man/Mainfreight. Dit bleek een succes, waardoor het ITF anderhalve maand later een ‘Sup-ply Chains’-seminar in Oostende orga-niseerde. De syndicale delegatie van het bedrijf werd er mee in betrokken en sloten we af met een bedrijfsbezoek bij Wim Bosman Oostende.

Ondanks het feit dat onze visie niet altijd strookt met die van de werkge-ver, hopen wij in ieder geval met een positieve insteek ons steentje bij te dragen, om samen met de bewuste di-rectieleden het bedrijf terug gezond te krijgen. Als de rechten van de werkne-mers gerespecteerd worden, de wet-geving juist wordt toegepast en een correcte en goede communicatie word verzorgd, staat ons niets in de weg om een goed en eerlijk beleid te onder-steunen. Maar dan ook enkel en alleen als aan deze voorwaarden wordt vol-daan !

Ook op internationaal vlak hopen we op een doorbraak. Kennis van elkaars cultuur kan leiden tot meer respect, en respect leidt tot betere samenwer-king en meer begrip binnen het bedrijf. Maar door het gebrek aan contact met de vestigingen in andere landen is het niet vanzelfsprekend om de verschil-

lende culturen beter te leren kennen. Een Europese ondernemingsraad is dé oplossing om het bedrijf ook internati-onaal te gaan erkennen, herkennen en ondersteunen. Openheid en trans-pa-rantie van de Europese directie hierin, zou al tot heel wat meer vertrouwen kunnen leiden !

We zijn benieuwd wat de toekomst ons zal brengen. Wordt zonder twijfel ver-volgd…

1 7 d e g r o t e t r u c k r u n i n T u r n h o u t

o p 2 9 e n 3 0 m e i 2 0 1 5Truckers voor kinderen

P/a Herman SwaanenVlimmersebaan 139 - 2310 Rijkevorsel

Tel + Fax : 03 311 64 55Gsm : 0478 88 05 89

E mail : [email protected]

www.truckersvoorkinderen.be

Page 20: Transcom-Info maart 2015

H e t s t a t i o n d a t m e e r p r i j z e n w i n t

v o o r s c h o o n h e i d d a n v o o r s t i p t h e i d

De slogan maakt deel uit van de nieuwe stadscampagne ‘Atypisch Antwerpen’ en moet de stad en zijn inwoners als ‘atypisch voorstellen’. De slogan houdt geen steek, dat bewijzen cijfers. Dat daardoor personeel als zondebok naar voor wordt geschoven, vinden we enorm jammer.

De slogan over het station verwijst naar de creativiteit van ’t Stad en de prijs van ‘mooiste station van de wereld’. Dat de Belgische Spoorwegen en het personeel daardoor als zon-debok naar voren worden geschoven, is blijkbaar bijzaak. We vinden het jammer dat de NMBS geen aanstoot neemt aan deze wansmakelijke reclameboodschap die gebaseerd blijkt op perceptie. De cijfers geven het reclamebureau im-mers ongelijk.

Stiptheid verbetert

Wanneer we de jaarcijfers vanaf 2012 naast elkaar zetten, zien we dat het stiptheidscijfer in januari 2015 gestegen is ten opzichte van de voorgaande jaren.

Jaar 2012 Jaar 2013 Jaar 2014 Januari 201587,2 % 85,6 % 88,2 % 90,4 %

In de ochtendspits behalen we hetzelfde stiptheidscijfer als vorig jaar. Voor de avondspits is zelfs een opmerkelijke ver-betering waarneembaar van piekuurtreinen die met min-der dan 6 minuten vertraging aankomen.

Jaar 2012

Jaar 2013

Jaar 2014

Januari 2015

ochtendspits 85;6 % 82,3 % 84,3 % 84,3 %avondspits 79,2 % 76,8 % 81,3 % 86,3 %

Dat het nieuwe transportplan, dat midden december in voege trad, de stiptheidscijfers niet nog sterker de hoog-te injaagt lijkt op het eerste gezicht onbegrijpelijk. In de onderstaande grafiek zien we echter dat de vertragingen voor 24,6% te wijten zijn aan Infrabel en voor 43,8% aan de NMBS. Dat we naar een beter resultaat evolueren is dus duidelijk

zichtbaar. Die positieve stap laat de reclameboodschap niet uitschijnen en is daarom juist atypisch of ‘afwijkend van het normale’

C u l t u u rS p o o r w e g e n

Page 21: Transcom-Info maart 2015

M o b i l i t e i t 2 1

Atypische bedrijfscultuur

Tijdens de eerste week van maart kwam de NMBS opnieuw in het nieuws met een smeuïg verhaal over de ruzies op topniveau. Volgens een krant be-schuldigt de gedelegeerd bestuurder de voorzitter van de Raad van Bestuur van gesjoemel.

Dit gaf aanleiding tot een hele reeks artikels waarin verschillende veron-derstellingen werden gemaakt. De rel werd bekoeld door een gemeenschap-pelijke persmededeling van beide top-lui:

“ Jean-Claude Fontinoy, Voorzitter van de Raad van bestuur van NMBS en Jo Cornu,Gedelegeerd bestuurder van NMBS hebben kennis genomen van de pers-artikels dievandaag zijn gepubliceerd.

De Gedelegeerd Bestuurder van NMBS ontkent formeel de Voorzitter van de Raad van bestuur te hebben beschuldigd van corruptie, gesjoemel of eender welke elke andere vorm van malversatie.

Zij betreuren dat de interne brieven die betrekking hebben op gedachten-wisselingen over strategische en be-heersdossiers eigen aan de onderne-ming, buiten de onderneming worden gestuurd.

Zij nemen akte van het feit dat de ver-noemde brieven, volgende op de pu-blicatie van de bewuste persartikels, naar de pers werd verspreid door de

Minister, en hopen dat dit zal toelaten de situatie te kalmeren en een einde te stellen aan de onjuiste door de pers verspreide beschuldigingen

De onderneming zal een brief sturen naar de kranten die deze onjuiste be-schuldigingen hebben verspreid, om haar rechten te doen gelden.”

ACV-Transcom betreurt ten zeerste deze interne conflicten die het goede beheer van de onderneming niet ten goede komen.

We betreuren echter nog meer de ne-gatieve berichtgeving waarvan de Bel-gische Spoorwegen en zijn personeel het slachtoffer is. We denken dat hier over een gerichte strategie wordt ont-wikkeld waar de beschadiging het doel wordt om de enorme vermindering van 20 % van de staatsdotatie te kun-nen kaderen.

Wellicht is de verwijzing naar de ge-lekte brieven door de Minister hier niet vreemd aan! Atypische politieke beleidsvoering ?

Page 22: Transcom-Info maart 2015

Toelage voor de uitoefening van hogere functies: vereiste minimum periode voor de functie technisch ondersectorchef

In overeenstemming met de beslissingen genomen in de paritaire subcommissie van 14 oktober 2014, onderzochten NMBS en Infrabel bijlage 3 van ARPS - Bundel 523 - Deel II - Hoofdstuk VI dat de functies behandelt die recht geven op de toelage wanneer ze gedurende een onafgebroken periode van ten minste 7 dagen worden uitgeoefend.Uit dit onderzoek blijkt dat de vereiste minimumperiode voor de functie van technisch ondersectorchef moet worden vastgesteld op 1 dag op eenzelfde post.

Aanbreng van een kandidaat

Voor Hr-Rail komt het erop aan om zoveel mogelijk kwaliteitsvolle kandidaturen te ontvangen zodanig dat de behoeften van de Belgische Spoorwegen tijdig kunnen worden ingevuld.

Naast het opvoeren van specifieke campagnes om de aantrekkelijkheid van de beroepen van de Belgische Spoorwegen te onderstrepen en het intensifiëren van gerichte tactische acties, is “aanbreng van een kandidaat” een project waarbij de personeelsleden van de Belgische Spoorwegen kandidaten kunnen voordragen voor aanwerving. De beste ambassadeurs zijn immers de eigen medewerkers.

Het programma werd geïntroduceerd in 2010 voor de aanwerving van technici ELM en eerste technici ELM, IT Projectleiders, Functionele Analisten, Software Architecten en SAP specialisten.

Deze categorieën werden in 2012 uitgebreid voor volgende knelpuntberoepen:• industrieel en burgerlijk ingenieur• technisch tekenaar• treinbestuurder,• bestuurder rangeringen• operator-bestuurder Infra.

Gelet op de evolutie op de arbeidsmarkt en de te voorziene aanwervingen in het kader van de treinbegeleiding, zal gedurende een periode van 6 maand, namelijk van 1 december 2014 tot en met 31 mei 2015, de toepassing van het bericht worden uitgebreid met het knelpuntberoep van treinbegeleider.

Verkeersvoordelen – Gebruiksvoorwaarden en beheer van de onregelmatigheden

Op 1 februari 2015 werd door de NMBS het “boordtarief” ingevoerd.In principe moet elke reiziger in het bezit zijn van een geldig vervoerbewijs vooraleer op de trein te stappen. Indien dit niet het geval is zal het treinbegeleidingspersoneel aan de reiziger voorstellen om een vervoerbewijs tegen boordtarief aan te kopen. Bovendien zal een formulier C170 – Vaststelling onregelmatigheid reiziger opgemaakt worden in het geval dat de reiziger het boordtarief niet betaalt of indien het gaat om een vervoerbewijs dat op frauduleuze wijze of door een derde gebruikt wordt.De bedoeling is om een duidelijk, eenvoudig en uniek systeem van regeling in te voeren voor alle reizigers, dus ook voor de begunstigden op verkeersvoordelen, die niet in het bezit zijn van een geldig vervoerbewijs op het ogenblik van de controle in de trein.De weerslag van de invoering van het boordtarief op de begunstigden op verkeersvoordelen diende bijgevolg te worden aangepast. De onregelmatigheden worden in verschillende categorieën ingedeeld. Elke categorie maakt deel uit van een specifieke commerciële regeling. Meer details kan u terugvinden in het bericht H-HR dat zal verschijnen op het intraweb van HR-Rail bij de lijst met HR-onderrichtingen.

Toegangsvoorwaarden tot de graden van treinbestuurder, bestuurder rangeringen en operator besturing cargo

De instructeurs belast met de opleiding van het treinbestu-ringspersoneel stellen een hoog mislukkingspercentage

S p o o r w e g e n

N i e u w s u i t d e N a t i o n a l e P a r i t a i r e

S u b c o m m i s s i e

Page 23: Transcom-Info maart 2015

vast voor de eerste module van de opleiding. De belangrijkste oorzaak van deze mislukking blijkt een relatief zwak punt voor het verwerken van de onderwezen vakken.

Het is daarom noodzakelijk om tijdens de toegangsproef te testen in hoeverre de kandidaat in staat is, onderwezen vakken te verwerken tijdens de opleiding. Bovendien zouden ook de kennis van elektriciteit, mechanica, pneumatica, basisprincipes van remming en de seininrichting worden getest. De syllabus met de basisprincipes zou beschikbaar zijn bij de inschrijving voor de proef.

Alvorens dat onmiddellijk wordt over gegaan tot een aanpassing van reglementering inzake toewijzing van betrekkingen, zal eerst een proefperiode van 1 jaar worden ingelast, gevolgd door een evaluatie.

Schrijnwerkers: actualisering en aanpassing van de toegangsvoorwaarden

• Relevante ervaring en competenties die buiten diploma zijn verworven

Om toestanden te voorkomen die zich in het verleden hebben voorgedaan bij de aanwerving van kandidaten die niet in het bezit waren van het vereiste diploma voor de toegang tot de betrekking van schrijnwerker-meubelmaker maar waarvan bleek dat de ervaring en/of de competenties verworven buiten diploma voldoende was om aan de verplichtingen van

deze betrekking te voldoen, worden de toegangsvoorwaarden tot deze graad aangepast waarbij voor de toegang tot de proef van deze graad zowel de competenties verworven buiten diploma als een relevante ervaring van minimum 2 jaar in aanmerking worden genomen.

De kandidaten die aan deze criteria voldoen, worden, in de plaats van het bezit van het vereiste diploma, aan een cv-screening onderworpen.

• Actualisering van de rubrieken (ARPS – Bundel 501 – Titel III – Deel III)De rubriek van schrijnwerker-meubelmaker zal in die zin worden aangepast en geactualiseerd.

Hierbij zal tevens de rubriek van gespecialiseerd meubelmaker worden geactualiseerd, waarbij d.m.v. gesloten proeven de overgang wordt

voorzien van de schrijnwerkers-meubelmakers naar de graad van gespecialiseerd meubelmaker.

Toegangsvoorwaarden tot de graden van ploegbaas en gespecialiseerd ploegbaas

De rubrieken van de graden van ploegbaas en gespecialiseerde ploegbaas werden niet meer aangepast, respectievelijk sinds 1982 en 1977.

De toegangsvoorwaarden worden daarom gewijzigd en geactualiseerd waarbij de belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op:• vakken en aard van de proef• proefperiode • regularisatievoorwaarden

Bijzondere bepalingen die werden

2 3

Page 24: Transcom-Info maart 2015

S p o o r w e g e n

genomen bij de omzetting van de cargo beroepen – gestabiliseerde personeelsleden en “cargo”-toelage

Zowel de periode van stabilisatie voor de personeelsleden die titularis waren van een post “cargo beroep” en die een lagere graad bezitten als deze van de post waarop ze benuttigd worden en die op hun vraag gestabiliseerd werden op hun omgezette post als de toekenning van de “cargo” toelage, waren in de tijd beperkt tot en met 31/12/2014.

Op vraag van ACV-Transcom werden deze maatregelen tot nader order verlengd.

Oprichting van de graad van operator logistic services binnen de directie B-Stations (NMBS)

Momenteel worden er in de centrale en regionale Post & Print Services van de directie B-Stations (B-ST) personeelsleden benuttigd die verschillende graden hebben. Met het oog op de uniformisering van al deze graden en als gevolg van de informatisering en de invoering van nieuwe technologieën en werkmethoden wordt de graad van operator Logistic Services (rang 7) opgericht. De specialiteiten “Post Services” en “Print Services” worden aan deze nieuwe graad verbonden.

De personeelsleden die benuttigd worden in een Post & Print Services of in de groendienst van de directie

B-ST kunnen toegang krijgen tot één van de specialiteiten verbonden aan deze nieuwe graad d.m.v. een speciale proef.

De titularissen van de nieuwe graad van operator Logistic Services zullen toegang hebben tot de gesloten proeven voor een overgang naar de graad van technisch-administratief assisent (rang 5).

Preventie van psychosociale risico’s op het werk

Via een bericht H-HR werden de nieuwe procedures vastgesteld die rechtstreeks toegankelijk zijn voor de werknemer die meent schade te ondervinden ten gevolge van psychosociale risico’s. Deze beschikkingen beogen de toepassing van de wetten van 28 februari en 28 maart 2014 en het koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico’s op het werk (B.S. 28 april 2014).

De bepalingen zijn van toepassing op:• de feitelijke en juridische werkgever(s) zoals bepaald in het KB van 11.12.2013 houdende het personeel van de Belgische Spoorwegen;• alle personeelsleden van Infrabel, NMBS en HR-Rail ongeacht de aard, de duur of het juridisch statuut van hun tewerkstelling;• de met werknemers gelijkgestelde personen in de zin van artikel 2, §1 van de Welzijnswet;• werknemers van een onderneming van buitenaf die permanent werkzaamheden uitvoeren bij de werkgever

Het nieuwe bericht H-HR ter zake vernietigt en vervangt bericht nr. 18 HR van 19 februari 2003 (bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk).

Page 25: Transcom-Info maart 2015

4 e s p o o r w e g p a k k e t i n e e n s t r o o m v e r -

s n e l l i n g ?

Letland is sinds 1 januari voorzitter van de Europese Raad en is niet van plan om zijn start te missen. Al na enkele dagen lanceerde het land een voorstel om de politieke pij-ler van het vierde spoorwegpakket te deblokkeren. Het is voorlopig moeilijk in te schatten wat de impact van dit voorstel zal zijn.

Even herhalen: de Europese Commissie publiceerde in ja-nuari 2013 het vierde spoorwegpakket. Het Europees Par-lement keurde dat op 26 februari 2014, na fikse bijsturin-gen, goed. Dan kwam de Europese Raad aan zet. Noch het Italiaanse, noch het Griekse voorzitterschap van de Raad wisten de besprekingen af te ronden. Er was wel eensge-zindheid over de technische pijler, die voor meer harmoni-sering en minder regels moest zorgen, maar beslissingen over de politieke pijler (marktopening en openbare aanbe-stedingen) werden steeds uitgesteld.

Begin 2015 kwam Letland als nieuwe Voorzitter van de Europese Raad met een nieuwe voorstel. Uit onze analyse blijkt dat het voorstel veeleer terugkeert naar de publicatie van de Europese Commissie in 2013, dan dat het rekening houdt met de stemming in het Europees Parlement.

Concurrentie

Zo stelt men voor dat er, behoudens enkele strikte uitzon-deringen, geen keuze meer kan worden gemaakt tussen di-recte gunning en openbare aanbesteding. Dit zou erop neer komen dat de NMBS op het gehele netwerk in concurrentie moet treden met privéoperatoren. In het voorstel van Euro-pees Parlement kon nog 75% van het netwerk onderhands of direct aan de historische operator gegund worden zon-der een openbare aanbesteding te publiceren.

Sociale criteria

Een ander pijnpunt in dit Letse voorstel is dat de sociale cri-teria en de verplichte transfer van personeel verdwijnen. In het voorstel van het Europees Parlement moesten immers alle operatoren die wilden inschrijven op een aanbesteding, verplicht voldoen aan een aantal sociale criteria en moes-ten ze het personeel, bij overname van een concessie van

een andere operator die de lijn uitbaatte, verplicht overne-men.

Er is ook onduidelijkheid over de interpretatie van één ar-tikel, waardoor grote onzekerheid over de transitieperiode zou kunnen ontstaan. Zo kan men de tekst op zo’n manier interpreteren dat er na 3 december 2022 geen bestaande directe gunningen meer kunnen verder bestaan. In het voorstel van het Europees Parlement zouden bestaande gunningen echter nog tot 10 jaar na de publicatie van de verordening kunnen blijven bestaan.

Met betrekking tot de voorafgaande bespreking van ver-voersplannen en openbare dienstverplichtingen blijft de consultatie met de vakbonden overeind, maar het respect voor toepasselijke regels inzake reizigersrechten, sociale aspecten, tewerkstelling, milieubescherming in deze docu-menten wordt geschrapt.

Ultraliberaal voorstel

We kunnen nog niet inschatten in hoeverre we rekening moeten houden met de impact van dit voorstel. De vraag waarom precies Letland met dit ultraliberaal voorstel komt opzetten, kan op twee manieren beantwoord worden. Of-wel wil het echt werk maken van dit aanslepende dossier, ofwel is er een link met de vorige Europese Transportcom-missaris en inwoner van de buurland Estland, Siim Kallas, die ‘zijn dossier’ niet meer tijdens zijn ambtstermijn kon finaliseren en het nu op een andere wijze probeert door te drukken. We denken echter wel dat de meeste landen bij hun vroeger ingenomen standpunten zullen blijven. België heeft alleszins officieel verkondigd het vroeger ingenomen standpunt niet te wijzigen.

2 5

Page 26: Transcom-Info maart 2015

S p o o r w e g e n

B e d r i j f s v o o r h e f f i n g o p d e p e n s i o e n e n

De Bedrijfsvoorheffing die op de pensioenen wordt ingehouden is afhankelijk van het belastbaar bedrag en van de gezinslast van de gepensioneerde. In de loop van de maand oktober werden die gegevens bijgewerkt. Dit had als gevolg dat heel wat gepensioneerden hun netto pensioenbedrag soms met een niet onbelangrijk bedrag zagen verminderen. Het betreft de gepensioneerden die:• samen met hun pensioen van de NMBS-Groep een bijkomend pensioen genieten (meestal) ten laste van de Rijksdienst voor Pensioenen;

• die vanaf de ingangsdatum van hun pensioen als gepensioneerde met gezinslast werden beschouwd;

• en van wie aan de echtgenote, op een latere datum, een eigen rustpensioen kreeg.

Voor de gepensioneerden die voornoemde vermindering hebben vastgesteld, moet onderscheid gemaakt worden naargelang het pensioenbedrag dat de echtgenote ontvangt.

1. Gepensioneerden van wie de echtgenote een rustpensioen krijgt gelijk aan of hoger dan 537,50 euro bruto per maand

Zij moeten beschouwd worden als gepensioneerde zonder gezinslast, zodat meer bedrijfsvoorheffing dient te worden ingehouden dan voorheen. Voor die gepensioneerden is de bedrijfsvoorheffing vanaf oktober 2014 correct berekend en kan er bijgevolg geen sprake zijn noch van een herziening, noch van een terugbetaling.

2. De gepensioneerden van wie de echtgenote een rustpensioen krijgt waarvan het bedrag ligt tussen 161,25 en 537,50 euro bruto per maand

Zij moeten beschouwd worden als gepensioneerde zonder gezinslast maar het bedrag van de maandelijkse bedrijfsvoorheffing moet verminderd worden met 215 euro. Voor die gepensioneerden werd/wordt er teveel bedrijfsvoorheffing ingehouden.

Page 27: Transcom-Info maart 2015

2 7

3. De gepensioneerden van wie de echtgenote een rustpensioen ontvangt waarvan het bedrag lager of gelijk is aan 161,25 euro bruto per maand

Zij moeten blijven beschouwd worden als gepensioneerden met gezinslast. In die gevallen was/is het percentage van de bedrijfsvoorheffing niet correct en werd/wordt er teveel bedrijfsvoorheffing ingehouden.

Herziening

Als het rustpensioen van de echtgenote lager is dan  537,50 euro bruto per maand (punten 2 & 3) en het percentage van de bedrijfsvoorheffing van de gepensioneerde werd ondertussen nog niet aangepast, dan kan de

gepensioneerde alsnog de herziening van het percentage aanvragen. Bij de gewestelijke vrijgestelden kan een voorbeeldbrief bekomen worden waarmee de aanvraag om herziening kan ingediend worden bij de Rijksdienst voor Pensioenen Betaaldiensten-Financiële dienst Zuidertoren 1060 Brussel. Opgelet!

De bedrijfsvoorheffing die teveel werd ingehouden op de pensioenen van de maanden oktober en november  2014 kan niet meer worden teruggestort omdat het fiscaal jaar 2014 al werd afgesloten. Die bedragen zullen in mindering worden gebracht bij de afrekening van de belastingaangifte 2015 – Inkomsten 2014.

Alleen de bedrijfsvoorheffing die teveel werd ingehouden op het pensioen vanaf de maand december 2014 en later, kan op verzoek van de gepensioneerde teruggestort worden door de pensioendienst van de NMBS-Groep.

Hoe?

De Rijksdienst voor Pensioenen zal u haar beslissing meedelen. U stuurt een kopie van die beslissing naar de pensioendienst van de NMBS-Groep Bureau H-HR.343 sectie 73 – Frankrijkstraat 85 – 1060 Brussel en vermeld op de kopie dat u de terugbetaling wenst van de bedragen die teveel werden ingehouden.

H e r d e n k i n g s p l e c h t i g h e i d w e e r s t a n d e r s S p o o r

De herdenking van de weerstanders van het Spoor zal doorgaan op zaterdag 18 april om 10u45 aan het gedenkteken in het station van Brussel-Centraal.

In tegenstelling tot voorgaande jaren (en om praktische redenen), is er geen mis-viering georganiseerd in de kathedraal. De huldiging blijft beperkt tot toespraken en de neerlegging van bloemen en kransen met vertegenwoordiging van alle Belgi-sche weerstandersafdelingen.Deze plechtigheid wordt begeleid door de Spoorwegharmonie van Brussel.(die dit reeds meer dan 50 jaar ter harte nemen) in het bijzijn van een afgevaardigde van het Belgische Leger, vertegenwoordigers van de NMBS-Holding en afgevaardigden van de erkende syndicale organisaties.Na de toespraken worden er namens ACV-CSC-Transcom bloemen neergelegd door Gilbert Haeck.Langs deze weg willen we de leden van ACV-Transcom Spoorwegen danken voor hun aanwezigheid en in het bijzonder onze vriend Gilbert Haeck voor zijn jaarlijkse inzet om deze huldiging in eer te houden.

Page 28: Transcom-Info maart 2015

I n t e r s e c t o r a a l

A n d e r s - a c t i e v e n

Eeklo

Koffietafel op maandag 30 maart 2015.

In de lokalen van de C.M. – Garenstraat 46 te 9900 Eeklo om 14 uur

Programma:1. Welkomswoord door de voorzitter.2. Info over Pensoc VZW door de heer Ludo Roelandt – Ma-nager.3. Koffietafel: bijdrage 5 € per persoon.4. Gezellig samenzijn met een natje en een droogje.5. Einde rond 17 uur.

Inschrijven kan bij de bestuursleden of bij Albert Leydens (09 372 89 12 ) en Albert Baeke (09 373 69 57)

Verdere jaarkalender voor 2015

Koffietafels:30 april 201529 juni 20155 oktober 20157 december 2015 ( Sinterklaasfeest ) Fietstochten: 21 Mei 20156 augustus 2015 

Daguitstap:20 augustus 2015. Alle verdere informatie volgt ten gepaste tijde. Gepensio-neerden uit de Regio Meetjesland die lid wensen te worden van onze kern, kunnen contact opnemen met Albert Ley-dens, voorzitter, tel. 09 372 89 12 of Albert Baeke, secreta-ris, tel. 09 373 69 57

Antwerpen

Vormingsnamiddag  op woensdag 22/04/2015 om 14 uur in zaal Oorderen, Nationalestraat  111 2000 Antwerpen.Thema: Erfenisrecht en Wilsbeschikking.Spreker: Notaris mevrouw Marie-Claire Brosens.Gratis Koffie+ taart + ambachtelijke speculoos.Inschrijving vooraf gewenst  bij Tricot Dirkemail : [email protected], tel. 03 877 33 76, gsm: 0485 45 59 23

Uitstap naar Hydrodoe te Herentals op donderdag 28 mei 2015

Afspraak : om 13 uur in het station van Herentals.

Prijs: 5,50 euro.

Auto’s ter beschikking voor minder mobiele mensen.

Verplichte inschrijving voor 20/05/2015 bij Tricot [email protected], tel. 03 877 33 76 gsm: 0485 45 59 23

De eerste 20 inschrijvingen krijgen een geschenkje.

Al onze activiteiten staan open voor alle gepensioneerden en bruggepensioneerden van de belangengroepen Water, Mobiliteit, Vervoer over de weg, Diamant, Cultuur, Spoor-wegen, Post en Belgacom (Proximus) .

Rest jaarprogramma 2015

28/10/2015 om 14 uur, Nationalestraat 111 2000 Antwerpen: vormingsnamiddag over Erfenisrecht en Wilsbeschikking.25/11/2015 om 11.30 uur: uitstap naar de VRT te Brussel.Bijkomende inlichtingen via de anders actieven van de sec-toren :Post: Jef Verheyen, [email protected]: Hugo Verachtert, [email protected]: Dirk Tricot, [email protected] Guns, [email protected] Lorriper, [email protected] sectoren: via de vrijgestelden van deze sectoren.

Page 29: Transcom-Info maart 2015

2 9

Midden-West-Vlaanderen

Jaarprogramma 2015

Dinsdag 05/05/2015 - Daguitstap per trein naar Antwerpen.Na een geleid bezoek aan het sta-tion van Antwerpen Centraal in de voormiddag gaan we in de namiddag meerdere bezienswaardigheden be-zoeken in het Centrum ( O.L.Vrouw ka-thedraal, het stadhuis, enz…)

Donderdag 17/09/2015 - Daguitstap per bus naar Oostduinkerke.De garnaalvissers te paard zijn erkend als Cultureel Erfgoed door de Unesco. Na het vissen wordt alles wat opgevist is getoond aan de groep met de nodi-ge uitleg (krabben, vissen, anemoon, kwallen, enz…). Daarna wordt het lek-kers geproefd. We sluiten af met een bezoek aan het visserijmuseum.

Dinsdag 06/10/2015 - Voordracht: de bende van Bakelandt.Het boeiend en adembenemend ver-haal van een beruchte roversbende omstreeks 1800 wordt ons gebracht vanuit historische bronnen.

Opgelet !Omwille van organisatorische rede-nen kunnen bepaalde data of thema gewijzigd worden. Gelieve steeds de Transcom-info te raadplegen.

Voor alle verdere informatie kan je steeds terecht bij Raymond Plettinck op tel. 051/22.35.85 of via mail op [email protected]

 

Brussel Telecom

Infovergadering over “Rust- en over-levingspensioenen”

Wanneer? Donderdag 2 april 2015 om 13.30 uur

Waar? In de lokalen van ACV-Trans-com, Galerij Agora, Grasmarkt, 105 - 2de verdieping (zaal Europa) te Brus-sel. Dagorde?Welkom De rust- en overlevingspensioenen (gastspreker Niek Demeester – OKRA)Syndicaal nieuwsUw vragenVaria

Iedereen welkom.

Oost-VlaanderenREGIO Waasland- Dendermon-de-Aalst-Oudenaarde

De regionale werkgroep anders-actie-ven (gepensioneerden/bruggepensio-neerden), Transcom Oost-Vlaanderen heeft het genoegen U en uw partner uit te nodigen op onze jaarlijkse inter-sectorale uitstap.

Deze zal doorgaan op woensdag 27 mei 2015 .

Hoe ziet onze uitstap er uit?:

Wij brengen een bezoek aan Geraards-bergen, de parel van Zuid–Oost-Vlaan-deren.Met het echte ‘manneken pis’, zijn historisch stadhuis en zoveel andere mooie locaties…

De uitstap verloopt aan een zeer rus-tig tempo, zodat het voor iedereen toe-gankelijk is.

Page 30: Transcom-Info maart 2015

I n t e r s e c t o r a a l

Programma:

Voormiddag: ontvangst met koffie in café Ruby (op 50m van het station). Iets later worden wij opgepikt met een bus voor een bezoek aan een bakkerij in Deftinge, waar de echte mattentaar-ten worden gemaakt en daar hoort na-tuurlijk een proeverij bij.Daarna voert de bus ons naar de top van de ‘muur van Geraardsbergen’, waar een heerlijk middagmaal ons wacht.Middagmaal: soep, hoofdgerecht en nagerecht in taverne ’t Hemelrijck.Namiddag: rustige rondleiding in cen-trum Geraardsbergen met gids, met bezoek aan verschillende unieke loca-ties.Wij sluiten rond 17u af met een glaas-je, U aangeboden door het bestuur.

Méér info kan U vinden op onze web-site: http://www.aatranscom.be

Praktisch: wij verzamelen om 10.00u aan het NMBS-Station van Geraards-bergen (buiten, voor de hoofdingang), een medewerker van ACV-Transcom wacht ons op. Geraardsbergen is ge-makkelijk bereikbaar met de trein, een aantal treinen rijden rechtstreeks naar Geraardsbergen vanuit Gent-St-Pieters of Denderleeuw/Ninove (waar dus gemakkelijk kan overgestapt wor-den vanaf andere treinlijnen); raad-pleeg de NMBS-dienstregeling.De ACV-Transcom-begeleiders zullen een groen “kenteken” dragen voor de herkenbaarheid. Deze begeleiders zijn telefonisch te bereiken: Willy: 0475 81 12 60 , Felix: 0494 37 35 01 of Dirk: 0499 17 85 65

Kostprijs: 30 euro/persoon; hierin is alles inbegrepen (koffie bij aankomst, busrit, bezoek bakkerij, menu, stads-bezoek met gids en drankje)Inschrijven via betaling door over-schrijvingInschrijven kan enkel telefonisch via onze penningmeester (Willy Cobbaert) op het telefoonnummer: 053/664419Uw inschrijving wordt pas definitief NA storting van het inschrijvingsgeld op

de rekening van onze penningmees-ter Willy Cobbaert: IBAN: BE82-2930-0444-3968 / BIC: GEBABEBB met ver-melding van “Uitstap ACV-Transcom – 27 mei” en vermelding van het aantal personen. (30 euro x ….)Het overeenkomstig bedrag dient ten laatste op vrijdag 08 mei 2015 op onze rekening te staan.Wij hopen samen met U op een fijne uitstap, alvast van harte welkom!

Page 31: Transcom-Info maart 2015

3 1

I n m e m o r i a m

Vervoer over de weg

Patrick Rogiers (°13/05/1958) Bij een tragisch ongeval kwam Patrick Rogiers, echtgenoot van Marleen Vanacker, om het leven op 20 januari 2015. Patrick was lid van zowel het regionaal als het nationaal vakbondscomité voor het vervoer in het gewest West-Vlaanderen. Patrick was tewerkgesteld bij het transportbedrijf Essers in Heule.

Telecom

Jules Uyttenhove (°20/10/1928)

Op 24 februari 2015 overleed Jules Uyttenhove, weduwnaar van Irène Decavele, Jules is de vader van vriend Dirk Uyttenhove, hoofdmilitant voorzitter Belgacom en lid van het Nationaal Bestuur van ACV-Transcom en de Alge-mene Raad van het ACV-Nationaal.

Post

Ivo Kempeneers (°02/04/1959)

Geheel onverwacht overleed Ivo Kempeneers te Oplinter op 28 februari 2015. Vriend Ivo was militant van ACV-Transcom Post voor het gewest Limburg.

Spoorwegen

André Lestaeghe (°04/11/1920)

Op 26 februari overleed André Lestaeghe, weduwnaar van Margriet Mares en vader van onze goeie vriend Michel Lestaeghe. Michel is hoofdmilitant voor het gewest West-Vlaanderen Spoorwegen en lid van het Nationaal Bestuur van ACV-Transcom en van de Algemene Raad van het ACV-Nationaal

Wij voelen mee in het verdriet van de familie en wensen hen veel sterkte toe.

Nu zingt de dood een zachter lied

In deze stille avondstonden.

De hemel is weer dichterbij

Nu ons gebed,

Voelbaar als een sterke band,

Langzaam stijgt naar hen

Die reeds wonen

In Gods eeuwig lichtend Vaderland.

Jozef Vandromme (gepensioneerd postman-dichter)

Page 32: Transcom-Info maart 2015

V.U. : Katrien Verwimp - Galerij Agora - Grasmarkt 105 - Bus 40 - 1000 Brussel - www.acv-transcom.beLayout en distributie : sa Doneux, Mettet • Druk : Corelio Printing

I n t e r s e c t o r a a l

V.U. : Katrien Verwimp - Galerij Agora - Grasmarkt 105 - Bus 40 - 1000 Brussel - www.acv-transcom.beLayout en distributie : sa Doneux, Mettet • Druk : Corelio Printing

ACV-Transcom op Facebook

Wil je onmiddellijk op de hoogte zijn van het nieuws binnenje vakbond?Like dan onze Facebook-pagina! Op deze pagina verschijnenfoto’s, nieuws en evenementen van ACV-Transcomheet van de naald.

Hoe doe je dat?

Je vindt de pagina door in de zoekbalk ACVCSC-Transcomte typen.

Momenteel hebben we 1005 leden, maar dat moeten er veelmeer worden. Word jij de volgende?Zelfs al ben je lid, toch kan je nog helpen. Hoe actieveronze pagina, hoe beter.

Wat kan je doen?

‘Like’ onze berichten en deel ze. Zo bereiken we veel meermensen en wordt onze pagina populairder. Je kan ookcommentaar geven op foto’s en berichten en zelf interessantedingen delen.Heb je vragen over Facebook of Twitter, neem dan contactop met [email protected] (02 549 07 88)

Nog armbandjes : « Openbare diensten : in ieders belang »

beschikbaar in de gewestelijke secretariaten

V e r a n d e r i n g e n T r a n s c o m - I n f oVanaf januari 2015 zal Transcom-Info om de twee maanden in plaats van iedere maand verschij-nen. Uiteraard blijven we je verder informeren van syndicaal nieuws via onze website (nieuw vanaf 8 december 20014), nieuwsbrief, sociale media en via Visie, het blad van de Christelijke Arbeidersbeweging. Omdat niet al onze leden Visie krijgen, zijn er 3 extra nummers voor leden van publieke diensten voorzien met uitgiftedata in april, juni en oktober 2015.Je kan nog altijd Transcom-Info digitaal ontvangen. Op deze manier kan je ons magazine snel-ler bekijken en bespaar je papier. Wil je Transcom-Info digitaal ontvangen? Mail dan naar [email protected].

Website ACV-Transcom

Het webadres is nog steeds hetzelfde: www.acv-transcom.be. De lay-out van de vorige website had zijn beste tijd gehad. De pagina heeft twee ‘inrijpoorten’: ‘Ik werk in de sector’ en ‘Ik zoekinfo over’. Zoek je specifieke info over je sector? Dan klik je op de linkerknop. Dit kan gaan van contactgegevens, tot interessante links en sectorinfo. Voor algemene wetgeving van de privésector, zoek je op de rechterbutton. Je vindt er uiteraard ook info over de centrale zelf, over de stafdiensten en er is een pagina voor de Anders-Actieven. Je kan er ons ledenblad Transcom-Info digitaal inkijken en er is ook een Facebook- en Twitter-plugin.

INF

O02

/ 2

015

Postabonnement

Afg

iftek

anto

or :

Bru

ssel

X

Maa

rt 2

015