Transcom-Info publiek oktober 2015

24
I N FO 03 / 2015 Postabonnement Afgiftekantoor : Brussel X Oktober 2015 EDITIE PUBLIEKE SECTOREN

description

 

Transcript of Transcom-Info publiek oktober 2015

Page 1: Transcom-Info publiek oktober 2015

INF

O03

/ 2

015

Postabonnement

Afg

iftek

anto

or :

Bru

ssel

X

Okto

ber

2015

ED

IT

IE

P

UB

LI

EK

E

SE

CT

OR

EN

Page 2: Transcom-Info publiek oktober 2015

I n t e r s e c t o r a a lActies tegen asociale regeringsmaatregelen

Gezond openbaar: onze accenten voor sterke

openbare diensten

Zelf uw vroegste pensioendatum uitrekenen p. 4

S p o o r w e g e nGalant: een vat vol ideeën

Europese campagne: hou het treinpersoneel

aan boord van de trein

Nieuws uit he NSC Sociale werken

Nationale Paritaire Commissie

van 5 oktober 2015

Sintfeest Brussel-Spoor p. 10

P o s tOverdracht extra wettellijk verlof:

zonder voorwaarden vanaf 2015

Combo: diversificatie voor de toekomst

Dienstverlening ACV-Transcom Post p. 16

C u l t u u rEen armere VRT is een armer Vlaanderen p. 18

T e l e c o mHervorming overheidsbedrijven louter

ideologisch ingegeven

Hospitalisatieverzekering Proximus p. 19

I n t e r s e c t o r a a lJaarlijkse feestvergadering West-Vlaanderen

Anders-actieven

In memoriam

Geboorten p. 20

Kinderfeest zie pagina 24

I n h o u dE

DI

TI

E

PU

BL

IE

KE

S

EC

TO

RE

N

Page 3: Transcom-Info publiek oktober 2015

Kat

rien

Ver

wim

p, V

oorz

itter

Did

ier

Smey

ers,

Ond

ervo

orzi

tter

VITAMINE D

Hopelijk heb je de laatste weken nog geprofiteerd van de zon, want zonnestralen zijn belangrijker dan je denkt. Wetenschappers hebben ontdekt dat tien minuten zonlicht honderd keer zoveel vitamine D aanmaakt dan je via je voeding in één dag binnenkrijgt. Zonlicht heeft ook een invloed op ons hormonenstelsel, want het maakt endorfine (het ‘gelukshormoon’) aan, dat je meer energie geeft. En laten we nu net die energie kunnen gebruiken voor het verzet dat de komende maanden op het programma staat.

Het is al vaak gezegd en geschreven: de regeringsmaatregelen staan ons niet aan. Ze zijn kil, onrechtvaardig en asociaal. En de regering weet van geen ophouden. Zo kregen we deze zomer nog het heugelijke nieuws dat door een BTW-verhoging onze elektriciteitsrekening in de hoogte schiet en dat alcohol en sigaretten duurder worden. De grote vermogens ontspringen opnieuw de dans en blijven gespaard van een gelijkwaardige inspanning. En er is meer.

De beleidsmakers blijven initiatieven nemen om de overheidssector zwaar aan te pakken. Na de privatiseringsdrang van De Croo voor Proximus en bpost, kwam Galant op de proppen met haar fameuze besparingsplan. Het plan ontbreekt elke mobiliteitsvisie en kort samengevat moet er meer gedaan worden met minder geld. Ook de VRT moet besparen, zo worden er maar liefst 286 voltijdse jobs geschrapt. En er is nóg meer.

De pensioenen van federale ambtenaren worden onder de loep gehouden en daar oordeelt de regering dat die naar het niveau van het privépensioen moeten zakken. Wat we niet mogen vergeten, is dat het ambtenarenpensioen het enige leefbare wettelijke pensioen was in België. De privépensioenen zijn te laag. En nu wil de regering dat systeem aanvallen en afbreken? Moeten de ambtenaren solidair zijn in de miserie? Of pleiten we voor een leefbaar wettelijk pensioen voor iedereen? Zodat een tweede pensioenpijler (groepsverzekering), zoals men op vele plaatsen in de privésector kent, niet nodig is?

Naast het pensioen staat ook het statuut – de vaste benoeming – van het overheidspersoneel onder druk. Het zou té duur en niet flexibel genoeg zijn. Dit zijn twee argumenten die geen steek houden. De flexibiliteit die wij kennen bij de overheidsbedrijven is enorm. Kijk maar eens naar de uurroosters van het rijdend personeel bij de NMBS. Kijk naar het nacht- en weekendwerk bij bpost. Kijk naar de wachtregelingen bij Proximus. Ze zijn ook niet te duur: statutaire werknemers zijn goedkoper dan hun contractuele tegenhangers. Bovendien zorgen ze voor continuïteit, die nodig is om op stabiele overheidsbedrijven en openbare dienstverlening te kunnen blijven rekenen en stabiele. Iets waar we in onze samenleving nood aan hebben.

E d i t o

E i n d r e d a c t i e :Jef Kerremans

O p m a a k :Piet CatryDoneux - Mettet

D r u k :Corelio Printing

F o t o ’ s :Redactie ACV-Transcom

Okto

ber

2015

Page 4: Transcom-Info publiek oktober 2015

I n t e r s e c t o r a a l

A c t i e s t e g e n a s o c i a l e r e g e r i n g s m a a t r e g e l e n

De keuzes die de Vlaamse en de Federale regering maken, zijn onevenwichtig en onrechtvaardig. We moesten nog-maals een duidelijk signaal geven dat we niet akkoord gaan met dit asociale regeringsbeleid. Daarom vonden er twee actiemomenten plaats: de alternatieve septemberverkla-ring van Hart boven Hard eind september én de nationale manifestatie op 7 oktober.

De regeringen Michel I (federaal) en Bourgeois I (Vlaams) bestaan één jaar en dat moeten we ‘vieren’. We willen een duidelijk signaal geven, maar we willen meer dan dat. We willen dat er fundamenteel iets verandert, dat we gehoord worden. We willen dat er terug een échte dialoog is tussen sociale partners. Tijdens het schrijven van dit artikel waren de voorbereidingen voor de manifestatie van 7 oktober nog volop aan de gang, maar was de actie van Hart boven Hard voor het Vlaams Parlement al achter de rug.

Septemberverklaring

Ieder jaar geeft de minister-president van de Vlaamse re-gering een toespraak. Deze zogenaamde septemberverkla-

ring gaat over de maatschappelijke situatie waarin we zitten én werpt een blik op de toekomst. Het ACV is kritisch voor de septemberverklaring van minister-president Bourgeois (N-VA): “Onze minister-president haalt veel mooie woorden boven, maar mist zijn kans om het beleid bij te sturen in soci-ale richting” stelt nationaal secretaris Ann Vermorgen vast. “Een langetermijnvisie is goed, maar verandert niets aan de huidige onevenwichtige beleidskeuzes”.

Besparingsmaatregelen

Zo verklaart de minister-president in zijn septemberver-klaring dat de besparingen gematigd en gespreid zijn. Dit is absoluut niet het geval, de besparingsmaatregelen treffen vooral de werknemers en hun gezinnen. De laagste inko-mensgroepen worden niet ontzien. Ook op vlak van werk-gelegenheid gaat het de verkeerde kant uit. Het tewerkstel-lingsbeleid van de regering Bourgeois vernietigt momenteel meer jobs af dan het creëert. En de klappen vallen bij de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt.

Page 5: Transcom-Info publiek oktober 2015

5

Veertig reuzen De koers die de Vlaamse regering vaart, is evenmin naar de zin van Hart boven Hard. Het burgerplatform ijverde in een alternatieve septemberverklaring voor een ander maat-schappijmodel, een model dat vertrekt van onderuit en ge-baseerd is op solidariteit. Op 28 september trok Hart boven Hard met veertig reuzen naar het Vlaams Parlement om die alternatieve Septemberverklaring te overhandigen aan de minister-president.

Factuur doorschuiven

Een tweede actie is de nationale manifestatie van 7 oktober. Deze betoging geeft niet enkel een signaal naar de Vlaamse, maar ook naar de Federale regering. Marc Leemans, voorzitter van het ACV, legt nog eens uit waarom we eigenlijk op straat komen. “Wij verwachten van een regering een rechtvaardig beleid, dat goed is voor alle mensen in het land. Dat is spijtig genoeg niet het geval. De regering doet alles voor diegenen die veel hebben en schui-ven de factuur door naar mensen die hard werken, hard op zoek zijn naar werk of hard gewerkt hebben. Dit kan niet! We vragen een eerlijke fiscaliteit, een bijdrage van iedereen en niet enkel van de mensen die men het makkelijkst kan tref-fen.”

En nu?

De nationale manifestatie van 7 oktober is zeker geen eindpunt. Een actieplan voor de komende periode is in volle ontwikkeling, we blijven dus niet op onze lauweren rusten. We moeten ook onthouden dat we niet alleen zijn in onze strijd tegen de onrechtvaardige regeringsmaatregelen. In de eerste plaats zijn er de andere vakbonden, maar ook andere sociale organisaties uit het middenveld én Hart boven Hard.

We moeten onze stem laten horen en we moeten onze stem laten klinken. We laten ons niet zomaar naar de slachtbank leiden.

Page 6: Transcom-Info publiek oktober 2015

‘ G e z o n d o p e n b a a r ’ : o n z e a c c e n t e n v o o r

s t e r k e o p e n b a r e d i e n s t e n

I n t e r s e c t o r a a l

Samen met andere ACV-vakbonden van de openbare sec-tor stelden we op 22 september onze prioriteiten voor tijdens het event ‘Gezond Openbaar’. Onder andere de terugtredende overheid, sociaal overleg en pensioenen kwamen aan bod.

Terugtredende overheid

Bij de nieuwe federale en Vlaamse regering zien we een ommezwaai in de opstelling tegenover de openbare sector en haar personeel.

• Voor het eerst staat de doelstelling voorop om de openba-re sector af te bouwen. De rol van de overheid moet worden ingeperkt en gereduceerd tot haar kerntaken. Voor de rest mag de markt zijn werk doen. We moeten iedereen ervan blijven overtuigen dat het belang van goed uitgebouwde openbare voorzieningen van primordiaal belang is. Het is bovendien een onmiskenbaar onderdeel van een recht-vaardige samenleving.

• Vanuit de filosofie van de terugtredende overheid wordt het overheidspersoneel principieel verminderd. Hoeveel mensen er ook nodig zijn om degelijke werking van de dien-sten te garanderen, is van onderschikt belang. Personeels-aantallen moeten en zullen verminderen. Dat burgers ver-volgens de factuur via een omweg voorgeschoteld krijgen, wordt doodgezwegen. Nochtans leren cijfers van de OESO ons dat de tewerkstelling van de openbare sector in ons land weinig verschilt van het internationale gemiddelde.

• Ook het statuut van het personeel wordt afgebouwd. Het wetsontwerp om het overheidsbelang in de economische overheidsbedrijven te verminderen heeft belangrijke gevolgen voor het personeel. Op deze manier wordt statutaire tewerkstelling afgebouwd. Tegelijk zou voor contractuelen het ‘eigen’ paritair comité van het overheidsbedrijf niet meer bevoegd zijn, terwijl geen enkel ander sociaal overlegorgaan bevoegd zou zijn en de contractuelen zo tussen twee stoelen zouden vallen.

Sociaal overleg

Het afgelopen werkjaar konden we nauwelijks van echt inhoudelijk sociaal overleg spreken. Als we komend werkjaar vooruit willen, zal men de sociale dialoog toch wel anders moeten aanpakken. Transparantie en vakbondsinspraak zijn anno 2015 blijkbaar geen evidentie. Inspraakprocedures worden te vaak gezien als een vervelende stap in een procedure die men liever kwijt dan rijk is. De politieke opstelling is vaak: “Vakbonden mogen dan wel eens hun standpunt brengen, wij weten wel beter en zullen dus beslissen”.

Pensioenen

Het regeerakkoord kondigde overleg aan over een aantal mogelijke maatregelen voor overheidspensioenen die verder zouden worden uitgewerkt in sociale dialoog. Het voorziet ook in een aantal garanties, waaronder vrijwaring van opgebouwde rechten. Het afgelopen jaar werd duidelijk hoe hol die garanties zijn. Van uitwerking op een overlegde manier was geen sprake. De politiek heeft beslist.

Je vindt de volledige brochure ‘gezond openbaar’ terug op onze website

www.acv-transcom.be

Page 7: Transcom-Info publiek oktober 2015

B e r e k e n j e v r o e g s t e p e n s i o e n d a t u m

7

De nieuwe pensioenhervormingen verplichten ons allemaal langer te werken. De vraag is dan vanaf welke datum je recht hebt op je pensioen. Hoewel de vaststelling van de vroegste pensioendatum bijzonder complex is, helpen we je hier op weg met een vereenvoudigd stappenplan waarmee je zelf een raming kan maken van je ‘p-datum’.

(Joris Lermytte)

Basisgegevens

Voor het berekenen van je vroegste pensioendatum heb je een gedetailleerd loopbaanoverzicht nodig. Elke periode waarin pensioenrechten werden opgebouwd, draagt bij aan de totale loopbaanduur. Je kan je onder meer baseren op het loopbaanoverzicht van de RVP (www.mypension.be) en/of het loopbaanoverzicht van je prestaties in overheidsdienst. Elke ambtenaar zal voor het einde van dit jaar, in het kader van het Capelo-project, zo’n overzicht hebben ontvangen. Daarnaast kunnen ook volgende periodes pensioenrechten opleveren: sommige verloven, militaire diensten, de diplomabonificatie, prestaties in het buitenland of als zelfstandige … Opgelet: sommige periodes tellen enkel mee in het overheidsstelsel: de diplomabonificatie, de verlenging van de loopbaan bij een voordelige pensioenbreuk en jaren met minder dan vier maanden pensioenrechten (zie verder). Gezien er meer periodes kunnen meetellen in het overheidsstelsel is het dus mogelijk dat je, indien je een gemengde loopbaan hebt, eerder aan de loopbaanvoorwaarden zult voldoen in het overheidsstelsel.

Op basis van al deze gegevens maak je een chronologisch overzicht van je loopbaan. Als einddatum neem je de vroegst mogelijke pensioendatum. Dat is de eerste dag van de maand na je 60e verjaardag. Je gaat dus eerst na of je op die datum aan de voorwaarden voor vervroegd pensioen voldoet. Als dat niet het geval is, zal je moeten

nagaan op welke latere datum je wel aan de voorwaarden voor vervroegd pensioen kan voldoen. Kan je niet voldoen aan de voorwaarden voor vervroegd pensioen, dan zal je je pensioen pas kunnen opnemen vanaf de pensioenleeftijd.

Loopbaanoverzicht verfijnen

Het chronologisch overzicht van je loopbaan ga je vervolgens verder verfijnen in drie stappen. Je maakt eerst een opdeling tussen de periodes die meetellen voor het overheidspensioen en deze die in andere stelsels in aanmerking genomen worden. Vervolgens ga je de periodes die in aanmerking genomen worden voor het overheidspensioen opdelen per pensioenbreuk (1/60e, 1/55e, 1/50e – te vinden op het Capelo-overzicht). Ten slotte maak je een opdeling tussen blokken van volledige kalenderjaren en blokken van onvolledige kalenderjaren. Militaire dienst beschouw je als overheidsdienst indien je benoemd bent. De diplomabonificatie hou je afzonderlijk.

Bijzondere rekenregels

Vervolgens pas je een aantal specifieke regels toe die verband houden met de recente pensioenhervormingen:

(1) De diplomabonificatie verminder je vanaf 2016 met vier, vijf of zes maanden per jaar naargelang je bonificatie twee, drie of minstens vier jaar bedroeg (zie NT februari en maart 2015). Let op: de diplomabonificatie mag niet samenvallen met een periode van prestaties. Een periode kan immers geen twee maal in aanmerking genomen worden.

(2) Periodes die meetellen voor het overheidspensioen en waarvoor een voordelig tantième geldt, vermenigvuldig je met de coëfficiënten uit de volgende tabel. Houd rekening met het jaar (en eventueel je leeftijd) van de p-datum die je controleert (tabel hieronder).

2016 (61j<) (62j<) 2017 (62,5j<) 2018 (63j<) 2019 2020 2021 2022=<

1/55e 1,0909 1,091 1,0908 1,0654 1,0649 1,05 1,0401 1,05 1,05 1,05 1,05

1/50e 1,2 1,1999 1,2001 1,1722 1,1714 1,1454 1,1443 1,12 1,0957 1,0722 1,05

Page 8: Transcom-Info publiek oktober 2015

(3) Op alle onvolledige kalenderjaren pas je de ‘vier maanden’-regel toe. Daarbij is elk onvolledig kalenderjaar dat minstens vier volle maanden pensioenrechten bevat gelijk aan één jaar. Weet ook dat die vier maanden in het werknemersstelsel overeenstemmen met 104 dagen. Bij deze toepassing bekijk je dus de pensioenrechten in de kalenderjaren met gemengde rechten samen. Let wel: als je deze regel toepast voor een bepaald kalenderjaar mag je geen rekening meer houden met de coëfficiënten. Je kiest dus de gunstigste toepassing. Ten slotte schrap je in de kalenderjaren die na deze toepassing onvolledig blijven alle periodes uitgezonderd de diensten die meetellen in het overheidsstelsel. Enkel die diensten tellen mee tijdens jaren met minder dan vier maanden pensioenrechten en dan nog uitsluitend binnen het overheidsstelsel. Binnen het werknemersstelsel tellen jaren met minder dan 104 aanneembare dagen niet mee.

Nu tel je alles op en je hebt de loopbaanduur op de p-datum.

Toetsing loopbaanvoorwaarden

De totale loopbaanduur ga je nu toetsen aan de loopbaanvoorwaarden (zie NT september 2015). Voldoe je aan de loopbaanvoorwaarden, dan kan je met (vervroegd) pensioen. Je vind de loopbaanvoorwaarden in de onderstaande tabel:

60 jaar

60j 6m

61 jaar

61j 6m

62 jaar

62,5 jaar

63 jaar

64 jaar

65 jaar

66 jaar

67 jaar

2015 41 40 0

2016 42 41 40 0

2017 43 42 41 0

2018 43 42 41 0

2019 44 43 42 0

2025 44 43 42 0

2030 44 43 42 0

Garanties

Je moet ook rekening houden met de volgende garanties in het overheidsstelsel:

(1) Van wie op een bepaald moment met pensioen kan, wordt het recht vastgeklikt. Je moet dus op zoek naar de vroegste pensioendatum. Na die datum blijft het pensioenrecht gelden.

(2) De nieuwe loopbaanvoorwaarden en de afbouw van de diplomabonificatie zijn niet van toepassing op personeelsleden die voor 1 januari 2015 een voltijdse of deeltijdse disponibiliteit voorafgaand aan de oppensioenstelling hebben aangevraagd of konden aangevraagd hebben.

(3) Op 1 januari gelden de voorwaarden van het voorgaande jaar.

(4) Van wie geboren is voor 1962 wordt het aantal bijkomend te werken jaren, die een gevolg zijn van de afbouw van de diplomabonificatie en de strengere loopbaanvoorwaarden vanaf 2017, beperkt. Wie geboren is voor 1958 moet maximum 1 jaar langer werken; dat wordt 2 jaar voor wie geboren is in 1958 of 1959; en 3 jaar voor wie geboren is in 1960 of 1961. Telkens wordt vergeleken met de oude regeling. Dat zijn dus meestal de loopbaanvoorwaarden uit 2016 en de niet-verminderde diplomabonificatie.

In het werknemersstelsel geldt eveneens dat het recht wordt vastgeklikt, net als de uitzondering op 1 januari. Ook geldt dat wie geboren is voor 1958 maximum 1 jaar langer moet werken ten opzicht van de oude regeling. Er bestaat ten slotte ook een uitzondering voor werknemers die werden ontslagen voor 9 oktober 2014.

Ook de overgangsmaatregelen die bij de vorige hervorming waren overeengekomen blijven bestaan.

I n t e r s e c t o r a a l

Page 9: Transcom-Info publiek oktober 2015

9

Latere datum?

Voldoe je op de voorgestelde p-datum niet aan de loopbaanvoorwaarden, dan doe je de oefening over voor een latere datum. Per kalenderjaar controleer je best twee datums: 1 mei en de eerste dag van de maand na je verjaardag. Meestal valt de vroegste pensioendatum immers op één van die twee datums. Veiligheidshalve kan je dan nog eens nagaan of je één of enkele maanden eerder niet met

pensioen kon gaan. Ter herinnering: bij een gemende loopbaan dien je er rekening mee te houden dat de vroegste pensioendatum in de andere stelsels na die in het overheidsstelsel kan liggen. Om die tweede p-datum te berekenen zal je mogelijks deze oefening moeten verderzetten.

Vind je het allemaal veel te ingewikkeld en laat je liever een berekening maken: bezorg ons je volledige loopbaan en we maken de berekening voor jou!

Voorbeeld

Geboortedatum: 5/10/1959. Loopbaan: diplomabonificatie 4 jaar; werknemer (privésector) 1/09/1982 – 31/12/1982; overheid 1/50e 01/01/1983 – 31/08/1990; overheid 1/60e 01/09/1990- ?.

P-datum: 1/11/2021 Volledige duur (m)

Aanneembare duur (m)

Niet-gereduceerde duur (m)

Werknemer

Loopbaan: p-2j (°1959): 1/11/2019

p-datum werknemer:

1/05/2023

Studie 48 12 48 -

Werknemer 1/09/1982 31/12/1982 4 12 12 12

Overheid 1/50e 01/01/1983 31/12/1989 84 90,0648 90,0648 84

Overheid 1/50e 01/01/1990 31/08/1990 8 8,5776 8,5776 8

Overheid 1/60e 01/09/1990 31/12/1990 4 4 4 4

Overheid 1/60e 01/01/1991 31/12/2020 360 360 (<31/12/18) 336 (<31/12/22)

384

Overheid 1/60e 01/01/2021 31/10/2021 10 12 (<31/10/19)12 (<30/04/23)

12

Totaal: 498,6424

(41,5535j)

510,6424

(42,5535j)

504

(42j)

Voorwaarde: Niet voldaan: 516 (43j)

Voldaan: 504

(42j)

Garantie: Voldaan: 504 (42j)

Page 10: Transcom-Info publiek oktober 2015

Na het moderniseringsplan dat bij aanvang van de vakantie werd voorgesteld, bleef het stil. Alsof het zonder gevolg zou worden geklasseerd. Maar niets is minder waar. De besparingsvooruitzichten voor 2016 en de volgende jaren staan duidelijk in het moderniseringsplan vermeld.

In 2015 werd al 338 miljoen euro bespaard en in 2016 krijgen de Belgische Spoorwegen 118 miljoen staatssteun minder. Samen met een aantal andere maatregelen zullen de besparingen voor 2016 oplopen tot ongeveer 488 miljoen euro.

Verdeelsleutel

De CEO’s van Infrabel (Luc Lallemand) en de NMBS (Jo Cornu) voeren – in het bijzijn van minister Galant – nu de discussie: wie moet het grootste deel van de besparingen dragen? In 2014 werd gesteld dat 53 procent van de besparingen moest gedragen worden door de NMBS en 47 procent door Infrabel, maar nu lijkt deze verdeelsleutel minder evident.

Cornu laat zich overal horen en vindt dat er te veel wordt geïnvesteerd in sporen, zonder dat dit de reiziger ten goede komt. Hij zit bovendien gekneld tussen de eenzijdig opgelegde infrastructuurheffingen en de begrenzing van inkomsten uit de vervoersbewijzen. In het vijfde aanhangsel van het huidige beheerscontract kreeg hij van de minister geen toestemming om de prijzen te flexibiliseren. Lallemand houdt in het openbaar de lippen stijf op elkaar.

S p o o r w e g e n

G a l a n t : e e n v a t v o l b l i n d e i d e e ë n

“Maar neen, het zal geen pijn doen.”

De details van een verleidelijk plan dat diepgaande veranderingen voor de reiziger verbergt.

Page 11: Transcom-Info publiek oktober 2015

1 1

Minister Galant moet knopen doorhakken, maar laat op zich wachten. Zal zij de besparing aansturen met een beheerscontract of wordt er in de bedrijven een ondernemingsplan opgemaakt en aan haar voorgesteld?

Toegangspoortjes

De minister zit wel vol ideeën. Na een wervelbezoek aan Madrid wil zij toegangspoortjes in 80 procent van de stations. Wij hebben ons afgevraagd waar die moeten staan. Als je weet dat Infrabel struikelmatten legt om de spoorlopers te ontmoedigen, zal de NMBS poortjes moeten plaatsen. Waar moeten die worden geplaatst in de stopplaatsen? Waar moeten deze poortjes komen in de grote stations? Aan de ingang van het station, zodat de commerciële ruimtes niet meer toegankelijk worden, of aan de roltrappen? Welke investeringen zijn hiervoor nodig?Krankzinnig voorstel. Het moet zeker worden afgevoerd wegens de opgelegde besparingen. De minister zou bovendien de verspillingen een halt toeroepen!

Blinde ervaring

Eind september ging de minister geblinddoekt de trein op om te ervaren hoe blinden hun treinreis maakten. Ze kwam tot besluit dat de blinden vooral in de oudere treinen nood hadden aan een betere geluidsinformatie. Maar hoe zal de minister deze bijkomende nood financieren? Er moeten volgens haar betere gidslijnen worden aangelegd. Nu vragen wij ons af: gidslijnen voor haar of voor de blinden ?

Zou u uw facturen nog kunnen terugbetalen én u nog extraatjes kunnen veroorloven indien uw inkomen met 20% zou verminderen? Neen, niemand kan meer met minder… En dat is nochtans wat Minister Galant van de Belgische Spoorwegen verwacht.

160.000 extra zitplaatsen (tegen 2030 !!), dringende vernieuwing van de infrastructuur en bijkomende extra’s zoals veiligheidspoortjes in 80% van de stations, Wi-Fi in de trein,… Het zijn verleidelijke intenties die deel uitmaken van een publiciteitsplan. Het is echter onmogelijk om dit te realiseren met de 3 miljard besparingen die de regering Michel I aan de Belgische Spoorwegen heeft opgelegd.

Beste reiziger, de regering rekent op u: u zal meer moeten betalen voor minder dienstverlening, ticketprijzen zullen stijgen, ‘niet-rendabele’ treinen zullen worden afgeschaft of worden vervangen door een bus, vooral in landelijke gebieden.

Dit laatste werd door de NMBS al getest. De trein wordt vervangen door een bus, die er twee keer langer over doet en na een jaar…wordt de bus afgeschaft! Op het einde van de rit beschikt u noch over trein noch over bus. Dat is het nieuwe mobiliteitsbeleid dat op u wacht.

Is het dat wat u wil?Ja? Geef dan deze flyer aan uw buur.

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: L

uc P

iens

, ACV

-Tra

nsco

m, G

rasm

arkt

105

/40

– 10

00 B

russ

el. N

iet

op d

e op

enba

re w

eg g

ooie

n.

Het Plan Galant, maatregelen die een aanslag zijn op uw vervoer en uw portefeuille.

Neen? Volg ons dan op www.redonzetrein.be en laat je stem horen door onze petitie te tekenen.

Page 12: Transcom-Info publiek oktober 2015

S p o o r w e g e n

Op 29 oktober lanceert ACV-Transcom samen met het ETF (Europese vakbond voor transportwerknemers) een campagne om het treinpersoneel aan boord van de treinen te houden. Met deze campagne willen we duidelijk maken dat voor ons een treinbegeleider essentieel is.

Omdat sommige privé-operatoren in Europa enkel om budgettaire redenen er voor kiezen om geen treinbegeleiders meer in te schakelen, vinden wij het noodzakelijk om deze campagne mee te ondersteunen. Zeker omdat minister Galant in haar strategische visie heeft vermeld dat in andere landen succesvolle oplossingen werden gevonden waarop wij ons zouden moeten inspireren. Een van die oplossingen is het inzetten van de one man car (trein zonder treinbegeleider).

Menselijke aanwezigheid

Waarom willen we treinbegeleiders aan boord van onze treinen houden? Omdat treinbegeleiders in de eerste plaats een menselijke aanwezigheid garanderen om het comfort van de passagiers te verzekeren. Ten tweede spelen ze een belangrijke rol in het verzekeren van de veiligheid van de passagiers aan boord van treinen door, in samenwerking met de politie, agressie, geweld, vandalisme en storend gedrag te voorkomen. Ze verlenen ten derde bijstand aan alle categorieën van passagiers: jong en oud, vrouwen en mannen. Indien gewenst kunnen wij met name hulp bieden aan mensen met een beperking en/of verminderde mobiliteit. Daarvoor krijgen ze een specifieke opleiding. Ten slotte voeren ze commerciële taken uit zoals informatie geven, mensen informeren over aansluitingen, tickets controleren en verkopen. En ga zo maar door.

Veiligheid

Treinbegeleiders spelen een belangrijke rol in de operationele veiligheid van het spoorsysteem. Zo controleren ze de deuren en het vertrek van de trein. Ze zorgen er ook voor dat de treinen veilig en stipt rijden. Daarnaast spelen ze een essentiële rol in de veiligheid van de passagiers, door ervoor te zorgen dat de regels voor veilig reizen worden nageleefd. Ze garanderen een

veilige evacuatie in geval van incidenten of ongevallen in verschillende omstandigheden en plaatsen (brand, station, tunnel, ontsporing, enz.). Ze spelen dus een bijzonder cruciale rol in ongunstige situaties en/of bij ongevallen.

Meer dan ticketcontrole

De Europese Transportarbeiders Federatie (ETF), die spoorvakbonden uit heel Europa verenigt, voert campagne om het begeleidingspersoneel op de treinen te houden. Het personeel aan boord doet veel meer dan alleen vervoersbewijzen controleren. Het zorgt voor een bekwame menselijke aanwezigheid aan boord, in alle soorten omstandigheden tijdens de reis. Om veilige en zekere, kwalitatief hoogstaande passagiersdiensten te verzekeren is het noodzakelijk om op alle treinen een professionele treinbemanning te hebben. Een bemanning die degelijk opgeleid is op het gebied van veiligheid en passagiersdiensten... zodat passagiers zich comfortabel kunnen voelen en een aangename reiservaring hebben. De aanwezigheid van bekwaam personeel aan boord is een essentiële voorwaarde om een kwalitatief hoogstaande dienst te bereiken om zo aan de vervoersbehoeften van de mensen tegemoet te komen. Kosten besparen door professionele treinbemanning op de treinen af te schaffen is in strijd met de doelstelling om meer mensen op te trein te houden en te krijgen. ETF en haar aangesloten spoorbonden vragen de spoorwegmaatschappijen en autoriteiten om het belang van een professionele treinbemanning op de treinen te erkennen en een einde te maken aan een beleid van treinen zonder menselijk contact.

E u r o p e s e c a m p a g n e : h o u h e t t r e i n p e r s o -

n e e l a a n b o o r d v a n d e t r e i n

Page 13: Transcom-Info publiek oktober 2015

1 3

Het Nationaal Subcomité Sociale werken heeft in de zitting van september volgende dossiers goedgekeurd.

Uitbreiding voordelen Mutas voor studenten die in het buitenland verblijven

Tot op heden zijn de voordelen in het kader van Mutas voorbehouden aan rechthebbenden die tijdelijk gedurende maximum 3 maanden in het buitenland verblijven. Bijgevolg kunnen studenten die in het kader van hun studies (stage, Erasmus, immersie, enz…) naar het buitenland gaan vaak niet van de voordelen van deze maatregel genieten. Om dit probleem te verhelpen, wordt er voorgesteld om de toekenning van de voordelen Mutas onder de volgende voorwaarden uit te breiden :

• De toegekende voordelen zijn identiek aan deze die de rechthebbenden van de KGV tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland genieten ;• De maatregel wordt toegepast ten voordele van studenten die lid zijn van de KGV en die :- Kinderbijslag genieten volgens het Belgische regime van de sociale zekerheid - Studeren in een land van de Europese Economische Ruimte (EU + IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) of in Zwitserland- Een certificaat van een erkende onderwijsinstelling in het desbetreffende land voorleggen• Het certificaat moet voorgelegd worden vóór of op het moment van het vertrek ;• De dekking is geldig gedurende maximum 12 maanden per rechthebbende.De maatregel is van toepassing vanaf dit schooljaar 2015-2016.

Mutas – Voorstel tot afschaffing van het plafond dat toegepast wordt bij hospitalisatie in een land van de EER of Zwitserland

Binnen de EER en Zwitserland aanvaarden de meeste ziekenhuizen tot nu toe de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze EZVK kan men tijdens een tijdelijk verblijf genieten van de openbare gezondheidszorgen aan dezelfde

voorwaarden als de rechthebbenden die in het land zelf verzekerd zijn. Ten gevolge van de economische crisis wordt er echter een privatisering van de gezondheidszorgen in heel Europa vastgesteld, vooral in de Zuid-Europese landen waaronder Spanje. De privé-instellingen aanvaarden de EZVK niet. In geval van dringende hospitalisatie tijdens hun verblijf, worden toeristen niet altijd opgenomen in een openbaar ziekenhuis (locatie van het dichtstbijzijnde ziekenhuis, urgentie van de opname, toestand van de patiënt, enz.). Zij worden steeds vaker gehospitaliseerd in duurdere privé-ziekenhuizen. De zorgen die in deze instellingen worden toegediend zijn vaak van betere kwaliteit, de infrastructuur en de toestellen zijn in het algemeen moderner. Bijgevolg is de kostprijs van de hospitalisatie erg hoog. Momenteel beperkt RailCare de tussenkomst tot 2.500 euro bij hospitalisatie in een privé-instelling. In de meerderheid van de gevallen is dit budget onvoldoende om de hospitalisatiekosten te dekken.Om te vermijden dat de rechthebbenden van RailCare te hoge kosten ten laste moeten nemen, werd beslist om het plafond de 2.500 euro af te schaffen in geval van dringende ziekenhuisopname tijdens een verblijf in een van boven genoemde landen, in welk ziekenhuis dan ook. Deze maatregel gaat van start op 01/01/2016.

Sinterklaasgeschenk

Er wordt opnieuw een Sinterklaasgeschenk van 35 euro gegeven aan alle kinderen van spoorwegwerknemers die rechthebbende zijn van RailCare en hoogstens 12 jaar oud zijn. De betaling zal plaatsvinden in december 2015, op dezelfde wijze als een terugbetaling van medische kosten.

Kinderopvang zomervakantie

Momenteel komt de Sociale Solidariteit tussen in de kost van de opvang voor een maximumduur van 15 dagen per kalenderjaar. Om de ouders de kans te geven om vaker een beroep te kunnen doen op de opvang van hun kinderen, werd beslist om deze maximumduur vanaf 2016 te verlengen tot 20 dagen per kalenderjaar.

N i e u w s u i t h e t N a t i o n a a l S u b c o m i t é

S o c i a l e w e r k e n

Page 14: Transcom-Info publiek oktober 2015

S p o o r w e g e n

N a t i o n a l e P a r i t a i r e C o m m i s s i e v a n 5

o k t o b e r 2 0 1 5

Verklaring van het personeel

Voorzitter,Leden van de Nationale Paritaire Commissie,

Op vrijdag 10 juli 2015 heeft Minister Galant haar moderniseringsplan eerst aan de pers gepresenteerd met behulp van een aantal slides. Andere betrokkenen werden later ingelicht.Blijkbaar zijn de belangrijkste stakeholders van de Belgische Spoorwegen de journalisten.

Nadat het plan in maart was aangekondigd, hadden we gehoopt dat de minister zou kiezen voor een plan waarin de klemtoon zou worden gelegd op een plan, waarin de Belgische Spoorwegen de sterkhouder, de ruggengraat zou zijn van een duurzaam openbaar transport. We hebben tevergeefs gezocht naar die Belgische mobiliteitsvisie.

Om van de Belgische Spoorwegen opnieuw een gezond bedrijf te maken zijn volgens haar bijkomende inspanningen nodig. Daarom werd ook een slide opgemaakt waaruit duidelijk werd dat er 3 miljard of 20 procent op een periode van 5 jaar moet bespaard worden. Begrijpe wie begrijpen kan.

De minister wil opnieuw een ‘vertrouwenscontract’ scheppen tussen het personeel en de leiding, de motivatie een fierheid vernieuwen door nieuwe evaluatieregels in te voeren en de productiviteit met 20 procent te verhogen. De gevraagde herziening van het pakket premies, vergoedingen en toelagen zullen zeker niet in het voordeel van het personeel zijn. Van motivatie en fierheid gesproken! Begrijpe wie begrijpen kan.

HR-Rail moet versterkt worden en, alsof het amateurs zijn, moet het professionaliseren om op te gaan in de twee autonome overheidsbedrijven op het einde van haar legislatuur.Hierbij kondigt ze, zonder het met zoveel woorden te zeggen, het einde van het Statuut van het Personeel aan.

Het zou ons sterk verbazen dat de elementen uit het plan enkel en alleen van de minister zou komen. De stilzwijgendheid en het uitblijven van de reactie van de leiding van de Belgische Spoorwegen klinkt oorverdovend. Op welke toekomst kan het personeel vertrouwen?

De onduidelijkheid wordt nog groter wanneer we tot onze verbazing vaststellen dat een hoorzitting in de Kamercommissie met de twee CEO’s van de Belgische Spoorwegen de avond voor de zitting abrupt wordt afgelast. Progressief besparen is geen gemakkelijke klus. Zeker wanneer met minder meer moet worden gedaan. We vrezen het ondernemingsplan en het beheerscontract of moeten we de volgorde omkeren?Op welke toekomst moet het personeel en de reiziger rekenen?

ACV-Transcom zal in ieder geval de afbraak van de Belgische Spoorwegen niet aanvaarden !

Het dossier van NMBS Logistics was ook geagendeerd. ACV-Transcom gaf zijn goedkeuring aan het sociaal luik en legde de volgende verklaring af:

Logistics

Voorzitter,

De liberalisering van het goederenvervoer werd in 2007 een feit. Liberaliseren is vrij concurreren. De kosten moeten worden verminderd om marktsegment te verhogen en de nationale monopolies moeten worden doorbroken om plaats te maken voor Europese private monopolies of oligopolies. In het goederenverkeer denken we in het bijzonder aan DB-Schenker.

ACV-Transcom heeft zich verzet tegen deze liberalisering en verscheidene acties gevoerd op nationaal en Europees niveau. Maar de Europese directieven hielden vast aan de liberaliseringsgedachte.

Sindsdien stellen we vast dat het verspreid vervoer op sterven na dood is en het goederenvervoer per spoor over

Page 15: Transcom-Info publiek oktober 2015

1 5

Gewestelijke Vakbondsraad Brussel Spoorwegen

De Gewestelijke Vakbondsraad Brussel organiseert op zaterdag 5 december 2015 zijn jaarlijks Sinterklaasfeest.Het feest start rond 14u00 en zal eindigen rond 19u - locatie : Restaurant Brussel Centraal.

Kinderen van onze leden, die tewerkgesteld zijn in het Gewest Brussel en geboren vanaf 2004 kunnen zich schriftelijk inschrijven tot vrijdag 20 november 2015

liefst via mail op [email protected] of op volgend adres

ACV Transcom - Belangengroep SpoorwegenGewest Brussel

Galerij AgoraGrasmarkt 105/38

1000 Brussel

Gelieve de naam, voornaam, geslacht, geboortejaar van het kind, en adres te vermelden.

langere afstand niet is gegroeid zoals werd voorspeld. De tewerkstelling is drastisch is verminderd. Duurzaamheid is voor Europa blijkbaar geen eerste keuze.

Keuze

Toen wij in 2013 in deze vergadering meer informatie vroegen naar de verderzetting van de activiteiten werden ons drie scenario’s voorgelegd:

• Een fusie met een andere spoorwegoperator;• Een standalone• Het faillissement.

De fusie met een andere spoorwegoperator zou leiden tot een opslorping en een totale afhankelijkheid van het buitenland. Dit scenario speelde zich af bij het begin de jaren 2000 bij de fusie tussen NS Railion en DB Schenker.

Het faillissement of een vereffening is geen optie. Hierbij gaat alles verloren, trafiek en tewerkstelling.

De Raad van Bestuur van de NMBS koos voor de zelfstandigheid met hulp van een financiële partner. Bij deze beslissing werden de vakbonden niet betrokken. Het

is de beslissing van de leiding van de NMBS niet van ACV-Transcom !

Dit wil niet zeggen dat wij het personeel de rug toedraaien en hen aan hun lot overlaten.Wel integendeel, ACV-Transcom heeft herhaalde malen vergaderd met betrokken personeelsleden en heeft hun bezorgdheden overgemaakt aan HR-Rail. De vraag naar informatie en begeleiding is groot. We wensen aan die vraag van begeleiding verder te werken.

We geven een gunstig advies aan het sociaal luik en de terbeschikkingstelling omdat de statutaire waarborgen behouden blijven en de terbeschikkingstelling berust op vrijwilligheid van betrokken statutaire personeelsleden. Ook de terugkeer naar de NMBS blijft, na verloop van tijd, mogelijk.

We eisen een substantiële verhoging van de motiveringspremie en we blijven ook benadrukken dat de opvolgingscommissie een belangrijke rol moet blijven spelen en het dossier ook moet besproken worden in de Nationale Paritaire Subcommissie.

Page 16: Transcom-Info publiek oktober 2015

P o s t

O v e r d r a c h t e x t r a -w e t t e l i j k v e r l o f :

z o n d e r v o o r w a a r d e n v a n a f 2 0 1 5

Om een eind te stellen aan de jaarlijks terugkerende discussies over het al dan niet voldoen aan bepaalde voorwaarden, worden deze voorwaarden geschrapt met ingang van dit jaar zodat de overdracht van dergelijke dagen vlotter kan verlopen.

Tot heden is genoemde overdracht van die verlofdagen gebonden aan de voorwaarde dat je in de loop van de laatste 3 maanden van het lopende kalenderjaar:

• meer dan 20 werkdagen afwezig was wegens :- moederschapsrust;- ziekte of ongeval buiten de dienst;- arbeidsongeval of ongeval op de weg van of naar het werk;• minstens 3 geweigerde verlofaanvragen hebt.

Deze voorwaarden worden nu geschrapt met ingang van dit jaar, zodat de overdracht van dergelijke dagen vlotter kan verlopen. Wel wordt de verplichting in stand gehouden om alle extrawettelijke verlofdagen van het lopende

kalenderjaar zoveel mogelijk in te plannen en op te nemen. De overgedragen dagen zijn definitief verloven indien ze niet opgenomen zijn tijdens het eerste kwartaal van het volgende kalenderjaar (zoals nu ook het geval is).

Een discussiepunt betreft het aantal dagen die kunnen worden overgedragen. Het is namelijk zo dat 4 dagen in aanmerking komen voor overdracht tenzij Kerstmis op een zaterdag of een zondag valt, in welk geval 5 extrawettelijke verlofdagen en/of vrije wettelijke feestdagen overdraagbaar zijn.Het voorstel van de vakbonden om steeds 5 dagen te mogen overdragen (hetgeen eenvoudiger zou zijn voor het personeel) moet nog met de BU’s worden onderzocht. Bij een akkoord dienaangaande moet het vervolgens worden goedgekeurd in het Paritair Comité.

COMBO – diversificatie voor de toekomst van het bedrijf

Om de terugval in de gewone werkvolumes bij Distributie op te vangen, zoekt bpost naar andere groeimogelijkheden die werkgelegenheid teweegbrengen.

Zo is bpost ingeschakeld voor :• de opname van de watermeterstanden;

• het verzamelen van identiteitsgegevens bij de klanten van de Federale Verzekering en KBC in het kader van de anti-witwaswetgeving;

• preventieve bezoeken op basis van een enquête bij +80 jari-gen (een vragenlijst en observaties door de postman);

• het afleveren van een Electrabel contract en ophalen van het ondertekende contract;

• het inzamelen van rekeningnummers voor het storten van het vakantiegeld van de voorgaande jaren voor de Rijksdienst

voor Jaarlijkse Vakantie;

Na positieve testen in de 19 Brusselse gemeenten, Waals-Brabant en Halle-Vilvoorde, breidt het aan huis leveren van online bestelde boodschappen van verschillende winkels (COMBOP) zich sinds 21 september uit tot Antwerpen. De consument bestelt online en de volgende avond krijgt hij zijn bestellingen thuis geleverd. Hij kiest de weekdag waarop de levering ‘s avonds kan gebeuren en betaalt dan met de kaart aan de postman (geen cashbetaling).

Om het draagwerk in optimale omstandigheden te kunnen uitvoeren, zullen regelmatig opleidingen inzake heftechnie-ken worden verstrekt en zal het gebruikte materiaal worden gecontroleerd. Ook wordt toegezien op een verbetering van de processen om het werk van de postmannen te verlichten.

Een nieuwe activiteit die in de steigers staat, is het afleveren van een nieuwe decoder en modem van Proximus.

Page 17: Transcom-Info publiek oktober 2015

1 7

D i e n s t v e r l e n i n g A C V - T r a n s c o m P o s t

Gewest Werkzetel Contactpersonen Telefoonnummer E-mail

Brussel Galerij Agora Grasmarkt 105/381000 Brussel

Bart Serlippens

Hilde Segers

Marc Dezwarte

02/545 69 740470/13 18 6102/545 69 750478/47.32.6102/545 69 870473/82 44 95

[email protected]

[email protected]

[email protected]

Vlaams-Brabant

Martelarenlaan 83010 Kessel-Lo

Yves Brams

Bruno Debacker

016/21 94 130476/57 63 37016/21 94 120473/52 13 79

[email protected]

[email protected]

Oost-Vlaanderen

Poel 79000 Gent

Patrick Van Den Berghe

Thierry Van Daele

Marc Vervaet

09/265 44 010494/90 84 5809/265 44 030474/79 90 7909/265 44 020473/56 83 17

[email protected]

[email protected]

[email protected]

West-Vlaanderen

H. Horriestraat 318800 Roeselare

Marc Allossery

Guy Vercruysse

051/26 55 270479/23 54 42051/26 55 280485/85 41 50

[email protected]

[email protected]

Antwerpen Entrepotplaats 142000 Antwerpen

Paul Beyers

Stephan Pollet

Jo Brauns

02/549 11 290479/25 40 9002/549 11 300477/95 00 2302/549 11 310476/51 64 25

[email protected]

[email protected]

[email protected]

Limburg Mgr. Broekxplein 63500 Hasselt

Cindy Mertens

Chris Hayen

011/29 08 210473/54 64 10011/29 08 260475/89 06 23

[email protected]

[email protected]

Een van de factoren voor een goede dienstverlening aan de leden bestaat uit een snelle bereikbaarheid. De laatste tijd zijn er in onze belangengroep enkele nieuwe collega’s bijgekomen of zijn anderen van functie veranderd.

Voor alle duidelijkheid vind je hieronder de gegevens van de collega’s in de gewestelijke secretariaten.

Page 18: Transcom-Info publiek oktober 2015

E e n a r m e r e V R T i s e e n a r m e r

V l a a n d e r e n

Vlaamse Regering laat VRT bloeden

Wie gedacht had dat het voorliggende transformatieplan de Vlaamse Regering kon paaien, kwam bedrogen uit. De koele boekhouders van de Vlaamse Regering hadden het laatste woord en toonden een duidelijk ideologische en politieke agenda. De VRT kan niet rekenen op een voorkeursbehandeling, integendeel.

Blijkbaar hebben ze de laatste zinnen van het plan niet gelezen. Hierbij wordt onomwonden gesteld dat de gevolgen van het transformatieplan niet vanzelfsprekend zijn voor overheidsorganisaties. Afslanking en ‘gerichte uitstroom’ worden zeer zelden toegepast in een overheidsomgeving. Voor de Vlaamse regeringspartijen is de VRT gewoon geen prioriteit. De VRT moet, bij wijze van afrekening, bloeden en door het stof kruipen. Het mes moet in het VRT-budget.

VRT-directie: gegokt en verloren

Een koude douche voor de VRT-directie: geen extra geld voor de vergrijzingskost, geen financiële stabiliteit voor de volgende 5 jaar en ook niet voldoende geld om de gevolgen van het plan op een sociale en respectvolle manier aan te pakken. De strategie om een visienota en een transformatieplan uit te werken die de Vlaamse meerderheidspartijen in hun eisen tegemoet kwamen heeft gefaald. Men kan niet anders dan vaststellen: gegokt en verloren.

Hopelijk dringt het nu ook bij de VRT-directie door dat, wanneer het over de centen gaat, minister Sven Gatz geen eerste viool speelt in de Vlaamse Regering. Hoog tijd om van strategie te veranderen en niet meer naar de pijpen te dansen van de cynische VRT-doodgravers. Tijd om samen met de Raad van Bestuur en alle VRT-medewerkers een duidelijk signaal te geven.

VRT-medewerkers betalen de rekening

Het slechte nieuws ging als een schok door de gangen van de VRT. Alle VRT-medewerkers beseffen heel goed dat de aangekondigde grote uitstroom niet zal volstaan om de

gevraagde extra besparingen uit te voeren. Terecht wordt de vraag gesteld of de VRT-medewerkers het niet waard zijn om de opgelegde uitstroom met voldoende geld op een sociaal verantwoorde manier te organiseren?

Een toonbeeld van weinig respect van de Vlaamse overheid voor het personeel van zijn eigen overheidsbedrijf. Liever houden de meerderheidspartijen de mythe van de luie ambtenaren verder in stand.

Vandaag nemen VRT-medewerkers het initiatief om de minister van media en de leden van de Vlaamse Regering rechtstreeks aan te spreken in een open brief. ACV VRT stelt zich volledig achter dit initiatief. De relevantie en de waarde van de VRT voor het Vlaamse publiek en de Vlaamse mediasector kan niet genoeg benadrukt worden. ‘Een armere VRT is een armer Vlaanderen’ vat de boodschap mooi samen.

Samen opkomen voor de toekomst van de VRT

De politici van de Vlaamse meerderheidspartijen hebben het vertrouwen in de VRT verloren. VRT-medewerkers, VRT-vakbonden en VRT-directie moeten elk met hun eigen dynamiek de VRT maximaal verdedigen.

We moeten een media-overheidsbedrijf met een relevante toekomst blijven. Elke externe steun van organisaties, publiek, andere cultuurhuizen en media is hoogst nodig om deze toekomst te garanderen.

Het Vlaamse publiek heeft er geen belang bij dat de VRT verschrompelt tot een onbeduidende omroep die niet boven de middelmaat uitstijgt. De benchmark met andere Europese openbare omroepen toont aan dat de VRT uitmunt in het uitvoeren van zijn opdracht. En dit tegen een meer dan correcte kost. Het op alle vlakken leveren van topkwaliteit moet ook in de toekomst onze norm blijven.

C u l t u u rC u l t u u r

Page 19: Transcom-Info publiek oktober 2015

H e r v o r m i n g o v e r h e i d s b e d r i j v e n l o u t e r i d e o l o g i s c h

i n g e g e v e n ?

Op 29 september werd het wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 21 maat 1991 rondgedeeld in de Kamer. Nu gaan de parlementairen zich uitspreken over dit wetsvoorstel, dat een vermindering van het overheidsaandeel tot minder dan 50% mogelijk maakt voor Proximus en bpost.

Dit wetsontwerp maakt een privatisering mogelijk (een verkoop van aandeelpakketten door de overheid tot onder de 50 procent + 1 aandeel) binnen een zeer korte termijn van 2 weken. Vandaag zou een verkoop ook kunnen, maar pas na een wetswijziging die 6 maanden in beslag neemt.Het is onbegrijpelijk dat zulke belangrijke beslissingen binnen een tijdspanne van 2 weken genomen kunnen worden. Zeker als je kijkt naar de economische en sociale gevolgen. Een beslissing die 6 maanden vraagt, zal beter doordacht en weloverwogen zijn dan ééntje die op enkele weken gevallen is. Zeker in een politieke wereld waar al eens andere elementen meespelen dan zuiver rationele.

Geen rationeel argument

Het indienen van dit wetsvoorstel doet veel vragen rijzen over de eigenlijke bedoelingen van de indiener. Zeker en vast als je weet dat er de eerstkomende jaren geen enkel rationeel argument is voor Proximus om onder die 50 procent + 1 aandeel overheidsparticipatie te gaan. En toch wordt dit wetsvoorstel ingediend.

Netto-rendement

Blijkbaar is de betrokken minister Alexander De Croo niet ingelicht over het feit dat het Proximus-aandeel (voor de overheid) een netto rendement van 4,5 procent oplevert om met de eventuele opbrengt van de verkoop van dat aandeel een schuld af te lossen die 1 procent kost. Je moet toch geen rekenwonder zijn om te weten dat 4,5 procent opbrengst tegen 1 procent kost nog altijd 3,5 procent netto rendement oplevert?

Commissielonen

Het is ons niet ontgaan dat de financiële wereld en de vakpers dit wetsontwerp met open armen verwelkomen. Zij willen liever zelf die 4,5 procent opbrengst opstrijken en zien de commissielonen die te rapen vallen bij een eventuele verkoop

van pakkettenaandelen. Het makelaars- of commissieloon dat je bij de aankoop van een aandeel betaalt, zou voor de financiële een immens grote opbrengst inhouden.

Telecomnetwerk

Omliggende landen tonen ons dat een goed telecomnetwerk uiterst belangrijk is voor de ontwikkeling van een regio. Bedrijven aantrekken betekent werkgelegenheid en werkzekerheid. Dus: de bevolking, onze leden, hebben er alle belang bij dat er minstens één operator in slaagt een netwerk met voldoende capaciteit aan te leggen. We blijven hopen dat de parlementairen het enige argument dat rest om dit wetsvoorstel in te dienen (het ideologische), dan ook aan de kaak stellen.

M o b i l i t e i tT e l e c o m 1 9

Hospitalisatieverzekering Proximus

Je hebt een hospitalisatieverzekering via Proximus. Een hospitalisatie is nodig. Maar wat kost dat?

Anders-actieven:Er twee formules van hospitalisatieverzekering voor de anders-actieven. Ze hebben een verschillend franchisebedrag: dit start vanaf 100 euro in het plan ‘Zekerheid’ en loopt tot maximum 250 euro voor het plan ‘Voorzorg +’. De bedragen gelden per verzekerde en per kalenderjaar.Actieven:Ook voor actieve personeelsleden zijn er twee verschillende mogelijkheden:• Bij een opname in een eenpersoonskamer, geldt er een franchise van 125 euro (per kalenderjaar en per verzekerde).• Bij een opname in een tweepersoonskamer (of gemeenschappelijke kamer), moet de verzekerde geen franchise betalen.Dit kan je allemaal nalezen in hoofdstuk 13 van het reglement van de hospitalisatieverzekering van de actieve personeelsleden (op het Proximus-intranet of via je vrijgestelde).Voor bijkomende vragen, jan je altijd terecht bij je vrijgestelde.

Page 20: Transcom-Info publiek oktober 2015

J a a r l i j k s e f e e s t v e r g a d e r i n gW e s t V l a a n d e r e n

I n t e r s e c t o r a a l

Het is ons een waar genoegen al onze leden met hun familie te kunnen

uitnodigen op ons jaarlijks syndicaal feest.

ZONDAG 15 NOVEMBER 2015in het OC DE SCHOUW

Statiestraat 113-115 - 8810 Lichtervelde

Dit alles voor de prijs van € 25,00. Kinderen beneden de 12 jaar aan € 13,00.

Gedurende de ganse namiddag zullen onze vrijgestelden van de verschillende

belangengroepen aanwezig zijn om op individuele vragen een antwoord te geven.

Inschrijven kan door storting op rekening:

IBAN: BE17 9794 2793 6521 van de vriendenkring Transcom p.a. Kasteelstraat 112 - 8810 Lichtervelde

vóór 11 november 2015 met vermelding aantal volwassen(en) en kind(eren) of via het secretariaat.

ACV-Transcom, tel. : 051 26 55 35 of 051/ 6 55 36.

E-mail: [email protected]

Programma :

11u30 : samenkomst met aperitief en versnaperingen

12u20 : verwelkoming

12u30 : feestmaaltijd

14u15 : aminatie met «Verhelle & Sercu» met liedjes uit de lage landen

15u00 : koffie met gebak en een opkikker

15u30 : pauze met verkoop loten voor de tombola ter waarde van € 1500

16u00 : vervolg animatie

17u00 : trekking tombola

Page 21: Transcom-Info publiek oktober 2015

A n d e r s - a c t i e v e n

Eeklo

Verdere jaarkalender voor 2015

Koffietafel:7 december 2015 (Sinterklaasfeest)  Alle verdere informatie volgt. Gepensioneerden uit de Regio Meetjesland die lid wensen te worden van onze kern, kunnen contact opnemen met voorzitter Albert Leydens (09/372 89 12) of secretartis Albert Baeke (09/373 69 57)

Antwerpen

Rest jaarprogramma 2015

• Vormingsnamiddag op woensdag 28 oktober 2015 om 14u in de Nationalestraat, 111, 2000 Antwerpen.Thema: Mantelzorg• Uitstap naar de VRT op 25 november 2015 om 14 uur

Bijkomende inlichtingen via de anders actieven van de sectoren :Post: Jef Verheyen, [email protected]: Hugo Verachtert, [email protected]: Dirk Tricot, [email protected], 03/877 33 76 of 0485/45 59 23Luc Guns: [email protected] Lorriper: [email protected]

Alle leden vanuit de andere sectoren Diamant, Water, Mobiliteit, Vervoer over de weg en Cultuur zijn uiteraard ook welkom en nemen hiervoor tevens contact op met Dirk Tricot.

Midden-Oost-Vlaanderen Aalst-Oudenaarde-St-Niklaas-Dendermonde

Alle vrienden gepensioneerden en pregepensioneerden van ACV-Transcom Oost-Vlaanderen (en daarbuiten) en hun eventuele partner, worden vriendelijk uitgenodigd op onze volgende infonamiddag (met koffie en gebak), dewelke deze maal zal doorgaan te Zottegem.

Deze bijeenkomst is voorzien op woensdag 18 november 2015 om 14u in het ACV-vormingscentrum “De Schakel”, Musselystraat 26, te Zottegem.. Dit ligt langs de spoorweg, op ongeveer 400 meter van het station.Na de koffietafel en een stukje syndicale info, verwelkomen we als gastspreker Alain Remue.

Als je hem op tv ziet, betekent dit miserie en toch is Alain Remue ‘de aaibare flik’. Al 17 jaar geeft hij een gezicht en een stem aan de Cel Vermiste Personen in ons land. De zaak-Dutroux in 1996 veranderde zijn carrière. Een aangrijpend verhaal voor een boeiende infonamiddag.

Deelname in de onkosten is 4 euro per persoon. Men kan ter plaatse betalen.

Graag voorafgaandelijk inschrijven tegen uiterlijk 11 november 2015 op : [email protected] met vermelding van naam, adres + aantal personen.

Indien U niet beschikt over een mailadres, kan U ook telefonisch inschrijven bij onze volgende vrienden: Willy Cobbaert, tel. 053 66 44 19, gsm: 0475 81 12 60 of Felix Cardon, tel.: 09 366 08 20, gsm: 0494 37 35 01

Kan U niet aanwezig zijn en wenst u toch op de hoogte te blijven van alle activiteiten in de toekomst, stuur ons dan ook een mailtje op bovenstaand mailadres.

Bezoek ook onze algemene website van gepensioneerden ACV-Transcom-Oost-Vlaanderen: http://aatranscom.be

Kern Gent

Als gepensioneerde van alle deeltakken van ACV-Transcom, worden jullie met partner uitgenodigd op ons jaarlijks ledenfeest dat doorgaat op 8 december 2015.

Waar en wanneer gaat dit door?Voor de verandering en om er een echt gezellig feest

2 1

Page 22: Transcom-Info publiek oktober 2015

I n t e r s e c t o r a a l

van te maken nodigen wij jullie uit op ons etentje in de “Brasserie Het Volk”

Programma:

• 11:30u Verwelkoming door de voorzitter• ± 12:00u samen gezellig genieten:

Na het nuttigen van het dessert kan men rustig nagenieten met een babbel en een natje.Dit alles voor de schappelijke prijs van 30 € pp.Storten op volgend rekeningnummer: BE67 8902 4402 8587Wegens organisatorische redenen verzoeken wij U vooraf in te schrijven. De inschrijvingen dienen ten laatste op woensdag 2 december 2015 in ons bezit te zijn.

Programma 2015 - 2016

• Dinsdag 13/10/2015 Koffietafel over rugproblemen met Dr. Bleyen (is vastgelegd)

• Dinsdag 08/12/2015 Ledenfeest van 2015 wordt verder afgewerkt

• Dinsdag 15/03/2016 Uitleg familiehulp (wordt uitgewerkt)

• Dinsdag 14/06/2016 Bezoek aan Kortrijk (wordt verder uitgewerkt)

• Dinsdag 13/09/2016 Nog uit te zoeken Oudenaarde of Knokke ?

• Dinsdag 11/10/2016 Koffietafel

• Dinsdag 13/12/2016Ledenfeest wordt verder uitgewerkt

Page 23: Transcom-Info publiek oktober 2015

2 3

I n m e m o r i a m

Spoorwegen

Urbain Vanhoutte (°25/08/1926)

Op 6 september 2015 overleed Urbain Vanhoutte, echtgenoot van wijlen mevrouw Denise en vader van onze vriend Piet Vanhoutte, militant van de Gewestelijke vakbondsraad Brussel en tevens plaatsvervangend lid van de financiële commissie van de centrale.

Eddy Soens (°08/07/01958)

Wij vernemen nu pas via onze gewestelijke secretariaten het overlijden van onze militant en lid Eddy Soens. Eddy is op 14.06.2015 onverwacht overleden.

Johan Coopman (°10/07/1957)

Bij de opmaak van deze uitgave van Transcom-info vernemen wij het plotse en onverwachte overlijden van Johan Coopman. Johan was een zéér actief en sociaal

bewogen militant van ACV-Transcom Spoorwegen te Kortrijk. Zijn overlijden is voor iedereen die hem heeft gekend een grote schok.

Aan alle vrienden, kennissen en familie bieden wij onze innige deelneming aan.

De dood is geen afscheid.

De zon gaat onder hier

En dezelfde moment komt ze op, elders.

Het leven groeit en sterft neemt en geeft.

Sterft en wordt ge-boren-her-boren.

Laat je voeren met de stroom

Niets of niemand gaat verloren.

En mooi wordt het leven

Aan deze zijde, aan gene zijde.

Wees blij, wees vrij met het grote wonder.

G e b o o r t e

Amélie en Emmanuel Leconte zijn zeer verheugd ons te melden dat zij de trotse ouders zijn geworden van de kleine Manon. Emmanuel is onze Franstalige medewerker op de stafdiensten.

Kris en Ann Cosemans-Verschueren zijn zeer verheugd ons te melden dat zij de trotse ouders zijn geworden van de kleine Charlotte. Kris is militant van de sector Telecom gewest Antwerpen.

Wij wensen de fiere ouders veel geluk!

Een kind is zoveel meer

dan een aanstaande dame of een aanstaande heer

Wie niet in een kind het wonder ziet

die snapt dit hele versje niet

Toon Hermans

Page 24: Transcom-Info publiek oktober 2015

V.U. : Katrien Verwimp - Galerij Agora - Grasmarkt 105 - Bus 40 - 1000 Brussel - www.acv-transcom.beLayout en distributie : sa Doneux, Mettet • Druk : Corelio Printing

I n t e r s e c t o r a a l

V.U. : Katrien Verwimp - Galerij Agora - Grasmarkt 105 - Bus 40 - 1000 Brussel - www.acv-transcom.beLayout en distributie : sa Doneux, Mettet • Druk : Corelio Printing

ZONDAG 6 DECEMBER 2015Arenbergschouwburg - Arenbergstraat 28, Antwerpen

-ACV-TRANSCOM KINDERFEEST

K i n d e r f e e s tOp zondag 6 december organiseert ACV-Transcom een groot kinderfeest in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Uitgezonderd.Theater! brengt er de prachtige uitvoering van ‘Pietje verliefd’.

Elk lid van ACV-Transcom is welkom met zijn of haar gezin op één van de drie voorstellingen op zondag 6 december om 10u30,13u en 15u30. Let op: inschrijven is verplicht en volzet is volzet.De voorstellingen zijn gratis en gaan door in de Arenbergschouwburg (Arenbergstraat 28, Antwerpen), ongeveer op 15 minuten stappen van het centraal station.De aanwezige kinderen (van 0 tot en met 12 jaar) krijgen een snoeppakket en een verrassing.Inschrijven gebeurt bij voorkeur via de website (www.acv-transcom.be). Je kan ook de onderstaande inschrijvingsstrook volledig en duidelijk invullen en voor 20 november bezorgen aan:

ACV-Transcom - KinderfeestGrasmarkt 105/40 - 1000 Brussel

Wij sturen de inkomkaarten en de kaarten voor het snoep- en verrassingspakket eind november naar het opgegeven adres.

PIETJE VERLIEFD!Een humoristische, symfonische en vooral romantische sinterklaasvoorstelling die kinder- én vooral zwartepietenharten sneller zal doen slaan!PajesPieta is op MuziekPiet.MuziekPiet is op PakjesPieta. Maar zij weet het niet van hem en hij weet het niet van haar…Gelukkig is er de Hoofdpiet die hem de juiste toon kan influisteren en haar kan tonen hoe ze hem moet inpakken.Worden ze smoorverliefd? Vormen ze een paar? Zijn we getuige van een Pietenhuwelijk? En zo ja, waar gaan ze hun zwartebroodsweken doorbrengen?

Inschrijving ACV-TranscomKinderfeest 2015

(terug te sturen aan ACV Transcom - KinderfeestGrasmarkt 105/40 - 1000 Brussel )

Naam lid: …………………………………………………………………………………………………………………………………………

Adres: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Gemeente: ……………………………………………………………………………………………………………………………………

ACV-Lidnummer:…………………………………………………………………………………………………………………

Tel: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

E-mail : ……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Werkzaam in de sector:

O cultuur O post O spoorwegenO telecom O mobiliteit

wenst kaarten voor de voorstelling van zondag 6 december 1ste keuze : O 10.30 uur - 2de keuze : O 10.30 uur1ste keuze : O 13.00 uur - 2de keuze : O 13.00 uur1ste keuze : O 15.30 uur - 2de keuze : O 15.30 uurO uw keuze aankruisen (Slechts 1x 1ste keuze + 1x 2de keuze)

Totaal aantal zitplaatsen: volwassenen ………………… + kinderen ……………… = ………………

Leeftijd van de kinderen 0-12 jaar (voor snoeppakket + verrassingsgeschenk)

………………jaar

………………jaar

………………jaar

………………jaar