Essen Info maart 2015

24
maandelijks infomagazine maart 2015 jaargang 42 't Kabaske Sociale kruidenier helpt armoede bestrijden Brandweerzone Rand Eén zone, betere dienstverlening Gemeente Essen bant pesticiden Kies jij ook voor een milieuvriendelijke aanpak? Op 20 maart is het Wereldwaterdag Wees solidair en bespaar water met onze tips

description

Maandelijks infomagazine van de gemeente Essen.

Transcript of Essen Info maart 2015

Page 1: Essen Info maart 2015

maandelijks infomagazine

maart 2015 jaargang 42

't KabaskeSociale kruidenier helpt armoede bestrijden

Brandweerzone RandEén zone, betere dienstverlening

Gemeente Essen bant pesticidenKies jij ook voor een milieuvriendelijke aanpak?

Op 20 maart is het WereldwaterdagWees solidair en bespaar water met onze tips

Page 2: Essen Info maart 2015

LEVEN

Schrijf je kind in voor volgende schooljaar p13

Baliemedewerker Vrije Tijd gezocht p13

Info uit het LDC p14

't Kabaske strijdt tegen armoede p14

woNENBESTUUR

In de kijker p04

Kort p06

Essen gaat pesticidenvrij p07

Dien je ongeldige parkeerkaart in p08

Vraag je Kids-ID aan p08

Brandweerzone Rand p09

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van april 2015 ten laatste in te leveren op dinsdag 10 maart 2015 via www.UiTdatabank.be.

14

04

12

Huisvuil niet welkom op het containerpark p10

Spoel geen natte doekjes door p10

Parkeergedrag in kaart p11

Verkeersinfo p11

wereldwaterdag p12

Essense beken p12

© F

oto

Un

iceF

Page 3: Essen Info maart 2015

Beste Essenaar,

Al dikwijls hebt u kunnen lezen wat er allemaal te doen is in het Lokaal Dienstencentrum. En dikwijls wordt er nieuws gebracht uit de vele seniorenverenigingen die onze gemeente rijk is. Zodoende merken we dat de senioren alles behalve een uitgerangeerde groep is, integendeel! Denk maar aan de oma’s en opa’s die op hun kleinkinderen passen of zelfs gemachtigde opzichter zijn.

Dé senior bestaat uiteraard niet. De ene is gezond, de andere iets minder. De ene is er 65, de andere is 95 jaar jong. Maar één ding staat vast: als gemeente moeten we inzetten op deze ruime doelgroep. Trouwens, de groep senioren zullen in belang alleen maar toenemen. over twintig jaar zullen er in onze gemeente honderden tachtigplussers meer wonen dan vandaag.

Daar moeten we op inspelen. En dikwijls op dezelfde domeinen als bij het jeugdbeleid: een verkeersveilige leefomgeving belangt immers iedereen aan. Hetzelfde geldt voor een bloeiend verenigingsleven. En nog iets: goed begaanbare voetpaden zonder hindernissen, ook daar moet op ingezet worden.

De volgende jaren investeert het oCMw in een nieuwe handicar en in de bouw van een nieuw Lokaal Dienstencentrum. Aanvullend aan het verenigingsleven is het LDC in korte tijd een sterk merk geworden waar senioren de weg naar vinden. En dan zijn er nog de private partners. Zowel De Bijster als St.-Michaël hebben nog dynamische plannen voor de uitbreiding van hun voorzieningen.

Allemaal samen zorgen we voor een gemeente waar alle senioren het goed hebben!

oNTSPANNEN

Den Doodendraad p15

oproep Badstop p15 Gedichten en wereldcinema p15

T_Play p16

Buitenspeeldag p16

Filosoof Rouwmoer p17

p18

Essen in Beeld p22

Nuttige adressen p23

Het eerste woordVAN Uw BURGEMEESTER

04

17

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

© F

oto

Jasp

er v

an t

ilbU

rgh

09

Page 4: Essen Info maart 2015

4 | I

n de

kijk

er

Speelpleinmonitor kan je al worden vanaf het jaar dat je zestien wordt. Je moet er

vooral héél veel zin in hebben, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jezelf. Het

team monitoren waarin je terecht komt, lacht namelijk heel wat af !

Page 5: Essen Info maart 2015

Al 20 lange, hete zomers is er een

speelpleinwerking in de gemeente Essen.

De kiem werd gelegd bij het uitwerken van

het eerste jeugdbeleidsplan in 1995. De

speelpleinen groeiden, door de jaren heen, uit

tot een stevige werking. Een werkgroep plant

enkele speciale activiteiten om er een leuk

feestjaar van te maken.

Elke vakantie paraatEen 50-tal jonge monitoren staat elke zomervakantie paraat voor de speelpleinen. Zij entertainen de kinderen en jongeren een hele dag zodat ze lekker uitgeput naar huis kunnen. Er komt natuurlijk wel wat voorbereiding bij kijken om een geweldig programma uit te werken. om de kwaliteit van de programma’s te garanderen, volgen de meeste monitoren een cursus animator in het jeugdwerk. De cursisten lopen dan stage op de speelpleinen.

Monitor je mee?Speelpleinmonitor kan je al worden vanaf het jaar dat je zestien wordt. we verwachten dat je minstens één week beschikbaar bent tijdens de zomerwerking. Je moet er vooral héél veel zin in hebben, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jezelf! Het team monitoren waarin je terecht komt, lacht namelijk heel wat af. Afhankelijk van je leeftijd, kwalificaties en het aantal dagen speelpleinen krijg je een (vrijwilligers)vergoeding.

5 | I

n de

kijk

er

Al 20 jaar speelpleinen in Essen

woRD JIJ EEN VAN DE NIEUwE MoNIToREN?

03 670 01 32 [email protected]

www.speelpleinenessen.be

Meer info?1999

Page 6: Essen Info maart 2015

kORt Regionale jobbeurs

Als je alle archieven in de kel-ders van het gemeentehuis achter elkaar zet, dan krijg je 1,5 km aan papier en perka-ment. De gemeente kocht drie ontvochtigers aan die de lucht-vochtigheid in de archieven op 45% houden. Sommige docu-menten zijn meer dan 500 jaar oud en zijn zeer gevoelig aan schommelingen in de lucht-vochtigheid.

6 | k

ort

op zondag 24 mei passeert de tweedaagse wielerwedstrijd world Ports Classic door Es-sen. Het wielerpeloton rijdt op zaterdag 23 mei van Rot-terdam naar Antwerpen en op 24 mei terug vanuit Antwer-pen naar Rotterdam. Tussen 13.10 en 13.30 uur vlammen ze vanuit Nieuwmoer door de Kapelstraat, Nieuwstraat, Stati-onsstraat en Moerkantsebaan richting Nederland.

4.151VVV-kantoor De Tasberg verkocht vorig jaar 4.151 cadeaucheques. Met de cheques kan je bij heel wat handelaars in Essen terecht. Vind de lijst op www.vvvessen.be. De maand december is de beste verkoopmaand voor cadeaucheques. Toen ging er voor meer dan 10.000 euro aan bonnen over de toonbank.

Droog archief

Koers in Essen

Bedrijven met vacatures kunnen zich nog steeds aanmelden voor een stand op de regiojobbeurs. De jobbeurs vindt plaats op woensdag 29 april in de sporthal van wuustwezel en dat van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemen aan de jobbeurs is volledig gratis. om een stand te reserveren mail je naar [email protected] of bel je naar 03 670 01 43.

Licht uit tijdens Earth Hourop zaterdag 28 maart 2015 is het Earth Hour. Het wwF wil de wereld die dag aanzetten tot actie in de strijd tegen klimaat-verandering. Doe mee, en doof je lichten tussen 20.30 en 21.30 uur. Je kan een actie organise-ren en registreren op de web-site www.earthhour.be. Je kan er zelfs een gratis feestkit bestellen voor een low impact feestje.

Page 7: Essen Info maart 2015

Hier parkeer je pesticidenvrij

Zonder isgezonder

Vlaanderenis milieu

VLAAMSEMILIEUMAATSCHAPPIJ

Informatie en tipswww.vmm.be/zonderisgezonder

Stel je vraagaan de overheid.Bel 1700

BESTUUR

MILIEUVRIENDELIJKE AANPAK

Gemeenten zijn vanaf 2015 verplicht om openbare domeinen zoals parken, speelpleinen, bermen en straten pesticidenvrij te onderhouden. Ook Essen maakt hier werk van.

Waarom zonder pesticiden?Pesticiden werken meestal ‘goed’ maar zijn vaak schadelijk voor mens en milieu op korte én lange termijn. Ze spoelen met het regenwater mee naar de riolen en komen in onze waterlopen terecht of dringen in de bodem en tasten het grondwater aan. Daarom bouwt Vlaanderen al jaren het gebruik van pesticiden af. De gemeentelijke groendienst heeft het gebruik van pesticiden sterk verminderd en gebruikt sinds 1 januari 2015 geen chemische bestrijdingsmiddelen meer. Hiervoor is er extra budget voorzien.

Milieuvriendelijke techniekenwe zorgen voor aangepaste beplanting als we het openbaar terrein omvormen en kiezen onderhoudsvriendelijk ma-teriaal. worteldoeken, houtsnippers en bodembedekkers onder de boomspie-

Essen gaat pesticidenvrij, jij ook?

03 670 01 47 • [email protected]/zonderisgezonder

Meer info?

gels zorgen voor minder onkruid. Het onkruid op paden en straten borstelen en vegen we voortaan weg. Enkel op de begraafplaatsen worden tijdelijk nog pesticiden gebruikt omdat deze worden heringericht. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gaf daar de toestemming voor. ook sociale werk-plaatsen die in opdracht van de gemeen-te werken, gebruiken geen pesticiden.

Gevolgen voor het straatbeeldwe zoeken naar een evenwicht tussen een betere leefkwaliteit voor planten, dieren en mensen. Dat vraagt een enorme inzet van middelen en gemeentepersoneel. Daarom vragen we om wat toleranter te zijn voor groen tussen straat- en pleintegels.

Zelf ook aan de slag?Als gemeente geven we het goede voorbeeld, maar je kan thuis ook zelf aan de slag.

Borstel je terras of pad regelmatig. Er zullen geen ongewenste planten groeien.

Maai het gras niet te kort en mulch het regelmatig. Zo voorkom je heel wat kruid

In plaats van het onkruid dood te spuiten met schadelijke chemicaliën, borstelen we de plantjes en de voedingsbodem weg. Dat is veel beter voor het milieu en het grondwater.

en mos in je grasmat.

Zorg voor voldoende hoge plantdichtheid of strooi bij het aanplanten een dikke laag houtsnippers van 10 cm. Zo vermijd je groei van ongewenste planten.

Slakken kan je weghouden met een barrière van sparrennaalden, gemalen schelpen of kapotte eierschalen.

Meer tips om je tuin zonder pesticiden te onderhouden vind je op onderstaande website van de VMM.

Strijd tegen het onkruid: zo kan het ook!ONkruid vegeN grONddOekeN hOuTsNippers bOOmspiegeLs

Gronddoeken zorgen ervoor dat jonge planten beschermd worden tegen onkruid. Ze zijn water- en luchtdoorlatend en bovendien afbreekbaar en composteerbaar.

Houtsnippers aan het station in Wildert zorgen ervoor dat onkruid niet groeit. Ze beschermen de bodem tegen slagregen en uitdroging. Het houdt bovendien voedingsstoffen bij.

Een boomspiegel is de ruimte rondom de boomstam. In de Hemelrijklaan staan er plantjes in de boomspiegel die het licht afnemen van het onkruid.

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen Info maart 2015

8 | B

estu

ur

BESTUUR

LEVER JE VERVALLEN KAART IN VooR 31 MAART

Gebruik ongeldige parkeerkaarten voor mensen met een beperking

een parkeerkaart voor mensen met een beperking is persoonlijk en mag niet gebruikt worden als je zelf niet in het voertuig zit. leg de kaart vooraan in het voertuig op het dashboard zodat het symbool van de rolstoel goed zichtbaar is.

Personen met een beperking kunnen een speciale parkeerkaart aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Deze parkeerkaart is in principe levenslang geldig. toch zijn er nog (vervallen) parkeerkaarten met een beperkte geldigheidsduur in omloop. En dat hoort niet.

Terug te bezorgen na vervaldatum of overlijden‘Tijdelijke’ parkeerkaarten voor personen met een handicap vermelden bij de vervaldatum de datum tot wanneer de kaart mag gebruikt worden. Volgens de regelgeving geldt dat een vervallen parkeerkaart binnen de 30 dagen na geldigheidsdatum of na overlijden van de rechthebbende teruggestuurd moet worden aan de FoD Sociale Zekerheid.

Binnenbrengen voor 31 maart 2015Spijtig genoeg stellen we vast dat nog een aantal van deze kaarten niet is teruggezonden. of erger nog: in zekere zin oneigenlijk worden gebruikt ten nadele van mensen die écht gebaat zijn met parkeerplaatsen voor mindervaliden. Ben je nog in het bezit van een niet-geldige parkeerkaart? Dan verzoeken wij je deze voor 31 maart 2015 terug te bezorgen aan het gemeentebestuur, dienst welzijn, Heuvelplein 23 in Essen.

Dienst welzijn • [email protected] 670 01 56

Meer info?

Page 9: Essen Info maart 2015

9 | B

estu

ur

BESTUUR

manier moesten samengebracht worden en op één lijn moesten gezet worden. onder andere het retributie-reglement voor niet-dringende hulp-verlening werd aangepast en kan licht verschillen van hoe het voordien in uw gemeente was geregeld.

Brandweer blijft gratisDe hulp van de brandweer inroepen bij noodsituaties blijft uiteraard gra-tis. Maar omdat er voordien in de gemeentelijke brandweerkorpsen op een dusdanig verschillende manier werd gefactureerd voor bepaalde niet-dringende interventies, hebben we nu één reglement vastgelegd. Dat reglement kan je raadplegen via de website van Zone Rand.

ÉÉN ZoNE, BETERE DIENSTVERLENING

Brandweerkorps van Essen mee opgenomen in Zone Rand

www.brandweeressen.be www.zonerand.be

Meer info?

Als inwoner van de gemeente Essen heb je er waarschijnlijk niets van gemerkt, maar sinds 1 januari 2015 zijn de gemeentelijke brandweerkorpsen in de regio samengesmolten tot één grote hulpverleningszone.

De nieuwe zone heeft de naam 'Brandweer Zone Rand' gekregen en omvat 21 gemeenten in de rand van Antwerpen, goed voor een grond-gebied van ongeveer 721,28 km² en 418.346 inwoners. Aan de dienstver-lening richting burger verandert er niets. Integendeel. Die zal er alleen maar beter op worden.

Efficiëntere samenwerking Heel die schaalvergroting is er gekomen nadat er in 2004 een enorme gasramp uitbrak in Gellingen. Toenmalig Minis-ter van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en in navolging minister Joëlle Milquet wilden, net zoals de politieher-vorming, de brandweer nòg efficiënter maken en meer doen samenwerken. En die hervorming moest specifiek om:

de hulpverlening aan de bevolking optimaal te reorganiseren.

de veiligheid van de burger en het personeel op het terrein te vergroten.

een beter werkkader te bieden aan de leden van de hulpdiensten (opleiding, materieel, werkprocedures, ...)

Vijf zones in de provincieSinds 1 januari 2015 is onze Zone Rand dan ook officieel gestart en is zij een van de ondertussen 35 zones die er zijn in ons land. In de pro-vincie Antwerpen zijn er vijf zones gekomen: Antwerpen-Zwijndrecht, Rivierenland, Kempen, Taxandria en Rand.

Dezelfde regels voor elke zoneDe voorbereidingen brachten onder andere met zich mee dat alle proce-dures, werkmethodes, vergoedings-regelingen enzovoort op eenzelfde

De brandweer springt in de bres voor vuur, wateroverlast en verkeersongelukken. Er zijn nog dingen waarvoor zij kunnen worden ingeschakeld, zij het niet altijd gratis. Wij geven je een overzichtje van betalende diensten door de brandweer.

over het algemeen geldt dat er geen kos-ten zijn in geval van overmacht. Bijvoor-beeld bij een brand, bij het verwijderen van een boom of het leegpompen van een kelder vlak na een zware storm. op-gelet: als er na een storm ramen moeten dichtgetimmerd worden, zijn hier wel kosten aan verbonden.

Betalende interventiesinterventie door een falend technisch alarm (roken onder een brandmelder, koken op onvoorziene plaatsen,…): 120,00 euro

verwijderen wespennest: 25,00 euro

Valse oproep: 250,00 euro + personeels- en voertuigkosten

Wettelijk verplichte aanvragen, controles, onderzoeken en adviezen: 25,00 euro per dossier + 75,00 euro per uur.

Bomen die al geruime tijd scheef staan: werkuren brandweerlui en materiaalgebruik

Ramen dichtmaken na inbraak: werkuren en materiaalkosten

Opruimen van olie op de rijbaan: werkuren en materiaalkosten

als de brandweer tijdens een interventie verbruiksproducten moet achterlaten (balken, platen, dekzeilen, ..), moet de aankoopprijs betaald worden.

Voor welke interventies moet je (niet) betalen?

© F

oto

Jasp

er v

an t

ilbU

rgh

Page 10: Essen Info maart 2015

woNEN

10 |

Won

en

Vochtige doekjes horen niet in ʼt toilet

AqUAFIN wAARSCHUwT VooR BESCHADIGING

De sterke vezelstructuur van de meeste soorten vochtige doekjes breekt niet af wanneer ze worden

doorgespoeld. Ze kunnen dan ook grote schade veroorzaken aan de

zuiveringsinfrastructuur.

Regelmatig zijn er mensen die met hun huisvuil naar het containerpark gaan. Dat is niet de bedoeling. Huisvuil moet je meegeven met de huis-aan-huisinzameling.

Huisvuil en grofvuil zijn de afvalstoffen die je overhoudt nadat je je afval uitgesorteerd hebt. Het zijn dus restfracties die niet meer gerecycleerd kunnen worden. Huisvuil en grofvuil worden verbrand of gestort.

Huisvuil via huis-aan-huisinzamelingHuisvuil mag volgens de Vlaamse wetgeving niet naar het containerpark gebracht worden. Je

bent verplicht om dit meegeven met de huis-aan-huisinzameling. Indien je toch huisvuil op het containerpark aanbiedt, zal dit steeds geweigerd worden door de containerparkwachter.

Huisvuil is geen grofvuilop het containerpark wordt wel grofvuil aanvaard. Grofvuil is afval van huishoudelijke oorsprong dat te groot is voor de huisvuilzak, ook nadat je het manueel verkleinde. Voorbeelden van grofvuil zijn matrassen, linoleum, afbraakmaterialen, enz.

Huisvuil niet welkom op het containerpark

03 350 08 14 • www.igean.beMeer info?

Doekjes breken niet afDe laatste 10 tot 15 jaar kennen vochtige doekjes een stevige opmars. Vaak worden ze na gebruik gewoon mee doorgespoeld in het toilet. Helaas zijn de meeste van deze producten daar niet geschikt voor omdat ze nauwelijks afbreken.

Schade aan pompstationsDe doekjes veroorzaken verstoppingen in je toilet en afvoer en in de openbare riool. Ze richten geregeld zware schade aan in de pompstations en zuiveringsinstallaties van Aquafin. De doekjes klitten

samen en vormen proppen in de pompen, waardoor

ze de normale werking blokkeren. Door het uitvallen van de pompen kan er lokaal wateroverlast optreden.

En doorspoelbare toiletrolletjes?Tegenwoordig is er ook toiletpapier op de markt waarvan de lege rolletjes mogen doorgespoeld worden. Het klopt dat ze even goed afbreken als het toiletpapier zelf en ze kunnen dus geen verstoppingen veroorzaken. Net om hen die eigenschap toe te kennen, bevatten ze chemische stoffen die het zuiveringssysteem zwaarder belasten. Let ook op dat jij of jouw kinderen zich niet vergissen met niet-doorspoelbare rolletjes!

Waterzuiveringsinstallatieop de waterzuiveringsinstallatie kunnen grote hoeveelheden vochtige doekjes de roosters verstoppen. De proppen moeten manueel verwijderd worden, een onaangename en vooral arbeidsintensieve en dus dure bezigheid. Gooi daarom best alle vochtige doekjes in de vuilnisbak.

www.aquafin.beMeer info?

Page 11: Essen Info maart 2015

Meer info?Alle lokale verkeersinformatie op

www.essen.be

VERKEERSINFoTOT EIND MAART – Verkeerswijzigingen Watermolenstraat

Tot en met 4 maart: eenrichting van de Ringweg naar het Heuvelplein;

Van 5 maart tot en met 18 maart: eenrichting van het Heuvelplein naar de Ringweg;

Van 19 maart tot en met 1 april: afsluiting doorgang Heuvelplein-watermolenstraat (de watermolenstraat blijft bereikbaar via de Ringweg);

5 TOT 10 MAART – Spooroverweg Schaapsbaan afgesloten

De spooroverweg in de Schaapsbaan is van donderdag 5 maart 08.00 uur tot dinsdag 10 maart 16.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Infrabel voert dan dringende onderhoudswerken uit. Er is een omleiding voorzien via de Kalmthoutsesteenweg en de wildertse Duintjes.

12 TOT 17 MAART – Spooroverweg Bontstraat afgesloten

Infrabel voert van 12 maart 8.00 uur tot 17 maart 16.00 uur werken uit aan de spoorwegovergang aan de Bontstraat. De rijbaan wordt afgesloten voor alle verkeer. Er is een omleiding voorzien via de Bergenvenstraat - Schelpheuvelstraat - Nieuwe Heikant - Donkweg.

11 |

Won

en |

Won

en

Gemeente Essen brengt parkeergedrag in kaart

LET oP: PARKEERDUUR IN BLAUwE ZoNE BEPERKT

In samenwerking met de politiezone Grens heeft het gemeentebestuur van Essen ‘parkeermetingen’ uitgevoerd op de centrale verkeersas kapelstraat – Nieuwstraat – Stationsstraat. Met de tellingen wil het bestuur meer zicht krijgen op het parkeergedrag in deze belangrijke centrumstraten.

Parkeerschijf verplichtIn het belang van de winkeliers én winkelaars, bevinden zich in het centrum van onze gemeente een aantal ‘blauwe zones’. In deze zones is de parkeertijd begrensd tot twee uur. Bestuurders

UW StRaat nadER VERklaaRd door onze dorpsgids Maria gommeren

KraaienbergEen kraaienberg is een aarden wal met vlechtwerk

voor het aanleggen van turfvaartuigen, soms ook kraaien genoemd. Gelegen nabij de turfvaart op Horendonk. Gedurende

500 jaar werd er in Essen en omgeving turf gestoken

en via vaarten naar Roosendaal, Bergen op Zoom of

Breda gebracht.

WegWijzer

woNEN

03 670 01 48 • [email protected] info?

die er hun voertuig parkeren, zijn volgens de wegcode verplicht een parkeerschijf achter de voorruit van hun wagen te plaatsen. In de blauwe zone is het gebruik van de parkeerschijf verplicht van 9.00 tot 18.00 uur, alle dagen behalve op zon- en feestdagen. Bij het verstrijken van de maximaal toegelaten parkeertijd, moet je de parkeerplaats alweer hebben verlaten.

LangparkeerdersIn de praktijk zien we dat de parkeervakken vaak door ‘langparkeerders’ worden ingenomen, terwijl er iets verderop of in de zijstraten toch voldoende plaatsen beschikbaar zijn. om het probleem in kaart te brengen, liet de gemeente gedurende één week tellingen uitvoeren. Er werd een overzicht gemaakt van het aantal voertuigen, parkeerduur en dergelijke. De cijfers worden momenteel verwerkt en in statistieken gegoten.

GAS-wetgevingHet gemeentebestuur gelooft in preventie en sensibilisering om de parkeerdruk in de centrale winkelas te beheersen. Voor ‘hardleerse’ chauffeurs die de verkeersreglementen halsstarrig aan hun laars lappen, onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om zulke parkeerovertredingen in de toekomst op te nemen binnen het bestaande systeem van GAS-boetes (Gemeentelijke Administratieve Sancties).

Page 12: Essen Info maart 2015

EDUCATIEVE DAG VooR ESSENSE SCHoLEN

Wereldwaterdag in de kijkerOp vrijdag 20 maart vragen de gemeente, leerlingen en leerkrachten uit Essen aandacht voor proper drinkwater voor altijd en voor iedereen.

6 kilometer stappen voor waterMiljoenen mensen moeten dagelijks ge-middeld 6 kilometer stappen om water te halen voor hun basisvoorzieningen. op wereldwaterdag wil Essen haar inwoners bewust maken van de problematiek van waterverspilling en de ongelijke waterver-deling in de wereld en hen mee oproepen om zuinig om te springen met water.

Meer [email protected]

12 |

Won

en

Essen heeft heel wat waterlopen. De gemeente draagt de verantwoordelijkheid voor kleinere waterlopen zoals de Molenbeek en Papenmoerbeek. De provincie waakt over grotere beken zoals de Spillebeek en kleine Aa. Samen maken zij er werk van om de waterlopen te onderhouden.

BiezebeekNu Essen-Hoek aangesloten is op een gescheiden rioleringsstelsel, loopt er weer proper water door de Biezebeek. Deze waterloop was bijna helemaal verdwenen. Een Essense aannemer haalde er in opdracht van de provincie over een lengte van 850 meter een 30 cm-dikke sliblaag uit.

Papenmoerbeek en MolenbeekDe gemeente liet in december en januari beide beken ruimen. De gemeentelijke Papenmoerbeek en de provinciale oude Moervaart stromen samen in de Spillebeek. In 2015 voert de provincie ook hier op kritieke plaatsen slibruimingen uit.

Zoeken naar evenwichtMet het ruimen en vrijmaken van de beken, kan het water sneller weg waardoor weilanden minder drassig worden. Het is echter ook belangrijk dat water de tijd krijgt om in de grond te dringen. Zo blijft het grondwaterniveau op peil. Het is dus zoeken naar een evenwicht tussen nat en droog.

Gemeente en provincie onderhouden Essense beken

woNEN

03 670 01 48 • [email protected] info?

wereldwaterdag@schoolDe gemeente werkte in samenwerking met De Vroente en vijf Essense basis-scholen een educatieve dag uit voor de leerlingen van de derde graad. Ze leren op 20 maart tijdens wereldwaterdag@school over waterproblematiek, zowel hier als in de rest van de wereld, en ontdekken de eigenschappen en de kwaliteit van water in Essen.

Afspraak aan De Vennen Als afsluiter van deze dag overhandigen de

wees solidair en pas volgende tips toe in je dagelijks leven en leer volgende generaties beter omspringen met water:

drink kraantjeswater: het is even gezond als flessenwater en is minder vervuilend.

neem een douche in plaats van een bad.

Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen, scheren en inzepen.

Probeer zo vaak mogelijk één grote afwas of was te doen in plaats van vele kleintjes.

Geef je planten water met regenwater of restwater (spoelwater van je groenten).

Was je auto met emmer en spons of een hogedrukreiniger. Een hogedrukreiniger verbruikt vijf keer minder water dan een tuinslang.

kijk goed of er geen kranen lekken. Een kleine lek kan je al snel 110 euro per jaar kosten.

als je een nieuw toilet koopt, ga dan voor een zuinig model.

Tips die je water doen besparen

scholen hun wateroplos-singen aan het gemeen-tebestuur en brengen ze hun wereldwaterhit om wereldwaterdag in de kijker te zetten. Benieuwd naar wat de scholen doen rond wa-ter? om 14.40 uur is ie-dereen welkom op de parking van zwem-bad De Vennen!

Page 13: Essen Info maart 2015

HoU DE INSCHRIJVINGSDATA GoED IN HET ooG

Schrijf je kind op tijd in voor het volgende schooljaarSinds enkele jaren is het decreet inschrijvingsrecht van kracht, waarbij scholen hun maximum opvangmogelijkheden en de inschrijvingsperiode vooraf bekend moeten maken.

Alle kleuter- en lagere scholen in Essen hanteren ongeveer dezelfde inschrijvings-periode. De exacte data kunnen licht wijzi-gen. Kijk daarom voor de zekerheid op de website van de school naar keuze. Ziehier de startdata van inschrijvingen en voor-rangsperiode:

1 tot 15 maart: leerlingen van hetzelfde gezinHeb je al een ouder kindje op school lo-pen, dan kan je je voorrang laten gelden door het jongere broertje of zusje in te schrijven in deze voorrangsperiode. op-gelet: als je je kindje niet inschrijft tijdens deze periode, dan verlies je het recht op voorrang.

16 tot 31 maart: kinderen van personeelwerk je zelf op een school, dan heb je in deze periode voorrang om je kindje in de school waar je tewerkgesteld bent in te schrijven. opgelet: als je je kindje niet in-schrijft tijdens deze periode, dan verlies je het recht op voorrang.

Vanaf 1 april: alle andere kinderenAlle andere kinderen kunnen nu wor-den ingeschreven in de scholen. ook de broers, zussen en kinderen van perso-neelsleden van de school die geen gebruik maakten van hun voorrangsrecht kunnen nu worden ingeschreven.

Inschrijven kan alleen op schooldagen.

LEVEN

13 |

Leve

n

Het gemeentebestuur van Essen gaat over tot de

aanwerving van een

Baliemedewerker (m/v) Vrije Tijd - startbaner

De volledige aanwervingsvoorwaarden en het sollicitatieformulier voor deze functie kan je terugvinden op de gemeentelijke website www.essen.be/vacature of via de dienst Interne Zaken, [email protected], 03 670 01 38.Je schriftelijke sollicitatie met de gevraagde getuigschriften (diploma, attest goed gedrag en zeden,...) bezorg je aangetekend aan:

College van burgemeester en schepenen Gemeentebestuur EssenHeuvelplein 232910 ESSEN

Je sollicitatie moet ons uiterlijk bereiken tegen 13 maart 2015. Per post of tegen ontvangstbewijs aan de onthaalbalie in het gemeentehuis.S

oll

iciteren?

Korte functieomschrijving: Ben je een schoolverlater, jonger dan 25 jaar, vlot in de omgang, gedreven om mensen verder te helpen en op zoek naar een boeiende job? Dan is dit iets voor jou! Je staat in voor:

Onthaal van de bezoekers aan de VrijetijdsbalieVerstrekken van informatieTicketverkoop, reservaties, inschrijvingen, uitleendienst, ...Eenvoudig administratief werk en logistieke ondersteuning van de diensten binnen de afdeling Vrije Tijd

Wij verwachten: Klantvriendelijke uitstralingGevoel voor dienstverleningEen brede interesse in het gemeentelijk vrijetijdsgebeurenEen goede computervaardigheidStiptheidEen brede inzetbaarheidZin voor verantwoordelijkheidTeamspirit

Wij bieden: Een leuke job dicht bij huisEen startbaancontract van 1 jaar op niveau C1-C3Maaltijdcheques ter waarde van 7 euroEen gratis hospitalisatieverzekeringFietsvergoeding

www.essen.be/[email protected] • 03 670 01 30

Meer info?

Page 14: Essen Info maart 2015

Infomoment palliatieve zorgHoe mensen leven en sterven is de laatste 50 jaar drastisch veranderd. we leven steeds langer maar er is ook het besef dat het verlengen van het leven niet tegen elke prijs moet worden betaald. Het verbeteren van de levenskwaliteit en palliatieve zorg, zijn soms beter dan een zware medische behandeling. Rigo Verhaert van Coda wuustwezel vertelt ons meer over de mogelijkheden in de laatste levensfase. Deelnemen is gratis en je hoeft je niet vooraf in te schrijven. Kom dus op maandag 23 maart om 13.30 uur naar het LDC.

dIEnStEnCEntRUMInfo uit het

lDc ‘t gasthuisnollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

startersles tabletElke eerste dinsdag van de maand is er een tabletles. De les is gericht op mensen die de aankoop overwegen of mensen die er onlangs een hebben gekocht maar er nog niet zo goed mee vertrouwd zijn. De les kost 2,00 euro en vindt plaats op 3 maart om 10.00 uur.

Lezing gemeentefinanciënop maandag 9 maart om 13.30 uur geven de financieel beheerders van de gemeente en het oCMw een uiteenzetting over de financiële middelen die er zijn voor sociale doelen en senioren. Je kan natuurlijk ook vragen stellen.

TragewegenwandelingDe lente is in het land dus maken we een wandeling van 5 km langs ‘trage wegen’. De wegen zijn er speciaal voor voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers. we verzamelen aan De Berk, oude Baan 110 op 24 maart om 13.30 uur. Laat even weten of je meegaat!

knutsel theeserviesDonderdag 26 maart om 13.30 uur kan je je eigen theeservies ineen knutselen. Je deelname kost 8,00 euro en inschrijven kan tot 20 maart.

PROGRAMMA MAARt 2015

LEVEN

14 |

Leve

n

Zo’n 300 klanten kochten bij sociale kruidenier ‘t kabaske kwaliteitsvolle producten aan voordelige prijzen. Daarvan zijn een 100-tal regelmatige klanten die het financieel moeilijk hebben en dankzij ’t kabaske toch een basisgamma aan voedings-, verzorgings- en huishoudproducten kunnen kopen.

Maar ’t Kabaske is meer dan een verzameling voordelige produc-ten. Het is een team van vrijwil-ligers dat armoede wil bestrijden en mensen in hun eigenwaarde wil laten.

OntmoetingsplaatsMarc Hense is de voorzitter van ’t Kabaske en vertelt wat de kruide-nier zo uniek maakt. “we bieden onze klanten de kans om hun sociale netwerk te versterken en we reiken hen de kennis aan om krachtiger in het leven te staan. op lange termijn willen we kwali-tatieve en duurzame jobs creëren. Het is bovendien een ontmoe-tingsplaats waar mensen kennis kunnen maken met elkaar en met onze vereniging. Naast de winkel

vind je een gezellig plekje om iets te drinken. we geven er vormingen over bijvoorbeeld gezonde voe-ding en organiseren activiteiten.”

Doorverwijsbrief nodigNatuurlijk kan niet iedereen aan-kloppen bij de sociale kruidenier. De klanten krijgen van sociale instellingen zoals het oCMw, Fa-miliehulp of een mutualiteit een doorverwijsbrief waarmee ze toe-gang krijgen tot de winkel. Afhan-kelijk van de gezinssituatie doen ze inkopen voor een weekbedrag van 12,00 tot 35,00 euro. ’t Ka-baske is elke dinsdag geopend van 13.30 tot 19.30 uur.

Vrijwilligers welkomSinds januari 2012 is ’t Kabaske gesitueerd in de Nollekensstraat 3A en zorgen 34 vrijwilligers dat alles vlot draait. Toch kan de ver-eniging nog vrijwilligers gebrui-ken. Als je je geroepen voelt om 1 keer per maand 3 uur mee te hel-pen op dinsdag, laat het dan zeker weten. Als je financiële steun wil geven, is dat ook steeds meer dan welkom op bankrekeningnummer BE52 1030 2234 2909.

300 KLANTEN VINDEN wEG NAAR SoCIALE KRUIDENIER

ʼt kabaske bestrijdt armoede

03 667 53 54 [email protected]

Meer info?

Page 15: Essen Info maart 2015

© Ja

sper

van

til

bUrg

h

Gedichten en wereldcinemaCULTUUR BRENGT DE wERELD NAAR JE ToE

werk mee aan uniek project ‘Badstop’

15 |

Ont

span

nen

Het gemeentebestuur blijft het nobele doel nastreven om van onze Essenaren wereldburgers te maken.

Daarom zetten we graag twee culturele activiteiten in de kijker die een ‘blik op de wereld werpen’.

Fairtrade-ambassadeurs café Rex en vzw Kobie bieden samen met Oxfam Wereldwinkel een film aan met een eigenzinnige kijk op de samenleving. In de woestijn op de grens tussen Mexico en de Ver-enigde Staten ligt het levenloos lichaam van een man, omgekomen in het zicht van de Amerikaanse droom. Geen naam of papieren, enkel een tattoo met de woorden ‘Dayani Cristal’.

wereldcinema ‘who is Dayani Cristal’

Wanneer?

Waar?

Inkom?

11 maart 2015 om 20.00 uur

gc zaal rex, spoorwegstraat 11

vrije gift

een kalligrafie van het Zuid-afrikaanse

gedicht van boer neef (i. vandemerwe)

geboren in ceres, de hoofdplaats van onze stedenbandgemeente

Witzenberg.

oNTSPANNEN

GedichtenprojectIn het kader van haar 40 jarig bestaan, selecteerde oxfam wereld-winkel 11 gedichten die door de cursisten kalligrafie van het Tat-teljee uitgewerkt werden tot echte kunstwerken. Je kan ze in maart bewonderen in het straatbeeld en ze zijn op postkaartformaat ver-stopt in enkele boeken van de bibliotheek.

Tentoonstelling op 28 juniop 28 juni is er tijdens het straatfeest oxfam40Tatteljee een ten-toonstelling waarop de werken samen te zien zijn. Een deel van de werken is al verkocht maar tot eind februari hangen ze nog in Tatteljee. Multicultuur is het thema van de wer-ken, want Essen is een gemeente met veel culturen.

we doen concreet een oproep aan:

kunstenaars, amateurs en professionelen

Vrijwilligers, tappers en handige harry’s,…

Foto’s en anekdotes voor de tentoonstelling

Artiesten voor free podium

Stel je kandidaatDoor als vrijwilliger deel uit te maken van dit project schrijf je mee aan de lokale geschiedenis van onze gemeente. Dien voor 31 maart je kandidatuur of voorstel in via [email protected].

Badstop is een project waarbij er op een creatieve manier afscheid wordt genomen van zwembad De Vennen.

Vzw kobie wil in de zomer van 2015 culturele manifestaties organiseren in en rondom het zwembad. kobie zoekt nog naar talenten om het project in te vullen.

Nieuwe brochureHet lokale project rond WOI, Den Doodendraad, brengt een nieuwe programmabrochure uit. Het bundelt de activiteiten van verenigingen met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. Het hoofdartikel focust op de expo ‘In en rond het Niemandsland, deel 2’. De brochure is verkrijgbaar bij de bib, VVV de Tasberg en de Vrijetijdsbalie. Meer info via de website www.dendoodendraad.be.

Page 16: Essen Info maart 2015

Kom, we gaan buiten spelen!

16 |

Ont

span

nen

Jassen aan, schoenen aan, want we gaan buiten spelen! Woensdag 1 april is het ‘Buitenspeeldag’ dus trekken we de deur dicht en amuseren we ons buitenshuis.

Televisie uitDe kinderzenders Nickelodeon, VTM Kzoom en Ketnet zetten kinderen er toe aan naar buiten te trekken. Die woensdagmiddag zenden ze niets uit

zodat ze niet in de verleiding komen weer op de zetel te gaan hangen.

SpeelstraatMaak het een beetje aantrekkelijk voor de buurtkinderen en tover je straat om tot een heuse speelstraat. Neem con-tact op met de jeugddienst, zij geven je graag leuke tips.

Meer info?03 670 01 32 • [email protected]

www.buitenspeeldag.be

PAK JEUGDACTIVITEITEN TIJDENS DE VAKANTIE Geen reden om je te vervelen!De kans dat je je verveelt tijdens de paasvakantie is nihil. We zorgen voor een flink pak activiteiten voor kinderen en jongeren.

Inschrijven voor deze activi-teiten kan vanaf 11 maart om 14.00 uur. Doe dit online via www.essen.be/jeugd of aan de Vrijetijdsbalie. De inschrijving is pas definitief na betaling.

Jet van loon, Marijke vaudo-backx, ria van

Wesel: "We kijken er naar uit om jonge kinderen te

leren breien, want jong geleerd is oud gedaan!"

Workshop ‘(h)eerlijke chocolade’woensdag 8 april, 13.00 - 17.00 uur11 tot 15-jarigen5,50 eurotatteljee

Film ‘sjakie en de chocolade-fabriek’woensdag 8 april

15.00 - 17.00 uur

8 tot 15-jarigen

2,00 eurotatteljee

Workshop ‘brei je eigen tasje’donderdag 9 en 16 april13.30 - 16.00 uur8 tot 12-jarigen2,00 euroLDC ‘t Gasthuis

Workshop ‘pimp je paashaas’donderdag 9 of 16 april13.30 - 16.00 uur8 tot 12-jarigen2,00 euroLDC ‘t Gasthuis

paas-kunst-project13 en 14 april

10.00 - 16.00 uur

8 tot 15-jarigen

tatteljeewww.essen.be/jeugd

uitstap naar ‘Zwemparadijs Tongelreep’vrijdag 10 april, 09.00 - 18.00 uur11 tot 15-jarigen11,00 euroVertrek parking Heuvelhal

uitstap naar ‘bobbejaanland’

vrijdag 17 april

09.00 - 18.00 uur

11 tot 15-jarigen

19,00 euroVertrek parking Heuvelhal

Page 17: Essen Info maart 2015

VVV De tasberg heeft op vrijdag 13 maart een wel heel aparte wandeling in gedachte. De Filosoof van Rouwmoer is een theaterwandeling met acteur-verteller Zjosfinks van theater Pasgeverfd.

17 |

Ont

span

nen

oNTSPANNEN

De allerjongste Essenaars hebben tijdens de tweede week van de paasvakantie een sportieve uitlaatklep dankzij de sportweken van de gemeente Essen. Voor de iets oudere kinderen zijn er heel wat sportclubs in Essen die leuke activiteiten hebben gepland.

kriebelsportweekDe kriebelsportweek is er voor 4- tot 6-jarigen en vindt plaats van dinsdag 14 tot vrijdag 17 april in basisschool wIGo. op deze dagen is er voor- en naopvang voorzien. Inschrijven kan vanaf 4 maart om 19.00 uur via www.essen.be/sport.

OmnisportweekDe gemeente organiseert geen omnisportweek voor de iets oudere kinderen omdat verscheidene sportclubs in Essen al sportweken houden waarbij ook niet-leden zich kunnen inschrijven. Het aanbod is dus groot genoeg voor deze leeftijdscategorie.

ZomervakantieDe data van de sportweken in de zomervakantie zijn ook al gekend. Zo kan je alvast beginnen plannen. Inschrijven voor deze sportweken kan vanaf maandag 4 mei om 18.30 uur via www.essen.be/sport.

Omnisportweken• van maandag 6 tot en met vrijdag 10 juli

• van maandag 17 tot en met vrijdag 21 augustus

kriebelsportweken

• van dinsdag 7 tot en met 10 juli

• van dinsdag 18 tot en met 21 augustus

THEATERwANDELING MET ZJoSFINKS

De filosoof van de Rouwmoer

Sportieve paasvakantie voor jonge Essenaars

Wanneer?

Waar?

Inkom?

Inschrijven?

13 maart 2015 om 19.30 uur

Zorgboerderij rommeshoef, rouwmoer 6

10,00 euro incl. soep

vvv essen [email protected], 03 667 19 91

Bizarre geschiedenisHet gebied aan de Rouwmoer baadt in een sfeer van rust en stilte. ooit was dat anders. In de jaren twintig werd er aan de Rouwmoer bizarre geschiedenis geschreven… Acteur-verteller Zjosfinks heeft zich hierin verdiept en neemt de toeschouwer mee in een allesont-hullende wandeling.

De acteurZjosfinks was ooit leerkracht tuinbouw, plantenteler en tuinaanne-mer. De natuur was nooit ver weg. Daarom vertelt hij graag tijdens wandelingen in de natuur bizarre verhalen over volkse figuren die destijds in onze streken de geschiedenis mee gekleurd hebben. Hij vertelt zijn verhalen in een steeds wisselend decor van bossen en velden, altijd anders.

Beperkt aantal plaatsenDe wandeling start op vrijdag 13 maart om 19.30 uur aan Zorg-boerderij de Rommeshoef, Rouwmoer 6. Inschrijven is noodza-kelijk want er zijn slechts 60 plaatsen beschikbaar. Snel zijn is de boodschap.

Meer info?03 670 01 56 • [email protected]

Page 18: Essen Info maart 2015

disCOZWemmeNEen DJ draait leuke muziek en er is aangepaste belichting voor al wie uit de bol wil gaan. Kinderen jonger dan acht jaar moeten voorzien zijn van een begeleider.

Zwembad de Vennen19.00 - 21.00 uurOrganisatie: Gemeente Essen1,50 euro -16 en 2,50 euro +16Info: 03 670 01 45

18 |

Uit

in E

ssen

03/03

in EssenActiviteiten van en voor Essenaars

TerraCOTTaMaak van een terracottapotje een leuk diertje of een pop.

04/03Sportkaffee 't Heuveltje 14.00 uurOrganisatie: ESa7,50 euroInfo: 0470 44 30 54

vOrmiNg e.h.b.O.Gratis vorming voor jeugdwerkers zodat je weet wat je moet doen bij een ongeval. Inschrijven verplicht voor 27 februari via onze sitewww.essen.be/jeugd

05 & 07/03

GC de Oude Pastorij5/03: 20.00 – 23.00 uur07/03: 10.00 – 13.00 uurOrganisatie: gemeente Essen en karel de Grote HogeschoolInfo: www.essen.be/jeugd

rOmmeL- eN aNTiekveiLiNgEr worden 150 loten rommel en antiek per opbod verkocht. De opbrengst gaat naar de werking van de harmonie.

01/03

Parochiecentrum Essen-Statie13.30 - 17.00 uurOrganisatie: de Verenigde Statievrienden vzwGratis inkomInfo: 0485 13 95 03

kLasvOOrdraChT piaNOLeerlingen van Hilde Meert trakteren je op een avond vol mooie melodietjes.

03/03Muzarto19.00 uurOrganisatie: MuzartoGratisInfo: 03 667 33 79

toneel: Martha & Mathilda De dames van Femma Horendonk plannen maar liefst vijf toneelopvoeringen van Martha en Mathilda. kans genoeg dus om dit toneelstuk te zien.

Martha en Mathilda speelt zich af in 'De Goudfazant', een oudbollig hotelletje dat wordt uitgebaat door twee zussen op leeftijd.

GeldproblemenDoor geldproblemen hebben ze hun hotel verkocht op lijfrente. Als de tijd is gekomen om het hotel te verlaten, proberen de kranige zussen nog geld bij elkaar te krijgen. Dat leidt tot hilarische situaties.

Parochiezaal Horendonkdreveneind 227/02, 28/02, 06/03 & 07/03: 20.00 - 22.30 uur01/03: 14.00 - 16.30 uurOrganisatie: Femma Horendonk Prijs: 8,00 euroinfo: 0499 295 908

27 & 28/0201,06 & 07/03

Page 19: Essen Info maart 2015

19 |

Uit

in E

ssen

aNTiek eN rOmmeLmarkTEen lot bestaat uit één of meerdere samengevoegde artikelen die per opbod worden verkocht. Bezichtig de voorwerpen vanaf 12.30 uur.

Gildenlokaal (Stationsstraat 61)13.30 uurOrganisatie: Sint SebastiaansgildeInfo: sintsebastiaansgilde-essen.be

08/03

08/03WaNdeLiNg rONd-Om de e-19 pLasEen afwisselende winterwandeling die deels langs het Kempisch kanaal gaat. Halfweg de wandeling duiken we de bossen in.

Vertrek Heuvelplein12.45 uurOrganisatie: Pasar Essen vzw1,50 euro (leden 1,00 euro)Info: 0499 74 33 02

WiNTer- WaNdeLiNg Maria Gommeren en Louis Van Staey nemen je mee op een 8 km lange wandeling met de vertelling 'bomen over bomen'.

08/03Parking Wildertse duintjes13.30 uurOrganisatie: VVV de tasberg Essen1,00 euroInfo: www.vvvessen.be

CiNé hOriZONwho is Dayani Cristal brengt het verhaal van de dagenlange tocht van een man die de Amerikaanse droom in zijn achterhoofd heeft.

11/03

Café Rex20.00 uurOrganisatie: vzw kobie ism Oxfam Wereldwinkel en café RexGratisInfo: 03 670 01 56

A̒anvallen ̓van BorsalinoViva SVV Essen haalt de vijfstemmige groep Borsalino naar Essen om het verhaal van Eduard Ceulemans te vertellen. Eduard heeft Alzheimer en waant zich terug bij zijn regiment tijdens de Eerste Wereldoorlog.

1968, Edegem. Eduard Ceulemans heeft Alzheimer en waant zich terug in de periode die hem het meest heeft getekend: die bij zijn regiment in de westhoek tijdens woI. Zijn kleinzoon van veertien worstelt met zijn emoties.

Swingende en ontroerende liedjes'Aanvallen' is spannend, pakkend, verlucht met projecties van originele foto's en schitterende illustraties. Het is een muzikale vertelling vol swingende en ontroerende liedjes over 14-18 en eigen nummers van Borsalino. De prachtige stemmen, de beklijvende sax, de passende percussie, de frivole toetsen en de zwierige mondharmonica houden je op het puntje van je stoel.

MUZIKALE VERTELLING IN HET VoLKSHUIS

Volkshuis20.00 uurOrganisatie: Viva SVVkassa: 8,00 euro / vvk: 7,00 euroInfo: 0486 12 52 46

07/03

kruideN- apOTheekontdek hoe kruiden bij kwaaltjes verlichting bieden. Met beproefde middeltjes uit de natuur kunnen we verkoudheid, hoofdpijn en misselijkheid verzachten.

tatteljee19.30 uurOrganisatie: tatteljee & VormingplusInfo: 0494 10 97 7006/03

akOesTisChe jamsessieIedereen en alle instrumenten zijn welkom op de jamsessie! we maken er een gezellige middag van met oude liedjes uit Essen.

08/03

Café HeuvelzichtVan 14.00 tot 21.00 uurOrganisatie: Fiddler and the banjomanGratisInfo: 0475 49 68 07

Page 20: Essen Info maart 2015

20 |

Uit

in E

ssen

sTarT TO ruNVan 0 naar 5 km in 12 weken… Lopen is een geweldige sport die je overal kan beoefenen, alleen of in groep. we trainen drie maal per week.

Sportpark Hemelrijk19.30 uurOrganisatie: atletiekclub ESakInfo: 03 667 51 03 17/03

paNNeNkOekeN-sLagZiekenzorg houdt een pannenkoekenslag met tombola. Kom proeven van allerlei soorten pannenkoeken met ijs, appeltjes, ...

15/03’t Gildenhuis, Stationsstraat 5713.00 - 18.00 uurOrganisatie: ZiekenzorgInfo: 0475 72 80 87

pLay-iNEen dag voor beginnende muzikanten (houtblazers, koperblazers en percussie) met graad L2 die graag samen muziek maken. onder leiding van Guy Van Geldorp.

15/03

Mariaheem (Rouwmoer 4)9.00 -17.00 uurOrganisatie: Instaporkest MusicXpressInfo: www.deverenigdestatievrienden.be

TaarTeN versiereNDeze middag versieren we nog eens een lekkere taart. Zeker inschrijven!

18/03

Sportkaffee ’t Heuveltje14.00 uur10,00 euroInfo: 0470 44 30 54

bLOed geveNEen klein prikje verdragen en een half uur tijd investeren: dat is al wat je moet doen om iemand in nood te voorzien van bloed. Twijfel niet, want jouw bloed doet goed.

18/03Parochiecentrum Statie, kerkstraat 6218.00 - 20.30 uurOrganisatie: Rode kruisInfo: www.bloedgevendoetleven.be

TONeeL : dimmeNEen romantische komedie die gecompliceerde relaties tussen mannen en vrouwen verkent. Een eigentijdse bewerking van william Shakespeare.

20,2127 & 28/03

Gildenhuys Essen20.30 uurOrganisatie: toneel Pinokkelijn8,00 euroInfo: www.pinokkelijn.be

sLiNgersEen leuke, creatieve middag. Deze keer maak je een slinger met vormpjes van cupcakes, stof, wol, …

11/03Sportkaffee ’t Heuveltje14.00 uur7,5 euroInfo: 0470 44 30 54

graaNZOLder-avONdStefan Hertmans vertelt over zijn boek 'oorlog en Terpentijn'. Hij won er de AKo Literatuurprijs 2014 mee.

13/03

GC de Oude Pastorij20.00 uurOrganisatie: davidsfonds Essen8,00 euro (leden 6,00 euro / studenten 3,00 euro)Info: 03 667 51 09

arOuNd The WOrLd WiTh vOL-hardiNg airLiNesAlle leden laten hun kunnen zien op het jaarlijkse turnfeest. Ze nemen je mee op een wervelende turn- en dansreis rond de wereld!

14/03

Heuvelhal, 10.00 uur & 19.30 uurOrganisatie: turnkring Volharding10,00 euroInfo: www.volhardingessen.be

TheaTer- WaNdeLiNgActeur-verteller Zjosfinks brengt een boeiende theaterwandeling over de bizarre gebeurtenissen in de jaren ’20 aan de Rouwmoer.

13/03

Zorgboerderij de Rommeshoef19.30 uurOrganisatie: VVV de tasberg10,00 euro, soep inbegrepenInfo: www.vvvessen.be

Page 21: Essen Info maart 2015

21 |

Uit

in E

ssen

repair CaFé esseNNa een eenvoudige reparatie zijn veel voorwerpen weer prima bruikbaar. wij repareren kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed,…

28/03

tatteljeeVan 14.00 tot 16.00 uurOrganisatie: tatteljeeGratisInfo: www.tatteljee.be

high Tea CONCerTEen gevulde concertnamiddag met optreden van ondermeer Bel Canto, musicXpress en De Verenigde Statievrienden. Geniet van hapjes in Engelse High Tea stijl.

29/03

Volkshuis13.30 uurOrganisatie: de Verenigde Statievrienden8,00 euro (inschrijven verplicht)Info: 0485 13 95 03

Napoleon Bonaparte1815, Waterloo. In de lagere school leer je die datum en plaats onthouden. Maar velen beseffen niet dat die veldslag maar een momentopname is in de eeuwenlange strijd om dominantie in Europa. Professor Emiel Lamberts, ex-hoogleraar 'nieuwste geschiedenis' aan de KU Leuven, komt naar Essen om een lezing te geven over de oorlogen van Napoleon, de uitbreiding van het Franse imperium en de nawerking van dit alles op de Europese politiek tot en met de Eerste wereldoorlog.

Acht jaar lang reisjournaalDe voorvader van Lamberts moest in 1805 dienst nemen in het leger van Napoleon en noteerde acht jaar lang zijn belevenissen in een reisjournaal.

GC de Oude Pastorij20.00 uurOrganisatie: davidsfonds Essen en VtB6,00 euro (leden: 5,00 euro)Info: www.davidsfondsessen.net

24/03LEZING

WaNdeLeN iN de heidewandel mee in de heide, nu op Nederlands grondgebied. Je kan kiezen tussen 6,5 km of 12,1 km.

22/03

Vertrek parochiezaal Essen-Heikant12.30 uurOrganisatie: kWB Essen-HeikantGratisInfo: 03 667 51 49

LeCTuurbakkeNIedereen krijgt 2 kartonnen lectuurbakken waar je tijdschriften in kan bewaren. Die gaan we versieren met papier, stof, kralen, …

25/03Sportkaffee ’t Heuveltje14.00 uur7,50 euroInfo: 0470 44 30 54

reisrepOrTage: paNama eN COsTa riCaEdgard Jespers vertelt over de prachtige nevelwouden, vulkanen, witte stranden en oude steden.

GC de Oude Pastorij 20.00 uur Organisatie: davidsfonds 6,00 euro (leden: 5,00 euro)Info: www.davidsfondsessen.net 26/03

LeesCLub: WOesTeNDe debuutroman van Kris Van Steenberge is een mooi werk. ‘woesten’ beschrijft het leven in een klein dorp waar iedereen elkaar kent.

27/03

GC de Oude Pastorij20.30 uurOrganisatie: davidsfonds EssenGratisInfo: www.davidsfondsessen.net

CreaTieve duiZeNdpOTeNEen creatieve tentoonstelling met mogelijkheid om deel te nemen aan de workshop ‘schilderen op glas’. Bewonder de naai- en breiwerkjes, kantklossen, gedichten,…

28 & 29/03GC de Oude PastorijVan 13.30 tot 18.00 uurOrganisatie: Femma EssenInfo: 03 667 26 48

Page 22: Essen Info maart 2015

The Intergalactic Lovers gaven op 13 februari een topconcert in GC zaal Rex. Zangeres Lara Chedraoui kon heel de zaal bekoren met haar prachtige stem en toch wel speciale dansmoves.

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

Ook dit is carnaval. Na de stoet en het feestgedruis moeten de straten uiteraard geveegd worden. De gemeentediensten zetten veel personeel in om dat voor elkaar te krijgen. Het mooie weer zorgde voor heel veel toeschouwers. Zij zagen carnavalsvereniging Staesi winnen in de stoet.

www.esseninbeeld.be

Op zondag 8 februari hield Turnkring Vlug en Blij haar jaarlijkse ontbijtactie. Met man en macht maakten zij 2.500 ontbijtzakken klaar die aan huis werden geleverd. Een heel karwei!

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

© F

oto

Mar

go

til

borg

hs

© F

oto

Mar

go

til

borg

hs

© F

oto

Mar

k g

ebrU

ers

Lara Smits uit het 6de jaar van het College is een van de laureaten van de Junior Journalist wedstrijd. Met haar artikel 'De Wedstrijd' kan ze provinciaal winnaar worden. Zij kreeg van Marc Herremans een diploma en een boekenpakket.

Page 23: Essen Info maart 2015

© F

oto

rU

Di s

Mo

Ut

© M

ark

geb

rUer

s

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

• Zitdag pensioenen LDC ‘t Gasthuis Elke tweede dinsdag van de maand • 13.00-15.00 uur

NOOdNummers

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• Politie • 101

• Politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

huLpLijNeN

• Antigifcentrum • 070 245 245 •

• Zelfmoordlijn • 1813 • www.zelfmoordlijn.be

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NuTsvOOrZieNiNgeN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• Pidpa (water) • 0800 903 00

gemeeNTe esseN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Rijkmakerlaan 53 • 03 670 01 47 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten

NUttIGEADRESSEN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDINGSkAARt

WaChTdieNsTeN

• Dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.geowacht.be (avond) • 0903 92248 (22.00-9.00 uur)

• Polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 24: Essen Info maart 2015

Essen